ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΑΡΜΟΝΙΑ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΑΡΜΟΝΙΑ"

Transcript

1 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΑΡΜΟΝΙΑ

2 Τόπος δημιουργίας Íïìüò ÐÝëëáò Συνορεύει με την Π.Γ.Δ.Μ, τους νομούς Φλώρινας, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κοζάνης και Κιλκίς. Ο νομός Πέλλας, ακρίτας και πολιτισμικός πόρος,υπήρξε ένας τόπος ευλογημένος. Ο νομός, αποτελεί μια ξεχωριστή ελληνική περιοχή, μάρτυρας της μακράς ιστορίας των Μακεδόνων Βασιλέων και συνεχιστής μιας αξιοσημείωτης μνημειακής κληρονομιάς. Γη εύφορη και προικισμένη, ανάμεσα σε ορεινούς όγκους, εύφορες πεδιάδες και πολλά νερά που διαμορφώνουν την ταυτότητα της περιοχής. Ο νομός Πέλλας με πληθυσμό κατοίκους, έχει έκταση 2506 τ.χλμ.

3 Φυσιογνωμικά στοιχεία Τα φυσικά, βορειοδυτικά του όρια προσδιορίζονται από τους ορεινούς όγκους, του Βόρα, της Τζένα, του Πίνοβο και της Πιπερίτσας. Φυσικό σύνορο με τον νομό Κιλκίς είναι το όρος Πάικο και με τους νομούς Ημαθίας και Κοζάνης το όριο Βέρμιο. Ο νομός Πέλλας έχει 11 δήμους και ανήκει διοικητικά στη Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδος. Έκταση 2506 τ.χλμ, 46% πεδινό, 15,4% ημιορεινό, 38,6% ορεινό. ΟΡΗ Βόρας 2.524μ (με υψηλότερη κορυφή το Καιμακτσαλάν) Τζένα, 2.182μ Πίνοβο 2.154μ Πιπερίτσας 1.998μ Πάικο 1.650μ Βέρμιο 2.052μ ΠΟΤΑΜΙΑ Διασχίζεται από τους ποταμούς: Έδεσσαίο ή Βόδα Μογλενίτσα ή Αλμωπαίο Λουδία. ΛΙΜΝΕΣ Οι περιοχές των λιμνών παρουσιάζουν ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον και πλούσια ορνιθοπανίδα. Ο υγρότοπος του Άγρα-Βρυτών με έκταση στρέμματα και η λίμνη Βεγορίτιδα με 72,5 τ.χλμ. Οικονομική ανάπτυξη Ο Νομός Πέλλας αποτελείται στο μεγαλύτερο του μέρος από αγροτικό πληθυσμό, ο οποίος ασχολείται με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία κυρίως και λιγότερο με την αλιεία, τη δασοπονία, τη λατομική δραστηριότητα και τη μελισσοκομία. Σημαντικό ποσοστό οικονομικού κέρδους για τους κατοίκους της περιοχής φέρει και η ενασχόληση με τον τριτογενή τομέα, με συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό.

4 Πρωτογενής Τομέας Δευτερογενής Τομέας Ο πρωτογενής τομέας μέχρι το 1991 αποτελούσε το κύριο παραγωγικό τομέα με ποσοστά μεταξύ 42,26% (1991) και 52,56 % (1974). Ο δευτερογενής τομέας συμμετέχει σε πολύ μικρότερο βαθμό με ποσοστά ανάμεσα 15,13% και 21,20%, τα οποία είναι αυξανόμενα. Κλάδοι που επιφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη στους κατοίκους της περιοχής είναι, η γεωργία και συγκεκριμένα οι καλλιέργειες ροδάκινου, κερασιού, μήλου, δημητριακών, καλαμποκιού, βαμβακιού και καπνού ανατολικού τύπου. Επίσης η κτηνοτροφία και κυρίως η εκτροφή αιγοπροβάτων και λιγότερο βοοειδών. Οι επιχειρήσεις ασχολούνται κυρίως με τη μεταποίηση των δύο πιο σημαντικών προϊόντων του νομού, το βαμβάκι και το ροδάκινο, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να εδραιωθούν στο κλάδο τους και να αποκτήσουν εξαγωγικό χαρακτήρα. Σημαντικό ρόλο στο γεγονός αυτό διαδραματίζει και η γειτνίαση με τη Θεσσαλονίκη που είναι το κατεξοχήν οικονομικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδος. Στην περιοχή εκτρέφονται χοίροι και πουλερικά, αλλά η εκτροφή τους επιφέρει συμπληρωματικά οικονομικά οφέλη. Οι κλάδοι που παρουσιάζουν ενδιαφέρουσα ανοδική πορεία είναι η μεταποίηση τροφίμων και η επεξεργασία μαρμάρου, κλάδος ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει ισχυρό ανταγωνισμό. Οι κλάδοι που βρίσκονται σε κρίση είναι η δασοπονία, η λατομική δραστηριότητα, η μελισσοκομία και η αλιεία, κλάδοι οι οποίοι στο παρελθόν πολλοί στήριζαν το εισόδημα της περιοχής ιδιαίτερα στον Άγρα και την Άρνισα. Σήμερα έχει μετατραπεί σε δραστηριότητα που επιφέρει ασήμαντα οικονομικά οφέλη ή αποτελεί απλά ένα χόμπι. Τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα, αλλά με την αξιοποίηση των Κοινοτικών Κονδυλίων έχει παρατηρηθεί σημαντική βελτίωση στην αγροτική παραγωγή, τόσο ποσοτική όσο και ποιοτική. Οι κλάδοι που βρίσκονται σε κρίση είναι αυτός του έτοιμου ενδύματος (φασόν) και αυτός της επεξεργασίας ξύλου, ο οποίος παρά ταύτα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί. Τριτογενής Τομέας Ο τριτογενής τομέας τα τελευταία χρόνια ενισχύει τον ρόλο του στην περιοχή με ποσοστό μεγαλύτερο του 46,96 % (1994), το οποίο έχει ανοδική τάση. Ο τριτογενής τομέας της οικονομίας του Νομού Πέλλας παρουσιάζει ιδιαίτερα θετικές προοπτικές ανάπτυξης στους κλάδους της οικοδομής, της εμπορίας των τοπικών αγροτικών προϊόντων και προϊόντων ποιότητας, των επιχειρήσεων εναλλακτικού τουρισμού με τον οικοτουρισμό, τον αγροτουρισμό, τον τουρισμό περιπέτειας και την ανάδειξη των περιοχών φυσικού κάλλους. Με τη συνδρομή της κοινοτικής πρωτοβουλίας Leader, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα προόδου με κύρια κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια τον τουρισμό, αξιοποιώντας το φυσικό πλούτο της περιοχής, τις λίμνες, τους ορεινούς όγκους και τα ιαματικά λουτρά.

5 Πρωτοβουλίες ανάπτυξης Συνορεύει με την Π.Γ.Δ.Μ, τους νομούς Φλώρινας, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κοζάνης και Κιλκίς. Το ευρωπαικό πρόγραμμα Leader+, υλοποιήθηκε για την περιοχή, από την Αναπτυξιακή Πέλλας. Από το εφαρμόστηκαν δύο συνεχή προγράμματα Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER I & II. Σχεδιάστηκαν με βάση τα προβλήματα, τις δυνατότητες και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής. Το πλαίσιο της φιλοσοφίας τους κινήθηκε στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης της οικονομίας του τόπου, μέσα από την διαφοροποίηση της απασχόλησης και την εφαρμογή πιλοτικών σχεδίων αξιοποίησης των παραγωγικών, φυσικών και πολιτιστικών πόρων Οι στόχοι τους σηματοδοτούν τη συνέχεια και την εξέλιξη της αναπτυξιακής στρατηγικής και συνοψίζονται στην ανάπτυξη και διαφοροποίηση της οικονομίας της περιοχής, με την τουριστική ανάπτυξη μέσω των τοπικών φυσικών πόρων και του τοπικού δυναμικού Leader+ στο Νομό Πέλλας και την βελτίωση της ελκυστικότητας και αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής την προσαρμογή του αγροτικού τομέα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις απαιτήσεις της αγοράς, μέσω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων και της ικανότητας προώθησης την παραμονή του πληθυσμού στις περιοχές, που παρουσιάζουν φαινόμενα εγκατάλειψης, μέσω της ανάπτυξης εναλλακτικών και συμπληρωματικών θέσεων απασχόλησης την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς την ενίσχυση της τοπικής εταιρικής σχέσης, τη δημιουργία και εδραίωση νέων δομών συλλογικής δράσης και τοπικής, υπερτοπικής και διακρατικής συνεργασίας

6 Leader+ Πρωτοβουλία με αποτέλεσμα Leader+ Καινοτομία Η «μέθοδος» Leader επεκτάθηκε και διευρύνθηκε και στις υπόλοιπες πολιτικές και σε προγράμματα που ήδη σχεδιάστηκαν και πρόκειται να εφαρμοστούν στην περιοχή. Η εισαγωγή της έννοιας «θέμα συσπείρωσης» στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, αποτέλεσε καινοτομία με δημιουργικά αποτελέσματα με την «οργάνωση και προώθηση του τοπικού προϊόντος ποιότητας, μέσα από τη συνολική δικτύωση των τοπικών φορέωνεταίρων ανάπτυξης, ειδικότερα στα προϊόντα, στις υπηρεσίες, στον τουρισμό, στον πολιτισμό και στο φυσικό περιβάλλον» 25,5εκ. ΠΕΛΛΑ ΑΙΣΘΗΣΗ ΖΩΗΣ -ΓΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Το τοπικό πρόγραμμα με τίτλο «ΠΕΛΛΑ - ΑΙΣΘΗΣΗ ΖΩΗΣ-ΓΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» ώθησε τον τοπικό πληθυσμό στην υποβολή 200 δελτίων διατύπωσης προτάσεων που συνάδουν με τη φιλοσοφία του Leader+, ύστερα από αίτημα της ΑΝ.ΠΕ. Α.Ε., για την ανάληψη δράσεων στα πλαίσια του προγράμματος συνολικού προϋπολογισμού 25,5 εκ. Η υλοποίηση των δράση των προγραμμάτων Leader στο νομό Πέλλας, επέφερε στη περιοχή παρέμβασης, πολύ σημαντικά αποτελέσματα: Δημιουργήθηκαν υποδομές και υπηρεσίες ήπιων μορφών τουρισμού, που αποτελούν ένα σημαντικότατο κεφάλαιο για την περιοχή οι καινοτόμες παρεμβάσεις στον γεωργικό τομέα ανέδειξαν σειρά από ταυτοποιημένα με την περιοχή προϊόντα, μεταξύ των οποίων και τα παραγόμενα με βιολογική καλλιέργεια. Δημιουργήθηκε αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας στις πολύ μικρές επιχειρήσεις των χωριών της περιοχής παρέμβασης, απέναντι στις προθέσεις της πολιτείας ως προς τις επενδυτικές τους πρωτοβουλίες Καθιερώθηκε η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στον προγραμματικό σχεδιασμό και η πρωταγωνιστική παρουσία της Ομάδας Τοπικής Δράσης. Τα έργα υποδομής που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή παρέμβασης έχουν αντιστρέψει το αρνητικό οικονομικό κλίμα που επικρατούσε στην περιοχή από το 1961 μέχρι και το 1991, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την πληθυσμιακή μείωση του Νομού. Η ανάπτυξη του τομέα τουρισμού είναι ραγδαία και έχει δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Ραγδαίες εξελίξεις Ραγδαία ανάπτυξη παρουσιάζει ο τουριστικός τομέας στον οποίο στρέφονται με αυξανόμενο ρυθμό οι επιχειρηματίες. Η τουριστική περίοδος έχει επεκταθεί και παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα να μετατοπίζεται χωρικά ανάλογα με την εποχή. Έτσι τη χειμερινή περίοδο ο ορεινός όγκος του Βόρα συγκεντρώνει μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών, ενώ στην περιοχή των Ιαματικών Λουτρών στο Λουτράκι, η περίοδος αιχμής συμπίπτει με το τέλος του καλοκαιριού και τις αρχές του φθινοπώρου. Αξιοποιώντας τις Κοινοτικές ενισχύσεις, η περιοχή που περιλαμβάνει τον υγρότοπο του Άγρα, το Κέντρο Αεραθλητικών Δραστηριοτήτων στην Παναγίτσα, το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας, τη Λίμνη Βεγορίτιδα, τον Παραδοσιακό Οικισμό Αγ. Αθανασίου και τα Ιαματικά Λουτρά Λουτρακίου, εξελίσσεται και συμπαρασύρει στην εξέλιξη αυτή και όλο το Νομό Πέλλας, προσφέροντας στους επισκέπτες ποιοτικότερες υπηρεσίες και περισσότερες επιλογές στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού.

7 Πλήθος επιχειρήσεων Μόνιμα απασχολούμενοι Εποχιακά απασχολούμενοι Σύνολο Εστίασης Διαμονής Τροφίμων Κέντρα διασκέδασης & αναψυχής Άλλες τουριστικές υπηρεσίες Εμπορικές επιχειρήσεις Κατασκευές Σύνολο Πηγή: Έρευνα ΑΝ.ΠΕ. Α.Ε. Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Ξενοδοχείο Θωμάς Λεπίτκας Palladium Λουτράκι Ξενοδοχείο Δημήτριος Λεπίτκας Αλκυονίς Λουτράκι Ξενοδοχείο Αικατερίνη Ίσκου Αστέρας Λουτράκι Ξενοδοχείο Ευάγγελος Τζέκος Βόρας Λουτράκι Ξενοδοχείο Διόνυσος Λουτράκι Ξενοδοχείο Λεωνίδας Λουτράκι Ξενοδοχείο Χρήστος Μπάγκης Μπάγκης Χ. Λουτράκι Ξενοδοχείο Νικόλαος Λεπίτκας Γαλαξίας Λουτράκι Ξενοδοχείο Νικόλαος Σαμψωνιδης Νόστος Λουτράκι Ξενοδοχείο Μαρία Πασοη Καλλίνικος Λουτράκι Ξενοδοχείο Κων/νος Γησης Ευ Ζην Λουτράκι Ξενοδοχείο Χρηστός Λιουγας Παραδοσιακό Λουτράκι Ξενοδοχείο Νικόλαος Κώτσος Φιλοξενία Λουτράκι Ξενοδοχείο Φιλιώ Ίσκου-Γιάντση Λιόγερμα Λουτράκι Ξενοδοχείο 4 Εποχές Λουτράκι Ξενοδοχείο Αγνάντι Λουτράκι Ξενοδοχείο Γαλανά Νερά Λουτράκι ΛΟΥΤΡΑΚΙ

8 Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας ΛΟΥΤΡΑΚΙ Ξενοδοχείο Γεωργία Χαραλαμπίδου Όαση Λουτράκι Ξενοδοχείο Χρήστος Πασόης Αλμωπία Λουτράκι Ξενοδοχείο Ιωάννης Παπαβραάμ Δροσιά Λουτράκι Ξενοδοχείο Ευστάθιος Αβραμάνης Γερμανός Λουτράκι Ξενοδοχείο Αναστασία Μπαϊράμη Αναστασία Λουτράκι Ξενοδοχείο Αλέξανδρος Μπαϊράμης Αλέξανδρος Λουτράκι Ξενοδοχείο Ιωάννης Ουζούνης Λουτράκι Ξενοδοχείο Χρήστος Πρίτσκας Ποζαρ Λουτράκι Ξενοδοχείο Νικόλαος Μποτσφάρης Φίλιππος Λουτράκι Ξενώνας Alexandros Pension Λουτράκι Εστιατόριο Χρήστος Δήμτσης Λουτρά Λουτράκι Εστιατόριο Ιωάννης Πάσοης Χωριάτικο Λουτράκι Εστιατόριο Χρήστος Λιούγας Παραδοσιακό Λουτράκι Εστιατόριο Αλέξανδρος Μπαϊράμης Pothos Λουτράκι Γκ-Γιαφούρ Εστιατόριο Υδρίλιθος Λουτράκι Ταβέρνα Δημήτρης Πλέσκας Ο Καλοφαγάς Λουτράκι Ξενοδοχείο Λάζαρος Τζίκας Hotel Τσίκας Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ιωάννης Κέκης Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Νικόλαος Κέκης Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Νάντσης Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Μάκης Παπαντωνίου Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Δημήτριος Σιάντσης Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Όλγα Δόντση Hotel Αίγλη Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ιωάννης Κέκης Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Νικόλαος Κέκης Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Θωμάς Νάντσης Νάντσης Θωμάς Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Μαρία Παπαντωνίου Παπαντωνίου Μαρία Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Δημήτρης Σιάντσης Σιάντσης Δ. Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ειρήνη Ταρσούνα Ταρσούνα Ειρήνη Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Στέφανος Αποστολίδης Στέφανος Studio Ν. Άγιος Αθανάσιος Ν.ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

9 Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Π.ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ξενοδοχείο Ευάγγελος Ταρτάλας Το Τζάκι Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Χρήστος Πάγκας Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Νικόλαος Πέιτος Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Γεώργιος Τζίκας Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Γεώργιος Ταρσούνας Αρχοντικό Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Αθανάσιος Καπεταντσης Βόρρας Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ευάγγελος Κέκης Αστέρας Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Γεώργιος Σιάντσης Πατρικό Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Γεώργιος Δόντσης Τσέγανη Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Χαράλαμπος Μπαλαμπανίδης Μετόχι Ιν Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Κέκης Φουρναράκης Ο.Ε Λίθος Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ρούλα Γουγούση Ρούγα Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Μαρία Καραπατάκη Αρχονταρίκι Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Δρυάδες Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Γεώργιος Τζίκας Πιπερίτσα Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ιωάννης Λιάσης Εξοχικό Λιασης Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ελευθερία Δημοπούλου Ελευθερία Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ελισσάβετ Μούλα Έλκα Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ιωάννης Τσιαμπάζης Τσαμπάζης Kοzιακ Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Toίτος Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Αφοί Νάντση Νόστος Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Θεόδωρος Τζογαδούρας Χαγιάτι Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Σοφία Μητσαράκη Σοφία Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Πετρίνα Νάτη Τα σκαλοπάτια Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ανέστης Παπατζιμόπουλος Οικία Μπαμπατζιμόπουλου Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ξενώνας Νικόλας Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ιωάννης Μούσιος Ξενώνας Palatino Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Μαρία Καπετάντση Νεφέλη Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Φιλοξενια Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Αφοι Βερυκούκη Kαϊμάκ Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Νιφάδα του Βορά Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Κολωνάκι Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ελάτη Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενώνας Ευάγγελος Κέκης Αστέρας του Βόρα Π. Άγιος Αθανάσιος Π.ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

10 Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Εστιατόριο Γεώργιος Ταρσούνας Καλύβα Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Στέφανος Ορφανός Βόρας Resort Παναγίτσα Εστιατόριο Γεώργιος Δοντσης Τσέγανη Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Κυριάκος Μουρατίδης-Παπουτσάς Παναγίτσα Παναγίτσα Εστιατόριο Πέτρος Δούϊτσης Δούϊτσης Πέτρος Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Παύλος Παρθενόπουλος Παρθενών Παναγίτσα ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ Εστιατόριο Βερυκούκοι ΑΦΟΙ Καταφύγιο Π. Άγιος Αθανάσιος Εστιατόριο Μαρία Δήμου Η Μαρία Π. Άγιος Αθανάσιος Εστιατόριο Χρήστος Πράγκας Τα Καλά της Αντωνίας Π. Άγιος Αθανάσιος Ταβέρνα Πετρίνα Νάτη Τα Σκαλοπάτια Π. Άγιος Αθανάσιος Αρωμ. Φυτά Μανώλης Δούϊτσης Το Μπακάλικο του παππού Πέτρου Είδος επιχείρησης Π. Άγιος Αθανάσιος Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Ξενοδοχείο Αλέξανδρος Γιαννιτσά Ξενοδοχείο Ίστρον Γιαννιτσά Ξενοδοχείο Πέλλα Γιαννιτσά Ξενοδοχείο Μιχάλης Μουρατίδης Σελήνη Παναγίτσα Ξενοδοχείο Ευγενία Παρθενοπούλου Σπιτάκια Παναγίτσα Ξενοδοχείο Θωμάς Λεβέντης Λεβέντης Θωμάς Παναγίτσα Ξενοδοχείο Κυριάκος Παρθενόπουλος Παρθενόπουλος Παναγίτσα Ξενοδοχείο Αναστάσιος Δημούλτσης Endelvais Παναγίτσα Ξενοδοχείο Αρχοντικό της Ρόδως Παναγίτσα Ξενοδοχείο Nαούμα Παναγίτσα Ξενοδοχείο Ιωάννα Παναγίτσα Ξενοδοχείο Ελένη Βιληγένη Παναγίτσα Ξενοδοχείο Μαρία Παπαδοπούλου Παναγίτσα Ξενοδοχείο ΑΣΚ Παναγίτσας Μηλίδα Παναγίτσα Ξενοδοχείο Χρόνης Πολατίδης Πολατίδης Γ Χρόνης Παναγίτσα Ξενοδοχείο Πελαγία Παναγίτσα ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ Ταβέρνα Βάγγος Γιαννιτσά

11 Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Ξενοδοχείο Γεώργιος Μουρατίδης Σελήνη Παναγίτσα Ξενοδοχείο Βασιλική Πατσιανη Xenia Έδεσσα Ξενοδοχείο Στέφανος Αποστολίδης Μεταξά Παναγίτσα Ξενοδοχείο Ευάγγελος Πριβαρτιτσάνης Αίγαι Έδεσσα Εστιατόριο Παναγίτσα Αναψυκτήριο Παναγίτσα Ξενοδοχείο Ιωάννης Δημησιώρης Καταρράκτες Έδεσσα ΞΑΝΘΟΓΕΙΑ Εστιατόριο Νικόλαος Πολατίδης Πέτρινο Παναγίτσα Ταβέρνα Βράχος Παναγίτσα Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Ξενοδοχείο Χρήστος Δήμου Δήμου Ξανθόγεια Ξενοδοχείο Ευάγγελος Παπαγεωργίου Ξανθόγεια Ξενοδοχείο Νικόλαος Πένος Τραϊανός Ξανθόγεια Ξενοδοχείο Φαβορί Ξανθόγεια Ξενοδοχείο Σούλα Σαλαχώρα Βαρόσι (Παραδοσιακό) Έδεσσα Ξενοδοχείο Γρηγόρης Μητσινάκης Χαγιάτι (Παραδοσιακό) Έδεσσα Ξενοδοχείο Αφοί Άικου Ο.Ε Άλφα Έδεσσα Ξενοδοχείο Αφοι Δωδόπουλοι Ο.Ε Έλενα Έδεσσα Ξενοδοχείο Ελένη Μπουκουβάλα Ηλιον Έδεσσα Ξενοδοχείο Στέφανος Γουλάκης Kερασιά_Chalet Έδεσσα (Κερασιά) Ξενώνας Σουλτάνα Μποζίνη Έδεσσα Εστιατόριο Αντώνιος Παππας Κανναβουργείο Έδεσσα Εστιατόριο Δημ Επιχ Καταρράκτες Δημ Επιχ Καταρράκτες Δημ Επιχ Καταρράκτες Έδεσσα Εστιατόριο Ζωή Δασκάλου Apello Έδεσσα ΕΔΕΣΣΑ Εστιατόριο Passaggio Έδεσσα Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Ξενοδοχείο Αθανάσιος Ρατσισκας Ρατσισκας Αθανάσιος Λυκόστομο Εστιατόριο Κων/νος Ουλεμάνης Φυσ. Όμιλος Έδεσσας Έδεσσα Ταβέρνα Στάθης Μωραΐτης Σταθμός Έδεσσα Ταβέρνα Λάκης Μητσαράκης Οι Κύκνοι Έδεσσα

12 Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Γαλακτοκ. Προϊόντα Παππας Πέτρος και Σία ΕΠΕ Έδεσσα Ξενοδοχείο Κυριάκος Καρυπίδης Άρνισσα ΓΑΛΑΤΑΔΕΣ Γαλακτοκ. Προϊόντα Χριστάκης ΑΒΕΕ Έδεσσα Επεξεργ. ξηρών καρπών Βασιλική Καρυπίδου ΑΒΕΕ Έδεσσα Νωπά Είδη-Ζαχαροπλαστική Στέφανος Κατρανιτσιώτης Έδεσσα Νωπά Είδη-Ζαχαροπλαστική Νικόλαος Τερζόγλου Έδεσσα Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Ξενοδοχείο Αφοί Βερυκούκη Ο.Ε Καταφύγιο Βόρας Καϊμάκτσαλαν Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Ξενοδοχείο Αντώνιος Σταυρακίδης Aντώνιος Α.Ε Σαλέ Χιον Κέντρου Καϊμακτσαλάν Χιον. Κέντρο Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Παραγωγή - διάθεση τσίπουρου Ασαρβέλης Νικόλαος Γαλατάδες Παραγωγή - διάθεση τσίπουρου Κουπαράνης Λάζαρος Γαλατάδες Ξενοδοχείο Γεώργιος Τάνος Αλεξάνδρειο Άρνισσα Ξενοδοχείο Το Σούρουποw Άρνισσα Ξενοδοχείο Γεώργιος Παπαδόπουλος Hotel Έλλη Άρνισσα Ξενοδοχείο Αναστάσιος Δούπκαρης Δούπκαρης Αναστάσιος Άρνισσα Ξενοδοχείο Ιωάννα Κάρτα Κάρτα Ιωάννα Άρνισσα Ξενοδοχείο Κωνσταντίνος Καρυπίδης Καρυπίδης Κ. Άρνισσα Ξενοδοχείο Μαρία Μπόγια Μπόγια Μ Άρνισσα Ξενοδοχείο Αντώνιος Τσώτσης Τσώτσης Αντώνιος Άρνισσα Εστιατόριο Δασάκι Αριδαία Γαλακτοκ. Προϊόντα Γερακάρης ΑΕΒΕ Αριδαία Παραδοσιακά Προϊόντα Τα Γλυκά της Αθηνάς Αριδαία Παραγωγή-Διάθεση γλυκών, ζυμαρικών Αναστασία Μπόγια Συν/σμός Γυναικών Βόρας Συν. Πε. Άρνισσα Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Ξενοδοχείο Βεγορίτιδα Περαία ΑΡΝΙΣΣΑ - ΠΕΡΑΙΑ Παραγωγή - διάθεση τσίπουρου Χρυσάφης Αθανάσιος Γαλατάδες Ξενοδοχείο Λαογραφικό Περαία Παραγωγή - διάθεση τσίπουρου Ψαρράς Ευστράτιος Γαλατάδες

13 Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Είδος επιχείρησης Όνομα Όνομα Επωνυμία Επωνυμία Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας ΟΡΜΑ - ΦΛΑΜΟΥΡΙΑ Ξενώνας Ιωάννου Ξενώνας Ιωάννου Όρμα Εστιατόριο Κων/νος Αβραμίδης Διόνυσος Όρμα Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Εστιατόριο Σωτήρης Καρακιτσης Πέτρινο Φλαμουρια Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Εστιατόριο Παρασκευή Ηλία Η Λίμνη Βρυττά Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Εστιατόριο Μ & Δ Εμμανουήλ Ο.Ε. Μ & Δ Εμμανουήλ Ο.Ε. Αετοχώρι Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Εστιατόριο Γεωργία Χαραλαμπίδου Όαση Πιπεριά Εστιατόριο Παραγωγή - Διάθεση γλυκών, Γεωργία ζυμαρικών Διονύσιος Χαραλαμπίδου Μήτακας Όαση Πιπεριά Εξαπλάτανος Παραγωγή - πώληση Τουρσιών Τσεντεμίδης Μιχάλης Εξαπλάτανος Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Γαλακτοκ. Προϊόντα Σ. Θεοδωρίδης & Σια Ο.Ε Άψαλος Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Γαλακτοκ. Προϊόντα Αναστ. & Ιορδάνης Θεοδωρίδης Ο.Ε Ροδωνιά Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Παραγωγή - Διάθεση γλυκών, ζυμαρικών Συν/σμός Γυναικών Πολυκάρπης Πολυκάρπη Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Παραγωγή - Διάθεση ζυμαρικών Μαρταβαλτζόγλου Κυριάκος Αραβησσός ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΣ

14 Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Εργαστήρι ζυμαρικών Χρυσάνθη Γιάννου Οικοτεχνία Παραδοσιακών Γλυκών Το Πόζαρ Δήμος Αριδαίας Παραδοσιακά Προϊόντα Τα Γλυκά της Αθηνάς Αριδαία ΑΡΙΔΑΙΑ Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Παραγωγή - Διάθεση γλυκών, ζυμαρικών Πετρούλα Οσιανλή Αγροτουρ. Συν. Αρχαγγέλου Αρχάγγελος Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Παραγωγή - Διάθεση ζυμαρικών Παπαδόπουλος Παναγιώτης Ν. Μυλότοπος Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Παραγωγή - Διάθεση ζυμαρικών Μαρταβαλτζόγλου Κυριάκος Αραβησσός

15 Στα μέτρα μας... Εναλλακτικός τουρισμός Ο νομός Πέλλας, με μεγάλο φυσικό, ιστορικό και πολιτισμικό επίπεδο έχει την δυνατότητα να αναπτύξει πολλά είδη εναλλακτικού τουρισμού. Ο αγροτουρισμός, βρίσκεται σε πρώτο στάδιο ανάπτυξης και η προσφορά των αγροτικών προϊόντων είναι σημαντική. Ο οικοτουρισμός μπορεί να συμβάλλει ενεργά στη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, να συμπεριλάβει τις τοπικές και γηγενείς κοινότητες στον προγραμματισμό του και να ερμηνεύσει κατά τον καλύτερο τρόπο, την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του προορισμού του επισκέπτη. Οι ευσεβείς περιηγητές, οι φιλέρευνοι τουρίστες αλλά και οι θαυμαστές της βυζαντινής τέχνης μπορούν να βρουν μέσα από πολιτιστικά οδοιπορικά, τους δρόμους της επαφής με την πνευματικότητα και την ορθοδοξία, με την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού. Ο τουρισμός περιπέτειας, με δραστηριότητες που έχουν έντονο το στοιχείο περιπέτειας, canoe -kayak στις λίμνες και τα ποτάμια, σκί, mountain-bike, ιππασία, αιωροπτερισμός, μπορούν επίσης να αναπτυχθούν και να στηριχθούν στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, με τους ορεινούς όγκους και τις λίμνες. Ο θεραπευτικός τουρισμός, μια επιλεκτική μορφή τουρισμού με σημαντικά οικονομικά οφέλη και με ελάχιστες αρνητικές επιδράσεις από δυσμενείς συγκυρίες, δίνει δωδεκάμηνο τουρισμό στην περιοχή Λουτράκι. Ο τουρισμός των υδροβιοτόπων, με την παρατήρηση των πουλιών και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, μπορεί να επιβιώσει σε ολόκληρο τον νομό, με επιλογή για τον επισκέπτη μία από τις 2 λίμνες.

16 Εξάρτηση με το περιβάλλον Ο εναλλακτικός τουρισμός, βρίσκεται σε στενή εξάρτηση με το περιβάλλον, το οποίο αποτελεί το κεφάλαιό του τόπου που ο τουρισμός καλείται να αξιοποιήσει και να αναδείξει, για να παραχθούν κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά οφέλη. Η αειφορία των ωφελειών που προέρχονται από τον εναλλακτικό τουρισμό προϋποθέτει προσεκτική εκμετάλλευση του διαθέσιμου φυσικού κεφαλαίου έτσι, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει διαρκώς τις ίδιες τουλάχιστον υπηρεσίες. Προκειμένου οι σχέσεις τουρισμού και φυσικού περιβάλλοντος να είναι αρμονικές, στο νομό έχουν αναπτυχθεί σημαντικές πρωτοβουλίες προστασίας. Δομές περιβαλλοντικής προστασίας Το δύσκολο ρόλο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τα προβλήματα που μπορούν να προκληθούν στο οικοσύστημα της περιοχής και συνάμα την προστασία του περιβάλλοντος, έχουν αναλάβει κατά κύριο λόγο ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας. Ο βασικός στόχος του ΚΠΕ Έδεσσας είναι να στηρίξει το θεσμό της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο ευαισθητοποιώντας τους μαθητές σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, ώστε να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση και να είναι ικανοί να συγκροτήσουν κοινωνίες με ήθος και υπευθυνότητα απέναντι στη φύση. Πιο ειδικό στόχο έχει ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας, ο οποίος στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λίμνη Βεγορίτιδα, τα οποία κυρίως προέρχονται από την αλόγιστη διαχείριση των υδάτων της από τον άνθρωπο, προσπαθώντας να βρει λύσεις, διατυπώνοντας προτάσεις και ενεργοποιώντας πρωτίστως τους ντόπιους κατοίκους προς αυτή την κατεύθυνση, οδηγώντας τους στη σωστή διαχείριση του τεράστιου όγκου της λίμνης για την αειφόρα ανάπτυξη της περιοχής σε συνδυασμό με την προστασία του ευαίσθητου υδάτινου κόσμου. Επικοινωνία με ΚΠΕ Έδεσσας Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας, Μύλοι-Περιοχή Καταρρακτών, Έδεσσα, Τ.Κ Τηλ.: , FAX: Ηλεκτρονική αλληλογραφία: ή Επικοινωνία με Σύλλογο Προστασίας Βεγορίτιδας Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας Άρνισσα Τ.Κ Τηλ Ηλεκτρονική αλληλογραφία: ή

17 Υδάτινο στοιχείο Υδατογραφίες Η ταυτότητα του νομού Πέλλας, είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το υδάτινο στοιχείο. Οι καταρράκτες, μεγάλοι και μικροί, σε διάφορους σχηματισμούς, μοναδικό σημείο αναφοράς στην ελληνική γη, θα σας γοητεύσουν με την δύναμη του νερού και τη μαγεία της φύσης. Στο πάρκο των καταρρακτών στην Έδεσσα με τα αιωνόβια πλατάνια βρίσκεται ο μεγαλύτερος καταρράκτης της Ελλάδας ο Κάρανος. Το πολύβουο γκρέμισμα των υδάτινων όγκων του Έδεσσαίου ποταμού από τον βράχο των 320μ. είναι αποτέλεσμα γεωλογικών ανακατατάξεων από τον 14ο αιώνα. Οι καταρράκτες δημιουργήθηκαν από μία λίμνη η οποία υπήρχε δυτικά της Έδεσσας. Λόγω υπερπλήρωσής της κατά τα τέλη του 14ου αιώνα και σε συνδυασμό με κάποιο γεωλογικό φαινόμενο -πιθανότατα σεισμό- οδήγησε την ροή των νερών και την πτώση τους από τον βράχο, στην άκρη της πόλης. Ο καταρράκτης πήρε το όνομά του από τον βασιλιά Κάρανο.

18 Αξίζει να δείτε Αξίζει να δείτε στο πάρκο των καταρρακτών Το σπήλαιο των καταρρακτών με ωραίους σταλακτίτες και θολωτή οροφή Το Ενυδρείο - Ερπετάριο, με ψάρια του γλυκού νερού και διάφορα είδη φιδιών από όλον τον κόσμο Την μικρή νεραίδα να σας χαιρετά τα μεσάνυκτα στον φωταγωγημένο καταρράκτη Ανεβείτε στο γυάλινο ασανσέρ και γνωρίστε την βιομηχανική δραστηριότητα της περιοχής πριν 100 περίπου χρόνια, στο Κανναβουργείο - εργοστάσιο επεξεργασίας σχοινιού Το υπαίθριο Μουσείο Νερού στην περιοχή των Μύλων καθώς και τα πρωτοβιομηχανικά υδροκίνητα εργοστάσια, μοναδικά στον Ελλαδικό χώρο Τους μικρούς καταρράκτες στο κέντρο της πόλης παρέα με έναν καφέ Την παλιά Νεροτριβή - Μπατάνι Ματιές στην ιστορία Με την δύναμη του νερού, μεταξύ , λειτουργούσαν υδροκίνητες βιομηχανίες σηροτροφίας, βυρσοδεψίας, κλωστουφαντουργίας, υδροκίνητοι μύλοι που απασχολούσαν 2500 εργάτες και είχαν χαρακτηρίσει την πόλη της Έδεσσας Μάντσεστερ της Ανατολής Πληροφορίες Κέντρο Τουριστικών Πληροφοριών τηλ Οικοπεριηγήσεις

19 Τόπλιτσας Θερμαλισμός Αναβαπτισθείτε στα ιαματικά νερά του Λουτρακίου και ορκιστείτε πίστη και αφοσίωση στη φύση... Σε απόσταση 40 km από την Έδεσσα, σε μία πανέμορφη περιοχή έκτασης στρεμμάτων βρίσκονται τα Λουτρά Λουτρακίου. Eδώ, η φύση χάρισε απλόχερα τα καλύτερα στοιχεία της: ένα εκπληκτικό βουνό, στο οποίο σχηματίζεται χαράδρα όπου μέσα της ρέει ο θερμοπόταμος Tοπλίτσας. Tα ιαματικά νερά του σχηματίζουν κοίτες στο πλάι και μικρούς καταρράκτες. Πέντε ιαματικές πηγές αναβλύζουν κατά μήκος της κοίτης του θερμοπόταμου, ο οποίος συνεχίζει τη ροή του στη λεκάνη της Αλμωπίας. Στην ορεινή αυτή περιοχή, οι έντονες εναλλαγές υψωμάτων και κοιλωμάτων, η κίνηση του θερμού και ψυχρού νερού και η πυκνή βλάστηση δίνουν μια σπάνια εικόνα τοπίου, που χαρακτηρίζεται από δυναμική κίνηση και ομορφιά. Στο χώρο αυτό, με το υγιεινό κλίμα, ο επισκέπτης φροντίζει την προσωπική, σωματική και ψυχική του υγεία.

20 Αξίζει να δείτε Το Φυσιογραφικό-Λαογραφικό Μουσείο Αλμωπίας στη περιοχή Λουτρακίου σε απόσταση 13χμ. από την Αριδαία. Είναι ένα μουσείο μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα το οποίο περιλαμβάνει τομείς φυσιογραφίας, παλαιοντολογίας, σπηλαιογραφίας και λαογραφίας ιστορίας. Ματιές στην Ιστορία Την αξία των ιαματικών πηγών Λουτρακίου φαίνεται πως είχαν εκτιμήσει οι κάτοικοι της περιοχής από τα Ρωμαικά χρόνια. Πρώτοι όμως οι Γερμανοί έκαναν ανάλυση των νερών και πιστοποίησαν τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι ιαματικές πηγές και η λουτροθεραπεία Οι ιαματικές πηγές έχουν χαρακτηρισθεί ως ασβεστο-ανθρακικές. Το νερό θερμοκρασίας 37 C,μπορούν να το εκμεταλλευτούν όσοι πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, χρόνια ρευματική αρθροπάθεια, γενικά αρθροπάθειες, χολολιθιάσεις, νεφρολιθιάσεις, λοιμώξεις αιμοφόρων οδών, εκζέματα και δερματοπάθειες. Οι υποδομές λουτροθεραπείας είναι οργανωμένες, με 1 υδροθεραπευτήριο, 4 ομαδικές πισίνες 12 ατόμων και 12 ατομικούς λουτήρες, διαχωρισμένους ανδρών και γυναικών και ανοικτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων. Τα Σπήλαια Λουτρακίου, το σύμπλεγμα σπηλαίων, ένα μουσείο της φύσης αλλά και της ανθρώπινης παρουσίας. Μερικά από τα σπήλαια είναι σε ένα θεαματικό βάθρο βάθους 50 μέτρων, στο πυθμένα του οποίου βρέθηκε ανθρώπινος σκελετός, άγνωστης ηλικίας. Έχουν βρεθεί ακόμα, απολιθώματα αρκούδας ηλικίας ετών, πάνθηρα και ελαφιού και ενδιαφέρουσες βραχογραφίες που παρουσιάζουν ανθρώπους με τεράστια χέρια που φτάνουν μέχρι τις πατούσες των ποδιών. Τα σπηλαιοκαταφύγια κοντά στις ιαματικές πηγές των Λουτρών, αποτελούσαν τον παλαιότερο χώρο στέγασης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων κατά τη Νεολιθική περίοδο. Υποδομές Υπάρχουν 4 ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόριο, αναψυκτήριο, super market, καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης και παραδοσιακών προϊόντων και εξοπλισμένο ιατρείο. Μην ξεχάσετε Επισκεφθείτε τα καταστήματα ειδών λαικής τέχνης και παραδοσιακών προιόντων. Πληροφορίες Δημοτική Επιχείρηση Λουτρών Λουτρακίου Λουτράκι: , Φυσιογραφικό - Λαογραφικό Μουσείο Λουτρών Λουτρακίου Αλμωπίας: Δήμος Αριδαίας:

Tηλέφωνα επικοινωνίας: 2384091423, 6946066130 e-mail: filoksenoi@yahoo.gr

Tηλέφωνα επικοινωνίας: 2384091423, 6946066130 e-mail: filoksenoi@yahoo.gr 2108832450 Tηλέφωνα επικοινωνίας: 2384091423, 6946066130 e-mail: filoksenoi@yahoo.gr Eκ του σωματείου ενοικιαζομένων δωματίων Σε αυτό τον οδηγό μπορείτε να βρείτε γενικές πληροφορίες για το Λουτράκι Αριδαίας-Πόζαρ,τα

Διαβάστε περισσότερα

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Το όρος Πίνοβο είναι ένα σχετικά άγνωστο βουνό. Ο ορεινός του όγκος απλώνεται στα βορειοδυτικά του νομού Πέλλας, ανάμεσα στα όρη Βόρας (Καϊμακτσαλάν) και Τζένα.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Στράτος 29-12 - 2011 ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ.: ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟY ΠΛΗΡ: Πατσέας Αναστάσιος ΤΗΛ: 6978558904 Π Ρ Ο Σ Κο Αντιδήμαρχο

Διαβάστε περισσότερα

Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ

Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ Προορισμός: Θεσσαλονίκη Ημερομηνίες: 3/3/2015 7/3/2015 Ξενοδοχείο: Porto Palace Hotel 5* Deluxe Αριθμός συμμετεχόντων: 53 Αριθμός συνοδών: 5 Πρόγραμμα πολυήμερης

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ. ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ LEADER+ (pdf) ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ. ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ LEADER+ (pdf) ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ (pdf) ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ LEADER+ (pdf) ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ο Νομός Πέλλας βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συνορεύει στα

Διαβάστε περισσότερα

Tο πρώτο μου Ταξίδι. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα.

Tο πρώτο μου Ταξίδι. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Tο πρώτο μου Ταξίδι Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Tο πρώτο μου Ταξίδι Δευτέρα, 28 Σεπτέμβριος 2015 Οικισμός Αβδήρων Τα Άβδηρα βρίσκονται λίγο πρίν

Διαβάστε περισσότερα

F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ:

F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ: ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΠΟΥ ΡΩΤΕΙΤΑΙ: -ΦΥΛΟ: ΑΡΣΕΝΙΚΟq, ΘΗΛΥΚΟ q -

Διαβάστε περισσότερα

Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016

Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016 Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016 Ε-mail ena.drasi@gmail.com Facebook: enallaktiki drasi 10-13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ-Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ- ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΣΧΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΛΛΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝ-ΠΑΡΟΝ-ΜΕΛΛΟΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

ΠΕΛΛΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝ-ΠΑΡΟΝ-ΜΕΛΛΟΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΕΛΛΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝ-ΠΑΡΟΝ-ΜΕΛΛΟΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑ Α.Μ:066/06

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αξιοποίηση του πολιτισμικού και περιβαλλοντικού κεφαλαίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αξιοποίηση του πολιτισμικού και περιβαλλοντικού κεφαλαίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αξιοποίηση του πολιτισμικού και περιβαλλοντικού κεφαλαίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου Στο πλαίσιο του έργου CRESCENT που υλοποιεί η αναπτυξιακή σύμπραξη «Καλειδοσκόπιο» στην

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Για να γνωρίσει κάποιος τα Μετέωρα και να βιώσει τη μαγεία του πέτρινου δάσους, ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος είναι να πεζοπορήσει ανάμεσα στους Μετεωρίτικους πύργους

Διαβάστε περισσότερα

http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Eναλλακτικός Τουρισμός - είναι μια καινούρια φιλοσοφία στον τομέα του τουρισμού και περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα 25-28 Δεκεμβρίου 2014 1 η Ημέρα: Πέμπτη 25/12/14: Αναχώρηση από το Πεδίον του Άρεως στις 07:00 με προορισμό τα Τζουμέρκα (432 χμ.) στην Νότια Πίνδο. Τα Τζουμέρκα αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους ορεινούς

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚ ΡΟΜΩΝ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ

ΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚ ΡΟΜΩΝ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚ ΡΟΜΩΝ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ Η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισµού στην περιοχή του ήµου Αµυνταίου αποτελεί βασική προτεραιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου

Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Λίμνη Δόξα H ορεινή Κορινθία είναι ένας από τους ωραιότερους προορισμούς, όχι μόνο για τους Πελλοπονήσιους αλλά και για τους Αθηναίους. Έχει μια σειρά από λίμνες, φυσικές ή τεχνιτές, οι οποίες αλλάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες. 18 22 Απριλίου 2014

Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες. 18 22 Απριλίου 2014 Σίνα 14 & Ακαδημίας, τηλ. 210 3642707, φαξ. 201-3642707 e-mail: info@cosmorama.gr Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες 18 22 Απριλίου 2014 Μόνο σε εμάς θα βρείτε: Πλούσιες πρωινές ξεναγήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Θεατρικές Παραστάσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου Λήμνος, Λέσβος, Χίος Καλοκαίρι 2014 «Ένα τραγούδι γυρεύουμε. Το τραγούδι των τραγουδιών καρτερούμε. Το τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >>

<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >> 1 Ο ΕΠΑΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2014 : > ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΥΚΗΝΩΝ Από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Χτισμένη πάνω

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ

ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αρχή διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι κυκλική

Διαβάστε περισσότερα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα Karystos Beach Front - Εύβοια οικολογικό συγκρότημα Περιγραφή συγκροτήματος Συγκρότημα τεσσάρων οικολογικών και βιοκλιματικών εξοχικών κατοικιών σε οργανωμένο παραθεριστικό οικισμό, με άμεση πρόσβαση στην

Διαβάστε περισσότερα

Το χωριό της Κασσιόπης βρίσκεται 38χμ βόρεια της πόλης της Κέρκυρας, απέναντι από τα παράλια της Αλβανίας.

Το χωριό της Κασσιόπης βρίσκεται 38χμ βόρεια της πόλης της Κέρκυρας, απέναντι από τα παράλια της Αλβανίας. Η Κασσιόπη είναι μια από τις πιο δημοφιλείς περιοχές της βορειοανατολικής ακτής της Κέρκυρας. Αυτό το μικρό γραφικό ψαράδικο χωριό έχει πληθυσμό περίπου 1200 κατοίκους. Η Κασσιόπη είναι το μεγαλύτερο χωριό

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητικός Τουρισμός. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ.

Αθλητικός Τουρισμός. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής, Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΟΙΤΗΣ & ΣΤΑ ΓΥΡΩ ΒΟΥΝΑ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΟΙΤΗΣ & ΣΤΑ ΓΥΡΩ ΒΟΥΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΟΙΤΗΣ & ΣΤΑ ΓΥΡΩ ΒΟΥΝΑ Οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται από πιστοποιημένους συνοδούς και με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Οι καιρικές συνθήκες λαμβάνονται πάντα υπόψη

Διαβάστε περισσότερα

προϋ/σμος - - - - - -

προϋ/σμος - - - - - - Πίνακας επιλεγεισών προς προτάσεων στα πλαίσια της δράσης Lα ΣΑΪΝΙΔΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ Επεξεργασία, Συσκευασία, Τυποποίηση Ελαιολάδου ελαίων και άλλων παραγώγων αυτών 44.8,00.9,0,70 ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ ΔΠΜΣ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ» ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014 2015 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΡΑΣ ΒΑΝΕΣΣΑ ΜΠΟΥΓΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Περιπατητικές διαδρομές στο Νέστο, τη Βιστωνίδα και την Ισμαρίδα

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Περιπατητικές διαδρομές στο Νέστο, τη Βιστωνίδα και την Ισμαρίδα 10005334, Λέξεις:958 Συντάκτης:Γιούλτση Π. Επείγον:5 Κατηγορία:Εσωτερικό Είδος:Ειδικό θέμα-ανάλυση Θέματα:Περιβάλλον, Ταξίδια και διαδρομές Θεσσαλονίκη (Ελλάδα), 31/05/2011 10:12 (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας.

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας. ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Λεμεσός, πόλη μας αγαπημένη. Η πόλη που γεννηθήκαμε, η πόλη που μεγαλώνουμε. Πόλη που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες

Διαβάστε περισσότερα

Η Επενδυτική Φυσιογνωµία της Περιφέρειας Θεσσαλίας - Ανάλυση σε επίπεδο νοµού

Η Επενδυτική Φυσιογνωµία της Περιφέρειας Θεσσαλίας - Ανάλυση σε επίπεδο νοµού Η Επενδυτική Φυσιογνωµία της Περιφέρειας Θεσσαλίας - Ανάλυση σε επίπεδο νοµού Νοµός Λάρισας Στο νοµό Λάρισας υπάρχουν αξιόλογες εκτάσεις κατάλληλες για την ανάπτυξη βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ. ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και υποστήριξη προς τις τοπικές κοινωνίες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ. ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και υποστήριξη προς τις τοπικές κοινωνίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ "ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ" «Στήριξη και Ανάδειξη Πολυνησιωτικών ΑΕΙ» ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία

Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία Ταξιδεύουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα, χρησιμοποιώντας διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Β 2

Από τα παιδιά της Β 2 Από τα παιδιά της Β 2 Γιαλούσα Η Γιαλούσα βρίσκεται στην Καρπασία. Είναι κοντά στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Το χωριό οφείλει το όνομα του στη θέση του, που είναι δίπλα από τη θάλασσα. Οι κάτοικοι

Διαβάστε περισσότερα

«Das neue Gesicht des Tourismus - Griechenland ist anders» «Το νέο πρόσωπο του Τουρισµού - H άλλη Ελλάδα»

«Das neue Gesicht des Tourismus - Griechenland ist anders» «Το νέο πρόσωπο του Τουρισµού - H άλλη Ελλάδα» «Das neue Gesicht des Tourismus - Griechenland ist anders» «Το νέο πρόσωπο του Τουρισµού - H άλλη Ελλάδα» 29 30 Mai 2012 29. 30. ΜΑΪΟΥ 2012 Gabriela Scheiner Mitglied des Tourismusausschusses der Gemeinde

Διαβάστε περισσότερα

Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία. Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά

Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία. Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά 1 2 Η Εγνατία Οδός δίνει άλλες διαστάσεις και ευκαιρίες στην επισκεψιμότητα. Η δυνατότητα του επισκέπτη να διασχίσει όλη

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας 1. Δημογραφικά χαρακτηριστικά της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας.

Πίνακας 1. Δημογραφικά χαρακτηριστικά της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Τοπικό πρόγραμμα Leader Η ΑΝΦΛΩ, ολοκλήρωσε με επιτυχία τις Δράσεις στο πλαίσιο του Άξονα 4 του ΠΑΑ 2007-2013. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ολοκλήρωσε επιτυχώς το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο των Δράσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Το ίκτυο Οινοποιών Νοµού Ηρακλείου ιδρύθηκε ως αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία τον Νοέµβριο του 2006 και αποτελεί την κύρια συλλογική, συγκροτηµένη και συντονισµένη έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΓΑΒΡΙΗΛ ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ

ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΓΑΒΡΙΗΛ ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΓΑΒΡΙΗΛ ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ 1 2 ΕΙΝΑΙ: ένας ουσιαστικός τρόπος να συμπληρώνει η οικογένεια το εισόδημά της όλο το χρόνο ένας τρόπος να βρουν απασχόληση οι νέοι, οι αγρότισσες, οι κάτοικοι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΕΡΕΥΝΑΣ &ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΔΙΟΥ Οκτώβριος 2014 IV. ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτουρισμός O αγροτουρισμός είναι μορφή ήπιου τουρισμού

Αγροτουρισμός O αγροτουρισμός είναι μορφή ήπιου τουρισμού Αγροτουρισμός O αγροτουρισμός είναι μορφή ήπιου τουρισμού κατά την οποία οι επισκέπτες μένουν σε αγρόκτημα και συμμετέχουν σε αγροτικές εργασίες. Σημείο αναφοράς των διακοπών σε ένα αγρόκτημα-ξενώνα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αναδεικνύω τον τόπο μου μέσα από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Αναδεικνύω τον τόπο μου μέσα από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Αναδεικνύω τον τόπο μου μέσα από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Σοφία Τσιροπούλου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Έβρου softsi@sch.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην παρούσα εργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Της Μαρίας Αποστόλα Η Ελλάδα υπήρξε από τους πρώτους δέκτες του Χριστιανισμού και τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς, αποτελώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΚΠΕ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 2

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΚΠΕ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 2 ΚΠΕ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 1 ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΚΠΕ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 2 Ευ-ρυτανία - ο τόπος των καλοτρεχούμενων ρχ νερών Τριήμερο Πρόγραμμα για Ε,ΣΤ Δημοτικού, Γυμνάσιο, Λύκειο και ΕΠΑ.Λ. ΚΠΕ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 4 ΚΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

δήµος βελβεντού σύντοµος οδηγός επισκέπτη

δήµος βελβεντού σύντοµος οδηγός επισκέπτη δήµος βελβεντού σύντοµος οδηγός επισκέπτη Βελβεντό - Αξιοθέατα Ευρύτερη Περιοχή (οδηγός & υπόµνηµα) Προτεινόµενες ιαδροµές (χάρτες διαδροµών) velvento.gr σύντοµος οδηγός επισκέπτη 1 velvento.gr σύντοµος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ Γεωγραφικά στοιχεία Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, γνωστός και ως Βάλια Κάλντα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου στα όρια μεταξύ των νομών Γρεβενών και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΤΡΟ 19 CLLD/LEADER Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΤΡΟ 19 CLLD/LEADER Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 19 CLLD/LEADER Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων Εισηγητής: Καλτσίδης Ιωάννης Στέλεχος ΟΤΔ 1 CLLD/LEADER «Εκ των κάτω προς τα επάνω» σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - Γενική Εισαγωγή..2 - Iστορική αναδρομή....3-4 - Περιγραφή του χώρου.....5-8 - Επίλογος...9 - Βιβλιογραφία 10 1 Γενική Εισαγωγή Επίσκεψη στο Επαρχιακό Μουσείο Πάφου Το Επαρχιακό Μουσείο της

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη, περισσότερους από έναν ορόφους και στιβαρή κατασκευή.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Το Δίον ήταν μια αρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Η γεωγραφική θέση

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουτρά Πόζαρ είναι ένας οργανωµένος προορισµός για όσους θέλουν να συνδυάσουν την

Τα λουτρά Πόζαρ είναι ένας οργανωµένος προορισµός για όσους θέλουν να συνδυάσουν την Ιαµατικά Λουτρά Πόζαρ Ιαµατικά Λουτρά Πόζαρ Χειµώνας 2012-2013 Κάποιοι τα παροµοιάζουν και τα συγκρίνουν µε τα Ελβετικά Spa. εν είναι ψέµατα! Είναι ένας µοναδικός, επίγειος παράδεισος, µέσα στο κάλλος

Διαβάστε περισσότερα

Η πρώτη οπτική επαφή με τα Αμπελάκια δίνει στον ταξιδιώτη την εντύπωση ότι αυτό το χωριό διαφέρει από τα άλλα... και όντως αυτό συμβαίνει.

Η πρώτη οπτική επαφή με τα Αμπελάκια δίνει στον ταξιδιώτη την εντύπωση ότι αυτό το χωριό διαφέρει από τα άλλα... και όντως αυτό συμβαίνει. Πέντε χιλιόμετρα από τα στενά των Τεμπών, ανηφορίζοντας κανείς μπορεί να δει να ξεπροβάλουν τα Αμπελάκια Λάρισας, η Ιστορική Κοινότητα των Αμπελακίων όπως έχει επικρατήσει. Βρίσκεται στους πρόποδες του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΕΣΠΩΝ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΕΣΠΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΕΣΠΩΝ στα πλαίσια του Έργου NEST Ανάπτυξη Δικτύου Αειφόρου Τουρισμού 1. Πόσες φορές έχετε επισκεφθεί την περιοχή την τελευταία 2ετία; 1 φορά 2-3 φορές 3-5 φορές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΒΑΣΕΩΝ 2016

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΒΑΣΕΩΝ 2016 3/1/2016 - Κυριακή - ΑΣΚΙΟ Τσιλιμίγκας 1400μ - κορυφή ΆΣΚΙΟ 2111μ Ώρες πορείας 4 - ΒΔ 3 - Υ.Δ 711μ θα κοπή η πίτα κορυφής ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΒΑΣΕΩΝ 2016 Χειμερινή ανάβαση (γκέτες - γκραμπόν- πιολέ) Ν. Κοζάνης

Διαβάστε περισσότερα

Η πρώτη εξόρμηση της νέας χρονιάς! Τετραήμερη εκδρομή του συλλόγου μας 5-8 / 1 / 2017 στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας!

Η πρώτη εξόρμηση της νέας χρονιάς! Τετραήμερη εκδρομή του συλλόγου μας 5-8 / 1 / 2017 στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας! Η πρώτη εξόρμηση της νέας χρονιάς! Τετραήμερη εκδρομή του συλλόγου μας 5-8 / 1 / 2017 στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας! Θέλουμε πάντα να βρίσκεστε σε ταξιδιωτική διάθεση και ετοιμότητα και έτσι, λίγες μέρες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ Στο δρόµο Τρικάλων- Καλαµπάκας, 3 χιλιόµετρα πριν από ταμετέωρα, ορθώνεται πάνω από το χωριό Θεόπετρα ένας βραχώδης ασβεστολιθικός όγκος, στη βορειοανατολική πλευρά του οποίου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ 19:00 ΚΟΜΝΗΝΑ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ. Πέμπτη 25/8/ :00 ΣΕΡΒΙΩΝ- ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ 19:00 ΚΟΜΝΗΝΑ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ. Πέμπτη 25/8/ :00 ΣΕΡΒΙΩΝ- ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μετά την ολοκλήρωση και την επιτυχημένη υποβολή της Α Φάσης του Τοπικού Προγράμματος Κοζάνης Γρεβενών CLLD/ του ΠΑΑ και του ΕΠΑλΘ στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ

4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΘ ΜΩΡΑΙΤΗΣ Ο.Ε. TOURIST AND TRAVEL AGENCY ΠΑΤΡΩΝ 19 ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΤΗΛ. : 27410 28588 FAX: 27410 25073 e mail: moraitis.kor@hotmail.com 4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΟΦΙΑ-BANSKO 4&5ΜΕΡΕΣ ΑΝΑΧ:19.20,22,23,24, 25,26, 27,29,30.12 & 2, 3.01.2016

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΟΦΙΑ-BANSKO 4&5ΜΕΡΕΣ ΑΝΑΧ:19.20,22,23,24, 25,26, 27,29,30.12 & 2, 3.01.2016 ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΟΦΙΑ-BANSKO 4&5ΜΕΡΕΣ ΑΝΑΧ:19.20,22,23,24, 25,26, 27,29,30.12 & 2, 3.01.2016 1η ΜΕΡΑ : ΑΘΗΝΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΡΙΛΑΣ - ΣΟΦΙΑ Συγκέντρωση και αναχώρηση με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ και φαγητό για ΣΟΦΙΑ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» (ΠΑΑ) Άξονας 3 3 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria

SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria Η Στάρα Ζαγόρα είναι είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας και ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο της χώρας. Είναι γνωστή ως πόλη των ίσιων δρόμων, των φλαμουριών

Διαβάστε περισσότερα

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 Ιουλίου Άφιξη στο ξενοδοχείο Ιλισός και τακτοποίηση στα δωμάτια 17:30 Κέρασμα και συνάντηση με τους υπεύθυνους των Θερινών Σχολείων 20:30-23:00 ΤΡΙΤΗ, 2 Ιουλίου 09:30-10:00

Διαβάστε περισσότερα

Παναχαϊκό Όρος Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αειφορική διαχείριση της περιοχής

Παναχαϊκό Όρος Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αειφορική διαχείριση της περιοχής Παναχαϊκό Όρος Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αειφορική διαχείριση της περιοχής Κωνσταντίνος Γ. Κωνσταντακόπουλος Προϊστάμενος Τμήματος Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

EC - EIE Programme - SEIPLED Project. WP 2: «Μεθοδολογία & Εργαλεία» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

EC - EIE Programme - SEIPLED Project. WP 2: «Μεθοδολογία & Εργαλεία» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: EC - EIE Programme - SEIPLED Project WP 2: «Μεθοδολογία & Εργαλεία» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Προσέγγιση σε τοπικό επίπεδο Τοπικές συνθήκες Εμπόδια Συμβουλευτική Επιτροπή Στάδιο Σχεδιασμού Πρόγραμμα εργασίας 1. Προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

Ορεινή Πέλλα: Το «τείχος» των συνόρων

Ορεινή Πέλλα: Το «τείχος» των συνόρων ΕΝΘΕΤΟ «ΤΑΞΙΔΙ» Ορεινή Πέλλα: Το «τείχος» των συνόρων Περιπέτειες στο χιόνι, εξερευνήσεις φαραγγιών, ατελείωτες «τζιπάδες» στα όρια της μεθορίου, μα και θερμά λουτρά για αναζωογόνηση και χαλάρωση σ' έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΑΝ ΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΟΤΑ (ΑΝ.ΠΕ.)

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΑΝ ΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΟΤΑ (ΑΝ.ΠΕ.) ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΑΝ ΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΟΤΑ (ΑΝ.ΠΕ.) ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΙΔΡΥΣΗ Η Αναπτυξιακή Πέλλας Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ (ΑΝ.ΠΕ) ιδρύθηκε στις 25 Οκτωβρίου του

Διαβάστε περισσότερα

«Οι. λουτροπόλεις του Λαγκαδά και της N.Απολλωνίας. Απολλωνίας: Εµείς -Η Μυγδονία λεκάνη στην κατεύθυνση της αειφορίας»

«Οι. λουτροπόλεις του Λαγκαδά και της N.Απολλωνίας. Απολλωνίας: Εµείς -Η Μυγδονία λεκάνη στην κατεύθυνση της αειφορίας» «Οι λουτροπόλεις του Λαγκαδά και της N.Απολλωνίας Απολλωνίας: Εµείς -Η Μυγδονία λεκάνη στην κατεύθυνση της αειφορίας» 1ο ΕΠΑΛ ΛΑΓΚΑΔΑ ΤΑΞΗ: Γ Κατευθύνσεις Ειδικότητας: 1. Σύγχρονη Επιχειρηματική Γεωργία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΥΒΑΡΗ ΣΤΑΥΡΙΑΝΗ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ 2014

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΥΒΑΡΗ ΣΤΑΥΡΙΑΝΗ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ 2014 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΥΒΑΡΗ ΣΤΑΥΡΙΑΝΗ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ 2014 ΘΕΜΑ : «Η Θεωρητική και Κριτική Διάσταση των Εναλλακτικών και Ειδικών Μορφών Τουρισμού στην Ελλάδα» ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΙ 1. Η πρώτη τουριστική περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Η βόρεια ράχη του Χατζή

Η βόρεια ράχη του Χατζή Η βόρεια ράχη του Χατζή Το Χατζή αποτελεί ένα μεγάλο ορεινό όγκο στο νοτιοδυτικό τμήμα του Νομού Τρικάλων με ψηλότερη κορυφή το Χατζή 2038μ και άλλες ψηλές κορυφές όπως το Κάστρο 1963μ, η Βρωμέρη 1955μ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ»

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ» «Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ» ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ : ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΠΕ05 ΓΙΑΤΡΑ ΚΑΤΙΝΑ ΠΕ06 ΓΕΛ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2013-2014

Διαβάστε περισσότερα

Ταξίδι στην Καβάλα. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα.

Ταξίδι στην Καβάλα. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Ταξίδι στην Καβάλα Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Ταξίδι στην Καβάλα Παρασκευή, 28 Αύγουστος 2015 Παραλία Άσπρης Άμμου Αφήνοντας την πόλη της Καβάλας

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση της Χάρτας Καλής Συμπεριφοράς στο πλαίσιο του προγράμματος NEST. Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2007, 12.00 Ξενοδοχείο Λιακωτό, Λαιμός, Πρέσπες

Παρουσίαση της Χάρτας Καλής Συμπεριφοράς στο πλαίσιο του προγράμματος NEST. Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2007, 12.00 Ξενοδοχείο Λιακωτό, Λαιμός, Πρέσπες Παρουσίαση της Χάρτας Καλής Συμπεριφοράς στο πλαίσιο του προγράμματος NEST Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2007, 12.00 Ξενοδοχείο Λιακωτό, Λαιμός, Πρέσπες NEST (Network for Sustainable Tourism) Συνεργασία εταίρων

Διαβάστε περισσότερα

Tο πρώτο μου Ταξίδι. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα.

Tο πρώτο μου Ταξίδι. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Tο πρώτο μου Ταξίδι Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Tο πρώτο μου Ταξίδι Παρασκευή, 28 Αύγουστος 2015 Παραλία Αγίας Παρασκευής Λίγο μετά το γραφικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» ΤΟΥ ΕΠΑΛΘ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΕΤΘΑ:

ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» ΤΟΥ ΕΠΑΛΘ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΕΤΘΑ: ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΠΡΩΤΗ (1 η ) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ: ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) - ΒΑΦΕΙΟΣ ΣΤΥΨΗ ΠΕΤΡΙ ΠΕΤΡΑ ΜΟΛΥΒΟΣ. 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αρχή διαδρομής

ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) - ΒΑΦΕΙΟΣ ΣΤΥΨΗ ΠΕΤΡΙ ΠΕΤΡΑ ΜΟΛΥΒΟΣ. 1. ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) Αρχή διαδρομής ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) - ΒΑΦΕΙΟΣ ΣΤΥΨΗ ΠΕΤΡΙ ΠΕΤΡΑ ΜΟΛΥΒΟΣ 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αρχή διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι κυκλική με μήκος 24.340 μέτρα, επομένως το σύνολο της

Διαβάστε περισσότερα

1 η μέρα 4/3/12: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Συγκέντρωση στο λιμάνι του Ηρακλείου, επιβίβαση στο πλοίο και αναχώρηση για Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω.

1 η μέρα 4/3/12: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Συγκέντρωση στο λιμάνι του Ηρακλείου, επιβίβαση στο πλοίο και αναχώρηση για Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω. 1 η μέρα 4/3/12: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Συγκέντρωση στο λιμάνι του Ηρακλείου, επιβίβαση στο πλοίο και αναχώρηση για Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω. 2 η μέρα 5/3/12: ΠΕΙΡΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Άφιξη το πρωί στο λιμάνι

Διαβάστε περισσότερα

5 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

5 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Αθ. Μωραΐ της O.E. Tourist & Travel Agency Narkissos Travel Τηλ.: +30-27410-28588 Fax: +30-27410-25073 Δι εύθυνση: Πατρών 19, Κόρι νθος Τ.Κ.: 20100 5 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πακέτο Εργασιών 6: Προετοιμασία Ωρίμανση μελλοντικών παρεμβάσεων επενδύσεων

Πακέτο Εργασιών 6: Προετοιμασία Ωρίμανση μελλοντικών παρεμβάσεων επενδύσεων Environmental Actions for the promotion of alternative forms of tourism Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα Βουλγαρία 2007-2013 Πακέτο Εργασιών 6: Προετοιμασία Ωρίμανση μελλοντικών παρεμβάσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΣ ΘΕΡΑΠΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΗΜΟΣ ΘΕΡΑΠΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ Ι ΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΗ Σ. ΛΑΤΣΗ ΗΜΟΣ ΘΕΡΑΠΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Τίτλος δράσης ιαχείριση και Εμπορία Αρωματικών και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΟΥ ΚΗΦΙΣΟΥ. Περίληψη. Ε.Θ.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑΣ 7 ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΥΠ.ΚΑΘ. :Τ. ΚΟΣΜΑΚΗ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΟΥ.

ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΟΥ ΚΗΦΙΣΟΥ. Περίληψη. Ε.Θ.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑΣ 7 ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΥΠ.ΚΑΘ. :Τ. ΚΟΣΜΑΚΗ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΟΥ. ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΟΥ ΚΗΦΙΣΟΥ Περίληψη Ε.Θ.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑΣ 7 ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΥΠ.ΚΑΘ. :Τ. ΚΟΣΜΑΚΗ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΟΥ. : ΖΙΟΥΝΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ 1 Το νερό, ως βασικό στοιχείο της ζωής, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα

Διαβάστε περισσότερα

www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 5. Δράκεια - Χάνια - Δράκεια Mάιος 2015 - Επειδή θα συναντήσετε μερικά προβλήματα κάνοντας αυτή την διαδρομή τώρα, σας συνιστούμε να μη την κάνετε μέχρι να την ελέγξουμε έμεις οι ίδιοι τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η πολυπόθητη μέρα για την εκδρομή μας στην Κωνσταντινούπολη είχε φτάσει! Βαλίτσες, φωτογραφικές μηχανές, τα λόγια που είχε να μάθει ο καθένας από όσους συμμετέχουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ωστόσο, δεν υπάρχει αµφιβολία ότι ο πολιτισµός χρειάζεται τον τουρισµό και το αντίστροφο. Γιατί ο πρώτος χρειάζεται χρηµατοδότηση των συχνά

Ωστόσο, δεν υπάρχει αµφιβολία ότι ο πολιτισµός χρειάζεται τον τουρισµό και το αντίστροφο. Γιατί ο πρώτος χρειάζεται χρηµατοδότηση των συχνά ΗΚεντρική Μακεδονία είναι η χώρα των θεών του Ολύµπου, του πολιτισµού των αρχαίων Μακεδόνων, της δόξας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και της βυζαντινής Ορθόδοξης µεγαλοπρέπειας. Είναι η γη των µύθων, των

Διαβάστε περισσότερα

Πακέτο Εργασιών 6: Προετοιμασία Ωρίμανση μελλοντικών παρεμβάσεων επενδύσεων

Πακέτο Εργασιών 6: Προετοιμασία Ωρίμανση μελλοντικών παρεμβάσεων επενδύσεων Environmental Actions for the promotion of alternative forms of tourism Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα Βουλγαρία 2007-2013 Πακέτο Εργασιών 6: Προετοιμασία Ωρίμανση μελλοντικών παρεμβάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000. Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος

Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000. Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000 Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος Το Δίκτυο Natura 2000 Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Οικολογικών Περιοχών το οποίο δημιουργήθηκε το 1992 με την

Διαβάστε περισσότερα

5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό

5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό 5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό Η Αµοργός, το νησί του ''Απέραντου Γαλάζιου'', βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, σε απόσταση 136 ναυτικών µιλίων από τον Πειραιά. Είναι µακρόστενο

Διαβάστε περισσότερα

Απόθεμα Βιόσφαιρας ΠΑΡΝΩΝΑ - ΜΑΛΕΑ

Απόθεμα Βιόσφαιρας ΠΑΡΝΩΝΑ - ΜΑΛΕΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ LEADER ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ 3-4-5/12/2015 Συνεργασία για την Περιφερειακή Ανάπτυξη και τη διεθνή Αναγνώριση: Απόθεμα Βιόσφαιρας ΠΑΡΝΩΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «ΣΥΝΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. Ηράκλειο 27-28/11/2014

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «ΣΥΝΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. Ηράκλειο 27-28/11/2014 «ΣΥΝΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ» Ηράκλειο 27-28/11/2014 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ http://phoenix-crete.org/ Ο ρόλος της Γεωργίας και Κτηνοτροφίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Αγαπητοί συνεργάτες, Το γραφείο µας σε συνεργασία µε την Ένωση Ξενοδοχείων Αρκαδίας και µε τη στήριξη των ήµων Τρίπολης, Γορτυνίας και του Επιµελητήριο Αρκαδίας σας προσκαλούν να συµµετέχετε

Διαβάστε περισσότερα

Οι δυνατότητες για τουριστική ανάπτυξη της περιοχής είναι μεγάλες λόγω της πλουσιότατης πολιτιστικής κληρονομιάς την οποία και προσπαθούμε να αναδείξο

Οι δυνατότητες για τουριστική ανάπτυξη της περιοχής είναι μεγάλες λόγω της πλουσιότατης πολιτιστικής κληρονομιάς την οποία και προσπαθούμε να αναδείξο ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Π.Ε. Νήσων είναι μεγάλη σε έκταση (συνολικά 860 τ.χλμ), αλλά μη συμπαγής και απομακρυσμένη. Ξεκινάει από την Σαλαμίνα και καταλήγει στα Αντικύθηρα. Με εκτεταμένο ανάγλυφο, προβληματικό οδικό

Διαβάστε περισσότερα

Χαρά μας να σας παρέχουμε φιλοξενία!!!...

Χαρά μας να σας παρέχουμε φιλοξενία!!!... Χαρά μας να σας παρέχουμε φιλοξενία!!!... Λίγα λόγια για τον Νέο Μαρμαρά Ο Νέος Μαρμαράς ιδρύθηκε το 1922 από πρόσφυγες που προέρχονταν από το νησί του Μαρμαρά της Προποντίδας. Ο επισκέπτης μπορεί να χαρεί

Διαβάστε περισσότερα

Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο

Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο ρομαντισμός, που καταλαμβάνει τον επισκέπτη, μόλις φθάσει στο

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Επιμέλεια παρουσίασης: Ιωάννα Υφαντίδου Υπεύθυνη Τμήματος Ενημέρωσης και Γραφείου Τύπου

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Επιμέλεια παρουσίασης: Ιωάννα Υφαντίδου Υπεύθυνη Τμήματος Ενημέρωσης και Γραφείου Τύπου Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Επιμέλεια παρουσίασης: Ιωάννα Υφαντίδου Υπεύθυνη Τμήματος Ενημέρωσης και Γραφείου Τύπου ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο υγροβιότοπος των λιμνών Κορώνειας Βόλβης, είναι ένας από τους σημαντικότερους

Διαβάστε περισσότερα

Ο Δήμος Βιάννου. Προφίλ της Γεωγραφικής Ενότητας

Ο Δήμος Βιάννου. Προφίλ της Γεωγραφικής Ενότητας Ο Δήμος Βιάννου Προφίλ της Γεωγραφικής Ενότητας Γενικά χαρακτηριστικά Η Βιάννος αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς δήμους της Κρήτης. Ταυτόχρονα όμως, συνδυάζει πρόσβαση στη θάλασσα και μάλιστα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η Πόλη έξω από τα Â Ë

Η Πόλη έξω από τα Â Ë Η Πόλη έξω από τα Â Ë Είναι τόσα πολλά αυτά που έχει να κάνει και να δει ο επισκέπτης της Πόλης της Ρόδου, τόσες πολλές οι επιλογές που σίγουρα δεν θα πλήξει. Μέρες ολόκληρες θα µπορούσε κανείς να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το

Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5 ΝΗΣΟΣ ΔΟΚΟΣ Προβλήτα στο ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΚΑΣΤΡΟ Κορυφή ΔΟΚΟΥ Μήκος διαδρομής Χρόνος χωρίς στάσεις Ομορφιά διαδρομής 5,8 χλμ. 2 ώρ. 05 3 * Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της

Διαβάστε περισσότερα

υνατότητες οικοτουριστικής ανάπτυξης στους υγροτόπους των ήµων του προγράµµατος LIFE ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Μεσογειακοί υγρότοποι και λιµνοδεξαµενές

υνατότητες οικοτουριστικής ανάπτυξης στους υγροτόπους των ήµων του προγράµµατος LIFE ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Μεσογειακοί υγρότοποι και λιµνοδεξαµενές υνατότητες οικοτουριστικής ανάπτυξης στους υγροτόπους των ήµων του προγράµµατος LIFE ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Μεσογειακοί υγρότοποι και λιµνοδεξαµενές ήµος Ιεράπετρας, ήµος Αρκαλοχωρίου, ήµος Ρούβα, ήµος Θραψανού, ήµος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ)

ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ) ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ) 1. ΠΕΤΡΑ (ΟΤΕ). Αρχή διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι διάσχισης

Διαβάστε περισσότερα

Μορφές ανάπτυξης και προώθησης του οικοτουρισμού στην Ελλάδα του σήμερα.

Μορφές ανάπτυξης και προώθησης του οικοτουρισμού στην Ελλάδα του σήμερα. Μορφές ανάπτυξης και προώθησης του οικοτουρισμού στην Ελλάδα του σήμερα. sales@ecotourism-greece.com ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ Ο οικολογικός τουρισμός είναι ένα είδος υπεύθυνου τουρισμού με σκοπό να έχει

Διαβάστε περισσότερα

Δρόμοι Άθλησης Ποιότητα Ζωής

Δρόμοι Άθλησης Ποιότητα Ζωής Δρόμοι Άθλησης Ποιότητα Ζωής το ποδήλατο στη ζωή μας Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για την άθληση στοχεύουμε στην: δημιουργία της συνήθειας για καθημερινή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΧΥΡΡΥΘΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΩΝ ΞΕΝΑΓΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΤΑΧΥΡΡΥΘΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΩΝ ΞΕΝΑΓΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΑΧΥΡΡΥΘΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΩΝ ΞΕΝΑΓΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Δευτέρα 27 Μαΐου 2013 Βασικές έννοιες και αρχές της τουριστικής βιομηχανίας/ Η ελληνική

Διαβάστε περισσότερα