(19ος - ΑΡΧΈΣ 20ού ΑΙΏΝΑ): ΜΙΑ ΠΡΏΤΗ ΠΡΟΣΈΓΓΙΣΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "(19ος - ΑΡΧΈΣ 20ού ΑΙΏΝΑ): ΜΙΑ ΠΡΏΤΗ ΠΡΟΣΈΓΓΙΣΗ"

Transcript

1 ΝΊΚΟΣ ΑΛΕΒΥΖΑΚΗΣ Η ΑΛΙΕΊΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΙΕΎΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΈΡΚΥΡΑ (19ος - ΑΡΧΈΣ 20ού ΑΙΏΝΑ): ΜΙΑ ΠΡΏΤΗ ΠΡΟΣΈΓΓΙΣΗ Κατά τον 19ο και τον αρχόμενο 20ο αιώνα κυριαρχούσε στην Κέρκυρα η παράκτια αλιεία που διεξαγόταν με μέσα που χρησιμοποιούνταν στην προβιομηχανική εποχή. Η καθυστέρηση στην εφαρμογή νέων τεχνικών μεθόδων και μηχανημάτων επισημαίνεται ήδη από τα τέλη του 18ου αιώνα στην έκθεση του F. Grimani για την αλιεία στον Ιόνιο χώρο. 1 Οι πληροφορίες για τις μεθόδους ψαρέματος που παραδίδει ο Στυλιανός Βλασσόπουλος, το 1809, συνηγορούν προς αυτή την κατεύδυνση. Αναφέρεται σε πέντε διαφορετικές μεδόδους αλιείας: την τράτα, το πιξόβολο (ή μπεξόβολο που ήταν το μικρό κυκλικό δίχτυ που ριχνόταν πεταχτά με τα χέρια στα ρηχά), 2 τα παραγάδια, τις καλαμωτές και τα δίχτυα (διχτολόικα). Ο Βλασσόπουλος, αναφερόμενος στις διαφορετικές μεδόδους ψαρέματος που εφάρμοζαν, διαχωρίζει τα πουλιέξικα (από την Πούλια της Ιταλίας) ψαράδικα, που ψάρευαν όλα μαζί, από τα ελληνικά, χωρίς όμως περαιτέρω ανάλυση. 3 Ο Εμμανουήλ Θεοτόκης στην πραγματεία του για την Κέρκυρα, η οποία αναφέρεται στην ίδια χρονική περίοδο, κάνει έναν παρόμοιο διαχωρισμό, επισημαίνοντας τη διάκριση ανάμεσα στις ελληνικές μεθόδους ψαρέματος από τις ναπολιτάνι- 1. Francesco Grimani, Relazioni storico-politiche delle Isole del Mar Ionio [...] scritte [...] Fanno MDCCLX, έκδοση E. A. Cicogna, Βενετία 1856, σ , μετάφραση Αγαμ. Τσελίκας στο Σπύρος I. Ασδραχάς με τη συνεργασία των Ν. Ε. Καραπιδάκη, Όλγας Κατσιαρδή-Hering, Ευτυχίας Δ. Λιάτα, Άννας Ματθαίου, Michel Sivignon, Traian Stoianovich, Ελληνική οικονομική ιστορία ΙΕ- ΙΘ' αιώνας, τ. 2: Τεκμήρια, επιμ. Ευτυχία Δ. Λιάτα, Αδήνα, εκδ. Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς, 2003, σ Ν. Πακτίτης, «Ο θαλασσινός βίος στη βορειοδυτική Κέρκυρα», Δελτίο Αναγνωστικής Εταιρείας Κέρκυρας 19 (1982), σ Στυλιανός Βλασσόπουλος, «Στατιστικοί και ιστορικοί περί Κέρκυρας ειδήσεις», Κερκυραϊκά Χρονικά, μετάφραση-σχόλια-εισαγωγή Αδαν. Τσίτσας, προλεγόμενα Κώστας Δάφνης, ), σ. 24.

2 126 ΝΊΚΟΣ ΑΛΕΒΥΖΑΚΗΣ κες. Οι Ναπολιτάνοι, που ήταν εγκατεστημένοι στο νησί, απομακρύνονταν σε μεγάλη απόσταση από τα παράλια και χρησιμοποιούσαν τόσο «μεγάλα δίχτυα που ξυρίζουν τον πάτο της θάλασσας». 4 Μερικές μεδόδους ψαρέματος μνημονεύει επίσης στο βιβλίο του για τα Ιόνια νησιά ο J. Davy. Στην Κέρκυρα αναφέρεται η χρήση ενός αυτοσχέδιου δολώματος από τυρί, αλεύρι, νερό και ψωμί που δελέαζε και συγκέντρωνε τα ψάρια ώστε να μπορούν να πιάνονται ευκολότερα ή ακόμη το ρίξιμο λαδιού, όταν τα νερά ήταν θολά για να καθαρίζουν και να έχουν την δυνατότητα οι ψαράδες να βλέπουν τα ψάρια. 5 Άλλοι τρόποι αλιείας ήταν το πυροφάνι ή το χτύπημα με μπαστούνια του νερού, το λεγόμενο «κλαπάνισμα», που απαιτούσε πολλά καΐκια μαζί, αφού σχημάτιζαν έναν κλειστό κύκλο και με ξύλα χτύπαγαν το νερό με ένα συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να μαζεύονται τα ψάρια και κατόπιν με δίχτυα ή καλάθια να τα πιάνουν. Επίσης, υπήρχαν και παράνομοι τρόποι αλιείας, όπως το ψάρεμα με «σπλόνο» -σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ονομάζεται «φλόμος»- ένα δηλητηριώδες φυτό που φυόταν πάνω στα βράχια* αφού το κοπάνιζαν κάνοντας το σκόνη, το έριχναν στη θάλασσα με αποτέλεσμα να ζαλίζει τα ψάρια και να δολώνει τα μάτια τους. Στην ίδια κατηγορία παράνομου ψαρέματος εντάσσεται και το ψάρεμα με δυναμίτη. Μάλιστα, το τελευταίο ήταν τόσο διαδεδομένο, που ο τοπικός τύπος κάνει λόγο για χρήση δυναμίτιδας μέχρι και στο κεντρικό λιμάνι του νησιού της Κέρκυρας. 6 Ήδη από το 1808, ο Lazzaro de Mordo αναφέρεται στη μείωση των αλιευμάτων που παρουσιάστηκε μετά τη χρήση της ανεμότρατας σε συνδυασμό με τη χρήση του δυναμίτη και άλλων μεδόδων, όπως το χτύπημα των ψαριών με πέτρες. 7 Ορισμένα μέτρα που παίρνει το Ιόνιο Κράτος για τις επιβλαβείς μεδόδους αλιείας ήταν η περιοδική απαγόρευση της ανεμότρατας στο στενό της Κέρκυρας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως αυτή που ίσχυσε από τις 6 4. Εμμανουήλ Θεοτόκης, Η Κέρκυρα στις λεπτομέρειες της (αρχές 19ου αιώνα), μετάφραση-σχόλια Λουκιανός Ζαμίτ, Κέρκυρα, έκδ. Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, 2004, σ John. Davy, Notes and observations on the Ionian Islands and Malta: with some remarks on Constantinople and Turkey, and on the system of quarantine as at present conducted, τ. 2, Λονδίνο 1842, σ Βλ. «Κερκυραϊκά: η αλιεία δια δυναμίτιδος», εφ. Έγερσις, φύλλο της 27ης Ιουνίου Lazzaro de Mordo, Nazioni Miscellanee intorno a Corciro esposte dal medico tìsico collegiato, Κέρκυρα, Tipograba Nazionale di Corfu, 1808, σ. 33.

3 Η ΑΛΙΕΊΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΙΕΎΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΈΡΚΥΡΑ 127 Οκτωβρίου 1825 μέχρι και τις 11 Οκτωβρίου ή η οριστική απαγόρευση της χρήσης του σπλόνου. Η αλιευτική δραστηριότητα που υπήρχε στο νησί εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στα ανατολικά παράλια, δηλαδή απέναντι από τις ηπειρωτικές ακτές. Αυτό οφείλεται στη γεωμορφολογία της ακτογραμμής, καθώς εκεί οι ακτές ήταν πιο προσιτές και προστατευμένες από τους ανέμους, εν αντιθέσει με τις δυτικές, που ήταν πιο απρόσιτες, βραχώδεις και εκτεθειμένες στην ανοιχτή θάλασσα* χαρακτηριστικό είναι πως οι κάτοικοι του νησιού ονόμαζαν τα δυτικά παράλια αγριοπέλαγος. 9 Επιπλέον, η γεωφυσική διαμόρφωση των ανατολικών ακτών ευνοούσε την αλιεία, λόγω της αφθονίας των διερχόμενων ψαριών. 10 Τα δυτικά παράλια είχαν μικρή οικιστική ανάπτυξη, σε σημείο που ο Ιωσήφ Παρτς στη γεωγραφική μελέτη του για την Κέρκυρα να την αποκαλέσει έρημη, αφού υπήρχαν μόνο τέσσερις οικισμοί. 11 Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό μάλιστα με το κακό οδικό δίκτυο και την προβληματική σύνδεση αυτής της περιοχής με την κεντρική αγορά που βρισκόταν στην πόλη της Κέρκυρας, όπου κατέληγε η πλειονότητα των αγροτικών προϊόντων της υπαίθρου, 12 αποτέλεσαν ανασταλτικούς παράγοντες για την αλιεία, εφόσον από τη μια υπήρχε περιορισμένο ανθρώπινο αλιευτικό δυναμικό και από την άλλη τα προϊόντα τους δεν θα μπορούσαν να είχαν ευχερή διέξοδο στην κεντρική αγορά. Η όποια αλιευτική κίνηση δημιουργήθηκε σε αυτή την περιοχή, είχε τη μορφή της συμπληρωματικής ενασχόλησης ως προς την κύρια δραστηριότητα που ήταν η γεωργία. Το παράκτιο ψάρεμα ήταν και εδώ ο κανόνας και τα μέσα που χρησιμοποιούσαν οι αλιείς ήταν υποτυπώδη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χρήση ενός μικρού πλεούμενου που το έφτιαχναν οι ίδιοι οι ψαράδες από τα ορεινά χωριά Λιαπάδες και Λάκωνες και το έλεγαν «παπυρέλλα». Κατασκευαζόταν από ένα βούρλο που ονομαζόταν παπύρι και φυόταν στο έλος της Καβουρόλιμνης, κοντά στον οικισμό των Λιαπάδων. Το συγκεκριμένο βούρλο είχε την ιδιότητα να επιπλέ- 8. Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, Δηλοποίησις, Κέρκυρα, 11 Οκτωβρίου Ιωσήφ Παρτς, Η νήσος Κέρκυρα. Γεωγραφική μονογραφή, μετάφραση Περικλής Βέγιας, Κέρκυρα 1892, σ Francesco Grimani, Relazioni storico-politiche delle Isole del Mar Ionio, στο Ασδραχάς κ.ά., Ελληνική οικονομική ιστορία, σ και Θεοτόκης, Η Κέρκυρα στις λεπτομέρειες της, σ Παρτς, Η νήσος Κέρκυρα, σ και Νίκος Καραπιδάκης, «Η ποιητική της πόλης», π. Τα Ιστορικά 32 (2000), σ

4 128 ΝΊΚΟΣ ΑΛΕΒΥΖΑΚΗΣ ει στο νερό, λόγω των μικροσκοπικών ινών που περιείχε και τη δυνατότητα τους να συγκρατούν μεγάλη ποσότητα αέρα. Το κόστος κατασκευής της ήταν χαμηλό' απαιτούνταν μόνο η αγορά του βούρλου, διότι το έλος που φύονταν το παπύρι ανήκε στην οικογένεια Γιαλλινά. Ο τρόπος κατασκευής ήταν εύκολος και δεν απαιτούσε εξειδικευμένη τεχνογνωσία. Το βάρος της βάρκας ήταν πολύ μικρό και δεν ξεπερνούσε τα δέκα κιλά. Μπορούσε, επομένως, να την τραβήξει μόνο ένας άνθρωπος έξω από το νερό. Ταυτόχρονα, το σκάφος παρουσίαζε ιδιαίτερη αντοχή στις καιρικές συνθήκες, αφού μπορούσε να διατηρηθεί σε χρήση μέχρι και είκοσι χρόνια. Η συντήρηση της ήταν εύκολη, αφού δεν ήθελε καλαφάτισμα. Το γεγονός, τέλος, ότι δεν απαιτούνταν ειδική άδεια είναι οι σημαντικότεροι λόγοι κατασκευής και χρήσης της. Η ψάδινη βάρκα, όπως αποκαλεί την παπυρέλλα ο J. Davy, 13 δεν ξεπερνούσε τα 2,5 με 3 μέτρα. Χωρούσε το πολύ δυο ανθρώπους και χρησιμοποιούνταν κυρίως για ψάρεμα με καμάκι, πετονιά, πυροφάνι και μικρό δίχτυ, το λεγόμενο απλάδι, για μαρίδα, γαύρο και γόπα. Λόγω του μικρού σχήματος της και της περιορισμένης δυνατότητας της συνήθιζαν να δένουν δυο παπυρέλλες από τις πρύμνες μαζί για να βγαίνουν στα ανοιχτά νερά. Το ιδιαίτερο σχήμα της πλώρης της παπυρέλλας, που έγερνε προς τα πίσω και προς τα μέσα, καθώς και το όνομα της που παραπέμπει στον αιγυπτιακό πάπυρο και στα αιγυπτιακά παπυρόπλοια της προϊστορικής εποχής οδήγησαν τον Αύγουστο Σορδίνα να υποστηρίξει ότι πρόκειται για ένα πολιτισμικό δάνειο από τους Αιγυπτίους που χρονολογείται από τότε -15 κάτι όμως που δεν προκύπτει με ασφάλεια από τα τεκμηριωτικά δεδομένα και παραμένει υπόθεση εργασίας. Παρόμοια μέσα αλιείας με αυτό της παπυρέλλας ήταν και το μονόξυλο κανό που κατασκευαζόταν από δέντρα στη λιμνοθάλασσα της Αγίας Μαύρας και στη λίμνη Κορισσίων, 16 καθώς και το κορίτος που είχε τριγωνικό σχήμα φτιαγμένο από σανίδες, με δυο κουπιά ή με κοντάρι 17, που δεν ξεπερνούσε ούτε αυτό τα 2,5 με 3 μέτρα. Εκτός όμως από την αλιεία της θάλασσας στην Κέρκυρα υπήρχαν και τέσσερα ιχθυοτροφεία: του Χαλικιόπουλου, των Γουβιών, της Αντινιώτης και της λίμνης Κορισσίων. Η λειτουργία και η παραγωγή των ιχθυοτροφείων 13. Davy, Notes and observations on the Ionian Islands and Malta, σ Αύγουστος Σορδίνας, «Η Παπυρέλλα. Ένα πρωτόγονο μέσο ναυσιπλοΐας στη δυτική Κέρκυρα», Δελτίο της Ιονίου Ακαδημίας 1 (1977), σ Σορδίνας, «Η Παπυρέλλα», σ Davy, Notes and observations on the Ionian Islands and Malta, σ Πακτίτης, «Ο θαλασσινός βίος στη βορειοδυτική Κέρκυρα», σ. 256.

5 Η ΑΛΙΕΊΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΙΕΎΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΈΡΚΥΡΑ 129 απαιτεί ειδική μελέτη - η μέχρι τώρα έρευνα έχει δείξει ότι τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα ήταν εκείνα του Χαλκιόπουλου και της Αντινιώτης, ενώ τα άλλα δυο ήταν μικρότερα τόσο σε αλιευτική παραγωγή όσο και στο απασχολούμενο ανθρώπινο δυναμικό. Το τοπίο παραμένει ακόμα δολό όσον αφορά τον ακριβή αριθμό τόσο των αλιευτικών σκαφών όσο και των ανθρώπων που ζούσαν από τα ψάρια κατά τον 19ο αιώνα. Ο Στυλιανός Βλασσόπουλος υπολογίζει ότι το 1809 υπήρχαν γύρω στις 72 ψαρόβαρκες, εκ των οποίων οι 12 είναι πουλιέζικες, ενώ τα άτομα που απασχολούνταν, μαζί με το προσωπικό των ιχθυοτροφείων, ήταν 600' 18 δεν διευκρινίζει όμως αν οι αριθμοί αυτοί είναι συνολικά για όλο το νησί ή μόνο για την πόλη της Κέρκυρας. Μια προσπάθεια γενικότερης καταγραφής της ναυτικής και αλιευτικής δραστηριότητας στην Κέρκυρα επιχειρεί ο Ι. Παρτς το Μας πληροφορεί ότι υπάρχουν 320 σκάφη, εκ των οποίων τα 193 είναι αλιευτικά πλοιάρια για μικρές αποστάσεις. Σε ολόκληρο το νησί οι απασχολούμενοι στη ναυτιλία είναι συνολικά 674 άτομα, εκ των οποίων το 88% -δηλαδή 590- βρίσκονται στην πόλη. Δεν αποσαφηνίζεται όμως αν σε αυτόν τον αριθμό συμπεριλαμβάνονται και οι ψαράδες ή υπολογίζονται μόνον οι ναυτικοί. 19 Όπως και εάν έχουν τα πράγματα όμως, βέβαιο είναι ότι υπήρχε μεγάλη και συνεχής έλλειψη ψαριών που δεν κάλυπτε τις διατροφικές συνήθειες του νησιού, με αποτέλεσμα να απαιτείται η μόνιμη σχεδόν εισαγωγή φρέσκων ψαριών από τα τέσσερα ιχθυοτροφεία της απέναντι ηπειρωτικής ακτής: του Βουθρωτού, της Γυροβολίας, της Βατάτζας και της Μπάστιας. 20 Το μεγαλύτερο αλλά και σημαντικότερο για την τροφοδοσία της Κέρκυρας ήταν αυτό του Βουθρωτού, που παρήγαγε το λιγότερο ετησίως λίτρες ψάρι, από τα οποία τα % κατέληγαν στην Κέρκυρα. 21 Στους γενικούς πίνακες εισαγωγής προϊόντων για τα Ιόνια νησιά που παρέχει ο J. Davy 18. Βλασσόπουλος, «Στατιστικοί και ιστορικοί περί Κέρκυρας ειδήσεις», σ Παρτς, Η νήσος Κέρκυρα, σ Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή πριν το 1809 το ιχθυοτροφείο της Μπάστιας είχε καταστραφεί και είχε σταματήσει την εξαγωγή ψαριών βλ. Στυλιανός Βλασσόπουλος, «Στατιστικοί και Ιστορικοί περί Κέρκυρας ειδήσεις», Κερκυραϊκά Χρονικά, ό.π., σ. 26. Μετά το 1811 όμως, φαίνεται ότι επαναλειτούργησε και εξήγαγε ξανά ψάρια στην Κέρκυρα, αφού την βρίσκουμε στους καταλόγους τιμών των ψαριών βλ. ΓΑΚ Κέρκυρας, Αρχείο Ιονίου Γερουσίας, Δηλοποιήσεις, φάκ ), αρ. εγγρ. 32, με ημερομηνία 27 Ιουνίου Βλασσόπουλος, «Στατιστικοί και ιστορικοί περί Κέρκυρας ειδήσεις», σ. 25. Επίσης, για τη σπουδαιότητα του ιχδυοτροφείου του Βουθρωτού για την τροφοδοσία

6 130 ΝΊΚΟΣ ΑΛΕΒΥΖΑΚΗΣ για το έτος 1833, η εισαγωγή μπακαλιάρου καταλαμβάνει μόλις τη δεύτερη δέση με λίτρες, ενώ λίγο παρακάτω βρίσκεται η εισαγωγή αβγοτάραχου και χαβιαριού -που πιθανότατα ήταν κάποιο είδος ταραμά με λίτρες. 22 Η Κέρκυρα παρά τη μόνιμη σχεδόν έλλειψη φρέσκων ψαριών φαίνεται να αναπτύσσει κάποιου είδους παράδοση όσον αφορά το πάστωμα των ψαριών 23 και την εξαγωγή τους κατά τον 19ο αιώνα. Ο F. Grimani στην έκθεση του για την αλιεία των Ιονίων νήσων, ήδη το 1761, αναφέρεται στην επιτακτική ανάγκη εισαγωγής νέας μεθόδου παστώματος ψαριών για τη βελτίωση του εμπορίου τους, αφού τα ψάρια δεν διατηρούνταν παραπάνω από τρεις με τέσσερις μήνες και σάπιζαν, λόγω του θερμού κλίματος αυτής της περιοχής. 24 Ο μπακαλιάρος και η σαρδέλα ήταν τα κυριότερα ψάρια που παστώνονταν. 25 Ο Νίκος Βλασσόπουλος, σε μελέτη του για τη ναυτιλία των Επτανήσων, υποστηρίξει ότι μεταξύ των ετών εξάγονται από την Κέρκυρα συνολικά φορτία παστών ψαριών (οκτώ για την Αγκώνα, δύο για το Λιβόρνο και τέσσερα για την Πάτρα), χωρίς να παρέχει περαιτέρω πληροφορίες για την ποσότητα, την αξία του κάθε φορτίου ή το είδος των παστών ψαριών. 26 Η Κέρκυρα, ως αστικό κέντρο, είχε ήδη τον 19ο αιώνα μια οργανωμένη αγορά. Η πώληση των ψαριών και του κρέατος γίνονταν μαζί, έξω από τη λεγόμενη Πύλη της Σπηλιάς, όπως είχε οριστεί από τις αρχές του νησιού. 27 Ήταν η βόρεια πύλη της βενετικής οχυρωμένης πόλης, η οποία οδηγούσε στο λεγόμενο Λιμάνι της Σπηλιάς, που ήταν το σημαντικότερο εμπορικό λιμάνι του νησιού. Η αγορά αυτή ήταν καλά κατασκευασμένη σε κυκλικό της Κέρκυρας βλ. Δημήτρης Δημητρόπουλος, «Η αλιεία στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας: μια πρώτη καταγραφή», π. Τα Ιστορικά 45 (2006), σ Davy, Notes and observations on the Ionian Island and Malta, σ Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Κερκυραίοι νοίκιαζαν το δικαίωμα αλιείας στις γειτονικές λίμνες, λιμνοθάλασσες και ποτάμια του Βουθρωτού και πάστωναν επί-τόπου τα ψάρια που έπιαναν και τα έστελναν στην Κέρκυρα 6λ. Δημητρόπουλος, «Η αλιεία στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας», σ Grimani, Relazioni storico-politiche delle Isole Del Mar Ionio, στο Ασδραχάς κ.ά., Ελληνική οικονομική ιστορία, τ. 2, σ Morgo, Nazioni Miscellanee intorno a Corciro, σ Νίκος Βλασσόπουλος, Η ναυτιλία των Ιονίων Νήσων , πρόλογος Αντώνης Λιάκος, τ. Α', Αθήνα, εκδ. Ελληνική Ευρωεκδοτική, 1995, σ Βλ. ΓΑΚ Κέρκυρας, ό.π., αρ. εγγρ. 31, με ημερομηνία 19 Ιουνίου 1811.

7 Η ΑΛΙΕΊΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΙΕΎΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΈΡΚΥΡΑ 131 σχήμα. 28 Εκεί γινόταν και το πάστωμα των ψαριών. 29 Όποιος δεν συμμορφωνόταν με τις διατάξεις, και προσπαθούσε να πουλήσει ή να παστώσει ψάρια εκτός του καθορισμένου χώρου, δεν κατέβαλε μόνο χρηματικό πρόστιμο αλλά απειλείτο και με προσωρινή φυλάκιση. 30 Στον ίδιο χώρο λειτουργούσε η αγορά μέχρι και τα μέσα του 20ού αιώνα, όχι όμως μόνο των ψαριών και του κρέατος αλλά και των άλλων προϊόντων. Πρόκειται για την κεντρική κλειστή δημοτική αγορά του νησιού, το λεγόμενο Μαρκά. 31 Ο Μαρκάς συγκέντρωνε όλη την εμπορική κίνηση, αφού στην ίδια περιοχή έδρευαν εκτός από την αγορά τροφίμων και μερικές από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες όπως το λιμεναρχείο, το τελωνείο, το υγειονομείο, το ταχυδρομείο, το τηλεγραφείο - τα περισσότερα από τα κτίρια αυτά 9α καταστραφούν με τους βομβαρδισμούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 32 Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης στο έργο του Η τιμή και το χρήμα, 9α σκιαγραφήσει αριστοτεχνικά τη λειτουργία και την εμπορική κίνηση του Μαρκά: «Είτανε οχτώ η ώρα της αυγής. Η χαρακτηριστική κι όμορφη πλατεία της Σπηλιάς είτανε γιομάτη κόσμο: εμπόρους που εκάναν τες δουλειές τους, βαστάζους που εκουβαλούσαν τσουβάλια και βαρέλια, κάρα, που άλλα τα σέρναν άλογα, άλλα άν9ρωποι[...] Στα μαρμαρένια σκαλοπάτια της αγοράς, ή του Μαρκά όπως την λεν οι Κορφιάτες, εκείνη την ώρα ανεβοκατέβαιναν καλοντυμένος κόσμος[...] Μέσα, κάτου από ένα πλατύ πλακόστρωτο περιστύλιο επουλούσαν κρέας και ψάρια, και κάτου από τη γυαλοσκέπαστη αυλή λάχανα, οπωρικά και σπάνια λουλούδια. Οι φωνές των πουλητάδων αντηχούσαν απ' όλα τα μέρη. Οι ψαράδες πίσω από το πέτρινο πλακόστρωτο πεζούλι, που ετρογύριζε γύρω γύρω το περιστύλιο [...] επαινούσαν φωνάζοντας τα ψάρια τους, που κάποια, κόκκινα, μαυριδερνά, ή ασημένια, ελαχταρούσαν ακόμα ψοφώντας απάνου στες πλάκες, άλλα 28. Εκτός όμως από την κυκλική αγορά των ψαριών και του κρέατος υπήρχε και μια δεύτερη έξω από την Βασιλική Πύλη που πουλούσε τα άλλα προϊόντα και ήταν μια πρόχειρη ξύλινη κατασκευή. Βλ. Εμμανουήλ Θεοτόκης, Η Κέρκυρα στις λεπτομέρειες της (αρχές 19ου αιώνα), σ Βλ. ΓΑΚ Κέρκυρας, ό.π., αρ. εγγρ. 92, με ημερομηνία 21 Νοεμβρίου Βλ. ΓΑΚ Κέρκυρας, ό.π., αρ. εγγρ Μαρία Σγουρού-Κρόκου, Η Κέρκυρα που έφυγε, Κέρκυρα, εκδ. Απόστροφος, 2002, σ Γιώργος Χ. Σουρτξινός, Τοπωνύμια. Γλωσσικές μαρτυρίες στην ιστορική διαδρομή της Κέρκυρας, Θεσσαλονίκη, εκδ. Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Κέρκυρας, 2006, σ

8 132 ΝΊΚΟΣ ΑΛΕΒΥΖΑΚΗΣ είχαν τσιρώσει κ' είταν γυρτά σα δοξάρια, κι άλλα τέλος είταν μαλακά, χτυπημένα στα δίχτυα και ψόφια από πολλές ώρες. "Πενήντα λεφτά τα ψάρια! πενήντα η ανεμότρατα! πέντε δεκάρες!" έλεγε μια όμορφη μεταλλική φωνή. [...] Μια βαριά μυρωδιά από ψαρίλα, από νωπά κρέατα, από σάπια λαχανικά εφούντωνε όλον τον αέρα, μα κανένας δεν την επρόσεχε. [...] [τα ψάρια] τα αράδιαζαν είδος είδος, σελίδες σελίδες, απάνου στες πλάκες, ενώ οι πουλητάδες αρχίζαν να φωνάξουν τα παζάρια τους. "Τα μπαρμπούνια, οι μπακαλάροι της ανεμότρατας τέσσερις δεκάρες!". Είταν ψάρι πολύ στην αγορά και επηγαινοερχόνταν ο κόσμος...». 33 Εκτός όμως από την αγορά των φρέσκων ή παστών ψαριών δα δημιουργηθεί, από τα τέλη του 19ου αιώνα, η αγορά των μαγειρεμένων ψαριών. Αυτή βρίσκονταν μέσα στην πόλη, στο καντούνι του Αγίου Βασιλείου, που έμεινε γνωστό ως «Ψαράδικα», ακριβώς γιατί εκεί υπήρχαν ιχσυομαγειρεία που τηγάνιζαν ή έψηναν ψάρια. 34 Δικαίωμα πώλησης των ψαριών είχαν οι ιδιοκτήτες και οι αλιεργάτες των αλιευτικών σκαφών καθώς και όσοι είχαν το όνομα του μεταπωλητή, δηλαδή του ιχδυέμπορου. 35 Την άδεια του μεταπωλητή την έδιναν οι αρχές, όπου κράταγαν αναλυτική κατάσταση των ονομάτων. Οι μεταπωλητές είχαν την υποχρέωση σε τακτά χρονικά διαστήματα να ανανεώνουν την άδεια τους. Όσοι δεν είχαν το δικαίωμα της πώλησης ψαριών και πουλούσαν παράνομα, τιμωρούνταν με χρηματική ποινή και με προσωρινή φυλάκιση. 36 Οι τιμές πώλησης των ψαριών ορίζονταν με διατίμηση, σύμφωνα με το Κριτήριο της Ανώνας (Magistrato all'annona). 37 Το Κριτήριο της Ανώνας ασκούσε καθήκοντα ανάλογα με τη σημερινή αγορανομία. Τα μέλη του καθόριζαν τις τιμές τέσσερις φορές τον χρόνο, σύμφωνα με τις εποχές. Αναρτούσαν αναλυτικούς καταλόγους με τις τιμές των ψαριών όχι μόνο στην αγορά αλλά και σε κεντρικά σημεία της πόλης. Αν και οι κατάλογοι που διαθέτουμε είναι ελλιπείς και τυχαίοι, δα μπορούσαμε να πούμε ότι βασικό 33. Κωνσταντίνος Θεοτόκης, Η τιμή και το χρήμα: με έξη εικονογραφίες χαραγμένες από το Μάρκο Ζαβιτσιάνο, Αθήνα, εκδ. Νεφέλη, 1993, σ «Η Τιμή και το Χρήμα» δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά σε συνέχειες στο περιοδικό Νουμάς από τον Αύγουστο ως το Δεκέμβριο του 1912 και εκδόθηκε αυτοτελώς το Σουρτζίνος, Τοπωνύμια, σ και Σγούρου-Κρόκου, Η Κέρκυρα που έφυγε, σ Βλ. ΓΑΚ Κέρκυρας, ό.π., αρ. εγγρ Στο ίδιο. 37. Στο ίδιο.

9 Η ΑΛΙΕΊΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΙΕΎΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΈΡΚΥΡΑ 133 κριτήριο για τον καθορισμό της τιμής των ψαριών -εκτός από το μέγεθος και την εποχική ζήτηση ήταν και η προέλευση τους. 38 Διαφορετικές τιμές είχαν τα ψάρια που προέρχονταν από τη ντόπια αλιεία (που διαχωρίζονταν πάλι από την ελεύθερη αλιεία, από τα ιχθυοτροφεία ή και από τους μη Έλληνες ψαράδες της Κέρκυρας, όπως για παράδειγμα οι Ναπολιτάνοι που διέμεναν στο νησί) από εκείνα που εισάγονταν από τα ιχθυοτροφεία της απέναντι ηπειρωτικής ακτής (Πίνακας Ι). Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι τιμές των μεγάλων ψαριών ξεπερνούσαν εκείνες του βοδινού κρέατος, ενώ τα μικρότερα ψάρια πλησίαζαν ή ξεπερνούσαν λίγο εκείνα του αρνίσιου ή του κατσικίσιου κρέατος (Πίνακας II). Όλα τα μέλη του Κριτηρίου της Ανώνας, αρχίζοντας από τον πρεσβύτερο και εναλλασσόμενοι κάθε δεκαπέντε μέρες, αστυνόμευαν την αγορά για την τήρηση των τιμών και την ποιότητα των ψαριών. Όσοι δεν συμμορφώνονταν με τις καθορισμένες διατάξεις, τιμωρούνταν. Αν ο παραβάτης είχε υποπέσει ξανά στο ίδιο ή σε παρόμοιο παράπτωμα -το Κριτήριο της Ανώνας διατηρούσε αναλυτικούς καταλόγους με τα ονόματα των παραβατών- τότε η ποινή αυξανόταν. Το ψάρι παραδοσιακά υπήρξε ένα προϊόν που αποτέλεσε για το κράτος αντικείμενο φορολογικής προσόδου. 39 Προς το παρόν είναι λίγα τα στοιχεία που διαθέτουμε για τους φόρους που βάρυναν τα αλιεύματα στην Κέρκυρα κατά τον 19ο αιώνα. Φαίνεται όμως ότι οι φόροι δεν ήταν ίδιοι για όλες τις κατηγορίες των ψαριών. Τα εισαγόμενα και παστά ψάρια καθώς επίσης και το εισαγόμενο αυγοτάραχο 40 ήταν αυτά που βαρύνονταν με τους περιοδικούς και έκτακτους φόρους που επιβάλλονταν από το Γενικό Ταμείο (Tesoreria Generale) των Ιονίων Νήσων. Από αυτούς το 1/10 πήγαινε στο Τοπικό Ταμείο (Tesoreria Locale) του νησιού και εκμισθώνονταν με τον συνηθισμένο τρόπο των ινκάντων, δηλαδή του δημόσιου πλειστηριασμού Βλ. ΓΑΚ Κέρκυρας, ό.π., αρ. εγγρ. 32 και αρ. εγγρ. 100, χ.χ. 39. Για τις υπό οθωμανική κυριαρχία περιοχές βλ. Δημητρόπουλος, «Η αλιεία στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας», σ Για τις υπό βενετική κυριαρχία περιοχές βλ. Ασδραχάς κ.ά., Ελληνική οικονομική ιστορία, τ. 1, σ Βλ. ΓΑΚ Κέρκυρας, ό.π., αρ. εγγρ. 87, με ημερομηνία 7 Νοεμβρίου Στο ίδιο.

10 134 ΝΊΚΟΣ ΑΛΕΒΥΖΑΚΗΣ ΠΊΝΑΚΑΣ Ι ΤΙΜΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ (1811) ΕΙΔΟΣ ΨΑΡΙΟΥ ΤΙΜΗ* Α: Ψάρια ελεύθερης αλιείας από Έλληνες ψαράδες Σαρδέλες Σαροέλες (μικρές) 10 Γαύρος 12 Γαύρος (λιανός) 10 Μπαρμπούνια 24 Μπαρμπούνια (μικρά) 18 Λυδρίνια 20 Λυδρίνια (μικρά) 16 Μαρίδα Μαρίδα (λιανή) 10 Χέλια 18 Χέλια (μικρά) Σμέρνες 20 Σμέρνες (μικρές) 16 Λαυράκια 20 Λαυράκια (μικρά) 16 Σκορπίνες 18 Σκορπίνες (μικρές) Καλαμάρια 24 Σουπιές 18 Χταπόδια Β: Αλιεύματα ελεύθερης αλιείας από Ναπολιτάνους Μπαρμπούνια 16 Μπαρμπούνια (μικρά) 12 Λυδρίνια 16 Λυδρίνια (μικρά) 12 Μπακαλιάρος 16 Μπακαλιάρος (μικρός) 12 Σκορπίνες Σκορπίνες (μικρές) 10 Σκυλόψαρο 12 Καλαμάρια 18 Σουπιές Χταπόδια 10 Γ: Ψάρια προερχόμενα από το ιχθυοτροφείο του Βουορωτού Κέφαλοι 15 Κέφαλοι (μικρά) 12

11 Η ΑΛΙΕΊΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΙΕΎΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΈΡΚΥΡΑ 135 ΠΊΝΑΚΑΣ II II. ΤΙΜΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΚΡΕΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ (1811) ΕΙΔΟΣ ΚΡΕΑΤΟΣ ΤΙΜΗ Βοδινό Μοσχαρίσιο 18 Αρνίσιο Κριαριού 12 * Στο τεκμήριο δεν αναγράφονται νομισματική μονάδα και μονάδα βάρους. Επίσης δηλώνεται ότι εξαιρούνται ψάρια που αλιεύονται στη λίμνη Χαλικιόπουλου. Πηγή: ΓΑΚ Κέρκυρας, Αρχείο Ιονίου Γερουσίας: Δηλοποιήσεις, φάκ. 4 ( ), αρ. εγγρ 32, με ημερομηνία 27 Ιουνίου Συνοψίζοντας 9α μπορούσαμε να πούμε ότι τουλάχιστον μέχρι το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, η παράκτια αλιεία με κωπηλάτες βάρκες και παραδοσιακές μεθόδους φαίνεται ότι κυριάρχησε στην Κέρκυρα. Νομίζουμε ότι διαφάνηκε ότι η αλιεία δεν έπαιξε σπουδαίο ρόλο στο οικονομικό γίγνεσθαι του νησιού. Η εισαγωγή νέων τεχνικών μεθόδων αλλά κυρίως των μηχανημάτων, η αναπτυσσόμενη εμπορική δραστηριότητα παστών ψαριών, η αύξηση του πληθυσμού στα δυτικά παράλια αλλά και η οργάνωση του ανθρώπινου αλιευτικού δυναμικού σε συνεταιρισμούς 42 υπήρξαν μερικοί από τους παράγοντες βελτίωσης της αλιείας, κυρίως στις αρχές του 20ού αιώνα. Η έρευνα και η περαιτέρω μελέτη είναι αναγκαία, αφού δα μας έδινε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την αλιευτική δραστηριότητα στην Κέρκυρα, που σήμερα παραμένει ένα, σχεδόν, άγνωστο πεδίο. 42. Βλ. Καταστατίκόν του εν Κέρκυρα συνδέσμου εργατών αλιέων (αναγνωρισμένον σωματείον), Κέρκυρα, εκδ. Τυπογραφείον Σ. Λάντζα, 1918, σ

12 136 ΝΊΚΟΣ ΑΛΕΒΥΖΑΚΗΣ Σχέδιο παπυρέλλας του 19ου αιώνα. [Πηγή: John Davy, Notes and observations on the Ionian Island and Malta: with some remarks on Constantinople and Turkey, and on the system of quarantine as at present conducted, 1842] Φωτογραφία παπυρέλλας, [Πηγή: Αύγουστος Σορδίνας, «Η Παπυρέλλα. Ένα πρωτόγονο μέσο ναυσιπλοΐας στη δυτική Κέρκυρα», Δελτίο της Ιονίου Ακαδημίας 1 (1977)]

13 Η ΑΛΙΕΊΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΙΕΎΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΈΡΚΥΡΑ 137 Αναπαράσταση της παπυρέλλας στο Μουσείο Σιναράδων Κέρκυρας _

10 + αλήθειες που μάθαμε συζητώντας με ψαράδες

10 + αλήθειες που μάθαμε συζητώντας με ψαράδες 10 + αλήθειες που μάθαμε συζητώντας με ψαράδες Ο Παγασητικός είναι μια κλειστή θάλασσα που τα νερά της αλλάζουν κάθε 8-9 μέρες χάρη στα ρεύματα Οι παλιές, μεγάλες πληγές Ελλιπής βιολογικός καθαρισμός Τα

Διαβάστε περισσότερα

Θάλασσες της Ναυπάκτου. Εργασία Β Τετραμήνου

Θάλασσες της Ναυπάκτου. Εργασία Β Τετραμήνου Θάλασσες της Ναυπάκτου Εργασία Β Τετραμήνου Το project αυτό δημιουργήθηκε από μαθητές της Α τάξης του 2 ου Γενικού Λυκείου Ναυπάκτου και έχει στόχο να προβάλλει hobby, αθλήματα καθώς και δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

98 Ο ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΠΕ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

98 Ο ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΠΕ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ 98 Ο ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΠΕ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ» ΤΟ ΝΕΡΟ - Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ, ΕΤΟΥΣ 2012 µε µηχανοκίνητα σκάφη άνω των 20 HP

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ, ΕΤΟΥΣ 2012 µε µηχανοκίνητα σκάφη άνω των 20 HP ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 3 Ιουλίου 214 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ, ΕΤΟΥΣ µε µηχανοκίνητα σκάφη άνω των 2 HP Από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Yπεραλίευση. Η Ευρώπη οφείλει να ξαναδώσει ζωή στις θάλασσες

Yπεραλίευση. Η Ευρώπη οφείλει να ξαναδώσει ζωή στις θάλασσες Yπεραλίευση Η Ευρώπη οφείλει να ξαναδώσει ζωή στις θάλασσες Στοιχεία και στατιστικά Τα εννέα στα δέκα Ευρωπαϊκά ιχθυαποθέματα υπεραλιεύονται (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2009). Η υπεραλίευση κοστίζει παγκοσμίως

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΖΩΝΩΝ KAI METΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΖΩΝΩΝ KAI METΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΖΩΝΩΝ KAI METΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Χάρτης προτεινόμενων ζωνών Θαλάσσιας Γυάρου Α) Ζώνη Χ1: Περιοχή Προστασίας της Φύσης Ορίζεται το χερσαίο τμήμα του νησιού 300 μέτρα από

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜ. ΕΚΤΑΤΙΚΩΝ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ Πληροφορίες: Γ. Παπαϊωάννου Τηλέφωνο: e mail:

ΤΜ. ΕΚΤΑΤΙΚΩΝ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ Πληροφορίες: Γ. Παπαϊωάννου Τηλέφωνο: e mail: Αναρτάται στο Διαδίκτυο Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 25-06- 2018 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ Αριθ. Πρωτ.: 786/89602 ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Νομοθεσίας για την Ερασιτεχνική Αλιεία

Οδηγός Νομοθεσίας για την Ερασιτεχνική Αλιεία Οδηγός Νομοθεσίας για την Ερασιτεχνική Αλιεία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗN ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2016 Συγγραφή Ιωάννης Κεραμιδάς Γενική επιμέλεια Κωνσταντίνα Κάρλου-Ρήγα,

Διαβάστε περισσότερα

Και το Βορειοανατολικό Αιγαίο την περιοχή που προσδιορίζουν τα στίγματα

Και το Βορειοανατολικό Αιγαίο την περιοχή που προσδιορίζουν τα στίγματα Ref. Ares(2014)1496263-12/05/2014 Ονομάζομαι Μανιάτης Ερμόλαος,είμαι ψαράς από την Ελλάδα και στέλνω αυτό το έγγραφο προς την Ευρωπαική Επιτροπή, σχετικά με τη διαβούλευση που θα γίνει για να συγκεντρωθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Οι µεταβολές του αριθµού των µηχανοκίνητων αλιευτικών σκαφών 1, κατά κατηγορία αλιείας και τύπο αλιευτικού εργαλείου, είναι οι εξής:

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Οι µεταβολές του αριθµού των µηχανοκίνητων αλιευτικών σκαφών 1, κατά κατηγορία αλιείας και τύπο αλιευτικού εργαλείου, είναι οι εξής: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 31-12-214 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ, ΕΤΟΥΣ 213 µε µηχανοκίνητα σκάφη άνω των 2 HP Από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ ΙΧΘΥΗΡΩΝ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ

Η ΑΓΟΡΑ ΙΧΘΥΗΡΩΝ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Τρίπολη, Μάιος 2010 Η ΑΓΟΡΑ ΙΧΘΥΗΡΩΝ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ 1. ΓΕΝΙΚΑ Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία όσον αφορά την κατανάλωση, την παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ. Ομάδα 7 η Αγορά Συνήθειες Χώρος Έπιπλα. Λεωνίδας Κραλίδης Έλενα Τασίου

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ. Ομάδα 7 η Αγορά Συνήθειες Χώρος Έπιπλα. Λεωνίδας Κραλίδης Έλενα Τασίου ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Ομάδα 7 η Αγορά Συνήθειες Χώρος Έπιπλα Λεωνίδας Κραλίδης Έλενα Τασίου Υπάρχουν πηγές που μας διαφωτίζουν σχετικά με την διατροφή των Βυζαντινών; Η πρώτη δυσκολία προκύπτει από τις γραπτές

Διαβάστε περισσότερα

CLIP PL01-KA This project has been funded with support from the European Commission.

CLIP PL01-KA This project has been funded with support from the European Commission. ERASMUS + 2016-2017 European Program ICT course for small local producers 19-20 Απριλίου 2018, Μεταποίηση delicatessen θαλασσινών εδεσμάτων: απαιτητική επένδυση με μεγάλες προοπτικές Στο πλαίσιο Ημερίδας,

Διαβάστε περισσότερα

Τα Νέα 6/3/1999. Γυνή, θάλασσα και συνεταιρισµός

Τα Νέα 6/3/1999. Γυνή, θάλασσα και συνεταιρισµός Τα Νέα 6/3/1999 17 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΕΓΙΝΑΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΨΑΡΑ ΕΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΟΥΣ 14 εκατοµµύρια έφηβες γίνονται µητέρες µε αναγκαστικό γάµο Γυνή, θάλασσα και συνεταιρισµός Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΓΙΟΓΙΑΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΜΕ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ ΣΚΑΦΗ: Έτος 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΜΕ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ ΣΚΑΦΗ: Έτος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 27 Σεπτεμβρίου 2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΜΕ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ ΣΚΑΦΗ: Έτος Από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνονται τα

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνα 1. Σχηματική απεικόνιση του τι μπορεί να συμβεί κατά την είσοδο των ψαριών σε δίχτυα

Εικόνα 1. Σχηματική απεικόνιση του τι μπορεί να συμβεί κατά την είσοδο των ψαριών σε δίχτυα ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Η συνολική βιομάζα ενός ή περισσοτέρων ειδών που αφαιρείται από το οικοσύστημα με το ψάρεμα είναι γνωστή ως αλίευμα. Ένα μέρος του αλιεύματος θα διακινηθεί μέσα από τις αγορές

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει

Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει χαρακτηριστικά «Mare Mediterraneum» ως μεταξύ δύο ηπείρων

Διαβάστε περισσότερα

Πέστροφα. Χέλι. Τσιρόνι

Πέστροφα. Χέλι. Τσιρόνι Πέστροφα Χέλι Τσιρόνι «Θεέ µου, πρώτη φορά στη ζωή µου τρόµαξα τόσο! Τραβούσα κουπί στην ελληνική πλευρά της Μεγάλης Πρέσπας, και ενώ ήµουν αρκετά µακριά από την ακτή ένα µεγάλο ψάρι πήδηξε ξαφνικά από

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ. Η Γη είναι μία σφαίρα με μαγνητικό πεδίο τέτοιο που κάνει τη βελόνα της πυξίδας να δείχνει πάντα το Βορρά.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ. Η Γη είναι μία σφαίρα με μαγνητικό πεδίο τέτοιο που κάνει τη βελόνα της πυξίδας να δείχνει πάντα το Βορρά. ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ Η Γη είναι μία σφαίρα με μαγνητικό πεδίο τέτοιο που κάνει τη βελόνα της πυξίδας να δείχνει πάντα το Βορρά. Βρείτε το Βορρά στο σημείο που είστε χωρίς πυξίδα, με όποιο τρόπο ξέρετε. Σημειώστε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Μελέτη της κατάστασης του Κερκυραϊκού κόλπου με στόχο την ορθολογιστική διαχείριση των αλιευτικών πόρων» Ε.Π.ΑΛ. 2-26 Μέτρο 4.4 «Ενέργειες που τίθενται σε εφαρμογή από

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΜΕ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ ΣΚΑΦΗ: Έτος 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΜΕ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ ΣΚΑΦΗ: Έτος 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 26 Σεπτεμβρίου 2019 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΜΕ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ ΣΚΑΦΗ: Έτος Από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνονται τα

Διαβάστε περισσότερα

Αλιεία στην περιοχή της συμφωνίας ΓΕΑΜ (Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο) Πρόταση κανονισμού (COM(2018)0143 C8-0123/ /0069(COD))

Αλιεία στην περιοχή της συμφωνίας ΓΕΑΜ (Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο) Πρόταση κανονισμού (COM(2018)0143 C8-0123/ /0069(COD)) 20.3.2019 A8-0381/ 001-019 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-019 κατάθεση: Επιτροπή Αλιείας Έκθεση Linnéa Engström A8-0381/2018 Αλιεία στην περιοχή της συμφωνίας ΓΕΑΜ (Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο) (COM(2018)0143

Διαβάστε περισσότερα

Αλιεία. Τατιάνα Θεοδωροπούλου, Δρ. Προϊστορικής Αρχαιολογίας (ιχθυολόγος)

Αλιεία. Τατιάνα Θεοδωροπούλου, Δρ. Προϊστορικής Αρχαιολογίας (ιχθυολόγος) Αλιεία Τατιάνα Θεοδωροπούλου, Δρ. Προϊστορικής Αρχαιολογίας (ιχθυολόγος) Ένα καλάθι με την ψαριά ενός προϊστορικού ψαρά, τα σύνεργά του στο πλάι, πιο πέρα μια τριποδική κατσαρόλα στη φωτιά Οι πληθυσμοί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ, ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ, ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ, ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Στην ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ, οι μέθοδοι εκτροφής των ζώων είναι δύο: 1. Η βόσκηση σε λιβάδια (παραδοσιακή εκτατική κτηνοτροφία), όταν τα ζώα είναι λίγα σε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 Το εκπαιδευτικό υλικό αυτό στην αρχική του μορφή δημιουργήθηκε και

Διαβάστε περισσότερα

Παράκτια ή μικρή Μέση Μεγάλη

Παράκτια ή μικρή Μέση Μεγάλη ΜΑΘΗΜΑ 36 και η Δασοκομία Ανάλογα με τα μέσα που χρησιμοποιεί, η αλιεία διακρίνεται σε: Παράκτια ή μικρή Μέση Μεγάλη Κάθε κατηγορία αλιείας διαφέρει από τις άλλες: στον εξοπλισμό, στο χρόνο απομάκρυνσης

Διαβάστε περισσότερα

iv. Παράκτια Γεωμορφολογία

iv. Παράκτια Γεωμορφολογία iv. Παράκτια Γεωμορφολογία Η παράκτια ζώνη περιλαμβάνει, τόσο το υποθαλάσσιο τμήμα της ακτής, μέχρι το βάθος όπου τα ιζήματα υπόκεινται σε περιορισμένη μεταφορά εξαιτίας της δράσης των κυμάτων, όσο και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. Από τα πρακτικά της με αριθμό 22ης/2011, συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου τo Σάββατο 26 του μηνός Νοεμβρίου 2011.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. Από τα πρακτικά της με αριθμό 22ης/2011, συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου τo Σάββατο 26 του μηνός Νοεμβρίου 2011. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από τα πρακτικά της με αριθμό 22ης/2011, συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου τo Σάββατο 26 του μηνός Νοεμβρίου 2011. Αριθ. απόφασης 234-22/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Για να γνωρίσει κάποιος τα Μετέωρα και να βιώσει τη μαγεία του πέτρινου δάσους, ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος είναι να πεζοπορήσει ανάμεσα στους Μετεωρίτικους πύργους

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Χριστίνα Τσώτα

Επιμέλεια: Χριστίνα Τσώτα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Σχολ. Έτος: 2011 2012 Επιμέλεια: Χριστίνα Τσώτα ΦΩΚΙΑ ΜΟΝΑΧΟΥΣ - ΜΟΝΑΧΟΥΣ Κοινό όνομα: Μεσογειακή φώκια Μήκος: 2 3 μέτρα Βάρος: 300

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ( π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή.

Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ( π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή. Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή. - Ο σημαντικότερος οικισμός ήταν η... - Κατά τη 2 η και 3 η χιλιετία

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή. 2. Μεθοδολογία

1. Εισαγωγή. 2. Μεθοδολογία Διετία 2017 2019 Λύκειο Απ. Πέτρου και Παύλου Διακρατικό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Χρυσοπράσινο Φύλλο» Ξαναζωντανεύοντας το βυθό της Λεμεσού. Προοπτικές και πιθανά προβλήματα. 1. Εισαγωγή Στην εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις Έτσι έλεγαν οι αρχαίοι Κινέζοι Εμείς, οι μαθητές της Α και Β Τάξης του δημοτικού σχολείου Λισβορίου θα σας πούμε την ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ. ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ - Σχολική χρονιά

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ. ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ - Σχολική χρονιά ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ - Σχολική χρονιά 2014-15 ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 3, 16451 ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ,

Διαβάστε περισσότερα

Παλιά επαγγέλματα που χάθηκαν.

Παλιά επαγγέλματα που χάθηκαν. Παλιά επαγγέλματα που χάθηκαν. Ο καλαθάς Οι καλαθάδες ήταν τεχνίτες που έφτιαχναν τα «κασάκια» ή «καφάσια», καθώς και τα ψάθινα καθίσματα για καρέκλες. Τα «κασάκια» τα χρησιμοποιούσαν στη Λέσβο για να

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ Αθήνα, 4-07-2013

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ Αθήνα, 4-07-2013 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ Αθήνα, 4-07-2013 ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αριθ. Πρωτ.:1202/72753 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ ΠΡΟΣ: Π.Δ. Δ/ΝΣΗ ΥΔΑΤ/ΓΕΙΩΝ & ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΜΗΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Τα Ιχθυαποθέματα της Μεσογείου στα Όρια της Κατάρρευσης

Τα Ιχθυαποθέματα της Μεσογείου στα Όρια της Κατάρρευσης Τα Ιχθυαποθέματα της Μεσογείου στα Όρια της Κατάρρευσης Καθώς πολλά ιχθυαποθεμάτα στη Βόρεια Ευρώπη αρχίζουν να δείχνουν σημάδια ανάκαμψης, η κατάσταση στη Μεσόγειο φανερώνει μια δυσμενή εικόνα. Παρά τις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Η Σύρος είναι νησί των Κυκλάδων. Πρωτεύουσά της είναι η Ερμούπολη, η οποία είναι πρωτεύουσα της Περιφέριας Νότιου Αιγαίου αλλά και του πρώην Νομού Κυκλάδων. Η Σύρος αναπτύχθηκε ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κτηνοτροφία Θαλάσσια αλιεία Υδατοκαλλιέργειες

Γεωργία Κτηνοτροφία Θαλάσσια αλιεία Υδατοκαλλιέργειες ΙΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤ Γεωργία Κτηνοτροφία Θαλάσσια αλιεία Υδατοκαλλιέργειες 2017 ΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΡΧΗ Ετήσια Γεωργική Στατιστική Έρευνα Η έρευνα έχει σκοπό τη συλλογή στατιστικών στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0381/320. Τροπολογία. Gabriel Mato εξ ονόματος της Ομάδας PPE

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0381/320. Τροπολογία. Gabriel Mato εξ ονόματος της Ομάδας PPE 11.1.2018 A8-0381/320 320 Άρθρο 10 παράγραφος 3 Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή 3. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 1, αλιευτικά σκάφη απαγορεύεται να φέρουν ή να χρησιμοποιούν παρασυρόμενα δίχτυα στη

Διαβάστε περισσότερα

Ο τομέας ιχθυοκαλλιέργειας στη Γαλλία

Ο τομέας ιχθυοκαλλιέργειας στη Γαλλία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πρεσβεία της Ελλάδος στο Παρίσι Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Ο τομέας ιχθυοκαλλιέργειας στη Γαλλία Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα (εκδήλωση Aqua 2018,

Διαβάστε περισσότερα

Αγκυροβολία: τρόποι, μέθοδοι, συμβουλές.

Αγκυροβολία: τρόποι, μέθοδοι, συμβουλές. Αγκυροβολία: τρόποι, μέθοδοι, συμβουλές. ----Η αγκυροβολία σε κάποιο ερημικό κολπίσκο μέσα στην ομορφιά της φύσης είναι ένα από τα πράγματα που κάνουν την ναυσιπλοία τόσο ξεχωριστή. Παρόλα αυτά τόσο η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Οι µεταβολές του αριθµού των µηχανοκίνητων αλιευτικών σκαφών 1, κατά κατηγορία αλιείας και τύπο αλιευτικού εργαλείου, είναι οι εξής:

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Οι µεταβολές του αριθµού των µηχανοκίνητων αλιευτικών σκαφών 1, κατά κατηγορία αλιείας και τύπο αλιευτικού εργαλείου, είναι οι εξής: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 11-12-2015 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ, ΕΤΟΥΣ 2014 µε µηχανοκίνητα σκάφη άνω των 20 HP Από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ Μια πολύπαθη Ιστορία κουβαλάει στους πέτρινους τοίχους του το κατ εξοχήν σύμβολο της Θεσσαλονίκης. Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης είναι ένας Πύργος

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κτηνοτροφία Θαλάσσια αλιεία Υδατοκαλλιέργειες

Γεωργία Κτηνοτροφία Θαλάσσια αλιεία Υδατοκαλλιέργειες ΙΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤ Γεωργία Κτηνοτροφία Θαλάσσια αλιεία Υδατοκαλλιέργειες 2018 ΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΡΧΗ 1 2 GEWRGIA_Layout 1 27/08/2018 11:52 π.μ. Page 1 4 Κυριότερα γεωργικά προϊόντα: εκτάσεις(1)

Διαβάστε περισσότερα

Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Γ Ι Α

Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Γ Ι Α ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ (Γραφεία Πώλησης Εκδόσεων) Ταχυδρομική Διεύθυνση: ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ, ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας ΤΓΝ 1040, ΑΘΗΝΑ Τηλ: (+30) 210 6551772 (+30) 210

Διαβάστε περισσότερα

Ψάρεμα με σκάφος. αφιέρωμα Σκάφος & Ψάρεμα

Ψάρεμα με σκάφος. αφιέρωμα Σκάφος & Ψάρεμα Ψάρεμα με σκάφος Η επαφή με τη φύση, ιδιαίτερα εν όψει διακοπών, συμβάλλει στην ξεκούραση, στην ηρεμία και στη χαλάρωση, που όλοι χρειαζόμαστε. Τι καλύτερο λοιπόν από το ψάρεμα, μια ευχάριστη ασχολία για

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφικές συνήθειες στον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας

Διατροφικές συνήθειες στον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας Διατροφικές συνήθειες στον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας Επιμέλεια, παρουσίαση : Παντελάκη Μαργαρίτα (ΠΕ08, καλλιτεχνικών μαθημάτων, 3ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών ) Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 12 Τι σχέση μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΟΜΑΔΑ 3 Η ΓΕΩΡΓΙΑ- ΣΤΑΡΙ-ΨΩΜΙ

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΟΜΑΔΑ 3 Η ΓΕΩΡΓΙΑ- ΣΤΑΡΙ-ΨΩΜΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΟΜΑΔΑ 3 Η ΓΕΩΡΓΙΑ- ΣΤΑΡΙ-ΨΩΜΙ 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε-ΑΠΘ 2014-15 Λεβεντούλα Λευτέρης Γιώργος Ποια ήταν η βάση της διατροφής εκείνη την εποχή; Το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ TΟΥΣ

ΤΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ TΟΥΣ 1. ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΤΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ TΟΥΣ ΑΓΡΙΟ: Το συνηθισμένο μέγεθός του είναι δέκα έως δεκαπέντε εκατοστά περίπου. Το άσπρο - κίτρινο και ελαφρύ καφέ, αποτελούν το χρωματισμό του. Όταν το βγάλουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ίνγκο Ζίγκνερ. Ο μικρός δράκος. Καρύδας. Το μυστικό του Φαραώ. Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου

Ίνγκο Ζίγκνερ. Ο μικρός δράκος. Καρύδας. Το μυστικό του Φαραώ. Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου Ίνγκο Ζίγκνερ Ο μικρός δράκος Καρύδας Το μυστικό του Φαραώ Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου Περιεχόμενα 1. Ο ναυτικός χάρτης 2. Η Ματίλντα λέει «Ναι» 3. Η σπηλιά του Γιουβαρλά 4. Το ΑΜούφο 5. Ο βαθύς βυθός,

Διαβάστε περισσότερα

οκ _ τόπους παρεμβάσεις τοπίου για την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου του Ναυπλίου

οκ _ τόπους παρεμβάσεις τοπίου για την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου του Ναυπλίου Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π. τομέας Ι _ αρχιτεκτονικών συνθέσεων Ιούλιος 2012 Σπουδαστική ομάδα _ Αγαπητού-Κυρίτση Αλεξάνδρα-Νιόβη Χουντάλα Παναγιώτα Επιβλέποντες καθηγητές _ Καρβουντζή Βαλεντίνη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΒΆΘΟΣ ΤΗΣ ΘΆΛΑΣΣΑΣ, κάτω από την επιφάνεια των αγριεμένων κυμάτων, βρίσκεται η κοινωνία των ψαριών. Εκεί, όλα παραμένουν ίδια για αιώνες.

ΣΤΟ ΒΆΘΟΣ ΤΗΣ ΘΆΛΑΣΣΑΣ, κάτω από την επιφάνεια των αγριεμένων κυμάτων, βρίσκεται η κοινωνία των ψαριών. Εκεί, όλα παραμένουν ίδια για αιώνες. ΣΤΟ ΒΆΘΟΣ ΤΗΣ ΘΆΛΑΣΣΑΣ, κάτω από την επιφάνεια των αγριεμένων κυμάτων, βρίσκεται η κοινωνία των ψαριών. Εκεί, όλα παραμένουν ίδια για αιώνες. Τίποτα δεν αλλάζει! Τα ψάρια αφήνουν τα αυγά τους στα ίδια

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ L 14/4 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2017/86 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 20ής Οκτωβρίου 2016 για τη θέσπιση σχεδίου απορρίψεων για ορισμένους τύπους αλιείας βενθοπελαγικών ειδών στη Μεσόγειο θάλασσα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΑΓΏΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ

ΑΛΛΑΓΏΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΟΙ ΕΠΙ ΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΏΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΛΙΕΙΑ ρ. Κώστας Παπακωνσταντίνου τ /ντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων τ. /ντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων Ελληνικό

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Η αγορά προϊόντων αλιείας στην Τουρκία

Η αγορά προϊόντων αλιείας στην Τουρκία 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Η αγορά προϊόντων αλιείας στην Τουρκία Η αγορά προϊόντων αλιείας και πιο

Διαβάστε περισσότερα

Οι θαυμαστοί συγκάτοικοί μας στις ελληνικές θάλασσες: τα θαλάσσια θηλαστικά.

Οι θαυμαστοί συγκάτοικοί μας στις ελληνικές θάλασσες: τα θαλάσσια θηλαστικά. Καλλιεργώντας τη νατουραλιστική νοημοσύνη των παιδιών. Οι θαυμαστοί συγκάτοικοί μας στις ελληνικές θάλασσες: τα θαλάσσια θηλαστικά. Φάλαινες, φυσητήρες, σταχτοδέλφινα, ρινοδέλφινα, φώκιες και ζιφιοί Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Γ Ι Α

Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Γ Ι Α ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ (Γραφεία Πώλησης Εκδόσεων) Ταχυδρομική Διεύθυνση: ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ, ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας ΤΓΝ 1040, ΑΘΗΝΑ Τηλ: (+30) 210 6551772 (+30) 210

Διαβάστε περισσότερα

ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1 ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Μάθημα 1: Οι έννοιες και θέση 1. Τι ονομάζεται σχετική θέση ενός τόπου; Να δοθεί ένα παράδειγμα. Πότε ο προσδιορισμός της σχετικής θέσης

Διαβάστε περισσότερα

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο Παλαιό Φρούριο Είναι χτισμένο σε μια δίκορφη φυσική τοποθεσία από τον 16ο αιώνα στην άλλοτε Βυζαντινή πόλη της Κέρκυρας. Το Παλιό φρούριο είναι ένα χαρακτηριστικό σύμβολο της παλιάς πόλης και οι δύο κορυφές

Διαβάστε περισσότερα

Μύλους με κατακόρυφη κίνηση Μύλους με οριζόντια κίνηση Και τα δυο

Μύλους με κατακόρυφη κίνηση Μύλους με οριζόντια κίνηση Και τα δυο 2 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΤΑΞΗ: Α' PROJECT: ΜΕ ΤΗΝ ΠΝΟΗ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ... ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2011-2012 ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Πλάκας Ηλίας, Γιώτα Ευαγγελία ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1. Σε τι μετατρέπουν οι ανεμογεννήτριες την

Διαβάστε περισσότερα

Ανάβρυτα Συντελεστές: Αγγελάκης Άγγελος Αδαμάκης Παύλος Τσαντά Ιωάννα Σωτηροπούλου Κωνσταντίνα

Ανάβρυτα Συντελεστές: Αγγελάκης Άγγελος Αδαμάκης Παύλος Τσαντά Ιωάννα Σωτηροπούλου Κωνσταντίνα Ανάβρυτα 2015 2016 Συντελεστές: Αγγελάκης Άγγελος Αδαμάκης Παύλος Τσαντά Ιωάννα Σωτηροπούλου Κωνσταντίνα Γεωργική Οικονομία Τα πρώτα βήματα στην γεωργική οικονομία γίνονται κατά την Μυκηναϊκήεποχή. Τηνεποχήαυτή:

Διαβάστε περισσότερα

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης;

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Μέρος της οχύρωσης Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που διενεργούνται στην περιοχή της La Bastida (Totana, Murcia στην Ισπανία) έχουν αποκαλύψει ένα επιβλητικό οχυρωματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Συμπόσιο. «Τοπικές κοινωνίες στον θαλάσσιο και ορεινό χώρο στα νότια Βαλκάνια, 18 ος -19 ος αι.

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Συμπόσιο. «Τοπικές κοινωνίες στον θαλάσσιο και ορεινό χώρο στα νότια Βαλκάνια, 18 ος -19 ος αι. ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Μνήμη Εύης Ολυμπίτου Συμπόσιο «Τοπικές κοινωνίες στον θαλάσσιο και ορεινό χώρο στα νότια Βαλκάνια, 18 ος -19 ος αι.» Κέρκυρα 24-26 Μαΐου 2012 ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΔΗΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδία 1 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΤΑΞΗ Α ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ. Ονοματεπώνυμο: Μαρία Βλαχοδιονυσοπούλου.

Σχεδία 1 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΤΑΞΗ Α ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ. Ονοματεπώνυμο: Μαρία Βλαχοδιονυσοπούλου. 1 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018 ΤΑΞΗ Α ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ Σχεδία Ονοματεπώνυμο: Μαρία Βλαχοδιονυσοπούλου Τμήμα: Α1 Καθηγητης: Σιάφης Β. Νικαία, Μάιος 2018. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ-ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Εθνικό Σχέδιο Παροπλισµού επαγγελµατικών αλιευτικών σκαφών που

«Εθνικό Σχέδιο Παροπλισµού επαγγελµατικών αλιευτικών σκαφών που ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΑΛΙΕΙΑΣ «Εθνικό Σχέδιο Παροπλισµού επαγγελµατικών αλιευτικών σκαφών που φέρουν το αλιευτικό εργαλείο «βιντζότρατα»

Διαβάστε περισσότερα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα Karystos Beach Front - Εύβοια οικολογικό συγκρότημα Περιγραφή συγκροτήματος Συγκρότημα τεσσάρων οικολογικών και βιοκλιματικών εξοχικών κατοικιών σε οργανωμένο παραθεριστικό οικισμό, με άμεση πρόσβαση στην

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Εισαγωγικά: ΟΡΙΣΜΟΣ: Με τον όρο μυκηναϊκός πολιτισμός χαρακτηρίζεται ο προϊστορικός πολιτισμός της ΎστερηςΕποχήςτουΧαλκούαπότο1600-1100 π. Χ. που αναπτύχθηκε κυρίως στην κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Α 1 τάξης

Από τα παιδιά της Α 1 τάξης Από τα παιδιά της Α 1 τάξης Μαύρο-Άσπρο Τα παιδιά αφού χωρίσουν το γήπεδο στη μέση με μια άσπρη γραμμή, χωρίζονται σε δύο ομάδες. Ένα παιδί κάνει το διαιτητή. Αυτό το παιδί παίρνει μια πέτρα που είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CLLD/LEADER

ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CLLD/LEADER ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CLLD/LEADER Μέτρο 19 του ΠΑΑ 2014-2020 ΑΧΑΪΑ Α.Ε. - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2017 ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CLLD/LEADER 2 ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CLLD/LEADER ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

2. Εγχώρια κατανάλωση-διατροφικές συνήθειες.

2. Εγχώρια κατανάλωση-διατροφικές συνήθειες. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή 2. Εγχώρια κατανάλωση-διατροφικές συνήθειες. 3. Δίκτυα διανομής 4. Ενδεικτικές λιανικές τιμές 5. Παραγωγή 6. Εξωτερικό εμπόριο 7. Διμερές εμπόριο 1 1. Εισαγωγή Τα ψάρια, μαλάκια

Διαβάστε περισσότερα

1,5 εκατ. κιλά προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες στη Μαγνησία Δευτέρα, 20 Απρίλιος :04

1,5 εκατ. κιλά προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες στη Μαγνησία Δευτέρα, 20 Απρίλιος :04 Ελληνικά προϊόντα διανεμήθηκαν σε 14.670 οικογένειες, ενώ σταθερή παραμένει η ζήτηση στις παραγγελίες. Ενα εκατομμύριο τετρακόσιες εβδομήντα τέσσερις χιλιάδες εξακόσια ογδόντα οχτώ κιλά προϊόντα χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Το καράβι της Κερύνειας

Το καράβι της Κερύνειας Το καράβι της Κερύνειας Το αρχαίο Καράβι της Κερύνειας Το 300π.Χ. το αρχαίο εμπορικό πλοίο ξεκινούσε από τη Σάμο απ όπου φόρτωσε κρασί. Αφού πέρασε από τα νησιά Κω και Ρόδο και πήρε αμφορείς ταξίδευε προς

Διαβάστε περισσότερα

Σέσσι, Γραμματικό. κείμενο-φωτό: Κώστας Λαδάς

Σέσσι, Γραμματικό. κείμενο-φωτό: Κώστας Λαδάς Σέσσι, Γραμματικό κείμενο-φωτό: Κώστας Λαδάς Το καλοκαίρι του 2009 το Γραμματικό έγινε η περισσότερο συζητημένη περιοχή, αφού δυστυχώς για μια εβδομάδα σχεδόν το όνομα του φιγουράριζε σε όλα τα δελτία

Διαβάστε περισσότερα

των Ισπανών καταναλωτών τόσο λόγω διατροφικών συνηθειών όσο και της αυξανόμενης τάσης για υγιεινή διατροφή.

των Ισπανών καταναλωτών τόσο λόγω διατροφικών συνηθειών όσο και της αυξανόμενης τάσης για υγιεινή διατροφή. Εισαγωγικό σημείωμα Τα ψάρια, μαλάκια και όσrρακοειδή, αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής των Ισπανών καταναλωτών τόσο λόγω διατροφικών συνηθειών όσο και της αυξανόμενης τάσης για υγιεινή διατροφή.

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι. Ελληνικά

Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι. Ελληνικά 1 Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι Ελληνικά 2 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΠΕΛΕΝΤΡΙ Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι φαίνεται να χτίστηκε λίγο μετά τα μέσα του 12 ου αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Περιεχομένων. Σκοπός του Παιχνιδιού. Προετοιμασία

Παρουσίαση Περιεχομένων. Σκοπός του Παιχνιδιού. Προετοιμασία Για 2 παίκτες Έφτασε η στιγμή ο καπετάνιος Νέμο να επιλέξει ποιός θα γίνει ο πρώτος βοηθός στον Ναυτίλο. Ετοιμαστείτε να αντιμετωπίσετε τα βάθη της θάλασσας, καθώς αποδικνείετε ότι είστε ο καλύτερος σε

Διαβάστε περισσότερα

Υγρότοποι: μία ιστορία για το νησί μου. Καλουστ Παραγκαμιάν / WWF Ελλάς

Υγρότοποι: μία ιστορία για το νησί μου. Καλουστ Παραγκαμιάν / WWF Ελλάς Υγρότοποι: μία ιστορία για το νησί μου Καλουστ Παραγκαμιάν / WWF Ελλάς Υγρότοποι: μια ιστορία για το νησί μου 1 Τι είναι υγρότοποι; Καλουστ Παραγκαμιάν / WWF Ελλάς Υγρότοποι: μια ιστορία για το νησί μου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΓΕΝΙΚΑ Oι πρώτες προσπάθειες για την ανάπτυξη του τομέα των θαλασσοκαλλιεργειών

Διαβάστε περισσότερα

1.2. ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

1.2. ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΡΓΟΛΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΕΠΑΛ 2000-2006, Μέτρο 4.4.-Δράση 3, Κωδικός Υποέργου:117456/2 ΤΕΛΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Γραμματική και Συντακτικό Γ Δημοτικού ανά ενότητα - Παρασκευή Αντωνίου

Γραμματική και Συντακτικό Γ Δημοτικού ανά ενότητα - Παρασκευή Αντωνίου Ενότητα 1η: «Πάλι μαζί!» Σημεία στίξης: τελεία ερωτηματικό...4 Η δομή της πρότασης: ρήμα υποκείμενο αντικείμενο...5 Ουσιαστικά: αριθμοί γένη...6 Ονομαστική πτώση ουσιαστικών...6 Οριστικό άρθρο...7 Ερωτηματικές

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4138, 14/8/2007 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΑΛΙΕΙΑΣ ΝΟΜΟ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4138, 14/8/2007 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΑΛΙΕΙΑΣ ΝΟΜΟ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΑΛΙΕΙΑΣ ΝΟΜΟ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. Κεφ. 135. 44 του 1961 109 του 1968 2 του 1970 9 του 1972 19 του 1981 210 του 1987 170 του 1990

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΕΣ Δ1 7 ου Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ

ΜΑΘΗΤΕΣ Δ1 7 ου Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ Δ1 7 ου Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΣΜΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΛΑΝΚΑ ΧΕΚΕΡΙΜ ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ 6 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν.ΙΩΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: Α2 ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Ι ΑΣΚΟΥΣΑ : ΕΛ. ΣΑΡ Η ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΜΠΑΡΛΙΚΑ ΜΑΙΟΣ 2015 ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ...

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΑΛΛΙΑ ERASMUS + ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Η ΓΑΛΛΙΑ ERASMUS + ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ Η ΓΑΛΛΙΑ ERASMUS + ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ Η Γαλλία είναι μία μεγάλη χώρα της δυτικής Ευρώπης. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στα 66,6 εκατομμύρια και το νόμισμα της είναι το ευρό.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ 38 ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Βιομηχανία ή δευτερογενής τομέας της παραγωγής ή μεταποίηση: Το σύνολο των διαδικασιών με τις οποίες ακατέργαστα ή μισοκατεργασμένα προϊόντα μετατρέπονται

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ. ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΟΥ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ. ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ. ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΟΥ Τίτλος προγρ/τος : «Μελετώ και διερευνώ το χώρο του λιμανιού του Κουφονησίου» Σχ. χρονιά : 2005-06 Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί : Ντέμσια Γεωργία (συντονίστρια) Χριστοδούλου Τριανταφυλλιά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 9 Απριλίου 2018 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

1. Το φαινόµενο El Niño

1. Το φαινόµενο El Niño 1. Το φαινόµενο El Niño Με την λέξη Ελ Νίνιο, προσφωνούν οι Ισπανόφωνοι το Θείο Βρέφος. Η ίδια λέξη χρησιµοποιείται για να εκφράσει µια µεταβολή του καιρού στις ακτές του Περού, που εµφανίζεται εδώ και

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας

Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας monachus monachus & ψαράδες ψαράδες ψαράδες monachus monachus monachus monachus Αντίκτυπο στο είδος Αντίκτυπο στην αλιεία Βελτίωση της κατάστασης του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝ II, KOYΠΟΝΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Κωδικός Αριθμός Κουπονιού:

ΕΠΑΝ II, KOYΠΟΝΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Κωδικός Αριθμός Κουπονιού: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ, ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΡΓΟΛΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 7 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΛΥΚ. ΤΑΞΕΙΣ. Μεσόγειος: Ένας παράδεισος σε κίνδυνο

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 7 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΛΥΚ. ΤΑΞΕΙΣ. Μεσόγειος: Ένας παράδεισος σε κίνδυνο ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 7 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΛΥΚ. ΤΑΞΕΙΣ Μεσόγειος: Ένας παράδεισος σε κίνδυνο ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ «Mare Nostrum», δηλαδή «δική μας θάλασσα», αποκαλούσαν

Διαβάστε περισσότερα

Γράφουν τα παιδιά της Β 1 Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου

Γράφουν τα παιδιά της Β 1 Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Γράφουν τα παιδιά της Β 1 Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου 2018-2019 Τίτλος: Η κυρά-κακή και τα κακά της λόγια. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η κυρα-κακή. Ήταν γιαγιά και ζούσε σε ένα χωριό. Τη λέγανε κυρα-κακή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ Η ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΛΙΕΊΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤΑ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΟΎΜΕΝΑ ΕΠΤΆΝΗΣΑ

ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ Η ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΛΙΕΊΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤΑ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΟΎΜΕΝΑ ΕΠΤΆΝΗΣΑ ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ Η ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΛΙΕΊΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤΑ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΟΎΜΕΝΑ ΕΠΤΆΝΗΣΑ Η ιστορία της αλιευτικής δραστηριότητας στον ελληνικό χώρο είναι ελάχιστα γνωστή καδώς βρέδηκε στο περιθώριο

Διαβάστε περισσότερα

γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ)

γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ) γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ) Α Κεφ. αβιοτικό κάθε στοιχείο που δεν έχει ζωή 4 αιολική διάβρωση Η διάβρωση που οφείλεται στον άνεμο 5 ακρωτήριο ακτογραμμή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ Τμήμα Αγροτικής Στατιστικής

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ Τμήμα Αγροτικής Στατιστικής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ Τμήμα Αγροτικής Στατιστικής Στατιστική επεξεργασία και ανάλυση: Λεωνίδας Σπανέλλης, Στατιστικολόγος

Διαβάστε περισσότερα