Ο ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Φύλλο 43, Ιούνιος - Αύγουστος 2011

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Φύλλο 43, Ιούνιος - Αύγουστος 2011"

Transcript

1 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Φύλλο 43, Ιούνιος - Αύγουστος 2011 TΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΛΟΧΙΩΝ ΤΑΞΗΣ 2011 Θερινή εκπαίδευση σπουδαστών στο Λιτόχωρο, σελίδα 6 Εκπαιδευτικό ταξίδι της ΙΙας τάξης στην περιοχή ευθύνης Δ Σώματος Στρατού, σελίδα 8 Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Κος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΕΝΕΙΜΕ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ Η Μοναστική κοινω- ΣΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΛΟΧΙΕΣ ΤΑΞΗΣ νία των Μετεώρων, 2011 ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩσελίδα 11 ΜΟΣΙΑΣ Παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Κωνσταντίνου Σπηλιόπουλου πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011, στην έδρα της Σχολής Περιβάλλον και κλι- Μονίμων Υπαξιωματικών στο στρατόματικές αλλαγές, σε- πεδο «ΚΑΒΡΑΚΟΥ» η τελετή ορκωμολίδα 15 σίας των Μονίμων Λοχιών Τάξης 2011.

2 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΚΔΟΤΗΣ Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Εθιμοτυπίας Ε Π Ι Κ Α Ι Ρ Ο Τ Η Τ Α Τελετή ορκωμοσίας Μονίμων Λοχιών τάξης Τελετή υιοθεσίας εθνικού ήρωα τάξης Θερινή εκπαίδευση στο Λιτόχωρο Στρατιωτική εκπαίδευση στο πεδίο βολής Χρυσαυγής...7 Εκπαιδευτικό ταξίδι ΙΙας τάξης...8 Επισκέψεις Διοικητή ΣΜΥ...9 Εξετάσεις υποψηφίων στρατιωτικών σχολών...10 Συνεργασία της ΣΜΥ με το δήμο Τρικκαίων...10 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ Υπολοχαγός (ΠΒ) Ρεντζελάς Κωνσταντίνος Α Ρ Θ Ρ Α Ιούλιος Αύγουστος 2011 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΘΡΗΣΚΕΙΑ Η Μοναστική κοινωνία των Μετεώρων...11 Υπολοχαγός (ΣΓ) Παπαχρήστος Αθανάσιος ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Περιβάλλον και κλιματικές αλλαγές...15 Υπολοχαγός (ΤΧ) Κουφογιάννης Νικόλαος Τηλ:

3 3 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Στην τελετή παρέστησαν επίσης, ο Διοικητής 1 ΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ Αντιστράτηγος κ. Δημήτριος Αγγελούδης, ο Διευθυντής Δ ΚΛΑΔΟΥ/ΓΕΣ Υποστράτηγος κ. Χρήστος Χαλκίδης, οι θρησκευτικές και πολιτικές αρχές της πόλης των Τρικάλων, καθώς και οι συγγενείς και φίλοι των ορκισθέντων Μονίμων Λοχιών. Κατά την τελετή ορκίσθηκαν 250 Μόνιμοι Λοχίες, εκ των οποίων 235 είναι Έλληνες, 13 Ελληνοκύπριοι και 2 από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Οι ορκισθέντες Μόνιμοι Λοχίες στη συνέχεια πηγαίνουν στα σχολεία εφαρμογής των Όπλων και Σωμάτων τους για να εκπαιδευτούν στην ειδικότητά τους και κατόπιν θα επανδρώσουν τις Μονάδες.

4 4 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τελετή Υιοθεσίας Εθνικού Ήρωα Τάξης 2011 ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Δ ΚΛΑΔΟΥ/ ΓΕΣ Η ΤΕΛΕΤΗ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΗΡΩΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΞΗ 2011 ΤΗΣ ΣΜΥ Τ ην Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011, στην έδρα της Σχολής, ο Διευθυντής Δ ΚΛΑΔΟΥ/ΓΕΣ Υποστράτηγος κ. Χρήστος Χαλκίδης απένειμε αναμνηστικά μετάλλια και διπλώματα, στους Μόνιμους Υπαξιωματικούς τάξης 2011, κατά τη διάρκεια της τελετής «υιοθεσίας» εθνικού ήρωα. Κατά το δεύτερο έτος φοίτησης στη Σχολή, προκηρύσσεται διαγωνισμός μελέτης μεταξύ των Σπουδαστών Σπουδαστριών της τάξης, με θέμα τον ήρωα ή την προσωπικότητα που θα φέρει το όνομά του η αποφοιτήσασα τάξη, με ανάλογα χρηματικά έπαθλα για τις τρεις πρώτες μελέτες. Επιπλέον στους πρωτεύσαντες επιδίδεται και αναμνηστική πλακέτα με το έμβλημα του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Τις τρείς πρώτες θέσεις με θέμα τον ήρωα της τάξης 2011, κατέλαβαν οι εργασίες του Σπουδαστή

5 5 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο μετείχε ως διοικητής του 16ου Συντάγματος Πεζικού. Επίσης, ως διοικητής του ιδίου Συντάγματος καθώς και του 1ου Συντάγματος, μετείχε στην εκστρατεία στην Ουκρανία. Ακόμη, έλαβε μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία ως διοικητής του 31ου Συντάγματος τον Ιούνιο 1921, στη συνέχεια του 33ου Συντάγματος και μετέπειτα ως διοικητής της V Μεραρχίας τον Αύγουστο του ΙΙας Ανανιάδη Χαράλαμπου, της Σπουδάστριας ΙΙας Μπαρούτσου Ευγενίας και του Σπουδαστή ΙΙας Αργυράκη Κωνσταντίνου. Σε όλους τους αποφοιτούντες Μόνιμους Υπαξιωματικούς τάξης 2011, απονεμήθηκε ειδικό μετάλλιο, που στη μια πλευρά φέρει το έμβλημα της Σχολής και στην άλλη πλευρά, χάραξη με την προσωπογραφία του ήρωα καθώς και αναμνηστικό δίπλωμα. Ο εθνικός ήρωας ο οποίος «υιοθετήθηκε» από τους Μόνιμους Υπαξιωματικούς της Τάξης 2011, είναι ο Αντιστράτηγος Νικόλαος Ροκάς. Αποστρατεύθηκε το Επανελθών προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου στις 2 Ιουνίου Κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο ανακλήθηκε εκ νέου στην ενεργό υπηρεσία και διατέλεσε Διοικητής Στρατιωτικής Διοίκησης Αλεξανδρούπολης. Τιμήθηκε με το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας μετά πολλαπλών διαμνημονεύσεων, με μετάλλια των Βαλκανικών Πολέμων , τον Πολεμικό Σταυρό, το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας, το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων, το Χρυσό Σταυρό του Σωτήρα, τον Ταξιάρχη του Φοίνικα, το Γαλλικό Πολεμικό Σταυρό, το Μετάλλιο Διακεκριμένων Υπηρεσιών (Βρετανικό), της Λεγεώνας της Τιμής (Γαλλικό), το Μετάλλιο Μακεδονικού Αγώνα, το Σερβικό Πολεμικό Σταυρό και με Αναμνηστικό Πολέμου ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΗΡΩΑ Ο Νικόλαος Ροκάς γεννήθηκε στη Μάνδρα Ελευσίνας το Κατατάχθηκε στο Στρατό ως εθελοντής στις 9 Ιανουαρίου Αποφοίτησε από την Προπαρασκευαστική Σχολή Κέρκυρας ως Λοχίας και μετείχε στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του Στη συνέχεια φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή Υπαξιωματικών και αποφοιτήσας προήχθη στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού στις 29 Αυγούστου Μετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους , ως Υπολοχαγός Διοικητής Λόχου. Το 1913 ως Λοχαγός Διοικητής Τάγματος διατέθηκε στη Βόρεια Ήπειρο.

6 6 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΘΕΡΙΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ρακισμένης Ταξιαρχίας, που με τη συνδρομή της σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας, βοήθησε να επιτευχθεί σε μέγιστο βαθμό ο σκοπός της θερινής εκπαίδευσης των Σπουδαστών που ήταν : -Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της ψυχικής αντοχής με σωματική αγωγή και πορείες αρκετών χιλιομέτρων. -Η αύξηση της σωματικής αντοχής, της ευκινησίας και της αυτοπεποίθησης με τη διέλευση του στίβου εμποδίων. Α πό τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2011, οι Σπουδαστές και Σπουδάστριες με τους εκπαιδευτές τους μεταστάθμευσαν και εγκαταστάθηκαν σε καταυλισμό στο πεδίο ασκήσεων «ΚΑΝΑΠΙ- ΤΣΑΣ» στο Λιτόχωρο του Ν. Πιερίας, όπου και παρέμειναν μέχρι την 17η Ιουνίου Η απόκτηση βασικών γνώσεων στρατιωτικών αντικειμένων και η εμπέδωση τους στο εδάφους, με την εκτέλεση ημερησίων και νυχτερινών βολών, καθώς και ασκήσεων μικρών κλιμακίων σε συνεργασία με μηχανοκίνητα μέσα. Η διαβίωση πραγματοποιήθηκε σε εγκαταστάσεις της ΧΧIV Τεθω- -Η απόκτηση ικανότητας εκτέλεσης των καθηκόντων διοίκησης

7 7 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ομάδος ή καθηκόντων βοηθού διμοιρίτη πεζικού μηχανοκίνητου τάγματος πεζικού σε όλες τις φάσεις του αγώνα. Επιπλέον πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση σε αντικείμενα που αφορούν συνεργασία ελικοπτέρων, με μηχανοκίνητο πεζικό και τεθωρακισμένα. Την τελευταία μέρα το προσωπικό της Σχολής, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου κ. Φραγκούλη Φράγκου, παρακολούθησε Τακτική Άσκηση Μετά Στρατεύματος «Επίθεση Συγκροτήματος Ίλης Μέσων Αρμάτων» των μονάδων της ΧΧΙV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας με συμμετοχή επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64 (Apache). Πέραν της εκπαιδεύσεως, οι Σπουδαστές και Σπουδάστριες είχαν την ευκαιρία με τις εξόδους τους να χαρούν τις ομορφιές του Λιτοχώρου και της ευρύτερης περιοχής. ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΒΟΛΕΣ ΟΠΛΩΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΧΡΥΣΑΥΓΗΣ Η στρατιωτική εκπαίδευση των Σπουδαστών και Σπουδαστριών μετά το πεδίο ασκήσεων «ΚΑΝΑΠΙΤΣΑΣ» στο Λιτόχωρο, συνεχίστηκε στο πεδίο βολής Χρυσαυγής, από 20 έως 24 Ιουνίου πραγματικά πυρά πολυβόλου MG3, και βολή υποδιαμετρήματος όλμου 81 χιλιοστών. Πέραν της στρατιωτικής εκπαίδευσης η οποία περιελάμβανε αντικείμενα τοπογραφίας, διέλευση εμποδίων στο στίβο μάχης, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση σε διάφορα όπλα, καθώς επίσης βολή με Σκοπός των εκπαιδευτικών βολών ήταν η απόκτηση βασικών γνώσεων στα σύγχρονα οπλικά συστήματα καθώς επίσης και η εξοικίωση του προσωπικού με αυτά.

8 8 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Εκπαιδευτικό ταξίδι ΙΙας τάξης Τ ετραήμερο Εκπαιδευτικό Ταξίδι των Δευτεροετών Σπουδαστών στην Περιοχή Ευθύνης του Δ Σώματος Στρατού. Παρακολούθησαν επίδειξη Οπλικών Συστημάτων και ενημέρωση στο Κέντρο Εξομοιωτών της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας. Οι Σπουδαστές και οι Σπουδάστριες της Σχολής αναχώρησαν τη Δευτέρα 27 Ιουνίου και επέστρεψαν την Πέμπτη 30 Ιουνίου Κατά την παραμονή τους στην Αλεξανδρούπολη φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας. Επισκέφθηκαν το Στρατηγείο του Δ Σώματος Στρατού στην Ξάνθη και ενημερώθηκαν για την αποστολή των Μονάδων της περιοχής της Θράκης. Το ταξίδι περιελάμβανε επισκέψεις σε Ελληνικά Φυλάκια της Ελληνοτουρκικής μεθορίου των περιοχών ευθύνης των ΧΙΙ και ΧVΙ Μηχανοκινήτων Μεραρχιών, ενημερώσεις επί της αποστολής των φυλακίων καθώς επίσης και αξιολόγηση από στρατιωτικής πλευράς της περιοχής του Έβρου και της Θράκης γενικότερα. Επισκέφθηκαν το Ελληνικό Φυλάκιο Γέφυρας Κήπων του Έβρου ποταμού, όπου είναι και η κύρια εί- σοδος της Τουρκίας προς την Ελλάδα καθώς και το Ελληνικό Φυλάκιο των Καστανιών το οποίο ευρίσκεται στο ομώνυμο ακριτικό χωριό, δεύτερη είσοδος Τουρκίας προς Ελλάδα περιοχή Ανδριανούπολης και

9 9 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τους ακρίτες Έλληνες φρουρούς των συνόρων μας. Εθιμοτυπικές Επισκέψεις Διοικητή ΣΜΥ Μ ε την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του, ο Διοικητής της Σχολής Ταξίαρχος κ. Δημήτριος Μπίκος, πραγματοποίησε εθιμοτυπικές επισκέψεις στις θρησκευτικές και πολιτικές αρχές της πόλης. Κατά την επιστροφή τους επισκέφθηκαν την 1η Ταξιαρχία Καταδρομών Αλεξιπτωτιστών στη Ρεντίνα, η οποία οργάνωσε με το προσωπικό της, επίδειξη ορεινού αγώνα, αγώνα σε κατοικημένο τόπο και άσκηση άμεσης αντίδρασης περιπόλου. Οι Σπουδαστές και οι Σπουδάστριες επέστρεψαν στην έδρα της Σχολής, ικανοποιημένοι ότι πέτυχαν το σκοπό του εκπαιδευτικού ταξιδίου ο οποίος ήταν η ιστορική, πολιτιστική και γεωγραφική ενημέρωση της νευραλγικής περιοχής της Θράκης, καθώς και η απόκτηση βασικών γνώσεων στοιχείων για την οργάνωση και την αποστολή των Μονάδων του Δ Σώματος Στρατού, όπου οι περισσότεροι από αυτούς μετά την αποφοίτησή τους θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

10 10 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Εξετάσεις υποψηφίων στρατιωτικών σχολών Σχολή οργάνωσε και διεξήγαγε τις Προκαταταρκικές Εξετάσεις (ΠΚΕ), των υποψηφίων Η των Στρατιωτικών Σχολών από 01 μέχρι 15 Ιουλίου 2011, στις εγκαταστάσεις της, στο Δημοτικό Στάδιο και στο Κολυμβητήριο Τρικάλων. Για τους υποψηφίους των στρατιωτικών σχολών προβλέπονται προκαταρκτικές εξετάσεις οι οποίες υπόκεινται σε ένα εννιαίο επιλογικό σύστημα που περιλαμβάνει ψυχομετρικές αθλητικές δοκιμασίες και υγειονομικές εξετάσεις. Η Σχολή υποβάλει σε προκαταρκτικές εξετάσεις τους υποψηφίους που έχουν δηλώσει τη ΣΜΥ ως «πρώτη προτίμηση» στην αίτησή τους. Οι υποψήφιοι κατανέμονται σε ομάδες (Καταστάσεις αποστέλονται σε όλα τα Στρατολογικά Γραφεία) και οι ΠΚΕ της κάθε ομάδας διαρκούν τέσσερεις ημέρες, όπως παρακάτω: Την 1η ημέρα παρουσιάζονται στο 414 ΣΝΕΝ (Πεντέλη Αττικής) για τις Υγειονομικές εξετάσεις. Την 2η ημέρα παρουσιάζονται στο 401 ΓΣΝΑ (οδός Μεσογείων και Κατεχάκη) για εξέταση από την Ανώτατη Στρατιωτική Υγειονομική Επιτροπή (ΑΣΥΕ). Την 3η ημέρα παρουσιάζονται στο Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων για τις αθλητικές δοκιμασίες. Όσοι έχουν δηλώσει Σχολή που απαιτεί εξέταση στην κολύμβηση εξετάζονται την ίδια μέρα στο κολυμβητήριο Τρικάλων. Την 4η ημέρα παρουσιάζονται στη Σχολή για τις Ψυχομετρικές Εξετάσεις. Συνεργασία της ΣΜΥ με το Δήμο Τρικκαίων Τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011, στο γραφείο του Διοικητή της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών υπογράφηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας των δύο φορέων που αφορά σε προώθηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος που απασχολούν το Δήμο και τη Σχολή. Το Μνημόνιο υπέγραψε ο Ταξίαρχος κ. Δημήτριος Μπίκος, Διοικητής της ΣΜΥ και ο κ. Χρήστος Λάππας, Δήμαρχος Τρικκαίων. Είναι η πρώτη φορά που με κοινή συναίνεση υπάρχει ενυπόγραφη δέσμευση των δύο φορέων για συνεργασία σε κοινά πεδία δράσης προς όφελος της Τρικαλινής κοινωνίας και της Σχολής. Τα θέματα που περιλαμβάνει το μνημόνιο συνεργασίας αφορούν σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τις δύο πλευρές και εκκρεμούν επί μακρόν (μεταξύ άλλων ανταλλαγές κτηματικών εκτάσεων, αισθητικές παρεμβάσεις κλπ) Με το πέρας της συνάντησης οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν αφενός για την κατά το δυνατόν συντομότερη και αποφασιστικότερη επίλυση θεμάτων που εκκρεμούν επί μακρόν, καθώς και για τη συνέχιση της καλής συνεργασίας σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και καλής θέλησης. Η ΣΜΥ διατηρώντας τους παραδοσιακά στενούς δεσμούς που τη συνδέουν με την κοινωνία των Τρικάλων, επιθυμεί να ευχαριστήσει ιδιαίτερα την ηγεσία του Δήμου Τρικκαίων για τη θετική ανταπόκριση και το πνεύμα συνεργασίας.

11 11 ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΘΡΗΣΚΕΙΑ Η Μοναστική κοινωνία των Μετεώρων ΚΕΙΜΕΝΟ:Υπλγος (ΣΓ) Παπαχρήστος Αθανάσιος Περισσότερα από είκοσι μοναστήρια, σκαρφαλωμένα στους θεόκτιστους βράχους τους, συγκροτούσαν την άγια λιθούπολη των Σταγών. Με το πέρασμα των χρόνων και κάτω από διάφορες δυσκολίες των καιρών, όπως διάφοροι κατακτητές της περιοχής, επιδρομές ληστών και άλλοι παράγοντες, οδήγησαν πολλές από τις ακμάζουσες Ιερές Μονές στην εγκατάλειψη και καταστροφή (περίοδος παρακμής μετά τον 17ο αιώνα). Τα Μετέωρα, η «Θηβαΐδα των Σταγών», αποτελούν μετά το Άγιον Όρος, το σημαντικότερο συμπαγές μοναστικό συγκρότημα του ελλαδικού χώρου. Ως αρχή της μοναχοπολιτείας των Μετεώρων μπορούμε να τοποθετήσουμε τον 11ο αιώνα, όπου και συστάθηκε ένα υποτυπώδες Κοινόν, δηλαδή μια ασκητική πολιτεία από ελεύθερους ασκητές, στα τέλη του 11ου και αρχές του 12ου αιώνα, η Σκήτη της Δούπιανης ή των Σταγών, με κέντρο λατρείας το Ναό της Θεοτόκου. Ο επικεφαλής της Σκήτης της Δούπιανης έφερε μόνο αυτός τον τίτλο του πρώτου και καθηγούμενου της. Η Παναγία της Δούπιανης, αναπαλαιωμένη και συντηρημένη από τη Μονή του Μεγάλου Μετεώρου, αποτελεί σήμερα μετόχι της. Κατά τα μέσα του 14ου αιώνα δεσπόζει με τη μεγάλη δράση και ακτινοβολία της η επιβλητική μορφή του «πρώτου» και καθηγούμενου της Σκήτης των Σταγών ιερομονάχου Νείλου. Ο Νείλος είναι ο ιδρυτής και κτίτορας της Ιεράς Μονής Υπαπαντής (αρχικά Αναλήψεως του Κυρίου) με πολύ σημαντικές τοιχογραφίες. Την ίδια χρονική περίοδο, εμφανίζεται ο όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης, ο οποίος το ιδρύει τη Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, (έδωσε στον μεγάλο βράχο «Πλατύ Λίθο» το όνομα Μετέωρο και από τότε όλοι οι βράχοι φέρουν αυτό το όνομα) οργανώνει κοινοβιακά τη μοναχική πολιτεία των Μετεώρων και θέτει κανόνες. Από το 1920 αρχίζει πάλι μια άνθηση, γιατί κατασκευάστηκαν στους βράχους λαξευτές σκάλες και γέφυρες. Το 1948 έγινε η κατασκευή ασφαλτοστρωμένου δρόμου και καταργήθηκε το άβατο για τις γυναίκες. Σήμερα έξι μοναστήρια συνεχίζουν αδιάκοπα και αταλάντευτα για 600 και περισσότερα χρόνια, γνήσια και αυστηρή την παράδοση και μαρτυρία του ορθόδοξου μοναχισμού. Η Μονή του Μεγάλου Μετεώρου ή Μεταμορφώσεως Ιδρύθηκε περί το έτος 1340 από τον όσιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος κτίτοράς της και οργανωτής συστηματικού μοναστικού κοινοβίου. Γι αυτό η ίδρυση του μοναστηριού αυτού θεωρείται αφετηρία του οργανωμένου μετεωρίτικου μοναχισμού. Εκεί ο όσιος Αθανάσιος οικοδόμησε το ναό της Παναγίας της Μετεωρίτισσας Πέτρας, ενώ λίγο αργότερα έκτισε άλλο ναό προς τιμή του Μεταμορφωθέντος Σωτήρος Χριστού. Στα ανεγέρθηκε ο μεγαλόπρεπος κυρίως ναός και η λιτή (εσωνάρθηκας) του σημερινού επιβλητικού καθολικού της Μονής.

12 12 ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΘΡΗΣΚΕΙΑ Ο ναός που ακολουθεί το γνωστό αρχιτεκτονικό αθωνικό τύπο, αγιογραφήθηκε το 1552, επί ηγούμενου Συμεών, από τα Ιωάννινα. Στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Μετεώρου υπάρχει πλούσια και αξιόλογη συλλογή χειρογράφων, εικόνων και ιερών κειμηλίων. Τα σημαντικότερα κτίσματα είναι η εστία (μαγειρείο), το γηροκομείο, η τράπεζα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο της Μονής, με μοναδικά και πλούσια εκθέματα της ιστορίας του Ελληνισμού. το έκτισαν το οι Γιαννιώτες αδελφοί ιερομόναχοι Θεοφάνης και Νεκτάριος. Ο κυρίως ναός τοιχογραφήθηκε το 1548 από τον Θηβαίο ζωγράφο Φράγκο Κατελάνο και ο νάρθηκας τοιχογραφήθηκε το 1566 από τους αδελφούς Θηβαίους ζωγράφους Γεώργιο και Φράγκο Κονταρή. Το παρεκκλήσι των Τριών Ιεραρχών μονόκλιτο δρομικό ναϊδριο, κτίσθηκε το 1627 και τοιχογραφήθηκε το 1637 από τον Καλαμπακιώτη Ιερέα Ιωάννη. Αξιόλογα κτίσματα της Μονής, με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον είναι η παλαιά Τράπεζα (σήμερα Μουσείο) η Εστία ή μαγειρείο από το κομψότερα και ωραιότερα κτίσματα του είδους του και το νοσοκομείο. Το μουσείο - σκευοφυλάκιο της Μονής Βαρλαάμ διαθέτει πλούσια συλλογή κειμηλίων, χειρογράφων, φορητών εικόνων, έργων αργυροχοΐας, χρυσοκέντητων κ.α. Η Μονή του Αγίου Στεφάνου Η Μονή Βαρλαάμ Βρίσκεται απέναντι από το Μεγάλο Μετέωρο. Ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα από τον Μετεωρίτη ασκητή Βαρλαάμ, στον οποίο οφείλει και τη σημερινή ονομασία της. Λειτουργεί από το 1961 ως γυναικείο μοναστήρι με πολυμελή και δραστήρια αδελφότητα. Κτίτορες είναι ο όσιος Αντώνιος (αρχές 15ου αιώνα) και ο όσιος Φιλόθεος, (μέσα του 16ου αιώνα) ο οποίος ξανάχτισε τον ναό του Αγίου Στεφάνου. Περίπου στον 16ο αιώνα τοποθετούνται και οι πρώτες τοιχογραφίες του ναού. Το μεγαλόπρεπο καθολικό, αγιορείτικου τύπου είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Αγίων Πάντων και Κατόπιν το 1798, επί επισκόπου Σταγών Παϊσίου από τον Κλεινοβό Καλαμπάκας και ηγουμένου Αμβροσίου, κτίστηκε το σημερινό καθολικό στην μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους, του οποίου η κάρα φυλάσσεται εκεί ως το πιο ιερό και θαυματουργό κειμήλιο. Το νέο καθολικό της Μονής απομιμείται τον γνωστό αγιορείτικο αρχιτεκτονικό τύπο και έχει τοιχογραφηθεί με λαμπρές αγιογραφίες, κρητικής τεχνοτροπίας, από τον αγιογράφο Βλάση Τσοτσώνη. Στην παλαιά τράπεζα της Μονής που έχει διαμορ-

13 13 ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΘΡΗΣΚΕΙΑ φωθεί σε μουσείο, υπάρχει αξιόλογη και πλούσια συλλογή χειρογράφων, εικόνων, εκκλησιαστικών κειμηλίων και ιερών σκευών. Η Μονή της Αγίας Τριάδος Σκαρφαλωμένη κυριολεκτικά στην κορυφή του μεγαλόπρεπου και απότομου βράχου της. Κατά την παράδοση, η μονή πρωτοκτίστηκε το 1438 από τον μοναχό Δομέτιο. Από έγγραφο του ηγεμόνα Συμεών Οϋρεση-Παλαιολόγου, ωστόσο προκύπτει ότι η Αγία Τριάδα ήταν ήδη το 1362 οργανωμένο μοναστήρι. Ο σημερινός κυρίως ναός ανεγέρθηκε περί το 1476, ένας μικρός σταυροειδής δικιόνιος ναός με πολυγωνικό κεντρικό τρούλο στη στέγη του και είναι το πιο ενδιαφέρον από τα κτίσματα της Μονής. Η σημερινή τοιχογράφηση του ναού (1741), έργο των αδελφών ζωγράφων Αντωνίου ιερέα και Νικολάου, αν και νεώτερη, συνεχίζει με επιτυχία την παράδοση της καλής μεταβυζαντινής ζωγραφικής. Το παρεκκλήσιο του Τίμιου Προδρόμου μικρός κυκλικός ναός με θόλο, λαξευμένος στο βράχο, κατάγραφος με αξιόλογες τοιχογραφίες του Το κτιριακό συγκρότημα της Μονής συμπληρώνεται από την τράπεζα, τα κελιά, αίθουσες υποδοχής, δεξαμενές και άλλους βοηθητικούς χώρους. Η Μονή Ρουσάνου αιώνα). Την σημερινή μορφή την πήρε στις αρχές του 16ου αιώνα από τους αδελφούς ιερομόναχους Ιωάσαφ και Μάξιμο από τα Γιάννενα, οι οποίοι οργάνωσαν το κοινόβιο και ουσιαστικά αποτελούν τους πρώτους αναγνωρίσιμους κτίτορες της Μονής. Η Μονή αποτελείται από ένα τριώροφο συγκρότημα, με το Καθολικό και κελιά στο ισόγειο, τα δωμάτια υποδοχής, το αρχονταρίκι και άλλα κελιά με βοηθητικούς χώρους στους ορόφους. Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κτίστηκε από τα θεμέλια του στη σημερινή του μορφή περί το 1530 και είναι αγιορείτικου τύπου. Η αγιογράφησή του (1560) είναι από τα σημαντικότερα και λαμπρότερα τοιχογραφικά σύνολα της μεταβυζαντινής εποχής. Στα μέσα του 16ου αι. πρέπει να λειτούργησε στην Μονή βιβλιογραφικό εργαστήριο. Αν και ο ναός της Μονής είναι αφιερωμένος στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος, με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και ευλάβεια τιμάται και πανηγυρίζεται η μνήμη της Αγίας Βαρβάρας, της οποίας υπάρχει μικρό παρεκκλήσιο. Η Μονή του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά Βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Καστράκι. Είναι το πρώτο Μοναστήρι που συναντά ο επισκέπτης ανεβαίνοντας στα Μετέωρα. Η επωνυμία της Ιεράς Μονής, πιθανότατα ανάγεται σε κάποιον παλαιό κτίτορά της το 14ο αιώνα μαζί με τις απαρχές της μοναστικής ζωής πάνω στο βράχο αυτό. Βρίσκεται ανάμεσα στις Ιερές Μονές Αγίου Νικολάου Αναπαυσά και Βαρλαάμ. Είναι κτισμένη πάνω σε εντυπωσιακό κατακόρυφο βράχο και το κτιριακό της συγκρότημα καλύπτει ολόκληρο το πλάτωμα της κορυφής του βράχου. Λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι και οφείλει πιθανότατα την επωνυμία της στον πρώτο οικιστή του βράχου ή στον κτίτορα του παλαιού ναού (14ο -15ο Το Μοναστήρι ανακαινίστηκε ριζικά την πρώτη δεκαετία του 16ου αιώνα και ανεγέρθηκε από τα θεμέλιά του το σημερινό Καθολικό (Ναός του Αγίου Νικολάου) από τα Μητροπολίτη Λαρίσης Άγιο Διονύσιο τον Ελεήμονα καθώς και από τον Έξαρχο Σταγών Ιερομόναχο Νικάνορα. Το καθολικό της Μονής βρίσκεται στον δεύτερο όροφο. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται η κρύπτη και το παρεκκλήσιο του Αγίου Αντωνίου, στους τοίχους του οποίου διατηρούνται υπολείμματα παλαιών τοιχογραφιών (14ου αιώ-

14 14 ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΘΡΗΣΚΕΙΑ να) και στον τελευταίο όροφο βρίσκονται η παλαιά Τράπεζα (με τοιχογραφίες), που σήμερα χρησιμεύει ως επίσημος χώρος υποδοχής, το οστεοφυλάκιο και το παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου. Στη δεκαετία του 1960, η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου ανακαινίστηκε και αναστηλώθηκε από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία της περιοχής. Από το 1995 η Πολιτεία με Νόμο αναγνώρισε επίσημα την ιερότητα του χώρου, που εξασφαλίζει το αναλλοίωτο και απαραβίαστο του Θεόκτιστου και μοναδικού στο κόσμο μετεωρίτικου τοπίου. Η ΟΥΝΕΣΚΟ έχει χαρακτηρίσει τα Άγια Μετέωρα «ως διατηρητέον μνημείον της Ανθρωπότητας». Έτσι τα μοναστήρια των Μετεώρων συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, γιατί αποτελούν ένα μοναδικό αρμονικό συνταίριασμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής και φυσικής ομορφιάς. Επίσης γιατί είναι ένας ανεκτίμητος καλλιτεχνικός και κειμηλιακός θησαυρός. Tα αγιομετεωρίτικα μοναστήρια, πάνω στους γιγάντιους και επιβλητικούς βράχους τους, φορτωμένα με τις μνήμες του πολυτάραχου αλλά και ένδοξου βυζαντινού και νεώτερου παρελθόντος τους, υπό την εμπνευσμένη πνευματική καθοδήγηση και επιστασία του Σεβασμιότατου Ιεράρχη, Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Κυρίου Σεραφείμ και των άξιων καθηγουμένων και γεροντισσών, προσφέρονται ως ιδανικά καταφύγια ψυχικής ξεκούρασης και ανάτασης στο πιστό Χριστιανό. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ - Δημητρίου Σοφιανού: Μετέωρα «Οδοιπορικό». - Οδηγός για τη Καλαμπάκα και τα Μετέωρα. - Φωτογραφίες.

15 15 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Περιβάλλον και κλιματικές αλλαγές Ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα είναι η περιβαλλοντική υποβάθμιση. H καταστροφή των δασών και οι έρημοι επεκτείνονται ολοένα και περισσότερο, τα φυτικά και ζωικά είδη χάνονται, οι υγρότοποι μολύνονται και η παγκόσμια βιοποικιλότητα υποφέρει. Ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες η ρύπανση του αέρα και των νερών αποτελούν σοβαρά προβλήματα, απειλώντας την ανθρώπινη υγεία και τα φυσικά οικοσυστήματα. Επίσης σημαντικές διαταραχές στην ανθρώπινη δραστηριότητα και υγεία θα προκαλέσει η αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας της γης από την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Τυχαίες διαρροές τοξικών υλικών, πετρελαίου και άλλων ουσιών δημιουργούν έκτακτες καταστάσεις που απαιτούν άμεση δράση. Όλα τα παραπάνω προβλήματα αποτελούν ένα πρότυπο συμπεριφοράς που απειλεί τη βιωσιμότητα της ζωής στη γη, λόγω των κλιματικών μεταβολών. Τα αίτια των κλιματικών μεταβολών διακρίνονται σε φυσικά και ανθρωπογενή. Στα φυσικά αίτια ανήκουν οι αστρονομικοί παράγοντες, η αυξανόμενη απομόνωση της λεκάνης του Βορείου Πόλου λόγω μετακίνησης των λιθοσφαιρικών πλακών, οι ηφαιστειακές εκρήξεις καθώς και άλλα απρόβλεπτα φυσικά φαινόμενα όπως το φαινόμενο «Εl Ninio». Οι αστρονομικοί παράγοντες είναι η αιτία της περιοδικότητας και της επαναληψιμότητας των κλιματικών μεταβολών. Οι γεωφυσικοί με τις υποθέσεις και τις θεωρίες τους ανακάλυψαν ότι η γη «ταλαντεύεται» στην τροχιά της και ότι οι επιφανειακές θερμοκρασίες ποικίλλουν ανάλογα με τις περιοδικές αλλαγές στην τροχιά και τον άξονα της γης. Η απομόνωση της λεκάνης του Βορείου Πόλου η οποία διαρκεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια έχει ένα ΚΕΙΜΕΝΟ:Υπλγος (ΤΧ) Κουφογιάννης Νικόλαος Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ πιθανό αποτέλεσμα, τη δημιουργία νέων παγετώνων με αποτέλεσμα την καθολική εξάπλωσή τους. Οι ηφαιστειακές εκρήξεις προκαλούν εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή και ανθρώπινες απώλειες. Το 1991 εξερράγη το ηφαίστειο Mount Pinatubo στις Φιλιππίνες και υπολογίστηκε ότι απελευθερώθηκαν περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του θείου και σωματιδίων, τα οποία επεκτάθηκαν σε περισσότερο από 20 χιλιόμετρα μέσα στην ατμόσφαιρα. Τα αιωρούμενα ηφαιστειακά υλικά που απλώθηκαν στην στρατόσφαιρα περικύκλωσαν τον πλανήτη για τρεις εβδομάδες. Τέλος η έντονη εκδήλωση του φαινόμενου Ελ Νίνιο επηρεάζει τις κλιματικές συνθήκες. Το φαινόμενο αυτό αφορά την εμφάνιση ενός θερμού θαλάσσιου ρεύματος το οποίο έχει κατεύθυνση τις νοτιοδυτικές ακτές της Νότιας Αμερικής. Τα αποτελέσματα του φαινόμενου αυτού είναι η έντονη ξηρασία αλλά και πλημμυρικά γεγονότα που επηρεάζουν, από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως και την Ανατολική Αφρική. Παρ όλο που η περιοδικότητά του είναι από 2 έως 7 χρόνια, και η διάρκειά του είναι μόνο μερικές εβδομάδες, επηρεάζει τις κλιματικές συνθήκες για αρκετούς μήνες. Την ονομασία του, που σημαίνει «το θείο βρέφος», την οφείλει στους ψαράδες της περιοχής του Περού, οι οποίοι το βιώνουν την περίοδο των Χριστουγέννων. Στα ανθρωπογενή αίτια των κλιματικών μεταβολών ανήκει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η επικράτηση του ανθρώπου στον πλανήτη και η ανάπτυξη της βιομηχανίας έχουν δημιουργήσει σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα, οι επιπτώσεις των οποίων καθίστανται όλο και περισσότερο φανερές τις τελευταίες δεκαετίες. Οι τρομακτικές ενεργειακές απαιτήσεις των τελευταίων δεκαετιών έχουν ως απο-

16 16 τέλεσμα την ενίσχυσή του, και συνεπώς την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι η φυσική διεργασία με την οποία η ατμόσφαιρα ενός πλανήτη βοηθά στη θέρμανσή του. Η μέση θερμοκρασία της γης χωρίς το φαινόμενο αυτό, θα ήταν στους -20 βαθμούς Κελσίου και η ζωή στην επιφάνεια της δεν θα μπορούσε να συντηρηθεί. Ο πλανήτης μας δέχεται καθημερινά γύρω στα 1370w/m² από τον ήλιο. To 70%, αυτή της ενέργειας απορροφάται από την ατμόσφαιρα και την επιφάνεια της γης ενώ το υπόλοιπο αντανακλάται. Ένα ποσοστό της ακτινοβολίας αυτής περνά αναλλοίωτο στην ατμόσφαιρα και αντανακλάται από την επιφάνεια με μεγαλύτερο μήκος κύματος. Ένα μέρος αυτής απορροφάται από την ατμόσφαιρα η οποία με τη σειρά της θερμαίνεται και επανεκπέμπει μέρος της ακτινοβολίας πίσω στη γη. Το στρώμα των αερίων που αποτελούν την ατμόσφαιρα επιτρέπει την είσοδο της ακτινοβολίας και στη συνέχεια την εγκλωβίζει αυξάνοντας έτσι τη θερμοκρασία της γης στους 16,1 βαθμούς Κελσίου (παγκόσμιος μέσος όρος). ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Τα επίπεδα πριν τη βιομηχανική επανάσταση ήταν 280 (ppm), ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν φτάσει 387(ppm). Γι αυτό ευθύνεται πρώτα απ όλα ο τομέας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Άλλοι παράγοντες είναι οι βιομηχανικές δραστηριότητες και η χρήση ορυκτών καυσίμων για το μεταφορικό τομέα, οικιακές, εμπορικές και άλλες χρήσεις, οι αλλαγές στη χρήση γης, η απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της ανάκτησης, της επεξεργασίας και της μεταποίησης των ορυκτών καυσίμων. Ένα από τα κύρια θερμοκηπικά αέρια, που συνεισφέρει στην παγίδευση από την ατμόσφαιρα μέρος της ανακλώμενης από την επιφάνεια της γης ηλιακής ακτινοβολίας με αποτέλεσμα την περαιτέρω θέρμανση του πλανήτη, είναι το μεθάνιο. Σε σύγκριση με το διοξείδιο του άνθρακα το μεθάνιο είναι κατά 21 φορές δραστικότερο σε ορίζοντα εκατό ετών. Μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα η διεργασία αυτή ρυθμιζόταν από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων ήταν οι φυσικοί κύκλοι νερού, άνθρακα και αζώτου, το φυτικό (φωτοσύνθεση) και ζωικό βασίλειο και τέλος μέσα από την αλληλεπίδραση μεταξύ της ατμόσφαιρας και των ωκεανών (δέσμευση άνθρακα). Από τα μέσα του δέκατου όγδοου αιώνα με την βιομηχανική επανάσταση, τη μαζική παραγωγή και χρήση μηχανημάτων και μηχανών τα οποία λειτουργούν με την καύση ορυκτών καυσίμων, αλλοιώθηκε η μέχρι τότε φυσική διαδικασία. Όταν αναφερόμαστε στο φαινόμενο του θερμοκηπίου εννοούμε την έξαρση των παραπάνω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, που έχουν ως αποτέλεσμα την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο δεύτερος πιο σημαντικός μολυντικός παράγοντας είναι η αύξηση των ποσοστών διοξειδίου Επίσης οι χλωροφθοράνθρακες είναι χημικές ενώσεις που συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό στην καταστροφή του στρώματος του όζοντος. Η φωτοδιάσπασή τους από τη μεγάλη ενέργεια ηλιακής ακτινοβολίας απελευθερώνει άτομα χλωρίου που βρίσκονται στο μόριο τους. Ένα άτομο χλωρίου που ελευθερώνεται στη στρατόσφαιρα μπορεί να καταστρέψει μέχρι και μόρια όζοντος προτού αδρανοποιηθεί. Άλλος ένας ρύπος που διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στο σχηματισμό επικίνδυνων ρύπων είναι τα οξείδια του αζώτου. Μετατρέπονται χημικά στον αέρα σε λεπτομερή σωματίδια τα οποία με τη σειρά τους μετατρέπονται σε οξέα. Το όζον ή φωτοχημική

17 17 αιθαλομίχλη, σχηματίζεται από την αντίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας με διάφορους ρύπους, κυρίως με τα οξείδια του αζώτου και τις πτητικές οργανικές ενώσεις. Καλύπτει και σαν πέπλο τον αέρα σε μέρες με άπνοια, έχει μια καφετιά απόχρωση λόγω της παρουσίας σωματιδίων με διοξείδιο το αζώτου, αλλά αργότερα μπορεί να αλλάξει σε λευκό λόγω της παρουσίας θειικών και νιτρικών αερολυμάτων. Ενώ το όζον στη στρατόσφαιρα εξασφαλίζει ζωτικής σημασίας προστασία στη γη από τη βλαβερή υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, το όζον κοντά στην επιφάνεια της γης είναι τοξικό. Όταν ο κόσμος εισπνέει αέρα με υψηλά επίπεδα όζοντος, αυτός τους προκαλεί δύσπνοια, βήχα και σφίξιμο στο θώρακα. Επίσης το όζον οξειδώνει τον πνευμονικό ιστό δημιουργώντας τρύπες στα κυτταρικά τοιχώματα των πνευμόνων επιτρέποντας έτσι και τα κυτταρικά υγρά να διαφύγουν. Με τον καιρό τα τριχοφόρα κύτταρα καταστρέφονται από το όζον και αντικαθιστώνται από λεπιδοειδή κύτταρα με χοντρά τοιχώματα του προκαλούν ακαμψία στους πνεύμονες. Εκτός από τους ανθρώπους κινδυνεύει και η βιοποικιλότητα στη γη. Το σύνολο δηλαδή των ζωντανών οργανισμών,ειδών και οικοσυστημάτων που αποτελούν τη ζωή στη γη (ζώα, πουλιά, ψάρια και φυτά), αναμένεται να εξαφανιστούν από τις περιοχές που θα επηρεαστούν άμμεσα από τις αλλαγές κλίματος σε όλο τον πλανήτη. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Το σημαντικότερο όμως έγγραφο για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών είναι το πρωτόκολλο του Κιότο (1997), το οποίο τέθηκε σε ισχύ το Φεβρουάριο του Σύμφωνα με αυτό, οι αναπτυγμένες χώρες έχουν αναλάβει την υποχρέωση να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά την περίοδο , σε σχέση με τα επίπεδα της δεκαετίας του Οι τρόποι αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών εστιάζονται στη χρήση αιολικής, υδροηλεκτρικής, θαλάσσιας και ηλιακής ενέργειας και όχι μόνο. Ίσως πρέπει να ξεκινήσουμε από το ίδιο μας το σπίτι. Σημασία έχει ότι ο κίνδυνος από τις κλιματικές αλλαγές έχει γίνει αντιληπτός και η ευαισθητοποίηση, πρέπει να οδηγήσει σε ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος και όχι σε εμβαλωματικoύ χαρακτήρα λύση. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ - Γεωργόπουλος Αλέξανδρος, Γη, ένας μεγάλος και εύθραυστος πλανήτης, Καραπαγιώτου Μαρία, Brutyan Lina, Shango Natalia, H τρύπα του όζοντος: Η οροφή του ουρανού από κάπου μπάζει, Οικονομικά του Περιβάλλοντος. - Τσέζος Μάριος, Ρεμουντάκη Εμμανουέλα, Περιβάλλον Ι, Εισαγωγή στην Επιστήμη και Τεχνολογία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Αυτό ανάγκασε τους περισσότερους ηγέτες του κόσμου να οδηγηθούν σε μία επιτυχημένη Διακρατική Συμφωνία για το περιβάλλον, που είναι το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ(1987). Υπογράφτηκε από 46 χώρες και επικυρώθηκε από άλλες 172 χώρες, με αποτέλεσμα σήμερα να επιτευχθεί η σταδιακή κατάργηση περίπου του 95% των ουσιών που καταστρέφουν το όζον. - Δ. Μελάς, Γ. Ασωνίτης, Β. Αμοιρίδης, Κλιματική αλλαγή, Ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. - Centres for Disease Control and Prevention, Declines in Lung Cancer Rates - California, 1988 to 1997, Roberts L, Does the ozone hole threaten Antartic Life? Science. - Χρ. Λαμπριανίδης νικητής διεθνούς διαγωνισμού φωτογραφίας για την κλιματική αλλαγή. Ανακοίνωση Γνωστοποιείται ότι η τάξη 1987 της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011, θα πραγματοποιήσει συνάντηση συμμαθητών στα Τρίκαλα. Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της συνάντησης στην ιστοσελίδα: =

Ο Ρ Κ Ω Μ Ο Σ Ι Α Τ Η Σ Τ Α Ξ Η Σ 2 0 0 8

Ο Ρ Κ Ω Μ Ο Σ Ι Α Τ Η Σ Τ Α Ξ Η Σ 2 0 0 8 Ο ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ / ΣΧΟΛΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Φύλλο 37 * Περίοδος Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2008 Non Commissioned Officer`s School * Issue: 37th * Period: July - August - September

Διαβάστε περισσότερα

Την Τρίτη 23 Αυγ 2005 Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ Η ΣΧΟΛΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΨΗ

Την Τρίτη 23 Αυγ 2005 Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ Η ΣΧΟΛΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΨΗ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ / ΣΧΟΛΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Φύλλο 25 * Περίοδος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος 2005 Non Commissioned Officer s School * Issue: 25th * Period: July August September 2005 * Τηλέφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Αφιέρωμα στον θρησκευτικό, αρχαιολογικό και πολιτιστικό Tουρισμό. sd Σάββατο 31 Μαΐου - Κυριακή 1 Ιουνίου 2014.

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Αφιέρωμα στον θρησκευτικό, αρχαιολογικό και πολιτιστικό Tουρισμό. sd Σάββατο 31 Μαΐου - Κυριακή 1 Ιουνίου 2014. ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 31 Μαΐου - Κυριακή 1 Ιουνίου 2014 Mετέωρα Αφιέρωμα στον θρησκευτικό, αρχαιολογικό και πολιτιστικό Tουρισμό 2 ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΕΛΛΑΔΑ: Μία χώρα που προσφέρει Tουρισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ. ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας

ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ. ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ΠΤΥΧΙΑΚΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Υπεύθυνοι δάσκαλοι: ΑΠΟ ΣΤΟ ΛΙΔΟ Υ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ ΠΟΜΑΚΗ ΕYΑΝΘΙΑ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Υπεύθυνοι δάσκαλοι: ΑΠΟ ΣΤΟ ΛΙΔΟ Υ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ ΠΟΜΑΚΗ ΕYΑΝΘΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Υπεύθυνοι δάσκαλοι: ΑΠΟ ΣΤΟ ΛΙΔΟ Υ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ ΠΟΜΑΚΗ ΕYΑΝΘΙΑ ΤΑΞΗ: ΣΤ Σχολ. Έτος;2008-2009 ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ- ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Ο Ρ Κ Ω Μ Ο Σ Ι Α Τ Η Σ Τ Α Ξ Η Σ 2 0 1 0

Η Ο Ρ Κ Ω Μ Ο Σ Ι Α Τ Η Σ Τ Α Ξ Η Σ 2 0 1 0 Ο ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ / ΣΧΟΛΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Φύλλο 38 * Περίοδος Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2008 Non Commissioned Officer`s School * Issue: 38th * Period: October - November

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Μαγουλάς, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Κων-νος Αμπελιώτης, Επικ. Καθηγητής Χαροκόπειου Παν-μίου

Κωνσταντίνος Μαγουλάς, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Κων-νος Αμπελιώτης, Επικ. Καθηγητής Χαροκόπειου Παν-μίου Επιστημονική Ευθύνη Κωνσταντίνος Μαγουλάς, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Συγγραφή Κων-νος Αμπελιώτης, Επικ. Καθηγητής Χαροκόπειου Παν-μίου Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό παράχθηκε στο πλαίσιο του Έργου «Κέντρα Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Σ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ Π. ΠΥΡΠΥΡΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Σ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ Π. ΠΥΡΠΥΡΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Σ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ Π. ΠΥΡΠΥΡΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΘΗΝΑ 1999 Σ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ Π. ΠΥΡΠΥΡΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ISBN 9789609329453 2 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Βασική επιδίωξη και επιθυμία μας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ [Οδηγός εκπαιδευτικών]

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ [Οδηγός εκπαιδευτικών] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΕΡΓΟ ΕΠΕΑΕΚ 1.1.ΣΤ.1.Γ2 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ [Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

τμήμα ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων Θέμα: παθητικά ηλιακά συστήματα _από τη παραδοσιακή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική

τμήμα ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων Θέμα: παθητικά ηλιακά συστήματα _από τη παραδοσιακή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική Πτυχιακή εργασία ΤΕΙ Πάτρας τμήμα ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων Θέμα: παθητικά ηλιακά συστήματα _από τη παραδοσιακή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική Έρευνα - επιμέλεια: Στεφανίδης Αλέξανδρος Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Περιεχόμενα 3 Εισαγωγή 5 1. Τι συμβαίνει στον πλανήτη μας; Αίτια της κλιματικής αλλαγής 6 Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 2 ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ 39 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 40 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ Σχολικό Έτος 2011-12 Μάθηµα : Ερευνητικές Εργασίες Α Λυκείου Α Τετράµηνο ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ : ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ Οµάδα Εργασίας ΑΓΑΠΗΤΟΣ Θ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & OI ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ

ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & OI ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & OI ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΜΠΙTΧΑΒΑ ΑΜΑΛΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑ, 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Αγιο Ορος: Mία Πολιτεία αφιερωμένη στην προσευχή και τη λατρεία του Θεού. Διαβάστε επίσης: Τα Πάθη του Χριστού: Η Μεγάλη Εβδομάδα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Αγιο Ορος: Mία Πολιτεία αφιερωμένη στην προσευχή και τη λατρεία του Θεού. Διαβάστε επίσης: Τα Πάθη του Χριστού: Η Μεγάλη Εβδομάδα ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 7 - Κυριακή 8 Απριλίου 2012 Διαβάστε επίσης: Τα Πάθη του Χριστού: Η Μεγάλη Εβδομάδα «Ολος ο κόσμος πρέπει να μάθει Ελληνικά, επειδή μας βοηθάνε να καταλάβουμε την δική μας γλώσσα»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στην ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΘΕΜΑ: «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στην ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΘΕΜΑ: «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στην ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΘΕΜΑ: «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» ΟΝΟΜΑ:ΑΚΡΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ / MN 05014 / Ε ΚΥΚΛΟΣ ΥΠΕΥΘ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: κα ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΑΔΟΥ ΦΑΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΤΟ ΝΕΡΟ Οι κρήνες της Μακρινίτσας ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ ΠΗΛΙΟΥ ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Φύλλο 47, Απρίλιος - Μάιος 2012 Επίδοση Ξιφών από τον κ. Α/ΓΕΣ στη ΣΜΥ Αθλητικοί αγώνες Ε- νόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΙΟΥ 2009 Η εφαρμογή του Νόμου 3661/08 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων Βιοκλιματικός-Ενεργειακός

Διαβάστε περισσότερα

9 η Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

9 η Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ 9 η Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Φεβρουάριος 2014 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Σελίδα 1. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ -1-2. ΕΜΒΛΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΗ ΕΝΙΣΜΟΥ ΣΚΙΑΣΗΣ ΗΛΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΕΚΤΩΝ ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ» Επιβλέπων καθηγητής: Κ. Αντωνόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ [Οδηγός εκπαιδευτικών]

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ [Οδηγός εκπαιδευτικών] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΕΡΓΟ ΕΠΕΑΕΚ 1.1.ΣΤ.1.Γ2 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική Εργασία της φοιτήτριας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών

Διπλωματική Εργασία της φοιτήτριας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΙΡΙΟ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ 2004

ΚΤΙΡΙΟ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ 2004 ΚΤΙΡΙΟ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ 2004 Σημείωση: Το παρόν αποτελεί σύγγραμμα του 2004, και δεν έχει επικαιροποιηθεί με την νομοθεσία που έχει θεσπιστεί από τότε μέχρι σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Μαγουλάς, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Κων-νος Αμπελιώτης, Επικ. Καθηγητής Χαροκόπειου Παν-μίου

Κωνσταντίνος Μαγουλάς, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Κων-νος Αμπελιώτης, Επικ. Καθηγητής Χαροκόπειου Παν-μίου Επιστημονική Ευθύνη Κωνσταντίνος Μαγουλάς, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Συγγραφή Κων-νος Αμπελιώτης, Επικ. Καθηγητής Χαροκόπειου Παν-μίου Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό παράχθηκε στο πλαίσιο του Έργου «Κέντρα Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Σταύρος Ελ. Καλογιάννης Διεθνείς αντιπαραθέσεις και συγκλίσεις για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή

Σταύρος Ελ. Καλογιάννης Διεθνείς αντιπαραθέσεις και συγκλίσεις για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή Σταύρος Ελ. Καλογιάννης Διεθνείς αντιπαραθέσεις και συγκλίσεις για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή Οι θέσεις της Ελλάδας την πενταετία 2004 2009 2 Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 2 Πρόλογος... 9 Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

A ΦIEPΩMA. Tα Aγια Mετέωρα 2-19 AΦIEPΩMA. Iστορικό χρονικό της μετεωρίτικης μοναχοπολιτείας 20 KPITIKH 21 BIBΛIO 22 ΘEAMATA 23 ΓEYΣEIΣ 24-31 THΛEOPAΣH

A ΦIEPΩMA. Tα Aγια Mετέωρα 2-19 AΦIEPΩMA. Iστορικό χρονικό της μετεωρίτικης μοναχοπολιτείας 20 KPITIKH 21 BIBΛIO 22 ΘEAMATA 23 ΓEYΣEIΣ 24-31 THΛEOPAΣH A ΦIEPΩMA KYPIAKH 6 ΦEBPOYAPIOY 1994 2-19 AΦIEPΩMA Tα Aγια Mετέωρα. Σύντομο ιστορικό χρονικό της μετεωρίτικης μοναχοπολιτείας. «Iσάγγελη πολιτεία». Eξι αιώνων ορθόδοξη μουσική, μαρτυρία και δράση. Oι έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

www.climatechange.eu.com

www.climatechange.eu.com Εκδότης... Catie Thorburn Διεθνής συντονιστής... Sylvie Huysmans Συντονιστής διακίνησης... Stéphanie Racette Εθνικός συντονιστής... Αναστασία Γκίκα Γραφικά και προεκτύπωση... Dominique Chasseur, Myriam

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Στην Αθήνα σήμερα, 19 Ιανουαρίου 2008, ημέρα Σάββατο και ώρα 12.30' συνεδρίασε στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής η Επιτροπή Οικονομικών

Διαβάστε περισσότερα

Aegean News. Η Ναυτιλία στην Ελλάδα. Μία Εθνική Δύναμη. Ακόμη. Η Aegean στη Σιγκαπούρη. Εξοικονόμηση Χρημάτων με το Πρόγραμμα Επιστροφή

Aegean News. Η Ναυτιλία στην Ελλάδα. Μία Εθνική Δύναμη. Ακόμη. Η Aegean στη Σιγκαπούρη. Εξοικονόμηση Χρημάτων με το Πρόγραμμα Επιστροφή Aegean News Τ Ο Τ Ρ Ι Μ Η Ν Ι Α Ι Ο Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ι Κ Ο Τ Η Σ A E G E A N ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2013 Η Aegean στη Σιγκαπούρη Εξοικονόμηση Χρημάτων με το Πρόγραμμα Επιστροφή International Bunker Industry Association

Διαβάστε περισσότερα