ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ "ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΜΕ AΝΤIΡΡΥΠAΝΤIΚΕΣ ΤΕΧΝΟΑΟΓΙΕΣ"

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ "ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΜΕ AΝΤIΡΡΥΠAΝΤIΚΕΣ ΤΕΧΝΟΑΟΓΙΕΣ""

Transcript

1 Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ ΙΚ Ο Ε Κ Π Α ΙΔ Ε Υ Τ ΙΚ Ο ΙΔ Ρ Υ Μ Α Κ Α Β Α Λ Α Σ Σ Χ Ο Λ Η Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ ΙΚ Ω Ν Ε Φ Α Ρ Μ Ο ΓΩ Ν ΤΜ Η Μ Α Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ ΙΑ Σ Π Ε Τ Ρ Ε Λ Α ΙΟ Υ & Φ Υ Σ ΙΚ Ο Υ Α Έ Ρ ΙΟ Ί ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ "ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΜΕ AΝΤIΡΡΥΠAΝΤIΚΕΣ ΤΕΧΝΟΑΟΓΙΕΣ" Την εργασία επψελή&ηκαν οι σπουδαστές: > Γαζής Νικόλαος > Παύλου Δημήτριος Κ α β ά λ α

2 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η ατμόσφαιρα είναι ο προστατευτικός μανδύας της ζωής πάνω στη Γη. Η σύσταση, η δομή και τα φυσικοχημικά φαινόμενα που συμβαίνουν στην ατμόσφαιρα επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τους βιογαιοχημικούς κύκλους και τα οικοσυστήματα της. Η ρύπανση του περιβάλλοντος οφείλεται τόσο σε εκπομπές από φυσικές διεργασίες, όπως ηφαίστεια, πυρκαγιές κ.α, όσο και σε εκπομπές από ανϋρωπογενείς διεργασίες, όπως από βιομηχανίες και από μέσα μεταφοράς, με τα οποία ασχολείται και η παρούσα εργασία. Παρόλο που η ατμοσφαιρική ρύπανση δε μπορεί να ϋεωρηϋεί αποκλειστικό προνόμιο της σύγχρονης εποχής, μια σειρά από μεγάλα επεισόδια τις τελευταίες δεκαετίες μας υπενθύμισαν το μέγεθος του προβλήματος και την ανάγκη ελέγχου του αέρα που αναπνέουμε. Μια από τις βασικές πηγές ρύπανσης της ατμόσφαψας είναι οι συγκοινωνίες και κυρίως το αυτοκίνητο, το οποίο εκπέμπει μεταξύ άλλων οξείδια του αζώτου, υδρογονάνθρακες, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του θείου και αιωρούμενα σωματίδια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), ορίζεται ως ατμοσφαψική ρύπανση η ύπαρξη στην ατμόσφαιρα ουσιών (ρύπων) για αρκετό διάστημα και σε τέτοια συγκέντρωση ώστε να είναι δυνατόν να είναι βλαβερές για τους ζωντανούς οργανισμούς (ανθρώπους, ζώα, φυτά), τις υλικές κατασκευές ή ακόμα να επηρεάζουν δυσμενώς τις συνθήκες διαβίωσης του ανθρώπου. Οι επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξαρτώνται από το είδος των ρύπων, τη συγκέντρωση τους, το χρόνο ζωής τους καθώς και το χρόνο έκθεσης των οργανισμών σε αυτούς. Οι βασικότεροι πρωτογενείς ρύποι που εκπέμπονται απευθείας από μια πηγή ρύπανσης είναι οι έξης: 1. Το μονοξείδιο του άνθρακα (C0) 2. Το διοξείδιο του άνθρακα (C02 ) 3. Τα οξείδια του αζώτου (ΝΟχ) 4. Το διοξείδιο του θείου (502) 5. Υδρόθειο (H2S) 6. Άκαυστοι υδρογονάνθρακες (HCs) μεθάνιο (CH4) 7. Πτητικές οργανικές ενώσεις ( VOCs) διαφόρων συνθέσεων 8. Αιωρούμενα Σωματίδια 9. Αιθάλη (C) 10. Βαρέα Μέταλλα ( π.χ. μόλυβδος, κάδμιο κ.α.) Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης που κυριαρχεί τρεις γενιές τώρα στο χώρο των μεταφορών έχει αυξήσει πολύ τη δυνατότητα αυτόνομης μετακίνησης του ανθρώπου. Όμως η τεχνολογία αυτών των κινητήρων προκάλεσε εκτεταμένη ρύπανση της ατμόσφαιρας, ενεργειακή εξάρτηση από τα περιορισμένα κοιτάσματα πετρελαίου και είχε δυσμενή επίδραση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι έχει σημειωθεί σημαντικά μεγάλη πρόοδος στο θέμα του περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των βλαπτικών συνεπειών της.

3 τόσο με την αυξανόμενη χρήση αντφρυπαντικών τεχνολογιών όσο και με τη βελτίωση της σύστασης των καυσίμων καϋώς και με τη θέσπιση ανωτάτων οριακών τιμών. Στην διάρκεια της δεκαετίας του '60, οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που καθιέρωσε νόμους με στόχο τον περιορισμό της εκπομπής αερίων ρύπων από τα αυτοκίνητα. Από τότε πολλές χώρες καθώς και η Ε.Ε. έχουν διαμορφώσει νόμους για τον έλεγχο των επιπέδων του μονοξειδίου του άνθρακα, των οξειδίων του αζώτου και των υδρογονανθράκων που εκπέμπονται από τα αυτοκίνητα καθώς και για τη εξάλειψη της ποσότητας του μολύβδου στη βενζίνη. Το αποτέλεσμα ήταν η σημαντική μείωση των ρύπων αυτών, η οποία συνεχίζεται καθώς τα παλαιά αυτοκίνητα αντικαθίστανται με νέα. Για τη διασφάλιση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα έχουν θεσπιστεί από διάφορες χώρες ή οργανισμούς πρότυπα ποιότητας του αέρα, έτσι ώστε να αποκλείονται οι δυσμενείς επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον άνθρωπο, τα ζώα, τα φυτά και το υλικό περιβάλλον. Στην χώρα μας ισχύουν νομοθετημένα όρια προστασίας της ανθρώπινης υγείας για τους ρύπους διοξείδιο του θείου, καπνό, διοξείδιο του αζώτου, μονοξείδιο του άνθρακα, βενζόλιο, σωματίδια, μόλυβδο και όζον σύμφωνα με τα όρια ποιότητας ατμόσφαιρας που έχουν καθιερωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 1997 σε συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών στο Κιότο της Ιαπωνίας, συμφωνήθηκε μεταξύ των χωρών μελών, πρωτόκολλο αναφορικά με τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το Πρωτόκολλο του Κυότο, όπως επονομάστηκε, έχει νομική ισχύ από της 16 Φεβρουάριου Η Ελλάδα μαζί με την υπόλοιπη Ε.Ε. το επικύρωσε το Μάιο του Αυτή τη συμφωνία την έχουν υπογράφει μέχρι τώρα 141 χώρες ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται να υπογράφουν. Με συμφωνία που έγινε το 2001, οι χώρες που θα ξεπεράσουν τα όρια που θα τους τεθούν μέχρι το 2012, θα πρέπει όχι μόνο να κάνουν αυτό που υποσχέθηκαν, αλλά να μειώσουν τους ρύπους τους ακόμη 30% την περίοδο μετά το Η συμφωνία του Κυότο περιλαμβάνει τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τα οποία είναι: α. Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) β. Το μεθάνιο (CHa) γ. Το υποξείδιο του αζώτου (Ν2Ο) δ. και τρία βιομηχανικά αέρια υδρογονοφθοράνθρακες (HFC), υπερφθοράνθρακες (PFC) και εξαφθοριούχο θείο (SF6) Όπως προαναφέρθηκε το αυτοκίνητο αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές πηγές ρύπανσης της ατμόσφαιρας, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές. Η συμμετοχή του αυτοκινήτου στη ρύπανση της ατμόσφαιρας των αστικών περιοχών υπολογίζεται ότι είναι περίπου 60% χια το μονοξείδιο του άνθρακα, 30% για τα οξείδια του αζώτου, 50% για τους υδρογονάνθρακες και 3,5% για το διοξείδιο του θείου.

4 Ol ρύποι που παράγουν τα σημερινά αυτοκίνητα είναι δύο κατηγοριών. Οι ρύποι τοπικής κλίμακας που είναι δηλητηριώδεις και δημιουργούν άμεσο πρόβλημα στο περιβάλλον των περιοχών που εκπέμπονται και οι ρύποι παγκόσμιας κλίμακας πσυ εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα. Ποιους ρύπους όμως εκπέμπει το κάθε όχημα στα καυσαέρια τσυ, εξαρτάται πρωταρχικά από το καύσιμο που χρησιμοποιεί για τη κίνησή του που είναι κυρίως η βενζίνη, το πετρέλαιο ή το υγραέριο. Εδώ και 25 περίπου χρόνια έχουν αρχίσει πολλές εργασίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης του περιβάλλοντος με τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και συγκεκριμένα με την χρήση εναλλακτικών καυσίμων δηλαδή βιοκαυσίμων. Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, υπάρχει ανάγκη προώθησης όλων των εναλλακτικών καυσίμων στον τομέα των μεταφορών και όχι μόνο. Η Ευρωπαϊκή ένωση προτείνει ποσοστό συμμετοχής των βιοκαυσίμων στην αγορά καυσίμων μέχρι 2 0 % έως το Το πρώτο καύσιμο που χρησιμοποιήθηκε ως υποκατάστατο της βενζίνης σε κινούμενα οχήματα είναι η βιοαιθανόλη ( C2HsOH ). Η βιοαιθανόλη παράγεται κυρίως από την αλκοολική ζύμωση της ζάχαρης η οποία προέρχεται ενεργειακές καλλιέργειες που αναπτύσσονται ειδικά για ενεργειακούς σκοπούς. Οι καλλιέργειες αυτές μπορεί να είναι το σόργο, τα τεύτλα, το καλαμπόκι κ.α. Είναι βιοαποικοδομήσιμη, χαμηλής τοξικότητας και προκαλεί πολύ μικρή περιβαλλοντική μόλυνση αν χυθεί στο περιβάλλον. Ένα άλλο υποσχόμενο βιοκαύσιμο, παραπλήσιο και άριστο υποκατάστατο του συμβατικού ντίζελ, είναι το βιοντίζελ, το οποίο προέρχεται φυτικά έλαια και ζωικά λίπη. Το βιοντίζελ είναι καθαρό, μη τοξικό και βιοαποικοδομήσιμο καύσιμο, δεν περιέχει αρωματικές ενώσεις, η περιεκτικότητα σε θείο είναι πάρα πολύ μικρή και επίσης η καύση τσυ βιοντίζελ δεν αυξάνει το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ακόμη ένα άλλο ενναλακτικό καύσιμο που χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου είναι το βιοαέριο που προέρχεται κυρίως από χωματερές - Χ.Υ.Τ.Υ. και οφείλεται στη βακτηριακή αποσύνθεση των οργανικών υλών. Το βιοαέριο, δηλαδή το μεθάνιο είναι ένα άχρωμο, πλούσιο σε ενέργεια αέριο και χρησιμοποιείται για να παραχθεί με τη καύση του θερμότητα και ηλεκτρισμός. Εκτός από το είδος και τη χημική σύνθεση και σύσταση του καυσίμου, υπάρχουν και διάφοροι άλλοι παράγοντες οι οποίοι συντελούν στη δημιουργία και στην εκπομπή ρύπων. Ορισμένοι από αυτούς έχουν σχέση: ο με τη σχεδίαση και κατασκευή του κινητήρα ο το βαθμό συμπίεσης, ο τη μορφή του χώρου καύσης, ο τον αριθμό και τη θέση των βαλβίδων καθώς επίσης ο και τη ρύθμιση τους.

5 Αρκετές δεκαετίες ήδη πριν από την εποχή μας, η τεχνολογική έρευνα είχε αρχίσει να στρέφεται σε νέου τύπου κινητήρα. Σήμερα έχουν εξελιχϋεί ήδη καινοτόμες τεχνολογίες, πολλές από τις οποίες είναι ελάχιστα ή και καϋόλου ρυπογόνες. Στη συνέχεια αναφέρονται οι σημαντικότερες εναλλακτικές τεχνσλογίες στον τομέα της κίνησης του αυτοκινήτου: α) κινητήρες «φτωχού σε καύσιμο μίγματος» Lean- Burn β) κινητήρες αερίων καυσίμου π.χ. φυσικού αερίου, μεϋανίου, γ) κινητήρες υδρογόνου που αφήνουν ως «καυσαέριο» μόνο νερό, δ)νέες τεχνολογίες που ξεφεύγουν από τη φιλοσοφία της «ϋερμικής μηχανής» Φεύγοντας από το επίπεδο του κινητήρα, πάμε σε μια πληϋώρα καθαρότερων τεχνολογικών εφαρμογών, όπως τα «υβριδικά» αυτοκίνητα που κινούνται με ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο παράγεται από έναν έστω και χημικό κινητήρα την αποθήκευση ενέργειας κατά το φρενάρισμα από μηχανική σε ηλεκτρική, την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας και τόσες πολλές άλλες ώστε σε διάφορα σημεία του κόσμου να γίνονται ως και διεθνείς εκθέσεις αυτοκινήτων με μηδενυτούς ρ ύπους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεσπίζει ολοένα και αυστηρότερα όρια όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων, τα οποία εφαρμόζονται στα ελαφρά οδικά οχήματα, κυρίως όσον αφορά τις εκπομπές σωματιδίων και οξειδίων του αζώτου. Η ρύθμιση περιλαμβάνει επίσης μέτρα σχετικά με την πρόσβαση στις πληροφορίες για τα οχήματα και τα κατασκευαστικά στοιχεία τους καθώς και σχετικά με τη δυνατότητα χρηματοδοτικών κινήτρων. Προκειμένου να περιοριστεί η ρύπανση που προκαλούν τα οδικά οχήματα, ο κανονισμός αυτός θεσπίζει κοινές απαιτήσεις σχετικά με τις εκπομπές των μηχανοκίνητων οχημάτων και των ειδικών ανταλλακτικών τους (πρότυπα Euro 5 και Euro 6). Καθορίζει επίσης μέτρα που επιτρέπουν τη βελτίωση της πρόσβασης στις πληροφορίες επισκευής των οχημάτων και την προώθηση της ταχείας παραγωγής οχημάτων που συμμορφώνονται με τις διατάξεις του διεθνούς κανονισμού.

6 ΠΕΡΙΕΧΟΜ ΕΝΑ 1. Πρόλογος 2. Εισαγωγή , Ατμόσφαιρα Γής Εισαγωγή στη ρύπανση της ατμόσφαιρας Πσιοι είναι σι ρύποι, οι πήγες τους και οι επιδράσεις τους στο ανϋρωπο] περιβάλλον Μονοξείδιο του ανϋρακα Διοξείδιο του ανϋρακα Οξείδια άζωτου Διοξείδια του ϋειου Υδρόϋειο Ακαυστοι Υδρογονανϋρακες Πτητικές οργανικές ενώσεις Αιωρούμενα σωματίδια Αιβάλη Βαρέα μέταλλα Αμίαντος 'Οζον Φωτοξειδωτικες ενώσεις Ρύποι υπευϋυνοι για τη μείωση του στρατοσφαιρικου όζοντος Φαινόμενο θερμοκηπίου Καπνοομιχλη Ρύποι υπευϋυνοι για το φωτοχημικο νέφος Όξινη βροχή Νομοθετικό πλαίσιο Ορια ποιότητας της ατμόσφαιρας Πρωτόκολλο του Κιοτο Ευέλικτοι μηχανισμοί του πρωτοκόλλου του Κιοτο Εφαρμογή στην ευρωπαϊκή ένωση και στην ελλαδα Σχηματισμός ρύπων στα αυτοκίνητα Κινητές πηγτς 4.2 Παραγόμενοι ρύποι απο τη κίνηση του αυτοκίνητου Καύσιμα Το αργό πετρέλαιο και τα παραγωγα προιοντα του Χημική δομή προϊόντων πετρελαίου Βενζίνη Ιδιότητες της βενζίνης Πετρέλαιο diesel Ιδιότητες πετρελαίου Κηροζίνη Μαζούτ Μηχανές εσωτερικής καύσης Χρόνοι κινητήρα Τετράχρονος κινητήρας Δίχρονος κινητήρας Σύγκριση τετράχρονων και δίχρονων κινητήρων Πραγματική λειτουργία δίχρονων βενζινοκινητηρών Πραγματική λειτουργία τετράχρονου πετρελαιοκινητηρα Πραγματική λειτουργία δίχρονου πετρελαιοκινητηρα Διαφορές πετρελαιοκινητήρων και βενζινοκινητήρων

7 7. Εναλλακτικά καύσιμα Βιοκαύσψα Ιστορική αναδρομή Παραγωγή του βιοντιζελ Κατάλυση μετεστεροποιησης Πλεονεκτήματα του βιοντιζελ Βιοαίθανόλη J Βακτηριακή αποσυνϋεοη Σύσταση και καύση βιοαερίου Καταλυτικοί μετατροπείς Είδη καταλυτών ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας Είδη καταλυτών ανόιλογα με τον τρόπο κατασκευής Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα καταλυτών 'Άλλα κατασκευαστικά συστήματα καταλυτών Παγίδες υδρογονανθράκων Μείωση εκπεμπόμενων ρύπων με πρότυπα euro Οριακές τιμές 9.2 Πρότυπα euro Πρότυπα euro Εφαρμογή των προτύπων 'Αλλες υποχρεώσεις των κατασκευαστών. 10. Επίδραση της σχεδίασης και κατασκευής των κινητήρων στην εκπομπή ρύπων Λειτουργικά χαρακτηριστικά του κινητήρα και εκπομπή ρύπων Εναλλακτικοί τρόποι Κινητήρες Lean - Burn Κινητήρες αέριων καυσίμων Οχήματα φυσικου αέριου Υγραέριο Υδρογόνο Ηλεκτροκίνηση Υβριδικό σύστημα Ηλιακά οχήματα Οχήματα με αέρα Συμπεράσματα - προτάσεις - προβλέψεις...114

8 1.Π Ρ Ο Λ Ο ΓΟ Σ ^ Η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με ένα πλήθος τοξικών και καρκινογόνων χημικών ουσιών είναι το τίμημα της βιομηχανικής ανάπτυξης και του τρόπου ζωής της σύγχρονης κοινωνίας. Η ατμοσφαιρική ρύπανση των μεγάλων αστικών κέντρων αποτελεί καθημερινή εμπεψία των κατοίκων τους σε πολλές αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Το μονοξείδιο του άνθρακα (C0), τα οξείδια του αζώτου (NOJ, το διοξείδιο του θείου (SO2), οι άκαυστοι υδρογονάνθρακες (HC), η κάπνα, τα διάφορα αιωρούμενα σωματίδια των βαρέων μετάλλων και μια σειρά από άλλες οργανικές ή ανόργανες ταξικές ουσίες κατακλύζουν καθημερινά την ατμόσφαφα ρυπαίνοντας το περιβάλλον με άμεσες ή μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Σε αντίθεση με ότι πιστεύαμε παλιά, σήμερα έχει αποδειχθεί ότι το αυτοκίνητο με την εκπομπή των καυσαερίων αποτελεί μια από τις βασικότερες πηγές ρύπανσης της ατμόσφαφας των αστικών κυρίως κέντρων. Οι πλέον γνωστοί και επικίνδυνοι ρύποι που εκπέμπονται με το καυσαέριο των αυτοκινήτων είναι: τα οξείδια του αζώτου (NOJ, οι άκαυστοι υδρογονάνθρακες (HC), το μονοξείδιο του άνθρακα (C0), τα οξείδια του μολύβδου (POJ, η κάπνα και το διοξείδιο του θείου (SO2). Οι παραπάνω ρύποι ονομάζονται πρωτογενείς και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Εξ' ίσσυ βλαβερές επιπτώσεις έχουν και οι δευτερογενείς ρύποι οι οποίοι προκύπτουν από πς φωτοχημικές αντιδράσεις των πρωτογενών ρύπων με την ηλιακή ακτινοβολία. Τα προϊόντα αυτών των αντιδράσεων συμβάλλουν στη δημισυργία όζοντος (Ο3) στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα την εμφάνιση του φωτοχημικού νέφους. Μια εκτεταμένη και λεπτομερής έρευνα που έγινε στις Η.Π.Α. για την συμβολή των αυτοκινήτων στην γενικότερη ρύπανση της ατμόσφαφας έδωσε τα εξής απστελέσματα: Πηγή ρύπανσης Ρυπαντές % CO ΝΟχ HC S02 Αιωρούμενα Σύνολο σωματίδια Αυτοκίνητα 91,6 37,5 63 3,8 8,3 60,5 Βιομηχανίες 2,7 15, ,4 50,0 16,2 Εργοστάσια παραγωγής 1, ,5 25,0 14,0 ενέργειας Κεντρικές θερμάνσεις 2,7 7,6 5 11,5 8,3 5,6 Καύση απορριμμάτων 1,4 7,6 5 3,8 8,3 3,5 Πίνακας: Η συμβολή των πέντε βασικών πηγών στην ατμοσφαψική ρύπανση. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών δίνσυν την πραγματική διάσταση της συμμετοχής του αυτοκινήτου στη ρύπανση της ατμόσφαιρας και καταρρίπτουν το μύθο των προηγούμενων δεκαετιών που ήθελε αποκλειστικά ως κύρια πηγή μόλυνσης της ατμόσφαιρας τη βιομηχανία.

9 2.Ε ΙΣ Α Γ Ω Γ Η 2.1 Η ατυόσ(βαιοα rnc vnc Η ατμόσφαιρα είναι ο προστατευτικός μανδύας της ζωής πάνω στη Γη. Η σύσταση, η δομή και τα φυσικοχημικά φαινόμενα που συμβαίνουν στην ατμόσφαψα επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τους βιογαιοχημικούς κύκλους και τα οικοσυστήματα. Η ατμόσφαιρα είναι η πηγή διοξειδίου του άνϋρακα (CO2) για τη φωτοσύνϋεση των φυτών και η πηγή οξυγόνου (Ο2) για την αναπνοή. Ακόμα περιέχει άζωτο (Ν2), το οποίο χρησιμοποιούν βακτήρια και φυτά για τη σύνθεση ζωντανής ύλης. Η ατμόσφαιρα είναι ένα στρώμα αερίων που περιβάλλει τη Γη και καθιστά δυνατή τη ζωή στον πλανήτη. Ως βασικό τμήμα του υδρολογικού κύκλου, η ατμόσφαιρα μεταφέρει νερό από τους ωκεανούς στη ξηρά, λειτουργώντας σαν ψυκτήρας σ' ένα τεράστιο αποστακτήρα που θερμαίνεται από τον ήλιο. Η πυκνότητα της μεταβάλλεται ανάλογα με το ύφος. Το 80% του ατμοσφαψικού αέρα συγκρατείται από το γήινο βαρυτικό πεδίο στην τροπόσφαψα. Η ατμόσφαψα απορροφά ή αντανακλά την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία, που θα κατάκαιγε τα πάντα αν θα έφτανε στη γήινη επιφάνεια. Επίσης απορροφά θερμότητα από τον ήλιο και παράλληλα εμποδίζει την διαφυγή της, με αποτέλεσμα μέση θερμοκρασία της Γης να κυμαίνεται στους ι 15οΟ. Η ισορροπία αυτή διαταράσσεται από την ενίσχυση τσυ φαινσμένου του θερμοκηπίου που οφείλεται στη μεγάλη αύξηση της συγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου (π.χ. του διοξειδίου του άνθρακα, του μεθανίου (CHa), τωνχλωροφθορανθράκων (CFCs) κ.α.) στην ατμόσφαιρα. Εξαιτίας των διαφόρων στη θερμοκρασία και της εναλλαγής του ατμοσφαψικού αέρα κοντά στην επιφάνεια της Γης προκαλείται κυκλοφορία αερίων μαζών μεταξύ Ισημερινού και πόλων. Τα ρεύματα αυτά καθώς επίσης η επίδραση της δύναμης Κσριόλις γεννούν τους επιφανειακούς ανέμους και τους αεροχειμμάρους. Με βάση την κατακόρυφη κλιμάκωση της θερμοκρασίας, η ατμόσφαψα χωρίζεται στα παρακάτω στρώματα: α) Τροπόσφαψα: Είναι το στρώμα της ατμόσφαιρας από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι το ύψος των 12-16km, ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος και την εποχή του έτους. Χαρακτηρίζεται από την ελάττωση της θερμοκρασίας με αυξανόμενο ύψος. Η μεταβολή της θερμοκρασίας με το ύψος ονομάζεται θερμοβαθμίδα. Η ελάττωση της θερμοκρασίας συνεχίζεται μέχρι την τροπόπαυση. β) Στρατόσφαιρα: Αρχίζει από την τροπόπαυση και φθάνει μέχρι το ύψος των 50km. Στα πρώτα χιλιόμετρα πάνω από την τροπόπαυση η θερμοκρασία είναι σταθερή. Στη συνέχεια και μέχρι τη στρατόπαυση, η θερμοκρασία αυξάνει και φθάνει στους OoC. Επειδή στη στρατόσφαιρα έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας, η περιοχή αυτή είναι πιο σταθερή από τη τροπόσφαψα και η ανάμιξη των αερίων πολύ αργή. Έτσι τα συστατικά που μεταφέρονται στη στρατόσφαιρα παραμένουν εκεί για πολλά χρόνια.

10 <^) Μεσόσφαιρα: Μετά τη στρατόπαυση παρατηρείται απότομη πτώση της ϋερμοκρασίας, η οποία συνεχίζεται μέχρι τα 85km, όπου βρίσκεται η μεσόπαυση. Η μεσόπαυση είναι η πιο ψυχρή περιοχή της γήινης ατμόσφαιρας, δ) Θερμόσφαιρα: Πάνω από τη μεσόπαυση εκτείνεται η βερμόσφαιρα, στην οπσία η ϋερμοκρασία αρχίζει πάλι να αυξάνεται. Η αύξηση αυτή συνεχίζεται περίπου μέχρι τα 400km (ϋερμόπαυση), όπου επικρατούν θερμοκρασίες l.ooofc ή και μεγαλύτερες, ανάλογα με την ηλιακή δραστηριότητα. ε) Εξώσφαιρα: Η περιοχή πάνω από τη ϋερμόπαυση είναι ισόθερμη και ονομάζεται εξώσφαιρα. Σ' αυτά τα μεγάλα ύψη τα συστατικά αποκτούν πολλές φορές κινητική ενέργεια τόσο μεγάλη, ώστε υπερνικούν το πεδίο βαρύτητας και φεύγουν στο διάστημα. Η πυκνότητα της εξώσφαιρας είναι πολύ χαμηλή, στ) Ιονόσφαιρα: Πάνω από τα 60km παρατηρείται ιονισμός των συστατικών της ατμόσφαιρας και για τσ λόγο αυτό η περιοχή έχει πάρει το όνομα της. Η ύπαρξη της έγινε γνωστή στις αρχές του αιώνα, όταν διαπιστώθηκε ότι τα ραδιοκύματα μπορούν να εκπέμπονται σε μακρινές απσστάσεις χωρίς να εμποδίζονται από τη καμπύλη της γήινης επιφάνειας. Η κύρια αιτία ιονισμού των συστατικών της ατμόσφαφας είναι η απορρόφηση υπεριώδους ακτινοβολίας Εισανωνή στη ρύπανση της ατμόσφαιρας Η έννοια του περιβάλλοντος στις μέρες μας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, ανάλογα με τη σκοπιά από την οποία κανείς το εξετάζει. Ως περιβάλλον μπορεί να θεωρηθεί το σύνολο των φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων που αλληλεπιδρώντας επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και γενικότερα την οικολογική ισορροπία. Το περιβάλλον αποτελείται από το έδαφος, το υπέδαφος, τα υπόγεια και επιφανειακά νερά, τη θάλασσα, τον αέρα, την χλωρίδα και την πανίδα, από τους φυσικούς πόρους και από τα στοιχεία του πολιτισμού έτσι όπως διαμορφώθηκαν από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι ο άνθρωπος από την ύπαρξη του πάνω στη γη επιδρά στσ περιβάλλον με διάφορες δραστηριότητες. Όταν αυτές ξεπεράσουν κάποια όρια, διαταράσσουν τις ισορροπίες που διέπουν την φύση. Οι ενέργειες που διαταράσσουν τις ισορροπίες αυτές εκφράζονται με όρους όπως καταστροφή, μόλυνση, ρύπανση, υποβάθμιση κ.α. Η ρύπανση του περιβάλλοντος οφείλεται τόσο σε εκπομπές από φυσικές διεργασίες, όπως από ηφαίστεια, πυρκαγιές κ.α, όσσ και σε εκπομπές από ανθρωπογενείς διεργασίες, όπως από βισμηχανίες και από μέσα μεταφοράς, με τα οποία ασχολείται και η παρούσα εργασία. Οι κυριότερες κατηγορίες των ανθρωπογενών πηγών χημικής ρύπανσης του περιβάλλοντος είναι οι βιομηχανίες, οι αστικές δραστηριότητες, η συγκοινωνία, οι γεωργικές δραστηριότητες καθώς και τυχαία περιστατικά όπως ατυχήματα σε πυρηνικά εργοστάσια, δεξαμενόπλοια κ.α. Παρόλο που η ατμοσφαψική ρύπανση δε μπσρεί να θεωρηθεί αποκλειστικό προνόμιο της σύγχρονης εποχής, μια σειρά από μεγάλα επεισόδια τις τελευταίες δεκαετίες μας υπενθύμισαν το μέγεθος του προβλήματος και την ανάγκη ελέγχου του αέρα που αναπνέουμε. Έχει παρατηρηθεί ότι λέξεις όπως «νέφος» και «όξινη βροχή» έχουν γίνει για την κοινή γνώμη, συνώνυμες με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τέτοιου είδους απλοί όροι χρησιμοποιούνται συχνά για την περιγραφή πλήθους σύνθετων χημικών διεργασιών. Ακριβώς η χρήση τέτοιων όρων έχει συντελέσει στο να δοθεί προσοχή στα πιθανά αποτελέσματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο περιβάλλον. Αν επιχειρήσει κανείς να

11 εξετάσει την ιστορική εξέλιξη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ϋα παρατηρήσει ότι κατά την περίοδο μετά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο, το κυριότερο πρόβλημα ήταν οι τοπικές τιμές ρύπανσης. Έτσι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), ορίζεται ως ατμοσφαψική ρύπανση η ύπαρξη στην ατμόσφαιρα ουσιών (ρύπων) για αρκετό διάστημα και σε τέτοια συγκέντρωση ώστε να είναι δυνατόν να είναι βλαβερές για τους ζωντανούς οργανισμούς (ανθρώπους, ζώα, φυτά), τις υλικές κατασκευές ή ακόμα να επηρεάζουν δυσμενώς τις συνθήκες διαβίωσης του ανθρώπου. Οι επιδράσεις της ατμοσφαφικής ρύπανσης εξαρτώνται από το είδος των ρύπων, τη συγκέντρωση τους, το χρόνο ζωής τους καθώς και το χρόνο έκθεσης των οργανισμών σε αυτούς. Στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει από απλό ερεθισμό των ματιών μέχρι σοβαρές διαταραχές στο αναπνευστικό και κυκλοφορικό σύστημα, δερματικές παθήσεις, καρκίνο κ.α. Μπορεί ακόμα να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στις καλλιέργειες όπως π.χ. νεκρωτικές κηλίδες στα φύλλα των φυτών, περιορισμό της καρποφορίας κ.τ.λ. Γνωστή είναι επίσης και η διαβρωτική επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις μεταλλικές κατασκευές και τα οικοδομικά υλικά. Τα τελευταία χρόνια άρχισαν να είναι εμφανείς οι επυττώσεις της ατμοσφαφικής ρύπανσης στο κλίμα τόσο σε μεγάλη κλίμακα όσο και τοπικά. Έτσι στις αστικές περιοχές έχουμε αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της αιθαλομίχλης,ελάττωση της ορατότητας, αύξηση της νέφωσης και των βροχοπτώσεων. Αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα η έκλυση των ρύπων στην ατμόσφαιρα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα την μεταβολή του θερμικού ισοζυγίου του συστήματος γης ατμόσφαιρας. Οι μηχανισμοί, με τους οποίους επιδρά η ρύπανση στο κλίμα, είναι αρκετά πολύπλοκοι και υπάρχει αλληλεξάρτηση, έτσι ώστε δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί με ακρίβεια το κλιματικό μέλλον της γης, δηλαδή αν π.χ. η συνεχής αύξηση της συγκέντρωσης του CO2 οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας του κατώτερου στρώματος της ατμόσφαιρας και ψύξη του ανωτέρου, ενώ και η ταυτόχρονη έκλυση σωματιδίων και η αύξηση της νέφωσης έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι αποτέλεσμα της βιομηχανικής ανάπτυξης. Παρόλα αυτά ορισμένες μορφές ρύπανσης, όπως η ρύπανση από καπνό, υπάρχει από πολλούς αιώνες και μάλιστα τα πρώτα μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης χρονολογούνται από το 13ο αιώνα όταν ο βασιλιάς Έδουάρδος ο 1ος της Αγγλίας απαγόρευσε τη χρήση του ξυλοκάρβουνου στο Λονδίνο. Επίσης πρέπει να επισημάνουμε, ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση παράγεται και από φυσικές αιτίες, όπως έχει αναφερθεί και παραπάνω, όπως από την αποσάθρωση του εδάφους, από φυσικές πυρκαγιές, από την αποσύνθεση φυτών και ζώων κ.α. Μια από τις βασικές πηγές ρύπανσης της ατμόσφαψας είναι οι συγκοινωνίες και κυρίως το αυτοκίνητο, το οποίο εκπέμπει μεταξύ άλλων οξείδια του αζώτου, υδρογονάνθρακες, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του θείου και αιωρούμενα σωματίδια. Παρόλο που το κόστος για τη μείωση των αέριων ρύπων είναι ιδιαίτερα μεγάλο, είναι γεγονός ότι σε ολόκληρο τον κόσμο έχει σημειωθεί σημαντικά μεγάλη πρόοδος στο θέμα του περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των βλαπτικών συνεπειών της τόσο με την αυξανόμενη χρήση αντιρρυπαντικών τεχνολογιών όσο και με τη βελτίωση της σύστασης των καυσίμων καθώς και με τη θέσπιση ανωτάτων οριακών τιμών. Λόγω του ότι οι μηχανισμοί απομάκρυνσης της ατμοσφαφικής ρύπανσης σε μεγάλες αποστάσεις είναι δύσκολη, η εφαρμογή μέτρων που να αφορά όλο τον πλανήτη είναι αναγκαία. Μια σημαντική δυσκολία σε αυτό είναι αυτή της συνεννόησης των κυβερνήσεων. Παρόλα αυτά, γίνονται προσπάθειες για την εξεύρεση μεθόδων χαμηλού

12 κόστους και συμφωνιών, οι οποίες ϋα περιορίζουν τις εκπομπές των ρύπων. Ένα ϋετικό βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος σε παγκόσμια κλίμακα για την παρακολούθηση και προπάντων για τη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων είναι το πρωτόκολλο του Κιότο. 2.3 Ποιοι είναι οι ούηοι, οι πήνες τους και οι επιδράσεις τους στο ανθοωπογενές περιβάλλον Στην ατμόσφαιρα των αστικών περιοχών υπάρχει ένα πλήθος από ρύπους. Κάποιοι ρύποι, όπως το SO2, ΝΟχ, C0, οι υδρογονάνθρακες είναι βασικές παράμετροι ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Για τους ρύπους αυτούς έχουν θεσμοθετηθεί κάποιες ανώτατες επιτρεπτές συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα των κατοικημένων περιοχών. Οι ρύποι χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: α) σε σχέση με την πηγή εκπομπής του σε φυσικούς και ανθρωπογενείς και β) σε σχέση με τον τρόπο παραγωγής τους σε πρωτογενείς και δευτερογενείς. Αντίθετα με την κοινή αντίληψη, το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγόμενων αέριων ρύπων προέρχονται από καθαρά φυσικές πηγές. Παρόλα αυτά οι ανθρωπογενείς εκπομπές είναι κυρίως υπεύθυνες για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα. Αυτό οφείλεται στην ανατροπή της φυσικής ισορροπίας αλλά επίσης και στην μεγάλη πυκνότητα των εκπομπών από ανθρωπογενείς εκπομπές, οι οποίες συγκεντρώνονται σε μικρές γεωγραφικές περιοχές (κυρίως αστικές περιοχές και βιομηχανικές ζώνες). Αντίθετα η καλή διασπορά των φυσικών πηγών ανά την υφήλιο προσφέρει τη δυνατότητα καλύτερης ανάμιξης των ρύπων με τον καθαρό αέρα. Κατά συνέπεια, με κάποιες μικρές εξαιρέσεις, οι εκπομπές αερίων ρύπων από φυσικές πήγες από μόνες τους δεν οδηγούν σε υψηλές συγκεντρώσεις. Οι αηααντικότεοες φυσικές πηνέτ είναι: 1. Τα ηφαίστεια (κυρίως αιωρούμενα σωματίδια, διοξείδιο του θείου, υδρόθειο και μεθάνιο). 2. Οι πυρκαγιές δασών (κυρίως αιωρούμενα σωματίδια, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα). 3. Οι ωκεανοί και γενικότερα οι θαλάσσιες εκτάσεις (κυρίως χλωριούχο νάτριο και θειικά άλατα). 4. Βιολογική αποσύνθεση των φυτών και των ζώων (κυρίως υδρογονάνθρακες, αμμωνία και υδρόθειο). 5. Η αποσάθρωση του εδάφους (αιωρούμενα σωματίδια). 6. Τα φυτά και τα δέντρα (κυρίως υδρογονάνθρακες).

13 Η ανϋοωηονενήζ ρύπανση διακρίνεται σε τοεκ κατηνοοίεα 1. Κοινωνική ονομάζεται η ηεριβάλλουσα ή εξωτερική ατμοσφαφική ρύπανση, την οποία υφίσταται το σύνολο του πληϋυσμού. 2. Επαγγελματική ονομάζεται η ρύπανση του εργασιακού περιβάλλοντος, την οποία υφίστανται συγκεκριμένες ομάδες η κατηγορίες εργαζομένων. 3. Προσωπική ρύπανση (κάπνισμα, διάφορα σπρέι κ.τ.λ.) Οι κυριότερες ανϋρωπσγενείς πηγές είναι: 1. Βιομηχανικές πηγές (καύσεις, επεξεργασία). 2. Παραγωγή και μεταφορά ενέργειας. 3. Μεταφορές. 4. Κεντρική ϋέρμανση Οι βασικότεροι πρωτογενείς ρύποι εκπέμπονται απευϋείας από μια πηγή ρύπανσης είναι οι έξης: 1. Το μονοξείδιο του άνθρακα (C0) 2. Το διοξείδιο του άνθρακα (COi) 3. Τα οξείδια του αζώτου (ΝΟχ), τα οποία όμως παράγονται και δευτερογενώς 4. Το διοξείδιο του θείου (SO2) 5. Υδρόθειο (Ηζ5) 6. Ακουστοί υδρογονάνθρακες (HCs) και το μεθάνιο (CHa) 7. Πτητικές οργανικές ενώσεις ( VOCs) διαφόρων συνθέσεων 8. Αιωρούμενα Σωματίδια 9. Αιθάλη 10. Βαρέα Μέταλλα ( π.χ. μόλυβδος, κάδμιο κ.α.) 11. Αμίαντος Οι δευτερογενείς ρύποι δεν εκπέμπονται απ' ευθείας από την πηγή ρύπανσης αλλά είναι προϊόντα αλληλοεπίδρασης μεταξύ των πρωτογενών ρύπων και άλλων συστατικών της ατμόσφαιρας, όπως π.χ. το τροποσφαιρικό όζον (Oa), οι φωτοξειδωτικές ενώσεις (όπως τα νιτρικά υπεροξείδια του ακυλίου) κ.α Το μονοξείδιο του άνθρακα (C01 Είναι αέριο, άοσμο, άχρωμο και παράγεται όταν συντελείτε ατελής καύση της ανϋρακούχας καύσιμης ύλης, από αντίδραση του COz και του άνθρακα C σε υψηλές θερμοκρασίες και κατά τη διάσπαση του COz σε C 0 και Οζ σε υψηλές θερμοκρασίες.

14 Πηγές O l ανϋρωπογενείς πηγές του C 0 είναι κυρίως οι εξατμίσεις των βενζινοκίνητων αυτοκίνητων και πάσης φύσεως μηχανών, οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, σι εγκαταστάσεις ϋέρμανσης και διάφορες άλλες βιομηχανικές εφαρμογές. Φυσικές πηγές εκπομπής του C 0 είναι τα ηφαίστεια, τα φυσικά αέρια, οι δασικές πυρκαγιές, οι διάφορες βακτηριακές δράσεις και η ατελής οξείδωση υδρογονανϋράκων και κυρίως CHi στην ατμόσφαιρα. Υψηλές συγκεντρώσεις του μπορούν να βρεϋούν σε κλειστά μέρη, που υπάρχουν πηγές εκπομπής, όπως σε χώρους στάβμευσης (γκαράζ), σε ελλιπώς αεριζόμενες υπόγειες διαβάσεις, ή κατά μήκος των δρόμων σε περιόδους κυκλοφοριακής αιχμής. Ακόμα και ο καπνός του τσιγάρου περιέχει μεγάλες συγκεντρώσεις C0. Μηχανισμοί απομάκρυνσης Ο μέσος όρος παραμονής του C 0 στην ατμόσφαιρα είναι περίπου τριάντα έξι ημέρες. Η απομάκρυνση του οφείλεται τόσο σε χημικές όσο και φυσικές διεργασίες. Επιπλέον δεσμεύεται από μικροοργανισμούς του εδάφους. Ο βασικότερος μηχανισμός απομάκρυνσης του από την ατμόσφαιρα είναι η οξείδωση του σε COz. Επιδράσεις Μειώνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο σε βασικούς ιστούς του οργανισμού, επιδρώντας κυρίως στο καρδιοαγγειακό και νευρικό σύστημα. Χαμηλές συγκεντρώσεις του επηρεάζουν δυσμενώς άτομα με καρδιακά προβλήματα και μειώνουν τις σωματικές επιδόσεις νεαρών και υγιών ατόμων. Υψηλότερες συγκεντρώσεις προκαλούν συμπτώματα όπως ζαλάδα, πονοκεφάλους, και κόπωση ακόμα και ϋάνατο Το διοξείδιο του άνϋοακα (COt) Το C02 δεν είναι άμεσα τοξικό, αποτελεί όμως ένα ρύπο με έμμεσες επιδράσεις στην εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη λόγω του ότι συμβάλει στο φαινόμενο του ϋερμοκηπίου. Τα αποτελέσματα της εκπομπής C02 είναι μακροπρόϋεσμα. Είναι όμως γνωστή η σημασία του C02 για τη ζωή. Τα φυτά χρειάζονται το CO2 για τη φωτοσύνθεση. Πηγές Από φυσικές πηγές το CO2 εκπέμπεται από διεργασίες βιολογικής αερόβιας αναπνοής αλλά και αναερόβιας αποσύνθεσης. Από ανθρωπογενείς δραστηριότητες C02 εκπέμπεται από καύση άνθρακα, πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.λ.π. Επιδράσεις Δεν έχουν αναφερθεί αρνητικές συνέπειες εκτός από τη συμβολή του στην αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Σε αντίθεση όμως το φυτικό βασίλειο δείχνει να ωφελείται με την αύξηση του C02. Σε συγκεκριμένες καλλιέργειες χρησιμοποιείται στα θερμοκήπια για να αυξηθεί η απόδοση της σοδειάς.

15 Τα οιείδια του θείου (NO.) Ο όρος ΝΟχ αναψέρεται στο NO και το Νθ2. Τα οξείδια αυτά εξετάζοντα μαζί yian συμμετέχουν στους ίδιους ψωτοχημικούς κύκλους. Το ΝΟι είναι αέριο με καφέ χρώμα. Σε υψηλές συγκεντρώσεις είναι υπεύϋυνο για την άσχημη καφέ όψη του αστικού ουρανού. Το NO είναι αέριο άχρωμο και άοσμο. Εκλύεται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από ότι το ΝΟί. Η παραγωγή του εξαρτάται από τη θερμοκρασία καύσης, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο επικρατεί η θερμοκρασία αυτή και από την ποσότητα οξυγόνου που υπάρχει. Όταν η θερμοκρασία πέφτει απότομα μετά τη καύση, πράγμα που είναι συνηθισμένο στις περισσότερες καύσεις, τότε το NO παραμένει στην ατμόσφαιρα. Αντίθετα, όταν η πτώση της θερμοκρασίας είναι βαθμιαία τότε το NO διασπάται σε άζωτο και οξυγόνο. Πηγές Η παρουσία των ΝΟχ στην ατμόσφαιρα οφείλεται τόσο σε φυσικές όσο και ανθρωπογενείς πηγές εκπομπής. Η συμμετοχή των ανθρωπογενών πηγών είναι πολύ μικρή σε σχέση με τις φυσικές. Όμως, πρέπει εδώ να τονιστεί ότι οι εκπομπές των ΝΟχ από ανθρωπογενείς πηγές συγκεντρώνονται σε ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα στην ατμόσφαιρα των μεγαλουπόλεων. Τα ΝΟχ παράγονται κατά τη διάρκεια οποιοσδήποτε καύσεις σε υψηλές θερμοκρασίες από την αντίδραση των συστατικών της ατμόσφαψας Ν2+Ο2. Η χρήση καυσίμων, κυρίως σε αυτοκίνητα και φορτηγά αλλά και σε βιομηχανικούς καυστήρες ή σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής παράγει αρχικά NO το οποίο οξειδώνεται και μετατρέπεται σε Νθ2. Η συγκέντρωση των οξειδίων του αζώτου στην ύπαιθρο, κυμαίνεται από ppb για το NO και ppb για το Νθ2. Πρέπει να αναφέρουμε ότι τα ΝΟχ συμμετέχουν σε μεγάλο αριθμό φωτοχημικών αντιδράσεων. Απορρόφηση ακτινοβολίας σε μήκη κύματος 295<λ<430 προκαλεί φωτοδιάσταση του Νθ2. Νθ2 + Ην(295<λ<430) -^ΝΟ + Ο {1] Η παραπάνω αντίδραση (1) θεωρείται η αρχή του «φωτολυτικού κύκλου» των οξειδίων του αζώτου. Στη συνέχεια τα άτομα οξυγόνου που σχηματίζονται αντιδρούν παρουσία κάποιου άλλου μορίου ή με το μοριακό οξυγόνο δίνοντας όζον Μ->03^ Μ(2) Ο κύκλος συμπληρώνεται όταν το 03 αντιδρά με το NO για τον επανασχηματισμό Νθ2 ΝΟ >Νθ2+θ3(3) Οι αντιδράσεις 1,2,3 αποτελούν το λεγόμενο «φωτολυτικό κύκλο» των οξειδίων του αζώ του. Μηχανισμοί απομάκρυνσης Ο μέσος όρος παραμονής των οξειδίων του αζώτου ΝΟχ στην ατμόσφαιρα είναι τέσσερις ημέρες για το NO και τρεις ημέρες χιά το Νθ2. Οι κυριότεροι μηχανισμοί απομάκρυνσης τους από την ατμόσφαιρα είναι:

16 a) Φωτοχημικές Αντιδράσεις β) Οξείδωση πρσς νιτρικό οξύ (HNOs) γ) Ξηρή αιτόϋεση Επιδράσεις Και τα δυο οξείδια του αζώτου θεωρούνται τοξικές ενώσεις. Έκθεση σε μεγάλες συγκεντρώσεις NO δημιουργούν παράλυση και σπασμούς του νευρικού συστήματος. Το NO? είναι πιο τοξικό και δημιουργεί ερεθισμό των ματιών και των πνευμόνων. Το βασικό σύμπτωμα είναι πνευμονικό οίδημα. Το NO? στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικές ασθένειες και στους ασθματικούς μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή. Τα ΝΟ^ είναι βασικοί ρύποι του φωτοχημικού νέφους και της όξινης βροχής. Επίσης συντελούν στη καταστροφή του στρατοσφαιρικού όζοντος (Os) και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου Το διοξείδιο του θείου (SO,) Το SO? αποτελεί τη σημαντικότερη από τις ενώσεις του θείου που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα. Είναι άχρωμο αέριο, άοσμο σε χαμηλές συγκεντρώσεις αλλά με έντονη μυρωδιά σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις. Πηγές Οι πηγές του SO? είναι τόσο ανθρωπογενείς, όσο και φυσικές πηγές. Φυσικές πηγές είναι τα ηφαίστεια, οι πυρκαγιές και οι ωκεανοί που εκπέμπουν τις μεγαλύτερες ποσότητες. Οι κύριες ανθρωπογενείς δραστηριότητες που εκπέμπουν SO? είναι οι καύσεις θειούχων καυσίμων (όπως κάρβουνου, πετρελαίου, κ.α) από εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, από βιομηχανίες, κεντρικές θερμάνσεις, διυλιστήρια πετρελαίου, χημικές βιομηχανίες κ.λ.π. Μηχανισμοί Απομάκρυνσης Ο χρόνος παραμονής του SO? στην ατμόσφαιρα είναι περίπου τέσσερις ημέρες. Ο κυριότερος μηχανισμός απομάκρυνσης είναι η οξείδωση του σε SOs αρχικά και σε H?SOi και άλλα θειικά άλατα στη συνέχεια. Οι βασικότεροι μηχανισμοί απομάκρυνσης του από την ατμόσφαιρα είναι οι εξής: α) Ομογενής οξείδωση στην αέρια φάση (φωτοοξείδωση, οξείδωση ελεύθερων ριζών) β) Ετερογενής οξείδωση στην υγρή φάση (σε σταγονίδια στην ατμόσφαιρα) γ) Ετερογενής οξείδωση σε αιωρούμενα σωματίδια μετάλλων, δ) Ξηρή απόθεση Επιδράσεις Το SO? είναι βασικός ρύπος της όξινης βροχής και της καπνομίχλης. Έχει διαπιστωθεί, ότι κατά ένα μεγάλο ποσοστό οι εκπομπές διοξειδίου του θείου είναι η κύρια αιτία για τις όξινες εναποθέσεις που προκαλούν ζημιές στα εδάφη, στα ποτάμια, στις λίμνες. Επίσης επηρεάζει άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τα αιωρούμενα σωματίδια και προκαλεί αλλοιώσεις σε βλάστηση και μέταλλα.

17 Υδοόϋειο (Η,SI Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, επειδή παρόλο που έχει έντονη και δυσάρεστη οσμή σε ασφαλείς συγκεντρώσεις, οι υψηλές συγκεντρώσεις του προκαλούν κόπωση του αισθητηρίου της όσφρησης και σύντομα καθολική αδυναμία όσφρησης. Η μεγάλη τοξικότητα του υδρόθειου οφείλεται σε μια ενζυμική παρεμπόδιση που προκαλεί αναπνευστική παράλυση. Μια και μόνη εισπνοή μεγάλης συγκέντρωσης υδρόθειου μπορεί να αποβεί θανατηφόρα, καθιστώντας το ένα από τα πιο τοξικά υλικά που συναντώνται στη βιομηχανία. Μια σωτήρια συμβουλή για εργαζόμενους σε χώρους έκθεσης σε υδρόθειο είναι ότι, αν κάποιος νιώσει τη μυρωδιά του για μια στιγμή και δεν τη νιώθει μετά, τότε πρέπει να απομακρυνθεί αμέσως από το χώρο. Πηγές Σχεδόν όλο το HiS στην ατμόσφαιρα προέρχεται από αναερόβια αποσύνθεση οργανικών ενώσεων ή από την αναγωγή S O 4-2 με τη βοήθεια βακτηρίων. Το 75% προέρχεται από την ξηρά και το 25% από τη θάλασσα. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες προσθέτουν HiS, κυρίως μέσω των βιομηχανιών διύλισης πετρελαίου, χάρτου, πλαστικών, αεριοποίησης άνθρακα, μονάδων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων κ.α. Μηχανισμοί Απομάκρυνσης Το HiS οξειδώνεται σε αρκετά αργό ρυθμό στην ατμόσφαιρα σε 5θ2μετά από αντίδραση του με Οι ή Os καταλυτικά με τη βοήθεια σωματιδιακής ύλης. Επιδράσεις Το H2S μπορεί να γίνει αντιληπτό σε επίπεδα τόσο χαμηλά όπως 10 ppb (μέρη ανά δισεκατομμύριο). Σε επίπεδα ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) μπορεί ι/α επηρεάσει την ανθρώπινη αίσθηση. Τα χαμηλά επίπεδα μπορούν να προκαλέσουν την ενόχληση των ματιών, ίλιγγο, βήξιμο και πονοκέφαλο. Σε υψηλά επίπεδα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στους πνεύμονες. Οι θάνατοι δεν είναι ασυνήθιστοι, όταν εισέλθουν άνθρωποι σε κακώς αερισμένους χώρους, όπως βαθιά φρεάτια, υπόγειες δεξαμενές ή συστήματα υπονόμων. Δεδομένου ότι το αέριο H2S είναι βαρύτερο από τον αέρα, η συγκέντρωσή του είναι υψηλότερη στο κατώτατο σημείο των εσώκλειστων χώ ρ ω ν Άκαυστοι υδοονονάν&οακες (HCs και CHa) Οι ενώσεις αυτές αποτελούνται από άνθρακα και υδρογόνο. Οι υδρογονάνθρακες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: α) αλειφατικοί υδρογονάνθρακες β) αρωματικοί υδρογονάνθρακες γ) ετεροκυκλικοί υδρογονάνθρακες. Υπάρχουν χιλιάδες ενώσεις υδρογονανθράκων. Οι HCs που έχουν την μεγαλύτερη σημασία από άποψη ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι εκείνοι που σε συνήθεις

18 θερμοκρασίες είναι αέρια και εκείνοι ηου έχουν μεγάλη πτητικότητα. Αυτοί υπολογίζονται σε περισσότερους από 50 και οι πιο γνωστοί είναι το μεθάνιο (CHa), το αιθάνιο (CH3CH3), το βενζόλιο (CeHe) κ.α. Τα επίπεδα συγκέντρωσης του μεθανίου (CH^) σε μη αστικές περιοχές κυμαίνεται από 0,4- Im g / m3 (1- l,5ppm). Σπουδαία κατηγορία ρύπων στην ατμόσφαιρα είναι οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες. Πηγές Από το σύνολο των αέριων υδρογονανθράκων που εκπέμπονται στην ατμόσφαψα το 85% είναι μεθάνιο. Προέρχεται κυρίως από την αναερόβια μικροβιακή αποικοδόμηση οργανικής ύλης στα νερά, τα ιζήματα και το έδαφος. Άλλες σημαντικές φυσικές πήγες εκπομπής υδρογονανθράκων είναι η βλάστηση, τα ηφαίστεια, πετρελαιοπηγές, πυρκαγιές κ.λ.π. Μόνο το 1/7 των συνολικών υδρογονανθράκων της ατμόσφαιρας προέρχεται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Οι κυριότερες από αυτές είναι τα μέσα μεταφοράς και ιδίως τα αυτοκίνητα (50% του συνόλου των εκλύσεων), οι βιομηχανικές διεργασίες (14%), οι δασικές πυρκαγιές (7%), η κατανάλωση καυσίμων σε σπίτια και εργοστάσια (2%). Τα αυτοκίνητα ελκύουν HCs εξαιτίας της ατελούς καύσης της βενζίνης και εξαιτίας της μεγάλης πτητικότητας του καυσίμου αυτού. Μηχανισμοί απομάκρυνσης Οι αέριοι υδρογονάνθρακες και γενικά όλες οι οργανικές ενώσεις που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα από τα αυτοκίνητα εξάτμιση διαλυτών και βενζίνης και άλλες πηγές συμμετέχουν σε ένα πλήθος φωτοχημικών αντιδράσεων οι κυριότερες από τις οποίες γίνονται αλυσιδωτά και είναι: α) Αντιδράσεις φωτόλυσης β) Αντιδράσεις με ελεύθερες ρίζες γ) Αντιδράσεις οξείδωσης με όζον και άλλες φωτοξειδωτικές ενώσεις. Επιδράσεις Χαμηλές συγκεντρώσεις (<1 ppm) μπορούν να δημιουργήσουν βλάβες σε ευαίσθητα φυτά όπως τριαντάφυλλα, βαμβάκι κ.α. Οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, από ερεθισμούς του αναπνευστικού συστήματος μέχρι και καρκίνο. Η συγκέντρωση τους όμως στον αέρα είναι εξαιρετικά χαμηλή. Τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας υφίστανται σε χώρους εργασίας και μετά από μακροχρόνια έκθεση Πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) Οι πτητικές οργανικές χημικές ουσίες (VOCs) εκπέμπονται ως αέρια από ορισμένα στερεά ή υγρά. Τα VOCs περιλαμβάνουν ποικίλες χημικές ενώσεις, μερικές από τις οποίες μπορούν να έχουν άμεσα ή και μακροπρόθεσμα δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Οι συγκεντρώσεις πολλών VOCs είναι υψηλότερες σε εσωτερικούς χώρους (μέχρι δέκα φορές υψηλότερες) από ότι σε υπαίθριους. Τα VOCs εκπέμπονται από μια ευρεία σειρά προϊόντων, όπως π.χ. χρώματα, φυτοφάρμακα, οικοδομικά υλικά, επιπλώσεις, εξοπλισμός γραφείων, εκτυπωτές, ρευστά διορθώσεων κειμένου, χωρίς άνθρακα υλικά

19 αναπαραγωγής αντιγράφων κ.α. Τα καύσιμα επίσης αποτελούνται από πολλές πτητικές οργανικές ενώσεις. Βρίσκονται ακόμα στα καυσαέρια, στο καπνό του τσιγάρου, στα συνϋετικά υλικά και σε πολλές οικιακές χημικές ουσίες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το βενζόλιο, η φορμαλδεΰδη, οι πολύ κυκλικοί υδρογονάνθρακες κ.α. Οι υδρογονάνθρακες συμπεριλαμβανομένου και του βενζολίου εκπέμπονται κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού σε καύσιμα, από την εξάτμιση και τις δεξαμενές καυσίμων και ως άκαυστοι από τις εξατμίσεις. Η φολμαδεΰδη είναι ένα άχρωμο αέριο που εκπέμπεται από το χαρτόνι, το κοντραπλακέ, μερικά υφάσματα, εξατμίσεις μηχανών, φωτιές και τσιγάρα. Οι πολύ κυκλικοί υδρογονάνθρακες εκπέμπονται από την καύση του άνθρακα, τα μηχανοκίνητα αυτοκίνητα κ.α. Οι VOCs συμμετέχουν στο σχηματισμό του τροποσφαιρικού όζοντος και στη μείωση των στρωμάτων του στρατοσφαιρικού όζοντος. Συμβάλλουν επίσης στο φαινόμενο του θερμοκηπίου με το μεθάνιο καθώς και με τα φωτοχημικά οξειδωτικά που παράγονται από τη χρήση VOCs και τους χλωροφθοράνθρακες (CFCs). Κατά συνέπεια έχουν τόσο τοπική όσο και παγκόσμια επίδραση. Πηγές Οικιακά προϊόντα συμπεριλαμβανομένου: χρώματα, διαλύτες, ξύλινα συντηρητικά ψεκασμοί αερολύματος, μέσα καθαρισμού και απολυμαντικά, απωθητικές ουσίες σκώρων και ψυκτικά αέρα, αποθηκευμένα καύσιμα και αυτοκίνητα. Μηχανισμοί απομάκρυνσης Ο κύριος μηχανισμός απομάκρυνσης τους είναι η μετατροπή τους c μέσω φωτοχημικών αντιδράσεων. Επιδράσεις Η ικανότητα των οργανικών χημικών ουσιών να προκαλέσουν διαταραχές στην υγεία ποικίλει ανάλογα με την ένωση. Μερικές ενώσεις είναι ιδιαίτερα τοξικές ενώ άλλες δεν προκαλούν καμία επίπτωση στην υγεία. Όπως με άλλους ρύπους, η έκταση και η φύση της επίπτωσης στην υγεία εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου έκθεσης και του χρονικού διαστήματος έκθεσης. Η ενόχληση των ματιών και αναπνευστικών οδών, οι πονοκέφαλοι, ο ίλιγγος, οι οπτικές διαταραχές, οι αλλεργικές αντιδράσεις και η εξασθένιση της μνήμης συγκαταλέγονται στα άμεσα συμπτώματα που μερικοί άνθρωποι έχουν πάθει μετά από την έκθεση σε μερικές οργανικές ουσίες. Επίσης μπορούν να προκληθούν προβλήματα στο συκώτι, το νεφρό και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Μερικές οργανικές ενώσεις μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στα ζώα και κάποιες θεωρούνται υπεύθυνες και για καρκίνο στους ανθρώπους. Όπως προαναφέρθηκε, οι επιδράσεις στην υγεία ποικίλουν ανά πτητική οργανική ένωση. Το βενζόλιο π.χ. είναι ταξικό αέριο και η συνεχής έκθεση σε υψηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσει μέχρι και αναιμία. Η φολμαδεΰδη μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών, δερματικές παθήσεις, ναυτία και αλλεργικές αντιδράσεις. Οι υψηλές

20 συγκεντρώσεις αυξάνσυν τον κίνδυνο για πρόκληση ασθενειών των πνευμόνων (αν και τέτοια επίπεδα είναι ασυνήθιστα) Αιωοούμενα σωματίδια Με τον όρο «αιωρούμενα σωματίδια» εννοούμε τα στερεά σωματίδια και σταγονίδια με διάμετρο 0,001- loopm. Βρίσκονται διάσπαρτα στον αέρα. Παράδειγμα αιωρούμενων σωματιδίων είναι η σκόνη εδάφους, τα σταγονίδια της θάλασσας, ο καπνός, η ομίχλη κ.α. Ο χρόνος αιώρησης τους κυμαίνεται από λίγα δευτερόλεπτα έως αρκετούς μήνες. Μπορεί να αποτελούνται από οργανικές ουσίες, μέταλλα, σκόνη, ραδιενεργά σωματίδια, μικροοργανισμούς κ.α. Πηγές Φυσικές πηγές εκπομπής είναι το έδαφος, η βλάστηση, τα επιφανειακά νερά, οι ζώντες οργανισμοί, τα ηφαίστεια κ.α. Ανθρωπογενείς πήγες εκπομπής είναι διάφορες βιομηχανικές δραστηριότητες, όπως οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που καίνε κυρίως ορυκτούς άνθρακες, οι μεταλλευτικές βιομηχανίες, η παραγωγή τσιμέντου, γύψου, τα χυτήρια μεταλλεύματος, οι λιπασματοβιομηχανίες, οι βιομηχανίες επεξεργασίας ξύλου και παραγωγής χαρτιού κ.α. Ακόμα πηγές σωματιδιακών ρύπων είναι τα αυτοκίνητα, οι πυρκαγιές, οι αγροτικές δραστηριότητες, οι κατασκευές κ.α. Μηχανισμοί απομάκρυνσης Τα αιωρούμενα σωματίδια υπόκεινται σε πλήθος διεργασιών στην ατμόσφαφα. Οι σημαντικότεροι είναι: 1) Συσσωμάτωση σε μεγαλύτερα και κατακάθιση 2) Προσρόφηση νέων συστατικών και αλλαγή σύστασης 3) Ενσωμάτωση στα σταγονίδια της βροχής και υγρή εναπόθεση 4) Στερεή εναπόθεση στην επιφάνεια του εδάφους Επιδράσεις Τα μικροσκοπικά αυτά σωμάτια ανάλογα με την χημική τους σύσταση, τα μέγεθος τους και το σχήμα τους επηρεάζουν την αναπνοή, μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες στο αναπνευστικό σύστημα και κυρίως στους πνεύμονες, ακόμα και πρόωρο θάνατο. Ομάδα υψηλού κινδύνου αποτελούν ηλικιωμένοι, παιδιά και άτομα που πάσχουν από άσθμα. Προκαλούν επίσης υλικές φθορές στις βαφές, τα εδάφη, τα υφάσματα, και μειώνουν την ορατότητα. Οι επιδράσεις τους γενικά εξαρτώνται τόσο από το μέγεθός τους (όσο μικρότερα είναι τόσο πιο επικίνδυνα) αλλά και από τη χημική τους σύσταση.

21 Αιϋάλη Πρόκειται yia συσσωματώματα στοιχειακού άνϋρακα με πίσσα προερχόμενη από άκαυστους υδρογονάνϋρακες. Τα σωματίδια αιδάλης μπορούν να περιέχουν εκατοντάδες διαφορετικές χημικές ενώσεις. Είναι σαράντα έως φορές μικρότερα από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας και προκύπτουν από την ατελή καύση των ανδρακούχων καυσίμων όπως του άνδρακα, της βενζίνης και του diesel. Τα λετηά μόρια μπορούν να παραμείνουν αιωρούμενα στον αέρα για εβδομάδες. Μπορούν να διαφύγουν από αεραγωγούς και συμβατικά φίλτρα θέρμανσης και κλιματισμού. Όταν εισπνέονται είναι σε δέση να διαπεράσουν βαθιά στον πνεύμονα όπου τα Λεπτά σωματίδια αιθάλης απορροφώνται από τα κύτταρα. Μερικά παραμένουν παγιδευμένα στον πνεύμονα, ενώ άλλα ταξιδεύουν μέσω του αίματος στο υπόλοιπο του σώματος. Οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στο σώμα από τα εισπνεύσιμα σωματίδια αιθάλης είναι πολύ επικίνδυνες, όπως π.χ. οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες κ.α. Πηγές Η κυριότερες πηγές εκπομπής είναι τα πετρελαιοκίνητα οχήματα (αυτοκίνητα, φορτηγά κ.α.) και γενικά όλες οι πετρελαιοκίνητες μηχανές για θέρμανση και ηλεκτροδότηση. Οι μηχανές diesel είναι οι μεγαλύτεροι συνεισφέροντες στο πρόβλημα της αιθάλης. Κάθε έτος η ρύπανση του αέρα από την αιθάλη είναι υπεύθυνη ι/ία 40 έως 80 θανάτους νηπίων, έως πρόωρους θανάτους ενηλίκων και 150 περιπτώσεις άσθματος. Οι παλιές μηχανές diesel αντικαθιστούνται σιγά- σιγά από την επόμενη γενεά των μηχανών diesel που μέχρι το 2008 αναμένεται ότι θα έχουν πολύ λιγότερες εκπομπές αιθάλης. Επιδράσεις Οι αιθάλη είναι η αιτία για μερικούς από τους καρκίνους, για τη πρόκληση ενόχλησης στους ιστούς των πνευμόνων και για τη πρόκληση καρδιακών επεισοδίων. Κατά συνέπεια τα σωματίδια αιθάλης προκαλούν ένα πλήθος προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου των πνευμόνων, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του άσθματος Βαρέα μέταλλα Πρόκειται για τα στοιχεία που έχουν ατομικό αριθμό ανάμεσα στο 21 (Sc σκάνδιο) και στο 84 (Ρο πολώνιο). Ο όρος «βαρέα μέταλλα», αναφέρεται στα χημικά στοιχεία με μεγαλύτερο ειδικό βάρος από το σίδηρο. Σε υψηλές συγκεντρώσεις είναι ταξικά για τον άνθρωπο. Τα τέσσερα πιο συχνά στην ατμόσφαιρα είναι ο υδράργυρος (Hg), ο μόλυβδος (Pb), το κάδμιο (Cd) και το αρσενικό (As). Παρουσιάζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης τους, της τοξικότητας τους και της ευρείας κατανομής τους. Τα βαρέα μέταλλα, σε αντίθεση με τις περισσότερες ταξικές οργανικές ενώσεις, δεν αποικοδομούνται και γι αυτό συσσωρεύονται στο περιβάλλον. Ενα μέρος αυτών καταλήγει με τη βιολογική τροφική αλυσίδα στον άνθρωπο, στον οποίο προκαλούν χρονιές ή οξείες βλάβες. Τα βαρέα μέταλλα μεταφέρονται στην ατμόσφαιρα

22 από τόπο σε τόπο μέσω του αέρα, συνήϋως ως συστατικά προσροφημένα πάνω σε αιωρούμενη σωματιδιακή ύλη. Παρακάτω αναφέρεται πιο αναλυτικά σαν παράδειγμα βαρέων μετάλλων ο μόλυβδος. Μόλυβδος (Pb) Ο μόλυβδος και οι ενώσεις του μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς την ανθρώπινη υγεία είτε μέσω της κατάποσής τους με τη μορφή επιβαρυμένου με μόλυβδο εδάφους, σκόνης, βαφών, κλπ, ή με απευθείας εισπνοή. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο ιδίως για τα μικρά παιδιά, των οποίων η συνήθειά τους να βάζουν το χέρι τους στο στόμα συντελεί σε μεγαλύτερη λήψη δόσης μολύβδου από το έδαφος και τη σκόνη. Οι πιο συχνές πήγες εκπομπής του στην ατμόσφαιρα είναι οι μεταφορές, διάφορες δραστηριότητες πσυ κάνουν χρήση καυσίμων με μόλυβδο, η χρήση γαιανθράκων, σι βαριές βιομηχανίες, τα χυτήρια, τα εργοστάσια μπαταριών, η καύση απορριμμάτων κ.α. Επιδράσεις Υψηλά ποσοστά μολύβδου μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς την πνευματική ανάπτυξη και δραστηριότητα, τη λειτουργία των νεφρών, και τη χημεία του αίματος. Τα νεαρά άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εξαιτίας της μεγαλύτερης ευαισθησίας των νεανικών ιστών και οργάνων στο μόλυβδο Αμίαντος Ο αμίαντος θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα δομικά υλικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος. Πρόκειται για ένα συνδυασμό ορυκτών με βάση το πυρίτιο και το μαγνήσιο, τα οποία παρουσιάζουν ινώδη δομή. Μπορεί να μεταφερθεί σχεδόν οπουδήποτε μέσω του αέρα και να προκαλέσει σοβαρές οργανικές υ946 βλάβες σε όποιον τις εισπνεύσει. Για την τοξικότητα του αμιάντου ευθύνεται κατά κύριο λόγο ο σίδηρος, ο οποίος συνυπάρχει σε διάφορες ποσότητες ανάλογα με τη δομή του εκάστοτε ορυκτού, ο οποίος παίζει καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία των ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι παραπροϊόντα του μεταβολισμού, τα οποία έχουν πλήθος αρνητικών επιδράσεων στην ανθρώπινη υγεία. Ο αμίαντος υπάρχει ακόμη και σήμερα στις οικοδομές, στις παλαιότερες σωληνώσεις ύδρευσης και θέρμανσης, στις πλάκες πολλών φούρνων, στα τακάκια των φρένων πολλών οχημάτων και αλλού. Η εξόρυξη και η χρήση του γίνεται από τις αρχές του περασμένου αιώνα και έχει περισσότερες από 3000 εφαρμογές. Οι φυσικές του ιδιότητες (μεγάλη αντίσταση στη θερμότητα και τις χημικές ουσίες), σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος κατέστησαν τον αμίαντο ως το κορυφαίο βιομηχανικό προϊόν του 20 αιώνα. Η παρουσία τσυ αμιάντου στα δομικά υλικά έχει αποτελέσει πονοκέφαλο για τους ειδικούς, καθώς η απομάκρυνσή του είναι δύσκολη και πολυδάπανη. Επυτλέον, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις περιοχές γύρω από τα σημεία εξόρυξης του ορυκτού. -J 18

23 αφού οι μικροσκοπικές του ίνες επικάϋονται στο έδαφος σε μεγάλες αποστάσεις, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο το έργο της αφαίρεσής του και αφήνει πολύ μικρά περιθώρια για άλλες παρεμβάσεις. Επιδράσεις Ο αμίαντος οφείλει την επικινδυνότητα του στην ινώδη του μορφή. Έρευνες που έγιναν τα τελευταία 5 0 χρόνια, έχουν αποδείξει ότι οι ίνες αμιάντου μπορεί να προκαλέσουν πολυάριθμες και συχνά θανατηφόρες παθήσεις στους πνεύμονες. Οι ασθένειες που ενδέχεται να προσβάλλουν τον άνθρωπο είναι πνευμονοκονίαση, καρκίνος των πνευμόνων, μεροθηλίωμα, σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και εκδηλώνονται, σύμφωνα με τις μετρήσεις των ειδικών, έπειτα από χρονικό διάστημα 10 έως 40 ετών και τις περισσότερες φορές τα νοσήματα είναι αρκετά σοβαρά. Οι ίνες αμιάντου είναι ευρέως διαδομένες στη φύση και διαθέτουν την ιδιότητα να επυτλέουν στο νερό. Μάλιστα, έχει υπολογιστεί ότι όλοι οι άνθρωποι σε κάποια στιγμή της ζωής τους έχουν εκτεθεί στο βλαβερό ορυκτό. Τα άτομα που ανήκουν στην κύρια ομάδα κινδύνου είναι οι ανθρακωρύχοι, οι οικοδόμοι και οι διάφοροι μηχανικοί u960 που λόγω του επαγγέλματός τους έρχονται σε επαφή με τον αμίαντο. Οι αρνητικές επιπτώσεις του αμιάντου στην ανθρώπινη υγεία ήλθαν εκ νέου στην επιφάνεια έπειτα από την καταστροφή του Κέντρου Παγκόσμιου Εμπορίου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, στις 11 Σεπτεμβρίου Η κατάρρευση των κτιρίων απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες σκόνης αμιάντου, οι οποίες επιβάρυναν όχι μόνο την υγεία των μελών των σωστικών συνεργείων αλλά και του συνόλου σχεδόν των κατοίκων. Για όλους τους παραπάνω λόγους έχουν θεσπιστεί μέτρα, τα οποία προβλέπουν τον καλό εξαερισμό των χώρων εργασίας, καθώς και τη χρήση από τους εργαζόμενους ειδικών προσωπίδων με φίλτρα. Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο συγκεντρώσεως αμιάντου στους χώρους εργασίας έχει καθοριστεί τα τελευταία χρόνια στις δύο ίνες ανά κυβικό εκατοστό μέτρο αέρα (στη Σουηδία μάλιστα το όριο είναι μία ίνα ανά κυβικό μέτρο αέρα). Η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και οι κυβερνήσεις σχεδόν όλων των χωρών του κόσμου έχουν επίσης ξεκινήσει μια εκστρατεία για τον περιορισμό της χρήσης του αμιάντου και των προϊόντων του στους χώρους εργασίας και κατοικίας. Το γεγονός αυτό συντέλεσε στη μείωση παραγωγής και κατανάλωσης του ορυκτού αλλά και στην αναζήτηση καινούργιων υλικών που θα το υποκαταστήσουν. Από τον Ιανουάριο του 2005 απαγορεύτηκε και στη χώρα μας η εμπορία και χρήση του αμιάντου. Τούτο όμως δεν σημαίνει, ότι το πρόβλημα επιλύθηκε ούτε ότι απαλλαγήκαμε οριστικά από το καρκινογόνο ορυκτό. Λόγω της γενικευμένης και αλόγιστης χρήσης του αμιάντου στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, αυτός βρίσκεται παντού, σε δημόσια κτίρια, νοσοκομεία, σχολεία, χώρους εργασίας, κατοικίες, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως στα τακάκια των φρένων των αυτοκινήτων, στις ζώνες ασφαλείας, στις βαφές τοίχων, στα θερμομονωτικά γάντια, στα τηγάνια με αμιαντούχα επίστρωση, στα πανιά σιδερώστρας κ.α. Δυστυχώς ο αμίαντος «κυκλοφορεί» σε μάντρες με οικοδομικά υλικά και δεν υπάρχει ενημέρωση για τους κινδύνους που διατρέχουν, όσοι τον χρησιμοποιούν. Καθώς τα συμπτώματα από την έκθεση στον αμίαντο εμφανίζονται συνήθως 15, 20 ακόμη και 40 χρόνια αργότερα, δυστυχώς, έφθασε η ώρα για να αρχίσουμε να μετράμε τα θύματα από την επέλαση του άκρως επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία υλικού. Την τελευταία εξαετία, παρατηρείται δητλασιασμός των ασθενειών που προκλήθηκαν από

ΑΝΘΡΑΚΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ. Συνολική ποσότητα άνθρακα στην ατμόσφαιρα: 700 x 10 9 tn

ΑΝΘΡΑΚΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ. Συνολική ποσότητα άνθρακα στην ατμόσφαιρα: 700 x 10 9 tn ΑΝΘΡΑΚΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ CO 2, CO, CH 4, NMHC Συνολική ποσότητα άνθρακα στην ατμόσφαιρα: 700 x 10 9 tn Διοξείδιο του άνθρακα CO 2 : Άχρωμο και άοσμο αέριο Πηγές: Καύσεις Παραγωγή τσιμέντου Βιολογικές διαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Γενικά περί ατµόσφαιρας

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Γενικά περί ατµόσφαιρας ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Γενικά περί ατµόσφαιρας Τι είναι η ατµόσφαιρα; Ένα λεπτό στρώµα αέρα που περιβάλει τη γη Η ατµόσφαιρα είναι το αποτέλεσµα των διαχρονικών φυσικών, χηµικών και βιολογικών αλληλεπιδράσεων του

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ενότητα: Φυσική Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος -2 Δημήτρης Μελάς Καθηγητής ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠAΝΣΗ Ορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης Ατμοσφαιρική ρύπανση ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Η ατμόσφαιρα και η δομή της

Η ατμόσφαιρα και η δομή της 1 Η ατμόσφαιρα και η δομή της Ατμόσφαιρα λέγεται το αεριώδες στρώμα που περιβάλλει τη γη και το οποίο την ακολουθεί στο σύνολο των κινήσεών της. 1.1 Έκταση της ατμόσφαιρας της γης Το ύψος στο οποίο φθάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΠΑΝΣΗ. Ρύπανση : η επιβάρυνση του περιβάλλοντος με κάθε παράγοντα ( ρύπο ) που έχει βλαπτικές επιδράσεις στους οργανισμούς ΡΥΠΟΙ

ΡΥΠΑΝΣΗ. Ρύπανση : η επιβάρυνση του περιβάλλοντος με κάθε παράγοντα ( ρύπο ) που έχει βλαπτικές επιδράσεις στους οργανισμούς ΡΥΠΟΙ ΡΥΠΑΝΣΗ Ρύπανση : η επιβάρυνση του περιβάλλοντος με κάθε παράγοντα ( ρύπο ) που έχει βλαπτικές επιδράσεις στους οργανισμούς ΡΥΠΟΙ χημικές ουσίες μορφές ενέργειας ακτινοβολίες ήχοι θερμότητα ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή/Ορολογία Αίτια. Συνέπειες. Λύσεις. Το φωτοχημικό νέφος

Περιγραφή/Ορολογία Αίτια. Συνέπειες. Λύσεις. Το φωτοχημικό νέφος Π.Αρφάνης για ΕΠΑΛ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ 2011 Περιγραφή/Ορολογία Αίτια. Συνέπειες. Λύσεις. Το φωτοχημικό νέφος Γενικές γνώσεις. Ορολογία Τι είναι η Ατμοσφαιρική Ρύπανση; Είναι η ποιοτική και ποσοτική αλλοίωση της

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών

Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών Το Φαινόμενο του θερμοκηπίου Η τρύπα του όζοντος Η μόλυνση της ατμόσφαιρας Η μόλυνση του νερού Η μόλυνση του εδάφους Όξινη βροχή Ρύπανση του περιβάλλοντος Ραδιενεργός ρύπανση

Διαβάστε περισσότερα

Το φαινόμενου του θερμοκηπίου. 3/12/2009 Δρ. Ελένη Γουμενάκη

Το φαινόμενου του θερμοκηπίου. 3/12/2009 Δρ. Ελένη Γουμενάκη Το φαινόμενου του θερμοκηπίου Μέση θερμοκρασία σε παγκόσμια κλίμακα Ατμόσφαιρα ονομάζεται το αέριο τμήμα του πλανήτη, το οποίο τον περιβάλλει και τον ακολουθεί στο σύνολο των κινήσεών του Τα αέρια της

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΞΙΝΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΞΙΝΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ !Unexpected End of Formula l ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΞΙΝΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Παραδεισανός Αδάμ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η εργασία αυτή εκπονήθηκε το ακαδημαϊκό έτος 2003 2004 στο μάθημα «Το πείραμα στη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ: ΑΣΚΟΡΔΑΛΑΚΗ ΜΑΝΟΥ ΕΤΟΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ: ΑΣΚΟΡΔΑΛΑΚΗ ΜΑΝΟΥ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ: ΑΣΚΟΡΔΑΛΑΚΗ ΜΑΝΟΥ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΤΑΞΗ:B ΤΜΗΜΑ: Β1 ΡΥΠΑΝΣΗ- ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Η καθαριότητα και η λειτουργικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Περιβάλλοντος

Φυσική Περιβάλλοντος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Φυσική Περιβάλλοντος Το γενικό πρόβλημα της αέριας ρύπανσης Διδάσκοντες: Καθηγητής Π. Κασσωμένος, Λέκτορας Ν. Μπάκας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ατμόσφαιρα. Αυτό τo αεριώδες περίβλημα, αποτέλεσε την πρώτη ατμόσφαιρα της γης.

Ατμόσφαιρα. Αυτό τo αεριώδες περίβλημα, αποτέλεσε την πρώτη ατμόσφαιρα της γης. Ατμόσφαιρα Η γη, όπως και ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα, αναπτύχθηκε μέσα από ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης και αερίων, πριν από 4,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Τότε η γη, περικλειόταν από ένα αεριώδες περίβλημα

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοί ρύποι H χλωρίδα της γης (µεγαλύτερη φυσική πηγή εκποµπής αερίων ρύπων ) Τα δέντρα και τα φυτά µέσω της φωτοσύνθεσης Ανθρώπινες ραστηριότητες

Φυσικοί ρύποι H χλωρίδα της γης (µεγαλύτερη φυσική πηγή εκποµπής αερίων ρύπων ) Τα δέντρα και τα φυτά µέσω της φωτοσύνθεσης Ανθρώπινες ραστηριότητες Ατµοσφαιρική ρύπανση Μαρή Νεαμονίτης Παλαιολόγου Παπαβασιλείου Ορισµός Ανεπιθύµητη αλλαγή στα φυσικά, χηµικά και βιολογικά χαρακτηριστικά του αέρα ζηµιογόνος για όλους τους οργανισµούς Πώς προκαλείται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 1. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Ατμόσφαιρα είναι το αεριώδες περίβλημα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 16. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ \ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ατμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και η τρύπα του όζοντος. Η ρύπανση του αέρα

Μάθημα 16. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ \ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ατμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και η τρύπα του όζοντος. Η ρύπανση του αέρα Μάθημα 16 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ \ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ατμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και η τρύπα του όζοντος Στο μάθημα αυτό θα αναφερθούμε στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στις συνέπειές της. Επιπλέον,

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ

ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ Οποιαδήποτε αλλοίωση της φυσιολογικής σύστασης του αέρα που μπορεί να έχει βλαβερές επιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων

Εργασία Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Εργασία Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Αλμπάνη Βάλια Καραμήτρου Ασημίνα Π.Π.Σ.Π.Α. Υπεύθυνος Καθηγητής: Δημήτριος Μανωλάς Αθήνα 2013 1 Πίνακας περιεχομένων ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ...2 Εξαντλούμενοι φυσικοί

Διαβάστε περισσότερα

Ισορροπία στη σύσταση αέριων συστατικών

Ισορροπία στη σύσταση αέριων συστατικών Ισορροπία στη σύσταση αέριων συστατικών Για κάθε αέριο υπάρχουν μηχανισμοί παραγωγής και καταστροφής Ρυθμός μεταβολής ενός αερίου = ρυθμός παραγωγής ρυθμός καταστροφής Όταν: ρυθμός παραγωγής = ρυθμός καταστροφής

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική μηχανική

Περιβαλλοντική μηχανική Περιβαλλοντική μηχανική 2 Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική μηχανική Enve-Lab Enve-Lab, 2015 1 Environmental Μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντικά προβλήματα Παγκόσμια κλιματική αλλαγή Όξινη βροχή Μείωση στρατοσφαιρικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ ΣΕ ΚΤΗΡΙΑ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ ΣΕ ΚΤΗΡΙΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ ΣΕ ΚΤΗΡΙΑ Έλεγχος Ποιότητας Υλικών ΛΕΙΒΑΔΑΡΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΓΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘΗΝΑ 2007 ΕΙΣΑΓΩΓΗ O σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλλει σε πολλούς ανθρώπους να περνούν τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

Μείγμα διαφόρων σωματιδίων σε αιώρηση

Μείγμα διαφόρων σωματιδίων σε αιώρηση ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ Μείγμα διαφόρων σωματιδίων σε αιώρηση Τα σωματίδια στην ατμόσφαιρα διαφέρουν από τα αέρια. 1. Ένα αέριο αποτελείται από ξεχωριστά άτομα ή μόρια τα οποία είναι διαχωρισμένα ενώ ένα

Διαβάστε περισσότερα

Αθανάσιος Κωστούλας Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος

Αθανάσιος Κωστούλας Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος Αθανάσιος Κωστούλας Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος Η παρουσία στην ατμόσφαιρα αερίων ή σωματιδίων σε συγκεντρώσεις οι οποίες προξενούν βλάβες τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στους ζωντανούς οργανισμούς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Α : Αίτια

ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Α : Αίτια ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Α : Αίτια Με τον όρο κλιματική αλλαγή αναφερόμαστε στις μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών σε παγκόσμια κλίμακα που οφείλονται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Η κλιματική αλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ 2. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ 2. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ Τμήμα Χημικών Μηχανικών Ιωάννα Δ. Αναστασοπούλου Βασιλική Δρίτσα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 2. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος (αέρα, νερού, εδάφους) με κάθε παράγοντα (ρύπο) που έχει βλαπτικές επιδράσεις στους οργανισμούς.

είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος (αέρα, νερού, εδάφους) με κάθε παράγοντα (ρύπο) που έχει βλαπτικές επιδράσεις στους οργανισμούς. ΡΥΠΑΝΣΗ είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος ρβ ς (αέρα, νερού, εδάφους) με κάθε παράγοντα (ρύπο) που έχει βλαπτικές επιδράσεις στους οργανισμούς. ΡΥΠΑΝΣΗ Κατηγορίες ρύπων: χημικές ουσίες μορφές ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις ΓΓ/Μ2 05-06 ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις 140 ΧΗΜΕΙΑ: Υδρογονάνθρακες- Πετρέλαιο - Προιόντα από υδρογονάνθρακες - Αιθανόλη

Διαβάστε περισσότερα

Ανάρτηση σημειώσεων.

Ανάρτηση σημειώσεων. Ανάρτηση σημειώσεων http://www.chemeng.ntua.gr/the_course/environmental_science Θέματα εργασιών Επίδραση της αέρια ρύπανσης στα φυτά και στις καλλιέργειες Επίδραση της αέριας ρύπανσης στα μνημεία Ρύπανση

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο αμίαντος; Γιατί είναι τόσο επικίνδυνος;

Τι είναι ο αμίαντος; Γιατί είναι τόσο επικίνδυνος; Αμίαντος: ο μεγάλος εχθρός Θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα υλικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος. Υπάρχει ακόμη και σήμερα στις οικοδομές, στις παλαιότερες σωληνώσεις ύδρευσης και θέρμανσης, στις πλάκες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Aτµόσφαιρα της Γης - Η σύνθεση της ατµόσφαιρας Προέλευση του Οξυγόνου - Προέλευση του Οξυγόνου

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Aτµόσφαιρα της Γης - Η σύνθεση της ατµόσφαιρας Προέλευση του Οξυγόνου - Προέλευση του Οξυγόνου ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Aτµόσφαιρα της Γης - Η σύνθεση της ατµόσφαιρας Προέλευση του Οξυγόνου - Προέλευση του Οξυγόνου ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Aτµόσφαιρα της Γης Ατµόσφαιρα είναι η αεριώδης µάζα η οποία περιβάλλει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι δύο μίγματα υδρογονανθράκων που χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Βιοκαύσιμα Αλκοόλες(Αιθανόλη, Μεθανόλη) Κιαχίδης Κυριάκος

Βιοκαύσιμα Αλκοόλες(Αιθανόλη, Μεθανόλη) Κιαχίδης Κυριάκος Βιοκαύσιμα Αλκοόλες(Αιθανόλη, Μεθανόλη) Κιαχίδης Κυριάκος Βιοκαύσιμα (Αλκοόλες) Η εξάντληση των αποθεμάτων του πετρελαίου και η ανάγκη για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου ενισχύουν τη χρήση εναλλακτικών

Διαβάστε περισσότερα

Όπως έγινε κατανοητό, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, στις φυσικές του διαστάσεις, δεν είναι επιβλαβές, αντίθετα είναι ζωτικής σημασίας για τη

Όπως έγινε κατανοητό, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, στις φυσικές του διαστάσεις, δεν είναι επιβλαβές, αντίθετα είναι ζωτικής σημασίας για τη 2.12 Το φαινόμενο του θερμοκηπίου Δεχόμενοι σχεδόν καθημερινά ένα καταιγισμό συγκεχυμένων πληροφοριών, πολλοί από μας έχουν ταυτίσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου με την κλιματική αλλαγή. Όπως θα εξηγήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ Κ Kάνιγγος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΟΛΛΙΝΤΖΑ 10, (5ος όροφ. Τηλ: 210-3300296-7. www.kollintzas.gr OΙΚΟΛΟΓΙΑ 1. Όσο το ποσό της ενέργειας: α) μειώνεται προς τα ανώτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΡΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ. Βλυσίδης Απόστολος Καθηγητής ΕΜΠ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΡΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ. Βλυσίδης Απόστολος Καθηγητής ΕΜΠ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΡΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ Βλυσίδης Απόστολος Καθηγητής ΕΜΠ Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες,

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι άμεση ρύπανση?

Τι είναι άμεση ρύπανση? ΡΥΠΑΝΣΗ ΝΕΡΟΥ Τι είναι ρύπανση; Ρύπανση μπορεί να θεωρηθεί η δυσμενής μεταβολή των φυσικοχημικών ή βιολογικών συνθηκών ενός συγκεκριμένου περιβάλλοντος ή/και η βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη βλάβη στην

Διαβάστε περισσότερα

Ατμοσφαιρική Ρύπανση

Ατμοσφαιρική Ρύπανση Ατμοσφαιρική Ρύπανση Τι είναι ατμοσφαιρική ρύπανση; Ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η εισαγωγή στον αέρα χημικών, αιωρούμενων στερεών ή οργανισμών που προκαλούν προβλήματα υγείας στους ανθρώπους ή σε άλλους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ Περιγραφή, πηγές εκπομπής, επιπτώσεις, πρότυπα ποιότητας αέρα

ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ Περιγραφή, πηγές εκπομπής, επιπτώσεις, πρότυπα ποιότητας αέρα ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ Περιγραφή, πηγές εκπομπής, επιπτώσεις, πρότυπα ποιότητας αέρα Μ. Γκίνη, Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2016 1 Συνοπτικά... Ατμοσφαιρική ρύπανση (αέριοι / σωματιδιακοί

Διαβάστε περισσότερα

Κων/νος Ι. Δελήμπασης, Χημικός Μηχανικός

Κων/νος Ι. Δελήμπασης, Χημικός Μηχανικός Αέρια ρύπανση: Θεσμικό πλαίσιο, πηγές & υφιστάμενη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας Κων/νος Ι. Δελήμπασης, Χημικός Μηχανικός ΤΕΕ τμ. Κεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας, Μ.Ε. Περιβάλλοντος & Αειφορίας ΙΟΥΝΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις:

ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: 1. Μία αλεπού και ένα τσακάλι που ζουν σε ένα οικοσύστημα ανήκουν: Α. Στον ίδιο πληθυσμό Β. Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (Λύσεις και αντιμετώπιση της ρύπανσης από βαριά μέταλλα) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ σ.

ΒΑΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (Λύσεις και αντιμετώπιση της ρύπανσης από βαριά μέταλλα) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ σ. ΒΑΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (Λύσεις και αντιμετώπιση της ρύπανσης από βαριά μέταλλα) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ σ. 2 ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ.σ.3 Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Καυσίμων Επιβλέπων καθηγητής: Καρκάνης Αναστάσιος Φοιτήτρια: Τζαμπαζίδου Μαρία Ειρήνη

Τεχνολογίες Καυσίμων Επιβλέπων καθηγητής: Καρκάνης Αναστάσιος Φοιτήτρια: Τζαμπαζίδου Μαρία Ειρήνη Επιδράσεις των καυσίμων στο φαινόμενο του θερμοκηπίου Τεχνολογίες Καυσίμων Επιβλέπων καθηγητής: Καρκάνης Αναστάσιος Φοιτήτρια: Τζαμπαζίδου Μαρία Ειρήνη Κλιματική αλλαγή - Φαινόμενο του θερμοκηπίου Κλιματική

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Αέριας Ρύπανσης

Διαχείριση Αέριας Ρύπανσης Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Αποφοίτων: Περιβαλλοντική Διαχείριση - Σύγχρονα Εργαλεία Διαχείριση Αέριας Ρύπανσης Νίκος Παπαμανώλης Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας Πολυτεχνείο Κρήτης npapama@arch.tuc.gr H

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική Πληθυσμών και Οικοσυστημάτων

Δυναμική Πληθυσμών και Οικοσυστημάτων Δυναμική Πληθυσμών και Οικοσυστημάτων Πληθυσμός Ομάδα ατόμων του ιδίου είδους που συνυπάρχουν χρονικά και τοπικά Πληθυσμιακή Πυκνότητα Απόλυτη Οικολογική Αριθμός ατόμων σε μια ευρεία μονάδα χώρου Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ):

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μιχάλης Βραχνάκης Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2 ΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η ΓΗ ΚΑΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ 1.1. Γενικά 1.2. Στρώματα ή περιοχές της ατμόσφαιρας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Οργανικές ενώσεις Οργανική Χημεία είναι ο κλάδος της Χημείας που ασχολείται με τις ενώσεις του άνθρακα (C). Οργανικές ενώσεις ονομάζονται οι χημικές ενώσεις που

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος

ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος ενός στοιχείου είναι, η επαναλαμβανόμενη κυκλική πορεία του στοιχείου στο οικοσύστημα. Οι βιογεωχημικοί κύκλοι, πραγματοποιούνται με την βοήθεια, βιολογικών, γεωλογικών

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία στο μάθημα «Οικολογία για μηχανικούς» Θέμα: «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου»

Εργασία στο μάθημα «Οικολογία για μηχανικούς» Θέμα: «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου» Εργασία στο μάθημα «Οικολογία για μηχανικούς» Θέμα: «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου» Επιβλέπουσα καθηγήτρια: κ.τρισεύγενη Γιαννακοπούλου Ονοματεπώνυμο: Πάσχος Απόστολος Α.Μ.: 7515 Εξάμηνο: 1 ο Το φαινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Είναι: µίγµα αέριων υδρογονανθράκων µε κύριο συστατικό το µεθάνιο, CH 4 (µέχρι και 90%)

Είναι: µίγµα αέριων υδρογονανθράκων µε κύριο συστατικό το µεθάνιο, CH 4 (µέχρι και 90%) Φυσικό αέριο Βιοαέριο Αλκάνια ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Είναι: µίγµα αέριων υδρογονανθράκων µε κύριο συστατικό το µεθάνιο, CH 4 (µέχρι και 90%) Χρησιµοποιείται ως: Καύσιµο Πρώτη ύλη στην πετροχηµική βιοµηχανία Πλεονεκτήµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ. Η ύλη που υπάρχει διαθέσιμη στη βιόσφαιρα είναι περιορισμένη. Ενώσεις και στοιχεία όπως:

ΚΥΚΛΟΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ. Η ύλη που υπάρχει διαθέσιμη στη βιόσφαιρα είναι περιορισμένη. Ενώσεις και στοιχεία όπως: ΚΥΚΛΟΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Η ύλη που υπάρχει διαθέσιμη στη βιόσφαιρα είναι περιορισμένη. Ενώσεις και στοιχεία όπως: Το νερό (Η 2 Ο) Το οξυγόνο (Ο 2 ) Ο άνθρακας (C) Το άζωτο (N 2 ) Το θείο (S) Οφώσφορος(P) κυκλοφορούν

Διαβάστε περισσότερα

Ατμοσφαιρική Ρύπανση: Μέτρα Αντιμετώπισης της Αστικής. καύσιμα κλπ).

Ατμοσφαιρική Ρύπανση: Μέτρα Αντιμετώπισης της Αστικής. καύσιμα κλπ). Ατμοσφαιρική Ρύπανση: Μέτρα Αντιμετώπισης της Αστικής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (κυκλοφορία, καύσιμα κλπ). HELECO 2011- Προσυνεδριακή Ημερίδα ΛΑΡΙΣΑ 4 Ιουνίου 2010 Αθανάσιος Κόκκαλης,Χημικός Μηχ/κός, MSc,

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Α.1 Το φαινόµενο του θερµοκηπίου. του (Agriculture and climate, Eurostat).

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Α.1 Το φαινόµενο του θερµοκηπίου. του (Agriculture and climate, Eurostat). Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α.1 Το φαινόµενο του θερµοκηπίου Ένα από τα µεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήµατα που αντιµετωπίζει η ανθρωπότητα και για το οποίο γίνεται προσπάθεια επίλυσης είναι το φαινόµενο του θερµοκηπίου.

Διαβάστε περισσότερα

Όξινη βροχή. Όξινη ονομάζεται η βροχή η οποία έχει ph μικρότερο από 5.6.

Όξινη βροχή. Όξινη ονομάζεται η βροχή η οποία έχει ph μικρότερο από 5.6. Όξινη βροχή Οξύτητα είναι η συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου σε μια ουσία όπως αυτή ορίζεται από τον αρνητικό λογάριθμο της συγκέντρωσης των ιόντων του υδρογόνου (ph). Το καθαρό νερό έχει ουδέτερο ph ίσο με

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτική ανάλυση ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αστικές περιοχές Διαχρονική εξέλιξη

Συγκριτική ανάλυση ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αστικές περιοχές Διαχρονική εξέλιξη 1η Ημερίδα Εταιρείας Δημόσιας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής 11 Ιουνίου 2010, Λάρισα Συγκριτική ανάλυση ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αστικές περιοχές Διαχρονική εξέλιξη Τσιρόπουλος Νικ. Αναπληρωτής Καθηγητής,

Διαβάστε περισσότερα

Ρύπανση του αέρα. 1. (α) Οι ουσίες που καίμε για να πάρουμε ενέργεια ονομάζονται. (β) Να γράψετε τέσσερα παραδείγματα τέτοιων ουσιών.

Ρύπανση του αέρα. 1. (α) Οι ουσίες που καίμε για να πάρουμε ενέργεια ονομάζονται. (β) Να γράψετε τέσσερα παραδείγματα τέτοιων ουσιών. Ρύπανση του αέρα Εργαστείτε ατομικά 1. (α) Οι ουσίες που καίμε για να πάρουμε ενέργεια ονομάζονται. (β) Να γράψετε τέσσερα παραδείγματα τέτοιων ουσιών. 2. Υπάρχουν δύο είδη καύσης, η.και η.. Κατά την καύση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. Εργασία των μαθητριών: Μπουδαλάκη Κλεοπάτρα, Λιολιοσίδου Χριστίνα, Υψηλοπούλου Δέσποινα.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. Εργασία των μαθητριών: Μπουδαλάκη Κλεοπάτρα, Λιολιοσίδου Χριστίνα, Υψηλοπούλου Δέσποινα. ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Εργασία των μαθητριών: Μπουδαλάκη Κλεοπάτρα, Λιολιοσίδου Χριστίνα, Υψηλοπούλου Δέσποινα. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Το φυσικό αέριο είναι: Το φυσικό αέριο είναι ένα φυσικό προϊόν που βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Η Συμβολή του Πολίτη στη Βελτίωση της Ποιότητας του Ατμοσφαιρικού Αέρα

Η Συμβολή του Πολίτη στη Βελτίωση της Ποιότητας του Ατμοσφαιρικού Αέρα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ w w w. m l s i. g o v. c y / d l i Η Συμβολή του Πολίτη στη Βελτίωση της Ποιότητας του Ατμοσφαιρικού Αέρα 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πατρών Πολυτεχνική σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Ακαδημαϊκό Έτος 2007-20082008 Μάθημα: Οικονομία Περιβάλλοντος για Οικονομολόγους Διδάσκων:Σκούρας Δημήτριος ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ. Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ. Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο όρος βιομάζα μπορεί να δηλώσει : α) Τα υλικά ή τα υποπροϊόντα και κατάλοιπα της φυσικής, ζωικής δασικής και αλιευτικής παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Είναι μια καταγραφή/υπολογισμός των ποσοτήτων

Είναι μια καταγραφή/υπολογισμός των ποσοτήτων Απογραφές Εκπομπών: α) Γενικά, β) Ειδικά για τις ανάγκες απογραφής CO 2 σε αστική περιοχή Θεόδωρος Ζαχαριάδης Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Περιβάλλοντος Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου τηλ. 25 002304,

Διαβάστε περισσότερα

«Βιοκαύσιμα και περιβάλλον σε όλο τον κύκλο ζωής»

«Βιοκαύσιμα και περιβάλλον σε όλο τον κύκλο ζωής» «Βιοκαύσιμα και περιβάλλον σε όλο τον κύκλο ζωής» Δρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ecocity Υπεύθυνος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών & Διαχείρισης του

Διαβάστε περισσότερα

Τροπόσφαιρα. Στρατόσφαιρα

Τροπόσφαιρα. Στρατόσφαιρα ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Το διαφανές στρώµα αέρος που περιβάλλει τη Γη σαν µια τεράστια προστατευτική ασπίδα, δίχως την οποία η ζωή στον πλανήτη µας θα ήταν αδιανόητη, ονοµάζεται ατµόσφαιρα. Η ατµόσφαιρα λοιπόν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Εισηγητές : Βασιλική Σπ. Γεμενή Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Δ.Π.Θ Θεόδωρος Γ. Μπιτσόλας Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Π.Δ.Μ Λάρισα 2013 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΠΕ 2. Ηλιακή ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

«Χείρα Βοηθείας» στο Περιβάλλον με Φυσικό Αέριο

«Χείρα Βοηθείας» στο Περιβάλλον με Φυσικό Αέριο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧ.ΧΡΟΝΙΑ 2018-2019 «Χείρα Βοηθείας» στο Περιβάλλον με Φυσικό Αέριο Η ενέργεια αποτελεί έναν από τους δυναμικούς και σημαντικούς τομείς της οικονομίας των περισσοτέρων χωρών.

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικά Προβλήματα της πόλης μου

Περιβαλλοντικά Προβλήματα της πόλης μου Οικιακή Οικονομία Περιβαλλοντικά Προβλήματα της πόλης μου Κουτσάκη Μαρία Χρυσή Β 4 Η ρύπανση του περιβάλλοντος: το σύγχρονο πρόβλημα του 21ου αιώνα Η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι μια ευρεία έννοια,

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 9ο (σελ ) Η ατµόσφαιρα

Kεφάλαιο 9ο (σελ ) Η ατµόσφαιρα 1 Kεφάλαιο 9ο (σελ. 35 38) Η ατµόσφαιρα Στόχοι: - να γνωρίζουµε τι είναι η ατµόσφαιρα - να γνωρίζουµε τη σύσταση της ατµόσφαιρας - να περιγράφουµε τη δοµή της ατµόσφαιρας - να αξιολογούµε το ρόλο της ατµόσφαιρας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΙ ΡΥΠΟΙ Ορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΙ ΡΥΠΟΙ Ορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΙ ΡΥΠΟΙ Ορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης Ατμοσφαιρική ρύπανση ονομάζεται η παρουσία στην ατμόσφαιρα ρύπων, δηλαδή κάθε είδους ουσιών, θορύβου ή ακτινοβολίας σε ποσότητα, συγκέντρωση ή διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

α(6) Ο επιθυμητός στόχος, για την καύση πετρελαίου σε κινητήρες diesel οχημάτων, είναι

α(6) Ο επιθυμητός στόχος, για την καύση πετρελαίου σε κινητήρες diesel οχημάτων, είναι ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Μάθημα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΥΣΗΣ) ιδάσκων: ρ.αναστάσιος Καρκάνης ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ εξετάσεων Ακαδημαϊκού έτους 2017-18 ΘΕΜΑ 1

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ. Πολυχρόνης Καραγκιοζίδης Χημικός Mcs Σχολικός Σύμβουλος.

ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ. Πολυχρόνης Καραγκιοζίδης Χημικός Mcs Σχολικός Σύμβουλος. ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ Πολυχρόνης Καραγκιοζίδης Χημικός Mcs Σχολικός Σύμβουλος. ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ 1. Τα καυσόξυλα και το ξυλοκάρβουνο, γνωστά από τους προϊστορικούς χρόνους. 2. Οι πελλέτες (pellets). Προκύπτουν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ. Δεκέμβριος 2012

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ. Δεκέμβριος 2012 Σελίδα1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Δεκέμβριος 2012 Τα τελευταία δύο χρόνια οι επιστήμονες παρατηρούν στα μεγάλα αστικά κέντρα ότι η στροφή στη φθηνότερη

Διαβάστε περισσότερα

9η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ

9η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ 9η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ Από τη Χημεία, καταλύτης είναι ένα στοιχείο που με την παρουσία του βοηθά στην πραγματοποίηση μιας χημικής αντίδρασης, χωρίς o ίδιος να συμμετέχει σε αυτή. Στα αυτοκίνητα

Διαβάστε περισσότερα

Πιλοτική Μελέτη. Ατμοσφαιρικής. Ρύπανσης στον Δήμο της Ελευσίνας. Εργαστήριο Μελέτης. Ατμοσφαιρικής. Ρύπανσης

Πιλοτική Μελέτη. Ατμοσφαιρικής. Ρύπανσης στον Δήμο της Ελευσίνας. Εργαστήριο Μελέτης. Ατμοσφαιρικής. Ρύπανσης Πιλοτική Μελέτη Εργαστήριο Μελέτης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στον Δήμο της Ελευσίνας Πανδής Σπύρος Καλτσονούδης Χρήστος Φλώρου Καλλιόπη Σταθμοί Μετρήσεων Δημοτικό parking 2012-2013

Διαβάστε περισσότερα

3 ο κεφάλαιο. καύσιμα και καύση

3 ο κεφάλαιο. καύσιμα και καύση 3 ο κεφάλαιο καύσιμα και καύση 1. Τι ονομάζουμε καύσιμο ; 122 Είναι διάφοροι τύποι υδρογονανθράκων ΗC ( υγρών ή αέριων ) που χρησιμοποιούνται από τις ΜΕΚ για την παραγωγή έργου κίνησης. Το καλύτερο καύσιμο

Διαβάστε περισσότερα

Ν + O ΝO+N Μηχανισµός Zel'dovich Ν + O ΝO+O ΝO+H N + OH 4CO + 2ΗΟ + 4ΝΟ 5Ο 6ΗΟ + 4ΝΟ 4HCN + 7ΗΟ 4ΝΗ + CN + H O HCN + OH

Ν + O ΝO+N Μηχανισµός Zel'dovich Ν + O ΝO+O ΝO+H N + OH 4CO + 2ΗΟ + 4ΝΟ 5Ο 6ΗΟ + 4ΝΟ 4HCN + 7ΗΟ 4ΝΗ + CN + H O HCN + OH Τεχνολογίες ελέγχου των εκποµπών των Συµβατικών Ατµοηλεκτρικών Σταθµών (ΣΑΗΣ) µε καύσιµο άνθρακα ρ. Ανανίας Τοµπουλίδης Τµ. Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήµιο υτικής Μακεδονίας Εκποµπές NO Χ που παράγονται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΥΣΑΕΡΙΑ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Ενεργειακό πρόβληµα Τεράστιες απαιτήσεις σε ενέργεια µε αµφίβολη µακροπρόθεσµη επάρκεια ενεργειακών πόρων Μικρή απόδοση των σηµερινών µέσων αξιοποίησης της ενέργειας (π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ Η ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΓΗ Δ. ΑΡΖΟΥΜΑΝΙΔΟΥ

ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ Η ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΓΗ Δ. ΑΡΖΟΥΜΑΝΙΔΟΥ ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ Η ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΓΗ Δ. ΑΡΖΟΥΜΑΝΙΔΟΥ είναι οι παραγωγικές δυνάμεις ή το αποτέλεσμα των παραγωγικών δυνάμεων που υπάρχουν και δρουν στο φυσικό περιβάλλον και που για τον σημερινό άνθρωπο μπορούν,

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2

ΧΗΜΕΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2 ΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2 Η ύλη συναντάται σε τρεις φυσικές καταστάσεις: Στερεή: έχει καθορισμένη μάζα, σχήμα και όγκο. Υγρή: έχει καθορισμένη μάζα και όγκο, ενώ σχήμα κάθε φορά παίρνει το σχήμα του δοχείου που το

Διαβάστε περισσότερα

Φαινόμενο του Θερμοκηπίου

Φαινόμενο του Θερμοκηπίου Φαινόμενο του Θερμοκηπίου Εργασία των μαθητών :Παράσογλου Χρύσανθος, Παρασχάκη Αλεξάνδρα, Τσαλίκογλου Αντιγόνη, Χίντρι Έγκι 3 ο Γυμνάσιο Καβάλας Σχολικό έτος 2017-2018 Καθηγητής : Χατζηαντωνίου Αλέξανδρος

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιομάζας. Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης ΣΕΠ στην ΠΣΕ50

Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιομάζας. Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης ΣΕΠ στην ΠΣΕ50 Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιομάζας Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης ΣΕΠ στην ΠΣΕ50 Τι ορίζουμε ως «βιομάζα» Ως βιομάζα ορίζεται η ύλη που έχει βιολογική (οργανική) προέλευση. Πρακτικά,

Διαβάστε περισσότερα

Lasers και Εφαρµογές τους στη Βιοϊατρική και το Περιβάλλον» ο ΜΕΡΟΣ. Lasers και Εφαρµογές τους στο Περιβάλλον» 9 ο Εξάµηνο

Lasers και Εφαρµογές τους στη Βιοϊατρική και το Περιβάλλον» ο ΜΕΡΟΣ. Lasers και Εφαρµογές τους στο Περιβάλλον» 9 ο Εξάµηνο ΣΕΜΦΕ Ε.Μ.Πολυτεχνείο Lasers και Εφαρµογές τους στη Βιοϊατρική και το Περιβάλλον» 2003-2004 2 ο ΜΕΡΟΣ Lasers και Εφαρµογές τους στο Περιβάλλον» 9 ο Εξάµηνο ιδάσκων: Α. Παπαγιάννης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1. οµή και

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Κεφάλαιο: Πετρέλαιο - Υδρογονάνθρακες

2 ο Κεφάλαιο: Πετρέλαιο - Υδρογονάνθρακες 2 ο Κεφάλαιο: Πετρέλαιο - Υδρογονάνθρακες Δημήτρης Παπαδόπουλος, χημικός Βύρωνας, 2015 Καύσιμα - καύση Τα καύσιμα είναι υλικά που, όταν καίγονται, αποδίδουν σημαντικά και εκμεταλλεύσιμα ποσά θερμότητας.

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτέα ύλη μέχρι

Διδακτέα ύλη μέχρι 7Ο ΓΕΛ Πειραιά Α Λυκείου Σχολικό έτος 2017-18 ΓΕΩΛΟΓΙΑ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ (μάθημα επιλογής) Διδακτέα ύλη μέχρι 18-12-2017 Α ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Η διδακτέα ύλη για το μάθημα επιλογής «ΓΕΩΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ. Δρ. Λυκοσκούφης Ιωάννης

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ. Δρ. Λυκοσκούφης Ιωάννης ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ Δρ. Λυκοσκούφης Ιωάννης 1 Ισόθερμες καμπύλες τον Ιανουάριο 1 Κλιματικές ζώνες Τα διάφορα μήκη κύματος της θερμικής ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Ι Ενότητα 16: Χημεία Αέρα και νερού, Ρύπανση

ΧΗΜΕΙΑ Ι Ενότητα 16: Χημεία Αέρα και νερού, Ρύπανση ΧΗΜΕΙΑ Ι Ενότητα 16: Χημεία Αέρα και νερού, Ρύπανση Χρυσή Κ. Καραπαναγιώτη Τμήμα Χημείας Δομή της ατμόσφαιρας Τροπόσφαιρα (κλίμα) Στρατόσφαιρα (όζον) Μεσόσφαιρα Θερμόσφαιρα Σύσταση της τροπόσφαιρας Άζωτο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις 1 έως 5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη λέξη ή στη φράση, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή: ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ : ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2005

Πηγή: ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ : ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2005 Πηγή: ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ : ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2005 ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προχωρημένες τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

Οργανικά απόβλητα στην Κρήτη

Οργανικά απόβλητα στην Κρήτη Οργανικά απόβλητα στην Κρήτη Τα κύρια οργανικά απόβλητα που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης είναι: Απόβλητα από τη λειτουργία σφαγείων Απόβλητα από τη λειτουργία ελαιουργείων Απόβλητα από τη

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις Περιβαλλοντικά Προβλήματα Παγκόσμιας κλίμακας Περιφερειακής κλίμακας Τοπικής κλίμακας Αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος ( Θ κατά 2 ⁰C έως 2050) Εξάντληση όζοντος (αλλαγές συγκέντρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Σχολική Μονάδα: 2 ο ΤΕΕ Σταυρούπολης 2 ο ΣΕΚ Σταυρούπολης Λαγκαδά 197, Θέµα Προγράµµατος: Στόχος Προγράµµατος

Σχολική Μονάδα: 2 ο ΤΕΕ Σταυρούπολης 2 ο ΣΕΚ Σταυρούπολης Λαγκαδά 197, Θέµα Προγράµµατος: Στόχος Προγράµµατος ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Σχολική Μονάδα: 2 ο ΤΕΕ Σταυρούπολης 2 ο ΣΕΚ Σταυρούπολης Λαγκαδά 197, 564 30 Παιδαγωγική Οµάδα Προγράµµατος: Γιαννουλάκης Θεολόγος Τεχνολόγος Τροφίµων (ΠΕ 18) Σπανοµήτσιος

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικά Συστήματα Ενότητα 7: Οικοσυστήματα (I)

Περιβαλλοντικά Συστήματα Ενότητα 7: Οικοσυστήματα (I) Περιβαλλοντικά Συστήματα Ενότητα 7: Οικοσυστήματα (I) Χαραλαμπίδης Γεώργιος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Διεργασίες Αερίων Αποβλήτων. Η ύλη περιλαμβάνει βασικές αρχές αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ατμοσφαιρικών ρύπων

Διεργασίες Αερίων Αποβλήτων. Η ύλη περιλαμβάνει βασικές αρχές αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ατμοσφαιρικών ρύπων Διεργασίες Αερίων Αποβλήτων Η ύλη περιλαμβάνει βασικές αρχές αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ατμοσφαιρικών ρύπων Σε αδρές γραμμές η ύλη Βασικές γνώσεις πάνω στους ατμοσφαιρικούς ρύπους Διατάξεις συλλογής (αιωρούμενων)

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Αρχές Οικολογίας

Γενικές Αρχές Οικολογίας Γενικές Αρχές Οικολογίας Γιώργος Αμπατζίδης Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ακαδημαϊκό έτος 2016-17 Στο προηγούμενο μάθημα Τροφική αλυσίδα Τροφικό πλέγμα Τροφικό επίπεδο Πυραμίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ A' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ A' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ A' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Εργάστηκαν οι μαθητές:διαβάτη Ελπίδα(Δ'1) Νεχωρίτης Κωσταντίνος (Δ'2) Στις μέρες μας, ακούμε διαρκώς και από παντού(μμε, ενήλικες, σχολείο) για την κλιμάκωση

Διαβάστε περισσότερα

Θέρμανση θερμοκηπίων με τη χρήση αβαθούς γεωθερμίας γεωθερμικές αντλίες θερμότητας

Θέρμανση θερμοκηπίων με τη χρήση αβαθούς γεωθερμίας γεωθερμικές αντλίες θερμότητας Θέρμανση θερμοκηπίων με τη χρήση αβαθούς γεωθερμίας γεωθερμικές αντλίες θερμότητας Η θερμοκρασία του εδάφους είναι ψηλότερη από την ατμοσφαιρική κατά τη χειμερινή περίοδο, χαμηλότερη κατά την καλοκαιρινή

Διαβάστε περισσότερα

η βελτίωση της ποιότητας του αέρα στα κράτη µέλη της ΕΕ και, ως εκ τούτου, η ενεργός προστασία των πολιτών έναντι των κινδύνων για την υγεία που

η βελτίωση της ποιότητας του αέρα στα κράτη µέλη της ΕΕ και, ως εκ τούτου, η ενεργός προστασία των πολιτών έναντι των κινδύνων για την υγεία που Τεχνολογίες ελέγχου των εκποµπών των Συµβατικών Ατµοηλεκτρικών Σταθµών (ΣΑΗΣ) µε καύσιµο άνθρακα ρ. Αντώνιος Τουρλιδάκης Τµ. Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήµιο υτικής Μακεδονίας Τύποι εκποµπών που εκλύονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ. 1. Ποια από τις παρακάτω ενώσεις αποτελεί πρωτογενή ρύπο; α. το DDT β. το νιτρικό υπεροξυακετύλιο γ. το όζον δ.

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ. 1. Ποια από τις παρακάτω ενώσεις αποτελεί πρωτογενή ρύπο; α. το DDT β. το νιτρικό υπεροξυακετύλιο γ. το όζον δ. 1 ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ 1. Ποια από τις παρακάτω ενώσεις αποτελεί πρωτογενή ρύπο; α. το DDT β. το νιτρικό υπεροξυακετύλιο γ. το όζον δ. το βενζοπυρένιο 2. Τα οξείδια του αζώτου: α. αντιδρούν με το οξυγόνο

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ευστράτιος Ντουμανάκης, Τεχνολόγος Μηχανικός Οχημάτων MSc

1 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ευστράτιος Ντουμανάκης, Τεχνολόγος Μηχανικός Οχημάτων MSc 1 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ευστράτιος Ντουμανάκης, Τεχνολόγος Μηχανικός Οχημάτων MSc Μια γνωστή εικόνα από το παρελθόν. Η εξάτμιση ενός πετρελαιοκινητήρα. Σήμερα την ξεχνάτε αλλά γι αυτό πληρώνετε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Κωνσταντινιά Τσιρογιάννη. Βασιλική Χατζηκωνσταντίνου (ΠΕ04)

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Κωνσταντινιά Τσιρογιάννη. Βασιλική Χατζηκωνσταντίνου (ΠΕ04) ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Κωνσταντινιά Τσιρογιάννη (ΠΕ02) Βασιλική Χατζηκωνσταντίνου (ΠΕ04) Β T C E J O R P Υ Ν Η Μ Α Ρ Τ ΤΕ Α Ν Α Ν Ε Ω ΣΙ Μ ΕΣ Π Η ΓΕ Σ ΕΝ Ε Ρ ΓΕ Ι Α Σ. Δ Ι Ε Ξ Δ Σ Α Π ΤΗ Ν Κ Ρ Ι ΣΗ 2 Να

Διαβάστε περισσότερα

Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε.

Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε. Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε. Η ένταση της Θερμικής νησίδας στον κόσμο είναι πολύ υψηλή Ένταση της θερμικής νησίδας κυμαίνεται μεταξύ 1-10 o

Διαβάστε περισσότερα

To Σύνδροµο του Άρρωστου Κτιρίου (Sick building Syndrome)

To Σύνδροµο του Άρρωστου Κτιρίου (Sick building Syndrome) To Σύνδροµο του Άρρωστου Κτιρίου (Sick building Syndrome) Επιµέλεια κειµένων : Σπύρος ρίβας,ειδικός Ιατρός Εργασίας Υπεύθυνος Κέντρου Υγείας Υγιεινής της Εργασίας ΕΛΙΝΥΑΕ Τι είναι το άρρωστο κτίριο; Ο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη του Μηχανικού Περιβάλλοντος Δ Ι Δ Α Σ Κ Ο Υ Σ Α Κ Ρ Ε Σ Τ Ο Υ Α Θ Η Ν Α Δ Ρ. Χ Η Μ Ι Κ Ο Σ Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ο Σ

Εισαγωγή στην Επιστήμη του Μηχανικού Περιβάλλοντος Δ Ι Δ Α Σ Κ Ο Υ Σ Α Κ Ρ Ε Σ Τ Ο Υ Α Θ Η Ν Α Δ Ρ. Χ Η Μ Ι Κ Ο Σ Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ο Σ Εισαγωγή στην Επιστήμη του Μηχανικού Περιβάλλοντος Δ Ι Δ Α Σ Κ Ο Υ Σ Α Κ Ρ Ε Σ Τ Ο Υ Α Θ Η Ν Α Δ Ρ. Χ Η Μ Ι Κ Ο Σ Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ο Σ Εισαγωγή στην Επιστήμη του Μηχανικού Περιβάλλοντος 1 ΜΑΘΗΜΑ 2 Ο & 3 O

Διαβάστε περισσότερα