4 Ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Σχολικό έτος ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "4 Ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Σχολικό έτος 2011-2012 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ"

Transcript

1 4 Ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Σχολικό έτος ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

2 «Αστική αρχιτεκτονική στο νησί μας και στο Βόρειο Αιγαίο»

3 ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΟΜΑΔΕΣ: Οι εξερευνητές

4 Οι ανώνυμοι

5 Think Teen

6 Absolute

7 Six o clock

8 Σοφιστές

9 Η ομοιομορφία, η ισοπέδωση είναι ένας από τους θεμελιώδεις κανόνες του πολιτισμού μας. Φρονώ και τώρα, ύστερα από πολλές προσπάθειες που έκαμα, για να μπορέσω να συμφιλιωθώ μαζί της(δηλ. με την πολυκατοικία) πως σπίτι δεν είναι. Γιατί όταν λέμε «σπίτι» δεν εννοούμε μόνο μια κατασκευή αλλά και ένα ψυχικό γεγονός. Η πολυκατοικία δεν είναι ψυχικό γεγονός.. Το σπίτι είναι ένα αντιφέγγισμα του εσωτερικού ανθρώπου. Το σπίτι έχει ρίζες. Το σπίτι προσφέρει το αίσθημα της βεβαιότητας, της ασφάλειας. Είναι ένα άσυλο, ένα καταφύγιο της προσωπικής ζωής. Μέσα στο σπίτι κατοικούν οι πρόγονοι, διατηρείται η συνέχεια της γενιάς, οι κάμαρές του γεμίζουν θύμηση, το κάθε αντικείμενο έχει την ιστορία του. Η πολυκατοικία υπηρετεί την προχειρότητα, την υλική ανάγκη, ανήκει στον καλπασμό του καιρού. Δεν ανταποκρίνεται στα βασικά αιτήματα της προσωπικής ζωής. Η πολυκατοικία είναι σταυροδρόμι, είναι τρίστρατο, αγορά, δημόσιος χώρος. Προσφέρει μερικές και σημαντικότατες βέβαια βιοτικές ανέσεις και δυσκολεύει από την άλλη πλευρά την ανάσα. Ο ένοικος δεν την εξουσιάζει της παραδίνεται. Γίνεται ένας δεσμώτης. Αισθάνεται πως είναι υποχρεωμένος να κυκλοφορεί σε ένα απέραντο κομματιασμένο χώρο, όπου δεν έχει το δικαίωμα να υπάρξει έξω από μερικά τετραγωνικά μέτρα. Αν θελήσει να κάμει μερικά βήματα θα προσκρούσει σε άλλο τοίχο. Υπάρχει παντού αδιέξοδο.. Δεν πρέπει άλλωστε να λησμονούμε, πως ο άνθρωπος του παρελθόντος είχε πολλές ευκαιρίες να ζει μέσα στο σπίτι και να το ζει το σπίτι. Το σημερινό σπίτι το ονόμασαν «κέντρο διερχομένων». Είναι ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, επιπλωμένο, διευθετημένο και κατά τον τρόπο του ξενοδοχείου. Δεν είναι καμωμένο να στεγάζει μια οικογενειακή ζωή, για να δημιουργεί ατμόσφαιρα οικειότητας.. Το παλιό, στέρεο νόημα του σπιτιού, που ευνοούσε τις σταθερές καταστάσεις, που έδινε το νόημα της ασφάλειας, της μονιμότητας, της συνέπειας, που δημιουργούσε και διατηρούσε την παράδοση, που έγραφε Ιστορία, όχι ρεπορτάζ, σε λίγο θα είναι μια ξεπερασμένη υπόθεση. «Άλλα σπίτια σημαίνει άλλοι άνθρωποι». Ι.Μ.Παναγιωτόπουλος, Το νόημα του σπιτιού, εφημερίδα Ελευθερία 22/08/1965 Δοκίμιο στον τόμο Η σιωπή και ο λόγος.

10 Με αυτές τις σκέψεις ξεκίνησε το πολιτιστικό μας πρόγραμμα με άριστους πρωτεργάτες τους μαθητές της Γ τάξης του 4 ου Γυμνασίου Μυτιλήνης. Θελήσαμε να παρουσιάσουμε την μεγάλη συγγένεια της αρχιτεκτονικής του Βορείου Αιγαίου αλλά κυρίως της Λέσβου, με τα απέναντι παράλια και την τοποθέτησή της στην ευρύτερη πολιτισμική ζώνη της Μικράς Ασίας, της Θράκης και της βαλκανικής ενδοχώρας.

11 Ιστορικά στοιχεία του λεσβιακού σπιτιού Κατά την εγκαθίδρυση της Τουρκοκρατίας από το 1462 έως το τέλος του 17 ου αιώνα δεν έχουμε φυσικά στοιχεία για την μορφή των κατοικιών. Είναι όμως πολύ πιθανό να είχε παραλύσει το εμπόριο και η οικονομία γενικότερα και έτσι να επικρατούσε η πειρατεία όπου ανάγκασε τον πληθυσμό να εγκατασταθεί στο εσωτερικό του νησιού. Οι Τούρκοι κυριαρχούσαν στα αστικά κέντρα ενώ οι Έλληνες σκορπιστήκαν στην ύπαιθρο όπου δημιούργησαν νέους οικισμούς με έντονες ομοιότητες με την απέναντι Μικρασιατική ακτή όπου η Λέσβος μοιάζει τόσο στην γεωμορφολογία του εδάφους όπως φαίνεται από τα οικοδομικά υλικά και τους τρόπους κατασκευής. Τα σπίτια του καιρού εκείνου ήταν μικρά, μονώροφα, χαμηλοτάβανα με οριζόντια στέγη. Στα μέσα του 18 αιώνα δόθηκαν κάποιες ελευθερίες στον ελληνικό υπόδουλο ελληνισμό και άρχισε η άνθηση της οικονομίας, με επακόλουθο την κατασκευή καινούργιων σπιτιών με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

12 Αστικές κατοικίες Στη Λέσβο η ελαιοκαλλιέργεια, το εμπόριο του λαδιού καθώς και το εμπόριο Αιγαίου έφεραν μεγάλα πλούτη στο νησί και άλλαξαν τον τρόπο ζωής τους. Οι πρώτες κατοικίες της άρχουσας τάξης ήταν διώροφα κτίρια με υπόγειους βοηθητικούς χώρους ή και τριώροφα. Οι τοίχοι του ισογείου ήταν λιθόκτιστοι ενώ του τελευταίου ορόφου ξυλόπηκτοι και στη πρόσοψη προεξέχουν στηριζόμενοι σε ξύλινες αντηρρίδες διαφόρων σχημάτων. Η ζωή της οικογένειας περνά στο υπόγειο ισόγειο όπου βρίσκεται η κουζίνα, τα κελάρια κ.α. Οι επίσημοι χώροι βρίσκονται στον τελευταίο όροφο και έφεραν τοιχογραφίες και οροφογραφίες κατά το πρότυπο του τούρκικου αρχοντικού. Τα κυριότερα παραδοσιακά υλικά ήταν η πέτρα και το ξύλο που προέρχονταν από ντόπιες πηγές ή από την απέναντι ακτή. Παραδοσιακό σπίτι Τα περισσότερα σπίτια διατηρούσαν ανάλαφρα ξύλινα σαχνισίνια που στηρίζονταν σε πέτρινο κορμό, διάτρητα από παράθυρα και φεγγίτες ατενίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις, μοναδική εικόνα στο λεσβιακό τοπίο. Η στήριξή τους γίνεται με ξύλινα φουρούσια ή καλύπτεται όπως και το γείσο με καμπύλη απο μπαγδατί(ελαφριά ξυλοκατασκευή) κατά το ανατολίτικο πρότυπο. Η εξωτερική κατασκευή τους γίνεται με λεπτές ξύλινες παραστάδες και βάφονται στο ίδιο χρώμα με τα κουφώματα. Ο διάκοσμος είναι λεπτός και κάποια είναι πελεκητά, αγκωνάρια ή υπέρυθρα.

13 Πύργοι Είναι συνήθως τριώροφοι με λιθοδομές μεγάλου πάχους στους εξωτερικούς τοίχους του πρώτου και δευτέρου ορόφου, και με προεξοχές τμημάτων του τρίτου ορόφου που στηρίζονται σε πέτρινα ή ξύλινα φουρούσια με το σύστημα της επεξοχής. Στο ισόγειο των πύργων δεν υπάρχουν παράθυρα και η πόρτα είναι μονόφυλλη και με χοντρές σανίδες, έτσι που το σπάσιμο της να είναι δύσκολο. Στους παλαιότερους πύργους πάνω από την είσοδο είχαν τον καταρράκτη ή φονιά από όπου μπορούσαν να ρίξουν καυτό λάδι ή νερό στα κεφάλια των εισβολέων. Οι πρεοεξοχές του β ορόφου με τα πολλά παράθυρα και τα λεία επιχρίσματά του, σε αντίθεση με το ισόγειο και τον α όροφο προσδίδουν μια ελαφρότητα και χάρη, που τονίζεται από τη θαυμάσια αναλογία του ύψους των δυο πρώτων ορόφων ως προς το ύψος του προεξέχοντος τρίτου.

14 Αρχοντικό του 19 ου αιώνα Στις αρχοντικές κατοικίες από τις οποίες ελάχιστες σώζονται, η επίδραση της Ανατολής είναι φανερή και έντονη ακόμα και στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα. Η χαρακτηριστική τους διάταξη είναι το χαγιάτι, δηλαδή όλα τα κύρια δωμάτια στον όροφο γύρω από ένα κεντρικό, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζονται από ρεύμα του νεοκλασικισμού και του μπαρόκ. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι η προεξοχή τμήματος του τελευταίου ορόφου από όποια πλευρά ή πλευρές είναι ελεύθερες σε ξύλινες αντηρίδες στερεωμένες στο λιθόκτιστο τοίχο. Οι προεξοχές αυτές λέγονται κρέμασες με τα πολλά συνεχόμενα παράθυρα και δίνουν την αίσθηση μιας ελαφρότητας, μιας νίκης του πνεύματος επί της ύλης, μοιάζουν να νικούν το νόμο της βαρύτητας. Στον τελευταίο όροφο είναι οι χώροι υποδοχής, άπλετα φωτισμένοι, οι κρεβατοκάμαρες, οι ευγενείς λεγόμενοι χώροι. Ανάλογα με την οικονομική ευρωστία του ιδιοκτήτη υπήρχαν τοιχογραφίες και τα ταβάνια διακοσμούταν από ρόδακες και άλλα σχέδια σχηματισμένα με ξύλινες πηχίτσες. Αργότερα οι διακοσμήσεις γίνονται γύψινες. Σε χώρο υποδοχής υπάρχει τζάκι με γύψινες διακοσμήσεις πάνω από το ράφι που λεγόταν νύμφες. Συνηθισμένη ήταν η διάνοιξη φανών πάνω από τα παράθυρα του τελευταίου ορόφου, σχήματος έλλειψης στα λαϊκά σπίτια και σαν vitraux στα αρχοντικά με πολύπλοκα σχέδια όπου η μίμηση ξένων προτύπων είναι ολοφάνερη.

15 Το ισόγειο έχει πού μικρά και λίγα παράθυρα και εκεί μπαίνουμε από μια δίφυλλη πόρτα όπου βρίσκεται η αχυροπατή(αποθήκη άχυρου), η λιόπατη (αποθήκη της ελιάς ώσπου να έρθει η σειρά του αλέσματος), αλατερό (μικρή αποθήκη αλατιού για το αλάτισμα της ελιάς) και φυσικά η αποθήκη με τα πήλινα κιούπια του λαδιού και το κατώγι ή ντάμι για το στάβλισμα του υποζύγιου και της κατσίκας. Ιδιοτυπία του λεσβιακού σπιτιού ήταν το γεροντικό, ένα δωμάτιο στο ισόγειο ή σε υπερύψωσή του, όπου μετακόμιζαν οι γέροι γονείς μετά την παντρειά των θυγατέρων τους. Η κουζίνα βρίσκεται κάτω από ένα μικρό υπόστεγο στο βάθος της αυλής, με κατάλληλη πρόσβαση και εκεί βρίσκεται και το αποχωρητήριο που σε πολλά χωριά ονομάζεται και «αναγκαίος».

16 Ανάμεσα στο 1850 και το 1912 η πόλη της Μυτιλήνης γνώρισε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής ανάπτυξης και ακμής που οδήγησε στο άνοιγμα του ορίζοντά της στον πολιτισμό της Δύσης. Κατά την περίοδο αυτή η Μυτιλήνη ανέπτυξε μια εντυπωσιακή και ενίοτε μεγαλοπρεπή αρχιτεκτονική κατοικίας, η οποία επιπλέον εκδηλωνόταν μέσα από μια καινοφανή, για τα τότε επικρατούντα πρότυπα της οθωμανικής κατοικίας, γλώσσα του εκλεκτικιστικού νεοκλασικισμού. Από τα μέσα του 19 ου αιώνα οι αλλαγές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας επηρέασαν άμεσα τη Μυτιλήνη. Η ραγδαία ανάπτυξη των οικονομικών δραστηριοτήτων του χριστιανικού πληθυσμού κυρίως, συνδυάστηκε με την άνοδο του βιοτικού και εκπαιδευτικού επιπέδου. Η Μυτιλήνη καθιερώθηκε ως επίνειο ολόκληρου του νησιού στον τομέα του διαμετακομιστικού εμπορίου. Μετά το 1923 η εικόνα αλλάζει με την αποχώρηση των μουσουλμάνων και την εγκατάσταση προσφύγων. Οικοδομούνται νέες συνοικίες και μεταβιβάζονται τίτλοι ιδιοκτησίας. Παρά τις επιπτώσεις της Μικρασιατικής Καταστροφής στην οικονομική και κοινωνική ζωή, οι εμπορικές δραστηριότητες και η βιομηχανική παραγωγή διατηρούνται ακμαίες μέχρι το 1940.

17 Ο μεγάλος σεισμός και η οικοδομική εξέλιξη έως το 1940 Στις 23 Φεβρουαρίου 1867 ένας μεγάλος σεισμός συγκλόνισε όλη τη Λέσβο. Στην πόλη της Μυτιλήνης καταστράφηκαν 2500 περίπου σπίτια. Καθώς όμως η οικονομία ήταν ανθηρή επακολούθησε οικοδομικός οργασμός. Εκτός από τις επισκευές χτίζονταν από τους σχετικά πλουσιότερους νέες κατασκευές με φανερή την επίδραση ενός νέου πνεύματος που δεν δεχόταν πλέον τις ξύλινες κατασκευές με προεξοχές. Οι τοίχοι ήταν λιθόκτιστοι, κορνίζες και διαζώματα άρχισαν να κοσμούν την οικοδομή και άρχιζαν να εμφανίζονται τα αετώματα. Στις αρχές του 20 ου αιώνα μεγάλος πλούτος είχε συγκεντρωθεί σε λίγους μυτιληνιούς και αυτοί έχτισαν μικρά παλάτια, μίγμα νεοκλασικής και νεοαναγεννησιακής ιταλικής και γαλλικής τεχνοτροπίας, με κύριο χαρακτηριστικό την επίδειξη πλούτου και δύναμης του ιδιοκτήτη. Από το τέλος του ΙΘ αιώνα και μετά επικρατεί ένας νόθος νεοκλασικός ρυθμός με αετώματα, κορνίζες, διαζώματα, πλαίσια παραθύρων και κολώνες στην είσοδο. Στις ασθενέστερες οικονομικές τάξεις απλοποιούνται οι κατασκευές. Τα μαρμάρινα στοιχεία αντικαθίσταντο από γύψινα ή ασβεστοκονία, παραμένει όμως μια επιδεικτική τάση στην είσοδο του σπιτιού με μαρμάρινα σκαλοπάτια, ευπαρουσίαστο πλατύσκαλο με παραστάδες που πλαισιώνουν τη δίφυλλη πόρτα. Ο πληθυσμός αυξανόταν ώσπου ήρθε ο πόλεμος του 1912 και κράτησε έως την μικρασιατική καταστροφή. Τα σπίτια απλοποιήθηκαν, κάθε διακοσμητικό στοιχείο αφαιρέθηκε ώσπου στο τέλος ο τοίχος της πρόσοψης είναι απλός σοβαντισμένος, διάτρητος από μερικά παράθυρα και την πόρτα εισόδου, πάντα δίφυλλη με κάπως περίεργα και αισθητικά αξιόλογα κιγκλιδώματα στα θυρόφυλλά τους. Η μορφή αυτών των σπιτιών με διάφορες παραλλαγές και εξαρτώμενη από διάφορους παράγοντες κράτησε έως το 1940 οπότε και σταμάτησε κάθε οικοδομική κίνηση.

18 Οι οικίες της ανώτερης ελληνικής αστικής τάξης αποτελούν δείγμα της κοινωνικής και οικονομικής ευμάρειας της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας. Επιβλητικές σε όγκο και μορφή, με πολλά ευρωπαϊκά στοιχεία στην αρχιτεκτονική τους, υποδηλώνουν τη σχέση του τοπικού πληθυσμού με τα αστικά κέντρα της Ευρώπης. Οι κατοικίες αντλούν πρότυπα και επιρροές από ποικίλα αρχιτεκτονικά στυλ και ρεύματα. Χτίζονται κυρίως στις παρυφές της πόλης (εξοχικές κατοικίες) αλλά και σε κεντρικές συνοικίες και για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνται οικοδομικά υλικά που προέρχονται από τη Λέσβο ή τη Δυτική Ευρώπη. Οι κατοικίες της ελληνικής μεσαίας τάξης έχουν πολλά κοινά γνωρίσματα με τις κατοικίες της ανώτερης αστικής τάξης. Οι επιρροές είναι παρόμοιες, ωστόσο το μέγεθος των κτιρίων είναι πιο μικρό, η δόμηση πιο πυκνή, εφόσον χτίζονται σε κεντρικές συνοικίες της πόλης. Η είσοδος παρέχει άμεση πρόσβαση στο δρόμο, ενώ το ισόγειο χρησιμοποιείται ως μαγαζί ή εργαστήριο. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι το σαχνισίνι δηλαδή το κλειστό μπαλκόνι που με τον καιρό τοποθετείται πάνω από την κύρια είσοδο, σαν υπόστεγο. Οι κατοικίες αυτές παρουσιάζουν μεγάλες αναλογίες με τις αντίστοιχες ελληνικές κατοικίες στη Σμύρνη και στο Αϊβαλί. Οι κατοικίες της μουσουλμανικής κοινότητας, από τις οποίες λίγες διασώζονται σήμερα, έχουν επηρεαστεί μορφολογικά από νεοκλασικά πρότυπα, ενώ συγκεντρώνουν και πολλά ανατολίτικα στοιχεία, όπως για παράδειγμα η ευρύτατη χρήση του ξύλου στην ανωδομή και η ημικυκλική καμάρα της εισόδου. Οι περισσότερες έχουν κτιστεί μα βάση το ανεμολόγιο στον άξονα Βορά- Νότου για να είναι ευάερες. Τα σπίτια είναι συνήθως διώροφα ή τριώροφα, ενώ μερικά διέθεταν και σοφίτα. Στο εσωτερικό τους υπήρχε διαχωρισμός σε ανδρωνίτη και γυναικωνίτη.

19 Μια άλλη κατηγορία κτιρίων είναι τα προσφυγικά, δηλαδή τα σπίτια που χτίστηκαν εσπευσμένα για να μείνουν οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην Μυτιλήνη το Αρκετοί εγκαταστάθηκαν σε σπίτια της μουσουλμανικής κοινότητας, που τους παραχωρήθηκαν από το κράτος με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Τα προσφυγικά είναι μικρά και χαμηλά κτίσματα. Η ανέγερσή τους κατά συστάδες αντανακλά τις δύσκολες συνθήκες εγκατάστασης. Ο προσφυγικός συνοικισμός αποτέλεσε έναν από τους βασικούς πυρήνες του αστικού προλεταριάτου από το Μεσοπόλεμο μέχρι τα μεταπολεμικά χρόνια. Η τελευταία κατηγορία κατοικιών είναι οι πύργοι. Βρίσκονται διάσπαρτοι στην περιοχή της πρωτεύουσας. Χτίστηκαν από τα μέλη της εύπορης τάξης των μεγαλογαιοκτημόνων μέσα στα εκτεταμένα κτήματά τους. Οι πρώτες κατασκευές εμφανίζονται στα μέσα του 17 ου αιώνα ενώ οι τελευταίες ολοκληρώνονται στα τέλη του 19 ου αιώνα. Στον ευρύτερο χώρο της Μυτιλήνης, πύργοι διασώζονται στις περιοχές της Χρυσομαλλούσας, του Χάλικα και της Σουράδας. Οι περισσότεροι πύργοι άνηκαν σε μεγάλους γαιοκτήμονες που διέμεναν εκεί με τις οικογένειές τους μόνο στην περίοδο της συγκομιδής..

20 Αρχιτεκτονική χωριών της Λέσβου Τα πολυάριθμα γραφικά χωριά της Λέσβου είναι χτισμένα αμφιθεατρικά στις βουνοπλαγιές και έχουν πολλά ακόμα θαυμάσια παραδείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του νησιού. Εδώ συναντάμε έναν από τους αρχαιότερους αρχιτεκτονικούς τύπους που συναντάμε στα νησιά, ο συγκριτικά απλούστερος που ακολουθεί την πανάρχαια παράδοση του νησιωτικού δωματοσκέπαστου κτιρίου. Κυρίως βέβαια στην ύπαιθρο των ορεινών και απομονωμένων οικισμών (Μανταμάδος) κυρίως για αγροτική χρήση. Τα παραδοσιακά σπίτια είναι συνήθως διώροφα και χτισμένα με μεγάλες πέτρες. Έχουν κεραμιδένιες σκεπές και οι προσόψεις τους είναι διακοσμημένες με σχέδια και στολίδια από σκούρο ξύλο. Μερικά άλλα έχουν έγχρωμες προσόψεις, τεράστια παράθυρα και βαριές ξύλινες πόρτες. Στενά δρομάκια και πέτρινα σκαλιά περικυκλώνουν τα διάφορα κτίρια. Ο Σ.Τάξης στη «Συνοπτική Ιστορία και Τοπογραφία της Λέσβου» (1909) χωρίζει το νησί σε 8 ενότητες οικισμών: Μυτιλήνης, Αγιάσου, Γέρας, Πλωμαρίου, Πολιχνίτου, Καλλονής, Μανταμάδου και Μολύβου. Η κάθε ενότητα παρουσιάζει ιδιαιτερότητες τόσο στο φυσικό όσο και στο δομημένο περιβάλλον.

21 -Αγιάσος Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ο αστικός χαρακτήρας του οικισμού, το συνεχές σύστημα δόμησης και ο τύπος του στενομέτωπου τριώροφου σπιτιού, με μικρά ξύλινα μπαλκόνια. Στον οικισμό δεσπόζουν ελαιοτριβεία εξαιρετικής αρχιτεκτονικής. Ο Ασώματος διατηρεί ανέπαφα όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του νησιού, τα πέτρινα διώροφα σπίτια με τα ξύλινα σαχνισίνια, τα θαυμάσια καλντερίμια και τις περίτεχνα διακοσμημένες κρήνες. -Πολιχνίτος Ο οικισμός του Πολυχνίτου, είναι ένας πυκνοδομημένος οικισμός που έχει κηρυχθεί παραδοσιακός, από το Με εντελώς δικό του χαρακτήρα, συνδυάζει στοιχεία δυτικού τύπου με δομικές φόρμες από την ανατολή. Το κύριο χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικής εδώ είναι ότι κατά την επιρροή του νεοκλασικισμού η εξωτερική σκάλα προσπέλασης στην κύρια είσοδο τοποθετείται κάθετα στον κύριο όγκο του κτιρίου μέσα σε εσοχή σε κάμαρα. Συχνά η εσοχή αυτή αποκτά ιδιαίτερο χαρακτήρα μιας και αποτελεί το μεταβατικό χώρο ανάμεσα στο δημόσιο χώρο του δρόμου και τον ιδιωτικό εσωτερικό χώρο της κατοικίας(χώρος επαφής των γειτόνων, αναμονής των επισκεπτών). Οι δρόμοι του Πολιχνίτου είναι πλακόστρωτα -Μόλυβος Τα περισσότερα οικήματα στο Μόλυβο είναι διώροφα, πέτρινα ή ξύλινα. Οι πέτρινοι τοίχοι μένουν συνήθως ανεπίχριστοι και αρμολογούνται με ασβεστοκονίαμα. Συχνά, όταν ο όροφος είναι ξύλινος, οι τοίχοι προεξέχουν από το περίγραμμα του ισογείου και σχηματίζουν σαχνισιά σε μια ή περισσότερες πλευρές με ίδιες ή διαφορετικές διαστάσεις προεξοχής. Στα τέλη του 18 ου και αρχές του 19 ου αιώνα τα αρχοντικά που χτίζονται ανήκουν στον γνωστό αρχιτεκτονικό τύπο της βαλκανικής και μικρασιατικής παράδοσης- αυτόν του πλατυμέτωπου κτιρίου με γραμμικό χαγιάτι μπροστά- αλλά και με μεγαλύτερες αξιώσεις με κεντρικό ή σταυροειδές χαγιάτι. Επιδράσεις του κλασικισμού και του μπαρόκ. Τα περισσότερα καταστράφηκαν μετά το Από το 1965 ο Μόλυβος έχει χαρακτηριστεί σαν διατηρητέος οικισμός.

22 -Πλωμάρι Η ιδιομορφία του ανάγλυφου της πόλης του Πλωμαρίου με τις έντονες κλίσεις και τις μεγάλες υψομετρικές διαβαθμίσεις υπαγόρευσε ουσιαστικά την κατασκευή στενομέτωπων κτιρίων με μεγάλο ύψος και με τέτοιο μάλιστα τρόπο ώστε οι τοίχοι τους να λειτουργούν ο ένας ως αντιστήριξη του άλλου. Στο Πλωμάρι οι γειτονιές διακρίνονται ξεκάθαρα και αυτές έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με κριτήριο ταξικό, ξεχωρίζοντας δύο κατηγορίες κτιρίων κατοικιών, τις λαϊκές αστικές κατοικίες και τα αρχοντικά -Γέρα Στην περιοχή της Γέρας ανήκουν ο Μεσαγρός, ο Σκόπελος, ο Παλαιόκηπος, ο Παππάδος και ο Πλακάδος και το Πέραμα. Εκεί θα συναντήσουμε αγροτόσπιτα( Παλαιόκηποςπαραλία Ευρειακής) νεοκλασικά αρχοντικά μεγαλοπρεπή, παραδοσιακά σπίτια σε πλαγιές βουνών, όλα όμως εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον και παρουσιάζουν με αντοχή και χάρη στο πέρασμα του χρόνου όλες τις αρχιτεκτονικές αλλαγές που υπέστη το νησί. Δεν είναι τυχαίο που σε αυτήν την περιοχή επέλεγε ακόμα και ο Οδυσσέας Ελύτης να περνά τα καλοκαίρια του (έμενε στο κτίριο Βρανά, σημερινό Δημαρχείο της περιοχής, ήταν και συγγενείς με τους ιδιοκτήτες).

23 Χίος Μια αρχιτεκτονική που διαφέρει από χωριό σε χωριό, ακόμα και από αυτή την πόλη της Χίου, τη Χώρα, όπου δεσπόζουν νεοκλασικά και εκλεκτιστικά αρχοντικά, με κιοσέδες (σκεπαστούς εξώστες οι λεγόμενοι και σέρες) με εναλλαγές υπέρυθρων και υποκίτρινων αποχρώσεων της ώχρας στις πέτρες τους και με το χαρακτηριστικό γκρι-ροζ χιώτικο μάρμαρο, με ξεχωριστή νότα τη γαλήνια ομορφιά του Κάμπου εκεί όπου οι ευωδιές ξεχύνονται στο ιδιότυπο μοναδικό περιβάλλον του. Κομψά παλιά γενοβέζικα αρχοντικά κτισμένα με τη ντόπια θυμιανούσικη πέτρα, με ευχάριστες βοτσαλωτές αυλές, κρήνες στέρνες και κατάφυτα περιβόλια από εσπεριδοειδή με μάγγανο, που προστατεύονται με ψηλούς τοίχους με αυλόθυρες και τους θυρεούς. Μια διαφορετική αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική πρόταση συναντά κανείς στους παραδοσιακούς οικισμούς της Χίου, στα πανέμορφα μεσαιωνικά καστροχώρια, τα Μαστιχοχώρια, τα «ζωντανά χωριά του χθες», με τα στενά δρομάκια και την πυκνή δόμηση, τις καμάρες, τα τόξα, τις πεζούλες και τους κυκλικούς πυργίσκους.η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Xίου παρουσιάζει ιδιαίτερα σημαντικό ενδιαφέρον, ανάλογο προς την πολυκύμαντη ιστορία της. Το ενδιαφέρον αυτό έγκειται σε δύο κυρίως παράγοντες: στην επιβίωση ακέραιων μεσαιωνικών οχυρωμένων οικισμών,μοναδικών στη σύγχρονη Ελλάδα, Χίος και στο πλήθος των ισχυρών δυτικών και ανατολικών επιδράσεων που παρατηρούνται εκεί, αποτέλεσμα της πολύχρονης βενετσιάνικης και γενοβέζικης κυρίως κατοχής από τη μια μεριά και της τουρκικής από την άλλη, ενώ παράλληλα, εύκολα διακρίνει κανείς ζωντανή τη βυζαντινή αρχιτεκτονική παράδοση και πολλές από τις γνώριμες μορφές της νεότερης ελληνικής λαϊκής τέχνης. Οι κατοικίες είναι κολλημένες η μια δίπλα στην άλλη, οι ελεύθεροι χώροι μέσα στον οικισμό είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι και το οδικό δίκτυο αποτελείται από τους απόλυτα απαραίτητους μόνο στενούς δρόμους, με πλήθος αδιέξοδα

24 . Οι εξωτερικοί τοίχοι των κατοικιών της περιμέτρου αποτελούν ταυτόχρονα και το τείχος του οικισμού, που στις γωνίες ενισχύεται με ημικυκλικούς πύργους υπήρξαν εξάλλου γιατί σήμερα δεν σώζονται πλέον πύλες εισόδου στον οικισμό. Οι δρόμοι καλύπτονται σε ορισμένα τμήματά τους από τις κατοικίες ή, άλλοτε, γεφυρώνονται από τόξα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η κίνηση των κατοίκων σε όλη την έκταση των δωματίων των κατοικιών, για την ευκολότερη άμυνα και τον αιφνιδιασμό των επιτιθεμένων. Στο κέντρο του οικισμού αφήνεται ένας χώρος, στον οποίο χτίζεται ο κεντρικός πύργος, διώροφο ή τριώροφο κτίριο μεγάλων διαστάσεων, που περιβάλλεται από ένα ακόμα τείχος με πύργους στις γωνίες και επάλξειςaν και στην περίπτωση της Xίου, η υπόθεση της ιταλικής επίδρασης είναι η πιθανότερη, το θέμα δεν μπορεί ακόμα να θεωρηθεί ότι εξαντλήθηκε. Μια άλλη κατηγορία αξιόλογων κτιρίων είναι τα λεγόμενα αρχοντικά του Κάμπου, οι κατοικίες δηλαδή των μεγάλων παλαιών αρχοντικών οικογενειών του νησιού. Δυστυχώς, οι καταστρεπτικοί σεισμοί του 1881 υπήρξαν μοιραίοι για ένα μεγάλο μέρος των κτιρίων της Xίου, ανάμεσα σε αυτά και των αρχοντικών του Κάμπου. Είναι φανερό ότι η Xίος μπορούσε να δέχεται μέχρι και τον 19o αι. ισχυρές δυτικές επιδράσεις, αλλά και να δέχεται εξίσου την επίδραση του τουρκομπαρόκ, που είχε στο μεταξύ αναπτυχθεί

25 Σάμος Η οικοδομική παράδοση στη Σάμο είναι περισσότερο λαϊκή και εσωστρεφής. Διακρίνεται από τη διατήρηση της λαϊκής αρχιτεκτονικής υψηλής ποιότητας όπου συνυπάρχουν πανάρχαια στοιχεία από τη νησιώτικη αιγαιοπελαγίτικη οικιστική με επιρροές από την αρχιτεκτονική της Μικρασίας. Η Σάμος βρίσκεται γεωγραφικά πιο κοντά στη μικρασιατική ακτή. Οι περισσότεροι από τους 40 οικισμούς της βρίσκονται στο εσωτερικό του νησιού, οι παλαιότεροι μάλιστα σε μέρη τελείως αθέατα από τη θάλασσα. Σε νεότερες πιο ασφαλείς περιόδουςαναπτύχθηκαν τα επίνεια και απέκτησαν αυτόνομη οικιστική διάσταση. Σημασία επίσης έχει η ετερόκλιτη καταγωγή των κατοίκων του νησιού(μ.ασία). Η Σάμος έως τον 18 ο αιώνα παρέμεινε ένα νησί γεωργικό, κλειστό και αυτάρκες. Το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, και η λιτή ζωή διατήρησε και την τοπική αρχιτεκτονική κοντά στις απλοποιημένες μορφές της αμιγώς νησιωτικής εμπειρικής παράδοσης. Έτσι επιβίωσε στο νησί η παράδοση της οριζόντιας στέγηςτου δώματος- όπου και στις μέρες μας τείνει να εξαφανιστεί.τον 18 ο αιώνα με την ανάπτυξη του εμπορίου επηρεάστηκε από την αρχιτεκτονική των ηπειρωτικών ακτών. Σταδιακά πραγματοποιείται η μετάβαση από το δώμα στην κατοικία με κεραμοσκεπή. Στο β μισό του 19 ου αιώνα δέχτηκε επιρροές από την Δύση και έγιναν νεοκλασικά και αρχοντικά σπίτια πιο κοντά όμως στα ελληνικά πρότυπα. Οι νέες αστικές κατοικίες ακολούθησαν την τυπολογία του αθηναϊκού κλασικισμού, χωρίς να λείπουν επιρροές από την Μικρασία.

26 Ικαρία Στην περίπτωση της Ικαρίας η χωροθέτηση των οικισμών και η αρχιτεκτονική των κτιρίων αντικατοπτρίζει τις ταλαιπωρίες που πέρασε το νησί στα ανασφαλή χρόνια των πειρατικών επιδρομών. Έκτισαν λοιπόν οικισμούς στο εσωτερικό του νησιού, μικρούς και αραιοχτισμένους στοιχείο που σχετίζεται με τον κτηνοτροφικό τους χαρακτήρα. Η αρχιτεκτονική τους παρουσιάζει ιδιοτυπίες, με σημαντικότερη την επικράτηση της επικλινούς στέγης από την τοπική σχιστόπλακα. Μέχρι τον 18 ο αιώνα τα σπίτια ήταν μικρά και είχαν μόνο ένα όροφο. Τότε εμφανίστηκε το χυτό σπίτι, είναι ισόγειο μονόχωρο πλατυμέτωπο μακρινάρι, με μονόριχτη στέγη από σχιστόπλακα και μια σειρά από στοιχεία εσωτερικής διαμόρφωσης (τζάκι, φούρνο, κόγχες) τα οποία εμφανίζονται στις ίδιες θέσεις. Δεν είχε παράθυρα ούτε καμινάδα αλλά μια μικρή χαμηλή πόρτα και ένα άνοιγμα πάνω στη στέγη για φωτισμό και αερισμό (ανεμοφάντης). Ένας τοίχος (αντιπειρατικός) χτιζόταν σε κοντινή απόσταση μπροστά από το σπίτι και έκρυβε τη θέα από τη θάλασσα. Τον 19 ο αιώνα προστέθηκε και δεύτερος όροφος το πυργάρι. Το αντιπειρατικό σπίτι απέκτησε παράθυρα, ο τοίχος μετακινήθηκε και σταδιακά εξάλειψε.. Στις αρχές του 20 ου αιώνα παρατηρείται η εισαγωγή νέων στοιχείων. Ο νεοκλασικισμός παντρεύεται την ντόπια παράδοση κυρίως στους μεγάλους παραλιακούς οικισμούς. Χτίζονται διώροφα και τριώροφα σπίτια και αρχοντικά, πετρόχτιστα σοβαντισμένα, με χρωματιστές προσόψεις και στενά δρομάκια γύρω τους.

27 Λήμνος Μεγάλο και πεδινό νησί με ήρεμη φύση έχει κατά κύριο λόγο μικρού μεγέθους οικισμούς με χαρακτήρα αγροτικό- κτηνοτροφικό. Η αρχιτεκτονική της ακολουθεί τις λαϊκές παραδοσιακές μορφές με την ποικιλία του ανατολικού Αιγαίου καθώς και μια καθαρά τοπική παράδοση αγροτικής αρχιτεκτονικής. Έως τον 18 ο αιώνα δεν υπήρχαν ιδιαίτερα κτίσματα άλλα κάποια μικρά σπίτια τα οποία είχαν έναν μόνο όροφο. Με την αντικατάσταση του δώματος από τη στέγη τον 18 ο αιώνα ο κυρίαρχος τύπος ήταν το μονόχωρο, συνήθως πλατυμέτωπο κτίριο, ισόγειο ή διώροφο με δίριχτη και αργότερα τετράριχτη στέγη. Η πρόσβαση γίνεται από εξωτερική σκάλα και στην απόληξή της δημιουργείται ανοιχτός εξώστης-βεράντα, η αξάτα. Ενίοτε η στήριξη της στέγης γίνεται με το μεσοδόκι, το οποίο υποστηρίζεται από ελεύθερο στύλο στη μέση του χώρου. Χαμηλωμένες στέγες με στοιχειώδη γείσα. Τα παλαιότερα κτίσματα μένουν ανεπίχριστα. Το βασικό μορφολογικό στοιχείο είναι η υφή και οι αποχρώσεις της λιθοδομής με την επιμελημένη κατασκευή. Ο τύπος της κατοικίας με σαχνισίνι θα φτάσει και στη Λήμνο, θα περιοριστεί όμως στην πρωτεύουσα Μύρινα που είχε και τις περισσότερες εξωτερικές επαφές. Κτίρια με νεοκλασικά χαρακτηριστικά χτίστηκαν κατά τον 19 ο αιώνα και στη Μύρινα. Διακρίνονται από την έντεχνη απόδοση επιμέρους διακοσμητικών στοιχείων κατασκευασμένων με τη χαρακτηριστική σκούρα καφέ-γκρι γρανιτόπετρα. Στο σύνολο του νησιού Λήμνου κυριαρχεί η απλοϊκή επιδίωξη συμμετρίας τόσο στη εσωτερική οργάνωση όσο και στην κύρια όψη των κτιρίων.

28 Πήλιο Η χερσόνησος του Πηλίου είναι το τέλειο παράδειγμα παραδοσιακής ατμόσφαιρας, φυσικής ομορφιάς και σύγχρονων ανέσεων. Σκαρφαλωμένο σε μια γωνιά της Θεσσαλίας. Η φυσική ομορφιά κυριαρχεί στα τοπία που εναλλάσσονται δημιουργώντας εικόνες μοναδικής γαλήνης και ομορφιάς. Οι οικισμοί του Πηλίου και η αρχιτεκτονική τους αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ομορφιάς της περιοχής. Η οικονομική και πολιτιστική άνοδος των χωριών του Πηλίου στα Μεταβυζαντινά και Νεώτερα χρόνια εκφράζεται με το μέγεθος αλλά και με την ποιότητα της κατοικίας. Διώροφα ή τριώροφα είναι κατά κανόνα όλα τα σπίτια των χωριών του Πηλίου, στον ίδιο αρχιτεκτονικό τύπο με πυργοειδή κατασκευή, τη λιθοδομή και τα μικρά ανοίγματα στους κάτω ορόφους και την ελαφριά κατασκευή και τα πολλά παράθυρα στον επάνω όροφο. Για αμυντικούς λόγους η σιδεριά του παραθύρου που βρίσκεται πάνω από την είσοδο προβάλλει προς τα έξω (κουφνωτό), έτσι που να είναι δυνατό να αντιμετωπίζονται οι ληστές είτε με τα όπλα είτε με καυτό λάδι ή ζεματιστό νερό. Πέρα από αυτό σε καθημερινή βάση έδινε τη δυνατότητα στο νοικοκύρη του σπιτιού, να δει ποιος χτυπά την εξώπορτα και τον καλεί να του ανοίξει. Η κλήση του εδάφους σε πολλά σπίτια κάνει το ισόγειο στο βάθος να είναι ημιυπόγειο. Οι χοντροί πέτρινοι τοίχοι του και η απουσία παραθύρων δεν εξυπηρετεί μόνο την ασφάλεια αλλά δημιουργεί συνθήκες θερμομόνωσης που είναι χρήσιμη στη διατήρηση των αποθηκευμένων προϊόντων της χρονιάς. Ο πρώτος όροφος έχει μικρά σιδερόφραχτα παράθυρα και σ` αυτόν υπάρχουν τα χειμωνιάτικα χαμηλοτάβανα δωμάτια με τζάκια και μεντέρια καθώς και η κουζίνα. Ο επάνω όροφος προεξέχει από την πρόσοψη και πολλές φορές και από μια πλαγινή πλευρά του κτίσματος. Αυτές οι προβολές δημιουργούν το σαχνισί που στηρίζεται στα ξύλινα φου

29 Από τα μέσα του 19ου αιώνα και πέρα εμφανίζεται ένας νέος τύπος σπιτιών στο Πήλιο. Χτίζονται αρχοντικά όπου συνδυάζονται τα τοπικά παραδοσιακά στοιχεία (λιθοδομή στους κάτω ορόφους με λίγα και σιδερόφραχτα παράθυρα, ξεπεταχτά και πολλά παράθυρα χωρίς σιδεριές στον τελευταίο όροφο) με νεοκλασικά στοιχεία (αψιδωτά παράθυρα, ζωγραφιστοί μαίανδροι, είσοδος σε εσοχή με κίονες και τόξα, διπλή εξωτερική σκάλα). Στην πρώιμη εποχή στις αρχές του 18ου αιώνα, κατασκευάσθηκαν τα οχυρά πυργόσπιτα από τα οποία πολύ λίγα σώζονται σήμερα. Συνήθως τριώροφα κτίσματα, στους δύο πρώτους ορόφους είχαν λίγα μόνο ανοίγματα και πολλές πολεμίστρες, ενώ πάνω από την είσοδο υπήρχε η ειδική καταπακτή γνωστή ως ζεματίστρα. Ο τρίτος όροφος με τη κλασσική κατασκευή του τσατμά εξείχε του υπόλοιπου κτίσματος. Η κλασική εποχή της αρχιτεκτονικής του Πηλίου καλύπτει την περίοδο μεταξύ των μέσων του 18ου και 19ου αιώνα. Την αρχιτεκτονική της περιόδου αυτής επηρέασαν οι τεχνίτες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή από τη Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία και κυρίως από την περιοχή του Πεντάλοφου Κοζάνης που ονομαζόταν τότε Ζουπάνι. Οι Ζουπανιώτες μαστόροι, μερικοί από τους οποίους έμειναν ονομαστοί προσδώσανε τη σημερινή αρχιτεκτονική εικόνα των οικισμών που ακολουθεί τον τύπο του βορειοελλαδίτικου σπιτιού. Τα κτίσματα αυτής της περιόδου αφαιρούν την οχυρωματική τους μορφή και αποκτούν μεγαλύτερα παράθυρα και ανέσεις.

30 Μερικές σκέψεις για τα σπίτια αυτά Με την πάροδο του χρόνου τα παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά που παρουσιάσαμε δυστυχώς υπόκεινται σε φυσικές φθορές και δυστυχώς μικρός αριθμός των κτισμάτων αυτών συντηρούνται και επισκευάζονται. Τις περισσότερες φορές δεν κατοικούνται και οι ιδιοκτήτες ξεχνούν την αξία τους. Από την άλλη πλευρά όμως η συντήρησή τους είναι πολυδάπανη και ειδική και έτσι προτιμάται η εγκατάλειψή τους. Οι φθορές οφείλονται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, στην αποσάθρωση των ξύλων, στην αποκόλληση τμημάτων, στην καταστροφή των αρμών και των επιχρισμάτων. Τα υλικά τους είναι επιρρεπείς στο σάπισμα, στην πυρκαγιά, στην υγρασία, στην ξηρασία αλλά και στην έλλειψη συντήρησης. Μεγάλο πρόβλημα όμως παραμένει και η μοντέρνα και πρακτική παρέμβαση στα κτίρια αυτά με αποτέλεσμα την κακή αισθητική των κτιρίων αλλά και τον κίνδυνο ασφάλειας της κατασκευής. Παρατηρούμε σπίτια όπου αφαιρέθηκε η σκεπή και προστέθηκαν ταράτσες ή επιπλέον δωμάτια, ενώ πολλά παράθυρα μετετράπησαν σε πόρτες. Πολλές φορές για να γίνουν οι αλλαγές γίνονται ακραίες επεμβάσεις (όπως ρίξιμο μεσοτοιχιών και δοκαριών) και αντικαθίστανται τα υλικά κατασκευής με πιο οικονομικά, χωρίς ειδική μελέτη. Σύνηθες επίσης το φαινόμενο αντικατάστασης των ξύλινων πορτών και παραθύρων από αλουμινένιες κατασκευές ή και αντικατάσταση των σιδερένιων κάγκελων από αλουμινοκατασκευές. Επίσης άσχημη εικόνα προκαλεί το βάψιμο τω τοίχων και το σοβάντισμα σε έντονο μοντέρνο χρώμα όπου παραποιεί το οίκημα και την εναρμόνισή του με το φυσικό περιβάλλον. Ευτυχώς όμως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και ιδιοκτήτες που ενδιαφέρονται για το πατρικό τους σπίτι και την ανεκτίμητη κληρονομία τους και κάνουν ότι καλύτερο για την σωστή συντήρησή τους. Για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά δεν αρκεί να προβούμε σε λύσεις όπως η κατεδάφιση αλλά να παρθούν μέτρα προστασίας. Η πολιτεία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πολλά από τα κτίρια αυτά συντηρώντας τα με ενίσχυση δανείων και αξιοποιώντας τα π.χ. ως πολιτιστικά κέντρα. Έτσι μόνο ο τόπος μας θα διατηρήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και θα γίνει πηγή πλούτου και ανάπτυξης. Βασικός παράγοντας βέβαια για όλα αυτά είναι το μεράκι, το ενδιαφέρον και η αγάπη για τον τόπο μας ξεκινώντας από εμάς τους μικρούς και στη συνέχεια από τους μεγαλύτερους.

31 Στα πλαίσια του πολιτιστικού μας προγράμματος προσκαλέσαμε στο σχολείο μας για ενημέρωση τον αρχιτέκτονα κ. Κουτσοτάσιο Χρήστο όπου με την παρουσίαση του και την κουβέντα μας, μας ξενάγησε στα αρχοντικά και την δομή των παραδοσιακών σπιτιών με ολοζώντανο τρόπο και μας ξετύλιξε το νήμα-νόημα των σημερινών σπιτιών με τα παλιά «σπίτια». Τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

32 Στην προσπάθειά μας να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας επισκεφτήκαμε την περιοχή των Παμφίλων και της Θερμής, περιοχές με αξιόλογα αρχοντικά και πύργους.εκεί μάθαμε για την ιστορία και το μεγαλείο τους, κομμάτι αναπόσπαστο της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας, φωτογραφίζοντας βέβαια οι ίδιοι

33 Στην προσπάθειά μας να συνδέσουμε τις γνώσεις μας με αρχοντικά και κτίρια αλλοτινών εποχών που χρησιμοποιούνται και σήμερα, επισκεφτήκαμε την περιοχή της Γέρας. Σταθήκαμε τυχεροί γιατί στο Δημαρχείο της Γέρας (το κτίριο Βρανά) μας υποδέχτηκαν εγκάρδια και μας ξενάγησαν στο υπέροχο αρχοντικό. Τους ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες τους!

34 Στην επίσκεψή μας αυτή περιηγηθήκαμε στην περιοχή και φωτογραφίσαμε πολλά από τα αρχοντικά που συναντήσαμε, άλλα ερειπωμένα και άλλα σε καλή κατάσταση.

35 Στο ταξίδι μας επισκεφτήκαμε και την αεροπορική βάση ελικοπτέρων στον Αλμυρό με την ελπίδα να δούμε τα παραδοσιακά σπίτια του Πηλίου από ψηλά! Δεν έγινε βέβαια αυτό αλλά η εμπειρία με τα Apache ήταν μοναδική!!

36 Θέλοντας να εμπλουτίσουμε τις πολιτιστικές μας γνώσεις, οργανώσαμε με τη βοήθεια των καθηγητών μας επίσκεψη στο μαγευτικό Πήλιο-Βόλο και στα Μετέωρα.

37

38 Στόχος του πολιτιστικού προγράμματος που ανέλαβε η τάξη μας τη χρονιά που πέρασε ήταν μέσα από τις δραστηριότητες να προσφέρει ενημέρωση, γνώση, ψυχαγωγία, ευαισθητοποίηση, κριτικής σκέψης, δημιουργικότητας και κυρίως να συμβάλλει στην ανάπτυξη της μελέτης της αρχιτεκτονικής των σπιτιών που ζούμε και που βρίσκονται γύρω μας.

39 Μέσα από την ενασχόληση με το πρόγραμμα μας που αφορά την αστική αρχιτεκτονική συνειδητοποιήσαμε ότι: Γνωρίσαμε από κοντά θησαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ιστορίας όπως αρχοντικά της Μυτιλήνης, του νησιού, του Πηλίου και ευαισθητοποιηθήκαμε σε θέματα διατήρησης της κληρονομιάς αυτής. Αποκομίσαμε γνώσεις για την ιστορία των μνημείων και των τόπων που επισκεφτήκαμε και συνδέσαμε τα στοιχεία που συλλέξαμε με όσα έχουμε διδαχτεί. Μέσα από τη βιωματική μάθηση αποκτήσαμε γνώσεις και εμπειρίες που κανένα βιβλίο και τάξη δεν μπορεί να μας δώσει. Βελτιώσαμε τις γνώσεις μας στη χρήση νέων τεχνολογιών για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το θέμα μας. Συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά μεταξύ μας και με τους καθηγητές μας και αναπτύξαμε ακόμα πιο πολύ την ομαδικότητα, την υπευθυνότητα καθώς και τους φιλικούς δεσμούς μας. Σας ευχαριστούμε.

Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311. Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις.

Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311. Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις. Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311 Πολυτεχνική Σχολή Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ Φαρζανέ Κοχαρή ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ.

Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ Βασιλένα Πετκόβα ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Το χωριό βρίσκεται σε απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Αναφέρεται σε ένα διευρυµένο γεωγραφικό πλαίσιο που περιλαµβάνει τον ενιαίο πολιτισµικό χώρο των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας κατά την περίοδο της οθωµανικής κυριαρχίας Αρχικά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΑΠΤΗ. Γενική άποψη του οικισμού. Το άνοιγμα στη θέα. Η περιοχή μελέτης

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΑΠΤΗ. Γενική άποψη του οικισμού. Το άνοιγμα στη θέα. Η περιοχή μελέτης ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΑΠΤΗ Το Ράπτη είναι ένα τυπικό παράδειγμα οικισμού στα ορεινά του νομού Ηλείας :δε χαρακτηρίζεται για τον παραδοσιακό του χαρακτήρα αλλά κυρίως για το πλούσιο φυσικό του περιβάλλον, που όμως

Διαβάστε περισσότερα

Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης

Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης Βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής του νεοκλασικισμού 1. Το δομικό σύστημα που χρησιμοποιείται είναι αυτό της «δοκού επί στύλου», δηλ. κατακόρυφοι φέροντες

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού. «Απογραφή Παραδοσιακών Σπιτιών στα Ιστορικά Λέλοβα και Μελέτη της Αρχιτεκτονικής τους»

Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού. «Απογραφή Παραδοσιακών Σπιτιών στα Ιστορικά Λέλοβα και Μελέτη της Αρχιτεκτονικής τους» Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού «Απογραφή Παραδοσιακών Σπιτιών στα Ιστορικά Λέλοβα και Μελέτη της Αρχιτεκτονικής τους» Γ και ΣΤ Τάξη 2007 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η εργασία είναι μια συνεργασία της Γ Τάξης και ΣΤ Τάξης του

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΔΟΣ ΟΨΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ. χατζηπέτρου_ελένη. Περιοχές-Όψεις

ΟΜΟΔΟΣ ΟΨΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ. χατζηπέτρου_ελένη. Περιοχές-Όψεις Τοποθεσία χωριού : Το Όμοδος περιβάλλεται από 2 ψηλές βουνοκορφές Στην εργασία θα μελετηθούν οι διαφορετικές τυπολογίες που εμφανίζονται στο χωρίο, οι σχέσεις τους με το ιδιωτικό και το δημόσιο,ο τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΠΤΗΣ ΠΤΕΛΕΑ ΛΕΙΒΑΔΑΚΙ

ΡΑΠΤΗΣ ΠΤΕΛΕΑ ΛΕΙΒΑΔΑΚΙ ΡΑΠΤΗΣ ΠΤΕΛΕΑ ΛΕΙΒΑΔΑΚΙ προς Λιβαδάκι ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ Η Σύσταση του Οικισμού: Ο οικισμός είναι ορεινός, αγροτικός και αποτελείται από: -13 κατοικίες, (μόνιμα διαμένουν σε 6 από αυτές,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η εργασία αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώστε εδώ την απάντησή σας

Σημειώστε εδώ την απάντησή σας Μάντεψε... Της Θεσσαλονίκης είναι λευκός, της Πίζας γέρνει ελαφρώς. Τι είναι; Σημειώστε εδώ την απάντησή σας 1 Πάμε να δούμε τον παρακάτω πύργο, ο οποίος βρίσκεται στην Παραμυθιά της Θεσπρωτίας. Μαντέψτε

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευόμενα μνημεία και χώροι, στην Υπάτη και την ευρύτερη περιοχή

Προστατευόμενα μνημεία και χώροι, στην Υπάτη και την ευρύτερη περιοχή Προστατευόμενα μνημεία και χώροι, στην Υπάτη και την ευρύτερη περιοχή Στη στήλη αυτή σας παρουσιάζουμε μνημεία και χώρους, ευρισκόμενα στην Υπάτη και την ευρύτερη περιοχή, τα οποία η Πολιτεία επισήμως

Διαβάστε περισσότερα

ΠΠΓΕΛ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΠΓΕΛ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΠΓΕΛ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-15 ΤΕΤΡ. Β ΤΥΠΟΙ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ξ.Χαραλαμποπούλου Μοντέρνα σπίτια Αρχιτεκτονική είναι η τέχνη της «ικανοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη ΜΥΡΤΩ ΜΗΛΙΟΥ σύνθεση ΜΥΡΤΩ ΜΗΛΙΟΥ, ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΛΕΒΙΔΗΣ και τη διώροφη μορφή του

αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη ΜΥΡΤΩ ΜΗΛΙΟΥ σύνθεση ΜΥΡΤΩ ΜΗΛΙΟΥ, ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΛΕΒΙΔΗΣ και τη διώροφη μορφή του Ο προσανατολισμός της κατοικίας συνιστά το ιδιαίτερο πλεονέκτημά της, αφού το κτίριο έχει στηθεί ακριβώς πάνω στον άξονα της κοιλάδας των Δελφών και επωφελείται από μια συγκλονιστική θέα. Ο χώρος της αυλής,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας.

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας. ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Λεμεσός, πόλη μας αγαπημένη. Η πόλη που γεννηθήκαμε, η πόλη που μεγαλώνουμε. Πόλη που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Εισαγωγικά: ΟΡΙΣΜΟΣ: Με τον όρο μυκηναϊκός πολιτισμός χαρακτηρίζεται ο προϊστορικός πολιτισμός της ΎστερηςΕποχήςτουΧαλκούαπότο1600-1100 π. Χ. που αναπτύχθηκε κυρίως στην κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη, περισσότερους από έναν ορόφους και στιβαρή κατασκευή.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΙΦΟΣ H Αρχιτεκτονική της Σερίφου

ΣΕΡΙΦΟΣ H Αρχιτεκτονική της Σερίφου ΣΕΡΙΦΟΣ Εκτός από τους οργανωμένους οικισμούς, σε όλη την έκταση του νησιού είναι διασπαρμένα πολλών ειδών παραδοσιακά, διατηρητέα κτίσματα, που σχετίζονται με τις βασικές ασχολίες των κατοίκων: οι λεγόμενες

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ & ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ Σύνταξη κειμένου: Μαρία Ν. Δανιήλ, Αρχιτέκτων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ Επωνυμία: ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΜΟΙΡΑ Είδος: ΚΤΙΡΙΟ Διεύθυνση & Τ.Κ: - Περιοχή: ΠΑΝΩ ΚΟΝΙΤΣΑ Οικ.Τετρ. / Κτημ/γιο: - Ο.Τ.Α. Καποδίστρια: ΚΟΝΙΤΣΑΣ (Δ.) Νομός:ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Χρονολόγηση Αρχική Χρήση:

Διαβάστε περισσότερα

ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ιι. ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ιιι. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ιι. ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ιιι. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ιι. ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ιιι. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ α. Αρχειακή έρευνα β. Βιβλιογραφική έρευνα γ. Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Το Κάστρο των Ιπποτών είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κω. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό είναι ένα από τα αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΑΔΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΑΔΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΑΔΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ Φωτογραφική Τεκμηρίωση- Αποτύπωση (Σελίδες 124) Σελίδα - 2 - από 124 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΨΕΙΣ ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ISTORIA HOTEL. Concept design Αρχιτεκτονική μελέτη Interior design Interior Design Laboratorium

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ISTORIA HOTEL. Concept design Αρχιτεκτονική μελέτη Interior design Interior Design Laboratorium A R C H I T E C T U R E ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΓΓΙΓΜΑ Concept design Αρχιτεκτονική μελέτη Interior design Interior Design Laboratorium Μελέτη φωτισμού Καυκάς ΑΕ Επίβλεψη έργου Στέλιος Μπαρδώσας Project Management-Επιστασία

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Ηπείρου

Παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Ηπείρου Παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Ηπείρου Η λαϊκή αρχιτεκτονική της Ηπείρου, παρά τις επιμέρους τοπικές μορφολογικές ιδιαιτερότητες, εμφανίζει κοινά χαρακτηριστικά σε όλες τις ορεινές περιοχές. Οι μορφές των

Διαβάστε περισσότερα

Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου

Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου Σάββενας Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γ. Σάββενας Πολιτικός Μηχανικός: Κ. Χριστόπουλος Διακοσμήτρια: Κ. Καλλιγά Σάββενα

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ» Παραλλαγές του οικείου

«ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ» Παραλλαγές του οικείου . «ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ» Παραλλαγές του οικείου Διάλεξη 15/3/2018 Τμήμα ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΠΘ ΠΜΣ «Χωροταξία-Πολεοδομία» Υπεύθυνος Καθηγ. Άρης Σαπουνάκης Κώστας Αδαμάκης: PHD Αρχιτέκτων Α.Π.Θ Αναπληρωτής Καθηγητής τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Σπάνια έχει κάποιος την ευκαιρία να διαβεί 2400 χρόνια ιστορίας, συγκεντρωµένα σε µια έκταση 58,37 εκταρίων που περικλείεται ανάµεσα στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης. Έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Για να γνωρίσει κάποιος τα Μετέωρα και να βιώσει τη μαγεία του πέτρινου δάσους, ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος είναι να πεζοπορήσει ανάμεσα στους Μετεωρίτικους πύργους

Διαβάστε περισσότερα

ΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ. Στρατηγική Συν-Κατοίκησης

ΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ. Στρατηγική Συν-Κατοίκησης ΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ Στρατηγική Συν-Κατοίκησης Η πρόταση μας εισάγει μια νέα τυπολογία κατοικίας, αυτήν της οριζόντιας πολυκατοικίας. Η αναφορά στην ελληνική αστική πολυκατοικία είναι σκόπιμη αφού η

Διαβάστε περισσότερα

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Θεατρικές Παραστάσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου Λήμνος, Λέσβος, Χίος Καλοκαίρι 2014 «Ένα τραγούδι γυρεύουμε. Το τραγούδι των τραγουδιών καρτερούμε. Το τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΥΠΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΥΠΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΥΠΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑΣ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2010-11 αμαλία πατρόκλου- μαρία χατζηγιώρκη- στέλλα χατζηχαραλάμπους ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο τρόπος οργάνωσης σε οµάδες κατοικιών οδηγεί σε κοινή

Ο τρόπος οργάνωσης σε οµάδες κατοικιών οδηγεί σε κοινή 77.5 7 5.0 85. 0 85. 0 ΕΞΟΧΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΟ ΣΚΟΡΠΟΝΕΡΙ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ ΗΜΗΤΡΑ ΦΥΓΚΑ 814973 ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ Ι ΕΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Α. Αστικός σχεδιασµός: 1. Οργάνωση σε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ- Αειφορική αρχιτεκτονική χτες και σήμερα- Παραδοσιακοί οικισμοί και σύγχρονες ανάγκες

ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ- Αειφορική αρχιτεκτονική χτες και σήμερα- Παραδοσιακοί οικισμοί και σύγχρονες ανάγκες ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ- Αειφορική αρχιτεκτονική χτες και σήμερα- Παραδοσιακοί οικισμοί και σύγχρονες ανάγκες Συζήτηση για το ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ που συμπληρώθηκε στο σεμινάριο και πρόταση για το προτεινόμενο τελικό φύλλο

Διαβάστε περισσότερα

Τοιχοποιία Ι Επισκευές

Τοιχοποιία Ι Επισκευές Τοιχοποιία Ι Επισκευές Τα κατεστραμμένα ή φθαρμένα μέρη της τοιχοποιίας επισκευάζονται ακολουθώντας τις παραδοσιακές τεχνικές. Ο τεχνίτης πριν ξεκινήσει πρέπει να έχει έτοιμα τα απαιτούμενα υλικά: πέτρες

Διαβάστε περισσότερα

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας Ο τόπος µας Το σχολείο µας Πολιτισµός Η τάξη µας Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ Ανάµεσα στις ακτές του νοµού Μαγνησίας και τη Σκόπελο και απέναντι από το Πήλιο, βρίσκεται η Σκιάθος, ένα νησί µε έκταση 48 τετραγωνικά χιλιόµετρα.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Ερείπια μινωικού οικισμού μαρτυρούν κατοίκηση της ευρύτερης περιοχής των Έξω Λακωνίων σε παλαιότερες εποχές.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Ερείπια μινωικού οικισμού μαρτυρούν κατοίκηση της ευρύτερης περιοχής των Έξω Λακωνίων σε παλαιότερες εποχές. ΤΕΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Φιορέτζηδες Ημιορεινό χωριό του οποίου το όνομα προέρχεται από μία οικογένεια η οποία εγκαταστάθηκε στο συγκεκριμένο μέρος. Διοικητικά ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Έξω Λακωνίων, του Δήμου

Διαβάστε περισσότερα

Προκατασκευασμένα στοιχεία και επίπλαστες διακοσμήσεις

Προκατασκευασμένα στοιχεία και επίπλαστες διακοσμήσεις Προκατασκευασμένα στοιχεία και επίπλαστες διακοσμήσεις http://akrokerama.blogspot.gr/ Το δομικό υπόβαθρο Το δομικό σύστημα που χρησιμοποιείται είναι αυτό της «δοκού επί στύλου», δηλ. κατακόρυφοι φέροντες

Διαβάστε περισσότερα

Κτίσµα 1. κάτοικοι: πενταµελής οικογένεια δεν κατοικείται µόνιµα

Κτίσµα 1. κάτοικοι: πενταµελής οικογένεια δεν κατοικείται µόνιµα Λειβαδάκι µικρός ορεινός οικισµός 20 περίπου κατοικιών ανάπτυξη κτισµάτων σε συστάδες, κοντά στους οδικούς άξονες όρια µεταξύ δηµόσιου και ιδιωτικού χώρου συχνά ρευστά διαµόρφωση σε πλάτωµα δάσους γειτνίαση

Διαβάστε περισσότερα

Αποκατάσταση και Επανάχρηση κτιρίων (522) ΕΙΣΗΓΉΤΡΙΑ : ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ. MSC ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΑΠ

Αποκατάσταση και Επανάχρηση κτιρίων (522) ΕΙΣΗΓΉΤΡΙΑ : ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ. MSC ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΑΠ Αποκατάσταση και Επανάχρηση κτιρίων (522) ΕΙΣΗΓΉΤΡΙΑ : ΕΜΠ. MSC ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΑΠ Αποκατάσταση και Επανάχρηση κτιρίων Α. φάση Ανάλυση 0. Εισαγωγή 1.1. Ιστορικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Το οικόπεδο που μας δίνεται να αναπτύξουμε την κτιριακή σύνθεση χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση προς τη θάλασσα

Το οικόπεδο που μας δίνεται να αναπτύξουμε την κτιριακή σύνθεση χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση προς τη θάλασσα ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ : Εξοχικές κατοικίες στο Σκροπονέρι Ευβοίας Το οικόπεδο που μας δίνεται να αναπτύξουμε την κτιριακή σύνθεση χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση προς τη θάλασσα και από την ακανόνιστη

Διαβάστε περισσότερα

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο Παλαιό Φρούριο Είναι χτισμένο σε μια δίκορφη φυσική τοποθεσία από τον 16ο αιώνα στην άλλοτε Βυζαντινή πόλη της Κέρκυρας. Το Παλιό φρούριο είναι ένα χαρακτηριστικό σύμβολο της παλιάς πόλης και οι δύο κορυφές

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική ανάλυση παραδοσιακών κτιρίων και συνόλων Ε.Μ.Π. - ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ - ΔΙΑΤΟΜΕΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ 5ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ( ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ )

Αρχιτεκτονική ανάλυση παραδοσιακών κτιρίων και συνόλων Ε.Μ.Π. - ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ - ΔΙΑΤΟΜΕΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ 5ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ( ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ) Αρχιτεκτονική ανάλυση παραδοσιακών κτιρίων και συνόλων Ε.Μ.Π. - ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ - ΔΙΑΤΟΜΕΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ 5ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ( ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ) Αντικείμενο του μαθήματος είναι η αναγνώριση, συστηματική αναλυτική

Διαβάστε περισσότερα

Υπόγειο δίκτυο πρόσβασης Ένα νέο έδαφος

Υπόγειο δίκτυο πρόσβασης Ένα νέο έδαφος Ένα νέο έδαφος Το ελληνικό τοπίο υπομένει για περισσότερα από 40 χρόνια μια παρατεταμένη διαδικασία «προ-αστικοποίησης». Στην ανάπτυξη των παραθεριστικών οικισμών κυριαρχούν τα γνώριμα μοντέλα της πανταχόθεν

Διαβάστε περισσότερα

εντός εκτός κι επί τα αυτά συνθήκη κατοίκησης για το καλοκαίρι Institutional Repository - Library & Information Centre - University of Thessaly

εντός εκτός κι επί τα αυτά συνθήκη κατοίκησης για το καλοκαίρι Institutional Repository - Library & Information Centre - University of Thessaly εντός εκτός κι επί τα αυτά συνθήκη κατοίκησης για το καλοκαίρι Institutional Repository - Library & Information Centre - University of Thessaly φοιτήτρια_άννα Αραμπατζή επιβλέπουσες καθηγήτριες_ Εβελυν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Ε.Μ.Π. ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΔΙΑΤΟΜΕΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ 5ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ (5Α) Αρχιτεκτονική Ανάλυση Παραδοσιακών Κτηρίων και Συνόλων ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2017-18 Διδάσκοντες : Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας Τομέας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ 1 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕΛ. 3 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΕΛ. 4 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΚΟΠΟΥ ΣΕΛ. 5 ΥΛΙΚΑ ΣΕΛ. 6 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΣΕΛ. 7 ΑΝΑΛΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

«Α σ τ ι κ ό π ε ρ ι β α λ λ ο ν τ ι κ ό μ ο ν ο π ά τ ι Λ α υ ρ ί ο υ»

«Α σ τ ι κ ό π ε ρ ι β α λ λ ο ν τ ι κ ό μ ο ν ο π ά τ ι Λ α υ ρ ί ο υ» Σχολικό έτος 2017-18 Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Η Ε Π Ι Σ Κ Ε Ψ Η Τ Η Σ Π Ε Ρ Β Α Λ Λ Ο Ν Τ Ι Κ Η Σ Ο Μ Α Δ Α Σ Τ Ο Υ Ρ Α Λ Λ Ε Ι Ο Υ Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο Υ «Α σ τ ι κ ό π ε ρ ι β α λ λ ο ν τ ι κ ό μ ο ν ο π ά τ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Αρχιτεκτονική. Περιβαλλοντική αρχιτεκτονική

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Αρχιτεκτονική. Περιβαλλοντική αρχιτεκτονική Η ιδιοκτησία της ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε., χωροθετείται μέσα στον οικισμό της Καρδίας. Ο πολεοδομικός και ο οικιστικός σχεδιασμός των οικοπέδων της ιδιοκτησίας οφείλει να στηρίζεται σε συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο,

Διαβάστε περισσότερα

Στο εν λόγω τεύχος παρουσιάζονται οι εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης σε τέσσερα παραρτήματα, ως εξής:

Στο εν λόγω τεύχος παρουσιάζονται οι εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης σε τέσσερα παραρτήματα, ως εξής: 3.4 Ειδικό τεχνικό τεύχος οδηγός με εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης Στο εν λόγω τεύχος παρουσιάζονται οι εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης σε τέσσερα παραρτήματα, ως εξής: Παράρτημα Ι. Α. Ενδεικτικό

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία Τα Νεοκλασικά Σπίτια Της Πάτρας - Καταγραφή Κτιρίων.

Πτυχιακή Εργασία Τα Νεοκλασικά Σπίτια Της Πάτρας - Καταγραφή Κτιρίων. ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ : Πρώην «Ξενοδοχείο Αγγλία» ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ : Ειρήνη Θωμοπούλου Σαβολίδου ΟΔΟΣ & ΑΡΙΘΜΟΣ : Αγ. Ανδρέου 26- Κολοκοτρώνη- Όθωνος Αμαλίας ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ : 1850 ΑΡΧΙΚΗ ΧΡΗΣΗ : ξενοδοχείο ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Φλώρινας σε 3D

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Φλώρινας σε 3D ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Φλώρινας σε 3D Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013 θα πραγματοποιηθεί διδακτική επίσκεψη της ΣΤ τάξης, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΟΙΚΟΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ «ΠΥΛΗΣ ΑΞΙΟΥ»

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΟΙΚΟΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ «ΠΥΛΗΣ ΑΞΙΟΥ» Ομάδα Εργασίας: Κόντου Χριστίνα, Λαζαρίδης Χριστόφορος, Μπουλταδάκη Άννα, Πάσχου Μαρία, Παυλίδου Ιωάννα, Τσιολάκη Φανή ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΟΙΚΟΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ «ΠΥΛΗΣ ΑΞΙΟΥ» Η περιοχή μελέτης ανήκει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Ταχ. Δ/νση: Διοικητήριο Ταχ. Κώδικας: 541 23 Πληροφορίες: Δρ Μαργαρίτα Βυζαντιάδου

Διαβάστε περισσότερα

01 Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ

01 Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ Το περίτεχνο τέμπλο του Αγίου Γεωργίου με τα πλευρικά τμήματά του Α Ν Α Δ Ε Ι Ξ Η Τ Ω Ν Μ Ε Τ Α Β Υ Ζ Α Ν Τ Ι Ν Ω Ν Μ Ν Η Μ Ε

Διαβάστε περισσότερα

Το κτίριο περιγράφεται σχηµατικά από το τρίπτυχο: δοµή, µορφή, περιεχόµενο

Το κτίριο περιγράφεται σχηµατικά από το τρίπτυχο: δοµή, µορφή, περιεχόµενο Το κτίριο περιγράφεται σχηµατικά από το τρίπτυχο: δοµή, µορφή, περιεχόµενο Τύπος είναι µια επαναλαµβανόµενη αναγνωρίσιµη οργανωτική δοµή. εν έχει διαστάσεις και κλίµακα. Βρίσκεται σε διαλεκτική σχέση µε

Διαβάστε περισσότερα

Πολυκατοικία. Γ. Σάββενας. Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Πόλη της Ρόδου (Ανάληψη)

Πολυκατοικία. Γ. Σάββενας. Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Πόλη της Ρόδου (Ανάληψη) Πολυκατοικία Πόλη της Ρόδου (Ανάληψη) Σάββενας Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γ. Σάββενας Πολιτικός Μηχανικός: Κ. Χριστόπουλος Διακοσμήτρια: Κ. Καλλιγά Σάββενα Φωτογραφίες: Γ.

Διαβάστε περισσότερα

112 Σ Υ Ν Θ Ε Σ Ε Ι Σ Ν Ο Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ ' 1 1 Σ Υ Ν Θ Ε Σ Ε Ι Σ 113

112 Σ Υ Ν Θ Ε Σ Ε Ι Σ Ν Ο Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ ' 1 1 Σ Υ Ν Θ Ε Σ Ε Ι Σ 113 Ρετιρέ ο παράδεισος ΣΕ ΜΙΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΤΟΥ ΓΙΟΧΑΝΕΣ- ΜΠΟΥΡΓΚ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΝΑ ΖΟΥΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΨΗΛΟΥΣ ΦΡΑΚΤΕΣ, ΠΕΡΙΚΛΕΙΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ, ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ Στο τεύχος αυτό, γίνεται μία όσο το δυνατόν λεπτομερής προσέγγιση των γενικών αρχών της Βιοκλιματικής που εφαρμόζονται στο έργο αυτό. 1. Γενικές αρχές αρχές βιοκλιματικής 1.1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ»

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ» ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

- 94 - TEXNIKH ΕΚΘΕΣΗ

- 94 - TEXNIKH ΕΚΘΕΣΗ - 94 - TEXNIKH ΕΚΘΕΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΟ Πρόκειται για οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 1105,58 τ.μ. που βρίσκεται στο Ο.Τ. 10 και επί της οδών Δημητρίου Πολιορκητού και Κρουσόβου περιοχή Θρακομακεδόνων του σχεδίου

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ Μια πολύπαθη Ιστορία κουβαλάει στους πέτρινους τοίχους του το κατ εξοχήν σύμβολο της Θεσσαλονίκης. Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης είναι ένας Πύργος

Διαβάστε περισσότερα

Ερείπια μινωικού οικισμού μαρτυρούν κατοίκηση της ευρύτερης περιοχής των Έξω Λακωνίων σε παλαιότερες εποχές.

Ερείπια μινωικού οικισμού μαρτυρούν κατοίκηση της ευρύτερης περιοχής των Έξω Λακωνίων σε παλαιότερες εποχές. ΤΕΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Βλάχηδες. Πεδινό χωριό με όνομα οικογενειακό Βυζαντινής ή Βενετσιάνικης προέλευσης. Διοικητικά ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Έξω Λακωνίων, του Δήμου Αγίου Νικολάου. Βρίσκεται 7,5 χιλ δυτικά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ. Το Κουρσούμ Τζαμί

Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ. Το Κουρσούμ Τζαμί Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Η πόλη των Τρικάλων αποτελεί συνέχεια της αρχαίας Τρίκκης, της πατρίδας του Ασκληπιού. Η θέση της, στο μέσο της θεσσαλικής πεδιάδας και των δρόμων που οδηγούσαν στην Ήπειρο, έγινε αιτία

Διαβάστε περισσότερα

Α.4.6. Οικιστικό απόθεμα

Α.4.6. Οικιστικό απόθεμα Α.4.6. Οικιστικό απόθεμα Κατά την απογραφή κατοικιών της Ε.Σ.Υ.Ε. το 2000, το οικιστικό απόθεμα του Δήμου Τρικκαίων αποτελείται από: 13.129 οικοδομές (στοιχεία από 15.343 κτίρια 25.074 κατοικίες και 24.385

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ : 2016-17 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1 η μέρα Ξεκινήσαμε το πρωί στις 8:00 από τα Ν. Μουδανιά και, μετά

Διαβάστε περισσότερα

Κτίριο «Μούγγρη» Ένα παλιό αρχοντικό στη Νάουσα που περιμένει αποκατάσταση

Κτίριο «Μούγγρη» Ένα παλιό αρχοντικό στη Νάουσα που περιμένει αποκατάσταση Κτίριο «Μούγγρη» Ένα παλιό αρχοντικό στη Νάουσα που περιμένει αποκατάσταση του Αλέξανδρου Οικονόμου Αρχιτέκτονα Μηχανικού Διπλ. ΕΜΠ «Κτίριο Μούγγρη, ένα παλιό αρχοντικό που περιμένει αποκατάσταση», ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 19 Σεπτεμβρίου 2013 ΘΕΜΑ: «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Κοζάνης.

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Κοζάνης. 1 Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Κοζάνης. Καθηγήτρια: Καβούκα Έφη Οµάδα: Κονταξή Μάρθα Σταυροπούλου Ελένη Ταχτσίδου Πηνελόπη Τζούµκα Σταυρίνα Περιήγηση Στα Αρχοντικά Της Κοζάνης. 2 Εισαγωγή Γενικά για την αρχιτεκτονική:

Διαβάστε περισσότερα

Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Η Α Ν Α Λ Υ Σ Η Π Α Ρ Α Δ Ο Σ Ι Α Κ Ω Ν Κ Τ Ι Ρ Ι Ω Ν - Σ Υ Ν Ο Λ Ω Ν

Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Η Α Ν Α Λ Υ Σ Η Π Α Ρ Α Δ Ο Σ Ι Α Κ Ω Ν Κ Τ Ι Ρ Ι Ω Ν - Σ Υ Ν Ο Λ Ω Ν 1 Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Η Α Ν Α Λ Υ Σ Η Π Α Ρ Α Δ Ο Σ Ι Α Κ Ω Ν Κ Τ Ι Ρ Ι Ω Ν - Σ Υ Ν Ο Λ Ω Ν Έλενα Κωνσταντινίδου, Επ. Καθηγήτρια ΕΜΠ Σας καλοσωρίζουμε στο μάθημα της «Αρχιτεκτονικής ανάλυσης παραδοσιακού

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Α7. Ανακαλύπτοντας τον κρυμμένο αρχιτεκτονικό θησαυρό της γειτονιάς μας

Τμήμα Α7. Ανακαλύπτοντας τον κρυμμένο αρχιτεκτονικό θησαυρό της γειτονιάς μας 39ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-15 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Τμήμα Α7 Ανακαλύπτοντας τον κρυμμένο αρχιτεκτονικό θησαυρό της γειτονιάς μας ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ Η Κυψέλη είναι μια από τις παλαιότερες

Διαβάστε περισσότερα

2 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΕΝΙΚΑΤΟΠΟΛΟΓΙΑ Η μελέτη του παραθεριστικού οικισμού, έχει σαν στόχο να ικανοποιήσει λειτουργικά και αισθητικά το αγοραστικό κοινό αλλά και να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο την οικοδομισιμότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο

Διαβάστε περισσότερα

Με τη ματιά του ταξιδιώτη

Με τη ματιά του ταξιδιώτη ΣΙΑΤΙΣΤΑ: Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΡΧΟΝΤΙΚΩΝ ΤΟΠΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΣΜΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Με τη ματιά του ταξιδιώτη Κείμενο: Λίζα Κοκκίδου Φωτογραφίες: Γιώργος Χάσπαρης, Λίζα Κοκκίδου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΚΡΗΤΙΚΟ ΣΤΕΝΟΜΕΤΩΠΟ ΚΑΜΑΡΟΣΠΙΤΟ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΣΑΣ

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΣΑΣ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΣΑΣ Άρης Σαπουνάκης Δρ Αρχιτέκτων Πολεοδόμος Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ Γ ΕΠΑΛ 29 / 04 / 2018

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ Γ ΕΠΑΛ 29 / 04 / 2018 Γ ΕΠΑΛ 29 / 04 / 2018 ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΘΕΜΑ 1 ο 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα τη λέξη ΣΩΣΤΟ, αν είναι σωστή ή τη λέξη ΛΑΘΟΣ, αν είναι λανθασμένη. α. Τοιχοποιίες

Διαβάστε περισσότερα

ισόγειο βρίσκεται άλλοτε σε άμεση επαφή με το υπόγειο και άλλοτε το χρησιμοποιεί σαν βοηθητικό χώρο εξωτερικά προσπελάσιμο από το κεντρικό

ισόγειο βρίσκεται άλλοτε σε άμεση επαφή με το υπόγειο και άλλοτε το χρησιμοποιεί σαν βοηθητικό χώρο εξωτερικά προσπελάσιμο από το κεντρικό τεχνική έκθεση Η μορφή, ο τόπος, το ρέμα ο οικισμός, το κέντρο του. Ο άλλοτε τυπικός αγροτικός οικισμός γραμμικός με μικρή πλατεία στο μέσο του μήκους του, έπειτα οι μεταγενέστερες επεκτάσεις (σύγχρονες

Διαβάστε περισσότερα

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49 Στις 17 Απριλίου 2013 επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων. Η αρχαιολόγος κα Τσάλκου (την οποία θερμά ευχαριστούμε) μας παρουσίασε τα πολύ εντυπωσιακά ευρήματα της περιοχής μας δίνοντάς μας αναλυτικές

Διαβάστε περισσότερα

Γοτθική εποχή. Ανδρουλάκη Ειρήνη Καθηγήτρια εικαστικός, MA art in education

Γοτθική εποχή. Ανδρουλάκη Ειρήνη Καθηγήτρια εικαστικός, MA art in education Γοτθική εποχή Ανδρουλάκη Ειρήνη Καθηγήτρια εικαστικός, MA art in education e-mail irini_androulaki@yahoo.com Γοτθική τέχνη Μπαρόκ Ρομαντισμός Γερμανικός εξπρεσιονισμός Goth Μεσαίωνας Βικτωριανή εποχή Duomo

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Μ.Π. ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ 6 ΤΟΜΕΑΣ 1 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

Ε.Μ.Π. ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ 6 ΤΟΜΕΑΣ 1 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ Ε.Μ.Π. ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2007-2008 ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ 6 6 Ο ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΜΕΑΣ 1 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ Στο πλαίσιο του μαθήματος η περιοχή της Μορφολογίας προτείνει το σχεδιασμό μικρού φοιτητικού ξενώνα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ Ε. Pc8 ΝΤΙΝΟΣ & ΒΑΣΙΛΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

ΤΑΞΗ Ε. Pc8 ΝΤΙΝΟΣ & ΒΑΣΙΛΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΤΑΞΗ Ε Pc8 ΝΤΙΝΟΣ & ΒΑΣΙΛΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ 4/12/2015 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Η Ακρόπολη Αθηνών είναι ένας βραχώδης λόφος ύψους 156 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και 70 μ. περίπου από το επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης Γιώργος Πρίμπας Το παρόν φωτογραφικό άλμπουμ είναι ένα αφιέρωμα για τους τρεις μεγάλης αρχαιολογικής αξίας χώρους στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ Στόχοι του προγράμματος Να γνωρίσουμε τα κυριότερα κάστρα της Ελλάδας και να συνειδητοποιήσουμε ότι αποτελούν κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΡΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΡΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΡΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το δημοτικό κοιμητήριο της Βάρης βρίσκεται στη θέση «Ασύρματος» της Δημοτικής Ενότητας Βάρης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχοντικά Μέσης Κέρκυρας

Αρχοντικά Μέσης Κέρκυρας Αρχοντικά Μέσης Κέρκυρας Τα αρχοντικά σπίτια της Κέρκυρας, όσα διασώθηκαν μέσα στο χρόνο, αποτελούν ζωντανά μνημεία αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, φορτωμένα με μνήμες και θρύλους. Ιστορικά, δημιουργήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΛΥΠΤΗ»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. - 89-1. Τοπογραφικό Διάγραμμα : ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. Η πρόσοψη του οικοπέδου βρίσκεται επί της οδού Κρουσόβου, ενώ το οικόπεδο

Διαβάστε περισσότερα

χωρίς υπερβολές Φως και θέα Κατοικίες με βραβεία Το μέσα γίνεται ένα με το έξω Oι κατοικίες προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα Aνανεώστε την κουζίνα...

χωρίς υπερβολές Φως και θέα Κατοικίες με βραβεία Το μέσα γίνεται ένα με το έξω Oι κατοικίες προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα Aνανεώστε την κουζίνα... ΤΑΣΕΙΣ 2014 ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, ΝΕΑ ΥΛΙΚΑ/ ΤΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ 208 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 - ΤΙΜΗ 4,95 Φως και θέα Το μέσα γίνεται ένα με το έξω Aνανεώστε την κουζίνα... Εργαλεία κι αξεσουάρ χρηστικά και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Ερευνητική έκθεση Τη φετινή χρονιά κληθήκαμε να κάνουμε μια εργασία σχετικά με τις γειτονίες της Μυτιλήνης. Η μελέτη μας ήταν κυρίως πάνω σε θέματα αρχιτεκτονικής, γεωγραφικής

Διαβάστε περισσότερα

Χάνι Αβέρωφ, Ξάνθη. Βοήθημα για τον εκπαιδευτικό. Νατάσα Μιχαηλίδου Αρχαιολόγος- Μουσειολόγος- Ξεναγός. Περιεχόμενα

Χάνι Αβέρωφ, Ξάνθη. Βοήθημα για τον εκπαιδευτικό. Νατάσα Μιχαηλίδου Αρχαιολόγος- Μουσειολόγος- Ξεναγός. Περιεχόμενα Χάνι Αβέρωφ, Ξάνθη Βοήθημα για τον εκπαιδευτικό Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 2 2. Χάνια... 2 3. Τα Χάνια της Ξάνθης... 3 4. Το Χάνι Αβέρωφ... 3 5. Εικόνες... 4 6. Βιβλιογραφία... 6 Νατάσα Μιχαηλίδου Αρχαιολόγος-

Διαβάστε περισσότερα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα Karystos Beach Front - Εύβοια οικολογικό συγκρότημα Περιγραφή συγκροτήματος Συγκρότημα τεσσάρων οικολογικών και βιοκλιματικών εξοχικών κατοικιών σε οργανωμένο παραθεριστικό οικισμό, με άμεση πρόσβαση στην

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΥΦΟΣ. Kinsterna Hotel & Spa

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΥΦΟΣ. Kinsterna Hotel & Spa APXITEKTONIKH ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΥΦΟΣ κείμενο Μαρία Νικολακοπούλου φωτογράφηση Cathy Cunliffe Kinsterna Hotel & Spa Το αρχοντικό βρίσκεται 8 Km νότια της Μονεμβασιάς και χτίστηκε σε διαφορετικές φάσεις έως τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΙΙ Σύμφωνα με το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα στο κτίριο ΙΙ δεν προβλέπεται κάποια προσθήκη

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΙΙ Σύμφωνα με το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα στο κτίριο ΙΙ δεν προβλέπεται κάποια προσθήκη Έργο : ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ, ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΑΤ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΥ Διεύθυνση : ΟΔΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ & ΝΕΑΣ ΜΑΔΥΤΟΥ,

Διαβάστε περισσότερα

Tο πρώτο μου Ταξίδι. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα.

Tο πρώτο μου Ταξίδι. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Tο πρώτο μου Ταξίδι Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Tο πρώτο μου Ταξίδι Παρασκευή, 28 Αύγουστος 2015 Παραλία Αγίας Παρασκευής Λίγο μετά το γραφικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ TΡΙΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ: «ΧΩΡΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ Σε οικόπεδο που βρίσκεται στην οδό Δαναΐδων στον Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού στην Αθήνα πρόκειται να ανεγερθεί τριώροφη οικοδομή µε υπόγειο και στέγη. Το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ

ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ «ΑΡΕΘΟΥΣΑ» ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ Αλλαγή Χρήσης ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΝΩΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ - ΕΠΙΒΛΕΠOΝΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΩΔΩΝΟΣΤΑΣΙΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΝΟΙΚΟΥ

ΕΡΓΟ: ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΩΔΩΝΟΣΤΑΣΙΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΝΟΙΚΟΥ ΕΡΓΟ: ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΩΔΩΝΟΣΤΑΣΙΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΝΟΙΚΟΥ ΘΕΣΗ : ΒΑΣΙΛΕΩΝΟΙΚΟ- ΧΙΟΥ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Α. ΤΕΧΝΙΚΗ & ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 1. ΘΕΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ 2. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ 3. ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 14 η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 1. Λίγα λόγια για το αρχοντικό 2 2. Το παραμύθι της τοιχογραφίας! (Πρόταση) 3 3. Βρες τη λέξη! (Λύση) 9 4. Ζήσε στον 18 ο αιώνα..

Διαβάστε περισσότερα

Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο

Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο ρομαντισμός, που καταλαμβάνει τον επισκέπτη, μόλις φθάσει στο

Διαβάστε περισσότερα