Security in the Internet of Things

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Security in the Internet of Things"

Transcript

1 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Security in the Internet of Things Τσαχρέλιας Γιώργος ΑΜ:3951 Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων 1/24/2017

2 Περιγραφή Το Internet of Things είναι μία έννοια που αφορά τα αντικείμενα της καθημερινότητας μας από βιομηχανικές μηχανές μέχρι wearable συσκευές που χρησιμοποιούν ενσωματωμένους αισθητήρες για τη συλλογή δεδομένων & την ανάληψη κάποιας δράσης σε αυτά μέσα σε ένα δίκτυο. Κάπως έτσι λειτουργεί ένα κτίριο που χρησιμοποιεί αισθητήρες (sensors) για την αυτόματη ρύθμιση της θέρμανσης ή του φωτισμού. Άλλο παράδειγμα είναι ο ένας εξοπλισμός παραγωγής που προειδοποιεί το προσωπικό συντήρησης για μία επικείμενη βλάβη. Με απλά λόγια το Internet of Things είναι το τεχνολογικό μέλλον που θα κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη.

3 Η Ιστορία του Internet of Things Είμαστε γοητευμένοι με τα gadgets που λειτουργούν σε μεγάλη κλίμακα εδώ και δεκαετίες ( απλά σκεφτείτε τα gadgets που βλέπουμε στις κατασκοπικές ταινίες) όμως μόνο στο πολύ κοντινό παρελθόν καταφέραμε να νιώσουμε την πραγματική δύναμη του IoT. Tο IoT εξελίχθηκε με την γρήγορη διάδοση του ασύρματου Internet & των ενσωματωμένων αισθητήρων και έτσι οι άνθρωποί άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι η τεχνολογία θα μ μπορούσε να είναι επαγγελματικό εργαλείο αλλά και προσωπικό. Ο όρος Internet of Things ( ή αλλιώς Διαδίκτυο των Πραγμάτων) επινοήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από τον επιχειρηματία Kevin Ashton. Ο Ashton, ο οποίος είναι ένας από τους ιδρυτές του Auto-ID Center στο MIT, ήταν μέρος μιας ομάδας που ανακάλυψε τον τρόπο να συνδέσει τα αντικείμενα με το διαδίκτυο μέσω μιας ετικέτας RFID. Έχει δηλώσει ότι χρησιμοποίησε πρώτη φορά τη φράση Internet of Things σε μια παρουσίαση που έκανε το και ο όρος αυτός έχει κολλήσει από τότε. Σύνθετες σκέψεις για το Internet of Things Ο Jason Handley, Director of Smart Grid Technology and Operations της εταιρείας Duke Energy, μιλά για ένα κόσμο όπου όλα θα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, η ενέργεια θα είναι αποδοτική και όλα οδηγούνται από τη γνώση που παίρνουμε με τη χρήση advanced analytics.

4 Γιατί είναι σημαντικό το Internet of things Μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε πόσα πράγματα είναι συνδεδεμένα με το διαδίκτυο, και πόσα οικονομικά οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε από την ανάλυση των data streams. Εδώ είναι μερικά παραδείγματα των επιπτώσεων του Internet of Things σε διάφορους κλάδους: Έξυπνες λύσεις μεταφοράς επιταχύνουν την ροή της κυκλοφορίας, μειώνουν την κατανάλωση καυσίμων, προτεραιοποιούν τα προγράμματα επισκευής οχημάτων και σώζουν ζωές Έξυπνα ηλεκτρικά δίκτυα (smart electric grids) συνδέουν πιο αποτελεσματικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βελτιώνουν την αξιοπιστία του συστήματος & χρεώνουν τους καταναλωτές με βάση μικρότερες προσαυξήσεις. Μηχανές αισθητήρων παρακολούθησης κάνουν διαγνώσεις & προβλέπουν θέματα συντήρησης που εκκρεμούν, βραχυπρόθεσμα stock-out αποθεμάτων, και θέτουν ακόμα και προτεραιότητες στα προγράμματα του προσωπικού που είναι υπεύθυνο για τις επισκευές για να καλύψουν αποτελεσματικότερα τις ανάγκες επισκευής εξοπλισμού αλλά και περιφερειακές ανάγκες Data-driven συστήματα, χτισμένα στις υποδομές των «έξυπνων πόλεων» καθιστούν ευκολότερο για τους δήμους να «τρέχουν» τις διαδικασίες διαχείρισης αποθεμάτων, την επιβολή του νόμου και άλλα προγράμματα πιο αποτελεσματικά. Σκεφτείτε τη χρήση του IoT όμως και σε προσωπικό επίπεδο. Συνδεδεμένες συσκευές χαράζουν τη δική τους πορεία τόσο στον κόσμο των επιχειρήσεων όσο και στη μαζική αγορά. Σκεφτείτε: Σας τελειώνει το γάλα. Καθώς γυρνάτε από τη δουλειά στο σπίτι, λαμβάνετε αυτόματα μία ειδοποίηση από το ψυγείο σας που σας υπενθυμίζει να σταματήσετε στο κατάστημα για γάλα. Το σύστημα ασφαλείας του σπιτιού σας, που ήδη σας επιτρέπει να ελέγχετε από απόσταση τις κλειδαριές και τους θερμοστάτες σας, μπορεί να ρυθμίσει το κλιματιστικό ώστε να «δροσίσει» το σπίτι σας και να ανοίξει τα παράθυρα, με βάση τις προτιμήσεις σας

5 Ποιος το χρησιμοποιεί; Το IoT είναι κάτι περισσότερο από μία ευκολία για τους καταναλωτές. Προσφέρει νέες πηγές δεδομένων και νέα επιχειρηματικά μοντέλα που μπορούν να ενισχύσεις την παραγωγικότητα σε διάφορους κλάδους. Υγειονομική Περίθαλψη Πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη υιοθετήσει wearable συσκευές για να παρακολουθούν την φυσική τους άσκηση, τον ύπνο ή άλλες συνήθειες τους και αυτά είναι το πιο απλό δείγμα του πώς το IoT συνδυάζεται με τον κλάδο της υγείας. Συσκευές παρακολούθησης ασθενών, ηλεκτρονικά αρχεία και άλλα έξυπνα αξεσουάρ μπορούν να σώσουν ζωές. Βιομηχανική Παραγωγή Πρόκειται για τον κλάδο που επωφελείται περισσότερο από το IoT. Αισθητήρες συλλογής δεδομένων ενσωματωμένοι σε μηχανήματα εργοστασίων ή στα ράφια των αποθηκών μπορούν να «επικοινωνήσουν» προβλήματα ή να παρακολουθούν τη χρήση των πόρων τους σε πραγματικό χρόνο, καθιστώντας το εύκολο να εργαστούν πιο αποτελεσματικά και να μειώσουν το κόστος. Λιανεμπόριο Τόσο οι καταναλωτές όσο και τα καταστήματα μπορούν να επωφεληθούν από IoT. Τα καταστήματα, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν IoT για σκοπούς παρακολούθησης των αποθεμάτων ή της ασφάλειας. Οι καταναλωτές μπορεί να έχουν μία εξατομικευμένη εμπειρία αγορών μέσω των δεδομένων που συλλέγονται από τους αισθητήρες ή τις κάμερες. Τηλεπικοινωνίες Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών θα επηρεαστεί σημαντικά από το IoT, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι αυτός θα είναι ο κλάδος που θα διατηρεί όλα τα δεδομένα που χρησιμοποιεί το IoT. Smartphones και άλλες προσωπικές συσκευές πρέπει να είναι σε θέση να διατηρούν μια αξιόπιστη σύνδεση στο Διαδίκτυο για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το Internet of Things. Μεταφορές Ενώ τα αυτοκίνητα δεν έχουν φτάσει ακόμα στο σημείο να μετακινούνται αυτόνομα, είναι αναμφισβήτητα πιο τεχνολογικά προηγμένα από ποτέ. Το IoT επηρεάζει επίσης το κλάδο των μεταφορών σε μεγάλη κλίμακα: οι εταιρείες διανομής μπορούν να παρακολουθούν το στόλο τους με τη χρήση GPS λύσεων. Και οι δρόμοι μπορούν να παρακολουθούνται μέσω αισθητήρων για να είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστεροι.

6 Ενέργεια Οι έξυπνοι μετρητές (Smart meters), όχι μόνο συλλέγουν δεδομένα αυτόματα, αλλά καθιστούν και δυνατή την εφαρμογή analytics για την παρακολούθηση και τη διαχείριση της χρήσης της ενέργειας. Παρομοίως, αισθητήρες σε συσκευές όπως οι ανεμόμυλοι μπορούν να παρακολουθούν τα δεδομένα και να χρησιμοποιούν προγνωστική μοντελοποίηση ώστε να προγραμματιστεί η διακοπή λειτουργίας για πιο αποδοτική χρήση της ενέργειας.

7 Πώς λειτουργεί; Στις συζητήσει γύρω από το IoT, έχει αναγνωριστεί από την αρχή ότι οι τεχνολογίες analytics είναι ζωτικής σημασίας για τη μετατροπή αυτής της «πλημμύρας» streaming data σε κατατοπιστική & χρήσιμη γνώση. Αλλά πώς αναλύουμε τα δεδομένα καθώς «ρέουν» ασταμάτητα μέσα από τους αισθητήρες και τις συσκευές; Πώς αυτή η διαδικασία διαφέρει από τις άλλες κοινές μεθόδους ανάλυσης που υπάρχουν σήμερα; Στην παραδοσιακή ανάλυση, τα δεδομένα αποθηκεύονται και μετά αναλύονται. Ωστόσο, στην περίπτωση των δεδομένων συνεχούς ροής ( streaming data) όπως αυτά του IoT, τα μοντέλα και οι αλγορίθμους είναι αυτοί που αποθηκεύονται και τα δεδομένα περνούν μέσα από αυτά για ανάλυση. Αυτό το είδος της ανάλυσης καθιστά δυνατό τον εντοπισμό και την εξέταση μοτίβων καθώς τα δεδομένα δημιουργούνται - σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, πριν αποθηκευτούν τα δεδομένα, στο cloud ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο αποθήκευσης, υπόκειται σε επεξεργασία. Έπειτα, χρησιμοποιείτε analytics ώστε να αποκρυπτογραφήσετε τα δεδομένα, ενώ όλοι οι συσκευές σας θα συνεχίσουν να εκπέμπουν και να λαμβάνουν δεδομένα. Με τεχνικές advanced analytics, τα data stream analytics μπορούν να πάνε πέρα από την απλή παρακολούθηση των υπαρχουσών συνθηκών και την αξιολόγηση των κατώτατων ορίων στην πρόβλεψη μελλοντικών σεναρίων και στην εξέταση πολύπλοκων ερωτημάτων. Για να εκτιμηθεί το μέλλον με τη χρήση αυτών των ροών δεδομένων (data streams), θα πρέπει να έχετε τεχνολογίες υψηλής απόδοσης που μπορούν να προσδιορίζουν μοτίβα στα δεδομένα σας τη στιγμή που αυτά δημιουργούνται. Μόλις ένα μοτίβο αναγνωρίζεται, μετρήσεις ενσωματωμένες στη ροή δεδομένων, οδηγούν στην αυτόματη προσαρμογή των συνδεδεμένων συστημάτων ή δημιουργούν ειδοποιήσεις για άμεσες δράσεις και λήψη καλύτερων αποφάσεων. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να προχωρήσουμε πέρα από την απλή παρακολούθηση συνθήκων και ορίων στην εκτίμηση πιθανών μελλοντικών γεγονότων και στον προγραμματισμό τους για αμέτρητα what-if σενάρια.

8 Εφαρμογές 1. Πρώτη κατηγορία εφαρμογών Η πρώτη κατηγορία περικλείει την ιδέα εκατομμυρίων ετερογενών έξυπνων και διασυνδεδεμένων συσκευών με μοναδικά αναγνωριστικά ID τα οποία αλληλοεπιδρούν με αλλά μηχανήματα / αντικείμενα, υποδομές και το φυσικό περιβάλλον. Στην κατηγορία αυτή το lot παίζει σε μεγάλο βαθμό τον ρόλο της διοίκησης, του ελέγχου και της διαδρομής. Όπως συμβαίνει με όλες της πτυχές του lot, η ασφάλεια και η προστασία είναι υψίστης σημασίας. Oι εφαρμογές αυτές δεν αποσκοπούν στην εξόρυξη των δεδομένων από της συμπεριφορές των ανθρώπων αλλά κυρίως στην επέκταση του αυτοματισμού και της μηχανής προς μηχανή, μηχανή προς υποδομή, μηχανής προς φύση και γενικότερα επικοινωνιών που μπορούν να συνεισφέρουν και να βοηθήσουν στην απλοποίηση της ζωής των ανθρώπων. 2. Δεύτερη κατηγορία εφαρμογών Η δεύτερη κατηγορία σχετίζεται με την επεξεργασία των δεδομένων που συλλέγονται από0 τους τελικούς κόμβους (έξυπνες συσκευές με αισθητήρες και δυνατότητα σύνδεσης) και την εύρεση των δεδομένων για της τάσεις και της συμπεριφορές που μπορούν να παράγουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικές με το μάρκετινγκ προκειμένου να δημιουργηθεί επιπλέον εμπόριο. 3. Παραδείγματα εφαρμογών -Το έξυπνο σπίτι; Είναι το σύνολο των αυτοματισμών, με τους οποίους ομαδοποιούνται, οργανώνονται και αυτοματοποιούνται οι λειτουργίες μιας κατοικίας, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει ο εκάστοτε ιδιοκτήτης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα ίδια συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περισσότερες της μιας χρήσης (π.χ. ένας διακόπτης μπορεί να ελέγχει το φωτισμού ενός δωματίου, ενώ ίδιος διακόπτης μπορεί να ανοιγοκλείνει και τα ρολά, η οθόνη της τηλεόρασης μπορεί να δέχεται και την εικόνα της θυροτηλεόρασης, το τηλέφωνο μπορεί να χτυπά και όταν κάποιος μας χτυπάει το κουδούνι της εξώπορτας κ.α.). Το βασικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας «έξυπνο σπίτι» είναι η δυνατότητα παρακολούθησης και διαχείρισης όλων των χώρων και εγκαταστάσεων μιας κατοικίας με οποιοδήποτε τρόπο επικοινωνίας (μέσω σταθερού τηλεφώνου, κινητού τηλεφώνου, διαδικτύου). Συγκεκριμένα ορισμένες από τις λειτουργίες ενός σπιτιού που μπορούν να αυτοματοποιηθούν με στόχο να γίνει εύχρηστο, άνετο και γρήγορο είναι: Κεντρικός ελεγκτής αυτοματισμού Έλεγχος φωτισμού Κεντρικό σύστημα συναγερμού

9 Κεντρικό σύστημα θέρμανσης Κεντρικό σύστημα διανομής εικόνας και ήχου Σύστημα ποτίσματος Σύστημα παρακολούθησης από κάμερες Έλεγχος ζεστού νερού Έλεγχος ηλεκτρικών συσκευών Έλεγχος καιρικών συνθηκών Εφαρμογές προγραμματισμού Υπολογιστικά προγράμματα Έλεγχος μέσω κινητού Έλεγχος μέσου ασύρματου δικτύου Παράλληλα, με την δημιουργία σεναρίων, επιτυγχάνεται ο πλήρης έλεγχος όλων των εγκαταστάσεων. Ενδεικτικά κάποια από τα σενάρια που μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή είναι: Όταν αποχωρώ από το σπίτι το σύστημα κλείνει όλες τις ηλεκτρικές καταναλώσεις, θέρμανση, ύδρευση, ρολά, τέντες, συναγερμός, φυσικό αέριο κα). Σενάρια φωτισμού κατοικίας (party mode, home cinema, κτλ). Κλείσιμο, άνοιγμα όλων των ρολών ταυτόχρονα / ασφάλιση της κατοικίας (π.χ. το βράδυ). Κατά την επιστροφή προς το σπίτι να τίθεται σε εφαρμογή η θέρμανση ή να ανάβει ο φωτισμός σε συγκεκριμένους χώρους του σπιτιού. Τέλος το έξυπνο σπίτι παρέχει την δυνατότητα άμεσης επέκτασης καθώς και του συνδυασμού του με συστήματα ασφαλείας και συστήματα θέρμανσης. -Έξυπνες πόλεις Έξυπνες πόλεις είναι αυτές που χρησιμοποιούν την τεχνολογία για την ευημερία του πληθυσμού τους, αντικατοπτρίζοντας τις μελλοντικές κοινωνίες. Το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε έξυπνες πόλεις στα αστικά κέντρα μέχρι το 2050, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Τα παρόντα κοινωνικά και δημογραφικά φαινόμενα θα φέρουν εκτεταμένες οικονομικές, πολιτικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, έτσι ώστε η έννοια της «έξυπνης πόλης» γίνεται όλο και πιο σημαντική. Ο ορισμός της «έξυπνης πόλης» Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινά αποδεκτός ορισμός, η θεωρία της ευφυούς πόλης σ αυτήν στην οποία χρησιμοποιείται η τεχνολογική πρόοδος για την βελτίωση της ποιότητας ζωής τν κατοίκων της. «Ο απώτερος σκοπός της Έξυπνης Πόλης είναι να επιτευχθεί μια αποτελεσματική διαχείριση σε όλες τις περιοχές της πόλης, όπως η πολεοδομία, υποδομές, μεταφορές, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, εκπαίδευση, υγεία, δημόσια ασφάλεια, ενέργεια, κάλυψη των αναγκών της πόλης και των πολιτών της», αναφέρει η Λευκή Βίβλος της Έξυπνης Πόλης.

10 Ο σύμβουλος της Παναμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, Mauricio Bouskela, τονίζει ότι τα χαρακτηριστικά των έξυπνων πόλεων είναι τα ακόλουθα: Ορθολογική διαχείριση του αστικού χώρου και των φυσικών πόρων Η χρήση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και μείωση των εκπομπών CO2 Χρήση των δικτύων επικοινωνιών, αισθητήρων και ευφυών συστημάτων Διαχείριση των μεγάλων βάσεων δεδομένων για την πρόβλεψη ή την άμβλυνση των προβλημάτων Χρήση των ψηφιακών εργαλείων και διαδραστικές πλατφόρμες Σύνδεση της κυβέρνησης και των πολιτών που δραστηριοποιούνται μέσω του Διαδικτύου Δημιουργία νέων υπηρεσιών και επιχειρήσεων που βασίζονται στην τεχνολογία Βιώσιμες πόλεις Ορισμένα από τα μέτρα για τη βιωσιμότητα που προτείνει η έννοια της έξυπνης πόλης είναι η χρήση των φωτοβολταϊκών πάνελ σε κοινότητες, η αυξημένη χρήση των μέσων μεταφοράς και των ηλεκτρικών οχημάτων, ηλιακούς συλλέκτες για τα φανάρια ή σήματα, ανεμογεννήτριες σε φανοστάτες και της προώθησης κατασκευής και χρήσης των ποδηλάτων.

11 Η ανάπτυξη των ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης του κύκλου του νερού επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση του νερού, ώστε να μεγιστοποιηθεί η ποσότητα του πολύτιμου και περιορισμένου πόρου. Στην κορυφή του βάθρου των έξυπνων πόλεων βρίσκονται το Τόκιο (Ιαπωνία), το Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο), η Νέα Υόρκη (ΗΠΑ), η Ζυρίχη (Ελβετία) και το Παρίσι (Γαλλία), σύμφωνα με τον κατάλογο του IESE Cities in Motion (ICIM). Και η Λατινική Αμερική διαθέτει, επίσης, έξυπνες πόλεις: το Σαντιάγο της Χιλής (Χιλή), το Μπουένος Άιρες (Αργεντινή), το Μοντερέι (Μεξικό), η Πόλη του Μεξικού (Μεξικό) και η Μπογκοτά (Κολομβία), σύμφωνα με το Centro de Globalización y Estrategia del Instituto de Estudios Superiores de la Empresa (IESE).

12 IoT Security Tools Η φράση το Internet των Πραγμάτων (IoT, Internet of Things) έχει δημιουργήσει πάρα πολλές συζητήσεις σχετικά με το νόημα, την ιδέα ή αν θέλετε το concept που βρίσκεται πίσω από αυτή. Η ιδέα είναι ότι όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούμε είναι συνδεδεμένες στο Internet ή και μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να επιτρέψει την προβολή της κατάστασης ή ακόμα και τον έλεγχο εξ αποστάσεως μίας συσκευής, κάτι που εμπνέει μεγάλο ενθουσιασμό αλλά και ανησυχία, στον ίδιο βαθμό. Οι εφαρμογές ενός παντελώς συνδεδεμένου κόσμου είναι τεράστιες και είναι βέβαιο ότι θα μας επιτρέψουν να ελέγχουμε όλες τις πτυχές της ζωής μας από οπουδήποτε. Οι κίνδυνοι ωστόσο είναι εξίσου πολλοί και μεγάλοι αφού είναι θεωρητικά εφικτό να υποκλαπούν τα δεδομένα μας, καθώς οι περισσότερες από τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά τους βρίσκονται στο σύννεφο. Έτσι, ελλοχεύει ο κίνδυνος διάφοροι επιτήδειοι να καταλάβουν αυτά τα κανάλια επικοινωνίας και να πάρουν υπό τον έλεγχο τους τις ίδιες τις συσκευές! Φανταστείτε για παράδειγμα κάποιος να πάρει υπό τον έλεγχο του κάποια κάμερα στο σπίτι μας, το μικρόφωνο από κάποια συσκευή ή τον υπολογιστή μας ή να καταφέρει να υποκλέψει τον αριθμό της πιστωτικής μας κάρτας κ.ά. Η πρόσφατη εξαγορά της εταιρείας Nest, που κατασκευάζει έξυπνους θερμοστάτες για σπίτια από τη Google, αντικατοπτρίζει την ολοένα αυξανόμενη αποδοχή του λεγόμενου Internet Of Things, όπου όλες οι συσκευές είναι συνδεδεμένες και μπορούν να ελέγχονται εξ αποστάσεως, έχοντας τη δυνατότητα να προσαρμόζονται στις ανάγκες μας. Διάφοροι φορείς έχουν υπολογίσει ακριβώς πόσες συσκευές θα μπορούσαν να συνδεθούν στο εγγύς μέλλον, με τις προβλέψεις να κυμαίνονται μεταξύ 26 και 30 δισεκατομμυρίων ή ακόμη και 50 δισεκατομμύρια συσκευών έως στο Για να φτάσουμε σε αυτά τα νούμερα θα πρέπει να έχουμε μεταβεί πλήρως στο σύστημα διευθυνσιοδότησης IPv6 βέβαια, αφού οι διαθέσιμες διευθύνσεις IPv4 ολοένα και μειώνονται. Κατά το μεγαλύτερο μέρος, έχουμε συνδέσει την ιδέα του Internet of Things με μικρά πράγματα, κυρίως οικιακές συσκευές. Λαμπτήρες, φωτιστικά, τηλεοράσεις, καφετιέρες, ψυγεία ακόμα και τουαλέτες έχουν ήδη πυροδοτήσει ανησυχίες σχετικές με την ασφάλεια. Αλλά στη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ανησυχίες αυτές επικεντρώνονται σε μικρή κλίμακα. Είναι απολύτως απαραίτητο, οι εταιρείες που κατασκευάζουν αυτές τις συσκευές να δώσουν μεγάλη βάση στην ασφάλεια και την ιδιωτικότητα κατά το σχεδιασμό τους. Υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια των συνδέσεων μεταξύ των συσκευών, αλλά σπάνια κάποιος κοιτάζει τη μεγαλύτερη εικόνα, αφού δεν

13 σκέφτεται αυτές τις συσκευές ως μέρος ενός ευρύτερου συστήματος. Κανένα τμήμα του Internet of Things δεν μπορεί να σταθεί μόνο του. Μία internet-ready καφετιέρα παραμένει μία απλή καφετιέρα και τίποτα περισσότερο αν δεν είναι συνδεδεμένη με το Internet. Χωρίς τη σύνδεση στο Internet, η απειλή να διαρρεύσουν δεδομένα ή η απώλεια ελέγχου εξαιτίας της επέμβασης κάποιου τρίτου απλώς δεν υφίσταται. Για να αντιληφθούμε την ασφάλεια για ολόκληρο το σύστημα στο οποίο αναφερόμαστε, είναι αναγκαίο να λάβουμε υπόψη μας όλες τις συνδεδεμένες συσκευές ως μέρος του Internet στο σύνολό του. Και χρειάζεται να καταλάβουμε ότι το Internet είναι μέρος του κόσμου μας συνολικά, αφού δεν αποτελεί απλά ένα αγωγό που μέσα από αυτόν μπορούμε και διοχετεύουμε εντολές και πληροφορίες. Το τελευταίο διάστημα έχουμε δει και διαβάσει διάφορες τρομακτικές ιστορίες που προκύπτουν από εκμετάλλευση των διαφόρων συστημάτων από κυβερνοεγκληματίες. Ήδη γνωρίζουμε τους κινδύνους που διατρέχουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι υπηρεσίες τους καθώς και τα εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και οι εταιρείες παροχής νερού. Από ότι φαίνεται ωστόσο, συντρέχουν κίνδυνοι και για στρατιωτικούς δορυφόρους όπως επίσης και συστήματα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας και αεροπλάνα, που επίσης αποτελούν στόχο κακόβουλων ενεργειών. Δε θα πρέπει να αποκλείσουμε το κίνδυνο που διατρέχουν τα δίκτυα διανομής και αποστολών που χρησιμοποιούμε για να διακινήσουμε τεράστιες ποσότητες εμπορευμάτων γύρω από το πλανήτη, μεγάλη μερίδα των οποίων μόλις φτάσουν στο τελικό προορισμό τους θα συνδεθούν με το Internet. Πρέπει λοιπόν να λάβουμε υπόψη μας όλα τα παραπάνω, προτού εκπονήσουμε νέα πρότυπα ασφάλειας για το πλήρως συνδεδεμένο μέλλον μας. Σίγουρα, το σύστημα ψυχαγωγίας που βρίσκεται στο προσκέφαλο μπροστά από το κάθισμα του αεροπλάνου σας είναι μία συσκευή από μόνη της, αλλά όταν έρθει η ώρα να συνδεθεί με το Internet θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας αρκετά θέματα για αυτό το μικρό τμήμα του Internet of Things. Θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε το ίδιο το αεροπλάνο, που αποτελείται από πολλές τέτοιες μικρές συσκευές, και το παγκόσμιο δίκτυο των αεροπορικών μεταφορών, που αποτελείται από πολλά αεροσκάφη και οχήματα εδάφους, συστήματα κυκλοφορίας, logistics, προμηθευτές τροφίμων και ποτών, συστήματα κράτησης θέσεων, συστήματα πληρωμών και πολλά άλλα. Και όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους μέσω του Internet και αποτελούνται από πολλά, πολλά μικρότερα τμήματα, καθένα με τα δικά του πολύπλοκα στοιχεία και πρότυπα διασύνδεσης. Ο κίνδυνος, είναι όταν κοιτάζουμε αυτό το είδος της κλίμακας και της πολυπλοκότητας και σκεφτόμαστε τμήματα και εξαρτήματα αντί για το σύνολο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα πρόσφατα bugs (προβλήματα λογισμικού) με τις ονομασίες Heartbleed και Shell Shock είχαν τόσο μαζική επίδραση και μας απασχόλησαν όλους πάρα πολύ. Πολλές εταιρείες επίσης που χρησιμοποιούσαν το λογισμικό κρυπτογράφησης δεδομένων ανοιχτού κώδικα λογισμικό True Crypt, έμειναν εκτεθειμένοι, αφού ανακαλύφθηκε ένα σημαντικό πρόβλημα στον κώδικα του

14 συστήματος, κάτι που οδήγησε στην αναστολή της λειτουργίας όλης της εταιρίας. Λύσεις Προστασίας για όλες τις εφαρμογές Αν και είμαστε ακόμη στον αρχή του Κύματος του Internet of Things (IoT-Wave), τα δίκτυα που θα παρέχουν όλες τις συνδέσεις και τις επικοινωνίες μεταξύ των διάφορων συσκευών στο μέλλον είναι ήδη έτοιμα. Η Sophos προσφέρει μία μεγάλη γκάμα από λύσεις προστασίας, που απευθύνονται τόσο σε απλούς χρήστες όσο και σε επαγγελματίες. Ορισμένες μάλιστα είναι απολύτως δωρεάν, και μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε χωρίς δέσμευση για το σπίτι, όπως για παράδειγμα η εφαρμογή Sophos Mobile Security 4.0 για συσκευές Android, το Sophos Antivirus για υπολογιστές Mac, το Sophos Essential Firewal ή το πλήρες σύστημα περιμετρικής ασφάλειας Sophos UTM. Ρίξτε μία ματιά στην ιστοσελίδα ( Ενσύρματα ή ασύρματα, η υποστήριξη μεταφοράς δεδομένων είναι μία κοινότυπη διαδικασία στις μέρες μας. Επομένως, μία απολύτως αποτελεσματική και απλή στη χρήση λύση προστασίας δικτύου είναι αναπόφευκτη για να εξασφαλίσετε ότι όλα τα δεδομένα στην επιχείρησή σας είναι ασφαλή. Η λύση Sophos UTM ασφαλίζει και προστατεύει το δίκτυο σας, συμπεριλαμβάνοντας επόμενης γενιάς firewall, antivirus, προστασία WiFi και προστασία web servers, με μία λύση εξαιρετικά ισχυρή αλλά από την άλλη ιδιαίτερα απλή στη χρήση. Ρίξτε μία ματιά στην ιστοσελίδα ( για να δείτε τις λεπτομέρειες. Αν ενδιαφέρεστε για την ασφάλεια των συσκευών και την διαχείριση τους στο εταιρικό σας δίκτυο, τότε θα πρέπει να εφοδιαστείτε με τη καλύτερη λύση προστασίας και διαχείρισης, που δεν είναι άλλη από το Sophos Cloud. Το Sophos Cloud προσφέρει όλα όσα χρειάζεστε για να διαχειριστείτε την ασφάλεια όλων των συσκευών τελικού χρήστη του οργανισμού σας, είτε είναι φορητές συσκευές Android ή ios, είτε Windows, είτε Mac. Από τη διαχείριση συσκευών και το συγχρονισμό του Active Directory έως το φιλτράρισμα περιεχομένου στο Διαδίκτυο, διαθέτει τα πάντα, και το σπουδαιότερο; Έχει σχεδιαστεί για να σας προσφέρει επιχειρησιακού επιπέδου ασφάλεια με την απλότητα που έχει κάνει τη Sophos γνωστή παγκοσμίως. Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα ( Ακόμα πιο εξειδικευμένα προϊόντα όπως το Sophos Mobile Control για την ασφάλεια οποιασδήποτε φορητής συσκευής ios, Android, Windows Phones, Blackberry κ.α. που μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες σας για την ασφάλεια των δεδομένων σε ένα κόσμο που όλα είναι φορητά ( Τέλος, φυσικά και υπάρχει εναλλακτική λύση για το TrueCrypt, και δεν είναι άλλη από το σύστημα Safe Guard Encryption της Sophos που διασφαλίζει ότι όλα τα δεδομένα σας σε οποιαδήποτε συσκευή είναι κρυπτογραφημένη και ασφαλή (

15 IoT Vulnerability Smart door locks, padlocks, thermostats, refrigerators, wheelchairs and even solar panel arrays were among the internet-of-things devices that fell to hackers during the IoT Village held at the DEF CON security conference in August. A month after the conference ended, the results are in: 47 new vulnerabilities affecting 23 devices from 21 manufacturers were disclosed during the IoT security talks, workshops and onsite hacking contests. The types of vulnerabilities found ranged from poor design decisions like the use of plaintext and hard-coded passwords to coding flaws like buffer overflows and command injection. Door locks and padlocks from vendors like Quicklock, iblulock, Plantraco, Ceomate, Elecycle, Vians, Lagute, Okidokeys, Danalock were found to be vulnerable to password sniffing and replay attacks, where a captured command can be replayed later to open the locks. A wheelchair from an unknown vendor had a vulnerability that could be exploited to disable a safety feature and take control of the device. A thermostat from Trane used a weak plain text protocol potentially allowing attackers to cause excessive heating, furnace failures or frozen water pipes by manipulating thermostat functionality. ALSO ON CSO: How to respond to ransomware threats Several security issues, including a hard-coded password, a command injection flaw, an open access point connection and a lack of network segmentation were found in a solar array management device from Tigro Energy. By exploiting these flaws "I can shut down the equivalent of a small to mid-sized power generation facility or I can use that device as a trojan within a target's network to spy on them," Fred Bret-Mounet, the researcher who found the issues, wrote in their description. "It looks very likely that I can remotely physically damage a solar array using this device." Another researcher found that he could convert guest access to a smart lock from a vendor called August into irrevocable admin access. Gaining short-term access to the lock owner's phone could also be turned into long-term admin access. "If you bought a used ASL-01 lock, any previous owner or guest of a previous owner could gain access to your home," the researcher said. "If you bought a used lock on ebay said previous owner knows where

16 you live." Home networking devices were not left out. A buffer overflow and a cross-site request forgery flaw was found in the Belkin F9K1122 wireless range extender and a buffer overflow was found in the ZyXel NBG6716 wireless router. The flaws could be exploited to take control of local networks. This is the second year that the IoT Village was held at DEF CON and the event has so far led to the discovery of 113 critical vulnerabilities across consumer and business IoT products. Its success shows that many device manufacturers in this tech segment continue to ignore security best practices. Even though there have been some efforts to draft security guides and standards for IoT vendors, the rush to bring new "smart" devices to market will unfortunately mean that many of them will have critical flaws.

Μείνετε πάντα σε επαφή

Μείνετε πάντα σε επαφή ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Μείνετε πάντα σε επαφή με το σπίτι σας 01 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Βασισμένο στην τεχνολογία Z wave+ Συμβατό με συσκευές που λειτουργούν στο σύστημα IoT - Internet Of Things Η εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια και υποδομές για μια έξυπνη εποχή _

Ασφάλεια και υποδομές για μια έξυπνη εποχή _ Ασφάλεια και υποδομές για μια έξυπνη εποχή _ Ασφάλεια και υποδομές για μια έξυπνη εποχή _ In Technology, Whatever can be done, will be done - Andrew S. Grove Έξυπνες συσκευές _ Έξυπνη συσκευή καλείται

Διαβάστε περισσότερα

Το Διαδίκτυο των Αντικειμένων και η Δύναμη του Πλήθους (Internet of Things and Crowdsourcing)

Το Διαδίκτυο των Αντικειμένων και η Δύναμη του Πλήθους (Internet of Things and Crowdsourcing) Το Διαδίκτυο των Αντικειμένων και η Δύναμη του Πλήθους (Internet of Things and Crowdsourcing) Καθ. Σωτήρης Νικολετσέας 1,2 1 Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών 2 Ινστιτούτο Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet Of Things) Ζητήματα προσωπικών δεδομένων

Διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet Of Things) Ζητήματα προσωπικών δεδομένων Διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet Of Things) Ζητήματα προσωπικών δεδομένων Γ. Παναγοπούλου, Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, MSc, ITIL Mgr Ειδική Επιστήμονας, Τμήμα Ελεγκτών Διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet Of

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ EΞΥΠΝΟ ΚΤΙΡΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι έντονοι ρυθμοί ζωής εντός της ημέρας και οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις στον εργασιακό τομέα, έχουν περιορίσει κατά πολύ τον ελεύθερο

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ)

Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) Γιώργος Μανής Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τι είναι οι Τεχνολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ν Ο Ι Κ Ο Κ Υ Ρ Ι Α Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών στερεών

Διαβάστε περισσότερα

Την αρωγή του κλάδου Τεχνολογιών

Την αρωγή του κλάδου Τεχνολογιών ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΛΟΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΤΕΧΟΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Προστασία του Περιβάλλοντος με τη χρήση Την αρωγή του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση ψηφιακής τεχνολογίας και βιώσιμα οικονομικά μοντέλα

Χρήση ψηφιακής τεχνολογίας και βιώσιμα οικονομικά μοντέλα Χρήση ψηφιακής τεχνολογίας και βιώσιμα οικονομικά μοντέλα Κώστας Πάντζιαρος και Αναστασία Καμένου Cyta Νοέμβριος 2017 1 Τομείς εφαρμογών (IoT) Ενότητες 2 Συμβολή της τεχνολογίας Εφαρμογές IoT Η τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάγκη βελτίωσης του συγκοινωνιακού έργου των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών με την ταυτόχρονη αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς

Η ανάγκη βελτίωσης του συγκοινωνιακού έργου των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών με την ταυτόχρονη αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς Η ανάγκη βελτίωσης του συγκοινωνιακού έργου των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών με την ταυτόχρονη αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, έχουν καταστήσει απαραίτητη την ενσωμάτωση

Διαβάστε περισσότερα

Security Project Ρέλλος Ιωάννης Διευθυντής Πωλήσεων Χονδρικής

Security Project Ρέλλος Ιωάννης Διευθυντής Πωλήσεων Χονδρικής Security Project 2016 Ρέλλος Ιωάννης Διευθυντής Πωλήσεων Χονδρικής O Οικιακός Αυτοματισμός και η Ενεργειακή Διαχείριση μέσα από το Σύστημα Ασφαλείας Το Θέμα : Τι μπορεί να διαχειριστεί ο οικιακός αυτοματισμός;

Διαβάστε περισσότερα

Ν. Χατζηαργυρίου: «O ΔΕΔΔΗΕ καθοδηγεί τη μετάβαση σε μια έξυπνη αγορά ενέργειας»

Ν. Χατζηαργυρίου: «O ΔΕΔΔΗΕ καθοδηγεί τη μετάβαση σε μια έξυπνη αγορά ενέργειας» Ν. Χατζηαργυρίου: «O ΔΕΔΔΗΕ καθοδηγεί τη μετάβαση σε μια έξυπνη αγορά ενέργειας» Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Ευχαριστώ θερμά το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για την πρόσκληση και την ευκαιρία

Διαβάστε περισσότερα

SMART BUILDING. Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιριακών Εγκαταστάσεων με Χρήση Νέων Τεχνολογικών Λύσεων

SMART BUILDING. Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιριακών Εγκαταστάσεων με Χρήση Νέων Τεχνολογικών Λύσεων SMART BUILDING Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιριακών Εγκαταστάσεων με Χρήση Νέων Τεχνολογικών Λύσεων Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ενέργειας Απαιτήσεις 1. Δυνατότητα συλλογής δεδομένων από κάθε διαθέσιμη

Διαβάστε περισσότερα

Internet of Things Νέες υπηρεσίες, νέες ευκαιρίες, νέες ανάγκες προστασίας δεδομένων

Internet of Things Νέες υπηρεσίες, νέες ευκαιρίες, νέες ανάγκες προστασίας δεδομένων Internet of Things Νέες υπηρεσίες, νέες ευκαιρίες, νέες ανάγκες προστασίας δεδομένων 9/2/2016 1 Internet of Things Ανεξάντλητα οφέλη και ευκαιρίες Βελτιστοποίηση χρήσης πόρων σε επιχειρήσεις/οργανισμούς/πόλεις

Διαβάστε περισσότερα

Οι προβλέψεις της Symantec για την ασφάλεια το 2017

Οι προβλέψεις της Symantec για την ασφάλεια το 2017 Οι προβλέψεις της Symantec για την ασφάλεια το 2017 Κάθε χρόνο, ο χώρος της ψηφιακής ασφάλειας αντιμετωπίζει νέες μορφές απειλών, καθώς οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εξελίσσουν την προσέγγιση τους ως

Διαβάστε περισσότερα

Mobility Καθιστώντας τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα Ready Business

Mobility Καθιστώντας τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα Ready Business Mobility Καθιστώντας τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα Ready Business Κάτια Σταθάκη Enterprise Segment Senior Manager Vodafone Ελλάδας Σε έναν κόσμο ραγδαίων και απρόβλεπτων αλλαγών, η ευελιξία και η κινητικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ι Δ Ι Ω Τ Ι Κ Ο Σ Τ Ο Μ Ε Α Σ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Εταιρείας. Οκτώβριος 2019

Παρουσίαση Εταιρείας. Οκτώβριος 2019 Παρουσίαση Εταιρείας Οκτώβριος 2019 Αποστολή Είμαστε ένας Πάροχος Ολοκληρωμένων Λύσεων Υψηλής Τεχνολογίας, με ειδίκευση στις Τηλεπικοινωνίες, στα Συστήματα Επιτήρησης και Ασφάλειας, στη Διαχείριση Δικτύων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΑΨΟΓΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΑΣ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ ΣΑΣ.

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΑΨΟΓΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΑΣ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ ΣΑΣ. ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΑΨΟΓΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΑΣ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ ΣΑΣ. Με το Mini O θα έχετε πάντα το κεφάλι σας ήσυχο. Το C2mini

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα διαχείρισης παρόδιας στάθμευσης

Σύστημα διαχείρισης παρόδιας στάθμευσης Σύστημα διαχείρισης παρόδιας στάθμευσης 1.Τα δεδομένα Η ροή των αυτοκινήτων μεγαλώνει... Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα αυτοκίνητα κατακλύζουν το λεκανοπέδιο Όπου δεν υπάρχει οργανωμένο σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Δρόμος προς την Αυτόματη Κυκλοφορία

Ο Δρόμος προς την Αυτόματη Κυκλοφορία 2 ο Auto Forum με τίτλο Αλλάξτε αυτοκίνητο Ο Δρόμος προς την Αυτόματη Κυκλοφορία Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής ΕΜΠ Παναγιώτης Παπαντωνίου, Επιστ. Συνεργάτης ΕΜΠ Απόστολος Ζιακόπουλος, Υπ.Διδάκτορας ΕΜΠ Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΈΣΣΕΡΙΣ ΑΠΛΟΊ ΤΡΌΠΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΊΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΕΛΙΞΊΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΊΑΣ

ΤΈΣΣΕΡΙΣ ΑΠΛΟΊ ΤΡΌΠΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΊΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΕΛΙΞΊΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΤΈΣΣΕΡΙΣ ΑΠΛΟΊ ΤΡΌΠΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΊΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΕΛΙΞΊΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΊΑΣ Δώστε νέα διάσταση στην επιχείρησή σας Ανεξάρτητα από το πώς αξιολογείτε την τρέχουσα απόδοση της επιχείρησής σας, σχεδόν κάθε εταιρικός

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Διαχείρισης Φωτισμού. Εφαρμογές, Δυνατότητες & Πλεονεκτήματα

Σύστημα Διαχείρισης Φωτισμού. Εφαρμογές, Δυνατότητες & Πλεονεκτήματα Βιομ. Υλικό & Ενεργειακά συστήματα Σύστημα Διαχείρισης Φωτισμού Εφαρμογές, Δυνατότητες & Πλεονεκτήματα Συντάκτης: Γιώργος Χριστοδούλου Ηλεκτρολόγος Mηχανικός, MSc Γιατί ασύρματο σύστημα διαχείρισης φωτισμού;

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ 3114 Μέσα από ένα τετραετές πρόγραμμα σπουδών, το Τμήμα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων επιτρέποντας

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της Ασφάλειας Πληροφοριών στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και συνεργειών

Ο ρόλος της Ασφάλειας Πληροφοριών στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και συνεργειών Ο ρόλος της Ασφάλειας Πληροφοριών στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και συνεργειών Δρ. Εμμανουήλ Σερρέλης, CISM, BEng, MSc, MBA, PhD Ειδικός Σύμβουλος Ασφάλειας Πληροφοριών Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

Προετοιμάζοντας σήμερα τα δίκτυα των έξυπνων πόλεων του αύριο

Προετοιμάζοντας σήμερα τα δίκτυα των έξυπνων πόλεων του αύριο Προετοιμάζοντας σήμερα τα δίκτυα των έξυπνων πόλεων του αύριο Γιατί είναι απαραίτητος ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η μετάβαση σε έξυπνες πόλεις Global Urban Population Ο αστικός πληθυσμός αυξάνεται συνεχώς.

Διαβάστε περισσότερα

εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη

εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη Ο χάρτης δεσμεύσεων που ακολουθεί κάνει λόγο για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μέσα από προσπάθειες και πρωτοβουλίες των Ευρωπαϊκών

Διαβάστε περισσότερα

Αλλάξτε τον τρόπο που κάνετε τη δουλειά σας

Αλλάξτε τον τρόπο που κάνετε τη δουλειά σας ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΟΙKΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Αλλάξτε τον τρόπο που κάνετε τη δουλειά σας Web & Mobile apps Για µια ανοικτή επιχείρηση Σήµερα περισσότερο από ποτέ, µια επιχείρηση που θέλει να ανοίξει νέους δρόµους ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της Ψηφιακής Στρατηγικής

Ο ρόλος της Ψηφιακής Στρατηγικής Μπάμπης Τσιτλακίδης Ο ρόλος της Ψηφιακής Στρατηγικής Η ψηφιακή τεχνολογία ως: Καταλύτης για την επίλυση σύγχρονων αστικών ζητημάτων Βασικό εργαλείο για αστικό σχεδιασμό Το μέσο (και όχι αυτοσκοπός) για

Διαβάστε περισσότερα

Axis & Z-Wave Ασύρματη τεχνολογία για τα καταστήματα λιανικής. Άλκης Ζαμπετάκης (Product Manager of IP Surveillance, CPI S.A)

Axis & Z-Wave Ασύρματη τεχνολογία για τα καταστήματα λιανικής. Άλκης Ζαμπετάκης (Product Manager of IP Surveillance, CPI S.A) Axis & Z-Wave Ασύρματη τεχνολογία για τα καταστήματα λιανικής Άλκης Ζαμπετάκης (Product Manager of IP Surveillance, CPI S.A) azam@cpi.gr Στοιχεία για την CPI Η CPI είναι μια Ελληνική εταιρεία Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Η Lenovo συνεχίζει την ανοδική της πορεία το 1ο τρίμηνο του 2017

Η Lenovo συνεχίζει την ανοδική της πορεία το 1ο τρίμηνο του 2017 Η Lenovo συνεχίζει την ανοδική της πορεία το 1ο τρίμηνο του 2017 Με κινητήριο μοχλό την στρατηγική τριών φάσεων, η Lenovo συνέχισε τον επιχειρηματικό της μετασχηματισμό, παρουσιάζοντας θετικά αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΛΕΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ & ΤΗΛΕ-ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΛΕΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ & ΤΗΛΕ-ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΛΕΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ & ΤΗΛΕ-ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ 1 Η προσπάθεια του ανθρώπου για τη συνεχή άνοδο του βιοτικού του επιπέδου αλλά και η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού έχουν οδηγήσει σε σοβαρά

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση πλατφόρμας WebGIS. 8 June 2016

Παρουσίαση πλατφόρμας WebGIS. 8 June 2016 Παρουσίαση πλατφόρμας WebGIS 8 June 2016 Η ΕΤΑΙΡΙΑ Δομή παρουσίασης Προφίλ Υπηρεσίες Περιγραφή Χρήση Εφαρμογές Πλεονεκτήματα Εργαλεία I IΙ ΙΙΙ IV Η εταιρία Web GIS Επικοινωνία Θέματα προς συζήτηση 2 Η

Διαβάστε περισσότερα

Κινητή Υγεία (m-health) Χρ. Ηλιούδης

Κινητή Υγεία (m-health) Χρ. Ηλιούδης Κινητή Υγεία (m-health) 1 m-health Η κινητή Υγεία περιλαμβάνει: τη χρήση κινητών συσκευών για να συλλέγει, ενοποιεί και επεξεργάζεται δεδομένα υγείας τη μετάδοση πληροφοριών, σε σχέση με την φροντίδα της

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΌΣ ΓΡΉΓΟΡΗΣ ΕΚΚΊΝΗΣΗΣ

ΟΔΗΓΌΣ ΓΡΉΓΟΡΗΣ ΕΚΚΊΝΗΣΗΣ ΟΔΗΓΌΣ ΓΡΉΓΟΡΗΣ ΕΚΚΊΝΗΣΗΣ KA-DM0 ΟΔΗΓΌΣ ΓΡΉΓΟΡΗΣ ΕΚΚΊΝΗΣΗΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ ΠΟΥ ΕΠΙΛΈΞΑΤΕ ΑΥΤΌ ΤΟ ΠΡΟΪΌΝ, ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΉ ΤΟ ΠΑΡΌΝ ΕΓΧΕΙΡΊΔΙΟ ΠΡΟΤΟΎ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΉΣΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΪΌΝ ΚΑΙ ΦΥΛΆΞΤΕ ΤΟ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΉ

Διαβάστε περισσότερα

C6T ΣΥΝΔΕΘΕΊΤΕ ΆΨΟΓΑ ΣΤΟ ΣΠΊΤΙ, ΤΟ ΓΡΑΦΕΊΟ, ΤΟ ΚΑΤΆΣΤΗΜΆ ΣΑΣ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΉΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΉΣΤΕ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΊΔΙΆ ΣΑΣ.

C6T ΣΥΝΔΕΘΕΊΤΕ ΆΨΟΓΑ ΣΤΟ ΣΠΊΤΙ, ΤΟ ΓΡΑΦΕΊΟ, ΤΟ ΚΑΤΆΣΤΗΜΆ ΣΑΣ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΉΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΉΣΤΕ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΊΔΙΆ ΣΑΣ. C6T ΣΥΝΔΕΘΕΊΤΕ ΆΨΟΓΑ ΣΤΟ ΣΠΊΤΙ, ΤΟ ΓΡΑΦΕΊΟ, ΤΟ ΚΑΤΆΣΤΗΜΆ ΣΑΣ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΉΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΉΣΤΕ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΊΔΙΆ ΣΑΣ. Με την C6T θα έχετε πάντα το κεφάλι σας ήσυχο. Η C6T είναι μια Wi-Fi

Διαβάστε περισσότερα

2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας

2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας Εκπαιδευτικά θεματικά πακέτα (ΚΙΤ) για ευρωπαϊκά θέματα Τ4Ε 2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας Teachers4Europe Οδηγιεσ χρησησ Το αρχείο που χρησιμοποιείτε είναι μια διαδραστική ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΤΩΝΑΣ Έργο ΓΓΕΤ 1SME2009

ΠΛΑΤΩΝΑΣ Έργο ΓΓΕΤ 1SME2009 ΠΛΑΤΩΝΑΣ Έργο ΓΓΕΤ 1SME2009 4o Συνέδριο InfoCom Green ICT 2012 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΠΛΑΤφόρμα έξυπνου διαλογισμικού για συλλογή, ανάλυση, επεξεργασία δεδομένων από συστήματα πολλαπλών ετερογενών ΑισθητήρΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

RobotArmy Περίληψη έργου

RobotArmy Περίληψη έργου RobotArmy Περίληψη έργου Στην σημερινή εποχή η ανάγκη για αυτοματοποίηση πολλών διαδικασιών γίνεται όλο και πιο έντονη. Συνέχεια ακούγονται λέξεις όπως : βελτιστοποίηση ποιότητας ζωής, αυτοματοποίηση στον

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση Ήχου & Εικόνας, Διαχείριση Πολυμέσων

Εγκατάσταση Ήχου & Εικόνας, Διαχείριση Πολυμέσων Εγκατάσταση Ήχου & Εικόνας, Διαχείριση Πολυμέσων Ήχος και Εικόνα σε ένα αρμονικό ενιαίο σύστημα Η ψυχαγωγία αποτελεί έναν ακόμη θεμελιώδη άξονα εφαρμογής και ανάπτυξης του αυτοματισμού. Η Απόλαυση «κατανέμεται».

Διαβάστε περισσότερα

Future vs Imagination η νέα τάξη πραγμάτων είναι σίγουρα «δικτυωμένη»

Future vs Imagination η νέα τάξη πραγμάτων είναι σίγουρα «δικτυωμένη» Future vs Imagination η νέα τάξη πραγμάτων είναι σίγουρα «δικτυωμένη» Νικόλαος Ροδόπουλος Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος OnLine Data AE Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Logistics «We live in a mobile-first

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ. Αναλαμβάνουμε τη μελέτη, εγκατάσταση και υποστήριξη όλων των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων VοIP.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ. Αναλαμβάνουμε τη μελέτη, εγκατάσταση και υποστήριξη όλων των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων VοIP. H ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ 3 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ Η VOICELAND δραστηριοποιείται στο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Ιδρύθηκε το 2011 από στελέχη με εμπειρία στον χώρο της πληροφορικής & της τεχνολογίας, με έδρα την Αθήνα. Βασικός

Διαβάστε περισσότερα

Συνδέουμε με ενέργεια κάθε γωνιά της Ελλάδας

Συνδέουμε με ενέργεια κάθε γωνιά της Ελλάδας Συνδέουμε με ενέργεια κάθε γωνιά της Ελλάδας Ποιοι είμαστε Μια από τις μεγαλύτερες Εταιρίες Διανομής Ηλεκτρικού Ρεύματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει του αριθμού των καταναλωτών που εξυπηρετούμε και του

Διαβάστε περισσότερα

στήριξη της ανάπτυξης καινοτόμων υπηρεσιών μέσα από τις δράσεις του Γ ΚΠΣ

στήριξη της ανάπτυξης καινοτόμων υπηρεσιών μέσα από τις δράσεις του Γ ΚΠΣ Καινοτόμες Εφαρμογές του Ευρυζωνικού Διαδικτύου στήριξη της ανάπτυξης καινοτόμων υπηρεσιών μέσα από τις δράσεις του Γ ΚΠΣ Κωνσταντίνος Δούκας Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. το

Διαβάστε περισσότερα

Ονομάζομαι Βασιλάκος Γιάννης και είμαι Αντιπρόεδρος και Διευθύνων. Σύμβουλος της Κωτσόβολος, εταιρίας του Ομίλου Dixons Carphone με

Ονομάζομαι Βασιλάκος Γιάννης και είμαι Αντιπρόεδρος και Διευθύνων. Σύμβουλος της Κωτσόβολος, εταιρίας του Ομίλου Dixons Carphone με Καλησπέρα. Ονομάζομαι Βασιλάκος Γιάννης και είμαι Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κωτσόβολος, εταιρίας του Ομίλου Dixons Carphone με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Κωτσόβολος για όσους δεν το γνωρίζουν

Διαβάστε περισσότερα

The energy market in Europe-«The role of the Greek DSO- HEDNO» Nikolaos Chatziargyriou, President and CEO of HEDNO

The energy market in Europe-«The role of the Greek DSO- HEDNO» Nikolaos Chatziargyriou, President and CEO of HEDNO The energy market in Europe-«The role of the Greek DSO- HEDNO» Nikolaos Chatziargyriou, President and CEO of HEDNO 19thRoundtable with the Government of Greece-The Economist Kυρίες και Κύριοι Πριν ξεκινήσω

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΥΠΝΟ ΣΠΙΤΙ Η ΒΑΣΙΚΗ ΙΔΕΑ

ΕΞΥΠΝΟ ΣΠΙΤΙ Η ΒΑΣΙΚΗ ΙΔΕΑ ΤΜΗΜΑ Β4 Έξυπνο Σπίτι ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΡΕΤΖΕΠΗ ΙΩΑΝΝΑ ΣΑΡΓΕΝΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΣΟΛΑΚΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΥΦΑΝΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΕΞΥΠΝΟ ΣΠΙΤΙ Η ΒΑΣΙΚΗ ΙΔΕΑ ΤΜΗΜΑ Β4 Έξυπνο Σπίτι Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δημιουργεί διαρκώς νέες

Διαβάστε περισσότερα

NUOS PLUS ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

NUOS PLUS ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ NUOS PLUS ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ARISTON ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΓΚΑΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΕΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΚΟΛΙΑ 2 NUOS PLUS: Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Προστατέψτε το παιδί σας από την επικίνδυνη πλευρά του internet

Προστατέψτε το παιδί σας από την επικίνδυνη πλευρά του internet Προστατέψτε το παιδί σας από την επικίνδυνη πλευρά του internet Για το internet δεν υπάρχει καμία αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης που να κρίνει την καταλληλότητα ή μη των websites, όπως γίνεται με τις ταινίες!

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ Ο ΗΓΟΣ ΣΥΝ ΕΣΗΣ ΣΤO ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ WINDOWS Το ασύρματο δίκτυο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου CUTedu ασφαλίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ευφυών μεταφορών στην Ελλάδα:

ευφυών μεταφορών στην Ελλάδα: «Εφαρμογές ευφυών μεταφορών στην Ελλάδα: Η μετάβαση από την υλοποίηση συστημάτων στην δημιουργία υπηρεσιών για τον πολίτη» ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΙΖΑΡΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ vmizaras@infotrip.gr Συστήματα ευφυών μεταφορών

Διαβάστε περισσότερα

Βιώσιμος / αειφόρος φωτισμός: Καλός φωτισμός και ενεργειακής απόδοσης περιβαλλοντικός σχεδιασμός μπορούν να συνυπάρξουν?

Βιώσιμος / αειφόρος φωτισμός: Καλός φωτισμός και ενεργειακής απόδοσης περιβαλλοντικός σχεδιασμός μπορούν να συνυπάρξουν? Βιώσιμος / αειφόρος φωτισμός: Καλός φωτισμός και ενεργειακής απόδοσης περιβαλλοντικός σχεδιασμός μπορούν να συνυπάρξουν? Ανθοπούλου Εύα Βιώσιμος / αειφόρος Βιώσιμος: Όταν οι φυσικοί πόροι εκμεταλλεύονται

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής έρευνα για την εξάπλωση των Smartphones και Tablets

Διεθνής έρευνα για την εξάπλωση των Smartphones και Tablets Διαγραφή από τη λίστα Σε αυτό το τεύχος: Φεβρουάριος 2014 Mobile e-commerce από την Altec Software Mobile e-commerce από την Altec Software Διεθνής έρευνα για την εξάπλωση των Smartphones και Tablets Ετήσια

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής

Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής Με την επίσημη υποστήριξη: Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής Διημερίδα ITS Hellas «Ευφυή Συστήματα Μεταφορών & Eξελίξεις στην Ελλάδα» Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

VIDEO AUDIO LIGHTING AUTOMATION SECURITY VIRTUAL REALITY. Εταιρική παρουσίαση 2014

VIDEO AUDIO LIGHTING AUTOMATION SECURITY VIRTUAL REALITY. Εταιρική παρουσίαση 2014 Systems Integrator VIDEO AUDIO LIGHTING AUTOMATION SECURITY VIRTUAL REALITY Εταιρική παρουσίαση 2014 Ποιοι είμαστε Ίδρυση εταιρίας: 1964 από τον Ι. Πάνου Προσωπικό: 26 άτομα Ιδιόκτητο κτήριο & αποθήκες

Διαβάστε περισσότερα

Ρύθμιση Stylitis-10+ WiFi

Ρύθμιση Stylitis-10+ WiFi Ρύθμιση Stylitis-10+ WiFi Ο Stylitis-10+WiFi για να λειτουργήσει, πρέπει να συνδεθεί σε ένα access point. Η μονάδα WiFi έχει την προκαθορισμένη IP: 169.254.228.4. Για να είναι στο ίδιο υποδίκτυο με το

Διαβάστε περισσότερα

Περιλαμβάνονται οι παροχές; Για να ρωτήσετε αν τα έξοδα για ηλεκτρισμό, γκάζι και νερό περιλαμβάνονται

Περιλαμβάνονται οι παροχές; Για να ρωτήσετε αν τα έξοδα για ηλεκτρισμό, γκάζι και νερό περιλαμβάνονται - Ενοικίαση Eλληνικά Θα ήθελα να ενοικιάσω ένα. Για να δηλώσετε ότι θέλετε να ενοικιάσετε κάτι δωμάτιο διαμέρισμα γκαρσονιέρα / στούντιο διαμέρισμα μονοκατοικία ημι-ανεξάρτητο σπίτι σπίτι σε σειρά κατοικιών

Διαβάστε περισσότερα

Η επιτυχία δεν είναι στιγμή, είναι πορεία

Η επιτυχία δεν είναι στιγμή, είναι πορεία Έξυπνες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις με τεχνική ΚΝΧ/ΕΙΒ: Παρελθόν, παρόν και μέλλον Η επιτυχία δεν είναι στιγμή, είναι πορεία Γιώργος Σαρρής Διαπιστευμένος εκπαιδευτής για την τεχνική ΚΝΧ/ΕΙΒ στην Siemens

Διαβάστε περισσότερα

Φαντάσου έναν κόσμο γεμάτο ενέργεια.

Φαντάσου έναν κόσμο γεμάτο ενέργεια. Φαντάσου έναν κόσμο γεμάτο ενέργεια 183 83 www.watt-volt.gr 183 83 Ρεύμα Ρεύμα Ο ηλεκτρισμός είναι πολλά περισσότερα απ όσα νομίζεις! Απολαύστε πραγματική οικονομία στο ρεύμα σας! Επιλέγοντας τη WATT+VOLT

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόματη οδήγηση και συμβολή των πολυμέσων

Αυτόματη οδήγηση και συμβολή των πολυμέσων Αυτόματη οδήγηση και συμβολή των πολυμέσων Αμπόνη Μαρία α. μ. 78615 - ΓΤΠ61 Γραφικές Τέχνες - Πολυμέσα Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Επίπεδα αυτοματισμού σε αυτοκίνητο Επίπεδο 0: πλήρης έλεγχος του οχήματος

Διαβάστε περισσότερα

Nikolaos Chatziargyriou, President and CEO of HEDNO

Nikolaos Chatziargyriou, President and CEO of HEDNO The economist-21 st roundtable with the government of Greece June 29 2017 Lights on: Power energy in Europe What changes have been made in the regulatory framework? New Memorandum provisions and Greece

Διαβάστε περισσότερα

E- Marketing: Το Marketing στη νέα ψηφιακή εποχή. Δημήτρης Καραβασίλης Παναγιώτης Μίλης Θεσσαλονίκη, Ιούνιος 2018

E- Marketing: Το Marketing στη νέα ψηφιακή εποχή. Δημήτρης Καραβασίλης Παναγιώτης Μίλης Θεσσαλονίκη, Ιούνιος 2018 E- Marketing: Το Marketing στη νέα ψηφιακή εποχή Δημήτρης Καραβασίλης Παναγιώτης Μίλης Θεσσαλονίκη, Ιούνιος 2018 Πέντε χρόνια πρώτοι στην ελληνική αγορά ΒΡΑΒΕΙΑ 2013 2014 2015 2016 2017 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1η. Εισαγωγή στην Πληροφορική

Ενότητα 1η. Εισαγωγή στην Πληροφορική Ενότητα 1η Εισαγωγή στην Πληροφορική 1.1 Τι είναι Πληροφορική Ένας σύντομος ορισμός για το τι είναι πληροφορική είναι ο παρακάτω: όλα εκείνα που χρειάζεται κανείς για να παράγει, να οργανώνει και να διαχειρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Προστατεύοντας τον κύκλο ζωής του εγγράφου στο περιβάλλον του γραφείου

Προστατεύοντας τον κύκλο ζωής του εγγράφου στο περιβάλλον του γραφείου Προστατεύοντας τον κύκλο ζωής του εγγράφου στο περιβάλλον του γραφείου Ηλίας Μελισσαρόπουλος, Business Development Manager - Canon Greece Ilias.melissaropoulos@canon.gr CANON & SECURITY Μία από τις κορυφαίες

Διαβάστε περισσότερα

Digital e-ra ή αλλιώς: GS1 Cloud

Digital e-ra ή αλλιώς: GS1 Cloud Digital e-ra ή αλλιώς: GS1 Cloud Προϊόντα στην παγκόσμια αγορά Δημήτρης Χρήστου Director, Market Development EXPORT SUMMIT VI 2 GS1 H παγκόσμια γλώσσα του επιχειρείν Ο GS1 είναι ο παγκόσμιος οργανισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ "ΕΞΥΠΝΟ" ΣΠΙΤΙ. Αθανάσιος Σφαιρίδης Δρ. Δρ. Ηλεκτρολόγος -- Μηχανολόγος

ΤΟ ΕΞΥΠΝΟ ΣΠΙΤΙ. Αθανάσιος Σφαιρίδης Δρ. Δρ. Ηλεκτρολόγος -- Μηχανολόγος ΤΟ "ΕΞΥΠΝΟ" ΣΠΙΤΙ Αθανάσιος Σφαιρίδης Δρ. Δρ. Ηλεκτρολόγος -- Μηχανολόγος Διευθύνων Διευθύνων Σύμβουλος Σύμβουλος SPECTRUM SPECTRUM Α.Τ.Ε.Ε. Α.Τ.Ε.Ε. Γιατί Έξυπνο Σπίτι; Μέγιστηδυνατήεξοικονόμησηενέργειας-

Διαβάστε περισσότερα

54% θερμοκρασία χώρου: 20 C 22 C. Κάνοντας τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος έξυπνη και ευέλικτη

54% θερμοκρασία χώρου: 20 C 22 C. Κάνοντας τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος έξυπνη και ευέλικτη Σαλόνι 54% Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι φθηνότερο πια, οπότε μπήκαν σε λειτουργία τα θερμαντικά σας σώματα. Σαλόνι: 20 C 09:51 Οικονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα αυτόν τον 20 % μήνα: Ικανοποιητική θερμοκρασία χώρου:

Διαβάστε περισσότερα

Μάιος INFOCOM Mobile: Smart Connected Business WIND SMART IoT

Μάιος INFOCOM Mobile: Smart Connected Business WIND SMART IoT Μάιος 2017 INFOCOM Mobile: Smart Connected Business WIND SMART IoT Ένας νέος κόσμος δυνατότητων από την WIND The Internet of Things Παγκόσμιες τάσεις & Εντυπωσιακά Στατιστικά Το 2008 ο αριθμός των connected

Διαβάστε περισσότερα

Η Oracle ανακοίνωσε την πιο ολοκληρωμένη λύση στον τομέα της Ανάλυσης δεδομένων στο Cloud

Η Oracle ανακοίνωσε την πιο ολοκληρωμένη λύση στον τομέα της Ανάλυσης δεδομένων στο Cloud Η Oracle ανακοίνωσε την πιο ολοκληρωμένη λύση στον τομέα της Ανάλυσης δεδομένων στο Cloud Το Oracle Analytics Cloud αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο δυνατοτήτων που περιλαμβάνει έτοιμο περιεχόμενο, εξειδικευμένα

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια σε χώρους αναψυχής: Ένα σύστημα από έξυπνα αντικείμενα

Ασφάλεια σε χώρους αναψυχής: Ένα σύστημα από έξυπνα αντικείμενα Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης Πτυχιακή εργασία Ασφάλεια σε χώρους αναψυχής: Ένα σύστημα από έξυπνα αντικείμενα Εύρος Χριστοδούλου Λεμεσός, Μάιος 2018 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική καινοτομία. Περιβαλλοντικοί προβληματισμοί για εξυπνότερες επιχειρηματικές αποφάσεις

Περιβαλλοντική καινοτομία. Περιβαλλοντικοί προβληματισμοί για εξυπνότερες επιχειρηματικές αποφάσεις Περιβαλλοντική καινοτομία Περιβαλλοντικοί προβληματισμοί για εξυπνότερες επιχειρηματικές αποφάσεις Η περιβαλλοντική καινοτομία μάς αφορά όλους Με το 53% των ηγετικών στελεχών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΘΕΊΤΕ ΆΨΟΓΑ ΣΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΌ ΧΏΡΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΎ ΣΑΣ

ΣΥΝΔΕΘΕΊΤΕ ΆΨΟΓΑ ΣΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΌ ΧΏΡΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΎ ΣΑΣ ΣΥΝΔΕΘΕΊΤΕ ΆΨΟΓΑ ΣΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΌ ΧΏΡΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΎ ΣΑΣ Με την C3C θα έχετε πάντα το κεφάλι σας ήσυχο. Η C3C είναι μια κάμερα Wi-Fi εξωτερικού χώρου που σας επιτρέπει να ελέγχετε τον κήπο σας, το χώρο στάθμευσης

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Μουτουσίδης. Υπεύθυνος Οργάνωσης και Εμπορικού

Γιώργος Μουτουσίδης. Υπεύθυνος Οργάνωσης και Εμπορικού Γιώργος Μουτουσίδης Υπεύθυνος Οργάνωσης και Εμπορικού Προδιαγραφές Συστηματική παρακολούθηση και έλεγχο του δικτύου 24 ώρες Γρήγορη ανίχνευση διαρροής Μέτρηση του όγκου νερού που χάνεται Ειδοποίηση για

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Αρχές Ελέγχου Ρολών. Εκπαιδευτικό κέντρο ISC

Βασικές Αρχές Ελέγχου Ρολών. Εκπαιδευτικό κέντρο ISC Εκπαιδευτικό κέντρο ISC July 2010 > Ρολά / Περσίδες Περιεχόμενα Έλεγχος ρολών - πλεονεκτήματα Τρόποι Ελέγχου Ρολών Ρολά στο σπίτι Ρολά στο γραφείο Ανασκόπηση προσφοράς της Schneider Electric 2 > Ρολά /

Διαβάστε περισσότερα

GS1 Cloud. Προϊόντα στην παγκόσμια αγορά. Δημήτρης Χρήστου Director, Market Development. Food Expo 2018

GS1 Cloud. Προϊόντα στην παγκόσμια αγορά. Δημήτρης Χρήστου Director, Market Development. Food Expo 2018 GS1 Cloud Προϊόντα στην παγκόσμια αγορά Δημήτρης Χρήστου Director, Market Development Food Expo 2018 2 GS1 H παγκόσμια γλώσσα του επιχειρείν Ο GS1 είναι ο παγκόσμιος οργανισμός διαχείρισης και ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

MIDEA Smart Χρήση για Air Conditions

MIDEA Smart Χρήση για Air Conditions MIDEA Smart Χρήση για Air Conditions Εισαγωγή Παλαιότερα Το Air condition μπορεί να ελέγχεται από smart phones Εισαγωγή Τι είναι το WιFι air-condition? τα Air condition μπορούν να ελέγχονται μέσω smart

Διαβάστε περισσότερα

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Aφορά στην αποστολή και λήψη μηνυμάτων με συγκεκριμένη δομή και με συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Ο αποστολέας και ο παραλήπτης

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Aφορά στην αποστολή και λήψη μηνυμάτων με συγκεκριμένη δομή και με συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Ο αποστολέας και ο παραλήπτης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Aφορά στην αποστολή και λήψη μηνυμάτων με συγκεκριμένη δομή και με συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Ο αποστολέας και ο παραλήπτης αναγνωρίζεται από μία μοναδική διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

Η πρωτοποριακή υπηρεσία για απόλυτο έλεγχο στο χώρο σας! powered by

Η πρωτοποριακή υπηρεσία για απόλυτο έλεγχο στο χώρο σας! powered by Η πρωτοποριακή υπηρεσία για απόλυτο έλεγχο στο χώρο σας! O χώρος σας, Οφέλη όπως δεν τον έχετε φανταστεί ξανά! Άνεση στην καθημερινότητα Ασφάλεια, έλεγχος και προστασία Διαμορφώστε την ατμόσφαιρα του χώρου

Διαβάστε περισσότερα

MΠΑΤΑΡΙΑ ΚΑΛΩΔΙΟ USB

MΠΑΤΑΡΙΑ ΚΑΛΩΔΙΟ USB ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Περιεχόμενα πακέτου Ξεκινώντας Περιγραφή συσκευής Εισαγωγή κάρτας SIM & MicroSD Συνδέσεις 3G και Wi-Fi Το περιβάλλον Android Εργασία με το Android Επίλυση προβλημάτων για περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓH ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓH ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΛΙΑΝΙΚΗΣ OΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝH ΕΦΑΡΜΟΓH ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΛΙΑΝΙΚΗΣ BUSINESS INNOVATION TECHNOLOGY Touch εφαρμογή για την ευρύτερη αγορά της λιανικής Πρόκειται για μία εύκολη και γρήγορη στην εκμάθηση λύση μηχανογράφησης, που θα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό Δελτίο. Εντάσσοντας την θερμογραφία στο πρόγραμμα συντήρησης

Τεχνικό Δελτίο. Εντάσσοντας την θερμογραφία στο πρόγραμμα συντήρησης Εντάσσοντας την θερμογραφία στο πρόγραμμα συντήρησης Απο την σειρά τεχνικών δελτίων της Transam Trading Co «Η Θερμογραφία ως μέθοδος διάγνωσης» Οι Ειδικοί στην Θερμογραφία απο το 1997 [ 1 ] Ξεκινώντας

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου. Νέα καινοτομία από την κορυφαία εταιρεία στον

Δελτίο Τύπου. Νέα καινοτομία από την κορυφαία εταιρεία στον Δελτίο Τύπου Νέα καινοτομία από την κορυφαία εταιρεία στον Ιούλιος, 2014 κλάδο της τεχνολογίας : H Bosch λανσάρει τέσσερα δισεκατομμύρια αισθητήρες MEMS. Τεχνολογία κλειδί για το διαδίκτυο των αντικειμένων

Διαβάστε περισσότερα

Bring Your Own Device (BYOD) Legal Challenges of the new Business Trend MINA ZOULOVITS LAWYER, PARNTER FILOTHEIDIS & PARTNERS LAW FIRM

Bring Your Own Device (BYOD) Legal Challenges of the new Business Trend MINA ZOULOVITS LAWYER, PARNTER FILOTHEIDIS & PARTNERS LAW FIRM Bring Your Own Device (BYOD) Legal Challenges of the new Business Trend MINA ZOULOVITS LAWYER, PARNTER FILOTHEIDIS & PARTNERS LAW FIRM minazoulovits@phrlaw.gr What is BYOD? Information Commissioner's Office

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοβολταϊκά σε βιομηχανικές και εμπορικές στέγες

Φωτοβολταϊκά σε βιομηχανικές και εμπορικές στέγες Φωτοβολταϊκά σε βιομηχανικές και εμπορικές στέγες Νέες προοπτικές με την Phoenix Solar Μεγάλες στέγες, μεγάλες δυνατότητες Η τεχνογνωσία μας είναι το μυστικό της επιτυχίας σας Βλέπουμε τις στέγες με άλλη

Διαβάστε περισσότερα

From M2M to the Internet of Things

From M2M to the Internet of Things From M2M to the Internet of Things Γιάννης Καπατσούλιας M2M Sales & Marketing Greece Vodafone Group Enterprise Τι είναι το Machine-to-Machine (M2M) M2M Το M2M είναι: Απλές συσκευές που μετατρέπονται σε

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στον Τουρισμό (Γ εξάμηνο)

Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στον Τουρισμό (Γ εξάμηνο) Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στον Τουρισμό (Γ εξάμηνο) Ακαδ. Έτος 2014-15 e-tourism και internet: Β. Φερεντίνος από το web 2.0 στο web3.0 και m-commerce ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ - ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Η Schneider Electric & η Καυκάς σας καλωσορίζουν στην παρουσίαση για τις. Off Grid Εφαρμογές Φωτοβολταϊκών Συστημάτων για Κατοικίες & Εμπορικά Κτίρια

Η Schneider Electric & η Καυκάς σας καλωσορίζουν στην παρουσίαση για τις. Off Grid Εφαρμογές Φωτοβολταϊκών Συστημάτων για Κατοικίες & Εμπορικά Κτίρια Η Schneider Electric & η Καυκάς σας καλωσορίζουν στην παρουσίαση για τις Off Grid Εφαρμογές Φωτοβολταϊκών Συστημάτων για Κατοικίες & Εμπορικά Κτίρια New Hotel, 21 Ιανουαρίου 2014 1 Ποιά είναι η Schneider

Διαβάστε περισσότερα

>> >> << www.klimatika.gr >>>> Η συμπύκνωση με την αιχμή της καινοτομίας. Φιλικοί προς το περιβάλλον για μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας

>> >> << www.klimatika.gr >>>> Η συμπύκνωση με την αιχμή της καινοτομίας. Φιλικοί προς το περιβάλλον για μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας ΕΠΙΤΟΙΧΙΟΙ ΛΕΒΗΤΕΣ ΑΕΡΙΟΥ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ Innov Inn oven ens s ADV ADVANCE ANCE Η συμπύκνωση με την αιχμή της καινοτομίας >>> >> Φιλικοί προς το περιβάλλον για μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

υπηρεσιες προστιθέμενης αξίας Υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας

υπηρεσιες προστιθέμενης αξίας Υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας υπηρεσιες προστιθέμενης αξίας Η σημασία των υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, εφευρετική, να καινοτομεί περισσότερο και να αντιδρά καλύτερα στις ανάγκες και τις προτιμήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ενέργειας (BEMS)

Διαχείριση Ενέργειας (BEMS) Διαχείριση Ενέργειας (BEMS) Τα τελευταία χρόνια με την εισαγωγή της πληροφορικής στο πεδίο των αυτοματισμών έγιναν αρκετά δημοφιλή τα συστήματα διαχείρισης ενέργειας (Building Energy Management Systems

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΥΠΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΑPP

ΕΞΥΠΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΑPP ΕΞΥΠΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΑPP ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΤΕ... 2 ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ!!! 3 Η εφαρμογή για κινητά είναι πολύ φιλική παρέχοντας στον χρήστη του συστήματος συναγερμού τις εξής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΤΡΑΚΟΜ Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεπικοινωνιακών Λύσεων 19,7 χλμ. Λεωφ. Μαρκοπούλου, Παιανία Αττικής τ: f:

ΙΝΤΡΑΚΟΜ Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεπικοινωνιακών Λύσεων 19,7 χλμ. Λεωφ. Μαρκοπούλου, Παιανία Αττικής τ: f: ΙΝΤΡΑΚΟΜ Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεπικοινωνιακών Λύσεων 19,7 χλμ. Λεωφ. Μαρκοπούλου, 19002 Παιανία Αττικής τ: 2106671000 f: 2106671001 www.intracom-telecom.com Μετατρέποντας τις μετρήσεις νερού σε «έξυπνες»

Διαβάστε περισσότερα

Η πρωτοποριακή υπηρεσία για απόλυτο έλεγχο στο χώρο σας! powered by

Η πρωτοποριακή υπηρεσία για απόλυτο έλεγχο στο χώρο σας! powered by Η πρωτοποριακή υπηρεσία για απόλυτο έλεγχο στο χώρο σας! O χώρος σας, όπως δεν τον έχετε φανταστεί ξανά! Το σπίτι σας είναι ο χώρος που ζείτε και θέλετε να είναι άνετο, ασφαλές, λειτουργικό και να προφυλάσσει

Διαβάστε περισσότερα

Βελτίωση της λήψης αποφάσεων και της διαχείρισης γνώσεων

Βελτίωση της λήψης αποφάσεων και της διαχείρισης γνώσεων Κεφάλαιο 11 Βελτίωση της λήψης αποφάσεων και της διαχείρισης γνώσεων 11.1 Λήψη αποφάσεων και πληροφοριακά συστήματα Η επιχειρηματική αξία της βελτιωμένης λήψης αποφάσεων Είναι εφικτό να αποτιμηθεί σε κάποιον

Διαβάστε περισσότερα

10. Εφαρμογές φωτοβολταϊκών συστημάτων

10. Εφαρμογές φωτοβολταϊκών συστημάτων 10. Εφαρμογές φωτοβολταϊκών συστημάτων Μαθησιακά αποτελέσµατα Satheesh Krishnamurthy, OPEN University, UK Μετά από τη μελέτη αυτού του κεφαλαίου, ο αναγνώστης θα πρέπει να έχει γνώση των μεγάλων δυνατοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ Στόχος(οι): Να ενημερωθούν οι μαθητές για τις ταξιδιωτικές συνήθειες της δικής τους γενιάς αλλά και των προηγούμενων, από τη σκοπιά των διανυόμενων αποστάσεων, της

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό εμπόριο. Ψηφιακή οικονομία επιχειρηματικά μοντέλα ηλεκτρονικού εμπορίου

Ηλεκτρονικό εμπόριο. Ψηφιακή οικονομία επιχειρηματικά μοντέλα ηλεκτρονικού εμπορίου Ηλεκτρονικό εμπόριο Ψηφιακή οικονομία επιχειρηματικά μοντέλα ηλεκτρονικού εμπορίου Ψηφιακή οικονομία Οικονομία που στηρίζεται στις ψηφιακές τεχνολογίες Απαιτεί ισχυρές τεχνολογικές υποδομές Κατάργηση γεωγραφικών

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας

Λύσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας Λύσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας Φωτοβολταϊκά Αστείρευτη ενέργεια από τον ήλιο! Η ηλιακή ενέργεια είναι μια αστείρευτη πηγή ενέργειας στη διάθεση μας.τα προηγούμενα χρόνια η τεχνολογία και το κόστος παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Oλοκληρωμένες λύσεις Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην υπηρεσία της Ναυτιλίας

Oλοκληρωμένες λύσεις Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην υπηρεσία της Ναυτιλίας Oλοκληρωμένες λύσεις Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην υπηρεσία της Ναυτιλίας Κάτια Σταθάκη Head of Corporate, VGE & Enterprise Segments 0 Vodafone Ελλάδας Η επιχειρηματική πραγματικότητα σήμερα ένας

Διαβάστε περισσότερα

EASYLIFE NANEO S ΕΠΙΤΟΙΧΙΟΙ ΛΕΒΗΤΕΣ ΑΕΡΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗ.

EASYLIFE NANEO S ΕΠΙΤΟΙΧΙΟΙ ΛΕΒΗΤΕΣ ΑΕΡΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗ. SYLI NNO S ΕΠΙΤΟΙΧΙΟΙ ΛΕΒΗΤΕΣ ΑΕΡΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗ www.klimatika.gr Η ΑΙΧΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ *Σε σύγκριση με ένα λέβητα προηγούμενης γενιάς ηλικίας

Διαβάστε περισσότερα