Προτάσεις για θέματα εργασιών

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Προτάσεις για θέματα εργασιών"

Transcript

1 Προτάσεις για θέματα εργασιών Αλληλεπίδραση σωματιδιακής ακτινοβολίας με την ύλη (ιονισμός διεγέρσεις) Ακτίνες Χ Ακτινοβολία Cherenkov Μαγνητικά πεδία από δίκτυα ισχύος Ακτινοβολία κινητής Ακτινοβολία από ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες Φυσική ραδιενέργεια - ραδόνιο Ραδιενέργεια από πυρηνικά ατυχήματα (Chernobyl) Κοσμική ακτινοβολία Παρουσιάσεις λεπτών στο τελευταίο μάθημα

2 Περιεχόμενα μαθήματος (1/2) Εισαγωγή Τι είναι οι ακτινοβολίες - Είδη ακτινοβολίας Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία Σωματιδιακή ακτινοβολία Μονάδες Πηγές ακτινοβολίας στο περιβάλλον Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία Φύση φωτός Ηλεκτρομαγνητικό Φάσμα Νόμοι Stefan-Boltzmann, Wien, Kirkhoff Ακτίνες Χ, Ακτίνες γ, αλληλεπίδραση με την ύλη Υπεριώδης, ορατή και υπέρυθρη Μικροκύματα Ραδιοκύματα» Ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση από ανθρωπογενείς πηγές (δίκτυα διανομής Ηλ. Ενέργειας, ασύρματα δίκτυα, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες, οικιακές συσκευές κλπ).

3 Ραδιενέργεια Περιεχόμενα μαθήματος (2/2) Εισαγωγικές έννοιες Πυρηνικής Φυσικής. Μονάδες Αλληλεπίδραση με την ύλη Έκθεση Επικινδυνότητα Ανιχνευτές ακτινοβολιών - Όργανα μέτρησης Δοσιμετρία Όρια έκθεσης - Ραδιοπροστασία Σχάση, σύντηξη Πυρηνική ενέργεια πυρηνικά κατάλοιπα Ραδιοχρονολόγηση Κοσμική ακτινοβολία Πρωτογενής κοσμική ακτινοβολία Αλληλεπίδραση με την ύλη Δευτερογενής κοσμική ακτινοβολία Προέλευση κοσμικών ακτίνων Αναλαμπές ακτίνων γάμμα

4 Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα

5 Η αλληλεπίδραση της ακτινοβολίας με την ύλη Ενέργεια Ακτίνες Χ Σκέδαση Φωτοϊονισμός Μεγάλος αριθμός σταθμών -ισχυρή απορρόφηση Μικρός αρ. σταθμών -σχεδόν διαφανή Ενέργεια ιονισμού Υπεριώδες Ορατό Υπέρυθρο Αλλαγές στην ηλ/νική δομή Μικροκύματα Περιστροφή Ταλάντωση

6 Ακτινοβολίες και ανθρώπινο σώμα

7 Visible light Το στενό ορατό μέρος το ηλεκτρομαγνητικού φάσματος αντιστοιχεί στα μήκη κύματος κοντά στο μέγιστο της καμπύλης ακτινοβολίας του ήλιου. Το λευκό φώς μπορεί να διαχωριστεί στα φασματικά του χρώματα με διάχυση μέσα από ένα πρίσμα. Συχνότητες: x Hz Μήκη κύματος: nm Κβαντικές ενέργειες: ev

8 Spectral colors Ένα φασματικό χρώμα αποτελείται από ένα μόνο μήκος κύματος και μπορεί να συσχετιστεί με κάποιο μήκος κύματος όπως φαίνεται παραπάνω. Μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι μονοχρωματικό φώς όπως το ήλιο-νέο laser είναι κόκκινο (632 nm) ή ότιαπότην3-2 μετάπτωση του φάσματος του υδρογόνου είναι κόκκινο ( 656 nm) επειδή συμπίπτουν με το κατάλληλο έυρος μήκους κύματος. Αλλά τα πιο πολύχρωμα αντικείμενα δίνουν ένα πλήθος μηκών κύματος και ο χαρακτηρισμός του χρώματος απαιτεί κάτι περισσότερο από την εύρεση του μήκους κύματος. Τα χρώματα που αντιλαμβανόμαστε μπορούν να απεικονιστούν σε ένα χρωματικό διάγραμμα.

9 Χρώμα Είναι κοινή πρακτική να ορίζουμε καθαρά χρώματα με όρους μήκους κύματος του φωτός όπως φαίνεται. Αυτό λειτουργεί σωστά για τα φασματικά χρώματα αλλά έχει βρεθεί ότι πολλοί συνδυασμοί μηκών κύματος του φωτός μπορούν να παράγουν το ίδιο δεδομένο χρώμα. Τα φυσικά ιδιαίτερα χαρακτηρίστηκα του χρώματος είναι η χροιά, η καθαρότητα, και η φωτεινότητα.

10 Το πιο κοινό και φθηνό είδος laser με αέριο, το helium-neon laser κατασκευάζεται συνήθως για να λειτουργεί στο ερυθρό, στα nm. Ένααπόαπόταδιεγερμένα στάδια το ηλίου στα ev είναι τόσο κοντά στο επίπεδο του νέον στα ev, ώστε όταν έχουμε σύγκρουση η ενέργεια από το ήλιο μπορεί να μεταφερθεί στα άτομα του νέον. Μπορούν να γίνουν επικίνδυνες! Ένα μη εστιασμένο 1-mW HeNe laser έχει φωτεινότητα ίση με του ήλιου μια μέρα με καθαρό ουρανό (0.1 watt/cm2) και είναι τόσο επικίνδυνο όσο όταν κοιτάς στον ήλιο απ ευθείας. Helium-Neon Laser

11 Χροιά, καθαρότητα και φωτεινότητα Οι όροι κόκκινο και μπλε περιγράφουν αρχικά τη χροιά ηχροιά σχετίζεται με το μήκος κύματος για τα φασματικά χρώματα. Παρ όλα αυτά φαίνεται ότι δεν μπορούν όλες οι χροιές να παρασταθούν από φασματικά χρώματα εφόσον δεν υπάρχει ένα μόνο μήκος κύματος απόφώςμεπορφυρήχροιά μπορεί να παραχθεί από μια ίση αναλογία κόκκινου και μπλέ. Ένα πλήρως καθαρό χρώμα είναι αυτό χωρίς πρόσμιξη λευκού. Ένα φασματικό χρώμα αποτελούμενο από ένα μόνο μήκος κύματος είναι τελείως καθαρό, αλλά κάποιο μπορεί να έχει ένα καθαρό πορφυρό το οποίο δεν είναι φασματικό χρώμα. Η φωτεινότητα μιας χρωματισμένης επιφάνειας εξαρτάται από την ένταση του φωτός και την αντανακλαστικότητα. Μια κλίμακα από το 0 στο 10 χρησιμοποιείται για να παραστήσει δεδομένη φωτεινότητα σε συστήματα μέτρησης χρώματος. Έχει βρεθεί ότι ίσες επιφάνειες με διαφορετικά φασματικά χαρακτηρίστηκα αλλά που εκπέμπουν τον ίδιο αριθμό lumens έχουν την ίδια φωτεινότητα.

12 Αλληλεπίδραση της ακτινοβολίας με την ύλη Ορατό Καθώς κινούμαστε προς τα πάνω από τα μικροκύματα και τις υπέρυθρες στο ορατό φώς, η απορρόφηση αυξάνεται. Ο βασικός μηχανισμός για την απορρόφηση φωτονίων του ορατού φωτός είναι η διέγερση ηλεκτρονίων σε υψηλότερα ενεργειακά επίπεδα. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες καταστάσεις, ώστε το ορατό φως να απορροφάται ισχυρά. Το ερυθρό άκρο του φάσματος δεν απορροφάται τόσο ισχυρά όσο το ιώδες. Παρόλο που η έκθεση στο ορατό φως προκαλεί θέρμανση, δεν προκαλεί ιονισμό με τους κινδύνους του. Μπορεί να ζεσταθείτε από τον ήλιο μέσα από το παράθυρο του αυτοκινήτου, αλλά δεν θα καείτε αυτό είναι μια επίδραση του υψηλής συχνότητας UV φωτός απ τον ήλιο το οποίο μπλοκάρεται από το γυαλί του παραθύρου.

13 Υπέρυθρη Οόρος υπέρυθρο αναφέρεται σε ένα μεγάλο εύρος συχνοτήτων, ξεκινώντας από το άνω άκρο αυτών των συχνοτήτων που χρησιμοποιούνται στις επικοινωνίες, φτάνοντας μέχρι το χαμηλής συχνότητας (κόκκινο) άκρο του ορατού φάσματος. Συχνότητες: x Hz Μήκη κύματος: 1 mm nm Κβαντικές ενέργειες: ev Σε αλληλεπίδραση με την ύλη, η υπέρυθρη ακτινοβολία δρα με το να θέτει σε κίνηση τα μόρια. Υπέρυθρα φασματόμετρα χρησιμοποιούνται ευρέως για να μελετήσουμε το φάσμα δονήσεων των μορίων.

14 Ακτινοβολία θερμότητας Η ακτινοβολία είναι μεταφορά θερμότητας με την εκπομπή ΗΜ κυμάτων τα οποία μεταφέρουν ενέργεια μακριά από το σώμα που τα εκπέμπει. Για συνηθισμένες θερμοκρασίες (λιγότερο απ το καυτό κόκκινο ) η ακτινοβολία βρίσκεται στην υπέρυθρη περιοχή του ΗΜ φάσματος. Η σχέση που διέπει την ακτινοβολία από θερμά σώματα ονομάζεται νόμος των Stefan- Boltzmann:

15 Καμπύλες ακτινοβολίας μέλανος σώματος Κάπου μεταξύ 900K και 1000K, το φάσμα μέλανος σώματος υπεισέρχεται αρκετά στο ορατό, φαίνεται μια με κόκκινο στο διάγραμμα. Η περισσότερη από την ακτινοβολούμενη ενέργεια είναι στο υπέρυθρο.

16 Διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer Η υπέρυθρη δεν διαπερνά τη ατμόσφαιρα αποτελεσματικά, παρ όλααυτάαστρονομίαστουπέρυθρο γίνεται με το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer. Εκτοξεύθηκε στις 25 Αυγούστου 2003 για μία σχεδιασμένη αποστολή 2,5 χρόνων, το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer σχεδιάστηκε για να αποκομίσει εικόνες και φάσματα εντοπίζοντας την υπέρυθρη ενέργεια μεταξύ μηκών κύματος των 3 και 180 μικρόν. Πολλές περιοχές του διαστήματος είναι χαοτικές, πυκνά νέφη από αέρια και σκόνη μας εμποδίζουν να δούμε. Υπέρυθρο φώς, παρόλα αυτά μπορεί να διαπεράσει αυτά τα νέφη, επιτρέποντας μας να παρατηρήσουμε περιοχές αστρικών σχηματισμών, κέντρα γαλαξιών, και νεοσχηματιζόμενα πλανητικά συστήματα. Η υπέρυθρη μας δίνει επίσης πληροφορίες για τα ψυχρότερα σώματα στο διάστημα, όπως μικρότερα αστέρια τα οποία είναι πολύ σκοτεινά για να ανιχνευθούν με το ορατό φώς, πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, και τεράστια σύννεφα μορίων. Επίσης, πολλά μόρια στο διάστημα, περιλαμβανομένων των οργανικών, έχουν μοναδικό αποτύπωμα στο υπέρυθρο.

17 Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας Το Spitzer πραγματοποίησε μια έρευνα στον γαλαξία της Ανδρομέδας και εντόπισε στοιχεία στην υπέρυθρη εικόνα που δείχνουν ότι ο μικρότερος γαλαξίας M32 είχε όντως συγκρουστεί με την Ανδρομέδα στο παρελθόν.

18 Φαινόμενο του Θερμοκηπίου Το ΦΘ αναφέρεται στην κατάσταση όπου μικρά μήκη κύματος του ορατού φωτός απ τον ήλιο περνούν μέσα από διαφανή μέσο και απορροφούνται. Tα μεγαλύτερα μήκη κύματος της υπέρυθρης ακτινοβολίας που αντανακλάται πίσω από το θερμαινόμενο αντικείμενο δεν μπορούν να περάσουν ξανά το μέσο. Η παγίδευση των μεγάλου μήκους κυμάτων ακτινοβολίας οδηγεί σε περεταίρω θέρμανση και υψηλότερη τελική θερμοκρασία. Παραδείγματα: Η θέρμανση ενός αυτοκινήτου από τον ήλιο μέσω του παρμπρίζ. και το ομώνυμο παράδειγμα της θέρμανσης του θερμοκηπίου με το ηλιακό φώς να περνά μέσα από σφραγισμένα, διαφανεί παράθυρα, Η παγίδευση παραπάνω θερμότητας με την αύξηση της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Το διοξείδιο του άνθρακα απορροφά ισχυρά το υπέρυθρο και δεν επιτρέπει πολύ από αυτό να επιστρέψει πάλι στο διάστημα.

19 Απουσία νερού στην Αφροδίτη Εφόσον η Αφροδίτη είναι τόσο όμοια με τη γη σε μέγεθος και σύνθεση, κάποιος θα περίμενε να έχει πολύ νερό εκεί, όμως πραγματικά δεν υπάρχει καθόλου. Εξαιτίας τον μεγάλων ομοιοτήτων μεταξύ των δύο πλανητών, κάποιος θα υπέθετε ότι υπήρχε νερό στην Αφροδίτη στο παρελθόν. Μοντέλα για την απώλεια του νερού περιλαμβάνουν το ανεξέλεγκτο φαινόμενο του θερμοκηπίου στην Αφροδίτη. Με το να είναι πλησιέστερα στον ήλιο και να έχει διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αυτή συνέχισε να θερμαίνεται, ίσως με ιδιαίτερη παγίδευση της θερμότητας λόγω υδρατμών. Με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες οι υδρατμοί μπορούν να ανυψωθούν στην ατμόσφαιρα και τα μόρια του νερού να διασπασθούν από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Το ελευθερωμένο υδρογόνο μπορεί τότε να διαφύγει από την ατμόσφαιρα, αφήνοντας το οξυγόνο μόνο στη μορφή οξειδίων του άνθρακα και του θείου.

20 Αλληλεπίδραση της ακτινοβολίας με την ύλη Υπέρυθρη Η κβαντική ενέργεια των φωτονίων της υπέρυθρης βρίσκεται στο εύρος από μέχρι 1.7 ev η ανήκει είναι στο φάσμα ενεργειών που διαχωρίζουν τη κβαντική κατάσταση από τις μοριακές δονήσεις. Η υπέρυθρη απορροφάται ισχυρότερα από τα μικροκύματα, αλλά λιγότερο από το ορατό φώς. Το αποτέλεσμα της απορρόφησης υπέρυθρης είναι η θέρμανση του ιστού αφού αυξάνει τις κινήσεις των μορίων. Η υπέρυθρη ακτινοβολία διαπερνά το δέρμα περισσότερο από το ορατό φως και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απεικόνιση υποδερμικών αιμοφόρων αγγείων.

21 Κινητικό φάσμα διατομικών μορίων Οι χαμηλότερες μεταπτώσεις ταλάντωσης των διατομικών μορίων προσομοιάζουν αυτές του αρμονικού ταλαντωτή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποδείξουν τις σταθερές των δυνάμεων των δεσμών για μικρές ταλαντώσεις. Ένα διατομικό μόριο ταλαντώνεται περίπου όπως δύο μάζες σε ένα ελατήριο με δυναμική ενέργεια που εξαρτάται από το τετράγωνο της μετατόπισης από το σημείο ισορροπίας. Αλλά οι στάθμες ενέργειας είναι κβαντισμένες σε ίσες χωρισμένες τιμές.

22 Κβαντική αρμονική ταλάντωση Τα επίπεδα ενέργειας της κβαντικής αρμονικής ταλάντωσης είναι: Και για ένα διατομικό μόριο η φυσική συχνότητα έχει τη μορφή: Όπου η μειούμενη μάζα δίνεται από:

23 Κινητικό φάσμα διατομικών μορίων Το παρακάτω είναι ένα δείγμα από συχνότητες μεταπτώσεων από n=0 μέχρι n=1 σταθμών ταλάντωσης για διατομικά μόρια και οι υπολογιζόμενες σταθερές των δυνάμεων.

24 Φάσμα Ταλάντωσης-Περιστροφής του HCl Ο κβαντικός αρμονικός ταλαντωτής έχει πολλές περισσότερες εφαρμογές από το διατομικό μόριο. Είναι η βάση για την κατανόηση πολύπλοκων μορφών ταλάντωσης σε μεγαλύτερα μόρια, Τα άτομα κίνησης σε ένα στερεό πλέγμα, Η θεωρία της θερμοχωρητικότητας και άλλα.

25 Κύματα mm, Τηλεμετρία Το εύρος GHz χρησιμοποιείται για διάφορους πειραματικούς, κυβερνητικούς και ερασιτεχνικούς σκοπούς στην επικοινωνία. Συχνότητες: GHz Μήκη κύματος: 10-1 mm Κβαντικές ενέργειες: 0.12 x x 10-2 ev

26 Συχνότητες μικροκυμάτων

27 SAR (Ειδικός δείκτης απορρόφησης) SAR είναι ένα μέτρο τουρυθμούμετονοποίοηραδιοφωνικήσυχνότητα (RF) απορροφάται από το σώμα μας όταν εκτίθεται σε ραδιοφωνικής συχνότητας ΗΜ πεδίο. Ορίζεται ως η ενέργεια που απορροφάται ανά μάζα ιστού και έχει μονάδες watt ανά κιλό SAR is usually averaged either over the whole body, or over a small sample volume (typically 1g or 10g of tissue). όπου σ η ηλεκτρική αγωγιμότητα του δείγματος E η ένταση του ΗΜ πεδίου ρ η πυκνότητα του δείγματος SAR χρησιμοποιείται για να μετρήσει την έκθεση σε πεδία μεταξύ 100kHz και 10 GHz. Χρησιμοποιείτε συνήθως για να μετρήσει την ισχύ που απορροφάται από κινητά τηλέφωνα κατά τη διάρκεια της MRI ανίχνευσης.

28 Όρια SAR US: the FCC (Federal Communications Commission) απαιτεί τα τηλέφωνα που πωλούνται να έχουν επίπεδο SAR στα 1.6 W per Kg (W/kg) ή χαμηλότερο που καταλαμβάνει όγκο ενός γραμμαρίου του ιστού. EU: CENELEC ορίζει τα όρια του SAR μέσα στην EU, ακολουθώντας τα IEC (International Electrotechnical Commission) πρότυπα. Για κινητά τηλέφωνα, και άλλες παρόμοιες συσκευές χειρός, το όριο SAR είναι 2 W/kg μοιρασμένο σε 10g ιστού. Για μαγνητικές ακτινογραφίες τα όρια είναι λίγο περισσότερο πολύπλοκα:

29 Μικροκύματα, Ραντάρ Ενώ υπάρχουν κάποιες συχνότητες ραντάρ απο1,300 μέχρι 1,600 MHz, οι περισσότερες εφαρμογές μικροκυμάτων είναι μεταξύ 3,000 και 30,000 MHz (3-30 GHz). Οι σημερινοί φούρνοι μικροκυμάτων λειτουργούν στην ονομαστική συχνότητα των 2450 MHz, συχνότητα εγκεκριμένη από τον FCC (Federal Communications Commission). Υπάρχουν επίσης κάποιες ερασιτεχνικές χρήσεις και άλλες ράδιο εντοπισμού στα 3-30 GHz. Σε αλληλεπίδραση με την ύλη, η ακτινοβολία μικροκυμάτων πρωτίστως δρα με το να προκαλεί μοριακή περιστροφή και ροπή στρέψης, η απορρόφηση ακτινοβολίας μικροκυμάτων γίνεται φανερή με την θερμότητα. Πληροφορίες για την μοριακή δομή μπορούν να ανακτηθούν από την ανάλυση του περιστροφικού μοριακού φάσματος, η πιο ακριβείς μέθοδος για να προσδιορίσουμε το μήκος των δεσμών και τις γωνίες των μορίων. Συχνότητες: GHz Μήκη κύματος: mm Κβαντικές ενέργειες: 0.66 x x 10-3 ev

30 3K υπόβαθρο ακτινοβολίας Ένα αμετάβλητο υπόβαθρο ακτινοβολίας στην περιοχή μικροκυμάτων του φάσματος παρατηρείται σε όλες τις κατευθύνσεις στον ουρανό. Δείχνει την εξάρτηση του μήκους κύματος ενός μέλανος σώματος που ακτινοβολεί σε περίπου 3 Kelvins θερμοκρασία. Θεωρείται ότι είναι το απομεινάρι από την ακτινοβολία που εκπέμφθηκε τη στιγμή που το διευρυνόμενο σύμπαν έγινε διάφανο στους περίπου 3000 K. Η ανακάλυψη του 3K υποβάθρου ακτινοβολίας μικροκυμάτων ήταν ένα από τα καθοριστικά βήματα που οδήγησαν στον υπολογισμό του βασικού μοντέλου της θεωρίας του Big Bang της κοσμολογίας, ο ρόλος της είναι η παροχή εκτιμήσεων σχετικών πληθυσμών σωματιδίων και φωτονίων.

31 3K υπόβαθρο ακτινοβολίας Τα στοιχεία για την στρογγυλοποιημένη εκτίμηση των 10 9 φωτονίων ανά πυρηνικό σωματίδιο είναι το πιο σημαντικό κβαντικό συμπέρασμα που έχει εξαχθεί από τις μετρήσεις υποβάθρου της ακτινοβολίας μικροκυμάτων... Αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι γαλαξίες και τα αστέρια δεν μπορεί να άρχισαν να σχηματίζονται πριν η θερμοκρασία να πέσει κάτω από 3000K. Τότε άτομα μπορούσαν να σχηματιστούν και να αφαιρέσουν την αδιαφάνεια από το διευρυνόμενο σύμπαν. Φώς μπορούσε να διαφύγει και να εκτονώσει την πίεση της ακτινοβολίας. Αστρική και γαλαξιακή σχηματισμοί δεν θα μπορούσαν να προκύψουνμέχριηβαρυτικήέλξηναξεπεράσειτηνεξερχόμενη πίεση της ακτινοβολίας, και στα 10 9 photons/baryon ένα κρίσιμο "Jean's mass" του περίπου 1 εκ. που ένας μεγάλος γαλαξίας θα απαιτούσε. Με το σχηματισμό ατόμων και ενός διαφανούς σύμπαντος, το Jeans mass μειώθηκε σε περίπου 10-6 της μάζας ενός γαλαξία, επιτρέποντας τη βαρυτική ομοιογένεια. Το "Jean's mass" είναι η ελάχιστη μάζα που μπορεί να υπερβεί την πίεση ακτινοβολίας για δεδομένη πυκνότητα ενέργειας σε ακτινοβολία.

32 Transparency temperature Σε θερμοκρασία υψηλότερη από περίπου 3000 K όπου η μέση κινητική ενέργεια των σωματιδίων είναι 0.26 electron volts, ο σχηματισμός σταθερών ατόμων εμποδίζετε. Πάνωαπόαυτήτηθερμοκρασία, η ύλη υπάρχει στην κατάσταση του πλάσματος ιονισμένων ατόμων, που απορροφά ισχυρά ΗΜ ακτινοβολία όλων των μηκών κύματος, το πλάσμα είναι αδιαφανές. Όταν το πλάσμα ψύχεται κάτω από αυτή τη θερμοκρασία, είναι ψυχρό αρκετά για πυρήνες υδρογόνου και ηλίου να συλλέξουν ηλεκτρόνια και να γίνουν σταθερά άτομα. Σταθερά άτομα απορροφούν μόνο αυτές τις συχνότητες, χαρακτηριστικές αυτών των ατόμων ή αυτές αρκετά υψηλές για να τα ιονίσουν.αυτό σημαίνει ότι ένα αέριο σύννεφο που ψύχεται έχει ένα σημείο, στο οποίο γίνεται διαφανές σχεδόν σε όλα τα μήκη κύματος, τουλάχιστον για φωτόνια με κβαντική ενέργεια λιγότερη από την ενέργεια ιονισμού των ατόμων.

33 Πίεση ακτινοβολίας Τα αστέρια μπορούν να διατηρήσουν αρκετά σταθερό μέγεθος εξαιτίας της πίεσης της ακτινοβολίας ασκούμενη από την ακτινοβολία που προέρχεται από τον καυτό πυρήνα. Αυτή η πίεση της ακτινοβολίας έρχεται να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στο σημείο στο οποίο κατά τη διάρκεια της αστρικής εξέλιξης, όπου το καταρρέων σύννεφο αερίου γίνεται αδιαφανές στην ΗΜ ακτινοβολία. Χτυπώντας αυτή την αδιαφανή ιονισμένη περιοχή, η ακτινοβολία λέγεται ότι «σκεδάζει" τα ιόντα, ασκώντας net πίεση η οποία εξισορροπεί την βαρυτική κατάρρευση. Υπάρχει ένα ανάλογο με τον αέρα σε ένα ελαστικό η πίεση υπάρχει επειδή τα μόρια του αέρα προσκρούουν πάνω στο ελαστικό «το λάστιχο παραμένει φουσκωμένο επειδή τα λαστιχένια τοιχώματα του είναι πολύ αποτελεσματικά στο να σκεδάζουν τα μόρια του αέρα."

34 The Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP) Η WMAP αποστολή παρείχε τον πρώτο λεπτομερή -πλήρους ουρανούχάρτη του υποβάθρου της ακτινοβολίας μικροκυμάτων στο σύμπαν. Ο χάρτης που δημιουργήθηκε χαρακτηρίζεται ως χάρτης της αποτελεσματικής θερμοκρασίας του υπόβαθρου μικροκυματικής ακτινοβολίας

35 Αλληλεπιδράσεις μικροκυμάτων Ηκβαντικήενέργειαφωτονίωνμικροκυμάτωνείναιστοεύρος μέχρι ev η οποία είναι στο πλαίσιο ενεργειών που διαχωρίζουν τις κβαντικές καταστάσεις της μοριακής περιστροφής και ροπής (1εκ. Φορές χαμηλότερη από αυτή των ακτινών Χ). Η αλληλεπίδραση μικροκυμάτων με την ύλη πέραν των μεταλλικών αγωγών θα είναι για να περιστρέψει τα μόρια και να παράγει θερμότητα ως αποτέλεσμα της κίνησης των μορίων. Οι αγωγοί απορροφούν ισχυρά τα μικροκύματα και κάθε άλλη χαμηλή συχνότητα επειδή προκαλούν ηλεκτρικά ρεύματα τα οποία ζεσταίνουν το υλικό. Τα περισσότερα υλικά, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρωπίνου σώματος, είναι γενικά διαφανεί στα μικροκύματα. Υψηλής έντασης μικροκύματα, όπως σε ένα φούρνο μικροκυμάτων όπου διαπερνούν εκ. φορές το φαγητό, θα ζεστάνουν την ύλη επειδή προκαλούν μοριακή περιστροφή και ροπή.

36 Φάσμα περιστροφής Περιστασιακά ΗΜ κύματα μπορούν να διεγείρουν τις στάθμες περιστροφής των μορίων, δεδομένου ότι έχουν μια ηλεκτρικήορμήδιπόλου. Το ΗΜ πεδίο ασκεί ροπή στο μόριο. Το φάσμα για μεταπτώσεις περιστροφής μορίων είναι τυπικά στην περιοχή των μικροκυμάτων του ΗΜ φάσματος. Το διάγραμμα δείχνει ένα κομμάτι του δυνατού διαγράμματος για μία σταθερή ηλ/κη κατάσταση για ένα διατομικό μόριο. Αυτήηηλ/κη κατάσταση έχει ποικίλες καταστάσεις ταλαντώσεων που σχετίζονται μ αυτή, ώστε το φάσμα ταλαντώσεων μπορεί να παρατηρείται. Συνήθως, παρατηρούνται οι μεταπτώσεις περιστροφής οι οποίες σχετίζονται με τη βασική κατάσταση ταλάντωσης.

37 Φούρνοι μικροκυμάτων Οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι περιορισμένοι στα 5 milliwatts (mw) της ακτινοβολίας μικροκυμάτων ανά cm 2 σε περίπου 5cm από την επιφάνεια του φούρνου. Αυτό το όριο είναι αρκετά κάτω από το όριο που γνωρίζουμε ότι βλάπτει τους ανθρώπους. Η ακτινοβολία μικροκυμάτων θα αναμενόταν να μειώνεται σύμφωνα με τον νόμο των αντίστροφων τετραγώνων, έτσι ώστε στα 50cm θα ήταν χαμηλότερη κατά 100 φορές. Λαμβάνοντας υπόψη την συχνότητα 2,450 MHz, το μήκος κύματος του φούρνου μικροκυμάτων είναι περίπου 12 cm και η κβαντική ενέργεια ενός φωτονίου μικροκύματος είναι περίπου 1 x 10-5 ev. Η αλληλεπίδραση της ακτινοβολίας σ αυτές τις συχνότητες περιορίζεται στην δημιουργία περιστροφής και ροπής στα μόρια. Η μέση θερμική ενέργεια στους 20 C είναι περίπου 1/40 ev, έτσι κάθε καθορισμένη περιστροφική κίνηση που δημιουργείται από την επίδραση μικροκυμάτων γίνεται γρήγορα τυχαία από τις συγκρούσεις μορίων με κινητική ενέργεια 2500 μεγαλύτερη από τη δεδομένη ενέργεια του φωτονίου μικροκύματος. Έτσι το καθαρό αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μικροκυμάτων στους φούρνους είναι να ζεσταίνουν το υλικό που βάζουμε μέσα.

38 Φούρνοι μικροκυμάτων Ενώ μπορούμε να δούμε μέσα στον φούρνο όταν το φαγητό ψήνεται, τα μικροκύματα εμποδίζονται αποτελεσματικά από το να διαφύγουν στο δωμάτιο, από της τρύπες του μεταλλικού πλέγματος στη πόρτα του φούρνου που έχουν διάμετρο περίπου 1 mm συγκρινόμενη με τα 120 mm του μήκους κύματος των μικροκυμάτων. Το μήκος των μικροκυμάτων είναι 120 φορές μεγαλύτερο του μεγέθους της κάθε τρύπας, και δεν μπορεί να δει τις τρύπες και να τις διαπεράσει. Αυτό είναι μια εφαρμογή του ότι δεν μπορείς να δεις τίποτα που είναι μικρότερο από το μήκος κύματος της ακτινοβολίας που χρησιμοποιείς για να το δεις. Μπορούμε να δούμε μέσα από τις τρύπες γιατί στα 500 nm μήκος κύματος, το μήκος κύματος του ορατού φωτός είναι 2000 φορές μικρότερο από τις τρύπες..

39 Βλάβες που σχετίζονται με τα μικροκύματα Κάθε αντικείμενο που περιέχει αιχμηρό μέταλλο μπορεί να δημιουργήσει ηλεκτρικό τόξο arc (σπινθήρα) όταν εκτεθεί σε μικροκύματα. Τα πιρούνια είναι ένα καλό παράδειγμα. Αυτό επειδή οι μύτες από τα πιρούνια συντονίζονται με τα μικροκύματα και παράγουν υψηλή τάση στα άκρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ξεπερνιέται η διηλεκτρική σταθερά του αέρα, περίπου 3 megavolts ανά μέτρο ( V/m). Ο αέρας σχηματίζει ένα αγώγιμο πλάσμα, που είναι ορατό σαν σπινθήρας. Κάθε φορά που συμβαίνει ηλεκτρική εκκένωση στον αέρα, μερικά οξείδια του όζοντος και του αζώτου σχηματίζονται, που είναι και τα δύο βλαβερά σε μεγάλες ποσότητες. Το να ζεσταίνουμε φαγητό, με μικροκύματα, που περιέχει κάποιο μεταλλικό αντικείμενο χωρίς αιχμηρές άκρες (π.χ. κουτάλι) συνήθως δεν προκαλεί σπινθήρες.

40 Ακτινοβολία μικροκυμάτων Τα μικροκύματα που εκπέμπονται από την πηγή σε ένα φούρνο συγκρατούνται μέσααπότουλικόαπότοοποίοείναι κατασκευασμένος ο φούρνος.. Η US Federal standard περιορίζει την ποσότητα μικροκυμάτων που μπορούν να διαρρεύσουν από ένα φούρνο στη διάρκειατηςζωήςτουστα5 mw/cm 2, σε περίπου 5cm από την επιφάνεια του, αρκετά χαμηλότερη από αυτή που θεωρείται βλαβερή για την υγεία. Παρ όλααυτάμετηνπόρτατου φούρνου ανοιχτή, η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει βλάβες με την θέρμανση; Η ακτινοβολία που παράγεται από ένα φούρνο μικροκυμάτων είναι μ - ιονίζουσα. Μακροχρόνιες μελέτες με τρωκτικά για να εκτιμήσουμε την πιθανότητα καρκίνου, έχουν αποτύχει να αναγνωρίσουν καρκινογενέσεις από τα 2.45 GHz ακτινοβολίας μικροκυμάτων, ακόμα και με χρόνια έκθεση.,

41 TV και FM ραδιοφωνική ζώνη Συχνότητες: MHz Μήκη κύματος: 5.55 m m Κβαντικές ενέργειες: 0.22 x x 10-5 ev

42 TV και FM ραδιοφωνική ζώνη Οι συχνότητες μεταφοράς για VHF τηλεοπτικά κανάλια 2-4 καλύπτουν το εύρος συχνοτήτων από 54 μέχρι 72 MHz. Υπάρχει μια ζώνη από τα MHz η οποία είναι κρατημένη από κυβερνητικές και μη οργανώσεις, περιλαμβανόμενης και αυτή της αεροπορικής καθοδήγησης στα 75 MHz. VHF TV κανάλια 5 και 6 είναι μεταξύ 76 και 88 MHz. Η ραδιοφωνική ζώνη FM είναι από 88 μέχρι 108 MHz, μεταξύ των VHF τηλεοπτικών καναλιών 6 και 7. Πέρα από τα FM είναι το εύρος MHz για αεροπορική καθοδήγηση που περιλαμβάνει εντοπισμό, ραδιοφωνικό εύρος και έλεγχο αεροδρομίου. Από τα 122 μέχρι 174 MHz είναι μια άλλη γενικών χρήσεων ζώνη για κυβερνητικά και μη σήματα. Περιλαμβάνει σταθερές και κινητές μονάδες και ερασιτεχνική εκπομπή. Τα κανάλια 7 μέχρι 13 εκτείνονται στο εύρος συχνοτήτων MHz MHz περιλαμβάνει πλήθος σταθερών και κινητών μορφών επικοινωνίας, αεροπλοήγηση και πολιτικό ραδιόφωνο MHz περιλαμβάνει UHF τηλεοπτικά κανάλια από το 14 μέχρι το 83. Οι συχνότητες MHz περιλαμβάνουν πλήθος αεροπορικών και ερασιτεχνικών χρήσεων, αναμετάδοση εκπομπών, κ.τ.λ. Ζώνες ραντάρ υπάρχουν μεταξύ 1,300-1,600 MHz.

43 TV και FM ραδιοφωνική ζώνη Οι σταθμοί FM έχουν προσδιορισμένες κεντρικές συχνότητες στα 200 khz, διαχωρισμός ξεκινά στα 88.1 MHz, για ένα μέγιστο 100 σταθμών. Αυτοί οι σταθμοί FM έχουν 75 khz μέγιστη απόκλιση από την κεντρική συχνότητα, ηοποίααφήνει25 khz από πάνω και κάτω, «ζώνες φύλακες" για να ελαχιστοποιήσουν αλληλεπιδράσεις με παρακείμενες ζώνες συχνοτήτων. Τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν διαχωρισμό 5 MHz. Το εύρος συχνοτήτων για κινητά τηλέφωνα κυψελών είναι μεταξύ MHz.

44 Magnetic Resonance Imaging (MRI), or nuclear magnetic resonance imaging (NMRI) Αντίθετα με τη CT (computed tomography), που χρησιμοποιεί μη ιονίζουσα ακτινοβολία, η MRI χρησιμοποιεί ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο για να ευθυγραμμίσει τον πυρηνικό μαγνητισμό των (συνήθως) ατόμων υδρογόνου στο ανθρώπινο σώμα. Ράδιο κυματικά (RF) πεδία χρησιμοποιούνται συστηματικά για να αλλάξουν αυτή την ευθυγράμμιση του μαγνητισμού, προκαλώντας τους πυρήνες του υδρογόνου να παράγουν ένα περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο, ικανό να ανιχνευθεί από τον σαρωτή.

45 Τηλέφωνα κυψελών Τα τηλέφωνα κυψελών μεταδίδουν και λαμβάνουν ράδιο συχνότητες στο εύρος MHz. Αυτό περιγράφεται σαν να είναι στα 45 MHz κάτω από τις συχνότητες βάσης, ανατεθειμένες από τον FCC, υποδεικνύοντας ότι 45 MHz παλμική συχνότητα χρησιμοποιείται σε σχέδια εντοπισμού. Επικοινωνία με ένα τηλέφωνο κυψέλης περιλαμβάνει δύο συχνότητες, μία για μετάδοση και μία, ελαφρώς διαφορετική για λήψη, μία ρύθμιση που αναφέρεται ως "full duplex" μετάδοση. Αυτό επιτρέπει ταυτόχρονα εισερχόμενα και εξερχόμενα σήματα. Σε μια δεδομένη πόλη είναι σύνηθες να έχουμε 832 συχνότητες, που αντιπροσωπεύουν 395 full duplex φωνητικά κανάλια και 42 κανάλια ελέγχου. Κάθε κυψέλη από πύργους βάσης έχει 56 φωνητικά κανάλια, ή 1/7 από τα συνολικά, με τη διανομή να γίνεται σε ένα εξαγωνικό πλέγμα. Τα κανάλια έχουν απόσταση 30 khz.

46 Δομή κυψελωτού δικτύου

47 Έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία Ακτινοβολία κεραίας σταθμού βάσης Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών Τμήμα Φυσικής Αριστοτοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

48 Κατεύθυνση και σχήμα λοβών ακτινοβολίας σταθμού βάσης

49

50

51

52 Έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία Τερματικές συσκευές ασυρματικών δικτύων μέση ισχύς σε πλήρη λειτουργία μέση ισχύς σε stand-by Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών Αριστοτοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

53 Μετρήσεις στενής ζώνης συχνοτήτων ( εφαρμογή Παρουσίαση πυκνότητας ισχύος κατά συχνοτική περιοχή (ή Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών Τμήμα Φυσικής Αριστοτοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

54 Μετρήσεις μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας Μετρήσεις στενής ζώνης Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών Τμήμα Φυσικής Αριστοτοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

55 Έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία Έκθεση σε κινητό τηλέφωνο Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών Αριστοτοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

56 Έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία Έκθεση σε κινητό τηλέφωνο Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών Αριστοτοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

57 Μετρήσεις μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας Χαμηλόσυχνα πεδία: Συνήθεις συσκευές Median Maximum 1000 Magnetic Field B (mg) at 15cm Hair Dryer Electric Shaver Mixer Vacuum Cleaner Analog Clock Baby Monitor Drill Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών Αριστοτοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

58 L-Ζώνη για δορυφορική επικοινωνία Το εύρος MHz στη πολύ υψηλή περιοχή ράδιο συχνότητας, επισημάνεται ως L- Ζώνη και χρησιμοποιείται για διάφορους σκοπούς επικοινωνίας με δορυφόρους. Για παράδειγμα το Global Positioning System (GPS) χρησιμοποιεί ως συχνότητα μεταφοράς αυτή τη ζώνη, για να μεταδίδει δεδομένα πλοήγησης.

59 Global Positioning Satellites Τον Ιούνιο του 1993 ο τελευταίοςαπό24 δορυφόρους του παγκόσμιου συστήματος εντοπισμού τέθηκε σε τροχιά, ολοκληρώνοντας ένα δίκτυο δορυφόρων ικανό να παρέχει δεδομένα θέσης για να σε εντοπίσει οπουδήποτε στη γη με ακρίβεια 30 μέτρων. Οι δορυφόροι μεταφέρουν μέχρι και τέσσερα ατομικά ρολόγια κεσίου και ρουβιδίου τα οποία ενημερώνονται περιοδικά από ένα σταθμό στο έδαφος στο Κολοράντο. Οι δορυφόροι μεταδίδουν χρονικά σήματα και δεδομένα θέσης. Ένας δέκτης GPS, ο οποίος μπορεί να είναι μια μικρή, συσκευή χειρός αποκωδικοποιεί τα χρονικά σήματα από αρκετούς δορυφόρους, μετατρέποντας τους χρόνους άφιξης σε όρους υψομέτρου, γεωγραφικού μήκους και πλάτους με πιθανότητα απόκλισης το πολύ 10 μέτρα. Σε διαφορετικές λειτουργείς, ακρίβεια λιγότερη από εκατοστό μπορεί να επιτευχθεί για αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων. Συσκευές χειρός διαβάζουν το υψόμετρο και το γεωγραφικό πλάτος στο ένα εκατοστό της τοξοειδούς πορείας και αλλάζουν στο τελευταίο δεκαδικό ψηφίο σε δύο βήματα ενώ περπατάμε.

60 Global Positioning Satellites Οι δορυφόροι είναι σε τροχιές πολύ χαμηλότερα από τους δορυφόρους syncom, που έχουν τροχιά γύρω στα 17.7 εκ. μέτρα (11000 mi) πάνω απ τη γη, με περιόδους περιστροφής της τάξης των 10 ωρών. Από την πλοήγηση αεροσκαφών και πλοίων μέχρι το να βρίσκουμε αγαπημένους ψαρότοπους στη λίμνη, οι εφαρμογές των GPS έχουν πολλαπλασιαστεί ταχύτατα.

61 Παγκόσμιες θέσεις τροχιών Οι 24 δορυφόροι του GPS είναι τοποθετημένοι σε τροχιές περίπου 3.75 φορές την ακτίνα της Γης. Ένας δέκτης GPS, ο οποίος μπορεί να είναι μια συσκευή χειρός, μπορεί να τριγωνίσει την θέση του πάνω στην επιφάνεια της γης μέσα σε 30 μέτρα ή λιγότερο με σήματα από 3 δορυφόρους. Η δορυφόροι είναι διαμοιρασμένοι σε έξι τροχιακές στάθμες με 4 δορυφόρους σε κάθε μία.

62 Syncom Satellites Οι δορυφόροι για επικοινωνίες είναι περισσότερο χρήσιμη όταν μένουν πάνω απ το ίδιο σημείο στη γη, σ αυτό που αποκαλείται γεωστατική τροχιά. Αυτό προκύπτει όταν η τροχιακή περίοδος είναι 24 ώρες. Από τον υπολογισμό ταχύτητας της τροχιάς, φαίνεται ότι ένας δορυφόρος σε μια ακτίνα 6.62 φορές την ακτίνα της γης έχει περίοδο 24 ώρες. Αυτοί οι δορυφόροι είναι κάπου 35,900 χλμ ή 22,300 μίλια πάνω από την επιφάνεια της γης. Ο ελάχιστος χρόνος μετάβασης σε ένα syncom δορυφόρο και πίσω από επιφάνεια της γης είναι περίπου ένα τέταρτο το δευτερολέπτου. Κάθε είδος ΗΜ κύματος ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός. Έτσι στις επικοινωνίες με δορυφόρους, θα υπάρχει μια ελάχιστη καθυστέρηση του τετάρτου του δευτερολέπτου..

63 Αλληλεπίδραση της ακτινοβολίας με την ύλη Χαμηλής συχνότητας ραδιοκύματα Ξεκινώντας με τα χαμηλής συχνότητας ράδιο κύματα, το ανθρώπινο σώμα είναι αρκετά διαφανές. (Μπορείς να ακούσεις στο φορητό σου ράδιο μέσα στο σπίτι, αφού τα κύματα περνούν ελεύθερα μέσα από τους τοίχους του σπιτιού, ακόμα και απ το άτομο δίπλα σου.)

64 Αποτίμηση επιπτώσεων στην υγεία

Η θερμική υπέρυθρη εκπομπή της Γης

Η θερμική υπέρυθρη εκπομπή της Γης Η θερμική υπέρυθρη εκπομπή της Γης Δορυφορικές μετρήσεις στο IR. Θεωρητική θεώρηση της τηλεπισκόπισης της εκπομπήςτηςγήινηςακτινοβολίαςαπό δορυφορικές πλατφόρμες. Μοντέλα διάδοσης της υπέρυθρης ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ 1. Εισαγωγή. Η ενέργεια, όπως είναι γνωστό από τη φυσική, διαδίδεται με τρεις τρόπους: Α) δι' αγωγής Β) δια μεταφοράς Γ) δι'ακτινοβολίας Ο τελευταίος τρόπος διάδοσης

Διαβάστε περισσότερα

Γραμμικά φάσματα εκπομπής

Γραμμικά φάσματα εκπομπής Γραμμικά φάσματα εκπομπής Η Ηe Li Na Ca Sr Cd Οι γραμμές αντιστοιχούν σε ορατό φως που εκπέμπεται από διάφορα άτομα. Ba Hg Tl 400 500 600 700 nm Ποιο φάσμα χαρακτηρίζεται ως γραμμικό; Σχισμή Πρίσμα Φωτεινή

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία

Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Εργαστηριακή Άσκηση: Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία Σκοπός της Εργαστηριακής Άσκησης: Να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο μεταλλικά κουτιά με επιφάνειες διαφορετικού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΣΗΜΟ ΘΕΜΑ Δ. Δίνονται: η ταχύτητα του φωτός στο κενό c 0 = 3 10, η σταθερά του Planck J s και για το φορτίο του ηλεκτρονίου 1,6 10 C.

ΟΡΟΣΗΜΟ ΘΕΜΑ Δ. Δίνονται: η ταχύτητα του φωτός στο κενό c 0 = 3 10, η σταθερά του Planck J s και για το φορτίο του ηλεκτρονίου 1,6 10 C. Σε μια διάταξη παραγωγής ακτίνων X, η ηλεκτρική τάση που εφαρμόζεται μεταξύ της ανόδου και της καθόδου είναι V = 25 kv. Τα ηλεκτρόνια ξεκινούν από την κάθοδο με μηδενική ταχύτητα, επιταχύνονται και προσπίπτουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Σταμάτης Ζώρας Σοφία Παπαλεξίου Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος. szoras@env.duth.

ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Σταμάτης Ζώρας Σοφία Παπαλεξίου Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος. szoras@env.duth. ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Σταμάτης Ζώρας Σοφία Παπαλεξίου Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος szoras@env.duth.gr Περιεχόμενα μαθήματος (1/2) Εισαγωγή Τι είναι οι ακτινοβολίες - Είδη

Διαβάστε περισσότερα

Φασματοσκοπίας UV/ορατού Φασματοσκοπίας υπερύθρου Φασματοσκοπίας άπω υπερύθρου / μικροκυμάτων Φασματοσκοπίας φθορισμού Φασματοσκοπίας NMR

Φασματοσκοπίας UV/ορατού Φασματοσκοπίας υπερύθρου Φασματοσκοπίας άπω υπερύθρου / μικροκυμάτων Φασματοσκοπίας φθορισμού Φασματοσκοπίας NMR Φασματοσκοπία Ερμηνεία & εφαρμογές : Φασματοσκοπίας UV/ορατού Φασματοσκοπίας υπερύθρου Φασματοσκοπίας άπω υπερύθρου / μικροκυμάτων Φασματοσκοπίας φθορισμού Φασματοσκοπίας NMR Ποια φαινόμενα παράγουν τα

Διαβάστε περισσότερα

Το Φως της Αστροφυσικής Αν. καθηγητής Στράτος Θεοδοσίου Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

Το Φως της Αστροφυσικής Αν. καθηγητής Στράτος Θεοδοσίου Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Το Φως της Αστροφυσικής Αν. καθηγητής Στράτος Θεοδοσίου Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Το φως που έρχεται από τα άστρα είναι σύνθετο και καλύπτει ολόκληρο το εύρος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Διαβάστε περισσότερα

Μοριακή Φασματοσκοπία I. Παραδόσεις μαθήματος Θ. Λαζαρίδης

Μοριακή Φασματοσκοπία I. Παραδόσεις μαθήματος Θ. Λαζαρίδης Μοριακή Φασματοσκοπία I Παραδόσεις μαθήματος Θ. Λαζαρίδης 2 Τι μελετά η μοριακή φασματοσκοπία; Η μοριακή φασματοσκοπία μελετά την αλληλεπίδραση των μορίων με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία Από τη μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΝΔΟΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ 1ο Α. Στις

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μανώλης Ξυλούρης, Φεβρουάριος 2004

Δρ. Μανώλης Ξυλούρης, Φεβρουάριος 2004 Αστρονομία στο Υπέρυθρο - Ένας Αθέατος Κόσμος Δρ. Μανώλης Ξυλούρης, Φεβρουάριος 2004 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ, ΕΑΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝA 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡΥΘΡΟ 2. ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ 3. ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ LASER ΤΜΗΜΑ ΟΠΤΙΚΗΣ & ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΑΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ LASER ΤΜΗΜΑ ΟΠΤΙΚΗΣ & ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΑΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ LASER ΤΜΗΜΑ ΟΠΤΙΚΗΣ & ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΑΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ «Ίσως το φως θα ναι μια νέα τυραννία. Ποιος ξέρει τι καινούρια πράγματα θα δείξει.» Κ.Π.Καβάφης ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ LASER Εισαγωγικές Έννοιες

Διαβάστε περισσότερα

ΌΡΑΣΗ. Εργασία Β Τετράμηνου Τεχνολογία Επικοινωνιών Μαρία Κόντη

ΌΡΑΣΗ. Εργασία Β Τετράμηνου Τεχνολογία Επικοινωνιών Μαρία Κόντη ΌΡΑΣΗ Εργασία Β Τετράμηνου Τεχνολογία Επικοινωνιών Μαρία Κόντη Τι ονομάζουμε όραση; Ονομάζεται μία από τις πέντε αισθήσεις Όργανο αντίληψης είναι τα μάτια Αντικείμενο αντίληψης είναι το φως Θεωρείται η

Διαβάστε περισσότερα

Αστροφυσική ΙΙ Tεστ II- 16 Ιανουαρίου 2009

Αστροφυσική ΙΙ Tεστ II- 16 Ιανουαρίου 2009 Αστροφυσική ΙΙ Tεστ II- 16 Ιανουαρίου 2009 1. Μία περιοχή στο μεσοαστρικό χώρο με ερυθρωπή απόχρωση είναι a. Ο ψυχρός πυρήνας ενός μοριακού νέφους b. Μία περιοχή θερμού ιονισμένου αερίου c. Μία περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Oι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την συχνότητα μετάδοσης τους:

Oι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την συχνότητα μετάδοσης τους: Οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες είναι ενεργειακά πεδία που δημιουργούνται από ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια. Υπάρχουν φυσικές ακτινοβολίες (η ηλιακή και άλλες κοσμικές ακτινοβολίες, το μαγνητικό πεδίο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ 05 2 0 ΘΕΡΙΝΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ ο Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις -4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση..

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής στο φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας

Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής στο φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής στο φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση στις ερωτήσεις που ακολουθούν. Μπορείτε να αξιοποιήσετε το παραπάνω σχήμα που αναφέρεται στο φάσμα

Διαβάστε περισσότερα

Mή Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες

Mή Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες Mή Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες Οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες είναι ενεργειακά πεδία που δημιουργούνται από ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια. Υπάρχουν φυσικές ακτινοβολίες (η ηλιακή και άλλες κοσμικές ακτινοβολίες,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΦΥΣΙΚΗ. Αλληλεπίδραση ιοντίζουσας ακτινοβολίας και ύλης.

ΒΙΟΦΥΣΙΚΗ. Αλληλεπίδραση ιοντίζουσας ακτινοβολίας και ύλης. ΒΙΟΦΥΣΙΚΗ Αλληλεπίδραση ιοντίζουσας ακτινοβολίας και ύλης http://eclass.uoa.gr/courses/md73/ Ε. Παντελής Επικ. Καθηγητής, Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, Ιατρική Σχολή Αθηνών. Εργαστήριο προσομοίωσης 10-746

Διαβάστε περισσότερα

είναι τα μήκη κύματος του φωτός αυτού στα δύο υλικά αντίστοιχα, τότε: γ. 1 Β) Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας.

είναι τα μήκη κύματος του φωτός αυτού στα δύο υλικά αντίστοιχα, τότε: γ. 1 Β) Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας. Β.1 Μονοχρωματικό φως, που διαδίδεται στον αέρα, εισέρχεται ταυτόχρονα σε δύο οπτικά υλικά του ίδιου πάχους d κάθετα στην επιφάνειά τους, όπως φαίνεται στο σχήμα. Οι χρόνοι διάδοσης του φωτός στα δύο υλικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Επιµέλεια: Οµάδα Φυσικών της Ώθησης

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Επιµέλεια: Οµάδα Φυσικών της Ώθησης ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 0 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Επιµέλεια: Οµάδα Φυσικών της Ώθησης ΘΕΜΑ A ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 0 Παρασκευή, 0 Μαΐου 0 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ Στις ερωτήσεις Α -Α να γράψετε στο τετράδιό σας τον

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΦΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΗ ΙΟΝΙΖΟΥΣΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΦΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΗ ΙΟΝΙΖΟΥΣΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΦΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΗ ΙΟΝΙΖΟΥΣΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ Οποτε ακούτε ραδιόφωνο, βλέπετε τηλεόραση, στέλνετε SMS χρησιµοποιείτε ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία (ΗΜΑ). Η ΗΜΑ ταξιδεύει µε

Διαβάστε περισσότερα

Μετρήσεις Διατάξεων Laser Ανιχνευτές Σύμφωνης Ακτινοβολίας. Ιωάννης Καγκλής Φυσικός Ιατρικής Ακτινοφυσικός

Μετρήσεις Διατάξεων Laser Ανιχνευτές Σύμφωνης Ακτινοβολίας. Ιωάννης Καγκλής Φυσικός Ιατρικής Ακτινοφυσικός Μετρήσεις Διατάξεων Laser Ανιχνευτές Σύμφωνης Ακτινοβολίας Ιωάννης Καγκλής Φυσικός Ιατρικής Ακτινοφυσικός Maximum Permissible Exposure (MPE) - Nominal Hazard Zone (NHZ) Μέγιστη Επιτρεπτή Έκθεση (MPE) Το

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Β. ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ Α. Μια σύντοµη περιγραφή της εργασίας που εκπονήσατε στο πλαίσιο του µαθήµατος της Αστρονοµίας. Β. ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ Για να απαντήσεις στις ερωτήσεις που ακολουθούν αρκεί να επιλέξεις την ή τις σωστές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΜΑΪΟΥ 2014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 2. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Με τον όρο ακτινοβολία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ 1 ΦΩΣ Στο μικρόκοσμο θεωρούμε ότι το φως έχει δυο μορφές. Άλλοτε το αντιμετωπίζουμε με τη μορφή σωματιδίων που ονομάζουμε φωτόνια. Τα φωτόνια δεν έχουν μάζα αλλά μόνον ενέργεια. Άλλοτε πάλι αντιμετωπίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαια 12 &13: Φασματοσκοπία μαζών και υπερύθρου

Οργανική Χημεία. Κεφάλαια 12 &13: Φασματοσκοπία μαζών και υπερύθρου Οργανική Χημεία Κεφάλαια 12 &13: Φασματοσκοπία μαζών και υπερύθρου 1. Γενικά Δυνατότητα προσδιορισμού δομών με σαφήνεια χρησιμοποιώντας τεχνικές φασματοσκοπίας Φασματοσκοπία μαζών Μέγεθος, μοριακός τύπος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΑΣΚΗΣΗ 1 Άτομα αερίου υδρογόνου που βρίσκονται στη θεμελιώδη κατάσταση (n = 1), διεγείρονται με κρούση από δέσμη ηλεκτρονίων που έχουν επιταχυνθεί από διαφορά δυναμικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 0 ΜΑΪΟΥ 204 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

Όλα τα θέματα των εξετάσεων έως και το 2014 σε συμβολή, στάσιμα, ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ανάκλαση - διάθλαση Η/Μ ΚΥΜΑΤΑ. Ερωτήσεις Πολλαπλής επιλογής

Όλα τα θέματα των εξετάσεων έως και το 2014 σε συμβολή, στάσιμα, ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ανάκλαση - διάθλαση Η/Μ ΚΥΜΑΤΑ. Ερωτήσεις Πολλαπλής επιλογής Η/Μ ΚΥΜΑΤΑ 1. Τα ηλεκτροµαγνητικά κύµατα: Ερωτήσεις Πολλαπλής επιλογής α. είναι διαµήκη. β. υπακούουν στην αρχή της επαλληλίας. γ. διαδίδονται σε όλα τα µέσα µε την ίδια ταχύτητα. δ. Δημιουργούνται από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ «Δ ΘΕΜΑΤΑ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ» ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Χ. Δ. ΦΑΝΙΔΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 1. ΘΕΜΑ Δ Ένα άτομο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΦΩΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΦΩΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΦΩΣ Α] Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα Πρόκειται για μια σύνθεση που μπορεί να περιγραφεί με όρους ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου. Πράγματι τα διανύσματα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ Απεικόνιση ηλεκτρονίων ατόμων σιδήρου ως κύματα, διατεταγμένων κυκλικά σε χάλκινη επιφάνεια, με την τεχνική μικροσκοπικής σάρωσης σήραγγας. Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α-Α να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή φράση, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Ακτίνες επιτρεπόμενων τροχιών (2.6)

Ακτίνες επιτρεπόμενων τροχιών (2.6) Αντικαθιστώντας το r με r n, έχουμε: Ακτίνες επιτρεπόμενων τροχιών (2.6) Αντικαθιστώντας n=1, βρίσκουμε την τροχιά με τη μικρότερη ακτίνα n: Αντικαθιστώντας την τελευταία εξίσωση στη 2.6, παίρνουμε: Αν

Διαβάστε περισσότερα

Εξετάσεις Φυσικής για τα τμήματα Βιοτεχνολ. / Ε.Τ.Δ.Α Ιούνιος 2014 (α) Ονοματεπώνυμο...Τμήμα...Α.Μ...

Εξετάσεις Φυσικής για τα τμήματα Βιοτεχνολ. / Ε.Τ.Δ.Α Ιούνιος 2014 (α) Ονοματεπώνυμο...Τμήμα...Α.Μ... Εξετάσεις Φυσικής για τα τμήματα Βιοτεχνολ. / Ε.Τ.Δ.Α Ιούνιος 2014 (α) Ονοματεπώνυμο...Τμήμα...Α.Μ... Σημείωση: Διάφοροι τύποι και φυσικές σταθερές βρίσκονται στην τελευταία σελίδα. Θέμα 1ο (20 μονάδες)

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΣΤΕΡΩΝ

ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΣΤΕΡΩΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΣΤΕΡΩΝ Πολυχρόνης Καραγκιοζίδης Mcs χημικός www.polkarag.gr Μετά τη δημιουργία του Σύμπαντος 380.000 έτη 6000 ο C Τα ηλεκτρόνια μπορούν να συνδεθούν με τα πρωτόνια ή τους άλλους

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝ. ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΑΤΟΜΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1 ο.

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝ. ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΑΤΟΜΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1 ο. ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝ. ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΑΤΟΜΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1 ο. Στις ερωτήσεις 1-5 επιλέξτε την πρόταση που είναι σωστή. 1) Το ηλεκτρόνιο στο άτοµο του υδρογόνου, το οποίο βρίσκεται στη θεµελιώδη κατάσταση: i)

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πολυτεχνική Σχολή ΘΕΜΑΤΙΚΗ : ΤΗΛΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πολυτεχνική Σχολή ΘΕΜΑΤΙΚΗ : ΤΗΛΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης ΘΕΜΑΤΙΚΗ : ΤΗΛΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ Ιωάννης Φαρασλής Τηλ : 24210-74466, Πεδίον Άρεως, Βόλος http://www.prd.uth.gr/el/staff/i_faraslis

Διαβάστε περισσότερα

Το φως διαδίδεται σε όλα τα οπτικά υλικά μέσα με ταχύτητα περίπου 3x10 8 m/s.

Το φως διαδίδεται σε όλα τα οπτικά υλικά μέσα με ταχύτητα περίπου 3x10 8 m/s. Κεφάλαιο 1 Το Φως Το φως διαδίδεται σε όλα τα οπτικά υλικά μέσα με ταχύτητα περίπου 3x10 8 m/s. Το φως διαδίδεται στο κενό με ταχύτητα περίπου 3x10 8 m/s. 3 Η ταχύτητα του φωτός μικραίνει, όταν το φως

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΘΕΡΑΣ ΤΟΥ PLANCK

ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΘΕΡΑΣ ΤΟΥ PLANCK ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΘΕΡΑΣ ΤΟΥ PLANCK Με τη βοήθεια του φωτοηλεκτρικού φαινομένου προσδιορίσαμε τη σταθερά του Planck. Βρέθηκε h=(3.50±0.27) 10-15 ev sec. Προσδιορίσαμε επίσης το έργο εξόδου της καθόδου του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 1 Η υπέρυθρη ακτινοβολία α συμμετέχει στη μετατροπή του οξυγόνου της ατμόσφαιρας σε όζον β προκαλεί φωσφορισμό γ διέρχεται μέσα από την ομίχλη και τα σύννεφα δ έχει μικρότερο μήκος κύματος από την υπεριώδη

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοί Νόμοι διέπουν Το Περιβάλλον

Φυσικοί Νόμοι διέπουν Το Περιβάλλον Φυσικοί Νόμοι διέπουν Το Περιβάλλον Απαρχές Σύμπαντος Ύλη - Ενέργεια E = mc 2 Θεμελιώδεις καταστάσεις ύλης Στερεά Υγρή Αέριος Χημικές μορφές ύλης Χημικά στοιχεία Χημικές ενώσεις Χημικά στοιχεία 92 στη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑ FRANK-HERTZ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ

ΠΕΙΡΑΜΑ FRANK-HERTZ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑ FRANK-HERTZ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ Η απορρόφηση ενέργειας από τα άτομα γίνεται ασυνεχώς και σε καθορισμένες ποσότητες. Λαμβάνοντας ένα άτομο ορισμένα ποσά ενέργειας κάποιο

Διαβάστε περισσότερα

και προσπίπτει σε ακίνητο άτομο υδρογόνου που αρχικά βρίσκεται στη θεμελιώδη κατάσταση.

και προσπίπτει σε ακίνητο άτομο υδρογόνου που αρχικά βρίσκεται στη θεμελιώδη κατάσταση. Ηλεκτρόνιο επιταχύνεται από τάση V 13V και προσπίπτει σε ακίνητο άτομο υδρογόνου που αρχικά βρίσκεται στη θεμελιώδη κατάσταση. Δ1) Να δείξετε ότι το ηλεκτρόνιο- βλήμα δεν μπορεί να προκαλέσει ιονισμό του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ. Θέμα B

ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ. Θέμα B ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ Θέμα B _70 Β. Το ηλεκτρόνιο ενός ατόμου υδρογόνου που βρίσκεται στη τρίτη διεγερμένη ενεργειακή κατάσταση (n = ), αποδιεγείρεται εκπέμποντας φωτόνιο ενέργειας Ε.Κατά τη συγκεκριμένη αποδιέγερση

Διαβάστε περισσότερα

Το υποσύστηµα "αίσθησης" απαιτήσεις και επιδόσεις φυσικά µεγέθη γενική δοµή και συγκρότηση

Το υποσύστηµα αίσθησης απαιτήσεις και επιδόσεις φυσικά µεγέθη γενική δοµή και συγκρότηση Το υποσύστηµα "αίσθησης" απαιτήσεις και επιδόσεις φυσικά µεγέθη γενική δοµή και συγκρότηση Το υποσύστηµα "αίσθησης" είσοδοι της διάταξης αντίληψη του "περιβάλλοντος" τροφοδοσία του µε καθορίζει τις επιδόσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η Φύση του Φωτός. Τα Δ Θεματα της τράπεζας θεμάτων

Η Φύση του Φωτός. Τα Δ Θεματα της τράπεζας θεμάτων Η Φύση του Φωτός Τα Δ Θεματα της τράπεζας θεμάτων Η ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ Θέμα Δ 4_2153 Δύο μονοχρωματικές ακτινοβολίες (1) και (2), που αρχικά διαδίδονται στο κενό με μήκη κύματος λ ο1 = 4 nm και λ ο2 = 6 nm

Διαβάστε περισσότερα

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ):

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μιχάλης Βραχνάκης Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 4 ΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η ΓΗ ΚΑΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ 2.1 Γενικά 2.2

Διαβάστε περισσότερα

10. Το ορατό φως έχει μήκη κύματος στο κενό που κυμαίνονται περίπου από: α nm β. 400nm - 600nm γ. 400nm - 700nm δ. 700nm nm.

10. Το ορατό φως έχει μήκη κύματος στο κενό που κυμαίνονται περίπου από: α nm β. 400nm - 600nm γ. 400nm - 700nm δ. 700nm nm. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΟ ΦΩΣ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΘΕΩΡΙΑ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Με τον όρο ότι το φως έχει διπλή φύση εννοούμε ότι: α. είναι εγκάρσιο κύμα. β. αποτελείται από μικρά σωματίδια. γ. συμπεριφέρεται σαν κύμα και σαν

Διαβάστε περισσότερα

Ατμοσφαιρική Ρύπανση

Ατμοσφαιρική Ρύπανση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 7: Ισοζύγιο ενέργειας στο έδαφος Μουσιόπουλος Νικόλαος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2006 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2006 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 6 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1- να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Σύµφωνα µε την

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13 LASER. Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation Ενίσχυση Φωτός με Επαγόμενη Εκπομπή Ακτινοβολίας

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13 LASER. Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation Ενίσχυση Φωτός με Επαγόμενη Εκπομπή Ακτινοβολίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13 Μαρία Κατσικίνη katsiki@auth.gr users.auth.gr/~katsiki Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation Ενίσχυση Φωτός με Επαγόμενη Εκπομπή Ακτινοβολίας wikipedia Το πρώτο κατασκευάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ. Εκπέμπεται από σώματα που έχουν θερμοκρασία Τ > 0 Κ. Χαρακτηρίζεται από το μήκος κύματος η τη συχνότητα

ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ. Εκπέμπεται από σώματα που έχουν θερμοκρασία Τ > 0 Κ. Χαρακτηρίζεται από το μήκος κύματος η τη συχνότητα ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Μεταφορά ενέργειας (με φωτόνια ή ηλεκτρομαγνητικά κύματα) Εκπέμπεται από σώματα που έχουν θερμοκρασία Τ > 0 Κ Χαρακτηρίζεται από το μήκος κύματος η τη συχνότητα Φασματικές περιοχές στο σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΤΗΛ , ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Φως

ΑΓ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΤΗΛ , ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Φως ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Κεφάλαιο 1 ο Φως Ο μαθητής που έχει μελετήσει το κεφάλαιο του φωτός πρέπει: Να γνωρίζει πως εξελίχθηκε ιστορικά η έννοια του φωτός και ποια είναι η σημερινή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ. Του Αλέκου Χαραλαμπόπουλου ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ. Του Αλέκου Χαραλαμπόπουλου ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ Του Αλέκου Χαραλαμπόπουλου ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα επαναλαμβανόμενο περιοδικά φαινόμενο, έχει μία συχνότητα επανάληψης μέσα στο χρόνο και μία περίοδο. Επειδή κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπισκόπηση - Φωτοερμηνεία

Τηλεπισκόπηση - Φωτοερμηνεία ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Τηλεπισκόπηση - Φωτοερμηνεία Ενότητα 6: Βασικές έννοιες Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης. Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία. Κωνσταντίνος Περάκης Ιωάννης Φαρασλής Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 25 ΜΑΙΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο Αστρονομίας & Αστροφυσικής, ΕΑΑ

Ινστιτούτο Αστρονομίας & Αστροφυσικής, ΕΑΑ Παιχνίδια Προοπτικής στο Σύμπαν Ελένη Χατζηχρήστου Ινστιτούτο Αστρονομίας & Αστροφυσικής, ΕΑΑ Όταν δυο ουράνια αντικείμενα βρίσκονται στην ίδια περίπου οπτική γωνία αν και σε πολύ διαφορετικές αποστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ιάδοση κυµάτων σε διηλεκτρικά. Απορρόφυση ακτινοβολίας. Μέρος 1ον : ιάδοση κυµάτων σε διηλεκτρικά.

ιάδοση κυµάτων σε διηλεκτρικά. Απορρόφυση ακτινοβολίας. Μέρος 1ον : ιάδοση κυµάτων σε διηλεκτρικά. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 53 ιάδοση κυµάτων σε διηλεκτρικά. Απορρόφυση ακτινοβολίας. 5. Άσκηση 5 5.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης είναι η γνωριµία των σπουδαστών µε την

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα

Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Εισαγωγή Πως λειτουργούν οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες: Ένα βασικό μοντέλο ηλεκτρονικής επικοινωνίας αποτελείται απλά από ένα πόμπο, το δίαυλο μεταδόσεως, και το δέκτη.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ (SPECTROMETRIC TECHNIQUES)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ (SPECTROMETRIC TECHNIQUES) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ (SPECTROMETRIC TECHNIQUES) ΑΘΗΝΑ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Στηρίζονται στις αλληλεπιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με την ύλη. Φασματομετρία=

Διαβάστε περισσότερα

Α1. Πράσινο και κίτρινο φως προσπίπτουν ταυτόχρονα και µε την ίδια γωνία πρόσπτωσης σε γυάλινο πρίσµα. Ποιά από τις ακόλουθες προτάσεις είναι σωστή:

Α1. Πράσινο και κίτρινο φως προσπίπτουν ταυτόχρονα και µε την ίδια γωνία πρόσπτωσης σε γυάλινο πρίσµα. Ποιά από τις ακόλουθες προτάσεις είναι σωστή: 54 Χρόνια ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΑΒΒΑΪΔΗ-ΜΑΝΩΛΑΡΑΚΗ ΠΑΓΚΡΑΤΙ : Φιλολάου & Εκφαντίδου 26 : Τηλ.: 2107601470 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2014 ΘΕΜΑ Α Α1. Πράσινο και κίτρινο φως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΥΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΥΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΑ: Μέτρηση της έντασης της (συνήθως) ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με (φωτοηλεκτρικούς ήάλλους κατάλληλους) μεταλλάκτες, μετάτην αλληλεπίδραση της με

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α ΘΕΜΑ ο ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α Α Ποιο φαινόμενο ονομάζεται διασκεδασμός του φωτός; Πώς εξαρτάται ο δείκτης διάθλασης ενός οπτικού μέσου από το μήκος κύματος; Β Στις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής

Διαβάστε περισσότερα

Στέμμα. 2200 km Μεταβατική περιοχή 2100 km. Χρωμόσφαιρα. 500 km. Φωτόσφαιρα. τ500=1. -100 km. Δομή της ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ

Στέμμα. 2200 km Μεταβατική περιοχή 2100 km. Χρωμόσφαιρα. 500 km. Φωτόσφαιρα. τ500=1. -100 km. Δομή της ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ Στέμμα 2200 km Μεταβατική περιοχή 2100 km Χρωμόσφαιρα 500 km -100 km Φωτόσφαιρα τ500=1 Δομή της ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ Η ΗΛΙΑΚΗ ΧΡΩΜΟΣΦΑΙΡΑ Περιοχή της ηλιακής ατμόσφαιρας πάνω από τη φωτόσφαιρα ( Πάχος της

Διαβάστε περισσότερα

6.10 Ηλεκτροµαγνητικά Κύµατα

6.10 Ηλεκτροµαγνητικά Κύµατα Πρόταση Μελέτης Λύσε απο τον Α τόµο των Γ. Μαθιουδάκη & Γ.Παναγιωτακόπουλου τις ακόλουθες ασκήσεις : 11.1-11.36, 11.46-11.50, 11.52-11.59, 11.61, 11.63, 11.64, 1.66-11.69, 11.71, 11.72, 11.75-11.79, 11.81

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 ο : Φύση και

Κεφάλαιο 6 ο : Φύση και Κεφάλαιο 6 ο : Φύση και Διάδοση του Φωτός Φυσική Γ Γυμνασίου Βασίλης Γαργανουράκης http://users.sch.gr/vgargan Η εξέλιξη ξ των αντιλήψεων για την όραση Ορισμένοι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι ερμήνευαν την

Διαβάστε περισσότερα

Al + He X + n, ο πυρήνας Χ είναι:

Al + He X + n, ο πυρήνας Χ είναι: ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 IOYNIOY 015 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) Θέμα Α

Διαβάστε περισσότερα

Στέμμα. 2200 km Μεταβατική περιοχή 2100 km. Χρωμόσφαιρα. 500 km. Φωτόσφαιρα. τ500=1. -100 km. Δομή της ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ

Στέμμα. 2200 km Μεταβατική περιοχή 2100 km. Χρωμόσφαιρα. 500 km. Φωτόσφαιρα. τ500=1. -100 km. Δομή της ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ Στέμμα 2200 km Μεταβατική περιοχή 2100 km Χρωμόσφαιρα 500 km -100 km Φωτόσφαιρα τ500=1 Δομή της ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ Η ΗΛΙΑΚΗ ΧΡΩΜΟΣΦΑΙΡΑ Περιοχή της ηλιακής ατμόσφαιρας πάνω από τη φωτόσφαιρα ( Πάχος της

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 13 Φασματοσκοπία

Κεφάλαιο 13 Φασματοσκοπία Κεφάλαιο 13 Φασματοσκοπία Φασματοσκοπία υπερύθρου Φασματοσκοπία ορατού-υπεριώδους Φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού Φασματοσκοπία μάζας 13.1 Οι αρχές της μοριακής φασματοσκοπίας: Ηλεκτρομαγνητική

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑ.Λ. Β 20 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑ.Λ. Β 20 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Θέµα Α ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑ.Λ. Β 0 ΜΑΪΟΥ 013 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη φράση, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 ο ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Σύμφωνα με την ηλεκτρομαγνητική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ. Θέμα Δ

ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ. Θέμα Δ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ Θέμα Δ 4_2149 Άτομο υδρογόνου βρίσκεται σε κατάσταση όπου η στροφορμή του είναι ίση με 3,15 10-34 J s. Δ1) Σε ποια στάθμη βρίσκεται το ηλεκτρόνιο; Δ2) Αν το άτομο έφθασε στην προηγούμενη

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση της Ηλιακής Ακτινοβολίας

Μέτρηση της Ηλιακής Ακτινοβολίας Μέτρηση της Ηλιακής Ακτινοβολίας Ο ήλιος θεωρείται ως ιδανικό µέλαν σώµα Με την παραδοχή αυτή υπολογίζεται η θερµοκρασία αυτού αν υπολογιστεί η ροή ακτινοβολίας έξω από την ατµόσφαιρα Με τον όρο ροή ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 0 ΜΑΪΟΥ 013 - ΕΞΕΤΑΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β )

Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΘΕΜ ΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΣ Γ ΤΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΙ ΕΠΛ (ΟΜΔ Β ) ΚΥΡΙΚΗ 13/04/2014 - ΕΞΕΤΖΟΜΕΝΟ ΜΘΗΜ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΙΔΕΙΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΟΚΤΩ (8) ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις 1 4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 3ο: Φυσική Γενικής Παιδείας: Ατομικά Φαινόμενα

ΓΛ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 3ο: Φυσική Γενικής Παιδείας: Ατομικά Φαινόμενα ΓΛ/Μ3 05-06 ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ Τεύχος 3ο: Φυσική Γενικής Παιδείας: Ατομικά Φαινόμενα ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΟΡΟΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Φυσική Γενικής Παιδείας

Διαβάστε περισσότερα

δ. εξαρτάται µόνο από το υλικό του οπτικού µέσου. Μονάδες 4

δ. εξαρτάται µόνο από το υλικό του οπτικού µέσου. Μονάδες 4 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1-5 να

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΡΙΤΗ 0 ΙΟΥΝΙΟΥ 04 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ

Διαβάστε περισσότερα

Γκύζη 14-Αθήνα Τηλ :

Γκύζη 14-Αθήνα Τηλ : Γκύζη 14-Αθήνα Τηλ : 10.64.5.777 ΘΕΜΑ Α ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΡΙΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 014 ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΩΜΕΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 9/1/2011

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΩΜΕΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 9/1/2011 ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΩΜΕΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 9/1/011 ΘΕΜΑ 1o Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδες 5. 3. Η υπεριώδης ακτινοβολία. α. με πολύ μικρό μήκος κύματος δεν προκαλεί βλάβες στα κύτταρα του δέρματος. β. δεν προκαλεί φθορισμό.

Μονάδες 5. 3. Η υπεριώδης ακτινοβολία. α. με πολύ μικρό μήκος κύματος δεν προκαλεί βλάβες στα κύτταρα του δέρματος. β. δεν προκαλεί φθορισμό. ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΠΤΑ (7) ΘΕΜΑ ο Στις ερωτήσεις -4 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο ΑΤΟΜΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ. 1 η Ατομική θεωρία 2.1. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟΥ ΣΤΟ ΑΤΟΜΟ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ. 2 η Ατομική θεωρία (Thomson)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο ΑΤΟΜΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ. 1 η Ατομική θεωρία 2.1. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟΥ ΣΤΟ ΑΤΟΜΟ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ. 2 η Ατομική θεωρία (Thomson) 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο ΑΤΟΜΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ 2.1. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟΥ ΣΤΟ ΑΤΟΜΟ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ 2 η Ατομική θεωρία (Thomson) Tο άτομο αποτελείται από μία σφαίρα ομοιόμορφα κατανεμημένου θετικού φορτίου μέσα στην

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΘΕΩΡΙΑ - ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΘΕΩΡΙΑ - ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΘΕΩΡΙΑ - ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ 1 2 Ισχύς που «καταναλώνει» μια ηλεκτρική_συσκευή Pηλ = V. I Ισχύς που Προσφέρεται σε αντιστάτη Χαρακτηριστικά κανονικής λειτουργίας ηλεκτρικής συσκευής Περιοδική

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ I Ασκήσεις

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ I Ασκήσεις ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ I Ασκήσεις Ενότητα Αδυναμίες της Κλασικής Μηχανικής Δημήτρης Κονταρίδης Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Άσκηση 1 Ο Σείριος, ένα από τα θερμότερα γνωστά άστρα

Διαβάστε περισσότερα

Η Φύση του Φωτός. Τα Β Θεματα της τράπεζας θεμάτων

Η Φύση του Φωτός. Τα Β Θεματα της τράπεζας θεμάτων Η Φύση του Φωτός Τα Β Θεματα της τράπεζας θεμάτων Η ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ Θέμα Β _70 Β. Μονοχρωματική ακτίνα πράσινου φωτός διαδίδεται αρχικά στον αέρα. Στη πορεία της δέσμης έχουμε τοποθετήσει στη σειρά τρία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Θέµα ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο : ΚΥΜΑΤΑ Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασµένες; α Η υπέρυθρη ακτινοβολία έχει µήκη κύµατος µεγαλύτερα από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑ.Λ. Β ΟΜΑ ΑΣ ΦΥΣΙΚΗ I ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΕΠΑ.Λ. Β ΟΜΑ ΑΣ ΦΥΣΙΚΗ I ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ 1 ΕΠΑ.Λ. Β ΟΜΑ ΑΣ ΦΥΣΙΚΗ I ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1- και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Σχετικά µε τις ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Γ Λυκείου Θετικής Κατεύθυνσης

Χημεία Γ Λυκείου Θετικής Κατεύθυνσης Χημεία Γ Λυκείου Θετικής Κατεύθυνσης Κεφάλαιο 1 Ηλεκτρονιακή δομή των ατόμων 1 Εισαγωγή Δομή του ατόμου Δημόκριτος Αριστοτέλης Dalton Thomson 400 π.χ. 350π.χ. 1808 1897 Απειροελάχιστα τεμάχια ύλης (τα

Διαβάστε περισσότερα

( J) e 2 ( ) ( ) x e +, (9-14) = (9-16) ω e xe v. De = (9-18) , (9-19)

( J) e 2 ( ) ( ) x e +, (9-14) = (9-16) ω e xe v. De = (9-18) , (9-19) Ασκήσεις Φασµατοσκοπίας Η φασµατική περιοχή στην οποία βρίσκεται µια φωτεινή ακτινοβολία χαρακτηρίζεται από την συχνότητα ν (Hz) µε την οποία ταλαντώνεται το ηλεκτρικό και το µαγνητικό πεδίο του φωτός.

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 10: Ακτίνες Χ

Διάλεξη 10: Ακτίνες Χ Διάλεξη 10: Ακτίνες Χ Ένταση Roentgen (1895): Παρατήρησε ότι όταν ταχέα ηλεκτρόνια πέσουν σε υλικό στόχο παράγεται ακτινοβολία, που ονομάστηκε ακτίνες Χ, με τις εξής ιδιότητες: Ευθύγραμμη διάδοση ακόμη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΟΝΑ ΗΛΙΑΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

ΕΝΤΟΝΑ ΗΛΙΑΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΝΤΟΝΑ ΗΛΙΑΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Διαστημικός καιρός. Αποτελεί το σύνολο της ηλιακής δραστηριότητας (ηλιακός άνεμος, κηλίδες, καταιγίδες, εκλάμψεις, προεξοχές, στεμματικές εκτινάξεις ηλιακής μάζας) που επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΘΕΡΙΝΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 10/11/2013

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΘΕΡΙΝΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 10/11/2013 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΘΕΡΙΝΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 10/11/2013 ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

Κβαντοφυσική. 3 ο Μέρος : ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΡΙΟΤΗΤΕΣ. Διακριτά Φάσματα Εκπομπής. Η φυσική των πολύ μικρών στοιχείων με τις μεγάλες εφαρμογές

Κβαντοφυσική. 3 ο Μέρος : ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΡΙΟΤΗΤΕΣ. Διακριτά Φάσματα Εκπομπής. Η φυσική των πολύ μικρών στοιχείων με τις μεγάλες εφαρμογές Κβαντοφυσική Η φυσική των πολύ μικρών στοιχείων με τις μεγάλες εφαρμογές 3 ο Μέρος : ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΡΙΟΤΗΤΕΣ Διακριτά Φάσματα Εκπομπής Το Quantum Spin-Off χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό το

Διαβάστε περισσότερα

(Β' Τάξη Εσπερινού) Έργο Ενέργεια

(Β' Τάξη Εσπερινού) Έργο Ενέργεια Φυσική Α' Γενικού Λυκείου (Α' Τάξη Εσπερινού) Ευθύγραμμες Κινήσεις: Ομαλή Ομαλά μεταβαλλόμενη Μεγέθη κινήσεων Χρονική στιγμή χρονική διάρκεια Θέση Μετατόπιση Ταχύτητα (μέση στιγμιαία) Επιτάχυνση Εξισώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΩΜΑΤΙ ΙΑΚΗ ΦΥΣΗ ΦΩΤΟΣ

ΣΩΜΑΤΙ ΙΑΚΗ ΦΥΣΗ ΦΩΤΟΣ Μάθηµα 1 ο, 30 Σεπτεµβρίου 2008 (9:00-11:00). ΣΩΜΑΤΙ ΙΑΚΗ ΦΥΣΗ ΦΩΤΟΣ Ακτινοβολία µέλανος σώµατος (1900) Plank: έδωσε εξήγηση του φάσµατος (κβαντική ερµηνεία*) ΠΑΡΑ ΟΧΗ Το φως δεν είναι µόνο κύµα. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μετρήσεις έντασης ακτινοβολίας από κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Μετρήσεις έντασης ακτινοβολίας από κεραίες κινητής τηλεφωνίας Μετρήσεις έντασης ακτινοβολίας από κεραίες κινητής τηλεφωνίας Φίλιππος Κωνσταντίνου Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών Έκθεση στην Η/Μ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2012. Ηµεροµηνία: Κυριακή 1 Απριλίου 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2012. Ηµεροµηνία: Κυριακή 1 Απριλίου 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ / ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Ηµεροµηνία: Κυριακή 1 Απριλίου 01 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το

Διαβάστε περισσότερα