Σεμινάριο Beach volley ΣΥΔΠΕΔΑΠ ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Αποτυπώματος της Μπάλας (ΠΑΜ (ball mark))

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σεμινάριο Beach volley ΣΥΔΠΕΔΑΠ ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Αποτυπώματος της Μπάλας (ΠΑΜ (ball mark))"

Transcript

1 Σεμινάριο Beach volley ΣΥΔΠΕΔΑΠ 2017 ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Αποτυπώματος της Μπάλας (ΠΑΜ (ball mark))

2 Σκοπός του πρωτοκόλλου είναι να παρέχει στους διαιτητές μία τυποποιημένη και γρήγορη μέθοδο για να διεκπεραιώσουν το ΠΑΜ (ball mark) εφόσον χρειαστεί. Από την φύση του το ΠΑΜ (ball mark) είναι μια προσπάθεια επίλυσης κάποιας διαφωνίας μεταξύ διαιτητών και παικτών για το αν η μπάλα ήταν μέσα ή έξω. Οι διαιτητές πρέπει να φροντίσουν ώστε η διαδικασία να γίνει με διαφάνεια, να μην υπάρξει καθυστέρηση και το αποτέλεσμα να δοθεί έτσι ώστε, όλοι να καταλάβουν την απόφαση για να μπορέσει το παιχνίδι να συνεχιστεί όσο πιο σύντομα γίνεται.

3 Το πρωτόκολλο αποτυπώματος της μπάλας, όπως πραγματοποιείται συνίσταται από συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν από τους διαιτητές, και ειδικά από τον 1ον διαιτητή, με μεγάλη ακρίβεια και ταχύτητα για να μπορέσει να ξαναρχίσει το παιχνίδι όσο το δυνατό ταχύτερα.

4 Τα κύρια στοιχεία του Πρωτόκολλου Διερεύνησης Αποτυπώματος Μπάλας είναι : Αν ο 1ος διαιτητής έχει σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με το αν η μπάλα ήταν μέσα ή έξω μπορεί να αποφασίσει την έναρξη της διαδικασίας του ΠΑΜ (ball mark). Οι Αρχηγοί δεν έχουν το δικαίωμα να επιμείνουν στην έναρξη της διαδικασίας του ΠΑΜ (ball mark).

5 Οι διαιτητές και οι επόπτες πρέπει να αποθαρρύνουν τις όποιες ενέργειες από τους παίκτες για να καλύψουν ή να αλλάξουν το σημάδι. Ο 1ος διαιτητής μπορεί να τιμωρήσει αν χρειαστεί. Οι Αρχηγοί μπορεί να αναγνωρίσουν ότι η αρχική απόφαση για την έναρξη της διαδικασίας ήταν λανθασμένη και έτσι δεν ξεκινά η διαδικασία ή αν ξεκίνησε, αμέσως τερματίζεται. Το ΠΑΜ (ball mark) δίνει την δυνατότητα στον 1ον διαιτητή να ηρεμήσει τους παίκτες μετά από μια αμφισβητούμενη απόφαση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο 1ος Διαιτητής δεν θα είναι αυστηρός και γρήγορος όσο αφορά την διαδικασία.

6 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Α ΔΙΑΙΤΗΤΗ Αρχική και γρήγορη απόφαση από τον 1ο Διαιτητή κατά πόσο θα αρχίσει το ΠΑΜ (ball mark). Ο 1ος διαιτητής κατεβαίνει από την σκάλα και υποδεικνύει στον επόπτη/ες ότι πρέπει να πάνε στο σημείο που είναι το σημάδι. Επιπρόσθετα, ο 1ος διαιτητής λέει στους παίκτες της ομάδας στην μεριά της οποίας είναι το σημάδι ότι πρέπει να απομακρυνθούν από το επίμαχο σημείο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί έτσι εξασφαλίζεται η δίκαιη και ίση μεταχείριση και των δύο ομάδων κατά την διαδικασία.

7 Επιβεβαίωση του σημαδιού (μέσα ή έξω) Όταν στο σημείο που είναι το σημάδι δεν υπάρχουν παίκτες και ο/οι επόπτης/ες βρίσκονται εκεί τότε ο 1ος διαιτητής προσεκτικά ξεκινά τις ερωτήσεις προς τους επόπτες αν χρειάζεται. Αρχικά θα πρέπει να καθορίσει κατά πόσο η μπάλα ακούμπησε την γραμμή. Αυτό περιλαμβάνει και την περίπτωση που η γραμμή ήταν ανασηκωμένη και η μπάλα την ακούμπησε.

8 Είναι σημαντικό να δοθεί η ευκαιρία στον επόπτη να : Δείξει το σημάδι χωρίς να το ακουμπήσει. Εξηγήσει προφορικά το τι ακριβώς είδε συμπεριλαμβανομένης της στιγμής που ακούμπησε η μπάλα στην άμμο καθώς και οποιαδήποτε άλλη σχετική ενέργεια/πληροφορία. Ο 1ος διαιτητής πρέπει να είναι σίγουρος για το τι του είπε ο επόπτης. Όταν ο 1ος διαιτητής συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να πάρει την απόφαση,

9 Πηγαίνει γρήγορα προς την σκάλα, αφού ανεβεί στην σκάλα κάνει την χειροσήμανση σχετικά με την απόφαση του και τιμωρεί αν χρειάζεται όποιο παίκτη πέρασε κάτω από το φιλέ. Δεν επιτρέπεται καμία άλλη καθυστέρηση και οι παίκτες πρέπει να πιεστούν να ξεκινήσει το παιχνίδι αμέσως. Ο 1ος διαιτητής δίνει το σήμα για να συνεχιστεί το παιχνίδι

10 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ B ΔΙΑΙΤΗΤΗ Αρχικά ο 2ος διαιτητής παίρνει θέση κοντά στο φιλέ για να αποτρέψει είτε με το κορμί του είτε λεκτικά την ομάδα από το να περάσει κάτω από το φιλέ. Μια καλή πρακτική είναι η υπενθύμιση στην ομάδα ότι απαγορεύεται να περάσει κάτω από το φιλέ ή την προέκταση αυτού. Πρέπει να έχει οπτική επαφή με τον 1ο διαιτητή καθ όλη την διάρκεια της διαδικασίας. Στο τέλος μπορεί ο 2ος να χρειαστεί να βοηθήσει τον 1ο για την τελική απόφαση.

11 Ο 2ος διαιτητής βεβαιώνεται ότι η γραμματεία σημείωσε σωστά το αποτέλεσμα του Πρωτόκολλου Διερεύνησης Αποτυπώματος Μπάλας. Το παιχνίδι δεν ξαναρχίζει μέχρι η γραμματεία να υποδείξει ότι είναι έτοιμη. Πολλά προβλήματα μπορούν να αποτραπούν άμεσα στο ΠΑΜ (ball mark) αν υπάρχει γρήγορη και ακριβής επικοινωνία/συνεργασία πριν, κατά την διάρκεια και μετά το τέλος της διαδικασίας. Ο 1ος διαιτητής και οι επόπτες πρέπει όλη την ώρα να έχουν τα μάτια τους στραμμένα στο σημείο που είναι το σημάδι ώστε να αποτραπεί η όποια προσπάθεια από τους παίκτες να καλύψουν ή να αλλάξουν κ.λ.π. το σημάδι.

12 Ο 2ος διαιτητής πρέπει να ενεργεί με την χρήση της σφυρίχτρας, με τα χέρια ή και λεκτικά υποδεικνύοντας στους παίκτες ότι δεν πρέπει να περάσουν κάτω από το φιλέ ή την προέκτασή του. Ο 1ος διαιτητής μπορεί να χρειαστεί την παρουσία του 2ου διαιτητή κατά την εξέταση του σημαδιού είτε για μετάφραση είτε για οποιαδήποτε άλλη βοήθεια.

13 ΕΠΟΠΤΕΣ Οι επόπτες πρέπει κατά την διάρκεια του παιχνιδιού να είναι ακριβείς στις υποδείξεις τους ειδικά όσο αφορά το μέσα/έξω για να αποφεύγεται η έναρξη της διαδικασίας του Πρωτόκολλου Διερεύνησης Αποτυπώματος Μπάλας. Αν αρχίσει η διαδικασία του Πρωτόκολλου Διερεύνησης Αποτυπώματος Μπάλας πρέπει οι επόπτες να είναι σίγουροι ότι μπορούν να αναφέρουν/υποδείξουν το ακριβές σημείο καθώς και τις συνθήκες τη στιγμή που η μπάλα ακούμπησε την άμμο. Πληροφορίες που αφορούν την θέση και τις συνθήκες της επαφής της μπάλας με την άμμο πρέπει να μεταφέρονται στον 1ον διαιτητή αν τους ζητηθεί.

14 Θεωρείται δεδομένο για έναν επόπτη ότι θα του ζητήσει ο 1ος διαιτητής να πάει στο σημείο που είναι το σημάδι. Ο επόπτης δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αλλάξει την επιφάνεια (άμμο, γραμμή, κ.λ.π.) στο σημείο που είναι το σημάδι. Πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για να μην πλησιάσουν οι παίκτες στο σημείο που είναι το σημάδι καθώς επίσης σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δείχνουμε το σημείο με το δάκτυλο ή την σημαία.

15 ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Στο τέλος του Πρωτοκόλλου, ο 1 ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ πρέπει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του Πρωτοκόλλου Αποτυπώματος της Μπάλας σε όλα τα μέρη με τη χρήση της κατάλληλης χειροσήμανσης (δείχνει ποια ομάδα έχει τώρα το σέρβις). Εάν χρειάζεται, ο 1 ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ πρέπει επίσης να τιμωρήσει κάθε παίκτη (ες) που πέρασε κάτω από το φιλέ ή την προέκτασή του. Αυτό τιμωρείται ως απρεπής συμπεριφορά (κόκκινη κάρτα).

16 Το πέρασμα κάτω από το φιλέ ή την προέκτασή του δεν διακρίνεται ανάλογα με την απόσταση από το φιλέ (οι παίκτες που τον διασχίζουν 1 μέτρο αντιμετωπίζονται τον ίδιο με αυτούς που τον διασχίζουν 3 μέτρα). Είναι ωστόσο πιθανό ότι οι παίκτες μπορούν να δεχτούν διαδοχικά κι άλλες κυρώσεις για άλλες ενέργειες, όπως καθυστερήσεις, λεκτική προσβολή, κλπ. Ο 2 Ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ πρέπει να βεβαιωθεί ότι ο ΣΗΜΕΙΩΤΗΣ καταγράφει σωστά το αποτέλεσμα του πρωτοκόλλου. Το παιχνίδι δεν πρέπει να ξαναρχίσει έως ότου ο ΣΗΜΕΙΩΤΗΣ δηλώσει ότι είναι έτοιμος.

17 Περιπτώσεις CaseBook

18 Τι πρέπει να κάνει ο διαιτητής, αν θέλει να ξεκινήσει ένα ΠΑΜ (ball mark) και ο παίκτης σβήσει το σημάδι ; Ο 1 ος διαιτητής δεν είναι σε θέση να αποφασίσει αν η μπάλα είναι μέσα ή έξω. Θα πρέπει άμεσα να τιμωρήσει τον εμπλεκόμενο παίκτη με κόκκινη κάρτα σύμφωνα με τον πίνακα ποινών.

19 Τι θα πρέπει να κάνει ο 1 ος διαιτητής, αν ένα παίκτης, μετά την υπόδειξη για μέσα ή έξω, ευθυγραμμίσει την γραμμή που μετακινήθηκε στην προσπάθειά του να παίξει την μπάλα ; Αν ο διαιτητής θεωρεί ότι ο παίκτης προσπαθεί να καλύψει κάποιο σφάλμα του με αυτή την ενέργεια θα πρέπει να δεχθεί σχετική προειδοποίηση / ποινή

20 Αν η μπάλα έρθει σε επαφή με την άμμο κοντά στην γραμμή και ο 2ος διαιτητής υποδεικνύει κάτι διαφορετικό από την υπόδειξη του επόπτη, ποια είναι η κατάλληλη διαχείριση από τον 1ο διαιτητή ; Ο 1ος διαιτητής πρέπει: 1. Να αποφασίσει ποια υπόδειξη θα δεχθεί στηριζόμενος στο τι είδε ο ίδιος. 2. Πρέπει να σφυρίξει άμεσα και αν χρειαστεί να υποδείξει και στις δυο ομάδες να πάνε στις θέσεις τους μακριά από τον 2ο διαιτητή. 3. Αν τόσο ο επόπτης όσο και ο 2ος διαιτητής ήταν σε καλή θέση για να υποδείξουν μέσα ή έξω, ο 1ος διαιτητής πρέπει να πάρει μια απόφαση αν είναι 100% σίγουρος ή να ξεκινήσει το ΠΑΜ (ball mark). Αν χρειαστεί μπορεί να ζητήσει και τη γνώμη του 2ου διαιτητή.

21 Αν η μπάλα έρθει σε επαφή με την άμμο κοντά στην γραμμή και ο επόπτης υποδείξει άουτ ενώ τόσο ο 1 ος όσο και ο 2 ος διαιτητής θεωρούν ότι η μπάλα ακούμπησε την γραμμή. Πως θα πρέπει να διαχειριστούν την περίπτωση αυτή οι διαιτητές ; Ο 2 ος διαιτητής θα πρέπει να υποδείξει «μέσα»(για να βοηθήσει τον 1 ο διαιτητή). Ο 1 ος διαιτητής θα πρέπει να αλλάξει την απόφαση του επόπτη και να δώσει την μπάλα μέσα.

22 Τι θα πρέπει να κάνει ο διαιτητής αν η μπάλα έρθει σε επαφή με την άμμο εντός του γηπέδου ή την γραμμή ενώ η γραμμή έχει μετακινηθεί σημαντικά σε κάποια προηγούμενη αμυντική ενέργεια ; Ο 1ος διαιτητής θα πρέπει να διορθώσει την γραμμή και μετά να αποφασίσει αν η μπάλα είναι μέσα ή έξω βάσει του που προσγειώθηκε η μπάλα. Τι θα πρέπει να κάνει ο διαιτητής αν η μετακίνηση είναι ελάχιστη και προκλήθηκε κατά την διάρκεια της τελευταίας ενέργειας ;

23 Αν και οι δυο παίκτες της ίδιας ομάδας περάσουν κάτω από τον φιλέ για να αμφισβητήσουν την απόφαση του επόπτη θα πρέπει και οι δυο να τιμωρηθούν με κόκκινη κάρτα ; Ναι! Οποιοσδήποτε παίκτης περάσει κάτω από το φιλέ ή την προέκταση του για να ελέγξει κάποιο αποτύπωμα της μπάλας θα πρέπει να τιμωρείται για απρεπή συμπεριφορά από τον διαιτητή.

24

Πρωτόκολλο Αποτυπώματος της Μπάλας (ΠΑΜ)

Πρωτόκολλο Αποτυπώματος της Μπάλας (ΠΑΜ) Πρωτόκολλο Αποτυπώματος της Μπάλας (ΠΑΜ) Σκοπός του πρωτοκόλλου είναι να παρέχει στους διαιτητές μία τυποποιημένη και γρήγορη μέθοδο για να διεκπεραιώσουν το ΠΑΜ αφού ξεκινήσει η διαδικασία. Από την φύση

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ BEACHVOLLEYBALL ΣΥΔΠΕΔΑΠ 6 ΜΑΪΟΥ 2017 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2015

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ BEACHVOLLEYBALL ΣΥΔΠΕΔΑΠ 6 ΜΑΪΟΥ 2017 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2015 BEACHVOLLEYBALL 1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ BEACHVOLLEYBALL ΣΥΔΠΕΔΑΠ 6 ΜΑΪΟΥ 2017 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2015 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΜΕΝΕΣΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ 1.1.6 (1.6) Ένας παίκτης, που ετοιμάζεται να σερβίρει, στέκεται

Διαβάστε περισσότερα

1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /10/2016

1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /10/2016 1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2016-17 4/10/2016 Γενική οδηγία (για όλες τις διοργανώσεις): Ο 1 ος διαιτητής δεν θα ακολουθεί τη χειροσήμανση του 2 ου διαιτητή για τάιμ-άουτ, ούτε θα κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Εξεταστικό Δοκίμιο. (ερωτήσεις-απαντήσεις)

Εξεταστικό Δοκίμιο. (ερωτήσεις-απαντήσεις) Εξεταστικό Δοκίμιο (ερωτήσεις-απαντήσεις) 1. Αντικανονικό επιθετικό χτύπημα από παίκτη της πίσω ζώνης και προσπάθεια για μπλοκ από το Λίμπερο. Τι πρέπει να κάνει ο 1ος διαιτητής; α) Να σφυρίξει διπλό σφάλμα.

Διαβάστε περισσότερα

Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z.

Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z. Ερώτηση 1 Ποια από τα παρακάτω επιτρέπονται στην ίδια διακοπή: Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z. TA-TA-TB-TB-SA-SB

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Δ.Β.Ε. 23 ο ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Ο.Δ.Β.Ε. 23 ο ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Ο.Δ.Β.Ε. 23 ο ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ 19-20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΠΤΗΣ Η χειροσήμανση είναι το μέσο, ο τρόπος για να κατανοήσουν, να αντιληφθούν, να γνωρίζουν, το είδος του

Διαβάστε περισσότερα

2ος Διαιτητής - Βασίλης Ράπτης

2ος Διαιτητής - Βασίλης Ράπτης Η συνεργασία μεταξύ των διαιτητών που ενεργούν, αποτελεί τη βάση της επιτυχούς διαιτησίας σε όλα τα αθλήματα. Αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό, ιδίως στο βόλεϊ, όπου η ταχύτητα του παιχνιδιού έχει αυξηθεί.

Διαβάστε περισσότερα

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2016

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2016 2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2016-17 1/11/2016 Γενική οδηγία για εθνικές κατηγορίες (υπενθύμιση): Αθλητής/αθλήτρια για τον/την οποίο/οποία έχει κατατεθεί το δελτίο του στη γραμματεία και

Διαβάστε περισσότερα

6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /4/2016

6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /4/2016 6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2015-16 5/4/2016 ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2016 3.10.3 Μπορεί ένας προπονητής, που στέκεται σε κανονική θέση στην ελεύθερη ζώνη του, να πιάσει την μπάλα που

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Beach volley ΣΥΔΠΕΔΑΠ ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Τραυματισμού

Σεμινάριο Beach volley ΣΥΔΠΕΔΑΠ ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Τραυματισμού Σεμινάριο Beach volley ΣΥΔΠΕΔΑΠ 2017 ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Τραυματισμού Τι είναι: Πρωτόκολλο τραυματισμού Το Πρωτόκολλο Τραυματισμού είναι μια σειρά από δομημένα βήματα που σκοπεύουν να επιλύσουν επιτυχώς έναν

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Σεμινάριο Beach volley ΟΔΒΕ ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Τραυματισμού

3 ο Σεμινάριο Beach volley ΟΔΒΕ ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Τραυματισμού 3 ο Σεμινάριο Beach volley ΟΔΒΕ 2014 ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Τραυματισμού Τι είναι: Πρωτόκολλο τραυματισμού Το Πρωτόκολλο Τραυματισμού είναι μια σειρά από δομημένα βήματα που σκοπεύουν να επιλύσουν επιτυχώς έναν

Διαβάστε περισσότερα

Καθυστερήσεις, Επικοινωνία Και Συμπεριφορά

Καθυστερήσεις, Επικοινωνία Και Συμπεριφορά Καθυστερήσεις, Επικοινωνία Και Συμπεριφορά Καθυστερήσεις στο παιχνίδι Εισαγωγή Όλοι θέλουν να απολαμβάνουν την δράση του παιχνιδιού και όχι διακοπές καθυστερήσεις. Τα διαλείμματα/καθυστερήσεις είναι μέρος

Διαβάστε περισσότερα

4 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /1/2018

4 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /1/2018 4 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2017-18 16/1/2018 Γενικές ενημερώσεις: Δήλωση κωλυμάτων κάθε Δευτέρα μέχρι τις 12:00 Έγκαιρη ενημέρωση αποτελεσμάτων ΕΣΠΑΑΑ ( game manager ) Σχολή διαιτησίας

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο γραμματειών ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π. 11/11/2016

Σεμινάριο γραμματειών ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π. 11/11/2016 Σεμινάριο γραμματειών ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π. 11/11/2016 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός σεμιναρίου Παρουσία στο γήπεδο Συνήθη λάθη στη συμπλήρωση του φ.α. Διαδικασία αλλαγής Λίμπερο Οδηγίες και κατευθύνσεις διαιτησίας Casebook

Διαβάστε περισσότερα

8 ο Σεμινάριο Beach volley ΟΔΒΕ Πρωτόκολλο ενστάσεων

8 ο Σεμινάριο Beach volley ΟΔΒΕ Πρωτόκολλο ενστάσεων 8 ο Σεμινάριο Beach volley ΟΔΒΕ 2019 Πρωτόκολλο ενστάσεων Πρωτόκολλο ενστάσεων (protest protocol) Το πρωτόκολλο ενστάσεων (protest protocol) είναι μια διαδικασία που στόχο έχει να επιτρέψει την επιτυχή

Διαβάστε περισσότερα

1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π /10/2017

1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π /10/2017 1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π. 2017-18 6/10/2017 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Η ομάδα Α έχει κάνει όλες τις κανονικές αλλαγές σε ένα σετ. Ο Λίμπερο είναι στον πάγκο. Ένας από τους παίκτες της εξάδας αποβάλλεται.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Β ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΗΜΕΙΩΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Β ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΗΜΕΙΩΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Β ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΗΜΕΙΩΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ Κουτσούλας Μιχαήλ Καθηγητής Διαιτησίας Διεθνής Διαιτητής mihaliskoutsoulas@yahoo.gr Ο 1 ος διαιτητής πρέπει να ελέγχει και να υπογράφει τκανονισμός

Διαβάστε περισσότερα

Τι έγινε τον μήνα που πέρασε. Ερωτήσεις γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Αλλαγή παιχτών & συνεργασία διαιτητών

Τι έγινε τον μήνα που πέρασε. Ερωτήσεις γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Αλλαγή παιχτών & συνεργασία διαιτητών Τι έγινε τον μήνα που πέρασε γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Αλλαγή παιχτών & συνεργασία διαιτητών Διεθνείς ορισμοί διαιτητών μας 1ος διαιτητής, στον αγώνα, Champions League Γυναικών, μεταξύ των ομάδων, Ντιναμο

Διαβάστε περισσότερα

2ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Τα καθήκοντα και η εφαρμογή τους

2ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Τα καθήκοντα και η εφαρμογή τους CEV - Gyula RADI & Jarmo SALONEN (2016) Απόδοση και προσαρμογή στα ελληνικά: Κων/νος ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ 2ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Τα καθήκοντα και η εφαρμογή τους 1 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (1) Τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του 1 ου και

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία αλλαγής. Κωνσταντίνος Βουδούρης Διεθνής Διαιτητής

Διαδικασία αλλαγής. Κωνσταντίνος Βουδούρης Διεθνής Διαιτητής Διαδικασία αλλαγής Κωνσταντίνος Βουδούρης Διεθνής Διαιτητής Διαδικασία αλλαγής Προϋποθέσεις Για να γίνεται ομαλότερα και ευκολότερα η διαδικασία, χρειαζόμαστε: Δύο σετ με αριθμημένες πινακίδες από 1 ως

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ Διευκρινήσεις σς Νέους Κανονισμούς Υδατοσφαίρισης Αθήνα:08 :08/11/ 11/2005 Ποια είναι η ποινή για ένα αμυνόμενο παίκτη που προσπαθεί να μπλοκάρει την μπάλα με τα δύο χέρια;

Διαβάστε περισσότερα

5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /3/2016

5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /3/2016 5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2015-16 1/3/2016 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Ποια από τα παρακάτω είναι αρμοδιότητα και του 1 ου και του 2 ου διαιτητή; Α. Επαφή πέλματος ενός παίκτη με τον κυρίως αγωνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μ Ο Σ Π Ο Ν Δ Ι Α Δ Ι Α Ι Τ Η Τ Ω Ν Β Ο Λ Ε Ϊ Ε Λ Λ Α Δ Ο Σ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ 2018 Α ΚΑΙ Β ΟΔBΕ

Ο Μ Ο Σ Π Ο Ν Δ Ι Α Δ Ι Α Ι Τ Η Τ Ω Ν Β Ο Λ Ε Ϊ Ε Λ Λ Α Δ Ο Σ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ 2018 Α ΚΑΙ Β ΟΔBΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ.. ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ Α ΚΑΙ Β ΟΔΒΕ. Όπου απαιτείται επιλογή απάντησης ή απαντήσεων στις ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, σας παρακαλούμε να κυκλώσετε το γράμμα ή τα γράμματα της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ Οι Λίμπερο πρέπει να φορούν στολή (Η JACKET/BIB ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Επιμορφωτικό σεμινάριο Διαιτητών Πετοσφαίρισης Άμμου. Οδηγίες και Κατευθύνσεις Διαιτησίας Βασικά Σημεία

Επιμορφωτικό σεμινάριο Διαιτητών Πετοσφαίρισης Άμμου. Οδηγίες και Κατευθύνσεις Διαιτησίας Βασικά Σημεία Επιμορφωτικό σεμινάριο Διαιτητών Πετοσφαίρισης Άμμου Οδηγίες και Κατευθύνσεις Διαιτησίας Βασικά Σημεία Οδηγίες Διατησίας Βασικά Σημεία Τι πρέπει να προσέξουμε Αντικείμενο αύξηση του ελέγχου του ρυθμού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ

ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ Μ ΑΥΤΕΣ. Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ,

Διαβάστε περισσότερα

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2017

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2017 2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2017-18 7/11/2017 Επιμέλεια: Νώντας Γεροθόδωρος 1.12 (νέα) Στη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ανδρών, μια ομάδα είχε δύο παίκτες, οι οποίοι φορούσαν φανέλες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ BEACH VOLLEYBALL

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ BEACH VOLLEYBALL 1. Αγώνα 2. Τραυματισμού 3. Αποτυπώματος της Μπάλας 4. Ένστασης 5. Απούσας και Ελλιπούς Ομάδας 2013 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ BEACH VOLLEYBALL ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ Μετάφραση επιμέλεια: Ράπτης Βασίλης Χιρπιλίδου Νικολέτα Παπαδογούλας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΜΠΑΛΑ Ξεφουσκώνει η μπάλα (αέρας 0,30 0,325 κιλά ανά τετρ. εκατοστό) (4,26 έως 4,61 psi) (294,3 έως 318,82 mbar) Είναι πλέον έγχρωμη ΣΥΝΕΧΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι κυριότερες αλλαγές κανονισμών στην Πετοσφαίριση

Οι κυριότερες αλλαγές κανονισμών στην Πετοσφαίριση Οι κυριότερες αλλαγές κανονισμών στην Πετοσφαίριση Κανονισμός 1 - Αγωνιστικός χώρος Κανονισμός 2 - Το φιλέ και οι στυλοβάτες Κανονισμός 3 - Η μπάλα εκτός από το άρθρο 4.3 Κατά τη στιγμή που η μπάλα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιο Σεμινάριο ΟΔΒΕ 2016 Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ

Ετήσιο Σεμινάριο ΟΔΒΕ 2016 Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ Ετήσιο Σεμινάριο ΟΔΒΕ 2016 Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΠΕΡΟ Κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα να χαρακτηρίσει από τη λίστα των παικτών έως δύο εξειδικευμένους αμυντικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΓΩΝΩΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ CEV

ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΓΩΝΩΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ CEV ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΓΩΝΩΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ CEV Σεπτέμβριος 2015 - 2-1. ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΦΥΡΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΕΡΒΙΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Χρόνος Περιγραφή Ενέργειες διαιτητών Ενέργεια ομάδας

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ : ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 20m

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΕΙΣ, ΚΙΝΗΣΕΙΣ, & ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

ΘΕΣΕΙΣ, ΚΙΝΗΣΕΙΣ, & ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ, ΚΙΝΗΣΕΙΣ, & ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΡΙΤΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ Εγκεκριμένες από την ITF (International Tennis Federation) Αργύρης Θεοδοσίου Οι κριτές γραμμών είναι αποφασιστικής σημασίας για την επιτυχή διεξαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 9m 6m 4m 7m 20m 7m 4m 6m 9m 40m ΓΗΠΕΔΟ

Διαβάστε περισσότερα

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης Οι Κανόνες Της Χειροσφαίρισης Η χειροσφαίριση είναι ένα απο τα πιο γρήγορα ομαδικά αθλήματα κλειστού χώρου. Είναι ένα Ολυμπιακό άθλημα το οποίο διεξάγεται σε περισσότερες απο 150 χώρες. Είναι ένα άθλημα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ. Επιμέλεια: Στεπάν Παρτεμιάν

ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ. Επιμέλεια: Στεπάν Παρτεμιάν ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ Επιμέλεια: Στεπάν Παρτεμιάν Άρθρο 1 Το γήπεδο ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΗΠΕΔΟΥ 20 Χ 40 Το τέρμα ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΕΡΜΑΤΟΣ 3 Χ 2 Άρθρο 2 Ο χρόνος του παιγνιδιού Tοσήμα λήξης και Η διακοπή του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2014

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2014 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2014 Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την FIVB Rules of the Game Commission 2014 Fédération Internationale de Volleyball Μετάφραση και επιμέλεια: Χρίστος Μαϊφόσιης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Ν131

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Ν131 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Ν131 120-90μ 120-90μ 16,50μ 11μ 9,15μ 45-90μ 5,50μ (Σε διεθνείς αγώνες 100-110μήκος/64-75μ πλάτος) ΓΗΠΕΔΟ Ακατάλληλο λόγω καιρικών συνθηκών (πάγος, βροχή, χιόνι, ομίχλη,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2015

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2015 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2015 Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την FIVB Rules of the Game Commission 2015 Fédération Internationale de Volleyball Μετάφραση και επιμέλεια: Χρίστος Μαϊφόσιης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ Άρθρο 1ο ΤΟ ΓΗΠΕ Ο Ορθογώνιο παραλληλόγραµµο ιαστάσεις 20 Χ 40 µέτρα 2 περιοχές τέρµατος και το υπόλοιπο γήπεδο Οι µεγάλες γραµµές ονοµάζονται πλάγιες γραµµές Οι µικρές γραµµές

Διαβάστε περισσότερα

Καλοκαιρινές Εξελίξεις Νέα σεζόν Ερωτήσεις γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ.

Καλοκαιρινές Εξελίξεις Νέα σεζόν Ερωτήσεις γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Καλοκαιρινές Εξελίξεις Νέα σεζόν Ερωτήσεις γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Season Finale Party Alea - Αιγάλεω Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1 ο season finale party. Στόχος ήταν, το χαλάρωμα από μια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2016

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2016 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2016 Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την FIVB Rules of the Game Commission 2016 Fédération Internationale de Volleyball Μετάφραση και επιμέλεια: Χρίστος Μαϊφόσιης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ-ΜΑΙΟΥ 2019

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ-ΜΑΙΟΥ 2019 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ-ΜΑΙΟΥ 2019 1. Με 1:32 να απομένουν στο χρονόμετρο του παιχνιδιού στο 4ο τέταρτο, η ομάδα Α έχει τον έλεγχο της μπάλας στο δικό της πίσω γήπεδο για 5 δευτερόλεπτα όταν οι Α1

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.) EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.) EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 27ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ 1. Ο παίκτης-προπονητής Β-9 ενώ είναι παίκτης, αποβάλλεται

Διαβάστε περισσότερα

time out time out

time out time out ΠΡΟΣΟΧΗ: Σεδιεθνείς διοργανώσειςτα time out που δεν ζητήθηκαν στην κανονική διάρκεια του αγώνα µπορούν να µεταφερθούν στην παράταση Μετάτην επίτευξη τέρµατος ο προπονητής της οµάδας που δέχτηκε το γκολ,

Διαβάστε περισσότερα

FINA Εγκεκριμένοι κανόνες Water Polo

FINA Εγκεκριμένοι κανόνες Water Polo FINA 2018 Εγκεκριμένοι κανόνες Water Polo κανονισμών - 1 Rule WP 20 Απλά φάουλ (κόρνερ) WP 20.15 Ο χρονομέτρης που καταγράφει τον χρόνο κατοχής της μπάλας θα επαναφέρει το χρονόμετρο στα 30 : c) Όταν η

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΚΟΥΤΙΑ ΑΓΟΡΩΝ, BRIDGEMATE ΚΑΙ ΧΩΡΙΣΜΑΤΑ ΜΑΙΟΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΚΟΥΤΙΑ ΑΓΟΡΩΝ, BRIDGEMATE ΚΑΙ ΧΩΡΙΣΜΑΤΑ ΜΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΚΟΥΤΙΑ ΑΓΟΡΩΝ, BRIDGEMATE ΚΑΙ ΧΩΡΙΣΜΑΤΑ ΜΑΙΟΣ 2019 1. ΚΟΥΤΙΑ ΑΓΟΡΩΝ Αν χρησιμοποιούνται χωρίσματα, δείτε την ενότητα 3. Ξεκινώντας με τον παίκτη που μοίρασε, οι δηλώσεις πρέπει να αφαιρούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ 1. 2. 3. 4.- 5.- 6.- 7.- 8.- 9.- 10.- Η ομάδα Α διαπράττει παράβαση μπρος-πίσω. Πρέπει το παιχνίδι να ξαναρχίσει

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΜΙΝΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ

ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΜΙΝΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΜΙΝΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ Mini Handball (1) Τι είναι το mini handball ; Πρωταρχικός στόχος Προβάλλονται: το παιγνίδι και η αποκόμιση θετικών στοιχείων από αυτό Mini Handball (2) Προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ Έκδοση 2015 Συντάχθηκε και εκπονήθηκε από την Επιτροπή Κανονισμών της FIVB 2015 Fédération Internationale de Volleyball Μετάφραση-επιμέλεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 2018

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 2018 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 2018 03.03.2018 Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την FIVB Refereeing and Rules of the Game Commission 2018 Fédération Internationale de Volleyball

Διαβάστε περισσότερα

για νεοεισερχόμενους Αθλητές

για νεοεισερχόμενους Αθλητές ΟΔΗΓΟ για νεοεισερχόμενους Αθλητές αλλά & τους Γονείς των περί της ΤΔΑΣΟΥΑΙΡΙΗ WaterPolo Σμήμα Ανδρών Υδατοσφαίρισης Α.. Π.Α.Ο.Κ. Επικοινωνία : http://waterpolopaokjouniors.wordpress.com E-mail : waterpolo.paok@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 2017

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 2017 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 2017 Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την FIVB Rules of the Game and Refereeing Commission 2017 Fédération Internationale de Volleyball Μετάφραση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2010- ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ- ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ Γεώργιος Χατζηιωάννου Προϊστάµενος Γραφείου Φυσικής Αγωγής ιεθνής Κριτής Καλαθοσφαίρισης ΓΗΠΕ Ο ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Εθνικών Κατηγοριών ΟΔΒΕ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010

Σεμινάριο Εθνικών Κατηγοριών ΟΔΒΕ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Σεμινάριο Εθνικών Κατηγοριών ΟΔΒΕ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Β ΟΔΒΕ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ 103 ΕΞΕΤΑΣΘΕΝΤΕΣ 56 ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ 43 ΑΠΟΤΥΧΟΝΤΕΣ 13 1. Πόσα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΟΡΕΣ ΕΝΤΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

ΑΓΟΡΕΣ ΕΝΤΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΓΟΡΕΣ ΕΝΤΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τι πρέπει να προσέξετε 210 6007686 www.safeline.gr Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου Οι εφαρμογές Μια από τις πλέον αγαπημένες ενασχολήσεις των

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball MINI HANDBALL Έχετε µπροστά σας ένα καινούριο παιχνίδι. Οι κανονισµοί είναι οι ίδιοι µε το χάντµπωλ, αλλά είναι προσαρµοσµένοι

Διαβάστε περισσότερα

Η Σωστή Διαχείριση του Αγώνα από τους Διαιτητές ως μονάδες και ως Σώμα. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Γιώργος Διαμαντόπουλος Καθηγητής Διαιτησίας

Η Σωστή Διαχείριση του Αγώνα από τους Διαιτητές ως μονάδες και ως Σώμα. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Γιώργος Διαμαντόπουλος Καθηγητής Διαιτησίας Η Σωστή Διαχείριση του Αγώνα από τους Διαιτητές ως μονάδες και ως Σώμα ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Γιώργος Διαμαντόπουλος Καθηγητής Διαιτησίας Ηγεσία, Διαχείριση, Ομαδικότητα: το τρίπτυχο της επιτυχίας 2 Ο 1 ος διαιτητής

Διαβάστε περισσότερα

Παίξιμο της μπάλας με το χέρι. Ομιλητής: Στέλιος Κυριακάκης

Παίξιμο της μπάλας με το χέρι. Ομιλητής: Στέλιος Κυριακάκης Παίξιμο της μπάλας με το χέρι Ομιλητής: Στέλιος Κυριακάκης Επειδή κατά καιρούς έχουν γίνει πολλές και διάφορες συζητήσεις για το πότε πρέπει και πότε δεν πρέπει να τιμωρείται ένα χέρι. Στον Κανόνα 12 παραβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗ 2014

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗ 2014 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗ 2014 Καταρτίστηκε και Συντάχθηκε από την Επιτροπή Κανονισμών του Παιχνιδιού της FIVB 2014 Fédération Internationale

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗ 2017

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗ 2017 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗ 2017 Καταρτίστηκε και Συντάχθηκε από την FIVB Rules of the Game and Refereeing Commission 2017 Fédération Internationale de Volleyball

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ FIBA Σελ.1

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ FIBA Σελ.1 Σελ.1 Σελ.2 Άρθρο 2 ο Γήπεδο 2.4.7 Ημικυκλικές περιοχές μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος Οι ημικυκλικές γραμμές μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος είναι μέρος των ημικυκλικών περιοχών μη χρέωσης. Και Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ιάλεξη Α Αργύρης Θεοδοσίου 1.37μ ΠΑΣΣΑΛΟΣ 0.914 μ ΤΟ ΓΗΠΕ Ο ΣΗΜΑ Ι ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΡΑΜΜΗ ΣΕΡΒΙΣ 6.40 μ ΙΧΤΥ ΒΑΣΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ 8.23 μ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΗ 23.7 μ 10.97 μ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΕΡΒΙΣ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Τελικός γύρος: C : προπονητή Τ : γυµναστή. AC : βοηθού προπονητή Μ : γιατρού ΣΕΛ. 2 ΑΠΟ 10

Τελικός γύρος: C : προπονητή Τ : γυµναστή. AC : βοηθού προπονητή Μ : γιατρού ΣΕΛ. 2 ΑΠΟ 10 Έκδοση 2009 ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΤΗΣ FIVB ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΙΤΗΣΙΑΣ I. ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Ο σηµειωτής πρέπει να ελέγξει εάν έχουν συµπληρωθεί κατάλληλα οι γραµµές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 2 ο ΜΕΡΟΣ Mετάφραση & Επιμέλεια: Καρακεχαγιάς Αθ., Ζαπαρτίδης Η. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 2 ο ΜΕΡΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Επεξήγηση συντομογραφιών: ΒΔ = Βοηθός Διαιτητής. ΕΒΔ = Επιπρόσθετος Βοηθός Διαιτητής

Εισαγωγή. Επεξήγηση συντομογραφιών: ΒΔ = Βοηθός Διαιτητής. ΕΒΔ = Επιπρόσθετος Βοηθός Διαιτητής Πρακτικές Οδηγίες για Αξιωματούχους αγώνα 2016/17 1 Εισαγωγή Αυτές οι οδηγίες περιέχουν πρακτικές συμβουλές για τους αξιωματούχους αγώνα και συμπληρώνουν την πληροφόρηση του τμήματος των Κανόνων του Παιχνιδιού.

Διαβάστε περισσότερα

EUROHOOPS DOME 4on4 BASKETBALL TOURNAMENT ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

EUROHOOPS DOME 4on4 BASKETBALL TOURNAMENT ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ EUROHOOPS DOME 4on4 BASKETBALL TOURNAMENT ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ - ΙΣΟΒΑΘΜΙΕΣ ΟΜΙΛΟΣ Α: 12 ομάδες ΟΜΙΛΟΣ Β: 12 ομάδες Στην φάση των Ομίλων θα περνούν και οι 12 ομάδες εκ των οποίων οι 6 νικητές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ για τη συμπλήρωση του Φύλλου Αγώνα

ΟΔΗΓΙΕΣ για τη συμπλήρωση του Φύλλου Αγώνα Σελ. ΟΔΗΓΙΕΣ για τη συμπλήρωση του Φύλλου Αγώνα 03-6 Περιεχόμενα: Σελ.. Πριν τον αγώνα. Μετά την κλήρωση 3. Έναρξη του αγώνα 4. Αλλαγή παίκτη 5. Τάιμ-άουτ 6. Αντικανονικό αίτημα 7. Προειδοποιήσεις Τιμωρίες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΜΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ 1 η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΜΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ 1 η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΜΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ 1 η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 Οι πιο κάτω αλλαγές θα περιληφθούν στους νέους Επίσημους Κανονισμούς Καλαθοσφαίρισης, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι τον Αύγουστο 2018 στην επίσημη ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΜΑΪΟΣ 2011 ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΤΖΙΑΝΙ ΗΣ Βάσεις 1,2,3,4 : Κύκλοι διαµέτρου 60 cm Κύκλοι ορίων αµυντικών : 30 cm από περιφέρεια βάσης Κύκλος τριών προσπαθειών : διάµετρος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ιάλεξη Β Αργύρης Θεοδοσίου ΜΕΤΡΗΜΑ ΣΤΟ ΓΚΕΙΜ Όταν ένας παίκτης κερδίσει τον πρώτο πόντο, το σκορ είναι: 15-0 Εάν κερδίσει και δεύτερο πόντο, το σκορ είναι: 30-0 Όταν κερδίσει τον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Κανόνων του Ποδοσφαίρου Άμμου 2019 Υπεύθυνος Διαιτησίας Ποδοσφαίρου Άμμου για την ΚΕΔ Καλύβας Δημήτριος 1 Ποιες είναι οι νοητές γραμμές του αγωνιστικού χώρου; Α. η διχοτόμος, αυτές

Διαβάστε περισσότερα

Τι θα απαντούσατε αλήθεια στην ίδια ερώτηση για την περίπτωση της επόμενης εικόνας;

Τι θα απαντούσατε αλήθεια στην ίδια ερώτηση για την περίπτωση της επόμενης εικόνας; Κίνηση με συντεταγμένες Στην προηγούμενη υποενότητα είδαμε πως μπορούμε να κάνουμε το χαρακτήρα σας να κινηθεί με την εντολή κινήσου...βήματα που αποτελεί και την απλούστερη εντολή της αντίστοιχης παλέτας

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (με βάση τις οδηγίες της CMAS) Σύντομη περιγραφή του παιχνιδιού: Το υποβρύχιο ράγκμπυ είναι ένα τρισδιάστατο άθλημα που παίζεται κάτω από την επιφάνεια του νερού,

Διαβάστε περισσότερα

24ο Ετήσιο Επιμορφωτικό Σεμινάριο ΟΔΒΕ

24ο Ετήσιο Επιμορφωτικό Σεμινάριο ΟΔΒΕ 24ο Ετήσιο Επιμορφωτικό Σεμινάριο ΟΔΒΕ Αθήνα, 24-25 Σεπτεμβρίου 2016 Αλέξανδρος Βαρθαλίτης Καθηγητής Διαιτησίας Μέλος Τ.Ε.Δ./Ο.Δ.Β.Ε Διεθνής διαιτητής «Πειθαρχικό» μια άλλη προσέγγιση: «Πειθαρχικό» μια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΙ ΕΙΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΤΑ ΥΟ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

ΜΑΘΗΜΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΙ ΕΙΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΤΑ ΥΟ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2004-2005 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 ΜΑΘΗΜΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΙ ΕΙΑ Ηµεροµηνία: 15 / 06 / 2005 Τάξη: Β Λυκείου Ονοµατεπώνυµο µαθητή/τριας:.. Χρόνος: 2 ώρες

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημοι ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ Κανονισμοί

Επίσημοι ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ Κανονισμοί Επίσημοι ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ Κανονισμοί Official BEACH VOLLEYBALL Rules 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ www.volleyball.gr FEDERETION INTERNATIONALE DE VOLLEYBAL www.fivb.org ΟΜΟΣΠΟΜΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΒΟΛΕΪ ΕΛΛΑΔΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Απόδοση στα ελληνικά: Βουδούρης Κώστας διεθνής διαιτητής 2010 Ομοσπονδία Διαιτητών Βόλεϊ Ελλάδας

Απόδοση στα ελληνικά: Βουδούρης Κώστας διεθνής διαιτητής 2010 Ομοσπονδία Διαιτητών Βόλεϊ Ελλάδας Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την Επιτροπή Κανονισμών της FIVB 2009 Fédération Internationale de Volleyball Απόδοση στα ελληνικά: Βουδούρης Κώστας διεθνής διαιτητής 2010 Ομοσπονδία Διαιτητών Βόλεϊ Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ 2004

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ 2004 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΡΘΡΟ 2 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ 2004 2.2.5 Στους πάγκους των ομάδων πρέπει να υπάρχουν 14 διαθέσιμες θέσεις, για τους προπονητές (2), τους αναπληρωματικούς

Διαβάστε περισσότερα

4 th Football Challenge - Μάιος 2018 Γενικοί Κανόνες και Όροι Συμμετοχής

4 th Football Challenge - Μάιος 2018 Γενικοί Κανόνες και Όροι Συμμετοχής 4 th Football Challenge - Μάιος 2018 Γενικοί Κανόνες και Όροι Συμμετοχής 1. Εγγραφή Ομάδας. Κάθε ομάδα ταυτόχρονα με την εγγραφή πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 50 (πενήντα ευρώ) για τη συμμετοχή της

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ 2018

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ 2018 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ 2018 Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την Επιτροπή Διαιτησίας και Κανονισμών της FIVB 2018 Fédération Internationale de Volleyball (αγγλική έκδοση: Μάιος 2018)

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Γενικός πίνακας Ηλικιακή κατηγορία (Κ=Κάτω) Σχέσεις παικτών Διάρκεια αγώνα Προτεινόμενες διαστάσεις γηπέδου (μήκος γραμμής τέρματος

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική δυο διαιτητών Ο Καθορισμός των θέσεων των διαιτητών και οι ευθύνες τους

Μηχανική δυο διαιτητών Ο Καθορισμός των θέσεων των διαιτητών και οι ευθύνες τους Σελ.28 Ο Καθορισμός των θέσεων των διαιτητών και οι ευθύνες τους Στα Διαγράμματα 49 & 50, η μπάλα βρίσκεται στ ορθογώνιο 4. Ο διαιτητής κεφαλής καθορίζει τη θέση του με τα ισχία του στραμμένα προς το παιχνίδι

Διαβάστε περισσότερα

Δεν υπάρχει πολύς χρόνος για να τα καταφέρουν, παρά µόνο επτά ηµέρες...

Δεν υπάρχει πολύς χρόνος για να τα καταφέρουν, παρά µόνο επτά ηµέρες... To «Mysterium» είναι ένα συνεργατικό παιχνίδι για 2-7 παίκτες. Ένας παίκτης αναλαµβάνει το ρόλο του Φαντάσµατος που κατοικεί στην εγκαταλελειµµένη έπαυλη, ενώ οι υπόλοιποι είναι Μέντιουµ, που έχει προσκαλέσει

Διαβάστε περισσότερα

KΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ & ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

KΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ & ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ KΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ & ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ Έκδοση 2014 Μεταφορά και επιμέλεια: Βασιλειος Κοκοτσάκης Καθηγητής διαιτησίας ΟΔΒΕ Μέλος του Συνδέσμου Διαιτητών Πετοσφαίρισης Κρήτης Κατευθυντήριες Γραμμές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ισχύουν από 1 η Ιουλίου Εισαγωγή:

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ισχύουν από 1 η Ιουλίου Εισαγωγή: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ισχύουν από 1 η Ιουλίου 2016 Εισαγωγή: Η ομάδα επεξεργασίας των τροποποιήσεων των Κανόνων του Παιχνιδιού της IHF εκπόνησε τις ακόλουθες τροποποιήσεις, με στόχο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗ 2013

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗ 2013 Fédération Internationale de Volleyball, Château Les Tourelles, Edouard-Sandoz 2-4 - 1006 Lausanne, Switzerland Fax: +41 (21) 345 35 48 e-mail: beach@fivb.org FEDERATION INTERNATIONALE DE VOLLEYBALL ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρειών. Κανονισμοί Διαιτησίας Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών.

Εταιρειών. Κανονισμοί Διαιτησίας Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών. Κανονισμοί Διαιτησίας 2015-2016 2016 Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών Πρωτάθλημα Μίνι Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κανονισμός Διαιτησίας 01 Οι αγώνες θα διεξαχθούν με τους βασικούς κανονισμούς

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ 2015

ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ 2015 ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ 2015 Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την Επιτροπή Κανονισμών της FIVB 2015 Fédération Internationale de Volleyball 2015 Ομοσπονδία Διαιτητών Βόλεϊ Ελλάδας Σεπτέμβριος 2015 (Προσωρινή έκδοση,

Διαβάστε περισσότερα

Δεν υπάρχει κεντρική γραμμή. Όλες οι γραμμές έχουν πλάτος 5εκ.

Δεν υπάρχει κεντρική γραμμή. Όλες οι γραμμές έχουν πλάτος 5εκ. 1. ΓΗΠΕΔΟ ΑΓΩΝΑ 1.1 ΔΙΑΣΤΆΣΕΙΣ Ο αγωνιστικός χώρος αποτελείται από ένα ορθογώνιο τετράγωνο 16Χ8μ. και γύρω ελεύθερη ζώνη που είναι ένα ελάχιστο όριο τα 3μ. στις πλαϊνές γραμμές και 6μ. στις τελικές γραμμές.

Διαβάστε περισσότερα

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Πετοσφαίριση Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Ιστορία της πετοσφαίρισης Η πετοσφαίριση επινοήθηκε το 1895 από τον Αμερικανό καθηγητή Γουίλιαμ Μόργκαν. Προσπαθώντας να

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗ 2014

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗ 2014 ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗ 2014 2014 Fédération Internationale de Volleyball Μετάφραση και επιμέλεια: Χρίστος Μαϊφόσιης Διαιτητής Πετοσφαίρισης Μέλος

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Βαρθαλίτης Αλέξανδρος

Επιμέλεια: Βαρθαλίτης Αλέξανδρος ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΧΙΟΝΙΟΥ SNOW VOLLEYBALL RULES OF THE GAME 2018-2020 προσωρινοί κανόνες - υπόκεινται σε αλλαγές Επιμέλεια: Βαρθαλίτης Αλέξανδρος ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρειών. Κανονισμοί Διαιτησίας EΚΔΟΣΗ Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών

Εταιρειών. Κανονισμοί Διαιτησίας EΚΔΟΣΗ Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Κανονισμοί Διαιτησίας EΚΔΟΣΗ 2016 2016 Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών Πρωτάθλημα Μίνι Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κανονισμός Διαιτησίας 01 Οι αγώνες θα διεξαχθούν με τους βασικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ GRASS VOLLEY

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ GRASS VOLLEY ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ GRASS VOLLEY 1. ΓΗΠΕΔΟ ΑΓΩΝΑ 1.1 ΔΙΑΣΤΆΣΕΙΣ Ο αγωνιστικός χώρος αποτελείται από ένα ορθογώνιο τετράγωνο 16Χ8μ. και γύρω ελεύθερη ζώνη που είναι ένα ελάχιστο όριο τα 3μ. στις πλαϊνές γραμμές

Διαβάστε περισσότερα

Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος

Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος του Γιάννη Σχοιναράκη* ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ Ατομική τακτική Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος Μονομαχία στην πλάτη του

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι Παιχνίδια 1. Τα καπέλα Οδηγίες: Τα παιδιά σχεδιάζουν διάφορα καπέλα και γράφουν τα πρόσωπα που τα φοράνε στην πραγματικότητα. Στη συνέχεια ένα παιδί προσποιείται ότι φοράει ένα καπέλο και μιμείται κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Τα νέα του μήνα Ενημερώσεις Ερωτήσεις Καθήκοντα Β διαιτητή, Καθήκοντα Σημειωτή Συνεργασία μεταξύ τους

Τα νέα του μήνα Ενημερώσεις Ερωτήσεις Καθήκοντα Β διαιτητή, Καθήκοντα Σημειωτή Συνεργασία μεταξύ τους Τα νέα του μήνα Ενημερώσεις Καθήκοντα Β διαιτητή, Καθήκοντα Σημειωτή Συνεργασία μεταξύ τους Σήματα Β Ο.Δ.Β.Ε. Τα νέα του μήνα Ο ΣΥ.Δ.ΠΕ.Δ..Α.Π. στην Ευρώπη 2ος διαιτητής ήταν στον αγώνα, Champions League

Διαβάστε περισσότερα