Ιφιγένεια Μπενέτου, Μαριτίνα Καλέμασι, Μαριάννα Βεκρή & Ζωή Μανιατάκη, B1

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ιφιγένεια Μπενέτου, Μαριτίνα Καλέμασι, Μαριάννα Βεκρή & Ζωή Μανιατάκη, B1"

Transcript

1 Ιφιγένεια Μπενέτου, Μαριτίνα Καλέμασι, Μαριάννα Βεκρή & Ζωή Μανιατάκη, B1

2 ΡΩΣΙΑ

3 Το ρωσικό λαμπριάτικο γλυκό κέικ, «Πάσχα» To εορταστικό πασχαλινό «μενού» των Ρώσων Ορθοδόξων είναι απλό και πολύχρωμο: Βαμμένα αυγά, γλυκά, τσουρέκια και το περίφημο κέικ «Πάσχα», με ανθότυρο (τβορόγκ) και σταφίδες. Τα πασχαλιάτικα αυγά και τα γλυκίσματα ευλογούνται από τους ιερείς και ένα από αυτά, συνηθίζεται να το κρατάει το νοικοκυριό μέχρι το επόμενο Πάσχα. Πιστεύεται, ότι το ευλογημένο αυγό δεν χαλάει κατά τη διάρκεια του έτους. Στο τσούγκρισμα των πασχαλινών αυγών. O νικητής, παίρνει το ραγισμένο αυγό του "αντιπάλου" και έτσι, από σπίτι σε σπίτι, κάποιος τυχερός μπορούσε να πάρει σ ένα καλάθι, όλα τα ραγισμένα αυγά του χωριού. Έχοντας φάει αρκετά, απλά μοιράζουν τα αυγά σε όποιον τα ζητούσε. Οι πασχαλινοί εορτασμοί, ξεκινούν με την αναστάσιμη ακολουθία στους ναούς της χώρας, η οποία συνοδεύεται από την πομπή του Σταυρού. Κατά τη διάρκεια της πομπής, οι ιερείς της εκκλησίας περιφέρουν το Σταυρό γύρω από τον ναό μεταφέροντας εικόνες και ψάλλοντας προσευχές.

4 Μετά την εκκλησία (την ακολουθία της Ανάστασης), συνηθίζεται οι πιστοί να μαζεύονται στο γιορτινό τραπέζι, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής και τον ερχομό της πιο φωτεινής ημέρας του έτους. «Η παράδοση της επίσκεψης στα νεκροταφεία την Κυριακή του Πάσχα, αφήνοντας πρόσφορα στους νεκρούς πασχαλινά αυγά και γλυκίσματα, είναι ειδωλολατρικό έθιμο.«όταν η αληθινή πίστη διώκεται, πάντα εμφανίζονται δεισιδαιμονίες στους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτή την Άγια μέρα, έρχονται στους ναούς, ακόμα και εκείνοι, που οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου δεν θα τους βλέπατε στην εκκλησία».

5 ΑΓΓΛΙΑ

6 Πασχαλινά έθιμα στην Αγγλία Η γιορτή του Πάσχα (Easter) στην Αγγλία είναι μια παραδοσιακή γιορτή για την ανάσταση του Ιησού Χριστού από τον θάνατο, σύμφωνα με την Χριστιανική πίστη και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες Χριστιανικές γιορτές του έτους. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι έχουν σαν έθιμο την ημέρα αυτή να διακοσμούν και να βάφουν πολύχρωμα αυγά. Δίνουν ως δώρο στα μικρά παιδιά σοκολατένια αυγά. Σύμφωνα με μια παλιά παράδοση, σε ορισμένες περιοχές της Αγγλίας οι άνθρωποι ρίχνουν βαμμένα αυγά στους απότομους λόφους την Κυριακή του Πάσχα έθιμο αυτό πραγματοποιείται συχνά και σε επίπεδο έδαφος, με το σπρώξιμο των αυγών με ένα κουτάλι. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και κάποιο έθιμο που αφορά τα παιδιά. Υπάρχει ένα παιχνίδι πολύ διασκεδαστικό. Είναι το κυνήγι του αβγού. Το βράδυ του Μ. Σαββάτου οι γονείς κρύβουν τα αβγά σε διάφορα σημεία μέσα και έξω από το σπίτι. Πολλά από αυτά είναι γεμάτα λιχουδιές. Την άλλη μέρα το πρωί τα παιδιά, με καλαθάκια στα χέρια, ψάχνουν να βρουν όσο περισσότερα γίνεται ή, ακόμα καλύτερα, το μεγαλύτερο από αυτά. Ο νικητής κερδίζει ένα σοκολατένιο αβγό ή λαγουδάκι και φυσικά τα αβγά που μάζεψε μέσα στο καλαθάκι του!

7 ΠΟΛΩΝΙΑ

8 Κυριακή των Βαΐων Η υποδοχή του Ιησού Χριστού γίνεται με τεράστιες Palmes, τις οποίες αγιοποιεί ο Ιερέας, και κρατιούνται στο σπίτι όλο το χρόνο, για να ξορκίζουν το κακό. Η palmi είναι φτιαγμένες από στάχια, κι χρωματισμένα ανάλογα το γούστο του καθενός. Και έτσι μπαίνουμε στην Μεγάλη Βδομάδα. Την Μεγάλη Εβδομάδα είναι καθιερωμένη στο καθαρισμό του σπιτιού (τζάμια, πατώματα κτλ) όπως κι την παρασκευή των γλυκών. Μεγάλη Πέμπτη Στην βραδινή λειτουργία ο Ιερέας πλένει τα πόδια 12 ανδρών, συμβολίζοντας το πλύσιμο των ποδιών των 12 Αποστόλων Μεγάλη Παρασκευή Τότε υπάρχει νηστεία όλη την ημέρα, και βάψιμο των αυγών. Δε υπάρχει λειτουργία το βράδυ με όργανα και ψαλμούς. Ο Ιερέας πριν μπει στο Ιερό, ξαπλώνει στο πάτωμα, με το πρόσωπο προς τα κάτω κι ανοίγει τα χέρια του, σε συμβολισμό του σταυρού. Εκείνη την στιγμή όλοι οι προσκυνάνε, και περιμένουν τον Ιερέα να σηκωθεί. Ακολουθούν τότε ένας ψαλμός (χωρίς όργανα) και ξεκινάει το διάβασμα του :Πάθη του Χριστού, κατά το Ευαγγέλιο του Αγίου Ιωάννη. Πριν το τέλος, όσοι επιθυμούν φιλούν το σώμα του Χριστού και γυρνάνε στο σπίτι ή προσεύχονται όλη την νύχτα.

9 Μεγάλο Σάββατο Το πρωί, ετοιμάζετε το καλαθάκι από κάθε οικογένεια, με βασικά πράγματα μέσα Święconka το οποίο περιέχει αυγά, αλλαντικά, αλάτι, πιπέρι, γλυκό σε σχήμα αρνάκι έτσι ώστε ο Ιερέας να τα αγιάσει. Κυριακή του Πάσχα Μετά την πρωινή λειτουργία, όλοι γυρνάνε στο σπίτι, και κάθονται στο τραπέζι. Μοιράζουν τα αυγά, τα οποία τα αγιάσανε την προηγούμενη μέρα, και το πρωινό περιέχει όλα τα πράγματα τα οποία βρισκόντουσαν στο καλαθάκι την προηγούμενη μέρα. Δευτέρα του Πάσχα Μετά το πλούσιο γεύμα της Κυριακής, την Δευτέρα υπάρχει ένα μικρό "μπουγέλο" στο οποίο οι άνδρες βρέχουν τις όμορφες κοπέλες, έτσι ώστε να είναι γόνιμες, και να προσφέρουν πολλούς απογόνους. Τετάρτη της Στάχτης Καταρχήν, στην Πολωνία, η νηστεία ξεκινάει την Τετάρτη, και όχι Δευτέρα. Η Τετάρτη, που ονομάζετε Τετάρτη της Στάχτης. Όλοι πηγαίνουμε τότε στην εκκλησία τότε, κι ο Ιερέας μας βάζει στο κούτελο, λίγη στάχτη, συμβολίζοντας τότε την αρχή της νηστείας. Η νηστεία, δε είναι όπως στην Ελλάδα, δηλαδή καθόλου κρέας και ότι παράγετε από αυτό, άλλα νηστεύεις σε κάτι που εσένα σου αρέσει να τρως/πίνεις. Μέχρι την Κυριακή των Βαΐων, στις εκκλησίες υπάρχουν ειδικές λειτουργίες για κάθαρση σου, και την είσοδο σου στο Πάσχα.

10 ΓΑΛΛΙΑ

11 Η γιορτή του Πάσχα στη Γαλλία Το Πάσχα είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Στη Γαλλία έχει επίσης την τιμητική της. Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα οι εκκλησίες είναι ανοιχτές και με δοξολογίες επαναφέρουν στη μνήμη των ανθρώπων και τιμούν τα Πάθη και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Η Κυριακή του Πάσχα είναι και για τους καθολικούς η μεγάλη μέρα της Ανάστασης. Είναι η μεγάλη γιορτή της αναγέννησης της ζωής. Η μέρα αυτή συμβολίζει τη νίκη επί του θανάτου. Ακόμη και η φύση ανανεώνεται και όλη η πλάση ζωντανεύει πάλι. Το Καθολικό Πάσχα γιορτάζεται συνήθως σε διαφορετική ημερομηνία από το Ορθόδοξο, για το 2018 την 1η Απριλίου, μια εβδομάδα πριν από την Ορθόδοξη. Η Μεγάλη Εβδομάδα Η πρώτη μέρα της είναι η Κυριακή των Βαΐων. Ο κόσμος πηγαίνει στις εκκλησίες κλωνάρια βάγια για να τα ευλογήσουν οι ιερείς. Η Κυριακή των Βαΐων είναι επίσης γνωστή και ως Ανθισμένο Πάσχα, λόγω των λουλουδιών και της ανοιξιάτικης βλάστησης. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας σε πολλές πόλεις υπάρχουν πομπές και παρελάσεις. Είναι πολύ υποβλητικές και θεαματικές.

12 Οι ιπτάμενες καμπάνες Για τους Γάλλους οι καμπάνες είναι ένα από τα πιο σημαντικά έθιμα. Υπάρχει ένας μύθος που λέει ότι οι καμπάνες εγκαταλείπουν όλες τις πόλεις της Γαλλίας και πηγαίνουν πετώντας στη Ρώμη για να πάρουν την ευλογία από τον Πάπα και να μαζέψουν τα πολύχρωμα σοκολατένια αυγά. Έτσι δεν υπάρχει καμιά καμπάνα για να ηχήσει στις εκκλησίες καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Όταν όλες έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους, επιστρέφουν από τη Ρώμη, ευλογημένες κι έχοντας τα πασχαλινά αυγά, ξαναπαίρνουν τις θέσεις τους στα καμπαναριά, και την Κυριακή αρχίζουν να ηχούν χαρμόσυνα φέρνοντας το νέο της Ανάστασης. Οι φωλιές Το Μέγα Σάββατο το βράδυ τα παιδιά ετοιμάζουν αχυρένιες φωλιές στους κήπους και στα σπίτια τους. Προορίζονται για τα κουνέλια και τους λαγούς που θα φέρουν τα σοκολατένια αυγά, αυτά που έφεραν οι καμπάνες από τη Ρώμη, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα μικρά παιδιά αφήνουν και καρότα στις φωλιές, για την περίπτωση που το κουνελάκι ή ο λαγός είναι πεινασμένα. Όταν ξυπνούν την Κυριακή το πρωί, όλα τα παιδιά τρέχουν να βρουν τα σοκολατένια αυγά που άφησε στη φωλιά του το κουνέλι ή ο λαγός και τα βάζουν στο γιορτινό τραπέζι. Αυτό λέγεται Το κυνήγι των αυγών.

13 Τα πασχαλινά παιχνίδια Ένα από αυτά είναι ότι τα παιδάκια ρίχνουν ωμά αυγά από μια πλαγιά και όποιου το αυγό φτάσει σώο και αβλαβές κερδίζει ένα έπαθλο. Το αυγό αυτό συμβολίζει το βράχο που κύλησε από τον τάφο του Χριστού. Το Πασχαλινό φαγητό Καταναλώνεται πολλή σοκολάτα σε όλες τις μορφές, κυρίως όμως σοκολατένια αυγά, λαγουδάκια που κρατούν κοντά στην κοιλιά τους ένα τεράστιο καλάθι με πολύχρωμα αυγά., καμπάνες αλλά και σοκολατένια ψάρια, από το έθιμο της Πρωταπριλιάς.Υπάρχουν πολλά καταστήματα που ειδικεύονται στη σοκολάτα.τα ζαχαροπλαστεία και οι φούρνοι πουλάνε μπισκοτένια αρνάκια, με ζάχαρη άχνη. Η Μεγάλη Παρασκευή είναι και στη Γαλλία μέρα νηστείας. Δεν τρώνε κρέας. Την Κυριακή του Πάσχα, εκτός από τις σοκολάτες, παραδοσιακά τρώνε ψητό αρνάκι με λαχανικά αλλά επίσης και ψητό χοιρινό. Πολύ καταναλώνεται επίσης το τσουρέκι. Επίσης, στην πόλη Haux της νοτιοδυτικής Γαλλίας, τη Δευτέρα της Λαμπρής, ψήνεται μια γιγαντιαία ομελέτα στην κεντρική πλατεία. Περίπου αυγά χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν ένα κατάλληλο γεύμα για άτομα.

14 ΙΣΠΑΝΙΑ

15 Τι κάνει το Πάσχα στην Ισπανία τόσο ξεχωριστό; Το Πάσχα στην Ισπανία διαφέρει από ό,τι στα άλλα κράτη της καθολικής εκκλησίας. Ειδικά στην Ανδαλουσία το γιορτάζουν θριαμβευτικά και για 40 ημέρες! Η αναπαράσταση ξεκινάει από τους δρόμους. κρεμάνε στα παράθυρα και τα μπαλκόνια μια κόκκινη μαντίλα, η οποία συμβολίζει το πένθος, και από τη Μ. Πέμπτη οι εκκλησίες στολίζουν δύο επιταφίους, έναν για τον Εσταυρωμένο κι έναν για την Παναγία. Οι επιτάφιοι ζυγίζουν 2-3 τόνους ο καθένας, είναι φτιαγμένοι από ξύλο και ασήμι και στολίζονται από χιλιάδες γαρίφαλα. Τους περιφέρουν 35 άτομα, οι Ναζαρενοί (χωρίς να βλέπουν), με ειδικό βηματισμό, καθοδηγούμενοι από τους ήχους της μουσικής. Σε αυτήν την κατανυκτική ατμόσφαιρα ο κόσμος συμμετέχει με τραγούδια πένθους. Η Ανάσταση είναι μεγάλη γιορτή διαρκεί 15 ημέρες και τελειώνει με τη Romeria Για πολλούς Ισπανούς η συμμετοχή στις λιτανείες είναι ένας είδος θυσίας είτε για να δείξουν ότι μετανοούν, είτε διότι θέλουν με τον τρόπο αυτό να ευχαριστήσουν το Θεό για κάτι που πέτυχαν τη χρονιά που πέρασε. Τα περισσότερα ήθη και έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας στην Ισπανία ανάγονται στο Μεσαίωνα. Οι εορτασμοί ξεκινούν την Κυριακή των Βαΐων με την θριαμβευτική είσοδο του Ιησού στα Ιεροσόλυμα και ολοκληρώνονται την Δευτέρα του Πάσχα με τη χαρά της Ανάστασης του Κυρίου.

16 Στα χωριά και τις μικρές πόλεις, οι παρελάσεις γίνονται συνήθως τη Μεγάλη Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ στις μεγάλες πόλεις, οι εορτασμοί κρατούν ολόκληρη την εβδομάδα. Στην πόλη, μαγειρεύεται και μοιράζεται τη Μεγάλη Πέμπτη το ένα τεράστιο πιάτο που περιέχει, εκτός των άλλων, 60 κιλά λουκάνικα, 18 κοτόπουλα, 50 κιλά πατάτες και ντομάτες, παϊδάκια 18 χοίρων και ενάμισι αρνί, και συνοδεύεται από 250 κιλά ψωμιού! Τα χαράματα της Μεγάλης Παρασκευής, πενήντα δύο (αδελφότητες) βγαίνουν στους δρόμους σε μια οργανωμένη πομπή, την η οποία αρχίζει με τον ύμνο και ακολουθείται από δύο σειρές που κρατούν κεριά, λάβαρα και ιερά βιβλία και τραγουδούν (τραγούδια φλαμένκο που θρηνούν για τα Πάθη του Χριστού). Οι μεταφέρουν δύο «σχεδίες», βάρους δύο τόνων εκάστη, με αναπαραστάσεις σκηνών από τα Πάθη του Χριστού και της Παρθένου Μαρίας.

17 ΙΤΑΛΙΑ

18 Οι σπουδαιότερες ημέρες εορτασμού του Πάσχα Το ιταλικό Πάσχα δεν είναι άλλο από το Καθολικό Πάσχα. Ωστόσο υπάρχουν ιταλικές συνήθειες και παραδόσεις. Το Καθολικό Πάσχα, όπως και το Ορθόδοξο, είναι κινητή εορτή και εορτάζεται σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, ενώ το Ορθόδοξο ακολουθεί το Ιουλιανό ημερολόγιο. Το ορθόδοξο και το καθολικό Πάσχα συμπίπτουν περίπου κάθε 3 χρόνια. Κάθε περιοχή της Ιταλίας έχει τα δικά της ήθη,έθιμα και παραδόσεις, που κορυφώνονται κατά το τέλος της Σαρακοστής και συγκεκριμένα στο τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας. Η περιφορά του αγάλματος της τεθλιμμένης Παναγίας γίνεται και μεμονωμένα το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, μέρα κατά την οποία γίνονται και οι πομπές των μετανοούντων, οι οποίοι φορούν έναν μακρύ χιτώνα (λευκό, βαθυκόκκινο, ή μαύρο) και κουκούλες που καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπο, αφήνοντας μόνο δύο μικρές οπές για τα μάτια. Κρατούν στα χέρια τους λαμπάδες και δαυλούς και συμμετέχουν επίσης και στην περιφορά των Μυστηρίων της Μεγάλης Παρασκευής, όπου μερικοί περπατούν ξυπόλητοι, κουβαλώντας το σταυρό του Μαρτυρίου και φορώντας αλυσίδες, ψάλλουν και προσεύχονται ψιθυριστά ο καθένας για κάποιο δικό του ζήτημα. Η κουκούλα προστατεύει την ανωνυμία τους. Τη μεγάλη Παρασκευή γίνεται η περιφορά του επιταφίου σε πάμπολες ιταλικές πόλεις, όπου στην κάθε μια έχει κι ένα ιδιαίτερο τοπικό χρώμα. Σε πολλές πόλεις γίνεται η περιφορά των Μυστηρίων, δηλ. αγαλμάτων που αναπαριστούν διάφορες στιγμές του Θείου δράματος.

19 Το μεγάλο Σάββατο σε πολλά μέρη γίνεται η περιφορά του Επιτάφιου Θρήνου, ενώ ακόμα και την Κυριακή του Πάσχα συνεχίζουν οι περιφορές, αυτή τη φορά εν μέσω χειροκροτημάτων επευφημιών, του Αναστημένου Ιησού και της μητέρας του, όχι πια τεθλιμμένης. Και οι εορτασμοί δεν σταματούν εδώ, αφού υπολογίζονται σ όλη τη χώρα τρεις χιλιάδες περίπου παραδοσιακές γιορτές, λαϊκά πανηγύρια, ζωντανές αναπαραστάσεις, θρησκευτικές τελετές και ποικίλες άλλες εκδηλώσεις την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα! ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ Η Δευτέρα του Πάσχα είναι αργία και οι Ιταλοί τη γιορτάζουν με οικογένεια τους στην εξοχή, όπου κάνουν πικ-νικ στο γρασίδι και συμμετέχουν σε υπαίθριες δραστηριότητες και παιχνίδια.

20 Η Colomba (πασχαλινό κέικ σε σχήμα περιστεριού παρόμοιο με το χριστουγεννιάτικο panettone, αλλά με αμύγδαλα και χωρίς σταφίδες), επίσης, δε λείπει από κανένα σπίτι. Ένα άλλο πασχαλιάτικο γλυκό είναι το «Πασχαλινό αρνί» από αμυγδαλόπαστα, που ονομάζεται έτσι επειδή είναι ένα μικρό ομοίωμα αρνιού. Φυσικά, από περιοχή σε περιοχή οι παραλλαγές των πασχαλινών γλυκών ποικίλλουν.

21 ΟΥΚΡΑΝΙΑ

22 Πίσανκα: Ουκρανικά πασχαλινά αυγά Η δημιουργία τελετουργικών αυγών «πίσανκα» έχει πολύ μεγάλη ιστορία στην ουκρανική κουλτούρα. Τα παλαιότερα πίσανκα είναι κεραμικά και χρονολογούνται από την περίοδο του Ρως του Κιέβου. Η κατασκευή πίσανκα στην ουκρανική παράδοση ήταν προικισμένη με ιερή σημασία και ήταν μέρος της συνήθους τελετουργικής σφαίρας. Κατά παράδοση, η διακόσμηση πασχαλινών αυγών ξεκινά στο δεύτερο μισό της Σαρακοστής, και τα περισσότερα δημιουργούνται τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή. Τα φτιάχνουν κυρίως γυναίκες. Πιστεύουν ότι το πίσανκα θα γίνει όμορφο μόνο όταν δεν υπάρχει κανένας δίπλα του κατά την κατασκευή του, έτσι τα πασχαλινά αυγά τα ζωγραφίζουν κυρίως μεμονωμένα. Λίγοι γνωρίζουν ότι τα πίσανκα έχουν φτιαχτεί και σε μοναστήρια, όπου απεικόνισαν θρησκευτικά θέματα. Το Πάσχα, τα πασχαλινά αυγά ευλογούνται στην εκκλησία και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την διακόσμηση κατοικιών, σε πασχαλινά παιχνίδια ή για τελετουργικό ή μαγικό σκοπό. Μέσα σε ένα ψάθινο συνήθως καλάθι οι ουκρανοί τοποθετούν ένα είδος ψωμιού που ονομάζουν paska τα διακοσμημένα αυγά τους, ένα κερί διάφορα αλλαντικά.

23 Η Υγρή Δευτέρα Γνωστό σαν ένα αρχαίο έθιμο, στις κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία, η Υγρή Δευτέρα φαίνεται να είναι πολύ δημοφιλής και στην Ουκρανία. Όταν ο χριστιανισμός έγινε κύρια θρησκεία, η Υγρή Δευτέρα υιοθετήθηκε ως μια χριστιανική τελετή που σχετίζεται με τον καθαρισμό των ψυχών από τις αμαρτίες. Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι αγαπούσαν αυτή την παράδοση τόσο πολύ, που βρήκαν έναν τρόπο να την κρατήσουν συνδέοντας την με τη θρησκεία. Την Υγρή Δευτέρα, αγόρια και άνδρες οπλισμένοι με μπουκάλια και κουβάδες γεμάτους νερό, κυνηγάνε τα κορίτσια και τα καταβρέχουν από την κορυφή ως τα νύχια. Σύμφωνα με το πρωτότυπο έθιμο, η πιο όμορφη κοπέλα σε ένα χωριό θα ήταν και η πιο όμορφη, αλλά στις μέρες μας τα αγόρια καταβρέχουν οποιοδήποτε κορίτσι βλέπουν.

24 ΓΕΡΜΑΝΙΑ

25 Βαμμένα αυγά, σοκολατένια λαγουδάκια, εκκλησιασμός και εμπόριο Μετά την προδοσία και την σταύρωση τη Μ. Παρασκευή, ο Ιησούς επιστρέφει από τους νεκρούς στη ζωή τη νύχτα του Μ. Σαββάτου προς την Κυριακή του Πάσχα. Σύμβολο για την Ανάσταση όλων των πιστών Χριστιανών. Ο τρόπος με τον οποίο γιορτάζεται στη Γερμανία η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης ελάχιστα σχετίζεται με το θεμελιώδες μήνυμα της πίστης μας. Τι σχέση έχουν για παράδειγμα τα λαγουδάκια και τα κρυμμένα αυγά με την Ανάσταση του Κυρίου; Στη Γερμανία, είναι εδώ και πολλά χρόνια έθιμο τα παιδιά να ψάχνουν την Κυριακή του Πάσχα χρωματιστά αυγά που έκρυψε ο λαγός την προηγούμενη νύχτα στους κήπους. Πολλές φορές δεν τα βρίσκουμε. Έχει συμβεί μάλιστα να τα βρούμε την επόμενη μέρα, που δεν είναι πια Πάσχα». Για τα παιδιά στην Γερμανία το κρύψιμο των αυγών και τα δώρα που φέρνει ο λαγός είναι το σημαντικότερο έθιμο. Κάτι αντίστοιχο του Αη Βασίλη που φέρνει τα δώρα τα Χριστούγεννα. «Το αυγό είναι ένα παμπάλαιο σύμβολο του χριστιανικού Πάσχα.Το αυγό αποκτά κεντρικό ρόλο την περίοδο του Πάσχα το αργότερο από τον Μεσαίωνα. Είναι βέβαια γνωστό ως ειδωλολατρικό έθιμο ήδη από την ύστερη αρχαιότητα. Το αυγό συμβολίζει τη ζωή και το συναντούμε σε αναρίθμητες εκδοχές. Κατά τη διάρκεια της νηστείας οι πιστοί δεν έτρωγαν αυγά, γι αυτό και τα βρίσκουμε σε μεγάλο αριθμό στο πασχαλινό τραπέζι μετά το τέλος της νηστείας».

26 Ο λαγός από την άλλη πλευρά συμβολίζει την γονιμότητα μιας και πολλαπλασιάζεται με μεγάλη ταχύτητα. Υπάρχουν ωστόσο και πασχαλινά έθιμα στη Γερμανία τα οποία χάνονται με τον καιρό, όπως είναι για παράδειγμα η νηστεία την περίοδο της Σαρακοστής. Σήμερα η περίπου 2 εκ Γερμανοί καθολικοί που νηστεύουν δεν απέχουν από τα ζωικά προϊόντα, κρέας, αυγά και γάλα. Απέχουν από γλυκίσματα, οινοπνευματώδη και καπνό. Στη Γερμανία υπάρχει βέβαια και το έθιμο του πασχαλινού αρνιού, τα όποιο όμως δεν σουβλίζεται, αλλά ψήνεται τις περισσότερες φορές στο φούρνο... Σημαντικό πρόβλημα στον εορτασμό του Πάσχα στη Γερμανία συνιστά η εμπορευματοποίηση της γιορτής θυμίζοντας πλέον τα Χριστούγεννα. Οι πωλήσεις βαμμένων ή σοκολατένιων αυγών και λαγών σε όλα τα μεγέθη καθώς και κάθε είδος γλυκών ή άλλων δώρων το Πάσχα υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Θα μπορούμε να χαρακτηρίσουμε πλέον το Πάσχα ως έθιμο δίχως πίστη. Ο εκκλησιασμός δεν έχει πια τον κεντρικό ρόλο και τη σημασία που είχε παλαιότερα.το Πάσχα θεωρείται στη Γερμανία κορυφαία γιορτή.

27 ΑΜΕΡΙΚΗ

28 Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα συναντήσουμε δύο έθιμα. Το πρώτο είναι ο περίφημος Λαγός του Πάσχα, ο οποίος σε αντιστοιχία με τον Άγιο Βασίλη, επισκέπτεται τα σπίτια και αφήνει καλάθια με χρωματιστά αυγά στα παιδιά, αλλά και παιχνίδια. Το δεύτερο αφορά το έθιμο του κυνηγιού των αυγών. Κάθε Κυριακή του Πάσχα, οι γονείς κρύβουν στον κήπο ή στο σπίτι σοκολατένια αυγά και μικρές εκπλήξεις, τα οποία τα παιδιά μετά ψάχνουν και μαζεύουν στο καλάθι τους. Ακόμα και οι ευγενείς σε εκδηλώσεις και χορούς που διεξάγονταν σε μεγάλα ανάκτορα, ξεχύνονταν στους κήπους και έψαχναν τα αυγά που ήταν θαμμένα μέσα στο χώμα.

29 ΣΟΥΙΔΙΑ

30 Τα τσουρεκάκια έχουν την ονομασία Lussebullar και αποτελούν παραδοσιακή σουηδική νοστιμιά. Στη Φινλανδία και σε μέρη της Σουηδίας, τα παιδιά "ζωντανεύουν" τη μάγισσα του Πάσχα, ντύνονται με παλιά ρούχα και κουρέλια και κρατάνε σκουπόξυλα. Ντυμένα με αυτό τον τρόπο, πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και ζητούν κέρασμα (όπως στο Halloween), δίνοντας ως αντάλλαγμα διακοσμημένα κλαδιά με μπουμπούκια. Οι μέρες που κυκλοφορούν στους δρόμους είναι η Πέμπτη ή το Σάββατο πριν από το Πάσχα. Επίσης, τις μέρες μέχρι το Πάσχα, φωτιές και πυροτεχνήματα ανάβουν στους δρόμους για να "διώξουν" τις μάγισσες που πιστεύεται ότι βγαίνουν ανάμεσα στη Μεγάλη Πέμπτη και την Κυριακή του Πάσχα.

31 ΤΣΕΧΙΑ

32 Πασχαλιάτικες παραδόσεις Το Πάσχα είναι η πιο σημαντική γιορτή της Χριστιανοσύνης με πολλά έθιμα να δίνουν μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Σε κάποιες περιοχές τα αγόρια περιλούζουν τα κορίτσια με κρύο νερό που θα τους δώσει ομορφιά και ζωντάνια όλο τον χρόνο. Μετά ανταμείβουν τα αγόρια με βαμμένα αυγά, γλυκά και αναψυκτικά. Στα χωριά το έθιμο να γυρνάνε οι κάτοικοι στις γειτονιές με κουδούνες, παραμένει μέχρι και σήμερα. Προσπαθούν να ξεσηκώσουν τον κόσμο μετά την σιγή της καμπάνας για το μαρτύριο του Χριστού από την Μ. Πέμπτη μέχρι το Μ. Σάββατο. Στη Πράγα συνηθίζουν να βάφουν μεγάλα πασχαλινά αυγά, σε διάφορα σχέδια, τα οποία διακοσμούν την κεντρική πλατεία.

33

Αποτελέσματα των ερωτηματολογίων

Αποτελέσματα των ερωτηματολογίων ΜΟΔΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Στα πλαίσια της εργασίας μας με θέμα τη μόδα και παράδοση, πραγματοποιήθηκε σύνταξη ερωτηματολογίων τα οποία σχετίζονται με το θέμα μας και μοιράστηκαν σε μαθητές της β και γ λυκείου.

Διαβάστε περισσότερα

2ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου. Πασχαλινά Έθιμα στην Ελλάδα

2ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου. Πασχαλινά Έθιμα στην Ελλάδα 2ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου Πασχαλινά Έθιμα στην Ελλάδα Του Θανάση Παναγόπουλου Α1 2011-2012 Το Πάσχα ονομάζεται και Λαμπρή η Πασχαλιά, είναι η πιο σημαντική γιορτή του έτους στην Ελλάδα. Το Πάσχα γιορτάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία προς την Ανάσταση...

Η πορεία προς την Ανάσταση... Η νύχτα της Ανάστασης Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν χαρούμενα οι καμπάνες. Οι χριστιανοί φορούν τα γιορτινά τους και πηγαίνουν στην εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού. Στα

Διαβάστε περισσότερα

Πασχαλινά έθιμα: Μεγάλη Εβδομάδα και Λαμπρή

Πασχαλινά έθιμα: Μεγάλη Εβδομάδα και Λαμπρή Πασχαλινά έθιμα: Μεγάλη Εβδομάδα και Λαμπρή Οι μέρες εναλλαγής συναισθημάτων αυτές της Μεγάλης Εβδομάδας. Θλίψη, θρήνος, προσμονή και ελπίδα εναλλάσσονται. Και οι Έλληνες αποτυπώνουν αυτά τα συναισθήματα

Διαβάστε περισσότερα

Το Τριώδιο ή αλλιώς Αποκριά είναι μια περίοδος 3 εβδομάδων που γιορτάζουμε κάθε χρόνο πριν από τη Σαρακοστή του Πάσχα.

Το Τριώδιο ή αλλιώς Αποκριά είναι μια περίοδος 3 εβδομάδων που γιορτάζουμε κάθε χρόνο πριν από τη Σαρακοστή του Πάσχα. Το Τριώδιο ή αλλιώς Αποκριά είναι μια περίοδος 3 εβδομάδων που γιορτάζουμε κάθε χρόνο πριν από τη Σαρακοστή του Πάσχα. Το Τριώδιο το τοποθετούμε χρονικά ως εξής: Πάσχα Τριώδιο ή Αποκριά Σαρακοστή Η λέξη

Διαβάστε περισσότερα

Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει

Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει Πλησιάζει το Πάσχα. Η μητέρα άρχισε να καθαρίζει το σπίτι. Πλένει τις κουρτίνες και τα τζάμια. Καθαρίζει τα χαλιά. Συγυρίζει τα ερμάρια και τους πάγκους. Ο πατέρας βοηθά τη

Διαβάστε περισσότερα

Ήθη και έθιμα του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα

Ήθη και έθιμα του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα Ήθη και έθιμα του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα Στην Κέρκυρα, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν κατά χιλιάδες, πήλινα δοχεία στους δρόμους

Διαβάστε περισσότερα

«Το Πάσχα στη Λιλιπούπολη!» ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΜΠΟΥΦΕΑ ΙΩΑΝΝΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΝ2 Τα αλεπουδάκια ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ

«Το Πάσχα στη Λιλιπούπολη!» ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΜΠΟΥΦΕΑ ΙΩΑΝΝΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΝ2 Τα αλεπουδάκια ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ «Το Πάσχα στη Λιλιπούπολη!» ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΜΠΟΥΦΕΑ ΙΩΑΝΝΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΝ2 Τα αλεπουδάκια ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ 2017-2018 «Κι είναι ακόμη τα γόνατα που κάθιζε αμίλητος, δυο δυο τα παιδιά κι απλώνοντας δίπλα του,

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ηµοτικό Σχολείο Κερατσινίου. Ολοήµερο Πληροφορική

1 ο ηµοτικό Σχολείο Κερατσινίου. Ολοήµερο Πληροφορική 1 ο ηµοτικό Σχολείο Κερατσινίου Ολοήµερο Πληροφορική 2011-12 Μεγάλη Σαρακοστή Σαρακοστή λέµε τις 40 µέρες πριν από την Κυριακή του Πάσχα, την περίοδο των επτά εβδοµάδων της νηστείας. Η πρώτη ονοµάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις

Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις ΜΑΘΗΜΑ 10 Ο ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕΝ ΣΟΥ ΤΑ ΠΑΘΗ,ΧΡΙΣΤΕ Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις κατάλληλες λέξεις που δίνονται στην παρένθεση. Σε κάθε κενό αντιστοιχεί μια λέξη. «Η Μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (Ε1) ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (Ε1) ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (Ε1) ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ Την ημέρα του γάμου μαζεύονται οι κοπέλες στο σπίτι της νύφης και την ντύνουν. Μετά η μάνα της, της πλένει τα πόδια για να

Διαβάστε περισσότερα

Ημέρες Πάσχα στην Πεδιάδα

Ημέρες Πάσχα στην Πεδιάδα Ημέρες Πάσχα στην Πεδιάδα Οι άνθρωποι στους Αποστόλους κρατάνε τα έθιμα 30.04.2013 Ένα από τα έθιμα στους Αποστόλους είναι η φουνάρα πάνω στην οποία καίγεται ο Ιούδας. Παλαιοτέρα μάλιστα υπήρχε μεγάλος

Διαβάστε περισσότερα

Τα Χριστούγεννα είναι μια παγκόσμια γιορτή και γιορτάζονται από όλες τις χριστιανικές χώρες του κόσμου με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Βέβαια ο τρόπος που

Τα Χριστούγεννα είναι μια παγκόσμια γιορτή και γιορτάζονται από όλες τις χριστιανικές χώρες του κόσμου με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Βέβαια ο τρόπος που ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Τα Χριστούγεννα είναι μια παγκόσμια γιορτή και γιορτάζονται από όλες τις χριστιανικές χώρες του κόσμου με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Βέβαια ο τρόπος που γιορτάζονται και οι παραδόσεις διαφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Το Τελευταίο Αντίο...

Το Τελευταίο Αντίο... Το Τελευταίο Αντίο... Ελληνικά Ταφικά Έθιμα στη Σύγχρονη Εποχή Το πότε θα πεθάνεις είναι σαν το δάκτυλο του ποδιού σου... Δεν είναι στο χέρι σου! Αρκάς (Έλληνας δημιουργός κόμικς) (το) αγγελτήριο (η) εκκλησία

Διαβάστε περισσότερα

Μικρό Νηστειοδρόμιο - Οι νηστείες της Εκκλησίας μας

Μικρό Νηστειοδρόμιο - Οι νηστείες της Εκκλησίας μας Μικρό Νηστειοδρόμιο - Οι νηστείες της Εκκλησίας μας 1. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή: Αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει την Κυριακή της Αναστάσεως. Είναι η πιο αυστηρή νηστεία όλου του χρόνου (λάδι καταλύουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις αντίστοιχες φράσεις α, β,

Διαβάστε περισσότερα

Βρε παιδιά έφτασαν κιόλας Απόκριες! Τι λέτε παιδιά να επισκεφθούμε τις Κυκλάδες φέτος ; Τι είναι οι Απόκριες ;

Βρε παιδιά έφτασαν κιόλας Απόκριες! Τι λέτε παιδιά να επισκεφθούμε τις Κυκλάδες φέτος ; Τι είναι οι Απόκριες ; Βρε παιδιά έφτασαν κιόλας Απόκριες! Τι είναι οι Απόκριες ; Απόκριες ή Απόκρεω είναι η περίοδος που απέχουμε από το κρέας. Διαρκεί τρεις βδομάδες και τελειώνει σαράντα μέρες πριν το Πάσχα.Τις γιορτάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Πάβλα Γιανάτσκοβά & Μάρια Νιεράντοβά ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ. στον ΚΟΣΜΟ. Μετάφραση: Έρρικα Πάλλη

Πάβλα Γιανάτσκοβά & Μάρια Νιεράντοβά ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ. στον ΚΟΣΜΟ. Μετάφραση: Έρρικα Πάλλη Πάβλα Γιανάτσκοβά & Μάρια Νιεράντοβά ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ στον ΚΟΣΜΟ Μετάφραση: Έρρικα Πάλλη Όλοι αγαπούν τα Χριστούγεννα! Ανακάλυψε τα Χριστούγεννα σε: Ισπανία... 4 Γερμανία... 6 Μεξικό... 8 ΗΠΑ... 10 Ιαπωνία...

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΣ Dies Domini ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ της Ποιμαντικής Ενότητας της Καθολικής Μητροπόλεως Νάξου Αρ. 30 5-19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ & ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΣ Προσφιλείς

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Ιταλία Τι είδαμε, τι κάναμε και πώς περάσαμε στην Ιταλία? Ημερολόγιο Comenius Ιταλία Για να δείξω πως περάσαμε στην Ιταλία θα φτιάξω ένα ημερολόγιο. Το ημερολόγιο θα έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΡΙΑΣ Σχολικό έτος 2007 2008. ΘΕΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Ήθη και έθιμα του Πάσχα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΡΙΑΣ Σχολικό έτος 2007 2008. ΘΕΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Ήθη και έθιμα του Πάσχα ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΡΙΑΣ Σχολικό έτος 2007 2008 ΘΕΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Ήθη και έθιμα του Πάσχα Υπεύθυνη προγράμματος: Δώρα Χαραλαμπή ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ Το Πάσχα είναι η πιο μεγάλη, η πιο λαμπρή γιορτή της Χριστιανοσύνης,

Διαβάστε περισσότερα

1) Μες τους κάμπους τ αγγελούδια ύμνους ουράνιους σκορπούν κι από τα γλυκά τραγούδια όλα τριγύρω αχολογούν. Gloria in excelsis Deo!

1) Μες τους κάμπους τ αγγελούδια ύμνους ουράνιους σκορπούν κι από τα γλυκά τραγούδια όλα τριγύρω αχολογούν. Gloria in excelsis Deo! Σε παρακαλούμε, Κύριε, χάρη στη μεσιτεία της Αειπαρθένου Θεοτόκου Μαρίας και του Αγίου Ιωσήφ, να διατηρείς σταθερά τις οικογένειές μας στην αγάπη και στην ειρήνη σου. Από αγνή Παρθένο, μια νύχτα μυστική

Διαβάστε περισσότερα

Τα κύρια συστατικά του ψωμιού είναι : αλεύρι, νερό, αλάτι, μαγιά ή προζύμι.

Τα κύρια συστατικά του ψωμιού είναι : αλεύρι, νερό, αλάτι, μαγιά ή προζύμι. Το ψωμί (άρτος) είναι βασικό είδος τροφίμου με ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Ανήκει στην παραδοσιακή διατροφή, ιδιαίτερα αυτής των φτωχών. Το ψωμί είναι η βασική τροφή στην Ευρώπη, αλλά και στους πολιτισμούς

Διαβάστε περισσότερα

Η νηστεία των Χριστουγέννων

Η νηστεία των Χριστουγέννων 15 Νοεμβρίου 2018 Η νηστεία των Χριστουγέννων Θρησκεία / Θρησκευτική ζωή Γεώργιος Αραμπατζόγλου, Αναγνώστης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Ιερός Ναός Αγίου Λουκά Πατησίων Μία ακόμη ευλογημένη περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

2η: Στις 5 Ιανουαρίου παραμονή των Θεοφανείων τρώμε μόνον ΑΛΑΔΑ, εάν όμως συμπέσει Σάββατο ή Κυριακή τρώμε ΛΑΔΕΡΑ.

2η: Στις 5 Ιανουαρίου παραμονή των Θεοφανείων τρώμε μόνον ΑΛΑΔΑ, εάν όμως συμπέσει Σάββατο ή Κυριακή τρώμε ΛΑΔΕΡΑ. Οι Νηστείες της Αγίας μας Εκκλησίας Οι νηστείες, όπως αρχίζουν από την αρχή σχεδόν του χρόνου, είναι οι εξής: 1η: Από την ημέρα των Χριστουγέννων μέχρι τις 4 Ιανουαρίου τρώμε τα πάντα είτε έχουμε ΤΕΤΑΡΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ Ο Μ Τ Α Π Ν Η ΠΑΣΧΑ ΣΤ Σ Η Ψ Υ Λ Α Κ Ο Π Α Σ Η Τ Ι Σ Η Ν Ο ΣΤ Το Πάσχα στην Πάτμο είναι μία ιδιαίτερη εμπειρία η οποία δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή σε όλο της το μεγαλείο εάν δεν την βιώσουμε. Οι ακολουθίες

Διαβάστε περισσότερα

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΥ

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΥ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΥ ΤΑΞΗ Γ 1 ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΟΥΝΑΡΓΟΥ Ομάδα γ ΜΕΛΗ: NΑΤΑΛΙΑ ΚΟΛΑΚΛΙΔΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΠΛΑΝΗ ΙΩΑΝΝΑ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Ι ΩΑΝΝΑ ΚΟΡΜΠΑΚΗ ΑΥΤΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ Ονομάζομαι Ναταλία Κολακλίδη και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 19 μαθητές της Β τάξης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 19 μαθητές της Β τάξης 16 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 19 μαθητές της Β τάξης ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ : ΑΝΥΨΗΤΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ,ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΟΛΓΑ Κάποτε η τροφή ήταν απαραίτητη

Διαβάστε περισσότερα

για τους µαθητές της 1ης ηµοτικού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τµήµα Ιατρικής Τοµέας Κοινωνικής Ιατρικής Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και ιατροφής

για τους µαθητές της 1ης ηµοτικού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τµήµα Ιατρικής Τοµέας Κοινωνικής Ιατρικής Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και ιατροφής για τους µαθητές της 1ης ηµοτικού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τµήµα Ιατρικής Τοµέας Κοινωνικής Ιατρικής Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και ιατροφής ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2006 1 Αυτό το βιβλίο εργασίας ανήκει στ... µαθητ Αντώνης

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι Παιχνίδια 1. Τα καπέλα Οδηγίες: Τα παιδιά σχεδιάζουν διάφορα καπέλα και γράφουν τα πρόσωπα που τα φοράνε στην πραγματικότητα. Στη συνέχεια ένα παιδί προσποιείται ότι φοράει ένα καπέλο και μιμείται κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

εβραϊκή και αραµαϊκή προέλευση (πεσάχ) έξοδό να θυσιάσει ένα νεαρό αρνάκι ή κατσικάκι αίµα «αµνού του Θεού» παραδοσιακό ελληνικό έθιµο.

εβραϊκή και αραµαϊκή προέλευση (πεσάχ) έξοδό να θυσιάσει ένα νεαρό αρνάκι ή κατσικάκι αίµα «αµνού του Θεού» παραδοσιακό ελληνικό έθιµο. Η λέξη Πάσχα στα ελληνικά δεν σηµαίνει τίποτα. Πρόκειται για παραφθορά µιας λέξης µε εβραϊκή και αραµαϊκή προέλευση (πεσάχ) και σηµαίνει «ξεφεύγω», «προσπερνώ». Συµβολίζει το τέλος της µακρόχρονης δουλείας

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. SOU Zheleznik Stara Zagora

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. SOU Zheleznik Stara Zagora ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ SOU Zheleznik Stara Zagora Koleda (Στο κυριλλικό αλφάβητο: коледа) είναι η σλαβική λέξη για τα Χριστούγεννα, που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στη Βουλγαρία. Μερικοί πιστεύουν

Διαβάστε περισσότερα

Η ευλογημένη συνάντηση.

Η ευλογημένη συνάντηση. Η ευλογημένη συνάντηση. Μετά το τέλος μιας δύσκολης εξεταστικής περιόδου, η παρέα των παιδιών του λυκείου του Ναού μας συναντήθηκε για μια ακόμα φορά, πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Η χαρά των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

Ζήστε το ξακουστό Πάσχα στην Κέρκυρα με τα μοναδικά έθιμα παρέα με την ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (Μεγάλη Πέμπτη με Δευτέρα του Πάσχα, Απριλίου)!

Ζήστε το ξακουστό Πάσχα στην Κέρκυρα με τα μοναδικά έθιμα παρέα με την ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (Μεγάλη Πέμπτη με Δευτέρα του Πάσχα, Απριλίου)! Ζήστε το ξακουστό Πάσχα στην Κέρκυρα με τα μοναδικά έθιμα παρέα με την ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (Μεγάλη Πέμπτη με Δευτέρα του Πάσχα, 25-29 Απριλίου)! Αν σας ρωτούσαν ποια περιοχή της Ελλάδας είναι πιο ξακουστή για

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕ 5. Ο Ευαγγελισμός της Μαρίας για τη γέννηση του Μεσσία

ΔΕ 5. Ο Ευαγγελισμός της Μαρίας για τη γέννηση του Μεσσία ΔΕ 5. Ο Ευαγγελισμός της Μαρίας για τη γέννηση του Μεσσία Ευαγγελισμός Ευαγγελισμός είναι η ανακοίνωση στην Παναγία της καλής είδησης ότι θα γεννήσει τον Μεσσία, αυτόν που υποσχέθηκε ο Θεός και περίμενε

Διαβάστε περισσότερα

Lekce 23 Společenské kontakty svatba, křest v Řecku Κοινωνικές επαφές γάμος, βαφτίσια

Lekce 23 Společenské kontakty svatba, křest v Řecku Κοινωνικές επαφές γάμος, βαφτίσια Lekce 23 Společenské kontakty svatba, křest v Řecku Κοινωνικές επαφές γάμος, βαφτίσια Γάμος Η Ελλάδα είναι μια χώρα πλούσια σε παραδόσεις και έθιμα. Παρόλα αυτά, η γαμήλια τελετή παραμένει ίδια στο μεγαλύτερο

Διαβάστε περισσότερα

(Σταυροπροσκυνήσεως, Απόκρεω, Αγίου Ιωάννη Κλίμακος, Τελώνη & Φαρισαίου, Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, Τυρινής, Ασώτου, Οσίας Μαρίας Αιγυπτίας, Ορθοδοξίας)

(Σταυροπροσκυνήσεως, Απόκρεω, Αγίου Ιωάννη Κλίμακος, Τελώνη & Φαρισαίου, Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, Τυρινής, Ασώτου, Οσίας Μαρίας Αιγυπτίας, Ορθοδοξίας) (Σταυροπροσκυνήσεως, Απόκρεω, Αγίου Ιωάννη Κλίμακος, Τελώνη & Φαρισαίου, Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, Τυρινής, Ασώτου, Οσίας Μαρίας Αιγυπτίας, Ορθοδοξίας) Τ ρ ι ώ δ ι ο Η περίοδος αυτή πήρε το όνομα της από

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ.ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ.

Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ.ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ. 29/2, Τετάρτη των Τεφρών. Αρχή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η Θεία Λειτουργία στις 19.00 στον Ιερό Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό (Ντόμο) με την επίθεση της τέφρας. ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Με πολύ μεγάλη χαρά, σας πληροφορούμε ότι προκειμένου να απολαύσουνε με ψυχή και να απασχοληθούν δημιουργικά τα παιδιά μας τις Άγιες Ημέρες του εφετινού Πάσχα, σας προσκαλούμε να

Διαβάστε περισσότερα

Ήθη και έθιμα της Mεγάλης Eβδομάδας και του Πάσχα στους Αποστόλους Ηρακλείου

Ήθη και έθιμα της Mεγάλης Eβδομάδας και του Πάσχα στους Αποστόλους Ηρακλείου Ήθη και έθιμα της Mεγάλης Eβδομάδας και του Πάσχα στους Αποστόλους Ηρακλείου Το Πάσχα, η λαμπρότερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, είναι ίσως η μοναδική γιορτή που κλείνει μέσα της όλα τα συναισθήματα. Από

Διαβάστε περισσότερα

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΑΛΙΟΥ Γ ΤΑΞΗ Α 3 Η κυρία Ειρήνη από το Κάρμι, ξύπνησε πολύ νωρίς το πρωί για να ταΐσει τις κότες και τα κουνελάκια της. Ανυπομονούσε να πάει στο πανηγύρι

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τα Χριστούγεννα

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τα Χριστούγεννα M A R K E T I N G R E S E A R C H S E R V I C E S Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τα Χριστούγεννα Δεκέμβριος 2010 Εισαγωγή Φέτος, είπαμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με μια έρευνα που αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Παναγούλη Ηλιάνα του Βασιλείου, 8 ετών

Παναγούλη Ηλιάνα του Βασιλείου, 8 ετών Παναγούλη Ηλιάνα του Βασιλείου, 8 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα έμεναν

Διαβάστε περισσότερα

«Προσκυνοῦμεν σου τά πάθη Χριστέ» Οδοιπορικό στη Μεγάλη Εβδομάδα. Διδ. Εν. 10

«Προσκυνοῦμεν σου τά πάθη Χριστέ» Οδοιπορικό στη Μεγάλη Εβδομάδα. Διδ. Εν. 10 «Προσκυνοῦμεν σου τά πάθη Χριστέ» Οδοιπορικό στη Μεγάλη Εβδομάδα Διδ. Εν. 10 α) Οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας Μεγάλη Εβδομάδα: επειδή γιορτάζουμε μεγάλα (σπουδαία) γεγονότα Από την Κυριακή των Βαΐων

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 Ύμνος της ομάδας «Ευαγγέλιο» Βιβλία και μαθήματα ζωγραφισμένα σχήματα και τόσα βοηθήματα να μη δυσκολευτώ Απ όλους τόσα έμαθα

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό

Μια φορά κι έναν καιρό Χριστουγεννιάτικο παραμύθι; Μια φορά κι έναν καιρό Αλλά μήπως δεν ήταν μια φορά κι έναν καιρό, μα μόλις χτες; Ή μήπως όλα αυτά που θα σας αφηγηθώ γίνανε πριν από λίγα μόνο χρόνια; Τι να σας πω κι εγώ;

Διαβάστε περισσότερα

Σταματέλου Πηνιώ του Ανδρέα, 14 ετών

Σταματέλου Πηνιώ του Ανδρέα, 14 ετών Σταματέλου Πηνιώ του Ανδρέα, 14 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα έμεναν

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακές συνταγές μέσα από τα ήθη και έθιμα του τόπου

Παραδοσιακές συνταγές μέσα από τα ήθη και έθιμα του τόπου Παραδοσιακές συνταγές μέσα από τα ήθη και έθιμα του τόπου Ξεκινώντας την προσπάθεια μας, να ενεργοποιήσουμε τους μαθητές μέσα από αυτό το νέο μάθημα, για τα Ελληνικά σχολεία, επιλέξαμε τον πιο «γλυκό»

Διαβάστε περισσότερα

Αντιστοιχήστε ένα γράμμα της πρώτης στήλης με έναν αριθμό της δεύτερης στήλης (στη δεύτερη στήλη δύο επιλογές περισσεύουν).

Αντιστοιχήστε ένα γράμμα της πρώτης στήλης με έναν αριθμό της δεύτερης στήλης (στη δεύτερη στήλη δύο επιλογές περισσεύουν). ΜΑΘΗΜΑ 25 Ο ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ Αντιστοιχήστε ένα γράμμα της πρώτης στήλης με έναν αριθμό της δεύτερης στήλης (στη δεύτερη στήλη δύο επιλογές περισσεύουν). ΣΤΗΛΗ Α ΣΤΗΛΗ Β α. «Κατ οίκον εκκλησία» 1.

Διαβάστε περισσότερα

βραδινό δείπνο κούπα οι κούπες µαχαιροπίρουνο οι µπύρες Πίνω νερό από την κούπα. Nomen: Wortschatz- / Wendekarten für Lernkarteikästen DIN A8 -leicht

βραδινό δείπνο κούπα οι κούπες µαχαιροπίρουνο οι µπύρες Πίνω νερό από την κούπα. Nomen: Wortschatz- / Wendekarten für Lernkarteikästen DIN A8 -leicht βραδινό Τρώω µε τον πατέρα µου στις 18 ώρα βραδινό.τρώµε ψωµί µε τυρί και αλλαντικά. δείπνο Παίρνω µε τον πατέρα µου δείπνο στις 18 ώρα. Τρώµε σούπα µε µακαρόνια. κούπα οι κούπες Πίνω νερό από την κούπα.

Διαβάστε περισσότερα

Αργίες και εορταστικές εκδηλώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ. Α Λυκείου Β Τετράμηνο Σχ. Έτος:

Αργίες και εορταστικές εκδηλώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ. Α Λυκείου Β Τετράμηνο Σχ. Έτος: Αργίες και εορταστικές εκδηλώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ Α Λυκείου Β Τετράμηνο Σχ. Έτος: 2015-2016 New Year s Day Η πρωτοχρονιά είναι μια δημόσια αργία στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο την πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ 2014 Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή «Αυτός σήκωσε τις αμαρτίες μας με το ίδιο Του το σώμα στο σταυρό, για να πεθάνουμε κι εμείς ως προς την αμαρτία και να

Διαβάστε περισσότερα

Κόλιντα (Colinda) : Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα είναι ενα παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι, που το λένε παιδιά, έφηβοι και άντρες για να γιορτάσουν τα

Κόλιντα (Colinda) : Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα είναι ενα παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι, που το λένε παιδιά, έφηβοι και άντρες για να γιορτάσουν τα Κόλιντα (Colinda) : Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα είναι ενα παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι, που το λένε παιδιά, έφηβοι και άντρες για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά. Colindul românesc: Το

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία: Μιλτώ Παυλή. Υποενότητα: Πρωτοχρονια Μ.Εβδομαδα. Σχολικό Έτος: Θέμα: Ήθη και Έθιμα της Λέσβου. Τάξη:Α1α

Εργασία: Μιλτώ Παυλή. Υποενότητα: Πρωτοχρονια Μ.Εβδομαδα. Σχολικό Έτος: Θέμα: Ήθη και Έθιμα της Λέσβου. Τάξη:Α1α Εργασία: Μιλτώ Παυλή Υποενότητα: Πρωτοχρονια Μ.Εβδομαδα Σχολικό Έτος: 2016-2017 Θέμα: Ήθη και Έθιμα της Λέσβου Τάξη:Α1α ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ Τα Χριστούγεννα συνοδεύονται από την παρασκευή παραδοσιακών γλυκών (φοινίκια,

Διαβάστε περισσότερα

(άγιο μύρο / τριήμερη / ολόλευκα / κολυμβήθρας / κατάδυση) «Στο χρίσμα, ο ιερέας χρίει τον.. σ όλα τα μέρη του σώματός του με

(άγιο μύρο / τριήμερη / ολόλευκα / κολυμβήθρας / κατάδυση) «Στο χρίσμα, ο ιερέας χρίει τον.. σ όλα τα μέρη του σώματός του με ΜΑΘΗΜΑ 21 Ο ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΜΑΤΟΣ Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις κατάλληλες λέξεις ή φράσεις που δίνονται στην παρένθεση. Σε κάθε κενό αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 16 Ο ΠΑΝΑΓΙΑ, Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ 16 Ο ΠΑΝΑΓΙΑ, Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 16 Ο ΠΑΝΑΓΙΑ, Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις αντίστοιχες φράσεις

Διαβάστε περισσότερα

Συνεστίαση κατηχητών την Ιεράς Μητροπόλεως

Συνεστίαση κατηχητών την Ιεράς Μητροπόλεως Συνεστίαση κατηχητών Ιεράς Μητροπόλεως την Με πολύ χαρά και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεστίαση των κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως μας στον πολυχώρο Διακονία στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Σκάρπας του Νικολάου, 13 ετών

Παναγιώτης Σκάρπας του Νικολάου, 13 ετών Παναγιώτης Σκάρπας του Νικολάου, 13 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑ TON ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΕΡΑ. Ζήτησε από τους γονείς σου να απαντήσουν σης παρακάτω ερωτήσεις.

ΠΑ TON ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΕΡΑ. Ζήτησε από τους γονείς σου να απαντήσουν σης παρακάτω ερωτήσεις. ΠΑ TON ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ m Ζήτησε από τους γονείς σου να απαντήσουν σης παρακάτω ερωτήσεις ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΕΡΑ Καπνίζεις; Αν καπνίζεις, πόσα τσιγάρα την ημέρα καπνίζεις; Πόσες φορές

Διαβάστε περισσότερα

Βυζαντινά Χρόνια. Τι έτρωγαν, Τι έπιναν Οι συνήθειες τους, Ενδυμασία

Βυζαντινά Χρόνια. Τι έτρωγαν, Τι έπιναν Οι συνήθειες τους, Ενδυμασία Βυζαντινά Χρόνια Τι έτρωγαν, Τι έπιναν Οι συνήθειες τους, Ενδυμασία Τι έτρωγαν Στη διατροφή των Βυζαντινών βασικό ρόλο είχαν το ψωμί, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά που τα μαγείρευαν με διάφορους

Διαβάστε περισσότερα

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Διάρκεια: 30 λεπτά Επίπεδο Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Η Χαρά γράφει ένα γράμμα στη Νικολέτα. Θέλεις να δεις αν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις, γι αυτό σημειώνεις

Διαβάστε περισσότερα

Το κοιμητήριο του Γέροντα Παΐσιου μέσα από τα μάτια του AmfLife

Το κοιμητήριο του Γέροντα Παΐσιου μέσα από τα μάτια του AmfLife Βγαίνοντας από την πόλη της Θεσσαλονίκης, με προορισμό την Χαλκιδική, στο 10 χιλιόμετρο περίπου συναντήσαμε μια έξοδο στα δεξιά μας, η οποία μας έστειλε στους Ταγαράδες, ένα χωριό το οποίο είναι 5 χιλιόμετρα

Διαβάστε περισσότερα

Γεωγραφία. Ιστορία. Αξιοθέατα. Παράδοση

Γεωγραφία. Ιστορία. Αξιοθέατα. Παράδοση Γεωγραφία Ιστορία Αξιοθέατα Παράδοση Γεωγραφία ΤοκαταπράσινονησίτηςΚέρκυρας, µετηναπαράµιλληφυσικήοµορφιά, τηνπλούσιαπολιτιστικήκληρονοµιάκαιτησύγχρονητουριστικήυποδοµή, είναι το γνωστότερο νησί του Ιονίου.

Διαβάστε περισσότερα

Δεκαπενταύγουστου στην Ελλάδα

Δεκαπενταύγουστου στην Ελλάδα Τα έθιμα του Δεκαπενταύγουστου στην Ελλάδα Τα έθιμα του Δεκαπενταύγουστου στην Ελλάδα Η παράδοση αναβιώνει σε κάθε γωνιά της χώρας Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας, η ημέρα της Κοιμήσεως

Διαβάστε περισσότερα

Γράφουν τα παιδιά της Β 1 Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου

Γράφουν τα παιδιά της Β 1 Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Γράφουν τα παιδιά της Β 1 Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου 2018-2019 Τίτλος: Η κυρά-κακή και τα κακά της λόγια. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η κυρα-κακή. Ήταν γιαγιά και ζούσε σε ένα χωριό. Τη λέγανε κυρα-κακή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Test Unit 1 Σύνολο: /20

Test Unit 1 Σύνολο: /20 Test Unit 1 Σύνολο: /20 VOCABULARY 1 Match. 1. καληνύχτα α. 2. καλησπέρα β. 3. το κορίτσι γ. 4. το αγόρι δ. 5. η γυναίκα ε. 6. καλημέρα ζ. 1 2 Match and Circle. Παράδειγμα: χάρακας / πίνακας α. στυλό /

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΝΕς Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013 2014

ΝΕΝΕς Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013 2014 ΝΕΝΕς Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013 2014 Τεύχος Δεύτερο Χειμώνας 2014 Γιορτάσαμε Τα Χριστούγεννα... Στις 20 Δεκεμβρίου, γιορτάσαμε Τα Χριστούγεννα στο Ελληνικό Σχολείο. Όλοι οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Εκμυστηρεύσεις. Πετρίδης Σωτήρης.

Εκμυστηρεύσεις. Πετρίδης Σωτήρης. Εκμυστηρεύσεις Πετρίδης Σωτήρης Email: sotospetridis@yahoo.gr 1 1.ΕΚΚΛΗΣΙΑ/ΕΣΩΤ-ΝΥΧΤΑ Η εκκλησία είναι κλειστή και ο µόνος φωτισµός που υπάρχει είναι από τα κεριά. Στα στασίδια δεν υπάρχει κόσµος. Ένας

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα στη ζωή μιας γυναίκας που φτιάχνει «μαρτενίτσες»

Μια μέρα στη ζωή μιας γυναίκας που φτιάχνει «μαρτενίτσες» Μια μέρα στη ζωή μιας γυναίκας που φτιάχνει «μαρτενίτσες» Ονομάζομαι Μαρία, είμαι συνταξιούχα, και κατασκευάζω «μαρτενίτσες» από χόμπι αλλά και για ένα μικρό εισόδημα. Πρώτα, όμως, θα σας εξηγήσω τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αβραμοπούλου Καλλιόπη του Ιωάννη, 10 ετών

Αβραμοπούλου Καλλιόπη του Ιωάννη, 10 ετών Αβραμοπούλου Καλλιόπη του Ιωάννη, 10 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ, ΠΑΣΧΑ & ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ ΜΗΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ-ΜΑΙΟΥ 2016

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ, ΠΑΣΧΑ & ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ ΜΗΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ-ΜΑΙΟΥ 2016 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ, ΠΑΣΧΑ & ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ ΜΗΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ-ΜΑΙΟΥ 2016 1/4/2016 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7:00 Π.Μ. ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΟΡΘΡΟΥ, ΩΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5:00 Μ.Μ. Α ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ Γ

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Β1 1 Επίπεδο Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 40 λεπτά Ερώτημα 1 (6 μονάδες) Διαβάζετε σ ένα περιοδικό οδηγίες για να μάθουν σωστά τα παιδιά σας σκι. Το περιοδικό όμως είναι παλιό κι έτσι βλέπετε καθαρά μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Λιναρδάτου Θεοδώρα Μαρίνα του Γεράσιμου, 7 ετών

Λιναρδάτου Θεοδώρα Μαρίνα του Γεράσιμου, 7 ετών Λιναρδάτου Θεοδώρα Μαρίνα του Γεράσιμου, 7 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Παλαιά Χριστουγεννιάτικα Έθιµα

Παλαιά Χριστουγεννιάτικα Έθιµα Χριστουγεννιάτικα Έθιµα της Πολωνίας Παλαιά Χριστουγεννιάτικα Έθιµα Παλαιά Χριστουγεννιάτικα Έθιµα Για τους Πολωνούς, η παραµονή των Χριστουγέννων είναι µέρα οικογενειακής συγκέντρωσης και συµφιλίωσης.

Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο μου. Όταν είμαι στο σχολείο νιώθω χαρά γιατί είμαι με τους φίλους μου και παίζουμε. Αντώνης Αχιλλέως

Το σχολείο μου. Όταν είμαι στο σχολείο νιώθω χαρά γιατί είμαι με τους φίλους μου και παίζουμε. Αντώνης Αχιλλέως Το όνομα του σχολείου μου είναι Δημοτικό Σχολείο Κοράκου και βρίσκεται στην Κοράκου, ένα πολύ όμορφο χωριό. Αυτό το σχολείο χτίστηκε το 1900. Απ έξω η αυλή έχει μπασκέτες για να παίζουμε τα διαλείμματα

Διαβάστε περισσότερα

Επιλέγεται η διερευνητική μέθοδος, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ΠΣ. Παρουσιάζοντας: Σύγχρονα πρότυπα και στοιχεία λατρείας προς αυτά.

Επιλέγεται η διερευνητική μέθοδος, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ΠΣ. Παρουσιάζοντας: Σύγχρονα πρότυπα και στοιχεία λατρείας προς αυτά. ΔΕ2:ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ:ΛΑΤΡΕΙΑ Οι μαθητές/μαθήτριες να: - διακρίνουν τη λατρεία ως συστατικό στοιχείο της θρησκευτικότητας, - συνδέουν τους λατρευτικούς κύκλους της Ορθόδοξης λατρείας με την καθημερινότητά.

Διαβάστε περισσότερα

Το πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα «Το ψωμί» πραγματοποιήθηκε έχοντας ως γενικό στόχο: Να γνωρίσουν οι μαθητές το ψωμί, να διαπιστώσουν για ποιο λόγο απ

Το πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα «Το ψωμί» πραγματοποιήθηκε έχοντας ως γενικό στόχο: Να γνωρίσουν οι μαθητές το ψωμί, να διαπιστώσουν για ποιο λόγο απ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΤΟ ΨΩΜΙ» Δημοτικό Σχολείο Μεσοτόπου Σχολικό έτος 2009 201 0 Τάξη: Ε Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Παπαδοπούλου Ομορφούλα Το πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα «Το ψωμί» πραγματοποιήθηκε έχοντας

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή Κοσμέτου του Θεόδωρου, 11 ετών

Παρασκευή Κοσμέτου του Θεόδωρου, 11 ετών Παρασκευή Κοσμέτου του Θεόδωρου, 11 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8 - ΕΤΩΝ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ Ν Α Δ Ε Σ Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα.

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα. Ιδέες για Γενέθλια παιδιών Πόσες φορές σπάσατε το κεφάλι σας, που να κάνετε το πάρτι γενεθλίων των παιδιών σας; Στο σπίτι, στον κήπο ή τελικά σε κάποιον παιδότοπο; Εάν επιλέξετε έναν παιδότοπο, τα πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα: Τάξη Α Κ Α Λ Ο

Όνομα: Τάξη Α Κ Α Λ Ο Όνομα: Τάξη Α Κ Α Λ Ο Π Α Σ Χ Α Συμπλήρωσε στα αυγουλάκια τα γράμματα που λείπουν: Α,α Γ,γ Δ,δ Η,η Ν,ν Ρ,ρ Υ,υ Χ,χ Βάλε τώρα σε αλφαβητική σειρά λέξεις που έχουν σχέση με το Πάσχα. αυγά παπάς λαμπάδα τσουρέκι

Διαβάστε περισσότερα

Αλλά και για άλλο λόγο γίνεται ο επανεορτασμός μιας εορτής, δηλαδή η απόδοσή της. Για ν απολαύσουμε ακόμα μια φορά την ομορφιά της γιορτής.

Αλλά και για άλλο λόγο γίνεται ο επανεορτασμός μιας εορτής, δηλαδή η απόδοσή της. Για ν απολαύσουμε ακόμα μια φορά την ομορφιά της γιορτής. 16 Μαΐου 2018 Απόδοση του Πάσχα Θρησκεία / Εορταστικοί λόγοι Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Αεράκης Η Ανάσταση συνεχίζεται! Αυτό δείχνει και η γιορτή της Αποδόσεως του Πάσχα. Τα ίδια γράμματα της νύχτας της Αναστάσεως,

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΧΡΑ ΙΜΠΡΑΧΗΜ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΖΑΣ

ΖΑΧΡΑ ΙΜΠΡΑΧΗΜ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΖΑΣ Θυµάσαι το παραµύθι της γιαγιάς για την 28 η Οκτωβρίου; Μάζεψε τους φίλους σου και διηγήσου το. Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας γίγαντας που ζούσε στο δικό του σπίτι. Ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Γ`, Δ`, Ε` ΚΑΙ ΣΤ` ΤΑΞΕΩΝ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 1. ΔΑΟΥΛΑ ΝΙΚΗ 2. ΤΣΕΤΣΙΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑ 3. ΛΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ 4. ΜΠΑΚΑΛΜΠΑΣΗ ΕΛΕΝΗ 6/ΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ. Έφη Και Ελένα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ. Έφη Και Ελένα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ Έφη Και Ελένα Το Χριστόψωμο Χριστόψωμο λέγεται γενικά το ψωμί (καρβέλι) ή κουλούρα που οι Ελληνίδες νοικοκυρές έχουν παρασκευάσει 2-3 ημέρες προ των Χριστουγέννων

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μαζεύτηκαν όλα τα τρόφιμα που βρίσκει ο άνθρωπος στη φύση. Σκέφτηκαν να παίξουν ένα παιχνίδι και χωρίστηκαν σε ομάδες.

Μια μέρα μαζεύτηκαν όλα τα τρόφιμα που βρίσκει ο άνθρωπος στη φύση. Σκέφτηκαν να παίξουν ένα παιχνίδι και χωρίστηκαν σε ομάδες. Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Κείμενο 1 Διαβάζουμε το παρακάτω κείμενο για τα τρόφιμα και απαντάμε στις ερωτήσεις που ακολουθούν, βάζοντας κάτω

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Κιττάκης Σταύρος του Χαράλαμπου, 7 ετών

Κιττάκης Σταύρος του Χαράλαμπου, 7 ετών Κιττάκης Σταύρος του Χαράλαμπου, 7 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα έμεναν

Διαβάστε περισσότερα

Σταυροπούλου Φωτεινή του Θεοδώρου, 12 ετών

Σταυροπούλου Φωτεινή του Θεοδώρου, 12 ετών Σταυροπούλου Φωτεινή του Θεοδώρου, 12 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα

Διαβάστε περισσότερα

Σταμελάκη Αντωνία του Δημητρίου, 8 ετών

Σταμελάκη Αντωνία του Δημητρίου, 8 ετών Σταμελάκη Αντωνία του Δημητρίου, 8 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα έμεναν

Διαβάστε περισσότερα

Η μαμά μου είναι υπέροχη και με κάνει να γελάω! Μερικές φορές όμως θυμώνει. επειδή μπερδεύω το φ και το θ. Όμως έχω την καλύτερη μαμά σε ολόκληρο

Η μαμά μου είναι υπέροχη και με κάνει να γελάω! Μερικές φορές όμως θυμώνει. επειδή μπερδεύω το φ και το θ. Όμως έχω την καλύτερη μαμά σε ολόκληρο Η μαμά μου είναι υπέροχη και με κάνει να γελάω! Μερικές φορές όμως θυμώνει επειδή μπερδεύω το φ και το θ. Όμως έχω την καλύτερη μαμά σε ολόκληρο ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΣΕ ΑΓΑΠΩ ΜΑΝΟΥΛΑ ΜΟΥ. Έχω μια γλυκιά μανούλα

Διαβάστε περισσότερα

Σταμελάκη Φωτεινή του Δημητρίου, 9 ετών

Σταμελάκη Φωτεινή του Δημητρίου, 9 ετών Σταμελάκη Φωτεινή του Δημητρίου, 9 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα έμεναν

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Τιτίνα: µελοµακάρονα. εκέµβριος 2010, τεύχος 5. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν, την Ελένη Κοτζάµπαση και την Αλεξία Ντε Πιάν

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Τιτίνα: µελοµακάρονα. εκέµβριος 2010, τεύχος 5. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν, την Ελένη Κοτζάµπαση και την Αλεξία Ντε Πιάν εκέµβριος 2010, τεύχος 5 ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα Χριστούγεννα! ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΙΑΦΗΜΙΣΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Τιτίνα: µελοµακάρονα Από την Μαριλένα Ντε Πιάν, την Ελένη Κοτζάµπαση και την Αλεξία Ντε Πιάν ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Χριστούγεννα...η

Διαβάστε περισσότερα

Θα κάνω δίαιτα! Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται;

Θα κάνω δίαιτα! Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται; 6. Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται; Θα κάνω δίαιτα! Χριστίνα: Μαμά, γιατί έπλυνες το παλιό τζιν; Μαμά: Δεν το έπλυνα, αγάπη μου. Είναι στην ντουλάπα σου εδώ κι ένα μήνα. Χριστίνα: Δεν είναι δυνατό! Ενάμισι

Διαβάστε περισσότερα

Ευθυμιάδη Άννα του Γεωργίου, 7 ετών

Ευθυμιάδη Άννα του Γεωργίου, 7 ετών Ευθυμιάδη Άννα του Γεωργίου, 7 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα έμεναν

Διαβάστε περισσότερα

Άννα Μαρία Τσακιριδου του Γαβριήλ, 11 ετών

Άννα Μαρία Τσακιριδου του Γαβριήλ, 11 ετών Άννα Μαρία Τσακιριδου του Γαβριήλ, 11 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

«Ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου» Η λιτάνευση των Βαΐων στα Ιεροσόλυμα (ΒΙΝΤΕΟ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

«Ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου» Η λιτάνευση των Βαΐων στα Ιεροσόλυμα (ΒΙΝΤΕΟ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) 20/04/2019 «Ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου» Η λιτάνευση των Βαΐων στα Ιεροσόλυμα (ΒΙΝΤΕΟ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Πατριαρχεία / Πατριαρχείο Ιεροσολύμων Ένα έθιμο που κρατάει από την εποχή της Αγίας

Διαβάστε περισσότερα