σκόνη, πέτρες, λάσπη If you can draw a stone you can draw anything. Ruskin

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "σκόνη, πέτρες, λάσπη If you can draw a stone you can draw anything. Ruskin"

Transcript

1 σκόνη, πέτρες, λάσπη If you can draw a stone you can draw anything. Ruskin Δημήτρης Αντωνίου, Αρχιτέκτων ΕΜΠ, ΜΑ., MRE., Επίκουρος καθηγητής Οικοδομικού Σχεδιασμού Τμήμα Αρχιτεκτόνων Παν. Πατρών

2 ΦΥΣΙΚΟΙ ΛΙΘΟΙ (ΠΕΤΡΕΣ) Περιγραφή Προέλευση Οι φυσικοί λίθοι είναι στερεά σώματα, διαφόρων σχημάτων και διαστάσεων, που προέρχονται από το στερεό φλοιό της γης. Το σχήμα τους μπορεί να είναι κανονικό ή τελείως ακανόνιστο. Γενικά επιδιώκεται να έχουν πρισματική μορφή, όπου η μία διάσταση είναι μεγαλύτερη από τις άλλες δύο, ή πλακοειδή μορφή, όπου οι δύο διαστάσεις είναι σημαντικά μεγαλύτερες από την τρίτη. Οι ακανόνιστοι και από τους κανονικούς οι κυβικής ή σφαιρικής μορφής λίθοι θεωρούνται συνήθως ακατάλληλοι για δομική χρήση και χρησιμοποιούνται μόνο για το γέμισμα ορυγμάτων, την κατασκευή επιχωμάτων και σε ορισμένα λιμενικά έργα. Οι διαστάσεις των φυσικών λίθων κυμαίνονται μεταξύ μεγάλων ορίων. Χρησιμοποιούνται πλακοειδείς λίθοι πάχους λίγων εκατοστών και μεγάλοι ογκόλιθοι με διαστάσεις που υπερβαίνουν το μέτρο. Πάντως, για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν του στερεού φλοιού της γης ως φυσικός λίθος, πρέπει μία διάστασή του να είναι μεγαλύτερη από 15 cm, αλλιώς εμπίπτουν σε άλλες κατηγορίες των δομικών υλικών. Οι τρεις βασικές διαστάσεις ενός λίθου χαρακτηρίζονται ως εξής: Η μικρότερη διάσταση λέγεται πάχος ή ύψος, η αμέσως μεγαλύτερη σε μέγεθος λέγεται πλάτος και η μεγαλύτερη μήκος. Σχήματα φυσικών λίθων. α) Ακανόνιστο. β) Πρισματικό. γ) Πλακοειδές. δ) Κυβικό.

3 Χαρακτηριστικά των φυσικών λίθων Στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε άλλες χώρες με την ίδια γεωλογική διάπλαση, οι φυσικοί λίθοι είναι άφθονοι. Αντίθετα σπανίζουν σε χώρες με εκτεταμένες πεδιάδες και ερήμους, όπου τα συμπαγή πετρώματα βρίσκονται σε μεγάλο βάθος από την επιφάνεια του εδάφους. Παρ' όλη όμως την αφθονία ελάχιστος αριθμός από αυτούς τους λίθους είναι κατάλληλος για δομική χρήση, γιατί είναι απαραίτητο να συγκεντρώνουν αρκετές ιδιότητες. Οι λίθοι είναι σώματα ανομοιογενή, δηλαδή δεν έχουν σταθερή χημική ή ορυκτολογική σύσταση. Ούτε παρουσιάζει κάθε λίθος ενός είδους αναπτυγμένες στον ίδιο βαθμό τις διάφορες ιδιότητες. Υπάρχουν π.χ. ασβεστόλιθοι της ίδιας περίπου χημικής ή ορυκτολογικής σύστασης, αλλά με μεγάλες διαφορές στο ειδικό βάρος, την πυκνότητα, το χρώμα και την εμφάνισή τους γενικά. Επίσης οι λίθοι δεν είναι σώματα συμπαγή, αλλά πορώδη. Δεν είναι δηλαδή όπως τα μέταλλα ή το γυαλί. Αποτελούνται από κόκκους ύλης και κενά. Οι κόκκοι συνήθως είναι συνδεμένοι μεταξύ τους με μια ορυκτή συγκολλητική ύλη, και μπορεί να είναι τόσο μικροί, ώστε να διακρίνονται μόνο με μικροσκόπιο ή να είναι πολύ μεγαλύτεροι και ορατοί με γυμνό μάτι. Τέλος οι φυσικοί λίθοι, όπως όλα τα υλικά σώματα, υπόκεινται στον παγκόσμιο νόμο της φθοράς. Η διάρκεια του κύκλου της ζωής τους εξαρτάται: α) Από τους εξωτερικούς παράγοντες. β) Από την ποιότητα του ίδιου του λίθου, δηλαδή από τις ιδιότητές του, και γ) από τα μέτρα, τα οποία παίρνει ο άνθρωπος για να τους προστατέψει ή για να αυξήσει ορισμένες ιδιότητές τους.

4 Μεγάλη πυκνότητα μικρό σχετικά πορώδες Μεγάλο ειδικό βάρος Μικρή υδροαπορροφητικότητα Αντοχή στο παγετό Αντοχή στην πύρωση και στη φωτιά Αντοχή σε θλίψη Αντοχή σε κάμψη Αντοχή σε κρούση Αντοχή σε τριβή/σκληρότητα Εργάσιμο Αντοχή στα οξέα Χρώμα Ιδιότητες των λίθων

5 Τα πετρώματα και οι κατηγορίες τους Όπως είναι γνωστό οι φυσικοί λίθοι προέρχονται από τα συμπαγή επιφανειακά πετρώματα του φλοιού της γης. Επομένως η μελέτη και η διαίρεση των λίθων σε κατηγορίες είναι η ίδια με τη μελέτη και διαίρεση των πετρωμάτων, από τα οποία προέρχονται. Γι' αυτό θα εξετάσουμε τη γένεση και τα χαρακτηριστικά των πετρωμάτων, για να γίνει περισσότερο κατανοητή η συμπεριφορά των διαφόρων λίθων κατά τη χρησιμοποίησή τους ως υλικών δομής. Τα πετρώματα διαιρούνται αρχικά ανάλογα με τη γεωλογική τους προέλευση, ανάλογα δηλαδή με τον τρόπο δημιουργίας τους, σε τρεις κατηγορίες: πυριγενή πετρώματα, υδατογενή ή στρωσιγενή πετρώματα και μεταμορφωσιγενή πετρώματα.

6 Πυριγενή πετρώματα Προήλθαν από την πήξη των λειωμένων υλικών, από τα οποία αποτελούνταν η γη στην αρχή της δημιουργίας της. Είναι τα αρχαιότερα πετρώματα της γης και, όπως είναι ευνόητο, εξακολουθούν να σχηματίζονται και σήμερα ακόμη στα βάθη της. Όταν τα λειωμένα υλικά βγαίνουν στην επιφάνεια της γης μέσω των ηφαιστείων, πήζουν και σχηματίζονται τα λεγόμενα ηφαιστειογενή πετρώματα. Αντίθετα αυτά, τα οποία έπηξαν στα βάθη του φλοιού λέγονται πλουτώνεια. Η εμφάνιση σήμερα των πλουτώνειων πετρωμάτων στην επιφάνεια της γης οφείλεται σε μεταγενέστερες διαταραχές του φλοιού της, που έγιναν λόγω σεισμών, καθιζήσεων, αναδιπλώσεων και διαφόρων άλλων αιτίων. Τα πυριγενή πετρώματα είναι κατά κανόνα πολύ σκληρά, έχουν κρυσταλλικό ιστό, δεν παρουσιάζουν στρωσιγενείς επιφάνειες, και είναι ομοιογενή, δηλαδή ο κατάμερισμός των συστατικών που τα αποτελούν, είναι περίπου ο ίδιος σε όλη τη μάζα τους. Καθιζήσεις και ανυψώσεις του φλοιού της γης, λόγω διαφόρων δυνάμεων. α) Ο φλοιός πριν από τη διατάραξή του. β) Καθίζηση και ανύψωση τμημάτων του φλοιού. γ) Αποσάθρωση των παλαιών στρωμάτων στα ψηλά σημεία (βουνά) και δημιουργία νέων στα χαμηλά (κοιλάδες).

7 Υδατογενή ή στρωσιγενή πετρώματα Είναι νεότερα από τα πυριγενή και σχηματίστηκαν με διαφόρους τρόπους: Με τη μηχανική και διαλυτική δράση του νερού. Μετά την εμφάνιση των πρώτων πυριγενών πετρωμάτων, η εξωτερική επιφάνεια της γης άρχισε να ψύχεται και, όταν η θερμοκρασία κατέβηκε σε ορισμένους βαθμούς, άρχισαν να πέφτουν καταρρακτώδεις βροχές. Λόγω όμως της υπάρχουσας ψηλής θερμότητας, το νερό εξατμιζόταν αμέσως. Η συνεχής αυτή εναλλαγή είχε σαν αποτέλεσμα τη χαλάρωση των επιφανειακών στρωμάτων και τη μετατροπή τους σε κόκκους διαφόρων μεγεθών. Οι κόκκοι παρασύρθηκαν στη συνέχεια από τους χείμαρρους που δημιουργήθηκαν και μαζεύτηκαν στα χαμηλά σημεία, στους βυθούς των θαλασσών, λιμνών κ.ά., σχηματίζοντας οριζόντια επάλληλα στρώματα διαφορετικού πάχους. Άλλη αιτία της αποσάρθρωσης είναι το νερό της επιφάνειας της γης, το οποίο λόγω της ψηλής θερμοκρασίας που είχε αρχικά, λειτούργησε σαν ισχυρό διαλυτικό και διέλυσε ορισμένα από τα συστατικά των πετρωμάτων. Το κορεσμένο αυτό διάλυμα, όταν η θερμοκρασία άρχισε να κατεβαίνει, απέβαλε τις διαλυμένες ουσίες με μορφή ιζήματος και έτσι σχηματίζονταν στους βυθούς νέα στρώματα πετρωμάτων, τα οποία λέγονται ιζηματογενή. Μετά τη δημιουργία των διαφόρων αυτών στρωμάτων, οι κόκκοι τους συγκολλήθηκαν λόγω των μεγάλων πιέσεων, που δέχονταν από τα υπερκείμενα στρώματα, και λόγω της παρουσίας κάποιας ορυκτής κόλλας. Δημιουργήθηκαν έτσι συμπαγέστατα πετρώματα, όπως π.χ. ο ασβεστόλιθος. Μετά την ψύξη του φλοιού της γης, η δράση του νερού περιορίζεται σχεδόν μόνο στη μηχανική διάβρωση, την οποία προκαλούσαν οι χείμαρροι στα πετρώματα, ανάμεσα από τα οποία περνούσαν καθώς και στη δράση του πάγου, που λόγω της διαστολής του προξενούσε σπάσιμο των πετρωμάτων, όταν σχηματιζόταν μέσα στις ρωγμές τους. Τα κομμάτια των πετρωμάτων αυτών παρασύρονταν στη συνέχεια από το νερό και τα μεν μεγαλύτερα (χαλίκια, κροκάλες κλπ.) κατέληγαν στην αρχή των πεδιάδων, και τα λεπτότερα (άμμος, λάσπη κλπ.) παρασύρονταν μέχρι το βυθό των θαλασσών και λιμνών. Τα διάφορα αυτά κομμάτια συγκολλήθηκαν μεταξύ τους και αποτέλεσαν τα νεότερα πετρώματα (κροκαλοπαγή, ψαμμίτες, αργιλικοί σχιστόλιθοι, κλπ. ).

8 Διάβρωση πετρωμάτων οφειλόμενη στην τήξη του νερού που παραμένει μέσα στις ρωγμές. Διακρίνονται τα χαλίκια και οι πέτρες, που προέκυψαν από τα διπλανά συμπαγή πετρώματα. Σχηματική παράσταση των διάφορων αναταραχών του φλοιού της γης μετά τη δημιουργία των πρώτων στρωσιγενών πετρωμάτων.

9 Με τη χημική δράση του νερού. Το νερό σε πολλές περιπτώσεις προκαλούσε χημικές αλλοιώσεις σε διάφορα πετρώματα. Αυτό γινόταν, γιατί μέσα σ' αυτό βρίσκονταν διαλυμένες ουσίες, που μετέτρεπαν τη χημική σύσταση ορισμένων ενώσεων. Σχηματίστηκαν έτσι νέα πετρώματα, όπως ο γύψος και άλλα. Με τη μηχανική δράση του ανέμου. Ο άνεμος, επειδή κινείται με μεγάλη ταχύτητα, μεταφέρει τους κόκκους και τους αφήνει σε ορισμένα σημεία της επιφάνειας. Αυτοί κατόπιν κολλάνε μεταξύ τους, συμπιέζονται και δημιουργούν πετρώματα. Με τη δράση ζώων ή φυτών. Στα υδατογενή πετρώματα περιλαμβάνονται και αυτά που έγιναν από τη δράση ορισμένων ζώων και φυτών, και μεταφέρθηκαν από το νερό σε νέες θέσεις. Τα υδατογενή πετρώματα αρχικά αποτελούνταν από οριζόντια, παράλληλα στρώματα, όπως τα είχε αφήσει το νερό στο βυθό. Αναταραχές όμως μεγάλης έντασης που συνέβαιναν στο φλοιό της γης, τα επόμενα χρόνια, προκάλεσαν μετατοπίσεις των στρωμάτων αυτών, αναδιπλώσεις αναστροφές και κάθε φύσης μετακινήσεις. Αποτέλεσμα όλων αυτών των μετακινήσεων υπήρξε η σημερινή εμφάνιση των υδατογενών πετρωμάτων. Τα στρώματα παρουσιάζονται με διάφορες κλίσεις, κατακόρυφα, πτυχωμένα ή ακόμη, παλαιότερα στρώματα βρίσκονται πάνω από νεότερα. Δημιουργήθηκαν βουνά από πυθμένες παλαιών θαλασσών και γενικά άλλαξε τελείως η αρχική θέση των πετρωμάτων αυτών. Χαρακτηριστικό αυτών των μεταβολών είναι ότι βρίσκουμε σήμερα πάνω σε ψηλά βουνά και πολύ μακριά από τη θάλασσα απολιθώματα θαλάσσιων οργανισμών. Το πάχος των στρώσεων διαφέρει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των διαφόρων πετρωμάτων. Υπάρχουν στρώσεις πάχους εκατοντάδων μέτρων και στρώσεις πάχους ελάχιστων εκατοστών. Από τις πρώτες παίρνουμε λίθους μεγάλων διαστάσεων και σχετικά ομοιογενείς. Από τις δεύτερες παίρνουμε λίθους πλακοειδείς κατάλληλους για ορισμένες χρήσεις, π.χ. για κάλυψη δαπέδων, πεζοδρομίων, κλπ.

10 Giants Causeway. Είναι μια έκταση που αποτελείται από περίπου κίονες από γρανίτη. Οι Γίγαντες είναι αποτέλεσμα μιας αρχαίας ηφαιστειακής έκρηξης. Βρίσκεται στην βόρειο-ανατολική ακτή της Βόρειας Ιρλανδίας και το ψηλότερο είναι περίπου 12 μέτρα. Crystal Cave of the Giants. Βρέθηκε βαθιά μέσα σε ένα ορυχείο στη νότια Τσιουάουα του Μεξικού, αυτοί οι κρύσταλλοι δημιουργήθηκαν σε μια φυσική σπηλιά στο βραχώδες υπόστρωμα. Είναι γεμάτη θεαματικούς κρυστάλλους που έχουν απίστευτες μορφές και σχήματα.

11 Κροκάλες μέσα σε κοίτη χειμάρρου. Κροκαλοπαγές πέτρωμα. Φαίνεται η συνδετική ύλη, που συγκρατεί τις κροκάλες. Η αντοχή των υδατογενών πετρωμάτων εξαρτάται από τη φύση της συγκολλητικής ύλης, που συγκρατεί τους κόκκους μεταξύ τους και από την αντοχή αυτών των ίδιων των κόκκων. Τα πιο χαρακτηριστικά υδατογενή πετρώματα είναι τα θραυσματογενή. Αποτελούνται από κόκκους ή κομμάτια (θραύσματα) διαφόρων μεγεθών, τα οποία συγκολλήθηκαν μεταξύ τους με μία ορυκτή συγκολλητική ύλη. Ανάλογα με το μέγεθος και τη μορφή των θραυσμάτων, καθώς και το είδος της συγκολλητικής ύλης, τα διακρίνουμε σε διάφορες κατηγορίες: Όταν τα θραύσματα είναι γωνιώδη, όπως π.χ. τα χαλίκια οδοστρωμάτων ή τα χαλίκια σκυροδέματος, το πέτρωμα λέγεται λατυποπαγές. Όταν είναι στρογγυλεμένα, όπως οι κροκάλες (βότσαλα) στα παράλια των θαλασσών ή τις κοιλάδες των χειμάρρων, τότε το πέτρωμα λέγεται κροκαλοπαγές. Όταν τα θραύσματα είναι πολύ μικρού μεγέθους, όπως η άμμος, τότε το πέτρωμα λέγεται ψαμμίτης ή αμμόλιθος. Τα θραύσματα προέρχονται από διάφορα παλαιότερα πετρώματα ή ορυκτά, όπως π. χ. χαλαζία, αστρίους, άλλα πυριγενή πετρώματα, ασβεστόλιθους κλπ., και το μέγεθός τους διαφέρει από άμμου διαμέτρου λίγων χιλιοστών μέχρι ογκόλιθου 1 m3. Η συγκολλητική ύλη μπορεί να είναι πυρίτιο, οξείδιο του σιδήρου, άργιλος ή ανθρακικό ασβέστιο και τα θραυσματογενή πετρώματα διακρίνονται ανάλογα με αυτή.

12 Μεταμορφωσιγενή πετρώματα Είναι πυριγενή ή υδατογενή πετρώματα, τα οποία με την επίδραση διαφόρων εξωτερικών παραγόντων (ισχυρών πιέσεων, ψηλών θερμοκρασιών κλπ.) έπαθαν σοβαρές χημικές και μηχανικές αλλοιώσεις και παρουσιάζουν σήμερα χαρακτηριστικά κοινά και προς τα πυριγενή και προς τα υδατογενή. Έχουν π. χ. και κρυσταλλικό ιστό, αλλά ορισμένα είναι τοποθετημένα και κατά στρώσεις. Πετρώματα αυτού του είδους είναι το μάρμαρο, ο γνεύσιος κ.ά. Ψαμμιτικό πέτρωμα. Εργαλεία κοπής λίθων

13 Οι πιο κατάλληλοι λίθοι για δομική χρήση, που προέρχονται από πυριγενή πετρώματα είναι: Ο γρανίτης. Είναι το χαρακτηριστικότερο από τα πυριγενή και ειδικότερα από τα πλουτώνεια πετρώματα. Προήλθε από την ψύξη και κρυστάλλωση ορισμένων λειωμένων υλικών σε αρκετό βάθος κάτω από την επιφάνεια της γης. Η ποιότητα του γρανίτη εξαρτάται από την αναλογία των βασικών ορυκτών, από τα οποία αποτελείται και από το μέγεθος των κόκκων του. Οι πιο λεπτοκοκκώδεις είναι καλύτερης ποιότητας. Ο γρανίτης κόβεται εύκολα σε μεγάλα κομμάτια, γιατί παρουσιάζει επιφάνειες σχισίματος, που είναι περίπου οριζόντιες. Ο γρανίτης είναι πέτρωμα σκληρό, επειδή περιέχει χαλαζία, με σκληρότητα είναι 7 στην κλίμακα του Mohs. Έχει μεγάλη μηχανική αντοχή και γενικά πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής. Αρκεί να αναφέρουμε, ότι υπάρχουν αγάλματα και οβελίσκοι από γρανίτη των αρχαίων Αιγυπτίων ηλικίας πάνω από 4000 χρόνια, τα οποία καμιά σχεδόν μεταβολή δεν έχουν πάθει. Το χρώμα του διαφέρει από το πολύ ανοικτό γκρι έως σχεδόν μαύρο και από κιτρινωπό έως κόκκινο. Γενικά διακρίνονται με βάση το χρώμα σε γρανίτες γκρι και σε γρανίτες κόκκινους. Πλάκες επίστρωσης και κυβόλιθοι από γρανίτη Μεγάλοι ογκόλιθοι από γρανίτη που επεξεργάζονται κοντά στο σημείο εξόρυξής τους.

14 λατομείο γρανίτη, Guernika, northern Spain σπηλιά από βασάλτη, Fingal s cave, Staffa Island, Scotland.

15 Ο οφίτης ή σερπαντίνης Το όνομα οφείλεται στη μορφή των διαφόρων φλεβών (νερών), που διασχίζουν τη μάζα του. Ο ιστός του οφίτη είναι συμπαγής και διασχίζεται από οφιοειδείς φλέβες και περιέχει σχήματα χαλικιών σε τομή. Το χρώμα των ελληνικών οφιτών, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, είναι πράσινο σε διάφορες αποχρώσεις. Η σκληρότητα του λίθου, αμέσως μετά την εξαγωγή του από το πέτρωμα, είναι αρκετά χαμηλή (2,5 στην κλίμακα του Mohs). Μετά όμως την πλήρη ξήρανσή του ανέρχεται σε 4 στην κλίμακα αυτή. Η διαφορά αυτή δείχνει ότι η υγρασία του εδάφους επιδρά πολύ στη σκληρότητα του λίθου. Υφίσταται εύκολη επεξεργασία αμέσως μετά την εξαγωγή του, κόβεται σε μεγάλους συμπαγείς όγκους ή πλάκες και με τη λείανση και στίλβωση αποκτά ωραία εμφάνιση. Γι' αυτό χρησιμοποιείται ως διακοσμητικός λίθος για εξωτερικές ή εσωτερικές επενδύσεις τοίχων, υποστυλωμάτων, τζακιών κ.ά. Από το "πράσινο μάρμαρο" της Λάρισας κατάσκευάστηκαν παλαιότερα οι κίονες της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινουπόλεως, διάφορα διακοσμητικά στοιχεία του Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης κατά την ανοικοδόμησή του μετά την πυρκαγιά του 1917, καθώς και οι μονόπετροι στύλοι του Αγίου Διονυσίου των Καθολικών της Αθήνας ύψους 6 m. Οφίτης (πράσινο μάρμαρο)

16 Η ελαφρόπετρα (κίσσηρη) Στα ηφαιστειογενή πετρώματα πρέπει να αναφέρουμε την ελαφρόπετρα (κίσσηρη), η οποία προήλθε, πιθανόν, από την απότομη ψύξη και διαφυγή ατμών από τη μάζα του λειωμένου τραχειτικού μάγματος. Έτσι δημιουργήθηκε ένα φυσικό προϊόν με αφρώδη ιστό, με μικρό ειδικό βάρος (επιπλέει στο νερό) και με μεγάλη σκληρότητα. Οι ιδιότητες αυτές κάνουν την ελαφρόπετρα ένα ιδεώδες και φτηνό υλικό για ορισμένες κατασκευές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι χρησιμοποιείται για την κατασκευή ελαφρών τούβλων (κισσηρόλιθοι), για την κατασκευή ελαφρών σκυροδεμάτων (κισσηροδέματα), για τη θερμική μόνωση των ταρατσών, για την παρασκευή λειαντικής σκόνης κ.ά. Το χρώμα της είναι υπόλευκο έως ελαφρά φαιό (γκρίζο). Τα κυριότερα λατομεία βρίσκονται στη Σαντορίνη, τη Μήλο και τα Δωδεκάνησα, όπου μάλιστα ένα ολόκληρο μικρό νησί το Γυαλί κοντά στη Νίσυρο αποτελείται σχεδόν από ελαφρόπετρα. Χαλίκια ελαφρόπετρας

17 Λίθοι από υδατογενή πετρώματα. Οι καταλληλότεροι λίθοι προέρχονται συνήθως από τα θραυσματογενή πετρώματα, των οποίων οι κόκκοι έχουν μέγεθος μικρότερο από την άμμο, καθώς και από τα ιζηματογενή. Ειδικότερα οι λίθοι αυτοί διακρίνονται με τις πιο κάτω ονομασίες : Ψαμμίτες Από τα τρία είδη των θραυσματογενών πετρωμάτων, οι ψαμμίτες βρίσκονται περισσότερο διαδεδομένοι στην Ελλάδα και χρησιμοποιούνται πολύ, γιατί παρουσιάζουν μεγαλύτερη ομοιογένεια ιστού. Οι καλύτεροι ψαμμίτες είναι οι πυριτιακοί, των οποίων οι κόκκοι αποτελούνται κυρίως από χαλαζία και η συγκολλητική ύλη από πυρίτιο. Έχουν μεγάλη σκληρότητα, η οποία σε μερικά είδη πλησιάζει τη σκληρότητα του γρανίτη (ψευδογρανίτες). Οι λίθοι της κατηγορίας αυτής χαρακτηρίζονται από τους πολύ μικρούς κόκκους και τη μικρή αναλογία σε συγκολλητική ύλη. Όταν σπάσουν, παρουσιάζουν επιφάνεια θραύσης καθαρή, που λάμπει και επίπεδη. Βρίσκονται συνήθως σε παχιά στρώματα με σαφή τη στρωσιγενή προέλευση. Οι ψαμμίτες, όταν αφαιρεθούν από το μητρικό πέτρωμα, είναι εμποτισμένοι με την εδαφική υγρασία και είναι πολύ μαλακοί, πράγμα που επιτρέπει την εύκολη επεξεργασία τους. Όταν εκτεθούν στον αέρα και ξηρανθούν, αποκτούν μεγάλη σκληρότητα. Το νερό είναι εύκολο να περάσει μεταξύ επιφανειών επαφής των στρώσεων του λίθου και γι' αυτό το λόγο, όταν χρησιμοποιούνται πρέπει να τοποθετούνται με βάση τη φυσική τους θέση, δηλαδή με την ίδια κατεύθυνση, την οποία είχαν στο λατομείο. Έτσι το νερό δεν περνάει εύκολα και οι ψαμμίτες δεν αποσαθρώνονται.

18

19 Σχιστόλιθοι. Τους παίρνουμε από πετρώματα που σχηματίσθηκαν όπως τα προηγούμενα. Η διαφορά με τους ψαμμίτες βρίσκεται στο μέγεθος των συγκολλημένων θραυσμάτων. Στους σχιστόλιθους δηλαδή τα συγκολλημένα υλικά είναι λεπτότατη σκόνη ή άλευρο (παιπάλη). Παρουσιάζουν σαφή τη στρωσιγενή δομή και μπορούν εύκολα να σχιστούν σε πολύ λεπτές πλάκες μέχρι πάχους 0,5 cm. Το συνηθισμένο πάχος των πλακών είναι 4 έως 5 cm. Χρησιμοποιούνται σε πολλά μέρη της Ελλάδας για τη στέγαση των κατοικιών. Στην Αθήνα χρησιμοποιήθηκαν πολύ για την πλακόστρωση πεζοδρομίων και αυλών Το χρώμα τους είναι συνήθως σκοτεινό σταχτί (τεφρό) και προς το θαλασσί, αλλά εμφανίζονται και με άλλα χρώματα. Είναι αρκετά σκληροί λίθοι με μεγάλο ειδικό βάρος (s = 2,7-3,5) και με γυαλιστερή (στιλπνή) επιφάνεια. Ανάλογα με τη σύσταση των συγκολλημένων υλικών, οι λίθοι αυτοί διακρίνονται σε αργιλικούς, ασβεστομαργαϊκούς ή ασβεστολιθικούς σχιστόλιθους. Ασβεστόλιθοι Τα πιο διαδεδομένα υδατογενή πετρώματα στην Ελλάδα και στην Κύπρο είναι τα ασβεστολιθικά. Τα περισσότερα ελληνικά βουνά π.χ. Υμηττός, Πεντέλη κ.ά. και οροσειρές (Πίνδος κ.ά.), αποτελούνται κατά κανόνα από ασβεστολιθικά πετρώματα. Για να εξεταστούν από καθαρά δομική άποψη, είναι προτιμότερο να τους διακρίνομε σε δύο κατηγορίες: σε πορώδεις και σε συμπαγείς ασβεστόλιθους.

20 λατομείο σχιστόλιθου

21 α) Πορώδεις ασβεστόλιθοι. Στο εμπόριο καλούνται πουριά η πωρόλιθοι. Εμφανίζονται με πολλά κενά στη μάζα τους, έχουν δηλαδή μεγάλο πορώδες. Οι πόροι σχηματίσθηκαν από διάφορα μικροσκοπικά φυτά και βρύα, τα οποία βρέθηκαν μέσα στη μάζα του ανθρακικού ασβεστίου και μετά τη σήψη (σάπισμα) τους άφησαν τα κενά αυτά. Λόγω του πορώδους τους, είναι αεροπερατοί και υδροπερατοί. Γι' αυτό δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στην κατασκευή θεμελίων ή στοιχείων που βρίσκονται μέσα στο νερό. Το χρώμα τους είναι συνήθως υποκίτρινο ή λίγο σταχτί γκρι (τεφρό) και πολλοί γυαλίζονται και παρουσιάζουν καλή διακοσμητική επιφάνεια. Περισσότερο όμως χρησιμοποιούνται ή για την κατασκευή γωνιόλιθων (αγκωνάρια) ή σαν αργοί λίθοι. (βλ. παρακάτω). Μια ενδιαφέρουσα κατηγορία και χρήση των πωρόλιθων είναι οι τύπου Μάλτας ή μαλτεζόπλακες, που χρησιμοποιούνται πολύ για την επικάλυψη στεγών και κυρίως ταρατσών. Είναι ελαφροί και μαλακοί λίθοι και κόβονται εύκολα σε πλάκες πάχους από 2 έως 5 cm. Έχουν πολλούς πόρους και το νερό μπαίνει εύκολα μέσα στη μάζα τους. Όταν όμως εκτεθούν στην ατμόσφαιρα, οι πόροι της εκτεθειμένης επιφάνειας κλείνουν σε μικρό βάθος και η πλάκα γίνεται στεγανή, σκληρή και ανθεκτική στην επιφανειακή τριβή, ενώ συγχρόνως η μάζα της πλάκας παραμένει πορώδης. Έτσι έχουμε ένα υλικό ελαφρό, στεγανό, δυσθερμαγωγό και κατάλληλο για την κάλυψη των ταρατσών. Πλακόστρωση ταράτσας με πωρόλιθους τύπου Μάλτας.

22

23 Συμπαγείς ασβεστόλιθοι. Είναι συμπαγέστεροι και σκληρότεροι από τους πορώδεις ασβεστόλιθους και γι' αυτό κατεργάζονται δυσκολότερα. Έχουν ποικίλους χρωματισμούς λόγω της ύπαρξης διαφόρων προσμιγμάτων. Συνήθως είναι υπόλευκοι έως γκρι ανοικτό (υπότεφροι). Χρησιμοποιούνται κυρίως σαν αργοί λίθοι για τη δόμηση κτηρίων, τεχνικών έργων, λιμανιών κ.ά., και για την παρασκευή χαλικιών για την οδοστρωσία, σκύρων και άμμου για τα υδραυλικά και ασφαλτικά σκυροκονιάματα, και άμμου για τα ασβεστοκονιάματα και τσιμεντοκονιάματα. Επίσης χρησιμοποιούνται σαν πρώτη ύλη παρασκευής ασβέστη και τσιμέντου. Δολομίτης Ο δολομίτης, είναι πέτρωμα που αποτελείται κατά 50% από ανθρακικό ασβέστιο και 50% από ανθρακικό μαγνήσιο. Είναι συμπαγής, όπως ο συμπαγής ασβεστόλιθος, έχει υποστεί μερική ή ολική κρυστάλλωση και μοιάζει με το μάρμαρο. Το χρώμα του είναι συνήθως υπόλευκο έως υποκίτρινο. Έχει μεγαλύτερη σκληρότητα από τον ασβεστόλιθο και μεγαλύτερο ειδικό βάρος. Χρησιμοποιείται σε διάφορες κατασκευές, γιατί παρουσιάζει ικανοποιητική αντοχή. Στιλβώνεται (γυαλίζεται) εύκολα και χρησιμοποιείται πολλές φορές αντί για μάρμαρο. Σε ορισμένες ξένες χώρες ολόκληρες οροσειρές αποτελούνται από δολομιτικά πετρώματα, όπως οι Δολομιτικές Άλπεις της Ιταλίας-Ελβετίας.

24

25 Λίθοι από μεταμορφωσιγενή πετρώματα. Τα μεταμορφωσιγενή πετρώματα προήλθαν είτε από πυριγενή, είτα από στρωσιγενή πετρώματα, τα οποία υπέστησαν σε μεταγενέστερους χρόνους ισχυρές εξωτερικές πιέσεις και ψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να χάσουν ορισμένα από τα αρχικά χαρακτηριστικά τους και να αποκτήσουν νέα. Τα κυριότερα από τα νέα χαρακτηριστικά είναι: Η κατά στρώσεις διάταξή τους και η δημιουργία επιφανειών σχισίματος, που παρουσιάζονται πάντοτε κάθετα προς τη διεύθυνση των εξωτερικών πιέσεων, που ασκήθηκαν επάνω σ' αυτά τα πετρώματα. Οι επιφάνειες σχισίματος δεν υπήρχαν στα αρχικά πυριγενή πετρώματα. Η κρυσταλλική δομή των μορίων των πετρωμάτων, η οποία δεν υπήρχε στα αρχικά στρωσιγενή πετρώματα. Τα πετρώματα, τα οποία απέκτησαν τα δύο αυτά χαρακτηριστικά, ονομάστηκαν μεταμορφωσιγενή ή κρυσταλλοσχιστώδη. Γνεύσιος και μαρμαρυγιακός σχιστόλιθος. Ο γνεύσιος έχει την ίδια σύσταση με τους γρανίτες. Διαφέρει μόνο κατά την ιδιότητα, που έχει να σχίζεται εύκολα κατά πλάκες διαφορετικού πάχους. Βρίσκεται συνήθως κοντά σε γρανιτικά πετρώματα και χρησιμοποιείται σε περιορισμένη κλίμακα για, την κατασκευή πλακών, για κάλυψη στεγών και πιο πολύ για την παρασκευή χαλικιών οδοστρωσίας. Σχίζεται πολύ εύκολα, όπως είπαμε, σε λεπτές ομοιοπαχείς πλάκες μεγάλων διαστάσεων, έχει μεγάλη αντοχή σε πίεση κάθετη προς τις στρώσεις του (σθλ = 800 kp/cm2) και αντέχει σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες. Το χρώμα του είναι συνήθως αργυρόλευκο έως γκρι-μπλε. Χρησιμοποιείται σε πολλά μέρη της Ελλάδας για τη στέγαση των κατοικιών, την κατασκευή κλιμάκων (σκαλών)και την επίστρωση δαπέδων και κατασκευή πατωμάτων. Πριν από τον Β παγκόσμιο πόλεμο τα πεζοδρόμια της Αθήνας ήταν στρωμένα με πλάκες μαρμαρυγιακού σχιστόλιθου. Μετά τον πόλεμο όμως η χρήση του περιορίστηκε σημαντικά λόγω της επικράτησης του σκυροδέματος.

26 Στέγαση κατοικιών στο Πήλιο με πλάκες από μαρμαρυγιακό σχιστόλιθο.

27 Μάρμαρο Προήλθε από ασβεστόλιθους, οι οποίοι έπαθαν μερική ή ολική κρυστάλλωση λόγω της ενέργειας εξωτερικών παραγόντων. Επομένως χημικά και ορυκτολογικά μοιάζει με τα ασβεστολιθικά πετρώματα. Το κύριο δηλαδή συστατικό του είναι το ανθρακικό ασβέστιο (CaC03) με μικρή αναλογία άλλων οξειδίων. Δεν περιέχει όμως απολιθώματα. Τη μάζα του διασχίζουν συνήθως φλέβες κάθε είδους χρώματος και σχήματος. Το μάρμαρο, που πήρε το όνομα αυτό από τη λάμψη που παρουσιάζει, στιλβώνεται (γυαλίζεται) πολύ εύκολα, εμφανίζει επιφάνεια πολύ διακοσμητική και θεωρείται ένα από τα πιο πολύτιμα δομικά υλικά. Λαξεύεται εύκολα και επομένως αποτελεί άριστο υλικό για την κατασκευή έργων τέχνης. Όσο λεπτότεροι είναι οι κόκκοι του και καθαρότερα είναι τα βασικά συστατικά του, τόσο καταλληλότερο θεωρείται για τον σκοπό αυτό. Το χρώμα του περιλαμβάνει όλες τις αποχρώσεις και όλους τους τονους. Από το κατάλευκο (μάρμαρο Πάρου), έως το κατάμαυρο (μάρμαρο Μάνης) και από το κόκκινο έως το μενεξεδί. Αντέχει καλά στους εξωτερικούς παράγοντες (ψύχος, θερμότητα, υγρασία κλπ.) και η διάρκεια της ζωής του είναι μεγάλη. Αυτό διαπιστώνεται από την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται σήμερα τα μαρμάρινα έργα των αρχαίων. Καταστρέφεται όμως εύκολα από τη φωτιά, όπως οι κοινοί ασβεστόλιθοι. Τα μάρμαρα διακρίνονται ανάλογα με τον τόπο προέλευσής τους και όχι ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους (χρώμα, σύσταση, μέγεθος κόκκου). Τα σπουδαιότερα ελληνικά μάρμαρα ανάλογα με το τόπο προέλευσής τους είναι : Το μάρμαρο της Πάρου. Κατάλευκο μάρμαρο χωρίς στίγματα. Αποτελείται από χημικά καθαρό ανθρακικό ασβέστιο (CaC03). Έχει μεγάλη διαφάνεια. Πλάκες πάχους λίγων εκατοστών είναι ημιδιαφανείς. Θεωρείται το καλύτερο μάρμαρο του κόσμου και χρησιμοποιήθηκε πολύ κατά την αρχαιότητα (Ερμής του Πραξιτέλη). Σήμερα έχει διακοπεί η εξόρυξή του.

28 Το Πεντελικό μάρμαρο, περίφημο και αυτό μάρμαρο γνωστό από την αρχαιότητα. Είναι λευκό και πολλές φορές διασχίζεται από γκριζωπές ή από θαλασσιές γραμμές. Δεν αποτελείται, όπως το Παριανό μάρμαρο, από καθαρό ανθρακικό ασβέστιο, αλλά περιέχει και μικρή αναλογία διαφόρων οξειδίων, κυρίως του σιδήρου. Στα οξείδια αυτά οφείλεται και το χρώμα της σκουριάς, που αποκτά, όταν εκτεθεί στην ατμόσφαιρα για πολύ χρόνο. Αυτό παρατηρείται σε αρχαίους ναούς και αγάλματα, τα οποία είναι κατασκευασμένα από Πεντελικό μάρμαρο. Περιέχει επίσης, αλλά σπάνια, κρυστάλλους χαλαζία (γυαλί), οι οποίοι όμως δυσκολεύουν την επεξεργασία του. Λατομείο λευκού μαρμάρου κοντά στον Διόνυσο Πεντέλης. Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά είδη μαρμάρων, που Παίρνουν την ονομασία τους από τον τόπο εξόρυξής τους, με διάφορα χρώματα, υφές και σκληρότητα που χρησιμοποιούνται σε όλες τις εφαρμογές των έργων. (επενδύσεις, δάπεδα, κλπ.) Συγκέντρωση μεγάλων κομματιών (τάκοι) λευκού μαρμάρου σε εργοστάσιο όπου σχίζονται σε πλάκες.

29 Προστασία και συντήρηση της πέτρας Όπως είναι γνωστό, οι λίθοι, που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ενός έργου, υφίστανται την επιρροή των διαφόρων εξωτερικών παραγόντων, που προκαλούν την αποσύνθεση και το γρήγορο γέρασμά τους, και συνεπώς συντελούν στη φθορά και την καταστροφή του έργου. Γι' αυτό πρέπει, εκτός από προσεκτική επιλογή των καταλληλότερων λίθων, να παρθούν και διάφορα προστατευτικά μέτρα για τη διατήρησή τους σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση. Τα προστατευτικά αυτά μέτρα παίρνονται ή πριν να γίνει η δόμηση των λίθων ή μετά τη δόμησή τους (συντήρηση). Κατά τη διάρκεια της δόμησης μεγάλη σημασία έχει η σωστή τοποθέτηση των λίθων. Τα μέτρα, που πρέπει να παίρνουμε πριν και μετά τη δόμηση, είναι τα εξής: Περιορισμένη χρήση εκρηκτικών υλών κατά την εξόρυξη των λίθων. Η εκτεταμένη χρησιμοποίηση ισχυρών εκρηκτικών υλών στα λατομεία προκαλεί διαταραχή στον ιστό των λίθων. Δημιουργεί τρύπες και σχισμές και γενικά καταστρέφει τη συνοχή των κόκκων που αποτελούν το λίθο. Έτσι το νερό και η υγρασία μπαίνουν ευκολότερα μέσα στη μάζα και προκαλούν καταστρεπτικά αποτελέσματα. Κατάλληλη επιλογή της θέσης του πετρώματος, από την οποία θα εξαχθούν οι λίθοι Οι λίθοι, που προέρχονται από την εξωτερική επιφάνεια των πετρωμάτων, που βρίσκεται εκτεθειμένη στις καιρικές μεταβολές, είναι λιγότερο ανθεκτικοί στις διάφορες επιρροές, από τους λίθους των βαθύτερων στρωμάτων. Και αυτό γιατί λόγω της θέσης τους έχουν ήδη υποστεί σοβαρές φθορές από τον ήλιο, τη βροχή και τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Έχουν καεί, όπως λέγεται. Πρέπει λοιπόν να αποφεύγεται η χρήση λίθων, που έχουν βγει από θέσεις αυτού του είδους, και να χρησιμοποιηθούν όσοι βγήκαν από βαθύτερα στρώματα.

30

31 Η ξήρανση (στέγνωμα) των λίθων Πριν από τη χρησιμοποίηση του λίθου είναι απαραίτητο να απομακρυνθεί η υγρασία που υπάρχει μέσα σ' αυτόν. Η υγρασία αυτή οφείλεται στη μακροχρόνια παραμονή τους μέσα στο πέτρωμα και λέγεται εδαφική υγρασία. Η απομάκρυνσή της πρέπει να γίνει μόνο με φυσική εξάτμιση και όχι με άλλον τρόπο. Γι' αυτό αποθηκεύονται για πολύ χρόνο σε πρόχειρα στεγασμένους χώρους, για να προστατεύονται από τη βροχή και τον ήλιο. Η επεξεργασία της ορατής επιφάνειας του λίθου Η διάρκεια της ζωής των λίθων εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από τη διαμόρφωση της εξωτερικής επιφάνειάς τους, που είναι εκτεθειμένη στην ατμόσφαιρα. Οι λίθοι, που καλύπτονται από κονίαμα (σοβάς), όπως συμβαίνει στις κοινές τοιχοποιίες, δεν έχουν ανάγκη από άλλη προστασία, γιατί το κονίαμα αποτελεί ισχυρό προστατευτικό σώμα.. Οι άλλοι λίθοι όμως, όπως π.χ. τα μάρμαρα, που χρησιμοποιούνται ακάλυπτα, δέχονται όλες τις δυσμενείς εξωτερικές επιδράσεις. Όσο περισσότερο λεία και χωρίς ανωμαλίες είναι η επιφάνεια των λίθων αυτών, τόσο λιγότερες φθορές παθαίνει. Το νερό της βροχής γλυστράει εύκολα πάνω τους, η σκόνη της ατμόσφαιρας δεν προσκολλάται, οι πόροι είναι μικρότεροι και επομένως η είσοδος των οξέων της ατμόσφαιρας είναι δυσκολότερη κλπ. Η σωστή τοποθέτηση των λίθων κατά τη δόμηση. Μεγάλη σημασία έχει η σωστή τοποθέτηση των λίθων. Αυτοί που προέρχονται κυρίως από στρωσιγενή πετρώματα πρέπει να κτίζονται με τρόπο, ώστε τα στρώματά τους να βρίσκονται σε οριζόντια θέση και όχι σε κατακόρυφη. Και αυτό, γιατί, όταν βρίσκονται κατακόρυφα και οι αρμοί δεν έχουν γεμίσει καλά με κονίαμα, το νερό μπαίνει εύκολα μεταξύ των στρωμάτων και αρχίζουν να φθείρονται και να γερνούν.

32 Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι τα τμήματα εκείνα ενός έργου, που υφίστανται μεγαλύτερη φθορά κυρίως από τη βροχή, είναι αυτά που βρίσκονται κάτω από εξοχές, διαζώματα, κατώφλια, παράθυρα κλπ. Αυτό συμβαίνει γιατί το νερό κυλάει, πάνω στην κάτω επιφάνεια αυτών των στοιχείων που προεξέχουν, κοινώς "γλύφει την κορνίζα" και στη συνέχεια διαποτίζει τους λίθους που βρίσκονται στην κατακόρυφη όψη του έργου. Αποτελεσματικό μέτρο εναντίον αυτού του κινδύνου είναι η δημιουργία αυλακιού (κοινώς ποταμός) σε όλο το μήκος της εξωτερικής κάτω ακμής των εξοχών, διαζωμάτων κλπ. Το αυλάκι αυτό εμποδίζει τη ροή του νερού επάνω στην κάτω επιφάνεια και έτσι το αναγκάζει να πέσει στο έδαφος. Συντήρηση Η συντήρηση πραγματοποιείται μετά το κτίσιμο των λίθων και περιλαμβάνει κυρίως τον καθαρισμό τους κατά ορισμένα χρονικά διαστήματα από τις σκόνες και τους καπνούς, που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα θεμέλια, και τη λείανση και στίλβωση των επιφανειών τους ξανά. Σε χώρες, όπου το κλίμα είναι πολύ ψυχρό και υγρό, οι λίθοι γερνάνε πολύ γρήγορα και για τη συντήρησή τους χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι. Με αυτές τις μεθόδους δημιουργείται με χημικά μέσα ένα ισχυρό δέρμα επάνω στην εκτεθειμένη επιφάνεια, χωρίς όμως να αλλοιώνεται η σύσταση και το χρώμα των λίθων. Η πιο απλή από αυτές τις μεθόδους είναι η επάλειψη της επιφάνειας με "βρασμένο λινέλαιο", που κλείνει σε ικανοποιητικό βαθμό τους πόρους.

33 Τι άλλο βγάζουμε από τους λίθους (Λίθινα προϊόντα) Ανάλογα με το μέγεθος των κόκκων τους διακρίνουμε τα λίθινα προϊόντα, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους, στις εξής βασικές κατηγορίες: Άμμος. Για να χαρακτηριστεί ένα υλικό σαν άμμος, πρέπει οι κόκκοι του να είναι μεγαλύτεροι από 0,25 mm και μικρότεροι από 7 mm. Η άμμος με μέγεθος κόκκων μικρότερο από 0,25 mm ονομάζεται ειδικά παιπάλη ή άλευρο. Σκύρα ή χαλίκια. Το μέγεθος των κόκκων τους κυμαίνεται μεταξύ 7 mm και 70 mm. Χαλίκια συνήθως ονομάζονται όσα προέρχονται από φυσικό τεμαχισμό, ενώ σκύρα όσα προέρχονται από τεχνητό τεμαχισμό. Τα υλικά, που ανήκουν σ' αυτές τις κατηγορίες, διακρίνονται στη συνέχεια σε μικρότερες υποδιαιρέσεις ανάλογα με το μέγεθος των κόκκων τους. Έτσι άμμος ψιλή, άμμος χοντρή, ρύζι (με κόκκους μεγέθους ρυζιού) σύντριμμα ή γαρμπίλι, σκύρα σκυροδέματος, σκύρα οδοστρωσίας είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες ονομασίες. Χαλίκια διαφόρων μεγεθών συγκεντρωμένα μέσα σε κοίτη χειμάρρου. Δείγμα άμμου με καλή κοκκομετρική σύνθεση. Εάν διαχωριστούν οι κόκκοι κατά κατηγορίες μεγέθους, παρατηρούμε ότι αυτοί έχουν όλες τις διαβαθμίσεις μεγέθους, από τις πολύ μικρές (παιπάλη) μέχρι τις πολύ μεγάλες (διάμετρος κόκκου περίπου 7 mm)

34 Σκύρα, ψηφίδες, τεχνητή άμμος. Τα σκύρα, οι ψηφίδες και η τεχνητή άμμος προκύπτουν και αυτά με θραύση (σπάσιμο) και κοσκίνισμα ασβεστολιθικών συνήθως πετρωμάτων. Μπορεί όμως και να είναι στρογγυλεμένα προϊόντα φυσικού τεμαχισμού. Τα χαλίκια (σκύρα) έχουν διάμετρο 1 έως 7 cm. Οι ψηφίδες (γαρμπίλι) χρησιμοποιούνται σε επιστρώσεις, επιχρίσματα, μωσαϊκά δάπεδα και έχουν διάμετρο από 5 έως 10 mm. Ανάλογα με το μέγεθός τους χαρακτηρίζονται στη λαϊκή γλώσσα ως ρύζι, σιμιγδάλι, ψιλό. Η τεχνητή άμμος έχει διάμετρο κόκκων μέχρι 5 mm. Στην αγορά έρχεται σε τρία είδη: Ως άμμος για κτίσιμο, άμμος για επιχρίσματα και ως άμμος (κοκκομετρική) για σκυροκονιάματα. Η φυσική άμμος διακρίνεται σε θαλάσσια, ποταμίσια και ορυκτή, δηλαδή άμμο που παίρνεται με εκσκαφή από στρώματα κάτω από το έδαφος. Η ποταμίσια και η ορυκτή περιέχουν συνήθως μεγάλη ποσότητα αργίλου.

35 Τα προϊόντα που προέρχονται από φυσικό τεμαχισμό λέγονται φυσικά αδρανή και είναι η άμμος (θαλάσσια, ποταμίσια, ορυκτή, ερήμου), τα χαλίκια, το αμμοχάλικο, το χώμα. Τα προϊόντα που προέρχονται από σπάσιμο με μηχανές ή με τα χέρια, λέγονται τεχνητά αδρανή και μπορούν να έχουν μεγαλύτερη ποικιλία μεγεθών, επειδή μπορούμε να ελέγξουμε τον τρόπο που τα παράγουμε. Αυτά είναι τα σκύρα (σκυροδέματος ή λατομείου, οδοστρωσίας, σιδηροδρομικών γραμμών.), οι ψηφίδες (5-12 mm), άμμος (από θραυστήρα ή τριβείο, χοντρή ή λεπτή), και μαρμαρόσκονη. Υπάρχουν και άλλα ειδικά αδρανή που χρησιμοποιούνται σαν δομικά υλικά σε επιχρίσματα, και άλλες χρήσεις, όπως είναι τα σκύρα ελαφρόπετρας (10-25 mm), ο μπετονίτης (στεγανωτικό υλικό), ο περλίτης, (0,1-5 mm) το κουρασάνι, οι σκουριές της υψικάμινου (slug). Χρησιμοποιούνται σε ειδικές περιπτώσεις, όπου χρειαζόμαστε συγκεκριμένες ιδιότητες σε κάποιο σκυρόδεμα ή επίχρισμα (σοβάς) ή στεγάνωση, υφή, χρώμα, κλπ. Κόκκοι διογκωμένου περλίτη.

36

37

7 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΥΣΙΚΟΙ ΛΙΘΟΙ

7 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΥΣΙΚΟΙ ΛΙΘΟΙ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ ΤΕΧΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ 7 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΥΣΙΚΟΙ ΛΙΘΟΙ Ε. Βιντζηλαίου (Συντονιστής), Ε. Βουγιούκας, Ε. Μπαδογιάννης Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες Χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Δασική Εδαφολογία. Ορυκτά και Πετρώματα

Δασική Εδαφολογία. Ορυκτά και Πετρώματα Δασική Εδαφολογία Ορυκτά και Πετρώματα Ορισμοί Πετρώματα: Στερεά σώματα που αποτελούνται από συσσωματώσεις ενός ή περισσοτέρων ορυκτών και σχηματίζουν το στερεό φλοιό της γης Ορυκτά Τα ομογενή φυσικά συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

Καταστροφή προϋπαρχόντων πετρωμάτων (αποσάθρωση και διάβρωση) Πυριγενών Μεταμορφωμένων Ιζηματογενών. Μεταφορά Απόθεση Συγκόλληση, Διαγένεση

Καταστροφή προϋπαρχόντων πετρωμάτων (αποσάθρωση και διάβρωση) Πυριγενών Μεταμορφωμένων Ιζηματογενών. Μεταφορά Απόθεση Συγκόλληση, Διαγένεση Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης, 2011 Καταστροφή προϋπαρχόντων πετρωμάτων (αποσάθρωση και διάβρωση) Πυριγενών Μεταμορφωμένων Ιζηματογενών Μεταφορά Απόθεση Συγκόλληση, Διαγένεση Αποσάθρωση (weathering) προϋπαρχόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ

ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ MΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝ. ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ & Υ ΡΟΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 9, 157 80 ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΑΘΗΝΑ NATIONAL TECHNICAL

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΔΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ. Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΔΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ. Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΔΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ Αδρανή υλικά είναι τα διαβαθμισμένα, ορυκτής ή βιομηχανικής προέλευσης υλικά, που χρησιμοποιούνται είτε με κάποιο συγκολλητικό μέσο (για παρασκευή κονιαμάτων, σκυροδεμάτων κλπ.)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΛΊΘΟΙ- ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ μέρος Α

ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΛΊΘΟΙ- ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ μέρος Α ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΛΊΘΟΙ- ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ μέρος Α Πρώτες ύλες Οι πρώτες ύλες για την παρασκευή των τεχνητών δοµικών λίθων είναι : άργιλοι για αργιλικά ή κεραµικά δοµικά στοιχεία, καολίνης για προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ Γ ΕΠΑΛ. Νικόλαος Καραγκιαούρης

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ Γ ΕΠΑΛ. Νικόλαος Καραγκιαούρης ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ Γ ΕΠΑΛ 18-03 - 2018 Νικόλαος Καραγκιαούρης ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 ο 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα τη λέξη ΣΩΣΤΟ, αν είναι σωστή ή τη λέξη

Διαβάστε περισσότερα

Ν. Σαμπατακάκης Αν. Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών

Ν. Σαμπατακάκης Αν. Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Α ΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ Αδρανή υλικά είναι τα διαβαθμισμένα, ορυκτής ή βιομηχανικής προέλευσης υλικά,, που χρησιμοποιούνται είτε με κάποιο συγκολλητικό μέσο (για παρασκευή κονιαμάτων, σκυροδεμάτων κλπ.)

Διαβάστε περισσότερα

«γεωλογικοί σχηματισμοί» όρια εδάφους και βράχου

«γεωλογικοί σχηματισμοί» όρια εδάφους και βράχου «γεωλογικοί σχηματισμοί» έδαφος (soil) είναι ένα φυσικό σύνολο ορυκτών κόκκων που μπορούν να διαχωριστούν με απλές μηχανικές μεθόδους (π.χ. ανακίνηση μέσα στο νερό) όρια εδάφους και βράχου όλα τα υπόλοιπα

Διαβάστε περισσότερα

Έδαφος Αποσάθρωση - τρεις φάσεις

Έδαφος Αποσάθρωση - τρεις φάσεις Δρ. Γεώργιος Ζαΐμης Έδαφος Αποσάθρωση - τρεις φάσεις Στερεά (ανόργανα συστατικά οργανική ουσία) Υγρή (εδαφικό διάλυμα) Αέρια ( εδαφικός αέρας) Στερεά αποσάθρωση πετρωμάτων αποσύνθεση φυτικών και ζωικών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΥΚΤΑ. Ο όρος ορυκτό προέρχεται από το ρήμα «ορύσσω» ή «ορύττω» που σημαίνει «σκάβω». Χαλαζίας. Ορυκτό αλάτι (αλίτης)

ΟΡΥΚΤΑ. Ο όρος ορυκτό προέρχεται από το ρήμα «ορύσσω» ή «ορύττω» που σημαίνει «σκάβω». Χαλαζίας. Ορυκτό αλάτι (αλίτης) ΟΡΥΚΤΑ & ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ ΟΡΥΚΤΑ Ο όρος ορυκτό προέρχεται από το ρήμα «ορύσσω» ή «ορύττω» που σημαίνει «σκάβω». Χαλαζίας Ορυκτό αλάτι (αλίτης) Τα ορυκτά είναι φυσικά, στερεά και ομογενή σώματα της λιθόσφαιρας

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά και τρόπος κατασκευής χωμάτινων φραγμάτων

Υλικά και τρόπος κατασκευής χωμάτινων φραγμάτων Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Υλικά και τρόπος κατασκευής χωμάτινων φραγμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΖΗΜΑΤΟΓΕΝΕΣΗ ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005

ΙΖΗΜΑΤΟΓΕΝΕΣΗ ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 ΙΖΗΜΑΤΟΓΕΝΕΣΗ ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Κύρια είδη ιζηµατογενών πετρωµάτων Tα ιζηµατογενή πετρώµατα σχηµατίζονται από τα υλικά αποσάθρωσης όλων των πετρωµάτων, που βρίσκονται στην επιφάνεια της γης κάτω

Διαβάστε περισσότερα

4. γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο

4. γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο /Ελληνικός χώρος Τα ελληνικά βουνά (και γενικότερα οι ορεινοί όγκοι της

Διαβάστε περισσότερα

Εικ.IV.7: Μορφές Κυψελοειδούς αποσάθρωσης στη Νάξο, στην περιοχή της Στελίδας.

Εικ.IV.7: Μορφές Κυψελοειδούς αποσάθρωσης στη Νάξο, στην περιοχή της Στελίδας. ii. Μορφές Διάβρωσης 1. Μορφές Κυψελοειδούς Αποσάθρωσης-Tafoni Ο όρος Tafoni θεσπίστηκε ως γεωμορφολογικός από τον A. Penck (1894), εξαιτίας των γεωμορφών σε περιοχή της Κορσικής, που φέρει το όνομα αυτό.

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση λατομείων μαρμάρου και αδρανών υλικών Υπολείμματα Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Διαχείριση λατομείων μαρμάρου και αδρανών υλικών Υπολείμματα Περιβαλλοντικές επιπτώσεις Διαχείριση λατομείων μαρμάρου και αδρανών υλικών Υπολείμματα Περιβαλλοντικές επιπτώσεις ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Κ. ΚΑΡΓΙΩΤΗΣ Dr. Γεωλόγος - Ορυκτολόγος Καθηγητής ΤΕΙ ΑΜΘ Τμήμα Μηχανικων Τεχνολογίας Πετρελαίου & Φυσικού

Διαβάστε περισσότερα

Ε ΑΦΟΣ. Έδαφος: ανόργανα οργανικά συστατικά

Ε ΑΦΟΣ. Έδαφος: ανόργανα οργανικά συστατικά Ε ΑΦΟΣ Έδαφος: ανόργανα οργανικά συστατικά ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Έδαφος Το έδαφος σχηµατίζεται από τα προϊόντα της αποσάθρωσης των πετρωµάτων του υποβάθρου (µητρικό πέτρωµα) ή των πετρωµάτων τω γειτονικών

Διαβάστε περισσότερα

EXPANDEX ΑΘΟΡΥΒΟ ΙΟΓΚΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

EXPANDEX ΑΘΟΡΥΒΟ ΙΟΓΚΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ EXPANDEX ΑΘΟΡΥΒΟ ΙΟΓΚΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Το υλικό µε την εµπορική ονοµασία EXPANDEX είναι ένα µη εκρηκτικό χηµικό µέσο εξόρυξης σκληρών και συµπαγών υλικών, όπως τα διάφορα πετρώµατα, το σκυρόδεµα κλπ. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Προμήθεια έργων αυτεπιστασίας με τίτλο ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ. Τεχνική Έκθεση

Προμήθεια έργων αυτεπιστασίας με τίτλο ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ. Τεχνική Έκθεση Ελληνική Δημοκρατία Δήμος Χίου Δ/νση Τεχνικής Υπηρεσίας Αριθμός μελέτης: 68 Έτος:205 Χρήση ετών:205 Προμήθεια έργων αυτεπιστασίας με τίτλο ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Τεχνική Έκθεση Με την μελέτη αυτή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΒΑΛΑΣ. Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει Γιάννης Ρίτσος

ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΒΑΛΑΣ. Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει Γιάννης Ρίτσος ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΒΑΛΑΣ Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει Γιάννης Ρίτσος Η λέξη ετυμολογείται από την αρχαιοελληνική μάρμαρος δηλαδή λαμπερός λίθος. Το μάρμαρο είναι πέτρωμα αποτελούμενο

Διαβάστε περισσότερα

Αποσάθρωση. Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ

Αποσάθρωση. Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ Αποσάθρωση Ονομάζουμε τις μεταβολές στο μέγεθος, σχήμα και την εσωτερική δομή και χημική σύσταση τις οποίες δέχεται η στερεά φάση του εδάφους με την επίδραση των παραγόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ Γ ΕΠΑΛ 29 / 04 / 2018

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ Γ ΕΠΑΛ 29 / 04 / 2018 Γ ΕΠΑΛ 29 / 04 / 2018 ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΘΕΜΑ 1 ο 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα τη λέξη ΣΩΣΤΟ, αν είναι σωστή ή τη λέξη ΛΑΘΟΣ, αν είναι λανθασμένη. α. Τοιχοποιίες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΝΙΕΣ. Υλικά που όταν αναμιχθούν και. (συνήθως νερό) γίνονται εύπλαστος πολτός με συγκολητικές ιδιότητες.

ΚΟΝΙΕΣ. Υλικά που όταν αναμιχθούν και. (συνήθως νερό) γίνονται εύπλαστος πολτός με συγκολητικές ιδιότητες. ΚΟΝΙΕΣ Υλικά που όταν αναμιχθούν και υποστούν κατεργασία με ρευστό (συνήθως νερό) γίνονται εύπλαστος πολτός με συγκολητικές ιδιότητες. ΔΙΑΚΡΙΣΗ (α) Αερικές -Πήξη και σκλήρυνση σε ατμοσφαιρικό αέρα - Συντήρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΣΚΟΙ ΚΟΠΗΣ MADE IN GERMANY

ΔΙΣΚΟΙ ΚΟΠΗΣ MADE IN GERMANY MADE IN GERMANY ΔΙΣΚΟΙ ΚΟΠΗΣ H πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία σε συνδυασμό με το πάθος για καινοτομία έχουν καταστήσει την εταιρία Sonneflex ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα σε παγκόσμιο επίπεδο στον

Διαβάστε περισσότερα

Τ Α Η Φ Α Ι Σ Τ Ε Ι Α

Τ Α Η Φ Α Ι Σ Τ Ε Ι Α ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΔΥΟ Η ΤΡΕΙΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ: ΜΙΑ ΜΕΣΟΩΚΕΑΝΕΙΑ ΡΑΧΗ Η ΟΡΟΣΕΙΡΑ, ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ, ΔΙΝΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

6.2 Υπόστρωμα Συνεκτικότητα και πρόσφυση, αποσπάσεις Εικ.41, 42

6.2 Υπόστρωμα Συνεκτικότητα και πρόσφυση, αποσπάσεις Εικ.41, 42 διαφόρων κατευθύνσεων και ανοιγμάτων στις ενώσεις των τοίχων αλλά και περιμετρικά στην τοιχοποιία. Μία άλλη αιτία της αποδιοργάνωσης της τοιχοποιίας, είναι η εξασθένιση του υλικού της ξυλοδεσιάς που είχε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΙΚΟΙ ΛΙΘΟΙ. Στερεά σώματα, ποικίλων σχημάτων και

ΔΟΜΙΚΟΙ ΛΙΘΟΙ. Στερεά σώματα, ποικίλων σχημάτων και ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Α. Δομικοί λίθοι Β. Αδρανή υλικά Γ. Συνδετικά υλικά - Κονιάματα ΔΟΜΙΚΟΙ ΛΙΘΟΙ Στερεά σώματα, ποικίλων σχημάτων και διαστάσεων. Κανονικού ή ακανόνιστου σχήματος, αλλά γενικά επιδιώκεται μια

Διαβάστε περισσότερα

σημείο ζέσεως, σημείο τήξεως, σημείο πήξεως, εξάτμιση, εξάχνωση, συμπύκνωση, απόθεση

σημείο ζέσεως, σημείο τήξεως, σημείο πήξεως, εξάτμιση, εξάχνωση, συμπύκνωση, απόθεση 1.2 Καταστάσεις των υλικών Πρώτες σκέψεις: Η διπλανή φωτογραφία δείχνει ένα υδάτινο τοπίο. Το νερό βρίσκεται σε τρεις διαφορετικές καταστάσεις: ως αέριο, ως υγρό και ως στερεό. Τα διάφορα υλικά μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

8 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ

8 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ ΤΕΧΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ 8 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ Ε. Βιντζηλαίου (Συντονιστής), Ε. Βουγιούκας, Ε. Μπαδογιάννης Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΡΑΝΗ. Σημαντικός ο ρόλος τους για τα χαρακτηριστικά του σκυροδέματος με δεδομένο ότι καταλαμβάνουν το 60-80% του όγκου του.

ΑΔΡΑΝΗ. Σημαντικός ο ρόλος τους για τα χαρακτηριστικά του σκυροδέματος με δεδομένο ότι καταλαμβάνουν το 60-80% του όγκου του. ΑΔΡΑΝΗ Κοκκώδη Υλικά που προέρχονται από φυσική κατάτμηση ή τεχνητή θραύση φυσικών πετρωμάτων. Είναι ανόργανα υλικά και δεν αντιδρούν χημικά (πρακτικά στο σκυρόδεμα η επιφάνειά τους αντιδρά με το σκυρόδεμα.

Διαβάστε περισσότερα

Τοιχοποιία Ι Επισκευές

Τοιχοποιία Ι Επισκευές Τοιχοποιία Ι Επισκευές Τα κατεστραμμένα ή φθαρμένα μέρη της τοιχοποιίας επισκευάζονται ακολουθώντας τις παραδοσιακές τεχνικές. Ο τεχνίτης πριν ξεκινήσει πρέπει να έχει έτοιμα τα απαιτούμενα υλικά: πέτρες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ Υποστρώματα Πορώδη υλικά που δεν προκαλούν φυτοτοξικότητα και χρησιμοποιούνται για να υποκαταστήσουν το έδαφος ως μέσου ανάπτυξης του ριζικού συστήματος των φυτών. Χημικά αδρανή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΦΕΡΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΩΔΩΝ ΡΕΜΜΑΤΩΝ ΜΕΡΟΣ Α. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Δρ. Γ. ΖΑΙΜΗΣ

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΦΕΡΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΩΔΩΝ ΡΕΜΜΑΤΩΝ ΜΕΡΟΣ Α. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Δρ. Γ. ΖΑΙΜΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΦΕΡΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΩΔΩΝ ΡΕΜΜΑΤΩΝ ΜΕΡΟΣ Α ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Δρ. Γ. ΖΑΙΜΗΣ Παραγωγή Διάφορα χειμαρρικά φαινόμενα Κυρίως χώρο λεκάνης απορροής Κλίμα επιδρά στο γεωλογικό, συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΝΑΓΛΥΦΟΥ

ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΝΑΓΛΥΦΟΥ ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΝΑΓΛΥΦΟΥ ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗΟ Θ Ω ΔΙΑΒΡΩΣΗ Έφη Λαμπροπούλου, Γεωλόγος 7 ου Γυμνασίου Περιστερίου ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗ Αποσάθρωση καλείται το φαινόµενο κατά το οποίο τα προϊόντα της φθοράς

Διαβάστε περισσότερα

Πάνω από 50 χρόνια εμπειρίας. AΝΩΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΤΙΜΗΣ & ΑΠΟΔΟΣΗΣ MADE IN GERMANY

Πάνω από 50 χρόνια εμπειρίας. AΝΩΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΤΙΜΗΣ & ΑΠΟΔΟΣΗΣ MADE IN GERMANY Πάνω από 50 χρόνια εμπειρίας. AΝΩΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΤΙΜΗΣ & ΑΠΟΔΟΣΗΣ MADE IN GERMANY 138 ΔΙΣΚΟΙ ΚΟΠΗΣ MADE IN GERMANY Χρησιμοποιείτε γυαλιά προστασίας. Χρησιμοποιείτε μάσκα σκόνης. Χρησιμοποιείτε

Διαβάστε περισσότερα

Κοκκομετρική Διαβάθμιση Αδρανών

Κοκκομετρική Διαβάθμιση Αδρανών Κοκκομετρική Διαβάθμιση Αδρανών Δρ. Σωτήρης Δέμης Πολιτικός Μηχανικός (Πανεπιστημιακός Υπότροφος) 1 Βασικά Συστατικά Σκυροδέματος + +??? Χημικώς Αδρανή Πρόσθετα Πρόσμικτα Εισαγωγή Ιδιαίτερα σημαντικός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΑΝΑΓΛΥΦΟΥ. Δρ Γεώργιος Μιγκίρος

ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΑΝΑΓΛΥΦΟΥ. Δρ Γεώργιος Μιγκίρος ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΕΞΩΜΑΛΥΝΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΑΝΑΓΛΥΦΟΥ Δρ Γεώργιος Μιγκίρος Καθηγητής Γεωλογίας ΓΠΑ Ο πλανήτης Γη έτσι όπως φωτογραφήθηκε το 1972 από τους αστροναύτες του Απόλλωνα 17 στην πορεία τους για τη σελήνη. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ Τα μνημεία που συναντάμε στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, είναι φτιαγμένα με δομικούς λίθους διαφόρων πετρωμάτων, συνήθως ασβεστολίθων και μαρμάρων,

Διαβάστε περισσότερα

Δασική Εδαφολογία. Εδαφογένεση

Δασική Εδαφολογία. Εδαφογένεση Δασική Εδαφολογία Εδαφογένεση Σχηματισμός της στερεάς φάσης του εδάφους Η στερεά φάση του εδάφους σχηματίζεται από τα προϊόντα της αποσύνθεσης των φυτικών και ζωικών υπολειμμάτων μαζί με τα προϊόντα της

Διαβάστε περισσότερα

Το νερό στο φυσικό περιβάλλον συνθέτει την υδρόσφαιρα. Αυτή θα μελετήσουμε στα επόμενα μαθήματα.

Το νερό στο φυσικό περιβάλλον συνθέτει την υδρόσφαιρα. Αυτή θα μελετήσουμε στα επόμενα μαθήματα. Το νερό στο φυσικό περιβάλλον συνθέτει την υδρόσφαιρα. Αυτή θα μελετήσουμε στα επόμενα μαθήματα. 1 Είναι η σταθερή και αδιάκοπη κίνηση του νερού από την ατμόσφαιρα στην επιφάνεια της Γης, στο υπέδαφος

Διαβάστε περισσότερα

Ακρόπολη 447 π.χ. Παλάτι του Μίνωα (Κνωσός) Πύλη των λεόντων (Μυκήνες) Κατασκευασμένη από πεντελικό μάρμαρο και ασβεστόλιθο.

Ακρόπολη 447 π.χ. Παλάτι του Μίνωα (Κνωσός) Πύλη των λεόντων (Μυκήνες) Κατασκευασμένη από πεντελικό μάρμαρο και ασβεστόλιθο. ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ το αρχαιότερο δομικό υλικό 1) Σύγχρονα υλικά (σκυρόδεμα και χάλυβας) περιόρισαν τη χρήση της. 2) Η τρωτότητα της υπό σεισμικές δυνάμεις κατέστησαν ακατάλληλη ως δομικό σύστημα. την Σήμερα η

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ελληνικός ορυκτός πλούτος

Ο Ελληνικός ορυκτός πλούτος Ο Ελληνικός ορυκτός πλούτος Οι πρώτες ύλες που υπάρχουν στο υπέδαφος μιας χώρας αποτελούν τον ορυκτό της πλούτο. Ο ορυκτός πλούτος περιλαμβάνει τα μεταλλεύματα, ορυκτά καύσιμα και τα προϊόντα λατομείου.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Για τη διευκόλυνση των σπουδαστών στη μελέτη τους και την καλύτερη κατανόηση των κεφαλαίων που περιλαμβάνονται στο βιβλίο ΓΕΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ Σημείωση: Το βιβλίο καλύπτει την ύλη

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις πανελληνίων θεμάτων στην. Οικοδομική 21/06/2018

Απαντήσεις πανελληνίων θεμάτων στην. Οικοδομική 21/06/2018 Απαντήσεις πανελληνίων θεμάτων στην Οικοδομική 21/06/2018 ΘΕΜΑ Α Α1. α. ΣΩΣΤΟ (σχολικό βιβλίο σελ. 274) β. ΛΑΘΟΣ (Τα φορτία που δέχεται ένας τοίχος μπορεί να είναι κατακόρυφα ή οριζόντια. σχολικό βιβλίο

Διαβάστε περισσότερα

(aggregates) ΑΔΡΑΝΗ (ή βοηθητικά) ΥΛΙΚΑ. (aggregates) Όλα τα υλικά που προέρχονται από τη φυσική κατάτμηση ή την τεχνητή θραύση πετρωμάτων:

(aggregates) ΑΔΡΑΝΗ (ή βοηθητικά) ΥΛΙΚΑ. (aggregates) Όλα τα υλικά που προέρχονται από τη φυσική κατάτμηση ή την τεχνητή θραύση πετρωμάτων: ΑΔΡΑΝΗ (ή βοηθητικά) ΥΛΙΚΑ (aggregates) ΑΔΡΑΝΗ (ή βοηθητικά) ΥΛΙΚΑ (aggregates) Όλα τα υλικά που προέρχονται από τη φυσική κατάτμηση ή την τεχνητή θραύση πετρωμάτων: Tα φυσικά υλικά (π.χ. χ σκύρα, άμμοι,

Διαβάστε περισσότερα

Ακουστική Χώρων & Δομικά Υλικά. Μάθημα Νο 1

Ακουστική Χώρων & Δομικά Υλικά. Μάθημα Νο 1 Ακουστική Χώρων & Δομικά Υλικά Μάθημα Νο 1 Καταστάσεις της ΎΎλης (Φυσικές Ιδιότητες) Στερεά Υγρή Αέρια Στερεά Συγκεκριμένο Σχήμα Συγκεκριμένο ΌΌγκο Μεγάλη πυκνότητα Δεν συμπιέζονται εύκολα Σωματίδια με

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΗ ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗ Σ' όλα τα επίπεδα και σ' όλα τα περιβάλλοντα, η χηµική αποσάθρωση εξαρτάται οπό την παρουσία νερού καθώς και των στερεών και αερίων

ΧΗΜΙΚΗ ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗ Σ' όλα τα επίπεδα και σ' όλα τα περιβάλλοντα, η χηµική αποσάθρωση εξαρτάται οπό την παρουσία νερού καθώς και των στερεών και αερίων ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗ Η αποσάθρωση ορίζεται σαν η διάσπαση και η εξαλλοίωση των υλικών κοντά στην επιφάνεια της Γης, µε τοσχηµατισµό προιόντων που είναι σχεδόν σε ισορροπία µε τηνατµόσφαιρα, την υδρόσφαιρα και τη

Διαβάστε περισσότερα

KEΦAΛAIO 4 ΦYΣIKOI ΛIΘOI

KEΦAΛAIO 4 ΦYΣIKOI ΛIΘOI ΦΥΣΙΚΟΙ ΛΙΘΟΙ 41 KEΦAΛAIO 4 ΦYΣIKOI ΛIΘOI 4.1 Προέλευση Φυσικών Λίθων, Πετρώματα Οι φυσικοί λίθοι είναι δομικά στοιχεία που αποτελούνται από κόκκους ύλης, συνδεδεμένους μεταξύ τους με ορυκτό συγκολλητικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ 4. Πετρολογία Διδάσκων: Μπελόκας Γεώργιος Επίκουρος

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΥΓΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΥΓΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ? ΤΡΙΧΟΕΙΔΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Υδροαπορρόφηση ονομάζουμε την αποθήκευση μορίων νερού μέσα σε ένα υλικό. Η ικανότητα ενός υλικού να αποθηκεύει νερό καθορίζεται κύρια από τη γεωμετρία των πόρων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ Α.Μ. 27975 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ : ΝΙΚΟΛΑΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Α.Μ. 27973 ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΒΑΡΕΛΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ 32ης MARMINSTONE Θεσσαλονίκη 24 Φεβρουαρίου 2008

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ 32ης MARMINSTONE Θεσσαλονίκη 24 Φεβρουαρίου 2008 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ 32ης MARMINSTONE Θεσσαλονίκη 24 Φεβρουαρίου 2008 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΓΟΥ Γ ΚΠΣ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΙΓΜΕ 2003 2008: «Ολοκληρωμένη διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

2. ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΝΕΟΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

2. ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΝΕΟΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 2. 2.1 ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζεται συνοπτικά το Γεωλογικό-Σεισμοτεκτονικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής του Π.Σ. Βόλου - Ν.Ιωνίας. Η ευρύτερη περιοχή της πόλης του

Διαβάστε περισσότερα

9/10/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτής ΚΕ.ΠΑ

9/10/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτής ΚΕ.ΠΑ Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτής ΚΕ.ΠΑ Τα θερμομονωτικά τούβλα είναι τούβλα που διαθέτουν πορώδη μάζα με αποτέλεσμα να έχουν αυξημένα θερμομονωτικά χαρακτηριστικά. Αυτό επιτυγχάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Για να σχηματιστεί το έδαφος Επιδρούν μακροχρόνιες διεργασίες εδαφογένεσης Διαδικασία μετατροπής μητρικού πετρώματος σε έδαφος

Για να σχηματιστεί το έδαφος Επιδρούν μακροχρόνιες διεργασίες εδαφογένεσης Διαδικασία μετατροπής μητρικού πετρώματος σε έδαφος Δρ. Γεώργιος Ζαΐμης Για να σχηματιστεί το έδαφος Επιδρούν μακροχρόνιες διεργασίες εδαφογένεσης Διαδικασία μετατροπής μητρικού πετρώματος σε έδαφος Κύριες διαδικασίες: 1) Αποσάθρωση 1) Μετακίνηση Έκπλυση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ III. Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών

ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ III. Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ III Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών (4) Αλλαγές μεταβολές του γεωϋλικού με το χρόνο Αποσάθρωση: αλλοίωση (συνήθως χημική) ορυκτών

Διαβάστε περισσότερα

5. ΤΟ ΠΥΡΙΤΙΟ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός

5. ΤΟ ΠΥΡΙΤΙΟ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός 5. ΤΟ ΠΥΡΙΤΙΟ Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός Σκοπός του μαθήματος: Να εντοπίζουμε τη θέση του πυριτίου στον περιοδικό πίνακα Να αναφέρουμε τη χρήση του πυριτίου σε υλικά όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ. «Προμήθεια οικοδομικών υλικών» ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: ,68

ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ. «Προμήθεια οικοδομικών υλικών» ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: ,68 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ «Προμήθεια οικοδομικών υλικών για την υλοποίηση έργων και εργασιών μικρής εμβέλειας στα οποία απασχολούνται ωφελούμενοι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Προστασίας & Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑΣ. ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ ΗΡΑ Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Προστασίας & Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑΣ. ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ ΗΡΑ Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Προστασίας & Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑΣ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ ΗΡΑ Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης Υγρασία Όλα σχεδόν τα υλικά που χρησιμοποιούνται για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΡΩΣΕΙΣ ΔΑΠΕΔΩΝ. δάπεδα εσωτερικού χώρου. δάπεδα εξωτερικού χώρου

ΕΠΙΣΤΡΩΣΕΙΣ ΔΑΠΕΔΩΝ. δάπεδα εσωτερικού χώρου. δάπεδα εξωτερικού χώρου ΕΠΙΣΤΡΩΣΕΙΣ ΔΑΠΕΔΩΝ δάπεδα εσωτερικού χώρου δάπεδα εξωτερικού χώρου κριτήρια επιλογής επίστρωσης δαπέδου σε σχέση και με τη θέση του στην οικοδομή συμπεριφορά σε σχέση με τον ήχο, το νερό και την υγρασία,

Διαβάστε περισσότερα

Ορυκτά είναι όλα τα ομογενή, κρυσταλλικά υλικά, με συγκεκριμένη μοριακή δομή και σύσταση

Ορυκτά είναι όλα τα ομογενή, κρυσταλλικά υλικά, με συγκεκριμένη μοριακή δομή και σύσταση Ορυκτά - πετρώματα Ορυκτά είναι όλα τα ομογενή, κρυσταλλικά υλικά, με συγκεκριμένη μοριακή δομή και σύσταση Πετρώματα είναι οι μεγάλες μονάδες υλικών, που αποτελούν το στερεό συνεκτικό σύνολο από ένα ανακάτωμα

Διαβάστε περισσότερα

«γεωλογικοί σχηματισμοί» - «γεωϋλικά» όρια εδάφους και βράχου

«γεωλογικοί σχηματισμοί» - «γεωϋλικά» όρια εδάφους και βράχου «γεωλογικοί σχηματισμοί» - «γεωϋλικά» έδαφος (soil) είναι ένα φυσικό σύνολο ορυκτών κόκκων που μπορούν να διαχωριστούν με απλές μηχανικές μεθόδους (π.χ. ανακίνηση μέσα στο νερό) όλα τα υπόλοιπα φυσικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. β. Το κολλάρισμα του χαρτιού στην Ανατολή γινόταν με αμυλόκολλα και στη Δύση με ζελατίνη. Σωστό

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. β. Το κολλάρισμα του χαρτιού στην Ανατολή γινόταν με αμυλόκολλα και στη Δύση με ζελατίνη. Σωστό ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ HMEΡΗΣΙΩΝ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΥΤΟΤΕΛΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ & ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τύποι χωμάτινων φραγμάτων (α) Με διάφραγμα (β) Ομογενή (γ) Ετερογενή ή κατά ζώνες

Τύποι χωμάτινων φραγμάτων (α) Με διάφραγμα (β) Ομογενή (γ) Ετερογενή ή κατά ζώνες Χωμάτινα Φράγματα Κατασκευάζονται με γαιώδη υλικά που διατηρούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους Αντλούν την αντοχή τους από την τοποθέτηση, το συντελεστή εσωτερικής τριβής και τη συνάφειά τους. Παρά τη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΡΩΣΕΙΣ ΔΑΠΕΔΩΝ. δάπεδα εσωτερικού χώρου. δάπεδα εξωτερικού χώρου

ΕΠΙΣΤΡΩΣΕΙΣ ΔΑΠΕΔΩΝ. δάπεδα εσωτερικού χώρου. δάπεδα εξωτερικού χώρου ΕΠΙΣΤΡΩΣΕΙΣ ΔΑΠΕΔΩΝ δάπεδα εσωτερικού χώρου δάπεδα εξωτερικού χώρου κριτήρια επιλογής επίστρωσης δαπέδου σε σχέση και με τη θέση του στην οικοδομή συμπεριφορά σε σχέση με τον ήχο, το νερό και την υγρασία,

Διαβάστε περισσότερα

4.11 Ορυκτά& Πετρώµατα

4.11 Ορυκτά& Πετρώµατα 4.11 Ορυκτά& Πετρώµατα απλά εντυπωσιακά Μαστή Χριστίνα ΠΕ0401 Οπάλιο Αµέθυστος Χαλαζίας Αζουρίτης Ορυκτό Ορυκτά είναι φυσικά, στερεά και οµογενή σώµατα της λιθόσφαιρας που κάτω από ορισµένες συνθήκες πίεσης

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Δημοκρατία Δήμος Χίου Δ/νση Τεχνικής Υπηρεσίας Αριθμός μελέτης:60 Έτος:2017

Ελληνική Δημοκρατία Δήμος Χίου Δ/νση Τεχνικής Υπηρεσίας Αριθμός μελέτης:60 Έτος:2017 Ελληνική Δημοκρατία Δήμος Χίου Δ/νση Τεχνικής Υπηρεσίας Αριθμός μελέτης:60 Έτος:2017 Προμήθεια με τίτλο Προμήθεια υλικών πεζοδρομήσεως έτους 2017 ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ Άρθρο 1 Μάρμαρο Καβάλας 2 εκ χτυπητή (σαγρέ ματ

Διαβάστε περισσότερα

διατήρησης της μάζας.

διατήρησης της μάζας. 6. Ατομική φύση της ύλης Ο πρώτος που ισχυρίστηκε ότι η ύλη αποτελείται από δομικά στοιχεία ήταν ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Δημόκριτος. Το πείραμα μετά από 2400 χρόνια ήρθε και επιβεβαίωσε την άποψη αυτή,

Διαβάστε περισσότερα

γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ)

γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ) γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ) Α Κεφ. αβιοτικό κάθε στοιχείο που δεν έχει ζωή 4 αιολική διάβρωση Η διάβρωση που οφείλεται στον άνεμο 5 ακρωτήριο ακτογραμμή

Διαβάστε περισσότερα

4.1 γενικά. Ο άνθρακας είναι: Το πρώτο στοιχείο της 14 ης οµάδας τουπεριοδικούπίνακα.

4.1 γενικά. Ο άνθρακας είναι: Το πρώτο στοιχείο της 14 ης οµάδας τουπεριοδικούπίνακα. 4. Οάνθρακας 4.1 γενικά Ο άνθρακας είναι: Το πρώτο στοιχείο της 14 ης οµάδας τουπεριοδικούπίνακα. οάνθρακας Στη φύση βρίσκεται ελεύθερος µε τη µορφή: 1. των γαιανθράκων 2. του διαµαντιού και 3. του γραφίτη

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή

Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή Φυσικά μεγέθη: Ονομάζονται τα μετρήσιμα μεγέθη που χρησιμοποιούμε για την περιγραφή ενός φυσικού φαινομένου. Τέτοια μεγέθη είναι το μήκος, το εμβαδόν, ο όγκος,

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ 2. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ 2. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ Τμήμα Χημικών Μηχανικών Ιωάννα Δ. Αναστασοπούλου Βασιλική Δρίτσα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 2. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ για την μακροσκοπική αναγνώριση των ορυκτών

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ για την μακροσκοπική αναγνώριση των ορυκτών ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ : ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ : Γ : 2015-2016 ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ για την μακροσκοπική αναγνώριση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΥΓΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΥΓΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ? ΤΡΙΧΟΕΙΔΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Υδροαπορρόφηση ονομάζουμε την αποθήκευση μορίων νερού μέσα σε ένα υλικό. Η ικανότητα ενός υλικού να αποθηκεύει νερό καθορίζεται κύρια από τη γεωμετρία των πόρων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑ. Εργαστήριο. Ενότητα 9 η : Υποστρώματα Καλλιεργειών Εκτός Εδάφους ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Δ. ΣΑΒΒΑΣ, Χ.

ΓΕΝΙΚΗ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑ. Εργαστήριο. Ενότητα 9 η : Υποστρώματα Καλλιεργειών Εκτός Εδάφους ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Δ. ΣΑΒΒΑΣ, Χ. ΓΕΝΙΚΗ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑ Εργαστήριο Ενότητα 9 η : Υποστρώματα Καλλιεργειών Εκτός Εδάφους Τμήμα: Διδάσκοντες: ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Δ. ΣΑΒΒΑΣ, Χ. ΠΑΣΣΑΜ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ Υποστρώματα (1/2) Πορώδη

Διαβάστε περισσότερα

Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ελλάδας. Λάγιος Βασίλειος, Εκπαιδευτικός

Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ελλάδας. Λάγιος Βασίλειος, Εκπαιδευτικός Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ελλάδας Λάγιος Βασίλειος, Εκπαιδευτικός Ποτάμι είναι το ρεύμα γλυκού νερού που κινείται από τα ψηλότερα (πηγές) προς τα χαμηλότερα μέρη της επιφάνειας της Γης (πεδινά) και

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικοί Μηχανικοί ΕΜΠ Τεχνική Γεωλογία Διαγώνισμα 10/ ΘΕΜΑ 1 ο (4 βαθμοί)

Πολιτικοί Μηχανικοί ΕΜΠ Τεχνική Γεωλογία Διαγώνισμα 10/ ΘΕΜΑ 1 ο (4 βαθμοί) Πολιτικοί Μηχανικοί ΕΜΠ Τεχνική Γεωλογία Διαγώνισμα 10/2006 1 ΘΕΜΑ 1 ο (4 βαθμοί) 1. Σε μια σήραγγα μεγάλου βάθους πρόκειται να εκσκαφθούν σε διάφορα τμήματά της υγιής βασάλτης και ορυκτό αλάτι. α) Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΛΑΒΕΣ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑΣ Τεκμηρίωση Βλαβών περιλαμβάνει : Αποτύπωση φερόντων στοιχείων κατασκευής. Πιθανές επεμβάσεις λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής κτιρίων από τοιχοποιία την καθιστούν δύσκολη. Αναζήτηση αρχικών

Διαβάστε περισσότερα

Ενίσχυση των κονιαμάτων

Ενίσχυση των κονιαμάτων Ενίσχυση των κονιαμάτων ΧΡΗΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ DOMOPLAST Ενίσχυση των κονιαμάτων. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Πολλές φορές στην οικοδομή συναντάμε κατασκευαστικές περιπτώσεις που αποτυγχάνουμε να δώσουμε λύση, όπως η αποτυχία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ. Ο εμπλουτισμός των ισχνών πηλών γίνεται με την απομάκρυνση των απισχναντικών συστατικών, με πλύσιμο μέσα σε δεξαμενές ανάδευσης.

ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ. Ο εμπλουτισμός των ισχνών πηλών γίνεται με την απομάκρυνση των απισχναντικών συστατικών, με πλύσιμο μέσα σε δεξαμενές ανάδευσης. ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ 1. Θεωρητικό μέρος 2. Προϊόντα 1. ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Τα αργιλικά δομικά στοιχεία παράγονται από τον πηλό μετά από προεργασία, μόρφωση με τα χέρια ή με μηχανικά μέσα, σε κατάλληλα καλούπια,

Διαβάστε περισσότερα

Για την παραγωγή του γίνεται ανάμειξη τηγμένης πρώτης ύλης με

Για την παραγωγή του γίνεται ανάμειξη τηγμένης πρώτης ύλης με Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτής ΚΕ.ΠΑ ΦΑΙΝΟΛΙΚΟΣ ΑΦΡΟΣ Ο φαινολικός αφρός γνωστός και σαν ισοκυανουρίνη είναι σκληροποιημένος αφρός ο οποίος όπως και οι πολυστερίνες ανήκει στα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΟΡΙΣΜΟΙ Οι γεωλογικοί σχηµατισµοί που δοµούν το στερεό φλοιό της γης διακρίνονται από τεχνικογεωλογικής πλευράς σε εδαφικούς και βραχώδεις. Οι βραχώδεις προϋπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Stratigraphy Στρωματογραφία

Stratigraphy Στρωματογραφία Stratigraphy Στρωματογραφία τι είναι η στρωματογραφία? είναι ο κλάδος της γεωλογίας που ασχολείται με την μελέτη των στρωμένων πετρωμάτων στον χώρο και στο χρόνο. branch of geology dealing with stratified

Διαβάστε περισσότερα

ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1 ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Μάθημα 1: Οι έννοιες και θέση 1. Τι ονομάζεται σχετική θέση ενός τόπου; Να δοθεί ένα παράδειγμα. Πότε ο προσδιορισμός της σχετικής θέσης

Διαβάστε περισσότερα

Μαγματικά, πλουτώνια πετρώματα ΓΡΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΝΙΤΟΕΙΔΗ ΡΥΟΛΙΘΟΣ

Μαγματικά, πλουτώνια πετρώματα ΓΡΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΝΙΤΟΕΙΔΗ ΡΥΟΛΙΘΟΣ Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης, 2011 Μαγματικά, πλουτώνια πετρώματα ΓΡΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΝΙΤΟΕΙΔΗ ΡΥΟΛΙΘΟΣ Καλιούχος Άστριος ή Πλαγιόκλαστο Χαλαζίας Βιοτίτης ή Κεροστίλβη + Μοσχοβίτης (όχι με Κεροστλίβη) + Μαγνητίτης

Διαβάστε περισσότερα

16REQ

16REQ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ «Προμήθεια οικοδομικών υλικών για τις ανάγκες εργασιών του συνεργείου συντήρησης και μικροέργων του Δήμου Νεάπολης-Συκεών»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΘΕΜΑ A A1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τετράδιό σας, δίπλα στο γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΟΞΕΙΔΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΔΑΠΕΔΑ

ΕΠΟΞΕΙΔΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΔΑΠΕΔΑ ΕΠΟΞΕΙΔΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΔΑΠΕΔΑ Ε Π Ο Ξ Ε Ι Δ Ι Κ Α Σ Υ Σ Τ Η Μ ΑΤΑ / Β Ι Ο Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Α Δ Α Π Ε Δ Α ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ Η VIMATEC δίνει τη λύση στο πρόβλημα κατασκευής βιομηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

KONIAMATA. διαμέτρου μέχρι 4mm και νερό. Παραδόσεις του Αναπλ. Καθηγητή Ξ. Σπηλιώτη

KONIAMATA. διαμέτρου μέχρι 4mm και νερό. Παραδόσεις του Αναπλ. Καθηγητή Ξ. Σπηλιώτη KONIAMATA Μίγμα μιάς ή περισσότερων κονιών με άμμο διαμέτρου μέχρι 4mm και νερό. ΔΙΑΚΡΙΣΗ Με βάση τη χρήση (α) Κονιάματα φερόντων δομικών στοιχείων π.χ. λιθοδομές, οπτοπλινθοδομές (β) Κονιάματα μη φερόντων

Διαβάστε περισσότερα

19,3 χλµ Λεωφ. Μαρκοπούλου, Παιανία, Αττική, Τηλ.: (+30) ΑΔΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ

19,3 χλµ Λεωφ. Μαρκοπούλου, Παιανία, Αττική, Τηλ.: (+30) ΑΔΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ 19,3 χλµ Λεωφ. Μαρκοπούλου, 190 02 Παιανία, Αττική, Τηλ.: (+30) 210 2898111 www.lafarge.gr ΑΔΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ Λατοµεία Αδρανών Υλικών Το δίκτυο λατοµείων καλύπτει την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. H Lafarge

Διαβάστε περισσότερα

Λ Ι Σ Τ Α ΕΛΕΓΧΟΥ Α Σ Φ Α Λ Ε Ι Α Σ

Λ Ι Σ Τ Α ΕΛΕΓΧΟΥ Α Σ Φ Α Λ Ε Ι Α Σ ΕΛΛΗΝΙΚΆ GRIECHISCH Λ Ι Σ Τ Α ΕΛΕΓΧΟΥ Α Σ Φ Α Λ Ε Ι Α Σ Αντλίες σκυροδέματος στο εργοτάξιο Αντλίες σκυροδέματος στο εργοτάξιο ΕΛΕΓΧΟΣ 1 ΠΡΟΣΒΑΣΗ Αποστάσεις ασφαλείας ΕΛΕΓΧΟΣ 2 ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ Φέρουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΚΕΣ ΜΑΡΜΑΡΟΥ. Οι πλάκες μαρμάρου θα είναι προελεύσεως Νάξου, λευκό, εξαιρετικής ποιότητας, σκληρό, πάχους 2cm.

ΠΛΑΚΕΣ ΜΑΡΜΑΡΟΥ. Οι πλάκες μαρμάρου θα είναι προελεύσεως Νάξου, λευκό, εξαιρετικής ποιότητας, σκληρό, πάχους 2cm. Έκδ.1 αναθ.2 ημ/νία έγκρ. 3/1/2011 ΠΡΟ-ΠΣΠ 028 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ NOMOΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ Ταχ. Δ/νση: Διονυσίου 13 α

Διαβάστε περισσότερα

ΤΣΙΜΕΝΤΟ. 1. Θεωρητικό μέρος 2. Είδη τσιμέντου 3. Έλεγχος ποιότητας του τσιμέντου

ΤΣΙΜΕΝΤΟ. 1. Θεωρητικό μέρος 2. Είδη τσιμέντου 3. Έλεγχος ποιότητας του τσιμέντου ΤΣΙΜΕΝΤΟ 1. Θεωρητικό μέρος 2. Είδη τσιμέντου 3. Έλεγχος ποιότητας του τσιμέντου 1. ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Το τσιμέντο είναι τεχνητή λεπτόκοκκη κονία, η οποία παρασκευάζεται με λεπτή άλεση του κλίνκερ. Κλίνκερ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ Η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας συναντά ορισμένα τεχνικά προβλήματα, Τα προβλήματα αυτά είναι: (α) ο σχηματισμός επικαθίσεων (ή καθαλατώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ÔÓÉÌÅÍÔÏÊÏÍÉÅÓ ÔÓÉÌÅÍÔÏÊÏÍÉÁ ÌÅ ÐÕÑÉÔÉÊÇ ÁÌÌÏ ÊÏÉÍÇ ÔÓÉÌÅÍÔÏÊÏÍÉÁ ÌÅ ÈÑÁÕÓÔÇ ÁÌÌÏ ËÁÔÏÌÅÉÏÕ

ÔÓÉÌÅÍÔÏÊÏÍÉÅÓ ÔÓÉÌÅÍÔÏÊÏÍÉÁ ÌÅ ÐÕÑÉÔÉÊÇ ÁÌÌÏ ÊÏÉÍÇ ÔÓÉÌÅÍÔÏÊÏÍÉÁ ÌÅ ÈÑÁÕÓÔÇ ÁÌÌÏ ËÁÔÏÌÅÉÏÕ ÕÐÏÓÔÑÙÌÁÔÁ ÄÁÐÅÄÙÍ Η εταιρεία ΦΙΝΟΜΠΕΤΟΝ Α.Ε. δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος από το 1985, έχοντας συνδέσει το όνομά της με την ποιότητα και τη συνέπεια. Σήμερα, με πέντε

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτήµατα για µεµβράνες PVC Alkor Draka

Εξαρτήµατα για µεµβράνες PVC Alkor Draka Εξαρτήµατα για µεµβράνες PVC Alkor Draka Η Alkor Draka διαθέτει για κάθε τύπο µεµβράνης PVC αντίστοιχα εξαρτήµατα που διατίθενται κατόπιν παραγγελίας. ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗΣ ALKORPLUS Alkorplus Στρώµα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΜΑ Α

Διαβάστε περισσότερα

17PROC

17PROC ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αριθ. Πρωτ.: 11067/7805 ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 09/05/2017 ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΤΗΛ/ΦΑΞ 210-4092265 Email: dimospromithies@gmail.com ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΓΑΝΩΣΗ ΑΝΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΠΑΛΕΙΦΟΜΕΝΗ ΠΟΛΥΟΥΡΕΘΑΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ

ΣΤΕΓΑΝΩΣΗ ΑΝΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΠΑΛΕΙΦΟΜΕΝΗ ΠΟΛΥΟΥΡΕΘΑΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ ΣΤΕΓΑΝΩΣΗ ΑΝΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΠΑΛΕΙΦΟΜΕΝΗ ΠΟΛΥΟΥΡΕΘΑΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ ΣΤΕΓΑΝΩΣΗ ΑΝΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΠΑΛΕΙΦΟΜΕΝΗ ΠΟΛΥΟΥΡΕΘΑΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ 3 4 5 6 7 8 2 1 1. ΠΛΑΚΑ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ 2. ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΕΤΟΥ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΕΤΟΥ Άσκηση ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΕΤΟΥ.. Γενικά.2. Συσκευή αντοχής στον παγετό.. Πειραματική διαδικασία.4. Διαβροχή με διάλυμα NaSO 4.. ΓΕΝΙΚΑ Οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας προκαλούν εναλλασσόμενες

Διαβάστε περισσότερα