Α Ν Α Κ Υ Κ Λ Ω Σ Η ΜΙΑ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡOΝΟΥΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Α Ν Α Κ Υ Κ Λ Ω Σ Η ΜΙΑ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡOΝΟΥΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥ"

Transcript

1 Α Ν Α Κ Υ Κ Λ Ω Σ Η ΜΙΑ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡOΝΟΥΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥ

2 ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΚΥΡΙΟ ΣΕΦΤΕΛΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

3 ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

4 ΤΙΠΟΤΑ ΧΑΜΕΝΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

5 14 η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 1 ΟU ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΠΟΥ ΥΙΟΘΕΤΗΣΑΜΕ

6 Η φύση δεν παράγει απορρίμματα. Στα φυσικά οικοσυστήματα αυτό που θεωρείτε απόβλητο από ένα οργανισμό, αποτελεί χρήσιμη πρώτη ύλη για κάποιον άλλο και έτσι, τίποτα δεν χάνεται και συνεχίζεται αρμονικά ο αέναος κύκλος της ζωής. ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: ΜΙΑ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

7 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΡΑ!!! ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΝΙΞΟΥΝ. ΜΕΙΩΣΕ ΤΑ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕ ΤΑ! ΓΙΑΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΑ.

8 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο άνθρωπος αποτελεί μέρος του περιβάλλοντος. Στο όνομα της βιομηχανικής ανάπτυξης όμως, κακοποίησε το περιβάλλον με βάναυσο τρόπο. Έγινε καταναλωτής των φυσικών πόρων και παραγωγός απορριμμάτων. Η φύση δεν παράγει απορρίμματα. Κάνει από μόνη της ανακύκλωση. Ο άνθρωπος όμως παρήγαγε προϊόντα που δεν απορροφούνται από τη φύση. Αύξησε τον όγκο τους και υποβάθμισε το περιβάλλον με τις επεμβάσεις του. Η αύξηση των απορριμμάτων πνίγουν τη ΓΗ. Η σωστή διαχείρισή τους πρέπει να είναι μέλημα όλων των ανθρώπων.

9 H Περιβαλλοντική μας ομάδα πιστεύει ότι είναι αναγκαίο να υιοθετήσουν όλοι οι άνθρωποι καινούργια στάση απέναντι στα προβλήματα του περιβάλλοντος.είναι στο χέρι του ανθρώπου να βελτιώσει το περιβάλλον. Είναι απαραίτητο να κατευθύνει τις ενέργειες του με προσοχή και φροντίδα. Η Άγνοια και η αδιαφορία μπορούν να επιφέρουν ανεπανόρθωτες ζημιές στο γήινο περιβάλλον από το οποίο εξαρτάται η ζωή μας και η ευημερία μας. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για την βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος και τη δημιουργία μιας καλύτερης ζωής.αυτό που χρειάζεται είναι ενθουσιασμός εντατική και πειθαρχημένη εργασια. Οφείλουμε όλοι μας να χρησιμοποιούμε τις γνώσεις μας για να κτίσουμε σε συνεργασία με τη φύση, ένα καλύτερο περιβάλλον. Η προστασία και η βελτίωση του περιβάλλοντος για τις παρούσες και μελλοντικές γενεές έχει γίνει επιτακτικός στόχος όλης της ανθρωπότητας.

10 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ Έχοντας ευαισθησία απέναντι στο περιβάλλον και γνωρίζοντας ότι τα απορρίμματα αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του πλανήτη μας, οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου μας αισθάνθηκαν την ανάγκη να δράσουν. Με σύνθημα: ΜΕΙΩΝΩ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ- ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ, ενημέρωσαν τη σχολική και τοπική κοινότητα για την Ανακύκλωση, μια μοντέρνα συνήθεια που ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ Έχουν αυθορμητισμό, ακράδαντη θέληση για δουλειά και πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στη διάσωση του πλανήτη. Γιατί η προστασία και η διάσωση του πλανήτη είναι και δική τους υπόθεση. Δε θέλουν να είναι θεατές απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα. Συμμετέχουν στην επίλυση τους γιατί πιστεύουν ότι δεν μας ανήκει τίποτε πάνω στη γη την οποία κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και πρέπει να την παραδώσουμε στα παιδιά μας.

11 Η φύση από μόνη της κάνει ανακύκλωση. Ο άνθρωπος που παράγει προϊόντα μη συμβατά προς το περιβάλλον πρέπει να τα ανακυκλώνει ο ίδιος γιατί η φύση αδυνατεί να το κάνει. Η ανακύκλωση σήμερα αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το περιβάλλον και το μέλλον μας

12 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Διαχείριση απορριμμάτων είναι οι ενέργειες που γίνονται εκ μέρους του ανθρώπου για να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο βλαβερά στο περιβάλλον τα απορρίμματά του. ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Ταφή απορριμμάτων στις χωματερές. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 500 χωματερές.μόνο το 1/3 από αυτές είναι νόμιμες. Ταφή σε χώρους υγειονομικής ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), όπου λαμβάνουν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Καύση απορριμμάτων σε βιομηχανικές μονάδες. Αυτός ο τρόπος μπορεί να φαίνεται πιο φιλικός στο περιβάλλον όμως δεν εξαφανίζει τα απορρίμματα, απλώς αλλάζει τη φυσική τους κατάσταση και από στερεή τη μετατρέπει σε αέρια. Τα αέρια αυτά είναι πολύ συχνά τοξικά. Ανακύκλωση. Με κατάλληλη επεξεργασία τα χρησιμοποιημένα προϊόντα μας δίνουν πρώτες ύλες για να φτιάξουμε καινούργια προϊόντα. Επαναχρησιμοποίηση. Τα προϊόντα ξαναχρησιμοποιούνται με την αρχική τους μορφή.

13 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ; ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΗΔΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ. Σήμερα η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την ανακύκλωση. Στη διαδικασία της ανακύκλωσης τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα υλικά.

14 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΑΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ, ΘΑ ΖΥΓΙΖΑΝ ΔΕΚΑ ΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΣΟ ΖΥΓΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ!!!!!

15 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ Η ιστορία της ανακύκλωσης άρχισε την εποχή του χαλκού. Oι άνθρωποι τότε έλιωναν τα μεταλλικά αντικείμενά τους, έτσι ώστε να μπορούν να παράγουν νέα προϊόντα. Η κατάσταση άλλαξε με την αλματώδη πρόοδο της βιομηχανίας που έκανε την ανακύκλωση πιο δύσκολη. Το 1970 σε διεθνές συνέδριο αποφασίστηκε με λογότυπο να σηματοδοτούνται τα ανακυκλώσιμα προϊόντα.

16 ΑΔΟΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

17 Η ΦΥΣΗ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ ΑΠΟΡΡΙΜMΑΤΑ ΣΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟΒΛΗΤΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΧΡΗΣΙΜΗ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΕΤΣΙ, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΡΜΟΝΙΚΑ Ο ΑΕΝΑΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

18 ΥΛΙΚΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΧΑΡΤΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΓΥΑΛΙ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

19 ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!!!!! ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΟΜΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ 700 ΧΡΟΝΙΑ!!!

20 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ «Μ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΤΑΜΕ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΤΑΜΕ!» ΕΝΑΣ ΜΕΣΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΕΤΑ 80 ΚΙΛΑ ΧΑΡΤΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ.ΑΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ ΣΩΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ! ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΧΑΡΤΙΟΥ 1. ΠΑΚΕΤΑ ΧΑΡΤΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ 2. ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΧΑΡΤΙΟΥ 3. ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΙΑΛΟΓΗ 4. ΠΟΛΤΟΠΟΙΗΣΗ 5. ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΜΕ ΧΛΩΡΙΟ

21 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΓΥΑΛΙΟΥ ΠΡΟΤΙΜΕΙΣΤΕ ΓΥΑΛΙΝΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΕΚΕΙΝΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ. ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ PET ( ΑΧΡΩΜΟ,ΔΙΑΦΑΝΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ), ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΒΛΑΒΕΡΟ. ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΓΥΑΛΙΟΥ 1.ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΗ ΤΟΥ ΓΥΑΛΙΟΥ 2.ΘΡΥΜΑΤΙΣΜΑ ΓΥΑΛΙΟΥ 3. ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΝΕΟΥ ΓΥΑΛΙΟΥ

22 ΕΝΑ ΑΛΟΥΜΙΝΕΝΙΟ ΚΟΥΤΙ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Τα χρησιμοποιημένα κουτιά αλουμινίου δεν είναι άχρηστα. Αντίθετα με την ανακύκλωσή τους : 1. Προστατεύουμε το περιβάλλον 2.Εξοικονομούμε ενέργεια. 3.Περιορίζουμε τη σπατάλη πρώτων υλών. Για να κατασκευαστούν 1000 αλουμινένια κουτιά χρειάζονται 135 κιλά βωξίτη. Κόστος για το περιβάλλον: τρύπες στο βουνό Aπό τα 135 κιλά βωξίτη βγάζουμε 45 kg αλουμίνα. Αυτό σημαίνει τεράστια κατανάλωση ενέργειας. Υπολογίζεται ότι το 2010 στην Ελλάδα καταναλώθηκαν 900 εκατομμύρια κουτιά αλουμινίου.

23 ΝΑ ΑΛΟΥΜΙΝΕΝΙΟ ΚΟΥΤΙ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Για να κατασκευαστούν 1000 αλουμινένια κουτιά χρειάζονται135 κιλά βωξίτη. Κόστος για το περιβάλλον: τρύπες στο βουνό Από τα 135 κιλά βωξίτη παίρνουμε 122 κιλά καθαρού βωξίτη, και από αυτά 45 kg αλουμίνα. Αυτό σημαίνει τεράστια κατανάλωση ενέργειας. ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ 1. ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ 2. ΧΥΤΗΡΙΟ: ΤΑ ΚΟΥΤΑΚΙΑ ΑΛΕΙΩΝΟΝΤΑΙ 3. ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΛΑΣΗΣ 4. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΩΝ ΚΟΥΤΙΩΝ

24 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Είναι επικίνδυνο να πετάμε τα ληγμένα φάρμακα στον κάδο απορριμμάτων. Υπάρχουν φαρμακεία που τα μαζεύουν Και τα στέλνουν για ανακύκλωση. Ενημερώσου γι αυτό.

25 ΟΦΕΛΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ: ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΡΗΠΑΝΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ( ανακυκλώνοντας τα αλουμινένια κουτάκια) ΣΩΖΟΥΜΕ ΤΑ ΔΑΣΗ ( 1 τόνος ανακυκλωμένου χαρτιού ισοδυναμεί με το χαρτοπολτό που παράγουν 17 δέντρα.

26 ΟΦΕΛΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ Κάθε προϊόν που αγοράζουμε παράγεται με τη χρήση ενέργειας, και κάθε επιπλέον κιλοβατώρα Επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ένα κιλό διοξειδίου του άνθρακα. Η παραγωγή προϊόντων από ανακυκλωμένο υλικό απαιτεί λιγότερη ενέργεια Συνεπώς τα οφέλη από την ανακύκλωση είναι η εξοικονόμηση ενέργειας ίσης με την ενέργεια που καταναλώνει η πόλη της Αθήνας σε τέσσερις μήνες.

27 ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗ ΖΩΗ-ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΔΕΙΓΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΖΩΗΣ Κάνοντας ανακύκλωση βοηθάμε τον πλανήτη να σωθεί, αλλά και την τσέπη μας αφού η ανακύκλωση συμβάλει και στην οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου.

28 ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΙΝΟΥΜΕ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ!

29

30 ΔΩΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ Aν η φύση δεν έκανε ανακύκλωση και παρήγαγε σκουπίδια όπως ο άνθρωπος, δεν θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη. Τα σκουπίδια δεν είναι άχρηστα υλικά. Είναι χρήσιμες πρώτες ύλες. Αν ανακυκλώναμε όλοι τα αλουμινένια κουτάκια οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειώνονταν κατά 250 χιλιάδες τόνους ετησίως.

31 ΣΩΖΩ ΤΑ ΔΑΣΗ ΚΑΝΩ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞOIΚΟΝΟΜΗΣΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΩ ΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ,ΝΑ ΓΛYΤΩΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΗ ΓΗ ΜΑΣ ΑΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΟΥ ΣΩΖΕΙΣ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ 1 Tόνος ανακυκλωμένου χαρτιού ισοδυναμεί με το χαρτοπολτό που παράγουν 17 δέντρα

32 ΨΑΧΝΩ,ΕΡΕΥΝΩ, ΜΑΘΑΙΝΩ ΑΛΛΑΖΩ ΛΑΜΠΕΣ ΚΑΙ ΒΑΖΩ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

33 Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΑΛΟΓΙΣΤΑ ΡΟΛΟ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΑΛΛΑ ΥΦΑΣΜΑΤΙΝΕΣ ΠΕΤΣΕΤΕΣ. ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΠΕΤΙΕΤΑΙ, ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΧΛΩΡΙΟ,ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΡΥΠΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

34 ΟΣΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ «ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ» ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΤΟΣΟ «Π Ε Ρ Ι Σ Σ Ο Τ Ε Ρ Η Ζ Ω Η» ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

35 ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ 500 ΔΙΣ. ΕΩΣ 1 ΤΡΙΣ. ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ. Η ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΓΚΟ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ.

36 ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 600 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ. TO 1/3 ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠO ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ. ΓΙ ΑΥΤΟ: ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ.

37 ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ (τα πλαστικά μπουκάλια γίνονται πουλόβερ, μπουφάν, ξυριστικές μηχανές, τα κινητά γίνονται καρέκλες ).

38 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΚΟΥΤΙΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΥΛΛΑΔΙΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΕΚΑΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ- ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ-ΑΦΙΣΣΑ- ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΟΥ ΣΤΟ ΚΔΑΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ

39 ΠΕΙΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΑΦΗΣ ΥΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ. ΜΕΤΑ 3 ΜΗΝΕΣ,Η ΕΚΤΑΦΗ ΤΟΥΣ ΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ: ΟΙ ΦΛΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΨΩΜΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΟΜΩΣ ΤΟ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ, ΤΟ ΨΩΜΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΥΛΙΓΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ, ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ, ΤΟ ΑΛΟΥΜΙΝΕΝΙΟ ΚΟΥΤΙ, ΤΟ ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ, ΕΜΕΙΝΑΝ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΤΟΥΣ ΜΟΡΦΗ- δεν έγινε διάσπασή τους από τη φύση

40 ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΑΦΗΣ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

41 ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ

42 ΛΑΥΡΙΟ Η ΟΜΑΔΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

43

44 ΔΡΑΣΗ ΠΕΔΙΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ ΣΤΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΣΤΙΣ

45 ΔΡΑΣΗ ΠΕΔΙΟΥ ΣΤΟ ΚΠΕ ΛΑΥΡΙΟΥ

46 Η Περιβαλλοντική ομάδα κόβει τη βασιλόπιτα του 2012, και η τυχερή της χρονιάς είναι. Η ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜ ΠΟΥΣ Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ

47 ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΙΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ : ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 70% ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΘΟΥΝ, ΕΝΩ ΕΝΑ 20% ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ.

48

49 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΚΥΡΙΟ ΣΕΦΤΕΛΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ».

50 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΚΥΡΙΟ ΣΕΦΤΕΛΗ

51 ΔΡΑΣΗ ΠΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ

52 ΧΩΡΟΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

53 Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

54

55 ΔΡΑΣΗ ΠΕΔΙΟΥ ΣΤΟ ΚΔΑΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

56 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Με την εκπόνηση της δράσης σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση οδηγηθήκαμε στα εξής συμπεράσματα: Όλοι μας μαθητές, γονείς, τοπικοί φορείς, συμπολίτες μπορούμε να συμβάλουμε με τον τρόπο μας στη διάσωση του πλανήτη και στην επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Η γη είναι το σπίτι μας. Άνθρωποι,ζώα φυτά, όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι. Ο άνθρωπος ως λογικό όν θα πρέπει να σταματήσει να καταστρέφει τη φύση αλλά θα πρέπει να την προστατεύει.επιβάλλεται να μειώσει τα απορρίμματα που παράγει καταναλώνοντας λιγότερο και ανακυκλώνοντας περισσότερο.

57 ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΜΑΣ Η ΓΗ, ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.ΔΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ. ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΡΑ!

58

59 ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ( μέρος του) 1. Γνωρίζετε τι είναι ανακύκλωση; ΝΑΙ ΟΧΙ 2. Γνωρίζετε ποια είδη μπορούν να ανακυκλωθούν; ΝΑΙ ΟΧΙ 3. Γνωρίζετε ποια είδη ανακύκλωσης συλλέγει ο δήμος μας; ΝΑΙ ΌΧΙ 4. Γνωρίζετε που καταλήγουν τα είδη ανακύκλωσης που συλλέγει ο δήμος μας; ΝΑΙ ΟΧΙ 5. Ανεξάρτητα αν ανακυκλώνετε ή όχι, πόσο σημαντική είναι για εσάς η ανακύκλωση των απορριμμάτων; Α) Πολύ σημαντική Β) Αρκετά σημαντική Γ) Όχι πολύ σημαντική Δ) Καθόλου σημαντική 6. Πόσες σακούλες σκουπιδιών πηγαίνετε στον κάδο απορριμμάτων την εβδομάδα; Α) 10 σακούλες Β) 5 σακούλες Γ) 3 σακούλες Δ) άλλο.. 7. Γνωρίζετε τι σημαίνουν τα αρχικά Χ.Υ.Τ.Α; 8. Υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης στην γειτονία σας; ΝΑΙ ΟΧΙ 9. Πιστεύετε ότι τα οφέλη από την ανακύκλωση είναι: Α) Περιβαλλοντικά Β) Οικονομικά Γ) Κοινωνικά Δ) Πολιτιστικά 10. Η γνώση για την ανακύκλωση και τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης πρέπει να ξεκινά από; Α) Το σπίτι Β) Το σχολείο Γ) Και τα δύο 11. Χρησιμοποιείτε τους μπλε κάδους ανακύκλωσης; ΝΑΙ 0ΧΙ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΑ 12. Ποιος από τους παρακάτω λόγους σας εμποδίζει από το να ανακυκλώνετε; Έλλειψη χρόνου Έλλειψη ενημέρωσης Σύνθετη διαδικασία Έλλειψη ενδιαφέροντος για την ανακύκλωση Έλλειψη κοντινών υποδομών Άλλο Το ερωτηματολόγιο έγινε από την περιβαλλοντική ομάδα και την τελική επιμέλεια είχε η ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

60 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Οι περισσότεροι κάτοικοι της Ηλιούπολης γνωρίζουν για την ανακύκλωση και τα οφέλη της. Οι περισσότεροι κάδοι που υπάρχουν στην περιοχή μας είναι μπλε κάδοι ανακύκλωσης για όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά. Υπάρχουν και μερικοί κάδοι ανακύκλωσης χαρτιού. Δεν υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης μεμονωμένων υλικών όπως γυαλιού, πλαστικού και αλουμινίου. Οι κάτοικοι της περιοχής μας, επιθυμούν να έχουν στη γειτονιά τους κάδους ανακύκλωσης. Από έρευνα της περιβαλλοντικής ομάδας μας,καταμετρήθηκαν κάδοι ανακύκλωσης μόνο στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης. Η πλειοψηφία των κατοίκων της Ηλιούπολης πιστεύει ότι δεν επαρκούν οι κάδοι ανακύκλωσης στην περιοχή τους. Οι καταναλωτές προτιμούν περισσότερο τις συσκευασίες χαρτιού και γυαλιού. Λιγότερο προτιμούν τις συσκευασίες πλαστικού και αλουμινίου. Οι περισσότεροι κάτοικοι πετάνε 5-8 σακούλες σκουπιδιών την εβδομάδα στον κοινό κάδο. Όσοι κάνουν ανακύκλωση έχουν μειώσει τον όγκο των σκουπιδιών που πετάνε στον κοινό κάδο κατά το ήμισυ. Όλοι οι καταναλωτές συμφωνούν ότι ο όγκος των απορριμμάτων αυξάνεται από τις συσκευασίες των προϊόντων.

61 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ 1. ΣΠΑΣΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ: Αποκωδικοποίησε τα ακόλουθα απόρρητα μήνυμα. ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ Α= Ο Η=Κ Ν=Ω Τ=Ψ Β=Ε Θ=Δ Ξ=Φ Υ=Μ Γ=Π Ι=ΤΟ=Χ Φ=Γ Δ=Ι Κ=Ρ Π=Β Χ=Ν Ε=Υ Λ=Α Ρ=Ζ Ψ=Ξ Ζ=ΣΜ=Θ Σ=Λ Ω=Η Πρέπει να ΒΖΧΛΨΟΨΥΜΛΧΜΘΥμε κάθε τρόπο το ΒΥΖΤΕΟΑΑΧΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ΟΩΟΡΜΡΑΗΛΚ είναι σημαντικός παράγοντας για την ΒΖΧΛΨΟΛΓΟ του περιβάλλοντος. ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Προσπαθήστε να αγοράσετε προϊόντα που είναι ΟΩΟΡΜΡΑΗΛΤΘΟ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 2. ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΛΕΞΕΙΣ: Α) ι κ ο α δ η νκλαςυκαωσ : Β) ο ν α λ ι λ ε ρ π β: Γ) π δ υι α σ κ ο ι : Δ) οασπριν : ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΤΕΡΤΙΠΗ

62 13. Γνωρίζετε τι είναι η κομποστοποίηση; ΝΑΙ ΟΧΙ 14. Δε γίνεται ανακύκλωση σε : A) Υπολείμματα φαγητού B) χαρτί Γ) πλαστικό Δ) όλα τα παραπάνω ανακυκλώνονται 15. Ποιο ποσοστό των απορριμμάτων είναι ανακυκλώσιμο; Α) 5-10% Β) 20-30% Γ) 40-60% Δ) 100% 16. Πόσες φορές μπορεί να ανακυκλωθεί ένα κουτάκι αλουμινίου; Α) 2 φορές Β) 5 φορές Γ) 100 φορές Δ) για πάντα 17. Πόσα λίτρα πετρελαίου εξοικονομούνται ανακυκλώνοντας 1 τόνο γυαλί; Α) 1 λίτρο Β) 7 λίτρα Γ) 135 λίτρα Δ) 255 λίτρα 18. Ένας τόνος χαρτί που ανακυκλώνετε σώζει ζωή σε : Α) 4 δέντρα Β) 7 δέντρα Γ) 12 δέντρα Δ) 17 δέντρα 19. Γράψτε τις δικές σας προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης του τόπου μας: 20. Ποιο από τα παρακάτω υλικά επιβαρύνει περισσότερο το περιβάλλον: α. Χαρτί β. γυαλί γ. πλαστικό δ. αλουμίνιο 21. Τι είδους συσκευασία προτιμάτε να έχουν τα προϊόντα: Α) χαρτί Β) πλαστικό Γ) μέταλλο Δ) γυαλί Πως νομίζετε ότι μπορείτε και εσείς να συμμετάσχετε στη διαδικασία της ανακύκλωσης;.

63 Gfyttyhoiipip[kl0-o[pl0=-oo ΟΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΣ Shsdhfoufeddpd8t90eifpeti04idopfil;ckssioss λίγο αρκετα πολύ πάρα πολύ μου είναι αδιάφορη

64 ΑΝ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΦΥΣΗ, ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑYΤΟ ΜΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΡΑ!

65 Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΚΑΝΩ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΡΑ! ΚΑΝΩ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΡΑ!

66 Η ΓΗ,ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ.ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

67 ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ

68 ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΜΑΣ!

69 ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ

70

71 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟ ΓΥΑΛΙ-ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ- ΠΛΑΣΤΙΚΟ-ΚΟΡΜΟ ΔΕΝΤΡΟΥ- ΓΚΑΖΟΝ- ΦΥΛΛΑ

72 ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΣ ΔΑΙΜΟΝΙΟ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΜΕΝΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ : ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΣΟΦΙΑ Β4

73 ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Η ΦΥΣΗ. ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΦΥΣΗ. ΟΤΑΝ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ Σ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ, ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΜΑΣ. ΟΤΑΝ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. NICOLAS HULOT ΗΛΙΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΘΕΜΑ: «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. ΜΙΑ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ, ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ»

74 Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΗ ΓΗ:ΓΙ ΑΥΤΟ ΜΕΙΩΝΩ-ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΚΑΝΩ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΡΑ! Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΣΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΖΩΗ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ! ΜΙΑ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ,ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΔΕΙΓΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ Ι ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ 2012 ΑΓΑΠΑ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ- ΠΡΟΣΤΑ ΤΕΥΟΥΜ Ε ΤΟ ΠΕΡΙΒΑ ΛΛΟΝ ΑΝ ΣΕΒΟΜ ΑΣΤΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΣΕΒΟΜ ΑΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ

75 ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ 2012 Νικολάου Εύα Πουλοπούλου Λίνα Κοσμάτου Κατερίνα Παπαχαραλάμπους Σοφία Κυρτάτα Νίκη Κουτσουμπός Βαγγέλης Βεκρή Κέλλυ, Φειδά Νατάσσα Τζάνου Δανάη Στίγκα Δήμητρα Πεντεφούντη Εύα Σφακιανάκη Μυρσίνη Σακαρέλου Βασιλίνα Στιβαχτάρη Μαρίσια Χριστοδουλάτος Βασίλης Τσελέντης Θωμάς Τερτίπη Έλενα Τζαγκαράκη Αναστασία Χατζηίωαννίδη Μαρία Στασινοπούλου Παναγιώτα Κρασσά Κορνηλία, Χαριμαδοπούλου Ευριδίκη Σουρτζίνου Γαβριέλλα Ρακοπούλου Μαρία Μπουρνάζος Χρήστος Μαντζούνη Αγγελική Παπαδοπούλου Δήμητρα Τσουράϊ Μίνα Βάζουμε όλοι στη ζωή μας το σύνθημα: ΜΕΙΩΝΩ: τα σκουπίδια. Ξεχνώ την μανία για κατανάλωση. ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ: κάθε υλικό ανά κατηγορία. ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ: ότι μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί. Η ΓΗ,ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ. Ας φροντίσουμε να μην επιβαρύνουμε άλλο το περιβάλλον ΑΝ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΦΥΣΗ, ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΓΕΝΙΕΣ.

76 Α Ν Α Κ Υ Κ Λ Ω Σ Η ΔΩΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΤΙΠΟΤA ΑΧΡΗΣΤΟ! Περιβαλλοντική Ομάδα 1 ου Γυμνασίου Ηλιούπολης

77 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ.ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!! ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 1 ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ «ΦΥΣΙΣ ΑΡΧΗ ΠΑΝΤΩΝ» ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

78 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ Μα μόνο θέλω μια ζωή γεμάτη χρώματα Και την Αθήνα θα την ψάξω πόντο- πόντο Και άμα τη βρω μες τα σκουπίδια και τα χώματα Θα πει πως πήγε η προσπάθεια στο βρόντο. Οικολόγοι είμαστε εμείς Προστάτες της μητέρας γης Πουθενά δε σταματάμε και τη φύση βοηθάμε Παίρνουμε βουνά και όρη Είμαστε της γης οι σταυροφόροι( δις). Τα κουτάκια τα βαζάκια Κι όλα τα τενεκεδάκια Τώρα πια δεν τα πετάω σ ανακύκλωση τα πάω Σ ανακύκλωση ηηη ΤΑ ΠΑΩ! Πέτα πέτα το χαρτάκι Μες το πράσινο κουτάκι Πέτα πέτα το χαρτάκι ν ανασάνει όλη η πλάση Ν ανασάνει ΟΛΗ Η ΠΛΑΣΗ. Καινούργια μέρα καινούργια αρχή Μια καλημέρα λέω στη ζωή Καινούργια μέρα κι Όλοι μαζί ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΓΗ! Στα χέρια σου ήμουν μια ζωγραφιά Μα τώρα με πέταξες στο πάτωμα Κι αναρωτιέμαι απαρηγόρητα ΓΙΑΤΙ; Δεν είμαι σκουπίδι μη με πετάς Στην ανακύκλωση τρέξε να με πάς Μην αγνοείς τη γη τη φύση Αυτή είναι τώρα η μόνη λύση ΜΗ ΜΕ ΠΕΤΑΣ

79 Ανακύκλωση χρειάζεται η γη μας για να ζήσει Να γλυτώσει απ τα σκουπίδια και από τα άλλα τα δεινά Της ζωής μας την ποιότητα να την αναβαθμίσει Τον πλανήτη να σώσει απ αυτά τα Δεν πετάω τα σκουπίδια όπου κι όπου δεν είναι ίδια Καθαρά και πλυμένα τα ξεχωρίζω τα υλικά και παλιές συσκευασίες Και πλαστικά, και χαρτικά, και κουτιά Καθαρά και πλυμένα στέλνω στους κάδους τους ειδικούς Ο καθένας μονάχος μα κι όλοι μαζι να φροντίσουμε τώρα να σώσουμε τη γη Ο καθένας μονάχος μεγάλοι παιδιά ας φροντίσουμε τη γη μας πριν είναι αργα Τενεκέδες, κουτάκια, μπαταρίες χαρτάκια και η ανακύκλωση ας γίνει ενας τρόπος ζωής μας για τη Μάνα τη γη. Πρέπει να μάθουμε να μην πετάμε Ότι είναι άχρηστα για δεύτερη φορά ( δις) Να τα διαλέγουμε πριν στα σκουπίδια πάνε

80 ΦΥΣΙΣ ΑΡΧΗ ΠΑΝΤΩ Ν «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

ΥΤΛΛΑΔΙΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΤΜΠΕΡΙΥΟΡΑ

ΥΤΛΛΑΔΙΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΤΜΠΕΡΙΥΟΡΑ ΥΤΛΛΑΔΙΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΤΜΠΕΡΙΥΟΡΑ ΑΠΛΕ ΤΜΒΟΤΛΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΤΜΕ ΤΜΠΕΡΙΥΟΡΑ ΑΠΕΝΑΝΣΙ ΣΗ ΥΤΗ ΑΠΟ ΣΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΟΤ 1 ου ΓΤΜΝΑΙΟΤ ΗΛΙΟΤΠΟΛΗ 2011-2012 «Υύσις αρχή πάντων» ΑΡΙΣΟΣΕΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ;

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ; ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ορισμός: Είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση. Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα, δεν είναι σκουπίδια. Γιατί ανακυκλώνουμε;

Ανακύκλωση. Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα, δεν είναι σκουπίδια. Γιατί ανακυκλώνουμε; Ανακύκλωση Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα, δεν είναι σκουπίδια Είναι πρώτη ύλη και ενέργεια. Είναι η διαλογή τους προστασία για το περιβάλλον. Εσύ συμμετέχεις στην ανακύκλωση; Γιατί ανακυκλώνουμε; Γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Στην πόλη μας Σχ.έτος:

Στην πόλη μας Σχ.έτος: Στην πόλη μας Σχ.έτος:2015-2016 Υπεύθυνοι καθηγητές: Πετσούκη Άννα Παλιάτσου Ουρανία Πριόβολος Θεοφάνης 1 ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ Ως απορρίμματα ή απόβλητα ορίζονται υπολείμματα τροφών και αντικείμενα τα οποία έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Τι κερδίζω με την ανακύκλωση Τι χάνω αν δεν κάνω ανακύκλωση Ανακύκλωση Χαρτιού Ανακύκλωση Γυαλιού Ο ρόλος του Πολίτη στη Ανακύκλωση του Γυαλιού

Τι κερδίζω με την ανακύκλωση Τι χάνω αν δεν κάνω ανακύκλωση Ανακύκλωση Χαρτιού Ανακύκλωση Γυαλιού Ο ρόλος του Πολίτη στη Ανακύκλωση του Γυαλιού Τι κερδίζω με την ανακύκλωση Τα οφέλη με την ανακύκλωση δεν είναι μόνο άμεσα οικονομικά, είναι κυρίως περιβαλλοντικά. Με την ανακύκλωση ωστόσο πετυχαίνουμε: Να επαναχρησιμοποιήσουμε πρώτη ύλη από αυτά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ. Μαρία Δημητρίου Δ τάξη

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ. Μαρία Δημητρίου Δ τάξη ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ Μαρία Δημητρίου Δ τάξη Τι είναι η ανακύκλωση; Τι είναι ανακύκλωση Τι είναι ανακύκλωση Ανακύκλωση; Είναι η διαδικασία μέσα από την οποία επιτυγχάνεται η εκ νέου χρήση των υλικών συσκευασίας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας

Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας ΕλληνικήΕταιρείαΑξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. Τα σκουπίδια μας... Αυξάνονται χρόνομετοχρόνο!

Διαβάστε περισσότερα

SUPERMARKET SURVEY RESULTS

SUPERMARKET SURVEY RESULTS Είσαι οικολόγος καταναλωτής; 6 th grade pupils Iamatiki Primary School 2013 2014 SUPERMARKET SURVEY RESULTS Ερώτηση 1: Ετοιμάζετε λίστα με ό,τι χρειάζεστε πριν πάτε στην υπεραγορά; 45 40 42 35 30 25 20

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Το πρόγραμμα των Νέων Δημοσιογράφων για το Περιβάλλον (YRE) έχει σκοπό: α) Να θέσει σε δράση και να ευαισθητοποιήσει τις ομάδες των μαθητών των Ν.Δ,να διερευνήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορική Αποβλήτων, τεχνική- Εμπορική Εργοληπτική Εταιρεία Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Και Εν Γένει Απορριμμάτων, Εξοπλισμός Ανακύκλωσης.

Μεταφορική Αποβλήτων, τεχνική- Εμπορική Εργοληπτική Εταιρεία Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Και Εν Γένει Απορριμμάτων, Εξοπλισμός Ανακύκλωσης. Μεταφορική Αποβλήτων, τεχνική- Εμπορική Εργοληπτική Εταιρεία Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Και Εν Γένει Απορριμμάτων, Εξοπλισμός Ανακύκλωσης. Διεύθυνση: ΒΙ.ΠΕ. Πατρών Άγιος Στέφανος,Τ.Κ.25200. ΤΗΛ. ΚΕΝΤΡΟ:

Διαβάστε περισσότερα

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Η φίλη μας η ανακύκλωση Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Στην όμορφη πολιτεία με το γαλάζιο ουρανό μια μικρή παρέα από σκουπίδια συναντήθηκε για να κουβεντιάσει το μέλλον της. Ο Αλουμίνης,

Διαβάστε περισσότερα

«Εμείς και τα απορρίμματα»

«Εμείς και τα απορρίμματα» «Εμείς και τα απορρίμματα» «Εμείς και τα απορρίμματα» είναι ο τίτλος ερωτηματολογίου που ετοίμασαν παιδιά της Στ τάξης, στα πλαίσια της οικολογικής δράσης του σχολείου μας, και που δόθηκε σε όλες τις οικογένειές

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση ΣΤ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακύκλωση ΣΤ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ανακύκλωση ΣΤ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Γεια σας! Είμαι η Μαρία και θα σας μιλήσω για την ανακύκλωση μπαταριών. Γεια σας! Είμαι η Χαριτίνη και θα σας μιλήσω για την κομποστοποίηση. Γεια σας! Είμαι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;»

ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Λέξεις κλειδιά: Απορρίμματα, ανακύκλωση, ρύπανση, υγεία, προστασία περιβάλλοντος, ΧΥΤΥ, ΧΑΔΑ Εισαγωγή Απόβλητα ένα επίκαιρο ζήτημα, που αποτελεί διαχρονικά ένα κρίσιμο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Βιωματικό εργαστήριο : «Το τρίπτυχο Μειώνω-Επαναχρησιμοποιώ- Ανακυκλώνω μέσα από καθημερινές πρακτικές» Σχεδιασμός-συντονισμός

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση χαρτιού. Ιάκωβος Πάντουρα Ε ΤΑΞΗ

Ανακύκλωση χαρτιού. Ιάκωβος Πάντουρα Ε ΤΑΞΗ Ανακύκλωση χαρτιού Ιάκωβος Πάντουρα Ε ΤΑΞΗ Οι κάδοι της ανακύκλωσης Ο πράσινος κάδος της ανακυκυκλωσησ είναι για τα γυάλινα μπουκάλια Ο καφές κάδος της ανακύκλωσης είναι για τα χάρτινα κουτιά Ο μπλε κάδος

Διαβάστε περισσότερα

γυαλί χαρτί χαρτόνι ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωσε και εσύ! υπόλοιπα απόβλητα πλαστικό μέταλλο βιοαπόβλητα ή οργανικά απόβλητα http://uest.ntua.

γυαλί χαρτί χαρτόνι ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωσε και εσύ! υπόλοιπα απόβλητα πλαστικό μέταλλο βιοαπόβλητα ή οργανικά απόβλητα http://uest.ntua. χαρτί χαρτόνι γυαλί πλαστικό μέταλλο βιοαπόβλητα ή οργανικά απόβλητα υπόλοιπα απόβλητα ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωσε και εσύ! «Ανάπτυξη και εφαρμογή πιλοτικού συστήματος για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Στερεών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Οικολογική Αγοραστική Συµπεριφορά Τµήµα 1 Τµήµα 2 Τµήµα 3

ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Οικολογική Αγοραστική Συµπεριφορά Τµήµα 1 Τµήµα 2 Τµήµα 3 Πίνακας 1: Μέσοι όροι τµηµάτων ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΜΕΣΟΙ ΟΡΟΙ Οικολογική Αγοραστική Συµπεριφορά Τµήµα 1 Τµήµα 2 Τµήµα 3 A01 Μεταξύ ενός οικολογικού και ενός κοινού προϊόντος, 4.99 3.46 2.22 διαλέγω

Διαβάστε περισσότερα

Στις μέρες μας. Μέσος Κύπριος παράγει: 2 κιλά απορρίμματα / ημέρα

Στις μέρες μας. Μέσος Κύπριος παράγει: 2 κιλά απορρίμματα / ημέρα www.greendot.com.cy Στις μέρες μας Μέσος Κύπριος παράγει: 2 κιλά απορρίμματα / ημέρα Σύσταση Απορριμμάτων 41% Οργανικά 2% Γυαλί 15% Πλαστικές Συσκευασίες 26% Χαρτί 4% Άλλα 3% Μεταλλικές Συσκευασίες Ανακύκλωση

Διαβάστε περισσότερα

To Πρόβλημα. Κάθε Κύπριος παράγει περίπου: 2 κιλά σκουπίδια / ημέρα

To Πρόβλημα. Κάθε Κύπριος παράγει περίπου: 2 κιλά σκουπίδια / ημέρα To Πρόβλημα Κάθε Κύπριος παράγει περίπου: 2 κιλά σκουπίδια / ημέρα Tι σημαίνει «Ανακύκλωση»? Ανακύκλωση είναι η διαδικασία της παρασκευής νέων αγαθών από ένα προϊόν που έχει φτάσει στο τέλος του κύκλου

Διαβάστε περισσότερα

«Το Gr-RAC πάει σχολείο...»

«Το Gr-RAC πάει σχολείο...» ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΊΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού «Το Gr-RAC πάει σχολείο...» ΜΑΘΗΜΑ 2 ο ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ - ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ!!! μειώνουμε τα σκουπίδια

Διαβάστε περισσότερα

Καλές πρακτικές σχολείων για τη μείωση των απορριμμάτων. Νομικού Χριστίνα. μέλος της επιστημονικής επιτροπής ΒΑΣ

Καλές πρακτικές σχολείων για τη μείωση των απορριμμάτων. Νομικού Χριστίνα. μέλος της επιστημονικής επιτροπής ΒΑΣ Καλές πρακτικές σχολείων για τη μείωση των απορριμμάτων Νομικού Χριστίνα μέλος της επιστημονικής επιτροπής ΒΑΣ Μετασχηματισμός του παραδοσιακού σχολείου σε αειφόρο Α. Στον παιδαγωγικό τομέα Μαθητοκεντρικές

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση. είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων από ένα προϊόν που έχει εξυπηρετήσει τον αρχικό σκοπό του.

Ανακύκλωση. είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων από ένα προϊόν που έχει εξυπηρετήσει τον αρχικό σκοπό του. www.greendot.com.cy Στις μέρες μας Ανακύκλωση είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων από ένα προϊόν που έχει εξυπηρετήσει τον αρχικό σκοπό του. Οφέλη Ανακύκλωσης Στην αποφόρτιση του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

και στο Δημοτικό Αποτυπώνω την περιβαλλοντική στάση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου:

και στο Δημοτικό Αποτυπώνω την περιβαλλοντική στάση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου: και στο Δημοτικό Αποτυπώνω την περιβαλλοντική στάση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου: Συμπληρώνω ερωτηματολόγιο και συλλέγω χρήσιμες πληροφορίες για τη συμπεριφορά των συμμαθητών μου απέναντι στο περιβάλλον,

Διαβάστε περισσότερα

Στις μέρες μας. Μέσος Κύπριος παράγει: 2 κιλά απορρίμματα / ημέρα

Στις μέρες μας. Μέσος Κύπριος παράγει: 2 κιλά απορρίμματα / ημέρα www.greendot.com.cy Στις μέρες μας Μέσος Κύπριος παράγει: 2 κιλά απορρίμματα / ημέρα Σύσταση Απορριμμάτων 41% Οργανικά 2% Γυαλί 15% Πλαστικές Συσκευασίες 26% Χαρτί 4% Άλλα 3% Μεταλλικές Συσκευασίες Ανακύκλωση

Διαβάστε περισσότερα

Εμένα με νοιάζει. Επαναληπτικό μάθημα. Ήρθαν οι μπλε κάδοι. 1 Αντιστοίχισε τις πρώτες ύλες με τα παράγωγά τους:

Εμένα με νοιάζει. Επαναληπτικό μάθημα. Ήρθαν οι μπλε κάδοι. 1 Αντιστοίχισε τις πρώτες ύλες με τα παράγωγά τους: Z Επαναληπτικό μάθημα Ανακύκλωση τώρα Αν το σύνθημα αυτό είναι κάτι που είχαμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια, είναι καιρός να το θυμηθούμε και να ενεργοποιηθούμε. Όλοι. Και αυτό γιατί θα πρέπει να καταλάβουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ Οίκος + Λόγος Η μελέτη του φυσικού οίκου Η επιστήμη που μελετά τη σχέση oργανισμών με το περιβάλλον Ernst Hekel ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΣΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;»

Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Λέξεις κλειδιά: Απορρίμματα, ανακύκλωση, ρύπανση, υγεία, προστασία περιβάλλοντος, ΧΥΤΥ, ΧΑΔΑ Εισαγωγή Απόβλητα ένα επίκαιρο ζήτημα, που αποτελεί διαχρονικά

Διαβάστε περισσότερα

Σκουπιδοεγγραμματισμός: μια σύγχρονη πραγματικότητα; Νεόφυτος Νικολάου, Χρυσόστομος Συρίμης, Ευρυπίδου Αφροδίτη Ευρίσα, Σεργίου Μαρίνα

Σκουπιδοεγγραμματισμός: μια σύγχρονη πραγματικότητα; Νεόφυτος Νικολάου, Χρυσόστομος Συρίμης, Ευρυπίδου Αφροδίτη Ευρίσα, Σεργίου Μαρίνα Σκουπιδοεγγραμματισμός: μια σύγχρονη πραγματικότητα; Νεόφυτος Νικολάου, Χρυσόστομος Συρίμης, Ευρυπίδου Αφροδίτη Ευρίσα, Σεργίου Μαρίνα (όλοι οι μαθητές είναι 15 χρονών) Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας Κάτω Πολεμιδιών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Βασιλική Ηρακλέους. Στ 1

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Βασιλική Ηρακλέους. Στ 1 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Βασιλική Ηρακλέους Στ 1 Το διαβάζουμε, το μουτζουρώνουμε, το πετάμε. Μετά από τον μπλε κάδο, τι; Η ανακύκλωση χαρτιού είναι μια χρήσιμη διαδικασία, στην οποία συμβάλλουμε οι περισσότεροι, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιτεχνικές δημιουργίες στην τάξη

Καλλιτεχνικές δημιουργίες στην τάξη Καλλιτεχνικές δημιουργίες στην τάξη Επαναχρησιμοποιημένα υλικά μεταμόρφώθηκαν σε όμορφα διακοσμητικά και χριστουγενιάτικα στολίδια με όπλο τη φαντασία. Γυάλινα βαζάκια μετατράπηκαν σε φωτεινά κηροπήγια

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Απορριμμάτων- Ανακύκλωση. Project Α Λυκείου Σχολικό Έτος

Διαχείριση Απορριμμάτων- Ανακύκλωση. Project Α Λυκείου Σχολικό Έτος Διαχείριση Απορριμμάτων- Ανακύκλωση Project Α Λυκείου Σχολικό Έτος 2015-16 Ανακύκλωση Ανακύκλωση απορριμμάτων είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα

Διαβάστε περισσότερα

Το Εχγειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή

Το Εχγειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή ΕΙΣΑΓΩΓΗ Έστω και καθυστερημένα, η Κύπρος μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών που θέτουν ως πρωταρχικό περιβαλλοντικό στόχο την ανακύκλωση κάθε μορφής αποβλήτων.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Βασιλεία Αλεξανδροπούλου ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ της ΟΜΑΔΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Βασιλεία Αλεξανδροπούλου ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ της ΟΜΑΔΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Μαθητές της ομάδας Βιργινία Καρασταμάτη Σταματία Κουτσίκου Νικολοπούλου Μαρία- Ελένη Ντούνκιεβτς Λάουρα Μωϊσιάδη Λυδία Αναστασία Χουτζούμη Κουρούβανης Κων/νος Αδαμαντία Ριτσοτάκη Κουρούπη Ελένη

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση. Υποομάδα : Σαμαρά Μαρία, Γιώργος Ευαγγελινός Σεφέρογλου Μαρία, Σαρίγγελος Βασίλης και Παρασκευά Μαρία Συντονιστής: Παρασκευά Μαρία

Ανακύκλωση. Υποομάδα : Σαμαρά Μαρία, Γιώργος Ευαγγελινός Σεφέρογλου Μαρία, Σαρίγγελος Βασίλης και Παρασκευά Μαρία Συντονιστής: Παρασκευά Μαρία Ανακύκλωση Υποομάδα : Σαμαρά Μαρία, Γιώργος Ευαγγελινός Σεφέρογλου Μαρία, Σαρίγγελος Βασίλης και Παρασκευά Μαρία Συντονιστής: Παρασκευά Μαρία Θέμα: Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών Στόχοι ομάδας: -Ανεύρεση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΜΗΜΑ : Α3 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ : Σωτηρόπουλος Σάββας. Τσόγκας Βασίλης

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΜΗΜΑ : Α3 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ : Σωτηρόπουλος Σάββας. Τσόγκας Βασίλης ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΜΗΜΑ : Α3 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ : Σωτηρόπουλος Σάββας Τσόγκας Βασίλης ΠΑΡΑΓΩΓΉ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Η συγκέντρωση του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα, η κοινωνική και τεχνολογική

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός 1ου Μαθήματος

Οδηγός 1ου Μαθήματος Οδηγός 1ου Μαθήματος Στόχος του 1 ου μαθήματος Το 1 ο μάθημα αφορά τη διδακτική ενότητα: «Εισαγωγή στην ανακύκλωση συσκευασιών». Στόχος του 1 ου μαθήματος είναι ο/ η εκπαιδευτικός να εισάγει για πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

Η ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας.

Η ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας. Η ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας. Αχιλλέας Γκούγκος Μηχανικός ΕΕΑΑ Hμερίδα για τη διαχείριση αποβλήτων Φεβρουάριος 2014 ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ Λίγα λόγια για την ΕΕΑΑ Ιστορικό Οκτ. 1992: 1993 2001: Σύσταση

Διαβάστε περισσότερα

Αειφόρο Σχολείο Φιλοσοφία, δείκτες, καλές πρακτικές. Νομικού Χριστίνα

Αειφόρο Σχολείο Φιλοσοφία, δείκτες, καλές πρακτικές. Νομικού Χριστίνα Αειφόρο Σχολείο Φιλοσοφία, δείκτες, καλές πρακτικές Νομικού Χριστίνα Αειφορία Η αειφορία είναι μια πολύπλοκη έννοια που συγκροτείται από την αλληλόδραση των πεδίων της οικονομίας, του περιβάλλοντος, της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 Νηπιαγωγεία που συμμετέχουν: 9 ο 2/θέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Κατερίνης 22 ο 2/θέσιο Νηπιαγωγείο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝΕΙΑΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝΕΙΑΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝΕΙΑΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016 Έμφαση κατά την περσινή και φετινή χρονιά ήταν η δράση μας ως Φρουροί Αειφορίας Οι γειτονικές κοινότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ. Μαρία Δίπλαρου. Δ Τάξη

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ. Μαρία Δίπλαρου. Δ Τάξη ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ. Μαρία Δίπλαρου. Δ Τάξη ΕΙΔΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Ανακύκλωση απορριμμάτων είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-2013 ΣΕΡΕΤΗ ΦΑΝΗ ΤΣΙΟΥΠΡΟΥ ΕΛΕΝΗ ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ ΟΜΑΔΑ 1 Τσαβέ Κατερίνα Πλίκα Άννυ Χατζοπούλου Χριστίνα Σουλένη

Διαβάστε περισσότερα

T: Έλενα Περικλέους

T: Έλενα Περικλέους T: 7000 0090 www.greendot.com.cy Έλενα Περικλέους Ο πρασινομπαλίτσας επιστρέφει... γιατί τα παραμύθια λένε πάντα την ΑΛΗΘΕΙΑ Συγγραφή: Έλενα Περικλέους Εποπτεία: Άρτεμις Παλαιογιάννη / Σάκης Θεοδοσίου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ PROJECT ΘΕΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ PROJECT ΘΕΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ PROJECT ΘΕΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ Α. Υπεύθυνη καθηγήτρια : Πασχαλιά Καλλιόπη B. Μαθητές :Θεοδοσιάδου Δήμητρα Θεοφίλου Μαρία Θεοχαρούδη Αθανασία Θρήσκου Άννα Ιωαννίδης Ιορδάνης Καζάκος

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση. είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων από ένα προϊόν που έχει εξυπηρετήσει τον αρχικό σκοπό του.

Ανακύκλωση. είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων από ένα προϊόν που έχει εξυπηρετήσει τον αρχικό σκοπό του. www.greendot.com.cy Ανακύκλωση Ανακύκλωση είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων από ένα προϊόν που έχει εξυπηρετήσει τον αρχικό σκοπό του. Οφέλη Ανακύκλωσης Στην αποφόρτιση του περιβάλλοντος από

Διαβάστε περισσότερα

«Ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης μέσω δράσεων στο σχολείο και στην κοινότητα»

«Ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης μέσω δράσεων στο σχολείο και στην κοινότητα» «Ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης μέσω δράσεων στο σχολείο και στην κοινότητα» Συμμετέχοντες: οι μαθητές του α2 Γυμνασίου Συντονίστριες: Αλεξάνδρα Χιώτη Γεωργία Κολοβελώνη Συμμετείχαν οι μαθητές του α2

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Ομάδα : Πένγκου Ιωάννα Γκέγκι Γκίνα Λιάκου Μαρία Ζουράμπι Μελάντζε

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Ομάδα : Πένγκου Ιωάννα Γκέγκι Γκίνα Λιάκου Μαρία Ζουράμπι Μελάντζε ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Ομάδα : Πένγκου Ιωάννα Γκέγκι Γκίνα Λιάκου Μαρία Ζουράμπι Μελάντζε Ανακύκλωση συσκευασιών στη Γερμανία Με βάση νόμο που τέθηκε σε ισχύ το 1991: Οι συσκευασίες των προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΤΟΧΟI: ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Διεύθυνση Καθαριότητας & Διαχείρισης Απορριμμάτων ΓΩΝΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ. Verde-tec 2019

Διεύθυνση Καθαριότητας & Διαχείρισης Απορριμμάτων ΓΩΝΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ. Verde-tec 2019 Διεύθυνση Καθαριότητας & Διαχείρισης Απορριμμάτων ΓΩΝΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ Verde-tec 2019 Σοφία Γιαννάκη MSc. Μηχανικός Περιβάλλοντος & Χωροταξίας Δήμος Αγίας Παρασκευής Διεύθυνση Καθαριότητας & Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης

3 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης 3 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Διαχείριση απορριμμάτων Τα απομεινάρια μιας ημέρας» Μαθητικές Ομάδες των Τμημάτων Ε1, Ε2, Ε3 Παιδαγωγική Ομάδα: Καραναστάση Άννα, Χαϊλατζίδου

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικά Προβλήματα της πόλης μου Αναστασία Ματαλιωτάκη Β'3

Περιβαλλοντικά Προβλήματα της πόλης μου Αναστασία Ματαλιωτάκη Β'3 εργασία Οικιακής Οικονομίας Περιβαλλοντικά Προβλήματα της πόλης μου Αναστασία Ματαλιωτάκη Β'3 Η ρύπανση του περιβάλλοντος Εισαγωγή Η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι μια ευρεία έννοια, η οποία περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Κάνοντας ανακύκλωση πετυχαίνουμε:

Κάνοντας ανακύκλωση πετυχαίνουμε: ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Παραθέτουμε τα αποτελέσματα της ερευνητικής εργασίας της κ ας Αθανασιάδου Δέσποινας Εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ. Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ. Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης Σπασμένα γυαλιά Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, αλλά τα σπασμένα γυαλιά όχι. Ο λόγος είναι ότι, καθώς η διαλογή στα κέντρα γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΜΑ: Υπεύθυνοι νηπ/γοί :Kαντζά Γλυκερία,Ρέκκα Λίτσα Σχολ.έτος :2014-15 Πρόγραμμα βασισμένο στη «Διδακτική Μαθησιακή Ακολουθία»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ Νοιαζόμαστε για το περιβάλλον. Φροντίζουμε την περιοχή μας. Παίρνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες που αλλάζουν τον τρόπο που δουλεύουμε και αναβαθμίζουν τη

Διαβάστε περισσότερα

1ο τεύχος, Απρίλιος 2018

1ο τεύχος, Απρίλιος 2018 1ο τεύχος, Απρίλιος 2018 1 ο Δημοτικό Σχολείο Θάσου Οι μαθητές της Δ τάξης παίρνουν συνέντευξη από τον δήμαρχο της Θάσου, κ. Χατζηεμμανουήλ. (σελ. 3) Παίζουμε και μαθαίνουμε!!! (σελ. 7) Οι δύο φίλοι και

Διαβάστε περισσότερα

1o ΕΠΑ.Λ. Μεσολογγίου

1o ΕΠΑ.Λ. Μεσολογγίου 1o ΕΠΑ.Λ. Μεσολογγίου Μάθημα: Ερευνητική εργασία-project Θέμα: «Ανακύκλωση και κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά» Καθηγητής: Λιάπης Λάμπρος Τμήμα: Α3 Τί είναι η ανακύκλωση; Ανακύκλωση είναι η διάσωση ενός

Διαβάστε περισσότερα

Όλη η Ευρώπη μαζί στον αγώνα για τη μείωση των αποβλήτων

Όλη η Ευρώπη μαζί στον αγώνα για τη μείωση των αποβλήτων Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 18-26 Νοεμβρίου 2017 Όλη η Ευρώπη μαζί στον αγώνα για τη μείωση των αποβλήτων Με το σλόγκαν «Δώστου μια καινούρια ζωή» πραγματοποιείται φέτος η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική ομάδα

Περιβαλλοντική ομάδα ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΦΕΝΔΑΜΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ανακυκλώνω τα σκουπίδια... καθαρίζω και αγαπώ τη γη. Σχολικό έτος 2006-07 Υπεύθυνη: Μακρίδου Μαρία Περιβαλλοντική ομάδα 1. ΚΑΚΟΥΛΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΤΩΡΑ ΜΕ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΤΩΡΑ ΜΕ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΓΚΩΜΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 13-14 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΤΩΡΑ ΜΕ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, έχει αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό η ευαισθητοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Μίχας Υποψήφιος Δήμαρχος. Άμεση Δράση ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΡΑ

Γιάννης Μίχας Υποψήφιος Δήμαρχος. Άμεση Δράση ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΡΑ Γιάννης Μίχας Υποψήφιος Δήμαρχος Άμεση Δράση ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΡΑ Η καθαρή αλήθεια Μαζί, θα καθαρίσουμε! Είμαστε μια υποψήφια Δημοτική Αρχή που δεν έχει μόνο καλές προθέσεις αλλά και καλές εμπειρίες και πρακτικές.

Διαβάστε περισσότερα

Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο

Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο Κ. Αμπελιώτης, Λέκτορας Τμ. Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Οι επιβαρύνσεις συνοπτικά Κατανάλωση φυσικών πόρων Ρύπανση Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ Ανακύκλωση Σιδήρου ΣΤΟΧΟΙ Ενημέρωση των συμμαθητών για το θέμα της ανακύκλωσης σιδήρου. Ευαισθητοποίηση των μαθητών και για το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο για την ανακύκλωση σιδήρου. Απόκτηση οικολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός Να γίνουν οι µαθητές υπεύθυνοι και συνειδητοποιηµένοι πολίτες σε θέµατα

Σκοπός Να γίνουν οι µαθητές υπεύθυνοι και συνειδητοποιηµένοι πολίτες σε θέµατα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΘΕΜΑ: «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» Τάξεις: Α (τµήµατα Α1 & Α2) και. άσκαλοι Μυροφόρα Παναγιωτίδου (Α1 τάξη) Εµµανουέλα Λυκουροπούλου (Α2 τάξη) Λουκάς Κατσιούλης ( τάξη) Τα θέµατα

Διαβάστε περισσότερα

4.2 Ρύπανση του εδάφους

4.2 Ρύπανση του εδάφους 110 Ερωτήσεις θεωρίας με απαντήσεις 4.2 Ρύπανση του εδάφους Οι ανθρώπινες δραστηριότητες ρυπαίνουν το έδαφος Ερωτήσεις κατανόησης θεωρίας και προβλήματα 2-1. Η ρύπανση του εδάφους οφείλεται κυρίως στη

Διαβάστε περισσότερα

Γίνομαι. Φρουρός Αειφορίας. Αειφορία θέλω και μπορώ Να φέρω εγώ στον πλανήτη αυτό! Εγώ και Εσύ Μαζί πιο δυνατοί!

Γίνομαι. Φρουρός Αειφορίας. Αειφορία θέλω και μπορώ Να φέρω εγώ στον πλανήτη αυτό! Εγώ και Εσύ Μαζί πιο δυνατοί! Γίνομαι Φρουρός Αειφορίας Αειφορία θέλω και μπορώ Να φέρω εγώ στον πλανήτη αυτό! Εγώ και Εσύ Μαζί πιο δυνατοί! Δοκιμασία 1 η 1. ΓΙΝΟΜΑΙ ΦΡΟΥΡΟΣ ΝΕΡΟΥ Το νερό είναι πολύτιμο. Κάθε σταγόνα μετρά. Το νερό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ AΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤIΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ AΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤIΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ AΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤIΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ Στις 2 Αυγούστου 2014 με αφετηρία την παραλία στο Λαγονήσι ξεκίνησαν στο Δήμο μας με πρωτοβουλία του Γ.Α.Σ. Καλυβίων, δράσεις με θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Η ανακύκλωση στη Ξενοδοχειακή Βιομηχανία

Η ανακύκλωση στη Ξενοδοχειακή Βιομηχανία Η ανακύκλωση στη Ξενοδοχειακή Βιομηχανία Σύσταση Απορριμμάτων 3 Το πρώτο αδειοδοτημένο σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών στην Κύπρο από τον Αύγουστο του 2006 Μια πρωτοβουλία του ΚΕΒΕ και 30 μεγάλων επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία στο πλαίσιο περιβαλλοντικού προγράμματος από ομάδες της Γ Γυμνασίου, της Α και Β Λυκείου με θέμα :

Εργασία στο πλαίσιο περιβαλλοντικού προγράμματος από ομάδες της Γ Γυμνασίου, της Α και Β Λυκείου με θέμα : Εργασία στο πλαίσιο περιβαλλοντικού προγράμματος από ομάδες της Γ Γυμνασίου, της Α και Β Λυκείου με θέμα : Υπεύθυνη καθηγήτρια: K. Μπελεσάκου Δαύλεια, Σχ. έτος: 2015-2016 1 Εισαγωγή Ο όγκος των απορριμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT) ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT) Α Στάδιο Διερεύνηση πρότερων εμπειριών και γνώσεων Διαμόρφωση θέματος Καταιγισμός ιδεών (brainstorming) Διαμόρφωση θέματος Ερευνητικά ερωτήματα Β Στάδιο Αναζήτηση και συγκέντρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ:

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ: ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΑΜΕΑ Μέλη της ομάδας: ΕΛΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτειο Δημοτικό Σχολείο Λυθροδόντα

Μελέτειο Δημοτικό Σχολείο Λυθροδόντα Μελέτειο Δημοτικό Σχολείο Λυθροδόντα Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Εκπαίδευση Αειφόρου Ανάπτυξης Γενικό Θέμα: Απορρίμματα Σχολική χρονιά: 2011 2012 ΣΤΟΧΟΙ: Συνειδητοποίηση 1. Τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί,

Διαβάστε περισσότερα

µ¹ ª¹» º Æ Á ª ðìà ðòàçíáôá ðïù íðïòïàíå îá ëàîïùíå ö ëáôáîáìöôû çéá îá âïèõüóïùíå ôïî ðìáîüôè

µ¹ ª¹» º Æ Á ª ðìà ðòàçíáôá ðïù íðïòïàíå îá ëàîïùíå ö ëáôáîáìöôû çéá îá âïèõüóïùíå ôïî ðìáîüôè µ¹ ª¹» º Æ Á ª ðìà ðòàçíáôá ðïù íðïòïàíå îá ëàîïùíå ö ëáôáîáìöôû çéá îá âïèõüóïùíå ôïî ðìáîüôè Ο άνθρωπος επί δεκαετίες φέρθηκε αλόγιστα και επιβάρυνε τον πλανήτη. Η καταναλωτική κοινωνία που διαμορφώθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προστατεύω το περιβάλλον

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προστατεύω το περιβάλλον Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προστατεύω το περιβάλλον Ενότητα: Περιβάλλον (3 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: B1, B2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 6 ώρες (3 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: 1. Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΑΞΗ :Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΑΞΗ :Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΑΞΗ :Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 Απορρίμματα Τι είναι τα απορρίμματα; Απορρίμματα είναι υπολείμματα τροφών και αντικειμένων τα οποία έχουν παύσει να εξυπηρετούν τον σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

Τα Σκουπίδια µας. Αστικά Στερεά Απόβλητα χαρακτηρίζονται τα:

Τα Σκουπίδια µας. Αστικά Στερεά Απόβλητα χαρακτηρίζονται τα: Τα Σκουπίδια µας (Αστικά Στερεά Απόβλητα) Αστικά Στερεά Απόβλητα χαρακτηρίζονται τα: Ζυµώσιµα: 44% Η µέση ποιοτική σύσταση των παραγόµενων Χαρτί: 25% αστικών στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα, Πλαστικά: 12%

Διαβάστε περισσότερα

Green Dot (Cyprus) Public Co Ltd Αλλαγές στη συλλογή των υλικών από το 2010

Green Dot (Cyprus) Public Co Ltd Αλλαγές στη συλλογή των υλικών από το 2010 Green Dot (Cyprus) Public Co Ltd Αλλαγές στη συλλογή των υλικών από το 2010 Σάκης Θεοδοσίου Εμπορικός Διευθυντής Green Dot (Cyprus) Public Co Ltd Green Dot (Cyprus) Public Co Ltd Το μόνο αδειοδοτημένο

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Απορριμάτων στον Δήμο Αλίμου TΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Διαχείριση Απορριμάτων στον Δήμο Αλίμου TΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ Διαχείριση Απορριμάτων στον Δήμο Αλίμου TΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ -1- Ο ΑΛΙΜΟΣ * Έκταση: περίπου 7,5 τ.χλμ. Πληθυσμός: 41.720 μόνιμοι κάτοικοι (ΕΛΣΤΑΤ) Μέση ηλικία: λίγο παραπάνω από τα 41

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Απορριμμάτων

Διαχείριση Απορριμμάτων Διαχείριση Απορριμμάτων Βιβλιογραφικές πηγές Περιβαλλοντική Τεχνολογία, 2008, Α. Ανδρεαδάκης κ.α., Κεφάλαιο 7, Εκδόσεις Συμμετρία (κατά κύριο λόγο) Introduction to Environmental Engineering and Science,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ! - ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ!

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ! - ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ! ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ! - ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ! Η δράση των μαθητών του σχολείου μας για το περιβάλλον Με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική εργασία : ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Πέγκυ Σφυρή Μυρτώ Τσίρου Σοφία Τερζοπούλου Χρήστος Τελούσης

Ερευνητική εργασία : ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Πέγκυ Σφυρή Μυρτώ Τσίρου Σοφία Τερζοπούλου Χρήστος Τελούσης Ερευνητική εργασία : ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Πέγκυ Σφυρή Μυρτώ Τσίρου Σοφία Τερζοπούλου Χρήστος Τελούσης ΙΣΤΟΡΙΑ Ο αρχαιότερος επαγγελµατίας ανακυκλωτής είναι ο παλιατζής. Αυτοί

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ - Μια εταιρία δεν μπορεί να θεωρείται «πράσινη» αν δεν

Διαβάστε περισσότερα

Ακονίστε το μυαλό σας περιβαλλοντικά!

Ακονίστε το μυαλό σας περιβαλλοντικά! Ακονίστε το μυαλό σας περιβαλλοντικά! Μέσα στο πιο κάτω ορθογώνιο υπάρχουν κρυμμένες λέξεις που έχουν σχέση με το νερό. Μπορείς να τις βρεις και να τις κυκλώσεις; Ψάξε οριζόντια, κάθετα και διαγώνια! Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΤΜΝΑΙΟ ΤΧΨΝΑ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙΟΓΡΑΥΟΙ ΓΙΑ ΣΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. υγγραφή άρθρου. Upcycling Αrt: Όταν η τέχνη συναντά τις σακούλες σκουπιδιών, τότε τα ευτελή υλικά

ΓΤΜΝΑΙΟ ΤΧΨΝΑ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙΟΓΡΑΥΟΙ ΓΙΑ ΣΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. υγγραφή άρθρου. Upcycling Αrt: Όταν η τέχνη συναντά τις σακούλες σκουπιδιών, τότε τα ευτελή υλικά ΓΤΜΝΑΙΟ ΤΧΨΝΑ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙΟΓΡΑΥΟΙ ΓΙΑ ΣΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ υγγραφή άρθρου Upcycling Αrt: Όταν η τέχνη συναντά τις σακούλες σκουπιδιών, τότε τα ευτελή υλικά μεταποιούνται σε "ντιζαϊνάτες" κατασκευές!!! Ση δημοσιογραφική

Διαβάστε περισσότερα

Κρίσιμα σημεία στη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας

Κρίσιμα σημεία στη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας Κρίσιμα σημεία στη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή, Μ.Ε. Περιβάλλοντος ΤΕΕ ΠΤΚΔΘ, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Διαβάστε περισσότερα

2ο Γυµνάσιο Γέρακα Ερωτηµατολογιο - Σπατάλη

2ο Γυµνάσιο Γέρακα Ερωτηµατολογιο - Σπατάλη 2ο Γυµνάσιο Γέρακα Ερωτηµατολογιο - Σπατάλη τροφίµων Το παρόν ερωτηµατολόγιο γίνεται στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράµµατος "Σκέφτοµαι οικολογικά, ανακυκλώνω, τρώω βιολογικά". Τα συµπεράσµατα που

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κιλκίς «Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία Τα Καπάκια μας Πάνε Παντού!»

Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κιλκίς «Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία Τα Καπάκια μας Πάνε Παντού!» Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κιλκίς «Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία Τα Καπάκια μας Πάνε Παντού!» Ελένη Τεχλικίδου Msc, PhDc Φυσικής Αγωγής, ΠΕ 11 Σοφία Τσακνάκη Msc, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός ΠΕ 18.17 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Είναι ιµία µέθοδος που µπορεί να µειώσει σηµαντικά τον όγκο των παραγοµένων. απορριµµάτων. Tα πιθανά οφέλη από την ανακύκλωση είναι τα παρακάτω:

Είναι ιµία µέθοδος που µπορεί να µειώσει σηµαντικά τον όγκο των παραγοµένων. απορριµµάτων. Tα πιθανά οφέλη από την ανακύκλωση είναι τα παρακάτω: Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Τα Κέντρα Ανακύκλωσης είναι μονάδες επεξεργασίας, σωστά οργανωμένοι χώροι, κυρίως δημοτικοί, στους οποίους μπορεί να μεταφέρουν οι δημότες μόνοι τους διάφορα υλικά για επαναχρησιμοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

2015 Σκέψου διαφορετικά, για να σώσεις τον πλανήτη!

2015 Σκέψου διαφορετικά, για να σώσεις τον πλανήτη! Εκπαιδευτικά θεματικά πακέτα (ΚΙΤ) για ευρωπαϊκά θέματα Τ4Ε 2015 Σκέψου διαφορετικά, για να σώσεις τον πλανήτη! Teachers4Europe Οδηγιεσ χρησησ Το αρχείο που χρησιμοποιείτε είναι μια διαδραστική ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

ΓΤΜΝΑΙΟ ΤΧΨΝΑ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙΟΓΡΑΥΟΙ ΓΙΑ ΣΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. υγγραφή άρθρου. Τα σκουπίδια έχουνε ζωή, το σκέφτηκες αυτό; Ανακύκλωσε ΤΩΡΑ!

ΓΤΜΝΑΙΟ ΤΧΨΝΑ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙΟΓΡΑΥΟΙ ΓΙΑ ΣΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. υγγραφή άρθρου. Τα σκουπίδια έχουνε ζωή, το σκέφτηκες αυτό; Ανακύκλωσε ΤΩΡΑ! ΓΤΜΝΑΙΟ ΤΧΨΝΑ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙΟΓΡΑΥΟΙ ΓΙΑ ΣΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ υγγραφή άρθρου Τα σκουπίδια έχουνε ζωή, το σκέφτηκες αυτό; Ανακύκλωσε ΤΩΡΑ! Ση δημοσιογραφική ομάδα αποτελούν οι: Κτωρή Κωνσταντίνα (14 ετών) Μιχαήλ Φριστιάνα

Διαβάστε περισσότερα

Α Λυκείου Γυµνάσιο & Λυκ. Τάξεις Φούρνων. Σχολικό έτος: 2013-2014

Α Λυκείου Γυµνάσιο & Λυκ. Τάξεις Φούρνων. Σχολικό έτος: 2013-2014 Α Λυκείου Γυµνάσιο & Λυκ. Τάξεις Φούρνων Σχολικό έτος: 2013-2014 Στόχοι της έρευνας Να γνωρίσουµε το πρόβληµα που υπάρχει στον πλανήτη µας σε σχέση µε τα απορρίµµατα και την µόλυνση του περιβάλλοντος Να

Διαβάστε περισσότερα

Βαρδουλάκη Μαριάννα Μπέκιου Σπυριδούλα Μπραουδάκη Στέλλα Παντελάκη Αθηνά

Βαρδουλάκη Μαριάννα Μπέκιου Σπυριδούλα Μπραουδάκη Στέλλα Παντελάκη Αθηνά Να ευχαριστήσουμε τις φοιτήτριες του Δ έτους Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου μας, που δούλεψαν με μεράκι το θέμα της ανακύκλωσης και χρησιμοποιήσαμε φωτογραφίες από τις διδασκαλίες τους: Βαρδουλάκη

Διαβάστε περισσότερα

LIFE ENV/GR/000950 ΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ. 25 Σεπτεμβρίου 2013

LIFE ENV/GR/000950 ΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ. 25 Σεπτεμβρίου 2013 25 Σεπτεμβρίου 2013 ΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΜΑΡΙΑ Σ. ΚΑΣΙΔΩΝΗ Αύξηση των παραγόμενων ποσοτήτων απορριμμάτων Πολύπλοκη σύνθεση

Διαβάστε περισσότερα

Σώστε τη γη. Κρεσφόντης Χρυσοσπάθης

Σώστε τη γη. Κρεσφόντης Χρυσοσπάθης Επειδή ο πληθυσμός της γης και οι ανθρώπινες δραστηριότητες αυξάνοντας συνεχώς, χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο γλυκό νερό. Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το γλυκό νερό ρυπαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙ: Ο Στάθης Λιδωρίκης χημικός μηχανικός 1. Ο Άνθρωπος και το Φυσικό Περιβάλλον Ο πλανήτης είναι ο χώρος που ζουν και αναπαράγονται αμέτρητα είδη οργανισμών,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Ηµεροµηνία 16/10/2012 Αριθ. Πρωτ. Σχ. Έτος: 2012-2013 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑ Α:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΙΜΟΥ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2016

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΙΜΟΥ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2016 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΙΜΟΥ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2016 Ο ΑΛΙΜΟΣ Ο Δήμος Αλίμου έχει έκταση περίπου 7,5 τετρ.χιλ Πληθυσμός 41.720 μόνιμοι κάτοικοι- 60.000 κάτοικοι.

Διαβάστε περισσότερα

Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ!

Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ! Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ! Μεγάλη φασαρία ακούγεται στον κάδο απορριμμάτων. Τι να γίνεται άραγε; Ας πλησιάσουμε λίγο... Παρακαλώ, σταματήστε να φωνάζετε. Τα αυτιά μου πόνεσαν. Χαρτούλα: Πουυυυυυύ είμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα