Το Τριώδιο ή αλλιώς Αποκριά είναι μια περίοδος 3 εβδομάδων που γιορτάζουμε κάθε χρόνο πριν από τη Σαρακοστή του Πάσχα.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το Τριώδιο ή αλλιώς Αποκριά είναι μια περίοδος 3 εβδομάδων που γιορτάζουμε κάθε χρόνο πριν από τη Σαρακοστή του Πάσχα."

Transcript

1

2 Το Τριώδιο ή αλλιώς Αποκριά είναι μια περίοδος 3 εβδομάδων που γιορτάζουμε κάθε χρόνο πριν από τη Σαρακοστή του Πάσχα.

3 Το Τριώδιο το τοποθετούμε χρονικά ως εξής: Πάσχα Τριώδιο ή Αποκριά Σαρακοστή

4 Η λέξη Αποκριά σημαίνει αποχή από το κρέας, δηλαδή ότι σταματάμε να τρώμε κρεάς. Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση όταν τελειώσει και η Τρίτη εβδομάδα της Αποκριάς (Τριώδιου) σταματάμε να τρώμε κρέας γιατί ξεκινάει η νηστεία της Σαρακοστής του Πάσχα. Συνώνυμη της λέξης Αποκριά είναι και η λέξη Καρναβάλι (Carnival) που προέρχεται από το λατινικό carnem levare (αποχή από το κρέας).

5 Οι 3 εβδομάδες του Τριώδιου (Αποκριάς) είναι: Η Προφωνή. Την Κυριακή στο τέλος αυτής της εβδομάδας την λέμε Κυριακή του Ασώτου Η Κρεατινή. Την Κυριακή στο τέλος αυτής της εβδομάδας την λέμε Κυριακή της Απόκρεω ή μικρή Αποκριά. Η Τυρινή. Την Κυριακή στο τέλος της εβδομάδας την λέμε Κυριακή της Τυροφάγου ή Μεγάλη Αποκριά.

6 Η Προφωνή Η πρώτη εβδομάδα ονομάζεται " Προφωνή" ή "Προφωνέσιμη", επειδή προφωνεί δηλαδή ανακοινώνει ότι αρχίζουν οι Απόκριες, έτσι ώστε κάθε οικογένεια να αγοράσει κρέατα και άλλα τρόφιμα.

7 Η Κρεατινή Την δεύτερη εβδομάδα ο λαός την ονομάζει "Κρεατινή", γιατί συνήθιζαν να τρώνε κρέας όλες τις ημέρες της εβδομάδας ακόμη και την Τετάρτη και την Παρασκευή. Την Πέμπτη αυτής της εβδομάδας ο λαός τη λέει Τσικνοπέμπτη γιατί μαγείρευουμε το κρέας σε κατσαρόλες, τηγάνια και ψησταριές και το άφηνουμε να "κολλήσει", για να μυρίσει "τσίκνα". Την "Κυριακή της Απόκρεω" εμφανίζονται και οι πρώτοι "μασκαρεμένοι".

8 Τσικνίζουμε

9 Μασκαρευόμαστε

10 Μασκαρευόμαστε

11 Η Τυρινή Είναι η Τρίτη και τελευταία εβδομάδα του Τριώδιου που η παράδοση λέει πως σταματάμε να τρώμε κρέας και ονομάζεται έτσι γιατί εκείνες τις μέρες τρώμε πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα και πολλά τυριά. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν γαλόπιτες ή γαλατόπιτες, μακαρονόπιτες και τυρόπιτες.

12 Γαλακτοκομικά προϊόντα Το γάλα

13 Γαλακτοκομικά προϊόντα Το γιαούρτι

14 Γαλακτοκομικά προϊόντα Τα τυριά

15 γαλόπιτα

16 μακαρονόπιτα

17 τυρόπιτα

18 Την εβδομάδα της Τυρινής κορυφώνονται οι εορτασμοί της Αποκριάς και γίνονται μεγάλα καρναβάλια σε όλη τη χώρα. Οι άνθρωποι φοράνε μάσκες ή βάφουν το πρόσωπό τους και φοράνε αστεία, πολύχρωμα ρούχα.

19

20

21 Τα πιο παλιά χρόνια ο λαός δεν μασκαρευόταν με τον ίδιο τρόπο. Συνήθως έπαιρναν: Την προβειά, δηλαδή το δέρμα ενός τράγου (αρσενικού κατσικιού) και την φορούσαν επάνω τους αντί για ρούχο. Ακόμη, έβαφαν το πρόσωπό τους ή φορούσαν το δέρμα μικρού κατσικιού αντί για μάσκα Και κρεμούσαν και πάνω τους πολλά μεγάλα κουδούνια.

22 Κουδουνάτοι Σκύρου

23 Κουδουνάδες Άμφισσας

24 Κουδουνοφόροι Σοχού Θεσ/νίκης

25 Την τελευταία εβδόμαδα της Τυρινής γίνονται μεγάλα γλέντια σε όλη την Ελλάδα, ακριβώς επειδή μετά από λίγες μέρες ξεκινάει η νηστεία της Σαρακοστής οπότε ο κόσμος σταματάει να διασκεδάζει. Οι άνθρωποι που όπως είπαμε μέσα στι Τριώδιο είναι μασκαρεμένοι, εκείνες τις μέρες, βγαίνουν στους δρόμους και χορεύουν και τραγουδάνε. Μάλιστα σε πολλές πόλεις μαζεύονται και χορεύουν γύρω από το γαϊτανάκι.

26 Το γαϊτανάκι είναι ένα πολύ ψηλό κοντάρι με πολλές χρωματιστές κορδέλες. Χρειάζονται 13 άτομα για να πετύχουμε το σωστό αποτέλεσμα. 1 να κρατάει το κοντάρι και 12 άτομα να κρατάνε από μία κορδέλα. Οι 12 χορευτές μοιράζονται σε 6 ζευγάρια. Τα 6 ζευγάρια κινούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να πλέξουν τις κορδέλες γύρω από το κοντάρι και να βγει ένα πολύχρωμο σχέδιο πάνω της.

27

28 Την Κυριακή την Τυρινή το βράδυ που είναι και η τελευταία μέρα του Τριώδιου σε πολλά μέρη της Ελλάδας καίνε τον Βασιλιά Καρνάβαλο. Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος είναι ένα τεράστιο ομοίωμα, δηλαδή μια κατασκευή από χαρτί και πλαστικό που μετά το ζωγραφίζουν να μοιάζει με βασιλιά. Το βράδυ λοιπόν της Κυριακής της Τυρινής του βάζουν φωτιά και τον καίνε.

29

30 Έτσι με όλες αυτές τις γιορτές, τους χορούς, τα τραγούδια, τα μασκαρέματα και τα νόστιμα φαγητά κλείνει το Τριώδιο και την επόμενη μέρα αρχίζει η Σαρακοστή.

31 Αν και η Σαρακοστή είναι μια περίοδος που η παράδοσή μας λέει πως ο λαός δεν διασκεδάζει και δεν τρώει εορταστικά φαγητά, ωστόσο η πρώτη μέρα της Σαρακοστής είναι αρκετά εορταστική και τη λέμε Καθαρά Δευτέρα.

32 Η Καθαρά Δευτέρα λέγεται «καθαρά» ή «καθαρή» γιατί ο λαός λέει πως από εκείνη τη μέρα και για 40 μέρες που κρατάει η Σαρακοστή, μένουμε καθαροί σωματικά και πνευματικά. Δηλαδή νηστεύουμε από κάποιες τροφές, αλλά και από άσχημες σκέψεις για τους συνανθρώπους μας.

33 Η Καθαρά Δευτέρα λοιπόν επειδή είναι μια πολύ ξεχωριστή μέρα τρώμε πολύ ξεχωριστά φαγητά και γιορτάζουμε τα Κούλουμα. Κούλουμα λέμε την γιορτή της Καθαράς Δευτέρας στην εξοχή. Παίρνουμε λοιπόν όλοι τα φαγητά μας και τρώμε έξω από το σπίτι μας. Τα φαγητά που τρώμε είναι:

34 Λαγάνα

35 Χαλβάς

36 ταραμοσαλάτα

37 καλαμαράκια

38 γαρίδες

39 χταπόδι

40 πατζάρια

41 Ακόμη την Καθαρά Δευτέρα πετάμε χαρταετό. Ο χαρταετός είναι ένα έθιμο που συναντάμε εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Κίνα, στην Ινδία, στην Ιαπωνία, στην Κορεά και στη Μαλαισία, αλλά και στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Είναι μία κατασκευή που την φτιάχνουμε με στενόμακρα κομμάτια ξύλου, πολύχρωμα κομμάτια χαρτιού και σπάγγου.

42

43 Την Καθαρά Δευτέρα λοιπόν που συνήθως έχει δυνατό αέρα ο ουρανός γεμίζει με χιλιάδες χαρταετούς. Μόνο προσοχή παιδιά! Να μην πλησιάσει ο χαρταετός μας τα καλώδια της ΔΕΗ!

44

45 Επειδή όπως είπαμε η Σαρακοστή έχει 40 μέρες ή αλλιώς 7 εβδομάδες νηστείας, την παλιά εποχή που δεν υπήρχαν ημερολόγια ο λαός μας για να μπορεί να υπολογίζει τις εβδομάδες που απομένουν μέχρι το Πάσχα μόλις ξεκίναγε η Σαρακοστή έφτιαχνε την κυρά-σαρακοστή.

46 Η Κυρά-Σαρακοστή είναι μια γυναίκα φτιαγμένη από ζυμάρι, που συμβολίζει την περίοδο της Σαρακοστής. Επειδή την Σαρακοστή νηστεύουμε και δεν κάνει να κουτσομπολεύουμε οι νοικοκυρές έφτιαχναν την Κυρά-Σαρακοστή χωρίς στόμα.

47

48

49 Επειδή την Σαρακοστή προσευχόμαστε έφτιαχναν την Κυρά-Σαρακοστή με σταυρωμένα χέρια σαν να προσεύχεται.

50

51

52 Ακόμη την έφτιαχναν όχι με 2, αλλά με 7 πόδια γιατί η Σαρακοστή έχει 7 εβδομάδες. Έτσι μόλις τέλειωνε η κάθε εβδομάδα κι έφτανε Κυριακή της έκοβαν και ένα πόδι.

53

54

55 Επιμέλεια παρουσίασης: Αθηνά Χιώτη

ΤΡΙΩΔΙΟ - ΑΠΟΚΡΙΕΣ. Ονομάζεται Τριώδιο. Η λέξη προέρχεται από το «τρεις ωδές» που σημαίνει οι τρεις ύμνοι που συνηθίζουμε να λέγε στην εκκλησία.

ΤΡΙΩΔΙΟ - ΑΠΟΚΡΙΕΣ. Ονομάζεται Τριώδιο. Η λέξη προέρχεται από το «τρεις ωδές» που σημαίνει οι τρεις ύμνοι που συνηθίζουμε να λέγε στην εκκλησία. ΤΡΙΩΔΙΟ - ΑΠΟΚΡΙΕΣ Τι είναι το Τριώδιο; Τριώδιο είναι το βιβλίο της Εκκλησιαστικής Ακολουθίας των ύμνων που ψάλλονται από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, μέχρι και του Μ. Σαββάτου. Με την εμφάνιση

Διαβάστε περισσότερα

Βρε παιδιά έφτασαν κιόλας Απόκριες! Τι λέτε παιδιά να επισκεφθούμε τις Κυκλάδες φέτος ; Τι είναι οι Απόκριες ;

Βρε παιδιά έφτασαν κιόλας Απόκριες! Τι λέτε παιδιά να επισκεφθούμε τις Κυκλάδες φέτος ; Τι είναι οι Απόκριες ; Βρε παιδιά έφτασαν κιόλας Απόκριες! Τι είναι οι Απόκριες ; Απόκριες ή Απόκρεω είναι η περίοδος που απέχουμε από το κρέας. Διαρκεί τρεις βδομάδες και τελειώνει σαράντα μέρες πριν το Πάσχα.Τις γιορτάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Αποκριά καρναβάλι carne vale

Αποκριά καρναβάλι carne vale Αποκριά σημαίνει αποχή από το κρέας-προετοιμάζει τον άνθρωπο ψυχικά και σωματικά για την περίοδο του Πάσχα και την Ανάσταση. Στα λατινικά ταυτίζεται με το καρναβάλι, καθώς αυτή η λέξη προέρχεται από το

Διαβάστε περισσότερα

Τσικνοπέμπτη. Μαζί με την Τσικνοπέμπτη έχει καθιερωθεί πλέον και η παράδοση του μασκαρέματος που υποτίθεται ότι διώχνει τα κακά

Τσικνοπέμπτη. Μαζί με την Τσικνοπέμπτη έχει καθιερωθεί πλέον και η παράδοση του μασκαρέματος που υποτίθεται ότι διώχνει τα κακά Τσικνοπέμπτη Οι τρεις πρώτες εβδομάδες του Τριωδίου, πριν την αρχή της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής ονομάζονται Προφωνή, Κρεατινή και της Τυροφάγου. Στο μέσο της 2ης εβδομάδας (Κρεατινής) βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Τα έθιμα της ελληνικής αποκριάς

Τα έθιμα της ελληνικής αποκριάς Τα έθιμα αποκριάς της ελληνικής Η ελληνική αποκριά έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Συνδέεται µε την λατρεία του ιονύσου, θεού του κρασιού και των εορτασµών. Η αγγλική λέξη «carnival» προέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ηµοτικό Σχολείο Κερατσινίου. Ολοήµερο Πληροφορική

1 ο ηµοτικό Σχολείο Κερατσινίου. Ολοήµερο Πληροφορική 1 ο ηµοτικό Σχολείο Κερατσινίου Ολοήµερο Πληροφορική 2011-12 Μεγάλη Σαρακοστή Σαρακοστή λέµε τις 40 µέρες πριν από την Κυριακή του Πάσχα, την περίοδο των επτά εβδοµάδων της νηστείας. Η πρώτη ονοµάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Αφόρμηση. σαν από την. Η Σαρακοστή ονται. της

Αφόρμηση. σαν από την. Η Σαρακοστή ονται. της Με την Καθαρά ευτέρα ξεκίνησε και η Σαρακοστή. Αφόρμηση Με τα παιδιά παρατηρήσαμε την παρακάτω εικόνα Συμφωνήσαμε πως πρόκειται για μια ζωγραφιά στην οποία φαίνεται μία γυναίκα που έχει 7 πόδια, σταυρωμένα

Διαβάστε περισσότερα

Καλή Φωτιά στον Ορχομενό!

Καλή Φωτιά στον Ορχομενό! Καλή Φωτιά στον Ορχομενό! το έθιμο συνεχίζεται Κάθε γειτονιά είχε τη δική της καλή φωτιά κι ο συναγωνισμός για το ποια ήταν μεγαλύτερη «σκληρός» Από μέρες γυρνούσαμε στα χωράφια, συνήθως η λάσπη έφτανε

Διαβάστε περισσότερα

Στήλες. Θέματα Αγωγής Υγείας Τα νέα της τάξης. μας και άλλες ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ. Αφιέρωμα

Στήλες. Θέματα Αγωγής Υγείας Τα νέα της τάξης. μας και άλλες ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ. Αφιέρωμα ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017 Αριθμός Φύλλου 5 ΛΟΓΩ ΤΑΞΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ E2 ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 8ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ Στήλες Αφιέρωμα ΑΠΟΚΡΙΕΣ Θέματα Αγωγής Υγείας Τα νέα της τάξης ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

συγκινεί και να αποτελεί σημείο αναφοράς με το μυστήριο, τη μαγεία και τη διάθεση για ζωντάνια. Διατηρώντας το χαρακτηριστικό των γυναικών, ώστε

συγκινεί και να αποτελεί σημείο αναφοράς με το μυστήριο, τη μαγεία και τη διάθεση για ζωντάνια. Διατηρώντας το χαρακτηριστικό των γυναικών, ώστε Το καρναβάλι αποτελεί, μια από τις αρχαιότερες γιορτές της Ελλάδος. Οι ρίζες του προέρχονται από τις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του θεού Διονύσου. Σε διάφορες περιοχές της χώρας μας,γιορτάζουν μικροί

Διαβάστε περισσότερα

2η: Στις 5 Ιανουαρίου παραμονή των Θεοφανείων τρώμε μόνον ΑΛΑΔΑ, εάν όμως συμπέσει Σάββατο ή Κυριακή τρώμε ΛΑΔΕΡΑ.

2η: Στις 5 Ιανουαρίου παραμονή των Θεοφανείων τρώμε μόνον ΑΛΑΔΑ, εάν όμως συμπέσει Σάββατο ή Κυριακή τρώμε ΛΑΔΕΡΑ. Οι Νηστείες της Αγίας μας Εκκλησίας Οι νηστείες, όπως αρχίζουν από την αρχή σχεδόν του χρόνου, είναι οι εξής: 1η: Από την ημέρα των Χριστουγέννων μέχρι τις 4 Ιανουαρίου τρώμε τα πάντα είτε έχουμε ΤΕΤΑΡΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (Ε1) ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (Ε1) ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (Ε1) ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ Την ημέρα του γάμου μαζεύονται οι κοπέλες στο σπίτι της νύφης και την ντύνουν. Μετά η μάνα της, της πλένει τα πόδια για να

Διαβάστε περισσότερα

Απόκριες. Νηστίσιμα. Έθιμα στην Ελλάδα. Χαρταετοί. Καρναβάλια στον κόσμο. Το σχολικό περιοδικό του 1ου Γυμνασίου Παιανίας. Τεύχος 1 - Φεβρουάριος 2014

Απόκριες. Νηστίσιμα. Έθιμα στην Ελλάδα. Χαρταετοί. Καρναβάλια στον κόσμο. Το σχολικό περιοδικό του 1ου Γυμνασίου Παιανίας. Τεύχος 1 - Φεβρουάριος 2014 Το σχολικό περιοδικό του 1ου Γυμνασίου Παιανίας Τεύχος 1 - Φεβρουάριος 2014 Τεύχος αφιερωμένο στις Χαρταετοί Καρναβάλια στον κόσμο Μάσκες Έθιμα στην Ελλάδα Νηστίσιμα Τεύχος 1 Φεβρουάριος 2014 Editorial

Διαβάστε περισσότερα

ΔΉΜΟΣ ΑΛΊΜΟΥ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ! Καρναβάλιμος ΞΕΦΑΝΤΩΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

ΔΉΜΟΣ ΑΛΊΜΟΥ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ! Καρναβάλιμος ΞΕΦΑΝΤΩΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ! ΔΉΜΟΣ ΑΛΊΜΟΥ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ! Καρναβάλιμος ΞΕΦΑΝΤΩΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ! ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 4-19 Φεβρουαρίου 2018 ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΜΟΣ 2018 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται Η μαμά μου πήγαινε στο 26 ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας. Η καλύτερη ανάμνηση που έχει είναι οι φίλοι της και η τάξη που μύριζε κιμωλία. Ελευθερία Η γιαγιά μου την τάξη της είχε 87 παιδιά. Τα άτακτα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. SOU Zheleznik Stara Zagora

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. SOU Zheleznik Stara Zagora ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ SOU Zheleznik Stara Zagora Koleda (Στο κυριλλικό αλφάβητο: коледа) είναι η σλαβική λέξη για τα Χριστούγεννα, που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στη Βουλγαρία. Μερικοί πιστεύουν

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακοί χοροί ανά εποχή

Παραδοσιακοί χοροί ανά εποχή Παραδοσιακοί χοροί ανά εποχή Των μαθητών: Πανταζης Γιώργος(Α3) Πριτσας Παναγιώτης(Α3) Χωριανοπουλος Παύλος(Α4) Κουμουσης Θοδωρής(Α2) Υπεύθυνος καθηγητής: κ. Φωτάκης ΛΙΓΑ ΛOΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

- 3 - ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

- 3 - ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ - 3 - ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Θέμα: Η λειτουργική περίοδος του Τριωδίου. (Επίκαιρο) (κεφ.29) Σχολείο:Περιφερειακό Λύκειο Αγίου Χαραλάμπους, Έμπα Τάξη:Α Λυκείου Καθηγητής:Νικόλαος Καραμπάς Π.Μ.Π.: 16951 Α Σκοπός:

Διαβάστε περισσότερα

Το Τριώδιο διαρκεί 3 εβδομάδες και προηγείται της Μεγάλης Σαρακοστής (περιόδου 40 ημερών προετοιμασίας για το Πάσχα), που ακολουθεί:

Το Τριώδιο διαρκεί 3 εβδομάδες και προηγείται της Μεγάλης Σαρακοστής (περιόδου 40 ημερών προετοιμασίας για το Πάσχα), που ακολουθεί: "ο άνθρωπος έχει πολλά προσωπεία, αλλά ένα πρόσωπο" Νίκος Καζαντζάκης Το Τριώδιο διαρκεί 3 εβδομάδες και προηγείται της Μεγάλης Σαρακοστής (περιόδου 40 ημερών προετοιμασίας για το Πάσχα), που ακολουθεί:

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΝΕς Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013 2014

ΝΕΝΕς Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013 2014 ΝΕΝΕς Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013 2014 Τεύχος Δεύτερο Χειμώνας 2014 Γιορτάσαμε Τα Χριστούγεννα... Στις 20 Δεκεμβρίου, γιορτάσαμε Τα Χριστούγεννα στο Ελληνικό Σχολείο. Όλοι οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΥ

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΥ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΥ ΤΑΞΗ Γ 1 ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΟΥΝΑΡΓΟΥ Ομάδα γ ΜΕΛΗ: NΑΤΑΛΙΑ ΚΟΛΑΚΛΙΔΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΠΛΑΝΗ ΙΩΑΝΝΑ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Ι ΩΑΝΝΑ ΚΟΡΜΠΑΚΗ ΑΥΤΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ Ονομάζομαι Ναταλία Κολακλίδη και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΙ ΓΡΑΜΜΩΝ A-M /ΣΤ1

ΟΡΙΣΜΟΙ ΓΡΑΜΜΩΝ A-M /ΣΤ1 1. Κ Ρ Ε Μ Α Σ Τ Ρ Α 2. Τ Σ Α Ν Τ Α 3. Χ Α Ρ Τ Η Σ 4. Κ Α Ρ Ε Κ Λ Α 5. Θ Ρ Α Ν Ι Ο 6. Υ Δ Ρ Ο Γ Ε Ι Ο Σ 7. Γ Ο Μ Α 8. Σ Φ Ο Υ Γ Γ Α Ρ Ι 9. Χ Α Ρ Τ Ο Ν Ι 10. Κ Α Σ Ε Τ Ι Ν Α ΟΡΙΣΜΟΙ ΓΡΑΜΜΩΝ 1.Εκεί κρεμάμε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Το περιοδικό του 1 ου & 2 ου Δημοτικού Σχολείου Ασβεστοχωρίου Έτος 1 1 ο Φεβρουάριος 2009 τεύχος 1 7ο ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Πάντα, στο τέλος του χειμώνα, τα καρναβάλια είναι μια χαρούμενη παρένθεση

Διαβάστε περισσότερα

Παροιμίες Ζώα Θηλαστικά Πρόβατο Αν είν τ αρνιά σου αμέτρητα, πες πως αρνιά δεν έχεις. [Ελληνική]

Παροιμίες Ζώα Θηλαστικά Πρόβατο Αν είν τ αρνιά σου αμέτρητα, πες πως αρνιά δεν έχεις. [Ελληνική] Παροιμίες Ζώα Θηλαστικά Πρόβατο Αν είν τ αρνιά σου αμέτρητα, πες πως αρνιά δεν έχεις. Αναμασά τα λόγια της σαν παλιοπροβατίνα Απ τον κακό βοσκό, ψώριασαν τα πρόβατα Απ του διαβόλου το μαντρί μήτε κατσίκι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΗΒΑΙΩΝ

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΗΒΑΙΩΝ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΗΒΑΙΩΝ Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί τις Απόκριες στο Δήμο Θηβαίων με Βλάχικο Γάμο, Γιορτή της Φασολάδας, Κιθαιρώνεια, Γαϊτανάκι και Κούλουμα!!!! Πολλές και ποικίλου ενδιαφέροντος είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ήθη και έθιμα του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα

Ήθη και έθιμα του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα Ήθη και έθιμα του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα Στην Κέρκυρα, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν κατά χιλιάδες, πήλινα δοχεία στους δρόμους

Διαβάστε περισσότερα

Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει

Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει Πλησιάζει το Πάσχα. Η μητέρα άρχισε να καθαρίζει το σπίτι. Πλένει τις κουρτίνες και τα τζάμια. Καθαρίζει τα χαλιά. Συγυρίζει τα ερμάρια και τους πάγκους. Ο πατέρας βοηθά τη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΡΙΑΣ Σχολικό έτος 2007 2008. ΘΕΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Ήθη και έθιμα του Πάσχα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΡΙΑΣ Σχολικό έτος 2007 2008. ΘΕΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Ήθη και έθιμα του Πάσχα ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΡΙΑΣ Σχολικό έτος 2007 2008 ΘΕΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Ήθη και έθιμα του Πάσχα Υπεύθυνη προγράμματος: Δώρα Χαραλαμπή ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ Το Πάσχα είναι η πιο μεγάλη, η πιο λαμπρή γιορτή της Χριστιανοσύνης,

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία προς την Ανάσταση...

Η πορεία προς την Ανάσταση... Η νύχτα της Ανάστασης Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν χαρούμενα οι καμπάνες. Οι χριστιανοί φορούν τα γιορτινά τους και πηγαίνουν στην εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού. Στα

Διαβάστε περισσότερα

Μικρό Νηστειοδρόμιο - Οι νηστείες της Εκκλησίας μας

Μικρό Νηστειοδρόμιο - Οι νηστείες της Εκκλησίας μας Μικρό Νηστειοδρόμιο - Οι νηστείες της Εκκλησίας μας 1. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή: Αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει την Κυριακή της Αναστάσεως. Είναι η πιο αυστηρή νηστεία όλου του χρόνου (λάδι καταλύουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ OΜΩΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ; Οι άνθρωποι όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν ανάγκη από τροφή και νερό, για να μεγαλώσουν σωστά.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ OΜΩΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ; Οι άνθρωποι όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν ανάγκη από τροφή και νερό, για να μεγαλώσουν σωστά. ΔΙΑΤΡΟΦΗ Γ 2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ OΜΩΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ; Οι άνθρωποι όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν ανάγκη από τροφή και νερό, για να μεγαλώσουν σωστά. λάδι Στη διατροφή εμπλέκονται οι γονείς, τα παιδιά, οι μάγειροι

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι Παιχνίδια 1. Τα καπέλα Οδηγίες: Τα παιδιά σχεδιάζουν διάφορα καπέλα και γράφουν τα πρόσωπα που τα φοράνε στην πραγματικότητα. Στη συνέχεια ένα παιδί προσποιείται ότι φοράει ένα καπέλο και μιμείται κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Ν.ΠΟΤΙΔΑΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Ν.ΠΟΤΙΔΑΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Ν.ΠΟΤΙΔΑΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υπεύθυνη προγράμματος : Αργυροπούλου Βασιλική ΠΕ60 Συμμετέχουσα νηπιαγωγός : Μαντζιρίδου Φεβρωνία ΠΕ60 Μαθητές που παίρνουν

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή Μεταξοσκώληκα

Εκτροφή Μεταξοσκώληκα Εκτροφή Μεταξοσκώληκα 1 / 5 Ας σημειωθεί ότι η παραγωγή μεταξιού στην Ελλάδα είναι ελλειμματική. Η σηροτροφία μπορεί να αποδώσει σε διάστημα μόλις 45 ημερών, ένα αρκετά ικανοποιητικό εισόδημα νωρίς το

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Α 2 τάξης

Από τα παιδιά της Α 2 τάξης Από τα παιδιά της Α 2 τάξης Αυγοδρομίες Οι αυγοδρομίες ήταν ένα παιχνίδι που έπαιζαν τα παιδιά το Πάσχα στην πλατεία του χωριού. Είναι ένας διαγωνισμός όπου τα παιδιά κρατούν στο στόμα τους κουτάλια με

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ Άνθη ανάκατα και χιόνι Τις αμυγδαλιές φορτώνει. Κούτσα κούτσα κατεβαίνει, όλη η πλάση τον προσμένει! Μήνυμα πως δεν αργεί, φτάνει η Άνοιξη στη γη. Στο

Διαβάστε περισσότερα

Θα κάνω δίαιτα! Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται;

Θα κάνω δίαιτα! Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται; 6. Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται; Θα κάνω δίαιτα! Χριστίνα: Μαμά, γιατί έπλυνες το παλιό τζιν; Μαμά: Δεν το έπλυνα, αγάπη μου. Είναι στην ντουλάπα σου εδώ κι ένα μήνα. Χριστίνα: Δεν είναι δυνατό! Ενάμισι

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Β1 1 Επίπεδο Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 40 λεπτά Ερώτημα 1 (6 μονάδες) Διαβάζετε σ ένα περιοδικό οδηγίες για να μάθουν σωστά τα παιδιά σας σκι. Το περιοδικό όμως είναι παλιό κι έτσι βλέπετε καθαρά μόνο

Διαβάστε περισσότερα

για τους µαθητές της 2ας ηµοτικού

για τους µαθητές της 2ας ηµοτικού για τους µαθητές της 2ας ηµοτικού ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2006 2 Αυτό το βιβλίο εργασίας ανήκει στ... µαθητ Αντώνης Καφάτος Καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και ιατροφής Τοµέας Κοινωνικής Ιατρικής Τµήµα Ιατρικής Πανεπιστήµιο

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Ημέρες Πάσχα στην Πεδιάδα

Ημέρες Πάσχα στην Πεδιάδα Ημέρες Πάσχα στην Πεδιάδα Οι άνθρωποι στους Αποστόλους κρατάνε τα έθιμα 30.04.2013 Ένα από τα έθιμα στους Αποστόλους είναι η φουνάρα πάνω στην οποία καίγεται ο Ιούδας. Παλαιοτέρα μάλιστα υπήρχε μεγάλος

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Κέρκυρα

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Κέρκυρα Κερκυραϊκό Καρναβάλι Το Καρναβάλι στην Κέρκυρα, που προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα και τις Διονυσιακές τελετές έχει βενετσιάνικη επιρροή. Παλαιότερα, οι άνθρωποι στα χωριά γιόρταζαν την Αποκριά με έθιμα

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

*WWW.PANOSPLATRITIS.COM

*WWW.PANOSPLATRITIS.COM Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΕ ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ! *WWW.PANOSPLATRITIS.COM 1 Πρωινό Όπως το αυτοκίνητο χρειάζεται καύσιμα για να ξεκινήσει έτσι και εμείς χρειαζόμαστε ένα καλό πρωινό

Διαβάστε περισσότερα

2ο Γυµνάσιο Γέρακα Ερωτηµατολογιο - Σπατάλη

2ο Γυµνάσιο Γέρακα Ερωτηµατολογιο - Σπατάλη 2ο Γυµνάσιο Γέρακα Ερωτηµατολογιο - Σπατάλη τροφίµων Το παρόν ερωτηµατολόγιο γίνεται στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράµµατος "Σκέφτοµαι οικολογικά, ανακυκλώνω, τρώω βιολογικά". Τα συµπεράσµατα που

Διαβάστε περισσότερα

Υπογράμμισε τα ρήματα στο παρακάτω κείμενο:

Υπογράμμισε τα ρήματα στο παρακάτω κείμενο: ONOMA. Γλώσσα Δ Τάξης ενότητα 1 O Σεπτέμβρης Γράψε με τη σειρά τους μήνες του χρόνου: Ιανουάριος,......... Βάλε σε αλφαβητική σειρά τις παρακάτω λέξεις: Βαρέλι, έντομα, ίσκιος, καράβι, αγάπη, γάλα, ήρωας,

Διαβάστε περισσότερα

«Το Πάσχα στη Λιλιπούπολη!» ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΜΠΟΥΦΕΑ ΙΩΑΝΝΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΝ2 Τα αλεπουδάκια ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ

«Το Πάσχα στη Λιλιπούπολη!» ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΜΠΟΥΦΕΑ ΙΩΑΝΝΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΝ2 Τα αλεπουδάκια ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ «Το Πάσχα στη Λιλιπούπολη!» ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΜΠΟΥΦΕΑ ΙΩΑΝΝΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΝ2 Τα αλεπουδάκια ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ 2017-2018 «Κι είναι ακόμη τα γόνατα που κάθιζε αμίλητος, δυο δυο τα παιδιά κι απλώνοντας δίπλα του,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ FACE PAINTING 16:00-21:00 ΞΥΛΟΠΟΔΑΡΟΣ 16:00-21:00 ΜΑΣΚΟΤ 16:00-21:00 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 16:00-21:00 CAPTAIN JACK SPARROW 16:00-20:00 Ο Simon Newton επίσημος

Διαβάστε περισσότερα

Η βαλίτσα του κ. 2Π Βασικοί στόχοι της εκπαιδευτικής βαλίτσας: Η καλλιέργεια της συνείδησης του ενεργού πολίτη σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Η ευαισθητοποίηση γύρω από τα παγκόσμια ζητήματα και την

Διαβάστε περισσότερα

Project A 2. Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Σπηλιώτη Μαρία ΠΕ10 Θέμα: Πολίτικη και Μεγαρίτικη Κουζίνα

Project A 2. Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Σπηλιώτη Μαρία ΠΕ10 Θέμα: Πολίτικη και Μεγαρίτικη Κουζίνα Project A 2 Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Σπηλιώτη Μαρία ΠΕ10 Θέμα: Πολίτικη και Μεγαρίτικη Κουζίνα Αλμυρές και γλυκές συνταγές 1.Παραδοσιακή Γαλόπιτα Βασικά συστατικά της συνταγής είναι: Φύλλο κρούστας Αλεύρι σταρένιο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ. Ομάδα 7 η Αγορά Συνήθειες Χώρος Έπιπλα. Λεωνίδας Κραλίδης Έλενα Τασίου

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ. Ομάδα 7 η Αγορά Συνήθειες Χώρος Έπιπλα. Λεωνίδας Κραλίδης Έλενα Τασίου ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Ομάδα 7 η Αγορά Συνήθειες Χώρος Έπιπλα Λεωνίδας Κραλίδης Έλενα Τασίου Υπάρχουν πηγές που μας διαφωτίζουν σχετικά με την διατροφή των Βυζαντινών; Η πρώτη δυσκολία προκύπτει από τις γραπτές

Διαβάστε περισσότερα

Φωτογραφίες από τον Σύλλογο εν Αθήναι Βονιτσάνων & αρχείο Γιώργου Μπελεσιώτη

Φωτογραφίες από τον Σύλλογο εν Αθήναι Βονιτσάνων & αρχείο Γιώργου Μπελεσιώτη Φωτογραφίες από τον Σύλλογο εν Αθήναι Βονιτσάνων & αρχείο Γιώργου Μπελεσιώτη 1 Στην Βόνιτσα υπάρχει το έθιμο του Αχυρένιου Γληγοράκη το οποίο αναβιώνει κάθε Καθαρά Δευτέρα στην πόλη της Βόνιτσας. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Περίεργος, αλήθεια, μου φαίνεται αυτός ο συλλογισμός; Θα πρέπει λοιπόν να φορέσουμε μάσκα για να βγάλουμε τον πραγματικό μας εαυτό;

Περίεργος, αλήθεια, μου φαίνεται αυτός ο συλλογισμός; Θα πρέπει λοιπόν να φορέσουμε μάσκα για να βγάλουμε τον πραγματικό μας εαυτό; Σάββατο, 8 Μαρτίου 2008 Με μια μάσκα ξεχνιέμαι... «Οι Απόκριες είναι η μοναδική μας ευκαιρία μέσα στο χρόνο να βγάλουμε προς τα έξω τον πραγματικό μας εαυτό, γι' αυτό θα πρέπει να προσέξουμε καλά τι μάσκα

Διαβάστε περισσότερα

Η εφημερίδα του Α1. 21ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Μάρτιος 2016 τεύχος 3

Η εφημερίδα του Α1. 21ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Μάρτιος 2016 τεύχος 3 Η εφημερίδα του Α1 21ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Μάρτιος 2016 τεύχος 3 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο Μάρτιος έφτασε και περιμένουμε με αγωνία τους βαθμούς του 2 ου τριμήνου. Ο ι Απόκριες και η Καθαρή Δευτέρα κυριαρχούν, ετοιμάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Σε αποκριάτικους ρυθµούς ο Δήµος Μινώα Πεδιάδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Σε αποκριάτικους ρυθµούς ο Δήµος Μινώα Πεδιάδας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αρκαλοχώρι, 31-01-2018 ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σε αποκριάτικους ρυθµούς ο Δήµος Μινώα Πεδιάδας Σε αποκριάτικους ρυθµούς κινείται πλέον ο Δήµος Μινώα Πεδιάδας,

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 3 Μάρτιος 2013

Τεύχος 3 Μάρτιος 2013 Τεύχος 3 Μάρτιος 2013 Συντακτική ομάδα εφημερίδας Παντελής Kαλυκάκης (μαθητής) Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα παντοτινό τον Ήλιο τον

Διαβάστε περισσότερα

Πώς περνάμε τη μέρα μας;

Πώς περνάμε τη μέρα μας; Πώς περνάμε τη μέρα μας; Διδακτική πρόταση 2: Συνοπτικό πλαίσιο καθημερινής ζωής Ερώτημα-κλειδί Πώς περνούμε τη μέρα μας από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Σύνδεση με το προηγούμενο μάθημα Στο προηγούμενο

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή Αγγελική Δαρλάση Το παλιόπαιδο Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή σε όλους αυτούς που οραματίστηκαν έναν καλύτερο κόσμο και προσπαθούν για να γίνει, έστω και λίγο, καλύτερος 6 «Φτώχεια δεν είναι μόνο η έλλειψη

Διαβάστε περισσότερα

Τι ξέρω για την Ελλάδα Μοιάζει η τάξη σου με αυτή που βλέπεις εδώ; Τι θα ήθελες να αλλάξει στην τάξη σου και στο μάθημα των ελληνικών;

Τι ξέρω για την Ελλάδα Μοιάζει η τάξη σου με αυτή που βλέπεις εδώ; Τι θα ήθελες να αλλάξει στην τάξη σου και στο μάθημα των ελληνικών; Τι ξέρω για την Ελλάδα Μοιάζει η τάξη σου με αυτή που βλέπεις εδώ; Τι θα ήθελες να αλλάξει στην τάξη σου και στο μάθημα των ελληνικών; Η Ελένη, η Ναόκο και οι συμμαθητές τους κάνουν σήμερα το τελευταίο

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 4 ου Δημοτικού Σχολείου Μελισσίων Οι δράσεις του Συλλόγου Σχολικό έτος 2017-2018 Ανοίγουν τα σχολεία: Σεπτέμβρης 2017 Λίγες ημέρες. πριν τον αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΚΑΠΗ ΚΑΤΩ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΚΑΠΗ ΚΑΤΩ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΚΑΠΗ ΚΑΤΩ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Επιτέλους ΕΚΔΡΟΜΕΣ! Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε τη δαπάνη για να κάνουμε φέτος πέντε ολοήμερες εκδρομές, πέντε περιπάτους και φυσικά την εβδομαδιαία εκδρομή για το καλοκαίρι.

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα των ερωτηματολογίων

Αποτελέσματα των ερωτηματολογίων ΜΟΔΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Στα πλαίσια της εργασίας μας με θέμα τη μόδα και παράδοση, πραγματοποιήθηκε σύνταξη ερωτηματολογίων τα οποία σχετίζονται με το θέμα μας και μοιράστηκαν σε μαθητές της β και γ λυκείου.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ Η μέλισσα έχει τρίχωμα διαφορετικού χρώματος στο σώμα της που κάνουν τις ρίγες των μελισσών να φαίνονται καφέ και κίτρινες. Στο κεφάλι της έχει δεξιά και αριστερά δύο μεγάλα μάτια,

Διαβάστε περισσότερα

Πασχαλινά έθιμα: Μεγάλη Εβδομάδα και Λαμπρή

Πασχαλινά έθιμα: Μεγάλη Εβδομάδα και Λαμπρή Πασχαλινά έθιμα: Μεγάλη Εβδομάδα και Λαμπρή Οι μέρες εναλλαγής συναισθημάτων αυτές της Μεγάλης Εβδομάδας. Θλίψη, θρήνος, προσμονή και ελπίδα εναλλάσσονται. Και οι Έλληνες αποτυπώνουν αυτά τα συναισθήματα

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Α.Π.Η. ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΚΕΝΤΡΙΚΟ Κ.Α.Π.Η.

Κ.Α.Π.Η. ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΚΕΝΤΡΙΚΟ Κ.Α.Π.Η. Κ.Α.Π.Η. ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΚΕΝΤΡΙΚΟ Κ.Α.Π.Η. ΤΡΙΤΗ 3/2/15: Πρωινός καφές. Ομιλία με θέμα «Ελπίδα» από την κοινωνική λειτουργό του Κ.Α.Π.Η ΤΡΙΤΗ 10/2/15: Πρωινός καφές

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΩΣ Ν ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ Γ (ΜΑΘΗΤΕΣ Γ ΤΑΞΗΣ)

«ΠΩΣ Ν ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ Γ (ΜΑΘΗΤΕΣ Γ ΤΑΞΗΣ) «ΠΩΣ Ν ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ Γ (ΜΑΘΗΤΕΣ Γ ΤΑΞΗΣ) Τουλίπες της Ολλανδίας, Κλωντ Μονέ Μια φορά κι ένα καιρό σε μια χώρα μακρινή οι άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. Κ. Πέτρος Εγκαταστάθηκα εδώ με την οικογένεια μου το λόγο επαγγέλματος εγκαταστάθηκα εδώ ως μόνιμος κάτοικος το 1983.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. Κ. Πέτρος Εγκαταστάθηκα εδώ με την οικογένεια μου το λόγο επαγγέλματος εγκαταστάθηκα εδώ ως μόνιμος κάτοικος το 1983. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Πόσα χρόνια ζείτε εδώ; Εγκαταστάθηκα εδώ με την οικογένεια μου το 1945. λόγο επαγγέλματος εγκαταστάθηκα εδώ ως μόνιμος κάτοικος το 1983. Από το 1952 μέχρι σήμερα. Από πιο χωριό κατάγεστε και

Διαβάστε περισσότερα

Συνάντηση με την παράδοση στο σχολείο μας

Συνάντηση με την παράδοση στο σχολείο μας Συνάντηση με την παράδοση στο σχολείο μας Την ημέρα της παράδοσης υπήρχαν πολύ ωραία πράγματα στο σχολείο μας. Είδαμε στο μουσείο βούρκες, παλιά σίδερα, κατσαρόλες, καπνιστήρια και άλλα. Μερικές κυρίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΖΥΜΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΟ Ή ΓΙΑ ΨΩΜΙ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

ΠΡΟΖΥΜΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΟ Ή ΓΙΑ ΨΩΜΙ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΦΥΤΕΥΣΗ ΠΑΤΑΤΑΣ ΦΥΤΕΥΣΗ ΗΛΙΑΝΘΟΥ ΦΥΤΩΡΙΟ Οι ζυμομύκητες, γνωστοί και ως βλαστομύκητες, ζύμες ή μαγιά, είναι μονοκύτταροι οργανισμοί, οι οποίοι ανήκουν στο βασίλειο των μυκήτων. Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΡΞΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΝΑΡΞΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ «ΝΑΟΥΣΑ-ΑΠΟΚΡΙΑ 2012»: ΠΑΡΑΔΟΣΗ & ΣΑΤΙΡΑ στην ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Τα αυθεντικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη Ναουσαίικη Αποκριά, η παράδοση και η σάτιρα, ξεχωρίζουν στο

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που συμμετέχει: Κακάρη Κωνσταντίνα Παρακολουθώντας τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Α.Π.Η. ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΚΕΝΤΡΙΚΟ Κ.Α.Π.Η.

Κ.Α.Π.Η. ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΚΕΝΤΡΙΚΟ Κ.Α.Π.Η. Κ.Α.Π.Η. ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΚΕΝΤΡΙΚΟ Κ.Α.Π.Η. ΤΡΙΤΗ 7/2/17: ΔΕΥΤΕΡΑ 13/2/17: ΤΡΙΤΗ 14/2/17: ΤΡΙΤΗ 21/2/17: ΤΡΙΤΗ 28/2/17: Κοπή βασιλόπιτας ώρα 12.00 π.μ. με μουσική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ Παρασκευή 10/2 19.00 Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του Γιώργου Σκυλογιάννη µε θέµα Η ποιητική του εικαστικού λόγου στον εκθεσιακό χώρο του Πνευµατικού Κέντρου

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Διδακτικοί στόχοι: Ευαισθητοποίηση της όρασης των παιδιών. Επαφή με τις έννοιες βασικά και συμπληρωματικά χρώματα. Να προβληματιστούν να πειραματιστούν,

Διαβάστε περισσότερα

βουνό θάλασσα λίμνη ποτάμι

βουνό θάλασσα λίμνη ποτάμι meleti_perival_eρgasion_a_dim updated_ok TETPADIO 15/1/2013 3:20 μμ Page 26 Ο τόπος που ζω 7. Ενώνω κάθε εικόνα με την καρτέλα που ταιριάζει. βουνό θάλασσα λίμνη ποτάμι 8. Μαζεύουμε φωτογραφίες και εικόνες

Διαβάστε περισσότερα

για τους µαθητές της 1ης ηµοτικού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τµήµα Ιατρικής Τοµέας Κοινωνικής Ιατρικής Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και ιατροφής

για τους µαθητές της 1ης ηµοτικού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τµήµα Ιατρικής Τοµέας Κοινωνικής Ιατρικής Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και ιατροφής για τους µαθητές της 1ης ηµοτικού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τµήµα Ιατρικής Τοµέας Κοινωνικής Ιατρικής Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και ιατροφής ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2006 1 Αυτό το βιβλίο εργασίας ανήκει στ... µαθητ Αντώνης

Διαβάστε περισσότερα

Η θαυμαστή κοινωνία των μελισσών

Η θαυμαστή κοινωνία των μελισσών Η θαυμαστή κοινωνία των μελισσών Οι Έλληνες ανέκαθεν ήταν στενά δεμένοι με τον κόσμο των μελισσών. Ο πρώτος που ασχολήθηκε επιστημονικά με αυτές 300 χρόνια π.χ., ήταν ο Αριστοτέλης. Την εποχή εκείνη, ο

Διαβάστε περισσότερα

Lekce 23 Společenské kontakty svatba, křest v Řecku Κοινωνικές επαφές γάμος, βαφτίσια

Lekce 23 Společenské kontakty svatba, křest v Řecku Κοινωνικές επαφές γάμος, βαφτίσια Lekce 23 Společenské kontakty svatba, křest v Řecku Κοινωνικές επαφές γάμος, βαφτίσια Γάμος Η Ελλάδα είναι μια χώρα πλούσια σε παραδόσεις και έθιμα. Παρόλα αυτά, η γαμήλια τελετή παραμένει ίδια στο μεγαλύτερο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ. Αλεξανδρος Δημήτρης

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ. Αλεξανδρος Δημήτρης ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ Αλεξανδρος Δημήτρης Το Χριστόξυλο Στα χωριά της βόρειας Ελλάδας, από τις παραμονές των εορτών ο νοικοκύρης ψάχνει στα χωράφια και διαλέγει το πιο όμορφο, το πιο γερό, το πιο

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα κατασκευών. του Συνδέσμου Νέων της Ι.Μ.Δ.

Ομάδα κατασκευών. του Συνδέσμου Νέων της Ι.Μ.Δ. Ομάδα κατασκευών του Συνδέσμου Νέων της Ι.Μ.Δ. Η ομάδα κατασκευών και χειροτεχνίας λειτουργεί φέτος για 4 η συνεχόμενη χρονιά και έρχεται να μας συμπαρασύρει στην τροχιά της δημιουργίας και στη χαρά που

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ. Ένας «χάρτης» από λέξεις. αρθρώσεις. σκελετό. είναι γερό όταν. φροντίζουμε. για τη διατροφή μας. προσέχουμε.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ. Ένας «χάρτης» από λέξεις. αρθρώσεις. σκελετό. είναι γερό όταν. φροντίζουμε. για τη διατροφή μας. προσέχουμε. 103-112_22ENOTHTA5 4/3/2013 12:35 µµ Page 103 ENOTHTA 5 ENOTHTA 5 ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ (Άτομο - Άνθρωπος) Ένας «χάρτης» από λέξεις μυς αρθρώσεις σκελετό άλλα όργανα: μάτια, έχει έχει έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ ΣΠΑΖΟΚΕΦΑΛΙΕΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΕΚΔΟΤΑ

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ ΣΠΑΖΟΚΕΦΑΛΙΕΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΕΚΔΟΤΑ Η εφημερίδα των μαθητών της Πέμπτης τάξης του 8 ου Δημ. Σχολείου Ν.Φιλαδέλφειας Έτος 11 ο Φύλλο 2 ο ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ ΣΠΑΖΟΚΕΦΑΛΙΕΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Το ανακαινισμένο κτίριο που στεγάζει τον ιστορικό μας Σύλλογο

Το ανακαινισμένο κτίριο που στεγάζει τον ιστορικό μας Σύλλογο Το ανακαινισμένο κτίριο που στεγάζει τον ιστορικό μας Σύλλογο Η Χωριστή Δράμας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία ή απλά ο Σύλλογος όπως για χάρη συντομίας τον αποκαλούν οι Χωριστιανοί,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 6 η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ 1 2 Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΗΠΙΟΥ Νηπιακή ονομάζεται η πρώτη από τις τρεις περιόδους της παιδικής ηλικίας, από το 1ο έως και

Διαβάστε περισσότερα

Τα κύρια συστατικά του ψωμιού είναι : αλεύρι, νερό, αλάτι, μαγιά ή προζύμι.

Τα κύρια συστατικά του ψωμιού είναι : αλεύρι, νερό, αλάτι, μαγιά ή προζύμι. Το ψωμί (άρτος) είναι βασικό είδος τροφίμου με ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Ανήκει στην παραδοσιακή διατροφή, ιδιαίτερα αυτής των φτωχών. Το ψωμί είναι η βασική τροφή στην Ευρώπη, αλλά και στους πολιτισμούς

Διαβάστε περισσότερα

Κόλιντα (Colinda) : Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα είναι ενα παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι, που το λένε παιδιά, έφηβοι και άντρες για να γιορτάσουν τα

Κόλιντα (Colinda) : Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα είναι ενα παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι, που το λένε παιδιά, έφηβοι και άντρες για να γιορτάσουν τα Κόλιντα (Colinda) : Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα είναι ενα παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι, που το λένε παιδιά, έφηβοι και άντρες για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά. Colindul românesc: Το

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ Ε ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ( ΜΑΡΤΙΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ )

ΟΜΑΔΑ Ε ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ( ΜΑΡΤΙΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ ) ΟΜΑΔΑ Ε ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ( ΜΑΡΤΙΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ ) Η εποχή που η φύση ξυπνάει από την χειμερινή της νάρκη, είναι γεμάτη από πανέμορφες εικόνες και μυρωδιές. ΜΑΡΤΙΟΣ ( ΦΥΤΕΥΤΗΣ -

Διαβάστε περισσότερα

Εκατοντάδες χρόνια πριν, έξω από την Άρτα, οι άνθρωποι θέλησαν να γεφυρώσουν τον Άραχθο ποταμό. Ήταν μεγάλο και δύσκολο σε εκτέλεση έργο, αλλά

Εκατοντάδες χρόνια πριν, έξω από την Άρτα, οι άνθρωποι θέλησαν να γεφυρώσουν τον Άραχθο ποταμό. Ήταν μεγάλο και δύσκολο σε εκτέλεση έργο, αλλά Μιχελή Ελένη 2Γ Εκατοντάδες χρόνια πριν, έξω από την Άρτα, οι άνθρωποι θέλησαν να γεφυρώσουν τον Άραχθο ποταμό. Ήταν μεγάλο και δύσκολο σε εκτέλεση έργο, αλλά συγχρόνως και μεγάλης κοινωνικής σπουδαιότητας.

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα στη ζωή μιας γυναίκας που φτιάχνει «μαρτενίτσες»

Μια μέρα στη ζωή μιας γυναίκας που φτιάχνει «μαρτενίτσες» Μια μέρα στη ζωή μιας γυναίκας που φτιάχνει «μαρτενίτσες» Ονομάζομαι Μαρία, είμαι συνταξιούχα, και κατασκευάζω «μαρτενίτσες» από χόμπι αλλά και για ένα μικρό εισόδημα. Πρώτα, όμως, θα σας εξηγήσω τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΗΒΑΙΩΝ

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΗΒΑΙΩΝ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΗΒΑΙΩΝ Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί τις Απόκριες στο Δήμο Θηβαίων με Βλάχικο Γάμο, Γιορτή Φασολάδας, Κιθαιρώνεια Αρβανίτικο Γλέντι!!!! Πολλές ποικίλου ενδιαφέροντος είναι οι Αποκριάτικες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2013 ΚΥΡΙΑΚΗ, 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 11.00 π.μ. ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ. Από τον Βασιλιά Άσωτο Διοργάνωση: Δήμος 11.00 π.μ. ΠΕΡΑΝΤΖΑΔΑ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ. Δρόμοι με κατάληξη στην Κεντρική Πλατεία.

Διαβάστε περισσότερα

Αναρτήθηκε από τον/την Βασιλειάδη Γεώργιο Παρασκευή, 01 Μάρτιος :33 - Τελευταία Ενημέρωση Παρασκευή, 01 Μάρτιος :54

Αναρτήθηκε από τον/την Βασιλειάδη Γεώργιο Παρασκευή, 01 Μάρτιος :33 - Τελευταία Ενημέρωση Παρασκευή, 01 Μάρτιος :54 Πρώτη Μαρτίου σήμερα, και πρώτη μέρα της Άνοιξης, με το έθιμο του «Μάρτη» ή «Μαρτιά», να ξαναγυρίζει, ανακινώντας παιδικές αναμνήσεις. Παμπάλαιο έθιμο ο «Μάρτης», με βαλκανική διασπορά, και τις ρίζες του

Διαβάστε περισσότερα

Το Τελευταίο Αντίο...

Το Τελευταίο Αντίο... Το Τελευταίο Αντίο... Ελληνικά Ταφικά Έθιμα στη Σύγχρονη Εποχή Το πότε θα πεθάνεις είναι σαν το δάκτυλο του ποδιού σου... Δεν είναι στο χέρι σου! Αρκάς (Έλληνας δημιουργός κόμικς) (το) αγγελτήριο (η) εκκλησία

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΑ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΟΥ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Εργασία από τους μαθητές της Α1 στα πλαίσια του μαθήματος Αγωγή Ζωής. Δασκάλα: Χρυσοβαλάντω Θουκυδίδου Σχολική Χρονιά: 2015-2016 Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΗΡΘΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΡΕΛΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ από το http://www.eeek.gr

ΗΡΘΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΡΕΛΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ από το http://www.eeek.gr ΗΡΘΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΡΕΛΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ από το http://www.eeek.gr Ήρθες και πάλι τρελό καρναβάλι παντού σκορπώντας γέλια, χαρά και τη ζωή την έχεις μεταβάλλει σε πανηγύρια και ξεφωνητά. Πηδάς και χορεύεις τρως

Διαβάστε περισσότερα

Α τάξη. Βρες και κύκλωσε παρακάτω όλες αυτές τις λέξεις που είναι γραμμένες δίπλα:

Α τάξη. Βρες και κύκλωσε παρακάτω όλες αυτές τις λέξεις που είναι γραμμένες δίπλα: [ Στον τομέα των ερευνών, σ αυτή την ιστοσελίδα, μπορεί να δει κανείς μια μικρή μας έρευνα για τα ορθογραφικά λάθη στο δημοτικό σχολείο. Με βάση τη συχνότητα των λαθών που διαπράχτηκαν κατά τμήμα, καταρτίσαμε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Mε επιτυχία τα «Τσικνίσµατα» στον Δήµο Μινώα Πεδιάδας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Mε επιτυχία τα «Τσικνίσµατα» στον Δήµο Μινώα Πεδιάδας. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ Αρκαλοχώρι,01-03-2019 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Mε επιτυχία τα «Τσικνίσµατα» στον Δήµο Μινώα Πεδιάδας. Πλήθος κόσµου ξεφάντωσε εχθές στα «Τσικνίσµατα» που πραγµατοποιήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2017-18 Επιμέλεια παρουσίασης: ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΛΟΓΡΗ ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΤΣΙΠΟΥΛΑΚΗ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Γαλανοπούλου Μ., Φιλόλογος Έφερνε παλιά στα χωριά, φορτωμένος ή με το ζώο ό,τι μπορούσε

Διαβάστε περισσότερα