Δεν υπάρχει κεντρική γραμμή. Όλες οι γραμμές έχουν πλάτος 5εκ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δεν υπάρχει κεντρική γραμμή. Όλες οι γραμμές έχουν πλάτος 5εκ."

Transcript

1 1. ΓΗΠΕΔΟ ΑΓΩΝΑ 1.1 ΔΙΑΣΤΆΣΕΙΣ Ο αγωνιστικός χώρος αποτελείται από ένα ορθογώνιο τετράγωνο 16Χ8μ. και γύρω ελεύθερη ζώνη που είναι ένα ελάχιστο όριο τα 3μ. στις πλαϊνές γραμμές και 6μ. στις τελικές γραμμές. 1.2 ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Η επιφάνεια του αγωνιστικού χώρου πρέπει να είναι επίπεδη και όσο το δυνατόν πιο ενιαία, ελεύθερη από πέτρες, και οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό. Το παιχνίδι, διεξάγεται σε αγωνιστικούς χώρους με γρασίδι, φυσικό ή συνθετικό. 1.3 ΓΡΑΜΜEΣ ΓΗΠΕΔΟΥ Δύο πλάγιες και δύο τελικές γραμμές οριοθετούν τον αγωνιστικό χώρο. Και οι πλάγιες και οι τελικές γραμμές είναι τοποθετημένες μέσα στις διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου. Δεν υπάρχει κεντρική γραμμή. Όλες οι γραμμές έχουν πλάτος 5εκ. Οι γραμμές πρέπει να είναι χρώματος λευκού ή κίτρινου, ώστε να έρχονται σε αντίθεση με το χρώμα του γρασιδιού. Οι γραμμές του γηπέδου πρέπει να είναι: κορδέλες κατασκευασμένες από ανθεκτικό υλικό και οποιοδήποτε εκτεθειμένο στήριγμα πρέπει να είναι από μαλακό και εύκαμπτο υλικό ή βαμμένες σε ανάλογο χρώμα. 1.4 Η ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Η ζώνη του σερβίς είναι η περιοχή πίσω από την τελική γραμμή και μεταξύ των προεκτάσεων των δύο πλάγιων γραμμών. Σε βάθος, η ζώνη του σερβίς εκτείνεται έως το τέλος της ελεύθερης ζώνης. 2. ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΣΤΥΛΟΒΑΤΕΣ 2.1 ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΕ Τοποθετημένο κάθετα πάνω από το κέντρο του γηπέδου, υπάρχει το φιλέ, του οποίου η κορυφή έχει οριστεί σε ύψος 2,43μ για άνδρες και 2,24μ για γυναίκες. Σημείωση: Το ύψος του φιλέ μπορεί να διαφέρει για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, ως εξής: ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΤΡΕΣ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ 2,43μ. 2,24μ. ΕΦΗΒΟΙ - ΝΕΑΝΙΔΕΣ 2,43μ 2,24μ ΠΑΙΔΩΝ - ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 2,12μ 2,12μ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ - ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 2,00μ 2,00μ Το ύψος του μετριέται στο κέντρο του αγωνιστικού χώρου με μία ράβδο μέτρησης. Το ύψος του φιλέ (πάνω από τις δύο πλάγιες γραμμές) πρέπει να είναι ακριβώς το ίδιο και να μην υπερβαίνει το επίσημο ύψος περισσότερο από 2 εκ. Ο φιλές έχει μήκος 8,5μ και πλάτος1μ(+/-3εκ), όταν είναι τεντωμένος, τοποθετημένος κάθετα πάνω από τον άξονα του κέντρου του γηπέδου.

2 Είναι κατασκευασμένος από τετράγωνο πλέγμα των 10 εκ. Στην κορυφή και στη βάση του υπάρχουν δύο οριζόντιες ταινίες πλάτους 7-10εκ κατασκευασμένες από αναδιπλούμενο σκούρο μπλε ή ανοιχτόχρωμο καναβάτσο, ραμμένες σε όλο το μήκος του. Κάθε άκρο της επάνω ταινίας έχει μια τρύπα, μέσα από την οποία περνάει ένα κορδόνι που δένει την ταινία στους στυλοβάτες ώστε να διατηρείται η κορυφή του φιλέ τεντωμένη. Μέσα από τις ταινίες υπάρχουν: ένα εύκαμπτο καλώδιο στην πάνω ταινία και ένα κορδόνι στην κάτω για να δένεται ο φιλές στους στυλοβάτες και να κρατούν το φιλέ τεντωμένο. Επιτρέπεται να υπάρχουν διαφημίσεις στις οριζόντιες ταινίες του φιλέ. 2.2 ΑΝΤΕΝΕΣ Η αντένα είναι μια εύκαμπτη ράβδος, μήκους 1,80μ και διαμέτρου 10 χιλ., φτιαγμένη από φάιμπερ γκλας ή παρόμοιο υλικό. Η αντένα είναι στερεωμένη στο εξωτερικό μέρος κάθε πλάγιας ταινίας. Οι αντένες τοποθετούνται στις αντίθετες πλευρές του φιλέ. Τα 80 άνω εκατοστά κάθε αντένας προεξέχουν πάνω από το φιλέ και είναι σημειωμένα με λωρίδες των 10εκ σε χρωματισμό που να δημιουργεί αντίθεση, κατά προτίμηση κόκκινο και λευκό. Οι αντένες θεωρούνται μέρος του φιλέ και πλευρικά καθορίζουν το οριοθετημένο διάστημα. 2.3 ΣΤΥΛΟΒΑΤΕΣ Οι στυλοβάτες που στηρίζουν το φιλέ τοποθετούνται σε απόσταση 0, μ από τις πλάγιες γραμμές μέχρι τη βάση του στυλοβάτη. Έχουν ύψος 2,55μ και είναι κατά προτίμηση ρυθμιζόμενοι Οι στυλοβάτες είναι κυλινδρικοί και λείοι, σταθεροποιημένοι στο έδαφος χωρίς σύρματα. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία κατασκευή που να είναι επικίνδυνη ή να παρεμποδίζει. Οι στυλοβάτες πρέπει να είναι καλυμμένοι με μαλακό υλικό. 3. ΜΠΑΛΕΣ Η μπάλα πρέπει να είναι σφαιρική, κατασκευασμένη εξωτερικά από εύκαμπτο ή συνθετικό δέρμα μέσα στο οποίο υπάρχει σαμπρέλα από λάστιχο ή παρόμοιο υλικό. Το χρώμα της πρέπει να είναι ομοιόμορφο ανοικτό ή συνδυασμός χρωμάτων. Η περιφέρειά της είναι εκατοστά και το βάρος της γραμμάρια. Η εσωτερική της πίεση πρέπει να είναι 0,30 μέχρι 0,325 kg/cm2 (4,26 μέχρι4,61psi) (294,3 μέχρι 318,82 mbar ήhpa) ΟΜΑΔΕΣ Η κάθε ομάδα αποτελείται από 4 αθλητές ριες. Αντικατάσταση αθλητή ιας κατά τη διάρκεια του αγώνα απαγορεύεται. Επιτρέπεται, όμως η αντικατάσταση αθλητή ριας κατά τη διάρκεια ενός τουρνουά και από αγώνα σε αγώνα, με απεριόριστο αριθμό.

3 Τη στιγμή που η μπάλα χτυπιέται από τον παίκτη που σερβίρει, κάθε ομάδα πρέπει να βρίσκεται μέσα στο δικό της γήπεδο σύμφωνα με τη σειρά περιστροφής (εκτός από τον παίκτη που σερβίρει). Οι θέσεις των παικτών είναι αριθμημένες. ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ: Η σειρά περιστροφής καθορίζεται από την αρχική παράταξη της ομάδας και ελέγχεται με τη σειρά του σερβίς. Οι θέσεις των αθλητών ριων είναι ελεύθερες στον αγωνιστικό χώρο. Η περιστροφή αναφέρεται μόνο στη σειρά του σέρβις. Πάντα ξεκινάει ο αθλητής ρια με το Νο 1 και στη συνέχεια το Νο 2, το Νο3 και το Νο ΑΡΧΗΓΟΣ Από κάθε ομάδα πρέπει να οριστεί ένας αθλητής ρια που θα είναι ο ή η αρχηγός, ο οποίος θα υπογράφει το φύλλο αγώνα, εκπροσωπεί την ομάδα του στην κλήρωση και στο τέλος του αγώνα θα επαληθεύει το αποτέλεσμα, υπογράφοντας το φύλλο αγώνα. 4.3 ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο προπονητής κατευθύνει το παιχνίδι της ομάδας του έξω από τον κυρίως αγωνιστικό χώρο. Επιλέγει την αρχική παράταξη και παίρνει τάιμ - άουτ. Για αυτές τις λειτουργίες επικοινωνεί επίσημα με το δεύτερο διαιτητή ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, ο προπονητής καταγράφει ή ελέγχει τα ονόματα και τους αριθμούς των παικτών του στο φύλλο αγώνα, και ύστερα το υπογράφει ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ, ο προπονητής: πριν από κάθε σετ, δίνει στο δεύτερο διαιτητή ή στο σημειωτή το φύλλο αρχικής παράταξης κατάλληλα συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο κάθεται στον πάγκο στην πλησιέστερη στο σημειωτή θέση, αλλά μπορεί να αφήνει την θέση του, ζητά τάιμ - άουτ επιτρέπεται, όπως και τα άλλα μέλη της ομάδας, να δίνει οδηγίες στους παίκτες που αγωνίζονται. Ο προπονητής επιτρέπεται να δίνει οδηγίες όρθιος ή περπατώντας μέσα στην ελεύθερη ζώνη μπροστά από τον πάγκο του, από την προέκταση της γραμμής επίθεσης μέχρι την περιοχή προθέρμανσης, χωρίς να εμποδίζει ή να καθυστερεί τον αγώνα. 5. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ - ΡΙΩΝ Ο εξοπλισμός ενός παίκτη αποτελείται από μία φανέλα, κοντό αθλητικό παντελονάκι, κάλτσες (η στολή) και αθλητικά παπούτσια. Το χρώμα και το σχέδιο στις φανέλες, τα παντελονάκια και τις κάλτσες πρέπει να είναι ομοιόμορφα για την ομάδα Οι στολές πρέπει να είναι καθαρές. Τα παπούτσια πρέπει να είναι ελαφρά, εύκαμπτα, με λαστιχένιες ή συνθετικές σόλες χωρίς τακούνια.

4 Οι φανέλες των παικτών πρέπει να είναι αριθμημένες από το 1 μέχρι το 4. Ο αριθμός πρέπει να είναι τοποθετημένος πάνω στη φανέλα στο κέντρο της μπροστινής και της πίσω πλευράς. Το χρώμα και η φωτεινότητα των αριθμών πρέπει να έρχονται σε αντίθεση με το χρώμα και τη φωτεινότητα της φανέλας. Ο αριθμός πρέπει να έχει ύψος τουλάχιστον 15 εκ. στο στήθος και 20 εκ. στην πλάτη. Η λωρίδα που σχηματίζει τους αριθμούς πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 2 εκατοστά. Απαγορεύεται να φοράνε οι παίκτες στολές διαφορετικού χρώματος και / ή χωρίς επίσημους αριθμούς. ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ Ο πρώτος διαιτητής μπορεί να επιτρέψει σε έναν ή περισσότερους παίκτες να παίξει ξυπόλητος, ή με κάλτσες ή με ειδικά μποτάκια, να αλλάξει βρεγμένες ή κατεστραμμένες στολές μεταξύ των σετ ή μετά από αλλαγή, με την προϋπόθεση ότι το χρώμα, το σχέδιο και ο αριθμός της νέας στολής να είναι τα ίδια. Να παίξουν με τις φόρμες τους, λόγω ψυχρού καιρού, με την προϋπόθεση ότι έχουν το ίδιο χρώμα και σχέδιο για όλη την ομάδα και είναι αριθμημένες βάσει του Κανόνα. Οι παίκτες επιτρέπεται να φορούν γυαλιά ή flat-band δαχτυλίδια με δική τους ευθύνη. ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ Απαγορεύεται να φορούν οι παίκτες αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό, όπως κοσμήματα, καρφίτσες, μπρασελέ ή να δώσουν τεχνητό πλεονέκτημα στον αθλητή. Οι παίκτες μπορούν να φορούν γυαλιά ή φακούς με δική τους ευθύνη. 6. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ Οι συμμετέχοντες πρέπει να γνωρίζουν τους επίσημους κανονισμούς του grassvolley και να συμμορφώνονται μ αυτούς Οι αθλητές πρέπει να αποδέχονται τις αποφάσεις των διαιτητών, με σεβασμό, χωρίς να τους αμφισβητούν. Σε περίπτωση αμφιβολίας μπορούν να ζητηθούν εξηγήσεις Οι αθλητές πρέπει να συμπεριφέρονται με σεβασμό και ευγενικά στο πνεύμα του ΤΙΜΙΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ, όχι μόνο προς τους διαιτητές, αλλά και προς το προσωπικό του γηπέδου, τον συναθλητή συναθλήτρια τους, τους αντιπάλους και τους θεατές Οι αθλητές πρέπει ν απέχουν από ενέργειες ή συμπεριφορές που αποσκοπούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις των διαιτητών ή να καλύψουν σφάλματα της ομάδας τους.

5 6.1.5 Οι αθλητές πρέπει ν αποφεύγουν ενέργειες που αποσκοπούν στην καθυστέρηση του παιχνιδιού Η επικοινωνία μεταξύ των αθλητών - αθλητριών κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού επιτρέπεται Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού Μόνο ο αρχηγός έχει δικαίωμα να oμιλεί στο διαιτητή όταν η μπάλα είναι εκτός παιδιάς στις παρακάτω 3 περιπτώσεις: α) Να ζητήσει επεξήγηση για την εφαρμογή ή την ερμηνεία των Κανονισμών. Εάν η επεξήγηση δεν ικανοποιεί τους αθλητές - αθλήτριες, o αρχηγός πρέπει να δηλώσει αμέσως στον πρώτο διαιτητή την επιθυμία του να κάνει Ένσταση. β) Να ζητήσει άδεια για: ν αλλάξουν εμφάνιση ή εξοπλισμό, να επιβεβαιώσει το νούμερο του αθλητή - αθλήτριας που σερβίρει, να ελέγξουν το φιλέ, τη μπάλα, την επιφάνεια του γηπέδου κλπ να ευθυγραμμίσουν τη γραμμή του γηπέδου. γ) Να ζητήσει Τάιμ άουτ Σημείωση: οι αθλητές - αθλήτριες πρέπει να έχουν την άδεια του διαιτητή για να φύγουν από το γήπεδο Στο τέλος του αγώνα: α) Όλοι οι αθλητές - αθλήτριες ευχαριστούν τους διαιτητές και τους αντιπάλους. β) Εάν προηγουμένως ο αρχηγός είχε ζητήσει από τον πρώτο διαιτητή να υποβάλει Ένσταση, αυτός/αυτή έχει το δικαίωμα να την επιβεβαιώσει γράφοντάς την στο φύλλο αγώνα. 7. ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΚΟΡ 7.1. ΝΙΚΗΤΗΣ ΑΓΩΝΑ Ο αγώνας κερδίζεται από την ομάδα που κερδίζει δύο σετ Σε περίπτωση ισοπαλίας με 1-1 σετ, το αποφασιστικό σετ (το 3ο) παίζεται στους 15 πόντους με διαφορά τουλάχιστον 2 πόντων. 7.2 ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΕΤ Ένα σετ (εκτός από το αποφασιστικό 3οσετ) κερδίζεται από την ομάδα η οποία θα φτάσει πρώτη στους 21 πόντους με διαφορά τουλάχιστον δύο πόντων. Σε περίπτωση ισοπαλίας 20-20, το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να επιτευχθεί διαφορά δύο πόντων (22-20, κλπ) Το αποφασιστικό σετ παίζεται σύμφωνα με τον Κανόνα παραπάνω. 7.3 ΝΙΚΗΤΗΣ ΠΟΝΤΟΥ

6 Οποτεδήποτε μία ομάδα αποτύχει στο σερβίς της ή αποτύχει να περάσει τη μπάλα ή πραγματοποιήσει κάποιο άλλο σφάλμα, η αντίπαλη ομάδα κερδίζει τη φάση, με μία από τις παρακάτω συνέπειες: Εάν η αντίπαλη ομάδα είχε το σερβίς, κερδίζει έναν πόντο και συνεχίζει να σερβίρει Εάν η αντίπαλη ομάδα υποδεχόταν το σερβίς, αποκτά το δικαίωμα να σερβίρει και επίσης κερδίζει έναν πόντο. 7.4 ΑΠΟΥΣΑ ΚΑΙ ΕΛΛΙΠΗΣ ΟΜΑΔΑ Εάν μία ομάδα αρνηθεί να παίξει ενώ έχει κληθεί να το κάνει, δηλώνεται απούσα και χάνει τον αγώνα με σκορ 0-2 και 0-21, 0-21 για κάθε σετ Η ομάδα που δεν εμφανίζεται στο γήπεδο στην ώρα της, δηλώνεται απούσα, με το ίδιο αποτέλεσμα όπως στον Κανόνα παραπάνω Η ομάδα που δηλώνεται ελλιπής για το σετ ή τον αγώνα, χάνει το σετ ή τον αγώνα (Κανόνας 9.1). Στην αντίπαλη ομάδα δίνονται οι πόντοι ή οι πόντοι και τα σετ που χρειάζεται για να κερδίσει το σετ ή τον αγώνα. Η ελλιπής ομάδα διατηρεί τους πόντους και τα σετ. 8. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑ 8.1 ΚΛΗΡΩΣΗ Πριν από την επίσημη προθέρμανση, ο πρώτος διαιτητής κάνει την κλήρωση με την παρουσία των αρχηγών των ομάδων. Ο νικητής της κλήρωσης διαλέγει: α) Το δικαίωμα να σερβίρει ή να υποδεχθεί το σερβίς ή β) την πλευρά του γηπέδου. Ο χαμένος της κλήρωσης παίρνει την επιλογή που έχει απομείνει. Στο δεύτερο σετ ο χαμένος της κλήρωσης του πρώτου σετ θα πρέπει να διαλέξει μία από τις παραπάνω επιλογές α ή β. Για το τρίτο αποφασιστικό σετ γίνεται καινούργια κλήρωση. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Εάν πριν τον αγώνα οι ομάδες είχαν στη διάθεσή τους ένα άλλο γήπεδο για την προθέρμανσή τους, θα έχουν χρόνο τριών (3) λεπτών προθέρμανσης στο φιλέ, εάν όχι μπορούν να έχουν πέντε (5) λεπτά. 9. ΦΑΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 9.1 ΜΠΑΛΑ ΕΝΤΟΣ ΠΑΙΔΙΑΣ Η φάση αρχίζει με το σφύριγμα του διαιτητή. Ωστόσο η μπάλα είναι εντός παιδιάς με το κτύπημα του σερβίς. 9.2 ΜΠΑΛΑ ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΔΙΑΣ Η φάση τελειώνει με το σφύριγμα του διαιτητή. Ωστόσο εάν το σφύριγμα είναι για κάποιο σφάλμα που έγινε στο παιχνίδι η μπάλα θεωρείται εκτός παιδιάς από τη στιγμή που έγινε το σφάλμα.

7 9.3 ΜΠΑΛΑ «ΜΕΣΑ» Η μπάλα είναι «μέσα» όταν ακουμπήσει το έδαφος του αγωνιστικού χώρου συμπεριλαμβανομένων και των οριοθετικών γραμμών ΜΠΑΛΑ «ΕΞΩ» Η μπάλα είναι «έξω» όταν: α) πέσει στο έδαφος εντελώς έξω από τις οριοθετικές γραμμές (χωρίς να τις ακουμπήσει), β) ακουμπήσει κάποιο αντικείμενο εκτός γηπέδου, την οροφή ή κάποιο άτομο εκτός αγώνα, γ) ακουμπήσει τις αντένες, τα σχοινιά, τους στυλοβάτες ή τον ίδιο το φιλέ έξω από τις πλάγιες ταινίες και τις αντένες, δ) περνάει εντελώς το κάθετο επίπεδο του φιλέ ολικά ή έστω μερικά έξω από το οριοθετημένο διάστημα μετά την εκτέλεση του σερβίς ή το τρίτο κτύπημα της ομάδας. 10. ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΙΞΙΜΟ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ 10.1 ΟΡΙΣΜΟΣ Οποιαδήποτε ενέργεια αντίθετη με τους Κανονισμούς του παιχνιδιού είναι σφάλμα Οι διαιτητές κρίνουν τα σφάλματα και ορίζουν τις ποινές σύμφωνα με τους Κανονισμούς ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΝΟΣ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ Υπάρχει πάντα μια ποινή για κάθε σφάλμα: η αντίπαλη ομάδα από αυτή που έκανε το σφάλμα κερδίζει τη φάση Εάν δύο ή περισσότερα σφάλματα γίνουν διαδοχικά, μόνο το πρώτο καταλογίζεται Εάν δύο ή περισσότερα σφάλματα γίνουν ταυτόχρονα από δύο αντιπάλους, καταλογίζεται ΔΙΠΛΟ ΣΦΑΛΜΑ και η φάση επαναλαμβάνεται. 11. ΠΑΙΞΙΜΟ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ Κάθε ομάδα πρέπει να παίζει στο δικό της αγωνιστικό χώρο και περιοχή. Ωστόσο η μπάλα μπορεί να επαναφερθεί και πέρα από την ελεύθερη ζώνη ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Κάθε ομάδα μπορεί να κάνει το πολύ τρία κτυπήματα για να επιστρέψει την μπάλα πάνω από το φιλέ

8 Τα κτυπήματα της ομάδας δεν περιλαμβάνουν μόνα τα ηθελημένα κτυπήματα από τους αθλητές - αθλήτριες αλλά και τις ακούσιες επαφές με την μπάλα Ένας αθλητής - αθλήτρια δεν μπορεί να χτυπήσει την μπάλα δύο συνεχόμενες φορές ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΕΣ ΕΠΑΦΕΣ Δύο αθλητές - αθλήτριες μπορούν ν ακουμπήσουν τη μπάλα την ίδια στιγμή Όταν δύο συναθλητές - συναθλήτριες ακουμπήσουν τη μπάλα ταυτόχρονα, αυτό υπολογίζεται ως δύο κτυπήματα (εκτός του μπλοκ). Εάν δύο συναθλητές - συναθλήτριες πάνε για τη μπάλα αλλά μόνο ο ένας - μια την ακουμπάει, τότε ένα κτύπημα υπολογίζεται. Εάν οι αθλητές - αθλήτριες συγκρουστούν δεν είναι σφάλμα Εάν υπάρξουν ταυτόχρονες επαφές της μπάλας από δύο αντιπάλους πάνω από το φιλέ και η μπάλα συνεχίζει να παίζεται, η ομάδα που δέχεται τη μπάλα έχει το δικαίωμα τριών ακόμη χτυπημάτων. Εάν αυτή η μπάλα βγει έξω, καταλογίζεται ως σφάλμα στην ομάδα που βρίσκεται στην άλλη πλευρά. Εάν ταυτόχρονες επαφές από δύο αντιπάλους πάνω από το φιλέ οδηγήσει σε «κράτημα» της μπάλας, αυτό ΔΕΝ υπολογίζεται ως σφάλμα ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΟ ΧΤΥΠΗΜΑ Μέσα στον αγωνιστικό χώρο ένας αθλητής - αθλήτρια δεν επιτρέπεται να δέχεται βοήθεια από ένα συναθλητή - συναθλήτριά ή οποιαδήποτε κατασκευή ή αντικείμενο για να φτάσει τη μπάλα. Όμως ένας αθλητής - αθλήτρια που πρόκειται να υποπέσει σε σφάλμα (ν ακουμπήσει το φιλέ ή να μπλεχτεί μ έναν αντίπαλο κλπ.) μπορεί να εμποδιστεί ή να κρατηθεί από τον συναθλητή - συναθλήτριά του ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΧΤΥΠΗΜΑΤΟΣ Η μπάλα μπορεί ν ακουμπήσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος Η μπάλα πρέπει να χτυπηθεί, να μην πιαστεί ή να ριχτεί. Μπορεί ν αναπηδήσει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Εξαιρέσεις: α) Στην προσπάθεια άμυνας ενός δυνατού χτυπήματος. Σ αυτή την περίπτωση η μπάλα μπορεί να «κρατηθεί» στιγμιαία στα χέρια με τα δάχτυλα. β) Εάν ταυτόχρονες επαφές από δυο αντιπάλους οδηγήσει σε «πιαστή» μπάλα. Η μπάλα μπορεί ν ακουμπήσει σε διαφορετικά μέρη του σώματος, μόνο αν οι επαφές γίνονται ταυτόχρονα. Εξαιρέσεις: α) Στο μπλοκ συνεχόμενες επαφές από έναν ή περισσότερους μπλοκέρ μπορεί να γίνουν, μόνο αν γίνουν στη διάρκεια μιας ενέργειας. β) Στο πρώτο κτύπημα της ομάδας εκτός αν είναι με δάχτυλα, η μπάλα μπορεί να χτυπήσει σε διάφορα σημεία του σώματος διαδοχικά, με την όρο ότι οι επαφές γίνονται κατά τη διάρκεια μιας ενέργειας. 11.5

9 ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΙΞΙΜΟ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΤΥΠΗΜΑΤΑ: μια ομάδα χτυπά τη μπάλα τέσσερις φορές πριν την επιστρέψει ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΟ ΧΤΥΠΗΜΑ: ένας αθλητής - αθλήτρια υποβοηθείται από έναν συναθλητή - συναθλήτριά του ή κάποια κατασκευή / αντικείμενο για να φτάσει τη μπάλα μέσα στον αγωνιστικό χώρο ΠΙΑΣΤΟ: ένας αθλητής - αθλήτρια δεν χτυπά την μπάλα εκτός από την αμυντική προσπάθεια σε δυνατό κτύπημα ή όταν υπάρχει ταυτόχρονη επαφή από δύο αντιπάλους επάνω από το φιλέ που προκαλεί στιγμιαία «πιαστό» ΔΙΠΛΗ ΕΠΑΦΗ: ένας αθλητής - αθλήτρια χτυπά τη μπάλα δύο φορές συνεχόμενα ή η μπάλα έρχεται σ επαφή με διαφορετικά μέρη του σώματος του συνεχόμενα. 12. ΜΠΑΛΑ ΣΤΟ ΦΙΛΕ 12.1 ΜΠΑΛΑ ΠΟΥ ΔΙΑΣΧΙΖΕΙ ΤΟ ΦΙΛΕ Η μπάλα που στέλνεται στο γήπεδο του αντιπάλου πρέπει να περάσει πάνω από το φιλέ εντός του οριοθετημένου διαστήματος. Το οριοθετημένο διάστημα είναι το μέρος του κάθετου επίπεδου του φιλέ το οποίο περιορίζεται ως εξής: α) κάτω, από την κορυφή του φιλέ, β) στα πλάγια, από τις αντένες και τη νοητή προέκτασή τους, γ) επάνω, από την οροφή ή κάποια κατασκευή (εάν υπάρχει) Η μπάλα που έχει περάσει το κατακόρυφο επίπεδο του φιλέ προς την ελεύθερη ζώνη της αντίπαλης ομάδας μερικά ή ολικά έξω από το οριοθετημένο διάστημα, μπορεί να χτυπηθεί προς τα πίσω μέσα στα επιτρεπόμενα χτυπήματα της ομάδας με την προϋπόθεση ότι: Η μπάλα όταν παίχτηκε προς τα πίσω διέσχισε το κατακόρυφο επίπεδο του φιλέ ξανά έξω ή μερικά έξω από το οριοθετημένο διάστημα, από την ίδια πλευρά του γηπέδου. Η αντίπαλη ομάδα δεν επιτρέπεται να εμποδίσει αυτή την προσπάθεια Η μπάλα είναι «έξω» όταν περάσει ολόκληρη το χώρο κάτω από το φιλέ Ένας αθλητής - αθλήτρια όμως μπορεί να περάσει στο αντίπαλο γήπεδο με σκοπό να επαναφέρει την μπάλα με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν έχει διασχίσει εντελώς το χώρο κάτω από το φιλέ ή περάσει έξω από το οριοθετημένο διάστημα ΜΠΑΛΑ ΑΚΟΥΜΠΑ ΤΟ ΦΙΛΕ Όταν η μπάλα περνάει το φιλέ μπορεί να τον ακουμπήσει.

10 12.3 ΜΠΑΛΑ ΣΤΟ ΦΙΛΕ Η μπάλα που χτυπά στο φιλέ μπορεί να επαναφερθεί εντός των ορίων των τριών κτυπημάτων της ομάδας Εάν η μπάλα σχίσει το πλέγμα του φιλέ ή τον ρίξει κάτω, η φάση ακυρώνεται και επαναλαμβάνεται. 13. ΠΑΙΚΤΗΣ ΣΤΟ ΦΙΛΕ 13.1 ΕΠΑΦΗ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΛΕ Στο μπλοκ, ένας αθλητής αθλήτρια μπορεί ν ακουμπήσει τη μπάλα πέρα από το φιλέ, με την προϋπόθεση ότι δεν εμποδίζει το παίξιμο του αντιπάλου πριν ή κατά του επιθετικού χτυπήματος του αντιπάλου Ένας αθλητής - αθλήτρια επιτρέπεται να περάσει το χέρι του πέρα από το φιλέ μετά από επιθετικό κτύπημα με την προϋπόθεση ότι η επαφή έγινε στο δικό του / της αγωνιστικό χώρο ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΛΗ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΙ / Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ Ένας αθλητής - αθλήτρια μπορεί να περάσει στην αντίπαλη περιοχή, γήπεδο και / ή ελεύθερη ζώνη με την προϋπόθεση ότι δεν εμποδίζει το παίξιμο του αντιπάλου ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΕ Η επαφή με το φιλέ από ένα παίκτη δεν είναι σφάλμα, εκτός αν γίνεται κατά τη διάρκεια να παίξει τη μπάλα ή παρεμβαίνει στο παιχνίδι. Η συμπτωματική επαφή των μαλλιών με το φιλέ δεν είναι ποτέ σφάλμα. Κάποιες ενέργειες παιξίματος της μπάλας μπορεί να περιλαμβάνουν ενέργειες κατά τις οποίες οι παίκτες δεν έρχονται πραγματικά σε επαφή με την μπάλα Όταν ο αθλητής - αθλήτρια έχει χτυπήσει τη μπάλα, μπορεί ν ακουμπήσει τους στυλοβάτες, τα σχοινιά ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο έξω από το συνολικό μήκος του φιλέ με την προϋπόθεση ότι με αυτή την ενέργειά του δεν παρεμβαίνει στο παιχνίδι Όταν η μπάλα πηγαίνει στο φιλέ και αυτό προκαλεί επαφή του φιλέ με κάποιον αντίπαλο, τότε δεν υπάρχει σφάλμα ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΣΤΟ ΦΙΛΕ Ένας αθλητής - αθλήτρια ακουμπά τη μπάλα ή κάποιον αντίπαλο στο χώρο της αντίπαλης ομάδας πριν ή κατά τη διάρκεια του επιθετικού κτυπήματος του αντιπάλου

11 Ένας αθλητής - αθλήτρια μπαίνει στο χώρο, το γήπεδο και / ή την ελεύθερη ζώνη της αντίπαλης ομάδας εμποδίζοντας το παίξιμο του αντιπάλου Ένας αθλητής - αθλήτρια ακουμπά το φιλέ ή την αντένα κατά τη διάρκεια του / της να παίξει την μπάλα ή εμποδίζει το παιχνίδι. 14. ΣΕΡΒΙΣ ΣΕΡΒΙΣ 14.1 ΟΡΙΣΜΟΣ Το σερβίς είναι η ενέργεια να τεθεί η μπάλα εντός παιδιάς από το σωστό αθλητή αθλήτρια που σερβίρει, ο οποίος, ενώ βρίσκεται στη ζώνη του σερβίς, χτυπάει τη μπάλα με το χέρι ή το βραχίονά του ΠΡΩΤΟ ΣΕΡΒΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΣΕΤ Το πρώτο σερβίς ενός σετ εκτελείται από την ομάδα που καθορίζεται από την κλήρωση ΣΕΙΡΑ ΣΤΟ ΣΕΡΒΙΣ Μετά το πρώτο σερβίς στο σετ,ο αθλητής - αθλήτρια που θα σερβίρει, καθορίζεται ως εξής: α) Όταν η ομάδα που σερβίρει κερδίζει τη φάση, ο αθλητής - αθλήτρια που έχει κάνει το σερβίς, σερβίρει ξανά. β) Όταν η ομάδα που υποδέχεται το σερβίς κερδίζει τη φάση, αποκτά το δικαίωμα να σερβίρει και το εκτελεί ο αθλητής - αθλήτρια που δεν το είχε εκτελέσει την τελευταία φορά ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΣΕΡΒΙΣ Ο πρώτος διαιτητής δίνει την εντολή για την πραγματοποίηση του σερβίς εφόσον έχει ελέγξει ότι ο σωστός αθλητής - αθλήτρια που σερβίρει έχει στην κατοχή του τη μπάλα πίσω από την τελική γραμμή και ότι οι δύο ομάδες είναι έτοιμες να αγωνισθούν ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ O αθλητής - αθλήτρια που σερβίρει μπορεί να κινηθεί ελεύθερα μέσα στη ζώνη του σερβίς. Τη στιγμή που εκτελεί το σερβίς ή απογειώνεται για επιθετικό σερβίς, δεν πρέπει ν ακουμπάει τον αγωνιστικό χώρο (συμπεριλαμβανομένης και της τελικής γραμμής) ούτε το χώρο εκτός της ζώνης του σερβίς. Το πόδι του / της δεν πρέπει να μπει κάτω από τη γραμμή. Μετά το κτύπημα ο αθλητής - αθλήτρια μπορεί να πατήσει ή να προσγειωθεί έξω από τη ζώνη ή μέσα στον αγωνιστικό χώρο Εάν η γραμμή κουνηθεί επειδή την έσπρωξε ο αθλητής - αθλήτρια που εκτελεί το σερβίς, αυτό δεν θεωρείται σφάλμα Ο αθλητής - αθλήτρια που εκτελεί το σερβίς πρέπει να χτυπήσει τη μπάλα εντός 8 δευτερολέπτων μετά το σφύριγμα του πρώτου διαιτητή για σερβίς.

12 Το σερβίς που εκτελείται πριν το σφύριγμα του διαιτητή ακυρώνεται και επαναλαμβάνεται Η μπάλα πρέπει να χτυπηθεί με το χέρι ή οποιοδήποτε σημείο του βραχίονα αφού έχει υψωθεί ή απελευθερωθεί και πριν ακουμπήσει την επιφάνεια του αγωνιστικού χώρου Εάν η μπάλα, αφού έχει υψωθεί ή απελευθερωθεί από τον αθλητή - αθλήτρια που εκτελεί το σερβίς, πέσει στο έδαφος χωρίς να την ακουμπήσει ή να την πιάσει, αυτό θεωρείται σαν προσπάθεια σερβίς Δεν επιτρέπεται άλλη προσπάθεια για σερβίς ΠΡΟΠΕΤΑΣΜΑ Ο συναθλητής συναθλήτρια του αθλητή - αθλήτριας που σερβίρει δεν πρέπει να εμποδίζει τους αντιπάλους με προπέτασμα, στο να βλέπουν τον αθλητή - αθλήτρια που σερβίρει ή την τροχιά της μπάλας. Μετά από αίτημα των αντιπάλων πρέπει να μετακινηθούν στην άκρη ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΕΡΒΙΣ Τα ακόλουθα σφάλματα οδηγούν σε αλλαγή του σερβίς. Ο αθλητής - αθλήτρια που εκτελεί το σερβίς: α) παραβιάζει τη σειρά του σερβίς, β) δεν εκτελεί το σερβίς σωστά ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΕΡΒΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ Εφόσον η μπάλα έχει χτυπηθεί σωστά, το σερβίς μετατρέπεται σε σφάλμα εάν η μπάλα: α) ακουμπήσει αθλητή - αθλήτρια της ομάδας που σερβίρει ή δεν περάσει το κάθετο επίπεδο του φιλέ, β) καταλήξει «άουτ» 15. ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ Όλες οι ενέργειες που κατευθύνουν την μπάλα προς τους αντιπάλους, εκτός από το σερβίς και το μπλοκ, θεωρούνται επιθετικά κτυπήματα Ένα επιθετικό κτύπημα ολοκληρώνεται τη στιγμή που η μπάλα περνά εντελώς το κάθετο επίπεδο του φιλέ ή όταν έρθει σ επαφή με έναν αντίπαλο Οποιοσδήποτε αθλητής-αθλήτρια μπορεί να εκτελέσει ένα επιθετικό κτύπημα από οποιοδήποτε ύψος, με την προϋπόθεση ότι η επαφή του/της με τη μπάλα έγινε στο δικό του/της αγωνιστικό χώρο. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ ΧΤΥΠΗΜΑΤΟΣ Ένας αθλητής-αθλήτρια χτυπά τη μπάλα μέσα στον αγωνιστικό χώρο των αντιπάλων Ένας αθλητής-αθλήτρια στέλνει τη μπάλα «έξω Ένας αθλητής-αθλήτρια ολοκληρώνει ένα επιθετικό κτύπημα στο σερβίς του αντιπάλου όταν η μπάλα είναι ολόκληρη πάνω από την κορυφή του φιλέ.

13 16. ΜΠΛΟΚ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ Μπλοκ είναι η ενέργεια των αθλητών-αθλητριών κοντά στο φιλέ να εμποδίσουν το πέρασμα της μπάλας που έρχεται από την αντίπαλη ομάδα, εκτείνοντας το σώμα τους ψηλότερα από την κορυφή του φιλέ, ανεξάρτητα από το ύψος της επαφής με τη μπάλα. Τη στιγμή της επαφής με τη μπάλα, ένα μέρος του σώματος πρέπει να βρίσκεται ψηλότερα από την κορυφή του φιλέ Προσπάθεια για μπλοκ Προσπάθεια για μπλοκ είναι η ενέργεια να κάνεις μπλοκ, χωρίς να αγγίξεις την μπάλα Ολοκληρωμένο μπλοκ Ένα μπλοκ ολοκληρώνεται όταν ο μπλοκέρ έρχεται σε επαφή με την μπάλα Ομαδικό μπλοκ Ένα ομαδικό μπλοκ εκτελείται από δύο ή τρεις αθλητές-αθλήτριες, κοντά ο ένας/μία στον άλλο, και ολοκληρώνεται όταν ένας από αυτούς/αυτές έρχεται σε επαφή με την μπάλα ΕΠΑΦΗ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ Διαδοχικές (γρήγορες και συνεχείς) επαφές μπορεί να γίνουν από έναν ή περισσότερους μπλοκέρ με την προϋπόθεση ότι αυτές οι επαφές έγιναν κατά τη διάρκεια μιας ενέργειας. Αυτές οι επαφές μετρούνται σαν μια επαφή της ομάδας. Αυτές οι επαφές μπορούν να γίνουν με οποιοδήποτε μέρος του σώματος ΜΠΛΟΚ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ Στο μπλοκ, ο αθλητής-αθλήτρια μπορεί να τοποθετήσει τα χέρια του/της και τους βραχίονές του/της πέρα από το φιλέ, με την προϋπόθεση ότι αυτή η ενέργεια δεν εμποδίζει το παίξιμο της αντίπαλης ομάδας. Έτσι, δεν επιτρέπεται να έρθει σ επαφή με τη μπάλα πέρα απ το φιλέ, έως ότου κάποιος αντίπαλος πραγματοποιήσει ένα επιθετικό χτύπημα ΜΠΛΟΚ ΚΑΙ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΟΜΑΔΑΣ Η επαφή στο μπλοκ δε μετράει σαν κτύπημα της ομάδας. Η ομάδα που κάνει μπλοκ έχει ακόμα τρία ακόμη κτυπήματα μετά την επαφή στο μπλοκ Το πρώτο χτύπημα μετά από το μπλοκ μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε αθλητή-αθλήτρια, ακόμη κι απ αυτόν που ακούμπησε τη μπάλα στο μπλοκ ΜΠΛΟΚ ΣΤΟ ΣΕΡΒΙΣ Απαγορεύεται να γίνεται μπλοκ στο σερβίς του αντιπάλου ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ Ο μπλοκέρ ακουμπάει τη μπάλα στο χώρο ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ είτε πριν είτε ταυτόχρονα με το επιθετικό κτύπημα του αντιπάλου Ένας αθλητής-αθλήτρια μπλοκάρει τη μπάλα στο χώρο των αντιπάλων έξω απ την αντένα Ένας αθλητής-αθλήτρια μπλοκάρει το σερβίς των αντιπάλων Η μπάλα βγαίνει «άουτ» μετά το μπλοκ.

14 17. TIME-OUTS ΔΙΑΚΟΠΕΣ Μια διακοπή είναι ο χρόνος μεταξύ μιας ολοκληρωμένης φάσης και του σφυρίγματος του 1ου διαιτητή για το επόμενο σερβίς. Οι μοναδικές κανονικές διακοπές του αγώνα είναι τα ΤΑΙΜ ΑΟΥΤ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ - TIME OUTS ΑΓΩΝΑ Κάθε ομάδα μπορεί να ζητήσει ένα το πολύ τάιμ άουτ ανά σετ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ TIME OUTS ΑΓΩΝΑ Αιτήματα για τάιμ άουτ και από τις δύο ομάδες μπορούν να διαδεχθούν το ένα το άλλο, κατά την ίδια διακοπή ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ Κανονικές διακοπές του αγώνα μπορούν να ζητηθούν μόνο από τον προπονητή ή όταν δεν υπάρχει αυτός, μόνο από τον αρχηγό ΤΑΙΜ-ΑΟΥΤ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΤΑΙΜ-ΑΟΥΤ Αιτήματα για τάιμ άουτ πρέπει να γίνονται προβάλλοντας το αντίστοιχο χειροσήμα, όταν η μπάλα είναι εκτός παιδιάς και πριν το σφύριγμα για σερβίς. Όλα τα αιτούμενα τάιμ άουτ διαρκούν 30 δευτερόλεπτα Κατά τη διάρκεια όλων των κανονικών διακοπών και των διαλειμμάτων μεταξύ των σετ, οι αθλητές-αθλήτριες πρέπει να πάνε στην καθορισμένη περιοχή τους ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ Μεταξύ άλλων είναι αντικανονικό να ζητηθεί τάιμ άουτ: κατά τη διάρκεια μιας φάσης ή την στιγμή που ή μετά το σφύριγμα για σερβίς, από ένα μη εξουσιοδοτημένο μέλος ομάδας, όταν έχει εξαντληθεί το δικαιούμενο τάιμ άουτ Κάθε αντικανονικό αίτημα που δεν επηρεάζει ή καθυστερεί τον αγώνα πρέπει ν απορρίπτεται χωρίς ποινή εκτός κι αν επαναληφθεί κατά τη διάρκεια του ίδιου αγώνα Κάθε περαιτέρω αντικανονικό αίτημα στον ίδιο αγώνα από την ίδια ομάδα αποτελεί καθυστέρηση. 18. ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΑΓΩΝΑ 18.1 ΤΥΠΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ Μια αντικανονική ενέργεια μιας ομάδας η οποία εμποδίζει την συνέχιση του αγώνα είναι καθυστέρηση και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: παράταση του Τάιμ άουτ μετά την εντολή να συνεχίσει τον αγώνα, επανάληψη ενός αντικανονικού αιτήματος,

15 καθυστέρηση του αγώνα (ο μεγαλύτερος χρόνος από το τέλος μιας φάσης μέχρι το σφύριγμα για σερβίς πρέπει να είναι 12 δευτερόλεπτα υπό κανονικές συνθήκες αγώνα), καθυστέρηση του αγώνα από ένα μέλος ομάδας ΤΙΜΩΡΙΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ Η «Προειδοποίηση καθυστέρησης» και η «Ποινή καθυστέρησης» είναι ομαδικές ποινές Οι ποινές καθυστέρησης παραμένουν σε ισχύ για όλο τον αγώνα Όλες οι ποινές καθυστέρησης καταγράφονται στο φύλλο αγώνος Η πρώτη καθυστέρηση από ένα μέλος ομάδας στον αγώνα τιμωρείται με μια «ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ» Η δεύτερη και οι επόμενες καθυστερήσεις παντός τύπου από οποιοδήποτε μέλος της ίδιας ομάδας στον ίδιο αγώνα αποτελούν σφάλμα και τιμωρούνται με μια «ΠΟΙΝΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ»: πόντος σερβίς στον αντίπαλο Ποινές καθυστέρησης που υπαγορεύονται πριν ή μεταξύ των σετ, εφαρμόζονται στο επόμενο σετ. 19. ΚΑΤ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ 19.1 ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ/ΑΣΘΕΝΕΙΑ Σε περίπτωση που συμβεί σοβαρό ατύχημα ενώ η μπάλα παίζεται, ο διαιτητής πρέπει να σταματήσει τον αγώνα αμέσως και να επιτρέψει ιατρική βοήθεια να εισέλθει στο γήπεδο. Η φάση επαναλαμβάνεται Στον τραυματισμένο αθλητή-αθλήτρια δίνεται μέγιστος χρόνος ανάρρωσης 5 λεπτών, μία φορά στον αγώνα. Ο διαιτητής πρέπει να επιτρέψει στο διαπιστευμένο ιατρικό προσωπικό να εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο για να φροντίσει τον αθλητήαθλήτρια. Μόνο ο 1ος διαιτητής μπορεί να επιτρέψει έναν αθλητή-αθλήτρια να φύγει από τον αγωνιστικό χώρο χωρίς ποινή. Όταν η περίθαλψη ολοκληρωθεί ή αν δεν μπορεί να παρασχεθεί περίθαλψη, το παιχνίδι πρέπει να ξαναρχίσει. Ο 2ος διαιτητής σφυρίζει και ζητάει από τον αθλητή-αθλήτρια να συνεχίσει. Σ αυτή τη στιγμή μόνο ο αθλητής-αθλήτρια μπορεί να κρίνει αν είναι ικανός να συνεχίσει το παιχνίδι. Εάν ο αθλητής-αθλήτρια δεν συνέλθει ή δεν γυρίσει στον αγωνιστικό χώρο με το τέλος του χρόνου ανάρρωσης, η ομάδα του/της μένει ελλιπής. Σ εξαιρετικές περιπτώσεις ο γιατρός της διοργάνωσης και ο τεχνικός υπεύθυνος μπορούν ν αντιταχθούν στην επιστροφή του τραυματισμένου αθλητή-αθλήτριας. Σημείωση: Ο χρόνος ανάρρωσης αρχίζει όταν το κατάλληλο διαπιστευμένο ιατρικό προσωπικό της διοργάνωσης φτάσει στον αγωνιστικό χώρο για να φροντίσει τον αθλητή-αθλήτρια. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμο διαπιστευμένο ιατρικό προσωπικό, ή σε περιπτώσεις που ο αθλητής-αθλήτρια επιλέγει να γίνει η περίθαλψη από το δικό του/της ιατρικό προσωπικό, ο χρόνος αρχίζει από τη στιγμή που ο διαιτητής δίνει την εντολή για έναρξη του χρόνου ανάρρωσης ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

16 Εάν υπάρχει οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση κατά τη διάρκεια του αγώνα, η διεξαγωγή του θα πρέπει να σταματήσει και η φάση να επαναληφθεί ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ Εάν απρόβλεπτες καταστάσεις διακόψουν τον αγώνα, ο 1ος διαιτητής, ο διοργανωτής και η Συντονιστική Επιτροπή, αν υπάρχει, θα αποφασίσουν για τα μέτρα που θα ληφθούν, ώστε να υπάρξουν ξανά φυσιολογικές συνθήκες Σε περίπτωση που συμβούν μία ή περισσότερες διακοπές που δεν υπερβαίνουν σε συνολικό χρόνο τις 4 ώρες, ο αγώνας συνεχίζεται με το ίδιο σκορ, ανεξάρτητα αν συνεχίζεται στο ίδιο ή σε άλλο γήπεδο Εάν συμβούν μία ή περισσότερες διακοπές που υπερβαίνουν σε συνολικό χρόνο τις 4 ώρες, ο αγώνας επαναλαμβάνεται από την αρχή. 20. ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΗΠΕΔΩΝ 20.1 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ Διάλειμμα είναι ο χρόνος ανάμεσα στα σετ. Όλα τα διαλείμματα διαρκούν δύο λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου πραγματοποιούνται οι αλλαγές γηπέδων (αν ζητηθεί) και η αλλαγή σειράς στο σερβίς των ομάδων στο φύλλο αγώνα. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος πριν ένα αποφασιστικό σετ, οι διαιτητές εκτελούν κλήρωση ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΗΠΕΔΩΝ Οι ομάδες αλλάζουν γήπεδο κάθε 7 πόντους (1ο και 2ο Σετ) και 5 πόντους (3ο σετ) Κατά τη διάρκεια της αλλαγής γηπέδων οι ομάδες αλλάζουν γήπεδα αμέσως και χωρίς καθυστέρηση. Εάν η αλλαγή γηπέδων δεν γίνει όταν πρέπει, αυτή θα γίνει μόλις διαπιστωθεί το λάθος. Το σκορ παραμένει το ίδιο την στιγμή που γίνεται η αλλαγή γηπέδων. 21. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ 21.1 ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Οι συμμετέχοντες πρέπει να γνωρίζουν τους «Επίσημους Κανονισμούς του grassvolley» και να συμμορφώνονται με αυτούς Οι συμμετέχοντες πρέπει ν αποδέχονται τις αποφάσεις των διαιτητών, με αθλητική συμπεριφορά, χωρίς να τους αμφισβητούν. Σε περίπτωση αμφιβολίας μπορούν να ζητηθούν εξηγήσεις μόνο μέσω του αρχηγού Οι αθλητές πρέπει ν απέχουν από ενέργειες ή συμπεριφορές που αποσκοπούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις των διαιτητών ή να καλύψουν σφάλματα της ομάδας τους ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ

17 Οι αθλητές πρέπει να συμπεριφέρονται με σεβασμό και ευγενικά στο πνεύμα του ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ, όχι μόνο προς τους διαιτητές, αλλά και προς το προσωπικό του γηπέδου, τους αντιπάλους, τον συναθλητή-συναθλήτρια τους και τους θεατές Η επικοινωνία μεταξύ των αθλητών-αθλητριών κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού επιτρέπεται. 22. ΚΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΕΣ ΤΗΣ 22.1 ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΚΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Ελάχιστης σημασίας κακή συμπεριφορά δεν υπόκειται τιμωρία. Είναι καθήκον του 1ου διαιτητή να αποτρέψει τις ομάδες να πλησιάσουν το επίπεδο ποινής. Αυτό γίνεται σε δύο στάδια: 1ο στάδιο: δίνοντας προφορική προειδοποίηση μέσω του αρχηγού του αγώνα. 2ο στάδιο: δίνοντας ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ σε ένα μέλος ομάδας. Αυτή η προειδοποίηση δεν είναι ποινή αλλά σύμβολο ότι το μέλος της ομάδας (και κατ επέκταση η ομάδα) έχει φτάσει στο επίπεδο τιμωριών στον αγώνα. Δεν έχει άμεσες συνέπειες, αλλά καταγράφεται στο φύλλο αγώνα ΚΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΤΙΜΩΡΙΕΣ Ανάρμοστη συμπεριφορά ενός μέλους μιας ομάδας προς το προσωπικό του γηπέδου, τους αντιπάλους, τους συναθλητές-συναθλήτριες ή τους θεατές χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τη σοβαρότητα του παραπτώματος Αναιδής συμπεριφορά: ενέργεια αντίθετη προς τους καλούς τρόπους ή τις ηθικές αρχές, Προσβλητική συμπεριφορά: δυσφημιστικές ή υβριστικές προσβλητικές λέξεις ή χειρονομίες, καθώς και κάθε πράξη που εκφράζει περιφρόνηση Επίθεση: πραγματική φυσική επίθεση ή επιθετική ή απειλητική συμπεριφορά ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΙΜΩΡΙΩΝ Ανάλογα με την κρίση του 1ου διαιτητή και βάσει του βαθμού του βαθμού του παραπτώματος, οι τιμωρίες που εφαρμόζονται σημειώνονται στο φύλλο αγώνος είναι: Ποινή, Αποβολή ή Αποκλεισμός ΠΟΙΝΗ Για αναιδή συμπεριφορά ή για μια επανάληψη αναιδούς συμπεριφοράς στο ίδιο σετ, από τον ίδιο αθλητή-αθλήτρια. Για κάθε μια από τις πρώτες δυο περιπτώσεις, η ομάδα τιμωρείται με πόντο και σερβίς στους αντιπάλους. Τρίτη αναιδής συμπεριφορά από έναν παίκτη στο ίδιο σετ τιμωρείται με αποβολή. Τιμωρίες αναιδούς συμπεριφοράς μπορούν πάραυτα να δοθούν στον ίδιο αθλητή-αθλήτρια σε ακόλουθα σετ ΑΠΟΒΟΛΗ Η πρώτη προσβλητική συμπεριφορά, τιμωρείται με αποβολή. Το μέλος της ομάδας που τιμωρείται με αποβολή πρέπει να φύγει από τον αγωνιστικό χώρο και η ομάδα του/της μένει ελλιπής για το σετ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ Η πρώτη σωματική επίθεση ή σιωπηρή ή απειλητική επίθεση τιμωρείται με αποκλεισμό. Ο αθλητής-αθλήτρια πρέπει να φύγει απ τον αγωνιστικό χώρο και η ομάδα του/της μένει ελλιπής για τον αγώνα. Η ΚΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ τιμωρείται όπως δείχνει η κλίμακα τιμωριών.

18 22.4 ΚΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΕΤ Οποιαδήποτε κακή συμπεριφορά πριν ή μεταξύ των σετ τιμωρείται σύμφωνα με την κλίμακα τιμωριών και η τιμωρία εφαρμόζεται στο επόμενο σετ ΣΥΝΟΨΗ ΚΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΤΩΝ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ Προειδοποίηση: χωρίς τιμωρία Στάδιο 1: Προφορική προειδοποίηση Στάδιο 2: Κίτρινη κάρτα Ποινή: τιμωρία Κόκκινη κάρτα Αποβολή: τιμωρία Κόκκινη + Κίτρινη κάρτα μαζί Αποκλεισμός: τιμωρία Κόκκινη + Κίτρινη κάρτα χωριστά. 23. ΣΩΜΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ 23.1 ΣΥΝΘΕΣΗ Το σώμα των διαιτητών ενός αγώνα αποτελείται από τους παρακάτω: τον 1ο διαιτητή το 2ο διαιτητή το σημειωτή τέσσερις ή δύο επόπτες γραμμών, αν χρειαστεί ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Μόνο ο 1ος και ο 2ος διαιτητής μπορούν να χρησιμοποιούν σφυρίχτρα κατά τη διάρκεια του αγώνα: ο 1ος διαιτητής δίνει το σήμα για το σερβίς που ξεκινά μια φάση, ο 1ος ή ο 2ος διαιτητής υποδεικνύουν το τέλος της φάσης, με την προϋπόθεση ότι είναι σίγουροι πως έχει συμβεί κάποιο σφάλμα και έχουν διαπιστώσει το είδος του Μπορούν να σφυρίξουν όταν η μπάλα βρίσκεται εκτός παιδιάς για να υποδείξουν ότι εγκρίνουν ή απορρίπτουν ένα αίτημα μίας ομάδας Αμέσως μετά το σφύριγμα του διαιτητή που υποδεικνύει την ολοκλήρωση μιας φάσης, οι διαιτητές πρέπει να δείξουν με τα επίσημα χειροσήματα: Αν το σφάλμα σφυρίζεται από τον 1ο διαιτητή, αυτός/ή θα δείξει κατά σειρά: α) την ομάδα που θα σερβίρει, β) το είδος του σφάλματος, γ) τον(τους) αθλητή(ές) που υπέπεσε(αν) σε σφάλμα (αν είναι αναγκαίο). Ο 2ος διαιτητής πρέπει να ακολουθεί τα χειροσήματα του 1ου διαιτητή επαναλαμβάνοντάς τα Αν το σφάλμα σφυρίζεται από τον 2ο διαιτητή, αυτός/ή θα δείξει: α) το είδος του σφάλματος, β) τον παίκτη που υπέπεσε σε σφάλμα (αν είναι αναγκαίο), γ) την ομάδα που θα σερβίρει, ακολουθώντας το χειροσήμα του 1ου διαιτητή.

19 Σε αυτή την περίπτωση ο 1ος διαιτητής δεν δείχνει ούτε το είδος του σφάλματος ούτε και τον παίκτη που υπέπεσε στο σφάλμα, αλλά μόνο την ομάδα που σερβίρει Σε περίπτωση διπλού σφάλματος και οι δύο διαιτητές δείχνουν κατά σειρά: α) το είδος του σφάλματος, β) τους παίκτες που υπέπεσαν σε σφάλμα (αν είναι αναγκαίο), γ) την ομάδα που θα σερβίρει, όπως την υποδεικνύει ο 1 ος διαιτητής ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ 24.1 ΘΕΣΗ Ο 1ος διαιτητής εκτελεί τα καθήκοντά του/της όρθιος/α πάνω στη σκάλα του/της διαιτητή που είναι τοποθετημένη στο ένα άκρο του φιλέ απέναντι από τον σημειωτή. Τα μάτια του/της πρέπει να βρίσκονται περίπου 50εκ. πάνω από το φιλέ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ Ο 1ος διαιτητής διευθύνει τον αγώνα από την αρχή έως το τέλος του. Έχει την εξουσία πάνω σε όλα τα μέλη του σώματος των διαιτητών και στα μέλη των ομάδων. Κατά τη διάρκεια του αγώνα οι αποφάσεις του/της είναι οριστικές. Έχει την εξουσία να απορρίπτει τις αποφάσεις των άλλων μελών του σώματος των διαιτητών, αν έχει γίνει αντιληπτό ότι έχουν κάνει λάθος. Μπορεί ακόμη και να αντικαταστήσει ένα άλλο μέλος του σώματος των διαιτητών, το οποίο δεν εκτελεί τα καθήκοντά του/της σωστά Ελέγχει επίσης την εργασία των επαναφορέων της μπάλας Έχει την εξουσία να αποφασίζει για κάθε θέμα που αφορά στον αγώνα, συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων που δεν καθορίζονται από τους Κανονισμούς Δεν επιτρέπει καμιά συζήτηση για τις αποφάσεις του/της. Όμως, μετά από αίτημα του αρχηγού, ο 1ος διαιτητής θα δώσει επεξήγηση για την εφαρμογή ή την ερμηνεία των κανονισμών στους οποίους βασίστηκε η απόφασή του/της. Αν ο αρχηγός διαφωνεί με την επεξήγηση και επιλέξει να υποβάλλει ένσταση, ο 1ος διαιτητής θα πρέπει να εξουσιοδοτήσει την έναρξη του Πρωτοκόλλου Ενστάσεων Ο 1ος διαιτητής είναι υπεύθυνος για να αποφασίσει πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα αν ο αγωνιστικός χώρος και οι συνθήκες ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του αγώνα ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Πριν από τον αγώνα, ο 1ος διαιτητής: επιθεωρεί τις συνθήκες του αγωνιστικού χώρου, τις μπάλες και τον άλλον εξοπλισμό, κάνει την κλήρωση με τους αρχηγούς των ομάδων, ελέγχει την προθέρμανση των ομάδων Κατά την διάρκεια του αγώνα, έχει την εξουσία: να δείξει προειδοποιήσεις τις ομάδες, να τιμωρήσει κακή συμπεριφορά και καθυστερήσεις, να αποφασίσει για: α) τα λάθη του παίκτη που σερβίρει και το προπέτασμα της ομάδας που σερβίρει β) τα λάθη στο παίξιμο της μπάλας, γ) τα λάθη πάνω από το φιλέ και την αντικανονική επαφή του παίκτη με το φιλέ, κυρίως στην πλευρά των επιτιθέμενων, δ) την μπάλα που διασχίζει εξ' ολοκλήρου το επίπεδο κάτω από το φιλέ.

20 Στο τέλος του αγώνα ελέγχει το φύλλο αγώνα και το υπογράφει. 25 2ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ 25.1 ΘΕΣΗ Ο 2ος διαιτητής εκτελεί τα καθήκοντά του/της όρθιος έξω από το γήπεδο κοντά στον στυλοβάτη, στην απέναντι πλευρά και έχοντας πρόσωπο προς τον 1ο διαιτητή ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ Ο 2ος διαιτητής είναι ο βοηθός του 1ου διαιτητή, αλλά έχει και τις δικές του/της αρμοδιότητες. Σε περίπτωση που ο 1ος διαιτητής δεν είναι ικανός να συνεχίσει το έργο του/της, ο 2ος διαιτητής μπορεί να τον/την αντικαταστήσει Μπορεί, χωρίς να σφυρίξει, να υποδείξει λάθη εκτός των αρμοδιοτήτων του/της, αλλά δεν επιτρέπεται να επιμένει για αυτά στον 1ο διαιτητή Ελέγχει την εργασία του(ων) σημειωτή(ών) Αναφέρει τυχών κακή συμπεριφορά στον 1ο διαιτητή Δίνει εξουσιοδότηση για τάιμ-άουτ και αλλαγές γηπέδων, ελέγχει τη διάρκεια τους και απορρίπτει αντικανονικά αιτήματα Ελέγχει τον αριθμό των τάιμ-άουτ που χρησιμοποιήθηκαν από κάθε ομάδα και το αναφέρει στον 1ο διαιτητή και στους παίκτες που τους αφορά, μετά την ολοκλήρωση του τάιμ-άουτ τους Σε περίπτωση τραυματισμού αθλητή ο 2ος διαιτητής εξουσιοδοτεί την έναρξη και βοηθά στη διαχείριση του χρόνου ανάρρωσης Ελέγχει κατά τη διάρκεια του αγώνα, ότι οι μπάλες ανταποκρίνονται ακόμη στις προδιαγραφές των κανονισμών Διεξάγει την κλήρωση ανάμεσα στο 2ο και το 3ο σετ εάν χρειαστεί. Έπειτα πρέπει να μεταβιβάσει όλες τις σχετικές πληροφορίες στον σημειωτή Ελέγχει τις θέσεις των αθλητών ριων κατά τη έναρξη του σερβίς ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Στην αρχή κάθε σετ και όποτε κρίνεται αναγκαίο, ο 2ος διαιτητής ελέγχει τη δουλειά του σημειωτή και ότι ο σωστός σέρβερ έχει τη μπάλα Κατά τη διάρκεια του αγώνα ο 2ος διαιτητής αποφασίζει, σφυρίζει και υποδεικνύει: την παρέμβαση λόγω περάσματος στο γήπεδο και στο χώρο των αντιπάλων κάτω από το φιλέ, την αντικανονική επαφή παίκτη με το φιλέ, κυρίως στη μεριά του μπλοκέρ και με την αντένα που είναι στην πλευρά του/της, την επαφή της μπάλας με κάποιο εξωτερικό αντικείμενο την μπάλα που διασχίζει ολικά ή μερικά το φιλέ έξω από το οριοθετημένο διάστημα προς το γήπεδο των αντιπάλων ή αγγίζει την αντένα από την πλευρά του/της, συμπεριλαμβανομένου και κατά την εκτέλεση του σερβίς την επαφή της μπάλας με το γρασίδι όταν ο 1ος διαιτητής δεν είναι σε θέση να δει την επαφή, τη μπάλα που επαναφέρεται ολοκληρωτικά από την πλευρά του αντίπαλου κάτω από το φιλέ Στο τέλος του αγώνα, ελέγχει και υπογράφει το φύλλο αγώνα. 26 ΣΗΜΕΙΩΤΗΣ 26.1 ΘΕΣΗ

21 Ο σημειωτής εκτελεί τα καθήκοντά του καθισμένος στο τραπέζι της γραμματείας, στην απέναντι πλευρά από τον 1ο διαιτητή κι έχοντας πρόσωπο προς αυτόν ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Ο σημειωτής συμπληρώνει το φύλλο αγώνος βάσει των κανονισμών, σε συνεργασία με το 2ο διαιτητή. Χρησιμοποιεί μία κόρνα ή κάποια άλλη ηχητική συσκευή για να επισημάνει κάτι το αντικανονικό ή για να δώσει σήματα στους διαιτητές στη βάση των καθηκόντων του/της Πριν από τον αγώνα και το σετ, ο σημειωτής: καταγράφει τα δεδομένα του αγώνα και των ομάδων, βάσει των διαδικασιών που ισχύουν και λαμβάνει τις υπογραφές των αρχηγών καταγράφει τη σειρά του σερβίς για κάθε ομάδα Κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο σημειωτής: καταγράφει τους πόντους που κερδίζονται ελέγχει τη σειρά του σερβίς για κάθε ομάδα και υποδεικνύει οποιοδήποτε σφάλμα στους διαιτητές πριν από το χτύπημα του σερβίς, σημειώνει τα τάιμ-άουτ, ελέγχει τον αριθμό τους και ενημερώνει τον 2ο διαιτητή, ενημερώνει τους διαιτητές για αίτημα τάιμ-άουτ που είναι αντικανονικό, ανακοινώνει στους διαιτητές τις αλλαγές των γηπέδων και το τέλος των σετ, καταγράφει τις ποινές και τα αντικανονικά αιτήματα, καταγράφει κάθε άλλο γεγονός όπως του υποδεικνύεται από τον 2ο διαιτητή, π.χ. χρόνο ανάρρωσης, παρατεταμένες διακοπές, εξωτερικές παρεμβάσεις κτλ., ελέγχει το διάλειμμα μεταξύ των σετ Στο τέλος του αγώνα, ο σημειωτής: καταγράφει το τελικό αποτέλεσμα, σε περίπτωση ένστασης, έπειτα από έγκριση του 1ου διαιτητή, καταγράφει ή επιτρέπει στον αντίστοιχο αρχηγό να γράψει στο φύλλο αγώνα μία δήλωση για το περιστατικό που υποβάλλει ένσταση, υπογράφει το φύλλο αγώνα, προτού λάβει τις υπογραφές των αρχηγών των ομάδων και ακολούθως των διαιτητών. 27 ΕΠΟΠΤΕΣ ΓΡΑΜΜΩΝ 27.1 ΘΕΣΗ Αυτοί στέκονται στις γωνίες του γηπέδου κοντά το δεξί χέρι κάθε διαιτητή, διαγωνίως στα 1 έως 2μ. από τη γωνία. Ο καθένας ελέγχει την τελική και την πλάγια γραμμή από την πλευρά του. Όταν υπάρχουν τέσσερις επόπτες γραμμών, τότε αυτοί στέκονται στην ελεύθερη ζώνη 1 μέχρι 3μ. από κάθε γωνία του γηπέδου, στη νοητή προέκταση της γραμμής που ελέγχουν ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Οι επόπτες γραμμών εκτελούν τα καθήκοντά τους χρησιμοποιώντας σημαίες (40x40εκ.), για να δείχνουν:

22 τη μπάλα "μέσα" και "έξω", όποτε η μπάλα χτυπήσει στο έδαφος κοντά στη γραμμή τους. (Σημείωση: είναι πρωτίστως ευθύνη του επόπτη που βρίσκεται πιο κοντά στην πορεία της μπάλας να κάνει την υπόδειξη), τις επαφές της μπάλας που πηγαίνει «έξω» από την ομάδα που υποδέχεται τη μπάλα τη μπάλα που ακουμπά την αντένα, τη μπάλα μετά από σερβίς ή τη μπάλα μετά το τρίτο χτύπημα της ομάδας που περνάει εκτός του οριοθετημένου διαστήματος κλπ., τον παίκτη (εκτός του παίκτη που σερβίρει) που πατάει έξω από το γήπεδό του τη στιγμή της εκτέλεσης του σερβίς, το λάθος πάτημα του παίκτη που σερβίρει, κάθε επαφή με τα 80εκ. του πάνω μέρους της αντένας από την πλευρά τους, από οποιονδήποτε παίκτη που προσπαθεί να παίξει τη μπάλα ή παρεμβαίνει στο παιχνίδι, τη μπάλα που διασχίζει το φιλέ έξω από το οριοθετημένο διάστημα προς το γήπεδο των αντιπάλων ή αγγίζει την αντένα από την πλευρά του γηπέδου του/της τις επαφές στο μπλοκ κατά τη διάρκεια της φάσης Σε αίτημα του πρώτου διαιτητή ο επόπτης πρέπει να επαναλάβει την υπόδειξή του/της. 28 ΕΠΙΣΗΜΑ ΧΕΙΡΟΣΗΜΑΤΑ 28.1 ΧΕΙΡΟΣΗΜΑΤΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ Οι διαιτητές πρέπει να υποδεικνύουν με τα επίσημα χειροσήματα τον λόγο του σφυρίγματος (το είδος του σφάλματος που σφυρίχτηκε ή την αιτία της διακοπής που εγκρίθηκε). Το χειροσήμα πρέπει να διατηρείται για μια στιγμή, και, αν υποδεικνύεται με ένα χέρι, το χέρι να αντιστοιχεί στην πλευρά της ομάδας που έχει κάνει το σφάλμα ή το αίτημα ΣΗΜΑΤΑ ΕΠΟΠΤΩΝ ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ Οι επόπτες γραμμών πρέπει να υποδεικνύουν με τα επίσημα σήματα με σημαία, το είδος του σφάλματος που υποδείχτηκε, και να το διατηρούν για μια στιγμή.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ GRASS VOLLEY

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ GRASS VOLLEY ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ GRASS VOLLEY 1. ΓΗΠΕΔΟ ΑΓΩΝΑ 1.1 ΔΙΑΣΤΆΣΕΙΣ Ο αγωνιστικός χώρος αποτελείται από ένα ορθογώνιο τετράγωνο 16Χ8μ. και γύρω ελεύθερη ζώνη που είναι ένα ελάχιστο όριο τα 3μ. στις πλαϊνές γραμμές

Διαβάστε περισσότερα

Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z.

Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z. Ερώτηση 1 Ποια από τα παρακάτω επιτρέπονται στην ίδια διακοπή: Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z. TA-TA-TB-TB-SA-SB

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημοι ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ Κανονισμοί

Επίσημοι ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ Κανονισμοί Επίσημοι ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ Κανονισμοί Official BEACH VOLLEYBALL Rules 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ www.volleyball.gr FEDERETION INTERNATIONALE DE VOLLEYBAL www.fivb.org ΟΜΟΣΠΟΜΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΒΟΛΕΪ ΕΛΛΑΔΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εξεταστικό Δοκίμιο. (ερωτήσεις-απαντήσεις)

Εξεταστικό Δοκίμιο. (ερωτήσεις-απαντήσεις) Εξεταστικό Δοκίμιο (ερωτήσεις-απαντήσεις) 1. Αντικανονικό επιθετικό χτύπημα από παίκτη της πίσω ζώνης και προσπάθεια για μπλοκ από το Λίμπερο. Τι πρέπει να κάνει ο 1ος διαιτητής; α) Να σφυρίξει διπλό σφάλμα.

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση επιμέλεια: Ράπτης Βασίλης Παπαδογούλας Μπάμπης Τσιμπινός Γιάννης Χιρπιλίδου Νικολέτα

Μετάφραση επιμέλεια: Ράπτης Βασίλης Παπαδογούλας Μπάμπης Τσιμπινός Γιάννης Χιρπιλίδου Νικολέτα ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ 2013-2016 1 Μετάφραση επιμέλεια: Ράπτης Βασίλης Παπαδογούλας Μπάμπης Τσιμπινός Γιάννης Χιρπιλίδου Νικολέτα Επίσημοι Beach Volleyball Κανονισμοί 2013-2016 Εγκρίθηκαν από

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΜΠΑΛΑ Ξεφουσκώνει η μπάλα (αέρας 0,30 0,325 κιλά ανά τετρ. εκατοστό) (4,26 έως 4,61 psi) (294,3 έως 318,82 mbar) Είναι πλέον έγχρωμη ΣΥΝΕΧΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2016

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2016 2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2016-17 1/11/2016 Γενική οδηγία για εθνικές κατηγορίες (υπενθύμιση): Αθλητής/αθλήτρια για τον/την οποίο/οποία έχει κατατεθεί το δελτίο του στη γραμματεία και

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μ Ο Σ Π Ο Ν Δ Ι Α Δ Ι Α Ι Τ Η Τ Ω Ν Β Ο Λ Ε Ϊ Ε Λ Λ Α Δ Ο Σ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ 2018 Α ΚΑΙ Β ΟΔBΕ

Ο Μ Ο Σ Π Ο Ν Δ Ι Α Δ Ι Α Ι Τ Η Τ Ω Ν Β Ο Λ Ε Ϊ Ε Λ Λ Α Δ Ο Σ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ 2018 Α ΚΑΙ Β ΟΔBΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ.. ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ Α ΚΑΙ Β ΟΔΒΕ. Όπου απαιτείται επιλογή απάντησης ή απαντήσεων στις ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, σας παρακαλούμε να κυκλώσετε το γράμμα ή τα γράμματα της

Διαβάστε περισσότερα

5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /3/2016

5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /3/2016 5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2015-16 1/3/2016 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Ποια από τα παρακάτω είναι αρμοδιότητα και του 1 ου και του 2 ου διαιτητή; Α. Επαφή πέλματος ενός παίκτη με τον κυρίως αγωνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /10/2016

1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /10/2016 1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2016-17 4/10/2016 Γενική οδηγία (για όλες τις διοργανώσεις): Ο 1 ος διαιτητής δεν θα ακολουθεί τη χειροσήμανση του 2 ου διαιτητή για τάιμ-άουτ, ούτε θα κάνει

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ BEACHVOLLEYBALL ΣΥΔΠΕΔΑΠ 6 ΜΑΪΟΥ 2017 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2015

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ BEACHVOLLEYBALL ΣΥΔΠΕΔΑΠ 6 ΜΑΪΟΥ 2017 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2015 BEACHVOLLEYBALL 1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ BEACHVOLLEYBALL ΣΥΔΠΕΔΑΠ 6 ΜΑΪΟΥ 2017 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2015 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΜΕΝΕΣΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ 1.1.6 (1.6) Ένας παίκτης, που ετοιμάζεται να σερβίρει, στέκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ Οι Λίμπερο πρέπει να φορούν στολή (Η JACKET/BIB ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL)

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) 1 ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) Ομαδική δουλειά,στρατηγική,ένταση Το άθλημα της πετοσφαίρισης στους παραλυμπιακούς αγώνες χωρίζoνταν σε δύο είδη : όρθια και καθιστή πετοσφαίριση. Μ αυτόν τον τρόπο συμμετείχαν

Διαβάστε περισσότερα

Οι κυριότερες αλλαγές κανονισμών στην Πετοσφαίριση

Οι κυριότερες αλλαγές κανονισμών στην Πετοσφαίριση Οι κυριότερες αλλαγές κανονισμών στην Πετοσφαίριση Κανονισμός 1 - Αγωνιστικός χώρος Κανονισμός 2 - Το φιλέ και οι στυλοβάτες Κανονισμός 3 - Η μπάλα εκτός από το άρθρο 4.3 Κατά τη στιγμή που η μπάλα είναι

Διαβάστε περισσότερα

OFFICIAL VOLLEYBALL RULES

OFFICIAL VOLLEYBALL RULES OFFICIAL VOLLEYBALL RULES 2009 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Εγκεκριμένοι από το 31 ο Συνέδριο της FIVB -2008 Fédération Internationale de Volleyball Av. de la Gare 12-1001 Lausanne - Switzerland Tel.

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Εθνικών Κατηγοριών ΟΔΒΕ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010

Σεμινάριο Εθνικών Κατηγοριών ΟΔΒΕ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Σεμινάριο Εθνικών Κατηγοριών ΟΔΒΕ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Β ΟΔΒΕ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ 103 ΕΞΕΤΑΣΘΕΝΤΕΣ 56 ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ 43 ΑΠΟΤΥΧΟΝΤΕΣ 13 1. Πόσα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη

Διαβάστε περισσότερα

OFFICIAL VOLLEYBALL RULES 2015-2016 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΒΟΛΕΪ

OFFICIAL VOLLEYBALL RULES 2015-2016 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΒΟΛΕΪ OFFICIAL VOLLEYBALL RULES 2015-2016 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΒΟΛΕΪ Προσωρινή έκδοση στα ελληνικά Μάιος 2015 (Έκδοση FIVB 5/2/2015) ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Το βόλεϊ είναι ένα άθλημα που παίζεται από

Διαβάστε περισσότερα

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2017

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2017 2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2017-18 7/11/2017 Επιμέλεια: Νώντας Γεροθόδωρος 1.12 (νέα) Στη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ανδρών, μια ομάδα είχε δύο παίκτες, οι οποίοι φορούσαν φανέλες

Διαβάστε περισσότερα

1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π /10/2017

1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π /10/2017 1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π. 2017-18 6/10/2017 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Η ομάδα Α έχει κάνει όλες τις κανονικές αλλαγές σε ένα σετ. Ο Λίμπερο είναι στον πάγκο. Ένας από τους παίκτες της εξάδας αποβάλλεται.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2017-2020 Εγκεκριμένοι από το 35ο Συνέδριο της FIVB 2016 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2017-2020 1 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2017-2020 Έκδοση F IVB v6 Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ 2013-2016

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ 2013-2016 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ 2013-2016 Εγκεκριμένοι από το 33 ο Συνέδριο της FIVB 2012 Επίσημοι Κανονισμοί Πετοσφαίρισης Παραλιας 2013-2016 Εκδόθηκαν από την FIVB το 2012 www.fivb.org Σχεδιασμός:

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Βαρθαλίτης Αλέξανδρος

Επιμέλεια: Βαρθαλίτης Αλέξανδρος ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΧΙΟΝΙΟΥ SNOW VOLLEYBALL RULES OF THE GAME 2018-2020 προσωρινοί κανόνες - υπόκεινται σε αλλαγές Επιμέλεια: Βαρθαλίτης Αλέξανδρος ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL)

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) 1 ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) Ομαδική δουλειά,στρατηγική,ένταση Το άθλημα της πετοσφαίρισης για τα άτομα με κινητική αναπηρία παίζεται από όρθια ή καθιστή θέση (δύο τύποι).. Μ αυτόν τον τρόπο συμμετείχαν

Διαβάστε περισσότερα

6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /4/2016

6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /4/2016 6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2015-16 5/4/2016 ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2016 3.10.3 Μπορεί ένας προπονητής, που στέκεται σε κανονική θέση στην ελεύθερη ζώνη του, να πιάσει την μπάλα που

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιο Σεμινάριο ΟΔΒΕ 2016 Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ

Ετήσιο Σεμινάριο ΟΔΒΕ 2016 Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ Ετήσιο Σεμινάριο ΟΔΒΕ 2016 Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΠΕΡΟ Κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα να χαρακτηρίσει από τη λίστα των παικτών έως δύο εξειδικευμένους αμυντικά

Διαβάστε περισσότερα

OFFICIAL VOLLEYBALL RULES ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΒΟΛΕΪ

OFFICIAL VOLLEYBALL RULES ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΒΟΛΕΪ OFFICIAL VOLLEYBALL RULES 2013-2016 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΒΟΛΕΪ Προσωρινή έκδοση στα ελληνικά Μάιος 2013 (Έκδοση FIVB 22/4/2013) ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Το βόλεϊ είναι ένα άθλημα που παίζεται από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ 2017-2020 Εγκεκριμένοι από το 35 ο Συνέδριο της FIVB 2016 Επίσημοι Κανονισμοί Πετοσφαίρισης Παραλιας 2017-2020 Εκδόθηκαν από την FIVB το 2016 www.fivb.org Σχεδιασμός:

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Δ.Β.Ε. 23 ο ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Ο.Δ.Β.Ε. 23 ο ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Ο.Δ.Β.Ε. 23 ο ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ 19-20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΠΤΗΣ Η χειροσήμανση είναι το μέσο, ο τρόπος για να κατανοήσουν, να αντιληφθούν, να γνωρίζουν, το είδος του

Διαβάστε περισσότερα

2ος Διαιτητής - Βασίλης Ράπτης

2ος Διαιτητής - Βασίλης Ράπτης Η συνεργασία μεταξύ των διαιτητών που ενεργούν, αποτελεί τη βάση της επιτυχούς διαιτησίας σε όλα τα αθλήματα. Αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό, ιδίως στο βόλεϊ, όπου η ταχύτητα του παιχνιδιού έχει αυξηθεί.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2015-2016

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2015-2016 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2015-2016 Εγκεκριμένοι από το 34 ο Συνέδριο της FIVB 2014 Επίσημοι Κανονισμοί Πετοσφαίρισης 2015-2016 Εκδόθηκαν από την FIVB το 2014 www.fivb.org Σχεδιασμός: Samuel Chesaux

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Β ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΗΜΕΙΩΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Β ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΗΜΕΙΩΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Β ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΗΜΕΙΩΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ Κουτσούλας Μιχαήλ Καθηγητής Διαιτησίας Διεθνής Διαιτητής mihaliskoutsoulas@yahoo.gr Ο 1 ος διαιτητής πρέπει να ελέγχει και να υπογράφει τκανονισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2013-2016 Εγκεκριμένοι από το 33 ο Συνέδριο της FIVB 2012 Επίσημοι Κανονισμοί Πετοσφαίρισης 2013-2016 Εκδόθηκαν από την FIVB το 2012 www.fivb.org Σχεδιασμός: Samuel Chesaux

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ο.ΠΕ. Beach volleyball 2015-2016. Εγκρίθηκαν από το 34 Συνέδριο της FIVB του 2014

Ε.Ο.ΠΕ. Beach volleyball 2015-2016. Εγκρίθηκαν από το 34 Συνέδριο της FIVB του 2014 Beach Volley Ε.Ο.ΠΕ. Ε π ίσ η μ ο ι Καν ο Beach volleyball 2015-2016 ν ισ ο Εγκρίθηκαν από το 34 Συνέδριο της FIVB του 2014 μ ο ί Μετάφραση - Επιμέλεια: Ράπτης Βασίλης Παπαδογούλας Μπάμπης ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

WOVD ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΒΟΛΛΕΫ ΚΑΘΗΜΕΝΩΝ 2001-2004. Προς εφαρµογή Σε όλες τις επίσηµες Παγκόσµιες και ιεθνείς ιοργανώσεις

WOVD ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΒΟΛΛΕΫ ΚΑΘΗΜΕΝΩΝ 2001-2004. Προς εφαρµογή Σε όλες τις επίσηµες Παγκόσµιες και ιεθνείς ιοργανώσεις WOVD ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΒΟΛΛΕΫ ΚΑΘΗΜΕΝΩΝ 2001-2004 Προς εφαρµογή Σε όλες τις επίσηµες Παγκόσµιες και ιεθνείς ιοργανώσεις η καθώς και σε Εθνικές ιοργανώσεις από 1 Ιανουαρίου 2001 η (Ενηµερώθηκαν την 19

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΓΩΝΩΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ CEV

ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΓΩΝΩΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ CEV ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΓΩΝΩΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ CEV Σεπτέμβριος 2015 - 2-1. ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΦΥΡΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΕΡΒΙΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Χρόνος Περιγραφή Ενέργειες διαιτητών Ενέργεια ομάδας

Διαβάστε περισσότερα

ί Ε Beach volleyball

ί Ε Beach volleyball Be a ch Volley Ε.Ο.ΠΕ. οι Κανονισ μ η μο ίσ π ί Ε Beach volleyball 2015-2016 Εγκρίθηκαν από το 34ο Συνέδριο της FIVB του 2014 Μετάφραση - Επιμέλεια: Ράπτης Βασίλης Παπαδογούλας Μπάμπης ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Τι έγινε τον μήνα που πέρασε. Ερωτήσεις γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Αλλαγή παιχτών & συνεργασία διαιτητών

Τι έγινε τον μήνα που πέρασε. Ερωτήσεις γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Αλλαγή παιχτών & συνεργασία διαιτητών Τι έγινε τον μήνα που πέρασε γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Αλλαγή παιχτών & συνεργασία διαιτητών Διεθνείς ορισμοί διαιτητών μας 1ος διαιτητής, στον αγώνα, Champions League Γυναικών, μεταξύ των ομάδων, Ντιναμο

Διαβάστε περισσότερα

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Πετοσφαίριση Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Ιστορία της πετοσφαίρισης Η πετοσφαίριση επινοήθηκε το 1895 από τον Αμερικανό καθηγητή Γουίλιαμ Μόργκαν. Προσπαθώντας να

Διαβάστε περισσότερα

Τελικός γύρος: C : προπονητή Τ : γυµναστή. AC : βοηθού προπονητή Μ : γιατρού ΣΕΛ. 2 ΑΠΟ 10

Τελικός γύρος: C : προπονητή Τ : γυµναστή. AC : βοηθού προπονητή Μ : γιατρού ΣΕΛ. 2 ΑΠΟ 10 Έκδοση 2009 ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΤΗΣ FIVB ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΙΤΗΣΙΑΣ I. ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Ο σηµειωτής πρέπει να ελέγξει εάν έχουν συµπληρωθεί κατάλληλα οι γραµµές

Διαβάστε περισσότερα

4 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /1/2018

4 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /1/2018 4 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2017-18 16/1/2018 Γενικές ενημερώσεις: Δήλωση κωλυμάτων κάθε Δευτέρα μέχρι τις 12:00 Έγκαιρη ενημέρωση αποτελεσμάτων ΕΣΠΑΑΑ ( game manager ) Σχολή διαιτησίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Στα βασικά στοιχεία του αθλήματος περιλαμβάνονται εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ Άρθρο 1ο ΤΟ ΓΗΠΕ Ο Ορθογώνιο παραλληλόγραµµο ιαστάσεις 20 Χ 40 µέτρα 2 περιοχές τέρµατος και το υπόλοιπο γήπεδο Οι µεγάλες γραµµές ονοµάζονται πλάγιες γραµµές Οι µικρές γραµµές

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ. Επιμέλεια: Στεπάν Παρτεμιάν

ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ. Επιμέλεια: Στεπάν Παρτεμιάν ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ Επιμέλεια: Στεπάν Παρτεμιάν Άρθρο 1 Το γήπεδο ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΗΠΕΔΟΥ 20 Χ 40 Το τέρμα ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΕΡΜΑΤΟΣ 3 Χ 2 Άρθρο 2 Ο χρόνος του παιγνιδιού Tοσήμα λήξης και Η διακοπή του

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Γενικός πίνακας Ηλικιακή κατηγορία (Κ=Κάτω) Σχέσεις παικτών Διάρκεια αγώνα Προτεινόμενες διαστάσεις γηπέδου (μήκος γραμμής τέρματος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ 2018

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ 2018 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ 2018 Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την Επιτροπή Διαιτησίας και Κανονισμών της FIVB 2018 Fédération Internationale de Volleyball (αγγλική έκδοση: Μάιος 2018)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2015

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2015 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2015 Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την FIVB Rules of the Game Commission 2015 Fédération Internationale de Volleyball Μετάφραση και επιμέλεια: Χρίστος Μαϊφόσιης

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία αλλαγής. Κωνσταντίνος Βουδούρης Διεθνής Διαιτητής

Διαδικασία αλλαγής. Κωνσταντίνος Βουδούρης Διεθνής Διαιτητής Διαδικασία αλλαγής Κωνσταντίνος Βουδούρης Διεθνής Διαιτητής Διαδικασία αλλαγής Προϋποθέσεις Για να γίνεται ομαλότερα και ευκολότερα η διαδικασία, χρειαζόμαστε: Δύο σετ με αριθμημένες πινακίδες από 1 ως

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ για τη συμπλήρωση του Φύλλου Αγώνα

ΟΔΗΓΙΕΣ για τη συμπλήρωση του Φύλλου Αγώνα Σελ. ΟΔΗΓΙΕΣ για τη συμπλήρωση του Φύλλου Αγώνα 03-6 Περιεχόμενα: Σελ.. Πριν τον αγώνα. Μετά την κλήρωση 3. Έναρξη του αγώνα 4. Αλλαγή παίκτη 5. Τάιμ-άουτ 6. Αντικανονικό αίτημα 7. Προειδοποιήσεις Τιμωρίες

Διαβάστε περισσότερα

2ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Τα καθήκοντα και η εφαρμογή τους

2ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Τα καθήκοντα και η εφαρμογή τους CEV - Gyula RADI & Jarmo SALONEN (2016) Απόδοση και προσαρμογή στα ελληνικά: Κων/νος ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ 2ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Τα καθήκοντα και η εφαρμογή τους 1 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (1) Τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του 1 ου και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2016

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2016 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2016 Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την FIVB Rules of the Game Commission 2016 Fédération Internationale de Volleyball Μετάφραση και επιμέλεια: Χρίστος Μαϊφόσιης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Ν131

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Ν131 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Ν131 120-90μ 120-90μ 16,50μ 11μ 9,15μ 45-90μ 5,50μ (Σε διεθνείς αγώνες 100-110μήκος/64-75μ πλάτος) ΓΗΠΕΔΟ Ακατάλληλο λόγω καιρικών συνθηκών (πάγος, βροχή, χιόνι, ομίχλη,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2014

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2014 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2014 Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την FIVB Rules of the Game Commission 2014 Fédération Internationale de Volleyball Μετάφραση και επιμέλεια: Χρίστος Μαϊφόσιης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΟΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1. Σερβίρων και δέκτης του service. Οι παίκτες πρέπει να στέκονται στις αντίθετες πλευρές του διχτύου. Ο παίκτης που στέλνει πρώτος την μπάλα ονομάζεται σερβίρων και

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΜΙΝΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ

ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΜΙΝΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΜΙΝΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ Mini Handball (1) Τι είναι το mini handball ; Πρωταρχικός στόχος Προβάλλονται: το παιγνίδι και η αποκόμιση θετικών στοιχείων από αυτό Mini Handball (2) Προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 2017

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 2017 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 2017 Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την FIVB Rules of the Game and Refereeing Commission 2017 Fédération Internationale de Volleyball Μετάφραση

Διαβάστε περισσότερα

Καθυστερήσεις, Επικοινωνία Και Συμπεριφορά

Καθυστερήσεις, Επικοινωνία Και Συμπεριφορά Καθυστερήσεις, Επικοινωνία Και Συμπεριφορά Καθυστερήσεις στο παιχνίδι Εισαγωγή Όλοι θέλουν να απολαμβάνουν την δράση του παιχνιδιού και όχι διακοπές καθυστερήσεις. Τα διαλείμματα/καθυστερήσεις είναι μέρος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ. ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ (037) Μπάτσιου Σοφία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ. ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ (037) Μπάτσιου Σοφία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 1 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Η διεθνής κοινότητα του ποδοσφαίρου συμμετέχει στους Παραoλυμπιακούς αγώνες με ομάδες από αθλητές με εγκεφαλική παράλυση και με προβλήματα στην όραση. Στις μέρες μας μόνο ομάδες ανδρών συμπεριλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 2018

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 2018 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 2018 03.03.2018 Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την FIVB Refereeing and Rules of the Game Commission 2018 Fédération Internationale de Volleyball

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (με βάση τις οδηγίες της CMAS) Σύντομη περιγραφή του παιχνιδιού: Το υποβρύχιο ράγκμπυ είναι ένα τρισδιάστατο άθλημα που παίζεται κάτω από την επιφάνεια του νερού,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ 2015

ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ 2015 ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ 2015 Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την Επιτροπή Κανονισμών της FIVB 2015 Fédération Internationale de Volleyball 2015 Ομοσπονδία Διαιτητών Βόλεϊ Ελλάδας Σεπτέμβριος 2015 (Προσωρινή έκδοση,

Διαβάστε περισσότερα

EUROHOOPS DOME 4on4 BASKETBALL TOURNAMENT ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

EUROHOOPS DOME 4on4 BASKETBALL TOURNAMENT ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ EUROHOOPS DOME 4on4 BASKETBALL TOURNAMENT ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ - ΙΣΟΒΑΘΜΙΕΣ ΟΜΙΛΟΣ Α: 12 ομάδες ΟΜΙΛΟΣ Β: 12 ομάδες Στην φάση των Ομίλων θα περνούν και οι 12 ομάδες εκ των οποίων οι 6 νικητές

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Beach volley ΣΥΔΠΕΔΑΠ ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Αποτυπώματος της Μπάλας (ΠΑΜ (ball mark))

Σεμινάριο Beach volley ΣΥΔΠΕΔΑΠ ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Αποτυπώματος της Μπάλας (ΠΑΜ (ball mark)) Σεμινάριο Beach volley ΣΥΔΠΕΔΑΠ 2017 ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Αποτυπώματος της Μπάλας (ΠΑΜ (ball mark)) Σκοπός του πρωτοκόλλου είναι να παρέχει στους διαιτητές μία τυποποιημένη και γρήγορη μέθοδο για να διεκπεραιώσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ 1. 2. 3. 4.- 5.- 6.- 7.- 8.- 9.- 10.- Η ομάδα Α διαπράττει παράβαση μπρος-πίσω. Πρέπει το παιχνίδι να ξαναρχίσει

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Beach volley ΣΥΔΠΕΔΑΠ ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Τραυματισμού

Σεμινάριο Beach volley ΣΥΔΠΕΔΑΠ ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Τραυματισμού Σεμινάριο Beach volley ΣΥΔΠΕΔΑΠ 2017 ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Τραυματισμού Τι είναι: Πρωτόκολλο τραυματισμού Το Πρωτόκολλο Τραυματισμού είναι μια σειρά από δομημένα βήματα που σκοπεύουν να επιλύσουν επιτυχώς έναν

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο γραμματειών ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π. 11/11/2016

Σεμινάριο γραμματειών ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π. 11/11/2016 Σεμινάριο γραμματειών ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π. 11/11/2016 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός σεμιναρίου Παρουσία στο γήπεδο Συνήθη λάθη στη συμπλήρωση του φ.α. Διαδικασία αλλαγής Λίμπερο Οδηγίες και κατευθύνσεις διαιτησίας Casebook

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Σεμινάριο Beach volley ΟΔΒΕ ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Τραυματισμού

3 ο Σεμινάριο Beach volley ΟΔΒΕ ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Τραυματισμού 3 ο Σεμινάριο Beach volley ΟΔΒΕ 2014 ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Τραυματισμού Τι είναι: Πρωτόκολλο τραυματισμού Το Πρωτόκολλο Τραυματισμού είναι μια σειρά από δομημένα βήματα που σκοπεύουν να επιλύσουν επιτυχώς έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ : ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 20m

Διαβάστε περισσότερα

Επιμορφωτικό σεμινάριο Διαιτητών Πετοσφαίρισης Άμμου. Οδηγίες και Κατευθύνσεις Διαιτησίας Βασικά Σημεία

Επιμορφωτικό σεμινάριο Διαιτητών Πετοσφαίρισης Άμμου. Οδηγίες και Κατευθύνσεις Διαιτησίας Βασικά Σημεία Επιμορφωτικό σεμινάριο Διαιτητών Πετοσφαίρισης Άμμου Οδηγίες και Κατευθύνσεις Διαιτησίας Βασικά Σημεία Οδηγίες Διατησίας Βασικά Σημεία Τι πρέπει να προσέξουμε Αντικείμενο αύξηση του ελέγχου του ρυθμού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ (GRASSROOTS)

ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ (GRASSROOTS) ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ (GRASSROOTS) ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2019-2020 Γενικοί κανόνες Πριν αναλυθούν οι κανόνες λειτουργίας για τα πρωταθλήματα αναπτυξιακών ηλικιών πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΑΣ 2014-15

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΑΣ 2014-15 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΑΣ 2.1 ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 2.1.1 Η επάνω επιφάνεια του τραπεζίου γνωστή ως επιφάνεια παιδιάς είναι ορθογώνια μήκους 2,74 μ. πλάτους 1,525 μ. και βρίσκεται σε οριζόντια θέση 76 εκ. πάνω από το έδαφος.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ FIBA Σελ.1

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ FIBA Σελ.1 Σελ.1 Σελ.2 Άρθρο 2 ο Γήπεδο 2.4.7 Ημικυκλικές περιοχές μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος Οι ημικυκλικές γραμμές μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος είναι μέρος των ημικυκλικών περιοχών μη χρέωσης. Και Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Έκδοση 1.0

Έκδοση 1.0 2011-2012 Έκδοση 1.0 Fédération Internationale de Volleyball Av. de la Gare 12-1001 Lausanne - Switzerland Tel. +41 (21) 345 35 35 - Fax +45 (21) 345 35 45 Email: info@fivb.org www.fivb.org Οµοσπονδία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ

ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ Μ ΑΥΤΕΣ. Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ Διευκρινήσεις σς Νέους Κανονισμούς Υδατοσφαίρισης Αθήνα:08 :08/11/ 11/2005 Ποια είναι η ποινή για ένα αμυνόμενο παίκτη που προσπαθεί να μπλοκάρει την μπάλα με τα δύο χέρια;

Διαβάστε περισσότερα

Το Τουρνουά Neymar Jr s Five έχει δικούς του συγκεκριμένους κανονισμούς. Οι παρακάτω κανονισμοί αφορούν το τουρνουά Neymar Jr s Five.

Το Τουρνουά Neymar Jr s Five έχει δικούς του συγκεκριμένους κανονισμούς. Οι παρακάτω κανονισμοί αφορούν το τουρνουά Neymar Jr s Five. NEYMAR JR S FIVE ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 1. OUTPLAY THEM ALL 2. Ο AΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ 3. ΤΕΡΜΑΤΑ 4. Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΏΝ 5. Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ 6. Η ΜΠΑΛΑ 7. Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ 8. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΓΩΝΑ 9. ΕΝΑΡΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση.

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Η μπάλα στο σημείο Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Στέλνω το αντικείμενο στον κενό χώρο. Ξεκινώ και επανατοποθετούμαι κάθε φορά στην Παίζω με διαφορετικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_Technical-For-Camp_LEVEL I Page 1 of 9 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ και ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ και ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ και ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ Έκδοση 2015 Τεχνική Επιτροπή Διαιτησίας Ο.Δ.Β.Ε. ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ - 2015 Σύμφωνα με τους Επίσημους Κανονισμούς Πετοσφαίρισης της FIVB 2015-2016 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Κανόνων του Ποδοσφαίρου Άμμου 2019 Υπεύθυνος Διαιτησίας Ποδοσφαίρου Άμμου για την ΚΕΔ Καλύβας Δημήτριος 1 Ποιες είναι οι νοητές γραμμές του αγωνιστικού χώρου; Α. η διχοτόμος, αυτές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙ ΙΑΣ 2.1 ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙ ΙΑΣ 2.1 ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙ ΙΑΣ 2.1 ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 2.1.1 Η επάνω επιφάνεια του τραπεζίου γνωστή επίσης,σαν επιφάνεια παιδιάς είναι ορθογώνια µήκους 2,74 µ. πλάτους 1,525 µ. και βρίσκεται σε οριζόντια θέση 76 εκ. πάνω από

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 9m 6m 4m 7m 20m 7m 4m 6m 9m 40m ΓΗΠΕΔΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΜΑΪΟΣ 2011 ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΤΖΙΑΝΙ ΗΣ Βάσεις 1,2,3,4 : Κύκλοι διαµέτρου 60 cm Κύκλοι ορίων αµυντικών : 30 cm από περιφέρεια βάσης Κύκλος τριών προσπαθειών : διάµετρος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2010- ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ- ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ Γεώργιος Χατζηιωάννου Προϊστάµενος Γραφείου Φυσικής Αγωγής ιεθνής Κριτής Καλαθοσφαίρισης ΓΗΠΕ Ο ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΑΣ 2017

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΑΣ 2017 2.1 ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 2.1.1 Η επάνω επιφάνεια του τραπεζιού, ονομάζεται επιφάνεια παιδιάς, είναι ορθογώνια μήκους 2,74 μ. πλάτους 1,525 μ. και βρίσκεται σε οριζόντια θέση 76 εκ. πάνω από το έδαφος. 2.1.2 Η επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

Project Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΒΟΛΕΙ 1 ο Λύκειο Πετρούπολης

Project Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΒΟΛΕΙ 1 ο Λύκειο Πετρούπολης Project Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΒΟΛΕΙ 1 ο Λύκειο Πετρούπολης Τεχνικές-Προδιαγραφές- Κανόνες Β 2 Θεωρητική Αλίκη Παλιούρα ~ 1 ~ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Εισαγωγή.Σελ.3 Τεχνικές Σελ.4 Προδιαγραφές.Σελ.7 Κανόνες.Σελ.10

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ιάλεξη Α Αργύρης Θεοδοσίου 1.37μ ΠΑΣΣΑΛΟΣ 0.914 μ ΤΟ ΓΗΠΕ Ο ΣΗΜΑ Ι ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΡΑΜΜΗ ΣΕΡΒΙΣ 6.40 μ ΙΧΤΥ ΒΑΣΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ 8.23 μ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΗ 23.7 μ 10.97 μ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΕΡΒΙΣ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 4 ΟΥ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5Χ5 ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ- ΛΥΚΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 2008

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 4 ΟΥ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5Χ5 ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ- ΛΥΚΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 2008 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 4 ΟΥ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5Χ5 ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ- ΛΥΚΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 2008 Άρθρο 1: ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα δημόσια και ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ-ΜΑΙΟΥ 2019

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ-ΜΑΙΟΥ 2019 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ-ΜΑΙΟΥ 2019 1. Με 1:32 να απομένουν στο χρονόμετρο του παιχνιδιού στο 4ο τέταρτο, η ομάδα Α έχει τον έλεγχο της μπάλας στο δικό της πίσω γήπεδο για 5 δευτερόλεπτα όταν οι Α1

Διαβάστε περισσότερα

Απόδοση στα ελληνικά: Βουδούρης Κώστας διεθνής διαιτητής 2010 Ομοσπονδία Διαιτητών Βόλεϊ Ελλάδας

Απόδοση στα ελληνικά: Βουδούρης Κώστας διεθνής διαιτητής 2010 Ομοσπονδία Διαιτητών Βόλεϊ Ελλάδας Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την Επιτροπή Κανονισμών της FIVB 2009 Fédération Internationale de Volleyball Απόδοση στα ελληνικά: Βουδούρης Κώστας διεθνής διαιτητής 2010 Ομοσπονδία Διαιτητών Βόλεϊ Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

FINA Εγκεκριμένοι κανόνες Water Polo

FINA Εγκεκριμένοι κανόνες Water Polo FINA 2018 Εγκεκριμένοι κανόνες Water Polo κανονισμών - 1 Rule WP 20 Απλά φάουλ (κόρνερ) WP 20.15 Ο χρονομέτρης που καταγράφει τον χρόνο κατοχής της μπάλας θα επαναφέρει το χρονόμετρο στα 30 : c) Όταν η

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ονομασία Παιχνιδιού: ΤΖΑΜΙ Υλικά:7 κεραμίδες, 1 μπάλα Σχηματίζουμε στο έδαφος δύο ομόκεντρους κύκλους διαμέτρου 1,5 μέτρου περίπου ο ένας και 20 εκατοστών ο άλλος. Στο κέντρο του μικρού κύκλου τοποθετούμε

Διαβάστε περισσότερα

4 th Football Challenge - Μάιος 2018 Γενικοί Κανόνες και Όροι Συμμετοχής

4 th Football Challenge - Μάιος 2018 Γενικοί Κανόνες και Όροι Συμμετοχής 4 th Football Challenge - Μάιος 2018 Γενικοί Κανόνες και Όροι Συμμετοχής 1. Εγγραφή Ομάδας. Κάθε ομάδα ταυτόχρονα με την εγγραφή πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 50 (πενήντα ευρώ) για τη συμμετοχή της

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Μάθημα επιλογής-παραολυμπιακα ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Σοφία Μπάτσιου Οκτώβριος 2013 ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Άθλημα στο οποίο έχουν δικαίωμα συμμετοχής άνδρες και γυναίκες με κινητικές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗ 2017

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗ 2017 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗ 2017 Καταρτίστηκε και Συντάχθηκε από την FIVB Rules of the Game and Refereeing Commission 2017 Fédération Internationale de Volleyball

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ Έκδοση 2015 Συντάχθηκε και εκπονήθηκε από την Επιτροπή Κανονισμών της FIVB 2015 Fédération Internationale de Volleyball Μετάφραση-επιμέλεια:

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλο Αποτυπώματος της Μπάλας (ΠΑΜ)

Πρωτόκολλο Αποτυπώματος της Μπάλας (ΠΑΜ) Πρωτόκολλο Αποτυπώματος της Μπάλας (ΠΑΜ) Σκοπός του πρωτοκόλλου είναι να παρέχει στους διαιτητές μία τυποποιημένη και γρήγορη μέθοδο για να διεκπεραιώσουν το ΠΑΜ αφού ξεκινήσει η διαδικασία. Από την φύση

Διαβάστε περισσότερα

για νεοεισερχόμενους Αθλητές

για νεοεισερχόμενους Αθλητές ΟΔΗΓΟ για νεοεισερχόμενους Αθλητές αλλά & τους Γονείς των περί της ΤΔΑΣΟΥΑΙΡΙΗ WaterPolo Σμήμα Ανδρών Υδατοσφαίρισης Α.. Π.Α.Ο.Κ. Επικοινωνία : http://waterpolopaokjouniors.wordpress.com E-mail : waterpolo.paok@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball MINI HANDBALL Έχετε µπροστά σας ένα καινούριο παιχνίδι. Οι κανονισµοί είναι οι ίδιοι µε το χάντµπωλ, αλλά είναι προσαρµοσµένοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ LIMASSOL 3ON3

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ LIMASSOL 3ON3 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ LIMASSOL 3ON3 ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Κάθε ομάδα θα αποτελείτε από τέσσερις (4) παίχτες.τρεις (3) θα βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο και ένας (1) θα βρίσκεται στον χώρο τον αναπληρωματικών.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ 1 η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ 1 η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ 1 η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 Παρακαλώ σημειώστε ότι το παρακάτω κείμενο αντικατοπτρίζει τις βασικές αρχές των αλλαγών του κανονισμού αλλά δεν παρουσιάζει τις αλλαγές λέξη προς λέξη

Διαβάστε περισσότερα