ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΝΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΝΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-14"

Transcript

1 ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 5 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ : ΓΚΡΙΤΖΑΛΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΡΟΥΜΠΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΕΥΚΑΡΠΙΔΗ ΗΛΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΑΧΤΣΕΒΑΝΟΥ ΝΑΣΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΝΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

2 ΟΓΑΛΑΞΙΑΣΚΑΙΤ ΑΣΤΕΡΙΑ Ο έναστρος ουρανός αποτελούσε πάντοτε πηγή έμπνευσης των ανθρώπων, όποια ιδιότητα και αν κατείχαν, του επιστήμονα, του λογοτέχνη, του καλλιτέχνη, του φιλοσόφου. Όλοι μας έχουμε φιλοσοφικές ανησυχίες. Όλοι σχεδόν αισθανθήκαμε την ανείπωτη έλξη και το δέος του ουρανού, καθώς πιστέψαμε από ένστικτο και όχι μετά από επιστημονική τεκμηρίωση, ότι ο ουρανός κρύβει το μυστικό της ύπαρξής μας, της ύπαρξης ή της ανυπαρξίας εξωγήινων όντων, θεοτήτων κτλ.

3 Φωτορύπανση Σήμερα οι άνθρωποι των πόλεων δεν μπορούν να απολαύσουν αυτή την ομορφιά εξαιτίας της φωτορύπανσης. Υπάρχουν πολλά παιδιά που δεν έχουν δει στη ζωή τους τα χιλιάδες αστέρια και το μεγαλείο του καθαρού ασέληνου νυκτερινού ουρανού.

4 Δυστυχώς στις πόλεις δεν μπορούν πλέον οι άνθρωποι να λένε αυτά τα ωραία λόγια αγάπης

5 Τι είναι φωτορύπανση Φωτορύπανση ή ρύπανση τεχνητού φωτισμού ονομάζεται το φαινόμενο το οποίο σημειώνεται στον ουρανό πάνω από αστικά κέντρα και γενικά τοποθεσίες με πολλά φώτα, κατά το οποίο ο ουρανός είναι πιο φωτεινός από το κανονικό με αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη αντίθεση μεταξύ των αστέρων και του φόντου του ουρανού. Το φαινόμενο αυτό συνεπάγεται περιορισμένη απόδοση των τηλεσκοπίων και γενικότερα υποβάθμιση των αστρονομικών παρατηρήσεων, καθώς ο τεχνητός φωτισμός αποκρύπτει τα ουράνια σώματα, με εξαίρεση τα φωτεινότερα. Σύμφωνα με ένα γενικότερο ορισμό, φωτορύπανση είναι κάθε υπερβολικός, άστοχα κατευθυνόμενος ή ενοχλητικός τεχνητός φωτισμός.

6 Νυχτερινός ουρανός στην εξοχή Νυχτερινός ουρανός σε πόλη

7 Αιτία της φωτορύπανσης Λανθασμένα θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει ότι η φωτορύπανση είναι άρρηκτα δεμένη με την ανάπτυξη που συνεπάγονται οι μεγάλες πόλεις. Κι όμως, μπορούμε να έχουμε και μεγάλες πόλεις και να λιγοστεύσουμε την φωτορύπανση. Κι αυτό γιατί η φωτορύπανση προκαλείται κατά μεγάλο μέρος από φως που πάει χαμένο. Μελέτη που έγινε στην Αμερική έδειξε ότι μεγάλο μέρος του εξωτερικού φωτισμού πάει χαμένο διότι είτε από κακή κατασκευή είτε από κακή τοποθέτηση το 30% του φωτός στοχεύει προς τον ουρανό. Αυτό αποτελεί και την κύρια αιτία της φωτορύπανσης καθώς η ποσότητα αυτή του φωτός όχι μόνο δεν χρησιμεύει αλλά φωτίζει και τον νυχτερινό ουρανό στερώντας την μαγεία του από τους ανθρώπους. Οι συνέπειες είναι φυσικά και οικονομικές καθώς μια καλύτερη κατασκευή των εξωτερικών εγκαταστάσεων φωτισμού θα γλίτωνε στην Αμερική πάνω από ενάμιση δισεκατομμύριο δολλάρια το χρόνο σε κόστος για ηλεκτρικό ρεύμα.

8 Συγκριτική εικόνα της ίδιας περιοχής χωρίς και με φωτορύπανση!!! (η σκοτεινή έκδοση ήταν κατά τη διάρκεια διακοπής ρεύματος στο δημόσιο χώρο).

9 Επιρροές της φωτορύπανσης στην υγεία του ανθρώπου Ο έντονος και διαρκής τεχνητός φωτισμός στους δρόμους και τις γειτονιές όλη τη νύχτα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη νοητική και ψυχική υγεία των ανθρώπων, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία επιβεβαιώνει ότι όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να «δραπετεύσουν» στο σκοτάδι, μπορεί να έχουν σημαντικά προβλήματα υγείας, μέχρι και να εμφανίσουν κατάθλιψη.

10 Επιρροές της φωτορύπανσης στον άνθρωπο! Ο υπερβολικός φωτισμός των πόλεων έχει επιπτώσεις στη ζωή του ανθρώπου στην πόλη. Οι κυριότεροι τρόποι με τους οποίους η φωτορύπανση επιδρά στη ζωή του ανθρώπου είναι οι εξής: Θάμβωση και οπτική όχληση Συχνό φαινόμενο στις πόλεις είναι ο υπερβολικός φωτισμός να προκαλεί όχληση στους πολίτες. Ενώ οι σωστές ποσότητες φωτισμού βοηθούν να βλέπουμε καλύτερα τις ώρες που έχουμε σκοτάδι, οι υπερβολικές ποσότητες φωτισμού προκαλούν θάμβωση και μείωση της δυνατότητας της όρασής μας. Συχνό φαινόμενο είναι οι δυνατοί προβολείς που χρησιμοποιούνται για διαφημιστικές πινακίδες ή άλλα δυνατά φώτα που χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς με πιο συχνά τα φώτα "ασφαλείας". Ο εκθαμβωτικός φωτισμός και η οπτική όχληση μειώνουν την ποιότητα ζωής στο αστικό περιβάλλον, από αισθητική αλλά και πρακτική άποψη. Πρόκληση ατυχημάτων Η πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων είναι μια συχνή επίπτωση του υπερβολικού φωτισμού. Και σε αυτή την περίπτωση η σωστή ποσότητα φωτισμού είναι χρήσιμη και καθοριστικής σημασίας για την οδική ασφάλεια, ιδιαίτερα σε επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου. Ωστόσο, ο υπερβολικός ή ο λανθασμένος φωτισμός μπορεί να οδηγήσει σε πρόκληση ατυχημάτων. Η θάμβωση του οδηγού κατά την οδήγηση μειώνει την οπτική του αντίληψη ενώ οι απότομες εναλλαγές σκοτεινών και πολύ φωτεινών σημείων δε δίνουν στο ανθρώπινο μάτι τη δυνατότητα προσαρμογής της ίριδος με αποτέλεσμα τη μείωση της οπτικής αντίληψης του οδηγού. Επίδραση στην ψυχολογία και την υγεία Ο υπερβολικός φωτισμός μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Διάφορα συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι και αϋπνίες έχουν αποδοθεί μεταξύ άλλων και στον υπερβολικό φωτισμό. Τοανθρώπινοσώμαέχειανάγκηαπό χρόνο παραμονής στο σκοτάδι για να συντελεστούν διάφορες λειτουργίες του ωστόσο το σύγχρονο "διαρκώς φωτεινό" αστικό περιβάλλον μειώνει αυτή τη δυνατότητα.

11 Επιρροές της φωτορύπανσης στον άνθρωπο!

12

13 Το πολύ φως δεν κάνει το άνθρωπο να βλέπει καλύτερα!!!

14 Επιρροές της φωτορύπανσης στη φύση! Η φωτορύπανση έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, ειδικά στην πανίδα αλλά και στη χλωρίδα αλλά και έμμεσα από την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας. Ο υπερβολικός τεχνητός φωτισμός μπορεί να επηρεάσει τα οικοσυστήματα με διάφορους τρόπους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους εξής: Δυσκολία προσανατολισμού των ζώων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των χελωνών careta careta όπου τα νεογέννητα προσανατολίζονται προς τη θάλασσα με οδηγό την ανάκλαση φωτός στη θάλασσα. Αν υπάρχουν φώτα στη παραλία πηγαίνουν προς τα φώτα και πεθαίνουν. Το ίδιο ισχύει και για πουλιά που παραπλανόνται από φωτεινά και ψηλά κτίρια. Επιπτώσεις σε συμπεριφορά και φυσιολογία νυχτόβιων ζώων αλλά και επίδραση σε φυτά που ανθίζουν τη νύχτα. Επίσης η καθυστερυμένη απώλεια των φύλλων στα δέντρα, η ταχεία ανάπτυξη των κλαδιών και η άνθιση των λουλουδιών ακόμη και το Φθινόπωρο. Επίδραση στο ζωοπλαγκτόν με έμμεσες επιδράσεις σε οικοσυστήματα λιμνών αλλά και στους υδάτινους πόρους Εμμέσως, η φωτορύπανση επηρεάζει το περιβάλλον από την ενεργειακή σπατάλη που την προκαλεί. Η σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας συνεπάγεται άμεσα αυξημένη παραγωγή καυσαερίων και αερίων που συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η σπατάλη ενέργειας για φωτισμό είναι και αυτή ένα κομμάτι της σύγχρονης υπερκατανάλωσης ενέργειας που οδηγεί στην εξάντληση των ενεργειακών πόρων της Γης αλλά και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

15

16

17 Φωτορύπανση και αστρονομία

18 Φωτορύπανση και αστρονομία Η φωτορύπανση είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται κυρίως σε περιοχές που έχουν υπερβολικό τεχνητό φωτισμό με αποτέλεσμα ο νυχτερινός ουρανός να φωτίζεται αρκετά και να είναι ευδιάκριτα μόνο κάποια από τα πιο λαμπρά άστρα του. Έτσι πολλοί σχηματισμοί αστερισμών αλλά και διάφορα ουράνια αντικείμενα δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι.

19 Φωτορύπανση και αστρονομία

20 Σωστός φωτισμός Προσδιορισμός των αναγκών φωτισμού Αρχικά πρέπει να γίνει η καταγραφή των πραγματικών αναγκών σε φωτισμό. Αυτό περιλαμβάνει τον προσδιορισμό των χώρων που πρέπει να φωτίζονται, τον προσδιορισμό του πότε είναι αναγκαίος ο φωτισμός καθώς και τον προσδιορισμό της έντασης του φωτισμού που απαιτείται. Επιλογή των χώρων που έχουν ανάγκη να φωτίζονται Συχνό φαινόμενο αποτελεί ο φωτισμός χώρων που δεν έχουν ανάγκη φωτισμού είτε διότι πιστεύεται ότι ο φωτισμός αυξάνει το επίπεδο ασφάλειας είτε διότι υπάρχει ηαίσθησηότιένας φωτισμένος χώρος αναδεικνύεται καλύτερα αισθητικά. Παρόλο που ο φωτισμός των δημόσιων χώρων είναι ισχυρά συνδεδεμένος με το αίσθημα ασφάλειας στη συνείδηση του κόσμου, οι στατιστικές δεν επιβεβαιώνουν μια τόσο ισχυρή συσχέτιση. Ναι μεν ο φωτισμός κάποιων δημόσιων χώρων μπορεί να μειώσει ορισμένου τύπου εγκλήματα ωστόσο κάποιες στατιστικές δείχνουν ότι απλά το έγκλημα μεταφέρεται σε άλλες, λιγότερο καλά φωτισμένες περιοχές ενώ η βελτίωση σταματάει από ένα συγκεκριμένο επίπεδο φωτισμού και πάνω. Επίσης, οφωτισμός μπορεί ακόμα και να βοηθήσει ή να ενθαρρύνει κάποιου τύπου εγκλήματα όπως οι βανδαλισμοί. Επίσης, γνωστό είναι και το φαινόμενο του εξωτερικού φωτισμού κατά τη διάρκεια της απουσίας των ιδιοκτητών που υποδεικνύει στους διαρρήκτες ποια σπίτια είναι άδεια. Πολύς αχρείαστος φωτισμός οφείλεται και στη διάθεση πολιτών αλλά και δημόσιων φορέων να αναδείξουν αισθητικά έναν χώρο με το φωτισμό του. Παρόλο που αναμφίβολα ο φωτισμός μπορεί να έχει αισθητικό αποτέλεσμα, η χρήση του φωτισμού για τέτοιους λόγους είναι κατά κανόνα υπερβολική και γίνεται σε βάρος της αισθητικής του γενικότερου περιβάλλοντος. Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να γίνει προσεκτική επιλογή των χώρων που έχουν ανάγκες φωτισμού, των χώρων δηλαδή όπου ο φωτισμός χρειάζεται ώστε να εξυπηρετηθεί η κίνηση και η παρουσία των ανθρώπων ή η εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών. Η επιλογή των φώτων ασφαλείας πρέπει να είναι προσεκτική και περιορισμένη ενώ και ο φωτισμός για αισθητικούς λόγους πρέπει να περιοριστεί σε λιτά επίπεδα.

21 Σωστός φωτισμός Επιλογή του χρόνου κατά τον οποίο πρέπει να υπάρχει ο φωτισμός Συχνά υπάρχουν χώροι όπου όντως ο φωτισμός είναι απαραίτητος ωστόσο μόνο για συγκεκριμένες χρονικές στιγμές. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία λύσεων που μπορεί κανείς να εφαρμόσει για να περιορίσει το φωτισμό μόνο όταν είναι απαραίτητος, για παράδειγμα φωτοκύτταρα, χρονοδιακόπτες κ.ά. Χώροι που χρησιμοποιούνται για μικρό χρονικό διάστημα, δημόσιοι χώροι όπου υπάρχει παρουσία ανθρώπων μόνο το βραδάκι και όχι αργά τη νύχτα ή χώροι που για οποιοδήποτε λόγο δε χρειάζονται φωτισμό συνέχεια καλό είναι να εξοπλιστούν με κάποια αυτόματη διάταξη που να περιορίζει το φωτισμό στις απαραίτητες χρονικές στιγμές. Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία είναι η σωστή εγκατάσταση τέτοιου εξοπλισμού, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο φωτοκύτταρα να ανάβουν με το παραμικρό ή να στοχεύουν λάθος. Επιλογή της έντασης του αναγκαίου φωτισμού Η ένταση του φωτισμού σε ένα χώρο είναι ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για το ζήτημα της φωτορύπανσης αλλά και για την εξυπηρέτηση της ίδιας της λειτουργίας του χώρου. Διαφορετικοί χώροι έχουν ανάγκη διαφορετικής έντασης φωτός καθώς αυτό εξαρτάται από τη λειτουργία που επιτελείται σε κάθε χώρο. Οι υπερφωτισμένοι χώροι είναι κάτι το συνηθισμένο. Πέρα από την προφανή επίπτωση στη φωτορύπανση, ο υπερφωτισμός οδηγεί και στη μείωση της λειτουργικότητας του χώρου.

22

23

24 Σωστός φωτισμός

25 Σωστός φωτισμός

26 Σωστός φωτισμός Μετά απο μεγάλη έρευνα και με τη βοήθεια του Rod Mc Connell (ένας από τους υπεύθυνους για την μεγάλη αλλαγή φώτων στο Edmonton του Κανάδα, και την αλλαγή της πολιτικής του δήμου του) παρουσιάζουμε ένα απο τα κατάλληλα φώτα για τους δρόμους μας κατά της φωτορύπανσης κατηγορίας LED με πιστοποίηση IDA (International Darksky Association). Είναι η σειρά : Philips Roadstar Series with customizable LED light control

27 Λαμπτήρες LED με τους οποίους επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ φωτίζεται ο δρόμος στη Σητεία.

28 Τον ουρανό περισσότερο και λιγότερο τους πεζούς φωτίζουν φωτιστικά σώματα που έχουν τοποθετηθεί σε περιοχές των Χανίων.

29 ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΓΗ Η ΓΗ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΑΠΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟ

30 ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗΣ

31 ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗΣ Το 1 σημαίνει εντελώς σκοτεινό ουρανό ενώ Το 9 σημαίνει εντελώς με φωτορύπανση ουρανό

32

33 ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΩΡΙΩΝΑ

34 ΜΕΤΡΗΣΗ ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗΣ

35 ΜΕΤΡΗΣΗ ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗΣ

36 ΜΕΤΡΗΣΗ ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗΣ Η καλύτερη και ακριβέστερη μέθοδος παγκοσμίως που είναι εύκολα προσβάσιμη για τη μέτρηση της φωτορύπανσης από τον ερασιτέχνη αστρονόμο είναι μέσω των συσκευών SQM της εταιρείας Unihedron. Οι συσκευές αυτές δημιουργήθηκαν ειδικά για τη μέτρηση της φωτορύπανσης και την εκτίμηση της ποιότητας του ουρανού σε τόπους παρατήρησης. Το SQM είναι ένα φορητό φωτόμετρο με φίλτρο IR. Μετράει τη φωτεινότητα του ουρανού σε μεγέθη ανά τετραγωνικά δεύτερα λεπτά της μοίρας mag/arcsec2 (V). Έχει πεδίο ~10 (HWHM) για το μοντέλο με το φακό που είναι το προτεινόμενο. Δίνει καλή ακρίβεια μέχρι πρώτο δεκαδικό ψηφίο και έχει χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως σε καταγραφές και μετρήσεις φωτορύπανσης οπότε τα αποτελέσματά μιας καταγραφής μπορούν να συγκριθούν ευρέως.

37 Φωτορύπανση και Γη

38 Φωτορύπανση και Ευρώπη

39

40 Φωτορύπανση και Η.Π.Α

41 ΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΑΝ ΦΡΑΝΤΣΙΣΚΟ (ΗΠΑ) ΧΩΡΙΣ ΦΩΤΑ. ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ

42 Φωτορύπανση και Ελλάδα Το πρόβλημα της φωτορύπανσης υφίσταται και στην Ελλάδα. Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και οι μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα πάσχουν από το πρόβλημα αυτό. Δυστυχώς, στις πιο πολλές περιπτώσεις η μόνη λύση είναι η απόδραση για παρατήρηση έξω από τις πόλεις. Καμιά φορά είναι ανάγκη κανείς να ταξιδέψει αρκετά χιλιόμετρα πριν βρει αρκετά σκοτεινό ουρανό ενώ οι αστροφωτογράφοι θέλουν να φεύγουν τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα! Για απλή παρατήρηση δεν είναι αναγκαία μια τόσο μεγάλη απόσταση, μπορεί κανείς να βρει σχετικά καλές συνθήκες σε πιο κοντινή απόσταση, ειδικά στις μικρότερες πόλεις. Το πού όμως εξαρτάται από τη μορφολογία και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Για να μπορείτε να κρίνετε την κατάσταση του ουρανού σε μια περιοχή κοντά σε πόλη, αν δηλαδή είναι αρκετά μακριά από αυτήν για παρατήρηση κάντε το εξής. Αν είναι ορατά όλα τα αστέρια της Μικρής Άρκτου τότε ο ουρανός είναι αρκετά καλός ενώ αν είναι ορατός και ο Γαλαξίας τότε είναι ακόμα καλύτερος.

43 Φωτορύπανση και Ελλάδα

44 Αθήνα

45 Θεσσαλονίκη

46 Καλαμαριά Από τις φωτογραφίες προκύπτει ότι ο μεγαλύτερος ρυπαντής του Ουρανού είναι η Πολιτεία, μια και όλοι οι λαμπτήρες του δημόσιου φωτισμού (οι χαρακτηριστικοί πορτοκαλοκίτρινοι λαμπτήρες υψηλής πιέσεως Νατρίου) παρέμειναν φωτεινοί διαχέοντας τον περιττό φωτισμό που παρήγαγαν στον Ουρανό.

47 Φωτορύπανση και Ελλάδα

48 Φωτορύπανση και Ελλάδα

49 ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΈΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ Ο νυκτερινός φωτισμός πραγματοποιείται με κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Για κάθε δαπανωμένη KWh η ατμόσφαιρα εμπλουτίζεται περίπου με ένα κιλό διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή με 509 L διοξειδίου του άνθρακα.

50 ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ Κάποια αέρια, έχουν την ιδιότητα να κατακρατούν την ηλιακή θερμότητα και να συντελούν με τον τρόποαυτόστηναύξησητηςμέσηςθερμοκρασίας της ατμόσφαιρας και κατ επέκταση του πλανήτη. Τοφαινόμενοαυτόονομάζεταιφαινόμενοτου θερμοκηπίου. Τα κυριότερα από αυτά είναι: το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και τα περισσότερα οξείδια του αζώτου. Από τα προαναφερθέντα αέρια μεγαλύτερη συμβολή στο φαινόμενο έχει το διοξείδιο του άνθρακα, όχι διότι ανά μονάδα όγκου ή μάζας κατακρατεί περισσότερη θερμότητα από τα άλλα, αλλά διότι βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από αυτά.

51 Προτάσεις 1. Χρησιμοποίηση των πηγών φωτός στην ελάχιστη ένταση που είναι αναγκαίο για να επιτευχθεί ο σκοπός του φωτισμού. Χρησιμοποιούμε ρυθμιστές έντασης ρεύματος. 2. Σβήσιμο φωτός με χρονοδιακόπτη, αισθητήρα ή με το χέρι, όταν δεν χρειάζεται. Σβήνουμε το φως όταν αλλάζουμε δωμάτιο. Δεν φωτίζουμε άσκοπα του χώρους εργασίας. 3. Βελτίωση των φωτιστικών σωμάτων, έτσι ώστε να κατευθύνουν το φως με μεγαλύτερη ακρίβεια εκεί που αυτό είναι αναγκαίο, και με λιγότερες παρενέργειες. 4. Προσαρμογή του τύπου του φωτός που χρησιμοποιείται, έτσι ώστε τα κύματα φωτός που εκπέμπει να είναι εκείνα που είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα φωτορύπανσης. Φωτίζουμε από πάνω προς τα κάτω και όχι από κάτω προς τα πάνω. 5. Αξιολόγηση των υφιστάμενων σχεδίων φωτισμού, και εκ νέου σχεδιασμό όλων ή μερικών από τα ήδη υπάρχοντα σχέδια ανάλογα με το αν πραγματικά χρειάζεται το υφιστάμενο φως. Παρεμβάσεις στους δήμους.

52 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Η φωτορύπανση πλήττει την υγεία του ανθρώπου, των ζώων και των φυτών. Η φωτορύπανση πρέπει να ενταχθεί στις αιτίες που συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και έχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Δεν πρέπει να θεωρείται μόνον πρόβλημα των αστρονόμων και των ερασιτεχνών αστρονόμων. Μόνονέτσιθαπροβληματισθούνόλοιοιπολίτες και θα απαιτήσουν τη λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις και τους δήμους για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Για ένα καλύτερο μέλλον του πλανήτη το αύριοπρέπειναείναισκοτεινό!!!

53 Άρθρα και άλλα έγγραφα για τη φωτορύπανση "Φωτορύπανση" του Δημήτρη Κουτρούλη (Περισκόπιο της Επιστήμης Δεκέμβριος 2002) "Φωτορύπανση - Επιπτώσεις στο οικοσύστημα και την Οικονομία" του Πολυχρόνη Καραγκιοζίδη, 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Πάτρα 2007 Φυλλάδιο για τη φωτορύπανση από την Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία Πρακτικός Οδηγός για τη Φωτορύπανση (αγγλικά) "Η φασματοσκοπική ανάλυση της Φωτορύπανσης" του Αριστείδη Βούλγαρη, 5οΠανελλήνιοΣυνέδριοΕρασιτεχνικήςΑστρονομίας Πάτρα 2007 Νόμος για τη φωτορύπανση στη Λομβαρδία Σχεδιασμός ενός ενεργειακά αποδοτικού συστήματος εξωτερικού, νυχτερινού αστικού φωτισμού (Μια διπλωματική εργασία του Phil Harrington - στα αγγλικά) "Φωτορύπανση - Ένας αγνοημένος στη χώρα μας περιβαλλοντικός κίνδυνος" του Στέφανου Σοφολόγη Φωτορύπανση - Απόσπασμα από τη διπλωματική εργασία του κ. Ηλία Λουκά

54 Sites για φωτορύπανση

55 Υποστηρικτές Αστρονομική Ένωση Σπάρτης "Διόσκουροι" Αστρονομική Εταιρεία Βορείου Αιγαίου "Γαλιλαίος" Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας "Ωρίων" Αστροπαρατηρησιακή Ομάδα Λάρισας Αστροπύλη Σερρών Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Ίδρυμα Ευγενίδου - Ευγενίδειο Πλανητάριο Όμιλος Παρατηρησιακής Αστρονομίας Παν/μίου Αιγαίου Όμιλος Φίλων Αστρονομίας Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης Σύλλογος Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης

56 Την εργασία συνέταξαν: ΓΚΡΙΤΖΑΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΟΥΜΠΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΕΥΚΑΡΠΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΧΤΣΕΒΑΝΟΣ ΝΑΣΟΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : ΠΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ Τ ΑΣΤΕΡΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ - ΦΥΣΙΚΟΣ

ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Πολυχρόνης Καραγκιοζίδης Σχολικός Σύμβουλος φυσικών επιστημών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Πολυχρόνης Καραγκιοζίδης Σχολικός Σύμβουλος φυσικών επιστημών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πολυχρόνης Καραγκιοζίδης Σχολικός Σύμβουλος φυσικών επιστημών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πολυχρόνης Σ. Καραγκιοζίδης Χημικός M.Sc - Σχολικός Σύμβουλος info@polkarag.gr Ο τεχνητός φωτισμός αποτελεί χρήσιμο και αναπόσπαστο κομμάτι του

Διαβάστε περισσότερα

Μ αρέσει να κοιτάω ψηλά. Αλλά τι είναι αυτό που βλέπω;;

Μ αρέσει να κοιτάω ψηλά. Αλλά τι είναι αυτό που βλέπω;; Μ αρέσει να κοιτάω ψηλά Αλλά τι είναι αυτό που βλέπω;; Ο ουρανός από πάνω μας : Η ανάλυση Όποιος έχει βρεθεί μακριά από τα φώτα της πόλης κοιτώντας τον νυχτερινό ουρανό αισθάνεται δέος μπροστά στο θέαμα

Διαβάστε περισσότερα

Το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομία Β:

Το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομία Β: Το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομία Β: Εισηγήσεις Σαββάτου 6 Οκτωβρίου 2007 Το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας. Τα γεγονότα και η αποτίμηση. (Πάτρα 5-7/10/2007) Καρδάσης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ

ΜΑΘΗΜΑ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ Α. Ο τεχνητός εξωτερικός φωτισμός και ο δημόσιος αστικός χώρος Β. Οι πέντε βασικές κατηγορίες στο δημόσιο αστικό φωτισμό Γ. Φωτορρύπανση και υπερκατανάλωση ενέργειας Δ. Μέθοδοι με σύγχρονα συστήματα φωτισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα εκ του µηδενός σε ιστορικά πλαίσια ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Ο φυσικός φωτισµός αποτελεί την τεχνική κατά την οποία

Διαβάστε περισσότερα

Φωτισμός Λαμπτήρες LED vs Κοινοί λαμπτήρες πυράκτωσης

Φωτισμός Λαμπτήρες LED vs Κοινοί λαμπτήρες πυράκτωσης Φωτισμός Λαμπτήρες LED vs Κοινοί λαμπτήρες πυράκτωσης Εργασία των μαθητών: Γαϊτατζή Αλκμήνης Γεωργιάδη Κωνσταντίνου Γληγόρη Γιώργου Δανιηλίδη Αποστόλη Μάθημα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Βασικά στοιχεία για τους λαμπτήρες

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σποτ 3,1 W (25 W) GU10 Λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φωτίζετε

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Κερί 4 W (25 W) E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φωτίζετε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗΣ

Η ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗΣ Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Η ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗΣ Αριστείδης Βούλγαρης Πρόεδρος ΟΦΑ Θεσσαλονίκης Το καλοκαίρι του 2004 είχα την ευκαιρία να φωτογραφίσω το θερινό τμήμα του Γαλαξία μας

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Luster 4 W (25 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σφαιρικοί 10,5 W (75 W) E27 Ψυχρό φως ημέρας Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Κερί 5,5 W (40 W) E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Κερί 7 W (60 W) E14 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φωτίζετε

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σποτ 5 W (35 W) GU5,3 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σποτ 4,6 W (50 W) GU10 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Κερί 7 W (60 W) E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φωτίζετε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 ο : Φύση και

Κεφάλαιο 6 ο : Φύση και Κεφάλαιο 6 ο : Φύση και Διάδοση του Φωτός Φυσική Γ Γυμνασίου Βασίλης Γαργανουράκης http://users.sch.gr/vgargan Η εξέλιξη ξ των αντιλήψεων για την όραση Ορισμένοι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι ερμήνευαν την

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σποτ 4,6 W (50 W) GU10 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Γραμμικός σωλήνας 20 W (54 W) G13 Ψυχρό φως ημέρας Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ι Δ Ι Ω Τ Ι Κ Ο Σ Τ Ο Μ Ε Α Σ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Luster 2,2 W (25 W) E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Γραμμικός σωλήνας 20 W (54 W) G13 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Luster 5,5 W (40 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σποτ 4,6 W (50 W) GU10 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Κερί 4 W-25 W E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φωτίζετε

Διαβάστε περισσότερα

Κύκλος σεμιναρίων Εισαγωγή στην Παρατηρησιακή Αστρονομία

Κύκλος σεμιναρίων Εισαγωγή στην Παρατηρησιακή Αστρονομία Κύκλος σεμιναρίων Εισαγωγή στην Παρατηρησιακή Αστρονομία Εισαγωγή στην Παρατηρησιακή Αστρονομία Ο ουράνιος θόλος είναι ένα μέρος που μπορεί να προσφέρει σε όλους, χωρίς καμία εξαίρεση, άπειρες συγκινήσεις.

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος

1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος 1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: 2017-2018 Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος Θέμα : Εξοικονόμηση ενέργειας σε διάφορους τομείς της

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Luster 5,5 W (40 W) E14 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σποτ 3 W (20 W) GU5,3 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ν Ο Ι Κ Ο Κ Υ Ρ Ι Α Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών στερεών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΚΤΟΣ. Τα κυριότερα αντικείμενα της Μ. Άρκτου ALIOTH. Μπλε γίγαντας ορατός με γυμνό μάτι. Απόσταση : 82 ε.φ. Διάμετρος : 6 εκ. χιλιόμετρα.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΚΤΟΣ. Τα κυριότερα αντικείμενα της Μ. Άρκτου ALIOTH. Μπλε γίγαντας ορατός με γυμνό μάτι. Απόσταση : 82 ε.φ. Διάμετρος : 6 εκ. χιλιόμετρα. Αστρονομία Μπιρσιάνης Γιώργος Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΚΤΟΣ Τα κυριότερα αντικείμενα της Μ. Άρκτου ALIOTH Μπλε γίγαντας ορατός με γυμνό μάτι. Απόσταση : 82 ε.φ. Διάμετρος : 6 εκ. χιλιόμετρα. Λαμπρότητα : 100 φορές τη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αστρονομία τι θα κάνουμε δηλαδή??? Ήλιος, 8 πλανήτες και πάνω από 100 δορυφόροι τους. Το πλανητικό μας σύστημα Οι πλανήτες

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Λαμπτήρας 8,5 W (75 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς

Διαβάστε περισσότερα

Φωτίζοντας την πόλη μας δίνουμε ζωή!

Φωτίζοντας την πόλη μας δίνουμε ζωή! Φωτίζοντας την πόλη μας δίνουμε ζωή! 1 Τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή ενέργειας παρουσιάζει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Εμφανίζονται στον άνθρωπο με την μορφή των αναπνευστικών

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Λαμπτήρας 11,5 W (100 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Ανακλαστήρες 1,8 W (30 W) E14 Ζεστό λευκό Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φωτίζετε σωστά

Διαβάστε περισσότερα

Δίοδος Εκπομπής Φωτός, (LED, Light Emitting Diode), αποκαλείται ένας ημιαγωγός ο οποίος εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία στενού φάσματος όταν του

Δίοδος Εκπομπής Φωτός, (LED, Light Emitting Diode), αποκαλείται ένας ημιαγωγός ο οποίος εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία στενού φάσματος όταν του L.E.D Δίοδος Εκπομπής Φωτός, (LED, Light Emitting Diode), αποκαλείται ένας ημιαγωγός ο οποίος εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία στενού φάσματος όταν του παρέχεται μία ηλεκτρική τάση κατά τη φορά ορθής πόλωσης

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Luster 4 W (25 W) E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

Λαμπτήρας LED, με αισθητήρα φωτός ημέρας και νύκτας

Λαμπτήρας LED, με αισθητήρα φωτός ημέρας και νύκτας PHILIPS LED Λαμπτήρας 7,5 W (60 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Λαμπτήρας LED, με αισθητήρα φωτός ημέρας και νύκτας Με τον ενσωματωμένο αυτόματο αισθητήρα φωτός, αυτός ο λαμπτήρας ανάβει αυτόματα

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Σφαιρικοί 7 W (60 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Δ Η Μ Ο Σ Ι Ο Σ Τ Ο Μ Ε Α Σ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Διαχείριση αστικών

Διαβάστε περισσότερα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα PHILIPS LED Κερί (με ρύθμιση έντασης) 4 W (25 W) E14 Απαλή λάμψη Με ρύθμιση έντασης Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα Οι λαμπτήρες σε σχήμα κεριού της Philips με την απαλή λάμψη

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην παρατήρηση και τον αστρονομικό εξοπλισμό

Εισαγωγή στην παρατήρηση και τον αστρονομικό εξοπλισμό Εισαγωγή στην παρατήρηση και τον αστρονομικό εξοπλισμό Θεόφιλος Στεργίου Αστρονομική Εταιρία ΩΡΙΩΝ Είδη Ερασιτεχνικής αστρονομίας (Δεν είναι αστροφυσική) Αστρονόμος του καναπέ Παρατηρησιακός αστρονόμος

Διαβάστε περισσότερα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα PHILIPS LED Λαμπτήρας (με ρύθμιση έντασης) 11 W (75 W) E27 Απαλή λάμψη Με ρύθμιση έντασης Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα Οι λαμπτήρες LED της Philips με την απαλή λάμψη προσφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Λαμπτήρας LED, με αισθητήρα φωτός ημέρας και νύκτας

Λαμπτήρας LED, με αισθητήρα φωτός ημέρας και νύκτας PHILIPS LED Λαμπτήρας 6,5 W (60 W) E27 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Λαμπτήρας LED, με αισθητήρα φωτός ημέρας και νύκτας Με τον ενσωματωμένο αυτόματο αισθητήρα φωτός, αυτός ο λαμπτήρας ανάβει αυτόματα

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά!

Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά! PHILIPS LED Σποτ (με ρύθμιση έντασης) GU10 Λευκό Ρύθμιση έντασης Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά! Με το όμορφο σχήμα και τις οικείες διαστάσεις του, αυτό το LED σποτ είναι η ιδανική βιώσιμη

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά!

Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά! PHILIPS LED Σποτ (με ρύθμιση έντασης) 5 W (50 W) GU10 Λευκό Με ρύθμιση έντασης Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά! Το γυάλινο LED σποτ της Philips είναι η ιδανική εναλλακτική για τα σποτ

Διαβάστε περισσότερα

Ένας λαμπτήρας, τρεις ρυθμίσεις φωτισμού

Ένας λαμπτήρας, τρεις ρυθμίσεις φωτισμού PHILIPS LED Λαμπτήρας 14-7-3,5 W (100 W) B22 Ζεστό/πολύ ζεστό/έξτρα ζεστό Χωρίς ρύθμιση έντασης Ένας λαμπτήρας, τρεις ρυθμίσεις φωτισμού Μερικές φορές, θέλετε να αλλάξετε την ατμόσφαιρα του χώρου σας,

Διαβάστε περισσότερα

Κυρούδη Λαμπρινή. Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών

Κυρούδη Λαμπρινή. Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών Κυρούδη Λαμπρινή Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Η έρευνα αυτή διαπραγματεύεται, θέλοντας να εξηγήσει τα εξής θέματα:- Ο ρόλος του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών-

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Λαμπτήρας 7 W (60 W) E27 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Λαμπτήρας 7 W (60 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Κερί E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες χάρη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ!

ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ! ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ! Το 2019 θα το θυμόμαστε ως την χρονιά που κάτι άλλαξε. Τα παιδιά βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας από τους μεγάλους να δράσουν κατά της κλιματικής αλλαγής. Αυτό το βιβλίο που κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα PHILIPS LED Σποτ (με ρύθμιση έντασης) 5 W (50 W) GU10 Ζεστό λευκό Με ρύθμιση έντασης Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα Τα LED σποτ της Philips με την απαλή λάμψη προσφέρουν μια

Διαβάστε περισσότερα

Ζώντας στο φως! Σύστημα Φυσικού Φωτισμού

Ζώντας στο φως! Σύστημα Φυσικού Φωτισμού Ζώντας στο φως! Σύστημα Φυσικού Φωτισμού Green roo fing Θόλος Κάτοπτρο Στεγάνωση Σωλήνας μεταφοράς και αντανάκλασης Απόληξη 2 Φωτοσωλήνες Νέα τεχνολογία φυσικού φωτισμού Η χρήση φωτοσωλήνων για την επίλυση

Διαβάστε περισσότερα

Το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομία Γ:

Το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομία Γ: Το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομία Γ: Εισηγήσεις Κυριακής 7 Οκτωβρίου 2007 και συναντήσεις Το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας. Τα γεγονότα και η αποτίμηση. (Πάτρα 5-7/10/2007)

Διαβάστε περισσότερα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα PHILIPS LED Λαμπτήρας (με ρύθμιση έντασης) 5,5 W (40 W) E27 Απαλή λάμψη Με ρύθμιση έντασης Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα Οι λαμπτήρες LED της Philips με την απαλή λάμψη προσφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Διαρκής φωτισμός ανάδειξης LED, με εστιασμένη δέσμη

Διαρκής φωτισμός ανάδειξης LED, με εστιασμένη δέσμη PHILIPS LED Σποτ (με ρύθμιση έντασης) 5 W (35 W) GU5,3 Ζεστό λευκό Με ρύθμιση έντασης Διαρκής φωτισμός ανάδειξης LED, με εστιασμένη δέσμη Τα LED σποτ της Philips προσφέρουν εστιασμένη δέσμη έντονου φωτός,

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή ρυθμίσεων φωτισμού χωρίς αλλαγή λαμπτήρων

Αλλαγή ρυθμίσεων φωτισμού χωρίς αλλαγή λαμπτήρων PHILIPS LED Σποτ 1,5-3,5-5 W (5-20-50 W) GU10 Χωρίς ρύθμιση έντασης Αλλαγή ρυθμίσεων φωτισμού χωρίς αλλαγή λαμπτήρων Μερικές φορές, θέλετε να αλλάξετε την ατμόσφαιρα του χώρου σας, ώστε να ταιριάζει με

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Κερί (με ρύθμιση έντασης) 5 W (40 W) E14 Ζεστό λευκό Με ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους

Διαβάστε περισσότερα

Ένας λαμπτήρας, τρεις ρυθμίσεις φωτισμού

Ένας λαμπτήρας, τρεις ρυθμίσεις φωτισμού PHILIPS LED Λαμπτήρας 14-7-3,5 W (100 W) E27 Ζεστό/πολύ ζεστό/έξτρα ζεστό Χωρίς ρύθμιση έντασης Ένας λαμπτήρας, τρεις ρυθμίσεις φωτισμού Μερικές φορές, θέλετε να αλλάξετε την ατμόσφαιρα του χώρου σας,

Διαβάστε περισσότερα

H παραγωγή μιας έκθεσης ΙΙ. Σήμανση και φωτισμός

H παραγωγή μιας έκθεσης ΙΙ. Σήμανση και φωτισμός H παραγωγή μιας έκθεσης ΙΙ Σήμανση και φωτισμός Σήμανση Βρίσκοντας τον δρόμο μας: Πρόσβαση (διανοητική και φυσική) σε μουσεία και εκθεσιακούς χώρους Σκοποί, χαρακτηριστικά της σήμανσης Ύφος και ταυτότητα

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Λαμπτήρας 7 W (60 W) E27 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Λαμπτήρας 7 W (60 W) E27 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΚΗΠΟΥ

ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΚΗΠΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΚΗΠΟΥ Σε συνεργασία με την OLITER Η NanoDomi σας προσφέρει ολοκληρωμένη σειρά αυτόνομου φωτισμού για δρόμο ή κήπο. Ένα σύστημα ηλιακής ενέργειας για φωτισμό δεν είναι συνδεδεμένο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Αστρονοµική Παρατήρηση. Ανδρέας Παπαλάμπρου Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας Ωρίων 20/5/2009

Εισαγωγή στην Αστρονοµική Παρατήρηση. Ανδρέας Παπαλάμπρου Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας Ωρίων 20/5/2009 Εισαγωγή στην Αστρονοµική Παρατήρηση Ανδρέας Παπαλάμπρου Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας Ωρίων 20/5/2009 1 Ερασιτεχνική Αστρονομία Μια ενασχόληση που αρχίζει από απλό χόμπι... & φτάνει έως συμβολή σε επιστημονικές

Διαβάστε περισσότερα

Θερμό λευκό φως, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα του φωτισμού

Θερμό λευκό φως, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα του φωτισμού PHILIPS LED Κερί 4 W (25 W) B22 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Θερμό λευκό φως, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα του φωτισμού Τα κεριά LED της Philips παρέχουν εκπληκτικό, θερμό λευκό φως, εξαιρετικά

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Luster (με ρύθμιση έντασης) 5 W (40 W) E27 Ζεστό λευκό Με ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Δραστηριοτήτων : Εισαγωγή www.globeatnight.org 2014 Ημερομηνίες παρατήρησης για τον αστερισμό του Περσέα:

Οδηγός Δραστηριοτήτων : Εισαγωγή www.globeatnight.org 2014 Ημερομηνίες παρατήρησης για τον αστερισμό του Περσέα: Οδηγός Δραστηριοτήτων : Εισαγωγή Συμμετέχετε σε μία παγκόσμια καμπάνια για να παρατηρήσετε και να καταγράψετε τη φωτεινότητα των πιο αμυδρά ορατών άστρων σαν μέσο για την μέτρηση της Φωτορρύπανσης σε μία

Διαβάστε περισσότερα

Δυνατός φωτισμός LED κορυφαίας ποιότητας

Δυνατός φωτισμός LED κορυφαίας ποιότητας PHILIPS LED Γραμμικός σωλήνας 3 W (35 W) Κάλυκας S14s Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Δυνατός φωτισμός LED κορυφαίας ποιότητας Αυτός ο σωληνοειδής λαμπτήρας Philips LED S14S έχει εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Δυνατός φωτισμός LED κορυφαίας ποιότητας

Δυνατός φωτισμός LED κορυφαίας ποιότητας PHILIPS LED Σφαιρικοί 13,5W (100W) E27 Ψυχρό φως ημέρας Χωρίς ρύθμιση έντασης Δυνατός φωτισμός LED κορυφαίας ποιότητας Οι σφαιρικοί λαμπτήρες LED της Philips παρέχουν ψυχρό λευκό φως, εξαιρετικά μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

Δυνατός φωτισμός LED κορυφαίας ποιότητας

Δυνατός φωτισμός LED κορυφαίας ποιότητας PHILIPS LED Κερί 5,5 W (40 W) E14 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Δυνατός φωτισμός LED κορυφαίας ποιότητας Οι λαμπτήρες κεριά LED της Philips παρέχουν ψυχρό λευκό φως, εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ Τ ΑΣΤΕΡΙΑ

ΠΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ Τ ΑΣΤΕΡΙΑ 5 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΠΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ Τ ΑΣΤΕΡΙΑ» ΠΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ Τ ΑΣΤΕΡΙΑ Β και Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 5 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΠΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ Τ ΑΣΤΕΡΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Λαμπτήρας E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Κ.Φ.Ε. Χαλανδρίου. 9 ος Εργαστηριακός Διαγωνισμός Φυσικών Επιστημών Γυμνασίων. Μέρος 3 ο : Φυσική Τρίτη 16 Μαΐου. Εισαγωγή

Ε.Κ.Φ.Ε. Χαλανδρίου. 9 ος Εργαστηριακός Διαγωνισμός Φυσικών Επιστημών Γυμνασίων. Μέρος 3 ο : Φυσική Τρίτη 16 Μαΐου. Εισαγωγή Ε.Κ.Φ.Ε. Χαλανδρίου Εισαγωγή 9 ος Εργαστηριακός Διαγωνισμός Φυσικών Επιστημών Γυμνασίων Μέρος 3 ο : Φυσική Τρίτη 16 Μαΐου Όπως είναι γνωστό σε σας, το 1606 ο Γαλιλαίος κατόρθωσε να κατασκευάσει ένα τηλεσκόπιο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά!

Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά! PHILIPS LED Σποτ (με ρύθμιση έντασης) 4 W (35 W) GU10 Από το ζεστό στο πάρα πολύ ζεστό λευκό Απαλή λάμψη ρυθμιζόμενης έντασης Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά! Το γυάλινο LED σποτ της Philips

Διαβάστε περισσότερα

Θερμό λευκό φως, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα του φωτισμού

Θερμό λευκό φως, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα του φωτισμού PHILIPS LED Κερί B22 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Θερμό λευκό φως, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα του φωτισμού Οι λαμπτήρες luster LED της Philips παρέχουν εκπληκτικό, θερμό λευκό φως, εξαιρετικά

Διαβάστε περισσότερα

4/11/2018 ΝΑΥΣΙΠΛΟΙΑ ΙΙ ΓΈΠΑΛ ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ. ΘΕΜΑ 1 ο

4/11/2018 ΝΑΥΣΙΠΛΟΙΑ ΙΙ ΓΈΠΑΛ ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ. ΘΕΜΑ 1 ο ΝΑΥΣΙΠΛΟΙΑ ΙΙ ΓΈΠΑΛ 4/11/2018 ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΕΜΑ 1 ο 1) Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί σε κάθε πρόταση, τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΗΛΙΑΚΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ Κ.Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΗΛΙΑΚΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ Κ.Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΗΛΙΑΚΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ Κ.Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΩΡΙΩΝ, 9/1/2008 Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ Γη, ο τρίτος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος Περιφερόμαστε γύρω από τον Ήλιο, ένα τυπικό αστέρι της κύριας ακολουθίας

Διαβάστε περισσότερα

Βιώσιμος / αειφόρος φωτισμός: Καλός φωτισμός και ενεργειακής απόδοσης περιβαλλοντικός σχεδιασμός μπορούν να συνυπάρξουν?

Βιώσιμος / αειφόρος φωτισμός: Καλός φωτισμός και ενεργειακής απόδοσης περιβαλλοντικός σχεδιασμός μπορούν να συνυπάρξουν? Βιώσιμος / αειφόρος φωτισμός: Καλός φωτισμός και ενεργειακής απόδοσης περιβαλλοντικός σχεδιασμός μπορούν να συνυπάρξουν? Ανθοπούλου Εύα Βιώσιμος / αειφόρος Βιώσιμος: Όταν οι φυσικοί πόροι εκμεταλλεύονται

Διαβάστε περισσότερα

Δυνατός φωτισμός LED κορυφαίας ποιότητας

Δυνατός φωτισμός LED κορυφαίας ποιότητας PHILIPS LED Λαμπτήρας E27 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Δυνατός φωτισμός LED κορυφαίας ποιότητας Οι λαμπτήρες LED της Philips παρέχουν εκπληκτικό, ψυχρό λευκό φως, εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ. Στο Παραθαλάσσιο Πάρκο του Μόλου 3-5 Ιουνίου Σάββατο 3 Ιουνίου, Κυριακή 4 Ιουνίου & Δευτέρα 5 Ιουνίου

ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ. Στο Παραθαλάσσιο Πάρκο του Μόλου 3-5 Ιουνίου Σάββατο 3 Ιουνίου, Κυριακή 4 Ιουνίου & Δευτέρα 5 Ιουνίου ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ Στο Παραθαλάσσιο Πάρκο του Μόλου 3-5 Ιουνίου 2017 Αναλυτικά το Πρόγραμμα περιλαμβάνει: Σάββατο 3 Ιουνίου, Κυριακή 4 Ιουνίου & Δευτέρα 5 Ιουνίου Λαϊκή Γιορτή με κυπριακά προϊόντα και

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικό Εγχειρίδιο Αστρονομίας

Συνοπτικό Εγχειρίδιο Αστρονομίας Ελληνική Αστρονομική Ένωση (Ε.Α.Ε.) Συνοπτικό Εγχειρίδιο Αστρονομίας του Άρη Μυλωνά Εισαγωγή Έχετε βρεθεί ποτέ στην εξοχή; Έχετε βρεθεί σε σκοτεινό νυκτερινό ουρανό, μακριά από τα φώτα των πόλεων; Έχετε

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα:. Όνομα Μητέρας:... Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:. Εξεταστικό Κέντρο:...

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα:. Όνομα Μητέρας:... Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:. Εξεταστικό Κέντρο:... Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα:. Όνομα Μητέρας:..... Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:. Εξεταστικό Κέντρο:... Παρατήρησε την παρακάτω εικόνα: Αναγνώρισε τις μορφές ενέργειας στις περιοχές ή στα σώματα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 2. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Με τον όρο ακτινοβολία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Δέσποινα Δημητρακοπούλου Μαρία Καραγκούνη Δημήτρης Κασβίκης Θανάσης Κατσαντώνης Νίκος Λουκαδάκος

ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Δέσποινα Δημητρακοπούλου Μαρία Καραγκούνη Δημήτρης Κασβίκης Θανάσης Κατσαντώνης Νίκος Λουκαδάκος ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Δέσποινα Δημητρακοπούλου Μαρία Καραγκούνη Δημήτρης Κασβίκης Θανάσης Κατσαντώνης Νίκος Λουκαδάκος ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Αιολική Ενέργεια Βιομάζα Γεωθερμική Ενέργεια Κυματική Ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Η/Υ

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Η/Υ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Η/Υ Φωτογρ:Παν. Φιλίππου Ντασκάλου Ντιάνα Παστρή Γεωργία Τσάτση Μαρία Ντίνο Ιωσήφ Σιαφάκας Σωτήρης Σπυρόπουλος Παναγιώτης Στάμος Νίκος Ερευνητική εργασία, Τμήμα Α3

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 16. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ \ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ατμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και η τρύπα του όζοντος. Η ρύπανση του αέρα

Μάθημα 16. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ \ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ατμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και η τρύπα του όζοντος. Η ρύπανση του αέρα Μάθημα 16 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ \ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ατμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και η τρύπα του όζοντος Στο μάθημα αυτό θα αναφερθούμε στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στις συνέπειές της. Επιπλέον,

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερο Ενέργειας Ιουλίου 2017, Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΤΕΕ Τελευταίες εξελίξεις στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας

Διήμερο Ενέργειας Ιουλίου 2017, Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΤΕΕ Τελευταίες εξελίξεις στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας Διήμερο Ενέργειας 10-11 Ιουλίου 2017, Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΤΕΕ Τελευταίες εξελίξεις στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας Φ.Β. Τοπαλής Εργαστήριο Φωτοτεχνίας Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο http://lighting.ece.ntua.gr/

Διαβάστε περισσότερα

Να αναφέρετε τους τρόπους με τους οποίους διαδίδετε η θερμότητα στις παρακάτω περιπτώσεις;

Να αναφέρετε τους τρόπους με τους οποίους διαδίδετε η θερμότητα στις παρακάτω περιπτώσεις; ΕΝΩΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ε.Φ.Β.Ε.) ΣΤ τάξη Δημοτικού 29/4/2018 Θέμα 1 ο Να αναφέρετε τους τρόπους με τους οποίους διαδίδετε η θερμότητα στις παρακάτω περιπτώσεις; Από τον ήλιο στην γή Από τον καυστήρα

Διαβάστε περισσότερα

Μια εργασία Διερευνητικής Μάθησης. Κ. Σιακαβάρα Δρ. Βιολόγος 3 ο Γυμνάσιο Ηρακλείου

Μια εργασία Διερευνητικής Μάθησης. Κ. Σιακαβάρα Δρ. Βιολόγος 3 ο Γυμνάσιο Ηρακλείου «ΠΡΑΣΙΝO» ΦΩΣ Μια εργασία Διερευνητικής Μάθησης Κ. Σιακαβάρα Δρ. Βιολόγος 3 ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Σ Σκοπός αυτού του Προγράμματος είναι: ό ύ Π ά ί να να μάθουν οι μαθητές περισσότερα για τους συμπαγείς

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ. Εγχειρίδιο του εκπαιδευτικού

ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ. Εγχειρίδιο του εκπαιδευτικού ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ Εγχειρίδιο του εκπαιδευτικού Περιεχόμενα ΣΤΟΧΟΙ 3 ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΠΣ) 3 ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ 3 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 4 Α ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 4 Β ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 4 Γ

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόλυνση του Περιβάλλοντος

Η Μόλυνση του Περιβάλλοντος Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος 2007-2008 Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας Θέμα: Η Μόλυνση του Περιβάλλοντος Τμήμα: ΗΥ: Ομάδα: Β1 pc25

Διαβάστε περισσότερα

4 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ «ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ»

4 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ «ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ» 4 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ «ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ» 1 Πρόγραμμα Σχολικής Δραστηριότητας Περιβαλλοντικής Αγωγής «Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Σπίτι στο Σχολείο στην Πόλη» 2 Σκοπός του προγράμματος Η Ενέργεια αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Νίκη Σπηλιώτη,2Ε Μορφές Ρύπανσης Μια εργασία του μαθητή Ανδρέα Φράγκουκαι του Κωνσταντινου Σπινακη, 2Ε Ηχορύπανση Οι επιπτώσεις της ηχορρύπανσης στον άνθρωπο είναι πολλές. Μπορεί να προκαλέσει υπέρταση,

Διαβάστε περισσότερα

«Γιορτή επιστήμης στην παραλία της Καλλιθέας»

«Γιορτή επιστήμης στην παραλία της Καλλιθέας» «Γιορτή επιστήμης στην παραλία της Καλλιθέας» Για μικρούς και μεγάλους Μια συνεργασία του Ιδρύματος Ευγενίδου και του Δήμου Καλλιθέας Παρασκευή 31 Μαΐου 2013 Το Ίδρυμα Ευγενίδου και ο Δήμος Καλλιθέας συνεχίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Καραμπάτσος. Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc - DS Consulting

Γιάννης Καραμπάτσος. Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc - DS Consulting Γιάννης Καραμπάτσος Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc - DS Consulting Κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου Η ηλιακή ορατή ακτινοβολία, η οποία έχει μικρό μήκος κύματος, φτάνει στην επιφάνεια της

Διαβάστε περισσότερα

Οικιακός Εταιρικός Συνοπτικός Οδηγός

Οικιακός Εταιρικός Συνοπτικός Οδηγός Οικιακός Εταιρικός Συνοπτικός Οδηγός Γ. ΜΠΑΚΟΥ 3, 115 24 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.: (210) 6911777 FAX: (210) 6911577, E-mail : cardel@cardel.gr, www.cardel.gr Εισαγωγή Ο παρών Οδηγός έχει ως στόχο την ενημέρωση καθενός

Διαβάστε περισσότερα