ΕΥΡΩΠΗ. Ευρωπαϊκή Ένωση

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΥΡΩΠΗ. Ευρωπαϊκή Ένωση"

Transcript

1 ΕΥΡΩΠΗ Ευρωπαϊκή Ένωση

2 ΕΥΡΩΠΗ Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας από την 1η Ιουλίου 2013, καλύπτει σχεδόν όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, από τη Λαπωνία στο Βορρά έως τη Μεσόγειο Θάλασσα και από τη Δυτική Ακτή της Ιρλανδίας έως τις ακτές της Κύπρου: ένα πλούσιο μωσαϊκό τοπίων από τις βραχώδεις ακτές μέχρι τις αμμώδεις παραλίες, από τους πλούσιους βοσκότοπους μέχρι τις άνυδρες πεδιάδες, από τις λίμνες και τα δάση μέχρι την αρκτική τούνδρα. Οι λαοί της Ευρώπης με τις διαφορετικές παραδόσεις και γλώσσες και την πολυμορφία των πολιτιστικών τους χαρακτηριστικών αντιστοιχούν σε πάνω από το 7 % του παγκόσμιου πληθυσμού. Η ιστορική τους κληρονομιά απεικονίζεται σε προϊστορικές σπηλαιογραφίες, σε ελληνορωμαϊκές αρχαιότητες, στην αρχιτεκτονική των Μαυριτανών, σε μεσαιωνικά κάστρα, αναγεννησιακά παλάτια και εκκλησίες μπαρόκ. Αλλά, και η σύγχρονη Ευρώπη προσελκύει τον ταξιδιώτη με τις πόλεις της που σφύζουν από ζωή, τις ζωντανές πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα χειμερινά ή θερινά σπορ και τη μεγάλη γαστρονομική παράδοση. Οι Ευρωπαίοι λατρεύουν τα ταξίδια και η κατάργηση των περισσότερων διαδικασιών ελέγχου διαβατηρίων και αποσκευών έχει διευκολύνει πολύ τις μετακινήσεις τους. Δεκαεπτά χώρες της ΕΕ έχουν το ίδιο νόμισμα, το ευρώ, γεγονός που διευκολύνει τη σύγκριση των τιμών και εξαλείφει το κόστος και τις δυσκολίες που συνεπάγεται η μετατροπή των νομισμάτων. Η δημιουργία ενιαίας αγοράς 500 εκατομμυρίων και πλέον πολιτών έφερε περισσότερες δυνατότητες επιλογής και χαμηλότερες τιμές. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι διαπιστώνουν πράγματι ότι το να ταξιδεύουν στην ΕΕ είναι εξίσου εύκολο με το να ταξιδεύουν στην ίδια τους τη χώρα.

3 ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ Διαβατήριο ή ταυτότητα Έχουν πλέον καταργηθεί οι έλεγχοι μεταξύ 22 χωρών της ΕΕ. Αυτό, χάρη στους κανόνες της συμφωνίας Σένγκεν που αποτελούν τμήμα της νομοθεσίας της ΕΕ. Οι κανόνες αυτοί καταργούν όλους τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, αλλά εφαρμόζουν αποτελεσματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και καθιερώνουν κοινή πολιτική θεωρήσεων. Όλες οι χώρες της ΕΕ είναι πλήρη μέλη της συμφωνίας Σένγκεν με μόνες εξαιρέσεις τη Βουλγαρία, την Ιρλανδία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία και η Ελβετία είναι επίσης μέλη της συμφωνίας Σένγκεν, παρόλο που δεν ανήκουν στην ΕΕ. Χρειάζεστε, συνεπώς, έγκυρο διαβατήριο ή ταυτότητα κάθε φορά που διασχίζετε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, καθώς και όταν ταξιδεύετε προς ένα από τα έξι κράτη μέλη που δεν αποτελούν μέλη της συμφωνίας Σένγκεν ή και όταν επιστρέφετε από αυτά. Τα έγγραφα αυτά σας είναι απαραίτητα όταν ταξιδεύετε στην ΕΕ, διότι μπορεί να σας ζητηθεί να τα επιδείξετε για εξακρίβωση της ταυτότητάς σας ή για λόγους ασφάλειας. Προτού ταξιδέψετε εκτός της ΕΕ, ελέγξτε τα έγγραφα που απαιτούνται από την χώρα εκτός της ΕΕ, την οποία σκοπεύετε να επισκεφτείτε. Σας επισημαίνουμε ότι η μόνη έγκυρη ταυτότητα είναι αυτή που εκδίδουν οι εθνικές αρχές. Τα παιδιά πρέπει πλέον να έχουν το δικό τους διαβατήριο ή ταυτότητα. Θεωρήσεις (Βίζα) Δεν χρειάζεστε θεώρηση όταν ταξιδεύετε εντός της ΕΕ. ΥΠΗΚΟΟΙ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ Διαβατήριο Χρειάζεστε έγκυρο διαβατήριο. Θεωρήσεις (Βίζα) Οι υπήκοοι 41 χωρών δεν χρειάζονται βίζα εφόσον επισκέπτονται την ΕΕ για χρονικό διάστημα τριών μηνών το πολύ. Σ αυτές περιλαμβάνονται η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κατάλογος των χωρών των οποίων οι υπήκοοι χρειάζονται θεώρηση για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ιρλανδία διαφέρει ελαφρά από τον κατάλογο των χωρών των οποίων οι υπήκοοι χρειάζονται θεώρηση για να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Ζητήστε τη θεώρηση του διαβατηρίου σας από το προξενείο ή την πρεσβεία της χώρας που πρόκειται να επισκεφτείτε. Εάν έχετε λάβει βίζα από χώρα η οποία εφαρμόζει πλήρως τους κανόνες της συμφωνίας Σένγκεν, μπορείτε αυτόματα να ταξιδέψετε και στις υπόλοιπες χώρες Σένγκεν. Επιπλέον, αν διαθέτετε έγκυρη άδεια παραμονής που έχει εκδώσει μία από αυτές τις χώρες Σένγκεν, η άδεια αυτή ισοδυναμεί με θεώρηση. Μπορεί να χρειάζεστε εθνική θεώρηση για να ταξιδέψετε σε χώρες που δεν είναι μέλη της συμφωνίας Σένγκεν.

4 ΧΡΗΜΑ ΤΟ ΕΥΡΩ Το ευρώ είναι το επίσημο νόμιμο νόμισμα των πάνω από 332 εκατομμυρίων κατοίκων των παρακάτω 17 χωρών της ΕΕ: Βέλγιο, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία και Φινλανδία. Το σύμβολο του ευρώ είναι. Τα χαρτονομίσματα του ευρώ είναι ακριβώς τα ίδια σε όλες τις χώρες, αλλά κάθε χώρα εκδίδει τα δικά της κέρματα με μια κοινή όψη και μια όψη που φέρει ένα ξεχωριστό εθνικό σχέδιο. Όλα τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα μπορούν να χρησιμοποιούνται σε όλες τις χώρες της ΕΕ που έχουν ως νόμισμα το ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και πολλών υπερπόντιων εδαφών τους. Η Ανδόρα (από τον Ιούλιο του 2013), το Μονακό, ο Άγιος Μαρίνος και η Πόλη του Βατικανού χρησιμοποιούν το ευρώ ως το εθνικό τους νόμισμα, σε συμφωνία με την ΕΕ. Μια σειρά χωρών και εδαφών, όπως το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο, χρησιμοποιούν το ευρώ ως de facto νόμισμά τους. Σε χώρες της Ευρώπης εκτός της ευρωζώνης πολλά ξενοδοχεία, καταστήματα και εστιατόρια, ιδίως σε τουριστικές περιοχές, δέχονται πληρωμές τόσο σε ευρώ όσο και σε εθνικό νόμισμα, αν και δεν έχουν καμία νομική υποχρέωση να το κάνουν. ΜΕΤΡΗΤΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ Χάρη στους κανόνες που έχει θεσπίσει η ΕΕ, η ανάληψη ευρώ από αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές (ΑΤΜ) οπουδήποτε στην ΕΕ κοστίζει το ίδιο με την ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας στη χώρα σας. Η προμήθεια για την πληρωμή σε ευρώ με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα στην ΕΕ είναι ίδια με αυτή που ισχύει στη χώρα σας. Οι τράπεζες στις χώρες της ΕΕ που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ πρέπει, επίσης, να χρεώνουν τις ίδιες προμήθειες για τις συναλλαγές στην ΕΕ με αυτές μιας εγχώριας συναλλαγής, αν η πληρωμή ή η συναλλαγή έχει πραγματοποιηθεί σε ευρώ. Οι διεθνείς πληρωμές σε άλλα νομίσματα εκτός του ευρώ δεν υπόκεινται σε αυτές τις διατάξεις. Οι χρεώσεις κάθε τράπεζας μπορεί φυσικά να διαφέρουν.

5 ΑΓΟΡΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΕ Δεν υπάρχουν όρια για τα αγαθά που μπορείτε να αγοράσετε και να μεταφέρετε στις αποσκευές σας όταν ταξιδεύετε στο εσωτερικό της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά προορίζονται για προσωπική σας χρήση και όχι για μεταπώληση. Οι φόροι (ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης) περιλαμβάνονται στην τιμή που πληρώνετε και δεν μπορεί να σας ζητηθεί καμία επιπλέον πληρωμή φόρου σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ. Προϊόντα καπνού και οινοπνευματώδη Για να διασφαλίζει ότι τα προϊόντα καπνού και τα οινοπνευματώδη προορίζονται για προσωπική χρήση, κάθε χώρα μπορεί να ορίσει ενδεικτικά επίπεδα. Εάν μεταφέρετε μεγαλύτερες ποσότητες αυτών των αγαθών, μπορεί να ερωτηθείτε για να ελεγχθεί πως δεν τα προορίζετε για εμπορικό σκοπό. Τα ενδεικτικά επίπεδα δεν μπορεί να είναι κατώτερα από: 800 τσιγάρα 400 πουράκια 200 πούρα 1 κιλό καπνού 10 λίτρα αλκοολούχων ποτών 20 λίτρα ενισχυμένου οίνου (όπως το πόρτο και το σέρι) 90 λίτρα οίνου (εκ των οποίων, 60 λίτρα κατ ανώτατο όριο αφρώδους οίνου) 110 λίτρα μπύρας ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΑΠΟ ΤΡΙΤΗ ΧΩΡΑ Εάν ταξιδεύετε στην ΕΕ από τρίτη χώρα, μπορείτε να μεταφέρετε, εντός των ορίων που ακολουθούν, αγαθά για προσωπική σας χρήση, χωρίς να καταβάλλετε ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Το ίδιο ισχύει αν προέρχεστε από τα Κανάρια Νησιά, τα Νησιά της Μάγχης, το Γιβραλτάρ, καθώς και άλλα εδάφη στα οποία δεν ισχύουν οι κανόνες της ΕΕ για τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Αλκοολούχα ποτά 1 λίτρο αλκοολούχων περιεκτικότητας πάνω από 22 % vol. ή 2 δύο λίτρα ενισχυμένου ή αφρώδους οίνου 4 λίτρα μη αφρώδους οίνου 16 λίτρα μπύρας

6 Προϊόντα καπνού Υπάρχει ένα υψηλότερο ή χαμηλότερο όριο ανάλογα με τη χώρα που επισκέπτεστε, αν έρχεστε από χώρα εκτός της ΕΕ. Εάν μια χώρα της ΕΕ αποφασίσει να εφαρμόζει τα χαμηλότερα όρια, μπορεί να επιλέξει να τα εφαρμόζει σε ταξιδιώτες χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών (Βουλγαρία, Ελλάδα, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Σουηδία) ή σε όλους τους ταξιδιώτες (Εσθονία και Ρουμανία). Υψηλότερο όριο 200 τσιγάρα ή 100 πουράκια ή 50 πούρα ή 250 g καπνού Χαμηλότερο όριο 40 τσιγάρα ή 20 πουράκια ή 10 πούρα ή 50 g καπνού Άλλα προϊόντα όπως τα αρώματα Επιτρέπεται η μεταφορά προϊόντων αξίας έως 300 ευρώ ανά ταξιδιώτη ή 430 ευρώ για ταξιδιώτες αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών. Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ εφαρμόζουν χαμηλότερο όριο για τους ταξιδιώτες κάτω των 15 ετών, αλλά το εν λόγω όριο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 150 ευρώ. ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ Ως καταναλωτής προστατεύεστε χάρη σε ορισμένους βασικούς κανόνες οι οποίοι ισχύουν όπου κι αν βρίσκεστε στην ΕΕ. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την επισήμανση των τροφίμων σάς επιτρέπει να γνωρίζετε τι αγοράζετε. Μπορείτε να δείτε στον κατάλογο των συστατικών γι αυτά που σχετίζονται συχνότερα με αλλεργίες ή δυσανεξία. Το βιολογικό λογότυπο της ΕΕ που συνοδεύει όλα τα συσκευασμένα βιολογικά τρόφιμα βεβαιώνει ότι τα προϊόντα συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της ΕΕ για την παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων και ότι τουλάχιστον το 95 % των συστατικών γεωργικής προέλευσης των προϊόντων είναι βιολογικά. Για να είναι ευκολότερη η σύγκριση των τιμών, στα σουπερμάρκετ, είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται η τιμή μονάδας των προϊόντων, δηλαδή η τιμή ανά κιλό ή λίτρο. Στα καλλυντικά πρέπει να αναγράφεται για πόσο διάστημα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αφού ανοιχτούν. Αναζητήστε την εικόνα του ανοιχτού βάζου. Τα αντηλιακά προϊόντα φέρουν πλέον σαφέστερη επισήμανση, όπως π.χ. τυποποιημένη ένδειξη προστασίας από την ακτινοβολία UVA, τυποποιημένους όρους για την περιγραφή των επιπέδων προστασίας, και όχι παραπλανητικούς όρους όπως «ολική προστασία». Το σήμα που τίθεται σε προϊόντα όπως τα παιχνίδια, οι ηλεκτρικές συσκευές και τα κινητά τηλέφωνα υποδηλώνει ότι αυτά πληρούν όλες τις σχετικές απαιτήσεις της ΕΕ για την ασφάλεια, την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο, το σήμα CE δεν χρειάζεται να τοποθετείται σε όλα τα προϊόντα που πωλούνται στο εσωτερικό της ΕΕ. Τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Καταναλωτών παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα των καταναλωτών, καθώς και συμβουλές και βοήθεια για καταγγελίες ή διαφορές διασυνοριακού χαρακτήρα. Τα εν λόγω κέντρα υπάρχουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

7 ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι επιθυμούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της αλλαγής του κλίματος και στην προστασία του περιβάλλοντος. Όταν σχεδιάζετε τα ταξίδια σας, σκεφτείτε τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων και μείωσης των εκπομπών άνθρακα. Για να βρείτε ευκολότερα πιο οικολογικά προϊόντα, στις καθημερινές σας αγορές, από σαμπουάν έως υποδήματα, ψάξτε για το οικολογικό σήμα της ΕΕ. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να εντοπίσετε περιβαλλοντικά φιλικούς τόπους διαμονής: ξενοδοχεία, πανσιόν, ξενώνες νέων ή κάμπινγκ. Το οικολογικό σήμα της ΕΕ υποδηλώνει ότι το συγκεκριμένο κατάλυμα ή κάμπινγκ εξοικονομεί ενέργεια και νερό, περιορίζει τα απορρίμματά του και χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΔΙΚΩΣ Άδεια οδήγησης Κάθε έγκυρη άδεια οδήγησης που έχει εκδοθεί σε χώρα της ΕΕ, ισχύει σε όλη την ΕΕ. Η νέα άδεια οδήγησης εκδίδεται τώρα σε τυποποιημένο σχέδιο πλαστικής κάρτας. Σε ορισμένες χώρες, εκτός από την έγκυρη άδεια οδήγησης, πρέπει να έχετε μαζί σας την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου. Ασφάλιση αυτοκινήτων Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, η ασφάλεια αυτοκινήτου σάς παρέχει αυτόματα την ελάχιστη κάλυψη (αστική ευθύνη) που απαιτεί ο νόμος. Αυτό ισχύει και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία. Εάν έχετε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη στη χώρα σας, πρέπει να ελέγξετε κατά πόσον η κάλυψη αυτή ισχύει και στις μετακινήσεις σας σε άλλες χώρες. Η ασφαλιστική σας εταιρία μπορεί να σας χορηγήσει ένα ευρωπαϊκό έντυπο δήλωσης ατυχήματος, δηλαδή ένα τυποποιημένο έγγραφο που διευκολύνει τη δήλωση επιτόπου σε περίπτωση ατυχήματος σε άλλη χώρα. Η πράσινη κάρτα ασφάλισης δεν είναι υποχρεωτική όταν ταξιδεύετε στην ΕΕ, αλλά χρησιμεύει ως διεθνώς αναγνωρισμένη απόδειξη ασφάλισης και διευκολύνει τη διευθέτηση απαιτήσεων σε περίπτωση ατυχήματος. Εάν δεν έχετε μαζί σας την πράσινη κάρτα, πρέπει να έχετε το πιστοποιητικό ασφάλισής σας.

8 ΑΣΦΑΛΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗ Σε όλες τις χώρες της ΕΕ οι επιβάτες πρέπει να φορούν υποχρεωτικά ζώνη ασφαλείας σε όλα τα οχήματα στα οποία αυτές παρέχονται. Για τα παιδιά πρέπει επίσης να υπάρχουν κατάλληλα συστήματα συγκράτησης σε αυτοκίνητα και φορτηγά και, όπου είναι εφικτό, σε άλλα οχήματα. Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση αυξάνει υπέρμετρα τον κίνδυνο ατυχήματος και γι αυτό απαγορεύεται ρητά ή εμμέσως σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο οινοπνεύματος στο αίμα κυμαίνεται από 0 mg/ml έως 0,8 mg/ml. Περαιτέρω πληροφορίες για τους κανόνες οδικής ασφάλειας σε κάθε χώρα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ορίων ταχύτητας, για την υποχρεωτική χρήση φανών πορείας την ημέρα και χειμερινών ελαστικών, καθώς και για τον εξοπλισμό ασφαλείας για τους μοτοσικλετιστές και τους ποδηλάτες, μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο ec.europa.eu/transport/road_safety/going_abroad/index_el.htm. Ο εντοπισμός των οδηγών που διαπράττουν παραβάσεις οδικής κυκλοφορίας στο εξωτερικό θα διευκολυνθεί από τον Νοέμβριο του 2013, μέσω της βελτιωμένης διασυνοριακής ανταλλαγής πληροφοριών. Να θυμάστε ότι πρέπει να οδηγείτε στην αριστερή πλευρά του δρόμου στην Ιρλανδία, στην Κύπρο, στη Μάλτα και στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι, σε ορισμένες χώρες, όπως στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στις Κάτω Χώρες και στην Πορτογαλία, συνήθως δίνετε προτεραιότητα στα οχήματα που έρχονται από δεξιά. ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ Χάρη στη δημιουργία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς αεροπορικών μεταφορών, οι επιβάτες καταβάλλουν χαμηλότερους ναύλους και έχουν μεγαλύτερη επιλογή αερομεταφορέων και υπηρεσιών. Οι κανόνες της ΕΕ επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να συγκρίνουν τις τιμές ενός αεροπορικού ταξιδιού. Οι αεροπορικές εταιρίες πρέπει να διευκρινίζουν τις τιμές τους συμπεριλαμβάνοντας τον ναύλο, όλους τους φόρους και τα τέλη και τις επιβαρύνσεις. Για να εξασφαλιστεί υψηλού επιπέδου προστασία σε όλη την ΕΕ, έχουν θεσπιστεί κοινοί κανόνες και πρότυπα για ζητήματα όπως οι έλεγχοι ασφαλείας των επιβατών, των χειραποσκευών και οι έλεγχοι των αποσκευών για όλες τις πτήσεις αναχωρήσεων σε όλα τα αεροδρόμια της ΕΕ. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, έχει οριστεί ένας κατάλογος με τα αντικείμενα που δεν επιτρέπεται να μεταφέρονται εντός του θαλάμου επιβατών του αεροσκάφους, καθώς και ένας κατάλογος με τα αντικείμενα που απαγορεύεται να μεταφέρονται στις αποσκευές που προορίζονται για τον χώρο αποσκευών του αεροσκάφους. Οι περιορισμοί σχετικά με την ποσότητα των υγρών που μπορούν να περιέχονται σε μια χειραποσκευή μέσω των σημείων ελέγχου ασφαλείας, εξακολουθούν να ισχύουν προς το παρόν. Οι περιορισμοί αυτοί θα εγκαταλειφθούν σταδιακά όταν θα μπορούν να αντικατασταθούν από την ανίχνευση υγρών εκρηκτικών. Η ΕΕ διατηρεί κατάλογο αεροπορικών εταιριών οι οποίες απαγορεύεται να λειτουργούν στην ΕΕ και να χρησιμοποιούν τα αεροδρόμιά της. ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΣ Η ΕΕ διαθέτει σιδηροδρομικό δίκτυο μεγαλύτερο των χλμ. με εκτεταμένες διεθνείς υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών. Υπάρχουν πάνω από χλμ. γραμμών υψηλής ταχύτητας, σε αρκετές χώρες, με τρένα που αναπτύσσουν ταχύτητα έως 350 χλμ./ώρα, ενώ το δίκτυο επεκτείνεται.

9 ΜΕ ΠΛΩΤΑ ΜΕΣΑ Υπάρχουν πολλές σημαντικές θαλάσσιες γραμμές μεταξύ χωρών της ΕΕ που προσφέρουν τακτικές, ποιοτικές μεταφορικές υπηρεσίες εναλλακτικά ή σε συνδυασμό με οδικές, αεροπορικές ή σιδηροδρομικές συνδέσεις. Υπάρχουν επίσης χλμ. εσωτερικών πλωτών οδών. Η ΕΕ είναι πρωτοπόρος στη βελτίωση της θαλάσσιας ασφάλειας και στην προώθηση ποιοτικών προτύπων όσον αφορά τους κανόνες προστασίας των επιβατών και των πληρωμάτων εμπορικών πλοίων που ταξιδεύουν από και προς τα ευρωπαϊκά λιμάνια, καθώς και με επιβατικά πλοία στο εσωτερικό της ΕΕ. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ Η ΕΕ είναι το μόνο μέρος στον κόσμο όπου ισχύουν ελάχιστα πρότυπα για τα δικαιώματα των επιβατών με όλους τους τρόπους μεταφοράς: οδικώς, αεροπορικώς, σιδηροδρομικώς και με πλωτά μέσα. Οι επιβάτες στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των επιβατών με αναπηρία ή με μειωμένη κινητικότητα, απολαύουν του δικαιώματος της λήψης πληροφοριών, της βοήθειας και, σε συγκεκριμένες περιστάσεις, της αποζημίωσης, σε περίπτωση ακύρωσης ή μεγάλων καθυστερήσεων. ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΥΛΜΑΝ Όλοι οι επιβάτες των λεωφορείων και των πούλμαν έχουν τώρα το δικαίωμα να λαμβάνουν επαρκείς πληροφορίες πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Οι επιβάτες που ταξιδεύουν 250 χλμ. ή και παραπάνω έχουν επιπλέον δικαιώματα, όπως βοήθεια, επιστροφή χρημάτων ή μεταφορά με άλλο δρομολόγιο σε περίπτωση καθυστέρησης ή ακύρωσης. Οι επιβάτες με αναπηρία ή με μειωμένη κινητικότητα μπορούν να έχουν δωρεάν βοήθεια στους τερματικούς σταθμούς και επί των λεωφορείων ή των πούλμαν. Ενημερώστε τους μεταφορείς και τους φορείς εκμετάλλευσης των τερματικών σταθμών για τα άτομα με αναπηρία, κατά τη διάρκεια της κράτησης, όταν αγοράζετε το εισιτήριο εκ των προτέρων ή τουλάχιστον 36 ώρες πριν ταξιδέψετε. ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Από το 2000 και μετά ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε κατά 35 % περίπου. Το γεγονός αυτό κατέστησε ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη θέσπισης ελάχιστων δικαιωμάτων για τους επιβάτες αεροπορικών μεταφορών. Ως επιβάτης αεροπορικών μεταφορών, έχετε το δικαίωμα λήψης πληροφοριών, επιστροφής χρημάτων, μεταφοράς με άλλο δρομολόγιο, αποζημίωσης (σε συγκεκριμένες περιπτώσεις) και βοήθειας, αν η πτήση σας έχει καθυστέρηση, αν ακυρωθεί ή αν σας αρνηθούν την επιβίβαση. Τα δικαιώματα αυτά ισχύουν σε όλες τις προγραμματισμένες και έκτακτες ναυλωμένες πτήσεις (τσάρτερ), είτε είναι εσωτερικές ή διεθνείς πτήσεις από αεροδρόμιο της ΕΕ (ή της Ισλανδίας, της Νορβηγίας και της Ελβετίας). Όταν ταξιδεύετε προς αεροδρόμιο της ΕΕ, προερχόμενοι από τρίτη χώρα, τα εν λόγω δικαιώματα ισχύουν μόνο για τις πτήσεις που πραγματοποιούνται από αεροπορική εταιρία της ΕΕ (ή της Ισλανδίας, της Νορβηγίας και της Ελβετίας). Οι αερομεταφορείς είναι υπεύθυνοι σε περίπτωση ατυχημάτων ή απώλειας, φθοράς ή εσφαλμένου χειρισμού των αποσκευών. Επίσης, οι ταξιδιώτες έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα αναφορικά με τα οργανωμένα ταξίδια. Οι επιβάτες με αναπηρία ή με μειωμένη κινητικότητα έχουν τώρα το δικαίωμα να λαμβάνουν δωρεάν βοήθεια επί του αεροσκάφους και στα αεροδρόμια, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν το ίδιο εύκολα με όλους τους άλλους. Ενημερώνετε την αεροπορική εταιρία τουλάχιστον 48 ώρες νωρίτερα για τις ανάγκες σας.

10 Για τυχόν παράπονα, επικοινωνήστε πρώτα με την αεροπορική εταιρία ή τον διοργανωτή του οργανωμένου ταξιδιού. Εάν αυτοί δεν τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, θα πρέπει να διαμαρτυρηθείτε στον αρμόδιο εθνικό φορέα. Καλέστε χωρίς χρέωση την υπηρεσία Europe Direct στον αριθμό για περισσότερες πληροφορίες. ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ Η νομοθεσία της ΕΕ ενίσχυσε και βελτίωσε τα δικαιώματα των επιβατών σιδηροδρόμων με την καλύτερη ενημέρωση και την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους σε περίπτωση καθυστέρησης, απώλειας ανταποκρίσεων και ακυρώσεων δρομολογίων σε όλες τις διεθνείς υπηρεσίες της ΕΕ. Οι επιβάτες με αναπηρία και τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα έχουν δικαίωμα για παροχή δωρεάν βοήθειας σε σταθμούς και τρένα. Πρέπει να υπάρχει σχετική ειδοποίηση 48 ώρες νωρίτερα για την ανάγκη για βοήθεια. Καλέστε χωρίς χρέωση την υπηρεσία Europe Direct στον αριθμό για περισσότερες πληροφορίες. ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΛΩΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Οι επιβάτες θαλάσσιων ή εσωτερικών πλωτών μεταφορών έχουν επίσης νέα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων της επιστροφής χρημάτων, της μεταφοράς με άλλο δρομολόγιο, της αποζημίωσης και της βοήθειας στην περίπτωση ακυρώσεων ή καθυστερήσεων, καθώς και το δικαίωμα λήψης πληροφοριών. Οι επιβάτες με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα έχουν επίσης το δικαίωμα για δωρεάν βοήθεια τόσο στους λιμενικούς τερματικούς σταθμούς όσο και επί του πλοίου. Ενημερώστε τους μεταφορείς και τους φορείς εκμετάλλευσης των τερματικών σταθμών για τα άτομα με αναπηρία κατά τη διάρκεια της κράτησης, όταν αγοράζετε το εισιτήριο εκ των προτέρων ή τουλάχιστον 48 ώρες πριν ταξιδέψετε. Αυτά τα δικαιώματα ισχύουν, με ορισμένες εξαιρέσεις, για τους επιβάτες που χρησιμοποιούν υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών που είτε αναχωρούν είτε φθάνουν σε λιμάνι εντός της ΕΕ και για τους επιβάτες που συμμετέχουν σε κρουαζιέρα όταν το λιμάνι επιβίβασης βρίσκεται εντός της ΕΕ. Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΑΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ Ως υπήκοος κράτους μέλους της ΕΕ, εάν αρρωστήσετε ξαφνικά ή πάθετε κάποιο ατύχημα κατά την προσωρινή σας επίσκεψη σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία ή την Ελβετία έχετε το δικαίωμα να λάβετε τις ίδιες δημόσιες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με τα άτομα που είναι ασφαλισμένα στη χώρα που επισκέπτεστε. Κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανόνες για την παροχή δημόσιας ιατρικής φροντίδας. Σε ορισμένες χώρες η περίθαλψη είναι δωρεάν, σε άλλες χώρες πληρώνετε μέρος των δαπανών, ενώ σε άλλες πρέπει να πληρώσετε όλα τα έξοδα και μετά να υποβάλετε αίτηση επιστροφής τους. Συνεπώς, θα πρέπει να κρατήσετε όλους τους λογαριασμούς, τις ιατρικές συνταγές και τις αποδείξεις. Ζητήστε την επιστροφή των ιατρικών σας εξόδων στη χώρα που επισκέπτεστε ή, στην περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό, όταν επιστρέψετε στη χώρα σας. Η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας απλουστεύει τις διαδικασίες, περιορίζει τη γραφειοκρατία και βοηθάει στην επιτάχυνση της επιστροφής των ιατρικών δαπανών. Εάν δεν έχετε ακόμη τέτοια κάρτα, μπορείτε να την προμηθευτείτε δωρεάν από το τοπικό σας γραφείο κοινωνικής ασφάλισης ή ασφάλισης ασθένειας. Ορισμένες χώρες ενσωματώνουν την ευρωπαϊκή κάρτα στην πίσω πλευρά της εθνικής κάρτας, ενώ άλλες εκδίδουν ξεχωριστές κάρτες. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ Η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας δεν αντικαθιστά την ασφάλεια ταξιδιού, καθώς ενδέχεται να μην καλύπτει όλες τις δαπάνες για την υγεία, ενώ σίγουρα δεν καλύπτει τα έξοδα επαναπατρισμού. Για να καλύψετε αυτούς τους κινδύνους, θα πρέπει, εφόσον το επιθυμείτε, να κάνετε ξεχωριστή ασφάλιση για το ταξίδι.

11 ΦΑΡΜΑΚΑ Εάν χρησιμοποιείτε φάρμακα που χορηγούνται με ιατρική συνταγή, πρέπει να έχετε μαζί σας τη συνταγή. Δεν πρέπει να υπερβαίνετε τις ποσότητες που χρειάζεστε για προσωπική χρήση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, δεδομένου ότι οι μεγάλες ποσότητες φαρμάκων μπορεί να φανούν ύποπτες. ΕΜΒΟΛΙΑ Δεν υπάρχει γενικά καμία υποχρέωση εμβολιασμού όταν ταξιδεύετε σε κράτος μέλος της ΕΕ. Ωστόσο, σε μερικά από τα υπερπόντια εδάφη των κρατών μελών της ΕΕ, ορισμένοι εμβολιασμοί είναι υποχρεωτικοί ή συνιστώνται. Πριν από το ταξίδι σας ενημερωθείτε σχετικά από τον γιατρό σας. ΥΔΑΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Ισχύουν αυστηρές προδιαγραφές για τα ύδατα κολύμβησης σε όλη την ΕΕ και μάλιστα η ποιότητα των υδάτων παραμένει υψηλή. Από τις κολυμβητικές περιοχές σε θάλασσες, ποτάμια και λίμνες της ΕΕ, ποσοστό μεγαλύτερο του 90 % πληροί τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας των υδάτων. Επίσημα σύμβολα παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα των υδάτων σ αυτές τις περιοχές κολύμβησης. Επιπλέον, εθελοντικές πρωτοβουλίες, όπως οι Γαλάζιες Σημαίες ενημερώνουν για το ότι μια παραλία ή μια μαρίνα πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές όσον αφορά την ποιότητα των υδάτων, την ασφάλεια, τις υπηρεσίες, την περιβαλλοντική διαχείριση και την παροχή πληροφοριών. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΛΩΣΣΕΣ H Ευρώπη χαρακτηρίζεται από μεγάλο γλωσσικό πλούτο. Οι κυριότερες γλωσσικές οικογένειες στην ΕΕ είναι: η γερμανική, η ρομανική, η σλαβική, η βαλτική και η κελτική. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν 24 επίσημες γλώσσες, αλλά υπάρχουν και αρκετές άλλες λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες. Πολλοί Ευρωπαίοι γνωρίζουν μία τουλάχιστον ξένη γλώσσα και πάνω από το 25 % των ενηλίκων ομιλεί τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες. Ωστόσο, στα ταξίδια σας ανά την Ευρώπη είναι ωραίο να απευθύνεστε στους κατοίκους της χώρας που επισκέπτεστε στη γλώσσα τους. Να πώς μπορείτε να πείτε «ευχαριστώ»: Βουλγαρικά Blagodarya Ιρλανδικά Go raibh maith agat Κροατικά Hvala Ιταλικά Grazie Τσεχικά Děkuji Λετονικά Paldies Δανικά Tak Λιθουανικά Ačiū Ολλανδικά Bedankt Μαλτέζικα Grazzi Αγγλικά Thank you Πολωνικά Dziękuję Εσθονικά Aitäh Πορτογαλικά Obrigado Φινλανδικά Kiitos Ρουμανικά Mulţumesc Γαλλικά Merci Σλοβακικά Ďakujem Γερμανικά Danke Σλοβενικά Hvala Ελληνικά Efkaristo Ισπανικά Gracias Ουγγρικά Köszönöm Σουηδικά Tack

12 ΤΗΛΕΦΩΝΟ Σε όλες τις χώρες της ΕΕ υπάρχει ενιαίο πρόθεμα για τις διεθνείς τηλεφωνικές κλήσεις. Είναι το 00. Οι κωδικοί των χωρών είναι: Α Αυστρία 43 Β Βέλγιο 32 BG Βουλγαρία 359 CY Κύπρος 357 CZ Τσεχική Δημοκρατία 420 D Γερμανία 49 DK Δανία 45 E Ισπανία 34 EST Εσθονία 372 F Γαλλία 33 FIN Φινλανδία 358 GB Ηνωμένο Βασίλειο 44 GR Ελλάδα 30 H Ουγγαρία 36 HR Κροατία 385 I Ιταλία 39 IRL Ιρλανδία 353 L Λουξεμβούργο 352 LT Λιθουανία 370 LV Λετονία 371 M Μάλτα 356 NL Κάτω Χώρες 31 P Πορτογαλία 351 PL Πολωνία 48 RO Ρουμανία 40 S Σουηδία 46 SK Σλοβακία 421 SLO Σλοβενία 386 ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ Χάρη στους κανόνες περιαγωγής της ΕΕ που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2012, οι καταναλωτές απολαύουν μειώσεων 75 % σε διάφορες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, όπως κλήσεις, γραπτά μηνύματα και λήψη δεδομένων, σε σύγκριση με τις τιμές του Το κόστος της χρήσης του κινητού διαδικτύου για την πρόσβαση στους χάρτες, στις φωτογραφίες, στα κοινωνικά δίκτυα και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο θα είναι τώρα κατά πολύ φθηνότερο όταν θα ταξιδεύετε σε άλλες χώρες της ΕΕ. Το ίδιο θα ισχύει και για την πραγματοποίηση και τη λήψη φωνητικών κλήσεων, καθώς και την αποστολή μηνυμάτων, ως αποτέλεσμα των νέων ανώτατων τιμών. Νέες ανώτατες τιμές, χωρίς ΦΠΑ 1 Ιουλίου Ιουλίου Ιουλίου 2014 Δεδομένα (ανά ΜΒ) 0,70 λεπτά 0,45 λεπτά 0,20 λεπτά Πραγματοποιηθείσες κλήσεις 0,29 λεπτά 0,24 λεπτά 0,19 λεπτά από κινητά (ανά λεπτό)

13 Ληφθείσες κλήσεις από κινητά 0,08 λεπτά 0,07 λεπτά 0,05 λεπτά (ανά λεπτό) SMS (το ένα) 0,09 λεπτά 0,08 λεπτά 0,06 λεπτά Οι εν λόγω ανώτατες τιμές συνιστούν τις μέγιστες χρεώσεις. Οι εταιρίες είναι ελεύθερες να προσφέρουν φτηνότερες τιμές, γι αυτό αναζητήστε τις καλύτερες προσφορές. Επιπλέον, από την 1η Ιουλίου 2012, τα άτομα που ταξιδεύουν εκτός της ΕΕ ενημερώνονται μέσω ενός γραπτού μηνύματος, ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω ενός αναδυόμενου παραθύρου όταν πλησιάζουν τη λήψη δεδομένων κόστους 50 ευρώ ή όταν πλησιάζουν το όριο που οι ίδιοι έχουν συμφωνήσει. Με τον τρόπο αυτό, επεκτείνεται το τρέχων σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που ισχύει στην ΕΕ. Από την 1η Ιουλίου 2014, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να συνάπτουν συμβάσεις περιαγωγής ανεξάρτητα από τις συμβάσεις κινητής τηλεφωνίας που έχουν επιλέξει στο εσωτερικό, χρησιμοποιώντας τον ίδιο αριθμό. Θα μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιούν το κινητό διαδίκτυο στο εξωτερικό μέσω απευθείας σύνδεσης σε ένα δίκτυο της χώρας που επισκέπτονται, αν αυτό προσφέρει κινητές υπηρεσίες περιαγωγής δεδομένων και αν το κόστος καλύπτεται από τον πάροχο. ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ Τα γραμματόσημα, αν και τιμολογούνται σε ευρώ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στη χώρα έκδοσής τους. ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Όλη η Ευρώπη χρησιμοποιεί εναλλασσόμενο ρεύμα 50 κύκλων, τάσης volt. Η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποιούν τετράγωνους τριπολικούς ρευματοδότες. Παρά τις διαφορές που πιθανόν να υπάρχουν, θα πρέπει να μπορείτε να χρησιμοποιείτε οπουδήποτε τις συσκευές σας, όπως το πιστολάκι για τα μαλλιά και τις ξυριστικές μηχανές. Προσαρμογείς πωλούνται συνήθως στα αεροδρόμια και στα τουριστικά θέρετρα.

14 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Έχετε μια πληθώρα επιλογών όσον αφορά τις δραστηριότητες και τα αξιοθέατα στην Ευρώπη. Για ιδέες και πληροφορίες για όλες τις χώρες, ρίξτε μια ματιά στον δικτυακό τόπο ( που καλύπτει τους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς ή επισκεφθείτε τους δικτυακούς τόπους των επίσημων εθνικών οργανισμών τουρισμού κάθε χώρας της ΕΕ. A Αυστρία B Βέλγιο BG Βουλγαρία CY Κύπρος CZ Τσεχική Δημοκρατία D Γερμανία DK Δανία E Ισπανία EST Εσθονία F Γαλλία FIN Φινλανδία GB Ηνωμένο Βασίλειο GR Ελλάδα H Ουγγαρία HR Κροατία I Ιταλία IRL Ιρλανδία L Λουξεμβούργο LT Λιθουανία LV Λετονία M Μάλτα NL Κάτω Χώρες P Πορτογαλία PL Πολωνία RO Ρουμανία S Σουηδία SK Σλοβακία SLO Σλοβενία Οι συντομογραφίες των χωρών είναι αυτές που χρησιμοποιούνται στις εθνικές πινακίδες των αυτοκινήτων. Η ΕΕ υποστηρίζει και συγχρηματοδοτεί πολλά πολιτιστικά προγράμματα και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Ένα από αυτά είναι η ανάδειξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Η ΕΕ βοηθά στη χρηματοδότηση εκθέσεων και εκδηλώσεων που προβάλλουν την πολιτιστική κληρονομιά των επιλεγμένων πόλεων και φέρνει κοντά μια μεγάλη γκάμα καλλιτεχνών και περφόρμερ από ολόκληρη την ΕΕ. Το αρχαίο λιμάνι της Μασσαλίας στη μεσογειακή ακτή της Γαλλίας και το Κόσιτσε, στην κοιλάδα του ποταμού Hornád στην ανατολική Σλοβακία, μοιράζονται τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το Η Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας, που εκτείνεται στις εκβολές του ποταμού Daugava στη Βαλτικής Θάλασσας, και η πανεπιστημιακή πόλη Umeå, που βρίσκεται 400 χλμ ανατολικά του Αρκτικού Κύκλου στη βόρεια Σουηδία, αποτελούν τις Πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2014.

15 ΩΡΙΑΙΕΣ ΖΩΝΕΣ GMT GMT +1 GMT +2 GMT +3 GMT +4 GMT +5 ΘΕΡΙΝΗ ΩΡΑ Η θερινή ώρα θα αρχίσει σε όλη την Ευρώπη στις 31 Μαρτίου 2013, οπότε τα ρολόγια θα πάνε μία ώρα μπροστά, και θα τελειώσει στις 27 Οκτωβρίου 2013, οπότε τα ρολόγια θα γυρίσουν μία ώρα πίσω. Οι αντίστοιχες ημερομηνίες για το 2014 είναι η 30ή Μαρτίου και η 26η Οκτωβρίου. ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ Το να ταξιδεύει κανείς με σκύλο ή γάτα έχει καταστεί πλέον ευκολότερο με το νέο διαβατήριο για κατοικίδια ζώα της ΕΕ, που εκδίδεται από κάθε κτηνίατρο. Όλοι οι σκύλοι και οι γάτες πρέπει να έχουν διαβατήριο και, για λόγους ταυτοποίησης, πρέπει να φέρουν ηλεκτρονικό μικροτσίπ ή να διαθέτουν ευανάγνωστο τατουάζ, που να έχει γίνει πριν από τον Ιούλιο Όλα τα κατοικίδια ζώα πρέπει να εμβολιάζονται κατά της λύσσας και οι λεπτομέρειες να εισάγονται στο διαβατήριό τους. Ο εμβολιασμός πρέπει να πραγματοποιείται κατόπιν της εισαγωγής του μικροτσίπ ή του τατουάζ. Οι σκύλοι πρέπει να ακολουθούν ειδική αγωγή για εχινόκοκκο από κτηνίατρο πριν ταξιδέψουν στη Φινλανδία, την Ιρλανδία, τη Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι λεπτομέρειες της αγωγής πρέπει να εμφανίζονται στο διαβατήριο του κατοικίδιου ζώου και ο σκύλος μπορεί να ταξιδέψει τότε μέχρι και πέντε μέρες μετά την αγωγή.

16 ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ: 112 Για να επικοινωνήσετε με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε όλες τις χώρες της ΕΕ, καλέστε δωρεάν από οποιοδήποτε τηλέφωνο, σταθερό ή κινητό, το 112. ΑΠΩΛΕΙΑ 'Η ΚΛΟΠΗ Κάθε κλοπή πρέπει να δηλώνεται στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Θα πρέπει να επισυνάψετε τη δήλωση αυτή στην αίτηση αποζημίωσης που θα υποβάλετε στην ασφαλιστική σας εταιρία. Ακυρώστε αμέσως τις πιστωτικές σας κάρτες σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής. Σε περίπτωση κλοπής του διαβατηρίου σας, δηλώστε τη στο προξενείο ή στην πρεσβεία της χώρας σας καθώς και στην αστυνομία. Μην ξεχνάτε ότι, αν βρίσκεστε εκτός ΕΕ, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από το προξενείο ή την πρεσβεία οποιουδήποτε άλλου κράτους μέλους της ΕΕ, σε περίπτωση που η χώρα σας δεν διαθέτει αντιπροσωπεία. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλες τις επίσημες γλώσσες διατίθενται από τον δικτυακό τόπο Europa: europa.eu ΜΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν εκατοντάδες τοπικά κέντρα πληροφοριών της ΕΕ. Μπορείτε να βρείτε τη διεύθυνση του πλησιέστερου σε σας κέντρου στον δικτυακό τόπο: europedirect.europa.eu ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ Ή ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ Η Europe Direct είναι μια υπηρεσία που απαντά στα ερωτήματά σας σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με αυτή την υπηρεσία τηλεφωνικά, με ατελή κλήση, στον αριθμό (ορισμένοι φορείς κινητής τηλεφωνίας δεν παρέχουν πρόσβαση σε αριθμούς ή χρεώνουν τις κλήσεις αυτές), ή πληρώνοντας την κλήση, εφόσον βρίσκεστε εκτός ΕΕ, στον αριθμό , ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μέσω του δικτυακού τόπου: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Οι εκδόσεις για την ΕΕ είναι προσιτές απλώς με ένα κτύπημα πλήκτρου στον ιστοχώρο του EU Bookshop: bookshop.europa.eu

17 Για πληροφορίες και δημοσιεύματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση στα ελληνικά, μπορείτε να απευθυνθείτε: ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Aντιπροσωπεία στην Ελλάδα Βασιλίσσης Σοφίας Αθήνα/Athens ΕΛΛΑΔΑ/GREECE Τηλ Δικτυακός τόπος: comm-rep-athens@ec.europa.eu Αντιπροσωπεία στην Κύπρο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης Λεωφόρος Βύρωνος Λευκωσία/Nicosia ΚΥΠΡΟΣ/CYPRUS Τηλ Δικτυακός τόπος: comm-rep-cy@ec.europa.eu ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ Γραφείο ενημέρωσης στην Ελλάδα Λεωφόρος Αμαλίας Αθήνα/Athens ΕΛΛΑΔΑ/GREECE Τηλ Δικτυακός τόπος: epathinai@europarl.europa.eu Γραφείο ενημέρωσης στην Κύπρο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης Λεωφόρος Βύρωνος Λευκωσία/Nicosia ΚΥΠΡΟΣ/CYPRUS Τηλ Δικτυακός τόπος: europarl.europa.eu/nicosia/ epnicosia@europarl.europa.eu Επίσης, άλλες πηγές πληροφόρησης για την ΕΕ στην Κύπρο είναι οι εξής: Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κύπρου Οδός Προεδρικού Μεγάρου Λευκωσία/Nicosia ΚΥΠΡΟΣ/CYPRUS Τηλ: Δικτυακός τόπος: eicnews@eicy.eu, europedirect@eicy.eu Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης στη Λευκωσία Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κύπρου Οδός Προεδρικού Μεγάρου Λευκωσία/Nicosia ΚΥΠΡΟΣ/CYPRUS Europe Line: Δικτυακός τόπος: europedirect@eicy.eu Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης στη Λεμεσό Δήμος Αμμοχώστου Λεωφόρος Μακαρίου Γ Λεμεσός/Lemessos ΚΥΠΡΟΣ/CYPRUS Europe Line: Δικτυακός τόπος: europedirect@eicy.eu Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπάρχουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει Αντιπροσωπείες και σε άλλα μέρη του κόσμου.

18 Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Έκταση (1 000 km2) België/Belgique Βέλγιο България Βουλγαρία Česká républika Τσεχική Δημοκρατία Danmark Δανία Deutschland Γερμανία Eesti Εσθονία Éire/Ireland Ιρλανδία Πληθυσμός (εκατ.) 31 Ελλάδα Κατά κεφαλήν ακαθάριστο εθνικό προϊόν (1) (ΜΑΔ) 11, , , , , , , , España Ισπανία France Γαλλία Italia Ιταλία , , , Κύπρος 9 0, Latvija Λετονία Lietuva Λιθουανία 65 2, , Οι χώρες που είναι υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες για προσχώρηση Έκταση (1 000 km2) Βοσνία και Ερζεγοβίνη Πληθυσμός (εκατ.) 3, (2) Μαυροβούνιο 13 0, (2) Ισλανδία 100 0, Luxembourg Λουξεμβούργο Magyarország Ουγγαρία Malta Μάλτα Nederland Κάτω Χώρες Österreich Αυστρία Polska Πολωνία Portugal Πορτογαλία România Ρουμανία Slovenija Σλοβενία Slovensko Σλοβακία Suomi/Finland Φινλανδία Sverige Σουηδία United Kingdom Ηνωμένο Βασίλειο Πληθυσμός (εκατ.) Κατά κεφαλήν ακαθάριστο εθνικό προϊόν (1) (ΜΑΔ) 3 0, , , , , , , , , , , , , Κράτος μέλος της ΕΕ από την 1η Ιουλίου 2013 Κατά κεφαλήν ακαθάριστο εθνικό προϊόν (1) (ΜΑΔ) 51 Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών Έκταση (1 000 km2) 1,8 Έκταση (1 000 km2) Hrvatska Κροατία 56 Πληθυσμός (εκατ.) 4,4 Κατά κεφαλήν ακαθάριστο εθνικό προϊόν (1) (ΜΑΔ) Η Ευρώπη στον κόσμο Έκταση (1 000 km2) Πληθυσμός (εκατ.) Κατά κεφαλήν ακαθάριστο εθνικό προϊόν (1) (ΜΑΔ) Το σύνολο των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης , Ινδία , (2) Κίνα , (2) , (2) Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 25 2, Αλβανία 27 2, (2) Ιαπωνία Σερβία 77 7, (2) Ρωσία , (2) Τουρκία , ΗΠΑ , (2) Στοιχεία για το Πηγή: Eurostat (epp.eurostat.ec.europa.eu) (1) Ακαθάριστο εθνικό προϊόν είναι η συνολική αξία των αγαθών και υπηρεσιών που έχουν παραχθεί σε μια χώρα σε διάστημα ενός έτους. Χρησιμοποιείται συχνά για να εκφράσει την ευμάρεια. Η ΜΑΔ, μονάδα αγοραστικής δύναμης, είναι μια μονάδα που αντιπροσωπεύει έναν ταυτόσημο όγκο αγαθών και υπηρεσιών σε κάθε χώρα, ανεξάρτητα από τα επίπεδα τιμών. Η τιμή 1 ΜΑΔ αντιστοιχεί περίπου σε 1 ευρώ. (2) 2011 Ενότητα στην πολυμορφία: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελείται από 27 ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες συμμερίζονται τις ίδιες δημοκρατικές αξίες και έχουν αναλάβει τη δέσμευση να συνεργάζονται για το κοινό καλό. Έχουν αναθέσει ορισμένες συγκεκριμένες εξουσίες στα κοινά τους ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, έτσι ώστε να μπορούν να λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δημοκρατικά, οι αποφάσεις που αφορούν ζητήματα πανευρωπαϊκής σημασίας. Ταυτοχρόνως, η ΕΕ έχει αναλάβει την υποχρέωση να διαφυλάσσει την ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών πολιτισμών και τρόπων ζωής. Υπάρχουν και ορισμένες άλλες χώρες που έχουν θέσει υποψηφιότητα για να προσχωρήσουν στην ΕΕ. Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση: europa.eu ΥΠΟΜΝΗΜΑ Κράτος μέλος της ΕΕ Χώρα υποψήφια ή δυνάμει υποψήφια για προσχώρηση Έδρα των οργάνων της ΕΕ Σύνορα κρατών Πρωτεύουσα κράτους Έδρα της κυβέρνησης Όριο περιφέρειας Πρωτεύουσα περιφέρειας Σημαντική πλωτή οδός Δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2013 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας Εκδόσεις 1049 Βρυξέλλες ΒΕΛΓΙΟ Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης bookshop.europa.eu Χάρτης: Lovell Johns, Ευρωπαϊκή Ένωση, 2013

19 ΕΥΡΩΠΗ Ευρώπη: μια ήπειρος με μακραίωνη ιστορία, με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και μερικά από τα ομορφότερα τοπία του κόσμου. Ο ταξιδιώτης έχει πολλά να ανακαλύψει και να εξερευνήσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) τον διευκολύνει σ αυτό. Ταξιδεύοντας στο εσωτερικό της ΕΕ, μπορείτε να μετακινείστε από χώρα σε χώρα χωρίς έλεγχο διαβατηρίου και, χάρη στο ευρώ, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε συμφέρουσες αγορές. Έχετε εύκολη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εάν την χρειαστείτε, και μπορείτε πλέον να παίρνετε μαζί σας το σκύλο ή τη γάτα σας όταν ταξιδεύετε. Αν οδηγείτε, η άδεια οδήγησής σας και το ασφαλιστήριό σας ισχύουν σε όλη την ΕΕ ανεξαρτήτως του κράτους μέλους στο οποίο έχουν εκδοθεί. Επίσης, η χρήση του κινητού σας τηλεφώνου στο εξωτερικό γίνεται ολοένα φθηνότερη. Περισσότερες πληροφορίες: χρήσιμες συμβουλές και ένας χάρτης της Ευρώπης περιέχονται στο εσωτερικό του παρόντος οδηγού. Ο δικτυακός τόπος «Η Ευρώπη σου» προσφέρει περισσότερες συμβουλές για τα δικαιώματά σας όταν ζείτε, εργάζεστε και ταξιδεύετε εντός της ΕΕ: ec.europa.eu/youreurope 2013 Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών Μπες κι ΕΣΥ στη συζήτηση: europa.eu/citizens-2013/el/home Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας Εκδόσεις 1049 Βρυξέλλες ΒΕΛΓΙΟ Το χειρόγραφο ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2012 Ευρωπαϊκή Ένωση, 2013 Επιτρέπεται η ανατύπωση. Για κάθε χρήση ή αναπαραγωγή μεμονωμένων φωτογραφιών απαιτείται απευθείας άδεια από τον κάτοχο των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Εικονογράφηση: Shutterstock NA EL-C doi: /89073

Υγεία: Προετοιµασία για τις διακοπές ταξιδεύετε πάντα µε την Ευρωπαϊκή Κάρτα σας Ασφάλισης Ασθένειας (EΚΑA)?

Υγεία: Προετοιµασία για τις διακοπές ταξιδεύετε πάντα µε την Ευρωπαϊκή Κάρτα σας Ασφάλισης Ασθένειας (EΚΑA)? MEMO/11/406 Βρυξέλλες, 16 Ιουνίου 2011 Υγεία: Προετοιµασία για τις διακοπές ταξιδεύετε πάντα µε την Ευρωπαϊκή Κάρτα σας Ασφάλισης Ασθένειας (EΚΑA)? Στις διακοπές να περιµένετε το απροσδόκητο. Σχεδιάζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ το 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ το 2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ το 2013 Ατυχήματα στην Ελλάδα Σε 3.828 ανήλθε το 2013 ο αριθμός των ατυχημάτων από αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Βρυξέλλες, 14 Απριλίου 2014

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Βρυξέλλες, 14 Απριλίου 2014 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Βρυξέλλες, 14 Απριλίου 2014 Συντονισμένη δράση για την επιβολή της νομοθεσίας οδηγεί σε μεγαλύτερη συμμόρφωση με τα δικαιώματα των καταναλωτών στους δικτυακούς τόπους εμπορίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 11.3.2015 COM(2015) 117 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Eξαιρέσεις χορηγούμενες από τα κράτη μέλη δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) 1371/2007

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ FAX ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ FAX ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 210.32.59.197 - FAX 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Έκδοση από τη Eurostat του Δείκτη Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο, για τον μήνα Ιούλιο, στις χώρες

Διαβάστε περισσότερα

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Έκδοση από τη Eurostat του Δείκτη Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο, για το μήνα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 8 Σεπτεμβρίου 2017 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2016 Από τα στοιχεία της έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 7.7.2014 COM(2014) 448 final 2014/0207 (NLE) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1340/2008 του Συμβουλίου, της 8ης Δεκεμβρίου 2008,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: FAX:

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: FAX: ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Έκδοση από τη Eurostat του Δείκτη Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2017 (Οριστικά στοιχεία)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2017 (Οριστικά στοιχεία) Εκατομμύρια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 30 Ιουλίου 2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2017 (Οριστικά στοιχεία)

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορικό της διεύρυνσης του χώρου Σένγκεν

Ιστορικό της διεύρυνσης του χώρου Σένγκεν MEMO/07/618 Βρυξέλλες, 20 εκεµβρίου 2007 Ιστορικό της διεύρυνσης του χώρου Σένγκεν Στις 14 Ιουνίου 1985, οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Γερµανίας, της Γαλλίας, του Λουξεµβούργου και των Κάτω Χωρών υπέγραψαν

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη, 8 Μαΐου 2012 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229

Τρίτη, 8 Μαΐου 2012 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Τρίτη, 8 Μαΐου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Έκδοση από τη Eurostat του Δείκτη Όγκου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΤΟΥΣ 2006

ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΤΟΥΣ 2006 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΤΟΥΣ Πειραιάς, 10 Ιουλίου 2007 Από τη Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Γραφείο Erasmus Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ Ημ/νία: 20/05/2014 Αρ. Πρωτοκ.: 548 Κτίριο Α, Κωστακιοί, 471 00 Άρτα Τηλ. Επικοινωνίας: 26810 50544 e-mail: erasmus @ teiep. gr ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιαν-Δεκ 2009

ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιαν-Δεκ 2009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 23 Απριλίου 2010 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Μείωση 6,4% των αφίξεων μη κατοίκων από το εξωτερικό ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιαν-Δεκ 2009 Η Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Τιμοκατάλογος Κινητής για Ιδιώτες Προγράμματα Συμβολαίου Μη εμπορικά διαθέσιμα προγράμματα Μάρτιος 2018

Τιμοκατάλογος Κινητής για Ιδιώτες Προγράμματα Συμβολαίου Μη εμπορικά διαθέσιμα προγράμματα Μάρτιος 2018 Τιμοκατάλογος Κινητής για Ιδιώτες Προγράμματα Συμβολαίου Μη εμπορικά διαθέσιμα προγράμματα Μάρτιος 2018 1/5 Μη εμπορικά διαθέσιμα Οκτώβριο 2017 Vodafone RED Οκτώβριο 2016 Πρόγραμμα χρήσης Vodafone RED

Διαβάστε περισσότερα

Νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός Από 01/06/2017

Νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός Από 01/06/2017 Νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός Από 01/06/2017 Νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός Τι αλλάζει από 01/06/2017 «ΠΕΙΤΕ ΑΝΤΙΟ ΣΤΙΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΑΓΩΓΗΣ» Καταναλώνεις το πρόγραμμά σου ή μιλάς με εθνικές χρεώσεις όταν ταξιδεύεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Α ΤΡΙΜΗΝΟ 2010

ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Α ΤΡΙΜΗΝΟ 2010 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 20 Ιουλίου 2010 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Μείωση 5,3% των αφίξεων μη κατοίκων από το εξωτερικό ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Α ΤΡΙΜΗΝΟ 2010 Η

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 23 Απριλίου 2012 ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2011 Από τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων που διενεργεί η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιαν. - Μαρτίου 2011

ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιαν. - Μαρτίου 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 20 Ιουλίου 2011 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Αύξηση 13,1% των αφίξεων μη κατοίκων από το εξωτερικό ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιαν. - Μαρτίου 2011

Διαβάστε περισσότερα

Τιμοκατάλογος Κινητής για Ιδιώτες Προγράμματα Συμβολαίου Ιανουάριος 2018

Τιμοκατάλογος Κινητής για Ιδιώτες Προγράμματα Συμβολαίου Ιανουάριος 2018 Τιμοκατάλογος Κινητής για Ιδιώτες Προγράμματα Συμβολαίου Ιανουάριος 2018 1/5 Πρόγραμμα χρήσης ΟΛΟΥΣ Όλους 200' Όλους 400 Όλους 700 Μηνιαίο πάγιο* 30,23 43,68 59,36 Χαρακτηριστικά προγράμματος Πρόσθετες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Α' εξάμηνο 2009

ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Α' εξάμηνο 2009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Πειραιάς, 31 Δεκεμβρίου 2009 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Μείωση το Α' εξάμηνο 2009 των αφίξεων μη κατοίκων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΑΛΟΥΠΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Συνθήκη Σένγκεν Η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και οι Κάτω Χώρες αποφάσισαν, το 1985,

Συνθήκη Σένγκεν Η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και οι Κάτω Χώρες αποφάσισαν, το 1985, Συνθήκη Σένγκεν Ο χώρος και η συνεργασία Σένγκεν βασίζονται στη συνθήκη του Σένγκεν (Λουξεμβούργο) του 1985. Ο χώρος Σένγκεν αποτελεί έδαφος όπου εξασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων. Οι χώρες

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 26 Σεπτεμβρίου 2016 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ (ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ) Από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΕΛΩΝ (σε ) 5,90 / 8,40 6,70 / 9,20 8,70 / 11,20 12,50 / 15,00 14,00 / 16,50 25,00 / 27,50

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΕΛΩΝ (σε ) 5,90 / 8,40 6,70 / 9,20 8,70 / 11,20 12,50 / 15,00 14,00 / 16,50 25,00 / 27,50 ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΕΛΩΝ (σε ) Κλιμάκια Βάρους σε gr 20 50 100 200 350 500 750 1000 1500 2000 ΖΩΝΗ 1: Χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης και Νορβηγία, Ελβετία, Ισλανδία (1) ΑΠΛΑ / ΣΥΣΤΗΜΕΝΑ ΖΩΝΗ 2: Λοιπές Χώρες Ευρώπης και

Διαβάστε περισσότερα

Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2013 ( ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ)

Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2013 ( ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Πειραιάς, 31 Οκτωβρίου 2014 ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ ( ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ) Από τα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕIΝΑΙ ΤΟ SOLVIT? ΤΟ SOLVIT ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ

ΤΙ ΕIΝΑΙ ΤΟ SOLVIT? ΤΟ SOLVIT ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΙ ΕIΝΑΙ ΤΟ SOLVIT? Η διαβίωση, η εργασία ή οι σπουδές σε οποιαδήποτε χώρα της επιλογής σας στην ΕΕ αποτελεί βασικό δικαίωμα. Οι επιχειρήσεις έχουν επίσης το δικαίωμα να εγκαθίστανται, να παρέχουν υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

Τιμοκατάλογος Κινητής για Ιδιώτες Προγράμματα Συμβολαίου Μη εμπορικά διαθέσιμα προγράμματα Μάρτιος 2018

Τιμοκατάλογος Κινητής για Ιδιώτες Προγράμματα Συμβολαίου Μη εμπορικά διαθέσιμα προγράμματα Μάρτιος 2018 Τιμοκατάλογος Κινητής για Ιδιώτες Προγράμματα Συμβολαίου Μη εμπορικά διαθέσιμα προγράμματα Μάρτιος 2018 1/5 Vodafone Οικονομικά Προγράμματα Μη εμπορικά διαθέσιμα Εμπορική διάθεση έως Μάρτιο 2013 Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

τουριστικής περιόδου σε σχέση µε τα αντίστοιχα στοιχεία προηγούµενων ετών.

τουριστικής περιόδου σε σχέση µε τα αντίστοιχα στοιχεία προηγούµενων ετών. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ τουριστικής περιόδου σε σχέση µε τα αντίστοιχα στοιχεία προηγούµενων ετών. Πειραιάς, 25 Σεπτεµβρίου 2015 ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τιμοκατάλογος Κινητής για Ιδιώτες Προγράμματα Συμβολαίου Μη εμπορικά διαθέσιμα προγράμματα Μάρτιος 2018

Τιμοκατάλογος Κινητής για Ιδιώτες Προγράμματα Συμβολαίου Μη εμπορικά διαθέσιμα προγράμματα Μάρτιος 2018 Τιμοκατάλογος Κινητής για Ιδιώτες Προγράμματα Συμβολαίου Μη εμπορικά διαθέσιμα προγράμματα Μάρτιος 2018 1/6 Προγράμματα Μη εμπορικά διαθέσιμα Εμπορική διάθεση έως Νοέμβριο 2012 Πρόγραμμα χρήσης 15 20 25

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2009 (οριστικά στοιχεία)

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2009 (οριστικά στοιχεία) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 21 Σεπτεμβρίου 2010 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Μείωση κατά 5,6 ποσοστιαίες μονάδες της ετήσιας πληρότητας κλινών κατά το, σε σχέση με το ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΠEIPAIAΣ 2015 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΠEIPAIAΣ 2015 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΙΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤ ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠEIPAIAΣ 2015 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Διεύθυνση: Στατιστικών Τομέα Εμπορίου και Υπηρεσιών Τμήμα: Στατιστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2013 (προσωρινά στοιχεία)

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2013 (προσωρινά στοιχεία) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Πειραιάς, 30 Σεπτεµβρίου 2014 ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ (προσωρινά στοιχεία) Από

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Δεύτερες εκτιμήσεις για την εξέλιξη του Ακαθάριστου

ΘΕΜΑ: Δεύτερες εκτιμήσεις για την εξέλιξη του Ακαθάριστου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.197 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Δεύτερες εκτιμήσεις για την εξέλιξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), κατά τη διάρκεια του

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδημαϊκό έτος

Ακαδημαϊκό έτος ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 5/7/2019 ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Τηλ.: 26610 87129 / E-mail: erasmus@ionio.gr «Προκήρυξη Κινητικότητας ΔιοικητικούΠροσωπικού με σκοπό την επιμόρφωση» Ακαδημαϊκό έτος 2019-20

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΚΑ ΗΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ERASMUS. Κινητικότητα Προσωπικού

ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΚΑ ΗΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ERASMUS. Κινητικότητα Προσωπικού ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΚΑ ΗΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ERASMUS Κινητικότητα Προσωπικού Μπορούν να συμμετάσχουν μέλη του προσωπικού που είναι: Υπήκοοι χώρας που συμμετέχει στο πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης(LLP). Υπήκοοι

Διαβάστε περισσότερα

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Greece

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Greece ZA8 Flash Eurobarometer (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Greece FL - Companies engaged in online activities EL A Πουλάει η εταιρεία σας μέσω ίντερνετ ή/και χρησιμοποιεί συναλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΠEIPAIAΣ 2014 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΠEIPAIAΣ 2014 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΙΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤ ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠEIPAIAΣ 2014 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Διεύθυνση: Στατιστικών Τομέα Εμπορίου και Υπηρεσιών Τμήμα: Στατιστικών

Διαβάστε περισσότερα

ικαιώµατα επιβατών σιδηροδροµικών µεταφορών

ικαιώµατα επιβατών σιδηροδροµικών µεταφορών MEMO/10/282 Βρυξέλλες, 29 Ιουνίου 2010 ικαιώµατα επιβατών σιδηροδροµικών µεταφορών Γιατί θεσπίστηκαν τα δικαιώµατα των επιβατών σιδηροδροµικών µεταφορών; Η τρίτη δέσµη νοµοθετικών µέτρων για τους σιδηροδρόµους

Διαβάστε περισσότερα

Τιμοκατάλογος Κινητής για Ιδιώτες Προγράμματα Συμβολαίου Μάρτιος 2018

Τιμοκατάλογος Κινητής για Ιδιώτες Προγράμματα Συμβολαίου Μάρτιος 2018 Τιμοκατάλογος Κινητής για Ιδιώτες Προγράμματα Συμβολαίου Μάρτιος 2018 1/5 Vodafone Family RED Πρόγραμμα χρήσης Vodafone Family RED 1 Vodafone Family RED 2 Vodafone Family RED 3 Μέλος 1o 2o extra 1o 2o

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Οκτώβριο Πηγή Eurostat -

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Οκτώβριο Πηγή Eurostat - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για τον μήνα Ιούλιο 2012 - Πηγή Eurostat -

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για τον μήνα Ιούλιο 2012 - Πηγή Eurostat - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 31 Ιουλίου 2019 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2018 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Συλλογικών

Διαβάστε περισσότερα

Τι θα ισχύει για συνδρομητές Καρτοκινητής & καρτοπρογράμματος όταν ταξιδεύουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τι θα ισχύει για συνδρομητές Καρτοκινητής & καρτοπρογράμματος όταν ταξιδεύουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τι θα ισχύει για συνδρομητές Καρτοκινητής & καρτοπρογράμματος όταν ταξιδεύουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τι αλλάζει για τις υφιστάμενες υπηρεσίες από 15/06/2017 (ισχύει για συνδρομητές καρτοπρογράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα διαλόγου για νέους

Προγράμματα διαλόγου για νέους Προγράμματα διαλόγου για νέους Ποιος είναι ο στόχος αυτής της δράσης; Η δράση αυτή προωθεί την ενεργό συμμετοχή των νέων στον δημοκρατικό βίο και ενθαρρύνει τη συζήτηση γύρω από ζητήματα και προτεραιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Τιμοκατάλογος Κινητής για Ιδιώτες Προγράμματα Συμβολαίου Δεκέμβριος 2018

Τιμοκατάλογος Κινητής για Ιδιώτες Προγράμματα Συμβολαίου Δεκέμβριος 2018 Τιμοκατάλογος Κινητής για Ιδιώτες Προγράμματα Συμβολαίου Δεκέμβριος 2018 1/5 Vodafone Family RED Πρόγραμμα χρήσης Family RED Start Family RED Plus Family RED Max Μέλος 1o 2o 1o 2o 1o 2o Μηνιαίο πάγιο*

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές πληροφορίες σχετικά με τον συμμετέχοντα στη διαβούλευση

Γενικές πληροφορίες σχετικά με τον συμμετέχοντα στη διαβούλευση Δημόσια διαβούλευση για την αξιολόγηση της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης της καταλληλότητας και της αποδοτικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Ιούλιο 2011.

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Ιούλιο 2011. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 210.32.59.197 - FAX 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. έκθεσης της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. έκθεσης της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 17.5.2017 COM(2017) 242 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της έκθεσης της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την επανεξέταση της πρακτικής εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα

Πειραιάς, 31 Ιουλίου 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2017

Πειραιάς, 31 Ιουλίου 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πειραιάς, 31 Ιουλίου 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2017 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Συλλογικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Με βάση το Νόμο 4053/2012 (ΦΕΚ 44/Α/7-3-2012), "Ρύθμιση λειτουργίας της ταχυδρομικής αγοράς, θεμάτων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και άλλες διατάξεις»,

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας αποτελεσμάτων για την ενιαία αγορά

Πίνακας αποτελεσμάτων για την ενιαία αγορά Πίνακας αποτελεσμάτων για την ενιαία αγορά Αποτελέσματα ανά κράτος μέλος Κύπρος (Περίοδος αναφοράς: 2015) Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο Έλλειμμα μεταφοράς της ενωσιακής νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο: 0,7%

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ, ΕΤΟΥΣ 2005

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ, ΕΤΟΥΣ 2005 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Πειραιάς, 5 Ιουλίου 26 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιαν. - Σεπ. 2010

ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιαν. - Σεπ. 2010 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 21 Ιανουαρίου 2011 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Αύξηση 1,5% των αφίξεων μη κατοίκων από το εξωτερικό κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2010 ΑΦΙΞΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η κομισιόν και οι λειτουργίες τους. Κωνσταντίνα Μαυροειδή

Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η κομισιόν και οι λειτουργίες τους. Κωνσταντίνα Μαυροειδή Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η κομισιόν και οι λειτουργίες τους Κωνσταντίνα Μαυροειδή Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ονομάζεται το εκλεγμένο κοινοβουλευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκλέγεται

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας αποτελεσμάτων για την ενιαία αγορά

Πίνακας αποτελεσμάτων για την ενιαία αγορά Πίνακας αποτελεσμάτων για την ενιαία αγορά Αποτελέσματα ανά κράτος μέλος Ελλάδα (Περίοδος αναφοράς: 2015) Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο Έλλειμμα μεταφοράς της ενωσιακής νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο: 0,7%

Διαβάστε περισσότερα

Περιαγωγή σαν στο σπίτι σας (με χρέωση εσωτερικού): συχνές ερωτήσεις

Περιαγωγή σαν στο σπίτι σας (με χρέωση εσωτερικού): συχνές ερωτήσεις Περιαγωγή σαν στο σπίτι σας (με χρέωση εσωτερικού): συχνές ερωτήσεις ROAMING Switch on! Μέχρι σήμερα, όταν ταξιδεύατε σε άλλη χώρα της ΕΕ, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας θα σας χρέωνε σε διαφορετική,

Διαβάστε περισσότερα

ικαιώματα των ασθενών όσον αφορά τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη: ερωτήσεις και απαντήσεις

ικαιώματα των ασθενών όσον αφορά τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη: ερωτήσεις και απαντήσεις ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ (ΜΕΜΟ) Βρυξέλλες, 22 Οκτωβρίου 2013 ικαιώματα των ασθενών όσον αφορά τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη: ερωτήσεις και απαντήσεις Ένας ηλικιωμένος Γερμανός που

Διαβάστε περισσότερα

(Γνωστοποιήσεις) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

(Γνωστοποιήσεις) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 3.7.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 151/25 V (Γνωστοποιήσεις) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Πρόσκληση υποβολής προτάσεων Πρόγραμμα Πολιτισμός (2007-2013) Υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουαρίου - εκεµβρίου 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 8 Απριλίου 2016

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουαρίου - εκεµβρίου 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 8 Απριλίου 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 8 Απριλίου 2016 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουαρίου - εκεµβρίου 2015 Από τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων που διενεργεί η ΤτΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Σεπτέμβριο 2014 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (18) - Στοιχεία της Eurostat

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Σεπτέμβριο 2014 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (18) - Στοιχεία της Eurostat ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 - FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Σεπτέμβριο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (18) - Στοιχεία της Eurostat

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουαρίου - Σεπτεµβρίου 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουαρίου - Σεπτεµβρίου 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 11 Ιανουαρίου 2016 ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουαρίου - Σεπτεµβρίου 2015 Από τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων που διενεργεί

Διαβάστε περισσότερα

Το εν λόγω ποσό πρέπει να αναγράφεται σε ευρώ στρογγυλεµένο στο πλησιέστερο ευρώ.

Το εν λόγω ποσό πρέπει να αναγράφεται σε ευρώ στρογγυλεµένο στο πλησιέστερο ευρώ. Οδηγίες συµπλήρωσης της δήλωσης INTRASTAT (ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ) Η δήλωση αυτή υποβάλλεται στην Υπηρεσία ΦΠΑ για κάθε µήνα µέχρι την 10 η µέρα του επόµενου µήνα που έπεται του µήνα αναφοράς. Σε περίπτωση που κάποιος

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα 1 ΑΙΤΗΣΕΙΣ. Κατηγορία 1: Ασφάλεια προϊόντων που πωλούνται διαδικτυακά. Ερωτήσεις επιλεξιμότητας

Παράρτημα 1 ΑΙΤΗΣΕΙΣ. Κατηγορία 1: Ασφάλεια προϊόντων που πωλούνται διαδικτυακά. Ερωτήσεις επιλεξιμότητας Παράρτημα 1 ΑΙΤΗΣΕΙΣ Κατηγορία 1: Ασφάλεια προϊόντων που πωλούνται διαδικτυακά Ερωτήσεις επιλεξιμότητας 1. Βεβαιώνω ότι η εταιρεία μου είναι επιχειρηματική οντότητα βιομηχανικού ή εμπορικού χαρακτήρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Ιανουάριο Πηγή Eurostat -

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Ιανουάριο Πηγή Eurostat - ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Τετάρτη, 28 Μαρτίου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Ιανουάριο 2014 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (18) - Στοιχεία της Eurostat

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Ιανουάριο 2014 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (18) - Στοιχεία της Eurostat ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 - FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Ιανουάριο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (18) - Στοιχεία της Eurostat

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ-ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: έτους 2008

ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ-ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: έτους 2008 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Πειραιάς, 11 Δεκεμβρίου 2009 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Μείωση το 2008 των αφίξεων μη-κατοίκων από το εξωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ύψος Φορολογικών συντελεστών στα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. (27) -Πηγή Eurostat -

ΘΕΜΑ: Ύψος Φορολογικών συντελεστών στα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. (27) -Πηγή Eurostat - ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Ύψος Φορολογικών συντελεστών στα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. (27)

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικοί κανόνες για την κινητικότητα προσωπικού για διδασκαλία και επιμόρφωση. Δαπάνες διαβίωσης

Οικονομικοί κανόνες για την κινητικότητα προσωπικού για διδασκαλία και επιμόρφωση. Δαπάνες διαβίωσης Οικονομικοί κανόνες για την κινητικότητα προσωπικού για διδασκαλία και επιμόρφωση Οι οικονομικοί κανόνες που ισχύουν για τα δύο είδη κινητικότητας προσωπικού είναι οι ίδιοι. Η υποτροφία συμβάλλει στην

Διαβάστε περισσότερα

Τα βασικά χαρακτηριστικά των νέων Επαγγελματικών Οικονομικών Προγραμμάτων «COSMOTE Business Mobile προς Όλους» συνοψίζονται στον παρακάτω πίνακα:

Τα βασικά χαρακτηριστικά των νέων Επαγγελματικών Οικονομικών Προγραμμάτων «COSMOTE Business Mobile προς Όλους» συνοψίζονται στον παρακάτω πίνακα: Ανακοινώνεται η από 09/11/2015 εμπορική διάθεση οκτώ (8) νέων Επαγγελματικών Οικονομικών Προγραμμάτων «Όλους» και τριών (3) νέων Επαγγελματικών Οικονομικών Προγραμμάτων «Mbile Value». Τα νέα Επαγγελματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουάριος - εκέµβριος 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 7 Απριλίου 2015

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουάριος - εκέµβριος 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 7 Απριλίου 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 7 Απριλίου 2015 ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουάριος - εκέµβριος 2014 Από τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων που διενεργεί η ΤτΕ

Διαβάστε περισσότερα

Τριµηνιαία ενηµέρωση για την απασχόληση και την οικονοµία Βασικά µεγέθη & συγκριτικοί δείκτες

Τριµηνιαία ενηµέρωση για την απασχόληση και την οικονοµία Βασικά µεγέθη & συγκριτικοί δείκτες ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ιοσκούρων 4 & Πολυγνώτου ΑΘΗΝΑ 105 55 Τηλ. 2103310080, Fax: 2103310083 E-mail: info@kpolykentro.gr Τριµηνιαία ενηµέρωση για την απασχόληση και την οικονοµία Βασικά µεγέθη & συγκριτικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ. COSMOTE Μισθωμένες Διεθνείς Γραμμές. 1. Εκμίσθωση COSMOTE Μισθωμένων Διεθνών Γραμμών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ. COSMOTE Μισθωμένες Διεθνείς Γραμμές. 1. Εκμίσθωση COSMOTE Μισθωμένων Διεθνών Γραμμών. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ. COSMOTE Μισθωμένες Διεθνείς Γραμμές 1. Εκμίσθωση COSMOTE Μισθωμένων Διεθνών Γραμμών. 1.1 Τέλη είσπραξης μισθωμένων διεθνών αναλογικών γραμμών (μερίδιο ΟΤΕ). ΤΥΠΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ Τηλεφωνική Μισθωμένη

Διαβάστε περισσότερα

Επισυνάπτεται για τις αντιπροσωπίες έγγραφο σχετικά με το ανωτέρω θέμα όπως εγκρίθηκε από το Συμβούλιο ΔΕΥ στις 20 Ιουλίου 2015.

Επισυνάπτεται για τις αντιπροσωπίες έγγραφο σχετικά με το ανωτέρω θέμα όπως εγκρίθηκε από το Συμβούλιο ΔΕΥ στις 20 Ιουλίου 2015. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 22 Ιουλίου 2015 (OR. en) 11130/15 ASIM 62 RELEX 633 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες αριθ. προηγ. εγγρ.: 10830/2/15

Διαβάστε περισσότερα

CONSILIUM. Σένγκεν. Η πύλη προς την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013

CONSILIUM. Σένγκεν. Η πύλη προς την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 EL CONSILIUM Σένγκεν Η πύλη προς την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 Πίνακας περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1 ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ 2 ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 Εσωτερικά

Διαβάστε περισσότερα

(Γνωστοποιήσεις) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

(Γνωστοποιήσεις) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 7.6.2008 C 141/27 V (Γνωστοποιήσεις) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Πρόσκληση υποβολής προτάσεων 2008 Πρόγραμμα Πολιτισμός (2007-2013) Υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος: πολυετή σχέδια συνεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2010 και η Ελλάδα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2010 και η Ελλάδα Παραρτήματα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2010 και η Ελλάδα Πίνακας Α1 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΪΟΝ (ετήσια εκατοστιαία μεταβολή όγκου) Σταθμίσεις με ΑΕΠ 2010* 2005 2006 2007 2008 2009 2010

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για τον μήνα Σεπτέμβριο 2012 - Πηγή Eurostat -

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για τον μήνα Σεπτέμβριο 2012 - Πηγή Eurostat - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου

Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου Ιανουάριος - Απρίλιος Καταναλωτική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού σε έξι Μεσογειακές χώρες, με επιμέρους στοιχεία για την Ελλάδα Αύγουστος 2 Αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουάριος - Μάρτιος 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 23 Ιουλίου 2013

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουάριος - Μάρτιος 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 23 Ιουλίου 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 23 Ιουλίου 2013 ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουάριος - Μάρτιος 2013 Από τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων που διενεργεί η ΤτΕ

Διαβάστε περισσότερα

Συνήγορος του Καταναλωτή Ανεξάρτητη Αρχή. Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας. 3 συμβουλές για τις χειμερινές εκπτώσεις

Συνήγορος του Καταναλωτή Ανεξάρτητη Αρχή. Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας. 3 συμβουλές για τις χειμερινές εκπτώσεις Συνήγορος του Καταναλωτή Ανεξάρτητη Αρχή Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας 3 συμβουλές για τις χειμερινές εκπτώσεις 3 συμβουλές για τις χειμερινές εκπτώσεις Τη Δευτέρα 11.1.2016 αρχίζει η περίοδος των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Με βάση το N. 2668/1998 (ΦΕΚ 282/Α/18-12-1998) για την οργάνωση του τομέα παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών, όπως ισχύει τροποποιηθείς,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Νοέμβριο 2012 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27) και της Ευρωζώνης (17) - Στοιχεία της Eurostat

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Νοέμβριο 2012 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27) και της Ευρωζώνης (17) - Στοιχεία της Eurostat ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Νοέμβριο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27) και της Ευρωζώνης (17)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουάριος - Σεπτέµβριος 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουάριος - Σεπτέµβριος 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 9 Ιανουαρίου 2015 ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουάριος - Σεπτέµβριος 2014 Από τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων που διενεργεί

Διαβάστε περισσότερα

Ώρα διακοπών: ότι πρέπει να ξέρεις πριν φύγεις [30-07-2013-09:00]

Ώρα διακοπών: ότι πρέπει να ξέρεις πριν φύγεις [30-07-2013-09:00] Ώρα διακοπών: ότι πρέπει να ξέρεις πριν φύγεις [30-07-2013-09:00] Το καλοκαίρι είναι εδώ και είτε πας κοντά είτε μακριά, είτε για πολλές μέρες, είτε για πολύ λίγες, υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι νόμος,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Σεπτέμβριο Πηγή Eurostat -

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Σεπτέμβριο Πηγή Eurostat - Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με

Διαβάστε περισσότερα

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική σε αριθμούς

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική σε αριθμούς Η Κοινή Γεωργική Πολιτική σε αριθμούς Οι πίνακες που ακολουθούν δείχνουν τα βασικά στατιστικά δεδομένα σε πολλούς τομείς σχετικά με την κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ), και συγκεκριμένα: τη γεωργική βιομηχανία

Διαβάστε περισσότερα

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική σε αριθμούς

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική σε αριθμούς Η Κοινή Γεωργική Πολιτική σε αριθμούς Οι πίνακες που ακολουθούν παρουσιάζουν τα βασικά στατιστικά δεδομένα σε πολλούς τομείς σχετικά με την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) και, συγκεκριμένα: τη γεωργική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Με βάση το N. 2668/1998 (ΦΕΚ 282/Α/18-12-1998) για την οργάνωση του τομέα παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών, όπως ισχύει τροποποιηθείς, μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Τιμοκατάλογος Προγραμμάτων WIND to ALL

Τιμοκατάλογος Προγραμμάτων WIND to ALL Τιμοκατάλογος Προγραμμάτων WIND to ALL-25-100 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ WIND to ALL-25 WIND to ALL-30 WIND to ALL-40 WIND to ALL-50 Μηνιαίο Πάγιο 25 30 40 50 Ενσωματωμένη Χρήση Λεπτά ομιλίας προς όλα τα εθνικά δίκτυα

Διαβάστε περισσότερα

Αφίξεις µη κατοίκων κατά µέσο µεταφοράς:

Αφίξεις µη κατοίκων κατά µέσο µεταφοράς: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 23 Οκτωβρίου 2014 ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουαρίου-Ιουνίου 2014 Από τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων που διενεργεί η ΤτΕ

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Γνωστοποίησης EFPIA Γνωστοποιήσεις 2016 Shire Pharmaceuticals (συμπεριλαμβανομένης της Baxalta US Inc.)

Κώδικας Γνωστοποίησης EFPIA Γνωστοποιήσεις 2016 Shire Pharmaceuticals (συμπεριλαμβανομένης της Baxalta US Inc.) Κώδικας Γνωστοποίησης EFPIA Γνωστοποιήσεις 2016 Shire Pharmaceuticals (συμπεριλαμβανομένης της Baxalta US Inc.) 1 Ενότητα 1: Προσέγγιση υποβολής εκθέσεων για τα δεδομένα του 2016 Στις 3 Ιουνίου 2016, η

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Ιούλιο 2012 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27) και της Ευρωζώνης (17) - Στοιχεία της Eurostat

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Ιούλιο 2012 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27) και της Ευρωζώνης (17) - Στοιχεία της Eurostat ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 - FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Πανεπιστημιακός Χάρτης Erasmus Erasmus Charter for Higher Education 2014-2020 3 βασικές δράσεις (Key Actions) KA1 Μαθησιακή Κινητικότητα των Aτόμων ΚΑ2 Συνεργασία για Καινοτομία και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2012 και η Ελλάδα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2012 και η Ελλάδα Παραρτήματα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2012 και η Ελλάδα Πίνακας Α1 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΪΟΝ (ετήσια εκατοστιαία μεταβολή όγκου) Σταθμίσεις με ΑΕΠ 2012* 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Διαβάστε περισσότερα

Erasmus+ Οδηγός προγράµµατος ΣΧΕ ΙΟ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ

Erasmus+ Οδηγός προγράµµατος ΣΧΕ ΙΟ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Erasmus+ Οδηγός προγράµµατος ΣΧΕ ΙΟ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Κινητικότητα προσωπικού: περίοδοι διδασκαλίας: η δραστηριότητα αυτή επιτρέπει στο εκπαιδευτικό προσωπικό των

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Νοέμβριο 2015 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (19) - Στοιχεία της Eurostat

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Νοέμβριο 2015 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (19) - Στοιχεία της Eurostat ΠΕΤΡΑΚΗ 8 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.170 - FAX: 210.32.59.169 ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Νοέμβριο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (19) - Στοιχεία της Eurostat Ο

Διαβάστε περισσότερα

Σένγκεν. Η πύλη σου προς την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη ΣΕΠΤΈΜΒΡΙΟΣ 2013

Σένγκεν. Η πύλη σου προς την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη ΣΕΠΤΈΜΒΡΙΟΣ 2013 EL Σένγκεν Η πύλη σου προς την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη ΣΕΠΤΈΜΒΡΙΟΣ 2013 Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΉ 1 ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ 2 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2 Εσωτερικά σύνορα 2 Εξωτερικά

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Περιφερειακής Κατανοµής της Ετήσιας Τουριστικής απάνης

Έρευνα Περιφερειακής Κατανοµής της Ετήσιας Τουριστικής απάνης Έρευνα Περιφερειακής Κατανοµής της Ετήσιας Τουριστικής απάνης Πίνακας 1:Πλήθος αποκρινόμενων ανά περιφέρεια - Σεπτέμβριος 2013 Περιφέρεια Αποκρινόμενοι Παρατηρήσεις - Θράκη >100 - Κεντρική >100 -

Διαβάστε περισσότερα