Το mic1 διανέμεται με τους όρους της GNU General Public License. Ο πηγαίος κώδικας περιέχεται στην έκδοση.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το mic1 διανέμεται με τους όρους της GNU General Public License. Ο πηγαίος κώδικας περιέχεται στην έκδοση."

Transcript

1 MIC-1 Simulator Ο εξομοιωτής, βασισμένος στην JAVA, ονομάζεται mic1 και υλοποιεί την αρχιτεκτονική Mic-1 που περιγράφεται στο κεφάλαιο 4 του βιβλίου του A. S. Tanenbaum, Structured Computer Organization, 4 η έκδοση. Το διαθέσιμο αυτό λογισμικό είναι σχεδιασμένο να υποστηρίξει τους εκπαιδευτές και τους σπουδαστές για να χρησιμοποιήσουν τη θεωρία. Το mic1 είναι γραμμένο σε Java και απαιτεί το Java Development Kit (JDK) 1.0 ή νεότερο για να τρέξει. Η τεχνολογία Java διατίθεται από την SUN ή από τους τεχνικούς συνεργάτες της. Το site περιέχει τα απαραίτητα. Ο microassembler του mic αξιοποιεί την γεννήτρια αναλύσεων για Java της CUP. Όλα τα άλλα προγράμματα και module είναι γραμμένα κατευθείαν σε Java και είναι συμβατά με το JDK 10 ή νεότερο. Το mic1 διανέμεται με τους όρους της GNU General Public License. Ο πηγαίος κώδικας περιέχεται στην έκδοση. Το πακέτο της έκδοσης του mic1 περιλαμβάνει τα ακόλουθα: Εγχειρίδιο χρήσης του mic1 Σημειώσεις για την έκδοση Συχνές Ερωτήσεις Προδιαγραφές για IJVM Assembly Language Προδιαγραφές για Micro-Assembly Language (MAL) Σελίδα οδηγιών για το mic1sim Σελίδα οδηγιών για το mic1asm Σελίδα οδηγιών για το ijvmasm Το λογισμικό mic1 περιλαμβάνει: Έναν απλό Mic-1 simulator (mic1sim) που επιτρέπει στον χρήστη την εκτέλεση ενός Mic-1 μικροπρογράμματος. Έναν απλό Mic-1 assembler (mic1asm) που μεταφράζει ένα αρχείο κειμένου που περιέχει γλώσσα Mic-1 microassembly (MAL) σε δυαδικό αρχείο (binary) Mic-1 μικροοδηγιών (microinstructions), έτοιμο να φορτώνεται στον mic1 simulator control store. Ένα δείγμα Mic-1 μικροπρογράμματος που ερμηνεύει ένα τροποποιημένο (μόνο ακέραιο) υποσύνολο της αρχιτεκτονικής συνόλου οδηγιών (ISA) της Java Virtual Machine (JVM) της SUN (το οποίο αναφέρεται ως IJVM). Ένα δείγμα IJVM assembler (ijvmasm), το οποίο μεταφράζει ένα αρχείο κειμένου που περιέχει IJVM σε δυαδικό (binary) αρχείο IJVM οδηγιών, έτοιμο να φορτωθεί στο κύριο πρόγραμμα του εξομοιωτή mic1. Ένα δείγμα IJVM προγράμματος, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιδείξει τη λειτουργία του μικροπρογραμματισμού mic1, με τη βοήθεια του εξομοιωτή mic1.

2 Μερικά πιθανά project (με αύξουσα σειρά πολυπλοκότητας) Γράψτε ένα πρόγραμμα σε IJVM. Αποδείξτε ότι το πρόγραμμά σας λειτουργεί σωστά χρησιμοποιώντας τον IJVM assembler και τον εξομοιωτή Mic-1. Προσθέστε ένα νέο χαρακτηριστικό στον IJVM assembler. Προσθέστε μια νέα οδηγία στο IJVM και εφαρμόστε την ως προέκταση στο Mic-1 IJVM μικροπρόγραμμα. Τροποποιήστε τον IJVM assembler ώστε να αναγνωρίζει και να παράγει σωστά κώδικα για τη νέα σας οδηγία. Αποδείξτε ότι το νέο σας Mic-1 μικροπρόγραμμα ερμηνεύει σωστά ένα κατάλληλο πρόγραμμα ελέγχου που περιέχει τη νέα σας οδηγία. Γράψτε ένα μικροπρόγραμμα σε Mic-1 microassembly γλώσσα. Προσθέστε νέο χαρακτηριστικό στον Mic-1 microassembler. Προσθέστε μια νέα καταχώρηση στην αρχιτεκτονική Mic-1. Υλοποιήστε έναν εξομοιωτή για την αρχιτεκτονική Mic-2 Υλοποιήστε έναν εξομοιωτή για την αρχιτεκτονική Mic-3 Υλοποιήστε έναν εξομοιωτή για την αρχιτεκτονική Mic-4 Ενώ αρκετά από τα παραπάνω project υποστηρίζουν το υλικό που καλύπτει το κεφάλαιο 4, Το Επίπεδο Μικροαρχιτεκτονικής, υπάρχουν αρκετά που είναι εφαρμόσιμα και σε άλλα τμήματα του βιβλίου. Για παράδειγμα, υπάρχει ένας αριθμός από αυτά που δημιουργούν σκέψεις που παρουσιάζονται στο κεφάλαιο 7, To Επίπεδο Γλώσσας Assembly. Εγκατάσταση του mic1 Αρχικά δημιουργούμε έναν κατάλογο mic1 στον σκληρό δίσκο. Κατεβάζουμε το αρχείο mic1win.exe και το τοποθετούμε στον κατάλογο mic1. Το αρχείο αυτό θα το βρούμε με link από το site Εκτελούμε το αρχείο mic1win.exe και αυτομάτως αποσυμπιέζει και εγκαθιστά όλα τα αρχεία (προγράμματα, πηγαίο κώδικα, τεκμηρίωση) του εξομοιωτή mic1 μέσα στο συγκεκριμένο κατάλογο. Πριν εκτελέσουμε οποιοδήποτε από τα προγράμματα του mic1, πρέπει να τροποποιήσουμε το αρχείο env.bat, ως εξής: A) Προσθέτουμε REM στις εξής γραμμές echo NOTE: YOU NEED TO EDIT THE FILE ENV.BAT BEFORE YOUR mic1 echo SOFTWARE will WORK CORRECTLY. pause goto end ώστε να γίνουν έτσι: REM echo NOTE: YOU NEED TO EDIT THE FILE ENV.BAT BEFORE YOUR mic1 REM echo SOFTWARE will WORK CORRECTLY. REM pause REM goto end

3 Β) Μεταβάλλουμε την αναφορά του path, κάτω στο βήμα 2, ώστε ο κατάλογος που αναφέρεται εκεί να δείχνει στον κατάλογο bin του Java Development Kit (σημείωση: αφήνουμε το τμήμα ;%path% στο τέλος της αναφοράς του path). Δηλαδή, μέσα στο αρχείο env.bat η γραμμή path C:\jdk1.2\bin;%path% γίνεται τώρα path C:\java\bin;%path% αν το JDK έχει εγκατασταθεί στον κατάλογο c:\java (Σημείωση: Για την εγκατάσταση του JDK ανατρέξτε στο τέλος του εγγράφου) Γ) Μεταβάλλουμε την αναφορά CLASSPATH στο βήμα 3 ώστε να δείχνει το αρχείο classes.zip στον κατάλογο που είναι εγκατεστημένο το mic1. Δηλαδή, μέσα στο αρχείο env.bat η γραμμή set CLASSPATH=C:\mic1\classes.zip παραμένει όπως είναι Έλεγχος της εγκατάστασης Μπορούμε να ελέγξουμε αν όλα τα τμήματα της εγκατάστασης λειτουργούν σωστά με το να συναρμολογήσουμε (assembling) και να τρέξουμε το πρόγραμμα ijvmtest. Αυτό γίνεται ως εξής: Συναρμολόγηση του προγράμματος ijvmtest Εκτελούμε το αρχείο ijvmasm.bat με διπλό κλικ. Ανοίγει ένα παράθυρο όπου πρέπει να εισάγουμε δύο ονόματα αρχείων. Δίνουμε ijvmtest.jas ως το αρχείο εισαγωγής, και το ijvmtest.ijvm ως το αρχείο εξαγωγής. Πατάμε το πλήκτρο compile. Εκτέλεση του εξομοιωτή Mic-1, mic1sim Εκτελούμε το αρχείο mic1sim.bat με διπλό κλικ. Από το μενού File, επιλέγουμε Load Microprogram και δίνουμε το αρχείο mic1ijvm.mic1 ως το μικροπρόγραμμα που θα φορτωθεί. Πάλι από το μενού File, επιλέγουμε Load Macroprogram και δίνουμε το αρχείο ijvmtest.ijvm ως το μακροπρόγραμμα που θα φορτωθεί. Κάνουμε κλικ στο πλήκτρο RUN για να ξεκινήσει η μετάφραση του μακροπρογράμματος από το μικροπρόγραμμα. Μετά από μια σύντομη περίοδο, όσο ο εξομοιωτής τρέχει, θα πρέπει να εμφανιστούν οι ακόλουθες λέξεις στην περιοχή Standard out : OK End of run.

4 Βήμα προς βήμα μετάφραση ενός προγράμματος σε γλώσσα Assembly από ένα μικροπρόγραμμα. Το πρόγραμμα mic1sim είναι ένα java πρόγραμμα με γραφικό περιβάλλον αλληλεπίδρασης με το χρήστη, που επιτρέπει να παρατηρούμε την μετάφραση ενός Προγράμματος Επιπέδου Αρχιτεκτονικής Συνόλου Οδηγιών (Instruction Set Architecture (ISA) Level Program), από ένα πρόγραμμα Επιπέδου Μικροαρχιτεκτονικής. Στο παράδειγμα που ακολουθεί, χρησιμοποιούμε τον ijvmasm assembler για να παράγουμε ένα πρόγραμμα επιπέδου ISA από πηγαίο κώδικα, και τον mic1asm microassembler για να παράγουμε ένα πρόγραμμα επιπέδου μικροαρχιτεκτονικής από πηγαίο κώδικα. 1] Συναρμολογούμε (assemble) ένα δείγμα IJVM πρόγραμμα Στην προτροπή του συστήματος γράφουμε ijvmasm.bat Η ενοτλή αυτή κάνει τον IJVM Assembler (ijvmasm) να διαβάσει το αρχείο κειμένου echo.jas (που περιέχει τον πηγαίο κώδικα μας σε IJVM assembly γλώσσα) και να παράγει ένα δυαδικό (binary) αρχείο echo.ijvm (που περιέχει την εκτελέσιμη έκδοση του ISA-Level κώδικά μας). 2] Συναρμολογούμε ένα μικροπρόγραμμα Στην προτροπή του συστήματος γράφουμε mic1asm.bat Η εντολή αυτή κάνει τον Microassembler του Mic-1 (mic1asm) να διαβάσει το αρχείο κειμένου mic1ijvm.mal (που περιέχει τον πηγαίο κώδικά μας σε γλώσσα Micro Assembly για έναν απλοποιημένο διερμηνέα Java Virtual Machine ώστε να εκτελείτε στην αρχιτεκτονική Mic1) και να παράγει ένα δυαδικό (binary) αρχείο mic1ijvm.mic1 (που περιέχει τα πραγματικά δεδομένα, π.χ. μικροκώδικας, που πρόκειται να φορτωθεί στο control store μιας μηχανής που υλοποιεί την αρχιτεκτονική Mic1).

5 3] Τρέχουμε τον εξομοιωτή Στην προτροπή του συστήματος γράφουμε mic1sim.bat Η εντολή αυτή θα εμφανίσει το ακόλουθο παράθυρο: Εδώ θα πρέπει να φορτώσουμε το μικροπρόγραμμα και το μακροπρόγραμμα, επιλέγοντας από το μενού File Load Microprogram και Load Macroprogram. Στη συνέχεια μπορούμε να πατήσουμε το πλήκτρο STEP για να εκτελέσουμε το μικροπρόγραμμα μικροεντολή προς μικροεντολή, ή μπορούμε να πατήσουμε τα πλήκτρα RUN και STOP για να ξεκινάμε και να αναστέλλουμε την εκτέλεση του μικροπρογράμματος (το οποίο φυσικά διερμηνεύει το ISA Level πρόγραμμά μας). Το πλήκτρο RESET, επαναφέρει τους καταχωρητές του Mic1 στις αρχικές τους συνθήκες (αλλά όχι τη μνήμη). 4] Πατάμε το πλήκτρο RUN Όσο διερμηνεύουμε το πρόγραμμα echo.ijvm, θα παρατηρήσουμε ότι αν πατήσουμε το πλήκτρο RUN, οτιδήποτε που πληκτρολογούμε θα εμφανίζεται στο πεδίο κειμένου με τίτλο standard output.

6 5] Πατάμε το πλήκτρο STOP και μετά το πλήκτρο RESET. 6] Πατάμε το πλήκτρο STEP αρκετές φορές, αργά, και παρακολουθούμε προσεκτικά τι συμβαίνει. Προσέχουμε πως εμφανίζονται οι αναφορές του microassembly προγράμματος στο πεδίο μιρκοοδηγιών, και πως αλλάζουν οι τιμές των καταχωρητών κάθε φορά που πατάμε το πλήκτρο STEP. Μετά από προσεκτική εξέταση των οδηγιών και των καταχωρητών, θα πρέπει να είμαστε ικανοί να προβλέπουμε τι αλλαγές θα γίνονται σε κάθε καταχωρητή, βασιζόμενοι στη γνώση μας για την μικροεντολή που πρόκειται να εκτελεστεί. Γράφοντας και δοκιμάζοντας ένα πρόγραμμα γλώσσας Assembly σε IJVM. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον IJVM Assembler, ijvmasm, για να εξασκηθούμε στο γράψιμο προγραμμάτων σε γλώσσα assembly, τα οποία στη συνέχεια μπορούμε να τα ελέγξουμε στον εξομοιωτή Mic1 (mic1sim). Επεξηγήσεις για τη δομή ενός προγράμματος IJVM υπάρχουν στο τμήμα IJVM Assembly Language Specifications, που υπάρχει στην εγκατάσταση. 1] Σε ένα οποιοδήποτε επεξεργαστή κειμένου, δημιουργούμε ένα αρχείο κειμένου που θα περιέχει το δικό μας IJVM πρόγραμμα και το αποθηκεύουμε με την κατάληξη.jas, που δηλώνει ότι πρόκειται για ένα αρχείο σε γλώσσα Java Assembly. Μπορούμε να πάρουμε ως βάση ένα αντίγραφο των αρχείων echo.jas ή add.jas. 2] Τρέχουμε τον IJVM assembler: java ijvmasm input-filename [output-filename] π.χ. java ijvmasm my_echo.jas my_echo.ijvm 3] Ελέγχουμε το πρόγραμμά μας με τον εξομοιωτή Mic1: java mic1sim mic1ijvm.mic1 macroprogram π.χ. java mic1sim mic1ijvm.mic1 my_echo.ijvm επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία όσο ελέγχουμε και αποσφαλματώνουμε το IJVM πρόγραμμά μας.

7 Γράφοντας και Ελέγχοντας Μικροπρογράμματα για την Αρχιτεκτονική Mic1 Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον Mic1 microassembler, mic1asm, για να γράψουμε τα δικά μας μικροπρογράμματα για την αρχιτεκτονική Mic1. 1] Με οποιοδήποτε επεξεργαστή κειμένου, δημιουργούμε ένα αρχείο κειμένου που περιέχει το κείμενο σε Micro Assembly γλώσσα (MAL) για το μικροπρόγραμμά μας. Αποθηκεύουμε το αρχείο με κατάληξη.mal που δηλώνει ότι πρόκειται για αρχείο γλώσσας Micro Assembly. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα αντίγραφο του αρχείου mic1ijvm.mal ως παράδειγμα. 2] Τρέχουμε τον Mic1 Micro-Assembly Language assembler: java mic1asm input-filename output-filename π.χ. java mic1asm my_ijvm.mal my_ijvm.mic1 3] Ελέγχουμε το μικροπρόγραμμά μας με τον εξομοιωτή Mic1: java mic1sim microprogram macroprogram π.χ. java mic1sim my_ijvm.mic1 echo.ijvm Επαναλαμβάνουμε τα παραπάνω βήματα καθώς τροποποιούμε, ελέγχουμε και αποσφάλματώνουμε το IJVM πρόγραμμά μας. Σημείωση: Αν προσθέσουμε νέες οδηγίες στο IJVM, ή εφαρμόσουμε μια μικροπρογραμματισμένη διερμηνεία για μια τελείως διαφορετική γλώσσα ISA-Level, θα πρέπει να τροποποιήσουμε ή να δημιουργήσουμε έναν νέο assembler για τη γλώσσα αυτή. Αυτό περιγράφεται σύντομα στην επόμενη ενότητα.

8 Τροποποιώντας και Ελέγχοντας έναν Assembler Ίσως κάποτε θελήσουμε να τροποποιήσουμε τη λειτουργικότητα ενός IJVM assembler, ή πιθανώς να δημιουργήσουμε ένα ISA-Level Language Assembler από μόνοι μας. Προσθέτοντας νέες οδηγίες που είναι αντίστοιχες με αυτές που ήδη υπάρχουν, είναι στην πραγματικότητα αρκετά εύκολο. Θα πρέπει να είμαστε σε θέση απλά να τροποποιήσουμε το αρχείο ijvm.conf (φυσικά θα χρειαστούμε να υλοποιήσουμε κάθε νέα οδηγία στο μικροπρόγραμμα, αλλά η ουσία εδώ είναι πως η προσθήκη νέας οδηγίας, γενικά, δεν απαιτεί την αλλαγή στον IJVM Assembler). Αν θέλουμε να προσθέσουμε ένα νέο τύπο οδηγιών, ή να προσθέσουμε μια ψευδο-οδηγία, ή αλλιώς να αλλάξουμε τη συμπεριφορά του assembler, θα πρέπει να τον τροποποιήσουμε. Μπορούμε να δούμε τον πηγαίο κώδικα του ijvmasm στον κατάλογο source που δημιουργήθηκε όταν εγκαταστήσαμε το πακέτο του εξομοιωτή. 1] Με οποιοδήποτε επεξεργαστή κειμένου, τροποποιούμε το αρχείο ijvmasm.java ή τα σχετικά class αρχεία του κατάλληλα. 2] Μεταγλωττίζουμε το τροποποιημένο ijvmasm πρόγραμμα και τα σχετικά του Java classes αρχεία: java depend ijvmasm 3] Ελέγχουμε το μεταγλωτισμένο assembler χρησιμοποιώντας ένα βολικό αρχείο ελέγχου: java ijvmasm my_text.jas my_test.ijvm 4] Ελέγχουμε το αρχείο εξόδου από τον δικό μας assembler. Προφανώς, μπορούμε να ελέγξουμε αυτό το αρχείο χρησιμοποιώντας τον εξομοιωτή mic1sim και τον διερμηνέα mic1ijvm. Μπορούμε ακόμα να βρούμε χρήσιμο να επιθεωρήσουμε οπτικά την έξοδο από τον assembler χρησιμοποιώντας το δικό μας Javabased πρόγραμμα dump. Για παράδειγμα: Java dump my_test.ijvm Αυτό παράγει μια λίστα τριών στηλών, κάθε γραμμή της οποίας είναι για κάθε byte του αρχείου. Η πρώτη στήλη είναι το δεκαδικό offset (π.χ. η διεύθυνση) του byte, η δεύτερη στήλη είναι το δεκαεξαδική τιμή της τοποθεσίας, και η τρίτη είναι η δεκαδική τιμή της τοποθεσίας. Το λειτουργικό μας σύστημα μπορεί επίσης να παρέχει μια πιο ισχυρή εφαρμογή για αυτό τον σκοπό. Επαναλαμβάνουμε τα παραπάνω βήματα καθώς τροποποιούμε, ελέγχουμε και αποσφαλματώνουμε τον assembler μας.

9 Τροποποιώντας και Ελέγχοντας ένας Microassembler Ίσως κάποτε θελήσουμε να παρέχουμε πρόσθετη λειτουργικότητα στον microassembler, mic1asm. Για παράδειγμα, ίσως θέλουμε να έχουμε πρόσθετες ψευδοοδηγίες, ή να αλλάξουμε τη σύνταξη του κώδικα Java στις μικροοδηγίες. Το mic1asm είναι γραμμένο σε Java, και αρκετή από τη σημασιολογία του περιέχεται στο πηγαίο αρχείο mic1asm.java. Ωστόσο, ο αναλυτής της Micro Assembly Language (MAL) είναι γραμμένος με πρόγραμμα τύπου yacc που λέγεται CUP Parser Generator for Java. Αυτό παράγει έναν Java LALR αναλυτή με εμπεδωμένες δράσεις βασιζόμενες σε λεπτομερείς παρουσιάσεις που δίνονται στο απλό αρχείο κειμένου Mic1Parser.cup. Αν αλλάξουμε τη σύνταξη ή κάποιες σημασιολογίες του mic1asm, θα πρέπει να τροποποιήσουμε αυτό το αρχείο. 1] Κατεβάζουμε και εγκαθιστούμε στον CUP Parser Generator for Java. Το λογισμικό είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση: Σιγουρευόμαστε να προσθέσουμε τον κατάλογο του CUP (αυτόν που περιέχει τον java_cup κατάλογο) στο CLASSPATH. setenv CLASSPATH=.:.\cup 2] Με οποιονδήποτε επεξεργαστή κειμένου, τροποποιούμε τον κατάλληλο πηγαιό κώδικα java (.java αρχεία), ή το αρχείο ορισμών του αναλυτή (parser) Mic1Parser.cup. 3] Δημιουργούμε το parser class: java java_cup.main parser Mic1Parser symbol Mic1Symbol < Mic1Parser.cup Αυτό υλοποιεί το class Main στον κατάλογο source/java_cup, παράγει έναν αναλυτή (parser) που λέγεται Mic1Parser, χρησιμοποιώντας ένας λιξιλογικό σαρωτή που παράγει σύμβολα από την κλάση Mic1Symbol, και διαβάζει τις εισροές από το Mic1Parser.cup 4] Μεταγλωττίζουμε τον Mic1 microassembler mic1asm: javac depend mic1asm.java 5] Ελέγχουμε τον μεταγλωττισμένο microassembler χρησιμοποιώντας κατάλληλο αρχείο ελέγχου: java mic1asm my_test.mal my_test.mic1 6] Ελέγχουμε το αρχείο εξόδου του microassembler. Προφανώς, μπορούμε να το ελέγξουμε αυτό χρησιμοποιώντας τον εξομοιωτή mic1sim και κάποιο βολικό πρόγραμμα ελέγχου. Επίσης, είναι αρκετά χρήσιμο να κάνουμε οπτική επιθεώρηση της εξόδου του assembler με το Java-based πρόγραμμα dump.

10 Άλλο ένα εργαλείο που περιέχεται στο mic1 και το οποίο ίσως φανεί χρήσιμο είναι ο java-based mic1 disassembler, mic1dasm. Για παράδειγμα: Java mic1dasm my_test.mic1 Αυτό διαβάζει ένα δυαδικό (binary) αρχείο που περιέχεται στο control store (που παράγεται πιθανώς από το mic1asm) και παράγει μια λίστα που δείχνει την αποκωδικοποιημένη οδηγία σε κάθε τοποθεσία του 512 λέξεων control store. Επαναλαμβάνουμε τα σχετικά βήματα της παραπάνω διαδικασίας καθώς τροποποιούμε, ελέγχουμε και αποσφαλματώνουμε τον δικό μας microassembler. Τροποποιώντας και Ελέγχοντας έναν Εξομοιωτή Μικροαρχιτεκτονικής Το να προσθέσουμε χαρακτηριστικά στον εξομοιωτή Mic1 είναι κυρίως μιας εξάσκηση στον προγραμματισμό σε Java, με μια ελαφριά έμφαση στην κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ της διασύνδεσης του χρήστη και των θεμελιωδών συστατικών της αρχιτεκτονικής του εξομοιωτή mic1sim. Διαδικασία: 1] Με οποιονδήποτε επεξεργαστή κειμένου, τροποποιούμε το mic1sim.java ή άλλα σχετικά με αυτό java classes. 2] Μεταγλωττίζουμε το mic1sim πρόγραμμα: java depend mic1sim.java 3] Ελέγχουμε τον τροποποιημένο εξομοιωτή Mic1. Επαναλαμβάνουμε τα παραπάνω βήματα της τροποποίησης, ελέγχου και αποσφαλμάτωσης όπως πρέπει. Υλοποιώντας ένας εξομοιωτή για μια τροποποιημένη Μικροαρχιτεκτονική Κυρίως, αυτό περιλαμβάνει την τροποποίηση της διαμόρφωσης των καθοριστικών συστατικών που χρησιμοποιεί ο mic1sim εξομοιωτής και πως αυτά χειρίζονται στον κύριο βρόχο επεξεργασίας του mic1sim εξομοιωτή. Διαδικασία: 1] Με οποιονδήποτε επεξεργαστή κειμένου, τροποποιούμε το αρχείο mic1sim.java ή άλλα σχετικά με αυτό java classes. 2] Μεταγλωττίζουμε το πρόγραμμα mic1sim: java depend mic1sim.java 3] Ελέγχουμε τον τροποποιημένο Mic1 εξομοιωτή. Επαναλαμβάνουμε τα παραπάνω βήματα της τροποποίησης, ελέγχου και αποσφαλμάτωσης, όπως πρέπει.

11 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αρχεία.bat.conf.ijvm.jas.mal.mic1 Δέσμη εντολών για εκτέλεση από το λειτουργικό σύστημα Αρχείο κειμένου με πληροφορίες διαμόρφωσης ενός προγράμματος Δυαδικό αρχείο γλώσςας Integer Java Virtual Machine, αντικειμενικός κώδικας IJVM Αρχείο κειμένου γλώσςας Java Assembly, πηγαίος IJVM κώδικας Αρχείο κειμένου γλώσςας Micro Assembly, πηγαίος κώδικας για μικροπρόγραμμα Δυαδικό αρχείο μικροπρογράμματος αρχιτεκτονικής Mic1, πηγαίος κώδικας Δείγματα Προγραμμάτων Ijvmtest.jas, ένα πρόγραμμα που ελέγχει όλα τα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής mic1. Echo.jas, ένα πρόγραμμα που δέχεται είσοδο από το πληκτρολόγιο και τυπώνει κάθε πάτημα πλήκτρου σε μια στάνταρ περιοχή κειμένου. Add.jas, ένα πρόγραμμα που δέχεται δύο δεκαεξαδικούς αριθμούς από το πληκτρολόγιο και απεικονίζει το σύνολό τους. Πηγαίος Κώδικας Ο πηγαίος κώδικας (σε java) για όλα τα προγράμματα java βρίσκεται στον κατάλογο source που δημιουργήθηκε μετά την εγκατάσταση του mic1. Εργασίες για τους φοιτητές Οι φοιτητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα προγράμματα, τον δικό τους πηγαίο κώδικα, ή άλλα δείγματα προγραμμάτων, ώστε να μπορούν να: Παρατηρούν την βήμα προς βήμα μετάφραση ενός προγράμματος σε γλώσσα assembly από ένα μικροπρόγραμμα. Γράφουν και ελέγχουν προγράμματα γλώσσας assembly σε IJVM. Γράφουν και ελέγχουν μικροπρογράμματα για την αρχιτεκτονική Mic1. Τροποποιούν και ελέγχουν έναν assembler. Τροποποιούν και ελέγχουν έναν microassembler. Τροποποιούν και ελέγχουν έναν εξομοιωτή μικροαρχιτεκτονικής. Υλοποιούν έναν εξομοιωτή για τροποποιημένη μικροαρχιτεκτονική.

12 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ JAVA DEVELOPER S KIT (JDK) release Από τη διεύθυνση ftp://ftp.javasoft.com/pub/jdk1.0.2/jdk-1_0_2-win32-x86.exe κατεβάζουμε το αρχείο JDK-1_0_2-win32-x86.exe και το αποθηκεύουμε στον σκληρό δίσκο στη θέση c:\ Στον υπολογιστή μας δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά άλλη προηγούμενη έκδοση του JDK. Αν υπάρχει πρέπει να την διαγράψουμε. Εκτελούμε το αρχείο που κατεβάσαμε, ώστε να αποσυμπιεστούν τα δεδομένα που περιέχει. Θα δημιουργηθεί κατάλογος c:\java, όπου εκεί θα μπουν όλα τα απαραίτητα αρχεία. Μετά την αποσυμπίεση θα πρέπει να κάνουμε τις παρακάτω ρυθμίσεις περιβάλλοντος: Η αναφορά Path πρέπει να δείχνει στον κατάλογο c:\java\bin. Αυτό μπορεί εύκολα να γίνει αν τροποποιήσουμε το αρχείο Autoexec.bat του υπολογιστή μας. Αν έχουμε ρυθμίσει τη μεταβλητή περιβάλλοντος CLASSPATH, τότε θα πρέπει να την ανανεώσουμε, αντικαθιστώντας τις καταχωρήσεις με τη διαδρομή c:\java/lib/classes.zip. Μετά από τα παραπάνω, ο υπολογιστής μας είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει το Java Developer s Kit. Ξεκινάμε τον Applet Viewer ως εξής: cd java/demo/tictactoe appletviewer example1.html Περισσότερα στο site

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Mic-1 MMV. Προσομοιωτής Αρχιτεκτονικής H/Y

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Mic-1 MMV. Προσομοιωτής Αρχιτεκτονικής H/Y Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Mic-1 MMV Προσομοιωτής Αρχιτεκτονικής H/Y 2010 Περιεχόμενα Εισαγωγή...3 1 Ξεκινώντας...3 1.1 Περιεχόμενα της διανομής του προγράμματος...3 1.2 Εγκατάσταση...4

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Διδάσκουσα: Αναπλ. Καθηγήτρια Ανδριάνα Πρέντζα aprentza@unipi.gr Εργαστηριακός Συνεργάτης: Δρ. Βασιλική Κούφη vassok@unipi.gr 1 Δομημένος προγραμματισμός έναντι αντικειμενοστρεφούς

Διαβάστε περισσότερα

Συμβολική γλώσσα Εκπαιδευτικού Υπολογιστή - Λογισμικό Υπολογιστών

Συμβολική γλώσσα Εκπαιδευτικού Υπολογιστή - Λογισμικό Υπολογιστών Συμβολική γλώσσα Εκπαιδευτικού Υπολογιστή - Λογισμικό Υπολογιστών Πρόγραμμα σε γλώσσα μηχανής του ΕΚΥ Θέση μνήμης Περιεχόμενα μνήμης Εντολή (assembly) 0 0001 000000000011 lda 3 1 0011 000000000100 ada

Διαβάστε περισσότερα

MIPS Interactive Learning Environment. MILE Simulator. Version 1.0. User's Manual

MIPS Interactive Learning Environment. MILE Simulator. Version 1.0. User's Manual MILE Simulator Version 1.0 User's Manual Νοέμβριος, 2011 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή στον προσομοιωτή...2 1.1 Εγκατάσταση...2 1.2 Βοήθεια Διευκρινήσεις...2 2. Ξεκινώντας με τον προσομοιωτή...3 2.1 Το memory

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση επεξεργαστή (1 ο μέρος) ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική

Οργάνωση επεξεργαστή (1 ο μέρος) ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Οργάνωση επεξεργαστή (1 ο μέρος) ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Κώδικας μηχανής (E) Ο επεξεργαστής μπορεί να εκτελέσει το αρχιτεκτονικό σύνολο εντολών (instruction set architecture) Οι

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans

Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans Για να δημιουργήσετε μια εφαρμογή Java πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα : Αρχικά πρέπει να δημιουργηθεί ένα project το οποίο θα περιέχει όλα τα αρχεία

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης Java σε προσωπικό υπολογιστή

Οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης Java σε προσωπικό υπολογιστή Οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης Java σε προσωπικό υπολογιστή Οι οδηγίες που ακολουθούν περιγράφουν την εγκατάσταση και τη χρήση (compile & run) της Java για τον προσωπικό σας υπολογιστή. Windows (10, 8.1,

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Βασικές Πηγές: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Εισαγωγή Αρχιτεκτονική Υπολογιστών: μια Δομημένη Προσέγγιση, Α. Tanenbaum, Vrije Universiteit, Amsterdam. Computer Architecture and Engineering, K. Asanovic, CS1/2-52,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη γλώσσα προγραμματισμού JAVA. Δομές Δεδομένων Διδάσκων: Π.Α. Μήτκας Τομέας Ηλεκτρονικής και Υπολογιστών

Εισαγωγή στη γλώσσα προγραμματισμού JAVA. Δομές Δεδομένων Διδάσκων: Π.Α. Μήτκας Τομέας Ηλεκτρονικής και Υπολογιστών Εισαγωγή στη γλώσσα προγραμματισμού JAVA Δομές Δεδομένων Διδάσκων: Π.Α. Μήτκας Τομέας Ηλεκτρονικής και Υπολογιστών Το πρώτο φλιτζάνι Java Λίστα με τα απαραίτητα Το πρώτο μου πρόγραμμα(hello World) Συνεχίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Java. Διδάσκουσα: Εργαστηριακοί Συνεργάτες:

Εργαστήριο Java. Διδάσκουσα: Εργαστηριακοί Συνεργάτες: Εργαστήριο Java Διδάσκουσα: Πρέντζα Ανδριάνα aprentza@unipi.gr Εργαστηριακοί Συνεργάτες: Γεωργιοπούλου Ρούλα Λύβας Χρήστος roulageorio@ssl-unipi.gr clyvas@unipi.gr Εργαστήρια Δευτέρα 18:00-20:00,Τρίτη

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα. Εισαγωγή

Λειτουργικά Συστήματα. Εισαγωγή Λειτουργικά Συστήματα Εισαγωγή Λειτουργικά Συστήματα Ι 4/10/2016 Περιληπτικά Στο σημερινό μάθημα θα δούμε ποια είναι η θέση του Λειτουργικού Συστήματος στην οργάνωση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σπύρος

Διαβάστε περισσότερα

ProcSim οδηγίες χρήσης.

ProcSim οδηγίες χρήσης. ProcSim οδηγίες χρήσης. Το ProcSim είναι ένα εργαλείο προσομοίωσης Οπτικοποίησης του Datapath του απλού επεξεργαστή που περιγράφεται στο μάθημα (και στο βιβλίο). Το εργαλείο αυτό εκτελεί προγράμματα γραμμένα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Ασκήσεις Εργαστηρίου

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Ασκήσεις Εργαστηρίου Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Ασκήσεις Εργαστηρίου Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Νο 02 Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C Στο εργαστήριο αυτό, θα ασχοληθούμε με δύο προγραμματιστικά περιβάλλοντα της γλώσσας C, το Dev-C++, το οποίο είναι εφαρμογή που τρέχει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C Στο εργαστήριο αυτό, θα ασχοληθούμε με δύο προγραμματιστικά περιβάλλοντα για τη γλώσσα C: τον gcc μεταγλωττιστή της C σε περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Βρίγκας Μιχαήλ Α.Μ.744 Μπράχος Χ. Ευάγγελος Α.Μ.795

Βρίγκας Μιχαήλ Α.Μ.744 Μπράχος Χ. Ευάγγελος Α.Μ.795 Βρίγκας Μιχαήλ Α.Μ.744 Μπράχος Χ. Ευάγγελος Α.Μ.795 Περιεχόμενα Εισαγωγή Εγκατάσταση Δημιουργία νέου project Java Editor Perspectives Δημιουργία source folders Προσθήκη νέου αρχείου στο project Εισάγωντας

Διαβάστε περισσότερα

ProcSim οδηγίες χρήσης.

ProcSim οδηγίες χρήσης. ProcSim οδηγίες χρήσης. Το ProcSim είναι ένα εργαλείο προσομοίωσης Οπτικοποίησης του Datapath του απλού επεξεργαστή που περιγράφεται στο μάθημα (και στο βιβλίο). Το εργαλείο αυτό εκτελεί προγράμματα γραμμένα

Διαβάστε περισσότερα

Hase οδηγίες χρήσης.

Hase οδηγίες χρήσης. Hase οδηγίες χρήσης. Το Hase είναι ένα πρόγραμμα προσομοίωσης που έχει αναπτυχθεί στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (http://www.icsa.inf.ed.ac.uk/research/groups/hase/) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για

Διαβάστε περισσότερα

Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στη C. Σοφία Μπαλτζή s.mpaltzi@di.uoa.gr

Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στη C. Σοφία Μπαλτζή s.mpaltzi@di.uoa.gr Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στη C Σοφία Μπαλτζή s.mpaltzi@di.uoa.gr Διαδικαστικά Ιστοσελίδα μαθήματος: http://eclass.uoa.gr/courses/f30/ Υποχρεωτική παρακολούθηση: Παρασκευή 14:00 16:00 στην

Διαβάστε περισσότερα

qemu img create linux.img f raw 2G

qemu img create linux.img f raw 2G Τρέξτε Linux μέσα από Windows P.I.K. panoskrt@gmail.com Δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι χρησιμοποιούν ως κύριο λειτουργικό τα Windows και θα ήθελαν για να εγκαταστήσουν Linux αλλά οποιοδήποτε λόγο... φοβούνται

Διαβάστε περισσότερα

Ας ξεκινήσουμε. Macro-instructions. (Assembly level) Micro-instructions Main memory. (micro-code)

Ας ξεκινήσουμε. Macro-instructions. (Assembly level) Micro-instructions Main memory. (micro-code) Ας ξεκινήσουμε Τι χρειαζόμαστε για να υλοποιήσουμε έναν επεξεργαστή? Macro-instructions ALU (Assembly level) Register File Micro-instructions Main memory (micro-code) Control signals and microcode (control

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Εισαγωγή στην Python. 1.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Εισαγωγή στην Python. 1.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή στην Python Σύνοψη Σε αυτό το κεφάλαιο κάνουμε μια σύντομη εισαγωγή στην Python και στα εργαλεία λογισμικού που θα χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια του συγγράμματος. Προαπαιτούμενη γνώση

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξεκινώντας. 1.1 Τι είναι η Java. PDF created with FinePrint pdffactory Pro trial version

1. Ξεκινώντας. 1.1 Τι είναι η Java. PDF created with FinePrint pdffactory Pro trial version 1. Ξεκινώντας Τελειώνοντας αυτό το κεφάλαιο θα μπορείτε: Να περιγράψετε τα κύρια χαρακτηριστικά της γλώσσας Java Να περιγράψετε τη Java Virtual Machine Να περιγράψετε πώς λειτουργεί ο μηχανισμός «συλλογής

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Μικροεπεξεργαστών

Συστήματα Μικροεπεξεργαστών Εργαστήριο 1 ο Εισαγωγή στον AVR Περίγραμμα Εργαστηριακής Άσκησης Εισαγωγή... 2 Κατηγορίες μικροελεγκτών AVR... 2 Εξοικείωση με το περιβάλλον AVR Studio 4... 3 Βήμα 1ο: Δημιουργία νέου έργου (project)...

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις του εργαστηριακού μαθήματος Πληροφορική ΙΙ. Εισαγωγή στην γλώσσα προγραμματισμού

Σημειώσεις του εργαστηριακού μαθήματος Πληροφορική ΙΙ. Εισαγωγή στην γλώσσα προγραμματισμού Σημειώσεις του εργαστηριακού μαθήματος Πληροφορική ΙΙ Εισαγωγή στην γλώσσα προγραμματισμού Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, Εαρινό εξάμηνο Οι σημειώσεις βασίζονται στα συγγράμματα: A byte of Python (ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1. Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στην Python και στο IDLE

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1. Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στην Python και στο IDLE ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στην Python και στο IDLE Περιεχόμενο εργαστηρίου: - Το περιβάλλον ανάπτυξης προγραμμάτων IDLE - Διαδικασία ανάπτυξης προγραμμάτων Python - Απλά προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Ενότητα 1: Εισαγωγή Γρηγόρης Τσουμάκας, Επικ. Καθηγητής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία του JDK. Β.1 Εργαλεία του JDK. Β.2 Μεταγλωττιστής javac. Τα πιο βασικά εργαλεία του JDK είναι τα παρακάτω.

Εργαλεία του JDK. Β.1 Εργαλεία του JDK. Β.2 Μεταγλωττιστής javac. Τα πιο βασικά εργαλεία του JDK είναι τα παρακάτω. Εργαλεία του JDK Β.1 Εργαλεία του JDK Τα πιο βασικά εργαλεία του JDK είναι τα παρακάτω. O µεταγλωττιστής (compiler) της Java javac. O διερµηνευτής (interpreter) της Java java. Το υπεύθυνο εργαλείο για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C Στο εργαστήριο αυτό, θα ασχοληθούμε με δύο προγραμματιστικά περιβάλλοντα της γλώσσας C, το Dev-C++, το οποίο είναι εφαρμογή που τρέχει

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Ακαδημαϊκό έτος: 2010-2011 Επιμέλεια Ξενοφών Βασιλάκος Περιεχόμενα Φροντιστηρίου 1. Εισαγωγή 2. Εντολές Εκχώρησης και Τελικές μεταβλητές 3. Μεταγλώττιση και διερμηνεία των

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Διαλέξεις στο μάθημα: Μεταφραστές Γιώργος Μανής

Εισαγωγή. Διαλέξεις στο μάθημα: Μεταφραστές Γιώργος Μανής Εισαγωγή Διαλέξεις στο μάθημα: Μεταφραστές Γιώργος Μανής Μεταγλωττιστής Αρχικό πρόγραμμα (source program) Μεταγλωττιστής Τελικό πρόγραμμα (object program) Διαγνωστικά μηνύματα Μεταγλωττιστής Παίρνει σαν

Διαβάστε περισσότερα

Μπορείτε τα δείτε βιντεάκι με τη διαδικασία εδώ: http://www.greektuts.net/greek-in-joomla/

Μπορείτε τα δείτε βιντεάκι με τη διαδικασία εδώ: http://www.greektuts.net/greek-in-joomla/ 1) Εμφάνιση ιστοσελίδας Ανοίγουμε το πρόγραμμα πλοήγησης (Firefox, Chrome, Internet Explorer κτλ) και στη γραμμή διευθύνσεων πληκτρολογούμε τη διεύθυνση http://localhost ή http://127.0.0.1. Αν δεν βλέπουμε

Διαβάστε περισσότερα

ProcSim οδηγίες χρήσης.

ProcSim οδηγίες χρήσης. ProcSim οδηγίες χρήσης. Το ProcSim είναι ένα εργαλείο προσομοίωσης Οπτικοποίησης του Datapath του απλού επεξεργαστή που περιγράφεται στο μάθημα (και στο βιβλίο). Το εργαλείο αυτό εκτελεί προγράμματα γραμμένα

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα

Λειτουργικά Συστήματα Λειτουργικά Συστήματα Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ No:01 Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματιστικό Περιβάλλον

Προγραμματιστικό Περιβάλλον Προγραμματιστικό Περιβάλλον Προγραμματίζοντας τις βασικές αριθμητικές πράξεις 2 ο Γυμνάσιο Παλλήνης Καθηγήτρια: Ευφροσύνη Σκιαδά Πρόσθεση Αφαίρεση Πολλαπλασιασμός Σύμβολα αριθμητικών πράξεων Διαίρεση Τι

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη εφαρμογής Input-Output

Ανάπτυξη εφαρμογής Input-Output Ανάπτυξη εφαρμογής Input-Output Πίνακας Περιεχομένων Ανάπτυξη εφαρμογής Input-Output... 1 1. Εκτέλεση του περιβάλλοντος ανάπτυξης εφαρμογών της Visual Basic 2008 Express Edition... 1 2. Δημιουργία νέου

Διαβάστε περισσότερα

Hase οδηγίες χρήσης.

Hase οδηγίες χρήσης. Hase οδηγίες χρήσης. Το Hase είναι ένα πρόγραμμα προσομοίωσης που έχει αναπτυχθεί στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (http://www.icsa.inf.ed.ac.uk/research/groups/hase/) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για

Διαβάστε περισσότερα

Επιμόρφωση Πληροφορικών Εργασία στο Ειδικό Μέρος

Επιμόρφωση Πληροφορικών Εργασία στο Ειδικό Μέρος Πανεπιστημιακό Κέντρο Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας «Εκπαίδευση Επιμορφωτών Β Επιπέδου» Επιμόρφωση Πληροφορικών Εργασία στο Ειδικό Μέρος Υπεύθυνος Διδάσκων: Ι. Καζανίδης Εγκατάσταση του Moodle στο Πανελλήνιο

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010 Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Τομέας Υπολογιστικών Τεχνικών & Συστημάτων Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010 Ιωάννης Γεωργουδάκης - Πάρις Μαστοροκώστας Σεπτέμβριος 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ

5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ 5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ 5.1 Εισαγωγή στους αλγορίθμους 5.1.1 Εισαγωγή και ορισμοί Αλγόριθμος (algorithm) είναι ένα πεπερασμένο σύνολο εντολών οι οποίες εκτελούν κάποιο ιδιαίτερο έργο. Κάθε αλγόριθμος

Διαβάστε περισσότερα

Είναι το «μυαλό» του υπολογιστή μας. Αυτός κάνει όλους τους υπολογισμούς και τις πράξεις. Έχει δική του ενσωματωμένη μνήμη, τη λεγόμενη κρυφή

Είναι το «μυαλό» του υπολογιστή μας. Αυτός κάνει όλους τους υπολογισμούς και τις πράξεις. Έχει δική του ενσωματωμένη μνήμη, τη λεγόμενη κρυφή 1 Είναι το «μυαλό» του υπολογιστή μας. Αυτός κάνει όλους τους υπολογισμούς και τις πράξεις. Έχει δική του ενσωματωμένη μνήμη, τη λεγόμενη κρυφή μνήμη(cache). Η cache είναι πολύ σημαντική, πολύ γρήγορη,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ & ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ BloodShed Dev-C++

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ & ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ BloodShed Dev-C++ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ & ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ BloodShed Dev-C++ Α. ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Το πρόγραμμα BloodShed Dev-C++ είναι ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον ανάπτυξης* κώδικα για γλώσσες

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων, Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα

Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων, Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων, Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα Ενότητες βιβλίου: 6.4, 6.7 Ώρες διδασκαλίας: 1 Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων Στο βιβλίο γίνεται αναφορά σε μία τεχνική για την ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι (HY120)

Προγραμματισμός Ι (HY120) Προγραμματισμός Ι (HY20) # μνήμη & μεταβλητές πρόγραμμα & εκτέλεση Ψηφιακά δεδομένα, μνήμη, μεταβλητές 2 Δυαδικός κόσμος Οι υπολογιστές είναι δυαδικές μηχανές Όλη η πληροφορία (δεδομένα και κώδικας) κωδικοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ HARDWARE ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ HARDWARE ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ HARDWARE ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Γενικό διάγραμμα υπολογιστικού συστήματος Γενικό διάγραμμα υπολογιστικού συστήματος - Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας ονομάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb)

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb) 1. Είσοδος στην υπηρεσία ClassWeb Στη κεντρική σελίδα της υπηρεσίας στα πεδία Όνομα Χρήστη και Κωδικός πρόσβασης πληκτρολογούμε τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονικη υπολογιστων

Αρχιτεκτονικη υπολογιστων ΤΕΙ Κρήτης Τμ. Μηχανικών Πληροφορικής Αρχιτεκτονικη υπολογιστων Τζαγκαράκης Χαράλαμπος hatzagarak@cs.teicrete.gr Εισαγωγη: ο επεξεργαστης και η γλωσσα του Eπεξεργαστής: MIPS Microprocessor Without Interlocked

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Οδηγός Εργαστηρίου για το Μεταπτυχιακό Μάθημα Τεχνολογία Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση του Arduino IDE

Εγκατάσταση του Arduino IDE ΑΣΠΑΙΤΕ Συλλογή και Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Πώς να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Ανάπτυξης (IDE), για το προγραμματισμό του Arduino. Χρησιμοποιώντας το

Διαβάστε περισσότερα

Μικροεπεξεργαστές. Σημειώσεις Μαθήματος Υπεύθυνος: Δρ Άρης Παπακώστας,

Μικροεπεξεργαστές. Σημειώσεις Μαθήματος Υπεύθυνος: Δρ Άρης Παπακώστας, Μικροεπεξεργαστές Σημειώσεις Μαθήματος 2013-14 Υπεύθυνος: Δρ Άρης Παπακώστας, Η γλώσσα assembly είναι μια γλώσσα προγραμματισμού χαμηλού επιπέδου για συγκεκριμένους υπολογιστές ή άλλη προγραμματιζόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Τι χρειάζεται ένας φοιτητής για τη σωστή παρακολούθηση και συμμετοχή στο μαθημα;

Τι χρειάζεται ένας φοιτητής για τη σωστή παρακολούθηση και συμμετοχή στο μαθημα; Εισαγωγή Τι χρειάζεται ένας φοιτητής για τη σωστή παρακολούθηση και συμμετοχή στο μαθημα; 1. Σελίδα μαθήματος Εγγραφή Ο κάθε φοιτητής πρέπει να κάνει εγγραφή στη σελίδα του μαθήματος στην πλατφόρμα e-class

Διαβάστε περισσότερα

SMPcache. Ένα εργαλείο για προσομοίωση-οπτικοποίηση κρυφής μνήμης (Cache)

SMPcache. Ένα εργαλείο για προσομοίωση-οπτικοποίηση κρυφής μνήμης (Cache) SMPcache Ένα εργαλείο για προσομοίωση-οπτικοποίηση κρυφής μνήμης (Cache) 1. Βασικές ρυθμίσεις του συστήματος: δημιουργία μια δικής μας σύνθεσης συστήματος. Το SMPcache είναι ένα εργαλείο με το οποίο μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω τα Νοήματα. Περιβάλλον Διδασκαλίας Βασικού Λεξιλογίου της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Οδηγός Εγκατάστασης. Ευίτα Φωτεινέα, Ελένη Ευθυμίου

Μαθαίνω τα Νοήματα. Περιβάλλον Διδασκαλίας Βασικού Λεξιλογίου της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Οδηγός Εγκατάστασης. Ευίτα Φωτεινέα, Ελένη Ευθυμίου Μαθαίνω τα Νοήματα Περιβάλλον Διδασκαλίας Βασικού Λεξιλογίου της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας Οδηγός Εγκατάστασης Ευίτα Φωτεινέα, Ελένη Ευθυμίου Ανάδοχος: Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου / Ε.Κ. «Αθηνά»

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΙ ΒΗΜΑ 1 Ο. Θα εμφανιστεί το λογότυπο του προγράμματος.. ..και μετά από λίγο ένα παράθυρο με τίτλο Προβολές CMap Tools. [1]

ΣΚΟΠΟΙ ΒΗΜΑ 1 Ο. Θα εμφανιστεί το λογότυπο του προγράμματος.. ..και μετά από λίγο ένα παράθυρο με τίτλο Προβολές CMap Tools. [1] ΦΥΛΛΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 2 Κεφάλαιο: 1 ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, Ενότητα: 1.5 ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Εμπλεκόμενες έννοιες: Πληροφορική Ονοματεπώνυμο: Τμήμα: Ομάδα: ΣΚΟΠΟΙ Να μάθετε πως θα

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή του βασικού παραθύρου του Cubase SE3. Εικόνα 1

Περιγραφή του βασικού παραθύρου του Cubase SE3. Εικόνα 1 Περιγραφή του βασικού παραθύρου του Cubase SE3 Εικόνα 1 Transport panel Προετοιμασία και εκτέλεση ηχογράφησης σε ένα κανάλι MIDI και Quantize 1. Ανοίγουμε το Cubase, πηγαίνουμε στο μενού File και επιλέγουμε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Βήμα-Βήμα για να εγκαταστήσετε τα Windows 7 στον Η/Υ σας

Οδηγός Βήμα-Βήμα για να εγκαταστήσετε τα Windows 7 στον Η/Υ σας Οδηγός Βήμα-Βήμα για να εγκαταστήσετε τα Windows 7 στον Η/Υ σας ΒΗΜΑ 1 Εφεδρικό Αντίγραφο Ασφαλείας ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν εφαρμόσουμε τον οδηγό εγκατάστασης στον Η/Υ μας κρατούμε αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4ο. Προγράμματα

Μάθημα 4ο. Προγράμματα Μάθημα 4ο Προγράμματα Σελίδα 47 από 106 4.1 Εγκατάσταση προγραμμάτων Όπως έχουμε πει στο πρώτο μάθημα (Σημειώσεις 1ου Μαθήματος 1.3.3.Β σελ. 12) τα προγράμματα ή αλλιώς εφαρμογές αποτελούν μέρος του λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερώσεις λογισμικού Οδηγός χρήσης

Ενημερώσεις λογισμικού Οδηγός χρήσης Ενημερώσεις λογισμικού Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι σήμα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΙΚΤΥΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΙΚΤΥΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΙΚΤΥΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ σ. 1 από 18 _ Εγχειρίδιο ρυθµίσεων για την πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς πόρους bibliotecas Εγχειρίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Είναι μια αλληλουχία κατάλληλων οδηγιών(εντολών) που εκτελεί ο υπολογιστής για την επίλυση ενός προβλήματος.

Είναι μια αλληλουχία κατάλληλων οδηγιών(εντολών) που εκτελεί ο υπολογιστής για την επίλυση ενός προβλήματος. Û ØÓÒ ÔÖÓ Ö ÑÑ Ø Ñ ¾ Ç Ö ÐÓ ØÛÒ ÙÔÓÐÓ ØôÒ Ο υπολογιστής είναι εργαλείο επίλυσης προβλημάτων λόγω: ταχύτητας υπολογισμού και μεγέθους μνήμης γενικής χρησιμότητας μέσω της έννοιας του προγραμματισμού. Η

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών

Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 3.1 Περιφερειακές μονάδες και τμήμα επεξεργασίας Στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε συνέχεια σε επαφή με υπολογιστές. Ο υπολογιστής είναι μια συσκευή που επεξεργάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Εδώ υπάρχει ένα παράδειγμα από ένα φανταστικό πρόγραμμα και το πακέτο του:

Εδώ υπάρχει ένα παράδειγμα από ένα φανταστικό πρόγραμμα και το πακέτο του: Κεφάλαιο 18: Διαχείριση Πακέτων στο Slackware Ένα πακέτο λογισμικού (software package) είναι ένα σύνολο από σχετικά προγράμματα που είναι έτοιμα για εγκατάσταση. Όταν κατεβάζετε ένα αρχείου πηγαίου κώδικα,

Διαβάστε περισσότερα

Πως θα κατασκευάσω το πρώτο πρόγραμμα;

Πως θα κατασκευάσω το πρώτο πρόγραμμα; Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Σκοπός Να γίνει εξοικείωση το μαθητών με τον ΗΥ και το λειτουργικό σύστημα. - Επίδειξη του My Computer

Διαβάστε περισσότερα

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 4 2. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΕΝΟΥ ΚΑΡΤΕΛΑΣ... 5 3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΛΑΤΗ... 6 4. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΗ... 6 5. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης του Άβακα

Εγχειρίδιο χρήσης του Άβακα Εγχειρίδιο χρήσης του Άβακα Με το παρόν λογισμικό γίνεται προσομοίωση των λειτουργικών δυνατοτήτων του εκπαιδευτικού υπολογιστή που έχει την ονομασία Άβακας. Η εικόνα του Άβακα εμφανίζεται σε παράθυρο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο περιβάλλον Code::Blocks

Εισαγωγή στο περιβάλλον Code::Blocks Εισαγωγή στο περιβάλλον Code::Blocks Στο παρόν εγχειρίδιο παρουσιάζεται η διαδικασία ανάπτυξης, μεταγλώττισης και εκτέλεσης ενός προγράμματος C στο περιβάλλον του Code::Blocks. Η διαδικασία αυτή παρουσιάζεται

Διαβάστε περισσότερα

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής Μάθημα 7ο Πολυμέσα 7.Α.1 Παρουσιάσεις Οι παρουσιάσεις είναι μια εφαρμογή που χρησιμεύει στην παρουσίαση των εργασιών μας. Αποτελούν μια συνοπτική μορφή των εργασιών μας. Μέσω δημιουργίας διαφανειών, μορφοποιήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ Python. 1η Ομάδα Ασκήσεων

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ Python. 1η Ομάδα Ασκήσεων ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ Python 1η Ομάδα Ασκήσεων Περιεχόμενο εργαστηρίου: - Το περιβάλλον ανάπτυξης προγραμμάτων IDLE - Διαδικασία ανάπτυξης προγραμμάτων Python - Εισαγωγικά προγράμματα / print / μεταβλητές / input

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Απόδοση ΚΜΕ. (Μέτρηση και τεχνικές βελτίωσης απόδοσης)

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Απόδοση ΚΜΕ. (Μέτρηση και τεχνικές βελτίωσης απόδοσης) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 2016-17 Απόδοση ΚΜΕ (Μέτρηση και τεχνικές βελτίωσης απόδοσης) http://mixstef.github.io/courses/comparch/ Μ.Στεφανιδάκης Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΕΙΣ

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΕΙΣ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΕΙΣ. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ Πληροφορική I "Προγραμματισμός" B. Φερεντίνος

Διαβάστε περισσότερα

Unity Editor #02 Κεντρικό Μενού: File, Build Settings και Build & Run

Unity Editor #02 Κεντρικό Μενού: File, Build Settings και Build & Run Unity Editor #02 Κεντρικό Μενού: File, Build Settings και Build & Run Καλώς ήλθες. Στο προηγούμενο μάθημα είδαμε τις λειτουργίες του μενού File του Editor της Unity. Όπως είπαμε οι δύο επιλογές που διαφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασιακός Προγραμματισμός

Διαδικασιακός Προγραμματισμός Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Διαδικασιακός Προγραμματισμός Διάλεξη 1 η Εισαγωγή στη Γλώσσα C Οι διαλέξεις βασίζονται στο βιβλίο των Τσελίκη και Τσελίκα C: Από τη Θεωρία στην Εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Υπολογιστών με C++

Προγραμματισμός Υπολογιστών με C++ Προγραμματισμός Υπολογιστών με C++ 3 η Εργασία Ακαδημαϊκό Έτος 206-7 Ημερομηνία Παράδοσης Εργασίας: 5 Ιανουαρίου 207. Εκφώνηση Να χρησιμοποιηθεί ο κώδικας που αναπτύξατε στις 2 προηγούμενες εργασίες για

Διαβάστε περισσότερα

Προηγμένοι Μικροεπεξεργαστές. Εργαστήριο 4 - Editor

Προηγμένοι Μικροεπεξεργαστές. Εργαστήριο 4 - Editor Προηγμένοι Μικροεπεξεργαστές Εργαστήριο 4 - Editor Περιγραφή Υλοποίηση ενός υποτυπώδους editor που θα: Διαβάζει ένα προκαθορισμένο αρχείο Θα το απεικονίζει στην οθόνη Θα κάνει highlight με έναν ελεγχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον κεφ.6 Εισαγωγή στον Προγραμματισμό

Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον κεφ.6 Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον κεφ.6 Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Μάριος Αραποστάθης Καθηγητής πληροφορικής Βαρβάκειου Λύκειου http://users.sch.gr/mariosarapostathis 6.1 Η έννοια του

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών

Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Σκοπός Να καταλάβουν την διαφορά ανάμεσα σε τοπικές και καθολικές μεταβλητές. Nα κάνουν αποσφαλμάτωση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1: TO ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ DEV-C++

ΑΣΚΗΣΗ 1: TO ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ DEV-C++ ΑΣΚΗΣΗ 1: TO ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ DEV-C++ Σκοπός της Άσκησης Ο σκοπός αυτής της εργαστηριακής άσκησης είναι η εξοικείωση με τη χρήση του περιβάλλοντος Dev C++ το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή υπογραφή από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (Έκδοση, Εγκατάσταση, Χρήση, Απεγκατάσταση)

Ψηφιακή υπογραφή από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (Έκδοση, Εγκατάσταση, Χρήση, Απεγκατάσταση) Ψηφιακή υπογραφή από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (Έκδοση, Εγκατάσταση, Χρήση, Απεγκατάσταση) Μπαίνουμε στον δικτυακό τόπο του ΠΣΔ (www.sch.gr) και κάνουμε κλικ στην επιλογή «Ψηφιακές υπογραφές (αριστερό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ. 03/01/09 Χαράλαμπος Τζόκας 1

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ. 03/01/09 Χαράλαμπος Τζόκας 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ 03/01/09 Χαράλαμπος Τζόκας 1 Πρόγραμμα - Προγραμματισμός Πρόγραμμα: Σύνολο εντολών που πρέπει να δοθούν στον Υπολογιστή, ώστε να υλοποιηθεί ο αλγόριθμος της επίλυσης

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010 Τμήμα Πληροφορικής & Τηλ/νιών Τομέας Προγ/σμού & Τεχνολογίας Λογισμικού Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010 Δρ. Νικόλαος Θ. Λιόλιος Καθηγητής Φεβρουάριος 2012 1. Εισαγωγή Το Visual

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μεταφραστές Εισαγωγή Διδάσκων: Επικ. Καθ. Γεώργιος Μανής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

i Throughput: Ο ρυθμός ολοκλήρωσης έργου σε συγκεκριμένο χρόνο

i Throughput: Ο ρυθμός ολοκλήρωσης έργου σε συγκεκριμένο χρόνο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 6-7 Απόδοση ΚΜΕ (Μέτρηση και τεχνικές βελτίωσης απόδοσης) http://mixstef.github.io/courses/comparch/ Μ.Στεφανιδάκης Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 8 & 9 18/10/07

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 8 & 9 18/10/07 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 8 & 9 18/10/07 Αλγόριθμος: Βήμα προς βήμα διαδικασία για την επίλυση κάποιου προβλήματος. Το πλήθος των βημάτων πρέπει να είναι πεπερασμένο. Αλλιώς: Πεπερασμένη

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα 1 γνωριμία με το περιβάλλον Karel

Δραστηριότητα 1 γνωριμία με το περιβάλλον Karel ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 - Εξοικείωση με τον μικρόκοσμο του ρομπότ Karel Δραστηριότητα 1 γνωριμία με το περιβάλλον Karel (1) Κατεβάστε τον μικρόκοσμο Karel γράφωντας στον φυλλομετρητή σας: http://5sek-acharn.att.sch.gr/downloads/karel_domimenos.rar

Διαβάστε περισσότερα

SIMATIC MANAGER SIMATIC MANAGER

SIMATIC MANAGER SIMATIC MANAGER 1 Προγραμματισμός του PLC. 1. Γενικά Μια προσεκτική ματιά σε μια εγκατάσταση που θέλουμε να αυτοματοποιήσουμε, μας δείχνει ότι αυτή αποτελείται από επιμέρους τμήματα τα οποία είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης της MySQL

Οδηγίες Χρήσης της MySQL ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Οδηγίες Χρήσης της MySQL Διδάσκων: Γιάννης Θεοδωρίδης Συντάκτης Κειμένου: Βαγγέλης Κατσικάρος Νοέμβριος 2007 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή...2

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή/ απομάκρυνση συμβόλων παραγράφου

Εισαγωγή/ απομάκρυνση συμβόλων παραγράφου 3.3.2.1 Εισαγωγή/ απομάκρυνση συμβόλων παραγράφου Υπάρχει μία μικρή διαφορά μεταξύ της λέξης παράγραφος, όπως τη χρησιμοποιούμε εδώ και όπως κοινώς χρησιμοποιείται. Τεχνικά, μία παράγραφος είναι ένα μπλοκ,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η χρησιμοποίηση κάποιων εφαρμογών που θα μας φανούν πολύ χρήσιμες κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Εισαγωγής στον Προγραμματισμό.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ JAIN-SIP-PROXY και SIP-COMMUNICATOR Εισαγωγή Αυτές οι οδηγίες περιγράφουν τα βήματα για να εγκαταστήσουμε τις εφαρμογές JAIN- SIP-Proxy και SIP-Communicator.

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας

Μάθημα 4: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Μάθημα 4: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας 4.1 Γενικά Ο υπολογιστής επεξεργάζεται δεδομένα ακολουθώντας βήμα βήμα, τις εντολές ενός προγράμματος. Το τμήμα του υπολογιστή, που εκτελεί τις εντολές και συντονίζει

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τη Χρήση του Google Drive

Οδηγίες για τη Χρήση του Google Drive Οδηγίες για τη Χρήση του Google Drive Χαρπαντίδου Ζαχαρούλα Επιμορφώτρια Β επιπέδου ΠΕ 19-20 Υπεύθυνη ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Δράμας 2013 Περιεχόμενα Δημιουργία λογαριασμού στο Google Drive. 3 Διαχείριση του GoogleDrive..

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 3, 7, 8 & 9 25/10/07

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 3, 7, 8 & 9 25/10/07 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 3, 7, 8 & 9 25/10/07 Αριθμητική στο δυαδικό σύστημα (γενικά) Συμπληρωματικά για δυαδικό σύστημα Η πρόσθεση στηρίζεται στους κανόνες: 0 + 0 = 0, 0 + 1 = 1, 1

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Εργαστήριο

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Εργαστήριο Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Εργαστήριο Ενότητα: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΣΦΑΛΜΑΤΩΣΗΣ Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Ενότητα 7: Αποκωδικοποίηση Εντολής x86 Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Εργαστήριο 1 MATLAB ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1. Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στο MATLAB και στο Octave

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Εργαστήριο 1 MATLAB ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1. Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στο MATLAB και στο Octave ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στο MATLAB και στο Octave Περιεχόμενο εργαστηρίου: - Το περιβάλλον ανάπτυξης προγραμμάτων Octave - Διαδικασία ανάπτυξης προγραμμάτων MATLAB - Απλά

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 1-1 η Άσκηση - Ανάλυση

Εργαστήριο 1-1 η Άσκηση - Ανάλυση Εργαστήριο 1-1 η Άσκηση - Ανάλυση Εκφώνηση: Δημιουργείστε εφαρμογή σε Java Swing με χρήση του IDE NetBeans όπου θα παρουσιάζεται ποιο κουμπί πατήθηκε. Η εφαρμογή θα μοιάζει ως εξής: Πρώτο Βήμα: Αρχική

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή Ιστοτόπου Σχολικής Μονάδας με τη βοήθεια έτοιμου προκατασκευασμένου προτύπου (Joomla)

Κατασκευή Ιστοτόπου Σχολικής Μονάδας με τη βοήθεια έτοιμου προκατασκευασμένου προτύπου (Joomla) Πανεπιστημιακό Κέντρο Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας «Εκπαίδευση Επιμορφωτών Β Επιπέδου» Επιμόρφωση Πληροφορικών Εργασία στο Γενικό Μέρος - Ενότητα 3 Υπεύθυνος Διδάσκων: Ι. Σαλονικίδης Κατασκευή Ιστοτόπου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ 6 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ 6.1 Τι ονοµάζουµε πρόγραµµα υπολογιστή; Ένα πρόγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη Λ.Σ. ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική

Υποστήριξη Λ.Σ. ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Υποστήριξη Λ.Σ. ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Επικοινωνία με περιφερειακά Αρτηρία εισόδου-εξόδου, διευθύνσεις, εγγραφές αναγνώσεις Διαδικασία εξόδου έλεγχος κατάστασης περιφερειακού περίμενε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Τιμές, τύποι, μεταβλητές, λέξεις-κλειδιά, εντολές. 2.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Τιμές, τύποι, μεταβλητές, λέξεις-κλειδιά, εντολές. 2.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Τιμές, τύποι, μεταβλητές, λέξεις-κλειδιά, εντολές Σύνοψη Το κεφάλαιο αυτό εισάγει τον αναγνώστη σε βασικές έννοιες που είναι χρήσιμες για την απόκτηση μιας πρώτης εμπειρίας με την Python. Προαπαιτούμενη

Διαβάστε περισσότερα