Γούπος Θεόδωρος, σχολικός σύμβουλος Χατζημπύρος Κων/νος, δάσκαλος, μετεκπαιδευμένος αγωγή. 1.Εισαγωγή

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Γούπος Θεόδωρος, σχολικός σύμβουλος Χατζημπύρος Κων/νος, δάσκαλος, μετεκπαιδευμένος αγωγή. 1.Εισαγωγή"

Transcript

1 O ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΣΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΙΣΑ Γούπος Θεόδωρος, σχολικός σύμβουλος Χατζημπύρος Κων/νος, δάσκαλος, μετεκπαιδευμένος αγωγή στην ειδική 1.Εισαγωγή Οι αντισταθμιστικοί θεσμοί στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό σύστημα κάνουν την εμφάνισή τους σε σύγκριση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες πολύ αργά. Αυτό οφείλεται στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που παρατάθηκε στην Ελλάδα ουσιαστικά μέχρι το 1949, οπότε τελείωσε ο Εμφύλιος. Η κατάσταση αυτή επηρέασε αρνητικά και τον εκπαιδευτικό χώρο, ο εκδημοκρατισμός του οποίου επιχειρείται μόλις περί τα μέσα της δεκαετίας του 60, με τη μεταρρύθμιση του 1964, η οποία μεταξύ άλλων στόχευε: (Βρεττός, Γ, 2001) α. στην καθιέρωση της δωρεάν φοίτησης των παιδιών μέχρι δεκαπέντε ετών, β. στην καθιέρωση της δημοτικής, ως γλώσσας της εκπαίδευσης, γ. στην αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος και την αναβάθμιση της τεχνικής επαγγελματικής του κατεύθυνσης, δ. στη ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος εισαγωγής στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με αυτές αλλά και άλλες ρυθμιστικές παρεμβάσεις η μεταρρύθμιση του 1964 στόχευε, στη μόρφωση των φτωχότερων στρωμάτων, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει ειδικότερα αντισταθμιστικά μέτρα και θεσμούς. Η μεταρρυθμιστική αυτή προσπάθεια σταμάτησε εξαιτίας της κυβερνητικής κρίσης του 65 και, κυρίως, λόγω της εγκαθίδρυσης της επταετούς στρατιωτικής δικτατορίας ( ), που επανέφερε το κλίμα του αυταρχισμού των μεταπολεμικών χρόνων στην εκπαίδευση. (Βρεττός, Γ, 2001) Ως επόμενη σοβαρή προσπάθεια για την μεταρρύθμιση της ελληνικής εκπαίδευσης προς το δημοκρατικότερο και τη θέσπιση αντισταθμιστικών θεσμών, πρέπει να θεωρήσουμε εκείνη του 1976, που περιλαμβάνει σε πολλά σημεία τα μέτρα του Στη μεταρρύθμιση του 1976 μπορούμε να διακρίνουμε «αντισταθμιστικά» μέτρα, όπως: α. την επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης από έξι σε εννέα χρόνια, β. την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας (που είχε καταργηθεί από τη δικτατορία), γ. την εισαγωγή της διδασκαλίας των αρχαίων κειμένων από μετάφραση και δ. τη στροφή στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση. Η επόμενη μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα είναι εκείνη της περιόδου Η μεταρρύθμιση αυτή επέφερε πολύ σημαντικές αλλαγές στη φυσιογνωμία της ελληνικής εκπαίδευσης και για πρώτη φορά θεσπίζονται αντισταθμιστικοί θεσμοί. (Βρεττός, Γ, 2001) Τέτοιοι θεσμοί είναι: ISSN:

2 α. τα Μεταλυκειακά Προπαρασκευαστικά Κέντρα (μαθήματα προετοιμασίας για τις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση), β. τα Προγράμματα Εσωσχολικής Βοήθειας (στήριξη των αδύνατων μαθητών παράλληλα προς τη φοίτησή τους στην κανονική τάξη), γ. η Λαϊκή Επιμόρφωση (εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ενηλίκους με αντικείμενο την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, την επαφή με την τέχνη, την κατάρτιση κ.ά.) 2.Βασικοί αντισταθμιστικοί θεσμοί στο Δημοτικό Σχολείο είναι: α. Τα προγράμματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας β. Οι τάξεις Υποδοχής και τα Φροντιστηριακά Τμήματα γ. Τα Τμήματα Ένταξης ή όπως παλιότερα ονομάζονταν οι Ειδικές Τάξεις δ. Τα Προπαρασκευαστικά Τμήματα Τσιγγανοπαίδων μαθητών ε. Τα προγράμματα του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου 3.Τα Προγράμματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας Η Ενισχυτική Διδασκαλία (Ε.Δ) στο Δημοτικό Σχολείο πέρασε ουσιαστικά από δύο φάσεις: (Βρεττός, Γ, 2001) 1. Τη φάση της άτυπης πειραματικής εφαρμογής, η οποία περιελάμβανε: α. τις άτυπες προσπάθειες κάποιων εκπαιδευτικών πριν από το 1980, β. τις πρώτες μεμονωμένες πειραματικές εφαρμογές το και τη δοκιμαστική εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο το υπό την αιγίδα του ΥΠ.Ε.Π.Θ. γ. την επέκταση των δοκιμαστικών εφαρμογών σε περιφερειακό και πανελλήνιο επίπεδο από το 1985 μέχρι το Τη φάση της Θεσμοθετημένης εφαρμογής, η οποία περιλαμβάνει: α. την ψήφιση του Νόμου για την Ενισχυτική Διδασκαλία στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο το 1988, β. την περίοδο από την ψήφιση του Νόμου μέχρι την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων, δηλαδή από το 1988 μέχρι το , γ. τη δοκιμαστική εφαρμογή, το , με βάση τα Π.Δ. και δ. τη γενικευμένη εφαρμογή, από το και μετά. Η δοκιμαστική εφαρμογή του θεσμού της Ενισχυτικής Διδασκαλίας άρχισε πριν από το 1985, δηλαδή πριν από την ψήφιση στη Βουλή του Νόμου 1566/1988 για την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ο θεσμός ονομάστηκε «Ενισχυτική Διδασκαλία» και απέκτησε νομική υπόσταση το 1988, ενώ οι βασικές αρχές λειτουργίας θεσπίστηκαν το Ο όρος. «Eνισχυτική Διδασκαλία» στα αγγλικά. θα μπορούσε να είναι «reinforcing instruction». Την «επανορθωτική», δηλαδή «θεραπευτική», διάσταση της Ενισχυτικής Διδασκαλίας αποδίδει καλύτερα ο καθιερωμένος αγγλικός όρος «remedial instruction». (Βρεττός, Γ, 2001) Εκτός από τον όρο «Ενισχυτική Διδασκαλία», που τελικά επικράτησε στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα και τους όρους που αναφέρθηκαν παραπάνω, έχουν προταθεί ή/και χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς από Σχολικούς Συμβούλους της Π.Ε. διάφορoι άλλοι όροι, όπως: «ειδική (διδακτική) βοήθεια», «επανορθωτική διδασκαλία», «παράλληλη τάξη», «παράλληλη τάξη ISSN:

3 εξειδικευμένης στήριξης», «τάξεις προσαρμογής», «τάξη άσκησης», «τμήμα διδασκαλίας μαθημάτων για τους αδύνατους μαθητές», «τμήμα μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες», «υποστηρικτική διδασκαλία», «φροντιστηριακά μαθήματα», «φροντιστηριακή άσκηση», «φροντιστηριακή βοήθεια», «φροντιστηριακή διδασκαλία», φροντιστηριακή τάξη». (Βρεττός, Γ, 2001) 4. Η Εξέλιξη του θεσμού μέσα από τα νομοθετικά κείμενα 4.1 Η Ενισχυτική Διδασκαλία και πρόσθετη διδακτική βοήθεια του Ν. 1824/1988 Η Ενισχυτική Διδασκαλία καθιερώνεται για πρώτη φορά με το νόμο1824/1988 «ρύθμιση θεμάτων εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις»(φεκ 296/ ,τεύχος Α)όπου αναφέρεται, στο άρθρο «Καθιερώνεται η Eνισχυτική Διδασκαλία για τους μαθητές του Γυμνασίου και του Δημοτικού Σχολείου. Ο τρόπος με τον οποίο παρέχεται, η Eνισχυτική Διδασκαλία, οι μορφές αυτής, η οργάνωση και η λειτoυργία των τμημάτων Eνισχυτικής Διδασκαλίας, τα προγράμματα διδασκαλίας, ο ορισμός των διδασκόντων και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων». 4.2 Η Αξιολόγηση του μαθητή και η Ενισχυτική Διδασκαλία σύμφωνα με το Π.Δ. 390/1990 Στο Π.Δ. 390/1990 στο άρθρο 16 & 17 και σε εφαρμογή του νόμου 1824/1988 γίνεται αναφορά τόσο για την αξιολόγηση του μαθητή, όσο και για την Ενισχυτική Διδασκαλία. Συγκεκριμένα στο άρθρο 16 αναφέρεται: «Όλοι οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου που φοίτησαν κανονικά έχουν δικαίωμα εγγραφής στην επόμενη τάξη. Όσοι όμως έχουν «Ανεπαρκή» γενική ετήσια επίδοση, παρακολουθούν συγχρόνως μαθήματα «Ενισχυτικής Διδασκαλίας», εφόσον λειτουργούν τέτοια τμήματα στο σχολείο». Ενώ στο άρθρο 17 αναφέρεται: 1. «Με τον όρο Ενισχυτική Διδασκαλία νοείται η παρακολούθηση από το μαθητή ιδιαίτερου προγράμματος διδασκαλίας στα μαθήματα Νεοελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά, στα οποία ο μαθητής κρίνεται από τους διδάσκοντες ότι χρειάζεται διδακτική βοήθεια. 2. Κατά προτεραιότητα παρέχονται προγράμματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας σε μαθητές των τάξεων Α' και Β' που δεν κατέκτησαν τους βασικούς μηχανισμούς ανάγνωσης και γραφής και το γνωστικό επίπεδο στα Μαθηματικά δεν τους επιτρέπει να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της τάξης τους». 4.3 Αξιολόγηση και Ενισχυτική Διδασκαλία μαθητών Δημοτικού Σχολείου σύμφωνα με το Π.Δ.462/1991 Το Π.Δ. 462/1991 στο άρθρο 15 ρυθμίζει την αξιολόγηση και την Ενισχυτική Διδασκαλία των μαθητών του Δημοτικού σχολείου. «Με τον όρο «Ενισχυτική Διδασκαλία» νοείται η παρακολούθηση από το μαθητή ιδιαίτερου προγράμματος διδασκαλίας στα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών, όταν κρίνεται από τους διδάσκοντες ότι χρειάζεται επιπλέον διδακτική βοήθεια. Ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός του χώρου αυτού, ο διάκοσμός του και, κυρίως, το με επιστημονικό κριτήρια επιλεγμένο διδακτικό υλικό αποτελούν καθοριστικά στοιχεία για την επιτυχία προγραμμάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας. Εποπτικά μέσα, όπως η καρτέλα με τις λέξεις και τους αριθμούς, η εικόνα ISSN:

4 μέσα από τη παιδαγωγική, γλωσσική και σημασιολογική λειτουργία της, διεγείρουν το ενδιαφέρον του μαθητή, εμπλουτίζουν τη σκέψη του και τρoφοδoτoύν και στηρίζουν την προφορική και γραπτή έκφρασή του. Γενικότερα επιδιώκεται η δημιουργία ενός πλούσιου παιδαγωγικού περιβάλλοντος και μιας ατμόσφαιρας κατανόησης, αγάπης και φιλίας, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται για το κάθε παιδί το ανώτερο όριο εμπειρίας μέσα σε ένα κλίμα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και ελευθερίας». 4.4 Στο Π.Δ. 8/1995 και στο άρθρο 4 αναφέρεται: 1. Στις τάξεις Γ' και Δ' εκτός από την Περιγραφική αξιολόγηση χρησιμoπoιείται κλίμακα βαθμολογίας που έχει ως εξής: Άριστα (Α), Πολύ καλά (Β), Καλά (Γ), Σχεδόν Καλά(Δ). Με «Σχεδόν Καλά (Δ) βαθμολογούνται όσοι εμφανίζουν σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες. Για τους μαθητές αυτούς καθώς και για τους μαθητές των τάξεων Α' και Β' που συναντούν ανάλογες δυσκολίες, εφαρμόζονται προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. 2. στις τάξεις Ε' και ΣΤ εκτός από την Περιγραφική αξιολόγηση χρησιμοποιείται κλίμακα βαθμολογίας που είναι λεκτική και αριθμητική και έχει ως εξής: Άριστα (9-10), Πολύ Καλά (7-8), Καλά (5-6), Σχεδόν Καλά. Στο βιβλίο Μητρώου και Προόδου η βαθμολογία καταχωρίζεται με αριθμητικό σύμβολο. Με «Σχεδόν Καλά» βαθμολογούνται όσοι εμφανίζουν σοβαρές μαθησιακέ ς δυσκολίες. Για τους μαθητές αυτούς εφαρμόζoνται προγράμματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. 5. Ποιους μαθητέs αφορά ο θεσμόs τns Eνισχυτικής Διδασκαλίαs στο Δημοτικό Σύμφωνα με το Π.Δ. 462/1991, η Ενισχυτική Διδασκαλία θεσπίστηκε για να υποστηριχθούν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου που έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: Χρειάζονται «επιπλέον διδακτική βοήθεια». Είναι, «κατά προτεραιότητα..μαθητές των τάξεων Α' και Β'». «Δεν κατέκτησαν τους βασικούς μηχανισμούς ανάγνωσης, γραφής και αριθμητικού υπολογισμού». Σε εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος που εκδόθηκε ερμηνευτική Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας του 1995, η οποία αναφέρεται σε μαθητές που έχουν: α. μαθησιακέ ς δυσκολίες, β. ανάγκη εξατομικευμένης Ενισχυτικής Διδασκαλίας, γ. ιδιαίτερες γνωστικές ανάγκες, δ. προοπτική να ενταχθούν και πάλι στην τάξη τους. 6. Πώς συγκροτούνται τα τμήματα: Τα τμήματα της Ενισχυτικής Διδασκαλίας δεν μπορούν να περιλαμβάνουν περισσότερους από πέντε (5) κατά μάθημα μαθητές. Στα τμήματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας διδάσκουν ύστερα από πρόταση του συλλόγου των διδασκόντων: α. Εκπαιδευτικοί του ίδιου σχολείου για συμπλήρωση του διδακτικού τους ωραρίου. β. Εκπαιδευτικοί του ίδιου σχολείου με υπερωριακή απασχόληση. γ. Πρόσθετοι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που τυχόν διατίθενται στα πολυθέσια σχολεία ISSN:

5 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Πρακτικά του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης δ. Εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με ωριαία αντιμισθία. Οι διδάσκοντες στα τμήματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας συνεργάζονται συνεχώς με τους διδάσκοντες των τάξεων, από τις οποίες προέρχονται οι μαθητές που παρακολουθούν τα προγράμματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας. Στο τέλος του προγράμματος υποβάλλουν στο διευθυντή του σχολείου σχετική έκθεση κατά μάθημα. Οι εκθέσεις αυτές συζητούνται από τον οικείο σύλλογο διδασκόντων κατά το γενικό απολογισμό του εκπαιδευτικού έργου του σχολείου. Αντίγραφο γενικής έκθεσης διαβιβάζεται στην οικεία Διεύθυνση ή Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και στο Γραφείο των Σχολικών Συμβούλων. Την ευθύνη σύνταξης και αποστολής της παραπάνω έκθεσης έχει ο Διευθυντής του σχολείου. 7. Τα Προγράμματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας τα τελευταία χρόνια. ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΥΝΟΛΟ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ , , , , , , , , ,87 Πηγή: Γούπος, 2006 ΠΟΣΟΣΤΑ 8. Οι δυσκολίες εφαρμογής των Προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας. Είναι γνωστό ότι όλα τα παιδιά δεν έχουν την ίδια αφετηρία και το σχολείο θέτει τις δικές του απαιτήσεις να ανταποκριθούν όλοι οι μαθητές. Αυτή όμως η αξίωση για ίσες απαιτήσεις από όλους, χωρίς να προσφέρονται σε όλους τους μαθητές και οι ίδιες δυνατότητες για την επίτευξή τους, οδηγεί σε μια ανισότητα και αποτελεί παραβίαση των κανόνων της κοινωνικής δικαιοσύνης (Πυργιωτάκης, 2000). Το ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείoυ και το πρόγραμμα σπουδών του είναι ανελαστικό και δεν έχει τη δυνατότητα και την ευχέρεια να προσαρμόσει τα προγράμματά του στο επίπεδο των μαθητών, προσφέροντας και ζητώντας από τον καθένα ανάλογα με το δικό του εξελικτικό επίπεδο και τις δικές του δυνατότητες. Επιπλέον τα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας, τα οποία υλοποιούνται σήμερα στο Δημοτικό Σχολείο, καλύπτουν μικρό μόνο μέρος των μαθητών. Οι εγγενείς αδυναμίες των προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας είναι: ISSN:

6 α. Η υλοποίηση των προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας μόνο με το πέρας των μαθημάτων. β. Η υλοποίηση των προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας μέσα στο κανονικό πρόγραμμα συναντά δυσκoλίες. γ. Η απροθυμία των εκπαιδευτικών για τα προγράμματα της ενισχυτικής διδασκαλίας λόγω της πενιχρής ωριαίας αποζημίωσης. δ. Η έλλειψη κατάλληλων διαγνωστικών εργαλείων για την ανίχνευση και τον εντoπισμό των μαθητών που χρήζουν ενισχυτικής διδασκαλίας. ε. Η έλλειψη κατάλληλου παιδαγωγικού και εκπαιδευτικού υλικού. στ. Η ελλιπής και αποσπασματική επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών, που υλοποιούν προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας. ζ. Η έλλειψη ενός φορέα (σε επίπεδο περιφερειακών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων Εκπαίδευσης) που θα συντονίζει την υλοποίηση προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας. 5. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 5.1 ΒΙΒΛΙΑ - ΑΡΘΡΑ 1. ΖΑΧΑΡΕΝΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ (1991), Αντισταθμιστική Αγωγή, Αθήνα. 2. KAΣΣΩΤAKHΣ Μιχ. Ι (1997), Η αξιολόγηση της επιδόσεως των μαθητών, Εκδόσεις Γρηγόρης, Αθήνα. 3. ΚΟΚΚΙΝΗΣ Σ (1985), «Η εξισωτική-εκπαίδευση και η προβληματική της», Σύγχρονη Εκπαίδευση, τεύχος 23, σσ, και τεύχος 24, σσ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ - ΤΜΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Σεπτ.1994), Αποδελτίωση των Ετήσιων Εκθέσεων των Σχολικών Συμβούλων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σχολικό έτος , (Αδημοσίευτη). 4. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ - ΤΜΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Δεκ:1995), Αποδελτίωση των Ετήσιων Εκθέσεων των Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους Διαπιστώσεις Προτάσεις, Αθήνα, (Αδημοσίευτη). 5. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (1986), «Εφαρμογές της αντισταθμιστικής αγωγής στο Ελληνικό σχολείο», Σύγχρονη Εκπαίδευση, τεύχος 26, σσ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Ν. - ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ Σ. (1994), Μελέτη σκοπιμότητας για την ανάπτυξη του θεσμού της Ενισχυτικής Διδασκαλίας στα σχολεία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Αθήνα, (Αδημοσίευτη) 7. ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ ΣΤΡΑΤΗΣ (1985β), «Συμπεράσματα από την εφαρμογή αποζημιωτικής (φροντιστηριακής) διδασκαλίας στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Π. Φαλήρου», Σύγχρονη Εκπαίδευση, τεύχος 21, σσ ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ Στ. - ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ Γ. - ΣΚΟΠΑΣ Ν. (1985γ), Έκθεση Δοκιμαστικής Εφαρμογής Προγραμμάτων Φροντιστηριακής Διδασκαλίας στα Δημοτικά Σχολεία, (Αδημοσίευτη). 9. ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ Στ. - ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ Γ. - ΣΚΟΠΑΣ Ν. (1985δ), Προσωρινή Επιτροπή Σχολικών Συμβούλων Δημοτικής Εκπαίδευσης για τη δοκιμαστική εφαρμογή Προγραμμάτων Φροντιστηριακής Διδασκαλίας στα Δημοτικά σχολεία, Δοκιμαστική εφαρμογή Προγραμμάτων Φρovτιστηριακής ISSN:

7 (Αποζημιωτικής) Διδασκαλίας [Π.Φ.Δ} στα Δημοτικά σχολεία, Έγγραφο αριθ. 3/ , (Αδημοσίευτη). 10. ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ ΣΤΡΑΤΗΣ (1992), «Δοκιμαστική εφαρμογή προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας στα δημοτικά-σχολεία», Εκπαιδευτική Κοινότητα, τεύχος 16, σσ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ /1988 (Φ.Ε.Κ 296/ , τεύχος Α') «Ρύθμιση θεμάτων εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις», [Άρθρο 4: Ενισχυτική διδασκαλία και πρόσθετη διδακτική βοήθεια (στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο)] /1990 (Φ.Ε.Κ 110/ , τεύχος Α') «Για την Ακαδημία Αθηνών και άλλες εκπαιδευτικές διατάξεις», [Άρθρο 45: Τάξεις υποδοχής και φροντιστηριακά τμήματα] 5.3 ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ 1) 497/1981 (Φ.Ε.Κ 134/ , τεύχος Α') «Περί τροποποιήσεως, συμπληρώσεως και αντικαταστάσεως διατάξεων του Π.Δ. 483/1997 περί οργανώσεως και λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων Δημοσίας και Ιδιωτικής Εκπαιδεύσεως», [Άρθρο 13: Προαγωγή και απόλυσης μαθητών] 2) 39O/1990 (Φ.Ε.Κ. 154/ , τεύχος Α') «Οργάνωση και λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων», [Άρθρο 16: Αξιολόγηση του μαθητή: Εξαγωγή αποτελεσμάτων, Άρθρο 17: Ενισχυτική διδασκαλία] 3) 462/1991 (ΦΕΚ 171/ , τεύχος Α) «Αξιολόγηση και ενισχυτική διδασκαλία μαθητών Δημοτικού Σχολείου», [Άρθρο 4: Προαγωγή των μαθητών, Άρθρο 5: Ενισχυτική Διδασκαλία] 4) 8/1995 (ΦΕΚ 3/ , τεύχος Α' ) «Αξιολόγηση μαθητών του Δημοτικού Σχολείου», [Άρθρο 2 : Διαδικασία αξιολόγησης, Άρθρο 4 : Κλίμακα βαθμολογίας] 5) 121/1995 (ΦΕ,Κ 75/ , τεύχος Α') «Συμπλήρωση διατάξεων για την αξιολ6γηση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου»,[Άρθρο 1: Προαγωγή μαθητών - επανάληψη τάξης] ISSN:

ΘΕΜΑ : Λειτουργία σχολείων με την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2006 2007. 1. Παρεμβάσεις για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

ΘΕΜΑ : Λειτουργία σχολείων με την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2006 2007. 1. Παρεμβάσεις για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς Να διατηρηθεί μέχρι Βαθμός ασφαλείας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚ/ΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π.Ε. ΤΜΗΜΑ Α Μητροπόλεως 15 10185

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Λειτουργία σχολείων με την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2006 2007

ΘΕΜΑ : Λειτουργία σχολείων με την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2006 2007 Να διατηρηθεί μέχρι Βαθμός ασφαλείας Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚ/ΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π.Ε. ΤΜΗΜΑ Α Μητροπόλεως

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009 1. Αριθμός σπουδαστών και γλώσσα εκπαίδευσης Με την έναρξη του 2007/08 σχολικού έτους, 1

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΘΗΝΑ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1985 ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 167 ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 1566 Δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α`: ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 1 Έννοιες - Σκοπός 1. Εκπαίδευση είναι το σύνολο των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών στους μαθητές με αναπηρία

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ Θέμα: «Η Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ελλάδα: Ιστορική εξέλιξη και σύγχρονη πραγματικότητα». ΚΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΦΩΤΕΙΝΗ Α.Μ.: 9610 ΤΡΙΜΕΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 201 Οργάνωση και λειτουργία Δημοτικών Σχολείων.

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 201 Οργάνωση και λειτουργία Δημοτικών Σχολείων. προεδρικό διάταγμα 201/1998 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 201 Οργάνωση και λειτουργία Δημοτικών Σχολείων. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Έχοντας υπόψη: 1.

Διαβάστε περισσότερα

Προπτυχιακή Εργασία. Καρυδάκη Γεωργία. Συνταγματικά Δικαιώματα Μαθητών ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Προπτυχιακή Εργασία. Καρυδάκη Γεωργία. Συνταγματικά Δικαιώματα Μαθητών ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Προπτυχιακή Εργασία Καρυδάκη Γεωργία Συνταγματικά Δικαιώματα Μαθητών ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 4 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 4 ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΝΕΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΝΕΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΝΕΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ NOEMBΡΙΟΣ 2014 Πίνακας περιεχομένων Πρόλογος 2 Περίληψη Πρότασης 4 1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Με την ολοκλήρωση της παρούσας πτυχιακής εργασίας νιώθουμε μεγάλη συγκίνηση και χαρά. Δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση που μας κάνει χαρούμενες, είναι η

Με την ολοκλήρωση της παρούσας πτυχιακής εργασίας νιώθουμε μεγάλη συγκίνηση και χαρά. Δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση που μας κάνει χαρούμενες, είναι η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΙΚΟ ΕΚΠΑΙΙΔΕΥΤΙΙΚΟ ΙΙΔΡΡΥΜΑ ΚΡΡΗΤΗΣ Σ..Ε.Υ.Π.. ΤΜΗΜΑ: : ΚΟΙΙΝΩΝΙΙΚΗ ΕΡΡΓΑΣΙΙΑ ««ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΙΚΕΣ ΠΡΡΟΣΔΟΚΙΙΕΣ ΕΚΠΑΙΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ ΚΟΙΙΝΩΝΙΙΚΩΝ ΛΕΙΙΤΟΥΡΡΓΩΝ ΛΙΙΓΟ ΠΡΡΙΙΝ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Π.Δ. 86/2001 (Φ.Ε.Κ. 73 Α ) (όπως τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει σήμερα) * * Σημείωση Οι διορθώσεις και οι συμπληρώσεις του Π.Δ. 86/2001 (Φ.Ε.Κ. 73 Α

Διαβάστε περισσότερα

Διερεύνηση του Κοινωνικού και Παιδαγωγικού Ρόλου του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου. Πανελλαδική Έρευνα με τις Απόψεις Γονέων και Εκπαιδευτικών

Διερεύνηση του Κοινωνικού και Παιδαγωγικού Ρόλου του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου. Πανελλαδική Έρευνα με τις Απόψεις Γονέων και Εκπαιδευτικών Διερεύνηση του Κοινωνικού και Παιδαγωγικού Ρόλου του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Πανελλαδική Έρευνα με τις Απόψεις Γονέων και Εκπαιδευτικών Η ερευνητική ομάδα Δημουλάς Κωνσταντίνος (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) Κωνσταντίνου

Διαβάστε περισσότερα

Α. Υπουργικές Αποφάσεις/Νόμοι σχετικοί με τη λειτουργία του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου

Α. Υπουργικές Αποφάσεις/Νόμοι σχετικοί με τη λειτουργία του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚ/ΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π.Ε. ΤΜΗΜΑ Δ Α. Παπανδρέου 37 151 80 ΜΑΡΟΥΣΙ Πληροφορίες: Αλέξανδρος

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Φυσικής Αγωγής

Θέματα Φυσικής Αγωγής Θέματα Φυσικής Αγωγής: Αθλητική περιβολή, Απουσία, Βαθμός ετήσιας προόδου στο μάθημα Φ.Α., Απαλλαγή από το μάθημα της Φ.Α., Κλειστά Γυμναστήρια, Αίθουσες Γυμναστικής, Χώροι πολλαπλής χρήσεως Εγκύκλιος

Διαβάστε περισσότερα

ΙV. ΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΙV. ΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙV. ΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: 1.0 Πρωτοβάθµια και ευτεροβάθµια Εκπαίδευση 2.0 ευτεροβάθµια Εκπαίδευση 3.0 Τριτοβάθµια Εκπαίδευση 4.0 Ειδική Αγωγή 24 ΙV. ΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

1.4. Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠ: AΞΟΝΕΣ

1.4. Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠ: AΞΟΝΕΣ 1.4. Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠ: AΞΟΝΕΣ Η εθνική στρατηγική ανάπτυξης της εκπαίδευσης, που περιγράφεται στο ΚΠΣ, αποτέλεσε τη βάση για το σχεδιασμό του παρόντος Επιχειρησιακού Προγράμματος. Επιχειρεί να αντιμετωπίσει

Διαβάστε περισσότερα

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μεσσηνίας. σε συνεργασία με το

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μεσσηνίας. σε συνεργασία με το Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μεσσηνίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Τμήμα Φιλολογίας Πρακτικά Ημερίδας Θέμα: «Η ειδική

Διαβάστε περισσότερα

Προσλήψεις Αναπληρωτών και Ωρομισθίων

Προσλήψεις Αναπληρωτών και Ωρομισθίων Προσλήψεις Αναπληρωτών και Ωρομισθίων Ο οδηγός αυτός αναφέρεται με συνοπτικό τρόπο στην διαδικασία πρόσληψης Αναπληρωτών και Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών. Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στον οδηγό αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Επάρκεια και Ετοιμότητα Εκπαιδευτικών Α /βάθμιας και Β /βάθμιας Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτική Επάρκεια και Ετοιμότητα Εκπαιδευτικών Α /βάθμιας και Β /βάθμιας Εκπαίδευσης Εκπαιδευτική Επάρκεια και Ετοιμότητα Εκπαιδευτικών Α /βάθμιας και Β /βάθμιας Εκπαίδευσης Περιεχόμενα Πρόλογος 4 1. Εισαγωγή 6 2. Οι όροι «επάρκεια» και «ετοιμότητα» 7 2.1. Αποσαφήνιση των όρων 7 2.1.1.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α`: ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 1 Έννοιες - Σκοπός 1. Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ) είναι το σύνολο των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών στους μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική, Διαπολιτισμική Επάρκεια και Ετοιμότητα των Εκπαιδευτικών

Εκπαιδευτική, Διαπολιτισμική Επάρκεια και Ετοιμότητα των Εκπαιδευτικών Εκπαιδευτική, Διαπολιτισμική Επάρκεια και Ετοιμότητα των Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Η θέση της Πρωτοβουλίας Άμεσης Διαδραστικής Δημοκρατίας Ελλάδας (Π.Α.Δ.Δ.Ε.) για την Εκπαιδευτική,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠPΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

προσόντα με τη διδασκαλία επιστημονικών, τεχνικών, επαγγελματικών και πρακτικών γνώσεων και την καλλιέργεια ανάλογων δεξιοτήτων και οι χορηγούμενοι

προσόντα με τη διδασκαλία επιστημονικών, τεχνικών, επαγγελματικών και πρακτικών γνώσεων και την καλλιέργεια ανάλογων δεξιοτήτων και οι χορηγούμενοι ΦΕΔΙΟ ΝΟΜΟΤ «Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και άλλες διατάξεις» ΜΕΡΟ Α ΚΟΠΟ, ΜΟΡΥΕ ΚΑΙ ΥΟΡΕΙ ΣΗ ΕΛΛΗΝΟΓΛΨΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ ΣΟ ΕΞΨΣΕΡΙΚΟ Άρθρο 1 κοπός κοπός του παρόντος νόμου είναι η ρύθμιση του πλαισίου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Αθήνα, Φεβρουάριος 2013 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ... 4 Άρθρο 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ... 4 Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕΚ Α' 90/2.5.2001 ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2909 Ρυθμίσεις θεμάτων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις.

ΦΕΚ Α' 90/2.5.2001 ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2909 Ρυθμίσεις θεμάτων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις. νόμος 2909/2001 ΦΕΚ Α' 90/2.5.2001 ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2909 Ρυθμίσεις θεμάτων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που

Διαβάστε περισσότερα

Eurybase The Information Database on Education Systems in Europe

Eurybase The Information Database on Education Systems in Europe Directorate-General for Education and Culture Eurybase The Information Database on Education Systems in Europe Οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα 2007/08 European Commission 1. Πολιτική,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ Α! ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ Α! ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ Α! ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ * Δωρεάν δημόσια παιδεία σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης με ποσοστό του ΑΕΠ ίδιο με το Μ.Ο. των προηγμένων χωρών, ή * Πανεπιστήμια με δωρεάν παιδεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ *01001611307980028* 2197 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 161 13 Ιουλίου 1998 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ 200 Οργάνωση και λειτουργία Νηπιαγωγείων 201 Οργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ Φύλλου 65 30 Μαρτίου 2006 7. Την υπ αριθμ. 74/2006 γνωμοδότηση του Συμβουλίου Επικρατείας, Όπως τροποποιήθηκε με τα παρακάτω : α) Διόρθωση

Διαβάστε περισσότερα

3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3. Εκπαίδευση 3.1. Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3.1.1.1. Το Ελληνικό Πρωτοβάθμιο Σχολείο 1 και η Νέα Πρόκληση των ΤΠΕ Η ταχύτατη ανάπτυξη των Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα