Τεχνικές Διαδικασίες Διάρρηξης και Εισόδου σε Αστικα Συμβάντα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τεχνικές Διαδικασίες Διάρρηξης και Εισόδου σε Αστικα Συμβάντα"

Transcript

1 Τεχνικές Διαδικασίες Διάρρηξης και Εισόδου σε Αστικα Συμβάντα Άπο τον Εθελοντή Δασοπυροσβέστη Γερόλυμπο Απόλλωνα της Ο.Ε.Δ.Δ. Εκάλης ( ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο σκοπός αυτού του κεφαλαίου είναι να παρουσιάσει τεχνικές και διαδικασίες για διάρρηξη και είσοδο σε αστικές τοποθεσίες όπως σπίτια, διαμερίσματα, γκαράζ, μαγαζιά κλπ. Το ταλέντο της διάρρηξης υπάρχει σαν σημαντικό κομμάτι της πυρόσβεσης απο το ξεκίνημά της εφόσον δεν μπορεί να εκτελεστεί επιτυχής αποστολή έρευνας/διάσωσης/κατάσβεσης αν δεν δημιουργηθεί δίοδος εισόδου στην εκάστοτε τοποθεσία. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ Σε αυτό το στάδιο παρουσιάζονται κάποια βασικά στοιχεία του περιστατικού σε ότι αφορά την διάρρηξη και παραβίαση εισόδου, στα οποία πρέπει να δώσετε ιδιάιτερη σημασία. Η εκτίμηση και αξιολόγηση ξεκινά άπο την ώρα που δωθεί η κλήση και δεν σταματά μέχρι να έχει τεθεί η πυρκαγιά ύπο πλήρη έλεγχο. Πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στα στοιχεία του περιστατικού τα οποία πιθανόν να αλλάξουν, αναγκάζοντας επανεκτίμηση της θέσης σας και της στρατηγικής που ακολουθείτε. Αυτά διαφέρουν σε κάθε συμβάν αλλά σταθερα παραδείγματα όπως οι καιρικές συνθήκες, αγχωμένοι πολίτες και η πίεση χρόνου λόγου επείγουσας ανάγκης προστασίας ζωής πιθανόν να σας προβληματίσουν σε μια επιχείρηση διάρρηξης.

2 Πόρτα Η πόρτα δεν χρειάζετε συστάσεις. Είναι ένα αντικείμενο καθημερινής χρήσης αλλά για τον πυροσβέστη πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένα εμπόδιο το οποίο δύναται να αποτρέψει την επιτυχή εκτέλεση μιάς αποστολής. Κατόπιν αυτού, είναι σημαντικό να την αναλύσουμε, να μάθουμε τα αδύναμα σημεία της και πως μπορούμε να την παραβιάσουμε. Θα ασχοληθούμε με τα υλικά κατασκευής της, το πλαίσιό της, τους μεντεσέδες της, τύπους κλειδαριών/λουκετών καθώς και με πρόσθετες «πατέντες» για την ενίσχυσή της που συναντιούνται συχνά. Πλαίσιο / Κάσα Το πλαίσιο της πόρτας αποτελεί το κάδρο η σκελετό κατασκευής στο οποίο η πόρτα εφαρμόζει όταν είναι κλειστή. Το πλαίσιο μιας πόρτας μπορεί να είναι μέρος της κατασκευής του κτιρίου η να ειναι πρόσθετο, εφαρμοσμένο με κάποιον τρόπο (κόλλα, καρφιά, βίδες κ.λ.π.) Σημειώνεται οτι οι συρτές πόρτες βρίσκονται μονίμως στο πλαίσιό τους, είτε σε ανοιχτή, κλειστή η ημι άνοιχτη θέση. Μεντεσέδες Οι μεντεσέδες είναι σχετικά απλοί μηχανισμοί που ενώνουν μια πόρτα με το πλαίσιό της. Επιτρέπουν την κίνηση της πόρτας προς τα μέσα, προς τα έξω και σε κάποιες περιπτώσεις μεντεσέδων διπλής κατεύθυνσης και προς τα μέσα και προς τα έξω. Σημειώνεται οτι οι συρτές πόρτες δεν έχουν μεντεσέδες, εφόσον κινούνται είτε στο πλαίσιό τους με το χέρι, είτε με κάποιον ηλεκτρικό μηχανισμό. Κατεύθυνση ανοίγματος Οι περισσότερες πόρτες σε κτίρια οικιακής χρήσης ανοίγουν προς τα μέσα (δηλαδή την σπρώχνουμε για να μπούμε στο κτίριο). Αυτό συνηθίζεται για να μπορούμε να μπούμε γρήγορα στο σπίτι μας για τον οποιοδήποτε λογο (καιρός, φόβος, βαρύ φορτίο). Αντιθέτως, σε κτίρια εμπορικής χρήσης ανοίγουν προς τα έξω (δηλαδή την τραβάμε για να μπούμε στο κτίριο σπρώχνουμε για να βγούμε). Ο λόγος είναι για να μπορούμε να εγκαταλλείψουμε γρήγορα κάποιο τέτοιο κτίριο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Επίσης θα ασχοληθούμε και με τις συρτές πόρτες, τα ρολλά ασφαλείας και το υλικό κατασκευής. Κλειδαριές και Λουκέτα Υπάρχον άπειροι τύποι αυτών και γι αυτό θα πρέπει να μάθετε να τα αναγνωρίζετε ώστε να μπορεί να καταστρωθεί μια γρήγορη και αποτελεσματική στρατηγική παραβίαση. Επίσης, να δοκιμάζετε πάντοτε το πόμολο! Είναι όχι μόνο ανούσιο αλλά και αρκετά επικίνδυνο να επιχειρηθεί παραβίαση σε ξεκλείδωτη πόρτα!

3 ΕΡΓΑΛΕΙΑ Halligan/Χάλιγκαν (ένα εργαλείο με πολλαπλές εφαρμογές) Τσεκούρι (είναι σημαντικό η πίσω πλευρά της κεφαλής να είναι τετραγωνισμένη ώστε να μπορεί να παρέχει χτυπήματα το Halligan σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί. Βαριοπούλα (προσφέρει μεγαλύτερη ορμή στα χτυπήματα απ ότι η κεφαλή του τσεκουριού αλλά και για άμεση παραβίαση πόρτας σε περίπτωση που αυτό θεωρηθεί πρέπον) Όπως βλέπετε παρακάτω, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να παντρευτούν τα εργαλεία, για ευκολία στην μεταφορά. Halligan με βαριοπούλα Halligan με τσεκούρι Κριός (για άμεση παραβίαση πόρτας σε περίπτωση που αυτό θεωρηθεί πρέπον)

4 Περαιτέρω Εργαλεία Υψηλής Εξειδίκευσης Προσοχή Ο πυροσβέστης πρέπει να έχει εκπαίδευτει στην ασφαλή χρήση των εργαλειών αυτών διότι υπάρχουν κίνδυνοι σοβαρού τραυματισμού. Υδραυλικός Διαστολέας (Κυκλοφορούν διάφοροι τύποι, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο μεγάλη δύναμη διαστολής που έχει πολλές εφαρμογές.) Δισκοπρoίονο (Χρησιμοπείται στην διάρρηξη με δίσκο κοπής μετάλλων για τομές σε μεντεσέδες, λουκέτα, ρολλά, μπάρες ασφαλείας, κάγκελα, φράχτες κ.λ.π.) Τρυπάνι (Έχει αρκετές εφαρμογές στην διάρρηξη για ξεβίδωμα μπαρών, στηριγμάτων και μεντεσέδων.)

5 ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΠΟΡΤΑΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΡΩΣ ΤΑ ΜΕΣΑ Ένας κανόνας που ισχύει για τις περισσότερες διαρρήξεις ακολουθεί τα 3 παρακάτω στάδια. 1) GAP/Άνοιγμα Κενού το άνοιγμα κενού μεταξή πόρτας και πλαίσιου. Σε κάποιες περιπτώσεις ξύλινου πλαισίου μπορεί κανείς να παραμορφώσει το πλαίσιο της πόρτας να βοηθήσει στο άνοιγμα κενού. Θεωρείται πως το καλύτερο σημείο δημιουργίας κενου είναι 15 εκατοστά ποιό πάνω απο την κλειδαριά και ΟΧΙ στο ύψος της κλειδαριάς. 2) SET/Στήσιμο το στήσιμο του ανάλογου εργαλείου στο κενό. Προσέξτε να έχει μπεί αρκετά βαθιά το εργαλείο ώστε να μην σπάσουν οι δαγκάνες.

6 3) FORCE/Παραβίαση η παραβίαση της πόρτας. Αν χρειαστεί, η δουλειά γίνεται άπο δύο πυροσβέστες, αλλα ο δεύτερος θα πρέπει να έχει και τον έλεγχο της πόρτας. Εάν δεν ανοίξει η πόρτα με αυτήν την τεχνική τότε δοκιμάζουμε ενα άλλο στήσιμο, που δίνει μεγαλύτερη κίνηση στο Halligan. Το κενό διατηρείται με την κεφαλή του τσεκουριού και το Halligan τοποθετείται όπως βλέπετε παρακάτω. Παρακάτω βλέπουμε την ίδια διαδικασία με υδραυλικό διαστολέα Σημείωση μπορούμε επίσης να παραβιάσουμε πόρτα που ανοίγει προς τα μέσα με βαριοπούλα η κριό αν και αυτή η βίαιη μέθοδος δεν συνιστάται λόγω ασφάλειας (πχ. backdraft).

7 ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΠΟΡΤΑΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΡΩΣ ΤΑ ΕΞΩ Το άνοιγμα μιας πόρτας με αυτήν την μέθοδο ακολουθεί τα ίδια 3 στάδια. 1) GAP/Άνοιγμα Κενού 2) SET/Στήσημο 3) FORCE/Παραβίαση Εάν δεν ανοίξει η πόρτα με αυτήν την τεχνική τότε δοκιμάζουμε ενα άλλο στήσιμο, που δίνει μεγαλύτερη κίνηση στο Halligan. Σημείωση ΔΕΝ συνιστάται η προσπάθεια παραβίασης πορτας που ανοίγει προς τα έξω με υδραυλικό διαστολέα.

8 Μερικές φορές, χρειάζεται λίγη φαντασία για να παραβιαστεί μία πόρτα. Για παράδειγμα, μπορούμε να τετραγωνοποιήσουμε τους όμους των δαγκάνων του Halligan για να μπορούμε να το στήσουμε ποιό εύκολα σε στενούς χώρους. ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΓΥΑΛΙΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ Σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται το σπάσιμο του γυαλιού. Πέρα του ότι υπάρχει κίνδυνος κοψίματος η ακρωτηριασμού, το πεσμένο γυαλί έχει την ιδιότητα να γλιστράει πάρα πολύ σε συνδιασμό με το νερό. Η σώστη παραβίαση γίνεται κατ ευθείαν στον μηχανισμό είτε βρίσκεται αυτό πάνω, κάτω, η σε κάποιο αλουμινένιο πλαίσιο. Σπάσιμο του γυαλιού γίνεται μόνο οταν κινδυνεύει ζωή και όταν κρίνουμε οτι το τζάμι είναι εύκολο και ασφαλές να σπάσει.

9 ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Αν υπάρχει κάποια πρόσθετη αλυσίδα που ασφαλίζει την πόρτα (σε πόρτες που ανοίγουν προς τα μέσα) μπορούμε να την παραβιάσουμε πιάνωντάς την με τις δαγκάνες του Halligan και σπρώχνοντας προς τα έξω. Αυτή η κίνηση ασκεί πάρα πολύ πίεση στην βάση που κρατάει την αλυσίδα στον τοίχο και πιθανών να την καταστρέψει με την πρώτη προσπάθεια. Προσοχή! Εάν μία τέτοια αλυσίδα είναι κλειδωμένη σημαίνει πως υπάρχουν άτομα στο κτίριο, η ότι έχουν δραπετεύσει απο άλλη είσοδο, εφ όσων κλειδώνει από μέσα. Ένα άλλο πρόσθετο σύστημα ασφάλειας είναι η σταθερή μπάρα που εικονίζεται. Σημειώνεται πως είναι δύσκολο να εντοπιστεί αλλά πρέπει να υποψιαστούμε την παρουσία της σε πόρτες σε παλιά κτίρια, χωρίς κλειδαριές, που ανοίγουν προς τα μέσα. Αν είναι τοποθετημένη ξέρουμε πως υπάρχουν άτομα στο κτίριο, η ότι έχουν δραπετεύσει απο άλλη είσοδο, εφ όσων τοποθετείται από την εσωτερική πλευρά. Είναι ένα απλό σύστημα που παρουσιάζει δυσκολίες στην διάρρηξη. Μερικές φορές μπορούμε να ξεβιδώσουμε τις βάσεις της μπάρας απο έξω, εκτός αν αυτά βρίσκονται στο πλαίσιο της πόρτας. Άλλες μπορούμε να κόψουμε τη μπάρα κάθετα με τροχό πίσω απο την πόρτα. ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΜΕΝΤΕΣΕΔΩΝ Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να παραβιάσει κανείς τους μεντεσέδες μιάς πόρτας. Ένας βασικός κανόνας που ισχύει για αυτούς που θα εξετάσουμε είναι να ξεκινήσει η διάρρηξη άπο τον πάνω μεντεσέ για να ξεφύγει η θερμότητα και ο καπνός και να μην μας ενοχλεί στην συνέχεια της επιχείρησης. Ο πρώτος τρόπος είναι να χρησιμοπηθεί το Halligan και η μέθοδος Gap Set Force (Άνοιγμα Κενού Στήσιμο Παραβίαση). Αυτό πραγματοπείται ακριβώς απο κάτω η απο πάνω απο τον μεντεσέ

10 Ο δέυτερος τρόπος παραβίασης μεντεσέδων ειναι ο παρακάτω. Τοποθετούμε το Halligan με τον μεντεσέ ανάμεσα στις δαγκάνες και τραβάμε προς τα έξω. Προσέχουμε πάντα πραγματοποιώντας τέτοιες κινήσεις για της απότομες αντιδράσεις του εργαλείου ή και την εκτόξευση του μεντεσέ! Ο τρίτος τρόπος απαιτεί ενα δισκοπρoίονο και εικονίζεται κάτω αριστερά. Η τομή γίνεται στην βάση του μεντεσέ είτε απάνω στην πόρτα η στο πλαίσιο της πόρτας.

11 Ο τέταρτος και ίσος ποιό απλός τρόπος εικονίζεται πάνω δεξιά και πραγματοποιείται με βαριοπούλα η κριό. Προσοχή όμως, χρησιμοποιείστε τον με επιφύλαξη για το τι κατάσταση επικρατεί στην άλλη πλευρά και συνιστάται να υπάρχει μία οπλισμένη εγκατάσταση έτοιμη για προσβολή. ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΛΟΥΚΕΤΩΝ Το λουκέτο είναι ένας πρόσθετος μηχανισμός ασφάλειας το οποίο ενώνει δύο άκρες μιάς αλυσίδας η δύο κρίκους που βρίσκονται πάνω στην πόρτα. Η διάρρηξη και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να γίνει με έναν κοινό κόφτη όπως βλεπουμε παρακάτω. Μια τεχνική ειναι να τοποθετήσουμε τον κόφτη έτσι ώστε η μία λαβή να βρεί σε κάτι σταθερό και να δώσουμε κίνηση στην δεύτερη. Μία άλλη τεχνική πραγματοποιείται με την παρακάτω εικονιζόμενη χρήση του Halligan και ενός τσεκουριού. Μερικές φορές μπορούμε να χρησημοποιήσουμε την σκληρότητα του λουκέτου σαν πλεονέκτημά για να σπάσουμε τον μηχανισμό που ασφαλίζεται. Ένα παράδειγμα είναι η σύρτες. Στρίβοντας το λουκέτο με τις δαγκάνες του Halligan παραμορφώνει το κέλυφος του σύρτη αρκετά για να παραβιαστεί.

12 Σημείωση μερικά λουκέτα έχουν πανοπλία. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η χρήση δισκοπρίονου. ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΚΛΕΙΔΑΡΙΩΝ (THRU THE LOCK) Η παραβίαση κλειδαριών είναι μια τεχνική παραβίασης πόρτας που προκαλεί μηδαμινές ζημιές. Εφαρμόζεται μόνο όταν δεν υπάρχει πίεση χρόνου ή έκτακτη ανάγκη διάσωσης ή προστασίας ζωής. Όμως, δεν πάυει να είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραβιαστεί κλειδαριά αφού για να γίνουν οι διαδικασίες σωστά πρέπει ο πυροσβέστης να εχει παρακολουθήσει εξειδικευμένη επαγγελματική πρακτική εκπαίδευση αλλά και να φέρει συγκεκριμένα εργαλεία στον εξοπλισμό του. Γι αυτόν τον λόγο, καθώς και το οτι παρόμοιες πληροφορίες μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες για κακοποιά στοιχεία, δεν θα σχολιαστεί περαιτέρω αυτη η μέθοδος διαρρήξης. ΦΡΑΓΗ ΠΟΡΤΑΣ Είναι εξ ίσου σημαντικό αφού ανοίξουμε μια πόρτα να διασφαλίσουμε την είσοδο, γιατί η είσοδος είναι και έξοδος. Το τελευταίο πράγμα που θέλει κανείς είναι να παγιδευτεί! Μερικές τεχνικές ειναι η τοποθέτηση τσεκουριού, σφήνας, κάποιου βαριού αντικειμένου η ακόμα και ενός καρφιού όπως βλεπουμε παρακατω. Σημειώνεται οτι η φραγή της πόρτας είναι αδύνατη εάν η παραβίαση έχει γίνει στους μεντεσέδες. Σε αυτήν την περίπτωση η πόρτα αφαιρείται και τοποθετείται σε σημείο που να μην ενοχλεί το έργο των πυροσβεστών.

13 ΣΥΡΤΕΣ ΜΠΑΡΕΣ, ΡΟΛΛΑ ΚΑΙ ΓΚΑΡΑΖΟΠΟΡΤΕΣ Η παραβίαση συρτών μπάρων ασφαλείας είναι αρκετά εύκολη με τα κατάλληλα εργαλεία. Αυτές οι εγκαταστάσεις συνηθίζονται σε μαγαζιά και η κύρια πόρτα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι γυάλινη. Αφού παραβιαστεί το λουκέτο όπως μάθαμε νωρίτερα, μπορούμε στην συνέχεια να την ανοίξουμε χωρίς φόβο γιατί, λόγο ορατότητας, έχουμε ήδη μια πολύ καλή ιδέα για το τι θα αντιμετωπίσουμε. Αυτό το σύστημα όμως θα μας καθυστερήσει αρκετά λόγω της παρουσίας δεύτερης πόρτας απο πίσω. Η παραβίαση σε γκαραζόπορτες η ρολλά ασφαλείας απαιτεί τη χρήση δισκοπρίονου για δύο τομές που πραγματοποιούνται όπως βλέπουμε παρακάτω. Η τομές είναι διαγώνιες, ενώνονται στο ύψος που φτάνει ο πυροσβέστης και συνεχίζονται μέχρι το δάπεδο. Ποτέ δεν ενώνουμε τις τομές μεταξύ τους πρίν ολοκληρωθούν και οι δύο! Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι οτι οτι χρειάζονται μόνο δύο τομές και έτσι είναι ο ποιο γρήγορος τρόπος να γίνει κατάσβεση. Τα μειονεκτήματα είναι οτι καταστρέφεται η πόρτα και οτι μαζεύεται η κομμένη πόρτα στην είσοδο. Επίσης, επειδή πέφτει η πόρτα με το που ενωθούν οι τομές, πρέπει να υπάρχει μια οπλισμένη εγκατάσταση σε ετοιμότητα και να προσέχουν όλοι για το ενδεχόμενο της έκρηξης πυρκαγιάς (backdraft).

14 Σημείωση να μην ενωθούν οι τομές μέχρι να έχουν ολοκληρωθεί και οι δύο.

15 ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΡΗΞΗ Είναι σημαντικό να καταλάβουμε οτι η πυρκαγιά δεν μπορεί να κατασβεστεί και οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι να έχει διασφαλιστεί ασφαλής δίοδος εισόδου στην τοποθεσία. Γι αυτό είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε τους βασικούς κανόνες της διάρρηξης στο κλείσιμο αυτού του κεφαλαίου. Προσωπική Ασφάλεια και Ασφάλεια Σκηνής Η διάρρηξη είναι ενα κομμάτι του έργου ενός πυροσβέστη σε ενα αστικό συμβάν και έτσι πραγματοποιείται πάντα με πλήρη Π.Π.Ε. (προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό) / Μ.Α.Π. (μέσα ατομικής προστασίας). Ο πυροσβέστης πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό του ώστε να μπορεί να προσφέρει εργο κάθε μέρα και να μην γίνει μέρος του προβλήματος. Υπάρχουν πάρα πολλές παγίδες σε μια αστική πυρκαγιά όπως π.χ. το να γλιστρήσει κανείς σε βρεγμένα γυαλία. Επίσης όταν ανοίγουμε απότομα μία είσοδο παρέχουμε μεγάλη ποσότητα οξυγόνου στην φωτιά και πρέπει να μεριμνήσουμε για το ενδεχόμενο έκρηξης πυρκαγιάς (backdraft) ή ταυτόχρονης ανάφλεξης ( flashover ) με αυτήν την ξαφνική τροφοδότηση αέρος. Η νοοτροπία της ασφάλειας όμως δεν σταματάει εκεί. Κοιτάμε πάντα να ασφαλίζουμε και τον γύρω χώρο ώστε να προστατεύουμε και τους συνεργάτες μας αλλα και τυχόν πολίτες που παρακολουθούν το συμβάν οι οποίοι γινονταί συχνά μέρος του προβλήματος. Η απομάκρυνση κόσμου σε ασφαλή απόσταση πρέπει να γίνεται με ήρεμο, ευγενικό άλλα και αυστηρό τρόπο κάτι που δεν είναι ευκολο, ειδικά στο αναστατωμένο κλίμα μιάς πυρκαγιάς. Έλεγχος και Συντήρηση Εργαλειών Η σωστή συντήρηση των εργαλείων και του εξοπλισμού είναι το πρώτο βήμα στην ασφαλή τους χρήση. Τα εργαλεία θα πρέπει να επιθεωρούνται και να καθαρίζονται σε τακτική βάση. Πάντα να ελέγχετε για φθορές και βλάβες. Εάν διαπιστωθεί ότι ο εξοπλισμός έχει υποστεί βλάβη θα πρέπει να αφαιρεθεί από την υπηρεσία μέχρι την επισκευή ή την αντικατάστασή του. Αυτό όμως σημαίνει πως η προηγούμενη βάρδια είτε δεν πρόσεξε την ζημιά, είτε φταίει για την ζημιά και δεν ενέργησε σωστά έτσι ώστε να την καταγράψει / επιδιορθώσει. Η σωστή φροντίδα των εργαλειών αυτών θα αυξήσει επίσης τη διάρκεια ζωής τους. Θυμηθείτε πως ένας πυροσβέστης βασίζει πολλές φορές την σωματική του ακεραιότητα στον εξοπλισμό του. Σας υπενθυμίζω να βάζετε την ασφάλειά σας πάντα πρώτη! Ταχύτητα, Αποδοτικότητα και Συγχρονισμός Ομάδας Μία επιτυχής αποστολή βασίζεται σε πολλούς παράγοντες. Σε μία αστική πυρκαγιά ακολουθούμε έξι βασικά στάδια τα οποία έχουν ως εξής. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ Βλέπουμε λοιπόν, πως η είσοδος είναι μονάχα ένας κρίκος στις ενέργειές μας. Γι αυτόν τον λόγο η ταχύτητα, αποδοτικότητα και ο συγχρονισμός της ομάδας

16 είναι βασικά στοιχεία. Σε περίπτωση διάρρηξης σε περιστατικό με παρουσία πυρκαγιάς να υπάρχει πάντα μία οπλισμένη εγκατάσταση έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Ενα άλλο παράδειγμα είναι ο συγχρονισμός της ομάδας όταν το ένα μέλος παρέχει χτυπήματα με τσεκούρι στο Halligan που κρατάει το άλλο μέλος. Πρέπει τα χτυπήματα να είναι συντονισμένα αλλιώς υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Ανάλογα με την ταχήτητα προσέλευσης στο συμβάν πρέπει να καθορίζονται οι ρόλοι της ομάδας απο τον επικεφαλή, ο οποίος εχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη να καθοδηγεί το πλήρωμά του. Εάν μία άλλη ομάδα έχει αναλάβει την διάρρηξη τότε εμείς θα πρέπει να τους υποστηρίξουμε, βοηθώντας με την ασφάλεια σκηνής, πραγματοποιώντας εγκατάσταση, με περιφεριακή ψύξη η κάποια άλλη ενέργεια. Μείωση Φθοράς και Ζημιών Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ανοίξουν μια πόρτα με τα σωστά εργαλεία. Μια πόρτα μπορεί να διαλυθεί με ενα τσεκούρι όπως μας έχει μάθει το Hollywood. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπ όψη μας τι υπάρχει πίσω απ την πόρτα και πρέπει να διατηρηθεί η ακεραιότητα της πόρτας μέχρι να είμαστε έτοιμοι και να έχουμε μια καλή εικόνα για το τι πρόκεται να αντιμετωπίσουμε. Δεν υπάρχει λόγος να καταστραφεί μια πόρτα εαν δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη διάσωσης η προστασίας ζωής η περιουσίας. Με την κατάλληλη εκπαίδευση, οι περισσότεροι πυροσβέστες θα μπορέσουν να ελαχιστοποιήσουν ζημιές δημιουργώντας δίοδο εισόδου. Επίσης δεν υπάρχει λόγος να καταστραφεί μια πόρτα η οποία ειναι ξεκλείδωτη! Κάλυψη Είναι πάρα πολύ συμαντικό να ξέρουμε πως η τρέχουσα νομοθεσία καλύπτει μόνο τους μόνιμους και τους εθελοντές του Π.Σ. σε ότι αφορά την πρόκληση ζημιών. Άρα, ανεξαρτήτως εκπαίδευσης, είναι πάντα καλύτερο μία διάρρηξη να πραγματοπείται απο στελέχη του Π.Σ., και όχι απο εθελοντές Δασοπυροσβέστες, αν δεν συντρέχουν λόγοι απειλούμενης ζωής. Επαγγελματισμός Ίσως το σημαντικότερο πράγμα είναι να προσπαθείτε πάντα να φέρεστε και να σκέφτεστε με επαγγελματισμό. Γιατι απλά, για τη βίαιη διάνοιξη διόδου η σωματική δύναμη πρέπει να συνδυάζεται με επιδεξιότητα, τεχνική και γνώση. Εσείς έχετε τον πλήρη έλεγχο αυτού του συνδιασμού και ακολουθώντας τους προαναφερόμενους κανόνες θα βρίσκεστε σε μακράν καλύτερη θέση να ανταποκριθείτε σε οποιαδήποτε κατάσταση βρεθείτε. Λειτουργείτε πάντα με σεβασμό και ευγένεια διότι η δουλειά σας εχει την δυνατότητα να επηρεάσει την κοινή γνώμη και τα αισθήματα εμπιστοσύνης πρός τα σώματα ασφαλείας αλλά και τους Εθελοντές. Photograph Credits: Page 1, 5 14 (1st 2): FDNY:Forcible Entry Page 3,4: Google Image Search Page 14 (3rd) fouralarmphotos.com

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ Για πολλές περιοχές της Ελλάδος ο κίνδυνος από τους σεισµούς είναι µεγάλος. Πρέπει να γνωρίζουµε ότι όλοι οι οικισµοί της χώρας µπορεί να πάθουν ζηµιές,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ. ΜΟΝΤΕΛΟ 2640x2180x2620 280300A001

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ. ΜΟΝΤΕΛΟ 2640x2180x2620 280300A001 ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΟΝΤΕΛΟ 2640x2180x2620 280300A001 Εισαγωγή: Πριν ξεκινήσετε τη κατασκευή του σπιτιού, θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τις παρακάτω οδηγίες. Το σπίτι έχει κατασκευαστεί αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Πυρκαγιές. Φιλιππόπουλος Νίκος

Πυρκαγιές. Φιλιππόπουλος Νίκος Πυρκαγιές Φιλιππόπουλος Νίκος Επισκόπηση Βασικά Στοιχεία Πυρκαγιών Τρίγωνο Πυρκαγιάς Κατάσβεση Πυρκαγιών Καπνοί Ο πιο ύπουλος αντίπαλος Στοιχεία Πυροσβεστήρων Στοιχεία επιβίωσης σε Πυρκαγιές Αστικές Πυρκαγιές

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χειρισμού, συντήρησης και επισκευής των ξύλινων παραθύρων και πορτών

Οδηγίες χειρισμού, συντήρησης και επισκευής των ξύλινων παραθύρων και πορτών Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι, Καλορίζικα τα καινούρια σας παράθυρα και σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας. Συντάξαμε τις οδηγίες χειρισμού, συντήρησης και επισκευής για να διατηρήσετε τα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες προστασίας προς τους πολίτες

Οδηγίες προστασίας προς τους πολίτες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Οδηγίες προστασίας προς τους πολίτες Εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια όπως ρίψη αναμένουν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΚΗΠΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ 1760x2250x1530 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΚΗΠΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ 1760x2250x1530 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΚΗΠΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ 760x50x530 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΝΟΥΜΕΡΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΛΑΙΝΑ ΤΟΙΧΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΟ D 8 Χ 00 Χ 50 8 Χ 00 Χ 50 838 Χ 764

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Πυροσβεστικής 199

Κέντρο Πυροσβεστικής 199 Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο Κέντρο της Πυροσβεστικής (στον αριθμό κλήσης 199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, καθώς και πληροφορίες για την τοποθεσία και

Διαβάστε περισσότερα

ΥΨΗΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ REHAU

ΥΨΗΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ REHAU ΥΨΗΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ REHAU ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ Τα παράθυρα με προφίλ REHAU χαρακτηρίζονται από την ποιότητα, τα σύγχρονα τεχνολογικά πρότυπα, τον πρακτικό χειρισμό και τη μεγάλη ευκολία στη

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να προσέχετε για να αποτρέψετε την εκδήλωση πυρκαγιάς... Αν το σπίτι σας βρίσκεται µέσα ή κοντά σε δάσος ή δασική έκταση...

Τι πρέπει να προσέχετε για να αποτρέψετε την εκδήλωση πυρκαγιάς... Αν το σπίτι σας βρίσκεται µέσα ή κοντά σε δάσος ή δασική έκταση... Τι πρέπει να προσέχετε για να αποτρέψετε την εκδήλωση πυρκαγιάς... Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τη διάρκεια των θερινών µηνών. Μην ανάβετε τους θερινούς µήνες υπαίθριες ψησταριές στα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΣΚΟΠΡΙΟΝΟ ΞΥΛΟΥ ΔΥΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ BORMANN BDX

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΣΚΟΠΡΙΟΝΟ ΞΥΛΟΥ ΔΥΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ BORMANN BDX ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΣΚΟΠΡΙΟΝΟ ΞΥΛΟΥ ΔΥΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ BORMANN BDX 2500 2 3 4 5 6 Τεχνικά χαρακτηριστικά Τάση 230V/50Hz Ισχύς 1800W Ταχύτητα 4500rpm Δυνατότητα κοπής 43mm Διάμετρος δίσκου 250mm Διαστάσεις Τραπεζιού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΣΥΣΤΗΜΑ 4 ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑ 4 ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ 1 / 7

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΣΥΣΤΗΜΑ 4 ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑ 4 ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ 1 / 7 ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑ 4 ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ 1 / 7 Α - ΟΔΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ & ΟΔΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Επικίνδυνα τοποθετημένες στάσεις (σε λάθος σημείο) σε αντίθεση με τη νομοθεσία οδικής κυκλοφορίας, στέγαστρα λάθος τοποθετημένα

Διαβάστε περισσότερα

KFV Συστήματα πολλαπλού κλειδώματος ενεργοποιούμενα με κλειδί

KFV Συστήματα πολλαπλού κλειδώματος ενεργοποιούμενα με κλειδί ΕΓΧΕΙΡΊΔΙΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟΎ KFV Συστήματα πολλαπλού κλειδώματος ενεργοποιούμενα με κλειδί BS 2100 BS 2800 Στελέχη επέκτασης A 2100 A 2800 Window systems Door systems Comfort systems Συστήματα πολλαπλού κλειδώματος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ: - Συζητήστε με την οικογένειά σας και καταστρώστε σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Όλα τα μέλη της οικογένειας

Διαβάστε περισσότερα

KFV Συστήματα πολλαπλού κλειδώματος ενεργοποιούμενα με κλειδί

KFV Συστήματα πολλαπλού κλειδώματος ενεργοποιούμενα με κλειδί ΕΓΧΕΙΡΊΔΙΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟΎ KFV Συστήματα πολλαπλού κλειδώματος ενεργοποιούμενα με κλειδί BS 230X BS 250X BS 260X με πρόσθετους μηχανισμούς κλειδώματος ύψους 50 mm Σύρτης ασφαλείας πόρτας T2 Πρόσθετη κλειδαριά

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ - ΚΟΥΤΙ v.2b. οδηγίες κατασκευής και χρήσης parathirofyllo@riseup.net

ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ - ΚΟΥΤΙ v.2b. οδηγίες κατασκευής και χρήσης parathirofyllo@riseup.net ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ - ΚΟΥΤΙ v.2b οδηγίες κατασκευής και χρήσης parathirofyllo@riseup.net ΥΛΙΚΑ 4 κομμάτια κόντρα-πλακέ Αν βρείτε πάχους 8mm χρησιμοποιείστε αυτές τις διαστάσεις: 37 Χ 50 εκ (βάση) 37 X 45 εκ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΑ ΡΟΛΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ CE

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΑ ΡΟΛΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ CE ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΑ ΡΟΛΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ CE 1. Τρόποι τοποθέτησης Α) Επικαθήμενο στο κούφωμα. Ο μηχανισμός χειροκίνησης βρίσκεται εσωτερικά του σπιτιού.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ

Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ Η κατασκευή του φωτοβολταικου πάνελ βήμα προς βήμα Η κατασκευή αυτή προϋποθέτει κάποιες βασικές γνώσεις ηλεκτρολογίας και χρήση ενός ηλεκτρικού κολλητηριού οπωσδήποτε 40 ή 60

Διαβάστε περισσότερα

Το ατσαλένιο μέρος να είναι πρώτης ποιότητας: και αρκετά βαρύ για να μας εξυπηρετεί στη δουλεία μας.

Το ατσαλένιο μέρος να είναι πρώτης ποιότητας: και αρκετά βαρύ για να μας εξυπηρετεί στη δουλεία μας. Μαζί με τον Προσκοπικό σουγιά και το πριόνι, ο πέλεκυς είναι από τα χρησιμότερα εργαλεία που πρέπει να έχουμε μαζί μας σε μια εκδρομή ή στην κατασκήνωση. Για αυτό το λόγο απαιτείται προσοχή για την εκλογή

Διαβάστε περισσότερα

Ο Επαγγελματίας Ναυαγοσώστης ΤΕΦΑΑ 2011

Ο Επαγγελματίας Ναυαγοσώστης ΤΕΦΑΑ 2011 Ο Επαγγελματίας Ναυαγοσώστης ΤΕΦΑΑ 2011 Χαρακτηριστικά ενός Επαγγελματία Ναυαγοσώστη Γνώση και κατάλληλες επιδεξιότητες Αξιόπιστος Έμπιστος Ώριμος Ευγενικός και Υπεύθυνος Θετικός Επαγγελματίας Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Οδηγιών Διαβάστε προσεκτικά πριν από την πρώτη χρήση

Εγχειρίδιο Οδηγιών Διαβάστε προσεκτικά πριν από την πρώτη χρήση Εγχειρίδιο Οδηγιών Διαβάστε προσεκτικά πριν από την πρώτη χρήση 1 ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΔΙΧΤΥ 1. Λίστα εξαρτημάτων Αριθμός Περιγραφή 6/8 10/12/13/14 15 1 Eπάνω στύλος A 6τμχ 8 τμχ 12

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικά Κυπρί. Γλωσσάρι - Λειτουργίες-Ευρετήριο. Ηλεκτρικά κυπρί Τα ηλεκτρικά κυπρί αντικαθιστούν ένα κοινό κυπρί τοποθετημένο σε πλαίσιο πόρτας.

Ηλεκτρικά Κυπρί. Γλωσσάρι - Λειτουργίες-Ευρετήριο. Ηλεκτρικά κυπρί Τα ηλεκτρικά κυπρί αντικαθιστούν ένα κοινό κυπρί τοποθετημένο σε πλαίσιο πόρτας. Ηλεκτρικά Κυπρί Γλωσσάρι - Λειτουργίες-Ευρετήριο Ηλεκτρικά κυπρί Τα ηλεκτρικά κυπρί αντικαθιστούν ένα κοινό κυπρί τοποθετημένο σε πλαίσιο πόρτας. Αντίκρισμα Τα αντικρίσματα, σε διαφορετικά σχέδια και χρώματα,

Διαβάστε περισσότερα

ΞΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΓΙΑ ΦΑΒΟΡΙΤΕΣ-ΜΥΤΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΞΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΓΙΑ ΦΑΒΟΡΙΤΕΣ-ΜΥΤΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΞΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΓΙΑ ΦΑΒΟΡΙΤΕΣ-ΜΥΤΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Λεπίδα για τη μύτη Διακόπτης ON/OFF Κυρίως σώμα Λεπίδα για φαβορίτες Κεφαλή Βούρτσα Σχ.1 Θέση μπαταρίας Θήκη ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σημαντικός παράγοντας στην επιλογή εξοπλισμού είναι:

Σημαντικός παράγοντας στην επιλογή εξοπλισμού είναι: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Χριστάκης Ιωάννου Πρόλογος ------------------------- Αυτή η μελέτη αφορά νέους πιλότους που αγόρασαν για πρώτη φορά εξοπλισμό ή αυτούς που θέλουν να μάθουν πώς θα κρατήσουν

Διαβάστε περισσότερα

1. Αφαιρέστε την υφιστάμενη κλειδαριά

1. Αφαιρέστε την υφιστάμενη κλειδαριά 1. Αφαιρέστε την υφιστάμενη κλειδαριά Πρώτα θα πρέπει να αφαιρέσετε την τρέχουσα κλειδαριά της πόρτας σας. Ξεκινήστε στο εξωτερικό της πόρτας με την αφαίρεση της ροζέτας και της βίδας. (a) Θυμηθείτε να

Διαβάστε περισσότερα

Πως εκτελεί πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια έρευνα. Πως εργάζεται ως μέρος μιας ομάδας. Πως καθορίζεται η καλύτερη μέθοδος μεταφοράς θυμάτων

Πως εκτελεί πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια έρευνα. Πως εργάζεται ως μέρος μιας ομάδας. Πως καθορίζεται η καλύτερη μέθοδος μεταφοράς θυμάτων Μέρος Πρώτο ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ Ο εντοπισμός και η μετακίνηση θυμάτων είναι γνωστή ως ερευνα και διάσωση (SEARCH & RESCUE). Απαιτεί από τους διασώστες να υπολογίζουν το ρίσκο προτού επέμβουν σε επικίνδυνο

Διαβάστε περισσότερα

FM1100 FM2000 FM3000 Μύλος Ζωοτροφών

FM1100 FM2000 FM3000 Μύλος Ζωοτροφών FM1100 FM2000 FM3000 Μύλος Ζωοτροφών Μετάφραση του πρωτοτύπου των οδηγιών χρήσης Owner s manual Οδηγίες χρήσης για μύλο ζωοτροφών Διαβάστε προσεχτικά τις οδηγίες χρήσης. Η μη τήρηση των οδηγιών μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Η εμπειρία του Oval. Ψηλά κτίρια Ασφάλεια και Υγεία Στάδια Μελέτης και Εκτέλεσης. ΕΤΕΚ ΣΠΟΛΜΗΚ 14 Ιανουαρίου Ηρακλής Πασσάδης.

Η εμπειρία του Oval. Ψηλά κτίρια Ασφάλεια και Υγεία Στάδια Μελέτης και Εκτέλεσης. ΕΤΕΚ ΣΠΟΛΜΗΚ 14 Ιανουαρίου Ηρακλής Πασσάδης. Η εμπειρία του Oval Ψηλά κτίρια Ασφάλεια και Υγεία Στάδια Μελέτης και Εκτέλεσης ΕΤΕΚ ΣΠΟΛΜΗΚ 14 Ιανουαρίου 2017 Ηρακλής Πασσάδης CEO Cybarco Ltd Το Oval Εικονικό κτίριο στη Λεμεσό Γραφειακοί χώροι 2 υπόγεια

Διαβάστε περισσότερα

BAG2100 ΓΩΝΙΑΚΟΣ ΤΡΟΧΟΣ. Owner s manual. Μετάφραση του πρωτοτύπου των οδηγιών χρήσης

BAG2100 ΓΩΝΙΑΚΟΣ ΤΡΟΧΟΣ.   Owner s manual. Μετάφραση του πρωτοτύπου των οδηγιών χρήσης BAG2100 ΓΩΝΙΑΚΟΣ ΤΡΟΧΟΣ Μετάφραση του πρωτοτύπου των οδηγιών χρήσης Owner s manual 1. Λειτουργία Ο γωνιακός τροχός χρησιμοποιείται για την κοπή και την λείανση μετάλλων και άλλον υλικών. Είναι κατάλληλος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΑ Σ Ε Φ Ι Α Λ Ε Σ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΑ Σ Ε Φ Ι Α Λ Ε Σ 1 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΑ Σ Ε Φ Ι Α Λ Ε Σ Μέτρα Ασφάλειας κατά τη χρήση τους Ένα πλήθος βιομηχανιών, βιοτεχνιών, εργοταξίων, εργαστηρίων, συνεργείων, νοσοκομείων και άλλων μονάδων χρησιμοποιούν βιομηχανικά αέρια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΊΕΣ Μακρυά τα παιδιά από τέτοιες εργασίες!!!!!.

ΟΔΗΓΊΕΣ Μακρυά τα παιδιά από τέτοιες εργασίες!!!!!. ΟΔΗΓΊΕΣ Ξεκινώντας τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι σανίδες από κρεβάτι οι οποίες έχουν πλάτος συνήθως 10 εκατοστά και πάχος περίπου 2 εκατοστά, επέλεξα αυτό το υλικό γιατί είναι εύκολο να το βρείτε καθώς

Διαβάστε περισσότερα

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης.

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης. Οι ποντικοί και το τυρί Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Οργάνωση: Εργασία σε ζευγάρια. Τα δυο παιδιά είναι οι ποντικοί και η μπάλα το τυρί. Ο ένας ποντικός κρατά το τυρί Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Μύκονος, 19 / 05 / 2015 αρ. πρωτ. - -

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Μύκονος, 19 / 05 / 2015 αρ. πρωτ. - - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Μύκονος, 19 / 05 / 2015 αρ. πρωτ. - - ΠΡΟΣ: ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ Γρ. Αντιδημάρχου Καθημερινότητας, Εξυπηρέτησης του Πολίτη & Πολιτικής Προστασίας - Τα τοπικά Μ. Μ. Ε. & τους

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Σχ. Έτος : ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Μάθημα: Ασφάλεια και Υγιεινή Ενότητα: Κεφάλαιο 3 & 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ

ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Σχ. Έτος : ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Μάθημα: Ασφάλεια και Υγιεινή Ενότητα: Κεφάλαιο 3 & 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: Βοηθός Φαρμακείου Ημ/νια: 10/12/2013 ΕΞΑΜΗΝΟ: Α Χειμερινό Εισηγητής : Εμμανουήλ Ε. Νικόλαος Μάθημα: Ασφάλεια και Υγιεινή Ενότητα: Κεφάλαιο 3 & 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

MOBY. Τo MOBY είναι ένα ηλεκτρομηχανικό μοτέρ για αυτοματισμού μονής ή διπλής ανοιγόμενης πόρτας.

MOBY. Τo MOBY είναι ένα ηλεκτρομηχανικό μοτέρ για αυτοματισμού μονής ή διπλής ανοιγόμενης πόρτας. MOBY 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Τo MOBY είναι ένα ηλεκτρομηχανικό μοτέρ για αυτοματισμού μονής ή διπλής ανοιγόμενης πόρτας. Πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένας πίνακας ελέγχου της για να εξασφαλιστεί σωστή λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

BID4000 Δράπανο. Art Nr: Owner s manual. Μετάφραση του πρωτοτύπου των οδηγιών χρήσης

BID4000 Δράπανο.   Art Nr: Owner s manual. Μετάφραση του πρωτοτύπου των οδηγιών χρήσης BID4000 Δράπανο Μετάφραση του πρωτοτύπου των οδηγιών χρήσης Art Nr: 009077 Owner s manual Για να αποφύγετε κίνδυνους τραυματισμού διαβάστε τις οδηγίες χρήσης διεξοδικά και ακολουθήστε τις πιστά. 2 Οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

ΒΡΑΣΤΗΡΑΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΜΟΝΤΕΛΟ: KE7068. Διαβάστε αυτό το εγχειρίδιο εξολοκλήρου πριν τη χρήση και φυλάξτε το για μελλοντική αναφορά.

ΒΡΑΣΤΗΡΑΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΜΟΝΤΕΛΟ: KE7068. Διαβάστε αυτό το εγχειρίδιο εξολοκλήρου πριν τη χρήση και φυλάξτε το για μελλοντική αναφορά. ΒΡΑΣΤΗΡΑΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΜΟΝΤΕΛΟ: KE7068 Διαβάστε αυτό το εγχειρίδιο εξολοκλήρου πριν τη χρήση και φυλάξτε το για μελλοντική αναφορά. ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Διαβάστε όλες τις οδηγίες πριν τη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ. Τι πρέπει να προσέχετε για να αποτρέψετε την εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς;

ΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ. Τι πρέπει να προσέχετε για να αποτρέψετε την εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς; ΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Η συνολική έκταση της Ελλάδας ανέρχεται σε 13.195.740 και το ήµισυ περίπου της έκτασής της καλύπτεται σήµερα από δασικές εκτάσεις. Οι δασικές πυρκαγιές έχουν εξαιρετικά δυσµενείς επιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ. Παρακάτω θα γνωρίσουμε μερικά από τα εξαρτήματα που χρειάζονται για την συναρμολόγηση και σύνδεση της θυροτηλεόρασης.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ. Παρακάτω θα γνωρίσουμε μερικά από τα εξαρτήματα που χρειάζονται για την συναρμολόγηση και σύνδεση της θυροτηλεόρασης. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Καλώς ήλθατε στον υπέροχο κόσμο της ψηφιακής εικόνας. Αυτό το μοντέλο είναι ένα από τα πιο πλήρη και προηγμένα συστήματα ήχου και εικόνας. Μερικά από τα εξαρτήματα και χαρακτηριστικά του μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Γεώργιος Σουλής ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Έλεγχος όπλου:

Γεώργιος Σουλής ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Έλεγχος όπλου: 1 Γεώργιος Σουλής Έλεγχος όπλου: ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ -Ο χειρισμός του όπλου πρέπει να γίνεται με σεβασμό από την πρώτη επαφή που θα έχουμε μαζί του, έως και την τελευταία. - Πιάνοντας στο χέρι ένα όπλο παρά

Διαβάστε περισσότερα

Επειδή η κλοπή έγινε καθημερινότητα...

Επειδή η κλοπή έγινε καθημερινότητα... Επειδή η κλοπή έγινε καθημερινότητα... Κοιμηθείτε άφοβα με ανοικτές τις μπαλκονόπορτες Πτυσσόμενο Παντζούρι Ασφαλείας Ασφάλεια και Λειτουργικότητα. Δυνατότητα κλειδώματος με 4 έως 8 κρυφούς πείρους Φ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός κατασκευής θαλάµου έκθεσης τυπωµένων µε λάµπα υδραργύρου

Οδηγός κατασκευής θαλάµου έκθεσης τυπωµένων µε λάµπα υδραργύρου Οδηγός κατασκευής θαλάµου έκθεσης τυπωµένων µε λάµπα υδραργύρου Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούµε µε την κατασκευή ενός θαλάµου έκθεσης φωτοευαίσθητων πλακετών για την µεταφορά τυπωµένων κυκλωµάτων από ένα

Διαβάστε περισσότερα

III. Για να αφαιρέσουµε τις µπάρες ακολουθούµε την αντίθετη πορεία εργασίας. Page2

III. Για να αφαιρέσουµε τις µπάρες ακολουθούµε την αντίθετη πορεία εργασίας. Page2 Εγγύηση Συστηµάτων Ασφαλείας Η ολοένα και αυξανόµενη εγκληµατικότητα καθιστά την χρήση των προϊόντων της ΒΙΟΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ επιβεβληµένη. Αυτό αντιµετωπίζεται µε την ορθή επιλογή των προϊόντων µας, προκειµένου

Διαβάστε περισσότερα

2 Schüco. Περιεχόμενα

2 Schüco. Περιεχόμενα 2 Schüco Περιεχόμενα Περιεχόμενα Schüco 3 Πληροφορίες ασφάλειας Απρόσκοπτη θέα - Σταθερές αξίες 5 Πληροφορίες ασφάλειας 6 Σφάλματα χρήσης 8 Καθαρισμός και συντήρηση 10 Γενικές υποδείξεις Υλικά καθαρισμού

Διαβάστε περισσότερα

KQG-6617G KOR-6L773S(KOR-7G78)(그)_AMIRIDIS rxnt]]x^nsgrxnt]zyw~oἤpu GGGY YWX]TW`TW\GGG㝘䟸GXa\^a[W

KQG-6617G KOR-6L773S(KOR-7G78)(그)_AMIRIDIS rxnt]]x^nsgrxnt]zyw~oἤpu GGGY YWX]TW`TW\GGG㝘䟸GXa\^a[W KQG-6617G ΟΔHΓOΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΑΓΩΜΑ & 1 2 3 3 4 5 6 7 8 8 9 10 11 11 12 12 12 13 14 15 17 18 0,8 1 2 3 9 10 4 11 12 13 9 6 7 5 Πίνακας ελέγχου Door open button - To open the door push the door open button.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΟΠΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΚΑΜΨΗ

ΑΠΟΚΟΠΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΚΑΜΨΗ ΑΠΟΚΟΠΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΚΑΜΨΗ Οι μηχανουργικές κατεργασίες έχουν στόχο την μορφοποίηση των υλικών (σχήμα, ιδιότητες) ώστε αυτά να είναι πιο εύχρηστα και αποτελεσματικά. Η μορφοποίηση μπορεί να γίνει: με αφαίρεση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων έργα εκ του µηδενός σε ιστορικά πλαίσια ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια Ο όρος κτιριακή µόνωση αναφέρεται ευρέως σε κάθε αντικείµενο

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο συντήρησης των

Εγχειρίδιο συντήρησης των Εγχειρίδιο συντήρησης των κουφωμάτων: Για τη διασφάλιση της διαχρονικά καλής λειτουργίας αλλά και της αψεγάδιαστης εμφάνισης των κουφωμάτων σας για πολλά χρόνια, αρκεί να εφαρμόσετε τις παρακάτω οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΙΝ ΥΝΟΣ ΠΝΙΓΜΟΥ λόγο ύπαρξης µικρών κοµµατιών, εν είναι κατάλληλο για παιδιά κάτω των 3 ετών

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΙΝ ΥΝΟΣ ΠΝΙΓΜΟΥ λόγο ύπαρξης µικρών κοµµατιών, εν είναι κατάλληλο για παιδιά κάτω των 3 ετών ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΙΝ ΥΝΟΣ ΠΝΙΓΜΟΥ λόγο ύπαρξης µικρών κοµµατιών, εν είναι κατάλληλο για παιδιά κάτω των 3 ετών ΠΡΟΣΟΧΗ παρακαλώ διαβάστε τις οδηγίες πριν τη χρήση και κρατήστε τις για

Διαβάστε περισσότερα

TΡΑΜΠΟΛΙΝΟ ΜΕ ΙΧΤΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

TΡΑΜΠΟΛΙΝΟ ΜΕ ΙΧΤΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ TΡΑΜΠΟΛΙΝΟ ΜΕ ΙΧΤΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Σας ευχαριστούµε που αγοράσατε το προϊόν µας ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΕΝΗΛΙΚΑ * χρειάζεται επιτήρηση ενήλικα στη συναρµολόγηση *χρειάζεται επιτήρηση ενήλικα για τα παιδία που χρησιµοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΩΤΗ. Κατασκευή 1 ου Μέρους: Σκελετός του Οχήματος. Για την ενότητα αυτή απαιτούνται:

ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΩΤΗ. Κατασκευή 1 ου Μέρους: Σκελετός του Οχήματος. Για την ενότητα αυτή απαιτούνται: ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΩΤΗ Κατασκευή 1 ου Μέρους: Σκελετός του Οχήματος Για την ενότητα αυτή απαιτούνται: Εργαλεία - Μέτρο - Μαρκαδόρος - Κόφτης σωλήνα PVC - Σταυροκατσάβιδο - Τρυπάνι - Αρίδα 1 4 - Αρίδα 3 32 - Μέγγενη

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση της αμυντικής τακτικής ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ UEFA B

Eκπαίδευση της αμυντικής τακτικής ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ UEFA B Eκπαίδευση της αμυντικής τακτικής ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ UEFA B ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ 1 ΕΝΑΝΤΙΟΝ 1 ΜΕΤΩΠΙΚΗ 1 ΕΝΑΝΤΙΟΝ 2 1 ΕΝΑΝΤΙΟΝ 1 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΙΚΗ 1:1 ΣΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

FingerLock Οδηγίες χρήσης Πριν διαβάσετε τις οδηγίες χρήσης Οι παρούσες οδηγίες χρήσης σας επιτρέπουν να γνωρίζετε τις προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε πριν χρησιµοποιήσετε το προϊόν FingerLock TS-300.

Διαβάστε περισσότερα

Ηλιοροφή: Hollandia 300, 500, 600, 700, 710 Αρ. εγγράφου: Ηµεροµηνία:

Ηλιοροφή: Hollandia 300, 500, 600, 700, 710 Αρ. εγγράφου: Ηµεροµηνία: Λειτουργία της ηλιοροφής 1. Πίνακες χειρισµού (ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές εκδόσεις) Ηλεκτρικές εκδόσεις Οι εκδόσεις Hollandia 300 DeLuxe χωρίς συρόµενη αντιηλιακή προστασία (µε ή χωρίς ρολό ηλίου), Hollandia

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής & Πολυμέσων Πτυχιακή εργασία Φυσική ασφάλεια (Ασφάλεια συστημάτων συναγερμού, θυρών εισόδου και μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Τοξοβολία αναψυχής. Ανάλογα με το είδος του τόξου που χρησιμοποιείται, διαχωρίζονται τα διάφορα είδη τοξοβολίας. Έτσι έχουμε: 1.

Τοξοβολία αναψυχής. Ανάλογα με το είδος του τόξου που χρησιμοποιείται, διαχωρίζονται τα διάφορα είδη τοξοβολίας. Έτσι έχουμε: 1. Τοξοβολία αναψυχής Η τοξοβολία ξεκίνησε την πορεία της σαν προσπάθεια του ανθρώπου να επιβληθεί στο περιβάλλον του και να επιβιώσει. Στους ιστορικούς χρόνους, επικράτησε σαν μέθοδος κυνηγιού, στρατιωτική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΟΠΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΚΑΜΨΗ

ΑΠΟΚΟΠΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΚΑΜΨΗ ΑΠΟΚΟΠΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΚΑΜΨΗ Οι μηχανουργικές κατεργασίες έχουν στόχο την μορφοποίηση των υλικών (σχήμα, ιδιότητες) ώστε αυτά να είναι πιο εύχρηστα και αποτελεσματικά. Η μορφοποίηση μπορεί να γίνει: με αφαίρεση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΡΟΛΛΟΥ. Λειτουργία χειροκίνητων ρολλών

ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΡΟΛΛΟΥ. Λειτουργία χειροκίνητων ρολλών ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΡΟΛΛΟΥ Λειτουργία χειροκίνητων ρολλών Τα χειροκίνητα ρολά λειτουργούν με την βοήθεια των ελατηρίων που βρίσκονται στον άξονα του ρολού. Για να ανεβάσουμε το ρολό το πιάνουμε από το

Διαβάστε περισσότερα

ΜΈΓΙΣΤΗ ΑΣΦΆΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΨΗΛΉ ΑΙΣΘΗΤΙΚΉ STYLETECH.SA

ΜΈΓΙΣΤΗ ΑΣΦΆΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΨΗΛΉ ΑΙΣΘΗΤΙΚΉ STYLETECH.SA ΜΈΓΙΣΤΗ ΑΣΦΆΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΨΗΛΉ ΑΙΣΘΗΤΙΚΉ STYLETECH.SA ΓΙΑ ΌΛΟΥΣ ΕΜΆΣ ΕΊΝΑΙ ΧΑΡΆ ΚΑΙ ΤΙΜΉ ΚΆΘΕ ΦΟΡΆ ΠΟΎ ΚΆΠΟΙΟΣ ΕΠΙΛΈΓΕΙ ΠΡΟΪΌΝΤΑ STYLETECH.SA ΜΕΤΆ ΑΠΌ ΕΙΚΟΣΑΕΤΉ ΠΕΊΡΑ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΟ ΑΝΤΙΚΕΊΜΕΝΟ ΜΠΟΡΟΎΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΟΠΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΚΑΜΨΗ

ΑΠΟΚΟΠΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΚΑΜΨΗ ΑΠΟΚΟΠΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΚΑΜΨΗ Οι μηχανουργικές κατεργασίες έχουν στόχο την μορφοποίηση των υλικών (σχήμα, ιδιότητες) ώστε αυτά να είναι πιο εύχρηστα και αποτελεσματικά. Η μορφοποίηση μπορεί να γίνει: με αφαίρεση

Διαβάστε περισσότερα

BCG1500 Λειαντήρας Δομικών Υλικών. Owner s manual. Μετάφραση του πρωτοτύπου των οδηγιών χρήσης

BCG1500 Λειαντήρας Δομικών Υλικών.   Owner s manual. Μετάφραση του πρωτοτύπου των οδηγιών χρήσης BCG1500 Λειαντήρας Δομικών Υλικών Μετάφραση του πρωτοτύπου των οδηγιών χρήσης Owner s manual Οδηγίες χρήσης και ασφαλείας Σημαντικές οδηγίες Σημαντικές οδηγίες και προφυλάξεις είναι πάνω στο εργαλείο σας

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο δισκόφρενου δρόμου

Κέντρο δισκόφρενου δρόμου (Greek) DM-HB0004-01 Εγχειρίδιο αντιπροσώπου Κέντρο δισκόφρενου δρόμου HB-CX75 HB-RS505 FH-CX75 FH-RS505 ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ Αυτό το εγχειρίδιο αντιπροσώπου προορίζεται κυρίως για χρήση από επαγγελματίες

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητέ Πελάτη Συστάσεις: Βάψιμο & Συντήρηση των Ξύλινων Σπιτιών Η προστασία για την συναρμολόγηση. Προετοιμασία Υλικών: ΠΡΟΣΟΧΗ:

Αγαπητέ Πελάτη Συστάσεις: Βάψιμο & Συντήρηση των Ξύλινων Σπιτιών Η προστασία για την συναρμολόγηση. Προετοιμασία Υλικών: ΠΡΟΣΟΧΗ: Αγαπητέ Πελάτη Παρακαλώ διαβάστε το εγχειρίδιο συναρμολόγησης προσεκτικά, πριν συνεχίσετε με την εγκατάσταση του σπιτιού! Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγετε τυχόν προβλήματα και δεν θα σπαταλήσετε το χρόνο

Διαβάστε περισσότερα

«Πυρκαγιά σε Σταθμό Διανομής» Πάρκο Αγίου Νικολάου, Καρδίτσα Δήμος Καρδίτσας

«Πυρκαγιά σε Σταθμό Διανομής» Πάρκο Αγίου Νικολάου, Καρδίτσα Δήμος Καρδίτσας «Πυρκαγιά σε Σταθμό Διανομής» Πάρκο Αγίου Νικολάου, Καρδίτσα Δήμος Καρδίτσας Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017 στη Καρδίτσα, η 3η Άσκηση Ετοιμότητας για το έτος 2017 της

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΚΟΝΙΣΤΗΡΙ ΜΑΧΑΙΡΙΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΚΟΝΙΣΤΗΡΙ ΜΑΧΑΙΡΙΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΚΟΝΙΣΤΗΡΙ ΜΑΧΑΙΡΙΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΙΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ. Διαβάστε τις παρακάτω οδηγίες προσεκτικά, καθώς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΜΠΛΟΚ Ηκαλύτερη, οικονομικότερη, συντομότερη και πιο ξεκούραστη για τους παίκτες της

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ AΥΤΟΚΟΛΛΗΤOY ΤΟΙΧΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ AΥΤΟΚΟΛΛΗΤOY ΤΟΙΧΟΥ www.houseart.gr Τηλ.: 801.11.19200 E-mail: info@houseart.gr ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ AΥΤΟΚΟΛΛΗΤOY ΤΟΙΧΟΥ Η εφαρμογή (επικόλληση) του αυτοκόλλητου τοίχου είναι μια απλή και διασκεδαστική διαδικασία, αρκεί να

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΠΑΝΕΛ. Στην κάτω πλευρά του PANEL μας χρησιμοποιείται άριστης ποιότητας χρωματιστό χαλυβδόφυλλο τύπου ραμποτέ.

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΠΑΝΕΛ. Στην κάτω πλευρά του PANEL μας χρησιμοποιείται άριστης ποιότητας χρωματιστό χαλυβδόφυλλο τύπου ραμποτέ. ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΠΑΝΕΛ Το πάνω μεταλλικό κεραμίδι Ολλανδικού τύπου είναι υψηλής αντοχής χάρη στον ειδικό βηματισμό (πάτημα), τη θολωτή κατασκευή, τον τρόπο της ειδικής πατενταρισμένης, κατά πλάτος σύνδεσης και

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες προγραμματισμού MOTORLINE EVO 60 & 100 Μηχανισμός για γκαραζόπορτες οροφής

Οδηγίες προγραμματισμού MOTORLINE EVO 60 & 100 Μηχανισμός για γκαραζόπορτες οροφής Οδηγίες προγραμματισμού MOTORLINE EVO 60 & 100 Μηχανισμός για γκαραζόπορτες οροφής Τοποθέτηση μηχανισμού Εγκαταστήστε το μηχανισμό σύμφωνα με τα σχέδια του αγγλικού φυλλαδίου δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή

Διαβάστε περισσότερα

3.2. Διατήρηση της Ορμής. Ομάδα Γ.

3.2. Διατήρηση της Ορμής. Ομάδα Γ. 3.2. Διατήρηση της Ορμής. Ομάδα Γ. 3.21. Η ορμή και ένα σύστημα σωμάτων. Δυο σώματα Α και Β με μάζες m 1 =2kg και m 2 =1kg αντίστοιχα, ηρεμούν σε λείο οριζόντιο επίπεδο, έχοντας συμπιέσει ένα ιδανικό ελατήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ F1 ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ

ΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ F1 ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ F1 ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ Το παρόν εγχειρίδιο έχει δημιουργηθεί με σκοπό να παρέχει οδηγίες εγκατάστασης του συστήματος πτυσσόμενων πορτών Salinox F1. Για το σκοπό αυτό, θα χρησιμοποιήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΛΛΟΕΙΔΗ ΑΡΓΥΡΟΥ

ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΛΛΟΕΙΔΗ ΑΡΓΥΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΛΛΟΕΙΔΗ ΑΡΓΥΡΟΥ Για την παρασκευή κολλοειδή αργύρου θα χρειαστούμε : 1. Δύο (2) κροκοδειλάκια (κόκκινο μαύρο ) τα οποία τα ενώνουμε με ένα κομμένο συνδετήρα μπαταρίας τηλεκοντρόλ (πλακέ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΠΡΕΠΕΙ Ακολουθώ τον κώδικα κυκλοφορίας Φορώ κράνος Δεν οδηγώ υπό επήρεια αλκοόλ και άλλων ουσιών Ελέγχω πάντα το ποδήλατο πριν το χρησιμοποιήσω Φορώ ρουχισμό με

Διαβάστε περισσότερα

Κ Α Ρ ΥΔ Η Σ Γ. Κ Α Ι Υ Ι Ο Ι Ο. Ε. MEDIATOR. Η τέλεια λύση για την κλειδαριά στην εξώπορτα της πολυκατοικίας.

Κ Α Ρ ΥΔ Η Σ Γ. Κ Α Ι Υ Ι Ο Ι Ο. Ε. MEDIATOR. Η τέλεια λύση για την κλειδαριά στην εξώπορτα της πολυκατοικίας. Κ Α Ρ ΥΔ Η Σ Γ. Κ Α Ι Υ Ι Ο Ι Ο. Ε. MEDIATOR Η τέλεια λύση για την κλειδαριά στην εξώπορτα της πολυκατοικίας. Η κατάσταση Γ ν ω ρ ί ζ ε τ ε τ ο π ρ ό β λ η μ α ; Κλείδωμα της εξώπορτας τη νύχτα ή όχι;

Διαβάστε περισσότερα

Ο διαχωρισμός των κουφωμάτων γίνεται βάση του τρόπου. ανοίγματος τους. Οι κύριοι τύποι κουφωμάτων είναι τα

Ο διαχωρισμός των κουφωμάτων γίνεται βάση του τρόπου. ανοίγματος τους. Οι κύριοι τύποι κουφωμάτων είναι τα Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ Ο διαχωρισμός των κουφωμάτων γίνεται βάση του τρόπου ανοίγματος τους. Οι κύριοι τύποι κουφωμάτων είναι τα ανοιγόμενα, τα συρόμενα και τα

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτής ΚΕ.ΠΑ

Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτής ΚΕ.ΠΑ Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτής ΚΕ.ΠΑ Η θερμομόνωση της τοιχοποιίας είναι ένα μεγάλο κομμάτι της θερμομόνωσης. Καταρχήν έχουμε τα διαφορετικά είδη τοιχοποιίας: Από σκυρόδεμα

Διαβάστε περισσότερα

Σπίτια Υψηλής Ενεργειακής Απόδοσης Ελέω Μόνωσης

Σπίτια Υψηλής Ενεργειακής Απόδοσης Ελέω Μόνωσης Σπίτια Υψηλής Ενεργειακής Απόδοσης Ελέω Μόνωσης Με την πάροδο του χρόνου και εν μέσω οικονομικής κρίσης, η κατασκευή ενός σπιτιού για τις νέες γενιές φαντάζει πιο ανέφικτη οικονομικά απ ό,τι για τους προγόνους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΑ Τo έτος 2013 χρονιά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κάηκαν συνολικά 16.441 στρέμματα, σε συνολικά 1374 δασικές πυρκαγιές. Από αυτές, περίπου οι

Διαβάστε περισσότερα

BID3333 SET Angle grinder Μετάφραση του πρωτοτύπου των οδηγιών χρήσης Owner s manual www.bormanntools.com Πληροφορίες ασφαλείας Το μηχάνημα είναι σύμφωνο με τους κανονισμούς ασφαλείας των ηλεκτρικών εργαλείων.

Διαβάστε περισσότερα

Το Κ2 είναι ένα παιχνίδι για 1 έως 5 παίκτες, ηλικίας 8 ετών και άνω, με διάρκεια περίπου 60 λεπτά.

Το Κ2 είναι ένα παιχνίδι για 1 έως 5 παίκτες, ηλικίας 8 ετών και άνω, με διάρκεια περίπου 60 λεπτά. ΟΔΗΓΙΕΣ Το Κ2 είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό στον κόσμο (μετά το Έβερεστ) με ύψος 8.611 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας. Θεωρείται, επίσης, ένα από τα δυσκολότερα βουνά άνω των 8.000 μέτρων. Το Κ2 ποτέ

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά που χρειαζόμαστε

Υλικά που χρειαζόμαστε Πώς αλλιώς ανάβει το λαμπάκι;... και άλλα πειράματα με απλά ηλεκτρικά κυκλώματα Τα παιδιά της διπλανής φωτογραφίας ετοιμάζονται να φτιάξουν απλά ηλεκτρικά κυκλώματα με λαμπάκια και μπαταρίες. Δεν έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χρήσης για το πολυμίξερ

Οδηγίες χρήσης για το πολυμίξερ Οδηγίες χρήσης για το πολυμίξερ Περιεχόμενα Ασφάλεια του πολυμίξερ Σημαντικά μέτρα ασφάλειας 6 Ηλεκτρικές απαιτήσεις 8 Απόρριψη χρησιμοποιημένου ηλεκτρικού εξοπλισμού 8 ΜΈΡΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ Μέρη και

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΙΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ. Διαβάστε τις παρακάτω οδηγίες προσεκτικά, καθώς σας

Διαβάστε περισσότερα

V-8252 Ηλεκτρική Σκούπα Οδηγίες Χρήσεως

V-8252 Ηλεκτρική Σκούπα Οδηγίες Χρήσεως V-8252 Ηλεκτρική Σκούπα Οδηγίες Χρήσεως www.zampa.gr Ο ΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Η χρήση οποιασδήποτε ηλεκτρικής συσκευής απαιτεί τους ακόλουθους βασικούς κανόνες ασφαλείας, καθώς υπάρχει κίνδυνος τραυµατισµού ή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΣΣΟΜΕΝΕΣ ΠΟΡΤΕΣ F4 - ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΤΥΣΣΟΜΕΝΕΣ ΠΟΡΤΕΣ F4 - ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΣΣΟΜΕΝΕΣ ΠΟΡΤΕΣ F4 - ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ I. ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ 1. Κάνουμε σπειρώματα M5 στα οριζόντια προφίλ. Εικόνα 1.1.1: Σπείρωμα Μ5 σε οριζόντιο προφίλ 2. Για την κατασκευή της ανοιγόμενης πόρτας: Εγκαθιστούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΟΠΗΣ 5. ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΟΠΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΟΠΗΣ 5. ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΟΠΗΣ 5. ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΟΠΗΣ 5.1 Γενικά Τα συνηθισμένα κοπτικά εργαλεία του χεριού, που μεταχειριζόμαστε για να κατεργασθούμε ένα μεταλλικό κομμάτι, είναι τα εξής: Κοπίδια και ζουμπάδες, πριόνια, ψαλίδια και κόφτες,

Διαβάστε περισσότερα

2) Ορμή και ρυθμός μεταβολής της στην κυκλική κίνηση. 3) Ένα σύστημα σωμάτων σε πτώση. 4) Ένα σύστημα επιταχύνεται. Γ) Ορμή και διατήρηση ορμής

2) Ορμή και ρυθμός μεταβολής της στην κυκλική κίνηση. 3) Ένα σύστημα σωμάτων σε πτώση. 4) Ένα σύστημα επιταχύνεται. Γ) Ορμή και διατήρηση ορμής Γ) Ορμή και διατήρηση ορμής 1) Στο ταβάνι, στον τοίχο ή στο πάτωμα; Βρισκόμαστε σε ένα δωμάτιο όπου ταβάνι τοίχος και δάπεδο έχουν φτιαχτεί από το ίδιο υλικό και κάνουμε το εξής πείραμα. Εκτοξεύουμε μπαλάκι

Διαβάστε περισσότερα

Fire Protection Systems Πλήρως Αυτόνομα Συστήματα Πυρόσβεσης με τη χρήση Πνευματικού Σωλήνα Ανίχνευσης

Fire Protection Systems Πλήρως Αυτόνομα Συστήματα Πυρόσβεσης με τη χρήση Πνευματικού Σωλήνα Ανίχνευσης i-safe Fire Protection Systems Πλήρως Αυτόνομα Συστήματα Πυρόσβεσης με τη χρήση Πνευματικού Σωλήνα Ανίχνευσης ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ #DOC 2014/ENGINE COMPARTMENTS/FWR/Rev. 2.0 Η «καρδιά» της γκάμας προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ

1 ο ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ 1 ο ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ-ΚΑΤΑΡΡΙΧΗΣΗΣ 2012-2013 ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η αναρρίχηση και η καταρρίχηση ανήκουν στην μεγαλύτερη οικογένεια της ορειβασίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: Καλαϊσάκη και του Κεντρικού κτίριου Διοίκησης του ΓΠΑ»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: Καλαϊσάκη και του Κεντρικού κτίριου Διοίκησης του ΓΠΑ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Αθήνα 13-3-2014 ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Τμήμα Κατασκευών & Επισκευών ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Αδ. Αριστοπούλου, Διπλ. Χημικός Μηχ. Ταχ. Δ/νση: Ιερά Οδός 75, 11855 Τηλ. :

Διαβάστε περισσότερα

Κουζίνα IKEA. Σύστημα Κουζίνας νεροχύτες, πάγκοι, σκελετοί, προσόψεις και σταθερά εσωτερικά εξαρτήματα. Μείκτες. Ηλεκτρικές συσκευές

Κουζίνα IKEA. Σύστημα Κουζίνας νεροχύτες, πάγκοι, σκελετοί, προσόψεις και σταθερά εσωτερικά εξαρτήματα. Μείκτες. Ηλεκτρικές συσκευές Κουζίνα IKEA Σύστημα Κουζίνας νεροχύτες, πάγκοι, σκελετοί, προσόψεις και σταθερά εσωτερικά εξαρτήματα Μείκτες Ηλεκτρικές συσκευές Οι κουζίνες μας περνούν από αυστηρούς ελέγχους ποιότητας και αντοχής σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_Technical-For-Camp_LEVEL I Page 1 of 9 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για

Διαβάστε περισσότερα

Date: 20/06/12 ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΕΣ ΠΟΡΤΕΣ SAFEDOOR

Date: 20/06/12 ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΕΣ ΠΟΡΤΕΣ SAFEDOOR Date: 20/06/12 ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΕΣ ΠΟΡΤΕΣ SAFEDOOR Page 2 Για παραγγελίες καλέστε στο: Τηλ: 22990 47800 Fax: 22990 47688 Web: www.safedoor.gr - E-mai: info@safedoor.gr ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΕΣ ΠΟΡΤΕΣ SAFEDOOR FB6 ή UL752-7&8

Διαβάστε περισσότερα

FUHR FUHR MULTISAFE. Αυτόμ ατη προστασία για αίσθηση ασφάλειας. Ο αυτόματος μηχανισμός κλειδώματος, που δεν αντιγράφεται

FUHR FUHR MULTISAFE. Αυτόμ ατη προστασία για αίσθηση ασφάλειας. Ο αυτόματος μηχανισμός κλειδώματος, που δεν αντιγράφεται Αυτόμ ατη προστασία για αίσθηση ασφάλειας Ο αυτόματος μηχανισμός κλειδώματος, που δεν αντιγράφεται FUHR Αυξημένη ασφάλεια και ευκολία για μονόφυλλες και δίφυλλες πόρτες από προφίλ αλουμινίου, ξύλου και

Διαβάστε περισσότερα

Σελ. 2 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΣΤΕΓΗΣ - ΜΠΕΤΟΝ ΑΡΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΣ ΞΥΛΙΝΟΣ ΑΛΛΟ

Σελ. 2 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΣΤΕΓΗΣ - ΜΠΕΤΟΝ ΑΡΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΣ ΞΥΛΙΝΟΣ ΑΛΛΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΛΗΠΤΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ / ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ Ή ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Α.Φ.Μ. Δ.Ο.Υ Α.Δ.Τ ΕΙΔΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ 3 ΟΡΜΗ-ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΜΗΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ 3 ΟΡΜΗ-ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΜΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ 3 ΟΡΜΗ-ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΜΗΣ Παρατηρήσεις-Υποδείξεις Μετωπική λέγεται η κρούση κατά την οποία τα διανύσματα των ταχυτήτων πριν την κρούση των σωμάτων που συγκρούονται βρίσκονται στην ίδια ευθεία.

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Προγράμματος: Καταπολεμώντας τον Εκφοβισμό: Ένα Ολιστικό Σχολικό Πρόγραμμα. Αρχικά Προγράμματος: ComBuS

Τίτλος Προγράμματος: Καταπολεμώντας τον Εκφοβισμό: Ένα Ολιστικό Σχολικό Πρόγραμμα. Αρχικά Προγράμματος: ComBuS Τίτλος Προγράμματος: Καταπολεμώντας τον Εκφοβισμό: Ένα Ολιστικό Σχολικό Πρόγραμμα Αρχικά Προγράμματος: ComBuS Αριθμός Προγράμματος: JUST/2014/RDAP/AG/BULL/7698 Αυτό το υλικό έχει εκδοθεί με την οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

DM-CD (Greek) Εγχειρίδιο αντιπροσώπου. Διάταξη αλυσίδας SM-CD50

DM-CD (Greek) Εγχειρίδιο αντιπροσώπου. Διάταξη αλυσίδας SM-CD50 (Greek) DM-CD0001-00 Εγχειρίδιο αντιπροσώπου Διάταξη αλυσίδας SM-CD50 ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΤΗΣΗ Αυτό το εγχειρίδιο του αντιπροσώπου προορίζεται κυρίως για χρήση από επαγγελματίες μηχανικούς ποδηλάτων. Οι χρήστες

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΓΠΑ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΓΠΑ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΓΠΑ Η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων σε ένα εργασιακό περιβάλλον, θα πρέπει να εξασφαλίζει σε

Διαβάστε περισσότερα

Kollias Industrial Doors

Kollias Industrial Doors Kollias Industrial Doors ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΝΑΔΙΠΛΟΥΜΕΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ RD06 0 Οι Αναδιπλούμενες Πόρτες RD06 αποτελούν διατάξεις προοριζόμενες για την κάλυψη ανοιγμάτων, λειτουργώντας ως διαχωριστικό πέτασμα

Διαβάστε περισσότερα