Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας"

Transcript

1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Κείμενο: Κατερίνα Βαϊμάκη Εικονογράφηση: Ρεβέκκα Βεδέ

2 Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Ευρωπαϊκή Ένωση Ταµείο Συνοχής «Επενδύοντας στο µέλλον σας» Με τη συγχρηµατοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

3 Μικροί μας φίλοι, Το βιβλιαράκι που ετοιμάσαμε για εσάς, και που τώρα κρατάτε στα χέρια σας, είναι η ιστορία με τις περιπέτειες του Κωστάκη και του μαγικού του ποδηλάτου που το έλεγαν Ποδηλατάκια. Ο Ποδηλατάκιας έμαθε στον Κωστάκη τι πρέπει να προσέχει αυτός και οι φίλοι του όταν κάνουν ποδήλατο. Κυρίως, όμως, τι πρέπει να αποφεύγουν για να μην κινδυνεύει η ζωή και η υγεία τους. Όταν, λοιπόν, θα κάνετε ποδήλατο, θα πρέπει πάντα να θυμάστε τα λόγια του Ποδηλατάκια. Και να τα μάθετε και στους φίλους σας. Γιατί μόνο τότε θα μπορείτε να περνάτε καλά και θα ευχαριστιέστε με ασφάλεια τη βόλτα με το ποδήλατο. Και μην ξεχνάτε: Τα ποδήλατά σας, όπως και ο Ποδηλατάκιας, θέλουν το καλό το δικό σας και όλων των φίλων σας. Πάμε, λοιπόν, όλοι μαζί τώρα παιδάκια να μάθουμε την ιστορία του Ποδηλατάκια!!!

4

5 Ο Κωστάκης πέταγε από τη χαρά του, την ημέρα που είχε τα γενέθλιά του. Για δώρο είχε αυτό που επιθυμούσε: ένα ΠΟΔΗΛΑΤΟ, τον κόσμο να γυρνούσε. Όταν αποφάσισε να πάει βόλτα για πρώτη φορά, τρόμαξε! Το ποδήλατό του είχε μιλιά!!! Γεια σου, Κωστάκη, με λένε Ποδηλατάκια και αγαπώ πολύ όλα τα παιδάκια. -Μι-μι-μι μιλάς!!! Αυτό δεν είναι δυνατό! -Μιλάω γιατί είμαι ένα ποδήλατο ξεχωριστό.

6 Η θεά Οδική Ασφάλεια, πριν από χρόνια, μου έκανε μαγικά γιατί θέλει, στο δρόμο, να είναι προσεκτικά όλα τα παιδιά.

7 -Και γιατί πρέπει να προσέχουμε δηλαδή; -Γιατί στους ίδιους δρόμους κυκλοφορεί και ο Κίνδυνος, ένας άλλος θεός, που είναι απόλυτα τρομακτικός και τα παιδιά θέλει να βλάψει δυστυχώς.

8 Ο Κωστάκης παραξενεύτηκε, αλλά μετά γελούσε: Ήταν ο μόνος που είχε ποδήλατο που μιλούσε! Όταν, όμως, ήταν έτοιμος τη βόλτα του να ξεκινήσει, ο φίλος του, ο Ποδηλατάκιας, πρόλαβε να τον σταματήσει. -Δεν μπορούμε βόλτα ακόμα να πάμε. -Γιατί; -Γιατί πρέπει το ποδήλατο σωστά να οδηγάμε και γι αυτό κράνος, επιγονατίδες, επιαγκωνίδες πρέπει να φοράμε.

9 -«Επι» τι;;; Τι είναι αυτά που λες; -Μόνο έτσι θα ξεκινήσουμε αν θες! -Μα δεν έχω κάτι από αυτά εδώ μαζί μου -Τότε θα περιμένουμε. Αυτή είναι η απόφασή μου.

10

11 Ο Κωστάκης, στενοχωρημένος, πήγε κράνος, επιγονατίδες και επιαγκωνίδες να βρει, μα ο Ποδηλατάκιας πάλι δεν τον άφησε να χαρεί. -Δε γίνεται να πάμε βόλτα τώρα! -Μα γιατί; Όλα τα φερα. Προχώρα! -Είναι απόγευμα και σε λίγο θα νυχτώσει. -Τα φαντάσματα δεν τα φοβάμαι! Έχω μεγαλώσει! -Κωστάκη, δεν έχεις φως και γιλέκο που λάμπει να σε φωτίσει και μπορεί κάποιος οδηγός να μη σε δει και να σε χτυπήσει. Ο Κωστάκης γύρισε σπίτι απογοητευμένος, αλλά δεν μπορούσε να ησυχάσει. Αύριο θα έκανε ποδήλατο, ο κόσμος να χαλάσει!

12 Το αύριο ήρθε και ο Κωστάκης το ποδήλατό του οδηγεί στο δρόμο για ποδήλατα πάντα με προσοχή. Βρίσκεται δεξιά, για να μη χτυπήσει τους ανθρώπους που περνούν, και για να αποφεύγει τους μεγάλους που ποδηλατούν.

13

14 Ο Ποδηλατάκιας τού εξηγεί πως στις πινακίδες σήμανσης πρέπει να δίνει σημασία και έτσι βρέθηκε στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, με ευκολία.

15 Στο πάρκο, ο Κωστάκης και οι φίλοι του τριγυρνούσαν και τα ποδήλατά τους οδηγούσαν.

16 Ώσπου ήρθε η στιγμή, που ο Γιάννης είπε την ιδέα, στο δρόμο να βγουν όλοι μαζί παρέα! Όλοι ακολούθησαν, μόνο ο Κωστάκης έμεινε πίσω. -Ποδηλατάκια ξεκίνα! Δε θα σου ξαναμιλήσω! -Δεν πρέπει να είμαστε εκεί, ο δρόμος είναι για τα αυτοκίνητα. Εμείς κινούμαστε σε πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής ή σε δρόμους για ποδήλατα.

17 Τα άλλα παιδιά κορόιδευαν τον Κωστάκη, με πρώτο και καλύτερο τον Γιαννάκη. Έκανε σούζες πάνω στο δρόμο και δεν είδε τον Τροχονόμο! Ένα αυτοκίνητο πέρασε ξυστά από κοντά του, έπεσε κάτω και χτύπησε τα πλευρά του! Ο Γιάννης είναι τώρα στο νοσοκομείο και είναι μια χαρά. Ήρθαν να τον επισκεφτούν ο Κωστάκης και τα άλλα τα παιδιά. Πλέον όλοι ακούν προσεκτικά τον φίλο τους τον Ποδηλατάκια γιατί ξέρει τι είναι καλύτερο για όλα τα παιδάκια.

18 Ο φίλος μου ο Ποδηλατάκιας λέει: Τους φίλους μου τους αγαπώ, αλλά δεν είναι πάνω στο ποδήλατο μαζί μου. Φοράω το κράνος μου όταν κάνω ποδήλατο. Όταν πηγαίνω βόλτα το σκύλο μου, δε δένω το λουρί του στο τιμόνι. Το βράδυ φοράω γιλέκο που λάμπει για να φαίνομαι στο σκοτάδι.

19 Φοράω επιγονατίδες και επιαγκωνίδες γιατί προστατεύουν τον εαυτό μου. Ποδηλατώ σε πάρκα και σε δρόμους για ποδήλατα! Όταν έρχεται η νύχτα, ανάβω πάντα το φως του ποδηλάτου μου. Πριν ανέβω στο ποδήλατό μου, ελέγχω τα λάστιχα, τα φρένα, την αλυσίδα και τα φώτα!

20 Εγώ είμαι η θεά Οδική Ασφάλεια. Έκανα στον Ποδηλατάκια μαγικά για να προσέχει όλα τα παιδιά. Εγώ είμαι ο Κίνδυνος και παραμονεύω. Παιδάκια απρόσεκτα γυρεύω. Είμαι το Κράνος και ένα πράγμα έχω στο νου: τη φροντίδα του δικού σου κεφαλιού.

21 Το «ποιος τρέχει πιο γρήγορα» δεν είναι παιχνίδι! Κινδυνεύουν οι περαστικοί, αλλά κι εμείς οι ίδιοι! Λάμπουμε στο σκοτάδι και προσέχουμε πολύ από παντού να σε βλέπουν όλοι οι οδηγοί! Είμαι η Πινακίδα Σήμανσης που λέω: Μόνο ποδήλατα περνούν από δω. Αυτοκίνητα μακριά, σας προειδοποιώ!

22

23 Στα πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής μαζεύονται τα παιδιά, μαθαίνουν και παίζουν όλα μαζί προσεκτικά. Και να θυμάμαι πως ο φίλος μου ο Ποδηλατάκιας μ αγαπάει και ίσως, αν οδηγώ προσεκτικά, να κάνει και το δικό μου ποδήλατο να μιλάει!

24 Βάλτε το πρόσωπό σας κι ενός φίλου σας! Εγώ είμαι η Επιαγκωνίδα και αυτή η αδερφή μου, η Επιγονατίδα.

25 Έχουμε μπροστά μας δύσκολους αγώνες, προστατεύουμε γόνατα και αγκώνες.

26 Ζωγραφίζω τον Ποδηλατάκια και τα σήματα!

27

28 Ο Κωστάκης θέλει να πάει βόλτα Τι πρέπει να φορέσει και πού αντιστοιχεί;

29 Διαλέγοντας το σωστό μέγεθος του ποδηλάτου 1. Τα χέρια μου να έρχονται εύκολα σε επαφή με το τιμόνι. 2. Κάθομαι στη σέλα και ακουμπούν και τα δυο μου πέλματα στο έδαφος με τεντωμένα πόδια. 3. Όταν κάνω πετάλι, το πόδι μου είναι πάντα λίγο λυγισμένο.

30 Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Ευρωπαϊκή Ένωση Ταµείο Συνοχής «Επενδύοντας στο µέλλον σας» Με τη συγχρηµατοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

31 Η Κατερίνα Βαϊμάκη είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει παρακολουθήσει σπουδές δημιουργικής γραφής, σεναρίου και σκηνοθεσίας. Το 2011 ανέβασε παιδική θεατρική παράσταση σχετικά με την οδική ασφάλεια, με τίτλο «Κίνδυνος και Ασφάλεια» και το 2012 υπέγραψε το σενάριο της μικρού μήκους ταινίας «Στην Άλλη Όχθη». Η Ρεβέκκα Βεδέ είναι πτυχιούχος του τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται με τις εικαστικές τέχνες και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ελεύθερου σχεδίου και αγιογραφίας. Έχει συνεργαστεί με το Μουσείο Παιδικής Τέχνης ως βοηθός του παιδικού εργαστηρίου και «Ο Φίλος μου ο Ποδηλατάκιας» είναι η πρώτη της επίσημη δουλειά ως εικονογράφος. Για την έκδοση του βιβλίου συνεργάστηκαν οι Δρ Εύη Μπλάνα και Στράτος Γεωργιόπουλος, Συγκοινωνιολόγοι-Μηχανικοί και η Ζωή Παπαδοπούλου, Νομικός, στελέχη της Διεύθυνσης Οδικής Κυκλοφορίας, του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. ISBN Το βιβλίο εκτυπώθηκε στο τυπογραφείο Κέντρο Γρήγορης Εκτύπωσης ΑΒΕΕ Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, 2013

32 Το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για τη μείωση των οδικών ατυχημάτων στη χώρα μας, προβάλλει ως πρώτη προτεραιότητα την Ανάπτυξη Παιδείας Οδικής Ασφάλειας. Ιδιαίτερη έμφαση προς την επίτευξη του σκοπού αυτού δίδεται στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών για θέματα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής και στην προετοιμασία τους ως υπεύθυνων αυριανών οδηγών. Ζητούμενο όμως και κύρια επιδίωξή μας, πέρα από την ενημέρωση των ίδιων των παιδιών, είναι και η ενεργός αρωγή γονέων και διδασκόντων, οι οποίοι μέσα από την εμπειρία και τη γνώση τους θα βοηθήσουν τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι η κύρια αιτία των οδικών ατυχημάτων και ότι αυτά μπορούν να αποφευχθούν μόνο μέσω της συνετής και υπεύθυνης οδικής συμπεριφοράς. Ο Ποδηλατάκιας, κεντρικός ήρωας του βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας, βοηθά τα παιδιά με απλό και διασκεδαστικό τρόπο, να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν τους βασικούς κανόνες της ασφαλούς και υπεύθυνης οδήγησης κατά τη διάρκεια της βόλτας τους με το ποδήλατο. ISBN

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Τ.Ε.Π.Α.Ε. (Α.Π.Θ.) ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Τ.Ε.Π.Α.Ε. (Α.Π.Θ.) ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Τ.Ε.Π.Α.Ε. (Α.Π.Θ.) ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό σχεδιάστηκε από το Τ.Ε.Π.Α.Ε. της Παιδαγωγικής Σχολής τουα.π.θ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 Εισαγωγικά για το τεύχος ΙΙ ΙΙΙ 2 Η προσχολική ηλικία συνδέεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

βιβλίο παιδικων ονείρων

βιβλίο παιδικων ονείρων Ë Ï Ã Ï Í Å Ù Í & Ê Ó Η ΠΡΟΟ ΟΣ 1971 - ΓΕΡΑΚΑ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΛΛ. ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤ. Β ΗΜΟΤ. ΣΧΟΛ. Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 2 ου & 5 ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα Ï Ë Õ Ã Ó Ï 5 o õ Ä Ç Ì Ï Ô É Ê

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ΜΩΒΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΧΕΡΑΚΙΑ»

«Ο ΜΩΒΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΧΕΡΑΚΙΑ» ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γεώργιος Π. Μάρκου Καθηγητής Παιδαγωγικής «Ο ΜΩΒΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΧΕΡΑΚΙΑ» Μια ιστορία για

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Copyright 2013 A.N. Triantafyllou Smashwords Edition Διαβάστε επίσης: Επισκέπτης (https://www.smashwords.com/books/view/336379) Ξενοδοχείο

Διαβάστε περισσότερα

Τα μπαλόνια της φιλίας η Μόνα σε καινούριο σχολείο

Τα μπαλόνια της φιλίας η Μόνα σε καινούριο σχολείο & 2 ιστορίες για τη βία στο σχολείο από παιδιά για παιδιά Τα μπαλόνια της φιλίας η Μόνα σε καινούριο σχολείο e-mail: in fo@epsype.gr, www. epsyp e.gr & 2 ιστορίες για τη βία στο σχολείο από παιδιά για

Διαβάστε περισσότερα

Μια παρέα με... καρδιά!

Μια παρέα με... καρδιά! Μια παρέα με.. καρδιά! Copyright: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα Βασ. Σοφίας 2 ΑΘΗΝΑ 10674 Tηλ. 210-7272100 Fax: 210-7244620 URL: http://ec.europa.eu/ellada e-mail: comm-rep-athens@ec.europa.eu

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια. Μαθητές Β Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια. Μαθητές Β Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια Μαθητές Β Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ Θεσμική Αναβάθμιση της Εκπαίδευσης Οδήγησης στην

Διαβάστε περισσότερα

εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ

εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» Αφηγητής: Ο Λευτέρης είναι μαθητής της Γ Γυμνασίου, μέτριος στην επίδοση, με πολλές όμως δυνατότητες, δημοφιλής, ποδοσφαιρόφιλος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΞΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΩΡΑ

ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΞΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΩΡΑ ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΞΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΩΡΑ τα μάτια του, βρισκόταν εκεί, στο ίδιο σημείο που είχε ξαπλώσει την ώρα του μεγάλου χαμού. Μόνος, έρημος, πληγωμένος κι αβοήθητος. Ο Άγγελος πουθενά. «Θα έρθουν να με πάρουν» σκέφτηκε.

Διαβάστε περισσότερα

Μια χήνα τόση δα µια νανόχηνα! Ευγενία Πανώριου Εικονογράφηση: Ίρις Σαµαρτζή

Μια χήνα τόση δα µια νανόχηνα! Ευγενία Πανώριου Εικονογράφηση: Ίρις Σαµαρτζή Μια χήνα τόση δα µια νανόχηνα! Ευγενία Πανώριου Εικονογράφηση: Ίρις Σαµαρτζή Μια χήνα τόση δα μια νανόχηνα! Ευγενία Πανώριου Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή Όλα τα πλάσματα που ζουν στον μακρινό Βορρά μοιράζονται

Διαβάστε περισσότερα

Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας. Σταματήστε το γαργαλητό και Το πιο δροσερό νερό

Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας. Σταματήστε το γαργαλητό και Το πιο δροσερό νερό Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας Σταματήστε το γαργαλητό και Το πιο δροσερό νερό Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας Σταματήστε το γαργαλητό! Μ ια φορά κι έναν καιρό πάνω στη Γη δεν ζούσαν μόνο άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

5. Κάθε δικαίωµα που έχουµε γεννά και µια υποχρέωση. Αντιστοιχίστε τις κάρτες των δικαιωµάτων µε τις κάρτες των υποχρεώσεων.

5. Κάθε δικαίωµα που έχουµε γεννά και µια υποχρέωση. Αντιστοιχίστε τις κάρτες των δικαιωµάτων µε τις κάρτες των υποχρεώσεων. 3. ιαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές ανάγκες; Παρατηρήστε τις εικόνες. Ποιες διαφορές έχουν τα παιδιά ; Είµαι ο Γιάννης, είµαι 10 χρονών και ζω στην Ελλάδα. Είµαι ο Οµάν, είµαι 11 χρονών και ζω στην

Διαβάστε περισσότερα

Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο)

Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο) Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο) Φέτος το καλοκαίρι πέρασα πολύ ωραία και θα σας το εξηγήσω πολύ καλά! Για πρώτη φορά, μόλις τέλειωσαν τα σχολεία, μετά από λίγες μέρες με πήρε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ οδηγός για τις εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειας Θεσσαλονίκη Επιστημονική επιτροπή πιστοποίησης ελληνομάθειας: Σ. Ευσταθιάδης

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά!

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Μαθαίνω για τα προσωπικά μου δεδομένα Ιδιωτικότητα, παρακαλώ! Η ιδιωτική σου ζωή είναι πολύτιμη.

Διαβάστε περισσότερα

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο)

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Γιε μου, έχω φθάσει τα 50 και εσύ είσαι ακόμη 17. Κι όμως, σε αυτό το μισό αιώνα περιπλάνησής μου σε ένα κόσμο άγνωστο και βάναυσο, όμορφο και

Διαβάστε περισσότερα

«Προχώρα ως εκεί που φτάνει το βλέμμα σου. Κι όταν πια φτάσεις, θα μπορείς από εκεί να δεις ακόμα πιο μακριά» Τόμας Καρλάιλ

«Προχώρα ως εκεί που φτάνει το βλέμμα σου. Κι όταν πια φτάσεις, θα μπορείς από εκεί να δεις ακόμα πιο μακριά» Τόμας Καρλάιλ «Προχώρα ως εκεί που φτάνει το βλέμμα σου. Κι όταν πια φτάσεις, θα μπορείς από εκεί να δεις ακόμα πιο μακριά» Τόμας Καρλάιλ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο σιωπηλός οδηγός μου προχωρούσε βιαστικά μπροστά μου, σαν να δυσφορούσε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας Πρόγραμμα Ίρις - Καταπολεμώντας τα στερεότυπα και τις διακρίσεις: Δράσεις για τη συμμετοχή, την ένταξη και την εκπαίδευση Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

Διαβάστε περισσότερα

Μονόλογοι απ τη Γάζα. µαθητές-µαθήτριες γράφουν για τη ζωή τους

Μονόλογοι απ τη Γάζα. µαθητές-µαθήτριες γράφουν για τη ζωή τους Μονόλογοι απ τη Γάζα µαθητές-µαθήτριες γράφουν για τη ζωή τους Copyright στα ελληνικά: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ Αθήνα 2010 ISBN 978-960-98466-7-7 Μεταφράσεις: Ειρήνη Αµπουµόγλι, Αριστέα

Διαβάστε περισσότερα

Πώς θα αλλάξεις και θα γίνεις. άριστος µαθητής σ όλα τα. µέθοδος για γενική πρόοδο)

Πώς θα αλλάξεις και θα γίνεις. άριστος µαθητής σ όλα τα. µέθοδος για γενική πρόοδο) Βασίλης Χολέβας Παιδαγωγός - Νοµικός Θεσσαλονίκη Πώς θα αλλάξεις και θα γίνεις άριστος µαθητής σ όλα τα µαθήµατα (Μια αποτελεσµατική µέθοδος για γενική πρόοδο) Εισαγωγή Οι περισσότεροι µαθητές σε κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΓρAμμα σ Eνα παιδi για τη

ΓρAμμα σ Eνα παιδi για τη Γράμμα σ ένα παιδί για τη Φιλαναγνωσία ΓρAμμα σ Eνα παιδi για τη ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣIΑ Οκτώ συγγραφείς απευθύνουν μια σύντομη επιστολή στο παιδί που έχουν στην καρδιά τους για να του εμπνεύσουν την αγάπη για την

Διαβάστε περισσότερα

2013, Έλενα Μονογιού monoyioue@hotmail.com

2013, Έλενα Μονογιού monoyioue@hotmail.com ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΛΙΣΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ (με αλφαβητική σειρά βάση του τίτλου των παραμυθιών) 1. Διακαινισάκη, Π. (2003). Ας βγάλουμε άλλη φωτογραφία. Αθήνα: Κέδρος. Θέμα: Διαφορετική εμφάνιση

Διαβάστε περισσότερα

Καλή άνοιξη, καλό καλοκαίρι!

Καλή άνοιξη, καλό καλοκαίρι! Τεύχος 3 ο Μάιος 2008 Όσοι θέλετε να σας αποστέλλεται ηλεκτρονικά δώστε μου το e-mail σας Θέματα αυτού του τεύχους: Καλή άνοιξη, καλό καλοκαίρι! Σελ. 2,3 Αποσπάσματα Σελ. 3 Εμπειρίες μαθητών στο Τάι Τσι

Διαβάστε περισσότερα

ο πιο δικός μου άνθρωπος

ο πιο δικός μου άνθρωπος 06 ΝΟΝΙΚΑ ΓΑΛΗΝΕΑ ο πιο δικός μου άνθρωπος Τρύφων Σαμαράς Ο ΠΙΟ ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΣ 88 Ντίμης Αργυρόπουλος Foto Press Μίνως Βολανάκης. Είχε πει: «Τέσσερις ελληνικές λέξεις δεν μεταφράζονται σε καμία γλώσσα:

Διαβάστε περισσότερα

Μια νέα αρχή. Ένα ταξίδι

Μια νέα αρχή. Ένα ταξίδι ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ... Μια νέα περιπέτεια Μια νέα αρχή Ένα ταξίδι Πολλές σκέψεις Νέοι φίλοι Τι είναι για σας ένα βιβλίο; Ένα βιβλίο από τη συγγραφέα Άλκη Ζέη διάβασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία της ιδιωτικής μας σφαίρας στον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης Facebook

Προστασία της ιδιωτικής μας σφαίρας στον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης Facebook Προστασία της ιδιωτικής μας σφαίρας στον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης Facebook Πώς μπορούμε να ελέγχουμε και να ρυθμίζουμε την πρόσβαση στα δεδομένα μας μέσα από τις οθόνες του Facebook Με τη συγχρηματοδότηση

Διαβάστε περισσότερα