Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες."

Transcript

1 Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1 Σενάριο Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Σε αντίθεση με τα αφηγηματικά ή λογοτεχνικά είδη, το σενάριο περιγράφει αυτό που βλέπεις και όχι αυτό που νιώθεις. Οπότε για την μεταφορά των συναισθημάτων στον θεατή, χρησιμοποιούνται οι κινηματογραφικές τεχνικές και όχι οι λογοτεχνικές αρετές του συγγραφέα. Για να υπάρξει σενάριο, πρέπει πριν απ' όλα να υπάρχει η ιδέα. Τρόπος γραφής Το σενάριο είναι το κείμενο που απευθύνεται στον σκηνοθέτη και αργότερα στους ηθοποιούς. Οπότε, πριν από κάθε σκηνή θα πρέπει να περιγράφεις: Το αν αυτό που ακολουθεί γυρίζεται σε ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ή ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ χώρο Το αν έχουμε Νύχτα ή Μέρα Το ΠΟΥ γυρίζεται (πχ πλατεία, σχολή, περίπτερο, υπνοδωμάτιο, κουζίνα, κ.α.) Αυτές είναι κάποιες τεχνικές πληροφορίες που χρειάζονται για να γυριστεί η ταινία σας. Στο σενάριο υπάρχουν Περιγραφές της δράσης/σκηνογραφίας/ήχων, Διάλογοι και Μονόλογοι.

2 Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 2 Στο σενάριο όταν λες ότι ο ήρωάς σου ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΟΤΙ... μπλα μπλα εννοείς ότι ο θεατής σου πρέπει να ΑΚΟΥΣΕΙ ή να ΔΙΑΒΑΣΕΙ αυτό που σκέφτηκε. Το σενάριο ΔΕΝ είναι λογοτεχνία. Οπότε όλα πρέπει να συμβαίνουν και να περιγράφονται, όχι να εννοούνται. Αυτή είναι μια μεγάλη τεχνική διαφορά του σεναρίου με τη λογοτεχνία. Οπότε, σε ένα σενάριο απαγορεύεται να χρησιμοποιείς μεταφορικές έννοιές όπως πχ: Με αυτό που διάβασε... έπεσε το ταβάνι στο κεφάλι του Αν δεν το εννοείς κυριολεκτικά (σοβάδες να πέφτουν κλπ) ή Ένοιωσε παράξενα με το που την είδε... Τι ακριβώς κάνει όταν κάποιος νοιώθει παράξενα? Σφίγγει τα φρύδια, κοιτάει αμήχανα ή κάνει κάποια συγκεκριμένη κίνηση? ή Να ξεκινάς την περιγραφή της σκηνής σου λέγοντας Δύο άγνωστοι κάθονται στο τραπέζι ενός εστιατορίου Γιατί δύο τύποι που κάθονται στο ίδιο τραπέζι... δεν φαίνονται άγνωστοι! Οπότε είναι σημαντικό κάθε τι που γράφεις να περιγράφεται σαν εικόνα, και να αποδεικνύεται, και όχι σαν αίσθηση, ή συναίσθημα ή επειδή απλά ΕΣΥ το είπες, πρέπει να είναι κατανοητό και στον θεατή. Σεναριακός χρόνος Κάθε σελίδα σεναρίου είναι περίπου ένα λεπτό κινηματογραφικού χρόνου (Με γραμματοσειρά 12pt) Σεναριακή δομή Θέμα ενός σεναρίου είναι συνήθως η δράση και ο ήρωας. Δράση είναι αυτό που συμβαίνει και εξελίσσεται. Ήρωας είναι αυτός που πάσχει από αυτά που συμβαίνουν στη δράση. Αν θεωρούσαμε ότι μπορούμε να χωρίσουμε την ταινία μας σε 3 μέρη, δείτε ένα παράδειγμα σεναριακής δομής που ακολουθείται (αφορά κυρίως μεγάλου μήκους):

3 Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 3 Στο πρώτο μέρος, γνωρίζουμε τους χαρακτήρες και τα πάθη τους, γνωστοποιούμε την φύση του προβλήματος και το μέγεθος του. Στο δεύτερο μέρος, έχουμε κορύφωση των συγκρούσεων μεταξύ των ηρώων, το πρόβλημα εξελίσσεται και στα γρανάζια του εμπλέκονται οι ήρωες που το θεωρούν άλυτο. Στο τρίτο μέρος, έχουμε την λύση του προβλήματος και τις επιπτώσεις που έχει στους ήρωες. Το κάθε μέρος έχει την δική του αρχή μέση και τέλος, οδηγεί όμως την δράση με τέτοιο τρόπο ώστε οι ήρωες και τα γεγονότα να συγκροτήσουν το επόμενο μέρος. Με τη δραματοποίηση, τα γεγονότα έρχονται σε τέτοια σχέση έτσι ώστε να προκύψει η σύγκρουση. Οι συγκρούσεις μπορεί να είναι είτε εσωτερικές (που συμβαίνουν συναισθηματικά) είτε εξωτερικές (γεγονότα που επηρεάζουν τη δράση) Οι συγκρούσεις οδηγούν στην επίλυση ή τέλος, και σε αυτό που συνήθως είναι η θέση του σεναριογράφου (όπως πχ ότι η απληστία φέρνει δυσάρεστα επακόλουθα ή πχ όσοι πιστεύουν στον εαυτό τους εν τέλει ανταμείβονται ). Ως θέση λοιπόν ορίζεται ο λόγος που σας έκανε να κινήσετε τα νήματα της ιστορίας σας με τρόπο τέτοιο, ώστε να μεταδώσετε στο θεατή το σκηνοθετικό, κοινωνικό, ή άλλου είδος συμπέρασμα που επιθυμείτε. Οι δραματοποιημένες ιστορίες στο συντριπτικό τους ποσοστό έχουν θέση. Ακόμα και όταν δεν είναι έντονα αντιληπτή. Θέση είναι κάτι που θα συναντήσετε σχεδόν σε όλες τις ταινίες που έχετε αγαπήσει. Τα παραπάνω αποτελούν μια συγκεκριμένη τακτική, σίγουρα όχι το μοναδικό τρόπο γραφής. Το σίγουρο είναι πως ο σεναριογράφος πρέπει να γνωρίζει τα πάντα για τον ήρωά του (ή τους ήρωες του). Πχ που γεννήθηκε, που μεγάλωσε, τι μόρφωση είχε και ποιες ήταν οι πρώτες του/της ερωτικές απογοητεύσεις... Οτιδήποτε δηλαδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στοιχείο για την εξέλιξη της δράσης. Ο σεναριογράφος είναι ο Θεός, ο δημιουργός ενός φανταστικού κόσμου.

4 Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 4 Δομικά στοιχεία Ένα σενάριο αναλύεται σε πλάνα, σκηνές, και σεκάνς. Πλάνο Πλάνο είναι μια εικόνα ή ένα γεγονός που κινηματογραφείται χωρίς σταμάτημα της κάμερας, και ορίζεται από τη θέση και τη γωνία της κάμερας σε σχέση με το θέμα. Στο σενάριο δεν περιγράφουμε πλάνα. Αυτή είναι δουλειά του σκηνοθέτη και γίνεται σε μετέπειτα στάδιο, και όχι κατά τη συγγραφή του σεναρίου. Για παράδειγμά, αν έχουμε ένα πλάνο όπου σε μία μεγάλη πλατεία κόσμος διασταυρώνεται από όλες τις κατευθύνσεις τότε ο σκηνοθέτης είναι πολύ πιθανό να επιλέξει να χρησιμοποιηθεί ένα Γενικό πλάνο ή ένα Πολύ γενικό πλάνο ή το λιγότερο ένα Μεσαίο πλάνο Περισσότερες πληροφορίες για τα είδη πλάνων και τις γωνίες λήψης δεν έχει νόημα να δοθούν στο παρόν άρθρο μιας και αυτά ενδιαφέρουν από την σκηνοθετική πλευρά. Οι αναφορές για τα "είδη πλάνων" γίνονται στο παρόν υπό την οπτική ότι το πλάνο σεναριακά προς τον θεατή είναι φορέας συναισθημάτων. Για παράδειγμα μια έκφραση δυσαρέσκειας του ήρωά μας μπορεί να οριστεί είτε από την κίνησή του σώματός του είτε από τις εκφράσεις του προσώπου του. Αυτό είναι κάτι που ενδεχομένως να έχει νόημα να αναφερθεί σεναριακά, χωρίς όμως να πρέπει να περιορίζετε τον τρόπο που ο σκηνοθέτης θα το αποδώσει. Σε ένα σενάριο μπορούν να περιγραφούν οι κινήσεις των ηθοποιών/ηρώων σας, μιας και αυτές οι κινήσεις μπορούν να ορίζουν στοιχεία της πλοκής. Αλλά ο σεναριογράφος αποφεύγει να περιγράψει τις κινήσεις της κάμερας. Σκηνή Η ΣΚΗΝΗ είναι μια ομάδα πλάνων που συγκροτούν μια αυτόνομη θεματική ενότητα σε ένα ενιαίο χώρο και χρόνο. Σεκάνς Η ΣΕΚΑΝΣ είναι μια ομάδα σκηνών ή μεμονωμένων πλάνων (με ή χωρίς συνέχεια στο χώρο και το χρόνο) που συγκροτούν μια αφηγηματική ενότητα.

5 Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 5 Ο τρόπος γραφής που περιγράφεται σε ένα σενάριο πρέπει να είναι ελκυστικός για τον αναγνώστη; Κάποιοι θα αναρωτηθούν πως με τα παραπάνω, ένα σενάριο δεν θα είναι αρκετά ενδιαφέρον για ανάγνωση. Και αυτή είναι μια αλήθεια. Το σενάριο εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο σκοπό, και βάσει αυτού γράφεται. Σαν συγγραφέας/σεναριογράφος καλείστε να αξιοποιήσετε την ικανότητά σας για να μπορέσετε να περιγράψετε στους ανθρώπους που θα γυρίσουν την ταινία σας και μεταδώσετε στον θεατή τα συναισθήματα και τις εικόνες που φανταστήκατε. Σύνοψη Κάθε σενάριο πρέπει να συνοδεύεται από μια σύντομη περιγραφή το πολύ 50 λέξεις που πρέπει να περιγράφουν σύντομα και στοχευμένα την κεντρική ιδέα σας. Δηλαδή μια περίληψη αυτού που θέλουμε να αφηγηθούμε, την κεντρική ιδέα μας. Σκεφτείτε πως ακόμα και τα πιο πολύπλοκα κινηματογραφικά σενάρια που έχετε λατρέψει περιγράφονται το πολύ με 30 λέξεις. Αυτή είναι συνήθως η περιγραφή που ενδιαφέρει τον παραγωγό, που θα επενδύσει σε εσάς. Είθισται να λέγεται, πως αν δεν μπορείς να πείσεις κάποιον σε 50 λέξεις, καλύτερα να μην προσπαθήσεις καθόλου. Τα πιο ελκυστικά, διαφημιστικά κείμενα ενδιαφέρουν κυρίως τον θεατή, και όχι τον παραγωγό ή τον σκηνοθέτη. Αν όμως έχετε δημιουργήσει επιτυχώς τα παραπάνω, δεν απαγορεύεται να προσθέσετε στην πρότασή σας και μια πιο διαφημιστική προσέγγιση του σεναρίου σας. Treatment Σκοπός του είναι να δώσει μια δομική μορφή του σεναρίου σε σελίδες (αν πρόκειται για μεγάλου μήκους σενάριο) με σύντομη περιγραφή και σκηνές με και χωρίς διάλογο ώστε να μπορούμε να το εποπτεύουμε. Γράφοντας ολόκληρο τον μύθο εν συντομία μπορούμε να ελέγξουμε, να διορθώσουμε, να αλλάξουμε σειρά σε πράξεις και στοιχεία, να προσθέσουμε άλλα νέα, έτσι ώστε να τα αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα δραματουργικά.

6 Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 6 Επίλογος... Όλα τα παραπάνω δεν αποκλείουν το προσωπικό σας ύφος ή ακόμα και να μη συμφωνείτε σε όποιον από τους παραπάνω κανόνες. Περιγράφουν απλά τον κοινό τρόπο γραφής και αποτελούν ένα σύντομο οδηγό, για όποιον ενδιαφερόμενο. Πιο λεπτομερείς οδηγίες και ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΕΝΑΡΙΩΝ, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του BBC Καλή επιτυχία!

Οδηγίες και συμβουλές για μια μαθητική ταινία: από το θέμα στην προετοιμασία, το γύρισμα και την ολοκλήρωση!

Οδηγίες και συμβουλές για μια μαθητική ταινία: από το θέμα στην προετοιμασία, το γύρισμα και την ολοκλήρωση! Οδηγίες και συμβουλές για μια μαθητική ταινία: από το θέμα στην προετοιμασία, το γύρισμα και την ολοκλήρωση! Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός - Σύνταξη: Μένης Θεοδωρίδης Κριτική και Δημιουργική Συνεργασία: Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Εισαγωγικά: Θα ήθελα να αρχίσω ζητώντας σας μία σχετική

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία: «ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ STOP MOTION - PIXILATION ANIMATION»

Πτυχιακή Εργασία: «ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ STOP MOTION - PIXILATION ANIMATION» ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ Πτυχιακή Εργασία: «ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ STOP MOTION - PIXILATION ANIMATION»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΙΤΗΡΗΤΗΣ: ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Κ. ΜΠΕΛΙΔΗΣ ΓΚΙΟΥΖΕΛΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2008

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤO ΜΟΥ»

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤO ΜΟΥ» ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤO ΜΟΥ» Aπόσπασμα από το σεμινάριο «Συνάντηση με τον εαυτό μας» του Ερμή του Τρισμέγιστου που γίνεται στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη (βλέπε τις ανακοινώσεις των Σεμιναρίων στην

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΜΕΣΑ,

Διαβάστε περισσότερα

«Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς»

«Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς» ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή Εργασία: «Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς» Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Ε. Παπαγιαννοπούλου Φοιτήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 ο Λύκειο Καισαριανής

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩ ΑΝΝΟΥ, Σελίδες: Σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς Οι επιδράσεις στο έργο του: Ο Ιωάννου επηρεάζεται στο έργο του από τον Ν. Πεντζίκη, τον Φ. Κόντογλου, τον Κ.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά!

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Μαθαίνω για τα προσωπικά μου δεδομένα Ιδιωτικότητα, παρακαλώ! Η ιδιωτική σου ζωή είναι πολύτιμη.

Διαβάστε περισσότερα

Pos matome Griko: Το εκπαιδευτικό υλικό. Β Επίπεδο για ενηλίκους. Μαριάννα Κατσογιάννου, Γλωσσολόγος, Καθηγήτρια, Παν/μιο Κύπρου

Pos matome Griko: Το εκπαιδευτικό υλικό. Β Επίπεδο για ενηλίκους. Μαριάννα Κατσογιάννου, Γλωσσολόγος, Καθηγήτρια, Παν/μιο Κύπρου Pos matome Griko: Το εκπαιδευτικό υλικό. Β Επίπεδο για ενηλίκους Μαριάννα Κατσογιάννου, Γλωσσολόγος, Καθηγήτρια, Παν/μιο Κύπρου Χαιρετίζοντας την σημερινή εκδήλωση εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Π3.1.2 Ανάπτυξη μεθοδολογίας για τη διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων στο μάθημα της ελληνικής γλώσσας με τη δημιουργική αξιοποίηση της επιστήμης και των εργαλείων ΤΠΕ ΜΕΡΟΣ ΙΙ Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Του σπουδαστή ΓΡΙΒΑ ΑΡΓΥΡΗ Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Α.Τ.Ε.Ι. ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ: Η ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΗΡΙΑΛ ΥΨΗΛΗΣ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΑΡΟΥΣ ΤΗΛΕΘΕΑΤΕΣ (ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΟΛΟΓΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 1 15 ΕΦΗΒΟΙ ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ Οι «ρεπόρτερς» του εκπαιδευτικού προγράμματος Zoom στο Παρασκήνιο της Στέγης αναζήτησαν τον Κ.Π Καβάφη παντού. Στα ποιήματα και

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Άνδρες και γυναίκες είναι ίσοι Όχι όμως κατ' ανάγκη όμοιοι.

Άνδρες και γυναίκες είναι ίσοι Όχι όμως κατ' ανάγκη όμοιοι. Άνδρες και γυναίκες είναι ίσοι Όχι όμως κατ' ανάγκη όμοιοι. Tα δύο φύλα έχουν την τάση να επικοινωνούν με διαφορετικούς τρόπους και οι διαφορές αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε μυστηριώδεις αποτυχίες όταν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Μαρία Παπαντωνίου Λογοπεδικός Μαρία Καμπούρογλου Λογοπεδικός Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ.... 3 ΟΡΙΣΜΟΙ..

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα για τον αριθμό λέξεων που απαιτείται σε κάθε επίπεδο ελληνομάθειας

Έρευνα για τον αριθμό λέξεων που απαιτείται σε κάθε επίπεδο ελληνομάθειας Έρευνα για τον αριθμό λέξεων που απαιτείται σε κάθε επίπεδο ελληνομάθειας των Καρακύργιου, Μ. - Μάρκου, Β. - Ρουσουλιώτη, Θ. - Χατζησάββα Κ.- Αντωνοπούλου Ν. Στο πρώτο μέρος του άρθρου με θέμα τον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

Περάσματα. Ένα παιχνίδι ευαισθητοποίησης για τη ζωή των προσφύγων

Περάσματα. Ένα παιχνίδι ευαισθητοποίησης για τη ζωή των προσφύγων Περάσματα Ένα παιχνίδι ευαισθητοποίησης για τη ζωή των προσφύγων Περάσματα ενα παιχνιδι ευαισθητοποιησης για τη ζωη των προσφυγων Δημιουργήθηκε από τους Chantal Barthélémy-Ruiz, Benoît Carpier και Nadia

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ WORD, INTERNET EXPLORER & OUTLOOK EXPRESS ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ E-LEARNING.

ΤΙΤΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ WORD, INTERNET EXPLORER & OUTLOOK EXPRESS ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ E-LEARNING. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Σ Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα: Εφαρμοσμένης Πληροφορικής &Πολυμέσων ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ WORD,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ : από το κείμενο στη σκηνή της τάξης Ένα παράδειγμα, «Οδύσσεια» Ομήρου ( 1 )

ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ : από το κείμενο στη σκηνή της τάξης Ένα παράδειγμα, «Οδύσσεια» Ομήρου ( 1 ) ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ : από το κείμενο στη σκηνή της τάξης Ένα παράδειγμα, «Οδύσσεια» Ομήρου ( 1 ) Αντιγόνη Μώρου Εκπαιδευτικός, θεατρολόγος 1. Τι είναι δραματοποίηση; Θα αναφερθώ σε μερικούς ορισμούς. Η Άλκηστις

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μαθησιακές Δυσκολίες στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση

Οι Μαθησιακές Δυσκολίες στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση Οι Μαθησιακές Δυσκολίες στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση Παραγωγή / Σχεδιασμός / DTP: adaction A.E. Διαφήμιση Μάρκετινγκ Δημόσιες Σχέσεις Πλατεία Ιπποδρομίου 21, 546 21 Θεσσαλονίκη τηλεφωνικό κέντρο/τηλεομοιότυπο:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕ» Κ. Κουνενού, Επικ. Καθηγήτρια ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αθλήματα σπορ. Α.Να περιγράφουμε με παραστατικό τρόπο αθλητικούς αγώνες Β. Να αφηγούμαστε ιστορίες με αθλητές

Αθλήματα σπορ. Α.Να περιγράφουμε με παραστατικό τρόπο αθλητικούς αγώνες Β. Να αφηγούμαστε ιστορίες με αθλητές 2 ΕΝΟΤΗΤΑ Αθλήματα σπορ Τι θα μάθουμε Α.Να περιγράφουμε με παραστατικό τρόπο αθλητικούς αγώνες Β. Να αφηγούμαστε ιστορίες με αθλητές A Περιγράφουμε με παραστατικό τρόπο αθλητικούς αγώνες Ο αθλητικός αγώνας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1α Εκπαιδευτική Αξιολόγηση

ΕΝΟΤΗΤΑ 1α Εκπαιδευτική Αξιολόγηση Πρόγραμμα Εξειδίκευσης ΕΝΟΤΗΤΑ 1α Εκπαιδευτική Αξιολόγηση 1.1. Τι είναι η εκπαιδευτική αξιολόγηση και ποια η διαφορά της από τη διάγνωση ύπαρξης µαθησιακών δυσκολιών; Α3 1.2. Τι περιέχει η εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΤΗ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΤΗ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΤΗ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Μετάφραση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΟΥΞΗΣ Επιμέλεια κειμένων: ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΧΟΥΝΟΣ Επιμέλεια - συντονισμός έκδοσης: ΝΙΚΟΣ ΚΟΜΝ. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Σχεδιασμός εξωφύλλου: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

"Εγώ και ο Εαυτός µου: τρόποι γνωριµίας και ανάπτυξης" (διάλεξη-2005)

Εγώ και ο Εαυτός µου: τρόποι γνωριµίας και ανάπτυξης (διάλεξη-2005) "Εγώ και ο Εαυτός µου: τρόποι γνωριµίας και ανάπτυξης" (διάλεξη-2005) διάλεξη, ανοιχτή για το κοινό, από τους ψυχοθεραπευτές Χριστίνα Πατρινιού και Πέτρο Θεοδώρου διοργάνωση : Συµβουλευτικό Κέντρο Σ.ΚΕ.Ψ.Η.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, MSc, PD Εκπαιδευτής Ενηλίκων ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΙΧΙΩΤΗΣ, MSc, Οργανωσιακός Σύμβουλος I. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Η επικοινωνία είναι για τις σχέσεις των ανθρώπων ό,τι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας Πρόγραμμα Ίρις - Καταπολεμώντας τα στερεότυπα και τις διακρίσεις: Δράσεις για τη συμμετοχή, την ένταξη και την εκπαίδευση Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας

Σύστημα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας IΙΙ Σύστημα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας Ορισμός και Φιλοσοφία της Αυτοαξιολόγησης Η αυτοαξιολόγηση μπορεί να θεωρηθεί ως μια διαδικασία που επιτελεί η σχολική μονάδα για τη συστηματική συλλογή πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα