ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΜΝΗΜΕΙΑΚΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΜΝΗΜΕΙΑΚΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ"

Transcript

1 ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΜΝΗΜΕΙΑΚΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ (κωδ. 722β) Χειμερινό εξάμηνο ο ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Διδάσκουσα: Μπαλαμώτη Ελένη

2 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Γεωγραφική Έκταση H συνολική της έκταση είναι χλμ². Αντιπροσωπεύει περίπου το 11% της συνολικής έκτασης της ελληνικής επικράτειας.

3 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Συνορεύει Βόρεια με τις περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Νότια με την περιοχή Στερεάς Ελλάδος, Δυτικά με την περιοχή Ηπείρου, Ανατολικά βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος.

4

5

6 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Εδαφική διαμόρφωση Το έδαφος, ως προς τη διαμόρφωσή του είναι 50% ορεινό-ημιορεινό 50% πεδινό

7

8 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Εδαφική διαμόρφωση στα όριά της περιλαμβάνεται η πεδιάδα της Θεσσαλίας, η μεγαλύτερη πεδιάδα και σιτοβολώνας της ελληνικής επικράτειας, που διαρρέεται στον άξονα ανατολή-δύση από τον ποταμό Πηνειό.

9

10

11 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Εδαφική διαμόρφωση Οι ορεινές περιοχές είναι ο Όλυμπος Β.Α. η οροσειρά της Πίνδου Β. και Β.Δ. το βόρειο τμήμα των Αγράφων Ν.Δ. η Όσσα (Κίσαβος) Α. το Πήλιο Ν.Α. και η Όθρυς Ν.

12 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Εδαφική διαμόρφωση Αποτελείται από τις περιφερειακές ενότητες (νομούς): Λαρίσης Μαγνησίας Τρικάλων Καρδίτσας Σποράδων

13 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ Κατά την αρχαιότητα καταλάμβανε μία ευρύτερη γεωγραφική περιοχή από τον Όλυμπο μέχρι το Σπερχειό και από το Αιγαίο μέχρι την Πίνδο, που περιελάμβανε εκτός από τις τετράδες και τις περίοικες περιοχές Περραιβία, Μαγνησία, Αχαΐα Φθιώτιδα, Αινιάδα (Υπάτη), Μαλίδα (Λαμία), Οιταία (τμήμα των νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας), οι οποίες δεν ανήκαν διοικητικά στη Θεσσαλία κατά την Κλασική περίοδο.

14

15 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ Παλαιότεροι κάτοικοι της Θεσσαλίας αναφέρονται οι Πελασγοί. Ο Όμηρος αναφέρει τη Θεσσαλία ως Πελασγικόν Άργος.

16

17 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ Η ύπαρξη μεγάλων πόλεων σχετίζεται με τα οικιστικά πρότυπα των Κλασικών και Ελληνιστικών χρόνων. Η πρώτη γεωγραφική περιγραφή της Θεσσαλίας ανήκει στον Περίπλου του Ψευδο - Σκύλακα (4 ος αιώνας π.χ.), ενώ ο μεταγενέστερος Στράβων (1 ος αιώνας π.χ. 1 ος αιώνας μ.χ.) παραδίδει λεπτομερή περιγραφή της περιοχής, δίνοντας και τα γεωγραφικά της όρια: Βόρεια η Μακεδονία, ανατολικά από τις Θερμοπύλες έως το δέλτα του Πηνειού, νότια η Οίτη και η Αιτωλία, και δυτικά οι Ακαρνάνες και οι Αμφιλοχείς και οι λαοί της Πίνδου.

18 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ Η πρώτη γεωγραφική περιγραφή της Θεσσαλίας ανήκει στον Περίπλου του Ψευδο - Σκύλακα (4 ος αιώνας π.χ.), ενώ ο μεταγενέστερος Στράβων (1 ος αιώνας π.χ. 1 ος αιώνας μ.χ.) παραδίδει λεπτομερή περιγραφή της περιοχής, δίνοντας και τα γεωγραφικά της όρια: Βόρεια η Μακεδονία, ανατολικά από τις Θερμοπύλες έως το δέλτα του Πηνειού, νότια η Οίτη και η Αιτωλία, και δυτικά οι Ακαρνάνες και οι Αμφιλοχείς και οι λαοί της Πίνδου. Σήμερα έχουν ταυτιστεί με ακρίβεια 25 Θεσσαλικές πόλεις που χρονολογούνται από τα Αρχαϊκά έως τα Ελληνιστικά χρόνια, ενώ πολλές ακόμη έχουν εντοπιστεί.

19 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ Ήταν χωρισμένη σε έναν αριθμό φυλετικών κρατιδίων. Τα ισχυρότερα από αυτά ήταν τα εξής: Εστιαιώτιδα Θεσσαλιώτιδα Πελασγιώτιδα Φθιώτιδα

20 ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Θεσσαλίας η Άρνη η Κραννών η Λάρισα οι Παγασές η Τρίκκη η Φαρκαδόνα η Φάρσαλος οι Φερές οι Φθιώτιδες Θήβες

21 ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Η Εστιαιώτιδα ή Ιστιαιώτιδα στο Β.Δ τμήμα, εκτεινόμενη και προς τα ανατολικά για να περιλάβει την Περραιβία. Κατελάμβανε περίπου την περιοχή του σημερινού Ν. Τρικάλων, εκτός του τμήματος επί της Πίνδου.

22 ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Κυριότερες πόλεις της Εστιαιώτιδας είναι: το Αιγίνιον (Καλαμπάκα) ο Άτραξ οι Γόμφοι η Πέλιννα ή Πελινναίον (Πετρόπορος) η Τρίκκη (Τρίκαλα) η Φαρκαδών η Φαυτός (Ζάρκο)

23 ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Η Θεσσαλιώτιδα προς Ν.Δ. Η περιοχήβορειοανατολικά της Φθιώτιδος. Ο σημερινός Ν. Καρδίτσης. Με σπουδαιότερες πόλεις: την Άρνη (Κιέριον ή Πιέριον) την Μητρόπολιν την Φάρσαλο

24 ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Η Πελασγιώτιδα, περιλάμβανε κυρίως την λεκάνη της Βοιβηίδος λίμνης, εκτεινόμενη προς Β.Δ. και πέρα από τον Πηνειό και προς Ν.Α. μέχρι τον Παγασητικό κόλπο. Ο σημερινός Ν. Λαρίσης.

25 ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Σπουδαιότερες πόλεις: η Γυρτώνη η Κρανών η Λάρισσα η Σκοτούσσα, κοντά σον περίφημο λόφο Κυνός Κεφαλαί οι Φεραί με το λιμάνι των Παγασών

26 ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Την Φθιώτιδα και σωστότερα την Αρχαία Φθιώτιδα Ν.Α. Ο σημερινός Ν. Φθιώτιδας. Με κυριότερες πόλεις: την Άλον την Ίτωνα την Λάρισσα Κρεμαστήν την Λαμία την Πύρασσο την Ηράκλεια (Τραχίς) την Υπάτη

27 ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Οι Θεσσαλοί συγκρότησαν το κοινό των Θεσσαλών 8 ος - 6 ος αιώνας π.χ.. Οι Θεσσαλοί κυριαρχούσαν επίσης στα γειτονικά κράτη των Περραιβών στα βόρεια (σημερινή Ελασσόνα) των Αινιατών (Υπάτη) και Μαλιέων (Λαμία) νότια και των Μαγνήτων (βόλος) στα ανατολικά.

28 ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Η προέλευση του ονόματος συνδέεται με το μυθικό ήρωα Θετταλό, γιο του Αίμονα, εξ ου και Αιμονία ονομάζεται ολόκληρη η Θεσσαλία. Κατά τους μυθικούς χρόνους άρχοντας της Θεσσαλίας μνημονεύεται ο Άδμητος, βασιλιάς των Φερών.

29 Προϊστορικοί Χρόνοι ( π.χ.) ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Οι περίοδοι της Θεσσαλικής ιστορίας χωρίζονται ως εξής: Κατοικήθηκε από τις αρχές της Παλαιολιθικής εποχής. Παλαιολιθική εποχή π.χ.. Μεσολιθική ή ανώτερη Νεολιθική εποχή π.χ.. Μέση και Νεότερη Νεολιθική εποχή ή Προκεραμική και Κεραμική εποχή π.χ.. Νεολιθική εποχή π.χ.. Εποχή του Χαλκού π.χ.. Εποχή του Σιδήρου π.χ..

30

31 Η Γεωμετρική Εποχή ( π.χ.) ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Η προοδευτική εξάπλωση των Θεσσαλών πέρα από τη Θεσσαλιώτιδα επιβεβαιώνεται από τα αρχαιολογικά δεδομένα. Οι Θεσσαλοί επεκτάθηκαν στις πεδιάδες και τον 8 ο π.χ. αιώνα φαίνεται ότι χωρίζονταν σε πολιτιστικές ζώνες. Διατήρησαν την πολιτική οργάνωση που χαρακτηρίζεται «φυλετικό κράτος». Από τον 9 ο αιώνα π.χ. η πολιτισμική ενότητα αποκαθίσταται, γεγονός που δείχνει ότι ολοκληρώθηκε η κατάκτηση της χώρας από τους Θεσσαλούς.

32 ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Αρχαϊκή Περίοδος π.χ. Κατά την Αρχαϊκή περίοδο η Θεσσαλία απέκτησε μεγάλη δύναμη. Η Θεσσαλία διασπάστηκε σε τέσσερα φυλετικά κράτη τη Θεσσαλιώτιδα, την Πελασγιώτιδα, με περίοικους τους Περραιβούς, την Εστιαιώτιδα και τη Φθιώτιδα, με περίοικους τους Αχαιούς της Όθρης και των γύρω περιοχών.

33 ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Αρχαϊκή Περίοδος π.χ. Μαζί με άλλες έντεκα φυλές οι Θεσσαλοί ίδρυσαν την Δελφική Αμφυκτιονύα. Πρώτη πολιτική παρέμβαση των Θεσσαλών στην νότια Ελλάδα ήταν στον Ιερό πόλεμο ( π.χ.),. Τα επόμενα χρόνια απέκτησαν βλέψεις προς την Βοιωτία αλλά ηττήθηκαν και το 571 π.χ. εγκατέλειψαν και την Φωκίδα. Επόμενη απόπειρα να επεκταθούν προς τον νότο απέτυχε καθώς ηττήθηκαν από τους Βοιωτούς και από τους Φωκείς και περιορίστηκαν στην περιοχή της Θεσσαλίας.

34 ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ π.χ. Γύρω στα 500 π.χ. καθόρισαν τη διαφορετική στάση τους στους Περσικούς Πολέμους. Ζήτησαν από τον Ξέρξη να επέμβει στα Ελληνικά πράγματα. Στη μάχη των Πλαταιών (479 π.χ.) το Θεσσαλικό ιππικό κράτησε ουδέτερη στάση -ενώ είχε ακολουθήσει τους Πέρσες- συμβάλλοντας έτσι στη νίκη των Ελλήνων.

35 Κλασική Εποχή ( π.χ.) ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Οι Αλευάδες της Λάρισας μετά τους Περσικούς Πολέμους διατηρούσαν την Ταγεία του Κοινού των Θεσσαλών και έδωσαν βοήθεια στους Αθηναίους το 476 π.χ. Σημαντική προσωπικότητα του 4ου αιώνα π.χ. υπήρξε ο lάσων, τύραννος των Φερών ( π.χ.). Το 352 π.χ. κύριος της Θεσσαλίας έγινε ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Β' και τη διαίρεσε σε τετράδες. Ο Αλέξανδρος ανανέωσε τη συμφωνία με τα ίδια δικαιώματα που είχε ο Φίλιππος. Στην εκστρατεία του στην Ασία, το 334 π.χ. χρησιμοποίησε το αήττητο Θεσσαλικό ιππικό και στο επιστημονικό επιτελείο του περιέλαβε αρκετούς Θεσσαλούς.

36

37 ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ελληνιστική εποχή (323 π.χ. - 31π.Χ.) Μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου οι Θεσσαλοί ακολούθησαν την αντιμακεδονική πολιτική του Αθηναίου Λεωσθένη και το ιππικό τους έλαβε μέρος στο Λαμιακό Πόλεμο, το 322 π.χ. Οι Θεσσαλοί επιχείρησαν αρκετές φορές να αποσπαστούν από τους Μακεδόνες, όπως το 278 π.χ. Το 229 π.χ. οι Θεσσαλοί, με την υποστήριξη των Αιτωλών εξεγέρθηκαν και η Αχαΐα Φθιώτιδα, η Θεσσαλιώτιδα και η Εστιαιώτιδα έγιναν μέλη της Αιτωλικής Συμπολιτείας.

38 ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ρωμαϊκή Εποχή (31 π.χ µ.χ.) Οι Ρωμαίοι εμφανίστηκαν σαν σωτήρες και το 197 π.χ. στη μοιραία για το Φίλιππο Ε' και τους Έλληνες μάχη, στις Κυνός Κεφαλές, θεμελίωσαν την κυριαρχία τους στο απέραντο Ελληνικό κράτος. Το Μακεδονικό κράτος διαλύθηκε και η Ρωμαϊκή σύγκλητος ανακήρυξε «ανεξάρτητη» τη Θεσσαλία. Με την ίδια απόφαση κατεδαφίστηκαν τα τείχη της Δημητριάδας.

39 Παλαιοχριστιανική εποχή µ.χ. ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Στη Θεσσαλία ο Χριστιανισμός διαδόθηκε τον 1 ο αιώνα, με πρώτη εστία την Υπάτη. Το 2 ο αιώνα τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα ήταν η Υπάτη, η Λάρισα, η Δημητριάδα και οι Φθιώτιδες Θήβες. Τον 4 ο αιώνα άρχισαν οι επιδρομές των εχθρών της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Για να προστατεύσει τους πληθυσμούς ο Ιουστινιανός ( ) οχύρωσε τις πόλεις. Συχνότερες ήταν οι Σλαβικές, τον 6 ο αιώνα. Τον 8 ο και τον 9 ο αιώνα, παρά τις ληστρικές επιδρομές Βουλγάρων και Σαρακηνών, η Θεσσαλία γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση.

40 ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Παλαιοχριστιανική Πρώιμη Βυζαντινή Μέση Βυζαντινή εποχή ( µ.χ. Την εποχή του Βασιλείου Β' ( ) Βουλγάρικα στίφη με αρχηγό τον Σαμουήλ κατέλαβαν τη Λάρισα, το 986, σκορπίζοντας το θάνατο στους κατοίκους. Η χώρα απελευθερώθηκε από το στρατηγό Νικηφόρο Ουρανό το 997, ο οποίος νίκησε τους Βούλγαρους στη μάχη του Σπερχειού.

41 ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Παλαιοχριστιανική Πρώιμη Βυζαντινή Μέση Βυζαντινή εποχή ( µ.χ. Τον 11 ο αιώνα η Θεσσαλία δέχτηκε τις επιδρομές των Νορμανδών, που ερήμωσαν τη χώρα και πολιόρκησαν τη Λάρισα. Σημαντικό εμπορικό κέντρο το 12 ο αιώνα ήταν ο Αλμυρός, όπου είχαν εγκατασταθεί Βενετοί, Πισάτες, Γενουάτες και Εβραίοι έμποροι. Το 1181 οι Βενετοί επέστρεψαν και λεηλατώντας τα Ελληνικά παράλια στο Αιγαίο έφτασαν ως τη Θεσσαλία.

42 ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ύστερη Βυζαντινή εποχή - Λατινοκρατία ( µ.χ. ) Με την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους της Δ' Σταυροφορίας (1204), η Θεσσαλία παραχωρήθηκε στο Λομβαρδικό βασίλειο του Βονιφάτιου του Μομφερατικού, με κέντρο τη Λάρισα, το Βελεστίνο και τις Φθιώτιδες Θήβες. Η Φραγκοκρατία κράτησε ως το Στη συνέχεια προσαρτήθηκε στο Δεσποτάτο της Ηπείρου

43 ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ύστερη Βυζαντινή εποχή - Λατινοκρατία ( µ.χ.) Τα 1246 ο Ιωάννης Α', νόθος γιος του δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ, ίδρυσε το Δεσποτάτο της Θεσσαλίας, με πρωτεύουσα τις Νέες Πάτρες (Υπάτη). Το κρατίδιο που εκτεινόταν από τον Όλυμπο ως τον Παρνασσό, διεκδικούσαν ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Μιχαήλ Η' Παλαιολόγος ( ) και οι δεσπότες της Ηπείρου, ως την τελική διάλυση του, το 1303.

44 ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ύστερη Βυζαντινή εποχή - Λατινοκρατία µ.χ. Στα μέσα του 14 ου αιώνα οι Βυζαντινοί με τις διαμάχες τους (Ανδρόνικος Γ και Καντακουζηνός) προκάλεσαν την επέμβαση των Σέρβων και των Τούρκων. Το 1342 παραχωρήθηκαν ορισμένα εδάφη της Θεσσαλίας στους Σέρβους, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση κατέλαβαν όλη την περιοχή ( ) με ηγέτη το στρατηγό του Στέφανου Δουσάν, Θωμά Πρελούμπο. Την εποχή των Σέρβων γνώρισαν μεγάλη άνθηση τα μοναστήρια.

45 ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Μεταβυζαντινή εποχή µ.χ. Η παρουσία των Τούρκων στη Θεσσαλία σημειώνεται από το τέλος του 14 ου αιώνα, όταν ο Σουλτάνος Βαγιαζήτ πέρασε στην Ευρώπη το 1393 και από τη Μακεδονία κατέβηκε στη Θεσσαλία. Οριστικά την κατέλαβε ο Μουράτ Β' το 1423 και εγκατέστησε «φίλεργους εμπειροπόλεμους χωρικούς» από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας για να καλλιεργούν τηγη.

46 Μεταβυζαντινή εποχή µ.χ. ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Οι Τούρκοι για να εξασφαλίσουν την τάξη, ίδρυσαν στα Θεσσαλικά Άγραφα το πρώτο αρματολίκι. Ο θεσμός στα μέσα του 15 ου αιώνα καθιερώθηκε στην περιοχή των Βαλκανίων. Με τη Συνθήκη του Ταμασίου το 1525 χορηγήθηκαν προνόμια στους κατοίκους των Αγράφων.

47 Μεταβυζαντινή εποχή µ.χ. ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Το 1600 ο μητροπολίτης Λαρίσης Διονύσιος ο Σκυλόσοφος κήρυξε ένοπλη επανάσταση κατά των Τούρκων. Το κίνημα απέτυχε. Μεγάλο πλήγμα υπέστη ο Ελληνικός λαός μετά τα Ορλωφικά ( ).

48 Μεταβυζαντινή εποχή µ.χ. ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στη Λάρισα και τα Τρίκαλα επαναστάτησαν στις αρχές Μαΐου Η επανάσταση πνίγηκε στο αίμα από το Δράμαλη το Άκαρπη απέβη και η προσπάθεια αναζωπύρωσης το Το 1841 στη διάρκεια του Τουρκο-Αιγυπτιακού πολέμου, Κρήτη και Θεσσαλία επαναστάτησαν χωρίς αποτέλεσμα. Νέο επαναστατικό κίνημα εκδηλώθηκε το 1854 στη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου.

49 ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Μεταβυζαντινή εποχή µ.χ. Νέα εξέγερση εκδηλώθηκε το 1877, στη διάρκεια νέου Ρωσο-Τουρκικού πολέμου. Στα μέσα Ιανουαρίου 1878 το Πήλιο επαναστάτησε, σχημάτισε προσωρινή διοίκηση και κήρυξε την ένωση με το ελεύθερο κράτος. Η τύχη της Θεσσαλίας κρίθηκε στο Συνέδριο του Βερολίνου τον Ιούνιο του 1878, με την οποία τερματιζόταν ο Ρωσο-Τουρκικός πόλεμος.

50 ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Μεταβυζαντινή εποχή µ.χ. Οι αντιπρόσωποι των δυνάμεων δέχθηκαν την ένωση της Θεσσαλίας και μέρους της Ηπείρου, με την Ελλάδα, όμως η απόφαση δεν συμπεριλήφθηκε στη Συνθήκη του Βερολίνου, εξαιτίας της επιμονής της Τουρκίας, αλλά σε πρωτόκολλο. Ύστερα από επίπονες διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη οι πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων. Στις 26 Μαρτίου / 7 Απριλίου 1881 γνωστοποιήθηκε στην Ελληνική κυβέρνηση η απόφαση προσάρτησης της Θεσσαλίας, που άφηνε όμως έξω την περιοχή της Ελασσόνας.

51 ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Μεταβυζαντινή εποχή µ.χ. Οι σχετικές συμβάσεις υπογράφηκαν μεταξύ Μεγάλων Δυνάμεων και Τουρκίας στις 12 / 24 Μαΐου και Ελλάδος - Τουρκίας στις 20 Ιουνίου / 2 Ιουλίου 1881.

52 ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Μεταβυζαντινή εποχή µ.χ. Στον Ελληνο-Τουρκικό πόλεμο του 1897 η Θεσσαλία δοκιμάστηκε και πάλι όταν ο στρατός αναγκάστηκε να υποχωρήσει ως την περιοχή της Λαμίας, όπου υπογράφηκε ανακωχή, με νέα όρια σε βάρος της Ελλάδας.

53

54 ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Νεότεροι χρόνοι 1830 σήμερα Το 1910 σημειώθηκε η μεγάλη αγροτική επανάσταση (Κιλελέρ, 6 Μαρτίου 1910) Οι υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας απελευθερώθηκαν στους Βαλκανικούς Πολέμους το

55 ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Νεότεροι χρόνοι 1830 σήμερα Σημαντική υπήρξε η συμβολή της στον αντιστασιακό αγώνα στη Γερμανική κατοχή στα

56

57

58 Ευχαριστώ για την προσοχή σας