Μπορεί ένας Πραγματικά αναγεννημένος Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του;

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μπορεί ένας Πραγματικά αναγεννημένος Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του;"

Transcript

1 Μπορεί ένας Πραγματικά αναγεννημένος Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; Επειδή υπάρχουν μερικές θρησκείες οι οποίες έχουν ενσταλάξει φόβο στις καρδιές των αναγεννημένων αδελφών μας διαμέσου κηρυγμάτων που λέγουν ότι μπορούν να χάσουν τη σωτηρία τους, αισθάνομαι ότι πρέπει να δαπανήσουμε λίγο χρόνο πάνω σ αυτό το σημείο για να ξαναθυμίσουμε στους εν Χριστώ αδελφούς μας τη βιβλική αλήθεια για το ποιοι είναι εν Χριστώ και για το ποια είναι η υπόσχεση του ευαγγελίου της σωτηρίας. Η κατανόηση αυτών των αληθειών θα τους βοηθήσει να απαλλαχθούν από τον παραπάνω θρησκευτικό φόβο και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη τους στην δύναμη του «μεγάλου Θεού και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού» (Τίτος 2[β ]:13). Ας εξετάσουμε τα επόμενα σημεία: Σημείο #1 Στα εδάφια Αποκάλυψις 2[β ]:4,5, διαβάζουμε: «4 Όμως, έχω κάτι εναντίον σου, επειδή άφησες την πρώτη σου αγάπη. 5 Θυμήσου, λοιπόν, από πού ξέπεσες, και μετανόησε, και κάνε τα πρώτα έργα ειδάλλως, έρχομαι σε σένα γρήγορα, και θα κινήσω τη λυχνία σου από τον τόπο της, αν δεν μετανοήσεις.» Μερικοί χρησιμοποιούν τα λόγια του παραπάνω εδαφίου 5 και λένε ότι αναγεννημένα άτομα μπορούν να χάσουν τη σωτηρία τους εάν δεν κάνουν καλά έργα! Ο γραπτός λόγος του Θεού δεν αναφέρει πουθενά ότι πραγματικά αναγεννημένοι Χριστιανοί μπορούν να χάσουν τη σωτηρία xxxx 1.

2 Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; 2 τους επειδή δεν κάνουν καλά έργα! Γι αυτό, σε παρακαλώ σκέψου την επόμενη δήλωση: Καθώς ο άνθρωπος δεν σώζεται διαμέσου έργων αλλά κατά χάρη διαμέσου της πίστης στον Θεό Ιησού Χριστό (Εφεσίους 2[β ]:8,9. Φιλιππισίους 2[β ]:6. Ιωάννης 1[α ]:1. Ρωμαίους 10[ι ]:9,13), είναι αδύνατον για το σωσμένο άτομο να χάσει τη σωτηρία του/της λόγω ελλείψεως καλών έργων! Σημείο #2 Η Αγία Γραφή διδάσκει ότι η αιώνια σωτηρία του πιστού είναι εξασφαλισμένη. Ο Θεός υπόσχεται αιώνια ζωή σε όλους εκείνους που θα πιστέψουν στον μονογενή Του (όχι στον μόνο χτισμένο) Υιό (Ιωάννης 3[γ ]:16. 6[στ ]:40)! «Αιώνια» σημαίνει «παντοτινή, χωρίς τέλος» --- όχι προσωρινή! Σημείο #3 Στο εδάφιο Α Κορινθίους 5[ε ]:1-5 διαβάζουμε για τον α- ναγεννημένο Χριστιανό ο οποίος διέπραττε πορνεία με την γυναίκα του πατέρα του και μαθαίνουμε ότι παρόλο που το σώμα του θα καταστρεφόταν από τον Σατανά λόγω αυτής της αμαρτίας, το πνεύμα του θα σωθεί κατά την ημέρα του Κυρίου. Ας διαβάσουμε το εδάφιο 5: «να παραδώσετε τον άνθρωπο αυτού τού είδους στον σατανά για όλεθρο της σάρκας, ώστε το πνεύμα του να σωθεί κατά την ημέρα τού Κυρίου Ιησού.» Από την παραπάνω περίπτωση αντιλαμβανόμαστε ότι ένας αναγεννημένος Χριστιανός δεν μπορεί να χάσει τη σωτηρία του λόγω αμαρτίας.

3 Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; 3 Σημείο #4 Εάν οι Χριστιανοί έχαναν τη σωτηρία τους λόγω αμαρτίας, τότε, κανένας δεν θα σωνόταν ποτέ διότι ο απόστολος Ι- ωάννης είπε, «8 Αν πούμε ότι δεν έχουμε αμαρτία, εξαπατούμε τον εαυτό μας και η αλήθεια δεν υπάρχει μέσα μας. 9 Αν ομολογούμε τις αμαρτίες μας, ο Θεός είναι πιστός και δίκαιος ώστε να συγχωρήσει σε μας τις αμαρτίες, και να μας καθαρίσει από κάθε αδικία. 10 Αν πούμε ότι δεν αμαρτήσαμε, κάνουμε αυτόν ψεύτη και ο λόγος του δεν υπάρχει μέσα μας.» (Α Ιωάννου 1[α ]:8-10) Σημείο #5 Όταν διαβάζουμε τα εδάφια Ματθαίος 13[ιγ ]:24-30, δεν μπορούμε να αρνηθούμε το γεγονός ότι η Χριστιανική κοινότητα αποτελείται από δύο στοιχεία: α) Από εκείνους που είναι αναγεννημένοι, και β) από εκείνους που δεν είναι αναγεννημένοι παρόλο που ισχυρίζονται ότι είναι. Εκείνοι που είναι πραγματικά αναγεννημένοι δεν είναι πλέον μέρος της παλιάς κτίσης. Η παλιά κτίση, ο παλιός άνθρωπος, πέθανε με τον Χριστό. Οι παραπάνω δηλώσεις υποστηρίζονται από τα εδάφια που ακολουθούν: Ρωμαίους 6[στ ]:1-6 «1 Τι θα πούμε, λοιπόν; Θα επιμένουμε στην αμαρτία, για να περισσεύσει η χάρη; 2 Μη γένοιτο εμείς που πεθάναμε ως προς την αμαρτία, πώς θα ζήσουμε πλέον μέσα σ'

4 Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; 4 αυτή; 3 Ή αγνοείτε ότι, όσοι βαπτιστήκαμε στον Ιησού Χριστό, βαπτιστήκαμε στον θάνατό του; 4 Συνταφήκαμε, λοιπόν, μαζί του διαμέσου τού βαπτίσματος στον θάνατο, ώστε, καθώς ο Χριστός αναστήθηκε από τους νεκρούς με τη δόξα τού Πατέρα, έτσι κι εμείς να περπατήσουμε σε μια νέα ζωή. 5 Επειδή, αν έχουμε γίνει σύμφυτοι μαζί του ως προς την ομοιότητα του θανάτου του, κατά συνέπεια θα είμαστε και ως προς την ομοιότητα της ανάστασης 6 γνωρίζοντας τούτο, ότι ο παλιός μας άνθρωπος συσταυρώθηκε, για να καταργηθεί το σώμα τής αμαρτίας, ώστε να μη είμαστε πλέον δούλοι τής αμαρτίας.» Εφεσίους 4[δ ]:22-24 «22 να αποβάλετε από πάνω σας τον παλιό άνθρωπο, αυτόν κατά την προηγούμενη διαγωγή, που φθείρεται σύμφωνα με τις απατηλές επιθυμίες 23 και να ανανεώνεστε στο πνεύμα τού νου σας, 24 και να ντυθείτε τον καινούργιο άνθρωπο, που κτίστηκε σύμφωνα με τον Θεό, με δικαιοσύνη και οσιότητα της αλήθειας.» Κολοσσαείς 3[γ ]:9-10 «9 Μη λέτε ψέματα ο ένας στον άλλον, αφού ξεντυθήκατε τον παλιό άνθρωπο, μαζί με τις πράξεις του 10 και ντυθήκατε τον καινούργιο, αυτόν που ανακαινίζεται σε επίγνωση, σύμφωνα με την εικόνα εκείνου που τον έκτισε» Επομένως, εκείνοι που είναι πραγματικά αναγεννημένοι πιστοί είναι μια καινούργια κτίση ενώ εκείνοι που δεν είναι αναγεννημένοι δεν είναι!

5 Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; 5 Σημείο #6 Ποια είναι η καινούργια κτίση; Η καινούργια κτίση δεν είναι ο πιστός άνθρωπος μόνος του, αλλά, περιλαμβάνει και τη Θεότητα, με άλλα λόγια, τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα που κατοικούν μέσα σε όλους εκείνους που πιστεύουν και ακολουθούν τον Αληθινό Ιησού της Γραφής ο οποίος είναι ο Ισχυρός Θεός του εδαφίου Ησαΐας 9[θ ]:6. Ας υποστηρίξουμε την παραπάνω δήλωση με τα επόμενα εδάφια: Ιωάννης 14[ιδ ]:23 «Ο Ιησούς αποκρίθηκε και του είπε: Αν κάποιος με αγαπάει, θα φυλάξει τον λόγο μου, και ο Πατέρας μου θα τον αγαπήσει, και θάρθουμε σ' αυτόν, και θα κατοικήσουμε μεσα σ' αυτόν.» Αποκάλυψις 3[γ ]:20 «Πρόσεξε, στέκομαι στη θύρα και κρούω αν κάποιος ακούσει τη φωνή μου, και ανοίξει τη θύρα, θα μπω μέσα σ' αυτόν, και θα δειπνήσω μαζί του κι αυτός μαζί μου.» Ρωμαίους 8[η ]:9 «Εσείς, όμως, δεν είστε τής σάρκας, αλλά του Πνεύματος, αν το Πνεύμα τού Θεού κατοικεί μέσα σας. Αλλά, αν κάποιος δεν έχει το Πνεύμα τού Χριστού, αυτός δεν είναι δικός του.» Β Κορινθίους 5[ε ]:17 «Γι' αυτό, αν κάποιος είναι εν Χριστώ, είναι καινούργιο κτίσμα τα αρχαία πέρασαν, δέστε, τα πάντα έγιναν καινούργια.»

6 Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; 6 Γαλάτας 6[στ ]:15 «Επειδή, στον Ιησού Χριστό ούτε η περιτομή έχει κάποια ισχύ ούτε η ακροβυστία, αλλά η καινούργια κτίση.» Έτσι, καθώς η καινούργια κτίση δεν αποτελείται μόνο από τον άνθρωπο αλλά και από τον Πατέρα και από τον Υιό και από το Άγιο Πνεύμα, εκείνοι που κηρύττουν ότι εκείνοι που αποτελούν την «καινούργια κτίση» μπορούν να χάσουν την σωτηρία τους, βλασφημούν την δόξα και την δύναμη του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος! Σημείο #7 Στα εδάφια Ιωάννης 1[α ]:12,13, διαβάζουμε, «12 Όσοι, όμως, τον δέχθηκαν, σ' αυτούς έδωσε εξουσία να γίνουν παιδιά τού Θεού, σ' αυτούς που πιστεύουν στο όνομά του 13 οι οποίοι, όχι από αίματα ούτε από θέλημα σάρκας ούτε από θέλημα άνδρα, αλλά από τον Θεό γεννήθηκαν.» Τα παραπάνω εδάφια είναι καθαρά: Εκείνοι που τον δέχθηκαν γεννήθηκαν από τον Θεό! Αυτό το γεγονός μας λέει ότι αυτοί οι πιστοί στον Χριστό δεν αναγεννήθηκαν «από φθαρτό σπέρμα, αλλά από άφθαρτο» (Α Πέτρου 1[α ]: 23). Έτσι, είναι αδύνατον γι αυτούς να ξαναγίνουν παλιά κτίση και να χάσουν την Θεόδοτη αιωνιότητά τους διότι το άφθαρτο σπέρμα του Θεού που είναι μέσα τους δεν μπορεί να αποτύχει! Αυτή η αλήθεια είναι ακλόνητη!

7 Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; 7 Σημείο #8 Καθώς ανάφερα στο Σημείο #5, η Αγία Γραφή δείχνει ότι υπάρχουν δύο είδη Χριστιανών μέσα στη Χριστιανική κοινότητα: Εκείνοι που είναι αναγεννημένοι και εκείνοι που δεν είναι. Εκείνοι που φαίνεται ότι χάνουν τη σωτηρία τους είναι εκείνοι που δεν ήταν αναγεννημένοι από τον Θεό και γι αυτό το λόγο, ποτέ δεν την είχαν παρόλο που πήγαιναν στην εκκλησία, παρόλο που είχαν υιοθετήσει τον Χριστιανικό τρόπο ομιλίας και παρόλο που είχαν εκπαιδευθεί να ζουν μια ζωή που αντανακλούσε κάποιο Χριστιανικό στυλ! Ας διαλογισθούμε πάνω στα ε- δάφια που ακολουθούν: Ματθαίος 7[ζ ]:22,23 «22 Πολλοί θα μου πουν κατά την ημέρα εκείνη: Κύριε, Κύριε, δεν προφητεύσαμε στο όνομά σου, και στο ονομά σου εκβάλαμε δαιμόνια, και στο όνομά σου κάναμε πολλά θαύματα; 23 Και, τότε, θα ομολογήσω σ' αυτούς, ότι: Ποτέ δεν σας γνώρισα φεύγετε από μένα εσείς που εργάζεστε την ανομία.» Από τα λόγια «Ποτέ δεν σας γνώρισα», είναι προφανές ότι αυτοί οι λεγόμενοι «Χριστιανοί» ποτέ δεν είχαν μια προσωπική σχέση με τον Σωτήρα Θεό. Αυτό αληθεύει διότι στα Ελληνικά, όταν το ρήμα «γνωρίζω» αναφέρεται σε πρόσωπα, αποκαλύπτει την ύπαρξη μιας σχέσης. μιας σχέσης που μπορεί να είναι τόσο στενή όσο είναι και η σχέση που υπάρχει μεταξύ συζύγων (Ματθαίος 1[α ]:25). Επομένως, στα προηγούμενα εδάφια (Ματθαίος 7[ζ ]:22, 23), διαβάζουμε περί ανθρώπων που ισχυριζόντουσαν ότι ήταν Χριστιανοί, οι οποίοι ήταν στην πίστη, αλλά, οι οποίοι δεν ήταν σωσμένοι! Αυτοί οι άνθρωποι δεν

8 Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; 8 έχασαν τη σωτηρία τους διότι, όπως απεκάλυψαν τα λόγια του Κυρίου, ποτέ δεν την είχαν! Α Τιμόθεον 4[δ ]:1 «ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ, μάλιστα, λέει με σαφήνεια, ότι στους έσχατους καιρούς μερικοί θα αποστατήσουν από την πίστη, προσέχοντας σε πνεύματα πλάνης και σε διδασκαλίες δαιμονίων». Εάν ήσαν γεννημένοι από τον Θεό, το Άγιο Πνεύμα που κατοικεί μέσα στους αληθινούς πιστούς (Ιωάννης 14[ιδ ]: 17), θα τους βοήθαγε να δουν την πλάνη των δαιμονίων (Ιωάννης 16[ιστ ]:13. Ματθαίος 24[κδ ]:24). Β Τιμόθεον 4[δ ]:3,4 «3 Επειδή, θάρθει καιρός, όταν δεν θα υποφέρουν την υγιαίνουσα διδασκαλία αλλά, θα συγκεντρώσουν στον ε- αυτό τους έναν σωρό δασκάλους, σύμφωνα με τις δικές [τους] επιθυμίες, για να γαργαλίζονται στην ακοή 4 και από μεν την αλήθεια θα αποστρέψουν την ακοή [τους], προς δε τους μύθους θα εκτραπούν.» Πάλι, εάν ήσαν πραγματικά γεννημένοι από τον Θεό, θα ήταν υπερευχαριστημένοι να παραμείνουν στην αλήθεια της Γραφής. Στο εδάφιο Α Ιωάννου 2[β ]:19, ο Ιωάννης έγραψε γι αυτό το είδος «Χριστιανών» και είπε ότι «Βγήκαν από ανάμεσά μας, αλλά δεν ήσαν από μας επειδή, αν ήσαν από μας, θα έμεναν μαζί μας. Αλλά [βγήκαν από ανάμεσά μας], για να φανερωθούν ότι όλοι δεν είναι από μας.»

9 Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; 9 Στα εδάφια Ιούδας 4,12, ο Ιούδας περιέγραψε αυτό το είδος «Χριστιανών» με τα παρακάτω λόγια: «4 Επειδή, μερικοί άνθρωποι εισχώρησαν λαθραία, οι ο- ποίοι είχαν από τον παλιό καιρό προαναγγελθεί σ' αυτή την καταδίκη, ασεβείς, που μεταστρέφουν τη χάρη τού Θεού μας σε ασέλγεια, και αρνούνται τον μόνο δεσπότη Θεό και Κύριό μας, τον Ιησού Χριστό 12 Αυτοί είναι κηλίδες στις αγάπες σας, οι οποίοι συμποσιάζουν άφοβα, βόσκουν τον εαυτό τους [είναι] άνυδρα σύννεφα, περιφερόμενα από ανέμους [είναι] φθινοπωρινά δέντρα, άκαρπα, που πέθαναν δύο φορές, ξεριζωμένα» Από τα παραπάνω εδάφια αντιλαμβανόμαστε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν ήσαν γεννημένοι από τον Θεό. Αυτοί ήσαν ασεβείς που θα πεθάνουν «δύο φορές». Εκείνοι που είναι αναγεννημένοι από τον Θεό δεν θα πεθάνουν δύο φορές, δηλαδή, δεν θα αδικηθούν από τον δεύτερο θάνατο (Αποκάλυψις 2[β ]:11). Σημείο #9 Από το εδάφιο Αποκάλυψις 3[γ ]:5 αντιλαμβανόμαστε ότι ο Ιησούς δεν θα εξαλείψει το όνομα ενός πραγματικά α- ναγεννημένου πιστού από το βιβλίο της ζωής. Ας διαβάσουμε αυτό το εδάφιο «Όποιος νικάει, αυτός θα ντυθεί με λευκά ιμάτια και δεν θα εξαλείψω το όνομά του από το βιβλίο τής ζωής, και θα ομολογήσω το όνομά του μπροστά στον Πατέρα μου, και μπροστά στους αγγέλους του.» Αυτός που «νικάει» είναι εκείνος που πιστεύει ότι ο Ιησούς είναι «ο Υιός του Θεού» --- ένας τίτλος που απαιτεί

10 Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; 10 Θεότητα (Ιωάννης 5[ε ]:18). Καθώς εκείνοι που είναι αναγεννημένοι από τον Θεό πιστεύουν ότι ο Ιησούς είναι από τη φύση Του Θεός (Ιωάννης 1[α ]:1), είναι εξασφαλισμένοι ότι ο Ιησούς δεν θα εξαλείψει το όνομά τους από το βιβλίο της Ζωής! Σημείο #10 Στα εδάφια Α Θεσσαλονικείς 5[ε ]:23,24 διαβάζουμε ότι ο Θεός της ειρήνης θα αγιάσει και θα διατηρήσει τους πραγματικά αναγεννημένους πιστούς στο πλήρες. Ας διαβάσουμε αυτά τα λόγια: «23 Και ο ίδιος ο Θεός τής ειρήνης είθε να σας αγιάσει ολοκληρωτικά και να διατηρηθεί ολόκληρο το πνεύμα σας, και η ψυχή, και το σώμα, άμεμπτα στην παρουσία τού Κυρίου μας Ιησού Χριστού. 24 Πιστός [είναι] εκείνος ο οποίος σας καλεί, ο οποίος και θα [το] εκτελέσει.» Εκείνοι που κηρύττουν ότι οι πραγματικά αναγεννημένοι Χριστιανοί μπορούν να χάσουν τη σωτηρία τους υποδεικνύουν ότι οι ίδιοι αμφιβάλλουν την αληθινότητα των παραπάνω λόγων και το γεγονός ότι ο Θεός είναι σε θέση να τους αγιάσει ολοκληρωτικά! Σημείο #11 Στα εδάφια Β Τιμόθεον 1[α ]:10-12, ο απόστολος Παύλος είπε ότι είναι «πεπεισμένος» ότι ο Σωτήρας του Ιησούς Χριστός «είναι δυνατός να φυλάξει την παρακαταθήκη» του μέχρι εκείνη την ημέρα. Ας διαβάσουμε τα λόγια του: «10 φανερώθηκε όμως τώρα διαμέσου τής επιφάνειας του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού, ο οποίος, [αφενός] μεν κα-

11 Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; 11 τήργησε τον θάνατο, [αφετέρου] δε έφερε σε φως τη ζωή και την αφθαρσία διαμέσου τού ευαγγελίου. 11 Στο οποίο εγώ τάχθηκα κήρυκας και απόστολος και δάσκαλος των εθνών 12 για την οποία αιτία και πάσχω αυτά όμως, δεν ντρέπομαι επειδή, ξέρω σε ποιον πίστεψα, και είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατός να φυλάξει την παρακαταθήκη μου μέχρι εκείνη την ημέρα.» Από το παραπάνω εδάφιο 12, μαθαίνουμε ότι η «παρακαταθήκη» του Παύλου ήταν η πίστη του στον Ιησού. Επομένως, εφόσον η διατήρηση της πίστης εκείνων που είναι πραγματικά αναγεννημένοι είναι η ευθύνη του Ιησού, και εφόσον Αυτός έχει τη δύναμη να τη διατηρήσει, τότε δεν μπορούν να χάσουν τη σωτηρία τους! Σημείο #12 Παρόλο που μάθαμε (από το παραπάνω Σημείο) ότι ο Ιησούς είναι ικανός να διατηρήσει τη πίστη τους «μέχρι ε- κείνη την ημέρα», θα μπορούσαμε να επεκταθούμε στην επόμενη σκέψη: Παρόλο που οι άνθρωποι πρέπει να πιστέψουν στον Αληθινό Ιησού της Γραφής για να λάβουν σωτηρία, όταν η Θεότητα κατοικήσει μέσα τους, δεν χρειάζονται να εξασκήσουν πλέον «πίστη» για να πιστέψουν ότι έγιναν μια καινούργια κτίση. Γιατί; Διότι, η αναγέννηση είναι μια εμπειρία --- όχι πίστη! Έτσι, είναι αδύνατον για εκείνους που είχαν την εμπειρία του Θεού και της αναγέννησης, να χάσουν την πίστη τους ώστε να χάσουν και τη σωτηρία τους!

12 Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; 12 Σημείο #13 Οι πραγματικά αναγεννημένοι Χριστιανοί πιστεύουν ότι τα λόγια του εδαφίου Εβραίους 7[ζ ]:25 είναι αληθινά και α- κλόνητα. Εκεί λέει ότι ο Ιησούς μπορεί να σώζει ολοκληρωτικά! Ας διαβάσουμε αυτό το εδάφιο: «Γι' αυτό, μπορεί και να σώζει ολοκληρωτικά αυτούς που προσέρχονται στον Θεό διαμέσου αυτού, ζώντας πάντοτε για να μεσιτεύσει για χάρη τους.» Εκείνοι που κηρύττουν ότι οι πραγματικά αναγεννημένοι Χριστιανοί μπορούν να χάσουν την σωτηρία τους προσπαθούν να εξασθενίσουν την πίστη εκείνων που πιστεύουν ότι ο Ιησούς «μπορεί να σώζει ολοκληρωτικά»! Ελπίζω ότι θα ξανασκεφθούν την θέση τους και ότι θα σταματήσουν να υπερασπίζονται μια θρησκευτική διδασκαλία η οποία πηγαίνει αντίθετα στον γραπτό λόγο του Θεού και προσπαθεί να ενσταλάξει αβεβαιότητα, θρησκευτικό φόβο και αμφιβολία στις καρδιές των πιστών! Παρακαλώ, δώστε προσοχή στην επόμενη σκέψη: Καθώς ο Κύριος ο Θεός ξέρει το τέλος πριν από την αρχή, γιατί να δώσει το δώρο της αιώνιας ζωής σ εκείνους που ξέρει ότι στο τέλος θα την χάσουν; Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε, η πρόγνωση του Κυρίου του Θεού και η ικανότητά Του «να σώζει ολοκληρωτικά» εκείνους που έρχονται σ Αυτόν (Εβραίους 7[ζ ]:25), θα ήταν υπό ερώτηση.

13 Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; 13 Σημείο #14 Τα λόγια του αποστόλου Παύλου, ότι τίποτα δεν θα μπορέσει να μας χωρίσει από την αγάπη του Θεού (Ρωμαίους 8[η ]:38,39), είναι πολύ καθησυχαστικά! Σημείο #15 Στα εδάφια Εφεσίους 1[α ]:13,14, διαβάζουμε: «13 στον οποίο κι εσείς [ελπίσατε], όταν ακούσατε τον λόγο τής αλήθειας, το ευαγγέλιο της σωτηρίας σας στον οποίο και, καθώς πιστέψατε, σφραγιστήκατε με το Άγιο Πνεύμα τής υπόσχεσης 14 που είναι ο αρραβώνας τής κληρονομιάς μας, μέχρι την απολύτρωση του λαού [του] που αποκτήθηκε, σε έπαινο της δόξας του.» Τα παραπάνω εδάφια μας λένε καθαρά ότι εκείνοι που πιστέψανε στον Χριστό «σφραγισθήκανε». Το σφράγισμα φανερώνει ότι η πράξη έχει ήδη ολοκληρωθεί! Αυτοί σώθηκαν για πάντα! Επίσης, παρακαλώ, σκεφτείτε το εδάφιο Εφεσίους 4[δ ]:30 όπου λέει, «Και μη λυπείτε το Πνεύμα το Άγιο του Θεού, με το οποίο σφραγιστήκατε για την ημέρα τής απολύτρωσης.» Σημείο #16 Στο εδάφιο Πράξεις 20[κ ]:28 διαβάζουμε, «Προσέχετε, λοιπόν, στον εαυτό σας, και σε ολόκληρο το ποίμνιο, στο οποίο το Πνεύμα το Άγιο σάς έβαλε επι-

14 Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; 14 σκόπους, για να ποιμαίνετε την εκκλησία τού Θεού, που απέκτησε με το ίδιο [του το] αίμα.» Το παραπάνω εδάφιο λέει ότι ο Θεός αγόρασε την εκκλησία Του με το ίδιο το αίμα Του. Ο Θεός ποτέ δεν θα χάσει κάτι που του ανήκει! Σημείο #17 Άλλοι, στρέφουν την προσοχή μας προς τους αποστάτες Ι- ουδαίους του πρώτου αιώνα οι οποίοι αρνήθηκαν να πιστέψουν στον Χριστό και λέγουν ότι και οι πραγματικά α- ναγεννημένοι Χριστιανοί μπορούν να αποστατήσουν σαν κι αυτούς και να χάσουν την σωτηρία τους. Ξεχνούν ότι οι Ιουδαίοι οι οποίοι δεν πίστεψαν ότι ο Ιησούς είναι ο Γιαχβέ των εδαφίων Ιωήλ 2[β ]:32 και Ρωμαίους 10[ι ]:13,14 το Όνομα του οποίου οι άνθρωποι πρέπει να επικαλεσθούν για να σωθούν, δεν ήταν αναγεννημένοι! Για να αναγεννηθούν, οι άνθρωποι πρέπει να πιστέψουν ότι ο Ιησούς είναι από τη φύση Του Θεός (Ιωάννης 1[α ]: 1), πρέπει να ομολογήσουν αυτή τη πίστη με το στόμα τους, πρέπει να πιστέψουν ότι ο Θεός ανέστησε Αυτόν σωματικώς από τους νεκρούς (Ρωμαίους 10[ι ]:9) και πρέπει να επικαλεσθούν το όνομά Του, δηλαδή, να προσευχηθούν σ Αυτόν και να του ζητήσουν να τους σώσει (Ρωμαίους 10 [ι ]:13, 14). Και, καθώς μάθαμε προηγουμένως, τη στιγμή που εκπληρώνουν αυτές τις απαιτήσεις, ο Πατέρας, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα εισέρχονται για να κατοικήσουν μέσα τους για πάντα (Α Πέτρου 1[α ]:23. Β Ιωάννου 1[α ]:2). Επομένως, καθώς οι πραγματικά αναγεννημένοι άνθρωποι δεν είναι μόνοι τους, τότε, θα πρέπει όλοι μαζί (ο πιστός, ο Πατέρας, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα) να γίνουν αποστάτες!! Τι ανοησία!!

15 Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; 15 Σημείο #18 Άλλοι έχουν πει ότι ένας πραγματικά αναγεννημένος Χριστιανός που πραγματικά γνωρίζει τον Θεό, όπως τον γνώριζε και ο Σατανάς, μπορεί να αποστατήσει και να επαναστατήσει εναντίον του Δημιουργού του όπως το έκανε και ο Σατανάς. Αυτοί οι άνθρωποι ξεχνούν το γεγονός ότι ο Σατανάς: α) Ήταν μέρος της παλιάς κτίσης, β) δεν ήταν αναγεννημένος, γ) ο Θεός δεν κατοικούσε μέσα του! Επομένως, η σύγκριση που κάνουν δεν μπορεί να σταθεί! Σημείο #19 Στα εδάφια Ιωάννης 10[ι ]:27-30, ο Ιησούς είπε: «27 Όπως σας είπα, τα δικά μου πρόβατα ακούν τη φωνή μου, και εγώ τα γνωρίζω και με ακολουθούν. 28 Και εγώ δίνω σ' αυτά αιώνια ζωή και δεν θα χαθούν στον αιώνα, και κανένας δεν θα τα αρπάξει από το χέρι μου. 29 Ο Πατέρας μου, ο οποίος μου τα έδωσε, είναι μεγαλύτερος α- πό όλους και κανένας δεν μπορεί να τα αρπάξει από το χέρι τού Πατέρα μου. 30 Εγώ και ο Πατέρας είμαστε ένα.» Από τα παραπάνω εδάφια μαθαίνουμε ότι: 1. Ο Ιησούς δίνει στους αναγεννημένους Χριστιανούς (τα πρόβατα που Τον ακολουθούν) αιώνια ζωή.

16 Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; Αυτοί δεν θα χαθούν στον αιώνα. 3. Ο Ιησούς τους κρατάει στο χέρι Του. 4. Ο Πατέρας τους κρατάει στο χέρι Του. 5. Ο Ιησούς και ο Πατέρας έχουν αναλάβει την ευθύνη να τους προστατεύσουν ώστε να μη χαθούνε! Επομένως, εκείνοι που επιμένουν ότι οι αναγεννημένοι Χριστιανοί μπορούν να χάσουν την σωτηρία τους, βλασφημούν εναντίον της δυνάμεως και της ικανότητας του Πατέρα και του Υιού να σώζουν! Απορώ, από πού πηγάζει μια τέτοια διδασκαλία; Θα ήθελες να δώσεις εσύ την απάντηση; Γιατί έχουν δεχτεί μια τέτοια διδασκαλία εκείνοι που ισχυρίζονται ότι είναι αναγεννημένοι; Πότε θα ανδρειωθούν επιτέλους ώστε να πολεμούν εναντίον των διδασκαλιών που διαστρεβλώνουν την αλήθεια του ευαγγελίου της σωτηρίας; Σημείο #20 Στο εδάφιο Ιωάννης 17[ιζ ]:12 ο Ιησούς είπε στον Πατέρα Του, «Όταν εγώ ήμουν μαζί τους μέσα στον κόσμο, εγώ τους διαφύλαγα στο όνομά σου διαφύλαξα εκείνους που μου έδωσες, και κανένας απ' αυτούς δεν χάθηκε, παρά μονάχα ο γιος τής απώλειας, για να εκπληρωθεί η γραφή.»

17 Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; 17 Από τα παραπάνω λόγια βλέπουμε, ξανά, ότι η διαφύλαξη της σωτηρίας των αναγεννημένων είναι η ευθύνη του Κυρίου Ιησού! Σημείο #21 Στο εδάφιο Εφεσίους 2[β ]:10 ο Παύλος είπε, «Επειδή, δικό του δημιούργημα είμαστε, καθώς κτιστήκαμε στον Ιησού Χριστό για καλά έργα.» Από το παραπάνω εδάφιο αντιλαμβανόμαστε ότι ο Ιησούς, ο Οποίος δημιούργησε τα πάντα (περιλαμβανομένης και της νέας κτίσης) για τον Εαυτόν Του (Κολοσσαείς 1[α ]: 16), δεν μπορεί να αποτύχει διότι Αυτός έχει τη δύναμη να εκτελέσει το έργο Του μέσα μας! Σημείο #22 Στο εδάφιο Εβραίους 12[ιβ ]:2 διαβάζουμε ότι ο Ιησούς είναι ο Αρχηγός και ο Τελειωτής της πίστης μας. Ας διαβάσουμε αυτό το εδάφιο: «αποβλέποντας στον Ιησού, τον αρχηγό και τελειωτή τής πίστης, ο οποίος, εξαιτίας τής χαράς που ήταν μπροστά του, υπέφερε σταυρό, καταφρονώντας τη ντροπή, και κάθησε στα δεξιά τού θρόνου τού Θεού.» Η παραπάνω δήλωση του λόγου του Θεού δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αποτυχία! Σημείο #23 Παρακαλώ δώστε προσοχή στα επόμενα εδάφια:

18 Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; 18 Ιωάννης 6[στ ]:44 «Κανένας δεν μπορεί νάρθει σε μένα, αν δεν τον ελκύσει ο Πατέρας που με απέστειλε και εγώ θα τον αναστήσω κατά την έσχατη ημέρα.» Ρωμαίους 8[η ]:30 «και όσους προόρισε, τούτους και κάλεσε και όσους κάλεσε, τούτους και δικαίωσε και όσους δικαίωσε, τούτους και δόξασε.» Β Θεσσαλονικείς 2[β ]:14 «στον οποίο σας κάλεσε διαμέσου τού ευαγγελίου μας, προς απόλαυση της δόξας τού Κυρίου μας Ιησού Χριστού.» Εφεσίους 2[β ]:8 «Επειδή, κατά χάρη είστε σωσμένοι, διαμέσου τής πίστης κι αυτό δεν [είναι] από σας [είναι] δώρο τού Θεού» Από τα παραπάνω εδάφια, αντιλαμβανόμαστε ότι εκείνοι που έρχονται στον Χριστό για να λάβουν το δώρο της αιώνιας ζωής, είναι καλεσμένοι σ αυτή τη δόξα από τον Πατέρα. Τώρα, θα ήθελα να διαβάσετε με πολύ προσοχή το εδάφιο που ακολουθεί και να σκεφτείτε σοβαρά τη λέξη «αμετάκλητες». Ρωμαίους 11[ια ]:29 Γιατί είναι πράγματι αμετάκλητες οι δωρεές και η κλήση του Θεού.» (Λόγος. έμφαση του συγγραφέα)

19 Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; 19 Το μήνυμα του παραπάνω εδαφίου είναι καθαρό: Ο Θεός ποτέ δεν θα πάρει πίσω τα δώρα και τη κλήση Του! Σημείο #24 Αγαπητοί μου Αδελφοί και Αδελφές εν Χριστώ, η Αγία Γραφή δεν αντιφάσκει με τον εαυτό της. Εάν διαβάσετε κάποιο εδάφιο που φαίνεται να αντιφάσκει με τα παραπάνω εδάφια, παρακαλώ, δώστε την απαιτούμενη προσοχή: 1. Βεβαιωθείτε ότι δεν το έχετε απομονώσει από τα συμφραζόμενα. 2. Μελετήστε το προσεκτικά για να δείτε το ποιος μιλάει, σε ποιον μιλάει, για ποιον μιλάει και για το ποιο είναι το κύριο σημείο του συγγραφέα. 3. Μήπως μιλάει για ανθρώπους σαν κι αυτούς που πήγαιναν στην εκκλησία των Λαοδικέων και οι ο- ποίοι ενώ ήσαν μέσα στην πίστη, δεν είχαν προσκαλέσει ακόμη τον Κύριο Ιησού να εισέλθει και οι οποίοι, γι αυτό το λόγο, δεν ήσαν αναγεννημένοι; (Αποκάλυψις 3[γ ]:19,20) 4. Μήπως ο συγγραφέας χρησιμοποίησε αυτά τα λόγια σαν ένα παράδειγμα, σαν σχήμα λόγου ή υποθετικά; Ένα καλό παράδειγμα για μια τέτοια προσοχή είναι τα ε- δάφια Κολοσσαείς 1[α ]: Εκεί λέει: «21 Κι εσάς, που ήσασταν κάποτε απαλλοτριωμένοι, και εχθροί στη διάνοια με τα πονηρά έργα 22 τώρα, όμως,

20 Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; 20 σας συμφιλίωσε προς τον εαυτό του, διαμέσου τού σώματος της σάρκας του, διαμέσου τού θανάτου, για να σας παραστήσει μπροστά του αγίους και χωρίς ψεγάδι και χωρίς κατηγορία 23 αν επιμένετε στην πίστη, θεμελιωμένοι και στερεοί, και χωρίς να μετακινείστε από την ελπίδα τού ευαγγελίου, που ακούσατε, αυτό που κηρύχθηκε σε ολόκληρη την κτίση, που είναι κάτω από τον ουρανό για το οποίο εγώ, ο Παύλος, έγινα υπηρέτης.» Εκείνοι που έχουνε κατηχηθεί ότι οι πραγματικά αναγεννημένοι Χριστιανοί μπορούν να χάσουν τη σωτηρία τους μπορεί να πάρουν τα παραπάνω λόγια, «για να σας παραστήσει μπροστά του αγίους και χωρίς ψεγάδι και χωρίς κατηγορία 23 αν επιμένετε στην πίστη, θεμελιωμένοι και στερεοί, και χωρίς να μετακινείστε από την ελπίδα τού ευαγγελίου», και να πουν ότι εάν η πίστη σου στην ελπίδα του ευαγγελίου δεν είναι εντελώς ακλόνητη, μπορείς να χάσεις τη σωτηρία σου! Στα παραπάνω εδάφια ο απόστολος Παύλος δεν είπε σ αυτούς τους πιστούς ότι θα χάσουν τη σωτηρία τους εάν για κάποιο λόγο κλονιστεί η πίστη τους στην ελπίδα του ευαγγελίου. Ούτε και αυτοί είχαν τέτοιο πρόβλημα! Στην πραγματικότητα, στην αρχή αυτού του κεφαλαίου τους πένεσαι για τη δυνατή τους πίστη στον Χριστό. Έγραψε, «3 Ευχαριστούμε τον Θεό και Πατέρα τού Κυρίου μας Ιησού Χριστού, καθώς προσευχόμαστε πάντοτε για σας, 4 όταν ακούσαμε την πίστη σας στον Ιησού Χριστό, και την αγάπη σε όλους τούς αγίους, 5 για την ελπίδα που [είναι] για σας αποταμιευμένη στους ουρανούς την οποία από πριν ακούσατε στον λόγο τής αλήθειας τού ευαγ-

21 Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; 21 γελίου, 6 το οποίο ήρθε σε σας, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο και καρποφορεί, όπως και σε σας, από την ημέρα που ακούσατε και γνωρίσατε τη χάρη τού Θεού αληθινά» (Κολοσσαείς 1[α ]:3-6) Από τα παραπάνω λόγια, αντιλαμβανόμαστε ότι το σημείο του Παύλου στα εδάφια 22,23 είναι ότι εάν θέλουνε να παρασταθούν ενώπιον του Θεού άγιοι, χωρίς ψεγάδι και χωρίς κατηγορία, πρέπει να συνεχίσουν να έχουν την πίστη τους ακλόνητη πάνω στην ελπίδα του ευαγγελίου. Είναι δυνατόν για κάποιον που είναι πραγματικά γεννημένος από τον Θεό να μετακινηθεί από την ελπίδα που κηρύττεται διαμέσου του ευαγγελίου; Υπάρχουν δύο λόγοι που με κάνουν να απαντήσω την παραπάνω ερώτηση με ένα ηχηρό «Αποκλείεται!» Πρώτον, οι άνθρωποι αυτοί είχαν ήδη γευθεί την εμπειρία της καινούριας γέννησης η οποία είναι μέρος της ελπίδας του ευαγγελίου --- ένα γεγονός που δεν μπορούν να το αρνηθούν. Δεύτερον, γνωρίζουν το γεγονός ότι στο τέλος δεν θα σταθούν μπροστά στον Θεό σαν αμαρτωλοί με κάποιο ψεγάδι διότι ο Κύριος Ιησούς παρέδωσε τον Εαυτόν Του γι αυτούς για να τους παραστήσει στον εαυτό του εκκλησία ένδοξη, χωρίς να έχει κάποια κηλίδα ή ρυτίδα ή κάτι αυτού τού είδους, αλλά για να είναι αγία και χωρίς ψεγάδι (Εφεσίους 5[ε ]:25-27).

22 Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; 22 Από τα παραπάνω λόγια του Παύλου, στα εδάφια Εφεσίους 5[ε ]:25-27, αντιλαμβανόμαστε ότι ο Ιησούς, ο Παντοδύναμος Θεός του εδαφίου Εβραίους 1[α ]:3 ο Οποίος «βαστάζει τα πάντα με τον λόγο τής δύναμής του», είναι Εκείνος που θα τους φέρει σ αυτή τη δόξα --- όχι εκείνοι! Επομένως, καθώς οι πραγματικά αναγεννημένοι πιστοί έ- χουν θέσει την εμπιστοσύνη τους (τη πίστη τους) στον Ιησού, ο Οποίος είναι ο Αρχηγός και ο Τελειωτής της πίστης τους (Εβραίους 12[ιβ ]:2), για σίγουρα θα συνεχίσουν στη πίστη, θεμελιωμένοι και στερεοί και δεν θα μετακινηθούνε από την ελπίδα του ευαγγελίου (Κολοσσαείς 1[α ]:23). Ας μη ξεχάσουμε ποτέ το γεγονός ότι οι πιστοί είναι έργο Χριστού --- όχι του εαυτού τους (Εφεσίους 2[β ]:10)! Όμως, είναι ένα άλλο γεγονός που θα λάβει χώρα και το οποίο δεν πρέπει να αγνοούμε. Στο εδάφιο Β Κορινθίους 5[ε ]:10, ο Παύλος έγραψε: «Επειδή, πρέπει όλοι να εμφανιστούμε μπροστά στο βήμα τού Χριστού, ώστε κάθε ένας να ανταμειφθεί σύμφωνα με εκείνα που έπραξε διαμέσου τού σώματος, είτε αγαθό είτε κακό.» Σ αυτή τη περίπτωση, έστω και αν (υπόθεση) μερικοί, ενώ βρισκόντουσαν ακόμη στο σώμα τους, αμφέβαλαν για μια χρονική περίοδο μέρος της ελπίδας του ευαγγελίου, παραδείγματος χάριν, το γεγονός ότι θα κληρονομήσουν μια τόσο μεγάλη δόξα μαζί με τον Κύριο Ιησού (Α Κορινθίους 2[β ]:9), μπορεί να λάβουν από τον Κύριο λιγότερα «στεφάνια» (όταν θα εμφανιστούν μπροστά στο βήμα Του), αλλά, δεν θα χάσουν τη σωτηρία τους! Επομένως, η ενθάρρυνση που έδωσε ο Παύλος στους Κολοσσαείς ή-

23 Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; 23 ταν για να τους βοηθήσει να σταθούν μπροστά από το βήμα του Κυρίου του Θεού χωρίς κάποια κηλίδα ή ρυτίδα --- όχι για να μη χάσουν τη σωτηρία τους! (Για τα «στεφάνια», παρακαλώ διαβάστε την εξήγηση του εδαφίου Αποκάλυψις 2[β ]:10 γ ) Αλήθεια, ποια είναι «η ελπίδα του ευαγγελίου»; Η ελπίδα ή η υπόσχεση του ευαγγελίου είναι ότι όποιος πιστέψει ότι ο Ιησούς είναι από τη φύση Του Θεός (διότι είναι ο μονογενής --- όχι ο μονόκτιστος --- Υιός του Θεού), έχει αιώνια ζωή (Ιωάννης 3[γ ]:16). Εκείνοι που κηρύττουν ότι ένα άτομο που έχει γίνει καινούργια κτίση μπορεί να χάσει την αιώνια ζωή, δείχνουν ότι: 1. Αυτοί οι ίδιοι έχουν μετακινηθεί από την ελπίδα του ευαγγελίου (διότι «αιώνια» σημαίνει αιώνια --- όχι προσωρινή), και 2. προσπαθούν να ενσταλάξουν μέσα στις καρδιές ε- κείνων που πιστεύουν στην ελπίδα του ευαγγελίου την δική τους απιστία. Πράγματι, δεν είναι το Πνεύμα της χάρης εκείνο που προσπαθεί να δημιουργήσει μια τέτοια απιστία στους πιστούς αλλά ένα θρησκευτικό πνεύμα το οποίο θέλει να αδυνατίσει την πίστη τους διαμέσου ενός θρησκευτικού φόβου ώστε να τους κρατήσει αιχμαλώτους μέσα σε μια θρησκευτική αιχμαλωσία! Ένα άλλο εδάφιο που έχει χρησιμοποιηθεί από εκείνους που κηρύττουν ότι πραγματικά αναγεννημένοι Χριστιανοί

24 Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; 24 μπορεί να χάσουν τη σωτηρία τους, είναι το Εβραίους 10[ι ]: Εκεί λέει: «26 Επειδή, αν εμείς αμαρτάνουμε εθελούσια, αφού λάβαμε τη γνώση τής αλήθειας, δεν απολείπεται πλέον θυσία για [τις] αμαρτίες 27 αλλά κάποια φοβερή αναμονή κρίσης και έξαψη φωτιάς, η οποία πρόκειται να κατατρώει τούς ενάντιους. 28 Αν κάποιος αθετήσει τον νόμο τού Μωυσή, με βάση τη μαρτυρία δύο ή τριών μαρτύρων, πεθαίνει χωρίς έλεος 29 στοχάζεστε πόσο χειρότερης τιμωρίας θα κριθεί άξιος αυτός που καταπάτησε τον Υιό τού Θεού, και νόμισε κοινό το αίμα τής διαθήκης με το οποίο αγιάστηκε, και έβρισε το πνεύμα τής χάρης;» Όταν ένας διαβάζει τα παραπάνω λόγια επιφανειακά, α- κούγονται λες και ότι ένα αναγεννημένο άτομο μπορεί να χάσει τη σωτηρία του/της λόγω αμαρτίας. Όταν όμως δίνει προσοχή στο κείμενο, όταν εξετάσει προσεκτικά τα εδάφια ένα-ένα κάτω από το φως των υπόλοιπων Γραφών, αντιλαμβάνεται ότι είναι αδύνατον για τα λόγια των παραπάνω εδαφίων να εφαρμόζονται σε πραγματικά αναγεννημένους Χριστιανούς. Ας δούμε το γιατί: Καθώς ανάφερα προηγουμένως, η Αγία Γραφή δεν αντιφάσκει με τον εαυτόν της. Περαιτέρω, εάν κάποιος διαβάσει τα λόγια του εδαφίου 26 επιφανειακά, το μέρος που λέει «δεν απολείπεται πλέον θυσία για [τις] αμαρτίες», αντιφάσκει με τα επόμενα εδάφια: Α Ιωάννου 2[β ]:1,2 «Παιδάκια μου, αυτά σας [τα] γράφω, για να μη αμαρτήσετε αν, όμως, κάποιος αμαρτήσει, έχουμε παράκλητο

25 Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; 25 προς τον Πατέρα, τον Ιησού Χριστό τον Δίκαιο. Κι αυτός είναι μέσον εξιλασμού για τις αμαρτίες μας και όχι μονάχα για τις δικές μας, αλλά και για τις αμαρτίες όλου τού κόσμου.» Α Ιωάννου 1[α ]:8-10 «8 Αν πούμε ότι δεν έχουμε αμαρτία, εξαπατούμε τον εαυτό μας και η αλήθεια δεν υπάρχει μέσα μας. 9 Αν ομολογούμε τις αμαρτίες μας, ο Θεός είναι πιστός και δίκαιος ώστε να συγχωρήσει σε μας τις αμαρτίες, και να μας καθαρίσει από κάθε αδικία. 10 Αν πούμε ότι δεν αμαρτήσαμε, κάνουμε αυτόν ψεύτη και ο λόγος του δεν υπάρχει μέσα μας. Εβραίους 7[ζ ]:25 «Γι' αυτό, μπορεί και να σώζει ολοκληρωτικά αυτούς που προσέρχονται στον Θεό διαμέσου αυτού, ζώντας πάντοτε για να μεσιτεύσει για χάρη τους.» Πως μπορούμε, λοιπόν, να εναρμονίσουμε το εδάφιο Ε- βραίους 10[ι]:26 με τα παραπάνω εδάφια; Στο κάτω-κάτω, το εδάφιο Α Κορινθίους 5[ε ]:5 είναι πεντακάθαρο: Ένας αναγεννημένος Χριστιανός δεν μπορεί να χάσει τη σωτηρία του λόγω αμαρτίας. Γι αυτό το λόγο, καθώς η δήλωση του εδαφίου Εβραίους 10[ι ]:26 περιέχει τη λέξη «αν», ή θα πρέπει να τη πάρουμε σαν μια υπόθεση, ή θα πρέπει να σκεφτούμε ότι ο συγγραφέας είχε στο μυαλό του μια διαφορετική, μια πιο σοβαρή «αμαρτία» που δεν έχει να κάνει τίποτα με τις αμαρτίες της σάρκας. Καθώς διαβάζουμε τα εδάφια 27-29, φαίνεται πως το δεύτερο είναι το σωστό. Ας εξετάσουμε αυτά τα εδάφια ένα-ένα τη φορά:

26 Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; 26 Το εδάφιο 27 λέει, «αλλά κάποια φοβερή αναμονή κρίσης και έξαψη φωτιάς, η οποία πρόκειται να κατατρώει τούς ενάντιους.» Σ αυτό το εδάφιο, οι αμαρτωλοί του εδαφίου 26 αποκαλούνται «ενάντιοι». Η λέξη «ενάντιος» αναφέρεται σε «εχθρικό» πρόσωπο. Οι αναγεννημένοι πιστοί δεν είναι εχθροί του Χριστού. Καθώς είναι μια καινούργια κτίση, αγαπάνε και λατρεύουν τον Ιησού ο Οποίος κατοικεί μέσα τους, αλλά, μερικές φορές, η αδυναμία της σάρκας τούς κάνει να πέσουν σε αμαρτία. Γι αυτό το λόγο, ο Κύριος ο Θεός τούς έχει προμηθεύσει με τον μηχανισμό της μετάνοιας και της συγχώρεσης. Επομένως, θα έλθει ο καιρός που θα μετανοήσουν και θα ζητήσουν από τον ουράνιο Πατέρα τους να τους συγχωρέσει, και Αυτός θα το κάνει! Στο εδάφιο Α Ιωάννου 1[α ]:9 λέει, «Αν ομολογούμε τις αμαρτίες μας, ο Θεός είναι πιστός και δίκαιος ώστε να συγχωρήσει σε μας τις αμαρτίες, και να μας καθαρίσει από κάθε αδικία.» Επίσης, ο Ιάκωβος δείχνει το γεγονός ότι θα συγχωρεθούν. Ας διαβάσουμε τα εδάφια Ιάκωβος 5[ε ]:14,15: «14 Ασθενεί κάποιος ανάμεσά σας; Ας προσκαλέσει τούς πρεσβύτερους της εκκλησίας, και ας προσευχηθούν επάνω του, αφού τον αλείψουν με λάδι στο όνομα του Κυρίου. 15 Και η προσευχή με πίστη θα σώσει αυτόν που πάσχει, και ο Κύριος θα τον εγείρει και αμαρτίες αν έπραξε, θα του συγχωρηθούν.» Από τα παραπάνω εδάφια, αντιλαμβανόμαστε ότι τα λόγια του εδαφίου 27 δεν εφαρμόζονται πάνω σε πραγματικά

27 Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; 27 αναγεννημένους Χριστιανούς οι οποίοι έχουν διαπράξει αμαρτίες της σάρκας! Έτσι, θα πω ξανά ότι ο συγγραφέας θα έπρεπε να είχε στο μυαλό του κάποια διαφορετική α- μαρτία! Στο εδάφιο 28 έγραψε, «Αν κάποιος αθετήσει τον νόμο τού Μωυσή, με βάση τη μαρτυρία δύο ή τριών μαρτύρων, πεθαίνει χωρίς έλεος» Τα παραπάνω λόγια ενισχύουν το συμπέρασμα ότι τα εδάφια 26 και 27 δεν εφαρμόζονται πάνω σε πραγματικά αναγεννημένους Χριστιανούς, πρώτον, διότι αυτοί δεν έχουν να κάνουν τίποτα με τον Νόμο του Μωυσή, επομένως μια τέτοια σύγκριση δεν μπορεί να σταθεί, και δεύτερον, σύμφωνα με το εδάφιο Ιωάννης 5[ε ]:24, οι πραγματικά αναγεννημένοι Χριστιανοί δεν θα περάσουν από κρίση ποτέ πλέον. Ας διαβάσουμε αυτά τα λόγια του Ιησού: «Σας διαβεβαιώνω απόλυτα, ότι εκείνος που ακούει τον λόγο μου, και πιστεύει σ' αυτόν που με απέστειλε, έχει αιώνια ζωή, και σε κρίση δεν έρχεται, αλλά έχει ήδη μεταβεί από τον θάνατο στη ζωή.» Τέλος, στο εδάφιο 29 διαβάζουμε, «στοχάζεστε πόσο χειρότερης τιμωρίας θα κριθεί άξιος αυτός που καταπάτησε τον Υιό τού Θεού, και νόμισε κοινό το αίμα τής διαθήκης με το οποίο αγιάστηκε, και έ- βρισε το πνεύμα τής χάρης;»

28 Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; 28 Το παραπάνω εδάφιο 29 μας λέει ότι οι αμαρτωλοί των εδαφίων 26,27, α) καταπατούν τον Υιό του Θεού, β) θεωρούν ότι το αίμα της διαθήκης με το οποίο αγιάσθηκαν είναι κοινό, και γ) βρίζουν το Πνεύμα της χάρης! Από αυτά τα λόγια, αντιλαμβανόμαστε ότι όταν ο συγγραφέας της προς Εβραίους επιστολής έγραψε τα εδάφια 26-29, δεν είχε στο μυαλό του κάποια σαρκική αμαρτία αλλά την τρομερή αμαρτία της αποστασίας! Γι αυτό το λόγο, οι παραπάνω ενέργειες που ανάφερα δεν εφαρμόζονται πάνω σ αυτούς που πραγματικά είναι η καινούργια κτίση διότι, καθώς εξήγησα προηγουμένως, στο Σημείο #6, η καινούργια κτίση δεν είναι ο άνθρωπος μόνος του αλλά ο άνθρωπος και η Θεότητα που κατοικεί μέσα του/της. Γι αυτό το λόγο, θα ήταν ανόητο να σκεφθούμε ότι θα ήταν δυνατόν για την Αληθινή Θεότητα να λάβει μέρος σε μια πράξει η οποία καταπατάει τον Υιό του Θεού, θεωρεί το αίμα Του κοινό και βρίζει το Πνεύμα της χάρης! Ένα άλλο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτούμε είναι ότι η αμαρτία που βρίζει το Πνεύμα είναι η ίδια με την βλασφημία εναντίον του Αγίου Πνεύματος η οποία δεν πρόκειται να συγχωρεθεί στους ανθρώπους ποτέ (Ματθαίος 12[ιβ ]:31,32). Επομένως, πρέπει να κάνουμε την εξής ε- ρώτηση:

29 Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; 29 «Είναι δυνατόν για κάποιον που είναι πραγματικά γεννημένος από τον Θεό να βλασφημήσει το Πνεύμα το Ά- γιο;» Ξανά, η απάντηση είναι: «Όχι! Δεν είναι δυνατόν!» τα λόγια των εδαφίων Ματθαίος 12[ιβ ]:31,32 εφαρμόζονται μόνο σ εκείνους οι οποίοι δεν γνωρίζουν το Άγιο Πνεύμα και οι οποίοι αποδίδουν το έργο Του στον Σατανά (Ματθαίος 12[ιβ ]:24). Απ την άλλη πλευρά όμως, εκείνοι που είναι γεννημένοι από τον Θεό Τον γνωρίζουν. Ο Ιησούς είπε, «το Πνεύμα τής αλήθειας, το οποίο ο κόσμος δεν μπορεί να λάβει, επειδή δεν το βλέπει ούτε το γνωρίζει εσείς, όμως, το γνωρίζετε, επειδή μένει μαζί σας, και μέσα σας θα είναι.» (Ιωάννης 14[ιδ ]:17). Επομένως, αυτοί ποτέ δεν θα αποδώσουν το έργο Του στον Σατανά! Τότε γιατί ο συγγραφέας της προς Εβραίους επιστολής έφερε στην προσοχή τους τις τρομερές συνέπειες της αμαρτίας της αποστασίας; Όταν διαβάζουμε την προς Εβραίους επιστολή προσεκτικά, αντιλαμβανόμαστε ότι είχε σταλεί σε ανθρώπους που είχαν υποφέρει διωγμό για τη Χριστιανική τους πίστη (Εβραίους 10[ι ]:32-35), και από τα μυαλά των οποίων πέρασε η ιδέα να πάνε πίσω στον Ιουδαϊσμό για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ωσότου περάσει ο διωγμός εναντίον των Χριστιανών και μετά να ξαναγυρίσουν στον Χριστό. Αυτός φαίνεται να ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίον ο συγγραφέας αποφάσισε να γράψει αυτή την επιστολή. Ο σκοπός του ήταν να φέρει στη προσοχή τους ότι αναγεννημένοι πιστοί δεν μπορούν ούτε καν να προσποιηθούν ότι πήγαν πίσω στον Ιουδαϊσμό διότι, προκειμένου να γίνουν ξανά δεκτοί, θα έπρεπε να αρνηθούν τον Ιησού μπροστά

30 Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; 30 από τους αρχηγούς της Ιουδαϊκής πίστης. Με άλλα λόγια, θα έπρεπε να ομολογήσουν με το στόμα τους ότι ο Ιησούς δεν είναι ο Κύριος (ο Γιαχβέ) το Όνομα του Οποίου κάποιος πρέπει να επικαλεσθεί προκειμένου να σωθεί, ότι ήταν μόνο ένας απλός άνθρωπος και ότι, γι αυτό το λόγο, το αίμα της διαθήκης διαμέσου του οποίου αγιάσθηκαν ήταν κοινό! Εάν (υπόθεση) έκαναν κάτι τέτοιο, θα έβριζαν το Πνεύμα της χάρης! Όμως, καθώς απέδειξα στις προηγούμενες παραγράφους, είναι αδύνατον για την καινούργια κτίση, η ο- ποία αποτελείται από τον Πατέρα, από τον Υιό, από το Ά- γιο Πνεύμα και από τον πιστό, να διαπράξουν μια τόσο αμαρτωλή πράξη! Τα παραπάνω λόγια του συγγραφέα της προς Εβραίους ε- πιστολής συμφωνούν με τα λόγια του στα εδάφια Εβραίους 6[στ ]:4-6. Εκεί, έγραψε: «4 Επειδή, είναι αδύνατον αυτοί που μια φορά φωτίστηκαν, και γεύτηκαν την επουράνια δωρεά, που έγιναν μετοχοι του Αγίου Πνεύματος, 5 και γεύτηκαν τον καλό λόγο τού Θεού, και τις δυνάμεις τού μέλλοντα αιώνα, 6 και έ- πειτα, αφού παρέπεσαν, είναι αδύνατον να τους ανακαινίζει κανείς ξανά σε μετάνοια, ανασταυρώνοντας στον εαυτό τους τον Υιό τού Θεού, και καταντροπιάζοντας.» Με άλλα λόγια, τους είπε ότι εάν θα πήγαιναν πίσω στον Ιουδαϊσμό, εάν θα παρέπεφταν από τον Χριστό, εάν θα γινόντουσαν αποστάτες από τον Σωτήρα τους Θεό ο Ο- ποίος πέθανε πάνω στον σταυρό για τις αμαρτίες τους, θα ήταν αδύνατον γι αυτούς να Τον σταυρώσουν ξανά κάπο-

31 Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; 31 τε στο μέλλον και να Τον ντροπιάσουν δημοσίως ξανά, για δεύτερη φορά, μόνο για τον εαυτόν τους! Οι υποθετικές σκέψεις των παραπάνω εδαφίων είναι τόσο έγκυρες όσο είναι και οι υποθετικές σκέψεις των εδαφίων που ακολουθούν: Στο εδάφιο Ματθαίος 5[ε ]:13 διαβάζουμε: «Εσείς είστε το αλάτι τής γης αν, όμως, το αλάτι διαφθαρεί, με τι θα αλατιστεί; Δεν χρησιμεύει πλέον σε τίποτε, παρά να ριχτεί έξω, και να καταπατιέται από τους ανθρώπους.» Το παραπάνω εδάφιο είναι ο γραπτός λόγος του Θεού. Κι εμείς πρέπει να σκεφτούμε τις παραπάνω υποθέσεις και να ρωτήσουμε: Είναι δυνατόν να χάσει το αλάτι τη γεύση του; Η απάντηση είναι «Όχι, διότι, εάν κάποια ύλη η οποία μοιάζει με αλάτι και έχει τη γεύση του αλατιού φτάσει στο σημείο να χάσει τη αλμυρή της γεύση, τότε, δεν ήταν πραγματικά αλάτι!» Στο εδάφιο Ματθαίος 24[κδ ]:24, ο Ιησούς είπε: «Επειδή, θα σηκωθούν ψευδόχριστοι και ψευδοπροφήτες, και θα δείξουν μεγάλα σημεία και τέρατα, ώστε να πλανήσουν, αν είναι δυνατόν, και τους εκλεκτούς.» Το παραπάνω εδάφιο είναι ο γραπτός λόγος του Θεού. Και, ξανά, εμείς πρέπει να σκεφτούμε την παραπάνω υ- πόθεση και να ρωτήσουμε: Είναι δυνατόν να πλανηθούν οι εκλεκτοί; Η απάντηση είναι «Όχι! Δεν είναι δυνατόν διότι αυτοί κατοικούνται από το Άγιο Πνεύμα και Εκείνος θα τους οδηγήσει σε όλη την αλήθεια» (Ιωάννης 14[ιδ ]: 17,25,26). Αυτή είναι η υπόσχεση! Γι αυτό το λόγο, εάν

32 Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; 32 μερικοί που ενεργούν σαν να ήταν από τους εκλεκτούς α- φήσουν τον εχθρό να τους παραπλανήσει, θα αποδείξουν μόνο ένα πράγμα: Ότι δεν ήσαν πραγματικά εκλεκτοί! Εκείνοι που κηρύττουν ότι η καινούργια κτίση μπορεί να παραπλανηθεί και επομένως να χάσει τη σωτηρία της, α) δεν εμπιστεύονται τις υποσχέσεις του ευαγγελίου, και β) βρίζουν τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος που κατοικεί μέσα στους εκλεκτούς! Αλλά, τα λόγια των εδαφίων Εβραίους 6[στ ]:4-6 δεν ειπώθηκαν για να εκφέρουν κατηγορία εναντίον της εκκλησίας. Οι αναγεννημένοι Χριστιανοί εκείνης της εκκλησίας δεν θα γινόντουσαν αποστάτες. Αυτό είναι φανερό από τα λόγια του συγγραφέα στο εδάφιο 9. Εκεί, τους είπε: «Για σας, όμως, αγαπητοί, αν και μιλάμε έτσι, είμαστε πεπεισμένοι ότι έχετε τα καλύτερα κι αυτά που σχετίζονται με τη σωτηρία.» (Εβραίους 6[στ ]:9) Από όλα τα παραπάνω, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που παραπέφτουν από τον Κύριο τον Θεό και φαίνεται ότι χάνουν τη σωτηρία τους, είναι εκείνοι που αυτοαποκαλούνται «αναγεννημένοι», αλλά οι οποίοι, σαν και αυτούς που αναφέρονται στα εδάφια Ματθαίος 7[ζ ]: 22,23, δεν είχαν την εμπειρία της αναγέννησης! Κλείνοντας, βλέπουμε ότι όλα τα παραπάνω εδάφια έδειξαν ότι οι πραγματικά αναγεννημένοι Χριστιανοί δεν μπορούν να χάσουν τη σωτηρία τους --- ποτέ! Επομένως, ε- κείνοι που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα λόγια του

33 Μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει τη σωτηρία του; 33 Ιησού για την κίνηση της λυχνίας που αναφέρονται στα εδάφια Αποκάλυψις 2[β ]:5 σαν μια δήθεν απόδειξη ότι πραγματικά αναγεννημένοι Χριστιανοί μπορούν να χάσουν τη σωτηρία τους, θα καταφέρουν μόνο ένα πράγμα: Να ενσταλάξουν θρησκευτικό φόβο μέσα στις καρδιές των α- πληροφόρητων!

παρακαλώ! ... ένα βιβλίο με μήνυμα

παρακαλώ! ... ένα βιβλίο με μήνυμα παρακαλώ!... ένα βιβλίο με μήνυμα Ένα μήνυμα πού δίνει απάντηση στο βασικό ερώτημα ποιος είναι ο σκοπός της ζωής. Ένα μήνυμα πού ανταποκρίνεται σε κάθε ερωτηματικό και αμφιβολία σου. Η βίβλος μας φανερώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ!

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ! (There is only one God) Πού μπορείς να πάς ώστε να απομακρυνθείς από το Θεό; Ο Θεός γεμίζει κάθετόπο και χρόνο. Δεν υπάρχει τόπος χωρίς να είναι εκεί ο Θεός. Ο Θεός μίλησε μέσα

Διαβάστε περισσότερα

...Μια αληθινή ιστορία...

...Μια αληθινή ιστορία... ...Μια αληθινή ιστορία... Στην αρχή ήταν μια άδεια σελίδα. Την είχε ο Καλός Ζωγράφος, που ήταν γνωστός για την ικανότητά του να ζωγραφίζει τέλειες εικόνες. Μια μέρα ο Ζωγράφος άρχισε να ζωγραφίζει αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Lazarus Διασκευή:SarahS. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children www.m1914.org

Διαβάστε περισσότερα

Πρέπει οι Χριστιανοί να δίνουν το δέκατο;

Πρέπει οι Χριστιανοί να δίνουν το δέκατο; Πρέπει οι Χριστιανοί να δίνουν το δέκατο; Θα ευχόμουνα να μην υπήρχε ανάγκη να γράψω επ αυτού του σημείου διότι είναι ένα θέμα που έχει προκαλέσει πολύ διωγμό εναντίον μου από εκείνους που θέτουν το χρήμα

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Lazarus Διασκευή:SarahS. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children www.m1914.org

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ. Γι αυτό και εμείς, ενωμένοι με τους Αγγέλους και τους αγίους, διακηρύττουμε τη δόξα σου αναφωνώντας και λέγοντας (ψάλλοντας):

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ. Γι αυτό και εμείς, ενωμένοι με τους Αγγέλους και τους αγίους, διακηρύττουμε τη δόξα σου αναφωνώντας και λέγοντας (ψάλλοντας): ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ 99. Παρ ότι η δεύτερη ευχή είναι συγκροτημένη με το προοίμιό της, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με άλλα προοίμια, ιδιαίτερα με εκείνα που σε περίληψη περιγράφουν το Μυστήριο της Σωτηρίας,

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ. Ας υψώσουμε τις καρδιές μας. Είναι στραμμένες προς τον Κύριο. Ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο τον Θεό μας. Άξιο και δίκαιο.

ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ. Ας υψώσουμε τις καρδιές μας. Είναι στραμμένες προς τον Κύριο. Ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο τον Θεό μας. Άξιο και δίκαιο. 107. Ο Κύριος να είναι μαζί σας. Και με το πνεύμα σου. ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ Ας υψώσουμε τις καρδιές μας. Είναι στραμμένες προς τον Κύριο. Ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο τον Θεό μας. Άξιο και δίκαιο. Ακολουθεί το

Διαβάστε περισσότερα

Την περασμένη Κυριακή αρχίσαμε τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή με το Γάμο της Κανά, όπου το νερό μετατράπηκε σε κρασί.

Την περασμένη Κυριακή αρχίσαμε τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή με το Γάμο της Κανά, όπου το νερό μετατράπηκε σε κρασί. Την περασμένη Κυριακή αρχίσαμε τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή με το Γάμο της Κανά, όπου το νερό μετατράπηκε σε κρασί. Το θαύμα αυτό μας δείχνει ότι η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η περίοδος για αλλαγή στον άνθρωπο.

Διαβάστε περισσότερα

"Η φανέρωσις των λόγων σον φωτίζει συνετίζει τους απλούς." (Ψαλμοί ριθ:13

Η φανέρωσις των λόγων σον φωτίζει συνετίζει τους απλούς. (Ψαλμοί ριθ:13 Into His Marvelous Light "Η φανέρωσις των λόγων σον φωτίζει συνετίζει τους απλούς." (Ψαλμοί ριθ:13 1 Η Προετοιμασία Η παρακάτω βιβλική μελέτη δημιουργήθηκε για να εξηγήσει το σχέδιο της σωτήριας σε ένα

Διαβάστε περισσότερα

Επιτυχημένη Χριστιανική Ζωή

Επιτυχημένη Χριστιανική Ζωή Επιτυχημένη Χριστιανική Ζωή του David Batty Οδηγός Μελέτης Έκδοση 5 Επιτυχημένη Χριστιανική Ζωή Οδηγός Μελέτης 5η έκδοση του David Batty Σημείωση: Τα εδάφια της Βίβλου όπου αυτά αναφέρονται, είναι από

Διαβάστε περισσότερα

Χριστιανικές Πρακτικές

Χριστιανικές Πρακτικές Χριστιανικές Πρακτικές του David Batty Οδηγός Μελέτης Έκδοση 5 Χριστιανικές Πρακτικές Οδηγός Μελέτης 5η έκδοση του David Batty Σημείωση: Τα εδάφια της Βίβλου όπου αυτά αναφέρονται, είναι από τη νεοελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΊΣΤΗΣ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Έχει μια καρδιά πλήρους πίστης

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΊΣΤΗΣ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Έχει μια καρδιά πλήρους πίστης Reality of Faith- Greek Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΊΣΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Έχει μια καρδιά πλήρους πίστης ΣΉΜΑ 11: 22-26 Απαντά σε 22 και ο Ιησούς saith το unto τους, ΈΧΕΙ ΠΊΣΤΗ στο ΘΕΌ. 23 Για verily λέω το unto

Διαβάστε περισσότερα

Η Ουράνια Γλώσσα. (The heavenly language)

Η Ουράνια Γλώσσα. (The heavenly language) Η Ουράνια Γλώσσα (The heavenly language) 'Εχετε ταξιδέψει ποτέ σε μιά χώρα, όπου η γλώσσα είναι διαφορετική από τη δική σας; Μπορεί να μάθετε λίγο τη γλώσσα και ακόμα να είστε σε θέση να καταλαβαίνετε

Διαβάστε περισσότερα

Η πρόσκληση --------------

Η πρόσκληση -------------- Η πρόσκληση -------------- Ιδού, ο Ιησούς στέκεται στην πόρτα της καρδιάς σου και χτυπήματα. Αν ακούσετε τη φωνή του και θα ανοίξει την καρδιά σας, το πνεύμα του και το Πνεύμα του Θεού θα έρθει και θα

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μελετάμε τη Βίβλο

Πώς να μελετάμε τη Βίβλο Πώς να μελετάμε τη Βίβλο του David Batty Οδηγός Μελέτης Έκδοση 5 Πώς να μελετάμε τη Βίβλο Οδηγός Μελέτης 5η έκδοση του David Batty Σημείωση: Τα εδάφια της Βίβλου όπου αυτά αναφέρονται, είναι από τη νεοελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑTA ΓΙΑ ΜΕΡΟΣ Δ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ V ΜΑΘΗΜΑ 171. Ο Θεός είναι µόνο και µόνο Αγάπη και εποµένως το ίδιο είµαι κι Εγώ.

ΜΑΘΗΜΑTA ΓΙΑ ΜΕΡΟΣ Δ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ V ΜΑΘΗΜΑ 171. Ο Θεός είναι µόνο και µόνο Αγάπη και εποµένως το ίδιο είµαι κι Εγώ. ΜΑΘΗΜΑTA ΓΙΑ ΜΕΡΟΣ Δ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ V ΜΑΘΗΜΑ 171 Ο Θεός είναι µόνο και µόνο Αγάπη και εποµένως το ίδιο είµαι κι Εγώ. Ι. (151) Όλα τα πράγµατα είναι αντίλαλοι της Φωνής του Θεού. 2 Ο Θεός είναι µόνο και µόνο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΙΣΤΕΩΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΙΣΤΕΩΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΙΣΤΕΩΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΔΙΑΛΕΞΗ 5 η: «Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ» Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Σημειώσεις Ένα πρότυπο που παρέχει: το περίγραμμα το μαθήματος; σημειώσεις κλειδιά, αποσπάσματα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕ 5. Ο Ευαγγελισμός της Μαρίας για τη γέννηση του Μεσσία

ΔΕ 5. Ο Ευαγγελισμός της Μαρίας για τη γέννηση του Μεσσία ΔΕ 5. Ο Ευαγγελισμός της Μαρίας για τη γέννηση του Μεσσία Ευαγγελισμός Ευαγγελισμός είναι η ανακοίνωση στην Παναγία της καλής είδησης ότι θα γεννήσει τον Μεσσία, αυτόν που υποσχέθηκε ο Θεός και περίμενε

Διαβάστε περισσότερα

«Αν είσαι συ ο βασιλιάς των Ιουδαίων, σώσε τον εαυτό σου». Υπήρχε και μια επιγραφή από επάνω του: «Αυτός είναι ο βασιλιάς των Ιουδαίων».

«Αν είσαι συ ο βασιλιάς των Ιουδαίων, σώσε τον εαυτό σου». Υπήρχε και μια επιγραφή από επάνω του: «Αυτός είναι ο βασιλιάς των Ιουδαίων». «Αν είσαι συ ο βασιλιάς των Ιουδαίων, σώσε τον εαυτό σου». Υπήρχε και μια επιγραφή από επάνω του: «Αυτός είναι ο βασιλιάς των Ιουδαίων». Ένας απ τους σταυρωμένους κακούργους τον βλαστημούσε λέγοντας: «Εσύ

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί, τώρα είμαστε παιδιά του Θεού

Αγαπητοί, τώρα είμαστε παιδιά του Θεού Αγαπητοί, τώρα είμαστε παιδιά του Θεού Η προς Γαλάτας 3:23 4:27 είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου αποσπάσματα. Στους στίχους 23 και 24 ο Παύλος εξηγεί ποιος ήταν ο ρόλος του Μωσαϊκού νόμου: αυτός ήταν

Διαβάστε περισσότερα

1) Μες τους κάμπους τ αγγελούδια ύμνους ουράνιους σκορπούν κι από τα γλυκά τραγούδια όλα τριγύρω αχολογούν. Gloria in excelsis Deo!

1) Μες τους κάμπους τ αγγελούδια ύμνους ουράνιους σκορπούν κι από τα γλυκά τραγούδια όλα τριγύρω αχολογούν. Gloria in excelsis Deo! Σε παρακαλούμε, Κύριε, χάρη στη μεσιτεία της Αειπαρθένου Θεοτόκου Μαρίας και του Αγίου Ιωσήφ, να διατηρείς σταθερά τις οικογένειές μας στην αγάπη και στην ειρήνη σου. Από αγνή Παρθένο, μια νύχτα μυστική

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία προς την Ανάσταση...

Η πορεία προς την Ανάσταση... Η νύχτα της Ανάστασης Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν χαρούμενα οι καμπάνες. Οι χριστιανοί φορούν τα γιορτινά τους και πηγαίνουν στην εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού. Στα

Διαβάστε περισσότερα

Πατήρ Αβραάμ Μάθημα - Τρία Η ζωή του Αβραάμ: Σύγχρονη εφαρμογή. Οδηγός μελέτης

Πατήρ Αβραάμ Μάθημα - Τρία Η ζωή του Αβραάμ: Σύγχρονη εφαρμογή. Οδηγός μελέτης Πατήρ Αβραάμ Μάθημα - Τρία Η ζωή του Αβραάμ: Σύγχρονη εφαρμογή Οδηγός μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Σημειώσεις Το περίγραμμα το μαθήματος; με αποσπάσματα και περιλήψεις του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ 3: ελληνιστι

ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ 3: ελληνιστι Οὕτω γὰρ ἠγάπησεν ὁ Θεὸς τὸν κόσμον, ὥστε τὸν υἱὸν αὐτοῦ τὸν μονογενῆ ἔδωκεν, ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτὸν μὴ ἀπόληται ἀλλ ἔχῃ ζωὴν αἰώνιον. 17 οὐ γὰρ ἀπέστειλεν ὁ Θεὸς τὸν υἱὸν αὐτοῦ εἰς τὸν κόσμον ἵνα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΚΟΙΝΟ 1 Η αποκατάσταση των πάντων διά του Ιησού Χριστού

ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΚΟΙΝΟ 1 Η αποκατάσταση των πάντων διά του Ιησού Χριστού ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΚΟΙΝΟ 1 Η αποκατάσταση των πάντων διά του Ιησού Χριστού 72. Το προοίμιο που ακολουθεί χρησιμοποιείται στις Λειτουργίες που είτε δεν Θεέ παντοδύναμε και αιώνιε, Δι αυτού ευδόκησες να αποκαταστήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Άγιο Πνεύμα και Πνευματικότητα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Άγιο Πνεύμα και Πνευματικότητα ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Άγιο Πνεύμα και Πνευματικότητα Όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει τα λόγια: «Σε βαπτίζω στο όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» είτε έχουμε βαπτιστεί είτε όχι (δείτε Ματθ. 28/κη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕ3. Η Καινή Διαθήκη Α: Τα Ευαγγέλια και οι Πράξεις των Αποστόλων

ΔΕ3. Η Καινή Διαθήκη Α: Τα Ευαγγέλια και οι Πράξεις των Αποστόλων ΔΕ3. Η Καινή Διαθήκη Α: Τα Ευαγγέλια και οι Πράξεις των Αποστόλων 1. Ποια είναι τα βιβλία της Καινής Διαθήκης 1. Ιστορικά Ευαγγέλια 1. κατά Ματθαίον 2. κατά Μάρκον 3. κατά Λουκάν 4. κατά Ιωάννην 5.Πράξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΔΙΑΛΕΞΗ 1 Η : ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ Περιεχόμενα Διάγραμμα Ένα διάγραμμα του μαθήματος Σημειώσεις Ένα πρότυπο που παρέχει: το διάγραμμα το μαθήματος, σημειώσεις κλειδιά, αποσπάσματα

Διαβάστε περισσότερα

Παύλος και Φιλήμονας

Παύλος και Φιλήμονας Παύλος και Φιλήμονας Έχετε ποτέ διαβάσει την επιστολή του Παύλου προς τον Φιλήμονα; Είναι η πιο μικρή επιστολή του Παύλου. Μόλις και μετά βίας γεμίζει μια σελίδα Α4! Δεν το πιστεύετε; Ας τι διαβάσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος φταίει; (Κυριακή του Τυφλού)

Ποιος φταίει; (Κυριακή του Τυφλού) 1 Ιουνίου 2019 Ποιος φταίει; (Κυριακή του Τυφλού) Θρησκεία / Ιερός Άμβων Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς «Και τον ρώτησαν οι μαθητές του: Διδάσκαλε, ποιος αμάρτησε, αυτός ή οι γονείς του, για να γεννηθεί τυφλός;»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. Α. Στις Ακολουθίες Περιόδου

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. Α. Στις Ακολουθίες Περιόδου ΕΥΧΕΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΕΥΧΕΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ Τις παρακάτω ευχές ο λειτουργός δύναται, ελεύθερα, να τις χρησιμοποιήσει στο τέλος της θείας Λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι.

Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι. Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι. Το κομποσχοίνι είναι φτιαγμένο για να κάνουμε προσευχή. Δεν είναι διακοσμητικό, ούτε κάτι μαγικό. Είναι όπλο ιερό, μας υπενθυμίζει την προσευχή την οποία

Διαβάστε περισσότερα

πανέτοιμος για να έλθει είναι πολύ πρόθυμος και έτοιμος κάθε στιγμή με ευχαρίστηση, με χαρά, με καλή διάθεση, να έλθει να επισκιάσει και να βοηθήσει

πανέτοιμος για να έλθει είναι πολύ πρόθυμος και έτοιμος κάθε στιγμή με ευχαρίστηση, με χαρά, με καλή διάθεση, να έλθει να επισκιάσει και να βοηθήσει Κύριε των Δυνάμεων «Κύριε των δυνάμεων μεθ ημών γενού». Πώς ο Κύριος θα είναι μαζί μας. Ο Χριστός είναι δύναμη. «Κύριε των δυνάμεων μεθ ημών γενού». Άραγε τί θέλουν να πουν αυτά τα λόγια; Κάτι καλό όμως

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ TORBEN SONDERGAARD 1 Τίτλος αγγλικού πρωτοτύπου : Freedom from sin 2016 by Torben Søndergaard 2017 για την ελληνική γλώσσα με την άδεια του εκδότη Απελευθέρωση από την αμαρτία

Διαβάστε περισσότερα

Επιλέγω τα συναισθήματα που βιώνω, και αποφασίζω για τον στόχο που θέλω να πετύχω.

Επιλέγω τα συναισθήματα που βιώνω, και αποφασίζω για τον στόχο που θέλω να πετύχω. Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΒΛΕΠΕΙΣ - Από το Κεφάλαιο 21, II. THE RESPONSIBILITY FOR SIGHT - 1. Έχουμε πει επανειλημμένα το πόσα λίγα σου ζητούνται για να μάθεις αυτά τα μαθήματα. Είναι η ίδια μικρή προθυμία που

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΦΩΤΑ (Ματθ. 4, 12-17)

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΦΩΤΑ (Ματθ. 4, 12-17) ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΦΩΤΑ (Ματθ. 4, 12-17) ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ (Διασκευή ομιλίας στους Κωστακιούς, στις 14/1/2007) 1. Είμαστε ψυχικά κοντά Του; Πανηγυρίσαμε και γιορτάσαμε τη μεγάλη εορτή των Θεοφανείων.

Διαβάστε περισσότερα

Μητρ.Λεμεσού: Όταν δεν υπάρχει η ειρήνη του Θεού, τότε ζηλεύουμε και φοβόμαστε ο ένας τον άλλο

Μητρ.Λεμεσού: Όταν δεν υπάρχει η ειρήνη του Θεού, τότε ζηλεύουμε και φοβόμαστε ο ένας τον άλλο 31 Ιανουαρίου 2019 Μητρ.Λεμεσού: Όταν δεν υπάρχει η ειρήνη του Θεού, τότε ζηλεύουμε και φοβόμαστε ο ένας τον άλλο / Επικαιρότητα Όταν ο άνθρωπος έχει ειρήνη μέσα του και βεβαιωθεί η ψυχή του ότι όντως

Διαβάστε περισσότερα

Σε παρακαλούμε, λοιπόν, Κύριε: το ίδιο Πανάγιο Πνεύμα ας ευδοκήσει να αγιάσει τα δώρα αυτά, 118. Ενώνει τα χέρια, τα επιθέτει στα Δώρα και λέει:

Σε παρακαλούμε, λοιπόν, Κύριε: το ίδιο Πανάγιο Πνεύμα ας ευδοκήσει να αγιάσει τα δώρα αυτά, 118. Ενώνει τα χέρια, τα επιθέτει στα Δώρα και λέει: ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ 116. Το προοίμιο της παρακάτω Ευχαριστιακής ευχής δεν επιτρέπεται να αντικατασταθεί με άλλο, διότι συνολικά παρουσιάζει σε περίληψη την ιστορία της σωτηρίας μας. Ο Κύριος να είναι μαζί

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ 2014 Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή «Αυτός σήκωσε τις αμαρτίες μας με το ίδιο Του το σώμα στο σταυρό, για να πεθάνουμε κι εμείς ως προς την αμαρτία και να

Διαβάστε περισσότερα

Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα. με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη

Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα. με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη ΜΑΘΗΜΑ 3 Ο Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΛΑΤΡΕΙΑ Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΙΛΙΟΥ, ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΙΛΙΟΥ, ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΙΛΙΟΥ, ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ Η αλήθεια για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά Ιστορία της Εταιρείας Η οργάνωση των «Μαρτύρων του Ιεχωβά», των γνωστών χιλιαστών, είναι μια πολυεθνική εταιρεία.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τριαδικός Θεός: οι γιορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος. Διδ. Εν. 14

Ο Τριαδικός Θεός: οι γιορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος. Διδ. Εν. 14 Ο Τριαδικός Θεός: οι γιορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος Διδ. Εν. 14 Σαράντα ημέρες μετά το Πάσχα η Εκκλησία μας γιορτάζει την Ανάληψη του Κυρίου στους ουρανούς Με την Ανάληψη, επισφραγίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ:

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ: Η Αικατερίνη είχε κάλλος και ομορφιά ασύγκριτη. Η μητέρα της και οι συγγενείς της την πίεζαν συνεχώς να παντρευτεί, για να μην φύγουν από τα χέρια τους

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΤΥΦΛΟΥ (Ιω. 9, 1-38)

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΤΥΦΛΟΥ (Ιω. 9, 1-38) Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΤΥΦΛΟΥ (Ιω. 9, 1-38) ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ (Διασκευή ομιλίας στον Γυμνότοπο την 1/6/2003) 1. Το δράμα του σκοταδιού Σήμερα το Ευαγγέλιο μας μίλησε για έναν «τυφλό εκ

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12)

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΤΑΞΗ: Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Α ΟΜΑΔΑ: 1 1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16),0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12),0 3. Ποιοι είναι οι μαθητές του

Διαβάστε περισσότερα

Το κήρυγμα και τα θαύματα του Χριστού μέσα από τη λατρεία. Διδ. Εν. 9

Το κήρυγμα και τα θαύματα του Χριστού μέσα από τη λατρεία. Διδ. Εν. 9 Το κήρυγμα και τα θαύματα του Χριστού μέσα από τη λατρεία Διδ. Εν. 9 Γιορτάζοντας τα γεγονότα της ζωής του Τα σπουδαιότερα γεγονότα της ζωής του Κυρίου μας είναι αποτυπωμένα στις ακίνητες Δεσποτικές γιορτές

Διαβάστε περισσότερα

Οι άγιοι απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας

Οι άγιοι απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας Το άνοιγμα του Χριστιανισμού στον εθνικό κόσμο Οι άγιοι απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας Ο Βαρνάβας Υπήρξε πιθανώς ένας από τους εβδομήκοντα αποστόλους του Κυρίου. Γεννήθηκε στη Σαλαμίνα της Κύπρου. Το πραγματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΗΣΥΧΗ ΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΟ. Λεωνίδου Θεσσαλονίκη τηλ Λυκίας 25, Ν. Ιωνία τηλ

ΗΣΥΧΗ ΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΟ. Λεωνίδου Θεσσαλονίκη τηλ Λυκίας 25, Ν. Ιωνία τηλ ΗΣΥΧΗ ΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΟ ΠΡΟΣΟΧΗ! Το εποπτικό υλικό αυτής της σειράς μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα περισσότερα γραφεία της Χριστιανικής Διαπαιδαγώγησης στην Ευρώπη και από τα «Online Shop» τους. Για να

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ

ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ Μελέτη 11: Για το Σάββατο 14 Ιουνίου ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΕΔΆΦΙΟ ΜΝΉΜΗΣ: «Ώστε ο µεν νόµος είναι άγιος, και η εντολή αγία και δικαία και αγαθή.» Ρωµαίους 7/ζ 12. Για τη µελέτη αυτής της εβδοµάδας,

Διαβάστε περισσότερα

Οι συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης: άνθρωποι εμπνευσμένοι από το Θεό.

Οι συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης: άνθρωποι εμπνευσμένοι από το Θεό. Οι συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης: άνθρωποι εμπνευσμένοι από το Θεό. Το διάγραμμα του χρόνου Εποχή Αβραάμ Θάνατος Μ. Αλεξάνδρου Γέννηση Ιησού Χριστού Άλωση Κων/πολης 2000 1900 1800 1700 1600 1500 1400

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_8712 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1

Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_8712 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1 Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_8712 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1 α) Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

Η θεολογική διδασκαλία της προς Εβραίους. Οι βασικές θέσεις και οι ιδιαιτερότητες της επιστολής σε σχέση με τα υπόλοιπα βιβλία της Κ.Δ.

Η θεολογική διδασκαλία της προς Εβραίους. Οι βασικές θέσεις και οι ιδιαιτερότητες της επιστολής σε σχέση με τα υπόλοιπα βιβλία της Κ.Δ. Η θεολογική διδασκαλία της προς Εβραίους Οι βασικές θέσεις και οι ιδιαιτερότητες της επιστολής σε σχέση με τα υπόλοιπα βιβλία της Κ.Δ. Διαπιστώσεις Α. Δεν εντοπίζονται άμεσοι φιλολογικοί δεσμοί με τους

Διαβάστε περισσότερα

Το θέλημα του Θεού και η ζωή μας

Το θέλημα του Θεού και η ζωή μας Το θέλημα του Θεού και η ζωή μας Αγ. Σιλουανός ο Αθωνίτης «Πόσο φανερό είναι για μένα πως ο Κύριος μας κατευθύνει. Χωρίς Αυτόν δεν μπορούμε ούτε να σκεφθούμε το αγαθό». ~ Όταν η χάρη είναι μαζί μας, είμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Πειρασμός. του David Batty. Οδηγός Μελέτης. Έκδοση 5

Πειρασμός. του David Batty. Οδηγός Μελέτης. Έκδοση 5 Πειρασμός του David Batty Οδηγός Μελέτης Έκδοση 5 Πειρασμός Οδηγός Μελέτης 5η έκδοση του David Batty Σημείωση: Τα εδάφια της Βίβλου όπου αυτά αναφέρονται, είναι από τη νεοελληνική μετάφραση της Παλαιάς

Διαβάστε περισσότερα

β. έχει κατοχυρωμένο το απόρρητο και από την Εκκλησία και από την Πολιτεία

β. έχει κατοχυρωμένο το απόρρητο και από την Εκκλησία και από την Πολιτεία ΜΑΘΗΜΑ 24 Ο ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ Να συμπληρώσετε την παρακάτω πρόταση επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις φράσεις α, β, γ, δ. Να τεκμηριώσετε με συντομία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/aquinas.php ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος φιλόσοφος του δευτέρου μισού του Μεσαίωνα ήταν ο Θωμάς ο Ακινάτης, που έζησε από το 1225 ως το 1274. Υπήρξε ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν άνδρα που τον έλεγαν Ιωσήφ. Οι γονείς της, ο Ιωακείμ και

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μελετάμε τη Βίβλο

Πώς να μελετάμε τη Βίβλο Όνομα Ημερομηνία Τάξη Πώς να μελετάμε τη Βίβλο Διαγώνισμα 5 ης Έκδοσης Βαθμολογία Ερωτήσεις Σωστό-Λάθος (3 βαθμοί η κάθε μια) Οδηγίες: Βάλε X αν η απάντηση είναι σωστή. Βάλε O αν η απάντηση είναι λάθος.

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεριφορές. του David Batty. Οδηγός Μελέτης. Έκδοση 5

Συμπεριφορές. του David Batty. Οδηγός Μελέτης. Έκδοση 5 Συμπεριφορές του David Batty Οδηγός Μελέτης Έκδοση 5 Συμπεριφορές Οδηγός Μελέτης 5η έκδοση του David Batty Σημείωση: Τα εδάφια της Βίβλου όπου αυτά αναφέρονται, είναι από τη νεοελληνική μετάφραση της Παλαιάς

Διαβάστε περισσότερα

Βάλε ένα Ο εάν η απάντηση είναι λάθος.

Βάλε ένα Ο εάν η απάντηση είναι λάθος. Όνομα Ημερομηνία Μάθημα Υπακοή σε Ανθρώπους Διαγώνισμα 5 η Έκδοση Βαθμολογία Ερωτήσεις Σωστό-Λάθος (1 βαθμός η κάθε μια) Οδηγίες: Βάλε ένα X εάν η απάντηση είναι σωστή. Βάλε ένα Ο εάν η απάντηση είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ (Λουκ. 18, 10-14)

Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ (Λουκ. 18, 10-14) Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ (Λουκ. 18, 10-14) ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ (Διασκευή ομιλίας στη Γραμμενίτσα στις 20/2/2000) 1. Αδάμ πού κατάντησες; Ο Θεός μάς απευθύνει πολλά ερωτήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις αντίστοιχες φράσεις α, β,

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πατέρας Αβραάμ Μάθημα Ένα Η ζωή του Αβραάμ: Δομή και Περιεχόμενο. Οδηγός μελέτης

Ο Πατέρας Αβραάμ Μάθημα Ένα Η ζωή του Αβραάμ: Δομή και Περιεχόμενο. Οδηγός μελέτης Ο Πατέρας Αβραάμ Μάθημα Ένα Η ζωή του Αβραάμ: Δομή και Περιεχόμενο Οδηγός μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Σημειώσεις Το περίγραμμα το μαθήματος; με αποσπάσματα και περιλήψεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΌΚΡΥΦΑ ΣΟΥΖΆΝΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΓΊΑ ΓΡΑΦΉ ΒΑΣΙΛΈΩΣ ΙΑΚΏΒΟΥ Σουζάνα

ΑΠΌΚΡΥΦΑ ΣΟΥΖΆΝΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΓΊΑ ΓΡΑΦΉ ΒΑΣΙΛΈΩΣ ΙΑΚΏΒΟΥ Σουζάνα ΑΠΌΚΡΥΦΑ ΣΟΥΖΆΝΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΓΊΑ ΓΡΑΦΉ ΒΑΣΙΛΈΩΣ ΙΑΚΏΒΟΥ 1611 www.scriptural-truth.com Σουζάνα Η ιστορία της Σουζάνας [στο Δανιήλ] Ξεχωρίζει από την αρχή του Δανιήλ, επειδή δεν είναι σε η εβραϊκή, ως ούτε

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Byron Unger; Lazarus Διασκευή:M. Maillot; Tammy S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

5 Μαρτίου Το μυστήριο της ζωής. Θρησκεία / Θεολογία. Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς ( 1979)

5 Μαρτίου Το μυστήριο της ζωής. Θρησκεία / Θεολογία. Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς ( 1979) 5 Μαρτίου 2019 Το μυστήριο της ζωής Θρησκεία / Θεολογία Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς ( 1979) Η ζωή πάνω στη γη έλκει την καταγωγή της από τον ουρανό η ζωή του ανθρώπου έλκει την καταγωγή της από τον Θεό. Τα

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Byron Unger; Lazarus Διασκευή:M. Maillot; Tammy S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Πανήγυρη Αγίου Γεωργίου 2016

Πανήγυρη Αγίου Γεωργίου 2016 1 Πανήγυρη Αγίου Γεωργίου 2016 Αγαπητοί μου Αδελφοί, λίγες ημέρες μετά από τη λαμπρή πανήγυρη της Ανάστασης του Κυρίου, πλημμυρισμένοι από πνευματική χαρά εορτάζουμε σήμερα τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο,

Διαβάστε περισσότερα

Να αγαπώ και να Αποδέχομαι τον εαυτό μου

Να αγαπώ και να Αποδέχομαι τον εαυτό μου Να αγαπώ και να Αποδέχομαι τον εαυτό μου του David Batty Εγχειρίδιο Μαθητών Έκδοση 5 Να αγαπώ και να Αποδέχομαι τον εαυτό μου Εγχειρίδιο Μαθητών 5η έκδοση του David Batty Σημείωση: Τα εδάφια της Βίβλου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΌΚΡΥΦΑ ΤΗΣ Η ΑΓΊΑ ΓΡΑΦΉ ΒΑΣΙΛΈΩΣ ΙΑΚΏΒΟΥ 1611 ΠΡΟΣΕΥΧΉ ΤΗΣ ΑΖΑΡΊΑΣ και ΤΡΑΓΟΎΔΙ από ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΕΒΡΑΊΟΥΣ

ΑΠΌΚΡΥΦΑ ΤΗΣ Η ΑΓΊΑ ΓΡΑΦΉ ΒΑΣΙΛΈΩΣ ΙΑΚΏΒΟΥ 1611 ΠΡΟΣΕΥΧΉ ΤΗΣ ΑΖΑΡΊΑΣ και ΤΡΑΓΟΎΔΙ από ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΕΒΡΑΊΟΥΣ ΑΠΌΚΡΥΦΑ ΤΗΣ Η ΑΓΊΑ ΓΡΑΦΉ ΒΑΣΙΛΈΩΣ ΙΑΚΏΒΟΥ 1611 ΠΡΟΣΕΥΧΉ ΤΗΣ ΑΖΑΡΊΑΣ και ΤΡΑΓΟΎΔΙ από ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΕΒΡΑΊΟΥΣ www.scriptural-truth.com Προσευχή της Αζαρίας και το τραγούδι του τους τρεις Εβραίους Η προσευχή

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Byron Unger; Lazarus Διασκευή:M. Maillot; Tammy S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Βλέπουν τα θαύματα και ομολογούν τη χάρη (Κυριακή Ζ Ματθαίου)

Βλέπουν τα θαύματα και ομολογούν τη χάρη (Κυριακή Ζ Ματθαίου) 3 Αυγούστου 2019 Βλέπουν τα θαύματα και ομολογούν τη χάρη (Κυριακή Ζ Ματθαίου) Θρησκεία / Ιερός Άμβων Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης Διονύσιος Ψαριανός (+) Στο θαύμα που διηγείται η σημερινή ευαγγελική

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Η Ορθοδοξία ως βίωμα προσωπικής συναντήσεως με τον Χριστό

Η Ορθοδοξία ως βίωμα προσωπικής συναντήσεως με τον Χριστό 17 Μαρτίου 2019 Η Ορθοδοξία ως βίωμα προσωπικής συναντήσεως με τον Χριστό Θρησκεία / Ιερός Άμβων Ιωάννης Καραβιδόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Ερμηνείας της Καινής Διαθήκης, Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Η ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Πνευματική Δύναμη και το Υπερφυσικό

Πνευματική Δύναμη και το Υπερφυσικό Πνευματική Δύναμη και το Υπερφυσικό του David Batty Οδηγός Μελέτης Έκδοση 5 Πνευματική Δύναμη και το Υπερφυσικό Οδηγός Μελέτης 5η έκδοση του David Batty Σημείωση: Τα εδάφια της Βίβλου όπου αυτά αναφέρονται,

Διαβάστε περισσότερα

Η Ασυγχώρητη Αμαρτία - Η Βλασφημία Εναντίον του Αγίου Πνεύματος

Η Ασυγχώρητη Αμαρτία - Η Βλασφημία Εναντίον του Αγίου Πνεύματος Η Ασυγχώρητη Αμαρτία - Η Βλασφημία Εναντίον του Αγίου Πνεύματος Tim Conway illbehonest.com/greek Λοιπόν, η ερώτηση με την οποία θέλω να ασχοληθώ απόψε αφορά την ασυγχώρητη αμαρτία, ή την αμαρτία που δεν

Διαβάστε περισσότερα

1. Η Αγία Γραφή λέει ότι ο Χριστός είναι η μόνη δυνατότητα σωτηρίας. 2. Ο Θεός φανερώνεται στην Παλαιά Διαθήκη πάντα με κεραυνούς και αστραπές.

1. Η Αγία Γραφή λέει ότι ο Χριστός είναι η μόνη δυνατότητα σωτηρίας. 2. Ο Θεός φανερώνεται στην Παλαιά Διαθήκη πάντα με κεραυνούς και αστραπές. ΜΑΘΗΜΑ 13 Ο Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη λέξη «σωστό»

Διαβάστε περισσότερα

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη. γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη.   γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό http://hallofpeople.com/gr/bio/roumi.php ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ Επιλεγμένα ποιήματα γλυκαίνει καθετί πικρό το χάλκινο γίνεται χρυσό το θολό κρασί γίνεται εκλεκτό ο κάθε πόνος γίνεται γιατρικό οι νεκροί θα αναστηθούν

Διαβάστε περισσότερα

1. Στα αποστολικά χρόνια, η Θεία Ευχαριστία γινόταν διαφορετικά από τον τρόπο που έγινε τη βραδιά του Μυστικού Δείπνου.

1. Στα αποστολικά χρόνια, η Θεία Ευχαριστία γινόταν διαφορετικά από τον τρόπο που έγινε τη βραδιά του Μυστικού Δείπνου. ΜΑΘΗΜΑ 22 ο ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ Θ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα με την ιστορία της αρχαίας Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

(άγιο μύρο / τριήμερη / ολόλευκα / κολυμβήθρας / κατάδυση) «Στο χρίσμα, ο ιερέας χρίει τον.. σ όλα τα μέρη του σώματός του με

(άγιο μύρο / τριήμερη / ολόλευκα / κολυμβήθρας / κατάδυση) «Στο χρίσμα, ο ιερέας χρίει τον.. σ όλα τα μέρη του σώματός του με ΜΑΘΗΜΑ 21 Ο ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΜΑΤΟΣ Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις κατάλληλες λέξεις ή φράσεις που δίνονται στην παρένθεση. Σε κάθε κενό αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος γίνεται να σωθεί;

Ποιος γίνεται να σωθεί; 5 Απριλίου 2019 Ποιος γίνεται να σωθεί; Θρησκεία / Ηθική Σπύρος Α. Λαζάρου, M.D. Πλαστικός Κρανιογναθοπροσωπικός & Επανορθωτικός Χειρουργός Ο απόστολος Παύλος στην επιστολή του προς Τιμόθεο, αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

«Προσκυνοῦμεν σου τά πάθη Χριστέ» Οδοιπορικό στη Μεγάλη Εβδομάδα. Διδ. Εν. 10

«Προσκυνοῦμεν σου τά πάθη Χριστέ» Οδοιπορικό στη Μεγάλη Εβδομάδα. Διδ. Εν. 10 «Προσκυνοῦμεν σου τά πάθη Χριστέ» Οδοιπορικό στη Μεγάλη Εβδομάδα Διδ. Εν. 10 α) Οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας Μεγάλη Εβδομάδα: επειδή γιορτάζουμε μεγάλα (σπουδαία) γεγονότα Από την Κυριακή των Βαΐων

Διαβάστε περισσότερα

1. Η «Λειτουργία των πιστών» αφορά μόνο τους βαπτισμένους χριστιανούς. 4. Στη Θεία Λειτουργία οι πιστοί παρακαλούν τον Θεό να έχουν ειρηνικό θάνατο.

1. Η «Λειτουργία των πιστών» αφορά μόνο τους βαπτισμένους χριστιανούς. 4. Στη Θεία Λειτουργία οι πιστοί παρακαλούν τον Θεό να έχουν ειρηνικό θάνατο. ΜΑΘΗΜΑ 23 ο ΤΟ ΒΑΘΥΤΕΡΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ Να συμπληρώσετε την παρακάτω πρόταση επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις φράσεις α, β, γ, δ. Να τεκμηριώσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΠΛΑΧΝΙΚΟΥ ΠΑΤΕΡΑ (ΑΣΩΤΟΥ ΥΙΟΥ)

ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΠΛΑΧΝΙΚΟΥ ΠΑΤΕΡΑ (ΑΣΩΤΟΥ ΥΙΟΥ) ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ Η θρησκεία αυτή έχει θεμέλιο τον Ιησού Χριστό και σήμερα αποτελεί διαδεδομένη θρησκεία σε όλο τον κόσμο με δισεκατομμύρια πιστούς. Βασισμένη στα διδάγματα και στις παραβολές

Διαβάστε περισσότερα

Να ιεραρχήσετε τα παρακάτω στάδια από τις φάσεις της θείας οικονομίας

Να ιεραρχήσετε τα παρακάτω στάδια από τις φάσεις της θείας οικονομίας ΜΑΘΗΜΑ 7 Ο Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Να ιεραρχήσετε τα παρακάτω στάδια από τις φάσεις της θείας οικονομίας σύμφωνα με τη χρονική σειρά που πραγματοποιήθηκαν: 1. Προαναγγελία του Μεσσία

Διαβάστε περισσότερα

Μόνο ένα παράδειγμα από το μάθ. 21 (παράλυτος):

Μόνο ένα παράδειγμα από το μάθ. 21 (παράλυτος): ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ διδ. ενοτ.. 20-2424 1. Ποια στοιχεία του κειμένου "Τι είναι και τι σημαίνουν τα θαύματα του Χριστού" (μάθ.20, Ερμ. 3) συναντήσαμε σε όλες τις διηγήσεις για τα θαύματα αυτού του κεφαλαίου;

Διαβάστε περισσότερα

1 Απριλίου 7 Απριλίου Σάββατο απόγευμα 2. ΜΙΑ ΑΚΕΡΑΙΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

1 Απριλίου 7 Απριλίου Σάββατο απόγευμα 2. ΜΙΑ ΑΚΕΡΑΙΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ 1 Απριλίου 7 Απριλίου Σάββατο απόγευμα 2. ΜΙΑ ΑΚΕΡΑΙΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΕΔΑΦΙΟ ΜΝΗΜΗΣ: «Καθαρίσαντες λοιπόν τας ψυχάς σας με την υπακοήν της αληθείας διά του Πνεύματος, προς φιλαδελφίαν ανυπόκριτον, αγαπήσατε

Διαβάστε περισσότερα

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα. σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα. σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις. Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις. Επιμέλεια: Βασιλική Σωτηριάδη Θεού πλάσμα είναι η γυναίκα. Με την αποστροφή σου δεν προσβάλλεις εκείνην, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Λόγοι για την παιδαγωγική της οικογένειας (Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης)

Λόγοι για την παιδαγωγική της οικογένειας (Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης) 22 Οκτωβρίου 2019 Λόγοι για την παιδαγωγική της οικογένειας (Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης) Θρησκεία / Κοινωνικά θέματα / Πνευματική ζωή «Είναι πολλά πράγματα, τα οποία ο άνθρωπος δεν τα γνωρίζει, ή, αν τα

Διαβάστε περισσότερα

5 Μαΐου 11 Μαΐου Σάββατο απόγευμα 6. Η «ΑΛΛΑΓΗ» ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

5 Μαΐου 11 Μαΐου Σάββατο απόγευμα 6. Η «ΑΛΛΑΓΗ» ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 5 Μαΐου 11 Μαΐου Σάββατο απόγευμα 6. Η «ΑΛΛΑΓΗ» ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΔΑΦΙΟ ΜΝΗΜΗΣ: «Και θέλει λαλήσει λόγους εναντίον του Υψίστου, και θέλει κατατρέχει τους αγίους του Υψίστου, και θέλει διανοηθή να μεταβάλλη καιρούς

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί ο Ιησούς Χριστός ήταν και είναι «σημείον αντιλεγόμενον» Διδ. Εν. 6

Γιατί ο Ιησούς Χριστός ήταν και είναι «σημείον αντιλεγόμενον» Διδ. Εν. 6 Γιατί ο Ιησούς Χριστός ήταν και είναι «σημείον αντιλεγόμενον» Διδ. Εν. 6 Υπαπαντή του Κυρίου «θα είναι σημείο αντιλεγόμενο, για να φανερωθούν οι πραγματικές διαθέσεις πολλών» (Λουκ. 2, 34-35) Διχογνωμία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΣ Dies Domini ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ της Ποιμαντικής Ενότητας της Καθολικής Μητροπόλεως Νάξου Αρ. 30 5-19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ & ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΣ Προσφιλείς

Διαβάστε περισσότερα