Φιλική προς το παιδί Δικαιοσύνη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Φιλική προς το παιδί Δικαιοσύνη"

Transcript

1 ΕΝOΤΗΤΑ 5 Η Φιλική προς το παιδί Δικαιοσύνη Χρονοδιάγραμμα: 5 και ½ ώρες Στόχοι της ενότητας Οι εκπαιδευόμενοι: 1. Να εξοικειωθούν με το πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης και τη δράση του σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού. 2. Να γνωρίσουν τα στοιχεία που προσδιορίζουν μια Φιλική προς το παιδί Δικαιοσύνη και να κατανοήσουν τη σημασία της στην πράξη. 3. Να εξοικειωθούν με τις Κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με μια Φιλική προς το παιδί Δικαιοσύνη.

2 Εισαγωγή Aυτή η ενότητα περιλαμβάνει τρία μέρη. Το πρώτο μέρος παρουσιάζει το Συμβούλιο της Ευρώπης και την εργασία που έχει κάνει για τα δικαιώματα του παιδιού, τις στρατηγικές του για την υλοποίησή τους, καθώς και άλλες δραστηριότητες. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο πώς το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει αλλάξει το έργο του και από τη θέσπιση κανόνων στράφηκε στη διασφάλιση της εφαρμογής των υφιστάμενων κανόνων για τα δικαιώματα του παιδιού. Το δεύτερο μέρος εισάγει την έννοια της φιλικής δικαιοσύνης προς τα παιδιά. Συγκεκριμένα, θα εξεταστεί τι σημαίνει ο όρος φιλική δικαιοσύνη και πώς μπορεί να εφαρμοστεί σε πρακτικό επίπεδο. Το τρίτο μέρος αναφέρει τον Οδηγό του Συμβουλίου της Ευρώπης για μια Φιλική προς το παιδί Δικαιοσύνη.

3 Μέρος 1 ο : Το πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα του παιδιού Τριάντα λεπτά 1. Το Συμβούλιο της Ευρώπης Εισαγωγή Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένας διεθνής οργανισμός με έδρα το Στρασβούργο της Γαλλίας και αποτελείται από 47 χώρες της Ευρώπης. Όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ιδρύθηκε το 1949 με σκοπό να προωθήσει τη δημοκρατία και να προστατέψει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους κανόνες δικαίου στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ήταν η πρώτη παγκόσμια συνθήκη που ανέπτυξε το Συμβούλιο της Ευρώπης. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ιδρύθηκε το 1959 και είναι ο βασικός εκτελεστικός μηχανισμός του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εκδικάζει ατομικές ή κρατικές υποθέσεις που σχετίζονται με παραβάσεις των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων του ανθρώπου έτσι όπως καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι υπεύθυνο να ρυθμίζει ένα ολοκληρωμένο σύνολο κανόνων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την υλοποίηση των δικαιωμάτων του παιδιού. Πρόσφατα, το Συμβούλιο της Ευρώπης έκανε μία ξεκάθαρη αλλαγή και από τη θέσπιση κανόνων στράφηκε στην υποστήριξη και τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των υφιστάμενων κανόνων για τα δικαιώματα του παιδιού στα κράτη μέλη. Τα εργαλεία και η καθοδήγηση που έχουν αναπτυχθεί για την εφαρμογή αυτή μπορούν να βοηθήσουν τους επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά. 2. Οικοδομώντας μια Ευρώπη για τα παιδιά και μαζί με αυτά: στρατηγικές για τα δικαιώματα του παιδιού Το 2006 το Συμβούλιο της Ευρώπης ξεκίνησε στο Μονακό ένα πρόγραμμα με τίτλο "Οικοδομώντας μια Ευρώπη για και μαζί με τα παιδιά». Από τότε εφαρμόστηκαν δύο στρατηγικές για τα δικαιώματα του

4 παιδιού μετά από μία σειρά πολιτικών που σκοπό είχαν να καθοδηγήσουν την εργασία σχετικά με αυτά. Τελευταία, έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο και μια τρίτη στρατηγική. H πρώτη στρατηγική, η στρατηγική της Στοκχόλμης (Stockholm Strategy, ), έδωσε προτεραιότητα στη ρύθμιση τριών πεδίων: Στην προώθηση της πρόσβασης των παιδιών στη δικαιοσύνη. Στην εξάλειψη όλων των μορφών βίας εναντίον των παιδιών. Στη συμμετοχή των παιδιών και την επιρροή τους στην κοινωνία. Η δεύτερη στρατηγική, η στρατηγική του Μονακό (Monaco Strategy, ), έθεσε τέσσερις στόχους: Την προώθηση φιλικών συστημάτων και υπηρεσιών προς τα παιδιά και συγκεκριμένα στους τομείς της δικαιοσύνης, της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών. Τον αποκλεισμό όλων των μορφών βίας εναντίον των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, της παράνομης διακίνησης παιδιών, της σωματικής τιμωρίας και της ενδοσχολικής βίας. Την εγγύηση των δικαιωμάτων των παιδιών που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση, όπως παιδιά με αναπηρία, κρατούμενοι υπό άλλου είδους φροντίδα, παιδιά προσφύγων και μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών των Ρομά. Την προώθηση της συμμετοχής του παιδιού. Το σημαντικότερο αποτέλεσμα, ενδεχομένως, των δύο πρώτων στρατηγικών ήταν η υιοθέτηση δύο κατευθυντήριων γραμμών και μιας σύστασης σχετικά με τις υπηρεσίες που διάκεινται φιλικά προς τα παιδιά, οι οποίες παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.

5 Προωθώντας υπηρεσίες και συστήματα φιλικά προς τα παιδιά Μετά και τη Στρατηγική του Μονακό, η Επιτροπή των Υπουργών των κρατών που μετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησαν τρία σημαντικά εργαλεία, τα οποία είναι: - Κατευθυντήριες γραμμές για μία Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη (2010). - Κατευθυντήριες γραμμές για μία φιλική προς τα παιδιά ιατρική περίθαλψη (2011). - Σύσταση σχετικά με κοινωνικές υπηρεσίες φιλικές προς τα παιδιά και τις οικογένειες (2011). Αυτή η ενότητα ασχολείται με τις Κατευθυντήριες γραμμές για μία Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη, αν και οι Κατευθυντήριες γραμμές για μία φιλική προς τα παιδιά ιατρική περίθαλψη (2011), καθώς και η Σύσταση για κοινωνικές υπηρεσίες φιλικές προς τα παιδιά και τις οικογένειες (2011) ενδιαφέρουν εξίσου τους επαγγελματίες υγείας, αφού σχετίζονται άμεσα με την εργασία τους. Από την πρώτη αναφορά που υποβλήθηκε σχετικά με τη Σύσταση για κοινωνικές υπηρεσίες φιλικές προς τα παιδιά και τις οικογένειες (2016), φάνηκε ότι χρειάζεται: Η καθιέρωση αποτελεσματικών μηχανισμών για τη συμμετοχή των παιδιών. Η ανάπτυξη και η εφαρμογή κατευθυντήριων γραμμών και πρωτοκόλλων για τους επαγγελματίες που εργάζονται για ή μαζί με παιδιά. Αυτά θα αφορούν σημαντικά θέματα, όπως το συμφέρον του παιδιού στον μέγιστο δυνατό βαθμό και η συμμετοχή των παιδιών στη δική τους φροντίδα. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης, του διαλόγου και της συζήτησης για τα δικαιώματα του παιδιού σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Η εύρεση παιδιών που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση και η εξασφάλιση της πρόσβασής τους σε υπηρεσίες προς αυτά, χωρίς διακρίσεις. Η προώθηση τακτικής αξιολόγησης της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της νομοθεσίας και των πολιτικών, καθώς και των συνεπειών τους για τα παιδιά. Η τρίτη και πιο πρόσφατη στρατηγική που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Παιδιού προτάθηκε στις 5-6 Απριλίου του 2016 στη Σόφια της Βουλγαρίας. Η στρατηγική αυτή θέτει και πάλι τις δύο βασικές προτεραιότητες, δηλαδή μία ζωή χωρίς βία για όλα τα παιδιά και μία Φιλική προς τα

6 παιδιά Δικαιοσύνη. Ωστόσο, εξειδικεύει τον τομέα που αφορά τη Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη συμπεριλαμβάνοντας 1) την προώθηση της Φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης, 2) την προστασία των παιδιών στο πλαίσιο της στέρησης της ελευθερίας και 3) τα δικαιώματα των παιδιών μέσα στην οικογένεια.

7 Φιλική Δικαιοσύνη για όλα τα παιδιά ΣΚΟΠΟΣ Τα παιδιά απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους μέσω του συστήματος της δικαιοσύνης ΤΡΟΠΟΣ Τα κράτη μέλη και οι άλλες ομάδες - στόχος Αλλάζουν νομοθεσία και πολιτική για να εφαρμόσουν τις Κατευθυντήριες γραμμές για μια φιλική προς το παιδί δικαιοσύνη. 2. Παίρνουν μέτρα για να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που στερούνται την ελευθερία τους και να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης. 3. Ενισχύουν την υλοποίηση των δικαιωμάτων του παιδιού συμπεριλαμβάνοντας και τον προσδιορισμό για το συμφέρον στον μέγιστο δυνατό βαθμό στο πλαίσιο της οικογένειας. ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΤΡΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥΣ - Η καθοδήγηση του Συμβουλίου της Ευρώπης και τα εργαλεία συναντούν την αντίσταση των εθνικών συστημάτων δικαιοσύνης και της κοινής γνώμης. - Η αύξηση της ευαισθητοποίησης και η εξήγηση των πλεονεκτημάτων του σεβασμού των δικαιωμάτων του παιδιού και η προσέγγιση της δικαιοσύνης με επίκεντρο το παιδί. Η διάδοση καλών πρακτικών. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - Περιφερειακές συναντήσεις για ανταλλαγή καλών πρακτικών σχετικά με τη φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη. - Συλλογή δεδομένων σε επιλεγμένους τομείς της φιλικής προς τα παιδιά δικαιοσύνης. - Εκπαίδευση των επαγγελματιών που ασχολούνται με τα νομικά πάνω στη φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη, τη διαμεσολάβηση, την παρακολούθηση των χώρων στέρησης ελευθερίας κτλ. - Έλεγχος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη Βασανιστηρίων των χώρων όπου κρατούνται παιδιά. - Κοινοβουλευτική καμπάνια για τον τερματισμό της κράτησης των παιδιών μεταναστών. - Εκτίμηση των αναγκών για νέες προκλήσεις στο οικογενειακό δίκαιο και στον τομέα της βιοϊατρικής.

8 3. Η εφαρμογή των προτύπων για τα δικαιώματα του παιδιού Το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπως προαναφέρθηκε, υιοθέτησε μία σαφή μετατόπιση από τη θέσπιση κανόνων στην υποστήριξη και τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των υφιστάμενων κανόνων για τα δικαιώματα του παιδιού στα κράτη μέλη. Σκοπός αυτού του κεφαλαίου είναι πληροφορήσει τους εκπαιδευόμενους πώς μπορούν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τις πηγές που παρέχει το Συμβούλιο της Ευρώπης, ώστε να βοηθηθούν σε επαγγελματικό επίπεδο. Πολλά από τα παραπάνω στοιχεία είναι διαθέσιμα σε αρκετές γλώσσες. Ρύθμιση προτύπων: o Σύσταση της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης Rec(2009)10 για μία ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική που αφορά την προστασία των παιδιών από τη βία. o Σύσταση της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης Rec(2006)19 για πολιτικές που υποστηρίζουν τον σωστό γονεϊκό ρόλο. o Σύσταση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης 1666 (2004) για μια Πανευρωπαϊκή απαγόρευση της σωματικής τιμωρίας των παιδιών. o Σύσταση της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης Rec(2005)5 για τα δικαιώματα των παιδιών που μένουν σε ιδρύματα. o Σύσταση της Επιτροπής των Υπουργών CM/Rec(2010)2 προς τα κράτη μέλη για την αποασυλοποίηση και τη διαβίωση σε κοινότητες των παιδιών με αναπηρία. Καμπάνιες: o ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ (ONE-in-FIVE): Καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης για να σταματήσει η σεξουαλική βία εναντίον των παιδιών. Διαθέσιμο υλικό στο: o «Ορθώστε το χέρι σας εναντίον του χαστουκιού» ( Raise your hand against smacking ): παρέχει στα κράτη μέλη υλικό ευαισθητοποίησης για να προωθηθεί η κατάργηση της σωματικής βίας και να ενθαρρυνθεί η θετική, μη βίαιη ανατροφή των παιδιών. o Κατάργηση της σωματικής τιμωρία των παιδιών. - Ερωτήσεις και απαντήσεις (διαθέσιμες στα ελληνικά) στο: entid= d0a4;

9 o Άλλο υλικό είναι διαθέσιμο στο: Ενίσχυση της Ευαισθητοποίησης: o «Η λίμνη» ( The Lake ), ένα μικρού μήκους βίντεο του Roland Edzard ως μέρος της καμπάνιας ONE-in-FIVE για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας (διαθέσιμο στα αγγλικά, στα ιταλικά και σε άλλες γλώσσες στο: ) Κατευθυντήριες γραμμές για τα κράτη μέλη: o Για τη σωστή ανατροφή των παιδιών: entid= d340 Κατευθυντήριες γραμμές για επαγγελματίες: o Διασφαλίζοντας τα δικαιώματα του παιδιού - Ένας οδηγός για επαγγελματίες που εργάζονται σε εναλλακτικές μορφές φροντίδας παιδιού: entid= ceaf Παρακολούθηση: Για παράδειγμα, στην πρόοδο της απαγόρευσης όλων των ειδών σωματικής βίας στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι τελευταίες πληροφορίες (Μάρτιος, 2015) διαθέσιμες στο: d031 Εκδόσεις: o Ο γονεϊκός ρόλος στη σύγχρονη Ευρώπη: μια θετική προσέγγιση (2007). o Το συμφέρον του παιδιού στον μέγιστο δυνατό βαθμό ένας διάλογος ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη (2016). Εκπαίδευση: Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει αναπτύξει και προωθήσει την εκπαίδευση σε διάφορες ομάδες επαγγελματιών. Υλικό και ηλεκτρονικά μαθήματα είναι διαθέσιμα σε αρκετές γλώσσες. Μερικά παραδείγματα βρίσκονται παρακάτω: o Το πρόγραμμα Πεσταλότσι (Pestalozzi Programme) έχει υλικό για τη σεξουαλική αγωγή και την προσωπική ανάπτυξη, την πρόληψη των διακρίσεων και τη βία. Απευθύνεται σε

10 εκπαιδευτικούς και άλλους, 2013/2014 (SexEd), etc. Όλο το υλικό είναι διαθέσιμο στο: Συλλογή καλών πρακτικών: ένα παράδειγμα είναι το απάνθισμα των καλών πρακτικών που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο με τίτλο «Πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών», που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, Δεκεμβρίου 2013 (διαθέσιμο στο: ) 4. Περίληψη Το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε ένα θεμελιώδη ρόλο στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην περίπτωση των δικαιωμάτων των παιδιών, όπου έχει γίνει προσπάθεια τόσο για την ένταξη των δικαιωμάτων του παιδιού, όσο και για μια στοχευμένη δράση που περιλαμβάνει τη ρύθμιση προτύπων, την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης, την ανάπτυξη ικανοτήτων, τις Κατευθυντήριες γραμμές για τα κράτη μέλη και την παρακολούθηση της προόδου. Έχει μεγάλη σημασία για τους επαγγελματίες να γνωρίζουν το έργο και τις Κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε να είναι ενημερωμένοι και να ενισχύσουν το έργο τους.

11 Μέρος 2 ο : Εισαγωγή σε μια Φιλική προς το παιδί Δικαιοσύνη Δύο ώρες 1. Εισαγωγή Τα παιδιά μπορούν να έρθουν σε επαφή με το σύστημα δικαιοσύνης ως θύματα βίας, εξαιτίας του διαζυγίου των γονέων τους, ως δράστες, ως μάρτυρες ή ως καταγγέλλοντες. Καθεμία από αυτές τις καταστάσεις είναι πολύπλοκη και πολλοί επαγγελματίες διαφορετικών ειδικοτήτων διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη, την προστασία και την έγκαιρη παρέμβαση σε παιδιά και οικογένειες αλλά και στον σεβασμό των δικαιωμάτων του παιδιού. Η έννοια της Φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης αντλεί το περιεχόμενό της από προηγούμενες εργασίες για τη δικαιοσύνη των ανηλίκων, σύμφωνα με την ερμηνεία της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Στο Γενικό Σχόλιο 10 η Επιτροπή ερμηνεύει τα άρθρα 37 και 40 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και δηλώνει σαφώς ότι η δικαιοσύνη των ανηλίκων συμπεριλαμβάνει τόσο τα παιδιά που παραβαίνουν τον νόμο, αλλά και τις δράσεις εκείνες που σκοπό έχουν την πρόληψη της παραβατικότητας των ανήλικων. Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, το κεφάλαιο αυτό θα εξηγήσει ορισμένες από τις αρχές της δικαιοσύνης ανηλίκων και της Φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης, καθώς και τη σημασία τους για την επαγγελματική πρακτική. 2. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και η Δικαιοσύνη των Ανηλίκων Τι λέει η Σύμβαση: Άρθρο 37 Τα Συμβαλλόμενα Κράτη επαγρυπνούν ώστε : α. Κανένα παιδί να μην υποβάλλεται σε βασανιστήρια ή σε άλλες σκληρές, απάνθρωπες ή εξευτελιστικές τιμωρίες ή μεταχείριση. Θανατική ποινή ή ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα απελευθέρωσης δεν πρέπει να απαγγέλλονται για παραβάσεις τις οποίες έχουν διαπράξει πρόσωπα κάτω των δεκαοκτώ ετών.

12 β. Κανένα παιδί να μη στερείται την ελευθερία του κατά τρόπο παράνομο ή αυθαίρετο. Η σύλληψη, η κράτηση ή η φυλάκιση ενός παιδιού πρέπει να είναι σύμφωνη με το νόμο, να μην αποτελεί παρά ένα έσχατο μέτρο και να έχει τη μικρότερη δυνατή χρονική διάρκεια. γ. Κάθε παιδί που στερείται την ελευθερία του να αντιμετωπίζεται με ανθρωπισμό και με τον οφειλόμενο στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου σεβασμό και κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ηλικίας του. Ειδικότερα, κάθε παιδί που στερείται την ελευθερία του θα χωρίζεται από τους ενήλικες, εκτός εάν θεωρηθεί ότι είναι προτιμότερο να μη γίνει αυτό για το συμφέρον του παιδιού. Επιπλέον, έχει το δικαίωμα να διατηρήσει την επαφή με την οικογένειά του δι αλληλογραφίας και με επισκέψεις, εκτός εξαιρετικών περιστάσεων. δ. Τα παιδιά που στερούνται την ελευθερία τους να έχουν το δικαίωμα για ταχεία πρόσβαση σε νομική ή σε άλλη κατάλληλη συμπαράσταση, καθώς και το δικαίωμα να αμφισβητούν τη νομιμότητα της στέρησης της ελευθερίας τους ενώπιον ενός δικαστηρίου ή μιας άλλης αρμόδιας, ανεξάρτητης και αμερόληπτης αρχής, καθώς και το δικαίωμα για τη λήψη μιας ταχείας απόφασης πάνω σ' αυτό το ζήτημα. Άρθρο Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν σε κάθε παιδί ύποπτο, κατηγορούμενο ή καταδικασμένο για παράβαση του ποινικού νόμου το δικαίωμα σε μεταχείριση που να συνάδει με το αίσθημα της αξιοπρέπειάς του και της προσωπικής αξίας, που να ενισχύει το σεβασμό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των άλλων και που να λαμβάνει υπόψη την ηλικία του, καθώς και την ανάγκη για επανένταξη στην κοινωνία και την ανάληψη από το παιδί ενός εποικοδομητικού ρόλου στην κοινωνία. 2. Για τον σκοπό αυτό, και λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές διατάξεις των διεθνών οργάνων, τα Συμβαλλόμενα Κράτη επαγρυπνούν ιδιαίτερα ώστε : α. Κανένα παιδί να μην καθίσταται ύποπτο, να μην κατηγορείται και να μην καταδικάζεται για

13 παράβαση του ποινικού νόμου λόγω πράξεων ή παραλείψεων, που δεν απαγορεύονται από το εθνικό ή διεθνές δίκαιο κατά τον χρόνο που διαπράχθηκαν. β. Κάθε παιδί ύποπτο ή κατηγορούμενο για παράβαση του ποινικού νόμου να έχει τουλάχιστον δικαίωμα στις ακόλουθες εγγυήσεις: ι. Να θεωρείται αθώο μέχρι να αποδειχθεί νόμιμα η ενοχή του. ιι. Να ενημερώνεται χωρίς καθυστέρηση και απευθείας για τις εναντίον του κατηγορίες ή, κατά περίπτωση, μέσω των γονέων του ή των νόμιμων εκπροσώπων του και να έχει νομική ή οποιαδήποτε άλλη κατάλληλη συμπαράσταση για την προετοιμασία και την παρουσίαση της υπεράσπισής του. ιιι. Να κρίνεται η υπόθεσή του χωρίς καθυστέρηση από μία αρμόδια, ανεξάρτητη και αμερόληπτη αρχή ή δικαστικό σώμα, σύμφωνα με μια δίκαιη κατά το νόμο διαδικασία, με την παρουσία ενός νομικού ή άλλου συμβούλου και την παρουσία των γονέων του ή των νομίμων εκπροσώπων του, εκτός αν αυτό θεωρηθεί αντίθετο προς το συμφέρον του παιδιού, λόγω κυρίως της ηλικίας ή της κατάστασής του. ιν. Να μην υποχρεώνεται να καταθέσει ως μάρτυρας ή να ομολογήσει την ενοχή του, να υποβάλλει ερωτήσεις το ίδιο ή μέσω άλλου στους μάρτυρες κατηγορίας και να επιτυγχάνει την παράσταση και την εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης κάτω από συνθήκες ισότητας. ν. Εάν κριθεί ότι παρέβη τον ποινικό νόμο, να μπορεί να προσφύγει κατ' αυτής της απόφασης και κατά οποιουδήποτε μέτρου που λήφθηκε ως συνέπεια αυτής ενώπιον μιας ανώτερης αρμόδιας, ανεξάρτητης και αμερόληπτης αρχής ή δικαστικού σώματος, σύμφωνα με το νόμο. νι. Να έχει τη δωρεάν βοήθεια ενός διερμηνέα, σε περίπτωση που δεν καταλαβαίνει ή δεν μιλάει τη γλώσσα που χρησιμοποιείται.

14 νιι. Να αντιμετωπίζεται η ιδιωτική του ζωή με απόλυτο σεβασμό σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. 3. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη προσπαθούν να προαγάγουν τη θέσπιση νόμων, διαδικασιών, αρχών και θεσμών εφαρμοζόμενων ειδικώς στα παιδιά που είναι ύποπτα, κατηγορούμενα ή καταδικασμένα για παράβαση του ποινικού νόμου και ιδιαίτερα: α. Τη θέσπιση ενός ελάχιστου ορίου ηλικίας κάτω από το οποίο τα παιδιά θα θεωρούνται ότι δεν έχουν την ικανότητα παράβασης του ποινικού νόμου. β. Την εισαγωγή μέτρων, εφόσον αυτό είναι δυνατόν και ευκταίο, για την αντιμετώπιση τέτοιων παιδιών, χωρίς ανάγκη προσφυγής στη δικαιοσύνη, με την προϋπόθεση βέβαια ότι τηρείται ο απόλυτος σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις νόμιμες εγγυήσεις. 4. Μια σειρά διατάξεων σχετικών κυρίως με την επιμέλεια, την καθοδήγηση και την επιτήρηση, τους συμβούλους, τη δοκιμασία, την τοποθέτηση σε οικογένεια, τα προγράμματα γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και τις άλλες εναλλακτικές δυνατότητες πλην της επιμέλειας, θα εξασφαλίζει στα παιδιά μια μεταχείριση που να εγγυάται την ευημερία τους και που να είναι ανάλογη και με την κατάστασή τους και με την παράβαση. Αυτά τα δύο άρθρα της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, αναδεικνύουν την πορεία προς μια δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά. Με βάση με τα δύο παραπάνω άρθρα, η διαχείριση των παιδιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον νόμο πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε αυτά και περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις: Το καλύτερο συμφέρον του παιδιού ως πρωταρχικό μέλημα καθ 'όλη τη διαδικασία. Διατήρηση της επαφής με την οικογένεια. Όλες οι δράσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις εξελισσόμενες ικανότητες του παιδιού, την ηλικία και την ωριμότητά του. Άμεση βοήθεια. Σεβασμός του δικαιώματος στην ενημέρωση.

15 Σεβασμός του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή. Όπως θα δούμε στο 3 ο Μέρος, οι αρχές αυτές αποτελούν τα βασικά στοιχεία που περιέχονται στις Κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τη Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη ανηλίκων και δικαιώματα του παιδιού: πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας και της έγκαιρης παρέμβασης, Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γενικό Σχόλιο Νο 10 (2007) Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού, όπως εξηγείται στο Γενικό Σχόλιο, αναφέρει ότι η δικαιοσύνη ανηλίκων πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο τις δράσεις που στοχεύουν τα παιδιά που βρίσκονται αντιμέτωπα με τον νόμο, αλλά και την πρόληψη, καθώς και τη δράση για την παραβατικότητα των ανηλίκων. Σύμφωνα με τον Διεθνή Συνήγορο του Παιδιού «Η Πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων αναφέρεται στη διαδικασία της αποτροπής καταστάσεων οι οποίες αποτελούν αιτία για να έρθουν τα παιδιά αρχικά αντιμέτωπα με τον νόμο. Ένα σημαντικό στοιχείο για την πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας είναι η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων, όπως η φτώχεια, η παραμέληση, η κακοποίηση ή η κοινωνική απομόνωση, που αυξάνουν τις πιθανότητες των παιδιών να εμπλακούν σε «παραβατική» συμπεριφορά. Ωστόσο, μία συνολική στρατηγική πρόληψης της παραβατικότητας ανηλίκων, αντί να εστιάζει μόνο σε παιδιά που έχουν παραβεί το νόμο, ασχολείται με ευρύτερα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, όπως η φτώχεια και οι διακρίσεις. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την παροχή πόρων και βοήθειας σε παιδιά και οικογένειες, ιδιαίτερα εκείνων που αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες. Τα προγράμματα έγκαιρης παρέμβασης που προωθούν την εκπαίδευση, τη μείωση της φτώχειας, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας και εμπλέκουν την οικογένεια και την κοινότητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων με καινοτόμους τρόπους»(διεθνής Συνήγορος του Παιδιού, Δελτίο αριθμός 2, στο Γενικό Σχόλιο 10, διαθέσιμο στο: FactSheet2_Preventing-Juvenile-Delinquency_EN.pdf).

16 Η πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας στο Γενικό Σχόλιο: «Υπό το φως των διατάξεων της Σύμβασης, είναι προφανές ότι δεν είναι για το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, αν αυτό μεγαλώνει σε συνθήκες που μπορεί να προκαλέσουν αυξανόμενο ή σοβαρό κίνδυνο να εμπλακεί σε εγκληματικές δραστηριότητες. Θα πρέπει να ληφθούν διάφορα μέτρα για την πλήρη και ισότιμη εφαρμογή των δικαιωμάτων σε ένα κατάλληλο επίπεδο ζωής (άρθ. 27), στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη (άρθ. 24), στην εκπαίδευση (αρθ. 28 και 29), στην προστασία από κάθε μορφή σωματικής ή ψυχολογικής βίας, τραυματισμού ή κακοποίησης (άρθ. 19), οικονομικής ή σεξουαλικής εκμετάλλευσης (αρθ. 32 και 34), καθώς και πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες για την φροντίδα ή την προστασία των παιδιών (παράγραφος 16)». «(...) Τα προγράμματα πρόληψης πρέπει να επικεντρωθούν στην υποστήριξη οικογενειών που βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευάλωτη θέση, στη συμμετοχή των σχολείων στη διδασκαλία βασικών αξιών (συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των παιδιών και των γονέων σύμφωνα με τον νόμο), αλλά και να επιδείξουν ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή σε νεαρά άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει επίσης να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο ή δεν έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους (παράγραφος 18).» «Τα μέτρα βοήθειας δεν θα πρέπει να επικεντρώνονται μόνο στην πρόληψη των αρνητικών καταστάσεων, αλλά και στην προώθηση κυρίως του κοινωνικού δυναμικού των γονέων. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες που έχουν αντληθεί από προγράμματα πρόληψης εστιασμένα στο σπίτι και στην οικογένεια, όπως η εκπαίδευση των γονέων, τα προγράμματα που αφορούν την ενίσχυση της αλληλεπίδρασης γονέων - παιδιών και τα προγράμματα επίσκεψης στο σπίτι, τα οποία μπορούν να αρχίσουν όταν το παιδί είναι σε πολύ μικρή ηλικία. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι η προσχολική εκπαίδευση συσχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά μελλοντικής βίας και της εγκληματικότητας. Σε επίπεδο κοινότητας, θετικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί με προγράμματα όπως το «Κοινότητες που νοιάζονται» (Communities that Care - CTC), μια στρατηγική επικεντρωμένη στην πρόληψη κινδύνου (παράγραφος 19).»

17 Από τα παραπάνω αναδεικνύεται η σημασία της διεπιστημονικής και της πολυπαραγοντικής δράσης για τον εντοπισμό των βιολογικών, γονεϊκών και συγκυριακών παραγόντων για τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο. Παιδιά αντιμέτωπα με το σύστημα δικαιοσύνης Η UNICEF χρησιμοποιεί τον ευρύτερο όρο «Δικαιοσύνη για τα παιδιά» για να αναφερθεί σε όλα εκείνα τα παιδιά που έρχονται αντιμέτωπα με τον νόμο για οποιονδήποτε λόγο. Πράγματι, τα παιδιά μπορούν να έρθουν σε επαφή με το σύστημα της δικαιοσύνης για διάφορους λόγους, όπως: Τα παιδιά ως θύματα Τα παιδιά ως μάρτυρες Τα παιδιά ως παραβάτες Τα παιδιά ως καταγγέλλοντες. Τα παιδιά ως θύματα: Η έκθεση της UNICEF με θέμα «Ισότιμη πρόσβαση των παιδιών στη δικαιοσύνη στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία» (2015) αναφέρει ότι «βαθιά ριζωμένες κοινωνικές και πολιτιστικές πεποιθήσεις έχουν καταστήσει μη αποδεκτό για τα παιδιά της περιοχής να εκμυστηρεύονται σε έναν ενήλικα έξω από το σπίτι παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους μέσα στο σπίτι, στο σχολείο ή στην κοινότητά τους, καθώς και να κάνουν καταγγελίες μέσω του δικαστικού συστήματος επικαλούμενα φόβο τιμωρίας για τα ίδια και τις οικογένειές τους. Η περιφερειακή μελέτη, εστιάζοντας στην Αλβανία, τη Γεωργία, την Κιργιζία και το Μαυροβούνιο, πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Διεθνούς Οργάνωσης του Αναπτυξιακού Νόμου. Σε όλες τις χώρες, στις οποίες έλαβε χώρα η μελέτη, τα περισσότερα παιδιά δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν τις υπηρεσίες που θα μπορούσαν να στραφούν σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Ανάμεσα στις πιο ευάλωτες ομάδες είναι τα παιδιά που γεννήθηκαν φτωχά, παιδιά από κοινότητες των Ρομά και παιδιά με ειδικές ανάγκες.

18 Παρά το γεγονός ότι τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται μόνο από 4 χώρες του κόσμου, εντούτοις τα θέματα που συνδέονται με την προστασία των παιδιών ως θύματα είναι γνωστά και διαδεδομένα. Αυτά, μεταξύ άλλων, είναι η έλλειψη ευαισθητοποίησης των παιδιών σχετικά με το τι είδους βοήθεια είναι διαθέσιμη γι αυτά και πώς να τη ζητήσουν, ο εντοπισμός και η αναφορά της βίας εναντίον τους, καθώς και ότι ειδικές ομάδες παιδιών αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Η μελέτη του Οργανισμού των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ με τίτλο «Χαρτογράφηση των συστημάτων προστασίας των παιδιών στην ΕΕ» (2014) περιλαμβάνει ορισμένα σημαντικά ευρήματα για δράση σε εθνικό επίπεδο. 1. Διατάξεις που αφορούν τη νομική υποχρέωση των επαγγελματιών να αναφέρουν περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών, παραμέληση και βία «Στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ, οι επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν εκθέσεις. Ωστόσο, αυτή η υποχρέωση δεν ισχύει πάντοτε για όλες τις επαγγελματικές ομάδες. Μόνο λίγα κράτη μέλη έχουν ειδικές υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων που αφορούν πολίτες. Ένα σημαντικό θέμα που αναδεικνύεται, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ελλιπής καταγραφή στις αναφορές που υποβάλλονται, είναι η αποτυχία των επαγγελματιών να αναγνωρίζουν την κακοποίηση, καθώς και να κατανοούν και να εκπληρώνουν τις επαγγελματικές τους ευθύνες και υποχρεώσεις, όταν παρατηρήσουν κάτι ανησυχητικό. Υπάρχει λοιπόν μεγάλη ανάγκη κατάρτισης όλων τους επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με παιδιά σχετικά με τα σημάδια της κακοποίησης και τον εντοπισμό των παιδιών-θυμάτων.» 2. Διατάξεις που απαιτούν διεπιστημονική αξιολόγηση των περιπτώσεων προστασίας του παιδιού «Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν διατάξεις για την ατομική αξιολόγηση των αναγκών που απαιτεί η ανάπτυξη ενός σχεδίου φροντίδας για τα παιδιά. Οι διατάξεις αυτές, ωστόσο, δεν είναι πάντοτε θεσμοθετημένες.

19 Παρά το γεγονός ότι η αρχή του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού κατοχυρώνεται στη νομοθεσία, τα περισσότερα κράτη μέλη δεν έχουν κριτήρια και πρακτικές οδηγίες για το πώς να το αξιολογήσουν. Η αρχή του δικαιώματος του παιδιού να εκφράζεται ελεύθερα κατοχυρώνεται επίσης στον νόμο. Πολύ συχνά όμως, ιδιαίτερα για τα παιδιά κάτω των 12 ετών, αυτό βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των αρμόδιων αρχών. Διατάξεις σχετικά με διεπιστημονική αξιολόγηση υπάρχουν στην πλειονότητα των κρατών μελών. Οι διατάξεις αυτές, ωστόσο, συχνά δεν είναι θεσμοθετημένες και η απόφαση επαφίεται στον διευθυντή ή τον υπεύθυνο για την υπόθεση κοινωνικό λειτουργό.» Αναφορά: Όλο το υλικό είναι διαθέσιμο στο: Τα παιδιά ως μάρτυρες: Το να είναι κάποιος μάρτυρας σε ένα έγκλημα ή το να γίνει μάρτυρας σε μια δικαστική υπόθεση μπορεί να αποβεί τραυματικό γεγονός για όποιον το βιώνει, ιδιαίτερα μάλιστα αν είναι παιδί. Τα παιδιά που είναι μάρτυρες σε μια υπόθεση όπου υπήρξαν θύματα βίας ή κακοποίησης είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και μπορεί να κινδυνεύουν να θυματοποιηθούν εκ νέου, αν οι υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες γι αυτά δεν έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες και τα δικαιώματά τους. Η έκθεση της ΕΕ για μια Φιλική για το Παιδί Δικαιοσύνη λέει ότι «Οι πρακτικές της συμμετοχής του παιδιού σε ποινικές και αστικές δικαστικές διαδικασίες ποικίλουν πολύ όχι μόνο μεταξύ των κρατών μελών αλλά και μέσα σε αυτά. Έτσι, τονίζεται στην έκθεση ότι υπάρχει ανάγκη για σαφή πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές, καθώς και για συστηματική παρακολούθηση της εφαρμογής τους. Τα παιδιά δεν υποστηρίζονται επαρκώς, όταν συμμετέχοντας σε ποινικές ή αστικές διαδικασίες, οι δικαστικές ρυθμίσεις που μπορεί να είναι εκφοβιστικές για τα παιδιά δεν είναι πάντα προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους. Συγκεκριμένα μέτρα,

20 όπως η παρεμπόδιση ενός παιδιού από την άμεση αντιμετώπιση των κατηγορουμένων ή των μαρτύρων στο δικαστήριο ή η διασφάλιση ότι το παιδί είναι ενημερωμένο και ότι κατανοεί τις διαδικασίες, δεν αποτελούν ακόμη κοινή πρακτική, αν και η έρευνα αποκάλυψε, επίσης, ότι στην παρούσα έκθεση περιγράφονται μια σειρά από ευοίωνες πρακτικές. Καθιστώντας τα συστήματα δικαιοσύνης περισσότερο φιλικά προς τα παιδιά βελτιώνεται η προστασία των παιδιών, ενισχύεται η ουσιαστική συμμετοχή τους και ταυτόχρονα βελτιώνεται η λειτουργία της δικαιοσύνης. Τα ευρήματα της έκθεσης παρέχουν στα κράτη μέλη ένα χρήσιμο εργαλείο για τον εντοπισμό των εμποδίων, των κενών ή των αδυναμιών στις δικαστικές διαδικασίες τους.» Αναφορά: Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. (2015). Φιλική για το Παιδί Δικαιοσύνη, Προοπτικές και εμπειρίες των επαγγελματιών σχετικά με τη συμμετοχή των παιδιών σε αστικές και ποινικές δικαστικές διαδικασίες σε 10 Κράτη μέλη της ΕΕ, διαθέσιμο στο: (Η έκθεση περιλαμβάνει ευρήματα από την Ισπανία.) Τα Παιδιά ως παραβάτες: Ποια είναι η γενική κατάσταση των παιδιών που βρίσκονται υπό κράτηση και είναι αντιμέτωπα με τη δικαιοσύνη ανηλίκων; «Έχουν περάσει πάνω από 18 χρόνια που υιοθετήθηκε η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού από τα Ηνωμένα Έθνη. Ωστόσο, η πρόοδος που σημειώθηκε όσον αφορά τη δικαιοσύνη ανηλίκων σε ολόκληρο τον κόσμο ήταν αργή και άνιση. Σε παγκόσμια κλίμακα, εκτιμάται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά στερούνται της ελευθερίας τους, αν και οι αριθμοί είναι αναμφίβολα πολύ υψηλότεροι. Η έλλειψη στοιχείων σχετικά με το θέμα αυτό καθιστά τα συγκεκριμένα παιδιά αόρατα. Σε όλο τον κόσμο, πολλά από αυτά τα παιδιά συλλαμβάνονται, είναι υπό κράτηση ή είναι φυλακή, συχνά σε συνθήκες που συνιστούν εξευτελιστική και απάνθρωπη μεταχείριση. Μερικές από τις αρνητικές συνέπειες της κράτησης των παιδιών περιλαμβάνουν βία, σεξουαλική κακοποίηση, οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση, ταπείνωση,

21 απώλεια της εκπαίδευσης, συναισθήματα απομόνωσης και εξάπλωση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων μολύνσεων, συμπεριλαμβανομένου του ιού HIV. Σε πολλές περιπτώσεις, οι χώροι κράτησης δε διαχωρίζονται ανάλογα με το φύλο, την ηλικία ή το διαπραχθέν έγκλημα. Πολλά παιδιά που στερούνται την ελευθερία τους δεν έχουν στην πραγματικότητα καταδικαστεί για αδίκημα. Έχουν απλώς συλληφθεί ή είναι προφυλακισμένα περιμένοντας να δικαστούν. Ωστόσο, είναι κατά τη διάρκεια της προφυλάκισης που συμβαίνουν πολλές από τις χειρότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 2007 ο Διεθνής Συνήγορος του Παιδιού πραγματοποίησε προκαταρκτική χαρτογράφηση της εφαρμογής των σχετικών διεθνών προτύπων για τη δικαιοσύνη των ανηλίκων σε 15 χώρες (Αλβανία, Αργεντινή, Βέλγιο, Βολιβία, Καναδά, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Γαλλία, Γκάνα, Ιταλία, Ολλανδία, Νίγηρα, Παλαιστίνη, Σιέρα Λεόνε και Ουγκάντα) (Defence for Children International, «Από τη Νομοθεσία στη δράση: Τάσεις στα Συστήματα Δικαιοσύνης των Ανηλίκων σε 15 χώρες», Γενεύη, 2007). Η έκθεση έδωσε μια συνολική εικόνα για τη δικαιοσύνη ανηλίκων σε αυτές τις χώρες. Συνολικά, το πιο ενδιαφέρον θέμα ήταν η κατάχρηση της διαδικασίας προφυλάκισης, καθώς και οι κακές συνθήκες της. Η έκθεση έδειξε επίσης έλλειψη των κυβερνητικών στοιχείων και στατιστικών για τον χρόνο φυλάκισης και προφυλάκισης, καθώς και για τη χρήση των εναλλακτικών μορφών κράτησης. Στην Ευρώπη, υπάρχει επίσης μεγάλη ανησυχία σχετικά με την παραβατικότητα των ανηλίκων, με αποτέλεσμα την εφαρμογή κάποιων κατασταλτικών πολιτικών για τους νέους. Ειδικότερα, η μετανάστευση, ως βασικό θέμα σε όλες τις χώρες, έχει προκαλέσει εκ νέου ανησυχίες, με αντίκτυπο στη νομοθεσία που αφορά τη δικαιοσύνη των νέων και την εφαρμογή της.» Αναφορά: Defence for Children International (2009) Εγχειρίδιο στρατηγικών κατάρτισης, Γενικό Σχόλιο αρ.10: Τα Δικαιώματα των Παιδιών στη Δικαιοσύνη Ανηλίκων, διαθέσιμο στο:

22 Τα Παιδιά ως καταγγέλλοντες : Τα ευρήματα της έρευνας του Οργανισμού της ΕΕ για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα με αντικείμενο τη «Χαρτογράφηση των συστημάτων προστασίας των παιδιών στην ΕΕ» (2014) δείχνουν ότι: 1. Διατάξεις σχετικά με το δικαίωμα του παιδιού να τοποθετηθεί σε εναλλακτική φροντίδα εξαιτίας καταγγελιών «Σε 11 κράτη μέλη της ΕΕ (Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο) υπάρχουν ειδικές διατάξεις σχετικά με το δικαίωμα των παιδιών που βρίσκονται σε εναλλακτική φροντίδα να κάνουν καταγγελία. Ακόμα και όταν υπάρχουν ειδικές διατάξεις, τα παιδιά δεν είναι επαρκώς και συστηματικά ενημερωμένα για τα δικαιώματά τους. Συχνά, μάλιστα, δεν υπάρχει συγκεκριμένη αρχή ή πρόσωπο που να είναι υπεύθυνο για την ενημέρωση των παιδιών σχετικά με τα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματός τους να κάνουν καταγγελία, καθώς και πώς να την κάνουν.» Αναφορά: Όλο το υλικό είναι διαθέσιμο στο:

23 Υποστήριξη παιδιών που εμπλέκονται σε δικαστικές διαδικασίες ως θύματα Πρόληψη της βίας εναντίον των παιδιών Εντοπισμός, μεταχείριση και παραπομπή παιδιών που έχουν υποστεί κακοποίηση Φιλική προς το παιδί Δικαιοσύνη Προστασία παιδιών που ο γονέας ή τα αδέρφια τους είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας Δικαίωμα στην περίθαλψη παιδιών που έχουν διαπράξει ποινικό αδίκημα Πρόληψη της νεανικής εγκληματικότητας

24 3. Περίληψη Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάστηκαν οι διατάξεις της Σύμβασης για τα Δικαιώματα σε σχέση με τη δικαιοσύνη των ανηλίκων. Οι διατάξεις αυτές έχουν εμπλουτιστεί και από τις Κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου της Ευρώπης για μια Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη, με πρωταρχικό κυρίως μέλημα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, τη σημασία της διατήρησης της επαφής με την οικογένεια, τη διαχείριση της υπόθεσης σύμφωνα με την ανάπτυξη των ικανοτήτων των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας και της ωριμότητάς τους, την ανάγκη για άμεση βοήθεια και τον σεβασμό των δικαιωμάτων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και για ενημέρωση. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι το Γενικό Σχόλιο αρ. 10 της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Παιδιού σχετικά με τη δικαιοσύνη των ανηλίκων εφιστά την προσοχή στην ανάγκη να θεσπιστούν προγράμματα για την πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας και την έγκαιρη παρέμβαση, καθώς και για μια δικαιοσύνη φιλική για τους ανηλίκους. Στο τελευταίο μέρος αυτού του κεφαλαίου παρουσιάστηκαν οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους τα παιδιά μπορούν να έρθουν αντιμέτωπα με τον νόμο, ως θύματα, ως μάρτυρες, ως παραβάτες ή ως καταγγέλλοντες. Οι επαγγελματίες που είναι υπεύθυνοι για την προστασία του παιδιού και την υγειονομική περίθαλψη, καθώς και άλλοι επαγγελματίες που εργάζονται για τα παιδιά και μαζί με αυτά διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στην πρόληψη της βίας εναντίον τους και στην παραβατικότητα των ανηλίκων, στον εντοπισμό, την αντιμετώπιση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση, καθώς και σε άλλες καταστάσεις, όπως η παροχή φροντίδας σε παιδιά που έχουν διαπράξει ποινικό αδίκημα και μπορεί να βρίσκονται σε μια φυλακή ή σε μια εναλλακτική εγκατάσταση.

25 Μέρος 3 ο : Κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου της Ευρώπης για μια Φιλική προς το παιδί Δικαιοσύνη Τέσσερις ώρες 1. Εισαγωγή Οι Κατευθυντήριες γραμμές αναφέρονται στα δικαιώματα των παιδιών σε όλους τους τομείς του δικαίου (αστικό, διοικητικό, ποινικό), σε όλα τα στάδια των διαδικασιών (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά), καθώς και σε όλες τις ιδιότητες και τις περιστάσεις (παιδιά θύματα, μάρτυρες, πρωτεργάτες του εγκλήματος, συνεργάτες ή απλώς παιδιά που επηρεάζονται από νομικές διαδικασίες, όπως για παράδειγμα, η κατάσχεση της περιουσίας από δικαστικό επιμελητή). Στόχος των Κατευθυντήριων γραμμών είναι να λειτουργήσουν ως ένα πρακτικό εργαλείο για τα κράτη μέλη προκειμένου να βοηθηθούν στην προσαρμογή του δικαστικού τους συστήματος, στη νομοθεσία και στην πράξη, ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες των παιδιών. 2. Ιστορικό σύνταξης των Κατευθυντήριων γραμμών Οι Κατευθυντήριες γραμμές για μια Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη εκδόθηκαν μετά από το Ψήφισμα 2 περί Φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης που εγκρίθηκε στην 28 η Διάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Δικαιοσύνης (Lanzarote 25-26, Οκτώβριος 2007), η οποία ζήτησε συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τα κράτη μέλη στον τομέα αυτό. Έτσι, η Επιτροπή των Υπουργών ανέθεσε σε τέσσερις φορείς του Συμβουλίου της Ευρώπης τη σύνταξη Κατευθυντήριων γραμμών για μια Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη (στο εξής "οι Κατευθυντήριες γραμμές") προτείνοντας λύσεις για να βοηθηθούν τα κράτη μέλη στον καθορισμό δικαστικών συστημάτων που να ανταποκρίνονται στις ειδικές ανάγκες των παιδιών, με σκοπό να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και επαρκής πρόσβασή τους και η σωστή μεταχείρισή τους σε κάθε τομέα της δικαιοσύνης: αστικό, διοικητικό ή ποινικό.

26 Το Συμβούλιο της Ευρώπης ξεκίνησε το έργο αυτό το 2008 με την προετοιμασία των τεσσάρων εκθέσεων εμπειρογνωμόνων αξιολογώντας τις προκλήσεις και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα παιδιά κατά την πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη σε εθνικό επίπεδο και σε όλους τους τομείς του δικαστικού συστήματος. Οι εκθέσεις αυτές παρουσιάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για συζητήσεις υψηλού επιπέδου στα συνέδρια του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Σουηδικής προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών, «Οικοδομώντας μια Ευρώπη για τα παιδιά, με τα παιδιά - Προς μια στρατηγική για την περίοδο » (Στοκχόλμη, 8-10 Σεπτεμβρίου 2008) και της ισπανικής προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών, «Η προστασία των παιδιών στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συστημάτων δικαιοσύνης» (Τολέδο, Μαρτίου 2009). Τα ευρήματα των εκθέσεων και τα συμπεράσματα των διασκέψεων άνοιξαν τον δρόμο για τη σύνταξη των Κατευθυντήριων γραμμών και παρείχαν πολύτιμο υλικό για τις Ομάδες των Ειδικών για τη Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη (CJ-S-CH), οι οποίες συγκροτήθηκαν για να προετοιμάσουν τις Κατευθυντήριες γραμμές κατά την περίοδο Στην ομάδα συμμετείχαν δικαστές, δικηγόροι, εισαγγελείς, πανεπιστημιακοί, ψυχολόγοι, αστυνομικοί, κοινωνικοί λειτουργοί και εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών μελών, ως εκ τούτου η σύνθεσή της χαρακτηρίζεται ως διεπιστημονική. Επίσης, στο έργο της ομάδας συνέβαλε ένα ευρύ φάσμα παρατηρητών, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων των κυριότερων διεθνών διακυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Σύμφωνα με τους όρους σύστασης της ομάδας των Ειδικών, το Συμβούλιο της Ευρώπης διοργάνωσε το 2010 μια άμεση διαβούλευση των παιδιών και των νέων σχετικά με το θέμα της δικαιοσύνης. Έτσι, για την οριστικοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών λήφθηκαν υπόψη από την ομάδα εμπειρογνωμόνων, αφού αναλύθηκαν, οι απαντήσεις παιδιών από 25 χώρες. Τα βασικά θέματα που περιλαμβάνονται στις Κατευθυντήριες γραμμές είναι η οικογένεια, η εμπιστοσύνη- δυσπιστία στην εξουσία, η ανάγκη για σεβασμό και η σημασία που έχει για τα παιδιά και τους νέους να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους. Οι Κατευθυντήριες γραμμές είναι ένα μη δεσμευτικό μέσο. Δεν είναι μόνο μια διακήρυξη αρχών, αλλά φιλοδοξούν να αποτελέσουν έναν πρακτικό οδηγό για την εφαρμογή και την προώθηση των διεθνώς συμφωνημένων και δεσμευτικών προτύπων.

27 3. Πεδίο εφαρμογής και σκοπός 1. Οι Κατευθυντήριες γραμμές πραγματεύονται το ζήτημα της θέσης και του ρόλου, καθώς και τις απόψεις, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του παιδιού σε δικαστικές και εξωδικαστικές διαδικασίες. 2. Οι Κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να εφαρμόζονται σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες είναι πιθανό για οποιονδήποτε λόγο και με οποιαδήποτε ιδιότητα έρχονται τα παιδιά σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες που ασχολούνται με την εφαρμογή του ποινικού, αστικού ή διοικητικού δικαίου. 3. Οι Κατευθυντήριες γραμμές έχουν ως στόχο τη διασφάλιση ότι, στο πλαίσιο τέτοιων διαδικασιών, θα γίνουν πλήρως σεβαστά όλα τα δικαιώματα των παιδιών και κυρίως το δικαίωμα στην πληροφόρηση, την αντιπροσώπευση, τη συμμετοχή και την προστασία, λαμβάνοντας υπόψη τον βαθμό ωριμότητας και κατανόησης του παιδιού, καθώς και τις περιστάσεις της εκάστοτε υπόθεσης. Τα δικαιώματα των παιδιών δε θα πρέπει να γίνονται σεβαστά εις βάρος των δικαιωμάτων των λοιπών ενδιαφερομένων. 4. Θεμελιώδεις αρχές Συμμετοχή Η πρώτη θεμελιώδης αρχή απορρέει απευθείας από το άρθρο 12 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την ερμηνεία της επιτροπής. Ωστόσο, το ότι το δικαίωμα των παιδιών για συμμετοχή γίνεται σεβαστό, δε σημαίνει ότι και πάντοτε λαμβάνεται υπόψη η γνώμη τους. Γι αυτό οι Κατευθυντήριες γραμμές προσδιορίζουν ότι πρέπει η γνώμη των παιδιών να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και να γίνεται σεβαστή ανάλογα με την ηλικία, την ωριμότητα και τις περιστάσεις της υπόθεσης, στο πλαίσιο του εθνικού δικονομικού δικαίου. Η αναφορά στον όρο «ικανό να σχηματίσει τις δικές του απόψεις» δεν πρέπει να θεωρηθεί ως ένας περιορισμός, αλλά μάλλον ως ένα καθήκον των αρχών να αξιολογήσουν πλήρως και όσο είναι δυνατόν την ικανότητα του παιδιού. Αντί να υποθέτουμε πολύ εύκολα ότι το παιδί δεν είναι σε θέση να σχηματίσει

28 γνώμη, τα κράτη θα πρέπει να θεωρούν δεδομένο ότι ένα παιδί έχει, στην πραγματικότητα, αυτή την ικανότητα. Δεν είναι καθήκον του παιδιού να το αποδείξει. Τα κράτη μέλη αποτρέπονται από τη θέσπιση τυποποιημένων ορίων ηλικίας. Οι Κατευθυντήριες γραμμές των Ηνωμένων Εθνών για τη δικαιοσύνη σε υποθέσεις με ανήλικα θύματα και ανήλικους αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν επίσης ότι «η ηλικία δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για το δικαίωμα του παιδιού να συμμετέχει πλήρως στη διαδικασία της δικαιοσύνης». Το υπέρτατο συμφέρον του παιδιού Η δεύτερη αρχή, όπως είδαμε, προέρχεται επίσης από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Οι κατευθυντήριες γραμμές αναφέρουν ότι το υπέρτατο συμφέρον του παιδιού πρέπει να λαμβάνεται πρωτίστως υπόψη σε όλες τις υποθέσεις που το αφορούν. Η εκτίμηση της κατάστασης θα πρέπει να γίνεται με ακρίβεια. Οι Κατευθυντήριες γραμμές προωθούν την ανάπτυξη διεπιστημονικών μεθόδων για την αξιολόγηση του υπέρτατου συμφέροντος του παιδιού αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο εγχείρημα. Η αξιολόγηση αυτή γίνεται ακόμα πιο δύσκολη όταν πρέπει να εξισορροπηθεί το συμφέρον του παιδιού με τα συμφέροντα των άλλων εμπλεκόμενων διαδίκων, όπως άλλα παιδιά, γονείς, θύματα κτλ. Αυτό θα πρέπει να γίνεται με επαγγελματισμό και χωριστά για κάθε περίπτωση. Αξιοπρέπεια Τα παιδιά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με φροντίδα, ευαισθησία, δικαιοσύνη και σεβασμό κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε διαδικασίας ή υπόθεσης, με ιδιαίτερη προσοχή για την προσωπική τους κατάσταση, την ευημερία και τις ειδικές ανάγκες, καθώς και με πλήρη σεβασμό για τη σωματική και ψυχική

29 τους ακεραιότητα. Αυτή η μεταχείριση θα πρέπει να επιφυλαχθεί σε όσα παιδιά, με οποιονδήποτε τρόπο έρχονται σε επαφή με δικαστικές ή μη δικαστικές διαδικασίες ή άλλες παρεμβάσεις και ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς και την ικανότητά τους σε οποιαδήποτε διαδικασία ή υπόθεση. Τα παιδιά δεν επιτρέπεται να υποβάλλονται σε βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία. Προστασία από τις διακρίσεις Η απαγόρευση των διακρίσεων είναι μια άλλη μια από τις Κατευθυντήριες αρχές της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Ορισμένες κατηγορίες παιδιών που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση μπορεί να έχουν ανάγκη ειδικής προστασίας. Το κείμενο απαριθμεί ορισμένες από αυτές τις κατηγορίες. Ωστόσο, ο κατάλογος δεν φιλοδοξεί να είναι εξαντλητικός, καθώς οποιοσδήποτε υφίσταται διακρίσεις δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ειδική προστασία και βοήθεια μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθεί σε πιο ευάλωτα παιδιά, όπως τα παιδιά των μεταναστών, των προσφύγων και όσων ζητούν άσυλο, τα ασυνόδευτα παιδιά, παιδιά με ειδικές ανάγκες, άστεγα και παιδιά του δρόμου, τα παιδιά των Ρομά και τα παιδιά που διαμένουν σε ιδρύματα. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας των διακρίσεων στον τομέα των δικαιωμάτων των παιδιών είναι η ηλικία και η ικανότητα. Πολύ μικρά παιδιά ή παιδιά χωρίς πλήρη ικανότητα να διεκδικούν τα δικαιώματά τους είναι επίσης φορείς δικαιωμάτων. Για αυτά τα παιδιά, πρέπει να αναπτυχθούν εναλλακτικά συστήματα εκπροσώπησης, προκειμένου να αποφεύγονται οι διακρίσεις.

30 Κράτος δικαίου Η αρχή του κράτους δικαίου πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως για τα παιδιά, όπως ακριβώς και για τους ενήλικες. Στοιχεία της δικαστικής διαδικασίας, όπως οι αρχές της νομιμότητας και της αναλογικότητας, το τεκμήριο της αθωότητας, το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη, το δικαίωμα παροχής νομικών συμβουλών, το δικαίωμα πρόσβασης στα δικαστήρια και το δικαίωμα άσκησης έφεσης θα πρέπει να διασφαλίζονται για τα παιδιά, όπως ακριβώς ισχύει και για τους ενήλικες και δεν θα πρέπει να περιορίζονται ή να μην διασφαλίζονται υπό το πρόσχημα του υπέρτατου συμφέροντος του παιδιού. Αυτό ισχύει για όλες τις δικαστικές, εξωδικαστικές και διοικητικές διαδικασίες. Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε κατάλληλους ανεξάρτητους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς υποβολής καταγγελιών. Για τα παιδιά, οι αρχές nullum crimen sine lege (κανένα έγκλημα χωρίς νόμο) και nulla poena sine lege (καμία ποινή χωρίς νόμο) είναι ακριβώς το ίδιο έγκυρες όπως είναι και για τους ενήλικες και αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης μιας δημοκρατίας. Ωστόσο, όταν πρόκειται για αντικοινωνική - και όχι παραβατική - συμπεριφορά των παιδιών, ορισμένα κράτη μέλη έχουν την τάση να επιβάλουν εκτεταμένες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της στέρησης της ελευθερίας. Με το πρόσχημα της προστασίας της κοινωνίας από την αντικοινωνική συμπεριφορά, επιβάλλονται στα παιδιά μέτρα παρέμβασης με έναν τρόπο που δεν θα γινόταν ανεκτός αν εφαρμοζόταν σε ενήλικες. Δεν ισχύουν πάντοτε νομικές εγγυήσεις, όπως το βάρος της απόδειξης που αναλογεί στο κράτος και το δικαίωμα σε χρηστή απονομή δικαιοσύνης. Σε πολλές χώρες, οι θεμελιώδεις αρχές του ποινικού δικαίου δεν εφαρμόζονται στα παιδιά όπως εφαρμόζονται στους ενήλικες. Τα παιδιά εξακολουθούν να τιμωρούνται για τα αποκαλούμενα

31 «αδικήματα λόγω κατάστασης» (δηλαδή για πράξεις που δεν ορίζονται από τον νόμο ως αξιόποινες και οι οποίες θα έμεναν ατιμώρητες εάν τις διέπρατταν ενήλικες). 5. Γενικά στοιχεία της Φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης Πληροφόρηση και καθοδήγηση Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να δοθούν στο παιδί, από την πρώτη κιόλας επαφή του με το δικαστικό σύστημα και σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, όλες οι συναφείς και απαραίτητες πληροφορίες. Το δικαίωμα αυτό ισχύει εξίσου για όλα τα παιδιά, είτε είναι θύματα είτε φέρονται ως δράστες αξιόποινων πράξεων είτε είναι ενδιαφερόμενα ή θιγόμενα μέρη. Αν και δεν είναι πάντα εύκολη η παροχή πληροφοριών κατά την πρώτη επαφή του παιδιού με τις αρμόδιες αρχές, εντούτοις, αυτό πρέπει να γίνεται το ταχύτερο δυνατό. Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες δε θα πρέπει να παρέχονται πληροφορίες στα παιδιά, όταν αυτό είναι αντίθετο με την προστασία του υπέρτατου συμφέροντός τους. Προστασία της ιδιωτικής και της οικογενειακής ζωής Η ανωνυμία και η προστασία των προσωπικών δεδομένων σε σχέση με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μπορεί να είναι αναγκαία για το παιδί, όπως ορίζεται σε πολλές νομικές πράξεις. Ενδεικτικά, το άρθρο 11 παράγραφος 3 της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων (Σειρά Συνθηκών Συμβουλίου της Ευρώπης CETS αριθ. 97) αναφέρεται στην ιδιωτική ζωή και στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καλώντας τα κράτη να θεσπίσουν ρυθμιστικά μέτρα για τα ΜΜΕ. Επιπλέον, οι Κατευθυντήριες γραμμές των Ηνωμένων Εθνών για τη δικαιοσύνη σε υποθέσεις με ανήλικα θύματα και ανήλικους αυτόπτες μάρτυρες (Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ, ψήφισμα αριθ. 2005/20, 22 Ιουλίου 2005), αναφέρουν στην παράγραφο Χ, 27: «Οι πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή του παιδιού στη δικαστική διαδικασία θα πρέπει να προστατεύονται. Προς τον

32 σκοπό αυτόν πρέπει να προστατεύεται το απόρρητο και να περιορίζεται η δημοσιοποίηση πληροφοριών που δύνανται να συμβάλουν στην αναγνώριση της ταυτότητας του παιδιού-θύματος ή μάρτυρα στη δικαστική διαδικασία». Οι αρχές αυτές διατυπώνονται επίσης στους Στοιχειώδεις κανόνες των Ηνωμένων Εθνών για την απονομή δικαιοσύνης σε ανηλίκους («Κανόνες του Πεκίνου», 1985, άρθρο 8): «Το δικαίωμα του ανήλικου στην προστασία της ιδιωτικής ζωής πρέπει να γίνεται σεβαστό σε όλα τα στάδια ώστε να αποτρέπεται η πρόκληση βλάβης λόγω άσκοπης δημοσιότητας ή λόγω στιγματοποίησης. Δεν πρέπει να δημοσιοποιείται, καταρχήν, καμία πληροφορία που δύναται να συμβάλει στην αναγνώριση της ταυτότητας του ανήλικου παραβάτη». Στο Γενικό Σχόλιο Νο 10 για τα Δικαιώματα των Παιδιών στο πλαίσιο της Δικαιοσύνης ανηλίκων, η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού συνιστά, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή της διαδικασίας κεκλεισμένων των θυρών, διατηρώντας το απόρρητο των καταγραφών, δημοσίευση της απόφασης κατά τρόπο που να μην αποκαλύπτεται η ταυτότητα του παιδιού κτλ. Το Δικαστήριο περιλαμβάνει την πιθανότητα να εκδικαστεί η υπόθεση κεκλεισμένων των θυρών, όταν το συμφέρον του παιδιού ή η προστασία της ιδιωτικής του ζωής το επιβάλλουν. Ασφάλεια (ειδικά μέτρα πρόληψης) Σε όλες τις δικαστικές και εξωδικαστικές διαδικασίες ή άλλες παρεμβάσεις, τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από οποιαδήποτε μορφή βλάβης, όπως του εκφοβισμού, των αντιποίνων ή της δευτερογενούς θυματοποίησης. Όσον αφορά τα παιδιά ως θύματα, αυτές οι Κατευθυντήριες γραμμές εμπνέονται από τις Κατευθυντήριες αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τη δικαιοσύνη σε υποθέσεις με ανήλικα θύματα και ανήλικους αυτόπτες μάρτυρες εγκλημάτων, καθώς και από τη Σύμβαση για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση, η οποία επιτάσσει τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των παιδιών, των οικογενειών τους και των μαρτύρων τους από εκφοβισμό, αντίποινα και επαναλαμβανόμενη θυματοποίηση.

Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Νόμος 2101/1992. Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΦΕΚ Α 192)

Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Νόμος 2101/1992. Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΦΕΚ Α 192) Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Νόμος 2101/1992. Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΦΕΚ Α 192) [ ] Άρθρο 37 Τα Συμβαλλόμενα Κράτη επαγρυπνούν ώστε: α)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ THEAM TRAINING HEALTHCARE MULTIDISCIPLINARY TEAMS ON CHILDREN S RIGHTS AND ON CHILD-FRIENDLY JUSTICE (THEAM) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΙΛΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union

Co-funded by the European Union 1 Συμμετοχή Η συμμετοχή είναι δικαίωμα σου! Τα παιδιά, οι νέοι όπως και οι ενήλικες, έχουν το δικαίωμα της παροχής συμβουλών και το δικαίωμα του να εισακούονται σε διαδικασίες που τους αφορούν. Πρώτα όμως

Διαβάστε περισσότερα

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί;

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Παιδιά θεωρούνται όλα τα αγόρια και τα κορίτσια από 0 έως 18 ετών. Ποια είναι τα δικαιώματα του παιδιού; Σύμφωνα με την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των παιδιών Απαγόρευση διακρίσεων

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1. Άρθρο 2. Άρθρο 3. Άρθρο 4. Επίσημα κείμενα και διδακτικό υλικό. Ορισμός του παιδιού. Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών.

Άρθρο 1. Άρθρο 2. Άρθρο 3. Άρθρο 4. Επίσημα κείμενα και διδακτικό υλικό. Ορισμός του παιδιού. Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών. Ορισμός του παιδιού Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών. Άρθρο 1 Απαγόρευση διακρίσεων Κάθε παιδί πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς διακρίσεις λόγω χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, άποψης, χώρας

Διαβάστε περισσότερα

Ένα κουίζ για μικρούς και μεγάλους!

Ένα κουίζ για μικρούς και μεγάλους! Πόσο καλά ξέρεις τα δικαιώματά σου; Ένα κουίζ για μικρούς και μεγάλους! Στις 20 Νοεμβρίου 2015 η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού γίνεται 26 χρονών. Πόσο την χρησιμοποιούμε για να διεκδικούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 31.3.2014 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με τις δικονομικές εγγυήσεις για τα παιδιά που είναι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 8: Η θέση του ανηλίκου ως κατηγορουμένου

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 8: Η θέση του ανηλίκου ως κατηγορουμένου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 8: Η θέση του ανηλίκου ως κατηγορουμένου Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα. του Παιδιού. με απλά λόγια

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα. του Παιδιού. με απλά λόγια Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού με απλά λόγια Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα που προβλέπονται από νόμους και διεθνείς συμβάσεις. Το σημαντικότερο κείμενο για τα δικαιώματα των παιδιών,

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Αρχές για το Ρόλο των Δικηγόρων 1

Βασικές Αρχές για το Ρόλο των Δικηγόρων 1 Βασικές Αρχές για το Ρόλο των Δικηγόρων 1 Υιοθετήθηκαν από το Όγδοο Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για την Πρόληψη των Εγκλήματος και τη Μεταχείριση των Εγκληματιών Αβάνα, Κούβα, 27 Αυγούστου έως 7 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ http://www.0-18.gr/gia-megaloys/dsdp Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού με απλά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/2263(INI) σχετικά με την κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων στην ΕΕ (2012/2263 (INI))

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/2263(INI) σχετικά με την κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων στην ΕΕ (2012/2263 (INI)) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 10.04.2013 2012/2263(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων στην ΕΕ (2012/2263

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΕΤΕΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΤΡΙΕΤΕΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Γωνία Απελλή και Παύλου Νιρβάνα, 5 ος Όροφος, 1496 Λευκωσία Τηλ. : 22 873200 Φαξ : 22 872365 E-mail: childcom@ccr.gov.cy ΤΡΙΕΤΕΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ THEAM TRAINING HEALTHCARE MULTIDISCIPLINARY TEAMS ON CHILDREN S RIGHTS AND ON CHILD-FRIENDLY JUSTICE (THEAM) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΙΛΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΥ

ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΥ EIGE Νοέμβριος 2017 Δείκτης 1 Ετήσιος αριθμός γυναικών (ηλικίας 18 ετών και άνω) θυμάτων συντροφικής βίας από

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 1. Ταυτότητα, Παιδική Ηλικία, Ελευθερία Έκφρασης. Άρθρο 1 : Ορισμός του Παιδιού Άρθρο 7 : Όνομα και εθνικότητα Άρθρο 8 : Κατοχύρωση

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Μαΐου 2019 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Μαΐου 2019 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Μαΐου 2019 (OR. en) 9116/19 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: JAI 490 COPEN 200 CYBER 153 DROIPEN 79 JAIEX 75 ENFOPOL 229 DAPIX 177 EJUSTICE 63 MI 420 TECOM

Διαβάστε περισσότερα

Τριάντα περίπου χρόνια μετά την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ, όλα τα παιδιά συνεχίζουν να ζουν κάτω από

Τριάντα περίπου χρόνια μετά την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ, όλα τα παιδιά συνεχίζουν να ζουν κάτω από Τριάντα περίπου χρόνια μετά την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ, όλα τα παιδιά συνεχίζουν να ζουν κάτω από παγκόσμιες απειλές υψηλής έντασης. Φτώχεια και πείνα, πόλεμοι,

Διαβάστε περισσότερα

ηµόσια Θέση του ENOC για τα «Παιδιά που µετακινούνται» Τα παιδιά που µετακινούνται θα πρέπει να αντιµετωπίζονται πρώτα από όλα ως παιδιά

ηµόσια Θέση του ENOC για τα «Παιδιά που µετακινούνται» Τα παιδιά που µετακινούνται θα πρέπει να αντιµετωπίζονται πρώτα από όλα ως παιδιά ηµόσια Θέση του ENOC για τα «Παιδιά που µετακινούνται» Τα παιδιά που µετακινούνται θα πρέπει να αντιµετωπίζονται πρώτα από όλα ως παιδιά Υιοθετήθηκε στο 17 ο Ετήσιο Συνέδριο του ENOC στις 27.9.2013 στις

Διαβάστε περισσότερα

Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ

Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ Όλοι έχουν δικαιώματα. Επιπλέον, σαν αγόρι ή κορίτσι ηλικίας κάτω των 18 ετών, έχεις ορισμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 24.3.2017 2016/0062(NLE) ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ένωση

Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ένωση Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ένωση Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τη νομική βάση για τα θεμελιώδη δικαιώματα σε επίπεδο ΕΕ αποτελούσε ουσιαστικά η αναφορά που γίνεται από τις Συνθήκες στην

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/2062(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/2062(INI) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 16.3.2017 2015/2062(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τα σωφρονιστικά συστήματα και τις συνθήκες κράτησης

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας του παιδιού. Συλλόγου Φίλων Εθελοντών της Ε.Π.Α.Θ. Γενικές αρχές

Πολιτική Προστασίας του παιδιού. Συλλόγου Φίλων Εθελοντών της Ε.Π.Α.Θ. Γενικές αρχές Πολιτική Προστασίας του παιδιού Συλλόγου Φίλων Εθελοντών της Ε.Π.Α.Θ. Γενικές αρχές Ο Σύλλογος Φίλων Εθελοντών της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων προωθεί τα δικαιώματα των παιδιών, για την ασφάλεια και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΤΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΚΑΡΤΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΡΤΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού(2012). Σεξουαλικά Δικαιώματα: μια Διακήρυξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οικογενειακού Προγραμματισμού(ΔΟΟΠ). Συνοπτική Έκδοση.

Διαβάστε περισσότερα

Βία κατά των γυναικών: Ένα διαχρονικό πρόβλημα, πολλές όψεις

Βία κατά των γυναικών: Ένα διαχρονικό πρόβλημα, πολλές όψεις «Βία κατά των γυναικών: Ένα πρόβλημα, πολλές όψεις» Συνέδριο ΓΓΙΦ - ΥΠΕΣ Αθήνα 25/11/2014 Βία κατά των γυναικών: Ένα διαχρονικό πρόβλημα, πολλές όψεις Θεοδώρα Κατσιβαρδάκου Προϊστάμενη Διεύθυνσης Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 3: Ποινικό Δίκαιο των Ανηλίκων

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 3: Ποινικό Δίκαιο των Ανηλίκων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3: Ποινικό Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη. Η Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού περιλαμβάνει συνοπτικά τα εξής:

Περίληψη. Η Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού περιλαμβάνει συνοπτικά τα εξής: Περίληψη Η Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού περιλαμβάνει συνοπτικά τα εξής: Το προοίμιο της Σύμβασης Υπενθυμίζει τις Βασικές αρχές των Ηνωμένων Εθνών και τις σχετικές με τα ανθρώπινα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας στο φαινόμενο της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών

Ο ρόλος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας στο φαινόμενο της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών Ο ρόλος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας στο φαινόμενο της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών Χαρά Ταπανίδου Πρώτη Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας Υποχρεώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση Αναγκών Ψυχικής Υγείας των Ανήλικων Παραβατών. Victoria Condon and Panos Vostanis Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου

Αντιμετώπιση Αναγκών Ψυχικής Υγείας των Ανήλικων Παραβατών. Victoria Condon and Panos Vostanis Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου Αντιμετώπιση Αναγκών Ψυχικής Υγείας των Ανήλικων Παραβατών by Victoria Condon and Panos Vostanis Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου Ανήλικοι Παραβάτες Ο όρος «ανήλικοι παραβάτες» διαφέρει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

15272/18 ΜΙΠ/νκ 1 JAI.2

15272/18 ΜΙΠ/νκ 1 JAI.2 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 7 Δεκεμβρίου 2018 Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες αριθ. προηγ. εγγρ.: 14540/18 + COR 1 Θέμα:

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρώπης. Κοινοβουλευτική Συνέλευση

Συμβούλιο της Ευρώπης. Κοινοβουλευτική Συνέλευση Συμβούλιο της Ευρώπης Κοινοβουλευτική Συνέλευση Τα ανθρώπινα δικαιώματα των παράνομων μεταναστών 1 1. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση ανησυχεί για τον αυξανόμενο αριθμό των παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη.

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες Γραμμές του 2001 των Ηνωμένων Εθνών που αποσκοπούν στην δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των συνεταιρισμών

Κατευθυντήριες Γραμμές του 2001 των Ηνωμένων Εθνών που αποσκοπούν στην δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των συνεταιρισμών Κατευθυντήριες Γραμμές του 2001 των Ηνωμένων Εθνών που αποσκοπούν στην δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των συνεταιρισμών 1 2 Παράρτημα Σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών που αποσκοπούν

Διαβάστε περισσότερα

Ο ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώµατα

Ο ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώµατα P7_TA(2012)0250 Ο ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώµατα Σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Συµβούλιο της 13ης Ιουνίου 2012 σχετικά µε τον ειδικό εντεταλµένο της ΕΕ για τα ανθρώπινα

Διαβάστε περισσότερα

(Ψηφίσματα, συστάσεις και γνωμοδοτήσεις) ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

(Ψηφίσματα, συστάσεις και γνωμοδοτήσεις) ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 28.6.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 187/1 Ι (Ψηφίσματα, συστάσεις και γνωμοδοτήσεις) ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 10ης Ιουνίου 2011 σχετικά με Οδικό χάρτη για την

Διαβάστε περισσότερα

αντιπροσωπεύουν περίπου το τέσσερα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού διαμορφώνονται νέες συνθήκες και δεδομένα που απαιτούν νέους τρόπους

αντιπροσωπεύουν περίπου το τέσσερα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού διαμορφώνονται νέες συνθήκες και δεδομένα που απαιτούν νέους τρόπους Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Εργαστήριο με θέμα «Παιδική φτώχεια και ευημερία : 'Έμφαση στην κατάσταση των παιδιών μεταναστών στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση» 17 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ 2016

ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ 2016 ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ 2016 ΕΛΛΑΔΑ Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε στην Ελλάδα συγκεκριμένο νομοσχέδιο για το bullying, πράγμα το οποίο οδήγησε σε πολλά ψυχικά προβλήματα σε διαφόρους ανθρώπους, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

14853/15 ΕΚΜ/γπ 1 DG G 3 C

14853/15 ΕΚΜ/γπ 1 DG G 3 C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 1 Δεκεμβρίου 2015 (OR. en) 14853/15 RECH 296 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες αριθ. προηγ. εγγρ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2006(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2006(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 2014/2006(INI) 20.1.2014 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την αξιολόγηση της δικαιοσύνης στον τομέα της ποινικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΎΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΏΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΌΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΈΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΊΑΣ ΚΑΤΆ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΏΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΉΣ ΒΊΑΣ

ΣΎΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΏΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΌΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΈΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΊΑΣ ΚΑΤΆ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΏΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΉΣ ΒΊΑΣ ΣΎΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΏΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΌΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΈΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΊΑΣ ΚΑΤΆ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΏΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΉΣ ΒΊΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣIΑ ΑΠO ΠΡΟΣΤΑΣIΑ ΑΠO ΤΟΝ ΦOΒΟ ΤΗ ΒIΑ ΠΟΙΟΣ ΕΊΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΌΣ ΤΗΣ ΣΎΜΒΑΣΗΣ;

Διαβάστε περισσότερα

Πανευρωπαϊκή έρευνα. ΣΗΜΕΙΩΜΑ / 5 Μαρτίου 2014 Βία κατά των γυναικών

Πανευρωπαϊκή έρευνα. ΣΗΜΕΙΩΜΑ / 5 Μαρτίου 2014 Βία κατά των γυναικών ΣΗΜΕΙΩΜΑ / 5 Μαρτίου 2014 Βία κατά των γυναικών Πανευρωπαϊκή έρευνα 1. Γιατί έγινε η έρευνα για τη βία κατά των γυναικών; Παρά τον σημαντικό αντίκτυπο της βίας κατά των γυναικών, σε πολλά κράτη μέλη της

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία δηλώσεων του Συμβουλίου και της Επιτροπής. σύμφωνα με το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισμού

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία δηλώσεων του Συμβουλίου και της Επιτροπής. σύμφωνα με το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισμού Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Έγγραφο συνόδου B8-0296/2017 10.5.2017 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία δηλώσεων του Συμβουλίου και της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισμού σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 9: Ιδιαιτερότητες της σωφρονιστικής μεταχείρισης των νεαρών δραστών

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 9: Ιδιαιτερότητες της σωφρονιστικής μεταχείρισης των νεαρών δραστών ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 9: Ιδιαιτερότητες της σωφρονιστικής μεταχείρισης των νεαρών δραστών Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας - Σωφρονιστικής

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία 2010-2020 Υπάρχουν 80 περίπου εκατομμύρια πολίτες με αναπηρίες στην ΕΕ, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Το Μανιφέστο των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Το Μανιφέστο των Δικαιωμάτων του Παιδιού Το Μανιφέστο των Δικαιωμάτων του Παιδιού Τα παιδιά αποτελούν το μισό του πληθυσμού στις αναπτυσσόμενες χώρες. Περίπου 100 εκατομμύρια παιδιά ζουν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ζωή των παιδιών σε ολόκληρο

Διαβάστε περισσότερα

Δικαιώματα των Θυμάτων. Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων

Δικαιώματα των Θυμάτων. Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων Δικαιώματα των Θυμάτων Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων Η εμπορία ανθρώπων παραβιάζει τα δικαιώματα και επηρεάζει τις ζωές αμέτρητων ανθρώπων τόσο στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Απριλίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Απριλίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Απριλίου 2017 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2017/0023 (NLE) 8466/17 SCH-EVAL 125 MIGR 59 COMIX 296 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 26.1.2016 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με τη θέσπιση μηχανισμού της ΕΕ για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την el.pi. Κυριακή, 14 Νοέμβριος :08 - Τελευταία Ενημέρωση Κυριακή, 14 Νοέμβριος :23

Συντάχθηκε απο τον/την el.pi. Κυριακή, 14 Νοέμβριος :08 - Τελευταία Ενημέρωση Κυριακή, 14 Νοέμβριος :23 Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης θέσης για τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία προχώρησε η επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά. Σύμφωνα με όσα είδαν το φως

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 13 Ιουνίου 2012 (OR. en) 10449/12 Διοργανικός φάκελος: 2011/0431 (APP) LIMITE

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 13 Ιουνίου 2012 (OR. en) 10449/12 Διοργανικός φάκελος: 2011/0431 (APP) LIMITE ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 3 Ιουνίου 202 (OR. en) 0449/2 Διοργανικός φάκελος: 20/043 (APP) LIMITE FREMP 8 JAI 366 COSCE 7 COHOM 22 OC 292 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2186(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2186(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 20.11.2013 2013/2186(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την έκθεση 2013 για την ιθαγένεια της ΕΕ. Πολίτες της ΕΕ: Τα δικαιώματά σας, το μέλλον σας (2013/2186(INI))

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ THEAM TRAINING HEALTHCARE MULTIDISCIPLINARY TEAMS ON CHILDREN S RIGHTS AND ON CHILD-FRIENDLY JUSTICE (THEAM) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΙΛΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΟΔΗΓΙΕΣ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΟΔΗΓΙΕΣ L 332/126 ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ (EE) 2015/2392 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 17ης Δεκεμβρίου 2015 για τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 596/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την υποβολή αναφορών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ Ημερομηνία Ανάρτησης: 25/11/2005 ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνάντησης για τα Ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

ENOC - ENYA, Προσχέδιο Κοινών Συστάσεων για την «Πρόληψη της βίας κατά των παιδιών»

ENOC - ENYA, Προσχέδιο Κοινών Συστάσεων για την «Πρόληψη της βίας κατά των παιδιών» ENOC 14η Ετήσια Συνδιάσκεψη 7-9 Οκτωβρίου 2010, Στρασβούργο / Γαλλία ENOC - ENYA, Προσχέδιο Κοινών Συστάσεων για την «Πρόληψη της βίας κατά των παιδιών» Εισαγωγή Οι Συνήγοροι του Παιδιού και οι Έφηβοι

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 21.3.2013 COM(2013) 152 final 2013/0085 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την εξουσιοδότηση των κρατών μελών να κυρώσουν, προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη

Διαβάστε περισσότερα

Συνέδριο εκπαιδευτικών Αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Τοποθέτηση Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας

Συνέδριο εκπαιδευτικών Αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Τοποθέτηση Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Συνέδριο εκπαιδευτικών Αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών Τοποθέτηση Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Λευκωσία, Λεμεσός, Λάρνακα, Πάφος Φεβρουάριος Μάρτιος 2017 Χαρά Ταπανίδου,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων 9.3.2015 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την έκθεση για την υλοποίηση, τα αποτελέσματα και τη συνολική αξιολόγηση του Eυρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 6.2.2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ THEAM TRAINING HEALTHCARE MULTIDISCIPLINARY TEAMS ON CHILDREN S RIGHTS AND ON CHILD-FRIENDLY JUSTICE (THEAM) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΙΛΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτή δημόσια διαβούλευση - κατευθυντήριες γραμμές της ολοκληρωμένα συστήματα προστασίας των παιδιών

Ανοικτή δημόσια διαβούλευση - κατευθυντήριες γραμμές της ολοκληρωμένα συστήματα προστασίας των παιδιών Ανοικτή δημόσια διαβούλευση - κατευθυντήριες γραμμές της ολοκληρωμένα συστήματα προστασίας των παιδιών Fields marked with * are mandatory. 1 Πλαίσιο 1.1 Σκοπός της δημόσιας διαβούλευσης Το 2012 και το

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητές- Ομιλητές: Αθανασόπουλος Αθανάσιος Ειδικός Συνεργάτης Π.Ο.ΑΣ.Υ Ρήγας Νικόλαος Μέλος Δ.Σ. Π.Ο.ΑΣ.Υ

Εισηγητές- Ομιλητές: Αθανασόπουλος Αθανάσιος Ειδικός Συνεργάτης Π.Ο.ΑΣ.Υ Ρήγας Νικόλαος Μέλος Δ.Σ. Π.Ο.ΑΣ.Υ Προς: Τη Βουλή των Ελλήνων Εισηγητές- Ομιλητές: Αθανασόπουλος Αθανάσιος Ειδικός Συνεργάτης Π.Ο.ΑΣ.Υ Ρήγας Νικόλαος Μέλος Δ.Σ. Π.Ο.ΑΣ.Υ Υποεπιτροπή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης 24ος Διαγωνισμός Εξεταζόμενο μάθημα: Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους

Θέματα Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης 24ος Διαγωνισμός Εξεταζόμενο μάθημα: Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους Θέματα Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης 24ος Διαγωνισμός Εξεταζόμενο μάθημα: Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους Θέμα 1 ο (κληρώθηκε) Ο ευρωπαϊκός και διεθνής νομικός πολιτισμός αναγνωρίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων

Εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων P7_TA(04)005 Εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 6ης Φεβρουαρίου 04 σχετικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Για την εξάλειψη του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ (E.F.P.P.A.)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ (E.F.P.P.A.) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ (E.F.P.P.A.) ΜΕΤΑ-ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ 1. Προοίμιο Οι ψυχολόγοι αναπτύσσουν ένα έγκυρο και αξιόπιστο σύνολο γνώσεων βασισμένων στην έρευνα και εφαρμόζουν

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest. Quest

Co-funded by the European Union Quest. Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο!" Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 2 Χρονών Βάλτε

Διαβάστε περισσότερα

Τα βασικά δικαιώματα μπορούμε να τα χωρίσουμε σε 4 ομάδες:

Τα βασικά δικαιώματα μπορούμε να τα χωρίσουμε σε 4 ομάδες: Ας δούμε μια τυπική μέρα στη ζωή ενός παιδιού... Ξυπνά το πρωί, τρώει το πρόγευμα του, πάει σχολείο (αν και ίσως με κάποια παράπονα..!), έρχεται πίσω στο σπίτι, απολαμβάνει το μεσημεριανό του, κάνει την

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493,

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493, Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493, 25.2.2015 Ν. 23(Ι)/2015 23(Ι)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ YΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Για τη Διεθνή Ημέρα Κατά της Κακοποίησης των Ηλικιωμένων (15 Ιουνίου)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Για τη Διεθνή Ημέρα Κατά της Κακοποίησης των Ηλικιωμένων (15 Ιουνίου) ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 15-07-2012 Για τη Διεθνή Ημέρα Κατά της Κακοποίησης των Ηλικιωμένων (15 Ιουνίου) Κατά τα τελευταία χρόνια, το θέμα της κακοποίησης και αμέλειας κατά της ευάλωτης ομάδας των ηλικιωμένων

Διαβάστε περισσότερα

14201/15 ΔΛ/μκ 1 DG G 3 C

14201/15 ΔΛ/μκ 1 DG G 3 C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Νοεμβρίου 2015 (OR. en) 14201/15 RECH 278 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων(1ο Τμήμα) Αποδέκτης: Συμβούλιο αριθ. προηγ. εγγρ.: 13930/15

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τα νοµικά επαγγέλµατα και το γενικό συµφέρον στην οµαλή λειτουργία των νοµικών συστηµάτων

Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τα νοµικά επαγγέλµατα και το γενικό συµφέρον στην οµαλή λειτουργία των νοµικών συστηµάτων P6_TA(2006)0108 Νοµικά επαγγέλµατα Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τα νοµικά επαγγέλµατα και το γενικό συµφέρον στην οµαλή λειτουργία των νοµικών συστηµάτων Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2183(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2183(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 14.10.2013 2013/2183(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τον χάρτη πορείας της ΕΕ κατά της ομοφοβίας και των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 Έγγραφο συνόδου 2009 12.2.2008 B6-0000 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία των ερωτήσεων για προφορική απάντηση B6-0005/2008 και B6-0006/2008 σύμφωνα με το άρθρο 108, παράγραφος 5,

Διαβάστε περισσότερα

Για μία Ευρώπη που σέβεται την ελευθερία όλων

Για μία Ευρώπη που σέβεται την ελευθερία όλων To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας Ευρωπαϊκής πολιτικής που αξιοποιεί εναλλακτικά μέτρα της κράτησης. Έχεις #ThePowerofVote www.thepowerofvote.eu Ήξερες ότι...

Διαβάστε περισσότερα

Η παιδική προστασία δεν είναι πολυτέλεια. Είναιδικαίωμα!

Η παιδική προστασία δεν είναι πολυτέλεια. Είναιδικαίωμα! Η παιδική προστασία δεν είναι πολυτέλεια. Είναιδικαίωμα! ΚείμενοΑρχών γιατηνπαιδικήπροστασία στηνελλάδα Καλούνται να το υιοθετήσουν από κοινού δημόσιοι καιμηκυβερνητικοίφορείςπαιδικήςπροστασίας, επαγγελματίες&

Διαβάστε περισσότερα

7775/17 ΘΛ/μκρ 1 DGC 2B

7775/17 ΘΛ/μκρ 1 DGC 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Λουξεμβούργο, 3 Απριλίου 2017 (OR. en) 7775/17 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Με ημερομηνία: 3 Απριλίου 2017 Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 6 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 6 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 6 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 4/2014 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 4/2014 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 4/2014 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Αλεξανδρούπολη 24.2.2014 Προς -Δήμαρχο Αλεξανδρούπολη κ. Ευάγγελο Λαμπάκη -Προϊσταμένη Διεύθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου B7-0000/2013 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. σύμφωνα με το άρθρο 110, παράγραφος 2, του Κανονισμού

Έγγραφο συνόδου B7-0000/2013 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. σύμφωνα με το άρθρο 110, παράγραφος 2, του Κανονισμού ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Έγγραφο συνόδου 8.10.2013 B7-0000/2013 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία δήλωσης της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 110, παράγραφος 2, του Κανονισμού σχετικά με την Έκθεση Προόδου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΟΧΗΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ-ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΟΧΗΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ-ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΟΧΗΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ-ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ Η ΜΕΤΑδραση σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες διενεργούν την προβλεπόμενη από τον Νόμο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΝΟΨΗ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΝΟΨΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΝΟΨΗ Μη κράτος μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης (Λευκορωσία) ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΕΔΡΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Ανδόρα, Αρμενία,

Διαβάστε περισσότερα

(Υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Υπουργών στις 11Μαίου 2010 στην 120 η Συνεδρία)

(Υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Υπουργών στις 11Μαίου 2010 στην 120 η Συνεδρία) Σύσταση CM/Rec(2010)7 Της Επιτροπής Υπουργών προς τα κράτη-μέλη για το Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Παιδεία της Δημοκρατίας και την Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Υιοθετήθηκε από την

Διαβάστε περισσότερα

Ανθρώπινα ικαιώματα. Ερευνητική Εργασία β Τετράμηνου Α3 Τάξη του 4 ου ΓΕ.ΛΛαμίας

Ανθρώπινα ικαιώματα. Ερευνητική Εργασία β Τετράμηνου Α3 Τάξη του 4 ου ΓΕ.ΛΛαμίας Ανθρώπινα ικαιώματα Ερευνητική Εργασία β Τετράμηνου Α3 Τάξη του 4 ου ΓΕ.ΛΛαμίας Θέματα Παρουσίασης Ιστορική ανάδρομη στα δικαιώματα Διακρίσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων Δικαιώματα του Παιδιού Δίκαιο του πολέμου

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη και Προστασία Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση

Πρόληψη και Προστασία Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση Πρόληψη και Προστασία Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση Ο ρόλος του Σχολείου και των Εκπαιδευτικών Χριστίνα Ιωάννου Εκπαιδευτική Ψυχολόγος Α Συντονιστική Επιτροπή Πρόληψης και Καταπολέμησης Σεξουαλικής

Διαβάστε περισσότερα

Για μια Ευρώπη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Για μια Ευρώπη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Για μια Ευρώπη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μανιφέστο της AEDH και των μελών της ενόψει των εκλογών του 2014 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Βρυξέλλες, 11 Νοεμβρίου 2013 1. Ιθαγένεια, δημοκρατία και σεβασμός

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 3.4.2017 JOIN(2017) 12 final 2017/0071 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 2009 Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών 2008/2173(INI) 20.11.2008 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την προστασία των καταναλωτών, ιδίως των ανηλίκων, όσον αφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ Παρουσίαση Νομοσχεδίου με τίτλο «Νόμος που Εγκαθιδρύει Ένα Σύστημα Ποινικής Δικαιοσύνης Φιλικής προς τα Παιδιά που Βρίσκονται σε Σύγκρουση με το Νόμο και Ρυθμίζει

Διαβάστε περισσότερα

σύμφωνα με την αξιοποίηση και επεξεργασία των ερωτηματολογίων που διανεμήθηκαν στους συμβούλους

σύμφωνα με την αξιοποίηση και επεξεργασία των ερωτηματολογίων που διανεμήθηκαν στους συμβούλους 7. Συμπεράσματα Αξιολόγησης στο Πλαίσιο του Προγράμματος «Πιλοτικά Προγράμματα Εναλλακτικά της Φυλάκισης για Παραβάτες Χρήστες Παράνομων Ουσιών» MIS 349337 Για την αξιολόγηση της Υπηρεσίας Παραπομπών σε

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΣΜΑ OΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

ΨΗΦΙΣΜΑ OΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΨΗΦΙΣΜΑ OΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ: ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» Εγκρίθηκε από το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 23.4.2018 SWD(2018) 117 final ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που συνοδεύει το έγγραφο Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ετής Εκπαίδευση στη Δικαστική Ψυχοθεραπεία

Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ετής Εκπαίδευση στη Δικαστική Ψυχοθεραπεία Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2016-17 4ετής Εκπαίδευση στη Δικαστική Ψυχοθεραπεία Επωνυμία και Βασική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος Η Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

"Τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα στο Σύνταγμα του Μαυροβουνίου"

Τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα στο Σύνταγμα του Μαυροβουνίου Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου Μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο Διδάσκων Καθηγητής: κ. Αν. Δημητρόπουλος "Τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα στο Σύνταγμα του Μαυροβουνίου" Η Βουλή της Δημοκρατίας του

Διαβάστε περισσότερα

(Υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Υπουργών στις 11Μαίου 2010 στην 120 η Συνεδρία)

(Υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Υπουργών στις 11Μαίου 2010 στην 120 η Συνεδρία) Σύσταση CM/Rec(2010)7 Της Επιτροπής Υπουργών προς τα κράτη μέλη για το Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Εκπαίδευση για τη Δημοκρατική Ιδιότητα του Πολίτη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Υιοθετήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει την

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 27.11.2013 SWD(2013) 481 final ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που συνοδεύει την Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων

Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 17.10.2016 2016/2204(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τις γυναίκες και

Διαβάστε περισσότερα

ENOTHTA 4.1 Συνεργασία με τους γονείς ως καινοτόμος προσέγγιση

ENOTHTA 4.1 Συνεργασία με τους γονείς ως καινοτόμος προσέγγιση M4 A5 ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ENOTHTA 4.1 Συνεργασία με τους γονείς ως καινοτόμος προσέγγιση Νομικό Πλαίσιο για τη συνεργασία με γονείς Σύμβαση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΝΟΨΗ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΝΟΨΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΝΟΨΗ GRE ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Ανδόρα, Αρμενία, Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. 2 ο Λύκειο Αμαρουσίου Β Τάξη 1 ο project Σχολικό Έτος: Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα Σπανού

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. 2 ο Λύκειο Αμαρουσίου Β Τάξη 1 ο project Σχολικό Έτος: Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα Σπανού ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 2 ο Λύκειο Αμαρουσίου Β Τάξη 1 ο project Σχολικό Έτος: 2016-2017 Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα Σπανού ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ Εργασία των μαθητριών: Ανθούλα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ

ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2015 Αριθ. Πρωτ. Φ. 1500.2/46831/2015 Πληροφορίες: Νίκη Μπαφέ, Ματούλα Παπαδημητρίου τηλ. 2131306817, 213 1306816 Προς: Πίνακα αποδεκτών Αξιότιμες

Διαβάστε περισσότερα