Περιεχομενα. Εισαγωγή στην πρακτική εφαρμογή του διαλογισμού Μάθημα 3 Ενίσχυση της Συνειδητότητας της Ψυχής

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Περιεχομενα. Εισαγωγή στην πρακτική εφαρμογή του διαλογισμού...21. Μάθημα 3 Ενίσχυση της Συνειδητότητας της Ψυχής"

Transcript

1 Περιεχομενα Πρόλογος...10 Εισαγωγή...14 Μάθημα 1 Τι είναι ο Διαλογισμός; Εισαγωγή στην πρακτική εφαρμογή του διαλογισμού...21 Μάθημα 2 Ποιος είμαι; Ανακάλυψη εκ νέου της αληθινής ταυτότητας και φύσης του εαυτού...43 Μάθημα 3 Ενίσχυση της Συνειδητότητας της Ψυχής Η πρακτική εφαρμογή του διαλογισμού...65 Μάθημα 4 Όψεις της Συνειδητότητας Η διαμόρφωση της προσωπικότητας και η κατανόηση της σχέσης νου, διάνοιας και σαμσκάρα...93 Μάθημα 5 Η Επιστροφή στο Σπίτι Κατανόηση και εξερεύνηση των διαφόρων επιπέδων συνειδητότητας...117

2 Μάθημα 6 Η Επανένωση με την Πηγή Αποκατάσταση και καλλιέργεια της σιωπηλής σχέσης αγάπης με τον Θεό Μάθημα 7 Οι Νόμοι και η Φιλοσοφία του Κάρμα Κατανόηση των φυσικών νόμων που διέπουν το νοητικό και φυσικό σύμπαν της δράσης Μάθημα 8 Η Παγκόσμια Θεατρική Παράσταση Κατανόηση της ιστορίας και της γεωγραφίας του χρόνου Μάθημα 9 Το Δέντρο της Ζωής Πνευματική κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εξελίχθηκε ο χορός της ζωής επάνω στη Γη Μάθημα 10 Και το επόμενο βήμα; Ένας Πνευματικός Τρόπος Ζωής Πηγή του Προγράμματος Διαλογισμού Ράτζα Γιόγκα και τρόποι για να υποστηρίξετε το διαλογισμό και την πνευματική σας ανάπτυξη με τον σωστό τρόπο ζωής Σημειώσεις...274

3 10 Πρόλογος Εισαγωγικό Πρόγραμμα Διαλογισμού Καλώς ήρθατε στο Εισαγωγικό Πρόγραμμα Διαλογισμού Ράτζα Γιόγκα. Στόχος αυτού του βιβλίου είναι να σας μυήσει στην τέχνη και την πρακτική του διαλογισμού, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για μια περαιτέρω πνευματική εξέλιξη. Η συγκεκριμένη μέθοδος διαλογισμού και πνευματικής ανάπτυξης αποτελεί πυρήνα της διδασκαλίας του Παγκόσμιου Πνευματικού Πανεπιστημίου Βράχμα Κουμάρις εδώ και περισσότερο από εξήντα χρόνια, και σήμερα εφαρμόζεται καθημερινά από 450 χιλιάδες ανθρώπους σε ογδόντα έξι χώρες. Ο διαλογισμός δεν είναι τόσο δραστηριότητα όσο εμπειρία Δεν είναι τόσο επίτευγμα όσο διαδικασία Δεν είναι τόσο η άφιξη σε έναν προορισμό όσο ένα διαρκές εσωτερικό ταξίδι Αφιερώστε στον εαυτό σας όσο χρόνο χρειάζεται, αντιμετωπίστε τις δυσκολίες με υπομονή και μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να είστε πάντα προετοιμασμένοι να επιστρέψετε στα πρώτα μαθήματα που αναφέρονται στην πραγματική ταυτότητα του Εαυτού, η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των πάντων.

4 11 Το Παγκόσμιο Πνευματικό Πανεπιστήμιο Βράχμα Κουμάρις Το Παγκόσμιο Πνευματικό Πανεπιστήμιο Βράχμα Κουμάρις είναι διεθνής εκπαιδευτικός οργανισμός, ο οποίος διαθέτει πάνω από κέντρα σε περισσότερες από ογδόντα χώρες. Το πανεπιστήμιο προσφέρει ευρύ φάσμα μαθημάτων και σεμιναρίων, που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν πλήρως το πνευματικό και νοητικό δυναμικό τους. Εδώ και περισσότερο από εξήντα χρόνια, το συγκεκριμένο πρόγραμμα Διαλογισμού Ράτζα Γιόγκα αποτελεί κύριο μάθημα και πυρήνα της διδασκαλίας του πανεπιστημίου. Οι πνευματικές επιγνώσεις και ιδέες αυτού του προγράμματος διατυπώθηκαν από τον ιδρυτή του πανεπιστημίου, τον Βράχμα Μπάμπα, μεταξύ 1937 και Ο Βράχμα Μπά μπα αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην υπηρεσία των άλλων. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς ο ίδιος δεν ήθελε να αυτοαποκαλείται γκουρού, θεωρείτο όργανο που εξέφραζε με λόγια και πράξεις τις θεμελιώδεις παγκόσμιες αλήθειες, οι οποίες υπερβαίνουν και, ταυτόχρονα, ενοποιούν όλες τις θρησκευτικές και ηθικές φιλοσοφίες. Το σημαντικότερο, ίσως, κληροδότημά του ήταν η διδαχή του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να εφαρμόσουμε και να ενσωματώσουμε αυτές τις αλήθειες στις σύγχρονες συνθήκες ζωής, βελτιώνοντας έτσι αισθητά τις ανθρώπινες σχέσεις. Το πανεπιστήμιο έχει ως στόχο την υπηρεσία της παγκόσμιας κοινότητας και δεν χρεώνει αντίτιμο για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει ή για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει. Χρηματοδοτείται από εθελοντικές εισφορές.

5 12 Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο Κάθε μάθημα περιλαμβάνει συγκεκριμένες διδασκαλίες του Συστήματος Διαλογισμού Ράτζα Γιόγκα, με συμπληρωματικές πρακτικές ασκήσεις διαλογισμού, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τη μέθοδο και τις θεμελιώδεις αρχές της. Σας συμβουλεύουμε να μελετάτε αργά και προσεκτικά κάθε μάθημα, ώστε να αφομοιώνετε τις πληροφορίες, να αφιερώνετε τον απαραίτητο χρόνο στις ασκήσεις και να αρχίσετε να βιώνετε τη θετική επίδρασή τους στη ζωή σας. Στο τέλος κάθε μαθήματος υπάρχει ένα ημερολόγι ο με ασκήσεις που βοηθούν στη βαθύτερη κατανόηση των διδασκαλιών μέσα από μια διαδικασία προσωπικού στοχασμού και καταγραφής της προόδου σας. Οι παρακάτω υποδείξεις θα σας βοηθήσουν στη μελέτη σας: Σας συμβουλεύουμε να διαβάσετε αυτό το βιβλίο με διαφορετικό τρόπο, και όχι με τον τρόπο που διαβάζετε άλλα βιβλία. Σας συνιστούμε να μη βιάζεστε και να προσπαθείτε να μελετάτε τις πληροφορίες που διαβάζετε. Αρχικά, μπορεί να θέλετε να διατρέξετε κάποιο μάθημα για να κατανοήσετε την κεντρική ιδέα της διδασκαλίας του. Στη συνέχεια, ωστόσο, θα πρέπει να το μελετήσετε από την αρχή, βήμα προς βήμα, εκτελώντας προσεκτικά τις ασκήσεις. Έπειτα, όταν θα νιώσετε έτοιμοι, φροντίστε να θέσετε σε εφαρμογή όλα όσα μάθατε. Κάθε κεφάλαιο απαιτεί σχολαστική μελέτη και εξάσκηση στις ασκήσεις διαλογισμού, προκειμένου να εμπεδωθεί και να αφομοιωθεί. Σας συμβουλεύουμε να διαβάζετε ένα μάθημα κάθε εβδομάδα. Στη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, το μάθημα θα πρέπει να μελετάται καθημερινά. Όταν βρίσκετε λίγο ελεύθερο χρόνο μέσα στην ημέρα, εστιάστε και στοχαστείτε πάνω σε ένα-δύο σημεία του μαθήματος που μελετάτε την εκάστοτε εβδομάδα. Αφιερώστε χρόνο στην εφαρμογή των τεχνικών διαλογισμού, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα (αν είναι δυνατόν νωρίς το πρωί και προτού κοιμηθείτε το βράδυ).

6 13 Στο τέλος κάθε μαθήματος, θα βρίσκετε: Μια υποενότητα με Συχνές Ερωτήσεις και απαντήσεις που μπορεί να καλύπτουν κάποιες από τις απορίες σας. Ένα ημερολόγιο με ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα και βαθύτερα το εκάστοτε μάθημα. Μια προσωπική εμπειρία κάποιου ανθρώπου που ωφελήθηκε από το Διαλογισμό Ράτζα Γιόγκα. Έχετε απορίες; Αν αυτή είναι η πρώτη σας επαφή με το Διαλογισμό Ράτζα Γιόγκα και νιώθετε ότι χρειάζεστε βοήθεια, ένας έμπειρος διαλογιστής θα χαρεί να σας στείλει μια προσωπική απάντηση στις ερωτήσεις σας. Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία να κατανοήσετε κάθε πτυχή, τόσο της θεωρίας όσο και των πρακτικών μεθόδων που συνιστούν αυτό το πρόγραμμα. Παρακαλείστε να στείλετε το ηλεκτρονικό σας μήνυμα στη διεύθυνση αναφέροντας την ερώτησή σας, τη χώρα σας και τη μητρική σας γλώσσα.

7 14 Εισαγωγή Γιατί να Επιλέξετε το Διαλογισμό Ράτζα Γιόγκα; Πώς Μπορείτε να Ωφεληθείτε από Αυτό το Πρόγραμμα Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο διαλογισμός αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο σχεδόν όλων των σημαντικών πνευματικών παραδόσεων και ατραπών γνώσης και σοφίας. Ο διαλογισμός υπήρξε ανέκαθεν ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να εξερευνήσουμε και να κατανοήσουμε το μυστήριο και την ομορφιά του πνεύματός μας, για να καλλιεργήσουμε τον πραγματικό εαυτό μας και να αντιληφθούμε το νόημα και το σκοπό της ζωής μας. Υπήρξε, επίσης, η πρώτη και σημαντικότερη γέφυρα για την αποκατάσταση της σχέσης μας με το Θείο. Οι άνθρωποι μαθαίνουν να διαλογίζονται για διαφόρους λόγους. Πολλοί διαλογίζονται για να μπορέσουν να αποκτήσουν εσωτερική γαλήνη, άλλοι αντιλαμβάνονται το διαλογισμό ως μέρος της αναζήτησης της αλήθειας και της γνώσης, ενώ κάποιοι ελπίζουν ότι ο διαλογισμός θα τους βοηθήσει να ανακαλύψουν το Γκράαλ της ευτυχίας. Ο διαλογισμός μπορεί να ικανοποιήσει όλες αυτές τις επιθυμίες. Ωστόσο, είναι διαδεδομένη η εσφαλμένη αντίληψη ότι μπορούμε να μάθουμε να διαλογιζόμαστε παρακολουθώντας απλώς μια διάλεξη ή διαβάζοντας ένα βιβλίο. Παρόλο που είναι δυνατόν να κατανοήσουμε σε νοητικό επίπεδο τη διαδικασία και τα αποτελέσματα του διαλογισμού, δεν μπορούμε να βιώσουμε τα οφέλη του αν δεν αποκτήσουμε άμεση εμπειρία εφαρμόζοντας τις πρακτικές διαλογισμού σε καθημερινή βάση. Αυτό το πρόγραμμα διαλογισμού είναι δομημένο με τέτοιον τρόπο ώστε να διευκολύνει αυτή την εμπειρία. Γι αυτό σας συστήνουμε να αφιερώνετε τουλάχιστον μία εβδομάδα σε κάθε μάθημα, προτού προχωρήσετε στο επόμενο.

8 15

9 16 Τα Πνευματικά και Σωματικά Οφέλη του Διαλογισμού Ο διαλογισμός μάς βοηθά να έρθουμε σε επαφή με την άπειρη φύση του νου μας, πράγμα που καθίσταται δυνατόν μόνο όταν απελευθερωνόμαστε από τους ανεξέλεγκτους νοερούς διαλόγους μας. Κατά τη διαδικασία απελευθέρωσης του μυαλού μας από τον εσωτερικό θόρυβο, αρχίζουμε να κατανοούμε βαθύτερα τη σχέση ανάμεσα στον συνειδητό και τον ασυνείδητο νου μας. Ελέγχουμε ευκολότερα τα συναισθήματά μας, ενώ, παράλληλα, ενισχύεται η διαισθητική μας ικανότητα. Τα σημαντικότερα οφέλη είναι η επίτευξη ενός αυξανόμενου αισθήματος πληρότητας και ικανοποίησης, καθώς και ενός ανώτερου επιπέδου συγκέντρωσης, δημιουργικότητας και επικοινωνίας. Αυτά τα στοιχεία, με τη σειρά τους, αποτελούν θεμέλια, τόσο της προσωπικής ευημερίας μας όσο και των αρμονικών μας σχέσεων με τους άλλους. Ένα θέμα που επανεμφανίζεται συχνά στη διάρκεια αυτού του προγράμματος είναι ο σημαντικός ρόλος που παίζει η αναγνώριση της πραγματικής πνευματικής μας ταυτότητας, καθώς και η κατανόηση ότι διαθέτουμε μια έμφυτη γαλήνη και αισιοδοξία, ανεξάρτητα από τα συναισθήματα που μπορεί να βιώνουμε σήμερα. Ο θυμός, ο φόβος και η θλίψη είναι αφύσικα συναισθήματα, τα οποία μαθαίνουμε να βιώνουμε στη διάρκεια της ζωής μας. Ο διαλογισμός μάς βοηθά να εντοπίσουμε τις ρίζες όλων των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων, να «σβήσουμε» τις γνώσεις που σχετίζονται με τις αιτίες τους, να θεραπεύσουμε αυτές τις αιτίες και να ανακαλύψουμε ξανά την εσωτερική μας γαλήνη, ώστε να μπορούμε να βιώνουμε τα αισθήματα της πληρότητας και της ικανοποίησης σε όλες τις καταστάσεις. Καθώς περιβαλλόμαστε από έναν εξαιρετικά φορτισμένο και διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, δυσκολευόμαστε να αφιερώσουμε την προ σοχή μας σε οτιδήποτε για αρκετή ώρα. Το στρες και η κόπωση ταλανί ζουν τον σύγχρονο άνθρωπο. Ο διαλογισμός αποτελεί μια ήπια επανεκπαίδευση του νου μας στην τέχνη της συγκέντρωσης και μας δίνει την ευκαιρία να κοιτάξουμε βαθύτερα στα ήρεμα νερά της συνειδητότητάς μας, παραμένοντας παράλληλα συγκεντρωμένοι στην εκάστοτε εξωτερική

10 δραστηριότητά μας. Η δημιουργική μας ικανότητα ξεκινά από τον καμβά του ίδιου μας του νου. Σε αυτό τον καμβά ζωγραφίζουμε το υπέροχο πανόραμα της ζωής μας. Ο διαλογισμός μάς βοηθά να απομακρυνθούμε από τον καμβά και να επιλέξουμε συνειδητά τι θέλουμε να γίνουμε, να κάνουμε και να επιτύχουμε. Οποιοιδήποτε περιορισμοί της δημιουργικής μας ικανότητας έχουν επιβληθεί στον εαυτό μας από εμάς τους ίδιους. Ο διαλογισμός μπορεί να γκρεμίσει αυτά τα φράγματα και τα εμπόδια που έχουμε χτίσει μέσα μας, ώστε να επιτρέψει στο δυναμικό μας να αναπτυχθεί. Τα οφέλη και τα αποτελέσματα της πρακτικής εφαρμογής του διαλογισμού καθίστανται τελικά εμφανή στις διαπροσωπικές σχέσεις μας. Καθώς η εσωτερική γαλήνη και η θετική στάση μας αποκαθίστανται με την τακτική εξάσκηση, ο διαλογισμός μάς βοηθά να διαμορφώνουμε την ενέργεια που μοιραζόμαστε με τους άλλους. Σταδιακά, γίνεται ολοένα και ευκολότερο να επιλύουμε τις συγκρούσεις, να παραμένουμε ανοιχτοί, να επικοινωνούμε ειλικρινά με τους άλλους και, τελικά, να βοηθάμε τους άλλους χάρη στην ποιότητα της συντροφιάς που μπορούμε να τους προσφέρουμε. Η συστηματική εφαρμογή των τεχνικών διαλογισμού επιφέρει, επίσης, πολλά σωματικά οφέλη. Τυγχάνει πλέον αποδεδειγμένο και ευρέως αποδεκτό ότι ο διαλογισμός ηρεμεί και χαλαρώνει βαθιά το νευρικό σύστημα, εξισορροπώντας τις σωματικές ενέργειες, επιτρέποντας στο σώμα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και, παράλληλα, βελτιώνοντας την ικανότητα αυτοΐασης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αρτηριακής πίεσης, αύξηση της ζωτικότητας, βελτίωση των συνθηκών ύπνου και της ικανότητας ελέγχου του πόνου. 17

11 18 Μ Α Θ Η Μ Α Ε Ν Α Τ ι ε ί ν α ι ο Δ ι α λ ο γ ι σ μ ό ς ;

12 19 Τα Πνευματικά Οφέλη Ο διαλογισμός βελτιώνει την επίγνωση, τόσο του νου όσο και του σώματός μας. Έτσι, μαθαίνουμε να ακούμε τα μηνύματά τους, ενώ γίνεται ολοένα και ευκολότερο να αναγνωρίζουμε και να ικανοποιούμε τις ανάγκες τους. Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία αυτού του προγράμματος είναι η κατανόηση της πραγματικής φύσης του πνεύματος και, ταυτόχρονα, η άμεση πνευματική εμπειρία που προσφέρει. Σε αυτό το πλαίσιο, η πνευματικότητα δεν θα πρέπει να συγχέεται με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Θεμελιώδης σκοπός της πνευματικής γνώσης, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, είναι να σας βοηθήσει να δείτε και να κατανοήσετε τον εαυτό σας όπως ακριβώς είναι, ένα πνευματικό ον, και να ανακαλύψετε ξανά τις έμφυτες πνευματικές αρετές σας τη γαλήνη, την αγάπη, την ευτυχία και τη δύναμη όχι ως ιδέες, σε νοητικό επίπεδο, αλλά ως πραγματικές εμπειρίες, σε πρακτικό επίπεδο. Η ονομασία Ράτζα Γιόγκα έχει δύο σημασίες: α) «Βασιλική Γιόγκα, η γιόγκα μέσω της οποίας γίνομαι βασιλιάς, κυρίαρχος του εαυτού μου β) «Υπέρτατη Ένωση» ή «Ένωση με το Υπέρτατο». Αυτή η δεύτερη όψη της Ράτζα Γιόγκα αφορά την εκ νέου ανακάλυψη και ανάπτυξη μιας προσωπικής σχέσης με το Υπέρτατο, την Πηγή της τελειότητας, τον Θεό. Αξίζει να τονίσουμε ότι η Ράτζα Γιόγκα δεν αποτελεί θρησκευτικό κανάλι, αλλά, περισσότερο, παγκόσμια προσέγγιση της πνευματικής αφύπνισης και ανάπτυξης. Δεν αποκλείει ούτε απορρίπτει οποιαδήποτε θρησκευτική πεποίθηση ή πρακτική. Για την ακρίβεια, χιλιάδες μαθητές που παρακολουθούν τα προγράμματα των Κέντρων Διαλογισμού Βράχμα Κουμάρις σε ολόκληρο τον κόσμο, διαπίστωσαν ότι, τόσο η κατανόηση όσο και η πρακτική εφαρμογή του Διαλογισμού Ράτζα Γιόγκα, ενίσχυσε με θετικό τρόπο την κατανόηση των θρησκευτικών πεποιθήσεων και πρακτικών τους. Είτε θέλετε να μάθετε πώς να χαλαρώνετε ή να ενισχύετε τη συγκέντρωση και τη δημιουργική σας ικανότητα, είτε επιθυμείτε να ξεκινήσετε μια βαθύτερη αναζήτηση με σκοπό την πνευματική φώτιση, αυτό το πρόγραμμα μπορεί να ικανοποιήσει κάθε σας ανάγκη.

13

14 21 Μάθημα Τι είναι ο Διαλογισμός; Εισαγωγή στην πρακτική εφαρμογή του διαλογισμού π ο λ λ ο ί ά ν θ ρ ω π ο ι θεωρούν ότι ο διαλογισμός απευθύνεται αποκλειστικά στους μοναχούς που ζουν στα βουνά της Ανατολής. Για άλλους, ο διαλογισμός πυροδοτεί μια αναδρομή στην ξέφρενη δεκαετία του 60, την εποχή της χίπικης «αγάπης και ειρήνης» που συνοδευόταν από μια ριψοκίνδυνη κουλτούρα με μότο «Τα πάντα επιτρέπονται». Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι η λέξη διαλογισμός (meditation) προέρχεται από τo λατινικό mederi, που σημαίνει «θεραπεύω». Ο διαλογισμός θα μπορούσε αναμφισβήτητα να θεωρηθεί θεραπευτική διαδικασία σε πνευματικό, νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο με αποδεδειγμένα οφέλη στη σωματική υγεία. Αν είμαστε αρκετά έξυπνοι ώστε να αναγνωρίσουμε τις αρνητικές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματά μας (τα οποία, για πολλούς από εμάς, αποτελούν κυρίαρχες πλευρές της προσωπικότητάς μας) και αν παραδεχτούμε ότι το στρες δεν αποτελεί φυσιολογικό μέρος μιας ευτυχισμένης ζωής, τότε μπορούμε να δρέψουμε τους καρπούς που έχει να μας προσφέρει η συστηματική εφαρμογή του διαλογισμού και η ήπια θεραπευτική διαδικασία που αυτός ενεργοποιεί.

15 22 Μ Α Θ Η Μ Α Ε Ν Α Τ ι ε ί ν α ι ο Δ ι α λ ο γ ι σ μ ό ς ; Σύμφωνα με έναν από τους πιο απλούς ορισμούς του, ο διαλο γι σμός είναι «η σωστή χρήση του νου». Αρχικός στόχος του διαλογισμού δεν είναι να απαρνηθούμε τις σκέψεις μας, αλλά να αποκτήσουμε επίγνωση του νου μας, να κερδίσουμε τον έλεγχο της νοη τικής μας δραστηριότητας και να αρχίσουμε να παράγουμε ανώ τερες σκέψεις. Με τον καιρό και με την τακτική εξάσκηση, θα κα ταφέρουμε να επιβραδύνουμε το ρυθμό των σκέψεών μας και να επισκεπτόμαστε έναν εσωτερικό τόπο μέσα στην ίδια μας τη συνειδητότητα έναν τόπο όπου δεν υπάρχει συνειδητή σκέψη, πα ρά μόνο σιωπή. Ωστόσο, αρχικά, δεν χρειάζεται να είναι αυτός ο στόχος μας. Έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε με ταχείς ρυθμούς και, συχνά, να παράγουμε παράλογες σκέψεις. Αν προσπαθούσαμε να σταματήσουμε τις σκέψεις μας, θα ήταν σαν να πατούσαμε απότομα το φρένο ενός αυτοκινήτου που τρέχει με 130 χιλιόμετρα την ώρα. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί με τον εαυτό μας και να του δώσουμε όσο χώρο και χρόνο χρειάζεται για να μειώσει την ταχύτητά του και να βρει τον φυσικό εσωτερικό ρυθμό του. Σήμερα, υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις του διαλογισμού και πολ λές διαλογιστικές τεχνικές. Όλες οι φιλοσοφίες ή σχολές αναγνωρίζουν τη δύναμη και την επίδραση του νου, και πολλές μέθοδοι αποσκοπούν στον νοητικό έλεγχο. Οι περισσότερες από αυτές χρησιμοποιούν ασκήσεις συγκέντρωσης και προσήλωσης σε συγκεκριμένες ιδέες, αντικείμενα όπως λουλούδια και κεριά ή ακόμη και ήχους που ξεκινούν από μια σταθερή χροιά και καταλήγουν στη σιωπή. Άλλες τεχνικές στηρίζονται στην επανάληψη ενός μάντρα, το οποίο χρησιμεύει ως σημείο εστίασης του νου. Παρόλο που οι περισσότερες προσεγγίσεις συνιστούν την ακινησία του σώματος, ορισμένες τεχνικές στηρίζονται στον εν κινήσει διαλογισμό και στο συνειδητό περπάτημα. Στο διαλογισμό Ράτζα Γιόγκα δεν χρησιμοποιούνται εξωτερικά αντικείμενα, συγκεκριμένες σωματικές στάσεις ή μάντρα. Οι δύο βασικοί στόχοι του είναι να αποκαταστήσει

16 την άμεση εμπειρία και επίγνωση του εαυτού ως πνεύματος, καθώς και να αναδημιουργήσει τον αδιόρατο δεσμό μας με την πνευματική Πηγή. Μέσα από μια ήπια διαδικασία συνειδητοποίησης του εαυτού και επανασύνδεσης με το Απόλυτο, επέρχεται τελικά η φώτιση και η μεταμόρφωση του εαυτού. 1 Αν μπαίναμε στη διαδικασία να εξερευνήσουμε τα πραγματικά, βαθύτερα αίτια κάθε μορφής στρες, θα διαπιστώναμε ότι πίσω από τα διάφορα δυσάρεστα συναισθήματα κρύβονται οκνηρές και διαστρεβλωμένες σκέψεις. Στους περισσότερους αναπτυγμένους πολιτισμούς, κανείς δεν μας εξηγεί ότι ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Δεν διδασκόμαστε το μάθημα της εσωτερικής ευθύνης του εαυτού, το οποίο θα μας υπενθύμιζε ότι εμείς οι ίδιοι προκαλούμε το άγχος και το στρες στη ζωή μας, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και αντιδράμε στα ερεθίσματα του κόσμου και των άλλων. Απεναντίας, διδασκόμαστε ότι ευθύνονται οι άλλοι για τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Έτσι, προβάλλουμε το άγχος μας στους άλλους, με την ψευδαίσθηση ότι «εκείνοι» είναι υπεύθυνοι για τον πόνο μας. Κανείς δεν μας διδάσκει «πώς» να σκεφτόμαστε. Μας λένε μόνο «τι» να σκεφτόμαστε σε σχέση με τις προσλαμβάνουσες πληροφορίες, όχι όμως πώς να διαμορφώνουμε προσωπικές σκέψεις και προσωπικά συναισθήματα, ούτε πώς να αξιοποιούμε την εσωτερική σοφία και τις θεμελιώδεις αξίες που υπάρχουν στη συνείδηση κάθε ανθρώπινου πλάσματος. 2 Στον πυρήνα αυτού του προγράμματος, θα ανακαλύψετε την ευκαιρία να διδαχτείτε έναν ισχυρό και θετικό τρόπο σκέψης. Οι νέες σκέψεις σας θα συνδέονται με την αλήθεια, θα σας εξασφαλίζουν ευημερία και θα επηρεάζουν με τη θετική τους ενέργεια τους ανθρώπους που σας περιβάλλουν. Οι νέες σκέψεις σας θα σχετίζονται με το εκάστοτε πλαίσιο στο οποίο κινείστε, θα χρησιμοποιούν όλες τις ενέργειές σας με οικονομικό τρόπο και θα εξασφαλίζουν 23

17 24 Μ Α Θ Η Μ Α Ε Ν Α Τ ι ε ί ν α ι ο Δ ι α λ ο γ ι σ μ ό ς ; ότι τα αποτελέσματα κάθε αντίδρασής σας δεν θα προκαλούν αρνητικά συναισθήματα. Όταν κανείς δεν μας διδάσκει στα επίσημα εκπαιδευτικά μας συστήματα ότι οποιαδήποτε πνευματική ή ψυχική δυσφορία πηγάζει από το εσωτερικό της ίδιας μας της συνείδησης, είναι επόμενο να αδυνατούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε αρνητική κατάσταση ύπαρξης είναι αφύσικη και μαρτυρά ότι η συνείδησή μας βρίσκεται σε «κακή φόρμα». Ο διαλογισμός μάς επιτρέπει να επαναφέρουμε τη συνείδησή μας στην πραγματική, φυσική και πρωταρχική της κατάσταση. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη σταδιακή ενίσχυση της επίγνωσης του εαυτού, μέσα από την αφύπνιση και τη συνειδητοποίηση του πραγματικού εαυτού μας, μέσα από την εκ νέου ανακάλυψη των φυσικών εσωτερικών πηγών γαλήνης, δύναμης και αγάπης. Οι περισσότεροι από εμάς περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας έχοντας στραμμένη την επίγνωσή μας στους πάντες και τα πάντα γύρω μας. Αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα την απομύζηση της ενέργειάς μας, χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε. Ο διαλογισμός είναι η τέχνη ανάπτυξης της επίγνωσης του εαυτού. Μέσα από την καλλιέργεια της αυτεπίγνωσης, μπορούμε να χρησιμοποιούμε με

18 μεγαλύτερη επιδεξιότητα την ενέργειά μας πνευματική, ψυχική και σωματική έτσι ώστε να αυξάνουμε, αντί να εξαντλούμε, τους εσωτερικούς πόρους μας. Από πολλές απόψεις, ο διαλογισμός είναι απλώς η τέχνη της επίγνωσης του εαυτού. Ο διαλογισμός θα μπορούσε να θεωρηθεί, επίσης, ως μια εξερεύνηση της αλήθειας, που θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε ποιος και τι είστε πραγματικά. Κάτω από αυτό το πρίσμα, σκεφτείτε πως είστε επιστήμονας σε εργαστήριο. Το εργαστήριο είναι η ίδια σας η συνείδηση μόνο εσείς έχετε πρόσβαση σε αυτό το εργαστήριο και όλα σας τα πειράματα μπορούν να παραμείνουν άκρως απόρρητα, αν το επιθυμείτε! Αυτό το πρόγραμμα σας προσκαλεί να επισκεφθείτε το εργαστήριο της συνείδησής σας και να πειραματιστείτε για να ανακαλύψετε τι είναι αληθινό και τι δεν είναι αληθινό για εσάς. Θα πρέπει απλώς να είστε προσεκτικοί στο ακόλουθο σημείο: Αν η πρακτική εφαρμογή κάποιας διδασκαλίας ή τεχνικής μοιάζει να μην έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, μην οδηγηθείτε σε βιαστικές κρίσεις, ώστε να μην κάψετε τα χλωρά μαζί με τα ξερά! Η εξάσκηση, η επιμονή και η υπομονή ήταν απαραίτητες ιδιότητες όταν μαθαίναμε να κάνουμε ποδήλατο. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της εσωτερικής άσκησης, που τελείται μέσω του διαλογισμού. Η εξάσκηση και η υπομονή οδηγούν στην κορυφή. Καθώς θα βελτιώνεστε στην εφαρμογή των τεχνι κών διαλογισμού, καθώς θα αποκτάτε μεγαλύτερη επίγνωση του εαυτού και θα ανα καλύπτετε την εσωτερική γαλήνη, θα αρχίσετε επίσης να παρακολουθείτε την εκτύλιξη μιας πραγματικής ιστορίας. Δεν πρόκειται για μυθοπλαστικό αφήγημα, αλλά, απεναντίας, για αληθινή ιστορί α, που διαφοροποιεί σημαντικά τη Ράτζα Γιόγκα από όλες τις άλλες προσεγγίσεις του διαλογισμού και της πνευματικής αφύπνισης. Αυτή ακριβώς η διήγηση εξυψώνει τη Ράτζα Γιόγκα πάνω από το πλήθος των συνηθισμένων μεθόδων πνευματικής χαλάρωσης και την καθιστά οδηγό κατάλληλο για την εξερεύνηση των βαθύτερων 25

19 26 Μ Α Θ Η Μ Α Ε Ν Α Τ ι ε ί ν α ι ο Δ ι α λ ο γ ι σ μ ό ς ; πνευματικών περιοχών. Ο συνδυασμός της ιστορίας που αποκαλύπτεται στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος και της εφαρμογής των τεχνικών διαλογισμού, ρίχνει φως στα διαχρονικά ερωτήματα σχετικά με το σκοπό, το νόημα και τη σημασία, τόσο της ατομικής όσο και της συλλογικής ζωής μας. Αυτή η ιστορία θα ξεκινήσει αργότερα. Πρώτα, είναι απαραίτητο να κατανοήσετε και να αφομοιώσετε τις θεμελιώδεις επιγνώσεις σχετικά με τον εαυτό και έπειτα να αρχίσετε να εξασκείστε στο διαλογισμό, ώστε να αποκτήσετε άμεση γνώση και κατανόηση του εαυτού. Καθώς θα αναζητάτε απαντήσεις στα θεμελιώδη ερωτήματα «Ποιος είμαι, πού είμαι, γιατί βρίσκομαι εδώ, από πού έρχομαι και πού πάω;», είναι πολύ πιθανό να αποκτήσετε πολλές νέες επιγνώσεις σχετικά με το προσωπικό σας πνευματικό ταξίδι. Ωστόσο, η εφαρμογή των τεχνικών διαλογισμού μάλλον θα γεννήσει περαι τέρω πνευματικά ερωτήματα. Αυτό είναι καλό σημάδι, γιατί, στην πραγματικότητα, σε όλα τα αληθινά πνευματικά θέματα, οι ερωτήσεις είναι συχνά πιο σημαντικές από τις απαντήσεις. Αν και όποτε προκύψουν ερωτήματα, αφιερώστε λίγο χρόνο στην αποσαφήνιση κάθε ερωτήματος και έπειτα αφήστε τη σκέψη να φύγει. Απελευθερώστε τη σκέψη. Ποτέ μην αγωνίζεστε να βρείτε απαντήσεις. Για την ακρίβεια, ποτέ μην αγωνίζεστε. Θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε πόσο γρήγορα το υποσυνείδητό σας θα σας προσφέρει την ενόραση και την καθοδήγηση που χρειάζεστε σε κάθε στάδιο. Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε, τα γνωρίζετε ήδη, μόνο που δεν τα συνειδητοποιείτε. Ορισμένες φορές, όταν προσπαθείτε να λύσετε ένα σταυρόλεξο, μπορεί να βασανίζετε το μυαλό σας για αρκετή ώρα αναζητώντας τη σωστή απάντηση, ώσπου τελικά αποφασίζετε να προχωρήσετε στην επόμενη ερώτηση. Αργότερα μέσα στην ημέρα, ενώ ασχολείστε με κάποια άλλη δραστηριότητα, η λέξη που ψάχνατε ξεπηδά ξαφνικά στο νου σας. Δεν αναζητούσατε συνειδητά την απάντηση, αλλά ο νους σας συνέχιζε να διεξάγει την

20 έρευνά του σε ένα άλλο επίπεδο. Ο διαλογισμός ανοίγει το θησαυροφυλάκιο του υποσυνειδήτου σας και σας προσφέρει πρόσβαση στην ίδια σας την καρδιά, τον πυρήνα της συνείδησής σας όπου κρύβεται όλη η σοφία σας. Θα σας μιλήσει απευθείας, ίσως όχι στις καταλληλότερες στιγμές, πιθανώς όταν θα είστε περισσότερο συγκεντρωμένοι και ήρεμοι, ώστε να μπορέσετε να αναγνωρίσετε το κάλεσμά του. Μία από τις φωνές του λέγεται διαίσθηση. Η διαίσθησή μας λατρεύει το διαλογισμό. Όλοι γνωρίζουμε πλέον τον όρο «ψυχοσωματική επίδραση». Έχει αναγνωριστεί, άμεσα ή έμμεσα, ότι πολλές σωματικές παθήσεις έχουν τις ρίζες τους στη νοητική ασθένεια (αρνητική σκέψη). Στο στοιχειώδες επίπεδο εφαρμογής του, ο διαλογισμός είναι μέσο που εξασφαλίζει ότι ο νους μας θα δημιουργεί μόνο χαλαρές, ήρεμες, γαλήνιες και θετικές σκέψεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποφεύγουμε τις προκλήσεις της σύγχρονης ζωής, που δεν εμπνέουν πάντα ήρεμες και θετικές σκέψεις. Σημαίνει ότι μπορούμε να μάθουμε να εξαλείφουμε τις αρνητικές σκέψεις που μας προκαλούν αναστάτωση και να αποκαθιστούμε ένα θετικό εσωτερικό νοητικό περιβάλλον, ανεξάρτητα από εξωτερικά γεγονότα και συνθήκες. Με τη σειρά τους, αυτές οι συνθήκες δημιουργούν τη βάση για την ανάπτυξη του αυτοελέγχου, της αυτοεκτίμησης και του αυτοσεβασμού, που αποτελούν θεμέλια της αυτοπεποίθησης και του απαραίτητου δυναμισμού στις σχέσεις μας. Όπως είδαμε νωρίτερα, σκοπός του διαλογισμού δεν είναι να σταματήσουμε τις σκέψεις μας, πράγμα που θα ήταν αφύσικο σε αυτό το στάδιο, αλλά να αρχίσουμε να παράγουμε μια θετική ροή σωστών, θετικών σκέψεων, οι οποίες θα βασίζονται στην ορθή κατανόηση του εαυτού. Το πρώτο βήμα στην εκμάθηση του διαλογισμού είναι η χαλάρωση, τόσο του σώματος όσο και του νου, και η απελευθέρωσή τους από οποιουσδήποτε περισπασμούς. Όταν κάνουμε τη διάκριση μεταξύ νου και ύλης, σώματος και ψυχής, ανθρώπου και ύπαρξης, 27

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 29.05.2015 Ερωτήματα που μας απασχολούν Τι κάνουμε όταν αμφιβάλλουμε για το αν θα τα καταφέρουμε να κρατήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

14η εβδομάδα Γίνε διάφανος η εβδομάδα Να τολμάς και πάλι και ξανά η εβδομάδα Κάθε αποτέλεσμα είναι καλό αποτέλεσμα...

14η εβδομάδα Γίνε διάφανος η εβδομάδα Να τολμάς και πάλι και ξανά η εβδομάδα Κάθε αποτέλεσμα είναι καλό αποτέλεσμα... Περιεχόμενα Εισαγωγή...13 Πώς να χρησιμοποιήσεις αυτό το βιβλίο...17 1η εβδομάδα Αφουγκράσου την πληροφόρηση...21 2η εβδομάδα Άδειασε το ποτήρι σου...23 3η εβδομάδα Η μοναξιά είναι ευλογία...25 4η εβδομάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΖΩΗΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΖΩΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΖΩΗΣ F T A Method Μανώλης Ισχάκης Οδηγίες Χρήσης & Εφαρμογής Δηλώσεων : Επίλεξε μια από τις Δηλώσεις που περιλαμβάνονται παρακάτω και επανέλαβε τις λέξεις κάθε

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΜΕΝΗ ΨΥΧΗ. του Ρατζίντερ Σινγκ Απόσπασμα από το βιβλίο: «Διαλογισμός για την Ενδυνάμωση της Ψυχής σας»

Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΜΕΝΗ ΨΥΧΗ. του Ρατζίντερ Σινγκ Απόσπασμα από το βιβλίο: «Διαλογισμός για την Ενδυνάμωση της Ψυχής σας» Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΜΕΝΗ ΨΥΧΗ του Ρατζίντερ Σινγκ Απόσπασμα από το βιβλίο: «Διαλογισμός για την Ενδυνάμωση της Ψυχής σας» Μέσα μας υπάρχουν περισσότερα πλούτη απ ό,τι μπορούμε ποτέ να συσσωρεύσουμε σ αυτή τη Γη.

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Ξένων Γλωσσών

Κέντρο Ξένων Γλωσσών Κέντρο Ξένων Γλωσσών Αυτή η περίοδος για τους κηδεμόνες των μαθητών/τριών είναι περίοδος σχολαστικής αναζήτησης και έρευνας. Είναι περίοδος άγχους ποιο Κέντρο Ξένων Γλωσσών θα διαλέξουν προκειμένου τα

Διαβάστε περισσότερα

Από τη μεγάλη γκάμα των δεξιοτήτων ζωής που μπορεί κανείς να αναπτύξει παρακάτω παρουσιάζονται τρεις βασικοί άξονες.

Από τη μεγάλη γκάμα των δεξιοτήτων ζωής που μπορεί κανείς να αναπτύξει παρακάτω παρουσιάζονται τρεις βασικοί άξονες. Δεξιότητες ζωής είναι οι ικανότητες οι οποίες συμβάλλουν σε μια πετυχημένη, παραγωγική και γεμάτη ικανοποίηση ζωή. Οι δεξιότητες ζωής αποτελούν το σύνολο των στάσεων και συμπεριφορών που προσφέρουν στους

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα - για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -  για περισσότερη εκπαίδευση 1 Τρίτο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-6 Ώρα για δράση... 7-17 Σημειώσεις... 18 2 Μάθημα Τρίτο - Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθεις τις 7 συνήθειες των πετυχημένων ανθρώπων.

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Self-Realization Fellowship Κατάλογος του 2015 2016

Self-Realization Fellowship Κατάλογος του 2015 2016 Self-Realization Fellowship Κατάλογος του 2015 2016 Αυτοβιογραφία Ενός Γιόγκι Παραμαχάνσα Γιογκανάντα Επιλεγμένο ως ένα από τα 100 καλύτερα πνευματικά βιβλία του 20ου αιώνα, η αξιοθαύμαστη ιστορία της

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Θεοδωράκης (2010). ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

Γιάννης Θεοδωράκης (2010). ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ Γιάννης Θεοδωράκης (2010). ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ Πολύ συχνά, τα άτομα, παρατηρώντας τους άλλους, εντοπίζουν υπερβολές και ακρότητες στις συμπεριφορές τους. Παρατηρούν υπερβολές στους χώρους της εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ Ημερομηνία 10/3/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://www.in.gr Τζωρτζίνα Ντούτση http://www.in.gr/entertainment/book/interviews/article/?aid=1500064083 Νικόλ Μαντζικοπούλου: Το μυστικό για την επιτυχία είναι

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Ενότητα 4: Θεωρίες διδασκαλίας μάθησης στη διδακτική των Φ.Ε. Σπύρος Κόλλας (Βασισμένο στις σημειώσεις του Βασίλη Τσελφέ)

Διαβάστε περισσότερα

Αβεντουρίνη Γαληνη Αφήστε τη διαίσθηση και τη φαντασία σας να σας καθοδηγήσει.

Αβεντουρίνη Γαληνη Αφήστε τη διαίσθηση και τη φαντασία σας να σας καθοδηγήσει. Αμέθυστος Θεία καθοδήγηση Συνδέστε τον εαυτό σας με τα υψηλότερα επίπεδα της συνείδησης. Αβεντουρίνη Γαληνη Αφήστε τη διαίσθηση και τη φαντασία σας να σας καθοδηγήσει. Διαμάντι Φωτισμός Να είσται σε κοσμική

Διαβάστε περισσότερα

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Πιθανότατα αισθάνεστε πολύ αναστατωµένοι αφού λάβατε µια διάγνωση καρκίνου. Συνήθως είναι δύσκολο να αποδεχθείτε τη διάγνωση αµέσως και αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα. Παρουσίαση από μαθητές της Στ τάξης του. Σχ.έτος

Εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα. Παρουσίαση από μαθητές της Στ τάξης του. Σχ.έτος Εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα - - Ενδυναμώνω Παρουσίαση από μαθητές της Στ τάξης του 4 ου Δημοτικού Σχοελίου Αγίων Αναργύρων «Αδαμάντιος Κοραής» Σχ.έτος 2015 16 Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί Δακτυλίδης Σταμάτης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΟΓΚΑ Atma Darshan Yoga Centre

ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΟΓΚΑ Atma Darshan Yoga Centre ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΟΓΚΑ Atma Darshan Yoga Centre ΑΓΑΠΗΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ Μέσα σε μία δυνατή ενεργειακά ατμόσφαιρα που μας προσφέρανε οι απαγγελίες πανίσχυρων μάντρας, στολίσαμε το σύμβολο του

Διαβάστε περισσότερα

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν...

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... Σχολείο Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πληροφορίες για το φυλλάδιο Το σχολείο αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ. Απόσπασμα από το βιβλίο Ενδυναμώνοντας την Ψυχή Μέσω του Διαλογισμού από τον Ρατζίντερ Σινγκ

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ. Απόσπασμα από το βιβλίο Ενδυναμώνοντας την Ψυχή Μέσω του Διαλογισμού από τον Ρατζίντερ Σινγκ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ Απόσπασμα από το βιβλίο Ενδυναμώνοντας την Ψυχή Μέσω του Διαλογισμού από τον Ρατζίντερ Σινγκ Μέσα μας υπάρχουν περισσότερα πλούτη απ ό,τι μπορούμε ποτέ να συσσωρεύσουμε σ αυτήν τη γη.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Για το προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου Βάσω Σαμανή NHR Solutions Ltd

Για το προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου Βάσω Σαμανή NHR Solutions Ltd Θετική Ψυχολογία σε περίοδο «Κρίσης» Για το προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου Βάσω Σαμανή NHR Solutions Ltd Εισαγωγή «Δεν είναι τα πιο δυνατά ή έξυπνα είδη που επιβιώνουν, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ

ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ Την έρευνα για τη φύση του την αρχίζει ο άνθρωπος θέτοντας στον εαυτό του την ερώτηση: «Ποιός είμαι; Τι είμαι;» Στην πορεία της αναζήτησης για την απάντηση, η ερώτηση διαφοροποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Newsletter Οκτώβριος 2011

Newsletter Οκτώβριος 2011 Newsletter Οκτώβριος 2011 Θερμοπυλών 12 Μαρούσι, 151 24, Tηλ./Fax.: 210 6147618, email. info@yogastudio.gr, www.yogastudio.gr Αγαπητοί μας φίλοι, Χάρι Ομ Σας ευχαριστούμε για την ένθερμη υποστήριξή σας

Διαβάστε περισσότερα

"Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι." Oscar Wilde

Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι. Oscar Wilde 1 Αγαπημένε μου φίλε/η, "Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι." Oscar Wilde Θα ήθελα να σε καλωσορίσω σε αυτό το σεμινάριο. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα να ξέρεις πώς δεσμεύομαι με το πέρας

Διαβάστε περισσότερα

Gerards Papadakis Soccer Academy

Gerards Papadakis Soccer Academy Παιδί Τεχνική Στόχος Gerards Papadakis Soccer Academy ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΩΦΕΛΕΙ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Τεχνική είναι η ικανότητα του παίκτη να μπορεί να ελέγχει την μπάλα και το σώμα του κάτω από την

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output:

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output: Τίτλος: Εταίρος: Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία SOSU Oestjylland Ημερομηνία: 15/09/2017 Intellectual Output: IO3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ψυχολογικές Πτυχές...2

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06 1590 1765 η Μέθοδος Project σε σχολές Αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη 1765 1880 συνήθης µέθοδος διδασκαλίας - διάδοσή της στην

Διαβάστε περισσότερα

Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες. Ζωή Διονυσίου

Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες. Ζωή Διονυσίου Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες Ζωή Διονυσίου Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Γιατί ακόμα και όταν η αγάπη είναι δεδομένη, η επικοινωνία είναι κάτι που μαθαίνεται* *Προγράμματα βασισμένα στην «Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια»

«ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» 1 ο Γενικό Λύκειο Πάτρας Ερευνητική Εργασία Β Τάξης Σχολικού έτους 2012-2013 Ομάδα Ε Ας φανταστούμε μία στιγμή το σχολείο των ονείρων μας.

Διαβάστε περισσότερα

H πνευματική απάντηση στην κρίση.

H πνευματική απάντηση στην κρίση. ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ Ομιλήτρια Δήμητρα Μπούρα H πνευματική απάντηση στην κρίση. Υπάρχει πάντα κάτι σημαντικό στην θετική πλευρά κάθε μεγάλης καταστροφής ή κρίσης. Η ατομική μας εμπειρία ζωής, αλλά και

Διαβάστε περισσότερα

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί» Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους Η αυτοεικόνα μας «σχηματίζεται» ως ένα σχετικά σταθερό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ

ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ Λογικοθυμική προσέγγιση (Rational-Emotive Therapy) Αναπτύχθηκε από τον Albert Ellis τη δεκαετία του 1950. Πεποίθηση πως οι συναισθηματικές δυσκολίες οφείλονται σε λανθασμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΘΕΜΑ: Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ Εισηγήτρια :Βασιλική Καππαή Επιθεωρητής: Παπαδόπουλος Φαίδων ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009 Ο καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΦΕΣ ΕΜΦΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ-ΔΙΑΥΛΩΝ. Βιβλίο-Δίαυλος 1: Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

ΜΟΡΦΕΣ ΕΜΦΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ-ΔΙΑΥΛΩΝ. Βιβλίο-Δίαυλος 1: Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΜΟΡΦΕΣ ΕΜΦΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ-ΔΙΑΥΛΩΝ Βιβλίο-Δίαυλος 1: Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Ι. Συνοπτική παρουσίαση του Βιβλίου-Διαύλου Η Ψυχική Υγεία: Η Ψυχική Υγεία εγγυάται τη συνοχή ομοειδών ιδιοτήτων και χαρακτηριστικών

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογοι Σελίδα.1

Διάλογοι Σελίδα.1 Διάλογοι 2012-2013 Σελίδα.1 Επιφυλλίδα - Οπισθόφυλλο Η ουσία της έννοιας Νοημοσύνη Ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα πράγματα τα ρυθμίζουν οι Αρχές και όχι οι επιθυμίες και οι στόχοι μας. Τα γεγονότα με σταθερότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΧΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΧΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΧΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

2016 Πάρης Ανδρέου Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

2016 Πάρης Ανδρέου Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα 1 Αληθινή Ευεξία: Οι 8 Παράγοντες Μήπως «οδηγάς με σκασμένο λάστιχο»; Φαντάσου ότι οδηγάς το αυτοκίνητό σου και σε κάποιο σημείο σε πιάνει «λάστιχο» ο φόβος και τρόμος όλων των οδηγών. Μπορείς να οδηγήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 Σεμινάριο 1: Πώς να απαλλαγείτε από το άγχος και να αποκτήσετε την ψυχική σας γαλήνη 1. Η ταυτότητα του σεμιναρίου: Το σεμινάριο με τίτλο «Πώς να απαλλαγείτε από το άγχος και να

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

Αρχάγγελος Ζακχιήλ. Ανάγκη για Κάθαρση. Προετοιμασία για Εκλογές 17/06/12.

Αρχάγγελος Ζακχιήλ. Ανάγκη για Κάθαρση. Προετοιμασία για Εκλογές 17/06/12. 13/06/12. Αρχάγγελος Ζακχιήλ. Ανάγκη για Κάθαρση. Προετοιμασία για Εκλογές 17/06/12. Υπό την καθοδήγηση και αιγίδα του Άγιου Γερμανού. Εκδόσεις: ΤΟ ΜΩΒ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ Copyright 2012 Εκδόσεις Το

Διαβάστε περισσότερα

Η Μέθοδος Αυτοβοήθειας και Αυτοβελτίωσης Τι είναι, πως την χρησιμοποιούμε, τι ωφελούμαστε

Η Μέθοδος Αυτοβοήθειας και Αυτοβελτίωσης Τι είναι, πως την χρησιμοποιούμε, τι ωφελούμαστε Η Μέθοδος Αυτοβοήθειας και Αυτοβελτίωσης Τι είναι, πως την χρησιμοποιούμε, τι ωφελούμαστε 6 απαντήσεις σε 6 καίριες ερωτήσεις Οκτώβριος 2017 1 Ερώτηση 1: Πώς δημιουργήθηκε και από πού προέρχεται η σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ»

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» Εργαστήριο δικτύωσης σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα: «Η συναισθηματική νοημοσύνη και η επίδρασή της στην εκπαιδευτική διαδικασία» 6 7 Μαΐου 2014 Κέντρο Πρόληψης των

Διαβάστε περισσότερα

Η Προκήρυξη. Υπάρχει ένα Νέο Μήνυμα του Θεού στον Κόσμο. Προέρχεται από τον Δημιουργό όλης της ζωής.

Η Προκήρυξη. Υπάρχει ένα Νέο Μήνυμα του Θεού στον Κόσμο. Προέρχεται από τον Δημιουργό όλης της ζωής. Η Προκήρυξη Όπως αποκαλύφτηκε στον Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 15 Φεβρουαρίου 2007 στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ Υπάρχει ένα Νέο Μήνυμα του Θεού στον Κόσμο. Προέρχεται από τον Δημιουργό όλης της ζωής. Έχει

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. Aν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την 1 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την παλαιότερη γνώση τους, σημειώνουν λεπτομέρειες, παρακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια 5 ο Συμπόσιο Νοσηλευτικής Ογκολογίας "Οι Ψυχολογικές Επιπτώσεις στον Ογκολογικό Ασθενή και ο Πολυδιάστατος Ρόλος της Συμβουλευτικής στην Αντιμετώπισής τους" Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική

Διαβάστε περισσότερα

Η Ανάληψη. Σήμερα θα μιλήσουμε για τον Θεό, την Ανώτερη Εξουσία.

Η Ανάληψη. Σήμερα θα μιλήσουμε για τον Θεό, την Ανώτερη Εξουσία. Η Ανάληψη Όπως αποκαλύφθηκε στον Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 16 Απριλίου 2011 στο Μπόλντερ, Κολοράντο ΗΠΑ Σήμερα θα μιλήσουμε για τον Θεό, την Ανώτερη Εξουσία. Η Ανώτερη Εξουσία σου μιλά τώρα, μιλώντας μέσω

Διαβάστε περισσότερα

Η Επιθετικότητα στα Παιδιά που Έχουν Βιώσει Τραύμα. Victoria Condon and Panos Vostanis Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου

Η Επιθετικότητα στα Παιδιά που Έχουν Βιώσει Τραύμα. Victoria Condon and Panos Vostanis Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου Η Επιθετικότητα στα Παιδιά που Έχουν Βιώσει Τραύμα Victoria Condon and Panos Vostanis Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου Η συχνή επιθετική συμπεριφορά ενός παιδιού εναντίον ενηλίκων και συνομηλίκων, μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Η Σημασία της Επικοινωνίας

Η Σημασία της Επικοινωνίας Η Σημασία της Επικοινωνίας Εκπαιδευτή Εκπαιδευόμενου των: Ανθσγου (Ι) Ντίντη Βασιλείου και Ανθσγου (Ι)Μουσταφέρη Μιλτιάδη Επιμέλεια: Επγος (ΜΑ) Νεκ. Καρανίκας Για την ασφαλή και αποτελεσματική διεξαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Βιωματικό εργαστήριο ασκήσεων επαγγελματικής συμβουλευτικής με τη χρήση των αρχών της Θετικής Ψυχολογίας

Βιωματικό εργαστήριο ασκήσεων επαγγελματικής συμβουλευτικής με τη χρήση των αρχών της Θετικής Ψυχολογίας Βιωματικό εργαστήριο ασκήσεων επαγγελματικής συμβουλευτικής με τη χρήση των αρχών της Θετικής Ψυχολογίας Το πραγματικό ταξίδι της ανακάλυψης δεν συνίσταται στην αναζήτηση νέων τοπίων, αλλά στην απόκτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΙΙ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ»

ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΙΙ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ» ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΙΙ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ» Δρ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΙΩΤΣΙΔΗ (PhD, MSc, MA) Κλινικός & Συμβουλευτικός Ψυχολόγος 1 ΔΟΜΗ ΔΙΑΛΕΞΗΣ Ορισμοί, οφέλη,

Διαβάστε περισσότερα

Οργανωσιακή μάθηση. Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν

Οργανωσιακή μάθηση. Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν Οργανωσιακή μάθηση Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν 1 Μάθηση είναι: Η δραστηριοποίηση και κατεύθυνση δυνάμεων για την όσο το δυνα-τόν καλύτερη προσαρμογή στο φυσικό και ιστορικό περιβάλλον. Η απόκτηση

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα - για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -  για περισσότερη εκπαίδευση 1 Έβδομο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-5 Ώρα για δράση... 6-15 Σημειώσεις... 16 2 Μάθημα Έβδομο - Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθουμε τη δύναμη της αντίληψης. Θα ανακαλύψουμε

Διαβάστε περισσότερα

20 Θετικοί γονείς Ευτυχισμένα παιδιά

20 Θετικοί γονείς Ευτυχισμένα παιδιά Η ανατροφή των παιδιών ώστε να γίνουν συναισθηματικά υγιείς, ευτυχισμένοι και υπεύθυνοι ενήλικες είναι ένα δύσκολο έργο. Οι γονείς έχουν την τάση να επικεντρώνονται σε εκείνες τις στιγμές κρίσης κατά τις

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -www.manolisischakis.gr για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -www.manolisischakis.gr για περισσότερη εκπαίδευση 1 Τέταρτο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-5 Ώρα για δράση... 6-14 Σημειώσεις... 15 2 Μάθημα Πέμπτο- Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθεις πώς να διαχειριστείς την λεπτή γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Σκοποί ενότητας Να συζητηθούν βασικές παιδαγωγικές αρχές της προσχολικής εκπαίδευσης Να προβληματιστούμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά

Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά Κεφάλαιο 1 - Το μυστικό της ιατρικής Σε κάθε θέμα ή επιστήμη υπάρχει πάντα ένα δεδομένο που είναι σημαντικότερο σε σύγκριση με

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το όνειρο Ένα ζευγάρι περιμένει παιδί. Τότε αρχίζει να ονειρεύεται αυτό το παιδί. Κτίζει την εικόνα ενός παιδιού μέσα στο μυαλό του. Βάσει αυτής της εικόνας, κάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ; Ημερομηνία 23/07/2015 Μέσο Συντάκτης Link diavasame.gr Ευμορφία Ζήση http://www.diavasame.gr/page.aspx?itemid=ppg1396_2146 ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ; 23.07.2015 Συντάκτης: Ευμορφία

Διαβάστε περισσότερα

πίστη είναι κάτι ανεξήγητο. Αυτός είναι ο Θεός στην Ευρύτερη Κοινότητα. Και από εδώ πρέπει να ξεκινήσετε.

πίστη είναι κάτι ανεξήγητο. Αυτός είναι ο Θεός στην Ευρύτερη Κοινότητα. Και από εδώ πρέπει να ξεκινήσετε. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ; ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΗ. Στην Ευρύτερη Κοινότητα, ο Θεός είναι εμπειρία. Στην Ευρύτερη Κοινότητα, ο Θεός είναι επικοινωνία βαθιών ενοράσεων και αναγνώρισης του ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Του Ρόµπερτ Ηλία Νατζέµυ

ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Του Ρόµπερτ Ηλία Νατζέµυ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Του Ρόµπερτ Ηλία Νατζέµυ Στην σελίδα http://www.armonikizoi.com/2016/ek θα βρείτε χρήσιµες πληροφορίες και τεχνικές για την απελευθέρωση από εσωτερικά εµπόδια

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προσδοκίες, που καλλιεργούμε για τα παιδιά, εμείς οι εκπαιδευτικοί, αναφέρονται σε γενικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και παράλληλα σε ατομικά ιδιοσυγκρασιακά. Τέτοια γενικά κοινωνικο-συναισθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία

Εισαγωγή. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία The project Εισαγωγή ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και διδασκαλία Στόχοι Να κατανοήσετε τις έννοιες της κοινωνικοπολιτισμικής ετερότητας και ένταξης στο χώρο της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία

Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία Καλύτερη πληροφόρηση Ένιωσα σίγουρη για τον εαυτό μου Πολλές απορίες που δεν είχα φανταστεί με σιγούρεψαν Η σημερινή ενημέρωση ήταν από τις καλύτερες που

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Αξιολόγηση Ικανοτήτων Αξιολόγηση Ικανοτήτων Γενική Περιγραφή της Ενότητας: Αυτή η ενότητα στοχεύει στην αξιολόγηση των ηγετικών ικανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ 5 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΤΑΟ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ 5 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΤΑΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ 5 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΤΑΟ Ακαδημία Θησείο 27, 28/04/2013 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΕΣ: ΚΟΣΤΟΣ : 380 Μαίρη ΒΑΝΔΩΡΟΥ - Μαρίνα ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ ΩΡΕΣ : 10.30-20.00 Το ταξίδι...

Διαβάστε περισσότερα

Όσα Μπορείς Να Δεις Μόνο Όταν Δεν Βιάζεσαι

Όσα Μπορείς Να Δεις Μόνο Όταν Δεν Βιάζεσαι Όσα Μπορείς Να Δεις Μόνο Όταν Δεν Βιάζεσαι THE THINGS U CAN SEE_GR FINAL N.indd 15 THE THINGS U CAN SEE_GR FINAL N.indd 16 π ρ ο λ ο γ ο σ Ως μοναχοσ του διαλογισμού Ζεν και πρώην καθηγητής σε ένα μικρό

Διαβάστε περισσότερα

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου]

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας: Σεμίραμις Αμπατζόγλου Τάξη: Γ'1 Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία Μαθησιακά Αποτελέσματα Ο εκπαιδευτής θα πρέπει: Να είναι ικανός να αναγνωρίζει τί βοηθά στη διατήρηση της μάθησης και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 11/2017-6/ ΣΧΟΛΗ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ 1 Ος ΧΡΟΝΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 11/2017-6/ ΣΧΟΛΗ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ 1 Ος ΧΡΟΝΟΣ School for Real People! ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 11/2017-6/2018 - ΣΧΟΛΗ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ 1 Ος ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ: ΓΡΗΓΟΡΙΑ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΕΝΓΚ ΣΟΥΙ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΥ ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης. Μανώλης Ισχάκης. WYS NLP Life Coaching. Ζήσε με Πάθος! Σελίδα 1

Μανώλης Ισχάκης. Μανώλης Ισχάκης. WYS NLP Life Coaching.  Ζήσε με Πάθος!  Σελίδα 1 Μανώλης Ισχάκης WYS NLP Life Coaching www.manolisischakis.gr Όνομα : Επίθετο : Ζήσε με Πάθος! www.manolisischakis.gr Σελίδα 1 Αγαπημένε μου φίλε/η, "Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι."

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΡΙΟ

ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΡΙΟ fitness.@ holistic activetaebo ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΡΙΟ Καλώς ήρθατε στο holistic fitness fitness.@ holistic activetaebo fitness.@ holistic activetaebo Το holistic fitness απευθύνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 A ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 A ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: B ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ / ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ημερομηνία: Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Ο συγγραφέας αναφέρεται στη φυσιογνωμία και στον ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Παιχνίδια για παιδιά στη φύση

Εκπαιδευτικά Παιχνίδια για παιδιά στη φύση Εκπαιδευτικά Παιχνίδια για παιδιά στη φύση Πληροφορίες για την οργάνωση σχολικών εκδρομών περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Kids And Nature Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Ψυχαγωγία Φροντίδα Δημιουργική Απασχόληση

Διαβάστε περισσότερα

Τρόποι εξάσκησης της μνήμης και μέθοδοι καλυτέρευσης

Τρόποι εξάσκησης της μνήμης και μέθοδοι καλυτέρευσης Η μνήμη είναι μια νοητική ικανότητα με την οποία αποθηκεύουμε, αναγνωρίζουμε και ανακαλούμε, αλλά και αναπλάθουμε πληροφορίες ή εμπειρίες. Με άλλα λόγια, με τη μνήμη αποθηκεύουμε και διατηρούμε δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος Κυπραίος και τα 101 Διδάγματα Ζωής

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος Κυπραίος και τα 101 Διδάγματα Ζωής Ημερομηνία 24/11/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://koukidaki.blogspot.gr/ Τζένη Κουκίδου http://koukidaki.blogspot.gr/2015/11/101-didagmata-zois-giorgos-papadopouloskipreos.html Ο Γιώργος Παπαδόπουλος Κυπραίος

Διαβάστε περισσότερα

Η δραματοθεραπεία στην εκπαίδευση ενηλίκων

Η δραματοθεραπεία στην εκπαίδευση ενηλίκων Η δραματοθεραπεία στην εκπαίδευση ενηλίκων Στη δραματοθεραπεία εκδραματίζονται σκηνές και γεγονότα της ζωής στην προσωπική παράσταση του καθενός, με την ασφάλεια που προσφέρουν οι μορφές τέχνης που χρησιμοποιούνται,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 11/2016-6/ ΣΧΟΛΗ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ 1 Ος ΧΡΟΝΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 11/2016-6/ ΣΧΟΛΗ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ 1 Ος ΧΡΟΝΟΣ School for Real People! ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 11/2016-6/2017 - ΣΧΟΛΗ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ 1 Ος ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ: ΓΡΗΓΟΡΙΑ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΕΝΓΚ ΣΟΥΙ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΥ ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικομαγειρέματα. Ευτύχης Μπλέτσας ΒΙΒΛΙΟ - CD. Έκδοση πρώτη: Σεπτέμβριος 2011 ISBN:

Μουσικομαγειρέματα. Ευτύχης Μπλέτσας ΒΙΒΛΙΟ - CD. Έκδοση πρώτη: Σεπτέμβριος 2011 ISBN: Ευτύχης Μπλέτσας Μουσικομαγειρέματα ΒΙΒΛΙΟ - CD Έκδοση πρώτη: Σεπτέμβριος 2011 ISBN: 978-960-9550-01-7 Copyright Ευτύχης Μπλέτσας & ΕΚΔΟΣΕΙΣ Στοά του βιβλίου Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου Αρσάκειο Μέγαρο, 10564

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (ΘΥΜΟΣ) ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (ΘΥΜΟΣ) ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (ΘΥΜΟΣ) ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1. Ανάπτυξη και Ενδυνάμωση του Εαυτού 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2 Συναισθηματική Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του νοσηλευτή ως σύμβουλος στις μεθόδους αφαίρεσης. Γεωργία Γερογιάννη Λέκτορας Εφαρμογών Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Ο ρόλος του νοσηλευτή ως σύμβουλος στις μεθόδους αφαίρεσης. Γεωργία Γερογιάννη Λέκτορας Εφαρμογών Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Ο ρόλος του νοσηλευτή ως σύμβουλος στις μεθόδους αφαίρεσης Γεωργία Γερογιάννη Λέκτορας Εφαρμογών Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Μέθοδοι αφαίρεσης Θεραπεία επιλογής για πολλά αιματολογικά,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ EΠEAEK Αναμόρφωση του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του ΤΕΦΑΑ - Αυτεπιστασία Αναπτυξιακή Ψυχολογία Ειρήνη Δερμιτζάκη -Μάριος Γούδας Διάλεξη 9: To παιχνίδι ως αναπτυξιακή διαδικασία ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Είναι «ψυχοσωματική» η καθημερινή μας ζωή και συμπεριφορά; - Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχολόγο

Είναι «ψυχοσωματική» η καθημερινή μας ζωή και συμπεριφορά; - Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχολόγο Η αξιοθαύμαστη πολυπλοκότητα του ανθρώπινου μυαλού και το «προϊόν» του, η φαινομενικά απλή, καθημερινή ανθρώπινη συμπεριφορά, εκλαμβάνονται από τους ανθρώπους ως δεδομένα Πρόκειται για κάτι λογικό να συμβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί και το βιβλίο Ανάγνωση

Το παιδί και το βιβλίο Ανάγνωση Το παιδί και το βιβλίο Ανάγνωση του Τάσου Ανθουλιά (https://www.helidoni.info/) Το σημερινό παιδί μεγαλώνει μέσα σε ένα κόσμο που αντιστρατεύεται την ισόρροπη ανάπτυξή του. Όλες του οι αισθήσεις βομβαρδίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Ατομική Ψυχολογία. Alfred Adler. Εισηγήτρια: Παπαχριστοδούλου Ελένη Υπ. Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μ.

Ατομική Ψυχολογία. Alfred Adler. Εισηγήτρια: Παπαχριστοδούλου Ελένη Υπ. Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μ. Ατομική Ψυχολογία Alfred Adler Εισηγήτρια: Παπαχριστοδούλου Ελένη Υπ. Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μ. Μαλικιώση- Λοΐζου Ατομική Ψυχολογία Τονίζει τη μοναδικότητα της προσωπικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1

Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1 Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1 (ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ - ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ) Μια σύνοψη: Κατανοώντας ορισμένες λέξεις και έννοιες προκύπτει μια ανυπολόγιστη αξία διαμορφώνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «Η διδασκαλία του Βόλεϊ στο Σχολείο» ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΜΙΝΑΡΗΣ Καθηγητής Φυσ. Αγωγής ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Το σεμινάριο αυτό έχει σαν σκοπό να δώσει βασικές κατευθύνσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Γιατί είναι χρήσιμο το παρόν βιβλίο. Πώς να ζήσετε 150 χρόνια µε Υγεία

Εισαγωγή. Γιατί είναι χρήσιμο το παρόν βιβλίο. Πώς να ζήσετε 150 χρόνια µε Υγεία Εισαγωγή «Όποιος έχει υγεία, έχει ελπίδα. Και όποιος έχει ελπίδα, έχει τα πάντα.» Τόμας Κάρλαϊλ Γιατί είναι χρήσιμο το παρόν βιβλίο Ο πατέρας μου είναι γιατρός, ένας από τους καλύτερους παθολόγους που

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ: Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ: Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Το ερωτικό παιχνίδι του άντρα και της γυναίκας είναι μια μικρή εκδήλωση του παιχνιδιού όλης της ζωής. Το ζευγάρι γνωρίζει και ζει τους κραδασμούς που το διαπερνούν, συμμετέχοντας έτσι στις δονήσεις του

Διαβάστε περισσότερα

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.»

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Ποιο είναι το αγαπημένο σου μάθημα;» Μία κλασσική ερώτηση για κάθε παιδί οποιασδήποτε βαθμίδας της εκπαίδευσης. Ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει η Γεωργία Λάττα. Ανοίγουν τα σχολεία

Γράφει η Γεωργία Λάττα. Ανοίγουν τα σχολεία Γράφει η Γεωργία Λάττα Ανοίγουν τα σχολεία κι όλοι βρίσκονται σε αναστάτωση: Οι εκπαιδευτικοί σπεύδουν να προετοιμάσουν το έδαφος ώστε να ξεκινήσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά, οι γονείς εξορμούν στα βιβλιοπωλεία

Διαβάστε περισσότερα

Bουδισμός. σήμερα ΤΕΥΧΟΣ 1 ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2011 4,90 ISSN 2241-0694

Bουδισμός. σήμερα ΤΕΥΧΟΣ 1 ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2011 4,90 ISSN 2241-0694 o Bουδισμός ΤΕΥΧΟΣ 1 ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2011 4,90 σήμερα ISSN 2241-0694 Για τη μεταβολή των φαινoμένων Η παγκόσμια κρίση στην Οικονομία, στην Πολιτική και στην Κοινωνία Βουδιστικοί τρόποι θεώρησης και δράσης του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΗ ΑΞΙΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΗ ΑΞΙΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΗ ΑΞΙΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ταχύτητα Πολλαπλασιασμός και αχρήστευση γνώσεων Τεχνολογική επανάσταση Παγκοσμιοποίηση δικτύων Πολυπολιτισμικότητα

Διαβάστε περισσότερα