A Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Ερευνητική εργασία Το βέλος του χρόνου Προσεγγίζοντας διεπιστημονικά την έννοια του χρόνου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "A Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Ερευνητική εργασία Το βέλος του χρόνου Προσεγγίζοντας διεπιστημονικά την έννοια του χρόνου"

Transcript

1 A Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Ερευνητική εργασία Το βέλος του χρόνου Προσεγγίζοντας διεπιστημονικά την έννοια του χρόνου Υ π ε ύ θ υ ν η Κ α θ η γ ή τ ρ ι α : Δ ρ. Γ λ έ ζ ο υ Κ α τ ε ρ ί ν α ( Π Ε 0 4 / 1 9 ) Σ Χ ΟΛ Ι ΚΟ Ε Τ Ο Σ

2 Τι είναι ο χρόνος; Ο χρόνος είναι παρελθόν, παρόν και μέλλον. Ο χρόνος είναι μετασχηματισμός, κίνηση, μεταβολή, εξέλιξη. Ο χρόνος είναι μνήμη, επομένως Ιστορία. Ο χρόνος είναι βιολογικός. Ο χρόνος είναι ψυχολογικός. Ο χρόνος είναι σχετικός.

3 Η έρευνά μας Κύριο Επιστημονικό Πεδίο : Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες & Τεχνολογία Εμπλεκόμενα Μαθήματα: Φυσική, Βιολογία, Πληροφορική, Μαθηματικά, Γλώσσα, Αισθητική αγωγή

4 Η έρευνά μας Οι μαθητές/ήτριες ενεπλάκησαν σε διαδικασίες ανακαλυπτικής και διερευνητικής μάθησης μέσω δραστηριοτήτων αξιοποίησης, ανάπτυξης και διαχείρισης ψηφιακών κατά κύριο λόγο εργαλείων.

5 Σκοπός η διερεύνηση της έννοιας του χρόνου, η οικοδόμηση γνώσεων σχετικά με το χρόνο η ευαισθητοποίηση για τη σημασία του χρόνου στην εξέλιξη φυσικών φαινομένων και στην καθημερινή ζωή, η ανάπτυξη δεξιοτήτων περιβαλλοντικού, οικονομικού και τεχνολογικού χαρακτήρα, για την ορθή διαχείριση του χρόνου σε ένα ενεργό, συμμετοχικό και ομαδοσυνεργατικό περιβάλλον μάθησης.

6 «Μαθαίνουμε καλύτερα κάνοντας αλλά μαθαίνουμε ακόμα καλύτερα αν συνδυάσουμε τη δράση με την ομιλία και το στοχασμό πάνω σ αυτά που κάνουμε.» (Papert, 1980)

7 2Κ 14 Στέφανος Βασιλόπουλος Νίκος Γεωργιάδης Δημήτρης Κασπάρης HSBT Project Ρωσσοπούλου Ναυσικά Τραγόπουλος Βαγγέλης Τσούμπελης Δημήτρης Χατζοπούλου Μαργαρίτα Psycho Team Κατσαΐτης Νικόλας Κόρα Ιωάννα Μιχαλοπούλου Ιωάννα Σχοινοχωρίτη Αναστασία ΣΕΜΑΜ Παρέλλη Μαίρη Σαμαρά Μαρία Τάκα Στέλλα Φιλιπποπούλου Ελένη Χονδρογιάννη Αναστασία

8 Πτυχές του θέματος Ο χρόνος στην εξέλιξη του σύμπαντος. Ο χρόνος στις Φυσικές Επιστήμες: Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Γεωλογία. Ο χρόνος στη Μυθολογία. Ο χρόνος στην Ψυχολογία. Ο χρόνος στον Αθλητισμό.

9 Διαμόρφωση ομάδων συμβολαίου 1. Γνωριμία των μελών της ολομέλειας. 2. Χωρισμός σε 3-4-5μελείς ομάδες. 3. Λήψη απoφάσεων: α) για το όνομα της ομάδας. β) για τη διαδικασία υλοποίησης του project. 4. Προτάσεις για δημιουργία κανόνων. 5. Σύνθεση, ψήφιση και υπογραφή συμβολαίου.

10 Ελληνικό Εκπαιδευτικό Κοινωνικό Δίκτυο «Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης». Στιγμιότυπο της κεντρικής σελίδας του ιστότοπου του κοινωνικού δικτύου: «Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης»

11 Αξιοποίηση του δικτύου «Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης»

12 Αποτίμηση εφαρμογής Η εργασία συνέβαλε σημαντικά ώστε οι μαθητές: Να οικοδομήσουν γνώσεις σχετικά με το χρόνο καθώς και δεξιότητες σχεδίασης, ανάπτυξης, διερεύνησης και διαχείρισης ψηφιακών εργαλείων. Να αναπτύξουν ενδιαφέρον και θετική στάση απέναντι στις Φυσ. Επιστήμες, την Πληροφορική και την Τεχνολογία. Να καταστούν ικανοί να θέτουν ενεργητικά στόχους, να κρίνουν και να επιλέγουν πληροφορίες και να τις χρησιμοποιούν αποτελεσματικά. Να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες, να αυτενεργούν, να σκέφτονται δημιουργικά και ενεργητικά. Να αναπτύξουν την ικανότητα να συνεργάζονται στο πλαίσιο μιας ομαδοσυνεργατικής διαδικασίας μάθησης. Να δημιουργήσουν πρωτότυπες κατασκευές προσωπικού ενδιαφέροντος και νοήματος.

13 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ L. Levy-Bryhl. Mon Roi, par Henri Michaux, "Quelques aspects de la mentalite primitive" στο La Nouvelle Revue Française, N 240, septembre Henri Bergson, Time and Free Will: An Essay on the Immediate Data of Consciousness, London Lowith Carl, Meaning in History, Chicago Eliade M., The Myth of the Eternal Return, London, Gunkel H., Schopfung und Chaos in Urseit und Endzeit, Gottingen, Goldenweiser A., Anthropology, New York, Malinowski Β., Myth in Primitive Psychology, London Caillois Roger, L' Homme et le Sacre, Paris, St. Augustine, Confessions, London, de Broglie L. Continu et le Discontinu dans la Physique Moderne, Paris, Jung C.G., Modern Man in Search of a Soul, New York, Καλογερόπουλος K., Σοφία του Ονειρόχρονου, Αθήνα, Μελανίτη Γ. Ν., Ο χρόνος κατά Πλάτωνα, Αριστοτέλη και νεώτερους στοχαστές, Πλάτων, τομ.52 ( ), σελ Χαρτοκόλλης Πέτρος, Χρόνος και αχρονικότητα. Παραλλαγές της χρονικής εμπειρίας (Μια ψυχαναλυτική προσέγγιση),εκδ.καστανιώτης, Αθήνα, 2006 Lee Smolin "Τι είναι ο Χρόνος;" στο Physics4u, Νοέμβριος Κ. Καλογερόπουλος, "Ο αρχέγονος και ο έσχατος χρόνος", στο Archive, (2004)

14 ΤΟ ΒΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Ομάδα HSBTProject Ρωσσοπούλου Ναυσικά, Τραγόπουλος Βαγγέλης, Τσούμπελης Δημήτρης, Χατζοπούλου Μαργαρίτα

15 H S B History Science Biology HSBTPROJECT T Time PROJECT

16 HISTORY

17 Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Από το ημερονύκτιο στον μήνα. H χρονική διάρκεια από την στιγμή της εμφάνισης μέχρι την αμέσως επομένη επανεμφάνιση της σελήνης. Ονομάστηκε από τους Ελληνες μην (= μήνας), προέρχεται από τη λέξη μήνη που σημαίνει σελήνη. Από τον μήνα στο έτος. Η συνειδητοποίηση της περιοδικής ανανέωσης των εποχών, σε συνδυασμό με τη χρονική μονάδα τού μηνός, οδήγησε στον προσδιορισμό μιας μεγαλύτερης χρονικής μονάδας, του έτους.

18 Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Οι αρχαίοι Ελληνες γνώριζαν, ότι το έτος είναι διάστημα χρόνου, το οποίο ισούται με τη χρονική διάρκεια μίας πλήρους περιφοράς της Γης γύρω από τον Ήλιο ( 365 ¼ ημέρες). Η Μαθηματική βάση τού Ελληνικού Ημερολογίου Οι Έλληνες χώριζαν το έτος σε 12 σεληνιακούς (συνοδικούς) μήνες και επειδή γνώριζαν πως ο κάθε συνοδικός μήνας δεν είχε ακέραιο πλήθος ημερών ( 29 ½ ημέρες), έδιναν στους μήνες διάρκεια 30 ημερών (τέλειοι μήνες) και 29 ημερών (κοίλοι μήνες) εναλλάξ.

19 HΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ Κυριακή: Ημέρα του Ήλιου (Sunday). Δευτέρα: Ημέρα Σελήνης (Mo(o)nday). Τρίτη: Άρεως ημέρα (Mardi Mars). Τετάρτη: Ημέρα του Ερμή (Mercredi Mercury). Πέμπτη: Ημέρα του Δία (Jeudi Zeus). Παρασκευή: Ημέρα της Αφροδίτης (Αφροδίτη = Venere στα ιταλικά, η Παρασκευή Venerdi.) Σάββατο: Ημέρα του Κρόνου (Saturn, δηλαδή Satur(n)day)

20 ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Έλληνες : Χρόνος (αρχέγονη θεότητα, κρατούσε Δρεπάνι) Αιγύπτιοι : Θωθ (Ζύγιζε τις ψυχές των νεκρών, δημιούργησε το Αιγυπτιακό ημερολόγιο) Δεν γυρνά πίσω. Δεν έχει αρχή και τέλος.

21 SCIENCE

22 ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Λόγος για τον οποίο επινοήθηκε: προκειμένου να συμπληρώσει τους νόμους κίνησης του Νεύτωνα έτσι ώστε να ισχύουν και σε ταχύτητες της τάξης του φωτός.

23 ΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΥΤΗΣ A. Οι νόμοι της φυσικής είναι ίδιοι για όλα τα αδρανειακά συστήματα αναφοράς. B. Η ταχύτητα του φωτός είναι ίδια για όλα τα αδρανειακά συστήματα αναφοράς και είναι ανεξάρτητη από την κίνηση της φωτεινής πηγής.

24 ΕΠΕΞΗΓΗςΗ

25 ΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ Με χρήση ατομικών ρολογιών καισίου (που έχουν ακρίβεια 1/10 13 του δευτερολέπτου). Μέσω της μέτρησης του χρόνου διάσπασης κάποιων σωματιδίων (μιονίων).

26 BIOLOGY

27 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΡΟΛΟΙ Το βιολογικό ρολόι είναι ένα εσωτερικό ρολόι που μετράει το χρόνο.

28 ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΡΥΘΜΟΙ Ο βασικός ημερήσιος ρυθμός γνωστός και ως κιρκαδιανός (από τις λατινικές λέξεις circa diem = περίπου μία ημέρα), ο ενιαύσιος ή ετήσιος ρυθμός (circannual = περίπου ένα έτος) και ο σεληνιακός ή καταμήνιος (lunar).

29 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΑΣΙΚOY ΗΜΕΡHΣΙΟY ΡΥΘΜOY α) Οι βηματοδότες. Στην περίπτωση του ανθρώπου (και πολλών άλλων ζώων) είναι πυρήνες του κεντρικού νευρικού συστήματος και βρίσκονται σε μία περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος, απ' όπου κυβερνούν τους βιολογικούς ρυθμούς του σώματος.

30 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ β) Οι νευρικές ίνες που προσάγουν μεταξύ άλλων την ημερήσια διακύμανση του φωτός, την οποία προσλαμβάνουν από τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού.

31 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ γ) Οι νευρικές ίνες που μεταφέρουν την κιρκαδιανή πληροφορία στον οργανισμό και κυρίως σε ένα άλλο κέντρο του εγκεφάλου (την λεγόμενη επίφυση), προκαλώντας την σύνθεση και την έκκριση της ορμόνης μελατονίνη.

32 ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕΙ Επιτρέπει την πρόβλεψη αντί να ανταποκρίνεται παθητικά στο περιβάλλον (ξημερώνει ξυπνάς), εφόσον γνωρίζεις ότι το περιβάλλον θα αλλάξει, μπορείς να το προβλέψεις και να αλλάξεις την εσωτερική σου φυσιολογία και συμπεριφορά για να προετοιμάσεις τον οργανισμό σου γι αυτή την αλλαγή.

33 TIME

34 ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ Alzheimer Cancer AIDS

35 ALZHEIMER Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Είναι μια μη θεραπεύσιμη ασθένεια. Ο κάθε πάσχων έχει Αλτσχάιμερ με έναν ιδιαίτερο τρόπο, υπάρχουν πολλά κοινά συμπτώματα.

36 ΡΥΘΜΟΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ Ο ρυθμός προόδου της νόσου Αλτσχάιμερ διαφέρει πολύ από ασθενή σε ασθενή. Στα πρώιμα στάδια εξασθένηση της νοητικής λειτουργίας Μεσαίας βαρύτητας μορφή 3-5 χρόνια Σοβαρά στάδια της νόσου 7-10 χρόνια Άντρες ασθενείς ζουν κατά μέσο όρο 4,2 χρόνια Οι γυναίκες ασθενείς ζουν περίπου 5,7 χρόνια, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ζήσουν μέχρι και 20 χρόνια.

37 ΚΑΡΚΙΝΟΣ Ο καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες. Δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες.

38 ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ Ο καθένας ανταποκρίνεται στην θεραπεία με διαφορετικό τρόπο. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος ώστε να γνωρίζεις εκ των προτέρων πόσο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία του καρκίνου. Η μέση επιβίωση από όλες τις μορφές και τα στάδια του καρκίνου είναι πλέον τα 5,8 χρόνια, όταν το 1971 ήταν μόλις 1 χρόνος. Υπάρχουν όμως μορφές της νόσου που έχουν πολλαπλάσια επιβίωση και άλλες που έχουν πολύ μικρότερη.

39 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΖΩΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ Το είδος καρκίνου. Το στάδιο του καρκίνου όταν διαγνώστηκε. Τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του καρκίνου (όπως οι τύποι κυττάρων και τα χαρακτηριστικά της ανάπτυξής του). Η θεραπεία που έλαβε ο ασθενείς. Η μοναδική φυσική και συναισθηματική υγεία του ασθενή.

40 HIV-AIDS Η λοίμωξη με τον Ιό Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας και το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS) είναι μια νόσος του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας. Δεν υπάρχει θεραπεία ίασης ή προληπτικό εμβόλιο.

41 ΣΤΑΔΙΑ Πρώτο στάδιο έντονη παραγωγή αντιγράφων του ιού στο αίμα πραγματοποιείται από την στιγμή της μόλυνσης μέχρι και μερικές εβδομάδες μετά από αυτή Δεύτερο στάδιο ασυμπτωματική λοίμωξη που χαρακτηρίζεται από βραδύτερη αναπαραγωγή του ιού διαρκεί κατά μέσο όρο οκτώ χρόνια, χωρίς την λήψη θεραπευτικής αγωγής Τρίτο στάδιο Όταν η συγκέντρωση των CD4+(κυττάρων) πέσει κάτω από ένα ορισμένο όριο, ο οργανισμός γίνεται ευάλωτος σε λοιμώξεις με αποτέλεσμα να οδηγείται στον θάνατο

42 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Βιβλίο Φυσικής Κτεύθυνσης Γ Λυκείου Wikipedia LIFE: Ο χρόνος

43 ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ SCRATCH PROJECTS + ΣΥΛΛΟΓΉ TIME PROJECTS

44 ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ SCRATCH PROJECTS + ΣΥΛΛΟΓΉ TIME PROJECTS

45 ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ SCRATCH PROJECTS + ΣΥΛΛΟΓΉ TIME PROJECTS

46 ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ SCRATCH PROJECTS + ΣΥΛΛΟΓΉ TIME PROJECTS

47 ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΜΑΤΑ Επιμέλεια: Στέφανος Βασιλόπουλος, Νίκος Γεωργιάδης, Δημήτρης Κασπάρης ΟΜΑΔΑ 2k14

48 Ερευνητικά Ερωτήματα Πώς χρονομετρούνται τα αθλήματα; Τι γνωρίζουμε για τα χρονόμετρα; Ποια είναι τα ρεκόρ στα γνωστότερα αθλήματα; Ποια είναι η χρονική διάρκεια των δημοφιλέστερων αθλημάτων; Δημιουργία χρονοδιαγραμμάτων που αφορούν σύγχρονες αθλητικές διοργανώσεις.

49 Χρονόμετρα Το χρονόμετρο είναι όργανο μέτρησης του χρόνου που μετρά με ωρολογιακό μηχανισμό τον χρόνο που περνάει. Όταν αναφερόμαστε σε χρονόμετρο συνήθως εννοούμε τον ωρολογιακού τύπου μηχανισμό, αναλογικό ή ψηφιακό, που κρατούμε και ελέγχουμε με το χέρι. Υπάρχουν και μεγάλοι σε διαστάσεις τύποι χρονομέτρων, όπως για παράδειγμα τα χρονόμετρα των αθλητικών εγκαταστάσεων που έχουν μορφή ψηφιακών πινάκων στα στάδια που διεξάγονται ομαδικά ή άλλα αθλήματα.

50 Τύποι χρονομέτρων Χρονόμετρο χειρός: 1. Μηχανικό χρονόμετρο 2. Ψηφιακό χρονόμετρο με αναλογικούς ενδείκτες 3. Ψηφιακό χρονόμετρο με ψηφιακούς ενδείκτες Χρονόμετρα με εξωτερικούς αισθητήρες

51 Χρονόμετρο χειρός Έχει συνήθως δύο κουμπιά για τον χειρισμό του. Το ένα ξεκινά να μετρά τον χρόνο και το ίδιο κουμπί σταματά τη μέτρηση όταν το πατούμε ξανά, ενώ το δεύτερο κουμπί μηδενίζει τον μετρητή ώστε να ξεκινήσει νέα μέτρηση. Το χρονόμετρο χειρός έχει σφάλμα τον ανθρώπινο χρόνο απόκρισης, καθώς ο έλεγχός του δεν είναι αυτοματοποιημένος. Υπάρχουν επίσης χρονόμετρα χειρός που δίνουν τη δυνατότητα να χρονομετρήσουμε περισσότερα του ενός γεγονότα, όπως για παράδειγμα το χρόνο δύο ή περισσότερων αθλητών.

52 Αναλογικό Ψηφιακό χρονόμετρο χειρός Αναλογικό: Στο αναλογικό χρονόμετρο υπάρχει ένας ενδείκτης για τα δευτερόλεπτα που περνούν (μεγάλος δείκτης) και ένας τουλάχιστον μικρότερος που μετρά τα λεπτά που συμπληρώνει ένας πλήρης κύκλος του δείκτη δευτερολέπτων. Ψηφιακό: Στα ψηφιακά χρονόμετρα η ένδειξη είναι αριθμητική και δεν έχουμε κινούμενα μέρη.

53 Χρονόμετρο με εξωτερικούς αισθητήρες Σε αρκετά χρονόμετρα προσαρτώνται εξωτερικά αισθητήρες, αντί για τα κουμπιά που πατιούνται με το χέρι. Έτσι είναι δυνατό να έχουμε μεγάλη ακρίβεια στη μέτρηση του χρόνου μεταξύ δύο γεγονότων τα οποία σηματοδοτούνται από την ανίχνευση στον αισθητήρα. Ένας τυπικός αισθητήρας μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να μετρά ένα χρονόμετρο με ακρίβεια μεγαλύτερη από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου.

54 Ποια είναι τα ρεκόρ σε κλασσικά Άθλημα Ρεκόρ Άνεμος Αθλητής αθλήματα στίβου; Ημερομηνία γέννησης Εθνικότητα Τόπος Ημερομηνία 100 Μέτρα Usain BOLT 21 ΑΥΓ 1986 JAM Berlin 16 ΑΥΓ Μέτρα Usain BOLT 21 ΑΥΓ 1986 JAM Berlin 20 ΑΥΓ Μέτρα Michael JOHNSON 13 ΣΕΠ 1967 USA Sevilla 26 ΑΥΓ Μέτρα 1:40.91 David Lekuta RUDISHA 17 DEC 1988 KEN London 09 ΑΥΓ Μέτρα 2:11.96 Noah NGENY 2 ΝΟΒ 1978 KEN Rieti 05 ΣΕΠ Μέτρα 3:26.00 Hicham EL GUERROUJ 14 ΣΕΠ 1974 ΜΑΡ Roma 14 ΙΟΥΛ 1998 Ένα Μίλι 3:43.13 Hicham EL GUERROUJ 14 ΣΕΠ 1974 ΜΑΡ Roma 07 ΙΟΥΛ Μέτρα 4:44.79 Hicham EL GUERROUJ 14 ΣΕΠ 1974 ΜΑΡ Berlin 07 ΣΕΠ Μέτρα 7:20.67 Daniel KOMEN 17 ΜΑΙΟΣ 1976 KEN Rieti 01 ΣΕΠ Μέτρα 12:37.35 Kenenisa BEKELE 13 ΙΟΥΝ 1982 ETH Hengelo 31 ΜΑΙΟΣ 10,000 Μέτρα 26:17.53 Kenenisa BEKELE 13 ΙΟΥΝ 1982 ETH Bruxelles 26 ΑΥΓ Χιλιόμετρα 26:44 Leonard 10 JAN 1988 KEN Utrecht 26 ΣΕΠ 2010 Patrick KOMON 15 Χιλιόμετρα 41:13 Leonard 10 JAN 1988 KEN Nijmegen 21 ΝΟΒ 2010 Patrick KOMON 20,000 Μέτρα 56:26.0 Haile GEBRSELASSIE 18 APR 1973 ETH Ostrava 27 ΙΟΥΝ 2007

55 Ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο Ο Γιουσέιν Μπολτ (Usain Bolt) είναι σπρίντερ από τη Τζαμάικα. Κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 100 μ., 200 μ. και 4 x 100 μ. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (2008) έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε τα 100 μέτρα σε χρόνο μικρότερο των 9,7. Κορυφαίος αθλητής 2008 από την IAAF και από τη γαλλική εφημερίδα «Equipe» "πρωταθλητής των πρωταθλητών" και 2010 βραβείο «Laureus», για τον καλύτερο αθλητή της χρονιάς και 2013 αναδείχθηκε ξανά κορυφαίος της χρονιάς. Ημερομηνία Διοργάνωση Τόπος Χρόνος 27 Μαΐου μ. Οστράβα, Τσεχία 30,97 20 Αυγούστου μ. Βερολίνο, Γερμανία 19,19 (Παγκόσμιο Ρεκόρ) 16 Αυγούστου μ. Βερολίνο, Γερμανία 9,58 (Παγκόσμιο Ρεκόρ) 16 Αυγούστου μ. Πεκίνο, Κίνα 9,69 24 Ιουνίου μ. Κίνγκστον, Τζαμάικα 19,75 5 Μαΐου μ. Κίνγκστον, Τζαμάικα 45,28 5 Αυγούστου μ. Λονδίνο, Μ.Βρετανία 9,63 (Ολυμπιακό Ρεκόρ)

56 Ρεκόρ κολύμβησης Event Time Name Nationality Date Meet Location 50 m ελεύθερο César Cielo Brazil 18 Dec 2009 Brazilian Championships São Paulo, Brazil 100 m ελεύθερο César Cielo Brazil 30 Jul 2009 World Championships Rome, Italy 200 m ελεύθερο 1:42.00 Paul Biedermann Germany 28 Jul 2009 World Championships Rome, Italy 400 m ελεύθερο 3:40.07 Paul Biedermann Germany 26 Jul 2009 World Championships Rome, Italy 800 m ελεύθερο 7:32.12 Zhang Lin China 29 Jul 2009 World Championships Rome, Italy 1500 m ελεύθερο 14:31.02 Sun Yang China 4 Aug 2012 Olympic Games London, United Kingdom 50 m ύπτιο Liam Tancock Great Britain 2 Aug 2009 World Championships Rome, Italy 100 m ύπτιο Aaron Peirsol United States 8 Jul 2009 US Championships Indianapolis, United States 200 m ύπτιο 1:51.92 Aaron Peirsol United States 31 Jul 2009 World Championships Rome, Italy 50 m πρόσθιο Cameron van der Burgh South Africa 29 Jul 2009 World Championships Rome, Italy 100 m πρόσθιο Cameron van der Burgh South Africa 29 Jul 2012 Olympic Games London, United Kingdom 200 m πρόσθιο 2:07.01 Akihiro Yamaguchi Japan 15 Sep 2012 National Games Gifu, Gifu, Japan 50 m πεταλούδα Rafael Muñoz Spain 5 Apr 2009 Spanish Championships Málaga, Spain 100 m πεταλούδα Michael Phelps United States 1 Aug 2009 World Championships Rome, Italy 200 m πεταλούδα 1:51.51 Michael Phelps United States 29 Jul 2009 World Championships Rome, Italy 200 m μικτή 1:54.00 (24.89; 28.59; 33.03; 27.49) Ryan Lochte United States 28 Jul 2011 World Championships Shanghai, China 400 m μικτή 4:03.84 (54.92; 1:01.57; 1:10.56; 56.79) Michael Phelps United States 10 Aug 2008 Olympic Games Beijing, China

57 Ο ταχύτερος κολυμβητής στον κόσμο Ο Μάικλ Φελπς (Michael Fred Phelps) είναι Αμερικανός πρωταθλητής και Ολυμπιονίκης της κολύμβησης, κάτοχος παγκοσμίων επιδόσεων σε πολλά αγωνίσματα. Έχει κατακτήσει 22 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, 18 χρυσά, 2 ασημένια και 2 χάλκινα. 8 μετάλλια (6 χρυσά, 2 χάλκινα) κέρδισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα και 8 (όλα χρυσά - 7 πετυχαίνοντας παγκόσμιο ρεκόρ) το 2008 στο Πεκίνο. Ξεπέρασε το ρεκόρ των περισσότερων χρυσών μεταλλίων σε μία μόνο διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, με 8 χρυσά, ρεκόρ που κατείχε από την Ολυμπιάδα του 1972 ο επίσης Αμερικανός κολυμβητής Μαρκ Σπιτς με 7. Τα 14 χρυσά είναι ρεκόρ όλων των Ολυμπιάδων. Έχει τιμηθεί με το Παγκόσμιο Βραβείο του Κολυμβητή της Χρονιάς τα έτη 2003, 2004, 2006, 2007 και του Αμερικανού Κολυμβητή της Χρονιάς τα έτη 2001, 2002, 2003, 2004, 2006 και 2007.

58 Οι 10 Αγώνες Τέννις με την μεγαλύτερη διάρκεια όλων των εποχών h 05 Wimbledon 2010, 1 ος γύρος: John Isner vs Nicolas Mahut, 6 4, 3 6, 6 7 (7 9), 7 6 (7 3), (3 days) h 02 Davis Cup 2013, 1 ος γύρος : Tomáš Berdych, Lukáš Rosol vs Stanislas Wawrinka, Marco Chiudinelli, 6 4, 5 7, 6 4, 6 7 (3 7), (1 day) h 33 French Open 2004, 1 ος γύρος : Fabrice Santoro vs Arnaud Clément, 6 4, 6 3, 6 7 (5 7), 3 6, (2 days) h 22 Davis Cup 1982, προημιτελικός: John McEnroe vs Mats Wilander, 9 7, 6 2, 15 17, 3 6, 8 6 (1 day ; before tie-break era) h 21 Davis Cup 1987 αγώνας μπαράζ: Boris Becker vs John McEnroe, 4 6, 15 13, 8 10, 6 2, 6 2 (1 day ; before tie-break era) h 20 Davis Cup 2002 ημιτελικός: Lucas Arnold Ker, David Nalbandian vs Yevgeni Kafelnikov, Marat Safin, 6 4, 6 4, 5 7, 3 6, (1 day) h 04 Davis Cup 1989, προημιτελικός : Horst Skoff vs Mats Wilander, 6 7 (5 7), 7 6 (9 7), 1 6, 6 4, 9 7 (1 day) h 59 Davis Cup 2009, ημιτελικός : Radek Štěpánek vs Ivo Karlović, 6 7 (5 7), 7 6 (7 5), 7 6 (8 6), 6 7 (2 7), h 53 Australian Open 2012, τελικός: Novak Djoković vs Rafael Nadal, 5 7, 6 4, 6 2, 6 7 (5 7), h 46 Davis Cup 2001, προημιτελικός : Arnaud Clément vs Marc Rosset, 6 3, 3 6, 7 6 (7 5), 6 7 (6 8),

59 Ποδόσφαιρο Ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου αποτελείται από δύο περιόδους των 45 λεπτών έκαστη, γνωστές ως ημίχρονα. Ο χρόνος κάθε ημιχρόνου τρέχει συνεχώς, χωρίς να σταματάει όταν η μπάλα είναι εκτός παιχνιδιού. Μεταξύ των δύο ημιχρόνων υπάρχει ένα διάλειμμα, το οποίο συνήθως έχει διάρκεια 15 λεπτά. Ο διαιτητής είναι ο επίσημος χρονομέτρης του αγώνα και μπορεί να προσθέσει περαιτέρω χρόνο (μερικά λεπτά) σε κάθε ημίχρονο. Σε μερικές περιπτώσεις, όπου στο παιχνίδι πρέπει οπωσδήποτε να βγει κάποιος νικητής (π.χ. σε τελικό κυπέλλου ή νοκ-άουτ αγώνες), το παιχνίδι μπορεί να παραταθεί μετά το τέλος των 90 λεπτών, οπότε παίζεται επί πλέον χρόνος που ονομάζεται παράταση Σήμερα η παράταση διαρκεί μισή ώρα και χωρίζεται σε δύο δεκαπεντάλεπτα ημίχρονα, που και γι αυτά υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω ολιγόλεπτης επέκτασης. Αν και πάλι δεν προκύψει νικητής, το παιχνίδι οδηγείται στην διαδικασία των πέναλτι.

60 Υδατοσφαίριση Η επίθεση κάθε ομάδας διαρκεί 30 δευτερόλεπτα. Κάθε αγώνας έχει τέσσερις περιόδους από 8 λεπτά. Ανάμεσα από την 1η και 2η περίοδο υπάρχει διάλειμμα 1 λεπτού. Ανάμεσα στην 2η και 3η υπάρχει ημίχρονο που διαρκεί πέντε λεπτά και στο οποίο οι ομάδες αλλάζουν εστίες. Ανάμεσα στην 3η και 4η υπάρχει διάλειμμα ενός λεπτού.

61 Καλαθοσφαίριση Ο συνολικός χρόνος της επίθεσης μιας ομάδας είναι 24, ενώ για να περάσει μια ομάδα την μπάλα από το μισό γήπεδο έχει μόνο 12. Κάθε αγώνας αποτελείται από 4 περιόδους ίσης διάρκειας 10. Ανάμεσα στην 1η και τη 2η, καθώς και ανάμεσα στην 3η και την 4η, μεσολαβεί διάλειμμα 2. Ανάμεσα στην 2η και την 3η, υπάρχει διάλειμμα 15, το λεγόμενο ημίχρονο. Κάθε προπονητής έχει το δικαίωμα να καλέσει τους παίκτες του στον πάγκο για να τους δώσει οδηγίες, τέσσερις φορές στον αγώνα. Αυτό λέγεται time-out και κατά τη διάρκειά του ο αγώνας διακόπτεται για 1.

62 Χειροσφαίριση Ένας παίκτης μπορεί να κρατήσει την μπάλα για τρία δευτερόλεπτα ή να κάνει τρία βήματα κρατώντας την στα χέρια. Κατόπιν μπορεί ή να χτυπήσει την μπάλα στο έδαφος ή να δώσει πάσα σε ένα συμπαίκτη ή τέλος να σουτάρει στο τέρμα. O αγώνας διαρκεί 2 ημίχρονα των 30 λεπτών (60 λεπτά συνολικά)

63 Χρονοδιαγράμματα Σύχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου

64 ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΑΔΑ 1896 ΠΑΡΙΣΙ, ΓΑΛΛΙΑ 1900 St. Louis, ΗΠΑ 1904 ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ, ΣΟΥΗΔΙΑ 1912 ΛΟΝΔΙΝΟ, ΗΒ 1908 Antwerp, ΒΕΛΓΙΟ 1920 ΠΑΡΙΣΙ, ΓΑΛΛΙΑ 1924 ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ 1928 ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ (ΝΑΖΙ) 1936 LA, ΗΠΑ 1932 ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 1956 ΛΟΝΔΙΝΟ, ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ 1948 ΕΛΣΙΝΚΙ, ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ 1952 ΡΩΜΗ, ΙΤΑΛΙΑ 1960 ΤΟΚΥΟ, ΙΑΠΩΝΙΑ 1964 ΜΟΝΤΡΕΑΛ, ΚΑΝΑΔΑΣ Mexico City, ΜΕΞΙΚΟ ΜΟΝΑΧΟ, Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ 1972 ΜΟΣΧΑ, ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ 1980 ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ, ΗΠΑ 1984 ΣΕΟΥΛ, ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ 1988 ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ, ΙΣΠΑΝΙΑ 1992 ΑΤΛΑΝΤΑ, ΗΠΑ 1996 ΣΥΔΝΕΫ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 2000 ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΑΔΑ 2004 ΠΕΚΙΝΟ, ΚΙΝΑ 2008 ΛΟΝΔΙΝΟ, ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ 2012 ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ, ΒΡΑΖΙΛΙΑ 2016 ΤΟΚΥΟ, ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

65 Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ 1974 ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ 2002 Ν. ΑΦΡΙΚΗ ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ 1930 ΙΤΑΛΙΑ 1934 ΓΑΛΛΙΑ 1938 ΒΡΑΖΙΛΙΑ 1950 ΕΛΒΕΤΙΑ 1954 ΣΟΥΗΔΙΑ 1958 ΧΙΛΗ 1962 ΑΓΓΛΙΑ 1966 ΜΕΞΙΚΟ 1970 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 1978 ΙΣΠΑΝΙΑ 1982 ΜΕΞΙΚΟ 1986 ΙΤΑΛΙΑ 1990 ΗΠΑ 1994 ΓΑΛΛΙΑ 1998 ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑ 2014 ΡΩΣΙΑ 2018 ΚΑΤΑΡ

66 Βιβλιογραφία D%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%BF 5%CF%83%CE%AD%CE%B9%CE%BD_%CE%9C%CF%80%CE%B F%CE%BB%CF%84 A%CE%BB_%CE%A6%CE%B5%CE%BB%CF%80%CF%82 ew=article&id=1271&itemid=200 C%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF

67 Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

68 Ηλικία του Σύμπαντος ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ z u u y γ Q Q Q e u x u γ e ΕΠΟΧΗ ΛΕΠΤΟΝΙΩΝ ΗΛΕΚΤΡΑΣΘΕΝΗΣ ΕΠΟΧΗ Πληθωρισμός 10 2 sec sec sec e Q e Q e Q ΕΠΟΧΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ sec ΕΠΟΧΗ ΚΒΑΝΤΙΚΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ Big Bang

69 ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΛΗΣ Ηλικία του Σύμπαντος ΣΗΜΕΡΑ 15 δισ έτη Πρώτα σουπερνόβα Σχηματισμός γαλαξίων και άστρων 5 δισ έτη 1δισ έτη u u Το σύμπαν γίνεται διαφανές sec ΕΠΟΧΗ ΦΩΤΟΝΙΩΝ e γ p n p n e γ n p p n

70 Ισαάκ Νεύτων O απόλυτος, πραγματικός και μαθηματικός χρόνος, από μόνος του και από την ίδια τη φύση του, ρέει ομαλά και αδιατάρακτα, χωρίς αναφορά σε οποιονδήποτε εξωτερικό παράγοντα. Όλες οι κινήσεις μπορούν να επιταχυνθούν ή να επιβραδυνθούν αλλά ο χρόνος δεν αλλάζει.

71 Άλμπερτ Αϊνστάιν Θεωρία της Ειδικής Σχετικότητας Ο χρόνος είναι ελαστικός και μπορεί να εκταθεί και να συρρικνωθεί μέσω της πολύ γρήγορης κίνησης. Η ακριβής χρονική διάρκεια μεταξύ δύο καθορισμένων γεγονότων θα εξαρτάται από το πώς συμπεριφέρεται ο παρατηρητής..

72 Μετά τη λήξη του πειράματος τα ρολόγια του αεροπλάνου πήγαιναν κατά 59 νανοδευτερόλεπτα πίσω σε σχέση με τα επίγεια ρολόγια! Πείραμα Χάφελε-Κήτινγκ

73 Μέθοδοι στρέβλωσης του χρόνου Ταχύτητα Βαρύτητα Η βαρύτητα επιβραδύνει τον χρόνο. Αν συμπιέζαμε τη Γη στη μισή δίαμετρό της η βαρύτητα στην επιφάνειά της και η στρέβλωση του χρόνου θα διπλασιαζόταν.

74 Η βαρύτητα στην επιφάνεια των αστέρων νετρονίων είναι αρκετά μεγάλη ώστε να προκαλέσει σημαντική στρέβλωση του χρόνου. Ένα ρολόι πάνω σε έναν αντιπροσωπευτικό αστέρα νετρονίων θα χτυπούσε 30% πιο αργά απ ότι στη Γη.

75 Τι είναι; Σφαίρες ύλης Άστρα, που έχουν καταρρεύσει σε ένα απειροελάχιστα μικροσκοπικό μέγεθος, αφήνοντας πίσω τους την ένταση μόνο της βαρύτητάς τους. ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ Πώς δημιουργήθηκαν; Μεγάλα άστρα εξαντλούν τα καύσιμά τους και ο πυρήνας τους υφίσταται ενδορήξη, αφήνοντας πίσω του μια περιοχή κενού χώρου.

76 Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΙΣ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ. Στην επιφάνεια μιας μαύρης τρύπας η βαρύτητα είναι περίπου κατά εκατό δισεκατομμύρια φορές ισχυρότερη απ ότι στην επιφάνεια του ήλιου. Η βαρύτητα στρεβλώνει και τις τέσσερις διαστάσεις του χωροχρόνου. oles/encyc_mod3_q15.html

77 Σκουληκότρυπες Οι σκουληκότρυπες είναι σήραγγες που συνδέουν 2 μακρινά σημεία του χωροχρόνου. Μία διαβατή σκουληκότρυπα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μηχανή.

78 Φοβούμαι ότι δεν μπορώ να εκφράσω τα παράξενα συναισθήματα που γεννά ένα ταξίδι στο χρόνο. Είναι εξαιρετικά δυσάρεστα. Χ.Τζ.Γουέλς

79

80 Χρόνος ; Επιστήμονες Φιλόσοφοι o Ο χρόνος ρέει προς τα εμπρός. Παρόν; Παρελθόν; Μέλλον; o Πώς νιώθουμε το πέρασμα του χρόνου; o Αποτύπωση ψυχολογίας της χρονικής στιγμής στη μνήμη Ψυχολογική αίσθηση της μνήμης

81 Μυστηριώδες αίσθημα Αίσθηση πως έχουμε ξαναζήσει μια κατάσταση. Οικειότητα, παραδοξότητα Αποδίδεται σε όνειρο. Πολλοί το έχουν βιώσει. Ο Arthur Funkhouser ορίζει τρία είδη. Ποια ;;;

82 Déjà visite Déjà vecu Déjà senti Διαφορές;;;

83 Είναι «Αυτό που έχω ξαναζήσει». Λάθος η ταύτιση με Déjà vu Πολύ περισσότερο από απλά οπτικά ερεθίσματα Περισσότερη λεπτομέρεια και πληροφορίες Δεν είναι απλά ότι «αυτό το έχω ξαναδεί», αλλά «αυτό το έχω ξαναζήσει».

84 Ανθρώπινο συναίσθημα «Αυτό που έχω ξανανιώσει» Εμπεριέχει την υποψία πρόγνωσης. Συχνότερα: Επιληπτικοί ασθενείς

85 Παράδοξη αίσθηση ότι γνωρίζουμε ένα μέρος που δεν έχουμε επισκεφτεί ποτέ. Εύκολη περιήγηση σε πόλεις ( ανεξήγητο φαινόμενο)

86 1. Ψυχολογική Νευροφυσιολογική σκοπιά Ανωμαλία μνήμης Σφάλμα Εγκεφάλου Σημείο στον ιππόκαμπο εγκεφάλου

87 2. Καθυστέρηση οπτικού νεύρου Απορρίφθηκε! Οι τυφλοί έχουν ανάλογες εμπειρίες!

88 3. Συνδεδεμένο με διαταραχές: ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΕΠΙΛΗΨΙΑ Νευρολογική διαταραχή εγκεφάλου : Ηλεκτρικά φορτία εγκεφάλου

89 Πάροδος χρόνου Κλονισμός ψυχικής ηρεμίας «Το 70% γυναικών παρατηρούν αλλαγές στον εαυτό τους και οδηγούνται σε κατάθλιψη.» «Όσοι πάσχουν από κατάθλιψη, ζουν 4-6 χρόνια λιγότερα.»

90 Μέτρηση «τελομερών»: δείκτες βάσει των οποίων μετράται η γήρανση των κυττάρων. Όσο φθείρεται η πρωτεΐνη και όσο διαιρείται το κύτταρο που τα περιβάλλει, κονταίνουν, γίνονται πιο αδύναμα. Η ψυχολογική καταπόνηση φθοροποιό επίδραση στο ανθρώπινο σώμα

91 Γονείς: βασικός φορέας κοινωνικοποίησης Οικογενειακή ηρεμία Ποσοτικός χρόνος Ποιοτικός χρόνος

92 Εντάξτε τον κοινό σας χρόνο στην καθημερινή σας ρουτίνα. Περάστε ώρα μόνοι οι δυο σας. Δημιουργήστε «αόρατο» χρόνο. Αναθεωρήστε τις προτεραιότητές σας. ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

93 ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Ο χρόνος : είναι δώρο Είναι περιορισμένος Είναι αναλώσιμος

94 ΟΦΕΛΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΧΡΟΝΟΥ Διαχείριση άγχους και ενέργειας Ισορροπία σε δουλειά, προσωπική/ οικογενειακή ζωή Ευεξία, προσαρμο στικότητα σε αλλαγές, νέες ευκαιρίες

95 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Αναβλητικότητα Πτώση Ψυχολογίας Χάνεις ψυχική και νοητική ηρεμία ΧΡΟΝΟΥ

96 Κακή εκτίμηση του χρόνου Περιμένεις τον κατάλληλο χρόνο Αίσθηση ότι οι εργασίες επιβάλλονται από εξωτερικούς παράγοντες Γιατί άραγε αναβάλλεις τα πάντα; Έλλειψη στόχων Υποτίμηση δυσκολίας εργασίας Ασαφείς προσδιορισμένε ς εργασίες Φόβος αποτυχίας/ επιτυχίας Αδυναμία λήψης αποφάσεων

97 Λύση; Επίλεξε τους στόχους που θέλεις να επιτύχεις στη ζωή σου(λίστα). Χρησιμοποίη σε τη «μέθοδο ισορροπίας Ξεπέρασε την αναβλητικότη τα σου. Να προσέχεις τις κατηγορίες δράσης. Προτεραιότητες Βάλε πρόκληση στον εαυτό σου. Επιβράβευσε την επιτυχή περάτωση του έργου σου Παρατήρησ ε τον κανόνα 80/20. Ο μη διακοπτόμενος χρόνος μετράει πιο πολύ.

98 Το κλειδί δεν είναι να βάζεις προτεραιότητες στο πρόγραμμά σου, αλλά να προγραμματίζεις τις προτεραιότητές σου. KEEP IT IN MIND ;)

99 Ευχαριστούμε για το χρόνο σας!

100 Σας ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας.

ΤΟ ΒΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΤΟ ΒΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΒΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Ομάδα HSBTProject Ρωσσοπούλου Ναυσικά, Τραγόπουλος Βαγγέλης, Τσούμπελης Δημήτρης, Χατζοπούλου Μαργαρίτα H S B History Science Biology

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΜΑΤΑ. Επιμέλεια: Στέφανος Βασιλόπουλος, Νίκος Γεωργιάδης, Δημήτρης Κασπάρης Όνομα ομάδος: 2k14

ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΜΑΤΑ. Επιμέλεια: Στέφανος Βασιλόπουλος, Νίκος Γεωργιάδης, Δημήτρης Κασπάρης Όνομα ομάδος: 2k14 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Το βέλος του χρόνου: Προσεγγίζοντας διεπιστημονικά την έννοια του χρόνου Υποενότητα: Χρόνος και αθλήματα Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Κατερίνα Γλέζου ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΜΑΤΑ Επιμέλεια: Στέφανος

Διαβάστε περισσότερα

A Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Ερευνητική εργασία

A Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Ερευνητική εργασία A Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Ερευνητική εργασία ΤΟ ΒΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Ομάδα HSBTProject Ρωσσοπούλου Ναυσικά, Τραγόπουλος Βαγγέλης, Τσούμπελης Δημήτρης,

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΜΑΤΑ Επιμέλεια: Στέφανος Βασιλόπουλος, Νίκος Γεωργιάδης, Δημήτρης Κασπάρης ΟΜΑΔΑ 2k14

ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΜΑΤΑ Επιμέλεια: Στέφανος Βασιλόπουλος, Νίκος Γεωργιάδης, Δημήτρης Κασπάρης ΟΜΑΔΑ 2k14 A Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Ερευνητική εργασία Το βέλος του χρόνου Προσεγγίζοντας διεπιστημονικά την έννοια του χρόνου ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΜΑΤΑ Επιμέλεια: Στέφανος Βασιλόπουλος, Νίκος Γεωργιάδης, Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

A Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Ερευνητική εργασία Το βέλος του χρόνου Προσεγγίζοντας διεπιστημονικά την έννοια του χρόνου

A Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Ερευνητική εργασία Το βέλος του χρόνου Προσεγγίζοντας διεπιστημονικά την έννοια του χρόνου A Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Ερευνητική εργασία Το βέλος του χρόνου Προσεγγίζοντας διεπιστημονικά την έννοια του χρόνου Υ π ε ύ θ υ ν η Κ α θ η γ ή τ ρ ι α : Γ λ έ ζ ο υ Κ α τ ε ρ ί ν α ( Π Ε 0 4 /

Διαβάστε περισσότερα

Στίβος. Καλτζίδου Αναστασία Καρρά Μαρία Κοσμίδου Εύα Κουντούρη Δήμητρα

Στίβος. Καλτζίδου Αναστασία Καρρά Μαρία Κοσμίδου Εύα Κουντούρη Δήμητρα Στίβος Καλτζίδου Αναστασία Καρρά Μαρία Κοσμίδου Εύα Κουντούρη Δήμητρα Στίβος Μέρος ισοπεδωμένο, σταδίου ή ιπποδρόμου για ασκήσεις ή τέλεση αγωνισμάτων, αναφερόμενο στα αγωνίσματα του κλασικού αθλητισμού

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία δημιουργίας - γέννησης του αθλήματος έχει καταγραφεί η 29 Δεκεμβρίου 1891

Ημερομηνία δημιουργίας - γέννησης του αθλήματος έχει καταγραφεί η 29 Δεκεμβρίου 1891 Η καλαθοσφαίριση ή πιο συχνά μπάσκετ, είναι ένα ομαδικό άθλημα Ημερομηνία δημιουργίας - γέννησης του αθλήματος έχει καταγραφεί η 29 Δεκεμβρίου 1891 Δημιουργός του ήταν ο Καναδός, καθηγητής φυσικής αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 2014 ΣΤΗ ΝΕΡΙΤ

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 2014 ΣΤΗ ΝΕΡΙΤ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ & ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 2014 ΣΤΗ ΝΕΡΙΤ Σε ρυθμούς Μουντιάλ μπαίνει από την Πέμπτη 12 Ιουνίου μέχρι και τη Δευτέρα 14 Ιουλίου η ΝΕΡΙΤ. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

Οι ώρες τηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων του Μουντιάλ στην Ελλάδα από τη ΝΕΡΙΤ

Οι ώρες τηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων του Μουντιάλ στην Ελλάδα από τη ΝΕΡΙΤ Οι ώρες τηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων του Μουντιάλ στην Ελλάδα από τη ΝΕΡΙΤ Πέμπτη 12 Ιουνίου «Ώρα Μουντιάλ» 23:00 00:30 ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΚΡΟΑΤΙΑ (ΝΕΡΙΤ και ΝΕΡΙΤ HD) 00:45 02:00 Post game εκπομπή «Ώρα Μουντιάλ»

Διαβάστε περισσότερα

Διάστημα. Βάλε στη σωστή απάντηση (μία κάθε φορά). Για να κάνει η Γη μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο, χρειάζεται:

Διάστημα. Βάλε στη σωστή απάντηση (μία κάθε φορά). Για να κάνει η Γη μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο, χρειάζεται: 3ST TET ASKISEON_XPress_Hamster_temp.qxp 27/04/2011 7:45 μ.μ. Page 1 Διάστημα Βάλε στη σωστή απάντηση (μία κάθε φορά). Για να κάνει η Γη μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό της, χρειάζεται: μια μέρα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Παλλήνη, 6 Οκτωβρίου 2014 Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ελληνογερμανικής Αγωγής

Εισαγωγή. Παλλήνη, 6 Οκτωβρίου 2014 Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ελληνογερμανικής Αγωγής 2 3 4 Εισαγωγή Θέλουμε έναν κόσμο ανοιχτό στο μέλλον και τις προκλήσεις του. Θέλουμε μία κοινωνία ανεκτική σε όλους ανεξάρτητα από γλώσσα, εθνικότητα, θρησκεία, ατομικές διαφορές. Θέλουμε να είμαστε ο

Διαβάστε περισσότερα

"Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου." (Οδυσσέας Ελύτης)

Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου. (Οδυσσέας Ελύτης) "Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου." (Οδυσσέας Ελύτης) Το σύμπαν δεν υπήρχε από πάντα. Γεννήθηκε κάποτε στο παρελθόν. Τη στιγμή της γέννησης

Διαβάστε περισσότερα

Γεννήθηκε στο Τρελόνι της Τζαμάικα, στις 21 Αυγούστου του Ξεκίνησε τον αθλητισμό παίζοντας κρίκετ αλλά μετά από λίγο καιρό ξεκίνησε να

Γεννήθηκε στο Τρελόνι της Τζαμάικα, στις 21 Αυγούστου του Ξεκίνησε τον αθλητισμό παίζοντας κρίκετ αλλά μετά από λίγο καιρό ξεκίνησε να Γιουσέιν Μπολτ Γεννήθηκε στο Τρελόνι της Τζαμάικα, στις 21 Αυγούστου του 1986. Ξεκίνησε τον αθλητισμό παίζοντας κρίκετ αλλά μετά από λίγο καιρό ξεκίνησε να ασχολείται με το στίβο. Στα 15 του είχε κερδίσει

Διαβάστε περισσότερα

Στάδια Ε.Ε. 1. Κριτήρια επιλογής θέματος. . Ενδιαφέρον θέμα

Στάδια Ε.Ε. 1. Κριτήρια επιλογής θέματος. . Ενδιαφέρον θέμα Στάδια Ε.Ε. 1. Κριτήρια επιλογής θέματος. Ενδιαφέρον θέμα. Μας δίνετε η ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τους Ολυμπιακούς αγώνες και την παιδεία μέσα από αυτούς.. Επίσης μπορούμε να γνωρίζουμε και να μάθουμε

Διαβάστε περισσότερα

13/6/2014 17:45 18:30 Εκπομπή «Παγκόσμιο Κύπελλο 2014» Στιγμιότυπα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

13/6/2014 17:45 18:30 Εκπομπή «Παγκόσμιο Κύπελλο 2014» Στιγμιότυπα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/6/2014 22:00-22:55 Pre Game ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΚΡΟΑΤΙΑ & ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ 22:55 00:55 ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΚΡΟΑΤΙΑ 00:55-01:20 Post Game ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΚΡΟΑΤΙΑ 13/6/2014 18:30-18:55 Pre Game ΜΕΞΙΚΟ ΚΑΜΕΡΟΥΝ 18:55 20:55 ΜΕΞΙΚΟ ΚΑΜΕΡΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ-ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ-ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ-ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ Επιλογή Αντιπροσωπευτικής Ομάδας Στίβου Με την έναρξη της νέας σχολικής

Διαβάστε περισσότερα

Αφού έχετε μπει στη σελίδα pamestoixima.gr, πατάτε πάνω αριστερά, την επιλογή

Αφού έχετε μπει στη σελίδα pamestoixima.gr, πατάτε πάνω αριστερά, την επιλογή 1. ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ Διαδικασία Αφού έχετε μπει στη σελίδα pamestoixima.gr, πατάτε πάνω αριστερά, την επιλογή "ΣΤΟΙΧΗΜΑ" και μπορείτε να δείτε τις ενότητες που περιγράφονται παρακάτω. Στην αριστερή μπάρα επιλογών

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Θεοδωράκης (2010). ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

Γιάννης Θεοδωράκης (2010). ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ Γιάννης Θεοδωράκης (2010). ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ Πολύ συχνά, τα άτομα, παρατηρώντας τους άλλους, εντοπίζουν υπερβολές και ακρότητες στις συμπεριφορές τους. Παρατηρούν υπερβολές στους χώρους της εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλος τελικός Γαλλία Κροατία για το Μουντιάλ 2018

Μεγάλος τελικός Γαλλία Κροατία για το Μουντιάλ 2018 Μεγάλος τελικός Γαλλία Κροατία για το Μουντιάλ 2018 Η ώρα του μεγάλου τελικού του παγκοσμίου κυπέλλου 2018 που διεξάγεται στα γήπεδα της Ρωσίας, έφτασε και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω του. Όλοι

Διαβάστε περισσότερα

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης Οι Κανόνες Της Χειροσφαίρισης Η χειροσφαίριση είναι ένα απο τα πιο γρήγορα ομαδικά αθλήματα κλειστού χώρου. Είναι ένα Ολυμπιακό άθλημα το οποίο διεξάγεται σε περισσότερες απο 150 χώρες. Είναι ένα άθλημα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΆΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΆΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2011-2012 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΆΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:30 ΜΑΙΟΥ 2012 ΤΑΞΗ Β ΧΡΟΝΟΣ : 2 ΩΡΕΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:.ΤΑΞΗ:.ΑΡ: ΟΔΗΓΙΕΣ: 1.

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. Επιλογή Αντιπροσωπευτικών Ομάδων Στίβου

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. Επιλογή Αντιπροσωπευτικών Ομάδων Στίβου ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Επιλογή Αντιπροσωπευτικών Ομάδων Στίβου Η επιλογή των μαθητών για την αντιπροσωπευτική ομάδα στίβου, θα

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη της κ. Όλγας Πιπερίδου στην Ομάδα Προσφύγων της ΔΟΕ

Επίσκεψη της κ. Όλγας Πιπερίδου στην Ομάδα Προσφύγων της ΔΟΕ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ www.olympic.org.cy / cypnoc.media@cytanet.com.cy 20 Aυγούστου 2016 Επίσκεψη της κ. Όλγας Πιπερίδου στην Ομάδα Προσφύγων της ΔΟΕ Η αρχηγός αποστολής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχολικό Έτος: 2014-2015 Σχολική Μονάδα: ΓΕΛ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ Τίτλος Ερευνητικής Εργασίας: Εργαλεία Web 2.0 για την τάξη ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων. Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων. Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015 Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015 Α. Εισαγωγή Ερώτηση 1. Η τιμή της μάζας ενός σώματος πιστεύετε ότι συνοδεύει το σώμα εκ κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας.

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Φρουρώ τον αντίπαλο για να εμποδίσω τις κινήσεις του. Μετακινούμαι με το αντικείμενο σε χώρο που μπορώ να σκοράρω.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ & Ο ΓΙΓΑΝΤΙΣΜΟΣ

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ & Ο ΓΙΓΑΝΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ & Ο ΓΙΓΑΝΤΙΣΜΟΣ Μορέλα Έρη, PhD Ο γιγαντισμός των αγώνων Η υπερβολική έκταση του

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 2 2. Μετρήσεις χρόνου Η ακρίβεια

Φύλλο Εργασίας 2 2. Μετρήσεις χρόνου Η ακρίβεια Φύλλο Εργασίας 2 2. Μετρήσεις χρόνου Η ακρίβεια Τι εννοούμε όταν λέμε να μετρήσουμε μια ποσότητα; Να μετρήσουμε μια ποσότητα θα πει: 1. Να την συγκρίνουμε με μια άλλη όμοια και 2. Να βρούμε ότι είναι «τόσες»

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Μάθημα επιλογής-παραολυμπιακα ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Σοφία Μπάτσιου Οκτώβριος 2013 ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Άθλημα στο οποίο έχουν δικαίωμα συμμετοχής άνδρες και γυναίκες με κινητικές

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτική συνάντηση Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2016

Ενημερωτική συνάντηση Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2016 Ενημερωτική συνάντηση Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2016 Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Διεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση των Μαθητών H μεγαλύτερη διεθνής έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ. Θεματική Ενότητα 2: Βιολογική και φυσιολογική βάση των κινήτρων

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ. Θεματική Ενότητα 2: Βιολογική και φυσιολογική βάση των κινήτρων ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ Θεματική Ενότητα 2: Βιολογική και φυσιολογική βάση των κινήτρων Θεματική Ενότητα 2 Στόχοι: Η κατανόηση, εκ μέρους των φοιτητών, της βιολογικής και φυσιολογικής βάσης των κινήτρων, καθώς

Διαβάστε περισσότερα

710 -Μάθηση - Απόδοση

710 -Μάθηση - Απόδοση 710 -Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 6η Ποιοτική αξιολόγηση της Κινητικής Παρατήρηση Αξιολόγηση & Διάγνωση Η διάλεξη αυτή περιλαμβάνει: Διαδικασία της παρατήρησης & της αξιολόγησης Στόχοι και περιεχόμενο παρατήρησης

Διαβάστε περισσότερα

Τον πρώτο λόγο η Αγγλία με την Σουηδία

Τον πρώτο λόγο η Αγγλία με την Σουηδία Τον πρώτο λόγο η Αγγλία με την Σουηδία Καλημέρα σας, ολοκληρώνονται σήμερα οι προημιτελικοί του παγκοσμίου κυπέλλου και θα προκύψει το δεύτερο ζευγάρι των ημιτελικών του Μουντιάλ 2018. Η έκπληξη της διοργάνωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ. ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ (037) Μπάτσιου Σοφία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ. ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ (037) Μπάτσιου Σοφία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 1 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Η διεθνής κοινότητα του ποδοσφαίρου συμμετέχει στους Παραoλυμπιακούς αγώνες με ομάδες από αθλητές με εγκεφαλική παράλυση και με προβλήματα στην όραση. Στις μέρες μας μόνο ομάδες ανδρών συμπεριλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΠΕΛΕΝΔΡΙΤΟΥ

ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΠΕΛΕΝΔΡΙΤΟΥ ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΠΕΛΕΝΔΡΙΤΟΥ (ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΜΑΤΙΑ) ΔΙΣ ΧΡΥΣΗ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004-ΠΕΚΙΝΟ 2008 ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΡΕΚΟΡ 50,100,200Μ ΠΡΟΣΘΙΟ Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 25 Αυγούστου 1986 Σε ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΚΟΥΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΌΤΑΝ ΚΛΑΙΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΑΡΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΝΙΚΗΤΑ Γ3

ΓΙΑΤΙ ΚΟΥΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΌΤΑΝ ΚΛΑΙΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΑΡΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΝΙΚΗΤΑ Γ3 ΓΙΑΤΙ ΚΟΥΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΌΤΑΝ ΚΛΑΙΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΑΡΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΝΙΚΗΤΑ Γ3 Έχω παρατηρήσει ότι συχνά κουράζομαι πολύ μετά το κλάμα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Σε αντίθεση με μια σειρά άλλων εκφράσεων συναισθημάτων,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Σχολή Ανθρώπινης κίνησης & Ποιότητας Ζωής Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ Πόσες φορές την εβδομάδα γυμνάζεστε; 15% 9% 1%

Διαβάστε περισσότερα

Η πρόβλεψη της ύπαρξης και η έµµεση παρατήρηση των µελανών οπών θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο σύγχρονα επιτεύγµατα της Κοσµολογίας.

Η πρόβλεψη της ύπαρξης και η έµµεση παρατήρηση των µελανών οπών θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο σύγχρονα επιτεύγµατα της Κοσµολογίας. Η πρόβλεψη της ύπαρξης και η έµµεση παρατήρηση των µελανών οπών θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο σύγχρονα επιτεύγµατα της Κοσµολογίας. Παρ' όλα αυτά, πρώτος ο γάλλος µαθηµατικός Λαπλάςτο 1796 ανέφερε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 2 ο ΜΕΡΟΣ Mετάφραση & Επιμέλεια: Καρακεχαγιάς Αθ., Ζαπαρτίδης Η. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 2 ο ΜΕΡΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ - ΛΥΚΕΙΩΝ

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ - ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ - ΛΥΚΕΙΩΝ Με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώνονται για τη λειτουργία των

Διαβάστε περισσότερα

710 -Μάθηση - Απόδοση

710 -Μάθηση - Απόδοση 710 -Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 6η Ποιοτική αξιολόγηση της Κινητικής Συμπεριφοράς Παρατήρηση III Η διάλεξη αυτή περιλαμβάνει: Διαδικασία της παρατήρησης & της αξιολόγησης Στόχοι και περιεχόμενο παρατήρησης

Διαβάστε περισσότερα

Οι Παραολυμπιακοί αγώνες είναι οι ισοδύναμοι ολυμπιακοί αγώνες για τους αθλητές με ειδικές ανάγκες, όπως κινητικές, οπτικές ή διανοητικές αναπηρίες.

Οι Παραολυμπιακοί αγώνες είναι οι ισοδύναμοι ολυμπιακοί αγώνες για τους αθλητές με ειδικές ανάγκες, όπως κινητικές, οπτικές ή διανοητικές αναπηρίες. Οι Παραολυμπιακοί αγώνες είναι οι ισοδύναμοι ολυμπιακοί αγώνες για τους αθλητές με ειδικές ανάγκες, όπως κινητικές, οπτικές ή διανοητικές αναπηρίες. Ο όρος «Παραολυμπιακοί» χρησιμοποιήθηκε για πρώτοι φορά

Διαβάστε περισσότερα

Ελιά και Ολυμπιακοί Αγώνες

Ελιά και Ολυμπιακοί Αγώνες Ελιά και Ολυμπιακοί Αγώνες Ελιά-Ορισμός Η ελιά ή ελαιόδενδρο ή λιόδεντρο είναι γένος καρποφόρων δέντρων της οικογένειας των Ελαιοειδών,το οποίο συναντάται πολύ συχνά και στην Ελλάδα. Ο καρπός του ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

10 ασκήσεις τεχνικής εφαρμογής σε συνθήκες αγώνα

10 ασκήσεις τεχνικής εφαρμογής σε συνθήκες αγώνα Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A 10 ασκήσεις τεχνικής εφαρμογής σε συνθήκες αγώνα Χαλκίδα, 2019 Όταν άρχισα να ασχολούμαι με την προπονητική πριν από 15 χρόνια περίπου, ήμουν πρόθυμος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Οι µαύρες τρύπες είναι ουράνια σώµατα σαν όλα τα άλλα, όπως οι πλανήτες και ο ήλιος, τα οποία όµως διαφέρουν από αυτά σε µία µικρή αλλά θεµελ

Εισαγωγή Οι µαύρες τρύπες είναι ουράνια σώµατα σαν όλα τα άλλα, όπως οι πλανήτες και ο ήλιος, τα οποία όµως διαφέρουν από αυτά σε µία µικρή αλλά θεµελ ιαθεµατική Εργασία µε Θέµα: Οι Φυσικές Επιστήµες στην Καθηµερινή µας Ζωή Τµήµα: Β 2 Γυµνασίου Υπεύθυνος Καθηγητής: Παζούλης Παναγιώτης Συντακτική Οµάδα: Πάνου Μαρία, Πάνου Γεωργία 1 Εισαγωγή Οι µαύρες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΟΜΑΔΑ ΜΑς : ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΚΟΤΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΛΑΖΑΝΗ ΚΩΝ/ΝΑ Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΟΜΑΔΑ ΜΑς : ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΚΟΤΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΛΑΖΑΝΗ ΚΩΝ/ΝΑ Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΟΜΑΔΑ ΜΑς : ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΚΟΤΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΛΑΖΑΝΗ ΚΩΝ/ΝΑ Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρώτο ερευνητικό

Διαβάστε περισσότερα

BRAINOBRAIN Πρόγραμμα ανάπτυξης εγκεφάλου & δεξιοτήτων. Παιδιά 5-15 χρονών

BRAINOBRAIN Πρόγραμμα ανάπτυξης εγκεφάλου & δεξιοτήτων. Παιδιά 5-15 χρονών BRAINOBRAIN Πρόγραμμα ανάπτυξης εγκεφάλου & δεξιοτήτων Παιδιά 5-15 χρονών ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ 16 ΧΡΟΝΙΑ 41 ΧΩΡΕΣ 2.000.000+ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΑΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BRAINOBRAIN? Είναι μία παγκοσμίως

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορίες Σχεδιασμού και Κριτήρια Ένταξης στον Σχεδιασμό της Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ για τα έτη 2010-2012. Ατομικά Αθλήματα:

Κατηγορίες Σχεδιασμού και Κριτήρια Ένταξης στον Σχεδιασμό της Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ για τα έτη 2010-2012. Ατομικά Αθλήματα: Κατηγορίες Σχεδιασμού και Κριτήρια Ένταξης στον Σχεδιασμό της Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ για τα έτη 2010-2012 Ατομικά Αθλήματα: Για τα ατομικά αθλήματα: Στίβος, Κολύμβηση, Σκοποβολή, Άρση Βαρών σε πάγκο, Ποδηλασία,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ. Αργύρης Θεοδοσίου

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ. Αργύρης Θεοδοσίου ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ Αργύρης Θεοδοσίου Αποτελέσματα έρευνας στις ΗΠΑ (ITF, 2008) Το τένις δεν είναι ανάμεσα στα 20 κορυφαία αθλήματα στις ΗΠΑ 80 εκατομμύρια

Διαβάστε περισσότερα

Καρκαλιανίδου Μαρία Κατσάνη Σοφία Καχπάνη Μαριάννα Κούνιου Ιωάννα

Καρκαλιανίδου Μαρία Κατσάνη Σοφία Καχπάνη Μαριάννα Κούνιου Ιωάννα Καρκαλιανίδου Μαρία Κατσάνη Σοφία Καχπάνη Μαριάννα Κούνιου Ιωάννα ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ Κολύμβηση είναι άθλημα κίνησης μέσα στο νερό. Ως άθλημα, το κολύμπι, είναι από τα πιο παλιά και συνηθέστερα. Οι αρχαίοι Έλληνες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας 03-Σεπ-10: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2012, προκριματικά Λιχτενστάιν 0-4 Ισπανία (1ο γκολ):

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος: «Τα παιδικά αναγνώσματα και η πορεία τους από τον 19 ο αιώνα έως και σήμερα».

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος: «Τα παιδικά αναγνώσματα και η πορεία τους από τον 19 ο αιώνα έως και σήμερα». ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος: 2014-2015 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Α ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Τα παιδικά αναγνώσματα και η πορεία τους από τον 19 ο αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια 5 ο Συμπόσιο Νοσηλευτικής Ογκολογίας "Οι Ψυχολογικές Επιπτώσεις στον Ογκολογικό Ασθενή και ο Πολυδιάστατος Ρόλος της Συμβουλευτικής στην Αντιμετώπισής τους" Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική

Διαβάστε περισσότερα

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια, με το μέσα μέρος του ποδιού Σταμάτημα της μπάλας με το πόδι, αριστερό και δεξί Διαθέτω χρόνο (κάποια δευτερόλεπτα) για να είμαι ήρεμος/μη και σίγουρος/ρη

Διαβάστε περισσότερα

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση.

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Η μπάλα στο σημείο Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Στέλνω το αντικείμενο στον κενό χώρο. Ξεκινώ και επανατοποθετούμαι κάθε φορά στην Παίζω με διαφορετικό

Διαβάστε περισσότερα

Στο Eurosport η Εθνική Νέων και το Μουντιάλ U20. Επιμέλεια football-academies Τρίτη, 18 Ιούνιος 2013

Στο Eurosport η Εθνική Νέων και το Μουντιάλ U20. Επιμέλεια football-academies Τρίτη, 18 Ιούνιος 2013 Το Eurosport είναι τελικώς το κανάλι που θα μεταδώσει τους αγώνες της Εθνικής Ελλάδας στο Μουντιάλ U20 της Τουρκίας (21 Ιουνίου με 13 Ιουλίου) αντί της ΕΡΤ καθώς και όλη την υπόλοιπη διοργάνωση. Η σπουδαιότερη

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Γενικός πίνακας Ηλικιακή κατηγορία (Κ=Κάτω) Σχέσεις παικτών Διάρκεια αγώνα Προτεινόμενες διαστάσεις γηπέδου (μήκος γραμμής τέρματος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ 12 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

ΤΑ 12 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΑ 12 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. 1 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΟΥΦΛΙΟΥ ΤΑΞΗ Ε1 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΑ 12 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. Η αγάπη μας

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Τα Μαθηματικά στο Λύκειο στις αρχές του 21 ου Αιώνα: Επισημάνσεις με Βάση τις Εκπαιδευτικές θεωρίες και τη Διεθνή Πρακτική»

Θέμα: «Τα Μαθηματικά στο Λύκειο στις αρχές του 21 ου Αιώνα: Επισημάνσεις με Βάση τις Εκπαιδευτικές θεωρίες και τη Διεθνή Πρακτική» Θέμα: «Τα Μαθηματικά στο Λύκειο στις αρχές του 21 ου Αιώνα: Επισημάνσεις με Βάση τις Εκπαιδευτικές θεωρίες και τη Διεθνή Πρακτική» ΕΠΕΔΙΜ, 9 Οκτωβρίου 2015 πηγές: Αναλυτικά προγράμματα «προηγμένων εκπαιδευτικά»

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕ1. Περιεχόμενα. Η φυσική. Υπόθεση και φυσικό μέγεθος

ΦΕ1. Περιεχόμενα. Η φυσική. Υπόθεση και φυσικό μέγεθος Περιεχόμενα ΦΕ1 ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΟ ΜΗΚΟΣ 2015-16 6 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΑΣ Τα φυσικά μεγέθη Η Μέτρηση των φυσικών μεγεθών Μια μονάδα μέτρησης για όλους Το φυσικό μέγεθος Μήκος Όργανα μέτρησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 4 ΟΥ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5Χ5 ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ- ΛΥΚΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 2008

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 4 ΟΥ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5Χ5 ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ- ΛΥΚΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 2008 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 4 ΟΥ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5Χ5 ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ- ΛΥΚΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 2008 Άρθρο 1: ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα δημόσια και ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια

Διαβάστε περισσότερα

Η φωτιά στην αρχαιότητα

Η φωτιά στην αρχαιότητα Ολυμπιακή φλόγα Η φωτιά στην αρχαιότητα Η φωτιά θεωρούνταν θεϊκό στοιχείο Θεός της φωτιάς ήταν ο Ήφαιστος Ο Προμηθέας την έκλεψε από τους θεούς και την έδωσε στους ανθρώπους γι αυτό και τιμωρήθηκε από

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 3/10/2016/3 η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΩΡΑ ΤΑΞΗ ΤΟΠΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 3/10/2016/3 η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΩΡΑ ΤΑΞΗ ΤΟΠΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ 13 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ Τη Δευτέρα 3/10/2016 στο πλαίσιο της 3 ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν προβολές σχετικές με τα Ολυμπιακά αγωνίσματα με

Διαβάστε περισσότερα

DRUGOMANIA ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

DRUGOMANIA ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ DRUGOMANIA ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει ο χρήστης; Η χρήση ναρκωτικών ουσιών διαταράσσει τη λειτουργία εγκεφαλικών περιοχών που είναι κρίσιμες για την κίνηση, τη μνήμη, τη μάθηση, την

Διαβάστε περισσότερα

Breakdance Computer Game σε Scratch.

Breakdance Computer Game σε Scratch. Breakdance Computer Game σε Scratch. Ταστίογλου Μαριάννα 1, Τραντοπούλου Μαργαρίτα 2 1 Μαθήτρια Γ Τάξης, 2 ο Γυμνάσιο Ευόσμου atas94@otenet.gr 2 Μαθήτρια Γ Τάξης, 2 ο Γυμνάσιο Ευόσμου daizy@in.gr Δασκαλάκης

Διαβάστε περισσότερα

Χρυσό μετάλλιο για την Αννα Κορακάκη ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΡΙΟ!

Χρυσό μετάλλιο για την Αννα Κορακάκη ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΡΙΟ! Θρίαμβος για την Αννα Κορακάκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αφού εξασφάλισε το χρυσό μετάλλιο στο αεροβόλο πιστόλι στα 25 μ. Είναι το δεύτερο μετάλλιο για τα εθνικά χρώματα, μετά το χάλκινο που απέκτησε

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος 2008-2009 Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας

Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος 2008-2009 Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος 2008-2009 Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας Θέμα: Χρόνος - Ρολόι Τμήμα: ΗΥ: Ομάδα: Β1 pcneo Σαμπαθιανάκης

Διαβάστε περισσότερα

Πότε εντάχθηκε το άθλημα της Ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς αγώνες; Που διεξάγονται τα αγωνίσματα της Ιστιοπλοΐας; Παρίσι Σε ανοιχτή θάλασσα.

Πότε εντάχθηκε το άθλημα της Ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς αγώνες; Που διεξάγονται τα αγωνίσματα της Ιστιοπλοΐας; Παρίσι Σε ανοιχτή θάλασσα. Πότε εντάχθηκε το άθλημα της Ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς αγώνες; Που διεξάγονται τα αγωνίσματα της Ιστιοπλοΐας; Παρίσι 1900. Σε ανοιχτή θάλασσα. Τι πρέπει να γνωρίζει καλά ένας ιστιοπλόος για την περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε άτομο στο σώμα σου προέρχεται από έκρηξη άστρου και τα άτομα του αριστερού σου χεριού πιθανόν να προέρχονται από διαφορετικό άστρο απ ότι του

Κάθε άτομο στο σώμα σου προέρχεται από έκρηξη άστρου και τα άτομα του αριστερού σου χεριού πιθανόν να προέρχονται από διαφορετικό άστρο απ ότι του Είμαστε αστερόσκονη Είμαστε αστερόσκονη Αν θέλετε να ακουμπήσετε, να πιάσετε στα χέρια σας το εσωτερικό ενός άστρου αρκεί να χαϊδέψετε το πρόσωπό σας ή κάποιο αντικείμενο δίπλα σας. Όλα αυτά αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ/ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ/ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ/ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑ/ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ, Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Gerards Papadakis Soccer Academy

Gerards Papadakis Soccer Academy Παιδί Τεχνική Στόχος Gerards Papadakis Soccer Academy ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΩΦΕΛΕΙ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Τεχνική είναι η ικανότητα του παίκτη να μπορεί να ελέγχει την μπάλα και το σώμα του κάτω από την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 1 ο ΜΕΡΟΣ Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Α. 2 ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 1 ο ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ Η Νόσος Alzheimerή γεροντική άνοια είναι µια χρόνια νευροεκφυλιστικήασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήµατος, που χαρακτηρίζεται στην ήπια µορφή της από σταδιακή απώλεια της µνήµης και περιορισµό

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω:

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ Η τεχνική του Τερματοφύλακα Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα 1. Θέση του τερματοφύλακα Mισό περίπου μέτρο μπροστά από

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτης Ψηφιακής Ωριμότητας

Δείκτης Ψηφιακής Ωριμότητας Δείκτης Ψηφιακής Ωριμότητας από την Accenture υπό την αιγίδα του Καθοδηγώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό Ένας νέος τρόπος για ηγέτες κυβερνήσεων και επιχειρήσεων για να κατανοήσουν, να μετρήσουν και να

Διαβάστε περισσότερα

< > Ο ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΝΕΥΜΑ

< > Ο ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΝΕΥΜΑ Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1 < > Ο ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΝΕΥΜΑ Επαναλαμβάνουμε την έκπληξή μας για τα τεράστια συμπλέγματα γαλαξιών, τις πιο μακρινές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΕΙΣ ΚΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ. Λεονάρδος Γκουβέλης. Διημερίδα Αστροφυσικής 4-5 Απριλίου

ΕΜΕΙΣ ΚΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ. Λεονάρδος Γκουβέλης. Διημερίδα Αστροφυσικής 4-5 Απριλίου ΕΜΕΙΣ ΚΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ Λεονάρδος Γκουβέλης Διημερίδα Αστροφυσικής 4-5 Απριλίου Συνοπτικά: Κοσμολογικές θεωρίες ανά τους αιώνες Σύγχρονη κοσμολογική άποψη Αστρονομικές αποδείξεις της θεωρίας του Big Bang Μεγάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚO ΣYΣΤΗΜΑ. Αθανασιάδης Στάθης φυσικοθεραπευτής NDT

ΟΠΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚO ΣYΣΤΗΜΑ. Αθανασιάδης Στάθης φυσικοθεραπευτής NDT ΟΠΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚO ΣYΣΤΗΜΑ Αθανασιάδης Στάθης φυσικοθεραπευτής NDT ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜOΣ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ «κοιτάζουμε με τα μάτια αλλά βλέπουμε με τον εγκέφαλο» 90% των πληροφοριών που φθάνουν στον εγκέφαλο περνούν μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Ολυμπιακοί Αγώνες. Νίκος Παπουτσόπουλος, Α 2

Ολυμπιακοί Αγώνες. Νίκος Παπουτσόπουλος, Α 2 Ολυμπιακοί Αγώνες Νίκος Παπουτσόπουλος, Α 2 Η αρχή των Ολυμπιακών Αγώνων Οι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν μία σειρά αθλητικών αγώνων μεταξύ εκπροσώπων των πόλεων-κρατών και ένας από τους πανελλήνιους αγώνες στην

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Οι τροποποιήσεις των Κανονισμών Παιδιάς της IHF 2016 Το Shootout. Συζήτηση Μην ξεχνάτε

Εισαγωγή. Οι τροποποιήσεις των Κανονισμών Παιδιάς της IHF 2016 Το Shootout. Συζήτηση Μην ξεχνάτε Κανονισμοί Παιδιάς Αναπτυξιακών Ηλικιών 2016-17 Αλλάζει η μορφή του παιχνιδιού! Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας ΟΧΕ (ΚΕΔ/ΟΧΕ) Αθήνα - Θεσσαλονίκη, Οκτ - Νοε 16 1 Θέματα Εισαγωγή Οι ρόλοι στις αναπτυξιακές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Στα βασικά στοιχεία του αθλήματος περιλαμβάνονται εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

!"# $ $ " "% &! ' &$ ( $ " ) " * $ +,)+% ( " " - " " ".!. $. / - / ". % ! $!/ - " $ - $. $! $! " " ". " - $ %

!# $ $  % &! ' &$ ( $  )  * $ +,)+% (   -   .!. $. / - / . % ! $!/ -  $ - $. $! $!   .  - $ % !!" "#! $ "% & '(" )!"(& * + " ", - "! $ "!$ ' ( ' ' & " ". & '" " ( & " $&! (& % / ( "'"!" 0 " & ' " " & $& ' " ' ' & &"# $. 1 &!! " ' %! & '! &! ( "! *. (" ' " ' % # " ' #" ' ' # ( #" " ( &" " ( 1-2

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες, Χρήση ΤΠΕ κ.τ.λ.:

Οδηγίες, Χρήση ΤΠΕ κ.τ.λ.: Τίτλος: Καρδιακός Παλμός Θέματα: Καρδιακός παλμός, επίδραση της φυσικής άσκησης, καταγραφή αποτελεσμάτων, γραφική αναπαράσταση αποτελεσμάτων και αξιολόγηση. Χρόνος: 60 λεπτά Ηλικία: 11-13 Διαφοροποίηση:

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Τα ερωτήματα Δύο σώματα έχουν το ίδιο σχήμα και τις ίδιες διαστάσεις με το ένα να είναι βαρύτερο του άλλου. Την ίδια στιγμή τα δύο σώματα αφήνονται ελεύθερα να πέσουν μέσα στον

Διαβάστε περισσότερα

για νεοεισερχόμενους Αθλητές

για νεοεισερχόμενους Αθλητές ΟΔΗΓΟ για νεοεισερχόμενους Αθλητές αλλά & τους Γονείς των περί της ΤΔΑΣΟΥΑΙΡΙΗ WaterPolo Σμήμα Ανδρών Υδατοσφαίρισης Α.. Π.Α.Ο.Κ. Επικοινωνία : http://waterpolopaokjouniors.wordpress.com E-mail : waterpolo.paok@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

EMOJITO! 7 Δίσκοι Ψηφοφορίας. 100 Κάρτες Συναισθημάτων. 1 Ταμπλό. 7 Πιόνια παικτών. 2-7 Παίκτες

EMOJITO! 7 Δίσκοι Ψηφοφορίας. 100 Κάρτες Συναισθημάτων. 1 Ταμπλό. 7 Πιόνια παικτών. 2-7 Παίκτες o Emojito! είναι ένα παιχνίδι παρέας, για 2 έως 14 άτομα, όπου οι παίκτες προσπαθούν να εκφράσουν συναισθήματα που απεικονίζονται σε κάρτες, είτε χρησιμοποιώντας το πρόσωπό τους, είτε ήχους ή και τα 2.

Διαβάστε περισσότερα

Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας Στοιχεία της Επετηρίδας για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα του International Institute for Management Development - IMD World Competitiveness Yearbook 2015

Διαβάστε περισσότερα

Λ. Κ. Χ. Ψ. Ο Νεϊμάρ ντα Σύλβα Σάντος Τζούνιορ ή απλώς Νεϊμάρ (Neymar) είναι βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής και γεννήθηκε στο Σάο Πάολο στις 5 Φεβρουαρίου του 1992. Αγωνίζεται με την ομάδα της Σάντος και η

Διαβάστε περισσότερα

4 ο Λύκειο Ζωγράφου & 5 ο Λύκειο Ζωγράφου

4 ο Λύκειο Ζωγράφου & 5 ο Λύκειο Ζωγράφου 4 ο Λύκειο Ζωγράφου & 5 ο Λύκειο Ζωγράφου Το CERN είναι εγκατεστημένο στην περιοχή Meyrin, δίπλα στη Γενεύη και πάνω στα γαλλο-ελβετικά σύνορα. Για να προσεγγίσετε την επιστημονική έρευνα, όπως αυτή διεξάγεται

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 9m 6m 4m 7m 20m 7m 4m 6m 9m 40m ΓΗΠΕΔΟ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Εφαρμογών ΙI

Σχεδιασμός Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Εφαρμογών ΙI Σχεδιασμός Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Εφαρμογών ΙI Εργασία 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ: Τσελίγκα Αρετή, 1312009161, Στ εξάμηνο, κατεύθυνση: Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Διαπολιτισμική Επικοινωνία Το γνωστικό αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Μπάτσιου Μάϊος 2012. 1924 : Παγκόσμιοι Αγώνες Κωφών (Γαλλία)

Σοφία Μπάτσιου Μάϊος 2012. 1924 : Παγκόσμιοι Αγώνες Κωφών (Γαλλία) Β έτος ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σοφία Μπάτσιου Μάϊος 2012 Σημαντικές χρονολογίες 1924 : Παγκόσμιοι Αγώνες Κωφών (Γαλλία) 1952: Αγώνες για τα άτομα που

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΡΟΠΑΙΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ 2017»

«ΤΡΟΠΑΙΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ 2017» ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Α.Ο. Τμήμα Υγρού Στίβου Κολύμβηση Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2016 Αρ. Πρωτ: Προς: - Πρόεδρο και Δ.Σ. Κ.Ο.Ε. - Τμήμα Μηχανοργάνωσης - Τμήματα προαγωνιστικών κατηγοριών όλων των κολυμβητικών σωματείων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ Εικ. 10: Πάσα-λόμπα σε «πλέγμα» 5 παικτών με αλλαγές θέσεων. Βλέπε εικ. 10. Βλέπε εικ. 10, όπου οι παίκτες στους κύκλους αλλάζουν θέσεις με τους απέναντί τους, μετά

Διαβάστε περισσότερα

2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ

2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ 2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ Ένας πολύ σημαντικός και ουσιαστικός στόχος της προπόνησης είναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τον αγώνα. Κατά συνέπεια, στην ιδανική περίπτωση εξασκούνται στην προπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικό Περιβάλλον

Οικονομικό Περιβάλλον Το Οικονομικό Περιβάλλον Γκίκας Χαρδούβελης* Θεσσαλονίκη, 12 Φεβρουαρίου,, 29 * Οικονομικός Σύμβουλος,, Eurobank EFG Group Καθηγητής, Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Φάκελος Ερευνητικής Εργασίας Σχολείο:Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήμα:Α 1-Α 2

Φάκελος Ερευνητικής Εργασίας Σχολείο:Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήμα:Α 1-Α 2 Φάκελος Ερευνητικής Εργασίας Σχολείο:Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήμα:Α 1-Α 2 Θέμα: Θρησκευτικές και επιστημονικές αντιλήψεις για την δημιουργία του σύμπαντος Ονοματεπώνυμα μαθητών: Αλέξανδρος Λάσκος, Γαρυφαλένια

Διαβάστε περισσότερα

FINA Εγκεκριμένοι κανόνες Water Polo

FINA Εγκεκριμένοι κανόνες Water Polo FINA 2018 Εγκεκριμένοι κανόνες Water Polo κανονισμών - 1 Rule WP 20 Απλά φάουλ (κόρνερ) WP 20.15 Ο χρονομέτρης που καταγράφει τον χρόνο κατοχής της μπάλας θα επαναφέρει το χρονόμετρο στα 30 : c) Όταν η

Διαβάστε περισσότερα

Με τους τρόπους της Φυσικής

Με τους τρόπους της Φυσικής ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Με τους τρόπους της Φυσικής Η Φυσική όπως και οι άλλες επιστήμες ασχολείται και μελετά τα Φαινόμενα. Φαινόμενα είναι οι αλλαγές που συμβαίνουν στον Κόσμο που ζεις, π.χ. η συνεχής εναλλαγή

Διαβάστε περισσότερα