Από τη Χαµένη Άνοιξη στη Μανία µε την Άνοιξη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Από τη Χαµένη Άνοιξη στη Μανία µε την Άνοιξη"

Transcript

1 Από τη Χαµένη Άνοιξη στη Μανία µε την Άνοιξη Αναγκαιότητα και προϋποθέσεις για ένα πολιτικό µυθιστόρηµα σήµερα «Μα γι' αυτό ο Μαρξ έγραψε την Κριτική και πρόσθεσε ''dixi et salvavi animam meam'': το τελευταίο αποτελεί απόδειξη ότι την έγραψε για να ησυχάσει τη συνείδησή του και δίχως να έχει την παραµικρή ελπίδα ότι εξασφαλίζει κάτι». Επιστολή του Φρίντριχ Έγκελς στον Αύγουστο Μπέµπελ (Μάιος 1891) «Τώρα θα µας κρίνει η Ιστορία. Δεν θα µιλήσω άλλο. Dixi et salvavi animam meam». «Τι ήταν αυτό το τελευταίο που είπε;» ρώτησαν ψιθυριστά µε µια φωνή Φλώρα και Μαρία. «Τα είπα και ξαλάφρωσε η ψυχή µου», µετέφρασε εξίσου ψιθυριστά ο Σανιδόπουλος. Η µανία µε την Άνοιξη, σ Ό,τι προτίθεµαι να εισηγηθώ εδώ είναι παρόµοιο µε αυτό που δοκίµασε να εισηγηθεί, µε µια πολύ συγκεκριµένη λογοτεχνική γλώσσα, η Χαµένη Άνοιξη των ετών και µε µία άλλη, εκ των πραγµάτων διαφορετική, η Μανία µε την Άνοιξη των ετών Ι. Αντί Εισαγωγής Σήµερα κατανοούµε ότι: 1. Πολιτικό µυθιστόρηµα δεν σηµαίνει κατ' ανάγκην αριστερό µυθιστόρηµα, πολύ περισσότερο µυθιστόρηµα που εξυπηρετεί τις άλφα ή βήτα µικροκοµµατικές επιλογές. Αυτή η συνθήκη αφορά ένα εξαντληµένο καταπιεστικό παρελθόν, εκείνο του απηρχαιωµένου σοσιαλιστικού ρεαλισµού και των όποιων αποχρώσεών του. Ωστόσο, στην Ελλάδα, η εµφύλια µεταπολεµική περίοδος που κράτησε τριάντα χρόνια δηµιούργησε, κυρίως στο ευρύτερο κοινό της Αριστεράς, µια διαρκή προσδοκία πολιτικής επανανάγνωσης του παρελθόντος την οποία σφράγισαν µε τον τρόπο τους τα δύο σηµαντικότερα µεταπολεµικά µυθιστορήµατα: το Κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου και η Τριλογία 1 Στη Μανία µε την Άνοιξη το Πρόγραµµα της Γκότα είναι ένα αθέατο κλειδί, ένας µυστικός µηχανισµός που ξεκλειδώνει, για τον υποψιασµένο αναγνώστη, την απόσταση της κανονικότητας της ζωής από την Ιστορία την απόσταση ανάµεσα στη συλλογική και την ατοµική ανάγκη την απόσταση ανάµεσα στον ηθικό κανόνα και στην πρακτική εφαρµογή του την απόσταση που οφείλει πάντα να διανυθεί ανάµεσα στην παραδοµένη ανάγνωση και σε µια νέα ανάγνωση των πραγµάτων. Εποµένως η κατά διαστήµατα εµφάνιση του Προγράµµατος της Γκότα στη µυθιστορηµατική αφήγηση είναι ένα µικρό καµπανάκι στα παρασκήνια της αφηγούµενης ιστορίας ως Ιστορίας, µια εξ όνυχος υπενθύµιση άλυτων κοινωνικών αντιφάσεων που έχουν διατυπωθεί από παλιά: οπότε οι διακυµάνσεις στη χρήση αυτού του αφηγηµατικού µοτίβου, µέσα στην όλη πλοκή του µυθιστορήµατος, από τις πρώτες έως τις τελευταίες σελίδες, υπογραµµίζουν (λιγότερο ή περισσότερο πειστικά, αυτό µένει να το κρίνει ο κάθε αναγνώστης) ότι, το λιγότερο, κανείς δεν µπορεί να παίζει ανάλαφρα µε την Ιστορία (ούτε µε τη συνείδησή του) ακόµα κι αν αγωνίζεται στο όνοµά της.

2 του Στρατή Τσίρκα. Καθώς τώρα αµφότερα προήλθαν µέσα από τις γενικότερες ζυµώσεις στον χώρο της Αριστεράς, στη µεταπολίτευση ο όρος πολιτικό µυθιστόρηµα περίπου ταυτίστηκε µε τις αναζητήσεις αυτού του χώρου. 2. Το πολιτικό µυθιστόρηµα δεν αναφέρεται στη θεσµική πολιτική σκηνή παρά µόνον στον βαθµό που αυτό εξυπηρετεί την αφηγηµατική ανάγκη. Κατ' επέκταση το πολιτικό µυθιστόρηµα, ιδιαιτέρως σήµερα, δεν είναι κατ' ανάγκην ρεαλιστικό π.χ. µπορεί να εκφράσει την πολιτική αγωνία της εποχής ακόµα κι αν κινείται στον χώρο του φανταστικού όπως για παράδειγµα το έκανε σε ανύποπτο χρόνο (κι ας µην διαβάστηκε στην εποχή του µε αυτόν τον τρόπο) η Τριλογία του Βασίλη Βασιλικού Το πολιτικό µυθιστόρηµα προσεγγίζει, ανιχνεύει, εξιστορεί ό,τι η θεσµική πολιτική δεν είναι ως εκ της θέσεώς της διατεθειµένη να κάνει. 4. Τα παραπάνω δεν ακυρώνουν τη βασική συνθήκη για κάθε πολιτικό µυθιστόρηµα που είναι: ή αυτό εµπνέει την αµφισβήτηση της υπάρχουσας τάξης πραγµάτων ή, διαφορετικά, δεν υπάρχει εφόσον τότε αφορά άλλου τύπου αφήγηση. Η προϊστορία αυτών των θέσεων στο επίπεδο της νεοελληνικής πεζογραφίας ανιχνεύεται σε λίγα έργα που γράφτηκαν όλα, λίγο πολύ, πριν και κατά τη δικτατορία αλλά που όλα εκδόθηκαν τα πρώτα χρόνια της µεταπολίτευσης. Η Χαµένη Άνοιξη του Τσίρκα, ένα από αυτά τα έργα, γράφτηκε µετά τη γνωστή περιπέτεια του συγγραφέα µε την κριτική του Κόµµατος για τις Ακυβέρνητες Πολιτείες. Γράφτηκε, παράλληλα, σε µια εποχή υπόγειων πλην εµφανών αλλαγών στη διεθνή Αριστερά, αλλαγών που η εντόπια Αριστερά σε ένα πολύ µικρό κοµµάτι της διαισθανόταν ή έστω δεχόταν να αφουγκραστεί. Kάποτε θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτό που στο βάθος ενόχλησε τους πολέµιους των Ακυβέρνητων Πολιτειών δεν ήταν τόσο η µη συµµόρφωση του συγγραφέα προς την όποια πολιτική γραµµή του Κόµµατος όσο η εµφανής πάλη του να απελευθερωθεί από τον άγραφο µικροαστικό Κανόνα της κυρίαρχης αριστερής ηθικής. ΙΙ. Το ανοιχτό σώµα Η Έµµη, η Αλέγρα, η Τζούλια, η Ραπέσκου, η Ρόζα, η Λενάρα, η Νίνα, η Νάνσυ, ακόµα και η Αριάγνη, δηλαδή όλες οι πρωταγωνίστριες στην Τριλογία, είναι εµφανές ότι βιώνουν τη ζωή µέσα από το ανοιχτό στην Επιθυµία σώµα τους. Και µόνον αυτό το θεµελιακό στοιχείο διαφοροποιεί την Τριλογία από οποιοδήποτε στρατευµένο λογοτεχνικό κείµενο της εποχής. 2 Βλ. σχετική επιχειρηµατολογία στην Εισαγωγή του γράφοντος («Η Τριλογία του Βασίλη Βασιλικού γράφτηκε µόλις χθες») στην οριστική έκδοση της Τριλογίας (επιµ.α Α. Σαΐνης, εκδ. Τόπος 2007).

3 Οπωσδήποτε, από την άλλη, η µικροαστική συνείδηση του αριστερού συγγραφέα της εποχής κάποτε νικά την πρόθεσή του να την υπερβεί γι' αυτό και π.χ. παρουσιάζει συχνά - πυκνά τον έρωτα ως «εκφυλισµό», ως «χτηνωδία», ως «σαπίλα» ή έστω ως «φάρµακο» για την ψυχική και σωµατική υγεία, ή, στην καλύτερη περίπτωση, ως ανεξέλεγκτη ορµή που εκπορεύεται αποκλειστικά από τα βάθη του γυναικείου είναι πολύ κοντά δηλαδή στο µικροαστικό/χριστιανικό πρότυπο της αµαρτωλής γυναικείας φύσης. Σ ένα συµβολικό επίπεδο, αυτή η εντυπωσιακή αντίφαση ως προς τον ρόλο των γυναικών, επιτρέπει στον αναγνώστη της Τριλογίας να διαβάσει αντιστοίχως τη συµπεριφορά τους ως αντιφατική ενσάρκωση της Ελευθερίας: ιστορικά µεν αναγκαία, αλλά ταυτοχρόνως, άβουλη, ασύνειδη ενσάρκωσή της. ΙΙΙ. Η ανάγκη για το διαφορετικό όραµα Να υπογραµµίσω εδώ ότι η διαλεκτική των αντιφάσεων αυτού του τύπου στην Τριλογία δεν είναι µε τίποτε µαρξιστική 3, δεν οδηγεί σε κάποια «σύνθεση» των αντιθέτων µερών. Η διαλεκτική των αντιφάσεων στον Τσίρκα είναι πιο κοντά στο ηρακλείτιο µοντέλο: καταλήγει σταθερά στη σύγκρουση, στον πόλεµο των αντιθέτων. Γι' αυτό και στον Τσίρκα δεν υπάρχει ο στερεότυπος «µεσσιανισµός» των κοινωνικών οραµάτων: οι εκπρόσωποι των αριστερών ιδεών (τόσο οι αρχηγοί τους, τα θλιβερά «ανθρωπάκια» όσο και οι πληβείοι στρατιώτες του τύπου του Μάνου ή έστω του Γαρέλα) δεν είναι καθόλου συνεπείς ως προς το όραµά τους. Με αυτή την έννοια ο Μάνος που, κατά τα δικά του λεγόµενα, το συµφέρον του αγώνα το αγνοεί όποιος αγνοεί τον Μπαλζάκ ίσως ακόµα και τη Βίβλο, βρίσκεται ιδεολογικά πιο κοντά στη «συνοδοιπόρο» αλλά σαφέστατα αστή διανοούµενη Νάνσυ, πιο κοντά στον καβαφικό Ρούµπυ, παρά στον αφελέστατο «πληβείο» Γαρέλα. Αυτά είναι στοιχειώδη παραδείγµατα που ο αναγνώστης της Τριλογίας εύκολα θα πολλαπλασιάσει κατά το δοκούν. Η ανάγκη για έναν διαφορετικό δρόµο προς το Κοινωνικό Όραµα, που διστακτικά υπαινίχθηκε η Τριλογία, εκδηλώνεται αρκετά ενωρίς στις πολυσυζητηµένες δράσεις και αντιδράσεις που προκλήθηκαν στους κόλπους της «Επιθεώρησης Τέχνης» µε αφορµή αυτό το έργο. Αλλά τα ζητήµατα αυτά αφορούσαν κυρίως µια ελίτ διανοουµένων στον χώρο, µε µικρή επιρροή στην ευρύτερη κοινωνία µια προωθηµένη ελίτ, η οποία, επιχειρώντας να απελευθερωθεί από τη στειρότητα της κοµµατικής πειθαρχίας, αναζητά ιδεολογικά στηρίγµατα στον Έρνστ Φίσερ, στον 3 Είναι περισσότερο κοντά στον αµήχανο µαρξισµό του ίδιου του Μαρξ που αδυνατεί να εξηγήσει µε τους δικούς του όρους τη γοητεία που µας ασκούν τα οµηρικά έπη.

4 Λούκατς, στον Μπρεχτ, στον Γκολντµάν, στον Γκράµσι, στη Σχολή της Φρανγκφούρτης αλλά και στον Σαρτρ ή στον Ροζέ Γκαρoντί. Η ελίτ όµως αυτή δεν ήταν ακόµα σε θέση να θίξει την ουσία των πραγµάτων στο επίπεδο της κουλτούρας και ιδεολογίας που αφορά την καθηµερινότητα για παράδειγµα, οι τότε συζητήσεις για τη θέση της γυναίκας, για την οικογένεια, τη θρησκεία, τον γάµο, την εκπαίδευση κ.λπ. µένουν αποκλεισµένες, σχεδόν απόκρυφες, στο στενό επίπεδο λίγων αριστερών διανοουµένων και αδυνατούν να επηρεάσουν τη συλλογική συµπεριφορά της αριστεράς. Παρόλο που το αίτηµα διατυπώνεται από την ίδια τη ζωή, κυρίως στην καθηµερινότητα των αριστερών και δηµοκρατικών νέων της εποχής, δεν αποκρυσταλλώνεται ως συλλογική αριστερή διεκδίκηση οι συνθήκες περίπου το απαγορεύουν. Για να το θέσουµε διαφορετικά, ίσως λίγο ωµά, τα βασικά θεµέλια του αστικού κράτους όπως η οικογένεια, η θρησκεία και η πατρίδα, στις πεποιθήσεις και στις σχέσεις των αριστερών στελεχών και αγωνιστών της εποχής ελάχιστα διαφέρουν από τις αντίστοιχες αντιλήψεις των δεξιών οπαδών. Ο αριστερός που αγωνίζεται να καταλύσει το αυταρχικό κράτος της δεξιάς, και στη συνέχεια το φασιστικό της δικτατορίας, κατά πάσαν πιθανότητα δεν συµφωνεί µε τις απόψεις του Έγκελς για την Καταγωγή της Ατοµικής Ιδιοκτησίας, της Οικογένειας, και του Κράτους πόσο µάλλον µε τις µεταγενέστερα διατυπωµένες απόψεις του Αλτουσέρ για τους ιδεολογικούς µηχανισµούς της εξουσίας. Η µικροαστική ηθική και ιδεολογία διαπερνά, σε ένα πνεύµα άγραφης, µυστικοπαθούς συναίνεσης, το φαντασιακό των αριστερών αγωνιστών συχνά και των πλέον ενήµερων διανοουµένων της εποχής. IV. Μοντερνιστική «µορφή», αριστερό «περιεχόµενο» Ο Τσίρκας µε την Τριλογία ενόχλησε αυτή τη µικροαστική ηθική. Ενόχλησε φυσικά και ο όποιος µοντερνισµός του βιβλίου. Άλλωστε οι έννοιες αριστερός και µοντερνιστής, µέχρι και τον Μάη του 68, σε όλον τον κόσµο θεωρούνταν έννοιες ασύµβατες. Από τον ρωσικό µοντερνισµό της Επανάστασης του 17 που είτε πνίγηκε εν τη γενέσει του, είτε αποκαθηλώθηκε, είτε «αυτοκτόνησε» παντοιοτρόπως, µε ένα άλµα περνάει κανείς στην αριστερή, µοντερνιστική Σχολή της Φραγκφούρτης που έβαλε τα θεµέλια µιας οµόλογης θεωρίας. Οπότε το αριστερό µοντερνιστικό έργο 4 ουδέποτε ολοκληρώθηκε. Ωστόσο στην Eλλάδα, τα δύο σηµαντικότερα µυθιστορήµατα στο δεύτερο µισό του εικοστού αιώνα, η Tριλογία του Στρατή Tσίρκα και το Kιβώτιο του Άρη Aλεξάνδρου είναι σαφέστατα και αριστερά 4 Με κάποιες εξαιρέσεις του, π.χ. τον Aϊζενστάιν στον κιν/φο, τον Mπρεχτ στο θέατρο, τον Όργουελ και τον Σαρτρ στις «διδακτικές» εµµονές τους, τον Aραγκόν και τον Eλυάρ στην ποίηση, τον Mπροχ στο ύστερο µυθιστόρηµα της Mεσευρώπης κ.λπ.

5 και µοντερνιστικά. 5 Σ αυτό συνετέλεσε αφενός η «κοσµοπολίτικη» καλλιέργεια αυτών των συγγραφέων που τους επέτρεψε να είναι ανοιχτοί στο καινούργιο αλλά και η συγκεκριµένη πολιτική συγκυρία της εποχής. Πράγµατι, στη νεότερη γενιά αριστερών, αυτών που πολιτικοποιήθηκαν και ανδρώθηκαν µέσα στη δικτατορία, κάτω και από την επιρροή πραγµάτων που συµβαίνουν τότε στο εξωτερικό, διαµορφώνεται σιγά-σιγά η ανάγκη για µια διαφορετική ρητορική σε όλα τα σχετικά ζητήµατα. Η ελευθερία δεν περιορίζεται µόνον στο αυτονόητο, ζωτικό, άµεσο ζήτηµα ανατροπής του τότε φασιστικού καθεστώτος αλλά και σε επιµέρους περιοχές που ανακαλύπτονται σε µια γενικευµένη επιθυµία για την εκ νέου χαρτογράφιση του σοσιαλιστικού οράµατος. Το Εικοστό συνέδριο του Κόµµατος στην ΕΣΣΔ, η πολιτιστική επανάσταση στην Κίνα ( ), η δολοφονία του Τσε 6 τα εθνικά απελευθερωτικά κινήµατα στις χώρες του Τρίτου Κόσµου, ο Μάης του 68, η σοβιετική εισβολή στην Πράγα (τον ίδιο Αύγουστο), το αντιπολεµικό κίνηµα για το Βιετνάµ, τα κοινωνικά κινήµατα, το φεµινιστικό και οι συναφείς συζητήσεις για τη σεξουαλικότητα και την αντιψυχιατρική, όλα αυτά τα ρεύµατα διαµορφώνουν στο εξωτερικό µια διεθνοποιηµένη λαϊκή κουλτούρα αµφισβήτησης η τελευταία αφορά τους πολιτικοποιηµένους φοιτητές και τους νέους διανοούµενους και, στην αιχµή του δόρατός της, βρίσκεται αφενός η κριτική για το σοβιετικό µοντέλο και αφετέρου η επιθυµία για ένα πολυφωνικό κοινωνικό όραµα που δεν φοβάται τη διαφορετικότητα. Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες και Το Κιβώτιο έχουν σαφέστατα επηρεαστεί από αυτή τη διεθνή συγκυρία της αµφισβήτησης. Και τα δύο έργα έχουν ένα κοινό στοιχείο: ο όποιος αριστερισµός τους είναι µοντερνιστικός όχι τόσο, ως προς τη λογοτεχνικότητά του, όσο µε την προφανή σχεδόν προκλητική για αριστερά έργα έµφαση στο σπαρασσόµενο εγώ και την έκδηλη ανάγκη του να απελευθερώσει την Eπιθυµία ως µέσο για την κοινωνική απελευθέρωση. Και τα δύο έργα απέδειξαν ότι για να εκφράσεις πειστικά ένα νεωτερικό πολιτικό περιεχόµενο, µια προωθηµένη αριστερή κριτική, απαιτείται µια προωθηµένη µορφή. Και είναι κυρίως αυτό, το ανοµολόγητο διπλό αγκάθι της πολιτικής και ηθικής αµφισβήτησης, που ενόχλησε τη συµβατική Αριστερά στην Τριλογία. V. Η αµφισβήτηση της πολιτικής ηθικής 5 Η διαπίστωση ισχύει και ως προς το έργο τριών µειζόνων ποιητών: του Nικόλα Kάλας, του Mιχάλη Kατσαρού και του Γιάννη Pίτσου. 6 Θυµίζω ότι ο «Λόγος για το Αλγέρι» στα 1965, είναι µάλλον το πρώτο επίσηµο αριστερό κείµενο που υπαινίσσεται τολµηρά την «αστικοποίηση» της ΕΣΣΔ ενώ, ένα από τα τελευταία του άρθρα, το περίφηµο (1967) «Να δηµιουργήσουµε ένα, δύο, τρία, πολλά Βιετνάµ», συνόδευε σαν σύνθηµα κάθε νεολαιΐστικη εξέγερση.

6 Οπότε, στη συνέχεια, ο κουρασµένος από την περιφερειακή, µικροπολιτική, µικροαστική, µικροκοµµατική Ελλάδα, συγγραφέας Τσίρκας αποφάσισε να εγκαταλείψει τον µοντερνισµό και να περιοριστεί στην ιδεολογική επίθεση. Έγραψε τη Χαµένη Άνοιξη δίχως ιδιαίτερες µορφικές αναζητήσεις, σε ένα σχεδόν ρεπορταζιακό, ρεαλιστικό ύφος που, µε τίποτε δεν θυµίζει την Τριλογία. Η έµφαση µετατοπίστηκε από το προωθηµένο ύφος στην προωθηµένη για τα δεδοµένα της εποχής αµφισβήτηση της αριστερής ηθικής. Οπότε, για παράδειγµα, στη Χαµένη Άνοιξη, το ανοιχτό, ελευθεριακό σώµα της Φλώρας, αποτελεί κατευθείαν συνέχεια του ανοιχτού σώµατος της Έµµης από τη Λέσχη ως υποδοχέας όχι µόνον εναγκαλισµών αλλά και πολιτικών µηνυµάτων η σαφέστατα ανοιχτή κριτική για τη ζωή στις ανατολικές χώρες εδώ θα ακουστεί µέσα από το στόµα ενός οµοφυλόφιλου, του «Κακοµοίρα», ο οποίος επίσης αποτελεί κατευθείαν συνέχεια των «ηδονικών µυρωδικών» του Ρούµπυ ενώ, η έµφαση στην «εκ φύσεως» επαναστατική, σχεδόν ανεξερεύνητη νεανικότητα που εκφράζει η δαντική Ματθίλδη, συνεχίζει σε πιο συγκεκριµένο αγωνιστικό χρόνο και χώρο τους ακροβατισµούς της Νυχτερίδας κ.λπ. κ.λπ. Αλλά επαναλαµβάνουµε: για να εκφράσεις πειστικά ένα νεωτερικό πολιτικό περιεχόµενο, και εν προκειµένω κάτι πιο δύσκολο, µια προωθηµένη αριστερή κριτική, απαιτείται, εκ των πραγµάτων µια προωθηµένη µορφή. Ο Τσίρκας, βασανισµένος από τις επιθέσεις εναντίον του λόγω της Τριλογίας, εγκατέλειψε στη Χαµένη Άνοιξη την όποια προωθηµένη µορφή. Αλλά δίχως τη λογοτεχνική γλώσσα που είχε µε τόσο κόπο οικοδοµήσει µε την Τριλογία, το ιδεολογικό περιεχόµενο έµεινε άδειος λόγος, µια κραυγή, ένας καηµός, µια έλλειψη Επειδή η Χαµένη Άνοιξη είχε σχεδιαστεί ώστε να εγκαινιάσει µε τη σειρά της µια νέα Τριλογία (αυτή που ο ίδιος ο συγγραφέας είχε ονοµάσει: Τα δίσεχτα χρόνια) είναι πολύ πιθανό ότι στο τέλος της θα ανατρέπονταν καταστάσεις και µορφές σε αφηγηµατική φορά αντίστροφη από εκείνη στις Ακυβέρνητες Πολιτείες (όπου η περισσότερο προωθηµένη µορφικά Λέσχη προηγήθηκε της «συντηρητικότερης» αφηγηµατικά Νυχτερίδας). Είναι δηλαδή πολύ πιθανό η Χαµένη Άνοιξη να είχε σχεδιαστεί ως η αρχή µιας φάρσας που, κατά κάποιο τρόπο, θα περιέπαιζε την απέχθεια της αριστερής πλευράς για το διαφορετικό τόσο στο περιεχόµενο όσο και στη µορφή 7 VΙ. Ο διάλογος Μανίας και Χαµένης Άνοιξης Η Μανία µε την Άνοιξη δοκίµασε να εξερευνήσει στο βάθος του χρόνου το κενό που δηµιούργησε η «άτεχνη» Χαµένη Άνοιξη, αυτόν τον καηµό, εκείνη την κραυγή 7 Σε µια εποχή, θυµίζουµε, όπου οι συζητήσεις για τη σχέση µορφής / περιεχοµένου βρίσκονταν στο επίκεντρο των ζυµώσεων της αριστερής διανόησης.

7 Πάνω σε αυτή την έλλειψη η Μανία µε την Άνοιξη συνοµιλεί ευθέως µε τη Χαµένη Άνοιξη. Ιδού κάποια πιο συγκεκριµένα στοιχεία γι' αυτή την ιδιότυπη συνοµιλία: Αν η Χαµένη Άνοιξη παρέµεινε αυθεντική σε κάτι αυτό είναι ο διπλός καηµός του συγγραφέα της: ενάντια στην θεσµική βαρβαρότητα του δεξιού κράτους αφενός, ενάντια στην υπονοµευµένη αγωνιστικότητα της µικροαστικής κοµµατικής αριστεράς. Στην πραγµατικότητα η δύναµη αυτού του έργου προέρχεται από αυτά που δεν λέει. Από αυτά που εκφράζει γυµνά, δίχως ύφος, δίχως πόζα, δίχως φροντίδα για τη λογοτεχνικότητα. Για τον προσεκτικό αναγνώστη είναι φανερό ότι η Άνοιξη του Τσίρκα είναι ένα βιβλίο που ανοίγει στα τυφλά µια γέφυρα προς την απελευθέρωση: της ερωτικής επιθυµίας, της επαναστατικής σκέψης, της νέας συλλογικότητας. Tα «παιδιά» εκείνης της Xαµένης Άνοιξης, χρόνια µετά, µεταµορφώνονται στους, εξ ανάγκης, πιο ώριµους ήρωες στη Mανία µε την Άνοιξη: παραµένουν ανοιχτοί στον άνευ ορίων έρωτα, ανοιχτοί στις νέες πολιτικές εµπειρίες, επικίνδυνα ελεύθεροι άνθρωποι µέσα στον γενικό καθωσπρεπισµό της εποχής µας. Κεντρικό παράδειγµα: η Φλώρα της Xαµένης Άνοιξης η οποία, όπως ανέφερα, σκέφτεται, στην κυριολεξία, µε το κορµί της. Tο γεγονός αυτό περικλείει µεγάλη πολιτική / ηθική αξία και δεν είναι τυχαίο ότι ένας από τους τίτλους που ο Τσίρκας δοκίµασε για το βιβλίο του ήταν απλώς «Φλώρα». Tο ένα τρίτο του βιβλίου του, κατά την ταπεινή µου ανάγνωση, προσπαθεί να εµφανίσει τη σηµασία αυτής της διεκδικητικής απελευθερωτικής αξίας που ενσαρκώνει η Φλώρα και δεν είναι τυχαίο ότι στην εποχή του κανείς δεν το διάβασε έτσι. Τόσο η συγκυρία της µεταπολίτευσης, που δεν είχε τίποτε διδαχτεί από τον Μάη του '68, όσο και η σκιά των επιθέσεων κατά της Τριλογίας δεν επέτρεπε παρόµοια ανάγνωση. H Φλώρα της Mανίας µε την Άνοιξη, λειτουργεί στην ίδια κατεύθυνση. Αλλά τριανταπέντε χρόνια µετά, δηλαδή στα εξήντα της χρόνια, απλά: σήµερα. H Φλώρα του Tσίρκα, θυµίζω, συνειδητοποιείται πολιτικά µέσα στα Iουλιανά του εξήντα πέντε. Aνακαλύπτει µια κοινότητα συνειδητών πολιτών, ανακαλύπτει τι σηµαίνει να διεκδικείς µεγαλύτερα ποσοστά ελευθερίας για τη ζωή σου αυτά τα πρώτα µαθήµατα θα συνεχιστούν εντατικά όταν θα αποµονωθεί στο νησί της Μανίας. Η διασταύρωσή της (ερωτική και πολιτική) µε τους «µη συµµορφωθέντες» του δεύτερου αντάρτικου, η βίαιη διασταύρωση (πάντα ερωτική και πολιτική) µε τη χούντα, εξ ανάγκης θα την (ανα)µορφώσουν. Για την ακρίβεια: θα τη µεταµορφώσουν εξ ολοκλήρου. Η ωριµότητά της συνδέεται πλέον µε την άλλη ζωτική ανάγκη: να ζει κανείς µια συναρπαστική συλλογική ζωή έξω από τα µικροαστικά στερεότυπα. Στην ίδια κατεύθυνση: ο εν συγχύσει και αγωνία τελών Αντρέας της Χαµένης Άνοιξης, µυθοποιηµένο alter ego του συγγραφέα της, µετακυλίεται στον Σανιδόπουλο της Μανίας, επίσης µυθοποιηµένο alter ego του νεότερου συγγραφέα. Στη Χαµένη Άνοιξη ο Ανδρέας παρακολουθεί περίπου άβουλος την

8 ήττα των οραµάτων παρόλο που η µανία του για την αλλαγή παραµένει εµφανής. Τόσα χρόνια µετά τα Ιουλιανά, ο µεταγενέστερος ήρωας της Μανίας ενσαρκώνει τις καθυστερηµένες αντιφάσεις του σύγχρονου ανένταχτου αριστερού, την απόγνωσή του κι ακόµη την αυτοκριτική µιας Aριστεράς που ουδέποτε πραγµατοποιήθηκε, εφόσον, στην Eλλάδα τουλάχιστον, παραµένει εγκλωβισµένη στα µικροκοµµατικά της και άρα περιθωριακή, υποκριτική, συµβιβασµένη, µειονεκτική, µικροαστική στα όρια του γελοίου, µονίµως ανίκανη να αισθανθεί τον σφύζοντα παλµό της ζωής η οποία, το λιγότερο, δεν περιορίζεται στον κόσµο της Αριστεράς. Διόλου τυχαίο που στη Mανία µε την Άνοιξη το µέλλον δεν είναι ο παλαίµαχος Σανιδόπουλος (που κάποια στιγµή αποσύρεται αθόρυβα από το προσκήνιο), ούτε ο σύντροφός του Παναγής, ούτε η ακτιβίστρια Λουκία, ούτε καν ο «φωτισµένος» αριστερός δάσκαλος Δηµήτρης Mπόγας το αµφίβολο και απροσδιόριστο µέλλον συµβολίζεται από µια µετεξέλιξη της Ματθίλδης µε πολλές φωνές: η «αθώα» Mαρία, η «χαµένη» Στέλλα και, κυρίως, η ελευθεριακή µικρή Φλώρα καµµιά από αυτές δεν είναι αριστερή, γεγονός που υπογραµµίζει η ειρωνία στο τέλος του βιβλίου καθώς αυτά τα κορίτσια «παίζουν» το παιχνίδι της βιβλιοµαντείας µε ένα βιβλίο του Mαρξ 8! VΙΙ. Επιλογικά Η Ελλάδα της Χαµένης Άνοιξης, η προδικτατορική Ελλάδα, δεν υπάρχει πια. Στα χρόνια όµως εκείνα ανδρώθηκε ένας θυµός ο οποίος γεννήθηκε στον Εµφύλιο και που η Χαµένη Άνοιξη τον προοικονοµεί καθώς (εκτός των άλλων συµφραζοµένων που τον εµπεριέχουν) καταλήγει στην «ηρωϊκή» έξοδο του Πέτρουλα. Ένας µακρόχρονος εµφύλιος θυµός που, στη µεταπολίτευση, µία πλευρά του σαφέστατα ντύθηκε τον µανδύα της Τροµοκρατίας. Στην ίδια κατεύθυνση και µε την καινούργια συγκυρία της Τροµοκρατίας, για την οποία η Αριστερά, ακόµα και σήµερα, παραµένει αµήχανα και σταθερά σιωπηλή, η Mανία µε την Άνοιξη ανιχνεύει το συλλογικό ασυνείδητο του θυµωµένου, απογοητευµένου Έλληνα: εκείνου που ουδέποτε πίστεψε ότι η χώρα αυτή «τον αγαπάει» εκείνου που είναι αδύνατο να αντιληφθεί ότι πολλές φορές ο εχθρός του είναι ίδιος µε τον εαυτό του εκείνου που κάποτε (λίγο µετά τη µεταπολίτευση) «εξουσιοδότησε» εν λευκώ την τροµοκρατία: εφόσον οι παλιές συλλογικότητες της Aριστεράς δεν έπειθαν πια και ο ίδιος αισθανόταν ότι το πράγµα µπορούσε να διευθετήσει άλλη µια φορά η εύκολη µαγκιά και η τυφλή βία (της οποίας, βεβαίως, τόσο την «αγγαρεία» όσο και το αντίτιµό της ανέλαβαν να καταβάλουν άλλοι) κ.λπ. κ.λπ. 8 Η βιβλιοµαντεία στο Πρόγραµµα της Γκότα του Μαρξ λειτουργεί στη Μανία κατά τον τρόπο που αυτό συµβαίνει µε τον Μακρυγιάννη στη Χαµένη Άνοιξη ένα παιχνίδι που έχει και αυτό καθεαυτό τη σηµασία του εφόσον ενσυνειδήτως εισάγει τον παράγοντα «τυχαίο» στη διαχείριση της πραγµατικότητας και άρα στρέφεται ευθέως εναντίον του όποιου ντετερµινισµού

9 Η Μανία µε άλλα λόγια µετατοπίζει το ενδιαφέρον από τον στενό χώρο της προδικτατορικής έως και µεταπολιτευτικής Αριστεράς στη µεταµοντέρνα κοινωνική συνθήκη της Ελλάδας όπου, παρόλη τη λάµψη της νεόπλουτης τηλεοπτικής χώρας, στην ουσία, στον βυθό των πραγµάτων, τα στερεότυπα της Πατρίδος, της Θρησκείας, και της Οικογένειας, ακρογωνιαίοι πάντα λίθοι της νεοελληνικής ηθικής, είναι περισσότερο ισχυρά από ποτέ είτε κάποιος δηλώνει (ή ψηφίζει ως ) αριστερός 9 είτε όχι. Το γνωρίζουµε, το διαπιστώνουµε στην καθηµερινότητά µας. Κι όπου, προσθέτω, το τραύµα του εµφύλιου θυµού δύσκολα επουλώνεται. Κι όλα αυτά ενώ το παγκοσµιοποιηµένο χωριό µας έχει άλλα προβλήµατα, άλλες, πιο σοβαρές αγωνίες, στις οποίες το σύγχρονο µυθιστόρηµα καλείται να ανταποκριθεί είτε φέρει την ταµπέλα «πολιτικό» είτε όχι. Σε αυτούς τους καιρούς το πολιτικό µυθιστόρηµα έχει έναν σκοπό: να µεταθέσει το ενδιαφέρον από την µονοφωνική, κατεστηµένη ανάγνωση του κόσµου, την οποία ο Τσίρκας επιχείρησε να αµφισβητήσει στην εποχή του, σε µια νέα, πολυφωνική ανάγνωση που θα αµφισβητεί και θα διεκδικεί για ό,τι µας απασχολεί σήµερα. Η Χαµένη Άνοιξη είναι παρελθόν. Η Μανία µε την Άνοιξη το ίδιο. Το µέλλον, για το πολιτικό µυθιστόρηµα, παραµένει προκλητικό. 9 Η Αριστερά ουδέποτε αρθρώνει την πολιτική της φωνή µε αιχµή αυτά τα ιδεολογικά ζητήµατα, δεν παράγει πλέον καµµία ανατρεπτική ιδεολογία που να αφορά τον πολίτη παρασύρεται µακάρια στο παιχνίδι της εφήµερης µικροπολιτικής και του αριστερού οικονοµισµού. Οπότε, υπ αυτό το πρίσµα, η Αριστερά απλώς δεν αντιστέκεται υποδύεται την αντίσταση διεκδικώντας το πενιχρό της µερίδιο στην εικονική πραγµατικότητα των Ειδήσεων.

DIXI ET SALVAVI ANIMAM MEAM

DIXI ET SALVAVI ANIMAM MEAM DIXI ET SALVAVI ANIMAM MEAM Μια φράση - κλειδί από ένα βιβλίο - κλειδί για το µυθιστόρηµα Η µανία µε την Άνοιξη «Τώρα θα µας κρίνει η Ιστορία. Δεν θα µιλήσω άλλο. Dixi et salvavi animam meam». «Τι ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά του Μαρξ και της Κόκα- Κόλα

Παιδιά του Μαρξ και της Κόκα- Κόλα Παιδιά του Μαρξ και της Κόκα- Κόλα Η προδικτατορική Ελλάδα από τον δεύτερο παγκόσµιο πόλεµο και ύστερα υπήρξε, ως γνωστόν, µια εµφυλιοπολεµική χώρα, η οποία, στο επίπεδο των κυρίαρχων ιδεολογιών, σπαραζόταν

Διαβάστε περισσότερα

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Τίτλος βιβλίου: «Μέχρι το άπειρο κι ακόμα παραπέρα» Συγγραφέας: Άννα Κοντολέων Εκδόσεις: Πατάκη ΕΡΓΑΣΙΕΣ: 1. Ένας έφηβος, όπως είσαι εσύ, προσπαθεί

Διαβάστε περισσότερα

Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη: "Θέλω κάποια στιγμή να γράψω ένα μυθιστόρημα που να έχει όλα τα είδη"

Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη: Θέλω κάποια στιγμή να γράψω ένα μυθιστόρημα που να έχει όλα τα είδη Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη: "Θέλω κάποια στιγμή να γράψω ένα μυθιστόρημα που να έχει όλα τα είδη" Στο βιβλίο χρησιμοποιείτε πολυπρόσωπες αφηγήσεις μέσα στην κεντρική πλοκή ώστε να μιλήσετε για την ίδια

Διαβάστε περισσότερα

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό Ημερομηνία 9/6/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://plusmag.gr/ Αλεξάνδρα Παναγοπούλου http://plusmag.gr/article/%cf%84%ce%b1%ce%bd_%cf%86%ce%b5%ce%b3%ce%bf%cf %85%CE%BD_%CF%84%CE%B1_%CF%83%CE%BD%CE%BD%CE%B5%CF%86%CE%B1_%CE%B

Διαβάστε περισσότερα

Διάρκεια: 2Χ80 Προτεινόμενη τάξη: Δ -Στ Εισηγήτρια: Χάρις Πολυκάρπου

Διάρκεια: 2Χ80 Προτεινόμενη τάξη: Δ -Στ Εισηγήτρια: Χάρις Πολυκάρπου ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Θεατρικό Εργαστήρι: Δημιουργία δραματικών πλαισίων με αφορμή μαθηματικές έννοιες. Ανάπτυξη ικανοτήτων για επικοινωνία μέσω του θεάτρου και του δράματος. Ειδικότερα αναφορικά με τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας. (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη

Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας. (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη Περιγραφή εργαστηρίου Οι ιστορίες είναι γεγονότα ζωής ή του μυαλού ή μήπως απλώς

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς υφαίνεται ο χρόνος»: Ένα μυθιστόρημα για το παρελθόν που επιστρέφει και...

«Πώς υφαίνεται ο χρόνος»: Ένα μυθιστόρημα για το παρελθόν που επιστρέφει και... «Πώς υφαίνεται ο χρόνος»: Ένα μυθιστόρημα για το παρελθόν που επιστρέφει και... «Πώς υφαίνεται ο χρόνος»: Ένα μυθιστόρημα για το παρελθόν που επιστρέφει και κάθε γυναίκα πρέπει να διαβάσει 10 Απριλίου

Διαβάστε περισσότερα

Τίτσα Πιπίνου: «Οι ζωές μας είναι πολλές φορές σαν τα ξενοδοχεία..»

Τίτσα Πιπίνου: «Οι ζωές μας είναι πολλές φορές σαν τα ξενοδοχεία..» Ημερομηνία 11/8/2016 Μέσο Συντάκτης Link artpress.sundaybloody.com Βασόλης Κάργας http://artpress.sundaybloody.com/?it_books=%cf%84%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b1- %CF%80%CE%B9%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%B9-

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ Ημερομηνία 10/3/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://www.in.gr Τζωρτζίνα Ντούτση http://www.in.gr/entertainment/book/interviews/article/?aid=1500064083 Νικόλ Μαντζικοπούλου: Το μυστικό για την επιτυχία είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ»

Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» Στόχοι: Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, η ανάπτυξη, δηλαδή, μέσα στην τάξη-λογοτεχνικό εργαστήρι εσωτερικών κινήτρων, ώστε να εδραιωθεί μια σταθερότερη

Διαβάστε περισσότερα

Ο Στέφανος Δάνδολος έρχεται στη Θεσσαλονίκη με το νέο του βιβλίο

Ο Στέφανος Δάνδολος έρχεται στη Θεσσαλονίκη με το νέο του βιβλίο Typosthes.gr Τύπος Θεσσαλονίκης / Πολιτισμός GET RSS Ο συγγραφέας γράφει για την Ελλάδα της κρίσης μέσα από ένα μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται τον 19ο αιώνα Ο Στέφανος Δάνδολος έρχεται στη Θεσσαλονίκη με

Διαβάστε περισσότερα

Λεωνιδας ΚυρΚος. Η δυναμική της ανανέωσης

Λεωνιδας ΚυρΚος. Η δυναμική της ανανέωσης Λεωνιδας ΚυρΚος Η δυναμική της ανανέωσης Τα BIBΛIA TOY ΤΖον Λε Καρε ςtiς EKδOςEIς KAςTANIωTH * Κι ο κλήρος έπεσε στον ςμάιλι, μυθιστόρημα, 2008 ο εντιμότατος μαθητής, μυθιστόρημα, 2009 οι άνθρωποι του

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το μυθιστόρημα «Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς» της Μαρούλας Κλιάφα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το μυθιστόρημα «Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς» της Μαρούλας Κλιάφα Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το μυθιστόρημα «Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς» της Μαρούλας Κλιάφα Προς τους αναγνώστες Στο σχολικό εγχειρίδιο Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α Γυμνασίου υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Η Σόφη Θεοδωρίδου στο arive.gr

Η Σόφη Θεοδωρίδου στο arive.gr Η Σόφη Θεοδωρίδου στο arive.gr συνέντευξη πωλίνα_ταϊγανίδου Με αφορμή την παρουσίαση του νέου της βιβλίου, Στεφάνι από ασπάλαθο Λίγα λόγια για το έργο: Μια όμορφη καλοκαιρινή μέρα του 1939, η Κασσιανή

Διαβάστε περισσότερα

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου]

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας: Σεμίραμις Αμπατζόγλου Τάξη: Γ'1 Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

«Ερωθάνατος και Λογοτρέλα»

«Ερωθάνατος και Λογοτρέλα» «Ερωθάνατος και Λογοτρέλα» Ομιλία στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Νίκου Παπαδόπουλου «Άλλη Μοίρα» Θα ήθελα να ξεκινήσω με ένα διάλογο ανάμεσα σε δυο νέους ποιητές. Τα χρόνια που τους χωρίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Ν ε ο ε λ λ η ν ι κ ή ς Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς. Θεματική ενότητα: «Οικουμενικές αξίες και Λογοτεχνία» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ν ε ο ε λ λ η ν ι κ ή ς Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς. Θεματική ενότητα: «Οικουμενικές αξίες και Λογοτεχνία» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Σχολική Χρονιά 2012-2013 Κ ε ί μ ε ν α Ν ε ο ε λ λ η ν ι κ ή ς Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς Θεματική ενότητα: «Οικουμενικές αξίες και Λογοτεχνία» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κείμενα προς συνανάγνωση συνεξέταση Έριχ Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

Κριτική για το βιβλίο της Άννας Γαλανού Όταν φεύγουν τα σύννεφα εκδ. Διόπτρα, από τη Βιργινία Αυγερινού

Κριτική για το βιβλίο της Άννας Γαλανού Όταν φεύγουν τα σύννεφα εκδ. Διόπτρα, από τη Βιργινία Αυγερινού Ημερομηνία 20/5/2016 Μέσο Συντάκτης Link vivlio-life.gr Βιργινία Αυγερινού http://vivlio-life.gr/%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae- %CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF-

Διαβάστε περισσότερα

18/ Λογοτεχνία για παιδιά πολλαπλοί φωτισμοί πολλών θεμάτων. "Πιάσε το τιμόνι, Γίγαντα" [εκδόσεις Ψυχογιός], του Μάνου Κοντολέων

18/ Λογοτεχνία για παιδιά πολλαπλοί φωτισμοί πολλών θεμάτων. Πιάσε το τιμόνι, Γίγαντα [εκδόσεις Ψυχογιός], του Μάνου Κοντολέων 18/04 2017 "Πιάσε το τιμόνι, Γίγαντα" [εκδόσεις Ψυχογιός], του Μάνου Κοντολέων Γράφτηκε από τον Μάνος Κοντολέων Ο Μάνος Κοντολέων είναι συγγραφέας. Λογοτεχνία για παιδιά πολλαπλοί φωτισμοί πολλών θεμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Του Ρόµπερτ Ηλία Νατζέµυ

ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Του Ρόµπερτ Ηλία Νατζέµυ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Του Ρόµπερτ Ηλία Νατζέµυ Στην σελίδα http://www.armonikizoi.com/2016/ek θα βρείτε χρήσιµες πληροφορίες και τεχνικές για την απελευθέρωση από εσωτερικά εµπόδια

Διαβάστε περισσότερα

ΗΡΩ ΠΑΡΤΣΑΚΟΥΛΑΚΗ :46

ΗΡΩ ΠΑΡΤΣΑΚΟΥΛΑΚΗ :46 10 Γιατί το Ελ Σαλβαδόρ διώχνει τους συγγραφείς του; Ο κυνηγημένος Χόρχε Γκαλάν έφυγε για να μην φιμωθεί, βρέθηκε για λίγο στην Αθήνα και είπε ιστορίες. Την δική του κι εκείνη την κρυφή με όσα σκόπιμα

Διαβάστε περισσότερα

Γραφή και Ανάγνωση ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Γραφή και Ανάγνωση ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ Γραφή και Ανάγνωση ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ 2 Γραφή και Ανάγνωση ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ 20 διδακτικές ώρες - 10 συναντήσεις Διευθύνει-Διδάσκει ο Άρης Μαραγκόπουλος Α. Γενική κατεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Πολίτης: «Τα καταφέραμε σε πιο δύσκολες εποχές, θα τα καταφέρουμε και τώρα»

Γιώργος Πολίτης: «Τα καταφέραμε σε πιο δύσκολες εποχές, θα τα καταφέρουμε και τώρα» Ο συγγραφέας στο νέο του βιβλίο παρουσιάζει μια ορθολογική θέαση της κρίσης Γιώργος Πολίτης: «Τα καταφέραμε σε πιο δύσκολες εποχές, θα τα καταφέρουμε και τώρα» 23 Jan 201611.00 ΜΕΓΕΝΘΥΝΣΗ Συνέντευξη στη

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου :21

Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου :21 Ημερομηνία 12/12/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://now24.gr/ Μαίρη Γκαζιάνη http://now24.gr/i-singrafeas-giota-gouveli-ke-i-proti-kiria/ Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Πρότεινα ένα σωρό πράγματα, πολλά απ αυτά ήδη γνωστά:

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Πρότεινα ένα σωρό πράγματα, πολλά απ αυτά ήδη γνωστά: ΕΙΣΑΓΩΓΗ Από τότε που άρχισα να γράφω για τους άλλους, πάνε τώρα τριάντα και πλέον χρόνια, και ειδικά από τότε που κάποιος αποφάσισε να υποδαυλίσει το θράσος μου δημοσιεύοντας τα γραπτά μου, προσπαθώ να

Διαβάστε περισσότερα

ÈÅÌÁÔÁ 2007 ÏÅÖÅ. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ ιονύσιο Σολωµό «Ο Κρητικό» Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 2007

ÈÅÌÁÔÁ 2007 ÏÅÖÅ. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ ιονύσιο Σολωµό «Ο Κρητικό» Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 2007 Α. ΚΕΙΜΕΝΟ ιονύσιο Σολωµό «Ο Κρητικό» 3 3 4 σαν πέτρες µε βυθίζουν! 4 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Θέµατα της Επτανησιακής Σχολής που απαντούν στα δοθέντα αποσπάσµατα

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

η φιλοσοφία Gestalt, η προσέγγιση PSP, το Playback Θέατρο: τοπία αυτοσχεδιασμού

η φιλοσοφία Gestalt, η προσέγγιση PSP, το Playback Θέατρο: τοπία αυτοσχεδιασμού 1 η φιλοσοφία Gestalt, η προσέγγιση PSP, το Playback Θέατρο: τοπία αυτοσχεδιασμού Το βιβλίο αυτό, του ψυχοθεραπευτή Gestalt Πέτρου Θεοδώρου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΒΙΒΛΙΟΦΟΡΟΣ και σε Ελληνική και

Διαβάστε περισσότερα

Όσα Μπορείς Να Δεις Μόνο Όταν Δεν Βιάζεσαι

Όσα Μπορείς Να Δεις Μόνο Όταν Δεν Βιάζεσαι Όσα Μπορείς Να Δεις Μόνο Όταν Δεν Βιάζεσαι THE THINGS U CAN SEE_GR FINAL N.indd 15 THE THINGS U CAN SEE_GR FINAL N.indd 16 π ρ ο λ ο γ ο σ Ως μοναχοσ του διαλογισμού Ζεν και πρώην καθηγητής σε ένα μικρό

Διαβάστε περισσότερα

Τα γυψάδικα. Απόστολος Θηβαίος. Φωτογραφίες από τον όρμο της Δραπετσώνας: Γιώργος Πρίμπας

Τα γυψάδικα. Απόστολος Θηβαίος. Φωτογραφίες από τον όρμο της Δραπετσώνας: Γιώργος Πρίμπας Τα γυψάδικα Απόστολος Θηβαίος Φωτογραφίες από τον όρμο της Δραπετσώνας: Γιώργος Πρίμπας Τα γυψάδικα Πρώτη φορά γι αυτό το μέρος ήταν οι κουβέντες ενός φίλου που μεγάλωσε στην Δραπετσώνα. Μου περιέγραφε

Διαβάστε περισσότερα

Το Βιβλίο της Σκόνης: La Belle Sauvage- Μια επιστροφή που άργησε 18 χρόνια Ο Φίλιπ Πούλμαν παρουσιάζει ένα γνώρισμο σύμπαν πλήρως αλλαγμένο

Το Βιβλίο της Σκόνης: La Belle Sauvage- Μια επιστροφή που άργησε 18 χρόνια Ο Φίλιπ Πούλμαν παρουσιάζει ένα γνώρισμο σύμπαν πλήρως αλλαγμένο Το Βιβλίο της Σκόνης: La Belle Sauvage- Μια επιστροφή που άργησε 18 χρόνια Ο Φίλιπ Πούλμαν παρουσιάζει ένα γνώρισμο σύμπαν πλήρως αλλαγμένο Γράφει ο Αλέξανδρος Μινωτάκης - Λογοτεχνία + Ποίηση - 12/03/2018

Διαβάστε περισσότερα

Το Έλλειμμα της Διεπιστημονικότητας της Σάσας Λαδά*

Το Έλλειμμα της Διεπιστημονικότητας της Σάσας Λαδά* Το Έλλειμμα της Διεπιστημονικότητας της Σάσας Λαδά* Το έλλειμμα της διεπιστημονικότητας και η μονοεπιστημονική παράδοση του ελληνικού πανεπιστημίου λειτουργούν ως σημαντική τροχοπέδη στην ανάπτυξη των

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάζοντας ένα λογοτεχνικό βιβλίο

Διαβάζοντας ένα λογοτεχνικό βιβλίο Διαβάζοντας ένα λογοτεχνικό βιβλίο Στην αρχή είχαμε κάποια ερωτήματα... έργο; Πώς διαβάζει κανείς ένα ολόκληρο λογοτεχνικό Ποιο βιβλίο θα μας δημιουργούσε την ανάγκη να το επεξεργαστούμε να στοχαστούμε

Διαβάστε περισσότερα

Λέσχη ανάγνωσης «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει», Λουίς Σεπούλβεδα

Λέσχη ανάγνωσης «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει», Λουίς Σεπούλβεδα Λέσχη ανάγνωσης «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει», Λουίς Σεπούλβεδα Μικροί λογοτέχνες: Ολυμπιάδα Σωκράτους, Μαρία Κωστέα, Β5 Γυμνάσιο Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου Σχολική χρονιά: 2012-2013

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικές θεωρήσεις για την εκπαίδευση και το επάγγελμα του εκπαιδευτικού

Εναλλακτικές θεωρήσεις για την εκπαίδευση και το επάγγελμα του εκπαιδευτικού Εναλλακτικές θεωρήσεις για την εκπαίδευση και το επάγγελμα του εκπαιδευτικού Η εκπαίδευση ως θεσμός κοινωνικοπολιτισμικής μεταβίβασης δομολειτουργισμός και ως θεσμός κοινωνικού μετασχηματισμού κριτική

Διαβάστε περισσότερα

Γιώτα Γουβέλη: Ως προς την ιστορική έρευνα, Η νύφη της Μασσαλίας ήταν το πιο απαιτητικό από όλα μου τα βιβλία

Γιώτα Γουβέλη: Ως προς την ιστορική έρευνα, Η νύφη της Μασσαλίας ήταν το πιο απαιτητικό από όλα μου τα βιβλία Ημερομηνία 29/08/2016 Μέσο Συντάκτης bookcity.gr Ελίζα Νάστου Link http://bit.ly/2blbtqq Γιώτα Γουβέλη: Ως προς την ιστορική έρευνα, Η νύφη της Μασσαλίας ήταν το πιο απαιτητικό από όλα μου τα βιβλία Το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 110398 2015-2016 ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ - ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης και «Ο χορός των ψευδαισθήσεων» Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου :26

Ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης και «Ο χορός των ψευδαισθήσεων» Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου :26 Ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης και «Ο χορός των ψευδαισθήσεων» Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015-10:26 Γράφει η Μαίρη Γκαζιάνη «Οι ψευδαισθήσεις είναι ένας θεμιτός μηχανισμός της ανθρώπινης ψυχής. Χωρίς την

Διαβάστε περισσότερα

Τα μοτίβα της πεζογραφίας του Βιζυηνού του Αμάραντου Αφεντουλίδη Κυρίαρχα στοιχεία: Ο ρομαντισμός, η βαθιά θρησκευτικότητα, το έντονο συναίσθημα, η αχαλίνωτη φαντασία. Εκείνο, όμως, το στοιχείο που διακρίνει

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μελετάμε τη Βίβλο

Πώς να μελετάμε τη Βίβλο Πώς να μελετάμε τη Βίβλο του David Batty Οδηγός Μελέτης Έκδοση 5 Πώς να μελετάμε τη Βίβλο Οδηγός Μελέτης 5η έκδοση του David Batty Σημείωση: Τα εδάφια της Βίβλου όπου αυτά αναφέρονται, είναι από τη νεοελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Τιμή: 11,99. Τιμή: 8,90. Τιμή: 12,50. ISBN: , Αρ. σελίδων: 32. ISBN: , Αρ. σελίδων: 48

Τιμή: 11,99. Τιμή: 8,90. Τιμή: 12,50. ISBN: , Αρ. σελίδων: 32. ISBN: , Αρ. σελίδων: 48 ISBN: 978-960-14-2978-6, Αρ. σελίδων: 32 Τιμή: 11,99 ISBN: 978-960-14-2993-9, Αρ. σελίδων: 48 Τιμή: 8,90 ISBN: 978-960-14-3074-4, Αρ. σελίδων: 48 Τιμή: 12,50 ISBN: 978-960-14-3064-5, Αρ. σελίδων: 40 Τιμή:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

«Δεν είναι ο άνθρωπος που σταματάει το χρόνο, είναι ο χρόνος που σταματάει τον άνθρωπο»

«Δεν είναι ο άνθρωπος που σταματάει το χρόνο, είναι ο χρόνος που σταματάει τον άνθρωπο» ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΟΥΡΤΖΗ «Δεν είναι ο άνθρωπος που σταματάει το χρόνο, είναι ο χρόνος που σταματάει τον άνθρωπο» Ημερομηνία: 13 Μαρτίου 2019, 20:33 Κατηγορία: Βιβλίο, Συνεντεύξεις ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ 1.α. Το κείμενο: Ο Μακρυγιάννης άρχισε να γράφει τα Απομνημονεύματα στις 26 Φεβρουαρίου του 1829 στο Άργος όπου είχε οριστεί Γενικός Αρχηγός της Εκτελεστικής Δυνάμεως

Διαβάστε περισσότερα

Κριτική για το βιβλίο της Τέσυ Μπάιλα ΑΓΡΙΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ, από την Βιργινία Αυγερινού. May 28, 2016

Κριτική για το βιβλίο της Τέσυ Μπάιλα ΑΓΡΙΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ, από την Βιργινία Αυγερινού. May 28, 2016 Κριτική για το βιβλίο της Τέσυ Μπάιλα ΑΓΡΙΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ, από την Βιργινία Αυγερινού May 28, 2016 Ένα ταξίδι στις άγριες θάλασσες της Ιστορίας προτείνει η Τέσυ Μπάιλα στο νέο της βιβλίο που

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΫΜΕΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (ΤΟΥ) ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ (ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ κ.α.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΫΜΕΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (ΤΟΥ) ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ (ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ κ.α. ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΫΜΕΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (ΤΟΥ) ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ (ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ κ.α.) Α) Με διαφάνεια και δηµοσιότητα: Ναι στη συµµετοχή και στα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Μόνο με το αίσθημα μπορείς να διδάξεις. Αν καθήσεις στην έδρα η ποίηση θα φύγει από το παράθυρο. «Κώστας Μόντης» Βασικές αρχές: 1) Το λογοτεχνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5)

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΚΕΙΜΕΝΟ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θέσεις - τριμηνιαία επιθεώρηση Κομμουνισμός και Φιλοσοφία. Η θεωρητική περιπέτεια του Λουί Αλτουσέρ Παναγιώτης Σωτήρης

Θέσεις - τριμηνιαία επιθεώρηση Κομμουνισμός και Φιλοσοφία. Η θεωρητική περιπέτεια του Λουί Αλτουσέρ Παναγιώτης Σωτήρης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ Στους γονείς μου, ως ελάχιστη αναγνώριση Ο Λουί Αλτουσέρ κατέχει μια σημαντική θέση στη σύγχρονη σκέψη. Προσπάθησε να διαμορφώσει στοιχεία μιας πρωτότυπης μαρξιστικής φιλοσοφίας και

Διαβάστε περισσότερα

2 - µεταδιηγητικό ή υποδιηγητικό επίπεδο = δευτερεύουσα αφήγηση που εγκιβωτίζεται στη κύρια αφήγηση, π.χ η αφήγηση του Οδυσσέα στους Φαίακες για τις π

2 - µεταδιηγητικό ή υποδιηγητικό επίπεδο = δευτερεύουσα αφήγηση που εγκιβωτίζεται στη κύρια αφήγηση, π.χ η αφήγηση του Οδυσσέα στους Φαίακες για τις π 1 ΟΡΟΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ Εστίαση (πρόκειται για τη σχέση του αφηγητή µε τα πρόσωπα της ιστορίας). Μηδενική = όταν έχουµε αφηγητή έξω από τη δράση (αφηγητής παντογνώστης). Εξωτερική = ο αφηγητής γνωρίζει

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας μίλησε για το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο "Πώς υφαίνεται ο χρόνος"

Η συγγραφέας μίλησε για το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο Πώς υφαίνεται ο χρόνος Σοφία Δημοπούλου: «Το παρελθόν μάς καθορίζει» Η συγγραφέας μίλησε για το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο "Πώς υφαίνεται ο χρόνος" Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη Το "Πώς υφαίνεται ο χρόνος" απασχολεί τη Σοφία

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος μιλά στο onlarissa.gr: Τίποτε στη ζωή δεν είναι άσπρο-μαύρο

Ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος μιλά στο onlarissa.gr: Τίποτε στη ζωή δεν είναι άσπρο-μαύρο Ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος μιλά στο onlarissa.gr: Τίποτε στη ζωή δεν είναι άσπρο-μαύρο Δημοσιεύθηκε στις: 10 Ιουνίου 2018, 10:53 Πολυγραφότατος, σχεδόν μια εικοσαετία στα ελληνικά γράμματα, ο Γιάννης

Διαβάστε περισσότερα

Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1

Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1 Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1 (ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ - ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ) Μια σύνοψη: Κατανοώντας ορισμένες λέξεις και έννοιες προκύπτει μια ανυπολόγιστη αξία διαμορφώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης και το «Έγκλημα στην αρχαία Αμφίπολη Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015-10:2

Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης και το «Έγκλημα στην αρχαία Αμφίπολη Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015-10:2 Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης και το «Έγκλημα στην αρχαία Αμφίπολη Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015-10:2 Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη «Τελικά οι σύγχρονοι Έλληνες φέρουμε στο αίμα μας το dna των αρχαίων προγόνων

Διαβάστε περισσότερα

Μία από τις πιο επαναστατικές ιδέες των καιρών μας, υπήρξε η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μία από τις πιο επαναστατικές ιδέες των καιρών μας, υπήρξε η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Φίλες και φίλοι, Μία από τις πιο επαναστατικές ιδέες των καιρών μας, υπήρξε η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με την έννοια την Άμεσης Δημοκρατίας. Της δυνατότητας δηλαδή οι πολίτες να βρίσκονται στο κέντρο της λήψης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Κοινωνική Παθητικότητα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Κοινωνική Παθητικότητα ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Κοινωνική Παθητικότητα Ο άνθρωπος στην πορεία της μετεξέλιξής του από βιολογικό σε κοινωνικό ον, πέρα από την εκμάθηση κάποιων ρόλων, ωθείται, πότε συνειδητά και πότε ασυνείδητα,

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Τερζίδης: Δεν υπάρχει το συναίσθημα της αυτοθυσίας αν μιλάμε για πραγματικά όνειρα

Χρήστος Τερζίδης: Δεν υπάρχει το συναίσθημα της αυτοθυσίας αν μιλάμε για πραγματικά όνειρα Χρήστος Τερζίδης: Δεν υπάρχει το συναίσθημα της αυτοθυσίας αν μιλάμε για πραγματικά όνειρα 21/04/2015 Το φως της λάμπας πάνω στο τραπέζι αχνοφέγγει για να βρίσκουν οι λέξεις πιο εύκολα το δρόμο τους μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER 1 Α Ομάδα «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

α) «άτοµα» β) «απεικάσµατα» γ) «επιθυµητικό». Μονάδες 12

α) «άτοµα» β) «απεικάσµατα» γ) «επιθυµητικό». Μονάδες 12 ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 25 ΜΑΪΟΥ 2004-05-25 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΤΡΕΙΣ (3) ΟΜΑ Α Α Α.1 Να µεταφέρετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια»

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου αρχίζει να ξετυλίγει το

Διαβάστε περισσότερα

Σιωπάς για να ακούγεσαι

Σιωπάς για να ακούγεσαι Σιωπάς για να ακούγεσαι 01/12/2014 Γράφει η Αίγλη Τούμπα Μάρω Βαμβουνάκη Εκδόσεις Ψυχογιός σελ. 272 Ίσως από τα καλύτερα μυθιστορήματα της Μάρως Βαμβουνάκη να ήταν το «Οι παλιές αγάπες πάνε στον Παράδεισο».

Διαβάστε περισσότερα

15/9/2009. 1880 ποίηση & πεζογραφία στρέφονται προς νέες κατευθύνσεις Νέα εκφραστικά μέσα

15/9/2009. 1880 ποίηση & πεζογραφία στρέφονται προς νέες κατευθύνσεις Νέα εκφραστικά μέσα Νέα Αθηναϊκή Σχολή Λογοτεχνία Β Λυκείου Εισαγωγή Επιμέλεια: Τ. Γιακουμάτου www.netschoolbook.gr 1880 ποίηση & πεζογραφία στρέφονται προς νέες κατευθύνσεις Νέα εκφραστικά μέσα Εσωτερική αναδιάρθρωση κράτους-στόχος

Διαβάστε περισσότερα

ArtScript: Λίγα λόγια για τον εαυτό σας (σύντομο βιογραφικό)

ArtScript: Λίγα λόγια για τον εαυτό σας (σύντομο βιογραφικό) Ο Δεκάλογος ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΛΑΠΑΤΑ Η δημοφιλής και αγαπημένη συγγραφέας Φιλομήλα Λαπατά απαντάει στις ερωτήσεις του ArtScript, για το σύνολο του συγγραφικού της έργου καθώς και για τη νέα της τριλογία «ΟΙ ΚΟΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

II29 Θεωρία της Ιστορίας

II29 Θεωρία της Ιστορίας II29 Θεωρία της Ιστορίας Ενότητα 2: Αντώνης Λιάκος Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας Ερωτήσεις Μαθήματος 1 Ιστορία μου, αμαρτία μου, λάθος μου μεγάλο Είσαι αρρώστια μου, στενοχώρια μου, και

Διαβάστε περισσότερα

Σόφη Θεοδωρίδου, μια κουβέντα με την Τίνα Πανώριου

Σόφη Θεοδωρίδου, μια κουβέντα με την Τίνα Πανώριου Σόφη Θεοδωρίδου, μια κουβέντα με την Τίνα Πανώριου Ιούλιος 24, 2018 Τίνα Πανώριου panoriout@gmail.com «Υ π ά ρ χ ο υ ν ό μ ω ς π ά ν τ α π ε ρ ι π τ ώ σ ε ι ς μ ε μ ο ν ω μ έ ν ε ς, π ο υ οι γ υ ν α ί

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ 1 ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ Κώστας Κύρος 2 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 3 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 Γίνε και εσύ ένας συγγραφέας! Γράψε τη δική σου μικρή ιστορία. Εκτύπωσέ την και δώσ την στους φίλους σου για να

Διαβάστε περισσότερα

Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες.

Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1 Σενάριο Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Σε αντίθεση με τα αφηγηματικά ή λογοτεχνικά είδη, το σενάριο περιγράφει αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Αυτή ακριβώς η μεταλλαγή είναι το θέμα του παρόντος βιβλίου. Προκειμένου να την προσδιορίσουμε μέσα σε όλο αυτό το ομιχλώδες τοπίο της

Αυτή ακριβώς η μεταλλαγή είναι το θέμα του παρόντος βιβλίου. Προκειμένου να την προσδιορίσουμε μέσα σε όλο αυτό το ομιχλώδες τοπίο της Εισαγωγή Tο βιβλίο αυτό θα μπορούσε να τιτλοφορείται διαφορετικά. Αν θέλαμε να ακολουθήσουμε το ρεύμα των αλλαγών στο χώρο των διεθνών οργανισμών, ο τίτλος του θα ήταν «Εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη».

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

ήμητρα Ιωάννου: «Τα ερεθίσματα ήρθαν από διαφορετικές κατευθύνσεις κι έδεσαν αρμονικά για τη δημιουργία των Γιων Της Γαλανής Κυράς»

ήμητρα Ιωάννου: «Τα ερεθίσματα ήρθαν από διαφορετικές κατευθύνσεις κι έδεσαν αρμονικά για τη δημιουργία των Γιων Της Γαλανής Κυράς» ήμητρα Ιωάννου: «Τα ερεθίσματα ήρθαν από διαφορετικές κατευθύνσεις κι έδεσαν αρμονικά για τη δημιουργία των Γιων Της Γαλανής Κυράς» Συντάχθηκε στις 29 Μαΐου 2017. Η φιλία που με συνδέει με την Δήμητρα

Διαβάστε περισσότερα

Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα. Θεοφανώ Παπαζήση

Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα. Θεοφανώ Παπαζήση Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα Θεοφανώ Παπαζήση Αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΠΘ Από την απελευθέρωση των σεξουαλικών σχέσεων στα τέλη της δεκαετίας του 60 αρχές 70, µετά

Διαβάστε περισσότερα

Η Γκουέρνικα του Πικάσο Η απανθρωπιά, η βιαιότητα και η απόγνωση του πολέµου

Η Γκουέρνικα του Πικάσο Η απανθρωπιά, η βιαιότητα και η απόγνωση του πολέµου Η Γκουέρνικα του Πικάσο Η απανθρωπιά, η βιαιότητα και η απόγνωση του πολέµου Η Γκουέρνικα είναι µια έντονη διαµαρτυρία εναντίον του πολέµου και της καταστροφής που αυτός σπέρνει. Τα µήνυµα που θέλει να

Διαβάστε περισσότερα

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη»

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Συνέντευξη στην Ελευθερία Καμπούρογλου Το «Μια συγνώμη για το τέλος» είναι η νέα συγγραφική δουλειά της Λένας Μαντά, που μόλις

Διαβάστε περισσότερα

Ένα γόνιμο μέλλον. στο παρόν και πνευματικές ιδιότητες που εκδηλώνουν οι Έλληνες όταν κάνουν τα καλά τους έργα

Ένα γόνιμο μέλλον. στο παρόν και πνευματικές ιδιότητες που εκδηλώνουν οι Έλληνες όταν κάνουν τα καλά τους έργα 1 Ένα γόνιμο μέλλον Ένα γόνιμο μέλλον χρειάζεται μια καλή συνείδηση στο παρόν και πνευματικές ιδιότητες που εκδηλώνουν οι Έλληνες όταν κάνουν τα καλά τους έργα Χρειαζόμαστε οι Έλληνες να συνδεθούμε πάλι

Διαβάστε περισσότερα

Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου

Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου Είδος διδακτικής πρακτικής: project, ομαδοσυνεργατική διδασκαλία Προτεινόμενη διάρκεια: 20 ώρες Εισαγωγικές παρατηρήσεις Η διδακτική ενότητα «Τα φύλα στη λογοτεχνία»

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ EΠEAEK Αναμόρφωση του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του ΤΕΦΑΑ - Αυτεπιστασία Αναπτυξιακή Ψυχολογία Ειρήνη Δερμιτζάκη -Μάριος Γούδας Διάλεξη 9: To παιχνίδι ως αναπτυξιακή διαδικασία ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Όταν προκαλούν, μας εκπαιδεύουν! Τρίτη, 10 Ιούλιος :16

Όταν προκαλούν, μας εκπαιδεύουν! Τρίτη, 10 Ιούλιος :16 Καθημερινά οι γονείς παλεύουν να κατανοήσουν καταστάσεις, γεγονότα και συμπεριφορές που προκλήθηκαν από τα παιδιά τους και αδυνατούν. Τις πιο πολλές φορές θεωρούν ότι ευθύνονται τα παιδιά τους γι αυτό.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος 15 Πρέπει να έχουν δύναμη τ' αγόρια; 15 Διάγνωση "αγόρι" 15. Κεφάλαιο Ιο

Περιεχόμενα. Πρόλογος 15 Πρέπει να έχουν δύναμη τ' αγόρια; 15 Διάγνωση αγόρι 15. Κεφάλαιο Ιο Περιεχόμενα Πρόλογος 15 Πρέπει να έχουν δύναμη τ' αγόρια; 15 Διάγνωση "αγόρι" 15 Κεφάλαιο Ιο Η αγωγή των αγοριών σε περιβάλλον όπου οι άντρες σπανίζουν 18 Άλλος ο κόσμος της μαμάς - κι άλλος του μπαμπά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ. Ηγεσία

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ. Ηγεσία ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Ηγεσία Διδάσκουσα: Αφροδίτη Δαλακούρα ΔΙΟΙΚΗΣΗ: ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΗΓΕΤΗΣ MANAGER COACH 1 Κλασική-μηχανιστική αντίληψη Το παλιό μοντέλο διοίκησης: οικονομικές-υλικές

Διαβάστε περισσότερα

Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου.

Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου. Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου. Ενότητα 1: Το σπασμένο μπισκότο. Γιάννα Ροϊλού. Τμήμα: Θεατρικών Σπουδών. Σελίδα 1 1 Σκοποί ενότητας..3 2 Περιεχόμενα ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η λογοτεχνία στην Ελλάδα της κρίσης

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η λογοτεχνία στην Ελλάδα της κρίσης ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η λογοτεχνία στην Ελλάδα της κρίσης Κώστια Κοντολέων - «Η λογοτεχνία στην Ελλάδα της κρίσης» Ο πολιτιστικός ιστότοπος Πολιτιστική Ατζέντα, διοργανώνει μια σειρά δημοσιεύσεων σε ζητήματα που αφορούν

Διαβάστε περισσότερα

Έξι ερευνητικά ερωτηµατικά: ποιος, που, πότε, πως, τι και γιατί. Για ερασιτέχνες ιστορικούς που αγαπούν και σέβονται την ιστορία. Τασούλα Βερβενιώτη

Έξι ερευνητικά ερωτηµατικά: ποιος, που, πότε, πως, τι και γιατί. Για ερασιτέχνες ιστορικούς που αγαπούν και σέβονται την ιστορία. Τασούλα Βερβενιώτη Έξι ερευνητικά ερωτηµατικά: ποιος, που, πότε, πως, τι και γιατί. Για ερασιτέχνες ιστορικούς που αγαπούν και σέβονται την ιστορία Τασούλα Βερβενιώτη Γενικές παρατηρήσεις Είµαστε ερευνητές: δεν είµαστε ούτε

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Ενότητα 8: Η Σχολή της Φρανκφούρτης και η Κριτική Θεωρία Επίκ. Καθηγητής: Νίκος Φωτόπουλος e-mail: nfotopoulos@uowm.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 23850-55150

Διαβάστε περισσότερα

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ.

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ. Την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017, η συγγραφέας Μαρούλα Κλιάφα επισκέφτηκε το σχολείο μας και συναντήθηκε με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Α2, Β1, Β5. Οι μαθητές/ριες του Α2 ασχολήθηκαν στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια στην Ακροθαλασσιά

Παιχνίδια στην Ακροθαλασσιά Βασίλης Κωνσταντούδης Παιχνίδια στην Ακροθαλασσιά Τίτλος του Πρωτοτύπου: Παιχνίδια στην Ακροθαλασσιά Συγγραφέας: Βασίλης Κωνσταντούδης Η φωτογραφία στο εξώφυλλο του συγγραφέα ISBN: 978-960-93-5365-6 Επίλεκτες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α1. καθημερινό λεξιλόγιο: «κάτι», «ἀρμαθιά»

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη ΝΑΤΑΣΑ ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΥ 21.06.2017-12:28 Η «Ψαρόσουπα», «Το χρυσό μολύβι»,

Διαβάστε περισσότερα

5η ιδακτική Ενότητα ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

5η ιδακτική Ενότητα ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 5η ιδακτική Ενότητα ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εργασία για το σπίτι Ποιες ήταν οι βασικές αρχές της ηµοκρατίας που ίσχυσε στην Αρχαία Ελλάδα; (Στο τέλος του κεφαλαίου παραθέτουµε αποσπάσµατα από το

Διαβάστε περισσότερα

Τ ρ ί τ η, 5 Ι ο υ ν ί ο υ Το τελευταίο φως, Ιφιγένεια Τέκου

Τ ρ ί τ η, 5 Ι ο υ ν ί ο υ Το τελευταίο φως, Ιφιγένεια Τέκου Τ ρ ί τ η, 5 Ι ο υ ν ί ο υ 2 0 1 8 Το τελευταίο φως, Ιφιγένεια Τέκου "Υπήρχε μαγεία πίσω από τη συγγραφή, που ξεπερνούσε κατά πολύ τα οφέλη της κάθαρσης. Κυριαρχία πάνω στα αισθήματα και στις κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ρέας Γαλανάκη: «Η µεταµφίεση»

Ρέας Γαλανάκη: «Η µεταµφίεση» Ρέας Γαλανάκη: «Η µεταµφίεση» Η συγγραφέας γεννήθηκε το 1947 στην Κρήτη Έγραψε ποιήµατα στην αρχή και µετά διηγήµατα και µυθιστορήµατα Είναι µία από τις σηµαντικότερες φωνές της σύγχρονης ευρωπαϊκής πεζογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

Πότε πήρατε την απόφαση να γράψετε το πρώτο σας μυθιστόρημα; Ήταν εξαρχής στα σχέδιά σας να πορευθείτε από κοινού ή ήταν κάτι που προέκυψε τυχαία;

Πότε πήρατε την απόφαση να γράψετε το πρώτο σας μυθιστόρημα; Ήταν εξαρχής στα σχέδιά σας να πορευθείτε από κοινού ή ήταν κάτι που προέκυψε τυχαία; Δευτέρα, Ιουνίου 23, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΛΙΑ ΖΩΤΟΥ ΚΑΙ ΘΟΔΩΡΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Η Λία Ζώτου και ο Θοδωρής Καραγεωργίου γεννήθηκαν σε δύο γειτονικά χωριά της Καβάλας. Η Λία σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

Πένυ Παπαδάκη: «Οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο δεν επηρεάζονται από την κρίση» ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Πένυ Παπαδάκη: «Οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο δεν επηρεάζονται από την κρίση» ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 Πένυ Παπαδάκη: «Οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο δεν επηρεάζονται από την κρίση» ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΟΤΑΝ ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΜΙΛΟΥΝ Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη σε μια εποικοδομητική συνέντευξη στο

Διαβάστε περισσότερα

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές;

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ; τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ποια είναι η σχέση των πεποιθήσεών μας με την πραγματικότητα, για να είναι αληθείς και

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4Ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ 4.1 Η πολιτική 4.1 Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1/21 Η λέξη πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

αριάγνη Στρατής Τσίρκας Π Ρ Ο Τ Σ Η Δ Ι Λ Ι Γ Λυκείου Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε.

αριάγνη Στρατής Τσίρκας Π Ρ Ο Τ Σ Η Δ Ι Λ Ι Γ Λυκείου Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε. αριάγνη Π Ρ Ο Τ Α Σ Η Δ Ι Δ Α Σ Κ Α Λ Ι Α Σ Γ Λυκείου Στρατής Τσίρκας Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε. Στόχοι: Να μελετηθούν: Οι ανθρώπινες σχέσεις ανάμεσα σε ξένους και ντόπιους. Οι προσωπογραφίες

Διαβάστε περισσότερα

Φιλομήλα Λαπατά: συνέντευξη στην Μαρία Χριστοδούλου

Φιλομήλα Λαπατά: συνέντευξη στην Μαρία Χριστοδούλου Φιλομήλα Λαπατά: συνέντευξη στην Μαρία Χριστοδούλου December 13, 2018 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ Η αναγνωρισμένη και καταξιωμένη συγγραφέας στο χώρο της Φιλομήλα Λαπατά κάνει την εμφάνισή της με το νέο της

Διαβάστε περισσότερα