ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» Έτος ιδρύσεως 1903 ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» Έτος ιδρύσεως 1903 ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013."

Transcript

1 1 ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» Έτος ιδρύσεως 1903 ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ Όπως παρουσιάστηκαν στη Γεν. Συνέλευση της 19ης Ιαν. 2014, στην αίθουσα του Συλλόγου. Αγαπητοί συμπατριώτες, μέλη του Παγχαλκιδικού Συλλόγου. Εκ μέρους του Δ.Σ. σας καλωσορίζω στη σημερινή ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας, σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και σας παρακαλώ να δεχθείτε τις πιο θερμές ευχές ολοκλήρου του Δ.Σ. για τον καινούργιο χρόνο που ήδη ανέτειλε. Αίσιον και ευτυχές λοιπόν το νέον έτος με ειρήνη για τον κόσμο, ευημερία για την πατρίδα μας, ευτυχία για εσάς και τις οικογένειές σας και προκοπή για το Σύλλογο μας. Με το 2013 που έφυγε έληξε και η επέτειος των γενεθλίων του Συλλόγου μας αφού γιορτάσαμε πανηγυρικά τα 110 χρόνια ζωής του με αναφορά στην ιστορία του, στους συντελεστές της ίδρυσης και της προόδου του, στις δράσεις και στα έργα των ανθρώπων που τον υπηρέτησαν. Ανάμεσα στις άλλες δράσεις ψάξαμε στα απόκρυφα της ιστορίας και εντοπίσαμε τους πρωταγωνιστές αυτής της πορείας και εννοούμε τους Προέδρους και τα Διοικητά Συμβούλια από ιδρύσεως, καταχωρίσαμε τα ονόματά τους στο ανηρτημένο στην αίθουσα πίνακα και τοποθετήσαμε τις φωτογραφίες των Προέδρων (όσων βρήκαμε, λείπουν τουλάχιστο τρεις) εκεί ψηλά, πρώτα για να τους τιμήσουμε, αλλά και για να θεμελιωθεί ακόμα καλύτερα η ιστορία του Παγχαλκιδικού στο βάθος του χρόνου. 1) Γεώργιος Παπανικολάου ιατρός από τον Πολύγυρο ( ), 2) Δημήτριος Παπασαραφιανός ιατρός από την Κασσάνδρεια (από το 1921 ), 3) Στέφανος Κότσιανος δικηγόρος, ιστοριοδίφης και βουλευτής, από τον Πολύγυρο, το 1952 στην επανίδρυση και ), 4) Χρήστος Οικονόμου έμπορος από τον Ταξιάρχη, ) Αθανάσιος Φιλιππίδης, δικηγόρος από τη Νικήτη , 6) Πέτρος Παπαγεράκης, δικηγόρος και βουλευτής από τα Βραστά ) Θεόδωρος Καλτσάς, ιατρός από το Γεροπλάτανο, ) Βρασίδας Κυργιαφίνης, φιλόλογος, Λείπουν τρεις φωτογραφίες και αναζητούνται των: 1) Ζάχου Ευθυμιάδη, από τη Στρατονίκη από το 1914

2 2 2) Εμμανουήλ Χατζόγλου από τη Γαλάτιστα από το 1931 και 3) Νίκου Γ. Παπανικολάου, από τον Πολύγυρο, Ήδη σήμερα που μπήκε το 2014 μετρούμε 111 χρόνια, χαρακτηριστικός αριθμός. Ας ευχηθούμε να είναι γούρικος. Αγαπητοί φίλοι Η γενική συνέλευση των μελών, αποτελεί το ανώτατο το κυρίαρχο όργανο της διοικήσεως του Συλλόγου και η σύγκληση και η πραγματοποίησή της αποτελεί την υπέρτατη έκφραση της δημοκρατικής λειτουργίας του. Σήμερα είναι η ημέρα του απολογισμού των πεπραγμένων αλλά κυρίως είναι η μέρα των μελών να μιλήσουν, να κάνουν κρίσεις, παρατηρήσεις, και να διατυπώσουν προτάσεις τις οποίες θα λάβει υπόψη το νέο δ.σ. ώστε να γίνει ακόμα πιο αποδοτική, ακόμα πιο χρήσιμη η λειτουργία του Συλλόγου το επόμενο έτος. Αγαπητοί συμπατριώτες Η ανάγνωση των πεπραγμένων είναι συνήθως κουραστική γιατί αναφέρεται σε έργα και δράσεις που πέρασαν. Ισως και ανιαρή. Όμως καταστατικά είναι επιβεβλημένο τα πεπραγμένα να αναγνωσθούν σήμερα εδώ μπροστά στο κυρίαρχο σώμα της Γεν. Συνέλευσης για να ακουσθούν, να κριθούν και στη συνέχεια να ψηφισθούν. Γι αυτό θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος όσο γίνεται πιο σύντομος, αφού άλλωστε όλες σχεδόν οι ενέργειες, οι προγραμματισμοί και οι δράσεις έχουν δημοσιευθεί στον Παγχαλκιδικό Λόγο. Αρχίζω λοιπόν με την απαρίθμηση των πεπραγμένμων. Εθνικές εκδηλώσεις Συνεχίζοντας την εθνική παράδοση γιορτάσαμε και εφέτος την επέτειο της πολύνεκρης μάχης των Βασιλικών και της θυσίας του καπετάν Χάψα και των συμμαχητών του την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου του 2013, με θρησκευτικό μνημόσυνο, ομιλία (Αστέριος Γραμμένος), και στέψη του ανδριάντα του καπετάνιου και του μνημείου της αναπαράστασης της φονικής μάχης, που ο Παγχαλκιδικός ανήγειρε στο Μοναστήρι της Αγ. Αναστασίας, με σημαιοστολισμούς, με χορωδίες, μουσικές και με κάθε επισημότητα.. Ο εορτασμός έγινε με συνδιοργανωτές την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και τους τρεις Δήμους Πολυγύρου, Σιθωνίας και Θέρμης και παρέστησαν όπως πάντα, εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, της Βουλής, του Στρατηγού του Γ Σ.Σ. και οι τοπικές Αρχές. Η φετεινή χρονιά ήταν η τελευταία που την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του εορτασμού της επετείου της μάχης των Βασιλικών και της θυσίας των προγόνων μας είχε ο Παγχαλκιδικός Σύλλογος. Από του χρόνο με απόφαση του Δ.Σ. η φροντίδα και διοργάνωση της τελετής μεταβιβάζεται στην Περιφέρεια, για να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, σοβαρότητα να μπορεί να αντιμετωπίζει τις απαιτούμενες δαπάνες αλλά και να μεριμνήσει για την έκδοση Π.Δ. που να καθορίσει πλέον τη μέρα αυτή ως επίσημη τοπική εθνική εορτή κατά πως της αξίζει.

3 3 Ο Παγχαλκιδικός όμως δεν απομακρύνεται εντελώς από την εκδήλωση. Κρατάει τη φροντίδα και τη δαπάνη για την προετοιμασία και την τέλεση του θρησκευτικού μνημοσύνου και μετέχει ενεργά στον εορτασμό κατά πως θα του ζητηθεί από την έχουσα την ευθύνη δημόσια Αρχή. Και το 2013 συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις της εκατονταετηρίδας της απελευθέρωση της Μακεδονίας με δημοσιεύσεις, ομιλίες και χορωδιακές εκδηλώσεις. Πολιτιστικές και πνευματικές εκδηλώσεις: Πολλές και ποικίλες ήταν οι εκδηλώσεις της χρονιάς που πέρασε. Θα αναφερθώ στις κυριότερες με συντομία. Άλλωστε όπως ήδη έχω πει ρεπορτάζ για την καθεμιά έχει δημοσιευθεί στον Παγχαλκιδικό Λόγο. Διαλέξεις σε θέματα υγείας Διάλεξη από τον ψυχίατρο κ. Μιχαήλ Τριανταφύλλου με θέμα : Εγκέφαλος και ψυχή. Διάλεξη από τον οφθαλμίατρο κ. Αστέριο Γραμμένο με Θέμα: Σύγχρονη αντιμετώπιση του καταρράκτη. Γλαύκωμα. Ημερίδα υγείας ( ) Πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με το Δήμο Σιθωνίας και τη Δημοτική Κοινότητα Ν. Μαρμαρά Ημερίδα Υγείας στον Ν. Μαρμαρά ( ) με ομιλητές τρεις κορυφαίους επιστήμονες, τον καθηγητή της ιατρικής κ. Δημήτριο Κισκίνη Μαρμαρινό, με θέμα Σύγχρονη αντιμετώπιση των αγγειακών παθήσεων, την καθηγήτρια επίσης της ιατρικής κ. Περσεφόνη Αυγουστίδου-Σαββοπούλου με θέμα Κληρονομικά μεταβολικά νοσήματα. Τα ορφανά της δημόσιας υγείας επίσης από το Ν. Μαρμαρά και τον διδάκτορα του ΑΠΘ κ. Αριστείδη Μοσχίδη χειρουργό με θέμα: Σύγχρονοι μέθοδοι αντιμετώπισης της χολολιθίασης. Λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική Μουσική βραδιά Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013 στην αίθουσα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ αφιέρωμα στο στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο, με τη μουσική παρέα του Κώστα Τσολοδήμου. Ακούσθηκαν στίχοι του τιμώμενου στιχουργού, μελοποιημένοι από τους μεγαλύτερους συνθέτες της χώρας. Παρουσιάσεις βιβλίων Ως πολιτιστικό και συγχρόνως πνευματικό σωματείο ο Παγχαλκιδικός φιλοξένησε και σε μερικές περιπτώσεις προέτρεψε τους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου μας που είτε είναι συγγραφείς, είτε ερευνητές, είτε μελετητές, να παρουσιάζουν τα προϊόντα του μόχθου τους στην αίθουσα αυτή, ώστε να τα χαιρόμαστε όλοι Χαλκιδικιώτες και οι φίλοι μας. Έτσι τη χρονιά που πέρασε παρουσιάστηκαν τα παρακάτω βιβλία.

4 4 1. Κοσμάς ο Αιτωλός ο Άγιος της Παιδείας. Του αείμνηστου Κων/ντίνου Παπάζογλου. Το παρουσίασε ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού και Αρναίας π. Χρυσόστομος Μαϊδώνης και ο φιλόλογος και Θεολόγος κ. Δημ. Κύρου ( ). 2. Αγάπη με γεύση πικραμύγδαλου. Της κ. Άννας Κομνιανίδου. Το παρουσίασαν οι φιλόλογοι κυρίες Μαρία Παπαδοπούλου και Γεωργία Πούλου και ο καθηγητής κ. Γιάννης Τσίκουλας ( ). 3. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι και η απελευθέρωση της Χαλκιδικής. Του κ. Γιώργου Ζωγραφάκη. Το παρουσίασε ο κ. Νίκος Βασιλάκης, δικηγόρος τ. Δήμαρχος Πολυγύρου και ο ίδιος ο συγγραφέας. 4. Ο γιος της αστερόσκονης. Η ιστορία του σύμπαντος για μικρά παιδιά. Του καθηγητή κ. Σταύρου Αυγολούπη. Το παρουσίασε ο επιμελητής της έκδοσης κ.σίμος Οικονομίδης και ο ίδιος. Εκδηλώσεις Αλληλεγγύης. Εθελοντισμός Η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός είναι αρετές που διακονούνται από τον Παγχαλκιδικό από ιδρύσεώς του. Εφέτος2013 ο Σύλλογός μας Συγκέντρωσε ικανή ποσότητα ρουχισμού και υποδημάτων και τα πρόσφερε για τις γιορτές του Πάσχα στους φυλακισμένους των φυλακών Κασσάνδρας. 2.Συγκέντρωση ικανή ποσότητα τροφίμων και τα πρόσφερε, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων, για την παρασκευή του συσσιτίου των απόρων γερόντων που ετοιμάζει καθημερινά η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Θεσσαλονίκης, σωματείο που λειτουργεί στην πόλη μας από το Συγκέντρωσε ικανή ποσότητα φάρμακα και τα πρόσφερε στους γιατρούς του κόσμου για περίθαλψη απόρων πασχόντων. 4. Πρόσφερε χρήματα και είδη διατροφής σε φτωχές οικογένειες για την επανασύνδεση ρεύματος της ΔΕΗ και για τη στήριξη πεινόντων. Και όλα αυτά είναι προσφορά δική σας ναι δική σας. Ο Σύλλογος ήταν απλά ο συντονιστής. Σε εσάς πρέπει η ευγνωμοσύνη. Τέλος ανακοινώνεται προς όλους ότι το δ.σ. στα πλαίσια των δυνατοτήτων του είναι έτοιμο να εκδηλώσει την αλληλεγγύη του σε κάθε μέλος του Συλλόγου που έχει ανάγκη, ιδιαίτερα σήμερα που η ανεργία η φτώχεια και η μείωση των εισοδημάτων χτυπά την πόρτα μας απειλητικά. Ας ευχηθούμε γρήγορα η πατρίδα μας να ξαναβρεί το δρόμο της. Χοροί, συνεστιάσεις, γιορτές, Ο ετήσιος χορός που αποτελεί κορυφαίο γεγονός στην ετήσια πορεία του Συλλόγου έγινε κανονικά εφέτος στις 10 Μαρτίου στο κέντρο διασκεδάσεως FOCUS με επιτυχία.

5 5 Εφέτος θα πραγματοποιηθεί και πάλι στην ίδια αίθουσα το μεσημέρι της Κυριακής του Ασώτου 16 Φεβρουαρίουτις 2014 με 15 ευρώτο άτομο. Εδώ θα ήθελα να παρατηρήσετε και να αναγνωρίσετε ότι ο Σύλλογος παρακολουθεί την κατάσταση και προσαρμόζεται. Έτσι ενώ πέρυσι ήταν 20 ευρώ η πρόσκληση εφέτος μειώθηκε σε 15 ευρώ για να μπορέσουμε να είμαστε όλοι εκεί. Η παρουσία όλων απαραίτητη. Ένας επιτυχημένος χορός δίνει δύναμη και κύρος στο Σύλλογο δίνει κουράγιο στο Δ.Σ. Η Μασαλιάδα Για πρώτη φορά εφέτος διοργανώθηκε ( ) στον ίδιο κέντρο και η πρώτη Μασαλιάδα, με μασαλιολόγους από τη Χαλκιδική,η οποία συγκέντρωσε περισσότερο από κάθε άλλη διοργάνωση κόσμο και σκόρπισε το γέλιο και τη χαρά. Θα επαναληφθεί και του χρόνου σε ακόμα καλύτερο επίπεδο λόγω κτηθείσας εμπειρίας. Άλλες συνεστιάσεις δεν έγιναν γιατί σε κάθε εκδρομή έχουμε συνεστίαση. Τρώμε πίνουμε και διασκεδάζουμε όλοι μαζί. Στις δε πολυήμερες γίνεται ακόμα πιο καλή διασκέδαση. Έχουμε καθιερώσει μαζί στην κάθε διανυκτέρευση να υπάρχει και διασκέδαση. Γιορτές: Πριν ένα ακριβώς μήνα έγινε μια θαυμάσια Χριστουγεννιάτικη γιορτή που κατά γενική ομολογία ράγισε τις καρδιές μας και τις προετοίμασε για τα Χριστούγεννα. Οι ερίτιμες Κυρίες Μαρία Γρίβα και Φρόσω Σαρδελλά που είχαν την ευθύνη της οργάνωσης και εκτέλεσης της γιορτής ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, αλλά και κάθε προηγούμενη κατάσταση και ανέβηκαν στην κορυφή των επιτυχιών. Και τι πίτες τι γλυκά και πόσα άλλα καλούδια έφεραν οι κυρίες του Συλλόγου μας που ετοίμασαν με τα χεράκια τους και που όλα ήταν υπέροχα, μαζί με το εκλεκτό κρασί, προσφορά και αυτή τη φορά της Οινοποιού Κλαούντιας Παπαγιάννη από την Αρναία. Ομαδική παρακολούθηση ποιοτικών θεατρικών Παραστάσεων Ο Παγχαλκιδικός με τη φροντίδα της εφόρου του Δ.Σ. Κυρίας Ζηνοβίας Πάχτα τη χρονιά που πέρασε εξασφάλισε φτηνά ομαδικά εισιτήρια και έδωσε την ευκαιρία σε ένα πλήθος μελών να παρακολουθήσει ποιοτικές παραστάσεις στο Κρατικό θέατρο και στο Μέγαρο μουσικής, δράση που συνεχίζεται και θα συνεχιστεί όλο το χρόνο. (Σικάγο, Σινεμά παράδεισος, Θα σε πάρω να φύγουμε, Καρυοθραύστης, Γάτες και πάει λέγοντας.)οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στην κ. Πάχτα την οποία συγχαίρουμε και ευχαριστούμε δημόσια. Εκδρομές Ο Παγχαλκιδικός από την αναγέννηση του από το 1993 δηλαδή μέχρι τώρα έχει πραγματοποιήσει 200 περίπου ημερήσιες και πολυήμερες εκδρομές. Δέκα εκδρομές κατά μέσο όρο το χρόνο. Το 2013 πραγματοποιήθηκαν 11 εκδρομές, Ημερήσιες πέντε (5) Λιτόχωρο, Ι. Μ. Αγ. Διονυσίου Ολύμπου και τα πέριξ Αριδαία Λουτρά Πόζαρ και τα πέριξ

6 Αρναία, Ι. Μονή Κοσμά του Αιτωλού, Γ Χαιρετισμοί Ουρανούπολη, Παράπλους του Αγ. Όρους Σπήλαιο Αλιστράτης και Δράμα Διήμερες τέσσερις(4) 23, Λίμνη Πλαστήρα, Καρδίτσα 13, Αρτα, Πρέβεζα 28, Βασιλίτσα, Σαμαρίνα, Παναγία Σουμελά 23, Βουλγαρία. Μπάνσκο Τριήμερες μία (1) 17,18, Καρπενήσι και τα πέριξ Η 7ήμερη εκδρομή στη Ρωσία (8-13 Ιουλίου 2013) Εδώ πρέπει να σημειωθεί και να σχολιασθεί η ποιότητα των εκδρομών και η συμβολή του Γεν. Γραμματέως, υπευθύνου της οργάνωσης των κ. Γιάννη Κοτσιάνη για δημόσιες ευχαριστίες. Η δύναμη του Συλλόγου Εφέτος ο Σύλλογός μας μεγάλωσε ακόμα περισσότερο. Απέκτησε 129 νέα μέλη ενώ διεγράφησαν 29. Ετσι σήμερα τα μέλη μας είναι πάνω από χίλια, αριθμός κατά την εκτίμησήμας πολύ μικρός, σε σχέση με το μεγάλο αριθμό των Χαλκιδικιωτών που ζούμε στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική και σε σχέση με τους σκοπούς και την προσφορά του Παγχαλκιδικού στον τόπο και στους ανθρώπους του. Τη νέα χρονιά ας φροντίσουμε. Προσφορά αιτήσεων. Και ένα παράπονο. Οι δικηγόροι δεν αντποκρίθηκαν... Η λειτουργία των γραφείων μας Αγαπητοί φίλοι και μέλη Ο Παγχαλκιδικός μεγάλωσε. και πραγματοποιεί πολλές πολλές εκδηλώσεις και έχει μεγάλη κίνηση. Έγινε πολύ πιο ζωντανός, πιο δραστήριος, και αναπτύχθηκε σε όλη τα Χαλκιδική και όχι μόνο με τα Παραρτήματα που ίδρυσε, με τις εκδηλώσεις που αποκέντρωσε. Εχει ανάγκη από δυνατή γραμματειακή υποστήριξη, κυρίως ηλεκτρονική, και ταυτόχρονα η αίθουσα χρειάζεται φροντίδα για τον ευπρεπισμό, την καθαριότητα και τη λειτουργία της, αφού κάθε μέρα σχεδόν είναι γεμάτη με χορωδούς, χορευτές, γυναίκες, νεολαίους, επισκέπτες, ακροατές, θεατές των εκδηλώσεων κλπ. κλπ.

7 7 Ο Μεγάλος Ευεργέτης μας κ. Γεώργιος Βαγιωνάς έδωσε για άλλη μια φορά τη λύση στο πρόβλημα. Κατέβαλε για άλλη μια χρονιά τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές μιας υπαλλήλου και έχουμε πάλι γραμματέα και φροντιστή της αίθουσας μαζί, την κ. Ολυμπία Σαμαρά που είναι και μέλος του Συλλόγου μας. Έτσι τα γραφεία μας παραμένουν ανοιχτά κάθε μέρα το απόγευμα 5-9 και την Παρασκευή 10-2 το μεσημέρι. Ευγνωμοσύνη χρωστάμε όλοι στον Μεγάλο ευεργέτη κ. Γιώργο Βαγιωνά. Σημειώνεται επίσης ότι η αίθουσα προσφέρεται σε όλους τους Συλλόγους της Χαλκιδικής που τη ζητούν για χρήση. Ήδη την προηγούμενη Κυριακή είχαν εδώ τη Γεν. Συνέλευσή τους οι Ταξιαρχιώτες. Την επόμενη Κυριακή έχουν εδώ τη Γεν. Συνέλευσή τους οι Πολυγυρινοί, και πάει λέγοντας. Επικοινωνία. Ο τρόπος επικοινωνίας με SMS (μηνύιιατα) Όπως είναι γνωστό η επικοινωνία τα προηγούμενα χρόνια γινόταν α) με το ταχυδρομείο, με το οποίο στέλνονταν οι εγκύκλιοι και τα προγράμματα και β)με το τηλέφωνο για άμεσες ειδοποιήσεις. Σαν οργανισμός προοδευτικός εγκαινιάσαμε από τετραετίας περίπου έναν νέο σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας με SMS δηλαδή με μηνύματα μέσω κινητών τηλεφώνων. Όμως η εύρεση και η συλλογή των αριθμών των κινητών δε στάθηκε καθόλου εύκολο πράγμα. Κοπιάσαμε, τηλεφωνήσαμε, παρακαλέσαμε αλλά σας λέω σήμερα ότι διακόσια περίπου μέλη δεν μας έχουν καταθέσει ακόμα αριθμούς. Αυτό θα πει πως τα μηνύματα που στέλνουμε δεν τα παίρνουν όλοι και έτσι μένουν απληροφόρητοι. Γραπτή ενημέρωση πλέον δεν γίνεται, Δηλαδή δε θα βρείτε στο γραμματοκιβώτιο σας πλέον γράμμα του Παγχαλκιδικού. Η ενημέρωση γίνεται μόνο μέσω του περιοδικού μας ανά τρίμηνο, ενώ τις παραμονές κάθε εκδήλωσης στέλνουμε για υπόμνηση ένα SMS. Γιατί το κάναμε αυτό; για ταχύτητα και για οικονομία. Τα μηνύματα με το κινητό κοστίζουν 25 ευρώ. Αντίθετα για να σταλεί π.χ. η πρόσκληση για τη σημερινή γενική συνέλευση σε μέλη μας θα χρειαζόμασταν ευρώ για ταχυδρομικά, για φακέλους, για φωτοτυπίες κλπ., χώρια ο κόπος και οι εργατώρες που απαιτούνται κάθε φορά. ΣΧΟΛΙΟ: Γι αυτό επιβάλλεται να δώσουμε όσοι καθυστερούμε στη γραμματεία του Συλλόγου έναν αριθμό κινητού για την επικοινωνία μας. Τώρα σήμερα. Και αν δεν έχουμε κινητό ή δεν ξέρουμε να διαβάζουμε μηνύματα ώστε το κινητό του παιδιού σας, του εγγονού σας, του αδελφού σας, ενός τέλος πάντων μέλους της οικογενείας σας και όταν αυτό διαβάζει τα μηνύματα να σας ενημερώνει. Μητέρα ο Σύλλογος ειδοποιεί ότι αύριο γίνεται εκδήλωση στην Εστία ώρα 7με θέμα... Ηλεκτρονικός εξοπλισμός-ιντερνετ Το γραφείο είναι πλήρως εξοπλισμένο και οι περισσότερες υπηρεσίες διεκπεραιώνονται πλέον ηλεκτρονικά. Εδώ πρέπει να ευχαριστήσουμε τη Γραμματέα μας την κ. Ολυμπία Σαμαρά, το μέλος του Δ.Σ. κ. Στέργιο Λυρτζή, τον κ. Γιώργο Διαμαντουλάκη και τον άρχοντα των ηλεκτρονικών μέσων τον κ. Δημήτρη Κυργιαφίνη για

8 8 την πλήρη ηλεκτρονική υποστήριξη που μας παρέχουν. Οι δύο τελευταίοι επιμελούνται και την ιστοσελίδα μας στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ, στο οποίο είναι αναρτημένα και όλα τα τεύχη του Παγχαλκιδικού Λόγου. Επίσης ευχαριστίες οφείλονται στον Κώστα τον Τσολοδήμο, τον επόπτη των μικροφωνικών εγκαταστάσεων που με τις επεμβάσεις του μπορούμε και παρακολουθούμε θαυμάσια πλέον τις εκδηλώσεις σ' αυτήν την αίθουσα, η οποία πλέον είναι πλήρως εξοπλισμένη και τίποτα δεν της λείπει. Τα τμήματα του Συλλόγου Εφέτος λειτούργησαν κανονικά τρία τμήματα: Η χορωδία, το χορευτικό και το τμήμα κατασκευής γυναικείων κοσμημάτων, ενώ στα τέλη του 2013 ιδρύθηκαν άλλα δύο τμήματα: το τμήμα νεολαίας και το γυναικείο τμήμα. Ας πούμε δυο λόγια για το καθένα. Η χορωδία μας Η χορωδία που την προσεχή άνοιξη συμπληρώνει έξι χρόνια ζωής αποτέλεσε και τον χρόνο που πέρασε το πιο ζωντανό και δυνατό τμήμα του Συλλόγου. Με 54 τακτικούς χορωδούς συνέχισε τακτικότατα κάθε Τρίτη μ μ. τα μαθήματα πάντα με χοροδιδάσκαλο τον κ. Νίκο Καλαϊτζή, τον οποίο συγχαίρουμε και ευχαριστούμε για τους κόπους του και τη μεθοδική δουλειά του. Εφέτος όμως με την προσέλευση καλλίφωνων κυρίως γυναικών, το επίπεδο της επίδοσης και της απόδοσης της ανέβηκε αισθητά. Διοργανώσεις: Στη Χαλκιδική υπάρχου 30 τουλάχιστον χορωδίες τις οποίες φροντίζουμε να τις δίνουμε την ευκαιρία να εμφανίζονται σε συναντήσεις που διοργανώνει ο Παγχαλκιδικός σε συνεργασία με τους τοπικούς Δήμους για να προσφέρουμε έτσι μια μουσική παιδεία και απόλαυση στους συμπατριώτες μας, να δημιουργούμε μια κινητικότητα στην πατρίδα μας και να αναδεικνύουμε το πολιτιστικό πρόσωπό της. Έτσι το χρόνο που πέρασε διοργανώσαμε δυο χορωδιακές συναντήσεις: 1) Στην Ν. Καλλικράτεια (3 Μαρτίου 2013) με καλεσμένες τις χορωδίες Ν. Καλλικράτειςας, Ν. Τρίγλιας, Ν. Μουδανιών, Σημάντρων και Κρήνης και 2) Στην Νικήτη (7 Απριλίου 2013) σε συνεργασία με το Δήμο Σιθωνίας και με συμμετοχή των χορωδιών Νικήτης, Ν. Μαρμαρά, Παρθενώνα,, Μεταγγιτσίου και Συκιάς 3) Η χορωδία μας πέρα από τις συμμετοχές που ο Σύλλογος διοργανώνει δέχεται προσκλήσεις και μετέχει σε άλλες εμφανίσεις. Τη χρονιά που πέρασε εμφανίστηκε καλεσμένη στην Τριανδρία, στο Σιδηρόκαστρο και στη Γαλάτιστα. ΠΡΟΣΕΧΩΣ: Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχετε στα χέρια σας το Σάββατο 15 Μαρτίου 2014 θα πραγματοποιηθεί η 9η Συνάντηση χορωδιών της Χαλκιδικής στον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ (έναντι Λ. Πύργου) για την οποία θα ειδοποιηθείτε και με SMS έγκαιρα..

9 9 Το χορευτικό τμήμα Το χορευτικό, χωρισμένο σε δύο τμήματα λόγω του μεγάλου αριθμού χορευτών, λειτούργησε τη χρονιά που πέρασε κανονικά κάθε Τρίτη 6-8 μ.μ. με χοροδιδάσκλο τον καθηγητή φυσικής αγωγής κ. Θεόδωρο Φλώρο. Πιστεύουμε ότι στην άρτια και μεθοδική διδασκαλία του οφείλεται η πληθώρα των χορευτών που ήρθαν και εντάχθηκαν στο τμήμα. Γι' αυτό τον συγχαίρουμε και ευχαριστούμε δημόσια. Οποιος τύχει και επισκεφθεί την Τρίτη το απόγευμα την αίθουσα αυτή θα δει τη ζωντάνια του Παγχακιδικού με πάνω από εκατό γυναίκες και άνδρες, να χοροπηδούν στα δυο τμήματα του χορευτικού και να τραγουδούν στη χορωδία. Και τότε θα πει χαλάλι. Το χορευτικό τμήμα δεν έκανε συχνές εμφανίσεις γιατί δεν είχε τοπικές ενδυμασίες, ώσπου με χορηγία του ευεργέτη μας κ. Δημητρίου Κων. Βλαχάκη, τον οποίο ευχαριστούμε και πάλι, στη μέση της χρονιάς απέκτησε 25 καινούργιες φορεσιές Χαλκιδικιώτικης ραφής και η πρώτη εμφάνιση έγινε στη γιορτή του κερασιού στα Πετροκέρασα με επιτυχία. Από είναι και το πρωτοσέλιδο του 16ου τεύχους του Π.Λ. Σήμερα είναι πανέτοιμο και δέχεται προσκλήσεις από οποιονδήποτε φορέα. Ας το έχουμε υπόψη όλοι μας. Το τμήμα του κοσμήματος Λειτούργησε κανονικά κάθε Πέμπτη απόγευμα 5-7 με διδάσκουσα την κ. Αννα Κομνιανίδου, η οποία δίδαξε ανιδιοτελώς. Το αποτέλεσμα των κατασκευών φάνηκε στην ωραιότατη έκθεση που στήθηκε εδώ στις 15 Μαίου και αποτέλεσε ένα στολίδι για τον Παγχαλκιδικό. Τα μαθήματα συνεχίζονται. Το Γυναικείο τμήμα Με απόφαση του Δ.Σ. ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί το τμήμα γυναικών, στο οποίο πολλές ελπίδες στηρίζει. Πρόθεσή μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία στις γυναίκες μας να έρθουν κοντά στο Σύλλογο, σ αυτήν τη ζεστή αίθουσα και ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους να ασχοληθούν με χειροτεχνία (κέντημα, πλέξιμο, κόσμημα, υαλογραφία, γυψοτεχνία, πηλοπλαστική και ό,τι άλλο) με μελέτη βιβλίων σε φιλολογικά απογεύματα λογοτεχνίας και ποίησης, να ακούσουν ειδικούς για θέματα που αφορούν στη γυναίκα ( γυναικολογία, αισθητική, ψυχολογία κλπ.), να διδαχθούν διακόσμηση, μαγειρική, περίθαλψη ανήμπορων, ανατροφή παιδιών, αλληλεγγύη, εθελοντισμό και ό,τι άλλο. Το τμήμα θα λειτουργεί δοκιμαστικά επί τρεις ώρες κάθε Πέμπτη μ.μ. σε δυο επίπεδα. ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Η πρώτη μιάμιση ώρα θα διατίθεται για εργαστηριακή διδασκαλία: κοσμήματος, μαγειρικής, ραπτικής, πλεκτικής χειροτεχνίας κεντήματος κλπ. και ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Η υπόλοιπη μιάμιση ώρα θα διατίθεται για ενημέρωση από ειδικούς πάνω σε γυναικεία θέματα. Η λειτουργία του τμήματος ήδη άρχισε το Δεκέμβριο με πρώτη διδάξασα την αρχιτεκτόνισσα κ. Μαρία Τσαμουρτζή, η οποία δίδαξε στολισμό του σπιτιού για τις γιορτές των Χριστουγέννων και συνεχίστηκε προχθές Πέμπτη με τη ψυχολόγο κ. Αννα Γ. Ζιούπου η οποία μίλησε στις γυναίκες με θέμα: Κατάθλιψη. Δεν αρκούν μόνο τα φάρμακα. Τρόποι για να κατακτήσουμε την ευτυχία.

10 10 Καλούμε όλες τις γυναίκες να πλαισιώσουν το τμήμα. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:Πρόθεση του Δ.Σ. είναι η λειτουργία του νέου τμήματος να έχει ποικιλία θεμάτων ώστε να καλύπτει όλα τα ενδιαφέροντα. Τον πρώτο καιρό θα λειτουργήσει δοκιμαστικά με προτεινόμενο πρόγραμμα: Η πρώτη Πέμπτη κάθε μήνα διατίθεται για την ανάγνωση βιβλίων (λογοτεχνία ποίηση) και για το σχολιασμό τους ή για φιλολογικές ανακοινώσεις και συζητήσεις. Η δεύτερη Πέμπτη διατίθεται για ενημέρωση πάνω σε γυναικεία θέμα από γυναικολόγους, ψυχολόγους, αισθητικούς κλπ. Η τρίτη Πέμπτη διατίθεται για ενημέρωση κυρίως από κοινωνικούς λειτουργούς και όχι μόνο, πάνω σε γενικότερα θέματα, όπως οικογενειακής συμβίωσης, ανατροφής παιδιών, φροντίδας υπερηλίκων, περίθαλψης ασθενών κλπ. Η τέταρτη Πέμπτη διατίθεται για όποια δραστηριότητα έμεινε ημιτελής από τις προηγούμενες Πέμπτες, ή για την προετοιμασία των εκδηλώσεων του Συλλόγου: αλληλεγγύης, εορτασμών, εκδρομών, εθελοντισμού κλπ, Το τμήμα νεολαίας Όπως θα διαβάσατε στο περιοδικό μας επιχειρήθηκε από τον περασμένο Οκτώβριο να ιδρυθεί επί τέλους ΤΜΗΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ της Χαλκιδικής που μας λείπει πραγματικά. Δημοσιεύσαμε την απόφαση του Δ.Σ. στο περιοδικό και τις εφημερίδες, βγάλαμε ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, επιδοθήκαμε όλο το Δ.Σ. και όχι μόνο, στην ειδοποίηση όσο το δυνατό περισσότερων νέων, αλλά η προσέλευση δεν υπήρξε η αναμενόμενη. Προσήλθε ένας περιορισμένος αριθμός νέων τον οποίο όμως θεωρήσαμε αρκετό, το εκλάβαμε κάτι σαν μαγιά. Συγκροτήσανε αμέσως τμήμα χορευτικό το οποίο με χοροδιδάσκαλο τον κ. Θεόδ. Φλώρο άρχισε να λειτουργεί κάθε Δευτέρα 8-9 μ.μ. Υποχρέωση όλων μας να στηρίξουμε το τμήμα. Ας στείλουμε τα παιδιά μας. Και μια που μιλάμε για νεολαία ο Παγχαλκιδικός βγήκε προς τα έξω Ο Παγχαλκιδικος συνδιοργανωτής σε αγώνες στίβου σε Νικήτη και Συκιά. Ο Παγχαλκιδικός πρόσφερε στους νέους της Χαλκιδικής και μια άλλη υπηρεσία. Συνδιοργάνωσε με τον Γ.Σ. η Σιθωνία αθλητικούς αγώνες στίβου στη Νικήτη τα Σιθώνεια και στη Συκιά τα Χάψεια στους οποίους και αθλοθέτησε τα μετάλλια και τα κύπελλα που απονεμήθηκαν. Για την προσφορά του αυτή στην τελευταία διοργάνωση τιμήθηκε με ιδιαίτερη διάκριση. ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΣ και ΤΙΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ Το υπόλοιπο του παρελθόντος έτους 2012 όπως θα σας πει σε λίγο ο Ταμίας, δεν το θίξαμε καθόλου. Αντίθετα, και το λέμε με καμάρι, το αποθεματικό εφέτος το αυξήσαμε. Αφήνουμε σήμερα περίσσευμα επτά περίπου χιλιάδες ευρώ με αποτέλεσμα το αποθεματικό μας στις 31 Δεκ να είναι γύρω στις ευρώ, ποσό που μας δίνει τη δυνατότητα να προγραμματίζουμε για την καινούργια χρονιά νέες και περισσότερες ενέργειες και δράσεις.

11 11 Και η επιτυχία αυτή του πρωτογενούς πλεονάσματος, κατά πως θα έλεγε και ο υπουργός των οικονομικών, πετυχαίνετε σε καιρούς χαλεπούς και με πραγματοποίηση δεκάδων εκδηλώσεων και καινοτομιών που προϋποθέτουν έξοδα. Πως τα καταφέραμε; Διαχειρισθήκαμε τα οικονομικά του Συλλόγου με νοικοκυροσύνη σφίγγοντας το κάθε ευρώ και τις περισσότερες φορές εις βάρος των και των ατομικών μας πορτοφολιών, ενώ συγχρόνως τρέξαμε όλα τα μέλη του Δ.Σ. πόρτα πόρτα για την είσπραξη των συνδρομών. Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε εδώ τη συμβολή του κ. Δημ. Μαντζανάρη, του καλού μας μέλους που έτρεξε όλο το χρόνο και με πολλή υπομονή όργωσε τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και επέτυχε σημαντικές εισπράξεις συνδρομών. Κύριε Δημήτριε Μαντζάρη σε ευχαριστούμε. Δυο λόγια ακόμα για τις συνδρομές, που είναι ο καημός και το πρόβλημα όλων των Συλλόγων που βρίσκονται στα πρόθυρα του κλεισίματος. 1)Οι συνδρομές είναι το μόνο τακτικό έσοδο του Συλλόγου. Λόγου: Επιχορηγήσεις πλέον δεν υπάρχουν. Ευτυχώς είχαμε τρεις χορηγίες για την έκδοση του Παγχαλκιδικού 1)Της Νομαρχαικής ενότητας Χαλκιδικής (Αντιπεριφερειάρχης ο κ. Ιωάννης Γιώργος), 2)του Δήμου Πολυγύρου (Δήμαρχος ο κ. Αστέριος Ζωγράφος) και του 3) 3) του Δήμου Σιθωνίας (Δήμαρχος ο κ. Ιωάννης Τζίτζιος) και με την ανατολή του 2014 προστίθεται και μία ακόμα του Δήμου Αριστοτέλη (Δήμαρχος ο κ. Χρ. Πάχτας). Ευχαριστούμε και δημόσια εκ βαθέων και ελπίζουμε να μην είναι οι τελευταίες. 2)Η συνδρομή παραμένει εδώ και είκοσι χρόνια 15 ευρώ. Την κρατάμε χαμηλή για να μπορεί να την πληρώνει ο καθένας και ταυτόχρονα να μπορεί να πληρώνει και τη συνδρομή στο Σύλλογο του χωριού του. Διότι έχουμε διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι 3) Υπάρχουν μέλη που χρεωστούν συνδρομές για παρελθόντα έτη. Το Δ.Σ. και σ αυτή την περίπτωση αφού έλαβε υπόψη τη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία προέβη σε διακανονισμό και ρύθμιση των οφειλών. Ετσι σήμερα παραμένουν οι οφειλές των δύο τελευταίων ετών. 4)Σήμερα η πληρωμή των συνδρομών ύστερα από την κατάργηση της ΑΤΕ BANK γίνεται πλέον μέσω της Τραπέζης ΠΕΙΡΑΙΩΣ στον αριθμό λογαριασμού του Συλλόγου που γράφεται στο περιοδικό. Παρέχεται όμως και η ευχέρεια με ένα τηλεφώνημα στο Σύλλογο να έρθει αμέσως εντεταλμένο μέλος μας στο σπίτι ή στο γραφείο σας για είσπραξη. Δικαιολογία καθυστέρησης σήμερα δεν υπάρχει.. Αγαπητοί φίλοι Ο Παγχαλκιδικός μεγάλωσε πολύ και θα μεγαλώσει κι άλλο. Δεν διοικείται πλέον με προχειρότητες. Θέλει δουλειά, θέλει προσωπικό, εκσυγχρονισμό και προπαντόςχρήματα. Γι' αυτό το ελάχιστο που μπορεί να κάνει κάθε μέλος είναι να εξοφλεί έγκαιρα τη συνδρομή του. Πέρα απ' αυτό το ελάχιστο, απαραίτητη είναι και η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στις δραστηριότητες του Συλλόγου. Τότε και μόνο τότε ο Σύλλογος εκπληρώνει το σκοπό του. Σε λίγες μέρες, στις 16 Φεβρουαρίου 2014 έχουμε το χορό μας. Γιατί να μην μαζευτούμε τουλάχιστο άτομα να νιώσουμε ωραίοι και δυνατοί.

12 12 Ο ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ, ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΑΣ Και τέλος ο λόγος για τον ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟ ΛΟΓΟ το περιοδικό μας, που αγκαλιάστηκε από όλους με τόση σοβαρότητα και θέρμη.το περιοδικό που έδωσε μεγάλη βαρύτητα και κύρος στον Παγχαλκιδικό. Όλοι περιμένουν με ανυπομονησία και ρωτούν πότε θα κυκλοφορήσει το επόμενο τεύχος. Τη χρονιά που πέρασε κυκλοφόρησαν κανονικά και έγκαιρα 4 τεύχη τα οποία διεκπεραιώθηκαν κανονικά Με τον Π.Λ. ο Σύλλογος δηλώνει την παρουσία του και τη ζωντάνια του κάθε τρίμηνο στο κάθε σπίτι και όλη η οικογένεια πληροφορείται για τη δράση του, για το προγραμματισμό του, για τις εκδηλώσεις του, τις εκδρομές του, για τα προβλήματά του. Διαβάζει από άρθρα έγκριτων επιστημόνων και ανθρώπων του τόπου μας, μέχρι ευτράπελες διηγήσεις. Μέχρι και καταλόγους συμπατριωτών επαγγελματιών δημοσιεύει. (Ιατρών) Έχει μια συντακτική επιτροπή που την αποτελούν οι καταξιωμένοι επιστήμονες: ΑΥΓΟΛΟΥΠΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ καθηγητής της αστρονομίας στο ΑΠΘ, ΚΑΡΑΜΙΧΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ φιλόλογος, ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΌΠΟΥΛ ΚΩΝ/ΝΤΙΝΟΣ μαθηματικός, ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜ αρχαιολόγος, ΤΣΑΜΟΥΡΤΖΗ ΜΑΡΙΑ αρχιτέκτων, ΤΣΊΚΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, καθηγητής ιατρικής στο ΑΠΘ, που με την προεδρία του προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΡΤΣΙΩΤΗ μεριμνά για την αρτιότερη κάθε φορά έκδοση του περιοδικού και εγγυάται την εγκυρότητά του. Κυκλοφορεί σε αντίτυπα και στέλνεται δωρεάν πέρα από τα μέλη, τους δωρητές και ευεργέτες του Συλλόγου, σε όλες τις Δημόσιες Αρχές του Νομού Χαλκιδικής και στις κορυφαίες της Θεσσαλονίκης. Στα Σχολεία όλων των βαθμίδων του Νομού, σε όλους του Δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους των πέντε Δήμων και σε όλους τους Προέδρους των Κοινοτήτων της Χαλκιδικής, στις βιβλιοθήκες της Ελλάδος και σε μια σειρά φίλων του Συλλόγου και της Χαλκιδικής που αγωνίζονται και βοηθούν τη Χαλκιδκή και το Σύλλογο και προσφέρονται στις εκδηλώσεις που κάνουμε. ΣΧΟΛΙΟ: Για την έκδοση και την κυκλοφορία του περιοδικού. 17 τεύχη, Σύνολο φύλλων Δαπανήθηκε το ποσό των ευρώ Εδώ πρέπει να πούμε μια μεγάλη αλήθεια. Η έκδοση του περιοδικού θα ήταν αδύνατη αν δεν υπήρχαν οι ΧΟΡΗΓΟΙ, ΓΙΑΤΊ η απαιτούμενη δαπάνη αρκετά μεγάλη ευρώ κοστίζει το κάθε τεύχος, χώρια τα επί πλέον έξοδα για την αποστολή του κλπ. Ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν συναντήσαμε δυσκολίες. Και τα 17 τεύχη που κυκλοφόρησαν εκδόθηκαν με χορηγίες φιλότιμων συμπατριωτών και φορέων της Αυτοδιοίκησης Και για το 18ο έχουμε όπως είπαμε το Δήμαρχο τον κ. Πάχτα. Ολους τους ευχαριστούμε εκ βαθέων και από καρδιάς. Και ομολουγούμε: Χωρίς τη δική τους χορηγία θα ήταν αδύνατη η έκδοση. Τούτη την επίσημη στιγμή θεωρούμε χρέος, ως ελάχιστη τιμή, να αναφέρουμε τα ονόματά τους : Γεώργιος Βαγιωνάς (τ. 1-4), Αστέριος Ζωγράφος (5-6), Ευρυδίκη Μασσαλά-Μούστου (7), Μόσχος Μόσχος (8), Βασίλειος και Ολυμπία Γραμμενά (9), Δήμος Πολυγύρου (10), Χρήστος Κωνσταντάρας (11), Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής (12), Κων/ντίνος και Αφροδίτη Κοντογιαννοπούλου (13), Δήμος Σιθωνίας (14), Μάγδα Κέκερη-Σλίνη (15), Ηλέκτρα Παπαθανασίου (16), Έλλη, Μαρία, Καίτη και Γιώργος Δημητρακούδη (17). Το 18ο τεύχος που θα κυκλοφορήσει τέλος Φεβρουαρίου με μέσα Μαρτίου θα το επιχορηγήσει ο Δήμος Αριστοτέλη. Τον Δήμαρχό του, τον κ. Χρήστο Πάχτα και το Δημοτικό του Συμβούλιο, ευχαριστούμε εκ βαθέων.

13 13 Οι 4 τόμοι Ήδη περιοδικό για να γίνει εύχρηστο και να μη χάνεται δέθηκε με απόφαση του Δ.Σ. σε τέσσερις τόμους έναν για κάθε έτος για να κοσμούν τη βιβλιοθήκη κάθε Χαλκιδικιώτη. Το Δ.Σ. σας παρακαλεί να τους προμηθευτείτε όλοι. Στόχος μας είναι ο ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ μαζί με ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ της Λαογραφικής Εταιρείας μας, να αποτελέσουν μελλοντικά την «Εγκυκλοπαίδεια της Χαλκιδικής» μας. Δύο παρακλήσεις Η πρώτη απευθύνεται προς όλους όσοι μπορούν να γράψουν. Στείλτε εργασίες κατά προτίμηση να αναφέρονται ή να «ακουμπούν» στη Χαλκιδική. Αν δεν τις δείτε δημοσιευμένες στο ένα τεύχος θα τις δείτε στο επόμενο. Η δεύτερη απευθύνεται προς τους δυναμένους να γίνουν χορηγοί ενός τεύχους είτε μόνοι τους είτε με άλλους μαζί. Τα ονόματά τους μαζί με των ευεργετών θα μείνουν για πάντα γραμμένα στις σελίδες του Συλλόγου και στις καρδιές όλων μας. Η ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΥ Η ίδρυση των Παραρτημάτων σε ολόκληρη τη Χαλκιδική Όπως είπαμε ο Παγχαλκιδικός Σύλλογος μεγάλωσε ήδη πολύ. Τα μέλη του διπλασιάστηκαν και συνεχώς αυξάνονται. Με την ευχέρεια εξάλλου που παρέχει η περυσινή τροποποίηση του Καταστατικού, να εγγράφονται πλέον ως μέλη, όλοι οι Χαλκιδικιώτες, από όλα τα χωριά και τις κωμοπόλεις της Χαλκιδικής αλλά και όσοι άλλοι συγγένεψαν με τη Χαλκιδική ή βρίσκονται για χρόνια σ αυτήν και ζουν μαζί μας, προβλέπεται τα μέλη να αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Προέκυψε αμέσως η ανάγκη εφαρμογής μέτρων για την καλύτερη επικοινωνία της Διοίκησης με τα μέλη και των μελών με τη Διοίκηση για πληρέστερη και αμφίδρομη ενημέρωση, ώστε η συμμετοχή στις εκδηλώσεις, στις δράσεις, στην κυκλοφορία του Παγχαλκιδικού Λόγου και στη στήριξη των πολιτιστικών και πνευματικών δραστηριοτήτων των αδελφών τοπικών πολιτιστικών Συλλόγων να είναι ουσιαστική και εύκολη. Γενικά ως διοίκηση του Συλλόγου επιθυμούμε νε βρεθούμε πιο κοντά στους Χαλκιδικιώτες και στη Χαλκιδική, πιο κοντά στους Συλλόγους και τους άλλους φορείς της, πιο κοντά στην κοινωνία όπου ζούμε για να αφουγκραζόμαστε καλύτερα τον παλμό της και να προβάλλουμε και να προωθούμε το ιστορικό, το πολιτιστικό και όχι μόνο πρόσωπό της αποτελεσματικότερα. Για το λόγο αυτόν το Δ.Σ. εφαρμόζοντας τη διάταξη του άρθρου 25 του Καταστατικού αποφάσισε και ίδρυσε ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ στις κωμοπόλεις και στα χωριά της Χαλκιδικής, ( σε πρώτη φάση στις έδρες των πρώην Καποδιστριακών Δήμων, και σε δυο ακόμα κωμοπόλεις), Σε κάθε Παράρτημα υπάγονται και τα γύρω χωριά που ως Δημοτικά Διαμερίσματα ανήκαν στον οικείο Καποδιστριακό Δήμο. Σε κάθε ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ορίστηκε ως ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ του Συλλόγου, επίλεκτο τακτικό μέλος που διαμένει εκεί, ο οποίος θα εκπροσωπεί τη Διοίκηση. Η θητεία των αντιπροσώπων ακολουθεί τη θητεία του Δ.Σ.

14 14 Ο ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ έρχεται σε επαφή και με τους άλλους αδελφούς τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους, οι οποίοι αποτελούν τα βασικά κύτταρα του πολιτιστικού μας κορμού, αλλά και με τους άλλους κοινωνικούς φορείς της περιοχής, ενημερώνεται σχετικά με τις δράσεις τους, διερευνά τρόπους συνεργασίας, και πραγματοποίησης κοινών εκδηλώσεων, στη βάση πάντα της ισοτιμίας και συνοδεύει το Δ.Σ. στις επισκέψεις του στους φορείς του Παραρτήματος. Εδώ σημειώνεται για άλλη μια φορά η διακήρυξη. Κάθε Χαλκιδικιώτης πρέπει πρώτα να είναι μέλος του Συλλόγου του χωριού του, ο οποίος φροντίζει για τα τοπικά πολιτιστικά πράγματα και όχι μόνο και ύστεραπαράλληλα να είναι μέλος του Παγχαλκιδικού, οποίος μεριμνά για τα ευρύτερα θέματα της Χαλκιδικής. Με τη νέα διοικητική δομή ο Παγχαλκιδικός Σύλλογος κάνε ένα μεγάλο Α Ν Ο Ι Γ Μ Α. Βγαίνει πλέον από τα στενά όρια της Θεσσαλονίκης και αγκαλιάζει όλη τη Χαλκιδική. Είναι πανταχού παρών και γίνεται πραγματικά ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ. Τώρα είναι πλέον καιρός για αθρόα εγγραφή νέων μελών ώστε ο Παγχαλκιδικός να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο κύρος και δύναμη, ώστε να συμβάλλει στην ανάδειξη και ανάπτυξη υπέροχου τόπου μας, της Χαλκιδικής μας. Στην επιτυχία αυτού του μέτρου πολλές ελπίδες στηρίζουμε. Ιδωμεν. (Θα ακολουθήσει και β φάση επέκταση του δικτύου των εκπροσώπων και σε όλα τα χωριά αφού όμως πρώτα στερεωθεί το πρώτο βήμα που ήδη έχει Προγραμματισμός για το 2012 Γενικός στόχος είναι να διατηρήσουμε και να συντηρήσουμε όσα ως Σύλλογος κατακτήσαμε και δημιουργήσαμε μέχρι σήμερα. Και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι «Το φυλάξαι τ αγαθά χαλεπώτερον του κτήσασθαι». Πέρα απ αυτό προγραμματίσαμε έργα και δράσεις που τα συνοψίσαμε σε έναν δωδεκάλογο: 1) Πρώτος επίκαιρος και επιτακτικός στόχος είναι να κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη. Αλληλεγγύη μεταξύ μας και βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. Οι καιροί είναι δύσκολοι. Η οικονομία της πατρίδας μας βρίσκεται στο χειρότερό της σημείο. Η ανεργία καλπάζει χτυπώντας την πόρτα κάθε οικογένειας. Η φτώχεια πληθαίνει. Η ακρίβεια και η μεγάλη φορολογία εξανεμίζει και το πιο γερό κομπόδεμα. Τα καζάνια στα συσσίτια των ενοριών βράζουν, για να σιτίσουν χιλιάδες συνανθρώπους μας. Εμείς σαν μεγάλη οικογένεια, ας σφιχτοδεθούμε για να εξασφαλίσουμε αλληλοϋποστήριξη. 2) Δεύτερος στόχος: Να συνεχίσουμε τη λειτουργία όλων των τμημάτων: Χορευτικού, χορωδίας, γυναικείου και νεολαίας. 3) Να συνεχίσουμε τις ποιοτικές εκδηλώσεις, όπως και πέρυσι, στην αίθουσα του Συλλόγου με διαλέξεις, φιλολογικά βραδινά, παρουσιάσεις βιβλίων, επίκαιρες εορτές, ακροάσεις, μουσικών συνόλων,.διασκεδάσεις, παραστάσεις κλπ.

15 15 4) Να συνεχίσουμε το πρόγραμμα των εκδρομών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό., γιατί πιστεύουμε ότι οι εκδρομές προσφέρουν γνώσεις, χαλάρωση, ψυχαγωγία, δημιουργούν καινούργιες σχέσεις, σφιχτοδένουν τις παλιές φιλίες και γενικά γεμίζουν και ομορφαίνουν τη ζωή μας. 5) Να διοργανώσουμε χορωδιακές συναντήσεις κατά το πρότυπο των περυσινών, που θεωρήθηκαν επιτυχημένες, με συμμετοχή Χαλκιδικιώτικων χορωδιών. 6) Να οργανώσουμε τη βιβλιοθήκη μας και να την πλουτίσουμε με βιβλία που αναφέρονται στη Χαλκιδική και με όσα έχουν γραφεί από Χαλκιδικιώτες με όποιο άλλο περιεχόμενο. 7) Να κάνουμε εκστρατεία για να διπλασιάσουμε τα μέλη μας με το σύνθημα: Κάθε μέλος να εγγράψει άλλο ένα και κάθε μέλος του δ.σ. και της ε.ε. να εγγράψει από δέκα νέα μέλη. Αιτήσεις ήδη σας έχουν διανεμηθεί. 8) Να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τη νέα διοικητική δομή του Συλλόγου, δηλαδή τα Παραρτήματα για να στερεωθεί ο θεσμός 9) Να συνεχίσουμε την έκδοση του ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ με όσο το δυνατό βελτιωμένο περιεχόμενο αναζητώντας και εμείς και εσείς χορηγούς, και αρθρογράφους, χωρίς τους οποίους είναι αδύνατη η έκδοσή του αλλά και η κυκλοφορία του 10) Άφησα τελευταίο το μεγαλύτερο από έργα που προγραμματίσαμε για το 2014 για να το τονίσω περισσότερο. Και αυτό δεν είναι αλλά παρά η αλλαγή της αίθουσας του Συλλόγου και η εξεύρεση νέας τουλάχιστο 200 τ.μ. γιατί αυτή πλέον δεν μας χωράει. Ο Παγχαλκιδικός μεγάλωσε και θα μεγαλώσει με την νέα οργανωτική δομή των Παραρτημάτων ακόμα περισσότερο. Το διαπιστώνουμε στις συνάξεις μας, στις γιορτές μας, στις πρόβες των τμημάτων μας, στη λειτουργία των αδελφών Χαλκιδικιώτικων Συλλόγων τους οποίους πρέπει να εξυπηρετούμε. Αυτή η αίθουσα ήταν κατάλληλη για το Σύλλογο μέχρι σήμερα. Τώρα με τον υπερδιπλασιαμό των μελών και τη αθρόα προσέλευση στις εκδηλώσεις δεν μας εξυπηρετεί. Το εγχείρημα είναι δύσκολο. Το γνωρίζουμε. Αλλά γνωρίζουμε και τις ευκαιρίες που ευτυχώς ή δυστυχώς παρέχει η παρούσα περίοδος. Γι αυτό το προγραμματίσαμε και θα το επιχειρήσουμε. Πως θα το πετύχουμε; Ακούστε: Το αποθεματικό των ευρώ του ταμείου μας το κρατάμε γι αυτόν το σκοπό. Σχεδιάζουμε στη συνέχεια να πουλήσουμε αυτήν την αίθουσα και με την υποστήριξη ευπατρίδων συμπατριωτών που ελπίζουμε και αυτή τη φορά να υπάρξουν και με μικρό δάνειο αν χρειαστεί, ελπίζουμε να τα καταφέρουμε. Από σήμερα λοιπόν ας έχουμε όλη κατά νου την φροντίδα να ψάχνουμε. Θέλουμε ο χώρος νε έχει έκταση 200 τ.μ. περίπου, να είναι ισόγειος ή σε όροφο, αποκλειομένου του ημιυπογείου, να είναι χωρίς κολόνα τουλάχιστο τα 150 τ.μ., να μην είναι σε κεντρικό δρόμο, να βρίσκεται κοντά σε στάση λεωφορείου και πάντοτε εντός της περιοχής της ανατολικής Θεσσαλονίκης όπου διαμένει ο κύριος όγκος των μελών μας

16 16 Φιλοδοξία μας είναι στη νέα αίθουσα να στεγασθούν και όσοι Σύλλογοι της Χαλκιδικής δεν έχουν δική τους στέγη, ώστε αυτή να γίνει πραγματική Χαλκιδικιώτικη κυψέλη. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι Για να υλοποιηθεί όλο αυτό το έργο που ακούσατε σε γενικές γραμμές δεν πιστεύω να αμφιβάλει κανείς ότι καταβλήθηκε πολύς κόπος, ότι χρειάστηκαν ατέλειωτες ώρες απασχόλησης τις οποίες διέθεσε το Δ.Σ. και πολλά μέλη που μας στήριξαν. Σ όλους αυτούς την επίσημη τούτη μέρα, το Δ.Σ. δι εμού εκφράζει τα θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστήρια. Ευχαριστίες λοιπόν εκφράζουμε στους Μεγάλους Ευεργέτες, τους Ευεργέτες, τους Δωρητές και τους Χορηγούς του Παγχαλκιδικού Λόγου και σε μια πλειάδα μελών και φίλων που καθένας με τον τρόπο του συνέβαλε στην παραγωγή του όλου έργου. Μεταξύ αυτών που συνέβαλαν είστε και όλοι εσείς, τα μέλη, που με τον οβολό σας και τη συμμετοχή σας στηρίξατε την προσπάθεια, είναι τα μέλη της Επιτροπής έκδοσης, οι τακτικοί και έκτακτοι αρθρογράφοι, οι διακινητές των περιοδικών, οι Αντιπρόσωποι στα Παραρτήματα, οι καθημερινοί εργάτες, οι συντηρητές των έργων του Συλλόγου κλπ., κλπ. Όμως θα ξεχωρίσω έναν, για να τον ευχαριστήσω ιδιαίτερα. Και αυτός είναι ο δάσκαλος Γιάννης Κανατάς, συγγραφέας και ερευνητής της τοπικής ιστορίας και όχι μόνο, ο τακτικός συνεργάτης του Π. Λ. με τη σταθερή στήλη «Σαν απόψι τέτοια μέρα», γιατί με το ερευνητικό του σκαλιστήρι ανέσκαψε και βρήκε πολύτιμα στοιχεία της πρώτης πεντηκονταετίας της ζωής του Συλλόγου (πρώτο μισό του 20ού αιώνα) με αποτέλεσμα να φωτίσει τη ζωή και τη δράση του την περίοδο εκείνη η οποία έλλειπε παντελώς. Τέλος το επαναλαμβάνω, σας ευχαριστούμε όλους, σας συγχαίρουμε και σας καλούμε για τη συνέχιση της στήριξης του Συλλόγου και προπάντων, πέρα από τη συνδρομή σας, ζητούμε τη συμμετοχή, γιατί αυτή βάζει φτερά στα πόδια μας. Άφησα τελευταία έναν λόγο. Θέλω να εκφράσω με όλη μου την αγάπη τα θερμά μου συγχαρητήρια στα μέλη του Δ.Σ., του οποίου έχω την τιμή να προεδρεύω, γιατί όλοι χωρίς εξαίρεση από τον Αντιπρόεδρο Πάνο Βερροιώτη, το Γεν, Γραμματέα Γιάννη Κοτσάνη, τον Ταμία Αβράμ Παπαδόπουλο, τα μέλη κ. Θεόδωρο Τσαμούρη, Ζηνοβία Πάχτα, Μάχη Κωστοπούλου, Αστέριο Λυρτζή, και Μίνα Γιαννακάρη, εργάσθηκαν, ίδρωσαν, έτρεξαν, ταξίδεψαν, έγιναν κοινοί μεταφορείς, ξενύχτησαν, ξόδεψαν εξ ιδίων, διέθεσαν ζωτικό χρόνο από την προσωπική τους ζωή, μερικές φορές λοιδορήθηκαν, όμως πάντα με θάρρος και όρεξη πορεύτηκαν στο δρόμο του καθήκοντος. Πορευτήκαμε σαν ένα σώμα, σαν μια συμπαγής ομάδα, δουλέψαμε αρμονικά με μεράκι σαν μια καλά λαδωμένη μηχανή και φέραμε αυτό το αποτέλεσμα.που ακούσατε Το αν είναι μεγάλο ή μικρό, πολύ ή λίγο, χρήσιμο ή επιζήμιο, εσείς σήμερα θα το κρίνετε. Εμείς πάντως έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας ότι επιτελέσαμε το ΧΡΕΟΣ μας πλήρως. Ευελπιστούμε με τη δική σας στήριξη να συνεχίσουμε με την ίδια δύναμη να πορευθούμε και τη νέα χρονιά που ήδη ανέτειλε και να προσφέρουμε, περισσότερα και καλύτερα. Σας ευχαριστώ.

17 17 Από σήμερα το τραινάκι του Συλλόγου, αφού σταμάτησε το 2013 και γιόρτασε τα 110 γενέθλιά του, ξεκινά και για τον επόμενο και τους επόμενους σταθμούς. Όλα του τα βαγόνια είναι γεμάτα Χαλκδικιώτες με αισιοδοξία και ελπίδα και ας ευχηθούμε να είναι μακρύς ο δρόμος και πάντα νέοι επιβάτες να ανεβαίνουν και νέα βαγόνια να προστίθενται και ελάχιστοι να κατεβαίνουν, κι όλο να σφυρίζει και να τρέχει να τρέχει και να δίνει χαρά και ευτυχία στους επιβάτες, στους αγαπητούς μας συμπατριώτες στους Χαλκιδικιώτες. Θεσσαλονίκη, Κυριακή Μιχαήλ Θεμ. Καρτσιώτης πρόεδρος Δ.Σ.

«Το Νοσοκομείο. Παπαγεωργίου. αποτελεί το καλό παράδειγμα του ΕΣΥ. Επίσκεψη Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου:

«Το Νοσοκομείο. Παπαγεωργίου. αποτελεί το καλό παράδειγμα του ΕΣΥ. Επίσκεψη Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου: ΤΕΥΧΟΣ 22 ΙΑΝ.-ΦΕΒ.-ΜΑΡ. 2011 ΤΙΜΗ 0,01 Ομιλία του Προέδρου Δ.Σ. Βασίλη Παπά: «Τo Νοσοκομείο Παπαγεωργίου πρώτο στις προτιμήσεις των Θεσσαλονικέων» Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας: «Σε όλα άριστα το νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή - 3 Φεβρουρίου 2012 Aρ. Φύλλου 258 - Έτος ζ - Tιμή 1,00 E BΔOMAΔIAIA E Φ HMEPIΔA Γ NΩMΗΣ Α Α Γ MEPIΔA

Παρασκευή - 3 Φεβρουρίου 2012 Aρ. Φύλλου 258 - Έτος ζ - Tιμή 1,00 E BΔOMAΔIAIA E Φ HMEPIΔA Γ NΩMΗΣ Α Α Γ MEPIΔA Απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής σελ. 2-3 «Yπάρχουν και πράγματα που πηγαίνουν κατά Θεού!» της Γωγώς Ατζολετάκη σελ. 8 E BΔOMAΔIAIA E Φ HMEP IΔA Γ NΩMHΣ Α ΓΙΑΣ Π ΑΡΑΣΚΕΥΗΣ E BΔOMAΔIAIA EΦHMEPIΔA

Διαβάστε περισσότερα

Πιστοί στο όνειρό μας

Πιστοί στο όνειρό μας Τεύχος 08 - Δεκέμβριος 2011 Το Newsletter του Συλλόγου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ν. Γ. Παπαδημητρίου Πιστοί στο όνειρό μας Ο Όσκαρ Ουάιλντ έλεγε κάποτε: «Όλοι είμαστε βουτηγμένοι στη λάσπη. Όμως, κάποιοι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΜΗΝΥΜΑ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Η ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΜΗΝΥΜΑ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΤΕΥΧΟΣ 18 ΜΑΪΟΣ 2012 Διαβάστε Ακόμα πιο ανθρώπινος Δήμος Συνέντευξη του δημάρχου Ευάγγελου Ευαγγελίδη Εκδηλώσεις στο Δήμο Αποχετευτικό μετ εμποδίων Αρθρό του Δρα Ματθαίου

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των Αγροτών στο Αμύνταιο

Ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των Αγροτών στο Αμύνταιο ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΕΤΟΣ 3o ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 107 ΤΕΤΑΡΤΗ 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ 1,00 ΕΥΡΩ Έλλειψη ετοιμότητας του νομού για την απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ σελ. 3 Διαμαρτυρία

Διαβάστε περισσότερα

ΤρΙμΗΝΙΑΙΑ ΕφΗμΕρΙΔΑ ΤΟυ ΣυΛΛΟΓΟυ ΔυΤΙΚΟφρΑΓΚΙΣΤΙΑΝΩΝ

ΤρΙμΗΝΙΑΙΑ ΕφΗμΕρΙΔΑ ΤΟυ ΣυΛΛΟΓΟυ ΔυΤΙΚΟφρΑΓΚΙΣΤΙΑΝΩΝ DYTIKH FRAGKISTA 94_Layout 1 21/07/2011 7:17 ΠΜ Page 1 Κωδικός 4594 ΙΛΙΟΥ 90 Γραφεία: Κολωνού & Λεωνίδου 20 104 36 Αθήνα Τηλ.: 210 5242 995 ΤρΙμΗΝΙΑΙΑ ΕφΗμΕρΙΔΑ ΤΟυ ΣυΛΛΟΓΟυ ΔυΤΙΚΟφρΑΓΚΙΣΤΙΑΝΩΝ ΔΙΕυθυΝΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΣυΝΕΛΕυΣΗ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΣυΝΕΛΕυΣΗ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ DYTIKH FRAGKISTA 97_Layout 1 02/05/2012 8:42 ΠΜ Page 1 Κωδικός 4594 ΙΛΙΟΥ 90 Γραφεία: Κολωνού & Λεωνίδου 20 104 36 Αθήνα Τηλ.: 210 5242 995 www. sylog-fragista.gr ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕφΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟυ ΣυΛΛΟΓΟυ ΔυΤΙΚΟφΡΑΓΚΙΣΤΙΑΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

τριτοβάθμια εκπαίδευση Μία συνοπτική παρουσίαση

τριτοβάθμια εκπαίδευση Μία συνοπτική παρουσίαση τριτοβάθμια εκπαίδευση Μία συνοπτική παρουσίαση 16 2007-2008 Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα Μετά τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στα τελευταία χρόνια του προηγούμενου αιώνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΟΡΑ ΚΙΑΤΟΥ: στο "κόκκινο" Απολογισμός ενός χρόνου Συνέντευξη με τον Αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Τσιάνο. Καθαριότητα και περιβάλλον:

ΑΓΟΡΑ ΚΙΑΤΟΥ: στο κόκκινο Απολογισμός ενός χρόνου Συνέντευξη με τον Αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Τσιάνο. Καθαριότητα και περιβάλλον: Αριθμός φύλλου: 78 Δεκέμβριος 2011 Διανέμεται δωρεάν Μ Η Ν Ι Α Ι Α Ε Φ Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α Τ Ο Υ Σ ΥΛ Λ Ο Γ Ο Υ Σ Ι Κ Υ Ω Ν Ι Ω Ν Π Ο Λ Ι Τ Ω Ν ΑΓΟΡΑ ΚΙΑΤΟΥ: στο "κόκκινο" Συνέντευξη με το νέο πρόεδρο του Εμπορικού

Διαβάστε περισσότερα

«Να ξαναπάρουμε την πόλη μας πίσω» δήλωσε ο Βασίλης Γιαννακόπουλος στη Συνέλευση της Παράταξης «Μαζί για την Αγία Παρασκευή»

«Να ξαναπάρουμε την πόλη μας πίσω» δήλωσε ο Βασίλης Γιαννακόπουλος στη Συνέλευση της Παράταξης «Μαζί για την Αγία Παρασκευή» Ανοικτή επιστολή προς τον Αντώνη Σαμαρά από τη Γωγώ Ατζολετάκη σελ. 13 The Artist, Κυριακή 9/12, 6.30 μ.μ. στο 3ο Γυμνάσιο σελ. 7 E BΔOMAΔIAIA E Φ HMEP IΔA Γ NΩMHΣ Α ΓΙΑΣ Π ΑΡΑΣΚΕΥΗΣ E BΔOMAΔIAIA EΦHMEPIΔA

Διαβάστε περισσότερα

Αφιέρωμα: «Σικυώνια 2012» Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΜΗΚΩΝΗΣ, κ. Γιώργο Σταματόπουλο. (σελ 6-7) Καλοκαίρι 2012

Αφιέρωμα: «Σικυώνια 2012» Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΜΗΚΩΝΗΣ, κ. Γιώργο Σταματόπουλο. (σελ 6-7) Καλοκαίρι 2012 Σικυωνίων ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 85 Ιούλιος - Αύγουστος 2012 Αφιέρωμα: «Σικυώνια 2012» Παρουσίαση εκδηλώσεων (σελ. 8-9) Απόψεις, εκτιμήσεις και συμπεράσματα Συνέντευξη

Διαβάστε περισσότερα

Tα θεμέλιά μου στα βουνά και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στους ώμους τους και πάνω τους η μνήμη καίει άκαυτη βάτος...

Tα θεμέλιά μου στα βουνά και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στους ώμους τους και πάνω τους η μνήμη καίει άκαυτη βάτος... ΠΛHPΩMENO TEΛOΣ Tαχ. Γραφείο KEMΠ. ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ Aριθμός Άδειας 2486 P R E S S P R E S S X+7 P O S T P O S T Kωδικός 01-4170 Tα θεμέλιά μου στα βουνά και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στους ώμους τους και πάνω

Διαβάστε περισσότερα

Ο επόμενος; Κοζάνη Καλώς ήλθες. Πόλεμος εταιρειών για τις διαφημίσεις; Το Eurotaxi Hellas και η συνεργασία με τη BP

Ο επόμενος; Κοζάνη Καλώς ήλθες. Πόλεμος εταιρειών για τις διαφημίσεις; Το Eurotaxi Hellas και η συνεργασία με τη BP Κοζάνη Καλώς ήλθες Και η Κοζάνη ανέβηκε στο τραίνο του Eurotaxi Hellas Πόλεμος εταιρειών για τις διαφημίσεις; Το Eurotaxi Hellas και η συνεργασία με τη BP Ο επόμενος; Τιμή: 0 .com 801 111 10 20 για όλη

Διαβάστε περισσότερα

μηνυματα Κάθε σας επιθυμία είναι και ευχή μας Ευτυχισμένο και δημιουργικό το 2008 τεύχος31 Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2007

μηνυματα Κάθε σας επιθυμία είναι και ευχή μας Ευτυχισμένο και δημιουργικό το 2008 τεύχος31 Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2007 ª 4903 τεύχος31 Κωδικός 6296 Δελτίο Επικοινωνίας του Σ.Ο.Ψ.Υ. μηνυματα Τριμηνιαία Έκδοση / Έτος 8 ο Κάθε σας επιθυμία είναι και ευχή μας Ευτυχισμένο και δημιουργικό το 2008 Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Αχαρνές. Επεκτείνεται η ΔΗ.ΚΕ.Α λόγω μεγάλης προσέλευσης κόσμου. Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 n Έτος 4ο - Αρ. Φύλλου 167-0,02 Λεπτά

Αχαρνές. Επεκτείνεται η ΔΗ.ΚΕ.Α λόγω μεγάλης προσέλευσης κόσμου. Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 n Έτος 4ο - Αρ. Φύλλου 167-0,02 Λεπτά Αχαρνές ΔΗ.ΦΑ: στο πλευρό παιδιών και ηλικιωμένων n σελ. 18 Αχαρνές Επεκτείνεται η ΔΗ.ΚΕ.Α λόγω μεγάλης προσέλευσης κόσμου Κερδίζει τη «μάχη» για τα σχολεία ο δήμος Φυλής n σελ. 110 n σελ. 6 συγχρονοσ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Επικοινωνία για τη νόσο Alzheimer 3 ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 61 ο ΕΤΟΣ 17 ο ΙΟΥΝΙΟΣ 15 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Α γαπητές φίλες και φίλοι, Πριν ένα μήνα βρεθήκαμε όλοι

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πρώτος Δημόσιος Απολογισμός της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Ο.Κ.Α.Π.Α. Απολογισμός. Στέλιος Κυριακίδης: Ένας Αλησμόνητος Έλληνας ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ.

Ο Πρώτος Δημόσιος Απολογισμός της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Ο.Κ.Α.Π.Α. Απολογισμός. Στέλιος Κυριακίδης: Ένας Αλησμόνητος Έλληνας ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ. Τεύχος 6 Ο Πρώτος Δημόσιος Απολογισμός της σημερινής Δημοτικής Αρχής Ο.Κ.Α.Π.Α. Απολογισμός ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ. Ομάδες & Εργαστήρια Συμβουλευτικής Στέλιος Κυριακίδης: Ένας Αλησμόνητος Έλληνας Τεύχος #6 editorial

Διαβάστε περισσότερα

H ΑΘΗΕΝΟΥ. Μήνυμα Δημάρχου. Διαβάστε ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

H ΑΘΗΕΝΟΥ. Μήνυμα Δημάρχου. Διαβάστε ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ H ΑΘΗΕΝΟΥ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΕΝΟΥ Η ΑΘΗΕΝΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚEI ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔIΑΚΙΝΗΣΗ ΑΘΗΕΝΟΥ ΠΥΡΟΪ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Μήνυμα Δημάρχου «Συνεχίζουμε με υπομονή και αισιοδοξία προσβλέποντας σε καλύτερες μέρες» Συνδημότισσες,

Διαβάστε περισσότερα

Πως θα φορολογηθούμε για το 2012

Πως θα φορολογηθούμε για το 2012 Παρασκευή 01 Μαρτίου 2013 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 137 Πως θα φορολογηθούμε για το 2012 Αναλυτικές πληροφορίες για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων του 2013 και οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος Χρεοκόπησε

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Α Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α Σ

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Α Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α Σ Ημερίδα Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ 11 Νοεμβρίου 2013 Επιμελητήριο Φλώρινας Φλώρινα Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Α Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α Σ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Έναρξη - Χαιρετισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Σ τις 22 Οκτωβρίου 1912 το Δημοτικό Συμβούλιο της

Σ τις 22 Οκτωβρίου 1912 το Δημοτικό Συμβούλιο της ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟ - ΟΡΑΜΑ ΤΕΥΧΟΣ 65 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Θεσσαλονίκη 100 χρόνια μετά Σ τις 22 Οκτωβρίου 1912 το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης συνεδρίασε έκτακτα και αποφάσισε να προτείνει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.)

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.) 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελίδα Μήνυμα Δημάρχου... 3 Εισαγωγή Προέδρου Ο.Κ.Π.Α.Π.Α... 5 Α. Κρίση και Κοινωνική πολιτική... 7 Β. Γενικές παρατηρήσεις... 9 Γ. Κεντρική υπηρεσία... 10 Γ1. Οικονομικά στοιχεία Ο.Κ.Π.Α.Π.Α...

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Η ΟΡΕΣΤΙΣ»

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Η ΟΡΕΣΤΙΣ» Ο Ρ Ε Σ Τ Ι Σ Σελίδα 12 Σ Τ Ο Ρ Υ Θ Μ Ο Τ Η Σ Π Ο Λ Η Σ «Αύγουστε καλέ μου μήνα», έτσι αρχίζει μια από τις πολλές λαϊκές παροιμίες που αναφέρονται στον Αύγουστο. Τον καλό και ζεστό μήνα Αύγουστο. Αύγουστος,

Διαβάστε περισσότερα

Ο άνθρωπος έχει ρίζες, κι όταν τις κόψουν πονεί, βιολογικά, όπως όταν τον ακρωτηριάσουν. (Γ. Σεφέρης)

Ο άνθρωπος έχει ρίζες, κι όταν τις κόψουν πονεί, βιολογικά, όπως όταν τον ακρωτηριάσουν. (Γ. Σεφέρης) επικ χαλ ιοπουλιτών οινωνία Ο άνθρωπος έχει ρίζες, κι όταν τις κόψουν πονεί, βιολογικά, όπως όταν τον ακρωτηριάσουν. (Γ. Σεφέρης) Τριμηνιαία έκδοση του Εκπ. Συλλόγου Χαλκιοπουλιτών Ο Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης

Διαβάστε περισσότερα

Θανάσης Ζούτσος - Δήμαρχος Παλλήνης: συνεχίστε να γράφετε τη δική σας ιστορία...

Θανάσης Ζούτσος - Δήμαρχος Παλλήνης: συνεχίστε να γράφετε τη δική σας ιστορία... 1981-2014... 33 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΟΥ ΓΕΡΑΚΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 1998 - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014: 200 ΦΥΛΛΑ ΣΥΝΕΠΟΥΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ! Με την ευκαιρία της έκδοσης του 200ου φύλλου τακτικής

Διαβάστε περισσότερα

Editorial. Κυρίες και κύριοι,

Editorial. Κυρίες και κύριοι, Editorial Κυρίες και κύριοι, Αφήνουμε πίσω μας μια δύσκολη χρονιά τόσο για τη χώρα μας όσο και για όλο τον κόσμο. Με πολεμικές και κοινωνικές αναταραχές το 2009 ξεκινά και μαζί του προβάλει επιτακτική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΜΑΡΤΙΟΣ 2009 ΤΕΥΧΟΣ 018 - ΤΙΜΗ 0.01

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΜΑΡΤΙΟΣ 2009 ΤΕΥΧΟΣ 018 - ΤΙΜΗ 0.01 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΜΑΡΤΙΟΣ 2009 ΤΕΥΧΟΣ 018 - ΤΙΜΗ 0.01 Editorial Φίλες και Φίλοι, Ταυτόχρονα με την ιδιαίτερα δύσκολη καθημερινότητά μας, παρακολουθούμε τις εποχές να αλλάζουν τόσο γρήγορα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΧΑΛΚΙ ΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ. Αφιέρωμα στην Πρώτη Συνάντηση Χορωδιών της Χαλκιδικής ΠΕΡΙΟ ΙΚΗ ΕΚ ΟΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΧΑΛΚΙ ΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

ΠΑΓΧΑΛΚΙ ΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ. Αφιέρωμα στην Πρώτη Συνάντηση Χορωδιών της Χαλκιδικής ΠΕΡΙΟ ΙΚΗ ΕΚ ΟΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΧΑΛΚΙ ΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» ΠΑΓΧΑΛΚΙ ΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΟ ΙΚΗ ΕΚ ΟΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΧΑΛΚΙ ΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» ΜΑΝΤΩΣ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ 23 - Τ.Κ. 542 49, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΕΥΧΟΣ 7ο Απρίλιος - Ιούνιος 2011 Αφιέρωμα στην Πρώτη Συνάντηση

Διαβάστε περισσότερα

EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΖΟΥΡΤΣΑΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΖΟΥΡΤΣΑΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΙΛΙΟΥ 91 Kωδικός 213622 EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΖΟΥΡΤΣΑΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΤΡΙΜΗΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΕΩΝ ΦΙΓΑΛΕΩΝ (ΖΟΥΡΤΣΑΝΩΝ) ΑΘΗΝΑΣ ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 23 Α, 104 32 ΑΘΗΝΑ ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 124 OΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ του Βραχατίου

Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ του Βραχατίου Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ του Βραχατίου Κωδικός Ταχυδρομείου 4399 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΒΡΑΧΑΤΙΟΥ Eκδίδεται σε 700 αντίτυπα Συντάσσεται από επιτροπή Φύλλο Νο. 100 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα