Προκατασκευασμένα στοιχεία και επίπλαστες διακοσμήσεις

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Προκατασκευασμένα στοιχεία και επίπλαστες διακοσμήσεις"

Transcript

1 Προκατασκευασμένα στοιχεία και επίπλαστες διακοσμήσεις

2

3

4 Το δομικό υπόβαθρο Το δομικό σύστημα που χρησιμοποιείται είναι αυτό της «δοκού επί στύλου», δηλ. κατακόρυφοι φέροντες λιθόκτιστοι τοίχοι στους οποίους στηρίζονται τα οριζόντια ξύλινα δάπεδα και η κεραμωτή στέγη, σπανιότερα δε και ανάλογα με την περιοχή, το οριζόντιο δώμα με στηθαίο.

5 Σύστημα δοκού επί στύλου Στέγη ή δώμα Φέρουσα τοιχοποιία Όροφος Υπερυψωμένο ισόγειο Επίπεδο δρόμου

6 Το δομικό υπόβαθρο Τα πατώματα (δάπεδο, σκελετός, οροφή) είναι εξ ολοκλήρου ξύλινα με δοκάρια από πελεκητή ξυλεία τοποθετημένα ανά εκ, ενώ ανάμεσά τους τοποθετείται το λεγόμενο ψευδοπάτωμα το οποίο γεμίζεται με χώμα ώστε να επιτευχθεί μια στοιχειώδης μόνωση. Στην πάνω επιφάνεια των δοκαριών καρφώνεται απ ευθείας το σανίδωμα του δαπέδου ενώ στην κάτω καρφώνονται πήχεις σε κάθετη φορά προς τα δοκάρια (μπαγδατί) οι οποίοι αποτελούν την βάση για να πιάσει το επίχρισμα.

7 Το δομικό υπόβαθρο Κατά την ύστερη φάση του νεοκλασικισμού (1870 -) εμφανίζονται και οι χαμηλωμένοι θόλοι (Kappen), οι οποίοι αποτελούνται από τούβλα, τοποθετημένα όρθια ή πλαγιαστά, έτσι ώστε τα ακραία να στηρίζονται σε μεταλλικά δοκάρια διατομής διπλού Τα που γεφύρωναν τον χώρο σε παράλληλη διάταξη και σε σχετικά μικρές αποστάσεις (60 80 εκ.). Το κτίσιμο γίνεται σε καλούπια και με άφθονο πολύ ισχυρό συνδετικό κονίαμα.

8 Το δομικό υπόβαθρο Σε άλλες παραλλαγές κυρίως στα δώματα και στους υπόγειους χώρους όπου έχουμε ιδιαίτερες απαιτήσεις μόνωσης τα δοκάρια τοποθετούνται σε μικρότερες αποστάσεις και γεφυρώνονται με στέρεες σχιστόπλακες, ενώ το διάκενο γεμίζεται πλήρως με κονίαμα.

9

10

11

12

13 Το δομικό υπόβαθρο Με την εξαίρεση των μνημειακών κτιρίων (όπου το κόστος δεν θεωρείται απαγορευτικό), η βασική φέρουσα κατασκευή που συναντάμε συνήθως αποτελείται από μια πρόχειρα επεξεργασμένη ημιλαξευτή τοιχοποιία, από ασβεστόλιθους των γειτονικών νταμαριών και αναλογικά μεγάλη ποσότητα αργιλώδους κονιάματος. Τα πρέκια των ανοιγμάτων (παράθυρα, πόρτες) και των φατνωμάτων υποστηρίζονται από ξύλινες ή μεταλλικές δοκούς και συχνά ανακουφίζονται στατικά με την χρήση αψίδων ενσωματωμένων μέσα στην τοιχοποιία. Τα γείσα υποστηρίζονται από εξέχοντες λίθους ή τούβλα (τα οποία συγκρατούν το κονίαμα το οποίο θα διαμορφωθεί διακοσμητικά).

14 Το δομικό υπόβαθρο Για τις γωνίες των τοίχων ή για τους ορθοστάτες των ανοιγμάτων χρησιμοποιούνται λίθοι λαξευμένοι με μεγαλύτερη επιμέλεια. Στα συνηθισμένα διώροφα ή ημιτριώροφα κτίρια οι τοίχοι έχουν την βάση τους πάχος εκ., μειούμενο κατά 5 εκ ανά όροφο. Η θεμελίωση έφτανε στο βάθος των 80εκ το πολύ 1μ. κάτω από το επίπεδο του εδάφους, ενώ συνηθίζεται η κατασκευή ημιυπογείου χώρου (επαρκώς αεριζόμενου) ο οποίος εκτός από την λειτουργική του σημασία απομονώνει και την υγρασία του εδάφους από τον υπερκείμενο όροφο της κατοικίας.

15

16 Προκατασκευασμένα στοιχεία Καθώς ορισμένα στοιχεία είχαν σχεδόν σταθερές διαστάσεις (π.χ. το μήκος και το πλάτος των μπαλκονιών, το μέγεθος των ανοιγμάτων και οι ρυθμικές αναλογίες των προσόψεων, οι γενικές διαστάσεις των εσωτερικών κλιμακοστασίων), ένα μεγάλο μέρος του υλικού που εφαρμοζόταν στην κατασκευή ήταν προκατασκευασμένο. Τέτοια ήταν τα περίτεχνα φουρούσια και οι μαρμάρινες πλάκες των μπαλκονιών, τα μαρμάρινα τμήματα των παραστάδων των εξωθύρων (οι σουβέδες) και οι εξωτερικές βαθμίδες, οι σιδεριές των κιγκλιδωμάτων, τα ξύλινα κουφώματα, οι κεραμικές διακοσμήσεις, κ.α. Σε αυτά προστέθηκαν αργότερα και οι τυποποιημένες γύψινες κατασκευές.

17 Μαρμάρινα στοιχεία

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28 Σιδηρά στοιχεία (Χυτοσιδηρά ή σφυρήλατα)

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39 Γύψινα στοιχεία

40

41

42

43

44

45

46

47 Κονιάματα Καθώς οι τοιχοποιίες εμφάνιζαν κάποια προχειρότητα στην κατασκευή τους, η εξωτερική τους επένδυση με επίπλαστα στοιχεία ήταν η πλέον κρίσιμη για την τελική εικόνα του κτιρίου. Η υφή του πλαστικού διακόσμου επιχειρούσε συνειδητά να μιμηθεί εκείνη των προτύπων του, δηλ. των ανάγλυφων των μνημείων της κλασικής αρχαιότητας που γίνονταν πάνω σε πεντελικό μάρμαρο.

48 Κονιάματα Η λιθοδομή επιχριόταν κατ αρχήν με ένα πρώτο στρώμα λάσπης (μίγμα ασβέστη και χονδρόκοκκης άμμου όχι σπάνια και κοινού χώματος). Ακολουθούσε μια δεύτερη στρώση κοινού ασβεστοκονιάματος, η οποία γινόταν με οδηγούς και τους κατάλληλους ευθύγραμμους πήχεις, όπως και στις σημερινές κατασκευές. Η στρώση αυτή έδινε σαν αποτέλεσμα μια απολύτως επίπεδη και κατακόρυφη επιφάνεια.

49 Κονιάματα Η τρίτη και τελευταία στρώση ήταν και η λεπτότερη (5 χιλ.) και ήταν αρκετά πλούσια σε ομοιογενή άμμο και λιγότερο ασβέστη, ώστε να αποφεύγονται οι παραμορφώσεις κατά την διαδικασία της σκλήρυνσής του. Ακολουθούσε μια επίπονη διαδικασία μέχρι την τέλεια λείανσή του με ξύλινο τριβίδι. Στις κοινές οικοδομές ακολουθούσε το άσπρισμα των επιφανειών με αραιό γαλάκτωμα ασβέστη για να ακολουθήσουν οι υδροχρωματισμοί.

50 Κονιάματα Στις πιο πλούσιες κατοικίες το τελικό επίχρισμα γινόταν με την στρώση του λεγόμενου μαρμαροκονιάματος, ένα μίγμα από λεπτή σκόνη λευκού μαρμάρου και επίσης λεπτού εντελώς σβυσμένου ασβέστη αρίστης ποιότητας σε αναλογία 1:2,5. Το τελικό πάχος της στρώσης ήταν γύρω στα 3-4 χιλ. και ήταν τέτοια η επιμονή για την τέλεια λείανση της μαρμαροκονίας ώστε κυριολεκτικά την σιδέρωναν χρησιμοποιώντας ειδικά σίδερα που τα θέρμαιναν πριν τα πιέσουν στην επιφάνεια του επιχρίσματος.

51 Κονιάματα Σε εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. μέγαρα και δημόσια κτίρια) αυτό το τελικό επίχρισμα εμπλουτιζόταν με χρωστικές, ώστε το τελικό χρώμα να είναι απολύτως άφθαρτο απέναντι στην καταπόνηση από τις περιβαλλοντικές και καιρικές συνθήκες. Ακόμη, με την ανάμιξη ελαιωδών ουσιών και άλλων ειδικών επεξεργασιών (π.χ. την στίλβωση με την βοήθεια διαλυμένου κεριού) πετύχαιναν εξαιρετικές απομιμήσεις έγχρωμου μαρμάρου, τις οποίες χρησιμοποιούσαν στις διακοσμητικές ορθομαρμαρώσεις (faux marbre).

52

53

54

55

56

57

58 Κονιάματα Μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες εφαρμογές των ανάγλυφων διακοσμήσεων με κονίαμα ήταν το λεγόμενο τραβηχτό, με το οποίο διαμορφώνονταν τα περισσότερα επίπλαστα στοιχεία όψεων. Στην πράξη, κάθε είδους διατομές (προφίλ) γείσα, κορωνίδες, πλαίσια παραθύρων κλπ. σχεδιάζονταν από τον αρχιτέκτονα σε φυσικό μέγεθος. Κατόπιν κοβόταν πάνω σε μεταλλικό έλασμα το οποίο με την σειρά του στερεωνόταν παράλληλα στην σανίδα ενός ειδικού ξύλινου εργαλείου.

59 Κονιάματα Μετά το αρχικό λάσπωμα επάνω στον στερεό πυρήνα του γείσου (προεξέχοντα τούβλα κτισμένα πάνω σε σχιστόπλακες πακτωμένες στην λιθοδομή συχνά και με την βοήθεια μεταλλικών λαμών), οι στρώσεις των κονιαμάτων διαμορφώνονταν σταδιακά με το τράβηγμα αυτού του εργαλείου κατά μήκος του γείσου με την βοήθεια οδηγών. Μετά από επάλληλα περάσματα το πλεονασματικό κονίαμα αφαιρείται μέχρις ότου να διαμορφωθεί ο ανάγλυφος διάκοσμος με ακρίβεια.

60 Κονιάματα Ορισμένες βελτιωτικές κινήσεις γίνονταν αργότερα με το χέρι και την βοήθεια εργαλείων όπως ειδικά μυστριά ή κοπίδια. Για παράδειγμα, για την διαμόρφωση οδοντωτής ταινίας ο τεχνίτης διαμορφώνει μια συνεχή ταινία ορθής γωνίας και στην συνέχεια αφαιρεί σε ίσα διαστήματα το νωπό κονίαμα ώστε να διαμορφωθεί το οδοντωτό κενό. Με παρόμοιο τρόπο διαμορφώνονταν τα κυμάτια και οι διακοσμητικές ταινίες στα πλαίσια των παραθύρων, οι διαχωριστικές κορωνίδες ανάμεσα στους ορόφους κλπ.).

61

62

63

64

65

66 Την επόμενη φορά Ταμπλαδωτές ξύλινες κατασκευές (Παράθυρα, παντζούρια, πόρτες, ερμάρια) & Κλίμακες (ολόσωμα σκαλοπάτια και πάκτωση στην λιθοδομή, ορθοστάτες, κιγκλιδώματα και κουπαστές και άλλες διακοσμητικές εφαρμογές π.χ. ουρανός της σκάλας)

Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗΣ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ ΓΑΛΕΩΝ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ERNST ΖILLER ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ. ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚEΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚEΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚEΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΛΕΙΣΟΒΗΣ 18, 185 38 ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ Η παρούσα αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

Οικοδομές λαϊκής αρχιτεκτονικής

Οικοδομές λαϊκής αρχιτεκτονικής Εσωτερική αυλή και ηλιακός Η μελέτη για το Πιλοτικό Έργο ακολούθησε τη Μέθοδο RehabiMed για την αποκατάσταση αστικού τοπίου. Αφού έγιναν οι προκαταρκτικές ενέργειες για ενημέρωση και συναίνεση των τοπικών

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργικές και Θερμοκηπιακές κατασκευές (Θεωρία)

Γεωργικές και Θερμοκηπιακές κατασκευές (Θεωρία) Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Γεωργικές και Θερμοκηπιακές κατασκευές (Θεωρία) Ενότητα 5 : Οι κατασκευές από τεχνητούς λίθους Δρ. Μενέλαος Θεοχάρης 5 Οι κατασκευές από τεχνητούς

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΘΗΝΑ 2008 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΡΓΩΝ Δ/ΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία Τα Νεοκλασικά Σπίτια Της Πάτρας - Καταγραφή Κτιρίων.

Πτυχιακή Εργασία Τα Νεοκλασικά Σπίτια Της Πάτρας - Καταγραφή Κτιρίων. ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ : Πρώην «Ξενοδοχείο Αγγλία» ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ : Ειρήνη Θωμοπούλου Σαβολίδου ΟΔΟΣ & ΑΡΙΘΜΟΣ : Αγ. Ανδρέου 26- Κολοκοτρώνη- Όθωνος Αμαλίας ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ : 1850 ΑΡΧΙΚΗ ΧΡΗΣΗ : ξενοδοχείο ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης

Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης Βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής του νεοκλασικισμού 1. Το δομικό σύστημα που χρησιμοποιείται είναι αυτό της «δοκού επί στύλου», δηλ. κατακόρυφοι φέροντες

Διαβάστε περισσότερα

Νεοκλασική αρχιτεκτονική στην Ελλάδα. βασική τυπολογία, μορφολογία και κατασκευαστικές λογικές

Νεοκλασική αρχιτεκτονική στην Ελλάδα. βασική τυπολογία, μορφολογία και κατασκευαστικές λογικές Νεοκλασική αρχιτεκτονική στην Ελλάδα βασική τυπολογία, μορφολογία και κατασκευαστικές λογικές Μερικοί βασικοί τίτλοι βιβλιογραφίας Οι τίτλοι αυτοί είναι διαθέσιμοι τόσο στην βιβλιοθήκη μας όσο και στην

Διαβάστε περισσότερα

Τοιχοποιία Ι Επισκευές

Τοιχοποιία Ι Επισκευές Τοιχοποιία Ι Επισκευές Τα κατεστραμμένα ή φθαρμένα μέρη της τοιχοποιίας επισκευάζονται ακολουθώντας τις παραδοσιακές τεχνικές. Ο τεχνίτης πριν ξεκινήσει πρέπει να έχει έτοιμα τα απαιτούμενα υλικά: πέτρες

Διαβάστε περισσότερα

1080. ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ - ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ 1081. ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ

1080. ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ - ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ 1081. ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ 1081.1 Πεδίο Εφαρμογής Ορισμοί 1080. ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ - ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ 1081. ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ α. Το πεδίο εφαρμογής του παρόντος καλύπτει τις εργασίες παρασκευής ασβεστοκονιαμάτων και τσιμεντοκονιαμάτων καθώς και τις απαιτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

1000. ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΕΣ 1001. ΠΛΙΝΘΟΔΟΜΕΣ - ΛΙΘΟΔΟΜΕΣ

1000. ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΕΣ 1001. ΠΛΙΝΘΟΔΟΜΕΣ - ΛΙΘΟΔΟΜΕΣ 1001.1 Πεδίο Εφαρμογής Ορισμοί 1001.1.1 Πεδίο Εφαρμογής 1000. ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΕΣ 1001. ΠΛΙΝΘΟΔΟΜΕΣ - ΛΙΘΟΔΟΜΕΣ α. Το πεδίο εφαρμογής του παρόντος καλύπτει εργασίες εσωτερικών και εξωτερικών τοιχοποιιών από οπτόπλινθους,

Διαβάστε περισσότερα

Τα σπίτια στα Ζαγόρια: Μορφή, διάταξη χωρών, κατασκευαστικά στοιχεία

Τα σπίτια στα Ζαγόρια: Μορφή, διάταξη χωρών, κατασκευαστικά στοιχεία Τα σπίτια στα Ζαγόρια: Μορφή, διάταξη χωρών, κατασκευαστικά στοιχεία Περιεχόμενα Εικ. 14. Βίτσα. Πάνω Μαχαλάς. Αρχοντικό, χαρακτηριστικό για τον όγκο & την αυστηρότητα του. (Πηγή: Μέλισσα) 5.1. Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ) ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ:

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ) ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ) ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΔΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ ΣΟΥΡΕ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΣΕΤΣΕΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

Οι λίθινες κατασκευές

Οι λίθινες κατασκευές 4 Οι λίθινες κατασκευές 4.1. Εισαγωγή Οι φυσικές πέτρες ήταν ως το τέλος σχεδόν του 19ου αιώνα το κυριότερο δομικό υλικό. Το μεγαλύτερο και το πιο μόνιμο μέρος όλων των μεγάλων δομικών έργων ήταν από φυσικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ: ΕΡΓΟ. Ορισμός : Πρόκειται για απλό ξερολιθικό τοίχο διπλής όψης. Συνήθως κατασκευάζεται για να

ΕΡΓΑΣΙΑ: ΕΡΓΟ. Ορισμός : Πρόκειται για απλό ξερολιθικό τοίχο διπλής όψης. Συνήθως κατασκευάζεται για να ΕΡΓΑΣΙΑ: ΕΡΓΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΙΧΟΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΟΨΗΣ (ΜΗ ΦΕΡΩΝ) Ορισμός : Πρόκειται για απλό ξερολιθικό τοίχο διπλής όψης. Συνήθως κατασκευάζεται για να οριοθετηθούν ιδιοκτησίες. Περιγραφή: Ένας ξερολιθικός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΛΙΜΑΚΕΣ-ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Δρ Λάμπρος Λάιος Δρ Γεώργιος Σκρουμπέλος Από τους φοιτητές : Δεδούσης Παναγίωτης

Διαβάστε περισσότερα

KΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΤΙΡΙΩΝ Ι ΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ

KΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΤΙΡΙΩΝ Ι ΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ KΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΤΙΡΙΩΝ Ι ΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «ιοικητική Μεταρρύθµιση 2007-2013», η Ε.Ε.Τ.Α.Α. ανέλαβε την υλοποίηση της πράξης «Καταγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ÅÃ ÅÉÑÉÄÉÏ ÎÅÑÏËÉÈÉÊÙÍ ÊÁÔÁÓÊÅÕÙÍ

ÅÃ ÅÉÑÉÄÉÏ ÎÅÑÏËÉÈÉÊÙÍ ÊÁÔÁÓÊÅÕÙÍ ÅÃ ÅÉÑÉÄÉÏ ÎÅÑÏËÉÈÉÊÙÍ ÊÁÔÁÓÊÅÕÙÍ ÉÙÁÍÍÉÍÁ 2009 ÔÏÉ ÏÉ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΞΕΡΟΛΙΘΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΟΙΧΟΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ξερολιθικές κατασκευές 1.1. Εισαγωγή... 1.2. Οι κατασκευές... ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Συνοπτική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΜΟΥ ΙΙΒ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΜΟΥ ΙΙΒ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΜΟΥ ΙΙΒ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗΣ T-1 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΣΚΑΦΩΝ T-2 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΙΧΩΣΕΩΝ T-3 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ T-4 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΞΥΛΟΤΥΠΩΝ T-5 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΙΔΗΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πέρα Χωριό. Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Και Σύγχρονοι Προβληματισμοί. Θεωρητική και Σχεδιαστική Άσκηση

Πέρα Χωριό. Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Και Σύγχρονοι Προβληματισμοί. Θεωρητική και Σχεδιαστική Άσκηση Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Και Σύγχρονοι Προβληματισμοί Θεωρητική και Σχεδιαστική Άσκηση Πέρα Χωριό Χρυστάλλα Αργυρού Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου Αγγέλα Χαραλάμπους Γενικές πληροφορίες για τον οικισμό Το Πέρα

Διαβάστε περισσότερα

1060. ΕΠΙΣΤΡΩΣΕΙΣ - ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 1061. ΓΕΝΙΚΑ

1060. ΕΠΙΣΤΡΩΣΕΙΣ - ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 1061. ΓΕΝΙΚΑ 1061.1 Πεδίο Εφαρμογής Ορισμοί 1061.1.1 Πεδίο Εφαρμογής 1060. ΕΠΙΣΤΡΩΣΕΙΣ - ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 1061. ΓΕΝΙΚΑ α. Το πεδίο εφαρμογής του παρόντος καλύπτει τους γενικούς όρους και απαιτήσεις για τις εργασίες επενδύσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ 8 ου εξ 2011 ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΓΡΟ

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ 8 ου εξ 2011 ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΓΡΟ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ 8 ου εξ 2011 ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΓΡΟ Γενικές πληροφορίες_ Αίγινα Στέγαση Η Αίγινα βρίσκεται στη μέση του Σαρωνικού κόλπου. Είναι το κοντινότερο στην Αττική νησί, μέτριο σε μέγεθος.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟ ΚΤΙΣΜΑ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟ ΚΤΙΣΜΑ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΕΙ ΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΗΣ 8ου ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟ ΚΤΙΣΜΑ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ_ΔΑΒΒΕΤΑ ΓΕΩΡΓΙΑ_ΔΕΡΙΖΙΩΤΗ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ_ΔΟΜΒΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ_ΚΕΛΕΠΕΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ

ΣΥΝΘΕΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ FIBRAN AE Βιομηχανία μονωτικών υλικών 6 ο χλμ. Θεσσαλονίκης - Ωραιοκάστρου ΤΚ. 57013, Ωραιόκαστρο ΤΘ. 40306, ΤΚ.56010, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη Τηλ: +30 2310 682425 +30 2310 692700 Fax: +30 2310 683131

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε Σ Η

Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε Σ Η ΕΡΓΟ: ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ: ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗ Δ.Κ. ΜΟΥΔΡΟΥ ΓΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ ΘΕΣΗ: ΜΟΥΔΡΟΣ - Ν. ΛΗΜΝΟΥ Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε Σ Η Α. ΓΕΝΙΚΑ Το αντικείμενο της μελέτης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Σελ. 1 από 95 ΓΕΝΙΚΑ Ο Ανάδοχος υποχρεούται να εκτελέσει όλες τις υπόψη κατασκευές του έργου του θέµατος, σύµφωνα µε: - Τους όρους, τα σχέδια, τα τεύχη και τις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ, ΣΧΕΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΩΝ,ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΧΩΡΟΥ

ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ, ΣΧΕΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΩΝ,ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΧΩΡΟΥ ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ, ΣΧΕΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΩΝ,ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΧΩΡΟΥ κ.α ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΣΚΟΥΛΙΔΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ- ΕΙΣΗΓΗΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Α.Ε. Γενική Διεύθυνση Έργων & Εφαρμογής Νέων Τεχνολογιών Διεύθυνση Μελετών Έργων ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ 11 ο & 14 ο 2/ΘΕΣΙΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΜΑΙΖΩΝΟΣ 127&ΒΟΥΡΒΑΧΗ

Β. ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΜΑΙΖΩΝΟΣ 127&ΒΟΥΡΒΑΧΗ Β. ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΜΑΙΖΩΝΟΣ 127&ΒΟΥΡΒΑΧΗ 1.ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ: Το οικόπεδο έχει έκταση 105,84τ.μ και περιλαμβάνει ένα κτήριο με ορθογωνική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ. Ανακατασκευή και Επαναχρησιμοποίηση Κτηρίου στην Περιοχή του Μπούργου της Χώρας Νάξου

ΘΕΜΑ. Ανακατασκευή και Επαναχρησιμοποίηση Κτηρίου στην Περιοχή του Μπούργου της Χώρας Νάξου ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ανακατασκευή και Επαναχρησιμοποίηση Κτηρίου στην

Διαβάστε περισσότερα