ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΑΡΜΟΝΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΑΡΜΟΝΙΑ"

Transcript

1 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΑΡΜΟΝΙΑ

2 Τόπος δημιουργίας Íïìüò ÐÝëëáò Συνορεύει με την Π.Γ.Δ.Μ, τους νομούς Φλώρινας, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κοζάνης και Κιλκίς. Ο νομός Πέλλας, ακρίτας και πολιτισμικός πόρος,υπήρξε ένας τόπος ευλογημένος. Ο νομός, αποτελεί μια ξεχωριστή ελληνική περιοχή, μάρτυρας της μακράς ιστορίας των Μακεδόνων Βασιλέων και συνεχιστής μιας αξιοσημείωτης μνημειακής κληρονομιάς. Γη εύφορη και προικισμένη, ανάμεσα σε ορεινούς όγκους, εύφορες πεδιάδες και πολλά νερά που διαμορφώνουν την ταυτότητα της περιοχής. Ο νομός Πέλλας με πληθυσμό κατοίκους, έχει έκταση 2506 τ.χλμ.

3 Φυσιογνωμικά στοιχεία Τα φυσικά, βορειοδυτικά του όρια προσδιορίζονται από τους ορεινούς όγκους, του Βόρα, της Τζένα, του Πίνοβο και της Πιπερίτσας. Φυσικό σύνορο με τον νομό Κιλκίς είναι το όρος Πάικο και με τους νομούς Ημαθίας και Κοζάνης το όριο Βέρμιο. Ο νομός Πέλλας έχει 11 δήμους και ανήκει διοικητικά στη Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδος. Έκταση 2506 τ.χλμ, 46% πεδινό, 15,4% ημιορεινό, 38,6% ορεινό. ΟΡΗ Βόρας 2.524μ (με υψηλότερη κορυφή το Καιμακτσαλάν) Τζένα, 2.182μ Πίνοβο 2.154μ Πιπερίτσας 1.998μ Πάικο 1.650μ Βέρμιο 2.052μ ΠΟΤΑΜΙΑ Διασχίζεται από τους ποταμούς: Έδεσσαίο ή Βόδα Μογλενίτσα ή Αλμωπαίο Λουδία. ΛΙΜΝΕΣ Οι περιοχές των λιμνών παρουσιάζουν ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον και πλούσια ορνιθοπανίδα. Ο υγρότοπος του Άγρα-Βρυτών με έκταση στρέμματα και η λίμνη Βεγορίτιδα με 72,5 τ.χλμ. Οικονομική ανάπτυξη Ο Νομός Πέλλας αποτελείται στο μεγαλύτερο του μέρος από αγροτικό πληθυσμό, ο οποίος ασχολείται με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία κυρίως και λιγότερο με την αλιεία, τη δασοπονία, τη λατομική δραστηριότητα και τη μελισσοκομία. Σημαντικό ποσοστό οικονομικού κέρδους για τους κατοίκους της περιοχής φέρει και η ενασχόληση με τον τριτογενή τομέα, με συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό.

4 Πρωτογενής Τομέας Δευτερογενής Τομέας Ο πρωτογενής τομέας μέχρι το 1991 αποτελούσε το κύριο παραγωγικό τομέα με ποσοστά μεταξύ 42,26% (1991) και 52,56 % (1974). Ο δευτερογενής τομέας συμμετέχει σε πολύ μικρότερο βαθμό με ποσοστά ανάμεσα 15,13% και 21,20%, τα οποία είναι αυξανόμενα. Κλάδοι που επιφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη στους κατοίκους της περιοχής είναι, η γεωργία και συγκεκριμένα οι καλλιέργειες ροδάκινου, κερασιού, μήλου, δημητριακών, καλαμποκιού, βαμβακιού και καπνού ανατολικού τύπου. Επίσης η κτηνοτροφία και κυρίως η εκτροφή αιγοπροβάτων και λιγότερο βοοειδών. Οι επιχειρήσεις ασχολούνται κυρίως με τη μεταποίηση των δύο πιο σημαντικών προϊόντων του νομού, το βαμβάκι και το ροδάκινο, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να εδραιωθούν στο κλάδο τους και να αποκτήσουν εξαγωγικό χαρακτήρα. Σημαντικό ρόλο στο γεγονός αυτό διαδραματίζει και η γειτνίαση με τη Θεσσαλονίκη που είναι το κατεξοχήν οικονομικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδος. Στην περιοχή εκτρέφονται χοίροι και πουλερικά, αλλά η εκτροφή τους επιφέρει συμπληρωματικά οικονομικά οφέλη. Οι κλάδοι που παρουσιάζουν ενδιαφέρουσα ανοδική πορεία είναι η μεταποίηση τροφίμων και η επεξεργασία μαρμάρου, κλάδος ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει ισχυρό ανταγωνισμό. Οι κλάδοι που βρίσκονται σε κρίση είναι η δασοπονία, η λατομική δραστηριότητα, η μελισσοκομία και η αλιεία, κλάδοι οι οποίοι στο παρελθόν πολλοί στήριζαν το εισόδημα της περιοχής ιδιαίτερα στον Άγρα και την Άρνισα. Σήμερα έχει μετατραπεί σε δραστηριότητα που επιφέρει ασήμαντα οικονομικά οφέλη ή αποτελεί απλά ένα χόμπι. Τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα, αλλά με την αξιοποίηση των Κοινοτικών Κονδυλίων έχει παρατηρηθεί σημαντική βελτίωση στην αγροτική παραγωγή, τόσο ποσοτική όσο και ποιοτική. Οι κλάδοι που βρίσκονται σε κρίση είναι αυτός του έτοιμου ενδύματος (φασόν) και αυτός της επεξεργασίας ξύλου, ο οποίος παρά ταύτα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί. Τριτογενής Τομέας Ο τριτογενής τομέας τα τελευταία χρόνια ενισχύει τον ρόλο του στην περιοχή με ποσοστό μεγαλύτερο του 46,96 % (1994), το οποίο έχει ανοδική τάση. Ο τριτογενής τομέας της οικονομίας του Νομού Πέλλας παρουσιάζει ιδιαίτερα θετικές προοπτικές ανάπτυξης στους κλάδους της οικοδομής, της εμπορίας των τοπικών αγροτικών προϊόντων και προϊόντων ποιότητας, των επιχειρήσεων εναλλακτικού τουρισμού με τον οικοτουρισμό, τον αγροτουρισμό, τον τουρισμό περιπέτειας και την ανάδειξη των περιοχών φυσικού κάλλους. Με τη συνδρομή της κοινοτικής πρωτοβουλίας Leader, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα προόδου με κύρια κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια τον τουρισμό, αξιοποιώντας το φυσικό πλούτο της περιοχής, τις λίμνες, τους ορεινούς όγκους και τα ιαματικά λουτρά.

5 Πρωτοβουλίες ανάπτυξης Συνορεύει με την Π.Γ.Δ.Μ, τους νομούς Φλώρινας, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κοζάνης και Κιλκίς. Το ευρωπαικό πρόγραμμα Leader+, υλοποιήθηκε για την περιοχή, από την Αναπτυξιακή Πέλλας. Από το εφαρμόστηκαν δύο συνεχή προγράμματα Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER I & II. Σχεδιάστηκαν με βάση τα προβλήματα, τις δυνατότητες και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής. Το πλαίσιο της φιλοσοφίας τους κινήθηκε στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης της οικονομίας του τόπου, μέσα από την διαφοροποίηση της απασχόλησης και την εφαρμογή πιλοτικών σχεδίων αξιοποίησης των παραγωγικών, φυσικών και πολιτιστικών πόρων Οι στόχοι τους σηματοδοτούν τη συνέχεια και την εξέλιξη της αναπτυξιακής στρατηγικής και συνοψίζονται στην ανάπτυξη και διαφοροποίηση της οικονομίας της περιοχής, με την τουριστική ανάπτυξη μέσω των τοπικών φυσικών πόρων και του τοπικού δυναμικού Leader+ στο Νομό Πέλλας και την βελτίωση της ελκυστικότητας και αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής την προσαρμογή του αγροτικού τομέα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις απαιτήσεις της αγοράς, μέσω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων και της ικανότητας προώθησης την παραμονή του πληθυσμού στις περιοχές, που παρουσιάζουν φαινόμενα εγκατάλειψης, μέσω της ανάπτυξης εναλλακτικών και συμπληρωματικών θέσεων απασχόλησης την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς την ενίσχυση της τοπικής εταιρικής σχέσης, τη δημιουργία και εδραίωση νέων δομών συλλογικής δράσης και τοπικής, υπερτοπικής και διακρατικής συνεργασίας

6 Leader+ Πρωτοβουλία με αποτέλεσμα Leader+ Καινοτομία Η «μέθοδος» Leader επεκτάθηκε και διευρύνθηκε και στις υπόλοιπες πολιτικές και σε προγράμματα που ήδη σχεδιάστηκαν και πρόκειται να εφαρμοστούν στην περιοχή. Η εισαγωγή της έννοιας «θέμα συσπείρωσης» στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, αποτέλεσε καινοτομία με δημιουργικά αποτελέσματα με την «οργάνωση και προώθηση του τοπικού προϊόντος ποιότητας, μέσα από τη συνολική δικτύωση των τοπικών φορέωνεταίρων ανάπτυξης, ειδικότερα στα προϊόντα, στις υπηρεσίες, στον τουρισμό, στον πολιτισμό και στο φυσικό περιβάλλον» 25,5εκ. ΠΕΛΛΑ ΑΙΣΘΗΣΗ ΖΩΗΣ -ΓΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Το τοπικό πρόγραμμα με τίτλο «ΠΕΛΛΑ - ΑΙΣΘΗΣΗ ΖΩΗΣ-ΓΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» ώθησε τον τοπικό πληθυσμό στην υποβολή 200 δελτίων διατύπωσης προτάσεων που συνάδουν με τη φιλοσοφία του Leader+, ύστερα από αίτημα της ΑΝ.ΠΕ. Α.Ε., για την ανάληψη δράσεων στα πλαίσια του προγράμματος συνολικού προϋπολογισμού 25,5 εκ. Η υλοποίηση των δράση των προγραμμάτων Leader στο νομό Πέλλας, επέφερε στη περιοχή παρέμβασης, πολύ σημαντικά αποτελέσματα: Δημιουργήθηκαν υποδομές και υπηρεσίες ήπιων μορφών τουρισμού, που αποτελούν ένα σημαντικότατο κεφάλαιο για την περιοχή οι καινοτόμες παρεμβάσεις στον γεωργικό τομέα ανέδειξαν σειρά από ταυτοποιημένα με την περιοχή προϊόντα, μεταξύ των οποίων και τα παραγόμενα με βιολογική καλλιέργεια. Δημιουργήθηκε αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας στις πολύ μικρές επιχειρήσεις των χωριών της περιοχής παρέμβασης, απέναντι στις προθέσεις της πολιτείας ως προς τις επενδυτικές τους πρωτοβουλίες Καθιερώθηκε η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στον προγραμματικό σχεδιασμό και η πρωταγωνιστική παρουσία της Ομάδας Τοπικής Δράσης. Τα έργα υποδομής που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή παρέμβασης έχουν αντιστρέψει το αρνητικό οικονομικό κλίμα που επικρατούσε στην περιοχή από το 1961 μέχρι και το 1991, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την πληθυσμιακή μείωση του Νομού. Η ανάπτυξη του τομέα τουρισμού είναι ραγδαία και έχει δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Ραγδαίες εξελίξεις Ραγδαία ανάπτυξη παρουσιάζει ο τουριστικός τομέας στον οποίο στρέφονται με αυξανόμενο ρυθμό οι επιχειρηματίες. Η τουριστική περίοδος έχει επεκταθεί και παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα να μετατοπίζεται χωρικά ανάλογα με την εποχή. Έτσι τη χειμερινή περίοδο ο ορεινός όγκος του Βόρα συγκεντρώνει μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών, ενώ στην περιοχή των Ιαματικών Λουτρών στο Λουτράκι, η περίοδος αιχμής συμπίπτει με το τέλος του καλοκαιριού και τις αρχές του φθινοπώρου. Αξιοποιώντας τις Κοινοτικές ενισχύσεις, η περιοχή που περιλαμβάνει τον υγρότοπο του Άγρα, το Κέντρο Αεραθλητικών Δραστηριοτήτων στην Παναγίτσα, το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας, τη Λίμνη Βεγορίτιδα, τον Παραδοσιακό Οικισμό Αγ. Αθανασίου και τα Ιαματικά Λουτρά Λουτρακίου, εξελίσσεται και συμπαρασύρει στην εξέλιξη αυτή και όλο το Νομό Πέλλας, προσφέροντας στους επισκέπτες ποιοτικότερες υπηρεσίες και περισσότερες επιλογές στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού.

7 Πλήθος επιχειρήσεων Μόνιμα απασχολούμενοι Εποχιακά απασχολούμενοι Σύνολο Εστίασης Διαμονής Τροφίμων Κέντρα διασκέδασης & αναψυχής Άλλες τουριστικές υπηρεσίες Εμπορικές επιχειρήσεις Κατασκευές Σύνολο Πηγή: Έρευνα ΑΝ.ΠΕ. Α.Ε. Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Ξενοδοχείο Θωμάς Λεπίτκας Palladium Λουτράκι Ξενοδοχείο Δημήτριος Λεπίτκας Αλκυονίς Λουτράκι Ξενοδοχείο Αικατερίνη Ίσκου Αστέρας Λουτράκι Ξενοδοχείο Ευάγγελος Τζέκος Βόρας Λουτράκι Ξενοδοχείο Διόνυσος Λουτράκι Ξενοδοχείο Λεωνίδας Λουτράκι Ξενοδοχείο Χρήστος Μπάγκης Μπάγκης Χ. Λουτράκι Ξενοδοχείο Νικόλαος Λεπίτκας Γαλαξίας Λουτράκι Ξενοδοχείο Νικόλαος Σαμψωνιδης Νόστος Λουτράκι Ξενοδοχείο Μαρία Πασοη Καλλίνικος Λουτράκι Ξενοδοχείο Κων/νος Γησης Ευ Ζην Λουτράκι Ξενοδοχείο Χρηστός Λιουγας Παραδοσιακό Λουτράκι Ξενοδοχείο Νικόλαος Κώτσος Φιλοξενία Λουτράκι Ξενοδοχείο Φιλιώ Ίσκου-Γιάντση Λιόγερμα Λουτράκι Ξενοδοχείο 4 Εποχές Λουτράκι Ξενοδοχείο Αγνάντι Λουτράκι Ξενοδοχείο Γαλανά Νερά Λουτράκι ΛΟΥΤΡΑΚΙ

8 Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας ΛΟΥΤΡΑΚΙ Ξενοδοχείο Γεωργία Χαραλαμπίδου Όαση Λουτράκι Ξενοδοχείο Χρήστος Πασόης Αλμωπία Λουτράκι Ξενοδοχείο Ιωάννης Παπαβραάμ Δροσιά Λουτράκι Ξενοδοχείο Ευστάθιος Αβραμάνης Γερμανός Λουτράκι Ξενοδοχείο Αναστασία Μπαϊράμη Αναστασία Λουτράκι Ξενοδοχείο Αλέξανδρος Μπαϊράμης Αλέξανδρος Λουτράκι Ξενοδοχείο Ιωάννης Ουζούνης Λουτράκι Ξενοδοχείο Χρήστος Πρίτσκας Ποζαρ Λουτράκι Ξενοδοχείο Νικόλαος Μποτσφάρης Φίλιππος Λουτράκι Ξενώνας Alexandros Pension Λουτράκι Εστιατόριο Χρήστος Δήμτσης Λουτρά Λουτράκι Εστιατόριο Ιωάννης Πάσοης Χωριάτικο Λουτράκι Εστιατόριο Χρήστος Λιούγας Παραδοσιακό Λουτράκι Εστιατόριο Αλέξανδρος Μπαϊράμης Pothos Λουτράκι Γκ-Γιαφούρ Εστιατόριο Υδρίλιθος Λουτράκι Ταβέρνα Δημήτρης Πλέσκας Ο Καλοφαγάς Λουτράκι Ξενοδοχείο Λάζαρος Τζίκας Hotel Τσίκας Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ιωάννης Κέκης Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Νικόλαος Κέκης Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Νάντσης Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Μάκης Παπαντωνίου Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Δημήτριος Σιάντσης Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Όλγα Δόντση Hotel Αίγλη Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ιωάννης Κέκης Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Νικόλαος Κέκης Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Θωμάς Νάντσης Νάντσης Θωμάς Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Μαρία Παπαντωνίου Παπαντωνίου Μαρία Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Δημήτρης Σιάντσης Σιάντσης Δ. Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ειρήνη Ταρσούνα Ταρσούνα Ειρήνη Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Στέφανος Αποστολίδης Στέφανος Studio Ν. Άγιος Αθανάσιος Ν.ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

9 Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Π.ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ξενοδοχείο Ευάγγελος Ταρτάλας Το Τζάκι Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Χρήστος Πάγκας Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Νικόλαος Πέιτος Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Γεώργιος Τζίκας Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Γεώργιος Ταρσούνας Αρχοντικό Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Αθανάσιος Καπεταντσης Βόρρας Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ευάγγελος Κέκης Αστέρας Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Γεώργιος Σιάντσης Πατρικό Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Γεώργιος Δόντσης Τσέγανη Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Χαράλαμπος Μπαλαμπανίδης Μετόχι Ιν Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Κέκης Φουρναράκης Ο.Ε Λίθος Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ρούλα Γουγούση Ρούγα Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Μαρία Καραπατάκη Αρχονταρίκι Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Δρυάδες Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Γεώργιος Τζίκας Πιπερίτσα Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ιωάννης Λιάσης Εξοχικό Λιασης Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ελευθερία Δημοπούλου Ελευθερία Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ελισσάβετ Μούλα Έλκα Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ιωάννης Τσιαμπάζης Τσαμπάζης Kοzιακ Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Toίτος Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Αφοί Νάντση Νόστος Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Θεόδωρος Τζογαδούρας Χαγιάτι Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Σοφία Μητσαράκη Σοφία Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Πετρίνα Νάτη Τα σκαλοπάτια Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ανέστης Παπατζιμόπουλος Οικία Μπαμπατζιμόπουλου Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ξενώνας Νικόλας Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ιωάννης Μούσιος Ξενώνας Palatino Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Μαρία Καπετάντση Νεφέλη Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Φιλοξενια Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Αφοι Βερυκούκη Kαϊμάκ Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Νιφάδα του Βορά Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Κολωνάκι Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ελάτη Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενώνας Ευάγγελος Κέκης Αστέρας του Βόρα Π. Άγιος Αθανάσιος Π.ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

10 Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Εστιατόριο Γεώργιος Ταρσούνας Καλύβα Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Στέφανος Ορφανός Βόρας Resort Παναγίτσα Εστιατόριο Γεώργιος Δοντσης Τσέγανη Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Κυριάκος Μουρατίδης-Παπουτσάς Παναγίτσα Παναγίτσα Εστιατόριο Πέτρος Δούϊτσης Δούϊτσης Πέτρος Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Παύλος Παρθενόπουλος Παρθενών Παναγίτσα ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ Εστιατόριο Βερυκούκοι ΑΦΟΙ Καταφύγιο Π. Άγιος Αθανάσιος Εστιατόριο Μαρία Δήμου Η Μαρία Π. Άγιος Αθανάσιος Εστιατόριο Χρήστος Πράγκας Τα Καλά της Αντωνίας Π. Άγιος Αθανάσιος Ταβέρνα Πετρίνα Νάτη Τα Σκαλοπάτια Π. Άγιος Αθανάσιος Αρωμ. Φυτά Μανώλης Δούϊτσης Το Μπακάλικο του παππού Πέτρου Είδος επιχείρησης Π. Άγιος Αθανάσιος Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Ξενοδοχείο Αλέξανδρος Γιαννιτσά Ξενοδοχείο Ίστρον Γιαννιτσά Ξενοδοχείο Πέλλα Γιαννιτσά Ξενοδοχείο Μιχάλης Μουρατίδης Σελήνη Παναγίτσα Ξενοδοχείο Ευγενία Παρθενοπούλου Σπιτάκια Παναγίτσα Ξενοδοχείο Θωμάς Λεβέντης Λεβέντης Θωμάς Παναγίτσα Ξενοδοχείο Κυριάκος Παρθενόπουλος Παρθενόπουλος Παναγίτσα Ξενοδοχείο Αναστάσιος Δημούλτσης Endelvais Παναγίτσα Ξενοδοχείο Αρχοντικό της Ρόδως Παναγίτσα Ξενοδοχείο Nαούμα Παναγίτσα Ξενοδοχείο Ιωάννα Παναγίτσα Ξενοδοχείο Ελένη Βιληγένη Παναγίτσα Ξενοδοχείο Μαρία Παπαδοπούλου Παναγίτσα Ξενοδοχείο ΑΣΚ Παναγίτσας Μηλίδα Παναγίτσα Ξενοδοχείο Χρόνης Πολατίδης Πολατίδης Γ Χρόνης Παναγίτσα Ξενοδοχείο Πελαγία Παναγίτσα ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ Ταβέρνα Βάγγος Γιαννιτσά

11 Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Ξενοδοχείο Γεώργιος Μουρατίδης Σελήνη Παναγίτσα Ξενοδοχείο Βασιλική Πατσιανη Xenia Έδεσσα Ξενοδοχείο Στέφανος Αποστολίδης Μεταξά Παναγίτσα Ξενοδοχείο Ευάγγελος Πριβαρτιτσάνης Αίγαι Έδεσσα Εστιατόριο Παναγίτσα Αναψυκτήριο Παναγίτσα Ξενοδοχείο Ιωάννης Δημησιώρης Καταρράκτες Έδεσσα ΞΑΝΘΟΓΕΙΑ Εστιατόριο Νικόλαος Πολατίδης Πέτρινο Παναγίτσα Ταβέρνα Βράχος Παναγίτσα Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Ξενοδοχείο Χρήστος Δήμου Δήμου Ξανθόγεια Ξενοδοχείο Ευάγγελος Παπαγεωργίου Ξανθόγεια Ξενοδοχείο Νικόλαος Πένος Τραϊανός Ξανθόγεια Ξενοδοχείο Φαβορί Ξανθόγεια Ξενοδοχείο Σούλα Σαλαχώρα Βαρόσι (Παραδοσιακό) Έδεσσα Ξενοδοχείο Γρηγόρης Μητσινάκης Χαγιάτι (Παραδοσιακό) Έδεσσα Ξενοδοχείο Αφοί Άικου Ο.Ε Άλφα Έδεσσα Ξενοδοχείο Αφοι Δωδόπουλοι Ο.Ε Έλενα Έδεσσα Ξενοδοχείο Ελένη Μπουκουβάλα Ηλιον Έδεσσα Ξενοδοχείο Στέφανος Γουλάκης Kερασιά_Chalet Έδεσσα (Κερασιά) Ξενώνας Σουλτάνα Μποζίνη Έδεσσα Εστιατόριο Αντώνιος Παππας Κανναβουργείο Έδεσσα Εστιατόριο Δημ Επιχ Καταρράκτες Δημ Επιχ Καταρράκτες Δημ Επιχ Καταρράκτες Έδεσσα Εστιατόριο Ζωή Δασκάλου Apello Έδεσσα ΕΔΕΣΣΑ Εστιατόριο Passaggio Έδεσσα Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Ξενοδοχείο Αθανάσιος Ρατσισκας Ρατσισκας Αθανάσιος Λυκόστομο Εστιατόριο Κων/νος Ουλεμάνης Φυσ. Όμιλος Έδεσσας Έδεσσα Ταβέρνα Στάθης Μωραΐτης Σταθμός Έδεσσα Ταβέρνα Λάκης Μητσαράκης Οι Κύκνοι Έδεσσα

12 Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Γαλακτοκ. Προϊόντα Παππας Πέτρος και Σία ΕΠΕ Έδεσσα Ξενοδοχείο Κυριάκος Καρυπίδης Άρνισσα ΓΑΛΑΤΑΔΕΣ Γαλακτοκ. Προϊόντα Χριστάκης ΑΒΕΕ Έδεσσα Επεξεργ. ξηρών καρπών Βασιλική Καρυπίδου ΑΒΕΕ Έδεσσα Νωπά Είδη-Ζαχαροπλαστική Στέφανος Κατρανιτσιώτης Έδεσσα Νωπά Είδη-Ζαχαροπλαστική Νικόλαος Τερζόγλου Έδεσσα Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Ξενοδοχείο Αφοί Βερυκούκη Ο.Ε Καταφύγιο Βόρας Καϊμάκτσαλαν Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Ξενοδοχείο Αντώνιος Σταυρακίδης Aντώνιος Α.Ε Σαλέ Χιον Κέντρου Καϊμακτσαλάν Χιον. Κέντρο Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Παραγωγή - διάθεση τσίπουρου Ασαρβέλης Νικόλαος Γαλατάδες Παραγωγή - διάθεση τσίπουρου Κουπαράνης Λάζαρος Γαλατάδες Ξενοδοχείο Γεώργιος Τάνος Αλεξάνδρειο Άρνισσα Ξενοδοχείο Το Σούρουποw Άρνισσα Ξενοδοχείο Γεώργιος Παπαδόπουλος Hotel Έλλη Άρνισσα Ξενοδοχείο Αναστάσιος Δούπκαρης Δούπκαρης Αναστάσιος Άρνισσα Ξενοδοχείο Ιωάννα Κάρτα Κάρτα Ιωάννα Άρνισσα Ξενοδοχείο Κωνσταντίνος Καρυπίδης Καρυπίδης Κ. Άρνισσα Ξενοδοχείο Μαρία Μπόγια Μπόγια Μ Άρνισσα Ξενοδοχείο Αντώνιος Τσώτσης Τσώτσης Αντώνιος Άρνισσα Εστιατόριο Δασάκι Αριδαία Γαλακτοκ. Προϊόντα Γερακάρης ΑΕΒΕ Αριδαία Παραδοσιακά Προϊόντα Τα Γλυκά της Αθηνάς Αριδαία Παραγωγή-Διάθεση γλυκών, ζυμαρικών Αναστασία Μπόγια Συν/σμός Γυναικών Βόρας Συν. Πε. Άρνισσα Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Ξενοδοχείο Βεγορίτιδα Περαία ΑΡΝΙΣΣΑ - ΠΕΡΑΙΑ Παραγωγή - διάθεση τσίπουρου Χρυσάφης Αθανάσιος Γαλατάδες Ξενοδοχείο Λαογραφικό Περαία Παραγωγή - διάθεση τσίπουρου Ψαρράς Ευστράτιος Γαλατάδες

13 Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Είδος επιχείρησης Όνομα Όνομα Επωνυμία Επωνυμία Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας ΟΡΜΑ - ΦΛΑΜΟΥΡΙΑ Ξενώνας Ιωάννου Ξενώνας Ιωάννου Όρμα Εστιατόριο Κων/νος Αβραμίδης Διόνυσος Όρμα Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Εστιατόριο Σωτήρης Καρακιτσης Πέτρινο Φλαμουρια Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Εστιατόριο Παρασκευή Ηλία Η Λίμνη Βρυττά Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Εστιατόριο Μ & Δ Εμμανουήλ Ο.Ε. Μ & Δ Εμμανουήλ Ο.Ε. Αετοχώρι Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Εστιατόριο Γεωργία Χαραλαμπίδου Όαση Πιπεριά Εστιατόριο Παραγωγή - Διάθεση γλυκών, Γεωργία ζυμαρικών Διονύσιος Χαραλαμπίδου Μήτακας Όαση Πιπεριά Εξαπλάτανος Παραγωγή - πώληση Τουρσιών Τσεντεμίδης Μιχάλης Εξαπλάτανος Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Γαλακτοκ. Προϊόντα Σ. Θεοδωρίδης & Σια Ο.Ε Άψαλος Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Γαλακτοκ. Προϊόντα Αναστ. & Ιορδάνης Θεοδωρίδης Ο.Ε Ροδωνιά Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Παραγωγή - Διάθεση γλυκών, ζυμαρικών Συν/σμός Γυναικών Πολυκάρπης Πολυκάρπη Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Παραγωγή - Διάθεση ζυμαρικών Μαρταβαλτζόγλου Κυριάκος Αραβησσός ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΣ

14 Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Εργαστήρι ζυμαρικών Χρυσάνθη Γιάννου Οικοτεχνία Παραδοσιακών Γλυκών Το Πόζαρ Δήμος Αριδαίας Παραδοσιακά Προϊόντα Τα Γλυκά της Αθηνάς Αριδαία ΑΡΙΔΑΙΑ Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Παραγωγή - Διάθεση γλυκών, ζυμαρικών Πετρούλα Οσιανλή Αγροτουρ. Συν. Αρχαγγέλου Αρχάγγελος Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Παραγωγή - Διάθεση ζυμαρικών Παπαδόπουλος Παναγιώτης Ν. Μυλότοπος Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Παραγωγή - Διάθεση ζυμαρικών Μαρταβαλτζόγλου Κυριάκος Αραβησσός

15 Στα μέτρα μας... Εναλλακτικός τουρισμός Ο νομός Πέλλας, με μεγάλο φυσικό, ιστορικό και πολιτισμικό επίπεδο έχει την δυνατότητα να αναπτύξει πολλά είδη εναλλακτικού τουρισμού. Ο αγροτουρισμός, βρίσκεται σε πρώτο στάδιο ανάπτυξης και η προσφορά των αγροτικών προϊόντων είναι σημαντική. Ο οικοτουρισμός μπορεί να συμβάλλει ενεργά στη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, να συμπεριλάβει τις τοπικές και γηγενείς κοινότητες στον προγραμματισμό του και να ερμηνεύσει κατά τον καλύτερο τρόπο, την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του προορισμού του επισκέπτη. Οι ευσεβείς περιηγητές, οι φιλέρευνοι τουρίστες αλλά και οι θαυμαστές της βυζαντινής τέχνης μπορούν να βρουν μέσα από πολιτιστικά οδοιπορικά, τους δρόμους της επαφής με την πνευματικότητα και την ορθοδοξία, με την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού. Ο τουρισμός περιπέτειας, με δραστηριότητες που έχουν έντονο το στοιχείο περιπέτειας, canoe -kayak στις λίμνες και τα ποτάμια, σκί, mountain-bike, ιππασία, αιωροπτερισμός, μπορούν επίσης να αναπτυχθούν και να στηριχθούν στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, με τους ορεινούς όγκους και τις λίμνες. Ο θεραπευτικός τουρισμός, μια επιλεκτική μορφή τουρισμού με σημαντικά οικονομικά οφέλη και με ελάχιστες αρνητικές επιδράσεις από δυσμενείς συγκυρίες, δίνει δωδεκάμηνο τουρισμό στην περιοχή Λουτράκι. Ο τουρισμός των υδροβιοτόπων, με την παρατήρηση των πουλιών και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, μπορεί να επιβιώσει σε ολόκληρο τον νομό, με επιλογή για τον επισκέπτη μία από τις 2 λίμνες.

16 Εξάρτηση με το περιβάλλον Ο εναλλακτικός τουρισμός, βρίσκεται σε στενή εξάρτηση με το περιβάλλον, το οποίο αποτελεί το κεφάλαιό του τόπου που ο τουρισμός καλείται να αξιοποιήσει και να αναδείξει, για να παραχθούν κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά οφέλη. Η αειφορία των ωφελειών που προέρχονται από τον εναλλακτικό τουρισμό προϋποθέτει προσεκτική εκμετάλλευση του διαθέσιμου φυσικού κεφαλαίου έτσι, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει διαρκώς τις ίδιες τουλάχιστον υπηρεσίες. Προκειμένου οι σχέσεις τουρισμού και φυσικού περιβάλλοντος να είναι αρμονικές, στο νομό έχουν αναπτυχθεί σημαντικές πρωτοβουλίες προστασίας. Δομές περιβαλλοντικής προστασίας Το δύσκολο ρόλο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τα προβλήματα που μπορούν να προκληθούν στο οικοσύστημα της περιοχής και συνάμα την προστασία του περιβάλλοντος, έχουν αναλάβει κατά κύριο λόγο ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας. Ο βασικός στόχος του ΚΠΕ Έδεσσας είναι να στηρίξει το θεσμό της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο ευαισθητοποιώντας τους μαθητές σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, ώστε να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση και να είναι ικανοί να συγκροτήσουν κοινωνίες με ήθος και υπευθυνότητα απέναντι στη φύση. Πιο ειδικό στόχο έχει ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας, ο οποίος στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λίμνη Βεγορίτιδα, τα οποία κυρίως προέρχονται από την αλόγιστη διαχείριση των υδάτων της από τον άνθρωπο, προσπαθώντας να βρει λύσεις, διατυπώνοντας προτάσεις και ενεργοποιώντας πρωτίστως τους ντόπιους κατοίκους προς αυτή την κατεύθυνση, οδηγώντας τους στη σωστή διαχείριση του τεράστιου όγκου της λίμνης για την αειφόρα ανάπτυξη της περιοχής σε συνδυασμό με την προστασία του ευαίσθητου υδάτινου κόσμου. Επικοινωνία με ΚΠΕ Έδεσσας Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας, Μύλοι-Περιοχή Καταρρακτών, Έδεσσα, Τ.Κ Τηλ.: , FAX: Ηλεκτρονική αλληλογραφία: ή Επικοινωνία με Σύλλογο Προστασίας Βεγορίτιδας Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας Άρνισσα Τ.Κ Τηλ Ηλεκτρονική αλληλογραφία: ή

17 Υδάτινο στοιχείο Υδατογραφίες Η ταυτότητα του νομού Πέλλας, είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το υδάτινο στοιχείο. Οι καταρράκτες, μεγάλοι και μικροί, σε διάφορους σχηματισμούς, μοναδικό σημείο αναφοράς στην ελληνική γη, θα σας γοητεύσουν με την δύναμη του νερού και τη μαγεία της φύσης. Στο πάρκο των καταρρακτών στην Έδεσσα με τα αιωνόβια πλατάνια βρίσκεται ο μεγαλύτερος καταρράκτης της Ελλάδας ο Κάρανος. Το πολύβουο γκρέμισμα των υδάτινων όγκων του Έδεσσαίου ποταμού από τον βράχο των 320μ. είναι αποτέλεσμα γεωλογικών ανακατατάξεων από τον 14ο αιώνα. Οι καταρράκτες δημιουργήθηκαν από μία λίμνη η οποία υπήρχε δυτικά της Έδεσσας. Λόγω υπερπλήρωσής της κατά τα τέλη του 14ου αιώνα και σε συνδυασμό με κάποιο γεωλογικό φαινόμενο -πιθανότατα σεισμό- οδήγησε την ροή των νερών και την πτώση τους από τον βράχο, στην άκρη της πόλης. Ο καταρράκτης πήρε το όνομά του από τον βασιλιά Κάρανο.

18 Αξίζει να δείτε Αξίζει να δείτε στο πάρκο των καταρρακτών Το σπήλαιο των καταρρακτών με ωραίους σταλακτίτες και θολωτή οροφή Το Ενυδρείο - Ερπετάριο, με ψάρια του γλυκού νερού και διάφορα είδη φιδιών από όλον τον κόσμο Την μικρή νεραίδα να σας χαιρετά τα μεσάνυκτα στον φωταγωγημένο καταρράκτη Ανεβείτε στο γυάλινο ασανσέρ και γνωρίστε την βιομηχανική δραστηριότητα της περιοχής πριν 100 περίπου χρόνια, στο Κανναβουργείο - εργοστάσιο επεξεργασίας σχοινιού Το υπαίθριο Μουσείο Νερού στην περιοχή των Μύλων καθώς και τα πρωτοβιομηχανικά υδροκίνητα εργοστάσια, μοναδικά στον Ελλαδικό χώρο Τους μικρούς καταρράκτες στο κέντρο της πόλης παρέα με έναν καφέ Την παλιά Νεροτριβή - Μπατάνι Ματιές στην ιστορία Με την δύναμη του νερού, μεταξύ , λειτουργούσαν υδροκίνητες βιομηχανίες σηροτροφίας, βυρσοδεψίας, κλωστουφαντουργίας, υδροκίνητοι μύλοι που απασχολούσαν 2500 εργάτες και είχαν χαρακτηρίσει την πόλη της Έδεσσας Μάντσεστερ της Ανατολής Πληροφορίες Κέντρο Τουριστικών Πληροφοριών τηλ Οικοπεριηγήσεις

19 Τόπλιτσας Θερμαλισμός Αναβαπτισθείτε στα ιαματικά νερά του Λουτρακίου και ορκιστείτε πίστη και αφοσίωση στη φύση... Σε απόσταση 40 km από την Έδεσσα, σε μία πανέμορφη περιοχή έκτασης στρεμμάτων βρίσκονται τα Λουτρά Λουτρακίου. Eδώ, η φύση χάρισε απλόχερα τα καλύτερα στοιχεία της: ένα εκπληκτικό βουνό, στο οποίο σχηματίζεται χαράδρα όπου μέσα της ρέει ο θερμοπόταμος Tοπλίτσας. Tα ιαματικά νερά του σχηματίζουν κοίτες στο πλάι και μικρούς καταρράκτες. Πέντε ιαματικές πηγές αναβλύζουν κατά μήκος της κοίτης του θερμοπόταμου, ο οποίος συνεχίζει τη ροή του στη λεκάνη της Αλμωπίας. Στην ορεινή αυτή περιοχή, οι έντονες εναλλαγές υψωμάτων και κοιλωμάτων, η κίνηση του θερμού και ψυχρού νερού και η πυκνή βλάστηση δίνουν μια σπάνια εικόνα τοπίου, που χαρακτηρίζεται από δυναμική κίνηση και ομορφιά. Στο χώρο αυτό, με το υγιεινό κλίμα, ο επισκέπτης φροντίζει την προσωπική, σωματική και ψυχική του υγεία.

20 Αξίζει να δείτε Το Φυσιογραφικό-Λαογραφικό Μουσείο Αλμωπίας στη περιοχή Λουτρακίου σε απόσταση 13χμ. από την Αριδαία. Είναι ένα μουσείο μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα το οποίο περιλαμβάνει τομείς φυσιογραφίας, παλαιοντολογίας, σπηλαιογραφίας και λαογραφίας ιστορίας. Ματιές στην Ιστορία Την αξία των ιαματικών πηγών Λουτρακίου φαίνεται πως είχαν εκτιμήσει οι κάτοικοι της περιοχής από τα Ρωμαικά χρόνια. Πρώτοι όμως οι Γερμανοί έκαναν ανάλυση των νερών και πιστοποίησαν τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι ιαματικές πηγές και η λουτροθεραπεία Οι ιαματικές πηγές έχουν χαρακτηρισθεί ως ασβεστο-ανθρακικές. Το νερό θερμοκρασίας 37 C,μπορούν να το εκμεταλλευτούν όσοι πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, χρόνια ρευματική αρθροπάθεια, γενικά αρθροπάθειες, χολολιθιάσεις, νεφρολιθιάσεις, λοιμώξεις αιμοφόρων οδών, εκζέματα και δερματοπάθειες. Οι υποδομές λουτροθεραπείας είναι οργανωμένες, με 1 υδροθεραπευτήριο, 4 ομαδικές πισίνες 12 ατόμων και 12 ατομικούς λουτήρες, διαχωρισμένους ανδρών και γυναικών και ανοικτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων. Τα Σπήλαια Λουτρακίου, το σύμπλεγμα σπηλαίων, ένα μουσείο της φύσης αλλά και της ανθρώπινης παρουσίας. Μερικά από τα σπήλαια είναι σε ένα θεαματικό βάθρο βάθους 50 μέτρων, στο πυθμένα του οποίου βρέθηκε ανθρώπινος σκελετός, άγνωστης ηλικίας. Έχουν βρεθεί ακόμα, απολιθώματα αρκούδας ηλικίας ετών, πάνθηρα και ελαφιού και ενδιαφέρουσες βραχογραφίες που παρουσιάζουν ανθρώπους με τεράστια χέρια που φτάνουν μέχρι τις πατούσες των ποδιών. Τα σπηλαιοκαταφύγια κοντά στις ιαματικές πηγές των Λουτρών, αποτελούσαν τον παλαιότερο χώρο στέγασης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων κατά τη Νεολιθική περίοδο. Υποδομές Υπάρχουν 4 ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόριο, αναψυκτήριο, super market, καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης και παραδοσιακών προϊόντων και εξοπλισμένο ιατρείο. Μην ξεχάσετε Επισκεφθείτε τα καταστήματα ειδών λαικής τέχνης και παραδοσιακών προιόντων. Πληροφορίες Δημοτική Επιχείρηση Λουτρών Λουτρακίου Λουτράκι: , Φυσιογραφικό - Λαογραφικό Μουσείο Λουτρών Λουτρακίου Αλμωπίας: Δήμος Αριδαίας:

Tηλέφωνα επικοινωνίας: 2384091423, 6946066130 e-mail: filoksenoi@yahoo.gr

Tηλέφωνα επικοινωνίας: 2384091423, 6946066130 e-mail: filoksenoi@yahoo.gr 2108832450 Tηλέφωνα επικοινωνίας: 2384091423, 6946066130 e-mail: filoksenoi@yahoo.gr Eκ του σωματείου ενοικιαζομένων δωματίων Σε αυτό τον οδηγό μπορείτε να βρείτε γενικές πληροφορίες για το Λουτράκι Αριδαίας-Πόζαρ,τα

Διαβάστε περισσότερα

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Το όρος Πίνοβο είναι ένα σχετικά άγνωστο βουνό. Ο ορεινός του όγκος απλώνεται στα βορειοδυτικά του νομού Πέλλας, ανάμεσα στα όρη Βόρας (Καϊμακτσαλάν) και Τζένα.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Στράτος 29-12 - 2011 ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ.: ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟY ΠΛΗΡ: Πατσέας Αναστάσιος ΤΗΛ: 6978558904 Π Ρ Ο Σ Κο Αντιδήμαρχο

Διαβάστε περισσότερα

Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ

Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ Προορισμός: Θεσσαλονίκη Ημερομηνίες: 3/3/2015 7/3/2015 Ξενοδοχείο: Porto Palace Hotel 5* Deluxe Αριθμός συμμετεχόντων: 53 Αριθμός συνοδών: 5 Πρόγραμμα πολυήμερης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ Μεγάλη Παρασκευή 18/4/2014 Αναχώρηση από Πειραιά στις 07:30 με προορισμό την Καστοριά μέσω Εθνικής Οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθηθεί η διαδρομή

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΠΑΡΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ 60/01 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΛΑΤΟΣ ΑΘ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011

ΗΜΠΑΡΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ 60/01 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΛΑΤΟΣ ΑΘ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011 ΗΜΠΑΡΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ 60/01 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΛΑΤΟΣ ΑΘ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011 Εννοιολογικό περιεχόμενο του Αγροτουρισμού H ανάδειξη και στήριξη: της ήπιας και μικρής κλίμακας προσφοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ Θεσσαλονίκη-Τέμπη-Καλαμπάκα- Τρίκαλα-Πύλη-Ελάτη-Περτούλι- Μετέωρα-Μέτσοβο-Γρεβενά- Καστοριά-Πρέσπες-Νυμφαίο- Πτολεμαίδα-Κοζάνη-Φλώρινα- Εδεσσα-Νάουσα Αναχωρήσεις: 7/7, 14/7,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΡΜΑΛΙΣΜΟΣ : ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ & ΣΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΡΜΑΛΙΣΜΟΣ : ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ & ΣΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΡΜΑΛΙΣΜΟΣ : ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ & ΣΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Θερμαλισμός είναι το σύνολο των ενεργειών και δράσεων που συνδέονται με την περιγραφή της θερμαλιστικής θεραπείας και την εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εκδρομής ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ

Πρόγραμμα εκδρομής ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ Πρόγραμμα εκδρομής ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ Προορισμός: 3-5 Πηγάδια Το χιονοδρομικό κέντρο των τεσσάρων εποχών Το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια βρίσκεται στην δυτική πλευρά του όρους Βέρμιο σε υψόμετρο 1430-2005

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ. ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ LEADER+ (pdf) ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ. ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ LEADER+ (pdf) ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ (pdf) ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ LEADER+ (pdf) ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ο Νομός Πέλλας βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συνορεύει στα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΓΛΩΣΣΑ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΓΛΩΣΣΑ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΓΛΩΣΣΑ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 Α. Κείμενο ΚΕΡΚΙΝΗ: ΜΙΑ ΛΙΜΝΗ, ΠΟΛΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ Στην Κερκίνη, ο άνθρωπος συναντά το περιβάλλον, η φύση το νερό,

Διαβάστε περισσότερα

Tο πρώτο μου Ταξίδι. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα.

Tο πρώτο μου Ταξίδι. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Tο πρώτο μου Ταξίδι Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Tο πρώτο μου Ταξίδι Δευτέρα, 28 Σεπτέμβριος 2015 Οικισμός Αβδήρων Τα Άβδηρα βρίσκονται λίγο πρίν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. Στρατηγική θέση της Αγιάς Η περιοχή της Αγιάς χαρακτηρίζεται κυρίως από την εύφορη κοιλάδα

Διαβάστε περισσότερα

F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ:

F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ: ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΠΟΥ ΡΩΤΕΙΤΑΙ: -ΦΥΛΟ: ΑΡΣΕΝΙΚΟq, ΘΗΛΥΚΟ q -

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Διαχειριστή Τετάρτη, 20 Ιανουάριος :17 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 20 Ιανουάριος :08

Συντάχθηκε απο τον/την Διαχειριστή Τετάρτη, 20 Ιανουάριος :17 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 20 Ιανουάριος :08 Η Φλώρινα είναι ένας από τους τέσσερις Νομούς που συγκροτούν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Προσδιορίζεται βόρεια από τη γείτονα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και δυτικά από την Αλβανία.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Για να γνωρίσει κάποιος τα Μετέωρα και να βιώσει τη μαγεία του πέτρινου δάσους, ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος είναι να πεζοπορήσει ανάμεσα στους Μετεωρίτικους πύργους

Διαβάστε περισσότερα

Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016

Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016 Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016 Ε-mail ena.drasi@gmail.com Facebook: enallaktiki drasi 10-13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ-Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ- ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΣΧΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Π.Ε. ΤΩΝ ΚΠΕ ΣΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΗΝ ΕΜΒΕΛΕΙΑ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ 7 Ο Τ.Δ. ΚΠΕ ΚΠΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Π.Ε. ΤΩΝ ΚΠΕ ΣΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΗΝ ΕΜΒΕΛΕΙΑ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ 7 Ο Τ.Δ. ΚΠΕ ΚΠΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Π.Ε. ΤΩΝ ΚΠΕ ΣΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΗΝ ΕΜΒΕΛΕΙΑ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ 009 00 7 Ο Τ.Δ. ΚΠΕ ΚΠΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Α' Β' Γ' Δ' Ε' Σ Τ' Γυμνάσιο Λύκειο Ευκαιρίας Α Β Γ Α Β Α Β Γ Οι Δρόμοι

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού

Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού ΜΑΖΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 19ος αιώνας: Κλειδί: Ανάπτυξη σιδηροδρόμου, Ατμόπλοιο Οργανωμένος τουρισμός Αύξηση μεσαίας τάξης και εισοδημάτων Συρρίκνωση αγροτικού τομέα Μετακίνηση πληθυσμού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΛΛΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝ-ΠΑΡΟΝ-ΜΕΛΛΟΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

ΠΕΛΛΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝ-ΠΑΡΟΝ-ΜΕΛΛΟΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΕΛΛΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝ-ΠΑΡΟΝ-ΜΕΛΛΟΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑ Α.Μ:066/06

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αξιοποίηση του πολιτισμικού και περιβαλλοντικού κεφαλαίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αξιοποίηση του πολιτισμικού και περιβαλλοντικού κεφαλαίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αξιοποίηση του πολιτισμικού και περιβαλλοντικού κεφαλαίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου Στο πλαίσιο του έργου CRESCENT που υλοποιεί η αναπτυξιακή σύμπραξη «Καλειδοσκόπιο» στην

Διαβάστε περισσότερα

Σωσάνδρα ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σωσάνδρα ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Σωσάνδρα ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η Σωσάνδρα είναι ένα από τα οµορφότερα και πιο αναπτυσσόµενα χωριά της περιοχής της Αλµωπίας, µόλις 3 χλµ. από την Αριδαία. Ανήκει στον ήµο Αριδαίας και έχει 1200 περίπου κατοίκους.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚ ΡΟΜΩΝ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ

ΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚ ΡΟΜΩΝ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚ ΡΟΜΩΝ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ Η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισµού στην περιοχή του ήµου Αµυνταίου αποτελεί βασική προτεραιότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΛ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ Α ΤΑΞΗ Η ομάδα μας

ΕΠΑΛ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ Α ΤΑΞΗ Η ομάδα μας ΕΠΑΛ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ Α ΤΑΞΗ 2014-15 Η ομάδα μας Μαθητές: Αλπέντζος Θωμάς Αλπέντζος Άγγελος Κοτζάι Δημήτριος Καραδήμας Νεκτάριος Κουζέλης Δημήτριος Κουζέλης Κων/νος Αδαμόπουλος Κων/νος Θεοδωρόπουλος Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Eναλλακτικός Τουρισμός - είναι μια καινούρια φιλοσοφία στον τομέα του τουρισμού και περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα 25-28 Δεκεμβρίου 2014 1 η Ημέρα: Πέμπτη 25/12/14: Αναχώρηση από το Πεδίον του Άρεως στις 07:00 με προορισμό τα Τζουμέρκα (432 χμ.) στην Νότια Πίνδο. Τα Τζουμέρκα αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους ορεινούς

Διαβάστε περισσότερα

Μικροί Εξερευνητές στη Βόρεια Εύβοια

Μικροί Εξερευνητές στη Βόρεια Εύβοια Μικροί Εξερευνητές στη Βόρεια Εύβοια Ημέρες Ταξιδιού 3 Εξερεύνηση στα μαγευτικά τοπία και στις πανέμορφες παραλίες της Βόρειας Εύβοιας! Από: Christina Koraki ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ Μέρα 1 Για την περιοχή/πόλεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ» Εικόνα 1.Διαδρομή προς το Καστέλλι Το Καστέλλι (Τοπική Κοινότητα Καστελλίου Φουρνής) βρίσκεται στην Ανατολική Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στην περιφέρεια της

Διαβάστε περισσότερα

1Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ) ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥ

1Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ) ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥ 1Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ) ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥ Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ( 27 Σεπτεμβρίου ) κέντρο του Ελληνικού Τουρισμού θα γίνει για μία ακόμη φορά

Διαβάστε περισσότερα

«Οικοσυστημικές Υπηρεσίες & Οικοτουρισμός»

«Οικοσυστημικές Υπηρεσίες & Οικοτουρισμός» «Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά οφέλη και η οικονομική αξία των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για Επαγγελματίες Τουρισμού «Οικοσυστημικές Υπηρεσίες & Οικοτουρισμός» Ομαλός

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ

ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αρχή διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι κυκλική

Διαβάστε περισσότερα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα Karystos Beach Front - Εύβοια οικολογικό συγκρότημα Περιγραφή συγκροτήματος Συγκρότημα τεσσάρων οικολογικών και βιοκλιματικών εξοχικών κατοικιών σε οργανωμένο παραθεριστικό οικισμό, με άμεση πρόσβαση στην

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία

Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία Ταξιδεύουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα, χρησιμοποιώντας διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου

Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Λίμνη Δόξα H ορεινή Κορινθία είναι ένας από τους ωραιότερους προορισμούς, όχι μόνο για τους Πελλοπονήσιους αλλά και για τους Αθηναίους. Έχει μια σειρά από λίμνες, φυσικές ή τεχνιτές, οι οποίες αλλάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Κρυστάλλινες ακτές, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, ονειρική θέα, μεσογειακή κουζίνα, χαλαρές βόλτες, κοντινές αποδράσεις σε νησιά, γραφικά χωριά

Κρυστάλλινες ακτές, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, ονειρική θέα, μεσογειακή κουζίνα, χαλαρές βόλτες, κοντινές αποδράσεις σε νησιά, γραφικά χωριά blue green greece Κρυστάλλινες ακτές, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, ονειρική θέα, μεσογειακή κουζίνα, χαλαρές βόλτες, κοντινές αποδράσεις σε νησιά, γραφικά χωριά και βουνό. Χτισμένη αμφιθεατρικά πλάι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ. ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και υποστήριξη προς τις τοπικές κοινωνίες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ. ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και υποστήριξη προς τις τοπικές κοινωνίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ "ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ" «Στήριξη και Ανάδειξη Πολυνησιωτικών ΑΕΙ» ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και

Διαβάστε περισσότερα

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Θεατρικές Παραστάσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου Λήμνος, Λέσβος, Χίος Καλοκαίρι 2014 «Ένα τραγούδι γυρεύουμε. Το τραγούδι των τραγουδιών καρτερούμε. Το τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

Η Επενδυτική Φυσιογνωµία της Περιφέρειας Θεσσαλίας - Ανάλυση σε επίπεδο νοµού

Η Επενδυτική Φυσιογνωµία της Περιφέρειας Θεσσαλίας - Ανάλυση σε επίπεδο νοµού Η Επενδυτική Φυσιογνωµία της Περιφέρειας Θεσσαλίας - Ανάλυση σε επίπεδο νοµού Νοµός Λάρισας Στο νοµό Λάρισας υπάρχουν αξιόλογες εκτάσεις κατάλληλες για την ανάπτυξη βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας 1. Δημογραφικά χαρακτηριστικά της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας.

Πίνακας 1. Δημογραφικά χαρακτηριστικά της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Τοπικό πρόγραμμα Leader Η ΑΝΦΛΩ, ολοκλήρωσε με επιτυχία τις Δράσεις στο πλαίσιο του Άξονα 4 του ΠΑΑ 2007-2013. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ολοκλήρωσε επιτυχώς το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο των Δράσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΒΕΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΡΕΒΕΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΕΒΕΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Αναχωρήσεις: 7/7, 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8 Με απευθείας πτήσεις της Aegean Airlines Λάρνακα Θεσσαλονίκη OA 553 18:10 20:10 Θεσσαλονίκη Λάρνακα OA 552 20:50 22:40 1η

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ ΔΠΜΣ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ» ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014 2015 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΡΑΣ ΒΑΝΕΣΣΑ ΜΠΟΥΓΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες. 18 22 Απριλίου 2014

Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες. 18 22 Απριλίου 2014 Σίνα 14 & Ακαδημίας, τηλ. 210 3642707, φαξ. 201-3642707 e-mail: info@cosmorama.gr Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες 18 22 Απριλίου 2014 Μόνο σε εμάς θα βρείτε: Πλούσιες πρωινές ξεναγήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑΝΣΚΟ ΜΠΑΝΣΚΟ-ΣΟΦΙΑ-ΣΑΝΤΑΝΣΚΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4-ΗΜΕΡΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1 / 5

ΜΠΑΝΣΚΟ ΜΠΑΝΣΚΟ-ΣΟΦΙΑ-ΣΑΝΤΑΝΣΚΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4-ΗΜΕΡΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1 / 5 ΜΠΑΝΣΚΟ-ΣΟΦΙΑ-ΣΑΝΤΑΝΣΚΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4-ΗΜΕΡΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ: 24 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1 / 5 1η μέρα Αίγιο - Bansko (700 χλμ): Αναχώρηση από το Γραφείο μας στις 00:15 το πρωί με τις ανάλογες καθοδόν στάσεις για το συνοριακό

Διαβάστε περισσότερα

<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >>

<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >> 1 Ο ΕΠΑΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2014 : > ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΥΚΗΝΩΝ Από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Χτισμένη πάνω

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητικός Τουρισμός. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ.

Αθλητικός Τουρισμός. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής, Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία. Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά

Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία. Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά 1 2 Η Εγνατία Οδός δίνει άλλες διαστάσεις και ευκαιρίες στην επισκεψιμότητα. Η δυνατότητα του επισκέπτη να διασχίσει όλη

Διαβάστε περισσότερα

Το χωριό της Κασσιόπης βρίσκεται 38χμ βόρεια της πόλης της Κέρκυρας, απέναντι από τα παράλια της Αλβανίας.

Το χωριό της Κασσιόπης βρίσκεται 38χμ βόρεια της πόλης της Κέρκυρας, απέναντι από τα παράλια της Αλβανίας. Η Κασσιόπη είναι μια από τις πιο δημοφιλείς περιοχές της βορειοανατολικής ακτής της Κέρκυρας. Αυτό το μικρό γραφικό ψαράδικο χωριό έχει πληθυσμό περίπου 1200 κατοίκους. Η Κασσιόπη είναι το μεγαλύτερο χωριό

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Β 2

Από τα παιδιά της Β 2 Από τα παιδιά της Β 2 Γιαλούσα Η Γιαλούσα βρίσκεται στην Καρπασία. Είναι κοντά στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Το χωριό οφείλει το όνομα του στη θέση του, που είναι δίπλα από τη θάλασσα. Οι κάτοικοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ : 2016-17 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1 η μέρα Ξεκινήσαμε το πρωί στις 8:00 από τα Ν. Μουδανιά και, μετά

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με τη φύση και την ύπαιθρο

Γνωριμία με τη φύση και την ύπαιθρο Γνωριμία με τη φύση και την ύπαιθρο ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Οι διάφορες µορφές εναλλακτικού τουρισµού στην ύπαιθρο, µεταξύ των οποίων ο αγροτουρισµός, προέκυψαν από µια διπλή αναγκαιότητα. Η πρώτη αφορά στην ανάγκη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Περιπατητικές διαδρομές στο Νέστο, τη Βιστωνίδα και την Ισμαρίδα

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Περιπατητικές διαδρομές στο Νέστο, τη Βιστωνίδα και την Ισμαρίδα 10005334, Λέξεις:958 Συντάκτης:Γιούλτση Π. Επείγον:5 Κατηγορία:Εσωτερικό Είδος:Ειδικό θέμα-ανάλυση Θέματα:Περιβάλλον, Ταξίδια και διαδρομές Θεσσαλονίκη (Ελλάδα), 31/05/2011 10:12 (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ Γεωγραφικά στοιχεία Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, γνωστός και ως Βάλια Κάλντα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου στα όρια μεταξύ των νομών Γρεβενών και

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ. Ονομασία Φορέα: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΙΛΙΠΠΩΝ - ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ - ΘΑΣΟΥ - ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ - ΚΑΒΑΛΑ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ. Ονομασία Φορέα: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΙΛΙΠΠΩΝ - ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ - ΘΑΣΟΥ - ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ - ΚΑΒΑΛΑ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ Ονομασία Φορέα: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΙΛΙΠΠΩΝ - ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ - ΘΑΣΟΥ - ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ - ΚΑΒΑΛΑ Όνομα συντάκτη: Δρ. Αντώνιος Κώστας Στοιχεία επικοινωνίας: (τηλέφωνο, e-mail)

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα. Αγγελική Καμπάνη Βασιλική Καμπάνη Μαρία Καλέλλη Δέσποινα Πάνου

Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα. Αγγελική Καμπάνη Βασιλική Καμπάνη Μαρία Καλέλλη Δέσποινα Πάνου Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα Αγγελική Καμπάνη Βασιλική Καμπάνη Μαρία Καλέλλη Δέσποινα Πάνου Γεωπάρκο Ένα «Γεωπάρκο» είναι: μια περιοχή με καθορισμένα όρια, η οποία συνδυάζει μνημεία σημαντικής γεωλογικής αξίας καθώς

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτικός Τουρισμός. Ενότητα 3 η : Ο Αγροτικός Τουρισμός. Όλγα Ιακωβίδου Τμήμα Γεωπονίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αγροτικός Τουρισμός. Ενότητα 3 η : Ο Αγροτικός Τουρισμός. Όλγα Ιακωβίδου Τμήμα Γεωπονίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Αγροτικός Τουρισμός Ενότητα 3 η : Ο Αγροτικός Τουρισμός Όλγα Ιακωβίδου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

προϋ/σμος - - - - - -

προϋ/σμος - - - - - - Πίνακας επιλεγεισών προς προτάσεων στα πλαίσια της δράσης Lα ΣΑΪΝΙΔΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ Επεξεργασία, Συσκευασία, Τυποποίηση Ελαιολάδου ελαίων και άλλων παραγώγων αυτών 44.8,00.9,0,70 ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΟΙΤΗΣ & ΣΤΑ ΓΥΡΩ ΒΟΥΝΑ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΟΙΤΗΣ & ΣΤΑ ΓΥΡΩ ΒΟΥΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΟΙΤΗΣ & ΣΤΑ ΓΥΡΩ ΒΟΥΝΑ Οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται από πιστοποιημένους συνοδούς και με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Οι καιρικές συνθήκες λαμβάνονται πάντα υπόψη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΕΡΕΥΝΑΣ &ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΔΙΟΥ Οκτώβριος 2014 IV. ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΓΑΒΡΙΗΛ ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ

ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΓΑΒΡΙΗΛ ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΓΑΒΡΙΗΛ ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ 1 2 ΕΙΝΑΙ: ένας ουσιαστικός τρόπος να συμπληρώνει η οικογένεια το εισόδημά της όλο το χρόνο ένας τρόπος να βρουν απασχόληση οι νέοι, οι αγρότισσες, οι κάτοικοι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας.

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας. ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Λεμεσός, πόλη μας αγαπημένη. Η πόλη που γεννηθήκαμε, η πόλη που μεγαλώνουμε. Πόλη που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Της Μαρίας Αποστόλα Η Ελλάδα υπήρξε από τους πρώτους δέκτες του Χριστιανισμού και τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς, αποτελώντας

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτουρισμός O αγροτουρισμός είναι μορφή ήπιου τουρισμού

Αγροτουρισμός O αγροτουρισμός είναι μορφή ήπιου τουρισμού Αγροτουρισμός O αγροτουρισμός είναι μορφή ήπιου τουρισμού κατά την οποία οι επισκέπτες μένουν σε αγρόκτημα και συμμετέχουν σε αγροτικές εργασίες. Σημείο αναφοράς των διακοπών σε ένα αγρόκτημα-ξενώνα είναι

Διαβάστε περισσότερα

EC - EIE Programme - SEIPLED Project. WP 2: «Μεθοδολογία & Εργαλεία» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

EC - EIE Programme - SEIPLED Project. WP 2: «Μεθοδολογία & Εργαλεία» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: EC - EIE Programme - SEIPLED Project WP 2: «Μεθοδολογία & Εργαλεία» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Προσέγγιση σε τοπικό επίπεδο Τοπικές συνθήκες Εμπόδια Συμβουλευτική Επιτροπή Στάδιο Σχεδιασμού Πρόγραμμα εργασίας 1. Προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ

4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΘ ΜΩΡΑΙΤΗΣ Ο.Ε. TOURIST AND TRAVEL AGENCY ΠΑΤΡΩΝ 19 ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΤΗΛ. : 27410 28588 FAX: 27410 25073 e mail: moraitis.kor@hotmail.com 4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΕΣΠΩΝ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΕΣΠΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΕΣΠΩΝ στα πλαίσια του Έργου NEST Ανάπτυξη Δικτύου Αειφόρου Τουρισμού 1. Πόσες φορές έχετε επισκεφθεί την περιοχή την τελευταία 2ετία; 1 φορά 2-3 φορές 3-5 φορές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ; Ο ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΎΝΟΛΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΏΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΉΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΎΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΘΑΛΆΣΣΙΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΚΤΈΣ ΜΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ. ΣΥΝΗΘΩΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Georgios Tsimtsiridis

Georgios Tsimtsiridis Sustainable Touristic Development in the Municipality of Almopia Georgios Tsimtsiridis Vice Mayor of Almopia Δήμος Αλμωπίας Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη Η τουριστική ανάπτυξη σε οποιαδήποτε μορφή της προϋποθέτει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ 19:00 ΚΟΜΝΗΝΑ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ. Πέμπτη 25/8/ :00 ΣΕΡΒΙΩΝ- ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ 19:00 ΚΟΜΝΗΝΑ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ. Πέμπτη 25/8/ :00 ΣΕΡΒΙΩΝ- ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μετά την ολοκλήρωση και την επιτυχημένη υποβολή της Α Φάσης του Τοπικού Προγράμματος Κοζάνης Γρεβενών CLLD/ του ΠΑΑ και του ΕΠΑλΘ στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Η πρώτη οπτική επαφή με τα Αμπελάκια δίνει στον ταξιδιώτη την εντύπωση ότι αυτό το χωριό διαφέρει από τα άλλα... και όντως αυτό συμβαίνει.

Η πρώτη οπτική επαφή με τα Αμπελάκια δίνει στον ταξιδιώτη την εντύπωση ότι αυτό το χωριό διαφέρει από τα άλλα... και όντως αυτό συμβαίνει. Πέντε χιλιόμετρα από τα στενά των Τεμπών, ανηφορίζοντας κανείς μπορεί να δει να ξεπροβάλουν τα Αμπελάκια Λάρισας, η Ιστορική Κοινότητα των Αμπελακίων όπως έχει επικρατήσει. Βρίσκεται στους πρόποδες του

Διαβάστε περισσότερα

«Das neue Gesicht des Tourismus - Griechenland ist anders» «Το νέο πρόσωπο του Τουρισµού - H άλλη Ελλάδα»

«Das neue Gesicht des Tourismus - Griechenland ist anders» «Το νέο πρόσωπο του Τουρισµού - H άλλη Ελλάδα» «Das neue Gesicht des Tourismus - Griechenland ist anders» «Το νέο πρόσωπο του Τουρισµού - H άλλη Ελλάδα» 29 30 Mai 2012 29. 30. ΜΑΪΟΥ 2012 Gabriela Scheiner Mitglied des Tourismusausschusses der Gemeinde

Διαβάστε περισσότερα

Κοινοτική Πρωτοβουλία «LEADER II»

Κοινοτική Πρωτοβουλία «LEADER II» Κοινοτική Πρωτοβουλία «LEADER II» Κατά την β προγραμματική περίοδο η ΑΝ.ΚΙ. διαχειρίστηκε και ολοκλήρωσε με επιτυχία την υλοποίηση της Κ.Π. LEADER II στο διάστημα 1996 2001. Το πρόγραμμα περιελάμβανε 40

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εκδρομής Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Στεμνίτσα - Δημητσάνα.

Πρόγραμμα εκδρομής Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Στεμνίτσα - Δημητσάνα. Πρόγραμμα εκδρομής Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Στεμνίτσα - Δημητσάνα. Το οδοιπορικό μας ξεκινάει στις 07.00 η ώρα από τη Ν.Μάκρη, με πρώτο ολιγόλεπτο σταθμό -σύμφωνα με το πρόγραμμα-

Διαβάστε περισσότερα

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης

Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης 4ήμερη πεζοπορική 2 5 Ιουνίου 2017 Τήνος. Το νησί της Παναγίας. Το νησί του Αιόλου. Το νησί της Πίστης. Το νησί της Τέχνης. Το νησί με τις παρθένες Παραλίες. Το

Διαβάστε περισσότερα

δήµος βελβεντού σύντοµος οδηγός επισκέπτη

δήµος βελβεντού σύντοµος οδηγός επισκέπτη δήµος βελβεντού σύντοµος οδηγός επισκέπτη Βελβεντό - Αξιοθέατα Ευρύτερη Περιοχή (οδηγός & υπόµνηµα) Προτεινόµενες ιαδροµές (χάρτες διαδροµών) velvento.gr σύντοµος οδηγός επισκέπτη 1 velvento.gr σύντοµος

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία και αειφόρος ανάπτυξη ορεινών οικισμών. Η περίπτωση του αγίου Λαυρεντίου

Προστασία και αειφόρος ανάπτυξη ορεινών οικισμών. Η περίπτωση του αγίου Λαυρεντίου Προστασία και αειφόρος ανάπτυξη ορεινών οικισμών. Η περίπτωση του αγίου Λαυρεντίου Ελένη Μαΐστρου, αρχιτέκτων, ομ. καθηγήτρια ΕΜΠ Προστασία και αειφόρος ανάπτυξη ορεινών οικισμών. Τα στοιχεία που συγκροτούν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΣΗΜΙΟΥ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 11/3-15/3

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΣΗΜΙΟΥ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 11/3-15/3 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΣΗΜΙΟΥ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 11/3-15/3 ΑΣΗΜΙ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 1 η ημέρα Συγκέντρωση στο Λύκειο σας και μετάβαση στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου Νικ. Καζαντζάκης. Έλεγχος ταυτοτήτων και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΤΡΟ 19 CLLD/LEADER Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΤΡΟ 19 CLLD/LEADER Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 19 CLLD/LEADER Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων Εισηγητής: Καλτσίδης Ιωάννης Στέλεχος ΟΤΔ 1 CLLD/LEADER «Εκ των κάτω προς τα επάνω» σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΑ Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων

ΕΣΠΑ Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων ΕΣΠΑ 2014-2020 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ F O R O P L A N Μ Ε Ρ Α Ρ Χ Ι Α Σ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΟΝΗ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ ΠΕΛΛΑΣ

Η ΜΟΝΗ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ ΠΕΛΛΑΣ Η ΜΟΝΗ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ ΠΕΛΛΑΣ 9:47 Π.Μ. ΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΛΑΜΑΝΗΣ NO COMMENTS ΜΟΝΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ Το µοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ αποτελεί ένα πολύτιµο και ανεκτίµητο στολίδι όλης της περιοχής.

Διαβάστε περισσότερα

Η πρώτη εξόρμηση της νέας χρονιάς! Τετραήμερη εκδρομή του συλλόγου μας 5-8 / 1 / 2017 στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας!

Η πρώτη εξόρμηση της νέας χρονιάς! Τετραήμερη εκδρομή του συλλόγου μας 5-8 / 1 / 2017 στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας! Η πρώτη εξόρμηση της νέας χρονιάς! Τετραήμερη εκδρομή του συλλόγου μας 5-8 / 1 / 2017 στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας! Θέλουμε πάντα να βρίσκεστε σε ταξιδιωτική διάθεση και ετοιμότητα και έτσι, λίγες μέρες

Διαβάστε περισσότερα

βρίσκονται τα βοηθητικά δωμάτια και δύο σουίτες. Η μια του προέδρου, όταν μένει σε αυτό, και η άλλη του εκάστοτε υπουργού Μακεδονίας Θράκης, όταν

βρίσκονται τα βοηθητικά δωμάτια και δύο σουίτες. Η μια του προέδρου, όταν μένει σε αυτό, και η άλλη του εκάστοτε υπουργού Μακεδονίας Θράκης, όταν ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ Η Καλαμαριά είναι περιοχή και ομώνυμος Δήμος της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης και η περίμετρός της βρέχεται κατά τα 2/3 από θάλασσα.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΚΠΕ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 2

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΚΠΕ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 2 ΚΠΕ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 1 ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΚΠΕ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 2 Ευ-ρυτανία - ο τόπος των καλοτρεχούμενων ρχ νερών Τριήμερο Πρόγραμμα για Ε,ΣΤ Δημοτικού, Γυμνάσιο, Λύκειο και ΕΠΑ.Λ. ΚΠΕ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 4 ΚΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουτρά Πόζαρ είναι ένας οργανωµένος προορισµός για όσους θέλουν να συνδυάσουν την

Τα λουτρά Πόζαρ είναι ένας οργανωµένος προορισµός για όσους θέλουν να συνδυάσουν την Ιαµατικά Λουτρά Πόζαρ Ιαµατικά Λουτρά Πόζαρ Χειµώνας 2012-2013 Κάποιοι τα παροµοιάζουν και τα συγκρίνουν µε τα Ελβετικά Spa. εν είναι ψέµατα! Είναι ένας µοναδικός, επίγειος παράδεισος, µέσα στο κάλλος

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη, περισσότερους από έναν ορόφους και στιβαρή κατασκευή.

Διαβάστε περισσότερα

Άξονας Τοπικής Ανάπτυξης

Άξονας Τοπικής Ανάπτυξης O Πολιτισμός ως Κομβικός Άξονας Τοπικής Ανάπτυξης Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης Πολιτικός Επιστήμων Διεθνολόγος Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κλεισθένης Πολιτιστικός Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» ΤΟΥ ΕΠΑΛΘ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΕΤΘΑ:

ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» ΤΟΥ ΕΠΑΛΘ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΕΤΘΑ: ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΠΡΩΤΗ (1 η ) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ: ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΑΝ ΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΟΤΑ (ΑΝ.ΠΕ.)

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΑΝ ΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΟΤΑ (ΑΝ.ΠΕ.) ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΑΝ ΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΟΤΑ (ΑΝ.ΠΕ.) ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΙΔΡΥΣΗ Η Αναπτυξιακή Πέλλας Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ (ΑΝ.ΠΕ) ιδρύθηκε στις 25 Οκτωβρίου του

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Π.Ε. Κισσάβου Ελασσόνας Όλυμπος, από το Μύθο και την Ιστορία στην Αειφορική Διαχείριση Διήμερο Σεμινάριο Ενηλίκων Παρασκευή 13 Σάββατο 14 Ιουνίου

Κ.Π.Ε. Κισσάβου Ελασσόνας Όλυμπος, από το Μύθο και την Ιστορία στην Αειφορική Διαχείριση Διήμερο Σεμινάριο Ενηλίκων Παρασκευή 13 Σάββατο 14 Ιουνίου Κ.Π.Ε. Κισσάβου Ελασσόνας Όλυμπος, από το Μύθο και την Ιστορία στην Αειφορική Διαχείριση Διήμερο Σεμινάριο Ενηλίκων Παρασκευή 13 Σάββατο 14 Ιουνίου 2014 Πολιτιστική Διαδρομή Σύνολο επισκέψιμων τόπων σε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ: Η χλωρίδα και η πανίδα στην χώρα μας είναι ένα πολύ σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» (ΠΑΑ) Άξονας 3 3 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εκεί που φυλάσσονται τα γράμματα του Γέρου του Μοριά

Εκεί που φυλάσσονται τα γράμματα του Γέρου του Μοριά 11/02/2019 Εκεί που φυλάσσονται τα γράμματα του Γέρου του Μοριά / Ιερές Μονές Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου κοντά στη Στεμνίτσα και τη Δημητσάνα Αρκαδίας είναι επιβλητικές και προκαλούν δέος. Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση της Χάρτας Καλής Συμπεριφοράς στο πλαίσιο του προγράμματος NEST. Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2007, 12.00 Ξενοδοχείο Λιακωτό, Λαιμός, Πρέσπες

Παρουσίαση της Χάρτας Καλής Συμπεριφοράς στο πλαίσιο του προγράμματος NEST. Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2007, 12.00 Ξενοδοχείο Λιακωτό, Λαιμός, Πρέσπες Παρουσίαση της Χάρτας Καλής Συμπεριφοράς στο πλαίσιο του προγράμματος NEST Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2007, 12.00 Ξενοδοχείο Λιακωτό, Λαιμός, Πρέσπες NEST (Network for Sustainable Tourism) Συνεργασία εταίρων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Το Δίον ήταν μια αρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Η γεωγραφική θέση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ Στο δρόµο Τρικάλων- Καλαµπάκας, 3 χιλιόµετρα πριν από ταμετέωρα, ορθώνεται πάνω από το χωριό Θεόπετρα ένας βραχώδης ασβεστολιθικός όγκος, στη βορειοανατολική πλευρά του οποίου

Διαβάστε περισσότερα

Λαναρά Θεοδώρα Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος MSc Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού

Λαναρά Θεοδώρα Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος MSc Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού Λαναρά Θεοδώρα Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος MSc Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού Ορισμός: Μια χερσαία και/ή θαλάσσια έκταση με ιδιαίτερα οικολογικά και τοπικά χαρακτηριστικά, αφιερωμένη στην

Διαβάστε περισσότερα

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας και πτήση για την Θεσσαλονίκη. Άφιξη, παραλαβή και αναχωρούμε για τον Λιθότοπο που βρίσκεται στις όχθες της

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας και πτήση για την Θεσσαλονίκη. Άφιξη, παραλαβή και αναχωρούμε για τον Λιθότοπο που βρίσκεται στις όχθες της ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Αναχωρήσεις: 7/7, 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8, 25/8 Με απευθείας πτήσεις της Cyprus Airways Λάρνακα Θεσσαλονίκη CY 426 09:30 11:30 Θεσσαλονίκη Λάρνακα CY 427 12:30 14:30

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) - ΒΑΦΕΙΟΣ ΣΤΥΨΗ ΠΕΤΡΙ ΠΕΤΡΑ ΜΟΛΥΒΟΣ. 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αρχή διαδρομής

ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) - ΒΑΦΕΙΟΣ ΣΤΥΨΗ ΠΕΤΡΙ ΠΕΤΡΑ ΜΟΛΥΒΟΣ. 1. ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) Αρχή διαδρομής ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) - ΒΑΦΕΙΟΣ ΣΤΥΨΗ ΠΕΤΡΙ ΠΕΤΡΑ ΜΟΛΥΒΟΣ 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αρχή διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι κυκλική με μήκος 24.340 μέτρα, επομένως το σύνολο της

Διαβάστε περισσότερα

SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria

SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria Η Στάρα Ζαγόρα είναι είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας και ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο της χώρας. Είναι γνωστή ως πόλη των ίσιων δρόμων, των φλαμουριών

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά μέσα από το πρόγραμμα Χρηματοδότησης μελετών για ωρίμανση Έργων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που πρόκειται να καταθέσετε προσεχώς,

Αναλυτικά μέσα από το πρόγραμμα Χρηματοδότησης μελετών για ωρίμανση Έργων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που πρόκειται να καταθέσετε προσεχώς, Εθελοντική Ομάδα Φίλων Δροσιά 05 Οκτώβρη 2017 «Δροσιάς» Τριταίας Πατρών Αριθ. Πρωτ. : 04. Πληρ.: Δ. Δημητρόπουλος Τηλ.: 2610-222406 κιν.: 6972317548 & 2610-431109 κιν.: 6936659740 E-mail: dimdimitropoulos161@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα