ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Πρόεδρος: Απόστολος Κορδελάς (νόνιμος εκπρόσωπος) Α Αντιπρόεδρος: Αθανάσιος Κούγκουλος. Β Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Χατζηκώστας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Πρόεδρος: Απόστολος Κορδελάς (νόνιμος εκπρόσωπος) Α Αντιπρόεδρος: Αθανάσιος Κούγκουλος. Β Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Χατζηκώστας"

Transcript

1

2 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΒΟΛΟΥ ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ Τοπάλη 7, Τ.Κ , Βόλος Τηλ. : / Fax : alzheimervolos@gmail.com ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Πρόεδρος: Απόστολος Κορδελάς (νόνιμος εκπρόσωπος) Α Αντιπρόεδρος: Αθανάσιος Κούγκουλος Β Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Χατζηκώστας Γεν. Γραμματέας: Χρήστος Καρακώστας Αναπληρωτής γ.γ : Θεμιστοκλής Παναγιωτακόπουλος Ταμίας: Παρασκευή Καρακώστα Αναπληρώτρια ταμίας: Ευαγγελία Κουντουρά ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΟΜΩΝ Α1 ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Άρθρο 1: Δομή Α. Η Μονάδα Αντιμετώπισης προβλημάτων Νόσου Alzheimer (ΜΑΝΑ) παρέχει υπηρεσίας φροντίδας ασθενών με άνοια και υπηρεσίες υποστήριξης των οικογενειών τους. Διαρθρώνεται, οργανώνεται, αναπτύσσεται και λειτουργεί με βάση τις αρχές της τομεοποίησης, της κοινοτικής Ψυχιατρικής, της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, της συνέχειας της ψυχιατρικής φροντίδας, καθώς και της πληροφόρησης και εθελοντικής αρωγής της κοινότητας στην προαγωγή της ψυχικής υγείας. Β. Πρόκειται για δομή όπου το κύριο βάρος δίδεται στην κοινωνικού τύπου φροντίδα με περιορισμένα ιατρικά ή νοσηλευτικά- κατά την νοσοκομειακή έννοια- χαρακτηριστικά. Γ. Οι κύριοι παράγοντες που εξασφαλίζουν την επιτυχημένη λειτουργία της ΜΑΝΑ είναι η ομαδική εργασία του προσωπικού, η συμπληρωματικότητα των ρόλων και η διασταύρωση αρμοδιοτήτων. Οι αρχές αυτές αποτελούν τον βασικό άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφονται η οργάνωση και η δομή της ΜΑΝΑ και πρέπει να αποτελούν πρωταρχικό στοιχείο κατά τη λήψη όλων των αποφάσεων και τη διενέργεια όλων των πράξεων, σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο.

3 Δ. Η σύσταση της ΜΑΝΑ, η οργάνωση της, η εξασφάλιση της πολυκλαδικότητας της Θεραπευτικής Ομάδας, η εξασφάλιση της κτιριακής υποδομής και του απαραίτητου εξοπλισμού καθώς και η ομαλή και λειτουργική διασύνδεσή της με άλλες υπηρεσίες του Τομέα Ψυχικής Υγείας στον οποίον υπάγονται, συνιστούν απαραίτητη προϋπόθεση της σωστής λειτουργίας της. Ε. Η ΜΑΝΑ ειδικότερα περιλαμβάνει: 1. Οικοτροφείο δυναμικότητας 30 ατόμων, που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση. 2. Κέντρο Ημέρας, που θα παρέχει υπηρεσίες θεραπείας και υποστήριξης σε 30 ασθενείς. 3. Κινητή Μονάδα (ή Υπηρεσία υποστήριξης Οικογένειας), που θα παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης, θεραπείας και υποστήριξης της οικογένειας ασθενών του Νομού Μαγνησίας. Αναλυτικά η δομή και η λειτουργία των επιμέρους τμημάτων της ΜΑΝΑ περιγράφεται στα επιμέρους κεφάλαια. Άρθρο 2: Ασθενείς Α. Η ΜΑΝΑ αντιμετωπίζει τα προβλήματα ανοϊκών ασθενών και των οικογενειών τους. Τα κριτήρια επιλογής ασθενών για το Οικοτροφείο, το Κέντρο Ημέρας και την Κινητή Μονάδα αναφέρονται στα επιμέρους άρθρα. Άρθρο 3: Στόχοι Η ΜΑΝΑ έχει σαν στόχο την φροντίδα ασθενών με άνοια και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες τους από την μακροχρόνια φροντίδα τους. Παρ όλο που η λειτουργία της ΜΑΝΑ εξατομικεύεται και προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες των ασθενών, καθορίζεται από το γενικό πλαίσιο των προβλημάτων και των αναγκών των ασθενών και των φροντιστών τους και στοχεύει: 1. Στη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των ανοϊκών ασθενών και των φροντιστών τους. 2. Στη διατήρηση της αυτονομίας, της ικανότητας αυτοφροντίδας, της λειτουργικότητας, των ικανοτήτων και των κοινωνικών δεξιοτήτων των ασθενών με άνοια για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα. 3. Στη διασφάλιση της ποιότητας της φροντίδας των ασθενών με άνοια. 4. Στη παροχή βοήθειας στους φροντιστές ασθενών με άνοια προκειμένου να μειωθεί το κοινωνικό, οικονομικό και συναισθηματικό κόστος από τη μακρόχρονη φροντίδα των ασθενών με άνοια. 5. Στην εκπαίδευση των φροντιστών και στη παροχή συμβουλών για τη φροντίδα των ασθενών. 6. Στη θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με άνοια.

4 7. Στη δημοσιοποίηση των αναγκών των ασθενών και των φροντιστών τους. 8. Στην επιμόρφωση του γενικού πληθυσμού ώστε να εξοικειωθεί με το πρόβλημα. 9. Στην υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των ασθενών και των φροντιστών τους και στην παροχή ικανού θεραπευτικού περιβάλλοντος που να αναιρεί την κοινωνική περιθωριοποίηση των ασθενών και των φροντιστών τους. Άρθρο 4: Παρεχόμενες υπηρεσίες Α. Οι υπηρεσίες που παρέχονται στη ΜΑΝΑ αφορούν κυρίως: 1. Δραστηριότητες με στόχο την διατήρηση της λειτουργικότητας των ασθενών και την δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης τους. 2. Την χορήγηση φαρμάκων με βάση το θεραπευτικό σχήμα που καθορίζεται από τον θεράποντα ιατρό του ασθενή. 3. Την ψυχολογική στήριξη των φροντιστών. 4. Την κατάρτιση προγραμμάτων εκπαίδευσης για το προσωπικό της δομής και για τους φροντιστές. 5. Τη συνεχή αξιολόγηση των δραστηριοτήτων. 6. Τις ερευνητικές δραστηριότητες. 7. Την ανάπτυξη γραπτών προτύπων και δεικτών για τη διασφάλιση της ποιότητας της φροντίδας ψυχικής υγείας. 8. Την ανάπτυξη προγραμμάτων ενημέρωσης της κοινότητας για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και των προκαταλήψεων που σχετίζονται με την άνοια. Β. Οι επιμέρους δομές της ΜΑΝΑ (Οικοτροφείο, Κέντρο Ημέρας, Κινητή Μονάδα) λειτουργούν βάσει δομημένου καθημερινού προγράμματος με σκοπό την διατήρηση της λειτουργικότητας και της ικανότητας αυτοεξυπηρέτησης των ασθενών. Το πρόγραμμα αυτό συναποτελείται από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων οι οποίες έχουν παράλληλα θεραπευτικό και αποκαταστασιακό χαρακτήρα, αφορούν τους ασθενείς ατομικά ή ομαδικά και λαμβάνουν χώρα τόσο εντός όσο και εκτός της Μονάδας. Γ. Τα προγράμματα λειτουργίας για την κάθε δομή (Οικοτροφείο, Κέντρο Ημέρας, Κινητή Μονάδα) περιγράφονται αναλυτικά στις επιμέρους ενότητες). Άρθρο 5: Στόχος κανονιστικού πλαισίου Α. Η ύπαρξη ενός Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας στοχεύει στη δημιουργία ενός κοινού κώδικα επικοινωνίας προκειμένου να επιτευχθούν: 1. Η ομαλή και αρμονική συμβίωση και συνεργασία των ασθενών και των φροντιστών τους με το προσωπικό της ΜΑΝΑ.

5 2. Η ομαλή και αρμονική συνεργασία των ατόμων που συμμετέχουν με οποιοδήποτε τρόπο στη λειτουργία της ΜΑΝΑ. 3. Οι στόχοι λειτουργίας της μονάδας. Β. Ειδικότεροι στόχοι του Κανονισμού Λειτουργίας είναι η αποσαφήνιση των ρόλων, η συγκροτημένη δόμηση λειτουργίας της Πολυκλαδικής Θεραπευτικής Ομάδας, η συγκεκριμενοποίηση των υπευθυνοτήτων, η ύπαρξη οργανωτικής ευελιξίας, η συμπληρωματικότητα των καθηκόντων, η ισορροπία εργασιακής προσφοράς, η υψηλή ποιότητα συμμετοχής στο συγκεκριμένο έργο και η αποφυγή της επαγγελματικής εξουθένωσης, η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, ο σεβασμός της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των ασθενών, η δημιουργία συνθηκών διαβίωσης οικογενειακού τύπου και η δημιουργία ενός ευχάριστου και φιλικού περιβάλλοντος χώρου. Όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται σχετικά με τη λειτουργία της ΜΑΝΑ πρέπει να κινούνται γύρω από τους προαναφερθέντες άξονες. Β. Τα όργανα διοίκησης είναι: 1. Η Γενική Συνέλευση. 2. Το Διοικητικό Συμβούλιο. 3. Επιστημονικά Υπεύθυνος. Άρθρο 8: Γενική Συνέλευση (ΓΣ) Η Γενική Συνέλευση λειτουργεί σύμφωνα με το καταστατικό του Σωματείου. Εκλέγει το ΔΣ, ελέγχει και εποπτεύει τα όργανα του ΔΣ και αποφασίζει για κάθε θέμα που αφορά το Σωματείο και δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα άλλου οργάνου σύμφωνα με το καταστατικό του Σωματείου και το Νόμο. Άρθρο 9: Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) Το Διοικητικό Συμβούλιο λειτουργεί σύμφωνα με το καταστατικό του Σωματείου. Επί πλέον έχει τις πιο κάτω αρμοδιότητες: 1. Την ευθύνη προγραμματισμού. 2. Την ευθύνη συντονισμού, εφαρμογής και υλοποίησης των προγραμμάτων, ενεργειών, δράσεων και έργων μετά από εξουσιοδότηση της Γενικής Συνέλευσης. 3. Την ευθύνη απέναντι στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Εθνικών Φορέων. Άρθρο 10: Επιστημονικά Υπεύθυνος Α. Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος έχει την επιστημονική εποπτεία των δομών της ΜΑΝΑ. Πρέπει να έχει εκπαίδευση και εμπειρία σε διαδικασίες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης. Ο διορισμός του αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση της λειτουργίας της ΜΑΝΑ και προϋποθέτει απόφαση του ΔΣ.

6 Β. Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος εισηγείται τον διορισμό της Διεπιστημονικής Ομάδας καθώς και την πλαισίωσή της με επιπρόσθετες ειδικότητες. Γ. Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος ασκεί τη συνολική εποπτεία της λειτουργίας της Μονάδας επιστημονικά, ως προς την Διεπιστημονική Ομάδα, και εκπαιδευτικά, σε επίπεδο σχεδιασμού, οργάνωσης και αξιολόγησης των θεμάτων που αφορούν τους ασθενείς, το Νοσηλευτικό προσωπικό και τις διαδικασίες λειτουργίας για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών. Δ. Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος οριστικοποιεί και εποπτεύει το πρόγραμμα λειτουργίας της Μονάδας και τα ατομικά θεραπευτικά προγράμματα των ενοίκων που έχει εισηγηθεί ο επαγγελματίας υγείας. Καταθέτει τα παραπάνω στο ΔΣ και την Διεπιστημονική Ομάδα, οι οποίοι έχουν και την από κοινού αρμοδιότητα ελέγχου σχετικά με την πλήρη και ακριβή εφαρμογή τους. Ε. Εκτός από τις ομαδικές συναντήσεις ο Επιστημονικά Υπεύθυνος συμβάλει στην επίλυση των προσωπικών και διαπροσωπικών προβλημάτων του Προσωπικού και με ατομικές συναντήσεις, όποτε ο ίδιος το θεωρήσει σκόπιμο ή όποτε του ζητηθεί από οποιοδήποτε μέλος του προσωπικού. ΣΤ. Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος ενημερώνει με τακτικές εκθέσεις το ΔΣ για τη λειτουργία της ΜΑΝΑ. Ζ. Μεριμνά για όλα τα ζητήματα προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών. Άρθρο 11: Aναπληρωτής Επιστημονικά Υπεύθυνος Α. Αναπληρώνει των Επιστημονικά Υπεύθυνο σε περίπτωση απουσίας του ή κωλύματος του. Β. Ο διορισμός του γίνεται μετά από εισήγηση του Επιστημονικά Υπεύθυνου και προϋποθέτει απόφαση του ΔΣ. Γ. Τα προσόντα του Αναπληρωτή Επιστημονικά Υπεύθυνου πρέπει να είναι παρόμοια με το Επιστημονικά Υπεύθυνου. Δ. Ο διορισμός του δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία της ΜΑΝΑ Ε. Σε περίπτωση παραίτησης του Επιστημονικά Υπεύθυνου τον αναπληρώνει μέχρι τον διορισμό από το Δ.Σ. νέου Επιστημονικά Υπεύθυνου. Άρθρο 12: Αυτοτέλεια και αυτονομία διαχείρισης Α. Η διοικητικο-οικονομική διαχείριση της ΜΑΝΑ είναι αυτοτελής και αυτόνομη. Η Μονάδα συντάσσει το δικό της κλειστό προϋπολογισμό, στα πλαίσια της οικονομικής διαχείρισης του οποίου εμπεριέχονται η καταγραφή, η έγκριση, η παρακολούθηση και ο έλεγχός του. Άρθρο 16: Διεπιστημονική Ομάδα Α. Η Διεπιστημονική Ομάδα αποτελείται από τον Επιστημονικά Υπεύθυνο, τον Νευρολόγο, τον Παθολόγο, τον Ψυχολόγο, τον Κοινωνικό Λειτουργό και τον Προϊστάμενο Ν.Π. και ασχολείται με θέματα ενταξιμότητας των ασθενών μετά την λεπτομερή, επιστημονικά

7 τεκμηριωμένη ιατρική, ψυχολογική και νοσηλευτική εξέταση του ασθενή μετά το ήδη ληφθέν κοινωνικό ιστορικό βάσει του άρθρου 3 β του παρόντος κανονισμού. Παράλληλα έχει ως έργο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των ενεργειών για την επίτευξη των στόχων της ΜΑΝΑ. Η συνεχής μεταβολή της κατάστασης και των αναγκών των ασθενών αποτελεί βασικό άξονα γύρω από τον οποίο πρέπει να περιστρέφεται η οργάνωση της εργασίας του προσωπικού. Β. Βασικός ρόλος και υποχρέωση όλων των μελών της Διεπιστημονικής Ομάδας είναι η φροντίδα των ασθενών και η υποστήριξη των φροντιστών σύμφωνα με τους στόχους της ΜΑΝΑ. Ο κάθε εργαζόμενος εκτελεί τα καθήκοντα που προκύπτουν από τις αποφάσεις της Διεπιστημονικής Ομάδας, τα οποία μπορεί να είναι κοινά με άλλων εργαζόμενων στην Μονάδα. Ο ειδικός ρόλος που πηγάζει από την ειδικότητα του κάθε μέλους του προσωπικού είναι συμπληρωματικός στο έργο που καλούνται να παρέχουν όλα τα μέλη του προσωπικού και λειτουργεί ενισχυτικά στο έργο της Ομάδας. Γ. Οι παρακάτω ειδικότητες θεωρούνται απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία της ΜΑΝΑ: Ψυχίατρος ή/και Νευρολόγος, Ιατρός Παθολόγος ή Γενικός Γιατρός, Ψυχολόγος, Νοσηλευτικό προσωπικό (ΤΕ, ΠΕ η ΔΕ), Κοινωνικός/ή Λειτουργός. Η Διεπιστημονική Ομάδα δύναται να πλαισιώνεται και από άλλες ειδικότητες κατά περίπτωση ή ανάλογα με το επιτελούμενο έργο, μετά από εισήγηση του Επιστημονικά Υπεύθυνου. Άρθρο 17: Ψυχίατρος η/και Νευρολόγος Α. Η σταθερή εξειδικευμένη κάλυψη της Μονάδας κρίνεται απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της και αποτελεί ευθύνη του φορέα και της ΤΕΨΥ. Β. Ο Ψυχίατρος ή/και Νευρολόγος αποτελεί μέλος της Διεπιστημονικής Ομάδας Γ. Ο Ψυχίατρος ή/και Νευρολόγος έχει την ευθύνη της παρακολούθησης όλων των ασθενών του Οικοτροφείου της ΜΑΝΑ. Δ. Ο ασθενής ή/και φροντιστής έχει τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής Ψυχίατρου ή/και Νευρολόγου. Σε περίπτωση που ο ασθενής καλύπτεται από εξωτερικό Ψυχίατρο ή/και Νευρολόγο, ο Ψυχίατρος ή/και Νευρολόγος που έχει την εξειδικευμένη κάλυψη της δομής, πρέπει να ενημερώνεται σε τακτική βάση σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή και την παρακολούθηση του ασθενούς. Ε. Η άσκηση των καθηκόντων του γίνεται σύμφωνα με τον κανονισμό ιατρικής δεοντολογίας ΒΔ 25 ΜΑΙΟΥ/6 ΙΟΥΛΙΟΥ 1955 (ΦΕΚ Α/171) Άρθρο 18: Παθολόγος Α. Ο Παθολόγος αποτελεί μέλος της Πολυκλαδικής Θεραπευτικής Ομάδας. Β. Ο Παθολόγος μαζί με τον Ψυχίατρο ή/και Νευρολόγο έχει την ευθύνη της παρακολούθησης όλων των ασθενών του Οικοτροφείου της ΜΑΝΑ. Γ. Ο ασθενής ή/και φροντιστής έχει τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής Παθολόγου. Σε περίπτωση που ο ασθενής καλύπτεται από εξωτερικό Παθολόγο, ο Παθολόγος που έχει την κάλυψη της δομής, πρέπει να ενημερώνεται σε τακτική βάση σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή και την παρακολούθηση του ασθενούς.

8 Δ. Η άσκηση των καθηκόντων του γίνεται σύμφωνα με τον κανονισμό ιατρικής δεοντολογίας ΒΔ 25 ΜΑΙΟΥ/6 ΙΟΥΛΙΟΥ 1955 (ΦΕΚ Α/171). Ε. Είναι αρμόδιος για την οργάνωση και το συντονισμό της εκπαίδευσης του προσωπικού στην παροχή Πρώτων Βοηθειών και στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Άρθρο 19: Ψυχολόγος Α. Ο Ψυχολόγος είναι αρμόδιος για δραστηριότητες που επικεντρώνονται στους ασθενείς, στις οικογένειές τους και στην κοινότητα. Β. Ειδικότερα ως προς τους ασθενείς, ο ρόλος του Ψυχολόγου συνίσταται αρχικά στην παρατήρηση, την κλινική και την νευροψυχολογική εκτίμηση της συμπεριφοράς τους, συμμετέχει στο σχεδιασμό, στην υλοποίηση και στην παρακολούθηση των ατομικών θεραπευτικών προγραμμάτων για τον κάθε ασθενή. Γ. Αναλαμβάνει την ψυχοθεραπευτική υποστήριξη των ασθενών και την ανάπτυξη παρεμβάσεων και δραστηριοτήτων αντιμετώπισης κρίσεων, διαχείρισης άγχους, αποκατάστασης συγκεκριμένων δεξιοτήτων και λειτουργιών, βελτίωσης διαπροσωπικών σχέσεων, χειρισμού συγκρούσεων και αλλαγών συμπεριφοράς. Οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται σε εξατομικευμένο ή ομαδικό επίπεδο. Ως προς το πλαίσιο επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης, κινητοποιεί τους ασθενείς και διαχειρίζεται το άγχος που σχετίζεται με την εκπαιδευτική και εργασιακή διαδικασία. Δ. Ενισχύει την εμπλοκή της οικογένειας στη θεραπευτική διαδικασία και αναπτύσσει δραστηριότητες εκπαίδευσής της σε θέματα κατανόησης της ψυχικής ασθένειας και επικοινωνίας, συναλλαγής και υποστήριξης του συγγενικού τους προσώπου. Διαχειρίζεται επίσης προβλήματα και συγκρούσεις μεταξύ του ενοίκου και της οικογένειάς του. Ε. Συμμετέχει στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης της κοινότητας. Άρθρο 20: Κοινωνικός Λειτουργός Α. Ο/η Κοινωνικός/κή Λειτουργός είναι υπεύθυνος/η για την εκτίμηση και τη διαχείριση των κοινωνικών και προνοιακών αναγκών των ασθενών, την υποστήριξη των σχέσεων με την οικογένεια και με το κοινωνικό τους δίκτυο καθώς και για τη συνεργασία με την κοινότητα. Ειδικότερα: Β. Συμμετέχει στο διαγνωστικό έργο με τη διερεύνηση του κοινωνικού ιστορικού και την κοινωνική αξιολόγηση των ασθενών, του οικογενειακού και υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος καθώς και με τη θεώρηση της κοινωνικής διάστασης των αναγκών των ενοίκων στην κατάρτιση του Ατομικού τους Θεραπευτικού Προγράμματος. Γ. Ενημερώνει για τις δομές και τις παρεχόμενες υπηρεσίες της Μ.Α.Ν.Α. τους φροντιστές ή τους παραπέμπει σε άλλες δομές. Δ. Ενημερώνει για την ενταξιμότητα ή μη του καταγεγραμμένου περιστατικού.

9 Ε. Συμμετέχει στην οργάνωση και τον συντονισμό των κοινωνικών δεξιοτήτων των ασθενών. Ζ. Συνοδεύει τους ασθενείς στις εξωτερικές δραστηριότητες και στη μετακίνησή τους. Η. Ενημερώνει τους Εθελοντές. Θ. Υποστηρίζει και προωθεί τα κοινωνικά δικαιώματα των ασθενών, διευρύνοντας και αξιοποιώντας κάθε είδους κοινωνικο-προνοιακών παροχών, υπηρεσιών πηγών και προγραμμάτων υποστήριξης της κοινότητας. Ι. Συνεισφέρει στο περιβάλλον της Μονάδας και στα πλαίσια του προγράμματος λειτουργίας για τη δημιουργία θεραπευτικής υποστηρικτικής ατμόσφαιρας, συνεργαζόμενος τόσο ατομικά όσο και ομαδικά με τους ασθενείς. Κ. Συμβάλλει στη διασύνδεση της Μονάδας με την κοινότητα μέσω της κοινωνικής μελέτης της κοινότητας, της ανάλυσης της δυναμικής της, της επιλογής τρόπων συστηματικής διασύνδεσης και ένταξης της Μονάδας στο κοινοτικό πλαίσιο, της εκτίμησης και αξιοποίησης των κοινοτικών πηγών για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ενοίκων, καθώς και μέσω της ανάπτυξης προγραμμάτων αγωγής ψυχικής υγείας της κοινότητας. Άρθρο 21: Νοσηλευτές Α. Οι Νοσηλευτές/τριες παρέχουν σταθερή φροντίδα των ασθενών και εξασφαλίζουν την συνέχιση της φροντίδας αυτής. Β. Είναι υπεύθυνοι για την προετοιμασία και τη χορήγηση των συνιστώμενων φαρμάκων (από το στόμα καθώς και τα ενέσιμα). Συνεργάζονται με τους ιατρούς για την αντιμετώπιση και των χειρισμό τυχόν παρενεργειών από τα χορηγηθέντα φάρμακα. Γ. Ενημερώνουν τους ιατρούς και τον Επιστημονικά Υπεύθυνο για τυχόν προβλήματα σωματικής υγείας ή αλλαγές στη συμπεριφορά των ασθενών. Δ. Εκτιμούν, σε συνεργασία με τα άλλα μέλη της Πολυκλαδικής Θεραπευτικής Ομάδας, τις συνθήκες διαβίωσης και τις ανάγκες των ασθενών: διατροφή, επίπεδο αυτοφροντίδας, κοινωνικές σχέσεις, συνθήκες εργασίας, καθώς και το βαθμό ικανοποίησης του από την ζωή γενικότερα. Η εκτίμηση αυτής της κατάστασης του ασθενή είναι διαρκής. Ε. Οι νοσηλευτές/τριες καλλιεργούν τις δεξιότητες του ασθενή με εστιασμό στις ικανότητες του, ώστε να επιτευχθεί υψηλό επίπεδο αυτόνομης διαβίωσης του ασθενή στην κοινότητα. Βοηθούν τον ασθενή σε βασικές δραστηριότητες της καθημερινότητας (φροντίδα του εαυτού, προσωπική υγιεινή, φροντίδα του δωματίου, προετοιμασία τροφής, διαχείριση του ελεύθερου χρόνου, αποφυγή ατυχημάτων και άλλα). Ζ. Συμμετέχουν στις ομάδες κοινωνικών δεξιοτήτων και συνοδεύουν τους ασθενείς σε δραστηριότητες. Η. Φροντίζουν για την ασφάλεια των ασθενών, καθώς επίσης για την τήρηση των ωρών κοινής ησυχίας προς αποφυγήν δημιουργίας προβλημάτων στους συγκατοίκους και τους γείτονες.

10 Θ. Με κατάλληλους χειρισμούς και προς όφελος των ασθενών εντοπίζουν και αξιοποιούν δυνατότητες που υπάρχουν στην τοπική κοινωνία όπως πχ την ύπαρξη ενός γειτονικού γηπέδου ή θεάτρου, τον ιερέα της ενορίας, κοινωνικούς φορείς, συλλογικές ή εθελοντικές οργανώσεις. Ι. Συμμετέχουν σε οργανωμένες κοινωνικές δραστηριότητες (γιορτή των Χριστουγέννων, εκδρομές) με τους ασθενείς για μείωση της κοινωνικής απόστασης των ενοίκων. Κ. Καλλιεργούν την ομαδική συμβίωση, και τη συμμετοχή των ασθενών σε προγράμματα, με γνώμονα τη συλλογική εξέλιξη της ομάδας, αλλά και τις ιδιαίτερες δυνατότητες κάθε ασθενή ξεχωριστά. Λ. Ο/Η προϊστάμενος, σε συνεργασία με τo άτομο το οποίο είναι αρμόδιο για την προετοιμασία των γευμάτων είναι υπεύθυνος/η για την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής κατά τη συντήρηση των τροφίμων και την προετοιμασία των γευμάτων επίσης σε συνεργασία με τον Διοικητικό Υπεύθυνο θα γίνεται ο έλεγχος για την ποιότητα, παραγγελία και παραλαβή των γευμάτων. Άρθρο 22: Λοιπό προσωπικό Α. Καθαρίστριες φροντίζουν για την καθαριότητα του χώρου του Οικοτροφείου, του Κέντρου Ημέρας και βοηθούν στον καθαρισμό των ειδών σερβιρίσματος. Άρθρο 23: Υποστήριξη του προσωπικού Α. Η ΜΑΝΑ πρέπει να αναγνωρίζει τις ανάγκες εκπαίδευσης και εποπτείας του προσωπικού και να τις καλύπτει επαρκώς σύμφωνα με τις δυνατότητές της, εφαρμόζοντας προγράμματα υποστήριξης τα οποία μειώνουν το επαγγελματικό άγχος του προσωπικού, αυξάνουν το συναίσθημα ικανοποίησης από την εργασία τους και περιορίζουν τις μετακινήσεις των εργαζομένων σε άλλους επαγγελματικούς χώρους. Η υποστήριξη των μελών του προσωπικού περιλαμβάνει: 1. Απόκτηση περαιτέρω γνώσεων μέσω μελέτης της βιβλιογραφίας. 2. Εκπαιδευτικών σεμιναρίων, παρακολούθησης συνεδρίων κλπ. 3. Ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων και ορθής πρακτικής μέσω ανταλλαγής εμπειριών με παρεμφερείς δομές, επισκέψεων και εκπαίδευσης σε πρότυπες Μονάδες. 4. Κατανόηση και διαχείριση των συναισθημάτων των εργαζομένων στη ΜΑΝΑ προκαθορισμένη και σταθερή. Άρθρο 24: Συναντήσεις Πολυκλαδικής Θεραπευτικής Ομάδας, προσωπικού και ασθενών Α. Σε ειδικά προβλεπόμενο για αυτόν το σκοπό χώρο πραγματοποιούνται τακτές συναντήσεις με καθορισμένο περιεχόμενο και σύνθεση συμμετεχόντων. Ειδικότερα:

11 Β. Τα μέλη της Πολυκλαδικής Θεραπευτικής Ομάδας πραγματοποιούν «κλινική» συνάντηση σε καθορισμένη ώρα στα πλαίσια του εβδομαδιαίου προγράμματος. Στη συνάντηση παρουσιάζονται και συζητώνται κλινικά δεδομένα των ασθενών ατομικά και αξιολογείται και συνεκτιμάται το Ατομικό Θεραπευτικό του Πρόγραμμα. Όποτε κριθεί αναγκαίο, στην κλινική συνάντηση προσκαλούνται και συμμετέχουν εξωτερικοί συνεργάτες καθώς και ειδικοί ψυχικής υγείας άλλων υπηρεσιών και φορέων, οι οποίοι είναι δυνατόν να συνεργάζονται στα πλαίσια της θεραπευτικής αντιμετώπισης ασθενή. Η κλινική συνάντηση πραγματοποιείται υπό την εποπτεία του Επιστημονικά Υπεύθυνου. Γ. Το σύνολο του προσωπικού της Μονάδας πραγματοποιεί «διοικητική» συνάντηση ανά χρονικά διαστήματα και σε καθορισμένη ώρα, υπό την εποπτεία και το συντονισμό του Επιστημονικά Υπεύθυνου, του Προέδρου και του Διοικητικού Υπευθύνου, όπου συζητώνται διοικητικά, λειτουργικά και διαχειριστικά θέματα που αφορούν την τρέχουσα λειτουργία της Μονάδας, τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων και τις αρμοδιότητες των μελών του προσωπικού. Δ. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο Πρόεδρος και ο Υπεύθυνος οφείλει να βοηθά το προσωπικό να αντιλαμβάνεται πως η ΜΑΝΑ λειτουργεί βάσει ενός ομαδικού πνεύματος και πως οποιαδήποτε δυσλειτουργία στο οργανωτικό και θεραπευτικό σχήμα της, προσωπικής ή επαγγελματικής φύσεως, επιδρά αρνητικά στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών προς τους ασθενείς και πρέπει να επιλύεται πάραυτα. E. Η αμοιβαία και ισότιμη συνεργασία των διαφόρων ειδικοτήτων που απαρτίζουν τη Θεραπευτική Ομάδα αποτελεί βασική αρχή λειτουργίας της ΜΑΝΑ. Οι εργαζόμενοι στον Ξενώνα ή στο Οικοτροφείο οι οποίοι δεν είναι επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας (π.χ. βοηθητικό προσωπικό) θεωρούνται και αυτοί ισότιμα μέλη της Θεραπευτικής Ομάδας και τα καθήκοντά τους ορίζονται ανάλογα με τους στόχους και τις ανάγκες του θεραπευτικού προγράμματος ΣΤ. Τα μέλη της Πολυκλαδικής Θεραπευτικής Ομάδας ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους τοποθετούνται ισότιμα στα θέματα λειτουργίας της ΜΑΝΑ και πορείας των ασθενών τα οποία συζητώνται στις τακτές συναντήσεις της ομάδας και συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων. Σε περίπτωση διαφωνίας, την απόφαση και ευθύνη έχει ο Επιστημονικά Υπεύθυνος. Ζ. Κάθε μέλος της Ομάδας έχει σαφή και διακριτά καθήκοντα, οφείλει όμως να κατανοεί ότι η συμπληρωματικότητα ρόλων και καθηκόντων αποτελεί ενίοτε επιτακτική ανάγκη. Η. Οι αποφάσεις της Διεπιστημονικής Ομάδας είναι δεσμευτικές για όλους τους εργαζόμενους του Νοσηλευτικού Τομέα Θ. Η ελλιπής ανταπόκριση οποιουδήποτε μέλους της Πολυκλαδικής Θεραπευτικής Ομάδας στα καθήκοντά του, επισημαίνεται και διερευνάται από τον Συντονιστή της Δομής. Ακολούθως προτείνεται συζήτηση και διευθέτηση των προβλημάτων εντός του πλαισίου των καθορισμένων θεσμικών συναντήσεων της Πολυκλαδικής Θεραπευτικής Ομάδας. Σε περίπτωση παρατεινόμενης ή επαναλαμβανόμενης αδυναμίας εκπλήρωσης καθηκόντων, είναι δυνατόν να διακοπεί η συνεργασία του μέλους της Ομάδας με το πρόγραμμα. Στη διακοπή αυτή μπορεί να οδηγήσει και η μη τήρηση των τυπικών υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σύμβαση εργασίας.

12 Άρθρο 25 : Ενημέρωση της κοινότητας Α. Η συνεχής αλληλεπίδραση της ΜΑΝΑ και η δημιουργία καλών σχέσεων με τον περιβάλλοντα κοινωνικό χώρο συνιστούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων της. Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος και η Διεπιστημονική ομάδα είναι αρμόδιοι για την κατάρτιση προγραμμάτων ενημέρωσης της κοινότητας προκειμένου να αποφεύγεται ο στιγματισμός και να καταπολεμούνται οι προκαταλήψεις που αφορούν τους ασθενείς. Β. Θεωρείται σκόπιμο, ορισμένες από τις παρεμβάσεις στην κοινότητα να γίνονται από κοινού και σε συνεργασία με άλλες τοπικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας που υπάρχουν στην κοινότητα. Άρθρο 26: Εθελοντικοί πυρήνες Α. Ο θεσμός των εθελοντών μπορεί να προσφέρει με πολλούς τρόπους στη φροντίδα των ασθενών με άνοια οι σχετικές πρωτοβουλίες πρέπει να ενθαρρύνονται. Εκτός από την πρακτική βοήθεια, η ύπαρξη εθελοντών συνεισφέρει στη γεφύρωση των σχέσεων της κοινότητας με τους ασθενείς και στην καταπολέμηση των προκαταλήψεων. Β. Η ΜΑΝΑ πρέπει να αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες εμπλοκής εθελοντών στις δραστηριότητες της, είτε πρόκειται για μεμονωμένα άτομα, είτε για συλλόγους εθελοντών είτε για συλλόγους με ειδικά χαρακτηριστικά. Γ. Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος έχει ο ίδιος ή αναθέτει την υπευθυνότητα για τους εθελοντές σε κάποιο άλλο μέλος του προσωπικού και σε συνεργασία με τα μέλη του Δ.Σ. που έχουν την αρμοδιότητα Ο σχεδιασμός του ρόλου, η επιλογή και η εκπαίδευση των εθελοντών είναι σημαντικό να γίνονται εξαρχής. Οι αρμοδιότητες που τους ανατίθενται πρέπει να είναι καθορισμένες με σαφήνεια προκειμένου να αποφεύγονται ρήξεις με το μόνιμο προσωπικό. Δ. Απαραίτητο στοιχείο για την επιτυχία της συνεργασίας με τους εθελοντές είναι ο σαφής καθορισμός του πλαισίου και του αντικειμένου συνεργασίας του εθελοντή, καθώς και η περιορισμένη και σταθερή στο χρόνο εμπλοκή του στις δραστηριότητες της δομής. Ε. Οι ώρες απασχόλησης των εθελοντών πρέπει να είναι ευέλικτες και να περιλαμβάνουν απογεύματα και αργίες Σαββάτου και Κυριακής, γεγονός που τους επιτρέπει να διατηρούν τη βασική τους απασχόληση, εάν έχουν. Άρθρο 27: Δικαιώματα ασθενών Α3 ΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Α. Οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα παροχής εξατομικευμένης θεραπείας και φροντίδας με τον σεβασμό που οφείλεται στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στις αξίες τους και κάτω από τις ίδιες επιστημονικές και ηθικές συνθήκες με κάθε άλλο άρρωστο άτομο. Β. Η υποστήριξη και η φροντίδα οι οποίες τους παρέχονται, καθώς και η δημιουργία συναισθήματος ασφάλειας, πρέπει να είναι ανεξάρτητες από τη φυλή, την εθνικότητα, την ηλικία, το φύλο, την καταγωγή, τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, τις σεξουαλικές προτιμήσεις, το ποινικό μητρώο και την κατάσταση υγείας τους.

13 Γ. Το ιατρικό απόρρητο και η διακριτικότητα κατά τη διαχείριση των πληροφοριών πρέπει να τηρούνται σε κάθε περίπτωση. Εκτός από ειδικές περιπτώσεις που αφορούν τη δημόσια ασφάλεια, οι πληροφορίες για τη σωματική και την ψυχική υγεία των ασθενών της Μονάδας πρέπει να παραμένουν εμπιστευτικές. Παράβαση της υποχρέωσης αυτής αποτελεί σοβαρότατο επαγγελματικό σφάλμα και μπορεί να οδηγήσει στην άμεση διακοπή της συνεργασίας του μέλους του προσωπικού με τη Μονάδα. Οι φροντιστές των ασθενών έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις πληροφορίες για την κλινική κατάσταση των ασθενών τους, που τηρούνται στα αρχεία της Μονάδας και δυνατότητα συμπλήρωσης στοιχείων τα οποία αντικρούουν ή αποσαφηνίζουν τις πληροφορίες βάσει θεσμοθετημένης διαδικασίας. Δ. Οι ασθενείς ή/και οι φροντιστές τους ωφελούνται από τη δυνατότητα επικοινωνίας και πληροφόρησης σχετικά με την ασθένειά τους. Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος και η Διεπιστημονική Ομάδα πρέπει να σχεδιάζουν και να ακολουθούν ενιαία πολιτική στο θέμα ενημέρωσης των φροντιστών και συμμετοχής τους σε αποφάσεις οι οποίες τους αφορούν. Ε. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση κάθε μορφής σωματικής και λεκτικής βίας προς τους ενοίκους. ΣΤ. Ο ανοϊκός ασθενής έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίζεται όπως ένας ενήλικας και όχι όπως ένα παιδί. Ζ. Ο ανοϊκός ασθενής έχει το δικαίωμα να ζει σε ένα ασφαλές, καλά δομημένο και προβλέψιμο περιβάλλον. Η. Ο ανοϊκός ασθενής έχει το δικαίωμα να απολαμβάνει σημαντικές δραστηριότητες που γεμίζουν τη μέρα του. Θ. Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος μεριμνά για όλα τα ζητήματα προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών. Άρθρο 28: Υποχρεώσεις ασθενών-φροντιστών Α. Η άνοια επιβάλλει κατανόηση για την κατ εξοχή αδυναμία των ασθενών να ανταποκριθούν σε κάποιες υποχρεώσεις. Υποχρεώσεις έχουν οι φροντιστές τους και ειδικότερα: 1. Είναι υποχρεωμένοι να σέβονται και να τηρούν τους κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία της ΜΑΝΑ και αναγράφονται στο σχετικό συμβόλαιο που κάθε φροντιστής οφείλει να υπογράψει μετά την ένταξη του ασθενούς. 2. Υποχρεούνται να φέρονται με ευγένεια προς το προσωπικό της ΜΑΝΑ και τους ασθενείς. Β. Απαγορεύεται αυστηρά εκ μέρους των φροντιστών η παρενόχληση, ή η σωματική, συναισθηματική και σεξουαλική κακοποίηση μελών του προσωπικού ή ασθενών, καθώς και οποιαδήποτε μορφή βίαιης συμπεριφοράς.

14 Άρθρο 29: Ερευνητική δραστηριότητα Α. Ο Επιστημονικά υπεύθυνος έχει την ευθύνη του ερευνητικού έργου, αφού το γνωρίσει στο Δ.Σ., το οποίο πραγματοποιείται στη ΜΑΝΑ και συντονίζει τη συμμετοχή των μελών της Θεραπευτικής Ομάδας σε αυτό. Η ερευνητική αυτή δραστηριότητα πρέπει να μεριμνά πρώτιστα για την προστασία του ατόμου και να ασκείται σύμφωνα με τις βασικές αρχές της Βιοηθικής όπως αυτές έχουν συμπεριληφθεί στα διεθνή συμβατικά κείμενα και ιδίως στη Διακήρυξη του Ελσίνκι, στον Κώδικα Ψυχιατρικής Δεοντολογίας και στη Σύμβαση Βιοηθικής του Συμβουλίου της Ευρώπης. Β. Επιστημονική έρευνα στο χώρο της ψυχικής υγείας δεν πρέπει να λαμβάνει χώρα χωρίς να το γνωρίζει ο ασθενής και ο φροντιστής του και χωρίς τη συγκατάθεση του ίδιου ή του αντιπροσώπου του. Σε περίπτωση που το άτομο δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει τη συγκατάθεσή του, η ερευνητική παρέμβαση μπορεί να διενεργηθεί μόνον εφόσον τη συγκατάθεση δώσει όποιος τον εκπροσωπεί, αφού προηγουμένως ενημερωθεί για το σκοπό, τη φύση, τις συνέπειες και τους κινδύνους της ερευνητικής παρέμβασης. Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται προσπάθεια ο ασθενής να συμμετέχει όσο το δυνατόν περισσότερο στη διαδικασία συναίνεσης. Ερευνητικές παρεμβάσεις σε άτομα τα οποία δεν είναι σε θέση να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, μπορούν να διενεργούνται μόνον εφόσον: 1. Δεν υπάρχει εναλλακτική δυνατότητα διενέργειας έρευνας παρόμοιας αποτελεσματικότητας σε άτομα ικανά προς συγκατάθεση. 2. Ο κίνδυνος δεν είναι δυσανάλογος με το όφελος. 3. Το ερευνητικό πρόγραμμα έχει εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς. 4. Τα πρόσωπα που συμμετέχουν έχουν ενημερωθεί για τα δικαιώματά τους και για τις προστατευτικές εγγυήσεις που παρέχει ο νόμος. 5. Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να ωφελήσουν άμεσα την υγεία του ατόμου. 6. Το άτομο που πρόκειται να συμμετάσχει στην έρευνα δεν αντιδρά και δεν διαμαρτύρεται. Γ. Η έρευνα πρέπει να γίνεται μόνον προς όφελος του ασθενή. Ερευνητικές παρεμβάσεις οι οποίες δεν έχουν άμεσο όφελος προς τον ασθενή, μπορούν να διενεργούνται μόνον εφόσον, εκτός από τις παραπάνω προϋποθέσεις, ισχύουν και τα ακόλουθα: 1. Κίνδυνος για το συγκεκριμένο άτομο είναι ελάχιστος. 2. Στόχος της έρευνας είναι να προσπορίσει όφελος σε άτομα που πάσχουν από την ίδια ασθένεια, μέσω της αύξησης της επιστημονικής κατανόησης της ασθένειας ή της διαταραχής από την οποία πάσχει το ερευνώμενο άτομο.

15 Άρθρο 30: Δεοντολογικές υποχρεώσεις προσωπικού Α. Τα μέλη του προσωπικού της ΜΑΝΑ οφείλουν να σέβονται τους ασθενείς και να διατηρούν μαζί τους επαγγελματική σχέση, μη κτητική και μη τιμωρητική. Β. Οφείλουν να απευθύνονται στους ασθενείς με σεβασμό, ευγένεια, υπομονή και προστατευτικότητα. Γ. Οφείλουν να εμποδίζουν οποιαδήποτε τυχόν παρενόχληση, εκμετάλλευση, κακοποίηση ή παραμέληση των ασθενών, απ όπου κι αν αυτή προέρχεται. Δ. Οφείλουν να σέβονται και να τηρούν το πλαίσιο των κανόνων και τον Κανονισμό Λειτουργίας της δομής. Ε. Απαγορεύεται αυστηρά η σύναψη σεξουαλικών σχέσεων κάθε τύπου μεταξύ των μελών του προσωπικού και των ασθενών. Ζ. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση κάθε μορφής σωματικής και λεκτικής βίας προς τους ενοίκους. Άρθρο 31: Πειθαρχικά παραπτώματα Α. Οι εργαζόμενοι στη ΜΑΝΑ οφείλουν να σέβονται τις αρχές και τις διατάξεις του παρόντος Εσωτερικού Κανονισμού, να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις που επιβάλλει η εύρυθμη λειτουργία της ΜΑΝΑ και να έχουν ως πρώτιστο μέλημα την καλή ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Β. Τα καθήκοντα των εργαζομένων στη ΜΑΝΑ προσδιορίζονται από τον παρόντα Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας, από τις εντολές και τις οδηγίες που τους δίνονται καθώς και από διατάξεις, εγκυκλίους, οδηγίες και διαταγές που αφορούν στην υπηρεσία τους. Προσδιορίζονται επίσης από τη διαγωγή την οποία οι εργαζόμενοι, λόγω της θέσης τους, οφείλουν να έχουν. Γ. Πειθαρχικό παράπτωμα αποτελεί κάθε παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος η οποία γίνεται με υπαίτια πράξη ή παράλειψη και μπορεί να καταλογισθεί στον υπάλληλο. Δ. Μεταξύ των πειθαρχικών παραπτωμάτων περιλαμβάνονται ιδίως: 1. Η παράβαση καθήκοντος κατά τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους. 2. Η παράβαση της αρχής της αμεροληψίας. 3. Η αναξιοπρεπής διαγωγή μέσα στην υπηρεσία ή εκτός αυτής. 4. Η αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων. 5. Η βραδεία προσέλευση στην υπηρεσία ή η πρόωρη αποχώρηση από αυτήν, η οποία θα ελέγχεται από την ηλεκτρονική κάρτα.

16 6. Η αμέλεια καθώς και η ατελής ή μη έγκαιρη εκπλήρωση του καθήκοντος. 7. Η παράβαση της υποχρέωσης εχεμύθειας. 8. Η αναρμόδια παρέμβαση υπέρ ή κατά τρίτου. 9. Η σκόπιμη χρησιμοποίηση ανακριβών στοιχείων ή προδήλως απρεπών εκφράσεων σε σχέση με την υπηρεσία. 10. Η αποδοχή οποιασδήποτε υλικής εύνοιας ή ανταλλάγματος που προέρχεται από πρόσωπο του οποίου τις υποθέσεις χειρίζεται ή πρόκειται να χειριστεί κατά την άσκηση των υπηρεσιακών του καθηκόντων ο εργαζόμενος. 11. Η φθορά λόγω ασυνήθιστης χρήσης ή εγκατάλειψη ή παράνομη χρήση πράγματος που ανήκει στη Μονάδα. Ε. Σε περίπτωση πειθαρχικού παραπτώματος γίνεται σύσταση ή έγγραφη επίπληξη ή επιβάλλεται πρόστιμο το οποίο ανέρχεται μέχρι 50% των μηνιαίων αποδοχών. Πειθαρχική ποινή επιβάλλεται εφ όσον δεν δικαιολογείται καταγγελία της σύμβασης έργου για σπουδαίο λόγο. ΣΤ. Η πειθαρχική δικαιοδοσία ασκείται από το ΔΣ και κινείται από τον Πρόεδρο. Ζ. Ειδικότερες λεπτομέρειες οι οποίες δεν διευκρινίζονται από το παρόν άρθρο και αφορούν στην εφαρμογή κανόνων και αρχών του Ποινικού Δικαίου, στις προϋποθέσεις και στη διαδικασία επιβολής των πειθαρχικών ποινών, στη δίωξη των πειθαρχικών παραπτωμάτων, στη σχέση πειθαρχικού παραπτώματος και ποινής, στην παραγραφή τους, στη λήξη της πειθαρχικής ευθύνης, στην αρμοδιότητα και δικαιοδοσία των πειθαρχικών οργάνων, στη δυνατότητα προσφυγής καθώς και σε κάθε άλλο σχετικό θέμα επιλύονται σύμφωνα με τις διατάξεις της κειμένης σχετικής νομοθεσίας περί Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων, Υπαλλήλων ΝΠΔΔ και Προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των λοιπών ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ.

17 ΕΝΟΤΗΤΑ Β: ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ Εκτός από τις διατάξεις του Κανονισμού Λειτουργίας της Ενότητας Α για το Οικοτροφείο ισχύουν επιπλέον και τα παρακάτω άρθρα Άρθρο 1: Δομή Α. Το Οικοτροφείο αποτελεί Μονάδα όπου παρέχονται επί 24ωρου βάσεως υπηρεσίες εξειδικευμένης φροντίδας ασθενών με άνοια. Διαρθρώνεται, οργανώνεται, αναπτύσσεται και λειτουργεί με βάση τις αρχές της τομεοποίησης, της κοινοτικής Ψυχιατρικής, της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, της συνέχειας της ψυχιατρικής φροντίδας, καθώς και της πληροφόρησης και εθελοντικής αρωγής της κοινότητας στην προαγωγή της ψυχικής υγείας. Β. Το Οικοτροφείο αποτελεί μία μορφή προστατευμένης στέγασης. Οι ασθενείς παραμένουν για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν οι φροντιστές τους. Γ. Πρόκειται για δομή όπου το κύριο βάρος δίδεται στην κοινωνικού τύπου φροντίδα με περιορισμένα ιατρικά ή νοσηλευτικά -κατά την νοσοκομειακή έννοια- χαρακτηριστικά, και στην υποστήριξη των ασθενών στην διατήρηση για όσο το μεγαλύτερο δυνατό διάστημα της λειτουργικότητας τους και της ικανότητας τους για αυτοεξυπηρέτηση. Δ. Οι κύριοι παράγοντες που εξασφαλίζουν την επιτυχημένη λειτουργία του Οικοτροφείου είναι η ομαδική εργασία του προσωπικού, η συμπληρωματικότητα των ρόλων και η διασταύρωση αρμοδιοτήτων, η υπέρβαση των παραδοσιακών νοοτροπιών ασυλικού τύπου και η δημιουργία ενός νέου επαγγελματικού προτύπου. Ε. Οι προαναφερθείσες αρχές πρέπει να αποτελούν πρωταρχικό στοιχείο κατά τη λήψη όλων των αποφάσεων και τη διενέργεια όλων των πράξεων, σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο, οι οποίες αφορούν τη λειτουργία του Οικοτροφείου. Ζ. Η σύσταση της ΜΑΝΑ, ο ορισμός Επιστημονικά Υπεύθυνου, η εξασφάλιση της Διεπιστημονικής Ομάδας, η εξασφάλιση της κτιριακής υποδομής και του απαραίτητου εξοπλισμού καθώς και η ομαλή και λειτουργική διασύνδεσή τους με άλλες υπηρεσίες του Τομέα Ψυχικής Υγείας στον οποίον υπάγονται, συνιστούν απαραίτητη προϋπόθεση της σωστής λειτουργίας του Οικοτροφείου. Άρθρο 2: Ένοικοι Α. Το Οικοτροφείο φιλοξενεί ασθενείς μόνο με άνοια χωρίς ικανότητα αυτόνομης διαβίωσης. Β. Η διαμονή στο Οικοτροφείο δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα αλλά στοχεύει: 1. Στην παροχή εξειδικευμένης φροντίδας, όταν αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί στο οικείο περιβάλλον του ασθενή. 2. Στην προσωρινή ανακούφιση των φροντιστών από το βάρος της συνεχούς φροντίδας των ασθενών τους.

18 3. Να παρέχει ελεύθερο χρόνο στους φροντιστές ώστε να έχουν προσωπική και κοινωνική ζωή. 4. Να επιτρέψει στους φροντιστές να αντιμετωπίσουν έκτακτες ανάγκες (ασθένεια, μετακίνηση κλπ). 5. Να ρυθμίσει τυχόν φαρμακευτική αγωγή σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό. Γ. Η δυναμικότητα του Οικοτροφείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 άτομα. Δ. Οι φιλοξενούμενοι στο Οικοτροφείο πρέπει να προέρχονται και από τα δύο φύλα. Ε. Στο Οικοτροφείο δεν γίνονται δεκτοί: 1. Ασθενείς με αλκοολισμό. 2. Ασθενείς με έντονο αυτοκτονικό ιδεασμό. 3. Ασθενείς με συμπτωματολογία για την οποία απαιτείται παραμονή σε νοσηλευτικό ίδρυμα (βίαιη και επιθετική συμπεριφορά, έντονη ψυχοκινητική διέγερση ή ανησυχία, ασθενείς με σοβαρά συνυπάρχοντα νοσήματα που απαιτούν εξειδικευμένη αντιμετώπιση). 4. Ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο άνοιας και είναι κλινήρεις, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων και για βραχύτατα χρονικά διαστήματα μετά από σύμφωνη γνώμη της Πολυκλαδικής Θεραπευτικής Ομάδας. Άρθρο 3: Διαδικασία επιλογής ασθενών Α. Η επιλογή των ασθενών που φιλοξενούνται στο Οικοτροφείο γίνεται ύστερα από αίτησή των φροντιστών τους. Β. Η αίτηση μπορεί να γίνει είτε μετά από πρωτοβουλία του φροντιστή ή μετά από παραπομπή από Μονάδες Ψυχικής Υγείας ή Γενικά Νοσοκομεία και με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ψυχιάτρου ή της θεραπευτικής ψυχιατρικής ομάδας. Την παραπομπή πρέπει να συνοδεύει έγγραφη έκθεση του παραπέμποντος (αίτια, συνολική εκτίμηση του παραπέμποντα όσον αφορά τους στόχους σε σχέση με τον συγκεκριμένο ασθενή, προτεινόμενο χρονικό διάστημα παραμονής κ.α.). Γ. Η αρχική επαφή του υποψήφιου φιλοξενούμενου και της οικογένειας του γίνεται με τον/την Κοινωνικό/ή Λειτουργό. Στην συνάντηση αυτή συμπληρώνεται η αίτηση ένταξης και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο ιστορικό της πορείας του υποψηφίου. στην Διεπιστημονική Ομάδα πριν την εκτίμησή του. Στην συνάντηση αυτή, γνωστοποιείται στην οικογένεια του ασθενή ο σκοπός, ο τρόπος λειτουργίας και οι παρεχόμενες υπηρεσίες της Μονάδας, η διαδικασία αξιολόγησης της ενταξιμότητας του και η αναγκαιότητα συνεργασίας με τους θεράποντες και τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και πρόνοιας με τις οποίες ο ενδιαφερόμενος συνεργάζεται ή συνεργάσθηκε στο παρελθόν. Ακολούθως ζητείται εγγράφως η σύμφωνη γνώμη του φροντιστή για την εξέλιξη της διαδικασίας. Δ. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας για την φιλοξενία του ασθενή στο Οικοτροφείο καταβάλλεται προσπάθεια για τη συναίνεση όλων των μελών της οικογένειας και εξετάζεται οποιαδήποτε εναλλακτική λύση για τη φροντίδα του. Σε

19 περίπτωση που δεν βρεθεί λύση κοινά αποδεκτή από όλους τότε απαιτείται η συναίνεση του Νόμιμου Εκπροσώπου του ασθενή. Ε. Η διαδικασία εκτίμησης του ασθενή γίνεται από κάθε ειδικότητα της Πολυκλαδικής Θεραπευτικής Ομάδας, ώστε να υπάρχει μια πολυδιάστατη αξιολόγηση της κατάστασης του ασθενή κατά την εγκατάστασή του στο Οικοτροφείο. Η εκτίμηση του ασθενή μπορεί να γίνει στο οικείο περιβάλλον από την Κινητή Μονάδα ή στο Κέντρο Ημερήσιας φροντίδας. Η ώρα και η ημέρα εκτίμησης του ορίζεται μετά από συνεννόηση του φροντιστή με τον Κοινωνικό Λειτουργό. Ζ. Τα δεδομένα της αξιολόγησης της ενταξιμότητας του ασθενή στο Οικοτροφείο συζητώνται σε κλινική συνάντηση της Διεπιστημονικής Ομάδας του Οικοτροφείου υπό την εποπτεία του Επιστημονικά Υπεύθυνου, όπου και αποφασίζεται η αποδοχή ή όχι του αιτήματός της οικογένειας του Η. Στην συνέχεια συντάσσεται έκθεση όπου δικαιολογείται η έγκριση ή μη της παραμονής του ασθενή στο Οικοτροφείο. Η απάντηση στο αίτημα ένταξης στο Οικοτροφείο ανακοινώνεται στον ενδιαφερόμενο κατά τη διάρκεια μίας τελικής συνάντησης και γνωστοποιείται στον θεράποντα ιατρό ή στις υπηρεσίες που τον παρέπεμψαν γραπτώς. Ενημέρωση για την πορεία του ασθενή θα παραλαμβάνει ο θεράπων Ιατρός ή η Πολυκλαδική Θεραπευτική Ομάδα παραπομπής ανά εβδομάδα και όποτε άλλοτε κρίνεται απαραίτητο. Θ. Κατά την περίοδο ένταξης του ενοίκου στη Μονάδα εφαρμόζεται ένα στάδιο προετοιμασίας και υποδοχής του μέσω οργανωμένων και συντονισμένων συνεργασιών και συναντήσεων με το προσωπικό και τους ενοίκους, με σκοπό την ομαλή ένταξη και προσαρμογή στο νέο περιβάλλον διαμονής του. Αυτό επιτυγχάνεται με την παραμονή του ασθενή στο Κέντρο Ημερήσιας φροντίδας για κάποιες μέρες πριν την εισαγωγή του στο Οικοτροφείο, ανάλογα με την κατάσταση του ασθενή και την προσαρμοστικότητά του. Ι. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να γίνεται με τον φροντιστή του υποψήφιου ένα γραπτό συμβόλαιο παραμονής στο Οικοτροφείο, όπου θα αναγράφονται οι υποχρεώσεις και οι περιορισμοί των ασθενών της δομής, π.χ σε σχέση με θέματα που αφορούν την λήψη φαρμάκων, τη συνεργασία με τους θεράποντες, τα ωράρια. Επίσης, με το συμβόλαιο αυτό ο φροντιστής δεσμεύεται να τηρεί τον κανονισμό λειτουργίας της Μονάδας. Η υπογραφή και αποδοχή του συμβολαίου παραμονής στο Οικοτροφείο από τον φροντιστή συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση του Οικοτροφείου και στην ομαλή λειτουργία του. Άρθρο 4: Στόχοι του Οικοτροφείου Α. Στόχος του Οικοτροφείου είναι 1. Να παρέχει εξειδικευμένη φροντίδα στους ασθενείς με άνοια. 2. Να ανακουφίσει τους φροντιστές από το βάρος της μακρόχρονης φροντίδας των ασθενών τους.

20 Άρθρο 5: Παρεχόμενες υπηρεσίες Α. Οι υπηρεσίες που παρέχονται στο Οικοτροφείο αφορούν: Τη φαρμακευτική αγωγή. Την ψυχολογική στήριξη των ασθενών. Την κατάρτιση προγραμμάτων εκπαίδευσης για το προσωπικό της δομής. Τη συνεχή αξιολόγηση των δραστηριοτήτων, τις ερευνητικές δραστηριότητες, την ανάπτυξη γραπτών προτύπων και δεικτών για τη διασφάλιση της ποιότητας της φροντίδας ψυχικής υγείας. Β. Το Οικοτροφείο λειτουργεί βάσει δομημένου καθημερινού προγράμματος με σκοπό την παροχή εξειδικευμένης φροντίδας στους ασθενείς και την διατήρηση της λειτουργικότητας τους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.. Το πρόγραμμα αυτό συναποτελείται από ένα φάσμα ήπιων καθημερινών δραστηριοτήτων οι οποίες αφορούν τους ενοίκους ατομικά ή ομαδικά και λαμβάνουν χώρα τόσο εντός όσο και εκτός του Οικοτροφείου. Γ. Το πρόγραμμα λειτουργίας του Οικοτροφείου διαφοροποιείται ανάλογα με την εξέλιξη των ασθενών της στα εξής στάδια: 1. Πρόγραμμα προσαρμογής, ατομικών δεξιοτήτων και αυτοφροντίδας. 2. Πρόγραμμα κοινωνικών δεξιοτήτων. Δ. Το πρόγραμμα λειτουργίας του Οικοτροφείου ενδεικτικά είναι δυνατόν να συμπεριλαμβάνει ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες αυτοφροντίδας σε θέματα υγιεινής, ατομικής περιποίησης και προσωπικής εμφάνισης, φροντίδας προσωπικού χώρου, απασχόλησης με δραστηριότητες κήπου, κατασκευών, έκφρασης μέσω ζωγραφικής, μουσικής, χορού, ενημέρωσης μέσω τηλεόρασης, εφημερίδων και περιοδικών, διαχείρισης των κοινών καθημερινών αναγκών μέσω της προετοιμασίας των γευμάτων, της συμμετοχής σε κοινοτικές εκδηλώσεις και πολιτιστικές δραστηριότητες και ψυχαγωγίας. Άρθρο 6 : Οργάνωση Οικοτροφείου Α. Επιστημονικά Υπεύθυνος 1. Έχει την επιστημονική εποπτεία του Οικοτροφείου. 2. Εισηγείται τον διορισμό της Διεπιστημονικής Ομάδας καθώς και την πλαισίωσή της με επιπρόσθετες ειδικότητες. 3. Ασκεί τη συνολική εποπτεία της λειτουργίας της Μονάδας επιστημονικά και εκπαιδευτικά, σε επίπεδο σχεδιασμού, οργάνωσης και αξιολόγησης των θεμάτων που αφορούν τους ενοίκους, το προσωπικό και τις διαδικασίες λειτουργίας για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών. 4. Έχει την ευθύνη συντονισμού της Διεπιστημονικής Ομάδας και οργάνωσης της καθημερινής λειτουργίας της δομής.

21 5. Οριστικοποιεί και εποπτεύει το πρόγραμμα λειτουργίας της Μονάδας και τα ατομικά θεραπευτικά προγράμματα των ενοίκων που έχει καταρτίσει η Θεραπευτική Πολυκλαδική Ομάδα. Καταθέτει τα παραπάνω στο ΔΣ και την Πολυκλαδική Θεραπευτική Ομάδα που έχουν και την από κοινού αρμοδιότητα ελέγχου σχετικά με την πλήρη και ακριβή εφαρμογή τους. Β. Η Πολυκλαδική Θεραπευτική Ομάδα Το έργο της Πολυκλαδικής ομάδας καθορίζεται στο άρθρο 17 της Ενότητας Α. Γ. Συντονιστής Οικοτροφείου. Προγραμματίζει και οργανώνει τις δραστηριότητες εντός και εκτός της Μονάδας σε συνεργασία με τον Επιστημονικά Υπεύθυνο και τη λοιπή Πολυκλαδική Θεραπευτική Ομάδα. Άρθρο 7: Ατομικό Θεραπευτικό Πρόγραμμα Α. Το Ατομικό Θεραπευτικό Πρόγραμμα συντάσσεται εγγράφως και περιλαμβάνει τους στόχους και τις ενέργειες που χρειάζεται να πραγματοποιηθούν με σκοπό την διατήρηση των λειτουργικών και κοινωνικών δεξιοτήτων του ενοίκου και την εξασφάλιση μιας άνετης και ευχάριστης διαμονής. Ενδεικτικά, στο Ατομικό Θεραπευτικό Πρόγραμμα είναι δυνατόν να συμπεριλαμβάνονται ο σχεδιασμός της φροντίδας σωματικής και ψυχικής υγείας, της συμμετοχής σε οργανωμένες δραστηριότητες στη Μονάδα και στην Κοινότητα, της ανάπτυξης των σχέσεων με το υποστηρικτικό δίκτυο, της οργάνωσης της απασχόλησης και της ψυχαγωγίας Β. Τόσο ο αρχικός σχεδιασμός του Ατομικού Θεραπευτικού Προγράμματος όσο και οι μετέπειτα αναθεωρήσεις καταρτίζονται με την άξονα τις ικανότητες και επιθυμίες του ασθενή. Γ. Η αποτελεσματικότητα του Ατομικού Θεραπευτικού προγράμματος αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα και αναθεωρείται κατάλληλα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ικανοποιητική κάλυψη των μεταβαλλόμενων αναγκών του ενοίκου. Άρθρο 8: Ψυχίατρος ή/και Νευρολόγος Α. Η σταθερή ψυχιατρική ή/και Νευρολογική κάλυψη της Μονάδας κρίνεται απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της και αποτελεί ευθύνη της ΜΑΝΑ. Β. Ο Ψυχίατρος/Νευρολόγος εξετάζει κάθε ένοικο πριν την εισαγωγή του στο Οικοτροφείο, συντάσσει το Ιατρικό Ιστορικό του. Γ. Ο Ψυχίατρος/Νευρολόγος έχει την ευθύνη της ψυχιατρικής/νευρολογικής παρακολούθησης όλων των ενοίκων, παραπέμπει τους ενοίκους για αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων υγείας τα οποία δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν στο Οικοτροφείο και ενημερώνει τον Επιστημονικά Υπεύθυνο για οποιαδήποτε θεραπευτική ανάγκη υποπέσει στην αντίληψή του κατά την επαφή του με τους ενοίκους.

22 Άρθρο 9: Παθολόγος Α. Η σταθερή κάλυψη της Μονάδας από Παθολόγο κρίνεται απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της και αποτελεί ευθύνη της ΜΑΝΑ. Β. Ο Παθολόγος εξετάζει κάθε ένοικο πριν την εισαγωγή του στο Οικοτροφείο, συντάσσει το Ιατρικό Ιστορικό του. Με έκθεση του επισημαίνει τα πιθανά συνυπάρχοντα παθολογικά προβλήματα του ασθενή και τις ιδιαιτερότητες του. Σημειώνει τις ειδικές ανάγκες ως προς την διατροφή και την καθημερινή του δραστηριότητα. Γ. Ο Παθολόγος έχει την ευθύνη της ιατρικής παρακολούθησης όλων των ενοίκων, σε καθημερινή βάση, παραπέμπει τους ενοίκους για αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων υγείας τα οποία δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν στο Οικοτροφείο και ενημερώνει τον Επιστημονικά Υπεύθυνο για οποιαδήποτε θεραπευτική ανάγκη υποπέσει στην αντίληψή του κατά την επαφή του με τους ενοίκους. Άρθρο 14: Φαρμακευτική και Ιατρική Φροντίδα Α. Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος γνωρίζει τις γενικές θεραπευτικές ανάγκες των ενοίκων και υποχρεούται να εξασφαλίζει και να κοινοποιεί στους συνεργάτες του τις κατάλληλες διασυνδέσεις με εξειδικευμένες Υπηρεσίες Υγείας (π.χ. Φυσιοθεραπεία, Λογοθεραπεία). Β. Σε περίπτωση όπου η εξωτερική θερμοκρασία υπερβαίνει τους 36 ο C, πρέπει να λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τη διατήρηση της θερμοκρασίας των δωματίων μεταξύ ο C, για την επαρκή κατανάλωση υγρών από τους ενοίκους, για τη ρύθμιση των δόσεων των φαρμάκων, για την παρακολούθηση πιθανών συμπτωμάτων θερμοπληξίας καθώς και για την αποφυγή έκθεσης των ενοίκων σε υψηλές θερμοκρασίες. Άρθρο 15: Αντιμετώπιση κρίσεων Α. Ο ρόλος της Διεπιστημονικής Ομάδας είναι ιδιαίτερα σημαντικός τόσο στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση κρίσεων όσο και στην επεξεργασία του συμβάντος και του αντίκτυπου τον οποίο αυτό έχει στα μέλη της δομής. Β. Σε κάθε περίπτωση κρίσης μέσα στη Μονάδα, το προσωπικό πρέπει να επικοινωνεί με τον Προϊστάμενο Νοσηλευτικού Τμήματος, εφόσον αυτός δεν είναι παρών, με τον Ιατρό Νευρολόγο/Ψυχίατρο ή Παθολόγο που έχει βάρδια ή βάρδια επιφυλακής ή και με το πλησιέστερο Νοσοκομείο. Γ. Το προσωπικό πρέπει να εκπαιδεύεται στην παροχή Πρώτων Βοηθειών καθώς και στην αντιμετώπιση περιπτώσεων αυτοτραυματισμού ή απόπειρας αυτοκτονίας. Αρμόδιος για την οργάνωση και το συντονισμό αυτής της εκπαίδευσης είναι ο Επιστημονικά Υπεύθυνος. Δ. Στο Οικοτροφείο διατηρείται φαρμακείο και Κυτίο Πρώτων Βοηθειών το περιεχόμενο των οποίων καταγράφεται και ανανεώνεται συστηματικά από τον Προϊστάμενο Νοσηλευτικού Τμήματος μετά από κάθε χρήση. Ε. Κατά την αντιμετώπιση κρίσεων το προσωπικό πρέπει πρώτα να μεριμνά για την ασφάλεια, την επαρκή επιτήρηση του ενοίκου και την επικοινωνία μαζί του. Αν η επικοινωνία δεν είναι εφικτή, ανάλογα με το περιστατικό, ενδέχεται να απαιτείται

23 απομόνωση του ατόμου σε ήσυχο και ελεγχόμενο μέρος ή μεταφορά του σε Νοσοκομείο. Ο Ιατρός που βρίσκεται σε βάρδια ετοιμότητας εξασφαλίζει τις απαραίτητες διασυνδέσεις με τις εξειδικευμένες Υπηρεσίες Υγείας και ορίζει ποιος συνοδεύει τον ένοικο στις περιπτώσεις αυτές. Ζ. Κατά την αντιμετώπιση κρίσεων πρέπει να γίνεται κατανοητή η επιφυλακτικότητα ή και ο φόβος του ατόμου το οποίο χρήζει βοηθείας. Η παροχή αυτής της βοήθειας καθώς και η προσπάθεια επικοινωνίας πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη υπομονή. Οποιαδήποτε μετατροπή της αναγκαίας και σταθερής στάσης των μελών του προσωπικού σε καταπιεστική και τιμωρητική, πρέπει να αποφεύγεται. Η. Σε περίπτωση έντονων διεγέρσεων ή επικίνδυνων καταστάσεων όπου κάθε προηγούμενη προσπάθεια αντιμετώπισης του περιστατικού έχει αποτύχει, ζητείται βοήθεια από το τοπικό Νοσοκομείο. Θ. Σε περίπτωση άλλων επειγουσών καταστάσεων, η αντιμετώπιση των οποίων δεν καλύπτεται από τα προαναφερθέντα, ακολουθούνται οι γενικοί κανόνες οι οποίοι ισχύουν για αντίστοιχες περιπτώσεις και προκύπτουν από τα δεδομένα της Ιατρικής Επιστήμης. Άρθρο 16: Βάρδιες επιφυλακής Α. Σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού, ο υπεύθυνος βάρδιας που βρίσκεται στο Οικοτροφείο υποχρεούται να ενημερώσει άμεσα τον Επιστημονικά Υπεύθυνο και τον Προιστάμενο Ν.Τ. υποχρεούται επίσης να ακολουθήσει τους γενικούς κανόνες που ισχύουν σχετικά με την αντιμετώπιση κρίσεων. Β. Εφόσον υπάρχει ανάγκη παρουσίας του ατόμου που βρίσκεται σε επιφυλακή (π.χ. προκειμένου να συνοδεύσει έναν ένοικο στο κοντινό νοσοκομείο ή τα άτομα βάρδιας δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν την συμπεριφορά κάποιου ενοίκου) το άτομο που είναι σε επιφυλακή υποχρεούται να μεταβεί στον ξενώνα για να γίνει από κοινού διαχείριση της έκτακτης κατάστασης. Άρθρο 17: Διευθετήσεις χώρου Οικοτροφείου Α. Κατά τη διενέργεια πράξεων που στοχεύουν στη διαμόρφωση και τη διευθέτηση του περιβάλλοντος χώρου (εσωτερικού και εξωτερικού), πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η γενικότερη επίδραση του χώρου στην ποιότητα ζωής των ενοίκων, ο σεβασμός στην ιδιωτικότητα τους καθώς και η ανάγκη ύπαρξης άνετης και ευχάριστης επίπλωσης και διακόσμησης. Οι ένοικοι συμμετέχουν στις σχετικές αλλαγές. Β. Δεν επιτρέπεται να γίνονται παρεμβάσεις στο οίκημα του Οικοτροφείου οι οποίες να στιγματίζουν ή να απομονώνουν τη Μονάδα και τους ενοίκους της από την τοπική κοινότητα. Γ. Η διατήρηση της καθαριότητας του χώρου, με παράλληλη καλή συντήρηση του εξοπλισμού, πρέπει να γίνεται με τρόπο ο οποίος να συντελεί στην αξιοπρεπή και καλαίσθητη διαμόρφωση του χώρου. Δ. Η θερμοκρασία του χώρου στέγασης πρέπει να διατηρείται σε κατάλληλα για την κάθε εποχή επίπεδα, έτσι ώστε οι ένοικοι και οι εργαζόμενοι να αισθάνονται άνετα.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία, λειτουργεί το «Οικοτροφείο 15 χρόνιων Ψυχικά Ασθενών στην Αττική», το οποίο χρηµατοδοτείται από τον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία, υλοποίησε την Πράξη «Λειτουργία Ολοκληρωµένης Μονάδας Αντιµετώπισης Νόσου Alzheimer και Συναφών Παθήσεων»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία, υλοποίησε την Πράξη «Λειτουργία Ολοκληρωµένης Μονάδας Αντιµετώπισης Νόσου Alzheimer και Συναφών Παθήσεων»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία, λειτουργεί το «Οικοτροφείο 15 χρόνιων Ψυχικά Ασθενών στην Αττική», το οποίο εντάχθηκε στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΦΟΡΕΑΣ : ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΘΕΣΕΙΣ :

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΦΟΡΕΑΣ : ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΘΕΣΕΙΣ : Επαναπροκήρυξη πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τη στελέχωση των ξενώνων που λειτουργεί η Ιατρική Παρέμβαση «Στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2014-2020» της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Πράξης «Δημιουργία και λειτουργία δύο Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία, υλοποίησε την Πράξη «Λειτουργία Ολοκληρωµένης Μονάδας Αντιµετώπισης Νόσου Alzheimer και Συναφών Παθήσεων»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Σε όλα τα φιλοξενούμενα παιδιά και έφηβους παρέχονται υπηρεσίες: o Στέγασης, σίτισης και ολοκληρωμένης καθημερινής φροντίδας o Φροντίδας της Υγείας o Κοινωνικής συμβουλευτικής, ψυχολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουσες Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Δράσεις στο Ν.Χανίων:

Υπάρχουσες Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Δράσεις στο Ν.Χανίων: ΧΑΝΙΑ Μάρτιος 2018 Το Ψυχιατρείο έκλεισε αποτελεί πλέον παρελθόν. Ο χώρος της ψυχιατρικής φροντίδας έχει αλλάξει. Ένα δίκτυο κοινοτικών δομών αντικατέστησε το παλαιό άσυλο Το καλοκαίρι του 2012 λίγους

Διαβάστε περισσότερα

"Η Ενίσχυση της Κοινωνικής Λειτουργικότητας του Χρόνιου Ασθενή και της Οικογένειάς του μέσα από την Κατ Οίκον Φροντίδα"

Η Ενίσχυση της Κοινωνικής Λειτουργικότητας του Χρόνιου Ασθενή και της Οικογένειάς του μέσα από την Κατ Οίκον Φροντίδα "Η Ενίσχυση της Κοινωνικής Λειτουργικότητας του Χρόνιου Ασθενή και της Οικογένειάς του μέσα από την Κατ Οίκον Φροντίδα" Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Ιατρικό Σύλλογο και το Σύνδεσμο Νοσηλευτών η κατ οίκον

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ζει και να μεγαλώνει σ ένα υγιές περιβάλλον, το οποίο θα διασφαλίζει και θα προάγει την σωματική και ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία, υλοποίησε την Πράξη «Λειτουργία Ολοκληρωµένης Μονάδας Αντιµετώπισης Νόσου Alzheimer και Συναφών Παθήσεων»

Διαβάστε περισσότερα

Το μοντέλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Ιταλία και άλλες,

Το μοντέλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Ιταλία και άλλες, Το μοντέλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Ιταλία και άλλες, διέπεται από τις αρχές του προτύπου Beveridge. «το κόστος

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Α. Μέσω του έργου QualityRights, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει επικεντρωθεί στο να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ΑΠΟΣΤOΛΗ πρόκειται να λειτουργήσει στο Δήλεσι Βοιωτίας το «Κέντρο Γεροντολογίας Άγιος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ Εισαγωγή Η προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα διασφάλισης του επιπέδου φροντίδας για την υγεία των πολιτών. Τα ανθρώπινα δικαιώματα στον τομέα

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Η Σ Ε Ν Δ Ι Α Φ Ε Ρ Ο Ν Τ Ο Σ

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Η Σ Ε Ν Δ Ι Α Φ Ε Ρ Ο Ν Τ Ο Σ Στουρνάρη 57, 104 32 Αθήνα Τηλέφωνο: 210 5 20 5 200 Fax: 210 5 20 5 201 Αθήνα, 24-09-2018 Αρ. Πρωτ. Δ13764Γ Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Η Σ Ε Ν Δ Ι Α Φ Ε Ρ Ο Ν Τ Ο Σ Το Σωματείο PRAKSIS στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Γραφεiο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών /ριων Υπηρεσιών Υγείας Γ.Ν. ΠΕΙΡΑΙΑ «ΤΖΑΝΕΙΟ»

Γραφεiο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών /ριων Υπηρεσιών Υγείας Γ.Ν. ΠΕΙΡΑΙΑ «ΤΖΑΝΕΙΟ» Γραφεiο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών /ριων Υπηρεσιών Υγείας Γ.Ν. ΠΕΙΡΑΙΑ «ΤΖΑΝΕΙΟ» ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ : ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΚΟΥΤΣΑΒΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚ. ΚΟΥΖΟΥΠΗ

Διαβάστε περισσότερα

Παιδική και Νεανική Πρόνοια

Παιδική και Νεανική Πρόνοια M3 A13 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΔΙΚΤΥΩΣΗ κι ΑΛΛΗΛΕΝΔΕΤΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Παιδική και Νεανική Πρόνοια Υπηρεσίες και Μέτρα (ΕΛΛΑΔΑ) επιλεξιμότητας (1) Νομοθετικές Απαιτήσεις (1) Νόμος υπ αρθ.2716 (ΦΕΚ 96/Α/17-5-1999) για

Διαβάστε περισσότερα

Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας

Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας Σε κάθε νοσοκομείο της χώρας οργανώνεται και λειτουργεί Αυτοτελές «Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας» υπαγόμενο απευθείας στον Αναπληρωτή Διοικητή του οποίου η λειτουργία διέπεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η «Αποστολή», Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ως φορέας λειτουργίας του Οικοτροφείου 15 Χρόνιων Ψυχικά Ασθενών στην Αττική, στο πλαίσιο της Ενταγμένης

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία: «Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα» Επιμέλεια Εργασίας: Ταταρίδης Μιχάλης Τουμπουλίδης Ιωάννης

Πτυχιακή Εργασία: «Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα» Επιμέλεια Εργασίας: Ταταρίδης Μιχάλης Τουμπουλίδης Ιωάννης Πτυχιακή Εργασία: «Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα» Επιμέλεια Εργασίας: Ταταρίδης Μιχάλης Τουμπουλίδης Ιωάννης Η παρούσα εργασία αποτελεί την Πτυχιακή Εργασία και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Γ. Ν. ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΞΕΝΩΝΑ ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ

ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Γ. Ν. ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΞΕΝΩΝΑ ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Γ. Ν. ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΞΕΝΩΝΑ ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ Ο Ξενώνας ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ λειτουργεί στα πλαίσια του προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ το οποίο αρχικά υλοποιήθηκε από το

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Αξιολόγησης Απόδοσης

Κανονισμός Αξιολόγησης Απόδοσης Κανονισμός Αξιολόγησης Απόδοσης Εισαγωγή Άρθρο 1. Γενικές πληροφορίες Άρθρο 2. Αρχές συστήματος αξιολόγησης Άρθρο 3. Πλαίσιο και διαστάσεις αξιολόγησης Α. Προσωπική Συνεισφορά: αξιολόγηση ως προς το ΤΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ-ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, Α.Π.Θ. 1 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ-ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ-ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, Α.Π.Θ. 1 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ-ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ-ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, Α.Π.Θ. 1 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ-ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο ΤΖΙΝΕΒΗ ΜΥΡΤΩ - ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ Τ.Ε. Β & Γ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η καρδιακή ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ------- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ------- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ,ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π/ΘΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα Καλής Πρακτικής στην Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας των εργαζομένων - ΑΝΙΜΑ αμκε -

Παραδείγματα Καλής Πρακτικής στην Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας των εργαζομένων - ΑΝΙΜΑ αμκε - Παραδείγματα Καλής Πρακτικής στην Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας των εργαζομένων - ΑΝΙΜΑ αμκε - Στοιχεία Επιχείρησης Οργανισμού Επιχείρηση/ Οργανισμός ΑΝΙΜΑ αμκε-μκο Εταιρεία Αρωγής Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 3 2. Ανθρώπινα Δικαιώματα... 3 3. Υγεία και Ασφάλεια... 3 4. Ικανότητες, δεξιότητες και υποχρεώσεις εργαζομένων... 4 5. Αρχές Επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ-ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, Α.Π.Θ. 1 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ-ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ-ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, Α.Π.Θ. 1 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ-ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ-ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, Α.Π.Θ. 1 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ-ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

"Σχέση γιατρού ασθενούς

Σχέση γιατρού ασθενούς Ημερίδα για τα δικαιώματα των ασθενών «Patient advocacy» "Σχέση γιατρού ασθενούς Τα κατοχυρωμένα δικαιώματα του ασθενούς κατά την νοσηλεία και η θέση του γιατρού απέναντί τους ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΟΥΡΤΣΙΔΗΣ, MD

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ Π.Φ.Υ. ΜΕΣΩ ΤΩΝ Το.Μ.Υ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ Π.Φ.Υ. ΜΕΣΩ ΤΩΝ Το.Μ.Υ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ Π.Φ.Υ. ΜΕΣΩ ΤΩΝ Το.Μ.Υ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ Επί της εφαρµογής του νόµου 4486/2017 για την Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.),

Διαβάστε περισσότερα

Περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Νόμοι 1988-2012

Περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Νόμοι 1988-2012 ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΙΩΝ CYPRUS NURSES AND MIDWIVES ASSOCIATION Περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Νόμοι 1988-2012 Κανονισμοί δυνάμει της παραγράφου (στ) του άρθρου 22 ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελεσματική Διαχείριση Προβλημάτων Συμπεριφοράς στο Σχολείο

Αποτελεσματική Διαχείριση Προβλημάτων Συμπεριφοράς στο Σχολείο Αποτελεσματική Διαχείριση Προβλημάτων Συμπεριφοράς στο Σχολείο Τα προβλήματα παραβατικής συμπεριφοράς που παρουσιάζουν οι μαθητές σημειώνουν αυξητικές τάσεις, στις οποίες ο Διευθυντής του σχολείου και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Περιγραφή Συμβουλευτικής ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των Συμβουλευτικών Κέντρων. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Αθήνα 21/2/2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Β

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Αθήνα 21/2/2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Β ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Β Ταχ. Δ/νση : Αριστοτέλους 19 Τ.Κ. : 104 33 FAX : 2132161935 Τηλέφωνο : 2132161782 2132161774 Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΔΕΑΥ. Ειδικές Διαγνωστικές Επιτροπές Αξιολόγησης Υποστήριξης

ΕΔΕΑΥ. Ειδικές Διαγνωστικές Επιτροπές Αξιολόγησης Υποστήριξης ΕΔΕΑΥ Ειδικές Διαγνωστικές Επιτροπές Αξιολόγησης Υποστήριξης Καινοτόμος θεσμός που έχει ως στόχο τη διεπιστημονική ενίσχυση της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών με την ανάπτυξη πρακτικών υποστήριξης

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Επιστημονική υπεύθυνη: Ιωάννα Αντωνιάδου-Κουμάτου Καισαριανή, 2018 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Κέντρο Υγείας του Παιδιού Καισαριανής 2. Η ιδέα για τη δημιουργία 3. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΛΗΗ ΕΚΔΗΛΨΗ ΕΝΔΙΑΥΕΡΟΝΣΟ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΧΗ ΠΡΟΨΠΙΚΟΤ

ΠΡΟΚΛΗΗ ΕΚΔΗΛΨΗ ΕΝΔΙΑΥΕΡΟΝΣΟ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΧΗ ΠΡΟΨΠΙΚΟΤ ΠΡΟΚΛΗΗ ΕΚΔΗΛΨΗ ΕΝΔΙΑΥΕΡΟΝΣΟ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΧΗ ΠΡΟΨΠΙΚΟΤ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Πράξης «Λειτουργία Ολοκληρωμένης Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ. Θέμα: Συγκρότηση Δικτύων Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών - Μαιευτών και Δικτύων Αγωγής Υγείας και Πρόληψης.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ. Θέμα: Συγκρότηση Δικτύων Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών - Μαιευτών και Δικτύων Αγωγής Υγείας και Πρόληψης. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (όπως ισχύει την τρέχουσα περίοδο) Συνοπτική περιγραφή

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (όπως ισχύει την τρέχουσα περίοδο) Συνοπτική περιγραφή ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ & ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Πρωτοβάθμια Κοινωνική Φροντίδα) ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ (Δευτεροβάθμια Κοινωνική Φροντίδα) ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (όπως ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Υ5β/Γ.Ποικ.35724/2002 (ΦΕΚ Προοίμιο

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Υ5β/Γ.Ποικ.35724/2002 (ΦΕΚ Προοίμιο ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Υ5β/Γ.Ποικ.35724/2002 (ΦΕΚ Β 485 2002) ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ - ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ Ορισμός του κατά το άρθρο 13 του Ν. 2716/99 ειδικού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ. Το παρόν κείμενο αποτελεί τον Κανονισμό λειτουργίας της «Μητρώου

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ. Το παρόν κείμενο αποτελεί τον Κανονισμό λειτουργίας της «Μητρώου ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ» Το παρόν κείμενο αποτελεί τον Κανονισμό λειτουργίας της «Μητρώου Εθελοντών» του Δήμου Ευρώτα, όπου περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες τις σχετικές

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ «EΛΕΝΗ Θ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ»

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ «EΛΕΝΗ Θ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ» ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ «EΛΕΝΗ Θ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ» «Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη» Προσερχόμενοι στο νοσοκομείο να έχετε πάντοτε μαζί σας το ΑΜΚΑ σας και το βιβλιάριο υγείας

Διαβάστε περισσότερα

Είναι πλήρως εξοικειωμένος με τους κανόνες λειτουργίας του Ταμείου.

Είναι πλήρως εξοικειωμένος με τους κανόνες λειτουργίας του Ταμείου. Πρόσληψη Προσόντα Η Διαχειριστική Επιτροπή (ΔΕ) επιλέγει ή/και προσλαμβάνει το Γενικό Διευθυντή του Ταμείου. Ο Γενικός Διευθυντής πρέπει να είναι πτυχιούχος και να κατέχει τα κατάλληλα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, πρόκειται να λειτουργήσει Κέντρο Ημέρας για ασθενείς με άνοια στα Ιωάννινα. ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Το

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Το έργο: Στο γενικότερο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της ελληνικής πολιτείας και της Περιφέρειας Αττικής ειδικότερα, για τη δημιουργία ενός ενιαίου Εθνικού Μηχανισμού

Διαβάστε περισσότερα

Καθορισμός των ειδικότερων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων των προϊσταμένων των περιφερειακών

Καθορισμός των ειδικότερων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων των προϊσταμένων των περιφερειακών Ν 2817/00 Άρθρο 8 παρ. 2 (ΦΕΚ 78Α' /14.3.00) Καθορισμός των ειδικότερων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων των προϊσταμένων των περιφερειακών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των διευθυντών

Διαβάστε περισσότερα

την διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων, την παροχή οργανωμένων και ποιοτικών υπηρεσιών υποδοχής και φιλοξενίας,

την διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων, την παροχή οργανωμένων και ποιοτικών υπηρεσιών υποδοχής και φιλοξενίας, ΤΟ WELCOMMON ΕΙΝΑΙ..ένα πρότυπο κέντρο προσωρινής στέγασης και κοινωνικής ένταξης προσφύγων, που συνδυάζει τη φιλοξενία με πολύπλευρες δράσεις κοινωνικής ένταξης και συνδέεται με τις τοπικές κοινωνίες.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΔΡΑΣΗ: ΕΠΙΤΑΓΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΕΡΓΩΝ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΔΡΑΣΗ: ΕΠΙΤΑΓΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΔΡΑΣΗ: ΕΠΙΤΑΓΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ Τ.Ε.Ι. Εισαγωγή Ο Κώδικας Δεοντολογίας απευθύνεται στους

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΛΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΠΤΣΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΡΟΛΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΠΤΣΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΡΟΛΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΠΤΣΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΡΟΛΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ Ο σχεδιασμός, η υποστήριξη και η εποπτεία δράσεων η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας

Διαβάστε περισσότερα

Δ. ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (ΙΑΟ 409)

Δ. ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (ΙΑΟ 409) Δ. ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (ΙΑΟ 409) Συντονιστής μαθήματος: Αλέξιος Μπένος, Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής. Τηλ. 2310999137, e-mail: benos@med.auth.gr Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση

Συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση Συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση Οι νέες προτάσεις για συμμετοχές σε συνέδρια Ο νέος νόμος για τις επιστημονικές ιατρικές εταιρείες Οφέλη και ζημίες Έλενα Παπαευαγγέλου Νομικός Σύμβουλος ΙΣΑ Τι λέει ο νόμος?

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΣΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΣΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΣΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ Μόνικα Δημοσθένους, Β.Δ. 12 Δεκεμβρίου 2018 Ημέρα Εκπαιδευτικού Γενικά - Εθνική Στρατηγική 2009-2012 για την Πρόληψη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Α / Α ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Α / Α ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ Γ.Ν.Θ «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» ΚΑΙ ΤΟΥ Γ.Ν.Θ «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» - Ψ.Ν.Θ. ( Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης) CPV (85147000-1)

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «Ο ΝΕΣΤΩΡ» ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ALZHEIMER

ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «Ο ΝΕΣΤΩΡ» ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ALZHEIMER ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «Ο ΝΕΣΤΩΡ» ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ALZHEIMER Σκοπός Κέντρου Alzheimer Έναρξη λειτουργίας: Απρίλιος 2005 Σκοπός του Κέντρου είναι: η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας η θεραπεία (φαρμακευτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Π Ρ Ο Σ Φ Ο Ρ Α

ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Π Ρ Ο Σ Φ Ο Ρ Α Π Ρ Ο Σ Φ Ο Ρ Α ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 417 ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ Τ.Κ. 11143 ΑΘΗΝΑ (είσοδος από Κοκκινάκη) ΤΗΛ.: 2131311568-9, 2102517292 - FAX:2102517292 ΟΝΟΜΑ:. ΕΠΩΝΥΜΟ: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Dc-11/3 ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ (ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ) ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ «ΑΡΟΔΑΦΝΟΥΣΑ» ΘΕΣΗ ΠΡΩΤΟΥ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ

Dc-11/3 ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ (ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ) ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ «ΑΡΟΔΑΦΝΟΥΣΑ» ΘΕΣΗ ΠΡΩΤΟΥ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ Dc-11/3 ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ (ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ) ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ «ΑΡΟΔΑΦΝΟΥΣΑ» ΘΕΣΗ ΠΡΩΤΟΥ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ Καθήκοντα και Ευθύνες **************************** 1. Βοηθά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ ΨΥΧΙΚΟΥ Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδείας

ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ ΨΥΧΙΚΟΥ Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδείας Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδείας Συμβουλευτικός Σταθμός για το νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές «ΈΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΗ» Στάθης Ρεστεμης Κοινωνικός Λειτουργός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Κ.ΑΝΕΣΤΗ ΑΓΓΕΛΗ ΘΕΜΑ : ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Κ.ΑΝΕΣΤΗ ΑΓΓΕΛΗ ΘΕΜΑ : ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Κ.ΑΝΕΣΤΗ ΑΓΓΕΛΗ ΘΕΜΑ : ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ο οποίος θέτει υπόψη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής τα παρακάτω: Λόγω των κοινωνικών και εργασιακών

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.) Ψυχιατρική Περίθαλψη στο Σπίτι του Ασθενούς (Ψ.Π.Σ.Α.)

Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.) Ψυχιατρική Περίθαλψη στο Σπίτι του Ασθενούς (Ψ.Π.Σ.Α.) Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.) ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Π. ΥΠΕΥΘΥΝOI ΤΜΗΜΑΤΟΣ Ψ.Π.Σ.Α.: ΤΣΙΠΟΥΡΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΖΕΙΚΟΥ ΕΒΕΛΙΝΑ: ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Ψυχιατρική

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας εοντολογίας για Επαγγελματίες στην Υποστηριζόμενη Απασχόληση

Κώδικας εοντολογίας για Επαγγελματίες στην Υποστηριζόμενη Απασχόληση Κώδικας εοντολογίας για Επαγγελματίες στην Υποστηριζόμενη Απασχόληση Η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Υποστηριζόμενη Απασχόληση (εφεξής ΥπΑπ) έχει αναπτύξει έναν Κώδικα Δεοντολογίας, που περιλαμβάνει την αρχές

Διαβάστε περισσότερα

Την ασφαλή κράτηση ατόμων που παραπέμπονται σ αυτό από τα Δικαστήρια.

Την ασφαλή κράτηση ατόμων που παραπέμπονται σ αυτό από τα Δικαστήρια. Τμήμα Φυλακών Η πολιτική του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατ επέκταση του Τμήματος Φυλακών στηρίζεται στο τετράπτυχο: Ασφάλεια ανθρωπιστική μεταχείριση διαπαιδαγώγηση

Διαβάστε περισσότερα

Αρμοδιότητες διεπιστημονικής ομάδας Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Αρμοδιότητες διεπιστημονικής ομάδας Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας Επαγγελματίες υγείας και υπηρεσίες υγείας Αρμοδιότητες διεπιστημονικής ομάδας Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας Σύσταση 40: Συστήνεται να γίνεται εκτίμηση των αναγκών του ασθενή, συμβουλευτική σε προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ. Ευγενία Β. Γκιντώνη Ψυχολόγος, MSc Επιστημονική Συνεργάτης Ψ.Ν.Τ ΚΕΔΔΥ Αρκαδίας

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ. Ευγενία Β. Γκιντώνη Ψυχολόγος, MSc Επιστημονική Συνεργάτης Ψ.Ν.Τ ΚΕΔΔΥ Αρκαδίας ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ Ευγενία Β. Γκιντώνη Ψυχολόγος, MSc Επιστημονική Συνεργάτης Ψ.Ν.Τ ΚΕΔΔΥ Αρκαδίας ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ Εντάσσεται στο Μέτρο 2.3 «Ενέργειες Πρόληψης Ενίσχυσης της Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 2009 Ενιαίο νομοθετικό κείμενο 17.12.2008 EP-PE_TC2-COD(2004)0209 ***II ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ που καθορίσθηκε σε δεύτερη ανάγνωση στις 17 Δεκεμβρίου 2008 εν όψει της

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του νοσηλευτή ως σύμβουλος στις μεθόδους αφαίρεσης. Γεωργία Γερογιάννη Λέκτορας Εφαρμογών Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Ο ρόλος του νοσηλευτή ως σύμβουλος στις μεθόδους αφαίρεσης. Γεωργία Γερογιάννη Λέκτορας Εφαρμογών Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Ο ρόλος του νοσηλευτή ως σύμβουλος στις μεθόδους αφαίρεσης Γεωργία Γερογιάννη Λέκτορας Εφαρμογών Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Μέθοδοι αφαίρεσης Θεραπεία επιλογής για πολλά αιματολογικά,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Σύνθεση προσωπικού 2. Περιγραφή εργασιακού αντικειμένου 3. Προϋποθέσεις α. Γενικές προϋποθέσεις β. Ειδικές Προϋποθέσεις -Πιστοποίηση Υγείας -Ενδυμασία

Διαβάστε περισσότερα

Υποχρεώσεις και δικαιώματα των εκπαιδευτών εισηγητών. 1.Γενικά

Υποχρεώσεις και δικαιώματα των εκπαιδευτών εισηγητών. 1.Γενικά Υποχρεώσεις και δικαιώματα των εκπαιδευτών εισηγητών 1.Γενικά Οι εισηγητές-μέλη του Μητρώου του Κυρίου Διδακτικού Προσωπικού του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. αποτελούν το βασικό παράγοντα επιτυχίας και αποτελεσματικής υλοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Π. ΜΠΡΟΥΣΑ Υ.Δ.Ν., ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Υπεύθυνη Διεκδίκησης Δικαιωμάτων Ασθενών ΑΚΕΣΩ

Η ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Π. ΜΠΡΟΥΣΑ Υ.Δ.Ν., ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Υπεύθυνη Διεκδίκησης Δικαιωμάτων Ασθενών ΑΚΕΣΩ Η ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Π. ΜΠΡΟΥΣΑ Υ.Δ.Ν., ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Υπεύθυνη Διεκδίκησης Δικαιωμάτων Ασθενών ΑΚΕΣΩ Η υγεία αποτελεί θεμελιώδες κοινωνικό και ατομικό δικαίωμα και τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Ηράκλειο, 19/03/2013 Αρ. πρωτ. 2364 Ο Ειδικός Λογαριασμός του Πανεπιστημίου Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγµατα Καλής Πρακτικής στην Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας των εργαζοµένων - ΑΝΙΜΑ αµκε -

Παραδείγµατα Καλής Πρακτικής στην Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας των εργαζοµένων - ΑΝΙΜΑ αµκε - Παραδείγµατα Καλής Πρακτικής στην Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας των εργαζοµένων - ΑΝΙΜΑ αµκε - Στοιχεία Επιχείρησης Οργανισµού Επιχείρηση ή Οργανισµός ΑΝΙΜΑ αµκε-µκο Εταιρεία Αρωγής Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Ι. Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις

ΜΕΡΟΣ Ι. Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις ΚΔ.Π. 20/2004 ΠΑΡ ΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡ ΑΤΙΑΣ Αρ. 3799 της 23ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2004 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Αριθμός 20. Οι περί Δεοντολογίας των

Διαβάστε περισσότερα

3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Σχολικό Έτος:

3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Σχολικό Έτος: 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Σχολικό Έτος: 2012-13 ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ - ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΣΕΚ (Απόσπασμα από το ΦΕΚ 1340/2002 - Φ.353.1/324/105657/Δ1/2002) ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Αποτελέσματα δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης ωφελούμενων ΤΕΒΑ και συζήτηση προτάσεων για ανάπτυξη καλών πρακτικών»

«Αποτελέσματα δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης ωφελούμενων ΤΕΒΑ και συζήτηση προτάσεων για ανάπτυξη καλών πρακτικών» Κοινωνική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης «Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 2015-2016» «Αποτελέσματα δράσεων ψυχοκοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

«Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης»

«Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης» «Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης» ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Η Ιατρική Παρέμβαση (Medical Intervention -Med.In) είναι μια Ελληνική ιατρική οργάνωση αρωγής με δράσεις εντός

Διαβάστε περισσότερα

Κωστής Προύσκας PhD. Το Παράδειγμα του Άκτιου. Δυναμική Παρέμβαση και Ποιότητα Ζωής σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων με Εξειδίκευση στην Άνοια:

Κωστής Προύσκας PhD. Το Παράδειγμα του Άκτιου. Δυναμική Παρέμβαση και Ποιότητα Ζωής σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων με Εξειδίκευση στην Άνοια: Δυναμική Παρέμβαση και Ποιότητα Ζωής σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων με Εξειδίκευση στην Άνοια: Το Παράδειγμα του Άκτιου Κωστής Προύσκας PhD Ψυχολόγος Δρ Γεροντολογίας www.aktios.gr prouskas@aktios.gr

Διαβάστε περισσότερα

«Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία

«Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία «Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία 1 Ο NEWSLETTER ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015 Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Νομού Ηρακλείου ξεκινά μια σειρά ενημερώσεων της κοινής γνώμης

Διαβάστε περισσότερα

Υγιής Γήρανση, Άνοια, Πρόληψη και Διαχείριση Δυσκολιών Μνήμης Έλενα Σάββα Εργοθεραπεύτρια

Υγιής Γήρανση, Άνοια, Πρόληψη και Διαχείριση Δυσκολιών Μνήμης Έλενα Σάββα Εργοθεραπεύτρια Έλενα Σάββα Εργοθεραπεύτρια Ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης γερνάει. Το 1950, 23 ηλικιωμένοι αντιστοιχούσαν σε 100 νέους, ενώ το 2050 προβλέπεται ότι 110 ηλικιωμένοι θα αντιστοιχούν σε 100 νέους. Η Τρίτη

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρμοδιότητες της κάθε οργανικής μονάδας του Π.Τ.Α. Αρμοδιότητες Νομικής Υπηρεσίας

Οι αρμοδιότητες της κάθε οργανικής μονάδας του Π.Τ.Α. Αρμοδιότητες Νομικής Υπηρεσίας Οι αρμοδιότητες της κάθε οργανικής μονάδας του Π.Τ.Α. Αρμοδιότητες Νομικής Υπηρεσίας Νομική υποστήριξη των υπηρεσιών και των οργάνων διοίκησης του Ταμείου. Νομική τεκμηρίωση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2716/1999 (ΦΕΚ Α' 96/17-5-1999) Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και άλλες διατάξεις. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ΤΟΜΕΟΠΟΙΗΣΗ

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2716/1999 (ΦΕΚ Α' 96/17-5-1999) Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και άλλες διατάξεις. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ΤΟΜΕΟΠΟΙΗΣΗ ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2716/1999 (ΦΕΚ Α' 96/17-5-1999) Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και άλλες διατάξεις. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ΤΟΜΕΟΠΟΙΗΣΗ Άρθρο 3 Τομείς Ψυχικής Υγείας - Ένταξη των Μονάδων Ψυχικής

Διαβάστε περισσότερα

I. Σκοπός της Επιτροπής

I. Σκοπός της Επιτροπής ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ & ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΤΕ I. Σκοπός της Επιτροπής Σκοπός της επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων του

Διαβάστε περισσότερα

101 Τίτλος Μονάδας Ψυχικής Υγείας: Κωδικός*

101 Τίτλος Μονάδας Ψυχικής Υγείας: Κωδικός* Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΟΝΑΔΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 201 (υποβάλλεται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή το αργότερο έως 28 Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Π. ΣΥΝΔΙΚΑ 13, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΛ: 2310810411, 2310909000 ΛΕΩΦ.Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 164, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΤΗΛ: 2310351451-5 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Η

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Δεοντολογίας Κοινωνικής Ευθύνης

Κώδικας Δεοντολογίας Κοινωνικής Ευθύνης Κώδικας Δεοντολογίας Κοινωνικής Ευθύνης 2018 ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Η Πρωτοβουλία για το Εμπόριο με Ηθικές Αρχές (ΕΤΙ = Ethical Trading Initiative) είναι ένας φορέας συνεργασίας μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 1 ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 2 (2010) ΚΕΚ Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής 3 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2003 Ν.122(Ι)/2003 (25/07/2003) ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Κ.Δ.Π. 571/2005 (16/12/2005)

Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2003 Ν.122(Ι)/2003 (25/07/2003) ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Κ.Δ.Π. 571/2005 (16/12/2005) Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2003 Ν.122(Ι)/2003 (25/07/2003) ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Κ.Δ.Π. 571/2005 (16/12/2005) Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 4358 Κ.Δ.Π. 571/2005 Αρ. 4058,16.12.2005 Αριθμός 571 Οι περί

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΑΠΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Πρόεδρος Δ.Σ.

ΛΙΑΠΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Πρόεδρος Δ.Σ. ΛΙΑΠΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Πρόεδρος Δ.Σ. Του Ινστιτούτου ALZHEIMER Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, στον Βόλο & Της Ελληνικής Εταιρείας ΝόσουAlzheimer και Συγγενών Διαταραχών Κονιστρών Ευβοίας Περίληψη Οι ηλικιωμένοι αποτελούν κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία, υλοποίησε την Πράξη «Λειτουργία Ολοκληρωµένης Μονάδας Αντιµετώπισης Νόσου Alzheimer και Συναφών Παθήσεων»

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ «ΕΔΑΠΕ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ»

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ «ΕΔΑΠΕ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ» ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ «ΕΔΑΠΕ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ» ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ: Δικαίωμα για εγγραφή στο κάθε τμήμα του «ΕΔΑΠΕ» που βρίσκεται κοντά στη διεύθυνση κατοικίας τους, έχουν όλοι οι κάτοικοι του

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Πρίφτη, Ψυχολόγος MSc, Προϊσταμένη Τμήματος Προστασίας Οικογένειας, Παιδιού, Νεολαίας και Παιδείας, Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής

Μαρία Πρίφτη, Ψυχολόγος MSc, Προϊσταμένη Τμήματος Προστασίας Οικογένειας, Παιδιού, Νεολαίας και Παιδείας, Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής Μαρία Πρίφτη, Ψυχολόγος MSc, Προϊσταμένη Τμήματος Προστασίας Οικογένειας, Παιδιού, Νεολαίας και Παιδείας, Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής Διεξάγει κοινωνικές έρευνες Σχεδιάζει και μεριμνά για την εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008. Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008. Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008 Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ Καθορίζονται ενιαία για τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και όλους τους φορείς και κλάδους ασθένειας αρμοδιότητας Γενικής

Διαβάστε περισσότερα

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί;

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Παιδιά θεωρούνται όλα τα αγόρια και τα κορίτσια από 0 έως 18 ετών. Ποια είναι τα δικαιώματα του παιδιού; Σύμφωνα με την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των παιδιών Απαγόρευση διακρίσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ κυρίου LÁSZLÓ ANDOR ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ κυρίου ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ Εκτιμώντας τα ακόλουθα: I. Το Υπουργείο Υγείας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΣΗ ΙΑΤΡΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: ΘΕΜΕΛΙΟ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΣΧΕΣΗ ΙΑΤΡΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: ΘΕΜΕΛΙΟ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗ ΙΑΤΡΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: ΘΕΜΕΛΙΟ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Κώστας Ρ. Σολδάτος Ομότ. Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ Διευθυντής Μ.Φ.Ψ.Υ. Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου Διάλεξη 14.10.2015 (Α Παθολογική Κλινική ΕΚΠΑ)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή Ισχύς του Κώδικα σελ.3 σελ.3 Α) Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών σελ.3 Α.1 Εισαγωγή σελ.3 Α.2 Αρχές και Πρότυπα Συμμόρφωσης σελ.4 Α.3.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩ ΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

ΚΩ ΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ Προεδρικό Διάταγμα 102/2012 ΦΕΚ Α 169 Οργάνωση και λειτουργία Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής ΚΩ ΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ Στο π.δ.102/2012 έχουν ενσωματωθεί οι τροποποιήσεις του: Ν.4172/2013, Ν.4249/2014. ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β4ΛΧΟΞ7Μ-ΣΗΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΘΗΝΑ 26 / 06 / 2012 ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 30046/2012

ΑΔΑ: Β4ΛΧΟΞ7Μ-ΣΗΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΘΗΝΑ 26 / 06 / 2012 ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 30046/2012 ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΘΗΝΑ 26 / 06 / 2012 ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 30046/2012 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ:.ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΛΗΡ.: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΚΗΦΙΣΙΑΣ 39 Τ. Κ: 151

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Δομές & Φορείς (Ν. 4547/ )

Νέες Δομές & Φορείς (Ν. 4547/ ) Νέες Δομές & Φορείς (Ν. 4547/12-6-2018) (Άρθρα 4 έως 16) Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου (πρώην Σύμβουλοι) ΠΕ.Κ.Ε.Σ. - Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Αποστολή των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. είναι ο εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΨΥΧΟΔΡΑΜΑΤΙΣΤΗ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΨΥΧΟΔΡΑΜΑΤΙΣΤΗ ΨΥΧΟΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΨΥΚΑΠ) Μιχαλακολούλου 173 115 27 ΑΘΗΝΑ Τηλ.: 2106462797 Δικτυακός Τόπος: http://www.psychodrama.gr Ηλεκτρονική Διεύθυνση: kostas.letsios@psychodrama.gr

Διαβάστε περισσότερα