European University Cyprus. Κοινωνική Εργασία με Κοινότητες [SOW203] Κωνσταντίνου Ελένη F Δεκεμβρίου Σώζος Νίκος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "European University Cyprus. Κοινωνική Εργασία με Κοινότητες [SOW203] Κωνσταντίνου Ελένη F20121878. 17 Δεκεμβρίου 2013. Σώζος Νίκος"

Transcript

1 Τίτλος εργασίας: Μελέτη μιας Κοινότητας (Δωρός, Λεμεσού) European University Cyprus Κοινωνική Εργασία με Κοινότητες [SOW203] Κωνσταντίνου Ελένη F Δεκεμβρίου 2013 Σώζος Νίκος

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ : Συνοπτική εισαγωγή...σελ.1 Ενότητα 1: Γεωγραφική Κοινότητα σελ.2-3 Λειτουργική Κοινότητα σελ.3-4 Ενότητα 2: Κοινωνική Δραστηριότητα σελ.5-6 Τυπικά και Άτυπα Δίκτυα Φροντίδας (Κοινότητα ως Gemeinschaft)...σελ. 7 O Δωρός ως Περισωθείσα και Απελευθερωμένη Κοινότητα.... σελ.8 Η Κοινότητα ως Κοινωνικό Σύστημα...σελ.9-10 Ενότητα 2 : Οργάνωση και τρόποι παρέμβασης στην κοινότητα σελ Βιβλιογραφία.σελ.12

3 Συνοπτική Εισαγωγή : Η συνειδητοποίηση της ανάγκης για συστηματική παρέμβαση στην κοινότητα προήλθε από την αναγνώριση ότι πολλά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα οδήγησαν την κοινότητα στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες σε κρίση. Η κοινοτική εργασία είναι μια συστηματική μέθοδος παρέμβασης για την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, κυρίως σε επίπεδο κοινότητας. Για τον λόγο αυτό διαφοροποιείται από άλλες δραστηριότητες, οι οποίες είναι μεν κοινοτικές αλλά αποσκοπούν στην περιστασιακή αντιμετώπιση των προβλημάτων και στερούνται συνέχειας και θεωρητικής θεμελίωσης. Ο όρος κοινοτική εργασία υποδηλώνει την συστηματική αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων που απασχολούν κατηγορίες ή ευπαθείς ομάδες πολιτών μιας κοινότητας, συνοικίας ή γειτονιάς την κινητοποίηση των κατοίκων για την επίλυση των προβλημάτων της κοινότητάς τους, την παρέμβαση για την ανάπτυξη αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ κοινοτικών οργανώσεων και φορέων κοινωνικής δράσης. Η κοινοτική εργασία παράλληλα με την επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων, επιδιώκει και την ανάπτυξη συλλογικής δράσης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Η κοινότητα ως μονάδα ανάλυσης έχει θεμελιώδη σημασία στην άσκηση της Κοινοτικής εργασίας. Η θεωρητική ανάλυση και κατανόηση της δομής ισχύος, των μορφών ηγεσίας και των κοινωνικών φορέων, επιτρέπει στο στέλεχος κοινοτικής εργασίας την διαμόρφωση της κατάλληλης στρατηγικής για την επίλυση κοινοτικών προβλημάτων, την επιδίωξη κοινωνικής αλλαγής και κοινωνικής δικαιοσύνης (Σταθόπουλος, 2005). Στις πιο κάτω σελίδες θα γίνει μια ανάλυση του χωριού Δωρός της Λεμεσού, γύρω από την τοποθεσία, την κοινωνική δομή, τις κοινωνικές δραστηριότητας και τα συναισθήματα που επικρατούν στην κοινότητα.

4 Ενότητα 1 Γεωγραφική Κοινότητα Ταξιδεύοντας από τη Λεμεσό προς το Τρόοδος και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων κατηφορίζοντας στα αριστερά, συναντά κανείς το μικρό γραφικό χωριό Δωρός, σε υψόμετρο 480 μέτρων, κρυμμένο στις αμυγδαλιές και τα αμπέλια. Το χωριό είναι τοποθετημένο στην ανατολική πλαγιά του Κούρη, ένα περίπου χιλιόμετρο στα νότιο-δυτικά της Λάνειας, και αν και προστατεύεται από τους δυτικούς ανέμους, βρίσκεται κάτω από τις ασταμάτητες αύρες, που δημιουργεί η σχετικά φαρδιά κοιλάδα του ποταμού. Σε μικρή απόσταση από αυτό βρίσκονται τα χωρία Μονάγρι και Άγιος Γεώργιος Συλίκου, και ανήκει στο σύμπλεγμα των κοινοτήτων Κούρη και Ξυλούρικου οι οποίες βρίσκονται στην ζώνη κουμανταρίας. Είναι μια τοποθεσία, χωρίς κάποιου είδους γεωγραφικά προβλήματα, με εύκολη πρόσβαση από όλα τα μέσα κυκλοφορίας. Είναι ένα καθαρά Ελληνικό χωριό από αρχαιοτάτων χρόνων, καθώς το όνομα του σχετίζεται ίσως με την αρχαία Ελληνική λέξη Δωρίς που σημαίνει δασώδης περιοχή ή με τους Δωριείς οι οποίοι κατοίκησαν πρώτοι την περιοχή. Το χωριό διατηρεί την λαϊκή του αρχιτεκτονική με τους στενούς δρόμους, τα ανώγια, τις καμάρες, τα μπαλκόνια που εξέχουν στους δρόμους, τα ανάγλυφα γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα, και ιδιαίτερα το δομικό υλικό, την κρητίδα, με την οποία κτίστηκαν τα περισσότερα σπίτια. Αρκετά κατακόκκινα πιθάρια είναι αραδιασμένα στις αυλές του χωριού, δείγμα κι αυτό του αμπελουργικού χαρακτήρα του Δωρού. Η παλιά βρύση του Δωρού στα παλιά χρόνια ήταν η κύρια πηγή ύδρευσης του χωριού.

5 Στο χωριό υπάρχουν επίσης δύο εκκλησιές. Η εκκλησία της Γαλακτοτροφούσας που θεμελιώθηκε το 1925 και εγκαινιάστηκε το 1951, τρίκλιτη, με τρούλο, ρυθμού σταυρικού, μ' ένα αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο της οποίας η όλη αρχιτεκτονική είναι ένα πραγματικό κόσμημα για μια μικρή κοινότητα του Δωρού, και η αμφικλινής μονόκλιτη εκκλησία του Αγίου Επιφανίου, σε σχετικά μικρή απόσταση από την εκκλησία της Γαλακτοτροφούσας, η οποία έχει ξύλινη στέγη και διατηρεί τις δοκούς που ενώνουν τους δυο μεγάλους τοίχους, καθώς και το τέμπλο με μερικές φθαρμένες φορητές εικόνες, η οποία εγκαινιάστηκε, όπως αναφέρεται σε πλάκα, το 1875, με εμφανείς ζωγραφιές στους τοίχους που καλύφθηκαν μεταγενέστερα με λεπτό στρώμα γύψου. Η εκκλησία αυτή πρέπει να ήταν κατάμεστη από τοιχογραφίες, όπως παρόμοιες άλλες εκκλησίες των ορεινών περιοχών του νησιού. Ανακαινίστηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, χωρίς όμως να έχουν ακόμα συμπληρωθεί οι εργασίες. Λειτουργική Κοινότητα Οι 150 περίπου κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την καλλιέργεια των αμπελιών, αμυγδαλιών, φρούτων και την κτηνοτροφία. Η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Ελληνοκύπριοι, ενώ ένα μικρό ποσοστό αποτελείται από οικογένειες Άγγλων οι οποίοι επέλεξαν την κοινότητα ως τόπο διαμονής τους. Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων είναι ηλικιωμένοι με μέσο όρο ηλικίας τα 75 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, τα παιδία των ηλικιωμένων επέλεξαν να ζήσουν και να δημιουργήσουν τις οικογένειες τους στην κοινότητα με αποτέλεσμα, αυτή την στιγμή να φοιτούν σε διάφορες σχολικές βαθμίδες γύρω στα 20 παιδιά. Τα παιδιά αυτά φοιτούν είτε στο περιφερειακό νηπιαγωγείο του Μονιάτη, είτε στο περιφερειακό δημοτικό της Τριμίκλινης, είτε σε γυμνάσια και λύκεια Λεμεσού ή το γυμνάσιο- λύκειο Λεμύθου.

6 Είναι μια αγροτική κοινότητα, και οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με αμπελοκαλλιέργειες, ελαιοκαλλιέργειες, ενώ κάποιοι από αυτούς εργάζονται στην Λεμεσό. Λόγω του μικρού αριθμού των κατοίκων, η κοινότητα αποτελείται επί το πλείστον από τις τρείς μεγάλες οικογένειες του χωριού, ενώ, μικρός αριθμός αλλοδαπών που διαμένουν στο χωριό, είτε φροντίζουν ηλικιωμένους, είτε εργάζονται σε αγροτικές καλλιέργειες. Λόγω του μικρού της μεγέθους, στην κοινότητα υπάρχουν στενοί συναισθηματικού δεσμοί μέσα από τους οποίους το πρόβλημα του καθενός ανήκει και στον άλλο, και οι χαρές και λύπες μοιράζονται. Διαμάχες που τυχόν προκύπτουν μεταξύ των κατοίκων, λύονται συνήθως ειρηνικά. Οι ξένοι επισκέπτες που επισκέπτονται κατά διαστήματα το χωριό ενθουσιάζονται με το ήσυχο κλίμα που επικρατεί και με την πατροπαράδοτη κυπριακή φιλοξενία. Αξιοσημείωτο κομμάτι που αναδεικνύει την συνεργασία των κατοίκων του χωριού είναι το ότι τα παλαιότερα χρόνια, λόγω της έντονης δραστηριότητας που υπήρχε στα χωράφια, οι κάτοικοι, διατηρούσαν καλλιεργημένα όχι μόνο τα κτήματα τους, αλλά και τα γειτονικά τους κτήματα με αποτέλεσμα να αποτρέπονται μεγάλες πυρκαγιές που τυχόν απειλούσαν την περιοχή.

7 Ενότητα 2 Κοινωνική Δραστηριότητα Το επίκεντρο των διάφορων κοινωνικών δραστηριοτήτων του χωριού είναι το κοινοτικό του πάρκο και ο πολιτιστικός του φορέας το σωματείο Άγιος Επιφάνειος το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό την δραστηριοποίηση των νέων σε διάφορους τομείς όπως αυτόν του αθλητισμού. Η κοινότητα διαθέτει χώρο όπου στεγάζεται το κοινοτικό συμβούλιο και ιατρείο του χωριού, όπως επίσης και χώρο όπου διεξάγονται δραστηριότητες όπως μαθήματα χορού μέσω επιμορφωτικών μαθημάτων για τους κατοίκους, κοινοτικό καφενείο όπου περνούν την ώρα τους οι περισσότεροι από τους άντρες του χωριού παίζοντας διάφορα επιτραπέζια παιχνίδια όπως χαρτιά και τάβλι, και διαθέτει υπηρεσία συλλογής σκυβάλων και καθαρισμού. Φέτος, έχει αρχίσει η ανέγερση καινούργιου κτηρίου, όπου θα στεγάζεται το κοινοτικό συμβούλιο, το ιατρείο και ένας πολυχώρος για διάφορες δραστηριότητες. Σημείο αναφοράς του χωριού είναι οι δύο μικρές επιχειρήσεις του, οι οποίες προσφέρουν θέση εργασίας σε μικρό αριθμό των κάτοικων του. Το εργοστάσιο κουμανταρίας, σταφίδας, κρασιού και οτιδήποτε σχετίζεται με το σταφύλι Καρσεράς, και τα σπιτίσια γλυκά Κατερίνα. Εκδηλώσεις Κοινότητας Δωρού: Καλοκαίρι: Η καλοκαιρινή περίοδος είναι η υψηλότερη περίοδος λειτουργίας της κοινότητας. Τότε διεξάγεται ο ετήσιος παγκοινοτικός χορός (χοροεσπερίδα) του χωριού όπου οι κάτοικοι, οι απόδημοι, οι συγγενείς και φίλοι μαζεύονται για να διασκεδάσουν. Το διάστημα αυτό διεξάγονται θεατρικές παραστάσεις και μουσικές βραδιές.

8 Χριστούγεννα: Την ημέρα των Χριστουγέννων διεξάγεται παιδική χριστουγεννιάτικη γιορτή, όπου προσφέρονται από τον Άγιο Βασίλη δώρα σε όλα τα παιδάκια του χωριού, και παρέχεται δωρεάν φαγητό στους παραβρισκόμενους. Επίσης γίνεται το κόψιμο της βασιλόπιττας από το συμβούλιο του χωριού. Καθαρά Δευτέρα: Το κοινοτικό συμβούλιο προσφέρει σε όλους τους κατοίκους στον χώρο του κοινοτικού πάρκου δωρεάν φασολάδα, λαγάνες και κόκκινο κρασί. Ανάσταση: Το σωματείο Άγιος Επιφάνειος προσφέρει δωρεάν σούπα, φλαούνες και κόκκινα αυγά σε όλους τους κατοίκους μετά από την λήξη την θείας λειτουργίας. Κυριακή του Πάσχα: Διοργανώνονται στο κοινοτικό πάρκο διάφορα παραδοσιακά παιχνίδια. 12 Μαΐου: Είναι η μεγάλη πανήγυρης του χωριού (Γιορτή Αγίου Επιφανείου), όπου μετά το πέρας του εσπερινού, η εκκλησιαστική επιτροπή και το κοινοτικό συμβούλιο οργανώνουν, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του χωριού, συνεστίαση στο κοινοτικό πάρκο με δωρεάν φαγητό και μουσική. Δευτέρα του Κατακλυσμού: Διεξάγεται η ετήσια εκδρομή των κατοίκων σε διάφορες περιοχές, την οποία προσφέρει το κοινοτικό συμβούλιο.

9 Τυπικά και Άτυπα Δίκτυα Φροντίδας (Κοινότητα ως Gemeinschaft) Όπως και στις πλείστες κοινότητες, έτσι και στην κοινότητα Δωρού, υπάρχουν τα τυπικά και άτυπα δίκτυα φροντίδας τα οποία προσφέρουν, το καθένα με τον τρόπο του, βοήθεια στο χωρίο, είτε αυτή είναι οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική ή απλός πρακτική. Σήμερα, γίνονται στην κοινότητα προσπάθειες, μέσω κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για δημιουργία ενός μικρού αμφιθέατρου για μικρές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε περιοχή κοντά στην παλιά βρύση του χωριού, όπως επίσης και για την δημιουργία, εντός του νέου κτιρίου του κοινοτικού συμβουλίου, αίθουσας ηλεκτρονικών υπολογιστών και αίθουσας όπου θα βρίσκεται η νέα αναβαθμισμένη βιβλιοθήκη. Ακόμη, έχουν γίνει αναπαλαιώσεις σε μερικά από τα σπίτια και οικοδομήματα του χωρίου με δαπάνες είτε των κατοίκων, είτε από ξένους που επέλεξαν να εγκατασταθούν στην κοινότητα, γεγονός που αφήνει ζωντανή την παραδοσιακή ιστορία του χωριού. Επίσης, η κοινότητα είναι αποδέκτης υπηρεσιών κοινωνική πρόνοιας ως προς το γεγονός ότι χρηματοδοτεί το συμβούλιο κοινωνικής υπηρεσίας Κούρη-Ξυλούρικου, το οποίο με την σειρά του παρέχει σίτιση και κατ οίκον φροντίδα σε άτομα ηλικιωμένα ή ανίκανα να αυτοεξυπηρετηθούν. Από πλευράς τώρα των κατοίκων και απόδημων του χωριού, γίνονται δωρεές από τις επιχειρήσεις τους, είτε αυτές είναι υπεραγορές, καταστήματα, catering, οινοποιία, ζαχαροπλαστεία, σε οποιαδήποτε περίοδο, είτε εκδηλώσεων, εορτών, είτα ακόμη και σε οποιαδήποτε στιγμή ανάγκης του χωριού. Αυτό μας δείχνει πόσο αναπτυγμένο είναι το αίσθημα του αλτρουισμού, της συνεργασίας και του δεσμού μεταξύ των απόδημων και των κατοίκων με την κοινότητα, ακόμα και αν κάποιοι από αυτούς δεν μένουν πια εκεί και έχουν εγκατασταθεί σε κάποια άλλη πόλη της Κύπρου.

10 O Δωρός ως Περισωθείσα και Απελευθερωμένη Κοινότητα Περισωθείσα Κοινότητα: Λόγω τις μικρής γεωγραφικής της θέσης, και όπως παρατηρούμε από τον μέσο όρο ηλικίας των κατοίκων της, η κοινότητα του Δωρού τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί λόγω του ότι οι περισσότεροι απόγονοι των τότε μεγάλων οικογενειών του χωριού, έχουν εγκατασταθεί στις πόλεις. Παρόλα αυτά όμως η κοινότητα παραμένει ζωντανή, χωρίς να έχει χάσει τα ήθη και έθιμα της, ή την παραδοσιακή της κουλτούρα. Αυτό οφείλεται στους ισχυρούς δεσμούς που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των ατόμων που έφυγαν από το χωριό και του ιδίου του χωριού. Όπως φαίνεται, η όλη ατμόσφαιρα και ο τρόπος ζωής που επικρατεί στην κοινότητα, προκαλούν στα άτομα την ανάγκη να επιστρέφουν έστω και για λίγο χρονικό διάστημα σε αυτήν, δείχνοντας την προτίμηση τους στον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Απελευθερωμένη Κοινότητα: Παρόλη την συρρίκνωση του αριθμού των κατοίκων της περιοχής, η εύκολη διακίνηση προς αυτήν και η μικρή απόσταση της από την πόλη της Λεμεσού, κάνουν τα άτομα που τώρα πια έχουν εγκατασταθεί στις πόλεις, να μπορούν εύκολα και μέσα σε 20 λεπτά, να βρεθούν πίσω στο χωριό τους, οποιαδήποτε στιγμή, και να απολαύσουν την παραδοσιακή του μαγεία. Με αυτόν τον τρόπο βλέπουμε πως, παρόλη την ανάπτυξη και τον μοντερνισμό που κυριαρχεί στις πόλεις, τα άτομα δεν χάνουν την ευκαιρία να γυρίσουν πίσω στο χωριό του Δωρού, να συναντήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να προσφέρουν με αυτόν τον τρόπο την διατήρηση του στην ζωή.

11 Η Κοινότητα ως Κοινωνικό Σύστημα Παραγωγή-Διανομή-Κατανάλωση: Η κοινότητα Δωρού, όπως ανάφερα και πιο πάνω, είναι μια καθαρά αγροτική κοινότητα με αποτέλεσμα σχεδόν όλη της η παραγωγή να αποτελείται από γεωργικά προϊόντα. Το Οινοποιείο Καρσεράς είναι μια από τις δύο κύριες επιχειρήσεις του χωριού. Εκεί παρασκευάζονται κρασιά, κουμανταρία, ζηβανία, σταφίδες και γενικότερα ότι έχει σχέση με το σταφύλι, τα οποία πωλούνται εκεί αλλά και στα διάφορα παραρτήματα της υπεραγοράς Καρσερά στην Λεμεσό. Επίσης, λεωφορεία με τουρίστες επισκέπτονται συχνά το οινοποιείο οπού εκεί τους γίνεται ξενάγηση και πληροφόρηση σχετικά με το πως δημιουργούνται τα κρασιά. Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, και ιδιοκτήτης της είναι ο κοινοτάρχης του χωριού. Η δεύτερη κύρια επιχείρηση του χωριού είναι τα γλυκά Κατερίνα. Εκεί παράγονται κάθε λογής γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, ενώ διατίθενται και διάφορα αυθεντικά παραδοσιακά κυπριακά προϊόντα όπως, χαρουπόμελο και υποπροϊόντα του, λουκούμια, ελαιόλαδο, καλλυντικά από ελαιόλαδο, σουτζούκο, παλούζε κ.α. Ο τρόπο παρασκευής των γλυκών μπορεί να παρατηρηθεί μέσα από τα γυάλινα παραπετάσματα που καλύπτουν των χώρο παραγωγής, και η κυρία Κατερίνα οδηγεί τους τουρίστες στον κόσμο του γλυκού του κουταλιού, αναλύοντας την ιστορία και τις ιδιαιτερότητες του προϊόντος, ενώ παράλληλα παρέχεται δωρεάν γευστική δοκιμή των προϊόντων. Η επιχείρηση αυτή βραβεύτηκε το 2011 με το Βραβείο European Business. Επίσης, στην κοινότητα παράγονται προϊόντα της ελιάς όπως ελαιόλαδο και επιτραπέζια ελιά, και αμύγδαλα ένεκα της μεγάλης ποσότητας αμυγδαλιών που υπάρχουν στην περιοχή. Παρόλη όμως την εσωτερική παραγωγή του χωριού, η κοινότητα εξαρτάται από τις διάφορες εξωτερικές επιχειρήσεις. Κοινωνικός Έλεγχος: Η κοινότητα, παρόλο που προσπαθεί όσο το δυνατό να καταφέρει να διατηρήσει τον κοινωνικό έλεγχο, αντιμετωπίζει μερικά προβλήματα. Λόγω του μικρού αριθμού των κατοίκων δυστυχώς, δεν υπάρχει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη,

12 γεγονός που θέτει την κοινότητα σε εξάρτηση από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες. Η ιατρική κάλυψη που παρέχεται στην κοινότητα δεν είναι πλήρης αφού οι δυο επισκέψεις ιατρών των μήνα δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες των ηλικιωμένων, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων. Επίσης, παρά τις προσπάθειες του κοινοτικού συμβουλίου για ένταξη προηγμένης τεχνολογίας στο χωριό, υπάρχει προς το παρόν έλλειψη σε αυτόν τον τομέα. Ενότητα 3: Οργάνωση και τρόποι παρέμβασης στην κοινότητα Η κοινοτική οργάνωση είναι η διαδικασία με την οποία οι άνθρωποι ενώνονται για να προσδιορίσουν τα κοινά τους προβλήματα ή τους στόχους, να κινητοποιήσουν τις πηγές τους, και με άλλα λόγια, να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν στρατηγικές για τους στόχους που θέλουν να πετύχουν. Κατανόησης της κοινότητας : Στην πιο πάνω ανάλυση της κοινότητας Δωρού παρατηρούμε ότι η κοινότητα δεν παρουσιάζει προβλήματα σε σχέση με τους κατοίκους της από την στιγμή που εκεί επικρατεί μια ατμόσφαιρα αλληλοβοήθειας και συνεργασίας, και τα άτομα του χωριού, είτε αυτά είναι οι κάτοικοι είτε οι απόδημοι, δεν το εγκατέλειψαν ουσιαστικά ποτέ, και είναι πάντα πρόθυμοι, ακόμα και εξ αποστάσεως να βοηθήσουν είτε οικονομικά, είτε πρακτικά το αγαπημένο τους χωρίο. Λόγω του μικρού της μεγέθους η κοινότατα έχει μόνο ένα οργανωμένο σύνολο. Στην περίπτωση αυτή, αυτή η μοναδικότητα του συνόλου φαίνεται να επιδρά θετικά στο χωριό αφού δεν δημιουργούνται κόντρες σχετικά με την λειψή αποφάσεων, αλλά οι κάτοικοι είναι συσπειρωμένοι σε ένα σύνολο το οποίο, όπως έχουμε παρατηρήσει μέσα από την ανάλυση, προσφέρει πολλά στον τόπο όπως τις διάφορες

13 εκδηλώσεις, μουσικές βραδιές, εκδρομές κ.α. Επίσης, το ότι στην κοινότητα υπάρχουν δυο αξιόλογες επιχειρήσεις, μπορεί να βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην οικονομική ανάπτυξη του χωριού, αν εκμεταλλευτούν σωστά. Ακόμη, είδαμε πως στην κοινότητα έχουν χορηγηθεί Ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία ο κοινοτάρχης και το κοινοτικό συμβούλιο προσπαθούν να αξιοποιήσουν με εποικοδομητικό τρόπο. Η κοινότητα του Δωρού, εκτός από το ότι είναι μια παραδοσιακή και αυθεντικά κυπριακή κοινότητα, γεγονός που μας αποδεικνύει πως όσο κι αν περνούν τα χρόνια, οι πραγματικές άξιες ενός τόπου δεν χάνονται, βρίσκεται σε μια αγροτική περιοχή η οποία αν επίσης εκμεταλλευτεί στο έπακρο μπορεί να αποτελέσει χρυσό για τον μικρό Δώρο. Χρησιμοποίηση της δύναμης: Η κοινότητα του Δωρού, αν και μικρή, κρύβει μέσα στα θεμέλια της θησαυρούς. Μπορεί, κατά κάποιο τρόπο να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα θετικής απόκλισης αφού, παρόλες τις δυσκολίες που συνήθως προκαλεί το μικρό της μέγεθος τόσο στον γεωγραφικό, όσο και στον δημογραφικό τομέα, αυτή έχει καταφέρει να διατηρήσει τις ρίζες και την λειτουργικότητα της. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της είναι η αγάπη των απόδημων της προς αυτήν και οι ισχυροί δεσμοί που έχουν μεταξύ τους, δεσμοί που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην συνέχεια ζωής του τόπου. Όπως έχουμε παρατηρήσει οι απόδημοι αυτοί συνεισφέρουν σε πολλούς τομείς στην κοινότητα. Αυτή η συνεισφορά τους μπορεί να αποδώσει ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη του τόπου αν συζητούν το χωριό τους με άλλους κάτοικούς των πόλεων ούτως ώστε αυτοί να επισκεφτούν τον τόπο και να συνεφέρουν οικονομικά είτε με την αγορά ενός σπιτιού, είτε τοπικών προϊόντων, είτε ακόμη και με την προώθηση των προϊόντων αυτών στις πόλεις όπου διαμένουν. Η διαφήμιση των εργοστασίων που λειτουργούν στο χωρίο μπορεί επίσης να βοηθήσει την κοινότητα αφού με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η δημοτικότητα του χωριού και μπορεί να προκύψουν και προτάσεις για τυχών συνεργασίες με διάφορες υπεραγορές, ζαχαροπλαστεία ή ακόμη και εστιατόρια. Η δημοσιότητα και η γνωστοποίηση σε τέτοιες

14 περιπτώσεις συνήθως βοηθούν σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βρεθούν και χορηγοί οι οποίοι θα θελήσουν να επενδύσουν στην παραδοσιακή περιοχή και να δημιουργήσουν δικές τους αγροτικές επιχειρήσεις στο χωριό, γεγονός που θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο και οικονομικά αλλά και στον τομέα της δημοτικότητας την κοινότητα. Επίσης, το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις αμυγδαλιών και ελαιοδέντρων, μπορεί να αποδώσει καρπούς σε περίπτωση που επισκέπτες του χωριού θελήσουν να επενδύσουν σε αυτές. Κατά την γνώμη μου, αυτό που χρειάζεται το χωριό είναι μια καλή διαφήμιση των αγαθών της, πράγμα που σίγουρα θα προσελκύσει ακόμη περισσότερους τουρίστες και επισκέπτες με αποτέλεσμα να περάσει στην κοινότητα περισσότερο εισόδημα το οποίο θα ισοδυναμεί με μια μεγάλη ώθηση για το κοινοτικό συμβούλιο στο να συνεχίσει τις λειτουργίες και να εκπληρώσει τους στόχους του. Βιβλιογραφία: Σταθόπουλος, Π.(2005). Κοινοτική Εργασία- Θεωρητική Προσέγγιση. Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση.

Τελική Έκθεση Περιφερειακής Στρατηγικής Τουρισμού Λάρνακας Εκτελεστική Σύνοψη

Τελική Έκθεση Περιφερειακής Στρατηγικής Τουρισμού Λάρνακας Εκτελεστική Σύνοψη ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ για το ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2005 Τελική Έκθεση Περιφερειακής Στρατηγικής Τουρισμού Λάρνακας Εκτελεστική Σύνοψη Ε μ π ο ρ ι

Διαβάστε περισσότερα

Η Ανάπτυξη της Κορώνης Project Plan

Η Ανάπτυξη της Κορώνης Project Plan 20 Απριλίου 2010 Η Ανάπτυξη της Κορώνης Project Plan Πρόταση για το Μανιατάκειον Ίδρυμα Πρόγραμμα Μελλοντικοί Ηγέτες : Η ομάδα της Κορώνης Copyright 15/6/2010 Σελίδα 1 από 75 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

ΠEPIΣΣOTEPA ΣTH ΣEΛIΔA

ΠEPIΣΣOTEPA ΣTH ΣEΛIΔA Αφιέρωσε ένα λουλούδι και πρασίνισε το τοπίο! www.electrocyclosis.com.cy H HΛEKTPOKYKΛΩΣH ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ Η WEEE Electrocyclosis Cyprus Ltd πρωτοτύπησε, υιοθετώντας ένα διαδραστικό «παιχνίδι» για να

Διαβάστε περισσότερα

H ΑΘΗΕΝΟΥ. Μήνυμα Δημάρχου. Διαβάστε ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

H ΑΘΗΕΝΟΥ. Μήνυμα Δημάρχου. Διαβάστε ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ H ΑΘΗΕΝΟΥ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΕΝΟΥ Η ΑΘΗΕΝΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚEI ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔIΑΚΙΝΗΣΗ ΑΘΗΕΝΟΥ ΠΥΡΟΪ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Μήνυμα Δημάρχου «Συνεχίζουμε με υπομονή και αισιοδοξία προσβλέποντας σε καλύτερες μέρες» Συνδημότισσες,

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή

Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Σουζάννα-Μαρία Νικολάου Ασηµίνα Βατσίτση Νταίζη-Μαργαρίτα ανιηλίδου Βασιλική Πασχαλιώρη ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΕΡΓΟΥ Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή Στ ΗΜΟΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη για την Ανάπτυξη της Ρωσικής Αγοράς Τουρισµού στην Κύπρο

Μελέτη για την Ανάπτυξη της Ρωσικής Αγοράς Τουρισµού στην Κύπρο Μελέτη για την Ανάπτυξη της Ρωσικής Αγοράς Τουρισµού στην Κύπρο Τελική Έκθεση Αποτελεσµάτων Ετοιµάστηκε για τον Κυπριακό Οργανισµό Τουρισµού Αύγουστος 2006 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ...I ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΔΙΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΙΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 3 1.1 1.2 2 ΑΡΘΡΟ 259 ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ 1. Το όραμά μας για το Δήμο Ποιοι είμαστε; Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ δεν δημιουργήθηκε σε κενό, αλλά αποτελεί συνέχεια των καλύτερων εμπειριών και παραδόσεων των

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο πόλης ο Στρόβολος

Πρότυπο πόλης ο Στρόβολος ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2011 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 24 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Πρότυπο πόλης ο Στρόβολος Παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στο δημότη Ευρωπαϊκή Δράση για τα Ναρκωτικά Δράσεις πρόληψης από το Δήμο Στροβόλου Ο Δήμος Στροβόλου

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

«ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ MBA TOURISM «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Πέκκα Οικονόμου Βικτώρια

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ι Κ Τ Υ Ο Α Ε Ι Φ Ο Ρ Ω Ν Ν Η Σ Ω Ν Δ Α Φ Ν Η

Δ Ι Κ Τ Υ Ο Α Ε Ι Φ Ο Ρ Ω Ν Ν Η Σ Ω Ν Δ Α Φ Ν Η ΔΙΚΤΥΟ ΑΕΙΦΟΡΩΝ ΝΗΣΩΝ ΔΑΦΝΗ ΛΕΙΨΟΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006 Ερευνητικό έργο: Έρευνα για την αειφόρο ανάπτυξη στους Λειψούς Ερευνητής: Γεώργιος Καρακατσάνης Επικοινωνία: Τηλέφωνο: 6945552243 E-mail: karakas11361@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγός Προσέγγισης Εθελοντών

Oδηγός Προσέγγισης Εθελοντών 1 Ο παρόν Οδηγός Προσέγγισης Εθελοντών αποτελεί προϊόν της Δράσης 14 του Υποέργου ΙΙ του Έργου ΑΛΚΗΣΤΙΣ, το οποίο υλοποιείται από το «Δίκτυο για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού των γυναικών», στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ EΓΚΩΜΗΣ ΤΕΥΧΟΣ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012

ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ EΓΚΩΜΗΣ ΤΕΥΧΟΣ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ EΓΚΩΜΗΣ ΤΕΥΧΟΣ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 Συνέντευξη Δημάρχου Οι δημότες πρέπει να είναι ενήμεροι για όλα ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ μπροστά στα προβλήματα «Καίει» το οικονομικό μετά τη μείωση της κρατικής χορηγίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΩΝ: ΓΕΩΡΓΙΑ Η ΕΥΑΝΘΙΑ ΣΑΜΟΛΗ ΕΙΡΗΝΗ ΦΡΙΛΙΓΚΟΥ ΓΚΟΛΦΩ

ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΩΝ: ΓΕΩΡΓΙΑ Η ΕΥΑΝΘΙΑ ΣΑΜΟΛΗ ΕΙΡΗΝΗ ΦΡΙΛΙΓΚΟΥ ΓΚΟΛΦΩ Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ Σ.Ε.Υ.Π ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Κ.Α.Π.Η. ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΚΡΟΥΣΩΝΑ» ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΝΟΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΠΕΜΠΤΟ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Γ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: ΚΛΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ: ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα... 1. Ευχαριστίες... 9. Εισαγωγή... 10. Κεφάλαιο 1ο. Προσδιορισμός του κυρίου θέματος/προβληματικής... 13

Περιεχόμενα... 1. Ευχαριστίες... 9. Εισαγωγή... 10. Κεφάλαιο 1ο. Προσδιορισμός του κυρίου θέματος/προβληματικής... 13 Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 1 Πίνακας Εικόνων... 4 Πίνακας Γραφημάτων & Πινάκων Αποτελεσμάτων... 6 Ευχαριστίες... 9 Εισαγωγή... 10 Κεφάλαιο 1ο. Προσδιορισμός του κυρίου θέματος/προβληματικής... 13 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2010 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 21 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2010 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 21 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2010 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 21 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Πιο ασφαλής η Βιομηχανική Περιοχή Βάση δεδομένων για όλες τις βιομηχανικές μονάδες του Στροβόλου. Στη σελίδα 2 «Εγώ πάω με το λεωφορείο, εσύ;» Τροχοδρομούνται

Διαβάστε περισσότερα

Έντονες προσπάθειες επίσπευσης της ανέγερσης του νέου Δημοτικού

Έντονες προσπάθειες επίσπευσης της ανέγερσης του νέου Δημοτικού ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΕΝΟΥ ΤΕΥΧΟΣ 29 ΜΑΡΤΗΣ - ΑΠΡΙΛΗΣ 2012 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Έντονες προσπάθειες επίσπευσης της ανέγερσης του νέου Δημοτικού ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ <<ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ>>

Α.Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ <<ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ>> Α.Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΜΑΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ ΤΕΚΤΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ Κοινοτικό Συμβούλιο Βορόκληνης ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 23 Φεβρουαρίου 2012 Κοινοτικό Μέγαρο Βορόκληνης Ώρα 16:30 21:30 1 Εισαγωγή Η Συνάντηση της Κοινότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ Εντοπισμός παραγόντων καθορισμού του ανταγωνισμού στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εκτίμηση της σημασίας τους και ανάλυση του κλάδου. Φανούλα Π. Κρασέ Πτυχίο Οργάνωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΙΔΡΥΣΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΙΔΡΥΣΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΙΔΡΥΣΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΠΕΜΠΤΟ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Γ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: ΚΛΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ: ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Οικιακή Οικονομία. Παπαρδέλες με θαλασσινά. Κοτόπουλο Γεμιστό Μερίδες: 4 άτομα Διάρκεια παρασκευής: 50 λεπτά. Υλικά: Υλικά:

Οικιακή Οικονομία. Παπαρδέλες με θαλασσινά. Κοτόπουλο Γεμιστό Μερίδες: 4 άτομα Διάρκεια παρασκευής: 50 λεπτά. Υλικά: Υλικά: Οικιακή Οικονομία Παπαρδέλες με θαλασσινά Υλικά: Κοτόπουλο Γεμιστό Μερίδες: 4 άτομα Διάρκεια παρασκευής: 50 λεπτά 320 γρ. παπαρδέλες 1 κιλό μύδια 300 γρ. γαρίδες 3 ντομάτες 3 κρεμμυδάκια φρέσκα 4 αγγουράκια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ TEI ΚΡΗΤΗΣ Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΠΛΑ ΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...4

Διαβάστε περισσότερα

Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Κρήτης Σχολή Επαγγελµάτων Υγείας και Πρόνοιας Τµήµα Κοινωνικής Εργασίας. Ερευνητική Πτυχιακή Εργασία

Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Κρήτης Σχολή Επαγγελµάτων Υγείας και Πρόνοιας Τµήµα Κοινωνικής Εργασίας. Ερευνητική Πτυχιακή Εργασία Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Κρήτης Σχολή Επαγγελµάτων Υγείας και Πρόνοιας Τµήµα Κοινωνικής Εργασίας Ερευνητική Πτυχιακή Εργασία Ανίχνευση Οµάδας υψηλού κινδύνου για άνοια σε άτοµα των 65 ετών

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ρόλος των Συνοδών στο Ελληνικό Νοσοκομείο

Ο Ρόλος των Συνοδών στο Ελληνικό Νοσοκομείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Ο Ρόλος των Συνοδών στο Ελληνικό Νοσοκομείο Πτυχιακή Εργασία Αμανατίδου Ευθυμία Καραμάνη

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των. ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός. εκφράζει την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.

Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των. ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός. εκφράζει την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης. ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Σχολή Μουσικής Τεχνολογίας Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Πτυχιακή εργασία με θέμα: Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α, ΜΕ Ι ΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ-ΕΥΕΞΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α, ΜΕ Ι ΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ-ΕΥΕΞΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α, ΜΕ Ι ΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ-ΕΥΕΞΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα