Η ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ"

Transcript

1 Η ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ

2 30 Σεπτεμβρίου Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών.

3 Στο πρόγραμμα «Η Τοπογραφία των Εθνικών μας Ευεργετών» συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες της Α Τάξης: Βασιλειάδης Παναγιώτης Α1 Γκόσιος Γεννάδιος Α1 Δρούγκας Χρήστος Α1 Ζήση Ευγενία Α3 Καλαϊτζής Παναγιώτης Α1 Καραμούτσιος Χαράλαμπος Α1 Μπασδέκη Χριστιάνα Α3 Μποπότας Στέργιος Α2 Ποντίκογλου Ζένια Α3 Πούρικα Ιωάννα Α2 Ρεπανά Παρασκευή Α3 Σερδένη Ελένη Α3 Σιναέρη Πολυξένη Α3 Ταταρίδου Λία Α3 Τζιτζής Βασίλειος Α3 Χαριτωνίδου Αικατερίνη Α3 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: κ. AΞAOΠOYΛOY XΡIΣTINA ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ : κ. ΣΑΒΒΙΔΟΥ ΑΝΝΑ

4 ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΟΜΑΔΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΤΟΥΣ

5 ο ιστορικός Πωλ Βεν ανιχνεύει τις ρίζες του ευεργετισμού στον αρχαίο ελληνικό χώρο. ευεργέτης < αρχαία ελληνική εὐεργέτης < εὖ + ἔργον

6 Οι ευεργεσίες στην αρχαία Αθήνα Η ευεργεσία προς την πόλη των Αθηνών ξεκίνησε ως υποχρεωτική από το νόμο προσφορά από τους 120 πιο πλούσιους κατοίκους προς την πόλη των Αθηνών Εκείνη την εποχή το γεγονός αυτό ονομάζονταν λειτουργία Τέσσερεις ήταν οι λειτουργίες: Η χορηγία: υπεύθυνος για τη σύσταση, εκπαίδευση, πληρωμή και ένδυση των μελών του χορού σε μία τραγωδία, κωμωδία, διθυραμβικό χορό ή τέλος μίας ομάδας η γυμνασιαρχία: η εκπαίδευση και η πληρωμή μίας ομάδας δρομέων για τις λαμπαδηδρομίες που τελούνταν στη διάρκεια εορτών όπως τα Παναθήναια η τριηραρχία: να εξοπλίσουν και να συντηρήσουν ένα πολεμικό πλοίο ( που λόγος για μίζες από οπλικά συστήματα ) η εστίαση: υπεύθυνος για την παροχή γευμάτων στα μέλη της φυλής του κατά τη διάρκεια των Μεγάλων Παναθηναίων και των Μεγάλων Διονυσίων Ο χορηγός ήταν «ιερό» πρόσωπο καθ' όλη τη δωδεκάμηνη διάρκεια της χορηγίας του. Αυτή η τιμή της πολιτείας και των υπόλοιπων πολιτών προς το

7 Οι Αθηναίοι αναλάμβαναν είτε με ενθουσιασμό το τιμητικό καθήκον της προσφοράς προς την πόλη και το κοινωνικό σύνολο είτε δυσανασχετούσαν, προσπαθούσαν να το αποφύγουν και διαμαρτύρονταν ότι είχαν ήδη αναλάβει άλλα δημόσια βάρη ή ότι δεν ήταν αρκετά πλούσιοι και προσπαθούσαν να κρύψουν την περιουσία τους ή ότι υπήρχαν άλλοι που ήταν πιο πλούσιοι από αυτούς. Στην τελευταία περίπτωση θα έπρεπε να κατονομάσουν κάποιον πιο πλούσιο και τότε αυτός είτε έπρεπε να αναλάβει τη θέση του χορηγού είτε έπρεπε να ανταλλάξει την περιουσία του με εκείνον που τον προκαλούσε.

8 Ο θεσμός της χορηγίας εξαπλώθηκε από την Αθήνα στις άλλες ελληνικές πόλεις, καθώς και στα παράλια της Μικρά Ασίας. Σε αυτές τις περιοχές ο θεσμός λειτούργησε σε προαιρετική βάση, όπως λειτουργεί και σήμερα. Με αυτή τη μορφή εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

9 Ρωμαϊκή και Βυζαντινή εποχή Στα Ρωμαϊκά χρόνια οι εύποροι αναλάμβαναν τα έξοδα της συντήρησης της τιμητικής φρουράς των ρωμαϊκών πόλεων, των θυσιών, της αγοράς βιβλίων κλπ. Κατά τη διάρκεια της βυζαντινής περιόδου οι εύποροι κτίζανε ναούς και δωρίζανε έργα τέχνης θρησκευτικού χαρακτήρα.

10 Τουρκοκρατία Στην καρδιά της Τουρκοκρατίας, τον 17ο και 18ο Αιώνα, σχεδόν 200 χρόνια από την πτώση της Πόλης, παρουσιάζονται ξανά ευεργέτες. Με υψηλό αίσθημα φιλοπατρίας, και κοινωνικής αλληλεγγύης συμβάλλουν στην προσπάθεια του γένους να διατηρήσει την ύπαρξή του με το να ιδρύσουν σχολεία και να αναλάβουν την λειτουργία και τη συντήρηση τους, να κτίσουν εκκλησιές και να κάνουν ότι μπορούν για την ανακούφιση των συμπατριωτών τους. Το φαινόμενο αυτό εξακολουθεί και τον 19ο Αιώνα και σε πολλές περιπτώσεις γίνεται οικογενειακή υπόθεση από τους μετανάστες πρώτης γενιάς στην Αίγυπτο, την Ιταλία, την Μεσόγειο.

11 Κατά την Επανάσταση Η Μαντώ Μαυρογένους για παράδειγμα, και η Μπουμπουλίνα, δώρησαν ολόκληρη την περιουσία τους στον Αγώνα.. η Φιλική Εταιρεία, χορηγήθηκε και ιδρύθηκε από απόδημους εμπόρους της Οδησσού, τον Αθανάσιο Τσακάλωφ και Νικόλαο Σκουφά από την Ήπειρο, και τον Εμμανουήλ Ξάνθο από την Πάτμο.

12 ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ Κατά κύριο λόγο: Είναι άνθρωποι του Εμπορίου. Δημιουργούν περιουσία στο εξωτερικό κυρίως από το εμπόριο αλλά και τη ναυτιλία Αν και φεύγουν σε πολύ μικρή ηλικία από την πατρίδα τους δεν την ξεχνάνε αλλά παραχωρούν μέρος ή ολόκληρη την περιουσία τους για να κτίσουν σχολεία και να εκδώσουν βιβλία για την μόρφωση των ελληνόπουλων καθώς πολλοί από αυτούς ήταν είτε αγράμματοι είτε είχαν μόνο στοιχειώδεις γνώσεις να κτίσουν εκκλησίες, ορφανοτροφεία, γηροκομεία, πτωχοκομεία και για την εξαγορά ελλήνων αιχμαλώτων στα σκλαβοπάζαρα. Ζούσαν κατά κύριο λόγο σε συγκεκριμένες πόλεις όπου ίδρυσαν παροικίες: στην Ιταλία : Τεργέστη, (Λιβόρνο), Βενετία, στη Μάλτα, στη Ρουμανία: Μολδαβία, στην Aυστρία : τη Βιέννη, στην Ρωσία σε πόλεις που ανήκουν σήμερα στην Ουκρανία : Οδησσό, Νίζνα,, όπου λόγω των προνομίων που τους χορηγήθηκαν όπως το δικαίωμα αυτοδιοίκησης, απαλλαγή φορολόγησης και κρατικών υποχρεώσεων ίδρυσαν το περίφημο «Γραικικό Μαγιστράτο», ένα από τα σπουδαιότερα πνευματικά εμπορικά κέντρα της τσαρικής Ρωσίας. στην Αίγυπτο: Κάιρο, και Αλεξάνδρεια. Οι περισσότεροι δεν γύρισαν ποτέ στην Ελλάδα και έτσι δεν είδαν ποτέ τα κτίσματα που χρηματοδότησαν. Ξεκίνησαν την ευεργεσία όταν βρίσκονταν στην κορύφωση της επαγγελματικής τους επιτυχίας είτε λόγω της συμπόνιας τους για τις κακουχίες των συμπατριωτών τους και τη δυσχερή θέση της πατρίδας Είτε λόγω της μύησής τους στη Φιλική Εταιρία καθόσον τα μέλη της Φιλικής Εταιρίας αναζητούσαν Έλληνες με οικονομική επιφάνεια και γνωριμίες για να συνδράμουν στον αγώνα.

13

14 ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ Μελετώντας τους εθνικούς ευεργέτες με βάση την περιοχή καταγωγής τους βλέπουμε ότι η πιο πολυπληθής ομάδα είναι οι Ηπειρώτες. Ακολουθούν οι Θρακιώτες ενώ δεν λείπουν οι Μακεδόνες και οι νησιώτες. ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ Είναι η πιο πολυπληθής ομάδα εθνικών ευεργετών Αποτελούν τα 2/3 του συνόλου των Εθνικών Ευεργετών Βλέπουμε ότι το θέμα της εθνικής ευεργεσίας είναι οικογενειακή στάση και συνεχίζεται και σε επόμενες γενιές.

15 ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ Επιφάνιος Ηγούμενος ( ) Γκιούμας (Γγίονμας) Εμμανουήλ ( ) Ζώης Καπλάνης ( ) Λάμπρος και Σίμων Μαρούτσης (1742 περίπου) Γεώργιος Χατζηκώνστας ( ) Αδελφοί Ζωσιμάδες ( ) Τριαντάφυλλος Ι. Δομπόλλης (Περίπου ) Ιωάννης Τρ. Δομπόλης ( ) Μάνθος και Γεώργιος Ριζάρης ( ) ( ) Γεώργιος Σίμωνος Σίνας ( )-Σίμων Γεωρ. Σίνας ( ) Μιχαήλ Αναστασίου Τοσίτσας ( ) και η σύζυγος Ελένη Γεώργιος Σταύρου ( ) Απόστολος Αρσάκης ( ) Ευάγγελος Ζάππας ( ) Ελισάβετ Καστρισόγια ( ) Νικόλας Στουρνάρας ( ) Κωνσταντίνος Ζάππας ( ) Αγγελική Παπάζογλου (Περί το ) Κωνσταντίνος Α. Φιλίππου (18Ι2-1894) Γεώργιος Αβέρωφ ( ) Κωνσταντίνος και Παύλος Πασχάλης (1848 περίπου) Ρωξάνδρα Βάγια Χρηστάκης Ζωγράφος (1872 περίπου) Γεώργιος Τούλης (ΜΕΤΣΟΒΟ;- Ι888) Ιωάννης Πάγκας (Μπάγκα) (1883 περίπου)

16 ΔΙΑΘΗΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΓΟΡΓΟΛΗ ημερομηνία : 19 Ιανουαρίου 1887 Αθήνα 27. ΔΙΑΘΗΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤ. ΤΣΟΥΡΕΠΑΚΑ ημερομηνία : 4 Ιουνίου 1878 Ιωάννινα 28. ΔΙΑΘΗΚΗ ΖΩΗ Α. ΜΑΡΟΥΔΗ ημερομηνία : 27 Ιουλίου 1881 Κέρκυρα 29. ΔΙΑΘΗΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Δ. ΦΙΛΙΤΟΥ ημερομηνία : 10 Μαΐου 1878 Βουκουρέστι 30. ΔΙΑΘΗΚΗ ΠΑΥΛΟΥ Α. ΠΑΠΠΑΦΙΛΟΥ ημερομηνία : 11 Νοεμβρίου 1872 Ιωάννινα 31. ΔΙΑΘΗΚΗ ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΠΑΦΙΛΟΥ ημερομηνία : 13 Ιανουαρίου 1873 Ιωάννινα 32. ΔΙΑΘΗΚΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ημερομηνία : 12 Ιανουαρίου 1872 Οδησσός 33. ΔΙΑΘΗΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Κ. ΤΣΟΥΦΛΗ ημερομηνία : 17 Απριλίου 1870 εν Κισνοβίω (Ρωσία) 34. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΖΩΗ ΜΠΑΚΑΛΗ ημερομηνία : 20 7βρίου 1866 Ιωάννινα 35. ΔΙΑΘΗΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΙΓΚΩΛΗ ημερομηνία : 1 Μαΐου 1865 Ιωάννινα 36. ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΖΩΤΟΥ ημερομηνία : 18 Οκτωβρίου 1865 Ιωάννινα 37. ΔΙΑΘΗΚΗ ΠΕΤΡΟΥ ΒΟΡΕΛΗ ημερομηνία : 20 Οκτωβρίου 1863 Ιωάννινα 38. ΔΙΑΘΗΚΗ ΜΙΧΑΗΛ Ι. ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΤΟΥ ημερομηνία : 3 Σεπτεμβρίου 1862 Ιωάννινα 39. ΠΡΑΞΙΣ ΠΕΡΙ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΣΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Π. ΚΟΥΡΗ ημερομηνία : 21 Ιανουαρίου 1862 Ιωάννινα 40. ΔΙΑΘΗΚΗ ΑΓΑΠΙΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ημερομηνία : 6 Ιανουαρίου 1862 Ιωάννινα 41. ΔΙΑΘΗΚΗ ΣΤΑΘΗ ΛΕΟΝΤΙΟΥ ημερομηνία : 28 Μαΐου 1859 Ιωάννινα 42. ΔΙΑΘΗΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Γ. ΓΟΥΝΑΡΗ ημερομηνία : 8 Μαΐου 1854 Γαλάτσι 43. ΔΙΑΘΗΚΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΣΧΟΥ ημερομηνία : 19 Ιουνίου 1853 Κέρκυρα 44. ΔΙΑΘΗΚΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ημερομηνία : 20 Ιουλίου 1848 Αθήνα 45. ΔΙΑΘΗΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΟΛΙΚΑ ημερομηνία : 21 Ιουνίου 1845 Ιωάννινα 46. ΔΙΑΘΗΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΕΤΑΞΟΥΣ ημερομηνία : 23 Αυγούστου 1841 Βουκουρέστι 47. ΔΙΑΘΕΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΟΥΒΟΥΚΗΣ ημερομηνία : 12 Δεκεμβρίου 1839 Μόσχα 48. ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΖΙΟΥΚΑ ημερομηνία : Βουκουρέστι 30 Νοεμβρίου ΔΙΑΘΗΚΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΑΝΘΟΥ ΚΟΝΙΤΣΙΩΤΟΥ ημερομηνία : Ιουνίου 50. ΔΙΑΘΗΚΗ ΜΠΑΛΑΝΟΥ ΤΡΟΦΙΜΟΒ ΜΑΤΖΟΥ 51. ΔΙΑΘΗΚΗ ΓΟΡΓΟΛΗ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΤΟΥ ημερομηνία : 19 Ιουλίου 1809 Μόσχα 52. ΔΙΑΘΗΚΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΒΡΕΤΟΥ ημερομηνία : 29 Μαρτίου ΔΙΑΘΗΚΗ ΖΩΤΟΥ ΤΖΙΓΑΡΑ ημερομηνία : 2 Απριλίου ΔΙΑΘΗΚΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ημερομηνία : 20 Δεκεμβρίου 1732

17 ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ Οι Ηπειρώτες ευεργέτες άφησαν μία τεράστια πολιτιστική κληρονομιά Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο ( που ονομάστηκε έτσι από τον τόπο καταγωγής των τριών ευεργετών του( Αβερωφ, Στουρνάρη και Τοσίτσα η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, η Γεννάδιος Βιβλιοθήκη, το Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Ακαδημία Αθηνών, το Αρσάκειο Παρθεναγωγείο, η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, το Ζάππειο Μέγαρο, η Εθνική τράπεζα, η Μητρόπολη Αθηνών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, το θωρηκτό «Αβέρωφ» κ. ά., είναι έργα των μεγάλων ευεργετών και έπαιξαν ρόλο στην προσπάθεια του τότε νεοσύστατου ελληνικού κράτους να ορθοποδήσει.

18 Σχεδόν κάθε μεγάλο δημόσιο έργο έχει ένα δωρητή, έναν εθνικό ευεργέτη Την ίδρυση του Σταδίου το «Καλλιμάρμαρο»- από τον Γεώργιο Αβέρωφ εκ Μετσόβου, της Ακαδημίας και του Αστεροσκοπείου από τον Γεώργιο και Σίμο Σίνα, του Πολυτεχνείου από τους Γ. Αβέρωφ Μιχαήλ Τοσίτσα και Νικόλαο Στουρνάρα. Μετσοβιτών δημιούργημα είναι και το Ωδείο Αθηνών και το Αρχαιολογικό Μουσείο (της Ελένης Τοσίτσα), όπως και το κτίριο των φυλακών Αβέρωφ, το θωρηκτό Αβέρωφ, η στρατιωτική σχολή Ευελπίδων και το Εφηβείο. Ο Γιαννιώτης Ιωάννης Δομπόλης όρισε με διαθήκη του να διαθέσει η Ελληνική Κυβέρνηση το κληροδότημά του για την ίδρυση Πανεπιστημίου στην Αθήνα με την επωνυμία «Καποδιστριακόν», προς τιμή του μεγάλου ανδρός και φίλου του Ιωάννη Καποδίστρια. Ο Κωνσταντίνος Ζάππας εκτελεστής της διαθήκης του Ευάγγελου Ζάππα από το Λάμποβο της Β. Ηπείρου, φροντίζει για τη δημιουργία του κτηρίου των Ολυμπιακών εκθέσεων στο πλαίσιο της επανίδρυσης των Ολυμπιακών Αγώνων όνειρο ζωής του Ευαγγέλη-το γνωστό Ζάππειο. Ο ίδιος ιδρύει το Ζάππειο Παρθεναγωγείο στην Κων/πολη, Ανδριανούπολη, Αθήνα και Λάμποβο. Στη χορεία των Βορειοηπειρωτών Ευεργετών ανήκει και ο Χρηστάκης Ζωγράφος από το Κεστοράτι Αργυροκάστρου, που αναδείχθηκε μεγάλος τραπεζίτης στην Κων/πολη. Και ιδρυτής των Ζωγραφείων Ιδρυμάτων. Η Κορυτσά πρόσφερε τον Ιωάννη Μάγκα, από την περιουσία του οποίου χτίστηκε το Μέγαρο Μεγάλου Αλεξάνδρου (Πλατεία Ομονοίας), το Μπάγκειον, κοινωφελή έργα και κληροδοτήματα τα οποία άφησε με αποδέκτη του δωρητηρίου συμβολαίου του τον Χαρίλαο Τρικούπη. Η Ριζάρειος Σχολή, όνειρο ζωής του Μάνθου Ριζάρη από το Μονοδένδρι πραγματώνεται από τον αδελφό του Γεώργιο για να μεταδίδονται στους μαθητές τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη και να μορφώνεται ο κλήρος. Το Ορφανοτροφείο Χατζηκώστα στην Αθήνα από τον Γεώργιο Χατζηκώστα όπως και το ομώνυμο Νοσοκομείο στην πόλη μας και στο Μεσολόγγι. Το Ορφανοτροφείο Γεωργίου Σταύρου στα Γιάννενα έργο του μεγάλου Ευεργέτη, που ίδρυσε το πρώτο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας και το διοίκησε για 27 έτη. Είναι αυτός που μαζί με το Ζώη Καπλάνη και τους Ζωσιμάδες έβαλαν το κεφάλαιο για τη δημιουργία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Ο Απόστολος Αρσάκης καταπνίγει το συναίσθημα προς την στενότερη πατρίδα μπροστά στο γενικό εθνικό καλό παραχωρώντας στην «Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία» την ευθύνη της ίδρυσης του Αρσακείου Παρθεναγωγείου στην Αθήνα με τη μια και μόνη ευχή «το μικρόν χωρίον της καταγωγής του, η Χοταχόβα να κατασταθεί μιαν ημέραν μουσοτροφείον» Ο Ζώης Καπλάνης, το μικρό ορφανό από το Γραμμένο, που πουλούσε ξύλα με το γαϊδουράκι στα Γιάννενα για να ζήσει, με

19 Είναι τόσα πολλά τα λαμπρά δημόσια κτίρια στην Αθήνα που χτίσανε οι ηπειρώτες εθνικοί ευεργέτες που αναλογιζόμαστε το πώς θα ήταν η Αθήνα αν δεν ήταν αυτοί.

20 Από τους Ηπειρώτες θα επικεντρωθούμε στους Αδελφοί Ζωσιμάδες ( ) Ζώης Καπλάνης ( ) Ιωάννης Τρ. Δομπόλης ( ) Μιχαήλ Τοσίτσας ( ) και η σύζυγος Ελένη Νικόλας Στουρνάρας ( ) Γεώργιος Αβέρωφ ( ) Γεώργιος Σίμωνος Σίνας ( )-Σίμων Γεωρ. Σίνας ( ) Μάνθος και Γεώργιος Ριζάρης ( ) ( ) Απόστολος Αρσάκης ( ) Ευάγγελος ( ) και Κωνσταντίνος Ζάππας ( ) Ιωάννης Πάγκας (Μπάγκα) (1883 περίπου)

21

22 ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ ΟΧΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΞΕΝΙΤΕΥΤΗΚΑΝ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕΤΑΞΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΓΑΜΟΙ Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΖΟΥΣΕ ΣΕ ΚΕΛΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΝΏ ΗΤΑΝ ΠΑΜΠΛΟΥΤΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

23

24 ΤΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

25 ΖΩΗΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ Γεννήθηκε στο χωριό Γραμμένο των Ιωαννίνων το 1736 και πέθανε στη Μόσχα το Ορφανός από μητέρα, πατέρα, χωρίς αδέρφια, και με καμία περιουσία ο Ζώης σε μικρή ηλικία, ανέλαβε την υποχρέωση να θρέφει την μητριά του. Νοίκιζε γαϊδουράκι και πήγαινε στο κοντινό δάσος,» για να κόβει ξύλα, τα οποία μετέφερε στα Γιάννενα και τα πουλούσε. Όταν η μητριά του τον έδιωξε από το σπίτι πήγε σε κάποιον θείο στα Ιωάννινα και τον βοηθούσε στις δουλειές. Τότε έμαθε ανάγνωση και γραφή μόνος του στο φως των κεριών. Ηταν τόσο προκομμένος που ο θείος του τον στέλνει πρώτα στο Βουκουρέστι και μετά στη Νίζνα της Ουκρανίας (τότε Ρωσίας), όπου είχε επιχειρήσεις και ήταν εγκατεστημένοι πολλοί Ηπειρώτες. Έκανε μεγάλη περιουσία από το εμπόριο την οποία δώ-ρισε ολόκληρη σε εκκλησίες και σχολεία στα Γιάννενα. Δεν παντρεύτηκε ποτέ, ζούσε στο κελί μοναστηριού όπως και ο Ζωσιμάς. Η Καπλάνειος Σχολή είναι ευεργέτημα του Ζώη Καπλάνη καταθέτει στο Αυτοκρατορικό Ορφανοτροφείο Μόσχας ρούβλια και, οι τόκοι των χρημάτων αυτών να δωρίζονται στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων. αναλαμβάνει τη συντήρηση της Μαρουτσικής Σχολής στην ίδια πόλη, δημιουργώντας βιβλιοθήκη και, καταθέτει υπέρ αυτής ρούβλια. καταθέτει εφάπαξ, οικονομική βοήθεια στη Μεγάλη του Γένους Σχολή γρόσια. Με την διαθήκη του, ορίζει να κατατεθούν «αιωνίως» ρούβλια, με σκοπό να προικίζονται τα φτωχά κορίτσια, από τα χωρία Γραμμένο και Τζιουντίλα, σημερινό Ζωοδόχος και, άλλα ρούβλια για τους φτωχούς των ίδιων χωριών, του δικού του και της μάνας του. Επίσης αφήνει ρούβλια για τους φυλακισμένους των Ιωαννίνων, για την Πατμιάδα Σχολή και, άλλες τόσες για την Αθωνιάδα. Ακόμη αφήνει για να προικίζονται τα άπορα κορίτσια

26 Ο Ζώης Καπλάνης σε ξυλογραφία του περιοδικού Εθνικόν Ημερολόγιον Βρετού του 1870

27 ΔΟΜΠΟΛΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Με την διαθήκη του άφησε όλη του την περιουσία στο ελληνικό δημόσιο με τον όρο ότι το ποσό που θα σχηματιζόταν μαζί με τους τόκους μέχρι το 1906 θα χρησιμοποιούταν για την ανέγερση και συντήρηση Πανεπιστημίου στην Αθήνα με το όνομα Καποδιστριακό. Η ρωσική κυβέρνηση παρέδωσε το 1911 στην ελληνική κυβέρνηση ένα μέρος του ποσού και το γεγονός αυτό αποτέλεσε τον λόγο της τυπικής συγκρότησης δύο Πανεπιστημίων στην Αθήνα, το υπάρχον Εθνικό για τις θετικές επιστήμες και νέο Καποδιστριακό για τις θεωρητικές επιστήμες, με κοινή διεύθυνση και με κοινή γενική επωνυμία Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά με διαφορετική νομική προσωπικότητα. Τα ποσά του κληροδοτήματος που δεν αποδόθηκαν από την ρωσική κυβέρνηση μέχρι το 1918 εξανεμίστηκαν με τον πληθωρισμό του ρωσικού νομίσματος. Κατάγεται από το Δεσποτικό των Ιωαννίνων, γεν-νήθηκε στην Πετρούπολη το 1769, όπου και πέθανε το 1850 Κατά το 1809 γνωρίζεται και συνδέεται με στενή φιλία με τον Ιωάννη Καποδίστρια. Ο τελευταίος τον εισάγει στην υπηρεσία του έθνους από διάφορες θέσεις που του εμπιστεύεται και στις οποίες συμμετέχει αμισθί. Ίδρυσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί αρκετά χρόνια διέθετε χρήματα για τη συντήρησή του. Στη διαθήκη του, στην Πετρούπολη στις συνεπής στην υπόσχεσή του προς τον I. Καποδίστρια, να μεταχειριστούν «παν μέσον προς διάδοσιν της δημοσίας εκπαιδεύσεως εν Ελλάδι» - πράγμα που θα αποτελέσει από τότε και τον σταθερόν σκοπόν της ζωής του διαθέτει ρούβλια χάρτινα, ««προς ανίδρυσιν εν Αθήναις ή εν οιαδήποτε άλλη πόλει ήτις έσται πρωτεύουσα της Ελλάδος, τω 1906, Πανεπιστημίου ονομασθησομένου Καποδιστριακού». Τι κρίμα κι άδικο, να μην ονομαζεται Δομπόλλειο Πα-νεπιστήμιο!.

28 ΑΔΡΙΑΝΤΑΣ ΔΟΜΠΟΛΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

29 ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΣΙΤΣΑΣ Μέτσοβο 1787-Αθήνα 1856 ΚΑΤΑΓΩΓΗ: Εκεί διδάχθηκε τα βασικά και μετά σπούδασε στη Θεσσαλονίκη όπου έμαθε και την γουναρική τέχνη από τον πατέρα και αργότερα την άσκησε δημιουργώντας ένα μικρό κεφάλαιο. ΧΩΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ: Το 1806 συνεργάστηκε με τα αδέρφια του και το 1820 πήγαν όλοι μαζί στην Αλεξάνδρεια. Εκεί ο Μιχαήλ Αναστασίου Τοσίτσας οικοδόμησε σταδιακά μια οικονομική αυτοκρατορία σε όλη τη Μεσόγειο και τη Ρωσία. ΕΥΕΡΓΕΣΙΕΣ: Στην Αλεξάνδρεια ο Τοσίτσας δεσπόζει στην Ελληνική κοινότητα δημιουργώντας Νοσοκομεία, σχολεία και εκκλησίες και δαπανώντας τεράστια ποσά, πάνω από χρυσές δραχμές. Κατά την Επανάσταση ο Τοσίτσας κάνει εράνους και ενισχύει τον απελευθερωτικό αγώνα (απελευθέρωση Ελλήνων της Πελοποννήσου, σκλάβων μετά την επιδρομή του Ιμπραήμ). Μεγάλα ποσά στο Μέτσοβο και γενικά στην Ελλάδα τάλιρα για τον εξοπλισμό του Πολυτεχνείου για να πληρώνονται οι δάσκαλοι του Μετσόβου και για να αγοραστούν βιβλία για τα φτωχά παιδία τάλιρα για την Ελληνική Σχολή της Θεσσαλονίκης αιγυπτιακά γρόσια για τα Ελληνικά σχολεία της Αλεξάνδρειας τάλιρα για τους φτωχούς της πατρίδας του από 500 στους ιερείς, στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και τις άλλες εκκλησίες και μονές της από τάλιρα στο φτωχοκομείο της Αθήνας, στο πανεπιστήμιο, στο νοσοκομείο, το Τυφλοκομείο, Αρσάκειο Οικοτροφείο και Οφθαλμιατρείο για έργα οδοποιίας Στην ίδια κατεύθυνση, η σύζυγός του Ελένη Τοσίτσα, διευρύνοντας τη δωρεά της, έκανε δυνατή

30 Ξυλογραφία του Μιχαήλ Τοσίτσα από το Εθνικό Ημερολόγιο Βρετού του 1865

31 Νικόλαος Στουρνάρης (Μέτσοβο 1806 Αθήνα 1852 ΓENNHMENOΣ στο Μέτσοβο, ανιψιός του Μιχαήλ Τοσίτσα ( ) και πεθερός του Γεωργίου Αβέρωφ ( ). Νέος μετανάστευσε στο Λιβόρνο, όπου εργάστηκε στον εμπορικό οίκο των θείων του, αδελφών Τοσίτσα. Eκανε εμπορικές σπουδές στο Παρίσι και κατόπιν εγκαταστάθηκε κοντά στους άλλους θείους του στην Αλεξάνδρεια. Η εμπειρία του αυτή, τα ταξίδια του σε Ευρώπη και Ανατολή, καθώς και οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού της Αιγύπτου εκείνη την εποχή, τον έπεισαν ότι και η οικονομία του νέου ελληνικού κράτους έπρεπε να στηριχτεί στην ταχεία γεωργική, εμπορική και βιομηχανική ανάπτυξη, ακολουθώντας το παράδειγμα της Δυτικής Ευρώπης. Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν, βέβαια, η οργάνωση των τεχνικών σπουδών. Η Η σύλληψη της ιδέας για την ίδρυση του Πολυτεχνείου εντάσσεται ακριβώς σ αυτούς τους προσανατολισμούς για τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας, Στόχος του ήταν η προώθηση των επιχειρηματικών του συμφερόντων, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και της δομής της τεχνικής εκπαίδευσης. Ο πρόωρος θάνατός του όμως (Οκτώβρης του 1852) ανέκοψε τα σχέδιά του. Στη διαθήκη του άφηνε τα δύο τρίτα της περιουσίας του στη σύζυγό του και σε διάφορα αγαθοεργά ιδρύματα.. Το όνειρό του επρόκειτο να γίνει πραγματικότητα χάρη στο ενδιαφέρον που επέδειξαν αργότερα δύο ακόμη Μετσοβίτες ευεργέτες: ο Μιχαήλ Τοσίτσας και ο Γεώργιος Αβέρωφ που ολοκλήρωσε τις προηγούμενες δωρεές για το Πολυτεχνείο, που πήρε τελικά τον τίτλο «Εθνικό Μετσόβιο» τιμώντας και τους τρεις Μετσοβίτες ευεργέτες του.

32 Το Ευεργετικό Έργο του Νικολάου Στουρνάρη Η ευεργετική αποστολή του Μιχαήλ Τοσίτσα αρχίζει στην Αλεξάνδρεια. Από εκεί ενισχύει τον αγώνα των Ελλήνων, εξαγοράζει Έλληνες αιχμαλώτους στα σκλαβοπάζαρα των Τούρκων και ιδρύει στην Αλεξάνδρεια νοσοκομείο, εκκλησία και σχολείο για τους εκεί Έλληνες. Στην Αλεξάνδρεια κτίζει την φημισμένη «Τοσιτσαία Σχολή», που στέγαζε δημοτικό σχολείο, σχολαρχείο, παρθεναγωγείο και βιβλιοθήκη. Στο Μέτσοβο κάθε χρόνο, όσο ζούσε έστελνε σημαντικά χρηματικά ποσά για την ανακούφιση των φτωχών. Στην Εθνική Τράπεζα κατέθεσε πάνω από δραχμές για να πληρώνονται από τους τόκους στο Μέτσοβο δύο δασκάλοι κάθε χρόνο. Στη Θεσσαλονίκη κληροδότησε αρκετά χρήματα για το εκεί ελληνικό σχολείο, στο οποίο και αυτός μικρός είχε μαθητεύσει. Στην Αθήνα ο Τοσίτσας έγινε ακόμα πιο γενναιόδωρος. Έκανε έργα οδοποιίας, και ενίσχυσε νοσοκομεία, το Αρσάκειο Παρθεναγωγείο και το Πανεπιστήμιο. Το Πολυτεχνείο το ενίσχυσε με γαλλικά τάλληρα.

33 Το Μετσόβιο Πολυτεχνείο

34 Γεώργιος Αβέρωφ Μέτσοβο Αλεξάνδρεια 1899

35 Στην αρχή ήταν βοσκόπουλο και παράλληλα μαθητής του Ελληνικού σχολείου του Μετσόβου όπου και έλαβε τα στοιχειώδη γράμματα. Σε ηλικία μόλις 19 ετών, έφυγε και εγκαταστάθηκε κοντά στον αδελφό του που δούλευε ήδη σε εμπορική επιχείρηση του θείου του Ν. Στουρνάρα στο Κάιρο στην Αίγυπτο. Διευθύνει το κατάστημα υφασμάτων και εμπορεύεται το βαμβάκι. Μετά το θάνατο του αδελφού του συνεχίζει τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του. Αργότερα, εγκαθίσταται στην Αλεξάνδρεια όπου και ασχολήθηκε με δική του πλέον εμπορική επιχείρηση εισαγωγών - εξαγωγών. Στο εμπόριο αυτό κατάφερε να εξάγει στη Ρωσία τεράστιες ποσότητες, για την εποχή εκείνη χουρμάδων, και ακολουθώντας το τότε εμπόριο ανταλλαγής ειδών ζήτησε και εισήγαγε μεγάλη ποσότητα χρυσονημάτων. Αυτή ήταν η πρώτη του εμπορική πράξη που του επέφερε τεράστια κέρδη και τον καθιέρωσε γενικότερα. Διαχειριστή της τεράστιας κληρονομιάς του όρισε την ανιψιά του Μαριγούλα Αβέρωφ, μητέρα του στρατηγού Παπάγου. Το άγαλμά του βρίσκεται μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

36 Το Ευεργετικό Έργο του Γεωργίου Αβέρωφ Το μεγαλύτερό του έργο θεωρείται η δωρεά χρυσών φράγκων στο Πολεμικό Ναυτικό,και με αυτά τα χρήματα ναυπηγήθηκε το θωρηκτό <<Γεώργιος Αβέρωφ>>

37 ΧΟΡΗΓΗΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

38 ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΕ ΤΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ Ο αδριάντας του Γεωργίου Αβέρωφ βρίσκεται μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο

39 ΕΧΤΙΣΕ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ

40 ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΑΡΙΣΑ

41 ΕΧΤΙΣΕ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

42 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

43 ΧΟΡΗΓΗΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

44 ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Πήρε τον τίτλο του «Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο» τιμώντας και τους τρεις Μετσοβίτες ευεργέτες του: τον Νικόλαο Στουρνάρη που συνέλαβε την ιδέα της ίδρυσής του, τον Μιχαήλ Τοσίτσα και τον Γεώργιο Αβέρωφ.

45 ΑΡΣΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ (Πρεμετή 1792Βουκουρέστι 1874) Ο γιατρός Αρσάκης Απόστολος ήταν γραμματέας και προσωπικός ιατρός του ηγεμόνα της Βλαχίας Ιωάννη Καρατζά, ενός από τους αξιολογότερους Φαναριώτες στις παραδουνάβιες ηγεμονίες που είχε τοποθετηθεί από τον σουλτάνο Μαχμούτ Β. Διετέλεσε υπουργός των Εξωτερικών και πρό-εδρος του υπουργικού συμβουλίου της Ρουμανίας. Διέθεσε χρηματικά ποσά για υποτρο-φίες διδασκάλων. Ίδρυσε, εκτός των άλλων, φερώνυμο σχολείο στη γενέτειρά του. Ίδρυ-σε το Αρσάκειο στην Αθήνα - οδός Πανεπιστημίου - και το 1836 τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Οι δωρεές αυτές είχαν αποσπάει την αγάπη, την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη όλου του ελληνισμού, ο οποίος καταλάβαινε ότι το νόημα των δωρεών αυτών ήταν η μόρφωση κατάλληλων μητέρων και παιδαγωγών.

46 Αρσάκειο Παρθεναγωγείο Οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών , βάσει των σχεδίων του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου. Σήμερα στεγάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας

47 ΖΑΠΠΑΙΟΙ Ευαγγέλης ( Λάμποβο Β. Ηπείρου Ρουμανία 1865 Κωνσταντίνος ( Λάμποβο Γαλλία 1892 ) Οι δύο αυτοί εξάδελφοι ανήγειραν το γνωστό Ζάππειο Μέγαρο, στο ομώνυμο άλσος της Αθήνας. Είναι εκθεσιακό κέντρο, όπου φιλοξενούνται τα περισσότερα διεθνή συνέδρια, όπως της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έξω του μεγάρου, εκατέρωθεν της εισόδου, είναι οι μαρμάρινοι ανδριάντες των δύο αυτών εθνικών ευεργετών.

48 Ευαγγέλης Ζάππας ( Λάμποβο Β. Ηπείρου Ρουμανία 1865 Το χωριό του ανήκε στην επαρχία Τεπελενίου, πατρίδα του Αλή Πασά. Ο Ευάγγελoς, σε ηλικία 13 ετών, στρατολογήθηκε απ τον Αλή Πασά. Πέρασε όμως στο στρατόπεδο του Αγώνα και μεταπήδησε στην εξουσία του Μάρκου Μπότσαρη. Έγινε, μάλιστα, υπασπιστής και τον ακολούθησε. Μετά το θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη, ο Ευαγγέλης Ζάππας πολέμησε με τον Κωνσταντίνο Μπότσαρη, αδελφό του ήρωα, και στη συνέχεια με τον τον Γκούρα, με συναγωνιστή τον Μακρυγιάννη, τον Νοταρά και τον Πανουργιά. Στο τέλος της επανάστασης αρνείται την χρηματική αποζημίωση για τους ήρωες της Επανάστασης και μεταναστεύει στο Βουκουρέστι το Η περιοχή αυτή των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών είχε την περίοδο εκείνη μεγάλη ελληνική παράδοση, από την εποχή που η Υψηλή Πύλη διόριζε Φαναριώτες στις διοικητικές θέσεις. Ο Ζάππας εγκαταστάθηκε στη Βλαχία. Η κοινωνικοοικονομική δομή της περιοχής χαρακτηριζόταν από την ισχνότητα αστικών κέντρων και τα μεγάλα κτήματα. Ο Ζάππας εντάχθηκε στην τοπική κοινωνία χρησιμοποιώντας ένα εκλεπτυσμένο σύστημα δημοσίων σχέσεων. Φρόντισε να εξοικειωθεί με τους άρχοντες και τους ηγούμενους των ελληνικών μοναστηριών οι οποίοι διαχειρίζονταν τα μοναστηριακά κτήματα. Ο Ζάππας ακολούθησε την τακτική και άλλων Ελλήνων, νοίκιασε και εκμεταλλεύτηκε μοναστηριακά κτήματα στην περιοχή της Γιαλόμιτζας, κοντά στο Βουκουρέστι. Σε τρεις περίπου δεκαετίες απέκτησε τεράστια περιουσία και αντίστοιχα εισοδήματα.

49 Κωνσταντίνος Ζάππας ( Λάμποβο Γαλλία 1892 ) Το 1881 αγόρασε μεγάλα τσιφλίκια στη Θεσσαλία τα οποία χάρισε στους αγρότες μερίμνησε για την ανέγερση ( ) του καλλιμάρμαρου Ζαππείου Μεγάρου στην Αθήνα. Με επιδοτήσεις από την προσωπική περιουσία του κτίστηκαν τα πρότυπα Ζάππεια παρθεναγωγεία στην Κωνσταντινούπολη καθώς και πολλά άλλα εκπαιδευτήρια σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις της Ηπείρου και της Θράκης και συστήθηκαν υποτροφίες για τη μετεκπαίδευση σπουδαστών στις γεωργικές σχολές της Δυτικής Ευρώπης.

50 Οι μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες Κωνσταντίνος και Ευάγγελος Ζάππας, ο πρώτος, ιδρυτής του Ζαππείου Μεγάρου (στην Αθήνα) και ο δεύτερος οραματιστής της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, ευτύχησαν να δουν το μεγαλοπρεπές εκπαιδευτήριο Ζάππειο στην Πόλη και την πραγματοποίηση των Ολυμπίων Ζαππείων (στην Αθήνα).

51 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΙΝΑΣ (1783 Μοσχόπολη της Β. Ηπείρου Βιέννη)

52 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΙΝΑΣ Ο Γεώργιος Σίνας γεννήθηκε στην Νύσσα της Σερβίας το 1783 από Ηπειρώτες γονείς. Λόγω του θανάτου της μητέρας του ανατράφηκε στις Σέρρες και μετά πήγε στον πατέρα του στη Βιέννη, ο οποίος και τον εισήγαγε στις εμπορικές επιχειρήσεις. συνετέλεσε στην ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας της Αυστρίας,. Βοήθησε επίσης για την ίδρυσης του Πολυτεχνείου της Βιέννης στο οποίο παραχώρησε πολλά από τα κτήματά του. Υπήρξε πρωτοπόρος της δημιουργίας σιδηροδρομικού δικτύου στη νότια Αυστρία Οργάνωσε επίσης το δίκτυο ατμοπλοΐας στον Δούναβη. Κατασκεύασε την πρώτη κρεμαστή γέφυρας μεταξύ Βούδας και Πέστης. Επανειλημμένα δώρισε μεγάλη ποσότητα χρυσού στη νεοϊδρυθείσα Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Δωρίζει ποσά στην νέα πρωτεύουσα της Ελλάδος την Αθήνα και χτίζει στο Λόφο των Νυμφών το Αστεροσκοπείο,. το οποίο αργότερα εξόπλισε πλήρως με επιστημονικά όργανα. χρηματοδοτεί την Μητρόπολη Αθηνών, το Οφθαλμιατρείο, το Αμαλίειο ορφανοτροφείο κλπ. Στην Βιέννη έχτισε το ναό της Αγίας Τριάδος για τους εκεί Έλληνες Διέθεσε τεράστια ποσά για την ενίσχυση διαφόρων εκπαιδευτικών και φιλανθρωπικών ελληνικών ιδρυμάτων

53 Αστεροσκοπείο Αθηνών

54 ΣΙΜΩΝ ΣΙΝΑΣ

55 Γιός του Γεωργίου Σίνα Ο Σ. Σίνας συνέχισε τις δωρεές του πατέρα του προς φιλανθρωπικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, χορηγώντας σημαντικά ποσά για την αποπεράτωση της Μητρόπολης Αθηνών της Ακαδημίας Αθηνών, του Αμαλιείου Ορφανοτροφείου τη συντήρηση του Αστεροσκοπείου Ένας κρατήρας στη Σελήνη φέρει το επώνυμό του προς τιμή του.

56 Ιφιγένεια Σίνα (1815 Ουγγαρία Βιέννη) Η Ιφιγένεια Σίνα ήταν σύζυγος του Σίμωνα Σίνα. Η Ιφιγένεια Σίνα μετά τον θάνατό του συζύγου της συνέχισε το έργο του. Ενίσχυσε με μεγάλα χρηματικά ποσά το Αρσάκειο Παρθεναγωγείο και άλλα εκπαιδευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα της Ελλάδας, συνέχισε να ενισχύει το Αστεροσκοπείο Αθηνών. Μεγάλη προσφορά της υπήρξε η οικονομική ενίσχυση για την για την φιλοτέχνηση του γλυπτού διάκοσμου του κτιρίου της Ακαδημίας Αθηνών.

57 Μάνθος και Γεώργιος Ριζάρης ( ) ( ) Γεννημένοι στο Μονοδένδρι Ζαγορίου, Έφυγαν πολύ νέοι για την Οδησσό της Ρωσίας όπου ασχολήθηκαν με το εμπόριο και από αυτό έκαναν μεγάλη περιουσία. ΕΥΕΡΓΕΣΙΕΣ: Γίνονται μέλη της Φιλικής Εταιρείας και παραδίδουν στον Αλέξ. Υψηλάντη μεγάλα χρηματικά ποσά Κατά την διάρκεια του ιερού αγώνα πρόσφεραν επίσης και άλλα χρήματα. Μεγάλα ακόμα ποσά διέθεσαν για την λύτρωση υπόδουλων και δύστυχων οικογενειών. Μετά το θάνατο του Μάνθου, ο Γεώργιος ίδρυσε τη Σχολή των Ελληνικών μαθημάτων στο Μονοδένδρι και Την Ριζάρειο Εκκλησιαστική Ακαδημία στην ελεύθερη Ελλάδα.

58 ΜΠΑΓΚΑΣ Ιωάννης (Kορυτσά 1814, Αθήνα ) Δημιουργησε μεγάλη περιουσία στη Ρουμανία. Κλη-ροδότησε στο έθνος το ξενοδοχείο "Μπάγκειο" στην Ομόνοια. Αρ-κέστηκε να ζει λιτότατα σε δωμάτιο του ξενοδοχείου «Μέγας Αλέ-ξανδρος» της Ομονοίας (στην Αθήνα), αφού τον συντηρούσε επι-τροπή. Άφησε και τις οικονομίες του. που σχημάτισε απο τη μηνι-αία προς αυτόν χορηγία. Με τα εισοδήματα των ξενοδοχείων επιχορηγούνται διάφορα νοσοκομεία, όπως π.χ. ο «Ευαγγελισμός». Δίνονται υποτροφίες σε Ηπειρώτες φοιτητές.

59 Οι Θρακιώτες Ευεργέτες Θρακιώτες εθνικοί ευεργέτες τον 19ο μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα Γεώργιος Ζαρίφης: ( ) γεννήθηκε στη νήσο Αλώνη της Προποντίδας- πέθανε στην Κωνσταντινούπολη Ευγένιος Ευγενίδης ( ) Γεννήθηκε στο Διδυμότειχο του Έβρου και πέθανε στο Μοντρέ στην Ελβετία Σαράντης Αρχιγένης: γεννήθηκε το 1808 στους Επιβάτες της Ανατολικής Θράκης και πέθανε στην Κωνσταντινούπολη στις 10 Σεπτεμβρίου Γρηγόριος Μαρασλής: στην Οδησσό. Καταγωγή από Φιλιππούπολη Αδελφοί Ξενοκράτη: οι αδελφοί Κωνσταντίνος, Αθανάσιος και Πασχάλης Ξενοκράτης Αντώνιος Λεονταρίδης

60 Γεώργιος Ζαρίφης:

61 Γεώργιος Ζαρίφης (1806 νήσο Αλώνη της Προποντίδας Κωνσταντινούπολη) Ο πατέρας του ήταν έμπορος από την Φιλιππούπολη της Αν Ρωμυλίας. Η οικογένειά του σχετιζόταν με τη Φιλική Εταιρία, και γι αυτό, το 1820, λίγο πριν από την Ελληνική Επανάσταση, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη και να εγκατασταθεί στην Οδησσό. Εκεί γνωρίστηκαν με πολλούς αξιωματούχους του τσάρου, αλλά και με τον ίδιο τον υπουργό εξωτερικών, τον Ιωάννη Καποδίστρια. Ακολούθησαν τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο ζήσανε την αντιπαλότητα αυτόχθονων και μέτοικων και τη δολοφονία του Καποδίστρια. Οι Ζαρίφηδες, στενοχωρημένοι και αηδιασμένοι, επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι, μπροστά στον Ζαρίφη υψώθηκε ένα μεγάλο πρόβλημα: πώς θα μπορούσε να επιζήσει το ελληνικό Έθνος; Πώς θα μπορούσε να βρεθεί μια εθνική λύση υπεράνω των εθνικιστικών μικροτήτων και του εμφύλιου σπαραγμού; Πείθει τα μικρότερα αδέρφια του και αργότερα τα παιδιά του να εγκατασταθούν σε ορισμένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα του 19ου αιώνα. Έτσι ο ένας αδερφός εγκαθίσταται στο Λονδίνο, όπου ασχολείται με το εμπόριο και τις τραπεζικές εργασίες, ο άλλος στην Οδησσό, όπου ασχολείται με το εμπόριο σιτηρών, ο γιος του στη Μασσαλία, όπου ίδρυσε το εμπορικό κατάστημα «Ζαρίφης και υιοί». ο σύζυγος της κόρης του Σοφίας στο Βουκουρέστι, ο άλλος του ο γιός σε μια περιοχή στη Μεσοποταμία την οποία είχε κερδίσει ο πατέρας του, ως αμοιβή για τις προσπάθειές του σχετικά με την επίλυση του οθωμανικού χρέους. Κατ αυτό τον τρόπο υπήρχε έλεγχος και στις οδούς προς την Ανατολή. Όπως παρατηρούμε, ο Γ. Ζαρίφης είχε δικούς του ανθρώπους σε όλα τα εμπορικά «πόστα» της εποχής προς αμοιβαίο όφελος.

62 Ο Ζαρίφης πίστευε ιδιαίτερα στην πολιτιστική ακτινοβολία του υπόδουλου ελληνισμού, γι αυτό η μεγάλη του αγάπη και ο κύριος στόχος των ευεργεσιών του ήταν η Παιδεία. Βοήθησε λοιπόν να ιδρυθεί στο Φανάρι η Μεγάλη του Γένους Σχολή, τα νηπιαγωγεία της Προύσας και των Θεραπειών, η Ζαρίφειος Ακαδημία Αλεξανδρούπολης Και τα Ζαρίφεια Διδασκαλεία της Φιλιππούπολης (1876). Η πολιτική οξυδέρκεια του Γ. Ζαρίφη φαίνεται στο ότι με την ίδρυση των διδασκαλείων του, αποσκοπούσε στην εμπέδωση του ελληνικού πνεύματος, ώστε να έχει η περιοχή της Φιλιππούπολης βάσιμες αξιώσεις καθαρά ελληνικής επαρχίας. Δυστυχώς η περιοχή καταλήφθηκε πραξικοπηματικά από τη Βουλγαρία και χάθηκε αυτός ο ελληνικός χώρος.

63 Οι Κωνσταντινουπολίτες Ευεργέτες και η Θεσσαλία. Όπως είναι γνωστό, με τη Συνθήκη του Βερολίνου, το 1878, αποδόθηκαν στην Ελλάδα η Θεσσαλία και μέρος της Ηπείρου, στην περιοχή της Άρτας. Θέλοντας οι Οθωμανοί να πουλήσουν τα θεσσαλικά τους τσιφλίκια, ακόμη και σε εξευτελιστικές τιμές, παρά να τα εγκαταλείψουν χωρίς καμιά αποζημίωση, απευθύνθηκαν σε αυτούς που είχαν την οικονομική δυνατότητα και ταυτόχρονα είχαν εύκολη πρόσβαση προς τους κρατικούς αξιωματούχους και προς τον ίδιο το σουλτάνο. Έτσι μερικοί από τους πιο πλούσιους έλληνες τραπεζίτες και πλούσιους όπως ο Ζαρίφης, ο Ζωγράφος, ο Ζάππας αγόρασαν πολλά τσιφλίκια και βρέθηκαν, από τη μια μέρα στην άλλη, μεγαλοτσιφλικάδες της θεσσαλικής γης και από ευεργέτες κατέληξαν να γίνουν δυνάστες του αγροτικού θεσσαλικού πληθυσμού. Δυσμενή σχόλια κατά των ελλήνων μεγαλοτσιφλικάδων παρουσιάζονται και σε πολλά άλλα δημοσιεύματα, και από τότε φαίνεται ότι το αγροτικό ζήτημα θα πάρει δυσάρεστη τροπή. Την εποχή εκείνη, ο Γ. Ζαρίφης αντιλαμβάνεται το βάθος του προβλήματος και αποφασίζει αμέσως να το λύσει πουλώντας το τσιφλίκι στους χωρικούς.

64 Ευγένιος Ευγενίδης (Διδυμότειχο Έβρου Μοντρέ της Ελβετίας1954) Ασχολήθηκε με ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Σε ηλικία 20 ετών ο Ευγενίδης οραματιζόταν τη δυνατότητα να αποκτήσει η Ελλάδα μεγάλα ναυπηγεία,. Ο Ευγένιος Ευγενίδης στην αρχή διεύθυνε μια σουηδική ναυτιλιακή εταιρεία και έγινε και ο ίδιος πλοιοκτήτης. Το υπερωκεάνιο του "Ατλάντικ" έκανε τη γραμμή Πειραιά-Νέα Υόρκη και το εμπορικό του πλοίο τη γραμμή Πειραιά-Νότια Αμερική. Ονειρευόταν ν αποκτήσει πολλά χρήματα, όχι για τον εαυτό του μόνο αλλά για να μπορεί να φαίνεται χρήσιμος στην πατρίδα του και και στους άλλους. Πλήρωνε εκδόσεις, χρηματοδοτούσε αποστολές, έδινε υποτροφίες είχε λίστα με φτωχούς τους οποίους βοηθούσε. Ο Ευγένιος Ευγενίδης έτρεφε ανέκαθεν βαθιά εκτίμηση στην τεχνική γνώση, σε κάθε επίπεδο. Ειδικότερα για την κατάσταση στην Ελλάδα υποστήριζε όπως και ο Στουρνάρης ότι η τεχνική εκπαίδευση θα βοηθήσει την Ελλάδα. Ίδρυσε το γνωστό Ιδρυμα Ε. Ευγενίδη Ε. Οι σκοποί του Ιδρύματος είναι η παροχή υποτροφιών σε νέους Έλληνες να σπουδάσουν σε τεχνικές σχολές, η παροχή βοήθειας σε υφιστάμενες τεχνικές σχολές στην Ελλάδα και η ίδρυση νέων τεχνικών σχολών εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

65

66 Γρηγόριος Μαρασλής: στην Οδησσό. Καταγωγή από Φιλιππούπολη Βοήθησε αποφασιστικά με τις πλούσιες συνδρομές του στην ίδρυση πολυάριθμων εκπαιδευτικών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων : τη Μαράσλειο Σχολή Φιλιππούπολης και Φαναριού, τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, εμπορική Ακαδημία και τη "Μαράσλειο Βιβλιοθήκη" που είναι μια σειρά από εκλεκτά και επιστημονικά βιβλία.

67 Κωνσταντίνος ( ) Αναστάσιος ( ; ) Σισμάνογλου Ομογενείς επιχειρηματίες, υιοί του Κωνσταντινουπολίτη επιχειρηματία και ευεργέτη Ιωάννου Σισμάνογλου. Aκολούθησαν το οικογενειακό επάγγελμα και εξελίχθηκαν σε σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες της Οθωμανικής πρωτεύουσας. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή διέθεσαν μεγάλα κεφάλαια για την ενίσχυση των Μικρασιατών προσφύγων και προσέφεραν μεγάλης έκτασης τσιφλίκι στην Κομοτηνή για την προσωρινή εγκατάσταση των προσφύγων Στα μέσα της δεκαετίας του είκοσι, όταν χιλιάδες άνθρωποι πέθαιναν από φυματίωση (μεταξύ αυτών και μέλη της οικογένειας Σισμανόγλου) ο Κωνσταντίνος και ο Αναστάσιος Σισμανόγλου αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα μεγάλο σανατόριο για την περίθαλψη των ασθενών και για την καταπολέμησή της ασθένειας. Το 1936, και ενώ στο μεταξύ είχε πεθάνει από τη φυματίωση και ο Αναστάσιος Σισμανόγλου, θεμελιώθηκε στα Μελίσσια Αττικής το «Φυματολογικόν Ινστιτούτον Ιωάννου Α. Σισμανόγλου και του Οίκου αυτού» (βλ. Σισμανόγλειο Νοσοκομείο). ίδρυσαν δύο σανατόρια, ένα στην Κομοτηνή και ένα στην Αθήνα: to «Σισμανόγλειου Νοσοκομείου» και στην Κομοτηνή το Σισμανόγλειον Γενικόν Νοσοκομείονι δώρισε το πατρικό τους σπίτι στην Πόλη, τον Νοέμβριο του 1939, στο Ελληνικό Δημόσιο με τον όρο να χρησιμοποιηθεί ως κτίριο του Γενικού Προξενείου

68 Οι Νησιώτες Ανδρέα Συγγρός (Κωνσταντινούπολη 1828 Αθήνα 1899), Χιώτης στην καταγωγή Βασίλειος Σιβιτανίδης ( ) Κύπριος στην καταγωγή γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου Παναγής Χαροκόπος ( ) Κεφαλλονίτης Ιωάννης Βαρβάκης ( ) από τα Ψαρά Εμμανουήλ Μπενάκης ( ) από την Ερμούπολη της Σύρου

69 Ανδρέα Συγγρός (Κωνσταντινούπολη 1828 Αθήνα 1899) ο δικαιολογημένα πιο αμφιλεγόμενος εθνικός ευεργέτης Ο πατέρας του ήταν προσωπικός γιατρός της αδελφής του σουλτάνου. Οι γονείς του κατάγονταν από τη Χίο (Λιθί Χίου) Στα 25 του, ο Ανδρέας Συγγρός, εκμεταλλευόμενος τις γνωριμίες τού πατέρα του, κατάφερε να γίνει επίσημος προμηθευτής της οθωμανικής αυτοκρατορίας, κυρίως σε μεταξωτά και στη συνέχεια επεκτάθηκε στον τραπεζικό κλάδο φτάνοντας να δανείζει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την Ελλάδα. Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να κάνει μεγάλη περιουσία. Τότε σκέφτηκε πως οι πιθανότητές του να μεγαλουργήσει θα ήσαν πολύ μεγαλύτερες αν μετακόμιζε στην -σαφώς πιο αδύναμη- Ελλάδα. Έτσι, έφτασε στην Αθήνα. Χάρη στην φήμη τού επιτυχημένου και πλούσιου εμπόρου, μπήκε εύκολα στα «μεγάλα σαλόνια» και γνωρίστηκε πρώτα με τον Χαρίλαο Τρικούπη (τότε υπουργό εξωτερικών), τους αρχηγούς των μεγάλων κομμάτων αλλά και με τον ίδιο τον βασιλιά Γεώργιο Α, τον οποίο γοήτευσε με την σπιρτάδα του μυαλού του.)

70 Κατά τη διάρκεια της ζωής του πραγματοποίησε σημαντικές δωρεές σε ευαγή ιδρύματα, ενώ με τη διαθήκη του κληροδότησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στο ελληνικό κράτος για την κατασκευή νοσοκομείων (Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός») την ανέγερση του Δημοτικού Θεάτρου Αθηνών την ίδρυση των Μουσείων Ολυμπίας και Δελφών, την ανέγερση των πυρποληθέντων Παπαφείων Νοσοκομείων (1892) στη Θεσσαλονίκη, την ίδρυση των ομωνύμων επανορθωτικών Φυλακών στην Αθήνα. Η σύζυγός του δώρισε στο ελληνικό δημόσιο το Μέγαρο Ανδρέα Συγγρού και το Κτήμα Συγγρού. Λαυρεωτικά ο Ανδρέας Συγγρός, αγόρασε την εταιρεία Μεταλλεία Λαυριου διέδωσε φήμες περί κοιτασμάτων χρυσού και προχώρησε στη μετοχοποίηση της εταιρείας με αποτέλεσμα χιλιάδες αθηναίοι να τρέξουν να αγοράσουν τις μετοχές και όταν έπεσαν οι μετοχές οδηγήθηκαν χιλιάδες αθηναίων σε οικονομική κατάρρευση. Πριν κλείσουμε το αφιέρωμά μας στα Λαυρεωτικά, ας αναφέρουμε και μια φαρσική λεπτομέρεια. Το 1875, τρία μόλις χρόνια μετά την «λαϊκή πτώχευση» που ο ίδιος δημιούργησε, ο Ανδρέας Συγγρός θα γινόταν «εθνικός ευεργέτης» χρηματοδοτώντας την ανέγερση του πρώτου Πτωχοκομείου (!!) της Αθήνας.

71 ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ & ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΩΝ ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ

72 Βασίλειος Σιβιτανίδης ( ) στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου Ο Βασίλειος Σιβιτανίδης, υιός του Κύπριου Ιερώνυμου Σιβιτανίδη, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1830, όπου περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Αμέσως μετά ασχολήθηκε με το εμπόριο μέσω του οποίου απέκτησε μεγάλη περιουσία και κύρος.

73 Ο Βασίλειος Σιβιτανίδης,, πεθαίνοντας το 1921 κατέστησε με τη διαθήκη του γενικό κληρονόμο ολόκληρης της περιουσίας του το ελληνικό δημόσιο με την προϋπόθεση να διατεθεί αυτή για να ιδρυθεί στην Αθήνα "Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων" κατά το υπόδειγμα παρομοίων σχολών στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες.

74 Παναγής Χαροκόπος (1835 Κεφαλονιά Αθήνα) Υπήρξε μεγαλέμπορος και εκμισθωτής γαιών στη Ρουμανία. Εκεί διέμεινε για περισσότερα από σαράντα χρόνια. Παράλληλα με την επιτυχημένη επιχειρηματική του δραστηριότητα επέδειξε και σημαντικότατη κοινωφελή εθνική δράση. Ήδη από την περίοδο της διαμονής του στη Ρουμανία διέθεσε μεγάλα ποσά για εθνικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς, συμμετέχοντας στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της ομογένειας. Όταν η ρουμανική κυβέρνηση απαγόρευσε τη χρήση της ελληνικής γλώσσας στις Ελληνορθόδοξες Εκκλησίες, ο Χαροκόπος ανήγειρε Ναό στον περίβολο της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι, χώρο στον οποίο δεν θα μπορούσε να ισχύσει η απαγόρευση. Οι δωρεές του προς το ελληνικό κράτος υπήρξαν σημαντικές. δώρισε ένα από τα τσιφλίκια του στους αγρότες που το καλλιεργούσαν, ίδρυσε με δική του δαπάνη «Γεωργικόν Σταθμόν» στα Φάρσαλα. Με τη διαθήκη του κληροδότησε χρυσές δραχμές που διατέθηκαν για την ίδρυση «Εργαστηρίου Απόρων Γυναικών και κορασίων» στην Κεφαλονιά, υπέρ της «Γεωργικής Εταιρείας Αθηνών», υπέρ της «Πολυκλινικής Αθηνών», υπέρ του «Οίκου Τυφλών», υπέρ της «Βιοτεχνικής Εταιρείας» κ.ά. Η γνωστότερη πάντως ευεργεσία του υπήρξε η καταβολή όλων των εξόδων αγοράς οικοπέδου, ανέγερσης κτιρίου και λειτουργίας της «Χαροκοπείου Επαγγελματικής και Οικοκυρικής Σχολής» στην Καλλιθέα.

75 Χαροκόπειος Επαγγελματική και Οικοκυρική Σχολή

76 ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΑΚΗΣ ( ) από τα Ψαρά Ο πατέρας του ήταν σπουδαίος καραβοκύρης και ο Βαρβάκης στα 18 του είχε δικό του πλοίο και πήρε μέρος σε ρωσο-τουρκική ναυμαχία. Το πλοίο του βυθίστηκε και πάμφτωχος πήγε να ζητήσει βοήθεια από την Αικατερίνη που τον αντάμειψε με χρυσά ρούβλια και το δικαίωμα για αποκλειστική εκμετάλλευση του χαβιαριού.

77 Ο Βαρβάκης με έξοδα δικά του εξόπλισε τους Έλληνες που πολεμούσαν με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη. Επίσης μέσω του Πατριαρχείου κατάφερε να εξαγοράσει πάρα πολλούς Έλληνες αιχμαλώτους. Ο Βαρβάκης πάνω απ' όλα βοήθησε τον αγώνα των Ψαριανών, των συμπατριωτών του. Έστειλε τρόφιμα και διάφορα άλλα εφόδια. Στη διαθήκη του άφησε ρούβλια κληροδότημα για την ίδρυση του Βαρβακείου Λυκείου, αφιερωμένο σχεδόν αποκλειστικά στη σπουδή των θετικών επιστημών και το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στο ελληνικό Δημόσιο για κοινωφελείς σκοπούς. Κατέθεσε τα χρήματα που χρειάστηκαν για την ανέγερσή του σε ρωσική τράπεζα και το 1857 άρχισε το κτίριο της Βαρβακείου Σχολής, με σχέδια και επίβλεψη του Παναγιώτη Κάλκου. Άρχισε να κτίζεται, για να ολοκληρωθεί το Με δική του δωρεά κατασκευάστηκε η κλειστή αγορά της Αθήνας (Βαρβάκειος Αγορά), ενώ επίσης χρηματοδότησε την ανέγερση διδακτηρίου στη Σινασό Καππαδοκίας, την παλιά Ναζιανζό, πατρίδα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου.

78 Εμμανουήλ Μπενάκης 1843 Ερμούπολη Σύρου Αθήνα Μετά τις σπουδές του στη Βρετανία, πήγε στην Αίγυπτο και εργάστηκε στην εταιρεία εμπορίας βάμβακος Ο Εμμανουήλ Μπενάκης και οι γαμβροί του Κωνσταντίνος Χωρέμης και Στέφανος Δέλτα (από τις κόρες του Αλεξάνδρα και Πηνελόπη) συμμετείχαν στην ιδρυτική επιτροπή για τη δημιουργία του Κολλεγίου Αθηνών (1925). προσέφερε χρήματα για την ανέγερση κοινωφελών ιδρυμάτων, όπως το Μπενάκειο Παιδικό Άσυλο για την ίδρυση επαγγελματικών σχολών, όπως το Κολλέγιο Αθηνών και της Σχολής Νοσοκόμων του Ερυθρού Σταυρού, για την ενίσχυση βιβλιοθηκών, όπως τη βιβλιοθήκη E. Renan ή την Μπενάκειο βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και για την αποκατάσταση προσφυγικών πληθυσμών μετά τη μικρασιάτικη καταστροφή Μεταξύ πολλών άλλων ευεργεσιών σε όλη την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Αίγινα, Ναύπακτος, Δωδεκάνησα, Μακεδονία), κτίστηκε στην Αθήνα και το Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (1931). Ακόμη η ίδρυση της Εθνικής Πινακοθήκης οφείλεται σε συνεισφορές του Εμμανουήλ Μπενάκη, ενώ το Μουσείο Μπενάκη (1930) ιδρύθηκε από δωρεά του γιου του Αντώνη Μπενάκη. ΜΕΛΑΝΟ ΣΗΜΕΙΟ : ΗΘΙΚΟΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ;

79 Μακεδόνες εθνικοί ευεργέτες τον 19ο μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα Δούμπας Στέργιος και ο γιός του Δούμπας Νικόλαος, ( ). Μπέλλιος Κωνσταντίνος ( ) Γκαρμπολάς Σοφοκλής ( ) από την Κρανιά Ολύμπου. Ιωάννης Ζαν Νίκου ( ), Νυμφαίο Γεώργιος Χαρίσης από την Κοζάνη. Θεαγένης και Δημήτριος Χαρίσης Νικόλαος Παπαγεωργίου από την Κοζάνη Ιωάννης Παπάφης Θεσσαλονίκη - Η Μάλτα

80 Δούμπας Στέργιος και ο γιός του Δούμπας Νικόλαος ( ) Δούμπας Στέργιος : Πλούτισε στην Αυστρία από το εμπόριο βαμβακιού. Δώρισε μεγάλα ποσά για εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επίσης του οφείλουμε τα έργα του Rahl στα Προπύλαια και την στοά του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τις αγαθοεργίες του συνέχισε ο γιός του Δούμπας Νικόλαος, Μεγαλέμπορος και βουλευτής στη Βιέννη, χάρισε στην πατρίδα του το πρώτο ελληνικό αλληλοδιδακτικό σχολείο το οποίο και συντήρησε με τακτικές επιχορηγήσεις.

81 Γεώργιος Χαρίσης και οι γιοί του Ο Γεώργιος Χαρίσης καταγόταν από την Κοζάνη. Έγινε γραμματέας του Καυταντζόγλου ο οποίος υπήρξε μέλος και χρηματοδότης της Φιλικής Εταιρίας. Αργότερα παντρεύτηκε την κόρη του εργοδότη του την Αικατερίνη. Το μετοίκησε με την οικογένεια του στην Μασσαλία της Γαλλίας, εμπορικό λιμάνι της εποχής, όπου δημιούργησε μια επιτυχημένη και επικερδή επιχείρηση. την οποία κληρονόμησαν τα παιδιά του Θεαγένης και Δημήτριος Χαρίσης. ενώ ο Δημήτριος Χαρίσης ( ) ίδρυσε το «Χαρίσειο Γηροκομείο» τα οποία λειτουργούν ως σήμερα στη Θεσσαλονίκη

82 Ο Θεαγένης ( ) λόγω ενός προβλήματος της υγείας του ίδρυσε το «Θεαγένειο Νοσοκομείο»

83 ο Δημήτριος Χαρίσης ( ) ίδρυσε το «Χαρίσειο Γηροκομείο»

84 Οι αδελφοί Νικόλαος και Λεωνίδας Παπαγεωργίου Οι αδελφοί Νικόλαος και Λεωνίδας Παπαγεωργίου γνώρισαν την ορφάνια από παιδιά, όταν οι Γερμανοί εκτέλεσαν τον πατέρα τους ως γραμματέα του ΕΑΜ Σιάτιστας. Σήμερα μεγάλοι γουνέμποροι και πολυεκατομμυριούχοι, έχουν ήδη στο ενεργητικό τους πλήθος δωρεών, πλην του νοσοκομείου. Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα με την παραγωγή και εμπορία γουναρικών προσέφεραν 30 εκατομμύρια δολάρια και ανέλαβαν την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ στη Θεσσαλονίκη.

85 Ιωάννης Παπάφης Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και τελείωσε το σχολείο. Σε ηλικία δεκαέξι ετών πήγε στη Σμύρνη να δουλέψει με τον πατέρα του, ο οποίος είχε τις επιχειρήσεις του στη Σμύρνη. Δύο χρόνια μετά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη, λόγω του θανάτου του πατέρα του. Πηγε στον αδελφό της μητέρας του, έμπορο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο θείος εκτιμώντας τα προσόντα του Ιωάννη του εμπιστεύθηκε μιας καινούρια επιχειρήση στη Μάλτα. Η Μάλτα έγινε η δεύτερη, η θετή του πατρίδα. Εκεί έζησε την υπόλοιπη μακρόβια ζωή του. Οι βαθιές επιδράσεις από την ορφάνια και από τις δυσκολίες των πρώτων χρόνων αποτυπώθηκαν ανεξίτηλα στη νεανική ψυχή του Παπάφη ο οποίος κληροδότησε μέρος της περιουσίας του υπέρ των ορφανών της Θεσσαλονίκης. Το έργο του μπορείτε να το δείτε στην οθόνη Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο Παπάφης επιθυμούσε να παραμείνει άγνωστος. Στη διαθήκη του μάλιστα όριζε το Παπάφειο ορφανοτροφείο να ονομαστεί «Μελιτεύς», από το όνομα της Μελίτης (Μάλτας), δηλαδή της δεύτερης πατρίδας του. Όμως οι Θεσσαλονικείς από ευγνωμοσύνη προς τον ιδρυτή του το ονόμασαν «Παπάφειο Ορφανοτροφείο ο Μελιτεύς». Αγαπούσε με όλη του την καρδιά την Ελλάδα και ακόμη και στο αρχιτεκτονικό σχέδιο του Παπάφειου δόθηκε το σχήμα «Ε» που θα θυμίζει στους υπόδουλους Έλληνες Την Ελλάδα την Ελπίδα και την Ελευθερία. Ο πόθος του ήταν να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια. Δυστυχώς έμεινε ανεκπλήρωτος διότι σύμφωνα με τον νόμο έπρεπε προηγουμένως να "μεταβή είς τήν Ελλάδα καί διαμείνη δύο έτη".

86 Ιωάννης Παπάφης Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και τελείωσε το σχολείο. Σε ηλικία δεκαέξι ετών πήγε στη Σμύρνη να δουλέψει με τον πατέρα του, ο οποίος είχε τις επιχειρήσεις του στη Σμύρνη. Δύο χρόνια μετά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη, λόγω του θανάτου του πατέρα του. Πήγε στον αδελφό της μητέρας του, έμπορο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο θείος εκτιμώντας τα προσόντα του Ιωάννη του εμπιστεύθηκε μιας καινούρια επιχείρηση στη Μάλτα. Η Μάλτα έγινε η δεύτερη, η θετή του πατρίδα. Εκεί έζησε την υπόλοιπη μακρόβια ζωή του. Οι βαθιές επιδράσεις από την ορφάνια και από τις δυσκολίες των πρώτων χρόνων αποτυπώθηκαν ανεξίτηλα στη νεανική ψυχή του Παπάφη ο οποίος κληροδότησε μέρος της περιουσίας του υπέρ των ορφανών της Θεσσαλονίκης.

87 Προσέφερε πολλά χρήματα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Μάλιστα όταν ο Ιωακείμ ο Γ' ίδρυσε στη νήσο Πρώτη Γηροκομείο, θυμήθηκε τον Παπάφη, και του ζήτησε οικονομική βοήθεια. Ο Παπάφης ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα του Πατριάρχου και απέστειλε φράγκα ενώ λόγω των σημαντικών δωρεών του προς το νεοσύστατο πανεπιστήμιο Αθηνών τιμήθηκε με το Μετάλλιο Εθνικής ευγνωμοσύνης. Προσέφερε επίσης 8000 λίρες για το Πολυτεχνείο Αθηνών Για τα σχολεία και το νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης κληροδότησε ετήσιο εισόδημα από φράγκα. Τέλος με τη διαθήκη του διέθεσε την περιουσία του στη γενέτειρά του για την ίδρυση και συντήρηση Ορφανοτροφείου που θα έφερε το όνομα της χώρας που ήταν η δεύτερη πατρίδα του: "Ο Μελιτεύς". Επίσης κληροδότησε με λίρες Αγγλίας το Ορφανοτροφείο Χατζηκώστα στην Αθήνα. Ανωνύμως επίσης απέστειλε χρυσά γαλλικά φράγκα προς το Ορφανοτροφείο Ελένης Tζάνη στον Πειραιά. Δωρέες προσέφερε και στους κατοίκος της Μάλτας: τα προερχόμενα από τα εκεί ακίνητά του εισοδήματά θα αποτελούσαν οικονομική βοήθεια των άρρενων άγαμων φτωχών από 18 έως 24 ετών, οι οποίοι θα ήθελαν να βρουν την τύχη τους εκτός της γεννέτειράς τους. Ακόμα δώρησε στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Μάλτας 25 λίρες και στους πιο φτωχούς από τους Έλληνες κατοίκους της 25 λίρες επίσης.

88 Παπάφειο Ορφανοτροφείο «Μελιτεύς» Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο Παπάφης επιθυμούσε να παραμείνει άγνωστος. Στη διαθήκη του μάλιστα όριζε το Παπάφειο ορφανοτροφείο να ονομαστεί «Μελιτεύς», από το όνομα της Μελίτης (Μάλτας), δηλαδή της δεύτερης πατρίδας του. Όμως οι Θεσσαλονικείς από ευγνωμοσύνη προς τον ιδρυτή του το ονόμασαν «Παπάφειο Ορφανοτροφείο ο Μελιτεύς». Αγαπούσε με όλη του την καρδιά την Ελλάδα και ακόμη και στο αρχιτεκτονικό σχέδιο του Παπάφειου δόθηκε το σχήμα «Ε» που θα θυμίζει στους υπόδουλους Έλληνες Την Ελλάδα την Ελπίδα και την Ελευθερία. Ο πόθος του ήταν να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια. Δυστυχώς έμεινε ανεκπλήρωτος διότι σύμφωνα με τον νόμο έπρεπε προηγουμένως να "μεταβή είς τήν Ελλάδα καί διαμείνη δύο έτη".

89 Και σήμερα τι γίνεται ; Υπάρχουν ακόμη ευεργέτες;

ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ

ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΜΗΜΑ Α2 ΟΜΑΔΑ Δ ΜΙΣΤΗΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΑΠΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΑΡΑΤΣΗ ΕΥΗ ΜΑΤΑΝΟΒΙΤΣ ΖΩΗ ΜΠΑΡΤΣΩΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Εκπαιδευτικός: Μακρυγιάννη Νικολέτα ΠΕ02 Υπήρξε επιχειρηματίας, τραπεζίτης και

Διαβάστε περισσότερα

Γεννήθηκε στο χωριό Λάμποβοστην Βόρεια Ήπειρο το 1800

Γεννήθηκε στο χωριό Λάμποβοστην Βόρεια Ήπειρο το 1800 ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ Ευάγγελος Ζάππας Ο Ευάγγελος Ζάππας (1800 1865) ήταν ένας Έλληνας αγωνιστής του 1821, επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και εθνικός ευεργέτης. Πρωτοστάτησε και έπαιξε κύριο ρόλο στην

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: φοιτητής ΠΕ&Ι Ευαγγέλου Αλέξανδρος

Επιμέλεια: φοιτητής ΠΕ&Ι Ευαγγέλου Αλέξανδρος Πίνακας Ευεργετών Επιμέλεια: φοιτητής ΠΕ&Ι Ευαγγέλου Αλέξανδρος Στα πλαίσια του μαθήματος Ευεργετισμός της Ελληνικής Διασποράς, εαρινό εξάμηνο 2015, διδάσκουσα καθηγήτρια Ματούλα Τομαρά Σιδέρη, οι φοιτητές

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Ευαγγέλου Αλέξανδρος

Επιμέλεια: Ευαγγέλου Αλέξανδρος Πίνακας Ευεργετών Επιμέλεια: Ευαγγέλου Αλέξανδρος Στα πλαίσια του μαθήματος Ευεργετισμός της Ελληνικής Διασποράς οι φοιτητές του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και ιστορίας ανέλαβαν εργασίες προκειμένου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1 ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 Ο ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ 12.5 Ο ελληνισμός της διασποράς 12.5 Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ Ελληνισμός της διασποράς είναι το σύνολο των ατόμων που Βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ Α ΜΕΡΟΣ

ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ Α ΜΕΡΟΣ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ Α ΜΕΡΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΑΞΗ 2 ου ΓΕ.Λ. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2014-2015 1 Πρόλογος Ευεργεσίες: Γέννημα της ψυχής του Έλληνα που ανά τους αιώνες, όταν πρέπει, μεγαλουργεί, θυσιάζεται,

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: Τμήμα: Γ 2 Μάθημα: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Επιμέλεια παρουσίασης: Μαμίτσα Μαρία, Μάστορα Βεατρίκη

2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: Τμήμα: Γ 2 Μάθημα: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Επιμέλεια παρουσίασης: Μαμίτσα Μαρία, Μάστορα Βεατρίκη 2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: 2017-2018 Τμήμα: Γ 2 Μάθημα: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία Επιμέλεια παρουσίασης: Μαμίτσα Μαρία, Μάστορα Βεατρίκη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ευ. Δανίκα Γεννήθηκε στην Κέρκυρα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΛΙΑΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΑΞΗ: Β2

ΔΟΛΙΑΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΑΞΗ: Β2 ΔΟΛΙΑΝΑ 2016-2017 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΑΞΗ: Β2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... ΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ... ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ... ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ... ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ...

Διαβάστε περισσότερα

www.kalymnikifilia.gr

www.kalymnikifilia.gr Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος (το παράδειγμα των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας) ΒΑΝΤΙΜ ΓΙΑΡΟΒΟÏ Kαθηγητής μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

Ο έμπορος Σταμάτης Ρούφος ένας ευεργέτης στα μέσα του 18 ου αιώνα: Μορφώνει και προικίζει παιδιά της Λιβαδειάς!

Ο έμπορος Σταμάτης Ρούφος ένας ευεργέτης στα μέσα του 18 ου αιώνα: Μορφώνει και προικίζει παιδιά της Λιβαδειάς! Δρ. Π.Ν. Στάμου Μάιος 2016 Ο έμπορος Σταμάτης Ρούφος ένας ευεργέτης στα μέσα του 18 ου αιώνα: Μορφώνει και προικίζει παιδιά της Λιβαδειάς! Στο Αρχείο του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου Οι Τρεις Ιεράρχες, η ζωή και το έργο τους. Χίος, 29 Ιανουαρίου 2016 Εκπαιδευτικός: Κωσταρή Αντωνία

3 ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου Οι Τρεις Ιεράρχες, η ζωή και το έργο τους. Χίος, 29 Ιανουαρίου 2016 Εκπαιδευτικός: Κωσταρή Αντωνία 3 ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου Οι Τρεις Ιεράρχες, η ζωή και το έργο τους Χίος, 29 Ιανουαρίου 2016 Εκπαιδευτικός: Κωσταρή Αντωνία Εισαγωγή Και οι τρεις γεννήθηκαν τον 4ο αιώνα μ.χ., στα Βυζαντινά Χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα

Φιλική Εταιρεία. Τόπος Ίδρυσης Χρόνος Ίδρυσης Ιδρυτικά. Οδησσός. 14 Σεπτεµβρίου 1814. Νικόλαος Σκουφάς Αθανάσιος Τσακάλωφ Εµµανουήλ Ξάνθος

Φιλική Εταιρεία. Τόπος Ίδρυσης Χρόνος Ίδρυσης Ιδρυτικά. Οδησσός. 14 Σεπτεµβρίου 1814. Νικόλαος Σκουφάς Αθανάσιος Τσακάλωφ Εµµανουήλ Ξάνθος Φιλική Εταιρεία Τόπος Ίδρυσης Χρόνος Ίδρυσης Ιδρυτικά µέλη Οδησσός 14 Σεπτεµβρίου 1814 Νικόλαος Σκουφάς Αθανάσιος Τσακάλωφ Εµµανουήλ Ξάνθος Σφραγίδα οργάνου Σφραγίδα της Μυστικής Αρχής Σφραγίδες Ελευθερίας,

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηµατίας, Φιλικός, διοικητικό στέλεχος, πολιτικός Ιωάννινα

Επιχειρηµατίας, Φιλικός, διοικητικό στέλεχος, πολιτικός Ιωάννινα Επώνυµο Όνοµα Υπογραφή Σταύρου - Τσιαπαλάµος Γεώργιος Σφραγίδα Υπογραφές Αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1984 Ιδιότητα Γέννησης Χρόνος Γέννησης Καταγωγής Θανάτου Χρόνος Θανάτου Βιογραφικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ Β ΜΕΡΟΣ

ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ Β ΜΕΡΟΣ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ Β ΜΕΡΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΑΞΗ 2 ου ΓΕ.Λ. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2014-2015 21 Στο Β μέρος της εργασίας μας παρουσιάζουμε τους : 1. Ιωάννη Παπάφη 2. Παναγή Χαροκόπο 3. Σίμωνα Σίνα 4. Γεώργιο

Διαβάστε περισσότερα

Με ιδιαίτερη χαρά ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΡΙΑΝΩΝ παρουσιάζει το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Με ιδιαίτερη χαρά ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΡΙΑΝΩΝ παρουσιάζει το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Ημερολόγιο 2017 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Με ιδιαίτερη χαρά ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΡΙΑΝΩΝ παρουσιάζει το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του, για το έτος 2017. Η φετινή έκδοση με τοπία, όλα επιλεγμένα από την ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΕΡΜΟΥΠΟ- ΛΗ, δεν

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία Ενότητα 4η: Φιλική Εταιρεία Ελευθερία Μαντά, Λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή 32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή Η Θεσσαλονίκη, από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια, είναι η δεύτερη σημαντική πόλη της αυτοκρατορίας. Αναπτύσσει σπουδαία εμπορική, πνευματική και πολιτική κίνηση, την

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Η χαρά της αγάπης Καρδιά που νοιάζεται για όλους Ο Αγιος Ιωάννης ο Ελεήμων Ο Άγιος Ιωάννης γεννήθηκε στην πόλη της Άμαθούντας*. Οι γονείς του ήταν ευσεβείς χριστιανοί. Ο πατέρας του ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμοί Εκπαίδευσης του Οικουμενικού Ελληνισμού: «Τα ιστορικά σχολεία» Μπούντα Ελένη, Σχολική Σύμβουλος

Θεσμοί Εκπαίδευσης του Οικουμενικού Ελληνισμού: «Τα ιστορικά σχολεία» Μπούντα Ελένη, Σχολική Σύμβουλος Θεσμοί Εκπαίδευσης του Οικουμενικού Ελληνισμού: «Τα ιστορικά σχολεία» Μπούντα Ελένη, Σχολική Σύμβουλος Στην κατηγορία των ιστορικών σχολείων συγκαταλέγονται όλα εκείνα τα εκπαιδευτήρια τα οποία έχουν διανύσει

Διαβάστε περισσότερα

Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία

Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία Το μοναδικό μουσείο αφιερωμένο στον κερκυραίο Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας και κορυφαίο ευρωπαίο διπλωμάτη, βρίσκεται στην γενέτειρά του, την Κέρκυρα.

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις Έτσι έλεγαν οι αρχαίοι Κινέζοι Εμείς, οι μαθητές της Α και Β Τάξης του δημοτικού σχολείου Λισβορίου θα σας πούμε την ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογραφία. Μιχαήλ Βόδας Σούτσος Μεγάλος Διερµηνέας και ηγεµόνας της Μολδαβίας Dupré Louis, 1820

Εικονογραφία. Μιχαήλ Βόδας Σούτσος Μεγάλος Διερµηνέας και ηγεµόνας της Μολδαβίας Dupré Louis, 1820 Φαναριώτες Ονοµασία που δόθηκε στα µέλη της παλαιάς βυζαντινής αριστοκρατίας (µεταξύ εκείνων που δεν διέφυγαν στη Δύση ή δεν εξισλαµίσθηκαν) και σε εµπόρους από τις περιοχές του Πόντου, της Ανατολίας (:

Διαβάστε περισσότερα

Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης

Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης Επώνυµο Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης Όνοµα Υπογραφή Μανώλης Σφραγίδα Υπογραφές Αγωνιστών της Ελληνικής Επαναστάσεως, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1984 Σφραγίδες Ελευθερίας, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1983 Ιδιότητα Γέννησης Χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΟΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ. Σκηνή 1 η

Η ΚΟΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ. Σκηνή 1 η ΠΡΟΣΩΠΑ Μέγας Βασίλειος Γρηγόριος ο Θεολόγος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Μαυρόπους Ιωάννης Βασιλίτης 1 ος Βασιλίτης 2 ος Βασιλίτης 3 ος Γρηγορίτης 1 ος Γρηγορίτης 2 ος Γρηγορίτης 3 ος Ιωαννίτης 1 ος Ιωαννίτης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΣΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ. 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων Ψάλλα Αθανασία

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΣΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ. 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων Ψάλλα Αθανασία ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΣΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων Ψάλλα Αθανασία ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΒΡΑΔΕΜΒΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ 1ο ΜΕΡΟΣ ΑΘΗΝΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΜΟΝΑΧΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αγωγή και Εκπαίδευση στη Νεώτερη Ελλάδα

Αγωγή και Εκπαίδευση στη Νεώτερη Ελλάδα Αγωγή και Εκπαίδευση στη Νεώτερη Ελλάδα Στο πλαίσιο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού έγινε σημαντική προσπάθεια Να συσταθούν σχολεία Nα γραφτούν βιβλία Nα εισαχθούν οι θετικές επιστήμες Nα καταπολεμηθεί ο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (διαγώνισμα 1)

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (διαγώνισμα 1) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (διαγώνισμα 1) ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α1 Α.1.1.α Το Νοέμβριο του 1919 υπογράφηκε η συνθήκη του Νεϊγύ.πριν από την υπογραφή της συνθήκης) σελ 140 σχ.βιβλ. Β. Κατά

Διαβάστε περισσότερα

25η Μαρτίου 1821 Η 25η Μαρτίου αποτελεί διπλή εορτή για τους Έλληνες, μαζί με τον Ευαγγελισμός της Θεοτόκου εορτάζεται και ο ξεσηκωμός των Ελλήνων κατά των Τούρκων. Στην πραγματικότητα η επανάσταση είχε

Διαβάστε περισσότερα

ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Χ ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Σ Η Χάρτα Διασυνδέσεις ΒιΒλιογραφία

ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Χ ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Σ Η Χάρτα Διασυνδέσεις ΒιΒλιογραφία Η Χάρτα ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Χ Εκείνη την εποχή η περιοχή που καλύπτει τη σημερινή Ελλάδα ήταν τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο Ρήγας σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη, έμαθε γαλλικά, ιταλικά και γερμανικά και

Διαβάστε περισσότερα

ΘΑΛΕΙΑ ΒΟΤΛΑ (1898-1987)

ΘΑΛΕΙΑ ΒΟΤΛΑ (1898-1987) ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΕΣ ΘΑΛΕΙΑ ΒΟΤΛΑ (1898-1987) Ή Θάλεια Β. Βοΐλα, τό γένος Σταλιού, έφυγε από αυτόν τον κόσμο στις 24 Οκτωβρίου 1987 διακριτικά όπως είχε ζήσει. Οί καταβολές της άποτελούν υπόμνηση ενός λαμπρού

Διαβάστε περισσότερα

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα εισήγησης : «Το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας και η προσφορά του»

Θέμα εισήγησης : «Το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας και η προσφορά του» Θέμα εισήγησης : «Το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας και η προσφορά του» Άφυτες, καμπυλωτές βουνοκορφές Και μέσα στα πέτρινα κύματα Στο δίπτυχο αγριάδας και ερημιάς Η Σιάτιστα. Οι Σιατιστινοί αναπτύσσουν

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Β 2

Από τα παιδιά της Β 2 Από τα παιδιά της Β 2 Γιαλούσα Η Γιαλούσα βρίσκεται στην Καρπασία. Είναι κοντά στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Το χωριό οφείλει το όνομα του στη θέση του, που είναι δίπλα από τη θάλασσα. Οι κάτοικοι

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας ( ) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης. Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας ( ) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης. Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας (1828-1831) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης Ιστορία Γ Γυμνασίου Το Ναύπλιο την εποχή της άφιξης του Καποδίστρια (1828) Χρονολόγιο Ερειπωμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ. Ας μιλήσουμε λοιπόν για τη γειτονιά αυτή. Το Κολωνάκι είναι κεντρική συνοικία της Αθήνας.

ΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ. Ας μιλήσουμε λοιπόν για τη γειτονιά αυτή. Το Κολωνάκι είναι κεντρική συνοικία της Αθήνας. ΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ Μέσα από την αφήγηση της μικρής Άννας μαθαίνουμε κι εμείς τη ζωή σε μια γειτονιά του κέντρου της Αθήνας. Η Άννα ζει στην οδό Ξανθίππου στην περιοχή της Δεξαμενής που βρίσκεται στο Κολωνάκι.

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου 19-10-2015

Δελτίο Τύπου 19-10-2015 Ιβήριδος 9, T.K. 54351 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 905164, fax: 2310 903721 Email επικοινωνίας: anestis_anastasiadis@yahoo.gr, axmetaloulis@gmail.com Ιστοσελίδα: www.loutropoleis.com Δελτίο Τύπου 19-10-2015

Διαβάστε περισσότερα

Λαυρεντία Γρηγοριάδου Γαβουχίδου Δανάη Καλφόπουλος θωμάς Τριπολιτσιώτης Στέργιος Τσιγκροσβίλι Γιάννης

Λαυρεντία Γρηγοριάδου Γαβουχίδου Δανάη Καλφόπουλος θωμάς Τριπολιτσιώτης Στέργιος Τσιγκροσβίλι Γιάννης ΘΕΜΑ: Οι περιοχές γύρω από το σχολείο μου Για την πραγματοποίηση της εργασίας δούλεψαν οι μαθητές: Λαυρεντία Γρηγοριάδου Γαβουχίδου Δανάη Καλφόπουλος θωμάς Τριπολιτσιώτης Στέργιος Τσιγκροσβίλι Γιάννης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ. Δημοτικό Σχολείο Πέρνης

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ. Δημοτικό Σχολείο Πέρνης Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ Δημοτικό Σχολείο Πέρνης Θεματικές ενότητες παρουσίασης Ιστορικά στοιχεία Κτιριολογική εξέλιξη Πολυδιάστατος ρόλος σχολείου Ονομασίες χωριού Καρατζάκιοϊ (Karaca Köy) τουρκική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΟΜΑΔΑ Α

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΟΜΑΔΑ Α 1 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΘΕΜΑ Α1 : ΟΜΑΔΑ Α Α.1.1 Να δώσετε το περιεχόμενο του ακόλουθου όρου: α. Εθνικές γαίες Α.1.2 Να

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης Σπ. Λούη 1, Γ' Είσοδος -Ολυμπιακό Χωριό ΤΚ Αχαρναί, Αθήνα

Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης Σπ. Λούη 1, Γ' Είσοδος -Ολυμπιακό Χωριό ΤΚ Αχαρναί, Αθήνα ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΠΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛ.Γ.Ο) ΔΗΜΗΤΡΑ Πατησίων & 'Aνδρου 1, ΤΚ 11257 Αθήνα Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων Μακεδονίας 1, Τ.Θ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ 11 6 2009 ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 73 «ΟΙ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ» ΓΟΥΝΑΡΗ 7 ( ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ) ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ 11 6 2009 ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 73 «ΟΙ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ» ΓΟΥΝΑΡΗ 7 ( ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ) ΙΩΑΝΝΙΝΑ 1 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Ιωάννινα 11 6 2009 ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Αριθμ. Πρωτ. 73 «ΟΙ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ» ΓΟΥΝΑΡΗ 7 ( ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ) ΙΩΑΝΝΙΝΑ Τηλ. Γραφείου: 26510 38882, Τηλ. Προέδρου: 33804 Ηλεκτρονική Διεύθυνση:

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 17. Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το έργο του (σελ )

Κεφάλαιο 17. Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το έργο του (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Γ Ενότητα «Η Μεγάλη Επανάσταση (1821-1830)» 1 Κεφάλαιο 17 Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το έργο του (σελ. 138 141) Ο Ιωάννης Καποδίστριας καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Κέρκυρας.

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπολεμική αρχιτεκτονική (παγκόσμιος πόλεμος κ ύστερα)

Μεταπολεμική αρχιτεκτονική (παγκόσμιος πόλεμος κ ύστερα) Μεταπολεμική αρχιτεκτονική (παγκόσμιος πόλεμος κ ύστερα) ΔΑΛΑΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΦΩΝΟΥ ΥΑΚΙΝΘΗ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΤΣΙΚΟΓΙΩΡΓΟΣ ΟΡΦΕΑΣ ΚΟΥΦΟΛΑΜΠΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΟΓΑ ΕΛΕΝΑ Πολυκατοικίες σε μεγάλες πόλεις από

Διαβάστε περισσότερα

19 ος αιώνας Διάρκεια επανάστασης του 1821 : μετακινήσεις ελληνικών πληθυσμών προς την επαναστατημένη Ελλάδα

19 ος αιώνας Διάρκεια επανάστασης του 1821 : μετακινήσεις ελληνικών πληθυσμών προς την επαναστατημένη Ελλάδα ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ Μεταναστεύσεις 19 ος αιώνας Διάρκεια επανάστασης του 1821 : μετακινήσεις ελληνικών πληθυσμών προς την επαναστατημένη Ελλάδα των μεταναστευτικών ρευμάτων : Μικρά Ασία Ελλαδικός ηπειρωτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΟΝΟΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΟΝΟΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΟΝΟΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ο ΠΕΡΙ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΟΜΟΣ/ Ο ΠΕΡΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΝΟΜΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010 Να απαντηθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ 3 ΙΕΡΑΡΧΕΣ: Βασίλειος

ΟΙ 3 ΙΕΡΑΡΧΕΣ: Βασίλειος ΟΙ 3 ΙΕΡΑΡΧΕΣ: Βασίλειος ο Μέγας Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός Ιωάννης ο Χρυσόστομος Ποιοί ήταν; Πού έζησαν; Τί έκαναν; Δρ. Χρυσόστομος Παπασπύρου 30 Ιανουαρίου 2015 Βασίλειος ο Μέγας (330-379) Ο Βασίλειος ο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ [επιστήμης κοινωνία]

ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ [επιστήμης κοινωνία] ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ [επιστήμης κοινωνία] ειδικές μορφωτικές εκδηλώσεις 2014 2015 www.eie.gr Νέες προσεγγίσεις στην Ιστορία του Νότου της Ρωσικής Aυτοκρατορίας, 1784-1914 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912)

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913 Ιστορία Γ Γυμνασίου Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Χρονολόγιο 1897-1908 Μακεδόνικος Αγώνας 1912-1913 Βαλκανικοί πόλεμοι 1914-1918 Α' Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα: Χρήστος Φιλίππου Τάξη: A2

Όνομα: Χρήστος Φιλίππου Τάξη: A2 Όνομα: Χρήστος Φιλίππου Τάξη: A2 1) Συγκριτική δραστηριότητα (Σπάρτη - Αθήνα): Κατάρτιση πίνακα στον οποίο να καταγράφονται ομοιότητες και διαφορές του αθηναϊκού και του σπαρτιατικού πολιτεύματος. Συγκριτικός

Διαβάστε περισσότερα

9 η έκδοση Συλλογικού Καταλόγου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

9 η έκδοση Συλλογικού Καταλόγου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών 9 η έκδοση Συλλογικού Καταλόγου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών Η 9η έκδοση του Συλλογικού Καταλόγου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2014 και περιέχει τις βιβλιογραφικές

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα: 9 Μέγεθος: 56 cm ² Μέση κυκλοφορία: 1030 Επικοινωνία εντύπου:

Σελίδα: 9 Μέγεθος: 56 cm ² Μέση κυκλοφορία: 1030 Επικοινωνία εντύπου: Σελίδα: 16 Μέγεθος: 510 cm ² Μέση κυκλοφορία: 7510 Επικοινωνία εντύπου: (210) 8113000 Σελίδα: 9 Μέγεθος: 56 cm ² Μέση κυκλοφορία: 1030 Επικοινωνία εντύπου: 210 5231.831-4 Είδος: Εφημερίδα / Κύρια / Οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

To Ιερό Προσκύνημα Οσίου Ιωάννη του Ρώσου στο Προκόπι Ευβοίας

To Ιερό Προσκύνημα Οσίου Ιωάννη του Ρώσου στο Προκόπι Ευβοίας 23/02/2019 To Ιερό Προσκύνημα Οσίου Ιωάννη του Ρώσου στο Προκόπι Ευβοίας / Ορθόδοξες Προβολές Ένα από σημαντικότερα προσκυνήματα, όχι μόνο της Εύβοιας αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού είναι ο ναός του

Διαβάστε περισσότερα

Αυτός είναι ο αγιοταφίτης που περιθάλπει τους ασθενείς αδελφούς του. Έκλεισε τα μάτια του Μακαριστού ηγουμένου του Σαραντάριου.

Αυτός είναι ο αγιοταφίτης που περιθάλπει τους ασθενείς αδελφούς του. Έκλεισε τα μάτια του Μακαριστού ηγουμένου του Σαραντάριου. 01/08/2019 Αυτός είναι ο αγιοταφίτης που περιθάλπει τους ασθενείς αδελφούς του. Έκλεισε τα μάτια του Μακαριστού ηγουμένου του Σαραντάριου. Πατριαρχεία / Πατριαρχείο Ιεροσολύμων Ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής

Διαβάστε περισσότερα

Όταν ο πρώτος Έλληνας κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας βρέθηκε στην Πάτρα, κατάλαβε αμέσως. Ότι μια πόλη στη γεωγραφική θέση της Πάτρας μπορούσε να

Όταν ο πρώτος Έλληνας κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας βρέθηκε στην Πάτρα, κατάλαβε αμέσως. Ότι μια πόλη στη γεωγραφική θέση της Πάτρας μπορούσε να Όταν ο πρώτος Έλληνας κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας βρέθηκε στην Πάτρα, κατάλαβε αμέσως. Ότι μια πόλη στη γεωγραφική θέση της Πάτρας μπορούσε να επιβιώσει μόνο αν κατέβαινε προς τη θάλασσα, αν ενίσχυε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ. Ιστορία Στ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ. Ιστορία Στ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ Ιστορία Στ Γενικές πληροφορίες Μετά την απομάκρυνση του Όθωνα, νέος βασιλιάς της Ελλάδας επιλέχθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις ο Δανός πρίγκιπας Γεώργιος, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα για

Διαβάστε περισσότερα

Το Ασβεστοχώρι ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ

Το Ασβεστοχώρι ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ Το Ασβεστοχώρι Σελ.2 Το Ασβεστοχώρι βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του κέντρου της Θεσσαλονίκης, σε υψόμετρο 400 μέτρων, χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες δύο λόφων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ (ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ) ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ (ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ) ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ 1 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ (ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ) ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ. Α ΠΑΛΑΙΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Κατά

Διαβάστε περισσότερα

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 ΕΝΑ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΓΕΜΑΤΟ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. 33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 Εικόνα 1 Εικόνα 2 Ρωμαϊκές λεγεώνες

Διαβάστε περισσότερα

8 η έκδοση Συλλογικού Καταλόγου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

8 η έκδοση Συλλογικού Καταλόγου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών 8 η έκδοση Συλλογικού Καταλόγου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών Η 8η έκδοση του Συλλογικού Καταλόγου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2012 και περιέχει τις βιβλιογραφικές

Διαβάστε περισσότερα

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων τα παιδιά θα διαπιστώσουν ότι άλλα παιδιά προχώρησαν µπροστά, άλλα έµειναν πίσω και άλλα είναι κάπου στη µέση. Στο σηµε

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων τα παιδιά θα διαπιστώσουν ότι άλλα παιδιά προχώρησαν µπροστά, άλλα έµειναν πίσω και άλλα είναι κάπου στη µέση. Στο σηµε «Κοινότητα για το Ευρωπαϊκό Έτος Καταπολέµησης της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισµού» ραστηριότητα 1 η : «Ανακαλύπτοντας συµπεριφορές και στάσεις απέναντι στην Φτώχεια και τον Κοινωνικό αποκλεισµό»

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ, στις διάφορες δραστηριότητες που διοργανώνει κάθε χρόνο, προσπαθεί να αφυπνίσει τους μαθητές για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος εξαιτίας της

Διαβάστε περισσότερα

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βλαχάβας - Παπα-θύμιος Βλαχάβας - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMPAKA MET

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βλαχάβας - Παπα-θύμιος Βλαχάβας - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMPAKA MET Ο Σύλλογος «Παπα - θύμιος» Βλαχάβας ιδρύθηκε το 1985. Μετά το 2001 άρχισε να δραστηριοποιείται δημιουργώντας χορευτικά τμήματα όλων των ηλικιών και πραγματοποιώντας κάθε χρόνο τουλάχιστον τρις μεγάλες

Διαβάστε περισσότερα

Εκκλησίες Παλαιού Φαλήρου

Εκκλησίες Παλαιού Φαλήρου Εκκλησίες Παλαιού Φαλήρου Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, όπου υπάγονται οι ενορίες του Παλαιού Φαλήρου ιδρύθηκε το 1974 (Ν.Δ 411-134/16.5.1974) με έδρα τη Νέα Σμύρνη. Πρώτος μητροπολίτης εξελέγη ο Χρυσόστομος

Διαβάστε περισσότερα

Χρονολογία ταξιδιού:στις 8 Ιουλίου του 1497 άρχισε και τελείωσε το 1503

Χρονολογία ταξιδιού:στις 8 Ιουλίου του 1497 άρχισε και τελείωσε το 1503 Ονοματεπώνυμο: Βάσκο Ντά Γκάμα Χρονολογία γέννησης:3 Σεπτεμβρίου 1449 Χρονολογία θανάτου:3 Ιανουαρίου 1524 Χρονολογία ταξιδιού:στις 8 Ιουλίου του 1497 άρχισε και τελείωσε το 1503 Ανακαλύψεις: Ανακάλυψε

Διαβάστε περισσότερα

κάντε κλικ στη Τρίτη επιλογή : Οι Θεσσαλονικείς αδελφοί ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος

κάντε κλικ στη Τρίτη επιλογή : Οι Θεσσαλονικείς αδελφοί ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος ΤΑΞΗ Δ ΜΑΘΗΜΑ : ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Κύριλλος και Μεθόδιος : Ιεραπόστολοι στους σλαβικούς λαούς. ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ 1. Να αντιληφθούν οι μαθητές ότι μέσα από την ιεραποστολή του Κυρίλλου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ

Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ Οι βυζαντινοί ήταν καλά πληροφορημένοι για τις γειτονικές χώρες από δικούς τους ανθρώπους. Όταν έφταναν επισκέπτες, έμποροι, μισθοφόροι ή στρατιωτικοί φυγάδες, ή ακόμα κρατικές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ Α. ΘΕΜΑ Α1 Α.1.1. Να αποδώσετε με συντομία το περιεχόμενο των πιο κάτω ιστορικών όρων:

ΟΜΑΔΑ Α. ΘΕΜΑ Α1 Α.1.1. Να αποδώσετε με συντομία το περιεχόμενο των πιο κάτω ιστορικών όρων: ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ : ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α1 Α.1.1. Να αποδώσετε με συντομία το περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ( )

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ( ) ΟΡΙΣΜΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (1821-1930) 1. Κουτσοβλαχικό ζήτημα : Το 1906 Έλληνες κάτοικοι της Ρουμανίας απελάθηκαν, λόγω της έξαρσης που γνώριζε την ίδια εποχή το Κουτσοβλαχικό

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2018-19 1. ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΔΡΕΑ ΤΣΑΡΑ (ν) Συνεx ιζόμενες υποτροφίες: 1. Ζαΐμης Σωτήριος του Γεωργίου (2.200,00 ευρώ) 2. Φραντζόλας Χρήστος του Γεωργίου (2.200,00 ευρώ) 3. Παίξος Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α.

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Χρονολόγιο 1844: Συνταγματική μοναρχία (σύνταγμα) 1862: Έξωση του Όθωνα

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος

Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος Ο Πειραιάς (Αρχαία Ελληνικά: Πειραιεύς) είναι πόλη της περιφέρειας Αττικής και διαθέτει τον σημαντικότερο λιμένα της Ελλάδας και της ανατολικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΓΕΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ «ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ-Ι. ΒΑΡΒΑΚΗΣ, Θ. ΡΟΔΟΚΑΝΑΚΗΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΓΡ. ΜΑΡΑΣΛΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ».

ΕΥΓΕΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ «ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ-Ι. ΒΑΡΒΑΚΗΣ, Θ. ΡΟΔΟΚΑΝΑΚΗΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΓΡ. ΜΑΡΑΣΛΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ». ΕΥΓΕΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ «ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ-Ι. ΒΑΡΒΑΚΗΣ, Θ. ΡΟΔΟΚΑΝΑΚΗΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΓΡ. ΜΑΡΑΣΛΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ». ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ελληνικός ευεργετισμός, αποτελεί φαινόμενο με ιδιαίτερη θέση στην νεοελληνική περιπέτεια.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ. Ολυμπία Μπάρμπα Μπάμπης Χιώτης Κων/να Μάγγου 2017, Β3 Γυμνασίου

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ. Ολυμπία Μπάρμπα Μπάμπης Χιώτης Κων/να Μάγγου 2017, Β3 Γυμνασίου ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Ολυμπία Μπάρμπα Μπάμπης Χιώτης Κων/να Μάγγου 2017, Β3 Γυμνασίου ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ H Βυζαντινή Αυτοκρατορία (αλλιώς Βυζάντιο, Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Η αγάπη άργησε μια μέρα. Εργασία της μαθήτριας Ισμήνης-Σωτηρίας Βαλμά

Τίτλος Η αγάπη άργησε μια μέρα. Εργασία της μαθήτριας Ισμήνης-Σωτηρίας Βαλμά Τίτλος Η αγάπη άργησε μια μέρα Εργασία της μαθήτριας Ισμήνης-Σωτηρίας Βαλμά Χώρος: Νεοχώρι Κρήτης Χρόνος: 1925-1930 (περίοδος Β Παγκοσμίου πολέμου) Πρόσωπα Οικογένεια Φτενούδου Πατέρας: Μιχαήλος Μητέρα:

Διαβάστε περισσότερα

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 Ιουλίου Άφιξη στο ξενοδοχείο Ιλισός και τακτοποίηση στα δωμάτια 17:30 Κέρασμα και συνάντηση με τους υπεύθυνους των Θερινών Σχολείων 20:30-23:00 ΤΡΙΤΗ, 2 Ιουλίου 09:30-10:00

Διαβάστε περισσότερα

5. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΚΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ

5. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΚΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ 5. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΚΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ 5 ος αι. π.χ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Η Μόρφωση των νέων - αγοριών Η εκπαίδευση στην αρχαία

Διαβάστε περισσότερα

Το Κοσμέτειο Ίδρυμα- «ο Οίκος του Κωνσταντινουπολίτη» 40 χρόνια προσφορά προς τους εκπατρισμένους Κωνσταντινουπολίτες

Το Κοσμέτειο Ίδρυμα- «ο Οίκος του Κωνσταντινουπολίτη» 40 χρόνια προσφορά προς τους εκπατρισμένους Κωνσταντινουπολίτες Το Κοσμέτειο Ίδρυμα- «ο Οίκος του Κωνσταντινουπολίτη» 40 χρόνια προσφορά προς τους εκπατρισμένους Κωνσταντινουπολίτες Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών (ίδρυση 1963) Η μακρά παράδοση της φιλανθρωπίας και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ. Μαρία Παντελή Γιώργος Βασιλείου

ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ. Μαρία Παντελή Γιώργος Βασιλείου ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ Μαρία Παντελή Γιώργος Βασιλείου ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Μ. Γκιόλιας, Ο Κοσμάς ο Αιτωλός και η εποχή του, Αθήνα 1972 Ιωάννης Μενούνος, Κοσμά Αιτωλού Διδαχές, Αθήνα 1979 Αρτ. Ξανθοπούλου-Κυριακού, Ο

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. Μέχρι πριν λίγες μέρες βρισκόμουν στο χωριό μου το Ριζοκάρπασο, αλλά μετά την εισβολή ήρθαμε με την μητέρα μου

Διαβάστε περισσότερα

Το τέλος του Μικρασιατικού Ελληνισμού

Το τέλος του Μικρασιατικού Ελληνισμού Το τέλος του Μικρασιατικού Ελληνισμού Η γιαγιά μου, η μητέρα του πατέρα μου, λεγόταν Αλεξάνδρα Καλπάκα και ήταν γεννημένη στο Αϊβαλί. Οι γονείς της ήταν Αϊβαλιώτες, γέννημα θρέμμα. Ζούσαν στο Αϊβαλί πάρα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΩΡΓΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΜΑΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΙΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Από το 1453 μέχρι το 1830 ΤΟΜΟΣ Α ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ..

ΓΙΩΡΓΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΜΑΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΙΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Από το 1453 μέχρι το 1830 ΤΟΜΟΣ Α ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. ΓΙΩΡΓΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΜΑΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΙΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Από το 1453 μέχρι το 1830 ΤΟΜΟΣ Α ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 7 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7 Η Φιλική Εταιρεία - Η επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες

Ενότητα 7 Η Φιλική Εταιρεία - Η επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες Ενότητα 7 Η Φιλική Εταιρεία - Η επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες Ιστορία Γ Γυμνασίου Eugène Delacroix - La Liberté guidant le Peuple Ο Γέρος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποδίδει τον Όρκο του

Διαβάστε περισσότερα

1 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ...1913-2013 Τα Κεντρα Του Ελληνισμού, Η Εκκλησία Και Οι Κρήτες Της Αφρικής Με Ιδιαίτερη Έμφαση Στην Νότια Αφρική

1 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ...1913-2013 Τα Κεντρα Του Ελληνισμού, Η Εκκλησία Και Οι Κρήτες Της Αφρικής Με Ιδιαίτερη Έμφαση Στην Νότια Αφρική 1 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ...1913-2013 Τα Κεντρα Του Ελληνισμού, Η Εκκλησία Και Οι Κρήτες Της Αφρικής Με Ιδιαίτερη Έμφαση Στην Νότια Αφρική Δρ Μιχαήλ Παυλάκης, Αδελφότης Κρητών Νοτιωτέρας Αφρικής 1. Ο Ελληνισμός

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη

Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη Επανάληψη Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη Ο Κωνσταντίνος Βυζάντιο 1. Αποφασίζει τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Ανατολή κοντά στο αρχαίο Βυζάντιο: νέο διοικητικό κέντρο η Κωνσταντινούπολη 2. 313

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές Ενότητα 1 Σελίδα 1 Διάλογος 1: Αρχική επικοινωνία με την οικογένεια για πρόσληψη Διάλογος 2: Προετοιμασία υποδοχής ασθενούς Διάλογος 3: Η επικοινωνία με τον ασθενή Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μέγας Εθνικός Ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ

Ο Μέγας Εθνικός Ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ Ο Μέγας Εθνικός Ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ Ονοματεπώνυμο: Αλέξανδρος Ευαγγέλου Μάθημα: Ευεργετισμός της Ελληνικής Διασποράς Εαρινό Εξάμηνο 2015 Email:alevangelou1@hotmail.com Περιεχόμενα: Εισαγωγή Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7:Φιλική Εταιρεία. Ελένη Βασιλείου Γ 1

Ενότητα 7:Φιλική Εταιρεία. Ελένη Βασιλείου Γ 1 Ενότητα 7:Φιλική Εταιρεία Ελένη Βασιλείου Γ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Τι ήταν η Φιλική Εταιρεία και ποιος ήταν ο σκοπός της ίδρυσης της; Πού και πότε ιδρύθηκε; Ποιοι είναι οι ιδρυτές; Ποιος είναι ο ρόλος τους στην

Διαβάστε περισσότερα

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ποιά ηρωικά χαρακτηριστικά έχει η ηρωίδα κατά τη γνώμη σας; Κατά τη γνώμη μου και μόνο που χαρακτηρίζουμε την Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου ηρωίδα δείχνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑΜΟΝΟΒΑ Κυριακάτικο Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας του Χαρκόβου (Ουκρανία) Οι κοινωνικές αναταραχές του 20 ου αιώνα επηρέασαν και τις ελληνικές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Ο ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟΣ. Υπό του Περικλή Π. Παπαβασιλόπουλου

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Ο ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟΣ. Υπό του Περικλή Π. Παπαβασιλόπουλου ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Ο ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟΣ Υπό του Περικλή Π. Παπαβασιλόπουλου Η Σίτσοβα (νυν Αλαγονία) είναι ένα από τα έξι χωριά του τέως Δήμου Αλαγονίας Τα έξι αυτά χωριά που είναι κτισμένα στις

Διαβάστε περισσότερα

πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, που αποτελεί σήμερα το οικονομικό κέντρο της μεγάλης αυτής χώρας των 45,7 εκατομμυρίων κατοίκων.

πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, που αποτελεί σήμερα το οικονομικό κέντρο της μεγάλης αυτής χώρας των 45,7 εκατομμυρίων κατοίκων. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Από το 1990, μια ομάδα εμπόρων του Πειραιά, με επικεφαλή τον τότε Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Ιωάννη Πολυχρονόπουλο, ανέλαβε την αναστήλωση του σπιτιού των Φιλικών στην οδό Κράσνι

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Οικογένειας: Εμμανουήλ Τσαλίκη + Μαρίας Θεολόγου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Οικογένειας: Εμμανουήλ Τσαλίκη + Μαρίας Θεολόγου ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Οικογένειας: Εμμανουήλ Τσαλίκη + Μαρίας Θεολόγου (Όπως τα κατέθεσε προφορικά η κ. Ιωάννα Τσαλίκη, εγγονή του Εμμανουήλ Τσαλίκη, τον Αύγουστο του 2011) Οικογενειακή φωτογραφία στη Λέρο,

Διαβάστε περισσότερα

1979 Πτυχίο στην Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης στο τμήμα Συντήρησης Αρ/των στη Θ' Δημόσια Επαγγελματική Σχολή Αθηνών.

1979 Πτυχίο στην Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης στο τμήμα Συντήρησης Αρ/των στη Θ' Δημόσια Επαγγελματική Σχολή Αθηνών. BΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΣΟΥΡΑΚΗ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ Συντηρήτρια έργων τέχνης και αρχαιοτήτων Ζωγράφος Καθηγήτρια εφαρμογών στο τμήμα συντήρηση Αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στο Τ.Ε.Ι/Αθηνών Κυδαντιδών 33 11851 Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

Έφυγε ο Δάσκαλος Σαράντος Καργάκος

Έφυγε ο Δάσκαλος Σαράντος Καργάκος 14 Ιανουαρίου 2019 Έφυγε ο Δάσκαλος Σαράντος Καργάκος / Επικαιρότητα Σήμερα, Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019, αναπαύθηκε μια σπουδαία προσωπικότητα των Γραμμάτων και της Ιστορίας, ο Δάσκαλος Σαράντος Καργάκος.

Διαβάστε περισσότερα

Αλεστική μηχανή Απολογισμός έργου

Αλεστική μηχανή Απολογισμός έργου Αλεστική μηχανή Απολογισμός έργου Αγορά, μεταφορά, τοποθέτηση αλεστικής μηχανής και εκπαίδευση για τη χρήση της, με σκοπό την ενδυνάμωση των μελών του Γυναικείου Συνεταιρισμού της κοινότητας Ντάπα στη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΠΕΜΠΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004 ΟΜΑ Α Α

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΠΕΜΠΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004 ΟΜΑ Α Α ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΠΕΜΠΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004 Β ΤΑΞΗΣ ΟΜΑ Α Α Α1.1.Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό των δεδοµένων της Στήλης Α και δίπλα σε κάθε αριθµό το γράµµα του δεδοµένου της Στήλης Β που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα