Ο ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Φύλλο 43, Ιούνιος - Αύγουστος 2011

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Φύλλο 43, Ιούνιος - Αύγουστος 2011"

Transcript

1 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Φύλλο 43, Ιούνιος - Αύγουστος 2011 TΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΛΟΧΙΩΝ ΤΑΞΗΣ 2011 Θερινή εκπαίδευση σπουδαστών στο Λιτόχωρο, σελίδα 6 Εκπαιδευτικό ταξίδι της ΙΙας τάξης στην περιοχή ευθύνης Δ Σώματος Στρατού, σελίδα 8 Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Κος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΕΝΕΙΜΕ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ Η Μοναστική κοινω- ΣΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΛΟΧΙΕΣ ΤΑΞΗΣ νία των Μετεώρων, 2011 ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩσελίδα 11 ΜΟΣΙΑΣ Παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Κωνσταντίνου Σπηλιόπουλου πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011, στην έδρα της Σχολής Περιβάλλον και κλι- Μονίμων Υπαξιωματικών στο στρατόματικές αλλαγές, σε- πεδο «ΚΑΒΡΑΚΟΥ» η τελετή ορκωμολίδα 15 σίας των Μονίμων Λοχιών Τάξης 2011.

2 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΚΔΟΤΗΣ Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Εθιμοτυπίας Ε Π Ι Κ Α Ι Ρ Ο Τ Η Τ Α Τελετή ορκωμοσίας Μονίμων Λοχιών τάξης Τελετή υιοθεσίας εθνικού ήρωα τάξης Θερινή εκπαίδευση στο Λιτόχωρο Στρατιωτική εκπαίδευση στο πεδίο βολής Χρυσαυγής...7 Εκπαιδευτικό ταξίδι ΙΙας τάξης...8 Επισκέψεις Διοικητή ΣΜΥ...9 Εξετάσεις υποψηφίων στρατιωτικών σχολών...10 Συνεργασία της ΣΜΥ με το δήμο Τρικκαίων...10 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ Υπολοχαγός (ΠΒ) Ρεντζελάς Κωνσταντίνος Α Ρ Θ Ρ Α Ιούλιος Αύγουστος 2011 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΘΡΗΣΚΕΙΑ Η Μοναστική κοινωνία των Μετεώρων...11 Υπολοχαγός (ΣΓ) Παπαχρήστος Αθανάσιος ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Περιβάλλον και κλιματικές αλλαγές...15 Υπολοχαγός (ΤΧ) Κουφογιάννης Νικόλαος Τηλ:

3 3 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Στην τελετή παρέστησαν επίσης, ο Διοικητής 1 ΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ Αντιστράτηγος κ. Δημήτριος Αγγελούδης, ο Διευθυντής Δ ΚΛΑΔΟΥ/ΓΕΣ Υποστράτηγος κ. Χρήστος Χαλκίδης, οι θρησκευτικές και πολιτικές αρχές της πόλης των Τρικάλων, καθώς και οι συγγενείς και φίλοι των ορκισθέντων Μονίμων Λοχιών. Κατά την τελετή ορκίσθηκαν 250 Μόνιμοι Λοχίες, εκ των οποίων 235 είναι Έλληνες, 13 Ελληνοκύπριοι και 2 από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Οι ορκισθέντες Μόνιμοι Λοχίες στη συνέχεια πηγαίνουν στα σχολεία εφαρμογής των Όπλων και Σωμάτων τους για να εκπαιδευτούν στην ειδικότητά τους και κατόπιν θα επανδρώσουν τις Μονάδες.

4 4 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τελετή Υιοθεσίας Εθνικού Ήρωα Τάξης 2011 ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Δ ΚΛΑΔΟΥ/ ΓΕΣ Η ΤΕΛΕΤΗ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΗΡΩΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΞΗ 2011 ΤΗΣ ΣΜΥ Τ ην Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011, στην έδρα της Σχολής, ο Διευθυντής Δ ΚΛΑΔΟΥ/ΓΕΣ Υποστράτηγος κ. Χρήστος Χαλκίδης απένειμε αναμνηστικά μετάλλια και διπλώματα, στους Μόνιμους Υπαξιωματικούς τάξης 2011, κατά τη διάρκεια της τελετής «υιοθεσίας» εθνικού ήρωα. Κατά το δεύτερο έτος φοίτησης στη Σχολή, προκηρύσσεται διαγωνισμός μελέτης μεταξύ των Σπουδαστών Σπουδαστριών της τάξης, με θέμα τον ήρωα ή την προσωπικότητα που θα φέρει το όνομά του η αποφοιτήσασα τάξη, με ανάλογα χρηματικά έπαθλα για τις τρεις πρώτες μελέτες. Επιπλέον στους πρωτεύσαντες επιδίδεται και αναμνηστική πλακέτα με το έμβλημα του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Τις τρείς πρώτες θέσεις με θέμα τον ήρωα της τάξης 2011, κατέλαβαν οι εργασίες του Σπουδαστή

5 5 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο μετείχε ως διοικητής του 16ου Συντάγματος Πεζικού. Επίσης, ως διοικητής του ιδίου Συντάγματος καθώς και του 1ου Συντάγματος, μετείχε στην εκστρατεία στην Ουκρανία. Ακόμη, έλαβε μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία ως διοικητής του 31ου Συντάγματος τον Ιούνιο 1921, στη συνέχεια του 33ου Συντάγματος και μετέπειτα ως διοικητής της V Μεραρχίας τον Αύγουστο του ΙΙας Ανανιάδη Χαράλαμπου, της Σπουδάστριας ΙΙας Μπαρούτσου Ευγενίας και του Σπουδαστή ΙΙας Αργυράκη Κωνσταντίνου. Σε όλους τους αποφοιτούντες Μόνιμους Υπαξιωματικούς τάξης 2011, απονεμήθηκε ειδικό μετάλλιο, που στη μια πλευρά φέρει το έμβλημα της Σχολής και στην άλλη πλευρά, χάραξη με την προσωπογραφία του ήρωα καθώς και αναμνηστικό δίπλωμα. Ο εθνικός ήρωας ο οποίος «υιοθετήθηκε» από τους Μόνιμους Υπαξιωματικούς της Τάξης 2011, είναι ο Αντιστράτηγος Νικόλαος Ροκάς. Αποστρατεύθηκε το Επανελθών προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου στις 2 Ιουνίου Κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο ανακλήθηκε εκ νέου στην ενεργό υπηρεσία και διατέλεσε Διοικητής Στρατιωτικής Διοίκησης Αλεξανδρούπολης. Τιμήθηκε με το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας μετά πολλαπλών διαμνημονεύσεων, με μετάλλια των Βαλκανικών Πολέμων , τον Πολεμικό Σταυρό, το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας, το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων, το Χρυσό Σταυρό του Σωτήρα, τον Ταξιάρχη του Φοίνικα, το Γαλλικό Πολεμικό Σταυρό, το Μετάλλιο Διακεκριμένων Υπηρεσιών (Βρετανικό), της Λεγεώνας της Τιμής (Γαλλικό), το Μετάλλιο Μακεδονικού Αγώνα, το Σερβικό Πολεμικό Σταυρό και με Αναμνηστικό Πολέμου ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΗΡΩΑ Ο Νικόλαος Ροκάς γεννήθηκε στη Μάνδρα Ελευσίνας το Κατατάχθηκε στο Στρατό ως εθελοντής στις 9 Ιανουαρίου Αποφοίτησε από την Προπαρασκευαστική Σχολή Κέρκυρας ως Λοχίας και μετείχε στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του Στη συνέχεια φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή Υπαξιωματικών και αποφοιτήσας προήχθη στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού στις 29 Αυγούστου Μετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους , ως Υπολοχαγός Διοικητής Λόχου. Το 1913 ως Λοχαγός Διοικητής Τάγματος διατέθηκε στη Βόρεια Ήπειρο.

6 6 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΘΕΡΙΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ρακισμένης Ταξιαρχίας, που με τη συνδρομή της σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας, βοήθησε να επιτευχθεί σε μέγιστο βαθμό ο σκοπός της θερινής εκπαίδευσης των Σπουδαστών που ήταν : -Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της ψυχικής αντοχής με σωματική αγωγή και πορείες αρκετών χιλιομέτρων. -Η αύξηση της σωματικής αντοχής, της ευκινησίας και της αυτοπεποίθησης με τη διέλευση του στίβου εμποδίων. Α πό τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2011, οι Σπουδαστές και Σπουδάστριες με τους εκπαιδευτές τους μεταστάθμευσαν και εγκαταστάθηκαν σε καταυλισμό στο πεδίο ασκήσεων «ΚΑΝΑΠΙ- ΤΣΑΣ» στο Λιτόχωρο του Ν. Πιερίας, όπου και παρέμειναν μέχρι την 17η Ιουνίου Η απόκτηση βασικών γνώσεων στρατιωτικών αντικειμένων και η εμπέδωση τους στο εδάφους, με την εκτέλεση ημερησίων και νυχτερινών βολών, καθώς και ασκήσεων μικρών κλιμακίων σε συνεργασία με μηχανοκίνητα μέσα. Η διαβίωση πραγματοποιήθηκε σε εγκαταστάσεις της ΧΧIV Τεθω- -Η απόκτηση ικανότητας εκτέλεσης των καθηκόντων διοίκησης

7 7 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ομάδος ή καθηκόντων βοηθού διμοιρίτη πεζικού μηχανοκίνητου τάγματος πεζικού σε όλες τις φάσεις του αγώνα. Επιπλέον πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση σε αντικείμενα που αφορούν συνεργασία ελικοπτέρων, με μηχανοκίνητο πεζικό και τεθωρακισμένα. Την τελευταία μέρα το προσωπικό της Σχολής, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου κ. Φραγκούλη Φράγκου, παρακολούθησε Τακτική Άσκηση Μετά Στρατεύματος «Επίθεση Συγκροτήματος Ίλης Μέσων Αρμάτων» των μονάδων της ΧΧΙV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας με συμμετοχή επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64 (Apache). Πέραν της εκπαιδεύσεως, οι Σπουδαστές και Σπουδάστριες είχαν την ευκαιρία με τις εξόδους τους να χαρούν τις ομορφιές του Λιτοχώρου και της ευρύτερης περιοχής. ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΒΟΛΕΣ ΟΠΛΩΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΧΡΥΣΑΥΓΗΣ Η στρατιωτική εκπαίδευση των Σπουδαστών και Σπουδαστριών μετά το πεδίο ασκήσεων «ΚΑΝΑΠΙΤΣΑΣ» στο Λιτόχωρο, συνεχίστηκε στο πεδίο βολής Χρυσαυγής, από 20 έως 24 Ιουνίου πραγματικά πυρά πολυβόλου MG3, και βολή υποδιαμετρήματος όλμου 81 χιλιοστών. Πέραν της στρατιωτικής εκπαίδευσης η οποία περιελάμβανε αντικείμενα τοπογραφίας, διέλευση εμποδίων στο στίβο μάχης, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση σε διάφορα όπλα, καθώς επίσης βολή με Σκοπός των εκπαιδευτικών βολών ήταν η απόκτηση βασικών γνώσεων στα σύγχρονα οπλικά συστήματα καθώς επίσης και η εξοικίωση του προσωπικού με αυτά.

8 8 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Εκπαιδευτικό ταξίδι ΙΙας τάξης Τ ετραήμερο Εκπαιδευτικό Ταξίδι των Δευτεροετών Σπουδαστών στην Περιοχή Ευθύνης του Δ Σώματος Στρατού. Παρακολούθησαν επίδειξη Οπλικών Συστημάτων και ενημέρωση στο Κέντρο Εξομοιωτών της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας. Οι Σπουδαστές και οι Σπουδάστριες της Σχολής αναχώρησαν τη Δευτέρα 27 Ιουνίου και επέστρεψαν την Πέμπτη 30 Ιουνίου Κατά την παραμονή τους στην Αλεξανδρούπολη φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας. Επισκέφθηκαν το Στρατηγείο του Δ Σώματος Στρατού στην Ξάνθη και ενημερώθηκαν για την αποστολή των Μονάδων της περιοχής της Θράκης. Το ταξίδι περιελάμβανε επισκέψεις σε Ελληνικά Φυλάκια της Ελληνοτουρκικής μεθορίου των περιοχών ευθύνης των ΧΙΙ και ΧVΙ Μηχανοκινήτων Μεραρχιών, ενημερώσεις επί της αποστολής των φυλακίων καθώς επίσης και αξιολόγηση από στρατιωτικής πλευράς της περιοχής του Έβρου και της Θράκης γενικότερα. Επισκέφθηκαν το Ελληνικό Φυλάκιο Γέφυρας Κήπων του Έβρου ποταμού, όπου είναι και η κύρια εί- σοδος της Τουρκίας προς την Ελλάδα καθώς και το Ελληνικό Φυλάκιο των Καστανιών το οποίο ευρίσκεται στο ομώνυμο ακριτικό χωριό, δεύτερη είσοδος Τουρκίας προς Ελλάδα περιοχή Ανδριανούπολης και

9 9 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τους ακρίτες Έλληνες φρουρούς των συνόρων μας. Εθιμοτυπικές Επισκέψεις Διοικητή ΣΜΥ Μ ε την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του, ο Διοικητής της Σχολής Ταξίαρχος κ. Δημήτριος Μπίκος, πραγματοποίησε εθιμοτυπικές επισκέψεις στις θρησκευτικές και πολιτικές αρχές της πόλης. Κατά την επιστροφή τους επισκέφθηκαν την 1η Ταξιαρχία Καταδρομών Αλεξιπτωτιστών στη Ρεντίνα, η οποία οργάνωσε με το προσωπικό της, επίδειξη ορεινού αγώνα, αγώνα σε κατοικημένο τόπο και άσκηση άμεσης αντίδρασης περιπόλου. Οι Σπουδαστές και οι Σπουδάστριες επέστρεψαν στην έδρα της Σχολής, ικανοποιημένοι ότι πέτυχαν το σκοπό του εκπαιδευτικού ταξιδίου ο οποίος ήταν η ιστορική, πολιτιστική και γεωγραφική ενημέρωση της νευραλγικής περιοχής της Θράκης, καθώς και η απόκτηση βασικών γνώσεων στοιχείων για την οργάνωση και την αποστολή των Μονάδων του Δ Σώματος Στρατού, όπου οι περισσότεροι από αυτούς μετά την αποφοίτησή τους θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

10 10 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Εξετάσεις υποψηφίων στρατιωτικών σχολών Σχολή οργάνωσε και διεξήγαγε τις Προκαταταρκικές Εξετάσεις (ΠΚΕ), των υποψηφίων Η των Στρατιωτικών Σχολών από 01 μέχρι 15 Ιουλίου 2011, στις εγκαταστάσεις της, στο Δημοτικό Στάδιο και στο Κολυμβητήριο Τρικάλων. Για τους υποψηφίους των στρατιωτικών σχολών προβλέπονται προκαταρκτικές εξετάσεις οι οποίες υπόκεινται σε ένα εννιαίο επιλογικό σύστημα που περιλαμβάνει ψυχομετρικές αθλητικές δοκιμασίες και υγειονομικές εξετάσεις. Η Σχολή υποβάλει σε προκαταρκτικές εξετάσεις τους υποψηφίους που έχουν δηλώσει τη ΣΜΥ ως «πρώτη προτίμηση» στην αίτησή τους. Οι υποψήφιοι κατανέμονται σε ομάδες (Καταστάσεις αποστέλονται σε όλα τα Στρατολογικά Γραφεία) και οι ΠΚΕ της κάθε ομάδας διαρκούν τέσσερεις ημέρες, όπως παρακάτω: Την 1η ημέρα παρουσιάζονται στο 414 ΣΝΕΝ (Πεντέλη Αττικής) για τις Υγειονομικές εξετάσεις. Την 2η ημέρα παρουσιάζονται στο 401 ΓΣΝΑ (οδός Μεσογείων και Κατεχάκη) για εξέταση από την Ανώτατη Στρατιωτική Υγειονομική Επιτροπή (ΑΣΥΕ). Την 3η ημέρα παρουσιάζονται στο Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων για τις αθλητικές δοκιμασίες. Όσοι έχουν δηλώσει Σχολή που απαιτεί εξέταση στην κολύμβηση εξετάζονται την ίδια μέρα στο κολυμβητήριο Τρικάλων. Την 4η ημέρα παρουσιάζονται στη Σχολή για τις Ψυχομετρικές Εξετάσεις. Συνεργασία της ΣΜΥ με το Δήμο Τρικκαίων Τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011, στο γραφείο του Διοικητή της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών υπογράφηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας των δύο φορέων που αφορά σε προώθηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος που απασχολούν το Δήμο και τη Σχολή. Το Μνημόνιο υπέγραψε ο Ταξίαρχος κ. Δημήτριος Μπίκος, Διοικητής της ΣΜΥ και ο κ. Χρήστος Λάππας, Δήμαρχος Τρικκαίων. Είναι η πρώτη φορά που με κοινή συναίνεση υπάρχει ενυπόγραφη δέσμευση των δύο φορέων για συνεργασία σε κοινά πεδία δράσης προς όφελος της Τρικαλινής κοινωνίας και της Σχολής. Τα θέματα που περιλαμβάνει το μνημόνιο συνεργασίας αφορούν σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τις δύο πλευρές και εκκρεμούν επί μακρόν (μεταξύ άλλων ανταλλαγές κτηματικών εκτάσεων, αισθητικές παρεμβάσεις κλπ) Με το πέρας της συνάντησης οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν αφενός για την κατά το δυνατόν συντομότερη και αποφασιστικότερη επίλυση θεμάτων που εκκρεμούν επί μακρόν, καθώς και για τη συνέχιση της καλής συνεργασίας σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και καλής θέλησης. Η ΣΜΥ διατηρώντας τους παραδοσιακά στενούς δεσμούς που τη συνδέουν με την κοινωνία των Τρικάλων, επιθυμεί να ευχαριστήσει ιδιαίτερα την ηγεσία του Δήμου Τρικκαίων για τη θετική ανταπόκριση και το πνεύμα συνεργασίας.

11 11 ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΘΡΗΣΚΕΙΑ Η Μοναστική κοινωνία των Μετεώρων ΚΕΙΜΕΝΟ:Υπλγος (ΣΓ) Παπαχρήστος Αθανάσιος Περισσότερα από είκοσι μοναστήρια, σκαρφαλωμένα στους θεόκτιστους βράχους τους, συγκροτούσαν την άγια λιθούπολη των Σταγών. Με το πέρασμα των χρόνων και κάτω από διάφορες δυσκολίες των καιρών, όπως διάφοροι κατακτητές της περιοχής, επιδρομές ληστών και άλλοι παράγοντες, οδήγησαν πολλές από τις ακμάζουσες Ιερές Μονές στην εγκατάλειψη και καταστροφή (περίοδος παρακμής μετά τον 17ο αιώνα). Τα Μετέωρα, η «Θηβαΐδα των Σταγών», αποτελούν μετά το Άγιον Όρος, το σημαντικότερο συμπαγές μοναστικό συγκρότημα του ελλαδικού χώρου. Ως αρχή της μοναχοπολιτείας των Μετεώρων μπορούμε να τοποθετήσουμε τον 11ο αιώνα, όπου και συστάθηκε ένα υποτυπώδες Κοινόν, δηλαδή μια ασκητική πολιτεία από ελεύθερους ασκητές, στα τέλη του 11ου και αρχές του 12ου αιώνα, η Σκήτη της Δούπιανης ή των Σταγών, με κέντρο λατρείας το Ναό της Θεοτόκου. Ο επικεφαλής της Σκήτης της Δούπιανης έφερε μόνο αυτός τον τίτλο του πρώτου και καθηγούμενου της. Η Παναγία της Δούπιανης, αναπαλαιωμένη και συντηρημένη από τη Μονή του Μεγάλου Μετεώρου, αποτελεί σήμερα μετόχι της. Κατά τα μέσα του 14ου αιώνα δεσπόζει με τη μεγάλη δράση και ακτινοβολία της η επιβλητική μορφή του «πρώτου» και καθηγούμενου της Σκήτης των Σταγών ιερομονάχου Νείλου. Ο Νείλος είναι ο ιδρυτής και κτίτορας της Ιεράς Μονής Υπαπαντής (αρχικά Αναλήψεως του Κυρίου) με πολύ σημαντικές τοιχογραφίες. Την ίδια χρονική περίοδο, εμφανίζεται ο όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης, ο οποίος το ιδρύει τη Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, (έδωσε στον μεγάλο βράχο «Πλατύ Λίθο» το όνομα Μετέωρο και από τότε όλοι οι βράχοι φέρουν αυτό το όνομα) οργανώνει κοινοβιακά τη μοναχική πολιτεία των Μετεώρων και θέτει κανόνες. Από το 1920 αρχίζει πάλι μια άνθηση, γιατί κατασκευάστηκαν στους βράχους λαξευτές σκάλες και γέφυρες. Το 1948 έγινε η κατασκευή ασφαλτοστρωμένου δρόμου και καταργήθηκε το άβατο για τις γυναίκες. Σήμερα έξι μοναστήρια συνεχίζουν αδιάκοπα και αταλάντευτα για 600 και περισσότερα χρόνια, γνήσια και αυστηρή την παράδοση και μαρτυρία του ορθόδοξου μοναχισμού. Η Μονή του Μεγάλου Μετεώρου ή Μεταμορφώσεως Ιδρύθηκε περί το έτος 1340 από τον όσιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος κτίτοράς της και οργανωτής συστηματικού μοναστικού κοινοβίου. Γι αυτό η ίδρυση του μοναστηριού αυτού θεωρείται αφετηρία του οργανωμένου μετεωρίτικου μοναχισμού. Εκεί ο όσιος Αθανάσιος οικοδόμησε το ναό της Παναγίας της Μετεωρίτισσας Πέτρας, ενώ λίγο αργότερα έκτισε άλλο ναό προς τιμή του Μεταμορφωθέντος Σωτήρος Χριστού. Στα ανεγέρθηκε ο μεγαλόπρεπος κυρίως ναός και η λιτή (εσωνάρθηκας) του σημερινού επιβλητικού καθολικού της Μονής.

12 12 ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΘΡΗΣΚΕΙΑ Ο ναός που ακολουθεί το γνωστό αρχιτεκτονικό αθωνικό τύπο, αγιογραφήθηκε το 1552, επί ηγούμενου Συμεών, από τα Ιωάννινα. Στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Μετεώρου υπάρχει πλούσια και αξιόλογη συλλογή χειρογράφων, εικόνων και ιερών κειμηλίων. Τα σημαντικότερα κτίσματα είναι η εστία (μαγειρείο), το γηροκομείο, η τράπεζα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο της Μονής, με μοναδικά και πλούσια εκθέματα της ιστορίας του Ελληνισμού. το έκτισαν το οι Γιαννιώτες αδελφοί ιερομόναχοι Θεοφάνης και Νεκτάριος. Ο κυρίως ναός τοιχογραφήθηκε το 1548 από τον Θηβαίο ζωγράφο Φράγκο Κατελάνο και ο νάρθηκας τοιχογραφήθηκε το 1566 από τους αδελφούς Θηβαίους ζωγράφους Γεώργιο και Φράγκο Κονταρή. Το παρεκκλήσι των Τριών Ιεραρχών μονόκλιτο δρομικό ναϊδριο, κτίσθηκε το 1627 και τοιχογραφήθηκε το 1637 από τον Καλαμπακιώτη Ιερέα Ιωάννη. Αξιόλογα κτίσματα της Μονής, με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον είναι η παλαιά Τράπεζα (σήμερα Μουσείο) η Εστία ή μαγειρείο από το κομψότερα και ωραιότερα κτίσματα του είδους του και το νοσοκομείο. Το μουσείο - σκευοφυλάκιο της Μονής Βαρλαάμ διαθέτει πλούσια συλλογή κειμηλίων, χειρογράφων, φορητών εικόνων, έργων αργυροχοΐας, χρυσοκέντητων κ.α. Η Μονή του Αγίου Στεφάνου Η Μονή Βαρλαάμ Βρίσκεται απέναντι από το Μεγάλο Μετέωρο. Ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα από τον Μετεωρίτη ασκητή Βαρλαάμ, στον οποίο οφείλει και τη σημερινή ονομασία της. Λειτουργεί από το 1961 ως γυναικείο μοναστήρι με πολυμελή και δραστήρια αδελφότητα. Κτίτορες είναι ο όσιος Αντώνιος (αρχές 15ου αιώνα) και ο όσιος Φιλόθεος, (μέσα του 16ου αιώνα) ο οποίος ξανάχτισε τον ναό του Αγίου Στεφάνου. Περίπου στον 16ο αιώνα τοποθετούνται και οι πρώτες τοιχογραφίες του ναού. Το μεγαλόπρεπο καθολικό, αγιορείτικου τύπου είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Αγίων Πάντων και Κατόπιν το 1798, επί επισκόπου Σταγών Παϊσίου από τον Κλεινοβό Καλαμπάκας και ηγουμένου Αμβροσίου, κτίστηκε το σημερινό καθολικό στην μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους, του οποίου η κάρα φυλάσσεται εκεί ως το πιο ιερό και θαυματουργό κειμήλιο. Το νέο καθολικό της Μονής απομιμείται τον γνωστό αγιορείτικο αρχιτεκτονικό τύπο και έχει τοιχογραφηθεί με λαμπρές αγιογραφίες, κρητικής τεχνοτροπίας, από τον αγιογράφο Βλάση Τσοτσώνη. Στην παλαιά τράπεζα της Μονής που έχει διαμορ-

13 13 ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΘΡΗΣΚΕΙΑ φωθεί σε μουσείο, υπάρχει αξιόλογη και πλούσια συλλογή χειρογράφων, εικόνων, εκκλησιαστικών κειμηλίων και ιερών σκευών. Η Μονή της Αγίας Τριάδος Σκαρφαλωμένη κυριολεκτικά στην κορυφή του μεγαλόπρεπου και απότομου βράχου της. Κατά την παράδοση, η μονή πρωτοκτίστηκε το 1438 από τον μοναχό Δομέτιο. Από έγγραφο του ηγεμόνα Συμεών Οϋρεση-Παλαιολόγου, ωστόσο προκύπτει ότι η Αγία Τριάδα ήταν ήδη το 1362 οργανωμένο μοναστήρι. Ο σημερινός κυρίως ναός ανεγέρθηκε περί το 1476, ένας μικρός σταυροειδής δικιόνιος ναός με πολυγωνικό κεντρικό τρούλο στη στέγη του και είναι το πιο ενδιαφέρον από τα κτίσματα της Μονής. Η σημερινή τοιχογράφηση του ναού (1741), έργο των αδελφών ζωγράφων Αντωνίου ιερέα και Νικολάου, αν και νεώτερη, συνεχίζει με επιτυχία την παράδοση της καλής μεταβυζαντινής ζωγραφικής. Το παρεκκλήσιο του Τίμιου Προδρόμου μικρός κυκλικός ναός με θόλο, λαξευμένος στο βράχο, κατάγραφος με αξιόλογες τοιχογραφίες του Το κτιριακό συγκρότημα της Μονής συμπληρώνεται από την τράπεζα, τα κελιά, αίθουσες υποδοχής, δεξαμενές και άλλους βοηθητικούς χώρους. Η Μονή Ρουσάνου αιώνα). Την σημερινή μορφή την πήρε στις αρχές του 16ου αιώνα από τους αδελφούς ιερομόναχους Ιωάσαφ και Μάξιμο από τα Γιάννενα, οι οποίοι οργάνωσαν το κοινόβιο και ουσιαστικά αποτελούν τους πρώτους αναγνωρίσιμους κτίτορες της Μονής. Η Μονή αποτελείται από ένα τριώροφο συγκρότημα, με το Καθολικό και κελιά στο ισόγειο, τα δωμάτια υποδοχής, το αρχονταρίκι και άλλα κελιά με βοηθητικούς χώρους στους ορόφους. Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κτίστηκε από τα θεμέλια του στη σημερινή του μορφή περί το 1530 και είναι αγιορείτικου τύπου. Η αγιογράφησή του (1560) είναι από τα σημαντικότερα και λαμπρότερα τοιχογραφικά σύνολα της μεταβυζαντινής εποχής. Στα μέσα του 16ου αι. πρέπει να λειτούργησε στην Μονή βιβλιογραφικό εργαστήριο. Αν και ο ναός της Μονής είναι αφιερωμένος στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος, με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και ευλάβεια τιμάται και πανηγυρίζεται η μνήμη της Αγίας Βαρβάρας, της οποίας υπάρχει μικρό παρεκκλήσιο. Η Μονή του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά Βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Καστράκι. Είναι το πρώτο Μοναστήρι που συναντά ο επισκέπτης ανεβαίνοντας στα Μετέωρα. Η επωνυμία της Ιεράς Μονής, πιθανότατα ανάγεται σε κάποιον παλαιό κτίτορά της το 14ο αιώνα μαζί με τις απαρχές της μοναστικής ζωής πάνω στο βράχο αυτό. Βρίσκεται ανάμεσα στις Ιερές Μονές Αγίου Νικολάου Αναπαυσά και Βαρλαάμ. Είναι κτισμένη πάνω σε εντυπωσιακό κατακόρυφο βράχο και το κτιριακό της συγκρότημα καλύπτει ολόκληρο το πλάτωμα της κορυφής του βράχου. Λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι και οφείλει πιθανότατα την επωνυμία της στον πρώτο οικιστή του βράχου ή στον κτίτορα του παλαιού ναού (14ο -15ο Το Μοναστήρι ανακαινίστηκε ριζικά την πρώτη δεκαετία του 16ου αιώνα και ανεγέρθηκε από τα θεμέλιά του το σημερινό Καθολικό (Ναός του Αγίου Νικολάου) από τα Μητροπολίτη Λαρίσης Άγιο Διονύσιο τον Ελεήμονα καθώς και από τον Έξαρχο Σταγών Ιερομόναχο Νικάνορα. Το καθολικό της Μονής βρίσκεται στον δεύτερο όροφο. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται η κρύπτη και το παρεκκλήσιο του Αγίου Αντωνίου, στους τοίχους του οποίου διατηρούνται υπολείμματα παλαιών τοιχογραφιών (14ου αιώ-

14 14 ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΘΡΗΣΚΕΙΑ να) και στον τελευταίο όροφο βρίσκονται η παλαιά Τράπεζα (με τοιχογραφίες), που σήμερα χρησιμεύει ως επίσημος χώρος υποδοχής, το οστεοφυλάκιο και το παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου. Στη δεκαετία του 1960, η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου ανακαινίστηκε και αναστηλώθηκε από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία της περιοχής. Από το 1995 η Πολιτεία με Νόμο αναγνώρισε επίσημα την ιερότητα του χώρου, που εξασφαλίζει το αναλλοίωτο και απαραβίαστο του Θεόκτιστου και μοναδικού στο κόσμο μετεωρίτικου τοπίου. Η ΟΥΝΕΣΚΟ έχει χαρακτηρίσει τα Άγια Μετέωρα «ως διατηρητέον μνημείον της Ανθρωπότητας». Έτσι τα μοναστήρια των Μετεώρων συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, γιατί αποτελούν ένα μοναδικό αρμονικό συνταίριασμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής και φυσικής ομορφιάς. Επίσης γιατί είναι ένας ανεκτίμητος καλλιτεχνικός και κειμηλιακός θησαυρός. Tα αγιομετεωρίτικα μοναστήρια, πάνω στους γιγάντιους και επιβλητικούς βράχους τους, φορτωμένα με τις μνήμες του πολυτάραχου αλλά και ένδοξου βυζαντινού και νεώτερου παρελθόντος τους, υπό την εμπνευσμένη πνευματική καθοδήγηση και επιστασία του Σεβασμιότατου Ιεράρχη, Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Κυρίου Σεραφείμ και των άξιων καθηγουμένων και γεροντισσών, προσφέρονται ως ιδανικά καταφύγια ψυχικής ξεκούρασης και ανάτασης στο πιστό Χριστιανό. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ - Δημητρίου Σοφιανού: Μετέωρα «Οδοιπορικό». - Οδηγός για τη Καλαμπάκα και τα Μετέωρα. - Φωτογραφίες.

15 15 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Περιβάλλον και κλιματικές αλλαγές Ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα είναι η περιβαλλοντική υποβάθμιση. H καταστροφή των δασών και οι έρημοι επεκτείνονται ολοένα και περισσότερο, τα φυτικά και ζωικά είδη χάνονται, οι υγρότοποι μολύνονται και η παγκόσμια βιοποικιλότητα υποφέρει. Ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες η ρύπανση του αέρα και των νερών αποτελούν σοβαρά προβλήματα, απειλώντας την ανθρώπινη υγεία και τα φυσικά οικοσυστήματα. Επίσης σημαντικές διαταραχές στην ανθρώπινη δραστηριότητα και υγεία θα προκαλέσει η αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας της γης από την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Τυχαίες διαρροές τοξικών υλικών, πετρελαίου και άλλων ουσιών δημιουργούν έκτακτες καταστάσεις που απαιτούν άμεση δράση. Όλα τα παραπάνω προβλήματα αποτελούν ένα πρότυπο συμπεριφοράς που απειλεί τη βιωσιμότητα της ζωής στη γη, λόγω των κλιματικών μεταβολών. Τα αίτια των κλιματικών μεταβολών διακρίνονται σε φυσικά και ανθρωπογενή. Στα φυσικά αίτια ανήκουν οι αστρονομικοί παράγοντες, η αυξανόμενη απομόνωση της λεκάνης του Βορείου Πόλου λόγω μετακίνησης των λιθοσφαιρικών πλακών, οι ηφαιστειακές εκρήξεις καθώς και άλλα απρόβλεπτα φυσικά φαινόμενα όπως το φαινόμενο «Εl Ninio». Οι αστρονομικοί παράγοντες είναι η αιτία της περιοδικότητας και της επαναληψιμότητας των κλιματικών μεταβολών. Οι γεωφυσικοί με τις υποθέσεις και τις θεωρίες τους ανακάλυψαν ότι η γη «ταλαντεύεται» στην τροχιά της και ότι οι επιφανειακές θερμοκρασίες ποικίλλουν ανάλογα με τις περιοδικές αλλαγές στην τροχιά και τον άξονα της γης. Η απομόνωση της λεκάνης του Βορείου Πόλου η οποία διαρκεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια έχει ένα ΚΕΙΜΕΝΟ:Υπλγος (ΤΧ) Κουφογιάννης Νικόλαος Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ πιθανό αποτέλεσμα, τη δημιουργία νέων παγετώνων με αποτέλεσμα την καθολική εξάπλωσή τους. Οι ηφαιστειακές εκρήξεις προκαλούν εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή και ανθρώπινες απώλειες. Το 1991 εξερράγη το ηφαίστειο Mount Pinatubo στις Φιλιππίνες και υπολογίστηκε ότι απελευθερώθηκαν περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του θείου και σωματιδίων, τα οποία επεκτάθηκαν σε περισσότερο από 20 χιλιόμετρα μέσα στην ατμόσφαιρα. Τα αιωρούμενα ηφαιστειακά υλικά που απλώθηκαν στην στρατόσφαιρα περικύκλωσαν τον πλανήτη για τρεις εβδομάδες. Τέλος η έντονη εκδήλωση του φαινόμενου Ελ Νίνιο επηρεάζει τις κλιματικές συνθήκες. Το φαινόμενο αυτό αφορά την εμφάνιση ενός θερμού θαλάσσιου ρεύματος το οποίο έχει κατεύθυνση τις νοτιοδυτικές ακτές της Νότιας Αμερικής. Τα αποτελέσματα του φαινόμενου αυτού είναι η έντονη ξηρασία αλλά και πλημμυρικά γεγονότα που επηρεάζουν, από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως και την Ανατολική Αφρική. Παρ όλο που η περιοδικότητά του είναι από 2 έως 7 χρόνια, και η διάρκειά του είναι μόνο μερικές εβδομάδες, επηρεάζει τις κλιματικές συνθήκες για αρκετούς μήνες. Την ονομασία του, που σημαίνει «το θείο βρέφος», την οφείλει στους ψαράδες της περιοχής του Περού, οι οποίοι το βιώνουν την περίοδο των Χριστουγέννων. Στα ανθρωπογενή αίτια των κλιματικών μεταβολών ανήκει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η επικράτηση του ανθρώπου στον πλανήτη και η ανάπτυξη της βιομηχανίας έχουν δημιουργήσει σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα, οι επιπτώσεις των οποίων καθίστανται όλο και περισσότερο φανερές τις τελευταίες δεκαετίες. Οι τρομακτικές ενεργειακές απαιτήσεις των τελευταίων δεκαετιών έχουν ως απο-

16 16 τέλεσμα την ενίσχυσή του, και συνεπώς την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι η φυσική διεργασία με την οποία η ατμόσφαιρα ενός πλανήτη βοηθά στη θέρμανσή του. Η μέση θερμοκρασία της γης χωρίς το φαινόμενο αυτό, θα ήταν στους -20 βαθμούς Κελσίου και η ζωή στην επιφάνεια της δεν θα μπορούσε να συντηρηθεί. Ο πλανήτης μας δέχεται καθημερινά γύρω στα 1370w/m² από τον ήλιο. To 70%, αυτή της ενέργειας απορροφάται από την ατμόσφαιρα και την επιφάνεια της γης ενώ το υπόλοιπο αντανακλάται. Ένα ποσοστό της ακτινοβολίας αυτής περνά αναλλοίωτο στην ατμόσφαιρα και αντανακλάται από την επιφάνεια με μεγαλύτερο μήκος κύματος. Ένα μέρος αυτής απορροφάται από την ατμόσφαιρα η οποία με τη σειρά της θερμαίνεται και επανεκπέμπει μέρος της ακτινοβολίας πίσω στη γη. Το στρώμα των αερίων που αποτελούν την ατμόσφαιρα επιτρέπει την είσοδο της ακτινοβολίας και στη συνέχεια την εγκλωβίζει αυξάνοντας έτσι τη θερμοκρασία της γης στους 16,1 βαθμούς Κελσίου (παγκόσμιος μέσος όρος). ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Τα επίπεδα πριν τη βιομηχανική επανάσταση ήταν 280 (ppm), ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν φτάσει 387(ppm). Γι αυτό ευθύνεται πρώτα απ όλα ο τομέας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Άλλοι παράγοντες είναι οι βιομηχανικές δραστηριότητες και η χρήση ορυκτών καυσίμων για το μεταφορικό τομέα, οικιακές, εμπορικές και άλλες χρήσεις, οι αλλαγές στη χρήση γης, η απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της ανάκτησης, της επεξεργασίας και της μεταποίησης των ορυκτών καυσίμων. Ένα από τα κύρια θερμοκηπικά αέρια, που συνεισφέρει στην παγίδευση από την ατμόσφαιρα μέρος της ανακλώμενης από την επιφάνεια της γης ηλιακής ακτινοβολίας με αποτέλεσμα την περαιτέρω θέρμανση του πλανήτη, είναι το μεθάνιο. Σε σύγκριση με το διοξείδιο του άνθρακα το μεθάνιο είναι κατά 21 φορές δραστικότερο σε ορίζοντα εκατό ετών. Μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα η διεργασία αυτή ρυθμιζόταν από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων ήταν οι φυσικοί κύκλοι νερού, άνθρακα και αζώτου, το φυτικό (φωτοσύνθεση) και ζωικό βασίλειο και τέλος μέσα από την αλληλεπίδραση μεταξύ της ατμόσφαιρας και των ωκεανών (δέσμευση άνθρακα). Από τα μέσα του δέκατου όγδοου αιώνα με την βιομηχανική επανάσταση, τη μαζική παραγωγή και χρήση μηχανημάτων και μηχανών τα οποία λειτουργούν με την καύση ορυκτών καυσίμων, αλλοιώθηκε η μέχρι τότε φυσική διαδικασία. Όταν αναφερόμαστε στο φαινόμενο του θερμοκηπίου εννοούμε την έξαρση των παραπάνω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, που έχουν ως αποτέλεσμα την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο δεύτερος πιο σημαντικός μολυντικός παράγοντας είναι η αύξηση των ποσοστών διοξειδίου Επίσης οι χλωροφθοράνθρακες είναι χημικές ενώσεις που συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό στην καταστροφή του στρώματος του όζοντος. Η φωτοδιάσπασή τους από τη μεγάλη ενέργεια ηλιακής ακτινοβολίας απελευθερώνει άτομα χλωρίου που βρίσκονται στο μόριο τους. Ένα άτομο χλωρίου που ελευθερώνεται στη στρατόσφαιρα μπορεί να καταστρέψει μέχρι και μόρια όζοντος προτού αδρανοποιηθεί. Άλλος ένας ρύπος που διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στο σχηματισμό επικίνδυνων ρύπων είναι τα οξείδια του αζώτου. Μετατρέπονται χημικά στον αέρα σε λεπτομερή σωματίδια τα οποία με τη σειρά τους μετατρέπονται σε οξέα. Το όζον ή φωτοχημική

17 17 αιθαλομίχλη, σχηματίζεται από την αντίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας με διάφορους ρύπους, κυρίως με τα οξείδια του αζώτου και τις πτητικές οργανικές ενώσεις. Καλύπτει και σαν πέπλο τον αέρα σε μέρες με άπνοια, έχει μια καφετιά απόχρωση λόγω της παρουσίας σωματιδίων με διοξείδιο το αζώτου, αλλά αργότερα μπορεί να αλλάξει σε λευκό λόγω της παρουσίας θειικών και νιτρικών αερολυμάτων. Ενώ το όζον στη στρατόσφαιρα εξασφαλίζει ζωτικής σημασίας προστασία στη γη από τη βλαβερή υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, το όζον κοντά στην επιφάνεια της γης είναι τοξικό. Όταν ο κόσμος εισπνέει αέρα με υψηλά επίπεδα όζοντος, αυτός τους προκαλεί δύσπνοια, βήχα και σφίξιμο στο θώρακα. Επίσης το όζον οξειδώνει τον πνευμονικό ιστό δημιουργώντας τρύπες στα κυτταρικά τοιχώματα των πνευμόνων επιτρέποντας έτσι και τα κυτταρικά υγρά να διαφύγουν. Με τον καιρό τα τριχοφόρα κύτταρα καταστρέφονται από το όζον και αντικαθιστώνται από λεπιδοειδή κύτταρα με χοντρά τοιχώματα του προκαλούν ακαμψία στους πνεύμονες. Εκτός από τους ανθρώπους κινδυνεύει και η βιοποικιλότητα στη γη. Το σύνολο δηλαδή των ζωντανών οργανισμών,ειδών και οικοσυστημάτων που αποτελούν τη ζωή στη γη (ζώα, πουλιά, ψάρια και φυτά), αναμένεται να εξαφανιστούν από τις περιοχές που θα επηρεαστούν άμμεσα από τις αλλαγές κλίματος σε όλο τον πλανήτη. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Το σημαντικότερο όμως έγγραφο για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών είναι το πρωτόκολλο του Κιότο (1997), το οποίο τέθηκε σε ισχύ το Φεβρουάριο του Σύμφωνα με αυτό, οι αναπτυγμένες χώρες έχουν αναλάβει την υποχρέωση να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά την περίοδο , σε σχέση με τα επίπεδα της δεκαετίας του Οι τρόποι αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών εστιάζονται στη χρήση αιολικής, υδροηλεκτρικής, θαλάσσιας και ηλιακής ενέργειας και όχι μόνο. Ίσως πρέπει να ξεκινήσουμε από το ίδιο μας το σπίτι. Σημασία έχει ότι ο κίνδυνος από τις κλιματικές αλλαγές έχει γίνει αντιληπτός και η ευαισθητοποίηση, πρέπει να οδηγήσει σε ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος και όχι σε εμβαλωματικoύ χαρακτήρα λύση. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ - Γεωργόπουλος Αλέξανδρος, Γη, ένας μεγάλος και εύθραυστος πλανήτης, Καραπαγιώτου Μαρία, Brutyan Lina, Shango Natalia, H τρύπα του όζοντος: Η οροφή του ουρανού από κάπου μπάζει, Οικονομικά του Περιβάλλοντος. - Τσέζος Μάριος, Ρεμουντάκη Εμμανουέλα, Περιβάλλον Ι, Εισαγωγή στην Επιστήμη και Τεχνολογία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Αυτό ανάγκασε τους περισσότερους ηγέτες του κόσμου να οδηγηθούν σε μία επιτυχημένη Διακρατική Συμφωνία για το περιβάλλον, που είναι το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ(1987). Υπογράφτηκε από 46 χώρες και επικυρώθηκε από άλλες 172 χώρες, με αποτέλεσμα σήμερα να επιτευχθεί η σταδιακή κατάργηση περίπου του 95% των ουσιών που καταστρέφουν το όζον. - Δ. Μελάς, Γ. Ασωνίτης, Β. Αμοιρίδης, Κλιματική αλλαγή, Ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. - Centres for Disease Control and Prevention, Declines in Lung Cancer Rates - California, 1988 to 1997, Roberts L, Does the ozone hole threaten Antartic Life? Science. - Χρ. Λαμπριανίδης νικητής διεθνούς διαγωνισμού φωτογραφίας για την κλιματική αλλαγή. Ανακοίνωση Γνωστοποιείται ότι η τάξη 1987 της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011, θα πραγματοποιήσει συνάντηση συμμαθητών στα Τρίκαλα. Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της συνάντησης στην ιστοσελίδα: =

Ο ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Φύλλο 43, Ιούνιος - Αύγουστος 2011

Ο ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Φύλλο 43, Ιούνιος - Αύγουστος 2011 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Φύλλο 43, Ιούνιος - Αύγουστος 2011 TΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΛΟΧΙΩΝ ΤΑΞΗΣ 2011 Θερινή εκπαίδευση σπουδαστών στο Λιτόχωρο, σελίδα 6 Εκπαιδευτικό ταξίδι

Διαβάστε περισσότερα

EUROPEAN DAILY TOURS ΑΠΟ ΒΟΛΟ ΣΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

EUROPEAN DAILY TOURS ΑΠΟ ΒΟΛΟ ΣΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ EUROPEAN DAILY TOURS ΑΠΟ ΒΟΛΟ ΣΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ Ιστορικό Τα Μετέωρα αποτελούν, μετά το Άγιο Ορος, το μεγαλύτερο και με συνεχή παρουσία από την εποχή της εγκατάστασης των πρώτων ασκητών μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία στο μάθημα «Οικολογία για μηχανικούς» Θέμα: «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου»

Εργασία στο μάθημα «Οικολογία για μηχανικούς» Θέμα: «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου» Εργασία στο μάθημα «Οικολογία για μηχανικούς» Θέμα: «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου» Επιβλέπουσα καθηγήτρια: κ.τρισεύγενη Γιαννακοπούλου Ονοματεπώνυμο: Πάσχος Απόστολος Α.Μ.: 7515 Εξάμηνο: 1 ο Το φαινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ

ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ Οποιαδήποτε αλλοίωση της φυσιολογικής σύστασης του αέρα που μπορεί να έχει βλαβερές επιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΑΙΝOΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

ΤΟ ΦΑΙΝOΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΤΟ ΦΑΙΝOΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ Η ηλιακή ακτινοβολία που πέφτει στην επιφάνεια της Γης απορροφάται κατά ένα μέρος από αυτήν, ενώ κατά ένα άλλο μέρος εκπέμπεται πίσω στην ατμόσφαιρα με την μορφή υπέρυθρης

Διαβάστε περισσότερα

Υπενθύμιση. Παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες στο περιβάλλον

Υπενθύμιση. Παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες στο περιβάλλον Υπενθύμιση Παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες στο περιβάλλον Φεβρουάριος 2: Ημέρα Υγροτόπων Στις 2 Φεβρουαρίου 1977 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ramsar του Ιράν. Στη Συνθήκη αυτή περιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματικές αλλαγές σε σχέση με την οικονομία και την εναλλακτική μορφή ενέργειας. Μπασδαγιάννης Σωτήριος - Πετροκόκκινος Αλέξανδρος

Κλιματικές αλλαγές σε σχέση με την οικονομία και την εναλλακτική μορφή ενέργειας. Μπασδαγιάννης Σωτήριος - Πετροκόκκινος Αλέξανδρος Κλιματικές αλλαγές σε σχέση με την οικονομία και την εναλλακτική μορφή ενέργειας Μπασδαγιάννης Σωτήριος - Πετροκόκκινος Αλέξανδρος Ιούνιος 2014 Αρχή της οικολογίας ως σκέψη Πρώτος οικολόγος Αριστοτέλης

Διαβάστε περισσότερα

Σώστε τη γη. Κρεσφόντης Χρυσοσπάθης

Σώστε τη γη. Κρεσφόντης Χρυσοσπάθης Επειδή ο πληθυσμός της γης και οι ανθρώπινες δραστηριότητες αυξάνοντας συνεχώς, χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο γλυκό νερό. Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το γλυκό νερό ρυπαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Όπως έγινε κατανοητό, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, στις φυσικές του διαστάσεις, δεν είναι επιβλαβές, αντίθετα είναι ζωτικής σημασίας για τη

Όπως έγινε κατανοητό, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, στις φυσικές του διαστάσεις, δεν είναι επιβλαβές, αντίθετα είναι ζωτικής σημασίας για τη 2.12 Το φαινόμενο του θερμοκηπίου Δεχόμενοι σχεδόν καθημερινά ένα καταιγισμό συγκεχυμένων πληροφοριών, πολλοί από μας έχουν ταυτίσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου με την κλιματική αλλαγή. Όπως θα εξηγήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ Στο δρόµο Τρικάλων- Καλαµπάκας, 3 χιλιόµετρα πριν από ταμετέωρα, ορθώνεται πάνω από το χωριό Θεόπετρα ένας βραχώδης ασβεστολιθικός όγκος, στη βορειοανατολική πλευρά του οποίου

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική μηχανική

Περιβαλλοντική μηχανική Περιβαλλοντική μηχανική 2 Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική μηχανική Enve-Lab Enve-Lab, 2015 1 Environmental Μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντικά προβλήματα Παγκόσμια κλιματική αλλαγή Όξινη βροχή Μείωση στρατοσφαιρικού

Διαβάστε περισσότερα

Φαινόµενο του Θερµοκηπίου

Φαινόµενο του Θερµοκηπίου Φαινόµενο του Θερµοκηπίου Αλεξάνδρου Αλέξανδρος, Κυριάκου Λίντα, Παυλίδης Ονήσιλος, Χαραλάµπους Εύη, Χρίστου ρόσος Φαινόµενο του θερµοκηπίου Ανακαλύφθηκε το 1824 από τον Γάλλο µαθηµατικό Fourier J. (1768)

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Της Μαρίας Αποστόλα Η Ελλάδα υπήρξε από τους πρώτους δέκτες του Χριστιανισμού και τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς, αποτελώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΡΑΚΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ. Συνολική ποσότητα άνθρακα στην ατμόσφαιρα: 700 x 10 9 tn

ΑΝΘΡΑΚΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ. Συνολική ποσότητα άνθρακα στην ατμόσφαιρα: 700 x 10 9 tn ΑΝΘΡΑΚΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ CO 2, CO, CH 4, NMHC Συνολική ποσότητα άνθρακα στην ατμόσφαιρα: 700 x 10 9 tn Διοξείδιο του άνθρακα CO 2 : Άχρωμο και άοσμο αέριο Πηγές: Καύσεις Παραγωγή τσιμέντου Βιολογικές διαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος (αέρα, νερού, εδάφους) με κάθε παράγοντα (ρύπο) που έχει βλαπτικές επιδράσεις στους οργανισμούς.

είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος (αέρα, νερού, εδάφους) με κάθε παράγοντα (ρύπο) που έχει βλαπτικές επιδράσεις στους οργανισμούς. ΡΥΠΑΝΣΗ είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος ρβ ς (αέρα, νερού, εδάφους) με κάθε παράγοντα (ρύπο) που έχει βλαπτικές επιδράσεις στους οργανισμούς. ΡΥΠΑΝΣΗ Κατηγορίες ρύπων: χημικές ουσίες μορφές ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Γενικά περί ατµόσφαιρας

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Γενικά περί ατµόσφαιρας ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Γενικά περί ατµόσφαιρας Τι είναι η ατµόσφαιρα; Ένα λεπτό στρώµα αέρα που περιβάλει τη γη Η ατµόσφαιρα είναι το αποτέλεσµα των διαχρονικών φυσικών, χηµικών και βιολογικών αλληλεπιδράσεων του

Διαβάστε περισσότερα

Μείγμα διαφόρων σωματιδίων σε αιώρηση

Μείγμα διαφόρων σωματιδίων σε αιώρηση ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ Μείγμα διαφόρων σωματιδίων σε αιώρηση Τα σωματίδια στην ατμόσφαιρα διαφέρουν από τα αέρια. 1. Ένα αέριο αποτελείται από ξεχωριστά άτομα ή μόρια τα οποία είναι διαχωρισμένα ενώ ένα

Διαβάστε περισσότερα

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Εισαγωγή

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Εισαγωγή Το φαινόμενο του θερμοκηπίου Εισαγωγή Το φαινόμενο του θερμοκηπίου ΟΜΑΔΑ 3 Αγγελίδης Γιώργος Δούκας Θεοδόσης Ναστίμι Μαριγκλέν Εισαγωγή Το φαινόμενο του θερμοκηπίου Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μια

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλα ακτινοβολίας Εργαλείο κατανόησης κλιματικής αλλαγής

Μοντέλα ακτινοβολίας Εργαλείο κατανόησης κλιματικής αλλαγής Κύκλος διαλέξεων στις επιστήμες του περιβάλλοντος Μοντέλα ακτινοβολίας Εργαλείο κατανόησης κλιματικής αλλαγής Χρήστος Ματσούκας Τμήμα Περιβάλλοντος Τι σχέση έχει η ακτινοβολία με το κλίμα; Ο Ήλιος μας

Διαβάστε περισσότερα

Ατμόσφαιρα. Αυτό τo αεριώδες περίβλημα, αποτέλεσε την πρώτη ατμόσφαιρα της γης.

Ατμόσφαιρα. Αυτό τo αεριώδες περίβλημα, αποτέλεσε την πρώτη ατμόσφαιρα της γης. Ατμόσφαιρα Η γη, όπως και ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα, αναπτύχθηκε μέσα από ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης και αερίων, πριν από 4,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Τότε η γη, περικλειόταν από ένα αεριώδες περίβλημα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΞΙΝΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΞΙΝΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ !Unexpected End of Formula l ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΞΙΝΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Παραδεισανός Αδάμ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η εργασία αυτή εκπονήθηκε το ακαδημαϊκό έτος 2003 2004 στο μάθημα «Το πείραμα στη

Διαβάστε περισσότερα

Η ατμόσφαιρα και η δομή της

Η ατμόσφαιρα και η δομή της 1 Η ατμόσφαιρα και η δομή της Ατμόσφαιρα λέγεται το αεριώδες στρώμα που περιβάλλει τη γη και το οποίο την ακολουθεί στο σύνολο των κινήσεών της. 1.1 Έκταση της ατμόσφαιρας της γης Το ύψος στο οποίο φθάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΓΣΕΕ-GREENPEACE-ATTAC Ελλάς

ΓΣΕΕ-GREENPEACE-ATTAC Ελλάς ΓΣΕΕ-GREENPEACE-ATTAC Ελλάς Το Πρωτόκολλο του Κιότο Μια πρόκληση για την ανάπτυξη και την απασχόληση «Από το Ρίο στο Γιοχάνεσµπουργκ και πέρα από το Κιότο. Ποιο µέλλον για τον Πλανήτη;» ρ Μιχαήλ Μοδινός

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ATMOΣΦΑΙΡΑΣ

ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ATMOΣΦΑΙΡΑΣ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ATMOΣΦΑΙΡΑΣ...προκαλεί ορισμένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια προβλήματα Αέριοι ρύποι όξινη βροχή οξίνιση εδαφών καταστρέφουν το όζον της ατμόσφαιρας φαινόμενο θερμοκηπίου μόνιμη αλλαγή στο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Επώνυμο : Φράγκου Όνομα : Δημήτριος Όν. Πατρός : Διογένης Διεύθυνση : Χρυσοστόμου Σμύρνης 6 Χολαργός Τ.Κ. 15 562 Τηλέφωνο : 6944 692232,2106543996 Τόπος γεννήσεως

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ Μερικές συμπληρωματικές σημειώσεις στη ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ Ενεργειακό ισοζύγιο της Γης Εισερχόμενη και εξερχόμενη Ακτινοβολία Εισερχόμενη Ηλιακή Ακτινοβολία Εξερχόμενη Γήινη ακτινοβολία Ορατή ακτινοβολία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΟΥΛΙΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ``ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ``Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΟΥΛΙΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ``ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ``Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΟΥΛΙΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ``ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ``Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΑΦΡΟΔΙΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Το φαινόμενου του θερμοκηπίου. 3/12/2009 Δρ. Ελένη Γουμενάκη

Το φαινόμενου του θερμοκηπίου. 3/12/2009 Δρ. Ελένη Γουμενάκη Το φαινόμενου του θερμοκηπίου Μέση θερμοκρασία σε παγκόσμια κλίμακα Ατμόσφαιρα ονομάζεται το αέριο τμήμα του πλανήτη, το οποίο τον περιβάλλει και τον ακολουθεί στο σύνολο των κινήσεών του Τα αέρια της

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πατρών Πολυτεχνική σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Ακαδημαϊκό Έτος 2007-20082008 Μάθημα: Οικονομία Περιβάλλοντος για Οικονομολόγους Διδάσκων:Σκούρας Δημήτριος ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μια εικόνα, από υπολογιστή, Ανταρκτική. µετρήθηκε.

Μια εικόνα, από υπολογιστή, Ανταρκτική. µετρήθηκε. Η τρύπα του όζοντος Η οροφή του ουρανού από κάπου µπάζει!!! Η τρύπα του όζοντος Μια εικόνα, από υπολογιστή, του νοτίου ηµισφαιρίου που αποκαλύπτει την τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική. Οι περιοχές

Διαβάστε περισσότερα

Ισορροπία στη σύσταση αέριων συστατικών

Ισορροπία στη σύσταση αέριων συστατικών Ισορροπία στη σύσταση αέριων συστατικών Για κάθε αέριο υπάρχουν μηχανισμοί παραγωγής και καταστροφής Ρυθμός μεταβολής ενός αερίου = ρυθμός παραγωγής ρυθμός καταστροφής Όταν: ρυθμός παραγωγής = ρυθμός καταστροφής

Διαβάστε περισσότερα

Ατμοσφαιρική Ρύπανση: Μέτρα Αντιμετώπισης της Αστικής. καύσιμα κλπ).

Ατμοσφαιρική Ρύπανση: Μέτρα Αντιμετώπισης της Αστικής. καύσιμα κλπ). Ατμοσφαιρική Ρύπανση: Μέτρα Αντιμετώπισης της Αστικής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (κυκλοφορία, καύσιμα κλπ). HELECO 2011- Προσυνεδριακή Ημερίδα ΛΑΡΙΣΑ 4 Ιουνίου 2010 Αθανάσιος Κόκκαλης,Χημικός Μηχ/κός, MSc,

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Α.1 Το φαινόµενο του θερµοκηπίου. του (Agriculture and climate, Eurostat).

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Α.1 Το φαινόµενο του θερµοκηπίου. του (Agriculture and climate, Eurostat). Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α.1 Το φαινόµενο του θερµοκηπίου Ένα από τα µεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήµατα που αντιµετωπίζει η ανθρωπότητα και για το οποίο γίνεται προσπάθεια επίλυσης είναι το φαινόµενο του θερµοκηπίου.

Διαβάστε περισσότερα

Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε.

Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε. Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε. Η ένταση της Θερμικής νησίδας στον κόσμο είναι πολύ υψηλή Ένταση της θερμικής νησίδας κυμαίνεται μεταξύ 1-10 o

Διαβάστε περισσότερα

Η παγκόσμια έρευνα και τα αποτελέσματά της για την Κλιματική Αλλαγή

Η παγκόσμια έρευνα και τα αποτελέσματά της για την Κλιματική Αλλαγή Η παγκόσμια έρευνα και τα αποτελέσματά της για την Κλιματική Αλλαγή Αλκιβιάδης Μπάης Καθηγητής Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας Τμήμα Φυσικής - Α.Π.Θ. Πρόσφατη εξέλιξη της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 1 Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον πλανήτη μας προειδοποιούν οι επιστήμονες Πού να οφείλεται η ρύπανση του περιβάλλοντος; Στον άνθρωπο Στη φύση Ο άνθρωπος θεωρείται ο μεγαλύτερος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ Με απόφαση του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου (συνεδρίαση 29-10-2013), πραγματοποιήθηκαν δύο μονοήμερες Εκπαιδευτικές Εκδρομές στις οποίες συμμετείχαν

Διαβάστε περισσότερα

Tο πρώτο μου Ταξίδι. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα.

Tο πρώτο μου Ταξίδι. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Tο πρώτο μου Ταξίδι Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Tο πρώτο μου Ταξίδι Παρασκευή, 28 Αύγουστος 2015 Παραλία Αγίας Παρασκευής Λίγο μετά το γραφικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ Τι είναι το φαινόµενο του θερµοκηπίου Φαινόµενο του θερµοκηπίου ονοµάζεται η φυσική διαδικασία κατά την οποία η ατµόσφαιρα ενός πλανήτη συµβάλει στην θέρµανσή του. Ανακαλύφθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικά Συστήματα

Περιβαλλοντικά Συστήματα Περιβαλλοντικά Συστήματα Ενότητα 4: Η Ενίσχυση του Φαινομένου του Θερμοκηπίου Χαραλαμπίδης Γεώργιος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Μπορεί η διαχείριση των εδαφικών πόρων να συμβάλλει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου;

Μπορεί η διαχείριση των εδαφικών πόρων να συμβάλλει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου; Μπορεί η διαχείριση των εδαφικών πόρων να συμβάλλει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου; Δημ. Αλιφραγκής Καθηγητής Εργαστήριο Δασικής Εδαφολογίας ΑΠΘ Αύξηση του ρυθμού δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Κωνσταντινιά Τσιρογιάννη. Βασιλική Χατζηκωνσταντίνου (ΠΕ04)

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Κωνσταντινιά Τσιρογιάννη. Βασιλική Χατζηκωνσταντίνου (ΠΕ04) ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Κωνσταντινιά Τσιρογιάννη (ΠΕ02) Βασιλική Χατζηκωνσταντίνου (ΠΕ04) Β T C E J O R P Υ Ν Η Μ Α Ρ Τ ΤΕ Α Ν Α Ν Ε Ω ΣΙ Μ ΕΣ Π Η ΓΕ Σ ΕΝ Ε Ρ ΓΕ Ι Α Σ. Δ Ι Ε Ξ Δ Σ Α Π ΤΗ Ν Κ Ρ Ι ΣΗ 2 Να

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Από την εποχή του εσποτάτου της Ηπείρου στα Βυζαντινά χρόνια στο νησί των Ιωαννίνων δημιουργήθηκαν Μονές και Ησυχαστήρια, που με την πάροδο του χρόνου η φήμη, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Δέσποινα Δημητρακοπούλου Μαρία Καραγκούνη Δημήτρης Κασβίκης Θανάσης Κατσαντώνης Νίκος Λουκαδάκος

ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Δέσποινα Δημητρακοπούλου Μαρία Καραγκούνη Δημήτρης Κασβίκης Θανάσης Κατσαντώνης Νίκος Λουκαδάκος ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Δέσποινα Δημητρακοπούλου Μαρία Καραγκούνη Δημήτρης Κασβίκης Θανάσης Κατσαντώνης Νίκος Λουκαδάκος ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Αιολική Ενέργεια Βιομάζα Γεωθερμική Ενέργεια Κυματική Ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 1. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Ατμόσφαιρα είναι το αεριώδες περίβλημα

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική Αλλαγή: Φυσική διαδικασία ή ανθρώπινη επέμβαση;

Κλιματική Αλλαγή: Φυσική διαδικασία ή ανθρώπινη επέμβαση; Κλιματική Αλλαγή: Φυσική διαδικασία ή ανθρώπινη επέμβαση; TοΦαινόμενοΘερμοκηπίου Ηλιακή ακτινοβολία διαπερνάει την ατμόσφαιρα της Γης Μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας ανακλάται από τη Γη και την ατμόσφαιρα

Διαβάστε περισσότερα

από το 1985. Φορβίων, από προέρχεται Η εκκλησία αποτελεί το αιώνα

από το 1985. Φορβίων, από προέρχεται Η εκκλησία αποτελεί το αιώνα Η εκκλησία της Παναγίας της Φορβιώτισσας, περισσότερο γνωστή ως η Παναγία της Ασίνου, βρίσκεται στις βόρειες υπώρειες της οροσειράς ο του Τροόδους. Είναι κτισμένη στην ανατολική όχθη ενός μικρού χείμαρρου,

Διαβάστε περισσότερα

Τρίκαλα, 27/12/2011. Συνεντεύξεις. «Μεγαλύτερες σε διάρκεια ξηρασίες»

Τρίκαλα, 27/12/2011. Συνεντεύξεις. «Μεγαλύτερες σε διάρκεια ξηρασίες» Τρίκαλα, 27/12/2011 Συνεντεύξεις «Μεγαλύτερες σε διάρκεια ξηρασίες» Τι επισημαίνει στην ΕΡΕΥΝΑ για την περιοχή μας ο κ. Σοφοκλής Ε. Δρίτσας, ερευνητής στο Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Ηφαιστειολογία Καθηγητής: Τ. Σολδάτος Φοιτητές: Παπαδοπούλου Μάρθα 4188 Πισκούλης Παύλος 4195 Τσοπουρίδης Λεωνίδας 4211

Μάθημα: Ηφαιστειολογία Καθηγητής: Τ. Σολδάτος Φοιτητές: Παπαδοπούλου Μάρθα 4188 Πισκούλης Παύλος 4195 Τσοπουρίδης Λεωνίδας 4211 Μάθημα: Ηφαιστειολογία Καθηγητής: Τ. Σολδάτος Φοιτητές: Παπαδοπούλου Μάρθα 4188 Πισκούλης Παύλος 4195 Τσοπουρίδης Λεωνίδας 4211 Το Ηφαίστειο Pinatubo Η λέξη Pinatubo σημαίνει: «αυτό που έχει μεγαλώσει»

Διαβάστε περισσότερα

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Θεατρικές Παραστάσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου Λήμνος, Λέσβος, Χίος Καλοκαίρι 2014 «Ένα τραγούδι γυρεύουμε. Το τραγούδι των τραγουδιών καρτερούμε. Το τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις:

ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: 1. Μία αλεπού και ένα τσακάλι που ζουν σε ένα οικοσύστημα ανήκουν: Α. Στον ίδιο πληθυσμό Β. Στην

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ ΔΠΜΣ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ» ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014 2015 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΡΑΣ ΒΑΝΕΣΣΑ ΜΠΟΥΓΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Page 2 of 6

Περιεχόµενα. Page 2 of 6 Περιεχόµενα Page 2 of 6 Περιεχόµενα Τεύχος Οκτωβρίου Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου Ασκηταριά της Μεγάλης Πρέσπας Ιερά Μονή Προυσού Διώρυγα της Κορίνθου Ιερά Μονή Κοιµήσεως της Θεοτόκου 2 3 3 4 4 5 5 Page

Διαβάστε περισσότερα

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ):

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μιχάλης Βραχνάκης Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2 ΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η ΓΗ ΚΑΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ 1.1. Γενικά 1.2. Στρώματα ή περιοχές της ατμόσφαιρας

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 9 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου υπερ-θερμαίνει

Φύλλο Εργασίας 9 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου υπερ-θερμαίνει Φύλλο Εργασίας 9 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου υπερ-θερμαίνει α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Παρατήρησε στο παρακάτω ενδεικτικό γράφημα την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γης από το 1870 έως

Διαβάστε περισσότερα

Σχολική Μονάδα: 2 ο ΤΕΕ Σταυρούπολης 2 ο ΣΕΚ Σταυρούπολης Λαγκαδά 197, Θέµα Προγράµµατος: Στόχος Προγράµµατος

Σχολική Μονάδα: 2 ο ΤΕΕ Σταυρούπολης 2 ο ΣΕΚ Σταυρούπολης Λαγκαδά 197, Θέµα Προγράµµατος: Στόχος Προγράµµατος ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Σχολική Μονάδα: 2 ο ΤΕΕ Σταυρούπολης 2 ο ΣΕΚ Σταυρούπολης Λαγκαδά 197, 564 30 Παιδαγωγική Οµάδα Προγράµµατος: Γιαννουλάκης Θεολόγος Τεχνολόγος Τροφίµων (ΠΕ 18) Σπανοµήτσιος

Διαβάστε περισσότερα

698 Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθο)

698 Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθο) 698 Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθο) Το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος Το περιεχόμενο σπουδών του τμήματος «Οικολογίας & Περιβάλλοντος» με έδρα τη Ζάκυνθο καλύπτει το γνωστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ 2 ο ΡΥΠΑΝΣΗ, ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΘΕΩΡΙΑ 2 ο ΡΥΠΑΝΣΗ, ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑ 2 ο ΡΥΠΑΝΣΗ, ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ατμοσφαιρική Ρύπανση Ατμοσφαιρική ρύπανση καλείται η παρουσία στην ατμόσφαιρα ρύπων σε ποσότητα, συγκέντρωση ή διάρκεια, που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Μυστράς Η καστροπολιτεία απλώνεται στις πλαγιές του φυσικά οχυρού λόφου του βυζαντινού Μυζηθρά, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

Γενικός Συντονιστής: Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Σάββας Γεωργιάδης

Γενικός Συντονιστής: Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Σάββας Γεωργιάδης 1. ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΙΚΗ Γενικός Συντονιστής: Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Σάββας Γεωργιάδης Το Σεμινάριο Εξομολογητικής που πραγματοποιήθηκε κατά τα δύο παρελθόντα εκκλησιαστικά - ακαδημαϊκά έτη, δίνοντας

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική μηχανική

Περιβαλλοντική μηχανική Περιβαλλοντική μηχανική 1 Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική μηχανική Enve-Lab Enve-Lab, 2015 1 Οι στόχοι του μαθήματος Η συνειδητοποίηση των περιβαλλοντικών προοπτικών για την τεχνολογική δραστηριότητα Ευαισθητοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Lasers και Εφαρµογές τους στη Βιοϊατρική και το Περιβάλλον» ο ΜΕΡΟΣ. Lasers και Εφαρµογές τους στο Περιβάλλον» 9 ο Εξάµηνο

Lasers και Εφαρµογές τους στη Βιοϊατρική και το Περιβάλλον» ο ΜΕΡΟΣ. Lasers και Εφαρµογές τους στο Περιβάλλον» 9 ο Εξάµηνο ΣΕΜΦΕ Ε.Μ.Πολυτεχνείο Lasers και Εφαρµογές τους στη Βιοϊατρική και το Περιβάλλον» 2003-2004 2 ο ΜΕΡΟΣ Lasers και Εφαρµογές τους στο Περιβάλλον» 9 ο Εξάµηνο ιδάσκων: Α. Παπαγιάννης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1. οµή και

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία

Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Εργαστηριακή Άσκηση: Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία Σκοπός της Εργαστηριακής Άσκησης: Να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο μεταλλικά κουτιά με επιφάνειες διαφορετικού

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. ηµήτρης Μελάς Αριστοτέλειο Πανε ιστήµιο Θεσσαλονίκης Τµήµα Φυσικής - Εργαστήριο Φυσικής της Ατµόσφαιρας

Η ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. ηµήτρης Μελάς Αριστοτέλειο Πανε ιστήµιο Θεσσαλονίκης Τµήµα Φυσικής - Εργαστήριο Φυσικής της Ατµόσφαιρας Η ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ηµήτρης Μελάς Αριστοτέλειο Πανε ιστήµιο Θεσσαλονίκης Τµήµα Φυσικής - Εργαστήριο Φυσικής της Ατµόσφαιρας Το φαινόµενο του θερµοκηπίου είναι ένα φυσικό φαινόµενο µε ευεργετικά

Διαβάστε περισσότερα

Παναγία Σουμελά, Μάνα και Προστάτης του Ελληνισμου

Παναγία Σουμελά, Μάνα και Προστάτης του Ελληνισμου Παναγία Σουμελά, Μάνα και Προστάτης του Ελληνισμου 19 Μαΐου ημέρα μνήμης Στο πανέμορφο βουνό της Μακεδονίας Βέρμιο, στη καταπράσινη πλαγιά της Καστανιάς στη Βέροια, ανακαλύπτεις με συγκίνηση, ύστερα από

Διαβάστε περισσότερα

5 Δευτέρα Ακολουθία των Μ. Ωρών, Θεία Λειτουργία & Αγιασμός. 7 Τετάρτη Θεία Λειτουργία «Σύναξις Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου»

5 Δευτέρα Ακολουθία των Μ. Ωρών, Θεία Λειτουργία & Αγιασμός. 7 Τετάρτη Θεία Λειτουργία «Σύναξις Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου» Ιανουάριος 1 Πέμπτη Θεία Λειτουργία «Περιτομή Του Κυρίου» 4 Κυριακή Θεία Λειτουργία 5 Δευτέρα Ακολουθία των Μ. Ωρών, Θεία Λειτουργία & Αγιασμός 6 Τρίτη Θεία Λειτουργία & Αγιασμός «Άγια Θεοφάνεια» 7 Τετάρτη

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Μυστράς Η καστροπολιτεία απλώνεται στις πλαγιές του φυσικά οχυρού λόφου του βυζαντινού Μυζηθρά, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 3 Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ (2 Ο κεφάλαιο) ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις Α1 έως Α5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι το φαινόµενο του θερµοκηπίου;

Τι είναι το φαινόµενο του θερµοκηπίου; Το φαινόµενο του θερµοκηπίου Τι είναι το φαινόµενο του θερµοκηπίου; Όλοι µας γνωρίζουµε ότι εάν αφήσουµε ένα αυτοκίνητο µε κλειστά παράθυρα εκτεθειµένο στον ήλιο, το εσωτερικό του αµαξιού θερµαίνεται.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η σημερινή βασιλική «Αγ. Σοφία» βρίσκεται στο κέντρο της κύριας νεκρόπολης της αρχαίας πόλης Σέρντικα. Σ αυτή την περιοχή έχουν ανακαλυφθεί

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Αγίου Νικολάου της Στέγης. Ελληνικά

Κείμενο Αγίου Νικολάου της Στέγης. Ελληνικά 1 Κείμενο Αγίου Νικολάου της Στέγης Ελληνικά 2 Ο Άγιος Νικόλαος της Στέγης Πήρε το όνομα του μετά την προσθήκη της δεύτερης Στέγης του ναού τον 13ον αιώνα, για την προστασία του από τα χιόνα και τη βροχή.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος

ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος ενός στοιχείου είναι, η επαναλαμβανόμενη κυκλική πορεία του στοιχείου στο οικοσύστημα. Οι βιογεωχημικοί κύκλοι, πραγματοποιούνται με την βοήθεια, βιολογικών, γεωλογικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις Α1 έως Α5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: Α1. Το

Διαβάστε περισσότερα

(Σανταµούρης Μ., 2006).

(Σανταµούρης Μ., 2006). Β. ΠΗΓΕΣ ΙΟΞΕΙ ΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (CO 2 ) Οι πιο σηµαντικές πηγές διοξειδίου προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίµων και την δαπάνη ενέργειας γενικότερα. Οι δύο προεκτάσεις της ανθρώπινης ζωής που είναι

Διαβάστε περισσότερα

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

Η προληπτική συντήρηση των μνημείων

Η προληπτική συντήρηση των μνημείων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ/ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Η προληπτική συντήρηση των

Διαβάστε περισσότερα

1η Ενότητα. 1η Ενότητα : Περιεχόμενα η Ενότητα : Τι Είναι το φαινόμενο του Θερμοκηπίου; η Ενότητα : Γιατί είναι απαραίτητο;...

1η Ενότητα. 1η Ενότητα : Περιεχόμενα η Ενότητα : Τι Είναι το φαινόμενο του Θερμοκηπίου; η Ενότητα : Γιατί είναι απαραίτητο;... Εικόνα 1 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου Μία εργασία από τους μαθητές του Γ 1 Κωνσταντίνο Γκάρα, Λεωνίδα Γιόβα, Παναγιώτη Αυγέρη, Χρήστο Αυγέρη, Ελένη Γκρόπα και Λιτσολάρι Δημήτρη Εικόνα 2 1 1η Ενότητα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 6 ο /19-3-2013 ΑΠΟΦΑΣΗ 295/2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 6 ο /19-3-2013 ΑΠΟΦΑΣΗ 295/2013 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 6 ο /19-3-2013 ΑΠΟΦΑΣΗ 295/2013 ΘΕΜΑ: 36 ο Έγκριση δαπανών εκδηλώσεων Π.Ε. Τρικάλων. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Μέσω αυτής της εκπαιδευτικής επίσκεψης, δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να συνεχ ίσουν τη σχολική

Μέσω αυτής της εκπαιδευτικής επίσκεψης, δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να συνεχ ίσουν τη σχολική Πέμπτη 15 Μάιος 2008 14:33 Το 1 Γυμνάσιο Καλαμπάκας στο πλαίσιο προγράμματος ανοικτών περιβαλλοντικών τ άξεων «Καλλιστώ» υλοποίησε σχέδιο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σ Κόνιτσα στις 1415 16 Απριλίου Το

Διαβάστε περισσότερα

Μικρό Νηστειοδρόμιο - Οι νηστείες της Εκκλησίας μας

Μικρό Νηστειοδρόμιο - Οι νηστείες της Εκκλησίας μας Μικρό Νηστειοδρόμιο - Οι νηστείες της Εκκλησίας μας 1. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή: Αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει την Κυριακή της Αναστάσεως. Είναι η πιο αυστηρή νηστεία όλου του χρόνου (λάδι καταλύουμε

Διαβάστε περισσότερα

Η λέπτυνση του στρώματος του όζοντος στην Ατμόσφαιρα και οι επιπτώσεις της στον ανθρώπινο οφθαλμό.

Η λέπτυνση του στρώματος του όζοντος στην Ατμόσφαιρα και οι επιπτώσεις της στον ανθρώπινο οφθαλμό. Γιώργος Ασημέλλης, Ph.D. Η λέπτυνση του στρώματος του όζοντος στην Ατμόσφαιρα και οι επιπτώσεις της στον ανθρώπινο οφθαλμό. Πανελλήνια Ένωση Οπτικών Οπτομετρών Athens Plaza Hotel Τρίτη 24 Μαΐου 2010 Ακτινοβολία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Aτµόσφαιρα της Γης - Η σύνθεση της ατµόσφαιρας Προέλευση του Οξυγόνου - Προέλευση του Οξυγόνου

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Aτµόσφαιρα της Γης - Η σύνθεση της ατµόσφαιρας Προέλευση του Οξυγόνου - Προέλευση του Οξυγόνου ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Aτµόσφαιρα της Γης - Η σύνθεση της ατµόσφαιρας Προέλευση του Οξυγόνου - Προέλευση του Οξυγόνου ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Aτµόσφαιρα της Γης Ατµόσφαιρα είναι η αεριώδης µάζα η οποία περιβάλλει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΣΥΠ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 2665029462 E-

ΚΕΣΥΠ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 2665029462 E- ΚΕΣΥΠ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Στεγάζεται στο κτήριο της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας. Λειτουργεί και με απογευματινό ωράριο Τηλ. Επικοινωνίας: 2665029462 E-mail: kesyp@dide.thesp.sch.gr Στρατιωτικές και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ Εισαγωγή Η υπερθέρµανση του πλανήτη θεωρείται το πιο σηµαντικό περιβαλλοντικό πρόβληµα σε παγκόσµιο επίπεδο Υπάρχει όµως µεγάλη αβεβαιότητα και σηµαντική επιστηµονική διαµάχη

Διαβάστε περισσότερα

Πηγές ενέργειας - Πηγές ζωής

Πηγές ενέργειας - Πηγές ζωής Πηγές ενέργειας - Πηγές ζωής Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου 2014 Παράγει ενέργεια το σώμα μας; Πράγματι, το σώμα μας παράγει ενέργεια! Για να είμαστε πιο ακριβείς, παίρνουμε ενέργεια από τις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΒ ΠΑΥΛΕΙΑ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ 2400 έτη από τη γέννηση του Αριστοτέλη

ΚΒ ΠΑΥΛΕΙΑ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ 2400 έτη από τη γέννηση του Αριστοτέλη ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΝΑΟΥΣΗΣ & ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ ΚΒ ΠΑΥΛΕΙΑ Ιούνιος 2016 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ 2400 έτη από τη γέννηση του Αριστοτέλη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ Σάββατο 28 Μαΐου Κυριακή 29 Μαΐου Μέγας Αρχιερατικός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ (1/9) Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, είναι ένα φυσικό φαινόμενο που είναι σημαντικό για να διατηρεί θερμή την επιφάνεια της γης. Τα αέρια των θερμοκηπίων

Διαβάστε περισσότερα

Εκατομμύρια σε κίνδυνο

Εκατομμύρια σε κίνδυνο Οπλανήτηςφλέγεται Εκατομμύρια σε κίνδυνο Μελέτη Stern και Tufts Η αδράνεια θα επιφέρει απώλειες έως 20% τουπαγκόσμιουαεπ Μόλις 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ για δράσεις αποτροπής Κόστος καταπολέμησης κλιματικής

Διαβάστε περισσότερα

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού 1. Το νερό στη φύση και τη ζωή των ανθρώπων Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού βρίσκεται στους ωκεανούς, είναι δηλαδή αλμυρό. Μόλις το 2% βρίσκεται στους πόλους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ : Κείμενο του ενημερωτικού εντύπου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ : Κείμενο του ενημερωτικού εντύπου ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ : Κείμενο του ενημερωτικού εντύπου [ΕΓΝΑΤΙΑ - κείμενο εντύπου.doc] ΑΝΚΟ σελ 1/5 ΕΓΝΑΤΙΑ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Η Εγνατία οδός είναι ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό για την ανάπτυξη του τόπου. Ένας αυτοκινητόδρομος

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Επιτρόπου Ε.Ε. για το Περιβάλλον κυρίου Σταύρου Δήμα, στην διημερίδα "Κλίμα & Πόλη: με το βλέμμα στην ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ"

Ομιλία του Επιτρόπου Ε.Ε. για το Περιβάλλον κυρίου Σταύρου Δήμα, στην διημερίδα Κλίμα & Πόλη: με το βλέμμα στην ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ Ομιλία του Επιτρόπου Ε.Ε. για το Περιβάλλον κυρίου Σταύρου Δήμα, στην διημερίδα "Κλίμα & Πόλη: με το βλέμμα στην ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ" Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009 (Αθήνα - Αίγλη Ζαππείου) Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ Κ Kάνιγγος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΟΛΛΙΝΤΖΑ 10, (5ος όροφ. Τηλ: 210-3300296-7. www.kollintzas.gr OΙΚΟΛΟΓΙΑ 1. Όσο το ποσό της ενέργειας: α) μειώνεται προς τα ανώτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα: ΜΕΤΕΩΡΑ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα: ΜΕΤΕΩΡΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα: ΜΕΤΕΩΡΑ Σχολικό έτος: 2013-2014 2 Ο Γενικό Λύκειο Λάρισας Μαθητές της Β Λυκείου Υπεύθυνος Καθηγητής : Δράμης Λάζαρος -Εισαγωγή Πίνακας Περιεχομένων -Μοναχισμός και Αγιογραφίες

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ν Ο Ι Κ Ο Κ Υ Ρ Ι Α Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών στερεών

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Διάσταση των Τεχνολογιών ΑΠΕ

Περιβαλλοντική Διάσταση των Τεχνολογιών ΑΠΕ Περιβαλλοντική Διάσταση των Τεχνολογιών ΑΠΕ Ομιλητές: Ι. Νικολετάτος Σ. Τεντζεράκης, Ε. Τζέν ΚΑΠΕ ΑΠΕ και Περιβάλλον Είναι κοινά αποδεκτό ότι οι ΑΠΕ προκαλούν συγκριτικά τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος...17 Εισαγωγή...19 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Προσπάθεια Ανάπτυξης με Σεβασμό στο Περιβάλλον 1.1 Εισαγωγή...29 1.2 Μηδενική Ανάπτυξη ή Βιομηχανία της Αντιρρύπανσης;...30 1.3 Η Σημερινή Κατάσταση...32

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή

Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή 6/12/2008. Γράφει ο Δημήτρης Αλεξόπουλος Η 6η Δεκεμβρίου έχει οριστεί φέτος ως Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή. Η ημέρα συμπίπτει

Διαβάστε περισσότερα

Ε λ Νίνιο (El Niño) ονοµάζεται το θερµό βόρειο θαλάσσιο ρεύµα που εµφανίζεται στις ακτές του Περού και του Ισηµερινού, αντικαθιστώντας το ψυχρό νότιο ρεύµα Humboldt. Με κλιµατικούς όρους αποτελει µέρος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: Περιβαλλοντικά Συστήματα

ΜΑΘΗΜΑ: Περιβαλλοντικά Συστήματα ΜΑΘΗΜΑ: Περιβαλλοντικά Συστήματα ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Καθ. Γεώργιος Χαραλαμπίδης ΤΜΗΜΑ: Μηχανικών Περιβάλλοντος & Μηχανικών Αντιρρύπανσης 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Εισαγωγή στη Γεωργία Λαχανοκομία

Διαβάστε περισσότερα