Η ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων: μεταξύ δικονομικής αυτονομίας των κρατών μελών και αποτελεσματικότητας του ευρωπαϊκού δικαίου 1.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων: μεταξύ δικονομικής αυτονομίας των κρατών μελών και αποτελεσματικότητας του ευρωπαϊκού δικαίου 1."

Transcript

1 1 Ευτυχία Κωνσταντάκου, Εισηγήτρια Ελ.Συν., Δ.Ν. Η ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων: μεταξύ δικονομικής αυτονομίας των κρατών μελών και αποτελεσματικότητας του ευρωπαϊκού δικαίου 1. Διάγραμμα. Ι. Εισαγωγικά. ΙΙ. Η απόφαση ανάκτησης και η διαμορφωθείσα τριμερής σχέση. ΙΙΙ. Οι διακριτοί ρόλοι ενωσιακής και εθνικής δικαιοδοσίας και τα ένδικα βοηθήματα ενώπιον του εθνικού διοικητικού δικαστή. Α. Προσφυγή κατά διοικητικής πράξης με αντικείμενο την υλοποίηση της απόφασης ανάκτησης. 1. Η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης. 2. Η αρχή της αναλογικότητας. 3. Η αρχή της ασφάλειας δικαίου. α. Διατάξεις περί αποσβεστικών προθεσμιών. β. Διατάξεις περί δεδικασμένου. i. C-119/05, Lucchini. ii. C-505/14, Klausner Holz. iii. C-507/08, Επιτροπή κατά Σλοβακίας. Β. Ανακοπή κατά πράξης διοικητικής εκτέλεσης με αντικείμενο την είσπραξη του ποσού της ενίσχυσης. IV. Συμπέρασμα. Ι. Εισαγωγικά. Η αρχή της θεσμικής και δικονομικής αυτονομίας των κρατών μελών έχει την έννοια ότι ελλείψει ενωσιακών διατάξεων, εναπόκειται στις εθνικές έννομες τάξεις να καθορίσουν τα όργανα, τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις για την προστασία των 1 Το άρθρο αυτό αποδίδει, σε επεξεργασμένη μορφή, την εισήγηση που παρουσιάστηκε στο επιμορφωτικό σεμινάριο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2018, με αντικείμενο «Δημόσιες Συμβάσεις Κρατικές ενισχύσεις».

2 2 δικαιωμάτων που αντλούνται από το ευρωπαϊκό δίκαιο 2. Η αντίρροπη αρχή της αποτελεσματικότητας, διατυπωθείσα ρητώς, για πρώτη φορά στην απόφαση Deutsches Milchkontor 3, περιχαρακώνει την ανωτέρω κρατική εξουσία: η εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας τελεί υπό τον όρο ότι οι προϋποθέσεις που αυτή θέτει για την ικανοποίηση των ενωσιακών δικαιωμάτων δεν καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη ή πρακτικά αδύνατη τη δικαστική τους επιδίωξη (αρχή της αποτελεσματικότητας), οι προϋποθέσεις δε αυτές δεν είναι λιγότερο ευνοϊκές από εκείνες που τίθενται για την επίλυση διαφορών, ιδίου τύπου, αλλά αμιγώς εθνικού χαρακτήρα (αρχή της ισοδυναμίας) 4. Στη διαδικασία ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων συνυπάρχουν υποχρεωτικά αρμοδιότητες ενωσιακής και εθνικής προέλευσης, ώστε η συγκρουσιακή σχέση αυτών των δύο αρχών να αναδεικνύεται με ιδιαίτερα χαρακτηριστικό τρόπο, όπως και η προσπάθεια της νομολογίας να θέσει τους βασικούς όρους για την αρμονική τους συνύπαρξη. Η ανάκτηση των παράνομων και ασύμβατων με την εσωτερική αγορά κρατικών ενισχύσεων δεν προβλέπεται ως όρος στις ιδρυτικές Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά συνήχθη νομολογιακά το 1973 με την απόφαση Kohlengesetz 5. Η απόφαση αυτή αφενός λειτούργησε καταλυτικά για τη μετέπειτα διαμόρφωση της ισχύουσας νομοθεσίας περί ανάκτησης (Κανονισμός 2015/1589 του Συμβουλίου 6 ). Αφετέρου έθεσε τον βασικό στόχο στον οποίο πρέπει να κατατείνει η σχετική διαδικασία που είναι η, κατά το δυνατόν, άμεση αφαίρεση του αθέμιτου πλεονεκτήματος από τον ωφελούμενο. 2 Το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από τη νομολογία, Χριστιανός Β., Μ. Κουσκουνά, Παπαδοπούλου Ρ. Ε., Περάκης Μ., Εκδ. Σάκκουλα, 2011, σελ. 112, Prevedourou E., L évolution de l autonomie procédurale des Etats membres de l Union Européenne, Espéria Publications LtD, London Brussels, 1999 και Varga Ζ. «International Remedies for violation of EU Law by Member State Courts», CMLR 54/2017, σελ. 51(74). 3 ΔΕΚ της 21 ης Σεπτεμβρίου 1983, C 205 έως 215/82 (συνεκδ.), Deutsche Milchkontor GmbH, Συλλ (2665). 4 Το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από τη νομολογία, όπ.π. υποσημ. 1, σελ ΔΕΚ της 12 ης Ιουλίου 1973, C 70/72, Επιτροπή κατά Γερμανίας (Kohlengesetz), Συλλ. 813, σκ Κανονισμός (ΕΕ) 2015/1589 του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2015, περί λεπτομερών κανόνων για την εφαρμογή του άρθρου 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κωδικοποιημένο κείμενο), ΕΕ L 248 της 24 ης , σελ. 9. Όπως επισημαίνει η Πρεβεδούρου Ε. «Η κωδικοποίηση των γενικών αρχών της διοικητικής διαδικασίας. Συγκριτικές παρατηρήσεις κατά το ελληνικό και κοινοτικό δίκαιο», ΕΔΔΔΔ 3/2001, σελ. 419 (424), ο διαδικαστικός Κανονισμός έχει τον χαρακτήρα ενός «Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας» στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων, αποτυπώνοντας νομοθετικά τις λύσεις που η νομολογιακή επεξεργασία του ζητήματος έχει ήδη δώσει.

3 3 ΙΙ. Η απόφαση ανάκτησης και η διαμορφωθείσα τριμερής σχέση. Η, οριζόμενη στο άρθρο 16 του Κανονισμού 2015/1589 7, «απόφαση ανάκτησης» εκδίδεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απευθύνεται στον φορέα που χορήγησε την ενίσχυση και περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ανάκτησή της. Πρόκειται για μονομερή πράξη του παραγώγου δικαίου της Ένωσης, δεσμευτική ως προς όλα τα στοιχεία της για τους αποδέκτες της, δηλαδή για τα πρόσωπα προς τα οποία απευθύνεται, που συνήθως είναι τα κράτη μέλη που χορήγησαν την ενίσχυση 8, ενώ προσβάλλεται με προσφυγή ακύρωσης του άρθρου 263 της ΣΛΕΕ 9. Ειδικότερα, εάν ο προσφεύγων είναι άμεσος αποδέκτης της απόφασης ανάκτησης (π.χ. κράτος μέλος ή δημόσιος οργανισμός που χορήγησε την ενίσχυση) παραδεκτώς ασκεί προσφυγή ακύρωσης κατά της πράξης αυτής, σύμφωνα με την πρώτη περίπτωση του πέμπτου εδαφίου του άρθρου 263. Εάν η απόφαση ανάκτησης αφορά ατομικό μέτρο ενίσχυσης σε ορισμένη επιχείρηση, η τελευταία δεν αναφέρεται μεν ως αποδέκτης της απόφασης, όμως παραδεκτώς μπορεί να ασκήσει προσφυγή εφόσον το μέτρο την αφορά «άμεσα και ατομικά», σύμφωνα με τη δεύτερη περίπτωση του πέμπτου εδαφίου του άρθρου 263. Όπως έχει ερμηνευθεί από τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), η 7 Ibid. Στο άρθρο αυτό ορίζεται ότι: «1. Σε περίπτωση αρνητικής απόφασης για υπόθεση παράνομων ενισχύσεων, η Επιτροπή αποφασίζει την εκ μέρους του οικείου κράτους μέλους λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ανάκτηση της ενίσχυσης από τον δικαιούχο («απόφαση ανάκτησης»). Η Επιτροπή δεν απαιτεί ανάκτηση της ενίσχυσης εάν αυτό αντίκειται σε κάποια γενική αρχή του δικαίου της Ένωσης. ( )». 8 Το άρθρο 288 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) ορίζει ότι: «Για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Ένωσης, τα θεσμικά όργανα θεσπίζουν ( ) αποφάσεις ( ). Η απόφαση είναι δεσμευτική ως προς όλα τα μέρη της. Όταν ορίζει αποδέκτες, είναι δεσμευτική μόνο για αυτούς. ( )». 9 Το άρθρο 263 της ΣΛΕΕ που ορίζει ότι: «Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ελέγχει τη νομιμότητα των ( ) πράξεων του Συμβουλίου, της Επιτροπής, και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκτός των συστάσεων και γνωμών, και των πράξεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που παράγουν νομικά αποτελέσματα έναντι τρίτων ( ). Για τον σκοπό αυτό, το Δικαστήριο είναι αρμόδιο να αποφαίνεται επί προσφυγών που ασκούνται από κράτος μέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο ή την Επιτροπή, λόγω αναρμοδιότητος, παραβάσεως ουσιώδους τύπου, παραβάσεως των Συνθηκών ή οποιουδήποτε κανόνα δικαίου σχετικού με την εφαρμογή της ή λόγω καταχρήσεως εξουσίας. ( ) Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί, υπό τις προϋποθέσεις του πρώτου και του δευτέρου εδαφίου, να ασκεί προσφυγή κατά των πράξεων των οποίων είναι αποδέκτης ή που το αφορούν άμεσα και ατομικά, καθώς και κατά των κανονιστικών πράξεων που το αφορούν άμεσα χωρίς να περιλαμβάνουν εκτελεστικά μέτρα ( )».

4 4 προϋπόθεση της «άμεσης» επιρροής πληρούται όταν το επίμαχο ενωσιακό μέτρο παράγει άμεσα αποτελέσματα έναντι της νομικής κατάστασης του ενδιαφερομένου και δεν αφήνει καμία εξουσία εκτίμησης στους αποδέκτες του, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή του. Η εφαρμογή δε του μέτρου πρέπει να έχει καθαρά αυτόματο χαρακτήρα και να απορρέει αποκλειστικά από την ενωσιακή ρύθμιση, χωρίς εφαρμογή άλλων παρεμβαλλόμενων κανόνων 10. Η προϋπόθεση της «ατομικής» επιρροής συντρέχει όταν ο προσφεύγων θίγεται από την προσβαλλόμενη πράξη λόγω ορισμένων ιδιαίτερων ιδιοτήτων του ή μιας πραγματικής κατάστασης που τον χαρακτηρίζουν σε σχέση με κάθε άλλο πρόσωπο και έτσι εξατομικεύεται κατά τρόπον ανάλογο προς αυτόν του αποδέκτη 11. Τέλος, εάν η απόφαση της Επιτροπής κρίνει μη συμβατό με την εσωτερική αγορά καθεστώς ενίσχυσης 12, θεωρείται μέτρο γενικής ισχύος και συνιστά, για τον λόγο αυτόν, «κανονιστική πράξη» που, εφόσον δεν επάγεται εκτελεστικά μέτρα, προσβάλλεται παραδεκτώς από όσους θίγονται απλώς «άμεσα» από αυτήν, σύμφωνα με την τρίτη περίπτωση του πέμπτου εδαφίου του άρθρου 263 της ΣΛΕΕ 13. Δηλαδή, η τελευταία διάταξη, που προστέθηκε με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, καθιστά ηπιότερες τις προϋποθέσεις παραδεκτού των προσφυγών ακύρωσης που ασκούνται κατά «κανονιστικών πράξεων» από φυσικά και νομικά πρόσωπα, στο μέτρο που δεν απαιτεί τη συνδρομή της προϋπόθεσης του ατομικού επηρεασμού ΔΕΚ της 5 ης Μαΐου 1998, C 404/96 P, Glencore Grain κατά Επιτροπής, Συλλ. 1998, σελ. I 2435, σκ. 41 και της 29 ης Ιουνίου 2004, C 486/01 P, Front national κατά Κοινοβουλίου, Συλλ. 2004, σελ. Ι 6289, σκ ΔΕΚ της 15 ης Ιουλίου 1963, 25/62, Plaumann κατά Επιτροπής, Συλλ. Τόμος , σελ. 937 και της 10 ης Απριλίου 2003, C 142/00 P, Επιτροπή κατά Nederlandse Antillen, Συλλ. 2003, σελ. Ι-3483, σκ Σύμφωνα με το άρθρο 1, περ. δ του Κανονισμού 2015/1589, όπ.π. υποσημ. 5, ως «καθεστώς ενισχύσεων» νοείται: «κάθε πράξη βάσει της οποίας, χωρίς να απαιτούνται περαιτέρω μέτρα εκτέλεσης, μπορούν να χορηγούνται ατομικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις οι οποίες ορίζονται στην εν λόγω πράξη κατά τρόπο γενικό και αφηρημένο και κάθε πράξη βάσει της οποίας μπορεί να χορηγείται ενίσχυση μη συνδεόμενη με συγκεκριμένο σχέδιο σε μία ή περισσότερες επιχειρήσεις για αόριστο χρονικό διάστημα ή/και για απροσδιόριστο ποσό». 13 Δικαστήριο της 6 ης Νοεμβρίου 2018, C 622/16 P έως C 624/16 P (συνεκδ.), Scuola Elementare Maria Montessori Srl, Ψηφ. Συλλ. ΕCLI:EU:C:2018:873 καθώς και τις Προτάσεις του Γεν. Εισαγγ. Wathelet M., της 11 ης Απριλίου 2018, επί της υπόθεσης αυτής, Ψηφ. Συλλ. ECLI:EU:C:2018: Δικαστήριο της 3 ης Οκτωβρίου 2013, C 583/11 P, Inuit Tapiriit Kanatami κ.λπ. κατά Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, Ψηφ. Συλλ., ECLI:EU:C:2013:625, σκ. 57.

5 5 Κατόπιν τούτων, στην απόφαση ανάκτησης εμπλέκονται τρία μέρη: η Επιτροπή, το κράτος μέλος και η ωφελούμενη επιχείρηση. Η απόφαση ανάκτησης εκδίδεται από την Επιτροπή, αλλά εκτελείται/υλοποιείται από το κράτος μέλος σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει το εθνικό δίκαιο, με αποτέλεσμα να παρεμβάλλονται διοικητικές πράξεις, με τις οποίες το κράτος λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να του επιστραφεί η ενίσχυση από τις δικαιούχους επιχειρήσεις. Το κράτος μέλος είναι καταρχήν ελεύθερο να επιλέξει τα μέσα για την ανάκτηση, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά είναι πρόσφορα να αποκαταστήσουν τις συνθήκες ανταγωνισμού που νοθεύτηκαν, δεν εξαρτώνται από προϋποθέσεις και εφαρμόζονται αμελλητί 15. ΙΙΙ. Οι διακριτοί ρόλοι ενωσιακής και εθνικής δικαιοδοσίας και τα ένδικα βοηθήματα ενώπιον του εθνικού διοικητικού δικαστή. Κατά την εφαρμογή των αποφάσεων ανάκτησης εμπλέκονται δύο δικαιοδοσίες: η ενωσιακή, ενώπιον της οποίας και μόνον προσβάλλονται οι αποφάσεις ανάκτησης, σύμφωνα με το άρθρο 263 της ΣΛΕΕ και η εθνική, ενώπιον της οποίας προσβάλλονται οι διοικητικές πράξεις υλοποίησης της απόφασης ανάκτησης, χωρίς φυσικά να επιτρέπεται ο παρεμπίπτων έλεγχος της απόφασης ανάκτησης από τον εθνικό δικαστή, εάν αυτή έχει καταστεί απρόσβλητη λόγω μη άσκησης προσφυγής ακύρωσης στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης 16. Ούτε, εάν εκκρεμεί προσφυγή ακύρωσης ενώπιον του Δικαστηρίου αυτού, έχει δικαίωμα ο εθνικός δικαστής να αναστείλει την πρόοδο της δίκης επί της διοικητικής πράξης 17 με την οποία η απόφαση αυτή υλοποιείται, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία στο Λουξεμβούργο 18. Σε επίπεδο εθνικού δικαίου, δύο είναι τα συνηθέστερα σενάρια. Πρώτο σενάριο: η ενωσιακή απόφαση ανάκτησης ορίζει ρητά δικαιούχο και ποσό και για την εκτέλεσή της και το κράτος μέλος εκδίδει πράξη ταμειακής βεβαίωσης σε βάρος της 15 ΔΕΚ της 12 ης Δεκεμβρίου 2002, C 209/00, Επιτροπή κατά Γερμανίας, Συλλ. Ι 11695, σκ , ΔΕΚ της 7 ης Ιουλίου 2009, C 369/07, Επιτροπή κατά Ελλάδος (Ολυμπιακή), Συλλ. Ι 5703, σκ ΔΕΚ της 9 ης Μαρτίου 1994, C 188/92, Deggendorf, Συλλ. I 00833, σκ Βλ. άρθρο 3 περ. β του, κυρωθέντος με το άρθρο πρώτο του ν. 2717/1999 (Α 97), Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ΚΔΔ). 18 ΔΕΚ της 5 ης Οκτωβρίου 2006, C 232/05, Scott, Συλλ. Ι 10097, σκ

6 6 δικαιούχου επιχείρησης, με την ενωσιακή απόφαση να αποτελεί τον νόμιμο τίτλο 19. Δεύτερο σενάριο, πιο πιθανό σε «καθεστώτα ενίσχυσης» με ευρεία κάλυψη, π.χ. φοροαπαλλαγές υπέρ επιχειρήσεων που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Η ενωσιακή απόφαση εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ορίσει δικαιούχο και ποσό, οπότε η εθνική αρχή εκδίδει αφενός μία διοικητική πράξη που θα προσδιορίσει το συγκεκριμένο ποσό ανά δικαιούχο επιχείρηση (στο προαναφερθέν παράδειγμα της φοροαπαλλαγής εκδίδει πράξη προσδιορισμού φόρου από τον οποίο μη νομίμως απηλλάγησαν οι επιχειρήσεις) και συνιστά τον νόμιμο τίτλο 20, αφετέρου εκδίδει πράξεις διοικητικής εκτέλεσης για την είσπραξη αυτού του ποσού από τον εξατομικευμένο δικαιούχο. Κατόπιν τούτων, οι συνηθέστερες κατηγορίες υποθέσεων με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπος ο δικαστής της διοικητικής δικαιοσύνης στο πεδίο της ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων είναι: προσφυγή κατά διοικητικής πράξης με την οποία το κράτος ζητά από τη δικαιούχο επιχείρηση την επιστροφή της ενίσχυσης (Α) και ανακοπή κατά πράξεων διοικητικής εκτέλεσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), στο μέτρο που οι προς ανάκτηση ενισχύσεις θεωρούνται δημόσια έσοδα (Β) 21. Α. Προσφυγή κατά διοικητικής πράξης με αντικείμενο την υλοποίηση της απόφασης ανάκτησης. 19 Ελ.Συν. Αποφ. 911/2012, 676/2016, 372, 381/2017. Για επισκόπηση του πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων στην ελληνική έννομη τάξη και, ειδικώς, στο πεδίο των μεταφορών, βλ. την Ειδική Έκθεση Ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου: «Οι κρατικές ενισχύσεις στην Ελλάδα Ο τομέας των μεταφορών», προσβάσιμη στην ιστοσελίδα: ektheseis 20 Πάντως, η έκδοση διοικητικής πράξης εκ μέρος του Ελληνικού Δημοσίου με σκοπό την υλοποίηση της ενωσιακής απόφασης ανάκτησης μπορεί να αφορά και περιπτώσεις μεμονωμένων ενισχύσεων. 21 Υπάρχουν δύο ακόμη κατηγορίες υποθέσεων που δεν αποτελούν αντικείμενο του παρόντος άρθρου. Η πρώτη κατηγορία αφορά αίτηση αναστολής ισχύος των πράξεων που προσβλήθηκαν με προσφυγή ή ανακοπή, που ρυθμίζεται στην, ειδική για την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων, διάταξη του άρθρου 202 παρ. 4 του ΚΔΔ (βλ. Δ.Πρ.Αθ. 2734/2016, 1073/2017 και Ράικος Δ., «Αναστολή εκτέλεσης πράξεων ανάκτησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων», ΘΠΔΔ 2/2014, σελ ). Η δεύτερη κατηγορία αφορά αποζημιωτική αγωγή του άρθρου 105 του ΕισΝΑΚ με την οποία ο ενάγων ζητά την αποκατάσταση της ζημίας που του προξένησε το κράτος από τη χορήγηση παράνομης ή ασύμβατης με την εσωτερική αγορά κρατικής ενίσχυσης στην ωφελούμενη επιχείρηση Βλ. ΣτΕ 336, 4985/2012, 4278/2013, 1188/2014, 3143/2015.

7 7 Ο Κανονισμός 2015/ αναφέρει στο άρθρο 16 ότι, η Επιτροπή δεν απαιτεί ανάκτηση της ενίσχυσης εάν αυτό αντίκειται σε κάποια γενική αρχή του δικαίου της Ένωσης. Οι προσφεύγοντες ενώπιον των εθνικών και ευρωπαϊκών δικαιοδοτικών οργάνων επικαλούνται γενικές αρχές του δικαίου της Ένωσης προκειμένου να αμφισβητήσουν την ανάκτηση, όπως η δικαιολογημένη εμπιστοσύνη (1), η αναλογικότητα (2) και η ασφάλεια δικαίου (3) 23. Σε επίπεδο εθνικού δικαίου, η επίκληση αυτών των αρχών γίνεται, συνήθως, στα πλαίσια προσφυγής κατά διοικητικής πράξης με την οποία υλοποιείται η ενωσιακή απόφαση ανάκτησης, η δε επισκόπηση της σχετικής νομολογίας παρέχει χρήσιμη περιπτωσιολογία και αναδεικνύει την περιοριστική ερμηνεία αυτών των αρχών στο πλαίσιο της ανάκτησης. 1. Η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη του επιχειρηματία ως προς τον νόμιμο χαρακτήρα της ενίσχυσης είναι δικαιολογημένη, μόνον εφόσον αυτός είναι επιμελής (αρχή του επιμελούς ιδιώτη). Ως επιμελής δε, νοείται μόνον ο επιχειρηματίας στον οποίο χορηγήθηκε η ενίσχυση, κατόπιν τήρησης της διαδικασίας του άρθρου 108 της ΣΛΕΕ, που προβλέπει κοινοποίηση του μέτρου της ενίσχυσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τυχόν έκδοση απόφασης αναφορικά με τη νομιμότητα του μέτρου ή τη συμβατότητά της ενίσχυσης με την εσωτερική αγορά καθώς και υποχρέωση του κράτους μέλους να μην εφαρμόσει το σχεδιαζόμενο μέτρο πριν η Επιτροπή αποφανθεί επ αυτού (standstill obligation 24 ). Μάλιστα, εφόσον η Επιτροπή έχει εκδώσει εγκριτική απόφαση που επιτρέπει τη χορήγηση της ενίσχυσης, ο δικαιούχος, για να θεωρηθεί επιμελής, θα πρέπει να αναμένει να παρέλθει η προθεσμία άσκησης προσφυγής κατά της απόφασης αυτής ή να εξαντληθούν τα ένδικα βοηθήματα που τυχόν ασκηθούν 25. Οι 22 Όπ.π. υποσημ Για εξαντλητική παράθεση της ενωσιακής νομολογίας επί των ανωτέρω αρχών, στο ειδικότερο πεδίο της αναζήτησης ποσών που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως, δυνάμει Ευρωπαϊκών Κανονισμών για τα διαρθρωτικά ταμεία, βλ. Ελ.Συν. 1816/ Βλ. άρθρο 108, παρ. 3 εδ. γ της ΣΛΕΕ που ορίζει ότι: «Το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος δεν δύναται να εφαρμόσει τα σχεδιαζόμενα μέτρα πριν η Επιτροπή καταλήξει σε τελική απόφαση». 25 Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι, «εφόσον η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία διατάσσεται η ανάκτηση παράνομης ενίσχυσης, έχει ρητώς απορρίψει αμυντικό ισχυρισμό περί (ανάγκης προστασίας της) δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των ωφεληθέντων από το μέτρο επιχειρηματιών και η απόφαση αυτή δεν αμφισβητήθηκε με προσφυγή ακύρωσης (ενώπιον του

8 8 επιμελείς επιχειρηματίες είναι κανονικά σε θέση να βεβαιωθούν ότι τηρήθηκε η ανωτέρω διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής και η εγκριτική απόφασή της κατέστη απρόσβλητη, μοναδικά γεγονότα που μπορούν να τους δημιουργήσουν δικαιολογημένη εμπιστοσύνη. Ο βαθμός της απαιτούμενης επιμέλειας δεν μεταβάλλεται σε περιπτώσεις μικρών επιχειρήσεων όπου η πρόσβαση στις απαιτούμενες πληροφορίες και η παροχή εξειδικευμένης νομικής υποστήριξης είναι εκ των πραγμάτων δυσχερείς 26. Περαιτέρω, δικαιολογημένη εμπιστοσύνη μπορεί να δημιουργηθεί μόνον από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι από το κράτος μέλος, ακόμη και όταν δρα μέσω των οργάνων της νομοθετικής ή της δικαστικής του εξουσίας. Συναφώς, το γεγονός και μόνον ότι οι εθνικές αρχές εξέδωσαν νομοθετικές διατάξεις που προβλέπουν τη θέσπιση ενός καθεστώτος ενισχύσεων δεν είναι ικανό να δημιουργήσει στους δυνητικώς υπαγόμενους στο εν λόγω καθεστώς δικαιολογημένη εμπιστοσύνη ότι μπορούν να λάβουν νομίμως τις ενισχύσεις που προβλέπονται από τις εν λόγω διατάξεις 27. Ούτε η απόφαση ανωτάτου εθνικού δικαστηρίου που αποφαίνεται ότι δεν υφίσταται ενίσχυση, είναι ικανή να θεμελιώσει δικαιολογημένη εμπιστοσύνη του επιχειρηματία 28. Μοναδική περίπτωση βασιμότητας του ισχυρισμού περί δικαιολογημένης εμπιστοσύνης είναι, όπως προαναφέρθηκε, όταν η ίδια η Επιτροπή δημιούργησε στον επιχειρηματία την εντύπωση νομιμότητας της ενίσχυσης. Τούτο συμβαίνει στην περίπτωση μεταβολής της ενωσιακής πολιτικής στο συγκεκριμένο ζήτημα υπό την Πρωτοδικείου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και ήδη του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης) με συνέπεια να οριστικοποιηθεί, οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες δεν μπορούν παραδεκτώς να προβάλουν λόγο περί παραβίασης της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης τους, στο πλαίσιο της ένδικης προσβολής, ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων, των σε βάρος τους εθνικών μέτρων ανάκτησης της ενίσχυσης που έλαβαν παρανόμως». Βλ. ΣτΕ 2220/2018, σκ ΠΕΚ της 15 ης Ιουνίου 2000, Τ 298/97, T 312/97, T 313/97, T 315/97, T 600/97 έως T 607/97, T 1/98, T 3/98 έως T 6/98 και T 23/98 (συνεκδ.), Alzetta Mauro, Συλλ. ΙΙ 2319, σκ Γενικό Δικαστήριο της 20 ης Σεπτεμβρίου 2011, T 394/08, T 408/08, T 453/08 και T 454/08 (συνεκδ.), Regione autonoma della Sardegna κ.λπ. κατά Επιτροπής, σκ Δικαστήριο της 16 ης Ιουλίου 2014, Τ 309/12, Zweckverband, Ψηφ. Συλλ. ECLI:EU:T:2014:676, σκ

9 9 έννοια ότι, ενώ στο παρελθόν είχε κριθεί ότι ορισμένο μέτρο δεν συνιστά ενίσχυση, πλέον όμοιο μέτρο αξιολογείται ως ενίσχυση 29. Περαιτέρω, η καθυστέρηση έκδοσης απόφασης εκ μέρους της Επιτροπής δεν είναι, καταρχήν, ικανή να δημιουργήσει πεποίθηση περί νομιμότητας. Ωστόσο, το Δικαστήριο, στην υπόθεση RSV 30 έκρινε ότι, η υπέρβαση της εύλογης διάρκειας στη λήψη απόφασης εκ μέρους της Επιτροπής (περίπου 26 μήνες από τη στιγμή της κοινοποίησης του μέτρου) μπορεί να δημιουργήσει δικαιολογημένη εμπιστοσύνη περί νομιμότητας διότι το επίμαχο μέτρο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση κάποιων πρόσθετων δαπανών επί του αρχικού και, ήδη εγκριθέντος από την Επιτροπή, σχεδίου ενίσχυσης. Εφόσον, κατά το Δικαστήριο, το νομικό καθεστώς για τη συγκεκριμένη ενίσχυση ήταν ήδη γνωστό στην Επιτροπή και δεν χρειαζόταν εις βάθος ανάλυση για να κρίνει τη νομιμότητα των πρόσθετων αυτών δαπανών, δεν ήταν δικαιολογημένη η τόσο μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη απόφασης, με αποτέλεσμα η επιχείρηση εύλογα να πιστέψει ότι η ενίσχυση ήταν νόμιμη. 2. Η αρχή της αναλογικότητας. Όπως παγίως γίνεται δεκτό από το ΔΕΕ, στον βαθμό που η κατάργηση μίας παράνομης ενίσχυσης μέσω της έντοκης αναζήτησης του ποσού που χορηγήθηκε αποτελεί τη λογική συνέπεια της διαπίστωσης του, ασυμβιβάστου με την εσωτερική αγορά, χαρακτήρα της και αποσκοπεί αποκλειστικά στην επαναφορά της ομαλής λειτουργίας του ανταγωνισμού που στρεβλώθηκε από τη χορήγηση του αθέμιτου πλεονεκτήματος, η ανάκτηση αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μέτρο δυσανάλογο προς τους στόχους των άρθρων 107 έως 109 της ΣΛΕΕ 31. Η ανάκτηση της παράνομης 29 Αποφάσεις της Επιτροπής της 16 ης Οκτωβρίου 2002, 2003/438/ΕΚ, ΕΕ L 153 της 20 ης , σελ. 40, παρ , και της 21 ης Νοεμβρίου 2001, 2002/347/ΕΚΑΧ, EE L 126 της 13 ης , σελ. 27, παρ ΔΕΚ της 28 ης , 223/85, RSV κατά Επιτροπής, Συλλ. 4654, σκ Πάντως, σε μεταγενέστερες υποθέσεις, όπου γινόταν επίκληση αυτής της νομολογίας, το ΔΕΕ επεσήμανε τις εξαιρετικές περιστάσεις στις οποίες στηρίχθηκε η συγκεκριμένη απόφαση και ότι δεν μπορούσε να τύχει εφαρμογής σε διαφορετικές περιπτώσεις, βλ. ΔΕΚ της 28 ης Ιανουαρίου 2003, C 334/1999, Γερμανία κατά Επιτροπής, Συλλ. Ι 1139, σκ. 44 και της 29 ης Απριλίου 2004, C 372/97, Ιταλία κατά Επιτροπής, σκ. 117 και Κώτσηρας Γ., Η ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων κατά το ενωσιακό δίκαιο και την ελληνική έννομη τάξη, Νομική Βιβλιοθήκη, 2015, σελ ΔΕΚ της 14 ης Ιανουαρίου 1997, C 169/95, Ισπανία κατά Επιτροπής, Συλλ. I 135, σκ. 47, ΠΕΚ, Alzetta Mauro, όπ.π. υποσημ. 26, σκ. 169 και εκεί αναφερόμενη νομολογία.

10 10 ενίσχυσης δεν συνιστά κύρωση αλλά διοικητικό μέτρο αποκαταστατικού χαρακτήρα, δηλαδή απλή συνέπεια της μη τήρησης των, προβλεπόμενων από τις διατάξεις της ΣΛΕΕ και του Κανονισμού 2015/1589, προϋποθέσεων για τη λήψη και διατήρηση της ενίσχυσης Η αρχή της ασφάλειας δικαίου. Η αρχή της ασφάλειας δικαίου θα εξεταστεί σε σχέση με διατάξεις του εθνικού δικαίου περί αποσβεστικών προθεσμιών (α) και, κυρίως, σε σχέση με την αρχή του δεδικασμένου (β). α. Διατάξεις περί αποσβεστικών προθεσμιών. Όπως έχει γίνει δεκτό από τη νομολογία του ΔΕΕ 33, η αρχή της πρόσφορης ανάκτησης παρακάμπτει εθνικές διατάξεις περί αποσβεστικών προθεσμιών. Η εθνική αρχή υποχρεούται να ανακαλέσει διοικητική πράξη με την οποία χορηγήθηκε ασύμβατη ενίσχυση και να απαιτήσει την αναζήτησή της, ακόμη και εάν παρήλθε η αποσβεστική προθεσμία για την ανάκληση που προβλέπεται στο εθνικό δίκαιο, χάριν της ασφάλειας δικαίου. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, το Δικαστήριο στηλιτεύει την αδράνεια του κράτους μέλους που, μολονότι πληροφορήθηκε την αρνητική απόφαση της Επιτροπής, δεν προέβη αμελλητί στην ανάκληση της διοικητικής πράξης με την οποία χορήγησε την ενίσχυση, αλλά άφησε να παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία. Παράλληλα, από τη στιγμή που η Επιτροπή εξέδωσε την απόφαση ανάκτησης, η δικαιούχος επιχείρηση δεν τελεί σε αβεβαιότητα ως προς την υποχρέωσή της να επιστρέψει την ενίσχυση και, συνεπώς, δεν εμπίπτει στο προστατευτικό πεδίο των διατάξεων περί αποσβεστικής προθεσμίας. Δηλαδή, η κατάσταση της ανωτέρω δικαιούχου επιχείρησης δεν μπορεί να εξομοιωθεί με εκείνη κατά την οποία ένας επιχειρηματίας αγνοεί αν η αρμόδια διοικητική αρχή πρόκειται να αποφανθεί επί της ανάκλησης και η αρχή της ασφάλειας του δικαίου απαιτεί να τεθεί τέρμα στην αβεβαιότητα αυτή κατά τη λήξη ορισμένης προθεσμίας. 32 Ελ.Συν. Απόφ. 1816/2017, σκ. IV.δ.iii, σελ , και εκεί παρατιθέμενη νομολογία του ΔΕΕ επί της διάκρισης του διοικητικού μέτρου της επιστροφής αδικαιολογήτως κτηθέντος οφέλους μέσω μη σύννομης πρακτικής από τις διοικητικές κυρώσεις. 33 ΔΕΚ της 20 ης Μαρτίου 1997, C 24/95, Alcan, Συλλ. Ι 1607, σκ. 33 έως 38.

11 11 Συνεπώς, όσον αφορά τις διατάξεις περί αποσβεστικών προθεσμιών, τα πράγματα είναι αρκετά ξεκάθαρα. Το ΔΕΕ δεν διστάζει να καλέσει τον εθνικό δικαστή να μην τις εφαρμόσει, στο μέτρο που εμποδίζουν την ανάκτηση. Αναδεικνύοντας τον προστατευτικό σκοπό των εν λόγω διατάξεων, το Δικαστήριο συστέλλει το πεδίο εφαρμογής τους, προς όφελος της αρχής της αποτελεσματικότητας και εις βάρος της αρχής της δικονομικής αυτονομίας των κρατών μελών 34. β. Αρχή του δεδικασμένου. Ωστόσο, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη όταν η ανάκτηση εμποδίζεται από αποφάσεις εθνικών δικαστηρίων που, με βάσει διατάξεις του εθνικού δικονομικού δικαίου, έχουν αποκτήσει ισχύ δεδικασμένου. Η αρχή αυτή επιβάλλει, προς διασφάλιση τόσο της σταθερότητας του δικαίου και των εννόμων σχέσεων όσο και της ορθής απονομής της δικαιοσύνης, να μην μπορεί να τεθεί ζήτημα κύρους των δικαστικών αποφάσεων οι οποίες έχουν καταστεί αμετάκλητες μετά την εξάντληση των προβλεπομένων ενδίκων μέσων ή μετά την εκπνοή των προθεσμιών που τάσσονται για την άσκηση αυτών των ενδίκων μέσων 35. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να επισημανθεί ότι το ΔΕΕ δεν έχει, μέχρι στιγμής, δεχθεί παράκαμψη των κανόνων για την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων, λόγω της αρχής του 34 Η νομολογία του ΔΕΕ για τις αποσβεστικές προθεσμίες θέτει ζητήματα αναφορικά με την προθεσμία παραγραφής της αξίωσης του Δημοσίου να αναζητήσει τον φόρο από τον οποίο μη νομίμως απηλλάγησαν οι επιχειρήσεις που υπήχθησαν στον καθεστώς ενίσχυσης του ν. 3220/2004 (Α 17), εφόσον το καθεστώς αυτό κρίθηκε, με απόφαση της Επιτροπής, ασύμβατο με την εσωτερική αγορά (βλ. Σ.τ.Ε. 3157/2007, 1861/2004, /2002). Ειδικότερα, γεννάται το ζήτημα εάν, η αναζήτηση της ενίσχυσης συνιστά επιβολή φόρου για την οποία εφαρμόζονται οι διατάξεις περί παραγραφής του άρθρου 84 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/1994, Α 151) και ήδη του άρθρου 36 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013, Α 170) που καταρχήν ορίζουν πενταετή παραγραφή (πρβλ. Δ.Εφ.Αθ. 299/2018, Δ.Πρ.Χαν. 193/2018) ή, ενδεχομένως, η έντοκη αναζήτηση του φόρου εισοδήματος από τις επιχειρήσεις, από τον οποίο αυτές ποτέ δεν είχαν εγκύρως εξαιρεθεί, συνιστά καταλογισμό ποσού υπέρ του Δημοσίου [βλ. άρθρο 3 παρ. 6 του ΚΕΔΕ (ν.δ. 356/1974, Α 90) που ορίζει ότι: 6. Ανακτήσεις κρατικών ενισχύσεων, οι οποίες έχουν κριθεί ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 107 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), που αφορούν τα καταλογισθέντα ποσά, καταβάλλονται εφάπαξ και εντός της προθεσμίας που ορίζεται στην πρόσκληση καταβολής της περίπτωσης β της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 4002/2011 (Α 180)»] και υπόκειται σε εικοσαετή παραγραφή (βλ. άρθρο 249 Α.Κ., Ελ.Συν. Ολομ. 357, 739/2006, 1/2007, 2979/2012, άρθρο 86 παρ. 1 και 3 περ. στ του ν. 2362/1995, Α 247, και, ήδη, άρθρο 136 παρ. 1 και 3, περ. στ του ν. 4270/2014, Α 143, και Γνωμ. ΝΣΚ 171/2014). 35 Απόφαση της 30 ης Σεπτεμβρίου 2003, C 224/01, Köbler, Συλλ. Ι 10290, σκ. 38.

12 12 δεδικασμένου αν και, καταρχήν, αποδέχεται το θεωρητικό ενδεχόμενο η αρχή αυτή να κατισχύσει του δικαίου της Ένωσης και τελικώς να οδηγήσει σε παραβίασή του 36. Οι αποφάσεις του ΔΕΕ που παρουσιάζονται παρακάτω πραγματεύτηκαν το ζήτημα των ορίων στην αρχή του δεδικασμένου που απορρέει από αποφάσεις εθνικών δικαστηρίων, υπό το πρίσμα της υπεροχής του δικαίου της Ένωσης, στο ειδικό πεδίο της ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων. i. Στην υπόθεση Lucchini 37, τον Νοέμβριο του 1985, η εταιρεία Luchhini υπέβαλε αίτηση για να λάβει επιδότηση δυνάμει διατάξεων ιταλικού νόμου (183/1976) που αποσκοπούσε στην προώθηση της χαλυβουργικής δραστηριότητας. Τον Απρίλιο του 1988, οι ιταλικές αρχές κοινοποίησαν στην Επιτροπή το σχέδιο ενίσχυσης υπέρ της ανωτέρω εταιρείας. Κατά το χρονικό διάστημα από την κοινοποίηση μέχρι και τον Αύγουστο του 1989, οι ιταλικές αρχές βρίσκονταν σε επικοινωνία με την Επιτροπή για την παροχή συμπληρωματικών στοιχείων που τους ζητήθηκαν, ενώ τον Νοέμβριο του 1988 αποφάσισαν να χορηγήσουν μέρος της επιδότησης για την οποία υπέβαλε αίτηση η Lucchini. Τον Απρίλιο του 1989, η εταιρεία ενήγαγε τις αρμόδιες αρχές ενώπιον του αρμόδιου εθνικού δικαστηρίου, προκειμένου να αναγνωρισθεί το δικαίωμά της να της καταβληθεί η αρχικώς ζητηθείσα πλήρης ενίσχυση. Στις 20 Ιουνίου 1990 εκδόθηκε η 90/555/ΕΚΑΧ απόφαση της Επιτροπής που έκρινε την ενίσχυση ασυμβίβαστη προς την κοινή αγορά, ενώ στις 24 Ιουλίου 1991, το εθνικό δικαστήριο έκρινε, βασιζόμενο εξ ολοκλήρου στον νόμο 183/1976, ότι η Lucchini δικαιούται την εν λόγω ενίσχυση και, κατά παραδοχή της αγωγής της, υποχρέωσε τις αρμόδιες αρχές να της καταβάλουν τα ζητηθέντα ποσά. Οι ιταλικές αρχές δεν ενημέρωσαν τον εθνικό δικαστή περί της διαδικασίας που εκκρεμούσε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν προσκόμισαν την απόφαση της Επιτροπής που είχε εν τω μεταξύ εκδοθεί και έκρινε την ενίσχυση ασυμβίβαστη με την κοινή αγορά, ούτε προέβαλαν ισχυρισμούς αναφορικά με την ύπαρξη κρατικής ενίσχυσης, ώστε η υπόθεση να εξεταστεί και υπό αυτό το νομικό πρίσμα. Στη συνέχεια, άσκησαν έφεση 36 ΔΕΕ της 11 ης Νοεμβρίου 2015, C 505/14, Klausner Holz, Ψηφ. Συλλ. ECLI:EU:C:2015:742, σκ. 39 και εκεί αναφερόμενη νομολογία: «( ) το δίκαιο της Ένωσης δεν επιβάλλει σε κάθε περίπτωση στα εθνικά δικαστήρια την υποχρέωση να μην εφαρμόζουν εθνικούς δικονομικούς κανόνες που προσδίδουν ισχύ δεδικασμένου σε συγκεκριμένη απόφαση, έστω και αν η μη εφαρμογή αυτή θα είχε ως αποτέλεσμα να αποφευχθεί η παραβίαση του δικαίου της Ένωσης από την εν λόγω απόφαση ( )». 37 ΔΕΕ της 18 ης Ιουλίου 2007, C 119/05, Lucchini, Συλλ. I

13 13 κατά της απόφασης, χωρίς και πάλι να προβάλουν οτιδήποτε σχετικά με την ύπαρξη κρατικής ενίσχυσης. Η έφεση αυτή απορρίφθηκε, κατά δε αυτής της απορριπτικής απόφασης, αποφάσισαν να μην ασκήσουν αναίρεση και, τελικώς, στις 8 Μαρτίου 1996 εκδίδεται απόφαση χορήγησης του πλήρους ποσού της ενίσχυσης στη Lucchini. Ακολουθεί αλληλογραφία της Επιτροπής με την ιταλική διοίκηση με την πρώτη να κατηγορεί τη δεύτερη για παραβίαση των πλέον στοιχειωδών αρχών του ευρωπαϊκού δικαίου και, τελικώς, η ιταλική διοικητική αρχή ανακαλεί, στις 20 Σεπτεμβρίου 1996, την απόφαση καταβολής της ενίσχυσης. Η ανακλητική αυτή απόφαση προσβάλλεται από την εταιρεία στο αρμόδιο δικαστήριο το οποίο δέχεται το ένδικο βοήθημα με την αιτιολογία ότι «οι προνομίες που επιτρέπουν στη δημόσια διοίκηση να ανακαλεί τις δικές της άκυρες πράξεις περιορίζονταν, εν προκειμένω, από το δικαίωμα λήψης της ενίσχυσης της εταιρίας, η ύπαρξη του οποίου διαπιστώθηκε με απόφαση ( ) που απέκτησε ισχύ δεδικασμένου». Τελικώς, η υπόθεση ήχθη ενώπιον του Ιταλικού Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο απηύθυνε προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΕ. Συγκεκριμένα, επικαλείται το άρθρο 2909 του ιταλικού αστικού κώδικα, στο οποίο βασίστηκε η κρίση της τελευταίας απόφασης του εθνικού δικαστηρίου που δικαίωσε τη Lucchini και ακύρωσε την ανακλητική πράξη των ιταλικών αρχών. Το άρθρο αυτό απαγορεύει όχι μόνον την επανεξέταση, στο πλαίσιο δεύτερης ένδικης διαφοράς, ισχυρισμών επί των οποίων έχει υπάρξει ρητή τελεσίδικη απόφαση αλλά και την εξέταση ζητημάτων που μπορούσαν να είχαν προβληθεί στο πλαίσιο προγενέστερης ένδικης διαφοράς αλλά δεν προβλήθηκαν. Και ρωτάει κατ ουσίαν το Ιταλικό Συμβούλιο της Επικρατείας εάν, το ευρωπαϊκό δίκαιο απαγορεύει την εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης στο μέτρο που εμποδίζει την ανάκτηση ενίσχυσης. Το ΔΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη, την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των εθνικών και ευρωπαϊκών οργάνων στο πεδίο των κρατικών ενισχύσεων, ότι η εφαρμογή της διάταξης του ιταλικού αστικού κώδικα μπορεί να έχει ως συνέπεια να προσδίδονται στην απόφαση του εθνικού δικαστηρίου αποτελέσματα που εκφεύγουν των ορίων της αρμοδιότητας του, όπως αυτά που αφορούν την ανάκτηση των, ασύμβατων με την εσωτερική αγορά, ενισχύσεων και ότι κατά τον χρόνο έκδοσης της πρώτης δικαστικής απόφασης είχε ήδη εκδοθεί η αρνητική απόφαση της Επιτροπής που οι ιταλικές αρχές δεν έθεσαν υπόψη του εθνικού δικαστή αν και είχαν τα δικονομικά

14 14 εργαλεία να το πράξουν, εφήρμοσε την αρχή της υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου και απάντησε ότι η διάταξη αυτή πρέπει να μείνει ανεφάρμοστη. ii. Στη δεύτερη υπόθεση 38, το ομόσπονδο γερμανικό κρατίδιο του Nordrhein- Westfalen συνήψε, το 2007, σύμβαση με την εταιρεία Klausner Holz με αντικείμενο την προμήθεια ξυλείας. Δυνάμει της σύμβασης αυτής, το κρατίδιο ανέλαβε την υποχρέωση να προμηθεύει την Klausner Holz με συγκεκριμένες ποσότητες ξύλου, έναντι προκαθορισμένου τιμήματος για τα έτη 2007 έως Λόγω οικονομικών δυσχερειών, η εταιρία καθυστέρησε ορισμένες πληρωμές με αποτέλεσμα, το 2009, το κρατίδιο να καταγγείλει τη σύμβαση και να παύσει να προμηθεύει με ξυλεία την εταιρεία. Το 2012, η εταιρία προσέφυγε σε γερμανικό δικαστήριο και πέτυχε την έκδοση απόφασης με την οποία διαπιστώθηκε ότι οι επίμαχες συμβάσεις διατηρούνται σε ισχύ, η απόφαση δε αυτή απέκτησε, εντός του ιδίου έτους, ισχύ δεδικασμένου. Εν συνεχεία, η εταιρεία προσέφυγε εκ νέου στο δικαστήριο (Landgericht Münster) με αίτημα, πρώτον, την επιδίκαση αποζημίωσης λόγω της παράλειψης προμήθειας ξυλείας εκ μέρους του κρατιδίου και δεύτερον, τη συνέχιση προμήθεια ξυλείας σε εκτέλεση των επίμαχων συμβάσεων. Στο πλαίσιο της δεύτερης αυτής δίκης, το κρατίδιο υποστήριξε ότι η εκτέλεση των επίμαχων συμβάσεων είναι αντίθετη προς το δίκαιο της Ένωσης διότι συνιστούν «κρατική ενίσχυση», κατά την έννοια του άρθρου 107 παρ. 1 της ΣΛΕΕ και εκτελέσθηκαν κατά παράβαση του άρθρου 108 παρ. 3, τρίτο εδάφιο, της ΣΛΕΕ, ισχυρισμό τον οποίο το Land δεν είχε προβάλει ενώπιον της πρώτης δίκης. Εν τω μεταξύ και όσο εκκρεμούσε η υπόθεση στο Landgericht Münster, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας ενημέρωσε την Επιτροπή για την ύπαρξη μη κοινοποιηθείσας ενίσχυσης, ήτοι τις επίμαχες συμβάσεις και ξεκίνησε η διαδικασία για τη διαπίστωση της συμβατότητάς της. Κατόπιν τούτων, το εθνικό δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συμβάσεις αυτές πράγματι υποκρύπτουν κρατική ενίσχυση, χορηγηθείσα κατά παράβαση του άρθρου 108 παρ. 3, τρίτο εδάφιο της ΣΛΕΕ (παράλειψη προηγούμενης κοινοποίησης 38 Klausner Holz, C 505/14, όπ.π. υποσημ. 36. Για κριτική παρουσίαση και σχολιασμό της απόφασης αυτής, βλ. Πρεβεδούρου Ευγ. «Η αρχή του δεδικασμένου των αποφάσεων των εθνικών δικαστηρίων υπό το πρίσμα της υπεροχής του δικαίου της Ένωσης (ΔΕΕ της 11 ης Νοεμβρίου 2015, C 505/14, Klausner Holz Niedersachsen GmbH)», προσβάσιμη στην ιστοσελίδα: %CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AE %CF%84%CE%BF%CF%85 %CE%B4%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF% 85 %CF%84%CF%89%CE%BD %CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%AC%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD/

15 15 του μέτρου στην Επιτροπή) και, σύμφωνα με την νομολογία του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου (Bundesgerichtshof) θα πρέπει να θεωρηθούν άκυρες. Ωστόσο, το δικαστήριο επισημαίνει ότι αδυνατεί να συναγάγει τις συνέπειες της παράβασης του ανωτέρω άρθρου της ΣΛΕΕ (π.χ. αναστολή εκτέλεσης του επίμαχου μέτρου, έκδοση διαταγής περί ανάκτησης των ήδη καταβληθέντων ποσών, λήψη προσωρινών μέτρων για τη διασφάλιση των συμφερόντων των ενδιαφερόμενων μερών, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι ανταγωνιστές) λόγω της απόφασης του πρώτου δικαστηρίου, με την οποία διαπιστώθηκε ότι οι επίμαχες συμβάσεις διατηρούνται σε ισχύ και η οποία έχει αποκτήσει την ισχύ δεδικασμένου. Από το δεδικασμένο δε αυτό, καλύπτονται, σύμφωνα με διάταξη εθνικού δικαίου, και ισχυρισμοί που μπορούσαν να προβληθούν στο πλαίσιο προγενέστερης ένδικης διαφοράς, αλλά δεν προβλήθηκαν. Κατόπιν τούτων, το Landgericht Münster υπέβαλε προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΕ με το οποίο ζητά να διευκρινισθεί αν θα πρέπει να παρακάμψει την προαναφερθείσα εθνική διάταξη στην περίπτωση κατά την οποία, εθνικό δικαστήριο έχει διαπιστώσει ότι οι επίμαχες συμβάσεις υποκρύπτουν κρατική ενίσχυση χορηγηθείσα κατά παράβαση του άρθρου 108 παρ. 3 της ΣΛΕΕ, αλλά δεν μπορεί να συναγάγει το σύνολο των συνεπειών αυτής της παραβίασης, λόγω απόφασης άλλου εθνικού δικαστηρίου που έχει κρίνει ότι οι συμβάσεις αυτές διατηρούνται σε ισχύ και, δυνάμει της εθνικής αυτής διάταξης, έχει αποκτήσει ισχύ δεδικασμένου που καλύπτει και τον μη προβληθέντα και μη εξετασθέντα ισχυρισμό περί ύπαρξης κρατικής ενίσχυσης. Το ΔΕΕ και πάλι επισημαίνει την κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ της Επιτροπής και των εθνικών δικαστηρίων στο πεδίο των κρατικών ενισχύσεων. Η Επιτροπή είναι αρμόδια να αποφανθεί επί της συμβατότητας της ενίσχυσης ενώ τα εθνικά δικαστήρια μεριμνούν για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των υποκειμένων δικαίου (φορέας που χορήγησε την ενίσχυση, λήπτης της ενίσχυσης και ανταγωνιστές του λήπτη) έναντι της παράβασης της υποχρέωσης κοινοποίησης, μέχρι την τελική απόφαση της Επιτροπής επί της συμβατότητάς της. Δηλαδή, η αποστολή των εθνικών δικαστηρίων συνίσταται στο να διατάσσουν τα κατάλληλα μέτρα για τη θεραπεία των παραβάσεων κατά τη διαδικασία εκτέλεσης των μέτρων ενισχύσεως, προκειμένου κατά το χρονικό

16 16 διάστημα που απομένει μέχρι την απόφαση της Επιτροπής επί της συμβατότητας, ο αποδέκτης της ενίσχυσης να μην εξακολουθήσει να έχει τη δυνατότητα διάθεσής της. Κατόπιν τούτων, το ΔΕΕ προτείνει δύο λύσεις στον εθνικό δικαστή: Πρώτον, να εξετάσει εάν μπορεί, με βάση τις διατάξεις του εθνικού δικαίου ερμηνευόμενες υπό την αρχή της αποτελεσματικότητας, να αναστείλει προσωρινά την εκτέλεση των επίμαχων συμβάσεων έως ότου εκδοθεί η τελική απόφαση της Επιτροπής. Εναλλακτικά, να εξετάσει εάν μπορεί να ερμηνεύσει τη διάταξη που δίνει ισχύ δεδικασμένου στην πρώτη απόφαση σε συνδυασμό με μία άλλη διάταξη του γερμανικού δικονομικού δικαίου ώστε να καταλήξει ότι, τελικώς, το δεδικασμένο αφορά μόνον ό,τι προβλήθηκε ρητά. Εάν η λήψη του μέτρου της προσωρινής αναστολής ή η ερμηνεία της επίμαχης διάταξης του δεδικασμένου που προτείνει το ΔΕΕ δεν είναι δυνατές, τότε καλεί τον εθνικό δικαστή να παρακάμψει την εν λόγω διάταξη και ουσιαστικά να θεωρήσει ότι το δεδικασμένο δεν καλύπτει το ζήτημα περί ύπαρξης κρατικής ενίσχυσης που δεν προβλήθηκε ποτέ στο πλαίσιο δίκης με άλλο αντικείμενο από την επίμαχη. iii. Η τελευταία υπόθεση αφορά προσφυγή της Επιτροπής κατά της Σλοβακίας 39 για παράβαση της υποχρέωσής της να υλοποιήσει απόφαση ανάκτησης και να κινήσει, σε εθνικό επίπεδο, τη διαδικασία αναζήτησής της από τους ωφελούμενους. Το επίμαχο κρατικό μέτρο συνίστατο στη διαγραφή φορολογικής οφειλής στο πλαίσιο πτωχευτικού συμβιβασμού. Η αίτηση του πτωχευτικού συμβιβασμού εγκρίθηκε από το αρμόδιο περιφερειακό δικαστήριο και περιβλήθηκε την ισχύ δεδικασμένου. Στη συνέχεια, εκδόθηκε απόφαση της Επιτροπής σύμφωνα με την οποία το μέτρο αυτό αποτελούσε ασύμβατη ενίσχυση. Η φορολογική αρχή κίνησε διαδικασία αναζήτησης της ενίσχυσης ενώπιον του τοπικού δικαστηρίου το οποίο απέρριψε την αίτηση της φορολογικής αρχής, κρίνοντας ότι η εταιρεία δεν υποχρεούται να επιστρέψει την επίμαχη ενίσχυση διότι δεν υπήρχε δυνατότητα επανεξέτασης της αρχικής απόφασης περί έγκρισης του πτωχευτικού συμβιβασμού, αφού αυτή είχε αποκτήσει ισχύ δεδικασμένου. Κατόπιν τούτων, η Επιτροπή άσκησε προσφυγή επί παραβάσει κατά της Σλοβακίας ενώπιον του Δικαστηρίου της Ένωσης, το οποίο εξέτασε το εξής 39 Απόφαση της 22 ας Δεκεμβρίου 2010, C 507/08, Επιτροπή κατά Σλοβακίας, Συλλ. I

17 17 ζήτημα: εάν ο αμετάκλητος χαρακτήρας απόφασης εθνικού δικαστηρίου περί έγκρισης πτωχευτικού συμβιβασμού από τον οποίο προκύπτει η μερική παραίτηση του Δημοσίου από απαίτηση κατά εταιρίας, παραίτηση που μεταγενέστερα χαρακτηρίζεται από την Επιτροπή ως κρατική ενίσχυση, μπορεί να ματαιώσει την ανάκτηση της ενίσχυσης αυτής. Το Δικαστήριο, καταρχάς, αναγνωρίζει την «καλή διάθεση» των σλοβακικών αρχών καθώς η, έχουσα ισχύ δεδικασμένου, δικαστική απόφαση ήταν προγενέστερη της απόφασης ανάκτησης της Επιτροπής, σε αντίθεση με τις ιταλικές αρχές, στην υπόθεση Lucchini, που, μολονότι γνώριζαν την ενωσιακή απόφαση, την αγνόησαν. Δηλαδή, τα κριθέντα στην υπόθεση Lucchini δεν ανάγονται σε νομολογιακό κανόνα αλλά το Δικαστήριο εμμένει στα πραγματικά περιστατικά της συγκεκριμένης υπόθεσης και στις νομικές δυνατότητες που παρέχει το εθνικό δίκαιο. Συνεπώς, για να καταλήξει στην καταδίκη της Σλοβακίας, το Δικαστήριο φαίνεται να δέχεται ότι οι σλοβακικές αρχές δεν μπορούσαν μεν να παρακάμψουν τη δικαστική απόφαση έγκρισης του πτωχευτικού συμβιβασμού, πλην όμως, από τη δικογραφία και από τις παρατηρήσεις της Σλοβακίας κατά την επ ακροατηρίου συζήτηση προκύπτει ότι οι αρχές αυτού του κράτους μέλους δεν είχαν στη διάθεσή τους μόνον τη συγκεκριμένη δυνατότητα αναζήτησης της ενίσχυσης, της οποίας την ευδοκίμηση παρεμπόδιζε η αρχή του δεδικασμένου. Αντίθετα, είχαν στη διάθεσή τους και άλλα νομικά μέσα των οποίων η επιμελής εφαρμογή θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάκτηση της ενίσχυσης, χωρίς όμως οι εθνικές αρχές να αποδεικνύουν ότι, πράγματι έκαναν χρήση αυτών των μέσων. Δηλαδή, το Δικαστήριο δεν κάνει ρητώς κρίση περί κάμψης της υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου υπέρ της αρχής του δεδικασμένου διότι τελικώς δεν θα του χρειαστεί, αφού για την επίλυση της υπόθεσης επιστρατεύει την αρχή της πρόσφορης ανάκτησης. Η αρχή αυτή επιτάσσει την εξαντλητική χρήση των δυνατοτήτων που παρέχει το εθνικό δίκαιο για την αφαίρεση του πλεονεκτήματος από τον δικαιούχο και, επί της ουσίας, αποδυναμώνει τη συνήθη αμυντική γραμμή των κρατών μελών περί αδυναμίας ανάκτησης της ενίσχυσης με επίκληση της γενικής αρχής «ουδείς υποχρεούται στα αδύνατα» ΔΕΚ της 12 ης Μαΐου 20005, C 451/03, Επιτροπή κατά Ελλάδας, Συλλ. Ι 3875, σκ. 35, της 14 ης Δεκεμβρίου 2006, C 485/03 έως C 490/03, Επιτροπή κατά Ισπανίας, Συλλ. I 11889, σκ. 74 και της 13 ης Νοεμβρίου 2008, C 214/07, Επιτροπή κατά Γαλλίας, Συλλ. I 8357, σκ. 46.

18 18 Από τις προαναφερθείσες υποθέσεις προκύπτει ότι το Δικαστήριο αναγνωρίζει την αρχή του δεδικασμένου, όμως δεν επιτρέπει, με πρόσχημα αυτήν την αρχή, να παραβιάζεται η κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ ευρωπαϊκών και εθνικών αρχών στο πεδίο της ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων. Για αυτό τον λόγο, η νομολογιακή αντιμετώπιση εμμένει στην περιπτωσιολογία, προσπαθώντας να αποτρέψει περιπτώσεις δικονομικής «συμπαιγνίας» 41 που δεν υπηρετούν την, σύμφυτη με την αρχή του δεδικασμένου, αρχή της ασφάλειας δικαίου, αλλά επιδιώκουν την παρεμπόδιση της ανάκτησης. Δηλαδή, το Δικαστήριο αναδεικνύει τα πραγματικά περιστατικά, εξετάζει ενδελεχώς τις δικονομικές διατάξεις των κρατών μελών, τις δυνατότητες που παρέχουν στους διαδίκους καθώς και εάν οι διάδικοι έκαναν χρήση αυτών των δυνατοτήτων, προτείνει εναλλακτικούς τρόπους ερμηνείας των δικονομικών διατάξεων και, τελικώς, δεν διστάζει να τις παρακάμψει, όταν διαπιστώνει ότι ελλοχεύει κίνδυνος καταστρατήγησής τους με σκοπό την αποφυγή της ανάκτησης 42. Β. Ανακοπή κατά πράξης διοικητικής εκτέλεσης με αντικείμενο την είσπραξη του ποσού της ενίσχυσης. Το άρθρο 22 του ν. 4002/2011 (Α 180/ ) ορίζει ότι: «1. Κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες έχει κριθεί ότι σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 107 ΣΛΕΕ είναι ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά, δυνάμει απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή απόφασης του Δικαστηρίου ή του Γενικού Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να ανακτηθούν ( ) 2. Νόμιμο τίτλο για την είσπραξη του ποσού αποτελεί η απόφαση της παραγράφου 1 ( )». Σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη, νόμιμο τίτλο για την είσπραξη του ποσού της ενίσχυσης αποτελεί η 41 Καρύδης Γ., Παράνομες κρατικές ενισχύσεις και έννομη προστασία των ενδιαφερόμενων τρίτων, Μελέτες Ευρωπαϊκού Δικαίου, Νομική Βιβλιοθήκη, σελ. 212 και Κώτσηρας Γ., Σχόλιο στη C 505/14, όπ.π. υποσημ. 36 ΝοΒ, τ. 2/2016, σελ. 393 (401). 42 Η Πρεβεδούρου, όπ.π. υποσημ. 38, παρ. 12, και εκεί παραπεμπόμενη βιβλιογραφία, αναφέρει ότι, οι διαφορές που αφορούν τις συνέπειες της υπεροχής του δικαίου της Ένωσης στην περίπτωση εμποδίων που απορρέουν από το δεδικασμένο και τα κεκτημένα δικαιώματα, δηλαδή τις συνέπειες της υπεροχής σε νομικές καταστάσεις που έχουν καταστεί οριστικές στο πλαίσιο των εθνικών εννόμων τάξεων, χαρακτηρίζονται ως «διαφορές τρίτης γενιάς». Σε αυτές τις διαφορές, η αντιπαράθεση της αρχής της υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου και της αυτονομίας του εθνικού δικαίου επιλύεται δυσχερέστερα. Και τούτο διότι, ο διαδραμών χρόνος σε συνδυασμό με θεμελιώδεις αρχές του δικαίου, όπως η αρχή του δεδικασμένου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης, έχουν διαμορφώσει, στις εθνικές έννομες τάξεις, καταστάσεις που δύσκολα θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν.

19 19 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ή σε περίπτωση προσφυγής ακύρωσης, του Γενικού Δικαστηρίου ή του Δικαστηρίου της Ένωσης. Η διάταξη αυτή αγνοεί περιπτώσεις όπου για την αναζήτηση και τον προσδιορισμό του ποσού της ενίσχυσης, εκδίδεται μία ενδιάμεση πράξη της διοικητικής αρχής, που εξειδικεύει το ποσό και τους δικαιούχους, όπως επί καθεστώτος ενίσχυσης του οποίου οι δικαιούχοι προσδιορίζονται στην ενωσιακή απόφαση κατά τρόπο γενικό και αφηρημένο 43. Άλλωστε και το ίδιο το ΔΕΕ έχει δεχθεί ότι η Επιτροπή δεν είναι υποχρεωμένη να προσδιορίσει το ποσό και τους κατ ιδίαν λήπτες της ενίσχυσης, αλλά αρκεί να δώσει στο κράτος μέλος επαρκείς κατευθύνσεις προκειμένου να προβεί το ίδιο, χωρίς υπερβολικές δυσχέρειες, σε αυτόν τον προσδιορισμό. Τούτο ισχύει κατά μείζονα λόγο, όταν η Επιτροπή ελέγχει ένα καθεστώς ενισχύσεων, οπότε και δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια το ποσό της ενίσχυσης που έχει εισπράξει έκαστος από τους κατ ιδίαν λήπτες και, ως εκ τούτου, οι ιδιαίτερες περιστάσεις που αφορούν έκαστον από τους ωφελουμένους είναι δυνατό να εκτιμώνται μόνον από το κράτος μέλος, κατά το στάδιο της ανάκτησης της ενίσχυσης. Μάλιστα, χωρίς να αμφισβητείται το κύρος της απόφασης της Επιτροπής, ούτε η υποχρέωση επιστροφής των ενισχύσεων, το κράτος μέλος μπορεί να κρίνει ότι το ποσό της επιστρεπτέας ενίσχυσης είναι μηδενικό, εφόσον τούτο προκύπτει από υπολογισμούς που έγιναν βάσει όλων των κρίσιμων στοιχείων των οποίων έχει λάβει γνώση 44. Κατόπιν τούτων, η νομολογία των διοικητικών δικαστηρίων αποφεύγει να κάνει χρήση της διάταξης του άρθρου 22 του ν. 4002/2011, κατά τον προσδιορισμό του νόμιμου τίτλου. Ειδικότερα, όταν η απόφαση της Επιτροπής προσδιορίζει επακριβώς ποσό και δικαιούχο, νόμιμος τίτλος θεωρείται η ίδια η ενωσιακή απόφαση, χωρίς όμως επίκληση της ανωτέρω διάταξης 45. Όταν η απόφαση της Επιτροπής δεν ορίζει ποσό και δικαιούχο, νόμιμο τίτλο συνιστά η διοικητική πράξη που θα προσδιορίσει το συγκεκριμένο ποσό ανά δικαιούχο επιχείρηση. Έτσι, στην περίπτωση του καθεστώτος φοροαπαλλαγών (αφορολόγητο αποθεματικό) του άρθρου 2 του ν. 43 Κώτσηρας Γ., όπ.π. υποσημ. 30, σελ Απόφαση της 13 ης Φεβρουαρίου 2014, C 69/13, Mediaset, Ψηφ. Συλλ. ECLI:EU:C:2014:71, σκ. 22, 36, 37 και Ελ.Συν. Αποφ. 911/2012, 676/2016, 372, 381/2017, Σ.τ.Ε. 533/2016.

20 /2004 (Α 15), που με την 2008/723/ΕΚ απόφαση της Επιτροπής 46 της 18 ης Ιουλίου 2007 κρίθηκε ασυμβίβαστο με την εσωτερική αγορά και η Ελλάδα εκλήθη να ανακτήσει από τους δικαιούχους τις ενισχύσεις, νόμιμος τίτλος θεωρείται το φύλλο ελέγχου του Προϊσταμένου της κατά τόπον αρμόδιας Διεύθυνσης Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) με το οποίο ζητείται από τον εκάστοτε δικαιούχο που υπήχθη στο εν λόγω καθεστώς η έντοκη επιστροφή του ποσού του φόρου από την καταβολή του οποίου μη νομίμως απηλλάγη 47. Κατά την εκδίκαση της ανακοπής κατά πράξης διοικητικής εκτέλεσης με αντικείμενο την ανάκτηση ενίσχυσης, ο νόμιμος τίτλος (ενωσιακή απόφαση ανάκτησης ή διοικητική πράξη που, κατά τα ανωτέρω, προσδιορίζει ποσό και δικαιούχο) δεν ελέγχονται παρεμπιπτόντως. Ωστόσο, κατά τη διοικητική εκτέλεση της ενωσιακής απόφασης μπορούν να εμφιλοχωρήσουν πλημμέλειες που να οδηγήσουν στην ακύρωση της σχετικής πράξης εκτέλεσης. Μία τέτοια πλημμέλεια αφορά τον τρόπο υπολογισμού του επιτοκίου που αναγράφεται στην ταμειακή βεβαίωση. Ειδικότερα, εφόσον η ενωσιακή απόφαση που αποτέλεσε τον νόμιμο τίτλο δεν όρισε σαφώς τον τρόπο υπολογισμού του επιτοκίου επί του ποσού της ανάκτησης, η εφαρμογή της μεθόδου του ανατοκισμού δεν προέκυπτε ρητώς από επιστολές που αποτυπώνουν τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο εκτέλεσης της ανωτέρω απόφασης ούτε υπήρχε νομική βάση για την επιβολή της συγκεκριμένης μεθόδου, είναι πλημμελής η ταμειακή βεβαίωση που, τελικώς αυθαίρετα, όρισε ότι αυτό θα υπολογιστεί με τη μέθοδο του ανατοκισμού επί του αρχικού κεφαλαίου, προσδιορίζοντας υψηλότερο ποσό προς ανάκτηση από τη δικαιούχο επιχείρηση 48. IV. Συμπέρασμα. Η ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων χαρακτηρίζεται από μία ιδιάζουσα συνύπαρξη στοιχείων του ενωσιακού και του εθνικού δικαίου 49. Η απόφαση ανάκτησης λαμβάνεται από ένα ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο με εφαρμογή διαδικασιών που 46 Απόφαση της Επιτροπής 2008/723/ΕΚ της 18 ης Ιουλίου 2007, για την κρατική ενίσχυση C 37/05 (πρώην ΝΝ 11/04) της Ελλάδας Αφορολόγητο αποθεματικό, ΕΕ L 244 της 12 ης , σελ Δ.Εφ.Αθ. 3996/2016, 2457/2018, Δ.Εφ.Θεσσ. 1221, 1644, 1905/2018, Δ.Πρ.Αθ. 1702/ Σ.τ.Ε. 533/2016, Δ.Εφ.Αθ. 5487/ Μουαμελετζή Eυτ. «Η ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων από τις επιχειρήσεις», ΔηΣΚΕ 2/2004, σελ. 149.

21 21 προβλέπονται από το δίκαιο της Ένωσης, ενώ την υλοποίησή της την έχουν επωμιστεί οι εθνικές αρχές. Ωστόσο, η χρήση του εθνικού νομικού πλαισίου δεν σημαίνει ότι αυτό είναι απαλλαγμένο δεσμεύσεων έναντι της ενωσιακής έννομης τάξης. Το κράτος μέλος που αναλαμβάνει να ανακτήσει την ενίσχυση είναι καταρχήν ελεύθερο να επιλέξει τα μέσα για την εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής, υπό την προϋπόθεση ότι τα επιλεγέντα μέτρα είναι πρόσφορα. Δηλαδή η αρχή της πρόσφορης ανάκτησης, ως ειδικότερη εκδήλωση της αρχής της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών κανόνων, συστέλλει το πεδίο εφαρμογής της αρχής της δικονομικής αυτονομίας των κρατών μελών 50. Η συστολή αυτή είναι ικανή να σχετικοποιήσει τις διαδικαστικές και δικονομικές ιδιαιτερότητες των κρατών μελών, ακόμη και να καταλύσει πάγιες νομοθετικές επιλογές, οδηγώντας στην μη εφαρμογή διατάξεων που, ad hoc μπορούν να εμποδίσουν την επέλευση του αποτελέσματος της ανάκτησης Μεταξάς Αντ. «Η εφαρμογή των ενωσιακών κανόνων για τον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων από τα εθνικά δικαστήρια: Ο πολυλειτουργικός ρόλος του διοικητικού δικαστή», ΔιΔικ 2/2017, σελ. 184 (187). 51 Ο εθνικός δικαστής, κατά την εκδίκαση υποθέσεων ανάκτησης ενισχύσεων, δρα ως όργανο της ευρωπαϊκής έννομης τάξης και, όπως προκύπτει και από τη νομολογία του ΔΕΕ, θα πρέπει να ερμηνεύει τους εφαρμοστέους εθνικούς κανόνες, κατά τρόπον ώστε να διασφαλίζεται η πρόσφορη ανάκτηση. Πρόκειται για τον λεγόμενο «διπλό λειτουργικό ρόλο» (dedoublement fonctionnel) του εθνικού δικαστή ο οποίος, όταν καλείται στο πλαίσιο της διαφοράς που άγεται ενώπιόν του, να κρίνει ζητήματα ευρωπαϊκού δικαίου «μετατάσσεται», από λειτουργική άποψη, στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη ενώ συνεχίζει, από οργανική άποψη, να ανήκει στην εθνική έννομη τάξη της οποίας και αποτελεί τμήμα. Βηλαράς Μ., «Ο κοινοτικός δικαστής ως διοικητικός δικαστής», σε: Τιμ. Τόμ. ΣτΕ 75 χρόνια, Εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα Θεσσαλονίκη, 2004, σελ (1240).

Ένδικα βοηθήματα κατά Απόφασης ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ

Ένδικα βοηθήματα κατά Απόφασης ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ Ένδικα βοηθήματα κατά Απόφασης ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ Ημερίδα Κρατικών Ενισχύσεων Αθήνα, 2 Μαρτίου 2018 Αγγελική Χαρούλη ΓΔ Ανταγωνισμού ΕΕ Οι πληροφορίες και απόψεις της παρούσας παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα Τηλέφωνο : 210 9569815 ΦΑΞ : 210

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4526, (I)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ 2015

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4526, (I)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ 2015 Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4526, 21.7.2015 Ν. 131(Ι)/2015 131(I)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ 2015 Προοίμιο. Για σκοπούς, μεταξύ άλλων, εναρμόνισης με Επίσημη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα Αριθμός απόφασης: 3174

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα Αριθμός απόφασης: 3174 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα 1.6.17 Αριθμός απόφασης: 3174 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α1 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα Τηλέφωνο : 2131604534

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493,

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493, Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493, 25.2.2015 Ν. 23(Ι)/2015 23(Ι)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ YΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. 3 ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ

ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. 3 ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ Αριθμός απόφασης: A344/2018 Η ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 3 ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Συνήλθε στην έδρα της στις 02 Αυγούστου Ιουνίου 2018 με την εξής σύνθεση: Μιχαήλ Οικονόμου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα 13/03/2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα 13/03/2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα 13/03/2017 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός Απόφασης: 1963 ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ Α6 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα

Διαβάστε περισσότερα

Α. Πεδίο εφαρμογής ΠΟΛ. 1213

Α. Πεδίο εφαρμογής ΠΟΛ. 1213 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΤΜΗΜΑ Ε Ταχ. Δ/νση : Πανεπιστημίου 20 Ταχ. Κώδικας : 10672, Αθήνα Τηλέφωνο : 210 3614303, 3613274

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α3 ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 17.12.2016 L 344/83 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2016/2295 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 16ης Δεκεμβρίου 2016 για την τροποποίηση των αποφάσεων 2000/518/ΕΚ, 2002/2/ΕΚ, 2003/490/ΕΚ, 2003/821/ΕΚ, 2004/411/ΕΚ,

Διαβάστε περισσότερα

'Αρθρο 3 : Προσωρινή δικαστική προστασία 1. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει προσωρινή δικαστική

'Αρθρο 3 : Προσωρινή δικαστική προστασία 1. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει προσωρινή δικαστική Ν. 2522/8-9-97 (ΦΕΚ-178 Α') : Δικαστική προστασία κατά το στάδιο που προηγείται της σύναψης συμβάσεως δημόσιων έργων, κρατικών προμηθειών και υπηρεσιών σύμφωνα με την οδηγία 89/665 ΕΟΚ 'Αρθρο 1 : Πεδίο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα: 06/06/2017 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ Α5 Ταχ. Δ/νση Ταχ. Κώδικας Τηλέφωνο ΦΑΞ : Αριστογείτονος 19 : 176 71 Καλλιθέα : 213 1604553

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα, 25/09/2015 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 3950 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα 29/12/2016 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 4577 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 -

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Ο διαγωνισμός της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης προϋποθέτει, ως γνωστόν, συνδυασμό συνδυαστικής γνώσης της εξεταστέας ύλης και θεμάτων πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας. Tα Πανεπιστημιακά Φροντιστήρια

Διαβάστε περισσότερα

José Pedro Pessoa e Costa κατά Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

José Pedro Pessoa e Costa κατά Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ (τρίτο τμήμα) της 13ης Μαρτίου 2003 Υπόθεση Τ-166/02 José Pedro Pessoa e Costa κατά Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων «Υπάλληλοι - Απόφαση περί κινήσεως πειθαρχικής διαδικασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Καλλιθέα 7/01/2016 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 12 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Δίκαιο. Διοικητικές προσφυγές. Αν. Καθηγήτρια Ευγ. Β. Πρεβεδούρου Νομική Σχολή Α.Π.Θ.

Διοικητικό Δίκαιο. Διοικητικές προσφυγές. Αν. Καθηγήτρια Ευγ. Β. Πρεβεδούρου Νομική Σχολή Α.Π.Θ. Διοικητικές προσφυγές Αν. Καθηγήτρια Ευγ. Β. Πρεβεδούρου Νομική Σχολή Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα, 20/01/2016 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 79 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 -

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ «Επιτομή Γενικού Διοικητικού Δικαίου» του Απ. Γέροντα, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα - Θεσσαλονίκη 2014

ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ «Επιτομή Γενικού Διοικητικού Δικαίου» του Απ. Γέροντα, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα - Θεσσαλονίκη 2014 ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ «Επιτομή Γενικού Διοικητικού Δικαίου» του Απ. Γέροντα, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα - Θεσσαλονίκη 2014 Κεφάλαιο πρώτο: ΙΙ. Η διοίκηση, ΙΙΙ. Το διοικητικό δίκαιο (σελ. 16 25) Σκοπός των ως

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Αρθρο :0. Αρθρο :1 Πληροφορίες Νομολογίας & Αρθρογραφίας :12

ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Αρθρο :0. Αρθρο :1 Πληροφορίες Νομολογίας & Αρθρογραφίας :12 + Μέγεθος Γραμμάτων - ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Ν 2735/1999: Διεθνής Εμπορική Διαιτησία (276274) Αρθρο :0 ΦΕΚ Α` ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 2735 Διεθνής Εμπορική Διαιτησία. Αρθρο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 25.9.2009 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 0846/2006, του Tomasz Grzybkowski, πολωνικής ιθαγένειας, εξ ονόματος της δικηγορικής εταιρείας «Adwokacka

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Προς το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Παρατηρήσεις

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Προς το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Παρατηρήσεις Ref. Ares(2016)3232857-06/07/2016 1 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ORIGINAL Βρυξέλλες, 4 Ιουλίου 2016 sj-c(2016)3 830200 Προς το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών Παρατηρήσεις Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπροσωπούμενης

Διαβάστε περισσότερα

Σημαντικές αποφάσεις από τη νομολογία των δικαστηρίων της ΕΕ σχετικά με την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων

Σημαντικές αποφάσεις από τη νομολογία των δικαστηρίων της ΕΕ σχετικά με την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων Σημαντικές αποφάσεις από τη νομολογία των δικαστηρίων της ΕΕ σχετικά με την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων Ημερίδα Κρατικών Ενισχύσεων Αθήνα, 2 Μαρτίου 2018 Αγγελική Χαρούλη ΓΔ Ανταγωνισμού ΕΕ Οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα 14/11/2017 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 5869 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα Τηλέφωνο : 2131604529 ΦΑΞ :2131604567 ΑΠΟΦΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ : Α2 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα Τηλέφωνο : 2131604521 ΦΑΞ : 2131604567 Καλλιθέα 4/1/2017

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 27.4.2012 COM(2012) 191 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ για την αξιολόγηση της προόδου που ανέφερε η Ιταλία στην Επιτροπή και στο Συμβούλιο όσον αφορά την ανάκτηση

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο: H έννομη προστασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Περιεχόμενο: H έννομη προστασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση Περιεχόμενο: H έννομη προστασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ΠΗΓΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΕΝΝΟΜΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Γεώργιος Κ. Πατρίκιος, Δικηγόρος, LL.M., Υπ. Δ.Ν. Η ΕΝΝΟΜΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ Η έννομη προστασία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ (έκτο τμήμα) της 13ης Νοεμβρίου 1990 *

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ (έκτο τμήμα) της 13ης Νοεμβρίου 1990 * ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ 13. 11. 1990 ΥΠΟΘΕΣΗ C-106/89 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ (έκτο τμήμα) της 13ης Νοεμβρίου 1990 * Στην υπόθεση C-106/89, που έχει ως αντικείμενο αίτηση του Juzgado de Primera Instancia e Instrucción

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός 73(Ι) του 2018 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Αριθμός 73(Ι) του 2018 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Ν. 73(Ι)/2018 Αρ. 4661, 9.7.2018 Ο περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας Νόμος του 2018 εκδίδεται με δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα, 25/09/2015 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 3948 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Ένα νέο πλαίσιο της ΕΕ για την ενίσχυση του κράτους δικαίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Ένα νέο πλαίσιο της ΕΕ για την ενίσχυση του κράτους δικαίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Στρασβούργο, 11.3.2014 COM(2014) 158 final ANNEXES 1 to 2 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ένα νέο πλαίσιο της ΕΕ για την ενίσχυση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα, 27/01/2017. Αριθμός απόφασης: 862

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα, 27/01/2017. Αριθμός απόφασης: 862 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα, 27/01/2017 Αριθμός απόφασης: 862 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ A4 ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κωδ. : 17671, Καλλιθέα Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α2 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νοµικών Θεµάτων 26.4.2012 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ (0046/2012) Αφορά: Αιτιολογηµένη γνώµη του γερµανικού Οµοσπονδιακού Συµβουλίου (Bundesrat) σχετικά µε την πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Καλλιθέα 04.04.2018 ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ αριθμός απόφασης 1971 ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ Α2 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα, 23/06/2017 Αριθμός απόφασης: 3527

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα, 23/06/2017 Αριθμός απόφασης: 3527 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα, 23/06/2017 Αριθμός απόφασης: 3527 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α1 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα Τηλέφωνο :

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα, 23/06/2017 Αριθμός απόφασης: 3512 ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα, 23/06/2017 Αριθμός απόφασης: 3512 ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα, 23/06/2017 Αριθμός απόφασης: 3512 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α1 ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα, 23/06/2017 Αριθμός απόφασης: 3516 ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα, 23/06/2017 Αριθμός απόφασης: 3516 ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα, 23/06/2017 Αριθμός απόφασης: 3516 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α1 ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα, 14/03/2018 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΜΗΜΑ Β2 ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κωδ. : 17671, Καλλιθέα Τηλ. : 213 1604

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4217, 30/10/2009 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΝΟΜΟ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4217, 30/10/2009 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΝΟΜΟ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΝΟΜΟ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 30(Ι) του 2001 122(Ι) του 2001 139(Ι) του 2002 10(Ι) του 2003 80(Ι)

Διαβάστε περισσότερα

Προς: τις Ομοσπονδίες Μέλη της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Προς: τις Ομοσπονδίες Μέλη της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αθήνα 17.10.2013 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Τηλ 213.16.16.900 Fax 2103246165 Αριθμ. Πρωτ.: 392 Προς: τις Ομοσπονδίες Μέλη της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Συνάδελφοι, Σας γνωρίζουμε ότι δημοσιεύτηκε η υπ αριθμ. 3354/2013 απόφαση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Καλλιθέα, 04/05/2015 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 1846 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔ/ΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Τμήμα Α8 - Επανεξέτασης Ταχ. Δ/νση : Εγνατία 45 Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα, 18/05/2015 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 2040 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71

Διαβάστε περισσότερα

JUR.4 EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. Βρυξέλλες, 20 Μαρτίου 2019 (OR. en) 2018/0900 (COD) PE-CONS 1/19 JUR 15 COUR 2 INST 4 CODEC 46

JUR.4 EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. Βρυξέλλες, 20 Μαρτίου 2019 (OR. en) 2018/0900 (COD) PE-CONS 1/19 JUR 15 COUR 2 INST 4 CODEC 46 EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Βρυξέλλες, 20 Μαρτίου 2019 (OR. en) 2018/0900 (COD) PE-CONS 1/19 JUR 15 COUR 2 INST 4 CODEC 46 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός 2176/2004 ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ. Διοικητική πράξη - Ανάκληση - Αρχή του κράτους δικαίου - Αρχή της

Αριθμός 2176/2004 ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ. Διοικητική πράξη - Ανάκληση - Αρχή του κράτους δικαίου - Αρχή της Αριθμός 2176/2004 ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ Περίληψη Διοικητική πράξη - Ανάκληση - Αρχή του κράτους δικαίου - Αρχή της νομιμότητας - Αρχή της χρηστής διοίκησης - Αρχή της ασφάλειας του δικαίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΥΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΙΑΦΟΡΩΝ - ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΕΠΙΛΥΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΙΑΦΟΡΩΝ - ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΙΚΑΙΟΣΥΝΗ LEGAL INSIGHT ΕΠΙΛΥΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΙΑΦΟΡΩΝ - ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Βασιλική Ζαροκανέλλου Στις φορολογικές διαφορές σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό σημείωμα για το νέο νόμο 3886/2010 για τη δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων. (ΦΕΚ Α 173)

Ενημερωτικό σημείωμα για το νέο νόμο 3886/2010 για τη δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων. (ΦΕΚ Α 173) Ενημερωτικό σημείωμα για το νέο νόμο 3886/2010 για τη δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων. (ΦΕΚ Α 173) Ψηφίστηκε προ ολίγων ημερών από τη Βουλή ο νέος νόμος 3886/2010 σε σχέση με την

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ (Α.Ε.Π.Π.)

ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ (Α.Ε.Π.Π.) Η ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ (Α.Ε.Π.Π.) 5 ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Συνήλθε στην έδρα της, στις 27.11.2017 με την εξής σύνθεση: Κωνσταντίνος Κορομπέλης, Πρόεδρος, Μαρία Μανδράκη

Διαβάστε περισσότερα

Συνεκδικασθείσες υποθέσεις Τ-125/03 R και Τ-253/03 R. Akzo Nobel Chemicals Ltd και Akcros Chemicals Ltd κατά Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Συνεκδικασθείσες υποθέσεις Τ-125/03 R και Τ-253/03 R. Akzo Nobel Chemicals Ltd και Akcros Chemicals Ltd κατά Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Συνεκδικασθείσες υποθέσεις Τ-125/03 R και Τ-253/03 R Akzo Nobel Chemicals Ltd και Akcros Chemicals Ltd κατά Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων «Διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων Ανταγωνισμός Ελεγκτικές εξουσίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕ 2693/2018 [ΝΟΜΙΜΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΙΣΧΥΟΣ Α.Ε.Π.Ο. ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ ΑΘΗΝΩΝ]

ΣΤΕ 2693/2018 [ΝΟΜΙΜΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΙΣΧΥΟΣ Α.Ε.Π.Ο. ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ ΑΘΗΝΩΝ] ΣΤΕ 2693/2018 [ΝΟΜΙΜΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΙΣΧΥΟΣ Α.Ε.Π.Ο. ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ ΑΘΗΝΩΝ] Περίληψη -Νομίμως ακολουθήθηκε η διαδικασία της ανανεώσεως της αρχικής Α.Ε.Π.Ο. με την υποβολή αιτήσεως

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα 1.6.17 Αριθμός απόφασης: 3171 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α1 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα Τηλέφωνο : 2131604534

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα, 17-02-2017 Αριθμός απόφασης: 1522 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ Α4 Ταχ. Δ/νση: Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας: 176 71 - Καλλιθέα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα 21/03/2017 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ Α3 Ταχ. Δ/νση Ταχ. Κώδικας Τηλέφωνο ΦΑΞ : Αριστογείτονος 19 : 176 71 Καλλιθέα : 213 1604529

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα, 20/01/2017 Αριθ. απόφασης: 3 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΜΗΜΑ Β2 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 Καλλιθέα Πληροφορίες :

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Καλλιθέα, 26/08/2015 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 3376 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71

Διαβάστε περισσότερα

Ο νόµος 3900/2010 και η ταχύτητα εκδίκασης φορολογικών υποθέσεων από την επταµελή σύνθεση του Β Τµήµατος του ΣτΕ το έτος 2018

Ο νόµος 3900/2010 και η ταχύτητα εκδίκασης φορολογικών υποθέσεων από την επταµελή σύνθεση του Β Τµήµατος του ΣτΕ το έτος 2018 Ο νόµος 3900/2010 και η ταχύτητα εκδίκασης φορολογικών υποθέσεων την επταµελή σύνθεση του Β Τµήµατος του ΣτΕ το έτος 2018 Στο παρόν άρθρο µου δεν θα ασχοληθώ µε κάποιο συγκεκριµένο νοµικό ζήτηµα, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 Επιτροπή Αναφορών 2009 26.09.2008 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Αναφορά 1116/2001, του Siegfried Missalla, γερμανικής ιθαγένειας, σχετικά με τη φορολόγηση από τη φινλανδική κυβέρνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ 73 / Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/6702-1/

ΑΠΟΦΑΣΗ 73 / Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/6702-1/ Αθήνα, 17-12-2018 Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/6702-1/17-12-2018 ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΑΠΟΦΑΣΗ 73 / 2018 (Τµήµα) Η Αρχή Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνεδρίασε σε σύνθεση Τµήµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Αρθρο :30. Πληροφορίες Νομολογίας & Αρθρογραφίας :4. Αρθρο :31. Αρθρο 30.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Αρθρο :30. Πληροφορίες Νομολογίας & Αρθρογραφίας :4. Αρθρο :31. Αρθρο 30. + Μέγεθος Γραμμάτων - ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Ν 2735/1999: Διεθνής Εμπορική Διαιτησία (276274) Αρθρο :30 Πληροφορίες Νομολογίας & Αρθρογραφίας :1 Αρθρο 30 Συμβιβασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα Τηλέφωνο : 210 9569815 ΦΑΞ : 210

Διαβάστε περισσότερα

Τα δημόσια έσοδα (συνέχεια)

Τα δημόσια έσοδα (συνέχεια) Δημοσιονομικό Δίκαιο ΠΜΣ 2017-2018 Τα δημόσια έσοδα (συνέχεια) Ανδρέας Τσουρουφλής 28.11.2017 Δημόσια έσοδα 2 Διοικητική εκτέλεση Αναγκαστική εκτέλεση Δημόσιο ως fisui: άρθρα 904 επ. ΚΠολΔ Δημόσιο ως imperium:

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιθέα ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 2326

Καλλιθέα ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 2326 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα 22.6.16 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 2326 ΥΠΟΔΙΕΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α6 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ. Καλλιθέα ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ. Καλλιθέα ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 08.01.2016 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 14 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 26.10.2009 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 1260/2007, του Stanislav Cavlek, γερμανικής ιθαγένειας, σχετικά με τη «Ljubljanska Banka» και με ισχυρισμούς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α4 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα, 22-06-2015 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 2728 Ταχ. Δ/νση: Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας: 176 71 -

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα 5.10.15 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 4123 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα, 11-04-2017 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ Α4 Ταχ. Δ/νση: Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας: 176 71 - Καλλιθέα Τηλέφωνο: 2131604526 ΦΑΞ:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ (έκτο τμήμα) της 25ης Μαΐου 1993 *

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ (έκτο τμήμα) της 25ης Μαΐου 1993 * ΑΠΟΦΑΣΗ της 25. 5. 1993 ΥΠΟΘΕΣΗ C-193/91 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ (έκτο τμήμα) της 25ης Μαΐου 1993 * Στην υπόθεση C-193/91, που έχει ως αντικείμενο αίτηση του Bundesfinanzhof προς το Δικαστήριο, κατ' εφαρμογήν

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/8150/ Α Π Ο Φ Α Σ Η 158/2013

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/8150/ Α Π Ο Φ Α Σ Η 158/2013 ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Αθήνα, 24-12-2013 Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/8150/24-12-2013 Α Π Ο Φ Α Σ Η 158/2013 Η Αρχή Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνεδρίασε σε σύνθεση Τµήµατος,

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Οικονομικό Δίκαιο

Διοικητικό Οικονομικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διοικητικό Οικονομικό Δίκαιο Έννομη προστασία κατά το προσυμβατικό στάδιο των δημόσιων συμβάσεων Ευγ. Β. Πρεβεδούρου Σχολής Α.Π.Θ. Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Α. Υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής

Α. Υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ Α, Β Τηλ. : 210 3605159, 210 3635044 Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10 Ταχ. Κώδικας : 10184, Αθήνα Α.Δ.Α: Αθήνα, 13/4/2017

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα, 4/9/2017 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α6 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα Τηλέφωνο : 213-1604518 ΦΑΞ : 213-1604567

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 2009 Ενιαίο νομοθετικό κείμενο 17.12.2008 EP-PE_TC2-COD(2004)0209 ***II ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ που καθορίσθηκε σε δεύτερη ανάγνωση στις 17 Δεκεμβρίου 2008 εν όψει της

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4229, 5/2/2010

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4229, 5/2/2010 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΛΟΓΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ --------------------- Άρθρο 1. Συνοπτικός τίτλος. 2. Ερμηνεία. ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1 Πεδίο εφαρμογής 4. Άρθρο 2 Αγωγές παραλείψεως 5. Άρθρο 3 Φορείς νομιμοποιούμενοι προς έγερση αγωγής 5. Άρθρο 4 Ενδοκοινοτικές παραβάσεις 6

Άρθρο 1 Πεδίο εφαρμογής 4. Άρθρο 2 Αγωγές παραλείψεως 5. Άρθρο 3 Φορείς νομιμοποιούμενοι προς έγερση αγωγής 5. Άρθρο 4 Ενδοκοινοτικές παραβάσεις 6 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων L 166 της 11.6.1998 ΟΔΗΓΙΑ 98/27/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 19ΗΣ ΜΑΪΟΥ 1998 ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΩΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α4 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα, 21/09/2017 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ Α4 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα Τηλέφωνο : 2131604574

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα 8.12.14 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 4013 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα

Διαβάστε περισσότερα

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΟλΑΠ 18/1999

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΟλΑΠ 18/1999 ΟλΑΠ 18/1999 Παροχή δικηγορικών υπηρεσιών. Ευθύνη δικηγόρου για ζημία πελάτη. - Η παροχή δικηγορικών υπηρεσιών δεν υπάγεται στο ν. 2251/1994. Η ευθύνη των δικηγόρων για ζημία που προκλήθηκε κατά την παροχή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα 09/06/2017 ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα 09/06/2017 ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα 09/06/2017 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α5 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα Τηλέφωνο : 2131604553 ΦΑΞ : 2131604567

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα, 01-09-2015 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 3523 Ταχ. Δ/νση: Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας: 176 71 -

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 Επιτροπή Αναφορών 2009 12.02.2008 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 0596/2006, του Οδυσσέα Ποιμενίδη, ελληνικής ιθαγένειας, σχετικά με την κατάσχεση του οχήματός του από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα, 27.09.2016 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 3292 ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α2 ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α2 ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα 31/07/2014 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 2346 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 -

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. 3 ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ

ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. 3 ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ Αριθμός απόφασης: A275/2018 Η ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 3 ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Συνήλθε στην έδρα της στις 15 Ιουνίου 2018 με την εξής σύνθεση: Μιχαήλ Οικονόμου Πρόεδρος-Εισηγητής,

Διαβάστε περισσότερα

Ομόσπονδου κράτους Rheinland/Pfalz, εκπροσωπουμένου από τον υπουργό Οικονομίας και Μεταφορών, 65 Mainz,

Ομόσπονδου κράτους Rheinland/Pfalz, εκπροσωπουμένου από τον υπουργό Οικονομίας και Μεταφορών, 65 Mainz, ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ της 11ης Δεκεμβρίου 1973 * Στην υπόθεση 120/73, που έχει ως αντικείμενο αίτηση του Verwaltungsgericht Φραγκφούρτης επί του Μάιν προς το Δικαστήριο, κατ' εφαρμογή του άρθρου 177

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα 18/7/16 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 2619 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη περιεχομένων. ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Ο δικαστικός έλεγχος της διοικήσεως και η έννομη προστασία του ιδιώτη

Σύνοψη περιεχομένων. ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Ο δικαστικός έλεγχος της διοικήσεως και η έννομη προστασία του ιδιώτη Σύνοψη περιεχομένων Συντομογραφίες... XVII Γενική βιβλιογραφία... XXIII Ι. Ελληνικό διοικητικό δικονομικό δίκαιο... XXIII ΙΙ. Αλλοδαπό διοικητικό δικονομικό δίκαιο...xxviii Παραπομπές στην νομοθεσία και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΡΙΣΜΑ. ΘΕΜΑ: ιακοπή κρατήσεων της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) στους συνταξιούχους του ηµοσίου

ΠΟΡΙΣΜΑ. ΘΕΜΑ: ιακοπή κρατήσεων της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) στους συνταξιούχους του ηµοσίου ΠΟΡΙΣΜΑ (Ν. 3094/2003 Συνήγορος του Πολίτη και άλλες διατάξεις, Άρθρο 3 5) ΘΕΜΑ: ιακοπή κρατήσεων της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) στους συνταξιούχους του ηµοσίου Συνήγορος του Πολίτη: Ανδρέας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα 03/07/2017 Αριθμός απόφασης: 3651 ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα 03/07/2017 Αριθμός απόφασης: 3651 ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα 03/07/2017 Αριθμός απόφασης: 3651 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ : Α2 Επανεξέτασης Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα Τηλέφωνο : 2131604565 Fax : 2131604567

Διαβάστε περισσότερα

Για τους σκοπούς του παρόντος νόμου ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί: 3) «αιτούν κράτος-μέλος»: το κράτος-μέλος από το έδαφος του οποίου έχει

Για τους σκοπούς του παρόντος νόμου ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί: 3) «αιτούν κράτος-μέλος»: το κράτος-μέλος από το έδαφος του οποίου έχει Σχέδιο νόμου «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2014/60/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15 ης Μαΐου 2014 σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Καλλιθέα 30/06/2015 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 2905 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα, 25/01/2016 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 136 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 -

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα, 24-11-2014 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 3730 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα, 26/1/2015 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 167 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 -

Διαβάστε περισσότερα