ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΕΒΙΛΛΗΣ. ελτίο EL - PE

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΕΒΙΛΛΗΣ. ελτίο EL - PE"

Transcript

1 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ 11 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΕΒΙΛΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ 21 και 22 Ιουνίου 2002

2

3 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο συνήλθε στις 21 και 22 Ιουνίου 2002 στη Σεβίλλη. Της συνόδου προηγήθηκε προφορική έκθεση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Pat Cox, ακολούθησε δε ανταλλαγή απόψεων σχετικά µε τα κύρια θέµατα της ηµερήσιας διάταξης. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για τη σηµαντική ώθηση που δόθηκε στο διάλογο µεταξύ του Κοινοβουλίου, του Συµβουλίου και της Επιτροπής, στο πλαίσιο της νέας εταιρικής σχέσης στην οποία παραπέµπουν τα συµπεράσµατα του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου της Βαρκελώνης και επιδοκιµάζει τη σύσταση µιας τεχνικής οµάδας υψηλού επιπέδου για τη διοργανική συνεργασία. Ι. ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Έκθεση του Προέδρου της Συνέλευσης για το µέλλον της Ένωσης 2. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο παρακολούθησε έκθεση του Προέδρου κ. Valéry Giscard d Estaing µε θέµα την πρόοδο των εργασιών της Συνέλευσης καθώς και των εργασιών των διαφόρων σωµάτων όπου η κοινωνία των πολιτών καλείται να εκφρασθεί. Μετά την παρουσίαση αυτή, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο αντάλλαξε απόψεις σχετικά µε την εξέλιξη των συζητήσεων οι οποίες, µετά ένα στάδιο ακρόασης, εισέρχονται πλέον σε στάδιο συζητήσεων, αφιερωµένο στη διεξοδική εξέταση των κύριων θεµάτων που έχουν προσδιοριστεί µέχρι σήµερα. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο υποστηρίζει τη γενική προσέγγιση που ακολουθεί η Συνέλευση. Επιθυµεί οι εργασίες να συνεχισθούν στην ίδια πορεία και να καταλήξουν, εντός των προβλεποµένων προθεσµιών, σε θετική έκβαση εν όψει της ιακυβερνητικής ιάσκεψης που αποφασίστηκε στο Λάκεν µε σκοπό την αναθεώρηση των Συνθηκών. Μεταρρύθµιση του Συµβουλίου 3. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο κίνησε µια διαδικασία µεταρρύθµισης, η οποία άρχισε στο Ελσίνκι, το εκέµβριο του 1999, όπου ενέκρινε µια σειρά συστάσεων, και συνεχίστηκε στο Γκέτεµποργκ και τη Βαρκελώνη, όπου έλαβε γνώση των εκθέσεων του Γενικού Γραµµατέα / Υπάτου Εκπροσώπου που εστιάζονται σε τέσσερα κύρια θέµατα : το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο, το Συµβούλιο «Γενικές Υποθέσεις», την Προεδρία του Συµβουλίου καθώς και τη νοµοθετική δραστηριότητα του Συµβουλίου και τη διαφάνεια. 4. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο, αφού έλαβε γνώση συγκεφαλαιωτικής έκθεσης, συνοδευόµενης από λεπτοµερείς προτάσεις, την οποία υπέβαλε στη Σεβίλλη η Προεδρία, συζήτησε διεξοδικά το θέµα και συµφώνησε για µια σειρά συγκεκριµένων µέτρων προς εφαρµογή, χωρίς τροποποίηση των Συνθηκών, που αφορούν την οργάνωση και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου (βλ. Παράρτηµα Ι) καθώς και του Συµβουλίου (βλ. Παράρτηµα ΙΙ). Η µεταρρύθµιση αυτή συνιστά ουσιαστική αλλαγή των τρεχουσών πρακτικών, µε την έννοια ότι ενισχύει την αποτελεσµατικότητα του θεσµικού οργάνου ενώ επίκειται µια άνευ προηγουµένου αύξηση του αριθµού των κρατών µελών της Ένωσης.

4 14 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ 5. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο έλαβε, επίσης, γνώση της έκθεσης της Προεδρίας µε θέµα τη διεξαγόµενη συζήτηση σχετικά µε την Προεδρία της Ένωσης. ιαπίστωσε ότι υπάρχει γενικά η διάθεση να εξετασθεί το θέµα σε βάθος, µε την προϋπόθεση ότι οιαδήποτε προσαρµογή του ισχύοντος συστήµατος άσκησης της προεδρίας εκ περιτροπής ανά εξάµηνο, θα πρέπει, οπωσδήποτε, να εξακολουθήσει να σέβεται την αρχή της ισότητας µεταξύ των κρατών µελών. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο ζήτησε, συνεπώς, από τη µελλοντική δανική Προεδρία να λάβει τα κατάλληλα µέτρα ώστε να συνεχισθεί ο προβληµατισµός προκειµένου να υποβληθεί µια πρώτη έκθεση στο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο το εκέµβριο του Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο υπενθυµίζει τη σηµασία που αποδίδει στην ουσιαστική εφαρµογή του συνόλου των κατευθυντηρίων γραµµών και των συστάσεων περί του πρακτέου που εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο του Ελσίνκι, στις 10 και 11 εκεµβρίου Ειδικότερα, το Συµβούλιο καλείται να µελετήσει το ζήτηµα της χρήσης των γλωσσών στην προοπτική µιας διευρυµένης Ένωσης καθώς και τα πρακτικά µέσα για τη βελτίωση της σηµερινής κατάστασης χωρίς να τίθενται υπό αµφισβήτηση οι βασικές αρχές. Εν προκειµένω, θα πρέπει να υποβληθεί εγκαίρως σχετική πρόταση και, εν πάση περιπτώσει, µια πρώτη έκθεση θα πρέπει να υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο το εκέµβριο του Οι νέοι κανόνες που µνηµονεύονται ανωτέρω στο σηµείο 3 θα τεθούν σε ισχύ, εκτός εάν αποφασισθεί άλλως, κατά την επόµενη Προεδρία. Εποµένως, οι τυπικές τροποποιήσεις που θα πρέπει προς τούτο να επέλθουν στον εσωτερικό κανονισµό του Συµβουλίου θα θεσπισθούν πριν από τις 31 Ιουλίου Η εφαρµογή του συνόλου αυτών των διατάξεων θα αξιολογηθεί από το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο το εκέµβριο του Συνθήκη της Νίκαιας 8. Ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του προτίθεται να διοργανώσει τη διεξαγωγή δηµοψηφίσµατος, το φθινόπωρο του 2002, προκειµένου να µπορέσει η Ιρλανδία να επικυρώσει τη Συνθήκη της Νίκαιας. Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε την «Εθνική δήλωση της Ιρλανδίας», η οποία επιβεβαιώνει ότι οι διατάξεις της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση που αφορούν την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας δεν θίγουν την παραδοσιακή πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας της Ιρλανδίας και ότι αυτό δεν θα επηρεαστεί από την επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας (βλ. Παράρτηµα ΙΙΙ). Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο ενέκρινε δήλωση µε την οποία λαµβάνει γνώση της εθνικής δήλωσης της Ιρλανδίας (βλ. Παράρτηµα IV). Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποφασιστικότητα της ιρλανδικής κυβέρνησης να επιτύχει την επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας, που αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση της διεύρυνσης εντός των προβλεποµένων προθεσµιών. Βελτίωση της νοµοθεσίας 9. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο έλαβε µε ικανοποίηση γνώση των ανακοινώσεων της Επιτροπής σχετικά µε τους τρόπους βελτίωσης της νοµοθεσίας και ιδίως το πρόγραµµα δράσης µε σκοπό την απλούστευση και τη βελτίωση της ποιότητας του ρυθµιστικού περιβάλλοντος.

5 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ 15 ΕΠΑΑ Καλεί τα τρία σχετικά θεσµικά όργανα (Κοινοβούλιο, Συµβούλιο και Επιτροπή), µε βάση εργασίες της τεχνικής οµάδας υψηλού επιπέδου, να εγκρίνουν διοργανική συµφωνία, πριν από τα τέλη του 2002, µε σκοπό να βελτιωθεί η ποιότητα της κοινοτικής νοµοθεσίας καθώς και ο τρόπος και οι προθεσµίες µεταφοράς της, στις εθνικές νοµοθεσίες. 10. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο ενέκρινε την έκθεση της Προεδρίας µε θέµα την Πολιτική Ασφάλειας και Άµυνας. 11. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο, αποφασισµένο να ενισχύσει το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καταπολέµηση της τροµοκρατίας και αναγνωρίζοντας εν προκειµένω τη σηµασία της συµβολής της ΚΕΠΠΑ, περιλαµβανοµένης της ΕΠΑΑ, εξέδωσε ήλωση (βλ. Παράρτηµα V) µε στόχο να ληφθούν περισσότερο υπόψη οι δυνατότητες που απαιτούνται για την καταπολέµηση της τροµοκρατίας. 12. Μετά τη δήλωση για την επιχειρησιακή ετοιµότητα της ΕΠΑΑ που εγκρίθηκε στο Λάκεν, έχουν σηµειωθεί σηµαντικές πρόοδοι όσον αφορά την ανάπτυξη των στρατιωτικών και µη στρατιωτικών δυνατοτήτων, την εφαρµογή του σχεδίου δράσης µε στόχο την κάλυψη των υφισταµένων ελλείψεων, και τις προοπτικές συνεργασίας στον τοµέα του εξοπλισµού. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο ζητά από τους Υπουργούς Άµυνας, στο πλαίσιο του Συµβουλίου «Γενικές Υποθέσεις», να εξακολουθήσουν να κατευθύνουν την εξέλιξη των εργασιών αυτών µε αντικείµενο τις δυνατότητες. 13. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε ότι είναι σε θέση να αναλάβει επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων, αποφασίζοντας ιδίως να ηγηθεί της αστυνοµικής αποστολής στη Βοσνία Ερζεγοβίνη (EUPM), η οποία θα εξασφαλίσει, από 1ης Ιανουαρίου 2003, τη συνέχεια της σηµερινής επιχείρησης του ΟΗΕ. 14. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο εξέφρασε τη βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαδεχθεί το ΝΑΤΟ στην Πρώην Γιουγκοσλαβική ηµοκρατίας της Μακεδονίας. Ανέθεσε στον Γενικό Γραµµατέα / Ύπατο Εκπρόσωπο και τα αρµόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προβούν στις αναγκαίες επαφές µε τις αρχές της Πρώην Γιουγκοσλαβικής ηµοκρατίας της Μακεδονίας και τους υπευθύνους του ΝΑΤΟ και να συνεχίσουν και να εντείνουν τα αναληφθέντα µέτρα σχεδιασµού, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η διαδοχή της επιχείρησης του ΝΑΤΟ µετά τη λήξη της τρέχουσας εντολής του, εφόσον θα έχουν πλέον τεθεί σε εφαρµογή οι µόνιµες ρυθµίσεις µεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ (Βερολίνο +). 15. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο, χαιρετίζοντας την πρόοδο που έχει επιτελέσει µέχρι στιγµής η ισπανική Προεδρία σχετικά µε την εφαρµογή των διατάξεων της Νίκαιας για τη συµµετοχή των Ευρωπαίων Συµµάχων που δεν είναι µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναθέτει στην επόµενη Προεδρία, µαζί µε το Γενικό Γραµµατέα/Ύπατο Εκπρόσωπο, να συνεχίσουν το έργο αυτό.

6 16 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ 16. Στο µη στρατιωτικό τοµέα, οι εργασίες συνεχίσθηκαν στους τέσσερις τοµείς προτεραιότητας (αστυνοµία, κράτος δικαίου, πολιτική διοίκηση και πολιτική προστασία), όσον αφορά τις ποιοτικές και τις ποσοτικές πλευρές των δυνατοτήτων. Οι δοµές και οι διαδικασίες λήψεως αποφάσεων της ΕΠΑΑ δοκιµάσθηκαν µε επιτυχία κατά την πρώτη άσκηση διαχείρισης κρίσεων της οποίας ηγήθηκε η Ένωση. 17. Έκθεση για όλα αυτά τα θέµατα θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο της Κοπεγχάγης. ΙΙ. ΙΕΥΡΥΝΣΗ 18. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαµήνου του 2002, σηµειώθηκε καθοριστική πρόοδος στις διαπραγµατεύσεις προσχώρησης. Εποµένως, οι διαπραγµατεύσεις εισέρχονται πλέον στην τελική τους φάση. 19. Ο «χάρτης πορείας» που εγκρίθηκε στη Νίκαια τηρήθηκε µε τον καθορισµό κοινών θέσεων σχετικών µε τα κεφάλαια «Γεωργία», «Περιφερειακή πολιτική και συντονισµός των διαρθρωτικών µέσων», «Οικονοµικές και δηµοσιονοµικές διατάξεις» και «Θεσµικά όργανα». Τα οικονοµικά και τα άλλα ζητήµατα τα οποία δεν εξετάσθηκαν κατά τον καθορισµό κοινών θέσεων σχετικά µε τα κεφάλαια αυτά, αναµένεται ότι θα ρυθµισθούν το συντοµότερο δυνατόν λαµβανοµένων υπόψη των συµπερασµάτων του Συµβουλίου «Γενικές Υποθέσεις» της 17ης Ιουνίου. 20. Όσον αφορά την τήρηση των κριτηρίων προσχώρησης, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο τονίζει ότι είναι σηµαντικό οι υποψήφιες χώρες να συνεχίσουν την πρόοδό τους όσον αφορά την υλοποίηση και την ουσιαστική εφαρµογή του κεκτηµένου. Οι υποψήφιες χώρες οφείλουν να λάβουν όλα τα αναγκαία µέτρα προκειµένου να φθάσουν οι διοικητικές και δικαστικές τους ικανότητες στο απαιτούµενο επίπεδο. Εν προκειµένω, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την έκθεση της Επιτροπής όσον αφορά τα ειδικά σχέδια δράσης στους τοµείς αυτούς και όσον αφορά την παρακολούθηση της υλοποίησης των δεσµεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο των διαπραγµατεύσεων, υπενθυµίζοντας ειδικότερα τα συµπεράσµατα του Συµβουλίου, της 10ης Ιουνίου, στα κεφάλαια της ικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων και του κεκτηµένου στον κτηνιατρικό και το φυτοϋγειονοµικό τοµέα. 21. Λαµβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα στοιχεία και προκειµένου να παρασχεθεί η δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο που θα πραγµατοποιηθεί το προσεχές φθινόπωρο, να αποφασίσει ποιες θα είναι οι υποψήφιες χώρες µε τις οποίες θα µπορέσουν να ολοκληρωθούν οι διαπραγµατεύσεις κατά τα τέλη του 2002, α) το Συµβούλιο θα πρέπει να λάβει τις ενδεικνυόµενες αποφάσεις προκειµένου να διαβιβασθούν στις υποψήφιες χώρες κατά τις αρχές Νοεµβρίου όλα τα υπόλοιπα στοιχεία για τη χρηµατοοικονοµική δέσµη και β) η Επιτροπή θα πρέπει να διατυπώσει τις κατάλληλες συστάσεις υπό το πρίσµα των τακτικών εκθέσεων.

7 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο επιβεβαιώνει ότι, εφόσον διατηρηθεί ο σηµερινός ρυθµός των διαπραγµατεύσεων και των µεταρρυθµίσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισµένη να ολοκληρώσει τις διαπραγµατεύσεις µε την Κύπρο, τη Μάλτα, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη ηµοκρατία της Σλοβακίας, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία, την Τσεχική ηµοκρατία και τη Σλοβενία µέχρι τα τέλη του 2002, εάν οι χώρες αυτές είναι έτοιµες. Πρέπει να τηρηθεί πλήρως η αρχή της διαφοροποίησης µέχρι το τέλος της διαπραγµάτευσης. Η σύνταξη της Συνθήκης Προσχώρησης αναµένεται ότι θα συνεχισθεί προκειµένου να ολοκληρωθεί το συντοµότερο µετά από την περάτωση των διαπραγµατεύσεων προσχώρησης. Φαίνεται εύλογο να αναµένεται ότι θα καταστεί δυνατό να υπογραφεί η Συνθήκη Προσχώρησης την άνοιξη του Εξακολουθεί να ισχύει ο στόχος να συµµετάσχουν οι χώρες αυτές το 2004 ως πλήρη µέλη στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, ο κοινός αυτός στόχος δεν θα µπορέσει να επιτευχθεί εντός των προβλεποµένων προθεσµιών παρά µόνον αν κάθε υποψήφια χώρα υιοθετήσει µια ρεαλιστική και εποικοδοµητική προσέγγιση. 23. Η Βουλγαρία και η Ρουµανία σηµείωσαν σηµαντική πρόοδο κατά τους τελευταίους µήνες. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο τις παρακινεί να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους και επαναλαµβάνει τη δέσµευσή του να τις υποστηρίξει πλήρως στην προετοιµασία τους για την προσχώρηση. Στην Κοπεγχάγη αναµένεται ότι θα εγκριθεί ένας επικαιροποιηµένος χάρτης πορείας και µιαv αναθεωρηµένη και ενισχυµένη προενταξιακή στρατηγική για τις υποψήφιες χώρες µε τις οποίες διεξάγονται ακόµη διαπραγµατεύσεις. Θα µπορούσε επίσης να εξετασθεί το ενδεχόµενο να αυξηθεί η προενταξιακή χρηµατοδοτική ενίσχυση. Εξάλλου, εάν διατηρηθεί ο σηµερινός ρυθµός, θα µπορούσε να καθορισθεί ένα ακριβέστερο χρονοδιάγραµµα για τη διαδικασία προσχώρησης των χωρών αυτών µέχρι τα τέλη του έτους. 24. Όσον αφορά την προσχώρηση της Κύπρου, τα συµπεράσµατα του Ελσίνκι αποτελούν τη βάση της θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να προτιµά την προσχώρηση µιας νήσου επανενωµένης. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο υποστηρίζει ανεπιφύλακτα τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Γενικός Γραµµατέας των Ηνωµένων Εθνών και καλεί τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας να εντείνουν και να επιταχύνουν το ρυθµό των συνοµιλιών τους προκειµένου να αξιοποιήσουν τη µοναδική αυτή ευκαιρία που προσφέρεται προκειµένου να καταλήξουν σε ένα συνολικό διακανονισµό, σε συµµόρφωση µε τις σχετικές αποφάσεις του Συµβουλίου Ασφαλείας των Ηνωµένων Εθνών, µε την ελπίδα ότι ο διακανονισµός αυτός θα επιτευχθεί πριν από το τέλος των διαπραγµατεύσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει υπόψη τους όρους ενός συνολικού διακανονισµού στη Συνθήκη Προσχώρησης, σύµφωνα µε τις αρχές που αποτελούν τα θεµέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης: υπό την ιδιότητα του κράτους µέλους, η Κύπρος θα πρέπει να εκφράζεται µε µια και µόνον φωνή και να µεριµνά για την ορθή εφαρµογή της νοµοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παράσχει σηµαντική χρηµατοδοτική συνεισφορά για την υποστήριξη της ανάπτυξης του βορείου τµήµατος της επανενωµένης νήσου. 25. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο επικροτεί τις µεταρρυθµίσεις που εγκρίθηκαν προσφάτως στην Τουρκία. Ενθαρρύνει και υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα αυτή προκειµένου να συµµορφωθεί προς τις προτεραιότητες που καθορίσθηκαν στα πλαίσια της εταιρικής της σχέσης ενόψει της προσχώρησης. Η υλοποίηση των απαιτουµένων πολιτικών

8 18 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ και οικονοµικών µεταρρυθµίσεων θα βελτιώσει τις προοπτικές προσχώρησης της Τουρκίας, σύµφωνα µε τις ίδιες αρχές και κριτήρια που εφαρµόζονται και για τις άλλες υποψήφιες χώρες. Θα µπορούσαν να ληφθούν στην Κοπεγχάγη νέες αποφάσεις σχετικά µε το επόµενο στάδιο της υποψηφιότητας της Τουρκίας, λαµβανοµένης υπόψη της εξέλιξης της κατάστασης στο διάστηµα µεταξύ των Ευρωπαϊκών Συµβουλίων της Σεβίλλης και της Κοπεγχάγης και µε βάση την τακτική έκθεση που θα υποβάλει η Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2002, σύµφωνα δε µε τα συµπεράσµατα του Ελσίνκι και του Λάκεν. ΙΙΙ. ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ 26. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο είναι αποφασισµένο να επισπεύσει την εφαρµογή, σε όλες του τις πτυχές, του προγράµµατος που εγκρίθηκε στο Τάµπερε για τη δηµιουργία ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα πλαίσια αυτά, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο υπενθυµίζει την ανάγκη ανάπτυξης µιας κοινής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά µε τα θέµατα του ασύλου και της µετανάστευσης, θέµατα διακριτά αλλά στενά συνδεδεµένα. 27. Είναι κεφαλαιώδους σηµασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη µέλη της η διαχείριση των µεταναστευτικών ρευµάτων να γίνεται στα πλαίσια της τήρησης του δικαίου, σε συνεργασία µε τις χώρες καταγωγής και διέλευσης των ρευµάτων αυτών. Ως εκ τούτου, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο υποδέχεται µε ικανοποίηση τα αποτελέσµατα που επιτεύχθηκαν κατά το διαρρεύσαν εξάµηνο, ιδίως δε το συνολικό σχέδιο για την καταπολέµηση της λαθραίας µετανάστευσης και το σχέδιο για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και την οδηγία σχετικά µε τις ελάχιστες απαιτήσεις για την υποδοχή των προσώπων που ζητούν άσυλο στα κράτη µέλη, και καλεί τις προσεχείς Προεδρίες να εξακολουθήσουν να δίνουν στα ζητήµατα µετανάστευσης προνοµιακή θέση στα χρονοδιαγράµµατα των εργασιών τους. 28. Τα βραχυπρόθεσµα και µεσοπρόθεσµα µέτρα που λαµβάνονται για την κοινή διαχείριση των µεταναστευτικών ρευµάτων πρέπει να επιδιώκουν την ορθή ισορροπία µεταξύ, αφενός, µιας πολιτικής για την ένταξη των νοµίµως εγκατεστηµένων µεταναστών και µιας πολιτικής στον τοµέα του ασύλου η οποία θα τηρεί τις διεθνείς συµβάσεις, κυρίως δε τη Σύµβαση της Γενεύης του 1951, και, αφετέρου, µιας αποφασιστικής καταπολέµησης της λαθραίας µετανάστευσης και της εµπορίας ανθρώπων. 29. Η δράση της Ένωσης στον τοµέα αυτό θα πρέπει να εδράζεται στις ακόλουθες αρχές: η θεµιτή επιδίωξη µιας καλύτερης ζωής θα πρέπει να συµβιβάζεται µε τη δυνατότητα υποδοχής της Ένωσης και των κρατών µελών της, και τα µεταναστευτικά ρεύµατα πρέπει να διοχετεύονται µέσω των προς τούτο προβλεποµένων νοµίµων οδών η ένταξη των νοµίµων µεταναστών στην Ένωση συνεπάγεται ταυτόχρονα δικαιώµατα και υποχρεώσεις όσον αφορά τα θεµελιώδη δικαιώµατα που αναγνωρίζονται µέσα στην Ένωση στα πλαίσια αυτά, η καταπολέµηση του ρατσισµού και της ξενοφοβίας αποκτά ουσιαστική σηµασία, σύµφωνα µε τη Σύµβαση της Γενεύης του 1951, είναι σηµαντικό να εξασφαλίζεται ταχεία και αποτελεσµατική προστασία για τους πρόσφυγες µε τη σύσταση µηχανισµών

9 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ 19 που θα παρεµποδίζουν τις καταχρήσεις και µε ενέργειες για την ταχύτερη δυνατή επιστροφή των προσώπων των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται στις χώρες καταγωγής τους. Μέτρα καταπολέµησης της λαθραίας µετανάστευσης 30. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, µε το συνολικό σχέδιο για την καταπολέµηση της λαθραίας µετανάστευσης, έχει εξοπλιστεί µε ένα αποτελεσµατικό µέσο για να εξασφαλίσει τη δέουσα διαχείριση των µεταναστευτικών ρευµάτων και την καταπολέµηση της λαθραίας µετανάστευσης. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο απευθύνει έκκληση στο Συµβούλιο και την Επιτροπή προκειµένου, στο πλαίσιο των αντίστοιχων αρµοδιοτήτων τους, να δώσουν απόλυτη προτεραιότητα στα ακόλουθα µέτρα που περιέχονται στο σχέδιο : να επανεξεταστεί πριν από τα τέλη του έτους ο κατάλογος των τρίτων κρατών οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης ή απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή, να συσταθεί, το συντοµότερο δυνατό, κοινό σύστηµα αναγνώρισης δεδοµένων των θεωρήσεων, υπό το φως µελέτης σκοπιµότητας που θα υποβληθεί τον Μάρτιο του 2003 και µε βάση τους προσανατολισµούς του Συµβουλίου πριν από τα τέλη του 2002 θα υποβληθεί προκαταρκτική έκθεση, να επισπευσθεί η σύναψη των συµφωνιών επανεισδοχής που τελούν υπό διαπραγµάτευση και να εγκριθούν νέες εντολές για τη διαπραγµάτευση συµφωνιών επανεισδοχής µε τις χώρες που έχουν ήδη καθοριστεί από το Συµβούλιο, όσον αφορά τις πολιτικές αποµάκρυνσης και επαναπατρισµού, να εγκριθούν, το αργότερο έως τα τέλη του έτους, τα στοιχεία προγράµµατος επαναπατρισµού µε βάση την Πράσινη Βίβλο της Επιτροπής, µεταξύ των οποίων πρέπει να περιλαµβάνεται η βελτιστοποίηση των επισπευσµένων επιστροφών προς το Αφγανιστάν, να εκδοθούν τυπικά κατά το επόµενο Συµβούλιο «ικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις» η απόφαση-πλαίσιο για την καταπολέµηση της εµπορίας ανθρώπων, η απόφαση-πλαίσιο για την ενίσχυση του ποινικού πλαισίου για την καταστολή της υποβοήθησης της παράνοµης εισόδου, διέλευσης και διαµονής καθώς και η οδηγία για τον ορισµό της υποβοήθησης της παράνοµης εισόδου, διέλευσης και διαµονής. Σταδιακή θέσπιση συντονισµένης και ολοκληρωµένης διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων 31. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για τις διάφορες πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν πρόσφατα στον τοµέα αυτό και ιδίως την ανακοίνωση της Επιτροπής µε τίτλο «Περί ολοκληρωµένης διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων των κρατών µελών», τη µελέτη σκοπιµότητας που εκπονήθηκε υπό τη διεύθυνση της Ιταλίας για τη δηµιουργία Ευρωπαϊκής Αστυνοµίας Συνόρων, λαµβάνοντας υπόψη τη βούληση που εξέφρασε η Επιτροπή να

10 20 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ συνεχιστεί η εξέταση της σκοπιµότητας και του εφικτού µιας τέτοιας ευρωπαϊκής αστυνοµίας, καθώς και τη µελέτη για την «Αστυνοµία και ασφάλεια των συνόρων» που πραγµατοποιήθηκε από τρία κράτη µέλη στο πλαίσιο του προγράµµατος συνεργασίας OISIN. 32. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο χαιρετίζει την πρόσφατη έγκριση του σχεδίου για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων των κρατών µελών, το οποίο εκπονήθηκε µε βάση τις τρεις προαναφερόµενες πρωτοβουλίες και το οποίο αναµένεται ότι θα συµβάλει µεταξύ άλλων στον καλύτερο έλεγχο των µεταναστευτικών ρευµάτων. Ζητεί να συσταθεί χωρίς καθυστέρηση στο πλαίσιο του Συµβουλίου ο κοινός φορέας των ενασχολουµένων µε τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, ο οποίος θα αποτελείται από τους επικεφαλής των υπηρεσιών ελέγχου των συνόρων των κρατών µελών και ο οποίος θα είναι επιφορτισµένος µε το συντονισµό των µέτρων που περιέχονται στο σχέδιο. Ζητεί εξάλλου από το Συµβούλιο, την Επιτροπή και τα κράτη µέλη, καθένα στο πλαίσιο των αρµοδιοτήτων τους, να υλοποιήσουν τα ακόλουθα µέτρα : πριν τα τέλη του 2002, εκτέλεση κοινών επιχειρήσεων στα εξωτερικά σύνορα, άµεση εφαρµογή πιλοτικών σχεδίων ανοιχτής συµµετοχής σε όλα τα ενδιαφερόµενα κράτη µέλη, δηµιουργία δικτύου αξιωµατικών συνδέσµων των κρατών µελών στον τοµέα της µετανάστευσης, πριν τον Ιούνιο του 2003, κατάρτιση κοινού µοντέλου ανάλυσης των κινδύνων προκειµένου να επιτευχθεί κοινή και ολοκληρωµένη αξιολόγηση των κινδύνων, καθορισµός κοινού κορµού για την εκπαίδευση του µεθοριακών φρουρών, καθώς και παγίωση του ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου στον τοµέα των συνόρων, εκπόνηση µελέτης, από την Επιτροπή, για την κατανοµή των δαπανών µεταξύ των κρατών µελών και της Ένωσης σχετικά µε τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων. Ενσωµάτωση της µεταναστευτικής πολιτικής στις σχέσεις της Ένωσης µε τις τρίτες χώρες 33. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο θεωρεί ότι για την καταπολέµηση της παράνοµης µετανάστευσης απαιτείται αυξηµένη προσπάθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στοχοθετηµένη προσέγγιση του φαινοµένου, µε τη χρησιµοποίηση όλων των ενδεδειγµένων µέσων στο πλαίσιο των εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς τούτο, και σύµφωνα µε τα συµπεράσµατα του Συµβουλίου του Τάµπερε, η ολοκληρωµένη, σφαιρική και ισόρροπη προσέγγιση για την αντιµετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράνοµης µετανάστευσης πρέπει να παραµείνει µακροπρόθεσµα ο σταθερός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την

11 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ 21 προοπτική αυτή, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο υπενθυµίζει ότι η εντατικοποίηση της οικονοµικής συνεργασίας, η ανάπτυξη των εµπορικών συναλλαγών, η αναπτυξιακή βοήθεια καθώς και η πρόληψη των συγκρούσεων, αποτελούν µέσα που ευνοούν την οικονοµική ευηµερία των οικείων χωρών και, ως εκ τούτου, µειώνουν τα αίτια που προκαλούν τα µεταναστευτικά ρεύµατα. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο ζητεί µε εµµονή να περιλαµβάνεται ρήτρα για την κοινή διαχείριση των µεταναστευτικών ρευµάτων, καθώς και για την υποχρεωτική επανεισδοχή σε περίπτωση παράνοµης µετανάστευσης, σε κάθε µελλοντική συµφωνία συνεργασίας, συµφωνία σύνδεσης ή ισοδύναµη συµφωνία που θα συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση ή η Ευρωπαϊκή Κοινότητα µε οποιαδήποτε χώρα. 34. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο υπογραµµίζει ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η συνεργασία των χωρών καταγωγής και διέλευσης στον τοµέα της κοινής διαχείρισης και ελέγχου των συνόρων καθώς και στον τοµέα της επανεισδοχής. Η εν λόγω εκ νέου αποδοχή, εκ µέρους των τρίτων χωρών θα περιλαµβάνει τόσο την επανεισδοχή των υπηκόων τους που βρίσκονται παρανόµως σε κράτος µέλος, όσο και, υπό τους ίδιους όρους, την επανεισδοχή των υπηκόων τρίτων χωρών εφόσον αποδεικνύεται ότι έχουν διέλθει µέσω της συγκεκριµένης χώρας. Στόχος της συνεργασίας είναι να επιτευχθούν αποτελέσµατα σε βραχυπρόθεσµο και µεσοπρόθεσµο επίπεδο. Η Ένωση είναι διατεθειµένη να παράσχει την τεχνική και οικονοµική στήριξη που απαιτείται για το σκοπό αυτό, και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να παρασχεθούν στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα οι κατάλληλοι πόροι στο πλαίσιο των δηµοσιονοµικών προοπτικών. 35. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο εκτιµά ότι είναι απαραίτητο να πραγµατοποιηθεί συστηµατική αποτίµηση των σχέσεων µε τις τρίτες χώρες µε τις οποίες δεν υπάρχει συνεργασία στο πλαίσιο της καταπολέµησης της παράνοµης µετανάστευσης. Η εν λόγω αποτίµηση θα λαµβάνεται υπόψη στις σχέσεις µεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών µελών της και των οικείων χωρών σε όλους τους σχετικούς τοµείς. Τυχόν ανεπαρκής συνεργασία εκ µέρους µιας χώρας θα µπορούσε να καταστήσει δυσκολότερη την εµβάθυνση των σχέσεων µεταξύ της χώρας αυτής και της Ένωσης. 36. Το Συµβούλιο, όταν εξαντληθούν οι δυνατότητες των υπαρχόντων κοινοτικών µηχανισµών χωρίς αποτέλεσµα, θα µπορεί να διαπιστώνει, µε οµοφωνία, αδικαιολόγητη έλλειψη συνεργασίας από την πλευρά τρίτης χώρας όσον αφορά την από κοινού διαχείριση των µεταναστατευτικών ρευµάτων. Στην περίπτωση αυτή, το Συµβούλιο µπορεί να εγκρίνει µέτρα ή θέσεις, σύµφωνα µε τους κανόνες των Συνθηκών και στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και των άλλων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τηρώντας παράλληλα τις δεσµεύσεις που έχει αναλάβει η Ένωση και χωρίς να τίθενται εν αµφιβόλω οι στόχοι της αναπτυξιακής συνεργασίας. Επιτάχυνση των υπό εξέλιξη νοµοθετικών εργασιών για τον καθορισµό κοινής πολιτικής σχετικά µε θέµατα ασύλου και µετανάστευσης 37. Παράλληλα µε την ενισχυµένη συνεργασία για την καταπολέµηση της λαθροµετανάστευσης, είναι σκόπιµο να προχωρήσει η εξέταση των τρεχουσών προτάσεων. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο καλεί µετ επιτάσεως το Συµβούλιο να εγκρίνει :

12 22 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ πριν από το εκέµβριο του 2002, τον κανονισµό «ουβλίνο ΙΙ», πριν από τον Ιούνιο του 2003, τους κανόνες σχετικά µε τις απαιτούµενες προϋποθέσεις για την αναγνώριση του καθεστώτος του πρόσφυγα και µε το περιεχόµενο αυτού του καθεστώτος τις διατάξεις σχετικά µε την επανένωση των οικογενειών και µε το καθεστώς των µόνιµων κατοίκων µακράς διαρκείας, πριν από τα τέλη του 2003, τους κοινούς κανόνες σχετικά µε τη διαδικασία ασύλου. 38. Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση προς το Συµβούλιο στο τέλος Οκτωβρίου σχετικά µε την αποτελεσµατικότητα των χρηµατοδοτικών πόρων που διατίθενται σε επίπεδο Κοινότητας για τον επαναπατρισµό των µεταναστών και των αιτούντων άσυλο των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί, για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και για σχέδια ασύλου και µετανάστευσης σε τρίτες χώρες. 39. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο καλεί το Συµβούλιο να του υποβάλει, στη σύνοδό του τον Ιούνιο του 2003, σε συνεργασία µε την Επιτροπή, έκθεση σχετικά µε την πρακτική εφαρµογή των κατευθυντήριων γραµµών που παρατίθενται στο παρόν κεφάλαιο. IV. ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ 40. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο υπενθυµίζει τα συµπεράσµατα του Συµβουλίου σχετικά µε την Παγκόσµια ιάσκεψη Κορυφής για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Π ΑΑ), ειδικότερα δε τα συµπεράσµατα της 4ης Μαρτίου, 30ής Μαΐου και 4ης και 17ης Ιουνίου, και δηλώνει ότι συµφωνεί µε τις γενικές θέσεις που καθόρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση εν προκειµένω. Υπογραµµίζει τη δέσµευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιτυχή έκβαση της Π ΑΑ και τη βούλησή της να συνεχίσει να διαδραµατίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προετοιµασία της ιάσκεψης, µε σκοπό να επιτευχθεί συνολική συµφωνία µε βάση τα επιτεύγµατα του Μοντερέι και της Ντόχα. 41. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισµένη να διασφαλίσει την πλήρη υλοποίηση, εντός των προθεσµιών που προβλέπονται στο θεµατολόγιο της Ντόχα για την ανάπτυξη, προκειµένου να αυξηθούν τα οφέλη από την φιλελευθεροποίηση του εµπορίου ως κινητήριας δύναµης της αειφόρου ανάπτυξης των αναπτυσσοµένων χωρών και ενθαρρύνει τις προσπάθειες που αποσκοπούν να δηµιουργήσουν περιφερειακούς χώρους εµπορικής ελευθερίας µεταξύ αυτών των χωρών. 42. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για τη δέσµευση αύξησης της επίσηµης αναπτυξιακής βοήθειας (ΕΑΒ) την οποία ανέλαβαν τα κράτη µέλη και άλλοι χορηγοί στο Μοντερέι, η οποία θα συµβάλει σηµαντικά στην ανακούφιση από την φτώχεια και στην επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της Χιλιετίας. Υπογραµµίζει την ανάγκη να υλοποιηθούν οι δεσµεύσεις αυτές. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο τονίζει επίσης ότι χρειάζεται να εξασφαλισθεί η επιτυχής ανασύσταση του Παγκόσµιου Ταµείου Προστασίας του Περιβάλλοντος ώστε αυτό να µπορεί να χρηµατοδοτεί επιτυχώς νέους και υφιστάµενους κεντρικούς στόχους.

13 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει και από άλλες ανεπτυγµένες χώρες να συνταχθούν µε το πρόγραµµά της για την παγκοσµιοποίηση, το εµπόριο και τα χρηµατοοικονοµικά, προκειµένου να βοηθήσουν τις αναπτυσσόµενες χώρες να επωφεληθούν από την πρόσβαση στις αγορές των ανεπτυγµένων χωρών, προκειµένου η παγκοσµιοποίηση να ωφελήσει τους πάντες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαµβάνει τη δέσµευση να ενισχύσει µε συγκεκριµένο τρόπο τη δράση της σε όλους αυτούς τους τοµείς. 44. Η Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζει ότι η χρηστή διακυβέρνηση σε εθνικό επίπεδο εξακολουθεί να αποτελεί βασική παράµετρο της αειφόρου ανάπτυξης και ότι όλα τα κράτη οφείλουν να ενισχύουν τους κυβερνητικούς τους θεσµούς µεριµνώντας για την υπεροχή του δικαίου, τη βελτίωση των νοµικών δοµών και την πρόσβαση στις πληροφορίες. 45. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, µε πνεύµα εταιρικότητας και υπευθυνότητας, θα ενθαρρύνει πρωτοβουλίες, ιδίως στον τοµέα του πόσιµου ύδατος και της υγιεινής, της ενέργειας, περιλαµβανοµένων των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας, και της υγείας. Κατά την υλοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει ιδιαίτερη προτεραιότητα στην Αφρική, συνεργαζόµενη στενά µε τους εταίρους της ώστε να δώσουν ώθηση στην πρωτοβουλία NEPAD. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο τονίζει την επιθυµία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναληφθούν στο Γιοχάνεσµπουργκ σαφείς και απτές πολιτικές δεσµεύσεις, µε ακριβές χρονοδιάγραµµα, η υλοποίηση του οποίου θα πρέπει να στηρίζεται σε µια ουσιαστική εταιρική σχέση. 46. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο τονίζει ότι είναι σηµαντικό, στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης, να διατηρηθεί ο στόχος της επισιτιστικής ασφάλειας ως βασικό στοιχείο της καταπολέµησης της φτώχειας, όπως υπενθυµίστηκε πρόσφατα από την Παγκόσµια ιάσκεψη Κορυφής για τον Επισιτισµό στη Ρώµη. V. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ Οι οικονοµικές προοπτικές και οι γενικοί προσανατολισµοί των οικονοµικών πολιτικών 47. Η πρόσφατη κάµψη της οικονοµικής δραστηριότητας έλαβε τέλος. Η ευρωπαϊκή οικονοµία θα µπορέσει να δρέψει τους καρπούς υγιών µακροοικονοµικών πολιτικών και φιλόδοξων οικονοµικών µεταρρυθµίσεων που θα στηρίξουν την ανάκαµψη, που έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς και τη δηµιουργία θέσεων απασχόλησης και θα επιτρέψουν την καλύτερη αντιµετώπιση της οικονοµικής αβεβαιότητας. 48. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο ενστερνίζεται τους γενικούς προσανατολισµούς των οικονοµικών πολιτικών, που έχουν ως άξονα τη µακροοικονοµική σταθερότητα και τη µεγέθυνση καθώς και τη µεταρρύθµιση των αγορών εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών και συνιστά την έγκρισή τους από το Συµβούλιο. ηλώνει και πάλι την προσήλωσή του στο Σύµφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης και στην εξυγίανση των δηµόσιων οικονοµικών και καλεί τα κράτη µέλη να

14 24 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ ακολουθήσουν δηµοσιονοµικές πολιτικές σύµφωνες προς τις συστάσεις που περιέχονται στους γενικούς προσανατολισµούς των οικονοµικών πολιτικών. Τα κράτη µέλη καλούνται να επωφεληθούν από όλες τις πτυχές του αντικτύπου της οικονοµικής αύξησης που συνδέονται µε την οικονοµική ανάκαµψη, ώστε να συνεχίσουν την εξυγίανση των δηµόσιων οικονοµικών. Χρηµατοπιστωτικές υπηρεσίες 49. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την έγκριση του κανονισµού σχετικά µε την εφαρµογή διεθνών λογιστικών προτύπων και για τις πολιτικές συµφωνίες που επιτεύχθηκαν πρόσφατα όσον αφορά τις οδηγίες σχετικά µε τους χρηµατοπιστωτικούς οµίλους, τις καταχρηστικές πρακτικές στην αγορά και τα επαγγελµατικά συνταξιοδοτικά συστήµατα και δηλώνει και πάλι την προσήλωσή του στην ταχεία και ολοκληρωµένη εφαρµογή του Σχεδίου δράσης για τις χρηµατοπιστωτικές υπηρεσίες. Φορολογία της ενέργειας 50. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο σηµειώνει την έκθεση της Προεδρίας για την πρόοδο των εργασιών της οδηγίας σχετικά µε τη φορολογία της ενέργειας και επιβεβαιώνει εκ νέου το χρονοδιάγραµµα που εγκρίθηκε στη Βαρκελώνη ως προς την έκδοσή της, µαζί µε συµφωνία για το άνοιγµα των αγορών στον τοµέα της ενέργειας. Φορολογική δέσµη 51. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο : σηµειώνει µε ικανοποίηση την έκθεση προόδου του Συµβουλίου για τη φορολογική δέσµη καθώς και την αποφασιστικότητά του για τελική έγκριση της έκθεσης αυτής πριν από τα τέλη του έτους, αναµένει ότι οι διαπραγµατεύσεις µε την Ελβετία σχετικά µε τη φορολογία των αποταµιεύσεων, µολονότι άρχισαν προσφάτως, θα µπορέσουν να διεξαχθούν µε ταχύ ρυθµό και να ολοκληρωθούν το συντοµότερο δυνατό εντός του δευτέρου εξαµήνου του ιοικητική συνεργασία στον τοµέα της φορολογίας 52. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την έκθεση προόδου του Συµβουλίου σχετικά µε τη διοικητική συνεργασία στον τοµέα της φορολογίας και εγκρίνει τις πρωτοβουλίες που παρουσιάζονται µε την έκθεση αυτή µε σκοπό τη συνέχιση των εργασιών στον τοµέα αυτό.

15 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ 25 Εταιριακή διακυβέρνηση 53. Τα πρόσφατα γεγονότα κατέδειξαν ότι η ορθή εταιριακή διακυβέρνηση είναι πολύ σηµαντική, ιδίως για τις επιχειρήσεις που δρουν στην κεφαλαιαγορά. Υπό το φως της εντολής που έδωσε τον Απρίλιο του 2002 το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο της Βαρκελώνης, το πεδίο αρµοδιότητας της Οµάδας Υψηλού Επιπέδου Εµπειρογνωµόνων για το Εταιρικό ίκαιο, της ΕΕ, επεξετάθη και καλύπτει πλέον και θέµατα σχετικά µε τις βέλτιστες τηρητέες πρακτικές για την εταιριακή διακυβέρνηση και τον λογιστικό έλεγχο, ιδίως όσον αφορά τον ρόλο των µη εκτελεστικών διευθυντικών στελεχών και τα εποπτικά συλλογικά όργανα, την αµοιβή των διευθυντικών στελεχών, την διευθυντική ευθύνη για τις χρηµατοπιστωτικής φύσεως πληροφορίες, και τις πρακτικές του λογιστικού ελέγχου. Τον Ιούνιο του 2002, το Συµβούλιο (Οικονοµικών και ηµοσιονοµικών Υποθέσεων) έλαβε υπό σηµείωση µια προκαταρκτική προφορική έκθεση του προέδρου της Οµάδας Υψηλού Επιπέδου. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο καλεί το Συµβούλιο (Οικονοµικών και ηµοσιονοµικών Υποθέσεων και Εσωτερικής Αγοράς) να διεξαγάγει συζήτηση πολιτικής φύσεως µε αντικείµενο την τελική έκθεση της Οµάδας Υψηλού Επιπέδου, ώστε να βοηθήσει την Επιτροπή να υποβάλει, αµέσως µετά, συγκεκριµένες προτάσεις. Οικονοµικές µεταρρυθµίσεις, καινοτοµία και ανταγωνιστικότητα 54. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο της Βαρκελώνης υπογράµµισε ότι πρέπει να προωθηθούν ανεπιφύλακτα οι µεταρρυθµίσεις, και παρουσίασε αρκετούς τοµείς προτεραιοτήτων. Όπως προκύπτει από την έκθεση της Προεδρίας, έχουν ήδη σηµειωθεί σηµαντικές πρόοδοι. Το πρόγραµµα οικονοµικών µεταρρυθµίσεων που ξεκίνησε στη σύνοδο κορυφής της Λισσαβώνας πρέπει να συνεχισθεί µε αποφασιστικότητα µε σκοπό την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο : ζητά την όσο το δυνατόν ταχύτερη έκδοση των αποφάσεων για την εφαρµογή του έκτου προγράµµατος πλαισίου στον τοµέα της έρευνας (κανόνες συµµετοχής και ειδικά προγράµµατα), επιβεβαιώνει το χρονοδιάγραµµα που συµφωνήθηκε στη Βαρκελώνη όσον αφορά το άνοιγµα των αγορών στον τοµέα του ηλεκτρισµού και του φυσικού αερίου, ζητά να συνεχισθούν εντατικά οι εργασίες, ώστε να µπορέσει να γίνει η αναθεώρηση των κοινοτικών προσανατολισµών όσον αφορά τα διευρωπαϊκά δίκτυα στον τοµέα των µεταφορών και τη δηµιουργία του ενιαίου ουρανού, εντός των συµφωνηθεισών προθεσµιών, συµφωνεί µε τους στόχους του σχεδίου δράσης «eeurope 2005» της Επιτροπής, που αποτελεί σηµαντική συµβολή στις προσπάθειες της Ένωσης για επίτευξη µιας ανταγωνιστικής οικονοµίας µε βάση τη γνώση και ζητεί από όλα τα θεσµικά όργανα να µεριµνήσουν ώστε το σχέδιο αυτό να τεθεί πλήρως σε εφαρµογή µέχρι τα τέλη του Καλεί την Επιτροπή να υποβάλει εν ευθέτω χρόνω στο εαρινό Ευρωπαϊκό Συµβούλιο του 2004 ενδιάµεση επισκόπηση για την αξιολόγηση της προόδου, και, αν κρίνεται απαραίτητο, να εκπονήσει προτάσεις για προσαρµογή του σχεδίου δράσης,

16 26 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ σηµειώνει την έκθεση της Επιτροπής για τα υφιστάµενα εµπόδια όσον αφορά την πλήρη ανάπτυξη δικτύων και υπηρεσιών των κινητών επικοινωνιών τρίτης γενιάς και καλεί όλες τις αρµόδιες διοικήσεις να ενεργήσουν ώστε να αντιµετωπισθούν οι δυσκολίες που υπάρχουν στην υλική ανάπτυξη των δικτύων. Επίσης, καλεί την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο της Κοπεγχάγης για το θέµα αυτό και για τα εµπόδια που υφίστανται ακόµη όσον αφορά τη χρησιµοποίηση ανοικτών προτύπων στον τοµέα της ψηφιακής τηλεόρασης και της κινητής επικοινωνίας τρίτης γενιάς, καθώς και για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εµπορίου και του ηλεκτρονικού κράτους (e-government) και το ρόλο τον οποίο θα µπορούσαν να παίξουν στη συνάρτηση αυτή τα ηλεκτρονικά συστήµατα ταυτοποίησης και αναγνώρισης της γνησιότητας, σηµειώνει την ανακοίνωση της Επιτροπής περί µεθοδολογίας αξιολόγησης στο πλαίσιο των υπηρεσιών γενικού οικονοµικού συµφέροντος και καλεί την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο της Κοπεγχάγης σχετικά µε την πρόοδο των εργασιών όσον αφορά τις κατευθυντήριες γραµµές για τις κρατικές ενισχύσεις και, αν κρίνεται απαραίτητο, να εγκρίνει κανονισµό περί εξαιρέσεων κατά κατηγορίες στον τοµέα αυτό, ζητά από το Συµβούλιο να εφαρµόσει τη στρατηγική που προτείνει η Επιτροπής σε θέµατα βιοτεχνολογίας, ζητά από το Συµβούλιο να εγκρίνει οριστικά, πριν από το τέλος του έτους, τη δέσµη µέτρων για τις δηµόσιες συµβάσεις. VI. ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Καλίνινγκραντ 55. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο καλεί την Επιτροπή να υποβάλει εγκαίρως, πριν από τη σύνοδό του των Βρυξελλών, συµπληρωµατική µελέτη σχετικά µε τις δυνατότητες που υπάρχουν για την εξεύρεση αποτελεσµατικής και ευέλικτης λύσης στο ζήτηµα της διέλευσης ανθρώπων και εµπορευµάτων προς και από την περιοχή του Καλίνινγκραντ, µε τήρηση του κοινοτικού κεκτηµένου και σε συµφωνία µε τις ενδιαφερόµενες υποψήφιες χώρες. Μέση Ανατολή 56. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο ενέκρινε τη δήλωση για τη Μέση Ανατολή που επισυνάπτεται στη συνέχεια (Παράρτηµα VI). Ινδία/Πακιστάν 57. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο ενέκρινε τη δήλωση για την Ινδία και το Πακιστάν που επισυνάπτεται στη συνέχεια (Παράρτηµα VIΙ).

17 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ 27 VΙΙ. ΙΑΦΟΡΑ Εξόχως απόκεντρες περιοχές 58. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο καλεί το Συµβούλιο και την Επιτροπή να εξετάσουν περαιτέρω την εφαρµογή του άρθρου 299 παράγραφος 2 της Συνθήκης στην οποία αναγνωρίζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εξόχως απόκεντρων περιοχών, και να υποβάλουν κατάλληλες προτάσεις προκειµένου να ληφθούν υπόψη οι ειδικές τους ανάγκες µέσω των διαφόρων κοινών πολιτικών, ιδίως των πολιτικών στον τοµέα των µεταφορών, και επ ευκαιρία της µεταρρύθµισης ορισµένων πολιτικών, ειδικότερα της περιφερειακής πολιτικής. Εν προκειµένω, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο σηµειώνει την πρόθεση της Επιτροπής να υποβάλει νέα έκθεση για τις περιοχές αυτές, βάσει σφαιρικής και εναρµονισµένης προσέγγισης των ιδιαιτεροτήτων της κατάστασής τους και των µέσων αντιµετώπισής της. 59. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο ζητεί από το Συµβούλιο και την Επιτροπή να προωθήσουν ορισµένες εργασίες προτεραιότητας, ιδίως όσον αφορά το θέµα της «εισφοράς θαλάσσης» στα υπερπόντια διαµερίσµατα.

18 28 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 3.4.2017 JOIN(2017) 12 final 2017/0071 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Επισυνάπτονται για τις αντιπροσωπίες τα συμπεράσματα της ανωτέρω συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επισυνάπτονται για τις αντιπροσωπίες τα συμπεράσματα της ανωτέρω συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Βρυξέλλες, 18 Μαρτίου 2016 (OR. en) EUCO 12/1/16 REV 1 CO EUR 3 CONCL 2 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες Θέμα: Σύνοδος του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 2 Απριλίου 2014 (OR. en) 8443/14 ASIM 34 RELEX 298 DEVGEN 79

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 2 Απριλίου 2014 (OR. en) 8443/14 ASIM 34 RELEX 298 DEVGEN 79 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 2 Απριλίου 2014 (OR. en) 8443/14 ASIM 34 REX 298 DEVGEN 79 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΗΜΕΙΟΥ «Ι/A» Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αποδέκτης: Θέμα: Επιτροπή των Μονίμων

Διαβάστε περισσότερα

13056/16 DM/ss 1 DGC 2B

13056/16 DM/ss 1 DGC 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Λουξεμβούργο, 17 Οκτωβρίου 2016 (OR. fr) 13056/16 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 17 Οκτωβρίου 2016 Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

η µάλλον ευρύτερη αναγνώριση του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η θέσπιση διατάξεων για την ενισχυµένη συνεργασία στον τοµέα της ΚΕΠΠΑ.

η µάλλον ευρύτερη αναγνώριση του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η θέσπιση διατάξεων για την ενισχυµένη συνεργασία στον τοµέα της ΚΕΠΠΑ. ΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ Bρυξέλλες, 30 Αυγούστου 2000 (01.09) (OR. fr) CONFER 4766/00 LIMITE ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ Θέµα : ιακυβερνητική ιάσκεψη 2000 Ενισχυµένη συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 21 και 22 Ιουνίου 2002 ΣΕΒΙΛΛΗ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕ ΡΟΥ, κ. PAT COX ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 21 και 22 Ιουνίου 2002 ΣΕΒΙΛΛΗ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕ ΡΟΥ, κ. PAT COX ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 21 και 22 Ιουνίου 2002 ΣΕΒΙΛΛΗ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕ ΡΟΥ, κ. PAT COX ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ 02/S-2002 Γενική ιεύθυνση Προεδρίας EL

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΜΑ Συμβουλίου (Ecofin) προς το : Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Θέμα: Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020»

ΣΗΜΕΙΩΜΑ Συμβουλίου (Ecofin) προς το : Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Θέμα: Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 9 Ιουνίου 2010 (10.06) (OR. en) 10881/10 CO EUR-PREP 37 ECOFIN 359 COMPET 195 ENV 404 EDUC 113 RECH 226 SOC 411 POLGEN 93 ΣΗΜΕΙΩΜΑ του : Συμβουλίου (Ecofin) προς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ I. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 21.12.2016 COM(2016) 816 final ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Tρέχουσα κατάσταση και πιθανή μελλοντική πορεία όσον αφορά την κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη της Μάλτας, από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης: το ζήτημα της διαδρομής της κεντρικής

Διακήρυξη της Μάλτας, από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης: το ζήτημα της διαδρομής της κεντρικής Βαλέτα, 3 Φεβρουαρίου 2017 (OR. en) Διακήρυξη της Μάλτας, από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης: το ζήτημα της διαδρομής της κεντρικής Μεσογείου 1. Χαιρετίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

12797/14 ΑΙ/μκρ/ΑΗΡ 1 DG G 3 C

12797/14 ΑΙ/μκρ/ΑΗΡ 1 DG G 3 C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 5 Σεπτεμβρίου 2014 (OR. en) 12797/14 IND 228 MI 616 COMPET 491 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Προεδρία Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων / Συμβούλιο Στρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 17 Νοεμβρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 17 Νοεμβρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 17 Νοεμβρίου 2017 (OR. en) 14368/17 COMPET 765 IND 311 MI 830 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων

Διαβάστε περισσότερα

PUBLIC. 5578/17 ΔΙ/νικ/ΕΠ 1 DPG LIMITE EL. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 6 Μαρτίου 2017 (OR. en) 5578/17 LIMITE CO EUR-PREP 4

PUBLIC. 5578/17 ΔΙ/νικ/ΕΠ 1 DPG LIMITE EL. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 6 Μαρτίου 2017 (OR. en) 5578/17 LIMITE CO EUR-PREP 4 Conseil UE Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 6 Μαρτίου 2017 (OR. en) 5578/17 LIMITE PUBLIC CO EUR-PREP 4 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αποδέκτης: Συμβούλιο Θέμα: Ευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 10.7.2017 JOIN(2017) 24 final 2017/0157 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 21.3.2018 COM(2018) 168 final 2018/0078 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ με την οποία η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εγκρίνει, εξ ονόματος της Ένωσης, το Παγκόσμιο Σύμφωνο

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 8.3.2017 JOIN(2017) 8 final 2017/0050 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

15169/15 ΔΛ/σα 1 DG C 2B

15169/15 ΔΛ/σα 1 DG C 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 14 Δεκεμβρίου 2015 (OR. en) 15169/15 MAMA 205 COEST 381 MED 43 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου με ημερομηνία: 14 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 21.4.2017 JOIN(2017) 14 final 2017/0084 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

6052/16 ΔΑ/γπ 1 DG C 2A

6052/16 ΔΑ/γπ 1 DG C 2A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 15 Φεβρουαρίου 2016 (OR. en) 6052/16 COEST 30 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου με ημερομηνία: 15 Φεβρουαρίου 2016 Αποδέκτης:

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με το πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης που υπέβαλε η Πορτογαλία

Πρόταση ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με το πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης που υπέβαλε η Πορτογαλία ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 16.11.2016 COM(2016) 900 final 2016/0358 (NLE) Πρόταση ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με το πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης που υπέβαλε η Πορτογαλία EL EL 2016/0358 (NLE)

Διαβάστε περισσότερα

PUBLIC 5581/17 1 DPG LIMITE EL. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Μαρτίου 2017 (OR. en) 5581/17 LIMITE CO EUR-PREP 5

PUBLIC 5581/17 1 DPG LIMITE EL. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Μαρτίου 2017 (OR. en) 5581/17 LIMITE CO EUR-PREP 5 Conseil UE Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Μαρτίου 2017 (OR. en) 5581/17 LIMITE PUBLIC CO EUR-PREP 5 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες Θέμα: Ευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

7417/12 ΘΚ/νκ 1 DG H 1C

7417/12 ΘΚ/νκ 1 DG H 1C ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 8 Μαρτίου 2012 (13.03) (OR. en) 7417/12 JAI 154 SCHENGEN 20 COMIX 159 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ του: Συμβουλίου (Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις) με ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2019/0000(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2019/0000(INI) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2019-2024 Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής 2019/0000(INI) 19.8.2019 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές της ζώνης του ευρώ (2019/0000(INI)) Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 70

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 70 B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 70 70 Παράγραφος 84 α (νέα) 84α. χαιρετίζει την πρόσφατη έκδοση κοινής ανακοίνωσης σχετικά με μια ανανεωμένη ώθηση στην εταιρική σχέση ΕΕ-Αφρικής καλεί την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ

Διαβάστε περισσότερα

7075/16 ΙΑ/νκ 1 DGG 2B

7075/16 ΙΑ/νκ 1 DGG 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 15 Μαρτίου 2016 (OR. en) 7075/16 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες αριθ. προηγ. εγγρ.: 6334/16,

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεράσματα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Συμπεράσματα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βρυξέλλες, 9 Μαρτίου 2017 (OR. EN) Συμπεράσματα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε το επισυναπτόμενο έγγραφο, το οποίο υποστήριξαν 27 μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

7824/1/12 REV 1 ΔΛ/σα 1 DQPG

7824/1/12 REV 1 ΔΛ/σα 1 DQPG ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 22 Μαρτίου 2012 (23.03) (OR. en) 7824/1/12 REV 1 CO EUR-PREP 12 POLGEN 48 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: προς: Θέμα: Προεδρίας το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων των κρατών μελών, παρέχει την αναγκαία ώθηση για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ορίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.5.2017 COM(2017) 227 final ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ για τον καθορισμό της θέσης της Επιτροπής σε συνέχεια του ψηφίσματος του

Διαβάστε περισσότερα

13864/18 ΜΜ/γπ 1 ECOMP 1A

13864/18 ΜΜ/γπ 1 ECOMP 1A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 7 Νοεμβρίου 2018 (OR. en) 13864/18 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 6 Νοεμβρίου 2018 Αποδέκτης: Θέμα: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

2. Η Επιτροπή του άρθρου 36 κατά τη συνεδρίασή της στις Μαΐου 2009 έλαβε υπό σημείωση το παρόν έγγραφο.

2. Η Επιτροπή του άρθρου 36 κατά τη συνεδρίασή της στις Μαΐου 2009 έλαβε υπό σημείωση το παρόν έγγραφο. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 28 Μαΐου 2009 (02.06) (OR. en) 10232/1/09 REV 1 ENFOPOL 148 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΗΜΕΙΟΥ «Ι/Α» της : Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου προς : την ΕΜΑ / το Συμβούλιο αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 9 Δεκεμβρίου 2016 (OR. en) Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (2ο Τμήμα)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 9 Δεκεμβρίου 2016 (OR. en) Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (2ο Τμήμα) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 9 Δεκεμβρίου 2016 (OR. en) 15375/16 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: POLGEN 163 INST 521 CODEC 1849 PE 119 Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (2ο Τμήμα) Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

11246/16 ΔΙ/γομ 1 DGC 1

11246/16 ΔΙ/γομ 1 DGC 1 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 18 Ιουλίου 2016 (OR. en) 11246/16 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Με ημερομηνία: 18 Ιουλίου 2016 Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 50

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 50 B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 50 50 Παράγραφος 3 α (νέα) 3α. υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει μαζί πολύ περισσότερα για να θέσει τα θεμέλια για μελλοντική γενικευμένη ευημερία θεωρεί ότι η ΕΕ πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 22 Φεβρουαρίου 2016 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 22 Φεβρουαρίου 2016 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 22 Φεβρουαρίου 2016 (OR. en) 6258/16 PECHE 46 AGRI 73 AGRIFIN 10 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Ομάδα «Εσωτερική και Εξωτερική Αλιευτική Πολιτική» Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

7118/16 ΘΚ/νκ 1 DG C 2A

7118/16 ΘΚ/νκ 1 DG C 2A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 15 Μαρτίου 2016 (OR. en) 7118/16 COVEME 4 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: με ημερομηνία: 15 Μαρτίου 2016 Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Επιτροπή Προϋπολογισμών ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. προς την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Επιτροπή Προϋπολογισμών ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. προς την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Προϋπολογισμών 28.8.2014 2014/2059(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Προϋπολογισμών προς την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων σχετικά με το Ευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

15520/08 ΣΜ/νμ 1 DGH4

15520/08 ΣΜ/νμ 1 DGH4 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 14 Νοεμβρίου 2008 (19.11) (OR. en) 15520/08 PROCIV 169 COCON 33 COSDP 1016 DEVGEN 217 ENV 799 FORETS 64 ONU 97 RECH 346 RELEX 887 SAN 256 TELECOM 188 ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

13543/17 ΜΑΠ/σα/ΣΙΚ 1 DG G 3 B

13543/17 ΜΑΠ/σα/ΣΙΚ 1 DG G 3 B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 24 Οκτωβρίου 2017 (OR. en) 13543/17 UD 239 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων / Συμβούλιο αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

6154/16 ΧΜΑ/νικ/ΙΑ 1 DG B 3A

6154/16 ΧΜΑ/νικ/ΙΑ 1 DG B 3A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 18 Φεβρουαρίου 2016 (OR. en) 6154/16 SOC 69 EMPL 44 ECOFIN 108 EDUC 31 JEUN 17 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

9688/14 ΑΣ,ΠΧΚ/νικ 1 DG G 3 B

9688/14 ΑΣ,ΠΧΚ/νικ 1 DG G 3 B ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 8 Μαΐου 2014 (OR. en) 9688/14 UD 136 ENFOCUSTOM 63 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΗΜΕΙΟΥ «I/A» Γενικής Γραμματείας την ΕΜΑ / το Συμβούλιο αριθ. προηγ. εγγρ.:6110/11 FREMP 9 JAI 77 COHOM 34 JUSTCIV 16 JURINFO 4 Θέμα:

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΗΜΕΙΟΥ «I/A» Γενικής Γραμματείας την ΕΜΑ / το Συμβούλιο αριθ. προηγ. εγγρ.:6110/11 FREMP 9 JAI 77 COHOM 34 JUSTCIV 16 JURINFO 4 Θέμα: ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 11 Φεβρουαρίου 2001 (14.02) (OR. en) 6387/11 FREMP 13 JAI 101 COHOM 44 JUSTCIV 19 JURINFO 5 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΗΜΕΙΟΥ «I/A» της: Γενικής Γραμματείας προς: την ΕΜΑ / το

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0060/19. Τροπολογία. Raymond Finch εξ ονόματος της Ομάδας EFDD

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0060/19. Τροπολογία. Raymond Finch εξ ονόματος της Ομάδας EFDD 10.3.2017 A8-0060/19 19 Παράγραφος 1 1. χαιρετίζει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο προϋπολογισμός της ΕΕ δίνοντας συγκεκριμένες απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ τονίζει ότι οι αξιοπρεπείς,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 Έγγραφο συνόδου 2004 C5-0566/2000 13/11/2000 ***II ΚΟΙΝΗ ΘΕΣΗ Θέµα : Κοινή θέση η οποία καθορίστηκε από το Συ µ στις 10 Νοε µ 2000 για την έκδοση του κανονισ µ ( ) αριθ..../2000

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 219/10 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 800/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 24ης Ιουλίου 2014 για τη θέσπιση διαδικασιών υποβολής εκθέσεων και άλλων πρακτικών ρυθμίσεων σχετικά με τη χρηματοδότηση της λειτουργικής

Διαβάστε περισσότερα

11088/15 ADD 1 1 DPG

11088/15 ADD 1 1 DPG Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 22 Σεπτεμβρίου 2015 (OR. en) 11088/15 ADD 1 PV/CONS 42 JAI 587 ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ Θέμα: 3405η σύνοδος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 1η Σεπτεμβρίου 2008 (OR.fr) 12594/08 CONCL 3

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 1η Σεπτεμβρίου 2008 (OR.fr) 12594/08 CONCL 3 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 1η Σεπτεμβρίου 2008 (OR.fr) 12594/08 CONCL 3 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Προεδρίας προς: τις αντιπροσωπίες Θέμα: ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

PUBLIC. Bρυξέλλες, 14 Δεκεμβρίου 1999 (24.01) (OR. f) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 12142/99 LIMITE PV/CONS 57 SOC 353

PUBLIC. Bρυξέλλες, 14 Δεκεμβρίου 1999 (24.01) (OR. f) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 12142/99 LIMITE PV/CONS 57 SOC 353 Conseil UE ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Bρυξέλλες, 14 Δεκεμβρίου 1999 (24.01) (OR. f) 12142/99 LIMITE PUBLIC PV/CONS 57 SOC 353 ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ 1 Θέμα : 2208η σύνοδος του Συμβουλίου (Εργασίες και Κοινωνικών

Διαβάστε περισσότερα

8361/17 ΜΑΚ/νικ 1 DG B 2B

8361/17 ΜΑΚ/νικ 1 DG B 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Απριλίου 2017 (OR. en) 8361/17 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 25 Απριλίου 2017 Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0024/1. Τροπολογία. Eleonora Evi, Rosa D Amato, Rolandas Paksas εξ ονόματος της Ομάδας EFDD

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0024/1. Τροπολογία. Eleonora Evi, Rosa D Amato, Rolandas Paksas εξ ονόματος της Ομάδας EFDD 6.2.2019 A8-0024/1 1 Αιτιολογική σκέψη B Β. λαμβάνοντας υπόψη ότι το δικαίωμα αναφοράς ενισχύει την ανταποκρισιμότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έναντι των πολιτών και των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

8987/15 ΘΚ/νικ 1 DG G 3 C

8987/15 ΘΚ/νικ 1 DG G 3 C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 20 Μαΐου 2015 (OR. en) 8987/15 RECH 143 COMPET 230 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων(1ο Τμήμα) Συμβούλιο αριθ. προηγ. εγγρ.: 8562/15

Διαβάστε περισσότερα

συγκεντρωτικά αριθμητικά στοιχεία κατά τομέα του δημοσιονομικού πλαισίου (βλ. έγγρ /16 ADD 1)

συγκεντρωτικά αριθμητικά στοιχεία κατά τομέα του δημοσιονομικού πλαισίου (βλ. έγγρ /16 ADD 1) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 24 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) 14635/16 FIN 804 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΗΜΕΙΟΥ «A» Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Συμβούλιο Γενικός προϋπολογισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 Έγγραφο συνόδου 2009 12.2.2008 B6-0000 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία των ερωτήσεων για προφορική απάντηση B6-0005/2008 και B6-0006/2008 σύμφωνα με το άρθρο 108, παράγραφος 5,

Διαβάστε περισσότερα

14166/16 ΧΜΑ/νικ 1 DG G 2B

14166/16 ΧΜΑ/νικ 1 DG G 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) 14166/16 FISC 187 ECOFIN 1014 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 8 Νοεμβρίου 2016

Διαβάστε περισσότερα

9580/16 1 EL. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Μαΐου 2016 (OR. en) 9580/16 COMPET 336 RECH 213

9580/16 1 EL. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Μαΐου 2016 (OR. en) 9580/16 COMPET 336 RECH 213 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Μαΐου 2016 (OR. en) 9580/16 COMPET 336 RECH 213 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες αριθ. προηγ.

Διαβάστε περισσότερα

Επισυνάπτεται για τις αντιπροσωπίες έγγραφο σχετικά με το ανωτέρω θέμα όπως εγκρίθηκε από το Συμβούλιο ΔΕΥ στις 20 Ιουλίου 2015.

Επισυνάπτεται για τις αντιπροσωπίες έγγραφο σχετικά με το ανωτέρω θέμα όπως εγκρίθηκε από το Συμβούλιο ΔΕΥ στις 20 Ιουλίου 2015. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 22 Ιουλίου 2015 (OR. en) 11130/15 ASIM 62 RELEX 633 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες αριθ. προηγ. εγγρ.: 10830/2/15

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 27.10.2015 COM(2015) 535 final 2015/0249 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης 3 της συμφωνίας της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών

Διαβάστε περισσότερα

7281/15 ΜΑΚ/νκ 1 DG C 2A

7281/15 ΜΑΚ/νκ 1 DG C 2A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 17 Μαρτίου 2015 (OR. en) 7281/15 COVEME 4 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες Συμπεράσματα του

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 13.4.2015 JOIN(2015) 10 final 2015/0073 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

11170/17 ΘΚ/γπ/ΜΑΠ 1 DGG1B

11170/17 ΘΚ/γπ/ΜΑΠ 1 DGG1B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 11 Ιουλίου 2017 (OR. en) 11170/17 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες EF 162 ECOFIN 638 UEM

Διαβάστε περισσότερα

6812/15 ΑΒ/γπ 1 DG D 2A

6812/15 ΑΒ/γπ 1 DG D 2A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 6 Μαρτίου 205 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 203/09 (COD) 682/5 JUSTCIV 40 FREMP 36 CODEC 283 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Προεδρία Συμβούλιο αριθ. προηγ. εγγρ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ. 15 και 16 Ιουνίου 2001 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. ελτίο EL - PE 305.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ. 15 και 16 Ιουνίου 2001 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. ελτίο EL - PE 305. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ 35 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ 15 και 16 Ιουνίου 2001 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ 37 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ Παράρτηµα Ι ήλωση για την πρόληψη της διάδοσης βαλλιστικών πυραύλων...

Διαβάστε περισσότερα

B8-0656/2015 } B8-0659/2015 } B8-0662/2015 } B8-0663/2015 } RC1/Τροπ. 39

B8-0656/2015 } B8-0659/2015 } B8-0662/2015 } B8-0663/2015 } RC1/Τροπ. 39 B8-0663/2015 } RC1/Τροπ. 39 39 Αιτιολογική σκέψη. λαµβάνοντας υπόψη ότι η απώλεια της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας στην παγκόσµια οικονοµία, η υψηλή ανεργία η δηµογραφική µεταβολή και η όλο και µεγαλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 10.6.2016 COM(2016) 395 final 2016/0184 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της συμφωνίας του Παρισιού που εγκρίθηκε στο

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Οκτωβρίου 2015 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Οκτωβρίου 2015 (OR. en) Conseil UE Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Οκτωβρίου 2015 (OR. en) 12742/15 LIMITE PUBLIC PV/CONS 50 ECOFIN 748 ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ 1 Θέμα: 3413η σύνοδος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/0122(NLE)

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/0122(NLE) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 19.4.2013 2012/0122(NLE) *** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη

Διαβάστε περισσότερα

14300/15 ΠΧΚ/γομ 3 DG D 1 A LIMITE EL

14300/15 ΠΧΚ/γομ 3 DG D 1 A LIMITE EL ΕΙΣΑΓΩΓΗ Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η μεταναστευτική και η προσφυγική κρίση έχουν θέσει υπό έντονη πίεση την εφαρμογή του κεκτημένου του Σένγκεν και του κεκτημένου για το άσυλο, με πρωτοφανή

Διαβάστε περισσότερα

13865/18 ΘΚ/μκρ 1 ECOMP 1A

13865/18 ΘΚ/μκρ 1 ECOMP 1A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 6 Νοεμβρίου 2018 (OR. en) 13865/18 ECOFIN 1012 STATIS 71 UEM 345 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 6 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

6981/17 ΙΑ/νικ 1 DG C 1

6981/17 ΙΑ/νικ 1 DG C 1 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 6 Μαρτίου 2017 (OR. en) 6981/17 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Με ημερομηνία: 6 Μαρτίου 2017 Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με το πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης των Κάτω Χωρών

Πρόταση ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με το πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης των Κάτω Χωρών ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 15.11.2013 COM(2013) 910 final 2013/0397 (NLE) Πρόταση ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με το πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης των Κάτω Χωρών EL EL 2013/0397 (NLE) Πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 24 και 25 οκτωβριου 2002

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 24 και 25 οκτωβριου 2002 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 24 και 25 οκτωβριου 2002 Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο συνήλθε στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2002. Της συνόδου προηγήθηκε παρουσίαση του Προέδρου

Διαβάστε περισσότερα

18475/11 ΔΠ/νκ 1 DG H 2A

18475/11 ΔΠ/νκ 1 DG H 2A ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 12 Δεκεμβρίου 2011 (13.12) (OR. en) 18475/11 Διοργανικός φάκελος : 2009/0157 (COD) JUSTCIV 356 CODEC 2397 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : Προεδρίας προς : το Συμβούλιο αριθ. προηγ.

Διαβάστε περισσότερα

PUBLIC ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 18 Μαΐου 2004 (19.05) (OR. en) 9600/04 LIMITE EDUC 118 SOC 253

PUBLIC ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 18 Μαΐου 2004 (19.05) (OR. en) 9600/04 LIMITE EDUC 118 SOC 253 Conseil UE ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 18 Μαΐου 2004 (19.05) (OR. en) 9600/04 LIMITE PUBLIC EDUC 118 SOC 253 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : Γενικής Γραµµατείας του Συµβουλίου προς : το Συµβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

8485/15 ΣΠΚ/γομ 1 DGB 1

8485/15 ΣΠΚ/γομ 1 DGB 1 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 5 Μαΐου 2015 (OR. en) 8485/15 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας Συμβούλιο αριθ. προηγ. εγγρ.: 7524/2/15 REV 2 Θέμα: AGRI 242 AGRIORG

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 7ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008 ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙΣΑ ΙΑΤΥΠΩΣΗ

ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 7ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008 ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙΣΑ ΙΑΤΥΠΩΣΗ Βρυξέλλες, 7 Νοεµβρίου 2008 ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 7ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008 ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙΣΑ ΙΑΤΥΠΩΣΗ 1. Η ενότητα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το

Διαβάστε περισσότερα

Συνθήκη της Λισαβόνας

Συνθήκη της Λισαβόνας Συνθήκη της Λισαβόνας Α. Εισαγωγή Στις 13 Δεκεμβρίου 2007, οι αρχηγοί των είκοσι επτά χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Με τη Συνθήκη τροποποιούνται οι δύο βασικές Συνθήκες

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 204-209 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ P8_TA(205)058 Απαλλαγή 203: Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurojust). Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 29ης Απριλίου 205

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 31.10.2016 COM(2016) 703 final 2016/0346 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέση που θα ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Επιτροπή Σύνδεσης στη

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.6.2014 COM(2014) 401 final Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την εφαρμογή των γενικών προσανατολισμών των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών που έχουν ως

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) 12255/17 AGRI 481 DEVGEN 199 ENV 752 ONU 115 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Η Ειδική Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΠΕΝΧΑΓΗ. ελτίο EL - PE

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΠΕΝΧΑΓΗ. ελτίο EL - PE ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ 11 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΠΕΝΧΑΓΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ 12 και 13 εκεµβρίου 2002 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ 13 1. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο συνήλθε στην Κοπεγχάγη, στις 12

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ P8_TA(2016)0224 Επακόλουθες ενέργειες και πορεία εξέλιξης των στόχων του Θεματολογίου του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 2 Ιουνίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 2 Ιουνίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 2 Ιουνίου 2017 (OR. en) 9498/17 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: SOC 416 EMPL 324 EDUC 249 SAN 208 ECOFIN 441 Επιτροπή Απασχόλησης και Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Το κοινό ανακοινωθέν των «28» και της Τουρκίας μετά τη Σύνοδο Κορυφής έχει ως εξής:

Το κοινό ανακοινωθέν των «28» και της Τουρκίας μετά τη Σύνοδο Κορυφής έχει ως εξής: Το κοινό ανακοινωθέν των «28» και της Τουρκίας μετά τη Σύνοδο Κορυφής έχει ως εξής: 1.Μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου, οι αρχηγοί των κρατών της ΕΕ και των κυβερνήσεων αναφέρθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ. Διακήρυξη των Αθηνών της 1ης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ. Διακήρυξη των Αθηνών της 1ης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 9/9/2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Διακήρυξη των Αθηνών της 1ης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ Εμείς, οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 2004 Ενιαίο νοµοθετικό κείµενο 6 Ιουλίου 2000 2000/0022(COD) PE1 ***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ που καθορίσθηκε σε πρώτη ανάγνωση στις 6 Ιουλίου 2000 εν όψει της έγκρισης

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής

Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής 18.7.2012 2012/2150(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με το ευρωπαϊκό εξάμηνο για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών: εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για το πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης της Σλοβενίας

Πρόταση ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για το πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης της Σλοβενίας ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 15.11.2013 COM(2013) 911 final 2013/0396 (NLE) Πρόταση ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για το πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης της Σλοβενίας EL EL 2013/0396 (NLE) Πρόταση ΓΝΩΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Μαΐου 2018 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Μαΐου 2018 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Μαΐου 2018 (OR. en) 8622/18 WTO 110 SERVICES 36 FDI 24 COMER 43 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Προεδρία Συμβούλιο Σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 8.4.2016 COM(2016) 183 final 2016/0094 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά το διεθνές

Διαβάστε περισσότερα

10997/19 ΕΜ/νκ 1 RELEX.1.B

10997/19 ΕΜ/νκ 1 RELEX.1.B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Ιουλίου 2019 (OR. en) 10997/19 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Με ημερομηνία: 8 Ιουλίου 2019 Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Βρυξέλλες, 29 Οκτωβρίου 2010

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Βρυξέλλες, 29 Οκτωβρίου 2010 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Βρυξέλλες, 29 Οκτωβρίου 2010 EUCO 25/10 CO EUR 18 CONCL 4 ΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Γενικής Γραµµατείας του Συµβουλίου προς: τις αντιπροσωπίες Θέµα: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 28-29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ηµεροµηνία : Τετάρτη (πρωί), 21 Νοεµβρίου 2001 (ώρα 10:00) και Παρασκευή πρωί, 23 Νοεµβρίου 2001

Ηµεροµηνία : Τετάρτη (πρωί), 21 Νοεµβρίου 2001 (ώρα 10:00) και Παρασκευή πρωί, 23 Νοεµβρίου 2001 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Bρυξέλλες, 19 Νοεµβρίου 2001 (20.11) (OR. fr) 14170/01 OJ/CRP2 41 ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΙΑΤΑΞΗ Συνεδρίαση : 1941η συνεδρίαση ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ (2ο Τµήµα)

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων της Μάλτας για το 2015

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων της Μάλτας για το 2015 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 13.5.2015 COM(2015) 267 final Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων της Μάλτας για το 2015 και τη διατύπωση γνώμης του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σύσταση ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 30.5.2012 COM(2012) 301 final Σύσταση ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την εφαρμογή των γενικών προσανατολισμών των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών που έχουν ως νόμισμα

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 3.2.2016 JOIN(2016) 4 final 2016/0025 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 144/3

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 144/3 9.6.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 144/3 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 473/2009 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 25ης Μαΐου 2009 σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 για τη στήριξη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 17.11.2003 COM(2003) 700 τελικό 2003/0274 (COD) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 1419/1999/ΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή ΨΗΦΙΣΜΑ

Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή ΨΗΦΙΣΜΑ Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Βρυξέλλες, 15 Φεβρουαρίου 2007 ΨΗΦΙΣΜΑ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα "Η εφαρμογή της ανανεωμένης στρατηγικής της Λισσαβώνας" CESE

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. προκειμένου να τερματιστεί η κατάσταση του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος στην Κροατία

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. προκειμένου να τερματιστεί η κατάσταση του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος στην Κροατία ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 10.12.2013 COM(2013) 914 final Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ προκειμένου να τερματιστεί η κατάσταση του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος στην Κροατία {SWD(2013)

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 29 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 29 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) Conseil UE Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 29 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) PUBLIC 12599/17 LIMITE ECOFIN 755 ENV 776 CLIMA 248 FIN 575 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του

Διαβάστε περισσότερα