ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Ψαρεύοντας στο Βόσπορο: Μια διαφορετική διένεξη από την εποχή του Αριστοτέλη μέχρι τη σύγχρονη Τουρκία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Ψαρεύοντας στο Βόσπορο: Μια διαφορετική διένεξη από την εποχή του Αριστοτέλη μέχρι τη σύγχρονη Τουρκία"

Transcript

1 ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 15 - Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011 Ψαρεύοντας στο Βόσπορο: Μια διαφορετική διένεξη από την εποχή του Αριστοτέλη μέχρι τη σύγχρονη Τουρκία

2 2 ΘΕΜΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Ψαρεύοντας στο Βόσπορο: Μια διαφορετική διένεξη από την εποχή του Αριστοτέλη μέχρι τη σύγχρονη Τουρκία Παράδοση και Νοστιμιά Kάθε φθινόπωρο, τουλάχιστον τα τελευταία δύο χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι εδώ πέρα τρελαίνονται για τα ψάρια. Αιτία είναι το ετήσιο μαζικό μεταναστευτικό ρεύμα, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει καθυστερήσει. Τα θαλάσσια πλάσματα με τα πτερύγια κατευθύνονται νότια από τα κρύα νερά της Μαύρης Θάλασσας προς τη ζεστασιά της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο, για να γίνει αυτό το ταξίδι, ο τόνος, το λαβράκι και τα υπόλοιπα είδη πρέπει να στριμωχθούν από την ανοιχτή θάλασσα στο μικρό στενό του Βοσπόρου, το οποίο έχει μήκος μόνο 820 γιάρδες στο πιο στενό του σημείο. Ακόμη θα πρέπει να ξεπεράσουν καλάμια, πετονιές και δίχτυα τα οποία βρίσκουν μπροστά τους καθημερινά. Κάθε φθινόπωρο, οι άνθρωποι που ζουν κατά μήκος του Βοσπόρου αρέσκονται πολύ να βγαίνουν για ψάρεμα, γι αυτό και πλέον πολλοί επαγγελματίες ψαράδες ανησυχούν ότι ο πληθυσμός των ψαριών έχει συρρικνωθεί. Οι ερασιτέχνες ψαράδες, από γυναίκες με μαντίλες μέχρι άντρες κουστουμαρισμένους, στοιβάζονται κατά μήκος του Βοσπόρου, σε τέτοιο βαθμό που πολλές φορές μεταξύ τους μεσολαβεί μόνο μία γιάρδα. Μάλιστα οι ενήλικοι απομακρύνουν τα παιδιά από τα σημεία αυτά προκειμένου να μην χτυπήσουν από κάποιο αγκίστρι. Οι ψαράδες συνήθως πιάνουν τουλάχιστον δέκα μικρά ψάρια κάθε φορά χρησιμοποιώντας τα πολλαπλά αγκίστριά τους. «Το αποκαλούμε Κεντρική Τράπεζα», λέει ο κ. Μουσταφά Κόκος, επικεφαλής ενός εκ των μεγαλύτερων συνεταιριστικών οργανισμών στο Βόσπορο, αναφερόμενος στο πιο στενό άνοιγμα της περιοχής. Στο παρελθόν, πριν ακόμη οι Τούρκοι κυριεύσουν την Κωνσταντινούπολη το 1453 και μετά την ονομάσουν Ινσταμπούλ, οι Βυζαντινοί σκέφτονταν και αυτοί το ίδιο. Η Αυτοκρατορία τους έβγαζε νομίσματα με την εικόνα ενός τόνου. Το Χρυσό Ακρωτήρι, το διάσημο δέλτα που οδηγεί εκτός Βοσπόρου, κάτω από τα αρχαία τείχη της πόλης, ονομάστηκε «χρυσό» λόγω της μεγάλης ποσότητας τόνου που πιάνεται κατά τη διάρκεια τη τρίμηνης μετανάστευσης, όπως λένε οι ιστορικοί. Σήμερα, ένας εμπορικός μικρόκοσμος ξετυλίγεται ακόμη και γύρω από τους ερασιτέχνες ψαράδες που συνωστίζονται γύρω από τη γέφυρα του Γαλατά, απέναντι από το Χρυσό Ακρωτήρι. Κάποιοι μάλιστα πηγαίνουν και στους σταθμούς κατά ομάδες και πουλάνε στους περαστικούς την ψαριά τους. Μαραγκοί τους πουλάνε στηρίγματα για τα καλάμια τους ώστε να δένουν στα κάγκελα της γέφυρας. Πωλητές κεμπάπ, τσαγιού και καλαμποκιού τους παρέχουν τροφή. Πωλητές δολωμάτων φέρνουν σκουλήκια σε κουβάδες από ένα άλλο σημείο της πόλης. Krinos Foods, LLC., Northern Blvd. LIC, NY το βιβλίο είναι φίλος (718) Η Γέφυρα του Βοσπόρου με την πλούσια αλιεία.

3 ΣΑΒΒΑΤΟ 15 - ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΘΕΜΑ 3 λέει ο κ. Κόκος για άτομα σαν τον κύριο Ερσιν. «Θέλουν όλους αυτούς τους περιορισμούς για το Βόσπορο και μετά να κάθονται με τις παρέες τους, να τρώνε και να πίνουν ρακή». Αρνείται επίσης ότι τα επαγγελματικά ψαράδικα πλοία πιάνουν μικρά ψάρια. Αυτή η αντιπαράθεση έχει βαθιές, αρχαίες ρίζες. Ο κ. Κόκος αποκαλεί τους αντιπάλους του «Ελληνες στην Τουρκία». Χωρίς να το θέλουν, βοηθούν τους Ελληνες ψαράδες να πιάνουν τα ψάρια, όταν αυτά φτάνουν στο Αιγαίο, περνώντας από τα Δαρδανέλια. «Τα ψάρια που πιάνουμε εδώ μεταναστεύουν. Εάν δεν τα πιάσουμε, τότε θα το κάνουν οι Ελληνες και οι Ιταλοί», ανέφερε. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένας ακόμη Δούρειος Ιππος, σύμφωνα με τον κ. Κόκος. Εάν η Τουρκία θέλει να μπει στην ένωση, θα πρέπει να υποκύψει στον όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης να απαγορεύσει το επαγγελματικό ψάρεμα στον Βόσπορο και να «βάλει μαχαίρι» στον αριθμό των επιχειρήσεων αλιείας ώστε να φτάσουν τις από που είναι τώρα. Αλλωστε, ο κ. Κόκος δεν επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. «Κατά βάση μας λένε ότι θα σας βάλουμε στην κοινή αγορά και στο μεταξύ θα δώσουμε 100 δισεκατομμύρια ευρώ βοήθεια στους Ελληνες ώστε να αγοράζετε ψάρια Συνέχεια στη σελίδα 4 Ψαράδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες, καρπώνονται τα πλούσια θαλάσσια ελέη που τους προσφέρουν τα στενά του Βοσπόρου. Ομως η Κεντρική Τράπεζα έχει αρχίσει να χάνει τα αποθέματα χρυσού της. Ο Μαχίρ Ερσίν, ο οποίος ψαρεύει μικρές ποσότητες στη βάρκα του, λέει ότι ενώ τα μικρά ψάρια είναι άφθονα, ο τόνος έχει γίνει αρκετά σπάνιος, όπως επίσης και ο ξιφίας, αλλά και η παλαμίδα και το σκουμπρί. Πρόκειται για είδη που περνούσαν συχνά από εκεί όταν εκείνος ψάρευε μαζί με τον πατέρα του κατά τη δεκαετία του 1950 και του «Συνήθως πιάναμε 300 με 500 κιλά σκουμπρί την ημέρα», όπως θυμάται ο κ. Ερσίν, 65 ετών. «Τώρα δεν υπάρχει τίποτα» συμπληρώνει και ρίχνει το φταίξιμο στην υπεραλιεία από ανθρώπους όπως ο κ. Κόκος, επαγγελματίες ψαράδες που χρησιμοποιούν ειδικά μηχανήματα για την ανεύρεση ψαριών και μεγάλα σφαιρικά δίχτυα, τα οποία κλείνουν σαν σακούλα από κάτω. Αυτοί, όπως τονίζει ο ίδιος, πιάνουν νεογέννητα και ώριμα ψάρια μαζί. Ο κ. Ερσίν ηγείται μίας εκστρατείας μέσω Διαδικτύου προκειμένου να επιβληθούν μεγαλύτεροι περιορισμοί στην αλιεία των στενών και εκεί όπου μπορούν να ψαρέψουν τα μεγάλα πλοία. «Δεν είναι ψαράδες, αλλά δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν βγει στη σύνταξη με ένα χόμπι που δεν συνεισφέρει τίποτα στην οικονομία», GEORGE POULOS, Esq Δ I K H Γ O P O Σ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ Eργατικά: Construction Ladders/ Scaffold Σοβαρά αυτοκινητικά: Car Accidents Πεσίματα: Slip & Fall Workers Compensation Social Security Disability Bankruptcy - Chapter 7 & 13 Change Your Life with Experienced Bankrupcy Lawyer Discharge Credit Cards, Judgments Stop Harassment, Stop Foreclosures Dept relief agency Banruptcy filer $25 Consultation Fee rd Ave., Astoria, 1/2 block from «Ν» Train 1 Block from Triborough Bridge 111 Livingston St., Suite 1110, Brooklyn, NY (718)

4 4 ΘΕΜΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Ψαρεύοντας στο Βόσπορο: Μια διαφορετική διένεξη από την εποχή του Αριστοτέλη μέχρι τη σύγχρονη Τουρκία Συνέχεια από τη σελίδα 3 από αυτούς», τόνισε. Μία εκπρόσωπος της ΕΕ είπε πως η διαπραγματευτική της στάση δεν έχει πάρει την τελική της μορφή, επειδή το θέμα της αλιείας εμποδίζεται από τη διαμάχη για το Κυπριακό. «Υπάρχει τόσο πολύ ψάρι στην Τουρκία, που μπορεί να τραφεί όλος ο Κόσμος», είπε ο κ. Κόκος, ο οποίος είναι και σύμβουλος αλιείας του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Λέει μάλιστα ότι πρόσφατα πρότεινε στον κ. Ερντογάν να αναπτύξει τις ετήσιες εξαγωγές ψαριών της Τουρκίας στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 180 δισεκατομμύρια σήμερα, εν μέρει διατηρώντας τη διαδικασία της κονσερβοποίησης στην Τουρκία. «Θα έπρεπε να βάζουμε μερικές αντζούγιες σε μία κονσέρβα, να ρίχνουμε λίγη σάλτσα από πάνω και να τις πουλάμε στους Αμερικανούς», πρόσθεσε. Και εάν τα μεγάλα ψάρια δεν περνάνε πλέον τα στενά του Βοσπόρου, δεν είναι λόγω της υπεραλιείας, αλλά εξαιτίας της μόλυνσης της θάλασσας από μία πόλη που έχει δεκαπλασιαστεί σε μέγεθος από το 1955, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κόκο. Επίσης τα φώτα προκαλούν προβλήματα στα ψάρια, αλλά και οι πολύ δυνατές προπέλες των και πλέον τάνκερ, φορτηγών πλοίων και άλλων μεγάλων σκαφών που περνάνε από το Βόσπορο κάθε χρόνο. Και οι περίπου ψαράδες με τα καλάμια; «Eάν κάθε ένας από αυτούς πιάνει ένα κιλό, τότε φτάνουμε στους δέκα τόνους ψαριών!», λέει. «Αυτό είναι αλήθεια», ανέφερε η Σααντέτ Καρακουλάκ, καθηγητής αλιείας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Ομως η μεγαλύτερη απειλή είναι η υπεραλιεία», είπε η ίδια, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι λόγω έλλειψης κονδυλίων δεν έχει γίνει κάποια έρευνα για να αποδειχθεί αυτό. Tο πιο ακριβό ψάρι της περιοχής είναι ο μεγάλος είδος τόνου, το οποίο δεν έχει τη γεύση έντονου λαδιού που κάνει τους Αμερικανούς να πετάνε πίσω στη θάλασσα τα μεγαλύτερα ξαδέλφια του που πλέουν στον Ατλαντικό. Φέτος, το ψάρι αυτό δεν έφτασε ποτέ. Ο κ. Κόκος και οι υπόλοιποι ψαράδες περιμένουν ακόμη, ελπίζοντας ότι η μετανάστευση απλά καθυστέρησε επειδή ο καιρός ήταν πολύ ζεστός μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου. Ο κ. Ερσίν πιστεύει ότι με τη μετανάστευση του τόνου συμβαίνει ό,τι και με το σκουμπρί, καθώς πιάνονται πλέον πολύ περισσότερα λιγότερο ώριμα ψάρια του ίδιου είδους. Ο κ. Κόκος δεν δέχεται αυτή την άποψη. «Εχουμε ακούσει για ένα ρουμάνικο πλοίο που μάζεψε τόνο βάρους ενός τόνου μόνο με ένα μάζεμα διχτυών», είπε. Τα τουρκικά πλοία δεν επιτρέπεται να ψαρεύουν σε ρουμάνικα νερά. Πηγή: «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ»

5 ΣΑΒΒΑΤΟ 15 - ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΘΕΜΑ 5 Ο Στράβων, ομιλών γενικά για τον Βόσπορο αναφέρει τα «δύο πελάγη», το της Προποντίδας και το του Εύξεινου Πόντου. Το στενό (ο Βόσπορος) το οποίο ενώνει τις δύο θάλασσες έχει δύο άκρες, την ευρωπαϊκή και την ασιατική. Κατά τον Πολύβιο (Β π.χ. αιώνα) «το στόμα», δηλαδή το στενό που ενώνει τον Πόντο και την Προποντίδα, έχει μήκος εκατόν είκοσι σταδίων. Και σε άλλο μέρος της ιστορίας του ο ίδιος Ελληνας ιστορικός γράφει για τον Βόσπορο, από τον οποίον περνούν τα πλοία, αφήνει να εννοήσουμε τον θαλάσσιο πλούτο των Βυζαντινών. Ιδιαιτέρα αυτά εφαρμόζονται στους κατοίκους του Μ. Ρεύματος, όπου, εκτός της υλικής ευτυχίας για τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα του Βοσπόρου, υπήρχαν και υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα της φύσεως που μεταβάλλουν τον τόπο αυτό σε ευδαίμονα κατοικία, σε επίγειο παράδεισο. Εχοντας αυτά υπ όψιν ο αείμνηστος Σκ. Βυζάντιος, επισκεφθείς πολλές φορές τον Βόσπορο - μαθητής της σχολής Kurucesme - έγραψε τις γεμάτες από ποιητική έξαρση γραμμές : «Εάν, λέγει, προς κατοικία ανθρώπων η φύσις όρισε τόπους τινάς εκλεκτούς, ολίγοι των εν τη οικουμένη δύνανται να φιλονικήσουν τα πρωτεία προς το ακρωτήριο του Μεγάλου Ρεύματος». Το φαινόμενο το οποίο παρατήρησε ο πολυμαθής και σε όλα τέλειος ειδικός κατά την εποχή του φιλόσοφος Αριστοτέλης, φαινόμενο που παρατηρείται σε όλο τον Βόσπορο είναι. το εξής: Σε ορισμένη του έτους εποχή τα ψάρια εμβαίνουν, στη Μαύρη Θάλασσα, σε άλλο πάλιν ορισμένο καιρό βγαίνουν από τον Ο Αριστοτέλης και ο Στράβων για τα ψάρια του Βοσπόρου Πόντο και κατευθύνονται προς την Προποντίδα (τον Μαρμαρά). Βυζαντινοί και ψάρια Οι Βυζαντινοί δε θα μπορούσαν παρά να δείχνουν ιδιαίτερη αγάπη σε κάθε είδους ψάρια και οστρακόδερμα μια και ο Βόσπορος και η Προποντίδα τους πρόσφερε μια ατέλειωτη ποικιλία σε τέτοια αφθονία που θα μπορούσαν να τα αλιεύουν ακόμα και με τα χέρια! Στο έργο του «Βυζαντινών Βίος και Πολιτισμός» ο Φαίδων Κουκουλές περιγράφει τον τρόπο κατανάλωσης των ψαριών κατά την περίοδο εκείνη: οι ιχθύες τρώγονταν χλωροί (δηλαδή φρέσκοι) ή αλίπαστοι ή συντηρούμενοι μέσα σε ξύδι οξωτούς ιχθύας). Αυτοί δε που αλιευόταν σε αφθονία από το Βόσπορο ήταν η λακέρδα, οι τόνοι, οι σκόμβροι, οι τσίροι (γαύροι). Τα παχιά ψάρια όπως ο τόνος, η παλαμίδα και το σκουμπρί τα μαγείρευαν στη σχάρα ή στο φούρνο. Με τα πετρόψαρα παρασκεύαζαν ψαρόσουπες τις οποίες αρωμάτιζαν μα φρέσκα λαχανικά και βότανα. Τα μαλάκια και τα οστρακόδερμα ονομάζονταν στους Βυζαντινούς χρόνους αγνά διότι η κατανάλωσή τους επιτρεπόταν ακόμα και τις ημέρες της νηστείας (ημέρες εξαγνισμού). Τα καλαμάρια τρώγονταν συνήθως τηγανιτά ή γεμιστά με ρύζι, σταφίδες και κουκουνάρι και το χταπόδι μαγειρευόταν μόνο με άφθονα μπαχαρικά. Το καλκάνι στις Βρυξέλλες Το καλκάνι που θεωρείται σπάνιο ψάρι για τη χώρα μας, αλλά ψαρεύεται στη Σαμοθράκη και τη Λήμνο, επίσης σπάνια, φτάνει στις Βρυξέλλες γιατί πρέπει να προστατευτεί. Το καλκάνι του Βοσπόρου θεωρείται ο βασιλιάς των ψαριών, και είναι από τα ακριβότερα ψάρια. «Η καθημερινή κατανάλωση καλκανιού στην Κωνσταντινούπολη είναι όπως ακριβώς και η ποσόστωση της Βουλγαρίας για ένα ολόκληρο έτος», δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Νάιντενοφ, προσθέτοντας ότι δεδομένου αυτού, δεν μπορεί να γίνει σοβαρός λόγος για διατήρηση των αλιευτικών αποθεμάτων στη Μαύρη Θάλασσα. Οι ποσοστώσεις της Βουλγαρίας αλιείας του καλκανιού στη Μαύρη Θάλασσα στο επόμενο έτος θα μειωθεί μόνο κατά 10% και όχι κατά 25%, όπως επέμενε η Κομισιόν. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων, Μιροσλάβ Νάιντενοφ, στις Βρυξέλλες μετά από συνομιλίες με εκπροσώπους της Κομισιόν και της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι, το 2011 οι Βούλγαροι αλιείς θα μπορούν να ψαρεύουν 43,2 τόνους καλκανιού, ή κατά 4,8 τόνους λιγότερο από ό, τι κατά το τρέχον έτος. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Νάιντενοφ επέμεινε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να ψάξουν για μηχανισμό ελέγχου για την αλιεία καλκανιού και από άλλες χώρες της Μαύρης Θάλασσας μια και, μέχρι στιγμής, μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία, ως κράτη μέλη της ΕΕ, τηρούν τις ορισμένες από τις Βρυξέλλες ποσοστώσεις. Πάντως, για όσους λατρεύουν το καλκάνι, η καλύτερη εποχή του είναι ο χειμώνας. Τρώγεται τηγανιτό με άφθονο λεμόνι και συνοδεύονται με σαλάτα. Πηγή: «Sigma» Για τα παιδιά σας, τα εγγόνια σας αλλά και σας τους ίδιους, προμηθευτείτε βιβλία από τον ιστορικό Ελληνοαμερικανικό εκδοτικό οίκο $ D.C. Divry Για να έρθετε πιο κοντά στις ρίζες μας, στο δικό μας πολιτισμό ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΤΕ Το περίφημο λεξικό του Divry, μια μέθοδος Αγγλικής ή Ελληνικής Γλώσσας (Greek Made Easy), τον Τσελεμεντέ για να μάθετε να μαγειρεύετε όπως η γιαγιά σας, τον ονειροκρίτη για να δείτε τι σας επιφυλάσσει το μέλλον ή ένα ημερολόγιο που σας θυμίζει γιορτές και επετείους $ The new Tselemente $ $ $ $ 7.50 $ 6.50 Τα εμπορικά πλοία θεωρούνται μία από τις αιτίες της εξαφάνισης ψαριών όπως ο τόνος. a b - Tαχυδρομικά και έξοδα διεκπεραίωσης επιπλέον- Ζητήστε τα από τα ελληνικά καταστήματα δώρων, παντοπωλεία και άλλα καταστήματα σε όλη την Αμερική HOMERIC GREETING CARDS & IMPORTS 289 New Main Street, Yonkers, NY Tel.: (914) (914) Fax: (914)

6 6 ΙΣΤΟΡΙΑ Η σφαγή του Διστόμου ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Στο Δίστομο του νομού Βοιωτίας έγινε κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου μια από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων από της Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις στην Ελλάδα. Στις 10 Ιουνίου του 1944 ο Fritz Laufenbach, λοχαγός των SS του 2ου λόχου του 1ου τάγματος του 7ου τεθωρακισμένου συντάγματος της αστυνομίας SS, έλαβε διαταγή να μετακινήσει τον λόχο του από την Λειβαδιά προς το Δίστομο,Στείρι και Κυριάκι με σκοπό τον εντοπισμό ανταρτών στην δυτική πλευρά του Ελικώνα. Σαν δόλωμα οι Γερμανοί είχαν 2 επιταγμένα Ελληνικά φορτηγά γεμάτα με άνδρες των SS μεταμφιεσμένους σε χωρικούς, που προπορεύονταν της κύριας φάλαγγας. Ταυτόχρονα ο 10ος και 11ος λόχος του 3ου τάγματος από την Αμφισσα κατευθυνόταν προς το Δίστομο για να συναντήσουν τον 2ο λόχο. Οι 3 λόχοι συναντήθηκαν χωρίς να έχουν εντοπίσει αντάρτες εκτός από 18 παιδιά που κρύβονταν σε γύρω στάνες. Εξι από τα παιδιά που προσπάθησαν να δραπετεύσουν εκτελέστηκαν. Οι Γερμανοί μπήκαν στο Δίστομο και εκφοβίζοντας τους χωρικούς έμαθαν ότι υπήρχαν αντάρτες στο Στείρι. Ο 2ος λόχος κατευθύνθηκε προς τα εκεί και στην θέση Λιθαράκι,περιοχή του Στειρίου έπεσε σε ενέδρα των ανταρτών του 11ου λόχου του 3ου τάγματος του 34ου συντάγματος του ΕΛΑΣ. Η μάχη του Στειρίου ήταν σκληρή και κράτησε περίπου μέχρι τις δύο το μεσημέρι αναγκάζοντας τους Γερμανούς σε οπισθοχώρηση. Οι απώλειες των Γερμανών ήταν περίπου 40 νεκροί και των ανταρτών. Η μάχη του Στειρίου Το πρωί του Σαββάτου της 10ης Ιουνίου του 1944 οι δυνάμεις του 11ου Λόχου του ΙΙΙ/34 τάγματος του ΕΛΑΣ με Διοικητή τον Λοχαγό Χριστόφορο παίρνοντας εντολή έφυγαν από το Κυριάκι και κατέβηκαν στο Στείρι, περιμένοντας τις επίλεκτες δυνάμεις των Γερμανών που είχαν διαταχθεί από την Λιβαδειά και την Αμφισσα να έλθουν με σκοπό την τρομοκράτηση και εκφοβισμό του πληθυσμού του Διστόμου, αλλά και του Στειρίου και του Κυριακίου. Εκείνη την χρονική περίοδο πολλοί κάτοικοι των χωριών αυτών ήσαν οργανωμένοι στο ΕΑΜ και βοηθούσαν τον ΕΛΑΣ στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας,ενώ το Γ Ράιχ είχε υποστεί σημαντικές ήττες τόσο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Οι αντάρτες φτάνοντας στο Στείρι επέλεξαν το κατάλληλο σημείο στήνοντας ενέδρα με τρεις διμοιρίες στη θέση Λιθαράκι 1 μίλι πριν το χωριό περιμένοντας τους Γερμανούς. Οι Γερμανοί φθάνοντας στο Δίστομο και τρομοκρατώντας τους κατοίκους απόσπασαν την πληροφορία ότι υπάρχουν αντάρτες στο Στείρι. Ετσι πριν τις 12:00 το μεσημέρι, 4 γερμανικά και 2 επιταγμένα ελληνικά φορτηγά γεμάτα με άνδρες των SS μεταμφιεσμένους σε χωρικούς για να μην κινήσουν υποψίες, έφυγαν από το Δίστομο με προορισμό το Στείρι με σκοπό να συνεχίσουν και εκεί τα ίδια (βιαιοπραγίες, εκφοβισμό και εκτελέσεις του πληθυσμού).η μάχη κράτησε περίπου μέχρι τις δύο το μεσημέρι αναγκάζοντας τους Γερμανούς σε οπισθοχώρηση. Οι απώλειες των Γερμανών ήταν περίπου 40 νεκροί άνδρες, μεταξύ αυτών και έναςο αξιωματικός που εκτελούσε χρέη μεταφραστή, ο οποίος μεταφέρθηκε τραυματισμένος και πέθανε στο Δίστομο ενώ των Ελλήνων 1 νεκρός. Ετσι τελείωσε η μάχη αυτή με οδυνηρές απώλειες για τους Γερμανούς αλλά και για τον άμαχο και αθώο πληθυσμό του γειτονικού χωριού. Η Σφαγή του Διστόμου Μετά την μάχη οι Γερμανοί μπήκαν στο Δίστομο και σε αντίποινα για τις απώλειές τους άρχισαν την σφαγή όσων κατοίκων έβρισκαν στο χωριό. Η μανία τους ήταν τόσο μεγάλη που δεν ξεχώριζαν από το μακελειό ούτε τα γυναικόπαιδα και τους ηλικιωμένους. Τον ιερέα του χωριού τον αποκεφάλισαν, βρέφη εκτελέστηκαν και γυναίκες βιάστηκαν πριν θανατωθούν. Η σφαγή σταμάτησε μόνο όταν νύχτωσε και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Λειβαδιά, αφού πρώτα έκαψαν τα σπίτια του χωριού. Οι εκτελέσεις συνεχίστηκαν και κατά την επιστροφή των Γερμανών στην βάση τους, καθώς σκότωναν όποιον άμαχο έβρισκαν στον δρόμο τους. Οι νεκροί του Δίστομου έφτασαν τους 228, από τους οποίους οι 117 γυναίκες και 111 άντρες, ανάμεσα τους 53 παιδιά κάτω των 16 χρόνων. Η μαρτυρία του απεσταλμένου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Eλβετού George Wehrly που έφτασε στο Δίστομο μετά από λίγες μέρες κάνει λόγο για 600 νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή. Ενας από τους επικεφαλής που θεωρήθηκε υπεύθυνος για την σφαγή στο Δίστομο Χανς Τσάμπελ (Hans Zampel) μετά το τέλος του πολέμου συνελήφθη στην Γαλλία και εκδόθηκε στην Ελλάδα. Στην πορεία ζητήθηκε η μεταφορά του στην Γερμανία για τις εκεί έρευνες όπου και παρέμεινε. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ζει ως σήμερα ελεύθερος. Ο λοχαγός των SS Φριτς Λάουτενμπαχ (Fritz Lautenbach) είναι ο άνθρωπος που εκτέλεσε την εντολή και συνέταξε την σχετική ψευδή αναφορά. Η αναφορά του Lautenbach, αμφισβητήθηκε άμεσα από τον επίσης αυτόπτη μάρτυρα της μυστικής αστυνομίας, Georg Koch, o οποίος συνόδευε την αποστολή. Πηγή: Δήμος Διστόμου

7 ΣΑΒΒΑΤΟ 15 - ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΠΡΟΣΩΠΑ 7 Τζον Μοδινός: Η μεγάλη απώλεια της Λυρικής Σκηνής Η Εθνική Λυρική Σκηνή θρηνεί για την απώλεια ενός πολύτιμου και αναντικατάστατου συνεργάτη της, του Τζον Μοδινού ο οποίος άφησε την περασμενη Τετάρτη την τελευταία του πνοή. Γεννήθηκε στην επαρχία Λεμεσού της Κύπρου και σε πολύ νεαρή ηλικία πήγε στην Aμερική, όπου τελείωσε τις σπουδές του με Mάστερς Μουσικής, Business Administration. Yπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Bρέμης και για πολλά χρόνια δίδασκε στη Zυρίχη όπου εγκαταστάθηκε το Ερμήνευσε όλους τους μεγάλους ρόλους του ρεπερτορίου ως πρώτος βαρύτονος της Οπερας της πόλης. Πρωτοεμφανίστηκε στην Eλλάδα, στο Φεστιβάλ Aθηνών στην Παγκόσμια Πρεμιέρα της Οπερας «Nαυσικά» γραμμένη από την Πέγκυ Γκλάνβιλ - Xικς με συμπρωταγωνίστρια την Tερέζα Στράτας. Ενας πραγματικός θρίαμβος! Kαι τον επόμενο χρόνο, σε παγκόσμια πρεμιέρα, τον «Kωνσταντίνο Παλαιολόγο» του Mανώλη Kαλομοίρη. Από τότε τραγούδησε σχεδόν σε όλα τα μεγάλα Λυρικά Θέατρα του κόσμου, δίπλα σε καλλιτέχνες όπως ο Λουτσιάνο Παβαρόττι, Πλασίντο Nτομίνγκο, Mόνσερατ Kαμπαγιέ, Mπέβερλυ Σιλς, Tζέιμς Kινγκ, Tσέζαρε Σιέπη, Ελενα Nικολαΐδη, Nίκο Mοσχονά κ.ά. Kαι συναυλίες με τη διεθνούς φήμης Eλληνίδα πιανίστα Tζίνα Mπαχάουερ. Mε τον Παβαρόττι τραγούδησε πολλές φορές την Οπερα Pιγκολέττο. Ρόλος που δέθηκε άρρηκτα με τον Mοδινό, αφού τον τραγούδησε 223 φορές σε όλο τον κόσμο! Παρόλο που η ειδικότητά του ήταν οι μεγάλοι δραματικοί ρόλοι του ιταλικού ρεπερτορίου, περιλάμβανε στο ρεπερτόριό του και τους μεγάλους ρόλους του βαγκνερικού ρεπερτορίου, καθώς επίσης και έργα μοντέρνου ρεπερτορίου: Δόκτωρα Σεν στη Λούλου του Αλμπαν Μπεργκ, Αρλεκίνο του Μπουζόνι, Ρέικς Πρόγκρες του Στραβίνσκυ. Yπήρξε ο πρώτος τραγουδιστής όπερας που έγινε Kαλλιτεχνικός Διευθυντής της Eθνικής Λυρικής Σκηνής. O Πατριάρχης Aθηναγόρας του απένειμε τον τίτλο του Mεγάλου Αρχοντος - Xοράρχη και Πρωτοψάλτη του Oικουμενικού Πατριαρχείου. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Eλλάδος Κωστής Στεφανόπουλος του απένειμε τον Mεγαλόσταυρο του Φοίνικα για την προσφορά του στη μουσική και στην πατρίδα. Πλειάδα διακρίσεων ακόμα συνοδεύει την περιπλάνησή του στην τέχνη. Η Διοίκηση της Ε.Λ.Σ εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το χαμό ενός πολύτιμου συνεργάτη της, που επί χρόνια πρόσφερε τις υπηρεσίες του Αριστερά ο Τζον Μοδινός και δεξιά η χήρα του Ροξάνα Τσετάλι. για το καλό του Ιδρύματος, Καθώς και τα θερμά της συλλυπητήρια προς τους συγγενείς και φίλους του εκλιπόντα. Βαθιά θλίψη στην Κύπρο Τη βαθιά θλίψη για το θάνατο του διακεκριμένου διεθνούς φήμης Κύπριου τενόρου Τζον Μοδινού και τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στους οικείους του για το χαμό του, εκφράζουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο ΔΗΣΥ, το ΕΥΡΩΚΟ, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ. «Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον αδόκητο θάνατο του Τζον Μοδινού, ο οποίος απεβίωσε στην Αθήνα σε ηλικία 83 ετών και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του», αναφέρει γραπτή δήλωση του Προέδρου Χριστόφια. Ανακοινώσεις θλίψης και ειλικρινών συλλυπητηρίων προς τους φίλους και συγγενείς του Μοδινού έστειλαν άμεσα και όλα τα κόμματα. Με το θάνατο του Τζον Μοδινού, η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα είναι φτωχότερες. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος, στη γραπτή δήλωσή του, τόνισε ότι «ο Μοδινός ανήκει δικαιωματικά και αναντίλεκτα στους συμπατριώτες μας εκείνους που τίμησαν με το έργο τους τη μικρή μας πατρίδα και έκαναν την Κύπρο μας γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο». Παγκόσμιος πρωταγωνιστής Εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Νίκος Τορναρίτης. «Ο Τζον Μοδινός αναδείχτηκε σε παγκόσμιο πρωταγωνιστή της Λυρικής Σκηνής, διακρίθηκε ως καλλιτέχνης αλλά και πρόβαλε διεθνώς το όνομα της ιδιαίτερής του πατρίδας. Υπήρξε κορυφαίος καλλιτέχνης και φλογερός Κύπριος πατριώτης, σημειώνει το ΔΗΚΟ. Η ΕΔΕΚ, που τίμησε τον Τζον Μοδινό σε ειδική εκδήλωση πριν από μερικά χρόνια, αφού εξέφρασε τη βαθιά θλίψη της, κάλεσε την πολιτεία να του αποδώσει τις τιμές που του αρμόζουν. Ο Πρόεδρος, η ηγεσία και τα στελέχη του Ευρωπαϊκού Κόμματος, εκφράζοντας τη συμπάθεια και τα θερμά τους συλλυπητήρια, πρόσθεσαν ότι «η απώλεια του καθηγητή, του καλλιτέχνη, του μουσουργού, του ανθρώπου Τζον Μοδινού, που τίμησε την Κύπρο ανά το παγκόσμιο, είναι δυσαναπλήρωτη και το πολιτιστικό δυναμικό της πατρίδας μας τώρα είναι πιο φτωχό». Η χήρα Μοδινού Βρίσκομαι σε απόγνωση. Τα χρήματα που έχω αυτή τη στιγμή μου φτάνουν για να περάσω ένα μήνα είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Espresso» η χήρα του Τζον Μοδινού. Και πρόσθεσε: «Μόνο το ενοίκιο για το σπίτι είναι 550 ευρώ. Δεν έχω ασφάλεια αφού ο Τζον δεν πρόλαβε να με συμπεριλάβει στο βιβλιάριό του και εγώ δεν εργάζομαι για να έχω δικό μου μισθό». Η Ροξάνα Τσετάλι, η σύζυγός του Τζον Μοδινού ζει το δικό της δράμα. Βυθισμένη στη θλίψη, αποχαιρέτησε τον αγαπημένο της στο χωριό Ομοδος στη Λεμεσό. Πηγή: «Espresso»

8 8 ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Ο Ελληνας ιατροδικαστής που δούλεψε στο... CSI Tης Μαρίνας Ζιώζιου Ο διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών θήτευσε στο Μαϊάμι δίπλα σε κορυφαίους εγκληματολόγους και επιστήμονες, εφαρμόζοντας μεθόδους που στην Ελλάδα απαντώνται μόνο σε αστυνομικά σίριαλ. Τον συναρπάζουν τα μυστήρια που κρύβονται πίσω από τα εγκλήματα και οι δύσκολες έρευνες των αστυνομικών αρχών και των ιατροδικαστικών ομάδων, οι οποίες προσπαθούν να αποκαλύψουν τους «κακούς». Από μικρή ηλικία παρακολουθούσε με «κομμένη ανάσα» τις αστυνομικές σειρές. Ηθελε κάποια στιγμή να βρεθεί σε μια ομάδα που θα εξιχνιάζει σκοτεινές υποθέσεις και φόνους. Ετσι, ο Γ. Λέων αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο της Ιατροδικαστικής. Σπούδασε Ιατρική στο «La Sapienza» της Ρώμης και έκανε δύο μεταπτυχιακά στο ίδιο πανεπιστήμιο, το οποίο διαθέτει μία από τις καλύτερες έδρες Ιατροδικαστικής στην Ευρώπη. Στη συνέχεια, επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου και ειδικεύτηκε στο Τμήμα Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πριν από έναν χρόνο ανακηρύχτηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής. Η θέλησή του για απόκτηση περισσότερων γνώσεων τον οδήγησε στις Ηνωμένων Πολιτειών, και συγκεκριμένα στο Ιατροδικαστικό Κέντρο του Μαϊάμι, απ όπου και τιμήθηκε για τις υπηρεσίες που προσέφερε. Εκεί, θήτευσε δίπλα στον διεθνούς φήμης ιατροδικαστή Δρ. Τζόσουα Πέρπερ, γνωστό και ως «ιατροδικαστή των διασημοτήτων». Ο Δρ. Πέρπερ διερεύνησε, μεταξύ άλλων, τον θάνατο της Αν Νικόλ Σμιθ, ενώ κλήθηκε ως τεχνικός σύμβουλος και στην υπόθεση του Μάικλ Τζάκσον. Διαλέξεις σε όλο τον κόσμο Αυτή τη στιγμή θεωρείται ένας από τους καλύτερους ιατροδικαστές παγκοσμίως, με αξιόλογο ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο, είναι καθηγητής σε τρία πανεπιστήμια, ενώ κάθε χρόνο καλείται για διαλέξεις σε δεκάδες πανεπιστήμια και ιατροδικαστικά κέντρα τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και άλλων χωρών. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την άφιξή του, ο Δρ. Λέων κατάφερε να γίνει ο πρώτος Ελληνας ιατροδικαστής που βρέθηκε στο πλευρό του διάσημου επιστήμονα. Οι συνάδελφοι του Κέντρου τον περιέβαλαν με εμπιστοσύνη, με αποτέλεσμα να ενσωματωθεί πλήρως στην ιατροδικαστική ομάδα του Μαϊάμι, η οποία και τον «μύησε» στα μυστικά της. Τις εμπειρίες που συνέλεξε κατά την παραμονή του στη Φλόριντα δύσκολα μπορεί να ζήσει ένας ιατροδικαστής στην πατρίδα μας. Κι αυτό γιατί τα εγκλήματα στη συγκεκριμένη πολιτεία είναι -αναλογικά με τον πληθυσμό- 7πλάσια σε σύγ-

9 ΣΑΒΒΑΤΟ 15 - ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΠΡΟΣΩΠΑ 9 κριση με την Ελλάδα, ενώ οι αυτοκτονίες 5πλάσιες! «Δυστυχώς, οι άνθρωποι στην Αμερική είναι μόνοι, χωρίς οικογενειακούς δεσμούς και πολλές φορές χωρίς φίλους και βάζουν εύκολα τέλος στη ζωή τους», αναφέρει ο Δρ. Λέων, τονίζοντας παράλληλα ότι σε καθημερινή βάση διαπράττονται στη Φλόριντα τουλάχιστον 4 εγκλήματα. Ενδεικτικά, όπως λέει ο ίδιος, «το 2007 σημειώθηκαν εκεί εγκλήματα, ενώ στην Ελλάδα -ευτυχώς- δεν ξεπέρασαν τα 130». Το σώμα «μιλάει» «Σε κάθε νεκροτομή το σώμα μιλάει και σου δίνει πολύτιμες πληροφορίες, που μπορεί να έχουν μείνει κρυφές στη ζωή του θύματος», σημειώνει ο Δρ. Λέων και συνεχίζει: «Το σύνολο των περιστατικών σε ένα νεκροτομείο αποτυπώνει, ίσως καλύτερα από οτιδήποτε άλλο, την κοινωνία». Με σύγχρονες μεθόδους και μηχανήματα Ο Γρηγόρης Λέων επισημαίνει τη βιαιότητα των εγκλημάτων που κλήθηκε να διαλευκάνει με τους Αμερικανούς συναδέλφους του που συμβαίνουν κυρίως σε «γκέτο». «Βέβαια, κανένα έγκλημα κάτω από το μικροσκόπιο της Ιατροδικαστικής επιστήμης δεν είναι τέλειο, ειδικά όταν τα μέσα που έχεις στη διάθεσή σου είναι αυτά που έχουν οι ιατροδικαστές στην Αμερική». Ο Ελληνας ιατροδικαστής εκπαιδεύτηκε στα υπερσύγχρονα εργαστήρια σαν αυτά που βλέπουμε σε γνωστές τηλεοπτικές σειρές, όπως το «CSI». Δούλεψε, για παράδειγμα, στο εργαστήριο Ιατροδικαστικής Εικαστικής Τέχνης - δεν υπάρχει αντίστοιχο στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο εργαστήριο είχε τη δυνατότητα από την ανεύρεση ενός κρανίου να δημιουργεί, με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, μία τρισδιάστατη φωτογραφία του προσώπου του θύματος. «Ετσι, λοιπόν, μπορέσαμε χάρη σ αυτές τις μεθόδους να έχουμε από τον άγνωστο σκελετό, πέρα από το φύλο και την ηλικία, μία φωτογραφία του προσώπου, η οποία μας οδήγησε στα πραγματικά στοιχεία του αγνοουμένου και στη διαλεύκανση της υπόθεσης». Ο «Eλληνας... CSI Μαϊάμι» περιγράφει ακόμη ένα υπερσύγχρονο - άγνωστο για την Ελλάδα- τεχνολογικό μέσο που χρησιμοποίησε κατά τις αυτοψίες των χώρων στην Αμερική. Πρόκειται για το σύστημα φωτογράφησης 360 μοιρών. Πιο συγκεκριμένα, ένας φωτογράφος της Ιατροδικαστικής «σαρώνει» τον χώρο του εγκλήματος με πολλαπλές λήψεις. Με το συγκεκριμένο μέσο όλοι όσοι βρίσκονται στο Ιατροδικαστικό κέντρο μπορούν, όχι απλά να δουν στατικές φωτογραφίες, αλλά να κινηθούν μέσα στον χώρο του εγκλήματος, παρατηρώντας τις λεπτομέρειες. Εξιχνίασε υποθέσεις πέρα από κάθε φαντασία Κατά την παραμονή του στη Φλόριντα, ο Ελληνας ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων είχε την ευκαιρία να δουλέψει πάνω σε υποθέσεις που δύσκολα απαντώνται στην πατρίδα μας. Ανάμεσά τους ήταν η πτώση ιδιωτικού αεροπλάνου μιας διάσημης οικογένειας στα έλη Εβεργκλέιντς, τα οποία «φημίζονται» για την επικινδυνότητά τους λόγω της έντονης παρουσίας αλιγατόρων. Η αυτοψία του χώρου πραγματοποιήθηκε μέχρι ένα σημείο με αυτοκίνητο και στη συνέχεια με airboats (πλωτές σανίδες που στο πίσω μέρος φέρουν έναν μεγάλο έλικα). Ασυνήθιστο θέαμα. Στο σκάφος που επέβαινε ο Ελληνας ιατροδικαστής συνοδευόταν από αστυνομικούς που έφεραν ειδικά όπλα σε περίπτωση που βρισκόταν αντιμέτωποι με αλιγάτορες. Το θέαμα που αντίκρισε στα έλη ήταν ασυνήθιστο, καθώς τα διαμελισμένα κορμιά είχαν δεχθεί ήδη «επίθεση» από τους αλιγάτορες. Φυσικά, και γι αυτό το περιστατικό το ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ήταν τεράστιο και κράτησε αρκετές μέρες, καθώς η συγκεκριμένη οικογένεια ήταν από τους βασικούς χρηματοδότες του τοπικού πανεπιστημίου. Πηγή: «Εθνος» WR ΟΙ ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Το βιβλίο οι ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ αναλύει με γλαφυρότητα και παραστατικό τρόπο τις θαυμάσες παραβολές του Χριστού που επί 2000 χρόνια εξακολουθούν να τρέφουν το νου και την ψυχή των ανθρώπων με την ίδια πάντοτε φρεσκάδα και αμείωτο ενδιαφέρον. 331 σελίδες. Τιμάται $7.50 η τιμή περιλαμβάνει τα ταχυδρομικά (Προπληρωτέα). Αποταθείτε: HELLENIC PUBLICATIONS, 8785 University Blvd, Berrien Springs, MI (269) Work: (212) Home: (718) Cell: (718) Oρχήστρα KΩΣΤΑ ΣΚΡΕΠΕΤΟΥ «Η Ελληνική Λεβεντιά» GREEK & AMERICAN MUSIC Το κέφι δεν έρχεται μόνο του. Σας το φέρνει ο Κώστας Σκρεπετός με την 5μελή ορχήστρα του «Παρήγγειλε στο γάμο σου να φέρουνε λουλούδια και φέρτε τον Κώστα Σκρεπετό που λέει όμορφα τραγούδια» Κώστας Σκρεπετός D.J. GEORGE Eκπληρώστε όλα τα όνειρά σας για έναν όμορφο γάμο σ αυτή την ξεχωριστή σας μέρα TOWERS ON THE GREEN Εκεί που τα όνειρά σας γίνονται πραγματικότητα Γάμοι, bridal showers, baby showers, επέτειοι, christenings, επίσημα δείπνα επιχειρηματικές συναντήσεις, εταιρικές εκδηλώσεις Μπορούμε να φιλοξενήσουμε πάρτι ατόμων TOWERS ON THE GREEN in 2 locations Εκεί που η ξεχωριστή σας μέρα «αγκαλιάζεται» από προσωπικό επαγγελματιών με ενθουσιασμό και ειλικρίνεια. Εαν σχεδιάζετε μια πιο κλειστή εκδήλωση, μια δεξίωση, ή πρόβα δείπνου, η εξειδικευμένη ομάδα μας catering και μαγειρικής περιμένει να σας εξυπηρετήσει σε όλες τις πτυχές αυτής της μοναδικής σας μέρας. Απολαύστε την υπέροχη θέα του Towers Country Club Διακεκριμένοι σεφ δημιουργούν γαστρονομικά αριστουργήματα που θα προσφέρουν απόλαυση στους καλεσμένους σας και η εμπειρία τους μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιοδήπτε στιλ εθνικής κουζίνας. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ ΕΠΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ Grand Central Pkwy, Floral Park, NY Northern Boulevard, Flushing, NY (516) Ζητήστε τον κ. Χάρυ Σαβίδη

10 10 ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Νικόλ Κίντμαν: «Είμαι μάνα και ξέρω τι σημαίνει να χάνεις το παιδί σου» Tου Γιάννη Ζουμπουλάκη Τη συναντήσαμε στο Λος Αντζελες. Εκεί η αυστραλέζα ηθοποιός μάς αποκάλυψε για ποιον λόγο δέχθηκε, λίγο μετά τη γέννηση του παιδιού της, να υποδυθεί μια μητέρα που προσπαθεί να ξεπεράσει τον θάνατο της ανήλικης κόρης της. Κάθομαι στο ίδιο τραπέζι με τη Νικόλ Κίντμαν στο ξενοδοχείο Four Seasons του Λος Αντζελες. Το απλό ντύσιμό της αναδεικνύει ακόμη πιο πολύ το λιγνό σαν στέκα σώμα της: Μια φαρδιά πολύχρωμη πουκαμίσα «χύνεται» έξω από το κολλητό τζιν παντελόνι της. Ψηλοτάκουνα γοβάκια προσθέτουν αρκετούς πόντους στην ούτως ή άλλως πανύψηλη κορμοστασιά της και δύο τεράστιοι φίνοι κρίκοι τρεμοπαίζουν κρεμασμένοι από τους λοβούς των αφτιών της. Τα μαλλιά της, τραβηγμένα πίσω, δίνουν φως στο πρόσωπό της, το οποίο παραμένει κοριτσίστικο. Τα σημάδια των μικρών επεμβάσεων μπότοξ που έχει κάνει δεν φαίνονται- σε αντίθεση με την εικόνα που βγάζει στη μεγάλη οθόνη. Αφορμή για τη συνάντησή μας, η ταινία «Απώλεια» («Rabbit hole») σε σκηνοθεσία του Τζον Κάμερον Μίτσελ. Η Κίντμαν και ο Ααρον Εκχαρτ υποδύονται ένα παντρεμένο ζευγάρι καλοβαλμένων Αμερικανών που προσπαθούν να ξαναβρούν τους ρυθμούς της ζωής τους κάτω από τη σκιά του πεθαμένου παιδιού τους. Ο δυσβάσταχτος πόνος δεν πρόκειται να τους εγκαταλείψει ποτέ και ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τι θέση μπορεί να έχει στη ζωή του ζευγαριού ο υπεύθυνος για τον θάνατο του παιδιού. Στοιχείο «κλειδί»: Στην... πραγματική ζωή η Κίντμαν είχε γίνει μητέρα λίγο προτού διαβάσει το θεατρικό έργο στο οποίο βασίστηκε η ταινία. «Κάποιοι με αποκάλεσαν μαζοχίστρια, δεν νομίζω όμως ότι έχουν δίκιο», λέει. Την κοιτάζω με γουρλωμένα μάτια. «Μου αρέσει απλώς να ψάχνω τις διαφορετικές πτυχές της ανθρώπινης φύσης.η ανθρώπινη φύση είναι πολύ σύνθετο πράγμα και για μέναδουλειά του ηθοποιού είναι η έρευνά της».\ Μαζοχίστρια η Νικόλ Κίντμαν; Από πού κι ως πού; Σε τι θα μπορούσε να βλάψει τον εαυτό της η 44χρονη ηθοποιός, αν εξαιρέσει κανείς ότι δέχθηκε κάποτε να συνεργαστεί με τον γνωστό... σαδιστή δανό σκηνοθέτη Λαρς Φον Τρίερ στο «Dogville»; Χαμογελά και εξηγεί πως, όταν διάβασε για πρώτη φορά το «Rabbit hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ Αμπέρ, δεν μπορούσε να συγκρατήσει τους λυγμούς της. «Το θέμα του με έπιασε σε τέτοιο βαθμό που για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό ένιωσα πραγματικά τρωτή. Γιατί ως μάνα μπορώ πολύ καλά να φανταστώ τι σημαίνει να χάνει κάποιος το παιδί του. Γι αυτό καιόταν αποφάσισα να κάνω το θεατρικό ταινία, κρατώντας για μένα τον ρόλο μιας μάνας που χάνει το παιδί της, πολύς κόσμος απόρησε και μου είπε ότι κάνω κακό στον εαυτό μου». Παίξε αυτό που φοβάσαι! Το σκληρό θέμα της Απώλειας τρόμαξε την Κίντμαν, δεν μπορούσε όμως να παραβλέψει το γεγονός ότι διαβάζοντας το θεατρικό «είδε» με τη φαντασία της την ταινία που η ίδια θα χρηματοδοτούσε. «Δεν μιλάμε βεβαίως για τεράστια ποσά, αλλά για ένα ευπρόσωπο φιλμ που θα μπορούσε να γίνει με 3-4 εκατ. δολάρια. Δεν ξεγελώ το εαυτό μου. Η Απώλεια δεν απευθύνεται σε μεγάλο κοινό, γιατί τα μεγάλα στούντιο φοβούνται τα οικογενειακά δράματα».\ Ενδεχομένως να σκέφτηκε ότι μια κινηματογραφική μεταφορά του θα μπορούσε για την ίδια να σημάνει μια αξιόλογη επιστροφή, η οποία θα έκανε καλό στο «τραυματισμένο» από μια σειρά μετρίων ταινιών κύρος της. Ως μητέρα η Κίντμαν γνώριζε πως η διαδικασία των γυρισμάτων θα ήταν άκρως επώδυνη. Τη ρωτώ αν η ιδέα της απώλειας του δικού της παιδιού περνούσε από το μυαλό της καθώς έπαιζε. «Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες, γιατί δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι» απαντά αμέσως. «Ωστόσο κάθε ηθοποιός οφείλει να βρίσκει κλειδιά για να αντιμετωπίζει τέτοιες περιπτώσεις. Ορισμένες φορές ο ρόλος βγαίνει μόνος του, χωρίς καν να τον σκέφτεσαι. Νομίζω ότι έτσι έγινε σε αυτή την περίπτωση». Παραδέχθηκε πάντως ότι η ιδέα της ταινίας την προβλημάτισε πολύ. «Το ανέβαλλα διαρκώς. Κάτι με εμπόδιζε να συνεχίσω.οταν τελικά ο κόμπος έφθασε στο χτένι Θα το κάνουμε ή δεν θα το κάνουμε; - είχα μόλις γεννήσει την κόρη μου Σάντεϊ Ρόουζ.Δεν ήταν λοιπόν κάτι που ήθελα να κάνω. Για την ακρίβεια, εκείνη την εποχή δεν ήθελα να κάνω απολύτως τίποτε. Ηθελα απλώς να κάθομαι με τη μικρή μου». Ολως παραδόξως ήταν ο σύζυγός τής Κίντμαν, ο μουσικός Κιθ Ερμπαν, εκείνος που την έπεισε να προχωρήσει με το φιλμ. «Θα σου κάνει καλό μου είπε ο Κιθ. Και τελικά είχε δίκιο. Ορισμένες φορές η δουλειά που κάνω με βοηθά να ξορκίζω τις φοβίες μου». Ενα άλλο πρόβλημα της διασκευής ήταν ο όγκος του έργου. «Το θεατρικό ήταν μάλλον μικρό για να στηρίξει μια ολόκληρη ταινία», σχολιάζει η ίδια. Επρεπε να γίνει η ανάλογη σεναριακή διασκευή και να βρεθεί ο σκηνοθέτης που θα διέθετε τη φαντασία για να του δώσει κινηματογραφικό εκτόπισμα. Κρίνοντας από το παρελθόν του, ο Τζον Κάμερον Μίτσελ δεν είναι ο άνθρωπος που έρχεται αμέσως στο μυαλό ως διαχειριστής ενός τόσο ευαίσθητου θέματος. Ο Μίτσελ ήταν ο σκηνοθέτης της cult επιτυχίας «Χέντγουικ», ενός ύμνου της drag queen κουλτούρας, και του «Shortbus», μιας ακραίας γκέι κωμωδίας η οποία περιέχει και μια σκηνή οργίου με μουσική υπόκρουση τον αμερικανικό εθνικό ύμνο. «Ηξερα τη δουλειά του, τον θαύμαζα, αλλά δεν ήμουν σίγουρη ότι ταίριαζε για τη σκηνοθεσία αυτής της ταινίας. Μια τηλεφωνική συνομιλία μαζί του όμως με έκανε να αλλάξω γνώμη. Και δεν το μετάνιωσα» εξηγεί η Κίντμαν.

11 ΣΑΒΒΑΤΟ 15 - ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΠΡΟΣΩΠΑ 11 κατοχή της. «Το έδωσα στους γονείς μου και το τοποθέτησαν στην τραπεζαρία τους στην Αυστραλία», είπε. «Σε εκείνους άλλωστε το οφείλω. Και αν έχω μετανιώσει για ένα πράγμα στην επαγγελματική μου ζωή είναι ότι ξέχασα να τους αναφέρω στον ευχαριστήριο λόγο μου». Η αλήθεια είναι ότι το πρόσωπό της λάμπει όταν αναφέρεται στους γονείς της. Η πρώην κυρία Τομ Κρουζ γεννήθηκε στη Χαβάη στις 20 Ιουνίου του 1967 και ως τα τρία της μεγάλωνε στην Ουάσιγκτον, όπου ο βιοχημικός πατέρας της έκανε έρευνες για τον καρκίνο του μαστού (η μητέρα της ήταν εκπαιδεύτρια νοσοκόμων). Αργότερα πήγαν στο Σίντνεϊ της Αυστραλίας. Το οικογενειακό περιβάλλον της δεν έπαψε ποτέ να υποστηρίζει τα όνειρά της: την ενασχόλησή της, κάποτε, με τον κόσμο της τέχνης και την υποκριτική. Η Κίντμαν λατρεύει τους γονείς της, ιδίως τον πατέρα της. «Με έχει μυήσει σε πάρα πολλά πράγματα, ένα από τα οποία είναι και ο αθλητισμός. Αθλούμαι σε καθημερινή βάση. O λόγος που το κάνω είναι επειδή το συνήθισα από μικρή, τρέχοντας μαζί με τον πατέρα μου». Ο Αντονι Κίντμαν είναι 70 ετών και εξακολουθεί να τρέχει σε μαραθωνίους. «Δεν το βάζει κάτω, είναι υπέροχος», λέει η κόρη του, η οποία αγαπά επίσης το τένις και- αν είναι δυνατόν- το αμερικανικό ποδόσφαιρο (φούτμπολ). Καριέρα- «ασανσέρ» Οταν η Νικόλ Κίντμαν ήταν πέντε ετών ξεκίνησε μαθήματα μπαλέτου. Προτού γραφτεί,στα 20 της,σε δραματική σχολή,είχε ήδη στα 14 παίξει την πρώτη της ταινία «Βush Christmas», ενώ στα 18 της δούλευε πλέον επαγγελματικά.το ατμοσφαιρικό θρίλερ του Φίλιπ Νόις «Κρουαζιέρα στην άκρη του τρόμου» ήταν η ταινία που την έφερε στο Χόλιγουντ, όπου αρχικώς δεν φάνηκε να ακολουθεί τη συμβουλή της σκηνοθέτιδας Τζέιν Κάμπιον να «προστατέψει το ταλέντο της». Εκανε τον πιο ζηλευτό γάμο του κόσμου με τον Τομ Κρουζ... αλλά οι ταινίες της κάθε άλλο παρά ζηλευτές ήταν. Για την ακρίβεια, κανείς δεν ενδιαφερόταν για την υποκριτική καριέρα της Κίντμαν, αφού η δράση της με τον Κρουζ στη σαϊεντολογία παρουσίαζε μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Με τη μαύρη κωμωδία «Ετοιμη για όλα» του Γκας βαν Σαντ η Κίντμαν απέδειξε ότι μπορούσε να βγάλει εις πέρας ρόλους με απαιτήσεις. Επειτα από τη συνεργασία της με τον Κρουζ και τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ στα «Μάτια ερμητικά κλειστά» χώρισε από τον πρώτο (με τον οποίο είχαν υιοθετήσει δύο παιδιά) και η καριέρα της πήρε διαφορετική πλεύση. Αρχικώς, ταινίες όπως «Οι άλλοι», «Μουλέν Ρουζ», «Dogville» και «Οι ώρες» (για την οποία κέρδισε το Οσκαρ Α ρόλου) την καθιέρωσαν ως μεγάλη πρωταγωνίστρια της εποχής της. Στη συνέχεια, η πτωτική πορεία της αποτυπώθηκε στη μέτρια κίνηση και αποδοχή ταινιών όπως το «Ανθρώπινο στίγμα» (2003), η «Επιστροφή στο Cold Μountain» (2003), η «Γέννηση» (2004),η «Μάγισσα» (2005),οι «Γυναίκες του Στέπφορντ» και «Το πορτρέτο η αλλόκοτη ματιά της Νταϊάν Αρμπους» (2007).Με την «Απώλεια» διεκδικεί Χρυσή Σφαίρα, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα διεκδικήσει και το Οσκαρ καλύτερου γυναικείου ρόλου. Πηγή: «To Bήμα» Τραγωδία και Οσκαρ «Δεν μπορώ να το εξηγήσω,αλλά η αίσθηση που μου άφησε η πρώτη ανάγνωση του θεατρικού κειμένου της Απώλειας, το δράμα που αναδυόταν σε όλη την ιστορία, είχε κάτι από αρχαία ελληνική τραγωδία», λέει η Κίντμαν. Αρπάζω αμέσως την ευκαιρία να ρωτήσω αν έχει επαφή με το αρχαίο ελληνικό δράμα. «Εχω πολύ καιρό να παίξω αρχαία τραγωδία, αλλά θυμάμαι ότι στη δραματική σχολή, πολλά χρόνια προτού φθάσω στο σημείο όπου βρίσκομαι,το αρχαίο ελληνικό δράμα με συγκινούσε πολύ. Είχα παίξει την Ιοκάστη και την Αντιγόνη.Σπουδαία έργα. Σήμερα όμως δεν θα άγγιζα έναν τέτοιο ρόλο στο θέατρο. Το αρχαίο δράμα θέλει πολλή, σκληρή δουλειά». Το ενδεχόμενο του Οσκαρ δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από την κουβέντα μας. Η Κίντμαν, όπως πολλοί ηθοποιοί, λέει ότι δεν σκέφτεται τα βραβεία όταν δουλεύει. «Αν είναι να κερδίσω κάτι, πολύ ευχαρίστως. Οσο το σκέφτεσαι όμως ενώ δουλεύεις μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δουλειά σου». Το προηγούμενο αγαλματίδιο δεν βρίσκεται καν στην NICOS NICOLAIDES The Cosmopolitans Η ορχήστρα για όλες τις κοινωνικές σας εκδηλώσεις Διαθέτουμε D.J. Tel.: (201) ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΟ κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, 7:55-8:00 π.μ. με παρουσιαστή τον Γιώργο Διαλεκτάκη (860) WNTN 1550 AM - ΒΟΣΤΟΝΗ στην εκπομπή του Ορέστη Δημητριάδη greekvoice@mail.com ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΑ MARIANTHE L. BUDIKE Esq. ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ Η.Π.Α. ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΟΠΩΣ Πολιτικά δικαιώματα και ιθαγένεια Μόνιμη διαμονή Φοιτητικές άδειες παραμονής Παράταση αδειών παραμονής Πολιτογράφηση Waivers Labor certification Για περισσότερες πληροφορίες χρησιμοποιήστε τα δωρεάν τηλέφωνά μας marianthe@budikelaw.com

12 12 ΕΛΛΑΔΑ Toυ Γιάννη Χατζηγεωργίου\. Ελληνες σταρ στην Αμερική ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Με ταχυδρομική αποστολή Ανανεώστε τη συνδρομή σας για MONO ME 60C την ημέρα * q 2 ΧΡΟΝΙΑ $ q 1 ΧΡΟΝΟ $ q 6 ΜΗΝΕΣ $ q 3 ΜΗΝΕΣ $ q 1 ΜΗΝAΣ $ MONO ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ q 1 ΧΡΟΝΟ $ q 6 ΜΗΝΕΣ $ q 3 ΜΗΝΕΣ $ ΓΙΑ ΧΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ Η.Π.Α. q 2 ΧΡΟΝΙΑ $ q 1 ΧΡΟΝΟ $ q 6 ΜΗΝΕΣ $ q 3 ΜΗΝΕΣ $ MONO ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ q 1 ΧΡΟΝΟ $ q 6 ΜΗΝΕΣ $ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΚΔΟΣΗ: q ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ: q 1 ΧΡΟΝΟΣ $39.00 q 1 ΜΗΝΑΣ $14.95 q ΜΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ: q 1 ΧΡΟΝΟΣ $89.00 q 1 ΜΗΝΑΣ $19.95 Εσωκλείστε επιταγή ή money order πληρωτέες στη διεύθυνση: NATIONAL HERALD, Inc th Street, L.I.C., NY ή με χρέωση στην πιστωτική σας κάρτα: p American Express p Master Card p Visa p Discover Account#... Expiration Date... Signature... ΟΝΟΜΑ-ΕΠΩΝΥΜΟ... ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ... ΠΟΛΗ...ΠΟΛΙΤΕΙΑ...ZIP CODE... TΗΛΕΦΩΝΟ...ΦΑΞ... CELL χρόνια Συν τον Eλληνικό ημεροδείκτη του 2010 WR ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1915 Τηλ.: (718) Φαξ: (718) Toll Free: KHRYKAS ( ) ext. 108 subscriptions@ekirikas.com *Η προσφορά ισχύει για συνδρομή 2 ΧΡΟΝΩΝ και λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2011 Μάνος Γαβράς, ένας από τους λίγους που κατάφεραν πραγματικά κάτι στο εξωτερικό. Δεκάδες είναι οι Ελληνες celebrities που προσπάθησαν μέχρι σήμερα να «κάνουν καριέρα» στην Αμερική αλλά, παρά τις συχνά μεγαλεπήβολες αρχικές δηλώσεις, λίγοι κατάφεραν να κάνουν κάτι και ακόμη λιγότεροι έμειναν για πάντα εκεί. Στο L.A, σε αντίθεση με όσα ζούσε στην Ελλάδα, ο Αλέξης Γεωργούλης ξυπνάει νωρίς, και κοιμάται νωρίς, μετακινείται συνήθως με ποδήλατο, βλέπει πολύ σινεμά, εκνευρίζεται που τα πράγματα εκεί «είναι πολύ καθωσπρέπει», που δεν πρέπει να καπνίζει, να πίνει και να ξενυχτάει και κατεβαίνει συχνά στη Σάντα Μόνικα για περπάτημα μπροστά στη θάλασσα. Στην Ελλάδα ήρθε γύρω στις 20 Δεκεμβρίου, αλλά θα επιστρέψει σύντομα εκεί για κάποια μαθήματα υποκριτικής που παρακολουθεί αφού, όπως λέει, η μόνη του δουλειά στην Αμερική είναι να σπουδάζει. «Εκεί νιώθω πιο ελεύθερος», λέει. «Προχωράω στον δρόμο, μου έρχεται ας πούμε να τραγουδήσω και δεν θα με νοιάξει αν ο άλλος δίπλα μου με ακούσει και πει Α, Ο Γεωργούλης την άκουσε! Κάτι τον πείραξε!». Ουσιαστικά, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ο Αλέξης δεν έχει κυνηγήσει τη «διεθνή καριέρα», ούτε καν χαρτιά για να δουλέψει δεν έχει βγάλει. Προς το παρόν. «Θα ήθελα να το δοκιμάσω, αλλά αυτήν τη στιγμή δεν είναι στις προτεραιότητές μου να πιάσω κάποια δουλειά στην Αμερική», λέει. «Εγώ θέλω να βελτιώσω την τεχνική μου και να εμβαθύνω περισσότερο στην υποκριτική, θέλω να μάθω». Ενώ «στην Αμερική οι γυναίκες είναι πλαστικές», λέει. «Στην αρχή έλεγα ρε συ, τι είναι αυτό;. Ειδικά αν κυκλοφορήσεις στο Μπέβερλι Χιλς θα δεις ψεύτικα χείλη, ψεύτικα ζυγωματικά, ψεύτικα στήθη. Εχω δει ακόμη και ψεύτικους κοιλιακούς!». Ο Χρήστος Βασιλόπουλος, πάλι, το καλοκαίρι του 2009 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο L.A. Η σκέψη του όμως να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αμερική στριφογύριζε στο μυαλό του από το 1999, όταν είχε κάνει κάποια σεμινάρια υποκριτικής εκεί, στην American Academy of Dramatic Αrts. «Είχα το οικονομικό υπόβαθρο, είχα τη δύναμη, είχα την εμπειρία ως ηθοποιός ύστερα από 13 χρόνια συνεχούς δουλειάς και δεν είχα σκεφτεί ότι θα αφήσω κάτι σημαντικό πίσω μου, όπως οικογένεια, παιδιά. Δεν χρειάστηκε δεύτερη σκέψη», λέει. Ο Χρήστος παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής, βελτιώνει συνεχώς τα αγγλικά του, πηγαίνει συχνά σε κάστινγκ, συνεχίζει να προπονείται στο ταε κβο ντο -στο Venice Βeach, με Ελληνα μάλιστα εκπαιδευτή- και προσπαθεί συνεχώς για το καλύτερο. «Τα πράγματα εδώ είναι πολύ δύσκολα, όμως όλα μπορούν να συμβούν. Στην Ελλάδα ένιωθα σαν ένα μεγάλο ψάρι μέσα σε γυάλα. Εδώ νιώθω σαν ένα μικρό ψάρι που κολυμπάει στον ωκεανό». Δεκαπέντε μήνες μετά την απόφασή της Χριστίνας Αλούπη να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη για να παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής και τηλεόρασης στη σχολή θεάτρου και κινηματογράφου του Λι Στράσμπεργκ, η ίδια συνεχίζει να πιστεύει ότι «στην Αμερική σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις αν πραγματικά αξίζεις και όχι επειδή είσαι η φίλη της ξαδέλφης του τάδε». Διαφορετική στάση κρατάει ο Ανθιμος Ανανιάδης... Οσο κι αν οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί του, ο ίδιος φαίνεται να αρνείται πεισματικά να δώσει κάποια συνέντευξη αφού, όπως λένε οι δικοί του άνθρωποι, θέλει να κάνει κάποια σωστά βήματα πρώτα στην Αμερική και μετά να μιλήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ανθιμος παρακολουθεί τα τελευταία δύο χρόνια σεμινάρια υποκριτικής στο «Studio Lee Stan-

13 ΣΑΒΒΑΤΟ 15 - ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΕΛΛΑΔΑ 13 της ταινίας, θα έβλεπε εκεί και το όνομα της Κατερίνας Μουτσάτσου, η οποία δέχτηκε να γίνει αγνώριστη ως λαϊκή σεξοβόμβα του Λας Βέγκας, σε μία από τις πιο επιτυχημένες κωμωδίες της περασμένης χρονιάς. Τον ρόλο τον πήρε εντελώς τυχαία. «Ετυχε εκείνη τη μέρα, ο βοηθός casting director της ταινίας να είναι συμπαίκτης μου στο τένις!», έχει πει η ίδια. «Μετά το παιχνίδι πήγαμε για brunch και ύστερα από μερικές μέρες με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ότι θέλουν να περάσω από οντισιόν για μία κωμωδία της «Warner Bros». Και για εκείνη η καθημερινότητα είναι παρόμοια, λίγο στα πλάισια της καλλιτεχνικο-φοιτητικής ζωής. «Κάνω μαθήματα υποκριτικής και χορού καθημερινά και ταυτόχρονα γράφω σενάρια. Βρίσκομαι στην πόλη όπου όλα μπορούν να συμβούν!». Από τα «Κορίτσια ξενυχτάνε» και το «Ορκίσου», μέχρι το «Re-Be», που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες στην Αμερική, η Αλέξια φαίνεται πως δεν μοιάζει καθόλου με εκείνο το αθώο κορίτσι από την Κύπρο που γνωρίσαμε το 1987 να τραγουδάει «Ασπρο- Μαύρο». «Είμαι τρισευτυχισμένη στην Αμερική!», λέει. «Φέτος έζησα τον ωραιότερο χρόνο της ζωής μου! Δεν μετανιώνω για τίποτα από το παρελθόν», δηλώνει ενώ πειραματίζεται με την ξένη δισκογραφική αγορά.\ Τελευταία «φυγάς» του εξωτερικού η Γιάννα Τερζή, κόρη του Πασχάλη Τερζή, που επικοινωνεί καθημερινά με τους φίλους της στην Ελλάδα αφού, όπως γράφει, της λείπουν πολύ. «Προσκλήθηκα από έναν παραγωγό να ηχογραφήσω μερικά τραγούδια και τελικά έμεινα εδώ», έχει πει. «Μου λείπουν πάρα πολύ οι άνθρωποι που αγαπώ, αλλά σκέφτομαι να μείνω μόνιμα στο εξωτερικό αν έρθουν τα πράγματα όπως τα θέλω». Πήγαν, αλλά επέστρεψαν Η Aννα Βίσση κυκλοφορεί το 2000 στην Αμερική το single «Everything I Αm», χωρίς επιτυχία. Λίγο καλύτερα τα πράγματα για τη Βανδή, που το 2001 κυκλοφόρησε το album «Gia» με τον Φοίβο, κατακτώντας ακόμη και το αμερικανικό billboard, αλλά με μηδενική συνέχεια. Πηγή: «Εικόνες» Η Αλέξια επιχειρεί τη δισκογραφική της επιστροφή... μέσω Αμερικής. ding»ενώ ετοιμάζεται να συμμετάσχει στα γυρίσματα της νέας ταινίας του Τζάκομπς Σουόνσον, στενού συνεργάτη του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Πραγματικότητα; Θα δείξει. Ο Νάσος Παππάς, πάλι,γιος του επιχειρηματία Αργύρη Παπαργυρόπουλου, με νονό τον Τόλη Βοσκόπουλο, σήμερα, στα 26 του χρόνια, έχει ήδη σπουδάσει υποκριτική στο Εθνικό Θέατρο, έπαιξε στο show bitch του Νίκου Ζερβού, κάνει γυρίσματα για την ταινία December Riots και μένει μόνιμα στο L.A τα Το εθνικό μας sex symbol Αλέξης Γεωργούλης για την ώρα απολαμβάνει απλώς την ανωνυμία του στις γειτονιές του L.A. τελευταία δυόμισι χρόνια συνεχίζοντας τις σπουδές του στην υποκριτική. «Ολα εδώ είναι τόσο παραμυθένια, μια περιοχή γεμάτη βίλες, πράσινο και πανύψηλους φοίνικες. Σαν να ζω στα Χτυποκάρδια του Μπέβερλι Χιλς!», λέει. «Είναι πάρα πολύ κουραστικό αυτό το πήγαινεέλα Αμερική- Ελλάδα. Παρόλα αυτά, το κάνω τουλάχιστον τρεις φορές τον χρόνο. Θέλω να βλέπω τους γονείς μου, τους φίλους μου, τα αγαπημένα μου πρόσωπα». Ο Μάνος Γαβράς σχεδίαζε να πάει στο L.A. τον χειμώνα του 2008 ώστε να συναντήσει εκεί τον φίλο του Jason Oliver, αλλά τελικά έμαθε ότι τον Ιούλιο του 2008 η ταινία «Πρώτη φορά νονός» στην οποία έπαιζε θα συμμετείχε το Los Angeles Greek Film Festival. Οταν ολοκληρώθηκαν οι προβολές και όλοι είχαν φύγει, εκείνος αποφάσισε τελικά να μείνει εκεί με τη μία και μοναδική βαλίτσα με την οποία είχε φύγει από την Ελλάδα. Η ταινία The back-up plan με πρωταγωνίστρια την Τζένιφερ Λόπεζ, ήταν το «εισιτήριό» του για να αποδείξει τελικά πως στο L.A. όλα είναι πιθανά. Τα γυρίσματα έγιναν στο Χόλιγουντ: «Αυτός που μου έχει κάνει την καλύτερη εντύπωση ήταν ο Πολ Νιούμαν, καλές εντυπώσεις έχω και από την εκθαμβωτική και συνάμα όλο καλοσύνη Νικόλ Κίντμαν, τον τεράστιο Αλ Πατσίνο, που συμπεριφέρεται όλο ταπεινότητα, αλλά και την πολύ απλή και φιλική Τζένιφερ Λόπεζ», λέει σχετικά. Στην ταινία «Hangover», αν κοιτούσε κάποιος προσεκτικά τα credits a b C OSMORAMA TOURS, LTD th Avenue, Whitestone, NY (718) FAX (718) ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΑΠΛΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ $ 519 * απο ΜΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ +TAX ΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ $ 849 * απο +TAX ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΠΙΚΥΡΩΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ - ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΧΕΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΣ (ELECTRONIC FILLING OF YOUR TAX RETURNS FOR FASTER REFUNDS) *ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ-ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΜΑΚΗΣ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ

14 14 ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ WR ΤΗΛ.: (718) ΦΑΞ: (718) Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται έξοδα διεκπεραίωσης και ταχυδρομικά. Αποστείλατε την παραγγελία σας με επιταγή, στο όνομα: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ (NATIONAL HERALD, INC.), TH STREET, L.I.C., N.Y info@ekirikas.com, secretary@ekirikas.com ή χρεώστε την πιστωτική σας κάρτα: o VISA o MASTERCARD o AMERICAN EXPRESS o DISCOVER $ $ $ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΡΤΑΣ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΕΩΣ: ΟΝΟΜΑ ΠΑΡΑΛΗΠΤΟΥ: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΟΛΗ: ΠΟΛΙΤΕΙΑ: ΖΙΡ: ΤΗΛ.: CELL: ΦΑΞ: E MAIL: ΑΡΙΘ. ΒΙΒΛΙΩΝ: ΥΠΟΓΡΑΦΗ:

15 ΣΑΒΒΑΤΟ 15 - ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΤΑΞΙΔΙΑ 15 Πρέσπα: Βαρκάδα και τσίπουρο Του Γιάννη Ντρενογιάννη Ολα ξεκίνησαν από την άρνησή μου να γράψω ένα ακόμα κείμενο για τον πρώτο άνθρωπο που γνώρισα στην Πρέσπα, για εκείνον που με έκανε να αγαπήσω τον τόπο των λιμνών. Δίνοντας όνομα στα σαλιγκάρια Ενα σαλιγκάρι δεν μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή. Μπορεί όμως να σου ανοίξει έναν υπέροχο μαγικό κόσμο, να σου δείξει ότι ακόμα και κάτω από τις πέτρες της Πρέσπας που γλύφει και σκεπάζει το παγωμένο νερό, υπάρχει ζωή. Και -μα τον Θεό- τι άραγε θα μπορούσε να σκεφτεί ένα σαλιγκάρι που να μας ήταν χρήσιμο και ενδιαφέρον σ αυτή τη ζωή; Ποιος -μα τον Θεό επίσης- έχει την όρεξη να ασχοληθεί μαζί του, να αναρωτηθεί, να αναζητήσει τις μορφολογικές διαφορές στο κέλυφος σε σχέση με τα άλλα σαλιγκάρια, να το ψάξει και τελικά να το πιστοποιήσει με το όνομα του φίλου μου -αδερφού μου καλύτερα- Βασίλη Αραμπαζή! Τα λέω μπερδεμένα ε; Είναι που τα έχω βάλει με τον Θεό τελευταία γιατί είναι άδικος. Ο Βασίλης και ο Σταύρος καταλαβαίνουν καλύτερα τι εννοώ. Σε λίγο θα μάθετε κι εσείς. Η αρχή της φορητότητας είναι δεδομένη στα σαλιγκάρια. Κουβαλάνε όλα τους τα υπάρχοντα σε ένα σπειροειδές «σπιτάκι» και πορεύονται. Οσοι έχουν «υπάρχοντα» και περιουσίες και νοιάζονται γι αυτά ξέρουν καλύτερα τι μεγάλη ελευθερία να είναι να ζεις... χωρίς «αυτά». Το σαλιγκάρι δεν το καταλαβαίνει, ούτε και οι πιτσιρικάδες που ξεκινούν με περιεχόμενο στα παντελόνια τους, αλλά όχι στις τσέπες. Τα χρόνια περνάνε, οι τσέπες γεμίζουν, τα «υπάρχοντα» ασφαλίζονται και η αρχή της φορητότητας ξεχνιέται. Μαζί της χάνεται αναπάντεχα και η ελευθερία. Κοίτα να δεις που έχουμε πράγματα να μάθουμε από το σαλιγκάρι. «Planorbarius corneus arabatzis Reischutz». Αυτή είναι η επίσημη ονομασία ενός σαλιγκαριού που ανακαλύφθηκε στη Μεγάλη Πρέσπα και φέρει το όνομα ενός βαρκάρη και καζανά. Το χέρι του Βασίλη σηκώνει την πέτρα και τη δείχνει σε όλους. Τα σκουρόχρωμα πλάσματα αναδεύονται, νάτοι οι σαλίγκαροι-αραμπατζήδες! Πίσω από τα μυωπικά γυαλιά το μάτι του δεν νετάρει στο σήμερα, στο ρεαλιστικό, αλλά κάπου αλλού, στο υπερρεαλιστικό: εκεί όπου κάθονται αναπαυτικά οι ψυχές πάνω σε βελούδινα αυτοκρατορικά ανάκλιντρα. Ενα σαλιγκάρι μπορεί να σώσει την ψυχή σου που πονά. Είμαι σίγουρος ότι ο Αυστριακός φισιοδίφης που ακολούθησε τον Βασίλη για να γνωρίσει τα ιδιόμορφα σαλιγκάρια της Μεγάλης Λίμνης, δεν ήξερε με τι άνθρωπο είχε να κάνει. Οταν γύρισε στην πατρίδα του με ένα καινούργιο είδος ανά χείρας σκέφτηκε περήφανος να του δώσει το δικό του όνομα. Ομως η Παναγιά η Ελεούσα μαζί με την Πορφύρα, ο Αγιος Αχίλλης και ο Αγιος Γερμανός πάνω στο άλογό του τον πλακώσανε στα κουτουλίδια νυχτιάτικα στον ύπνο του. Την άλλη μέρα κατέθεσε το επώνυμο του Βασίλη για την πιστοποίηση του νέου είδους σαλιγκαριού... Αν είναι να μάθω κι άλλα από τα σαλιγκάρια, καλύτερα να σταματήσω το κείμενο εδώ! Ενα ταξίδι γνώσης Η βαρκάδα εντάσσεται στις δραστηριότητες... ιδίως τη χειμερινή περίοδο όταν το κρύο είναι τσουχτερό, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να την αποφύγετε. Δεν είναι μόνο όσα θα δείτε, αλλά και όλα όσα θα αισθανθείτε. Το κρύο βοηθάει και στον εσωτερικό «καθαρμό»! Αλλωστε το κόστος για 3-4 άτομα είναι αστείο για τη μεγάλη βαρκάδα ως το ασκηταριό της Παναγίας Ελεούσας. Στην Πρέσπα το καλύτερο κέντρο πληροφόρησης, εντός και εκτός πλωτού μέσου, ονομάζεται Βασίλης Αραμπατζής. Ο ίδιος ακούει στο παρατσούκλι «Πελεκάνος» -το όνομα της βάρκας του-, και μαζί του θα περάσετε τουλάχιστον μία ώρα. Εκμεταλλευτείτε την γιατί μαζί με τη βαρκάδα θα κάνετε και ένα ταξίδι γνώσης. Οσες περισσότερες οι ερωτήσεις σας τόσο θα χαίρεται εκείνος να σας ξεναγεί στον μαγικό κόσμο της Πρέσπας και στον απίστευτο δικό του! Η ιεροτελεστία της απόσταξης Οσοι πάνε βαρκάδα με τον Βασίλη στα ασκηταριά, τις σπηλιές και τις βραχογραφίες της Μεγάλης Πρέσπας γυρίζουν πίσω ενθουσιασμένοι και κρέμονται από τα χείλια του. Εχουν μεταλάβει στα νερά της λίμνης και ζητούν κι άλλο. Περισσότερη ενέργεια Βασίλη, δώσε μας κι άλλο! Το ρεζερβουάρ της μηχανής δείχνει πως ο Βασίλης έχει χαλάσει περισσότερη βενζίνη από την αμοιβή του την ίδια. Εκείνος χαμογελά. Ο Γερμανός και η Χριστίνα βγαίνουν από την ταβέρνα απέναντι στον μόλο των Ψαράδων και του γνέφουν να μπει μέσα. Εχει ζεστό φαγητό κι εκείνος είναι ξυλιασμένος από το κρύο. Κουλουριάζεται σαν το σαλιγκάρι Αραμπατζής και μπαίνει εκεί που τον αγαπάνε. Αλλωστε εκεί που σε αγαπάνε είναι το ομορφότερο μέρος του κόσμου. Αλλαγή σκηνικού. Χειμώνας βαρύς. Μικροί, μικρόνοοι, δήθεν αστοί και βαρετοί έρχονται τα βράδια και κουρνιάζουν στο καζάνι του παππού του Γερμανού που ξερνάει για αιώνες και βάλε, το νερό της φωτιάς, από τα σωθικά του χάλκινου θηρίου. Πώς καταντήσαμε έτσι ρε Βασίλη! Τους άφησες - τους αφήσαμε όλους Μάρκος Χατζηκωνσταντής, ιδιοκτήτης αυτούς τους τιποτένιους να μπουν στο ιερό μιας αγάπης που δεν πέθανε ποτέ. Σκέψου τον παππού Γερμανό και τη γιαγιά Θοδώρα. Σκέψου πόσο πολύ την αγαπούσε και τον αγαπούσε. Σκέψου πως το τσίπουρο που έφτιαχνε ήταν μαγικό φίλτρο. Το φίλτρο μιας αγάπης που δεν θα ξεχνιότανε ποτέ. Και σου δίδαξε - μας δίδαξε- τον τρόπο. Ποιον τρόπο όμως; Να φτιάχνουμε καλό τσίπουρο ή να αγαπάμε; Μακάρι να μπορούσαμε και τα δύο να τα κάνουμε καλά! Σκέψου! Η οικογένεια του παππού μετά την εξορία του στα Γιούρα βρέθηκε και είναι ακόμα στα Σκόπια. Η γιαγιά-αντάρτισσα πήγε στην Τασκένδη και γυρνώντας πίσω βρήκε τον άντρα της παντρεμένο ξανά, τότε γνώρισε τον παππού, κι εμείς δεκαετίες μετά τους «υιοθετήσαμε» ή μας «υιοθέτησαν»- δεν έχω καταλάβει ακόμη. Πάντως γίναμε κομμάτια μιας απίθανης «οικογένειας» που δεν δημιουργήθηκε με δεσμούς αίματος, αλλά από επιλογή. Πες μου, είσαι εδώ κάθε χειμώνα για να βράζεις τσίπουρο στο καζάνι του Γερμανού ή για να δείχνεις πως ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί κάπου, είναι αυτός της αγάπης; Το δεύτερο Βασίλη... Το μαγικό φίλτρο του Αγίου Γερμανού Δεν χρειάζεται να αναρωτηθείτε γιατί το τσίπουρο στην Πρέσπα μοιάζει με μαγικό φίλτρο. Η απάντηση δίνεται εύκολα στο αποστακτήριο του αείμνηστου Γερμανού Δαμολίδη, σ ένα πλινθόκτιστο δωμάτιο του Αγίου Γερμανού που μετράει αιώνες, και στον Βασίλη που συνεχίζει την τέχνη του «παππού» με τον πρέποντα σεβασμό. Ούτε μια στιγμή μη νομίσετε ότι οι άνθρωποι δεν παίζουν ρόλο στην παρασκευή του. Δεν είναι μονάχα η τεχνική που μετράει, τα λογής λογής πρόσθετα (π.χ. καλαμπόκι, κυδώνι, γλυκάνισο ή άλλα μυρωδικά), η γνώση για την ένταση της φωτιάς ή ο έλεγχος της «αλυσίδας» που δημιουργούν οι υγροποιημένοι ατμοί βγαίνοντας από το στόμιο του «ψυγείου». Πάνω απ όλα, μετράει η ατμόσφαιρα που άλλοτε είναι γελαστή, τραγουδιστή, χάρη στους μουσικούς που συνοδεύουν την τελετουργία του βρασίματος, και άλλοτε κατανυκτική, ιδιαίτερα τις μικρές ώρες που τα βλέφαρα βαραίνουν. Δεν είναι εύκολο να αποσυνδέσει κανείς το αποστακτήριο από τη μορφή του «δρυΐδη» Γερμανού Δαμολίδη και της γυναίκας του Θοδώρας. Παρ όλα αυτά, η ζωή συνεχίζεται, MARKOS travel service Καθημερινές αναχωρήσεις με Delta, KLM, Alitalia, Lufthansa Απλή μετάβαση από $ 289* Με επιστροφή από $ 395* Περιορισμένος αριθμός θέσεων Πτήσεις χωρίς σταθμό *Συν φόρους Κλείστε θέσεις τώρα και κερδίστε Nationwide toll free Για Connecticut mmtravel1981@sbcglobal.net το καζάνι θα λειτουργήσει και φέτος από τον Νοέμβρη έως τον Γενάρη στα χέρια του Βασίλη. Και αν κανένα δάκρυ μας ξεφεύγει καμιά φορά - αφιερωμένο στον «παππού» και στην «γιαγιά»-, μοιάζει με το τσίπουρο της Πρέσπας. Είναι κι αυτό υγρό και δυνατό! ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ Σ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ MARKOS TRAVEL 48 Silas Dean Hwy., ste 12 Wethersfield, CT Πηγή: «Εθνος»

16 16 ΥΓΕΙΑ Ηχορύπανση: Πώς μας εκδικείται ο θόρυβος ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Ζούμε σε ένα θορυβώδη κόσμο. Λατρεύουμε τις μεγάλες πόλεις, τις μοντέρνες υποδομές, τις ζωντανές συνοικίες. Κυκλοφορούμε σε πολυσύχναστους δρόμους, παρακολουθούμε συναυλίες, συμμετέχουμε σε πάρτι, τα «δίνουμε όλα» στο γήπεδο, πηγαίνουμε σε εκδηλώσεις με τόσο δυνατή μουσική, που δύσκολα ακούμε το διπλανό μας.\ Στο σπίτι συχνά η ένταση της τηλεόρασης, των CD players και των παιχνιδιών του Η/Υ δεν μας επιτρέπει να ακούσουμε το κουδούνι της πόρτας ή το τηλέφωνο. Ομως, ο θόρυβος μας εκδικείται αργά και σταθερά. Τα πολλά ντεσιμπέλ (db) που βομβαρδίζουν καθημερινά τα αυτιά μας κλονίζουν τα νεύρα μας και ανεβάζουν την πίεση και τη χοληστερίνη μας σε επικίνδυνα επίπεδα. Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται Σύμφωνα με μετρήσεις, η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο και η Λαμία είναι από τις πιο θορυβώδεις πόλεις της Ευρώπης. Σε δυσμενέστερη θέση βρίσκονται όσοι ζουν κοντά σε λεωφόρους με πυκνή κυκλοφορία. Η ένταση του θορύβου ξεπερνά τα 75 db, ενώ υπάρχουν περιοχές του κέντρου στις οποίες η ένταση μπορεί να φτάσει και τα 100 db τις περισσότερες ώρες της ημέρας και της νύχτας. Οι κύριες πηγές θορύβου στην Ελλάδα προέρχονται από τα αυτοκίνητα και τα δίκυκλα, επειδή πολλά από αυτά εκπέμπουν υψηλότερες στάθμες θορύβου από τις επιτρεπόμενες. Μαρσαρίσματα, κόρνες, συναγερμοί, θόρυβοι από κομπρεσέρ και οικοδομικές εργασίες μάς... ξεκουφαίνουν καθημερινά. Πως τα ντεσιμπέλ κλονίζουν την υγεία μας Η ηχορύπανση σε οποιαδήποτε μορφή της, είτε πρόκειται για το θόρυβο από τα μέσα μεταφοράς είτε για τους ενοχλητικούς θορύβους των γειτόνων είτε για θόρυβο στην εργασία, αποτελεί ένα από τα δεινά της σύγχρονης εποχής και δεν τεντώνει μόνο τα νεύρα μας, αλλά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μπορεί να βλάψει σοβαρά και την υγεία μας. Ανεβάζει την πίεσή μας Τα υψηλά επίπεδα θορύβου αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, αλλά και τον κίνδυνο να εμφανιστεί υψηλή αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με έρευνα σουηδών επιστημόνων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λουντ, που έγινε σε δείγμα ανθρώπων, η έκθεση σε θορύβους που υπερέβαιναν τα 64 db αύξησε κατά 90% τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και κατά 25% όταν κυμαινόταν στα db. Ο θόρυβος των αυτοκινήτων είναι η κυριότερη πηγή ηχορύπανσης στις πόλεις. Οσοι κατοι-

17 ΣΑΒΒΑΤΟ 15 - ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΥΓΕΙΑ 17 κούν κοντά σε κεντρικούς πολύβοους δρόμους απειλούνται περισσότερο και, όπως φάνηκε στην έρευνα, από τις συγκεκριμένες παρενέργειες του θορύβου επηρεάζονται περισσότερο οι νέοι και οι μεσήλικοι. Σε ανθρώπους, επίσης, που ζουν κοντά σε αεροδρόμια με έκθεση άνω των 70 db, η συχνότητα καρδιαγγειακών παθήσεων είναι μεγαλύτερη. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα του Imperial College του Λονδίνου, η πίεση των ανθρώπων που ζουν κοντά σε αεροδρόμια αυξάνεται ακόμα και στον ύπνο τους όταν περνάει αεροπλάνο. Στην ουσία, η ηχορύπανση προκαλεί ένα φαύλο κύκλο στον οργανισμό μας. Διεγείρει το νευρικό σύστημα, αυξάνει το σάκχαρο, τους καρδιακούς παλμούς, την αναπνοή και την αρτηριακή πίεση και οδηγεί σε στρες. Αλλά και αντίστροφα, το στρες που προκαλεί αυξάνει την πίεση και αυτή με τη σειρά της τις πιθανότητες εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Διαταράσσει τον ύπνο μας Ο θόρυβος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ύπνου, καθώς τον διαταράσσει σε σημαντικό βαθμό. Τα αποτελέσματα συνήθως φαίνονται την επόμενη ημέρα, κατά την οποία είμαστε ευερέθιστοι, πιο νευρικοί, απρόσεκτοι, κουρασμένοι, λιγότερο αποδοτικοί. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για έναν καλό ύπνο τα επίπεδα θορύβου στο υπνοδωμάτιο δεν πρέπει να ξεπερνούν τα db. Προκαλεί αδιαθεσία Εργαζόμενοι σε κλαμπ, κέντρα διασκέδασης και οικοδομές, που είναι υποχρεωμένοι να υφίστανται έντονο θόρυβο καθημερινά επί πολλές ώρες και για πολλά χρόνια, υποφέρουν από πονοκεφάλους, ναυτίες, ιλίγγους, κόπωση, έλλειψη ευεξίας, αϋπνίες, νευρικά ξεσπάσματα και άλλες ψυχοσωματικές α ν τ ι δ ρ ά σ ε ι ς. Επιπλέον, έχει αποδειχτεί σε πειράματα ότι εργαζόμενοι που εκτέθηκαν σε πηγές υψηλού θορύβου 90 db ήταν λιγότερο παραγωγικοί, πιο επιρρεπείς σε ατυχήματα, εμπλέκονταν συστηματικά σε διενέξεις και απουσίαζαν συχνότερα από την εργασία τους. Μειώνει την ακοή μας Κάθε φορά που ακούμε δυνατά μουσική, που χρησιμοποιούμε την ηλεκτρική σκούπα ή το μίξερ, η ακοή μας «βομβαρδίζεται» από δεκάδες ντεσιμπέλ. Η χρόνια έκθεση σε στάθμη θορύβου άνω των 85 db καταλήγει συνήθως σε απώλεια της ακουστικής οξύτητας. Συγκεκριμένα, η απώλεια ακοής μπορεί να προκληθεί είτε με συνεχή έκθεση σε μετρίου επιπέδου θόρυβο είτε με σύντομη έκθεση σε πολύ δυνατό θόρυβο. Θόρυβος 110 db είναι δυνατό να προκαλέσει βλάβες στην ακοή ύστερα από 1,5 λεπτό, ενώ τα επίπεδα άνω των 140 db αγγίζουν τα όρια του πόνου και μπορούν να βλάψουν την ακοή ύστερα από μία και μόνο έκθεση. Πιο ευαίσθητα τα παιδιά Ιδιαίτερη ευαισθησία στην ηχορύπανση εμφανίζουν τα παιδιά. Η Αμερικανική Εταιρεία Ωτολογίας ανακοίνωσε ότι περίπου 1 στα 8 παιδιά εμφανίζει απώλεια ακοής που προκλήθηκε από θορύβους. Ο έντονος, όμως, και συνεχόμενος θόρυβος επιδρά δυσμενώς και στη μαθησιακή διαδικασία. Μελέτες που έγιναν σε παιδιά έδειξαν ότι ακόμα και ένα περιβάλλον με μέτριας έντασης θόρυβο μπορεί να επηρεάσει την εκμάθηση ξένης γλώσσας. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι παιδιά που έκαναν μάθημα σε τάξεις που βρίσκονταν στην πιο θορυβώδη πλευρά του σχολείου, είχαν χαμηλότερους βαθμούς από ό,τι εκείνα των οποίων οι τάξεις ήταν στην ήσυχη πλευρά. Ενδεικτικές τιμές θορύβου σε db (ντεσιμπέλ) Ξυπνητήρι...80 db Κουδούνι πόρτας...80 db Χτύπημα τηλεφώνου...80 db Ομιλία με απόσταση 1 μ. από το συνομιλητή μας σε ήσυχο μέρος χωρίς θορύβους...50 db Συνήθης δραστηριότητα στο σπίτι (πλυντήριο, τηλεόραση, παιδιά κλπ.) db Ηλεκτρική σκούπα db Κομπρεσέρ db Κυκλοφοριακό (κόρνες αυτοκινήτων κλπ.) db Οικοδομικές εργασίες...90 db Το lifestyle που μας ξεκουφαίνει Μπορεί τα MP3 players να αποτελούν απαραίτητο αξεσουάρ ή να καμαρώνουμε όταν οδηγούμε ένα κάμπριο αυτοκίνητο, αλλά μάλλον δεν ξέρουμε πόσο μπορούν να βλάψουν την ακοή μας. ï Περισσότεροι από το 50% όσων χρησιμοποιούν συσκευές αναπαραγωγής μουσικής (MP3 players) αναμένεται να οδηγηθούν στην κώφωση, εκτιμούν οι ειδικοί του βρετανικού Εθνικού Βασιλικού Ινστιτούτου Κωφών. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι οδηγοί «ανοιχτών» αυτοκινήτων και οι επιβάτες τους εκθέτουν την ακοή τους σε μεγάλη ταλαιπωρία, αφού, όταν οδηγούν με ταχύτητα χλμ., ο θόρυβος που αναπτύσσεται φτάνει τα db και θα μπορούσε να συγκριθεί με το διαπεραστικό ήχο ενός τρυπανιού. Σας προτείνουμε να δείτε σε ΞΕΝΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ Απολογισμός DVD τη μαύρη κωμωδία Θόρυβος (Noise), με πρωταγωνιστή τον Τιμ Ρόμπινς και θέμα την αντίσταση ενός ανθρώπου στους θορύβους της Νέας Υόρκης. Οδηγίες επιβίωσης από το θόρυβο Φυτέψτε στον κήπο ή σε μεγάλες γλάστρες στο μπαλκόνι σας φυτά με πυκνές φυλλωσιές που φτάνουν έως και το 1,5 μ., δηλαδή βιβούρνα, ελαίαγνο, φωτίνια, γιατί λειτουργούν ως ηχομονωτικά φράγματα και μειώνουν το θόρυβο κατά db. Χαμηλώστε την ένταση των MP3 players, αν ακούτε πολλές ώρες την ημέρα μουσική. Συνιστάται, όταν ακούτε επί 40 μουσική μέτριας έντασης με ακουστικά «ψείρες», να κάνετε ένα διάλειμμα 30 για να προλαβαίνει το αυτί σας να «ξεκουράζεται». Μην παραμένετε σε κλαμπ και άλλα θορυβώδη μέρη πάνω από 2 ώρες. Προτιμάτε τις ηλεκτρικές συσκευές νέας τεχνολογίας, που είναι πιο αθόρυβες. Αν μένετε σε περιοχή με δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας, μονώστε το σπίτι σας από το θόρυβο με διπλά τζάμια. Αν εργάζεστε σε χώρους που αναπτύσσονται υψηλά επίπεδα θορύβου (άνω των 90 db), προμηθευτείτε ειδικά ακουστικά προστασίας από το θόρυβο και προσπαθήστε να κάνετε ανά μισή ώρα ένα 10λεπτο διάλειμμα. Αποφεύγετε να αγοράζετε στα παιδιά σας παιχνίδια που κάνουν δυνατούς θορύβους, γιατί μπορεί να βλάψουν την ακοή τους. Τα παιδιά που συμμετέχουν σε δυνατές μπάντες θα πρέπει να προφυλάσσουν τα αυτιά τους με ειδικά ακουστικά. Μην παραμελείτε να υποβάλλεστε σε τακτικές προληπτικές εξετάσεις από ωτορινολαρυγγολόγο. Σαν το παθητικό κάπνισμα Κι ενώ η μουσική αποδεικνύεται βάλσαμο για την ψυχή και την καρδιαγγειακή υγεία μας, η «αγχωτική» μουσική που δεν μας αρέσει (π.χ. χέβι μέταλ, ραπ), όταν είναι σε δυνατή ένταση φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Ερευνες δείχνουν ότι σε τέτοιες περιστάσεις τα αιμοφόρα αγγεία συρρικνώνονται κατά 6%. Οι ειδικοί, μάλιστα, της σχετικής μελέτης του Κέντρου Προληπτικής Καρδιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ συμβουλεύουν τους γονείς να μην ακούν στη διαπασών μουσική που ενοχλεί τα παιδιά τους, καθώς θεωρούν ότι η ηχορύπανση βλάπτει την υγεία τους όσο και το παθητικό κάπνισμα. Πηγή: «Vita» Απαραίτητος είναι ο ετήσιος οικονομικός απολογισμός στο τέλος κάθε χρόνου, για να δούμε αν κερδίσαμε, ή αν ζημειωθήκαμε το χρόνο που πέρασε. Πρέπει να γνωρίζουμε που βρισκόμαστε οικονομικά, για να ξέρουμε πού και πώς θα επενδύσουμε με σκοπό την επιτυχία τον καινούργιο χρόνο. Δεν ξέρω πόσοι γνωρίζουμε, πως υπάρχει και ένας ανώτερος και σπουδαιότερος απολογισμός. Λέγεται πνευματικός απολογισμός. Ο πνευματικός απολογισμός έχει να κάνει με την πίστη που εξασκήσαμε τον προηγούμενο χρόνο, την αγάπη στο Θεό, στην οικογένεια και στο συνάνθρωπό μας. Εχει να κάνει με σπλάχνα που είχαμε για τους φτωχούς και πονεμένους ανθρώπους, που βρίσκονται σε απόγνωση από φρικτές δυσκολίες της ζωής. Ο πνευματικός απολογισμός έχει να κάνει με την πνευματική ζωή που έζησα τον περασμένο χρόνο. Με το πόσο συγχώρεσα και ως εκ τούτου συγχωρέθηκα από το Θεό. Διότι, στο «Πάτερ ημών» λέμε, συγχώρεσέ μας, όπως κι εμείς συγχωρούμε τους άλλους. Ο πνευματικός απολογισμός έχει να κάνει με τη χαρά και την αληθινή ειρήνη που έχω και μεταφέρω στους γύρω μου. Πρέπει να δω που βρισκόμουν πέρσι για να μπορέσω να προσευχηθώ για μια αλλαγή τον καινούργιο χρόνο. Αν και οι αλλαγές στον χαρακτήρα μας είναι πολύ δύσκολο να γίνουν, επιτυγχάνονται ευκολότερα με τη δύναμη του παντοδύναμου Θεού. Ο πνευματικός απολογισμός θα μας δείξει αδυναμίες, πταίσματα, λάθη και αμαρτίες που άθελα ή θεληματικά πράξαμε τον περασμένο χρόνο. Αν μετανοημένα το αναγνωρίσουμε και ζητήσουμε συγχώρεση, ο Αγιος Θεός θα μας την δώσει. Διότι ο στοργικός Θεός θέλει να ζήσουμε στο θέλημά Του, ως στον ουρανό και επί της γής. Θα μας δώσει συγχώρεση και επιπλέον θα μας αλλάξει την καρδιά, διότι από την καρδιά προέρχονται όλες οι εκβάσεις της ζωής. Δείτε τι λέει ένας προφήτης της Παλαιάς Διαθήκης για το θέμα αυτό: «Και θέλω δώσει εις εσάς καρδίαν νέαν, και πνεύμα νέον θέλω εμβάλει εν υμίν, και, αποσπάσας την λιθίνην καρδίαν από της σαρκός σας, θέλω δώσει εις εσάς καρδίαν σαρκίνην. Και θέλω εμβάλει εν υμίν το Πνεύμα μου, και σας κάμει να περιπατήτε εν τοις διατάγμασί μου, και να φυλάττητε τας κρίσεις μου, και να εκτελήτε αυτάς» (Ιεζεκιήλ 36:26-27). Φανταστείτε τι ευλογία θα είναι, ο Θεός να κάνει θαύμα μέσα στην καρδιά μας, και να μας βάλλει μία νέα καρδιά για να μπορέσουμε να περπατήσουμε στο Αγιο θέλημά Του, τον καινούριο χρόνο! Αυτή είναι η σημερινή μας αξία. Σας στέλνουμε δωρεάν μια Καινή Διαθήκη αν μας το ζητήσετε. Τηλεφωνήστε δωρεάν στο τηλ.: (866) ΚΑΛΗ & ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ! Πέτρος Φιλακουρίδης

18 18 ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ Μανταρίνι μυρωδάτο και μαγειρικό ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Ζουμερά και μυρωδάτα τα μανταρίνια και οι κλημεντίνες θα δώσουν άρωμα στα κουλούρια και στα πιλάφια μας, αλλά θα γίνουν και ωραιότατα γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και λικέρ για να κεράσουμε τους φίλους μας. Συγγενής της... φαιδράς πορτοκαλέας και του λεμονιού, του νεραντζιού, του περγαμόντου, αλλά αυτό ήρθε από την Κίνα καθυστερημένα. Μόλις το 1805 έφθασε στην Αγγλία, ενώ στην Ελλάδα πρωτοήρθε στον Πόρο. Τις μανταρινιές δώρισε ο Ρώσος ναύαρχος Χέυδεν στον Μανουήλ Τομπάζη, ο οποίος τις φύτεψε στον κήπο του και από εκεί διαδόθηκαν στην υπόλοιπη χώρα. Αναρωτιέμαι αν έχει σχέση με τους Μανδαρίνους, αλλά ο γνωστός οινολόγος και φίλος Σωτ. Χαλικιάς με πληροφορεί ότι με τη λέξη mandarin μετέφρασαν οι Ιησουίτες καλόγεροι την κινέζικη λέξη λόγιος. Ποιος ξέρει! Μπορεί εκείνοι οι σεβάσμιοι να καλλιεργούσαν μαζί με το λόγο και τη σκέψη και τη citrus nobilis ή citrus deliciosa στους κομψούς τους κήπους. Στην αγορά, οι ποικιλίες μανταρινιών είναι άπειρες. Από τις πιο γνωστές είναι τα Χιώτικα, που δεν υπάρχουν όμως μόνο στη Χίο? απλά στα υπέροχα περιβόλια του Κάμπου της Χίου αφθονούν οι μανταρινιές, όπως άλλωστε και σε Κορινθία, Αργολίδα, Αρτα και αλλού. Η Μοσχοβολιστή Φλούδα Το φρούτο είναι ευχάριστα γλυκό, ζουμερό και μυρωδάτο. Στο φλούδι είναι το αιθέριο έλαιο που μοσχοβολάει και το χρησιμοποιούν τόσο οι μυρεψοί όσο και οι ζαχαροπλάστες και οι μάγειροι. Κι εσείς μπορείτε να την ξύσετε στον τρίφτη τώρα που είναι η εποχή και να φυλάξετε το ξύσμα τυλιγμένο σε μεμβράνη και να παίρνετε κάθε φορά όσο χρειάζεται για να αρωματίσετε κέικ, κρέμες, ψωμιά κ.λπ. Επίσης μπορείτε να περάσετε σε κλωστή τις μανταρινόφλουδες, με κάποια απόσταση μεταξύ τους και να τις κρεμάσετε σε σκιερό και δροσερό μέρος να στεγνώσουν. Μετά τις φυλάτε σε βαζάκι. Μια τέτοια φλούδα μέσα στο στιφάδο λ.χ. μαζί με όλα τα άλλα μυρωδικά θα δώσει ένα διακεκριμένο άρωμα. Και στο κοκκινιστό το ίδιο. Την ξερή φλούδα μπορείτε να τη μουλιάσετε και να τη βράσετε για να αρωματίσετε, ας πούμε ένα τσουρέκι. Οι Νόθες Κλημεντίνες Ολ αυτά τα μυρωδάτα αφορούν τα μανταρίνια και όχι τις κλημεντίνες. Αυτές είναι προϊόν διασταύρωσης που οι φυτολόγοι αποκαλούν νόθο και η σύγχρονη ορολογία υβρίδιο. Η Αλγερία είναι η χώρα που φιλοξένησε τη γέννηση της κλημεντίνης που, σε αντίθεση με το μανταρίνι, δεν έχει σχεδόν καθόλου κουκούτσια, έχει πολύ λεπτότερο φλούδι κολλημένο στον καρπό, ενώ του μανταρινιού είναι χαλαρό γύρω από τον καρπό και χοντρό. Δεν συγκρίνεται όμως με τίποτα το άρωμά του. Δεν σου κάνει καρδιά να το πετάξεις, αφού φας τον ζουμερό καρπό. Μικροί το κρατούσαμε για λίγο στις τσέπες? καμιά φορά γινόταν και... όπλο, όπως περιγράφει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και ερμηνεύει η Χάρις Αλεξίου: Εβγαζα από τις τσέπες μου φλούδες μανταρίνι / σου ριχνα στα μάτια να πονάς... Λικέρ μανταρίνι Υλικά (για 1-11/2 λίτρο περίπου): Φλούδι από 2 ώριμα, γερά μανταρίνια, βιολογικά 1 καρφί γαρίφαλο 17 oz κιλό ζάχαρη 3 νεροπότηρα εκλεκτό τσίπουρο 3-4 μανταρίνια, καθαρισμένα από τα φλούδια και τρυπημένα σε αρκετά σημεία με ένα ξύλο από σουβλάκι Εκτέλεση: Σε γυάλινο δοχείο που κλείνει ερμητικά βάζουμε το φλούδι από τα μανταρίνια, το γαρίφαλο, τη ζάχαρη και 1 ποτήρι του νερού τσίπουρο (300 ml). Ρίχνουμε και τα μανταρίνια και κλείνουμε το βάζο. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, δίπλα στο καλοριφέρ λ.χ., για 1 μήνα. Τις πρώτες μέρες κουνάμε το βάζο συχνά για να διαλυθεί η ζάχαρη. Οταν περάσει ο μήνας στραγγίζουμε το υγρό, το οποίο είναι πολύ γλυκό και προσθέτουμε τσίπουρο. Θα χρειαστούν ακόμα 2 ποτήρια, δηλαδή γύρω στα 600 ml. Βέβαια, μπορείτε να το προσαρμόσετε στο γούστο σας. Μανταρίνια μαρμελάδα Χρησιμοποιήστε μανταρίνια πραγματικά και όχι κλημεντίνες. Εξτρα άρωμα δεν χρειάζεται γιατί μοσχοβολάει η φλούδα. Προετοιμασία: 10, Αναμονή: 24 ώρες, Μαγείρεμα: 1 ώρα και 20 Υλικά (για 4-5 μέτρια βάζα): 2 κιλά μανταρίνια, βιολογικά 2 κιλά ζάχαρη Εκτέλεση: Κόβουμε τα μανταρίνια στη μέση και τα στύβουμε στον στύφτη. Κρατάμε το χυμό κατά μέρος μέχρι να ξεπικρίσουμε τα φλούδια. Αφαιρούμε το κοτσανάκι και μ ένα κουτάλι ξύνουμε, όσο μπορούμε, τα υπόλοιπα της ψίχας του μανταρινιού. Ρίχνουμε τις φλούδες σε νερό που βράζει. Τις βράζουμε για 3-4 λεπτά, τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε δοχείο με μπόλικο κρύο νερό. Τις αφήνουμε εκεί ένα εικοσιτετράωρο στη διάρκεια του οποίου αλλάζουμε 3-4 φορές το νερό. Μετά περνάμε τις φλούδες στο μπλέντερ και βάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό που έχουμε φυλάξει. Τα βράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Για να βεβαιωθούμε ότι έδεσε, βγάζουμε μια κουταλιά σε στεγνό άσπρο πιατάκι, την αφήνουμε να κρυώσει και σέρνουμε το κουταλάκι επάνω. Πρέπει να αφήνει δρόμο που να μην κλείνει αμέσως. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βαζάκια ενώ είναι καυτή, τα κλείνουμε καλά και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Mυστικό Για να αποστειρώσουμε τα βάζα, τα πλένουμε καλά με ζεστό νερό, τα τοποθετούμε ανάποδα πάνω σε πετσέτα και τα βάζουμε μαζί με την πετσέτα στο φούρνο στους στους 250 βαθμούς Φαρενάιτ 15 λεπτά. Κουλουράκια μανταρινιού Φλούδι από μανταρίνια θα χρειαστείτε και πρέπει να το τρίψετε στον ψιλό τρίφτη. Είναι μια παλιά αστική συνταγή που διασκεύασα και συμπλήρωσα μέσα από διαρκείς επαναλήψεις. Προετοιμασία: 20, Αναμονή: 30, Ψήσιμο: ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο μεγάλα θα πλάσετε τα κουλούρια Υλικά (για 1 λαμαρίνα του φούρνου περίπου): 1 oz ζάχαρη (ή πιο πολύ αν σας αρέσουν γλυκά) 2 oz βούτυρο μαλακωμένο 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά 1 φλιτζ. καφέ κονιάκ Ξύσμα από 2 μεγάλα μανταρίνια (όχι κλημεντίνες), βιολογικά 1 φλιτζ. καφέ χυμός από μανταρίνια 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ 100 γρ. φουντούκια, χοντροτριμμένα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, όσο χρειαστεί (5-6 οz περίπου) Εκτέλεση: Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ ή με το μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα αυγά μέχρι να γίνουν αφράτα. Προσθέτουμε τα υγρά, το ξύσμα και το μπέικιν μαζί με 4 κουταλιές από το αλεύρι και τα χτυπάμε όλα μαζί να ενωθούν. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη. Ζυμώνουμε για λίγο και ξαναζυμώνουμε αφού βάλουμε και τα φουντούκια, για να ενωθούν καλά με τη ζύμη. Τη σκεπάζουμε με διπλή πετσέτα και την αφήνουμε μισή ώρα να ησυχάσει. Πλάθουμε τα κουλουράκια μικρά και στρογγυλά ή σε μπαστουνάκια που τους δίνουμε το σχήμα Ζ.\ Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 365 βαθμούς. Τα αραδιάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόχαρτο και τα ψήνουμε. Για να δούμε αν έχουν ψηθεί, σηκώνουμε ένα κουλουράκι. Θα πρέπει να είναι ψημένο από κάτω. Πιλαφάκι χειμωνιάτικο μοσχομυριστό Προετοιμασία: 25, Μαγείρεμα: 15 περίπου Υλικά (για 4-6 άτομα): 4 oz κίτρινη κολοκύθα (ζυγισμένη καθαρισμένη) 1 κάπως άγουρο κυδώνι, καθαρισμένο 1 μεγαλο κόκκινο κρεμμύδι, τριμμένο 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο 2 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες 2 oz αμύγδαλα με το φλούδι, ψημένα και χοντροκομμένα (αν θέλετε) 4 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες φλούδα από 1/2 (καλά ώριμο) μανταρίνι, βιολογικό Aλάτι και πιπέρι 2 φλιτζ. τσαγιού (3 oz) άσπρο ρύζι (Καρολίνα ή νυχάκι) 5 1/2 φλιτζάνια βραστό νερό Εκτέλεση: Κόβουμε την κολοκύθα σε κυβάκια και το κυδώνι επίσης. Ξύνουμε λίγο τη φλούδα του μανταρινιού εσωτερικά μ ένα κουταλάκι για να απομακρύνουμε όσο από το άσπρο μπορούμε, την κόβουμε λωρίδες και μετά ψιλά κουρελάκια. Στην κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε λιγάκι το κρεμμύδι. Οταν αρχίσει να γίνεται διαφανές, ρίχνουμε το ρύζι, την κολοκύθα και το κυδώνι, μαζί με το σκόρδο και τα ανακατεύουμε 2-3 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε την ψιλοκομμένη φλούδα και τις σταφίδες. Προσθέτουμε το νερό και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφήσει το ρύζι όλα τα υγρά. Στην αρχή ανακατεύουμε αλλά προσεκτικά για να μη διαλυθεί το κολοκύθι και το κυδώνι. Οταν είναι σχεδόν έτοιμο, δοκιμάζουμε το αλάτι, το διορθώνουμε και προσθέτουμε το μαϊντανό και τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε και το αποσύρουμε. Πηγή: «Γαστρονόμος»

19 ΣΑΒΒΑΤΟ 15 - ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΑΓΑΠΗΤΟ «ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ» 19 Ευχαριστήρια σημειώματα και ευπρεπής ενδυμασία Οι απαντήσεις στα ερωτήματα των αναγνωστών δίνονται από τον Φιλ Γαλάνη μέσα από τη στήλη «Social Q s» Τα μωρά και τα γράμματα Ερώτηση: H δίχρονη κόρη μου παίρνει μέρος σε πάρτι γενεθλίων μαζί με τα υπόλοιπα παιδάκια προσχολικής ηλικίας. Μετά λαμβάνει ευχαριστήρια σημειώματα για τα δώρα που τους πηγαίνουμε, γραμμένα από τους φίλους της και απευθυνόμενα σε αυτήν, μολονότι κανείς από αυτούς δεν μπορεί να μιλήσει (ακόμη περισσότερο να γράψει): «Moυ αρέσουν ειδικά οι μαρκαδόροι γιατί χρωματίζω κάθε ημέρα μετά τον ύπνο μου». Θα περίμενα να κάνω τα παιδιά μου να γράψουν τα ονόματά τους, όμως θα μπορούσα να γράψω στο μεταξύ, με τη φωνή της κόρης μου, σε παιδιά που δεν μπορούν να διαβάσουν; Tζ. Γκ. Aπάντηση: Για να έχεις την αγάπη της Σίρλεϊ Τεμπλ, μην γράφεις ευχαριστήρια σημειώματα με τη φωνή του παιδιού σου. Είναι τόσο ζαχαρώδες, που μπορεί οι παραλήπτες να πάθουν κρίση διαβήτη. Από την άλλη, μπορεί και να μην έχω δίκιο αφού η τριλογία «Κοίτα Ποιος Μιλάει» με τον Τζον Τραβόλτα και την Κίρστι Αλεϊ, όπου παιδάκι μιλάει με τη φωνή ενήλικα, συγκέντρωσε συνολικά 350 εκατομμύρια δολάρια. Εξάλλου, εάν κάποιοι πηγαίνουν στο μαγαζί με τα παιχνίδια για να πάρουν στο παιδί σου ένα δώρο, θα πρέπει να λάβουν ένα ευχαριστώ για την προσπάθειά τους. Και καθώς οι παραλήπτες δεν μπορούν ακόμη να γράψουν, τότε αυτό το χρέος το αναλαμβάνουν οι γονείς. Γράφε τέτοια σημειώματα, όμως στο όνομα το δικό σου και με τη φωνή σου. Απλά σκέψου το σαν ένα ακόμη πράγμα που θα κάνεις για τα παιδιά σου και δεν θα το εκτιμήσουν. Πρόβλημα στο εστιατόριο Eρώτηση: Πρόσφατα μείναμε σε δύο ξενοδοχεία, τα οποία προσέφεραν πρωινό στα εστιατόριά τους. Και στις δύο περιπτώσεις, οι καλεσμένοι εμφανίστηκαν για το πρωινό με πιτζάμες. Είναι υπερβολικό να περιμένουμε οι ενήλικοι να εμφανίζονται για γεύμα σε δημόσιους χώρους; Γκέιλ, Βόρεια Καρολίνα Απάντηση: Εκτός και εάν οι γονείς μας κάνουν πάρτι και μας έχουν τιμωρήσει να κάτσουμε κάτω για να κάνουμε κάποιες χειραψίες πριν γυρίσουμε πίσω, δεν νομίζω να αξίζει στους άλλους να μας δουν χωρίς πιτζάμες. Και ειδικά σε χώρο που ο κόσμος τρώει το φαγητό του: Ποτέ! Με στεγνό λαρύγγι Eρώτηση: Δεν είμαι σίγουρος πότε η ευγνωμοσύνη βγήκε εκτός μόδας, όμως τελευταία, με έχουν καλέσει σε πολλά σπίτια και έχω μείνει στην αναμονή περισσότερο από μία ώρα πριν μου προσφέρουν έστω και ένα ποτηράκι νερό. Είναι σωστό να ζητήσω ένα ποτό εάν ο οικοδεσπότης δεν μου το προσφέρει; Aνώνυμος Απάντηση: Aυτό εξαρτάται: Διψάς; Eάν ναι, τότε έχεις πρόβλημα. Προσπάθησε να αποφύγεις εκφράσεις του τύπου «η ευγνωμοσύνη πέθανε». Σε κάνει να αισθάνεσαι αχάριστος και άνθρωπος ο οποίος δεν θα έπρεπε να του προσφερθεί ποτό. Οι καλεσμένοι σας μπορεί να είχαν κάποιο πρόβλημα, όμως ήταν αρκετά ευγνώμονες για να σε ξανακαλέσουν. Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη διεύθυνση periodiko@ekirikas.com ΞΕΝΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΝΙΩΘΕΙΣ ΠΟΛΥ ΑΜΑΡΤΩΛΟΣ; Αειμνήστου Αιδ. Σπύρου Ζωδιάτη, δ.θ., δ.φ. Γραφικό ανάγνωσμα: Λουκάς 15:11-32 Αν αισθάνεσαι πως είσαι πολύ αμαρτωλός, αν το συναίσθημα αυτό σε κάνει ώρες ώρες να απελπίζεσαι, να χάνεις τον ύπνο σου, κι αν λαχταράς να απαλλαχτείς από την αμαρτία αυτή και ν' αποκτήσεις την ειρήνη της ψυχής σου, και δεν ξέρεις πώς, τότε το άρθρο αυτό γράφτηκε για σένα. Διάβασε το, αφού διαβάσεις πρώτα την παραβολή του Ασωτου Γιου, που είπε ο Κύριος Ιησούς Χριστός στο 15 κεφάλαιο του Λουκά, εδ Αν δεν έχεις την Καινή Διαθήκη, διάβασε στο τέλος του άρθρου αυτού πως μπορείς να την αποκτήσεις. Το ερώτημα που βασανίζει πολλούς ανθρώπους είναι τούτο: Αραγε υπάρχει συγχώρηση για έναν τόσο αμαρτωλό σαν εμένα; Είναι δυνατόν να με συγχωρήσει κι εμένα ο Θεός; Ο Χριστός για να ξεκαθαρίσει απόλυτα το θέμα αυτό και να δείξει το μέγεθος της συγχωρητικότητας του Θεού, μας είπε την παραβολή του άσωτου γιου. Τι έκανε ο πονεμένος πατέρας, όταν επέστρεψε ο άσωτος γιος του; Οχι μόνο τον συγχώρησε, αλλά διάταξε τους υπηρέτες του να φέρουν την καλύτερη στολή και να τον ντύσουν, να του φορέσουν δαχτυλίδι στο χέρι του και να σφάξουν το μοσχάρι το κσλοταϊσμένο για να φάνε και να πιούνε και να γιορτάσουν την επιστροφή του. Ο πατέρας του ασώτου στην παραβολή αυτή συμβολίζει το Θεό Πατέρα. Οταν ο Θεός συγχωρεί τον αμαρτωλό, δεν τον αφήνει κατόπιν στην τύχη του. Τον φροντίζει. Του συμπεριφέρεται σαν να μην έχει αμαρτήσει ποτέ! Παράλληλα με τη συγχώρηση που παρέχει στον αμαρτωλό, τον αποκαθιστά τελείως σαν παιδί Του. Αν δεν ανακάλυψες ακόμα το σκοπό της ζωής σου, μη χάνεις καιρό, θα τον βρεις στο Λόγο του Θεού. Μελέτησέ τον. Ζήτησε με προσευχή από το Θεό να σου φανερώσει το θέλημά Του για σένα. Αν δεν έχεις την Καινή Διαθήκη, ζήτησε μας να σου προμηθεύσουμε μία. Η αξία της είναι 12 δολάρια μαζί με τα τχυδρομικά. Αν δεν μπορείς να την πληρώσεις, ευχαρίστως να σου τη στείλουμε δωρεάν. Ζήτησέ μας επίσης να σε εγγράψουμε στο μηνιαίο χριστιανικό περιοδικό «Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ», θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τις αλήθειες του Λόγου του Θεού. θα σε βοηθήσει να μάθεις για τη ζωή που προσφέρει ο Χριστός, για τη διδαχή Του, για τις αξιώσεις Του. Για το θαύμα της αναγέννησης και την αλλαγή που επιφέρει στην ανθρώπινη ζωή. Κι ακόμα θα μαθαίνεις κάθε μήνα νέα από το παγκόσμιο ιεραποστολικό έργο, τα οποία θα σε αφήσουν κατάπληκτο με τα όσα πραγματοποιεί ο Θεός σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Είναι πραγματικά ένα περιοδικό μοναδικό στο είδος του. Η ετήσια συνδρομή του είναι μόνο 25 δολάρια, μαζί με τα ταχυδρομικά. Κάνε το τσεκ στο όνομα: ΤHE VOICE OF THE GOSPEL και μαζί με το απόκομμα αυτό στείλε το στη διεύθυνση: ΤΗΕ VOICE OF ΤΗΕ GOSPEL 6815 SHALLOWFORD RD. CHATTANOOGA TN Μόλις πάρουμε την παραγγελία σου θα σου στείλουμε αμέσως το πρώτο τεύχος, και στη συνέχεια κάθε μήνα τακτικά. Αν θέλεις και την Καινή Διαθήκη, κάνε το τσεκ για 37 δολάρια. Δε θα μετανιώσεις ποτέ.

20 20 ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ του «ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΡΥΚΑ» Δεκεμβρίου 2009 Δρ. Γεώργιος Αλεξόπουλος: Ο κορυφαίος της Ψυχιατρικής Ιανουαρίου 2010 Αναστάσιος (Τομ) Κουρκουμέλης: Γενναιόδωρη προσφορά στην Ομογένεια και στη γενέτειρα Ιανουαρίου 2010 Στέλλα Κοκόλη: Μια ζωή για την Ελληνική Παιδεία και τη διαιώνιση των εθνικών αξιών Φεβρουαρίου 2010 Κώστας Αθανασιάδης: Ενας ιδεολόγος αγωνιστής που συνεχίζει να προσφέρει με το έργο του Απριλίου 2010 Ζωή Κουτσουπάκη: Δυναμική, επιτυχημένη, με έντονη παρουσία στην Ομογένεια Μαΐου 2010 Ανδρέας Καρπούζης: Ο οικογενειάρχης, ο άνθρωπος, ο Ελληνας, ο επιχειρηματίας Ιουνίου 2010 Πάνος Σταυριανίδης: Ενας αγνός Ελληνας αγωνιστής Ιουνίου 2010 Φρίξος Γκούσης: Γιατρός, φιλόσοφος, άνθρωπος Οκτωβρίου 2010 Μερκούριος (Μάικ) Αγγελιάδης: Από τη Σύμη, στη Νέα Υόρκη και στην κορυφή! Οκτωβρίου 2010 Γιώργος Χωριάτης: Διακεκριμένος δικηγόρος και ηγέτης της Ομοσπονδίας Φιλαδέλφιας 6-7 Νοεμβρίου 2010 Τότης Φυλακούρης: Ερωτευμένος με την Ομογένεια και πάντα διαθέσιμος να βοηθησω Νοεμβρίου 2010 Nίκος Γαβαλάς: Με την εργατικότητα και το ήθος του κέρδισε την επιτυχία και την εκτίμηση Δεκεμβρίου 2010 Καθηγητής Ευστράτιος Δεμερτζης: Μια ζωή αφιερωμένη στην Ελληνική Παιδεία και στην Εκκλησία 1-2 Ιανουαρίου 2011 Ανδρέας Δρακόπουλος: Ποιος είναι ο σκοπός της Ομογένειας; 8-9 Ιανουαρίου 2011 Γεώργιος Σιαμπούλης: Αγώνες για τους εστιάτορες και πάθος για τον Ελληνισμό Ποιο θα είναι το επόμενο ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ;

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 1 - Κυριακή 2 Μαΐου 2010. Παρέλασε η Ομογένεια Νέας Υόρκης, Σικάγου και Βοστώνης

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 1 - Κυριακή 2 Μαΐου 2010. Παρέλασε η Ομογένεια Νέας Υόρκης, Σικάγου και Βοστώνης ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 1 - Κυριακή 2 Μαΐου 2010 Παρέλασε η Ομογένεια Νέας Υόρκης, Σικάγου και Βοστώνης 2 ΘΕΜΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Αντισυλληπτικό Χάπι: 50 χρόνια απελευθέρωσης...από τις συνταγές της γιαγιάς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 1 - Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011. Ανδρέας Δρακόπουλος: Ποιος είναι ο σκοπός της Ομογένειας;

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 1 - Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011. Ανδρέας Δρακόπουλος: Ποιος είναι ο σκοπός της Ομογένειας; ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 1 - Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011 Ανδρέας Δρακόπουλος: Ποιος είναι ο σκοπός της Ομογένειας; 2 ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Ανδρέας Δρακόπουλος: Ποιος είναι ο σκοπός της Ομογένειας; Του Αντώνη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 1 - Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011. Ανδρέας Δρακόπουλος: Ποιος είναι ο σκοπός της Ομογένειας;

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 1 - Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011. Ανδρέας Δρακόπουλος: Ποιος είναι ο σκοπός της Ομογένειας; ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 1 - Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011 Ανδρέας Δρακόπουλος: Ποιος είναι ο σκοπός της Ομογένειας; 2 ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Ανδρέας Δρακόπουλος: Ποιος είναι ο σκοπός της Ομογένειας; Του Αντώνη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2017 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Τι θέλεις να σπουδάσεις του χρόνου; Θέλω να γίνω φαρμακοποιός. Σε ποιο πανεπιστήμιο;

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα Eκπαιδευτικό υλικό Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού Σημαία στον ορίζοντα Α) Συζητάμε για εμάς με αφορμή το κείμενο. 1. Τι δώρο θα ονειρευόσουν εσύ να βρεις μέσα σε ένα κουτί; 2. Τι δώρο πιστεύεις ότι

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

Η Λένα Μαντά στο Outnow: Το πιο δύσκολο είναι όταν πρέπει να γράψω το «τέλος»!

Η Λένα Μαντά στο Outnow: Το πιο δύσκολο είναι όταν πρέπει να γράψω το «τέλος»! Η Λένα Μαντά στο Outnow: Το πιο δύσκολο είναι όταν πρέπει να γράψω το «τέλος»! OUTNOW, AUGUST 4, 2014 Μια γνήσια Κωνσταντινοπολίτισσα, με ιδιαίτερο ταπεραμέντο και αξιοπρόσεχτη πένα! Το πρώτο της βιβλίο

Διαβάστε περισσότερα

Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου.

Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου. Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου. Ενότητα 1: Το σπασμένο μπισκότο. Γιάννα Ροϊλού. Τμήμα: Θεατρικών Σπουδών. Σελίδα 1 1 Σκοποί ενότητας..3 2 Περιεχόμενα ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη ΝΑΤΑΣΑ ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΥ 21.06.2017-12:28 Η «Ψαρόσουπα», «Το χρυσό μολύβι»,

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη...

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... τον Δάσκαλο μου, Γιώργο Καραθάνο την Μητέρα μου Καλλιόπη και τον γιο μου Ηλία-Μάριο... Ευχαριστώ! 6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Α1 Κατανόηση προφορικού λόγου Διάρκεια: 25 λεπτά (25 μονάδες) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Ο Δημήτρης και ο φίλος του ο Πέτρος αυτό το σαββατοκύριακο θα πάνε εκδρομή στο βουνό. Θα ακούσετε δύο (2) φορές το Δημήτρη

Διαβάστε περισσότερα

Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου.

Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου. Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου. Ζητήστε του την Κοκκινοσκουφίτσα... δεν την ξέρει, τη Σταχτοπούτα ούτε αυτή την ξέρει, τη Μικρή Γοργόνα ή το λύκο και τα τρία γουρουνάκια

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διάφορα και σημαντικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νερού, φαγητού και ιατρικής περίθαλψης και το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Ιταλία Τι είδαμε, τι κάναμε και πώς περάσαμε στην Ιταλία? Ημερολόγιο Comenius Ιταλία Για να δείξω πως περάσαμε στην Ιταλία θα φτιάξω ένα ημερολόγιο. Το ημερολόγιο θα έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin Πρόλογος Νιώθουμε πολύ άσχημα όταν βλέπουμε ένα παιδί να κλαίει ή να πονάει χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι, ιδιαίτερα αν είμαστε γονείς. Ανάλογα με τις περιστάσεις τα παιδιά είναι άλλοτε χαρούμενα,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑ: 7 ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ

ΟΝΟΜΑ: 7 ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ 12 o Δημ. Σχ. Αθηνών Τάξη Δ 7/4/2014 ΟΝΟΜΑ: 7 ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ Α. ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ Β. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ 1. 2. Συμπληρώνω τα κενά με Παρακείμενο ή Υπερσυντέλικο: Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι... (αναπτύσσω)

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Δεσποτοπούλου: Έφη Τριγκίδου:

Κατερίνα Δεσποτοπούλου: Έφη Τριγκίδου: Κατερίνα Δεσποτοπούλου: «Σε ποια ηλικία κατάλαβες ότι ήθελες να ασχοληθείς με το θέατρο και ποιο ήταν το 'εναρκτήριο λάκτισμα';» Γύρω στα δώδεκα με δεκατρία μου γεννήθηκε η αγάπη για το θέατρο. Το έχω

Διαβάστε περισσότερα

Καταγραφή Εντυπώσεων από τη Συμμετοχή μου. στο Πρόγραμμα Erasmus/Socrates

Καταγραφή Εντυπώσεων από τη Συμμετοχή μου. στο Πρόγραμμα Erasmus/Socrates Καταγραφή Εντυπώσεων από τη Συμμετοχή μου στο Πρόγραμμα Erasmus/Socrates Όνομα - Επώνυμο : Αναστασία Ζηκοπούλου Email: env08017@env.aegean.gr Ίδρυμα που πήγα (δώσε και ιστοσελίδα): The Hoge Veluwe National

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2

Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2 Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2 Σπυριδούλα Μπέλλα Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πανεπιστήμιο Αιγαίου 9/5/2017 Επικοινωνιακή ικανότητα γνώση ενός ομιλητή ως

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. Μέχρι πριν λίγες μέρες βρισκόμουν στο χωριό μου το Ριζοκάρπασο, αλλά μετά την εισβολή ήρθαμε με την μητέρα μου

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ:

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ: Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ: alexandra2005@yahoo.gr ΠΡΟΣ:elenitsasiop@gmail.com ΘΕΜΑ: Κυριακή, στο σπίτι μου! 1 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ποιά ηρωικά χαρακτηριστικά έχει η ηρωίδα κατά τη γνώμη σας; Κατά τη γνώμη μου και μόνο που χαρακτηρίζουμε την Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου ηρωίδα δείχνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο

Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο στον τρίτο βράχο από τον ήλιο 5 δημητρησ νανοπουλοσ Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο Μία ζωή, η επιστήμη κι άλλα παράλληλα σύμπαντα σε συνεργασία με τον ΜΑ ΚΗ Π Ρ ΟΒΑΤΑ στον τρίτο βράχο από τον ήλιο 11 12

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: Ε1 Διάρκεια: 2 ώρες Υπογραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992.

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΙΑΒΑΣΕΙΣ Συνέντευξη από τη δηµοσιογράφο κα Τατιάνα Στεφανίδου ηµοσιογράφοι Χάρης Μιχαηλίδης ηµήτρης Μαρούδας Φένια Πάσσα Αµαλία Τζήµα Λυδία Τούµπη Συντονισµός -επιµέλεια κειµένου Όµιλος δηµοσιογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί.

Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί. Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί. Όταν σε βλέπουν και σε «τραβούν» κοντά τους «γαλαξίες», όπως ο Καρβέλας και η Βίσση και ο «αυστηρός»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ MAΘ Η Μ Α : Ν Ε Ο Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Κ Α Ι Σ Υ Γ Χ Ρ Ο Ν Η Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ MAΘ Η Μ Α : Ν Ε Ο Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Κ Α Ι Σ Υ Γ Χ Ρ Ο Ν Η Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ MAΘ Η Μ Α : Ν Ε Ο Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Κ Α Ι Σ Υ Γ Χ Ρ Ο Ν Η Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Π Α Τ Ρ Ω Ν Φ Ι Λ Ο Λ Ο Γ Ι Α Δ Ρ Ι Μ Α Ρ Ο Π Ο Υ Λ Ο Υ Σ Ε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια»

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου αρχίζει να ξετυλίγει το

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων», η Εύη Σταθάτου μιλά στο Mothersblog, για το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα!

«Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων», η Εύη Σταθάτου μιλά στο Mothersblog, για το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα! Ημερομηνία 14/02/2017 Μέσο Συντάκτης Link www.mothersblog.gr Κατερίνα Ηλιάκη http://www.mothersblog.gr/synenteyxeis/item/43377-o-ksexoristos-kosmos-tondidymon--i-eyi-stathatou-mila-sto-mothersblog--gia-to-proto-tis-syggrafikoegxeirima

Διαβάστε περισσότερα

Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της!

Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της! Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της! Πείτε μας λίγα λόγια

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Ενότητα: Ελεύθερος χρόνος διασκέδαση (2 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή:

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό Ημερομηνία 9/6/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://plusmag.gr/ Αλεξάνδρα Παναγοπούλου http://plusmag.gr/article/%cf%84%ce%b1%ce%bd_%cf%86%ce%b5%ce%b3%ce%bf%cf %85%CE%BD_%CF%84%CE%B1_%CF%83%CE%BD%CE%BD%CE%B5%CF%86%CE%B1_%CE%B

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Κωνσταντίνα Τσαφαρά Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Πάνε δέκα χρόνια που λείπει ο σύζυγός μου, ο Οδυσσέας. Τον γιο του τον άφησε μωρό και τώρα έχει γίνει πια ολόκληρος άντρας και

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Οι πρώτες μου σκέψεις Ο Οδυσσέας έφυγε και τώρα είμαι μόνη μου. Πρέπει να τα έχω όλα υπό έλεγχο Όμως, με τους μνηστήρες στα πόδια μου δε μπορώ άλλο!!! Πρέπει κάτι να κάνω γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος :11

Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος :11 Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος 2018-11:11 Από την Μαίρη Γκαζιάνη Είναι αδύνατον να μην γνωρίζει κάποιος τον «παραμυθά» Νίκο Πιλάβιο είτε

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript 1. Announcement Καλημέρα, παιδιά. Θα ήθελα να δώσετε μεγάλη προσοχή σε ό,τι πω σήμερα, γιατί όλες οι ανακοινώσεις είναι πραγματικά πολύ σημαντικές. Λοιπόν ξεκινάμε: Θέμα πρώτο: Αύριο η βιβλιοθήκη του σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

Λένα Μαντά: «Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να νιώσει τίποτα αρνητικό»

Λένα Μαντά: «Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να νιώσει τίποτα αρνητικό» GOOD LIFE20.05.2016 Λένα Μαντά: «Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να νιώσει τίποτα αρνητικό» Η συγγραφέας που έχει πουλήσει περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα, αριθμός ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ Α 1 2017-2018 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Περιλήψεις βιβλίων που έχουν διαβάσει τα παιδιά από τη σειρά «μικρές καληνύχτες». Η Τρίτη μάγισσα Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι Μου έκανε εντύπωση

Διαβάστε περισσότερα

Δεν είναι λοιπόν μόνο οι γυναίκες που έχουν αυτήν την ανάγκη, αλλά κι οι άντρες επίσης, όσο σκληροί κι αν το παίζουν.

Δεν είναι λοιπόν μόνο οι γυναίκες που έχουν αυτήν την ανάγκη, αλλά κι οι άντρες επίσης, όσο σκληροί κι αν το παίζουν. Σε όποιο στάδιο της σχέσης κι αν βρίσκεστε, είτε είστε στην αρχή της είτε είστε ήδη δυο χρόνια μαζί, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν αλλάζουν ποτέ, όπως η ανάγκη να νιώθει κάποιος ελκυστικός, απαραίτητος

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Β Δεύτερη διδακτική πρόταση Ημερολόγια Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα παιδιά ή ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Φανή Πανταζή μιλάει στο Infowoman.gr για το μεγαλείο της μητρικής αγάπης

Η συγγραφέας Φανή Πανταζή μιλάει στο Infowoman.gr για το μεγαλείο της μητρικής αγάπης ΣΧΕΣΕΙΣ Η συγγραφέας Φανή Πανταζή μιλάει στο Infowoman.gr για το μεγαλείο της μητρικής αγάπης 13 Μάϊου 2018 ΗΓιορτή της Μητέρας πλησιάζει (13 Μαΐου) και το Infowoman.gr θέλει να τιμήσει όλες εκείνες τις

Διαβάστε περισσότερα

... Η επιχείρηση, είσαι εσύ

... Η επιχείρηση, είσαι εσύ Issue 4 LALEVA HRISTINA Manager PETROVA ZHANETA... Η επιχείρηση, είσαι εσύ Είμαι από την Βουλγαρία και έγινα Manager με 150cc σε 4 μήνες χάρη στη νέα και ακόμα πιο γενναιόδωρη πολιτική της Forever. Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Πριν πολλά χρόνια, ζούσε σε μια πόλη της Ναζαρέτ μια νέα και καλή γυναίκα που την

Διαβάστε περισσότερα

5. ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ

5. ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ 5. ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ Έντυπο 5.4.1. «Κυριακίδης» Δραστηριότητα 1 η : «Στέλιος Κυριακίδης, η ζωή μου» Ο Στέλιος Κυριακίδης ήταν αθλητής δρόμων ημιαντοχής και αντοχής, με ιδιαίτερη έφεση στον μαραθώνιο.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ.

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ. Την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017, η συγγραφέας Μαρούλα Κλιάφα επισκέφτηκε το σχολείο μας και συναντήθηκε με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Α2, Β1, Β5. Οι μαθητές/ριες του Α2 ασχολήθηκαν στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Ελληνικά σε Ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε3 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι των δοντιών

Το παιχνίδι των δοντιών Το παιχνίδι των δοντιών Ρία Φελεκίδου Εικόνες: Γεωργία Στύλου Εκπαιδευτικό υλικό από τη συγγραφέα του βιβλίου [1] EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΤΑΞΙΔΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Διαβάστε περισσότερα

Πότε πήρατε την απόφαση να γράψετε το πρώτο σας μυθιστόρημα; Ήταν εξαρχής στα σχέδιά σας να πορευθείτε από κοινού ή ήταν κάτι που προέκυψε τυχαία;

Πότε πήρατε την απόφαση να γράψετε το πρώτο σας μυθιστόρημα; Ήταν εξαρχής στα σχέδιά σας να πορευθείτε από κοινού ή ήταν κάτι που προέκυψε τυχαία; Δευτέρα, Ιουνίου 23, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΛΙΑ ΖΩΤΟΥ ΚΑΙ ΘΟΔΩΡΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Η Λία Ζώτου και ο Θοδωρής Καραγεωργίου γεννήθηκαν σε δύο γειτονικά χωριά της Καβάλας. Η Λία σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής

Διαβάστε περισσότερα

Ιόλη. Πως σας ήρθε η ιδέα;

Ιόλη. Πως σας ήρθε η ιδέα; Ιόλη Πως σας ήρθε η ιδέα; Μ.Τ.: Όπως γράφω και στο τέλος του βιβλίου, είχα γνωρίσει την κυρ Αγγέλω, την έζησα για αρκετά χρόνια και μου γεννήθηκε η επιθυμία να γράψω ένα μυθιστόρημα με εκείνην ως πρωταγωνίστρια.

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΙΑΚΩΝ ΤΑΞΗ Β Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Παιδεία για ένα μέλλον χωρίς Κάπνισμα και Αλκοόλ» Σχολικό Έτος 2014-15

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΙΑΚΩΝ ΤΑΞΗ Β Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Παιδεία για ένα μέλλον χωρίς Κάπνισμα και Αλκοόλ» Σχολικό Έτος 2014-15 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΙΑΚΩΝ ΤΑΞΗ Β Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Παιδεία για ένα μέλλον χωρίς Κάπνισμα και Αλκοόλ» Σχολικό Έτος 2014-15 Το παρακάτω ερωτηματολόγιο είναι αυθεντικό και διαμορφώθηκε στις συναντήσεις της

Διαβάστε περισσότερα

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΦΙΔΑΚΙ - μαθαίνω να συνομιλώ - klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjklz

Διαβάστε περισσότερα

σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου!

σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου! σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου! 12/11/2018 Katerina Christou Student Εφημερίδα Λεμεσός Στις 9 Νοεμβρίου είχα την τιμή και τη χαρά να γνωρίσω από κοντά την αγαπημένη ψυχολόγο,

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ Ημερομηνία 14/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link www.thessalikipress.gr Θεοδώρα Τζανή http://www.thessalikipress.gr/eidiseis/biblio/e-stigmoula-einai-dunate-ste-thessalikepress.html MEAT INFO ''Η στιγμούλα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!»

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!» Ημερομηνία 27/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link www.thinkover.gr Ανδριάνα Βούτου http://www.thinkover.gr/2015/04/27/stefanos-livos/ Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER 1 Α Ομάδα «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ: «Η επιτυχία της Στιγμούλας, μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και να σπρώχνω τα όριά μου κάθε φορά ακόμα παραπέρα»

ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ: «Η επιτυχία της Στιγμούλας, μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και να σπρώχνω τα όριά μου κάθε φορά ακόμα παραπέρα» Ημερομηνία 27/11/2015 Μέσο trikalakids.gr Συντάκτης Link http://www.trikalakids.gr/bookcorner/%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%bd %CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B7-%CE%B7- %CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B1-

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΡΙΝΑ ΤΣΑΝΤΑΛΗ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΑΓΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ

ΚΑΤΡΙΝΑ ΤΣΑΝΤΑΛΗ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΑΓΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ Ημερομηνία 16/3/2017 Μέσο Συντάκτης Link www.talcmag.gr Πελιώ Παπαδιά http://www.talcmag.gr/sinenteyxeis/katrina-tsantali/ ΚΑΤΡΙΝΑ ΤΣΑΝΤΑΛΗ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΑΓΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ Ημερομηνία 01/12/2016 Μέσο Συντάκτης Link plusmag.gr Αλεξάνδρα Παναγοπούλου http://www.plusmag.gr/article/%ce%93%ce%b9%ce%b1_%ce%b5%ce%bc%ce%b D%CE%B1_%CE%B7_%CE%A0%CF%84%CF%81%CE%B1_%CE%B5%CE%BD%CE%B1%

Διαβάστε περισσότερα

1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 <i>το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει:</i> 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 <b>"ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;"</b>

1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 <i>το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει:</i> 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 <b>ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;</b> 1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει: 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 "ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;" 3 00:00:17,967 --> 00:00:20,395 Οι Ζαπατίστας είναι ένα κίνημα.

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές Ενότητα 1 Σελίδα 1 Διάλογος 1: Αρχική επικοινωνία με την οικογένεια για πρόσληψη Διάλογος 2: Προετοιμασία υποδοχής ασθενούς Διάλογος 3: Η επικοινωνία με τον ασθενή Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διαβάστε περισσότερα