Χρονολόγιο. Κατατοπιστικό είναι το. Περιοδολόγηση. Ο Γιάννης Παπακώστας 1

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Χρονολόγιο. Κατατοπιστικό είναι το. Περιοδολόγηση. Ο Γιάννης Παπακώστας 1"

Transcript

1 Δρ. Δέσποινα Παπαστάθη, ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΙΙ 1 Τρίτο μέρος: Ποιητική του πένθους στην ποίηση της Κικής Δημουλά Α) Χρονολόγιο περιοδολόγηση ποιητικές συλλογές Χρονολόγιο. Κατατοπιστικό είναι το χρονολόγιο του έργου και της ζωής της Κικής Δημουλά όπως αυτό καταγράφεται στο περ. Εντευκτήριο, τχ. 83, Οκτώβριος Δεκέμβριος 2008, σσ Περιοδολόγηση. Ο Γιάννης Παπακώστας 1 χωρίζει το έργο της Κικής Δημουλά σε τρεις μεγάλες περιόδους: Η πρώτη περιλαμβάνει τη νεανική ποιητική συλλογή Ποιήματα (1952), την οποία αργότερα η ποιήτρια θα αποσύρει από την κυκλοφορία, καθώς και τις συλλογές Έρεβος (1956), Ερήμην (1958) και Επί τα ίχνη (1963). Ο Παπακώστας ως κύρια χαρακτηριστικά της περιόδου αυτής αναφέρει την προσπάθεια της δημιουργού να ανακαλύψει την τεχνική της μέσα από λεκτικούς πειραματισμούς. Η δεύτερη περίοδος περιλαμβάνει τις συλλογές Το λίγο του κόσμου (1971) και Το τελευταίο σώμα μου (1981). Κατά την περίοδο αυτή, ο Παπακώστας θεωρεί πως έχει διαμορφωθεί το ιδιαίτερο ποιητικό ύφος της Δημουλά, που διακρίνεται από την επιμέλεια της γλώσσας, την ευρηματικότητα, τη χρησιμοποίηση νεολογισμών, τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Η τρίτη περίοδος χαρακτηρίζεται από μια αίσθηση θλίψης και απώλειας της ομορφιάς, της νεότητας, της ζωής. Κύριο στοιχείο της ποιητικής αυτής περιόδου είναι η αποφθεγματικότητα. Στην περίοδο αυτή εντάσσει τις ποιητικές συλλογές που έχουν γραφεί από το Χαίρε ποτέ (1988) και εξής. Ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου στη μελέτη του «Κική Δημουλά: Το χρονικό μιας ποιητικής διαδρομής», 2 εξετάζοντας τα γλωσσικά τεχνάσματα που χρησιμοποιεί η Δημουλά, επισημαίνει πως ένα από τα πιο επίμονα είναι «το παιχνίδι με το αφηρημένο ουσιαστικό», το οποίο ακολουθεί την ποίησή της από τα πρώτα βήματα 1 Γιάννης Παπακώστας, Ιχνηλασίες. Φιλολογικά μελετήματα, Πατάκης, Αθήνα 2002, σ Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, «Κική Δημουλά: Το χρονικό μιας ποιητικής διαδρομής», Διαβάζω, τχ. 435, Δεκέμβριος 2002, σ. 120.

2 Δρ. Δέσποινα Παπαστάθη, ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΙΙ 2 έως την ωριμότητά της. Με κριτήριο, λοιπόν, την εξέλιξη του παιχνιδιού αυτού χωρίζει την ποίησή της στις εξής περιόδους: «την προπαρασκευαστική, που ξεκινάει από το Έρεβος και το Ερήμην (1958) και ολοκληρώνεται με το Επί τα ίχνη (1963), την ανοδική, που εκπροσωπείται από Το λίγο του κόσμου, Το τελευταίο σώμα μου (1981) και το Χαίρε ποτέ (1988), και τη στάσιμη ή καταχρηστική, που καλύπτουν Η εφηβεία της λήθης (1994), το Ενός λεπτού μαζί (1998) και ο Ήχος απομακρύνσεων (2001)». 3 Κατά την προπαρασκευαστική περίοδο ο Χατζηβασιλείου θεωρεί πως επικρατεί «το κλίμα ενός μελαγχολικού και κάποτε πένθιμου λυρισμού», 4 ενώ το παιχνίδι με το αφηρημένο ουσιαστικό δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωσή του. Κατά την περίοδο που ονομάζει ανοδική, η Δημουλά «επιτείνει (και επιταχύνει) την τεχνική του αφηρημένου ουσιαστικού, αποσπώντας της εντυπωσιακά αποτελέσματα», 5 αναφέροντας παραδείγματα αφηρημένων ουσιαστικών που επανέρχονται στα ποιήματα της περιόδου όπως: φιλοκαλία, έπαρση, τροπικότητα, κλυδωνισμός, αμεριμνησία, αφανισμός, ορατότητα, ταλάντευση, έξαψη, αποκλήρωση, κτλ.. Κατά την τελευταία περίοδο η Δημουλά, σύμφωνα με το Χατζηβασιλείου, «χαλαρώνει τον έλεγχό της επάνω του (ενν. στο αφηρημένο ουσιαστικό) και μοιάζει να παρασύρεται από τη γοητεία του, που τείνει να γυρίσει στη μανιέρα, όπως και σε μια ορισμένη ευκολία πρώτα στο στήσιμο και εν συνεχεία στη λύση των ποιητικών καταστάσεων». 6 Η περιοδολόγηση στο έργο της ποιήτριας, που θα προτείνουμε στη συνέχεια, έχει ως στόχο την προσπάθειά μας να κατανοήσουμε σε βάθος την εξέλιξη της ποιητικής της γραφής μέσα από τη διαμόρφωση τόσο των θεματικών μοτίβων, όσο και της ποιητικής γραμματικής. Όπως θα δείξουμε, η ποίηση της Δημουλά, διακρίνεται από τα πρώτα της κιόλας φανερώματα από ελεγειακή τονικότητα, από διάθεση ελεγειακή που την καθιστά ποίηση του πένθους, ποίηση μέσα από την οποία το ποιητικό υποκείμενο θρηνεί για την απώλεια της ζωής, του έρωτα, τη φθορά που επιφέρει ο χρόνος πάνω σε ανθρώπινα και μη. Έχοντας λοιπόν ως γνώμονα τον προσδιορισμό των στοιχείων αυτών εντοπίζουμε στο έργο της τρεις περιόδους κατά τις οποίες η τονικότητα αυτή εξελίσσεται και ωριμάζει. Η θλίψη καθώς και ένα ασαφές ως προς το περιεχόμενό του αίσθημα απώλειας των πρώτων τριών ποιητικών συλλογών (Έρεβος, Ερήμην, Επί τα ίχνη), 3 Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, στο ίδιο, σ Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, στο ίδιο, σ Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, στο ίδιο, σ Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, στο ίδιο, σ. 121.

3 Δρ. Δέσποινα Παπαστάθη, ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΙΙ 3 μετατρέπεται στις δύο επόμενες (Το λίγο του κόσμου, Το τελευταίο σώμα μου) σε μελαγχολία και απόγνωση, καθώς η φωνή του ποιητικού υποκειμένου, έντονα ειρωνική, ακόμα και σαρκαστική, διατυπώνει το υπαρξιακό αδιέξοδο που του προκαλεί η ακύρωση του ερωτικού βιώματος, η μοναξιά, η φθορά του χρόνου, το κενό της καθημερινότητας, χωρίς να αφήνει διέξοδο παρηγοριάς. Ήδη έχει αρχίσει να αποδομεί συστηματικά την όποια ελπίδα μπορεί να προσφέρει η πίστη στην υπερβατική παρουσία του Θεού και σε όσα ευαγγελίζεται η χριστιανική παράδοση. Από το Χαίρε ποτέ και στις συλλογές που ακολουθούν, η ελεγειακή τονικότητα βρίσκει θαυμαστή κορύφωση μέσα από την υπαρξιακή αγωνία του θανάτου, τη φθορά που επιφέρει ο χρόνος, τα συναισθήματα της μελαγχολίας, της οργής, της ενοχής, τη λεκτική ειρωνεία με την οποία το ειρωνικό υποκείμενο της ποιητικής αφήγησης αμφισβητεί τον παραδεδομένο κόσμο και τις αξίες του, θέτοντας νέες, ικανές να εκφράσουν το υπαρξιακό αδιέξοδο στο οποίο το οδηγεί η απτή πραγματικότητα του θανάτου και η απουσία κάθε δυνατότητας παρηγοριάς. Στις πρόσφατες συλλογές της Δημουλά, αξίζει να σημειώσουμε πως παρατηρούμε μια λιτότητα στους τρόπους και τη γλώσσα που αντί να μειώνει, εντείνει τον ελεγειακό χαρακτήρα της ποίησής της. Ποιητικές συλλογές. Η Κική Δημουλά εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1950, με το πατρικό της όνομα Κική Ράδου, με τη δημοσίευση στο περιοδικό Νέα Εστία του ποιήματος με τίτλο «Σκιά». 7 Το 1952 τυπώνεται με πρωτοβουλία του θείου της Παναγιώτη Καλαμαριώτη, το πρώτο της βιβλίο: Κικής Χρ. Ράδου, Ποιήματα με εισαγωγή του Γεωργίου Φτέρη. Γι αυτήν την ποιητική συλλογή υπήρξε θετική κριτική στην εφημερίδα Ελευθερία από τον Πέτρο Χάρη. Παρ όλ αυτά η ποιήτρια θα αποσύρει αργότερα από την κυκλοφορία την πρώτη ακούσια εκδοτική της εμφάνιση. Η Κική Δημουλά εδώ και πενήντα και πλέον χρόνια με το έργο της αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της νεώτερης ελληνικής ποίησης με πλήθος ποιητικών συλλογών: Έρεβος (1956), Ερήμην (1958), Επί τα ίχνη (1963), Το Λίγο του Κόσμου (1971), Το τελευταίο σώμα μου (1981), Χαίρε Ποτέ (1988), Η εφηβεία της λήθης (1994), Ενός λεπτού μαζί (1998), Ήχος απομακρύνσεων (2001), Χλόη θερμοκηπίου (2005), Μεταφερθήκαμε παραπλεύρως (2007), Τα εύρετρα (2010), πεζών κειμένων: Ο φιλοπαίγμων μύθος (2003), Εκτός Σχεδίου (2004), Έρανος Σκέψεων για την ανέγερση τίτλου υπέρ της αστέγου αυτής ομιλίας (2009), αλλά και βραβεύσεων, όπως το β κρατικό βραβείο ποίησης για τη συλλογή Το λίγο του κόσμου (1972), το α κρατικό βραβείο ποίησης για 7 Κική Χρ. Ράδου, «Σκιά», Νέα Εστία, τχ. 551, 1950, σ. 800.

4 Δρ. Δέσποινα Παπαστάθη, ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΙΙ 4 τη συλλογή Χαίρε ποτέ (1989), το βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη για τη συλλογή Η εφηβεία της λήθης (1995), το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της (2001). Στις 28 Φεβρουαρίου 2002 εκλέγεται τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην Τάξη των Γραμμάτων. Το 2010 της απονέμεται το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της, καθώς και το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας. Β)Ποιητική του εφήμερου σώματος Έχει εύστοχα επισημανθεί από την κριτική πως ο θάνατος, το κενό 8 που προκαλείται από την απώλεια, η αίσθηση πως «ο χρόνος εξαντλείται, η φθορά του σώματος καταλαμβάνει το σύνολο της ατομικής πραγματικότητας», 9 πως «η αυλαία δε θα αργήσει να πέσει», 10 κατέχουν περίοπτη θέση στο ποιητικό έργο της Κικής Δημουλά. Η ποιήτρια «μοιάζει συμφιλιωμένη με την αγωνία του ανείπωτου, την απουσία», 11 ενώ «ο χρόνος, ο παρελθών και ο μέλλων, είναι ρητά και απροκάλυπτα παρόν, ( ) όπως παρούσα είναι και η διαδρομή της ύπαρξης». 12 Το έργο της διέπεται από την έντονη άρνηση κάθε παρηγοριάς πάνω στο θέμα της απώλειας, ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της ελεγειακής τονικότητας και διάθεσης που διακρίνει τη γραφή της Δημουλά. Μάλιστα, η ίδια η ποιήτρια δηλώνοντας το ποιητικό της credo δεν διστάζει να ομολογήσει πως όλα τα ποιήματα που έγραψε «περιγράφουν πως μια αρχή κατρακυλάει προς το τέλος, λειτουργία βασικά, μιας μνήμης θανάτου, που άγνωστοι ποιος ξέρει πόσο μακρινοί πρόγονοί μου, πρόγονοι αιώνες, μου την άφησαν κληρονομιά». 13 Πιστεύει πως «γράφοντας, δεν ( ) κάνω τίποτα περισσότερο, παρά πως με έναν τρόπο μυστηριωδώς εκλεγμένον, περιμένω τη σειρά μου, απλώς και μόνο». 14 Έτσι, ο θάνατος αποτελεί ένα από τα κορυφαία υπαρξιακά προβλήματα που τίθενται στο έργο της και συνιστά επαναλαμβανόμενο μοτίβο μέσα από το οποίο η ποιήτρια 8 Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, «Κική Δημουλά: Το χρονικό μιας ποιητικής διαδρομής», ο.π. σ Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, «Ο ανορθόγραφος κόσμος. Κικής Δημουλά, «Χαίρε ποτέ», Αθήνα, Στιγμή 1988», Εντευκτήριο, τχ. 6, Απρίλιος 1989, σ Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, στο ίδιο, σ Χρήστος Ηλιόπουλος, «Κική Δημουλά, Η εφηβεία της λήθης, Εκδόσεις «Στιγμή», Αθήνα 1994, σελ. 96», Μανδραγόρας, τχ. 8-9, Ιούλιος Δεκέμβριος 1995, σ Χρήστος Ηλιόπουλος, στο ίδιο, σ Κική Δημουλά, «Credo», Καινούρια Εποχή, Φθινόπωρο 1976, σ Κική Δημουλά, στο ίδιο, σσ

5 Δρ. Δέσποινα Παπαστάθη, ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΙΙ 5 προσεγγίζει την έννοια της απώλειας και της φθοράς της ζωής, της νεότητας, του έρωτα, της συντροφικότητας. Νεκρικά τελετουργικά. Η ποιητική του εφήμερου σώματος στην ποίηση της Δημουλά αισθητοποιείται μέσω της αποδόμησης της αξίας των νεκρικών τελετουργικών. Ο Jahan Ramazani αναφέρει πως η ελεγεία επιβιώνει στη μοντέρνα ποίηση εξαιτίας της συνύφανσης του πάθους με την ειρωνεία και τη σάτιρα. 15 Στα πλαίσια της επίμονης ειρωνικής θέασης του θανάτου από τους μοντέρνους ποιητές, ο Ramazani εντάσσει τη γραφή ελεγειών που δεν ειρωνεύονται απλώς, αλλά παρωδούν τον θάνατο μέσω της παρωδίας και του εκφυλισμού των τελετουργικών που σχετίζονται με αυτόν αλλά και του ίδιου του σώματος του νεκρού. Η έκπτωση της θρησκευτικής και τελεστικής αξίας των τελετουργικών συμβάλλει καθοριστικά στην απόρριψη της παραμυθίας που μπορεί να σημαίνει για τον πενθούντα η συμμετοχή σε αυτά. Γηρατειά. Οι συνέπειες της προόδου του χρόνου και το αναπόφευκτο του θανάτου αισθητοποιούνται στο έργο της Δημουλά μέσα από την εικόνα της φθοράς του ανθρώπινου σώματος εξαιτίας των γηρατειών. Η ποιήτρια προβάλλει την αναπόφευκτη φθορά με τρόπο εγκόσμιο, χωρίς καμία διάθεση μεταφυσικής θεώρησης, όπως ήδη αναφέραμε. Ο άνθρωπος είναι σώμα, ένα σώμα που πονά, που υποφέρει, που ερωτεύεται, που ποθεί, που επαναστατεί, που φθείρεται, γερνάει και τελικά πεθαίνει. Ο Νίκος Δαββέτας υποστηρίζει πως στην ποίηση της Δημουλά το σώμα καθίσταται «το ανυπεράσπιστο, που παραδίδεται στις πλάνες του, που ρημάζει από τον πανδαμάτορα χρόνο, που υποκύπτει εύκολα στο άγγιγμα του νέου σώματος, στο χάδι του εφήμερου σκιρτήματος. Το σώμα που παλεύει ενώπιον του απόντος Θεού για την επί γης ανάστασή του, χωρίς όμως καμιά ελπίδα». 16 Το ανθρώπινο σώμα στο έργο της Δημουλά διακρίνεται από τη φθαρτή υλικότητά του, επιβεβαιώνοντας έτσι τη ρήση του Φοίβου Δέλφη πως είναι «σώμα τραγικό και πονεμένο τ ανθρώπινο». 17 Πρόκειται για το σώμα που η ποιήτρια χαρακτηριστικά 15 Jahan Ramazani, Elegy and anti-elegy in Steven s Harmonium: Mockery, Melancholia, and the Pathetic Fallacy, Journal of modern literature, vol. 17, no 4, Spring 1994, p Νίκος Δαββέτας, «Αγώνας και αγωνία για το εφήμερο σώμα», Η λέξη, τχ. 194, Οκτώβρης Δεκέβρης 2007, σ Φοίβος Δέλφης, «Δ.Π. Παπαδίτσα: Δυοειδής Λόγος Κικής Δημουλά: Το τελευταίο σώμα μου», Ηπειρωτική Εστία, τχ , Ιανουάριος Φεβρουάριος 1981, σ. 162.

6 Δρ. Δέσποινα Παπαστάθη, ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΙΙ 6 αποκαλεί «τελευταίο» και που του αφιερώνει μια ολόκληρη ποιητική συλλογή με τίτλο Το τελευταίο σώμα μου. Τραγική έκφανση των συνεπειών της φθοράς του χρόνου στο ανθρώπινο σώμα αποτελούν στο έργο της Δημουλά τα γηρατειά. Πρόκειται για θεματικό μοτίβο της ώριμης ποιητικής παραγωγής, που συμπληρώνει την ποιητική του εφήμερου σώματος. Τα γηρατειά παρουσιάζονται ως μία από τις βασικότερες αιτίες του θρήνου του ποιητικού υποκειμένου, καθώς στερούν τη δυνατότητα να απολαύσει το λίγο του χρόνου, ακυρώνοντας τις χαρές της ζωής και ειδικότερα αυτή του έρωτα. Σε ερώτηση της Μαρίας Κυρτζάκη προς τη Δημουλά εάν την απασχολεί η ηλικία της, η ποιήτρια δεν διστάζει να παραδεχτεί: «πολύ. Διότι αυτή η ηλικία μου συμβάδισε και με γεγονότα στερητικά αλλά και με συμπτώματα σωματικής αδυναμίας, σωματικής φθοράς». 18 Δάκρυα. Η μελαγχολική διάθεση, η απερήμωση, η αγωνία για το εφήμερο του ανθρώπινου σώματος αισθητοποιούνται στην ποίηση της Δημουλά μέσα από το κλάμα, τα δάκρυα, που ενισχύουν την ποιητική του εφήμερου σώματος. Ο William Watkin υποστηρίζει πως τα δάκρυα, αποτελούν γλώσσα και κατ επέκταση πως η ελεγεία αποτελεί ένα μέσο για να βρει η γλώσσα αυτή διέξοδο. Αυτό γιατί το κυριότερο συστατικό της είναι η απώλεια και το κλάμα συσχετίζεται άμεσα με αυτήν. 19 Παραδοσιακά, γυναίκες και άντρες - από την αρχαιότητα έως και τις μέρες μας - θρηνούν διαφορετικά για την απώλεια των αγαπημένων προσώπων. Είναι γενικά αποδεκτό πως ανεξάρτητα από το πόσο διαφορετικές είναι οι κοινωνίες μεταξύ τους, οι γυναίκες είναι αυτές που έχουν την υποχρέωση να συνομιλήσουν με τους νεκρούς μέσω του θρήνου και του γοερού κλάματος, καθώς είναι αυτές που κυριαρχούν πάνω στα τελετουργικά της ζωής και ειδικότερα σε αυτό του θανάτου. 20 Τα δάκρυα είναι ειδοποιό στοιχείο του θρήνου του ποιητικού υποκειμένου στα ποιήματα της Δημουλά. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι μοντέρνες ποιήτριες που γράφουν ελεγείες αποφεύγουν τα δάκρυα αφού τα θεωρούν χαρακτηριστικό του είδους της παραδοσιακής ποίησης του πένθους που παράγεται από τους άντρες 18 Μαρία Κυρτζάκη, «Αυτό το τύμπανο, του έρωτα, θα ήθελα να τ ακούμε συνεχώς να βαράει κάπου από μακριά», Ποίηση, τχ. 10, Φθινόπωρο Χειμώνας 1997, σσ Watkin William, On mourning. Theories of Loss in Modern Literature, Edinburgh University Press, Edinburgh 2004, pp Gail Holst Warhaft, Women s laments and Greek Literature, Routledge, London and New York 1992, p. 20.

7 Δρ. Δέσποινα Παπαστάθη, ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΙΙ 7 ομότεχνούς τους αλλά και υποτιμημένη συνήθεια της λεγόμενης «γυναικείας» συμπεριφοράς, ένα είδος ρηχού συναισθηματισμού. Η Δημουλά, αντίθετα, έχοντας στα κύτταρα της πολιτισμικής της μνήμης τον θρήνο, το κλάμα ως αναπόσπαστο στοιχείο της έκφρασης του πόνου στα πλαίσια της ελληνικής παράδοσης, διατυπώνει την «εγκόσμια πίκρα» 21 και τα ψυχικά αδιέξοδά της, μέσω της εικόνας των δακρύων. Γ) Δομή συναισθήματος: μελαγχολία, οργή, ενοχή Κύριος προορισμός της παραδοσιακής ποίησης του πένθους, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, υπήρξε η παρηγοριά των ζώντων για την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων, είτε μέσω της πίστης στα θρησκευτικά ιδεώδη και την ανάσταση των νεκρών, είτε αντικαθιστώντας τους νεκρούς με τα επιτεύγματά τους, τα οποία ως απώτερο στόχο είχαν την αποθέωσή των τελευταίων. Σε αντίθεση προς την παραδοσιακή ποίηση του πένθους τα συναισθήματα που εκφράζονται στη μοντέρνα έκφανση του είδους χαρακτηρίζονται από την κριτική ως «ανάρμοστα», καθώς διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό από τα συναισθήματα παρηγοριάς και εγκαρτέρησης που εντοπίζουμε στις παραδοσιακές ελεγείες. Έτσι, λοιπόν, σκοπός του πενθούντα δεν είναι η παρηγοριά γεγονός που σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με την απομάκρυνση του ανθρώπου από την πίστη στη μεταθανάτια ζωή και την ανάσταση των νεκρών. Η οργή, ο θυμός, η ενοχή, η έντονη θλίψη, ακόμα και η μελαγχολία αποτελούν το μόνιμο ψυχικό κλίμα των αντιελεγειακών ποιημάτων. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη συζήτηση πάνω στο θέμα των συναισθημάτων που προκαλούν ο θάνατος και η απώλεια ως αναπόδραστο αποτέλεσμα της υλικότητας της ανθρώπινης ύπαρξης, ειδικότερα στο πλαίσιο της διεργασίας του πένθους, όπως αυτή υλοποιείται μέσω του ποιητικού λόγου, αλλά και για να γίνουν αντιληπτές έννοιες όπως η μελαγχολία, είναι ανάγκη να προσδιορίσουμε την έννοια πένθος με όρους ψυχαναλυτικούς. Η θεωρία του Sigmund Freud σχετικά με το πένθος και τη μελαγχολία δεν επηρέασε μόνο την εξέλιξη της ψυχανάλυσης, αλλά και θεωρητικούς της ελεγείας ως προς τον τρόπο θέασης του είδους. 21 Κική Δημουλά, «Παρανομίες», από τη συλλογή Ερήμην, στον τόμο Ποιήματα, Ίκαρος, Αθήνα 2009, σ. 52.

8 Δρ. Δέσποινα Παπαστάθη, ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΙΙ 8 Η δημοσίευση, το 1917, της εργασίας του Sigmund Freud με τίτλο Mourning and Melancholia, 22 έθεσε τα θεμέλια για την ανάδειξη μιας δημιουργικής συζήτησης πάνω στο θέμα του πένθους και της μελαγχολίας. Η παρέμβαση του Freud στο θέμα θεωρείται σημαντική, καθώς αντιτίθεται στη δαιμονοποίηση του πένθους και της θλίψης που διακρίνουν τον τρόπο θέασης του θανάτου στις αρχές του 20 ού αι. 23 Σύμφωνα με τον Freud το πένθος είναι η αντίδραση του ατόμου στην απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή στην απώλεια μιας αφηρημένης έννοιας, όπως είναι η πατρίδα, η ελευθερία, ένα ιδανικό. Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία δε θεωρείται παθολογική και γι αυτό δεν χρειάζεται ιατρική θεραπεία, καθώς είναι δυνατόν να ξεπεραστεί μετά από μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. 24 O Freud αναπτύσσει τον τρόπο με τον οποίο είναι δυνατόν να επιτύχει η διεργασία του πένθους, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη ήταν η σημασία του απολεσθέντος αντικειμένου για το υποκείμενο. Μπορεί, λοιπόν, να είναι επιτυχής μόνο όταν το υποκείμενο βρίσκει ή παράγει ένα νέο αντικείμενο πόθου, καθώς ο ψυχαναλυτής στην πρώιμη αυτή φάση της θεωρίας που αναπτύσσει για τη σχέση πένθους και μελαγχολίας, πιστεύει πως δεν υπάρχουν αντικείμενα που δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθούν. Ωστόσο, η αποδέσμευση αυτή γίνεται με μεγάλη προσπάθεια και μετά από μια χρονική περίοδο. Εάν η πορεία αυτή δε στεφθεί με επιτυχία, το υποκείμενο οδηγείται σε μελαγχολία, κατάσταση παθογενή, καθώς η απώλεια του αντικειμένου καθίσταται απώλεια μέσα στο εγώ. Στο πένθος, είναι ο κόσμος που καθίσταται φτωχός και άδειος, ενώ στη μελαγχολία είναι ο ίδιος ο εαυτός μας, το εγώ. 25 Το πενθούν υποκείμενο διέρχεται μέσα από διάφορα στάδια για να κατορθώσει να φτάσει στην ίαση του πένθους: αρχικά υφίσταται μια περιορισμένη χρονική περίοδο που χάνει κάθε ενδιαφέρον για τον έξω κόσμο, για οτιδήποτε δεν σχετίζεται με τον νεκρό. Ακολουθεί η περίοδος του ελέγχου της πραγματικότητας κατά την οποία επέρχεται η συνειδητοποίηση της απουσίας του αντικειμένου, και τέλος η περίοδος κατά την οποία το υποκείμενο επανακτά την ικανότητά του να αγαπά. 22 Sigmund Freud, Mourning and Melancholia, into The Standard Edition of the complete psychological works of Sigmund Freud, translated by James Strachey, v. XIV, The Hogarth Press and the Institute of Psycho-analysis, London , pp Tammy Clewell, Mourning beyond melancholia: Freud s psychoanalysis of loss, Japa, vol. 52, no 1, p Sigmund Freud, Mourning and Melancholia, ο.π., p Sigmund Freud, στο ίδιο, p. 246.

9 Δρ. Δέσποινα Παπαστάθη, ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΙΙ 9 Το ποιητικό υποκείμενο στο έργο της Δημουλά, από τα πρώτα της κιόλας ποιητικά φανερώματα, αδυνατεί να αποδεχτεί την απώλεια, την οποία ανάγει σε μια ευρύτερη σφαίρα: την απώλεια της ζωής ως αναπόφευκτη κατάληξη της ανθρώπινης υλικότητας. Αποτέλεσμα αυτής της στάσης είναι μια διάχυτη διάθεση θλίψης που μετατρέπεται προοδευτικά σε έντονα μελαγχολική διάθεση που θα βρει διέξοδο σε ακραία συναισθήματα όπως η οργή, ο θυμός ακόμη και η ενοχή, ενισχύοντας κατ αυτόν τον τρόπο την ελεγειακή τονικότητα που διακρίνει την ποίηση της, καθιστώντας την ποίηση του πένθους. Η θλίψη που θα μετατραπεί σε μελαγχολία ως κύριες ψυχικές τροπικότητες του ποιητικού υποκειμένου αισθητοποιούνται στην ποίηση της Δημουλά μέσα από ποικίλους εκφραστικούς τρόπους όπως η μεταφορά και η αφηγηματική δομή των ποιημάτων. Η θλίψη, η λύπη συνιστούν ψυχικές τροπικότητες στο έργο της Δημουλά, στην πρώιμη φάση της ποιητικής της παραγωγής. Το υποκείμενο της ποιητικής αφήγησης εκφράζει τα αρνητικά συναισθήματά του, απόρροια συχνά μιας καθημερινότητας που το φθείρει, της αναζήτησης του εσύ, αλλά και της επίμονης παρουσίας του κενού που προκαλεί το ενδεχόμενο της απώλειας, του θανάτου. Η μελαγχολική, ελεγειακή διάθεση στη φωνή του ποιητικού υποκειμένου βρίσκει διέξοδο μέσω της αφηγηματικότητας των ποιημάτων, που ενισχύεται από τη χρήση του α ενικού προσώπου, καθώς και του έμμεσου διαλόγου με τον απόντα αγαπημένο, που προσδίδει δραματική ένταση. Η θλίψη και η μελαγχολία ως μόνιμες ψυχικές τροπικότητες στο έργο της Κικής Δημουλά συνδέονται άρρηκτα με το συναίσθημα της μοναξιάς που βιώνει το ποιητικό υποκείμενο, αποτέλεσμα της άρνησής του να εγκαταλείψει τους νεκρούς του, μια άρνηση που υποδηλώνει πως το πένθος που προκαλεί η απώλεια, ο θάνατος, είναι τόσο βαθύ που καθίσταται δύσκολο ή ακόμα και ακατόρθωτο να ξεπεραστεί. Η διεργασία του πένθους στην ποίησή της θυμίζει αυτή του «μελαγχολικού», κατά Freud, πένθους. Τα συναισθήματα της θλίψης, της μελαγχολίας καθώς και η συνειδητοποίηση της μοναξιάς μετατρέπονται σε ενοχή και οργή στην ώριμη ποιητική παραγωγή της Δημουλά, ενισχύοντας το συναισθηματικό αδιέξοδο που προκαλεί το κενό, η απουσία, η υπαρξιακή αγωνία του θανάτου, τονίζοντας εμφατικά τον αντιελεγειακό, αντι-παρηγορητικό χαρακτήρα της ποίησής της, ποίησης της απώλειας, αλλά και την εμμονή στην εγκόσμια πραγματικότητα, ως τη μόνη απτή ανθρώπινη

10 Δρ. Δέσποινα Παπαστάθη, ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΙΙ 10 πραγματικότητα. Ειδικότερα, το συναίσθημα της ενοχής του ποιητικού υποκειμένου για το γεγονός πως συνεχίζει να ζει σε αντίθεση με τον αγαπημένο, διαφοροποιεί τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα του θανάτου σε σχέση με τη συνέχιση της ζωής. Δεν αισθάνεται ενοχή επειδή προσπαθεί να ξεπεράσει με διάφορους τρόπους τον θρήνο και επομένως να ανακουφιστεί από το βάρος της απώλειας του αγαπημένου. Αντίθετα, αισθάνεται ενοχή επειδή συνεχίζει να υφίσταται, να ζει, και γι αυτό αρνείται πεισματικά να εγκαταλείψει τον νεκρό. Δ) Απομύθευση του αρχαιοελληνικού μύθου Ο αρχαίος ελληνικός μύθος είναι μια ανεξάντλητη πηγή ιδεών, εικόνων, συναρπαστικών θεμάτων, αλληγοριών και συμβόλων. Οι δημιουργοί έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν καινούργιες δομές και ιστορίες στηριζόμενοι σε μυθικά μοτίβα. Κατ αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας που αντλεί στοιχεία από τους μύθους αναδεικνύει την πρωτοτυπία του μέσω της ανάδειξης νέων τρόπων γραφής αυτών. Οι νεότεροι λογοτέχνες στρέφονται προς τους μύθους, καθώς πραγματεύονται σπουδαία προβλήματα, όπως ο έρωτας, ο πόλεμος, η αμαρτία, η τυραννία, η σχέση του ανθρώπου με τον Θεό και τη δύναμή του. Κύριο χαρακτηριστικό της σχέσης του λογοτέχνη με το μυθικό παρελθόν είναι η υπαινικτική και συμβολιστική χρήση των μύθων, ενώ για το μοντέρνο συγγραφέα βασικό στοιχείο είναι η επιλεκτική χρήση τους. Ειδικά στην εισχώρηση της μυθικής αφήγησης στον ποιητικό λόγο καθοριστική για την παραγωγή του επιθυμητού από την πλευρά του ποιητή αποτελέσματος, είναι η ελλειπτικότητα του ποιητικού λόγου που συμβάλλει στη δημιουργική οικειοποίηση του συμβολισμού του μύθου και στη διαμόρφωση της κυρίαρχης ποιητικής μεταφοράς. Στην ποίηση του πένθους, ειδικότερα, οι μύθοι του Ορφέα και της Ευριδίκης, του Απόλλωνα και της Δάφνης, οι μυθικές μορφές του Πάνα, των Μουσών, θεότητες που σχετίζονται με τον θάνατο και την αναγέννηση της φύσης, αποτελούν κεντρικές και επαναλαμβανόμενες συμβάσεις, καθώς σχετίζονται με τη διαδικασία της διεργασίας του πένθους και την κατάκτηση της πολυπόθητης παρηγοριάς. Ο μύθος αποτελεί το κατάλληλο μέσο για να εκφράσουν οι ποιητές τη θλίψη που προκαλεί η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μέσω ιστοριών που είναι γνωστές στους αναγνώστες ήδη από την αρχαιότητα, καθώς προσφέρει στον δημιουργό θέματα που

11 Δρ. Δέσποινα Παπαστάθη, ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΙΙ 11 εύκολα μπορεί να πραγματευτεί, τόσο εξαιτίας του κύρους που έχουν, όσο και του υπαινικτικού περιεχόμενού τους. Η επιβίωση του αρχαιοελληνικού μύθου στην ποίηση της Κικής Δημουλά, μέσω της αναφοράς στον μυθικό κύκλο των ομηρικών επών, στη θυσία της Ιφιγένειας, σε μυθικές μορφές ή πλάσματα, όπως η Μήδεια, ο Οιδίποδας και η Αντιγόνη, ο Θησέας, ο Ίκαρος, ο Κένταυρος, η Ευρυδίκη και ο Ορφέας, δεν μαρτυρά το δέος του ποιητικού υποκειμένου σε ένα ένδοξο παρελθόν, αλλά τη διάθεσή του να απομυθοποιήσει το κλέος των μύθων μέσω της αποδόμησής τους, της αντιστροφής του μηνύματος που φέρουν. Ο αρχαιοελληνικός μύθος μεταφέρεται στο παρόν με μέτρα ανθρώπινα, καθημερινά και κυρίως φθαρτά, εντείνοντας έτσι την ειρωνική θέαση του κόσμου, όπου η μόνη απτή πραγματικότητα είναι η εγκόσμια, το εφήμερο, τονίζοντας εμφατικά την ελεγειακή τονικότητα που διακρίνει την ποίηση της Δημουλά. Η ποιήτρια οικειοποιείται τη μυθική αφήγηση που τίθεται στην υπηρεσία του ποιητικού λόγου, λειτουργώντας ως μεταφορά που εξυπηρετεί το ποιητικό νόημα. Ε) Τα «πάθη» του ανθρώπου και ο θάνατος του Θεού Στην ποίηση του πένθους ο θάνατος είναι η διαρκής υπενθύμιση της Πτώσης του ανθρώπου από τον Παράδεισο, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί την πύλη για την αιώνια ζωή. Τα Πάθη και η Ανάσταση του Ιησού Χριστού γίνονται το μέσο για την κατάκτηση της αιωνιότητας στη μεταθανάτια ζωή, της Βασιλείας των Ουρανών. Άλλωστε, σκοπός της ποίησης του πένθους, της ελεγείας, υπήρξε η παρηγοριά των πενθούντων μέσω της πίστης στην αθανασία της ψυχής, της ελπίδας της ανάστασης και της μετάβασης σε έναν κόσμο πλήρη υπερβατικής και μεταφυσικής γαλήνης και ευτυχίας. Έτσι, για τους χριστιανούς και ειδικότερα για τους ορθοδόξους, ο θάνατος δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή της πραγματικής ζωής «εν τόπω φωτεινώ, εν τόπω χλοερώ, εν τόπω αναψύξεως, ένθα απέδρα οδύνη, λύπη και στεναγμός», όπου συγχωρούνται όλες οι αμαρτίες που έπραξε «εν λόγω ή έργω ή διανοία» ο μεταστάς, ο νεκρός. Η παραμυθητική αυτή διάσταση της ποίησης του πένθους, εξοβελίζεται από το ποιητικό έργο των δημιουργών του 20 ού και 21 ού αι.. Τόσο οι αισθητικές, όσο και οι μεταφυσικές αξιώσεις είχαν γεμίσει με τόσες τρύπες, όσες και τα πτώματα που

12 Δρ. Δέσποινα Παπαστάθη, ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΙΙ 12 άφησαν πίσω τους οι δυο μεγάλοι πόλεμοι. Τα διδάγματα του χριστιανισμού έμοιαζαν πλέον παρωχημένα, πλήττοντας ανεπανόρθωτα την αυθεντία του. Την ποίηση του πένθους κατά τον 20 ό αι., τη λεγόμενη αντι-ελεγεία, τη διακρίνει μια έντονη άρνηση κάθε παρηγοριάς, που μπορεί να προέλθει από την πίστη σε μια υπερβατική πραγματικότητα και μεταφυσική παρουσία, όπως αυτή του Θεού. Η απαρηγορία, όπως θα έλεγε η Δημουλά, είναι ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της ποίησης του πένθους κατά τον 20 ό αι., αναδεικνύοντας την ειρωνική θέαση του κόσμου, όπου ο είρων είναι απόλυτα πεπεισμένος πως η αναπόφευκτη φθορά της ανθρώπινης ύπαρξης είναι η μόνη βιώσιμη άποψη, και όχι η πίστη πως μετά τον θάνατο ακολουθεί μια εξωραϊσμένη πραγματικότητα αφθαρσίας, αφού ο κόσμος είναι οργανωμένος σύμφωνα με το θεϊκό σύστημα, πως ο θάνατος δεν είναι το τέλος αλλά μια νέα αρχή. Η Κική Δημουλά οικειοποιείται τον χριστιανικό μύθο μέσω της χρήσης εκκλησιαστικού λεξιλογίου αλλά και του διαλόγου με την υμνογραφία της ορθόδοξης παράδοσης. Έτσι, λοιπόν, στο πρώιμο κυρίως ποιητικό έργο της Δημουλά μπορούμε να εντοπίσουμε λέξεις και φράσεις αντλημένες από τα εκκλησιαστικά κείμενα, που λειτουργούν ως μεταφορά των συναισθημάτων του ποιητικού υποκειμένου, αισθητοποιώντας την κριτική του για τη φθαρτότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και την ειρωνική θέαση του κόσμου, ενός κόσμου όπου ο Θεός και η πίστη σε αυτόν αίρονται, χωρίς να απομένουν περιθώρια παρηγοριάς. Η αλλαγή του ύφους, η ανάμειξη εκκλησιαστικών όρων με νεολογισμούς και στοιχεία της καθομιλουμένης, εντείνουν την ειρωνική χροιά στη φωνή του ποιητικού υποκειμένου, επιδιώκοντας μια ποίηση, όπου η μεταφυσική με όρους υπερβατικούς δεν έχει θέση. Η οικειοποίηση του χριστιανικού μύθου συνεχίζεται μέσα από τον διάλογο της ποιήτριας με την Παλαιά Διαθήκη, ο οποίος συντελείται μέσω της δικής της εκδοχής για τη δημιουργία του κόσμου, αλλά και του διαλόγου με τον μύθο της Πτώσης του ανθρώπου από τον Παράδεισο, καθώς και της Κιβωτού του Νώε. Ενδιαφέρουσα είναι η προσέγγιση από την ποιήτρια του μύθου της Μαρίας της Μαγδαληνής, με τρόπο ελεύθερο, χωρίς κανένα στοιχείο υπακοής και πίστης στη διδασκαλία της χριστιανικής παράδοσης. Είναι μάλλον αποκύημα βιωματικής, από προφορικά ακούσματα, γνωριμίας του μύθου, αφού ταυτίζει τη Μαρία τη Μαγδαληνή με τη μετανοημένη πόρνη, αποδίδοντας ως κύριο χαρακτηριστικό της

13 Δρ. Δέσποινα Παπαστάθη, ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΙΙ 13 το στοιχείο της μεταμέλειας για όσα έχασε, για την ατελέσφορη αναζήτηση του έρωτα και του αγαπημένου. Μεγάλο μέρος του διαλόγου της ποιήτριας κατά την ώριμη παραγωγή της με τα εκκλησιαστικά κείμενα καταλαμβάνει αυτός με την υμνογραφία της Μεγάλης Εβδομάδας, με τα Πάθη του Χριστού και την Ανάστασή Του. Για την ορθόδοξη παράδοση ο Ιησούς είναι ο Λυτρωτής του ανθρώπου από τα δεσμά της αιώνιας αμαρτίας και καταδίκης, που είχε ως αποτέλεσμα η Πτώση του από τον Παράδεισο. Στην ποίηση της Δημουλά, ο πόνος για τη φθαρτή υλική υπόσταση του ανθρώπου εκφράζεται μέσω της άρνησης της παραμυθίας που προσφέρει ο χριστιανικός μύθος. Έτσι, ο Χριστός είναι μη αναστάς στο έργο της ποιήτριας. Έχει εγκαταλειφθεί από τον Πατέρα του, χωρίς υπόσχεση Ανάστασης. Ο λίθος του τάφου δε μπορεί να αρθεί, όπως η θλίψη της φθοράς δεν μπορεί να αρθεί από την καρδιά του ανθρώπου. Η βεβαιότητα του θανάτου αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά τεκμήρια της ελεγειακής τονικότητας της ποίησης της Δημουλά, εκφράζοντας το υπαρξιακό αδιέξοδο του σύγχρονου ανθρώπου. Η προσήλωση του Ιησού στα δικά του πάθη, τα καρφιά και τα αγκάθια, με αποτέλεσμα την αδιαφορία για τη γύρω του πραγματικότητα και κατ επέκταση για τα πάθη του ανθρώπου, είναι μία ακόμα εκδοχή της απομυθοποίησης του χριστιανικού μύθου. Ο Θεός στα ποιήματα της Δημουλά είναι η μορφή εκείνη που ευθύνεται όχι μόνο για τη φθορά, αλλά και για όλα τα δεινά της ανθρωπότητας. Χάνει όλα τα μεταφυσικά χαρακτηριστικά του: τη δικαιοσύνη, το άναρχο και ατελεύτητο της ύπαρξής του. Η αντίθεση πίστης - νόησης και η επιλογή του ποιητικού υποκειμένου μόνο της νόησης, κλονίζει τα θεμέλια της χριστιανικής πίστης. Άλλωστε, η αθανασία του Θεού, απαιτεί τη μεγαλύτερη από όλες τις θυσίες: τη θνητότητα του ανθρώπου, μια θυσία που δε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Στ) Φωτογραφίες: memento mori Ο προβληματισμός της Κικής Δημουλά πάνω σε θεμελιώδη ερωτήματα που βασανίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη συνεχίζεται μέσω του διαλόγου της ποίησής της με την τέχνη της φωτογραφίας. Η συνομιλία της ποιήτριας με τις φωτογραφίες, επαναλαμβανόμενο μοτίβο του έργου της, αποκαλύπτει ενδιαφέρουσες πτυχές της ποιητικής της.

14 Δρ. Δέσποινα Παπαστάθη, ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΙΙ 14 Σημαντικές ως προς τον προσδιορισμό του ρόλου της φωτογραφίας στην κατανόηση της περιρρέουσας πραγματικότητας, αλλά και της λειτουργίας της στην ποίηση του πένθους είναι οι απόψεις της θεωρητικού της φωτογραφίας Susan Sontag. Η Sontag, λοιπόν, στην κατατοπιστική μελέτη της με τίτλο Περί φωτογραφίας, 26 αναφέρει πως οι φωτογραφίες ξεκινώντας το 1839, πέραν από τη θετική ή την αρνητική αποτίμησή τους ως τέχνη, κατόρθωσαν να καταγράψουν τον κόσμο, διδάσκοντας «ένα νέο οπτικό κώδικα», μεταβάλλοντας τη γνώμη μας «για το τι αξίζει να βλέπουμε και τι έχουμε δικαίωμα να παρατηρούμε». Γι αυτό το λόγο χαρακτήρισε τις φωτογραφίες ως γραμματική και ακόμη πιο σημαντικό, ως ηθική της όρασης. 27 Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο χαρακτηρισμός, από τη Sontag, της φωτογραφίας ως «ελεγειακή τέχνη, τέχνη του λυκόφωτος». 28 Αυτό, γιατί οι φωτογραφίες λειτουργούν ως memento mori, αφού μέσω αυτών ο θεατής συμμετέχει στη θνητή, ευάλωτη και ευμετάβλητη όψη κάποιου προσώπου ή πράγματος, καθώς με το πάγωμα της στιγμής που επιτελούν, μαρτυρούν την ανελέητη τήξη του χρόνου. Πρόκειται για «καθαρή φέτα χρόνου, όχι για ροή». 29 Ο Ρολάν Μπαρτ στο δοκίμιο για τη φωτογραφία με τίτλο Ο φωτεινός θάλαμος 30 παρατηρεί πως η φωτογραφία είναι αντικείμενο τριών πρακτικών ή συγκινήσεων ή προθέσεων: ποιείν, πάσχειν και θεάσθαι. 31 Σημειώνει πως το πρώτο πράγμα που ανακάλυψε για τις φωτογραφίες είναι πως «αυτό που η φωτογραφία αναπαράγει στο άπειρο δεν έχει συμβεί παρά μόνο μια φορά: επαναλαμβάνει με μηχανικά μέσα εκείνο που δεν μπορεί ποτέ πια να επαναληφθεί υπαρξιακά», 32 θεωρώντας πως το στοιχείο αυτό αποτελεί την τραγικότερη ίσως έκφανση μιας φωτογραφίας. Ο Μπαρτ τονίζει, όπως και η Sontag, την ελεγειακή λειτουργία της φωτογραφίας, καθώς επιμαρτυρώντας πως το αντικείμενο της φωτογραφίας υπήρξε κάποτε ζωντανό, μας υποβάλλει την ιδέα πως είναι ήδη νεκρό. 33 Ενώ πιστοποιεί πως αυτό που απεικονίζει είχε πραγματικά υπάρξει, αυτή η πιστοποίηση δεν είναι παρά μια σκανδαλώδης εντύπωση, 34 αφού ουσιαστικά αποτελεί αδιάψευστο τεκμήριο της 26 Susan Sontag, Περί φωτογραφίας, μτφρ.: Ηρακλής Παπαϊωάννου, Φωτογράφος, Αθήνα Susan Sontag, στο ίδιο, σ Susan Sontag, στο ίδιο, σ Susan Sontag, στο ίδιο, σ Ρολάν Μπαρτ, Ο φωτεινός θάλαμος. Δοκίμιο για τη φωτογραφία, μτφρ.: Γιάννης Κρητικός, Ράππας, Αθήνα Ρολάν Μπαρτ, στο ίδιο, σ Ρολάν Μπαρτ, στο ίδιο, σ Ρολάν Μπαρτ, στο ίδιο, σ Ρολάν Μπαρτ, στο ίδιο, σ. 115.

15 Δρ. Δέσποινα Παπαστάθη, ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΙΙ 15 απουσίας του στο παρόν, καθώς ο χρόνος παγιδεύεται, ακινητοποιείται σε μια χάρτινη στιγμή που έρχεται σε αντίθεση προς την αέναη κινητικότητά του. Έτσι, κοιτώντας τις φωτογραφίες αγαπημένων προσώπων στοχάζεται κανείς τη ζωή, τον θάνατο, το σβήσιμο των γενεών, καθώς αναρωτιέται εάν είναι δυνατόν να ζει ακόμα ο εικονιζόμενος. Τον ελεγειακό χαρακτήρα της φωτογραφίας μέσω της σχέσης της με την ποίηση του πένθους, την ελεγεία, επισημαίνει ο Josh Ellenbogen, 35 συζητώντας διεξοδικά τις απόψεις του θεωρητικού της φωτογραφίας και του κινηματογράφου André Bazin, σχετικά με τον ρόλο της φωτογραφίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Bazin, η φωτογραφία μας βοηθά να θυμόμαστε το αγαπημένο εκλιπόν αντικείμενο και κατ αυτόν τον τρόπο να το διατηρούμε μακριά από ένα δεύτερο θάνατο: τον πνευματικό. 36 Ο Ellenbogen τονίζει πως με τη θέση του αυτή ο Bazin επισημαίνει την ελεγειακή ταυτότητα ή ικανότητα της φωτογραφίας, στοιχείο που παραπέμπει στον παρηγορητικό ρόλο της ελεγείας ως ποίησης του πένθους, καθώς στόχος της υπήρξε η αποθέωση του νεκρού και η διατήρηση της μνήμης του. Ωστόσο, στη μοντέρνα έκφανση της ποίησης του πένθους, ο παρηγορητικός αυτός ρόλος καταργείται, καθώς όπως θα δούμε στη συνέχεια η φωτογραφία, ως μέσο υπόμνησης και ανάμνησης του νεκρού εντείνει τη δραματική αγωνία του ποιητικού υποκειμένου, οξύνοντας το υπαρξιακό αδιέξοδο που δημιουργεί το γεγονός του θανάτου και της φθοράς που επιφέρει ο χρόνος. Η αντίθεση ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, στη νεότητα και τα γηρατειά, στην παρουσία και την απουσία λειτουργεί καταλυτικά ως προς την άρση κάθε παρηγοριάς, που θα μπορούσε να προσφέρει η εικόνα ενός αγαπημένου προσώπου, όπως αυτή έχει αποδοθεί μέσω της φωτογραφίας. Η έμφαση στην απώλεια, το κενό, τη μοναξιά, την αντίθεση ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, την ανάγκη του ποιητικού υποκειμένου να προσδιορίσει την υφή και το αναπόφευκτο του θανάτου, βρίσκει έκφραση μέσω του μοτίβου της φωτογραφίας στα ποιήματα της Κικής Δημουλά. Σε συνομιλία της με τη Μαρία Κυρτζάκη η ποιήτρια τονίζει την αξία της νεότητας, λέγοντας πως «είναι ένα τεράστιο δώρο». Γι αυτό θεωρεί «φοβερό» το γεγονός να πληροφορούμαστε πως χάσαμε το δώρο αυτό μέσα από τις φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες είναι, λοιπόν, για 35 Josh Ellenbogen, On photographic elegy, into The Oxford Handbook of the elegy, ο.π., pp André Bazin, The ontology of the photographic image, What is cinema?, tran. Hugh Gray, vol 1, University of California Press, Berkeley 2005, p. 10.

16 Δρ. Δέσποινα Παπαστάθη, ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΙΙ 16 τη Δημουλά «οι πληροφοριοδότες» της αλλοτινής νεότητας και της έλευσης των γηρατειών. 37 Στα ποιήματά της τονίζουν την αδιέξοδη συναισθηματική κατάσταση, τη θλίψη, τη μελαγχολική διάθεση εξαιτίας της αδυναμίας να αντισταθούμε στη φθορά, καθώς παραπέμπουν απευθείας στον θάνατο ως αδιάψευστα τεκμήρια της απουσίας και της φθοράς του εικονιζόμενου προσώπου, του μάταιου, ανανταπόδοτου έρωτα. Ο Νίκος Δήμος στο δοκίμιό του με τίτλο «Στην τετράγωνη νύχτα της φωτογραφίας». Σημειώσεις σε ποιήματα της Κικής Δημουλά, σημειώνει πως στο έργο της η μνήμη έχει συχνά τη μορφή φωτογραφίας. 38 Κάθε φωτογραφία είναι «παρουσία μιας απουσίας», καθώς η ποίηση της Δημουλά, συνεχίζει ο Δήμου, «ως ποίηση του μη όντος, όλο γύρω στην απουσία τριγυρίζει». 39 Η φωτογραφία στο έργο της ποιήτριας αποτυπώνει όλα όσα έχουν σίγουρα πεθάνει και γι αυτό αποτελεί παγωμένο παρελθόν, είναι η ίδια η μνήμη τυπωμένη στο χαρτί. Στο δοκίμιο με τίτλο «Το παρελθόν μπλε» η ποιήτρια επισημαίνει τον ρόλο της φωτογραφίας ως μνήμη, αποκαλώντας τη χαρακτηριστικά ως «οικιακή βοηθό της μνήμης», ως «το ορθογραφικό λεξικό της μνήμης όταν ξεχνάει με τι χαρακτηριστικά γράφεται ένα μισοσβησμένο πρόσωπο και με πόσα πότε», ως «καταδότη της μνήμης». 40 Οι φωτογραφίες είναι για τη Δημουλά, αποδείξεις της φθοράς που έχει επιφέρει ο χρόνος πάνω στα πρόσωπα και τα πράγματα. 41 Η φωτογραφία πυροδοτεί τον μηχανισμό της μνήμης, φέρνοντας στο παρόν όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν. Πρόκειται για μια ποίηση και ποιητική της μνήμης, που βρίσκει έκφραση μέσα από το μοτίβο της φωτογραφίας. 42 Ζ) Ο «παγωμένος χρόνος» των αγαλμάτων Η σχέση της λογοτεχνίας με τις οπτικές τέχνες, τα όρια ανάμεσα στην ποίηση, τη γλυπτική ή τη ζωγραφική αποτελούν βασικό ερώτημα που καλούνται οι μελετητές της λογοτεχνίας να απαντήσουν, καθώς ο 20 ός αι. συνέβαλε στη διαμόρφωση ενός 37 Μαρία Κυρτζάκη, «Αυτό το τύμπανο, του έρωτα, θα ήθελα να τ ακούμε συνεχώς να βαράει κάπου από μακριά», ο.π., σ Νίκος Δήμου, «Στην τετράγωνη νύχτα της φωτογραφίας». Σημειώσεις σε ποιήματα της Κικής Δημουλά, Στιγμή, Αθήνα 1991, σ Νίκος Δήμου, στο ίδιο, σ Κική Δημουλά, «Το παρελθόν μπλε», ο.π., σ Κική Δημουλά, στο ίδιο, σ Δέσποινα Παπαστάθη, «μέχρι νεοτέρας φωτογραφίας : Ο ρόλος της φωτογραφίας στην ποίηση της Κικής Δημουλά», ο.π., σ. 32.

17 Δρ. Δέσποινα Παπαστάθη, ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΙΙ 17 πολιτισμού των εικόνων. Η Κική Δημουλά στην ποίησή της διαλέγεται δημιουργικά με την εικόνα, είτε αυτή είναι άγαλμα, είτε πίνακας ζωγραφικής, αποδομώντας το αρχικό μήνυμα του δημιουργού μέσω της ειρωνικής ματιάς του ποιητικού υποκειμένου, προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις στα υπαρξιακά ερωτήματα που το βασανίζουν στο σύνολο του έργου της. Ειδικότερα για τον διάλογο της ποιήτριας με τα γλυπτά, ο Νίκος Γ. Δαββέτας έχει επισημάνει πως «η παρουσία των αγαλμάτων παίζει καθοριστικό ρόλο στην ευκρίνεια του μύθου και των μηνυμάτων» 43 στο ποιητικό έργο της Δημουλά. Ο Βαγγέλης Αθανασόπουλος εύστοχα υποστηρίζει πως η αγωνία της ύπαρξης και «η συνακόλουθη τεχνική της μεταποίησης των καθημερινών πραγμάτων και λέξεων / φράσεων, που αποσκοπεί στην ανοικείωση της έκφρασης», αισθητοποιείται καθαρότερα στο έργο της στα ποιήματα «εκφράσεις», «δηλαδή στα ποιήματα που έχουν ένα σταθερό, εξακριβώσιμο αντικείμενο αναφοράς, όπως έναν πίνακα, ένα γλυπτό, ένα κινηματογραφικό πλάνο». 44 Στην ποίηση της Κικής Δημουλά τα αγάλματα «οικειοποιούνται ανθρώπινες ιδιότητες και συμπεριφορές, προσφέροντας σαν αντάλλαγμα την ψευδαίσθηση της συμμετοχής στο σπαραγμό του δημιουργού», έχει πει ο Νίκος Γ. Δαββέτας. 45 Ο στίχος της Δημουλά, συνεχίζει ο Δαββέτας, στοχάζεται περισσότερο πάνω «στην ψυχική κατάσταση των αγαλμάτων και το προσωπικό τους δράμα, παρά στην εξωτερική ακινησία τους». 46 Η ποιήτρια στη συνομιλία της με τη Μαρία Κυρτζάκη στην ερώτηση εάν είναι καλύτεροι συνομιλητές και γι αυτό επανέρχονται στην ποίησή της, απάντησε πως τα αγάλματα την επαναφέρουν στην παιδική της ηλικία, καθώς της θυμίζουν το παιχνίδι «παίζουμε τ αγάλματα;», κατά το οποίο μαρμάρωναν σε διάφορες στάσεις που έπρεπε να αποκρυπτογραφηθούν. Τα αγάλματα παραπέμπουν στην ακινησία, για την οποία ο άνθρωπος προετοιμάζεται από την παιδική του κιόλας ηλικία. Ως προς το ερώτημα το αν είναι καλύτεροι συνομιλητές, η Δημουλά απαντά πως είναι «απλώς δικαιολογημένοι κακοί συνομιλητές». 47 Ενδιαφέρουσα είναι η θέση που διατυπώνει η ποιήτρια για τις αρχαίες πέτρες και τα μάρμαρα. 43 Νίκος Γ. Δαββέτας, «Η συμπεριφορά των αγαλμάτων στην ποίηση της Κικής Δημουλά», Η λέξη, τχ. 84, Μάης 89, σ Βαγγέλης Αθανασόπουλος, Το ποιητικό τοπίο του ελληνικού 19 ου και 20 ού αι., Καστανιώτης, Αθήνα 2007, σ Νίκος Γ. Δαββέτας, «Η συμπεριφορά των αγαλμάτων στην ποίηση της Κικής Δημουλά», Η λέξη, τχ. 84, Μάης 1989, σ Νίκος Γ. Δαββέτας, στο ίδιο, σ Μαρία Κυρτζάκη, «Αυτό το τύμπανο, του έρωτα, θα ήθελα να τ ακούμε συνεχώς να βαράει κάπου από μακριά», ο.π., σ. 7.

18 Δρ. Δέσποινα Παπαστάθη, ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΙΙ 18 Χαρακτηρίζει τα απομεινάρια του παρελθόντος ήττες με την έννοια πως επιλέγει να αποδώσει τα σκόρπια μάρμαρα, τον αφανισμό της αρτιμέλειάς τους «στην άσημη μοίρα των πρωτοτύπων τους, στους θνητούς ρόλους τους, στην αδύναμη ενδεχομένως κοινωνική τους τάξη». 48 Η Δημουλά δεν βλέπει στα αγάλματα την αίγλη και το κλέος του έργου τέχνης, αλλά την ανθρώπινη, καθημερινή ιστορία που θα ήθελε να μαρτυρούν. 48 Μαρία Κυρτζάκη, «Αυτό το τύμπανο, του έρωτα, θα ήθελα να τ ακούμε συνεχώς να βαράει κάπου από μακριά», ο.π., σ. 8.

Τίτλος Μαθήματος: Ζητήματα νεοελληνικής λογοτεχνίας ΙΙ. Ενότητα: Ποιητική του πένθους στην ποίηση της Κικής Δημουλά

Τίτλος Μαθήματος: Ζητήματα νεοελληνικής λογοτεχνίας ΙΙ. Ενότητα: Ποιητική του πένθους στην ποίηση της Κικής Δημουλά Τίτλος Μαθήματος: Ζητήματα νεοελληνικής λογοτεχνίας ΙΙ Ενότητα: Ποιητική του πένθους στην ποίηση της Κικής Δημουλά Διδάσκουσα: Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Δέσποινα Παπαστάθη

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις αντίστοιχες φράσεις α, β,

Διαβάστε περισσότερα

«Κονιάκ Μηδέν Αστέρων» της Κικής Δημουλά

«Κονιάκ Μηδέν Αστέρων» της Κικής Δημουλά 1 «Κονιάκ Μηδέν Αστέρων» της Κικής Δημουλά Χαμένα πάνε εντελώς τα λόγια των δακρύων. Όταν μιλάει η αταξία η τάξη να σωπαίνει - έχει μεγάλη πείρα ο χαμός. Τώρα πρέπει να σταθούμε στο πλευρό του ανώφελου.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Α1. Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού είναι πρόδηλη στο έργο του

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Α1. Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού είναι πρόδηλη στο έργο του ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Α1. Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού είναι πρόδηλη στο έργο του Σολωμού. Το μεταφυσικό στοιχείο εντοπίζεται λόγου χάρη στο στίχο 54 όπου ανιχνεύουμε

Διαβάστε περισσότερα

Κάνοντας έναν επιγραμματικό

Κάνοντας έναν επιγραμματικό Δρ. Δέσποινα Παπαστάθη, ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΙΙ 1 Δεύτερο μέρος: Ποιητική του πένθους στον 20 ό αι. Α) Παραδοσιακή ποίηση του πένθους Κάνοντας έναν επιγραμματικό απολογισμό της σχέσης του

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Αναπτυξιακή Ψυχολογία Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Θέματα διάλεξης Η σημασία της αυτοαντίληψης Η φύση και το περιεχόμενο της αυτοαντίληψης Η ανάπτυξη της αυτοαντίληψης Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Τίτλος βιβλίου: «Μέχρι το άπειρο κι ακόμα παραπέρα» Συγγραφέας: Άννα Κοντολέων Εκδόσεις: Πατάκη ΕΡΓΑΣΙΕΣ: 1. Ένας έφηβος, όπως είσαι εσύ, προσπαθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Μόνο με το αίσθημα μπορείς να διδάξεις. Αν καθήσεις στην έδρα η ποίηση θα φύγει από το παράθυρο. «Κώστας Μόντης» Βασικές αρχές: 1) Το λογοτεχνικό

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. Aν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Θουκυδίδου Περικλέους Ἐπιτάφιος

Θουκυδίδου Περικλέους Ἐπιτάφιος Κεφ. 44 (από μετάφραση) Θουκυδίδου Περικλέους Ἐπιτάφιος Θέμα: Παραμυθία προς τους γονείς των νεκρών Τα επιχειρήματα με τα οποία ο Περικλής προσπαθεί να μετριάσει τον πόνο των γονιών Τα επιχειρήματα είναι

Διαβάστε περισσότερα

2 Μαρτίου Η Δύναμη της Αγάπης. Θρησκεία / Θρησκευτική ζωή. Μίνα Μπουλέκου, Συγγραφέας-Ποιήτρια

2 Μαρτίου Η Δύναμη της Αγάπης. Θρησκεία / Θρησκευτική ζωή. Μίνα Μπουλέκου, Συγγραφέας-Ποιήτρια 2 Μαρτίου 2018 Η Δύναμη της Αγάπης Θρησκεία / Θρησκευτική ζωή Μίνα Μπουλέκου, Συγγραφέας-Ποιήτρια Η αγάπη είναι μια λέξη τόσο απλή και τόσο μεγαλειώδης. Αποτελεί το μεγαλύτερο κεφάλαιο της εξελικτικής

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες:

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες: Πρόταση Διδασκαλίας Ενότητα: Τάξη: 7 η - Τέχνη: Μια γλώσσα για όλους, σε όλες τις εποχές Γ Γυμνασίου Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος Α: Στόχοι Οι μαθητές/ τριες: Να

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. «Μόνο γιατί µ αγάπησες» (Οι τρίλιες που σβήνουν, 1928, σελ. 72 73 σχολικού βιβλίου) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. «Μόνο γιατί µ αγάπησες» (Οι τρίλιες που σβήνουν, 1928, σελ. 72 73 σχολικού βιβλίου) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «Μόνο γιατί µ αγάπησες» (Οι τρίλιες που σβήνουν, 1928, σελ. 72 73 σχολικού βιβλίου) Μαρία Πολυδούρη ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Το ποίηµα υπερασπίζεται µια ορισµένη ποιητική επιλογή. Ποια είναι αυτή και σε ποιο είδος

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το όνειρο Ένα ζευγάρι περιμένει παιδί. Τότε αρχίζει να ονειρεύεται αυτό το παιδί. Κτίζει την εικόνα ενός παιδιού μέσα στο μυαλό του. Βάσει αυτής της εικόνας, κάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΥΣΣΕΙΑ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

ΟΔΥΣΣΕΙΑ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Â Αφηγηματική τεχνική είναι η προοικονομία. Με όσα αναφέρει ο ποιητής σε κάποιους στίχ ους, μας προϊδεάζει (μας δίνει μια ιδέα) τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν, ώστε να είμαστε λίγο πολύ προετοιμασμένοι

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Ζητήματα νεοελληνικής λογοτεχνίας ΙΙ. Διδάσκουσα: Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Δέσποινα Παπαστάθη

Τίτλος Μαθήματος: Ζητήματα νεοελληνικής λογοτεχνίας ΙΙ. Διδάσκουσα: Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Δέσποινα Παπαστάθη Τίτλος Μαθήματος: Ζητήματα νεοελληνικής λογοτεχνίας ΙΙ Ενότητα: Ποιητική του πένθους στον 20ο αι. Διδάσκουσα: Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Δέσποινα Παπαστάθη Τμήμα: Φιλοσοφίας,

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Βαρελλά, Η νίκη του Σπύρου Λούη

Αγγελική Βαρελλά, Η νίκη του Σπύρου Λούη Αγγελική Βαρελλά, Η νίκη του Σπύρου Λούη Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σελ. 157) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία για όλο το

Διαβάστε περισσότερα

ιονύσιος Σολωµός ( )

ιονύσιος Σολωµός ( ) ιονύσιος Σολωµός (1798 1857) Ένας από τους σηµαντικότερους νεοέλληνες ποιητές. Είναι ο εθνικός µας ποιητής Ήταν ο πρώτος που καλλιέργησε συστηµατικά τη δηµοτική γλώσσα Αξιοποίησε την προγενέστερη ποιητική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER 1 Α Ομάδα «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

Να ιεραρχήσετε τα παρακάτω στάδια από τις φάσεις της θείας οικονομίας

Να ιεραρχήσετε τα παρακάτω στάδια από τις φάσεις της θείας οικονομίας ΜΑΘΗΜΑ 7 Ο Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Να ιεραρχήσετε τα παρακάτω στάδια από τις φάσεις της θείας οικονομίας σύμφωνα με τη χρονική σειρά που πραγματοποιήθηκαν: 1. Προαναγγελία του Μεσσία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α1. Τα βασικά θέµατα της Επτανησιακής σχολής είναι η φύση, η θρησκεία, η πατρίδα, η γυναίκα και ο έρωτας στην εξιδανικευµένη τους µορφή. Στο πρώτο απόσπασµα γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ÈÅÌÁÔÁ 2007 ÏÅÖÅ. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ ιονύσιο Σολωµό «Ο Κρητικό» Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 2007

ÈÅÌÁÔÁ 2007 ÏÅÖÅ. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ ιονύσιο Σολωµό «Ο Κρητικό» Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 2007 Α. ΚΕΙΜΕΝΟ ιονύσιο Σολωµό «Ο Κρητικό» 3 3 4 σαν πέτρες µε βυθίζουν! 4 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Θέµατα της Επτανησιακής Σχολής που απαντούν στα δοθέντα αποσπάσµατα

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής θα διδάσκεται από φέτος στην Ε και Στ Δημοτικού. Πρόκειται για μάθημα βιωματικού χαρακτήρα, με κύριο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ «Μόνο γιατί μ αγάπησες», Μαρία Πολυδούρη

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ «Μόνο γιατί μ αγάπησες», Μαρία Πολυδούρη ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ «Μόνο γιατί μ αγάπησες», Μαρία Πολυδούρη Δεν τραγουδώ παρά γιατί μ αγάπησες στα περασμένα χρόνια. Και σε ήλιο, σε καλοκαιριού προμάντεμα και σε

Διαβάστε περισσότερα

Νικηφόρου Βρεττάκου: «ύο µητέρες νοµίζουν πως είναι µόνες στον κόσµο» (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 253-254)

Νικηφόρου Βρεττάκου: «ύο µητέρες νοµίζουν πως είναι µόνες στον κόσµο» (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 253-254) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Νικηφόρου Βρεττάκου: «ύο µητέρες νοµίζουν πως είναι µόνες στον κόσµο» (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 253-254) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Παραδείγµατα ερωτήσεων ελεύθερης ανάπτυξης 1. Τι εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήρια Εν-τάξη Σελίδα 1 από 5

Φροντιστήρια Εν-τάξη Σελίδα 1 από 5 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : Νεοελληνική Γλώσσα / Γ ΕΠΑΛ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/01/2018 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1. Μη λογοτεχνικό κείμενο Α1. Πρόταση 1. Η λέξη πρόοδος ισοδυναμεί με βελτίωση της ζωής σε όλους τους τομείς. Σωστό/ Λάθος

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια 5 ο Συμπόσιο Νοσηλευτικής Ογκολογίας "Οι Ψυχολογικές Επιπτώσεις στον Ογκολογικό Ασθενή και ο Πολυδιάστατος Ρόλος της Συμβουλευτικής στην Αντιμετώπισής τους" Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική

Διαβάστε περισσότερα

-17 ο - ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

-17 ο - ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ -17 ο - ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Θέμα: «Θανάτου εορτάζουμε νέκρωσιν...» (κεφ.12) Σχολείο:Περιφερειακό Λύκειο Αγίου Χαραλάμπους, Έμπα Τάξη:Α Λυκείου Καθηγητής:Νικόλαος Καραμπάς Π.Μ.Π.: 16951 Α Σκοπός: Να αντιληφθούν

Διαβάστε περισσότερα

Για να μπορέσουν να κατανοήσουν πλήρως τη νέα κατάσταση και να αποδεχτούν πως είναι οριστική, θα χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες.

Για να μπορέσουν να κατανοήσουν πλήρως τη νέα κατάσταση και να αποδεχτούν πως είναι οριστική, θα χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες. Όταν οι γονείς χωρίζουν-οι συνέπειες ενός διαζυγίου στα παιδιά. Ο χωρισμός των δύο γονέων, θεωρείται ένα από τα πιο στρεσσογόνα συμβάντα για όλα τα μέλη που αποτελούν μια οικογένεια. Τα παιδιά βιώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο διδαγμένο: Μίλτου Σαχτούρη «Ο Ελεγκτής»

Κείμενο διδαγμένο: Μίλτου Σαχτούρη «Ο Ελεγκτής» 1 8 ο ΓΕΛ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ, Γ ΤΑΞΗ «Ο Ελεγκτής» Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δέσποινα Παπαστάθη, ΠΕ02 Κείμενο διδαγμένο: Μίλτου Σαχτούρη «Ο Ελεγκτής» Ένας μπαξές

Διαβάστε περισσότερα

Α' ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1 η σκηνή: στίχοι 437-494

Α' ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1 η σκηνή: στίχοι 437-494 Α' ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1 η σκηνή: στίχοι 437-494 1.α. Από τον Πρόλογο στο Επεισόδιο: Η Ελένη, μαζί με τις γυναίκες που αποτελούν το Χορό του δράματος, μπαίνουν μέσα στο παλάτι προκειμένου να ζητήσουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Τηλ./Fax: 210.62.19.712, Τηλ: 210.6218.894 www.apolito.gr e-mail:info@apolito.gr Λεωφόρος Μαραθώνος &Χρυσοστόµου Σµύρνης 3,

Τηλ./Fax: 210.62.19.712, Τηλ: 210.6218.894 www.apolito.gr e-mail:info@apolito.gr Λεωφόρος Μαραθώνος &Χρυσοστόµου Σµύρνης 3, «...Πλαστήκαµε για να µην είµαστε µονάχοι. Για τούτο η καρδιά µας ασταµάτητα διψά για τους άλλους. Χωρίς το διάλογο των υπάρξεων µας η ζωή φαίνεται αδειανή, ερηµωµένη, αδικαιολόγητη. Ζούµε και πλησιάζουµε

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί ο Ιησούς Χριστός ήταν και είναι «σημείον αντιλεγόμενον» Διδ. Εν. 6

Γιατί ο Ιησούς Χριστός ήταν και είναι «σημείον αντιλεγόμενον» Διδ. Εν. 6 Γιατί ο Ιησούς Χριστός ήταν και είναι «σημείον αντιλεγόμενον» Διδ. Εν. 6 Υπαπαντή του Κυρίου «θα είναι σημείο αντιλεγόμενο, για να φανερωθούν οι πραγματικές διαθέσεις πολλών» (Λουκ. 2, 34-35) Διχογνωμία

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκοντας λογοτεχνία με χρήση θεατρικών τεχνικών. Μια εφαρμογή στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α Γυμνασίου

Διδάσκοντας λογοτεχνία με χρήση θεατρικών τεχνικών. Μια εφαρμογή στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α Γυμνασίου Διδάσκοντας λογοτεχνία με χρήση θεατρικών τεχνικών. Μια εφαρμογή στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α Γυμνασίου Κατερίνα Καρρά Δρ. Φιλόλογος Θεατρολόγος katkarra@gmail.com Εργασίες στην κατεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

1. Η «Λειτουργία των πιστών» αφορά μόνο τους βαπτισμένους χριστιανούς. 4. Στη Θεία Λειτουργία οι πιστοί παρακαλούν τον Θεό να έχουν ειρηνικό θάνατο.

1. Η «Λειτουργία των πιστών» αφορά μόνο τους βαπτισμένους χριστιανούς. 4. Στη Θεία Λειτουργία οι πιστοί παρακαλούν τον Θεό να έχουν ειρηνικό θάνατο. ΜΑΘΗΜΑ 23 ο ΤΟ ΒΑΘΥΤΕΡΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ Να συμπληρώσετε την παρακάτω πρόταση επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις φράσεις α, β, γ, δ. Να τεκμηριώσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. στη Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ Λυκείου

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. στη Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ Λυκείου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ στη Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ Λυκείου Μανόλης Αναγνωστάκης «Στον Νίκο Ε 1949» Ερωτήσεις Φίλοι Που φεύγουν Που χάνονται μια μέρα Φωνές Τη νύχτα Μακρινές φωνές Μάνας τρελής στους έρημους δρόμους

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΔΕΣ ΠΕΡΒΟΛΙ ΟΜΟΡΦΟ: Ο κόσμος μας, ένα στολίδι. Τοκμακίδου Ελπίδα

ΓΙΑ ΔΕΣ ΠΕΡΒΟΛΙ ΟΜΟΡΦΟ: Ο κόσμος μας, ένα στολίδι. Τοκμακίδου Ελπίδα ΓΙΑ ΔΕΣ ΠΕΡΒΟΛΙ ΟΜΟΡΦΟ: Ο κόσμος μας, ένα στολίδι Τοκμακίδου Ελπίδα ΠΣ Δημοτικού Κοινωνική διαμεσολάβηση Βιωματική μάθηση Οικοδόμηση της γνώσης «η δημιουργία νοήματος έχει αποδεσμευτεί από την αποκλειστική

Διαβάστε περισσότερα

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές;

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ; τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ποια είναι η σχέση των πεποιθήσεών μας με την πραγματικότητα, για να είναι αληθείς και

Διαβάστε περισσότερα

Β2. α) 1 ος τρόπος πειθούς: Επίκληση στη λογική Μέσο πειθούς: Επιχείρημα («Να γιατί η αρχαία τέχνη ελευθερίας»)

Β2. α) 1 ος τρόπος πειθούς: Επίκληση στη λογική Μέσο πειθούς: Επιχείρημα («Να γιατί η αρχαία τέχνη ελευθερίας») Α1. ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το κείμενο πραγματεύεται το διαχρονικό ρόλο και τη συμβολή της αρχαίας ελληνικής τέχνης σε παγκόσμια κλίμακα. Αρχικά, επισημαίνεται ότι ο καλλιτέχνης προσπαθεί μέσω της τέχνης να αποστασιοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Η Σημασία της Επικοινωνίας

Η Σημασία της Επικοινωνίας Η Σημασία της Επικοινωνίας Εκπαιδευτή Εκπαιδευόμενου των: Ανθσγου (Ι) Ντίντη Βασιλείου και Ανθσγου (Ι)Μουσταφέρη Μιλτιάδη Επιμέλεια: Επγος (ΜΑ) Νεκ. Καρανίκας Για την ασφαλή και αποτελεσματική διεξαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία: Συμβουλές για... γονείς σε απόγνωση (1951)

Εφηβεία: Συμβουλές για... γονείς σε απόγνωση (1951) Κείμενο Εφηβεία: Συμβουλές για... γονείς σε απόγνωση (1951) Έχετε περάσει την αγωνία των πρώτων ημερών της ζωής του παιδιού σας. Έχετε (ξε)περάσει εκείνες τις νύχτες που έπρεπε να σηκώνεστε στις 3 τα ξημερώματα

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Ε Λ Λ Η Ν Ι

Διαβάστε περισσότερα

"Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι." Oscar Wilde

Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι. Oscar Wilde 1 Αγαπημένε μου φίλε/η, "Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι." Oscar Wilde Θα ήθελα να σε καλωσορίσω σε αυτό το σεμινάριο. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα να ξέρεις πώς δεσμεύομαι με το πέρας

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Ε Λ Λ

Διαβάστε περισσότερα

Οι γλώσσες αλλάζουν (5540)

Οι γλώσσες αλλάζουν (5540) Κείμενο 1 Οι γλώσσες αλλάζουν (5540) Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη, για να διαπιστώσει κανείς ότι οι φυσικές γλώσσες αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου, όπως όλες οι πτυχές του φυσικού κόσμου και της ζωής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82 ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82 1.Α. Ο ρόλος και η λειτουργία του Προλόγου ως δομικό στοιχείο της τραγωδίας: Ο πρόλογος μιας τραγωδίας αποτελεί τα πρώτο από τα απαγγελλόμενα μέρη και εκτελείται από τους

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ. Το κίνημα του ρομαντισμού κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα.

ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ. Το κίνημα του ρομαντισμού κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ Το κίνημα του ρομαντισμού κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Ο ρομαντισμός προβάλλει το συναίσθημα και τη φαντασία. Στα ποιήματα υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ ΤΑΞΗ: Β ΛΥΚΕΙΟΥ. Οι μαθητές και οι μαθήτριες να είναι σε θέση να:

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ ΤΑΞΗ: Β ΛΥΚΕΙΟΥ. Οι μαθητές και οι μαθήτριες να είναι σε θέση να: ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ ΤΑΞΗ: Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑ

Διαβάστε περισσότερα

Συναισθήματα και η Διαχείρισή τους

Συναισθήματα και η Διαχείρισή τους Συναισθήματα και η Διαχείρισή τους Όταν είμαστε παιδιά, στο ξεκίνημα της ζωής μας, έχουμε έντονη σύγχυση σχετικά με τα συναισθήματά μας, νοιώθοντας την ανάγκη να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο

Διαβάστε περισσότερα

Η θεολογική διδασκαλία της προς Εβραίους. Οι βασικές θέσεις και οι ιδιαιτερότητες της επιστολής σε σχέση με τα υπόλοιπα βιβλία της Κ.Δ.

Η θεολογική διδασκαλία της προς Εβραίους. Οι βασικές θέσεις και οι ιδιαιτερότητες της επιστολής σε σχέση με τα υπόλοιπα βιβλία της Κ.Δ. Η θεολογική διδασκαλία της προς Εβραίους Οι βασικές θέσεις και οι ιδιαιτερότητες της επιστολής σε σχέση με τα υπόλοιπα βιβλία της Κ.Δ. Διαπιστώσεις Α. Δεν εντοπίζονται άμεσοι φιλολογικοί δεσμοί με τους

Διαβάστε περισσότερα

Αντιστοιχήστε ένα γράμμα της πρώτης στήλης με έναν αριθμό της δεύτερης στήλης (στη δεύτερη στήλη δύο επιλογές περισσεύουν).

Αντιστοιχήστε ένα γράμμα της πρώτης στήλης με έναν αριθμό της δεύτερης στήλης (στη δεύτερη στήλη δύο επιλογές περισσεύουν). ΜΑΘΗΜΑ 25 Ο ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ Αντιστοιχήστε ένα γράμμα της πρώτης στήλης με έναν αριθμό της δεύτερης στήλης (στη δεύτερη στήλη δύο επιλογές περισσεύουν). ΣΤΗΛΗ Α ΣΤΗΛΗ Β α. «Κατ οίκον εκκλησία» 1.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ (1931) Βιογραφικό Σημείωμα 1 Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Κωνσταντίνου Δημητριάδη) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στο τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου

Διαβάστε περισσότερα

«Οικογένεια σε Κρίση Διαχείριση της Απώλειας». Δρ. Μάγια Αλιβιζάτου Ψυχολόγος / Διασχολική Συντονίστρια Ψυχοπαιδαγωγικών Τμημάτων Κολλεγίου Αθηνών

«Οικογένεια σε Κρίση Διαχείριση της Απώλειας». Δρ. Μάγια Αλιβιζάτου Ψυχολόγος / Διασχολική Συντονίστρια Ψυχοπαιδαγωγικών Τμημάτων Κολλεγίου Αθηνών + «Οικογένεια σε Κρίση Διαχείριση της Απώλειας». Δρ. Μάγια Αλιβιζάτου Ψυχολόγος / Διασχολική Συντονίστρια Ψυχοπαιδαγωγικών Τμημάτων Κολλεγίου Αθηνών + Απώλεια ονομάζουμε κάθε στέρηση, κάθε αποχωρισμό από

Διαβάστε περισσότερα

Φιλομήλα Λαπατά: συνέντευξη στην Μαρία Χριστοδούλου

Φιλομήλα Λαπατά: συνέντευξη στην Μαρία Χριστοδούλου Φιλομήλα Λαπατά: συνέντευξη στην Μαρία Χριστοδούλου December 13, 2018 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ Η αναγνωρισμένη και καταξιωμένη συγγραφέας στο χώρο της Φιλομήλα Λαπατά κάνει την εμφάνισή της με το νέο της

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος γίνεται να σωθεί;

Ποιος γίνεται να σωθεί; 5 Απριλίου 2019 Ποιος γίνεται να σωθεί; Θρησκεία / Ηθική Σπύρος Α. Λαζάρου, M.D. Πλαστικός Κρανιογναθοπροσωπικός & Επανορθωτικός Χειρουργός Ο απόστολος Παύλος στην επιστολή του προς Τιμόθεο, αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ :ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΗΡΙΚΩΝ ΕΠΩΝ

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ :ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΗΡΙΚΩΝ ΕΠΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ :ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΗΡΙΚΩΝ ΕΠΩΝ Η Ιλιάδα μαζί με την Οδύσσεια αποτελούν τα αρχαιότερα έπη, όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, που μας

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους Εφηβεία και Πρότυπα Τι σημαίνει εφηβεία; Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής του ανθρώπου που αρχίζει με το τέλος της παιδικής ηλικίας και οδηγεί στην ενηλικίωση. Είναι μια εξελικτική φάση που κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β') ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΜΑΪΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ Α1.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Κ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Κ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γ ΕΠΑΛ 01 / 04 / 2018 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Κ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α. Μη λογοτεχνικό κείμενο Δραστηριότητα 1 1. Διαβάσατε το παραπάνω κείμενο σε έναν διαδικτυακό ιστότοπο και θέλετε να ενημερώσετε τους συμμαθητές σας,

Διαβάστε περισσότερα

Ουίλλιαµ Σαίξπηρ: «Σονέτο XVIII» (Ν.Ε.Λ. Β Λυκείου, Α5, σσ. 54-55)

Ουίλλιαµ Σαίξπηρ: «Σονέτο XVIII» (Ν.Ε.Λ. Β Λυκείου, Α5, σσ. 54-55) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Ουίλλιαµ Σαίξπηρ: «Σονέτο XVIII» (Ν.Ε.Λ. Β Λυκείου, Α5, σσ. 54-55) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµµατολογικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης και «Ο χορός των ψευδαισθήσεων» Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου :26

Ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης και «Ο χορός των ψευδαισθήσεων» Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου :26 Ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης και «Ο χορός των ψευδαισθήσεων» Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015-10:26 Γράφει η Μαίρη Γκαζιάνη «Οι ψευδαισθήσεις είναι ένας θεμιτός μηχανισμός της ανθρώπινης ψυχής. Χωρίς την

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 27-05-2004

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 27-05-2004 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 27-05-2004 1. Πράγματι, τα προαναφερθέντα αποτελούν κυρίαρχα χαρακτηριστικά της ποίησης του Ελύτη, που πιστοποιούνται σαφέστατα- και στο δοθέν ποίημα. Συγκεκριμένα:

Διαβάστε περισσότερα

Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1

Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1 Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1 Μια σύνοψη του Βιβλίου (ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ): Η πλειοψηφία θεωρεί πως η Νόηση είναι μια διεργασία που συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΜΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Α. ΜΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) Α. ΜΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Εισαγωγικό

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Ελληνική Λογοτεχνία Α Λυκείου Κωδικός 4528 Ενότητα: «Παράδοση και μοντερνισμός στη νεοελληνική ποίηση»

Νέα Ελληνική Λογοτεχνία Α Λυκείου Κωδικός 4528 Ενότητα: «Παράδοση και μοντερνισμός στη νεοελληνική ποίηση» Νέα Ελληνική Λογοτεχνία Α Λυκείου Κωδικός 4528 Ενότητα: «Παράδοση και μοντερνισμός στη νεοελληνική ποίηση» ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΟΡΦΥΡΑΣ (1879-1932), Είδα Εἶδα μία χώρα ξωτικιὰ στ ἀνήσυχο ὄνειρό μου: πόσ ὄμορφη δὲ

Διαβάστε περισσότερα

Οδυσσέας Ελύτης: Η Μαρίνα των βράχων (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 55-58)

Οδυσσέας Ελύτης: Η Μαρίνα των βράχων (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 55-58) 1. ΚΕΙΜΕΝO Οδυσσέας Ελύτης: Η Μαρίνα των βράχων (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 55-58) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµ- µατολογικά στοιχεία:

Διαβάστε περισσότερα

β. έχει κατοχυρωμένο το απόρρητο και από την Εκκλησία και από την Πολιτεία

β. έχει κατοχυρωμένο το απόρρητο και από την Εκκλησία και από την Πολιτεία ΜΑΘΗΜΑ 24 Ο ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ Να συμπληρώσετε την παρακάτω πρόταση επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις φράσεις α, β, γ, δ. Να τεκμηριώσετε με συντομία

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Πιθανότατα αισθάνεστε πολύ αναστατωµένοι αφού λάβατε µια διάγνωση καρκίνου. Συνήθως είναι δύσκολο να αποδεχθείτε τη διάγνωση αµέσως και αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ο σχεδιασμός για προστασία της «παλιάς πόλης» ως σχεδιασμός της «σημερινής πόλης»

Ο σχεδιασμός για προστασία της «παλιάς πόλης» ως σχεδιασμός της «σημερινής πόλης» ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΑΝΙΑΤΣΑΣ' Ο σχεδιασμός για προστασία της «παλιάς πόλης» ως σχεδιασμός της «σημερινής πόλης» Α. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Το θέμα του συνεδρίου, Ήέες πόλεις πάνω σε παλιές", είναι θέμα με πολλές

Διαβάστε περισσότερα

Το φαινόμενο του καταναλωτισμού Τετάρτη, 28 Μάρτιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 28 Μάρτιος :01

Το φαινόμενο του καταναλωτισμού Τετάρτη, 28 Μάρτιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 28 Μάρτιος :01 Λάμπρος Λάσδας Η ανθρώπινη συμπεριφορά μεταβάλλεται από εποχή σε εποχή, ανάλογα με τις ανάγκες, τις αξίες και τις διεξόδους από τα προβλήματα που ο άνθρωπος έχει ή νομίζει πως έχει στη διάθεσή του. Ένα

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί ως αναγνώστης: Τα στάδια ανάπτυξης της ανάγνωσης και η σημασία της στην ευρύτερη καλλιέργεια του παιδιού

Το παιδί ως αναγνώστης: Τα στάδια ανάπτυξης της ανάγνωσης και η σημασία της στην ευρύτερη καλλιέργεια του παιδιού Το παιδί ως αναγνώστης: Τα στάδια ανάπτυξης της ανάγνωσης και η σημασία της στην ευρύτερη καλλιέργεια του παιδιού Διεπιστημονικό Συνέδριο: InfoKid 2017 Κέρκυρα Σπυροπούλου Χριστίνα Μαργαρίτα, Εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

Η ποιήτρια Κική Δημουλά

Η ποιήτρια Κική Δημουλά Η Π Ο Ι Η Τ Ρ Ι Α Κ Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Υ Λ Α 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Η ποιήτρια Κική Δημουλά (Νεοελληνική Λογοτεχνία Κατευθύνσεων, σσ. 91-115) 2. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση και Διαχείριση των Προβλημάτων στην Σύγχρονη Καθημερινή Πραγματικότητα

Αντιμετώπιση και Διαχείριση των Προβλημάτων στην Σύγχρονη Καθημερινή Πραγματικότητα 24 Απριλίου 2018 Αντιμετώπιση και Διαχείριση των Προβλημάτων στην Σύγχρονη Καθημερινή Πραγματικότητα Θρησκεία / Κοινωνικά θέματα Μίνα Μπουλέκου, Συγγραφέας-Ποιήτρια Η διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ

ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ Την έρευνα για τη φύση του την αρχίζει ο άνθρωπος θέτοντας στον εαυτό του την ερώτηση: «Ποιός είμαι; Τι είμαι;» Στην πορεία της αναζήτησης για την απάντηση, η ερώτηση διαφοροποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247

Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247 Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247 Κείμενο [Η επίδραση της τηλεόρασης στην ανάγνωση] Ένα σημαντικό ερώτημα που αφορά τις σχέσεις τηλεόρασης και προτιμήσεων του κοινού συνδέεται

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΛ

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΛ Μη Λογοτεχνικό κείµενο Το νόηµα της εργασίας ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Η επιλογή επαγγέλµατος αποτελεί σηµαντική απόφαση στη ζωή του κάθε ατόµου και για να είναι σωστή θα πρέπει να ταυτίζεται µε τα ενδιαφέροντα,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ , ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΤΑ ΚΑΤΣΙΚΗ - ΓΚΙΒΑΛΟΤ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΘΗΝΑ 2001 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η οριοθέτηση της παιδικής λογοτεχνίας σε σχέση με την

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ Τ.Ε.Ε. Κατά την απονομή των βραβείων Νόμπελ Λογοτεχνίας στον ποιητή το Γιάννης Μακρυγιάννης

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ Τ.Ε.Ε. Κατά την απονομή των βραβείων Νόμπελ Λογοτεχνίας στον ποιητή το Γιάννης Μακρυγιάννης ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ Τ.Ε.Ε. ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Β ΚΥΚΛΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε

Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗ: http //blgs.sch.gr/anianiuris ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Νιανιούρης Αντώνης (email: anianiuris@sch.gr) Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε Διηγούμαστε ή αφηγούμαστε ένα γεγονότος, πραγματικό

Διαβάστε περισσότερα

Θρησκεία: ένα παναθρώπινο φαινόμενο. Διδ. Εν. 3

Θρησκεία: ένα παναθρώπινο φαινόμενο. Διδ. Εν. 3 Θρησκεία: ένα παναθρώπινο φαινόμενο Διδ. Εν. 3 Η έννοια της θρησκείας Ο όρος «θρησκεία» συνδέεται με το φαινόμενο της θρησκείας γενικά και με τις επιμέρους θρησκείες ειδικότερα Με το πολυδιάστατο και

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΜΕΝΗ ΨΥΧΗ. του Ρατζίντερ Σινγκ Απόσπασμα από το βιβλίο: «Διαλογισμός για την Ενδυνάμωση της Ψυχής σας»

Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΜΕΝΗ ΨΥΧΗ. του Ρατζίντερ Σινγκ Απόσπασμα από το βιβλίο: «Διαλογισμός για την Ενδυνάμωση της Ψυχής σας» Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΜΕΝΗ ΨΥΧΗ του Ρατζίντερ Σινγκ Απόσπασμα από το βιβλίο: «Διαλογισμός για την Ενδυνάμωση της Ψυχής σας» Μέσα μας υπάρχουν περισσότερα πλούτη απ ό,τι μπορούμε ποτέ να συσσωρεύσουμε σ αυτή τη Γη.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ Για μαθητές/τριες γυμνασίου ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ-ΑΘΗΝΑ 2018 Τι είναι η Τρίτη Ηλικία Οι ηλικίες

Διαβάστε περισσότερα

Ορθόδοξο Ορφανοτροφείο στην Ινδία. Ανακτήθηκε από (8/9/2016). * * *

Ορθόδοξο Ορφανοτροφείο στην Ινδία. Ανακτήθηκε από  (8/9/2016). * * * Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘEMATIKH ΕNOTHTA 2. ΘΡΗΣΚΕΙΑ Β_ΘΕ 2.1 ΙΕΡΟΤΗΤΑ (Νοηματοδοτώντας) Ορθόδοξο Ορφανοτροφείο στην Ινδία. Ανακτήθηκε από http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/8872?locale=el (8/9/2016). Γυναίκα που

Διαβάστε περισσότερα

Θεμελιώδης αντίθεση που διατρέχει ολόκληρο το έργο και αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονές του. Απαντάται με ποικίλες μορφές και συνδέεται με

Θεμελιώδης αντίθεση που διατρέχει ολόκληρο το έργο και αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονές του. Απαντάται με ποικίλες μορφές και συνδέεται με Θεμελιώδης αντίθεση που διατρέχει ολόκληρο το έργο και αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονές του. Απαντάται με ποικίλες μορφές και συνδέεται με προβληματισμούς για την αλήθεια και τη γνώση. Απηχεί τις

Διαβάστε περισσότερα

Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα. με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη

Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα. με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη ΜΑΘΗΜΑ 3 Ο Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΛΑΤΡΕΙΑ Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 12:25 Σελίδα 2 από 6 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 06/06/2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΣΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1

Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1 Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1 (ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ - ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ) Μια σύνοψη: Κατανοώντας ορισμένες λέξεις και έννοιες προκύπτει μια ανυπολόγιστη αξία διαμορφώνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ (αποσπάσματα από το βιβλίο του Έριχ Φρομ «η τέχνη της αγάπης», Εκδόσεις Μπουκουμάνη).

ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ (αποσπάσματα από το βιβλίο του Έριχ Φρομ «η τέχνη της αγάπης», Εκδόσεις Μπουκουμάνη). ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ (αποσπάσματα από το βιβλίο του Έριχ Φρομ «η τέχνη της αγάπης», Εκδόσεις Μπουκουμάνη). 1. Σ ένα πολιτισμό όπου επικρατεί το εμπορικό πνεύμα και η

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 1 Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Προαιρετικό σεμινάριο: Η διδασκαλία της Λογοτεχνίας στη Μέση Εκπαίδευση, Π.Ι. Οκτώβριος Νοέμβριος 2015 Επιμέλεια: Σωτηρία Παπαμαργαρίτη, Σύμβουλος Φιλολογικών Μαθημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/aquinas.php ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος φιλόσοφος του δευτέρου μισού του Μεσαίωνα ήταν ο Θωμάς ο Ακινάτης, που έζησε από το 1225 ως το 1274. Υπήρξε ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα

(άγιο μύρο / τριήμερη / ολόλευκα / κολυμβήθρας / κατάδυση) «Στο χρίσμα, ο ιερέας χρίει τον.. σ όλα τα μέρη του σώματός του με

(άγιο μύρο / τριήμερη / ολόλευκα / κολυμβήθρας / κατάδυση) «Στο χρίσμα, ο ιερέας χρίει τον.. σ όλα τα μέρη του σώματός του με ΜΑΘΗΜΑ 21 Ο ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΜΑΤΟΣ Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις κατάλληλες λέξεις ή φράσεις που δίνονται στην παρένθεση. Σε κάθε κενό αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Οι τρεις διαστάσεις της μάθησης Αλέξης Κόκκος Ο Knud Illeris, ο σημαντικότερος ίσως θεωρητικός της μάθησης σήμερα, στο κείμενό του «Μια

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις φυσικής και Δυσλεξία

Ασκήσεις φυσικής και Δυσλεξία Ασκήσεις φυσικής και Δυσλεξία 1. Εισαγωγή 2. Τύποι 3. Ασκήσεις Γρηγοριάδης Ιωάννης Φυσική Η φυσική αποτελεί πεδίο στο οποίο μπορούν να διαπρέψουν οι μαθητές με δυσλεξία καθώς η ιδιαιτερότητα τους, τους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα