Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών"

Transcript

1 Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών Τομ. 129, 2009 ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΝΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Δενδρινού Χρυσούλα /grsr.87 Copyright 2009 To cite this article: Δενδρινού (2009). ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΝΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 129,.

2 Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 129 Β' 2009, Χρυσούλα Αενδρινον* ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΝΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ Οι πληροφορίες μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε γνώση μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή (εφεξής Η/Υ). Ο Η/Υ αποθηκεύει μεγάλο όγκο πληροφοριών, μπορεί να αναζητήσει γρήγορα τις πληροφορίες που έχει στην κατοχή του και με την ίδια ταχύτητα να κάνει υπολογισμούς. Με τον υπολογισμό μπορεί κανείς να μετασχηματίσει τις συλλεχθείσες πληροφορίες και να συνάγει νέα συμπεράσματα. Για την αναζήτηση και τη διαχείριση των πληροφοριών είναι χρήσιμη η ταξινόμηση τους σε συγκεκριμένο περιβάλλον. Η ταξινόμηση πραγματοποιείται με τη δημι ουργία ενός αρχείου, της Βάσης Δεδομένων (ΒΑ) και ενός συστήματος για τη διαχείριση των πληροφοριών, τον Συστήματος Διαχείρισης Βάσε ων Δεδομένων (ΣΑΒΑ). Με αυτόν τον τρόπο η συσσώρευση της πληρο φορίας δημιουργεί νέες δυνατότητες για την παραγωγή της γνώσης. Στις κοινωνικές επιστήμες, εξαιτίας της πληθώρας των δεδομένων που παράγονται, επιχειρείται ο συνδυασμός και η συνένωση όμοιων μεταξύ τους δεδομένων. Δημιουργούνται έτσι αρχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές εφαρμογές, τα Αρχεία Κοινωνικών Δεδομέ νων. Η ύπαρξη αυτών των Αρχείων: επιτρέπει τη γρήγορη και εύκολη πρόσβαση των ερευνητών στα δεδομένα που διατίθενται, κάνει εφικτή τη δυνατότητα ανταλλαγής των δεδομένων μεταξύ ανε ξάρτητων ομάδων, * Κοινωνιολόγος.

3 62 ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ συμβάλλει στη δημιουργία ενός ενιαίου παρατηρησιακοΰ κώδικα, και συντηρεί παλαιά και νέα δεδομένα.1 Η μεγάλη σε έκταση συλλογή στοιχείων στα Αρχεία Κοινωνικών Δεδομένων και η συστηματική καταγραφή αυτών από τις Στατιστικές Υπηρεσίες συνέβαλαν στη συσσώρευση μεγάλου όγκου κοινωνικών δεδομένων. Η συσσώρευση και διακίνηση τους οδηγούν στη μέγιστη αξιοποίηση της πληροφορίας που έχει συλλεχθεί και παρέχουν τη δυνα τότητα νέων αναλύσεων μέσα από διαφορετικές οπτικές. Το γεγονός αυτό ανέδειξε το πρόβλημα της συμβατότητας και της κοινής διαχείρι σης. Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων είναι χρήσιμη μια παρέμ βαση ταξινομητικού χαρακτήρα στα δεδομένα, προκειμένου να οργανω θούν σε συλλογές. Το Αρχείο Κοινωνικών Δεδομένων, λοιπόν, μετατρέ πεται σε Τράπεζα Κοινωνικών Δεδομένων (ΤΚΔ), ένα σύνθετο σύστημα οργάνωσης, διαχείρισης και συσσώρευσης των δεδομένων. Αυτό το σύστημα λειτουργεί ως αρχείο αποθήκευσης, ενώ ταυτόχρονα εξασφα λίζει ένα κοινό μηχανισμό αναζήτησης. Η συσσώρευση δεδομένων δημιουργεί την ανάγκη κωδικοποίησης τους με σκοπό την ανταλλαγή τους, πράγμα που συνδέεται αναπόφευκτα με μια δεύτερη ανάγκη για ύπαρξη σταθερών κωδίκων. Η συσσώρευση, έτσι, λειτουργεί ως σημαντικότατη προϋπόθεση για την κωδικοποίηση. Με τη διαμόρφωση ενός ενιαίου κώδικα καθίσταται δυνατή τόσο η ανταλλαγή και διάχυση των πληροφοριών, όσο και η δευτερογενής ανά λυση τους. Η πληροφορική τεχνολογία συμβάλλει στη δημιουργία ενός ενιαίου παρατηρησιακοΰ κώδικα παρέχοντας τα απαραίτητα εργαλεία στήριξης. Όταν τα σύνολα δεδομένων παράγονται χωρίς ενιαίο κώδικα για τη μελέτη τους, καθίσταται δυσχερής η αξιοποίηση τους. Η έλλειψη ενιαί ου παρατηρησιακοΰ κώδικα δημιουργεί προβλήματα επικοινωνίας μεταξΰ των ερευνητικών ομάδων και έχει ως συνέπεια την αδυναμία σΰγκρισης των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί. Οι πρώτες προσπάθειες για τη δημιουργία ενιαίου κώδικα συλλογής και καταγραφής δεδομένων έγιναν από τις στατιστικές υπηρεσίες, από διεθνείς οργανισμοΰς και κάποια ερευνητικά ιδρΰματα. Η κοινωνική έρευνα έχει στην κατοχή της ένα μεγάλο αριθμό συνό λων δεδομένων που συσσωρεύονται συστηματικά και αξιοποιούνται 1. Κάλλας L, 2002, Ζητήματα σχεδιασμού εμπειρικών ερευνών, Αθήνα, ΕΚΚΕ - Νεφέλη.

4 ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 63 κυρίως για δευτερογενή ανάλυση και πολΰ συχνά για συγκριτικές έρευ νες. Ως δεδομένα ορίζονται στοιχεία, έννοιες και οδηγίες, τυποποιημένα σε καθορισμένη μορφή, κατάλληλα για επεξεργασία από ανθρώπους και μηχανές. Η πληροφορική τεχνολογία σήμερα με την ψηφιοποίηση καθι στά εύκολη τη διαχείριση αυτών των συνόλων. Η δυνατότητα ψηφιοποίη σης επιτρέπει την αξιοποίηση των συνόλων δεδομένων από τρίτους. Η δε συσσώρευση κοινωνικών δεδομένων δημιούργησε το κατάλληλο έδαφος για τη δευτερογενή ανάλυση και με αυτόν τον τρόπο θέτει για πρώτη φορά το ζήτημα της δημιουργίας νέων ερευνητικών υποδομών. Με τον όρο ερευνητικές υποδομές των κοινωνικών επιστημών ανα φερόμαστε στα ολοκληρωμένα πληροφορικά συστήματα που υποστηρί ζουν, ενισχύουν, οργανώνουν και αξιοποιούν την έρευνα στις κοινωνι κές επιστήμες.2 Οι ερευνητικές υποδομές δημιουργούν το περιβάλλον διαχείρισης και συσσώρευσης της πρώτης ΰλης, ενώ την ίδια στιγμή παρέχουν εκείνες τις τεχνολογικές προϋποθέσεις που επιτρέπουν την ανάδυση ενός συνθετότερου μεθοδολογικού υποδείγματος για την εμπειρική έρευνα. Με αυτόν τον τρόπο, αποτελούν το ψηφιακό περι βάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η συγκριτική έρευνα, αλλά και την απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική ανάπτυξη της. Η ανάπτυξη των ερευνητικών υποδομών άλλαξε τη μεθοδολογία και τον τρόπο οργά νωσης της κοινωνικής έρευνας, εφόσον αναδιοργάνωσε ριζικά την ερευνητική διαδικασία.3 Με τη δευτερογενή ανάλυση (η δευτερογενής ανάλυση αφορά στη δημι ουργία δεδομένων μέσα από την επεξεργασία των ήδη καταγεγραμμένων πληροφοριών, ενώ η πρωτογενής αφορά στη συλλογή των δεδομένων απευθείας από τα κοινωνικά υποκείμενα - τους πληθυσμούς των διερευ νήσεων), ο χρόνος και το κόστος της έρευνας μειώνονται, αφοΰ η συλλογή των δεδομένων δε χρειάζεται να επαναληφθεί. Οι πληροφορίες καθίστα νται αξιοποιήσιμες από οποιονδήποτε χρήστη δεν έχει τη δυνατότητα να συλλέξει μεγάλο όγκο δεδομένων. Επιπλέον, με τη δευτερογενή ανάλυση υπάρχει η δυνατότητα ανάλυσης των στοιχείων σε βάθος χρόνου ή ακόμα και η διεξαγωγή συγκριτικής έρευνας. Ωστόσο, δεν εκλείπουν και τα προ βλήματα, όπως η μη διαθεσιμότητα των αναγκαίων κάθε φορά πληροφο ριών ή η ελλιπής καταγραφή των όρων και προϋποθέσεων συλλογής, ταξι2. Κονδύλη Δ., Λιναρδής Α., 2004, «Ερευνητικές υποδομές: Το ψηφιακό περιβάλλον της συγκριτικής έρευνας», Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, no 115, ο Βλ., σχετικά, Κάλλας Ι., κ.ά. (επιμ.), 2008, Μεθοδολογικά ζητήματα και ερευνητικές υποδομές των κοινωνικών επιστημών, Παν/μιο Αθηνών - Παν/μιο Αιγαίου.

5 64 ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ νόμησης και παρουσίασης τους. Όσο περισσότερα είναι τα δεδομένα, τόσο διευρύνεται η δευτερογενής ανάλυση. Η δε συσσώρευση μεγάλου όγκου δεδομένων επιτυγχάνεται με τη βοήθεια του υπολογιστή που μπορεί να συγκεντρώσει πλήθος πληροφοριών σε ελάχιστο χώρο. Με τη συσσώρευση ποικίλων πληροφοριών καθίσταται δυνατή η μελέ τη των κοινωνικών φαινομένων. Η μεγάλη, όμως, συσσώρευση πληροφο ριών που δημιουργεί η ανάπτυξη των ερευνητικών υποδομών χρειάζεται για την παραγωγή συμπερασμάτων από τα δεδομένα ένα ενιαίο μοντέλο για την αρχειοθέτηση τους. Η ενιαία διαχείριση των δεδομένων μέσω της αρχειοθέτησης ανοίγει το δρόμο για τη δευτερογενή επεξεργασία, που πολλές φορές οδηγεί στην ανακάλυψη νέων επιστημονικών ευρημάτων. Τα εργαλεία λογισμικού που χρησιμοποιούνται για τη συσσώρευση και διαχείριση των δεδομένων αποκαλούνται Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων (ΣΔΒΔ). lì Βάση Δεδομένων (ΒΔ) είναι ένα είδος αρχείου, μια δεξαμενή χρήσιμων πληροφοριών με υψηλό βαθμό οργάνωσης, μια αυστηρά τυποποιημένη συλλογή από σχετικά μεταξύ τους δεδομένα που παρέχει έναν αυτόματο κεντρικό και κοινό τρόπο χειρισμού τους. Με τη δημιουργία μιας Βάσης Δεδομένων επιτυγχάνεται η εύκολη και ανέξοδη διακίνηση της πληροφορίας. Σύστημα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων (ΣΔΒΔ) είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιείται για την εισαγωγή, τη μεταβολή και την εξόρυξη δεδομένων σε ηλεκτρονική μορφή, ένα σύστη μα για υπολογιστές που σκοπός του είναι να τηρεί πληροφορίες, αλλά και να παρέχει δεδομένα, όταν και όπως αυτά αναζητούνται. Σκοπός μιας Βάσης Δεδομένων είναι η δημιουργία ολοκληρωμένων δεδομένων, προ κειμένου να παρέχονται συνολικές πληροφορίες. Με τις Βάσεις Δεδομένων. υπάρχει η δυνατότητα άμεσης αναζήτησης και επεξεργασίας των δεδομένων, είναι δυνατή η πρόσβαση για περισσότερους από έναν χρήστες ανε ξαρτήτως απόστασης, και ο κόπος για την εύρεση δεδομένων μειώνεται. Τα Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων: αποθηκεύουν τα δεδομένα μία μόνο φορά, έτσι μπορεί να περιορι στεί η ασυνέπεια, αφοΰ ο πλεονασμός μειώνεται στο ελάχιστο, η ασφάλεια της πληροφορίας είναι μεγαλύτερη. Επειδή τα δεδομένα γίνονται προσβάσιμα σε πολλούς χρήστες, γεννιέται η ανάγκη για την εφαρμογή περιορισμών ασφαλείας, το σύστημα δομείται από τον υπεύθυνο της βάσης με τον τρόπο που εξυπηρετεί περισσότερο την ομάδα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την

6 ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 65 εξοικονόμηση χρόνου και προσωπικού, αφοΰ δε χρειάζεται να κατα μερίζουν τον χρόνο τους πολλά άτομα, και, τέλος, επιτυγχάνεται η ανεξαρτησία των δεδομένων. Ο κοινός κώδικας οργάνωσης των δεδομένων είναι ανεξάρτητος από τις όποιες εφαρ μογές και προσβάσιμος σε όλους. Σκοπεύει, έτσι, στη δημιουργία μιας κοινής γλώσσας. Ωστόσο, μια Βάση Δεδομένων (όπως προαναφέρθηκε) φέρει και κάποια μειονεκτήματα, τα οποία συνοψίζονται στα εξής: κοστίζει αρκετά για την αγορά της, χρειάζονται επεκτάσεις του λειτουργικού συστήματος και ίσως το λειτουργικό κόστος του συστήματος αυξηθεί, είναι πολύπλοκη και απαιτεί εξειδίκευση του προσωπικού και συνε χή εκπαίδευση, εξαιτίας της ταυτόχρονης χρήσης από πολλούς χρήστες είναι δύσκο λη η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, λόγω της χρήσης ενός αρχείου από παραπάνω από μία εφαρμογές παρουσιάζεται το πρόβλημα της διάδοσης λανθασμένης πληροφο ρίας που αυτό τυχόν περιέχει, μέσω όλων των εφαρμογών που το χρησιμοποιούν. Τα οφέλη, όμως, που εξασφαλίζουν οι Βάσεις Δεδομένων, καθιστούν την εφαρμογή τους επιβεβλημένη. Πηγές δεδομένων για την κοινωνική έρευνα συχνά αποτελούν οι φορείς που καταγράφουν πληροφορίες, δηλαδή, τα αρχεία του κράτους, οι στατιστικές υπηρεσίες, οι εφημερίδες, κ.λπ. Με την έντυπη αυτή δημοσίευση η σημαντική διασπορά των δεδο μένων, η δυσκολία πρόσβασης σε αυτά εξαιτίας του απορρήτου, η ασυμ βατότητα των συστημάτων καταγραφής και, άρα, η αδυναμία σύγκρισης των δεδομένων, αλλά και η έλλειψη υποδομών συσσώρευσης, δημιουρ γούν δυσκολίες στη χρήση και διαχείριση των δεδομένων. Η έντυπη δημοσίευση περιορίζει τον όγκο και ελαχιστοποιεί την ταχύτητα μετάδο σης της πληροφορίας, η συσσώρευση περιορίζεται εξαιτίας της δυσκο λίας διαχείρισης των πληροφοριών, η έντυπη καταγραφή των δεδομένων διαθέτει εξελιγμένες στατιστικές συναρτήσεις, αλλά δεν μπορεί να περι γράψει συνθέτες δομές και να διαχειριστεί μεγάλους όγκους δεδομένων. Τέλος, δεν μπορεί να εξασφαλίσει έναν πολύπλοκο μηχανισμό ασύγχρο νης συλλογής και διαχείρισης των πληροφοριών που απαιτεί η παρατή ρηση των κοινωνικών φαινομένων. Παρόλο που η έντυπη δημοσίευση των πληροφοριών διατηρήθηκε πάνω από πέντε αιώνες, η βασική της δομή δεν έχει αλλάξει. Έτσι, στα τέλη του 20οΰ αιώνα κάνει την εμφάνι ση της η ψηφιακή δημοσίευση, η δημοσίευση, δηλαδή, των δεδομένων με

7 66 ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Με τη διευρυμένη χρήση του υπολογιστή η κατάσταση αλλάζει. Ο όγκος και ο αριθμός των δεδομένων αυξάνεται, ο χρόνος επεξεργασίας ελαχιστοποιείται, τα δεδομένα ανα παράγονται πιο φθηνά και γίνεται δυνατή η πρόσβαση σε απομακρυσμέ να ψηφιακά αρχεία. Η συσσώρευση, λοιπόν, των δεδομένων αυξάνεται και η διαχείριση τους διευκολύνεται. Η χρήση του ηλεκτρονικού υπολο γιστή επέφερε πολλές και σημαντικές αλλαγές και σ' αυτές τις ίδιες τις πληροφορίες που χρησιμοποιούνται ως δεδομένα. Τα δεδομένα, για να τα επεξεργαστεί ο Η/Υ, πρέπει να μετατραπούν σε ψηφιακή μορφή. Αυτή η ψηφιοποίηση είναι μια μορφή κωδικοποίησης, δηλαδή μετατροπή των συνεχών φασμάτων σε ασυνεχή. Με την επεξεργασία των κωδικοποιημέ νων δεδομένων επιτυγχάνεται πιστή αναπαράσταση της πραγματικότη τας. Αυτήν την επεξεργασία την εξασφαλίζει μόνο ο Η/Υ και για το λόγο αυτό κατέστη το κΰριο τεχνολογικό υπόβαθρο που αντικατέστησε το έγγραφο. Η έρευνα πλέον επεξεργάζεται μεγάλες συλλογές δεδομένων που είναι συγκροτημένες σε ηλεκτρονική μορφή* έτσι, δημιουργούνται περισσότερες πηγές και η συσσώρευση μεγαλώνει. Η συσσώρευση αυτή οδήγησε στην αξιοποίηση της τεχνολογίας σχεδιασμού και διαχείρισης βάσεων δεδομένων. Με την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας υπάρχει η δυνατότητα χρήσης πολλών πηγών ταυτόχρονα, γεγονός που θα βελτιώ σει σημαντικά τις δυνατότητες δευτερογενούς ανάλυσης. Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ: ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ Κατά την υλοποίηση του ερευνητικού έργου του ΕΚΚΕ με τίτλο «Δημι ουργία Κόμβου Δευτερογενούς Επεξεργασίας και Διαχείρισης Κοινωνικο-οικονομικών Δεδομένων και Δεικτών», πηγή των πληροφοριών για τη συγκρότηση του περιεχομένου ενός πιλοτικού εγχειρήματος δημιουρ γίας μιας Βάσης Δεδομένων, στη βάση των ανωτέρω προαπαιτούμενων και επικαθορισμών, αποτέλεσαν η «Στατιστική των αδικημάτων» και η «Δικαστική στατιστική» της ΕΣΥΕ. Η Βάση Δεδομένων που συγκροτή θηκε περιλαμβάνει ποσοτικά στοιχεία για το χρονικό διάστημα Κατά το πιλοτικό αυτό εγχείρημα διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω διάστημα διαθέτει μεγαλύτερη ομοιογενοποιητική δυνατότητα των δια θέσιμων επίσημων στοιχείων για την εγκληματικότητα στη χώρα μας. Η Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος από το 1956 δημοσιεύει κάθε έτος στατιστικά στοιχεία για την πολιτική και εγκληματολογική δικαιοσύνη και για τη σωφρονιστική. Στοιχεία, βέ-

8 ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 67 βαια, υπάρχουν και για την περίοδο του Μεσοπολέμου, με δυσκολία, όμως, μπορούν να θεωρηθούν συγκρίσιμα στη βάση μιας ομοιογενοποιήσιμης λογικής. Το ίδιο συμβαίνει και με δεδομένα των πρώτων μετα πολεμικών δεκαετιών. Τα επίσημα στατιστικά δεδομένα για το έγκλημα στη χώρα, όπως αυτά παρουσιάζονται ταξινομημένα σε πίνακες από την στατιστική υπη ρεσία, καλύπτουν στατιστικά τον τομέα της εξ αντικειμένου εγκληματι κότητας, με στοιχεία για τα διαπραττόμενα αδικήματα ανεξάρτητα από την μετέπειτα πορεία της υποθέσεως, δηλαδή, την καταδίκη ή απαλλαγή του δράστη. Για το σκοπό αυτό, σε συνεργασία με τα Αρχηγεία Αστυνο μίας Πόλεων και Χωροφυλακής (για όσα έτη αυτά υφίστανται) δημοσι εύονται στατιστικά στοιχεία για τα διαπραττόμενα αδικήματα (αρμοδιό τητας Αστυνομίας). Εδώ, μονάδα υπολογισμού αποτελεί το αδίκημα. Η Δικαστική (Εγκληματολογική) Στατιστική, εξάλλου, αναφέρεται στους κατά τη διάρκεια κάθε έτους τελεσίδικα καταδικασθέντες από τα ποινι κά δικαστήρια (κοινά και στρατιωτικά). Εδώ, ως μονάδα υπολογισμού, κατά την πηγή (άρα και καταγραφής, δευτερογενώς), λαμβάνεται η ατο μική καταδίκη, ενώ τυχόν αλλεπάλληλες τελεσίδικες καταδίκες του ίδιου ατόμου υπολογίζονται όλες χωριστά εκτός από τις περιπτώσεις που επι βλήθηκε συγχωνευτική ή συνολική ποινή. Η πηγή, επίσης, ακολουθεί τον ποινικο-νομικό ορισμό της υπευθυνό τητας. Χάριν παραδείγματος, για την περίοδο εξέτασης, στο πλαίσιο του ως άνω έργου, συμφωνά με τον Ελληνικό Ποινικό Κώδικα ως όριο ηλι κίας του απολύτως υπευθύνου ατόμου, ορίζεται το 12 έτος συμπληρω μένο. Κατά συνέπεια, τα παιδιά από ηλικίας 7 μέχρι και 12 ετών συμπλη ρωμένων υποβάλλονται μόνο σε αναμορφωτικά και θεραπευτικά μέτρα, ενώ οι έφηβοι από ηλικίας 13 μέχρι 17 ετών συμπληρωμένων μπορεί να υποβληθούν και σε ποινικό σωφρονισμό, αν το δικαστήριο το κρίνει αναγκαίο. Εκτός από τους ανήλικους, επίσης, περιλαμβάνονται και οι ελαττωμένης ικανότητας για καταλογισμό, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε περιορισμό μέσα σε ψυχιατρικό κατάστημα. Τέτοιου είδους νομικοί ορισμοί, ενδέχεται με την πάροδο των ετών να αλλάζουν, και αυτό δημι ουργεί σοβαρά προβλήματα συγκρισιμότητας. Προκειμένου να συγκεντρωθούν οι πίνακες της θεματικής βάσης δεδομένων «Κοινωνική συνοχή, ανοχή και εγκληματικότητα» σχεδιά στηκε πιλοτικά ένα σύστημα έντυπων καταγραφής που να καθιστά δυνα τή: α) την ανατύπωση των ποσοτικών δεδομένων που περιέχονται στα βιβλία της στατιστικής υπηρεσίας, και β) την αναδιάταξη τους με τρόπο

9 68 ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ που να διευκολύνει πολλαπλές συνθέσεις και αναλύσεις. Έτσι, τα δεδο μένα καταγράφηκαν με ειδικό τρόπο (δηλαδή εκ νέου) σε τέσσερα έντυ πα (Α, Β, Γ, Δ), πριν εισαχθούν ηλεκτρονικά στη συγκροτούμενη βάση δεδομένων. Αυτός ο τεχνητός καταγραφικός και κωδικοποιητικός μηχα νισμός επινοήθηκε με στόχο τη διευκόλυνση του μελλοντικού χρήστη, ο οποίος θα ενδιαφέρονταν για την αναλυτική ανασύνθεση των γενικών και ειδικών κατηγοριών των αδικημάτων με τρόπους άλλους από αυτούς που υπαγορεύουν οι επίσημες στατιστικές ταξινομίες και οι οποίες κατά κανόνα ακολουθούν τον ποινικο-νομικό ορισμό του αδικήματος. Ο μηχανισμός αυτός στηρίζεται σε μια ταξινομητική αντίληψη που διευκο λύνει την εισαγωγή στην ανάλυση κοινωνιολογικών και ανθρωπολογι κών παραμέτρων ή/και αναλύσεων που στοχεύουν στη σύγκριση κωδι κοποιήσεων με νομικούς, πολιτικούς ή κοινωνικούς όρους. Έτσι, στο εν λόγω πιλοτικό εγχείρημα, στο «Έντυπο καταγραφής Α» κατεγράφησαν οι πληροφορίες, όπως ανευρίσκονται στην πηγή για κάθε κατηγορία -δείκτη ή μεταβλητή- όπως αυτή ορίζεται στους τίτλους των πινάκων του έντυπου. Οι πληροφορίες αφορούν κάθε φορά το έτος διά πραξης του αδικήματος ή της καταδίκης των δραστών και όχι το έτος έκδοσης του σχετικού τόμου της πηγής - αν και όπου εντοπίζεται κάποια διαφοροποίηση. Ως μονάδες καταγραφής ορίζονται: α) «το αδίκημα» και β) «η ατομική καταδίκη», προεπιλογές που προσδιορίζουν το θεω ρητικό προσανατολισμό της κατασκευής του έντυπου και την αντιστοιχία του με την εννοιολόγηση των κατηγοριών της ταξινομητικής μήτρας των δεδομένων πληροφοριών. Στο έντυπο αυτό καταγράφονται τα συνολικά αθροίσματα των πληροφοριών σε κάθε κατηγορία και υποκατηγορία για κάθε έτος. Στην προσπάθεια αυτή σημειώνεται ότι, όπως διαπιστώθηκε, κάποιες φορές δεν εντοπίστηκαν: α) Όλες οι πληροφορίες που αναζη τήθηκαν στο βάθος του χρόνου της διερεύνησης, και β) όλες οι πληρο φορίες για τις σχεδιασθείσες κατηγοριοποιήσεις, τα δε σχετικά αθροί σματα είχαν αλλάξει μορφή και περιεχόμενο. Οι πίνακες της «Στατιστικής των αδικημάτων» της ΕΣΥΕ καταρτίζο νται με βάση συγκεντρωτικούς ετήσιους στατιστικούς πίνακες (κατά Αστυνομικές Διευθύνσεις) που αποστέλλονται στην ΕΣΥΕ. Τυχόν σφάλ ματα σ' αυτήν την φάση δεν ήταν δυνατόν να διερευνηθούν. Οι πίνακες της «Δικαστικής Στατιστικής» της ΕΣΥΕ καταρτίζονται με βάση τα ατο μικά στατιστικά δελτία, τα οποία συμπληρώνονται από τους γραμματείς των ποινικών δικαστηρίων για κάθε έναν τελεσίδικα καταδικαζόμενο για κακούργημα ή πλημμέλημα. Στην περίπτωση που ασκηθεί έφεση ή άλλο ένδικο μέσο, δε συντάσσεται στατιστικό δελτίο. Τυχόν σφάλματα

10 ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 69 σ' αυτήν την φάση δεν ήταν επίσης δυνατόν να διερευνηθούν. Αλλά, τα στοιχεία που έχουν μεταφερθεί στη Βάση Δεδομένων (εφεξής ΒΔ) που κατασκευάστηκε κατά τεκμήριο είναι ελεγμένα. Στο «Έντυπο Β» κατεγράφησαν οι πληροφορίες που αφορούν τις γενικές κατηγορίες αδικημάτων (τις γενικές κατηγορίες αδικημάτων, όπως ορίζονται από τον ποινικό κώδικα). Στο «Έντυπο Γ» κατεγράφη σαν οι πληροφορίες των πινάκων που αφορούν τις συγκεκριμένες ειδικές κατηγορίες αδικημάτων. Για κάθε έτος (ανά δυο έτη), συμπληρώθηκαν τόσα έντυπα, όσες οι κατηγορίες αδικημάτων. Με τον τρόπο αυτό κατέ στη εφικτή η διερεύνηση εναλλακτικών τρόπων ομαδοποίησης παραβατικών συμπεριφορών από αυτόν της ΕΣΥΕ, έτσι ώστε ο εκάστοτε χρήστης της ΒΔ να έχει τη δυνατότητα να αναλύει και να συνθέτει κατηγορίες και υποκατηγορίες παραβατικών συμπεριφορών ανάλογα με τις θεωρητικές ανησυχίες και τα ενδιαφέροντα του. Το «Έντυπο Δ» συμπεριέλαβε πλη ροφορίες αναφορικά με τη σωφρονιστική στατιστική. Όπως προαναφέρθηκε, κατά το στάδιο της ανα-διατΰπωσης των δεδομένων από την πηγή, διαπιστώθηκαν δυο περιπτώσεις: Είτε: α) να μην εντοπιστούν οι πληροφορίες που αναζητούνται στο βάθος του χρό νου της διερεύνησης, ή β) να μην εντοπιστούν πληροφορίες για τις σχε διασθείσες κατηγοριοποιήσεις, αλλά τα σχετικά αθροίσματα να έχουν αλλάξει μορφή ή/και περιεχόμενο. Οι ελλείψεις αυτές αντιμετωπίστη καν ως εξής: Στην πρώτη περίπτωση, ο ερευνητής αφήνει το διάστημα κενό σημει ώνοντας τις υποθέσεις του για την έλλειψη της πληροφορίας ή ενδεχόμε νους τρόπους εντοπισμού της. Στη δεύτερη περίπτωση, ο ερευνητής είτε κατασκευάζει άλλον πίνακα με βάση τον πίνακα της πηγής, είτε κατα σκευάζει άλλον πίνακα μετα-ταξινομητικής τάξης, ο οποίος να παρέχει τη δυνατότητα, αφενός εντοπισμού της αρχικής πληροφορίας όπως αυτή ανευρίσκεται στην πηγή, και αφετέρου να διευκολύνει τη διαχρονική ομοιογενοποίηση της πληροφορίας κάτω από εναλλακτικές κατηγοριο ποιήσεις. Για παράδειγμα, οι ηλικιακές κατηγορίες διαφοροποιούνται ως προς το ταξινομητικό σχήμα που υιοθετείται, στο πέρασμα των δεκαε τιών. Ένας νέος πίνακας αντανακλά τις κατηγοριοποιήσεις της πηγής, ενώ συνδυαστικά με αυτόν δημιουργείται πίνακας μετα-ταξινομητικής τάξης, ο οποίος ενσωματώνει και ομοιογενοποιεί τα αθροίσματα σε άλλες κατηγορίες. Τα επίσημα ταξινομητικά σχήματα διαθέτουν ισχυρή ομοιογενοποιητική βάση για τις δεκαετίες από 1970 κι εντεύθεν, ενώ για προγενέστερα έτη οι αποκλίσεις ενδεχομένως καθιστούν την ομοιογενο ποίηση σχεδόν αδύνατη. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες παρατηρήσεις

11 70 ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ ταξινομητικής και μετα-ταξινομητικής τάξης πρέπει να σημειώνονται. Επίσης, ο ερευνητής πρέπει να έχει υπόψη του ότι στις επίσημες εγκληματικές στατιστικές η κατηγορία (και το συναφές υποσύνολο) «φερόμενοι/θεωρούμενοι ως δράστες» διαφέρει από την κατηγορία (και το συναφές υποσύνολο) «δράστες», και οι δυο παραπάνω διαφέρουν από την κατηγορία «καταδικασθέντες». Άρα, και η διαχείριση τους πρέ πει να διέπεται από διαφοροποιητικά ταξινομητικά σχήματα. Μια άλλη προβληματική κατηγορία είναι «ο χρόνος». Με τον όρο «έτος», όπως αυτός απαντάται στην πηγή, νοείται ο χρόνος διάπραξης του αδικήματος και ο χρόνος καταδίκης των φερομένων δραστών για το έτος αυτό ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων. Η πιλοτική μας διερεύ νηση, όμως, κατέδειξε ότι ο χρόνος διάπραξης του αδικήματος, δεν ταυ τίζεται αναγκαστικά με το χρόνο καταδίκης των φερομένων γι' αυτό το αδίκημα ως δραστών (του). Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι δυο αυτοί χρόνοι διίστανται. Αυτό παραμένει ένα βασικό πρόβλημα που εμποδίζει συσχετισμούς. Ως λΰση επελέγη να σημειώνεται στην ανακαταγραφή ό,τι ακριβώς περιγράφεται στην πηγή. Δηλαδή, για το έτος 1996 διαπράχθηκαν Χ αδικήματα, οι φερόμενοι ως δράστες αυτών των αδικημάτων ήσαν Ψ και οι καταδικασθέντες ήταν Ω. Πρέπει κάθε φορά να ελέγχεται αν αναγράφεται με σαφήνεια στην πηγή, για παράδειγμα, «Διαπραχθέντα αδικήματα και φερόμενοι ως δράστες αυτών...» ή ανα γράφεται π.χ. «Φερόμενοι ως δράστες ή δράστες και καταδικασθέντες... ανά αδίκημα» που δεν σημαίνει αναγκαία την ταύτιση -χρονικά- των καταδικασθέντων με τους διαπράξαντες για το συγκεκριμένο έτος το συγκεκριμένο αδίκημα. Τα αθροίσματα που χρονικά συμπίπτουν - ταυ τίζονται είναι εκείνα των δραστών και των καταδικασθέντων για το συγκεκριμένο έτος (πρόκειται δηλαδή για το υποσύνολο των καταδικα σθέντων από το σύνολο των δραστών για το αυτό έτος), όταν αυτό ανα γράφεται με σαφήνεια στον τίτλο του πίνακα της πηγής. Ανάλογα με τις πληροφορίες της πηγής συμπληρώνονται και οι σχετικοί πίνακες ενός πιλοτικού εργαλείου, όπως αυτό που προτείνουμε. Οι λοιποί πίνακες μιας πιλοτικής ΒΑ μπορούν να συμπεριλαμβάνουν τις παρακάτω κατηγορίες: 1) Τα «Διαπραχθέντα αδικήματα»: Εδώ μπορούν να καταγράφονται τα αδικήματα που διαπράχθηκαν εντός του έτους (γενικά σύνολα κάθε φορά). Τα σχετικά αθροίσματα μπορεί και πρέπει να συμπεριλαμβά νουν τις υποκατηγορίες: α) γενικό σύνολο σε απόλυτο αριθμό, β) ρυθμό (rate) διάπραξης αδικημάτων ανά κατοίκους για διασφάλιση μιας «σταθεράς» ποσότητας -μεγέθους, προκειμένου να μπορούν να διε-

12 ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 71 νεργηθοΰν συγκρίσεις σε εσωτερικό επίπεδο- διαχρονικά -και διε θνώς- σε διαχρονία ή συγχρονία, και γ) τη βασική διάκριση ανάμεσα σε κακουργήματα και πλημμελήματα (απόλυτοι αριθμοί και ρυθμοί διά πραξης) κατά νομική, αλλά και εγκληματολογική εννοιολόγηση (ενδει κτικά, βαρειά εγκληματικότητα, μικρο-εγκληματικότητα κ.λπ.) 2) Τα «Διαπραχθέντα αδικήματα κατά γεωγραφικό διαμέρισμα τελέ σεως αυτών», το οποίο παραπέμπει σε νομικές συναφείς εννοιολογήσεις των αδικημάτων, οι οποίες πρέπει να σημειώνονται για να διευκολύνουν τις συγκρίσεις στη συγχρονία και τη διαχρονία. 3) Τα «Διαπραχθέντα αδικήματα και τους φερόμενους/θεωροΰμενους ως δράστες των αδικημάτων αυτών, κατά φΰλο» (κοινωνιολογική μεταβλητή), «κατά είδος αδικήματος» (νομική μεταβλητή), «κατά πυκνότητα οικισμού τελέσεως του αδικήματος» (πρόκειται για την κοι νωνιολογική μεταβλητή της αστικότητας). Οι πίνακες αυτοί πρέπει να συμπληρώνονται μόνο όταν είναι σαφές το έτος τέλεσης των αδικημά των. Αν διαπιστώνεται σύγχυση ως προς το έτος, δυσκολεύουν οι συγκρίσεις στη συγχρονία και τη διαχρονία. Από την άλλη πλευρά, η ταξινόμηση των καταδικασθέντων με βάση τα κυρίαρχα κοινωνικο-δημογραφικά τους χαρακτηριστικά πρέπει να διενεργείται: α) με τρόπο που κάθε φορά να τεκμαίρεται από τις πλη ροφορίες της πηγής, ότι οι καταδικασθέντες προέκυψαν από το σύνολο των συγκεκριμένων δραστών ανά αδίκημα, β) με τρόπο που να συμπερι λαμβάνει τις ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις στο δείκτη του επαγγέλματος/απασχόλησης, γ) με τρόπο που να αντανακλά τις διαφοροποιήσεις στην κλίμακα των ποινών, ιδιαίτερα σε συσχετισμό με την εθνικότητα των καταδικασθέντων, καθώς και τις διαφοροποιήσεις αναφορικά με το κεφάλαιο της υποτροπής. Όπως καταδείχθηκε στο πιλοτικό μας εγχείρημα, στο πέρασμα των χρόνων παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις στις κατηγοριοποι ήσεις της ηλικίας, των ποινών, των επαγγελμάτων, του επιπέδου μόρφω σης κ.λπ. Για το λόγο αυτόν, μια ανακατασκευή ταξινομητικής υφής των διαθέσιμων ποσοτικών δεδομένων για το έγκλημα στη χώρα, πέρα από τους όρους συγκρότησης της νέας ταξινόμησης, πρέπει απαραίτητα να διευκρινίζει θεωρητικά και μεθοδολογικά και τους όρους αναδιάταξης των δεδομένων ταξινομιών. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Μια αναδιάταξη των στατιστικών στοιχείων για το έγκλημα στη χώρα, όπως αυτή που προτείνεται, προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης και

13 72 ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ επεξεργασίας μεγάλου όγκου συγκρίσιμων χρονικά και γεωγραφικά δεδομένων στο μελλοντικό χρήστη. Ακόμα και η πιο απομακρυσμένη πληροφορία βρίσκεται τόσο κοντά στον ενδιαφερόμενο χρήστη, όσο ένα πάτημα στο ποντίκι του υπολογιστή. Με τη χρήση του διαδικτΰου ελαχι στοποιείται η σπατάλη του χρόνου και μειώνεται 20-30% το συνολικό κόστος διακίνησης της πληροφορίας. Η εισβολή του internet στην επι στημονική δημοσίευση κατακτά ολοένα και μεγαλύτερο μέρος από το χώρο που κατείχε η έντυπη δημοσίευση. Μπροστά σε αυτήν την πραγ ματικότητα η επιστημονική κοινότητα, ακόμα και των κοινωνικών επι στημών, όφειλε να αναλάβει ενεργό ρόλο. Ως γνωστόν, το αίσθημα της ασφάλειας του πολίτη, ο φόβος απένα ντι στο έγκλημα, που αφενός υπερτονίζεται στη πολιτική ρητορεία και αφετέρου «υπηρετεί» το «άλλοθι» συγκεκριμένων πολιτικών διακριτής αντιμετώπισης συμπεριφορών κοινωνικών ομάδων, όπως πρόσφυγες, μετανάστες, μειονοτικές ομάδες κ.λπ., -φαινόμενο ιδιαίτερα ενισχυμένο στη σύγχρονη εποχή του «μεγάλου μετασχηματισμού»- βασίζονται σε σημαντικό βαθμό από τις συλλογικές παραστάσεις και αναπαραστάσεις που καλλιεργούνται γΰρω από τη συμπτωματολογία ή φαινομενολογία του εγκληματικού φαινομένου. Στο πλαίσιο του ως άνω πιλοτικού εγχειρήματος, προτείνεται μια συνεπής καταγραφή - αποτίμηση της τρέχουσας πραγματικότητας του εγκλήματος στη χώρα ανά έτος και ανά πενταετία με τη χρήση συγχρό νων μεθόδων και τεχνικών σε συγχρονική και διαχρονική βάση. Ειδικό τερα, προτείνεται η εννοιολογική συγκρότηση δεικτών και κριτηρίων αποτίμησης της «αύξησης» και των χαρακτηριστικών του συγχρόνου εγκλήματος στη χώρα μας στη βάση ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων που προκύπτουν από δεδομένα όλων των φάσεων της διαδικασίας απο νομής της ποινικής δικαιοσύνης, όπως, π.χ. το είδος του αδικήματος, το είδος του αδικήματος που δικαιολόγησε τον εγκλεισμό, κ.λπ. Εξαιτίας της γνωστής παρερμηνείας των διαθέσιμων ποσοτικών στοιχείων των αρμοδίων αρχών, επιχειρείται ένα μοντέλο επεξεργασίας των δεδομένων της εγκληματικής και σωφρονιστικής στατιστικής, το οποίο κατατείνει στην «έκδοση» αξιόπιστων πορισμάτων για την εξέλιξη του εγκληματι κού φαινομένου στη χώρα μας με συγκριτική διάσταση και προοπτική. Έτσι, η συγκρότηση μιας Βάσης Δεδομένων για την εγκληματικότητα στη χώρα, προτείνεται να περιλαμβάνει τα εξής τμήματα/ενότητες δεδομέ νων: Α) Πρωτογενή στατιστικά δεδομένα από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης (με την προϋπόθεση ότι θα δοθεί η σχετική άδεια παραχώρησης τους), Β)Δευτερογενή (μετά από επεξεργασία) στατιστικά δεδομένα από

14 ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 73 τη «Στατιστική της Δικαιοσύνης» - χρονοσειρές, κατ' έτος, Γ) Ποσοτικά δεδομένα εμπειρικών ερευνών, Δ) Ποιοτικές έρευνες και ποιοτικού τΰπου αποκωδικοποιήσεις. Η ποιοτική παράμετρος είναι ιδιαίτερα ανα γκαία για την κατανόηση τόσο των νομικών ορισμών του εγκλήματος, όσο κι αυτών των ίδιων των αριθμητικών αναπαραστάσεων του.

15 74 ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Ελληνόγλωσση Κάλλας Ι., 2001, Η πληροφορική τεχνολογία στην κοινωνική έρευνα. Το πρόβλημα των δεδομένων, Αθήνα, ΕΚΚΕ, Νεφέλη. Κάλλας L, 2001, «Σχεδιασμός ενός περιβάλλοντος διαχείρισης κοινωνικών δεδομένων», Κείμενα Εργασίας, no, 15, ΕΚΚΕ. Κάλλας Ι., 2002, Κοινωνική έρευνα και πληροφορική τεχνολογία, Αθήνα, ΕΚΚΕ, Νεφέλη. Κάλλας Ι., 2002, Οι ερευνητικές υποδομές των κοινωνικών επιστημών, Αθήνα, Νεφέλη. Κάλλας Ι., κ. ά. (επιμ.), 2008, Μεθοδολογικά ζητήματα και ερευνητικές υποδομές των κοι νωνικών επιστημών, Παν/μιο Αθηνών - Παν/μιο Αιγαίου. Καππή Χ., Κονδύλη Δ., Φρεντζου Χρ., 2001, «Πολυγλωσσικοί θησαυροί όρων: Ζητήματα τεκμηρίωσης και αναζήτησης», Κείμενα Εργασίας, no. 16, ΕΚΚΕ. Κονδύλη Δ., Λιναρδής Α., 2004, «Ερευνητικές υποδομές: Το ψηφιακό περιβάλλον της συγκριτικής έρευνας», Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, no 115, σ Κυριαζή Ν., 1999, Η κοινωνιολογική έρευνα. Κριτική επισκόπηση των μεθόδων και των τεχνικών, Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα. Λιναρδής Α., 2006, «Η αναγκαιότητα αυστηρής και ποιοτικής τεκμηρίωσης στις κοινωνι κές έρευνες. Το πρότυπο τεκμηρίωσης Data Documentation Initiative (DDI)», Κεί μενα Εργασίας, no. 14, ΕΚΚΕ. Μαρινάκης Κ.Ι., Τασόπουλος Α.Κ., 1985, Οργάνωση αρχείων, Έλιξ. Μαρινάκης Κ.Ι., Τασόπουλος Α.Κ., 1993, Δομές, αρχεία και βάσεις δεδομένων, Έλιξ. Μπώκος Γ.Δ., 2001, Εισαγωγή στην επιστήμη της πληροφόρησης, Αθήνα, Παπασωτηρίου. Ξένος Μ., Χριστοδουλάκης Δ., Βάσεις δεδομένων, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, τόμ. Γ'. Ξενόγλωσση Cook T., Schwartz J.M., 2002, «Archives, records and power: From (postmodern) theory to (archival) performance», Archival Science, no 2, σ Date C.J., 1986, Εισαγωγή στα συστήματα βάσεων δεδομένων (6 η αμερικάνικη έκδοση). Kallas J. (ed.), 2005, The node for secondary processing, Athens, EKKE. Pitti D.V., 1999, «Encoded archival description. An introduction and overview», D-Lib Magazine, vol. 5, no. 11. Zorkoczy P., 1987, Εισαγωγή στην πληροφορική, Gutenberg. Powered by TCPDF (

Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων

Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων Νίκος Ναγόπουλος Για τη διεξαγωγή της κοινωνικής έρευνας χρησιμοποιούνται ποσοτικές ή/και ποιοτικές μέθοδοι που έχουν τις δικές τους τεχνικές και

Διαβάστε περισσότερα

Euro-SDMX δομή μεταδεδομένων (ESMS) Ονομασία: ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΠΡΑΧΘΕΝΤΩΝ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ

Euro-SDMX δομή μεταδεδομένων (ESMS) Ονομασία: ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΠΡΑΧΘΕΝΤΩΝ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ Χώρα: Ελλάδα Euro-SDMX δομή μεταδεδομένων (ESMS) Ονομασία: ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΠΡΑΧΘΕΝΤΩΝ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΕΛΣΤΑΤ μεταδεδομένα Περιεχόμενα 1. Επικοινωνία 2. Ενημέρωση μεταδεδομένων 3. Στατιστική παρουσίαση 4. Μονάδα μέτρησης

Διαβάστε περισσότερα

Αικατερίνη Τσούμα Ερευνήτρια Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ)

Αικατερίνη Τσούμα Ερευνήτρια Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΙΑΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ Αικατερίνη Τσούμα Ερευνήτρια Κέντρου Προγραμματισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΥΕΝΑΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΕΡΕΥΝΑΣ - ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ

ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΥΕΝΑΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΕΡΕΥΝΑΣ - ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΜΣ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΥΕΝΑΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΈΣ, ΜΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΈΣ ΜΈΘΟΔΟΙ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΈΣ, ΜΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΈΣ ΜΈΘΟΔΟΙ Γ.δ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΈΣ, ΜΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΈΣ ΜΈΘΟΔΟΙ Γιώργος Τσιώλης Σκοπός Η παρουσίαση και κριτική συζήτηση των διακριτικών / μη αντιδραστικών μεθόδων ειδικότερα της αξιοποίησης τεκμηρίων και της δευτερογενούς

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων

Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων Μάθημα 1 Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομένων Τζανέτος Πομόνης ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Τι είναι οι Βάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας 1 Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Email: aapostolakis@staff.teicrete.gr Τηλ.: 2810379603 E-class μαθήματος: https://eclass.teicrete.gr/courses/pgrad_omm107/

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Μ.Ν. Ντυκέν, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Μ.Χ.Π.Π.Α. Ε. Αναστασίου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Μ.Χ.Π.Π.Α. ΔΙΑΛΕΞΗ 02 ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Βόλος, 2016-2017 1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ (Descriptive)

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Κατευθύνσεις στην έρευνα των επιστημών υγείας. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Έρευνα και θεωρία

Περιεχόμενα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Κατευθύνσεις στην έρευνα των επιστημών υγείας. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Έρευνα και θεωρία Περιεχόμενα Σχετικά με τους συγγραφείς... ΧΙΙΙ Πρόλογος... XV Eισαγωγή...XVΙΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Κατευθύνσεις στην έρευνα των επιστημών υγείας Εισαγωγή... 1 Τι είναι η έρευνα;... 2 Τι είναι η έρευνα των επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. του αντικειμένου προσεγγίσεων...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. του αντικειμένου προσεγγίσεων... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Εισαγωγή..................................................... 17 1.1 Νόηση και γνώση και η σχέση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΡΩΝ Σκοπός του έργου Σκοπός του έργου είναι: 1. η δημιουργία μιας on line εφαρμογής διαχείρισης ενός επιστημονικού λεξικού κοινωνικών όρων 2. η παραγωγή ενός ικανοποιητικού

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας στη ΜΕ

Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας στη ΜΕ Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας στη ΜΕ Χ Α Ρ Α Λ Α Μ Π Ο Σ Σ Α Κ Ο Ν Ι Δ Η Σ, Δ Π Θ Μ Α Ρ Ι Α Ν Ν Α Τ Ζ Ε Κ Α Κ Η, Α Π Θ Α. Μ Α Ρ Κ Ο Υ, Δ Π Θ Α Χ Ε Ι Μ Ε Ρ Ι Ν Ο 2 0 17-2018 2 ο παραδοτέο 8/12/2016

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Ενότητα 7: Η Συνέντευξη (4/4) 2ΔΩ Διδάσκοντες: Χ. Κασίμης- Ελ. Νέλλας Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαθησιακοί στόχοι Η εκμάθηση τόσο των

Διαβάστε περισσότερα

Euro-SDMX δομή μεταδεδομένων (ESMS) Ονομασία: ΕΡΕΥΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (Καταδικασθέντες)

Euro-SDMX δομή μεταδεδομένων (ESMS) Ονομασία: ΕΡΕΥΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (Καταδικασθέντες) Χώρα: Ελλάδα Euro-SDMX δομή μεταδεδομένων (ESMS) Ονομασία: ΕΡΕΥΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (Καταδικασθέντες) ΕΛΣΤΑΤ μεταδεδομένα Περιεχόμενα 1. Επικοινωνία 2. Ενημέρωση μεταδεδομένων 3. Στατιστική παρουσίαση 4.

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 12: Ανάλυση των στοιχείων των ελληνικών εγκληματολογικών στατιστικών της ποινικής δικαιοσύνης

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 12: Ανάλυση των στοιχείων των ελληνικών εγκληματολογικών στατιστικών της ποινικής δικαιοσύνης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 12: Ανάλυση των στοιχείων των ελληνικών εγκληματολογικών στατιστικών της ποινικής δικαιοσύνης Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ INTRAWAY ΕΠΕ Μετα-ανάλυση των ερευνών που έχουν διεξαχθεί για τη μετανάστευση σε σημαντικά και σχετικά με την ένταξη πεδία (υγεία, κοινωνική ασφάλιση, εργασία, εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

«Τα κοινωνικο-οικονοµικά ερευνητικά δεδοµένα στη µελέτη της κοινωνίας της πληροφορίας: µηχανισµοί αλληλεπίδρασης και τεκµηρίωση αποφάσεων»

«Τα κοινωνικο-οικονοµικά ερευνητικά δεδοµένα στη µελέτη της κοινωνίας της πληροφορίας: µηχανισµοί αλληλεπίδρασης και τεκµηρίωση αποφάσεων» «Τα κοινωνικο-οικονοµικά ερευνητικά δεδοµένα στη µελέτη της κοινωνίας της πληροφορίας: µηχανισµοί αλληλεπίδρασης και τεκµηρίωση αποφάσεων» Γιάννης Κάλλας ιευθυντής Υποστήριξης Ερευνών του Εθνικού Κέντρου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. Σπύρος Τσιπίδης. Περίληψη διατριβής

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. Σπύρος Τσιπίδης. Περίληψη διατριβής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Σπύρος Τσιπίδης Γεω - οπτικοποίηση χωρωχρονικών αρχαιολογικών δεδομένων Περίληψη διατριβής H παρούσα εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Εννοιολογική Ομοιογένεια

Εννοιολογική Ομοιογένεια Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Αρχειονομίας Βιβλιοθηκονομίας Εργαστήριο Ψηφιακών Βιβλιοθηκών και Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης Εννοιολογική Ομοιογένεια Αξιοποίηση Ταξινομικών Συστημάτων Γεωργία Προκοπιάδου, Διονύσης

Διαβάστε περισσότερα

Αναζητήσεις στο Διαδίκτυο

Αναζητήσεις στο Διαδίκτυο Αναζητήσεις στο Διαδίκτυο Πλεονεκτήματα από τη χρήση του Διαδικτύου για την αναζήτηση πληροφοριών Υπάρχει πληθώρα πληροφοριών (που περιλαμβάνουν μεγάλο εύρος από media). Οι μαθητές καθίστανται «ερευνητές

Διαβάστε περισσότερα

ISO 9001:2008 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ 2010

ISO 9001:2008 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ 2010 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ 2 Α. Σερβετάς ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 17/3/211 Εκτύπωση: 17/3/211, :25 πμ 1 από 71 Πίνακας Περιεχομένων 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...6 1.1 ΓΕΝΙΚΆ 6 1.2 ΠΛΑΊΣΙΟ ΈΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3: Μέθοδοι μέτρησης της εγκληματικότητας Αγγελική Πιτσελά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Σχολή Νομικής

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικές Προοπτικές. Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στην Εκπαίδευση. Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Επαγγελματικές Προοπτικές. Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στην Εκπαίδευση. Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Επαγγελματικές Προοπτικές Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στην Εκπαίδευση Καθηγητής Ιορδάνης Ψημμένος, Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Καθηγητής Βασίλειος Χατζόπουλος, Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Εισαγωγή Μεθοδολογία της Έρευνας ΕΙΚΟΝΑ 1-1 Μεθοδολογία της έρευνας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Εισαγωγή Μεθοδολογία της Έρευνας ΕΙΚΟΝΑ 1-1 Μεθοδολογία της έρευνας. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή Η Μεθοδολογία της Έρευνας (research methodology) είναι η επιστήμη που αφορά τη μεθοδολογία πραγματοποίησης μελετών με συστηματικό, επιστημονικό και λογικό τρόπο, με σκοπό την παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΔΕΠΠΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. 1 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. ΤΕΙ Πελοποννήσου

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. 1 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. ΤΕΙ Πελοποννήσου ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 1 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. ΤΕΙ Πελοποννήσου Κάποιες έννοιες Επιστήμη : κάθε συστηματικό πεδίο μελέτης ή σύστημα γνώσης που έχει ως σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕΛΩΝ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕΛΩΝ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕΛΩΝ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με σκοπό την μέριμνα για τη διατήρηση του ιατρικού σώματος ικανού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Χριστίνα Μπάνου (cbanou@ionio.gr) & Μάριος Πούλος (mpoulos@ionio.gr) Α εξάμηνο, Ακαδ. έτος 2016-2017 1 Ο ΜΑΘΗΜΑ Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. 5 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Συγγραφή επιστημονικής εργασίας. Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. 5 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Συγγραφή επιστημονικής εργασίας. Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 5 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Συγγραφή επιστημονικής εργασίας Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. ΤΕΙ Πελοποννήσου Συγγραφή επιστημονικής εργασίας Κάθε επιστημονική εργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΣΕΙΣ OMΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΡΟΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ & ΟΜΑΔΑΣ

ΦΑΣΕΙΣ OMΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΡΟΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ & ΟΜΑΔΑΣ ΦΑΣΕΙΣ OMΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΡΟΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ & ΟΜΑΔΑΣ Οκτώβριος 2011 Πρώτη Φάση: Γενικός Προγραμματισμός σε Ολομέλεια Τμήματος Ρόλος εκπαιδευτικού: Δημιουργεί ή/και διευρύνει τα ενδιαφέροντα των

Διαβάστε περισσότερα

plus Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κατηγορία A: Μαθητές Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων

plus Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κατηγορία A: Μαθητές Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων plus Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κατηγορία A: Μαθητές Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων Στόχοι Εργασίας Μεθοδολογία Ομάδας Μέσα από το μεγάλο όγκο των δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Όμως πώς θα ορίζαμε την έννοια πληροφορία; Πώς την αντιλαμβανόμαστε;

Όμως πώς θα ορίζαμε την έννοια πληροφορία; Πώς την αντιλαμβανόμαστε; 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η πληροφορία αποτελεί το βασικό εργαλείο άσκησης της ιατρικής επιστήμης. Η διάγνωση, η θεραπεία, η πρόληψη και η διοίκηση της υγείας βασίζονται στην απόκτηση, διαχείριση και επεξεργασία της

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση ποιοτικών δεδομένων

Ανάλυση ποιοτικών δεδομένων Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα Earl Babbie Κεφάλαιο 12 Ανάλυση ποιοτικών δεδομένων 12-1 Σύνοψη κεφαλαίου Σύνδεση θεωρίας και ανάλυσης Επεξεργασία ποιοτικών δεδομένων Προγράμματα ηλεκτρονικού υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Εισαγωγή. ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Προπτυχιακό Πρόγραμμα. Μάθημα: Βιοστατιστική-Οικονομία της υγείας Εξάμηνο: Ε (5 ο )

Ενότητα 1: Εισαγωγή. ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Προπτυχιακό Πρόγραμμα. Μάθημα: Βιοστατιστική-Οικονομία της υγείας Εξάμηνο: Ε (5 ο ) ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Φυσικοθεραπείας Προπτυχιακό Πρόγραμμα Μάθημα: Βιοστατιστική-Οικονομία της υγείας Εξάμηνο: Ε (5 ο ) Ενότητα 1: Εισαγωγή Δρ. Χρήστος Γενιτσαρόπουλος Λαμία, 2017 1.1. Σκοπός και

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Ενότητα 9: Συμμετοχική Παρατήρηση (1/2) 2ΔΩ Διδάσκοντες: Χ. Κασίμης- Ελ. Νέλλας Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαθησιακοί στόχοι Η εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗΣ Μυτιλήνη 06/08/2015 Αριθμ. Απόφασης: 568 Α Π Ο Φ Α Σ Η Θέμα: Έγκριση ίδρυσης λειτουργίας Εργαστηρίου με τίτλο «Εργαστήριο Κοινωνικής Πληροφορικής, Στατιστικής και Ερευνητικών

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο. Τρόποι χορήγησης: α) Με αλληλογραφία β) Με απευθείας χορήγηση γ) Τηλεφωνικά

Ερωτηματολόγιο. Τρόποι χορήγησης: α) Με αλληλογραφία β) Με απευθείας χορήγηση γ) Τηλεφωνικά Ερωτηματολόγιο Το ερωτηματολόγιο αποτελείται από μια σειρά ερωτήσεων, οι οποίες έχουν ως στόχο την καταγραφή των απόψεων, γνώσεων ή στάσεων μιας ομάδας ατόμων. Τρόποι συμπλήρωσης: α) άμεσος (ο ίδιος ο

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Eνότητα 1: Εισαγωγή. Θεωρία, Μέθοδοι και Δεδομένα (2/4) 2ΔΩ Διδάσκοντες: Χ. Κασίμης- Ελ. Νέλλας Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαθησιακοί

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Προγράμματος Σπουδών ASP / Αστυνομικές Σπουδές

Διάταξη Προγράμματος Σπουδών ASP / Αστυνομικές Σπουδές Διάταξη Προγράμματος Σπουδών ASP / Αστυνομικές Σπουδές Σχολή ΣΟΕΔ Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Πρόγραμμα Σπουδών ASP Αστυνομικές Σπουδές Επίπεδο Προπτυχιακό Μεταπτυχιακό Μάστερ Διδακτορικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία- ISO 9001 Σαπφούς 3, 81100 Μυτιλήνη (1ος Όροφος) 2251054739 (09:00-14:30) academy@aigaion.org civilacademy.ucoz.org «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Θεωρία και Έρευνα

Λογιστική Θεωρία και Έρευνα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Λογιστική & Χρηματοοικονομική Master of Science (MSc) in Accounting and Finance ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Λογιστική Θεωρία και Έρευνα Εισαγωγή στη Λογιστική Έρευνα Η αναζήτηση της αλήθειας

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Τρίτη Φάση: Υλοποίηση Δράσεων από Υποομάδες για Συλλογή Δεδομένων

Γ. Τρίτη Φάση: Υλοποίηση Δράσεων από Υποομάδες για Συλλογή Δεδομένων ΠΑΡΑΤΗΜΑ 1: ΦΑΣΕΙΣ OM-ΣΝ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΡΟΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ & ΟΜΑΔΑΣ Α. Πρώτη Φάση: Γενικός Προγραμματισμός σε Ολομέλεια Τμήματος Ρόλος εκπαιδευτικού: Δημιουργεί ή/και διευρύνει τα ενδιαφέροντα των μαθητών για

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή ερευνητικής πρότασης

Συγγραφή ερευνητικής πρότασης Συγγραφή ερευνητικής πρότασης 1 o o o o Η ερευνητική πρόταση είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα της έρευνας. Η διατύπωσή της θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεγμένη, περιεκτική και βασισμένη στην ανασκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Eνότητα 1: Εισαγωγή. Θεωρία, Μέθοδοι και Δεδομένα (3/4) 2ΔΩ Διδάσκοντες: Χ. Κασίμης- Ελ. Νέλλας Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαθησιακοί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ, ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ, ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά. Ερευνητικοί στόχοι. Μεθοδολογία. Νοέµβριος 2012

Γενικά. Ερευνητικοί στόχοι. Μεθοδολογία. Νοέµβριος 2012 Νοέµβριος 2012 Γενικά H έρευνα πεδίου για την αξιολόγηση των στάσεων, συµπεριφορών, γνώσεων και πρακτικών που αφορούν την τοξικοεξάρτηση ανηλίκων αποτελεί µέρος συνολικότερης µελέτης του ΚΕΘΕΑ, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Ανασκόπηση Βιβλιογραφίας. Δρ. Ιωάννης Γκιόσος

Ανασκόπηση Βιβλιογραφίας. Δρ. Ιωάννης Γκιόσος Ανασκόπηση Βιβλιογραφίας Δρ. Ιωάννης Γκιόσος Γιατί κάνουμε ανασκόπηση στη βιβλιογραφία; 1. Γιαναπροσδιορίσουμεκενάστηνέρευνατου γνωστικού μας αντικειμένου 2. Για να εντοπίσουμε νέες τάσεις στην έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Σχέδια Εκθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

σύμφωνα με την αξιοποίηση και επεξεργασία των ερωτηματολογίων που διανεμήθηκαν στους συμβούλους

σύμφωνα με την αξιοποίηση και επεξεργασία των ερωτηματολογίων που διανεμήθηκαν στους συμβούλους 7. Συμπεράσματα Αξιολόγησης στο Πλαίσιο του Προγράμματος «Πιλοτικά Προγράμματα Εναλλακτικά της Φυλάκισης για Παραβάτες Χρήστες Παράνομων Ουσιών» MIS 349337 Για την αξιολόγηση της Υπηρεσίας Παραπομπών σε

Διαβάστε περισσότερα

1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών

1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών 1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών Τα Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση καταχωρήσεων βιβλιοθηκών. Τα περιεχόμενα των βιβλιοθηκών αυτών είναι έντυπα έγγραφα, όπως βιβλία

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Μοντέλου Εκτίμησης της Ποιότητας του Χάρτη

Ανάπτυξη Μοντέλου Εκτίμησης της Ποιότητας του Χάρτη Ανάπτυξη Μοντέλου Εκτίμησης της Ποιότητας του Χάρτη ΜΠΛΑΝΑ Ναταλία 1, ΤΣΟΥΛΟΣ Λύσανδρος 2 (1) Υπ. Διδάκτορας Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π. Εργαστήριο Χαρτογραφίας ΕΜΠ Η. Πολυτεχνείου 9 15780 Ζωγράφου

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος... 15

Περιεχόμενα. Πρόλογος... 15 Περιεχόμενα Πρόλογος... 15 Κεφάλαιο 1 ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ... 17 Το θεμελιώδες πρόβλημα των κοινωνικών επιστημών...

Διαβάστε περισσότερα

Μάρθα Λεμπέση, Κοινωνιολόγος, ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.)

Μάρθα Λεμπέση, Κοινωνιολόγος, ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) Μάρθα Λεμπέση, Κοινωνιολόγος, ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) email: marthalempesi@yahoo.gr 6o Συνέδριο Security Project Αθήνα, 16 Μαρτίου 2018 H εγκληματικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Μ.Ν. Ντυκέν, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Μ.Χ.Π.Π.Α. Ε. Αναστασίου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Μ.Χ.Π.Π.Α. ΔΙΑΛΕΞΗ 02 ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Βόλος, 2015-2016 1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ (Descriptive)

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: «Μεθοδολογία έρευνας» Μορφές επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγείου και οικογένειας

Μάθημα: «Μεθοδολογία έρευνας» Μορφές επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγείου και οικογένειας ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Μάθημα: «Μεθοδολογία έρευνας» Μορφές επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγείου και οικογένειας Διδάσκων: Δρ. Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1 2 3 ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών έρευνα ανακάλυψη εφεύρεσηκαινοτομία-επινόηση εξέλιξη 4 5 Ανακάλυψη: εύρεση αντικειμένου που προϋπήρχε, αλλά ήταν άγνωστο. Ανακάλυψη (επιστήμη):

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Εισαγωγή...1. 2 Χαρτογραφική Πληροφορία...29

Περιεχόμενα. 1 Εισαγωγή...1. 2 Χαρτογραφική Πληροφορία...29 Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή...1 1.1 Χάρτης και Χαρτογραφία... 1 1.2 Ιστορική αναδρομή... 5 1.3 Βασικά χαρακτηριστικά των χαρτών...12 1.4 Είδη και ταξινόμηση χαρτών...14 1.4.1 Ταξινόμηση με βάση την κλίμακα...15

Διαβάστε περισσότερα

DARIAH-GR Πως συμμετέχουμε στην υποδομή; Λίλιαν Μήτρου Πανεπιστήμιο Αιγαίου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

DARIAH-GR Πως συμμετέχουμε στην υποδομή; Λίλιαν Μήτρου Πανεπιστήμιο Αιγαίου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών DARIAH-GR Πως συμμετέχουμε στην υποδομή; Λίλιαν Μήτρου Πανεπιστήμιο Αιγαίου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1 Αντικείμενο παρουσίασης Θεσμικά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά ΕΥ Θεσμικά Ζητήματα οργάνωσης-διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση δευτερογενών δεδομένων

Χρήση δευτερογενών δεδομένων Χρήση δευτερογενών δεδομένων Μαθησιακοί στόχοι κεφαλαίου Να αναγνωρίζετε όλα τα είδη δευτερογενών δεδομένων, Να εκτιμάτε τους τρόπους με τους οποίους τα δευτερογενή δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.)

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.) ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.) ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (Π.Ι.Ε.)

Διαβάστε περισσότερα

Αναζητήσεις στο Διαδίκτυο

Αναζητήσεις στο Διαδίκτυο Αναζητήσεις στο Διαδίκτυο Διαδίκτυο ως πηγή πληροφοριών Το Διαδίκτυο στις μέρες μας αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή πληροφοριών. Οι Δάσκαλοι πρέπει να εκπαιδεύσουν τους μαθητές να αναζητούν σωστά και να αξιοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Ενότητα 6: Διατύπωση ερωτήσεων (2/2) 2ΔΩ Διδάσκοντες: Χ. Κασίμης- Ελ. Νέλλας Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαθησιακοί στόχοι Η εκμάθηση τόσο

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΠΡΌΛΟΓΟΣ ΜΕΡΟΣ Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Περιεχόμενα ΠΡΌΛΟΓΟΣ ΜΕΡΟΣ Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Περιεχόμενα ΠΡΌΛΟΓΟΣ... 11 ΜΕΡΟΣ Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΉ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΉ ΈΡΕΥΝΑ... 17 ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1Α, 1Β... 17 ΕΡΓΑΣΙΑ 1Γ... 17 ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ!... 17 Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ... 18 Οι Περιορισμοί της

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή Επιστημονικής Εργασίας (ΨΧ126) Οι βασικές λειτουργίες της ακαδημαϊκής γραφής και οι απαιτούμενες δεξιότητες

Συγγραφή Επιστημονικής Εργασίας (ΨΧ126) Οι βασικές λειτουργίες της ακαδημαϊκής γραφής και οι απαιτούμενες δεξιότητες Συγγραφή Επιστημονικής Εργασίας (ΨΧ126) Οι βασικές λειτουργίες της ακαδημαϊκής γραφής και οι απαιτούμενες δεξιότητες Σκοπός του μαθήματος Να προετοιμάσει τις φοιτήτριες/τους φοιτητές για το εγχείρημα της

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. Ανάλυση Ποιότικών Δεδομένων. Καθηγητής Α. Καρασαββόγλου Επίκουρος Καθηγητής Π. Δελιάς

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. Ανάλυση Ποιότικών Δεδομένων. Καθηγητής Α. Καρασαββόγλου Επίκουρος Καθηγητής Π. Δελιάς ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Ανάλυση Ποιότικών Δεδομένων Καθηγητής Α. Καρασαββόγλου Επίκουρος Καθηγητής Π. Δελιάς ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ποιοτική ανάλυση Η μη αριθμητική εξέταση και ερμηνεία παρατηρήσεων που σκοπό έχει να ανακαλύψει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Δρ. Βασίλης Π. Αγγελίδης Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Δρ. Βασίλης Π. Αγγελίδης Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Δρ. Βασίλης Π. Αγγελίδης Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Περιεχόμενα Επιστημονική έρευνα Σε τι μας βοηθάει η έρευνα Χαρακτηριστικά της επιστημονικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΝAOME1372 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 10 ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ακριβή Νικολακοπούλου Προϊσταμένη Δ/νσης Στατιστικής Πληροφόρησης & Εκδόσεων 1/47 1/48 1/43

Ακριβή Νικολακοπούλου Προϊσταμένη Δ/νσης Στατιστικής Πληροφόρησης & Εκδόσεων 1/47 1/48 1/43 Ακριβή Νικολακοπούλου Προϊσταμένη Δ/νσης Στατιστικής Πληροφόρησης & Εκδόσεων 1/47 1/48 1/43 Εισαγωγή Αποστολή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είναι η διασφάλιση και η διαρκής βελτίωση της ποιότητας των

Διαβάστε περισσότερα

Επιστήμη της Πληροφορικής. Εργασία του μαθητή Δημήτρη Τσιαμπά του τμήματος Α4

Επιστήμη της Πληροφορικής. Εργασία του μαθητή Δημήτρη Τσιαμπά του τμήματος Α4 Επιστήμη της Πληροφορικής Εργασία του μαθητή Δημήτρη Τσιαμπά του τμήματος Α4 Η πληροφορική είναι η επιστήμη που ερευνά την κωδικοποίηση, διαχείριση και μετάδοση συμβολικών αναπαραστάσεων πληροφοριών. Επίσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολογίας ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Κώστας Κιτσάκης Μηχανολόγος Μηχανικός ΤΕ MSc Διασφάλιση ποιότητας Επιστημονικός Συνεργάτης Αρχές Μεθοδικής Πορείας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ. ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΕΜΜ. ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΟΣ, PhD ΙΑΤΡΙΚHΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ. ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΕΜΜ. ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΟΣ, PhD ΙΑΤΡΙΚHΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΕΜΜ. ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΟΣ, PhD ΙΑΤΡΙΚHΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η επιστημονική έρευνα στηρίζεται αποκλειστικά στη συστηματική μελέτη της εμπειρικής

Διαβάστε περισσότερα

«Συντονισμός του Σχεδιασμού και της Εφαρμογής Δημόσιων Πολιτικών»

«Συντονισμός του Σχεδιασμού και της Εφαρμογής Δημόσιων Πολιτικών» Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014 «Συντονισμός του Σχεδιασμού και της Εφαρμογής Δημόσιων Πολιτικών» Αποτελεσματική Παρακολούθηση και Αξιολόγηση της Εφαρμογής Δημόσιων Πολιτικών Νίκος Παπαδάτος, Μέλος & τ. Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακές δραστηριότητες με υπολογιστή

Μαθησιακές δραστηριότητες με υπολογιστή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μαθησιακές δραστηριότητες με υπολογιστή Εργαλεία αναζήτησης πληροφορίας Διδάσκων: Καθηγητής Αναστάσιος Α. Μικρόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Κ Ω Ν Ε Ρ Ε Υ Ν Ω Ν ( E K K E ) Κρατίνου 9 & Αθηνάς, 10552 Αθήνα, τηλ. 210-7491678, Φαξ 210-7489130

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Κ Ω Ν Ε Ρ Ε Υ Ν Ω Ν ( E K K E ) Κρατίνου 9 & Αθηνάς, 10552 Αθήνα, τηλ. 210-7491678, Φαξ 210-7489130 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Ε Θ Ν Ι Κ Ο Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Κ Ω Ν Ε Ρ Ε Υ Ν Ω Ν ( E K K E ) Κρατίνου 9 & Αθηνάς, 10552 Αθήνα, τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος: 2013-2014 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ : Β ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Έγκλημα και Τιμωρία: αναζητώντας τη χρυσή τομή» A. ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Ενότητα 9: Συμμετοχική Παρατήρηση (1/2) 2ΔΩ Διδάσκοντες: Χ. Κασίμης- Ελ. Νέλλας Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαθησιακοί στόχοι Η εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

Σ ΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Σ ΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Σ ΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Μ ΑΪΟΥ 2002 2004 Δ ΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Π ΕΡΙΛΗΨΗ: Η μελέτη αυτή έχει σκοπό να παρουσιάσει και να ερμηνεύσει τα ευρήματα που προέκυψαν από τη στατιστική

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας:

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Συστηματική περιγραφή και κατανόηση των ψυχολογικών φαινομένων. Η ψυχολογική έρευνα χρησιμοποιεί μεθόδους συστηματικής διερεύνησης για τη συλλογή, την ανάλυση και την ερμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟ3019 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών MA in Education (Education Sciences) ΑΣΠΑΙΤΕ-Roehampton ΠΜΣ MA in Education (Education Sciences) Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Εκπαίδευση (Επιστήμες της Αγωγής),

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος Β /Στατιστική. Μέρος Β. Στατιστική. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Μαθηματικών&Στατιστικής/Γ. Παπαδόπουλος (www.aua.

Μέρος Β /Στατιστική. Μέρος Β. Στατιστική. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Μαθηματικών&Στατιστικής/Γ. Παπαδόπουλος (www.aua. Μέρος Β /Στατιστική Μέρος Β Στατιστική Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Μαθηματικών&Στατιστικής/Γ. Παπαδόπουλος (www.aua.gr/gpapadopoulos) Από τις Πιθανότητες στη Στατιστική Στα προηγούμενα, στο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Κρατίνου 9 & Αθηνάς, Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Κρατίνου 9 & Αθηνάς, Αθήνα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Ε Θ Ν Ι Κ Ο Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Κ Ω Ν Ε Ρ Ε Υ Ν Ω Ν ( E K K E ) Κρατίνου 9 & Αθηνάς, 10552 Αθήνα, τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧOΜΕΝΑ Πρόλογος στη δεύτερη έκδοση Πρόλογος στην πρώτη έκδοση Εισαγωγή Τι είναι η μεθοδολογία έρευνας Οι μέθοδοι έρευνας ΜEΡOΣ A : ΓNΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙO 1: Γενικά για την επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

Οι διαθέσιμες μέθοδοι σε γενικές γραμμές είναι:

Οι διαθέσιμες μέθοδοι σε γενικές γραμμές είναι: Χωρική Ανάλυση Ο σκοπός χρήσης των ΣΓΠ δεν είναι μόνο η δημιουργία μίας Β.Δ. για ψηφιακές αναπαραστάσεις των φαινομένων του χώρου, αλλά κυρίως, η βοήθειά του προς την κατεύθυνση της υπόδειξης τρόπων διαχείρισής

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Ενότητα 5: Σχεδιασμός και Oργάνωση του Ερωτηματολογίου (1/2) 2ΔΩ Διδάσκοντες: Χ. Κασίμης- Ελ. Νέλλας Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαθησιακοί

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιότητες και Τεχνικές Σύνταξης Επιστημονικού Κειμένου Σχολιασμός ερευνητικής πρότασης

Ιδιότητες και Τεχνικές Σύνταξης Επιστημονικού Κειμένου Σχολιασμός ερευνητικής πρότασης Ιδιότητες και Τεχνικές Σύνταξης Επιστημονικού Κειμένου Σχολιασμός ερευνητικής πρότασης Αναστασία Χριστοδούλου, Dr. Γεώργιος Δαμασκηνίδης Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Θεσσαλονίκη, 2015 Ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Προσομοίωσης

Εφαρμογές Προσομοίωσης Εφαρμογές Προσομοίωσης H προσομοίωση (simulation) ως τεχνική μίμησης της συμπεριφοράς ενός συστήματος από ένα άλλο σύστημα, καταλαμβάνει περίοπτη θέση στα πλαίσια των εκπαιδευτικών εφαρμογών των ΤΠΕ. Μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Καθηγητή κ. Νίκο Παρασκευόπουλο

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Καθηγητή κ. Νίκο Παρασκευόπουλο Αθήνα, 14/ 04/2015 Αρ. Πρωτ.: 170 Δέγλερη 2 Αμπελόκηποι Τ.Κ. 11522 Τηλ.: 210 8701340, 332, 305 Fax: 210 8701329 Email: sedaepimelites@hotmail.com Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Eνότητα 1: Εισαγωγή. Θεωρία, Μέθοδοι και Δεδομένα (3/4) 2ΔΩ Διδάσκοντες: Χ. Κασίμης- Ελ. Νέλλας Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαθησιακοί

Διαβάστε περισσότερα

Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών

Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών Πηγή: Δημάκη, Α. Χαϊτοπούλου, Ι. Παπαπάνου, Ι. Ραβάνης, Κ. Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών: μια ποιοτική προσέγγιση αντιλήψεων μελλοντικών νηπιαγωγών. Στο Π. Κουμαράς & Φ. Σέρογλου (επιμ.). (2008).

Διαβάστε περισσότερα

5.1 Ο ΕΛΕΓΧΟΣ SMIRNOV

5.1 Ο ΕΛΕΓΧΟΣ SMIRNOV 5. Ο ΕΛΕΓΧΟΣ SMIRNOV Έστω δύο ανεξάρτητα τυχαία δείγματα, 2,..., n και, 2,..., m n και m παρατηρήσεων πάνω στις τυχαίες μεταβλητές και, αντίστοιχα. Έστω, επίσης, ότι F (), (, ) και F (y), y (, ) είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΠΙΝΑΚΩΝ..................................... 13 ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΧΗΜΑΤΩΝ................................... 14 ΠΡΟΛΟΓΟΣ............................................. 15 ΜΕΡΟΣ Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μη αντιδραστικές μέθοδοι

Μη αντιδραστικές μέθοδοι Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα Earl Babbie Κεφάλαιο 10 Μη αντιδραστικές μέθοδοι 10-1 Σύνοψη κεφαλαίου Ανάλυση περιεχομένου Ανάλυση υφιστάμενων στατιστικών Συγκριτική και ιστορική έρευνα Δεοντολογία και

Διαβάστε περισσότερα

EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.2.2018 C(2018) 533 final EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 2.2.2018 σχετικά με τη θέσπιση ενιαίων, λεπτομερών προδιαγραφών για τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Πολιτική του ιδρύματος για τη διασφάλιση ποιότητας... 3 2. Διάθεση και διαχείριση των

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι και Προοπτικές

Στόχοι και Προοπτικές Προς µια ορθολογική αντιµετώπιση των σύγχρονων υδατικών προβληµάτων: Αξιοποιώντας την Πληροφορία και την Πληροφορική για την Πληροφόρηση Υδροσκόπιο: Εθνική Τράπεζα Υδρολογικής & Μετεωρολογικής Πληροφορίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2021 ΚΑΙ ΜΕΤΑ

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2021 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2021 ΚΑΙ ΜΕΤΑ Πειραιάς, 5 Δεκεμβρίου 2018 Οι απογραφές πληθυσμού-κατοικιών είναι η βασική πηγή πληροφοριών για τον αριθμό και τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού μιας

Διαβάστε περισσότερα

Γραφείο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Πληροφόρησης Νέων Δήμου Ρεθύμνης

Γραφείο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Πληροφόρησης Νέων Δήμου Ρεθύμνης Γραφείο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Πληροφόρησης Νέων Δήμου Ρεθύμνης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός του παρόντος είναι να παρουσιάσει τον τρόπο δημιουργία και λειτουργίας Γραφείου Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Ερευνας στη ΜΕ

Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Ερευνας στη ΜΕ Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Ερευνας στη ΜΕ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΑΚΟΝΙΔΗΣ, ΔΠΘ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΕΚΑΚΗ, ΑΠΘ Α ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ 201 6-2017 2 ο παραδοτέο Περιεχόμενο 1. Εισαγωγή: το θέμα και η σημασία του, η σημασία διερεύνησης του

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ:

ΓΛΩΣΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ: ΓΛΩΣΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ: Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Ημερίδα παρουσίασης CLARIN-EL 1/10/2010 Πένυ Λαμπροπούλου Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου / Ε.Κ. "Αθηνά" ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΧΩΡΟΥ ΓΤ ΓΙΑ ΚΑΕ Στο

Διαβάστε περισσότερα