ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΑΡΜΟΝΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΑΡΜΟΝΙΑ"

Transcript

1 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΑΡΜΟΝΙΑ

2 Τόπος δημιουργίας Íïìüò ÐÝëëáò Συνορεύει με την Π.Γ.Δ.Μ, τους νομούς Φλώρινας, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κοζάνης και Κιλκίς. Ο νομός Πέλλας, ακρίτας και πολιτισμικός πόρος,υπήρξε ένας τόπος ευλογημένος. Ο νομός, αποτελεί μια ξεχωριστή ελληνική περιοχή, μάρτυρας της μακράς ιστορίας των Μακεδόνων Βασιλέων και συνεχιστής μιας αξιοσημείωτης μνημειακής κληρονομιάς. Γη εύφορη και προικισμένη, ανάμεσα σε ορεινούς όγκους, εύφορες πεδιάδες και πολλά νερά που διαμορφώνουν την ταυτότητα της περιοχής. Ο νομός Πέλλας με πληθυσμό κατοίκους, έχει έκταση 2506 τ.χλμ.

3 Φυσιογνωμικά στοιχεία Τα φυσικά, βορειοδυτικά του όρια προσδιορίζονται από τους ορεινούς όγκους, του Βόρα, της Τζένα, του Πίνοβο και της Πιπερίτσας. Φυσικό σύνορο με τον νομό Κιλκίς είναι το όρος Πάικο και με τους νομούς Ημαθίας και Κοζάνης το όριο Βέρμιο. Ο νομός Πέλλας έχει 11 δήμους και ανήκει διοικητικά στη Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδος. Έκταση 2506 τ.χλμ, 46% πεδινό, 15,4% ημιορεινό, 38,6% ορεινό. ΟΡΗ Βόρας 2.524μ (με υψηλότερη κορυφή το Καιμακτσαλάν) Τζένα, 2.182μ Πίνοβο 2.154μ Πιπερίτσας 1.998μ Πάικο 1.650μ Βέρμιο 2.052μ ΠΟΤΑΜΙΑ Διασχίζεται από τους ποταμούς: Έδεσσαίο ή Βόδα Μογλενίτσα ή Αλμωπαίο Λουδία. ΛΙΜΝΕΣ Οι περιοχές των λιμνών παρουσιάζουν ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον και πλούσια ορνιθοπανίδα. Ο υγρότοπος του Άγρα-Βρυτών με έκταση στρέμματα και η λίμνη Βεγορίτιδα με 72,5 τ.χλμ. Οικονομική ανάπτυξη Ο Νομός Πέλλας αποτελείται στο μεγαλύτερο του μέρος από αγροτικό πληθυσμό, ο οποίος ασχολείται με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία κυρίως και λιγότερο με την αλιεία, τη δασοπονία, τη λατομική δραστηριότητα και τη μελισσοκομία. Σημαντικό ποσοστό οικονομικού κέρδους για τους κατοίκους της περιοχής φέρει και η ενασχόληση με τον τριτογενή τομέα, με συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό.

4 Πρωτογενής Τομέας Δευτερογενής Τομέας Ο πρωτογενής τομέας μέχρι το 1991 αποτελούσε το κύριο παραγωγικό τομέα με ποσοστά μεταξύ 42,26% (1991) και 52,56 % (1974). Ο δευτερογενής τομέας συμμετέχει σε πολύ μικρότερο βαθμό με ποσοστά ανάμεσα 15,13% και 21,20%, τα οποία είναι αυξανόμενα. Κλάδοι που επιφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη στους κατοίκους της περιοχής είναι, η γεωργία και συγκεκριμένα οι καλλιέργειες ροδάκινου, κερασιού, μήλου, δημητριακών, καλαμποκιού, βαμβακιού και καπνού ανατολικού τύπου. Επίσης η κτηνοτροφία και κυρίως η εκτροφή αιγοπροβάτων και λιγότερο βοοειδών. Οι επιχειρήσεις ασχολούνται κυρίως με τη μεταποίηση των δύο πιο σημαντικών προϊόντων του νομού, το βαμβάκι και το ροδάκινο, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να εδραιωθούν στο κλάδο τους και να αποκτήσουν εξαγωγικό χαρακτήρα. Σημαντικό ρόλο στο γεγονός αυτό διαδραματίζει και η γειτνίαση με τη Θεσσαλονίκη που είναι το κατεξοχήν οικονομικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδος. Στην περιοχή εκτρέφονται χοίροι και πουλερικά, αλλά η εκτροφή τους επιφέρει συμπληρωματικά οικονομικά οφέλη. Οι κλάδοι που παρουσιάζουν ενδιαφέρουσα ανοδική πορεία είναι η μεταποίηση τροφίμων και η επεξεργασία μαρμάρου, κλάδος ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει ισχυρό ανταγωνισμό. Οι κλάδοι που βρίσκονται σε κρίση είναι η δασοπονία, η λατομική δραστηριότητα, η μελισσοκομία και η αλιεία, κλάδοι οι οποίοι στο παρελθόν πολλοί στήριζαν το εισόδημα της περιοχής ιδιαίτερα στον Άγρα και την Άρνισα. Σήμερα έχει μετατραπεί σε δραστηριότητα που επιφέρει ασήμαντα οικονομικά οφέλη ή αποτελεί απλά ένα χόμπι. Τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα, αλλά με την αξιοποίηση των Κοινοτικών Κονδυλίων έχει παρατηρηθεί σημαντική βελτίωση στην αγροτική παραγωγή, τόσο ποσοτική όσο και ποιοτική. Οι κλάδοι που βρίσκονται σε κρίση είναι αυτός του έτοιμου ενδύματος (φασόν) και αυτός της επεξεργασίας ξύλου, ο οποίος παρά ταύτα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί. Τριτογενής Τομέας Ο τριτογενής τομέας τα τελευταία χρόνια ενισχύει τον ρόλο του στην περιοχή με ποσοστό μεγαλύτερο του 46,96 % (1994), το οποίο έχει ανοδική τάση. Ο τριτογενής τομέας της οικονομίας του Νομού Πέλλας παρουσιάζει ιδιαίτερα θετικές προοπτικές ανάπτυξης στους κλάδους της οικοδομής, της εμπορίας των τοπικών αγροτικών προϊόντων και προϊόντων ποιότητας, των επιχειρήσεων εναλλακτικού τουρισμού με τον οικοτουρισμό, τον αγροτουρισμό, τον τουρισμό περιπέτειας και την ανάδειξη των περιοχών φυσικού κάλλους. Με τη συνδρομή της κοινοτικής πρωτοβουλίας Leader, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα προόδου με κύρια κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια τον τουρισμό, αξιοποιώντας το φυσικό πλούτο της περιοχής, τις λίμνες, τους ορεινούς όγκους και τα ιαματικά λουτρά.

5 Πρωτοβουλίες ανάπτυξης Συνορεύει με την Π.Γ.Δ.Μ, τους νομούς Φλώρινας, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κοζάνης και Κιλκίς. Το ευρωπαικό πρόγραμμα Leader+, υλοποιήθηκε για την περιοχή, από την Αναπτυξιακή Πέλλας. Από το εφαρμόστηκαν δύο συνεχή προγράμματα Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER I & II. Σχεδιάστηκαν με βάση τα προβλήματα, τις δυνατότητες και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής. Το πλαίσιο της φιλοσοφίας τους κινήθηκε στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης της οικονομίας του τόπου, μέσα από την διαφοροποίηση της απασχόλησης και την εφαρμογή πιλοτικών σχεδίων αξιοποίησης των παραγωγικών, φυσικών και πολιτιστικών πόρων Οι στόχοι τους σηματοδοτούν τη συνέχεια και την εξέλιξη της αναπτυξιακής στρατηγικής και συνοψίζονται στην ανάπτυξη και διαφοροποίηση της οικονομίας της περιοχής, με την τουριστική ανάπτυξη μέσω των τοπικών φυσικών πόρων και του τοπικού δυναμικού Leader+ στο Νομό Πέλλας και την βελτίωση της ελκυστικότητας και αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής την προσαρμογή του αγροτικού τομέα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις απαιτήσεις της αγοράς, μέσω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων και της ικανότητας προώθησης την παραμονή του πληθυσμού στις περιοχές, που παρουσιάζουν φαινόμενα εγκατάλειψης, μέσω της ανάπτυξης εναλλακτικών και συμπληρωματικών θέσεων απασχόλησης την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς την ενίσχυση της τοπικής εταιρικής σχέσης, τη δημιουργία και εδραίωση νέων δομών συλλογικής δράσης και τοπικής, υπερτοπικής και διακρατικής συνεργασίας

6 Leader+ Πρωτοβουλία με αποτέλεσμα Leader+ Καινοτομία Η «μέθοδος» Leader επεκτάθηκε και διευρύνθηκε και στις υπόλοιπες πολιτικές και σε προγράμματα που ήδη σχεδιάστηκαν και πρόκειται να εφαρμοστούν στην περιοχή. Η εισαγωγή της έννοιας «θέμα συσπείρωσης» στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, αποτέλεσε καινοτομία με δημιουργικά αποτελέσματα με την «οργάνωση και προώθηση του τοπικού προϊόντος ποιότητας, μέσα από τη συνολική δικτύωση των τοπικών φορέωνεταίρων ανάπτυξης, ειδικότερα στα προϊόντα, στις υπηρεσίες, στον τουρισμό, στον πολιτισμό και στο φυσικό περιβάλλον» 25,5εκ. ΠΕΛΛΑ ΑΙΣΘΗΣΗ ΖΩΗΣ -ΓΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Το τοπικό πρόγραμμα με τίτλο «ΠΕΛΛΑ - ΑΙΣΘΗΣΗ ΖΩΗΣ-ΓΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» ώθησε τον τοπικό πληθυσμό στην υποβολή 200 δελτίων διατύπωσης προτάσεων που συνάδουν με τη φιλοσοφία του Leader+, ύστερα από αίτημα της ΑΝ.ΠΕ. Α.Ε., για την ανάληψη δράσεων στα πλαίσια του προγράμματος συνολικού προϋπολογισμού 25,5 εκ. Η υλοποίηση των δράση των προγραμμάτων Leader στο νομό Πέλλας, επέφερε στη περιοχή παρέμβασης, πολύ σημαντικά αποτελέσματα: Δημιουργήθηκαν υποδομές και υπηρεσίες ήπιων μορφών τουρισμού, που αποτελούν ένα σημαντικότατο κεφάλαιο για την περιοχή οι καινοτόμες παρεμβάσεις στον γεωργικό τομέα ανέδειξαν σειρά από ταυτοποιημένα με την περιοχή προϊόντα, μεταξύ των οποίων και τα παραγόμενα με βιολογική καλλιέργεια. Δημιουργήθηκε αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας στις πολύ μικρές επιχειρήσεις των χωριών της περιοχής παρέμβασης, απέναντι στις προθέσεις της πολιτείας ως προς τις επενδυτικές τους πρωτοβουλίες Καθιερώθηκε η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στον προγραμματικό σχεδιασμό και η πρωταγωνιστική παρουσία της Ομάδας Τοπικής Δράσης. Τα έργα υποδομής που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή παρέμβασης έχουν αντιστρέψει το αρνητικό οικονομικό κλίμα που επικρατούσε στην περιοχή από το 1961 μέχρι και το 1991, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την πληθυσμιακή μείωση του Νομού. Η ανάπτυξη του τομέα τουρισμού είναι ραγδαία και έχει δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Ραγδαίες εξελίξεις Ραγδαία ανάπτυξη παρουσιάζει ο τουριστικός τομέας στον οποίο στρέφονται με αυξανόμενο ρυθμό οι επιχειρηματίες. Η τουριστική περίοδος έχει επεκταθεί και παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα να μετατοπίζεται χωρικά ανάλογα με την εποχή. Έτσι τη χειμερινή περίοδο ο ορεινός όγκος του Βόρα συγκεντρώνει μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών, ενώ στην περιοχή των Ιαματικών Λουτρών στο Λουτράκι, η περίοδος αιχμής συμπίπτει με το τέλος του καλοκαιριού και τις αρχές του φθινοπώρου. Αξιοποιώντας τις Κοινοτικές ενισχύσεις, η περιοχή που περιλαμβάνει τον υγρότοπο του Άγρα, το Κέντρο Αεραθλητικών Δραστηριοτήτων στην Παναγίτσα, το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας, τη Λίμνη Βεγορίτιδα, τον Παραδοσιακό Οικισμό Αγ. Αθανασίου και τα Ιαματικά Λουτρά Λουτρακίου, εξελίσσεται και συμπαρασύρει στην εξέλιξη αυτή και όλο το Νομό Πέλλας, προσφέροντας στους επισκέπτες ποιοτικότερες υπηρεσίες και περισσότερες επιλογές στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού.

7 Πλήθος επιχειρήσεων Μόνιμα απασχολούμενοι Εποχιακά απασχολούμενοι Σύνολο Εστίασης Διαμονής Τροφίμων Κέντρα διασκέδασης & αναψυχής Άλλες τουριστικές υπηρεσίες Εμπορικές επιχειρήσεις Κατασκευές Σύνολο Πηγή: Έρευνα ΑΝ.ΠΕ. Α.Ε. Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Ξενοδοχείο Θωμάς Λεπίτκας Palladium Λουτράκι Ξενοδοχείο Δημήτριος Λεπίτκας Αλκυονίς Λουτράκι Ξενοδοχείο Αικατερίνη Ίσκου Αστέρας Λουτράκι Ξενοδοχείο Ευάγγελος Τζέκος Βόρας Λουτράκι Ξενοδοχείο Διόνυσος Λουτράκι Ξενοδοχείο Λεωνίδας Λουτράκι Ξενοδοχείο Χρήστος Μπάγκης Μπάγκης Χ. Λουτράκι Ξενοδοχείο Νικόλαος Λεπίτκας Γαλαξίας Λουτράκι Ξενοδοχείο Νικόλαος Σαμψωνιδης Νόστος Λουτράκι Ξενοδοχείο Μαρία Πασοη Καλλίνικος Λουτράκι Ξενοδοχείο Κων/νος Γησης Ευ Ζην Λουτράκι Ξενοδοχείο Χρηστός Λιουγας Παραδοσιακό Λουτράκι Ξενοδοχείο Νικόλαος Κώτσος Φιλοξενία Λουτράκι Ξενοδοχείο Φιλιώ Ίσκου-Γιάντση Λιόγερμα Λουτράκι Ξενοδοχείο 4 Εποχές Λουτράκι Ξενοδοχείο Αγνάντι Λουτράκι Ξενοδοχείο Γαλανά Νερά Λουτράκι ΛΟΥΤΡΑΚΙ

8 Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας ΛΟΥΤΡΑΚΙ Ξενοδοχείο Γεωργία Χαραλαμπίδου Όαση Λουτράκι Ξενοδοχείο Χρήστος Πασόης Αλμωπία Λουτράκι Ξενοδοχείο Ιωάννης Παπαβραάμ Δροσιά Λουτράκι Ξενοδοχείο Ευστάθιος Αβραμάνης Γερμανός Λουτράκι Ξενοδοχείο Αναστασία Μπαϊράμη Αναστασία Λουτράκι Ξενοδοχείο Αλέξανδρος Μπαϊράμης Αλέξανδρος Λουτράκι Ξενοδοχείο Ιωάννης Ουζούνης Λουτράκι Ξενοδοχείο Χρήστος Πρίτσκας Ποζαρ Λουτράκι Ξενοδοχείο Νικόλαος Μποτσφάρης Φίλιππος Λουτράκι Ξενώνας Alexandros Pension Λουτράκι Εστιατόριο Χρήστος Δήμτσης Λουτρά Λουτράκι Εστιατόριο Ιωάννης Πάσοης Χωριάτικο Λουτράκι Εστιατόριο Χρήστος Λιούγας Παραδοσιακό Λουτράκι Εστιατόριο Αλέξανδρος Μπαϊράμης Pothos Λουτράκι Γκ-Γιαφούρ Εστιατόριο Υδρίλιθος Λουτράκι Ταβέρνα Δημήτρης Πλέσκας Ο Καλοφαγάς Λουτράκι Ξενοδοχείο Λάζαρος Τζίκας Hotel Τσίκας Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ιωάννης Κέκης Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Νικόλαος Κέκης Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Νάντσης Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Μάκης Παπαντωνίου Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Δημήτριος Σιάντσης Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Όλγα Δόντση Hotel Αίγλη Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ιωάννης Κέκης Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Νικόλαος Κέκης Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Θωμάς Νάντσης Νάντσης Θωμάς Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Μαρία Παπαντωνίου Παπαντωνίου Μαρία Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Δημήτρης Σιάντσης Σιάντσης Δ. Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ειρήνη Ταρσούνα Ταρσούνα Ειρήνη Ν. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Στέφανος Αποστολίδης Στέφανος Studio Ν. Άγιος Αθανάσιος Ν.ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

9 Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Π.ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ξενοδοχείο Ευάγγελος Ταρτάλας Το Τζάκι Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Χρήστος Πάγκας Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Νικόλαος Πέιτος Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Γεώργιος Τζίκας Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Γεώργιος Ταρσούνας Αρχοντικό Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Αθανάσιος Καπεταντσης Βόρρας Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ευάγγελος Κέκης Αστέρας Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Γεώργιος Σιάντσης Πατρικό Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Γεώργιος Δόντσης Τσέγανη Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Χαράλαμπος Μπαλαμπανίδης Μετόχι Ιν Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Κέκης Φουρναράκης Ο.Ε Λίθος Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ρούλα Γουγούση Ρούγα Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Μαρία Καραπατάκη Αρχονταρίκι Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Δρυάδες Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Γεώργιος Τζίκας Πιπερίτσα Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ιωάννης Λιάσης Εξοχικό Λιασης Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ελευθερία Δημοπούλου Ελευθερία Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ελισσάβετ Μούλα Έλκα Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ιωάννης Τσιαμπάζης Τσαμπάζης Kοzιακ Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Toίτος Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Αφοί Νάντση Νόστος Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Θεόδωρος Τζογαδούρας Χαγιάτι Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Σοφία Μητσαράκη Σοφία Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Πετρίνα Νάτη Τα σκαλοπάτια Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ανέστης Παπατζιμόπουλος Οικία Μπαμπατζιμόπουλου Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ξενώνας Νικόλας Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ιωάννης Μούσιος Ξενώνας Palatino Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Μαρία Καπετάντση Νεφέλη Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Φιλοξενια Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Αφοι Βερυκούκη Kαϊμάκ Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Νιφάδα του Βορά Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Κολωνάκι Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Ελάτη Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενώνας Ευάγγελος Κέκης Αστέρας του Βόρα Π. Άγιος Αθανάσιος Π.ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

10 Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Εστιατόριο Γεώργιος Ταρσούνας Καλύβα Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Στέφανος Ορφανός Βόρας Resort Παναγίτσα Εστιατόριο Γεώργιος Δοντσης Τσέγανη Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Κυριάκος Μουρατίδης-Παπουτσάς Παναγίτσα Παναγίτσα Εστιατόριο Πέτρος Δούϊτσης Δούϊτσης Πέτρος Π. Άγιος Αθανάσιος Ξενοδοχείο Παύλος Παρθενόπουλος Παρθενών Παναγίτσα ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ Εστιατόριο Βερυκούκοι ΑΦΟΙ Καταφύγιο Π. Άγιος Αθανάσιος Εστιατόριο Μαρία Δήμου Η Μαρία Π. Άγιος Αθανάσιος Εστιατόριο Χρήστος Πράγκας Τα Καλά της Αντωνίας Π. Άγιος Αθανάσιος Ταβέρνα Πετρίνα Νάτη Τα Σκαλοπάτια Π. Άγιος Αθανάσιος Αρωμ. Φυτά Μανώλης Δούϊτσης Το Μπακάλικο του παππού Πέτρου Είδος επιχείρησης Π. Άγιος Αθανάσιος Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Ξενοδοχείο Αλέξανδρος Γιαννιτσά Ξενοδοχείο Ίστρον Γιαννιτσά Ξενοδοχείο Πέλλα Γιαννιτσά Ξενοδοχείο Μιχάλης Μουρατίδης Σελήνη Παναγίτσα Ξενοδοχείο Ευγενία Παρθενοπούλου Σπιτάκια Παναγίτσα Ξενοδοχείο Θωμάς Λεβέντης Λεβέντης Θωμάς Παναγίτσα Ξενοδοχείο Κυριάκος Παρθενόπουλος Παρθενόπουλος Παναγίτσα Ξενοδοχείο Αναστάσιος Δημούλτσης Endelvais Παναγίτσα Ξενοδοχείο Αρχοντικό της Ρόδως Παναγίτσα Ξενοδοχείο Nαούμα Παναγίτσα Ξενοδοχείο Ιωάννα Παναγίτσα Ξενοδοχείο Ελένη Βιληγένη Παναγίτσα Ξενοδοχείο Μαρία Παπαδοπούλου Παναγίτσα Ξενοδοχείο ΑΣΚ Παναγίτσας Μηλίδα Παναγίτσα Ξενοδοχείο Χρόνης Πολατίδης Πολατίδης Γ Χρόνης Παναγίτσα Ξενοδοχείο Πελαγία Παναγίτσα ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ Ταβέρνα Βάγγος Γιαννιτσά

11 Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Ξενοδοχείο Γεώργιος Μουρατίδης Σελήνη Παναγίτσα Ξενοδοχείο Βασιλική Πατσιανη Xenia Έδεσσα Ξενοδοχείο Στέφανος Αποστολίδης Μεταξά Παναγίτσα Ξενοδοχείο Ευάγγελος Πριβαρτιτσάνης Αίγαι Έδεσσα Εστιατόριο Παναγίτσα Αναψυκτήριο Παναγίτσα Ξενοδοχείο Ιωάννης Δημησιώρης Καταρράκτες Έδεσσα ΞΑΝΘΟΓΕΙΑ Εστιατόριο Νικόλαος Πολατίδης Πέτρινο Παναγίτσα Ταβέρνα Βράχος Παναγίτσα Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Ξενοδοχείο Χρήστος Δήμου Δήμου Ξανθόγεια Ξενοδοχείο Ευάγγελος Παπαγεωργίου Ξανθόγεια Ξενοδοχείο Νικόλαος Πένος Τραϊανός Ξανθόγεια Ξενοδοχείο Φαβορί Ξανθόγεια Ξενοδοχείο Σούλα Σαλαχώρα Βαρόσι (Παραδοσιακό) Έδεσσα Ξενοδοχείο Γρηγόρης Μητσινάκης Χαγιάτι (Παραδοσιακό) Έδεσσα Ξενοδοχείο Αφοί Άικου Ο.Ε Άλφα Έδεσσα Ξενοδοχείο Αφοι Δωδόπουλοι Ο.Ε Έλενα Έδεσσα Ξενοδοχείο Ελένη Μπουκουβάλα Ηλιον Έδεσσα Ξενοδοχείο Στέφανος Γουλάκης Kερασιά_Chalet Έδεσσα (Κερασιά) Ξενώνας Σουλτάνα Μποζίνη Έδεσσα Εστιατόριο Αντώνιος Παππας Κανναβουργείο Έδεσσα Εστιατόριο Δημ Επιχ Καταρράκτες Δημ Επιχ Καταρράκτες Δημ Επιχ Καταρράκτες Έδεσσα Εστιατόριο Ζωή Δασκάλου Apello Έδεσσα ΕΔΕΣΣΑ Εστιατόριο Passaggio Έδεσσα Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Ξενοδοχείο Αθανάσιος Ρατσισκας Ρατσισκας Αθανάσιος Λυκόστομο Εστιατόριο Κων/νος Ουλεμάνης Φυσ. Όμιλος Έδεσσας Έδεσσα Ταβέρνα Στάθης Μωραΐτης Σταθμός Έδεσσα Ταβέρνα Λάκης Μητσαράκης Οι Κύκνοι Έδεσσα

12 Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Γαλακτοκ. Προϊόντα Παππας Πέτρος και Σία ΕΠΕ Έδεσσα Ξενοδοχείο Κυριάκος Καρυπίδης Άρνισσα ΓΑΛΑΤΑΔΕΣ Γαλακτοκ. Προϊόντα Χριστάκης ΑΒΕΕ Έδεσσα Επεξεργ. ξηρών καρπών Βασιλική Καρυπίδου ΑΒΕΕ Έδεσσα Νωπά Είδη-Ζαχαροπλαστική Στέφανος Κατρανιτσιώτης Έδεσσα Νωπά Είδη-Ζαχαροπλαστική Νικόλαος Τερζόγλου Έδεσσα Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Ξενοδοχείο Αφοί Βερυκούκη Ο.Ε Καταφύγιο Βόρας Καϊμάκτσαλαν Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Ξενοδοχείο Αντώνιος Σταυρακίδης Aντώνιος Α.Ε Σαλέ Χιον Κέντρου Καϊμακτσαλάν Χιον. Κέντρο Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Παραγωγή - διάθεση τσίπουρου Ασαρβέλης Νικόλαος Γαλατάδες Παραγωγή - διάθεση τσίπουρου Κουπαράνης Λάζαρος Γαλατάδες Ξενοδοχείο Γεώργιος Τάνος Αλεξάνδρειο Άρνισσα Ξενοδοχείο Το Σούρουποw Άρνισσα Ξενοδοχείο Γεώργιος Παπαδόπουλος Hotel Έλλη Άρνισσα Ξενοδοχείο Αναστάσιος Δούπκαρης Δούπκαρης Αναστάσιος Άρνισσα Ξενοδοχείο Ιωάννα Κάρτα Κάρτα Ιωάννα Άρνισσα Ξενοδοχείο Κωνσταντίνος Καρυπίδης Καρυπίδης Κ. Άρνισσα Ξενοδοχείο Μαρία Μπόγια Μπόγια Μ Άρνισσα Ξενοδοχείο Αντώνιος Τσώτσης Τσώτσης Αντώνιος Άρνισσα Εστιατόριο Δασάκι Αριδαία Γαλακτοκ. Προϊόντα Γερακάρης ΑΕΒΕ Αριδαία Παραδοσιακά Προϊόντα Τα Γλυκά της Αθηνάς Αριδαία Παραγωγή-Διάθεση γλυκών, ζυμαρικών Αναστασία Μπόγια Συν/σμός Γυναικών Βόρας Συν. Πε. Άρνισσα Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Ξενοδοχείο Βεγορίτιδα Περαία ΑΡΝΙΣΣΑ - ΠΕΡΑΙΑ Παραγωγή - διάθεση τσίπουρου Χρυσάφης Αθανάσιος Γαλατάδες Ξενοδοχείο Λαογραφικό Περαία Παραγωγή - διάθεση τσίπουρου Ψαρράς Ευστράτιος Γαλατάδες

13 Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Είδος επιχείρησης Όνομα Όνομα Επωνυμία Επωνυμία Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας ΟΡΜΑ - ΦΛΑΜΟΥΡΙΑ Ξενώνας Ιωάννου Ξενώνας Ιωάννου Όρμα Εστιατόριο Κων/νος Αβραμίδης Διόνυσος Όρμα Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Εστιατόριο Σωτήρης Καρακιτσης Πέτρινο Φλαμουρια Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Εστιατόριο Παρασκευή Ηλία Η Λίμνη Βρυττά Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Εστιατόριο Μ & Δ Εμμανουήλ Ο.Ε. Μ & Δ Εμμανουήλ Ο.Ε. Αετοχώρι Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Εστιατόριο Γεωργία Χαραλαμπίδου Όαση Πιπεριά Εστιατόριο Παραγωγή - Διάθεση γλυκών, Γεωργία ζυμαρικών Διονύσιος Χαραλαμπίδου Μήτακας Όαση Πιπεριά Εξαπλάτανος Παραγωγή - πώληση Τουρσιών Τσεντεμίδης Μιχάλης Εξαπλάτανος Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Γαλακτοκ. Προϊόντα Σ. Θεοδωρίδης & Σια Ο.Ε Άψαλος Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Γαλακτοκ. Προϊόντα Αναστ. & Ιορδάνης Θεοδωρίδης Ο.Ε Ροδωνιά Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Παραγωγή - Διάθεση γλυκών, ζυμαρικών Συν/σμός Γυναικών Πολυκάρπης Πολυκάρπη Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Παραγωγή - Διάθεση ζυμαρικών Μαρταβαλτζόγλου Κυριάκος Αραβησσός ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΣ

14 Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Εργαστήρι ζυμαρικών Χρυσάνθη Γιάννου Οικοτεχνία Παραδοσιακών Γλυκών Το Πόζαρ Δήμος Αριδαίας Παραδοσιακά Προϊόντα Τα Γλυκά της Αθηνάς Αριδαία ΑΡΙΔΑΙΑ Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Παραγωγή - Διάθεση γλυκών, ζυμαρικών Πετρούλα Οσιανλή Αγροτουρ. Συν. Αρχαγγέλου Αρχάγγελος Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Παραγωγή - Διάθεση ζυμαρικών Παπαδόπουλος Παναγιώτης Ν. Μυλότοπος Είδος επιχείρησης Όνομα Επωνυμία Επωνυμία επιχείρησης Πόλη/Περιοχή Τηλέφωνο εργασίας Παραγωγή - Διάθεση ζυμαρικών Μαρταβαλτζόγλου Κυριάκος Αραβησσός

15 Στα μέτρα μας... Εναλλακτικός τουρισμός Ο νομός Πέλλας, με μεγάλο φυσικό, ιστορικό και πολιτισμικό επίπεδο έχει την δυνατότητα να αναπτύξει πολλά είδη εναλλακτικού τουρισμού. Ο αγροτουρισμός, βρίσκεται σε πρώτο στάδιο ανάπτυξης και η προσφορά των αγροτικών προϊόντων είναι σημαντική. Ο οικοτουρισμός μπορεί να συμβάλλει ενεργά στη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, να συμπεριλάβει τις τοπικές και γηγενείς κοινότητες στον προγραμματισμό του και να ερμηνεύσει κατά τον καλύτερο τρόπο, την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του προορισμού του επισκέπτη. Οι ευσεβείς περιηγητές, οι φιλέρευνοι τουρίστες αλλά και οι θαυμαστές της βυζαντινής τέχνης μπορούν να βρουν μέσα από πολιτιστικά οδοιπορικά, τους δρόμους της επαφής με την πνευματικότητα και την ορθοδοξία, με την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού. Ο τουρισμός περιπέτειας, με δραστηριότητες που έχουν έντονο το στοιχείο περιπέτειας, canoe -kayak στις λίμνες και τα ποτάμια, σκί, mountain-bike, ιππασία, αιωροπτερισμός, μπορούν επίσης να αναπτυχθούν και να στηριχθούν στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, με τους ορεινούς όγκους και τις λίμνες. Ο θεραπευτικός τουρισμός, μια επιλεκτική μορφή τουρισμού με σημαντικά οικονομικά οφέλη και με ελάχιστες αρνητικές επιδράσεις από δυσμενείς συγκυρίες, δίνει δωδεκάμηνο τουρισμό στην περιοχή Λουτράκι. Ο τουρισμός των υδροβιοτόπων, με την παρατήρηση των πουλιών και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, μπορεί να επιβιώσει σε ολόκληρο τον νομό, με επιλογή για τον επισκέπτη μία από τις 2 λίμνες.

16 Εξάρτηση με το περιβάλλον Ο εναλλακτικός τουρισμός, βρίσκεται σε στενή εξάρτηση με το περιβάλλον, το οποίο αποτελεί το κεφάλαιό του τόπου που ο τουρισμός καλείται να αξιοποιήσει και να αναδείξει, για να παραχθούν κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά οφέλη. Η αειφορία των ωφελειών που προέρχονται από τον εναλλακτικό τουρισμό προϋποθέτει προσεκτική εκμετάλλευση του διαθέσιμου φυσικού κεφαλαίου έτσι, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει διαρκώς τις ίδιες τουλάχιστον υπηρεσίες. Προκειμένου οι σχέσεις τουρισμού και φυσικού περιβάλλοντος να είναι αρμονικές, στο νομό έχουν αναπτυχθεί σημαντικές πρωτοβουλίες προστασίας. Δομές περιβαλλοντικής προστασίας Το δύσκολο ρόλο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τα προβλήματα που μπορούν να προκληθούν στο οικοσύστημα της περιοχής και συνάμα την προστασία του περιβάλλοντος, έχουν αναλάβει κατά κύριο λόγο ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας. Ο βασικός στόχος του ΚΠΕ Έδεσσας είναι να στηρίξει το θεσμό της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο ευαισθητοποιώντας τους μαθητές σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, ώστε να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση και να είναι ικανοί να συγκροτήσουν κοινωνίες με ήθος και υπευθυνότητα απέναντι στη φύση. Πιο ειδικό στόχο έχει ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας, ο οποίος στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λίμνη Βεγορίτιδα, τα οποία κυρίως προέρχονται από την αλόγιστη διαχείριση των υδάτων της από τον άνθρωπο, προσπαθώντας να βρει λύσεις, διατυπώνοντας προτάσεις και ενεργοποιώντας πρωτίστως τους ντόπιους κατοίκους προς αυτή την κατεύθυνση, οδηγώντας τους στη σωστή διαχείριση του τεράστιου όγκου της λίμνης για την αειφόρα ανάπτυξη της περιοχής σε συνδυασμό με την προστασία του ευαίσθητου υδάτινου κόσμου. Επικοινωνία με ΚΠΕ Έδεσσας Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας, Μύλοι-Περιοχή Καταρρακτών, Έδεσσα, Τ.Κ Τηλ.: , FAX: Ηλεκτρονική αλληλογραφία: ή Επικοινωνία με Σύλλογο Προστασίας Βεγορίτιδας Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας Άρνισσα Τ.Κ Τηλ Ηλεκτρονική αλληλογραφία: ή

17 Υδάτινο στοιχείο Υδατογραφίες Η ταυτότητα του νομού Πέλλας, είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το υδάτινο στοιχείο. Οι καταρράκτες, μεγάλοι και μικροί, σε διάφορους σχηματισμούς, μοναδικό σημείο αναφοράς στην ελληνική γη, θα σας γοητεύσουν με την δύναμη του νερού και τη μαγεία της φύσης. Στο πάρκο των καταρρακτών στην Έδεσσα με τα αιωνόβια πλατάνια βρίσκεται ο μεγαλύτερος καταρράκτης της Ελλάδας ο Κάρανος. Το πολύβουο γκρέμισμα των υδάτινων όγκων του Έδεσσαίου ποταμού από τον βράχο των 320μ. είναι αποτέλεσμα γεωλογικών ανακατατάξεων από τον 14ο αιώνα. Οι καταρράκτες δημιουργήθηκαν από μία λίμνη η οποία υπήρχε δυτικά της Έδεσσας. Λόγω υπερπλήρωσής της κατά τα τέλη του 14ου αιώνα και σε συνδυασμό με κάποιο γεωλογικό φαινόμενο -πιθανότατα σεισμό- οδήγησε την ροή των νερών και την πτώση τους από τον βράχο, στην άκρη της πόλης. Ο καταρράκτης πήρε το όνομά του από τον βασιλιά Κάρανο.

18 Αξίζει να δείτε Αξίζει να δείτε στο πάρκο των καταρρακτών Το σπήλαιο των καταρρακτών με ωραίους σταλακτίτες και θολωτή οροφή Το Ενυδρείο - Ερπετάριο, με ψάρια του γλυκού νερού και διάφορα είδη φιδιών από όλον τον κόσμο Την μικρή νεραίδα να σας χαιρετά τα μεσάνυκτα στον φωταγωγημένο καταρράκτη Ανεβείτε στο γυάλινο ασανσέρ και γνωρίστε την βιομηχανική δραστηριότητα της περιοχής πριν 100 περίπου χρόνια, στο Κανναβουργείο - εργοστάσιο επεξεργασίας σχοινιού Το υπαίθριο Μουσείο Νερού στην περιοχή των Μύλων καθώς και τα πρωτοβιομηχανικά υδροκίνητα εργοστάσια, μοναδικά στον Ελλαδικό χώρο Τους μικρούς καταρράκτες στο κέντρο της πόλης παρέα με έναν καφέ Την παλιά Νεροτριβή - Μπατάνι Ματιές στην ιστορία Με την δύναμη του νερού, μεταξύ , λειτουργούσαν υδροκίνητες βιομηχανίες σηροτροφίας, βυρσοδεψίας, κλωστουφαντουργίας, υδροκίνητοι μύλοι που απασχολούσαν 2500 εργάτες και είχαν χαρακτηρίσει την πόλη της Έδεσσας Μάντσεστερ της Ανατολής Πληροφορίες Κέντρο Τουριστικών Πληροφοριών τηλ Οικοπεριηγήσεις

19 Τόπλιτσας Θερμαλισμός Αναβαπτισθείτε στα ιαματικά νερά του Λουτρακίου και ορκιστείτε πίστη και αφοσίωση στη φύση... Σε απόσταση 40 km από την Έδεσσα, σε μία πανέμορφη περιοχή έκτασης στρεμμάτων βρίσκονται τα Λουτρά Λουτρακίου. Eδώ, η φύση χάρισε απλόχερα τα καλύτερα στοιχεία της: ένα εκπληκτικό βουνό, στο οποίο σχηματίζεται χαράδρα όπου μέσα της ρέει ο θερμοπόταμος Tοπλίτσας. Tα ιαματικά νερά του σχηματίζουν κοίτες στο πλάι και μικρούς καταρράκτες. Πέντε ιαματικές πηγές αναβλύζουν κατά μήκος της κοίτης του θερμοπόταμου, ο οποίος συνεχίζει τη ροή του στη λεκάνη της Αλμωπίας. Στην ορεινή αυτή περιοχή, οι έντονες εναλλαγές υψωμάτων και κοιλωμάτων, η κίνηση του θερμού και ψυχρού νερού και η πυκνή βλάστηση δίνουν μια σπάνια εικόνα τοπίου, που χαρακτηρίζεται από δυναμική κίνηση και ομορφιά. Στο χώρο αυτό, με το υγιεινό κλίμα, ο επισκέπτης φροντίζει την προσωπική, σωματική και ψυχική του υγεία.

20 Αξίζει να δείτε Το Φυσιογραφικό-Λαογραφικό Μουσείο Αλμωπίας στη περιοχή Λουτρακίου σε απόσταση 13χμ. από την Αριδαία. Είναι ένα μουσείο μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα το οποίο περιλαμβάνει τομείς φυσιογραφίας, παλαιοντολογίας, σπηλαιογραφίας και λαογραφίας ιστορίας. Ματιές στην Ιστορία Την αξία των ιαματικών πηγών Λουτρακίου φαίνεται πως είχαν εκτιμήσει οι κάτοικοι της περιοχής από τα Ρωμαικά χρόνια. Πρώτοι όμως οι Γερμανοί έκαναν ανάλυση των νερών και πιστοποίησαν τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι ιαματικές πηγές και η λουτροθεραπεία Οι ιαματικές πηγές έχουν χαρακτηρισθεί ως ασβεστο-ανθρακικές. Το νερό θερμοκρασίας 37 C,μπορούν να το εκμεταλλευτούν όσοι πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, χρόνια ρευματική αρθροπάθεια, γενικά αρθροπάθειες, χολολιθιάσεις, νεφρολιθιάσεις, λοιμώξεις αιμοφόρων οδών, εκζέματα και δερματοπάθειες. Οι υποδομές λουτροθεραπείας είναι οργανωμένες, με 1 υδροθεραπευτήριο, 4 ομαδικές πισίνες 12 ατόμων και 12 ατομικούς λουτήρες, διαχωρισμένους ανδρών και γυναικών και ανοικτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων. Τα Σπήλαια Λουτρακίου, το σύμπλεγμα σπηλαίων, ένα μουσείο της φύσης αλλά και της ανθρώπινης παρουσίας. Μερικά από τα σπήλαια είναι σε ένα θεαματικό βάθρο βάθους 50 μέτρων, στο πυθμένα του οποίου βρέθηκε ανθρώπινος σκελετός, άγνωστης ηλικίας. Έχουν βρεθεί ακόμα, απολιθώματα αρκούδας ηλικίας ετών, πάνθηρα και ελαφιού και ενδιαφέρουσες βραχογραφίες που παρουσιάζουν ανθρώπους με τεράστια χέρια που φτάνουν μέχρι τις πατούσες των ποδιών. Τα σπηλαιοκαταφύγια κοντά στις ιαματικές πηγές των Λουτρών, αποτελούσαν τον παλαιότερο χώρο στέγασης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων κατά τη Νεολιθική περίοδο. Υποδομές Υπάρχουν 4 ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόριο, αναψυκτήριο, super market, καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης και παραδοσιακών προϊόντων και εξοπλισμένο ιατρείο. Μην ξεχάσετε Επισκεφθείτε τα καταστήματα ειδών λαικής τέχνης και παραδοσιακών προιόντων. Πληροφορίες Δημοτική Επιχείρηση Λουτρών Λουτρακίου Λουτράκι: , Φυσιογραφικό - Λαογραφικό Μουσείο Λουτρών Λουτρακίου Αλμωπίας: Δήμος Αριδαίας:

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ -ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ-

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ -ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ- ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ -ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ- Υπό των φοιτητριών : ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ ΜΑΡΙΑ-ΛΙΑΠΗ ΖΩΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη του Ν. Τρικάλων.

Η συμβολή των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη του Ν. Τρικάλων. Η συμβολή των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη του Ν. Τρικάλων. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ Υποψήφιος ιδάκτωρ, Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 3 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ... 3 ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ... 3 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ NEST... 4 Κεφάλαιο 1 ο : Γενικά στοιχεία του Νομού Φλώρινας... 5 1.1 Εισαγωγή... 5 1.2 Χαρακτηριστικά του Νομού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 13 - Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014. Ελλάδα: «Πνιγμένη» στις ομορφιές και το χειμώνα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 13 - Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014. Ελλάδα: «Πνιγμένη» στις ομορφιές και το χειμώνα ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 13 - Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014 Ελλάδα: «Πνιγμένη» στις ομορφιές και το χειμώνα 2 ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Αφιέρωμα Χειμερινός Τουρισμός Ελλάδα: «Πνιγμένη» στις ομορφιές

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2013-14 0 3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β

Διαβάστε περισσότερα

real Χειμώνας στην Ελλάδα Φτιάξτε βαλίτσες για

real Χειμώνας στην Ελλάδα Φτιάξτε βαλίτσες για ΧΕΙΜΩΝΑΣescape real ΤΕΥΧΟΣ #2 KYΡΙΑΚΗ 15.11.2009 Χειμώνας στην Ελλάδα Γνωρίστε τις λίμνες μας Κάντε σκι στα βουνά και ράφτινγκ στα ποτάμια Ανακαλύψτε τα άγνωστα Γρεβενά και την Κοζάνη Φτιάξτε βαλίτσες

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ <<ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ>>

Α.Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ <<ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ>> Α.Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΜΑΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ ΤΕΚΤΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

9 η Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

9 η Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ 9 η Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Φεβρουάριος 2014 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Σελίδα 1. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ -1-2. ΕΜΒΛΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ 2013 2014

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ 2013 2014 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ 2013 2014 ΦΑΣΗ Α ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΕΔΕΣΣΑ ΔΕΚ 2012-1 - ΕΙΣΑΓΩΓΉ...5 ΦΥΣΙΚΌ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝ...12 Φυσικός Πλούτος, Γεωμορφολογία,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ Α ΦΑΣΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ Α ΦΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ Α ΦΑΣΗ Αριδαία, Σεπτέμβριος 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ 4 ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Στρατηγικός Σχεδιασμός. 6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.1: Καταγραφή και Αξιολόγηση Υφιστάμενης κατάστασης του εξωτερικού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΜΕΘΟ ΟΥ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΟΡΟΠΕ ΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΟΝΟΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 22/18-12-2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 22/18-12-2012 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Λάρισα 19-12-2012 Αριθμ. Πρωτ: 2250 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 22/18-12-2012 ΘΕΜΑ 6ο : Έγκριση Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΡ57ΛΡ-ΛΜΦ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: ΒΙΡ57ΛΡ-ΛΜΦ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙ ΕΙΑΣ- ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ, ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 5o /18-12-2013 ΑΠΟΦΑΣΗ 8/2013

Διαβάστε περισσότερα

«Περιβαλλοντική αναβάθµιση περιοχής Ασπροποτάµου Κόζιακα Νοµού Τρικάλων»

«Περιβαλλοντική αναβάθµιση περιοχής Ασπροποτάµου Κόζιακα Νοµού Τρικάλων» ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ιπλωµατική Εργασία: «Περιβαλλοντική αναβάθµιση περιοχής Ασπροποτάµου Κόζιακα Νοµού Τρικάλων» Μπαµπαλιάρη Ελένη Υπεύθυνος Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικός Τουρισµός στο Νοµό Τρικάλων

Εναλλακτικός Τουρισµός στο Νοµό Τρικάλων Α.Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Εναλλακτικός Τουρισµός στο Νοµό Τρικάλων ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΛΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΡΤΕΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θεσσαλονίκη 2008 Πρόλογος Η παρούσα εργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Επιβλέπων καθηνήτρια: κ. Πολυχρονίδου Περσεφόνη. Θέμα πτυχιακής:

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Επιβλέπων καθηνήτρια: κ. Πολυχρονίδου Περσεφόνη. Θέμα πτυχιακής: ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Επιβλέπων καθηνήτρια: κ. Πολυχρονίδου Περσεφόνη Θέμα πτυχιακής: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΤΣΙΑΜΠΑΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β42ΧΩΚΦ-00Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ 2011-2014

ΑΔΑ: Β42ΧΩΚΦ-00Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ 2011-2014 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ 2011-2014 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Περιεχόμενα 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ 94 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ 104 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 111

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ 94 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ 104 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 111 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΥΤΙΚΟΥ ΖΑΓΟΡΙΟΥ 9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ένας οδηγός στα ενδότερα της περιοχής των Πρεσπών

Ένας οδηγός στα ενδότερα της περιοχής των Πρεσπών Ένας οδηγός στα ενδότερα της περιοχής των Πρεσπών Σύντομη περιγραφή της περιοχής Στη βορειοδυτική γωνιά της Ελλάδας, σε υψόμετρο 850 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, βρίσκεται περιτριγυρισμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΝΑΟΥΣΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (άρθρο 266 του Ν. 3852/2) ΔΗΜΟΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΝΑΟΥΣΑΣ ΝΑΟΥΣΑ, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α/Α

Διαβάστε περισσότερα

Τομείς ωφελούμενοι από τον Τουρισμό

Τομείς ωφελούμενοι από τον Τουρισμό Εναλλακτικές Στρατηγικές Ανάπτυξης Τουριστικού Προϊόντος στην Ελλάδα Τομείς ωφελούμενοι από τον Τουρισμό Μέρος του εισοδήματος προέρχεται από τον Τουρισμό Διατροφή Εστιατόρια Café Pubs Βιομηχανία Καταστήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ 2015-2019 (Α ΦΑΣΗ)

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ 2015-2019 (Α ΦΑΣΗ) Σ ε λ ί δ α 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ Δ/νση: Πλ Γεννηματά,Φιλιππιάδα, Τ.Κ. 48200 Τηλ.: 2683360600, Φαξ 2683024667 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ 2015-2019 (Α ΦΑΣΗ) ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ... 13

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ... 13 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 5 Ο.Τ.Α και Επιχειρησιακά Προγράµµατα...5 Κύρια Χαρακτηριστικά του Επιχειρησιακού Προγράµµατος...6 Σκοπός του Επιχειρησιακού...8 ιαδικασίες Κατάρτισης Επιχειρησιακού Προγράµµατος...8

Διαβάστε περισσότερα

ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΔΑΦΝΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006. Ερευνητικό έργο: Έρευνα για την αειφόρο ανάπτυξη στην Ηρακλειά

ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΔΑΦΝΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006. Ερευνητικό έργο: Έρευνα για την αειφόρο ανάπτυξη στην Ηρακλειά ΔΙΚΤΥΟ ΑΕΙΦΟΡΩΝ ΝΗΣΩΝ ΔΑΦΝΗ ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006 Ερευνητικό έργο: Έρευνα για την αειφόρο ανάπτυξη στην Ηρακλειά Ερευνήτριες: Γιλαντζή Ιουλία Επικοινωνία: Τηλέφωνο: 6972506690 E-mail: juliagenv@yahoo.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΙΚΟ ΕΚΠΑΙΙΔΕΥΤΙΙΚΟ ΙΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ο ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΤΩΝ:: 11.. ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ 226611/

Διαβάστε περισσότερα

φοιτητουπόλεις! Ένας μικρός τουριστικός οδηγός

φοιτητουπόλεις! Ένας μικρός τουριστικός οδηγός 137 φοιτητουπόλεις! Ένας μικρός τουριστικός οδηγός 138 2007-2008 Άγιος Νικόλαος Η τουριστική υποδομή είναι πολύ καλή μια και ο τουρισμός αποτελεί βασική πηγή εσόδων της περιοχής. Συνεπώς, αν κινηθείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ» ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: Α.Μ 3220 ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ ΑΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ ΙΣΜΑΗΛ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΕΜ 4714 13/5/2013 ΕΠΟΠΤΕΥΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΔΡ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΜΑΜΑΛΗΣ Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1.1. Περί Τουριστικής Ανάπτυξης και Σχεδιασμού...

Διαβάστε περισσότερα

Αναψυχή & δραστηριότητες, κάθε εποχή του χρόνου!

Αναψυχή & δραστηριότητες, κάθε εποχή του χρόνου! Αναψυχή & δραστηριότητες, κάθε εποχή του χρόνου! Αγαπητοί μας επισκέπτες, Η κοιλάδα του Razlog βρίσκεται σε υψόμετρο 900 περίπου μέτρων και ως σημείο συνάντησης τριών οροσειρών, της Ροδόπης, της Ρίλα και

Διαβάστε περισσότερα