IoT με το πρωτόκολλο XMPP. Εισαγωγή / Δυνατότητες

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "IoT με το πρωτόκολλο XMPP. Εισαγωγή / Δυνατότητες"

Transcript

1 IoT με το πρωτόκολλο XMPP Εισαγωγή / Δυνατότητες

2 Το πρωτόκολλο XMPP Το XMPP είναι πρωτόκολλο επικοινωνίας, που επιτρέπει την αμφίδρομη μεταφορά δομημένων δεδομένων, σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, στο application layer (ή πάνω από http μέσω BOSH). Τα μηνύματα που μεταφέρονται βασίζονται στην γλώσσα XML. Αρχικά αναπτύχθηκε για την μεταφορά άμεσων σύντομων μηνυμάτων, ωστόσο σχεδιάστηκε με δυνατότητες επέκτασης. Ο IETF τυποποίησε το XMPP μέσα από τα RFC3920 και RFC3921 (τα οποία αργότερα αντικαταστάθηκαν από τα RFC6120 και RFC6121 αντίστοιχα).

3 XMPP Extensions - Xeps Ο XMPP Standards Foundation έχει δημιουργήσει πολλές επεκτάσεις του πρωτοκόλλου, λεγόμενες ως XEP. Μέχρι στιγμής υπάρχουν πάνω από 380 XEPs και δημοσιεύονται νέα συνεχώς ( ). Τα XEP που έχουν αναπτυχθεί καθαρά για την χρήση του πρωτοκόλλου σε IoT projects είναι τα εξής: XEP-0323 Internet of Things - Sensor Data XEP-0324 Internet of Things - Provisioning XEP-0325 Internet of Things - Control XEP-0326 Internet of Things - Concentrators XEP-0347 Internet of Things - Discovery XEP-0381 Internet of Things - Special Interest Group (IoT SIG) Τα Sensor Data και Control αφορούν την είσοδο δεδομένων αισθητήρων και αποστολή δεδομένων ελέγχου σε συσκευές. Τα Discovery και Provisioning αφορούν την ανακάλυψη των ενεργών συσκευών και τον έλεγχο της επικοινωνίας μεταξύ τους. Όλες οι επεκτάσεις σχεδιάστηκαν με προτεραιότητα την απλότητα, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν σε συσκευές με περιορισμένες δυνατότητες. Περισσότερα για τα XEP αυτά στην συνέχεια

4 Publish Subscribe Pattern Το publish subscribe είναι ένα software pattern για την ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω οντοτήτων. Βάση του είναι η δημιουργία θεματικών κλάσεων (nodes) που χαρακτηρίζουν τα μηνύματα. Οι οντότητες που δημιουργούν μηνύματα (publishers), χαρακτηρίζουν μόνο σε ποια θεματική κλάση (node) ανήκουν αυτά, χωρίς να προσδιορίζουν που θα σταλούν. Αντίστοιχα, οι οντότητες που λαμβάνουν μηνύματα (subscribers), λαμβάνουν αυτόματα τα μηνύματα των θεματικών κλάσεων (nodes) για τις οποίες έχουν δηλώσει ενδιαφέρον. Το software pattern αυτό καθίσταται ιδιαίτερα χρήσιμο σε IoT projects, καθώς διευκολύνει την αποστολή δεδομένων από οντότητες αισθητήρων (publishers), στους αντίστοιχους σε αυτούς data brokers (subscribers). Ένα βασικά πλεονέκτημά του σε σχέση με το μοντέλο request response, είναι ότι οι αισθητήρες μπορούν να δημοσιεύουν δεδομένα μόνο όταν αυτά έχουν αλλάξει, παραλείποντας ουσιαστικά την άσκοπη κίνηση. Η χρήση του Publish Subscribe στο XMPP είναι προτυποποιημένη μέσω του XEP-0060 ( ).

5 Συσκευές Περιορισμένων Δυνατοτήτων Σε εφαρμογές IoT είναι επιτακτική η χρήση μικρών συσκευών, με περιορισμένες δυνατότητες, λόγω κόστους (παραγωγής και λειτουργίας). Τέτοιες συσκευές μπορεί να είναι αισθητήρες που παρέχουν δεδομένα σε κάποιον data broker. XEP-0322 Efficient XML Interchange (EXI) Format ( html ) Το XEP περιγράφει πως η τεχνική συμπίεσης EXI μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δίκτυα XMPP. Η τεχνική EXI δημιουργήθηκε από την W3C, με σκοπό την μετάδοση XML αρχείων ως δυαδικά. Η κωδικοποίηση που χρησιμοποιείται περιορίζει την πολυλογία, αλλά και το κόστος ανάλυσης που διακρίνουν το XML. Συνεπώς, προσφέρει την δυνατότητα μεταφοράς XML δεδομένων σε συσκευές με λιγότερη μνήμη (αφού ο όγκος των δεδομένων είναι μικρότερος) και χαμηλότερη κατανάλωση ισχύος (αφού υπάρχει λιγότερη μετάδοση δεδομένων και είναι ευκολότερη η ανάλυσή τους). XEP-( ,0347, 0381) Internet of Things Τα XEP που δημιουργήθηκαν για IoT έχουν ως βασική αρχή την απλότητα, ώστε να είναι κατάλληλα για υλοποίηση σε μικρές συσκευές περιορισμένων δυνατοτήτων.

6 Έρευνες/Προτάσεις Για Την Χρήση Του XMPP Σε IoT μxmpp: LIGHTWEIGHT IMPLEMENTATION FOR LOW POWER OPERATING SYSTEM CONTIKI Adrian Hornsby, Eloi Bail, Department of Signal Processing, Tampere University of Technology UNIFY TO BRIDGE GAPS: BRINGING XMPP INTO THE INTERNET OF THINGS Michael Kirsche και Ronny Klauck, Computer Networks and Communication Systems Group, Brandenburg University of Technology Cottbus, Germany Kirsche_Klauck.pdf A SERVICE INFRASTRUCTURE FOR THE INTERNET OF THINGS BASED ON XMPP Sven Bendel, Thomas Springer, Daniel Schuster, Alexander Schill, Computer Networks Group, Faculty of Computer Science, TU Dresden Ralf Ackermann, Michael Ameling, SAP Next Business And Technology Dresden

7 Πιο συγκεκριμένα ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΕΣ ΤΕΧΝΙΚΈΣ ΛΕΠΤΟΜΈΡΕΙΕΣ

8 XMPP Network Topology XMPP Servers: Χαρακτηρίζονται από ένα domain name (πχ jabber.ntua.gr) και μπορούν να επικοινωνούν με άλλους servers, υποστηρίζοντας την επικοινωνία μεταξύ των clients που ανήκουν σε αυτούς. XMPP Clients: Χαρακτηρίζονται από μία ταυτότητα Jid (Jabber Id) της μορφής όπου user : το όνομα χρήστη του client (πχ tasos) domain : το domain name του server στον οποίο είναι εγγεγραμμένος (πχ jabber.ntua.gr) Ωστόσο κάποιος χρήστης μπορεί να συνδεθεί από διαφορετικά μέρη/συσκευές ταυτόχρονα. Για τον σκοπό αυτό το Jid υποστηρίζει την προαιρετική χρήση ενός επιπλέον μέρους, του resource user@domain/resource (πχ tasos@jabber.ntua.gr/home)

9 XMPP Network Topology 2

10 Χρήση της τοπολογίας του XMPP σε IoT Networks Clients μπορούν να αποτελούν : Servers : άτομα τοποθεσίες (home, office, room) συσκευές (smartphone, computer, concentrator) αισθητήρες ή controllers ΑΛΛΑ ΚΑΙ υπηρεσίες οι οποίες μπορούν να δημιουργούνται δυναμικά και να τρέχουν σε κάποια συσκευή, αλληλοεπιδρώντας με όλα τα παραπάνω (πχ υπηρεσία που συγκεντρώνει δεδομένα και τα διαθέτει σε ιστοσελίδα / υπηρεσία που διαχειρίζεται τον έλεγχο συσκευών) καθορίζουν τα όρια του δικτύου / πόσο κλειστή είναι η ομάδα αλληλεπίδρασης (πχ person s server, home server, building server, community server, city server, national server, global server, ) μπορούν να συνδεθούν με peer servers, διευρύνοντας τα όρια του δικτύου (πχ building server <-> community server, city server <-> national server) σημαντικό ζήτημα να υλοποιούν βασικές υπηρεσίες που ορίζουν τα XEP για IoT, όπως Provisioning και Discovery Τα παραπάνω πάντα με την κατάλληλη χρήση των domain names και Jids (πχ tasos_pikridas@smartgrid.piraeus.gov/office, κλπ)

11 Security Οι XMPP Servers μπορούν να είναι απομονωμένοι (πχ personal, home, office, company, community κλπ Intranet) TLS Connections Στο XMPP Core περιγράφεται η (προαιρετική) απαίτηση της χρήσης TLS σε όλες τις συνδέσεις client-server ή/και server-server (ανά domain). Έτσι αποτρέπεται η υποκλοπή και η αλλοίωση των δεδομένων από τρίτους. Απαιτείται να υποστηρίζεται η επιλογή αυτή σε όλες τις υλοποιήσεις και συνεπώς υποστηρίζεται σε όλους τους διαθέσιμους Clients, Servers και Client Libraries. SASL Authentication Διασφαλίζει την ταυτοποίηση των clients. Αν χρησιμοποιείται TLS, το SASL Negotiation έπεται του STARTTLS Negotiation, ώστε να καθίσταται ασφαλέστερη η μεταφορά των διαπιστευτηρίων.

12 Τύποι μηνυμάτων - Stanzas Το επίπεδο(βάθος) 0 του XML αφορά το ίδιο το XML Stream. Η βασική μονάδα επικοινωνίας βρίσκεται στο επίπεδο 1 του XML και αποκαλείται Stanza. Εκτός απ τα Stanza στο επίπεδο 1 μπορούν να βρίσκονται μηνύματα σχετικά με Errors, TLS και SASL. Το Stanza περιγράφει το είδος του μηνύματος που περιέχεται σε αυτό. Υπάρχουν τα 3 Stanzas, τα ονόματα των οποίων αντιστοιχούν στα XML Elements που χρησιμοποιούνται: message Αφορά γενικά μηνύματα iq Information Query. Αφορά ερωτήματα σχετικά με συγκεκριμένα δεδομένα / πληροφορίας. Μπορούν να αποτελούν ερωτήσεις ή απαντήσεις. presence Αφορούν την παρουσία και διαθεσιμότητα Τα Stanzas αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διαφορετικούς τρόπους, αλλά και διαφορετικά Stanzas μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο σκοπό (πχ iq <-> message).

13 Αναλυτικότερα τα XEP Στην συνέχεια παρουσιάζονται πιο αναλυτικά τα XEP που αφορούν IoT

14 XEP-0323: Internet of Things - Sensor Data Περιγράφει το Read-Out Request, σύμφωνα με το οποίο ένας χρήστης (Jid) ζητάει τιμές πεδίων από μία ή περισσότερες συσκευές ενός άλλου χρήστη. Τα πεδία μπορούν να προσδιορίζουν αν οι τιμές είναι στιγμιαίες μετρήσεις, υπολογισμένες τιμές, ακρότατα, αποθηκευμένες τιμές, χρόνος, κα. Οι τιμές μπορούν να είναι λογικές, αριθμητικές, κείμενο, ακέραιες, χρονικές κα. Επίσης προβλέπεται ο καθορισμός της μονάδας μέτρησης (πχ Watt, ⁰C, sec). Μπορούν να ζητηθούν ένα, περισσότερα ή όλα τα πεδία, από μία ή περισσότερες συσκευές (nodeid), εφόσον αυτές ανήκουν στο Jid (μέσω concentrator αν είναι πολλές) που στέλνεται το request. Χρησιμοποιείται το μοντέλο request response, συνεπώς η επικοινωνία είναι σύγχρονη. Αυτό δεν είναι αποδοτικό για δίκτυα αισθητήρων που παρέχουν συνεχή δεδομένα. Στην περίπτωση αυτή είναι προτιμότερο το μοντέλο publish subscribe.

15 XEP-0325: Internet of Things - Control Περιγράφει τα μηνύματα με τα οποία μπορεί ένας χρήστης (Jid), να θέσει τις τιμές των πεδίων, μίας ή περισσότερων συσκευών, που ανήκουν σε άλλο χρήστη ή concentrator, για να τις ελέγξει. Μπορούν να τεθούν ένα ή περισσότερα συγκεκριμένα πεδία. Επίσης μπορεί ζητηθεί φόρμα με όλα τα διαθέσιμα πεδία, την εξήγηση και το εύρος τιμών καθενός εξ αυτών. Μπορεί να προσδιοριστεί συγκεκριμένη συσκευή (nodeid) του χρήστη (Jid), εφόσον υπάρχει concentrator.

16 XEP-0326: Internet of Things - Concentrators Κάτω από έναν χρήστη (Jid) μπορούν να κρύβονται πολλές συσκευές (πχ αυτοκίνητο, δωμάτιο κλπ). Στο XEP αυτό δίνεται η έννοια ενός τέτοιου χρήστη (Concentrator) και περιγράφεται ο τρόπος αλληλεπίδρασής του με άλλους χρήστες. Ο Concentrator οργανώνει κάθε συσκευή του ως node που χαρακτηρίζεται από το nodeid. Κάθε node μπορεί να έχει parent κάποιο άλλο node, συνεπώς υποστηρίζεται η ιεραρχική/δεντρική δομή εκτός της οριζόντιας. Ο Concentrator παρέχει συγκεκριμένες μεθόδους που επιθυμεί προς άλλους χρήστες, τις οποίες γνωστοποιεί με την απαιτούμενη μέθοδο getcapabilities. Οι μέθοδοι αυτοί μπορούν να περιλαμβάνουν την ανάκτηση των ονομάτων, της δομής και των δυνατοτήτων (isreadable, iscontrollable, hascommands, κλπ) των κόμβων την διαχείρισή τους την αποστολή command ή query σε αυτούς

17 XEP-0324: Internet of Things - Provisioning Ποιες συσκευές μπορούν/επιτρέπεται να επικοινωνούν μεταξύ τους; Ποιος το ορίζει αυτό και πως; Μερικές μικρές συσκευές ενδέχεται να έχουν ελάχιστη μνήμη για να αποθηκεύουν τέτοιες πληροφορίες ή πολύ απλό user interface ώστε να τις δεχθούν χειροκίνητα. Για αυτό ορίζεται η ιδέα του Provisioning Server. Αυτός μπορεί να αποτελεί είτε server component, είτε έναν απλό χρήστη με Jid. Σκοπός του είναι να παρέχει πλήρες user interface, για να δέχεται πληροφορίες σχετικά με τα access rights, τα οποία με την σειρά του να τα παρέχει σε συσκευές (Jids) που τα ζητάνε μέσω queries. Πως μπορεί μία μικρή συσκευή με περιορισμένο user interface να εγγραφεί με ασφάλεια και εμπιστοσύνη σε κάποιον provisioning server;

18 XEP-0324: Internet of Things Provisioning Εγκαθιστώντας μία μικρή συσκευή Ελάχιστη απαίτηση για το user interface μίας συσκευής αποτελεί ένα led και ένα press button (έξοδος / είσοδος). Με βάση αυτά δίνεται από το XEP ένα παράδειγμα εγκατάστασης μίας τέτοιας συσκευής σε έναν Provisioning Server. Υποθέτουμε πως στην συσκευή έχει δοθεί Jid και πρόσβαση στον XMPP Server. Από το UI του Provisioning Server δίνεται εντολή να σταλεί αίτημα φιλίας στην συσκευή. Η συσκευή έχει προγραμματιστεί έτσι ώστε με ένα τέτοιο μήνυμα φιλίας, να αναβοσβήνει τα led για κάποιο συγκεκριμένο χρόνο (πχ 30 ). Δεχόμενη το πάτημα του press button, μέσα στον χρόνο αυτό, η συσκευή δέχεται το αίτημα φιλίας και αναγνωρίζει το Jid αυτό ως τον επίσημο/αναγνωρισμένο Provisioning Server. Η συσκευή αυτή επιβάλλεται πλέον να κάνει ερωτήσεις στον Provisioning Server και να ακολουθεί τις οδηγίες του. Μπορεί επίσης να ζητήσει ένα token, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για επικοινωνία με άλλες συσκευές και επιβεβαίωση των access rights της συσκευής.

19 XEP-0324: Internet of Things Provisioning Use Cases Δεχόμενη ένα αίτημα φιλίας μία συσκευή, από έναν άλλο χρήστη (Jid), επιβάλλεται να ρωτήσει τον Provisioning Server για το αν αυτός είναι φίλος ή όχι, πριν απαντήσει στο αίτημα. Ο Provisioning Server, επίσης, έχει την δυνατότητα από μόνος του να προτείνει την δημιουργία ή να επιβάλει την κατάργηση φιλίας μεταξύ δύο χρηστών, στέλνοντας μήνυμα τουλάχιστον στον έναν από αυτούς. Δεχόμενη ένα Read-Out Request (XEP-0323) από έναν χρήστη (Jid), μία συσκευή, μπορεί να ρωτήσει τον Provisioning Server, για το αν πρέπει να δεχθεί και να ανταποκριθεί στο αίτημα αυτό. Ο Provisioning Server, εκτός από τον γενικό περιορισμό, μπορεί να περιορίσει την πρόσβαση σε συγκεκριμένα nodes (αν έχει η συσκευή) ή πεδία, πάντα με βάση το Jid του χρήστη που τα ζητάει. Με την ίδια λογική, μία συσκευή που δέχεται Control Request (XEP-0325), μπορεί να ρωτήσει τον Provisioning Server, πριν δεχθεί το αίτημα. Ο περιορισμός και σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να εφαρμόζεται σε όλη την συσκευή αλλά και σε συγκεκριμένα nodes (αν υπάρχουν) ή συγκεκριμένες παραμέτρους ελέγχου, σύμφωνα πάντα με το Jid του αιτούμενου. Αντίστοιχες διαδικασίες ορίζονται για τις εφαρμογές (Jids) οι οποίες μπορούν να χειρίζονται συσκευές, αλλά και για χρήστες οι οποίοι χρησιμοποιούν αυτές τις εφαρμογές.

20 XEP-0347: Internet of Things - Discovery Περιγράφει πως ένα αντικείμενο μπορεί να ανακαλύψει κ να συνδεθεί στο IoT Network. Για τον σκοπό αυτό δημιουργία την ιδέα του Thing Registry. To Thing Registry μπορεί να υπάρχει αυτοτελές ή να αποτελεί κομμάτι του Provisioning Server, είτε ως Server Component, είτε ως απλός Client. Οι συσκευές είτε κατά την διάρκεια της κατασκευής, είτε κατά το configuration πριν την χρήση, πρέπει να δέχονται ένα Jid (και password) ή να το δημιουργούν μόνες τους αν αυτό είναι δυνατό. Το Domain του XMPP Server πρέπει και αυτό να καθορίζεται ή να βρίσκεται (πχ μέσω DHCP). Παρομοίως, μία τέτοια λύση πρέπει να υπάρχει για το Thing Registry (και τον Provisioning Server), με την ιδανικότερη να αποτελεί η χρήση προκαθορισμένου subdomain ή Jid.

21 XEP-0347: Internet of Things Discovery Use Cases Τα αντικείμενα μπορούν να δηλώνονται στο Thing Registry κάτω από ιδιοκτησία. Την ιδιοκτησία μπορεί να έχει ο ίδιος χρήστης ο οποίος δηλώνει το αντικείμενο (self-owned), διαφορετικά πρέπει κάποιος (ένας) χρήστης (Jid) να δηλώσει την ιδιοκτησία ενός αντικειμένου (claim ownership). Για να δηλώσει κάποιος χρήστης την ιδιοκτησία ενός αντικειμένου, πρέπει να δώσει στο Thing Registry, κάποιες πληροφορίες (meta-tags), οι οποίες ορίζουν το αντικείμενο. Είναι σημαντικό οι πληροφορίες αυτές να είναι προσβάσιμες μόνο σε αυτούς που στην πραγματικότητα ανήκει το αντικείμενο/συσκευή. Για τον λόγο αυτό προτείνεται η λύση των QR-Codes σε αυτοκόλλητα τυπωμένα πάνω στην συσκευή, για την παροχή των πληροφοριών αυτών. Επιπρόσθετα μπορούν να δηλωθούν αντικείμενα ως μέρη κάποιου concentrator (XEP- 0326), με την δήλωση των sourceid και nodeid. Αυτός που λαμβάνει την ιδιοκτησία ενός τέτοιου αντικειμένου, λαμβάνει και τα αντίστοιχα sourceid και nodeid που χρειάζονται για την πρόσβαση σε αυτό. Τα αντικείμενα μπορούν να είναι public ή private. Οποιοσδήποτε χρήστης με πρόσβαση στο Thing Registry μπορεί να αναζητήσει για public αντικείμενα, στα οποία υπάρχει ιδιοκτησία.

22 Υλοποιήσεις / Βιβλιοθήκες Client Software / Clients Libraries / Servers

23 Servers Openfire Παρέχει API για την δημιουργία Java Plugins ως Jars. Τα plugins μπορούν να αποτελούν Server Components (διαχειρίζονται όλα τα πακέτα που στέλνονται σε συγκεκριμένο subdomain του server), IQ Handlers (διαχειρίζονται IQ Stanzas συγκεκριμένου τύπου), κλπ. Prosody IM Jabberd2 Όλοι οι διαθέσιμοι Servers παρέχουν βασικές λειτουργίες και υποστήριξη κυρίως για Instant Messaging. Παρέχουν ωστόσο υποστήριξη του Publish Subscribe. Τα XEP σχετικά με το IoT δεν υλοποιούνται, εκτός από αυτά που υλοποιούνται μόνο στους Clients. Στο Openfire μπορούν να δημιουργηθούν κατάλληλα Server Components. Τα Provisioning και Discovery απαιτούν κατάλληλα Server Components (Provisioning Server και Thing Registry αντίστοιχα). Εναλλακτικά αυτές οι λειτουργίες μπορούν να υλοποιηθούν σε κατάλληλα διαμορφωμένους clients, οι οποίοι ακούνε και απαντούν στα αντίστοιχα μηνύματα και χρησιμοποιούν προσωρινή μνήμη ή κάποιου είδους βάση δεδομένων.

24 Client Software Spark Και διάφορα άλλα Υλοποιούν το Instant Messaging μόνο. Επιτρέπουν την αποστολή και λήψη μόνο των Μessage Stanzas (IQ και Presence στέλνονται απ την ίδια την εφαρμογή μόνο για τις ανάγκες του IM). Παραλλαγή του Converge.js Client που υλοποιείται σε Javascript και επιτρέπει το διάβασμα τιμών από Sensor Devices και την εγγραφή τιμών σε Control Devices, μέσα από chat windows στον browser (υλοποιεί τα IoT Sensor Data και Control XEPs).

25 Client Libraries Smack (Java) Υποστηρίζει εν μέρει τα Sensor Data, Provisioning, Control, Concentrators, Discovery Υποστηρίζει το Publish - Subscribe Υποστηρίζει την δημιουργία custom IQ Stanzas (IQ Elements, IQ Providers, IQ Handlers) SleekXMPP (Python) Υποστηρίζει μόνο τα Sensor Data και Control Υποστηρίζει το Publish - Subscribe Every XEP as a plugin. Υποστηρίζει την δημιουργία plugins τα οποία παρέχουν υποστήριξη για custom IQ Stanzas.

26 Client Libraries Smack Υποστήριξη για Android Παρέχει υψηλού επιπέδου μεθόδους για όσες λειτουργίες υλοποιεί Λειτουργίες Instant Messaging σε λίγες γραμμές κώδικα Υποστήριξη διαθεσιμότητας Roster (Presence) Υλοποιεί εν μέρει τα IoT XEPs και όχι απαραίτητα σωστά Υποστηρίζονται μόνο οι 2-3 βασικότερες λειτουργίες των XEP, πχ Στο Sensor Data υποστηρίζονται μόνο integer και boolean τιμές Στο Provisioning υποστηρίζεται μόνο η ερώτηση isfriend προς τον Provisioning Server και όχι οι canread και cancontrol Μέρος των λειτουργιών ενδέχεται να παρουσιάζει σφάλματα Στο Provisioning η απάντηση στο isfriend Element, έχει κι αυτή το όνομα isfriend αντί για isfriendresponse. Επίσης στο IsFriendResponseElement το οποίο ευθύνεται να την δημιουργία του αντίστοιχου XML λείπει η εντολή για να κλείσει σωστά το XML Element και ως συνέπεια αυτό εμφανίζεται λάθος (Reported: )

27 Smack Florian Schmaus (Flow) Κάνοντας report το παραπάνω bug στο forum της κοινότητας του Smack, αυτό έγινε commit από τον Florian Schmaus (Flow). Ο Flow είναι project leader του Smack, καθώς και συγγραφέας (ή βοηθός) αρκετών XEP. Απαντώντας προσφέρθηκε να με βοηθήσει δίνοντάς μου την δική του γνώμη: I would not recommend using the current IoT XEPs as base for anything Two big red flags: unnecessary complex not really XMPP idiomatic A strawman of how IoT using XMPP should be in my opinion. Όλες οι βασικές λειτουργίες για το Provisioning και Discovery σε πιο απλή μορφή κάτω από ένα XEP (ανεπίσημο). Ωστόσο δεν υποστηρίζει πολλές συσκευές κάτω από ένα Jid. Never use the same bare JID with multiple resources in an IoT scenario. If the device needs to re-connect the XMPP connection it would always need to reconnect all resources in extra streams. Possible to create custom IQ Stanzas, Handlers, etc if needed (επιβεβαίωση σε ερώτηση για το πώς μπορώ να κινηθώ) Important is that to try to use re-use existing building blocks e.g., the IoT control XEP should have never been created, we have ad-hoc commands (XEP-0050) for that

28 Συμπεράσματα Μπορώ να βασιστώ σε και να χρησιμοποιήσω μέρος των IoT XEPs, άλλων XEP που θα μου φανούν χρήσιμα καθώς και custom μηνύματα αν χρειαστεί. Αναλόγως του τι θα υλοποιηθεί πιθανότατα να χρειαστεί η υλοποίηση custom IQ Stanzas και Handlers (καθώς πολλά από αυτά δεν υποστηρίζονται) Working on it με το Smack (με το SleekXMPP όχι ακόμα) Για Provisioning και Discovery, αν υλοποιηθούν, θα πρέπει να δημιουργηθεί Server Component ή Configured Client που ακούει /δέχεται τα κατάλληλα IQ Stanzas και απαντάει - Working on it με το Smack (client που ακούει σε μηνύματα isfriend και απαντάει. Θα μπορούσε να παρέχει GUI, να χρησιμοποιεί βάση δεδομένων κλπ) Sensor Data vs Publish Subscribe (πχ σε σχέση με το Provisioning)

29 Βιβλιογραφία (ενδεικτική) OneM2M Technical Report Unify to Bridge Gaps: Bringing XMPP into the Internet of Things Michael Kirsche and Ronny Klauck IoT: Building Arduino-Based Projects Peter Waher,Pradeeka Seneviratne,Brian Russell,Drew Van Duren A Service Infrastructure For The Internet Of Things Based On XMPP Sven Bendel, Thomas Springer, Daniel Schuster, Alexander Schill, Ralf Ackermann, Michael Ameling

Διαδίκτυο των Αντικειμένων - IoT.

Διαδίκτυο των Αντικειμένων - IoT. Διαδίκτυο των Αντικειμένων - IoT sdima@ece.upatras.gr ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ (ΦΚ/MIS) Ε.655/ 5001184. sdima@ece.upatras.gr

Διαβάστε περισσότερα

Κατανεμημένα Συστήματα. Javascript LCR example

Κατανεμημένα Συστήματα. Javascript LCR example Κατανεμημένα Συστήματα Javascript LCR example Javascript JavaScript All JavaScript is the scripting language of the Web. modern HTML pages are using JavaScript to add functionality, validate input, communicate

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο δικτύου IP Forwading κτλ

Επίπεδο δικτύου IP Forwading κτλ Επίπεδο δικτύου IP Forwading κτλ (IP για που το έβαλες) Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών 2014-2015 Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Επίπεδο δικτύου (Network layer) Επίπεδο εφαρμογής (Application layer):

Διαβάστε περισσότερα

ΗY335: Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλη

ΗY335: Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλη ΗY335: Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο 2012-2013 Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλη Project 2012-2013 Υλοποίηση ενός chat server-client Παράδοση: 7/2/2013

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών; Αρχιτεκτονική επιπέδων πρωτοκόλλων. Δικτυακά πρωτόκολλα

Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών; Αρχιτεκτονική επιπέδων πρωτοκόλλων. Δικτυακά πρωτόκολλα Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15 Δίκτυα υπολογιστών (και το Διαδίκτυο) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών;

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια σε χώρους αναψυχής: Ένα σύστημα από έξυπνα αντικείμενα

Ασφάλεια σε χώρους αναψυχής: Ένα σύστημα από έξυπνα αντικείμενα Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης Πτυχιακή εργασία Ασφάλεια σε χώρους αναψυχής: Ένα σύστημα από έξυπνα αντικείμενα Εύρος Χριστοδούλου Λεμεσός, Μάιος 2018 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Web and HTTP. Βασικά Συστατικά: Web Server Web Browser HTTP Protocol

Web and HTTP. Βασικά Συστατικά: Web Server Web Browser HTTP Protocol HTTP Protocol Web and HTTP Βασικά Συστατικά: Web Server Web Browser HTTP Protocol Web Servers (1/2) Ένα πρόγραμμα (λογισμικό) που έχει εγκατασταθεί σε ένα υπολογιστικό σύστημα (έναν ή περισσότερους υπολογιστές)

Διαβάστε περισσότερα

Internet of Things με το πρωτόκολλο XMPP ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Internet of Things με το πρωτόκολλο XMPP ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Internet of Things με το πρωτόκολλο XMPP ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15. Δίκτυα υπολογιστών. (και το Διαδίκτυο)

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15. Δίκτυα υπολογιστών. (και το Διαδίκτυο) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15 Δίκτυα υπολογιστών (και το Διαδίκτυο) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ DOMAIN

ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ DOMAIN ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ DOMAIN Στόχοι Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης θα είσαι σε θέση: 1. Να εντάσσεις έναν σταθμό εργασίας σε domain. 2. Να εντοπίζεις τους σταθμούς εργασίας ενός domain. 3. Να εξηγείς

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Web Εφαρμογών

Βασικές Έννοιες Web Εφαρμογών ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τεχνολογίες και Εφαρμογές Διαδικτύου Βασικές Έννοιες Web Εφαρμογών Κατερίνα Πραματάρη Τεχνολογίες και Εφαρμογές Διαδικτύου Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα. Ενότητα 11: Αρχιτεκτονική Cloud

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα. Ενότητα 11: Αρχιτεκτονική Cloud Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα Ενότητα 11: Κωνσταντίνος Ταραμπάνης Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Κωνσταντίνος Ταραμπάνης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Διαδίκτυο των Αντικειμένων - IoT.

Διαδίκτυο των Αντικειμένων - IoT. Διαδίκτυο των Αντικειμένων - IoT sdima@ece.upatras.gr ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ (ΦΚ/MIS) Ε.655/ 5001184. sdima@ece.upatras.gr

Διαβάστε περισσότερα

Διαδανεισμός, Πρωτόκολλο z39.50 Στρατηγικές αναζήτησης

Διαδανεισμός, Πρωτόκολλο z39.50 Στρατηγικές αναζήτησης Διαδανεισμός, Πρωτόκολλο z39.50 Στρατηγικές αναζήτησης Σεμινάρια Βιβλιοθηκονόμων ΕΠΕΑΕΚ 2000 Φίλιππος Τσιμπόγλου Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κύπρου e-mail ftsimp@ucy.ac.cy 2 3 Πρωτόκολλο Z.3950

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤO ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΤΠΚ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ VPN ΥΣΠΤ Η υπηρεσία πρόσβασης στο δίκτυο δεδομένων του ΤΠΚ μέσω εικονικού ιδιωτικού δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Κατανεμημένα Συστήματα

Κατανεμημένα Συστήματα Κατανεμημένα Συστήματα Android Grid Application Θωμάς Αντώνιος (3050073) Καραβέλλας Θεμιστοκλής (3050055) 1. Εισαγωγή Το Android αποτελεί ένα λειτουργικό σύστημα για κινητές συσκευές. Το λειτουργικό αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση Εφαρμογών και Υπηρεσιών Διαδικτύου 10η Διάλεξη: Web Services

Σχεδίαση Εφαρμογών και Υπηρεσιών Διαδικτύου 10η Διάλεξη: Web Services Σχεδίαση Εφαρμογών και Υπηρεσιών Διαδικτύου 10η Διάλεξη: Web Services Δρ. Απόστολος Γκάμας Λέκτορας (407/80) gkamas@uop.gr Σχεδίαση Εφαρμογών και Υπηρεσιών Διαδικτύου Διαφάνεια 1 Ορισμός των Web Services

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Δικτύων με τη χρήση SNMP (5η άσκηση) Διαχείριση Δικτύων - Ευφυή Δίκτυα, 9 ο Εξάμηνο,

Διαχείριση Δικτύων με τη χρήση SNMP (5η άσκηση) Διαχείριση Δικτύων - Ευφυή Δίκτυα, 9 ο Εξάμηνο, ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - ΕΜΠ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής & Συστημάτων Πληροφορικής Εργαστήριο Διαχείρισης & Βελτίστου Σχεδιασμού Δικτύων Τηλεματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2014-2015 ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2014-2015 ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2014-2015 ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Λαρισα Καμπέρη ΓΕΝΑΡΗΣ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Adware : Λογισμικό που εμφανίζει διαφημιστικό περιεχ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ Ο ΗΓΟΣ ΣΥΝ ΕΣΗΣ ΣΤO ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ WINDOWS Το ασύρματο δίκτυο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου CUTedu ασφαλίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Εξελιγμένη διαχείριση της πλατφόρμας από τους Χρήστες:

Εξελιγμένη διαχείριση της πλατφόρμας από τους Χρήστες: Η Microsoft εξέδωσε τη νέα έκδοση του Microsoft Dynamics CRM, λίγο πριν τις επόμενες εκδόσεις όπως απεικονίζονται στο παρακάτω Microsoft Dynamics roadmap 2015. Η νέα έκδοση ή διαφορετικά το CRM 2015 έρχεται

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης EAP Controller Software

Οδηγίες Χρήσης EAP Controller Software Οδηγίες Χρήσης EAP Controller Software Designed by TP-Link Hellas Ltd. Professional Business Unit Επιμέλεια: Βαλάντης Οικονομόπουλος 1 Περιεχόμενα 1.1 Προσδιορισμός της Τοπολογίας του Δικτύου...2 1.2 Αρχική

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας - Βιβλιοθηκονοµίας. Υπηρεσίες Internet. ίκτυα Η/Υ. Επίπεδο Εφαρµογής. Ενότητα θ

Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας - Βιβλιοθηκονοµίας. Υπηρεσίες Internet. ίκτυα Η/Υ. Επίπεδο Εφαρµογής. Ενότητα θ Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας - Βιβλιοθηκονοµίας Υπηρεσίες Internet ίκτυα Η/Υ Επίπεδο Εφαρµογής O Παγκόσµιος Ιστός (World Wide Web) Ηλεκτρονική Αλληλογραφία (E-mail) Υπηρεσία FTP (File Transfer

Διαβάστε περισσότερα

Cloud Computing with Google and Microsoft. Despoina Trikomitou Andreas Diavastos Class: EPL425

Cloud Computing with Google and Microsoft. Despoina Trikomitou Andreas Diavastos Class: EPL425 Cloud Computing with Google and Microsoft Despoina Trikomitou Andreas Diavastos Class: EPL425 Σχεδιάγραμμα Εισαγωγή Τεχνολογίες Cloud Computing Περιγραφή Εργασίας Επιτεύγματα Εργασίας Συμπεράσματα Cloud

Διαβάστε περισσότερα

6.2 Υπηρεσίες Διαδικτύου

6.2 Υπηρεσίες Διαδικτύου 6.2 Υπηρεσίες Διαδικτύου 1 / 34 Όλες οι υπηρεσίες στο Διαδίκτυο, όπως και πολλές εφαρμογές λογισμικού, στηρίζονται στο μοντέλο Πελάτη Εξυπηρετητή. 2 / 34 Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο ο Εξυπηρετητής οργανώνει,

Διαβάστε περισσότερα

A browser-based digital signing solution over the web

A browser-based digital signing solution over the web A browser-based digital signing solution over the web Fotis Loukos Charalampos Tsipizidis Dimitris Daskopoulos The problem Contents Proposed solution Architecture Native Messaging Host Native Messaging

Διαβάστε περισσότερα

Connecto. Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης Άγγελος Σφακιανάκης. Επιφάνεια Άμεσης Σύνδεσης

Connecto. Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης Άγγελος Σφακιανάκης. Επιφάνεια Άμεσης Σύνδεσης Connecto Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης Άγγελος Σφακιανάκης Επιφάνεια Άμεσης Σύνδεσης Περιγραφή Συστήματος Προβλήματα μικρή αυτονομία μπαταρίας χρεώσεις δεδομένων πολλαπλοί λογαριασμοί

Διαβάστε περισσότερα

Ρύθμιση Stylitis-10+ WiFi

Ρύθμιση Stylitis-10+ WiFi Ρύθμιση Stylitis-10+ WiFi Ο Stylitis-10+WiFi για να λειτουργήσει, πρέπει να συνδεθεί σε ένα access point. Η μονάδα WiFi έχει την προκαθορισμένη IP: 169.254.228.4. Για να είναι στο ίδιο υποδίκτυο με το

Διαβάστε περισσότερα

How to register an account with the Hellenic Community of Sheffield.

How to register an account with the Hellenic Community of Sheffield. How to register an account with the Hellenic Community of Sheffield. (1) EN: Go to address GR: Πηγαίνετε στη διεύθυνση: http://www.helleniccommunityofsheffield.com (2) EN: At the bottom of the page, click

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT INTERNET LOCATOR SERVER

MICROSOFT INTERNET LOCATOR SERVER MICROSOFT INTERNET LOCATOR SERVER A.S. DRIGAS Applied Technologies Department NCSR DEMOKRITOS Ag. Paraskevi GREECE dr@imm.demokritos.gr http://imm.demokritos.gr Ο Microsoft Internet Locator Server (ILS)

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσία διαμοιρασμού αρχείων

Υπηρεσία διαμοιρασμού αρχείων 7 Ιουνίου 2013 Υπηρεσία διαμοιρασμού αρχείων Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Πληροφορικής Ομάδα Τεχνικής Υποστήριξης v0.4 Πίνακας περιεχομένων Γενικά... 2 Διαθεσιμότητα... 2 Πρόσβαση... 2 Φυλλομετρητή ιστού...

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικείωση με τις εντολές ipconfig και ping

Εξοικείωση με τις εντολές ipconfig και ping Διαχείριση Δικτύων Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ ΤΕΙ Ηπείρου Εργαστηριακή Άσκηση Εξοικείωση με τις εντολές ipconfig και ping Σημείωση : Η άσκηση αναφέρεται σε εντολές των Windows. Υπάρχουν παρόμοιες

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα Ι. Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία

Λειτουργικά Συστήματα Ι. Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία Λειτουργικά Συστήματα Ι Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία 2013 1 Ηλεκτρονικός Υπολογιστής αποτελείται: 1. Από Υλικό Hardware (CPUs, RAM, Δίσκοι), & 2. Λογισμικό - Software Και μπορεί να εκτελέσει διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α

Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ Η/Υ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΙΚΤΥΩΝ Εργ. Τεχνολογίας Λογισμικού & Υπηρεσιών S 2 E Lab Π Τ Υ Χ Ι

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου)

Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου) Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα 1.7 - Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου) Πρωτόκολλο είναι ένα σύνολο κανόνων που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι σταθμοί εργασίας σε ένα δίκτυο ώστε να μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Τμήμα Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Τμήμα Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Τμήμα Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗ INTERNET INFORMATION SERVER (IIS) ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (WEB SERVICES) ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ:Μπάρδα Μαρία ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Τσιαντής

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο Μεταφοράς. (ανεβαίνουμε προς τα πάνω) Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής

Επίπεδο Μεταφοράς. (ανεβαίνουμε προς τα πάνω) Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Επίπεδο Μεταφοράς (ανεβαίνουμε προς τα πάνω) Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών 2014-2015 Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Επίπεδο Μεταφοράς(Transport layer) Επίπεδο εφαρμογής (Application layer): Συντονισμός

Διαβάστε περισσότερα

Open Discovery Space. ODS Portal Manual

Open Discovery Space. ODS Portal Manual ODS Portal Manual Project Acronym: ODS Project Title: Open Discovery Space: A socially powered and multilingual open learning infrastructure to boost the adoption of elearning resources ODS Portal Manual

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Σύνδεσης Ασύρματου Δικτύου ΤΜΗΥ&Π. Οδηγίες Σύνδεσης για λοιπά Linux/Unix Συστήματα

Οδηγίες Σύνδεσης Ασύρματου Δικτύου ΤΜΗΥ&Π. Οδηγίες Σύνδεσης για λοιπά Linux/Unix Συστήματα Οδηγίες Σύνδεσης Ασύρματου Δικτύου ΤΜΗΥ&Π Περιεχόμενα: 1. 1. Εισαγωγικές Πληροφορίες 2. Οδηγίες Σύνδεσης για Windows XP/Vista 3. Οδηγίες Σύνδεσης για Windows 7 4. Οδηγίες Σύνδεσης για MAC OS 5. Οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σεμιναρίων Σεπτεμβρίου Δεκεμβρίου

Πρόγραμμα Σεμιναρίων Σεπτεμβρίου Δεκεμβρίου Πρόγραμμα Σεμιναρίων Σεπτεμβρίου Δεκεμβρίου SQL Server MC2778 Writing Queries Using Microsoft SQL Server 2008 Transact-SQL 24 4-6 6-9 (Β) MC6231 Maintaining a Microsoft SQL Server 2008 R2 Database 40 MC6232

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ειδοποιήσεων με Κινητές Συσκευές

Διαχείριση Ειδοποιήσεων με Κινητές Συσκευές Διαχείριση Ειδοποιήσεων με Κινητές Συσκευές Λαμπαδαρίδης Αντώνιος el04148@mail.ntua.gr Διπλωματική εργασία στο Εργαστήριο Συστημάτων Βάσεων Γνώσεων και Δεδομένων Επιβλέπων: Καθηγητής Τ. Σελλής Περίληψη

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σεμιναρίων Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου

Πρόγραμμα Σεμιναρίων Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου Πρόγραμμα Σεμιναρίων Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου SQL Server MC2778 Writing Queries Using Microsoft SQL Server 2008 Transact-SQL 24 4-6 6-9 (Β) MC6231 Maintaining a Microsoft SQL Server 2008 R2 Database 40

Διαβάστε περισσότερα

PROXY SERVER. Άριστη πύλη διαχωρισμού μεταξύ του εσωτερικού δικτύου και του Internet.

PROXY SERVER. Άριστη πύλη διαχωρισμού μεταξύ του εσωτερικού δικτύου και του Internet. PROXY SERVER Άριστη πύλη διαχωρισμού μεταξύ του εσωτερικού δικτύου και του Internet. Αποτελεσματικό εργαλείο για την απόκρυψη των εσωτερικών λεπτομερειών και διευθύνσεων IP του δικτύου. Αυξάνει τη συνολική

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Υπηρεσιών ιαδικτύου µέσω Περιπτώσεων Μελέτης

Αξιολόγηση Υπηρεσιών ιαδικτύου µέσω Περιπτώσεων Μελέτης Αξιολόγηση Υπηρεσιών ιαδικτύου µέσω Περιπτώσεων Μελέτης Κωστής Αϊβαλής Μηχανικός Πληροφορικής TU-Berlin 2/5/2008 ΕΑΠ-ΓΤΠ61-Κωστής Αϊβαλής 1 Εισαγωγή Η ταχύτητα επεξεργασίας των εφαρµογών διαδικτυακών υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Network Address Translation (NAT)

Network Address Translation (NAT) HY335Α Δίκτυα Υπολογιστών Xειμερινό Εξάμηνο 2016-2017 Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Network Address Translation (NAT) Network Layer Private IP Addresses Πρόβλημα: o χώρος των ΙΡ διευθύνσεων

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σεμιναρίων Φεβρουαρίου - Ιουλίου

Πρόγραμμα Σεμιναρίων Φεβρουαρίου - Ιουλίου Πρόγραμμα Σεμιναρίων Φεβρουαρίου - Ιουλίου SQL Server MC2778 Writing Queries Using Microsoft SQL Server 2008 Transact-SQL 24 30/1-2/2 (Β) 10-13 (Β) MC6231 Maintaining a Microsoft SQL Server 2008 R2 Database

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Εισαγωγή στην Πληροφορική Ενότητα 9: [από τις σημειώσεις του Καθηγητή Ι. Βενιέρη, συγγραφέα του βιβλίου ΔΙΚΤΥΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΖΩΝΗΣ: ΤΕΧΝΟΛΟΓIΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓEΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τύποι δεδομένων, τελεστές, μεταβλητές

Τύποι δεδομένων, τελεστές, μεταβλητές Τύποι δεδομένων, τελεστές, μεταβλητές Βασικά στοιχεία της γλώσσας Η Java χαρακτηρίζεται από ένα αρκετά καλά οργανωμένο σύνολο εντολών κι ένα μέρος της επιτυχίας της οφείλεται στα διάφορα APIs (βιβλιοθήκες)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ ( accounts)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ ( accounts) ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ (email accounts) (v. 0.7 : 14/05/2015) Εισαγωγή Σας ευχαριστούμε που προτιμήσατε την Simple S&A Solutions για την παροχή υπηρεσιών Internet.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σεμιναρίων Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου

Πρόγραμμα Σεμιναρίων Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου Πρόγραμμα Σεμιναρίων Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου SQL Server MC2778 Writing Queries Using Microsoft SQL Server 2008 Transact-SQL 24 14-17 (Β) MC6231 Maintaining a Microsoft SQL Server 2008 R2 Database 40 28/9-3/10

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap

Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap Version 2.00 Επιμέλεια Σημειώσεων: Δημήτρης Κόγιας Πατρικάκης Χαράλαμπος Πίνακας περιεχομένων TELNET... 2 PING...

Διαβάστε περισσότερα

Δυνατότητα επέκτασης για υποστήριξη ξεχωριστής διεπαφής χρήστη για φορητές συσκευές

Δυνατότητα επέκτασης για υποστήριξη ξεχωριστής διεπαφής χρήστη για φορητές συσκευές e-gateway SOLUTION ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ιδιωτικοί και δημόσιοι οργανισμοί κινούνται όλο και περισσότερο προς την κατεύθυνση της μηχανογράφησης και αυτοματοποίησης των εργασιών τους, σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Διοίκησης Επιχειρησιακών Διαδικασιών

Τεχνολογία Διοίκησης Επιχειρησιακών Διαδικασιών ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Τεχνολογία Διοίκησης Επιχειρησιακών Διαδικασιών Οδηγός Εργαστηρίου:

Διαβάστε περισσότερα

Μεταδεδομένα στο Ψηφιακό περιβάλλον

Μεταδεδομένα στο Ψηφιακό περιβάλλον Μεταδεδομένα στο Ψηφιακό περιβάλλον Μονάδα Αριστείας Ανοικτού Λογισμικού - Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ψηφιακό Τεκμήριο Οτιδήποτε υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή και μπορεί να προσπελαστεί μέσω υπολογιστή Μεταδεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ετερογενών Δικτύων

Διαχείριση Ετερογενών Δικτύων Διαχείριση Ετερογενών Δικτύων Δημήτρης Ι. Χρόνης (Ο.Τ.Ε) Λάμπρος Ράπτης (Ε.Μ.Π) Περιεχόμενα Παροχή υπηρεσιών σε ετερογενή δίκτυα Αρχιτεκτονική διαχείρισης ετερογενών δικτύων Λειτουργικές απαιτήσεις Τεχνικά

Διαβάστε περισσότερα

CYTA Cloud Server Set Up Instructions

CYTA Cloud Server Set Up Instructions CYTA Cloud Server Set Up Instructions ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH Initial Set-up Cloud Server To proceed with the initial setup of your Cloud Server first login to the Cyta CloudMarketPlace on https://cloudmarketplace.cyta.com.cy

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 2 η Πρωτόκολλο επικοινωνίας TCP/IP

Άσκηση 2 η Πρωτόκολλο επικοινωνίας TCP/IP Άσκηση 2 η Πρωτόκολλο επικοινωνίας TCP/IP Ημερομηνία παράδοσης 2 εβδομάδες μετά την έναρξη της άσκησης 1. Γενικά για το TCP/IP Η ομάδα πρωτοκόλλων TCP/IP επιτρέπει σε υπολογιστές όλων των μεγεθών, από

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση 10: Προηγμένες Τηλεματικές Υπηρεσίες Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Δίκτυο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου ΙΙ

Πρόσκληση 10: Προηγμένες Τηλεματικές Υπηρεσίες Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Δίκτυο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου ΙΙ H ΥΠΗΡΕΣΙΑ DHCP Αν είστε ένας διαχειριστής δικτύου (network administrator),σίγουρα θα έχετε αντιμετωπίσει το πρόβλημα των "ip conflicts", εν όσο προσπαθείτε να ρυθμίσετε τις διευθύνσεις ip των hosts στο

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4: Πρότυπα, Πρωτόκολλα & Υπηρεσίες

Μάθημα 4: Πρότυπα, Πρωτόκολλα & Υπηρεσίες Μάθημα 4: Πρότυπα, Πρωτόκολλα & Υπηρεσίες 4.1 Γενικά Σκοπός ενός δικτύου υπολογιστών είναι οι χρήστες να έχουν τη δυνατότητα να διαμοιράζονται πληροφορίες και συσκευές του δικτύου. Η σχεδίαση και η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Παγκόσμιου Ιστού. 1η διάλεξη

Τεχνολογίες Παγκόσμιου Ιστού. 1η διάλεξη Τεχνολογίες Παγκόσμιου Ιστού 1η διάλεξη Χαρακτηριστικά Μαθήματος Μάθημα προγραμματισμού (και όχι μόνον) Μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη αν δεν έχετε καλή γνώση και αρκετή εμπειρία προγραμματισμού (Java)

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ucywifi ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΧΡΗΣΤΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Windows XP ΥΠΣ

Διαβάστε περισσότερα

Maxima SCORM. Algebraic Manipulations and Visualizing Graphs in SCORM contents by Maxima and Mashup Approach. Jia Yunpeng, 1 Takayuki Nagai, 2, 1

Maxima SCORM. Algebraic Manipulations and Visualizing Graphs in SCORM contents by Maxima and Mashup Approach. Jia Yunpeng, 1 Takayuki Nagai, 2, 1 Maxima SCORM 1 2, 1 Muhammad Wannous 1 3, 4 2, 4 Maxima Web LMS MathML HTML5 Flot jquery JSONP JavaScript SCORM SCORM Algebraic Manipulations and Visualizing Graphs in SCORM contents by Maxima and Mashup

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ (Ασκήσεις Πράξης)

Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ (Ασκήσεις Πράξης) TEI Σερρών Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ (Ασκήσεις Πράξης) Ανάλυση Πρωτοκόλλων Τομέας Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων Δρ. Αναστάσιος Πολίτης Καθηγητής Εφαρμογών anpol@teiser.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ρύθμιση Postfix SMTP server και Courier IMAP server σε Debian linux variations

Ρύθμιση Postfix SMTP server και Courier IMAP server σε Debian linux variations Ρύθμιση Postfix SMTP server και Courier IMAP server σε Debian linux variations Δρ. Απόστολος Γκάμας Διδάσκων (407/80) gkamas@uop.gr Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών Διαφάνεια 1 1 Παραμετροποίηση

Διαβάστε περισσότερα

TaxiCounter Android App. Περδίκης Ανδρέας ME10069

TaxiCounter Android App. Περδίκης Ανδρέας ME10069 TaxiCounter Android App Περδίκης Ανδρέας ME10069 Content Android Operating System Development Tools Taxi Counter Algorithm Design Development Process Android Operating System Android is a Linux-based operating

Διαβάστε περισσότερα

SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Κεφάλαιο 4 SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1 4.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3 4.2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ...3 4.2.1 Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ...3 4.2.1.1 ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ...4 4.2.1.2 ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Αν Ναι, δείτε πως με το λογισμικό axes μπορείτε!

Αν Ναι, δείτε πως με το λογισμικό axes μπορείτε! Θέλετε να μάθετε πως μπορείτε να έχετε πρόσβαση στις 5250 οθόνες μέσω browser, χωρίς αλλαγή στις υπάρχουσες εφαρμογές και χωρίς εγκατάσταση στον client? Αν Ναι, δείτε πως με το λογισμικό axes μπορείτε!

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακές Εφαρμογές. Ενότητα 2: Enterprise Java Beans και Java Server Faces Μιχάλας Άγγελος Βούρκας Δημήτριος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ

Διαδικτυακές Εφαρμογές. Ενότητα 2: Enterprise Java Beans και Java Server Faces Μιχάλας Άγγελος Βούρκας Δημήτριος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Διαδικτυακές Εφαρμογές Ενότητα 2: Enterprise Java Beans και Java Server Faces Μιχάλας Άγγελος Βούρκας Δημήτριος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 6ο ίκτυα υπολογιστών

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 6ο ίκτυα υπολογιστών Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 6ο ίκτυα υπολογιστών 1 ίκτυα μικρά και μεγάλα Ένα δίκτυο υπολογιστών (computer network) είναι ένας συνδυασμός συστημάτων (δηλαδή, υπολογιστών),

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες ιαδικτύου

Τεχνολογίες ιαδικτύου Τεχνολογίες ιαδικτύου Εισαγωγή Αρχιτεκτονική, Πρωτόκολλα και Πρότυπα Βασικών Υπηρεσιών Ιστορικά Στοιχεία ARPANET Ο «παππούς» των δικτύων Αναπτύχθηκε από την DARPA στα τέλη του 60 Το 83 διασπάται σε MILNET

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Σύνδεσης στο Ασύρματο Δίκτυο cs-wifi του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου για Windows 7

Οδηγός Σύνδεσης στο Ασύρματο Δίκτυο cs-wifi του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου για Windows 7 16 Νοεμβρίου 2012 Οδηγός Σύνδεσης στο Ασύρματο Δίκτυο cs-wifi του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου για Windows 7 Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Πληροφορικής Σάββας Νικηφόρου Version Number Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών με την Python Το εργαλείο Flask

Ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών με την Python Το εργαλείο Flask Ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών με την Python Το εργαλείο Flask Το Flask είναι ένα micro περιβάλλον για την ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών με βάση τη γλώσσα Python. Micro σημαίνει ότι περιλαμβάνει τις

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy Σ ε λ ί δ α 1 Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy Περιεχόμενα 1. Download Arebas Easy... 2 2. Εγκατάσταση Arebas Easy... 3 3. Εγγραφή στον Arebas Server... 7 4. Παραμετροποίηση Arebas Easy...

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Σύνδεσης στο Ασύρματο Δίκτυο cs-wifi του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου για Windows 7, CentOS 6, Mac OS, IOS, και Android

Οδηγός Σύνδεσης στο Ασύρματο Δίκτυο cs-wifi του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου για Windows 7, CentOS 6, Mac OS, IOS, και Android 4 Δεκεμβρίου 2012 Οδηγός Σύνδεσης στο Ασύρματο Δίκτυο cs-wifi του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου για Windows 7, CentOS Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Πληροφορικής Σάββας Νικηφόρου Version 0.1

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ucywifi ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΧΡΗΣΤΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Windows Vista

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ HTTP ΕΝΤΟΛΩΝ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 1.2

ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ HTTP ΕΝΤΟΛΩΝ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 1.2 ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ HTTP ΕΝΤΟΛΩΝ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 1.2 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρωτόκολο http εντολών έκδοση 1.0 Σελ:2...περιεχόμενα Σελ:3...τι θα βρείτε σε αυτό το βιβλίο Σελ:3...γενικά τεχνικά χαρακτηριστικά Σελ:4-5...πως

Διαβάστε περισσότερα

Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών: Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου - SMTP

Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών: Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου - SMTP Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών: Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου - SMTP Δρ. Απόστολος Γκάμας Διδάσκων (407/80) gkamas@uop.gr Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών Διαφάνεια 1 1 Ηλεκτρονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Α2Α

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Α2Α 1 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Α2Α 1.1 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το λειτουργικό σύστημα θα πρέπει να είναι Windows XP, 2000 και 2003. Ο λογαριασμός χρήστη του υπολογιστή, θα πρέπει να έχει πλήρη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Εαρινό Εξάμηνο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Εαρινό Εξάμηνο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Εαρινό Εξάμηνο 2016-2017 Υποχρεωτική εργασία Τα τελευταία χρόνια, λόγω της τεράστιας αύξησης της ποσότητας της πληροφορίας που έχουμε

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα στα Ασύρματα Δίκτυα Αισθητήρων WSN

Έρευνα στα Ασύρματα Δίκτυα Αισθητήρων WSN Έρευνα στα Ασύρματα Δίκτυα Αισθητήρων WSN Σημεία παρουσίασης 1. Ασύρματα Δίκτυα 2. TinyOS 3. nesc 4. Εφαρμογή (Παρατήρηση υγρασίας) 1. Ασύρματα δίκτυα αισθητήρων 1. Ασύρματα δίκτυα αισθητήρων Ορισμός «Ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SCADA. Μέρος 5. Δικτύωση για Απομακρυσμένο Έλεγχο και Μεταφορά Δεδομένων

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SCADA. Μέρος 5. Δικτύωση για Απομακρυσμένο Έλεγχο και Μεταφορά Δεδομένων ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SCADA Μέρος 5 Δικτύωση για Απομακρυσμένο Έλεγχο και Μεταφορά Δεδομένων 1 Αναφορές 1. Taking Your Measurements to the Web with Lab VIEW : Ενδιαφέρον και περιεκτικό άρθρο από την ιστοσελίδα της

Διαβάστε περισσότερα

Φορολογική Βιβλιοθήκη. Θανάσης Φώτης Προγραμματιστής Εφαρμογών

Φορολογική Βιβλιοθήκη. Θανάσης Φώτης Προγραμματιστής Εφαρμογών Φορολογική Βιβλιοθήκη Θανάσης Φώτης Προγραμματιστής Εφαρμογών Το έργο Η φορολογική βιβλιοθήκη πρόκειται για ένα έργο που φιλοδοξεί να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα για τον επαγγελματία λογιστή και όχι μόνο.

Διαβάστε περισσότερα

Information Technology for Business

Information Technology for Business Information Technology for Business Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate e-mail: kyritsis@ist.edu.gr Computer System Hardware Υποδομή του Information Technology Υλικό Υπολογιστών (Hardware) Λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σεμιναρίων Φεβρουαρίου - Ιουλίου

Πρόγραμμα Σεμιναρίων Φεβρουαρίου - Ιουλίου Πρόγραμμα Σεμιναρίων Φεβρουαρίου - Ιουλίου SQL Server MC778 Writing Queries Using Microsoft SQL Server 008 Transact-SQL 4 6/ - / (B) MC6 Maintaining a Microsoft SQL Server 008 R Database 40 MC6 Implementing

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Αρχιτεκτονικές Διαχείρισης Δικτύων (Ι) Υλοποιήσεις Client Server Το Πρωτόκολλο SNMP Δομή SNMP Agent - MIB

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Αρχιτεκτονικές Διαχείρισης Δικτύων (Ι) Υλοποιήσεις Client Server Το Πρωτόκολλο SNMP Δομή SNMP Agent - MIB ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Αρχιτεκτονικές Διαχείρισης Δικτύων (Ι) Υλοποιήσεις Client Server Το Πρωτόκολλο SNMP Δομή SNMP Agent - MIB Β. Μάγκλαρης maglaris@netmode.ntua.gr www.netmode.ntua.gr 24/11/2015 Άδεια Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Με λίγα λόγια, το TCP/IP καθορίζει τον τρόπο που πακετάρονται και μεταφέρονται τα δεδομένα της σύνδεσής μας.

Με λίγα λόγια, το TCP/IP καθορίζει τον τρόπο που πακετάρονται και μεταφέρονται τα δεδομένα της σύνδεσής μας. Γρήγορο Ίντερνετ με Κατάλληλες Ρυθμίσεις TCP/IP Η ταχύτητά μας στο ίντερνετ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπου τον κεντρικό ρόλο παίζει η σύνδεσή μας. Πολλές φορές, όμως, η σύνδεσή μας μπορεί να περιορίζεται

Διαβάστε περισσότερα

1.2.2 Το μοντέλο δικτύωσης TCP/IP 1 / 26

1.2.2 Το μοντέλο δικτύωσης TCP/IP 1 / 26 1.2.2 Το μοντέλο δικτύωσης TCP/IP 1 / 26 Το δίκτυο ARPANET ήταν ένα δίκτυο μεταγωγής πακέτων που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο άμυνας των Η.Π.Α. στα τέλη της δεκαετίας του '60. 2 / 26 Από την αρχή κύριος

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου. Σχεδιασμός Υποσυστημάτων

Σύστημα Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου. Σχεδιασμός Υποσυστημάτων Unified IT services Αγ. Παρασκευής 67 15234 Χαλάνδρι http://www.uit.gr Σύστημα Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου Σχεδιασμός Υποσυστημάτων ΕΛΛΑΚ Ημερομηνία: 10/1/2011 UIT Χαλάνδρι Αγ. Παρασκευής 67 15234 210 6835289

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη διαδικτυακής διαδραστικής εκπαιδευτικής εφαρμογής σε λειτουργικό σύστημα Android

Ανάπτυξη διαδικτυακής διαδραστικής εκπαιδευτικής εφαρμογής σε λειτουργικό σύστημα Android Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε. Ανάπτυξη διαδικτυακής διαδραστικής εκπαιδευτικής εφαρμογής σε λειτουργικό σύστημα Android Πτυχιακή Εργασία Φοιτητής:

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ucywifi ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΧΡΗΣΤΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Windows 7 ΥΠΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Αναθέσεων. Σχεδιασμός Υποσυστημάτων

Σύστημα Αναθέσεων. Σχεδιασμός Υποσυστημάτων Unified IT services Αγ. Παρασκευής 67 15234 Χαλάνδρι http://www.uit.gr Σύστημα Αναθέσεων Σχεδιασμός Υποσυστημάτων ΕΛΛΑΚ Ημερομηνία: 7/12/2010 UIT Χαλάνδρι Αγ. Παρασκευής 67 15234 210 6835289 Unified Information

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου (ΨΣ-326 DS151)

Πρωτόκολλα Διαδικτύου (ΨΣ-326 DS151) Πρωτόκολλα Διαδικτύου (ΨΣ-326 DS151) 2 Η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ (WIRESHARK ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ) Υπεύθυνος καθηγητής: Άγγελος Ρούσκας Βοηθός: Υ.Δ. Ευθύμης Οικονόμου 1 Περιεχόμενα παρουσίασης HTTP συνέχεια

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. DICOM Επικοινωνία Γενικά

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. DICOM Επικοινωνία Γενικά Ιατρική Πληροφορική Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. DICOM Επικοινωνία Γενικά Το πρότυπο DICOM δεν καθορίζει μόνο τον μορφότυπο (format) ενός αρχείου που περιέχει μία ιατρική

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός και Συστήματα στον Παγκόσμιο Ιστό Ενότητα 1: Εισαγωγή. Καθ. Ιωάννης Γαροφαλάκης Πολυτεχνική Σχολή Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής

Προγραμματισμός και Συστήματα στον Παγκόσμιο Ιστό Ενότητα 1: Εισαγωγή. Καθ. Ιωάννης Γαροφαλάκης Πολυτεχνική Σχολή Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Προγραμματισμός και Συστήματα στον Παγκόσμιο Ιστό Ενότητα 1: Εισαγωγή Καθ. Ιωάννης Γαροφαλάκης Πολυτεχνική Σχολή Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Σκοποί ενότητας Αρχιτεκτονική Πρωτόκολλα Πρότυπα Βασικών Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Διαχείρισης Κινδύνου στα Ασύρματα Δίκτυα. Επιμέλεια: Βασίλης Παλιούρας MSc Information Security, MCSA, CCDA, CCA

Συστήματα Διαχείρισης Κινδύνου στα Ασύρματα Δίκτυα. Επιμέλεια: Βασίλης Παλιούρας MSc Information Security, MCSA, CCDA, CCA Συστήματα Διαχείρισης Κινδύνου στα Ασύρματα Δίκτυα Επιμέλεια: Βασίλης Παλιούρας MSc Information Security, MCSA, CCDA, CCA ATZENTA Ασφάλεια Ασύρματου Δικτύου Ενσωμάτωση στα ήδη υπάρχοντα συστήματα ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες προς τον τελικό χρήστη για τη σύνδεση στο Ασύρματο Δίκτυο Δεδομένων του ΤΜΗΥ&Π

Οδηγίες προς τον τελικό χρήστη για τη σύνδεση στο Ασύρματο Δίκτυο Δεδομένων του ΤΜΗΥ&Π Οδηγίες προς τον τελικό χρήστη για τη σύνδεση στο Ασύρματο Δίκτυο Δεδομένων του ΤΜΗΥ&Π Χρήστες του ασύρματου δικτύου δεδομένων του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής μπορούν να

Διαβάστε περισσότερα

Java & Java EE 3o Μέρος: Διασφάλιση ασφάλειας σε εφαρμογές Java Enterprise Edition. Κακαρόντζας Γεώργιος

Java & Java EE 3o Μέρος: Διασφάλιση ασφάλειας σε εφαρμογές Java Enterprise Edition. Κακαρόντζας Γεώργιος Java & Java EE 3o Μέρος: Διασφάλιση ασφάλειας σε εφαρμογές Java Enterprise Edition Κακαρόντζας Γεώργιος Μεθοδολογία Θα υλοποιήσουμε την λεγόμενη πιστοποίηση μέσω φόρμας στοιχείων εισόδου (form-based authentication)

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξηλογισμικού υλοποίησης του ανοικτού πρότυπου EPCALEv1.1 για εφαρμογές RFID

Ανάπτυξηλογισμικού υλοποίησης του ανοικτού πρότυπου EPCALEv1.1 για εφαρμογές RFID ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ- ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ, Ανάπτυξηλογισμικού υλοποίησης του ανοικτού πρότυπου EPCALEv1.1 για εφαρμογές RFID ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Marie-Aurélie

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΕΛΑΤΩΝ ΜΕΣΩ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΕΛΑΤΩΝ ΜΕΣΩ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΕΛΑΤΩΝ ΜΕΣΩ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών Τµήµατος Εφαρµοσµένης Πληροφορικής Θεσσαλονίκη, Ιούνιος 2007 Στόχοι χρήση αντικειµενοστρεφούς

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Courses Schedule September December 2016

Microsoft Courses Schedule September December 2016 Training Solutions guarantee. An established hi-tech certified training Microsoft Courses Schedule September December 2016 20341 Core Solutions of Microsoft Exchange Server 2013 990 31 October 05 November.....

Διαβάστε περισσότερα