Ενεργειακή Επανάσταση 2012

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ενεργειακή Επανάσταση 2012"

Transcript

1 Ενεργειακή Επανάσταση 2012 Ένα βιώσιμο Ενεργειακό Σενάριο για τον πλανήτη προκειμένου να αποφύγουμε τις κλιματικές αλλαγές, να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα και να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας Ιούνιος 2012 Ένας κόσμος χωρίς πετρέλαιο είναι εφικτός Το νέο σενάριο της Ενεργειακής Επανάστασης 2012 παραθέτει τον τρόπο, με τον οποίο μπορούμε να αλλάξουμε τον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα ώστε να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 85% ως το 2050 (σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990), να αποφύγουμε τις καταστροφικές κλιματικές αλλαγές και να στρέψουμε την παγκόσμια οικονομία σε ένα μονοπάτι κοινωνικά δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Η Ενεργειακή Επανάσταση είναι από τα πιο έγκυρα και αναγνωρισμένα ενεργειακά σενάρια παγκοσμίως. Η προηγούμενη έκδοση της έκθεσης επιλέχθηκε το 2011 από τον ΟΗΕ ως ένα από τα τρία βασικά σενάρια στα οποία στηρίχθηκε η τελική Ειδική Έκθεση του Οργανισμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 1 Η νέα Ενεργειακή Επανάσταση καταδεικνύει τον τρόπο, με τον οποίο η κάλυψη των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών ως το 2050 και η παράλληλη μείωση των εκπομπών στα επίπεδα που η επιστήμη θεωρεί ασφαλή, επιτυγχάνεται χωρίς την εύρεση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές υψηλού ρίσκου, όπως η Αρκτική, τα μεγάλα βάθη στις θάλασσες, τα κοιτάσματα πισσούχου άμμου (tar sands) ή το σχιστολιθικό αέριο (shale gas). Αντιθέτως, η χρήση πετρελαίου ελαχιστοποιείται τις επόμενες δεκαετίες με τη λήψη κατάλληλων πολιτικών. Μεταξύ άλλων, απαιτείται η δραστική αλλαγή του τομέα των μεταφορών, με έμφαση στις συλλογικές μεταφορές και τα πιο αποδοτικά οχήματα που θα κινούνται με καθαρή ηλεκτρική ενέργεια. Νέα ευρήματα: Λεπτομερής ανάλυση της μελλοντικής ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Η σημερινή ανάπτυξη των ΑΠΕ έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Το 2011 η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ ήταν 50% περισσότερη από ό,τι είχε προβλέψει στο πρώτο σενάριο της Ενεργειακής Επανάστασης το Λεπτομερής ανάλυση του τρόπου με τον οποίο η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ θα φτάσει σε GW ως το 2030 από 237 GW που είναι σήμερα (2011). Για πρώτη φορά περιλαμβάνεται ανάλυση των εξαντλούμενων κοιτασμάτων ορυκτών καυσίμων του πλανήτη και ένα αναλυτικό σενάριο απεξάρτησης από το πετρέλαιο χωρίς την ανάγκη έρευνας και εκμετάλλευσης νέων κοιτασμάτων από την Αρκτική, τα μεγάλα θαλάσσια βάθη ή άλλες επικίνδυνες πηγές, όπως η πισσούχος άμμος. 1 IPCC s Special Report on Renewable Energy Sources (SRREN). Περισσότερες πληροφορίες:

2 Ανάλυση του τρόπου, με τον οποίο μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας περιορίζουν κατά 30% την προβλεπόμενη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Ανάλυση του τρόπου, με τον οποίο μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας μειώνουν κατά 20% τη ζήτηση για θερμότητα σε σύγκριση με το σενάριο αναφοράς. Σενάριο που περιγράφει τον τρόπο, με τον οποίο οι ΑΠΕ μπορούν να παρέχουν ενέργεια σε περίπου 2 δισεκατομμύρια συνανθρώπους μας που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση σε ενέργεια. Στόχο μείωσης των εκπομπών CO 2 κατά 85% ως 2050, σε σχέση με τα επίπεδα του Απειλή για το κλίμα Η απειλή των κλιματικών αλλαγών, η οποία προκαλείται από την αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας, είναι η πιο σημαντική περιβαλλοντική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης στην αυγή του 21 ου αιώνα. Έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομική και κοινωνική σταθερότητα, τους φυσικούς πόρους και πιο συγκεκριμένα στον τρόπο, με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια. Για να αποτρέψουμε τις πιο καταστροφικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, οι παγκόσμιες εκπομπές CO 2 θα πρέπει να σταθεροποιηθούν ως το 2015 και να σημειώσουν δραματική πτώση αμέσως μετά, ώστε να συγκρατηθεί η αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας όσο το δυνατόν χαμηλότερα από τους 2 C. Ωστόσο, ακόμα και ο περιορισμός της αύξησης σε 1,5 C (από περίπου 0,8 C που είναι σήμερα), σημαίνει αυξήσεις σε ξηρασίες, καύσωνες και πλημμύρες, καθώς και άλλες καταστροφικές επιπτώσεις, όπως αυξημένες ελλείψεις νερού για έως και 1,7 δισεκατομμύριο ανθρώπους, έξαρση των πυρκαγιών και πλημμύρες σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Αν θέλουμε να συγκρατήσουμε την θερμοκρασία σε αποδεκτά όρια, τότε χρειάζεται να μειώσουμε άμεσα και δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Κάτι τέτοιο δεν έχει μόνο περιβαλλοντικό νόημα, αλλά και οικονομικό. Αν και είναι απολύτως εφικτό, το περιθώριο χρόνου που έχουμε είναι πλέον πολύ μικρό. Το σενάριο της Ενεργειακής Επανάστασης 2012 περιγράφει τον τρόπο να αποφύγουμε τις ανεξέλεγκτες κλιματικές αλλαγές.

3 Κλιματικές Αλλαγές και ασφάλεια τροφοδοσίας Η Ενεργειακή Επανάσταση αποδεικνύει ότι η εποχή του 'φθηνού πετρελαίου' και των 'φθηνών' ορυκτών καυσίμων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Το ουράνιο που χρησιμοποιείται στους πυρηνικούς αντιδραστήρες είναι επίσης περιορισμένο ως πρώτη ύλη. Αντιθέτως, το τεχνικό εκμεταλλεύσιμο δυναμικό των ΑΠΕ μπορεί να καλύψει τις παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες 40 φορές, σύμφωνα με την Ειδική Έκθεση για τις ΑΠΕ (Special report Renewables, SRREN) της ιακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC). Οι μειώσεις του κόστους, μόλις τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αλλάξει τα οικονομικά των ΑΠΕ δραματικά, ειδικότερα στα φωτοβολταϊκά και την αιολική ενέργεια. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν μηδενικές ή ελάχιστες εκπομπές, ενώ αποτελούν μία ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, χωρίς δηλαδή κόστος καυσίμου. Κάποιες τεχνολογίες είναι ήδη ανταγωνιστικές. Η ηλιακή και αιολική βιομηχανία έχουν διατηρήσει διψήφιους αριθμούς ανάπτυξης τα τελευταία 10 έτη, οδηγώντας σε μεγαλύτερη τεχνολογική εξέλιξη παγκοσμίως. Η εξοικονόμηση ενέργειας παραμένει ένας κοιμώμενος γίγαντας και προσφέρει την πιο ανταγωνιστική επιλογή για την αναδιαμόρφωση του ενεργειακού τομέα με τεράστια κέρδη για τους καταναλωτές. Υπάρχει τεράστιο δυναμικό για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, με ταυτόχρονο εξασφάλιση του ίδιου επιπέδου ενεργειακών υπηρεσιών. Πρέπει ωστόσο να αναπτυχθούν νέα επιχειρηματικά μοντέλα για την εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία θα πρέπει να απολαμβάνει πολύ μεγαλύτερης πολιτικής υποστήριξης. Το δίλημμα των ορυκτών καυσίμων Η αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση ασκεί πιέσεις στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων και πλέον ωθεί την εξερεύνηση πετρελαίου προς τις μη συμβατικές πηγές πετρελαίου. Απομακρυσμένα και ευαίσθητα οικοσυστήματα, όπως η Αρκτική, απειλούνται από τις γεωτρήσεις που ολοένα αυξάνονται, ενώ η καταστροφική για το περιβάλλον και το κλίμα του πλανήτη εκμετάλλευση πισσούχου άμμου (tar sands) στον Καναδά προωθείται ως λύση προκειμένου να αντικατασταθούν οι συμβατικές πετρελαϊκές πηγές. Όμως η έλλειψη του συμβατικού πετρελαίου δεν είναι ο πιο σημαντικός λόγος για να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε πετρέλαιο: η δραστική μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων είναι μονόδρομος για να σώσουμε το κλίμα του πλανήτη μας. Η μετάβαση

4 από τα ορυκτά καύσιμα στις ΑΠΕ προσφέρει επίσης σημαντικά επιπρόσθετα οφέλη, όπως η ανεξαρτησία από τις ολοένα αυξανόμενες τιμές των ορυκτών καυσίμων στην παγκόσμια αγορά και η δημιουργία εκατομμυρίων νέων πράσινων θέσεων εργασίας. Το σενάριο της Ενεργειακής Επανάστασης εξασφαλίζει πολύ χαμηλότερες δαπάνες για ενέργεια, αφού βασίζεται στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις ΑΠΕ που δεν έχουν κόστος καυσίμου. Μπορεί επίσης να εξασφαλίσει ενέργεια σε δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση σε ενέργεια. Ο δρόμος της απεξάρτησης από το πετρέλαιο στην νέα Ενεργειακή Επανάσταση Σήμερα περισσότερο από το 80% της παραγωγής ενέργειας βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα. Το πετρέλαιο κυριαρχεί στις μεταφορές, ενώ μαζί με το φυσικό αέριο αξιοποιείται κατά κόρον στη θέρμανση των κτιρίων. Παράλληλα, ο άνθρακας δεσπόζει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το σενάριο απεξάρτησης από το πετρέλαιο στη νέα έκθεση της Ενεργειακής Επανάστασης, αξιοποιεί σημερινές ώριμες τεχνολογίες ΑΠΕ, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αγορών καθώς και προβλέψεις σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες από έγκυρους επιστημονικούς και εταιρικούς φορείς όπως: το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (Global Wind Energy Council), την Ένωση Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Φωτοβολταϊκών (EPIA), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις ΑΠΕ (EREC), το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR) και την Greenpeace. Το σενάριο βασίζεται σε λεπτομερή ανάλυση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, τις σημερινές υποδομές της πετρελαϊκής βιομηχανίας, την εκτιμώμενη ικανότητα παραγωγής των σημερινών γεωτρήσεων (με δεδομένη τη μείωση του ρυθμού εξόρυξης) και τα επενδυτικά σχέδια μέχρι το τέλος του Προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τη χρήση του πετρελαίου ως το 2050, θα πρέπει οι επενδύσεις να στραφούν από το 2012 και έπειτα στην ανάπτυξη νέων και μεγαλύτερων αγορών για ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο προκειμένου να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός της παγκόσμιας οικονομίας στη χρήση ορυκτών καυσίμων για πολλές δεκαετίες, κάτι που μπορεί να προκύψει, αν υλοποιηθούν νέες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα και σε σχετικές υποδομές.

5 Πετρέλαιο συμπεράσματα για την επερχόμενη μείωση της παραγωγής Το παρακάτω σχήμα δείχνει την εναπομένουσα ικανότητα παραγωγής της πετρελαϊκής βιομηχανίας τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη έναν ετήσιο ρυθμό μείωσης μεταξύ 2,5-5% και τις επιπλέον ικανότητες παραγωγής, ακόμα και αν υλοποιηθούν όλες οι προβλεπόμενες επενδύσεις την περίοδο Ακόμα και με τις νέες επενδύσεις, η ποσότητα του εναπομείναντος συμβατικού πετρελαίου είναι ελάχιστη. Με άλλα λόγια, η μετάβαση σε ένα μοντέλο ελαχιστοποίησης της χρήσης του πετρελαίου είναι απαραίτητη. Global Oil production 1950 to 2011 and projection till New Projects Bitumen New Projects Offshore New Projects Onshore Production Decline uncertainty Global Production E[R] Oil Demand PJ/a Οι βασικές αρχές της Ενεργειακής Επανάστασης Οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια μία θεμελιώδης μετάβαση στον τρόπο, με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια για να αποτρέψουμε τις χειρότερες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών. 2 Το μέγεθος αυτής της πρόκλησης απαιτεί την οριστική μετάβαση του τρόπου με τον οποίο παράγουμε, καταναλώνουμε και διανέμουμε την ενέργεια, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτή η μετάβαση βρίσκεται στον πυρήνα της Ενεργειακής Επανάστασης. Οι πέντε βασικές αρχές πίσω από αυτήν την αλλαγή είναι: Εφαρμογή ανανεώσιμων λύσεων, με έμφαση στις αποκεντρωμένες εφαρμογές. Σεβασμός στα φυσικά όρια του πλανήτη Κατάργηση των βρώμικων, μη βιώσιμων πηγών ενέργειας Κοινωνική δικαιοσύνη στη χρήση των πόρων Αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων 2 IPCC Special Report Renewables, Chapter 1, May 2011

6 Οι αποκεντρωμένες ενεργειακές εφαρμογές, με τις οποίες η ενέργεια και η θερμότητα παράγεται κοντά στο σημείο, όπου καταναλώνεται θα συμβάλει στη μείωση των απωλειών ενέργειας κατά τη μεταφορά και διανομή. Οι επενδύσεις σε κλιματικές υποδομές, όπως τα έξυπνα, διαδραστικά δίκτυα και τα υπερ-δίκτυα για τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων παραγόμενης ενέργειας από ηλιοθερμικούς σταθμούς και υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι θεμελιώδους σημασίας. Η κατασκευή ομάδων μικροδικτύων ειδικά για ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, θα αποτελέσουν κεντρικό εργαλείο για την βιώσιμη ηλεκτροπαραγωγή σε σχεδόν δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις ενεργειακές υπηρεσίες, όπως ηλεκτρικό ρεύμα. Προβλέψεις πραγματικότητας Πρόβλεψη της 1 ης Ενεργειακής Επανάστασης (Ιανουάριος 2007) για την παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύ αιολικής ενέργειας το 2010 Πραγματική παγκόσμια, συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ το 2010 H παγκόσμια, συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ το GW 197 GW 237 GW Ενεργειακή Επανάσταση Βασικά συμπεράσματα Οι ΑΠΕ το 2009 κάλυπταν το 13,6% της παγκόσμιας ζήτησης πρωτογενούς ενέργειας. Η κύρια πηγή είναι η βιομάζα, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως στον τομέα της θερμότητας. Στην ηλεκτροπαραγωγή οι ΑΠΕ συνεισφέρουν κατά 19,3% ενώ στην παραγωγή θερμότητας περίπου κατά 25% (ένα μεγάλο κομμάτι του οποίου προέρχεται από παραδοσιακές χρήσεις, όπως η καύση ξύλων). Παράλληλα, περίπου το 81% της παραγωγής πρωτογενούς ενέργειας προέρχεται ακόμη από ορυκτά καύσιμα και ένα 5,5% από πυρηνική ενέργεια. Το σενάριο της Ενεργειακής Επανάστασης περιγράφει το μονοπάτι προς ένα μοντέλο βιώσιμης παραγωγής ενέργειας που επιτυγχάνει το στόχο της επείγουσας μείωσης CO 2, την κατάργηση των πυρηνικών, ενώ παράλληλα αποτρέπει τη χρήση μη-συμβατικών πηγών πετρελαίου. Τα αποτελέσματα του σεναρίου της Ενεργειακής Επανάστασης, τα οποία θα επιτευχθούν μέσω των παρακάτω μέτρων, είναι τα εξής: Σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας: Στο σενάριο της Ενεργειακής Επανάστασης η ζήτηση αυξάνεται μόλις κατά 10% έως το 2020 σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα και στη συνέχεια μειώνεται ελαφρά στα επίπεδα του Η πρωτογενής κατανάλωση ενέργειας θα περιοριστεί κατά 40% ως το 2050 σε σχέση με το σενάριο Αναφοράς. Το σύνολο σχεδόν του παγκόσμιου τομέα ηλεκτρισμού, συμπεριλαμβανομένου σχεδόν του συνόλου της ενέργειας για τα σπίτια μας και τη βιομηχανία, θα καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έλεγχος της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας: Σύμφωνα με το σενάριο της Ενεργειακής Επανάστασης, τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας μειώνουν την ανάγκη για νέα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 30%, σε σύγκριση με το σενάριο αναφοράς.

7 Μείωση της παγκόσμιας ζήτησης για θέρμανση: Στο σενάριο της Ενεργειακής Επανάστασης, η τελική ζήτηση παραγωγής θερμότητας μειώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό συγκριτικά με το σενάριο Αναφοράς, κατά PJ/έτος ως το Η χαμηλότερη ζήτηση επιτυγχάνεται με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και την εισαγωγή αυστηρότερων προδιαγραφών για νέα και ανακαινισμένα κτίρια ώστε οι άνθρωποι να απολαμβάνουν τις ίδιες παροχές ενέργειας με λιγότερες δαπάνες. Εξέλιξη της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας στον βιομηχανικό τομέα: Η αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από τη ζήτηση ενέργειας είναι το κλειδί για να φτάσουμε στην παραγωγή βιώσιμης ενέργειας ως το 2050, με το σενάριο της Ενεργειακής Επανάστασης να εξοικονομεί 40% λιγότερη ενέργεια ανά $ ΑΕΠ από ό,τι το σενάριο Αναφοράς. Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας: η Ενεργειακή Επανάσταση προβλέπει ραγδαία αύξηση της καθαρής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, καλύπτοντας το 37% της ζήτησης ως το 2020 με GW εγκαταστημένης ισχύς από 237 GW το Έως το 2050, το 94% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται παγκοσμίως θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μελλοντικό κόστος ηλεκτροπαραγωγής: Βραχυπρόθεσμα, το κόστος ηλεκτροπαραγωγής της Ενεργειακής Επανάστασης θα αυξηθεί οριακά σε σχέση με το σενάριο Αναφοράς, λόγω των αυξημένων επενδύσεων σε ΑΠΕ. Μετά το 2025 όμως, το κόστος παραγωγής στην Ενεργειακή Επανάσταση μειώνεται ραγδαία αφού οι ΑΠΕ δεν έχουν κόστος καυσίμου, και σταθεροποιείται κοντά στα 8 US$ cents/kwh, 45% δηλαδή λιγότερο από ό,τι προβλέπει το σενάριο αναφοράς. Ο μελλοντικός λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας: Τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και οι φθηνότερες ΑΠΕ θα μειώσουν τις δαπάνες για ηλεκτρική ενέργεια κατά 40% σε σχέση με το σενάριο Αναφοράς. Εξοικονόμηση χρημάτων από δαπάνες για καύσιμα: Κατά συνέπεια, η συνολική εξοικονόμηση χρημάτων από την περιορισμένη χρήση καυσίμων στο σενάριο Ενεργειακής Επανάστασης φθάνει τα US$ 1,32 τρισεκατομμύρια ετησίως. Πρόκειται για δύο φορές το ύψος των πρόσθετων επενδύσεων που απαιτούνται στην Ενεργειακή Επανάσταση σε σύγκριση με το σενάριο Αναφοράς.

8 Μελλοντική απασχόληση στον ενεργειακό τομέα: Το σενάριο της Ενεργειακής Επανάστασης δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας σε κάθε στάδιο υλοποίησής του: o o o Το 2015 υπάρχουν 23,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ενεργειακή Επανάσταση το 2015 και 18,7 εκ. στο σενάριο Αναφοράς. το 2020, υπάρχουν 22,6 εκ. θέσεις εργασίας στο σενάριο της Ενεργειακής Επανάστασης και 17,8 εκ. στο σενάριο Αναφοράς το 2030, υπάρχουν 18,3 εκ. θέσεις εργασίας στο σενάριο της Ενεργειακής Επανάστασης και 15,7 εκ. στο σενάριο Αναφοράς. Ως το 2030, οι θέσεις εργασίας στις ΑΠΕ αντιστοιχούν στο 65% του συνολικού ενεργειακού τομέα και μάλιστα κατανέμονται ισομερώς ανά τεχνολογία (αιολικά, Φ/Β, ηλιακή θερμότητα, βιομάζα). Παγκόσμιος τομέας μεταφορών: Στο σενάριο της Ενεργειακής Επανάστασης θεωρείται ότι η κατανάλωση ενέργειας στον τομέα των μεταφορών θα συνεχίσει να αυξάνεται ως το 2030 εξαιτίας της μεγάλης προβλεπόμενης αύξησης της ζήτησης για υπηρεσίες. Μετά το 2030 υποχωρεί στα σημερινά επίπεδα ζήτησης ως το Ωστόσο σε σύγκριση με το σενάριο Αναφοράς, η συνολική ζήτηση ενέργειας του τομέα των μεταφορών μειώνεται κατά 60%, ή κατά PJ / έτος ως το Συνεπώς, η ζήτηση ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί την περίοδο μόνο κατά 26%, φτάνοντας περίπου στα PJ/έτος. Εξέλιξη εκπομπών CO 2 : Ενώ οι παγκόσμιες εκπομπές CO 2 στο σενάριο Αναφοράς αυξάνονται κατά 62%, στην Ενεργειακή Επανάσταση μειώνονται σχεδόν κατά 90% σε σχέση με σήμερα (από εκ. τόνους το 2009 σε εκ. τόνους το 2050). Αναλόγως, οι ετήσιες κατά κεφαλή εκπομπές μειώνονται από 4,1 τόνους CO 2 σήμερα σε 2,4 τόνους CO 2 το 2030 και 0,3 τόνους CO 2 το Ακόμα και με την απόσυρση όλων των πυρηνικών σταθμών και λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας, οι συνολικές παγκόσμιες εκπομπές από τον ενεργειακό τομέα ως το 2050 είναι

9 κατά 85% χαμηλότερες σε σύγκριση με το Τομέας Μεταφορών: Απαραίτητα βήματα Η εξοικονόμηση ενέργειας από τα αυτοκίνητα του μέλλοντος είναι απαραίτητη. Η εφαρμογή νέων ελαφρύτερων υλικών, σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες, μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου σε 1 λίτρο / 100 χμ από 7 λίτρα / 100 χμ που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος σήμερα και 11 λίτρα / 100 χμ που είναι ο μέσος όρος στη Βόρεια Αμερική. Σύμφωνα με το σενάριο της Ενεργειακής Επανάστασης, τα καινούργια αυτοκίνητα θα πρέπει να έχουν μέσες εκπομπές 80 γρ.co 2 / χμ ως το 2020 και 50 γρ.co 2 / χμ ως το Οι προδιαγραφές στην Ευρώπη για το 2010 ήταν 140 γρ.co 2 / χμ. Το 2020, η ηλεκτρική ενέργεια θα τροφοδοτεί το 3,5% της συνολικής ζήτησης του τομέα στην Ευρώπη (2,5% παγκοσμίως) και το 12% ως το Αλλαγές στην πολιτική Προκειμένου να πραγματοποιηθεί το όραμα της Ενεργειακής Επανάστασης και να αποφευχθούν οι ανεξέλεγκτες κλιματικές αλλαγές, η Greenpeace, η GWEC και το EREC απαιτούν από τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τις ακόλουθες πολιτικές και δράσεις στον ενεργειακό τομέα: 1. Σταδιακή κατάργηση όλων των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα 2. Ενσωμάτωση του εξωτερικού κόστους (κοινωνικού και περιβαλλοντικού) από την παραγωγή ενέργειας μέσω ενός αποτελεσματικού συστήματος εμπορίας ρύπων 'cap and trade'. 3. Εφαρμογή αυστηρών προδιαγραφών ενεργειακής αποδοτικότητας σε όλα τα κτίρια, τα οχήματα και τις ηλεκτρικές συσκευές 4. Υιοθέτηση νομικά δεσμευτικών στόχων για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και της συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας στην ηλεκτροπαραγωγή 5. Αναδιάρθρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας με διασφάλιση της προτεραιότητας πρόσβασης στο δίκτυο στους παραγωγούς ΑΠΕ 6. Παροχή σαφών και σταθερών κινήτρων σε επενδυτές ΑΠΕ, όπως για παράδειγμα το σύστημα πώλησης της ηλεκτρικής κιλοβατώρας από ΑΠΕ 'feed-in tariff'. 7. Εφαρμογή προγραμμάτων σήμανσης προϊόντων και εμφάνισης πληροφοριών περιβαλλοντικών επιδόσεων για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών. 8. Αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων για έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 24/7

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 24/7 GP/MARKEL REDONDO Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 24/7 οι απαραίτητες υποδομές που χρειάζονται για να σωθεί το κλίμα περίληψη έκθεσης GREENPEACE/MARKEL REDONDO Gp/Steve Langrock/Zenit/gp Morgan Filip Fuxa/dreamstime

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 10.1.2007 COM(2007) 1 τελικό ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ {SEC(2007)

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο για συμβούλους απασχόλησης και επαγγελματικού προσανατολισμού

Εγχειρίδιο για συμβούλους απασχόλησης και επαγγελματικού προσανατολισμού Save the EARTH: Counsellors and Advisors on Renewable Energy sources Απασχόληση στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) - Επισκόπηση και Παραδείγματα Περιγραφών Επαγγελμάτων - Εγχειρίδιο για συμβούλους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Προτάσεις για τον ενεργειακό τοµέα στον ελληνικό χώρο Στέλιος Ψωµάς Νοέµβριος 2003 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελίδα Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

Δράση για το κλίμα. Ο κόσμος που θέλετε, με το κλίμα που θέλετε Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ

Δράση για το κλίμα. Ο κόσμος που θέλετε, με το κλίμα που θέλετε Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ Δράση για το κλίμα Ο κόσμος που θέλετε, με το κλίμα που θέλετε Μια οικονομία χαμηλών εκπομπών τονώνει την ανάπτυξη και την απασχόληση. ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ Γιατί χρειαζόμαστε μια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας. Τμήμα Λογιστικής. Θέμα πτυχιακής εργασίας:

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας. Τμήμα Λογιστικής. Θέμα πτυχιακής εργασίας: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Λογιστικής Θέμα πτυχιακής εργασίας: Η Αγορά των Ενεργειακών Προϊόντων,Ιστορική Αναδρομή,Σημερινή Πραγματικότητα και Σπουδάστρια:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 22.1.2014 COM(2014) 15 final ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πράσινα μέτρα. στηνελλάδα. αξιολόγηση οφέλους/κόστους από την υλοποίηση σειράς δράσεων προώθησης των ανανεώσιμων πηγών και της εξοικονόμησης ενέργειας

Πράσινα μέτρα. στηνελλάδα. αξιολόγηση οφέλους/κόστους από την υλοποίηση σειράς δράσεων προώθησης των ανανεώσιμων πηγών και της εξοικονόμησης ενέργειας Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑΘΗΝΩΝ Ιούνιος 2010 Πράσινα μέτρα στηνελλάδα αξιολόγηση οφέλους/κόστους από την υλοποίηση σειράς δράσεων προώθησης των ανανεώσιμων πηγών και της εξοικονόμησης ενέργειας Η παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

2 Ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 2 Ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ 2008-2016 ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2006/32/ΕΚ Αθήνα, Σεπτέµβριος 2011 Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των στερεών καυσίμων στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια αγορά ενέργειας τον 21 ο αιώνα

Ο ρόλος των στερεών καυσίμων στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια αγορά ενέργειας τον 21 ο αιώνα ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2004 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 1 Ο ρόλος των στερεών καυσίμων στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια αγορά ενέργειας τον 21 ο αιώνα Κ. Β. ΚΑΒΟΥΡΙΔΗΣ Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Γενικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α - ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α - ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ i ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΛΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ (MBA TQM) ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Μάρτιος 2012. Οδικός Χάρτης για το 2050

ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Μάρτιος 2012. Οδικός Χάρτης για το 2050 ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Μάρτιος 2012 Οδικός Χάρτης για το 2050 2 3 Η παρούσα έκθεση υποβάλλεται στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από την Επιτροπή Εθνικού Ενεργειακού

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

2 ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 2 ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 19 /07/2011 Λευκωσία Ιούλιος 2011 ΣΥΝΤΜΗΣΕΙΣ/ΟΡΙΣΜΟΙ Υ.Ε.Β.Τ.= Υπουργείο Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Ι.Ε.Κ. = Ίδρυμα Ενέργειας Κύπρου ΣΔΕΑ

Διαβάστε περισσότερα

Προκλήσεις και πολιτική στον τομέα της ενέργειας

Προκλήσεις και πολιτική στον τομέα της ενέργειας Προκλήσεις και πολιτική στον τομέα της ενέργειας Εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 22ας Μαΐου 2013 Προκλήσεις και πολιτική στον τομέα της ενέργειας Συνεισφορά της Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (MBA)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (MBA) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (MBA) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Προμελέτη Σκοπιμότητας Ίδρυσης Τεχνικής Εταιρείας Ενεργειακών

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουσες τεχνολογίες και τελικές χρήσεις του "καυσίμου του μέλλοντος" Η2

Υπάρχουσες τεχνολογίες και τελικές χρήσεις του καυσίμου του μέλλοντος Η2 Μόνιμη Επιτροπή Ενέργειας Υπάρχουσες τεχνολογίες και τελικές χρήσεις του "καυσίμου του μέλλοντος" Η2 (Πόρισμα Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ όπως εγκρίθηκε με την απόφαση Α103/Σ8/23.03.2010 της Διοικούσας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 Προς µια οικονοµία χαµηλών εκποµπών *

Κεφάλαιο 4 Προς µια οικονοµία χαµηλών εκποµπών * Κεφάλαιο 4 Προς µια οικονοµία * 4.1 Στόχοι για τη µείωση των εκποµπών σε παγκόσµιο, ευρωπαϊκό και ελλαδικό επίπεδο 4.1.1 Το διεθνές και το ευρωπαϊκό πλαίσιο κλιµατική αλλαγή Κατά τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης

Διαβάστε περισσότερα

1 Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

1 Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Χ I Ε Ι Ι Κ Ο Θ Ε Μ Α : Η Ε Υ Ρ Ω Π Α Ϊ Κ Η Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Η Γ Ι Α Τ Η Ν Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Κ Η Α Λ Λ Α Γ Η Κ Α Ι Τ Η Ν Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Α, Η Π Ρ Ο Σ Τ Α Σ Ι Α Τ Ο Υ Π Ε Ρ Ι Β Α Λ Λ Ο Ν Τ Ο Σ Κ Α Ι Ο Τ Ο Μ Ε Α

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014 ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. www.kepe.gr

ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014 ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. www.kepe.gr ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Ε ΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ www.kepe.gr EΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Εκδότης: ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Σύμβουλοι έκδοσης: Νικόλαος Φίλιππας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πρόεδρος Δ.Σ. και Επιστημονικός

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή επιλεγμένων μέτρων στήριξης για Θέρμανση /Ψύξη από ΑΠΕ και ποιοτική ανάλυση τους για την Ελλάδα

Περιγραφή επιλεγμένων μέτρων στήριξης για Θέρμανση /Ψύξη από ΑΠΕ και ποιοτική ανάλυση τους για την Ελλάδα Περιγραφή επιλεγμένων μέτρων στήριξης για Θέρμανση /Ψύξη από ΑΠΕ και ποιοτική ανάλυση τους για την Ελλάδα Παραδοτέο D9 του έργου RES-H Policy Η παρούσα έκθεση συντάχθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου:

Διαβάστε περισσότερα

Κτίρια Χαμηλής και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με θερμομόνωση EPS

Κτίρια Χαμηλής και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με θερμομόνωση EPS Κτίρια Χαμηλής και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με θερμομόνωση EPS Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π. με αγγλικό τίτλο: HELLENIC ASSOCIATION OF EXPANDED POLYSTYRENE (ΗEPSΑ)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ο Δήμος Ηρακλείου αποτελεί το βασικό πυλώνα του αναπτυξιακού σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο. Δίνει μεγάλο βάρος στη βιώσιμη ενεργειακή

Διαβάστε περισσότερα

EL 1 EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Βρυξέλλες, 10.11.2010 COM(2010) 639 τελικό

EL 1 EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Βρυξέλλες, 10.11.2010 COM(2010) 639 τελικό EL EL EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 10.11.2010 COM(2010) 639 τελικό ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική Εργασία της φοιτήτριας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών

Διπλωματική Εργασία της φοιτήτριας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική Δράση και Ισότητα

Κλιματική Δράση και Ισότητα Κλιματική Δράση και Ισότητα Η θέση της Greenpeace www.greenpeace.gr Η θέση της Greenpeace στο θέμα της ισότητας στην κλιματική δράση Τα πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα, σε συνδυασμό με την καλύτερη κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΤΑΤΣΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή Διατριβή

Μεταπτυχιακή Διατριβή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Μεταπτυχιακή Διατριβή ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Ανάπτυξη μιας μεθοδολογίας αξιολόγησης τραπεζικών επενδύσεων στον τομέα των Α.Π.Ε με τη χρήση

Διαβάστε περισσότερα

O Ρόλος του Άνθρακα στη Στρατηγική Παραγωγής της ΔΕΗ

O Ρόλος του Άνθρακα στη Στρατηγική Παραγωγής της ΔΕΗ 1 O Ρόλος του Άνθρακα στη Στρατηγική Παραγωγής της ΔΕΗ 1. Σύνοψη Κατά το τελευταίο διάστημα η ΔΕΗ δέχεται κριτική από διάφορες πλευρές για τη στρατηγική της να αναπτύξει ανθρακικές μονάδες εμπλουτίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

Ονοµατεπώνυµο: Τσακίρη Ελπίδα. Τίτλος: Μελέτη εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε στέγες. Title: Study of photovoltaics installation on roofs

Ονοµατεπώνυµο: Τσακίρη Ελπίδα. Τίτλος: Μελέτη εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε στέγες. Title: Study of photovoltaics installation on roofs ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΝΙΩΝ ΣΧΟΛΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΕ ΣΤΕΓΕΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εισηγήτρια: Ελπίδα Τσακίρη (Α.Μ: 761) Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα