ΣΧΟΛΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΧΟΛΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ"

Transcript

1 & ΣΧΟΛΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

2

3 Μουσικολογία ονομάζεται η θεωρητική και επιστημονική μελέτη της μουσικής. Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε πρώτα από Γάλλους συγγραφείς (musicologie). Η μουσικολογία καλύπτει ένα ευρύ πεδίο έρευνας και καταπιάνεται με τη μελέτη όχι μόνο της ευρωπαϊκής ή μόνο της έντεχνης όπως ονομάζεται συχνά, μουσικής, αλλά και με τη λαϊκή και την έξω-ευρωπαϊκή μουσική. Οι απαρχές της ευρωπαϊκής μουσικολογίας εντοπίζονται στα έργα των θεωρητικών της ελληνικής αρχαιότητας, οι οποίοι ανέπτυξαν τις ηθικές και αισθητικές προεκτάσεις της μουσικής. Από τον 10ο αιώνα μχ. και μετά, υπήρξαν αρκετά έργα που πραγματεύονταν την μουσική σημειογραφία, τη μουσική θεωρία, ή τη μουσική διδασκαλία.

4 Ιστορική μουσικολογία Οργανολογία Μουσική εικονογραφία Μελέτη των τεχνικών σύνθεσης Ψυχοακουστική Μουσική αισθητική Ψυχολογία της μουσικής Μουσικοκριτική

5 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΑΝΕΜΙΣΤΗΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑ. Η ΠΡΩΤΗ ΕΊΝΑΙ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΜΙΣΤΗΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΊΝΑΙ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΜΙΣΤΗΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΙ Η ΤΡΙΤΗ ΕΊΝΑΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΜΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΤΕΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΗ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ!

6 Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές σχολές μουσικής και ιδιαίτερα στην Γερμανία, στην Αγγλία, στην Ολλανδία στην Αυστρία αλλά και στις Βαλτικές χώρες. Αναφορικά η Γερμανία έχει 57 σχολές μουσικής (Musikhochsclunen)!

7 Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία Αμβούργου Ανώτατη Μουσική Ακαδημία Μονάχου Πανεπιστήμιο του Yale Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Βασιλική ακαδημία της Στοκχόλμης Ακαδημία Τσαϊκόφσκι της Μόσχας Ακαδημία Σιμπελιους Πανεπιστήμιο του Huddersfield Κρατική Μουσική Ακαδημία της Ιταλίας Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία Ανατολικού Βερολίνου HANS EISLER Πανεπιστήμιο της Indiana

8 Στην Αγγλία έχει αναπτυχθεί πολλή η μουσική και για αυτό υπάρχουν πολλές σχολές μουσικής αλλά και διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα πάνω στην μουσική! Τα πανεπιστήμια που ξεχωρίζουν για τις μουσικές σπουδές είναι το University of Manchester, το King s College London, το University of Bristol και το University of Sheffield.

9 Αυτό το πρόγραμμα σπουδών είναι σχεδιασμένο για φοιτητές που επιθυμούν να επικεντρωθούν στην ακαδημαϊκή μελέτη της μουσικής, διατηρώντας την ελευθερία της ενασχόλησης με την σύνθεση, το performance και ενδιαφερόντων πέρα της μουσικής. Παρέχει εκτενή γνώση της ανάπτυξης της δυτικής μουσικής του 20 ΟΥ και 21 ΟΥ αιώνα, με ευρεία κατανόηση της ιστορίας της νεότερης μουσικής. Εισάγει τις σημαντικότερες μεθόδους της ανάλυσης που εφαρμόζονται στη μουσική της περιόδου αυτής, καθώς και τις ιδέες της αισθητικής, μουσικής, κοινωνιολογίας, μουσικής ψυχολογίας και κριτικής θεωρίας.

10 Στο πανεπιστήμιο της Λευκωσίας υπάρχει τμήμα μουσικών σπουδων.το πρόγραμμα του πανεπιστημίου αυτού, προσφέρει υψηλής ποιότητας μουσική παιδεία και επαγγελματική κατάρτιση με ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, εφάμιλλο διεθνώς καταξιωμένων πανεπιστημίων και μουσικών ακαδημιών, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις απαιτήσεις της κοινωνίας του 21 ΟΥ αιώνα.

11 Το περιεχόμενο των σπουδών καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μουσικών πεδίων το όποιο συνδυάζει την θεωρητική και παιδαγωγική κατάρτιση με τη διεισδυτική καλλιέργεια και ανάπτυξη της τεχνικής και ερμηνευτικής δεξιότητας, τόσο στη Δυτικοευρωπαϊκή μουσική όσο και σε επιλεγμένα στυλ δημοφιλούς μουσική(τζαζ, ροκ, φανκ). Επίσης, προσφέρει πολλές ευκαιρίες εμφάνισης μπροστά σε κοινό μέσω της διαρκούς συμμετοχής σε μικρά και μεγάλα μουσικά σύνολα (χορωδία, ορχηστρα,μικρα σύνολα κλασσικής μουσικής). Το πρόγραμμα μουσικών σπουδών της Λευκωσίας στελεχώνεται από αρκετούς καθηγητές με διδακτορικό τίτλο και πλούσιο ερευνητικό έργο και από πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες εκτελεστές.

12 Στην Ολλανδία έχει αναπτυχθεί πολλή η μουσικολογία ενώ τα πανεπιστήμια που διδάσκουν την μουσική είναι πολλή υψηλού επιπέδου. Μερικά πανεπιστήμια που διδάσκουν μουσική είναι το Κοninklijk Conservatorium Hague, το πανεπιστήμιο του Γκρονιγκεν και το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.

13 Στην σχολή καλών τεχνών της Ουτρέχτης εκεί μπορεί ο νεαρός μουσικός να πάρει πτυχίο Master Μουσικής όπου είναι διεθνώς αναγνωρισμένο. Στην σχολή αυτήν υπάρχουν δυο τομείς που μπορεί να εξειδικευτεί ο μουσικός. Ο πρώτος τομέας είναι η Απόδοση όπου μέσα σε αυτό μαθαίνουν σύνθεση, όπερα, jazz & pop, εκκλησιαστική μουσική και για μάθηση πιάνου η τσέμπαλου. Ο δεύτερος τομέας είναι ο σχεδιασμός όπου μέσα σε αυτό μαθαίνουν σχεδιασμό ήχου, μουσική τεχνολογία, σύνθεση και παραγωγή μουσικής. Αυτό τον τομέα μπορούν να τον κάνουν αν έχουν κάνει κάποια μαθήματα οι νεαροί μουσικοί πριν μπουν στην σχολή δηλαδή προκαταρκτικά μαθήματα.

14 Η Αυστρία είναι η πατρίδα των μεγάλων μουσικών του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, του Φραντς Σούμπερτ και του Γιόζεφ Χάυντν. Έτσι βγάζουμε συμπέρασμα ότι η Αυστρία είναι από τις πρώτες χώρες του κόσμου που έχουν αναπτύξει την μουσική σε μεγάλο βαθμό! Τα πανεπιστήμια Musik und Darstellende kunst στο Γκρατς και το Musik und Darstellende kunst στην Βιέννη είναι από τα καλυτέρα πανεπιστήμια του κόσμου πάνω στην μουσική.

15 Στο πανεπιστήμιο της Βιέννης μπορούν να μάθουν οι φοιτητές ένα κλάδο της μουσικής που είναι αρκετά διαφορετικός από την σύνθεση μουσικής και από την μουσική τεχνολογία. Είναι η μουσικοθεραπεία που συνδυάζει επιστημονικά, καλλιτεχνικά και δημιουργικά στοιχεία σε μια προσπάθεια να τονώσει την προσωπική έκφραση. Προσφέρει στοχευμένη και συστηματική θεραπεία για τα άτομα που πάσχουν από διαταραχές συμπεριφοράς και τα προβλήματα που προκύπτουν από τη συναισθηματική, σωματική, πνευματική ή κοινωνικούς παράγοντες. Σε αυτό το τμήμα της μουσικής σχολής δέχονται κάθε δυο χρόνια 18 μαθητές και τα μαθήματα γίνονται στα γερμανικά. Οι σπουδές διαρκούν δυο χρόνια ενώ όταν καταφέρουν να πάρουν τα μεταπτυχιακά θα μπορούν να δουλέψουν ως μουσικοθεραπευτής και ως υπάλληλος σε κλινική.

16 Η Ιταλία αποτελεί ένας πολύ καλός προορισμός για σπουδές μουσικής με ποιοτικά πανεπιστήμια όπως το Conseravatorio di Musica Nino Rota και το Conseravatorio Antonio Scontrino στο Trapani. Το κόστος ζωής είναι ιδιαίτερα χαμηλό στην νότια Ιταλία και επίσης βρίσκεται διπλά στην Ελλάδα.

17 Η Γερμανία είναι η πατρίδα των μεγάλων μουσικοσυνθετών Μπαχ και Μότσαρτ! Σαν χώρα είναι πολλή αναπτυγμένη στον χώρο της μουσικής και εκεί πολλή εύκολα ο νεαρός μουσικός θα βρει δουλεία! Έχει 57 σχολές μουσικής (Musikhochsclunen) όπου είναι αρκετά καλού επιπέδου.

18 Μερικές σχόλες μουσικής της Γερμανίας είναι: Hochschule fur music Carl Maria von Weber, στην Δρέσδη. Staatliche Hochschule fur music, στο Φράιμπουργκ. Carl von Ossietzky Universitat, στο Όλντενμπουργκ. Staatliche Hochschule fur music, στο Τροσιγκεν. Ηοchschule fur music und theatre, στο Αννόβερο. Μουσική ακαδημία Μονάχου.

19 Στο τμήμα μουσικών σπουδών του πανεπιστημίου της Χαιδελβέργης διδάσκεται η μουσικοθεραπεία και είναι το μοναδικό τμήμα μουσικοθεραπείας στην Γερμανία. Το τμήμα συνεργάζεται στενά με το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας Μουσικοθεραπείας. Το μάστερ μουσικοθεραπείας διαρκεί δυο χρόνια και στο τέλος απονέμονται στους φοιτητές τον ακαδημαϊκό τίτλο Master of arts. Το τμήμα δέχεται φοιτητές από όλες τις χώρες του κόσμου ενώ δίνει και πτυχία Bachelor αλλά και το γερμανικό Diplom. Το τμήμα διαθέτει μεγάλους χώρους, εργαστήριο υπολογιστών, αίθουσες συνεδριάσεων και καλής ποιότητας μουσικά όργανα.

20 Η Σουηδία διαθέτει καλές σχολές μουσικής καθώς και η ίδια χώρα έχει πλούσιο μουσικό παρελθόν! Τα πανεπιστήμια Lund University, Malmo University, Malardalen University. Η επιτυχής ολοκλήρωση alardalen University και η βασιλική ακαδημία της Στοκχόλμης διαθέτουν υψηλό επίπεδο για την εκμάθηση της μουσικής.

21 Στο τμήμα μουσικών σπουδών του Malmo μπορεί να μάθει ο φοιτητής εκκλησιαστική μουσική και να παίζει εκκλησιαστικό όργανο μέσα σε εκκλησιές της Σουηδίας. Με την ολοκλήρωση των σπουδών, ο φοιτητής διαθέτει προηγμένες γνώσεις και δεξιότητες για να εργαστεί στο πλαίσιο των διαφόρων λειτουργιών και να δεσμεύτει ως επαγγελματίας μουσικός - είτε ως σολίστ, μέλος ενός καθιερωμένου μουσικού σύνολο, ή ως μουσικός μέσα στην Εκκλησία του τη Σουηδία ή και σε άλλες εκκλησιες διαφορετικού δόγματος. Ο φοιτητής μπορεί επίσης να έχει αναπτύξει τέτοιες δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τη συνέχιση ή σε βάθος μελέτες που είναι σε μεγάλο βαθμό αυτόνομες και που αυξάνουν την επαγγελματική του / της ευελιξία σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη εκκλησιαστική και πολιτιστική ζωή του.

22 Η σκανδιναβική Master of Global Music είναι ένα κοινό πρόγραμμα σπουδών που προσφέρονται σε collarboration μεταξύ των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας μουσικές ακαδημίες εκπαίδευσης σε τρεις χώρες: Royal Academy of Music (Aarhus, Δανία), Πανεπιστήμιο Lund, Malmö Academy of Music (Malmö, Σουηδία), Sibelius Academy (Ελσίνκι, Φινλανδία).

23 Το πρόγραμμα (Master πρόγραμμα στη Μουσική, Global Music (GLOMAS)) οδηγεί σε ένα μεταπτυχιακό, σύμφωνα με τους κανονισμούς κάθε ιδρύματος και την εθνική νομοθεσία. GLOMAS είναι ένα ιδιαίτερα καινοτόμο, διεπιστημονικό πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες που προκύπτουν από την παγκοσμιοποίηση στον τομέα της μουσικής. Το πρόγραμμα (Master πρόγραμμα στη Μουσική, Global Music (GLOMAS)) τονίζει εξελικτικής πορείας της «bimusical" δεξιότητες απόδοση (συνήθως μέσα σε δύο τουλάχιστον παραδόσεις από διάφορα μέρη του κόσμου), καθώς και μελέτες των θεμάτων που σχετίζονται με την καριέρα ενός επαγγελματία μουσικός, συμπεριλαμβανομένων τομείς όπως η μουσική και η εκπαιδευτική ηγεσία δεξιότητες, διαχείριση έργου, και την εφαρμοσμένη έρευνα.

24 Η μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, κυριαρχείται από τους δύο κύριους τομείς της παλαιότερης και της νέας / πρόσφατης μουσικής ιστορίας, καθένα από τα οποία αντιπροσωπεύεται από έναν καθηγητή. Σε ένα ευέλικτο συμπληρώνεται με τη διδασκαλία σπουδών, έτσι ώστε η ιστορία της μουσικής καλύπτεται σε όλες τις ποικιλία: από τις αρχές του γραπτά αρχεία στο 9ο Αιώνα μέχρι σήμερα σε όλη την ποικιλομορφία της σύγχρονης μουσικής τέχνης και ποπ μουσική.

25 Εξίσου απαραίτητη είναι η Hörkompetenz και σχετίζεται επίσης με μουσική και γλωσσική ανάγνωση κειμένων, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης για την επέκταση τηςβάσης για την ερμηνείακαι τη διδασκαλία της μουσικής. Στο τέλος του προγράμματος μάστερ, οι μαθητές θαπρέπει να έχουν ανεξάρτητη, ακαδημαϊκή μελέτη των φαινομένων μουσικής ιστορίας σε θέση και μπορούννακάνουν τη δική τους έρευνα. Αυτό συνεπάγεται, ειδικότερα, την επίτευξη των ακόλουθων στόχων: Οι απόφοιτοι είναι εξοπλισμένοι με τα βασικά του γενικού προσανατολισμού σε όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών / δυτική μουσική ιστορία με μια παραδειγματική κατάθλιψη σε περιοχές επιλογή. Σε επιλεγμένες θεματικές περιοχές που έχουν μια γενική εικόνα της τρέχουσας κατάστασης της έρευνας και τις τελευταίες σχετικές δημοσιεύσεις, είναι σε θέση να ενημερώσει τα περεταίρω των πληροφοριών συνεχώς. Γνωρίζετε τις βασικές ανθρωπιστικές επιστήμες και μουσικολογικά μεθόδους και είναι σε θέση να τις εφαρμόσουν σωστά.

26 Η ολοκλήρωση τριών χρόνων στην εκμάθηση της θεωρίας. Η ολοκλήρωση τριών χρόνων στην εκμάθηση της αρμονίας. Η Εκμάθηση υποχρεωτικών μαθημάτων στο πιάνο. Η παρακολούθηση μαθημάτων σολφέζ (τραγούδι).

27 Η βασική προϋπόθεση για την αποδοχή των φοιτητών είναι η επιτυχής ολοκλήρωση τους στο πτυχίο της μουσικής(όταν πηγαίνουν για μεταπτυχιακό). Επιπλέον, η καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας είναι απαραίτητη και αξιολογούνται κατά τη συνέντευξη και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Δεν υπάρχουν δίδακτρα για τους ευρωπαίους φοιτητές σε οποιοδήποτε από τις δημόσιες μουσικές σχολές. Επίσης σε μερικές ιδιωτικές σχόλες μουσικής της Σουηδίας είναι δωρεάν τα δίδακτρα για μαθητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες!

28 Το κόστος ζωής του φοιτητή μεταβάλλεται στην χώρα την οποία φοιτει και δεν έχει διαφορετικά έξοδα από άλλους φοιτητές διαφορετικών σχολών. Όμως η συντήρηση του μουσικού οργάνου του και η αγορά καινούργιων μουσικών βιβλίων και αναλόγιων είναι τα πρόσθετα έξοδα ενός φοιτητή της Μουσικολογίας.

29

30 ΤΕΛΟΣ.. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!!!

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΧΑΝΙΩΝ - ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ

ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ ΑΘΗΝΑ 2013 Πηγή: Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Φιλανδίας, ΟΟΣΑ, Δίκτυο «Ευριδίκη» Μετάφραση: (κατά προσέγγιση απόδοση) Γ. Θεοδωρακόπουλος Εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Επαγγελματικών Δεξιοτήτων του Εκπαιδευτικού Προσωπικού

Ανάπτυξη Επαγγελματικών Δεξιοτήτων του Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ανάπτυξη Επαγγελματικών Δεξιοτήτων του Εκπαιδευτικού Προσωπικού DG Education and Culture Leonardo Εταιρικές Σχέσεις Centro Andaluz de Programas Europeos - SPAIN ΕΡΓΟΝ Κ.Ε.Κ. ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

MESOYIOS COLLEGE ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2015-2016 WISDOM CREATIVITY PERFECTION GLORY. Back to Index

MESOYIOS COLLEGE ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2015-2016 WISDOM CREATIVITY PERFECTION GLORY. Back to Index MESOYIOS COLLEGE ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2015-2016 WISDOM CREATIVITY PERFECTION GLORY 1 Οι πληροφορίες που αναφέρονται σ αυτό τον Οδηγό Σπουδών έχουν σχέση με τα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται κατά το ακαδημαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση

Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση Περιλήψεις 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μουσική Εκπαίδευση: Μπροστά στις προκλήσεις του 21ου αιώνα Πολύβιος Ανδρούτσος Σε αυτή την εναρκτήρια ομιλία, ο πρόεδρος της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 2004-2008

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 2004-2008 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 2004-2008 Έγκριση Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος 3 Ιουλίου 2009 ΜΕΛΗ ΤΗΣ OMEA

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2015-2016. Γνώση, Παιδεία, Δημιουργία!

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2015-2016. Γνώση, Παιδεία, Δημιουργία! ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2015-2016 Γνώση, Παιδεία, Δημιουργία! ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 4 Οι Σωστές Επιλογές Σπουδών 6 Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Μία Άριστη Επιλογή 13 Γενικότερα Θέματα Σπουδών 14 Υποτροφίες 16 Διαμονή 17

Διαβάστε περισσότερα

τα επαγγέλματα των αποφοίτων Επαγγελματικές διεξόδοι κάθε τμήματος ανά επιστημονικό πεδίο

τα επαγγέλματα των αποφοίτων Επαγγελματικές διεξόδοι κάθε τμήματος ανά επιστημονικό πεδίο 181 τα επαγγέλματα των αποφοίτων Επαγγελματικές διεξόδοι κάθε τμήματος ανά επιστημονικό πεδίο 182 1ο επιστημονικό πεδίο Ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες Από ποια κατεύθυνση συμφέρει να πάω;

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπτυξη της δημιουργικότητας και κριτικής σκέψης και τα οφέλη της μάθησης δια μέσου των τεχνών

Η ανάπτυξη της δημιουργικότητας και κριτικής σκέψης και τα οφέλη της μάθησης δια μέσου των τεχνών Η ανάπτυξη της δημιουργικότητας και κριτικής σκέψης και τα οφέλη της μάθησης δια μέσου των τεχνών Ιστορική αναδρομή Ας ξεκινήσουμε με μια σύντομη ιστορική αναδρομή η οποία παρέχει ένα πλαίσιο για το πώς

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2014-2015. Γνώση, Παιδεία, Δημιουργία!

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2014-2015. Γνώση, Παιδεία, Δημιουργία! ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2014-2015 Γνώση, Παιδεία, Δημιουργία! ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 4 Οι Σωστές Επιλογές Σπουδών 7 Η Επιλογή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας 10 Γενικότερα Θέματα Σπουδών 12 Υποτροφίες 13 Διαμονή/Φοιτητική Ζωή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ -206- -207-

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ -206- -207- ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ -206- -207- ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Διδακτορικά Προγράμματα της Σχολή Επιστημών της Αγωγής PhD Programs - School of Education Η Σχολή Επιστημών της Αγωγής προσφέρει προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

http://sep4u.gr Καλοδήμος Δ. 6/9/2015 Σχολές 1 ου Πεδίου

http://sep4u.gr Καλοδήμος Δ. 6/9/2015 Σχολές 1 ου Πεδίου Σχολές 1 ου Πεδίου Ομάδες Σχολών Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας Βαλκανικών Σπουδών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Γλώσσας Φιλολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. Πληροφορίες για υποψήφιους μεταπτυχιακούς φοιτητές επιπέδου Μάστερ 2014/2015

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. Πληροφορίες για υποψήφιους μεταπτυχιακούς φοιτητές επιπέδου Μάστερ 2014/2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Πληροφορίες για υποψήφιους μεταπτυχιακούς φοιτητές επιπέδου Μάστερ 2014/2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΜΑΣΤΕΡ 5 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΠΑΚ 6 ΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Bασικοί Στόχοι. Ερευνητικό Έργο. Το Ακαδημαϊκό Προσωπικό. Βιβλιοθήκη

Bασικοί Στόχοι. Ερευνητικό Έργο. Το Ακαδημαϊκό Προσωπικό. Βιβλιοθήκη ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ www.ucy.ac.cy Πληροφορίες για Υποψήφιους Φοιτητές από την Ελλάδα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Tο Πανεπιστήμιο Kύπρου ιδρύθηκε το 1989 και δέχθηκε τους πρώτους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2013-2014

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2013-2014 ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2013-2014 www.unic.ac.cy ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2 Οι Σωστές Επιλογές 5 Η Επιλογή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας 8 Γενικότερα Θέματα Σπουδών 10 Υποτροφίες 11 Διαμονή/Φοιτητική Ζωή 12 Μετεγγραφή σε Πανεπιστήμια

Διαβάστε περισσότερα

We W lcome to elcome t o a wo a w r o ld of Oppor ld of Opportunities! tunities! www.amc.edu.gr

We W lcome to elcome t o a wo a w r o ld of Oppor ld of Opportunities! tunities! www.amc.edu.gr Welcome to a world of Opportunities! www.amc.edu.gr περιεχόμενα εισαγωγή Χαιρετισμός 6-7 Σημαντικοί Σταθμοί στην ιστορία του Ιδρύματος 8-11 Άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας 12 Ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Εκπαίδευση εκπαιδευτών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιμέλεια συγγραφή: Δρ. Γεώργιος Α. Κουλαουζίδης 2010

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Μεταπτυχιακών Σπουδών. Συμπλήρωμα 2013-2015

Οδηγός Μεταπτυχιακών Σπουδών. Συμπλήρωμα 2013-2015 Οδηγός Μεταπτυχιακών Σπουδών Συμπλήρωμα 2013-2015 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Τμήμα Αγγλικών Σπουδών... 6 Τμήμα Γαλλικών Σπουδών... 7 Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙ ΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙ ΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙ ΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Δομή Απασχόλησης Σταδιοδρομίας Γραφείο Διασύνδεσης

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Δομή Απασχόλησης Σταδιοδρομίας Γραφείο Διασύνδεσης Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ Οδηγός Επαγγέλματος Πτυχιούχου Ηλεκτρονικού Μηχανικού Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ΑΙΓΑΛΕΩ 2012 ISBN: 978-618-5085-05-6 Τίτλος πρωτοτύπου: «Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΜΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ / ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΤΕΕ» ΤΕΛΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ

Μελέτη «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΜΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ / ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΤΕΕ» ΤΕΛΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Μελέτη «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΜΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ / ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΤΕΕ» ΤΕΛΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ: Σταμάτης Παλαιοκρασάς, επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Διαβάστε περισσότερα

«Το επαγγελματικό προφίλ του εκπαιδευτή ενηλίκων στην Ελλάδα: ζητήματα ανάπτυξης δεξιοτήτων τους στο χώρο εργασίας»

«Το επαγγελματικό προφίλ του εκπαιδευτή ενηλίκων στην Ελλάδα: ζητήματα ανάπτυξης δεξιοτήτων τους στο χώρο εργασίας» ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Πληροφορίες για υποψήφιους μεταπτυχιακούς φοιτητές επιπέδου Μάστερ 2013/2014

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Πληροφορίες για υποψήφιους μεταπτυχιακούς φοιτητές επιπέδου Μάστερ 2013/2014 Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου Πληροφορίες για υποψήφιους μεταπτυχιακούς φοιτητές επιπέδου Μάστερ 2013/2014 Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου Πληροφορίες για υποψήφιους μεταπτυχιακούς φοιτητές επιπέδου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο δεικτών Πιστοποίσης γνώσεων και δεξιοτήτων εκπαιδευομένων Δια Βίου και Διευρυμένη Μάθηση

Σχέδιο δεικτών Πιστοποίσης γνώσεων και δεξιοτήτων εκπαιδευομένων Δια Βίου και Διευρυμένη Μάθηση ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Σχέδιο δεικτών Πιστοποίσης γνώσεων και δεξιοτήτων εκπαιδευομένων Δια Βίου και Διευρυμένη

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας. Τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού. - Μάστερ (ΜSc) στη Διεθνή Διοίκηση Τουρισμού και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας. Τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού. - Μάστερ (ΜSc) στη Διεθνή Διοίκηση Τουρισμού και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού - Μάστερ (ΜSc) στη Διεθνή Διοίκηση Τουρισμού και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας 1. Εισαγωγή 2. Στόχοι Μεταπτυχιακού Προγράμματος 3. Διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης Π. Γ. Μιχαηλίδης, "Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης", Διημερίδα με θέμα Οι Φυσικές Επιστήμες στην Α/θια Εκπαίδευση, Πανεπιστήμιο Αθηνών, 7-8 Φεβρουαρίου 1997, πρακτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Dream Team ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΤΟΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ: ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ Η επιλογή του επαγγέλματος του κάθε νέου καθορίζεται από δύο παράγοντες, από

Διαβάστε περισσότερα

Ανακάλυψη Ικανοτήτων. Εργαλεία για το µέλλον σας. Αποτελέσματα εκτίμησης ικανοτήτων για νέους

Ανακάλυψη Ικανοτήτων. Εργαλεία για το µέλλον σας. Αποτελέσματα εκτίμησης ικανοτήτων για νέους Ανακάλυψη Ικανοτήτων Εργαλεία για το µέλλον σας Αποτελέσματα εκτίμησης ικανοτήτων για νέους 1 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η εύρεση εργασίας είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους νέους με λίγα ή καθόλου τυπικά προσόντα.

Διαβάστε περισσότερα