Ξεφυλλίζοντας την ιστορία της Ελληνικής κατάδυσης: Αλέξης Παπαδόπουλος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ξεφυλλίζοντας την ιστορία της Ελληνικής κατάδυσης: Αλέξης Παπαδόπουλος"

Transcript

1 Ξεφυλλίζοντας την ιστορία της Ελληνικής κατάδυσης: Αλέξης Παπαδόπουλος H ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ στα πλαίσια του προγράμματος «Ξεφυλλίζοντας την ιστορία της Ελληνικής κατάδυσης», τίμησε τον ερευνητή κινηματογραφιστή βυθού Αλέξη Παπαδόπουλο για το συνολικό του έργο και την μοναδική προσφορά του στην καταδυτική ιστορία της χώρας μας. Η εκδήλωση αυτή, γεμάτη από συγκινήσεις και πανέμορφες εικόνες κατάφερε όχι μόνο να «καθηλώσει» τους παρευρισκόμενους και να κερδίσει όλη τους την προσοχή, αλλά μας έκανε να κρεμόμαστε από τα χείλη του Αλέξη Παπαδόπουλου χάνοντας την αίσθηση του χρόνου και του χώρου ταξιδεύοντας μας τόσο μακριά, αλλά και τόσο κοντά. H ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ στα πλαίσια του προγράμματος «Ξεφυλλίζοντας την ιστορία της Ελληνικής κατάδυσης», τίμησε τον ερευνητή - κινηματογραφιστή βυθού Αλέξη Παπαδόπουλο για το συνολικό του έργο και την μοναδική προσφορά του στην καταδυτική ιστορία της χώρας μας. Η εκδήλωση αυτή, γεμάτη από συγκινήσεις και πανέμορφες εικόνες κατάφερε όχι μόνο να «καθηλώσει» τους παρευρισκόμενους και να κερδίσει όλη τους την προσοχή, αλλά μας έκανε να κρεμόμαστε από τα χείλη του Αλέξη Παπαδόπουλου χάνοντας την αίσθηση του χρόνου και του χώρου ταξιδεύοντας μας τόσο μακριά, αλλά και τόσο κοντά.. Ο Αλέξης Παπαδόπουλος, κλείνοντας φέτος 50 ολόκληρα χρόνια υποβρύχιας δραστηριότητας, μας ταξίδεψε με τον καλύτερο τρόπο και μας έκανε να νιώσουμε πολύ έντονα συναισθήματα ανάμικτα, που διαδέχονταν το ένα το άλλο. Θαυμασμό για το έργο του, νοσταλγία εποχών που δεν ζήσαμε, οργή για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που είχε αναδείξει δεκαετίες πριν και που δεν έγιναν οι ενέργειες που θα προστάτευαν το περιβάλλον όπως θα έπρεπε αλλά και βαθιά λύπη που έμεινε ανεκμετάλλευτο το έργο του που θα μπορούσε να αναδείξει και να προστατέψει την τεράστια Ελληνική πολιτιστική μας κληρονομιά. Το έργο του Αλέξη Παπαδόπουλου, είναι αδύνατο να χωρέσει σε μια εκδήλωση και να καταχωρηθεί απλά στην ιστορία. Ακόμη και σήμερα παραμένει όπως τότε, εξαιρετικά επίκαιρο και δίνει τροφή όχι μόνο για σκέψη, αλλά και για δράση που έχει ιστορική συνέχεια και οι Υδροναύτες δεν θα μπορούσαν να μην υποστηρίξουν αυτού του είδους την προσπάθεια. Έτσι, με ιδιαίτερη υπερηφάνεια και τιμή, αποδεχθήκαμε την πρόταση που μας έγινε δια στόματος της κόρης του Αλέξη Παπαδόπουλου, Χριστίνας να συμμετάσχουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην συνέχιση του έργου αυτού. Γιατί το έργο του Αλέξη και η προσφορά του κάθε άλλο παρά τελείωσε. Αντίθετα, έχει πολλά πράγματα να μας δώσει και είναι τιμή μας να έχουμε οποιαδήποτε συμμετοχή σε κάτι τόσο σπουδαίο.

2 Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια σύντομη εισαγωγή του προέδρου του ΔΣ των Υδροναυτών Παναγιώτη Τασιαδάμη στην οποία αναφέρθηκαν οι στόχοι του προγράμματος «Ξεφυλλίζοντας την ιστορία της Ελληνικής κατάδυσης», καθώς και οι λόγοι για τους οποίους θεωρήσαμε χρέος μας να ξεκινήσουμε με την παρουσίαση του Αλέξη Παπαδόπουλου, ως του ανθρώπου που πρώτος από όλους έφερε την φωνή του βυθού στην επιφάνεια. Στην συνέχεια στο βήμα ανέβηκε το τιμώμενο πρόσωπο, που με τις πρώτες του κουβέντες κατάφερε να συγκινήσει όλους τους παρευρισκόμενους. Το ταξίδι μας ξεκίνησε με ματιές στον εξοπλισμό που χρησιμοποιούσε, εξοπλισμό άλλης εποχής που απέχει πολύ από αυτόν που γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε σήμερα. Και όμως, με εκείνα τα μέσα και όλες τις δυσκολίες που είχαν, ο Αλέξης Παπαδόπουλος μπόρεσε και έφερε μοναδικές εικόνες στην επιφάνεια, όπως αυτές που είδαμε στην συνέχεια της εκδήλωσης και που μας ταξίδεψαν σε πανέμορφα ναυάγια και χαμένες υποβρύχιες πολιτείες.. Φυσικά, το ταξίδι μας είχε και δυσάρεστες εικόνες. Είδαμε ανεκμετάλλευτο υποβρύχιο πλούτο, μοναδικά κομμάτια πολιτιστικής κληρονομιάς που δεν είχαν την τύχη που τους άρμοζε, είδαμε ντοκουμέντα από την περιβαλλοντική καταστροφή του Σαρωνικού, την οποία δυστυχώς δεν εμπόδισε κανείς.. Η παρουσίαση του Αλέξη Παπαδόπουλου, ο τρόπος που μας μίλησε, το συναίσθημα που μας μετέφερε, κυριολεκτικά μας μάγεψε και θα μπορούσαμε να τον ακούμε για πολλές περισσότερες ώρες χωρίς ίχνος κούρασης. Τον Αλέξη Παπαδόπουλο διαδέχθηκε στο βήμα η Χριστίνα Παπαδοπούλου, την οποία έχουμε θαυμάσει στο σύνολο σχεδόν του έργου του Κου Παπαδόπουλου και σίγουρα έχει την δική της θέση στην Ελληνική καταδυτική ιστορία, καθώς απέδειξε πως η κατάδυση δεν έχει περιορισμό φύλου. Η Χριστίνα μας μίλησε για τις μοναδικές εμπειρίες που έζησε δίπλα στον Αλέξη Παπαδόπουλο και μας συγκίνησε ιδιαίτερα, προτείνοντας μας την συμμετοχή σε καταδυτικές αποστολές ιδιαίτερης σπουδαιότητας για την Ελληνική κατάδυση. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή των τιμητικών διακρίσεων. Με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ των Υδροναυτών, ανακηρύξαμε επίτιμα μέλη της οργάνωσης, τον Κο Αλέξη Παπαδόπουλο και την Χριστίνα Παπαδοπούλου. Την διάκριση του Αλέξη Παπαδόπουλου, παρέδωσε ο νεαρότερος αυτοδύτης της οργάνωσής μας, ο δεκαεξάχρονος Αλέξανδρος Λεονταρίτης και την διάκριση στην Χριστίνα Παπαδοπούλου έδωσε η νεαρότερη αυτοδύτρια της οργάνωσής μας, η δεκαεξάχρονη Αφροδίτη Μουστρούφη, στους οποίους ευχόμαστε να αποκτήσουν αντίστοιχες καταδυτικές εμπειρίες με τους ανθρώπους που παρέδωσαν τις διακρίσεις. Τέλος, στον Κο Αλέξη Παπαδόπουλο απονεμήθηκε και η τιμητική πλακέτα της οργάνωσής μας από τον πρόεδρο του ΔΣ κο Παναγιώτη Τασιαδάμη, ως ελάχιστος φόρος τιμής για την προσφορά του και για το ότι υπήρξε πηγή έμπνευσης και για την ίδια την οργάνωσή μας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι παρευρέθησαν σήμερα στην εκδήλωση μας και όλους όσοι την στήριξαν. Ευχόμαστε να ζήσουμε πολλές αντίστοιχες συγκινήσεις και σε μελλοντικές εκδηλώσεις. Φωτογραφικό υλικό απο την εκδήλωση

3

4

5

6 O Αλέξης Παπαδόπουλος

7 Κατα την διάρκεια της παρουσίασης, αναγνώσθηκαν δημοσιεύσεις που αφορούσαν διακρίσεις του Αλέξη Παπαδόπουλου εκτός των Ελληνικών συνόρων. Ο ίδιος δεν θέλησε να τις αναφέρει στην παρουσίασή του και φροντίσαμε να τον εκπλήξουμε διαβάζοντας κάποια μικρά αποσπάσματα.

8

9

10

11 Η Χριστίνα Παπαδοπούλου, υπήρξε η νεαρότερη Ελληνίδα αυτοδύτρια και την θαυμάσαμε πολλές φορές μέσα απο το έργο του Αλέξη Παπαδόπουλου. Ουσιαστικά διέψευσε και η ίδια τα στερεότυπα που ήθελαν την κατάδυση να είναι αυστηρά ανδρικό σπόρ, ενώ συμμετείχε ενεργά σε όλες τις προσπάθειες του Αλέξη να αναδείξει τις ομορφιές αλλά και τα προβλήματα του βυθού.

12

13 Η νεαρότερη αυτοδύτρια - μέλος της οργάνωσής μας, Αφροδίτη Μουστρούφη παραδίδει την τιμητική διάκριση στην Χριστίνα Παπαδοπούλου.

14

15 Την τιμητική διάκριση παρέδωσε στον Κο Αλέξη Παπαδόπουλο, ο Αλέξανδρος Λεονταρίτης, ο νεαρότερος αυτοδύτης της οργάνωσής μας. Μια σύμπτωση που μας γέμισε χαμόγελα: Δεν συνέπεσε μόνο το όνομα Αλέξης στην τιμητική διάκριση. Η Χριστίνα Παπαδοπούλου, έγινε γνωστή μέσα απο το έργο του Αλέξη Παπαδόπουλου ώς Τίτη, και Τίτη φωνάζουν χαιδευτικά και την δική μας Αφροδίτη. Ένας Αλέξης και μια Τίτη λοιπόν και στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον. Τους ευχόμαστε να ζήσουν αντίστοιχες υποβρύχιες εμπειρίες.

16 Την τιμητική πλακέτα παρέδωσε στον Κο Αλέξη Παπαδόπουλο ο Παναγιώτης Τασιαδάμης, πρόεδρος της οργάνωσής μας.

17 Αλέξης και Χριστίνα Παπαδοπούλου

18

19

20

21

22

23 'Ανθρωποι κάθε ηλικίας ανάμεσα στο κοινό που "ταξίδεψε" στο παρελθόν των Ελληνικών βυθών, με οδηγό τον Αλέξη Παπαδόπουλο.

24

25

26

27

28

29 Ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι ήθελαν κάτι να πούν με τον Αλέξη Παπαδόπουλο. Απο το να θυμηθούν παλιές στιγμές μαζί του, μέχρι και να του πούν ένα ζεστό ευχαριστώ για την προσφορά του.

30 Λίγα λόγια για τον Αλέξη... Σας παρουσιάζουμε τον πολύ γνωστό και καταξιωμένο ερευνητή, φωτογράφο και κινηματογραφιστή του βυθού Αλέξη Παπαδόπουλο έναν θαυμάσιο άνθρωπο που παραμένει δραστήριος και ενθουσιώδης έχοντας την ικανότητα να μεταδίδει κινηματογραφικά θα έλεγα τις εμπειρίες του. Γεννήθηκε στην Αθήνα λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος του 40 και μεγάλωσε έχοντας υποστεί όλες τις στερήσεις που φέρνει ένας πόλεμος. Την τέχνη της φωτογραφίας την διδάχτηκε από τον πατέρα του, που ήταν επαγγελματίας φωτογράφος. Παράλληλα είχε μεγάλη αγάπη για την θάλασσα. Τον μάγευε ο βυθός, στον οποίο με διάφορες αυτοσχέδιες κατασκευές προσπάθησε να παραμένει για να τον παρατηρεί. Μεγαλώνοντας ασχολήθηκε επαγγελματικά με την υποβρύχια έρευνα και κινηματογράφηση και κατάφερε να γίνει γνωστός μέσα από το έργο του. Έχει συμπληρώσει ώρες υποβρύχιας εμπειρίας με κινηματογράφηση και φωτογράφηση του βυθού και έχει καταδυθεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές περιοχές της Μεσογείου, της Καραϊβικής και της Ερυθράς Θάλασσας. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρώσει αρκετές παραγωγές για την ελληνική κρατική τηλεόραση, πολλά υποβρύχια ντοκιμαντέρ και χιλιάδες υποβρύχιες φωτογραφίες. Τον έχουν εμπιστευτεί πολλές φορές για γυρίσματα υποβρυχίων σκηνών για τον κινηματογράφο και έχει συνεργαστεί με την Βρετανική, Ολλανδική, Αραβική τηλεόραση, καθώς επίσης και για παραγωγές της Αυστρίας, της Κύπρου και της Ελβετίας. Έχει πετύχει πολλές ανακαλύψεις αρχαίων ναυαγίων και γεωλογικών φαινομένων.

31 Ξεχωριστή σημασία έχει η έρευνα που έκανε στα απομεινάρια της ναυμαχίας του Ναυαρίνου στην Πύλο. Έχει κάνει μια μεγάλη μελέτη για την μόλυνση του Σαρωνικού Κόλπου και η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του είναι η ανακάλυψη της βυθισμένης αρχαίας πόλης Ελίκης στον Κορινθιακό Κόλπο. Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα που είναι αφιερωμένη στον Αλέξη Παπαδόπουλο, είναι σίγουρο πως θα σας ταξιδέψει στην ιστορία, και μάλιστα με "ουδετέρα πλευστότητα".. Λίγες ματιές στο έργο του Αλέξη Παπαδόπουλου, όπως παρουσιάζεται και στο ιστολόγιο που είναι αφιερωμένο σε αυτόν, Ανακάλυψη αρχαίου ναυαγίου το έτος 1968 Ένα ολόκληρο βουνό από αμφορείς σε βάθος 36 μέτρων, βρίσκεται σε ελληνικό νησί. Η διαφορετικότητα των αμφορέων δηλώνουν χρονική διαφορά αιώνων, και με βεβαιώνουν ότι στο ίδιο σημείο υπάρχουν 3-4 διαφορετικά ναυάγια. Είναι σπάνιο ίσως και μοναδικό στο κόσμο να βρίσκονται τόσα ναυάγια στο ίδιο σημείο. Το σημείο των ναυαγίων είναι μια υπήνεμη αγκαλιά με ένα ύφαλο που αποτέλεσε την παγίδα, για τις εποχές που η θάλασσα ήταν αχαρτογράφητη, αυτή ηταν και η αιτία των ναυαγίων. Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 1980 το ''σούπερ'' δεξαμενόπλοιο Αϊρίν-Σερενέϊτ στο κλειστό κόλπο της Πύλου μετά από μια τρομακτική έκρηξη, βυθίστηκε φλεγόμενο σε βάθος 47 μέτρων. Ο δύτης κινηματογραφιστής Αλέξης Παπαδόπουλος καλείται να καταδυθεί για πραγματογνωμοσύνη μόλις 3 ώρες μετά την βύθισή του και να καταγράψει με την υποβρύχια κάμερα τι ακριβώς έχει συμβεί στο λιμάνι. Η είδηση και η υποβρύχια ''ανταπόκριση'' από τον Αλέξη με εικόνα και ήχο, στο βραδυνό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ήταν πρωτοποριακή για την εποχή. Δύο ολόκληρα λεπτά από το υποβρύχιο φιλμ αγόρασε το δίκτυο της Γιουροβίζιον Νο 2 και η υποβρύχια εικόνα του ναυαγίου έκανε το γύρο του κόσμου. Το σημείο που είχε αγκυροβολήσει το τάνκερ των τόνων, 300 μέτρων μήκους και 47 μέτρων πλάτους, ήταν ακριβώς εκεί που πριν 3 χρόνια ο δύτης Αλέξης Παπαδόπουλος είχε εντοπίσει τα λείψανα της Τουρκικής Ναυαρχίδας από την ιστορική Ναυμαχία του Ναυαρίνου για ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ. ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ, έγινε γνωστό ως ''βάραθρο του διαβόλου'' από την ταινία του δύτη - ερευνητή κινηματογραφιστή Αλέξη Παπαδόπουλου. Η πρώτη έγχρωμη κινηματογραφική καταγραφή του 6 μήνες μετά τον τραγικό χαμό 3 αμερικανών δυτών.προβλήθηκε στην ΕΡΤ το 1981.

32 Το σκάφανδρο - Αναπαράσταση κατάδυσης με σκάφανδρο απο την Χριστίνα Παπαδοπούλου Κατάδυση στο ναυάγιο "Irenes Serenade" στην Πύλο Ερευνώντας τους θρύλους στο "πηγάδι" του Σχοινιά Κατάδυση στο ναυάγιο "Απολλωνία 6" της Μακρονήσου Τα ναυάγια της ναυμαχίας του Ναυαρίνου ΕΛΛΗ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΟ ΤΗΝΟΣ.Απόσπασμα από την εκπομπή ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ, του τηλεοπτικού δίαυλου ΣΚΑΪ, για τον τορπιλισμό του εύδρομου καταδρομικού μας "ΕΛΛΗ" στις 15 Αυγούστου 1940 στο λιμάνι της Τήνου. Σε αυτή την συνέντευξη, ο Αλέξης Παπαδόπουλος περιγράφει ότι κατέγραψε με την υποβρύχια κάμερα σχετικά με τον διαμελισμό του "ΕΛΛΗ" από ιερόσυλα ''ελληνικά'' χέρια και την πώλησή του για παλιοσίδερα (σκραπ). Τηλεοπτική παραγωγή του Ντοκιμαντέρ με υποβρύχιες λήψεις του Αλέξη Παπαδόπουλου σχετικά με το ναυάγιο του "Μεντώρ". Από το 1801 έως το 1804 τα συνεργεία του Έλγιν δρούσαν στην Ακρόπολη, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στα γλυπτά και το ίδιο το μνημείο, αποσπώντας και διαμελίζοντας ένα σημαντικό μέρος (περίπου το ήμισυ) από το σωζόμενο γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, μαζί με ορισμένα αρχιτεκτονικά μέλη, όπως ένα κιονόκρανο και ένα σπόνδυλο από κίονα. Η μεταφορά αυτών των ανεκτίμητης αξίας αρχαιοτήτων στην Αγγλία αντιμετώπισε δυσκολίες, αφού γινόταν από λιμάνι σε λιμάνι. Το πλοίο ''ΜΕΝΤΩΡ'' βούλιαξε και τα γλυπτά, ύστερα από παρατεταμένη παραμονή στον βυθό ανελκύστηκαν από Έλληνες δύτες στα Κύθηρα και έφτασαν τελικά στην Βρετανία το 1804.

33 Το τροχόπλοιο Πατρίς που έγινε γνωστό στις αρχές της δεκαετίας του 1980 απο τον Αλέξη Παπαδόπουλο Ένας από τους πιο αξιοσημείωτους στόχους στον τομέα της υποβρύχιας αρχαιολογίας είναι η θέση και η ανασκαφή της Ελίκης, της αρχαίας Αχαϊκής πόλης. Βρίσκεται ανατολικά του Αιγίου και ολόκληρη η πόλη καταποντίστηκε μαζί με κατοίκους της, στον Κορινθιακό Κόλπο, μετά από τον φοβερό σεισμό, τον χειμώνα του 373/372 π.χ. Η ανακάλυψη μιας πόλης μαζί με τα κτίρια, ναούς και τα γλυπτά θα είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός διότι η καταστροφή συνέβη κατά τη διάρκεια της κλασικής περιόδου. Έτσι, η εκτίμησή της θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στις γνώσεις μας για την κλασική αρχιτεκτονική, πολεοδομία, την τέχνη. Πολλές προσπάθειες έχουν πραγματοποιηθεί για να εντοπιστεί η αρχαία πόλη, ωστόσο ακριβής θέση της δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και οι απόψεις των επιστημόνων διίστανται ως προς αν η Ελίκη βρίσκεται σήμερα στο θαλάσσιο χώρο ή στην ακτή. Ανακαλύπτοντας μια βυθισμένη πόλη. Στον Κορινθιακό Κόλπο και στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου ο δύτης-ερευνητής ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ έχει ανακαλύψει μια βυθισμένη πόλη. Βρίσκεται σε βάθος 25μ-45μ με ευρήματα όπως: τοίχους, πεσμένες στέγες, σπασμένα κεραμίδια, δρόμους, κλπ. Το αν αυτή η πόλη μπορεί να ταυτιστεί με την Ελίκη είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από εκτεταμένη υποβρύχια έρευνα. Σε κάθε περίπτωση, η ανακάλυψη αυτής της πόλης μπορεί να θεωρηθεί ως μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανακάλυψη. Η Χριστίνα Παπαδοπούλου στον ρόλο Γοργόνας σε έκθεση σκαφών στο ΜΕΚ.

Διήμερο εθελοντικών δράσεων στο Μεγανήσι Λευκάδος

Διήμερο εθελοντικών δράσεων στο Μεγανήσι Λευκάδος Διήμερο εθελοντικών δράσεων στο Μεγανήσι Λευκάδος 23-24.11.13 Η ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ σε συνεργασία με το Δήμο Μεγανησίου Λευκάδας και την ομάδα εθελοντών Μεγανησίου "ώρα για δράση", ολοκλήρωσαν με απόλυτη επιτυχία

Διαβάστε περισσότερα

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας - Απολογισμός του πρώτου χρόνου λειτουργίας

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας - Απολογισμός του πρώτου χρόνου λειτουργίας Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας - Απολογισμός του πρώτου χρόνου λειτουργίας Η ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ στα πλαίσια προγραμματισμένης επιμορφωτικής εκδήλωσης, πραγματοποίησε την παρουσίαση απολογισμού του έτους 2011,

Διαβάστε περισσότερα

Θαλαμηγός Καλυψώ - Αγιος Νικόλαος Αναβύσσου

Θαλαμηγός Καλυψώ - Αγιος Νικόλαος Αναβύσσου Θαλαμηγός Καλυψώ - Αγιος Νικόλαος Αναβύσσου Κείμενο: Παναγιώτης Τασιαδάμης Φωτό: Παναγιώτης Τασιαδάμης-Κώστας Λαδάς Το ξύλινο ναυάγιο της θαλαμηγούς "Καλυψώ", στον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου, είναι ένας πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερο περιβαλλοντικών εκδηλώσεων και δράσεων στην Πάτμο 21 & 22 Ιουλίου 2012

Διήμερο περιβαλλοντικών εκδηλώσεων και δράσεων στην Πάτμο 21 & 22 Ιουλίου 2012 Διήμερο περιβαλλοντικών εκδηλώσεων και δράσεων στην Πάτμο 21 & 22 Ιουλίου 2012 H MKO ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ σε συνεργασία με την Εταιρεία Πατμιακού Πολιτισμού και την υποστήριξη του Δήμου Πάτμου, πραγματοποίησαν με

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ στο 33ο Διεθνές Ναυτικό Σαλόνι Αθηνών

Η ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ στο 33ο Διεθνές Ναυτικό Σαλόνι Αθηνών Η ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ στο 33ο Διεθνές Ναυτικό Σαλόνι Αθηνών Η ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ συμμετείχε στο 33ο Διεθνές Ναυτικό Σαλόνι Αθηνών, την έκθεση θεσμό για τους λάτρεις της θάλασσας. Το περίπτερο της οργάνωσής μας

Διαβάστε περισσότερα

Εθελοντικός υποβρύχιος καθαρισμός στο Παλαιό Φάληρο

Εθελοντικός υποβρύχιος καθαρισμός στο Παλαιό Φάληρο Εθελοντικός υποβρύχιος καθαρισμός στο Παλαιό Φάληρο 05.06.11 Η Μ.Κ.Ο. "Υδροναύτες", στα πλαίσια της Εκστρατείας Εθελοντικών Δράσεων "Φωνή Βυθού", πιστή στο όραμα της για συνεργασία με κάθε περιβαλλοντικά

Διαβάστε περισσότερα

Το καράβι της Κερύνειας

Το καράβι της Κερύνειας Το καράβι της Κερύνειας Το αρχαίο Καράβι της Κερύνειας Το 300π.Χ. το αρχαίο εμπορικό πλοίο ξεκινούσε από τη Σάμο απ όπου φόρτωσε κρασί. Αφού πέρασε από τα νησιά Κω και Ρόδο και πήρε αμφορείς ταξίδευε προς

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη: Αλέξης Παπαδόπουλος 21/06/2011

Συνέντευξη: Αλέξης Παπαδόπουλος 21/06/2011 Συνέντευξη: Αλέξης Παπαδόπουλος 21/06/2011 Σας παρουσιάζω την αποκαλυπτική συνέντευξη που έδωσε ο πολύ γνωστός και καταξιωμένος ερευνητής, φωτογράφος και κινηματογραφιστής του βυθού Αλέξης Παπαδόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

Yδροναύτες - Atenistas - Pireactive : Στο Φάληρο, ξανά!

Yδροναύτες - Atenistas - Pireactive : Στο Φάληρο, ξανά! Yδροναύτες - Atenistas - Pireactive : Στο Φάληρο, ξανά! 19.06.11 Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η παράλληλη δράση καθαρισμού βυθού και ακτής στην παραλία του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ), την Κυριακή

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη - καταδυτική εκδρομή στην λίμνη Δόξα

Επίσκεψη - καταδυτική εκδρομή στην λίμνη Δόξα Επίσκεψη - καταδυτική εκδρομή στην λίμνη Δόξα 20.02.2011 Το τμήμα εκδρομών και εξορμήσεων της Mη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Υδροναύτες" & το Τμήμα Τεχνικής Κατάδυσης διοργάνωσαν επίσκεψη καταδυτική εκδρομή

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερη εκδρομή στην Αθήνα

Διήμερη εκδρομή στην Αθήνα Διήμερη εκδρομή στην Αθήνα Την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου ξεκινήσαμε το πρωί από τα Τρίκαλα για την διήμερη εκδρομή που είχε οργανώσει το σχολείο μας με προορισμό την Αθήνα. Όλοι ανυπομονούσαμε γι αυτήν την

Διαβάστε περισσότερα

Χρονολογία ταξιδιού:στις 8 Ιουλίου του 1497 άρχισε και τελείωσε το 1503

Χρονολογία ταξιδιού:στις 8 Ιουλίου του 1497 άρχισε και τελείωσε το 1503 Ονοματεπώνυμο: Βάσκο Ντά Γκάμα Χρονολογία γέννησης:3 Σεπτεμβρίου 1449 Χρονολογία θανάτου:3 Ιανουαρίου 1524 Χρονολογία ταξιδιού:στις 8 Ιουλίου του 1497 άρχισε και τελείωσε το 1503 Ανακαλύψεις: Ανακάλυψε

Διαβάστε περισσότερα

Πέννυ Εμμανουήλ Κυβερνήτης Θ117Α

Πέννυ Εμμανουήλ Κυβερνήτης Θ117Α Αθήνα 31-7-2012 Αρ. πρωτ. 12 Προς την Επιτροπή Ανταλλαγών Νέων Αγαπητέ Πρόεδρε Τάσο Γρηγορίου, Με την Παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την εγκάρδια φιλοξενία των 4 παιδιών του Θέματός μας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ Durham University

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ Durham University ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ Durham University Στα πλαίσια του Π.Μ.Σ. «Μεθοδολογία και Εφαρμογές στην Κοινωνική Πολιτική», στο μάθημα Εργασία και Μετανάστευση, πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτικό ταξίδι στο Durham

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, Φεβρουάριος 2012 ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ. Συνοπτική παρουσίαση της οργάνωσης

Αθήνα, Φεβρουάριος 2012 ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ. Συνοπτική παρουσίαση της οργάνωσης Αθήνα, Φεβρουάριος 2012 ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ Συνοπτική παρουσίαση της οργάνωσης Υδροναύτες Ελληνικό Καταδυτικό Δίκτυο 2012 Συνοπτική παρουσίαση της ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ Η Οργάνωση μας Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Υδροναύτες,

Διαβάστε περισσότερα

«Πειραιάς το λιμάνι των τριήρων»

«Πειραιάς το λιμάνι των τριήρων» 25 Μαΐου 2015 «Πειραιάς το λιμάνι των τριήρων» Πολιτισμός / Εκθέσεις / Πολιτισμός Στους εορτασμούς της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015»,συμμετέχει το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, με την πραγματοποίηση περιοδικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» ΣΤΟΝ ΟΡΧΟΜΕΝΟ

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» ΣΤΟΝ ΟΡΧΟΜΕΝΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» ΣΤΟΝ ΟΡΧΟΜΕΝΟ Το μη κερδοσκοπικό σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ πραγματοποίησε και φέτος την 8 η ετήσια γενική συνέλευσή του στα Καμένα Βούρλα στις 25,26,27 και 28 Σεπτεμβρίου 2015. Στην τετραήμερη

Διαβάστε περισσότερα

17. 12.2008-20. 03. 2009. «...ανέφερα εγγράφως...» Διάρκεια Έκθεσης: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

17. 12.2008-20. 03. 2009. «...ανέφερα εγγράφως...» Διάρκεια Έκθεσης: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΩΝ «...ανέφερα εγγράφως...» ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Διάρκεια Έκθεσης: 17. 12.2008-20. 03. 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΩΝ Το αρχειακό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Θάλασσες της Ναυπάκτου. Εργασία Β Τετραμήνου

Θάλασσες της Ναυπάκτου. Εργασία Β Τετραμήνου Θάλασσες της Ναυπάκτου Εργασία Β Τετραμήνου Το project αυτό δημιουργήθηκε από μαθητές της Α τάξης του 2 ου Γενικού Λυκείου Ναυπάκτου και έχει στόχο να προβάλλει hobby, αθλήματα καθώς και δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Γ Ι Α

Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Γ Ι Α ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ (Γραφεία Πώλησης Εκδόσεων) Ταχυδρομική Διεύθυνση: ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ, ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας ΤΓΝ 1040, ΑΘΗΝΑ Τηλ: (+30) 210 6551772 (+30) 210

Διαβάστε περισσότερα

Κομοτηνη Ταξiδια στο θρακιko πeλαγος. Εκπαιδευτικo πρoγραμμα για μαθητeς δημοτικοy

Κομοτηνη Ταξiδια στο θρακιko πeλαγος. Εκπαιδευτικo πρoγραμμα για μαθητeς δημοτικοy Κομοτηνη 2018 Ταξiδια στο θρακιko πeλαγος Εκπαιδευτικo πρoγραμμα για μαθητeς δημοτικοy Στο ταξίδι σου µπορείς να συµβουλεύεσαι την κάτοψη της έκθεσης. Οι αριθµοί αντιστοιχούν σε κάθε µία από τις προθήκες.

Διαβάστε περισσότερα

Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αριστοτέλη, 630 75 Ιερισσός Χαλκιδικής 23770 21121-21130 23770 21132 aristoteleio@dimosaristoteli.

Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αριστοτέλη, 630 75 Ιερισσός Χαλκιδικής 23770 21121-21130 23770 21132 aristoteleio@dimosaristoteli. Ιερισσός, 17 Νοεμβρίου 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Για πρώτη φορά η ιστορία της Αρναίας στην οθόνη Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015, στις 12.00 το μεσημέρι στην Αίθουσα Μητροπολίτη Σωκράτη στην Αρναία Η Εφορεία Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ήμητρα Ιωάννου: «Τα ερεθίσματα ήρθαν από διαφορετικές κατευθύνσεις κι έδεσαν αρμονικά για τη δημιουργία των Γιων Της Γαλανής Κυράς»

ήμητρα Ιωάννου: «Τα ερεθίσματα ήρθαν από διαφορετικές κατευθύνσεις κι έδεσαν αρμονικά για τη δημιουργία των Γιων Της Γαλανής Κυράς» ήμητρα Ιωάννου: «Τα ερεθίσματα ήρθαν από διαφορετικές κατευθύνσεις κι έδεσαν αρμονικά για τη δημιουργία των Γιων Της Γαλανής Κυράς» Συντάχθηκε στις 29 Μαΐου 2017. Η φιλία που με συνδέει με την Δήμητρα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ...

ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ... ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ... Είναι μεσημέρι και τα παιδιά του διπλανού σπιτιού βγαίνουν έξω για να παίξουν Μια στέλνουν την μπάλα από εδώ, μια από εκεί, στο τέλος όλο πάνω μου πέφτει.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΥΔΡΟΝΑΥΤΩΝ ΣΥΔΕΣΥΣ Α.Ε.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΥΔΡΟΝΑΥΤΩΝ ΣΥΔΕΣΥΣ Α.Ε. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΥΔΡΟΝΑΥΤΩΝ ΣΥΔΕΣΥΣ Α.Ε. Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε πως οι περιβαλλοντικές μας δράσεις πλέον θα υποστηρίζονται και από τον Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Χρησιμοποιημένων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

KΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Γιάννης Κατσαρός

KΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Γιάννης Κατσαρός KΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γιάννης Κατσαρός ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑΜΕ ΜΙΑ ΓΗ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΤΕΛΕΙΟ ΧΑΛΙΑ ΑΛΛΑ ΕΊΝΑΙ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ ; ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΡΑΓΜΑ ΔΕΝ

Διαβάστε περισσότερα

«Τα μυστικά της Μεσογείου» του Πιερ-Υβ Κουστώ

«Τα μυστικά της Μεσογείου» του Πιερ-Υβ Κουστώ «Τα μυστικά της Μεσογείου» του Πιερ-Υβ Κουστώ Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011, στο ίδρυμα Ευγενίδου πραγματοποιήθηκε η δημόσια προβολή του ντοκιμαντέρ «Τα μυστικά της Μεσογείου» του Πιέρ-Υβ Κουστώ και του

Διαβάστε περισσότερα

Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Γ Ι Α

Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Γ Ι Α ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ (Γραφεία Πώλησης Εκδόσεων) Ταχυδρομική Διεύθυνση: ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ, ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας ΤΓΝ 1040, ΑΘΗΝΑ Τηλ: (+30) 210 655 1772 (+30)

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα. Μία επίσκεψη στην Ακρόπολη

Αθήνα. Μία επίσκεψη στην Ακρόπολη Αθήνα Μία επίσκεψη στην Ακρόπολη Αυτό ήτανε, είμαστε πια στην Ελλάδα. Φτάσαμε στην Αθήνα χθες, αργά το απόγευμα. Μέχρι να έρθουμε στο κέντρο με το λεωφορείο που κάνει το δρομολόγιο από το αεροδρόμιο στην

Διαβάστε περισσότερα

Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Γ Ι Α

Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Γ Ι Α ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ (Γραφεία Πώλησης Εκδόσεων) Ταχυδρομική Διεύθυνση: ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ, ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας ΤΓΝ 1040, ΑΘΗΝΑ Τηλ: (+30) 210 6551772 (+30) 210

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η πολυπόθητη μέρα για την εκδρομή μας στην Κωνσταντινούπολη είχε φτάσει! Βαλίτσες, φωτογραφικές μηχανές, τα λόγια που είχε να μάθει ο καθένας από όσους συμμετέχουμε

Διαβάστε περισσότερα

Μνημεία και εκπαίδευση Ενδεικτικές προτεινόμενες απαντήσεις

Μνημεία και εκπαίδευση Ενδεικτικές προτεινόμενες απαντήσεις Μνημεία και εκπαίδευση Ενδεικτικές προτεινόμενες απαντήσεις Α. Περίληψη Το δοκιμιογραφικό αυτό κείμενο επικεντρώνεται στην παρουσίαση της σχέσης των μνημείων με την εκπαίδευση. Τα μνημεία εκφράζουν την

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ray Mesterio είναι ένας εξαιρετικός παλαιστής που ξέρει πολλές τεχνικές. Φοράει συνέχεια μια χρωματιστή μάσκα κι έτσι δεν ξέρουμε πώς είναι το

Ο Ray Mesterio είναι ένας εξαιρετικός παλαιστής που ξέρει πολλές τεχνικές. Φοράει συνέχεια μια χρωματιστή μάσκα κι έτσι δεν ξέρουμε πώς είναι το Ο Ray Mesterio είναι ένας εξαιρετικός παλαιστής που ξέρει πολλές τεχνικές. Φοράει συνέχεια μια χρωματιστή μάσκα κι έτσι δεν ξέρουμε πώς είναι το πρόσωπό του. Όμως είναι κοντός κι αδύνατος. Είναι πολύ γυμνασμένος

Διαβάστε περισσότερα

Επιθεώρηση Χρυσολόγου

Επιθεώρηση Χρυσολόγου ΕΘΝΙΚΗ Η ΠΡΩΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Επιθεώρηση Χρυσολόγου Τεύχος 30 ο Iούλιος Σεπτέμβριος 2014 0.01 Πριν λίγους μήνες ο Mπαϊρακτάρης Γιώργος Προήχθη σε unit manager. Mας παραθέτει τις Απόψεις του για το επάγγελμα

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. Aν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Κάλυμνος, Θέρμα - Βλυχάδια.

Κάλυμνος, Θέρμα - Βλυχάδια. Κάλυμνος, Θέρμα - Βλυχάδια. κείμενο-φωτό : Κώστας Λαδάς Κατά την παραμονή μου στην Κάλυμνο, στους Αγώνες Σκανταλόπετρας, είχα την ευκαιρία μετά το τέλος των προπονήσεων να γνωρίσω μερικές υποβρύχιες ομορφιές

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Βιωματικό εργαστήριο ασκήσεων επαγγελματικής συμβουλευτικής με τη χρήση των αρχών της Θετικής Ψυχολογίας

Βιωματικό εργαστήριο ασκήσεων επαγγελματικής συμβουλευτικής με τη χρήση των αρχών της Θετικής Ψυχολογίας Βιωματικό εργαστήριο ασκήσεων επαγγελματικής συμβουλευτικής με τη χρήση των αρχών της Θετικής Ψυχολογίας Το πραγματικό ταξίδι της ανακάλυψης δεν συνίσταται στην αναζήτηση νέων τοπίων, αλλά στην απόκτηση

Διαβάστε περισσότερα

Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος :11

Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος :11 Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος 2018-11:11 Από την Μαίρη Γκαζιάνη Είναι αδύνατον να μην γνωρίζει κάποιος τον «παραμυθά» Νίκο Πιλάβιο είτε

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ»

«Η ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ» «Η ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ» Εισηγήτρια: Ελένη Κόρκα Αρχαιολόγος Προϊσταμένη Τμήματος Ξένων Σχολών Υπουργείου Πολιστιμού Κυρίες και κύριοι, Ο Υπουργός Πολιτισμού κ.

Διαβάστε περισσότερα

Ημέρα δράσεων και εθελοντισμού

Ημέρα δράσεων και εθελοντισμού Ημέρα δράσεων και εθελοντισμού - 12.06.11 Η ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία τους εθελοντικούς καθαρισμούς βυθών που πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε τρεις περιοχές της χώρας μας, την Κυριακή

Διαβάστε περισσότερα

Σόφη Θεοδωρίδου: «Ζήσαμε και καλά χρόνια στη Μικρά Ασία με τους Τούρκους, πριν γίνουν όλα μαχαίρι και κρέας»

Σόφη Θεοδωρίδου: «Ζήσαμε και καλά χρόνια στη Μικρά Ασία με τους Τούρκους, πριν γίνουν όλα μαχαίρι και κρέας» Τετάρτη, 04/10/2017 Συνεντεύξεις Σόφη Θεοδωρίδου: «Ζήσαμε και καλά χρόνια στη Μικρά Ασία με τους Τούρκους, πριν γίνουν όλα μαχαίρι και κρέας» «Η αρμονική συμβίωση των λαών είναι εφικτή.» «Έχω μάθει να

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

Á» Ä Æ ¹ º Ã Æ ¹ Ã ¹ Ã Ë Á ¹ Ã ª 2 0 0 9

Á» Ä Æ ¹ º Ã Æ ¹ à ¹ Ã Ë Á ¹ à ª 2 0 0 9 Á» Ä Æ ¹ º Ã Æ ¹ à ¹ Ã Ë Á ¹ à ª 2 0 0 9 44 Æ ËÌê ªËÁ ª»Ãª Ë ÃÆÄü Á ºÃ¹Á ¼ Ã˪ ¹ ÄË» Æê Á Äê ª. Á ª ª Θ Υ Γ Α Τ Ρ Ι Κ Ο Ι Δ Ρ Υ Μ Α Ν. Υ Ο Ρ Κ Η Σ Αρχαία ελληνικά ναυάγια στα βάθη της Μεσογείου ΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Επιστηµονικός και Πολιτιστικός Οργανισµός των Ηνωµένων Εθνών. Πρόγραµµα Ηνωµένων Σχολείων για την Προώθηση της Παγκόσµιας Εκπαίδευσης.

Επιστηµονικός και Πολιτιστικός Οργανισµός των Ηνωµένων Εθνών. Πρόγραµµα Ηνωµένων Σχολείων για την Προώθηση της Παγκόσµιας Εκπαίδευσης. Επιστηµονικός και Πολιτιστικός Οργανισµός των Ηνωµένων Εθνών. Πρόγραµµα Ηνωµένων Σχολείων για την Προώθηση της Παγκόσµιας Εκπαίδευσης. Έκθεση για την Εκπαιδευτική Επίσκεψη στον Ναό του Επίκουρου Απόλλωνα

Διαβάστε περισσότερα

Οι ιχνηλάτες ταξιδεύουν σε άγνωστα νερά

Οι ιχνηλάτες ταξιδεύουν σε άγνωστα νερά Οι ιχνηλάτες ταξιδεύουν σε άγνωστα νερά Μια φορά κι έναν καιρό μια παρέα από μαθητές και μαθήτριες που αγαπούσαν την περιπέτεια και ήθελαν να γνωρίσουν τον κόσμο αποφάσισε να κάνει ένα ταξίδι μακρινό.

Διαβάστε περισσότερα

στιγμεσ τηλεορασησ Προλογοσ

στιγμεσ τηλεορασησ Προλογοσ στιγμεσ τηλεορασησ ΠΡΟΛΟΓΟΣ στιγμεσ τηλεορασησ Αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια στροβιλιζόταν στο μυαλό μου η ιδέα να γράψω ένα βιβλίο για την τηλεόραση. Όταν το έλεγα στους φίλους μου, αμέσως στο μυαλό

Διαβάστε περισσότερα

Σχόλια από τους εκπαιδευόμενους στην Πρώτη Θερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών (καλοκαίρι 2016)

Σχόλια από τους εκπαιδευόμενους στην Πρώτη Θερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών (καλοκαίρι 2016) ΘΕΜΑ: «Θερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών» Μυτιλήνη, 6 Ιουνίου 2017 Το νησί της Σκύρου κατακτά και κατακτιέται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μπαίνει στην λίστα με τις ελάχιστες περιοχές εκτός

Διαβάστε περισσότερα

Από τις «Άγριες θάλασσες» στην αθανασία, χάρη στο νέο βιβλίο της Τέσυ Μπάιλα

Από τις «Άγριες θάλασσες» στην αθανασία, χάρη στο νέο βιβλίο της Τέσυ Μπάιλα Από τις «Άγριες θάλασσες» στην αθανασία, χάρη στο νέο βιβλίο της Τέσυ Μπάιλα Απόψεις &Σχόλια Γράφει η Κώστια Κοντολέων 08/05/2017 11:06 Ελλάδα, μια χώρα που διεκδικεί την πρώτη θέση στο Πάνθεον των ηρώων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β έως ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2014

ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β έως ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2014 Κυριακή, 6 Ιουλίου Άφιξη στην Αθήνα. Μεταφορά στο Ξενοδοχείο Κέρασμα και συνάντηση με τους υπέυθυνους των Θερινών Σχολείων Δείπνο - Διανυκτέρευση 08:30-09.30 Πρωϊνό 09:30-10:00 του Ιδρύματος Ωνάση. Η Στέγη

Διαβάστε περισσότερα

«Η μάνα Ηπειρώτισσα» - Γράφει η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Τρικάλων Νίκη Χύτα

«Η μάνα Ηπειρώτισσα» - Γράφει η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Τρικάλων Νίκη Χύτα Τις μέρες του καλοκαιριού είχα την τύχη να βρεθώ τόσο εγώ όσο και άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ηπειρωτών Τρικάλων στην όμορφη περιοχή της Ηπείρου με την παρθένα φύση, με την πλούσια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΣΤΡΑΣ-ΜΟΝΕΒΑΣΙΑ της μαθήτριας του Β3 του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων Παπαγόρα Λυδίας (Σχολικό έτος ) Παπαγόρα Λυδία 3ο

ΜΥΣΤΡΑΣ-ΜΟΝΕΒΑΣΙΑ της μαθήτριας του Β3 του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων Παπαγόρα Λυδίας (Σχολικό έτος ) Παπαγόρα Λυδία 3ο ΜΥΣΤΡΑΣ-ΜΟΝΕΒΑΣΙΑ της μαθήτριας του Β3 του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων Παπαγόρα Λυδίας (Σχολικό έτος 2012-2013) 1 ΜΥΣΤΡΑΣ-ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ , δύο μέρη στων οποίων τους κόλπους κρύβεται μία τεράστια

Διαβάστε περισσότερα

... Η επιχείρηση, είσαι εσύ

... Η επιχείρηση, είσαι εσύ Issue 4 LALEVA HRISTINA Manager PETROVA ZHANETA... Η επιχείρηση, είσαι εσύ Είμαι από την Βουλγαρία και έγινα Manager με 150cc σε 4 μήνες χάρη στη νέα και ακόμα πιο γενναιόδωρη πολιτική της Forever. Δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE AND PURE

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE AND PURE ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE + PURE ΕΝΥΔΡΕΙΟ CRETAQUARIUM-ΘΑΛΑΣΣΟΚΟΣΜΟΣ Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012 Αγαπητοί φίλοι και φίλες καλησπέρα Θα ήθελα να συγχαρώ τους οργανωτές της σημερινής εκδήλωσης,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΑΘΗΝΑ : ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΑΘΗΝΑ : ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013 2014 ΑΘΗΝΑ : ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ Κατά το τρέχον σχολικό έτος, οι μαθητές των Δ1 και ΣΤ τάξεων του σχολείου μας, στα πλαίσια της υλοποίησης προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων,

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Δρ. Nordhoff Αντιδήμαρχος, υπεύθυνος πολιτισμού

Ομιλία του Δρ. Nordhoff Αντιδήμαρχος, υπεύθυνος πολιτισμού 19 Ιανουαρίου 2006 Ομιλία του Δρ. Nordhoff Αντιδήμαρχος, υπεύθυνος πολιτισμού Εγκαίνια της έκθεσης «Τα μάρμαρα του Παρθενώνα» στην αίθουσα Schwanenhalle του Δημαρχείου της Φραγκφούρτης. Σας καλωσορίζω

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin Πρόλογος Νιώθουμε πολύ άσχημα όταν βλέπουμε ένα παιδί να κλαίει ή να πονάει χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι, ιδιαίτερα αν είμαστε γονείς. Ανάλογα με τις περιστάσεις τα παιδιά είναι άλλοτε χαρούμενα,

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνητή λίμνη Πουρναρίου

Τεχνητή λίμνη Πουρναρίου Τεχνητή λίμνη Πουρναρίου Κείμενο-φωτό: Παναγιώτης Κρητικάκος Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου του 2011 οργανώθηκε εξερευνητική επίσκεψη στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, ως μέρος του προγράμματος Άδηλα Ύδατα. Η

Διαβάστε περισσότερα

B ΜΕΡΟΣ Προσεγγίσεις σε θέματα Οπτικοακουστικής Παιδείας ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

B ΜΕΡΟΣ Προσεγγίσεις σε θέματα Οπτικοακουστικής Παιδείας ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ B ΜΕΡΟΣ Προσεγγίσεις σε θέματα Οπτικοακουστικής Παιδείας ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 45 Παράρτημα Ημερολόγιο εκπαιδευτικών και κινηματογραφιστών Σχολική μονάδα:... Ημερομηνία και ώρα συνάντησης:... Συνάντηση εντός ή εκτός

Διαβάστε περισσότερα

êjiévn dfxvpiamsoi DOWN TOWN Κυρ, 07 Ιούλιος 2013, p.58 Αποδελτίωση:07/07/2013

êjiévn dfxvpiamsoi DOWN TOWN Κυρ, 07 Ιούλιος 2013, p.58 Αποδελτίωση:07/07/2013 DOWN TOWN Κυρ, 07 Ιούλιος 2013, p.56 DOWN TOWN Κυρ, 07 Ιούλιος 2013, p.57 420 ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ oäwa JxiuiKiKiviiwjv Γεννήθηκε στις 6.12.99 και είναι αθλήτρια του Ναυτικού Ομίλου Κερύνειας Ξεκίνησε το άθλημα το

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε Σάββατο και διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο Ακρόπολης

Κάθε Σάββατο και διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο Ακρόπολης Κάθε Σάββατο και διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο Ακρόπολης Εναλλασσόμενες θεματικές παρουσιάσεις Κάθε Σάββατο και διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο Ακρόπολης Εναλλασσόμενες θεματικές παρουσιάσεις Ποιοι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ. Ένα μοναδικό ταξίδι, οδοιπορικό στην ιστορία του πολιτισμού και της εκπαίδευσης των Ελλήνων, σχεδίασε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 8-9 Δεκεμβρίου 2016 Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Βουλής των

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Ο κινηματογράφος ή αλλιώς σινεμά αποτελεί σήμερα την αποκαλούμενη και έβδομη τέχνη, δίπλα στη γλυπτική, τη ζωγραφική, το χορό, την αρχιτεκτονική, τη μουσική και τη λογοτεχνία. Αρχικά

Διαβάστε περισσότερα

Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Γ Ι Α

Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Γ Ι Α ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ (Γραφεία Πώλησης Εκδόσεων) Ταχυδρομική Διεύθυνση: ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ, ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας ΤΓΝ 1040, ΑΘΗΝΑ Τηλ: (+30) 210 655 1772 (+30)

Διαβάστε περισσότερα

Προορισμός: Μάλτα. κείμενο: Παναγιώτης Τασιαδάμης

Προορισμός: Μάλτα. κείμενο: Παναγιώτης Τασιαδάμης Προορισμός: Μάλτα κείμενο: Παναγιώτης Τασιαδάμης Μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι με λιγοστές μέρες άδειας, ένα ταξίδι στο εξωτερικό ήταν ότι καλύτερο για να συμπληρωθούν οι διακοπές της χρονιάς. Ποιος όμως

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων», η Εύη Σταθάτου μιλά στο Mothersblog, για το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα!

«Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων», η Εύη Σταθάτου μιλά στο Mothersblog, για το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα! Ημερομηνία 14/02/2017 Μέσο Συντάκτης Link www.mothersblog.gr Κατερίνα Ηλιάκη http://www.mothersblog.gr/synenteyxeis/item/43377-o-ksexoristos-kosmos-tondidymon--i-eyi-stathatou-mila-sto-mothersblog--gia-to-proto-tis-syggrafikoegxeirima

Διαβάστε περισσότερα

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο: Πρόταση για διαμεσολάβηση της UNESCO

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο: Πρόταση για διαμεσολάβηση της UNESCO Courtesy translation Προς τον κ. Alfredo Pérez de Armiñán Βοηθό Γενικό Διευθυντή για τον Πολιτισμό Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών Οδός Miollis 1 75732 Παρίσι Cedex

Διαβάστε περισσότερα

Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς «Ν. Τσοποτός» Ανάπτυξη σχεδίου εργασίας στο ολοήμερο δημοτικό σχολείο. Εισηγητής: Μακρής Νικόλαος

Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς «Ν. Τσοποτός» Ανάπτυξη σχεδίου εργασίας στο ολοήμερο δημοτικό σχολείο. Εισηγητής: Μακρής Νικόλαος Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς «Ν. Τσοποτός» Ανάπτυξη σχεδίου εργασίας στο ολοήμερο δημοτικό σχολείο Εισηγητής: Μακρής Νικόλαος Γενικός τίτλος «Ένας μαγικός αλλά άγνωστος κόσμος» Ένας μαγικός αλλά

Διαβάστε περισσότερα

MΟΥΣΕΙΟ. Ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο της γνώσης

MΟΥΣΕΙΟ. Ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο της γνώσης MΟΥΣΕΙΟ Ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο της γνώσης 3ο ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Δασκάλα: Γκοδοσίδου Ελένη Tάξη:Ε2 Σχολική χρονιά: 2014-2015 Οι επισκέψεις στα Μουσεία αποτελούν ένα δημοφιλή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΈΡΙΑ

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΈΡΙΑ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΙ ΣΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΕΡΜΗΣ ΩΣ Ο ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ, ΔΗΛΑΔΗ ΩΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ. ΤΟΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΑΝ ΜΕ ΦΤΕΡΩΤΑ ΣΑΝΔΑΛΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΔΙΝΑΝ ΓΡΗΓΟΡΑΔΑ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΈΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Το Κάστρο των Ιπποτών είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κω. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό είναι ένα από τα αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Οι μόνιμοι κάτοικοι των ελληνικών θαλασσών

Οι μόνιμοι κάτοικοι των ελληνικών θαλασσών Οι μόνιμοι κάτοικοι των ελληνικών θαλασσών Στις ελληνικές θάλασσες ζουν μόνιμα 9 είδη θηλαστικών, ενώ άλλα 5 έχουν μόνο περιστασιακή παρουσία: Μόνιμοι κάτοικοι είναι η πτεροφάλαινα, ο φυσητήρας, ο ζιφιός,

Διαβάστε περισσότερα

Μυτιλήνη, Λέσβος - Φεβρουάριος 2014

Μυτιλήνη, Λέσβος - Φεβρουάριος 2014 Μυτιλήνη, Λέσβος - Φεβρουάριος 2014 Η Λέσβ ος εκτός από ένα μαγικ ό ελλην ικό νησί είναι ένας ιδανι κός προορ ισμός για όλους μας. Από τον πιο μικρό μέχρι και τον πιο μεγάλο. Το νησί έχει υπέροχες παραλίες,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ ΤΟΥ ΕΡΕΧΘΕΙΟΥ

ΟΙ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ ΤΟΥ ΕΡΕΧΘΕΙΟΥ 6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν. ΙΩΝΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ : Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ : 2 Ι ΑΣΚΟΥΣΑ : ΕΛ. ΣΑΡ Η ΟΙ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ ΤΟΥ ΕΡΕΧΘΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΩΝ : ΒΑΡΑΜΠΟΥΤΗ ΑΛΕΞΑΝ ΡΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΗ ΣΤΕΛΛΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Κατά την Gillian Dyer. «Διαφήμιση η διάδοση μιας είδησης με τη φήμη, με τον προφορικό λόγο ή με δημοσίευμα, των αρετών ενός προσώπου ή πράγματος». ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΠΗ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΠΗ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΠΗ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΧΟΡΩΔΙΑ! ΤΟ ΚΑΜΑΡΙ ΤΩΝ ΚΑΠΗ ΜΑΣ!!!!!! Αφιέρωμα στην ελληνική παράδοση έκανε η χορωδία, που έχει μέλη από τα τρία ΚΑΠΗ της πόλης μας. Οι χορωδοί τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα για τον πολιτισμό στην Αθήνα Βασικά συμπεράσματα

Έρευνα για τον πολιτισμό στην Αθήνα Βασικά συμπεράσματα Έρευνα για τον πολιτισμό στην Αθήνα Βασικά συμπεράσματα Αντιλήψεις για τις πολιτιστικές επιλογές που προσφέρει η Αθήνα o Ορατότητα πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Αθήνα Γενική πεποίθηση των κατοίκων της Αθήνας

Διαβάστε περισσότερα

Η κ.φιλομήλα Λαπατά μιλά στο Nikol s Way!

Η κ.φιλομήλα Λαπατά μιλά στο Nikol s Way! Η κ.φιλομήλα Λαπατά μιλά στο Nikol s Way! Από Aggekiki Katsimardou - 20 Δεκεμβρίου 2018 Συνομιλούμε, για άλλη μια φορά, με την αγαπημένη Φιλομήλα Λαπατά, εν όψει του νέου της βιβλίου: «Οι κόρες της Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

18 ος 19 ος αι. ΣΟ ΑΝΑΣΟΛΙΚΟ ΖΗΣΗΜΑ. «Σώστε με από τους φίλους μου!»

18 ος 19 ος αι. ΣΟ ΑΝΑΣΟΛΙΚΟ ΖΗΣΗΜΑ. «Σώστε με από τους φίλους μου!» 18 ος 19 ος αι. ΣΟ ΑΝΑΣΟΛΙΚΟ ΖΗΣΗΜΑ «Σώστε με από τους φίλους μου!» Σο Ανατολικό ζήτημα, ορισμός Είναι το ζήτημα της διανομής των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία από τις αρχές του 18ου αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

Σόφη Θεοδωρίδου, μια κουβέντα με την Τίνα Πανώριου

Σόφη Θεοδωρίδου, μια κουβέντα με την Τίνα Πανώριου Σόφη Θεοδωρίδου, μια κουβέντα με την Τίνα Πανώριου Ιούλιος 24, 2018 Τίνα Πανώριου panoriout@gmail.com «Υ π ά ρ χ ο υ ν ό μ ω ς π ά ν τ α π ε ρ ι π τ ώ σ ε ι ς μ ε μ ο ν ω μ έ ν ε ς, π ο υ οι γ υ ν α ί

Διαβάστε περισσότερα

Από την Μαριλένα Ντε Πιάν, την Ελένη Κοτζάµπαση και την Αλεξία ΝτεΠιάν

Από την Μαριλένα Ντε Πιάν, την Ελένη Κοτζάµπαση και την Αλεξία ΝτεΠιάν Μάρτιος, 7 ο τεύχος ΑΦΕΙΕΡΩΜΑ: 25 η Μαρτίου ΒΙΒΛΙΟ: «Έλα µαζί µου» Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: Cheesecake Από την Μαριλένα Ντε Πιάν, την Ελένη Κοτζάµπαση και την Αλεξία ΝτεΠιάν ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 25 η Μαρτίου... η Επανάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Η Κρήτη έχει μια από τις αρχαιότερες και πιο εύγευστες γαστριμαργικές παραδόσεις στον κόσμο, μια παράδοση γεύσεων, αρωμάτων, υλικών και τεχνοτροπιών που ξεκινά

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΙΩΝ ΠΡΕΜ ΡΑΒΑΤ ΤEΥΧΟΣ #10 ΕΙΡΗΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ. Η ΕΙΡΗΝΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΝΑΓΚΗ.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΙΩΝ ΠΡΕΜ ΡΑΒΑΤ ΤEΥΧΟΣ #10 ΕΙΡΗΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ. Η ΕΙΡΗΝΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΝΑΓΚΗ. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΙΩΝ ΠΡΕΜ ΡΑΒΑΤ ΤEΥΧΟΣ #10 ΕΙΡΗΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ. Η ΕΙΡΗΝΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΝΑΓΚΗ. ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ADI Ο Πρεμ Ράβατ, ευρύτερα γνωστός με τον τιμητικό τίτλο Μαχαράτζι,

Διαβάστε περισσότερα

ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1 ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Μάθημα 1: Οι έννοιες και θέση 1. Τι ονομάζεται σχετική θέση ενός τόπου; Να δοθεί ένα παράδειγμα. Πότε ο προσδιορισμός της σχετικής θέσης

Διαβάστε περισσότερα

[Συνέντευξη-Διαγωνισμός] Η Μεταξία Κράλλη και το βιβλίο της «Κάποτε στη Σαλονίκη»

[Συνέντευξη-Διαγωνισμός] Η Μεταξία Κράλλη και το βιβλίο της «Κάποτε στη Σαλονίκη» [Συνέντευξη-Διαγωνισμός] Η Μεταξία Κράλλη και το βιβλίο της «Κάποτε στη Σαλονίκη» Από happytv - Τετάρτη 19/10/16 Η Μεταξία Κράλλη (ψευδώνυμο) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεµα Νο 1: Σακίδιο πλάτης

Έκθεµα Νο 1: Σακίδιο πλάτης Η ιεθνής Αµνηστία στην Ελλάδα και η Oxfam θέλουν να ευχαριστήσουν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που µοιράστηκαν κοµµάτια της ζωής τους, µεταφορικά και κυριολεκτικά, και γι αυτό δηµιούργησαν το «Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

Τι ήταν η αρχαία Δίολκος; Τι είναι ο Ισθμός; Που, πότε και γιατί γεννήθηκε η ιδέα διάνοιξης της διώρυγας της Κορίνθου και πότε τελικά εφαρμόστηκε; Ξετ

Τι ήταν η αρχαία Δίολκος; Τι είναι ο Ισθμός; Που, πότε και γιατί γεννήθηκε η ιδέα διάνοιξης της διώρυγας της Κορίνθου και πότε τελικά εφαρμόστηκε; Ξετ Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "6 Xιλιόμετρα" "Από την Αρχαία Δίολκο... στη Διώρυγα της Κορίνθου" Εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων (Α.Π.: 163320-2/10/2017) Πολυθεματικό, Διαδραστικό

Διαβάστε περισσότερα

Λόγια αποχαιρετισμού ενός τελειόφοιτου μαθητή

Λόγια αποχαιρετισμού ενός τελειόφοιτου μαθητή Λόγια αποχαιρετισμού ενός τελειόφοιτου μαθητή Εργασία από τα παιδιά της Στ 1 2014-2015 Να που φτάσαμε πάλι στο τέλος μιας ακόμα χρονιάς. Μιας χρονιάς που καθορίζει πολλές στιγμές που θα γίνουν στο μέλλον.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ, στις διάφορες δραστηριότητες που διοργανώνει κάθε χρόνο, προσπαθεί να αφυπνίσει τους μαθητές για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος εξαιτίας της

Διαβάστε περισσότερα

Λέσχη ανάγνωσης «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει», Λουίς Σεπούλβεδα

Λέσχη ανάγνωσης «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει», Λουίς Σεπούλβεδα Λέσχη ανάγνωσης «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει», Λουίς Σεπούλβεδα Μικροί λογοτέχνες: Ολυμπιάδα Σωκράτους, Μαρία Κωστέα, Β5 Γυμνάσιο Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου Σχολική χρονιά: 2012-2013

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Ελληνικά σε Ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε3 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΟΙΑ. Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος ΣΧ.Τ.

ΠΛΟΙΑ. Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος ΣΧ.Τ. ΠΛΟΙΑ Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος ΣΧ.Τ. ΠΛΟΙΑ Το πλοίο (αρχαία ελληνική: η ναυς) είναι μια ειδική κατασκευή (ναυπήγημα), σχεδιασμένη για να κινείται με ασφάλεια στο νερό, για μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων,

Διαβάστε περισσότερα

Στο πλαίσιο των Αξόνων Προτεραιότητας:

Στο πλαίσιο των Αξόνων Προτεραιότητας: «ΘΑΛΗΣ: Ενίσχυση της Διεπιστημονικής ή και Διιδρυματικής έρευνας και καινοτομίας με δυνατότητα προσέλκυσης ερευνητών υψηλού επιπέδου από το εξωτερικό μέσω της διενέργειας βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΓΟΝΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ο ΓΟΝΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Ο ΓΟΝΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΧΕΡΟΥΒΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Επιμορφωτής: ΠΕΛΛΑ ΠΑΠΑ 1/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΞΥΛΟΣΥΡΤΗ ΙΚΑΡΙΑ 2013-2014 ΠΕΡΙΛΗΨΗ «Αφήνω το γόνο να γίνει γονιός», μια φράση που οδήγησε τους μικρούς μαθητές

Διαβάστε περισσότερα