Oι Βασικοί Σκοποί της Ομοσπονδίας εν συντομία:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Oι Βασικοί Σκοποί της Ομοσπονδίας εν συντομία:"

Transcript

1 Oι Βασικοί Σκοποί της Ομοσπονδίας εν συντομία: Organization Η ενίσχυση των σχέσεων, η ανταλλαγή ιδεών και η αλληλεγγύη μεταξύ των ανά τον κόσμο Κωνσταντινουπολιτών. Η προάσπιση και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα των δικαιωμάτων των Κωνσταντινουπολιτών, όπως αυτά προστατεύονται από τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η συμπαράσταση και υποστήριξη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως Μάρτιος 2019 Τεύχος 8/3 Ανακοινώσεις, σ.1-4, Συνεργασία Οι.Ομ.Κω. με Βακού- φια της Ομογένειας, σ Ημερίδα μνήμης του π. Δοσίθεου Αναγνωστόπουλου, σ Δωρεές για Φιλανθρωπία, σ.15. Οι 3οι Χαιρετισμοί στην Παναγία Βλαχερνών με την χοροστασία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη, σ Συμμετοχή της Οι.Ομ.Κω. στη Σύνοδο ΟΑΣΕ, Βιέννη 1-2 Απριλίου Νέα από την Ομογένεια, σ Σελίδες της Ιστορίας, σ Μηνιαία Ενημέρωση Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών Το Διοικητικό Συμβούλιο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών εύχεται σε όλες και όλους καλό υπόλοιπο Σαρακοστής και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ με ΧΑΡΜΟΣΥΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ιερό Μνημόσυνο Υπέρ Αναπαύσεως των Ψυχών των Ευεργετών και Δασκάλων του Γένους Με τις ευλογίες της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Την 4η Μάϊου 2019 κατά την θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Προμπονά στα Άνω Πατήσια Οδός Προμπονά 2-14 Το Μνημόσυνο θα τελεστή από το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμορίου κ.νικηφόρο, Ηγούμενο της Ιεράς και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων.

2 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΥ ΕΚΛΟΓΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΥΑΓΩΝ Ι- ΔΡΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ Το Δ.Σ. της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.) ενημερώθηκε από σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ) την Εγκύκλιο που εστάλη από την Γενική Διεύθυνση Βακουφίων (ΓΔΒ) με ημερομηνία την 11/3/2019 για την δυνατότητα τα μέλη των εν ενεργεία Διοικητικών Συμβουλίων (Εφοροεπιτροπών) των μη-μουσουλμανικών Ευαγών Ιδρυμάτων (Βακούφια) με δική τους επιλογή να συμπληρώνουν τα εκλιπόντα μέλη των συμβουλίων τους. Στην εγκύκλιο της ΓΔΒ γίνεται επίκληση της αναστολής του Κανονισμού εκλογών στα μη-μουσουλμανικά ευαγή ιδρύματα στις αρχές του 2013 και το μέτρο αυτό λήφθηκε επειδή σε ορισμένα ιδρύματα έχουν προκύψει προβλήματα λόγω θανάτων και παραιτήσεων. Το Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω. διαπιστώνοντας ότι η απόφαση αυτή αποτελεί πολύ σοβαρή παραβίαση των υφιστάμενων νόμων της Τουρκίας και της Συνθήκης της Λωζάννης, καταστρατηγεί τις αρχές του κράτους νόμων δικαίου και αποτελεί μια πολύ αρνητική εξέλιξη, έστειλε επιστολή προς τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΒ κ. Αντάν Ερντέμ αναφέροντας την συζήτηση που είχε γίνει κατά την συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Οι.Ομ.Κω. την 14 Νοεμβρίου 2018 και ότι το μέτρο αυτό θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στα Ευαγή Ιδρύματα που ήδη αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα που προέκυψαν από την αναστολή των εκλογών αρχές του Το Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω. υποστηρίζει την απόφαση του Δ.Σ. του ΣΥΡΚΙ για την σύγκληση που αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση. Ανεξάρτητα από την αρνητική αυτή εξέλιξη πιστεύουμε ότι οι Ομογενειακές Εφοροεπιτροπές μπορούν να προβούν στην αναπλήρωση των μελών τους με διενέργεια εκλογών σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους της Τουρκίας και την πανάρχαια δημοκρατική παράδοση του Γένους με την συμμετοχή όλων των μελών της Ρωμαίικης Κοινότητας. Η απόφαση των Εφοροεπιτροπών πρέπει να βασίζεται στην διενέργεια εκλογών που είναι καθόλα νόμιμες.

3 Μετάφραση της Επιστολής που στάλθηκε στον Γ. Διευθυντή Βακουφίων για το θέμα της Εγκυκλίου 11/3/2019 Αξιότιμο Δρ. Αντνάν ΕΡΤΕΜ Γενικό Διευθυντή Γενική Διεύθυνση Βακουφίων 13 Μαρτίου 2019 Αξιότιμε κύριε Γενικέ Διευθυντά, Με την Εγκύκλιο σας που εκδόθηκε δύο μέρες πριν με ημερομηνία 11 Μαρτίου 2019, με μεγάλη κατάπληξη λάβαμε γνώση ότι στις θέσεις των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων που για οποιονδήποτε λόγο έχουν μείνει κενές στα Κοινοτικά Βακούφια, δόθηκε οδηγία και άδεια σας ότι μπορούν να διοριστούν νέα μέλη με απόφαση που θα λάβουν τα ίδια τα εν ενεργεία μέλη. Στις 14 Νοεμβρίου 2018 κατά την μακράς διάρκειας συζήτηση μας στο γραφείο σας, είχαμε εξηγήσει σε ποιο βαθμό δημιουργεί αρνητικά αποτελέσματα στα Κοινοτικά Βακούφια το ότι δεν έχουν γίνει εκλογές για έξι χρόνια. Είχαμε ακούσει με χαρά από εσάς το σχόλιο ότι τα έξι χρόνια χωρίς εκλογές είναι ένα πολύ μεγάλο διάστημα και ότι καταθέσατε τις απαραίτητες προτάσεις ως Γενική Διεύθυνση Βακουφίων στις ύπατες αρμόδιες αρχές. Πιστεύουμε και ανησυχούμε ότι αυτή η νέα εξέλιξη θα δημιουργήσει χειρότερα προβλήματα στα Κοινοτικά Βακούφια. Από την πικρή μας εμπειρία του παρελθόντος και που ήταν η κύρια αιτία του ξεριζωμού μας ως Κοινότητα παρά την θέληση μας από την γενέτειρα μας, η μη εφαρμογή για οποιονδήποτε λόγο των ισχυόντων νόμων οδηγεί πάντοτε σε περισσότερα προβλήματα. Όπως και εσείς πολύ καλά γνωρίζετε, είναι προφανές ότι τα ολιγάριθμα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων σε κάποια Βακούφια στα οποία δεν έχουν γίνει εκλογές από το έτος 1991 θα βλέπουν τους εαυτούς τους ως αιώνιους διοικούντες. Παρόλο που λέγεται ότι η Εγκύκλιός σας έχει προσωρινό χαρακτήρα, με το να μη λέγεται πότε θα γίνει η έκδοση του νέου Κανονισμού των εκλογών, πιστεύουμε ότι θα πολλαπλασιάσει τα υπάρχοντα προβλήματα των μη-μουσουλμανικών Βακουφίων. Παρακαλούμε να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό ο νέος Κανονισμός εκλογών λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που σας έχουν υποβληθεί. Νικόλαος Ουζούνογλου Πρόεδρος Με εκτίμηση Νικόλαος Αναγνωστόπουλος Γενικός Γραμματέας

4

5 Ευχαριστήρια Επιστολή του Λύρειου Φιλανθρωπικού Ιδρύματος προς την Οι.Ομ.Κω.

6 Συνεργασία της Οι.Ομ.Κω. με Ευαγή Ιδρύματα Βακούφια της Ομογένειας για την Συντήρηση και Επαναξιοποίηση κτιρίων της Ρωμιοσύνης Η συνεργασία της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών με Ιδρύματα της Ομογένειας στην Πόλη συνεχίζεται με παράλληλες δράσεις με σκοπό την συντήρηση των ιστορικών κτιρίων και την αξιοποίηση τους υπέρ της Ρωμιοσύνης. Συνοπτικά ενημερώνουμε για τις εν εξελίξει δράσεις: Πατριαρχική Ιωακείμειος Σχολή: Με αποστολές εθελοντών την περίοδο είχε γίνει αρχικά αποτύπωση του Κτιρίου της Σχολής και στη συνέχεια η μελέτη συντήρησης. Η αξιοποίηση του κτιρίου για εκπαιδευτικές δράσεις που αφορούν την συντήρηση αγιογραφιών, βιβλίων και άλλων κειμηλίων είχε εκφραστεί από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Για τον λόγο αυτό η Οι.Ομ.Κω. παράλληλα με την εκπόνηση των αναφερθέντων μελετών την περίοδο προσπάθησε για την εύρεση χορηγών που θα καλύψουν τα έξοδα της περιορισμένης έκτασης έργων συντήρησης. Πρόσφατα ο Άρχων της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Χρήστος Ζιώγας ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Οι.Ομ.Κω. και δέχθηκε να καλύψει σημαντικό μέρος των εξόδων. Ακολούθως το Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω. σε επικοινωνία με την Πρόεδρο κ. Αγνή Νικολαΐδου της Εφορευτικής Επιτροπής του Ιωακειμείου αποφάσισε να ζητηθεί η συνεργασία του κ. Αναστασίου Χονδρόπουλου, Διπλ. Πολιτ. Μηχανικού και Προέδρου της Κοινότητας Κοντοσκαλίου για την ολοκλήρωση των ενεργειών να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης στο Κτίριο. Παράλληλα η Οι.Ομ.Κω. βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Σύνδεσμο Ιωακειμειάδων Αθηνών κατόπιν συνεννοήσεων με τον κ. Αναστ. Χονδρόπουλο κρίθηκε αναγκαία η επέκταση της Μελέτης και να καλυφθεί το ζήτημα της Σεισμικής Αντοχής του Κτιρίου. Παράλληλα με τις παραπάνω τεχνικές εργασίες οργανώθηκαν με την ευγενική προσφορά του Δρ. Δημητρίου Ραϊτσανόβσκη μαθήματα συντήρησης Αγιογραφιών που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο Σεπτεμβρίου Δεκεμβρίου 2018 σε περίπου 10 συμπολίτες μας. Η δράση αυτή συνδέεται άμεσα με την ανωτέρω αναφερθείσα προσπάθεια. Σκοπός είναι τμήμα του Ιωακειμίου να αξιοποιηθεί ως κέντρο εκπαίδευσης νέων στα θέματα συντήρησης κειμηλίων με αρχή τις αγιογραφίες. Μαθητές μπορούν να είναι απόφοιτοι σπουδαστές σχετικών σχολών ΤΕΙ ή και μαθητών από την Τουρκία.

7 Αστική Σχολή ν. Πριγκήπου: Τους τελευταίους 12 μήνες έχει εξελιχθεί μια γόνιμη συνεργασία μεταξύ της Ρωμαϊκής Κοινότητας της ν. Πριγκήπου και της Οι.Ομ.Κω. για την έναρξη εργασιών συντήρησης του μεγαλοπρεπούς αυτού κτιρίου της Ομογένειας. Ο εθελοντής τελειόφοιτος Αρχιτέκτων κ. Ανέστης Βουτσάς πέρσι είχε εκπονήσει την αποτύπωση του κτιρίου. Στη συνέχεια η Οι.Ομ.Κω. είχε συνεχή επικοινωνία με την Εφοροεπιτροπή της Κοινότητας την Πρόεδρο κα. Α. Νικολαΐδου και τον Αρχ. Μηχ. κ. Απόστολο Πορίδη. Μετά από την λήψη των αναγκαίων αδειών από το Συμβούλιο Μνημείων ήδη η κοινότητα έχει ξεκινήσει στις εργασίες συντήρησης που στο πρώτο στάδιο είναι η επισκευή τμήματος της στέγης και των παραθύρων. Η Οι.Ομ.Κω. σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πριγκηπιανών Αθηνών συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες. Θα αναζητηθούν εθελοντές για την καταγραφή του αρχειακού υλικού της Σχολής. Ζάππειος Σχολή: Πριν από 4 χρόνια με την ουσιαστική συμβολή του Καθ. Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ κ. Κωνσταντίνο Καραδήμα που συντόνισε εξαμελή ομάδα νεών αρχιτεκτόνων είχε γίνει η αρχιτεκτονική αποτύπωση του μεγαλειώδους Σχολείου του Ελληνισμού δωρεά των Κωνσταντίνου και Ευάγγελου Ζάππα. Η αποτύπωση αυτή αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας συντήρησης. Πρόσφατα χάρη στις ενέργειες του Άρχοντα της Μ.τ.Χ.Ε κ. Παντελή Λάκη Βίγκα, Προέδρου της Κοινότητας Νεοχωρίου εξασφαλίστηκε σημαντική χορηγία από την εταιρεία TURKCELL για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης στο Κτίριο του Ζαππείου. Πάντα σε συνεννόηση με την Εφορία της Σχολής, με την οποία είναι σε συνεχή συνεργασία η Οι.Ομ.Κω. ενημερώνοντας και τον Σύλλογο Ζαππίδων Αθηνών, ως ζήτημα προτεραιότητας έχει τεθεί η συντήρηση των εξωτερικών τειχών της Σχολής που λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των πολλών ετών που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα όπως αποκοπής τμημάτων λίθων.

8 Η Οι.Ομ.Κω., παράλληλα με τις ενέργειες που γίνονται από την Εφοροεπιτροπή της Σχολής και τον κ. Π. Λ. Βίγκα για την αξιοποίηση της χορηγίας της TURKCELL, ζήτησε την βοήθεια του Επ. Καθ. Ηλία Χατζηθεοδωρίδη της Σχολής Μεταλλειολόγων του Ε.Μ.Π. για την χημική μελέτη του προαναφερθέντος προβλήματος των λίθων. Η σχετική Έκθεση έχει συνταχθεί μετά από ενδελεχή εργαστηριακές μετρήσεις στο Ε.Μ.Π. και τα πορίσματα της μελέτης αυτής θα αξιοποιηθούν για την επιλογή της καταλληλότερης μεθόδου συντήρησης της εξωτερικής επιφάνειας του Ζαππείου. Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου: Στα προηγούμενα ε- νημερωτικά δελτία είχαμε αναφερθεί στις προσπάθειες υποστήριξης της Οι.Ομ.Κω. για την διάσωση του Ιστορικού και εξαιρετικής σημασίας ακίνητο που ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όπως είναι γνωστό σε όλους το Κτίριο που είχε δωρισθεί από την μεγάλη Ευεργέτιδα Έλενα Ζαρίφη στο Οικουμενικό πατριαρχείο με την ενεργή υποστήριξη του τότε Σουλτάνου Αβδουλχαμίτ Β υπέστη αντικείμενο διωγμών από τις εθνικιστικές Κυβερνήσεις της Τουρκίας την περίοδο , ουσιαστικά να κατασχεθεί από το Κράτος της Τουρκίας και να εγκαταλειφθεί την τύχη του με αποτέλεσμα να υποστεί φοβερές καταστροφές. Κατόπιν απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων Ανθρώπου ως τελευταίο στάδιο ενός δικαστικού αγώνα που διεξήγαγε το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, η Τουρκία τον Νοέμβριο του 2009 επίσημα αναγνώρισε ότι το κτίριο είναι Ιδιοκτησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου χορηγώντας το σχετικό ταπού τίτλο ιδιοκτησίας. Οι εθελοντές τις Οι.Ομ.Κω. την περίοδο υποστήριξαν την προσπάθεια να αναγνωριστεί το Ορφανοτροφείο ως ένα από τα 7 εν κινδύνω μνημεία της Ευρώπης από την Europanostra πράγμα που ε- πιτεύχθηκε πριν ένα χρόνο.

9 Πρόσφατα Μαρτίου 2019 οργανώθηκε Επιστημονική συνάντηση για το θέμα της διάσωσης του κτιρίου του Ορφανοτροφείου. Στην επιστημονική συνάντηση που προέδρευσε εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Άρχων της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Π. Λ. Βίγκας, συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της Europanostra Ευρώπης και Τουρκίας, ο Αρχιτέκτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Απόστολος Πορίδης, τοπικοί παράγοντες της ν. Πριγκήπου και ο εκπρόσωπος της Οι.Ομ.Κω. Διπλ. Πολιτ. Μηχ. κ. Χρήστος Βρεττόπουλος που είναι και μέλος του Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω. Η προσπάθεια της διάσωσης του κτιρίου του Ορφανοτροφείου κατά την άποψη του Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω. χρειάζεται την ανάπτυξη πρωτότυπων ευρηματικών τεχνικών λύσεων. Για τον σκοπό αυτό η Οι.Ομ.Κω. συνεργάζεται με τους Διπλ. Μηχανικούς κ.γ. Χατζηστεργίου και κ. Σ. Βογιατζή που έχουν ασχοληθεί με το καθ αυτό θέμα στο πρόσφατο παρελθόν. Τέλος, ο κ. Χρ. Βρεττόπουλος έχει συντάξει λεπτομερή έκθεση μετά από την Επιστ. Συνάντηση της 10-11/3/2019 και η οποία έχει υποβληθεί προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο από την Οι.Ομ.Κω.. Ο βραβευθείς από την Οι.Ομ.Κω. Αρχιτέκτων κ. Κορχάν Γκιουμούς συνδράμει σε σημαντικό βαθμό στις παραπάνω δύο προτάσεις στην Πρίγκηπο.

10 Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) και Η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών Οργανώνουν εξάωρο σεμινάριο στο θέμα: «Εισαγωγή στη Wikipedia» Τις ημερομηνίες Τετάρτη 17 και Παρασκευή 19 Απριλίου 2019 τις ώρες Τα σεμινάρια θα γίνουν στο Open Lab του Δήμου Αθηναίων στο Σεράφειο Κτίριο του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενες/οι να στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στο μέχρι την 12 Απριλίου 2019 συμπληρώνοντας το παρακάτω έντυπο. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Εφόσον η παρακολούθηση γίνει ανελλιπώς θα χορηγηθεί βεβαίωση Ονοματεπώνυμο: Σπουδές: Τηλέφωνα:

11 ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ Θέσεις Πρακτικής Άσκησης στην Εταιρεία ARÇELİK στην Κωνσταντινούπολη και Μπόλου Περίοδος: Ιουλίου Σεπτεμβρίου 2019 Κλάδοι Μηχανικών: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Παραγωγής Πληροφορικής Εμπορίας προϊόντων: Κοινωνικές και Οικονομικές Επιστήμες Οι υποψήφιοι προτρέπονται να υποβάλουν παράλληλα αίτηση στα ιδρύματα σπουδών τους για να ενταχθούν στο πρόγραμμα ERASMUS πρακτικής άσκησης τους ώστε μην α- παιτείται άδεια παραμονής και εργασίας. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν αίτηση συμπληρώνοντας το παρακάτω έντυπο και στέλνοντας Ονοματεπώνυμο: Σπουδές Τηλέφωνα: ΑΕΙ-Σχολή-Τμήμα: Έτος Σπουδών: Αν δεν έχετε αποφοιτήσει αναμενόμενη ημερομηνία αποφοίτησης: Αν έχετε αποφοιτήσει ημερομηνία αποφοίτησης: Τι αναμένεται από την πρακτική άσκηση:

12 Μνήμη για την ζωή και το έργο του π. Δοσίθεου Χρήστου Αναγνωστόπουλου 27/3/2019 Πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών η εκδήλωση μνήμης για ένα εξαίρετο Κωνσταντινουπολίτη τον αείμνηστο πατέρα Δοσίθεο κατά κόσμον Χρήστο Αναγνωστόπουλο. Την εκδήλωση μνήμης συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Οι.Ομ.Κω. Νικόλαος Αναγνωστόπουλος ο οποίος στην εισαγωγή του διάβασε το βιογραφικό του εκλιπόντα και στη συνέχεια ανάγνωσε το πολύ θερμό μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Α. Η εισαγωγή του Ν. Αναγνωστόπουλου ήταν ως εξής: Ο αείμνηστος γεννήθηκε το 1941 στην Χαλκηδόνα της Κωνσταντινούπολης, μαθήτευσε στην Μεγάλη του Γένους Σχολή και στη συνέχεια στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης. Αναγκάστηκε να διακόψει την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής στο ίδιο Πανεπιστήμιο έχοντας γίνει στόχος εθνικιστών φοιτητών και υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός την περίοδο Με το κλίμα που επικρατούς κατά των Ελλήνων της Πόλης εκπατρίστηκε και μετέβη στην Γερμανία όπου εργάστηκε ως ερευνητής για πολλά χρόνια. Παλιννόστησε στην γενέτειρά τους και χειροτονήθηκε προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μέχρι την εκδημία του το φθινόπωρο του Ακολούθως ο συντονιστής ανέγνωσε την Πατριαρχική επιστολή που ήταν πολύ συγκινητική. Ο Παναγιώτατος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο μακαριστός π. Δοσίθεος εγνώριζε την σημασίαν της διασώσεως των πατρογονικών παραδόσεων, των ζωτικών αξιών και του πολιτισμού του Γένους, δια την επιβίωσιν της Ομογένειας εν τη ιστορική κοιτίδι αυτής, και τον κομβικόν ρόλον του Οικουμενικού Θρόνου δια την διατήρησιν της ιδιοπροσωπίας μας..»... «ο π. Δοσίθεος είχε γνώσιν και συναίσθησιν της ευθύνης και του μεγέθους του προνομίου να ανήκη εις τον ιερόν κλήρον της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και να διακονή την καλήν εν τω κόσμω μαρτυρίαν αυτής και την οικουμενικήν αποστολήν της». Ο συντονιστής ενημέρωσε το κοινό ότι ο π. Βησσαρίων που είχε προγραμματίσει την συμμετοχή του λόγω σοβαρού οικογενειακού προβλήματος υγείας εμπόδισαν την συμμετοχή και εκφράζοντας την λύπη του για αυτό εξέφρασε την αγάπη του στην μνήμη του αείμνηστου π. Δοσίθεου..

13 Ο πρώτος ομιλητής π. Σταύρος Κοφινάς στον πολύ μεστό λόγο του ανέφερε την τυχαία συνάντηση του με τον μακαριστό το 2003 σε μια επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο εντός του Πάνσεπτου Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου. Του είχε κάνει εντύπωση όταν ρώτησε σε ιερωμένους της Πατριαρχικής Αυλής να μάθει το όνομα του έλαβε την απάντηση: «Αυτός είναι ο π. Δοσίθεος. Είναι ξένος. Τώρα ήρθε εδώ και είναι από την Γερμανία, ξένος, αλλά είναι απ εδώ δηλαδή Κωνσταντινουπολίτης». Ο ομιλητής τόνισε την ξεχωριστή κοσμοθεωρία του π. Δοσίθεου από το συνηθισμένο εκκλησιαστικό κλίμα της Πατριαρχικής Αυλής αναφέροντας τα ακόλουθα: «Εξίσου, σ ένα μεγάλο ποσοστό, είχε ένα διαφορετικό κίνητρο να υπηρετήσει τον Οικουμενικό Θρόνο. Παιδί της Πόλης, διακεκριμένος βιολόγος, ερευνητής στην Γερμανία, γύρισε στην Πόλη που αγαπούσε και νοσταλγούσε καταθέτοντας τον εαυτόν του με αυταπάρνηση στην Μητέρα Εκκλησία.» Σε άλλο σημείο O π. Κοφινάς ανέφερε: «O π. Δοσίθεος ήταν ένας γνήσιος και πράος μαθητής και απόστολος του Χριστού που έγινε ένας αλιεύς ανθρώπων. Ήταν ένας έμπιστος φίλος, ένας πονετικός ποιμένας με απόλυτη αφοσίωση στον αρχιποιμενάρχη, τον Οικουμενικό Πατριάρχη.» Στο τέλος ο π. Σταύρος Κοφινάς απευθυνόμενος στον μακαριστό είπε: «Αδελφέ μου π. Δοσίθεε, δεν επέτρεψε ο θεός να σε δω πριν φύγεις από τη Πόλη και από αυτή την επίγεια ζωή. Δεν μπορώ να σου τηλεφωνήσω πια για να μοιραστούμε τις χαρές και τους καημούς μας. Τώρα όταν πηγαίνω στην Πόλη ακόμη σε αναζητώ για να τα πούμε αδελφικά στα μέρη που σε εύρισκα παλιά. Πολλοί λένε ότι η Ρωμιοσύνη στην Πόλη χάνεται και πεθαίνει, ότι είναι μια Πόλη που έχει μόνο μνήμες. Ασε τους να λένε. Για μένα η Πόλη και η Ρωμιοσύνη παραμένει ζωντανή επειδή η παρουσία σου είναι ακόμα εκεί, αόρατη αλλά φανερή. Θα μείνει ζωντανή διότι η αγάπη σου για αυτήν είναι διαχρονική και η φιλία σου και η στοργή για μας που έχουμε μείνει πίσω θα παραμείνει φλογερή, ατελεύτητη και αξέχαστη». Ακολούθησε η διαδικτυακή σύνδεση με το Φανάρι όπου οι δυο ομιλητές ο π. Ιωακείμ Μπίλης, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και ο καθηγητής Ιωάννης Ντεμιρτζόγλου, Διευθυντής της Ζωγραφείου Σχολής και Άρχων της Μ.τ.Χ.Ε. μίλησαν στην εκδήλωση. Ευτυχώς η σύγχρονη τεχνολογία προσέφερε την δυνατότητα αυτή. Ο π. Ιωακείμ τόνισε μεταξύ πολλών άλλων την εξαίρετη προσωπικότητα του π. Δοσίθεου που συνδύαζε την πολιτισμική παράδοση της Ελληνικής Παιδείας, της Χριστιανικής Κοσμοθεωρίας και τον Ευρωπαϊκό Ορθολογισμό. Εξήγησε ο ίδιος ομιλητής το εξαίρετο ποιμενικό έργο του π. Δοσίθεου στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου προπόδων Ταταούλων και την σύνδεσή του με το εικοσιπεντεμαλές ποίμνιό του που στις αρχές του 1960 αριθμούσε Επίσης ο π. Ιωακείμ τόνισε την μεγάλη προσφορά του π. Δοσίθεου προς τον Οικουμενικό Θρόνο.

14 Ο δεύτερος ομιλητής από την Κωνσταντινούπολη ο Καθ. Ιωάννης Ντεμιρτζόγλου ξεκίνησε την ομιλία του με το πώς γνωρίστηκε το 1985 όταν ως μέλος του Ερασιτεχνικού Θεατρικού Ομίλου της Πόλης είχαν μεταβεί στην Φρανκφούρτη. Στη συνέχεια είχαν τακτική επικοινωνία. Ανέφερε ο Διευθυντής την άριστη συνεργασία που είχαν όλα τα χρόνια πριν και μετά από την παλιννόστηση του αείμνηστου στην Πόλη από την Γερμανία. Ανέφερε επίσης αναμνήσεις του από την Χαλκηδόνα από όπου ο ίδιος όπως και ο π. Δοσίθεος καταγόταν. Ακολούθησε η ομιλία της Νίκης Σταυρίδη για το λογοτεχνικό έργο του π. Δοσίθεου, αυτό που έχει εκδοθεί μέχρι τώρα, από τις εκδόσεις Ιστός της Πόλης. Πρόκειται για τα έργα «Το τέλος της μπαλάντας» (2016) και «Αναβολές και κατήφοροι» (2012) τα οποία αποτελούν μέρος μιας τετραλογίας. Τα έργα αυτά περιγράφουν, καταγράφουν και αναλύουν με ανεπανάληπτο τρόπο τη ζωή και τους προβληματισμούς των Ρωμιών της Πόλης στο β' μισό του 20ού αιώνα, τότε που υπέστησαν και έπρεπε να αντιμετωπίσουν όλα τα γεγονότα που οδήγησαν στον ξεριζωμό τους από την Πόλη. Ο τελευταίος ομιλητής ο Δρ. Γεώργιος- Σπύρος Μάμαλος στην πολύ συγκινητική ομιλία του επίσης ξεκίνησε με το πώς γνωρίστηκε με τον π. Δοσίθεο τον Νοέμβριο του 2005 στην Ευαγγελίστρια Προπόδων Κουρτουλούς και στο Φανάρι. Η γνωριμία υπήρξε το ξεκίνημα μιας μακράς φιλίας. Ανέφερε ότι είχαν πολύ συχνή επικοινωνία μιλώντας για δεκάδες θέματα. Τόνισε ο ομιλητής: «Ήταν ένας απολύτως σοβαρός άνθρωπος που αντιμετώπιζε το οποιοδήποτε θέμα με την σοβαρότητα που άρμοζε ακόμα και αν επρόκειτο για ζητήματα μη σπουδαία, απλά, καθημερινά, ελαφρά...», όπως επίσης : «Ήταν φυσικομαθηματικός, τόσο η θετική κατεύθυνση που είχε σπουδάσει όσο και η ευρωπαϊκή εμπειρία του του είχε δώσει και ένα άλλο χάρισμα: Να μεταδίδει αυτό που ήθελε να πει αυτούσιο απογυμνωμένο από φιοριτούρες και περιττές περιγραφές. Καταλήγοντας ο Δρ. Μάμαλος είπε: «Με τον πατέρα Δοσίθεο μιλήσαμε πολλές φορές για τον θάνατο. Αναρωτιόταν: Για να κατανοήσουμε τον θάνατο θα πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε αν η ψυχή σκέφτεται. Πίστευε ακράδαντα στο απέραντο έλεος του Θεού προς τον άνθρωπο σε σημείο να μου πει μια φορά πως κατά τη γνώμη του κόλαση δεν υπήρχε Το αποτύπωμα γίνεται πηγή έμπνευσης, με το ύφος, το ήθος, τον τρόπο που υποδηλώνει γενναιοδωρία, κοινωνία και επικοινωνία. Οι άνθρωποι που γνωρίζουμε αφήνουν πάντα λίγο από τον εαυτό τους μέσα μας. Οι Ιταλοί λένε: όποιος βρίσκει ένα φίλο βρίσκει έναν θησαυρό». Η εκδήλωση έκλεισε με την 15 λεπτή προβολή μαγνητοσκοπημένης συνέντευξης του π. Δοσίθεου στην οποία μιλούσε για την ιστορία του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας προπόδων Ταταούλων.

15 Δωρεές στην μνήμη της Μαρίκας Κιοσέογλου υπέρ του Προγράμματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Μηνάς Τσιστάκος» της Οι.Ομ.Κω. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΟΥΖΟΥΝΟΓΛΟΥ 30 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ 30 ΛΑΚΗΣ ΒΙΓΚΑΣ 50 ΡΕΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ 30 ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΣΑΜΟΥΡΗΣ 20 ΟΙΚ. ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΝΤΕΛΑΡΑ 50 ΟΙΚ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 50 ΟΙΚ. ΟΡΕΣΤΗ ΣΑΠΟΥΝΤΖΑΚΗ 50 ΗΛΙΑΝΑ ΣΑΛΤΑΜΑΡΑ 20 ΣΟΦΙΑ ΚΙΟΥΡΟΥΚΟΓΛΟΥ 100 ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ & ΔΩΡΑ ΚΙΟΥΡΟΥΚΟΓΛΟΥ 50 ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΠΑ ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΟΣ 50 ΜΙΧ. ΒΟΪΝΑΣ 50 ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΔΕΛΙΓΙΑΝΝΗΣ 20 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ 20 ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ 50 ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΑΡΚΑΣΟΥΡΑΣ 10 ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ 50 ΚΩΝ/ΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ 50 ΕΛΛΗ ΠΑΛΑΒΙΔΟΥ 100 ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΝΙΚΟΛ. ΚΙΣΣΑΣ 100 Ο ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΣΥΛ. ΜΟΥΣΙΚΟΦΙΛΩΝ ΚΩΝ/ΛΕΩΣ 500 Το Δ.Σ. ευχαριστεί θερμά τους δωρητές και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια προς τους οικείους της ενδημήσας συμπολίτισσας μας Μαρίκας Κιοσέογλου.

16 Συμμετοχή της Οι.Ομ.Κω. στην Συνδιάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ -OSCE). 1-2 Απριλίου 2019 στη Βιέννη Η Οι.Ομ.Κω. στην Συνδιάσκεψη εκπροσωπήθηκε από την συμπολίτισσα μας κυρία Κυριακή Ρέα Σουρμελή ενώ οι εισηγήσεις καταρτίστηκαν και με την συνεργασία Δρ. Παντελή Gstrein και τα μέλη του Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω. Η παρέμβαση της Οι.Ομ.Κω. έγινε την 2η ημέρα της Συνεδρίασης του OSCE,στις 2 Απριλίου Το αντικείμενο την συνάντησης ήταν ο ρόλος των μορφωτικών προγραμμάτων και των πρωτοβουλιών των κοινωνικών μέσων για να ξεπεραστούν τα αρνητικά στερεότυπα και να προωθηθεί ο αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσα σε αντίπαλες κοινωνικές ομάδες! Ομιλητές ήταν η κυρία Salpy Eskidjan Weiderud και o κύριος Εmir Kovacevic. H πρώτη μίλησε για τα μέτρα, ομολογουμένως εντυπωσιακά, για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κοινότητες της Κύπρου και ο άλλος για τη δική του εμπειρία στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Όταν δόθηκε ο λόγος στους συμμετέχοντες, η κα. Ρέα Σουρμελή ανέφερε ότι έχουν κατατεθεί δυο κείμενα όπου εξηγούσαμε εκτενώς τα προβλήματα μας ως μια εκπατρισμένη Κοινότητα. Λόγω του περιορισμένου χρόνου η εκπρόσωπος μας επικεντρώθηκε σε δύο σημαντικά σημεία, το πρώτο, την ανάγκη να γίνουν επιτέλους εκλογές στα βακούφια μας και δεύτερο να δημιουργηθούν τα κίνητρα από την κυβέρνηση της Τουρκίας για επαναπατρισμό όσων θέλουν νέων Κωνσταντινουπολιτών. Κατά την αναφορά στο θέμα των εκλογών τονίστηκαν οι πρόσφατες δηλώσεις της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού μας Πατριάρχη, για να πραγματοποιηθούν οι εκλογές στα Ευαγή Ιδρύματα. Η εκπρόσωπός της Οι.Ομ.Κω. κατέκρινε την πρόσφατη εγκύκλιο της Γ.Δ. Βακουφίων και την χαρακτήρισε ενέργεια εις βάρος της αρχής «κράτους νόμου δικαίου». Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι δεν επιτρέπεται για χρόνια να διοικούνται μερικά ευαγή ιδρύματα από τους ίδιους ανθρώπους, γιατί τότε η γίνονται κράτος εν κράτει η παύουν να ενδιαφέρονται γι αυτό που κάνουν! Και κάνουν κάτι πολύ σημαντικό: διαχειρίζονται περιουσίες η, κάτι που είναι και το συνηθέστερο, πρέπει να αγωνιστούν για να πάρουν πίσω περιουσίες που έχει κατάσχει η κρατική αυθαιρεσία. Δεύτερο σημαντικό για μας θέμα τονίσαμε ήταν να υπάρξουν μέτρα που θα επιτρέψουν την επιστροφή νέων μας που θέλουν στην Πατρίδα των γονιών τους στη Πόλη! Η Ομοσπονδία μας, έχει υποβάλει μία σειρά από προτάσεις προς την κυβέρνηση της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια. Ζητούμε από την Τουρκική Κυβέρνηση να υλοποιήσει επιτέλους αυτά τα προγράμματα και τις πρωτοβουλίες! Ο εκπρόσωπος της Τουρκίας απαντώντας στα αναφερθέντα εκ μέρους της Οι.Ομ.Κω. είπε ότι έχουν επιστραφεί περιουσίες των μειονοτικών ιδρυμάτων μετά από το 2003, πράγμα που το αναφέρουν και οι εκθέσεις της Οι.Ομ.Κω. και για τις εκλογές στα Βακούφια καταρτίζεται ο κανονισμός. Δεν ανέφερε τίποτα περί των προτάσεων της Οι.Ομ.Κω. για μέτρα αποκατάστασης και επαναπατρισμού νέων που θα επιθυμούσαν να εγκατασταθούν στην Πόλη των γονέων τους. Το Δ.Σ. ευχαριστεί θερμά την κυρία Κυριακή Ρέα Σουρμελή και τον Δρ. Παντελή Heinz Grestein για την όλη τους προσφορά στην αντιπροσώπευση της Οι.Ομ.Κω. στην σημαντική αυτή Συνδιάσκεψη. Οι εισηγήσεις της Οι.Ομ.Κω. έτυχαν δημοσιοποιήσεων από τα Γερμανικά και Αυστριακά μέσα ηλεκτρονικού τύπου. Οι εισηγήσεις της Οι.Ομ.Κω. είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Οι.Ομ.Κω.

17 Ενημερωτικό Δελτίο Από το Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει αφήσει την σφραγίδα του στην ιστορία του πνευματικού πολιτισμού της ανθρωπότητος και παραμένει φωτεινός φάρος και ελπίδα για το μέλλον» Ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου στον Ι.Ναό Παναγίας Βλαχερνών 29 Μαρτίου 2019 Στον κατάμεστο από προσκυνητές Ιερό Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών χοροστάτησε, σύμφωνα με παλαιό έθιμο, σήμερα, 29 Μαρτίου, κατά την Ι.Ακολουθία της Γ Στάσεως των Χαιρετισμών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Διάκονος Παΐσιος Κοκκινάκης, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «η περίοδος αυτή την οποίαν διανύουμε είναι περίοδος μεγάλου και δύσκολου πνευματικού αγώνος και δια να τον φέρουμε εις πέρας έχομεν ασφαλώς την ανάγκην των πρεσβειών της Πανάγνου Μητέρας μας». Εκκλησιάστηκαν o Επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος, ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Εσφιγμένου Αγίου Όρους, Αρχιμ.Βαρθολομαίος, η Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, κυρία Δανάη Βασιλάκη, Άρχοντες Οφφικιάλιοι, και πιστοί από την Πόλη και το εξωτερικό. Αμέσως μετά, σε ομιλία του στην Κοινοτική Αίθουσα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στη σημερινή τέλεση της Ακολουθίας των Χαιρετισμών στον ιστορικό Ναό της Παναγίας και το Αγίασμα των Βλαχερνών, στον τόπο όπου για πρώτη φορά εψάλη ο Ακάθιστος Ύμνος. «Ο Ακάθιστος Ύμνος, το έξοχον αυτό μνημείον πίστεως, θεολογίας, ποιητικής εμπνεύσεως και εκφραστικής τέχνης, είναι αρρήκτως συνδεδεμένος με αυτόν εδώ τον ιερόν τόπον. Γνωρίζετε, ότι το έτος 626 απετράπη η άλωσις της Πόλεως υπό των Αβάρων, με την βοήθειαν της Θεοτόκου, όταν ο Πατριάρχης Σέργιος περιέφερε την εικόνα της Παναγίας Βλαχερνίτισσας εις τας επάλξεις κατά μήκος του τείχους. Με αφορμήν αυτό το θαυμαστόν γεγονός συνετέθη ο Ακάθιστος Ύμνος, ο οποίος εψάλη διά πρώτην φοράν εντός του ναού των Βλαχερνών».

18 Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στην ιστορία του αρχικού Ναού, ο οποίος καταστράφηκε α- πό πυρκαγιά το 1434, και στα ιερά λείψανα που φυλάσσονταν σε αυτόν, καθώς και στα παρακείμενα Ανάκτορα των Βλαχερνών, το Νέον Παλάτιον, που υψώνονταν επί του έκτου Λόφου της Βασιλεύουσας. Στα μέσα του 19 ου αιώνα η συντεχνία των Γουναράδων αγόρασε το διασωθέν Αγίασμα και ανήγειρε τον σημερινό μικρό Ναό, ο οποίος κατά τα γεγονότα του 1955 υπέστη μεγάλες καταστροφές, για να επισκευασθεί το «Η πορεία της Εκκλησίας εν τω κόσμω ποτέ δεν υπήρξεν «ειδυλλιακή», διότι ποτέ δεν ήταν εξωιστορική, άσαρκη και εξωπραγματική. Ο λαός του Θεού πορεύεται προς την ουράνιον Βασιλείαν, εν τη ιστορία, χωρίς να ταυτίζεται με αυτήν, αλλά αγωνιζομένη ακαταπαύστως διά την κατά Χριστόν μεταμόρφωσίν της, εμπνεομένη και ενισχυομένη υπό των λόγων του Κυρίου. «Θαρσείτε, εγώ νενίκηκα τον κόσμον» (Ιωάν. ιστ, 33). Είναι βέβαιον ότι τα εξωτερικά «μεγαλεία» του Γένους δεν υπάρχουν πλέον εις τας Βλαχέρνας. Όμως, δεν πτοούμεθα. Δεν συγκρίνομεν τα πράγματα ποσοτικώς, αρχιτεκτονικώς, αισθητικώς, εξωτερικώς. Δεν συγκρίνομεν τον σημερινόν ναόν της Παναγίας της Βλαχερνίτισσας με ο,τι υπήρχεν εις το παρελθόν. Μετρά η Αλήθεια, το πνεύμα των Βλαχερνών. Και αυτό συνιστά αιώνιον παρόν, μένει εις τον αιώνα. «Ιησούς Χριστός χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας» (Εβρ. ιγ, 8). Και σήμερον η Βλαχέρνα παραμένει σημαντικώτατον πνευματικόν κέντρον της Εκκλησίας και του Γένους. Εις το άκουσμα του ονόματός της δονείται η καρδία των πιστών. Την Παναγίαν την Βλαχερνίτισσαν σκέπτονται και επικαλούνται όλοι εις το άκουσμα του «Χαίρε Νύμφη ανύμφευτε», όπου και αν ευρίσκωνται. Τα βήματα των ευσεβών προσκυνητών εις την Πόλιν του Κωνσταντίνου, τους οδηγούν εις την Παναγίαν των Βλαχερνών, αυθορμήτως, ως να τους ελκύη μία αγία δύναμις, συχνά χωρίς καν να γνωρίζουν την ιστορίαν και τα θαυμάσια του τόπου. Και όταν φθάσουν, πίνουν τα νάματα της αιωνιότητος, ακούουν άρρητα ρήματα, υφίστανται την «καλήν αλλοίωσιν», νοιώθουν ως να έχουν επιστρέψει, μετά από μακροχρόνιον απουσίαν εν τη ξένη, εις τον πατρικόν οίκον. Και έχουν την αίσθησιν ότι αυτός ο ταπεινός ναός είναι μεγαλύτερος από την Αγίαν Σοφίαν. Το Αγίασμα, η θαυματουργός εικών της Παναγίας των Βλαχερνών και ο Ακάθιστος ύμνος, τα εγχαραγμένα ανεξίτηλα εις την μνήμην των πιστών, εκφράζουν την μίαν Αλήθειαν, ολόκληρον την πίστιν μας, ακεραίαν την άφατον θείαν φιλανθρωπίαν, ανόθευτον την ελπίδα μας. Εις το Ναί και το Γένοιτο της Παναγίας εις την προαιώνιον Βουλήν του Θεού ευρίσκεται η απάντησις εις τας υπαρξιακάς αναζητήσεις και τους πόθους του ανθρώπου και η διάνοιξις της οδού της θεώσεώς του».

19 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι με την έννοια αυτή, το πνεύμα του «ένδοξου Βυζαντινισμού» του Κωνσταντίνου Καβάφη, «ο τρόπος του βίου τον οποίον εκπροσωπεί και εκφράζει ο ναός της Παναγίας των Βλαχερνών και η ακλόνητος εμπιστοσύνη των ορθοδόξων πιστών προς την Υπεραγίαν Θεοτόκον, είναι και σήμερον παρουσία ζώσα και ζωοποιός». «Καθημερινά εις το Φανάρι, εις το Κέντρον της οικουμενικής Ορθοδοξίας, προσκυνούνται και θαυματουργούν αι πάνσεπτοι εικόνες της Παναγίας της Παμμακαρίστου και της Παναγίας της Φανερωμένης, και «κρατείται υψηλά η φιλοτιμία της Εκκλησίας και του Γένους» (Χαλκηδόνος Μελίτωνος, Χαλκηδόνια, σ. 68). Ομολογείται ορθοδόξως η αλήθεια της πίστεως, τηρείται με ευλάβειαν η λειτουργική παράδοσις, η κανονική τάξις και το σταυροαναστάσιμον ήθος, επί τη βάσει του ακλονήτου θεμελίου της Θεολογίας, η οποία, ως ελέχθη προσφυέστατα, «είναι η δύναμις της Εκκλησίας υπέρ πάσαν άλλην, διπλωματικήν ή οικονομικήν ισχύν» (Περγάμου Ιωάννου, Κόσμου Λύτρον, σ. 273). Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον έχει αφήσει την σφραγίδα του εις την ιστορίαν του πνευματικού πολιτισμού της ανθρωπότητος και εξακολουθεί να παράγη πολιτισμόν και να παραμένη φωτεινός φάρος και ελπίς διά το μέλλον. Κατ άνθρωπον αποτελεί «ιστορικόν παράδοξον», κατά Θεόν, όμως, είναι «συνεχές θαύμα», με την ευδοκίαν του θεμελιωτού και αρχηγού της Εκκλησίας και την σκέπην της Παναγίας και πάντων των Αγίων». Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τον Επίσκοπο Αλικαρνασσού Αδριανό, Επόπτη της Περιφερείας Φαναρίου Κερατίου Κόλπου, για τον ζήλο και την ευαισθησία με την οποία φροντίζει για την λειτουργία και την προστασία των πολλών Ι.Ναών και προσκυνημάτων της περιοχής αλλά και γενικότερα για την πνευματική διακονία του προς όφελος των πιστών. Την ευαρέσκειά του εξέφρασε και προς τον Πρόεδρο της Κοινότητας, κ.νικόλαο Καλαμάρη, και τους συνεργάτες του για το έργο που προσφέρουν. Στην προσφώνηση του ο Επίσκοπος Αλικαρνασσού, επισήμανε ότι η Κυρία Θεοτόκος προστάτευσε το γένος και την Ρωμηοσύνη από πειρασμούς και ποικίλες δυσκολίες και συνέχισε λέγοντας ότι «είναι η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, η κέδρος η υψίκορμος, η οποία υπό τας αειθαλείς αναδενδράδας της σκέπει των Ορθοδόξων τα συστήματα». Στη συνέχεια πέντε μαθήτριες και ένας μαθητής του Ζωγραφείου Λυκείου παρουσίασαν ενώπιον του Παναγιωτάτου και των παρισταμένων την ιστορία της Μονής Βλαχερνών και του Ακαθίστου Ύμνου. Οι μαθητές είχαν εκπροσωπήσει τα νιάτα της Ομογένειας, πριν από λίγες ημέρες, με το ίδιο θέμα, στο 5 ο Μαθητικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Συγκινημένοι, ο Παναγιώτατος και ο Διευθυντής τους Ζωγραφείου Γιάννης Δεμιρτζόγλου συνεχάρησαν τα παιδιά καθώς και τον Καθηγητή τους, Φιλόλογο Διαμαντή Κομβόπουλο, που τα προετοίμασε.

20 Συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη της Ένωσης Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης του Νίκου Μιχαηλίδη Με επιτυχία στις 1 και 2 Απριλίου, διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη η ετήσια συνάντηση της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Σπουδαίων Κοιμητηρίων της Ευρώπης (Steering Committee Μeeting of ASCE-Association of Significant Cemeteries of Europe). Το διήμερο συνέδριο διοργανώθηκε με την μέριμνα της Εφοροεπιτροπής Σταυροδρομίου στην αίθουσα του Βακουφικού Κέντρου του Σισλί. Η Διοικούσα Επιτροπή της ASCE α- παρτιζόνταν από : Την κ.lidija Plibersek (Πρόεδρο της Ένωσης) από την Σλοβενία, την κ. Wenche Madsen Eriksson από την Νορβηγία, τους κ.κ. Martin Erneth και Olaf Ihlefeld από την Γερμανία, την κ.andreea Pop από την Ρουμανία, τον κ. John Mofat από την Μεγάλη Βρετανία, την κ.bojana Kisin από την Σερβία και την κ.carolina Diaz από την Ισπανία. Η Επιτροπή μετά την λήξη του συνεδρίου επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στο κοιμητήριο μας στο Σισλι.. Τον Σεπτέμβριο του 2019 το μεγάλο Ετήσιο Συνέδριο της ASCE θα πραγματοποιηθεί στη Γάνδη του Βελγίου και το 2020 στο Μιλάνο. Η Εφοροεπιτροπή Σταυροδρομίου θα θέσει υποψηφιότητα για την διεξαγωγή του Ετήσιου Συνεδρίου της ASCE για το 2021 στην Κωνσταντινούπολη. Για το Ετήσιο Συνέδριο του 2021 υποψηφιότητα έχουν επίσης θέσει άλλες δύο Ευρωπαϊκές πόλεις, Το Πόρτο της Πορτογαλίας και το Βελιγράδι της Σερβίας.

21

22 ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Η Κοινότητα Μεγάλου Ρεύματος βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την επαναμεταβίβαση ( ) ακινήτου στην ιδιοκτησία της, μετά από δικαστικό αγώνα που διήρκησε περίπου 13 χρόνια. Πρόκειται για οικόπεδο συνολικής έκτασης 808,50 τετραγωνικών μέτρων στο Μέγα Ρεύμα, στην οδό Satış Meydanı (πολεοδομική ενότητα Νο71, νησίδα Νο106, οικοδομικό τετράγωνο Νο1) το οποίο ήταν καταχωρημένο με κενή την στήλη ιδιοκτησίας, βάση απόφασης της Επιτροπής του Κτηματολογίου με ημερομηνία Το ακίνητο, με απόφαση (αρ.2003/2-2004/1) του 7 ου Πρωτοδικείου Σταμπούλ καταχωρήθηκε στο όνομα του θησαυροφυλακίου (Χαζινές) του Υπουργείου Οικονομικών. Το Συμβούλιο Βακουφίων της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων υπό τον Πρωθυπουργό, στις , έλαβε απόφαση για την καταχώρηση της νησίδας 106, του οικοδομικού τετραγώνου 1 στην Κοινότητά μας. Με έγγραφο που απεστάλη από το 1 ο Νομικό Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων προς το 6 ο Πρωτοδικείο Σταμπούλ στον φάκελο με αριθμό 2005/298 γνωστοποιείται πως το ακίνητο περιλαμβάνεται στο δηλωτικό του Εντωμεταξύ το Διοικητικό Δικαστήριο Σταμπούλ και το 6 ο Πρωτοδικείο Σταμπούλ αποφασίζουν τη μεταβίβαση του ακινήτου στο θησαυροφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών. Η Κοινότητά μας προχωρά, τότε, στις 9/5/2005 σε αγωγή στο 6 ο Πρωτοδικείο Σταμπούλ κατά του θησαυροφυλακίου του Υπουργείου Οικονομικών για την ακύρωση της απόφασης και την καταχώρηση του ακινήτου στο όνομα της Κοινότητάς μας. Παράλληλα, συμμετέχει στη δίκη στο Διοικητικό Δικαστήριο Σταμπούλ η οποία ολοκληρώνεται με την παρέμβαση του 10 ου τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας. Η συγκεκριμένη έγκριση του Συμβουλίου Επικρατείας συνέβαλε θετικά και στη δίκη στο 6 ο Πρωτοδικείο Σταμπούλ και η απόφαση βγήκε υπέρ της Κοινότητάς μας (9/6/2015). Η εναγόμενη πλευρά, το θησαυροφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών, κατέθεσε το φάκελο προς έφεση στις 9/10/2015 αλλά η προσφυγή της απορρίφθηκε. Η εναγόμενη πλευρά αποτάθηκε, τέλος, στο Ανώτατο Δικαστήριο με το αίτημα διόρθωσης τής απόφασης αλλά και ετούτη η προσφυγή απορρίφθηκε (31/12/2018). Να σημειωθεί ότι η κοινότητά μας επιβαρύνθηκε με το ποσόν των ΛΤ για τα έξοδα μεταβίβασης και έκδοσης του τίτλου ιδιοκτησίας. Η Κοινότητα Μεγάλου Ρεύματος, πιστή στις αρχές της διαφανούς διοίκησης και διαχείρισης των ευαγών μας ιδρυμάτων, βάση της απόφασης του ΔΣ, ενημερώνει μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου για όλες τις τροποποιήσεις σχετικά με την ακίνητη περιουσία της, στο πλαίσιο της Πολιτικής της Διαφάνειας την οποία υπηρετεί η Εφοροεπιτροπή και για την ενημέρωση των ομογενών συμπολιτών μας και κάθε ενδιαφερομένου.

23 110 Χρόνια από το Ενορχηστρωμένο Κίνημα της 31/3/ (13/4) 1909 στην Πόλη. Άρθρο του Κων. Π. Σπανούδη για την επέτειο της 24/7/1908

24 Άρθρο του Μιχαήλ Σωφρονιάδη για το Γεγονότα Αδάνων που ακολούθησαν αυτά της Πόλης της 31 Μαρτίου (13 Απριλίου) 1909

25

26

27

28 ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ - «Η Ενωση Κωνσταντινουπολιτών» με τα δύο μέλη σωματεία «Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών» «Σωματείο Ελλήνων Υπηκόων Απελαθέντων εκ Τουρκίας» - «Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών» - «Ένωση Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος» - «Αδελφότης Κωνσταντινουπολιτών Μεγάλου Ρεύματος "Ο Ταξιάρχης"» - «Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών» - «Σύλλογος Ζαππίδων» - «Σύνδεσμος Κεντρικιάδων» - «Σύνδεσμος Ιωακειμειάδων» - «Φιλανθρωπικός Σύνδεσμος Γαλατά Κωνσταντινουπόλεως» - «Αθλητικός Όμιλος Ταταύλα» - «Αθλητικός Σύλλογος Πέρα» - «Αθλητικό Βυζαντινό Κέντρο» - Σύλλογος Πριγκηπιανών «Άγιος Γεώργιος ο Κουδουνάς» - «Μορφωτικός Σύνδεσμος Χάλκης «Ο Αγιος Νικόλαος» - «Ο Εν Αθήναις Σύλλογος Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως» - «Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών Κωνσταντινουπόλεως» - Εστία Κωνσταντινουπόλεως - Σύνδεσμος Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου Κωνσταντινουπολιτών - Μορφωτικός Σύνδεσμος Μακροχωρίου Κωνσταντινουπόλεως «Το Έβδομο του Βυζαντίου» ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - «Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών Γερμανίας» - «Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών Αυστραλίας» με 3 σωματεία στις περιοχές της Αυστραλίας - «Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών Ελβετίας» - «Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών Ηνωμένου Βασιλείου» ΑΡΩΓΑ ΜΕΛΗ - «Επτάλοφος» Ιστορική Βιβλιοθήκη Μελέτης και Έρευνας - Σύλλογος των Φίλων της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής. - Φίλων Βυζαντινών Τεχνών - Πολιτισμού & Κοινωνικής Ανάπτυξης. - Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Μικρασιατών Βορείου Αττικής η "Αγία Σοφία". - Εταιρεία Μελέτης της καθ' ημάς Ανατολής - Ελληνικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών Σικάγου. -Ελληνικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών περιοχής Washington D.C.

Οικ. Πατριάρχης: «Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον έχει αφήσει την σφραγίδα του εις την ιστορίαν του πνευματικού πολιτισμού της ανθρωπότητος»

Οικ. Πατριάρχης: «Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον έχει αφήσει την σφραγίδα του εις την ιστορίαν του πνευματικού πολιτισμού της ανθρωπότητος» 29/03/2019 Οικ. Πατριάρχης: «Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον έχει αφήσει την σφραγίδα του εις την ιστορίαν του πνευματικού πολιτισμού της ανθρωπότητος» Πατριαρχεία / Οικουμενικό Πατριαρχείο Στον Ιερό Ναό

Διαβάστε περισσότερα

Oι Βασικοί Σκοποί Ομοσπονδίας εν συντομία:

Oι Βασικοί Σκοποί Ομοσπονδίας εν συντομία: Oι Βασικοί Σκοποί Ομοσπονδίας εν συντομία: Organization Η ενίσχυση των σχέσεων, η ανταλλαγή ιδεών και η αλληλεγγύη μεταξύ των ανά τον κόσμο Κωνσταντινουπολιτών. Η προάσπιση και προώθηση των ανθρωπίνων

Διαβάστε περισσότερα

Oι Βασικοί Σκοποί Ομοσπονδίας εν συντομία:

Oι Βασικοί Σκοποί Ομοσπονδίας εν συντομία: Oι Βασικοί Σκοποί Ομοσπονδίας εν συντομία: Organization Η ενίσχυση των σχέσεων, η ανταλλαγή ιδεών και η αλληλεγγύη μεταξύ των ανά τον κόσμο Κωνσταντινουπολιτών. Η προάσπιση και προώθηση των ανθρωπίνων

Διαβάστε περισσότερα

Oι Βασικοί Σκοποί Ομοσπονδίας εν συντομία:

Oι Βασικοί Σκοποί Ομοσπονδίας εν συντομία: Oι Βασικοί Σκοποί Ομοσπονδίας εν συντομία: Organization Η ενίσχυση των σχέσεων, η ανταλλαγή ιδεών και η αλληλεγγύη μεταξύ των ανά τον κόσμο Κωνσταντινουπολιτών. Η προάσπιση και προώθηση των ανθρωπίνων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ. Ένα μοναδικό ταξίδι, οδοιπορικό στην ιστορία του πολιτισμού και της εκπαίδευσης των Ελλήνων, σχεδίασε

Διαβάστε περισσότερα

Oι Βασικοί Σκοποί Ομοσπονδίας εν συντομία:

Oι Βασικοί Σκοποί Ομοσπονδίας εν συντομία: Organization Oι Βασικοί Σκοποί Ομοσπονδίας εν συντομία: Εκδηλώσεις επετείου Άλωσης, Η ενίσχυση των σχέσεων, η ανταλλαγή ιδεών και η αλληλεγγύη μεταξύ των ανά τον κόσμο Κωνσταντινουπολιτών. Η προάσπιση

Διαβάστε περισσότερα

Oι Βασικοί Σκοποί Ομοσπονδίας εν συντομία:

Oι Βασικοί Σκοποί Ομοσπονδίας εν συντομία: Organization Oι Βασικοί Σκοποί Ομοσπονδίας εν συντομία: Η ενίσχυση των σχέσεων, η ανταλλαγή ιδεών και η αλληλεγγύη μεταξύ των ανά τον κόσμο Κωνσταντινουπολιτών. Η προάσπιση και προώθηση των ανθρωπίνων

Διαβάστε περισσότερα

Oι Βασικοί Σκοποί Ομοσπονδίας εν συντομία:

Oι Βασικοί Σκοποί Ομοσπονδίας εν συντομία: Organization www.conpolis.eu Oι Βασικοί Σκοποί Ομοσπονδίας εν συντομία: Η ενίσχυση των σχέσεων, η ανταλλαγή ιδεών και η αλληλεγγύη μεταξύ των ανά των κόσμο Κωνσταντινουπολιτών. Η προάσπιση και προώθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η πολυπόθητη μέρα για την εκδρομή μας στην Κωνσταντινούπολη είχε φτάσει! Βαλίτσες, φωτογραφικές μηχανές, τα λόγια που είχε να μάθει ο καθένας από όσους συμμετέχουμε

Διαβάστε περισσότερα

Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω) Απογραφή Κωνσταντινουπολιτών εντός και εκτός της Πόλης

Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω) Απογραφή Κωνσταντινουπολιτών εντός και εκτός της Πόλης Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω) Απογραφή Κωνσταντινουπολιτών εντός και εκτός της Πόλης Μ Η Ν Α Σ Τ Σ Ι Τ Σ Α Κ Ο Σ Α Ν Τ Ι Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ο Σ Περιεχόμενα Τι είναι η Οι.Ομ.Κω Τι προσπαθεί

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση για την Αναγνώριση της Προσφοράς της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω) από Συλλογικούς Φορείς

Παρουσίαση για την Αναγνώριση της Προσφοράς της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω) από Συλλογικούς Φορείς Παρουσίαση για την Αναγνώριση της Προσφοράς της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω) από Συλλογικούς Φορείς 26-03-2016 Οι πολύπλευρες δραστηριότητες της Οι.Ομ.Κω., συνεχίζει να επιβραβεύεται

Διαβάστε περισσότερα

Oι Βασικοί Σκοποί Ομοσπονδίας εν συντομία:

Oι Βασικοί Σκοποί Ομοσπονδίας εν συντομία: Oι Βασικοί Σκοποί Ομοσπονδίας εν συντομία: Organization Η ενίσχυση των σχέσεων, η ανταλλαγή ιδεών και η αλληλεγγύη μεταξύ των ανά τον κόσμο Κωνσταντινουπολιτών. Η προάσπιση και προώθηση των ανθρωπίνων

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οικουμενικός για τον Τσίπρα

Ο Οικουμενικός για τον Τσίπρα 01/02/2019 Ο Οικουμενικός για τον Τσίπρα Πατριαρχεία / Οικουμενικό Πατριαρχείο Στον ιδιαίτερο συμβολισμό της επισκέψεως του Έλληνα Πρωθυπουργού κ.αλέξη Τσίπρα στη σιωπηλή, από το 1971, Ιερά Θεολογική Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

120 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΑΝΘΙΑ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ

120 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΑΝΘΙΑ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Θέρμη, 29/11/2013 120 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΑΝΘΙΑ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως γιόρτασε τα 120 χρόνια λειτουργίας του και προσφοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ)

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ) ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ) ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ Λεωφόρος Καποδιστρίου 17, Φιλοθέη 152 37, ΕΛΛΑΣ Τηλ: 210 77.23.556, Fax: 210 77.23.557, e-mail: nnap@otenet.gr

Διαβάστε περισσότερα

Το Κοσμέτειο Ίδρυμα- «ο Οίκος του Κωνσταντινουπολίτη» 40 χρόνια προσφορά προς τους εκπατρισμένους Κωνσταντινουπολίτες

Το Κοσμέτειο Ίδρυμα- «ο Οίκος του Κωνσταντινουπολίτη» 40 χρόνια προσφορά προς τους εκπατρισμένους Κωνσταντινουπολίτες Το Κοσμέτειο Ίδρυμα- «ο Οίκος του Κωνσταντινουπολίτη» 40 χρόνια προσφορά προς τους εκπατρισμένους Κωνσταντινουπολίτες Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών (ίδρυση 1963) Η μακρά παράδοση της φιλανθρωπίας και

Διαβάστε περισσότερα

2/09/2012 Ιωακείμ Γ, ο Πατριάρχης του Γένους, της Ρωμιοσύνης, του Ελληνισμού

2/09/2012 Ιωακείμ Γ, ο Πατριάρχης του Γένους, της Ρωμιοσύνης, του Ελληνισμού http://fanarion.blogspot.gr/2012/02/blog-post_09.html 2/09/2012 Ιωακείμ Γ, ο Πατριάρχης του Γένους, της Ρωμιοσύνης, του Ελληνισμού ΛΑΜΠΡΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΙΕΡΑΡΧΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗ Τα πορίσματα του Επιστημονικού

Διαβάστε περισσότερα

Oι Βασικοί Σκοποί Ομοσπονδίας εν συντομία:

Oι Βασικοί Σκοποί Ομοσπονδίας εν συντομία: Organization www.conpolis.eu Oι Βασικοί Σκοποί Ομοσπονδίας εν συντομία: Η ενίσχυση των σχέσεων, η ανταλλαγή ιδεών και η αλληλεγγύη μεταξύ των ανά τον κόσμο Κωνσταντινουπολιτών. Η προάσπιση και προώθηση

Διαβάστε περισσότερα

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Κέρκυρα, 16.12.2014 Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου, στην Κέρκυρα, μία επίσκεψη

Διαβάστε περισσότερα

«Στέλνω σε όλο τον ευσεβή ορθόδοξο ρωσικό λαό την ευλογία και τη στοργή της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως»- Τί είπε στο Ρωσικό Μετόχι

«Στέλνω σε όλο τον ευσεβή ορθόδοξο ρωσικό λαό την ευλογία και τη στοργή της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως»- Τί είπε στο Ρωσικό Μετόχι 10/08/2019 «Στέλνω σε όλο τον ευσεβή ορθόδοξο ρωσικό λαό την ευλογία και τη στοργή της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως»- Τί είπε στο Ρωσικό Μετόχι Πατριαρχεία / Οικουμενικό Πατριαρχείο «Μέσα στην

Διαβάστε περισσότερα

Οικουμενικός Πατριάρχης: Να εύχεστε να μας δίνει ο Θεός δύναμη να ανταποκρινόμεθα στις μεγάλες ευθύνες που έχουμε ως το Κέντρο της Ορθοδοξίας

Οικουμενικός Πατριάρχης: Να εύχεστε να μας δίνει ο Θεός δύναμη να ανταποκρινόμεθα στις μεγάλες ευθύνες που έχουμε ως το Κέντρο της Ορθοδοξίας 24/03/2019 Οικουμενικός Πατριάρχης: Να εύχεστε να μας δίνει ο Θεός δύναμη να ανταποκρινόμεθα στις μεγάλες ευθύνες που έχουμε ως το Κέντρο της Ορθοδοξίας Πατριαρχεία / Οικουμενικό Πατριαρχείο Στις κατά

Διαβάστε περισσότερα

Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.)

Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.) Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.) 10 Ιουλίου 2015 Πρόγραμμα Υποστήριξης Γνωριμίας της Νέας Γενιάς Εκπατρισμένων μελών της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Κωνσταντινουπολιτών Ιμβρίων Τενεδίων

Διαβάστε περισσότερα

To Ιερό Προσκύνημα Οσίου Ιωάννη του Ρώσου στο Προκόπι Ευβοίας

To Ιερό Προσκύνημα Οσίου Ιωάννη του Ρώσου στο Προκόπι Ευβοίας 23/02/2019 To Ιερό Προσκύνημα Οσίου Ιωάννη του Ρώσου στο Προκόπι Ευβοίας / Ορθόδοξες Προβολές Ένα από σημαντικότερα προσκυνήματα, όχι μόνο της Εύβοιας αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού είναι ο ναός του

Διαβάστε περισσότερα

Επίλογος. Βυζαντινό κόσμο στα βάθη του. Βέβαια στόχος μας ήταν να ερευνήσουμε τον ελληνισμό της Κων/πολης στη σύγχρονη εποχή και το καταφέραμε.

Επίλογος. Βυζαντινό κόσμο στα βάθη του. Βέβαια στόχος μας ήταν να ερευνήσουμε τον ελληνισμό της Κων/πολης στη σύγχρονη εποχή και το καταφέραμε. Επίλογος Μέσα στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας μας δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψουμε μέσα στο χώρο και το χρόνο και να ανακαλύψουμε το Βυζαντινό κόσμο στα βάθη του. Βέβαια στόχος μας ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις αντίστοιχες φράσεις α, β,

Διαβάστε περισσότερα

Ι.Μ. Φθιώτιδος: «Ότι αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας»

Ι.Μ. Φθιώτιδος: «Ότι αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας» 18/12/2018 Ι.Μ. Φθιώτιδος: «Ότι αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας» Μητροπολιτικό Έργο / Ι.Μ. Φθιώτιδος Πραγματοποιήθηκε σήμερα το 43ο Ιερατικό Συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολίς Φθιώτιδος

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλη Πέμπτη: Πέρα Σισλί - Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου: Ακολουθία των Αγίων Παθών 17:00 - Ι. Ν. Εισοδίων της Παναγίας Σταυροδρομίου:

Μεγάλη Πέμπτη: Πέρα Σισλί - Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου: Ακολουθία των Αγίων Παθών 17:00 - Ι. Ν. Εισοδίων της Παναγίας Σταυροδρομίου: Μεγάλη Πέμπτη: Φάτιχ Φανάρι - Πάνσεπτος Πατριαρχικός Ναός : Ακολουθία Όρθρου, Εσπερινού. Θ. Λειτουργία Μ. Βασιλείου 8:00 Ακολουθία των Αγίων Παθών 17:30 - Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μουχλίου: - Ι. Ν.

Διαβάστε περισσότερα

Η Ομογένεια θρηνεί τον Ποιμενάρχη της

Η Ομογένεια θρηνεί τον Ποιμενάρχη της 26/03/2019 Η Ομογένεια θρηνεί τον Ποιμενάρχη της Οικουμενικό Πατριαρχείο / Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας Γράφει η Ναταλία Δανδόλου «Όλα τα ποτάμια που κυλούν ορμητικά ή ράθυμα έχουνε μια μονάχα νοσταλγία: τη

Διαβάστε περισσότερα

Απονομή Οφφικίου από τον Μητρ. Κωνσταντίας

Απονομή Οφφικίου από τον Μητρ. Κωνσταντίας 04/12/2018 Απονομή Οφφικίου από τον Μητρ. Κωνσταντίας Αυτοκέφαλες Εκκλησίες / Εκκλησία της Κύπρου Με τον εόρτιο Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστατούντος Πανιερωτά Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώσ

Διαβάστε περισσότερα

Τα κτήρια λένε την ιστορία τους. 48o Γυμνάσιο Αθηνών ΔΑΝΣΜ. Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού

Τα κτήρια λένε την ιστορία τους. 48o Γυμνάσιο Αθηνών ΔΑΝΣΜ. Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού ΔΑΝΣΜ 48o Γυμνάσιο Αθηνών Τα κτήρια λένε την ιστορία τους 1 Συμμετέχοντες Σχολείο: 48 ο Γυμνάσιο Αθηνών Τάξη / Τμήμα: Γ Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ CERN ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ. Γόννοι, 11/03/2016

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ CERN ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ. Γόννοι, 11/03/2016 ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ CERN ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ Γόννοι, 11/03/2016 Tην Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016 στις 11 το πρωί το Λύκειο Γόννων συνδέθηκε απευθείας με το CERN, το μεγαλύτερο ερευνητικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΣ Dies Domini ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ της Ποιμαντικής Ενότητας της Καθολικής Μητροπόλεως Νάξου Αρ. 30 5-19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ & ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΣ Προσφιλείς

Διαβάστε περισσότερα

Oι Βασικοί Σκοποί Ομοσπονδίας εν συντομία:

Oι Βασικοί Σκοποί Ομοσπονδίας εν συντομία: Oι Βασικοί Σκοποί Ομοσπονδίας εν συντομία: Organization Η ενίσχυση των σχέσεων, η ανταλλαγή ιδεών και η αλληλεγγύη μεταξύ των ανά τον κόσμο Κωνσταντινουπολιτών. Η προάσπιση και προώθηση των ανθρωπίνων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 16 Ο ΠΑΝΑΓΙΑ, Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ 16 Ο ΠΑΝΑΓΙΑ, Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 16 Ο ΠΑΝΑΓΙΑ, Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις αντίστοιχες φράσεις

Διαβάστε περισσότερα

Κοπή Αγιοβασιλόπιτας και Βράβευση Φοιτητών στην ΟΑΚ (φώτο)

Κοπή Αγιοβασιλόπιτας και Βράβευση Φοιτητών στην ΟΑΚ (φώτο) 07/01/2019 Κοπή Αγιοβασιλόπιτας και Βράβευση Φοιτητών στην ΟΑΚ (φώτο) / Επικαιρότητα Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατά τρόπο παραδοσιακό εορτάστηκε και εφέτος η μεγάλη εορτή Ορθοδοξίας, η εορτή των Θεοφανείων

Διαβάστε περισσότερα

Το «μήνυμα» Τσίπρα Οικουμενικού Πατριάρχη για επαναλειτουργία της Χάλκης (βίντεο)

Το «μήνυμα» Τσίπρα Οικουμενικού Πατριάρχη για επαναλειτουργία της Χάλκης (βίντεο) 06/02/2019 Το «μήνυμα» Τσίπρα Οικουμενικού Πατριάρχη για επαναλειτουργία της Χάλκης (βίντεο) Πατριαρχεία / Οικουμενικό Πατριαρχείο «Σας υποδεχόμαστε με χαρά και αγαλλίαση στον ιστορικό αυτό χώρο και σας

Διαβάστε περισσότερα

Μητρ. Βελγίου: «Αναμένοντες τον Πατριάρχη του Γένους»

Μητρ. Βελγίου: «Αναμένοντες τον Πατριάρχη του Γένους» 27/09/2019 Μητρ. Βελγίου: «Αναμένοντες τον Πατριάρχη Γένους» Οικουμενικό Πατριαρχείο / Μητροπόλεις Οικουμενικού Θρόνου Το έτος 2019, με συμπλήρωση πενήντα ετών από ίδρυση Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου, Εξαρχίας

Διαβάστε περισσότερα

Σε λαϊκό προσκύνημα το σεπτό σκήνωμα του μακαριστού Αρχιεπ. Στυλιανού- Τέλος εποχής για την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας- Η επόμενη ημέρα (βίντεο)

Σε λαϊκό προσκύνημα το σεπτό σκήνωμα του μακαριστού Αρχιεπ. Στυλιανού- Τέλος εποχής για την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας- Η επόμενη ημέρα (βίντεο) 29/03/2019 Σε λαϊκό προσκύνημα το σεπτό σκήνωμα του μακαριστού Αρχιεπ. Στυλιανού- Τέλος εποχής για την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας- Η επόμενη ημέρα (βίντεο) Οικουμενικό Πατριαρχείο / Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Αθηναγόρας και Οικουμένη:

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Αθηναγόρας και Οικουμένη: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Αθηναγόρας και Οικουμένη: 70 Χρόνια από την εκλογή του Πατριάρχη Αθηναγόρα στον Οικουμενικό Θρόνο και από την ίδρυση του Π.Σ.Ε. 19-20

Διαβάστε περισσότερα

Χ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Σ Μ Ο Σ Του Σεβ. Μητροπολίτου ΔΩΔΩΝΗΣ κ. κ. Χ Ρ Υ Σ Ο Σ Τ Ο Μ Ο Υ ( ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕΙΣ) Νιώθω ιδιαιτέρα χαρούμενος που σήμερα, κληρικοί και

Χ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Σ Μ Ο Σ Του Σεβ. Μητροπολίτου ΔΩΔΩΝΗΣ κ. κ. Χ Ρ Υ Σ Ο Σ Τ Ο Μ Ο Υ ( ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕΙΣ) Νιώθω ιδιαιτέρα χαρούμενος που σήμερα, κληρικοί και Χ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Σ Μ Ο Σ Του Σεβ. Μητροπολίτου ΔΩΔΩΝΗΣ κ. κ. Χ Ρ Υ Σ Ο Σ Τ Ο Μ Ο Υ ( ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕΙΣ) Νιώθω ιδιαιτέρα χαρούμενος που σήμερα, κληρικοί και λαϊκοί, «συναχθέντες επί τω αυτώ» φιλοξενούμεθα σε τούτο

Διαβάστε περισσότερα

Μητρ. Λαγκαδά: Θα πρέπει να κάνουμε βήματα «ασκήσεως» για να αλλάξει η ζωή μας

Μητρ. Λαγκαδά: Θα πρέπει να κάνουμε βήματα «ασκήσεως» για να αλλάξει η ζωή μας 24/03/2019 Μητρ. Λαγκαδά: Θα πρέπει να κάνουμε βήματα «ασκήσεως» για να αλλάξει η ζωή μας Μητροπολιτικό Έργο / Ι.Μ. Λαγκαδά Για την προσωπικότητα του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά έκανε λόγο ο Σεβασμιώτατος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΜΠ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΜΠ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΜΠ Εικόνα 1 - Ημερίδα σταδιοδρομίας Το Γραφείο Διασύνδεσης Εξυπηρέτησης Φοιτητών και Νέων Αποφοίτων του ΕΜΠ (Γ.Δ) συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Παγκύπριες εξετάσεις Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής

Παγκύπριες εξετάσεις Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής Παγκύπριες εξετάσεις 2018 Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής Σκοπός Παγκύπριων Εξετάσεων: Η χορήγηση απολυτηρίου Εξαγωγή Γενικού Βαθμού Κατάταξης Πιστοποιητικού Πρόσβασης (ΑΑΕΙ Κύπρου και

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δημάρχου στα εγκαίνια ανακαινισμού Ι.Ν.Ζ.Πηγής Αμπελοκήπων ( )

Ομιλία Δημάρχου στα εγκαίνια ανακαινισμού Ι.Ν.Ζ.Πηγής Αμπελοκήπων ( ) [1] Ομιλία Δημάρχου στα εγκαίνια ανακαινισμού Ι.Ν.Ζ.Πηγής Αμπελοκήπων (6.4.2014) Σεβασμιώτατε, Πανοσωλογιώτατε π. Ιερόθεε, Αιδεσιμώτατοι, Συνάδελφοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, Κυρίες και Κύριοι Με την χάρη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΒ ΠΑΥΛΕΙΑ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ 2400 έτη από τη γέννηση του Αριστοτέλη

ΚΒ ΠΑΥΛΕΙΑ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ 2400 έτη από τη γέννηση του Αριστοτέλη ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΝΑΟΥΣΗΣ & ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ ΚΒ ΠΑΥΛΕΙΑ Ιούνιος 2016 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ 2400 έτη από τη γέννηση του Αριστοτέλη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ Σάββατο 28 Μαΐου Κυριακή 29 Μαΐου Μέγας Αρχιερατικός

Διαβάστε περισσότερα

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή 32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή Η Θεσσαλονίκη, από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια, είναι η δεύτερη σημαντική πόλη της αυτοκρατορίας. Αναπτύσσει σπουδαία εμπορική, πνευματική και πολιτική κίνηση, την

Διαβάστε περισσότερα

Oι Βασικοί Σκοποί της Ομοσπονδίας εν συντομία:

Oι Βασικοί Σκοποί της Ομοσπονδίας εν συντομία: Oι Βασικοί Σκοποί της Ομοσπονδίας εν συντομία: Organization Η ενίσχυση των σχέσεων, η ανταλλαγή ιδεών και η αλληλεγγύη μεταξύ των ανά τον κόσμο Κωνσταντινουπολιτών. Η προάσπιση και προώθηση των ανθρωπίνων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 1 Ομιλία Δημάρχου Λεμεσού, κ. Νίκου Νικολαϊδη, στο 13 ο Επιστημονικό Συμπόσιο Προφορικής Ιστορίας, την Παρασκευή, Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017, στις 7.00 μ.μ στο πολιτικό κέντρο «Π. Σολομωνίδης» με θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Κλεάνθειος Κοινοτική Στέγη Ηλικιωμένων Αθηένου Άρθρα Δεκεμβρίου-Ιανουάριο- Φεβρουάριο

Κλεάνθειος Κοινοτική Στέγη Ηλικιωμένων Αθηένου Άρθρα Δεκεμβρίου-Ιανουάριο- Φεβρουάριο Κλεάνθειος Κοινοτική Στέγη Ηλικιωμένων Αθηένου Άρθρα Δεκεμβρίου-Ιανουάριο- Φεβρουάριο Δηλώνουμε ότι είμαστε πλούσιοι από αγάπη των μικρών παιδιών, εθελοντών και συγχωριανών μας. Σας ευχαριστούμε. Σας ευχόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορικές στιγμές στο μακρινό Σύνδεϊ Δείτε το βίντεο με την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας- Όλες οι ομιλίες

Ιστορικές στιγμές στο μακρινό Σύνδεϊ Δείτε το βίντεο με την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας- Όλες οι ομιλίες 29/06/2019 Ιστορικές στιγμές στο μακρινό Σύνδεϊ Δείτε το βίντεο με την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας- Όλες οι ομιλίες Οικουμενικό Πατριαρχείο / Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας Μεγάλη ημέρα ξημέρωσε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ Αγαπητοί μου, Όλοι μας χαιρόμαστε απόψε ιδιαίτερα στα Θυρανοίξια του Ιερού αυτού Ναού. Βλέπουμε τον ιστορικό αυτό Ναό της Παναγίας

Διαβάστε περισσότερα

«Κλαίνε τα μάτια μου όταν βλέπω να σκοτώνουν παιδιά»

«Κλαίνε τα μάτια μου όταν βλέπω να σκοτώνουν παιδιά» 26/12/2018 «Κλαίνε τα μάτια μου όταν βλέπω να σκοτώνουν παιδιά» Πατριαρχεία / Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Στην Αιγυπτιακή Πρωτεύουσα βρίσκεται η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής

Διαβάστε περισσότερα

Κλεάνθειος Κοινοτική Στέγη Ηλικιωμένων Αθηένου Πρόγραμμα Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού

Κλεάνθειος Κοινοτική Στέγη Ηλικιωμένων Αθηένου Πρόγραμμα Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού Κλεάνθειος Κοινοτική Στέγη Ηλικιωμένων Αθηένου Πρόγραμμα Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΛΕΑΝΘΕΙΟΥ ΣΤΕΓΗΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ Σεπτέμβριο - Οκτώβριο Νοέμβριο 2012 O Άγιος Φωκάς μας βοήθησε

Διαβάστε περισσότερα

Χαλκίδα: Πλήθος κόσμου για τον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη

Χαλκίδα: Πλήθος κόσμου για τον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη 17/02/2019 Χαλκίδα: Πλήθος κόσμου για τον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη Μητροπολιτικό Έργο / Ι.Μ. Χαλκίδος Την Κυριακή Ευαγγελισμού 17 της Φεβρουαρίου Θεοτόκου 2019, Κανήθου το απόγευμα, Χαλκίδος, με στον Ιερό Ναό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Αδέλφια στο σχολείο

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Αδέλφια στο σχολείο ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Αδέλφια στο σχολείο Οι συμμαθητές και οι συμμαθήτριές μου Οι μαθήτριες του Χριστού Κάποτε, μια γυναίκα, που ονομαζόταν Μάρθα, υποδέχτηκε στο σπίτι της τον Ιησού. Η Μάρθα, ήταν αδελφή του

Διαβάστε περισσότερα

Oι Βασικοί Σκοποί Ομοσπονδίας εν συντομία:

Oι Βασικοί Σκοποί Ομοσπονδίας εν συντομία: Organization Oι Βασικοί Σκοποί Ομοσπονδίας εν συντομία: Εκδηλώσεις επετείου Σεπτεμ- Η ενίσχυση των σχέσεων, η ανταλλαγή ιδεών και η αλληλεγγύη μεταξύ των ανά τον κόσμο Κωνσταντινουπολιτών. Η προάσπιση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Παρακολουθήστε LIVE την τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Παρακολουθήστε LIVE την τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής 22/06/2019 ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Παρακολουθήστε LIVE την τελετή ενθρόνισης νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Οικουμενικό Πατριαρχείο / Αρχιεπισκοπή Αμερικής Αποστολή Νέα Υόρκη: Orthodoxia News Agency Σε εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

Το Β μέρος της συνέντευξης του Μητρ. Βελγίου στο «Φως Φαναρίου»

Το Β μέρος της συνέντευξης του Μητρ. Βελγίου στο «Φως Φαναρίου» 01/12/2018 Το Β μέρος της συνέντευξης Μητρ. Βελγίου στο «Φως Φαναρίου» Οικουμενικό Πατριαρχείο / Μητροπόλεις Οικουμενικού Θρόνου Παραθέμε το β μέρος της συνέντευξης που έδωσε στο»φως Φαναρίου» ο Σεβασμιώτατος

Διαβάστε περισσότερα

Συνεστίαση κατηχητών την Ιεράς Μητροπόλεως

Συνεστίαση κατηχητών την Ιεράς Μητροπόλεως Συνεστίαση κατηχητών Ιεράς Μητροπόλεως την Με πολύ χαρά και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεστίαση των κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως μας στον πολυχώρο Διακονία στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2007. http://www.ecclesia.gr/greeknews/default.asp. Ευχές στον Μακαριώτατο. Αναζήτηση στο Αρχείο Ειδήσεων. ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ --Επιλέξτε Μήνα--

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2007. http://www.ecclesia.gr/greeknews/default.asp. Ευχές στον Μακαριώτατο. Αναζήτηση στο Αρχείο Ειδήσεων. ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ --Επιλέξτε Μήνα-- Σελίδα 1 από 5 ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ --Επιλέξτε Μήνα-- Αναζήτηση στο Αρχείο Ειδήσεων Αναζήτηση ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2007 Ευχές στον Μακαριώτατο Συνάντηση του Μακαριωτάτου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Πληροφοριακό

Διαβάστε περισσότερα

Oι Βασικοί Σκοποί της Ομοσπονδίας εν συντομία:

Oι Βασικοί Σκοποί της Ομοσπονδίας εν συντομία: Organization www.conpolis.eu Oι Βασικοί Σκοποί της Ομοσπονδίας εν συντομία: Η ενίσχυση των σχέσεων, η ανταλλαγή ιδεών και η αλληλεγγύη μεταξύ των ανά τον κόσμο Κωνσταντινουπολιτών. Η προάσπιση και προώθηση

Διαβάστε περισσότερα

«Στη ζωή μας πρέπει να έχουμε ομολογία Χριστού και όχι δειλία»

«Στη ζωή μας πρέπει να έχουμε ομολογία Χριστού και όχι δειλία» 25/06/2019 «Στη ζωή μας πρέπει να έχουμε ομολογία Χριστού και όχι δειλία» Μητροπολιτικό Έργο / Ι.Μ. Φθιώτιδος Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε τη Κυριακή των Αγίων Πάντων 23 Ιουνίου στο Καθολικό της

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου 19-10-2015

Δελτίο Τύπου 19-10-2015 Ιβήριδος 9, T.K. 54351 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 905164, fax: 2310 903721 Email επικοινωνίας: anestis_anastasiadis@yahoo.gr, axmetaloulis@gmail.com Ιστοσελίδα: www.loutropoleis.com Δελτίο Τύπου 19-10-2015

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΔΝΤΟΥ ΤΕΘΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΟΣΜΕΤΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΔΝΤΟΥ ΤΕΘΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΟΣΜΕΤΟΥ 1 ΟΜΙΛΙΑ ΔΝΤΟΥ ΤΕΘΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΟΣΜΕΤΟΥ Το Ταμείο Εθνικής Άμυνας με ιδιαίτερη συγκίνηση συμμετέχει στην σημερινή εκδήλωση, τιμώντας κατ αυτόν τον τρόπο τόσο την μνήμη δύο επιφανών τέκνων της

Διαβάστε περισσότερα

«Η Ελληνική Παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση του Γένους μας»

«Η Ελληνική Παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση του Γένους μας» 27/01/2019 «Η Ελληνική Παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση του Γένους μας» Μητροπολιτικό Έργο / Ι.Μ. Λαγκαδά Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή του κόσμου πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως

Διαβάστε περισσότερα

Με αγιορειτική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελαιοβρύτισσας.

Με αγιορειτική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελαιοβρύτισσας. Με αγιορειτική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελαιοβρύτισσας. Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Ηγούμενος της νόμιμης

Διαβάστε περισσότερα

Με ιδιαίτερη χαρά ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΡΙΑΝΩΝ παρουσιάζει το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Με ιδιαίτερη χαρά ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΡΙΑΝΩΝ παρουσιάζει το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Ημερολόγιο 2017 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Με ιδιαίτερη χαρά ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΡΙΑΝΩΝ παρουσιάζει το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του, για το έτος 2017. Η φετινή έκδοση με τοπία, όλα επιλεγμένα από την ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΕΡΜΟΥΠΟ- ΛΗ, δεν

Διαβάστε περισσότερα

To «Εισοδικό της Αγίας Σοφίας»

To «Εισοδικό της Αγίας Σοφίας» 26/03/2019 To «Εισοδικό της Αγίας Σοφίας» Μητροπολιτικό Έργο / Ι.Μ. Χαλκίδος Το βιβλίο του καρδιολόγου και ψάλτη της Χαλκίδας κυρίου Χριστοφόρου Σωφρονίου «ΕΙΣΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ», παρουσιάστηκε το

Διαβάστε περισσότερα

Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_8712 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1

Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_8712 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1 Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_8712 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1 α) Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

Μητρ. Φθιώτιδος: «Η Χριστιανική ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας»

Μητρ. Φθιώτιδος: «Η Χριστιανική ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας» 01/04/2019 Μητρ. Φθιώτιδος: «Η Χριστιανική ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας» Μητροπολιτικό Έργο / Ι.Μ. Φθιώτιδος Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, ιερούργησε την Γ Κυριακή της

Διαβάστε περισσότερα

Φυτά και ζώα στα νομίσματα και στον διάκοσμο του Νομισματικού Μουσείου. 24o Δημοτικό Αχαρνών. Νομισματικό Μουσείο Αθηνών

Φυτά και ζώα στα νομίσματα και στον διάκοσμο του Νομισματικού Μουσείου. 24o Δημοτικό Αχαρνών. Νομισματικό Μουσείο Αθηνών Νομισματικό Μουσείο Αθηνών 24o Δημοτικό Αχαρνών Φυτά και ζώα στα νομίσματα και στον διάκοσμο του Νομισματικού Μουσείου 1 Υποδράση: Εκπαιδευτικές Επισκέψεις Μαθητών Συμμετέχοντες Σχολείο: 24o Δημοτικό Αχαρνών

Διαβάστε περισσότερα

Να είναι αιωνία η μνήμη του Δάσκαλου του Γένους Δημητρίου Φραγκόπουλου

Να είναι αιωνία η μνήμη του Δάσκαλου του Γένους Δημητρίου Φραγκόπουλου Organization www.conpolis.eu Oι Βασικοί Σκοποί Ομοσπονδίας εν συντομία: Η ενίσχυση των σχέσεων, η ανταλλαγή ιδεών και η αλληλεγγύη μεταξύ των ανά τον κόσμο Κωνσταντινουπολιτών. Η προάσπιση και προώθηση

Διαβάστε περισσότερα

Αρνητική απάντηση για τέλεση Θείας Λειτουργίας στα Κατεχόμενα- Υπό κατάρρευση Ναοί- Θέλουν να κάνουν Ιστορική Μονή Τέμενος

Αρνητική απάντηση για τέλεση Θείας Λειτουργίας στα Κατεχόμενα- Υπό κατάρρευση Ναοί- Θέλουν να κάνουν Ιστορική Μονή Τέμενος 11/04/2019 Αρνητική απάντηση για τέλεση Θείας Λειτουργίας στα Κατεχόμενα- Υπό κατάρρευση Ναοί- Θέλουν να κάνουν Ιστορική Μονή Τέμενος Αυτοκέφαλες Εκκλησίες / Εκκλησία της Κύπρου Αρνητική ήταν η απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Η ευλογημένη συνάντηση.

Η ευλογημένη συνάντηση. Η ευλογημένη συνάντηση. Μετά το τέλος μιας δύσκολης εξεταστικής περιόδου, η παρέα των παιδιών του λυκείου του Ναού μας συναντήθηκε για μια ακόμα φορά, πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Η χαρά των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ικονίου Θεόληπτος ομιλεί για τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο

Ο Ικονίου Θεόληπτος ομιλεί για τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο 06/07/2019 Ο Ικονίου Θεόληπτος ομιλεί για τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο / Επικαιρότητα Ο Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος, εκ των κορυφαίων ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στενός συνεργάτης του

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΕΚ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ. 24-25 Μαϊου 2008, Χόρινχεμ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΕΚ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ. 24-25 Μαϊου 2008, Χόρινχεμ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΕΚ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ 24-25 Μαϊου 2008, Χόρινχεμ Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι, Θέλω κατ αρχάς να σας ευχαριστήσω θερμά για την ευγενική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ Οι θρησκευτικές εικόνες ως μέσον έκφρασης του θρησκευτικού συναισθήματος 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης Τάξη: ΣΤ 1 Σχολικό έτος: 2006 07 Υπεύθυνη δασκάλα: Σπανού Σοφία «Όταν πρόκειται να αρχίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Written by victoria Saturday, 08 March :30 - Last Updated Wednesday, 19 March :27

Written by victoria Saturday, 08 March :30 - Last Updated Wednesday, 19 March :27 Φεβρουάριος 2014 Αντιπροσωπευτικά, μαθητές γράφουν για τις εμπειρίες αυτές και μερικές εικόνες μιλούν από μόνες τους, με την ελπίδα το μερικό και αποσπασματικό να αποδώσει το γενικό και συνολικό που συντελείται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΕΨΗ ΣΟΤ ΟΜΙΛΟΤ ΟΙΚΟΤΜΕΝΙΚΩΝ ΧΕΕΩΝ ΣΗ ΓΕΝΕΤΗ

ΕΠΙΚΕΨΗ ΣΟΤ ΟΜΙΛΟΤ ΟΙΚΟΤΜΕΝΙΚΩΝ ΧΕΕΩΝ ΣΗ ΓΕΝΕΤΗ ΕΠΙΚΕΨΗ ΣΟΤ ΟΜΙΛΟΤ ΟΙΚΟΤΜΕΝΙΚΩΝ ΧΕΕΩΝ ΣΗ ΓΕΝΕΤΗ Οι Όμιλοι Οικουμενικών χέσεων του Κολλεγίου Αθηνών και του Κολλεγίου Ψυχικού πραγματοποίησαν από κοινού εκπαιδευτική επίσκεψη στη Γενεύη. Σα μέλη της αποστολής

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τριαδικός Θεός: οι γιορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος. Διδ. Εν. 14

Ο Τριαδικός Θεός: οι γιορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος. Διδ. Εν. 14 Ο Τριαδικός Θεός: οι γιορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος Διδ. Εν. 14 Σαράντα ημέρες μετά το Πάσχα η Εκκλησία μας γιορτάζει την Ανάληψη του Κυρίου στους ουρανούς Με την Ανάληψη, επισφραγίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Ντοκουμέντο: Ο Αρχιεπ. Αμερικής στον Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας. Δηλώνει στήριξη στα Μοναστήρια και ευγνωμοσύνη στον Γέροντα (ηχητικό)

Ντοκουμέντο: Ο Αρχιεπ. Αμερικής στον Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας. Δηλώνει στήριξη στα Μοναστήρια και ευγνωμοσύνη στον Γέροντα (ηχητικό) 13/08/2019 Ντοκουμέντο: Ο Αρχιεπ. Αμερικής στον Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας. Δηλώνει στήριξη στα Μοναστήρια και ευγνωμοσύνη στον Γέροντα (ηχητικό) Οικουμενικό Πατριαρχείο / Αρχιεπισκοπή Αμερικής / Επικαιρότητα

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμοί Εκπαίδευσης του Οικουμενικού Ελληνισμού: «Τα ιστορικά σχολεία» Μπούντα Ελένη, Σχολική Σύμβουλος

Θεσμοί Εκπαίδευσης του Οικουμενικού Ελληνισμού: «Τα ιστορικά σχολεία» Μπούντα Ελένη, Σχολική Σύμβουλος Θεσμοί Εκπαίδευσης του Οικουμενικού Ελληνισμού: «Τα ιστορικά σχολεία» Μπούντα Ελένη, Σχολική Σύμβουλος Στην κατηγορία των ιστορικών σχολείων συγκαταλέγονται όλα εκείνα τα εκπαιδευτήρια τα οποία έχουν διανύσει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕ 5. Ο Ευαγγελισμός της Μαρίας για τη γέννηση του Μεσσία

ΔΕ 5. Ο Ευαγγελισμός της Μαρίας για τη γέννηση του Μεσσία ΔΕ 5. Ο Ευαγγελισμός της Μαρίας για τη γέννηση του Μεσσία Ευαγγελισμός Ευαγγελισμός είναι η ανακοίνωση στην Παναγία της καλής είδησης ότι θα γεννήσει τον Μεσσία, αυτόν που υποσχέθηκε ο Θεός και περίμενε

Διαβάστε περισσότερα

Μητρ. Ναυπάκτου: «Ο Ευρίπου Βασίλειος ήταν το καύχημα αυτής της πόλεως».

Μητρ. Ναυπάκτου: «Ο Ευρίπου Βασίλειος ήταν το καύχημα αυτής της πόλεως». 23/12/2018 Μητρ. Ναυπάκτου: «Ο Ευρίπου Βασίλειος ήταν το καύχημα αυτής της πόλεως». Μητροπολιτικό Έργο / Ι.Μ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου, πολιούχου Αγρινίου, τελέσθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α «ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΙΝΟΜΑΙ ΟΔΟΔΕΙΚΤΗΣ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ» Σάββατο, 13 Δεκ. 2013.

Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α «ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΙΝΟΜΑΙ ΟΔΟΔΕΙΚΤΗΣ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ» Σάββατο, 13 Δεκ. 2013. Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α Διοργανωτές: «ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΙΝΟΜΑΙ ΟΔΟΔΕΙΚΤΗΣ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ» Σάββατο, 13 Δεκ. 2013 ΣΑΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (ΠΕΘ) με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (ΠΕΘ) με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κ. Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2015 Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (ΠΕΘ) με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κ. Νικόλαο Φίλη Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015, αντιπροσωπεία

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία στην Σχολική Εορτή των Τριών Ιεραρχών Γυμνάσιο Ξυλοφάγου

Ομιλία στην Σχολική Εορτή των Τριών Ιεραρχών Γυμνάσιο Ξυλοφάγου Ομιλία στην Σχολική Εορτή των Τριών Ιεραρχών Γυμνάσιο Ξυλοφάγου Ήταν γύρω στον 11 ου αι. στα χρόνια του Αλέξιου Κομνηνού όταν στην Κωνσταντινούπολη ξέσπασε με νέα διαμάχη. Άνθρωποι των γραμμάτων και μη,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ, στις διάφορες δραστηριότητες που διοργανώνει κάθε χρόνο, προσπαθεί να αφυπνίσει τους μαθητές για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος εξαιτίας της

Διαβάστε περισσότερα

Τίμησαν την Αγία Μαρίνα στις Βρυξέλλες

Τίμησαν την Αγία Μαρίνα στις Βρυξέλλες 19/07/2019 Τίμησαν την Αγία Μαρίνα στις Βρυξέλλες Οικουμενικό Πατριαρχείο / Μητροπόλεις Οικουμενικού Θρόνου Πραγματοποιήθηκε η ετήσια πανήγυρη Ενορίας Αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος και θαυματουργού Μαρίνης

Διαβάστε περισσότερα

Μητρ. Δημητριάδος: Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική

Μητρ. Δημητριάδος: Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική 28/12/2018 Μητρ. Δημητριάδος: Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική Μητροπολιτικό Έργο / Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού Σκέψεις στην ανατολή του νέου χρόνου Σκέψεις καρδιάς κατέθεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ. Ας υψώσουμε τις καρδιές μας. Είναι στραμμένες προς τον Κύριο. Ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο τον Θεό μας. Άξιο και δίκαιο.

ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ. Ας υψώσουμε τις καρδιές μας. Είναι στραμμένες προς τον Κύριο. Ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο τον Θεό μας. Άξιο και δίκαιο. 107. Ο Κύριος να είναι μαζί σας. Και με το πνεύμα σου. ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ Ας υψώσουμε τις καρδιές μας. Είναι στραμμένες προς τον Κύριο. Ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο τον Θεό μας. Άξιο και δίκαιο. Ακολουθεί το

Διαβάστε περισσότερα

Τελετή Αποφοίτησης 29 Ιουνίου 2017 Βραβεία

Τελετή Αποφοίτησης 29 Ιουνίου 2017 Βραβεία Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας Τελετή Αποφοίτησης 29 Ιουνίου 2017 Βραβεία 1. Βραβείο Συνεργατισμού ( 350) Απονέμεται στον άριστο σε ήθος τελειόφοιτο μαθητή με την υψηλότερη γενική βαθμολογία. Σταύρου

Διαβάστε περισσότερα

1. Στα αποστολικά χρόνια, η Θεία Ευχαριστία γινόταν διαφορετικά από τον τρόπο που έγινε τη βραδιά του Μυστικού Δείπνου.

1. Στα αποστολικά χρόνια, η Θεία Ευχαριστία γινόταν διαφορετικά από τον τρόπο που έγινε τη βραδιά του Μυστικού Δείπνου. ΜΑΘΗΜΑ 22 ο ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ Θ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα με την ιστορία της αρχαίας Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε

Διαβάστε περισσότερα

www.kalymnikifilia.gr

www.kalymnikifilia.gr Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος (το παράδειγμα των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας) ΒΑΝΤΙΜ ΓΙΑΡΟΒΟÏ Kαθηγητής μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΣ: Μοναδικές στιγμές στην Εκατονταπυλιανή

ΠΑΡΟΣ: Μοναδικές στιγμές στην Εκατονταπυλιανή 15/08/2019 ΠΑΡΟΣ: Μοναδικές στιγμές στην Εκατονταπυλιανή Μητροπολιτικό Έργο / Ι.Μ. Παροναξίας ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ Γιώργος Φερδής Στιγμές θρησκευτικής ανάτασης έζησαν όσοι είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στο

Διαβάστε περισσότερα

Σεμνύνεται η πόλη του Διδυμοτείχου όχι μόνο για την πλούσια ιστορία της και τα μοναδικά μνημεία της ή διότι χρημάτισε έδρα βυζαντινών

Σεμνύνεται η πόλη του Διδυμοτείχου όχι μόνο για την πλούσια ιστορία της και τα μοναδικά μνημεία της ή διότι χρημάτισε έδρα βυζαντινών 5 Νοεμβρίου 2018 «Βατάτζεια 2018» / Επικαιρότητα Σεμνύνεται η πόλη του Διδυμοτείχου όχι μόνο για την πλούσια ιστορία της και τα μοναδικά μνημεία της ή διότι χρημάτισε έδρα βυζαντινών αυτοκρατόρων, φιλόχριστος

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση στην Ειδική Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων 13-12-2012 Δραστηριότητες 2012

Παρουσίαση στην Ειδική Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων 13-12-2012 Δραστηριότητες 2012 Παρουσίαση στην Ειδική Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων 13-12-2012 Δραστηριότητες 2012 1) Τι είναι η Οι.Ομ.Κω 2) Άξονες Δράσεις της Οι.Ομ.Κω : ενέργειες προς κράτη-διεθνείς οργανισμούς-μκο

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Χειμερινό Εξάμηνο Μάθημα: Σχολική Πρακτική, Επίπεδο ΙΙΙ, Υπεύθυνος Διδάσκων: Υπεύθυνη Εκπ/κός:

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Χειμερινό Εξάμηνο Μάθημα: Σχολική Πρακτική, Επίπεδο ΙΙΙ, Υπεύθυνος Διδάσκων: Υπεύθυνη Εκπ/κός: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Χειμερινό Εξάμηνο 2009-2010 Μάθημα: Σχολική Πρακτική, Επίπεδο ΙΙΙ, Υπεύθυνος Διδάσκων: Υπεύθυνη Εκπ/κός: Φοιτητής/ρια:.. Μάθημα: ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Σχολείο:11 ο Δημοτικό Τάξη: Γ Διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αγ. Ιουστίνος Πόποβιτς. Ο Άγιος που αγαπούσε τους Έλληνες (φώτο & βίντεο)

Ο Αγ. Ιουστίνος Πόποβιτς. Ο Άγιος που αγαπούσε τους Έλληνες (φώτο & βίντεο) 22/01/2019 Ο Αγ. Ιουστίνος Πόποβιτς. Ο Άγιος που αγαπούσε τους Έλληνες (φώτο & βίντεο) / Αγιορείτικα Ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς έλεγε χαρακτηριστικά: «Αν δεις έναν Έλληναν να είναι σκυφτός, τότε, προσεύχεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΙΣΣΟΝΕΡΓΑΣ

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΙΣΣΟΝΕΡΓΑΣ Πρακτικά Έκτακτης Συνεδρίας Κοινοτικού Συμβουλίου Κισσόνεργας, που έγινε την Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014, στις 7:00μμ. στα γραφεία του Συμβουλίου. Παρόντες 1. κ. Γιώργος Στυλιανού Κοινοτάρχης / Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα