ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ"

Transcript

1 ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013

2 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολιτικής Επιστήμης οραματιζόμαστε και αγωνιζόμαστε, για ένα σύλλογο φοιτητών που θα διέπεται πλήρως από συλλογικότητα, διεπιστημονικότητα, σεβασμό στους θεσμούς και στις αυτόνομες και δημοκρατικές διαδικασίες του. Ο Σύλλογος Φοιτητών αποτελεί το συλλογικό όργανο λήψης αποφάσεων των φοιτούντων στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Ο Σύλλογος Φοιτητών Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον πιο ενεργό και πιο δραστήριο Σύλλογο στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα του Ρεθύμνου, πράγμα που οφείλεται στην ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Π.Ε. Μέσα από προτάσεις και δράσεις στοχεύουμε στην διατήρηση του Συλλόγου μας σε υψηλό επίπεδο πράγμα που είναι ορατό μέσα από την πορεία μας ως φοιτητική, πολιτική και θεσμική πλέον παράταξη στο τμήμα τα τελευταία επτά χρόνια. Μέσα από την έντονη πολιτική δραστηριότητα, την διεξαγωγή επιστημονικών ημερίδων και εκδηλώσεων, την τήρηση βιβλίων πρακτικών (και όχι τετραδίων), την λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης, τις φιλανθρωπικές δράσεις και την συχνή παρουσία στα του Πανεπιστημίου, αποδεικνύεται όλο και περισσότερο πως ο Σ.Φ.Π.Ε καταλαμβάνει την υψηλότερη θέση Συλλόγου στην φοιτητική κοινότητα του Ρεθύμνου. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολιτικής Επιστήμης ως υπεύθυνη παράταξη και ως πρώτη δύναμη στο Τμήμα, είναι εδώ και φέτος για να παραθέσει τις προτάσεις της για το Σύλλογο Φοιτητών και το Τμήμα. Με έμπρακτη συμμετοχή στα δρώμενα του Πανεπιστημίου, προσπαθούμε να σταθούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης των φοιτητών όλα αυτά τα χρόνια. Οι προτάσεις μας σε Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικής Επιστήμης: 1. Προτείναμε και υλοποιήσαμε την έκδοση της Εφημερίδας του Συλλόγου ΠΟΛΙΤΕΙΑ (Τεύχος 9 ο - Ακαδ. Έτος ) σε ηλεκτρονική μορφή. (Δ.Σ 29/5/13) 2. Προτείναμε να κινηθούν οι διαδικασίες για την δημιουργία νέας εφημερίδας του Συλλόγου για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. (Δ.Σ 7/10/2013) 3. Προτείναμε η συντακτική ομάδα της εφημερίδας του Συλλόγου να είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο συμφοιτητή μας που θέλει να συμμετέχει. (Δ.Σ 29/11/2013) 3. Προτείναμε την δημιουργία ημερών καριέρας από το Γραφείο Διασύνδεσης, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης. (Δ.Σ 29/5/2013)

3 4. Προτείναμε και υλοποιήσαμε στρογγυλή τράπεζα με θέμα Η Αραβική άνοιξη και η θέση της Τουρκίας στη Μεσόγειο, με ομιλητές καθηγητές του Τμήματος Π.Ε και Πανεπιστημίου της Τουρκίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 6/6/2013. (Δ.Σ 29/5/2013) 5. Προτείναμε να γραφτεί από το προεδρείο συγχαρητήρια ανακοίνωση στις ομάδες εκπροσώπησης του Τμήματος Π.Ε στα συνέδρια προσομοίωσης THESSISMUN 2013 και EUROSIMULATION (Δ.Σ 29/5/2013) 6. Ζητήσαμε από τον Σύλλογο να αποστείλει επιστολή προς την Μέριμνα του Πανεπιστημίου αναφορικά με σοβαρό προσωπικό πρόβλημα που προέκυψε σε συμφοιτητή μας, για την όσο το δυνατό γρηγορότερη επίλυση του. (Δ.Σ 29/5/2013) 7. Προτείναμε να γραφτεί ανακοίνωση από τον Σύλλογο η οποία θα καταδικάζει τον νέο νόμο για την παιδεία αναφορικά με την φίμωση του φοιτητικού κινήματος που προωθεί. (Δ.Σ 10/9/2013) 8. Ζητήσαμε από τον Σύλλογο να τοποθετηθεί με ανακοίνωση στην οποία να στηρίζει τους αγώνες και τις αποφάσεις των Διοικητικών Υπαλλήλων, προωθώντας παράλληλα την διασφάλιση της εξεταστικής και των εγγραφών των νεοεισελθόντων φοιτητών. (Δ.Σ 10/9/2013) 9. Προτείναμε να γίνει ενημέρωση από τον Επιστημονικό Όμιλο Νέων Πολιτικών Επιστημόνων παραρτήματος Κρήτης, σε κάθε ενδιαφερόμενο φοιτητή του Τμήματος που θέλει να συμμετέχει. (Διαπαραταξιακή 20/9/2013) 10. Ζητήσαμε από τον Σύλλογο να τοποθετηθεί με ανακοίνωση στην οποία να καταγγέλλει τα περιστατικά βίας, από οργανωμένες φασιστικές ομάδες όπως και τις δολοφονικές επιθέσεις σε συνανθρώπους μας, από όπου κι αν προέρχονται και σε όποιον κι αν στοχεύουν. (Διαπαραταξιακή 20/9/2013) 11. Καταθέσαμε επιστολή στο Σύλλογο προς την Πρυτανεία, την Γραμματεία και την Πρόεδρο του Τμήματος, με αίτημα την παράταση του ακαδημαϊκού εξαμήνου με στόχο την ομαλή διεξαγωγή των εγγραφών και της επαναληπτικής εξεταστικής του Σεπτεμβρίου. (Δ.Σ 7/10/2013) [Αρ. Πρωτοκόλλου , 18/10/2013] 12. Προτείναμε να υπάρχει συχνή ενημέρωση από το προεδρείο του Συλλόγου αναφορικά με τις αποφάσεις της Συγκλήτου και των Διοικητικών Υπαλλήλων. (Δ.Σ 7/10/2013) 13. Καταθέσαμε και υλοποιήσαμε πρόταση για διεξαγωγή εκδήλωσης από τον Σύλλογο με στόχο την ενίσχυση της παρούσας δανειστικής βιβλιοθήκης προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών που έχει δημιουργηθεί.

4 (Δ.Σ 4/11/2013) 14. Προτείναμε την δημιουργία αναμνηστικών φούτερ στα οποία να αναγράφονται το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Τμήμα και ο Σύλλογος μας, με στόχο την οικονομική του ενίσχυση. (Δ.Σ 4/11/2013) 15. Προτείναμε την δημιουργία ομάδας εκπροσώπησης από τον Σύλλογο στο συνέδριο προσομοίωσης θεμάτων ασφάλειας και ιστορίας Athens Security Exercise (Δ.Σ 4/11/2013) 16. Προτείναμε και υλοποιήσαμε επιστημονική διάλεξη με θέμα The Middle East Peace Process, Is Failure Inevitable?, με κεντρικό ομιλητή εκπρόσωπο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και πρώην Πρέσβη του Καναδά. Στην διάλεξη συμμετείχε και καθηγητής του Τμήματος Π.Ε. (Δ.Σ 12/11/2013) 17. Καταθέσαμε ψήφισμα στον Σύλλογο στο οποίο καταδικάσαμε το γεγονός ότι δυο από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα Ιδρύματα της χώρας (Εθνικό και Καποδιστριακό, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) παρέμεναν κλειστά για ενδέκατη συνεχόμενη εβδομάδα δημιουργώντας πολλά προβλήματα σε όλη την φοιτητική κοινότητα και όχι μόνο. (Δ.Σ 18/11/2013) 18. Προτείναμε ο Σύλλογος να προβεί σε ανακοίνωση στην οποία να καταγγέλει τα υβριστικά συνθήματα στους τοίχους του Πανεπιστημίου μας, όλων των πολιτικών χώρων και ιδεολογιών που εκπροσωπούν. (Δ.Σ 18/11/2013) 19. Ζητήσαμε να υπάρξει ενημέρωση από την Γραμματεία του Τμήματος Π.Ε και την Κοσμητεία του Πανεπιστημίου αναφορικά με το πρόβλημα φοιτητών μας οι οποίοι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα λόγω της μικρής χωρητικότητας των αιθουσών. (Δ.Σ 29/11/2013)

5 ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ Το γεγονός ότι εν έτει 2013 η Ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από απουσία σοβαρής και κυρίως μακροπρόθεσμης εκπαιδευτικής πολιτικής, είναι κάτι που δημιουργεί πολλές απορίες και ανησυχίες. Ξεκινώντας από τον νόμο Διαμαντοπούλου για την Παιδεία, (Νόμος ΥΠ ΑΡΙΘ. 4009, Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων) ο οποίος ψηφίστηκε το 2011, είναι αδιαμφισβήτητο βάσει των αποτελεσμάτων πως αποτέλεσε την ταφόπλακα του Ελληνικού πανεπιστημίου. Ο συγκεκριμένος νόμος εκπροσωπεί και προωθεί μια φιλοσοφία για τα Ελληνικά πανεπιστήμια στην οποία οι φοιτητές έχουν ιδιαίτερα μειωμένο ρόλο και λόγο. Συγκεκριμένα ρίχνοντας μια απλή ματιά δεν είναι δύσκολο να παρατηρήσει κανείς, πως ο νόμος έχει στόχο την φίμωση του φοιτητικού κινήματος μέσω της μειωμένης εκπροσώπησης στα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου. (Πιο αναλυτικά μπορείτε να δείτε το Κεφάλαιο Δ του νόμου 4009, Όργανα των ΑΕΙ και των μονάδων τους, παρ.2β,7β). Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολιτικής Επιστήμης, πήραμε ξεκάθαρη θέση απέναντι στο νόμο Διαμαντοπούλου για την παιδεία, διαφωνώντας κάθετα στην : Μείωση της φοιτητικής εκπροσώπησης, Την αντικατάσταση των έντυπων συγγραμμάτων, Στον ρόλο των συμβουλίων διοίκησης, Στον τρόπο εκλογής του Πρύτανη και την μη συμμετοχή φοιτητών στην διαδικασία, Στην δυνατότητα συγχώνευσης τμημάτων και κατάργησης ΑΕΙ, Στην κατάργηση των πτυχιακών - εμβόλιμων εξεταστικών κ.α Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό από όλους, πως η φοιτητική εκπροσώπηση πρέπει να διασφαλιστεί διότι αποτελεί τον λόγο των φοιτητών στα κοινά του πανεπιστημίου. Δεν πιστεύουμε άλλωστε πως υπάρχουν συνειδητοποιημένοι και πολιτικά σκεπτόμενοι φοιτητές, τους οποίους δεν θα τους ενδιαφέρει να εκπροσωπούν και να εκπροσωπούνται. Κλείνοντας, όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο νόμος Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου που θα σχολιάσουμε και στην συνέχεια, δεν αναφέρονται και δεν καλύπτουν σε καμία των περιπτώσεων τα βασικά, ουσιαστικά προβλήματα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Ο νόμος Αρβανιτόπουλου από την άλλη, (Νόμος ΥΠ ΑΡΙΘ. 4076, Ρυθμίσεις θεμάτων των Ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις) δεν κάλυψε επίσης τα προβλήματα των ΑΕΙ διότι δεν έδωσε λύσεις στο πρόβλημα της φοιτητικής

6 εκπροσώπησης που άνοιξε ο προηγούμενος νόμος, όπως και σε άλλες παθογένειες των Ελληνικών ΑΕΙ, σημαντικές από τις οποίες αναλύσαμε παραπάνω. (Πιο αναλυτικά για την φοιτητική εκπροσώπηση μπορείτε να δείτε στο Άρθρο 2, Όργανα του Ιδρύματος παρ.1, 3β όπως και στο Άρθρο 4, Όργανα του Τμήματος παρ.5, νόμος 4076) Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Π.Ε, οραματιζόμαστε ένα πανεπιστήμιο Αυτοδιοίκητο, Δημοκρατικό και Φιλελεύθερο, το οποίο να δίνει βήμα σε όλα τα μέλη που το αποτελούν, είτε αυτοί είναι φοιτητές, είτε μέλη ΔΕΠ είτε υπάλληλοι του πανεπιστημίου και συνάμα, να μην κατευθύνεται από συντεχνίες, κάστες και ολιγομελείς ομάδες που ενδεχομένως να εξυπηρετούν μεγάλα ή μικρά συμφέροντα. Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο αξιών, το οποίο να μας συνδέει με την αγορά εργασίας μέσω πτυχίων με μέλλον και ουσία! ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-ΠΑΙΔΕΙΑ Η οικονομική κρίση που διανύει η χώρα μας, δεν θα μπορούσε να μην πλήξει την Παιδεία και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης, η υπολειτουργία πολλών ΑΕΙ λόγω έλλειψης βασικών πόρων, όπως και η αποδιοργάνωση τους. Στο Πανεπιστήμιο μας, μετά την μείωση της κρατική χρηματοδότησης κατά 15% έναντι του 2013, η οποία συμποσούται σε περιστολή 27,7% σε σχέση με το έτος 2012, σε αντιδιαστολή με την νέα επιβαλλόμενη μείωση ύψους 11% στο προϋπολογισμό για το 2015, σίγουρα δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους, διότι τίθεται θέμα βιωσιμότητας πλέον του πανεπιστημίου. (Ανακοίνωση Συγκλήτου Π.Κ 19/ΧΙ/2013) Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Π.Ε, αναλογιζόμαστε τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και κάνουμε την δική μας προσπάθεια, μέσα από τις προτάσεις και δράσεις μας για την εύρεση εναλλακτικών πόρων χρηματοδότησης, με στόχο πάντα όχι την Ιδιωτικοποίηση του πανεπιστημίου αλλά την διατήρηση του ως Δημοσίου και Δωρεάν αγαθού. Από πέρυσι έχουμε τοποθετηθεί αναφορικά με το θέμα της χρηματοδότησης και έχουμε προτείνει συγκεκριμένα: Κρατική χρηματοδότηση Την αύξηση των δαπανών για την παιδεία έτσι ώστε να φτάσουν το 5% του ΑΕΠ καθώς κρίνουμε ότι το 3,5% που διατίθεται σήμερα δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών του έτους. Ορθολογικότερη και διαφανέστερη κατανομή των κονδυλίων για την παιδεία σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε ιδρύματος. Θεωρούμε ότι η εφαρμογή της

7 αξιολόγησης θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή βασισμένη σε δύο άξονες: α. Την κάλυψη των πάγιων και λειτουργικών αναγκών βάσει των τετραετών προγραμματισμών που συνάπτει το κάθε Εκπαιδευτικό Ίδρυμα με την Πολιτεία. Η Πολιτεία οφείλει να εκπληρώνει στο ακέραιο αυτή της την υποχρέωση χωρίς περικοπές και προσκόμματα. β. Τη χορήγηση επιπλέον κρατικής χρηματοδότησης με βάση τα αποτελέσματα της εξωτερικής αξιολόγησης. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με βάση την κατάταξη τους θα λαμβάνουν και το ανάλογο bonus που θα ορίζει την προηγούμενη χρονιά το Υπουργείο και το οποίο θα διατίθεται για περαιτέρω ανάπτυξη του ιδρύματος, έρευνα, υλικοτεχνική υποδομή κ.τ.λ. Προσέλκυση ξένων φοιτητών στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία που η χώρα μας βιώνει, θα μπορούσαν ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που δεν έχουν στεγαστικά προβλήματα να δεχθούν επιπλέον του αριθμού των Ελλήνων εισακτέων, αλλοδαπούς οι οποίοι θα καταβάλουν δίδακτρα. Με τον τρόπο αυτό τα Ιδρύματα θα εξασφαλίσουν έσοδα για περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών τους. Δημιουργία τμήματος παροχής υπηρεσιών σε κάθε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, το οποίο θα μπορεί να συνάπτει συμβάσεις με ιδιώτες. Στα πλαίσια της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας τους, προτείνεται να παραχωρηθεί η δυνατότητα σε κάθε Ίδρυμα απευθείας σύναψης έργου με ιδιώτες για υπηρεσίες έρευνας, μελέτης και διδασκαλίας που το ακαδημαϊκό ίδρυμα δύναται να παρέχει. Η έρευνα ως μέσο προσέλκυσης της ιδιωτικής χρηματοδότησης Στην έρευνα υπάρχουν δυο απολύτως διακριτά ζητήματα: η παραγωγή προϊόντων διανοητικής εργασίας και η οικονομική αξιοποίηση των προϊόντων της διανοητικής εργασίας. Το κάθε ένα από αυτά θέλει ξεχωριστή προσέγγιση ώστε και τα δύο μαζί να είναι προς όφελος των ΑΕΙ και της Κοινωνίας. (Περισσότερα μπορείτε να δείτε στην διαδικτυακή μας πλατφόρμα kaneprotasi.wordpress.com/κρατική-χρηματοδότηση/) Πρέπει επιτέλους να μας γίνει κατανοητό πως παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όχι μόνο το Πανεπιστήμια μας αλλά και το ευρύτερο εκπαιδευτικό σύστημα, σίγουρα χρήζουν αναδιάρθρωσης και ανασυγκρότησης μέσω προτάσεων υλοποιήσιμων, προτάσεων ουσίας. Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Π.Ε προσπαθούμε να βρισκόμαστε στο επίκεντρο των εξελίξεων προτείνοντας για το συλλογικό συμφέρον και εκπροσωπώντας το Τμήμα και τους φοιτητές του όπως άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια.

8 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο μας, είναι η οργάνωση των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων. Την στιγμή που οι φοιτητές εισέρχονται σε ένα Τμήμα το οποίο καλείται να τους παρέχει ένα πρόγραμμα σπουδών το οποίο θα καλύπτει όλες τις παραμέτρους των σπουδών τους, γίνεται αντιληπτό από την πρώτη στιγμή πως αυτό δεν πραγματοποιείται στην πράξη. Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Π.Ε, οραματιζόμαστε προγράμματα σπουδών τα οποία να χαρακτηρίζονται από ποιότητα, διεπιστημονικότητα, σύγχρονη προσέγγιση της επιστήμης και έρευνα. Αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρχουν κενά σε θέσεις ΔΕΠ και επιστημονικά πεδία και τα προγράμματα σπουδών θα λειτουργήσουν απρόσκοπτα, χωρίς να δημιουργούνται κενά σε πεδία γνώσης. Αναλογιζόμενοι λοιπόν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμφοιτητές μας στο Τμήμα, προτείναμε τα εξής: 1. Ζητήσαμε από όλους τους διδάσκοντες να αναρτήσουν ηλεκτρονικά τα syllabus όλων των προσφερόμενων μαθημάτων και σεμιναρίων, όσοι δεν το έχουν ήδη πραγματοποιήσει, στο site του τμήματος όσο το δυνατόν συντομότερα για την καλύτερη ενημέρωση των φοιτητών πριν από τις δηλώσεις των μαθημάτων. 2. Ζητήσαμε ενημέρωση αναφορικά με το πότε θα πραγματοποιηθούν οι δηλώσεις μαθημάτων. 3. Προτείναμε την δημιουργία επιπλέον τμημάτων (έως δύο) σε σεμινάρια τα οποία έχουν μεγάλη συμμετοχή από φοιτητές. Αναλογιζόμενοι λοιπόν του προβλήματος που αντιμετωπίζουν συμφοιτητές μας οι οποίοι αδυνατούν να επιλέξουν σεμινάρια (ΥΕΣ) λόγω του ότι οι περισσότερες θέσεις έχουν υπερκαλυφθεί από φοιτητές μεγαλύτερων ετών, προτείνουμε τη δημιουργία επιπλέον τμημάτων σε αυτά τα σεμινάρια με την συγκατάθεση φυσικά των εκάστοτε διδασκόντων και εφόσον είναι εφικτό να βρεθούν επιπλέον αίθουσες και ώρες μέσα στο πρόγραμμα, πράγμα που ζητάμε από την γραμματεία να διερευνήσει. Στην περίπτωση που δεν καθίσταται δυνατό, ζητάμε την ενίσχυση των προσφερόμενων μαθημάτων τόσο σε Υποχρεωτικά Επιλογής (ΥΕΠ) όσο και σε Σεμινάρια (ΥΕΣ) για τους λόγους που ήδη αναφέραμε.

9 4. Προτείνουμε να αναρτηθούν στο site του τμήματος αναλυτικά πληροφορίες αναφορικά με το καθεστώς των κατατακτήριων εξετάσεων για την διευκόλυνση αλλά και την καλύτερη ενημέρωση των φοιτητών. ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ 1. ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Παρατηρώντας το πρόγραμμα μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου διαπιστώνουμε ότι τα προσφερόμενα μαθήματα είναι ελάχιστα και το σύνολο των μαθημάτων αγγίζει μόλις τα τριάντα τρία (33). Αν τώρα υπολογίσουμε τους διδάσκοντες για αυτό το εξάμηνο θα έχουμε άθροισμα 16 ( σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα ). Κάνοντας κάποιες απλές μαθηματικές πράξεις εύκολα διαπιστώνουμε ότι ο λόγου μαθημάτων / διδασκόντων έχει αποτέλεσμα περίπου 2,0625. Με άλλα λόγια αντιστοιχεί δύο μαθήματα σε κάθε διδάσκοντα. Εμείς ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αντιλαμβανόμαστε πως η απόφαση του Υπουργείου για μείωση των πιστώσεων είναι καταστροφική για την εξέλιξη της τριτοβάθμιας παιδείας και δημιουργεί ακόμα πιο έντονα προβλήματα σε τμήματα σχετικά μικρά όπως το δικό μας. Αυτός είναι και ο λόγος που προτείνουμε και προτρέπουμε το σώμα της Γ.Σ.Τ. να δεσμευτεί πως θα παρέχει στους φοιτητές του τμήματος κάποια επιπλέον μαθήματα. Γνωρίζοντας τον νόμο και τις ώρες διδασκαλίας που προβλέπει για κάθε διδάσκοντα ερχόμαστε στο σώμα της συνέλευσης και προτρέπουμε τους διδάσκοντες να ανεβάσουν κατά ο,4 τον λόγο : Προσφερόμενα μαθήματα / Διδάσκοντες. Με άλλα λόγια αν το περίπου 2.06 αυξηθεί σε περίπου 2,4 τα προσφερόμενα μαθήματα που προκύπτουν θα είναι περίπου 39, έξι περισσότερα από αυτά προσφέρονται σήμερα. Αυτός ο αριθμός ( +6 ) πιστεύουμε πως μπορεί να δώσει μια ανάσα στους συμφοιτητές μας που δεν έχουν μαθήματα να επιλέξουν. Θεωρούμε τον στόχο αυτό ρεαλιστικό και εφικτό και ευελπιστούμε στην καλή θέληση των διδασκόντων για την επίλυση του προβλήματος. Το μόνο που ζητάμε είναι λίγο χρόνο παραπάνω για το τμήμα και τους φοιτητές του. Πιστεύουμε πως με καλή διάθεση και την συνεργασία όλων θα έρθουν καλύτερες μέρες για το τμήμα μας. Τα μαθήματα αυτά θα μπορούν να προσφερθούν με τη μορφή συνδιδασκαλίας. 2. ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΩΡΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Γνωρίζοντας το νόμο και τις ώρες διδασκαλίας που προβλέπει για κάθε διδάσκοντα ερχόμαστε στο σώμα της συνέλευσης και προτρέπουμε τους διδάσκοντες να μην υπολογίζουν ( άτυπα ) στις ώρες διδασκαλίας τους τα μαθήματα του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών και να εφαρμόσουν ένα διαφορετικό μοντέλο υπολογισμού των ωρών διδασκαλίας.

10 Ο νόμος δεν περιορίζει κανέναν να προσφέρει παραπάνω μαθήματα, τα οποία σε αυτούς τους καιρούς θα ανακουφίσουν τους φοιτητές και θα τους δώσουν λύσεις επιλογής. Οι δική μας πρόταση-προτροπή είναι η μη μέτρηση στα προσφερόμενα μαθήματα του διδάσκοντα τα μαθήματα που προσφέρονται στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Με αποτέλεσμα τη δική μας περίπτωση να προστεθούν στο πρόγραμμα μαθημάτων τουλάχιστον τρία ( 3 ) νέα μαθήματα. 3. ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Ν+2 ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Αναφορικά με το σύστημα επιλογής μαθημάτων για το κάθε εξάμηνο, όπως αυτό τροποποιήθηκε μετά την αλλαγή του οδηγού σπουδών και αφορά τους περισσότερους πλέον φοιτητές του τμήματος, προτείνουμε στην επιτροπή προγράμματος σπουδών τα εξής: Εφαρμογή του v+2 στις δηλώσεις μαθημάτων. Σύμφωνα με τον οδηγό σπουδών που ψηφίστηκε, ο φοιτητής έχει δικαίωμα να επιλέξει τα μαθήματα του εξαμήνου συν ένα ακόμα με την προϋπόθεση να είναι χρωστούμενο. Την πρώτη χρονιά με απόφαση του τμήματος εφαρμόστηκε το v+2.με απλά λόγια ο φοιτητής είχε την δυνατότητα να επιλέξει σύνολο 8 μαθήματα έναντι 7 που είναι σήμερα, αρκεί τα 2 να είναι χρωστούμενα (6+2) Προτείνουμε λοιπόν την επαναφορά του συστήματος αυτού και στα επόμενα εξάμηνα, καθώς και την ενσωμάτωση του στο πρόγραμμα σπουδών. (Η πρόταση αυτή κατατέθηκε στην Γενική Συνέλευση Τμήματος) 4. ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ Το θέμα των αναβαθμολογήσεων είναι κάτι που <<καίει>> όλους μας, ειδικά το πρώτο και το δεύτερο έτος, οι φοιτητές δηλαδή οι οποίοι εισήχθησαν με νέο πρόγραμμα σπουδών, ο οποίος προβλέπει μόνο δύο αναβαθμολογήσεις αφήνοντας απ έξω τα υποχρεωτικά μαθήματα. Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολιτικής Επιστήμης μέσα στην επιτροπή προγράμματος σπουδών προτείνουμε το εξής αναφορικά με το θέμα των αναβαθμολογήσεων: Αλλαγή στο σύστημα αναβαθμολογήσεων. Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα σπουδών, ο φοιτητής έχει δικαίωμα αναβαθμολόγησης σε δύο (2) μαθήματα που δεν είναι υποχρεωτικά χωρίς κατοχύρωση βαθμού. Εμείς προτείνουμε ο φοιτητής να έχει δικαίωμα για τέσσερις (4 ) αναβαθμολογήσεις, δύο σε υποχρεωτικά μαθήματα και δύο σε επιλογής με κατοχύρωση βαθμού σε περίπτωση αποτυχίας. Με απλά λόγια ζητήσαμε να αυξηθεί ο αριθμός των προβλεπόμενων αναβαθμολογήσεων σε τέσσερις, δύο περισσότερες από αυτές που προβλέπονται, καθώς και να μπορεί ο φοιτητής να πραγματοποιεί αναβαθμολογήσεις και σε υποχρεωτικά μαθήματα. (Η πρόταση αυτή κατατέθηκε στην Γενική Συνέλευση Τμήματος)

11 5. ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΤΡΟΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ( ΥΠΟ ) Αν παρατηρήσει κανείς τον τρόπο εξέτασης των υποχρεωτικών μαθημάτων στο τμήμα μας θα διαπιστώσει ότι υπάρχει μια πληθώρα διαφορετικών και μεθόδων εξέτασης. Σε πολλές περιπτώσεις το ίδιο μάθημα εξετάζεται με διαφορετικό τρόπο ( προφορικά, γραπτά, απαλλακτικές εργασίες, επιπρόσθετες εργασίες ) ανάλογα με το διδάσκοντα που το εξετάζει. Παρατηρείτε έτσι το φαινόμενο φοιτητές που έχουν εξεταστεί σε μαθήματα και έχουν αποτύχει, να εξετάζονται με τελείως διαφορετικό τρόπο την επόμενη χρονιά. Επίσης σχεδόν όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα στο Τμήμα μας έχουν το δικό τους διαφορετικό τρόπο εξέτασης και διαφορετική κλίμακα βαθμολογίας. Για αυτό τον λόγο προτείνουμε τη καθιέρωση ενός ενιαίου πλαισίου εξέτασης των υποχρεωτικών μαθημάτων στο τμήμα. Κοινώς τρόπος εξέτασης Κοινός αριθμός ερωτήσεων Κοινή κλίμακα βαθμολογίας. Η επιλογή θα γίνει φυσικά μετά από διαβούλευση μέσα στην επιτροπή προγράμματος σπουδών του τμήματος. 6. ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΕΞΕΤΑΣΗΣ Πολλά ακαδημαϊκά τμήματα σήμερα αγνοώντας τις επιταγές της εποχής και τις τεχνολογικές εξελίξεις εφαρμόζουν απαρχαιωμένες μεθόδους εξέτασης, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις καθιστούν δύσκολη ακόμη και την αποτύπωση γνώσης του φοιτητή. Θεωρούμε ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αναγκαία την άμεση αλλαγή της σημερινής κατάστασης σε συνεννόησης με τον εκάστοτε διδάσκοντα αλλά και λαμβάνοντας υπόψην τις ανάγκες του κάθε τμήματος. Για το λόγο αυτό προτείνουμε : 1 ) Απαλλακτικές εργασίες εμβάθυνσης και διεξοδικής έρευνας πάνω στο αντικείμενο του μαθήματος ( εφόσον αυτό προσφέρεται για τέτοια εργασία ), τις οποίες θα παρουσιάζει ο φοιτητής και θα βαθμολογείται αναλόγως. 2 ) Καθιέρωση της δυνατότητας εκπόνησης επικουρικής εργασίας σημαντικής έκτασης σε όλα τα μαθήματα, η οποία θα βαθμολογείται επίσημα και ο βαθμός θα συνυπολογίζεται στον τελικό βαθμό μαζί με τον βαθμό εξέτασης του μαθήματος. 7. ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ Μέχρι σήμερα πολλοί φοιτητές με ελάχιστο αριθμό μαθημάτων πριν την απόκτηση του πτυχίου είναι αναγκασμένοι να αναμένουν ακόμη και 6 μήνες προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να εξεταστούν. Πολλά ακαδημαϊκά ιδρύματα εφαρμόζουν το μέτρο της <<πτυχιακής εξεταστικής >> για φοιτητές που αποδεδειγμένα βρίσκονται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης των σπουδών τους διευκολύνοντας έτσι φοιτητές που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο και απαλλάσσοντας την ελληνική οικογένεια από περαιτέρω έξοδα σε περιόδους οικονομικής στενότητας. Για το λόγο αυτό προτείνουμε, την καθιέρωση του θεσμού της πτυχιακής εξεταστικής που θα περιλαμβάνει το σύνολο των επί πτυχίω φοιτητών που έχουν συμπληρώσει τα

12 χρόνια προβλεπόμενης φοίτησης και έχουν εξεταστεί επιτυχώς στο 70% του συνολικού προγράμματος σπουδών ένα μήνα πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου. Με τον τρόπο αυτό κάποιος που έχει συμπληρώσει τα προβλεπόμενα χρόνια του Τμήματος του και συνεχίζει να χρωστά και μαθήματα θα μπορεί να εξεταστεί, γλιτώνοντας την ταλαιπωρία και το κόστος παραμονής έξι επιπλέον μηνών στην πόλη φοίτησής του. Η μοναδική προϋπόθεση θα είναι να έχει εξεταστεί επιτυχώς στο 70% των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών που ακολουθεί. 8. ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ +1 ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ Με δεδομένη τη δυσκολία των φοιτητών να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα σπουδών στα τέσσερα χρόνια θεωρούμε αναγκαίο να διευκολυνθούν οι φοιτητές οι οποίοι ολοκληρώνοντας τα οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα θα απέχουν από το πτυχίο 1-2 μαθήματα. Για αυτό το λόγο προτείνουμε κατά το τελευταίο έτος σπουδών οι φοιτητές να δύνανται να δηλώσουν ένα επιπλέον μάθημα ανά εξάμηνο, δηλαδή το μέγιστο όριο στη δήλωση μαθημάτων να είναι το 8 (ή το 9 σε περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση μας για ν+2 στις δηλώσεις μαθημάτων). Στην πρότασή μας αυτή λαμβάνουμε υπόψην ότι οι φοιτητές που δε δηλώνουν πτυχιακή εργασία είναι σχετικά αδικημένοι, καθώς στο ισχύον σύστημα η πτυχιακή δηλώνεται εκτός των υπολοίπων μαθημάτων ενώ τα δύο ΥΕΣ με τα οποία αντιστοιχεί η πτυχιακή συμπεριλαμβάνονται στη δήλωση. 9. ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ Στόχος μας η ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος οδηγού σπουδών του τμήματος πολιτικής επιστήμης καθώς επίσης και να συμπληρώσει τις απαιτήσεις των φοιτητών του τμήματος. Κατά την άποψή μας η ενίσχυση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πάνω στους εξής θεματικούς άξονες : Α) Διεθνείς σχέσεις Β) Οικονομικών Γ) Πολιτικής οργάνωσης και στρατηγικής Δ) Ανάπτυξης και διοίκησης Ε) Δεύτερη ξένη γλώσσα Η άποψή μας για τον οδηγό σπουδών είναι πως πρέπει να περιλαμβάνει κάποια βασικά μαθήματα <<κορμού>>, στα οποία θα διδάσκονται βασικές έννοιες και αρχές της πολιτικής επιστήμης, ώστε μετέπειτα ο φοιτητής του τμήματός μας να έχει τη δυνατότητα επιλογής μέσα από ένα διευρυμένο θεματικό πεδίο. 10. ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΜΑΘΗΣΗS E-LEARN Με αφορμή τη χορήγηση ενός συγγράμματος με την έννοια ενός τόμου, ζητάμε από τα μέλη ΔΕΠ την ενίσχυση της πλατφόρμας διαδικτυακής μάθησης e-learn στο τμήμα μας,

13 καθώς ελάχιστα μέλη ΔΕΠ κάνουν χρήση αυτής, και τον εμπλουτισμό της με το απαραίτητο υλικό για το κάθε μάθημα (κατά το παράδειγμα του τμήματος Οικονομικών Επιστημών). Θεωρούμε μια τέτοια κίνηση ελάχιστο ανάχωμα για το τμήμα μας στην εποχή του <<μισού συγγράμματος>> στην οποία κινδυνεύει να περιέλθει το Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Επίσης στο e-learn μπορούν να συμπεριληφθούν papers από ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων (π.χ. JSTOR) ή ακόμα και σαρώσεις (scans) συγγραμμάτων που με το προηγούμενο καθεστώς θα λάμβανε οι φοιτητής. (Η πρόταση αυτή έχει κατατεθεί στις 30/03/2011, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα). 11. ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ Το ζήτημα της εκμάθησης μιας δεύτερης ξένης γλώσσας στις μέρες μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Σε πολλές περιπτώσεις αντίστοιχα τμήματα στην Ελλάδα παρέχουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να διδαχθούν μία δεύτερη ξένη γλώσσα είτε ως υποχρεωτικό μάθημα είτε ως μάθημα επιλογής. Εμείς ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολιτικής Επιστήμης προτείνουμε να διδάσκεται ως δεύτερη ξένη γλώσσα η Γαλλική καθώς είναι η πρώτη ξένη γλώσσα του διπλωματικού σώματος αλλά και βασική στη βιβλιογραφία της Πολιτικής Επιστήμης. Ως δεύτερη επιλογή προτείνουμε την εκμάθηση της Τουρκικής γλώσσας με θεματικούς άξονες την ορολογία της πολιτικής επιστήμης, των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών. Αναζήτηση προοπτικών σχετικών βεβαιώσεων από την Τουρκική Πρεσβεία. 12. ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Η εφαρμογή του προγράμματος <<Πρακτική Άσκηση Φοιτητών>> εξυπηρετεί την ανάγκη εξοικείωσης του φοιτητή του Τμήματος με το αντικείμενο της μελλοντικής του απασχόλησης. Η σημασία της συνέχισης του προγράμματος είναι ύψιστη και βασική προτεραιότητα για το Τμήμα σε ενδεχόμενο διακοπής της πρακτικής μετά από το 2013, έτος λήξης του προγράμματος ΕΣΠΑ. Προτείνουμε τη διερεύνηση επέκτασης της λίστας των προτεινόμενων φορέων. Προτείναμε να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις των φοιτητών που θα έχουν βρει οι ίδιοι φορέα να τους απασχολήσει. (Οι προτάσεις αυτές έχουν κατατεθεί στη Γενική Συνέλευση Τμήματος. Αρ.Πρωτ. 423 ΓΣΤ 22/2/2012 & Αρ.Πρωτ. 1077, ΓΣΤ 5/ ) (Το παραπάνω πλαίσιο προτάσεων αναφορικά με το Πρόγραμμα Σπουδών το καταθέσαμε προς συζήτηση στην επόμενη Γενική Συνέλευση Τμήματος. ΑΡ.ΠΡΩΤΟΚΟΛΟΥ 1005)

14 ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ Ένα σύγχρονο ακαδημαϊκό περιβάλλον πρέπει να χαρακτηρίζεται, από ποιότητα στην εκπαίδευση, στην έρευνα, να περιβάλλεται από διεπιστημονικότητα, τόσο στο εσωτερικό όσο και εξωτερικό των Ιδρυμάτων. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, πρέπει να καθορίζουν μέσω των εσωτερικών κανονισμών τους, την διαφάνεια στην διοίκηση και στα επιτεύγματα τους, την εξωστρέφεια μέσω της ενίσχυσης των διεθνών, εκπαιδευτικών και ευρωπαϊκών συνεργασιών τους καθώς και επαρκεί δημόσια και ανταγωνιστική χρηματοδότηση. Είναι ορατό, πως οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, που αγγίζουν και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, επηρεάζουν τους Διοικητικούς Υπαλλήλους σε μεγάλο βαθμό στα περισσότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και πρέπει να κινηθούν σε μια κατεύθυνση αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού και όχι υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους φοιτητές. Οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας δεν θα μπορούσαν να μην πλήξουν και το δικό μας ίδρυμα. Συγκεκριμένα, το Ίδρυµα µας έστειλε εγκαίρως στο Υπ. Παιδ. λεπτοµερή και πολυσέλιδη (61 σελίδες!) «Αξιολόγηση των δοµών και υπηρεσιών» του, σύµφωνα µε τον νόµο 4172/2013 (άρθρο 90), µε την οποία τεκµηριώνεται το γεγονός «ότι το Π.Κ. είναι σοβαρά υποστελεχωµένο», πράγμα το οποίο ήταν εμφανές. Παρόλα αυτά, η θέληση και η προσπάθεια και από μεριάς Διοικητικού αλλά και Ακαδημαϊκού προσωπικού στο Πανεπιστήμιο μας, κατάφεραν να το κρατήσουν σε ένα υψηλό επίπεδο. Μετά από απόφαση του Υπουργείου, 96 Διοικητικοί Υπάλληλοι οι οποίοι αποτελούν συνολικά το 27% του συνολικού διοικητικού προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Πιο συγκεκριμένα: Τι ισχύει: Οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ που έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας/κινητικότητας. Η διαθεσιμότητα είναι το στάδιο της αξιολόγησης των τυπικών προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων κατά το οποίο οι εργαζόμενοι λαμβάνουν τα 3/4 του μισθού μέχρι να αξιολογηθούν. Η κινητικότητα είναι η απευθείας μετάθεση από μία θέση σε κάποια άλλη, δεν είναι απόλυση. Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Π.Ε, σταθήκαμε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων για άλλη μια φορά, αναφορικά με το θέμα των διοικητικών Υπαλλήλων. Μέσα από τοποθετήσεις και στον Σύλλογο φοιτητών, ξεκαθαρίσαμε πως στεκόμαστε δίπλα στους αγώνες και στις αποφάσεις των διοικητικών, οι οποίοι κάνουνε μια μεγάλη προσπάθεια για να διασφαλίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα. Ήμασταν εμείς αυτοί,

15 που πρώτοι προτείναμε στον Σύλλογο να πάρει σαφή θέση υπέρ των Διοικητικών προσθέτοντας κάποιους παραμέτρους στο όλο πρόβλημα. Καταθέσαμε κείμενο στην Πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στις 22/9/2013 με τίτλο Διαθεσιμότητες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το οποίο ζητήσαμε να κοινοποιηθεί και στην Γραμματεία με τα εξής αιτήματα τα οποία αποτελούσαν σοβαρά προβλήματα για τους συμφοιτητές μας: 1. Ζητήσαμε να γίνει ενημέρωση αναφορικά με τα μαθήματα της εξεταστικής που αναβλήθηκαν, όπως και ενδεχόμενη ημερομηνία που αυτά θα πραγματοποιηθούν. 2. Ζητήσαμε να γίνει ενημέρωση αναφορικά με τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών οι οποίες δεν είχαν ξεκινήσει δημιουργώντας πληθώρα προβλημάτων, όπως και ενδεχόμενη ημερομηνία που αυτές θα πραγματοποιηθούν και το αν υφίσταται μια παράταση για την διευκόλυνση των συμφοιτητών μας. Επιστρέφοντας στο φλέγον ζήτημα των διαθεσιμοτήτων και των διοικητικών υπαλλήλων και βλέποντας πως το Ελληνικό Εκπαιδευτικό σύστημα χρίζει πολλών και ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων και όσον αφορά εσωτερικά θέματα οργάνωσης και λειτουργίας, προτείνουμε: Αξιολόγηση των αναγκών των ιδρυμάτων σε προσωπικό Η διαδικασία της κινητικότητας να αποτελέσει ένα εργαλείο αναβάθμισης και εξορθολογισμού των ΑΕΙ. Η αξιολόγηση να προηγηθεί της διαθεσιμότητας. Οι υπάλληλοι να επανατοποθετηθούν σε ιδρύματα που έχουν ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Η αξιολόγηση του προσωπικού, με προκαθορισμένα κριτήρια και η δυνατότητα κινητικότητας με κοινωνικά και αξιοκρατικά κριτήρια, μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη σοβαρών ελλείψεων των ΑΕΙ. Επέκταση ηλεκτρονικής γραμματείας σε όλα τα τμήματα και για όλες τις χρήσεις Διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων φοιτητών ανά Σύλλογο ξεχωριστά

16 Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ερχόμαστε στην πρώτη τακτική γενική συνέλευση φοιτητών Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης εκπροσωπώντας την επίλυση των προβλημάτων μέσω Νόμιμων και Δημοκρατικών διαδικασιών και όχι μέσω παράνομων. Είμαστε εδώ ως φοιτητική θεσμική παράταξη στο Τμήμα να προτείνουμε για την αναβάθμιση του, ουσιαστικές προτάσεις και να τοποθετηθούμε με επιχειρήματα και όχι με αερολογίες. Στηρίζουμε Ανοιχτά Πανεπιστήμια και Ανοιχτές σχολές για να προωθούμε τα αιτήματα και να συζητάμε τους προβληματισμούς του μέσου φοιτητή. Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΑΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ. ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ. ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΔΥΝΑΜΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Η πρόταση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολιτικής Επιστήμης 14 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Η πρόταση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολιτικής Επιστήμης 14 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Η πρόταση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολιτικής Επιστήμης 14 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Νοέμβριος 2013 Στην ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολιτικής Επιστήμης οραματιζόμαστε προγράμματα σπουδών τα οποία να χαρακτηρίζονται από ποιότητα,

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις, θέσεις και αρχές μας :

Προτάσεις, θέσεις και αρχές μας : Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολιτικής επιστήμης ως υπεύθυνη παράταξη και ως πρώτη δύναμη στο τμήμα είναι εδώ και φέτος για να καταθέσει τις προτάσεις της για το σύλλογο φοιτητών και το τμήμα. Ως πρώτη παράταξη τα τέσσερα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολιτικής Επιστήµης

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολιτικής Επιστήµης ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολιτικής Επιστήµης ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 Το έργο µας στο Διοικητικό Συµβούλιο Ο σύλλογος φοιτητών είναι το συλλογικό όργανο λήψης αποφάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Προπτυχιακών Σπουδών

Κανονισμός Προπτυχιακών Σπουδών Κανονισμός Προπτυχιακών Σπουδών 1. Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λήψη του πτυχίου είναι οι εξής: Συγκέντρωση 104 ECTS (στο τρέχον πρόγραμμα σπουδών αντιστοιχούν σε 22 μαθήματα) από τα βασικά υποχρεωτικά

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Διεύθυνση: ΣΤΑΔΙΟΥ 5, 2 ος Όροφος, GR105 62, ΑΘΗΝΑ. Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: posdep.gr@gmail.com Ιστοσελίδα: www.posdep.gr Τηλέφωνο:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Οι προπτυχιακές σπουδές διέπονται βασικά από τις διατάξεις των Νόμων 4009/11, 4076/12 και 4115/13, τις μη κατηργημένες διατάξεις του Ν. 1268/82 και τον Εσωτερικό Κανονισμό

Διαβάστε περισσότερα

6. ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ, ΠΑΡΟΧΗ ΕΡΓΟΥ, ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ. 6.1 Συνεισφορά στο Τμήμα των Μεταπτυχιακών Φοιτητών

6. ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ, ΠΑΡΟΧΗ ΕΡΓΟΥ, ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ. 6.1 Συνεισφορά στο Τμήμα των Μεταπτυχιακών Φοιτητών 6. ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ, ΠΑΡΟΧΗ ΕΡΓΟΥ, ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ Η συμμετοχή των μεταπτυχιακών φοιτητών στην ανάπτυξη του Τμήματος μέσω των φοιτητικών εισφορών παρουσιάζει σημαντικά οφέλη όσον αφορά στη

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2018 2019 Α. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 1. Οι φοιτητές που εγγράφονται το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019 στο 1 ο τυπικό εξάμηνο σπουδών, ακολουθούν το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Εσωτερικός Κανονισµός Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Εσωτερικός Κανονισµός Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Εσωτερικός Κανονισµός Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών Πάτρα, Δεκέμβριος 2015 1 ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Εισαγωγή Το νέο πρόγραμμα σπουδών που ισχύει πλέον πλήρως, ξεκίνησε να εφαρμόζεται σταδιακά ανά έτος από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 και είναι αποτέλεσμα αναμόρφωσης και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ Π.Μ.Σ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ (Γ.Σ.Ε.Σ. Τμήματος της ) Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ Π.Μ.Σ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ (Γ.Σ.Ε.Σ. Τμήματος της ) Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ Π.Μ.Σ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ (Γ.Σ.Ε.Σ. Τμήματος της 10-6-2016) Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Άρθρο 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Ο εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Μεταπτυχιακού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Η διπλωµατική εργασία στο τµήµα μηχανικών σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων Η ιπλωµατική Εργασία ( Ε) εκπονείται από τους τελειόφοιτους του Τμήματος προκειμένου να αποκτήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Η ρ ώ ω ν Π ο λ υ τ ε χ ν ε ί ο υ 9, Π ο λ υ τ ε χ ν ε ι ο ύ π ο λ η Ζ ω γ ρ ά φ ο υ, Ζ ω γ ρ ά φ ο υ

Η ρ ώ ω ν Π ο λ υ τ ε χ ν ε ί ο υ 9, Π ο λ υ τ ε χ ν ε ι ο ύ π ο λ η Ζ ω γ ρ ά φ ο υ, Ζ ω γ ρ ά φ ο υ Ζωγράφου, 11-7-2011 Αρ. Πρωτ. 250 Προς :κα. A. Διαμαντοπούλου, Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Κοιν.: κα. Φ. Γεννηματά, Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,

Διαβάστε περισσότερα

1 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ...

1 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ... Περιεχόμενα 1 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2017 18... 3 2 ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΔΙΔΑΚΤΡΑ... 3 2 ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ... 4 3 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ... 5 4 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ... 5 5 ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΠΟΥΔΩΝ...

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Σκοπός Η Διπλωματική Εργασία (ΔΕ) εκπονείται από τους τελειόφοιτους του Τμήματος προκειμένου να αποκτήσουν τον τίτλο του διπλωματούχου Μηχανικού Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 7 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 7 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 7 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τα Μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη συνεδρίαση της 02/09/2013, συζήτησαν διεξοδικά σχετικά με το θέμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

Η ρ ώ ω ν Π ο λ υ τ ε χ ν ε ί ο υ 9, Π ο λ υ τ ε χ ν ε ι ο ύ π ο λ η Ζ ω γ ρ ά φ ο υ, Ζ ω γ ρ ά φ ο υ

Η ρ ώ ω ν Π ο λ υ τ ε χ ν ε ί ο υ 9, Π ο λ υ τ ε χ ν ε ι ο ύ π ο λ η Ζ ω γ ρ ά φ ο υ, Ζ ω γ ρ ά φ ο υ Ζωγράφου 9-7-2011 Θέμα: Απόφαση ΔΕ για το προσχέδιο νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η ΔΕ της ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ μετά από συζήτηση για το προσχέδιο νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που δημοσιοποίησε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Σκοπός Η Διπλωματική Εργασία ( Ε) εκπονείται από τους τελειόφοιτους του Τμήματος προκειμένου να αποκτήσουν τον τίτλο του διπλωματούχου Μηχανικού Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Παιδαγωγικό Τμήμα Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΠΜΣ «Επιστήμες της Αγωγής» ΕΔΡΑ : ΜΑΡΟΥΣΙ (ΣΤΑΘΜΟΣ «ΕΙΡΗΝΗ» ΗΣΑΠ) ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο της της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολιτικής Επιστήμης (Εκλογόαπολογιστική συνέλευση)

Το έργο της της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολιτικής Επιστήμης (Εκλογόαπολογιστική συνέλευση) Το έργο της της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολιτικής Επιστήμης (Εκλογόαπολογιστική συνέλευση) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολιτικής επιστήμης ως υπεύθυνη παράταξη και ως πρώτη δύναμη στο τμήμα είναι εδώ και φέτος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 1.1.2 Εγχειρίδιο Διαδικασιών Αξιολόγησης ΜΟΔΙΠ ΕΚΠΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1: Οργάνωση του Συστήματος Αξιολόγησης της ΜΟΔΙΠ ΥΠΟΕΡΓΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Συνοπτική Παροσουσίαση η κατάρτιση πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ σε ειδικά θέματα και εφαρμογές της Πληροφορικής και της Τηλεματικής κυρίως στα πεδία των δικτυοκεντρικών πληροφοριακών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΡΞΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΕΞΑΜΗΝΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015-16

ΕΝΑΡΞΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΕΞΑΜΗΝΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015-16 ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ EΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΝΑΡΞΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΕΞΑΜΗΝΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015-16 Αθήνα 05-11-15

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Περιβαλλοντική Μηχανική και Επιστήμη» ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ 12, 671 00 ΞΑΝΘΗ HELLENIC REPUBLIC DEMOCRITUS

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης 2019 2 Κανονισμός Εξετάσεων Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. Οδηγός Φοιτητών. για τη Μετάβαση από το Παλιό στο Νέο Πρόγραμμα Σπουδών

ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. Οδηγός Φοιτητών. για τη Μετάβαση από το Παλιό στο Νέο Πρόγραμμα Σπουδών ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Οδηγός Φοιτητών για τη Μετάβαση από το Παλιό στο Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Σεπτέμβριος 2019 0 Περιεχόμενα Α) Γενικές Ερωτήσεις... 1 Β) Ερωτήσεις για φοιτητές που

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Προπτυχιακών Σπουδών Τμήματος ΔΕΑΠΤ

Κανονισμός Προπτυχιακών Σπουδών Τμήματος ΔΕΑΠΤ Κανονισμός Προπτυχιακών Σπουδών Τμήματος ΔΕΑΠΤ Προοίμιο 1. Η Συνέλευση του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών, αναγνωρίζει και επιβεβαιώνει κατ αρχήν

Διαβάστε περισσότερα

H εμπειρία της Εξωτερικής Αξιολόγησης Τμημάτων άλλων ΑΕΙ

H εμπειρία της Εξωτερικής Αξιολόγησης Τμημάτων άλλων ΑΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (ΜΟΔΙΠ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ H εμπειρία της Εξωτερικής Αξιολόγησης Τμημάτων άλλων ΑΕΙ (από το συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ : ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ : ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ : ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ Άρθρο Δ1 Διάρθρωση των Σπουδών 1. Οι σπουδές του Ιδρύματος αποτελούνται από τον πρώτο κύκλο σπουδών (προπτυχιακές σπουδές), τον δεύτερο κύκλο σπουδών (μεταπτυχιακές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. Οδηγός Φοιτητών. για τη Μετάβαση από το Παλιό στο Νέο Πρόγραμμα Σπουδών

ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. Οδηγός Φοιτητών. για τη Μετάβαση από το Παλιό στο Νέο Πρόγραμμα Σπουδών ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Οδηγός Φοιτητών για τη Μετάβαση από το Παλιό στο Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Σεπτέμβριος 2019 0 Περιεχόμενα Α) Γενικές Ερωτήσεις... 1 Β) Ερωτήσεις για φοιτητές που

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Προγράμματος Πρακτικής Άσκησης. Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Προγράμματος Πρακτικής Άσκησης. Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Προγράμματος Πρακτικής Άσκησης Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 1 Άρθρο 1: Γενικές Αρχές... 2 Άρθρο 2: Όροι και προϋποθέσεις... 2 Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΥΕΚ) & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (ΥΜ)

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΥΕΚ) & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (ΥΜ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Ακαδημαϊκού έτους 2018-2019 Ημερομηνία έκδοσης 5 Ιουλίου 2018 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΥΕΚ) & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (ΥΜ) 1 ο εξάμηνο ΥΕΚ & ΥΘΜ Δ.M. E.C.T.S./Π.Μ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Ευθύνες Πρύτανη για την παρούσα κατάσταση στο ΕΚΠΑ»

«Ευθύνες Πρύτανη για την παρούσα κατάσταση στο ΕΚΠΑ» «Ευθύνες Πρύτανη για την παρούσα κατάσταση στο ΕΚΠΑ» Το Συμβούλιο Ιδρύματος του ΕΚΠΑ, από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε, εργάστηκε για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του όπως περιγράφονται από τους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΩΝ Π.Π.Σ.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΩΝ Π.Π.Σ. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΩΝ Π.Π.Σ. Ανδρέας Πούλος Σχολικός Σύμβουλος Ανατολικής Θεσσαλονίκης, μέλος του ΕΠΕΣ του Π.Π.Σ.Π.Θ. 1. Η διατύπωση του εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Π.Μ.Σ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ. Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Π.Μ.Σ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ. Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Π.Μ.Σ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργία Άρθρο 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Ο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργία του Μεταπτυχιακού Προγράμματο Σπουδ με τίτλο Βιομηχανική

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ Ν. 4009/

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ Ν. 4009/ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ Ν. 4009/6.9.2011 Άρθρο 39/6.9.2011 Διδακτορική διατριβή - Προγράμματα διδακτορικών σπουδών ΜΕΡΟΣ Γ ΤΡΙΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2. Με απόφαση της κοσμητείας της σχολής μεταπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Συνέλευση Συλλόγου Φοιτητών Επιστήμης Υπολογιστών

Γενική Συνέλευση Συλλόγου Φοιτητών Επιστήμης Υπολογιστών Πέμπτη 19 Απριλίου 2007 Γενική Συνέλευση Συλλόγου Φοιτητών Επιστήμης Υπολογιστών Πρόταση για τον οδηγό σπουδών Οι αλλαγές που πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν στον οδηγό σπουδών πιστεύουμε ότι πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οργανώνει και λειτουργεί από το Ακαδημαϊκό Έτος 1998-1999, Πρόγραμμα Διδακτορικών

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΙ

1. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Ο ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Πληροφορίες: Αλ. Σιδηρόπουλος Θεσσαλονίκη, 9 6 2015 Τηλ. : 2310 99 1386 6532 Fax: 2310 99 6529 Αριθμ. Πρωτ.: 487 Email:

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ΑΠΟΤΕΛΕΣMΑ 4.1.1 Δείκτες αξιολόγησης ακαδημαϊκών μονάδων Β Εξάμηνο 2010: Οκτώβριος- Δεκέμβριος 2010 ΕΝΕΡΓΕΙΑ 4: Δημιουργία αρχειακού

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικές κατηγορίες διδακτικού και εργαστηριακού προσωπικού

Ειδικές κατηγορίες διδακτικού και εργαστηριακού προσωπικού Published on Eurydice (https://eacea.ec.europa.eu/national-policies/eurydice) Ειδικές κατηγορίες διδακτικού και εργαστηριακού προσωπικού Οι διατάξεις του Νόμου 4009/2011 [1] όπως έχουν τροποποιηθεί και

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός συμμετοχής, αξιολόγησης και επιλογής φοιτητών/τριών του Πολυτεχνείου Κρήτης στο πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus+

Κανονισμός συμμετοχής, αξιολόγησης και επιλογής φοιτητών/τριών του Πολυτεχνείου Κρήτης στο πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus+ Κανονισμός συμμετοχής, αξιολόγησης και επιλογής φοιτητών/τριών του Πολυτεχνείου Κρήτης στο πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus+ Α. Προϋποθέσεις συμμετοχής Οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Το Διδακτορικό Δίπλωμα αποτελεί ακαδημαϊκό τίτλο ο οποίος πιστοποιεί την ουσιαστική συνεισφορά του κατόχου του στην εξέλιξη καίριων γνωστικών περιοχών,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΜΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΜΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ Κανονισμός Υποτροφιών της Επιτροπής Διαχείρισης Ειδικού Λογαριασμού Σελίδα 1 Η Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Ιδρύματος - ΕΚΠΑ Καθηγητή κ. Δ. Μπερτσιμά

Προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Ιδρύματος - ΕΚΠΑ Καθηγητή κ. Δ. Μπερτσιμά Προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Ιδρύματος - ΕΚΠΑ Καθηγητή κ. Δ. Μπερτσιμά Αθήνα, 17 Ιουνίου 2014 Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε, Στόχοι και Οράματα Μαζί με την αίτηση αποδοχής της υποψηφιότητάς μου για τη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

ΤΟ ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Σ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Α. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ ΤΟ ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ Με τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως: Οι Σύγκλητοι καλούνται να προσδιορίσουν τους «χώρους του ΑΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ: Η ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ: Η ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ: Η ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ Άρθρο ΣΤ1 Δικαιώματα και υποχρεώσεις των φοιτητών του Ιδρύματος 1. Οι φοιτητές του Ιδρύματος, έχουν τα ακόλουθα δικαιώματα: α) Να ενημερώνονται έγκαιρα και επαρκώς για

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ / ΠΠΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΟΠΑ

ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ / ΠΠΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΟΠΑ Τρόπος μέτρησης υ υ Δ3.36 Δ3.39 Μέσο συνολικό πλήθος εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές ανά μέλος ΔΕΠ Μέσο συνολικό πλήθος ανακοινώσεων σε πρακτικά συνεδρίων με κριτές ανά μέλος ΔΕΠ Αναλογία

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή Διασφάλισης & Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Αρχή Διασφάλισης & Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση Αρχή Διασφάλισης & Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση Αποτίμηση και Προγραμματισμός Δράσεων Διασφάλισης Ποιότητας Συναντήσεις Εργασίας (20 & 21/03/2017) Συνάντηση Εργασίας ΑΔΙΠ, Αποτίμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΪΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΜΑΪΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ Ι Ο Ν Ι Ω Ν Ν Η Σ Ω Ν ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ Ταχ. Δ/νση : Παναγούλα, Ζάκυνθος, Τ.Κ 29100 τηλ.: 2695027228, fax: 2695042977

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ Νικόλαος Σουλακέλλης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός βελτίωσης της σχέσης μεταξύ διοίκησης ΑΈΙ και πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης. Ιωάννης Κλαψόπουλος. 1. Εισαγωγή Η

Σχεδιασμός βελτίωσης της σχέσης μεταξύ διοίκησης ΑΈΙ και πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης. Ιωάννης Κλαψόπουλος. 1. Εισαγωγή Η ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΕΙ ΚΑΙ... 27 27 Σχεδιασμός βελτίωσης της σχέσης μεταξύ διοίκησης ΑΈΙ και πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης Ιωάννης Κλαψόπουλος 1. Εισαγωγή Η παρούσα εισήγηση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η ανάπτυξη του

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ

Η ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ Η ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2013 14 ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2013 14 82% (114) ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΤΙΤΛΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών των Τμημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μάνος Παπάζογλου ειδικός σύμβουλος υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Δρ. Μάνος Παπάζογλου ειδικός σύμβουλος υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Δρ. Μάνος Παπάζογλου ειδικός σύμβουλος υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Η Πρόκληση της Μεταρρύθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Προϋπόθεση για την Αειφόρο Ανάπτυξη. 1. Η διεθνής συζήτηση για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. B6. Στοχοθεσία Ποιότητας για το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ίδρυμα: Τίτλος ΠΠΣ: Φυσικής

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. B6. Στοχοθεσία Ποιότητας για το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ίδρυμα: Τίτλος ΠΠΣ: Φυσικής Β6. Στοχοθεσία Ποιότητας για το ΠΠΣ Τμήμα Φυσικής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ B6. Στοχοθεσία Ποιότητας για το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) Ίδρυμα: Τίτλος ΠΠΣ: Ημερομηνία υποβολής: Πανεπιστήμιο Κρήτης Φυσικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Συνέλευση Τμήματος ΗΡΑΚΛΕΙΟ Οκτώβριος 2018 19 Περιεχόμενα Α.

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρικός Σύλλογος. Ηρακλείου. Συνέντευξη τύπου

Ιατρικός Σύλλογος. Ηρακλείου. Συνέντευξη τύπου Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου Συνέντευξη τύπου 01.02.2010 Η πολιτεία τα τελευταία τριάντα χρόνια αδυνατεί ή δεν θέλει, να λάβει αποφάσεις, να κάνει τομές, να δώσει λύσεις σε θέματα που αφορούν την Υγεία.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ Αρχές Λειτουργίας Το Πανεπιστήµιο, όπως όλοι οι θεσµικοί φορείς, πρέπει να προσαρµόζεται στις κοινωνικές και οικονοµικές

Διαβάστε περισσότερα

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα Ευκαιρίες στο Οντάριο (Opportunities Ontario) είναι η ακόλουθη:

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα Ευκαιρίες στο Οντάριο (Opportunities Ontario) είναι η ακόλουθη: Ευκαιρίες στο Οντάριο (Opportunities Ontario): Επαρχιακό Πρόγραμμα Προτεινόμενων Υποψήφιων Μεταναστών (Provincial Nominee Programme) Πληροφορίες σχετικά με τους Φοιτητές εξωτερικού Οι μετανάστες φέρουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Παιδαγωγικό Τμήμα Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΠΜΣ «Διδακτική στις Φυσικές Επιστήμες, στην Πληροφορική και την Υπολογιστική Επιστήμη, τα Μαθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018-19 Διεύθ: Δαμασκηνού & Κολοκοτρώνη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (ΣΕΕ)

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (ΣΕΕ) ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (ΠΕΙ) ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (ΣΕΕ) 8.2.2017 Τα Σεμινάρια Ελεύθερης Επιλογής

Διαβάστε περισσότερα

Κριτήρια δήλωσης μαθήματος ΠΜ

Κριτήρια δήλωσης μαθήματος ΠΜ Κανονισμός Πτυχιακών Μελετών Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Εγκρίθηκε από την Κοσμητεία της Σχολής Περιβάλλοντος στην υπ αριθμ. 9/22.06.2015 συνεδρίασή της ) Η Πτυχιακή Μελέτη (ΠΜ) αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ. Επανίδρυση του ΔΠΜΣ «Πληροφορική και Διοίκηση» (Αναμένεται έγκριση του ΠΜΣ από το ΥΠΕΘ)

Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ. Επανίδρυση του ΔΠΜΣ «Πληροφορική και Διοίκηση» (Αναμένεται έγκριση του ΠΜΣ από το ΥΠΕΘ) Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ Επανίδρυση του ΔΠΜΣ «Πληροφορική και Διοίκηση» (Αναμένεται έγκριση του ΠΜΣ από το ΥΠΕΘ) Μάιος 2018 Μεταπτυχιακό πρόγραμμα που φέρνει κοντά διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 39393 31 Ιουλίου 2018 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 3118 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 1 Ίδρυση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: «Πολιτική Ανάλυση»

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Γιάννου Παπαντωνίου. «Παιδεία για το αύριο»

Ομιλία Γιάννου Παπαντωνίου. «Παιδεία για το αύριο» Ομιλία Γιάννου Παπαντωνίου στην εκδήλωση του ΚΕΠΠ με θέμα : «Παιδεία για το αύριο» Αμφιθέατρο Μεγάρου Καρατζά Τετάρτη 8 Απριλίου 2009 Tο Σύγχρονο Πανεπιστήμιο «Αναξιοκρατία, συναλλαγή, πελατειακά δίκτυα,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΧΟΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΜΥΡΙΝΑ Σεπτέμβριος 2016 Η Πτυχιακή Μελέτη (ΠΜ) αποτελεί υποχρεωτικό μάθημα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ «ΦΥΤΩΡΙΟ ΙΔΕΩΝ» ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΦΥΤΩΡΙΟ ΙΔΕΩΝ»?

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ «ΦΥΤΩΡΙΟ ΙΔΕΩΝ» ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΦΥΤΩΡΙΟ ΙΔΕΩΝ»? ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΦΥΤΩΡΙΟ ΙΔΕΩΝ»? ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ «ΦΥΤΩΡΙΟ ΙΔΕΩΝ» 2012-2013 Το Φυτώριο Ιδεών είναι μια δράση στα πλαίσια έργου «ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ», που υλοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Επιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση στη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού Διαμεσολάβηση» Διάρκεια σπουδών: Τρία (3) εξάμηνα Πιστοποιείται η Παιδαγωγική επάρκεια ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2015-2016 Ηράκλειο, 28/09/2015 ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ Σύμφωνα με το Ν. 4009, άρθρο 33, παρ. 2 και την ορθή επανάληψη της

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα Erasmus για σπουδές ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ & ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα Erasmus για σπουδές ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ & ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Γραφείο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Κοζάνη, 5/1/2017 Α.Π. 2844 Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα Erasmus+ 2017-2018 για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ. Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική, γλώσσα και διαπολιτισμική επικοινωνία»

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ. Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική, γλώσσα και διαπολιτισμική επικοινωνία» ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ-ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική, γλώσσα και διαπολιτισμική επικοινωνία»

Διαβάστε περισσότερα

Η διάρκεια σπουδών στο ΔΠΜΣ-ΣΕΣΕ είναι συνήθως πλήρους φοίτησης, με διάρκεια που είναι κατ ελάχιστο 1,5 έτος και δεν δύναται να υπερβεί τα 3 έτη.

Η διάρκεια σπουδών στο ΔΠΜΣ-ΣΕΣΕ είναι συνήθως πλήρους φοίτησης, με διάρκεια που είναι κατ ελάχιστο 1,5 έτος και δεν δύναται να υπερβεί τα 3 έτη. Διάρκεια Σπουδών Η διάρκεια σπουδών στο ΔΠΜΣ-ΣΕΣΕ είναι συνήθως πλήρους φοίτησης, με διάρκεια που είναι κατ ελάχιστο 1,5 έτος και δεν δύναται να υπερβεί τα 3 έτη. Μερική φοίτηση Μερική φοίτηση προβλέπεται

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Σεμιναρίου Εκπαίδευσης 1 Ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ [1]

Κανονισμός Σεμιναρίου Εκπαίδευσης 1 Ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ [1] Κανονισμός Σεμιναρίου Εκπαίδευσης 1 Ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ [1] To Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας (πιστοποιημένο κατά ISO:2008) της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Η αποστολή του ΤΕΙ Πελοποννήσου, διαμορφούμενη μέσα στο πλαίσιο του Ν. 4485/17, o οποίος είναι ο πιο πρόσφατος νόμος όπου καθορίζεται η αποστολή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΧΟΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΜΥΡΙΝΑ 2016 2017 Μητροπολίτη Ιωακείμ 2, 81400 Μύρινα, Λήμνος,.: +302254083100, :, +302254083109, : secr-nutr@aegean.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΚΑΙ ΕΑΡΙΝΩΝ ΕΞΑΜΗΝΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΚΑΙ ΕΑΡΙΝΩΝ ΕΞΑΜΗΝΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ EΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΚΑΙ ΕΑΡΙΝΩΝ ΕΞΑΜΗΝΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016-17

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, Α.Π.: ΠΡΟΣ: Όπως ο Πίνακας Αποδεκτών. Διεύθυνση: Κοραή 4, Αθήνα Διεύθυνση ιστοσελίδας:

Αθήνα, Α.Π.: ΠΡΟΣ: Όπως ο Πίνακας Αποδεκτών. Διεύθυνση: Κοραή 4, Αθήνα Διεύθυνση ιστοσελίδας: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΜΕΑΚΩΝ Ε.Π. ΤΟΥ ΕΚΤ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ANAΠTYΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ. 0 Σ ελίδα

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ. 0 Σ ελίδα ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ 0 Σ ελίδα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ...2 3. ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ...2 4. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ...2 4.1 Δικαίωμα Συμμετοχής...2 4.2 Προαπαιτούμενα...3

Διαβάστε περισσότερα

«ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΝΕΕΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»

«ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΝΕΕΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΝΕΕΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ & ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ & ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Γραφείο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Κοζάνη, 22/1/2018 Α.Π. 3931 Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα Erasmus+ 2018-2019 για

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΗΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ: Ευελπίδων 47, 113 62 Αθήνα. Tηλ.: 210 8203633 / Fax: 210 8203634 FULL AND PART TIME: 47, Evelpidon Street, Athens 113 62 Greece. Tel.: (+30) 210 8203633/ Fax: (+30) 2108203634

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Τμήμα Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών. οδηγός σπουδών

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Τμήμα Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών. οδηγός σπουδών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τμήμα Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών οδηγός σπουδών Ιστορικά Στοιχεία Ίδρυση του Τμήματος: Το Τμήμα δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2013

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΕΡΕΥΝΑ Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2018 2 ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Πτυχιακών Μελετών Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής

Κανονισμός Πτυχιακών Μελετών Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Κανονισμός Πτυχιακών Μελετών Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Η Πτυχιακή Μελέτη (ΠΜ) αποτελεί ειδική εργασία την οποία υποχρεωτικά πρέπει να εκτελέσει ο κάθε φοιτητής για την απόκτηση του Πτυχίου

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ψηφιακά Μαθήματα στο ΠΑΜΑΚ

Ανοικτά Ψηφιακά Μαθήματα στο ΠΑΜΑΚ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ανοικτά Ψηφιακά Ημερίδα Ενημέρωσης: 20 Σεπτεμβρίου 2013 Επιστημονικά Υπεύθυνος Έργου: Καθηγητής Μάνος Ρουμελιώτης Η Δράση Η δράση "Ανοικτά Ψηφιακά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας "

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: http://www.uoc.gr/ Σ Υ Γ Κ Λ Η Τ Ο Σ Γραμματεία Συγκλήτου Πληροφορίες: Ελευθερία Αλεφαντινού Τηλέφωνο: 28310 77904 Τηλεομοιοτυπία:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ TEΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ TEΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ TEΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Γραμματεία Συγκλήτου Σέρρες 4-5-2018 Αριθμ. πρωτ. 2054 Κοινοποίηση της αριθμ. 54/7/15.2.2018 απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ ΚΜ Θέμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ Π.Μ.Σ. ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ, Ε.Κ.Π.Α. Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας. Άρθρο 1 Γενικές Διατάξεις

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ Π.Μ.Σ. ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ, Ε.Κ.Π.Α. Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας. Άρθρο 1 Γενικές Διατάξεις ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ Π.Μ.Σ. ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ, Ε.Κ.Π.Α. Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Άρθρο 1 Γενικές Διατάξεις Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας (Ε.Κ.Λ.) του Προγράμματος Μεταπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΡΞΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΑΡΙΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

ΕΝΑΡΞΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΑΡΙΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ EΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΙΣΤΟΡΙΑΣ Αθήνα 22-03-16 ΕΝΑΡΞΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΑΡΙΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ από 23 Μαρτίου 2016 έως και 23 Απριλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α. ΣΚΟΠΟΣ Από το ακαδημαϊκό έτος 2012-13 το μάθημα Σεμινάριο και Διπλωματική Εργασία γίνεται μάθημα υποχρεωτικό και διαρκεί δύο εξάμηνα. Κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2018-2019 ΒΟΛΟΣ 2018 Περιεχόμενα Περιεχόμενα...

Διαβάστε περισσότερα