S-29 Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "S-29 Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ"

Transcript

1 S-29 Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ: Η Κύπρος δημιούργησε από την προϊστορική εποχή στενούς δεσμούς με τον ελληνικό κόσμο, μένοντας την ίδια στιγμή ανοικτή στις ανατολικές επιδράσεις. Ετσι αφομοίωσε στον ιδιόμορφο πολιτισμό της ελληνικά και ανατολικά στοιχεία. Παρ' όλον ότι γεωλογικά ήταν κάποτε ενωμένη με την Μικρά Ασία και τη Συρία, ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στην Κύπρο, στη νεολιθική περίοδο δεν μπορεί να αναχθεί σε μικρασιακά ή συριακά πρότυπα και απέχει πολύ από τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στο αιγαίο. Η αυτονομία και η ιδιομορφία του οδήγησαν σε υποθέσεις για προηγούμενο αυτόχθονα πολιτισμό, του οποίου συνέχιζε την παράδοση. Τα αρχαιολογικά ευρήματα, ωστόσο, δεν προχωρούν πέρα από τη νεολιθική εποχή. ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑ: Ο Αρχαιότερος νεολιθικός πολιτισμός ονομάζεται Πολιτισμός της Χοιροκοιτίας (νεολιθική εποχή). Πήρε το Η Λίδα και ο Κύκνος. Ψηφιδωτό του 2ου -3ου όνομά του από το σημαντικότερο συνοικισμό αιώνα μ.χ. Το πρωτότυπο φυλάσσεται στο που ανασκάφηκε. μουσείο της Παλαίπαφου στα Κούκλια της Πάφου Τα σπίτια χτισμένα πολύ κοντά το ένα στο άλλο, υπολογίζεται ότι έφταναν τα χίλια. Πρόκειται για μια μικρή πόλη που θα έφθανε τους κατοίκους. Τα σπίτια είχαν κυκλική κάτοψη και θολωτή στέγη. Τα μεγαλύτερα είχαν ποτάρι, όπου ανέβαιναν με σκάλα από το δάπεδο. Επίσης είχαν τέτιες και μικρά παράθυρα. Βρέθηκαν λίθινα αγγεία, κυρίως ρηχές λεκάνες σε διάφορα σχήματα, κοσμήματα και σχηματικά ειδώλια από πέτρα. Ο πολιτισμός της Χοιροκοιτίας ανήκε στην Ο ναός του Απόλλωνα Υλάτη (8ος αιώνας π.χ.) ακεραμική νεολιθική φάση, όπου δε χρησιμοποιείται ο πηλός για την κατασκευή αγγείων. Μέσα στα θολωτά σπίτια βρέθηκαν πολλά ίχνη ταφής σε πρόχειρους λάκκους. Η μελέτη των κρανίωνν έδειξε μεγάλο ποσοστό βραχυκεφαλιάς, το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο. ΣΩΤΗΡΑ: Η επόμενη σημαντική περίοδος για την προϊστορική Κύπρο είναι η νεολιθική με τον Πολιτισμό της Σωτήρας, που απέχει χίλια περίπου χρόνια από τον πολιτισμό της Χοιροκοιτίας.

2 Τα σπίτια έχουν διάφορα σχήματα και επικρατούν τα κόκκινα στιλβωτα αγγεία, πολλές φορές με "χτενιστή" διακόσμηση. Η διακόσμηση αυτή που είναι χαρακτηριστικά κυπριακή, αποτελείται από παράλληλες γραμμές, που γίνονται με εργαλείο σαν χτένι πάνω στο επίχρισμα του πηλού. ΕΡΗΜΗ: Με την εμφάνιση του χαλκού, στο τέλος της 4ης χιλιετίας π.χ. αρχίζει ο πολιτισμός της Ερήμης, κοντά στη Σωτήρα, όπου επικρατεί μονόχρωμη στιλβωτή κεραμική, με γραπτή διακόσμηση. Η δεύτερη χαλκολιθική φάση, με σημαντικότερη τοποθεσία το Αμπελικού, προαναγγέλλει την εποχή οικονομικής και πολιτιστικής ανόδου, συγκέντρωσε όμως και τις κατακτητικές βλέψεις των ισχυρών γειτόνων της Κύπρου. Ψηφιδωτό από την οικία του Διόνυσου (τέλη 2ου μ.χ αιώνα) στην Πάφο Ακόμα δυο ψηφιδωτά από την αρχαία Πάφο (άνω και κάτω) Σε κείμενα αιγυπτικά και συριακά εμφανίζονται από πολύ νωρίς οι Κύπριοι να πληρώνουν φόρους σε χαλκό. ΠΡΩΙΜΗ ΕΠΟΧΗ ΧΑΛΚΟΥ: Στην πρώιμη εποχή του χαλκού τα νεκροταφεία βρίσκονται έξω από τους συνοικισμούς, στην κεραμική επικρατούν τα μεγάλα αγγεία με πλούσια χαρακτή διακόσμηση, ενώ έχουν βρθεί και ζωόμορφα αγγεία, κοσμήματα χρυσά και ασημένια σε τάφους σχηματικά ειδώλια, ιερά ξόανα, χάλκινα όπλα και εργαλεία, πήλινες συνθέσεις και άλλα. Η εξαγωγή του χαλκού δίνει μεγάλη ώθηση στις εμπορικές ανταλλαγές με την Εγγύς Ανατολή που συνοδεύονται από πολιτιστικές επιδράσεις. Στην περίοδο της μέσης εποχής του χαλκού κτίστηκαν στις βόρειες ακτές της Κύπρου οχυρωματικά έργα (Κρηνί) Νιτοβίκλα και άλλα). Στις νότιες και ανατολικές ακτές δημιουργούνται μεγάλοι συνοικισμοί όπως το Κίτιον και η Εγκωμη που αποτελούν τις βάσεις του εμπορίου. ΥΣΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ: Η σημαντικότερη περίοδος στην Κυπριακή προϊστορία είναι η ύστερη εποχή του χαλκού που καλύπτει το δεύτερο μισό της δεύτερης χιλιετίας π.χ. Η Κύπρος συνδέθηκε άμεσα με το μυκηναϊκό κόσμο και έγινε σπουδαίο πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο στην ανατολική Μεσόγειο.

3 Οι Μυκηναίοι το 14ο π.χ. αιώνα ανέπτυξαν εκτεταμένες εμπορικές σχέσεις με την Κύπρο που ακολουθήθηκαν από εγκατάσταση αποίκων το 13ο αιώνα π.χ. Η ελληνικη διείσδυση έγινε ειρηνικά. Η Κυπριακή θρησκεία πήρε πολλά στοιχεία από την κρητομυκηναϊκή και η κυπριακή διάλεκτος, όπως διαμορφώθηκε με τα χρόνια, μοιάζει πολύ με την αρκαδική διάλεκτο των Αχαιών Αποίκων. Σε πολλούς Παλαίπαφος (Κούκλια): Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ναό ελληνικούς μύθους της Αφροδίτης διατηρήθηκε η ανάμνηση του αποικισμού της Κύπρου, όπως είναι ο μύθος για την ίδρυση της Σαλαμίνας από τον Τεύκρο, γιο του Τελαμώνα, ο μύθος για την ίδρυση της Πάφου από τους Αρκάδες και οι μυθοι για την ίδρυση κυπριακών πόλεων από ήρωες του Τρωϊκού πολέμου. Η Κύπρος διατήρησε πολλά στοιχεία του μυκηναϊκού πολιτισμού, όταν αυτός είχε σβήσει για την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο Χαλκός αποτελεί στην ύστερη εποχή του χαλκού, την κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή του νησιού και οι εξαγωγές του τη βάση της οικονομικής δραστηριότητας. Τα μεταλλεία του χαλκού βρίσκονταν κυρίως στους πρόποδες της οροσειράς του Τροόδους. Η κατεργασία του μετάλλου γινόταν στα μεγάλα κέντρα Εγκωμη, Κίτιον, Παλαίπαφος. Ο χαλκός εξαγόταν με τη μορφή ταλάντου σε όλες τις γειτονικές χώρες. Το εμπόριο του χαλκού έφερε μεγάλο πλούτο στην Κύπρο, χρυσάφι, πολύτιμες πέτρες ελαφαντόδοντο, αλάβαστρο και συνέβαλε στην ανάπτυξη των πόλεων και των λιμανιών της νοτιανατολικής ακτής. Παράλληλα οι κάτοικοι ασχολούνταν με τη γεωργία την αγγειοπλαστική και την επεξεργασία των μετάλλων, αναδείχνοντας σπουδαίους τεχνίτες. Στη θρησκεία τους εισάγονται κρητομυκηναϊκά στοιχεία, όπως η λατρεία του αρκαδικού Απόλλωνα Κεραιάτη και το σύμβολο των ιερών κεράτων. Απ' ότι φαίνεται λατρευόταν και ένας θεός προστάτης του χαλκού. Γύρω στο 1500 π.χ. χρονολογείται το πρώτο δείγμα κυπριακής γραφής που διασώθηκε. Είναι η επιγραφή με πήλινη πινακίδα από την Εγκωμη και μοιάζει με την μινωϊκή γραμμική γραφή. Η συλλαβική κυπριακή γραφή βρέθηκε πάνω σε πινακίδες, αγγεία και διάφορα αντικείμενα. Θεωρείται πιθανότερη η καταγωγή της από τη μινωϊκή γραφή και πιστεύεται ότι αποτέλεσε τη βάση του κυπριακού αλφαβηταρίου της κλασσικής εποχής. ΚΥΚΛΩΠΕΙΑ ΤΕΙΧΗ: Στην ύστερη εποχή του χαλκού πολλές κυπριακές πόλεις ήταν οχυρωμένες με ισχυρά κυκλώπεια τείχη (Εγκωμη, Κίτιον, Κούριον, Παλαίκαστρο).

4 Από την Εγκωμη διασώζονται τα σημαντικότερα λείψανα της Αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας αυτής της περιόδου. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως κανονικά οικοδομικά τετράγωνα, πλατιούς δρόμους, πλατείες δημόσια κτίρια και σπίτια σε σχήμα Π, με αυλή μπροστά τους. Βρέθηκαν ακόμα ναοί και στο Κίτιον ανακαλύφθηκε και ιερό με χτιστό βωμό. Η κεραμική αποτελεί τη σπουδαιότερη καλλιτεχνική δημιουργία των Κυπρίων αυτή την εποχή. Βρέθηκε μεγάλος αριθμός απο αγγεία, τα οποία ονομάστηκαν κυπρομυκηναϊκά και για τα οποία έχουν διατυπωθεί διφορετικές απόψεις (σχετικά με την εγκατάσταση Μυκηναίων τεχνιτών ή την εισαγωγή των αγγείων από την Ελλάδα. Η επιφάνεια των κυπρομυκηναϊκών αγγείων χωρίζεται σε κάθετους χώρους που διακοσμούνται με παραστάσεις και γεωμετρικά σχέδια. Ο Ταύρος είναι το πιο αγαπητό θέμα, ενώ εικονίζονται και πουλιά. Από το 14ο αιώνα κυριαρχούν τα διακοσμητικά θέματα είτε με διάφορα Ακόμα δυο φωτογραφές από την Παλαίπαφο (Κούκλια) παραπληρωματικά σχέδια (ρυθμος Τελ ελ Αμάρνα) είτε με μικρές γραμμές ή στίγματα που θυμίζουν υφαντά και κεντήματα (ζωγράφος των προτομών ταύρων) είτε με απεικόνιση της φυσικής κίνησης (ζωγράφος των χελιδονιών). ΚΥΠΡΟΜΥΚΗΝΑΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ: Ο Κυπρομυκηναϊκός ρυθμός εξαφανίζεται στά τέλη του 13ου π.χ. αιώνα και στην κυπριακή αγγειογραφία εμφανίζεται ο ρυθμός του σιτοβολώνα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Εκτός από την κεραμική, αναπτύχθηκε ακόμα η σμαλτοτεχνία, η χρυσοχοϊα, η σφραγιδογλυφία, η ελεφαντουργία, η ένθετη διακόσμηση πάνω σε μέταλλο και η πλαστική. Από τα καλύτερα δημιουργήματα της κυπριακής τέχνης είναι το ασημένιο κύπελλο της Εγκωμης, διακοσμημένο με ένθετα κέρατα βοδιού, άνθη Λωτού και ρόδακες από χρυσό και το ρυτό από το Κίτιον, φτιαγμένο από φαγεντιανό πηλό και γάλάζιο σμάλτο, με ένθετη διακόσμηση κοκκινωπού σμάλτου. Στη χρυσοχοϊα (διαδήματα περιδέραια, δαχτυλίδια, κρεμμαστά κοσμήματα) στη σφραγιδογλυφία και στην ελεφαντουργία συγκρούονται τα μυνηναϊκά με ανατολικά στοιχεία.

5 Στο χώρο της πλαστικής σημαντικότερο δείγμα είναι το χάλκινο άγαλμα του κερασμόφου Θεού Απόλλωνα Κεραιάτη που βρέθηκε στην Εγκωμη. ΑΡΧΑΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Στην αρχαϊκή περίοδο παρουσιάζονται στην αγειογραφία δύο σχολές, της ανατολικής και της δυτικής Κύπρου. Τα αγγεία της ανατολικής Κύπρου διακοσμούνται με γραμμικά στοιχεία και λωτούς, πουλιά, ψάρια, διάφορα ζώα και ανθρώπινες μορφές. Στη δυτική Κύπρο ο χαρακτήρας είναι περισσότερο λιτός, ακολουθώντας την παράδοση Ψηφιδωτό στην Πάφο και βασικό διακοσμητικό στοιχείο είναι ο κύκλος και ο μαίανδρος του ελληνικού γεωμετρικού ρυθμού. Την αρχιτεκτονική της περιόδου αυτής γνωρίζουμε από τα ιερά (Ταμασσός, Βουνί, Ιδάλιον και άλλα) και τους τάφους που είναι θαλαμοειδείς, λαξευτοί ή χτιστοί (Ταμασσός, Πύλα, Σαλαμίνα και άλλα). Στο τέλος του 7ου αρχές του 60υ π.χ. αιώνα τα πήλινα αγάλματα του ιερού της Αγίας Ειρήνης συνδυάζουν την κυπριακή παράδοση με τις επιδράσεις της Συρίας και της Μικράς Ασίας. Στη γλυπτική της νότιας και ανατολικής Κύπρου φαίνεται από τα μέσα του 6ου αιώνα η επίδραση της Αιγύπτου, ενώ στη δυτική Κύπρο επικρατεί ο τύπος του Κούρου και της κόρης από την αρχαϊκή γλυπτική της Ελλάδας. ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Στην κλασσική περίοδο η αγγειογραφία ακολουθεί την ερυθρόμορφη της Ελλάδας. Οι θαλαμοειδείς τάφοι γίνονται περισσότερο σύνθετοι και στους χτιστούς προσθέτουν καμιά φορά μικρότερους θαλάμους στις τρεις πλευρές (Πύλα). Στο Βουνί βρέθηκε βασιλικό κτίσμα της αρχής του 5ου αιώνα π.χ. Η γλυπτική που παράκμασε στα χρόνια της περσικής κυριαχίας, γνώρισε νέα ανάπτυξη στην εποχή της βασιλείας του Ευαγόρα. Ελληνες τεχνίτες δούλεψαν στην αυλή του Ευαγόρα. Στην ελληνιστική περιοδο η αγειοπλαστική πλουτίζεται με νέα σχήματα, όπως το λαγήνι. Η αττική επίδραση είναι ισχυρή, το ίδιο και στη γλυπτική (αναθηματικά αγάλματα). Αλλα έργα όπως ο έφηβος από το Μερσινάκι, είναι επηρεασμένα από την τέχνη της Περγάμου. Η Αρχιτεκτονική αντιπροσωπεύεται από ιερά ανατολικού ρυθμού και ναούς εληνικού ρυθμού, από τους οποίους όμως σώζονται ελάχιστα ίχνη. Από τις ανασκαφές στην Πάφο, έγινε γνωστός ένας νέος τύπος τάφου, μνημειακής μορφής, λαξευτός στον οποίο καταλήγει δρόμος με λαξευτές βαθμίδες, που οδηγεί σε τετράγωνο περιστύλιο στην είσοδο του τάφου. Το περιστύλιο μιμείται δωρική κιονοστοιχεία με κίονες και θριγκό. Οι τάφοι αυτοί, λόγω της μεγαλόπρεπης εμφάνισης τους, ονομάστηκαν τάφοι των βασιλέων.

6 Αξιόλογος κτιστός τάφος αυτής της περιόδου έχει βρεθεί στη Σαλαμίνα και είναι γνωστός με το όνομα Φυλακή της Αγίας Αικατερίνας. Από πολλές πόλεις σώθηκαν ερείπια γυμναστηρίων. ΡΩΜΑΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Στη Ρωμαϊκή Περίοδο αναπτύσσεται ή κατεργασία του γιαλιού. Στους τάφους βρέθηκαν πολλά γιάλινα αγγεία. Παράλληλα, η γλυπτική αντιπροσωπεύεται από μαρμάρινα αγάλματα, πάνω σε κλασσικά και ελληνιστικά πρότυπα, και προσωπογραφίες απο μάρμαρο και ασβεστόλιθο. Σημαντικότερη είναι η δημιουργία στον τομέα της αρχιτεκτονικής. Στη Σαλαμίνα βρέθηκε θέατρο, με μεγάλη ημικυκλική ορχήστρα. Το θέατρο του Κουρίου που χτίστηκε στην ελληνιστική περίοδο (2ο π.χ. αιώνα) πάνω σε ελληνικά πρότυπα, διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις ρωμαϊκές αντιλήψεις. Το θέατρο των Σόλων χτίστηκε το 2ο μ.χ. αιώνα σε φυσική κοιλότητα στον τύπο του ρωμαϊκού θεάτρου. Κοντά στο θέατρο του Κουρίου βρίσκονται ρωμαϊκές θέρμες με μωσαϊκά δάπεδα. Τμήματα ψηφιδωτού απὀ την οικία του Διόνυσου στην Πάφο τέλη 2 ου μ.χ αιώνα Οχι μακριά από το κέντρο της πόλης βρίσκεται το στάδιο, πολύ εκτεταμένο, με εφτά σειρές κερκίδων που χωρούσαν συνολικά θεατές. Δυο χιλιόμετρα παό την αρχαία πόλη του Κουρίου σώζονται τα ερείπια του ιερού του Απόλλωνα Υλάτη, προστάτη των δασών. Ο πρωταρχικός πυρήνας της πλατείας φτάνει στον 8ο αιώνα π.χ. τα ερείπια όμως χρονολογούνται στο τέλος του 1ου, αρχες του 2ου αιώνα μ.χ. Ο ναός αποτελείται από τετράγωνο σηκό με κλειστό πρόναο. Μπροστά του έχει δημιουργηθεί προστώο με τέσσερις κίονες, στο οποίο οδηγούν βαθμίδες. Στην Παλαίπαφο (σημερινό χωριό Κούκλια) βρέθηκε σημαντικός ναός της Αφροδίτης. Χαρακτηριστικό κτίσμα απο την Πάφο είναι η οικία του Διονύσου, που ονομάστηκε έτσι από τις παραστάσεις του Διονύσου, στο μωσαϊκό της δάπεδο. ΝΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΕΠΟΧΗ: Η παλαιοχριστιανική τέχνη (μέχρι τον 4ο αιώνα) αντιπροσωπεύεται από κοιμητήρια, κοινοτικά ή ιδιωτικά, που έχουν βρεθεί σε πολλές περιοχές της Κύπρου. Από τα κοινοτικά κοιμητήρια σημαντικότερα είναι της Χρυσοκάβας και της Αγίας Λαύρας, κοντά στην Κερύνεια. Είναι τις περισσότερες φορές υπόγεια και προέρχονται από τη μετατροπή ειδωλολατρικών τάφων ή αρχαίων λατομείων.

7 Τα παλαιοχριστιανικά κοιμητήρια διακρίνονται από τα ειδωλολατρικά με το εγχάρακτο σημείο του σταυρού. ΠΡΩΤΟΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΤΕΧΝΗ (τέλος 4ου, πρώτο μισό του 7ου αιώνα): Η πρωτοβυζαντινή τέχνη αντιπροσωπεύεται από πολλά έργα αρχιτεκτονικής, και ζωγραφικής. Χτίστηκαν πολλές βασιλικές, οι οποίες όμως καταστράφηκαν στα χρόνια των αραβικών επιδρομών. Ερείπια βασιλικών της εποχής σώζονται στο Κούριον, τη Σαλαμίνα, τους Σόλους, την Πάφο, τον Αγιο Γεώργιο της Πέγειας και αλλού. Αρχαιότερη είναι η βασιλική του Αγίου Επιφανίου στη Σαλαμίνα (τέλος του 4ου αιώνα). Από το ναό της Παναγίας της Αγγελόκτιστης στο Κίτιον και της Παναγίας της Κανακαριάς, στη Λιθράγκωμη, έχει σωθεί μόνο το ιερό. Οι βασιλικές είναι συνήθως τρίκλιτες, με μια ή τρεις αψίδες που προεξέχουν στα ανατολικά και έχουν νάρθηκα και αίθριο προς τα δυτικά. Μερικές φορές στενοί διάδρομοι περιβάλλουν τις μακρυές πλευρές. Το Αρχαιότερο δείγμα ζωγραφικής ήρθε στο φως στο αγίασμα του Νικοδήμου (6ος αιώνας) στη Σαλαμίνα. Εικονίζεται η μορφή του Χριστού μέσα σε τοπίο με ψάρια και θαλασσινά φυτά, σύμφωνα με το συροπαλαιστινιακό τύπο. Στην Παναγία της Κανακαριάς στη Λιθράγκωμη, υπάρχει ψηφιδωτό της εποχής του Ιουστιανιανού. Η σύνθεση περιλαμβάνει παραδεισένιο τοπίο, τη Θεοτόκο πάνω στο θρόνο με τον Χριστό στα γόνατά της και αρχαγγέλλους γύρω της και διακοσμητική ζώνη με στηθάρια των Αποστόλων και του Χριστού. Σε καλύτερη κατάσταση σώζεται το ψηφιδωτό της αψίδας του ιερού βήματος στην Παναγία την Αγγελόκτιστη στο Κίτιον (αρχές του 7ου αιώνα). Ακόμα ένα ψηφιδωτό από την Πάφο Σαλαμίνα Η Θεοτόκος εικονίζεται όρθια και κρατά το Χριστό με το αριστερό της χέρι και δίπλα της εικονίζονται οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ. ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ: Από τα μέσα του 7ου μέχρι τα μέσα του 1ου αιώνα οι αραβικές επιδρομές κατέστρεψαν τα περισσότερα μνημεία και είχαν ανασχετικό ρόλο στην εξέλιξη της τέχνης. Η Κύπρος έμεινε μακριά από τις εικονομαχικές διαμάχες του Βυζαντίου και έγινε καταφύγιο ή τόπος εξορίας πολλών εικονολατρών μοναχών. Οι περισσότεροι από τους μοναχούς ήταν Μικρασιάτες και έφεραν μαζί τους τις επιδράσεις της εκκλησιαστικής τέχνης της Μικράς Ασίας.

8 Στην αρχιτεκτονική εμφανίστηκε η κεραμοσκεπής (θολωτή) βασιλική. Από την εποχή αυτή εναι γνωστές οι βασιλικές της Αφέντρικας και της Συκάδας, στην Καρπασία, του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, του Αποστόλου Βαρνάβα κοντά στη Σαλαμίνα και άλλα. Εμφανίζονται οι πρώτοι ναοί με τρούλο (Αγιος Γεώργιος της Αφέντρικας Ριζοκαρπάσου). Ο ναός του Αγίου Λαζάρου και ο ναός του Αποστόλου Βαρνάβα είναι τρίκλιτοι και το μεσαίο κλίτος τους στεγάζεται με τρεις τρούλλους, οι οποίοι στηρίζονται με μεγάλους διπλούς ορθογώνιους στύλους, ενώ τα πλάγια κλίτη σκεπάζονται από καμάρες. Στον 9ο αιώνα ανήκουν οι τοιχογραφίες της Αγίας Σολωμονής κοντά στην Κώμη. H ΚΥΡΙΩΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΤΕΧΝΗ (Β μισό του 10ου αιώνα- 13ος αιώνας): Η κυρίως βυζαντινή τέχνη παρουσιάζει στην Κύπρο μεγάλη ποικιλία αρχιτετονικών τύπων. Τα λουτρά της Αφροδίτης στον Ακάμα Οι ναοί είναι εγγεγραμμένοι σταυροειδείς με τρούλο (Αγιος Φίλωνας και Αγιος Συνέσιος Ριζοκαρπάσου, Αγιος Νικόλας της Στέγης κοντά στην Κακοπετριά και άλλοι), μονόκλιτοι με τρούλο (Παναγία στο Τρίκωμο, Παναγία του Αρακα στα Λαγουδερά και άλλοι), οκταγωνικοί (καθολικό της Μονής Χρυστοσόμου, Αγιος Ιλαρίωνας στο ομώνυμο κάστρο και άλλα) εξαγωνικοί (Παναγιά Αψινθιώτισσα κοντά στο χωριό Βουνί), απλοί καμαροσκεπείς (Ασίνου, Αγιος Γεώργιος Σακάς κοντά στη Γιαλούσα και άλλοι), σε σχήματα ελεύθερου σταυρού (Παναγία της Κυράς), πεντάτρουλοι (ναός Γεροσκήπου στην Πάφο και της Περιστερώνας κοντά στη Λευκωσία). Ο ναός της Γροσκήπου και ο ναός της Περιστερώνας είναι ενδιαφέροντα δείγματα συνδυασμού των τρούλων με την τρίκλινη θολωτή βασιλική. Η ζωγραφική της περιόδου αυτής είναι περισσότερο επηρεασμένη από την τέχνη της Κωνσταντινούπολης. Σώζονται τοιχογραφίες στην Αγια Μαύρα της Χρυσοκάβας, στον Αγιο Νικόλαο Στέγης, στο παρεκκλήσι της Μονής Χρυσοστόμου, στην Παναγία Φαρβιώτισσα της Ασίνου, την Παναγία Αψινθιώτισσα, στους Αγίους Αποστόλους του Πέρα Χωριού, την Εγκλείστρα του Αγίου Νεοφύτου, την Παναγία του Αρακος, στο ναό του Αντιφωνητή κοντά στον Αγιο Αμβρόσιο και άλλα. Στην εποχή των Κομνηνών ιδρύθηκαν πολλά μοναστήρια και αναπτύχθηκε η ζωγραφική. Η Φραγκοκρατία ( μ.χ.) άνοιξε την περίοδο της φραγκοβυζαντινής τέχνης.

9 Κτίστηκαν γοτθικοί ναοί (αγία Σοφία στη Λευκωσία και Αγιος Νικόλαος στην Αμμόχωστο), φρούρια (στη Λευκωσία, την Κερύνεια και την Αμμόχωστο), πύργοι (Αγίου Ιλαρίωνα, ανάκτορα και άλλα κτίρια (Αββαείο του Μπέλλαπαϊς, κοντά στην Κερύνεια). Η Φράγκικη επίδραση είναι φανερή και στην αρχιτεκτονική των ορθοδόξων ναών με τη χρησιμοποίηση οξυκόρυφων τόξων και επιμελημένης τοιχοδομίας. Από την εποχή αυτή σώζονται πολλοί ναοί μικρών διαστάσεων με ξύλινη αμφικλινή στέγη: Παναγία του Μουτουλά, Αρχάγγελος του Πεδουλά, Παναγία Ποδίθου, Αγιος Μάμας στο Λουβαρά. Το 14ο και 15ο αιώνα κτίζονται μεγαλόπρεπες τρουλωτές βασιλικές με τόξα και γοτθική τοιχοδομία, όπως ο ναός του Αγιου Γεωργίου των Ελλήνων στην Αμμόχωστο, το καθολικό της Μονής Αγίου Νεοφύτου και ο ναός του Αγίου Μάμα στη Μόρφου. Οι ναοί αυτοί είναι χαρακτηριστική έκφραση του φραγκοβυζαντινού αρχιτεκτονικού ρυθμού. Στη ζωγραφική υπάρχουν δυο τάσεις, η μία συνεχίζει την παράδοση και έχει περισσότερο λαϊκό χαρακτήρα ενώ η άλλη είναι επηρεασμένη από την τέχνη της Δύσης. Χαρακτηριστικές είναι οι τοιχογραφίες του ναού του Αγίου Ηρακλειδίου, της Μονής Λαμπαδιστή στον Καλοπαναγιώτη, του ναού της Παναγίας του Μουτουλά του Σταυρού στο Αγιάσματι και της Παναγίας Ποδίθου. Σημαντικότερος λαϊκός ζωγράφος είναι ο Συμεών Αυξέντης (αρχές του 16ου αιώνα). ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Από την εποχή αυτή σώζονται και φορητές εικόνες οι περισσότερες του 16ου αιώνα. Στην τεχνοτροπία τους ξεχωρίζουν δυο τάσεις, η μια για τη διατήρηση της βυζαντινής παράδοσης και η άλλη για το συνδυασμό φραγκικών και βυζαντινών στοιχείων. Από το 16ο αιώνα άρχισε και η ανάπτυξη της ξυλογλυπτικής με αντιπροσωπευτικό δείγμα το τέμπλο του καθολικού της Μονής Λαμπαδιστή στον Καλοπαναγιώτη. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Οι ρίζες της Κυπριακής Λογοτεχνίας χάνονται στα βάθη των αιώνων. Οι πρώτες μαρτυρίες της βρίσκονται στους μυθικούς χρόνους. Τότε λειτουργούσαν σχολές μουσικής και λυρικής ποίησης στις οποίες διδάσκονταν άσματα στη θεά Αφροδίτη και ύμνοι στους τοπικούς ήρωες (Κινύρας, Αδωνης). Η παράδοση αναφέρει το μυθικό βασιλιά του νησιού ως πατέρα της Κυπριακής ποίησης. Με το δεκάχορδο μουσικό του όργανο κινύρα συναγωνίστηκε τον Απόλλωνα στη μουσική, από τον οποίο και νικήθηκε. Αξιόλογος μουσικός ήταν και ο Κύπρος Εύκλος, σύγχρονος του Βάκου, του Λύκου και του Μουσσαίου. Ως αρχαιότερα δείγματα της Κυπριακής ποίησης αναφέρονται τα Κύπρια έπη, που αποδίδονται άλλοτε στον Ομηρο και άλλοτε στο γιο του Στασίνο ή στο Σαλαμίνιο Ηγησία.

10 Ονομάστηκαν έτσι από το όνομα του νησιού ή από την Κύπριν Αφροδίτη και κατατάσσονται από τα 11 βιβλία και χαρακτηρίζονται ως το σπουδαιότερο ποιητικό έργο της Κύπρου. Η κατάκτηση τουν νησιού από τους Πέρσες και τα διάφορα συνταρακτικά γεγονότα που μεσολάβησαν, ανέκοψαν για αρκετούς αιώνες την εξέλιξη των γραμμάτων. Αξιόλογη πνευματική κίνηση αναπτύχθηκε στα χρόνια του βασιλιά της Σαλαμίνας Ευαγόρα Α (398 π.χ.) οπότε συγκεντρώθηκαν στη Σαλαμίνα ονομαστοί Ελληνες ρήτορες όπως ο Ανάξαρχος, ο Μενέδημος και ο Πολυκράτης, οι οποίοι άνοιξαν σχολές ρητορικής. Στους ελληνιστικούς χρόνους δόθηκε νέα ώθηση στα γράμματα με την εμφάνιση σπουδαίων λογοτεχνών, από τους οποίους κυριότερος υπήρξε ο Κλέωνας, από το Κουρί, του οποίου το ποιητικό έργο Αροναυτικά αποτέλεσαν πρότυπο για τον Απόλλωνα το Ρόδιο. Την ίδια εποχή αναπτύσσονται η λυρική ποίηση με εκπρόσωπο τον ιαμβογράφο Ερμεία, από το Κουρί, και το αναθηματικό η επιτύμβιο επίγραμμα. Εμφανίζεται επίσης με μορφή της νέας κωμωδίας στην οποία διακρίνεται ο Σώπατρος κωμικός ποιητής από την Παφο, ο οποίος έγραψε αστεία δράματα σε τρίμετρους ιαμβικούς στίχους, από τα οποία διασώθηκαν αποσπάσματα με τίτλους Βακχίς, Γαλάται, Ιππόλυτος, Σίλφαι, Φυσιολόγος. Στην πεζογραφία εμφανίζονται επίσης αξιόλογοι συγγραφείς Κύπριοι γιατροί, φιλόσοφοι, φιλόλογοι και ιστορικοί. Ζήνων Κιτιεύς Σπουδαιότεροι ιστορικοί είναι ο Αριστος ο Σαλαμίνιος, ο Ασκληπιάδης, ο Ερμηνιάνακτος ο Κύπριος, ο Δημήτριος ο Σαλαμίνιος, ο Κλέαρχος ο Σολέας και ο Ονήσιμος ο Κύπριος. Οι δυο πρώτοι έγραψαν την Ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι πρώτοι φιλόσοφοι εμφανίζονται κατά το Δ αιώνα. Ο Κλέαρχος ο Σολέας, μαθητής του Αριστορτέλη, με τα συγγράμματά του συνιστούσε την εγκράτεια. Ο μαθητής και οπαδός του Πλάτωνα Εύδημος, είναι γνωστός από το διάλογο "Ευδημος" η "περί ψυχής" που έγραψε προς τιμή του ο φίλος του Αριστοτέλης. Φιλόσοφος της ίδιας εποχής ήταν ο Διοσκουρίδης και ο Φιλόλαος. Αλλά σπουδαιότερος από τους Κύπριους Φιλόσοφους θεωρείται ο Ζήνωνας ο Κιτιέας, που πέθανε το 264 π.χ. Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα, δημιούργησε τη "στωϊκή φιλοσοφία" και χαρακτηρίζεται από τους μεγαλύτερους Ελληνες φιλοσόφους και ο σπουδαιότερος πνευματικός ηγέτης της Κύπρου. Στο σύγγραμμά του Πολιτεία εξετάζει την πολιτική κατάσταση της εποχής του. Ως σημαντικοί συγγραφείς αναφέρονται επίσης οι γιατροί Απολλώνιος ο Κιτιέας, που έγραψε ιστορικές πραματείες και ο Απολλόδωρος ο Κιτιέας, για τον οποίο δεν υπάρχουν σχετικές μαρτυρίες. Ο κυνικός φιλόσοφος Δημώνακτος, άκμασε τον Γ μ.χ. αιώνα και αναφέρεται ως συγγραφέας σπουδαίων έργων. Στα μεσαιωνικά χρόνια η πνευματική ζωή του νησιού επηρεάστηκε από το χριστιανισμό και διαμορφώθηκε νέα κίνηση. Εκπρόσωποι του "χριστιανικού πνεύματος "είναι οι Αγιοι Βαρνάβας, Σπυρίδων από την Τριμιθούντα, Τύχων από την Αμαθούντα και Επιφάνιος απο την Κωνσταντία. Τα ακριτικά τραγούδια είναι δημιουργήματα δημοτικών ποιητών και εξυμνούν τα κατορθώματα των Κυπρίων αγωνιστών εναντίον των διάφορων επιδρομέων, κυριότερα από αυτά είναι: Σαρατζηνός, Μικροκωνσταντίνος, Χάρος Μυρόγιαννος στα οποία εξυμνούνται οι ήρωες Ανδρόνικος, Διαφύλακτος, Αλιάντρης, Κωνσταντάς και άλλοι.

11 Το σημαντικότερο από τα ακριτικά τραγούδια που ακούεται και σήμερα στην Κύπρο, είναι μια παραλλαγή του έπους Βασίλειος Διγενής Ακρίτας, του οποίου ο ομώνυμος ήρωας θαυμάζεται ιδιαίτερα από τους κύπριους. Στη διάσωση και διατήρηση των ακριτικών τραγουδιών συντέλεσαν πολύ οι ποιητάρηδες. Πρόκειται για τους απλοϊκούς ανθρώπους που απάγγελλαν τα τραγούδια σε διάφορα πανηγύρια. Η χρονογραφία είναι το λογοτεχνικό είδος που γνώρισε Βασιλικοί τάφοι στην Πάφο επίσης μεγάλη ανάπτυξη στην Κύπρο, με αντιπροσώπους τους συγγραφείς Λεόντιο Μαχαιρά και Γεώργιο Βουστρώνιο. Στην περίοδο της Φραγκοκρατίας αναπτύχθηκε σε αξιόλογο βαθμό η ερωτική ποίηση από την Κύπρο, μπήκε το σονέτο στην ελληνική Λογοτεχνία. Τα τραγουδια του είδους αυτού εξυμνούν τον έρωτα σε εξευγενισμένη μορφή, είναι γραμμένα σε ιδιωματική γλώσσα, έχουν ομοιοκαταληξία, χρησιμοποιούν συνήθως τον εντεκασύλλαβο και διακρίνονται για την κομψότητα και τη χάρη τους. Η Λογοτεχνική παραγωγή των Κυπρίων συνεχίστηκε και κατά την Τουρκοκρατία, αλλά σε περιορισμένο βαθμό. Την περίοδο αυτή ενίσχυσαν την πευματική ανάπτυξη του νησιού εκκλησιαστικοί συγγραφείς, όπως ο Ιλλαρίωνας Κιγάλας, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο Σεραφείμ Πισίδιος, Αρχιμανδρίτης της Μονής Κύκκου, ο Αρχιμανδρίτης Κυπριανός και ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, η Κύπρος προσανατολισμένη πνευματικά με το ελεύθερο ελληνικό κράτος, δημιουργεί χειραφετημένη πνευματική ζωή. Η πνευματική κίνηση της σύγχρονης Ελλάδας επιδρά ευεργετικά την Κύπρο, που αναπτύσσει παράλληλη πνευματική ζωή.

Η Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου

Η Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου Η Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου Η Συνθήκη για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, που υιοθετήθηκε από την UNESCO το 1972, σηματοδότησε μια νέα εποχή στη διατήρηση των πολιτιστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - Γενική Εισαγωγή..2 - Iστορική αναδρομή....3-4 - Περιγραφή του χώρου.....5-8 - Επίλογος...9 - Βιβλιογραφία 10 1 Γενική Εισαγωγή Επίσκεψη στο Επαρχιακό Μουσείο Πάφου Το Επαρχιακό Μουσείο της

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας. Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας»

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας. Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας» ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας» ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγία Θέκλα Βρίσκεται 7χλμ νότια από το κέντρο της Σωτήρας.

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα:Αναστασία Επίθετο:Χαραλάμπους Τμήμα: Β 5 Το Κούριον

Όνομα:Αναστασία Επίθετο:Χαραλάμπους Τμήμα: Β 5 Το Κούριον Όνομα:Αναστασία Επίθετο:Χαραλάμπους Τμήμα: Β 5 Το Κούριον Ετος: 2012-2013 Θέμα: Το Κούριο Καθηγήτρια: Κ. Μαρία Χατζημιχαήλ 1 Περιεχόμενα 1. Γενική εισαγωγή...3 2. Ιστορική αναδρομή...4-8 3. Παράρτημα πηγών...9

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΒΕΝΕΤΟΥΛΙΑ, Α1 ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, Α1 2015-2016 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΦΟΡΤΣΕΡΑ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ ΠΟΥ ΈΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΊΑ Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ. Γιώργος Ε 1

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ. Γιώργος Ε 1 Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ Γιώργος Ε 1 ΣΩΤΗΡΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Η Σωτήρα έχει Αγιολογική ονομασία: φέρει το όνομα του Σωτήρος Χριστού. Εξάλλου στις 6 Αυγούστου τελείται μεγάλο πανηγύρι κατά τη γιορτή της Μεταμορφώσεως

Διαβάστε περισσότερα

2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ "ΣΠΑΡΤΗ" ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΠΑΡΤΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος 2017-2018 ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ "ΣΠΑΡΤΗ" ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: κα ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

από το 1985. Φορβίων, από προέρχεται Η εκκλησία αποτελεί το αιώνα

από το 1985. Φορβίων, από προέρχεται Η εκκλησία αποτελεί το αιώνα Η εκκλησία της Παναγίας της Φορβιώτισσας, περισσότερο γνωστή ως η Παναγία της Ασίνου, βρίσκεται στις βόρειες υπώρειες της οροσειράς ο του Τροόδους. Είναι κτισμένη στην ανατολική όχθη ενός μικρού χείμαρρου,

Διαβάστε περισσότερα

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Να περιγράψετε ένα μινωικό ανάκτορο; Μεγάλα Συγκροτήματα κτιρίων, Είχαν πολλές πτέρυγες-δωματίων, Διοικητικά, Οικονομικά, Θρησκευτικά και Καλλιτεχνικά κέντρα της περιοχής,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Το Κάστρο των Ιπποτών είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κω. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό είναι ένα από τα αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού.

Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού. Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού. 1 Περιεχόμενα: Εισαγωγή σελ.3 Ιστορική αναδρομή σελ.4 Περιγραφή του χώρου σελ.5-7 Βιβλιογραφία σελ.8 Παράρτημα σελ.9-10 2 Εισαγωγή. Στο κέντρο της Λεμεσού υπάρχει το Κάστρο

Διαβάστε περισσότερα

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49 Στις 17 Απριλίου 2013 επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων. Η αρχαιολόγος κα Τσάλκου (την οποία θερμά ευχαριστούμε) μας παρουσίασε τα πολύ εντυπωσιακά ευρήματα της περιοχής μας δίνοντάς μας αναλυτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Εισαγωγικά: ΟΡΙΣΜΟΣ: Με τον όρο μυκηναϊκός πολιτισμός χαρακτηρίζεται ο προϊστορικός πολιτισμός της ΎστερηςΕποχήςτουΧαλκούαπότο1600-1100 π. Χ. που αναπτύχθηκε κυρίως στην κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα Ηφαίστειο της Θήρας Η Μινωική Κρήτη λόγω της εμπορικής αλλά και στρατηγικής θέσης της έγινε γρήγορα μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη. Οι Μινωίτες πωλούσαν τα προϊόντα τους σε όλη τη Μεσόγειο με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ιερό Αφροδίτης Π α ν α γ ι ώ τ η ς Ν ε ο φ ύ τ ο υ Β 2 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία Χατζημιχαήλ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενική Εισαγωγή..σελ.3 Ιστορική αναδρομή..σελ.3 Περιγραφή του χώρου.σελ.4

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι. Ελληνικά

Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι. Ελληνικά 1 Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι Ελληνικά 2 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΠΕΛΕΝΤΡΙ Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι φαίνεται να χτίστηκε λίγο μετά τα μέσα του 12 ου αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ( π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή.

Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ( π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή. Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή. - Ο σημαντικότερος οικισμός ήταν η... - Κατά τη 2 η και 3 η χιλιετία

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό

Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό Με τον όρο Μυκηναϊκός Πολιτισμός χαρακτηρίζεται ο προϊστορικός πολιτισμός της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, που αναπτύχθηκε την περίοδο 1600-1100 π. Χ., κυρίως στην

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΟΣ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΝΑΟΣ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Στον 11 ο αιώνα χρονολογείται η αγία Αικατερίνη στην Πλάκα, κοντά στο μνημείο του Λυσικράτους. Έχει χτιστεί πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού της Αρτέμιδος. Η στέγαση του κεντρικού τμήματος,

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα: Μαρία Επίθετο: Μυλωνά Τάξη:Β5 Ετος: Καθηγήτρια: Μαρία Πουλιάου Χατζημιχαήλ Θέμα: Εργασία στην Ιστορία (Κίτιο)

Όνομα: Μαρία Επίθετο: Μυλωνά Τάξη:Β5 Ετος: Καθηγήτρια: Μαρία Πουλιάου Χατζημιχαήλ Θέμα: Εργασία στην Ιστορία (Κίτιο) Όνομα: Μαρία Επίθετο: Μυλωνά Τάξη:Β5 Ετος:2012-2013 Καθηγήτρια: Μαρία Πουλιάου Χατζημιχαήλ Θέμα: Εργασία στην Ιστορία (Κίτιο) -Γενική εισαγωγή : σελ.1 -Ιστορική ανάδρομη : σελ.2-4 -Περιγραφή του χώρου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥ

ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η μονή της Παναγίας Σκριπού της Ορχομενιώτισσας της Βοιωτίας, κοντά στον αρχαίο Ορχομενό, περιλαμβάνει το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Το Δίον ήταν μια αρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Η γεωγραφική θέση

Διαβάστε περισσότερα

Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης

Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης 1ης Διαδρομής Μονή Βαλτάδων Ναός Οσίου Δαυίδ Βυζαντινό Λουτρό Ναός Αγίου Νικολάου (Ορφανού) Ναός Αγίου Παντελεήμονα Ναός Σωτήρως Χριστός Ροτόντα Παλιά Πόλη,Κάστρα 2ης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η σημερινή βασιλική «Αγ. Σοφία» βρίσκεται στο κέντρο της κύριας νεκρόπολης της αρχαίας πόλης Σέρντικα. Σ αυτή την περιοχή έχουν ανακαλυφθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017 ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β : Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100 π.χ.) 1. ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ (σελ.

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Καρπερού Δημιουργική Εργασία: Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Γενικό Λύκειο Καρπερού Δημιουργική Εργασία: Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Γενικό Λύκειο Καρπερού Δημιουργική Εργασία: Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Ο ναός ήταν αφιερωμένος στη Σοφία του Θεού, κτίστηκε στη θέση αυτή από το Μεγάλο Κωνσταντίνο (306-339) αλλά πολύ σύντομα, το 404, καταστράφηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ Όταν οι μαθητές δημιουργούν

ΟΙ ΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ Όταν οι μαθητές δημιουργούν ΟΙ ΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ Όταν οι μαθητές δημιουργούν ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στην Α τάξη Γυμνασίου, οι μαθητές μας

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης Γιώργος Πρίμπας Το παρόν φωτογραφικό άλμπουμ είναι ένα αφιέρωμα για τους τρεις μεγάλης αρχαιολογικής αξίας χώρους στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης

Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης Στρατηγικής σημασίας η θέση της Μάκρης / Κατοικήθηκε από την αρχαιότητα Οικισμός με διαρκή ανθρώπινη παρουσία από τα νεολιθικά χρόνια Ορατά στο κέντρο της σημερινής

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018-2019 ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β : Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100 π.χ.) 1. ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ (σελ.

Διαβάστε περισσότερα

Ο όρος Πολιτιστική Κληρονομιά περιλαμβάνει: τον απτό πολιτισμό (όπως κτήρια, μνημεία, τοπία, βιβλία, έργα τέχνης και τεκμήρια),

Ο όρος Πολιτιστική Κληρονομιά περιλαμβάνει: τον απτό πολιτισμό (όπως κτήρια, μνημεία, τοπία, βιβλία, έργα τέχνης και τεκμήρια), Η Πολιτιστική Κληρονομιά είναι η κληρονομιά των φυσικών αντικειμένων και των άυλων χαρακτηριστικών μιας ομάδας ή κοινωνίας που κληρονομούνται από τις προηγούμενες γενιές, διατηρούνται στο παρόν και είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΈΤΟΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/06/2019

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΈΤΟΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/06/2019 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΈΤΟΣ 2018 2019 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/06/2019 ΤΑΞΗ: Α ΧΡΟΝΟΣ: 7:45 9:45 Το εξεταστικό δοκίμιο αποτελείται από τρία (3)

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Ιστορίας. Ελένη Ζέρβα

Εργασία Ιστορίας. Ελένη Ζέρβα Εργασία Ιστορίας U«Μυκηναϊκός Πολιτισµός» UΜε βάση τις πηγές και τα παραθέµατα Ελένη Ζέρβα Α1 Μελετώντας τον παραπάνω χάρτη παρατηρούµε ότι τα κέντρα του µυκηναϊκού κόσµου ήταν διασκορπισµένα στον ελλαδικό

Διαβάστε περισσότερα

Παναγία της Ασίνου Ελληνικά

Παναγία της Ασίνου Ελληνικά Παναγία της Ασίνου Ελληνικά 1 ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΙΝΟΥ Ή ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΦΟΡΒΙΩΤΙΣΣΑΣ Η καμαροσκέπαστη, με δεύτερη ξύλινη στέγη εκκλησία της Παναγίας της Ασίνου, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Νικητάρι,

Διαβάστε περισσότερα

Μυκηναϊκός πολιτισμός η τέχνη Η μυκηναϊκή τέχνη διαμορφώθηκε υπό την άμεση επίδραση του μινωικού πολιτισμού. Μετά την παρακμή της μινωικής Κρήτης

Μυκηναϊκός πολιτισμός η τέχνη Η μυκηναϊκή τέχνη διαμορφώθηκε υπό την άμεση επίδραση του μινωικού πολιτισμού. Μετά την παρακμή της μινωικής Κρήτης Μυκηναϊκός πολιτισμός η τέχνη Η μυκηναϊκή τέχνη διαμορφώθηκε υπό την άμεση επίδραση του μινωικού πολιτισμού. Μετά την παρακμή της μινωικής Κρήτης (αρχές του 14ου αι. π.χ.) διαφαίνεται μια απελευθέρωση

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Αγίου Νικολάου της Στέγης. Ελληνικά

Κείμενο Αγίου Νικολάου της Στέγης. Ελληνικά 1 Κείμενο Αγίου Νικολάου της Στέγης Ελληνικά 2 Ο Άγιος Νικόλαος της Στέγης Πήρε το όνομα του μετά την προσθήκη της δεύτερης Στέγης του ναού τον 13ον αιώνα, για την προστασία του από τα χιόνα και τη βροχή.

Διαβάστε περισσότερα

Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα ψηφιδωτά που βρίσκονταν στην αψίδα του ναού της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη.

Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα ψηφιδωτά που βρίσκονταν στην αψίδα του ναού της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη. Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα ψηφιδωτά που βρίσκονταν στην αψίδα του ναού της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη. Ο Χριστός. Ψηφιδωτό Παναγίας της Κανακαριάς. Λυθράγκωμη- Καρπασίας Τα ψηφιδωτά αυτά

Διαβάστε περισσότερα

3 ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης

3 ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης 3 ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Σύγχρονη Συνάντηση με την Παράδοση Ομαδική Εργασία Μνημειακού Χαρακτήρα Ομάδα 1 Γυμνάσιο Χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή ξυλογλυπτική,

Διαβάστε περισσότερα

Βοιωτικός Ορχομενός και Μονή της Παναγίας Σκριπού Πανόραμα Ταξιδιωτικές Σημειώσεις apan.gr

Βοιωτικός Ορχομενός και Μονή της Παναγίας Σκριπού Πανόραμα Ταξιδιωτικές Σημειώσεις apan.gr Βοιωτικός Ορχομενός και Μονή της Παναγίας Σκριπού Πανόραμα Ταξιδιωτικές Σημειώσεις apan.gr Στα βαμβακοχώραφα της Κωπαΐδας (12 χλμ ΒΑ της Λιβαδειάς), υπάρχει ένας τόπος κατοικημένος από τα προϊστορικά χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα

σε δράση Μικροί αρχιτέκτονες Όνομα μαθητή Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου

σε δράση Μικροί αρχιτέκτονες Όνομα μαθητή Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου Μικροί αρχιτέκτονες σε δράση Όνομα μαθητή Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Ημερομηνία Δημοτικού Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΒΟΛΟΣ 2011 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. Το αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην ακρόπολη των Μυκηνών

Ακολούθησέ με... στην ακρόπολη των Μυκηνών ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ακολούθησέ με... στην ακρόπολη

Διαβάστε περισσότερα

Μινωικός πολιτισμός. Η ακμή του κρητομινωικού πολιτισμού παρουσιάζεται μεταξύ του 1900 και του 1450 π. Χ.

Μινωικός πολιτισμός. Η ακμή του κρητομινωικού πολιτισμού παρουσιάζεται μεταξύ του 1900 και του 1450 π. Χ. Μινωικός πολιτισμός Η ακμή του κρητομινωικού πολιτισμού παρουσιάζεται μεταξύ του 1900 και του 1450 π. Χ. Μινωικός πολιτισμός Στην ανάπτυξή του συντέλεσαν το εύκρατο - θερμό κλίμα, το εύφορο έδαφος, η μακροχρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος 1. Η μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας Η τεράστια αυτή πυραμίδα είναι το αρχαιότερο από τα εφτά θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, αλλά είναι το μόνο που διασώζετε 4.000χ.Όταν

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ

Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ Στην αρχαϊκή εποχή εικάζεται ότι υπήρχε κάποιο είδος θεατρικής κατασκευής στο χώρο που βρίσκονται τα σημερινά ευρήματα του θεάτρου, ενώ στα κλασσικά χρόνια υπήρχε σίγουρα κάποια

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνιστική Περίοδος Πολιτισμός. Τάξη: Α4 Ονόματα μαθητών : Παρλιάρου Βάσω Σφήκας Ηλίας

Ελληνιστική Περίοδος Πολιτισμός. Τάξη: Α4 Ονόματα μαθητών : Παρλιάρου Βάσω Σφήκας Ηλίας Ελληνιστική Περίοδος Πολιτισμός Τάξη: Α4 Ονόματα μαθητών : Παρλιάρου Βάσω Σφήκας Ηλίας ελληνιστικός ονομάστηκε o πολιτισμός που προήλθε από τη σύνθεση ελληνικών και ανατολικών στοιχείων κατά τους τρεις

Διαβάστε περισσότερα

Παναγία Αθηνιώτισσα 6ος αι.

Παναγία Αθηνιώτισσα 6ος αι. Παναγία Αθηνιώτισσα 6ος αι. Ο Παρθενώνας ως χριστιανικός ναός, Κάτοψη. Οι αριθμοί δηλώνουν σε ποιους κίονες υπάρχουν χαράγματα και πόσα σε καθέναν από αυτούς (Ορλάνδος Α.Βρανούσης Λ., Τα χαράγματα του

Διαβάστε περισσότερα

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Θεατρικές Παραστάσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου Λήμνος, Λέσβος, Χίος Καλοκαίρι 2014 «Ένα τραγούδι γυρεύουμε. Το τραγούδι των τραγουδιών καρτερούμε. Το τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ Ε. Pc8 ΝΤΙΝΟΣ & ΒΑΣΙΛΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

ΤΑΞΗ Ε. Pc8 ΝΤΙΝΟΣ & ΒΑΣΙΛΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΤΑΞΗ Ε Pc8 ΝΤΙΝΟΣ & ΒΑΣΙΛΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ 4/12/2015 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Η Ακρόπολη Αθηνών είναι ένας βραχώδης λόφος ύψους 156 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και 70 μ. περίπου από το επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΡΤΩΝ. Σχεδιαστικά καρτών και κείμενα περιγραφής σχεδίων ΠΡΩΙΜΗ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΧΑΛΚΟΚΡΑΤΙΑ. Master Card Classic Credit

ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΡΤΩΝ. Σχεδιαστικά καρτών και κείμενα περιγραφής σχεδίων ΠΡΩΙΜΗ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΧΑΛΚΟΚΡΑΤΙΑ. Master Card Classic Credit 1 ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΡΤΩΝ Σχεδιαστικά καρτών και κείμενα περιγραφής σχεδίων ΠΡΩΙΜΗ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΧΑΛΚΟΚΡΑΤΙΑ Master Card Classic Credit Προχοΐσκη Ερυθροστιλβωτού ΙΙΙ Ρυθμού Προχοΐσκη, δείγμα κεραμικής του Ερυθροστιλβωτού

Διαβάστε περισσότερα

Με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, τα ταξίδια ατόμων με αναπηρίες στο εσωτερικό της ΕΕ... γίνονται ευκολότερα! περιεχόμενα

Με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, τα ταξίδια ατόμων με αναπηρίες στο εσωτερικό της ΕΕ... γίνονται ευκολότερα! περιεχόμενα Με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, τα ταξίδια ατόμων με αναπηρίες στο εσωτερικό της ΕΕ... γίνονται ευκολότερα! Μαζί με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, η Κύπρος διασφαλίζει στα άτομα με αναπηρίες, περισσότερα από

Διαβάστε περισσότερα

1. Λίθινοι ναοί 2. Λίθινα αγάλματα σε φυσικό και υπερφυσικό μέγεθος

1. Λίθινοι ναοί 2. Λίθινα αγάλματα σε φυσικό και υπερφυσικό μέγεθος ΑΡΧΑΪΚΗ ΤΕΧΝΗ ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 1. Λίθινοι ναοί 2. Λίθινα αγάλματα σε φυσικό και υπερφυσικό μέγεθος Επίδραση από τέχνη Ανατολής και Αιγύπτου μνημειακοί ναοί Πέτρα, μάρμαρο Το σχήμα θυμίζει μέγαρο ΜΕΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη, περισσότερους από έναν ορόφους και στιβαρή κατασκευή.

Διαβάστε περισσότερα

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της.

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της ελληνικής χερσονήσου, πάνω στο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΤΑ: α. Γιατί μετακινούνταν οι άνθρωποι της Κύπρου κατά την Αρχαϊκή Εποχή; Ποιοι μετακινούνταν; Πού μετακινούνταν; Πώς μετακινούνταν;

ΚΑΡΤΑ: α. Γιατί μετακινούνταν οι άνθρωποι της Κύπρου κατά την Αρχαϊκή Εποχή; Ποιοι μετακινούνταν; Πού μετακινούνταν; Πώς μετακινούνταν; ΚΑΡΤΑ: α Πηγή 1: Κείμενο αρχαιολόγου Χιλιάδες ειδώλια, μικρά και μεγάλα, βρέθηκαν σε διάφορα ιερά της Κύπρου. Οι προσκυνητές αφιέρωναν τα ειδώλια στους θεούς και τις θέες τους. Πολλοί άνθρωποι όπως αγρότες,

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟ ΣΟΛΕΑΣ Σχολική χρονιά 2008-2009

ΛΥΚΕΙΟ ΣΟΛΕΑΣ Σχολική χρονιά 2008-2009 ΛΥΚΕΙΟ ΣΟΛΕΑΣ Σχολική χρονιά 2008-2009 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 2 Ιουνίου 2009 ΩΡΑ: 07:45 10:15 Το εξεταστικό δοκίμιο αποτελείται από τρία μέρη και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ Περιγραφή μνημείου Το αρχαίο θέατρο της Λίνδου διαμορφώνεται στους πρόποδες της δυτικής πλαγιάς του βράχου της λινδιακής ακρόπολης. Το κοίλο χωρίζεται σε

Διαβάστε περισσότερα

«Νεαροί Πρεσβευτές Τουρισμού» Προτεινόμενες Εκδρομές για Επαρχία Λεμεσού

«Νεαροί Πρεσβευτές Τουρισμού» Προτεινόμενες Εκδρομές για Επαρχία Λεμεσού «Νεαροί Πρεσβευτές Τουρισμού» Προτεινόμενες Εκδρομές για Επαρχία Λεμεσού Διαδρομή ΛΕΜ - Α: «Από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα. Κάστρο Λεμεσού- Περπάτημα στην Παλιά Πόλη- Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο» 8:15-8:30

Διαβάστε περισσότερα

Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του

Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου ελληνικού κράτους, αλλά όπου εγκαταστάθηκαν στους

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογοςιστορικός

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογοςιστορικός ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός Η ιστορία της Κύπρου με συντομία Χρονικές περίοδοι Βασικά χαρακτηριστικά Εικόνες, φωτογραφίες αρχείου Σχόλια, στιγμές, γεγονότα 1 Μικρή χώρα - Μακρόχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Δαμάσκος Δημήτρης Πλάντζος Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού

Δημήτρης Δαμάσκος Δημήτρης Πλάντζος Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού Δημήτρης Δαμάσκος Δημήτρης Πλάντζος Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού Η ανασκαφή τού 2012 είχε ως στόχους: την περαιτέρω διερεύνηση της στοάς του μεγάλου ρωμαϊκού κτιρίου με τη στοά περιμετρικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. Στρατηγική θέση της Αγιάς Η περιοχή της Αγιάς χαρακτηρίζεται κυρίως από την εύφορη κοιλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Μυστράς Η καστροπολιτεία απλώνεται στις πλαγιές του φυσικά οχυρού λόφου του βυζαντινού Μυζηθρά, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΥΡΙΟ-ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΚΟΥΡΙΟ-ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΟΥΡΙΟ-ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Μαρία Γερολέμου Β`2 Καθηγήτρια: Μαρία Πουλιάου Χατζημιχαήλ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενική εισαγωγή...σελ.3 Ιστορική αναδρομή...σελ.4 Οικία Αχιλλέα...σελ.5 Οικία Μονομάχων...σελ.6 Παλαιοχριστιανική

Διαβάστε περισσότερα

2. Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ (Σελ )

2. Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ (Σελ ) 2. Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ (Σελ. 20-23) 2.1. Η Χώρα. Νείλος : Πηγές από Αιθιοπία και δέλτα. Δυτικά : Η Λιβυκή έρημος. Ανατολικά : Η έρημος του Σινά έως Ερυθρά Θάλασσα. Λάσπη Ευφορία. Άνω Αίγυπτος-Κάτω Αίγυπτος. 2.2.

Διαβάστε περισσότερα

Τζωρτζίνα Μπαρλαμπά, ΒΠΠΓ

Τζωρτζίνα Μπαρλαμπά, ΒΠΠΓ Τζωρτζίνα Μπαρλαμπά, ΒΠΠΓ Χτισμένοιστιςνοτιοδυτικέςπλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 570 μ. Πόλη αρχαίας Φωκίδας Σε απόσταση 21 χλμ. από την Άμφισσα Εδώ λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ. Χρωματίστε τη γραμμή του χρόνου Α.. Β.. Γ...

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ. Χρωματίστε τη γραμμή του χρόνου Α.. Β.. Γ... Χρωματίστε τη γραμμή του χρόνου 1) Καταγράφω τους τρεις (3) σημαντικότερους πολιτισμούς που εμφανίστηκαν στον ελλαδικό χώρο κατά την εποχή του χαλκού: Α.. Β.. Γ... 2) Επιλέξτε ποιες λέξεις της στήλης Β

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Μυστράς Η καστροπολιτεία απλώνεται στις πλαγιές του φυσικά οχυρού λόφου του βυζαντινού Μυζηθρά, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

Τα θέατρα της Αμβρακίας. Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ

Τα θέατρα της Αμβρακίας. Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ Τα θέατρα της Αμβρακίας Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ Αμβρακία Η Αμβρακία, μία από τις αξιολογότερες κορινθιακές αποικίες, ήταν χτισμένη στην περιοχή του Αμβρακικού κόλπου κοντά στην όχθη του ποταμού Άραχθου.

Διαβάστε περισσότερα

Η Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης Ονόματα Ομάδων: 1. Μικροί Πράκτορες 2. LaCta 3. Αλλοδαποί 4. Η Συμμορία των 5

Η Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης Ονόματα Ομάδων: 1. Μικροί Πράκτορες 2. LaCta 3. Αλλοδαποί 4. Η Συμμορία των 5 Η Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης Ονόματα Ομάδων: 1. Μικροί Πράκτορες 2. LaCta 3. Αλλοδαποί 4. Η Συμμορία των 5 Αρχικές Σκέψεις Πόσο καλά γνωρίζουμε την πόλη μας; Πόσο καλά ξέρουμε την

Διαβάστε περισσότερα

1. Χρωματίζω στη γραμμή του χρόνου την εποχή του χαλκού:

1. Χρωματίζω στη γραμμή του χρόνου την εποχή του χαλκού: ΕΠΟΧΗ ΧΑΛΚΟΥ 1. Χρωματίζω στη γραμμή του χρόνου την εποχή του χαλκού: 3000 1100 π. Χ. 1100-800 πχ 800-500 πχ 500-323 πχ 323-146 πχ 146πΧ-330 μχ 2. Καταγράφω τους τρεις (3) σημαντικότερους πολιτισμούς που

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ MΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ MΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ MΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 31/05/2017 ΧΡΟΝΟΣ: ΔΥΟ (2) ΩΡΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ: Το εξεταστικό

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευόμενα μνημεία και χώροι, στην Υπάτη και την ευρύτερη περιοχή

Προστατευόμενα μνημεία και χώροι, στην Υπάτη και την ευρύτερη περιοχή Προστατευόμενα μνημεία και χώροι, στην Υπάτη και την ευρύτερη περιοχή Στη στήλη αυτή σας παρουσιάζουμε μνημεία και χώρους, ευρισκόμενα στην Υπάτη και την ευρύτερη περιοχή, τα οποία η Πολιτεία επισήμως

Διαβάστε περισσότερα

<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >>

<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >> 1 Ο ΕΠΑΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2014 : > ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΥΚΗΝΩΝ Από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Χτισμένη πάνω

Διαβάστε περισσότερα

Θέατρο ιονύσου Ελευθερέως. Λίλιαν Παπαγιαννίδη Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο

Θέατρο ιονύσου Ελευθερέως. Λίλιαν Παπαγιαννίδη Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Θέατρο ιονύσου Ελευθερέως Λίλιαν Παπαγιαννίδη Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο 2013-2014 Λίγα λόγια για τον ιόνυσο Ήταν ο πιο πρόσχαρος από τους θεούς και από τους πιο αγαπητούς στους ανθρώπους,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ TAXIWAY

ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ TAXIWAY ΠΕΡΙΓΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ TAXIWAY Αξιότιμοι συνεργάτες. Το Ραδιοταξί Taxiway με στόλο 1200 συμβατικά ταξί, 2 ειδικά διαμορφωμένα ταξί α.μ.ε.α και ένα 9θέσιο ιδιόκτητο πολυτελές ταξί, αποτελεί τη μεγαλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες από τη Σαλαμίνα. Photo Album. by Πρίμπας Γεώργιος. Γιώργος Πρίμπας

Εικόνες από τη Σαλαμίνα. Photo Album. by Πρίμπας Γεώργιος. Γιώργος Πρίμπας Εικόνες από τη Σαλαμίνα Photo Album by Πρίμπας Γεώργιος Γιώργος Πρίμπας Σαλαμίνα. Προηγούμενα σχετικά αφιερώματα: Κυνόσουρα εδώ. Η Σπιναλόγκα του Σαρωνικού εδώ, Το σκεπτικό στη δημιουργία του παρόντος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΣ: Η σύνδεση της καλλιτεχνικής δημιουργίας με το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία ενός πολιτισμού.

ΣΚΟΠΟΣ: Η σύνδεση της καλλιτεχνικής δημιουργίας με το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία ενός πολιτισμού. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ (file://localhost/c:/documents%20and%20settings/user/επιφάνεια%20εργασίας/κ έντρο%20εξ%20αποστάσεως%20επιμόρφωσης%20- %20Παιδαγωγικό%20Ινστιτούτο.mht) Κέντρο Εξ Αποστάσεως Επιμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος 2015-2016 ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ο πρώτος πολεοδομικός χάρτης των Αθηνών εκπονήθηκε από τους αρχιτέκτονες Κλεάνθη και Schaubert. Δεν έχει νόημα να επεκταθούμε περισσότερο στην πρώτη πολεοδομική χάραξη της πόλης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Το ανάκτορο της Ζάκρου

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Το ανάκτορο της Ζάκρου ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10 Το ανάκτορο της Ζάκρου Ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου Το ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου βρίσκεται στο ΝΑ άκρο της Κρήτης στον ομώνυμο ευρύχωρο όρμο. Η θέση ήταν γνωστή από τον 19 ο αι.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2012 2013 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/06/2013 ΤΑΞΗ: Α ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2:30 ΩΡΑ: 10:45 13:15 Όνομα μαθητή/τριας:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΘΕΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ : Α

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΘΕΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ : Α ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΘΕΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ : Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 12.06.2014 ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες (7:45π.μ.- 9:45μ.μ.) Βαθμός :...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΚΛΙΤΥΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΚΛΙΤΥΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΚΛΙΤΥΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ Project ΑΝΝΑ ΑΝΕΜΟΓΙΑΝΝΗ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΑΝΕΜΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΤΑΒΙΘΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ ΝΟΤΙΑ ΠΛΑΓΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΝΟΤΙΑ ΚΛΙΤΥΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ Η νότια πλαγιά της Ακρόπολης

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραδείγματα σφραγιδολίθων πριν την Υστεροκυπριακή περίοδο είναι περιορισμένα σε αριθμό και το δημοφιλές σχήμα είναι το ορθογώνιο πλακίδιο.

Τα παραδείγματα σφραγιδολίθων πριν την Υστεροκυπριακή περίοδο είναι περιορισμένα σε αριθμό και το δημοφιλές σχήμα είναι το ορθογώνιο πλακίδιο. Σφραγιδογλυφία Τα παραδείγματα σφραγιδολίθων πριν την Υστεροκυπριακή περίοδο είναι περιορισμένα σε αριθμό και το δημοφιλές σχήμα είναι το ορθογώνιο πλακίδιο. Κατά την ΥΚΙ φάση ο αριθμός των σφραγίδων είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ)

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ) ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10 Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ) Ίδρυση των πρώτων ανακτορικών κέντρων Κύριο χαρακτηριστικό στην κεραμική η εμφάνιση του καμαραϊκού ρυθμού, ο οποίοςαποτελεί προϊόν των

Διαβάστε περισσότερα

1.ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ. Μουσείο της Ακρόπολης

1.ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ. Μουσείο της Ακρόπολης ΠΡΟΤΥΠΟΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΙΩΝΙ ΕΙΟΥ ΙΩΝΙ ΕΙΟΥΣΧΟΛΗΣ ΟΜΙΛΟΣ: Πάµε Μουσείο ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: : 2013-14 14 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Παραράς Ι. ΗΜΙΟΥΡΓΟΙ: Καπιζιώνη Σπυριδούλα Χατζηφούντα Μαριάννα Χιώτη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ 3 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Σ.Χ. ΕΤΟΣ 2011-2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ» ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ Εργασία του μαθητή: Μαγγιώρου

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογικό μυστήριο στα Γρεβενά. Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Κυριακή, 14 Αύγουστος :09 -

Αρχαιολογικό μυστήριο στα Γρεβενά. Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Κυριακή, 14 Αύγουστος :09 - Μετά τη σύλληψη την περασμένη Δευτέρα τριών μελών μιας οικογένειας από τη Μερσίνα, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 366 (!) σπάνια και πολύτιμα αρχαία αντικείμενα, χθες συνελήφθη ένας 62χρονος στο ίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Αμαθούντα. Μάθημα: Ιστορία της Κύπρου ΝΕΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΑΚΑΚΙΟΥ. Χρήστος Παναγιώτου Β 2. Υπεύθυνη καθηγήτρια:μαρία Χατζημιχαήλ.

Αμαθούντα. Μάθημα: Ιστορία της Κύπρου ΝΕΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΑΚΑΚΙΟΥ. Χρήστος Παναγιώτου Β 2. Υπεύθυνη καθηγήτρια:μαρία Χατζημιχαήλ. Αμαθούντα Μάθημα: Ιστορία της Κύπρου ΝΕΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΑΚΑΚΙΟΥ Χρήστος Παναγιώτου Β 2 Υπεύθυνη καθηγήτρια:μαρία Χατζημιχαήλ Page 1 of 6 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - Εξώφυλλο...1-7 - Περιεχόμενα...2-7 - Γενική εισαγωγή...3-7

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ : Π.Χ. ΥΣΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ : Π.Χ. ΥΣΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ : 1600 1100 Π.Χ. ΥΣΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 1 ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ : Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Χώρος : ηηπειρωτικήελλάδααπότηθεσσαλίαωςτην Πελοπόννησο Τα φύλα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ

ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Η κεραμική, μια πανάρχαια τέχνη, χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη το αργιλόχωμα. Όταν αναμείξουμε το αργιλόχωμα με νερό θα προκύψει μία πλαστική μάζα

Διαβάστε περισσότερα

Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής

Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής ΑΝΑΓΝΩΣΗ - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής δομής

Διαβάστε περισσότερα

Τι πραγματευόμαστε: Ιστορικά γεγονότα Πολιτισμό της Κρήτης Προσωπικότητες Νησιά της Μεσογείου και άλλα ειδικά θέματα

Τι πραγματευόμαστε: Ιστορικά γεγονότα Πολιτισμό της Κρήτης Προσωπικότητες Νησιά της Μεσογείου και άλλα ειδικά θέματα ΚΡΗΤΗ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Τι πραγματευόμαστε: Ιστορικά γεγονότα Πολιτισμό της Κρήτης Προσωπικότητες Νησιά της Μεσογείου και άλλα ειδικά θέματα Περιεχόμενα Ειδικά Θέματα Μινωικός Πολιτισμός Βενετοτουρκικός πόλεμος

Διαβάστε περισσότερα

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη. Επαναληπτικές Ασκήσεις 2 ης ενότητας - Αρχαϊκά χρόνια. Αρχαϊκά Χρόνια

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη. Επαναληπτικές Ασκήσεις 2 ης ενότητας - Αρχαϊκά χρόνια. Αρχαϊκά Χρόνια Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Επαναληπτικές Ασκήσεις 2 ης ενότητας - Αρχαϊκά χρόνια Αρχαϊκά Χρόνια Ερωτήσεις: 1. Να βάλεις στις σωστές απαντήσεις: Α. Οι κάτοικοι των αρχαίων ελληνικών πόλεων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια κυκλική πλατεία

ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια κυκλική πλατεία ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια κυκλική πλατεία Μέρη αρχαίου θεάτρου σκηνή: ορθογώνιο, μακρόστενο κτίριο προσκήνιο: στοά με κίονες μπροστά από τη

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Πρίμπας Ααύγουστος 2017

Γιώργος Πρίμπας Ααύγουστος 2017 Γιώργος Πρίμπας Στην περιοχή της πόλης του Άργους έχει διαπιστωθεί αδιάλειπτη ανθρώπινη παρουσία, με σημαντικές πόλεις και οικισμούς, τα τελευταία πεντέμισι με έξι χιλιάδες χρόνια. Αναπόφευκτο λοιπόν να

Διαβάστε περισσότερα

Θεσσαλονίκη: Μια πόλη, μια ιστορία

Θεσσαλονίκη: Μια πόλη, μια ιστορία Θεσσαλονίκη: Μια πόλη, μια ιστορία Πολιτιστική Κληρονομιά ΑΦΟΡΜΗΣΗ 1 ο Διεθνές Συνέδριο Νέων της UNESCO στην Αρχαία Ολυμπία 2018: Ευρωπαϊκό έτος για την πολιτιστική κληρονομιά 17 στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. (Ι). Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, ως προς την ορθότητά τους, με την ένδειξη Σωστό ή Λάθος.

ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. (Ι). Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, ως προς την ορθότητά τους, με την ένδειξη Σωστό ή Λάθος. ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (Ι). Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, ως προς την ορθότητά τους, με την ένδειξη Σωστό ή Λάθος. 1. Βασιλεύς ονομαζόταν ο ανώτατος άρχοντας των μυκηναϊκών ανακτόρων. 2.Οι

Διαβάστε περισσότερα