Τεχνικές Διαδικασίες Διάρρηξης και Εισόδου σε Αστικα Συμβάντα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τεχνικές Διαδικασίες Διάρρηξης και Εισόδου σε Αστικα Συμβάντα"

Transcript

1 Τεχνικές Διαδικασίες Διάρρηξης και Εισόδου σε Αστικα Συμβάντα Άπο τον Εθελοντή Δασοπυροσβέστη Γερόλυμπο Απόλλωνα της Ο.Ε.Δ.Δ. Εκάλης (www.oedd.gr) ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο σκοπός αυτού του κεφαλαίου είναι να παρουσιάσει τεχνικές και διαδικασίες για διάρρηξη και είσοδο σε αστικές τοποθεσίες όπως σπίτια, διαμερίσματα, γκαράζ, μαγαζιά κλπ. Το ταλέντο της διάρρηξης υπάρχει σαν σημαντικό κομμάτι της πυρόσβεσης απο το ξεκίνημά της εφόσον δεν μπορεί να εκτελεστεί επιτυχής αποστολή έρευνας/διάσωσης/κατάσβεσης αν δεν δημιουργηθεί δίοδος εισόδου στην εκάστοτε τοποθεσία. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ Σε αυτό το στάδιο παρουσιάζονται κάποια βασικά στοιχεία του περιστατικού σε ότι αφορά την διάρρηξη και παραβίαση εισόδου, στα οποία πρέπει να δώσετε ιδιάιτερη σημασία. Η εκτίμηση και αξιολόγηση ξεκινά άπο την ώρα που δωθεί η κλήση και δεν σταματά μέχρι να έχει τεθεί η πυρκαγιά ύπο πλήρη έλεγχο. Πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στα στοιχεία του περιστατικού τα οποία πιθανόν να αλλάξουν, αναγκάζοντας επανεκτίμηση της θέσης σας και της στρατηγικής που ακολουθείτε. Αυτά διαφέρουν σε κάθε συμβάν αλλά σταθερα παραδείγματα όπως οι καιρικές συνθήκες, αγχωμένοι πολίτες και η πίεση χρόνου λόγου επείγουσας ανάγκης προστασίας ζωής πιθανόν να σας προβληματίσουν σε μια επιχείρηση διάρρηξης.

2 Πόρτα Η πόρτα δεν χρειάζετε συστάσεις. Είναι ένα αντικείμενο καθημερινής χρήσης αλλά για τον πυροσβέστη πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένα εμπόδιο το οποίο δύναται να αποτρέψει την επιτυχή εκτέλεση μιάς αποστολής. Κατόπιν αυτού, είναι σημαντικό να την αναλύσουμε, να μάθουμε τα αδύναμα σημεία της και πως μπορούμε να την παραβιάσουμε. Θα ασχοληθούμε με τα υλικά κατασκευής της, το πλαίσιό της, τους μεντεσέδες της, τύπους κλειδαριών/λουκετών καθώς και με πρόσθετες «πατέντες» για την ενίσχυσή της που συναντιούνται συχνά. Πλαίσιο / Κάσα Το πλαίσιο της πόρτας αποτελεί το κάδρο η σκελετό κατασκευής στο οποίο η πόρτα εφαρμόζει όταν είναι κλειστή. Το πλαίσιο μιας πόρτας μπορεί να είναι μέρος της κατασκευής του κτιρίου η να ειναι πρόσθετο, εφαρμοσμένο με κάποιον τρόπο (κόλλα, καρφιά, βίδες κ.λ.π.) Σημειώνεται οτι οι συρτές πόρτες βρίσκονται μονίμως στο πλαίσιό τους, είτε σε ανοιχτή, κλειστή η ημι άνοιχτη θέση. Μεντεσέδες Οι μεντεσέδες είναι σχετικά απλοί μηχανισμοί που ενώνουν μια πόρτα με το πλαίσιό της. Επιτρέπουν την κίνηση της πόρτας προς τα μέσα, προς τα έξω και σε κάποιες περιπτώσεις μεντεσέδων διπλής κατεύθυνσης και προς τα μέσα και προς τα έξω. Σημειώνεται οτι οι συρτές πόρτες δεν έχουν μεντεσέδες, εφόσον κινούνται είτε στο πλαίσιό τους με το χέρι, είτε με κάποιον ηλεκτρικό μηχανισμό. Κατεύθυνση ανοίγματος Οι περισσότερες πόρτες σε κτίρια οικιακής χρήσης ανοίγουν προς τα μέσα (δηλαδή την σπρώχνουμε για να μπούμε στο κτίριο). Αυτό συνηθίζεται για να μπορούμε να μπούμε γρήγορα στο σπίτι μας για τον οποιοδήποτε λογο (καιρός, φόβος, βαρύ φορτίο). Αντιθέτως, σε κτίρια εμπορικής χρήσης ανοίγουν προς τα έξω (δηλαδή την τραβάμε για να μπούμε στο κτίριο σπρώχνουμε για να βγούμε). Ο λόγος είναι για να μπορούμε να εγκαταλλείψουμε γρήγορα κάποιο τέτοιο κτίριο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Επίσης θα ασχοληθούμε και με τις συρτές πόρτες, τα ρολλά ασφαλείας και το υλικό κατασκευής. Κλειδαριές και Λουκέτα Υπάρχον άπειροι τύποι αυτών και γι αυτό θα πρέπει να μάθετε να τα αναγνωρίζετε ώστε να μπορεί να καταστρωθεί μια γρήγορη και αποτελεσματική στρατηγική παραβίαση. Επίσης, να δοκιμάζετε πάντοτε το πόμολο! Είναι όχι μόνο ανούσιο αλλά και αρκετά επικίνδυνο να επιχειρηθεί παραβίαση σε ξεκλείδωτη πόρτα!

3 ΕΡΓΑΛΕΙΑ Halligan/Χάλιγκαν (ένα εργαλείο με πολλαπλές εφαρμογές) Τσεκούρι (είναι σημαντικό η πίσω πλευρά της κεφαλής να είναι τετραγωνισμένη ώστε να μπορεί να παρέχει χτυπήματα το Halligan σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί. Βαριοπούλα (προσφέρει μεγαλύτερη ορμή στα χτυπήματα απ ότι η κεφαλή του τσεκουριού αλλά και για άμεση παραβίαση πόρτας σε περίπτωση που αυτό θεωρηθεί πρέπον) Όπως βλέπετε παρακάτω, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να παντρευτούν τα εργαλεία, για ευκολία στην μεταφορά. Halligan με βαριοπούλα Halligan με τσεκούρι Κριός (για άμεση παραβίαση πόρτας σε περίπτωση που αυτό θεωρηθεί πρέπον)

4 Περαιτέρω Εργαλεία Υψηλής Εξειδίκευσης Προσοχή Ο πυροσβέστης πρέπει να έχει εκπαίδευτει στην ασφαλή χρήση των εργαλειών αυτών διότι υπάρχουν κίνδυνοι σοβαρού τραυματισμού. Υδραυλικός Διαστολέας (Κυκλοφορούν διάφοροι τύποι, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο μεγάλη δύναμη διαστολής που έχει πολλές εφαρμογές.) Δισκοπρoίονο (Χρησιμοπείται στην διάρρηξη με δίσκο κοπής μετάλλων για τομές σε μεντεσέδες, λουκέτα, ρολλά, μπάρες ασφαλείας, κάγκελα, φράχτες κ.λ.π.) Τρυπάνι (Έχει αρκετές εφαρμογές στην διάρρηξη για ξεβίδωμα μπαρών, στηριγμάτων και μεντεσέδων.)

5 ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΠΟΡΤΑΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΡΩΣ ΤΑ ΜΕΣΑ Ένας κανόνας που ισχύει για τις περισσότερες διαρρήξεις ακολουθεί τα 3 παρακάτω στάδια. 1) GAP/Άνοιγμα Κενού το άνοιγμα κενού μεταξή πόρτας και πλαίσιου. Σε κάποιες περιπτώσεις ξύλινου πλαισίου μπορεί κανείς να παραμορφώσει το πλαίσιο της πόρτας να βοηθήσει στο άνοιγμα κενού. Θεωρείται πως το καλύτερο σημείο δημιουργίας κενου είναι 15 εκατοστά ποιό πάνω απο την κλειδαριά και ΟΧΙ στο ύψος της κλειδαριάς. 2) SET/Στήσιμο το στήσιμο του ανάλογου εργαλείου στο κενό. Προσέξτε να έχει μπεί αρκετά βαθιά το εργαλείο ώστε να μην σπάσουν οι δαγκάνες.

6 3) FORCE/Παραβίαση η παραβίαση της πόρτας. Αν χρειαστεί, η δουλειά γίνεται άπο δύο πυροσβέστες, αλλα ο δεύτερος θα πρέπει να έχει και τον έλεγχο της πόρτας. Εάν δεν ανοίξει η πόρτα με αυτήν την τεχνική τότε δοκιμάζουμε ενα άλλο στήσιμο, που δίνει μεγαλύτερη κίνηση στο Halligan. Το κενό διατηρείται με την κεφαλή του τσεκουριού και το Halligan τοποθετείται όπως βλέπετε παρακάτω. Παρακάτω βλέπουμε την ίδια διαδικασία με υδραυλικό διαστολέα Σημείωση μπορούμε επίσης να παραβιάσουμε πόρτα που ανοίγει προς τα μέσα με βαριοπούλα η κριό αν και αυτή η βίαιη μέθοδος δεν συνιστάται λόγω ασφάλειας (πχ. backdraft).

7 ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΠΟΡΤΑΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΡΩΣ ΤΑ ΕΞΩ Το άνοιγμα μιας πόρτας με αυτήν την μέθοδο ακολουθεί τα ίδια 3 στάδια. 1) GAP/Άνοιγμα Κενού 2) SET/Στήσημο 3) FORCE/Παραβίαση Εάν δεν ανοίξει η πόρτα με αυτήν την τεχνική τότε δοκιμάζουμε ενα άλλο στήσιμο, που δίνει μεγαλύτερη κίνηση στο Halligan. Σημείωση ΔΕΝ συνιστάται η προσπάθεια παραβίασης πορτας που ανοίγει προς τα έξω με υδραυλικό διαστολέα.

8 Μερικές φορές, χρειάζεται λίγη φαντασία για να παραβιαστεί μία πόρτα. Για παράδειγμα, μπορούμε να τετραγωνοποιήσουμε τους όμους των δαγκάνων του Halligan για να μπορούμε να το στήσουμε ποιό εύκολα σε στενούς χώρους. ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΓΥΑΛΙΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ Σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται το σπάσιμο του γυαλιού. Πέρα του ότι υπάρχει κίνδυνος κοψίματος η ακρωτηριασμού, το πεσμένο γυαλί έχει την ιδιότητα να γλιστράει πάρα πολύ σε συνδιασμό με το νερό. Η σώστη παραβίαση γίνεται κατ ευθείαν στον μηχανισμό είτε βρίσκεται αυτό πάνω, κάτω, η σε κάποιο αλουμινένιο πλαίσιο. Σπάσιμο του γυαλιού γίνεται μόνο οταν κινδυνεύει ζωή και όταν κρίνουμε οτι το τζάμι είναι εύκολο και ασφαλές να σπάσει.

9 ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Αν υπάρχει κάποια πρόσθετη αλυσίδα που ασφαλίζει την πόρτα (σε πόρτες που ανοίγουν προς τα μέσα) μπορούμε να την παραβιάσουμε πιάνωντάς την με τις δαγκάνες του Halligan και σπρώχνοντας προς τα έξω. Αυτή η κίνηση ασκεί πάρα πολύ πίεση στην βάση που κρατάει την αλυσίδα στον τοίχο και πιθανών να την καταστρέψει με την πρώτη προσπάθεια. Προσοχή! Εάν μία τέτοια αλυσίδα είναι κλειδωμένη σημαίνει πως υπάρχουν άτομα στο κτίριο, η ότι έχουν δραπετεύσει απο άλλη είσοδο, εφ όσων κλειδώνει από μέσα. Ένα άλλο πρόσθετο σύστημα ασφάλειας είναι η σταθερή μπάρα που εικονίζεται. Σημειώνεται πως είναι δύσκολο να εντοπιστεί αλλά πρέπει να υποψιαστούμε την παρουσία της σε πόρτες σε παλιά κτίρια, χωρίς κλειδαριές, που ανοίγουν προς τα μέσα. Αν είναι τοποθετημένη ξέρουμε πως υπάρχουν άτομα στο κτίριο, η ότι έχουν δραπετεύσει απο άλλη είσοδο, εφ όσων τοποθετείται από την εσωτερική πλευρά. Είναι ένα απλό σύστημα που παρουσιάζει δυσκολίες στην διάρρηξη. Μερικές φορές μπορούμε να ξεβιδώσουμε τις βάσεις της μπάρας απο έξω, εκτός αν αυτά βρίσκονται στο πλαίσιο της πόρτας. Άλλες μπορούμε να κόψουμε τη μπάρα κάθετα με τροχό πίσω απο την πόρτα. ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΜΕΝΤΕΣΕΔΩΝ Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να παραβιάσει κανείς τους μεντεσέδες μιάς πόρτας. Ένας βασικός κανόνας που ισχύει για αυτούς που θα εξετάσουμε είναι να ξεκινήσει η διάρρηξη άπο τον πάνω μεντεσέ για να ξεφύγει η θερμότητα και ο καπνός και να μην μας ενοχλεί στην συνέχεια της επιχείρησης. Ο πρώτος τρόπος είναι να χρησιμοπηθεί το Halligan και η μέθοδος Gap Set Force (Άνοιγμα Κενού Στήσιμο Παραβίαση). Αυτό πραγματοπείται ακριβώς απο κάτω η απο πάνω απο τον μεντεσέ

10 Ο δέυτερος τρόπος παραβίασης μεντεσέδων ειναι ο παρακάτω. Τοποθετούμε το Halligan με τον μεντεσέ ανάμεσα στις δαγκάνες και τραβάμε προς τα έξω. Προσέχουμε πάντα πραγματοποιώντας τέτοιες κινήσεις για της απότομες αντιδράσεις του εργαλείου ή και την εκτόξευση του μεντεσέ! Ο τρίτος τρόπος απαιτεί ενα δισκοπρoίονο και εικονίζεται κάτω αριστερά. Η τομή γίνεται στην βάση του μεντεσέ είτε απάνω στην πόρτα η στο πλαίσιο της πόρτας.

11 Ο τέταρτος και ίσος ποιό απλός τρόπος εικονίζεται πάνω δεξιά και πραγματοποιείται με βαριοπούλα η κριό. Προσοχή όμως, χρησιμοποιείστε τον με επιφύλαξη για το τι κατάσταση επικρατεί στην άλλη πλευρά και συνιστάται να υπάρχει μία οπλισμένη εγκατάσταση έτοιμη για προσβολή. ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΛΟΥΚΕΤΩΝ Το λουκέτο είναι ένας πρόσθετος μηχανισμός ασφάλειας το οποίο ενώνει δύο άκρες μιάς αλυσίδας η δύο κρίκους που βρίσκονται πάνω στην πόρτα. Η διάρρηξη και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να γίνει με έναν κοινό κόφτη όπως βλεπουμε παρακάτω. Μια τεχνική ειναι να τοποθετήσουμε τον κόφτη έτσι ώστε η μία λαβή να βρεί σε κάτι σταθερό και να δώσουμε κίνηση στην δεύτερη. Μία άλλη τεχνική πραγματοποιείται με την παρακάτω εικονιζόμενη χρήση του Halligan και ενός τσεκουριού. Μερικές φορές μπορούμε να χρησημοποιήσουμε την σκληρότητα του λουκέτου σαν πλεονέκτημά για να σπάσουμε τον μηχανισμό που ασφαλίζεται. Ένα παράδειγμα είναι η σύρτες. Στρίβοντας το λουκέτο με τις δαγκάνες του Halligan παραμορφώνει το κέλυφος του σύρτη αρκετά για να παραβιαστεί.

12 Σημείωση μερικά λουκέτα έχουν πανοπλία. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η χρήση δισκοπρίονου. ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΚΛΕΙΔΑΡΙΩΝ (THRU THE LOCK) Η παραβίαση κλειδαριών είναι μια τεχνική παραβίασης πόρτας που προκαλεί μηδαμινές ζημιές. Εφαρμόζεται μόνο όταν δεν υπάρχει πίεση χρόνου ή έκτακτη ανάγκη διάσωσης ή προστασίας ζωής. Όμως, δεν πάυει να είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραβιαστεί κλειδαριά αφού για να γίνουν οι διαδικασίες σωστά πρέπει ο πυροσβέστης να εχει παρακολουθήσει εξειδικευμένη επαγγελματική πρακτική εκπαίδευση αλλά και να φέρει συγκεκριμένα εργαλεία στον εξοπλισμό του. Γι αυτόν τον λόγο, καθώς και το οτι παρόμοιες πληροφορίες μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες για κακοποιά στοιχεία, δεν θα σχολιαστεί περαιτέρω αυτη η μέθοδος διαρρήξης. ΦΡΑΓΗ ΠΟΡΤΑΣ Είναι εξ ίσου σημαντικό αφού ανοίξουμε μια πόρτα να διασφαλίσουμε την είσοδο, γιατί η είσοδος είναι και έξοδος. Το τελευταίο πράγμα που θέλει κανείς είναι να παγιδευτεί! Μερικές τεχνικές ειναι η τοποθέτηση τσεκουριού, σφήνας, κάποιου βαριού αντικειμένου η ακόμα και ενός καρφιού όπως βλεπουμε παρακατω. Σημειώνεται οτι η φραγή της πόρτας είναι αδύνατη εάν η παραβίαση έχει γίνει στους μεντεσέδες. Σε αυτήν την περίπτωση η πόρτα αφαιρείται και τοποθετείται σε σημείο που να μην ενοχλεί το έργο των πυροσβεστών.

13 ΣΥΡΤΕΣ ΜΠΑΡΕΣ, ΡΟΛΛΑ ΚΑΙ ΓΚΑΡΑΖΟΠΟΡΤΕΣ Η παραβίαση συρτών μπάρων ασφαλείας είναι αρκετά εύκολη με τα κατάλληλα εργαλεία. Αυτές οι εγκαταστάσεις συνηθίζονται σε μαγαζιά και η κύρια πόρτα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι γυάλινη. Αφού παραβιαστεί το λουκέτο όπως μάθαμε νωρίτερα, μπορούμε στην συνέχεια να την ανοίξουμε χωρίς φόβο γιατί, λόγο ορατότητας, έχουμε ήδη μια πολύ καλή ιδέα για το τι θα αντιμετωπίσουμε. Αυτό το σύστημα όμως θα μας καθυστερήσει αρκετά λόγω της παρουσίας δεύτερης πόρτας απο πίσω. Η παραβίαση σε γκαραζόπορτες η ρολλά ασφαλείας απαιτεί τη χρήση δισκοπρίονου για δύο τομές που πραγματοποιούνται όπως βλέπουμε παρακάτω. Η τομές είναι διαγώνιες, ενώνονται στο ύψος που φτάνει ο πυροσβέστης και συνεχίζονται μέχρι το δάπεδο. Ποτέ δεν ενώνουμε τις τομές μεταξύ τους πρίν ολοκληρωθούν και οι δύο! Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι οτι οτι χρειάζονται μόνο δύο τομές και έτσι είναι ο ποιο γρήγορος τρόπος να γίνει κατάσβεση. Τα μειονεκτήματα είναι οτι καταστρέφεται η πόρτα και οτι μαζεύεται η κομμένη πόρτα στην είσοδο. Επίσης, επειδή πέφτει η πόρτα με το που ενωθούν οι τομές, πρέπει να υπάρχει μια οπλισμένη εγκατάσταση σε ετοιμότητα και να προσέχουν όλοι για το ενδεχόμενο της έκρηξης πυρκαγιάς (backdraft).

14 Σημείωση να μην ενωθούν οι τομές μέχρι να έχουν ολοκληρωθεί και οι δύο.

15 ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΡΗΞΗ Είναι σημαντικό να καταλάβουμε οτι η πυρκαγιά δεν μπορεί να κατασβεστεί και οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι να έχει διασφαλιστεί ασφαλής δίοδος εισόδου στην τοποθεσία. Γι αυτό είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε τους βασικούς κανόνες της διάρρηξης στο κλείσιμο αυτού του κεφαλαίου. Προσωπική Ασφάλεια και Ασφάλεια Σκηνής Η διάρρηξη είναι ενα κομμάτι του έργου ενός πυροσβέστη σε ενα αστικό συμβάν και έτσι πραγματοποιείται πάντα με πλήρη Π.Π.Ε. (προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό) / Μ.Α.Π. (μέσα ατομικής προστασίας). Ο πυροσβέστης πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό του ώστε να μπορεί να προσφέρει εργο κάθε μέρα και να μην γίνει μέρος του προβλήματος. Υπάρχουν πάρα πολλές παγίδες σε μια αστική πυρκαγιά όπως π.χ. το να γλιστρήσει κανείς σε βρεγμένα γυαλία. Επίσης όταν ανοίγουμε απότομα μία είσοδο παρέχουμε μεγάλη ποσότητα οξυγόνου στην φωτιά και πρέπει να μεριμνήσουμε για το ενδεχόμενο έκρηξης πυρκαγιάς (backdraft) ή ταυτόχρονης ανάφλεξης ( flashover ) με αυτήν την ξαφνική τροφοδότηση αέρος. Η νοοτροπία της ασφάλειας όμως δεν σταματάει εκεί. Κοιτάμε πάντα να ασφαλίζουμε και τον γύρω χώρο ώστε να προστατεύουμε και τους συνεργάτες μας αλλα και τυχόν πολίτες που παρακολουθούν το συμβάν οι οποίοι γινονταί συχνά μέρος του προβλήματος. Η απομάκρυνση κόσμου σε ασφαλή απόσταση πρέπει να γίνεται με ήρεμο, ευγενικό άλλα και αυστηρό τρόπο κάτι που δεν είναι ευκολο, ειδικά στο αναστατωμένο κλίμα μιάς πυρκαγιάς. Έλεγχος και Συντήρηση Εργαλειών Η σωστή συντήρηση των εργαλείων και του εξοπλισμού είναι το πρώτο βήμα στην ασφαλή τους χρήση. Τα εργαλεία θα πρέπει να επιθεωρούνται και να καθαρίζονται σε τακτική βάση. Πάντα να ελέγχετε για φθορές και βλάβες. Εάν διαπιστωθεί ότι ο εξοπλισμός έχει υποστεί βλάβη θα πρέπει να αφαιρεθεί από την υπηρεσία μέχρι την επισκευή ή την αντικατάστασή του. Αυτό όμως σημαίνει πως η προηγούμενη βάρδια είτε δεν πρόσεξε την ζημιά, είτε φταίει για την ζημιά και δεν ενέργησε σωστά έτσι ώστε να την καταγράψει / επιδιορθώσει. Η σωστή φροντίδα των εργαλειών αυτών θα αυξήσει επίσης τη διάρκεια ζωής τους. Θυμηθείτε πως ένας πυροσβέστης βασίζει πολλές φορές την σωματική του ακεραιότητα στον εξοπλισμό του. Σας υπενθυμίζω να βάζετε την ασφάλειά σας πάντα πρώτη! Ταχύτητα, Αποδοτικότητα και Συγχρονισμός Ομάδας Μία επιτυχής αποστολή βασίζεται σε πολλούς παράγοντες. Σε μία αστική πυρκαγιά ακολουθούμε έξι βασικά στάδια τα οποία έχουν ως εξής. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ Βλέπουμε λοιπόν, πως η είσοδος είναι μονάχα ένας κρίκος στις ενέργειές μας. Γι αυτόν τον λόγο η ταχύτητα, αποδοτικότητα και ο συγχρονισμός της ομάδας

16 είναι βασικά στοιχεία. Σε περίπτωση διάρρηξης σε περιστατικό με παρουσία πυρκαγιάς να υπάρχει πάντα μία οπλισμένη εγκατάσταση έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Ενα άλλο παράδειγμα είναι ο συγχρονισμός της ομάδας όταν το ένα μέλος παρέχει χτυπήματα με τσεκούρι στο Halligan που κρατάει το άλλο μέλος. Πρέπει τα χτυπήματα να είναι συντονισμένα αλλιώς υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Ανάλογα με την ταχήτητα προσέλευσης στο συμβάν πρέπει να καθορίζονται οι ρόλοι της ομάδας απο τον επικεφαλή, ο οποίος εχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη να καθοδηγεί το πλήρωμά του. Εάν μία άλλη ομάδα έχει αναλάβει την διάρρηξη τότε εμείς θα πρέπει να τους υποστηρίξουμε, βοηθώντας με την ασφάλεια σκηνής, πραγματοποιώντας εγκατάσταση, με περιφεριακή ψύξη η κάποια άλλη ενέργεια. Μείωση Φθοράς και Ζημιών Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ανοίξουν μια πόρτα με τα σωστά εργαλεία. Μια πόρτα μπορεί να διαλυθεί με ενα τσεκούρι όπως μας έχει μάθει το Hollywood. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπ όψη μας τι υπάρχει πίσω απ την πόρτα και πρέπει να διατηρηθεί η ακεραιότητα της πόρτας μέχρι να είμαστε έτοιμοι και να έχουμε μια καλή εικόνα για το τι πρόκεται να αντιμετωπίσουμε. Δεν υπάρχει λόγος να καταστραφεί μια πόρτα εαν δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη διάσωσης η προστασίας ζωής η περιουσίας. Με την κατάλληλη εκπαίδευση, οι περισσότεροι πυροσβέστες θα μπορέσουν να ελαχιστοποιήσουν ζημιές δημιουργώντας δίοδο εισόδου. Επίσης δεν υπάρχει λόγος να καταστραφεί μια πόρτα η οποία ειναι ξεκλείδωτη! Κάλυψη Είναι πάρα πολύ συμαντικό να ξέρουμε πως η τρέχουσα νομοθεσία καλύπτει μόνο τους μόνιμους και τους εθελοντές του Π.Σ. σε ότι αφορά την πρόκληση ζημιών. Άρα, ανεξαρτήτως εκπαίδευσης, είναι πάντα καλύτερο μία διάρρηξη να πραγματοπείται απο στελέχη του Π.Σ., και όχι απο εθελοντές Δασοπυροσβέστες, αν δεν συντρέχουν λόγοι απειλούμενης ζωής. Επαγγελματισμός Ίσως το σημαντικότερο πράγμα είναι να προσπαθείτε πάντα να φέρεστε και να σκέφτεστε με επαγγελματισμό. Γιατι απλά, για τη βίαιη διάνοιξη διόδου η σωματική δύναμη πρέπει να συνδυάζεται με επιδεξιότητα, τεχνική και γνώση. Εσείς έχετε τον πλήρη έλεγχο αυτού του συνδιασμού και ακολουθώντας τους προαναφερόμενους κανόνες θα βρίσκεστε σε μακράν καλύτερη θέση να ανταποκριθείτε σε οποιαδήποτε κατάσταση βρεθείτε. Λειτουργείτε πάντα με σεβασμό και ευγένεια διότι η δουλειά σας εχει την δυνατότητα να επηρεάσει την κοινή γνώμη και τα αισθήματα εμπιστοσύνης πρός τα σώματα ασφαλείας αλλά και τους Εθελοντές. Photograph Credits: Page 1, 5 14 (1st 2): FDNY:Forcible Entry Page 3,4: Google Image Search Page 14 (3rd) fouralarmphotos.com

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Φοιτήτρια: Νικολάου Ζωή Α.Μ. 6763 Επόπτης καθηγητής: Στράνης Δημήτριος Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ. Ασφάλεια και Υγιεινή Εργασίας στους Βιομηχανικούς Χώρους

ΜΑΚΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ. Ασφάλεια και Υγιεινή Εργασίας στους Βιομηχανικούς Χώρους ΤΕΙ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 2003 ΜΑΚΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ασφάλεια και Υγιεινή Εργασίας στους Βιομηχανικούς Χώρους Υπεύθυνη καθηγήτρια ΦΩΤΕΙΝΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΜΠΑ ΠΕΛΛΕΤ "ΚΟΜΜΟ" ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΟΜΠΑΣ

ΣΟΜΠΑ ΠΕΛΛΕΤ ΚΟΜΜΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΟΜΠΑΣ ΣΟΜΠΑ ΠΕΛΛΕΤ "ΚΟΜΜΟ" ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΟΜΠΑΣ Πέλλετ καύσιμο από βιομάζα βιοκαύσιμο 1 Οι συσκευές θέρμανσης (εφεξής "σόμπες") της εταιρίας ALFA PLAM (εφεξής ALFA PLAM) κατασκευάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ. Το ένευσμα για αυτή την εργασία ηταν οταν το 2001 ως Διευθυντής Αποθηκών της ΒSH

ΠΕΡΙΛΗΨΗ. Το ένευσμα για αυτή την εργασία ηταν οταν το 2001 ως Διευθυντής Αποθηκών της ΒSH ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το ένευσμα για αυτή την εργασία ηταν οταν το 2001 ως Διευθυντής Αποθηκών της ΒSH επειχείρησα να βγάλω μια οδηγία για τη πυρασφάλεια και γενικότερα για την ασφαλεια αποθηκών. Στην προσπάθεια μου

Διαβάστε περισσότερα

Bιβλιάριο Ασφάλειας Επιχειρήσεων

Bιβλιάριο Ασφάλειας Επιχειρήσεων Bιβλιάριο Ασφάλειας Επιχειρήσεων 1 ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ Αγαπητέ πελάτη, Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστευθήκατε για την ασφάλειά σας. Είμαστε αποφασισμένοι να σας παρέχουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση ανά πάσα στιγμή

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Γενική Διεύθυνση Συνθηκών και Υγιεινής της Εργασίας Κέντρο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΚΥΑΕ)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Γενική Διεύθυνση Συνθηκών και Υγιεινής της Εργασίας Κέντρο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΚΥΑΕ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Γενική Διεύθυνση Συνθηκών και Υγιεινής της Εργασίας Κέντρο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΚΥΑΕ) ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Ασφάλεια και Υγεία σε

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Ιδιοκτήτη αυτοκινήτου. Sheer Driving Pleasure

Εγχειρίδιο Ιδιοκτήτη αυτοκινήτου. Sheer Driving Pleasure Εγχειρίδιο Ιδιοκτήτη αυτοκινήτου Sheer Driving Pleasure X3 2.0i X3 2.5si X3 3.0si X3 2.0d X3 3.0d X3 3.0sd Εγχειρίδιο Ιδιοκτήτη Αυτοκινήτου Συγχαρητήρια που διαλέξατε μια BMW. Θα ανακαλύψετε ότι όσο καλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

Υγιεινή & Ασφάλεια στους χώρους εργασίας 1992 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Υγιεινή & Ασφάλεια στους χώρους εργασίας 1992 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Υγιεινή & Ασφάλεια στους χώρους εργασίας 1992 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Tο παρόν βιβλίο αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή στα Ελληνικά δεδομένα του βιβλίου "SAFETY

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ Κ.ΟΜ.Α.Κ ΚΙΝΗΤΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ Κ.ΟΜ.Α.Κ ΚΙΝΗΤΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ Κ.ΟΜ.Α.Κ ΚΙΝΗΤΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ Κ.ΟΜ.Α.Κ. 2. ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ Α. ΣΕΙΣΜΟΣ-ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ-ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΜΠΑ ΠΕΛΕΤ «ΑΛΦΑ ΠΕΛΕΤ 9» ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

ΣΟΜΠΑ ΠΕΛΕΤ «ΑΛΦΑ ΠΕΛΕΤ 9» ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΟΜΠΑ ΠΕΛΕΤ «ΑΛΦΑ ΠΕΛΕΤ 9» ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ Πέλετ καύσιμο από ξύλινη βιομάζα βιοκαύσιμο Οι συσκευές θέρμανσης (εφεξής "σόμπες") της εταιρίας ΑΛΦΑ ΠΛΑΜ (εφεξής ALFA PLAM) κατασκευάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίμηση Επαγγελματικών Κινδύνων βιομηχανίας παραγωγής φενιζόλ

Εκτίμηση Επαγγελματικών Κινδύνων βιομηχανίας παραγωγής φενιζόλ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου Εκτίμηση Επαγγελματικών Κινδύνων βιομηχανίας παραγωγής φενιζόλ Φοιτητής : Σχοινάς Κωνσταντίνος Εισηγητής καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια. Περιεχόμενα

Ασφάλεια. Περιεχόμενα Ασφάλεια στην Εργασία Περιεχόμενα Εισαγωγή 4 Πώς να προλάβετε τα ατυχήματα 6 > 15 Γλυστρήματα - Παραπατήματα - Πτώσεις 16 > 27 Νοικοκυριό και Ασφάλεια 28 > 43 Προστασία της Σπονδυλικής Στήλης 44 > 64 Εργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ. Συγχαρητήρια για την αγορά του ποδηλάτου σας.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ. Συγχαρητήρια για την αγορά του ποδηλάτου σας. Συγχαρητήρια για την αγορά του ποδηλάτου σας. ΠΡΩΤΑ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σας συμβουλεύουμε να αφιερώσετε τον απαραίτητο χρόνο για να διαβάσετε αυτό το εγχειρίδιο και να εξοικειωθείτε με το καινούργιο σας ποδήλατο.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ & ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΕΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ & ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΕΣ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝ ΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ & ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΕΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 Σελίδα 1 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΕΣ & ΟΝΟΜΑ : ΑΕΜ

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια. Μαθητές Β Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια. Μαθητές Β Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια Μαθητές Β Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ Θεσμική Αναβάθμιση της Εκπαίδευσης Οδήγησης στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Το Ερευνητικό Πρόγραμμα Patch: Βασικοί στόχοι... 5. Εισαγωγή... 8. 1. Πεδίο εφαρμογής... 12

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Το Ερευνητικό Πρόγραμμα Patch: Βασικοί στόχοι... 5. Εισαγωγή... 8. 1. Πεδίο εφαρμογής... 12 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Το Ερευνητικό Πρόγραμμα Patch: Βασικοί στόχοι... 5 Εισαγωγή... 8 1. Πεδίο εφαρμογής... 12 1.1. Ταξινόμηση των στοιχείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς... 16 1.2. Στοιχεία Πολιστικής Κληρονομιάς και

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΗ ΠΟΡΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ S14, S16, S20, S15D, STANDARD, ECO

ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΗ ΠΟΡΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ S14, S16, S20, S15D, STANDARD, ECO SABA DOOR ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΠΟΡΤΑΣ ΟΡΟΙ ΕΓΓΥΗΣΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΗ ΠΟΡΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ S14, S16, S20, S15D, STANDARD, ECO 1 1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.. 3 1.2 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΑΡΟΓΛΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΠΑΤΣΕΑΔΗ ΑΧΙΛΛΕΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ. τηλ. -199-

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ. τηλ. -199- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ τηλ. -199- http://www.fireservice.gr Ομάδα εργασίας σύνταξης του εγχειριδίου Υποπυραγός Πουλής Γεώργιος Υποπυραγός Καρρά Αικατερίνη Υποπυραγός Κωσταρόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χρήσης και τοποθέτησης

Οδηγίες χρήσης και τοποθέτησης Οδηγίες χρήσης και τοποθέτησης Ψυγειοκαταψύκτης NoFrost με παγομηχανή, και ζώνη MasterFresh KF 1901 Vi Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης πριν από την τοποθέτηση - εγκατάσταση - αρχική λειτουργία.

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΟΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ- ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ ΔΟΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ»

«ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΟΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ- ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ ΔΟΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ» Τ.Ε.Ι ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΟΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ- ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ ΔΟΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ» ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μη δεσμευτικός οδηγός καλής (ορθής) πρακτικής για την εφαρμογή της οδηγίας 2001/45/EΚ

Μη δεσμευτικός οδηγός καλής (ορθής) πρακτικής για την εφαρμογή της οδηγίας 2001/45/EΚ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ KAI ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Γενική Διεύθυνση Συνθηκών και Υγιεινής της Εργασίας Μη δεσμευτικός οδηγός καλής (ορθής) πρακτικής για την εφαρμογή της οδηγίας 2001/45/EΚ (εκτέλεση εργασιών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH. Οδηγίες χρήσης User Guide LG-E430. www.lg.com MFL67882018 (1.0)

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH. Οδηγίες χρήσης User Guide LG-E430. www.lg.com MFL67882018 (1.0) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH Οδηγίες χρήσης User Guide LG-E430 MFL67882018 (1.0) www.lg.com ΕΛΛΗΝΙΚΑ Οδηγίες χρήσης Οι ενδείξεις της οθόνης και οι εικόνες ενδέχεται να διαφέρουν από εκείνες που βλέπετε στο τηλέφωνό

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλιάριο Ασφάλειας Οικίας

Βιβλιάριο Ασφάλειας Οικίας Βιβλιάριο Ασφάλειας Οικίας 1 ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ Αγαπητέ πελάτη, Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστευθήκατε για την ασφάλειά σας. Είμαστε αποφασισμένοι να σας παρέχουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση ανά πάσα στιγμή και

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΒΗΤΑΣ ΠΕΛΛΕΤ GRANDE

ΛΕΒΗΤΑΣ ΠΕΛΛΕΤ GRANDE ΛΕΒΗΤΑΣ ΠΕΛΛΕΤ GRANDE ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Έκδοση 1.1 / Μάιος 2014 1 Παρακαλούμε, διαβάστε αναλυτικά τις οδηγίες χρήσης πριν από την εγκατάσταση και τη χρήση του λέβητα πέλλετ Grande.

Διαβάστε περισσότερα

MODELS TOUCAN 1100 GREEK. U.S.A. JLG Industries, Inc. 1 JLG Drive McConnellsburg PA 17233-9533 Tel : (171) 485-5161 Fax : (717) 485-6417

MODELS TOUCAN 1100 GREEK. U.S.A. JLG Industries, Inc. 1 JLG Drive McConnellsburg PA 17233-9533 Tel : (171) 485-5161 Fax : (717) 485-6417 MODELS TOUCAN 1100 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ U.S.A. JLG Industries, Inc. 1 JLG Drive McConnellsburg PA 17233-9533 Tel : (171) 485-5161 Fax : (717) 485-6417 C.E. JLG Industries, Kilmartin Place,

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά Λυμένα Παραδείγματα. Στοιχεία Θεωρίας. Άλυτες Ασκήσεις. Ερωτήσεις Θεωρίας

Αναλυτικά Λυμένα Παραδείγματα. Στοιχεία Θεωρίας. Άλυτες Ασκήσεις. Ερωτήσεις Θεωρίας ΒΟΗΘΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ Αναλυτικά Λυμένα Παραδείγματα Στοιχεία Θεωρίας Άλυτες Ασκήσεις Ερωτήσεις Θεωρίας Νικόλαος Χονδράκης (Εκπαιδευτικός) ... Νικόλαος Γ. Χονδράκης ( chon nik o@g ma il.co

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήστη. Packard Bell EasyNote TE - 1

Εγχειρίδιο Χρήστη. Packard Bell EasyNote TE - 1 Εγχειρίδιο Χρήστη Packard Bell EasyNote TE - 1 Περιεχόµενα Έναρξη λειτουργίας του υπολογιστή 4 Ασύρματη σύνδεση... 4 Εγγραφή... 5 Εγκατάσταση λογισμικού... 6 Αποκατάσταση... 6 Αντιμετωπίζετε πρόβλημα;...

Διαβάστε περισσότερα

J O N S E R E D S E R V I C E

J O N S E R E D S E R V I C E J O N S E R E D S E R V I C E GR Εγχειρίδιο Χειριστή EE Kasutusjuhend LV Lietotāja instrukcija LT Vartotojo instrukcija 108 89 49-30 ΣΥΜΒΟΛΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΥ ΧΕΙΡΙΣΤΗ: Αποσυνδέετε

Διαβάστε περισσότερα