ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ"

Transcript

1 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ Επιστηµονικός-Επαγγελµατικός Φορέας των Ψυχολόγων (ν.991/79, 2646/98, 2005/36/ EK) Έτος Ιδρύσεως 1963 Μέλος E.F.P.A Λεωφόρος Βασιλίσσης Αµαλίας 42, ΑΘΗΝΑ, τηλ , fax SITE : seps@otenet.gr Aθήνα, Αρ. Πρωτ Υπόµνηµα Θέµα: Ένταξη των Ψυχολόγων στο Ενιαίο Σύστηµα Παροχών Υγείας Α. ηµιουργία Κλάδου Ψυχολόγων ΕΣΥ σε όλες τις Βαθµίδες (Τριτοβάθµια, ευτεροβάθµια και Πρωτοβάθµια). Β. Ένταξη στους Συµβεβληµένους Προµηθευτές Υγείας των Ελευθέρων Επαγγελµατιών Ωυχολόγων. Γ. Επαναλειτουργία του Μητρώου Ψυχολόγων. 1

2 Συνοπτικός Πίνακας Προτάσεων των ΣΕΨ- Π.Ε.ΝΟ.ΨΥ. Πρόταση Α: ηµιουργία κλάδου Ψυχολόγων ΕΣΥ σε όλες τις βαθµίδες (τριτοβάθµια, δευτεροβάθµια και πρωτοβάθµια). Βλέπε προσχέδιο Π.. των ΣΕΨ και ΠΕΝΟΨΥ. Πρόταση Β: Ένταξη στους συµβεβληµένους προµηθευτές υγείας των ελευθέρων επαγγελµατιών ψυχολόγων ή/και σύµβαση µισθώσεως έργου, όπως ισχύει έως σήµερα γιά τους γιατρούς. 1. Προσδιορισµός των Ψυχολογικών Πράξεων (εκτελούνται αποκλειστικά από ψυχολόγους) α) Ψυχολογική Εξέταση β) Αξιολογητικές- ιαγνωστικές Εκτιµήσεις γ) Ψυχολογική Υποστήριξη/Παρέµβαση Υπουργική Απόφαση: Βλέπε Προτάσεις ΣΕΨ, παρ. Α 2. Εξίσωση της Αποζηµίωσης των Ασφαλισµένων µεταξύ των Επαγγελµάτων που Εκτελούν την Ψυχοθεραπεία (να εκτελούνται µόνο από Ψυχιάτρους, Παιδοψυχιάτρους και Ψυχολόγους) α) Θεραπεία Συµπεριφοράς β) Συµβουλευτική Γονέων γ) Ψυχοθεραπεία (παιδιών, ενηλίκων/ατοµική, οµαδική) Υπουργική Απόφαση: Η Θεραπεία Συµπεριφοράς, η Ψυχοθεραπεία και η Συµβουλευτική Γονέων που διενεργούνται από Ψυχολόγους, κατέχοντες την νόµιµη Άδεια Άσκησης Επαγγέλµατος Ψυχολόγου και νόµιµη άδεια λειτουργίας γραφείου κοστολογούνται 15 ανά συνεδρία.

3 3. Παροχή Ψυχολογικής Υποστήριξης/Παρέµβασης και άνευ Παραπεµπτικού (δέκα κατ έτος) Υπουργική Απόφαση: Η πράξη «παροχή Ψυχολογικής Υποστήριξης/Παρέµβασης» παρέχεται στους ασφαλισµέ-νους και άνευ παραπεµπτικού για δέκα (10) συνεδρίες κατ έτος και εκτελούνται µόνο από Ψυχολόγους που κατέχουν Άδεια Άσκησης Επαγγέλµατος Ψυχολόγου και νόµιµη άδεια λειτουργίας γραφείου. Πρόταση Γ. Επανασύσταση του Μητρώου Ψυχολόγων (κατεχόντων νόµιµη άδεια άσκησης επαγγέλµατος Ψυχολόγου) Ευρωπαϊκή και εθνική ανάγκη συγκρότησης του Μητρώου Ψυχολόγων. Ο ΣΕΨ διαθέτει µερικό αρχείο, διότι δεν του αποστέλλουν όλες οι Περιφέρειες τις άδειες Ψυχολόγων που εκδίδουν. Ο ΣΕΨ µπορεί να το ολοκληρώσει µε την προϋπόθεση όλες οι Περιφέρειες να του κοινοποιούν τις σχετικές αποφάσεις τους. Υπουργική Απόφαση: Κοινοποίηση στη νόµιµη και αντιπροσωπευτική οργάνωση των Ψυχολόγων (ΣΕΨ) των Αδειών Άσκησης Επαγγέλµατος Ψυχολόγου.

4 Αναλυτικότερα: Α. ηµιουργία κλάδου Ψυχολόγων ΕΣΥ. Άµεση ενεργοποίηση του άρθρου 43 του Ν.2519/ 97, που προβλέπει τη δηµιουργία θέσεων κλάδου Ψυχολόγων ΕΣΥ. Προς τούτο, έχουµε ήδη καταρτίσει σχέδιο Π.. που προβλέπει: 1) Κατάταξη των υπηρετούντων σήµερα στο ΕΣΥ ψυχολόγων (σε Νοσοκοµεία, Κ.Ψ.Υ. και αποκεντρωµένες µονάδες) σε θέσεις ψυχολόγων ΕΣΥ, βάσει των ετών υπηρεσίας και των φύλλων αξιολόγησης (κατά το παράδειγµα των νοσοκοµειακών φαρµακοποιών). 2) Τη δηµιουργία νέου πλαισίου προσλήψεων για τους νεοπροσλαµβανόµενους ψυχολόγους στο σύστηµα υγείας µε υιοθέτηση προσαρµοσµένων στον κλάδο κριτηρίων πρόσληψης µέσω Ειδικών Συµβουλίων Κρίσεων και Επιλογής. Για όλες τις παραπάνω διαδικασίες επισυνάπτονται οι προτάσεις µας. Η πρόταση αυτή δεν επιφέρει καµµία οικονοµική επιβάρυνση του προϋπολογισµού. Με τη δηµιουργία κλάδου (σύσταση εσωτερικής ιεραρχίας) θα επιτευχθεί: Καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναµικού των υπηρετούντων ψυχολόγων, εφόσον οι εµπειρότεροι ψυχολόγοι ασκώντας διευθυντικά καθήκοντα θα µπορούν να κατευθύνουν τους υπολοίπους και να είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι για τις παρεχόµενες υπηρεσίες. Βελτίωση της ποιότητας της αναγνωρισιµότητας και της αποτελεσµατικότητας των παρεχόµενων ψυχολογικών υπηρεσιών αλλά και των δυνατοτήτων αξιολόγησής τους. Καλύτερος συντονισµός του έργου των ψυχολόγων και καλύτερη συνεργασία µε το ιατρικό και λοιπό προσωπικό. υνατότητες ανάπτυξης νέων ή/και αυτοτελών υπηρεσιών και εξυπηρέτησης περισσότερων πολιτών, τόσο εντός των νοσοκοµείων, όσο και σε υπηρεσίες στην κοινότητα στα πλαίσια της τοµεοποίησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Βλέπε προσχέδιο Π.. των ΣΕΨ και ΠΕΝΟΨΥ.

5 Β. Ένταξη στους συµβεβληµένους προµηθευτές υγείας των ελευθέρων επαγγελµατιών ψυχολόγων ή/και σύµβαση µισθώσεως έργου, όπως ισχύει έως σήµερα γιά τους γιατρούς. Στους διαδοχικούς κανονισµούς λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή στο ζήτηµα της παροχής ψυχολογικών υπηρεσιών από Ψυχολόγους. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα να κυριαρχεί απόλυτη σύγχυση για το ποιες είναι οι προσφερόµενες υπηρεσίες των Ψυχολόγων: Στους ασφαλισµένους, πού είναι και οι άµεσα θιγόµενοι. Στους επαγγελµατικούς κλάδους, πού εµπλέκονται. Στους υπαλλήλους του φορέα, πού δεν ξέρουν τι να χρεώσουν και σε ποια επαγγελµατική κατηγορία. 1. Προσδιορισµός των Ψυχολογικών Πράξεων, οι οποίες να εκτελούνται µόνο από Ψυχολόγους. 2. Παροχή Ψυχολογικών Υπηρεσιών στους Ασφαλισµένους άνευ Παραπεµπτικού (έως 10 συνεδρίες το χρόνο). Τα οφέλη για την Π.Φ.Υ. θα είναι πολλαπλά: α) Μειώνει το κόστος της φαρµακοθεραπείας. β) Αποσυµφορεί τα ιατρεία προς όφελος περιστατικών µε βαρύτερες παθολογίες. γ) Λειτουργεί θετικά από το 1998 στα δηµόσια νοσοκοµεία µε τις εφηµερίες των Ψυχολόγων. δ) εν δηµιουργεί νέα κόστη επισκέψεων, απλώς επιµερίζει τα ήδη υπάρχοντα και σε άλλη ειδικότητα. 3. Εξίσωση µεταξύ Ιατρών και Ψυχολόγων του Κόστους της Ψυχοθεραπείας, πού αποδίδεται στους Ασφαλισµένους. Οι ασφαλισµένοι αποζηµιώνονται µε 15 ανά επίσκεψη όταν επισκέπτονται Ψυχιάτρους, Παιδοψυχιάτρους και Νευρολόγους και όταν επισκέπτονται Ψυχολόγους... 2,26!

6 Η εξίσωση δεν δηµιουργεί επιπλέον δαπάνες στην Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας, απλώς επιµερίζει τις ήδη πραγµατοποιούµενες. Για το ιοικητικό Συµβούλιο, Με εξαιρετική τιµή, Η Πρόεδρος Η Γενική Γραµµατέας Βασιλική. Μπουκουβάλα Κλινικός Ψυχολόγος Βασιλική. Καραγιάννη Κλινικός Ψυχολόγος Τηλέφωνα επικοινωνίας: Βασιλική Μπουκουβάλα (Πρόεδρος): Θαλής Ν. Παπαδάκης (Αντιπρόεδρος): Κοινοποίηση: ιεύθυνση Επαγγελµάτων Υγείας, κ. Κόκκιζα

7 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ Επιστηµονικός-Επαγγελµατικός Φορέας των Ψυχολόγων (ν.991/79, 2646/98, 2005/36/ EK) Έτος Ιδρύσεως 1963 Μέλος E.F.P.A Λεωφόρος Βασιλίσσης Αµαλίας 42, ΑΘΗΝΑ, τηλ , fax SITE : seps@otenet.gr Αθήνα Αρ.Πρωτ Εισήγηση Θέµα: Παροχή Ψυχολογικών Υπηρεσιών από Ψυχολόγους προς τους Ασφαλισµένους του ΕΟΠΥΥ. Επ' ευκαιρία της εκδόσεως του νέου Κανονισµού Λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ (Υπ. Απ. 3054/ ), το.σ. του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων θα ήθελε να θέσει υπόψη σας, ιδιαίτερα επί των εγκυκλίων που αποσαφηνίζουν τη λειτουργία του, τις ακόλουθες παρατηρήσεις: Το άρθρο 2 περί «Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας» αναφέρει ότι σ αυτήν περιλαµβάνονται «όλες οι υπηρεσίες και πράξεις, οι οποίες διενεργούνται, µε σκοπό την πρόληψη και αποκατάσταση των βλαβών υγείας: Στους Ιδιωτικούς Φορείς, όπως περιγράφονται στο άρθρο 28 του Ν. 3846/2010 (Α, 66)» ο ν. αυτός, στην παράγραφο 6 αναφέρει ότι «Π.Φ.Υ παρέχονται και από άλλους φορείς, καθώς και από λοιπούς επιστήµονες και επαγγελµατίες του χώρου της υγείας, όπως ψυχολόγους κ.ά. για τη λειτουργία των οποίων εφαρµόζονται οι εκάστοτε ισχύουσες για κάθε κατηγορία διατάξεις». Ωστόσο, µε λύπη διαπιστώνουµε ότι οι εφαρµοστικές εγκύκλιοι του ΕΟΠΥΥ, παρά τις επιµέρους βελτιώσεις καµµία ουσιαστική µέριµνα δεν λαµβάνουν για την προσφορά ψυχολογικών υπηρεσιών από ψυχολόγους, προς τους ασφαλισµένους. Επαναλαµβάνονται, κατά το µάλλον ή ήττον, οι αναχρονιστικές διατάξεις παλαιοτέρων νοµοθετηµάτων, οι οποίες δηµιουργούν απλά σύγχυση και ως προς ποιές είναι οι ψυχολογικές πράξεις και από ποιά επαγγελµατική ειδικότητα παρέχονται, καθώς και για την κοστολόγηση των πράξεων που ακολουθεί ο ΕΟΠΠΥ. Συγκεκριµένα:

8 1) Στον κατάλογο περί «Ιατρικών Πράξεων ανά Ειδικότητα», στον κωδικό 53 Ψυχολογία, αναφέρονται πράξεις που εµπίπτουν, σύµφωνα µε τα διεθνώς καθιερωµένα, στις αρµοδιότητες των ψυχολόγων (ειδική ψυχολογική εξέταση, ψυχοµετρικός έλεγχος, προβλητικές δοκιµασίες κ.ά.), καθώς και άλλες όπως λογοθεραπεία ή εργοθεραπεία. Επ αυτού έχουµε να παρατηρήσουµε ότι α) πράξεις του επαγγέλµατος του ψυχολόγου βαφτίζονται ιατρικές, και β) µέσα σ αυτές συγκαταλέγονται και πράξεις άλλων επαγγελµάτων, όπως λογοθεραπεία και εργοθεραπεία. Αυτές οι γενικές οµαδοποιήσεις έχουν ως αποτέλεσµα αφ ενός να µην καθίσταται σαφές ποιές είναι οι πράξεις των ψυχολόγων και αφ ετέρου να µην γνωρίζουν οι ιατροί και οι ασφαλισµένοι ότι για την πραγµατοποίηση αυτών των πράξεων θα πρέπει να παραπέµπονται οι ασφαλισµένοι µόνο σε Ψυχολόγους, οι οποίοι είναι οι πλέον αρµόδιοι να τις εκτελούν. 2) Οι ανωτέρω ψυχολογικές πράξεις, που απαιτούν τουλάχιστον 3 µε 5 ώρες εργασίας από πλευράς του ψυχολόγου, και συνεπώς το κόστος τους είναι σχετικά υψηλό, το κρατικό τιµολόγιο προσδιορίζει την αποζηµίωση των ασφαλισµένων από την τιµή των 2,26 έως την τιµή των 3,87! 3) Στο ν. 3054/ , στο άρθρο 14, στην παράγραφο Β που αφορά την Ψυχοθεραπεία καθώς και στο άρθρο 17 περί Ειδικής Αγωγής (παράγραφος Β και Γ), ενώ ορθώς δεν προσδιορίζεται από ποιους γίνονται αυτές οι ψυχοθεραπείες ή οι συµβουλευτικές γονέων, η εγκύκλιος Α Α: Β4ΛΒΟΞ7Μ-ΘΟ -Αρ.Πρωτ (1.6.12), Άρθρο 17 Ειδική Αγωγή, προσδιορίζει ότι «οι ψυχοθεραπείες, όταν εκτελούνται από παιδοψυχιάτρους, ψυχιάτρους, νευρολόγους (!) κοστολογούνται 1 1/2 φορά την ιατρική επίσκεψη» και όταν «...διενεργούνται από ψυχολόγους... αποζηµιώνονται βάσει του ισχύοντος, κάθε φορά, κρατικού τιµολογίου». Εάν, λοιπόν, γίνονται από ιατρούς κοστολογούνται µε 15 η συνεδρία, ενώ εάν γίνονται από ψυχολόγους µε το ποσόν των 2,26 ή 1,23!!! Συµπερασµατικά: Στους διαδοχικούς κανονισµούς λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή στο ζήτηµα της παροχής ψυχολογικών υπηρεσιών από ψυχολόγους µε αποτέλεσµα: α) Να κυριαρχεί απόλυτη σύγχυση για το ποιές είναι οι προσφερόµενες υπηρεσίες των ψυχολόγων, τόσο στους ασφαλισµένους που είναι και οι άµεσα θιγόµενοι, όσο και στους επαγγελµατικούς κλάδους που εµπλέκονται, αλλά και στους ίδιους τους υπαλλήλους του φορέα, που δεν ξέρουν τι να χρεώσουν και σε ποια επαγγελµατική κατηγορία,

9 β) Οι ασφαλισµένοι που χρειάζονται την συνδροµή ψυχολόγου, λόγω των προαναφεροµένων συγχύσεων ή άλλων πιθανών σκοπιµοτήτων, δεν µπορούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του και παραπέµπονται σε όµορους επαγγελµατίες υγείας (ιατρούς, λογοθεραπευτές κ.ά.) 1, γ) Ενώ οι περισσότεροι ασφαλισµένοι απευθύνονται µέχρι σήµερα σε ψυχολόγους, για να πραγµατοποιήσουν εγκεκριµένες από τον ΕΟΠΠΥ ψυχοθεραπευτικές πράξεις, στην απόφαση περί Ψυχοθεραπείας: α) η κοστολόγησή της διαχωρίζεται πλέον αναλόγως του επαγγέλµατος (!), και β) οι ψυχολόγοι φαίνεται να εξισώνονται µε τα παραϊατρικά επαγγέλµατα (φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κ.ά.), αν και αυτά έχουν ειδικά τιµολόγια σε µια σειρά από άλλες πράξεις. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων, µε τις ανωτέρω επισηµάνσεις του και µε τις ακόλουθες προτάσεις του, θα ήθελε να τονίσει εκ των προτέρων ότι δεν επιζητά επιπλέον κονδύλια για τα µέλη του ή για µερίδα ασφαλισµένων. Ενδιαφέρεται, ουσιαστικά, για την θεσµική κατοχύρωση της ορθής πρακτικής και της ποιότητας των παρεχοµένων ψυχολογικών υπηρεσιών στο σύστηµα ηµόσιας Υγείας της χώρα µας, καθώς και για την προάσπιση και την αναγνωρισιµότητα του επαγγέλµατος του ψυχολόγου σ' αυτό. 1 Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι η λογοθεραπεία. Παρά τη σπουδαιότητα της συνεισφοράς της σε πολλές ενδεδειγµένες περιπτώσεις, από δεκαετιών πολλά Ταµεία -όπως και ο ΟΠΑ - συνεχίζουν να αποζηµιώνουν πράξεις λογοθεραπευτών χωρίς καν να έχουν ρυθµισθεί νοµικά τα απαραίτητα προσόντα τους (π.χ. έκδοση αδείας ασκήσεως επαγγέλµατος). Αντιθέτως, το επάγγελµα του ψυχολόγου, ενώ έχει ρυθµισθεί νοµοθετικά από το 1979 (Ν.991/79, Ν.2646/98) και ουδείς ασκεί το επάγγελµα του ψυχολόγου ή εγγράφεται στον ΣΕΨ χωρίς άδεια ασκήσεως επαγγέλµατος ψυχολόγου, υποβαθµίζεται συστηµατικά στον ασφαλιστικό τοµέα. Κι αυτό διότι, όλως περιέργως, αφ ενός η συνταγογράφηση κατευθύνεται προς το επάγγελµα του λογοθεραπευτή, αφ ετέρου αφαιρείται, ουσιαστικά, από τον Ψυχολόγο η ψυχοθεραπεία.

10 Προτείνει, λοιπόν, τις ακόλουθες συγκεκριµένες ρυθµίσεις: Α. Προσδιορισµό των Ψυχολογικών Πράξεων, οι οποίες να εκτελούνται µόνο από Ψυχολόγους. Στον κωδικοποιηµένο κατάλογο των «Ιατρικών Πράξεων ανά Ειδικότητα», στον κωδικό 53 µε τίτλο «Ψυχολογία» αναφέρονται µια σειρά από ψυχολογικές πράξεις. Σ αυτές, στην τελευταία εκδοχή του καταλόγου, έχουν προστεθεί λογοθεραπευτικές και εργοθεραπευτικές πράξεις. Η απόλυτη σύγχυση!!! ηλαδή, ως «ιατρικές πράξεις» µπορούν όλες να εκτελούνται από ιατρούς; Αν, όχι πού προσδιορίζεται ότι εκτελούνται µόνο από τους αντίστοιχους επαγγελµατίες; Οι Ψυχολογικές πράξεις, σύµφωνα µε τα νεότερα δεδοµένα της επιστήµης και του επαγγέλµατος, προσδιορίζονται ως ακολούθως: 1) Ψυχολογική Εξέταση: συνίσταται σε συνεδρία µε τον «πελάτη» (ενήλικο ή γονεϊκό ζεύγος όταν πρόκειται για πάσχον τέκνο ή ζεύγος όταν πρόκειται για συζυγική ή οικογενειακή δυσαρµονία), διάρκειας µιας τουλάχιστον ώρας, όπου ο ψυχολόγος αφού καταγράψει το παρουσιαζόµενο πρόβληµα και λάβει ένα σύντοµο ιστορικό, προβαίνει στην εκτίµηση της ψυχολογικής διάστασης της δυσλειτουργίας και προτείνει την ανάλογη ψυχολογική παρέµβαση ή θεραπεία, από τον ίδιο ή παραπέµπει σε άλλον ειδικό. 2) Ψυχολογική Αξιολόγηση: συνίσταται σε µία ειδική διαδικασία διερεύνησης και εκτίµησης, µέσω επιστηµονικώς αποδεκτών δοκιµασιών (τεστ), των διαστάσεων της προσωπικότητας, των ικανοτήτων, των δεξιοτήτων και των λειτουργιών ενός συγκεκριµένου ατόµου ή ζεύγους, µε σκοπό να προσφέρει έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία κρίσης, προκειµένου αυτά να αξιοποιηθούν στη διάγνωση, την παρέµβαση και την θεραπεία. Στον χώρο της υγείας µπορούν να πραγµατοποιηθούν τα κάτωθι είδη αξιολογήσεων: α) Αξιολόγηση των Νοητικών Ικανοτήτων: πρόκειται για ψυχοµετρική εκτίµηση της νοηµοσύνης και των συµπεριλαµβανοµένων σ αυτήν επιµέρους ικανοτήτων, µε καθιερωµένες διεθνώς και σταθµισµένες στον ελληνικό πληθυσµό δοκιµασίες. Ο χρόνος χορήγησης µιας δοκιµασίας νοηµοσύνης είναι περίπου 2 ώρες η εξαγωγή των αποτελεσµάτων και η συγγραφή της έκθεσης απαιτούν τουλάχιστον 1 ώρα. Σύνολο: 3 ώρες. Κόστος 3 ώρες x 15 = 45.

11 β) ιερεύνηση των Μαθησιακών υσκολιών: πρόκειται για ψυχοµετρική εκτίµηση ψυχογλωσσικών ικανοτήτων και των συµπεριλαµβανοµένων σ αυτές διαστάσεων, µε σταθµισµένες στον ελληνικό πληθυσµό δοκιµασίες, καθώς και αξιολόγηση των επιπέδων γραφής, ανάγνωσης και µαθηµατικών πράξεων. Ο χρόνος χορήγησης των δοκιµασιών είναι περίπου 2 ώρες η εξαγωγή των αποτελεσµάτων και η συγγραφή της έκθεσης απαιτούν τουλάχιστον 1 ώρα. Σύνολο: 3 ώρες. Κόστος: 3 ώρες x 15 = 45. γ) Νευροψυχολογική Αξιολόγηση: πρόκειται για την αξιολόγηση της σχέσης µεταξύ εγκεφαλικής βλάβης και συµπεριφοράς, µέσω καθιερωµένων δοκιµασιών. Ο χρόνος χορήγησης των δοκιµασιών είναι περίπου 2 ώρες η εξαγωγή των αποτελεσµάτων και η συγγραφή της έκθεσης απαιτούν τουλάχιστον 1 ώρα. Σύνολο: 3 ώρες. Κόστος 3 ώρες x 15 = 45. δ) Αξιολόγηση της Προσωπικότητας, µέσω Ερωτηµατολογίων: πρόκειται για την ανίχνευση ή µη ψυχοπαθολογικών διαστάσεων και των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, η οποία πραγµατοποιείται µέσω καθιερωµένων δοκιµασιών και σταθµισµένων στον ελληνικό πληθυσµό. Ο χρόνος χορήγησης των δοκιµασιών είναι περίπου 2 ώρες η εξαγωγή των αποτελεσµάτων και η συγγραφή της έκθεσης απαιτούν τουλάχιστον 1 ώρα. Σύνολο: 3 ώρες. Κόστος: 3 ώρες χ 15 = 45. ε) Αξιολόγηση της Προσωπικότητας, µέσω Προβολικών Τεχνικών: πρόκειται για την διερεύνηση της δοµής και των λειτουργιών της προσωπικότητας παρακάµπτοντας τον έλεγχο της συνειδητότητας, µέσω καθιερωµένων δοκιµασιών. Ο χρόνος χορήγησης των δοκιµασιών είναι περίπου 2 ώρες η εξαγωγή των αποτελεσµάτων και η συγγραφή της έκθεσης απαιτούν τουλάχιστον 1 ώρα. Σύνολο: 3 ώρες. Κόστος: 3 ώρες x 15 = 45. στ) Αξιολόγηση των Επαγγελµατικών Ικανοτήτων και εξιοτήτων: πρόκειται για την διερεύνηση των ενδιαφερόντων και ικανοτήτων, µέσω καθιερωµένων και σταθµισµένων στον ελληνικό πληθυσµό δοκιµασιών, µε σκοπό την διευκόλυνση της αναζήτησης του πλέον κατάλληλου για τον ενδιαφερόµενο σπουδαστικού και εν συνεχεία επαγγελµατικού τοµέα.

12 Ο χρόνος χορήγησης των δοκιµασιών είναι περίπου 2 ώρες η εξαγωγή των αποτελεσµάτων και η συγγραφή της έκθεσης απαιτούν τουλάχιστον 1 ώρα. Σύνολο: 3 ώρες. Κόστος: 3 ώρες x 15 = 45. ζ) Αξιολόγηση Ζεύγους Οικογένειας: πραγµατοποιείται µε σκοπό την διερεύνηση των δυσλειτουργιών του ζεύγους ή της Οικογένειας, µέσω καθιερωµένων δοκιµασιών, προκειµένου να προταθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Ο χρόνος χορήγησης των δοκιµασιών είναι τουλάχιστον 2 ώρες η εξαγωγή των αποτελεσµάτων και η συγγραφή της έκθεσης απαιτούν τουλάχιστον 1 ώρα. Σύνολο: 3 ώρες. Κόστος: 3 ώρες x 15 = 45. Συχνότητα πραγµατοποίησης της Ψυχολογικής Αξιολόγησης: µπορεί να γίνεται µία (1) φορά, κάθε δύο (2) χρόνια και να περιλαµβάνει έως τρία (3) είδη. Για παράδειγµα, προκειµένου για παιδί µπορεί να περιλαµβάνει την αξιολόγηση α+β+δ ή ε, προκειµένου για έφηβο την α+δ ή ε+στ, προκειµένου για ενήλικο την α+δ+ε ή γ. 3) Συµβουλευτική Γονέων: πρόκειται για συναντήσεις του ψυχολόγου µε το γονεϊκό ζευγάρι, διάρκειας 1 ώρας. Μέσω σύγχρονων θεωρήσεων και τεχνικών, διευκολύνεται το γονεϊκό ζεύγος στην ευόδωση της ανάπτυξης και εξέλιξης του πάσχοντος τέκνου τους, καθώς και της οικογένειάς τους ως συνόλου. 4) Ψυχολογική Υποστήριξη/Παρέµβαση: πρόκειται γιά τή συνάντηση του θεραπευοµένου (παιδιού, ενηλίκου, ζεύγους ή οικογένειας) µε τον ψυχολόγο, ο οποίος µέσω σύγχρονων µεθόδων και τεχνικών συνεντεύξεως, που απορρέουν από την επιστήµη της Ψυχολογίας, επιδιώκει το ευ ζείν του πελάτου του. Β. Εξίσωση της Αποζηµίωσης των Ασφαλισµένων µεταξύ των Επαγγελµάτων που εκτελούν την Ψυχοθεραπεία Η Ψυχοθεραπεία, ενώ ορθώς συγκαταλέγεται στις πράξεις που εκτελούν και οι Ψυχολόγοι, η κοστολόγησή της πριµοδοτεί τους Παιδοψυχιάτρους, Ψυχιάτρους, Νευρολόγους και κατά συνέπεια αποκλείει τους Ψυχολόγους:

13 Συγκεκριµένα, στην διευκρινιστική εγκύκλιο (1.6.12) αναφέρεται ότι «οι ψυχοθεραπείες (οµαδική-ατοµική, θεραπεία συµπεριφοράς και ειδικής συµπεριφοράς, συµβουλευτική γονέων) όταν εκτελούνται από παιδοψυχιάτρους, ψυχιάτρους και νευρολόγους κοστολογούνται 1½ φορά της ιατρικής επίσκεψης», δηλαδή 15, και όταν «...διενεργούνται από ψυχολόγους..., αποζηµιώνονται βάσει του ισχύοντος κάθε φορά κρατικού τιµολογίου», δηλαδή 2,26 (!). Η πριµοδότηση αυτή σε συγκεκριµένες ιατρικές ειδικότητες αφ ενός καταργεί στην πράξη την άσκηση της ψυχοθεραπείας από τους ψυχολόγους, αφ ετέρου υπονοεί ότι υπάρχει α και β κατηγορίας ψυχοθεραπευτική πρακτική. Κατά συνέπεια αποκλείονται εµπράκτως οι ψυχολόγοι. Το ερώτηµα που τίθεται είναι µε ποιά κριτήρια έγινε αυτός ο διαχωρισµός; Προφανώς δεν θέλουµε να πιστέψουµε ότι έγινε βάσει συντεχνιακών πιέσεων Αν έγινε µε το κριτήριο ότι η ψυχοθεραπεία είναι ιατρική πράξη, τότε αυτό το κριτήριο είναι αναχρονιστικό και άτοπο. Σύµφωνα µε τις διεθνείς θεωρήσεις και πρακτική η ψυχοθεραπεία δεν είναι αποκλειστική αρµοδιότητα ενός µόνο επαγγελµατικού κλάδου και ιδιαίτερα του ιατρικού. Την ψυχοθεραπεία ασκούν πολλά επαγγέλµατα, κυρίως υγείας και ανθρωπιστικά, κατόπιν ειδικής µετεκπαιδεύσεως. Η κατάρτιση αυτή στην Ψυχοθεραπεία έχει συγκεκριµένα κριτήρια εκπαίδευσης και προσφέρεται πρωτίστως από εξωπανεπιστηµιακές επιστηµονικές εταιρείες και οργανισµούς και λιγότερο από τα Παν/µια. Επειδή όµως δεν έχει θεσµοθετηθεί ακόµη στη χώρα µας πιστοποίηση στην ψυχοθεραπεία, όπως συµβαίνει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, δεν µπορεί να υποστηριχθεί µε αξιοπιστία ότι οι συγκεκριµένες ειδικότητες του ιατρικού κλάδου είναι καλύτερα καταρτισµένες στην ψυχοθεραπεία από τον κλάδο των ψυχολόγων. Έτσι, η σηµερινή διάκριση, βάσει επαγγέλµατος, φαίνεται να ενισχύει οικονοµικά µια συγκεκριµένη ολιγοµελή επαγγελµατική οµάδα. Αν έγινε µε κριτήριο ότι οι ψυχολόγοι είναι παραϊατρικό επάγγελµα (βοηθητικό του ιατρικού επαγγέλµατος), αυτή η θεώρηση είναι παντελώς εσφαλµένη. Οι ψυχολόγοι είναι επαγγελµατίες ψυχικής υγείας, Πανεπιστηµιακής εκπαίδευσης, µε µεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών κατά συντριπτική πλειοψηφία. Ο χρόνος σπουδών τους απαιτεί τουλάχιστον 4 έως 6 χρόνια Πανεπιστηµιακής εκπαίδευσης, καθώς και 1 έτος τουλάχιστον πρακτική άσκηση υπό εποπτεία Ψυχολόγου. Οι θεωρίες, οι µέθοδοι και οι

14 πρακτικές τους απορρέουν από την επιστήµη της Ψυχολογίας, η οποία είναι αυτόνοµη και ολοκληρωµένη επιστήµη. Η χρήση του τίτλου του ψυχολόγου επιτρέπεται µόνο σε όσους κατέχουν την άδεια άσκησης επαγγέλµατος ψυχολόγου, που εκδίδεται από την Περιφέρεια και απαιτεί τουλάχιστον πτυχίο Ψυχολογίας ελληνικού ή αναγνωρισµένου αλλοδαπού Παν/µίου. Η εργασία τους υπόκειται στον Κώδικα εοντολογίας του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ευρωπαϊκής Οµοσπονδίας Συλλόγων των Ψυχολόγων. Η νοµοθεσία της Πολιτείας έχει προσδιορίσει το πλαίσιο εργασίας τους αναγνωρίζοντάς τους ως αυτόνοµο επαγγελµατία ψυχικής υγείας. εν πρόκειται για παραϊατρικό επάγγελµα, όπως ορισµένοι κλάδοι υγείας των ΤΕΙ, ούτε η εργασία του ψυχολόγου µπορεί να υποκατασταθεί από άλλον επαγγελµατία υγείας ή ψυχικής υγείας. Έχει δε εφαρµογές σε όλο το εύρος των δυσλειτουργιών της υγείας των πολιτών (βλ. Παράρτηµα, Ορισµοί). Συνεπώς, δεν νοείται οποιαδήποτε υποβάθµιση εις βάρος των Ψυχολόγων. Αν έγινε µε κριτήριο ότι ο ιατρικός κλάδος έχει περισσότερα έτη σπουδών, αυτή η θεώρηση δεν έχει οποιαδήποτε σηµασία στο αντικείµενο της ψυχοθεραπείας. Κι αυτό, διότι το περιεχόµενο των σπουδων του ιατρικού κλάδου επικεντρώνεται κυρίως στη σωµατική-οργανική λειτουργία του ανθρώπου, ενώ το περιεχόµενο των σπουδών των ψυχολόγων επικεντρώνεται αποκλειστικά στην µελέτη του ανθρώπινου ψυχισµού και της συµπεριφοράς, καθώς και στους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που τους επηρεάζουν. Κατά συνέπεια, αν και µε λιγότερα έτη σπουδών, οι ψυχολόγοι είναι ως επί το πλείστον εξ ίσου ή πληρέστερα καταρτισµένοι στους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που ως επι το πλείστον επηρεάζουν τις ψυχικές λειτουργίες και συµπεριφορές του ανθρώπου. Αν έγινε µε οικονοµικά κριτήρια (ότι δήθεν εξοικονοµούνται πόροι από τις αποζηµιώσεις του ΕΟΠΥΥ) και αυτή η θεώρηση είναι αντιεπιστηµονική και κοντόφθαλµα αντιοικονοµική. - Αντιεπιστηµονική, διότι υποβαθµίζεται η ποιότητα των παρεχοµένων υπηρεσιών αναθέτοντας πράξεις σε επαγγελµατικούς κλάδους (π.χ.νευρολόγους) που δεν έχουν τα προσόντα για να τις εκτελούν. - Αντιοικονοµική, διότι ο ΕΟΠΥΥ δεν κερδίζει επιπλέον πόρους, αφού ο νόµος προσδιορίζει πολύ συγκεκριµένα αφ ενός ποιοι έχουν ανάγκη ψυχοθεραπείας και αφ ετέρου ποιοι ειδικοί αναλαµβάνουν την τέλεση των

15 συγκεκριµένων πράξεων. Συνεπώς, µε τη µεταρρύθµιση αυτή δεν προστίθεται επιπλέον αριθµός ασφαλισµένων ή ειδικών και άρα επιπλέον οικονοµικό κόστος για τον ΕΟΠΥΥ. Αν εξισωθεί, λοιπόν, η κοστολόγηση των αποζηµιώσεων, µεταξύ ιατρών και ψυχολόγων, τότε απλώς θα επιµεριστούν οι δαπάνες δεν θα αυξηθούν τα έξοδα. Επειδή, λοιπόν, οι σηµερινές διατάξεις του ΕΟΠΠΥ για την άσκηση της Ψυχοθεραπείας είναι εσφαλµένες και αναχρονιστικές, απαιτείται να αναθεωρηθούν. Συγκεκριµένα, χρειάζεται: 1) να αναθεωρηθεί η απόφαση της Γενικής /νσης Σχεδιασµού µε αρ. πρωτ / και η νέα που θα εκδοθεί να περιλαµβάνει την ίδια κοστολόγηση και γιά τους ψυχολόγους, 2) στον κωδικοποιηµένο κατάλογο των πράξεων να προσδιοριστεί ότι τα διάφορα είδη ψυχοθεραπείας (ατοµική, οµαδική, θεραπεία συµπεριφοράς, θεραπεία ειδικής συµπεριφοράς, συµβουλευτική γονέων) εκτελούνται από ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους και ψυχολόγους. Εναλλακτική Πρόταση (Υπουργική Απόφαση) Η Θεραπεία Συµπεριφοράς, η Ψυχοθεραπεία και η Συµβουλευτική Γονέων που διενεργούνται από Ψυχολόγους, κατέχοντες την νόµιµη Άδεια Άσκησης Επαγγέλµατος Ψυχολόγου και νόµιµη άδεια λειτουργίας γραφείου κοστολογούνται 15 ανά συνεδρία. Γ. Οι Ψυχολογικές Υπηρεσίες να παρέχονται στους Ασφαλισµένους και Άνευ Παραπεµπτικού Όπως αναπτύξαµε ανωτέρω, η διατήρηση της ψυχικής υγείας δεν εξασφαλίζεται πλέον µόνο από την παιδοψυχιατρική ή την ψυχιατρική. Η ανάπτυξη της Ψυχολογίας ως επιστήµης και η σύγχρονη εκπαίδευση και κατάρτιση των ψυχολόγων επιτρέπει την ακόµη µεγαλύτερη και ουσιαστικότερη συνεισφορά τους, µε επιστηµονικές µεθόδους, στην

16 πρόληψη και διατήρηση της ψυχικής υγείας των πολιτών, όπως επί χρόνια συµβαίνει στον ιδιωτικό τοµέα (βλ. Παράρτηµα-Ορισµοί). Για τους ανωτέρω λόγους προτείνουµε, πέραν των σηµερινών προβλεποµένων παροχών, να προβλέπεται επιπλέον παροχή Ψυχολογικής Υποστήριξης/Παρέµβασης στους ασφαλισµένους χωρίς παραπεµπτικό, µε συµβεβληµένους µε τον ΕΟΠΥΥ ψυχολόγους και µε συµβάσεις ανάλογες των ιατρών. Συγκεκριµένα, οι επισκέψεις των ασφαλισµένων σε γραφείο ψυχολόγου: να µην απαιτούν απαραίτητα παραπεµπτικό ιατρού να υπάρχει πλαφόν στις επισκέψεις (π.χ. 10 κατ έτος) Τα οφέλη του ΕΟΠΥΥ από µία τέτοια µεταρρύθµιση είναι πολλαπλά: Μειώνει το κόστος της φαρµακοθεραπείας, αφού οι ψυχολόγοι δεν χορηγούν φάρµακα και µπορούν να επιλύσουν ποικίλα ψυχολογικού τύπου θέµατα των ασφαλισµένων µε µερικές συναντήσεις. Η απουσία αυτής της δυνατότητας οδηγεί αναγκαστικά τον ασφαλισµένο στη λήψη φαρµάκων! Η παραποµπή και διεκπεραίωση από γιατρούς περιστατικών που µε απλή ψυχολογική υποστήριξη/παρέµβαση θα ικανοποιείτο το αίτηµά τους, από τη µία αποσυµφορίζει τα ιατρεία προς όφελος περιστατικών µε βαρύτερες παθολογίες και από την άλλη επιβαρύνει ενίοτε οικονοµικά τον ΕΟΠΥΥ, µε οριακής χρησιµότητας συνταγογράφηση. Η δυνατότητα παροχής ψυχολογικών υπηρεσιών έχει λειτουργήσει από το 1998 στα δηµόσια νοσοκοµεία µε τις εφηµερίες των ψυχολόγων και έχει απόδοση ουσιαστικά αποτελέσµατα. Η πρόταση αυτή δεν δηµιουργεί νέα κόστη επισκέψεων στον ΕΟΠΥΥ. Απλώς επιµερίζει τα ήδη υπάρχοντα και σε άλλη ειδικότητα, αφού για οποιοδήποτε ψυχικό-ψυχολογικό θέµα ο ασφαλισµένος δεν θα προστρέχει αναγκαστικά σε ψυχίατρο ή παιδοψυχίατρο.. υνατότητα Εγγραφής των Ψυχολόγων στόν ΕΟΠΥΥ. Έως σήµερα δεν έχει εκδοθεί η αναµενόµενη εγκύκλιος περί άδειας λειτουργίας γραφείου ψυχολόγου, που θα επιτρέψει εν συνεχεία την απόφαση για την ένταξη των Ψυχολόγων στον ΕΟΠΥΥ. Χρειάζεται, λοιπόν, να προωθηθούν οι σχετικές διαδικασίες.

17 Ε. Επαναλειτουργία του Μητρώου Ψυχολόγων στην ιεύθυνση Επαγγελµάτων Υγείας Με την έναρξη έκδοσης Βεβαιώσεων για την Άσκηση Επαγγέλµατος Ψυχολόγου, καταργήθηκε, κατόπιν αποφάσεως του Υπουργείου, η υποχρεωτική ενηµέρωση της ιεύθυνσης Επαγγελµάτων Υγείας από τις Νοµαρχίες για τις άδειες που εκδίδουν. Έκτοτε, σταµάτησε να τηρείται το Μητρώο Ψυχολόγων. Η κατάργηση αυτή δηµιουργεί δυσλειτουργίες, διότι για να µάθει κανείς αν κάποιος διαθέτει Άδεια Άσκησης Επαγγέλµατος Ψυχολόγου, θα πρέπει να απευθυνθεί ξεχωριστά σ όλες τις Νοµαρχίες της χώρας. Χρειάζεται, λοιπόν, να επαναλειτουργήσει το Μητρώο, όπως ισχύει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Για το ιοικητικό Συµβούλιο, Με εξαιρετική τιµή, Η Πρόεδρος Η Γενική Γραµµατέας Βασιλική. Μπουκουβάλα Κλινικός Ψυχολόγος Βασιλική. Καραγιάννη Κλινικός Ψυχολόγος ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

18 Ορισµοί Ψυχολογία είναι η επιστήµη που ερευνά τις ψυχικές λειτουργίες του ανθρώπου µε σκοπό την κατανόηση της ανθρώπινης συµπεριφοράς τόσο σε σχέση µε το βιολογικό της υπόβαθρο όσο και µε τις κοινωνικές της αλληλεπιδράσεις, την µελέτη των γενεσιουργών αιτιών της και την εξεύρεση µεθόδων και τεχνικών παρέµβασης µε απώτερο στόχο την τροποποίηση της σε ανθρωπιστική κατεύθυνση ( EFPA, 2001). Ακαδηµαϊκές Σπουδές: ιεθνώς η επιστήµη της Ψυχολογίας αναπτύσσεται και διδάσκεται αποκλειστικά στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Πανεπιστηµιακές σχολές στην Ελλάδα: Έχουν δηµιουργηθεί τέσσερα αυτόνοµα Τµήµατα Ψυχολογίας από το 1986 έως το 1992 (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Παντείου και Ρεθύµνου). Μεταπτυχιακές σπουδές: Επιπλέον των γενικών γνώσεων σε όλους τους τοµείς της Ψυχολογίας, οι πτυχιούχοι ψυχολόγοι επιλέγουν, συνήθως, έναν τοµέα της εφηρµοσµένης ψυχολογίας, στον οποίο λαµβάνουν εξειδικευµένη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση. Σήµερα, οι συνήθεις τοµείς εκπαίδευσης στην εφηρµοσµένη ψυχολογία είναι η κλινική και κοινοτική ψυχολογία, η συµβουλευτική ψυχολογία, η σχολική και εκπαιδευτική ψυχολογία, η ψυχολογία της εργασίας και των οργανισµών, η οικονοµική ψυχολογία, η ψυχολογική εκτίµηση και αξιολόγηση, η περιβαλλοντική ψυχολογία, η εφηρµοσµένη γεροντολογία, η δικαστική ψυχολογία, η νευροψυχολογία, η αθλητική ψυχολογία, η ψυχολογία υγείας, η εφηρµοσµένη γνωστική ψυχολογία, η ψυχολογία οδικής κυκλοφορίας και µεταφορών, η πολιτική ψυχολογία. Ακόµη, οι ψυχολόγοι όλο και περισσότερο εµπλέκονται και σε άλλους τοµείς, όπως οι φυσικές και άλλες καταστροφές, οι καταστάσεις κρίσης και ψυχικών τραυµατισµών, η καταναλωτική συµπεριφορά, καθώς και φαινόµενα που σχετίζονται µε την αυξανόµενη ποικιλία πολιτισµών και εθνοτήτων ( EFPA 2001). Ψυχολόγος: Πρόκειται για τον επαγγελµατία που είναι σε θέση να εφαρµόσει τις αρχές της ψυχολογίας, τις γνώσεις, τα µοντέλα και τις µεθόδους της µε τρόπο σύµφωνο προς τους δεοντολογικούς και επιστηµονικούς κανόνες της, προκειµένου να προάγει την ανάπτυξη, το ευζήν και την αποδοτικότητα ατόµων, οµάδων, οργανισµών και της κοινωνίας ( EFPA 2001). Στην χώρα µας επαγγελµατίας ψυχολόγος είναι ο πτυχιούχος ελληνικού ή αναγνωρισµένου αλλοδαπού Πανεπιστηµιακού Τµήµατος Ψυχολογίας, ο οποίος διαθέτει Άδεια Άσκησης Επαγγέλµατος Ψυχολόγου, σύµφωνα µε τους

19 νόµους 991/79, 2646/98, Κ.Ο. 2005/36, που χορηγείται από την Νοµαρχία. Με την άδεια αυτή ο κάτοχός της µπορεί να κάνει χρήση του τίτλου του ψυχολόγου και να ασκήσει ελεύθερα το επάγγελµα στον δηµόσιο ή τον ιδιωτικό τοµέα, σ όλη την ελληνική επικράτεια. Η άσκηση του επαγγέλµατος του ψυχολόγου ορίζεται από το ν.991/79, άρθρο 1, παρ.2: «Ο ψυχολόγος στην άσκηση του επαγγέλµατός του ερευνά και αξιολογεί την προσωπικότητα και την συµπεριφορά του ανθρώπου και εργάζεται µε τις καθιερωµένες αρχές και µεθόδους της επιστήµης της ψυχολογίας για την αξιοποίηση και βελτίωσή του». Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ): Πρόκειται για τον επίσηµο επαγγελµατικό-επιστηµονικό φορέα των ψυχολόγων της χώρας µας, σύµφωνα µε τους ν.991/79, άρθρο 8, και την Κ.Ο. 2005/36. Ιδρύθηκε το 1964 προκειµένου να προσδιορίσει τα απαραίτητα προσόντα για την άσκηση του επαγγέλµατος του ψυχολόγου, την περίοδο που δεν υπήρχε σχετική νοµοθεσία. Ο προσδιορισµός αυτός έγινε νόµος το 1979 και συµπληρώθηκε το 1998, κατόπιν δικών του ενεργειών. Εκπροσωπεί τον κλάδο των Ψυχολόγων στα επίσηµα όργανα της πολιτείας (Κεντρικό Συµβούλιο Υγείας και Επιτροπή Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Συµβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελµατικών Προσόντων του Υπουργείου Παιδείας). Από το 1986 είναι µέλος της Ευρωπαϊκής Οµοσπονδίας Συλλόγων των Ψυχολόγων (EFPA). Ευρωπαϊκή Οµοσπονδία Συλλόγων των Ψυχολόγων (EFPA): Συγκροτείται από τους επίσηµους συλλόγους 36 ευρωπαϊκών χωρών και εκπροσωπεί περισσότερους από ψυχολόγους. Σήµερα, η EFPA, µεταξύ άλλων, προωθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και εφαρµόζει ήδη σε 12 απ αυτές, το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Ψυχολογίας, το οποίο απαιτεί 5 χρόνια Πανεπιστηµιακών σπουδών (εµπεριέχει και µεταπτυχιακό τίτλο), καθώς και 1 χρόνο πρακτική άσκηση υπό εποπτεία. Από το προσεχές έτος θα αρχίσει να εφαρµόζεται και στην χώρα µας, υπό την εποπτεία του ΣΕΨ και σε συνεργασία µε την Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία. Νοµοθεσία στον χώρο της Υγείας σχετικά µε την ψυχολογία και τους ψυχολόγους: Η Πολιτεία έχει µεριµνήσει εγκαίρως στο να προστατεύσει τους πολίτες από «ψυχολόγους», που δεν διαθέτουν την απαιτούµενη Πανεπιστηµιακή εκπαίδευση. Συγκεκριµένα: 1) Θεσµοθέτησε (ν.991/79 και 2646/98) άδεια άσκησης επαγγέλµατος ψυχολόγου µε κύριο κριτήριο το πτυχίο Ψυχολογίας ελληνικού ή αλλοδαπού αναγνωρισµένου Πανεπιστηµίου.

20 2) Έχει ενσωµατώσει στην Κ.Ο. 89/48 (σήµερα Οδηγία Ε.Ε. 2005/36), που αναγνωρίζει στην χώρα µας τα επαγγελµατικά δικαιώµατα του ψυχολόγου σε άλλη Ευρωπαϊκή Χώρα. Εκπρόσωπος των επαγγελµατιών ψυχολόγων στην σχετική επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας (Σ.Α.Ε.Π.) είναι ο ΣΕΨ. 3) Οι ψυχολόγοι ανήκουν στην ιατρική υπηρεσία, όταν υπηρετούν σε νοσοκοµεία, κέντρα υγείας και κέντρα ψυχικής υγείας (ν. 1397/84). 4) Οι ψυχολόγοι που υπηρετούν στον δηµόσιο τοµέα εντάσσονται στο πρόγραµµα εφηµεριών των δοµών τους, όπως οι ψυχίατροι και οι παιδοψυχίατροι (ν. 2519/97). 5) Οι ψυχολόγοι που εργάζονται ιδιωτικά απαλλάσσονται από το ΦΠΑ (ν ΦΕΚ 285/ ), διότι σύµφωνα µε απόφαση του Ευρωπαϊκού ικαστηρίου οι ψυχολογικές υπηρεσίες θεωρούνται υπηρεσίες υγείας. 6) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συστήσει στα κράτη µέλη τα εντάξουν στη νοµοθεσία τους ψυχολογική υποστήριξη σε περίπτωση µαζικών καταστροφών. 7) Οι ψυχολογικές πράξεις και οι αµοιβές τους ήδη αναφέρονται στο σχετικό νόµο περί Ιατρικών Πράξεων και Αµοιβών (ν.3054/ ).

Αναλυτικότερα: Για όλες τις παραπάνω διαδικασίες επισυνάπτονται οι προτάσεις μας.

Αναλυτικότερα: Για όλες τις παραπάνω διαδικασίες επισυνάπτονται οι προτάσεις μας. 1 Αναλυτικότερα: Α. Δημιουργία κλάδου Ψυχολόγων ΕΣΥ. Άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 43 του Ν.2519/ 97, που προβλέπει τη δημιουργία θέσεων κλάδου Ψυχολόγων ΕΣΥ. Προς τούτο, έχουμε ήδη καταρτίσει σχέδιο Π.Δ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ Επιστημονικός-Επαγγελματικός Φορέας των Ψυχολόγων (ν.991/79, 2646/98, 2005/36/ EK) Έτος Ιδρύσεως 1963 Μέλος E.F.P.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ Επιστημονικός-Επαγγελματικός Φορέας των Ψυχολόγων (ν.991/79, 2646/98, 2005/36/ EK) Έτος Ιδρύσεως 1963 Μέλος E.F.P. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ Επιστημονικός-Επαγγελματικός Φορέας των Ψυχολόγων (ν.991/79, 2646/98, 2005/36/ EK) Έτος Ιδρύσεως 1963 Μέλος E.F.P.A Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας 42, 10558 Αθήνα, τηλ.: 2106913500,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ Επιστηµονικός-Επαγγελµατικός Φορέας των Ψυχολόγων (ν.991/79, 2646/98, 2005/36/ EK) Έτος Ιδρύσεως 1963 Μέλος E.F.P.A Λεωφόρος Βασιλίσσης Αµαλίας 42 Αθήνα 16-07-2014 10558 ΑΘΗΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 17 Ειδική Αγωγή

Άρθρο 17 Ειδική Αγωγή ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΘΗΝΑ 1/6/2012 Αρ. Πρωτ. : 26528 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΕΙΣ: 1. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 2. ΠΑΡΟΧΩΝ & ΚΑΤ. ΣΥΝΒΑΣΕΩΝ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΚΗΦΙΣΙΑΣ 39 Τ. Κ: 151 23 ΜΑΡΟΥΣΙ

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ζει και να μεγαλώνει σ ένα υγιές περιβάλλον, το οποίο θα διασφαλίζει και θα προάγει την σωματική και ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Διαδικασία για την απόδοση δαπάνης- Άρθρο 17 Ειδική Αγωγή»

ΘΕΜΑ : «Διαδικασία για την απόδοση δαπάνης- Άρθρο 17 Ειδική Αγωγή» Αθήνα, 7/2/13 Αρ. Πρωτ.: 6046 Γενική Δ/νση: Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας Δ/νση: Σχεδιασμού Πληροφορίες: Ευαγγελία Λαρεντζάκη Τηλ.: 2106871714 Fax: 2106871795 Ταχ. Δ/νση: Κηφισίας 39, Τ.Κ.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Συστημική Συμβουλευτική

Πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Συστημική Συμβουλευτική Πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Συστημική Συμβουλευτική Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ To Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής είναι ένα Κέντρο δια Βίου Μάθησης, πιστοποιημένο από τον Εθνικό Οργανισμό

Διαβάστε περισσότερα

α) την κατανόηση της σημασίας της συμβουλευτικής διαδικασίας

α) την κατανόηση της σημασίας της συμβουλευτικής διαδικασίας Πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Συστημική Συμβουλευτική Γενική περιγραφή εκπαιδευτικού προγράμματος Το πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Συστημική Συμβο&upsilo n;λευτική παρέχει ολοκληρωμένη, επαγγελματική εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Υποβολή Δικαιολογητικών από Δημόσια Νοσοκομεία ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Υποβολή Δικαιολογητικών από Δημόσια Νοσοκομεία ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ Υποβολή Δικαιολογητικών από Δημόσια Νοσοκομεία ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ 2. Αναλυτική κατάσταση (εις τριπλούν) 3. Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών ή Απόδειξη Είσπραξης Νοσηλίων ή Χρηματικό Λογαριασμό με στρογγυλή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Περιγραφή Συμβουλευτικής ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των Συμβουλευτικών Κέντρων. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Τζώρτζ 10, Πλατεία Κάνιγγος, 106 77 ΑΘΗΝΑ Τηλ.: 210-3800635, fax: 210-3800578 http://www.psy.gr E-mail: info@psy.gr Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2017 Αριθμός Πρωτοκόλλου: 8.817 Προς τον

Διαβάστε περισσότερα

Αίτηση μέλους ΕΕΕΣ για Βεβαίωση Επάρκειας στην Εκπαίδευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία

Αίτηση μέλους ΕΕΕΣ για Βεβαίωση Επάρκειας στην Εκπαίδευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία Αίτηση μέλους ΕΕΕΣ για Βεβαίωση Επάρκειας στην Εκπαίδευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία Πριν συµπληρώσετε την αίτηση, παρακαλούµε να διαβάσετε προσεκτικά το «ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΠΕΝΤΕ»(σελίδα 8). Καταθέστε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΨΥ (ΕΛΛΑΣ) Έναρξη της Απονοµής του ΕυρωΨύ στη χώρα µας. Ανοικτή επιστολή προς όλους τους Ψυχολόγους

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΨΥ (ΕΛΛΑΣ) Έναρξη της Απονοµής του ΕυρωΨύ στη χώρα µας. Ανοικτή επιστολή προς όλους τους Ψυχολόγους ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΨΥ (ΕΛΛΑΣ) Έναρξη της Απονοµής του ΕυρωΨύ στη χώρα µας Ανοικτή επιστολή προς όλους τους Ψυχολόγους Αγαπητοί συνάδελφοι, Όπως ήδη γνωρίζετε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Απονοµής

Διαβάστε περισσότερα

Αίτηση αρχικής πιστοποίησης µέλους ΕΕΕΣ ως ψυχοθεραπευτή της γνωσιακής ή/και συµπεριφοριστικής θεραπείας

Αίτηση αρχικής πιστοποίησης µέλους ΕΕΕΣ ως ψυχοθεραπευτή της γνωσιακής ή/και συµπεριφοριστικής θεραπείας Αίτηση αρχικής πιστοποίησης µέλους ΕΕΕΣ ως ψυχοθεραπευτή της γνωσιακής ή/και συµπεριφοριστικής θεραπείας Πριν συµπληρώσετε την αίτηση, παρακαλούµε να διαβάσετε προσεκτικά το ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΠΕΝΤΕ (σελίδα 8).

Διαβάστε περισσότερα

«Αρμοδιότητες, προσόντα και επαγγελματική σταδιοδρομία του λογοθεραπευτή. Η ημέρα ενός λογοθεραπευτή»

«Αρμοδιότητες, προσόντα και επαγγελματική σταδιοδρομία του λογοθεραπευτή. Η ημέρα ενός λογοθεραπευτή» «Αρμοδιότητες, προσόντα και επαγγελματική σταδιοδρομία του λογοθεραπευτή. Η ημέρα ενός λογοθεραπευτή» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Λογοπεδική / Λογοθεραπεία είναι ένα επάγγελμα στη διασταύρωση ανθρωπιστικών και εφαρμοσμένων

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους: η εμπειρία από τη λειτουργία του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου».

Πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους: η εμπειρία από τη λειτουργία του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου». Πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους: η εμπειρία από τη λειτουργία του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου». Αθανασοπούλου Ευαγγελινή Παιδοψυχίατρος, Επιμελήτρια Ε.Σ.Υ.

Διαβάστε περισσότερα

Βασικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Ψυχοδυναμική Κλινική Πρακτική

Βασικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Ψυχοδυναμική Κλινική Πρακτική Βασικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Ψυχοδυναμική Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ - HOPEinGA Hellenic Organisation of Psychotherapy and Education

Διαβάστε περισσότερα

Βασικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ψυχοδυναμική Κλινική Πρακτική

Βασικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ψυχοδυναμική Κλινική Πρακτική Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2016-17 Βασικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ψυχοδυναμική Κλινική Πρακτική Επωνυμία και Βασική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία, υλοποίησε την Πράξη «Λειτουργία Ολοκληρωµένης Μονάδας Αντιµετώπισης Νόσου Alzheimer και Συναφών Παθήσεων»

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις αναφορικά με τον θεσμό του οικογενειακού Ιατρού και την διαδικασία εγγραφής σε αυτόν.

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις αναφορικά με τον θεσμό του οικογενειακού Ιατρού και την διαδικασία εγγραφής σε αυτόν. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (Π.Φ.Υ.) ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2016-17 Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα και Πρόγραμμα Εποπτείας στην Λογικοθυμική και Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (RECBT)

Διαβάστε περισσότερα

Μεταμοντέρνες Προσεγγίσεις στην Ψυχοθεραπεία

Μεταμοντέρνες Προσεγγίσεις στην Ψυχοθεραπεία Μεταμοντέρνες Προσεγγίσεις στην Ψυχοθεραπεία Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Bienestar Το Κέντρο Bienestar προσφέρει συμβουλευτικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Παιδεία Ομαδικο-Αναλυτικής Οικογενειακής Θεραπειας

Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Παιδεία Ομαδικο-Αναλυτικής Οικογενειακής Θεραπειας Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2016-17 Παιδεία Ομαδικο-Αναλυτικής Οικογενειακής Θεραπειας Επωνυμία και Βασική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος Η ομαδικο-αναλυτική

Διαβάστε περισσότερα

Συνθετική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία

Συνθετική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία Συνθετική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Η Ε.Ψ.Υ.ΘΕ είναι επιστημονική ψυχολογική εταιρεία που βασικό σκοπό έχει την πρόληψη, την εκπαίδευση, αλλά και την παροχή υψηλών υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ Π.Φ.Υ. ΜΕΣΩ ΤΩΝ Το.Μ.Υ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ Π.Φ.Υ. ΜΕΣΩ ΤΩΝ Το.Μ.Υ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ Π.Φ.Υ. ΜΕΣΩ ΤΩΝ Το.Μ.Υ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ Επί της εφαρµογής του νόµου 4486/2017 για την Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.),

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Αίαντος 3, 15235 Βριλήσσια Τηλ. 210-8063665, 6129290, Fax 210-8062113, e-mail: info@ergastirio.eu Site: www.ergastirio.eu Εισαγωγικό Πρόγραμμα σε Βασικές Έννοιες

Διαβάστε περισσότερα

146/ : 146/ / (2) .).

146/ : 146/ / (2) .). Τροποποίηση και συµπλήρωση του Κανονισµού Παροχών του ΟΠΑ (ΦΕΚ 146/10-2-2011 τ. Β ) Πέµπτη, 24 Φεβρουάριος 2011 06:50 ΦΕΚ: 146/10-2-2011 Τεύχος Β ΚΥΑ Αριθµ. Υ9/137380 (2) Τροποποίηση και συµπλήρωση του

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Επιστημονική υπεύθυνη: Ιωάννα Αντωνιάδου-Κουμάτου Καισαριανή, 2018 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Κέντρο Υγείας του Παιδιού Καισαριανής 2. Η ιδέα για τη δημιουργία 3. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Πιστοποίηση στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία (4ετές πρόγραμμα)

Πιστοποίηση στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία (4ετές πρόγραμμα) Πιστοποίηση στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία (4ετές πρόγραμμα) Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Το Κε.Συ.Θε.Σ. είναι το μοναδικό Κέντρο Εκπαίδευσης στη Βορειοδυτική Ελλάδα που οργανώνει τετραετές επαγγελματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΣΠΑ 2007-2013 Τομέας Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού" Άξονας Προτεραιότητας 14: «Εδραίωση της μεταρρύθμισης στον

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα και Πρόγραμμα Εποπτείας στην Λογικοθυμική και Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (RECBT) με Ενήλικες

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα και Πρόγραμμα Εποπτείας στην Λογικοθυμική και Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (RECBT) με Ενήλικες Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2016-17 Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα και Πρόγραμμα Εποπτείας στην Λογικοθυμική και Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία Επωνυμία

Διαβάστε περισσότερα

Προσφορά της κάρτας υγείας EY Club ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

Προσφορά της κάρτας υγείας EY Club ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. Προσφορά της κάρτας υγείας EY Club ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΤΙΡΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΝΤΙΡΕΥΜΑΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2716/1999 (ΦΕΚ Α' 96/17-5-1999) Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και άλλες διατάξεις. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ΤΟΜΕΟΠΟΙΗΣΗ

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2716/1999 (ΦΕΚ Α' 96/17-5-1999) Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και άλλες διατάξεις. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ΤΟΜΕΟΠΟΙΗΣΗ ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2716/1999 (ΦΕΚ Α' 96/17-5-1999) Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και άλλες διατάξεις. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ΤΟΜΕΟΠΟΙΗΣΗ Άρθρο 3 Τομείς Ψυχικής Υγείας - Ένταξη των Μονάδων Ψυχικής

Διαβάστε περισσότερα

Συµπλήρωση οδηγιών και διευκρινήσεις για την εγκύκλιο 67/07 περί κατάργησης επιτροπών Μαγνητικής Τοµογραφίας και καθιέρωση νέας διαδικασίας έγκρισης.

Συµπλήρωση οδηγιών και διευκρινήσεις για την εγκύκλιο 67/07 περί κατάργησης επιτροπών Μαγνητικής Τοµογραφίας και καθιέρωση νέας διαδικασίας έγκρισης. Συµπλήρωση οδηγιών και διευκρινήσεις για την εγκύκλιο 67/07 περί κατάργησης επιτροπών Μαγνητικής Τοµογραφίας και καθιέρωση νέας διαδικασίας έγκρισης. Γ.Ε.: Γ32/ 978/31-5-2007 ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Α ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Διευθυντής: Καθηγητής Χ.Χ.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ

Α ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Διευθυντής: Καθηγητής Χ.Χ.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ Α ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Διευθυντής: Καθηγητής Χ.Χ.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ ΔΗΛΟΥ 14 ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ, ΤΗΛ.: 2107600100 & 2107644705 Η Υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Επιστημών Υγείας

Σχολή Επιστημών Υγείας ς Σχολή Επιστημών Υγείας Ψυχολογία Σχολή Επιστημών της Υγείας www.nup.ac.cy ΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πτυχίο στην Ψυχολογία BSc in Psychology Περιγραφή Προγράμματος Το πτυχιακό Πρόγραμμα Ψυχολογίας εστιάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας των φοιτητών του ΟΠΑ

Δράσεις πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας των φοιτητών του ΟΠΑ Κεφαλληνίας 46, 112 51 Αθήνα. Tηλ.: 210 8203830 Fax: 210 8203831 46, Kefallinias Str., Athens 112 51 Greece Tel.: (+30) 210 8203830 Fax: (+30) 210 8203831 e-mail: info@rc.aueb.gr www.rc.aueb.gr ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ

Διαβάστε περισσότερα

θέραπειν Αγίας Σοφίας 3, Ν. Ψυχικό, Τ ,

θέραπειν  Αγίας Σοφίας 3, Ν. Ψυχικό, Τ , θέραπειν Κέντρο Συµβουλευτικών Υπηρεσιών Ψυχικού Το κέντρο συμβουλευτικών υπηρεσιών θέραπειν αποτελεί ένα σύγχρονο κέντρο ειδικών θεραπειών, πρόληψης, διάγνωσης και αποκατάστασης. Στελεχώνεται από εξειδικευμένους

Διαβάστε περισσότερα

Δ. ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (ΙΑΟ 409)

Δ. ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (ΙΑΟ 409) Δ. ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (ΙΑΟ 409) Συντονιστής μαθήματος: Αλέξιος Μπένος, Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής. Τηλ. 2310999137, e-mail: benos@med.auth.gr Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ Εθνικός σχεδιασμός και ενδυνάμωση των Υπηρεσιών Πρόληψης: α. Καταπολέμηση και προσπάθεια εξάλειψης των αιτιολογικών παραγόντων της αρρώστιας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

European Federation of Psychological Associations (EFPA)

European Federation of Psychological Associations (EFPA) European Federation of Psychological Associations (EFPA) Εκπαιδευτικά Κριτήρια για τους ψυχολόγους που ειδικεύονται στην Ψυχοθεραπεία 24/3/2003 http://www.efpa.be/documentsonprofissues/docmain.htm Εκπαιδευτικά

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.) Ψυχιατρική Περίθαλψη στο Σπίτι του Ασθενούς (Ψ.Π.Σ.Α.)

Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.) Ψυχιατρική Περίθαλψη στο Σπίτι του Ασθενούς (Ψ.Π.Σ.Α.) Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.) ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Π. ΥΠΕΥΘΥΝOI ΤΜΗΜΑΤΟΣ Ψ.Π.Σ.Α.: ΤΣΙΠΟΥΡΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΖΕΙΚΟΥ ΕΒΕΛΙΝΑ: ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Ψυχιατρική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία, υλοποίησε την Πράξη «Λειτουργία Ολοκληρωµένης Μονάδας Αντιµετώπισης Νόσου Alzheimer και Συναφών Παθήσεων»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 18 / 6 / 2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 18 / 6 / 2018 ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 18 / 6 / 2018 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Αρ. πρωτ.: Γ1α/Γ.Π.οικ.46960 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό στη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία

Μεταπτυχιακό στη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο με ιστορία 35 ετών, πρωτοπορεί από το 1982 στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι το μοναδικό Κολλέγιο στην Ελλάδα μέλος Διεθνούς Δικτύου Πανεπιστημίων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Τζώρτζ 10, Πλατεία Κάνιγγος, 106 77 ΑΘΗΝΑ Τηλ.: 210-3800635, fax: 210-3800578 http://www.psy.gr E-mail: info@psy.gr Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2017 Αριθμός Πρωτοκόλλου: 8.816 Προς τον

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ. ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ. ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ. ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. - Ε.Σ.Υ. Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ) ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΟΥ ΕΣΥ ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο.-Ε.Σ.Υ. Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Επιστημονικών Σεμιναρίων με θέμα τη σχέση της ψυχολογίας, ψυχοπαθολογίας, συμβουλευτικής με τη διατροφή.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Επιστημονικών Σεμιναρίων με θέμα τη σχέση της ψυχολογίας, ψυχοπαθολογίας, συμβουλευτικής με τη διατροφή. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Επιστημονικών Σεμιναρίων με θέμα τη σχέση της ψυχολογίας, ψυχοπαθολογίας, συμβουλευτικής με τη διατροφή. Φεβρουάριος Ιούνιος 2016 Μύρινα Λήμνου Σκοπός του προγράμματος: Στόχος του

Διαβάστε περισσότερα

Ο Χάρτης του εθελοντισµού προς τα παιδιά στην Ελλάδα του 21 ου αιώνα

Ο Χάρτης του εθελοντισµού προς τα παιδιά στην Ελλάδα του 21 ου αιώνα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Ο Χάρτης του εθελοντισµού προς τα παιδιά στην Ελλάδα του 21 ου αιώνα Μάνθου Γιώτα Ψυχολόγος / Κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Μερικώς αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σπουδών και προϋποθέσεις για τη λήψη πτυχίου. Σε ισχύ από το ακαδημαϊκό έτος και εξής

Μερικώς αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σπουδών και προϋποθέσεις για τη λήψη πτυχίου. Σε ισχύ από το ακαδημαϊκό έτος και εξής Μερικώς αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σπουδών και προϋποθέσεις για τη λήψη πτυχίου Σε ισχύ από το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 και εξής Επιτροπή Προγράμματος Τμήματος Ψυχολογίας Ιούνιος 2018 Ταυτότητα και σκοποί Αναθεώρησηεπικαιροποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ταχ. Δ/νση : Λ. Θηβών 274, 12241, Αιγάλεω Βαθμός Ασφαλείας : Τηλέφωνο : 210 5387403 Ημερομηνία : 20/7/2016 FAX : 210 5690630 Αριθμ. Πρωτοκ.

Διαβάστε περισσότερα

Με το παρόν σας αποστέλλουµε και έντυπα τα σχόλια της εταιρίας µας στην εν λόγω δηµόσια διαβούλευση της Επιτροπή σας.

Με το παρόν σας αποστέλλουµε και έντυπα τα σχόλια της εταιρίας µας στην εν λόγω δηµόσια διαβούλευση της Επιτροπή σας. Αθήνα, 30/05/2008 Σελ.: 10 Προς: EETT Λ. Κηφισίας 60 151 25 Μαρούσι Αττική Θέµα: Απάντηση της Net One A.E στην ηµόσια ιαβούλευση αναφορικά µε τον Κώδικα εοντολογίας για την Παροχή Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Το μοντέλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Ιταλία και άλλες,

Το μοντέλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Ιταλία και άλλες, Το μοντέλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Ιταλία και άλλες, διέπεται από τις αρχές του προτύπου Beveridge. «το κόστος

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Ένταξη των κλάδων ασθενείας ΕΤΑΑ, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, ΤΑΠ-ΕΤΕ, ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ».

ΘΕΜΑ : «Ένταξη των κλάδων ασθενείας ΕΤΑΑ, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, ΤΑΠ-ΕΤΕ, ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ». Αθήνα 14.11.2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Δ/ΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΚΗΦΙΣΙΑΣ 39 Τ. Κ. : 151

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ» Ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. www.psych.uoa.gr

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ» Ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. www.psych.uoa.gr Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ» Ακαδημαϊκό έτος 201-2016 www.psych.uoa.gr Πληροφορίες για το ΠΜΣ όπως αυτές αναφέρονται στο σχετικό ΦΕΚ ίδρυσής του και στην Προκήρυξη υποβολής υποψηφιοτήτων:

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ψυχοθεραπεία;

Τι είναι ψυχοθεραπεία; (M. HERSEN και W. SLEDGE, Encyclopedia of Psychotherapy Academic Press, 2002) 1 Τι είναι ψυχοθεραπεία; Ψυχοθεραπεία είναι η λεκτική επικοινωνία μεταξύ θεραπευόμενου και ψυχοθεραπευτή με σκοπό : Την διάγνωση

Διαβάστε περισσότερα

Θα θέλαμε να σας θέσουμε ζητήματα που αφορούν της παροχή φυσικοθεραπείας στους ασφαλισμένους του οργανισμού.

Θα θέλαμε να σας θέσουμε ζητήματα που αφορούν της παροχή φυσικοθεραπείας στους ασφαλισμένους του οργανισμού. Π.Σ.Φ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ Αθήνα, 21/1/2019 Αρ. Πρωτ.:63/2019 Ταχ. Δ/νση :Λ. Αλεξάνδρας 34-Αθήνα Ταχ. Κώδικας :11473 Τηλέφωνο :210-8213905,210-8213334

Διαβάστε περισσότερα

Μαρούσι, 1 η Νοεµβρίου 2016 Αρ. Πρωτ.: Β4Α/οικ ΠΡΟΣ 1.ΠΕ. Ι. ΕΟΠΥΥ 2.Αποκεντρωµένα Γραφεία Εξυπηρέτησης Ασφαλισµένων ΕΟΠΥΥ

Μαρούσι, 1 η Νοεµβρίου 2016 Αρ. Πρωτ.: Β4Α/οικ ΠΡΟΣ 1.ΠΕ. Ι. ΕΟΠΥΥ 2.Αποκεντρωµένα Γραφεία Εξυπηρέτησης Ασφαλισµένων ΕΟΠΥΥ Μαρούσι, 1 η Νοεµβρίου 2016 Αρ. Πρωτ.: Β4Α/οικ. 42563 Γενική /νση: Σχεδιασµού & Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας /νση: Φαρµάκου Τµήµα σχεδιασµού και παρακολούθησης χορήγησης φαρµάκων Πληροφορίες: Ε. Αλεξοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Σύσταση Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Σύσταση Λογαριασμού Παροχών σε Χρήμα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Κοινοποίηση σχετικών διατάξεων και παροχή οδηγιών»

ΘΕΜΑ: «Σύσταση Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Σύσταση Λογαριασμού Παροχών σε Χρήμα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Κοινοποίηση σχετικών διατάξεων και παροχή οδηγιών» ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα 27 /01/ 2012 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ Αρ.Πρωτ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Ταχ.Διεύθυνση :Αγ. Κων/νου 8 (102 41) Γ99/22 ΑΡ. 8 Αρ.Τηλεφώνου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Σύσταση Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Σύσταση Λογαριασμού Παροχών σε Χρήμα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Κοινοποίηση σχετικών διατάξεων και παροχή οδηγιών»

ΘΕΜΑ: «Σύσταση Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Σύσταση Λογαριασμού Παροχών σε Χρήμα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Κοινοποίηση σχετικών διατάξεων και παροχή οδηγιών» ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα 27 /01/ 2012 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ Αρ.Πρωτ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Ταχ.Διεύθυνση :Αγ. Κων/νου 8 (102 41) Γ99/22 ΑΡ. 8 Αρ.Τηλεφώνου

Διαβάστε περισσότερα

Παιδεία Ομαδικο-Αναλυτικής Οικογενειακής Θεραπείας

Παιδεία Ομαδικο-Αναλυτικής Οικογενειακής Θεραπείας Παιδεία Ομαδικο-Αναλυτικής Οικογενειακής Θεραπείας Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ - HOPEinGA Hellenic Organisation of Psychotherapy and Education

Διαβάστε περισσότερα

ΕΟΠΥΥ: Ένας χρόνος λειτουργίας. Προβλήµατα και οφέλη

ΕΟΠΥΥ: Ένας χρόνος λειτουργίας. Προβλήµατα και οφέλη ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΟΠΥΥ: Ένας χρόνος λειτουργίας. Προβλήµατα και οφέλη Κυριάκος Σουλιώτης Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου Φωτεινή Γιαλαµά Υποψήφια Διδάκτωρ,

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία: «Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα» Επιμέλεια Εργασίας: Ταταρίδης Μιχάλης Τουμπουλίδης Ιωάννης

Πτυχιακή Εργασία: «Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα» Επιμέλεια Εργασίας: Ταταρίδης Μιχάλης Τουμπουλίδης Ιωάννης Πτυχιακή Εργασία: «Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα» Επιμέλεια Εργασίας: Ταταρίδης Μιχάλης Τουμπουλίδης Ιωάννης Η παρούσα εργασία αποτελεί την Πτυχιακή Εργασία και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ, ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ, ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ Κομοτηνή, 8/10/2012 Αρ. Πρ.: 17970 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ, 691 00 ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Ο Ειδικός Λογαριασμός του Δημοκριτείου

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό στην Κλινική και Κοινοτική Ψυχολογία

Μεταπτυχιακό στην Κλινική και Κοινοτική Ψυχολογία Μεταπτυχιακό στην Κλινική και Κοινοτική Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο με ιστορία 35 ετών, πρωτοπορεί από το 1982 στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι το μοναδικό Κολλέγιο στην

Διαβάστε περισσότερα

Διαχωρισμός Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απο Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας - Ο ρόλος των μονάδων ημερήσιας νοσηλείας (Μ.Η.Ν.

Διαχωρισμός Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απο Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας - Ο ρόλος των μονάδων ημερήσιας νοσηλείας (Μ.Η.Ν. Πράξης Καρδιολόγων Διαχωρισμός Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απο Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας - Ο ρόλος των μονάδων ημερήσιας νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) στην καρδιολογία Γεώργιος Κορωνιώτης - Καρδιολόγος Υποστράτηγος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ. Θέμα: Συγκρότηση Δικτύων Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών - Μαιευτών και Δικτύων Αγωγής Υγείας και Πρόληψης.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ. Θέμα: Συγκρότηση Δικτύων Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών - Μαιευτών και Δικτύων Αγωγής Υγείας και Πρόληψης. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Στοιχεία προγράμματος ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Πρωτόκολλα και διαδικασίες (διοικητικές, ιατρικές, νοσηλευτικές) στις Δημόσιες Μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Τ. Μαμπλέκος Καρδιολόγος Γεν. Αρχίατρος ε.α. Αντιπρόεδρος Ενώσεως Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος

Γ. Τ. Μαμπλέκος Καρδιολόγος Γεν. Αρχίατρος ε.α. Αντιπρόεδρος Ενώσεως Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος Γ. Τ. Μαμπλέκος Καρδιολόγος Γεν. Αρχίατρος ε.α. Αντιπρόεδρος Ενώσεως Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποσπασματικά νομοθετήματα μέχρι το 1983 : παρακαταθήκη

Διαβάστε περισσότερα

Τ , , Νέος κύκλος Σεµιναρίου Εκπαίδευση Αποτελεσµατικού Γονέα

Τ , , Νέος κύκλος Σεµιναρίου Εκπαίδευση Αποτελεσµατικού Γονέα www.apotinarxi.gr Τ. 210 7211953, 6944841313, Νέος κύκλος Σεµιναρίου Εκπαίδευση Αποτελεσµατικού Γονέα Το σεµινάριο έχει βοηθήσει εκατοµµύρια γονείς να βελτιώσουν τη σχέση τους µε τα παιδιά τους. Το σεµινάριο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ (Π.Ε.Σ.Θ.) Τετραετές Βασικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ (Π.Ε.Σ.Θ.) Τετραετές Βασικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Αθήνα: Κονίτσης 33, 15125 Μαρούσι Τηλ. 210-8063665, 6129290, Fax 210-8062113, e-mail: info@ergastirio.eu Site: www.ergastirio.eu ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ (25-01-2012)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ (25-01-2012) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εθνικός Οργανισμός Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Παροχής Υπηρεσιών Υγείας www.eopyy.gov.gr ΑΘΗΝΑ, 25/01/2012 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά και νέοι με χρόνια προβλήματα υγείας και ειδικές ανάγκες. Σύγχρονες ιατρικές θεωρήσεις και ελληνική πραγματικότητα.

Παιδιά και νέοι με χρόνια προβλήματα υγείας και ειδικές ανάγκες. Σύγχρονες ιατρικές θεωρήσεις και ελληνική πραγματικότητα. Παιδιά και νέοι με χρόνια προβλήματα υγείας και ειδικές ανάγκες. Σύγχρονες ιατρικές θεωρήσεις και ελληνική πραγματικότητα. Μαρία Φωτουλάκη Επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ ΑΡΧΕΣ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ ΑΡΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ ΑΡΧΕΣ Α. Η παρούσα πρόταση έχει ως αφετηρία τα κάτωθι: 1 ον ) Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συνιστά το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το σύστημα υγείας και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΩΝ

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ 2 Αθήνα, Μάιος 2018 ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΩΝ [1] ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. 1. ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ.. 3 1.1 ΦΑΡΜΑΚΑ.. 3 1.2 ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Θετική Ψυχολογία και Ψυχολογία Coaching

Μεταπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Θετική Ψυχολογία και Ψυχολογία Coaching Θετική Ψυχολογία και Ψυχολογία Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο με ιστορία 35 ετών, πρωτοπορεί από το 1982 στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι το μοναδικό Κολλέγιο στην Ελλάδα μέλος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΘΕΜΑ: ιαδικασίες πρότασης και φοίτησης µαθητή/µαθήτριας µε ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο Τµήµα Ένταξης Η αναγνώριση και αρχική αξιολόγηση µαθητή/µαθήτριας

Διαβάστε περισσότερα

Θέση Επίτροπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού για. το Ειδικό Σχολείο Ευαγγελισμός

Θέση Επίτροπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού για. το Ειδικό Σχολείο Ευαγγελισμός ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Θέση Επίτροπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού για το Ειδικό Σχολείο Ευαγγελισμός Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας

Επαγγελματικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ To Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής είναι ένα Κέντρο δια Βίου Μάθησης, πιστοποιημένο από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2015 Διήμερο Πρακτικό Επιμορφωτικό Σεμινάριο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ + ΔΕΠΥ & Συννοσηρότητα με Μαθησιακές

Διαβάστε περισσότερα

Mεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία

Mεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία Mεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία Η Εικαστική Ψυχοθεραπεία δεν έχει περιορισμούς. Απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Δεν απαιτεί ταλέντο στην ζωγραφική. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ- ΥΠΔ ΣΤΗ Π.Φ.Υ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ- ΥΠΔ ΣΤΗ Π.Φ.Υ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ- ΥΠΔ ΣΤΗ Π.Φ.Υ Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Στις περισσότερες περιπτώσεις, στον πυρήνα της ΠΦΥ βρίσκεται ο οικογενειακός ιατρός, θεσμός που παρουσιάστηκε στην Αγγλία πριν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΠΥ & ΣΥΝΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ ΜΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Διάγνωση & Παρέμβαση

ΔΕΠΥ & ΣΥΝΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ ΜΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Διάγνωση & Παρέμβαση Επιμορφωτικό Πρόγραμμα ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΔΕΠΥ & ΣΥΝΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ ΜΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Διάγνωση & Παρέμβαση Προσκεκλημένη Ομιλήτρια Ζηκοπούλου Όλγα Ψυχολόγος Υπ. Διδ. Πανεπιστημίου Μακεδονίας Πιστοποιημένο Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γ.Ν.ΠΕΛΛΑΣ (Ν.Μ.Ε ΕΣΣΑΣ-Ν.Μ.ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ)

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γ.Ν.ΠΕΛΛΑΣ (Ν.Μ.Ε ΕΣΣΑΣ-Ν.Μ.ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ) ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γ.Ν.ΠΕΛΛΑΣ (Ν.Μ.Ε ΕΣΣΑΣ-Ν.Μ.ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ) Ι. ΙΑΤΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Τα προσόντα του γιατρού εργασίας καθορίζονται από το άρθ. 16 του Ν. 3850/2010. Ο ιατρός

Διαβάστε περισσότερα

/ΝΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ & Κ.Ε. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ :23/2005

/ΝΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ & Κ.Ε. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ :23/2005 /ΝΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ & Κ.Ε. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ :23/2005 «Αύξηση ηµερήσιου Nοσηλείου - Tροφείου που καταβάλλει το ΙΚΑ για την περίθαλψη των παιδιών µε ειδικές ανάγκες ασφ/νων µας σε συµβεβληµένα και µη ιδρύµατα του άρθρου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 13 /4/ 2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 13 /4/ 2018 ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 13 /4/ 2018 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Αρ. πρωτ.: Γ1α/Γ.Π.οικ.29106 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΑΤΡΟΥ ΣΤΑ ΚΑΠΗ ΔΗΜΟΥ ΛΕΒΑΔΕΩΝ

ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΑΤΡΟΥ ΣΤΑ ΚΑΠΗ ΔΗΜΟΥ ΛΕΒΑΔΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Aρ. Μελέτης : 124/2015 C P V 8 5 1 2 1 0 0 0-3 (Υπηρεσίες παροχής ιατρικής παρακολούθησης μελών των

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Επιμορφωτικό Πρόγραμμα. Ακαδημαϊκά Υπεύθυνος/η. Υπεύθυνος/η Επικοινωνίας

Α. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Επιμορφωτικό Πρόγραμμα. Ακαδημαϊκά Υπεύθυνος/η. Υπεύθυνος/η Επικοινωνίας Α. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Επιμορφωτικό Πρόγραμμα Σχολική Ψυχολογία Title School Psychology Έναρξη - Λήξη 2 Σεπτεμβρίου 2019 έως 2 Απριλίου 2020 (Μήνας/Έτος) Διάρκεια σε Μήνες 7 μήνες Ώρες 420 Επιμόρφωσης Ονοματεπώνυμο

Διαβάστε περισσότερα

Περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Νόμοι 1988-2012

Περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Νόμοι 1988-2012 ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΙΩΝ CYPRUS NURSES AND MIDWIVES ASSOCIATION Περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Νόμοι 1988-2012 Κανονισμοί δυνάμει της παραγράφου (στ) του άρθρου 22 ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η επίδραση των ΚΕΝ στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων. Εισηγητής: Θωμάς Χ. Λάζαρης Οικονομολόγος Υγείας Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας

Η επίδραση των ΚΕΝ στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων. Εισηγητής: Θωμάς Χ. Λάζαρης Οικονομολόγος Υγείας Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Η επίδραση των ΚΕΝ στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων Εισηγητής: Θωμάς Χ. Λάζαρης Οικονομολόγος Υγείας Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας 1 Δομή εισήγησης Η εργασία εντάσσεται στην θεματική ενότητα του

Διαβάστε περισσότερα

16PROC

16PROC ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ Ανάθεσης της εργασίας οργάνωσης και λειτουργίας Συμβουλευτικού Σταθμού Υποστήριξης

Διαβάστε περισσότερα

1. Άδειας Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου.

1. Άδειας Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου. Η σοφία, η κατανόηση, η συμπόνια, και η ολοκληρωμένη προσωπικότητα είναι σίγουρα σημαντικές παράμετροι και χαρακτηριστικά που θα ήθελες να έχει ο ψυχοθεραπευτής σου, αλλά δεν είναι επαρκή κριτήρια στα

Διαβάστε περισσότερα

MSc Cognitive Behavioural Psychotherapy (Adult) / Μεταπτυχιακό στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία (Ενήλικες)

MSc Cognitive Behavioural Psychotherapy (Adult) / Μεταπτυχιακό στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία (Ενήλικες) Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2016-17 MSc Cognitive Behavioural Psychotherapy (Adult) / Μεταπτυχιακό στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία Επωνυμία

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό σημείωμα Europass

Βιογραφικό σημείωμα Europass Βιογραφικό σημείωμα Europass Προσωπικές πληροφορίες πώνυμο (-α) / Όνομα (-τα) Διεύθυνση (-εις) ΨΑΡΡΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ 19, ΑΘΗΝΑ, 17121 Ν.ΣΜΥΡΝΗ Τηλέφωνο (-α) 2109329890, 6948595973 Διεύθυνση E-mail mpsarrakou@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

BSc (Hons) Psychology (Ψυχολογία)

BSc (Hons) Psychology (Ψυχολογία) Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο με ιστορία 35 ετών, πρωτοπορεί από το 1982 στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι το μοναδικό Κολλέγιο στην Ελλάδα μέλος Διεθνούς Δικτύου Πανεπιστημίων

Διαβάστε περισσότερα

φυσικοθεραπεία ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

φυσικοθεραπεία ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ φυσικοθεραπεία ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ φυσικοθεραπεία Η πρώτη «σχολή» Φυσικοθεραπείας λειτούργησε στην Αθήνα το 1958, με έδρα το νοσοκομείο «Βασιλεύς Παύλος» η οποία ήταν κάτω από την εποπτεία

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. Φακ.: /3 Αρ. Τηλ.: Αρ. Φαξ: Αυγούστου 2009

Αρ. Φακ.: /3 Αρ. Τηλ.: Αρ. Φαξ: Αυγούστου 2009 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Αρ. Φακ.: 7.1.10.2/3 Αρ. Τηλ.:22800632 Αρ. Φαξ:22428268 E-mail:circularsec@schools.ac.cy 27 Αυγούστου

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά για την περιοχή Αττικής ο αριθμός θέσεων ανά ειδικότητα έχει ως εξής: Ειδικότητα Αριθμός θέσεων Κωδ. Θέσης. Ψυχίατρος 1 ΨΥΧΤ-ΑΤ1

Αναλυτικά για την περιοχή Αττικής ο αριθμός θέσεων ανά ειδικότητα έχει ως εξής: Ειδικότητα Αριθμός θέσεων Κωδ. Θέσης. Ψυχίατρος 1 ΨΥΧΤ-ΑΤ1 Το ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ (ΚΕΘΕΑ) Ν.Π.Ι.Δ., που παρέχει υπηρεσίες θεραπείας, πρόληψης, εκπαίδευσης, έρευνας, στον τομέα της αντιμετώπισης της ουσιοεξάρτησης και στο οποίο ανήκουν τα Θεραπευτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Τηλέφωνα επικοινωνίας : 2421083930, 6908664695, 6982501266

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Τηλέφωνα επικοινωνίας : 2421083930, 6908664695, 6982501266 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Όνομα : Λέκκα Στυλιανή Ημερομηνία γέννησης : 24/6/1976 Τόπος γέννησης : Οικογενειακή κατάσταση : Βόλος έγγαμη Τέκνα: 2 Διεύθυνση κατοικίας Αναγνωστοπούλου 30β, Βόλος

Διαβάστε περισσότερα