Ενίσχυση της Συνέργειας του LIFE με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. 2η Εκθεση αναφοράς για την Δράση Α.11 Δεκέμβριος Greek LIFE Task Force

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ενίσχυση της Συνέργειας του LIFE με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. 2η Εκθεση αναφοράς για την Δράση Α.11 Δεκέμβριος Greek LIFE Task Force"

Transcript

1 Ενίσχυση της Συνέργειας του LIFE με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία 2η Εκθεση αναφοράς για την Δράση Α.11 Δεκέμβριος 2017 Greek LIFE Task Force

2 Συνοπτική Περιγραφή Από την έναρξη του έργου Greek Life Task Force μέχρι και τον Δεκέμβριο του Κατά το διάστημα Ιανουαρίου Δεκεμβρίου 2017 και με βάση την εγκεκριμένη πρόταση της ίδρυσης και λειτουργίας της ελληνικής ομάδας LIFE Task Force (GR LTF) υλοποιήθηκαν δράσεις συνέργειας ανάμεσα στο πρόγραμμα LIFE και σε άλλα ευρωπαϊκά και εγχώρια χρηματοδοτικά προγράμματα. Σε συνέχεια της πρώτη περιόδου της δράσης που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο 2017, κατά τη δεύτερη αυτή περίοδο, η GR LTF συμμετείχε σε έναν αριθμό εκδηλώσεων σε συνεργασία με τα Εθνικά Σημεία Επαφής (ΕΣΕ) προγραμμάτων συμπληρωματικών με το LIFE, όπως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 και τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ). Ταυτόχρονα η ομάδα προσπάθησε να προσεγγίσει τον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις, ενώ σε άλλες δραστηριότητες συνεργάστηκε με την τοπική και περιφερειακή διοίκηση. Κατά την επόμενη περίοδο η ομάδα θα συνεχίσει να συμμετέχει σε παρόμοιες δράσεις, διοργανώνοντας παράλληλα συναντήσεις εργασίας για την ευρύτερη προώθηση των συνεργειών των έργων LIFE. Ταυτόχρονα τα ολοκληρωμένα προγράμματα LIFE της δίνουν την ευκαιρία, μέσω της συμπληρωματικότητας των πόρων που απαιτείται, να εμβαθύνει περισσότερο αυτού του είδους οι συνέργειες.

3 Executive Summary During the period January December 2017, and on the basis of the approved proposal on the establishment and operation of the Greek LIFE Task Force (GR LTF), the team has realised a number of activities in relation to the synergies between the LIFE Programme and other European and national financing programmes. Following the first period of the A11 action s implementation, which started in February 2017, during this second period, the GR LTF participated in a number of infodays and events in cooperation with the National Contact Points (NCPs) of programmes complementary to LIFE, such as the European programme Horizon 2020 and the European Structural and Investment Funds (ESIF). At the same time, the team has made an effort to approach the private sector and businesses, while through other activities it has also cooperated with the local and regional administration. For the next period the team plans to continue participating in similar activities, while organizing thematic working meetings for the wider promotion of the LIFE projects. In parallel, the integrated LIFE projects give the opportunity, through their clear demand for complementarity of financial sources, to focus more on exploring such synergies.

4 Περιεχόμενα Συνοπτική Περιγραφή... 2 Executive Summary Εισαγωγή Υφιστάμενη Κατάσταση Συμμετοχή της GR LTF σε δράσεις συνέργειας στο διάστημα Ιανουαρίου Δεκεμβρίου Δράσεις συνέργειας με το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» Δράσεις συνέργειας με Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυντικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) Συνέργεια με δράσεις του ιδιωτικού τομέα και του τομέα των επιχειρήσεων Άλλες δράσεις συνέργειας Δράσεις συνέργειας σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση Δράσεις συνέργειας με τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου περίοδος , ενότητα «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλασσίων και Εσωτερικών Υδάτων» Συμμετοχή στη θεματική ομάδα εργασίας του πυλώνα #3 Ποιότητα του Περιβάλλοντος της Στρατηγικής της ΕΕ για την περιφέρεια της Αδριατικής και του Ιονίου Οδηγός Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων για έργα αστικής προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή Επόμενα βήματα Παράρτημα A Το πρόγραμμα LIFE και Βιομηχανία Παράρτημα Β Οδηγός Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή σε αστικές περιοχές Παράρτημα Γ Ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό εκδηλώσεων η Έκθεση Τεχνολογιών Περιβάλλοντος Verde.Tec, 4 Μαρτίου Ημερίδα Οι Αγροδιατροφικές Παραδόσεις ως Πολιτιστική Κληρονομιά: Ερευνα, Διαφύλαξη, Ανάδειξη, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 19 Μαϊου Σεμινάριο ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ Ευκαιρίες για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ), επιχειρηματίες και νέους, Ελληνοισπανικό Επιμελητήριο, 28 Σεπτεμβρίου ο Φόρουμ της Στρατηγικής για την Αδριατική και την Περιφέρεια των Ιωαννίνων, Ιωάννινα, Μαϊου

5 1 Εισαγωγή Το έργο LIFE Ίδρυση και Λειτουργία της Ελληνικής ομάδας LIFE Task Force για την περίοδο , με κωδικό LIFE14 CAP/GR/000003, έχει ως στόχο την ενδυνάμωση των ΕΣΕ του προγράμματος LIFE, με σκοπό την αποτελεσματικότερη συμμετοχή της Ελλάδας σε έργα LIFE και την προώθηση της περιβαλλοντικής και κλιματικής πολιτικής μέσω ολοκληρωμένων έργων. Το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τον Απρίλιο του 2019 και περιλαμβάνει 13 δράσεις υλοποίησης. Η δράση Α.11 αναφέρεται στην ενδυνάμωση της συνέργειας ανάμεσα στο χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η δράση πραγματοποιείται σε 4 περιόδους: Περίοδος Α: Φεβρουάριος 2016 Δεκέμβριος 2016 Περίοδος Β: Ιανουάριος 2017 Δεκέμβριος 2017 Περίοδος Γ: Ιανουάριος 2018 Αύγουστος 2018 Περίοδος Δ: Σεπτέμβριος 2018 Απρίλιος 2019 Στο τέλος κάθε περιόδου, παραδίδεται η έκθεση αναφοράς της προόδου της δράσης, όπου περιγράφονται οι δραστηριότητες της ομάδας GR LTF για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η παρoύσα έκθεση αποτελεί την 2 η Έκθεση αναφοράς για το διάστημα Ιανουαρίου Δεκεμβρίου Όμοια με την προηγούμενη, η έκθεση αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια, που αναφέρονται διαδοχικά στην εισαγωγή (κεφάλαιο 1), την υφιστάμενη κατάσταση (κεφάλαιο 2), τις δραστηριότητες της GR LTF στο διάστημα αναφοράς (κεφάλαιο 3) και στις δράσεις που η ομάδα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την επόμενη περίοδο (κεφάλαιο 4). Επιπλέον η έκθεση αναφοράς περιέχει 3 παραρτήματα που αφορούν σε άλλα παραδοτέα της δράσης κατά το διάστημα αυτό και περιλαμβάνουν: το φυλλάδιο «LIFE και βιομηχανία», που συντάχθηκε από την ομάδα για ενημέρωση του ιδιωτικού φορέα και των επιχειρήσεων, τον «Οδηγό Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή σε αστικές περιοχές» που μεταφράστηκε στα ελληνικά από την ομάδα, βάσει του Παραρτήματος 1 της μελέτης Financing Urban adaptation to Climate Change που εκδόθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος τον Φεβρουάριο 2017, φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο Β.

6 2 Υφιστάμενη Κατάσταση Στην Ελλάδα, η υφιστάμενη κατάσταση ακολουθεί το Ευρωπαϊκό πρότυπο, υπό την έννοια ότι για κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο ορίζεται το Εθνικό Σημείο Επαφής (ΕΣΕ) το οποίο αναλαμβάνει τη διαχείριση του συγκεκριμένου εργαλείου σε εθνικό επίπεδο. Σε σχέση με τα προγράμματα που αφορούν στο Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, η πρώην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Περιβαλλοντικών Δράσεων (ΕΥΣΠΕΔ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αποτελεί τον φορέα που έχει την συνολική εικόνα για τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η πρώην ΕΥΣΠΕΔ λειτουργεί επιπλέον ως η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ για το ΥΠΕΝ. Στο πλαίσιο αυτό η υπηρεσία συνέταξε τον Μάιο του 2013 τις Κατευθύνσεις Αναπτυξιακής Στρατηγικής στους Τομείς Πολιτικής Αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την περίοδο , έκθεση που εν συνεχεία διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης προς περαιτέρω χρήση. Η υπηρεσία αποτέλεσε επίσης τον Διαχειριστή του Προγράμματος «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων» στο πλαίσιο της προγραμματικής ενότητας «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων» που υλοποιήθηκε από πόρους του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ) περιόδου και του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων". Σε σχέση με τα προγράμματα Horizon2020, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) αποτελεί τον φορέα που συντονίζει τα διάφορα ΕΣΕ ανά θεματολογία. Οι θεματικές που σχετίζονται πιο άμεσα με το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή αφορούν στην Ενέργεια, στις Μεταφορές και στην Κλιματική Αλλαγή. Κατ επέκταση οι σχετικοί φορείς για συνέργεια με το Πρόγραμμα LIFE είναι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης για την θεματική Ασφαλής, Καθαρή και Αποδοτική Ενέργεια και το δίκτυο Πράξη (PRAXINetworth/FORTH) για τις θεματικές: Έξυπνες, πράσινες και ολοκληρωμένες μεταφορές, Κλιματική αλλαγή, αποδοτικότητα πόρων και πρώτες ύλες (μαζί με την ΓΓΕΤ), Επισιτιστική ασφάλεια, βιώσιμη γεωργία και δασοκομία, θαλάσσια έρευνα και ναυτιλία, βιο οικονομία, Eργαλείο Μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των υπόλοιπων θεματικά συσχετιζόμενων διαρθρωτικών ταμείων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ο φορέας διαχείρισης του Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας. Κατ αντιστοιχία, το ΕΣΕ για το Πρόγραμμα Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της Υγείας ( ) είναι το Υπουργείο Υγείας.

7 Άλλα διακρατικά προγράμματα που ενδεχομένως να παρουσιάζουν δυνατότητες συνέργειας με το LIFE είναι τα προγράμματα Interreg καθώς και τα προγράμματα URBACT και ESPON για την εδαφική συνεργασία, των οποίων το ΕΣΕ βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Το πρόγραμμα LIFE παρουσιάζει επίσης μερική συνέργεια με το διασυνοριακό πρόγραμμα ERASMUS Νέοι Επιχειρηματίες, το οποίο έχει τοπικά σημεία επαφής.

8 3 Συμμετοχή της GR LTF σε δράσεις συνέργειας στο διάστημα Ιανουαρίου Δεκεμβρίου 2017 Κατά την δεύτερη περίοδο υλοποίησης της δράσης Α.11 (Ιανουάριος Δεκέμβριος 2017) η GR LTF είχε την ευκαιρία να αξιοποιήσει και ενδυναμώσει τις επαφές που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη χρονιά. Η φάση αυτή χαρακτηρίζεται από τις διμερείς συνεργασίες κυρίως με τα προγράμματα που άπτονται περισσότερο της θεματικής του προγράμματος LIFE, και ακολουθώντας τα βήματα που είχαν προδιαγραφεί και στην προηγούμενη αναφορά. Επίσης, η ομάδα συνεργάστηκε με φορείς από την τοπική αυτοδιοίκηση και τις περιφερειακές αρχές μέσω του δικτύου της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) αλλά και τον ιδιωτικό τομέα μέσω του δικτύου του συστήματος εμπορίας εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και του Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για την Βιώσιμη Ανάπτυξη. 3.1 Δράσεις συνέργειας με το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» Σε συνέχεια της καλής συνεργασίας που είχε δομηθεί ήδη από την πρώτη περίοδο της δράσης Α11, η GR LTF μαζί με τους φορείς του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» διοργάνωσαν και συμμετείχαν από κοινού εκδηλώσεις παρουσίασης και ενημέρωσης για τα δύο προγράμματα. Οι εκδηλώσεις αυτές καταγράφονται παρακάτω: «Παρουσίαση των Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτικών Εργαλείων για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και το Περιβάλλον», 1 η Έκθεση Τεχνολογιών Περιβάλλοντος Verde.Tec, 4 Μαρτίου Στην κοινή ενότητα παρουσιάστηκαν μαζί τα δύο Ευρωπαϊκά Προγράμματα και δόθηκαν κατευθύνσεις προς το κοινό σχετικά με το στάδιο ωριμότητας της ιδέας, τις δυνατότητες χρηματοδότησης και τα διαθέσιμα εργαλεία εύρεσης πληροφοριών και περαιτέρω δικτύωσης. Συμμετοχή στο εργαστήριο Παρουσίαση ευρωπαϊκών και εγχώριων προγραμμάτων και πολιτικών που σχετίζονται με την ανάδειξη και τη χρηματοδότηση προτάσεων για την ανάδειξη των αγροδιατροφικών παραδόσεων ως αύλης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ημερίδα Οι Αγροδιατροφικές Παραδόσεις ως Πολιτιστική Κληρονομιά: Ερευνα, Διαφύλαξη, Ανάδειξη. Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 19 Μαϊου 2017, όπου παρουσιάστηκαν τα Ευρωπαϊκά προγράμματα «Δημιουργική Ευρώπη», ERASMUS+ και «Ορίζοντας 2020». Στο πλαίσιο της ημερίδας η ομάδα συζήτησε με τα ΕΣΕ του «Ορίζοντα 2020» καθώς και του προγράμματος ERASMUS+ πάνω σε θέματα ενδυνάμωσης της συνέργειας μέσω της συμμετοχής σε εκδηλώσεις από κοινού. Η GR LTF συμμετείχε στο σεμινάριο ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ Ευκαιρίες για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ), επιχειρηματίες και νέους που διοργάνωσε το Ελληνοϊσπανικό Εμπορικό

9 Επιμελητήριο. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 28ης Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Θερβάντες στο Κολωνάκι, παρουσία άνω των σαράντα συμμετεχόντων με πολλούς από αυτούς να προέρχονται από τον κλάδο των ΜΜΕ. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου παρουσιάστηκαν Ευρωπαϊκά προγράμματα και εργαλεία χρηματοδότησης, όπως το Ειδικό Μέσο για τις ΜΜΕ (Η2020 s SME Instrument), οι τομείς προτεραιότητας του προγράμματος Ορίζοντας 2020, το πρόγραμμα LIFE για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή και ιδιαίτερα οι ευκαιρίες που παρουσιάζει για την ανάπτυξη και την προώθηση εμπορικά αξιοποιήσιμων λύσεων, καθώς και άλλα ευρωπαϊκά ταμεία χρηματοδότησης για νέους επιχειρηματίες και νεοσύστατες επιχειρήσεις (ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus και άλλα σχετικά προγράμματα). Στην συζήτηση που ακολούθησε, οι προσκεκλημένοι ομιλητές εστίασαν στην καταλληλότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε προγράμματος, ενώ συμμετέχοντες με προσωπική εμπειρία από αυτά μοιράστηκαν τις απόψεις και καλά παραδείγματα. 3.2 Δράσεις συνέργειας με Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυντικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) Η ενίσχυση της συνέργειας των προγραμμάτων LIFE με τα ΕΔΕΤ αποτελεί από τους πιο βασικούς άξονες της δράσης Α11 δεδομένου ότι τα προγράμματα υλοποίησης των ΕΔΕΤ αποτελούν το κατεξοχήν πεδίο εφαρμογής των καλών αποτελεσμάτων των προγραμμάτων LIFE. Η συνεργασία με τα προγράμματα ΕΔΕΤ γίνεται μέσω της επαφής με τις υπάρχουσες δομές στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, δηλαδή την επιτελική δομή ΕΣΠΑ. Καίτοι έχουν γίνει προσπάθειες επέκτασης της συνεργασίας αυτής και σε άλλα σχετικά ταμεία, όπως το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, αυτές οι απόπειρες έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα επί του παρόντος. Σχετικά με τα άμεσα σχέδια της ομάδας για ανάπτυξη αυτής της κατεύθυνσης δίνονται περισσότερες πληροφορίες στην ενότητα 4 της παρούσας αναφοράς. Όσον αφορά τις δράσεις της GR LTF για την εξεταζόμενη περίοδο, αυτές συνοψίζονται παρακάτω: Διμερής συνάντηση με εκπροσώπους της διεύθυνσης τον Φεβρουάριο του Στην συνάντηση παρουσιάστηκαν οι βασικοί κανόνες λειτουργίας του ΕΣΠΑ, τόσο του τομεακού όσο και των περιφερειακών, αναλύθηκε το πρόγραμμα LIFE και συζητήθηκαν τα σημεία στα οποία το πρόγραμμα LIFE μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για εφαρμογή προτάσεων τύπου ΕΣΠΑ. Καίριο σημείο για να επιτευχθεί αυτό αποτελεί η επιτυχημένη προώθηση των αποτελεσμάτων προγραμμάτων LIFE στους διαχειριστές των ΕΣΠΑ (πέραν της επιτελικής δομής, των περιφερειακών αρχών).

10 Παροχή παραδειγμάτων και αποτελεσμάτων προγραμμάτων LIFE σχετικών με τη διάβρωση των ακτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε απάντηση ερωτήματος που ελήφθη από την επιτελική δομή ΕΣΠΑ την άνοιξη Πρόσκληση και ενεργός συμμετοχή εκπροσώπων της επιτελικής δομής ΕΣΠΑ στα σεμινάρια συγγραφής που διοργάνωσε η GR LTF τον Μαίο του Οι εκπρόσωποι συζήτησαν με το κοινό και εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για ενημέρωση από τα ίδια τα προγράμματα σχετικά με τα αποτελέσματά αυτών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλη κλίμακα. Τέλος, ειδική κατηγορία δράσεων αποτελεί η στενή συνεργασία με την επιτελική δομή ΕΣΠΑ και τις Περιφερειακές αρχές στο πλαίσιο συγγραφής των δύο προτάσεων των Ολοκληρωμένων προγραμμάτων LIFE που κατατέθηκαν από την Ελλάδα την περίοδο αυτή. Τα προγράμματα αυτά αφορούν στον τομέα της Φύσης και Βιοποικιλότητας και της Δράσης για το Κλίμα και αναφέρονται σε συμπληρωματικούς πόρους που προέρχονται κυρίως από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το τομεακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη και από τους θεματικούς στόχους #5 Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, πρόληψη και διαχείριση κινδύνου και #6 Διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων των περιφερειακών προγραμμάτων, καθώς και τις επενδυτικές προτεραιότητες 6d και 6iii Προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και του εδάφους και προώθηση των υπηρεσιών οικοσυστήματος, μεταξύ άλλων μέσω και του δικτύου NATURA 2000 και των πράσινων υποδομών του ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Οι διαχειριστικές αρχές παρείχαν τις απαραίτητες πληροφορίες και συμφώνησαν να ακολουθήσουν τις κατευθυντήριες που ορίζουν τα ολοκληρωμένα προγράμματα. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα Φύσης και Βιοποικιλότητας εγκρίθηκε προς χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ξεκίνησε τον Δεκέμβριο 2017 και η στενή αυτή συνεργασία ανάμεσα στα δύο προγράμματα αναμένεται να υλοποιηθεί με σαφή βήματα στα επόμενα χρόνια. 3.3 Συνέργεια με δράσεις του ιδιωτικού τομέα και του τομέα των επιχειρήσεων Κατά τη δεύτερη περίοδο της δράσης Α.11, και πέραν της συνέργειας με κοινοτικά ή εθνικά προγράμματα, η GR LTF ήρθε σε επαφή και με φορείς του ιδιωτικού τομέα διερευνόντας συνέργειες ανάμεσα στο πρόγραμμα LIFE και στις πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων. Σε αυτήν την κατηγορία δράσεων υπάγεται η συνεργασία με το Συμβούλιο για την Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΣΕΒ. Συγκεκριμένα, η ομάδα συμμετείχε στο Συνέδριο για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που διοργανώθηκε από τον ΣΕΒ στις 2 Μαρτίου 2017, και εν συνεχεία, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου τον Απρίλιο προκειμένου να αναζητήσει τρόπους διάχυσης της πληροφορίας για το πρόγραμμα LIFE, τονίζοντας την συνοχή με τους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό η ομάδα συνέταξε το ενημερωτικό φυλλάδιο «LIFE και Βιομηχανία» το

11 οποίο εμπεριείχε πληροφορίες και παραδείγματα έργων LIFE. H GR LTF μοιράστηκε το ενημερωτικό φυλλάδιο με τον οργανισμό με στόχο να σταλεί στα μέλη του συμβουλίου (βλέπε Παράρτημα Α), μαζί με πληροφορίες σχετικά με τις ημερίδες και τα σεμινάρια συγγραφής που διοργανώνονταν από την ομάδα την ίδια περίοδο. Σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα αξίζει να αναφερθεί και η συνέργεια με το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ), ιδιαίτερα για το υποπρόγραμμα «Δράση για το Κλίμα». Την εξεταζόμενη περίοδο η βασική σχετική δραστηριότητα ήταν η αποστολή ενημερωτικών ηλεκτρονικών μυνημάτων στους υπεύθυνους επικοινωνίας των βιομηχανιών ΣΕΔΕ που δραστηριοποιούνται στις περιφέρειες όπου πραγματοποιούντο ημερίδες για το πρόγραμμα LIFE και σεμινάρια συγγραφής. 3.4 Άλλες δράσεις συνέργειας Δράσεις συνέργειας σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση Η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση την εξεταζόμενη περίοδο πραγματοποιήθηκαν τόσο σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ όσο και από δράσεις της ίδιας της GR LTF. Χαρακτηριστικό είναι ότι η επιτυχία της ενημέρωσης σε δήμους και περιφέρειες κατα τη διεξαγωγή των τοπικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε η GR LTF αποτυπώνεται από το μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων από την τοπική/περιφερειακή διοίκηση (86 άτομα ή 19% επί του συνόλου). Σε όλα τα σεμινάρια τονίστηκε από την ομάδα η σημασία της χρήσης του προγράμματος LIFE σε συνδυασμό με κάποιο άλλο αλληλοσυμπληρώμενο κοινοτικό ή εθνικό πρόγραμμα προκειμένου να επιτευχθεί η λύση του περιβαλλοντικού/κλιματικού προβλήματος, ενώ στο εκπαιδευτικό μέρος του σεμιναρίου δόθηκαν πληροφορίες για τη χρήση των εφαρμογών που σχετίζονται με τα συναφή τρέχοντα προγράμματα του «Ορίζοντα 2020». Ιδιαίτερα για τον υποπρόγραμμα «Δράση για το Κλίμα» τονίστηκε ιδιαίτερα η συνέργεια του προγράμματος με το «Σύμφωνο των Δημάρχων», το οποίο πολλοί δήμοι της χώρας έχουν ήδη υπογράψει. Η GR LTF, σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και το γραφείο «Δημιουργική Ευρώπη», συμμετείχε επίσης στην ημερίδα «Ελευσίνα και Ευρωπαϊκά Ανταγωνιστικά Προγράμματα» που διεξήχθη τον Απρίλιο Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν διμερείς συναντήσεις με τους εκπροσώπους του δήμου Ελεύσινας, η οποία αποτελεί και Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, με στόχο να συζητηθούν ποια από τα ανταγωνιστικά προγράμματα είναι κατάλληλα για την καλύτερη προετοιμασία της πόλης. Τέλος, στο πλαίσιο της υποβολής του ολοκληρωμένου προγράμματος LIFE στον τομέα της προσαρμογής της κλιματικής αλλαγής, η GR LTF συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τους πέντε δήμους που πρόκειται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Με βάση τις συζητήσεις και τις πληροφορίες που έδωσε το προσωπικό της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσω ειδικά διαμορφωμένων ερωτηματολογίων, άρχισαν να σχεδιάζονται οι πιλοτικές δράσεις εκείνες που θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τα Σχέδια

12 Βιώσιμης Ενέργειας και Δράσης για το Κλίμα που υπέβαλλαν οι δήμοι στο σύμφωνο των δημάρχων. Η δράση αυτή θα συνεχιστεί και στην επόμενη φάση, εξυπηρετώντας την υποβολή της συνολικής πρότασης τον Απρίλιο του Δράσεις συνέργειας με τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου περίοδος , ενότητα «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλασσίων και Εσωτερικών Υδάτων» Ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ) δημιουργήθηκε το 1994 από την ένωση των τριών χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία, στο εξής Δότριες Χώρες) μέσω ειδικής συμφωνίας συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την περίοδο οι τρεις (3) Δότριες Χώρες δημιούργησαν χρηματοδοτικό μηχανισμό για την περίοδο (ΧΜ ΕΟΧ ), ο οποίος αποτελεί εργαλείο χρηματοδοτικής ενίσχυσης, για έργα σε συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας, μέσω προγραμμάτων σε 16 δικαιούχες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Περιβαλλοντικών Δράσεων του ΥΠΕΝ (ΕΥΣΠΕΔ) έχει οριστεί Διαχειριστής του Προγράμματος «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων». Λόγω της έντονης συνάφειας του προγράμματος με το πρόγραμμα LIFE, η GR LTF συμμετείχε στην συνάντηση εργασίας που διοργανώθηκε από την υπηρεσία στις 29 και 30 Ιουνίου Συγκεκριμένα, η ομάδα είχε ενεργό ρόλο στην θεματική ενότητα «Θεσμικά ζητήματα Πηγές Χρηματοδότησης» κατά την οποία αρχικά παρουσιάστηκε το πρόγραμμα LIFE, καθώς και τα προγράμματα ΕΣΠΑ και INTERREG, και συζητήθηκαν εκτενώς για κάθε ένα από τα υλοποιημένα έργα του προγράμματος οι δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω των προγραμμάτων αυτών. H GR LTF συμμετείχε επίσης και στην τελική Ημερίδα δημοσιότητας του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο Κατά την ημερίδα αυτή διερευνήθηκαν πιθανές συνέργειες και χρήσεις των αποτελεσμάτων των εν λόγω έργων του ΕΟΧ εν όψει του εγκεκριμένου ολοκληρωμένου προγράμματος LIFE Φύσης και Βιοποικιλότητας στο προσεχές διάστημα Συμμετοχή στη θεματική ομάδα εργασίας του πυλώνα #3 Ποιότητα του Περιβάλλοντος της Στρατηγικής της ΕΕ για την περιφέρεια της Αδριατικής και του Ιονίου Η Στρατηγική της ΕΕ για την περιφέρεια της Αδριατικής και του Ιονίου (EUSAIR) αφορά στην περιοχή που καλύπτεται από οκτώ χώρες: τέσσερα Κράτη Μέλη της ΕΕ (Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία και Σλοβενία) και τέσσερις χώρες εκτός ΕΕ (Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Σερβία). Η EUSAIR παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2014 και προτείνει τέσσερις θεματικούς πυλώνες, εκ των οποίων ο τρίτος αφορά στην Ποιότητα του Περιβάλλοντος της περιοχής. Η εστίαση του θεματικού πυρήνα αφορά στα εξής τρία θέματα: 1. Θαλάσσιο Περιβάλλον 2. Ρύπανση της θάλασσας

13 3. Διακρατικοί χερσαίοι οικότοποι και βιοποικιλότητα Οι βασικοί πόροι για τα έργα που εμπίπτουν στη Στρατηγική προέρχονται από τα ΕΔΕΤ για την περίοδο , καθώς και από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) για χώρες εκτός ΕΕ. Ταυτόχρονα, και ειδικά στον θεματικό πυλώνα 3, το Πρόγραμμα LIFE μπορεί επίσης να χρηματοδοτήσει έργα που στοχεύουν στην κατεύθυνση των προτεραιοτήτων που θέτει η Στρατηγική. Από τον Νοέμβριο 2016, η ομάδα GR LTF συμμετέχει στην ομάδα εργασίας του θεματικού άξονα 3. Κατά την τρέχουσα φάση, η ομάδα εργασίας επικεντρώνεται στην ένταξη ώριμων έργων LIFE στα έργα που υποστηρίζουν την εφαρμογή της EUSAIR. Η ομάδα συμμετείχε στο 2 ο Φόρουμ της Στρατηγικής για την Αδριατική και την Περιφέρεια των Ιωαννίνων που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα στις 10 και 11 Μαϊου 2017, ενημερώθηκε επί των τελευταίων εξελίξεων και προώθησε τη γνώση αυτή σε υποβάλλοντες αντίστοιχα έργα LIFE το 2017, όποτε αυτό ήταν σχετικό Οδηγός Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων για έργα αστικής προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή Μία από τις σχετικές δραστηριότητες για την εξεταζόμενη περίοδο είναι η δημιουργία ενός οδηγού για τα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα που σχετίζονται κυρίως με την προσαρμογή των πόλεων στην κλιματική αλλαγή. Ο οδηγός βασίστηκε στο Παράρτημα 1 της μελέτης Financing Urban adaptation to Climate Change που εκδόθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (European Environment Agency EEA) τον Φεβρουάριο 2017 με κωδικό ΕΕΑ Report No 2/2017 ( urban adaptation to climate change). H Ελληνική Task Force για το Πρόγραμμα LIFE (GR LTF) μετέφρασε το κείμενο και, όπου ήταν δυνατό, εξειδίκευσε τους συνδέσμους με τους αντίστοιχους που ισχύουν για την Ελλάδα. Τα προγράμματα αναφέρονται κυρίως στις χρηματοδοτήσεις για έργα αστικής προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ισχύει η αντιστοιχία και για έργα του υπό προγράμματος Περιβάλλον. Με τον οδηγό παρέχεται υποστηρικτικά στους πιθανούς υποβάλλοντες προτάσεων με στόχο να ξεκαθαριστούν οι διαφορές και να διευκρινιστεί η καταλληλότητα κάθε προγράμματος. Ο οδηγός παρέχεται στο Παράρτημα Β.

14 4 Επόμενα βήματα Κατά την επόμενη φάση, αναμένεται να συνεχιστούν οι δραστηριότητες και οι συνεργασίες που περιγράφηκαν πιο πάνω, στις εξής βασικές δράσεις: Δράση 1 Συμμετοχή σε εκδηλώσεις σε συνεργασία με φορείς συμπληρωματικών προγραμμάτων: Η παρούσα δράση αποτελεί συνέχεια των δράσεων συνέργειας που ήδη λαμβάνουν χώρα και αφορούν στην από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων ή στην συμμετοχή σε εκδηλώσεις άλλων φορέων κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων που παρουσιάζουν συνέργεια με το LIFE. Δράση 2 Διεξαγωγή θεματικών συναντήσεων εργασίας με εκπροσώπους από άλλα προγράμματα για την προώθηση της συνέργειας των προγραμμάτων LIFE με αυτά: Οι θεματικές συναντήσεις εργασίας αποσκοπούν στην ενημέρωση των αρμόδιων φορέων σχετικά με τα αποτελέσματα προγραμμάτων LIFE σε μία θεματολογική ενότητα με στόχο αυτά να μπορέσουν να αξιοποιηθούν σε συμπληρωματικά προγράμματα όπως τα προγράμματα έρευνας του Ορίζοντα 2020 και τα προγράμματα των ΕΔΕΤ. Για την επόμενη περίοδο σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη αυτή θεματική συνάντηση εργασίας, σε συνδυασμό με τη δράση C2 του έργου της GR LTF, με θέμα «LIFE και Αγροτική Ανάπτυξη». Δράση 3 Συνέργεια με συμπληρωματικά έργα στους τομείς του περιβάλλοντος, της φύσης και της βιοποικιλότητας και της δράσης για το κλίμα στο πλαίσιο υποβολής και υλοποίησης ολοκληρωμένων προγραμμάτων LIFE: Η υποβολή και υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων LIFE αποτελεί ιδανικό πεδίο εύρεσης και προώθησης συνεργειών. Στο πλαίσιο του έργου της GR LTF η ομάδα υποστηρίζει την υποβολή των προτάσεων καθώς και την υλοποίησή τους όταν αυτές εγκριθούν μέσω της συμμετοχής του Πράσινου Ταμείου σε αυτές. Με αυτόν τον τρόπο διερευνά και προωθεί ιδιαιτέρως τις συνέργειες με θεματολογικά συναφή έργα άλλων προγραμμάτων προς τους κοινούς περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους. Σημειώνεται ότι την επόμενη περίοδο οι δράστηριότητες αυτές αφορούν τόσο στην υλοποίηση του εγκεκριμένου προγράμματος Φύσης και Βιοποικιλότητας, στην υποβολή της πρότασης για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή τον Απρίλιο του 2017 αλλά και την προετοιμασία του εδάφους για την υποβολή πρότασης στον τομέα του Περιβάλλοντος το 2018.

15 Παράρτημα A Το πρόγραμμα LIFE και Βιομηχανία LIFE και Βιομηχανία Το πρόγραμμα LIFE αποτελεί το χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή από το Στόχος του LIFE είναι να συμβάλει στην εφαρμογή, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής και κλιματικής πολιτικής και νομοθεσίας, μέσω της συγχρηματοδότησης έργων με προστιθέμενη αξία για την Ευρώπη. Την περίοδο το LIFE δομείται σε δύο υπό προγράμματα: Περιβάλλον με προϋπολογισμό 2,59 δις ευρώ, και Δράση για το Κλίμα, που δημιουργήθηκε την τρέχουσα περίοδο, κι έχει προϋπολογισμό 0,86 δις ευρώ. Και στα δύο υπό προγράμματα υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης για έργα που αφορούν κι εφαρμόζονται σε βιομηχανίες κι έχουν ως στόχο την ανάπτυξη νέων και καινοτόμων, αλλά και την βελτίωση υφιστάμενων, διεργασιών με περιβαλλοντικά/κλιματικά κι εν δυνάμει, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Η συνήθης θεματολογία έργων στα οποία συμμετέχουν βιομηχανίες αφορά σε ανάκτηση υλικών, εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση αερίων του θερμοκηπίου και της ρύπανσης, περιορισμό της τοξικότητας κλπ. Παρακάτω αναφέρονται κάποια ενδεικτικά έργα LIFE αυτού του είδους: LIFEPOSITIVEMgOFGD New desulfurization technology for SOx reduction with positive net environmental impact based on MgO reagents (LIFE15 ENV/GR/000338) To LIFEPOSITIVEMgOFGD αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας καινοτόμου διεργασίας μείωσης των αερίων ρύπων στις εγκαταστάσεις της Ελληνικοί Λευκόλιθοι στη Γερακινή όπου χρησιμοποιούνται καύσιμα υψηλού θείου στους κλιβάνους της. Ιστότοπος έργου: withmgo.eu/el/ Free Life Pickling HF Free electrolytic pickling system for stainless steel tubes (LIFE13 ENV/IT/000440) Το έργο HFree Life Pickling στοχεύει στην ανάπτυξη μιας νέας διαδικασίας ηλεκτρολυτικού καθαρισμού για διπλούς και ειδικούς σωλήνες από ανοξείδωτο χάλυβα, συγκολλημένους και χωρίς συγκόλληση. Η διαδικασία πρέπει να είναι συγκρίσιμη στις εκροές με τον υπάρχοντα χημικό καθαρισμό, αλλά δεν πρέπει επίσης να απαιτεί HF ή άλλα οξέα και άλλες τοξικές ή επιβλαβείς ουσίες. Θα μειώσει επίσης τον χρόνο επεξεργασίας. Ιστότοπος έργου: SOLID LIFE Solidia low CO 2 cement: from cement production to precast industry (LIFE15 CCM/FR/000116) Το έργο SOLID LIFE στοχεύει να επιδείξει την δυνατότητα παραγωγής τσιμέντου και προϊόντων σκυροδέματος με χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε βιομηχανική κλίμακα σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Τα νέα προϊόντα θα έχουν αντίστοιχο κόστος, αυξημένη απόδοση και κατά 70% μειωμένες

16 εκπομπές CO 2 σε σχέση με το συμβατικό τσιμέντο Portland που παράγεται στις υφιστάμενες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Ιστότοπος έργου: LIFE OPTIMELT Demonstration of thermochemical reforming of natural gas for reducing GHG emissions in Energy Intensive Industries (LIFE15 CCM/NL/000121) Στο πλαίσιο του έργου LIFE OPTIMELT θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επίδειξη σε φυσική κλίμακα της καινοτόμου ιδέας της ανάκτησης της θερμότητας από απόβλητα. Η τεχνολογία, η οποία ονομάζεται OPTIMELT, χρησιμοποιεί την ενδοθερμική αντίδραση του φυσικού αερίου με τον ατμό/co 2 των καυσαερίων για να ανακτήσει ακόμα περισσότερη θερμότητα σε σχέση με το τι ήταν δυνατό μέχρι τώρα σε διεργασίες υψηλών θερμοκρασιών. Η τεχνολογία χρησιμοποιείται επιπρόσθετα σε υφιστάμενους κλιβάνους καυσίμου/οξυγόνου, καθιστώντας την επιλογή αυτή πιο περιβαλλοντικά φιλική και οικονομικά αποδοτική (20% μείωση στην κατανάλωση καυσίμου και οξυγόνου). Η επίδειξη θα πραγματοποιηθεί σε έναν κλίβανο που παράγει 105 τόνους εγχώριου γυαλιού ανά ημέρα. Ιστότοπος έργου:

17 Παράρτημα Β Οδηγός Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή σε αστικές περιοχές Ευκαιρίες χρηματοδότησης σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο για έργα Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή στις πόλεις Μη εξαντλητική λίστα Εισαγωγή Η παρούσα λίστα Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων έχει βασιστεί στο Παράρτημα 1 της μελέτης Financing Urban adaptation to Climate Change που εκδόθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (European Environment Agency EEA) τον Φεβρουάριο 2017 με κωδικό ΕΕΑ Report No 2/2017 ( urban adaptation to climate change). H Ελληνική Task Force για το Πρόγραμμα LIFE (GR LTF) μετέφρασε το κείμενο και, όπου ήταν δυνατό, εξειδίκευσε τους συνδέσμους με τους αντίστοιχους που ισχύουν για την Ελλάδα. Τα προγράμματα αναφέρονται κυρίως στις χρηματοδοτήσεις για έργα αστικής προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ισχύει η αντιστοιχία και για έργα του υπόπρογράμματος Περιβάλλον. Η GR LTF δεν ευθύνεται για την ανανέωση του περιεχομένου των συνδέσμων. Ευρωπαϊκό Ταμείο Χώρες εφαρμογής Τι χρηματοδοτείται; Ποσοστό συγχρηματοδότησης Περισσότερες πληροφορίες Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ/ERDF) 28 Κράτη Μέλη της ΕΕ Εφαρμογή μέτρων προσαρμογής Ανάπτυξη στρατηγικών προσαρμογής Ανάπτυξη δικτύων και κλαδικών ομάδων Οικοδόμηση δυναμικού Εξαρτάται από την συμφωνία στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Κυμαίνεται μεταξύ 50 και 85%. g/erdf/ Διαχειριστικές αρχές:

18 Ευρωπαϊκό Ταμείο Χώρες εφαρμογής Τι χρηματοδοτείται; Ποσοστό συγχρηματοδότησης Περισσότερες πληροφορίες Δράση για το Κλίμα: managing authorities/ 02 climate_mainstreaming_fact_sheet erdf_en.pdf 04 climate_mainstreaming_fact_sheet etc_en.pdf Ταμείο Συνοχής (Cohesion Fund) Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία Υλοποίηση έργων μεγάλης κλίμακας Έργα μεταφοράς τεχνογνωσίας σε περιφερειακό επίπεδο Οικοδόμηση δυναμικού Δράση για το Κλίμα: 09 climate_assessment_fact_sheet erdf_cf_en.pdf Έως 85% m/el/funding/cohesion fund/ Διαχειριστικές αρχές: managing authorities/ Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (European 28 Κράτη Μέλη της ΕΕ Δράσεις κατάρτισης & εκπαίδευσης Υπηρεσίες συμβουλευτικής Διαμοιρασμός γνώσης Έως 100% g/social fund/

19 Ευρωπαϊκό Ταμείο Χώρες εφαρμογής Τι χρηματοδοτείται; Ποσοστό συγχρηματοδότησης Περισσότερες πληροφορίες Social Fund) Στρατηγική ανάπτυξη Εκστρατείες ευαισθητοποίησης Διαχειριστικές αρχές: Δράση για το Κλίμα: 11 climate_assessment_fact_sheet esf_en.pdf managing authorities/ INTERREG 15 Περιφερειακά Προγράμματα και Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία 28 Κράτη Μέλη της ΕΕ, Νορβηγία και Ελβετία Ανάλογα με το Περιφερειακό Πρόγραμμα Υλοποίηση μέτρων και έργων συνεργασίας Ανάπτυξη δικτύων peration/european territorial Κυμαίνεται από 50 σε 85% ανάλογα με τη χώρα /cooperation/european territorial/contactfunding/ URBACT 28 Κράτη Μέλη της ΕΕ, Νορβηγία και Ελβετία Διευκόλυνση διακρατικής συνεργασίας Ανταλλαγή καλών πρακτικών και διάχυση Οικοδόμηση δυναμικού Για τα 28 Κράτη Μέλη: 70 85% (ανάλογα με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) URBACT σε Ελλάδα και Κύπρο: in greece cyprus

20 Ευρωπαϊκό Ταμείο Χώρες εφαρμογής Τι χρηματοδοτείται; Ποσοστό συγχρηματοδότησης Περισσότερες πληροφορίες Για Νορβηγία και Ελβετία: Συγχρηματοδότηση έως 50% ανάλογα με τα εθνικά ταμεία Νορβηγίας και Ελβετίας LIFE 28 Κράτη Μέλη της ΕΕ Υλοποίηση μέτρων και έργων προσαρμογής στην ΚΑ Ευαισθητοποίηση Εφαρμογή Ολοκληρωμένων έργων σε μεγάλη εδαφική κλίμακα Λειτουργικές επιχορηγήσεις για ΜΚΟ : 60% : 55% Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: &language=el GR Περιβάλλον: /#env Φύση και Βιοποικιλότητα: /#nat Ελληνική Task Force για το Πρόγραμμα LIFE (Πράσινο Ταμείο): BF %CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BF/%CE%BF% CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1 %CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%85/ Δράση για το Κλίμα:

21 Ευρωπαϊκό Ταμείο Χώρες εφαρμογής Τι χρηματοδοτείται; Ποσοστό συγχρηματοδότησης Περισσότερες πληροφορίες 2017/mitigation Χρηματ/κός Μηχανισμός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ/EEA grants) 28 Κράτη Μέλη της ΕΕ, Νορβηγία και Ελβετία Ανταλλαγή πληροφοριών Υλοποίηση μέτρων και έργων Ανάπτυξη στρατηγικών και σχεδίων Εξαρτάται από την Εταιρική συμφωνία. Συνήθως %. to apply Στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν έργα στο Πρόγραμμα Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων στον ΧΜ ΕΟΧ Ορίζοντας 2020 (H2020) 28 Κράτη Μέλη της ΕΕ και ορισμένες χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ Έργα έρευνας Περιβάλλον και Δράση για το Κλίμα /area/environment climate action Έως και 100% του επιλέξιμου κόστους 20/en/how get funding Εθνικά Σημεία Επαφής: Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή: n/h2020 section/fighting and adapting climatechange 1 rtal/desktop/en/support/national_contact_po ints.html Αστικές Καινοτόμες 28 Κράτη Μέλη της ΕΕ Δοκιμαστική εφαρμογή καινοτόμων λύσεων μέσω της υλοποίησης μέτρων και Τα έργα λαμβάνουν συγχρηματοδότηση initiative.eu/en/get involvedproject/guidance

22 Ευρωπαϊκό Ταμείο Χώρες εφαρμογής Τι χρηματοδοτείται; Ποσοστό συγχρηματοδότησης Περισσότερες πληροφορίες Δράσεις (Urban Innovative Actions) (πόλεις άνω των κατοίκων) έργων Διαμοιρασμός γνώσης και εμπειρίας initiative.eu/en/initiative/12 topics better urban environment ΕΤΠΑ κατά 80% του επιλλέξιμου κόστους JPI Ευρώπη (JPI Europe) Αστική Urban Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Δανία, Γαλλία, Φινλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία Από κοινού έρευνα Από κοινού υλοποίηση προγραμμάτων urbaneurope.eu/projects/introductiontest Ανάλογα με τη χώρα Η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα. urbaneurope.eu/calls/ensuf call/ Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ/EIB) 28 Κράτη μέλη της ΕΕ, χώρες Ευρωπαϊκής Ζώνης Υλοποίηση μέτρων και έργων Δράση για το Κλίμα και Περιβάλλον: Τραπεζικά δάνεια

23 Ευρωπαϊκό Ταμείο Χώρες εφαρμογής Τι χρηματοδοτείται; Ποσοστό συγχρηματοδότησης Περισσότερες πληροφορίες Ελεύθερων Συναλλαγών (EFTA), χώρες υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ environment/index.htm ΕΤΕπ Μηχανισμός Χρηματοδότηση ς Φυσικού Κεφαλαίου (ΜΧΦΚ/NCFF) 28 Κράτη μέλη της ΕΕ Εφαρμογή μέτρων και έργων Πληρωμές για οικοσυστημικές υπηρεσίες Υποστήριξη σε επιχειρήσεις προσαρμογής Τραπεζικά δάνεια και τεχνική υποστήριξη μέσω τoυ προγράμματος LIFE ncff_terms_eligibility_en.pdf htm ncial_instruments/ncff.htm Ετεπ JESSICA: Κοινή Ευρωπαϊκή Υποστήριξη για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές 28 Κράτη Μέλη της ΕΕ Υλοποίηση έργων που εμπίπτουν στα ολοκληρωμένα και βιώσιμα σχέδια αστικής ανάπτυξης Χώροι γραφείων για ΜΜΕ, τεχνολογία πληροφοριών και/ή Έρευνα&Τεχνολογία Επενδυτικό μέσο με υποστήριξη από το ΕΤΠΑ ng/special supportinstruments/jessica/legislation/#2

24 Ευρωπαϊκό Ταμείο Χώρες εφαρμογής Τι χρηματοδοτείται; Ποσοστό συγχρηματοδότησης Περισσότερες πληροφορίες /index.htm Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότηση ς και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ/EBRD) Αλβανία, Λευκορωσία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Κόσοβο, Λετονία, Λιθουανία, πρώην Γιουκοσλαβική Δημοκρατία των Σκοπίων, Μολδαβία, Μοντενέγρο, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία, Εφαρμογή έργων μεγάλης κλίμακας Δράση για το Κλίμα: we do/sectors andtopics/sustainable resources/climate changeadaptation.html Τραπεζικά δάνεια

25 Ευρωπαϊκό Ταμείο Χώρες εφαρμογής Τι χρηματοδοτείται; Ποσοστό συγχρηματοδότησης Περισσότερες πληροφορίες Ουκρανία

26 Παράρτημα Γ Ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό εκδηλώσεων 1 η Έκθεση Τεχνολογιών Περιβάλλοντος Verde.Tec, 4 Μαρτίου 2017

27 Ημερίδα Οι Αγροδιατροφικές Παραδόσεις ως Πολιτιστική Κληρονομιά: Ερευνα, Διαφύλαξη, Ανάδειξη, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 19 Μαϊου 2017

28 Σεμινάριο ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ Ευκαιρίες για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ), επιχειρηματίες και νέους, Ελληνοισπανικό Επιμελητήριο, 28 Σεπτεμβρίου 2017

29 2 ο Φόρουμ της Στρατηγικής για την Αδριατική και την Περιφέρεια των Ιωαννίνων, Ιωάννινα, Μαϊου 2017

30

Ευκαιρίες χρηματοδότησης σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο για έργα Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή στις πόλεις. Μη εξαντλητική λίστα

Ευκαιρίες χρηματοδότησης σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο για έργα Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή στις πόλεις. Μη εξαντλητική λίστα Ευκαιρίες χρηματοδότησης σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο για έργα Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή στις πόλεις Μη εξαντλητική λίστα Εισαγωγή: Η παρούσα λίστα Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων έχει βασιστεί

Διαβάστε περισσότερα

Ενίσχυση της Συνέργειας του LIFE με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. 1η Εκθεση αναφοράς για την Δράση Α.11 Δεκέμβριος eek LIFE Task Force

Ενίσχυση της Συνέργειας του LIFE με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. 1η Εκθεση αναφοράς για την Δράση Α.11 Δεκέμβριος eek LIFE Task Force Ενίσχυση της Συνέργειας του LIFE με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία 1η Εκθεση αναφοράς για την Δράση Α.11 Δεκέμβριος 2016 eek LIFE Task Force ΣυνοπτικήΠεριγραφή Κατά το διάστημα Φεβρουαρίου-Δεκεμβρίου 2016

Διαβάστε περισσότερα

UNIVERSITY OF THE AEGEAN Research Unit

UNIVERSITY OF THE AEGEAN Research Unit ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG IVC 2007-2013 Ανταλλαγή Τεχνογνωσίας & Μεταφορά Καλών Πρακτικών Δεύτερη Πρόσκληση ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και οι αναπτυξιακοί φορείς σε τοπικό και περιφερειακό

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρόγραμμα LIFE και ο Αγροτικός Τομέας

Το Πρόγραμμα LIFE και ο Αγροτικός Τομέας Γιώργος Πρωτόπαπας Διευθυντής Πράσινου Ταμείου Εθνικό Σημείο Επαφής LIFE/Περιβάλλον Συντονιστής Έργου GR LTF Το Πρόγραμμα LIFE και ο Αγροτικός Τομέας Αθήνα 01/06/18 Πρόγραμμα LIFE Αποτελεί το χρηματοδοτικό

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα LIFE Κατερίνα Κουτσοβούλου Εμπειρογνώμονας Φύσης/Βιοποικιλότητας Σπυριδούλα Ντεμίρη Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής

Το πρόγραμμα LIFE Κατερίνα Κουτσοβούλου Εμπειρογνώμονας Φύσης/Βιοποικιλότητας Σπυριδούλα Ντεμίρη Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής Το πρόγραμμα LIFE 2014-2020 Κατερίνα Κουτσοβούλου Εμπειρογνώμονας Φύσης/Βιοποικιλότητας Σπυριδούλα Ντεμίρη Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής Πρόγραμμα LIFE Αποτελεί το χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE : Ευκαιρίες Χρηματοδότησης στη Δράση για το Κλίμα

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE : Ευκαιρίες Χρηματοδότησης στη Δράση για το Κλίμα Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE : Ευκαιρίες Χρηματοδότησης στη Δράση για το Κλίμα Σπυριδούλα Ντεμίρη Ελληνική LIFE Task Force 1o Πανελλήνιο Συνέδριο Κλιματικής Αλλαγής Καρδίτσα, 9 Ιουνίου 2017 Πρόγραμμα LIFE

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακές και εθνικές πολιτικές

Περιφερειακές και εθνικές πολιτικές Προώθηση και Ενίσχυση της Πρωτοβουλίας του Συμφώνου των Δημάρχων στην Ελλάδα: «Περισσότεροι συμμετέχοντες, καλύτερα Σχέδια Δράσης στην Ευρώπη» Αθήνα, 12-13 Ιουνίου 2014 Περιφερειακές και εθνικές πολιτικές

Διαβάστε περισσότερα

LIFE το χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον

LIFE το χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον LIFE το χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον 1 Το πρόγραμμα LIFE έτρεξε σε 4 περιόδους: LIFE I (1992-1995) LIFE ΙI (1996-1999) LIFE ΙIΙ (2000-2006) LIFE III Extension (2005-2006)

Διαβάστε περισσότερα

LIFE το χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον

LIFE το χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον LIFE το χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον 1 Το πρόγραμμα LIFE έτρεξε σε 4 περιόδους: LIFE I (1992-1995) LIFE ΙI (1996-1999) LIFE ΙIΙ (2000-2006) LIFE III Extension (2005-2006)

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρόγραμμα LIFE - Στατιστικά

Το Πρόγραμμα LIFE - Στατιστικά Το Πρόγραμμα LIFE - Στατιστικά Αθήνα 2/4/18 Γιώργος Πρωτόπαπας Διευθυντής Πράσινου Ταμείου Εθνικό Σημείο Επαφής LIFE/Περιβάλλον Συντονιστής Έργου GR LTF Δημήτρης Νιαβής Εθνικό Σημείο Επαφής LIFE/Δράση

Διαβάστε περισσότερα

«Το Έργο SURF Nature: Εισαγωγή και παρουσίαση των δράσεων του έργου»

«Το Έργο SURF Nature: Εισαγωγή και παρουσίαση των δράσεων του έργου» Training Session Ευκαιρίες χρηµατοδότησης για έργα σχετικά µε την προστασία του περιβάλλοντος στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και στην Περιφέρεια Ηπείρου γενικότερα Πρέβεζα, 8 9 Οκτωβρίου 2012 «Το Έργο

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Περιβαλλοντικό Δίκτυο

Εθνικό Περιβαλλοντικό Δίκτυο Εθνικό Περιβαλλοντικό Δίκτυο Στοιχεία του Φορέα Επωνυμία Φορέα: Πόλη: Οδός: ΤΚ: Email: Αριθμός: Τηλέφωνο: Ιστοσελίδα: Στοιχεία υπεύθυνου του φορέα για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου Ονοματεπώνυμο: Θέση:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» ΤΟΥ ΕΠΑΛΘ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΕΤΘΑ:

ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» ΤΟΥ ΕΠΑΛΘ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΕΤΘΑ: ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΠΡΩΤΗ (1 η ) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ: ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την Ελλάδα

Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την Ελλάδα Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 για την Ελλάδα Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την Ελλάδα εγκρίθηκε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 11 Δεκεμβρίου 2015,

Διαβάστε περισσότερα

(Γνωστοποιήσεις) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

(Γνωστοποιήσεις) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 7.6.2008 C 141/27 V (Γνωστοποιήσεις) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Πρόσκληση υποβολής προτάσεων 2008 Πρόγραμμα Πολιτισμός (2007-2013) Υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος: πολυετή σχέδια συνεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Balkan-Mediterranean

Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Balkan-Mediterranean Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Balkan-Mediterranean 2014-2020 Περίληψη Το «Balkan-Med Programme 2014-2020» είναι ένα νέο Πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας, που απορρέει από τη διάσπαση του Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα LIFE

Το πρόγραμμα LIFE Το πρόγραμμα LIFE 2014-2020 ΞΑΝΘΗ 27 Μαρτίου Κατερίνα Κουτσοβούλου Εμπειρογνώμονας Φύσης/Βιοποικιλότητας Πρόγραμμα LIFE Αποτελεί το χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα LIFE

Το πρόγραμμα LIFE Το πρόγραμμα LIFE 2014-2020 ΜΥΤΙΛΗΝΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ Κατερίνα Κουτσοβούλου Εμπειρογνώμονας Φύσης/Βιοποικιλότητας Πρόγραμμα LIFE Αποτελεί το χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

(Γνωστοποιήσεις) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

(Γνωστοποιήσεις) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 3.7.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 151/25 V (Γνωστοποιήσεις) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Πρόσκληση υποβολής προτάσεων Πρόγραμμα Πολιτισμός (2007-2013) Υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος:

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδας Ειρήνη Κομνηνού Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης/ΔΔΣΕΕ/ΥΠΠΟΑ

Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδας Ειρήνη Κομνηνού Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης/ΔΔΣΕΕ/ΥΠΠΟΑ Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη 2014-2020 Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδας Ειρήνη Κομνηνού Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης/ΔΔΣΕΕ/ΥΠΠΟΑ Ευρωπαϊκή Επιτροπή Education, Audiovisual and Culture Executive

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα διαλόγου για νέους

Προγράμματα διαλόγου για νέους Προγράμματα διαλόγου για νέους Ποιος είναι ο στόχος αυτής της δράσης; Η δράση αυτή προωθεί την ενεργό συμμετοχή των νέων στον δημοκρατικό βίο και ενθαρρύνει τη συζήτηση γύρω από ζητήματα και προτεραιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Δημοσιότητα & Πληροφόρηση

Δημοσιότητα & Πληροφόρηση Πρόγραμμα GR02: Ολοκληρωμένη Διαχείριση Εσωτερικών & Θαλασσίων Υδάτων Δημοσιότητα & Πληροφόρηση Δήμητρα Κουμπάρου, Δρ. Περιβαλλοντολόγος, στέλεχος της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ ΥΠΕΚΑ (πρώην Ε.Υ.Σ.ΠΕ.Δ.) Μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ 2009-2014 Χριστίνα Πρασίνου Χημικός Μηχανικός, Στέλεχος της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Υ.Π.ΕΝ., Τομέα Περιβάλλοντος 28 Απριλίου 2017 Ευρωπαϊκός Οικονομικός

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση περιφερειακών και εθνικών εργαστηρίων για ενδιαφερόμενους φορείς. 1η Έκθεση αναφοράς για τη Δράση Α.10 Δεκέμβριος Greek LIFE Task Force

Σχεδίαση περιφερειακών και εθνικών εργαστηρίων για ενδιαφερόμενους φορείς. 1η Έκθεση αναφοράς για τη Δράση Α.10 Δεκέμβριος Greek LIFE Task Force Σχεδίαση περιφερειακών και εθνικών εργαστηρίων για ενδιαφερόμενους φορείς 1η Έκθεση αναφοράς για τη Δράση Α.10 Δεκέμβριος 2016 Greek LIFE Task Force Συνοπτική Περιγραφή Κατά το διάστημα Μαΐου-Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα LIFE

Το πρόγραμμα LIFE Το πρόγραμμα LIFE 2014-2020 Κατερίνα Κουτσοβούλου - Βιολόγος, PhD Εμπειρογνώμονας Φύσης/Βιοποικιλότητας Πράσινο Ταμείο, kkoutsovoulou@prasinotameio.gr Info Day 25 Ιουλίου, 2016 / Αθήνα, Ελλάδα Γιατί LIFE;

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα LIFE

Το πρόγραμμα LIFE Το πρόγραμμα LIFE 2014-2020 ΑΘΗΝΑ 18 Μαΐου Δημήτρης Νιαβής, Εθνικό σημείο επαφής LIFE Climate Action Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τι είναι το Πρόγραμμα LIFE Είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο της

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδοτικές πηγές για καινοτόμες πρωτοβουλίες. Sources of funding for innovative initiatives

Χρηματοδοτικές πηγές για καινοτόμες πρωτοβουλίες. Sources of funding for innovative initiatives Χρηματοδοτικές πηγές για καινοτόμες πρωτοβουλίες Sources of funding for innovative initiatives Εισηγητής: Σπύρος Βασιλειάδης Σύμβουλος Επιχειρήσεων & Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων Πως χρηματοδοτούνται τέτοιες

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη της Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης για την Κύπρο, 2014-2020

Σύνοψη της Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης για την Κύπρο, 2014-2020 ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2014 Σύνοψη της Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης για την Κύπρο, 2014-2020 Συνολική πληροφόρηση Η σύμβαση εταιρικής σχέσης με την Κύπρο καθορίζει ένα ορόσημο για επενδύσεις

Διαβάστε περισσότερα

Πύλη Ενημέρωσης Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων:

Πύλη Ενημέρωσης Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων: Πύλη Ενημέρωσης Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων: Αξιοποίηση των ευκαιριών χρηματοδότησης www.fundingprogrammesportal.gov.cy 4 Απριλίου 2019 Ημερίδα LIFE Δάφνη Μαυρομμάτη, Λειτουργός Συντονισμού, ΓΔ ΕΠΣΑ Πύλη

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδοτικά Προγράμματα για την Ενέργεια

Χρηματοδοτικά Προγράμματα για την Ενέργεια Χρηματοδοτικά Προγράμματα για την Ενέργεια Ανθή Χαραλάμπους Διευθύντρια Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών - Cyprus Energy Agency - 7 ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Για την έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη 2007-2013

Διαβάστε περισσότερα

INTERREG IVC EUROPE. Παρουσίαση του Προγράμματος. Δρ. Ράλλης Γκέκας

INTERREG IVC EUROPE. Παρουσίαση του Προγράμματος. Δρ. Ράλλης Γκέκας INTERREG IVC EUROPE Παρουσίαση του Προγράμματος Δρ. Ράλλης Γκέκας ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗ 2020 ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Έξυπνη: αποτελεσματικότερες επενδύσεις στην εκπαίδευση, την έρευνα & την καινοτομία.

Διαβάστε περισσότερα

Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας.

Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας. Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας Ιωάννινα, 27 Μαρτίου 2015, Ενημερωτικό Τεχνικό Σεμινάριο ECOFUNDING 1 Το Επιμελητήριο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα LIFE. Υποπρόγραμμα: Δράση για το Κλίμα. Σπυριδούλα Ντεμίρη, Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής

Πρόγραμμα LIFE. Υποπρόγραμμα: Δράση για το Κλίμα. Σπυριδούλα Ντεμίρη, Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής Πρόγραμμα LIFE Υποπρόγραμμα: Δράση για το Κλίμα Σπυριδούλα Ντεμίρη, Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής Στόχοι του υποπρογράμματος 1. Συνεισφορά στην στροφή προς μία αποδοτική και κλιματικά ανθεκτική οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα URBACT III: 1 η Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη σύσταση Δικτύων Πόλεων για Σχεδιασμό Δράσεων (Action Planning Networks)

ΘΕΜΑ: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα URBACT III: 1 η Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη σύσταση Δικτύων Πόλεων για Σχεδιασμό Δράσεων (Action Planning Networks) Ελληνική ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ Μοχλός ανάπτυξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ Μοχλός ανάπτυξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ Μοχλός ανάπτυξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας Γεώργιος Αλετράς / ΕΥΔ ΠΑΑ-Μονάδα Α Λακωνία, 3 Μαρτίου 2013 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ευκαιρίες Χρηματοδότησης από Ταμεία και Ανταγωνιστικά Προγράμματα της ΕΕ 5 Δεκεμβρίου 2014

Ευκαιρίες Χρηματοδότησης από Ταμεία και Ανταγωνιστικά Προγράμματα της ΕΕ 5 Δεκεμβρίου 2014 Ευκαιρίες Χρηματοδότησης από Ταμεία και Ανταγωνιστικά Προγράμματα της ΕΕ 5 Δεκεμβρίου 2014 Άδωνις Κωνσταντινίδης Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης Δομή Παρουσίασης Εισαγωγή:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE για το Περιβάλλον και τη Δράση για το Κλίμα: Πρόσκληση υποβολής προτάσεων

ΘΕΜΑ: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE για το Περιβάλλον και τη Δράση για το Κλίμα: Πρόσκληση υποβολής προτάσεων Ελληνική ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Ταχ. Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη δράσεων ενέργειας και περιβάλλοντος στην Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης

Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη δράσεων ενέργειας και περιβάλλοντος στην Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη δράσεων ενέργειας και περιβάλλοντος στην Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης 7 η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης 2014-2020 Στόχος ΥΠΕ Κρήτης η διαμόρφωση περιφερειακής στρατηγικής

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να προετοιμάσετε μια καλή πρόταση

Πώς να προετοιμάσετε μια καλή πρόταση Πώς να προετοιμάσετε μια καλή πρόταση Δημήτρης Νιαβής, NCP LIFE CLIMA Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας d.niavis@prv.ypeka.gr Info Day Greece

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 23.7.2014 COM(2014) 520 final ANNEXES 1 to 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Η ενεργειακή απόδοση και η συμβολή της

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα LIFE

Το πρόγραμμα LIFE Το πρόγραμμα LIFE 2014-2020 2 ο Πολυετές Πρόγραμμα Εργασίας LIFE 2018-2020 Θεσσαλονίκη 27 Μαρτίου 2018 Σπυριδούλα Ντεμίρη Εμπειρογνώμονας Δράσης για το Κλίμα Πρόγραμμα LIFE Αποτελεί το χρηματοδοτικό εργαλείο

Διαβάστε περισσότερα

Οι Δήμοι στο κατώφλι της νέας προγραμματικής περιόδου. Ράλλης Γκέκας, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ Φεβρουάριος 2014

Οι Δήμοι στο κατώφλι της νέας προγραμματικής περιόδου. Ράλλης Γκέκας, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ Φεβρουάριος 2014 Οι Δήμοι στο κατώφλι της νέας προγραμματικής περιόδου Ράλλης Γκέκας, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ Φεβρουάριος 2014 Περιεχόμενα Παρουσίασης Η Στρατηγική «Ευρώπη 2020» Οι Δήμοι στη νέα προγραμματική περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Balkan-Mediterranean 2014-2020 Interreg V-B Balkan Med: 1 η Πρόσκληση υποβολής προτάσεων

ΘΕΜΑ: Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Balkan-Mediterranean 2014-2020 Interreg V-B Balkan Med: 1 η Πρόσκληση υποβολής προτάσεων Ελληνική ΠΡΟΘΕΣΜΙA: 31 Οκτωβρίου 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Προγραμματική Ενότητα Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων & Εσωτερικών Υδάτων

Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Προγραμματική Ενότητα Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων & Εσωτερικών Υδάτων Χρηματοδοτικός Μηχανισμός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2009-2014 Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας Προγραμματική Ενότητα Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων & Εσωτερικών Υδάτων Χρυσούλα Κούρτελη -Προϊσταμένη

Διαβάστε περισσότερα

9895/19 ΜΜ/μκρ 1 ECOMP.2B

9895/19 ΜΜ/μκρ 1 ECOMP.2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες αριθ. προηγ. εγγρ.: 9101/19 + COR 1 Αριθ. εγγρ. Επιτρ.: COM(2019) 21 final

Διαβάστε περισσότερα

Πρέβεζα, 8 9 Οκτωβρίου 2012. Πέπη Θεοδώρου. S.M.R. Consultants

Πρέβεζα, 8 9 Οκτωβρίου 2012. Πέπη Θεοδώρου. S.M.R. Consultants Training Session Ευκαιρίες χρηµατοδότησης για έργα σχετικά µε την προστασία του περιβάλλοντος στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και στην Περιφέρεια Ηπείρου γενικότερα Πρέβεζα, 8 9 Οκτωβρίου 2012 «Ειδικές

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή. Ευκαιρίες Χρηματοδότησης

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή. Ευκαιρίες Χρηματοδότησης Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE 2014-2020 για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή Ευκαιρίες Χρηματοδότησης Σπυριδούλα Ντεμίρη Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής Ελληνική Task Force για το Πρόγραμμα LIFE

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Ιανουάριο Πηγή Eurostat -

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Ιανουάριο Πηγή Eurostat - ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Τετάρτη, 28 Μαρτίου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΟΜΙΛΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΡΑΣΜΟΣ+ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΟΜΙΛΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΡΑΣΜΟΣ+ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΟΜΙΛΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΡΑΣΜΟΣ+ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Καλογιάννη Ευτυχία ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Αγρ. Τοπογράφος Μηχ. ΕΜΠ, MSc Γεωπληροφορική ΕΜΠ, MSc Geomatics TUDelft Μαγγίνα Κωνσταντίνα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 Οι νέοι κανόνες και η νομοθεσία που διέπουν τον επόμενο γύρο επένδυσης από την πολιτική συνοχής της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 υιοθετήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Οκτώβριο Πηγή Eurostat -

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Οκτώβριο Πηγή Eurostat - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο 2014-2020

Αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο 2014-2020 Αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο 2014-2020 Medeea International Conference Mediterranean Energy Cities Λευκωσία, 16 Μαΐου 2013 Γραφείο Προγραμματισμού Άδωνις Κωνσταντινίδης,

Διαβάστε περισσότερα

Ευκαιρίες Χρηματοδότησης από Ταμεία και Ανταγωνιστικά Προγράμματα της ΕΕ

Ευκαιρίες Χρηματοδότησης από Ταμεία και Ανταγωνιστικά Προγράμματα της ΕΕ Ευκαιρίες Χρηματοδότησης από Ταμεία και Ανταγωνιστικά Προγράμματα της ΕΕ Λευκωσία, 13 Δεκεμβρίου 2014 Γεωργία Χριστοφίδου Διευθύντρια Προγραμματισμού Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα LIFE: Δράση για το Κλίμα

Πρόγραμμα LIFE: Δράση για το Κλίμα Μέρος 1 Πρόγραμμα LIFE: Δράση για το Κλίμα Σπυριδούλα Ντεμίρη Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής Greek LIFE Task Force ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ Λευκωσία, 13 Δεκεμβρίου 2018 Στόχοι και προτεραιότητες για το Κλίμα

Διαβάστε περισσότερα

1 η Εγκύκλιος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού

1 η Εγκύκλιος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού 1 η Εγκύκλιος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Στόχοι: Ενημέρωση των αρμόδιων φορέων σχεδιασμού για το υπό διαπραγμάτευση προτεινόμενο νέο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 Έναρξη προετοιμασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 19 CLLD/LEADER Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων Μονάδα Προγραμματισμού & Αξιολόγησης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Φεβρουάριο 2012 - Πηγή Eurostat -

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Φεβρουάριο 2012 - Πηγή Eurostat - ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Τετάρτη, 18 Απριλίου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου

Διαβάστε περισσότερα

«Εθνικοί μηχανισμοί υποστήριξης έργων για την ενέργεια: Νέα προγραμματική περίοδος »

«Εθνικοί μηχανισμοί υποστήριξης έργων για την ενέργεια: Νέα προγραμματική περίοδος » «Εθνικοί μηχανισμοί υποστήριξης έργων για την ενέργεια: Νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020» Αθήνα, 22 Ιουνίου 2016 Γιάννα Νίκου Προϊσταμένη Μονάδας Α Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ (πρώην ΕΥΣΕΔ ΕΝ/ΚΑ) Προγραμματική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για τον μήνα Ιούλιο 2012 - Πηγή Eurostat -

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για τον μήνα Ιούλιο 2012 - Πηγή Eurostat - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας (Ε.Ο.Ε.Σ.): Βέλτιστες Πρακτικές και Προοπτικές για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020

Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας (Ε.Ο.Ε.Σ.): Βέλτιστες Πρακτικές και Προοπτικές για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας (Ε.Ο.Ε.Σ.): Βέλτιστες Πρακτικές και Προοπτικές για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 Αντώνης Καρβούνης, Ph.D., PMP Στέλεχος

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα LIFE

Το πρόγραμμα LIFE Το πρόγραμμα LIFE 2014-2020 ΠΑΤΡΑ 13 Ιουνίου Δημήτρης Χωματίδης Εμπειρογνώμονας Περιβάλλοντος και Αποδοτικότητας Πόρων Πρόγραμμα LIFE Αποτελεί το χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για το περιβάλλον και την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΑ 2014-2020 Ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός. Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη

ΕΣΠΑ 2014-2020 Ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός. Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΣΠΑ ΕΣΠΑ 2014-2020 Ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Oικο-καινοτομία: ένας εφικτός στόχος ένα αειφόρο μέλλον

Oικο-καινοτομία: ένας εφικτός στόχος ένα αειφόρο μέλλον ΗΜΕΡΙΔΑ «Καινοτομία, Έρευνα και Ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής» Oικο-καινοτομία: ένας εφικτός στόχος ένα αειφόρο μέλλον Μανώλης Αγγελάκας Ευρωβουλευτής ΕΛΚ-Ε Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 2007-2013

ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 2007-2013 ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ, ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Επιστηµονική και Οργανωτική Γραµµατεία Σχεδιασµού και Κατάρτισης Αναπτυξιακού Προγραµµατισµού 2007-2013 ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό σημείωμα «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ»

Ενημερωτικό σημείωμα «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» Ενημερωτικό σημείωμα «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» ΣΕΠΤΈΜΒΡΙΟΣ 2016 2Ενημερωτικό για τη δράση «Ερευνώ - Δημιουργώ Καινοτομώ» Βασικός στόχος της ενιαίας δράσης «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» που χρηματοδοτείται

Διαβάστε περισσότερα

Άννα Καγιαμπάκη Περιβαλλοντολόγος MSc, PhD Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού

Άννα Καγιαμπάκη Περιβαλλοντολόγος MSc, PhD Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Άννα Καγιαμπάκη Περιβαλλοντολόγος MSc, PhD Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Διαχείριση των περιοχών NATURA 2000: Νέες προκλήσεις, καλές πρακτικές και διαβούλευση με την κοινωνία Έχει ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα : Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη

Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα : Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη MEMO/07/499 Βρυξέλλες, 26 Νοεµβρίου 2007 Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα 2007-2013: Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 1. Επιχειρησιακό πρόγραµµα «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» 2007-2013: πρόγραµµα στο

Διαβάστε περισσότερα

Νέα τεχνολογία αποθείωσης για τη μείωση των SO x με θετικό καθαρό περιβαλλοντικό αντίκτυπο βασισμένη σε αντιδραστήρια MgO

Νέα τεχνολογία αποθείωσης για τη μείωση των SO x με θετικό καθαρό περιβαλλοντικό αντίκτυπο βασισμένη σε αντιδραστήρια MgO Νέα τεχνολογία αποθείωσης για τη μείωση των SO x με θετικό καθαρό περιβαλλοντικό αντίκτυπο βασισμένη σε αντιδραστήρια MgO LIFEPOSITIVEMgOFGD LIFE15 ENV/GR/000338 Δρ. Χ. Γιαννουλάκης, Ερευνητικό Κέντρο,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα LIFE: Δράση για το Κλίμα

Πρόγραμμα LIFE: Δράση για το Κλίμα Μέρος 2 Πρόγραμμα LIFE: Δράση για το Κλίμα Σπυριδούλα Ντεμίρη Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής Greek LIFE Task Force ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ Λευκωσία, 13 Δεκεμβρίου 2018 Το πρόγραμμα LIFE στην Ελλάδα Από την

Διαβάστε περισσότερα

Πριν συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο, σας παρακαλούμε να διαβάσετε την εισαγωγική σελίδα.

Πριν συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο, σας παρακαλούμε να διαβάσετε την εισαγωγική σελίδα. Δημόσια διαβούλευση για την ενδιάμεση αξιολόγηση του προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (COSME) (2014 2020) Τα πεδία με αστερίσκο () είναι υποχρεωτικά.

Διαβάστε περισσότερα

4 ο Ενημερωτικό Δελτίο

4 ο Ενημερωτικό Δελτίο 4 ο Ενημερωτικό Δελτίο Μάρτιος 2018 (ελληνική έκδοση) http://www.interregeurope.eu/cesme Εισαγωγή Το έργο Κυκλική Οικονομία για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (Circular Economy for SMEs CESME) ξεκίνησε

Διαβάστε περισσότερα

URBACT III. Ένα πρόγραμμα δικτύωσης αφιερωμένο στις Ευρωπαϊκές πόλεις

URBACT III. Ένα πρόγραμμα δικτύωσης αφιερωμένο στις Ευρωπαϊκές πόλεις URBACT III Ένα πρόγραμμα δικτύωσης αφιερωμένο στις Ευρωπαϊκές πόλεις Δίκτυο Αστικής Ανάπτυξης Εργαστήριο για τις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Αθήνα, 1 & 2 Ιουνίου 2017 Νατάσα Ζαρκοπούλου Ειδική

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη»

Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη» Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη» Δημαρχείο Θεσσαλονίκης 13 Μαρτίου 2014 Θέμα: «Η ανάγκη για οριζόντια τεχνική υποστήριξη των Ελληνικών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Ιούλιο 2011.

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Ιούλιο 2011. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 210.32.59.197 - FAX 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΕ ΙΔΡΥΜΑΤΑ-ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για τον μήνα Σεπτέμβριο 2012 - Πηγή Eurostat -

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για τον μήνα Σεπτέμβριο 2012 - Πηγή Eurostat - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΑ 2014-2020 Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής. ρ Μαρία Κωστοπούλου

ΕΣΠΑ 2014-2020 Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής. ρ Μαρία Κωστοπούλου ΕΣΠΑ 2014-2020 Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής ρ Μαρία Κωστοπούλου Προϊσταμένη Μονάδας Α Στρατηγικής και παρακολούθησης πολιτικών Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (ΤΑΠΤοΚ) ΜΕ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΤ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2014-2020 ΕΝΤΥΠΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία

Ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία Ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία Η ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία είναι εκείνο το εργαλείο της πολιτικής σε θέματα συνοχής που αποσκοπεί στην επίλυση διασυνοριακών προβλημάτων και στην από κοινού ανάπτυξη των

Διαβάστε περισσότερα

Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δρ. Ράλλης Γκέκας Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΕΔΕ Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Δημάρχων & Δημοτικών Συμβούλων Πρόγραμμα Επιμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Καταγραφή δημοσιότητας στα ηλεκτρονικά μέσα. Έκθεση αναφοράς για την Δράση C.2 Φεβρουάριος Greek LIFE Task Force

Καταγραφή δημοσιότητας στα ηλεκτρονικά μέσα. Έκθεση αναφοράς για την Δράση C.2 Φεβρουάριος Greek LIFE Task Force Καταγραφή δημοσιότητας στα ηλεκτρονικά μέσα Έκθεση αναφοράς για την Δράση C.2 Φεβρουάριος 2018 Greek LIFE Task Force 1 Περιεχόμενα Περιγραφή 3 Description...4 1. Δημοσιεύματα..... 5 1.1 Θέμα: Ίδρυση και

Διαβάστε περισσότερα

Υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες υποστήριξης καινοτομίας προς ΜμΕ. Δρ. Μαρία Μακριδάκη

Υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες υποστήριξης καινοτομίας προς ΜμΕ. Δρ. Μαρία Μακριδάκη Υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες υποστήριξης καινοτομίας προς ΜμΕ Δρ. Μαρία Μακριδάκη Μεταφορά Τεχνολογίας & Υποστήριξη Καινοτομίας στην Πράξη 28 χρόνια εμπειρίας στη Μεταφορά Τεχνολογίας 2 Γεφυρώνοντας

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική συνοχής και η ενεργειακή πρόκληση: ενίσχυση των αποτελεσµάτων στις περιφέρειες της ΕΕ

Πολιτική συνοχής και η ενεργειακή πρόκληση: ενίσχυση των αποτελεσµάτων στις περιφέρειες της ΕΕ IP/08/267 Βρυξέλλες, 20 Φεβρουαρίου 2008 Πολιτική συνοχής και η ενεργειακή πρόκληση: ενίσχυση των αποτελεσµάτων στις περιφέρειες της ΕΕ Η κα Danuta Hübner, Επίτροπος αρµόδια για θέµατα περιφερειακής πολιτικής,

Διαβάστε περισσότερα

WIDER Green Growing of SMEs:

WIDER Green Growing of SMEs: WIDER Green Growing of SMEs: Πράσινη Ανάπτυξη των ΜΜΕ: Καινοτομία και Ανάπτυξη στον Τομέα της Ενέργειας στην Περιοχή της Μεσογείου Μαρία Τσαρμποπούλου Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Ίδρυση και Λειτουργία της Ελληνικής Ομάδας Κρούσης για το Πρόγραμμα LIFE για την περίοδο «LIFE14 CAP/GR/ GR LTF»

Ίδρυση και Λειτουργία της Ελληνικής Ομάδας Κρούσης για το Πρόγραμμα LIFE για την περίοδο «LIFE14 CAP/GR/ GR LTF» Ίδρυση και Λειτουργία της Ελληνικής Ομάδας Κρούσης για το Πρόγραμμα LIFE για την περίοδο 2014-2017 «LIFE14 CAP/GR/000003 GR LTF» ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Σύνολο: 1.304.708 Χρηματοδότηση Ε.Ε.: 953.600 ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ το 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ το 2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ το 2013 Ατυχήματα στην Ελλάδα Σε 3.828 ανήλθε το 2013 ο αριθμός των ατυχημάτων από αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ»

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ» ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ» ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΠΑΤΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 Θέμα: «Η ανάγκη για έναν ολοκληρωμένο Ενεργειακό Σχεδιασμό στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 16 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

LIFE Δράση για το Κλίμα

LIFE Δράση για το Κλίμα LIFE 2014-2020 Δράση για το Κλίμα Κέλλη Κολιγιώργα, GR LTF Εμπειρογνώμονας Επικοινωνίας για το Περιβάλλον kkoligiorga@prasinotameio.gr 2105241903, εσωτ.122 Σπυριδούλα Ντεμίρη, GR LTF Εμπειρογνώμονας Κλιματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Σεπτέμβριο Πηγή Eurostat -

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Σεπτέμβριο Πηγή Eurostat - Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝ.ΕΜ.Υ - Ε.Σ.Ε.Ε. Τρίτη 26 Απριλίου 2011

ΙΝ.ΕΜ.Υ - Ε.Σ.Ε.Ε. Τρίτη 26 Απριλίου 2011 Τρίτη 26 Απριλίου ΙΝ.ΕΜ.Υ - Ε.Σ.Ε.Ε. ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωζώνης (17) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), για τον Φεβρουάριο, με χώρες εκτός αυτής (Ε.Ε.) - Eurostat Η πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερος πυλώνας της ΚΓΠ: η πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη

Δεύτερος πυλώνας της ΚΓΠ: η πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη Δεύτερος πυλώνας της ΚΓΠ: η πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη Η τελευταία μεταρρύθμιση της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ) διατήρησε την διάρθρωση σε δύο πυλώνες της εν λόγω πολιτικής ενώ η αγροτική

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδοτικές ευκαιρίες της Προγραμματικής Περιόδου για την υλοποίηση δράσεων για την Αειφόρο Ενέργεια

Χρηματοδοτικές ευκαιρίες της Προγραμματικής Περιόδου για την υλοποίηση δράσεων για την Αειφόρο Ενέργεια Χρηματοδοτικές ευκαιρίες της Προγραμματικής Περιόδου 2014 2020 για την υλοποίηση δράσεων για την Αειφόρο Ενέργεια Αθήνα, 11 Ιουλίου 2017 ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΔΟΜΗ ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ TOMEA EΝΕΡΓΕΙΑΣ Προγραμματική περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ Ε.Π. ΔΕΠΙΝ

Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ Ε.Π. ΔΕΠΙΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ 2 Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ Ε.Π. ΔΕΠΙΝ 2007-2013. (ΛΟΥΤΡΑΚΙ 20/03/2009) Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΗΜΕΔΑΠΕΣ Α.Ε. ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΑΨΕΙ Σ.Α.Δ.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΗΜΕΔΑΠΕΣ Α.Ε. ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΑΨΕΙ Σ.Α.Δ. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΗΜΕΔΑΠΕΣ Α.Ε. ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΑΨΕΙ Σ.Α.Δ.Φ. ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ Δ.Ο.Σ. (Α ) Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Συγκρότηση Εθνικού Περιβαλλοντικού Δικτύου Ε.ΠΕ.ΔΙ. (Κ.Υ.Α με αρ / , άρθρο 3, παρ.4)

ΘΕΜΑ: Συγκρότηση Εθνικού Περιβαλλοντικού Δικτύου Ε.ΠΕ.ΔΙ. (Κ.Υ.Α με αρ / , άρθρο 3, παρ.4) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ Ταχ. Δ/νση : Ευρυτανίας και Ιτέας 2 Ταχ. Κωδ. : 115 23 Αθήνα Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Δυνατότητες χρηματοδότησης των ΣΔΑΕ σε Περιφερειακό Επίπεδο: Παραδείγματα

Δυνατότητες χρηματοδότησης των ΣΔΑΕ σε Περιφερειακό Επίπεδο: Παραδείγματα Δυνατότητες χρηματοδότησης των ΣΔΑΕ σε Περιφερειακό Επίπεδο: Παραδείγματα Ειρήνη Σκουλά ΕΠΤΑ Σύμβουλοι - Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων SEAP-PLUS: Adding to SEAP more participants, more content across

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ρόλος των πόλεων στην ολοκληρωμένη περιφερειακή ανάπτυξη» «The role of cities in integrated regional development»

«Ο ρόλος των πόλεων στην ολοκληρωμένη περιφερειακή ανάπτυξη» «The role of cities in integrated regional development» «Ο ρόλος των πόλεων στην ολοκληρωμένη περιφερειακή ανάπτυξη» «The role of cities in integrated regional development» Ένα νέο ποιοτικό χαρακτηριστικό που κυριαρχεί στην πολιτική πρακτική της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

PARACTION ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΖΩΝΩΝ & ΝΗΣΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

PARACTION ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΖΩΝΩΝ & ΝΗΣΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΖΩΝΩΝ & ΝΗΣΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 1 Αποτελεί κατ εξοχή «εσωτερική ως προς τη στεριά Περιφέρεια» της

Διαβάστε περισσότερα