«Σχέδιο Λύσης Ανάν» Μετά από 30 χρόνια: Πορεία Αξιοπρέπειας ή Καταστροφής; Κύπρος, Φεβρουάριος 2004

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«Σχέδιο Λύσης Ανάν» Μετά από 30 χρόνια: Πορεία Αξιοπρέπειας ή Καταστροφής; Κύπρος, Φεβρουάριος 2004"

Transcript

1 «Σχέδιο Λύσης Ανάν» Μετά από 30 χρόνια: Πορεία Αξιοπρέπειας ή Καταστροφής; Πάνος Ιωαννίδης (Νοµικός- Βιοµήχανος), Πρόσφυγας από την Αµµόχωστο Κύπρος, Φεβρουάριος Εισαγωγή εν ανήκω σε κοµµατικό χώρο. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές και βασίζονται στα δεδοµένα που προέκυψαν: Μετά από την κατάθεση του «Σχεδίου Λύσης Ανάν» στις 11 Νοεµβρίου 2002, µετά από την «1 η Τροποποίηση του Σχεδίου» στις 10 εκεµβρίου 2002, µετά από την Πρόσκληση για Ένταξη της Κυπριακής ηµοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 13 εκεµβρίου 2002, µετά από την «2 η Τροποποίηση του Σχεδίου» στις 24 Φεβρουαρίου 2003, µετά από την Υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής ηµοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 16 Απριλίου 2003, µετά από την δέσµευση για τη «ιαδικασία Φεβρουαρίου-Απριλίου 2004», και εν όψει της ολοκλήρωσης της Ένταξης της Κυπριακής ηµοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1 η Μαίου Οι απόψεις επί του «Σχεδίου Λύσης» αφορούν µόνο τις βασικές πρόνοιες, καθόσον η αναφορά στις λεπτοµέρειες θα ήταν χρήσιµη µόνο εάν τα θεµελιώδη ήσαν κατ αρχή συζητήσιµα. 2. Τα Σηµερινά εδοµένα Πρώτον, η Κυπριακή ηµοκρατία έχει αναγκαστεί να δεσµευτεί αναφορικά µε τη διαδικασία Φεβρουαρίου-Απριλίου 2004», δηλαδή τη προσπάθεια για σύνταξη «Τελικού Σχεδίου Λύσης» µε απ ευθείας Συνοµιλίες µεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, που εάν αποτύχουν θα εµπλακούν η Ελλάδα και η Τουρκία, που και εάν αυτές αποτύχουν θα επέµβει τελεσίδικα ο Γ.Γ. των Ηνωµένων Εθνών. ηλαδή, κατά το τέλος Μαρτίου θα υπάρχει οπωσδήποτε «τελικό Σχέδιο Λύσης», που θα τεθεί σε χωριστά ηµοψηφίσµατα από τους Ε/Κ και τους Τ/Κ κάποια στιγµή προ του τέλους Απριλίου. Η Ε/Κ πλευρά οφείλει να είναι συνεπής προς τη δέσµευση που έχει πάρει έναντι του ΟΗΕ. Όµως, οι πρόνοιες ενός «Τελικού Σχεδίου Λύσης» δεν θα πρέπει να εκµηδενίζουν τα πλεονεκτήµατα της Ένταξης της Κυπριακής ηµοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θα πρέπει να είναι σύµφωνες µε τις Θεµελιώδεις Αρχές ικαίου και Ανθρωπίνων ικαιωµάτων που πάνω τους βασίζεται η ύπαρξη της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2 2 εύτερον, την 1 η Μαίου 2004 το Κράτος της Κυπριακής ηµοκρατία θα ενταχθεί και τυπικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίαρχο επί ολόκληρου του Εδάφους της Κύπρου και ισότιµο µε τα άλλα 24 Κράτη-µέλη της ΕΕ». Εάν το ένα ή και τα δύο ηµοψηφίσµατα είναι αρνητικά και -συνεπώς- το Κυπριακό Θέµα δεν έχει επιλυθεί µέχρι την 1 η Μαίου 2004, η Κυπριακή ηµοκρατία θα εφαρµόσει το Ευρωπαϊκό Κεκτηµένο επί εκείνου µόνο του µέρους του Εδάφους της επί του οποίου µπορεί να ασκήσει κυριαρχία. ηλαδή, κατά την 1 η Μαίου 2004 η Τουρκία θα συνεχίσει να κατέχει παράνοµα όχι µόνο µέρος του εδάφους της Κυπριακής ηµοκρατίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πλέον θα επανενωθεί µε το Κράτος της Κυπριακής ηµοκρατίας και µε την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Τα πιο πάνω προβλέπονται από την Συνθήκη Προσχώρησης της Κυπριακής ηµοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία υπέγραψαν τα υπάρχοντα 15 και τα 10 υπό ένταξη Κράτη-µέλη, στις 16 Απριλίου 2003 στην Αθήνα. Τρίτον, µε σκοπό «την εξυγίανση του Σχεδίου Λύσης Ανάν», η Ε/Κ πλευρά υπέβαλε συγκεκριµένες αλλαγές, οι οποίες συµπλέουν µε τη φιλοσοφία και το σκεπτικό του υπάρχοντος Σχεδίου». Οι αλλαγές που επιδιώκει η Ε/Κ πλευρά αφορούν: I. Το Προεδρικό Συµβούλιο, αναφορικά µε τον αριθµό των µελών και τη χρονική περίοδο της εκ περιτροπής προεδρίας. II. Την Ασφάλεια από πλευράς Ελλάδας και Τουρκίας, αναφορικά µε την έγκριση από πλευράς Τουρκικού Εθνικού Κοινοβουλίου πριν από τα δηµοψηφίσµατα. III. Την ικαιοσύνη, αναφορικά µε τη δηµιουργία πρωτόδικου δικαστηρίου. IV. Τα Συντάγµατα των συνιστώντων κρατών και του τρίτου κοινού κράτους, αναφορικά µε τη συµβατότητα τους µε το κοινοτικό κεκτηµένο. V. Την Οικονοµία, αναφορικά µε την αντοχή της ως προς το κόστος της Λύσης και την ισοσκέλεια των οικονοµιών των τριών κρατών. VI. Τους Εποίκους, αναφορικά µε τον τελικό αριθµό τους και τα κριτήρια. VII. Τις Περιουσίες, αναφορικά µε τον τρόπο διευθέτησης των διαφόρων θεµάτων. Οι προτεινόµενες αλλαγές δεν αφορούν την ουσία αλλά διαδικαστικά θέµατα. Κατά συνέπεια, έστω και εάν υιοθετηθούν, θα πρόκειται για «επιδιορθώσεις» ενός κειµένου που στόχος του είναι η κατάργηση του Κράτους της Κυπριακής ηµοκρατίας. 3. Τα Χωριστά ηµοψηφίσµατα Με βάση τα πιο πάνω δεδοµένα, τον Απρίλιο 2004 οι Ε/Κ και οι Τ/Κ θα κληθούν να αποφασίσουν τελεσίδικα -µε ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ- εάν αποδέχονται ή απορρίπτουν το «Τελικό Σχέδιο Λύσης Ανάν».

3 3 Εάν το αποτέλεσµα του ενός ή και των δύο ηµοψηφισµάτων είναι «ΟΧΙ», θα ισχύσουν τα όσα προβλέπει η Συνθήκη Προσχώρησης της Κυπριακής ηµοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ( εύτερο και Τρίτο δεδοµένο) και το «Σχέδιο Λύσης Ανάν» θα θεωρηθεί ανύπαρκτο. Εάν το αποτέλεσµα και των δύο ηµοψηφισµάτων είναι «ΝΑΙ», η Κυπριακή ηµοκρατία θα παύσει να υπάρχει και θα αντικατασταθεί αµέσως από το «Νέο Κράτος» όπως προνοείται από το «Σχέδιο Λύσης Ανάν». Προτού αποφασίσουµε τί θα ψηφίσουµε, οφείλουµε πρώτα: Αφ ενός να κατανοήσουµε τί είναι το Νέο Κράτος και εάν είναι λειτουργικό και βιώσιµο, αφ ετέρου να διαπιστώσουµε εάν οι πρόνοιες του «Σχεδίου Λύσης Ανάν» είναι εναρµονισµένες µε τις Θεµελιώδεις Αρχές ικαίου και Ανθρωπίνων ικαιωµάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 4. Τι προνοεί το «Σχέδιο Λύσης Ανάν» 4.1. Νέο Κράτος ή Μετεξέλιξη της Κυπριακής ηµοκρατίας; Το «Σχέδιο Λύσης Ανάν» καταργεί την Κυπριακή ηµοκρατία και δηµιουργεί Νέο Κράτος, διότι: I. Στο Σχέδιο δεν αναφέρεται καθόλου σε «Κυπριακή ηµοκρατία» ούτε και σε «Οµόσπονδη Κυπριακή ηµοκρατία», αλλά σε «δύο συνιστώντα κράτη -Ε/Κ και Τ/Κκαι ένα κοινό κράτος», δηλαδή σε τρία νέα κράτη. II. Το «Κοινό Κράτος» θα αποκτήσει άλλο όνοµα, άλλη σηµαία, άλλο ύµνο και εντελώς διαφορετική συνταγµατική δοµή. III. Ο χαρακτηρισµός «Νέα Κατάσταση Πραγµάτων» (new State of Affairs), σε συνδυασµό µε την δηµιουργία δύο επί µέρους «Συνιστώντων Κρατών», καµιά σχέση ή οµοιότητα έχει µε την υπάρχουσα Κυπριακή ηµοκρατία. IV. Το «Κράτος της Κύπρου» δηµιουργείται µε «Συµφωνία Εγκαθίδρυσης» (Foundation Agreement), γεγονός που µόνο νέο κράτος µπορεί να αφορά. V. Το «Σχέδιο Λύσης» προνοεί επαναβεβαίωση των Συνθηκών Εγγυήσεως και Συµµαχίας του 1960, δηλαδή θεωρεί ότι οι παρούσες συνθήκες δεν ισχύουν. VI. Το επιχείρηµα ότι «η Κύπρος διατηρεί την ιδιότητα του Μέλους του ΟΗΕ, χωρίς να απαιτείται νέα αίτηση» δεν πείθει, διότι: i. «Η καταργηθείσα Κυπριακή ηµοκρατία θα κληροδοτήσει την ιδιότητα του Μέλους του ΟΗΕ προς το Νέο Κράτος της Κύπρου, µε την συγκατάθεση του ΟΗΕ». ii. Θα ήταν παράδοξο «να δηµιουργηθεί Νέο Κράτος µε βάση ένα Σχέδιο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, αλλά το Νέο αυτό Κράτος να χάνει την ιδιότητα του Μέλους του ΟΗΕ και να χρειάζεται νέα αίτηση! Βάσει της Συνθήκης Προσχώρησης στην ΕΕ «το Κράτος που εντάσσεται στην ΕΕ είναι η Κυπριακή ηµοκρατία, αλλά η ΕΕ είναι έτοιµη να συµβιβάσει (accommodate) τους όρους µιας διευθέτησης σύµφωνα µε τις Αρχές πάνω στις οποίες η ΕΕ έχει εγκαθιδρυθεί». Συνεπώς, η Λύση του Κυπριακού Θέµατος δεν θα πρέπει να επιφέρει αλλαγές στη Κυπριακή ηµοκρατία, σε βαθµό που «να παραβιάζονται οι Θεµελιώδεις Αρχές πάνω στις οποίες έχει εγκαθιδρυθεί η ΕΕ».

4 4 Ενώ -δηλαδή- η βασική δοµή της Κυπριακής ηµοκρατίας οφείλει να διατηρηθεί, το «Σχέδιο Λύσης Ανάν» την καταργεί Η Κυριαρχία Το Σχέδιο προνοεί ότι «η Κύπρος έχει µία Κυριαρχία» και ταυτόχρονα ορίζει ότι «η ενάσκηση των εξουσιών των Συστατικών Κρατών ασκείται κυριαρχικά». ηλαδή καθιερώνονται τρεις Κυριαρχίες, µία Εξωτερική και δύο Εσωτερικές. Η πρόνοια είναι πολύ επικίνδυνη, καθόσον στη περίπτωση µελλοντικής απόσχισης ενός από τα «Συνιστώντα Κράτη», αυτό ήδη θα διαθέτει ένα προαπαιτούµενο (που τώρα δεν το διαθέτει) για να ανακηρυχθεί σε «Αυτόνοµο Κράτος»: Την Κυριαρχία Η Ιθαγένεια Το Σχέδιο προνοεί «µίαν Ιθαγένεια» και ταυτόχρονα υποχρεώνει τον κάθε Πολίτη «σε κατάσταση ιθαγένειας» (citizenship status) του ενός από τα δύο Συνιστώντα Κράτη. ηλαδή καθιερώνονται δύο Ιθαγένειες για τον κάθε Κύπριο Πολίτη, µία παρεχόµενη από το «Κοινό Κράτος» και µία από το κάθε «Συνιστόν Κράτος». Εξ ίσου επικίνδυνη πρόνοια, καθόσον στη περίπτωση µελλοντικής απόσχισης ενός από τα «Συνιστώντα Κράτη», αυτό ήδη θα διαθέτει και το δεύτερο προαπαιτούµενο (που τώρα δεν το διαθέτει) για να ανακηρυχθεί σε «Αυτόνοµο Κράτος»: Την Ιθαγένεια. ηλαδή, εάν ποτέ ένα από τα Συστατικά Κράτη αποσχισθεί, το µόνο που θα χρειάζεται για να ανακηρυχθεί σε «Αυτόνοµο Κράτος» και να αρχίσει να απαιτεί «Αναγνώριση», θα είναι ένα µόνο ακόµα προαπαιτούµενο: Η Χάραξη Συνόρων, πράγµα που θα είναι εύκολο. Το «Σχέδιο Λύσης Ανάν» θέτει απερίφραστα τις βάσεις δύο Κρατών Οι Αρµοδιότητες και οι Εξουσίες του Κοινού Κράτους (Common State) Αυτές προβλέπονται να είναι οι ακόλουθες: I. Εξωτερικές σχέσεις, περιλαµβανοµένων συνάψεων ιεθνών Συνθηκών και Αµυντικής Πολιτικής, σύµφωνα µε τις διεθνείς υποχρεώσεις της Κύπρου και τις σχετικές διευθετήσεις σε σχέση µε το θέµα της ασφάλειας. II. Αρµοδιότητες Κεντρικής Τράπεζας. III. Οικονοµία του Κοινού Κράτους. IV. Μετεωρολογία, Πολιτική Αεροπορία, ιεθνής Ναυσιπλοία, Υφαλοκρηπίδα και Αιγιαλίτιδα Ζώνη της Κύπρου. V. Επικοινωνίες. VI. Κυπριακή ιθαγένεια και µετανάστευση.

5 5 VII. Καταπολέµηση τροµοκρατίας, εµπορίου ναρκωτικών, ξεπλύµατος βρώµικου χρήµατος και οργανωµένου εγκλήµατος. VIII. Χάρη και αµνηστία. IX. Πνευµατική ιδιοκτησία και µέτρα και σταθµά, X. Αρχαιότητες. Το «Σχέδιο Λύσης Ανάν» προσπαθεί να εξεύρει και αναθέσει εξουσίες σε ένα ουσιαστικά υποβαθµισµένο Κοινό Κράτος, που είναι πλήρως αδύναµο γιατί έχει εκχωρήσει όλες τις ουσιαστικές εξουσίες στα «Συνιστώντα Κράτη». Η αναφορά σε «Αµυντική Πολιτική» είναι θεωρητική, καθόσον η Άµυνα και η Ασφάλεια εκµηδενίζονται βάσει άλλων προνοιών του Σχεδίου. Η Συνθήκη Προσχώρησης έχει εντάξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ενιαία Κυπριακή ηµοκρατία και όχι εκείνο που το «Σχέδιο Λύσης Ανάν» δηµιουργεί, δηλαδή «δύο αυτοδύναµα κράτη µε ένα χαλαρότατο Κοινό Κράτος µεταξύ τους» Η Nοµοθετική Εξουσία του Κοινού Κράτους Αυτή θα ασκείται από «την Ανω και την Κάτω Βουλή», ως ακολούθως: I. Στην Άνω Βουλή τα δύο «Συνιστώντα Κράτη» θα εκπροσωπούνται από 24 Γερουσιαστές το καθένα. II. Η «Κάτω Βουλή» θα έχει επίσης 48 έδρες, που θα κατανέµονται µε αναλογία πληθυσµού, αλλά ουδέποτε ένα Συνιστόν Κράτος θα αντιπροσωπεύεται από Βουλευτές λιγότερους του 1/3. III. Οι εκλογές για Ανω και Κάτω Βουλή θα γίνονται µε το αναλογικό εκλογικό σύστηµα. IV. Οι Πρόεδροι της Ανω και Κάτω Βουλής δεν µπορούν να προέρχονται από το ίδιο Συνιστόν Κράτος. V. Όλα τα Νοµοθετήµατα χρειάζονται την πλειοψηφία και των δύο Βουλών. Ο δήθεν σεβασµός προς την πληθυσµιακή πλειοψηφία στη Κάτω Βουλή είναι ανύπαρκτος, καθόσον το Σχέδιο καθιερώνει ικαίωµα Αρνησικυρίας της Μειοψηφίας για κάθε Νοµοθέτηµα. Η ενάσκηση της Νοµοθετικής Εξουσίας είναι δυσκίνητη, αντιοικονοµική και αναποτελεσµατική Η Εκτελεστική Εξουσία I. Υιοθετείται το Ελβετικό σύστηµα διακυβερνήσεως, αλλά µε ολιγότερο αριθµό Υπουργών.

6 6 II. Η Εκτελεστική Εξουσία καθώς και το αξίωµα του Αρχηγού της Πολιτείας παρέχεται σε Προεδρικό Συµβούλιο (Presidential Council), αποτελούµενο από 6 µέλη, 4 από τα οποία θα προέρχονται από το ένα Συνιστόν Κράτος και 2 από το άλλο. III. Ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Συµβουλίου δεν µπορούν να προέρχονται από το ίδιο Συνιστόν Κράτος. IV. To αξίωµα του Προέδρου και Αντιπροέδρου του Συµβουλίου θα είναι εκ περιτροπής, ανά δεκάµηνο µεταξύ των Μελών του Συµβουλίου. V. Τα Μέλη του Συµβουλίου θα είναι µεταξύ τους ίσα. VI. Οι αποφάσεις θα λαµβάνονται µε οµοψηφία. Εάν τούτο δεν είναι δυνατό, θα λαµβάνονται µε πλειοψηφία, η οποία όµως πρέπει να εµπεριέχει τουλάχιστο µία ψήφο από κάθε Συστατικό Κράτος. Η αναφορά στο «Ελβετικό Σύστηµα» είναι παραπλανητική, καθόσον εφαρµόζεται µόνο για την Εκτελεστική Εξουσία του «Κοινού Κράτους». Τα «Συνιστώντα Κράτη» καµιά σχέση ή οµοιότητα έχουν µε τα Ελβετικά Καντόνια. Υιοθετείται η «εκ Περιτροπής Προεδρεία» και καθιερώνεται «ικαίωµα Αρνησικυρίας της Μειοψηφίας» σε κάθε έκφραση της Εκτελεστικής Εξουσίας Το Ανώτατο ικαστήριο I. Θα αποτελείται από εννέα ικαστές, τρεις από το κάθε Συνιστόν Κράτος και τρεις µη Κυπρίους. II. Το Ανώτατο ικαστήριο θα λειτουργεί και ως µηχανισµός επίλυσης διαφορών. III. Οι τρεις ξένοι δικαστές θα έχουν µία ψήφο. Σε περίπτωση ισοψηφίας µεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ ικαστών, την απόφαση θα την δίνει η µία ψήφος των 3 Ξένων ικαστών. Τούτο αποτελεί προσβολή κατά της διεθνούς αξιοπρέπειας και της οντότητας του Κράτους. Η προέλευση των τριών ξένων ικαστών αποτελεί αφ εαυτής σοβαρό θέµα, που αφορά την αξιοπιστία και αντικειµενικότητα στη λήψη των Αποφάσεων. Η ικαστική Εξουσία καθίσταται δυσκίνητη, µή λειτουργική και αναξιόπιστη. Γενικά σχόλια επί των Εξουσιώνι: Οι πρόνοιες αναφορικά µε όλες τις Εξουσίες του «Νέου Κράτους» (Εκτελεστική, Νοµοθετική και ικαστική) είναι αντίθετες προς κάθε δηµοκρατική αρχή. Με τον εκφυλισµό και διαµοιρασµό των Εξουσιών µεταξύ των δύο «Κρατών», αναγνωρίζεται επίσηµα η ύπαρξη «δύο Νέων Κρατικών Οντοτήτων». Το οικονοµικό κόστος για την εγκαθίδρυση και συντήρηση των Εξουσιών υποθηκεύει ολόκληρη την Κυπριακή Οικονοµία στο διηνεκές.

7 7 Η Υπόσταση και η Οντότητα της Κυπριακής ηµοκρατίας ως ισότιµου Κράτους-Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαφανίζεται Οι Μεταβατικές ιατάξεις Είναι οι διατάξεις που θα εφαρµοσθούν αµέσως µετά από την τυχόν επικύρωση της λύσης από τα δύο χωριστά δηµοψηφίσµατα. Οι βασικότερες είναι: Σε 40 µέρες από την εφαρµογή της Λύσης θα γίνουν οι εκλογές στο κάθε «Συστατικό Κράτος» για εκλογή των Μελών των νοµοθετικών σωµάτων και των άλλων αξιωµατούχων, οι οποίοι προβλέπονται από το κάθε Σύνταγµα. Η κάθε Bουλή θα επιλέξει 24 Μέλη της για το Προσωρινό Κοινοβούλιο του «Κοινού Κράτους», µέχρι που να εκλεγούν η Άνω και η Κάτω Βουλές µέσα σε 10 µήνες από την εφαρµογή της «Συµφωνίας Εγκαθίδρυσης». Θα υπάρχει «Συµπροεδρεία των Ηγετών των Ε/Κ και Τ/Κ που θα έχουν υπογράψει την Λύση». Η πρωτοκαθεδρία µεταξύ των «Συµπροέδρων» θα εναλλάσσεται ανά µήνα. Οι «Συµπρόεδροι» θα ασκούν την Εκτελεστική Εξουσία του «Κοινού Κράτους» µαζί. Θα καθορίσουν τους έξι Κύπριους πολίτες που θα αναλάβουν ως Υπουργοί, οι οποίοι θα εγκριθούν από το Κοινοβούλιο µε απλή πλειοψηφία και θα ασκούν όσες εξουσίες τους ανατεθούν. Μέσα σε ένα χρόνο από την εφαρµογή της «Συµφωνίας Εγκαθίδρυσης» θα εκλεγεί το πρώτο (κανονικό) Υπουργικό Συµβούλιο από τη Νοµοθετική Εξουσία, οπότε η Εκτελεστική Εξουσία θα περιέλθει στο (κανονικό) Υπουργικό Συµβούλιο. Όµως, ο Αρχηγός του Κράτους θα εξακολουθεί να είναι «οι Συµπρόεδροι» για µέχρι 36 µήνες. Οι πρόνοιες για «έναρξη του Νέου Κράτους» είναι διεθνώς πρωτοφανείς και µή εφαρµόσιµες Εάν γίνουν αποδεκτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ένταξη γίνει την 1 η Μαίου 2004, αντί να ενταχθεί το Κράτος της Κυπριακής ηµοκρατίας, θα ενταχθεί µιά εκτρωµατική Πολιτεία µε ανύπαρκτη υπόσταση και αξιοπρέπεια Η Απόκτηση Ιθαγένειας - Οι Έποικοι Πολίτες της Κύπρου θα είναι: I. Όσοι απέκτησαν την Κυπριακή ιθαγένεια το 1960 και οι απόγονοι τους. II. Όσοι έχουν συµπληρώσει την ηλικία των 18 ετών, έχουν γεννηθεί στην Κύπρο και έχουν την µόνιµη διαµονή τους στην Κύπρο για περίοδο επτά ετών. III. Όσοι έχουν νυµφευθεί πολίτη της ηµοκρατίας και έχουν την µόνιµη διαµονή τους στην Κύπρο για περίοδο τουλάχιστο δύο ετών. IV. Ανήλικα τέκνα οποιουδήποτε ανήκει στις πιο πάνω κατηγορίες και διαµένουν µόνιµα στην Κύπρο. V. Όσοι θα κατονοµάζονται σε Κατάλογο, που θα συµφωνήσουν τα µέρη.

8 8 Καθορίζεται ότι θα παραµείνουν 45,000 Έποικοι. Όµως: Ήδη οι πιο πάνω πρόνοιες II-V δίδουν Κυπριακή ιθαγένεια σε ακαθόριστο αριθµό Εποίκων. Επιπλέον, η πρόνοια του Αρθρου 5 του Προσαρτήµατος 4 του Σχεδίου νοµιµοποιεί την παραµονή όλων των Εποίκων, αρκεί να παραµείνουν στο Τ/Κ «Συστατικό Κράτος» (λ.χ. κατόπιν άδειας εργασίας) για 7 χρόνια µετά από την εφαρµογή της «Συµφωνίας Εγκαθίδρυσης». Πέραν τούτων, υπάρχει και το ενδεχόµενο άµεσης νοµιµοποίησης όλων των Εποίκων, µε βάση άλλες πρόνοιες του Σχεδίου «περί αναγνώρισης διοικητικών πράξεων που είχαν προηγηθεί της Λύσης». Το «Σχέδιο Λύσης Ανάν» νοµιµοποιεί το ιεθνές Έγκληµα του Εποικισµού, παραβλέποντας εντελώς ότι «ανάµεσα στους Εποίκους περιλαµβάνονται Εγκληµατίες Πολέµου και Εγκληµατίες Κοινού Ποινικού ικαίου, οι οποίοι εγκληµάτησαν κατ επανάληψη και κατ εξακολούθηση κατά της Κυπριακής ηµοκρατίας και του συνόλου του Κυπριακού Λαού». Όλα τα ανωτέρω παραβιάζουν κατάφορα τις Αρχές Εγκαθίδρυσης της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οι Σχέσεις µε την Ευρωπαϊκή Ενωση Αυτές βασικά ρυθµίζονται µε το Άρθρο 17 του «Σχεδίου Συντάγµατος του Νέου Κράτους», η µελέτη του οποίου οδηγεί στο αβίαστο συµπέρασµα ότι: Σε πλήρη αντίθεση µε την σαφή οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι «η ευρωπαϊκή έκφραση της Κυπριακής ηµοκρατίας θα πρέπει να είναι µία και ενιαία», αλλά και ότι «η ΕΕ θα συµβιβάσει τους όρους µιας διευθέτησης στη Συνθήκη Προσχώρησης σύµφωνα µε τις Αρχές πάνω στις οποίες η ΕΕ έχει εγκαθιδρυθεί», το «Σχέδιο Λύσης Ανάν» επισηµοποιεί την απ ευθείας σχέση µε την ΕΕ, τόσο του «Κοινού Κράτους» όσο και των δύο «Συνιστώντων Κρατών» Το ικαίωµα Εγκατάστασης (Κυπρίων Πολιτών) Το κάθε «Συνιστόν Κράτος» δικαιούται να περιορίσει το δικαίωµα εγκατάστασης Κυπρίων Πολιτών που δεν έχουν την δική του «κατάσταση ιθαγένειας», εάν ο αριθµός τους έχει φθάσει το 33% του συνολικού πληθυσµού συγκεκριµένης πόλεως ή χωριού. Τούτο αποτελεί σαφή έκφραση Κυριαρχίας και καθιερώνει «την αρχή της Πληθυσµιακής Πλειοψηφίας» Προβλέπονται «Μεταβατικές ιατάξεις», που προνοούν ότι µπορούν να επιβληθούν προσωρινοί περιορισµοί στο δικαίωµα εγκατάστασης µέχρι και 20 χρόνια, σε Κύπριους Πολίτες που δεν έχουν «την κατάσταση ιθαγένειας του Συνιστώντος Κράτους που επιβάλλει τον περιορισµό». Ο περιορισµός εφαρµόζεται όταν ο αριθµός αυτών των Πολιτών σε µιά Πόλη ή ένα Χωριό «φθάσει στο 1% για τον Πρώτο Χρόνο µετά την εφαρµογή της Συµφωνίας Εγκαθίδρυσης» και θα αυξάνεται ανά 3% κάθε Τρία Χρόνια, µέχρι που να φθάσει το 20%. Επιπλέον, το Τ/Κ Συστατικό Κράτος θα δικαιούται να στερήσει το δικαίωµα της εγκατάστασης σε E/Κ πρόσφυγες που θα επιστρέψουν,

9 9 καθόσον «για να έχουν πολιτικά δικαιώµατα, θα πρέπει να αλλάξουν την εσωτερική ιθαγένεια τους ως Ε/Κ και να γίνουν Τ/Κ». Η τελευταία πρόνοια νοµιµοποιεί τον εκτουρκισµό του ελληνικού στοιχείου της Κύπρου. Με βάση όλα τα πιο πάνω, από το σύνολο των χιλιάδων Ε/Κ Προσφύγων (ο αριθµός εξαρτάται από την κατάληξη του θέµατος «εάν οι γεννηθέντες από Μητέραπρόσφυγα είναι ή όχι Πρόσφυγες), επιστρέφουν στο µεν «Ε/Κ Συστατικό Κράτος» περίπου 80 χιλιάδες (νοουµένου ότι θα λυθεί το «στεγαστικό θέµα» των Τ/Κ και Εποίκων που κατοικούν στις περιουσίες όσων θα επιστρέψουν), στο δε «Τ/Κ Συστατικό Κράτος 28.5% του Εδάφους» επιστρέφουν 2 (δύο) χιλιάδες Ε/Κ Πρόσφυγες (1% επί των 200 χιλιάδων Τ/Κ και Εποίκων που ζουν εκεί). Λαµβάνοντας υπ όψη ότι υπάρχουν Τόποι µε πληθυσµό 150 κατοίκων -όπου αναλογεί επιστροφή 1.5 Πρόσφυγα- και άλλα παρόµοια φαινόµενα, καθώς επίσης ότι κατά προτεραιότητα θα επιστρέψουν οι µεγάλες ηλικίες (και όχι οικογένειες), ο αριθµός των 2 χιλιάδων θα εκµηδενιστεί. Παράλληλα, στο «Ε/Κ Συστατικό Κράτος» θα επιστρέψουν 7 χιλιάδες Τ/Κ (1% επί των 700 χιλιάδων Ε/Κ που ζουν εκεί), αριθµός που θα φθάσει τις 50 χιλιάδες σε περίοδο 6 ετών. Τα ανωτέρω σηµαίνουν ότι: Το σύνολο των Τ/Κ επιστρέφει στις υπό Ε/Κ ιοίκηση Περιουσίες του, άρα όσοι θα παραµείνουν στις Ε/Κ περιουσίες του «Τ/Κ Συστατικού Κράτους» θα είναι σχεδόν όλοι Έποικοι, χάριν των οποίων είναι πρόδηλο ότι έγιναν και οι συγκεκριµένες πρόνοιες. Συνδυάζοντας τις ποσοστώσεις και τη µακροχρόνια ρύθµιση µε την φυσική θνησιµότητα των Προσφύγων, είναι σαφές ότι σε χρόνια θα επέλθει πλήρης, µόνιµη και νόµιµη τουρκοποίηση του «Τ/Κ Συστατικού Κράτους», µε συντριπτική πλειοψηφία πληθυσµού «τους Εποίκους και τους απογόνους τους. εν νοείται «Λύση» που να µην κατοχυρώνει όλα τα Ανθρώπινα ικαιώµατα για ολόκληρο τον Νόµιµο Πληθυσµό της Κυπριακής ηµοκρατίας, γι αυτό και ο Προσφυγικός Κόσµος δεν θα πρέπει να παρασυρθεί από «ύποπτες υποσχέσεις και χρηµατικές αποζηµιώσεις» και να ενδώσει, γιατί εάν επιτραπεί ένας ακόµα ιχασµός σε «Πρόσφυγες που θα έχουν το ικαίωµα Επιστροφής και σε Πρόσφυγες που δεν θα το έχουν», η ολοκλήρωση της Τουρκοποίησης θα είναι θέµα λίγων χρόνων Οι Περιουσίες Οι πρόνοιες αναφορικά µε τις Περιουσίες & Αποζηµιώσεις: Είναι πολύπλοκες, δυσλειτουργικές και κοστοβόρες, εξισώνουν τους Πρόσφυγες µε τον Εισβολέα καοι τους Εποίκους, συνεπάγονται 10ετίες διαδικασιών µε άγνωστα ουσιαστικά αποτελέσµατα, και έχουν συνταχθεί µε στόχο την εξουθένωση και τον χρονικό αφανισµό των νοµίµων δικαιούχων.

10 10 Η λεπτοµερής µελέτη του θέµατος αποτελεί «χάσιµο χρόνου», καθόσον ολόκληρο το «Σχέδιο Λύσης Ανάν» είναι µή λειτουργήσιµο Η Εδαφική Πτυχή Το «Σχέδιο Λύσης Ανάν» προνοεί Χάρτη, που αποδίδει στο «Τ/Κ Συνιστόν Κράτος» 28.5% του εδάφους της Κυπριακής ηµοκρατίας. Με βάση τις πραγµατικές αναλογίες πληθυσµού Ε/Κ και Τ/Κ, τα ποσοστά και οι φυσικοί πόροι κατανέµονται καταφανώς δυσανάλογα. Το σοβαρότερο και επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι: Τα αναγνωρισµένα πλέον Σύνορα του «Τ/Κ Συνιστώντος Κράτους» θα µπορούν εύκολα να γίνουν επίσηµα Κρατικά Σύνορα ενός αποσχισµένου Κράτους, όποτε η Τουρκία το επιθυµήσει. Είναι για διευκόλυνση αυτής της υστεροβουλίας, που η Τουρκία επιµένει για «ευθυγράµµιση των Συνόρων µεταξύ των Συνιστώντων Κρατών» Η Ασφάλεια Επαναβεβαιώνονται οι Συνθήκες Εγγυήσεως και Συµµαχίας του 1960, οι οποίες τροποποιούνται µε τρόπο που: Η Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960 να καλύπτει την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη συνταγµατική τάξη τόσο της Κύπρου όσο και των «Συνιστώντων Κρατών». Η Συνθήκη Συµµαχίας του 1960 να λειτουργήσει βάσει της «Νέας Τάξης Πραγµάτων». εν θα υπάρχει τριµερές στρατηγείο, το Ελληνικό και Τουρκικό απόσπασµα θα έχει την ίδια αριθµητική δύναµη (6,000 άνδρες) καθώς και τον ίδιο οπλισµό Προβλέπεται η διάλυση των Ε/Κ και Τ/Κ στρατιωτικών δυνάµεων Προβλέπεται η διατήρηση Ειρηνευτικής ύναµης των Ηνωµένων Εθνών, η οποία θα παραµείνει νοουµένου ότι «η Κυβέρνηση του Κοινού Κράτους, µε την συγκατάθεση και των δύο Συνιστώντων Κρατών δεν θα αποφασίσει διαφορετικά» Η Ειρηνευτική ύναµη θα µπορεί να ενεργεί ελεύθερα σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου µε την εντολή όπως «στο µέτρο των δυνατοτήτων της να εξασφαλίζει την εφαρµογή της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης και να συντελεί στη διατήρηση ασφαλούς περιβάλλοντος...» («to monitor the implementation of the Foundation Agreement and use its best efforts to promote compliance with it and contribute to the maintenance of the secure environment...»). Είναι προφανές ότι: Η δυνατότητα για Μονοµερή Επέµβαση της Τουρκίας σε οποιοδήποτε σηµείο της Κύπρου, η παραµονή ίσου αριθµού ελληνικών και τουρκικών στρατευµάτων, µε δεδοµένο το πλεονέκτηµα της απόστασης προς όφελος της Τουρκίας,

11 11 η διάλυση της Εθνικής Φρουράς και η απώλεια της αποτρεπτικής αµυντικής δυνατότητας, και η σαφής αδυναµία της Ειρηνευτικής ύναµης για ουσιαστική παρέµβαση σε περίπτωση πραγµατικής απειλής, εκµηδενίζουν την Ασφάλεια για το «Ε/Κ Συστατικό Κράτος», καταργώντας ταυτόχρονα και τον κύριο λόγο Ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα νοµιµοποιήσει ως Ευρωπαϊκό ίκαιο το Μονοµερές ικαίωµα Επέµβασης της Τουρκίας, αλλοιώνοντας έτσι επίσηµα και σε βάρος µόνο της Κύπρου το Ευρωπαϊκό Κεκτηµένο. Επίσηµα πλεόν, η Ασφάλεια της Κύπρου θα είναι στο έλεος της Τουρκίας και των Εποίκων, µε την Ευρωπαϊκή Ένωση εντελώς ανήµπορη να επέµβει Τα Ανθρώπινα ικαιώµατα Με το Άρθρο 4 της «Συµφωνίας Εγκαθίδρυσης» και µε το Άρθρο 9 του «Σχεδίου Συντάγµατος» το «σχέδιο Λύσης Ανάν» καθορίζει ότι «Τα θεµελιώδη ανθρώπινα δικαιώµατα και ελευθερίες προστατεύονται υπό την επιφύλαξη των άλλων ρητών διατάξεων της Συµφωνίας Εγκαθίδρυσης και του Συντάγµατος». ηλαδή, οι Θεµελιώδεις Αρχές περί Ανθρωπίνων ικαιωµάτων εκµηδενίζονται, καθόσον υπερισχύουν οι ειδικές αναφορές της «Συµφωνίας Εγκαθίδρυσης» και του «Συντάγµατος» οι οποίες πλήττουν καίρια τα δικαιώµατα των Ε/Κ για Επιστροφή, ελεύθερη Εγκατάσταση, απόλαυση της Περιουσίας κλπ Τα ικαιώµατα Επιστροφής & Απόκτησης Κατοικίας I. εν θα επιστρέψει κανένας για 6 χρόνια, µε εξαίρεση Πρόσφυγες άνω των 65 ετών, οι οποίοι θα δικαιούνται να αρχίσουν την διαδικασία επιστροφής σε 2 χρόνια. II. Μετά τα 6 χρόνια, θα αρχίσει να επιστρέφει το 21% των Προσφύγων, ως ακολούθως: i. Από τον 6 ο έως τον 10 ο χρόνο θα επιστρέψει το 7%, ii. από τον 11 ο έως τον 14 ο χρόνο επιστρέψει άλλο 7%, και iii. από τον 15 ο έως τον 21 ο χρόνο επιστρέφει το τελευταίο 7%. III. Το δικαίωµα απόκτησης κατοικίας θα είναι κατά µέγιστο όριο 20%, ανά πόλη και χωριό. IV. Όλοι οι περιορισµοί στο ικαίωµα Επιστροφής και Απόκτησης Περιουσίας, οι οποίοι εισάγονται στο πλαίσιο της Λύσης κατ εξαίρεση του Ευρωπαϊκού Κεκτηµένου, αίρονται οριστικά µε την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συγκεκριµένοι περιορισµοί του «Σχεδίου Λύσης Ανάν» επιφέρουν το τελειωτικό κτύπηµα κατά των στοιχειωδών Ανθρωπίνων ικαιωµάτων, εξαπατώντας και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να τους αποδεχθεί µε την πρόνοια «για την δήθεν άρση τους» Οι Κυρίαρχες Βρετανικές Βάσεις

12 12 Η Αγγλία επιστρέφει το 50% του εδάφους των Βάσεων, που θα κατανεµηθεί κατά 90% στο «Ε/Κ Συνιστόν Κράτος» και κατά 10% στο «Τ/Κ Συνιστόν Κράτος». Με αυτό τον τρόπο, η Αγγλία θα διασφαλίσει και νοµιµοποιεί υπό το καθεστώς της Ευρωπαϊκής Ένωσης το υπόλοιπο 50%, ενώ µε την Ένταξη της Κυπριακής ηµοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Αγγλία θα οφείλει να διαλύσει τις Βάσεις «ως κατάλοιπο της Αποικιοκρατίας». 5. Τελικά Σχόλια I. Το «Σχέδιο Λύσης Ανάν» θα εγκλωβίσει ολόκληρη την Κύπρο και το σύνολο του Κυπριακού Λαού στη «Νόµιµη Επικυριαρχία της Τουρκίας», εκτός εάν το ηµοψήφισµα δηλώσει ΟΧΙ.. II. ιαρκής στόχος του «Σχεδίου Λύσης Ανάν» ήταν «η Υπογραφή Λύσης πριν από την Ένταξη στην ΕΕ», στόχος που θα εξουδετερωθεί την 1 η Μαίου 2004 εάν το ηµοψήφισµα δηλώσει ΟΧΙ. III. Οι συνεχιζόµενες εξωτερικές και εσωτερικές πιέσεις «για Λύση µε βάση το Σχέδιο Ανάν» θα τερµατιστούν, εάν το ηµοψήφισµα δηλώσει ΟΧΙ και η Κυπριακή ηµοκρατία γίνει την 1 η Μαίου 2004 πλήρης και ισότιµος Εταίρος των υπολοίπων 24 Κρατών-µελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. IV. Εάν το ηµοψήφισµα δηλώσει ΟΧΙ, η ευρωπαϊκή πλέον Κυπριακή ηµοκρατία θα µπορέσει να υποβάλει µια υγιή Πρόταση Λύσης για το Κυπριακό Θέµα, βασισµένη επί των Θεµελιωδών Αρχών που διέπουν την ύπαρξη και λειτουργία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. V. Εάν το ηµοψήφισµα δηλώσει ΟΧΙ και µέχρι την ορθή επίλυση του Κυπριακού Θέµατος, η Κυπριακή ηµοκρατία θα µπορεί: i. Να διατηρεί ανέπαφη την διεθνώς αναγνωρισµένη οντότητα της Κυπριακής Πολιτείας. ii. iii. iv. Να ανταποκρίνεται προς τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή της παρουσία και επιβεβαιώνοντας την αξιοπρεπή συµµετοχή της ως «ίσο και ισότιµο Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Να ενισχύει το φρόνηµα και την πίστη ολόκληρου του Κυπριακού Λαού, µε συνεχή και πλήρη διαφώτιση ως προς «την σκοπιµότητα µιας Ορθής Λύσης και την πορεία για την επίτευξη της». Να φροντίζει διαρκώς για µια υγιή ευρωπαϊκή πορεία, που να εγγυάται την µακροπρόθεσµη πρόοδο και ευηµερία ολόκληρου του Κυπριακού Λαού». Η Αξιοπρέπεια και η Πορεία της Κυπριακής ηµοκρατίας, θα βασιστεί στο ισχυρό ΟΧΙ, που ο Κυπριακός Λαός θα καταθέσει τον Απρίλιο Πάνος Ιωαννίδης (Νοµικός-Βιοµήχανος) Πρόσφυγας από την Αµµόχωστο Κύπρος, Φεβρουάριος 2004

Συνθήκη της Λισαβόνας

Συνθήκη της Λισαβόνας Συνθήκη της Λισαβόνας Α. Εισαγωγή Στις 13 Δεκεμβρίου 2007, οι αρχηγοί των είκοσι επτά χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Με τη Συνθήκη τροποποιούνται οι δύο βασικές Συνθήκες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 23.2.2009 COM(2009)81 τελικό 2009/0023 (CNS) C6-0101/09 Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύναψη εκ µέρους της Ευρωπαϊκής Κοινότητας του πρωτοκόλλου σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Use of this document is subject to the agreed Terms and Conditions and it is protected by digitally embedded signatures against unauthorized use

Use of this document is subject to the agreed Terms and Conditions and it is protected by digitally embedded signatures against unauthorized use Ε.Ε. ΠΑρ. Ι(Ι) Αρ. 3849, 30.4.2004 Ν. 98 (Ι)/2004 Ο περί ηµοτικών και Κοινοτικών Εκλογών (Υπήκοοι Άλλων Κρατών Μελών) Νόµος του 2004 εκδίδεται µε δηµοσίευση στην Επίσηµη Εφηµερίδα της Κυπριακής ηµοκρατίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ ΚΥΠΡΟΣ. Σύνταγμα Διεθνείς Συμβάσεις Πρωτογενής νομοθεσία Δευτερογενής νομοθεσία. Δικαστήρια

ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ ΚΥΠΡΟΣ. Σύνταγμα Διεθνείς Συμβάσεις Πρωτογενής νομοθεσία Δευτερογενής νομοθεσία. Δικαστήρια ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ ΚΥΠΡΟΣ Σύνταγμα Διεθνείς Συμβάσεις Πρωτογενής νομοθεσία Δευτερογενής νομοθεσία Δικαστήρια Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια συνταγματική δημοκρατία βασισμένη στις αρχές της νομιμότητας, της ύπαρξης

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Γενικού Γραµµατέα των Ηνωµένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού Προβλήµατος. Σηµείωµα προς κατ αρχήν ενηµέρωση του Εθνικού Συµβουλίου

Σχέδιο Γενικού Γραµµατέα των Ηνωµένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού Προβλήµατος. Σηµείωµα προς κατ αρχήν ενηµέρωση του Εθνικού Συµβουλίου ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αρ. Τηλ.: 22889115 Αρ.Φαξ.: 22667498 NOMIKH ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 1403 ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ Γ.Ε. 61(Μ)/1983/32(A) Σχέδιο Γενικού Γραµµατέα των Ηνωµένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού

Διαβάστε περισσότερα

Τµήµα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τοµέας ηµοσίου ικαίου Συνταγµατικό ίκαιο Αθήνα, ΤΟ ΣΛΟΒΕΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1991 ΚΑΙ

Τµήµα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τοµέας ηµοσίου ικαίου Συνταγµατικό ίκαιο Αθήνα, ΤΟ ΣΛΟΒΕΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1991 ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Νοµικό Τµήµα Τµήµα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τοµέας ηµοσίου ικαίου Συνταγµατικό ίκαιο Αθήνα, 11 2 2004 Υπό : Ευσταθίας Αγγελοπούλου ΤΟ ΣΛΟΒΕΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1991 ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης

Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση -Η έννοια της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης επιχειρεί να συλλάβει τις περίπλοκες σχέσεις ανάμεσα στα διάφορα κυβερνητικά επίπεδα.

Διαβάστε περισσότερα

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/0122(NLE)

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/0122(NLE) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 19.4.2013 2012/0122(NLE) *** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά με τις Δημοσκοπήσεις αναφορικά με την Ειρήνη στην Κύπρο

Σχετικά με τις Δημοσκοπήσεις αναφορικά με την Ειρήνη στην Κύπρο Δημοσκόπηση 1 για την Ειρήνη στην Κύπρο negotiations - Critical issues in the Cyprus Σχετικά με τις Δημοσκοπήσεις αναφορικά με την Ειρήνη στην Κύπρο Ο Δρ Colin Irwin είναι Ανώτερος Ερευνητής στο Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 3. Η πορεία προς το αδιέξοδο Δεκατρία χρόνια μετά την ιστορική ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πέντε χρόνια ύστερα από την οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νοµικών Θεµάτων 15.6.2011 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ (49/2011) Θέµα: Αιτιολογηµένη γνώµη της Γερουσίας της Ιταλικής ηµοκρατίας σχετικά µε την πρόταση κανονισµού του

Διαβάστε περισσότερα

Δέσμη Ιδεών για ένα Πλαίσιο Συνολικής Συμφωνίας για το Κυπριακό (Ιδέες Γκάλι) 1992

Δέσμη Ιδεών για ένα Πλαίσιο Συνολικής Συμφωνίας για το Κυπριακό (Ιδέες Γκάλι) 1992 Δέσμη Ιδεών για ένα Πλαίσιο Συνολικής Συμφωνίας για το Κυπριακό (Ιδέες Γκάλι) 1992 Ο ηγέτης της Ελληνοκυπριακής κοινότητας και ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας διαπραγματεύθηκαν πάνω σε ίση βάση,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΤΕΚΝΩΝ (ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 1991 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ ΜΕΡΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ

Ο ΠΕΡΙ ΤΕΚΝΩΝ (ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 1991 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ ΜΕΡΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ Ν. 187/91 Ο ΠΕΡΙ ΤΕΚΝΩΝ (ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 1991 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ Άρθρο 1. Συνοπτικός τίτλος. 2. Ερµηνεία, ΜΕΡΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ 3. Συγγένεια 4. Βαθµός συγγένειας.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 2004 Επιτροπή Ελευθεριών και ικαιωµάτων των Πολιτών, ικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 14 Μαρτίου 2002 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά µε την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΧΕ ΙΟ ΑΝΑΝ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ. 200 ερωτήσεις και απαντήσεις για το σχέδιο Ανάν

ΤΟ ΣΧΕ ΙΟ ΑΝΑΝ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ. 200 ερωτήσεις και απαντήσεις για το σχέδιο Ανάν ΤΟ ΣΧΕ ΙΟ ΑΝΑΝ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ 200 ερωτήσεις και απαντήσεις για το σχέδιο Ανάν Λευκωσία Μάρτιος 2004 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Αυτή είναι η δεύτερη, αναθεωρηµένη και εµπλουτισµένη έκδοση του ένθετου «Το σχέδιο Ανάν µε απλά

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL B8-0359/5. Τροπολογία. Cristian Dan Preda εξ ονόµατος της Οµάδας PPE

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL B8-0359/5. Τροπολογία. Cristian Dan Preda εξ ονόµατος της Οµάδας PPE 27.4.2015 B8-0359/5 5 Παράγραφος 4 4. χαιρετίζει τη γραπτή δέσµευση για την ενσωµάτωση στην ΕΕ, την οποία υιοθέτησε η προεδρία της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, υπέγραψαν οι ηγέτες όλων των πολιτικών κοµµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 28.11.2014 COM(2014) 714 final 2014/0338 (COD) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την κατάργηση ορισμένων πράξεων στον τομέα της αστυνομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΕΣ ΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

ΚΟΙΝΕΣ ΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΟΙΝΕΣ ΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΟΙΝΗ ΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τα συµβαλλόµενα µέρη τονίζουν τη σηµασία της έγκαιρης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ 1 η ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟΥ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ» Ι ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ 1 η ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟΥ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ» Ι ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 5. Τ

Σελίδα 1 από 5. Τ Σελίδα 1 από 5 ΔΕΟ 10 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ- ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΤΟΜΟΙ Α & Α1 & Β ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ 1. Τι είναι κράτος; Κράτος: είναι η διαρκής σε νομικό πρόσωπο οργάνωση λαού

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 7.6.2016 JOIN(2016) 26 final 2016/0166 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ένωση

Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ένωση Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ένωση Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τη νομική βάση για τα θεμελιώδη δικαιώματα σε επίπεδο ΕΕ αποτελούσε ουσιαστικά η αναφορά που γίνεται από τις Συνθήκες στην

Διαβάστε περισσότερα

Οι συνθήκες του Μάαστριχτ και του Άμστερνταμ

Οι συνθήκες του Μάαστριχτ και του Άμστερνταμ Οι συνθήκες του Μάαστριχτ και του Άμστερνταμ Η συνθήκη του Μάαστριχτ τροποποίησε τις προηγούμενες ευρωπαϊκές συνθήκες και δημιούργησε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που βασιζόταν σε τρεις πυλώνες: τις Ευρωπαϊκές

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ιάταγµα δυνάµει των άρθρων 4 και 5

Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ιάταγµα δυνάµει των άρθρων 4 και 5 Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2013 ιάταγµα δυνάµει των άρθρων 4 και 5 ΕΠΕΙ Η υπάρχει έλλειψη ουσιαστικής ρευστότητας και σηµαντικός κίνδυνος

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική και Δίκαιο Γραπτή Δοκιμασία Α Τετραμήνου

Πολιτική και Δίκαιο Γραπτή Δοκιμασία Α Τετραμήνου Πολιτική και Δίκαιο Γραπτή Δοκιμασία Α Τετραμήνου ΘΕΜΑΤΑ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ 1. Απόλυτη διάκριση λειτουργιών υπάρχει όταν τα όργανα της μιας κρατικής λειτουργίας δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνουν και να ασκούν,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 21.3.2013 COM(2013) 152 final 2013/0085 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την εξουσιοδότηση των κρατών μελών να κυρώσουν, προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΑΤΟΥ ΑΡΜΟΣΤΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. [ Απόφαση 428 (V) της Γενικής Συνέλευσης της ]

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΑΤΟΥ ΑΡΜΟΣΤΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. [ Απόφαση 428 (V) της Γενικής Συνέλευσης της ] ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΑΤΟΥ ΑΡΜΟΣΤΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ [ Απόφαση 428 (V) της Γενικής Συνέλευσης της 14.12.1950] Η Γενική Συνέλευση, Λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση 319 Α (IV) της 3ης Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 20 Νοεμβρίου 2012 (OR. en) 14798/12 Διοργανικός φάκελος: 2012/0076 (NLE) SOC 820 NT 29

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 20 Νοεμβρίου 2012 (OR. en) 14798/12 Διοργανικός φάκελος: 2012/0076 (NLE) SOC 820 NT 29 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 20 Νοεμβρίου 2012 (OR. en) 14798/12 Διοργανικός φάκελος: 2012/0076 (NLE) SOC 820 NT 29 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέση

Διαβάστε περισσότερα

Συνηµµένο και Παραρτήµατα

Συνηµµένο και Παραρτήµατα Συνηµµένο και Παραρτήµατα Α. Το παράπονο αυτό, καταγγελία, στρέφεται εναντίον νοµοθετικής πράξης της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής ηµοκρατίας, η οποία παραβιάζει ή και δεν συνάδει µε το γράµµα,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 2004 Επιτροπή ικαιωµάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών 15 Φεβρουαρίου 2002 ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ 2001/0111(COD) ΣΧΕ ΙΟ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής ικαιωµάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την άσκηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών

Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την άσκηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την άσκηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών [όπως κυρώθηκε με το N. 2502/1997: Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Άσκηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών, (ΦΕΚ 103, τ. Α )] Άρθρο πρώτο.-

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΟΣ. ακόμα υπό κατοχή ακόμα διαιρεμένη

ΚΥΠΡΟΣ. ακόμα υπό κατοχή ακόμα διαιρεμένη ΚΥΠΡΟΣ ακόμα υπό κατοχή ακόμα διαιρεμένη 1974-2016 1974-2016 ΚΥΠΡΟΣ ΑΚΟΜΑ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ, ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΗ Τον Ιούλιο του 1974 η Τουρκία εισέβαλε στην Κυπριακή Δημοκρατία, παραβιάζοντας τον Καταστατικό Χάρτη

Διαβάστε περισσότερα

5η ιδακτική Ενότητα ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

5η ιδακτική Ενότητα ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 5η ιδακτική Ενότητα ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εργασία για το σπίτι Ποιες ήταν οι βασικές αρχές της ηµοκρατίας που ίσχυσε στην Αρχαία Ελλάδα; (Στο τέλος του κεφαλαίου παραθέτουµε αποσπάσµατα από το

Διαβάστε περισσότερα

A8-0251/ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ κατάθεση: Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

A8-0251/ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ κατάθεση: Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 20..205 A8-025/ 00-00 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 00-00 κατάθεση: Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων Έκθεση Claude Moraes A8-025/205 Κατάργηση ορισμένων πράξεων από το κεκτημένο του Σένγκεν

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια άρθρων 38 και 39 βασίζονται απευθείας στα συµπεράσµατα της Οµάδας IX.

Τα σχέδια άρθρων 38 και 39 βασίζονται απευθείας στα συµπεράσµατα της Οµάδας IX. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Βρυξέλλες, 12 Μαρτίου 2003 (13.03) (OR. fr) CONV 602/03 ΣΗΜΕΙΩΜΑ του : Προεδρείου προς : τη Συνέλευση Θέµα : Τα οικονοµικά της Ένωσης : σχέδιο άρθρων 38 έως 40 Τίτλος VII:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

η µάλλον ευρύτερη αναγνώριση του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η θέσπιση διατάξεων για την ενισχυµένη συνεργασία στον τοµέα της ΚΕΠΠΑ.

η µάλλον ευρύτερη αναγνώριση του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η θέσπιση διατάξεων για την ενισχυµένη συνεργασία στον τοµέα της ΚΕΠΠΑ. ΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ Bρυξέλλες, 30 Αυγούστου 2000 (01.09) (OR. fr) CONFER 4766/00 LIMITE ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ Θέµα : ιακυβερνητική ιάσκεψη 2000 Ενισχυµένη συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

«O περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόµος του 2015» ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ

«O περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόµος του 2015» ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ «O περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόµος του 2015» ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ Στόχος του τροποποιητικού νόµου είναι ο εκσυγχρονισµός της διαδικασίας αναγκαστικής εκκαθάρισης

Διαβάστε περισσότερα

για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης των Ευρωπαίων ικαστών για τη ηµοκρατία και Ελευθερίες [MEDEL].

για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης των Ευρωπαίων ικαστών για τη ηµοκρατία και Ελευθερίες [MEDEL]. ΨΗΦΙΣΜΑ για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης των Ευρωπαίων ικαστών για τη ηµοκρατία και Ελευθερίες [MEDEL]. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ- ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ- ΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Τον Ιούνιο 1985, µια οµάδα ευρωπαίων δικαστικών λειτουργών

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 21.9.2016 JOIN(2016) 42 final 2016/0297 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο H ΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 6.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο H ΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 6.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο H ΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 6.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μετά από δέκα χρόνια διαπραγµατεύσεις και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου της Κοπεγχάγης (12-13 εκεµβρίου 2002), η Ευρωπαϊκή Ένωση αναµένει

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 21.9.2016 JOIN(2016) 43 final 2016/0298 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

L 351/40 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 351/40 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 351/40 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 20.12.2012 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1219/2012 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 12ης Δεκεμβρίου 2012 που αφορά τη θέσπιση μεταβατικών ρυθμίσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΟΣ. ακόμα υπό κατοχή ακόμα διαιρεμένη 1974-2014

ΚΥΠΡΟΣ. ακόμα υπό κατοχή ακόμα διαιρεμένη 1974-2014 ΚΥΠΡΟΣ ακόμα υπό κατοχή ακόμα διαιρεμένη 1974-2014 ΦΩΤΟ: Κάτια Χριστοδούλου 1974-2014 ΚΥΠΡΟΣ ΑΚΟΜΑ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ, ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΗ Τα αποτελέσματα της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974

Διαβάστε περισσότερα

Τοποθέτηση στο round table discussion. «Σεμινάριο για ζητήματα ιθαγένειας και ανιθαγένειας» ημερομ. 7/10/2015, Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία

Τοποθέτηση στο round table discussion. «Σεμινάριο για ζητήματα ιθαγένειας και ανιθαγένειας» ημερομ. 7/10/2015, Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία Τοποθέτηση στο round table discussion «Σεμινάριο για ζητήματα ιθαγένειας και ανιθαγένειας» ημερομ. 7/10/2015, Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία 1. Έχει, εύστοχα, ειπωθεί ότι η ιθαγένεια, αποτελεί «το δικαίωμα

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε πότε γίνονται εκλογές; Κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός αν η Βουλή διαλυθεί νωρίτερα.

Κάθε πότε γίνονται εκλογές; Κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός αν η Βουλή διαλυθεί νωρίτερα. Τι πρέπει να γνωρίζω για τη Βουλή Τι είναι η Βουλή; Είναι συλλογικό πολιτικό όργανο που αντιπροσωπεύει τον λαό. Αναδεικνύεται µε την ψήφο του εκλογικού σώµατος, δηλαδή όλων των ελλήνων πολιτών που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

1. Συνιστάται Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώµατα του ανθρώπου. η οποία υπάγεται στον Πρωθυπουργό.

1. Συνιστάται Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώµατα του ανθρώπου. η οποία υπάγεται στον Πρωθυπουργό. Νόµος 2667/1998 Εθνική επιτροπή δικαιωµάτων του ανθρώπου Άρθρο 1: Σύσταση και αποστολή ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α' ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ 1. Συνιστάται Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώµατα του ανθρώπου.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΙ ΟΜΑΤΟΣ ΤΕΚΝΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2002 ΕΩΣ 2010

ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΙ ΟΜΑΤΟΣ ΤΕΚΝΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2002 ΕΩΣ 2010 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΙ ΟΜΑΤΟΣ ΤΕΚΝΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2002 ΕΩΣ 2010 Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 167(Ι) του 2002 22(Ι) του 2003 57(Ι) του 2003 136(Ι)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 15.12.2005 COM(2005) 648 τελικό ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ µε την οποία καλείται το Συµβούλιο να καταστήσει εφαρµοστέο το άρθρο 251 της συνθήκης

Διαβάστε περισσότερα

ιασυνοριακή µεταφορά της καταστατικής έδρας των εταιρειών

ιασυνοριακή µεταφορά της καταστατικής έδρας των εταιρειών P6_TA(2009)0086 ιασυνοριακή µεταφορά της καταστατικής έδρας των εταιρειών Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 0ης Μαρτίου 2009 που περιέχει συστάσεις προς την Επιτροπή σχετικά µε τη διασυνοριακή µεταφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ EL EL EL ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Σύσταση για Βρυξέλλες, 16.10.2009 COM(2009) 570 τελικό 2009/0158 (CNB) ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά µε τη θέση που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα όσον αφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ»

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ»

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 30.8.2011 COM(2011) 516 τελικό 2011/0223 (COD) C7-0226/11 Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισµού (ΕΚ) αριθ. 810/2009,

Διαβάστε περισσότερα

Η Συνθήκη του Άµστερνταµ: οδηγίες χρήσης

Η Συνθήκη του Άµστερνταµ: οδηγίες χρήσης Αναδηµοσίευση στο Civilitas.GR 2007* Η Συνθήκη του Άµστερνταµ: οδηγίες χρήσης Ελευθερία, ασφάλεια και δικαιοσύνη Θεµελιώδη δικαιώµατα και καταπολέµηση των διακρίσεων ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εισαγωγή Ιστορικό Οι αρχές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ότι η Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητος δήλωσε στη Δήλωση ότι οι κύριοι σκοποί προς επίτευξη ήταν:

ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ότι η Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητος δήλωσε στη Δήλωση ότι οι κύριοι σκοποί προς επίτευξη ήταν: Διευθέτηση μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας αναφορικά με τη ρύθμιση της ανάπτυξης στις Κυρίαρχες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ Declaration on freedom of political debate in the media Greek version* ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ιακήρυξη για την Ελευθερία του Πολιτικού ιαλόγου στα Μέσα (Υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Υπουργών

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη. των Δικαιωμάτων. και Ευθυνών. των Εθελοντών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Διακήρυξη. των Δικαιωμάτων. και Ευθυνών. των Εθελοντών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ Διακήρυξη των Δικαιωμάτων και Ευθυνών των Εθελοντών Συμμετέχω Διαμορφώνω Συμμετέχω Έχω ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

11917/1/12 REV 1 IKS+ROD+GA/ag,alf DG C1

11917/1/12 REV 1 IKS+ROD+GA/ag,alf DG C1 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 4 Οκτωβρίου 2012 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2010/0197 (COD) 11917/1/12 REV 1 WTO 244 FDI 20 CODEC 1777 PARLNAT 324 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κύπρος. Κύπρος VPRC Γ/ Α. 1,6% Ναι, τα γνωρίζω 66,5% Όχι, δεν τα γνωρίζω 25,3% γνωρίζω. Ναι, τα 74,1% Γ/ Α 0,6% Όχι, δεν τα γνωρίζω 31,9%

Κύπρος. Κύπρος VPRC Γ/ Α. 1,6% Ναι, τα γνωρίζω 66,5% Όχι, δεν τα γνωρίζω 25,3% γνωρίζω. Ναι, τα 74,1% Γ/ Α 0,6% Όχι, δεν τα γνωρίζω 31,9% ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΑΝΑΝ Γνωρίζετε ή δεν γνωρίζετε τα βασικά σηµεία του (τελικού) σχεδίου Ανάν; (1-2/04/2004) Όχι, δεν τα γνωρίζω 31,9% 1,6% Ναι, τα γνωρίζω 66,5% Όχι, δεν τα γνωρίζω 25,3% 0,6% Ναι,

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ Προσωρινή έκδοση P8_TA-PROV(2019)0146 Συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας ΕΕ-Τουρκμενιστάν Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 12ης Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τα νοµικά επαγγέλµατα και το γενικό συµφέρον στην οµαλή λειτουργία των νοµικών συστηµάτων

Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τα νοµικά επαγγέλµατα και το γενικό συµφέρον στην οµαλή λειτουργία των νοµικών συστηµάτων P6_TA(2006)0108 Νοµικά επαγγέλµατα Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τα νοµικά επαγγέλµατα και το γενικό συµφέρον στην οµαλή λειτουργία των νοµικών συστηµάτων Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 20 Νοεμβρίου 2012 (OR. en) 14796/12 Διοργανικός φάκελος: 2012/0078 (NLE) SOC 818 ME 8 COWEB 155

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 20 Νοεμβρίου 2012 (OR. en) 14796/12 Διοργανικός φάκελος: 2012/0078 (NLE) SOC 818 ME 8 COWEB 155 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 20 Νοεμβρίου 2012 (OR. en) 14796/12 Διοργανικός φάκελος: 2012/0078 (NLE) SOC 818 ME 8 COWEB 155 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΡΜΟ ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΟΙ ΑΡΜΟ ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Α) Το νοµοθετικό έργο ΟΙ ΑΡΜΟ ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Η παλαιότερη ιστορικά, αλλά και σηµαντικότερη αρµοδιότητα της Βουλής είναι η νοµοθετική, δηλαδή η θέσπιση γενικών και απρόσωπων κανόνων δικαίου. Τη νοµοθετική

Διαβάστε περισσότερα

Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/ Οι θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος

Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/ Οι θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος Εισαγωγή στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Α εξάμηνο 2015/2016 Ν. Κανελλοπούλου Αναπλ. Καθηγ. Συνταγματικού Δικαίου Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/2008 Διάγραμμα του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 2004 Επιτροπή ικαιωµάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ 2003/2121(INI) 16 Οκτωβρίου 2003 ΣΧΕ ΙΟ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής ικαιωµάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση ιεθνούς Συνάντησης AGE/inc, Κολόνια, Γερµανία 16-17 Μαΐου 2006 Στα πλαίσια ενός υπερεθνικού προγράµµατος ανταλλαγής µε χρηµατοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συναντήθηκαν εκπρόσωποι συνδέσµων

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΗ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 2015-2016

ΥΛΗ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 2015-2016 ΥΛΗ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 2015-2016 Γενικές Αρχές Αστικού Δικαίου Ι. Έννοια και λειτουργία του δικαίου πηγές κανόνες δικαίου. ΙΙ. Δικαίωμα : Έννοια διακρίσεις γένεση κτήση αλλοίωση απώλεια άσκηση.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 28.11.2014 COM(2014) 715 final 2014/0339 (COD) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την κατάργηση ορισμένων πράξεων στον τομέα της αστυνομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της XXX. για την πρόσβαση σε βασικό λογαριασµό πληρωµών. (Κείµενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της XXX. για την πρόσβαση σε βασικό λογαριασµό πληρωµών. (Κείµενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, XXX [ ](2011) XXX ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της XXX για την πρόσβαση σε βασικό λογαριασµό πληρωµών (Κείµενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) {SEC(2011) 906} {SEC(2011)

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα: Προτάσεις Νόµου για ποσόστωση στην εργοδότηση που εκκρεµούν στην Επιτροπή σας.

Θέµα: Προτάσεις Νόµου για ποσόστωση στην εργοδότηση που εκκρεµούν στην Επιτροπή σας. 20 Ιουνίου, 2007 Πρόεδρο και Μέλη Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Βουλής των Αντιπροσώπων, Βουλή των Αντιπροσώπων, Λευκωσία. Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι Μέλη της Επιτροπής, Θέµα: Προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟ ΟΞΊΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟ ΟΞΊΑΣ CRI(97)36 Version grecque Greek version ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟ ΟΞΊΑΣ ΣΎΣΤΑΣΗ ΓΕΝΙΚΉΣ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΤΗΣ ECRI ΑΡΙΘ. 2: ΕΙ ΙΚΕΥΜΈΝΑ ΣΏΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΈΜΗΣΗ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΎ, ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα εργασίας. Η ερµηνεία του άρθρου 8 παρ. 1 του Συντάγµατος

Θέµα εργασίας. Η ερµηνεία του άρθρου 8 παρ. 1 του Συντάγµατος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου Μεταπτυχιακό ίπλωµα ηµοσίου ικαίου Μάθηµα : Συνταγµατικό ίκαιο Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

6812/15 ΑΒ/γπ 1 DG D 2A

6812/15 ΑΒ/γπ 1 DG D 2A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 6 Μαρτίου 205 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 203/09 (COD) 682/5 JUSTCIV 40 FREMP 36 CODEC 283 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Προεδρία Συμβούλιο αριθ. προηγ. εγγρ.:

Διαβάστε περισσότερα

B8-0066/2014 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

B8-0066/2014 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Έγγραφο συνόδου 15.7.2014 B8-0066/2014 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία δήλωσης της Αντιπροέδρου της Επιτροπής/Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέµατα Εξωτερικής Πολιτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΜΙΚΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΗΚ

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΜΙΚΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΗΚ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΜΙΚΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΗΚ Το παρόν έγγραφο έχει ετοιμαστεί αφού λήφθηκε υπόψη η διαβούλευση και η ανταλλαγή πληροφοριών στην Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή ΑΤΗΚ, σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

B8-0225/2019 } B8-0227/2019 } B8-0229/2019 } RC1/Τροπ. 1

B8-0225/2019 } B8-0227/2019 } B8-0229/2019 } RC1/Τροπ. 1 B8-0229/2019 } RC1/Τροπ. 1 1 Αιτιολογική σκέψη A α (νέα) Α α. λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΕΕ παραμένει πεπεισμένη πως μια ειρηνική και δημοκρατική πολιτική λύση είναι η μόνη βιώσιμη διέξοδος από την κρίση

Διαβάστε περισσότερα

Του Συνεργάτη μας Ηλία Κοντάκου, Δικηγόρου, υπ. διδάκτορος Παν/μίου Αθηνών ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Του Συνεργάτη μας Ηλία Κοντάκου, Δικηγόρου, υπ. διδάκτορος Παν/μίου Αθηνών ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Του Συνεργάτη μας Ηλία Κοντάκου, Δικηγόρου, υπ. διδάκτορος Παν/μίου Αθηνών ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Ικανότητα δικαίου έχει κάθε πρόσωπο, φυσικό και νομικό. Η φράση αυτή σημαίνει ότι όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3849, 30/4/2004

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3849, 30/4/2004 Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΕΙΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΑΛΛΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 11.11.2013 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ (95/2013) Θέμα: Αιτιολογημένη γνώμη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας για την πρόταση κανονισμού του

Διαβάστε περισσότερα

Καταχρηστικές ρήτρες σε συµβάσεις: Τι πρέπει να προσέχουν οι αγοραστές ακινήτων

Καταχρηστικές ρήτρες σε συµβάσεις: Τι πρέπει να προσέχουν οι αγοραστές ακινήτων 24 Οκτωβρίου 2018 Καταχρηστικές ρήτρες σε συµβάσεις: Τι πρέπει να προσέχουν οι αγοραστές ακινήτων Χαράλαµπος Ρούσος Αναπληρωτής ιευθυντής Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή Κυπριακή ηµοκρατία Περιεχόµενα παρουσίασης:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 ««««««««««««Επιτροπή Ανάπτυξης 2009 ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ 2000/0238(CNS) 28.4.2005 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Ανάπτυξης προς την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών

Διαβάστε περισσότερα

Δυνατή φωνή ξεκάθαρες θέσεις Νίκος Τορναρίτης

Δυνατή φωνή ξεκάθαρες θέσεις Νίκος Τορναρίτης Δυνατή φωνή ξεκάθαρες θέσεις Νίκος Τορναρίτης Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Υποψήφιος Ευρωβουλευτής Ο Νίκος Τορναρίτης είναι η δυνατή φωνή που χρειάζεται η Κύπρος στην Ευρώπη. Μια σταθερή φωνή με ξεκάθαρες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης για µέλη δ.σ., στελέχη, µετόχους, εταίρους κ.λπ. εργοληπτικών επιχειρήσεων.

ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης για µέλη δ.σ., στελέχη, µετόχους, εταίρους κ.λπ. εργοληπτικών επιχειρήσεων. Νοµική Υπηρεσία ΣΑΤΕ Σταµάτης Σ. Σταµόπουλος, ικηγόρος, Νοµικός Σύµβουλος ΣΑΤΕ Αθήνα, 10.6.2014 ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΘΕΜΑ: Υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης για µέλη δ.σ., στελέχη, µετόχους, εταίρους

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης για για τη Δημοκατία της Ισότητας

Σχέδιο Δράσης για για τη Δημοκατία της Ισότητας Σχέδιο Δράσης για για τη Δημοκατία της Ισότητας Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου 2014 Περιεχόμενα: ΕΙΣΑΓΩΓΗ Κεφάλαιο πρώτο: 1.1. Η αντιπροσώπευση των φύλων στην πολιτική ζωή της Κύπρου 1.2.

Διαβάστε περισσότερα

14797/12 IKS/nm DG B4

14797/12 IKS/nm DG B4 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 20 Νοεμβρίου 2012 (OR. en) 14797/12 Διοργανικός φάκελος: 2012/0080 (NLE) SOC 819 SM 17 EEE 108 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0060/19. Τροπολογία. Raymond Finch εξ ονόματος της Ομάδας EFDD

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0060/19. Τροπολογία. Raymond Finch εξ ονόματος της Ομάδας EFDD 10.3.2017 A8-0060/19 19 Παράγραφος 1 1. χαιρετίζει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο προϋπολογισμός της ΕΕ δίνοντας συγκεκριμένες απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ τονίζει ότι οι αξιοπρεπείς,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 Έγγραφο συνόδου 2009 12.2.2008 B6-0000 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία των ερωτήσεων για προφορική απάντηση B6-0005/2008 και B6-0006/2008 σύμφωνα με το άρθρο 108, παράγραφος 5,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009 Έγγραφο συνόδου 2014 C7-0427/2010 2009/0060B(COD) 16/12/2010 Θέση του Συμβουλίου σε πρώτη ανάγνωση Θέση του Συμβουλίου σε πρώτη ανάγνωση ενόψει της έκδοσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Προς Χανς Γκερτ Πέτερινγκ. Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Βρυξέλλες. Εξοχότατε

Προς Χανς Γκερτ Πέτερινγκ. Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Βρυξέλλες. Εξοχότατε Προς Χανς Γκερτ Πέτερινγκ Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Βρυξέλλες Εξοχότατε Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι Τουρκοκύπριοι επιθυµούν σφόδρα τη σύναψη αµοιβαίας συµφωνίας στο Κυπριακό πρόβληµα µε το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ EL EL EL ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Σύσταση για Βρυξέλλες, 16.10.2009 COM(2009) 572 τελικό 2009/0159 (CNB) ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά µε τη θέση που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα όσον αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Δίκαιο Ι. Μαθητική σχέση έννομη σχέση δημόσιου διοικητικού δικαίου. Αντικείμενο Διοικητικού Δικαίου Διοίκηση

Διοικητικό Δίκαιο Ι. Μαθητική σχέση έννομη σχέση δημόσιου διοικητικού δικαίου. Αντικείμενο Διοικητικού Δικαίου Διοίκηση Διοικητικό Δίκαιο Ι Διοικητικό Δίκαιο: Κομμάτι δικαίου που μας συνοδεύει από τη γέννηση μέχρι το θάνατο μας. Είναι αδύνατον να μην βρεθούμε μέσα σε έννομες σχέσεις διοικητικού δικαίου. Μαθητική σχέση έννομη

Διαβάστε περισσότερα

Οι διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων

Οι διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων Οι διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων Η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας, καθώς και σε διάφορους άλλους τομείς, όπως είναι η ενισχυμένη συνεργασία,

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0320/5. Τροπολογία. Helmut Scholz εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0320/5. Τροπολογία. Helmut Scholz εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL 7.11.2018 A8-0320/5 5 Αιτιολογική σκέψη B α (νέα) Β α. λαμβάνοντας υπόψη ότι η φτώχεια παραμένει η σημαντικότερη πρόκληση για τη Γεωργία και ο κύριος λόγος για τον οποίο οι γεωργιανοί εγκαταλείπουν τη

Διαβάστε περισσότερα

9. Έννοια του κράτους... 11 10. Στοιχεία του κράτους... 12 11. Μορφές κρατών... 15 12. Αρχές του σύγχρονου κράτους... 17

9. Έννοια του κράτους... 11 10. Στοιχεία του κράτους... 12 11. Μορφές κρατών... 15 12. Αρχές του σύγχρονου κράτους... 17 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Α. ΔΙΚΑΙΟ ΕΝΝΟΙΑ, ΚΛΑΔΟΙ, ΠΗΓΕΣ 1. Τι είναι δίκαιο... 1 2. Θετικό και φυσικό δίκαιο... 2 3. Δίκαιο και ηθική... 3 4. Δίκαιο - εθιμοτυπία - συναλλακτικά ήθη... 3 5. Δίκαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΩΣ ΦΟΡΕΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΙΑΘΕΣΗΣ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΩΣ ΦΟΡΕΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΙΑΘΕΣΗΣ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΩΣ ΦΟΡΕΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΙΑΘΕΣΗΣ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 20.11.2009 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 0357/2006, του κ. Kenneth Abela, μαλτεζικής ιθαγένειας, σχετικά με εικαζόμενες παραβιάσεις από τις μαλτεζικές

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 3.3 ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2 Άρθρο 1 του Συντάγματος Tο πολίτευμα της Eλλάδας είναι Προεδρευόμενη Kοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Διαβάστε περισσότερα

Αριθµός 7(I) του 2000

Αριθµός 7(I) του 2000 Ε.Ε. Παρ. I(I) Αρ. 3383, 28.1.2000 Ν. 7(Ι)/2000 Ο περί Ορισµένων Πτυχών της Πώλησης Καταναλωτικών Αγαθών και των Συναφών Εγγυήσεων Νόµος του 2000 εκδίδεται µε δηµοσίευση στην Επίσηµη Εφηµερίδα της Κυπριακής

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοστέο δίκαιο στα έναντι τρίτων αποτελέσματα των εκχωρήσεων απαιτήσεων. Πρόταση κανονισμού (COM(2018)0096 C8-0109/ /0044(COD))

Εφαρμοστέο δίκαιο στα έναντι τρίτων αποτελέσματα των εκχωρήσεων απαιτήσεων. Πρόταση κανονισμού (COM(2018)0096 C8-0109/ /0044(COD)) 7.2.2019 A8-0261/ 001-024 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-024 κατάθεση: Επιτροπή Νομικών Θεμάτων Έκθεση Pavel Svoboda A8-0261/2018 Εφαρμοστέο δίκαιο στα έναντι τρίτων αποτελέσματα των εκχωρήσεων απαιτήσεων (COM(2018)0096

Διαβάστε περισσότερα