Υγεία και Ασφάλεια της Εργασίας στην Ελλάδα Παρόν και Μέλλον. Αλεξόπουλος Χαράλαμπος Ειδικός Ιατρός Εργασίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Υγεία και Ασφάλεια της Εργασίας στην Ελλάδα Παρόν και Μέλλον. Αλεξόπουλος Χαράλαμπος Ειδικός Ιατρός Εργασίας"

Transcript

1 Υγεία και Ασφάλεια της Εργασίας στην Ελλάδα Παρόν και Μέλλον Αλεξόπουλος Χαράλαμπος Ειδικός Ιατρός Εργασίας

2 Υγεία και Ασφάλεια της Εργασίας στην Ελλάδα Στη χώρα μας τα ζητήματα που αφορούν στην Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων δεν έχουν απασχολήσει με την δέουσα προσοχή την Πολιτεία μέχρι σήμερα. Τα ζητήματα αυτά όμως είναι πολύ σοβαρά για να αφεθούν στην τύχη τους, ιδιαίτερα στην σημερινή συγκυρία που βιώνουν οι εργαζόμενοι και η κοινωνία γενικότερα. Το κόστος της επαγγελματικής νοσηρότητας είναι τεράστιο, σε ανθρώπινο πόνο, σε κοινωνική αιμορραγία, αλλά και σε ένα βαρύ οικονομικό τίμημα, το οποίο επειδή σκόπιμα δεν έχει εκτιμηθεί στη χώρα μας, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει. Το εργατικό ατύχημα, η επαγγελματική νόσος, η αναπηρία επαγγελματικής αιτιολογίας, ακόμα και όταν δεν εκτιμούνται λόγω της μη καταγραφής τους, δεν εξαφανίζονται, είναι εδώ και επιβαρύνουν τον ίδιο τον εργαζόμενο και την οικογένειά του, την κοινωνία γενικότερα και το ασφαλιστικό και υγειονομικό σύστημα της χώρας μας.

3 Πολιτικές Συντελεστές της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία Οι πολιτικές για την Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία καθορίζονται από την Πολιτεία μετά από προτάσεις (και διαπραγματεύσεις) των Συλλογικών Οργάνων των άμεσα ενδιαφερόμενων, εργοδοτών και εργαζομένων. Σημαντική συμβολή στην εξειδίκευση αυτών των πολιτικών έχουν ειδικοί Επιστημονικοί Φορείς με σχετικό γνωστικό αντικείμενο και Εθνικοί και Διεθνείς Οργανισμοί (Δ.Ο.Ε., OSHA, Ευρωπαϊκές Οδηγίες) για την Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία. Οι βασικές αρχές και κατευθύνσεις για την εφαρμογή των πολιτικών αυτών κωδικοποιούνται σε συγκεκριμένη Νομοθεσία. Η Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία σχεδιάζεται και εποπτεύεται από την Πολιτεία, αφορά τους εργαζόμενους και εφαρμόζεται από τους εργοδότες με τη συνδρομή των ειδικών επιστημόνων, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων.

4 Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία 30 χρόνια μετά τον νόμο πλαίσιο (Ν. 1568/ /10) 1. Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Το Υπουργείο Εργασίας χαράσσει τις κεντρικές πολιτικές και δημιουργεί το νομοθετικό πλαίσιο (κυρίως μεταφορά σε νομοθεσία των Ευρωπαϊκών Οδηγιών). Δυστυχώς η αρμόδια «Γενική Διεύθυνση Συνθηκών & Υγιεινής της Εργασίας» δεν στελεχώθηκε ποτέ επαρκώς με το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό και δεν λειτούργησε ποτέ σε πλήρη ανάπτυξη των Διευθύνσεων και του Κ.Υ.Α.Ε., ενώ με το ΠΔ 113/14 υποβαθμίζεται από Γενική Δ/νση σε απλή Δ/νση Συνθηκών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. Λειτουργώντας σαν εστιακός πόλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (OSHA) διοργανώνει τα τελευταία έτη τις ειδικές (από τον OSHA) ετήσιες θεματικές ημερίδες πανελλαδικά, όμως είναι εξαιρετικά αμφίβολο το κατά πόσο οι προτάσεις του φθάνουν από τις αίθουσες των ξενοδοχείων στους χώρους εργασίας.

5 Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία 30 χρόνια μετά τον νόμο πλαίσιο (Ν. 1568/ /10) 2. Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Ο ρόλος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς αποτελεί το βασικό μηχανισμό του κράτους και της κοινωνίας για τον έλεγχο των συνθηκών εργασίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Μπορεί να προσφέρει πολλά σε ότι αφορά στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, τη δημιουργία ανθρώπινου περιβάλλοντος εργασίας, τη μείωση του κοινωνικού κόστους (εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών), αλλά και του οικονομικού κόστους στις επιχειρήσεις και στα ασφαλιστικά ταμεία. Δυστυχώς το ΣΕΠΕ βρίσκεται αντιμέτωπο με τα χρόνια προβλήματά του: έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον έλεγχο του εργασιακού περιβάλλοντος, ανεπαρκής αριθμός προσωπικού, έλλειψη συνεχιζόμενης ειδικής εκπαίδευσης των επιθεωρητών και νομοθετικές ρυθμίσεις που γίνονται χωρίς την συμμετοχή της επιθεώρησης σ αυτές. Αποτέλεσμα είναι να καλούνται οι Επιθεωρητές Εργασίας να ελέγξουν πολλές φορές την εφαρμογή μιας νομοθεσίας μη υλοποιήσιμης, καθώς απέχει από την τρέχουσα ελληνική πραγματικότητα. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχει πέσει και το ΣΕΠΕ θύμα των γενικότερων πολιτικών συρρίκνωσης και απαξίωσης του δημοσίου με περικοπές οργανωτικών δομών του σε όλη τη χώρα, δραστικό περιορισμό των δαπανών λειτουργίας του, συνεχή μείωση του προσωπικού.

6 Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία 30 χρόνια μετά τον νόμο πλαίσιο (Ν. 1568/ /10) 3. Ασφαλιστικά Ταμεία Τα Ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως το ΙΚΑ), έχουν μείνει έξω από τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία παρόλο που βαρύνονται (και οικονομικά) από την επαγγελματική νοσηρότητα (εργατικά ατυχήματα επαγγελματικά νοσήματα). Θεραπεύουν, νοσηλεύουν και συνταξιοδοτούν την επαγγελματική νοσηρότητα ως κοινή νοσηρότητα, αναλαμβάνοντας ένα τεράστιο κόστος που δεν τους αναλογεί. Τα εργατικά ατυχήματα δεν καταγράφονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, εκτός από το ΙΚΑ, στο οποίο υποκαταγράφονται, ενώ πολλά Ασφαλιστικά Ταμεία δεν έχουν καν πρόβλεψη περί αρμοδιότητας για χαρακτηρισμό ατυχήματος ως εργατικό ατύχημα. Οι διαδικασίες αναγνώρισης των επαγγελματικών ασθενειών είναι δαιδαλώδεις στο ΙΚΑ και ουσιαστικά ανύπαρκτες στα υπόλοιπα Ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ η καταγραφή τους είναι σχεδόν μηδενική.

7 Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία 30 χρόνια μετά τον νόμο πλαίσιο (Ν. 1568/ /10) 4. Υπουργείο Υγείας Το Υπουργείο Υγείας απουσιάζει παντελώς από τα ζητήματα που αφορούν στην εργασιακή υγεία. Δεν υφίστανται υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας στις υγειονομικές περιφέρειες. Μετά τη δημιουργία και έναρξη της ειδικότητας της Ιατρικής της Εργασίας, όλη η σχετική θεματολογία έχει «φορτωθεί» στο Υπουργείο Εργασίας, παραβλέποντας έτσι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της Δημόσιας Υγείας που είναι η Εργασιακή Υγεία, η οποία αφορά στο σύνολο των εργαζομένων της χώρας. Συγχρόνως στο υπουργείο Υγείας εκκρεμούν 500 περίπου αιτήσεις από ιατρούς χωρίς ειδικότητα ή με άλλη ιατρική ειδικότητα, για την ειδίκευσή τους στην ειδικότητα της ιατρικής της εργασίας. Οι ιατροί αυτοί λόγω έλλειψης ικανού αριθμού ειδικών ιατρών εργασίας, σύμφωνα με την (τότε) ισχύουσα νομοθεσία, ασκούσαν για συγκεκριμένη χρονική περίοδο καθήκοντα ιατρού εργασίας σε επιχειρήσεις.

8 Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία 30 χρόνια μετά τον νόμο πλαίσιο (Ν. 1568/ /10) 5. ΕΛΙΝΥΑΕ Το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. είναι μια Αστική Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα των Κοινωνικών Εταίρων, που έχει ως σκοπό την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη και εξυπηρέτηση της πολιτικής για την υγεία, την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας στην Ελλάδα. Είναι το μοναδικό Ινστιτούτο που ασχολείται αποκλειστικά με τα ζητήματα της Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία στη χώρα μας. Έχει παράξει σημαντικό έργο κατά την 20χρονη λειτουργία του και χρήζει περαιτέρω ενίσχυσης των δομών του και του επιστημονικού του προσωπικού. Σήμερα διακυβεύεται η βιωσιμότητά του λόγω των ακολουθούμενων πολιτικών στα εργασιακά ζητήματα.

9 Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία 30 χρόνια μετά τον νόμο πλαίσιο (Ν. 1568/ /10) 6. Η εφαρμογή του Νομοθετικού Πλαισίου για την Υγεία και Ασφάλεια στις επιχειρήσεις Ο έλεγχος μέσα στην επιχείρηση ασκείται από μία οργανωτική δομή στην υπηρεσία του εργοδότη, που μπορεί να είναι μια υπηρεσία ή ο τεχνικός ασφαλείας και ο γιατρός εργασίας. Ταυτόχρονα υποστηρίζεται και ελέγχεται και από τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, μέσω της Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία ή τον εκπρόσωπο των εργαζομένων για τα θέματα υγείας και ασφάλειας. Στην χώρα μας η εφαρμογή του Νομοθετικού Πλαισίου αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Στον ιδιωτικό τομέα, στην πλειονότητα των επιχειρήσεων η παροχή υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας στους εργαζόμενος είναι τυπική και υποτυπώδης. Σημαντικές πτυχές της, όπως η εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, είναι ανύπαρκτες ή αντιγραφές υποκειμενικών εκτιμήσεων. Στον Δημόσιο Τομέα, αν εξαιρεθούν οι περισσότεροι Δήμοι και οι παλιές ΔΕΚΟ, η Νομοθεσία για την Υγεία και Ασφάλεια της εργασίας αγνοείται. Το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας, όπως μάλλον και το σύνολο των Υπουργείων δεν διαθέτουν καμία υποδομή για την παροχή υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας της εργασίας στους εργαζομένους τους.

10 Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία 30 χρόνια μετά τον νόμο πλαίσιο (Ν. 1568/ /10) 6. Η εφαρμογή του Νομοθετικού Πλαισίου για την Υγεία και Ασφάλεια στις επιχειρήσεις Σε ότι αφορά τις Εσωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (ΕΣΥΠΠ), η νομοθεσία παραβιάζεται συστηματικά. Εκτός από 1-2 ΔΕΚΟ, σε καμία ιδιωτική επιχείρηση ή Δημόσια Υπηρεσία, που είναι υποχρεωμένη σύμφωνα με τη Νομοθεσία να δημιουργήσει ΕΣΥΠΠ, καμία υπηρεσία δεν έχει συσταθεί. Οι απαιτήσεις δε για τον εξοπλισμό τους είναι ανάλογες με τις εξωτερικές υπηρεσίες, που παρέχουν υπηρεσίες σε πάσης φύσεως παραγωγικές δραστηριότητες κι όχι σε μια μεμονωμένη επιχείρηση. Οι υπάρχουσες εξωτερικές υπηρεσίες προστασίας & πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) λειτουργούν κατά βάση με τους κανόνες της αγοράς επιδίωξη του κέρδους με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Για τον ίδιο λόγο προτιμούνται από τους εργοδότες (χαμηλό κόστος) και η παρέμβαση τους είναι τις περισσότερες φορές τυπική και όχι ουσιαστική, για να μην προκαλέσει έξοδα στον εργοδότη.

11 Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία 30 χρόνια μετά τον νόμο πλαίσιο (Ν. 1568/ /10) 6. Η εφαρμογή του Νομοθετικού Πλαισίου για την Υγεία και Ασφάλεια στις επιχειρήσεις Αντίστοιχη είναι σε μεγάλο βαθμό και η λειτουργία της πρόληψης μέσω των ιατρών εργασίας και των τεχνικών ασφαλείας. Το κυρίαρχο στοιχείο παραμένει η επιδίωξη του χαμηλού κόστους. Όμως υπάρχουν και πολλά άλλα προβλήματα, που έχουν να κάνουν με την έλλειψη ή την ανεπάρκεια της εκπαίδευσης των τεχνικών ασφαλείας και την απασχόληση ιατρών κάθε ειδικότητας (με πλήρη έλλειψη εκπαίδευσης) αντί των ειδικευμένων ιατρών εργασίας. Έτσι συνήθως η «πρόληψη» περιορίζεται σε τυπικές επισκέψεις, κοινότοπες παρατηρήσεις και συνταγογράφηση για τους εργαζόμενους. Οι κίνδυνοι, που οφείλονται στην άσκηση της εργασιακής δραστηριότητας, περνούν απαρατήρητοι (είτε για λόγους επιστημονικής άγνοιας είτε για να μην χαλάσουν οι σχέσεις με τον εργοδότη) και συνεπώς δεν αντιμετωπίζονται.

12 Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία 30 χρόνια μετά τον νόμο πλαίσιο (Ν. 1568/ /10) 7. Εκπαίδευση στην Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία Η προαγωγή της Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία δεν γίνεται μόνο στους χώρους εργασίας, καλλιεργείται στην εκπαίδευση. Στην εκπαίδευση των μαθητών (των μελλοντικών εργαζομένων) και στα Πανεπιστήμια στην προαγωγή των επιστημονικών ειδικοτήτων, που θα εκπαιδεύσουν και θα προετοιμάσουν τα ειδικά επιστημονικά στελέχη τα οποία θα πλαισιώσουν τους φορείς, τις δομές αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Σήμερα μόνο σε λίγα σχολεία, κυρίως Τεχνικά, υπάρχει μια μικρή επαφή των μαθητών σπουδαστών με τα θέματα της Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία. Στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα σε ότι αφορά στον τομέα της ασφάλειας της εργασίας, καθώς υπάρχουν κάποια μαθήματα ασφάλειας της εργασίας σε ορισμένες σχολές. Όσον αφορά στην εκπαίδευση των Τεχνικών Ασφαλείας με συγκεκριμένα προγράμματα, οριζόμενα από το Υπουργείο Εργασίας, γίνεται από Ιδρύματα που ασχολούνται με την υγεία και ασφάλεια της εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), Κέντρα κατάρτισης των εργοδοτικών ενώσεων και της ΓΣΕΕ και από ιδιωτικά ΙΕΚ. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα στηρίζονται σε γενικές κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας, έχουν μικρή συνάφεια μεταξύ τους, είναι υποτυπώδη και κατώτερα των περιστάσεων και των εκπαιδευτικών αναγκών των Τεχνικών Ασφαλείας.

13 Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία 30 χρόνια μετά τον νόμο πλαίσιο (Ν. 1568/ /10) 7. Εκπαίδευση στην Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία Στον τομέα της υγείας της εργασίας, το μάθημα της Ιατρικής της Εργασίας υπάρχει στις Ιατρικές Σχολές και από το 1996 ξεκίνησε μέσω πολλών αδυναμιών- η ειδίκευση ιατρών στην ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας, με πενιχρά όμως αποτελέσματα καθώς η εκπαίδευση στην ειδικότητα σε καμία περίπτωση δεν είναι η αναμενόμενη καθώς -μεταξύ άλλων- καμία Ιατρική Σχολή της χώρας δεν διαθέτει Εργαστήριο ή Κλινική Ιατρικής της Εργασίας. Σε ότι αφορά στην εκπαίδευση για την υγεία της εργασίας σε επιστημονικές ειδικότητες, οι οποίες συμβάλλουν και συνεισφέρουν στην πρόληψη και προαγωγή της εργασιακής υγείας, όπως είναι οι νοσηλευτές, ψυχολόγοι, επισκέπτες υγείας, υγιεινολόγοι κ.α., η κατάσταση είναι χειρότερη. Δεν υπάρχει καμία εξειδίκευση ή κατεύθυνση στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών αυτών των επιστημονικών ειδικοτήτων παρά μόνο κάποια μεταπτυχιακά προγράμματα, τα οποία προσπαθούν να καλύψουν το εκπαιδευτικό κενό.

14 Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία 30 χρόνια μετά τον νόμο πλαίσιο (Ν. 1568/ /10) 8. Ασφάλιση του Επαγγελματικού Κινδύνου Η απουσία ενός συστήματος «Ασφάλισης του Επαγγελματικού Κινδύνου» στη χώρα μας πλαισιωμένου με τις κατάλληλες δομές και φορείς και ικανού να παρέχει υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής της εργασιακής υγείας και ασφάλειας, αποτελεί ανασταλτικό και ακυρωτικό παράγοντα στις διαδικασίες της πρόληψης και βελτίωσης της εργασιακής υγείας.

15 Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία 30 χρόνια μετά τον νόμο πλαίσιο (Ν. 1568/ /10) Την τελευταία πενταετία η κατάσταση στην υγεία και ασφάλεια της εργασίας συνεχώς επιδεινώνεται, καθώς η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τις πολιτικές κατεδάφισης εργασιακών δικαιωμάτων και ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, την εργασιακή ανασφάλεια εξαιτίας της τεράστιας αύξησης της ανεργίας και την απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών, έχουν οδηγήσει: στον περιορισμό των εξόδων για διαμόρφωση ανθρώπινων και εργονομικών χώρων εργασίας στον παραγκωνισμό των διαδικασιών και της οργάνωσης της ασφαλείας, καθώς και του κατάλληλου συντονισμού για την Υ+Α, όπου θεωρηθεί από τους εργοδότες ότι αυτά μπορούν να καθυστερήσουν την παραγωγική διαδικασία και να αυξήσουν το κόστος στην παράλειψη της εκπαίδευσης για θέματα υγείας και ασφάλειας, όπως και της παροχής Μέσων Ατομικής Προστασίας στον περιορισμό της απασχόλησης έμπειρων και εξειδικευμένων, με κατάλληλα πτυχία και άδειες, για οικονομικούς λόγους

16 Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία 30 χρόνια μετά τον νόμο πλαίσιο (Ν. 1568/ /10) στη διεκπεραίωση της παραγωγικής διαδικασίας με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό με προφανή συνέπεια τη σημαντική σωματική και πνευματική καταπόνηση των εργαζομένων και την αύξηση των λαθών, λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας και της πνευματικής και σωματικής κόπωσης που προκύπτουν στην αυξανόμενη εργοδοτική πίεση προς τους εργαζόμενους για ανάληψη επικίνδυνων για την υγεία και την ασφάλειά τους πρακτικών και για μείωση των απαραίτητων προστατευτικών μέτρων στην αύξηση των συμπεριφορών ανάληψης αυξημένων κινδύνων και την εξατομίκευση των εργασιακών πρακτικών από τους εργαζόμενους, λόγω της ανασφάλειας για τη θέση εργασίας και την αμοιβή τους, σε βάρος της συνεργασίας και της μεταφοράς της συλλογικής γνώσης και εμπειρίας. στην αύξηση της επαγγελματικής νοσηρότητας και θνησιμότητας, από τον πλημμελή έλεγχο της εργασιακής υγείας από άσχετο και ανειδίκευτο επιστημονικό προσωπικό (μη ειδικούς ιατρούς εργασίας), στα πλαίσια των πολιτικών για τη μείωση του εργατικού κόστους.

17 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον πρέπει να τοποθετεί ως βασική προτεραιότητα της Πολιτείας η αναβάθμιση της υγείας και ασφάλειας στην εργασία και ανεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης. Η πρόληψη και προαγωγή της εργασιακής υγείας και ασφάλειας αποτελεί σημείο αιχμής για το κοινωνικό κράτος, καθώς η εργασιακή υγεία και ασφάλεια αποτελεί αναπόσπαστο -και το μεγαλύτερο- τμήμα της Δημόσιας Υγείας, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού. Στα πλαίσια των παροχών Κοινωνικών Υπηρεσιών στους Πολίτες ένα σύγχρονο Κοινωνικό Κράτος Πρόνοιας είναι υποχρεωμένο να διαθέτει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων, το οποίο θα λειτουργεί στα πλαίσια των Υπουργείων Υγείας, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Παιδείας και με τη συμβολή των Συλλογικών Οργάνων των Εργαζομένων και των Εργοδοτών. Για την εξασφάλιση του εγχειρήματος αυτού πρέπει να δημιουργηθεί ένα ειδικό Ταμείο «Ασφάλισης του Επαγγελματικού Κινδύνου» για όλους τους εργαζόμενους.

18 Προτάσεις για ένα Εθνικό Σύστημα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (Θεσμικό Πλαίσιο - Φορείς - Συντελεστές - Νομοθεσία) 1. Επανεξέταση του συνολικού πλαισίου εσωτερικού ελέγχου των συνθηκών εργασίας στις επιχειρήσεις: Αναβάθμιση και ουσιαστική εφαρμογή της θεσμικά κατοχυρωμένης συμμετοχής των εργαζομένων στα θέματα υγείας και ασφάλειας με την εκλογή Επιτροπών Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία (ΕΥΑΕ) ή εκπροσώπων για Υ+Α, καθώς η συμμετοχή των εργαζομένων είναι απαραίτητη για μια πραγματική αλλαγή των συνθηκών εργασίας τους. Εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των εκπροσώπων των εργαζομένων σε θέματα Υ-Α με ευθύνη των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Επανεξέταση του νομοθετικού πλαισίου για τις Υπηρεσίες Προστασίας & Πρόληψης (ΥΠΠ) σε ότι αφορά τις ευθύνες, τις ειδικότητες των Τεχνικών Ασφάλειας και των Γιατρών Εργασίας που απασχολούν και τους όρους απασχόλησης τους. Υποχρεωτική εκπαίδευση των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας, με έξοδα των επιχειρήσεων. Θέσπιση κινήτρων στις επιχειρήσεις για επενδύσεις σε θέματα υγείας και ασφάλειας (π.χ. ασφαλής εξοπλισμός, βελτίωση του χώρου, δημιουργία εσωτερικής οργάνωσης για την πρόληψη, πρόγραμμα εκπαίδευσης των εργαζομένων).

19 Προτάσεις για ένα Εθνικό Σύστημα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (Θεσμικό Πλαίσιο - Φορείς - Συντελεστές - Νομοθεσία) 1. Επανεξέταση του συνολικού πλαισίου εσωτερικού ελέγχου των συνθηκών εργασίας στις επιχειρήσεις: Σύσταση διεπιχειρησιακών Επιτροπών Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία (ΕΥΑΕ) σε ιδιαίτερες κατηγορίες δραστηριοτήτων, όπως οι ναυπηγοεπισκευαστικες ζώνες και τα μικρά τεχνικά έργα, όπου υπάρχουν υψηλοί κίνδυνοι και πολλές μικρές εργολαβικές επιχειρήσεις με περιορισμένο αριθμό εργαζομένων. Νομοθετική κατοχύρωση αναλυτικής ετήσιας έκθεσης των πεπραγμένων της επιχείρησης σε σχέση με τον πραγματοποιηθέντα ιατρικό έλεγχο από ΙΕ προς όλους του εργαζόμενους (τηρώντας το ιατρικό απόρρητο) και τον ανάλογο τεχνικό έλεγχο από ΤΑ προς το ΣΕΠΕ ΚΕΠΕΚ, στα πλαίσια της γραπτής εκτίμησης του επαγγελματικού κινδύνου. Καθορισμός ελάχιστου κόστους για θέματα Υ+Α στις επιχειρήσεις. Μετονομασία των Εσωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας & Πρόληψης (ΕΣΥΠΠ) σε Μονάδες Υγείας & Ασφάλειας της επιχείρησης και περιορισμός των προαπαιτούμενων για την σύσταση τους ώστε το κόστος να μην απαγορευτικό για τις επιχειρήσεις.

20 Προτάσεις για ένα Εθνικό Σύστημα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (Θεσμικό Πλαίσιο - Φορείς - Συντελεστές - Νομοθεσία) 2. Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: Ανάπτυξη και στελέχωση των Διευθύνσεων και του Κ.Υ.Α.Ε. της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας. Δημιουργία συντονιστικού οργάνου για τη διασύνδεση της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας με το ΣΕΠΕ, με το ΣΥΑΕ, με τους Ασφαλιστικούς Φορείς ή/και με το Ταμείο Ασφάλισης Επαγγελματικού Κινδύνου (όταν δημιουργηθεί), με Ινστιτούτα (ΕΛΙΝΥΑΕ), με Επιστημονικές Εταιρίες ή Πανεπιστημιακές Έδρες με παρεμφερές επιστημονικό αντικείμενο για το σχεδιασμό της πολιτικής του Υπουργείου για την πρόληψη και προαγωγή της εργασιακής υγείας και ασφάλειας. Συνεργασία με το αντίστοιχο συντονιστικό όργανο του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας στα πλαίσια του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (ΕΣΥΑΕ).

21 Προτάσεις για ένα Εθνικό Σύστημα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (Θεσμικό Πλαίσιο - Φορείς - Συντελεστές - Νομοθεσία) 3. Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ): Ενίσχυση του ΣΕΠΕ με την στελέχωσή με το απαραίτητο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό. Εξασφάλιση της υλικοτεχνικής υποδομής που απαιτείται, με κάλυψη των αναγκών σε όργανα και εξοπλισμό μετρήσεων εργασιακού περιβάλλοντος, τη συντήρηση τους, τη χορήγηση σύγχρονων υπολογιστών σε όλους τους επιθεωρητές και τη διάθεση μέσων μεταφοράς σε όλες τις υπηρεσίες. Δημιουργία (ηλεκτρονικής) βάσης δεδομένων με τους καταλόγους των επιχειρήσεων και υπηρεσιών, των Τεχνικών Ασφαλείας και Ιατρών Εργασίας για τη διευκόλυνση της αναζήτησης και ανάθεσης καθηκόντων από τις επιχειρήσεις και για την καταγραφή των παρεχόμενων υπηρεσιών Τ.Α. και Ι.Ε. Συμμετοχή του Σ.ΕΠ.Ε. στη διαμόρφωση της νομοθεσίας για την Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία και τις απαραίτητες αλλαγές, που πρέπει να γίνουν άμεσα τόσο στη νομοθεσία όσο και στις διαδικασίες εφαρμογής της. Αναβάθμιση της αρχικής εκπαίδευσης των επιθεωρητών και συνεχή εκπαίδευση προσαρμοσμένη στις κοινωνικές ανάγκες.

22 Προτάσεις για ένα Εθνικό Σύστημα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (Θεσμικό Πλαίσιο - Φορείς - Συντελεστές - Νομοθεσία) 4. Ασφαλιστικά Ταμεία: Δημιουργία ειδικών τμημάτων για την πλήρη καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων, των επαγγελματικών ασθενειών και των αναπηρικών συντάξεων επαγγελματικής αιτιολογίας των ασφαλισμένων των Ταμείων (που σήμερα καταγράφονται ως κοινό ατύχημα, κοινή ασθένεια και κοινή αναπηρία), για τη δημιουργία του χάρτη της επαγγελματικής νοσηρότητας, αναπηρίας και θνησιμότητας στη χώρα μας και για την εκτίμηση του κόστους της επαγγελματικής νοσηρότητας. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα εξοικονομήσουν σημαντικούς πόρους από την αναγνώριση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών (όπως αυτά ορίζονται από τη νομοθεσία). Επιπλέον οι εκτιμήσεις αυτές θα συμβάλλουν καθοριστικά στη γνώση του μεγέθους του προβλήματος και στη δημιουργία πολιτικών για τη μείωση της επαγγελματικής νοσηρότητας στη χώρα μας.

23 Προτάσεις για ένα Εθνικό Σύστημα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία 5. Υπουργείο Υγείας: (Θεσμικό Πλαίσιο - Φορείς - Συντελεστές - Νομοθεσία) Δημιουργία υπηρεσίας για πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση και επανένταξη των παθόντων λόγω επαγγελματικής ασθένειας ή εργατικού ατυχήματος, στα πλαίσια της πρόληψης και προαγωγής της Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας. Δημιουργία Κεντρικής Συντονιστικής Υπηρεσίας Υγείας και Ασφάλειας (ή ΕΣΥΠΠ) και Περιφερειακών Τμημάτων (σύσταση Ιατρείων Ιατρικής της Εργασίας ανά Υγειονομική Περιφέρεια) για την παροχή υπηρεσιών προστασίας και πρόληψης στους εργαζομένους του Υπουργείου, του ΕΣΥ, των δομών του ΕΟΠΥΥ, των Ασφαλιστικών Ταμείων και των υπόλοιπων Δομών και Υπηρεσιών του (όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία). Διενέργεια μελετών επαγγελματικής νοσηρότητας σε εθνικό επίπεδο, ως ένα μεγάλο ποσοστό της γενικότερης νοσηρότητας, με στόχο την καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και τη χάραξη συγκεκριμένων πολιτικών στην κατεύθυνση της μείωσης της νοσηρότητας στη χώρα μας. Διευθέτηση του τρόπου ειδίκευσης για τη λήψη της ειδικότητας της ιατρικής της εργασίας από τους 500 ιατρούς χωρίς ειδικότητα ή με άλλη ιατρική ειδικότητα, που ασκούν σήμερα καθήκοντα ιατρού εργασίας στις επιχειρήσεις.

24 Προτάσεις για ένα Εθνικό Σύστημα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία 6. Υπουργείο Παιδείας: (Θεσμικό Πλαίσιο - Φορείς - Συντελεστές - Νομοθεσία) Δημιουργία επιστημονικού συντονιστικού οργάνου για την εισαγωγή ή αναβάθμιση των μαθημάτων Ιατρικής της Εργασίας και Ασφάλειας της Εργασίας στα αντίστοιχα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ και δημιουργία Εργαστηρίων με επιστημονικό γνωστικό αντικείμενο την υγεία και ασφάλεια στην εργασία στις αντίστοιχες Σχολές. Εισαγωγή μαθήματος «Υγεία και Ασφάλεια της Εργασίας» σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες για την ευαισθητοποίηση των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών στα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας, ως μελλοντικών εργαζομένων. Συνεργασία με το αντίστοιχο συντονιστικό όργανο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και του Υπουργείου Υγείας στα πλαίσια του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (ΕΥΑΕ).

25 Προτάσεις για ένα Εθνικό Σύστημα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία 7. ΕΛΙΝΥΑΕ: (Θεσμικό Πλαίσιο - Φορείς - Συντελεστές - Νομοθεσία) Διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ινστιτούτου και περαιτέρω ενίσχυση των δομών του και του επιστημονικού του προσωπικού. Ενίσχυση του ρόλου του με συμμετοχή στο Δ.Σ. του Ινστιτούτου, εκπροσώπων του Δημοσίου και των εργαζομένων του Δημοσίου Τομέα (ΑΔΕΔΥ). Συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς στα πλαίσια του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (ΕΣΥΑΕ).

26 Προτάσεις για ένα Εθνικό Σύστημα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (Θεσμικό Πλαίσιο - Φορείς - Συντελεστές - Νομοθεσία) 8. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ: Τροποποίηση του Νόμου 3850/2010 και προσαρμογή της νομοθεσίας στη σημερινή εργασιακή πραγματικότητα με καθορισμό πρωτοκόλλων για την άσκηση καθηκόντων Ιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας καθορισμό πρωτοκόλλων ιατρικών εξετάσεων και ελέγχων με καθορισμένα χρονικά όρια και περιοδικότητα, βάσει της εκτίμησης του επαγγελματικού κινδύνου καθορισμό πρωτοκόλλου βεβαιώσεων καταλληλότητας αλλαγή της εφαρμογής του Π.Δ. 294/1988 και των αντίστοιχων άρθρων του Ν. 3850/2010, για την απασχόληση του Ιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας βάση των σύγχρονων δεδομένων νομοθετική κατοχύρωση στην άσκηση καθηκόντων Ιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας, ώστε να είναι δεσμευτικός προς τον εργοδότη και τους φορείς και όχι συμβουλευτικός, όπως είναι μέχρι σήμερα.

27 Προτάσεις για ένα Εθνικό Σύστημα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (Θεσμικό Πλαίσιο - Φορείς - Συντελεστές - Νομοθεσία) 8. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ: νομοθετική κατοχύρωση του ρόλου και της άσκησης των καθηκόντων του Τεχνικού Ασφαλείας. Ειδική εκπαίδευση των κατόχων πτυχίων, που σύμφωνα με τη νομοθεσία μπορούν να ασκούν καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας από δημόσιους φορείς ή από -αδειοδοτημένους για εκπαίδευση στην Υ+Α στην εργασίαεκπαιδευτικούς φορείς τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων και επιστημονικούς φορείς με αντίστοιχο γνωστικό αντικείμενο. αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τις ΕΞΥΠΠ και διαχωρισμό των ΕΞΥΠΠ σε Υγειονομικές Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (ΥΕΞΥΠΠ) και σε Τεχνικές Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (ΤΕΞΥΠΠ) (πάγιο αίτημα των μικρών ΕΞΥΠΠ για τη διευκόλυνση του έργου τους). Το Υπουργείο Εργασίας θα αδειοδοτεί τις ΤΕΞΥΠΠ σύμφωνα με τη νομοθεσία για τις ΥΠΠ. Το Υπουργείο Υγείας θα αδειοδοτεί τις ΥΕΞΥΠΠ κατά το πρότυπο των φορέων παροχής «Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» σύμφωνα με το Π.Δ. 84/2001 «Όροι, προϋποθέσεις, διαδικασία και προδιαγραφές για την Ίδρυση και λειτουργία Ιδιωτικών φορέων Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.)»

28 Προτάσεις για ένα Εθνικό Σύστημα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (Θεσμικό Πλαίσιο - Φορείς - Συντελεστές - Νομοθεσία) 8. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ: αλλαγή των ποσοστών αναπηρίας για τη διασφάλιση δικαιώματος συνταξιοδότησης ή αποζημίωσης λόγω επαγγελματικής ασθένειας ή εργατικού ατυχήματος. Ορισμός κατώτατου ορίου για την αναγνώριση επαγγελματικής ασθένειας και υπολογισμός του ποσοστού αναπηρίας (με βάση την ονοματολογία και ταξινόμηση των ασθενειών κατά ICD-10) με βάση τα ποσοστά που εφαρμόζονται στα κράτη μέλη της Ε.Ε. Αλλαγή του τρόπου αναγγελίας των επαγγελματικών ασθενειών στους αρμόδιους φορείς. ευνοϊκότερη ρύθμιση αδειοδότησης για τις ΕΣΥΠΠ και μετατροπή τους σε Μονάδες Υγείας και Ασφάλειας. Υποχρεωτική σύσταση σε όλους τους φορείς που σχετίζονται με το Δημόσιο. Πλαισίωσή τους αποκλειστικά με ειδικούς ιατρούς εργασίας.

29 Προτάσεις για ένα Εθνικό Σύστημα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (Θεσμικό Πλαίσιο - Φορείς - Συντελεστές - Νομοθεσία) 9. Όργανα για τη βελτίωση των Συνθηκών Εργασίας σε Εθνικό Επίπεδο (Συμβούλιο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας ΣΥΑΕ): Προτείνεται αναβάθμιση του ρόλου και του έργου του ΣΥΑΕ. Επιπλέον η συμμετοχή εκπροσώπου του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε., εκπροσώπου της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος (ΕΕΙΕΠ) και εκπροσώπου των Επιθεωρητών Εργασίας. Ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου να είναι ειδικός Ιατρός Εργασίας.

30 Προτάσεις για ένα Εθνικό Σύστημα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (Θεσμικό Πλαίσιο - Φορείς - Συντελεστές - Νομοθεσία) 10. Εκπαίδευση στην Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία: Εκπαίδευση των ειδικών επιστημονικών ειδικοτήτων στην Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία (Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για ΑΕΙ και ΑΤΕΙ και Υπουργείο Υγείας για την ειδικότητα Ιατρικής της Εργασίας). Υγεία στην εργασία Αναβάθμιση του μαθήματος της Ιατρικής της Εργασίας και Δημιουργία «Εργαστηρίων Ιατρικής της Εργασίας» στις Ιατρικές και παραϊατρικές Σχολές. Αναβάθμιση της εκπαίδευσης στην ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας. Υποστήριξη των μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην «Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία». Ασφάλεια στην εργασία Αναβάθμιση (ή και εισαγωγή όπου δεν υπάρχει) του μαθήματος της Ασφάλειας της Εργασίας στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ. Διερεύνηση του ενδεχομένου δημιουργίας ειδικότητας και εργαστηρίων «Ασφάλειας της Εργασίας» σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, μετά από γνωμοδότηση και σύμφωνη γνώμη του Τεχνικού Επιμελητηρίου και των αντίστοιχων ΑΕΙ και ΑΤΕΙ. Εκπαίδευση των Τεχνικών Ασφαλείας όπως προβλέπεται στην Εθνική Νομοθεσία. Αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προγράμματος για τους Τεχνικούς Ασφαλείας.

31 Προτάσεις για ένα Εθνικό Σύστημα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (Θεσμικό Πλαίσιο - Φορείς - Συντελεστές - Νομοθεσία) 10. Εκπαίδευση στην Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία: Άλλοι συντελεστές Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία Εκπαίδευση των συντελεστών της Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία, όπως αυτοί αναφέρονται στην Εθνική Νομοθεσία, δηλαδή των μελών Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων, των «ορισμένων» από τον Εργοδότη Εργαζομένων για την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν στις πρώτες βοήθειες και την πυρασφάλεια στις επιχειρήσεις, αλλά και των εργαζομένων, προϊσταμένων και διευθυντών. Δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους παραπάνω συντελεστές.

32 Προϋποθέσεις για ένα Εθνικό Σύστημα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία Σύσταση ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (ΕΣΥΑΕ), το οποίο θα λειτουργήσει στα πλαίσια των Υπουργείων Υγείας, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Παιδείας και με τη συμβολή των Συλλογικών Οργάνων των Εργαζομένων και των Εργοδοτών. Δόμηση ενός αξιόπιστου συστήματος καταγραφής της επαγγελματικής νοσηρότητας (εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών). Δημιουργία στα πλαίσια του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης ειδικού «Ταμείου Ασφάλισης του Επαγγελματικού Κινδύνου». Στο ταμείο θα ασφαλίζονται αρχικά οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες προαιρετικά στην αρχή, με στόχο την πλήρη κάλυψή όλων των εργαζομένων σε εύλογο χρονικό διάστημα.

33 Βασικοί στόχοι σε ένα Εθνικό Σύστημα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία η προαγωγή της εργασιακής υγείας και ασφάλειας μέσω των διαδικασιών της Πρόληψης υγείας και γενικότερα της Δημόσιας υγείας. η μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των Ασφαλιστικών Ταμείων, που σήμερα πιέζονται ασφυκτικά από το τεράστιο κόστος της νοσηλείας, αποκατάστασης και συνταξιοδότησης της επαγγελματικής νοσηρότητας η ασφαλιστική κάλυψη των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών νοσημάτων (νοσήλια, αποκατάσταση, ημέρες άδειας, αναπηρία, σύνταξη).

34 «Ο εργοδότης είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στην Επιχείρησή του και δεν απαλλάσσεται από αυτή την ευθύνη του, ούτε όταν οι εργαζόμενοι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους, ούτε όταν αναθέτει καθήκοντα προστασίας και πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου στον Τ.Α. ή και στον Ι.Ε. ή και σε αρμόδιες Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης».* * Εγκύκλιος / Υπ. Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Εφαρμογή Π.Δ. 17/96 «Μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία σε συμμόρφωση με τις Οδηγίες 89/391/ΕΟΚ & 91383/ΕΟΚ»

EPΓAΣIAΣ IATPIKH THΣ. 30 χρόνια μετά το νόμο πλαίσιο 1568/1985. Δρακόπουλος Βασίλης

EPΓAΣIAΣ IATPIKH THΣ. 30 χρόνια μετά το νόμο πλαίσιο 1568/1985. Δρακόπουλος Βασίλης IATPIKH THΣ EPΓAΣIAΣ 30 χρόνια μετά το νόμο πλαίσιο 1568/1985 Δρακόπουλος Βασίλης 1 Γιατρός Εργασίας, Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής της Εργασία και Περιβάλλοντος (Ε.Ε.Ι.Ε.Π.) 2 3 4 IATPIKH THΣ EPΓAΣIAΣ ANOXYPΩTH

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΕΊΑ ΚΑΊ ΑΣΦΑΛΕΊΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΊΑ

ΥΓΕΊΑ ΚΑΊ ΑΣΦΑΛΕΊΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΊΑ ΥΓΕΊΑ ΚΑΊ ΑΣΦΑΛΕΊΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΊΑ Προτεραιότητα που μας αφορά όλους Ε.Κ.Α. ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΊΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ ΥΓΕΊΑ ΚΑΊ ΑΣΦΑΛΕΊΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΊΑ Προτεραιότητα που μας αφορά όλους Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΓΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ ΑΡΙΘ. 31089/28-08-2017 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΟΥ/ΤΗΣ: Περιγραφή εργασίας Ώρες απασχόλησης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1 ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Α / Α ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1 ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Α / Α ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ Γ.Ν.Θ «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» ΚΑΙ ΤΟΥ Γ.Ν.Θ «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» - Ψ.Ν.Θ. ( Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης) CPV (71317200-5)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ «ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ: ,81 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΜΕΛΕΤΗ «ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ: ,81 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ: 11.351,81 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ - ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Η μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Α. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Με την παρούσα μελέτη προβλέπεται η ανάθεση της παροχής υπηρεσιών ιατρού εργασίας για το προσωπικό του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης. Η προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Π. ΣΟΥΡΤΖΗ

ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Π. ΣΟΥΡΤΖΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Π. ΣΟΥΡΤΖΗ Σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (I.L.O.), Υγιεινή της Εργασίας ή Επαγγελματική Υγεία είναι η προάσπιση και προαγωγή στον ψηλότερο δυνατό βαθμό της φυσικής,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Α / Α ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Α / Α ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ Γ.Ν.Θ «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» ΚΑΙ ΤΟΥ Γ.Ν.Θ «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» - Ψ.Ν.Θ. ( Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης) CPV (85147000-1)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ. Καλαμαριά 16/01/2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ. Καλαμαριά 16/01/2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ Καλαμαριά 16/01/2017 Αρ.πρωτ. 42 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Ο Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ ΑΡ. ΜΕΛ. 18 /2015 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ ΑΡ. ΜΕΛ. 18 /2015 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΡ. ΜΕΛ. 18 /2015 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Η Μελέτη αυτή αφορά την ανάθεση υπηρεσιών Ιατρού εργασίας για 365 ημέρες για το Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1568/1985

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ι Σ Η Γ Η Σ Η. Θ Ε Μ Α: «Έγκριση πίστωσης για παροχή υπηρεσίας µε Ιατρό Εργασίας».

Ε Ι Σ Η Γ Η Σ Η. Θ Ε Μ Α: «Έγκριση πίστωσης για παροχή υπηρεσίας µε Ιατρό Εργασίας». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Αγιος Στέφανος 30/4/2013 Δ/ΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Α.Π. 13372 & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΛΗΡ.: ΛΕΚΑΡΑΚΟΥ Γ. Ε Ι Σ Η Γ Η Σ Η ΠΡΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ N.4412/16 «ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΑ Ν.Π.Δ.Δ. ΔΗΜΟΥ» Ενδεικτικού Προϋπολογισμού: 5.

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ N.4412/16 «ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΑ Ν.Π.Δ.Δ. ΔΗΜΟΥ» Ενδεικτικού Προϋπολογισμού: 5. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΤΩΝ -- ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ Δ/ /ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙ ΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΙΤΛΟΣ: : ""ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΑΤΡΟΥ Ι ΕΡΓΓΑΣΙ ΙΑΣ"" ΑΡ.. ΜΕΛΕΤΗΣ: : 1188/ /22001177 Μ Ε Λ Ε Τ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 5 Ιουλίου 2018 Απάντηση στο δημοσίευμα των ΕΞΥΠΠ με τίτλο «χωρίς γιατρούς εργασίας οι επιχειρήσεις-αδιέξοδο προκαλεί η νέα νομοθεσία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ. Ωραιόκαστρο Αριθ. Πρωτ : 1267

ΜΕΛΕΤΗ. Ωραιόκαστρο Αριθ. Πρωτ : 1267 ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» Ωραιόκαστρο 01.11.2016 Αριθ. Πρωτ : 1267 ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 4.464,00 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ - ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Αρμόδιες υπηρεσίες, τεχνικές και μέσα υλοποίησης παρεμβάσεων του Σχεδίου Δράσης

Αρμόδιες υπηρεσίες, τεχνικές και μέσα υλοποίησης παρεμβάσεων του Σχεδίου Δράσης Αρμόδιες υπηρεσίες, τεχνικές και μέσα υλοποίησης παρεμβάσεων του Σχεδίου Δράσης Α. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Α.1. ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΣΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ / ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κοµοτηνή 11/09/2015 Αρ.Πρωτ.: 28808. ΕΡΓΑΣΙΑ: Παροχή Υπηρεσιών Ιατρού Εργασίας στο ΝΠ «ήµος Κοµοτηνής»

Κοµοτηνή 11/09/2015 Αρ.Πρωτ.: 28808. ΕΡΓΑΣΙΑ: Παροχή Υπηρεσιών Ιατρού Εργασίας στο ΝΠ «ήµος Κοµοτηνής» Ταχ. /νση: Πλ. Γ. Βιζυηνού 1 Κοµοτηνή 11/09/2015 Αρ.Πρωτ.: 28808 ΕΡΓΑΣΙΑ: Παροχή Υπηρεσιών Ιατρού Εργασίας στο ΝΠ «ήµος Κοµοτηνής» «Παροχή Υπηρεσιών Ιατρού Εργασίας στο ΝΠ «ήµος Κοµοτηνής» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ-ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ-ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Συκιές, 3/11/2016 ΝΟΜΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Αριθ. πρωτ.: 2953 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΣΥΚΕΩΝ ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ-ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

INFORMATICS DEVELOPMEN T AGENCY

INFORMATICS DEVELOPMEN T AGENCY INFORMATICS DEVELOPMEN T AGENCY Digitally signed by INFORMATICS DEVELOPMENT AGENCY Date: 2017.06.20 12:41:32 EEST Reason: Location: Athens ΑΔΑ: Ω3ΥΜΩ9Ι-Ε50 ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΑ Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας

ΕΚΑ Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας ΕΚΑ Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας ] Ηµερίδα ΤΕΕ «Επιτυχία σηµαίνει κανένα ατύχηµα» Χαιρετισµός του Προέδρου του ΕΚΑ Γρηγόρη Φελώνη Παρασκευή, 2 Νοεµβρίου 2001 1 Το ζήτηµα των συνθηκών εργασίας αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: 1.ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 2.ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΔΥΟ (2) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΟΣ (1) ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΗΜΙΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΔΥΟ (2) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΟΣ (1) ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΗΜΙΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΔΥΟ (2) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΟΣ (1) ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΗΜΙΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΡΟΣΟΝΤΑ 1. Ο τεχνικός ασφάλειας πρέπει να έχει τα παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΙΣΟΤΣΟ ΤΓΙΕΙΝΗ & ΑΥΑΛΕΙΑ ΣΗ ΕΡΓΑΙΑ Δαΐκου Αφροδίτη τηλ mail:

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΙΣΟΤΣΟ ΤΓΙΕΙΝΗ & ΑΥΑΛΕΙΑ ΣΗ ΕΡΓΑΙΑ   Δαΐκου Αφροδίτη τηλ mail: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΙΣΟΤΣΟ ΤΓΙΕΙΝΗ & ΑΥΑΛΕΙΑ ΣΗ ΕΡΓΑΙΑ www.elinyae.gr Δαΐκου Αφροδίτη τηλ. 210 8200157 mail: daikou@elinyae.gr 205 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη 167.000 θάνατοι στην ΕΕ των 27 αποδίδονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ. Θέμα: ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΝΟΣ (1) ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ (10) ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ. Θέμα: ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΝΟΣ (1) ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ (10) ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ημερ. 17-06-2016 Αρ.πρωτ: 737 ΠΡΟΣ Διεύθυνση: Παπάγου 49, 41500, Γιάννουλη

Διαβάστε περισσότερα

Το μοντέλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Ιταλία και άλλες,

Το μοντέλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Ιταλία και άλλες, Το μοντέλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Ιταλία και άλλες, διέπεται από τις αρχές του προτύπου Beveridge. «το κόστος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ. Παροχή υπηρεσιών ιατρού εργασίας

ΜΕΛΕΤΗ. Παροχή υπηρεσιών ιατρού εργασίας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ Μιχάλων 7, 82132 Χίος Πληροφορίες: Πουλερέ Σοφία Τηλ.: 22710-80459 Fax : 22710-26665 ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΕΧΝΙΚΩΝ & ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΕΠΕ

ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΕΧΝΙΚΩΝ & ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΕΠΕ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ & ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Τ. Θ. 8053, Τ. Κ. 10010 Αθήνα Τηλ. 2105289199, Fax: 2105246531 e-mail: epitherg@gmail.com,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ Παροχή υπηρεσιών Γιατρού Εργασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας

ΜΕΛΕΤΗ Παροχή υπηρεσιών Γιατρού Εργασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας Κερατσίνι 25/2/2015 EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΛΗΡ. ΤΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ ΜΕΛΕΤΗ Παροχή υπηρεσιών Γιατρού Εργασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 8.170,20 Ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ OIKONOMIKH ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» Αρ. Πρωτοκόλλου : 10948/03-07-2017

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 2.645,00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΝ/ΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

«ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 2.645,00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΝ/ΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΝ/ΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 2.645,00 Ταχ. Δ/νση: Εθν. Αντίστασης 36 Τηλ:2391330132 Αρ. Μελέτης: 63 /2019 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Η μελέτη αυτή αφορά την ανάθεση υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Ρέθυµνο 11/01/2016 ιεύθυνση :Οικονοµικής ιαχείρισης Αριθ. πρωτ.: 172

Ρέθυµνο 11/01/2016 ιεύθυνση :Οικονοµικής ιαχείρισης Αριθ. πρωτ.: 172 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Ρέθυµνο 11/01/2016 ιεύθυνση :Οικονοµικής ιαχείρισης Αριθ. πρωτ.: 172 Τµήµα :Προµηθειών Ταχ. /νση :Παν/πολη Ρεθύµνου Πληροφορίες :Κ. Καρνιαβούρα Τηλέφωνο :2831077929,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (Ο.Κ.Υ.Δ.Α.Ν.) ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» CPV : 85147000-1

Διαβάστε περισσότερα

«Παροχή Υπηρεσιών Ιατρού Εργασίας στο ΝΠ «Κέντρο Μέριµνας και Αλληλεγγύης ήµου Κοµοτηνής»

«Παροχή Υπηρεσιών Ιατρού Εργασίας στο ΝΠ «Κέντρο Μέριµνας και Αλληλεγγύης ήµου Κοµοτηνής» Κοµοτηνή 27/10/2016 Αρ.Πρωτ.: 3064 ΕΡΓΑΣΙΑ: Παροχή Υπηρεσιών Ιατρού Εργασίας στο ΝΠ «Κέντρο Μέριµνας και Αλληλεγγύης ήµου Κοµοτηνής» «Παροχή Υπηρεσιών Ιατρού Εργασίας στο ΝΠ «Κέντρο Μέριµνας και Αλληλεγγύης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ. Παροχή υπηρεσιών ιατρού εργασίας

ΜΕΛΕΤΗ. Παροχή υπηρεσιών ιατρού εργασίας ΜΕΛΕΤΗ Παροχή υπηρεσιών ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Τεχνική περιγραφή 2. Ενδεικτικός Προϋπολογισμός 3. Συγγραφή υποχρεώσεων Η Συντάξας Πουλερέ Σοφία 1 Τεχνική Περιγραφή Αντικείμενο της παρούσας είναι η ανάθεση της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. Η ΔΕΠΟΔΑΛ ΑΕ ΟΤΑ ενδιαφέρεται να αναθέσει την «παροχή υπηρεσιών τεχνικού ασφαλείας για ένα έτος».

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. Η ΔΕΠΟΔΑΛ ΑΕ ΟΤΑ ενδιαφέρεται να αναθέσει την «παροχή υπηρεσιών τεχνικού ασφαλείας για ένα έτος». Δ/νση : Χριστοδούλου 12 Λιβαδειά, 26/3/2018 Τ.Κ. : 32131 Λιβαδειά ΑΡ. ΠΡΩΤ. : 82 Πληροφορίες : Βλαχόπουλος Άγγελος Τηλ : 22610-26778 Φαξ : 22610-26735 Τηλ ΧΥΤΑ: 22617-71204 Ε-mail : depodal@gmail.com ΠΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΓΕΝΙΚΑ: ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ -ΙΑΤΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Α. ΓΕΝΙΚΑ: ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ -ΙΑΤΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α. ΓΕΝΙΚΑ: ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ -ΙΑΤΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1.Ποιες επιχειρήσεις υποχρεούνται να έχουν τεχνικό ασφάλειας; Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία όλες οι επιχειρήσεις εφόσον απασχολούν έστω και έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΑΠΑΝΗΣ 8.476,64 ( με ΦΠΑ 24%)

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΑΠΑΝΗΣ 8.476,64 ( με ΦΠΑ 24%) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ Aρ. Μελέτης : 9/2017 C P V 71317210-8 (Υπηρεσίες παροχής συµβουλών σε θέµατα ασφάλειας ) ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΑΠΑΝΗΣ 8.476,64

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΗ. Στις Αχαρνές, σήμερα 2 του μήνα Σεπτεμβρίου, του έτους 2015, ημέρα Τετάρτη, και ώρα 13:00

ΣΥΜΒΑΣΗ. Στις Αχαρνές, σήμερα 2 του μήνα Σεπτεμβρίου, του έτους 2015, ημέρα Τετάρτη, και ώρα 13:00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ Αχαρνές, 02/09/2015 Αριθμ. πρωτ.: 59257 ΣΥΜΒΑΣΗ Στις Αχαρνές, σήμερα 2 του μήνα Σεπτεμβρίου, του έτους 2015, ημέρα Τετάρτη, και ώρα 13:00 π.μ., στο Δημοτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρικός Σύλλογος. Ηρακλείου. Συνέντευξη τύπου

Ιατρικός Σύλλογος. Ηρακλείου. Συνέντευξη τύπου Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου Συνέντευξη τύπου 01.02.2010 Η πολιτεία τα τελευταία τριάντα χρόνια αδυνατεί ή δεν θέλει, να λάβει αποφάσεις, να κάνει τομές, να δώσει λύσεις σε θέματα που αφορούν την Υγεία.

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική Άσκηση στο επάγγελμα των φοιτητών των Ελληνικών Πανεπιστημίων

Πρακτική Άσκηση στο επάγγελμα των φοιτητών των Ελληνικών Πανεπιστημίων Πρακτική Άσκηση στο επάγγελμα των φοιτητών των Ελληνικών Πανεπιστημίων Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις του άρθρου 36 παράγραφος 1 εδάφιο β του Ν. 4009/2011 «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση ποιότητας των σπουδών

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»

«ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αριθμός Μελέτης : 5 / 2018 ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Προϋπόλογισμός : : 5.667,05 «ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» - -ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ -ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ -ΣΥΓΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Κ.Α. 00.6117.007 CPV: 85121100-4 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Η παρούσα µελέτη αφορά στην παροχή υπηρεσιών ιατρού εργασίας για τις ανάγκες του Συνδέσµου ιαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Κέρκυρας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ ΤΟΠΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ ΤΟΠΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1 η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΘΩΡΑΚΟΣ ΑΘΗΝΩΝ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» Αθήνα: 09 06 2015 Αριθμ. Πρωτ., 13043 Λ. Μεσογείων 152, 11527 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ. Θεσ / νίκη Αρ.Πρωτ «ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»

ΜΕΛΕΤΗ. Θεσ / νίκη Αρ.Πρωτ «ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Ν.Π.Δ.Δ. 28 ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 99-Τ.Κ.54642 Τηλ.2310-929600 Θεσ / νίκη 1-9-2017 Αρ.Πρωτ. 4217 «ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Επείγουσα Ενημέρωση. Τότε υποχρεωτικά θα έχεις και Τεχνικό Ασφαλείας!! Έστω και αν απασχολείς στην επιχείρηση σου, έναν εργαζόμενο

Επείγουσα Ενημέρωση. Τότε υποχρεωτικά θα έχεις και Τεχνικό Ασφαλείας!! Έστω και αν απασχολείς στην επιχείρηση σου, έναν εργαζόμενο Επείγουσα Ενημέρωση Τότε υποχρεωτικά θα έχεις και Τεχνικό Ασφαλείας!! Έστω και αν απασχολείς στην επιχείρηση σου, έναν εργαζόμενο Αγαπητοί Συνεργάτες Με το Π.Δ. 17/96, όλες οι επιχειρήσεις που απασχολούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: Σχετ.: Η υπ αριθ. Α23/ (ΑΔΑ: 6ΣΖΗ Φ3Ζ) απόφαση Διοικητή του ΠΓΝ Λάρισας ΓΝ Λάρισας «Κουτλιμπάνειο & Τριανταφύλλειο».

ΠΡΟΣ: Σχετ.: Η υπ αριθ. Α23/ (ΑΔΑ: 6ΣΖΗ Φ3Ζ) απόφαση Διοικητή του ΠΓΝ Λάρισας ΓΝ Λάρισας «Κουτλιμπάνειο & Τριανταφύλλειο». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ «ΚΟΥΤΛΙΜΠΑΝΕΙΟ & ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΙΟ» Περιοχή Μεζούρλο,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Aριθµ. Μελέτης :3/2017 (Υπηρεσίες παροχής συµβουλών σε θέµατα υγείας και ασφάλειας ) ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Ημερομηνία : 14/3/2017 Αριθμ. Πρωτ. : 2984/ΠΡ416

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκδήλωση ενδιαφέροντος-κατάθεση οικονομικής προσφοράς.

ΘΕΜΑ: Εκδήλωση ενδιαφέροντος-κατάθεση οικονομικής προσφοράς. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 4 η Δ.Υ.ΠΕ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» Αλ. Συμεωνίδη αρ. 2 Τ.Θ. 181 83 - Τ.Κ. 540 07 -------------- ΤΜΗΜΑ : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ Προς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Νεάπολη 3/11/2015 ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΣΥΚΕΩΝ Αρ. Πρωτ.: 3033 Κ.Ε.Υ.Ν.Σ. ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ-ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Νεάπολη 3/11/2015 ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΣΥΚΕΩΝ Αρ. Πρωτ.: 3033 Κ.Ε.Υ.Ν.Σ. ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ-ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Νεάπολη 3/11/2015 ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΣΥΚΕΩΝ Αρ. Πρωτ.: 3033 Κ.Ε.Υ.Ν.Σ. ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ-ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Το τεύχος αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Θεσσαλονίκη Αριθ. Πρωτ. : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

Θεσσαλονίκη Αριθ. Πρωτ. : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ 7 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 3 ης ΥΠΕ. (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ) ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» - Ψ.Ν.Θ. Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη 18-11-2015 Αριθ. Πρωτ. : 20681

Διαβάστε περισσότερα

14SYMV

14SYMV ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Λαγκαδάς 5/5/2014 Δ Η Μ Ο Σ Λ Α Γ Κ Α Δ Α Αριθ.Πρωτ. : 21.480 14SYMV002032724 2014-05-07 Σ Υ Μ Φ Ω Ν Η Τ Ι Κ Ο Μεταξύ: 1. Του ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ που εδρεύει στο Λαγκαδά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Προσφερόμενες ειδικότητες ανά Εκπαιδευτική Δομή. Καταγραφή ειδικοτήτων μαθητείας

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Προσφερόμενες ειδικότητες ανά Εκπαιδευτική Δομή. Καταγραφή ειδικοτήτων μαθητείας ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Προσφερόμενες ειδικότητες ανά Εκπαιδευτική Δομή Καταγραφή ειδικοτήτων μαθητείας Α. Ειδικότητες Μεταλυκειακού Έτους Τάξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ. για το σχολικό έτος 2018-19 1. Τεχνικός Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δ/νση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α ΑΔΑ: ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ, ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ Αρμόδια: Μαρία Λαμπροπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΞ.Υ.Π.Π. & ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΞ.Υ.Π.Π. & ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Χαλκίδα 4 Ιουλίου 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 5 η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΙΑΤΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ Εθνικός σχεδιασμός και ενδυνάμωση των Υπηρεσιών Πρόληψης: α. Καταπολέμηση και προσπάθεια εξάλειψης των αιτιολογικών παραγόντων της αρρώστιας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 3 / 017 Μ Ε Λ Ε Τ Η ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ : 14.999,04 ΕΥΡΩ ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ 1) ΤΕΧΝΙΚΗ ΈΚΘΕΣΗ ) ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ο κος Γεώργιος Δασκαλάκης, με την ιδιότητα του Προέδρου του ΝΠΔΔ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΧΑΡΝΩΝ, που θα αποκαλείται εφεξής ο «Εργοδότης»

ο κος Γεώργιος Δασκαλάκης, με την ιδιότητα του Προέδρου του ΝΠΔΔ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΧΑΡΝΩΝ, που θα αποκαλείται εφεξής ο «Εργοδότης» Αχαρνές, 4/5//2015 Αριθμ. πρωτ.: 1560 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΧΑΡΝΩΝ (Ν.Π.Δ.Δ.) Διεύθυνση Υπηρεσιών Υποστήριξης Αγίας Τριάδος 39 Αχαρνές,Τ.Κ.13673 Τηλ.: 2102460800,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Μύκονος, 24-12 - 2014 ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ. Αρ. πρ.: -12005- ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ ΠΡΟΣ:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Μύκονος, 24-12 - 2014 ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ. Αρ. πρ.: -12005- ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ ΠΡΟΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Μύκονος, 24-2 - 204 Αρ. πρ.: -2005- ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ ΠΡΟΣ: ΥΠΗΡΕΣΙΑ : ΓΡΑΦΕΙΟ : ΔΗΜΑΡΧΟΥ Πληροφορίες: Κων/να Τακούση Τηλέφωνα : (22890)-23.26, -23.988 FAX : (22890)-22.229

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» Ταχ. Δ/νση : Π. Βαρθολομαίου 9 72300 ΣΗΤΕΙΑ Τηλέφωνο: 28433 / 40514 Fax : 28430 / 24584

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» Ταχ. Δ/νση : Π. Βαρθολομαίου 9 72300 ΣΗΤΕΙΑ Τηλέφωνο: 28433 / 40514 Fax : 28430 / 24584 ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΕ: ΜΑΡΙΑ ΦΩΤΕΙΝΑΚΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Τεχνική περιγραφή 2. Ενδεικτικό τιμολόγιο 3. Συγγραφή υποχρεώσεων Σητεία 1/8/2014 1 Τεχνική Έκθεση 2 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Η παρούσα μελέτη συντάσσεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ν. Φιλ/φεια: 16 /3 /2016 ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Αριθμ. Πρωτ: 4750 ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ν. Φιλ/φεια: 16 /3 /2016 ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Αριθμ. Πρωτ: 4750 ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ν. Φιλ/φεια: 16 /3 /2016 ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Αριθμ. Πρωτ: 4750 ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η Διενέργειας για την ανάθεση υπηρεσιών Τεχνικού ασφαλείας και ιατρού εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Απέναντι σε αυτή τη κατάσταση το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ παρεμβαίνει, διεκδικώντας:

Απέναντι σε αυτή τη κατάσταση το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ παρεμβαίνει, διεκδικώντας: «Κυρία Υπουργέ To ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ εδώ και χρόνια έχει ανοίξει το ζήτημα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Μάλιστα πραγματοποιήθηκε το 2013 και σχετική ημερίδα για τα εργατικά «ατυχήματα»

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ: Ενεκρίθη ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ: Ενεκρίθη ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Αθήνα, 8 Ιουνίου 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ: Ενεκρίθη ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Ενεκρίθη ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Επιστημονική υπεύθυνη: Ιωάννα Αντωνιάδου-Κουμάτου Καισαριανή, 2018 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Κέντρο Υγείας του Παιδιού Καισαριανής 2. Η ιδέα για τη δημιουργία 3. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΙΑ ΙΚΑΣΙΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΙΑ ΙΚΑΣΙΩΝ Aριθµ. Μελέτης : 1 /2017 Παροχή υπηρεσιών: «Ιατρού Ε.Ξ.Υ.Π.Π. στο ήµο Σερρών για το από την υπογραφή της σύµβασης» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Τεχνική περιγραφή 2. Ενδεικτικός Προϋπολογισµός 3. Συγγραφή υποχρεώσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Στοιχεία προγράμματος ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Πρωτόκολλα και διαδικασίες (διοικητικές, ιατρικές, νοσηλευτικές) στις Δημόσιες Μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Η πρακτική άσκηση ως διδακτικό έργο

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Η πρακτική άσκηση ως διδακτικό έργο ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Η πρακτική άσκηση ως διδακτικό έργο Με τη διάταξη του άρθρου 24 του Ν. 1404/83 για τη «Δομή και λειτουργία των ΤΕΙ» καθιερώνεται για πρώτη φορά, η πρακτική άσκηση, ως

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 2018 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Διαχρονικός και βασικός στόχος του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι η προστασία

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟ ΟΤΩΝ

Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟ ΟΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟ ΟΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟ ΟΤΗ Σύµφωνα µε την Εγκύκλιο 130297/15-7-96 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών

Διαβάστε περισσότερα

Ζητήματα λειτουργίας των Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας στο Δημόσιο Νοσοκομείο. Η σημερινή κατάσταση.

Ζητήματα λειτουργίας των Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας στο Δημόσιο Νοσοκομείο. Η σημερινή κατάσταση. Ζητήματα λειτουργίας των Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας στο Δημόσιο Νοσοκομείο. Η σημερινή κατάσταση. Περικλής Τζιάρας, Κοινωνικός Λειτουργός Γ.Ν.Ελευσίνας "Θριάσιο", Μέλος ΔΣ ΣΚΛΕ Κοινωνική Εργασία και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ. Με την παρούσα πρόσκληση σας γνωρίζουμε ότι ο δήμος μας έχει ανάγκη για την «Αμοιβή Τεχνικού Ασφαλείας»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ. Με την παρούσα πρόσκληση σας γνωρίζουμε ότι ο δήμος μας έχει ανάγκη για την «Αμοιβή Τεχνικού Ασφαλείας» ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝAΣ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Tμήμα Προμηθειών Ταχ. Δ/νση: Δήμητρος & Χατζηδάκη 41 Πληροφορίες: Μιχαλιού Δήμητρα Τηλ. 2105537 313 Fax:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΣΟΝΤΑ Ο τεχνικός ασφάλειας πρέπει να έχει τα παρακάτω προσόντα: 1. α) πτυχίο πολυτεχνείου ή πολυτεχνικής σχολής Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) του

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ, Δρος Θεοδώρου Μπάζα, MD, PhD, MSc(Λονδίνο), DIH(Αγγλία) Ειδικού Ιατρού της Εργασίας,

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ, Δρος Θεοδώρου Μπάζα, MD, PhD, MSc(Λονδίνο), DIH(Αγγλία) Ειδικού Ιατρού της Εργασίας, Πρώην Αντιπροέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Εργασίας και Περιβάλλοντος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016, GOLDEN AGE HOTEL, AΘΗΝΑ) ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ, Δρος Θεοδώρου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ 1 Η πρακτική άσκηση των Φοιτητών του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Προγράμματος Σπουδών και απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» 8-10 Δεκεμβρίου 2017 Στο Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο (ΠΕΚ) Ηρακλείου Κρήτης Η ΔΗΜΟΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 38 ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 201 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 38 ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 201 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 38 ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 201 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Στην Ερμούπολη σήμερα 31 Αυγούστου 2017, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12:00, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Δ Ε Ι Κ Τ Ι Κ Ο Σ Π Ρ O Ϋ Π Ο Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ

Ε Ν Δ Ε Ι Κ Τ Ι Κ Ο Σ Π Ρ O Ϋ Π Ο Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΟΠΑΦΜΑΗ Ηράκλειο 15/11 / 2018 Δ/ΝΣΗ: Καλοκαιρινού & Παπαδοπούλου 4 ΑΡ.ΜΕΛΕΤΗΣ: 32/18 Τ.Κ.: 712.02 Τηλ.: 300.100 300.090 FAX: 287-600 Ε Ν Δ Ε Ι Κ Τ Ι Κ Ο Σ Π Ρ O Ϋ Π Ο Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή προσφορών

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή προσφορών Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή προσφορών Χανιά, 3.7.2017 Αρ. Πρωτ: 5050 Στοιχεία Υπηρεσίας Σχολή/ Διεύθυνση/ Τμήμα: Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών/ Τμήμα Προμηθειών Στοιχεία Υπαλλήλου για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 4 / 017 Μ Ε Λ Ε Τ Η ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ : 14.994,94 ΕΥΡΩ ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ 1) ΤΕΧΝΙΚΗ ΈΚΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

17SYMV INFORMATICS

17SYMV INFORMATICS Digitally signed by 17SYMV001702158 INFORMATICS 2017-07-17 DEVELOPMEN INFORMATICS DEVELOPMENT AGENCY T AGENCY Date: 2017.07.17 10:13:09 EEST Reason: Location: Athens ΑΔΑ: ΩΔΞΔΩΨ8-Β6Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εργασιακά Θέματα. Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων (Μέρος Α )

Εργασιακά Θέματα. Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων (Μέρος Α ) Εργασιακά Θέματα Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων (Μέρος Α ) Μάρτιος 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων (Μέρος Α ) Συνοπτική παρουσίαση.. 3 2. Γενικοί κανόνες υγιεινής και ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ 1/2017 ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΜΕΛΕΤΗ 1/2017 ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 2017 / 2018 CPV

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πηγές Συντακτική ομάδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πηγές Συντακτική ομάδα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΙΝΑΚΑΣ... 2 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ... 4 1. Κατηγορίες δικαιούχων... 4 1.1 Βαριά αναπηρία... 4 1.2 Συνήθης αναπηρία... 4 1.3 Μερική αναπηρία... 5 1.4 Προϋπάρχουσα αναπηρία... 5 2. Εκτίμηση αναπηρίας...

Διαβάστε περισσότερα

Παρούσα στη συνεδρίαση επίσης η δημοτική υπάλληλος κα Ελένη Σερεμέτη, για την τήρηση των πρακτικών.

Παρούσα στη συνεδρίαση επίσης η δημοτική υπάλληλος κα Ελένη Σερεμέτη, για την τήρηση των πρακτικών. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 28 ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 221 ΔΗΜΟΣ ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Στην Ερμούπολη σήμερα 7/8/2015, ημέρα Παρασκευή και ώρα 13.30, η Οικονομική Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ Η πρακτική άσκηση των Φοιτητών του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Προγράμματος Σπουδών και απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη του

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. Πρωτ.: 3673 Αρ. Σχεδ. : 1042 Αρ. Φακ. : ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Αρ. Πρωτ.: 3673 Αρ. Σχεδ. : 1042 Αρ. Φακ. : ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ) Αρ. ΜΑΕ 49917/22/Β/01/34 Έδρα Πάτρα Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ/ΚΟΥ-ΟΙΚ/ΚΟΥ Δ/ΝΣΗ: Κτ. Υπηρεσιών Ν. Λιμένα Πατρών Τ.Κ. 26333 Πάτρα Τ.Θ: 3167 (Τ.Κ. 26005 Πάτρα) Τηλ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΑΣΦΆΛΙΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΑΣΦΆΛΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΑΣΦΆΛΙΣΗΣ Άρθρο 287 Α. Καταργείται η Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μετά των Διευθύνσεων, Τμημάτων και Αυτοτελών

Διαβάστε περισσότερα

16REQ

16REQ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Νεάπολη 15/03/2016 ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ.:10236 ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ/ΚΩΝ & ΟΙΚ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΜΗΤΡΩΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ, ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ, ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ, ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ Φ. ΚΑΛΥΒΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Παιδίατρος- Ιατρός Δημόσιας Υγείας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ-ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΔΔΥΠΠΥ

ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ-ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΔΔΥΠΠΥ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ-ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΔΔΥΠΠΥ 1 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, Δ/ΝΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γ.Ν.ΠΕΛΛΑΣ (Ν.Μ.Ε ΕΣΣΑΣ-Ν.Μ.ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ)

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γ.Ν.ΠΕΛΛΑΣ (Ν.Μ.Ε ΕΣΣΑΣ-Ν.Μ.ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ) ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γ.Ν.ΠΕΛΛΑΣ (Ν.Μ.Ε ΕΣΣΑΣ-Ν.Μ.ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ) Ι. ΙΑΤΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Τα προσόντα του γιατρού εργασίας καθορίζονται από το άρθ. 16 του Ν. 3850/2010. Ο ιατρός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑ ΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΜΠΟ ΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: H ΠΛΕΥΡΑ Τ ΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΑΝΑ ΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΜΠΟ ΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: H ΠΛΕΥΡΑ Τ ΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΝΑ ΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΜΠΟ ΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: H ΠΛΕΥΡΑ Τ ΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ Σύμφωνα με την «ιατρική προσέγγιση» η αναπηρία σχετίζεται με την απώλεια, τη βλάβη ή την απόκλιση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Α. ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΔΟΧΟΥ Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν.3850/2010 ο Τεχνικός Ασφάλειας έχει τις εξής συμβουλευτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ. Παροχή υπηρεσιών ιατρού εργασίας

ΜΕΛΕΤΗ. Παροχή υπηρεσιών ιατρού εργασίας ΜΕΛΕΤΗ Παροχή υπηρεσιών ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Τεχνική περιγραφή 2. Ενδεικτικός Προϋπολογισμός 3. Συγγραφή υποχρεώσεων Σελίδα 1 από 7 Τεχνική Περιγραφή Αντικείμενο της παρούσας είναι η ανάθεση της παροχής υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ. Παροχή υπηρεσιών τεχνικού ασφαλείας CPV (Υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε Θέματα ασφάλειας )

ΜΕΛΕΤΗ. Παροχή υπηρεσιών τεχνικού ασφαλείας CPV (Υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε Θέματα ασφάλειας ) ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΜΕΛΕΤΗ Παροχή υπηρεσιών CPV 71317210-8 (Υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε Θέματα ασφάλειας ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Τεχνική περιγραφή 2. Ενδεικτικός

Διαβάστε περισσότερα

Το 1 ο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας έτοιμο για το «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» που έρχεται στα ΕΠΑΛ από τον Οκτώβριο

Το 1 ο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας έτοιμο για το «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» που έρχεται στα ΕΠΑΛ από τον Οκτώβριο Το 1 ο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας έτοιμο για το «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» που έρχεται στα ΕΠΑΛ από τον Οκτώβριο Τη δυνατότητα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε νέους, κατόχους

Διαβάστε περισσότερα

TMHMA ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΕΥΠ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΑΠΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

TMHMA ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΕΥΠ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΑΠΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ TMHMA ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΕΥΠ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΑΠΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Παρουσίαση: ρ Μαρία Λαβδανίτη Καθηγήτρια Εφαρμογών Τμήμα Νοσηλευτικής Ορισμός της Νοσηλευτικής Η Νοσηλευτική είναι ανθρωπιστική

Διαβάστε περισσότερα

Μ Ε Λ Ε Τ Η ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

Μ Ε Λ Ε Τ Η ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ Χαλκίδα 20/02/2014 Αριθ. Πρωτ: 15029 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΛΗΛΑΝΤΙΩΝ & ΜΕΓΑΣΘΕΝΟΥΣ Τ.Κ. 34 100 ΧΑΛΚΙΔΑ ΠΛΗΡΟΦ.: ΝΙΚΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΛ4ΞΘ-ΞΚΨ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Αθήνα, 28-3-2013 Αρ. Γ.Π. οικ.

ΑΔΑ: ΒΛ4ΞΘ-ΞΚΨ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Αθήνα, 28-3-2013 Αρ. Γ.Π. οικ. ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Ταχ. Δ/νση : Αριστοτέλους 17 Ταχ. Κώδικας : 101 87 Πληροφορίες : Κ. Βουρλιώτου Αθ. Λύτρα Αικ. Δαμίγου Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

17SYMV INFORMATICS

17SYMV INFORMATICS Digitally signed by 17SYMV001972054 INFORMATICS 2017-09-20 DEVELOPMEN INFORMATICS DEVELOPMENT AGENCY T AGENCY Date: 2017.09.20 11:10:29 EEST Reason: Location: Athens ΑΔΑ: ΨΠΗΙΩΨ8-ΛΜ3 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Δ. ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (ΙΑΟ 409)

Δ. ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (ΙΑΟ 409) Δ. ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (ΙΑΟ 409) Συντονιστής μαθήματος: Αλέξιος Μπένος, Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής. Τηλ. 2310999137, e-mail: benos@med.auth.gr Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα