Προτάσεις για θέματα εργασιών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Προτάσεις για θέματα εργασιών"

Transcript

1 Προτάσεις για θέματα εργασιών Αλληλεπίδραση σωματιδιακής ακτινοβολίας με την ύλη (ιονισμός διεγέρσεις) Ακτίνες Χ Ακτινοβολία Cherenkov Μαγνητικά πεδία από δίκτυα ισχύος Ακτινοβολία κινητής Ακτινοβολία από ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες Φυσική ραδιενέργεια - ραδόνιο Ραδιενέργεια από πυρηνικά ατυχήματα (Chernobyl) Κοσμική ακτινοβολία Παρουσιάσεις λεπτών στο τελευταίο μάθημα

2 Περιεχόμενα μαθήματος (1/2) Εισαγωγή Τι είναι οι ακτινοβολίες - Είδη ακτινοβολίας Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία Σωματιδιακή ακτινοβολία Μονάδες Πηγές ακτινοβολίας στο περιβάλλον Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία Φύση φωτός Ηλεκτρομαγνητικό Φάσμα Νόμοι Stefan-Boltzmann, Wien, Kirkhoff Ακτίνες Χ, Ακτίνες γ, αλληλεπίδραση με την ύλη Υπεριώδης, ορατή και υπέρυθρη Μικροκύματα Ραδιοκύματα» Ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση από ανθρωπογενείς πηγές (δίκτυα διανομής Ηλ. Ενέργειας, ασύρματα δίκτυα, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες, οικιακές συσκευές κλπ).

3 Ραδιενέργεια Περιεχόμενα μαθήματος (2/2) Εισαγωγικές έννοιες Πυρηνικής Φυσικής. Μονάδες Αλληλεπίδραση με την ύλη Έκθεση Επικινδυνότητα Ανιχνευτές ακτινοβολιών - Όργανα μέτρησης Δοσιμετρία Όρια έκθεσης - Ραδιοπροστασία Σχάση, σύντηξη Πυρηνική ενέργεια πυρηνικά κατάλοιπα Ραδιοχρονολόγηση Κοσμική ακτινοβολία Πρωτογενής κοσμική ακτινοβολία Αλληλεπίδραση με την ύλη Δευτερογενής κοσμική ακτινοβολία Προέλευση κοσμικών ακτίνων Αναλαμπές ακτίνων γάμμα

4 Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα

5 Η αλληλεπίδραση της ακτινοβολίας με την ύλη Ενέργεια Ακτίνες Χ Σκέδαση Φωτοϊονισμός Μεγάλος αριθμός σταθμών -ισχυρή απορρόφηση Μικρός αρ. σταθμών -σχεδόν διαφανή Ενέργεια ιονισμού Υπεριώδες Ορατό Υπέρυθρο Αλλαγές στην ηλ/νική δομή Μικροκύματα Περιστροφή Ταλάντωση

6 Ακτινοβολίες και ανθρώπινο σώμα

7 Visible light Το στενό ορατό μέρος το ηλεκτρομαγνητικού φάσματος αντιστοιχεί στα μήκη κύματος κοντά στο μέγιστο της καμπύλης ακτινοβολίας του ήλιου. Το λευκό φώς μπορεί να διαχωριστεί στα φασματικά του χρώματα με διάχυση μέσα από ένα πρίσμα. Συχνότητες: x Hz Μήκη κύματος: nm Κβαντικές ενέργειες: ev

8 Spectral colors Ένα φασματικό χρώμα αποτελείται από ένα μόνο μήκος κύματος και μπορεί να συσχετιστεί με κάποιο μήκος κύματος όπως φαίνεται παραπάνω. Μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι μονοχρωματικό φώς όπως το ήλιο-νέο laser είναι κόκκινο (632 nm) ή ότιαπότην3-2 μετάπτωση του φάσματος του υδρογόνου είναι κόκκινο ( 656 nm) επειδή συμπίπτουν με το κατάλληλο έυρος μήκους κύματος. Αλλά τα πιο πολύχρωμα αντικείμενα δίνουν ένα πλήθος μηκών κύματος και ο χαρακτηρισμός του χρώματος απαιτεί κάτι περισσότερο από την εύρεση του μήκους κύματος. Τα χρώματα που αντιλαμβανόμαστε μπορούν να απεικονιστούν σε ένα χρωματικό διάγραμμα.

9 Χρώμα Είναι κοινή πρακτική να ορίζουμε καθαρά χρώματα με όρους μήκους κύματος του φωτός όπως φαίνεται. Αυτό λειτουργεί σωστά για τα φασματικά χρώματα αλλά έχει βρεθεί ότι πολλοί συνδυασμοί μηκών κύματος του φωτός μπορούν να παράγουν το ίδιο δεδομένο χρώμα. Τα φυσικά ιδιαίτερα χαρακτηρίστηκα του χρώματος είναι η χροιά, η καθαρότητα, και η φωτεινότητα.

10 Το πιο κοινό και φθηνό είδος laser με αέριο, το helium-neon laser κατασκευάζεται συνήθως για να λειτουργεί στο ερυθρό, στα nm. Ένααπόαπόταδιεγερμένα στάδια το ηλίου στα ev είναι τόσο κοντά στο επίπεδο του νέον στα ev, ώστε όταν έχουμε σύγκρουση η ενέργεια από το ήλιο μπορεί να μεταφερθεί στα άτομα του νέον. Μπορούν να γίνουν επικίνδυνες! Ένα μη εστιασμένο 1-mW HeNe laser έχει φωτεινότητα ίση με του ήλιου μια μέρα με καθαρό ουρανό (0.1 watt/cm2) και είναι τόσο επικίνδυνο όσο όταν κοιτάς στον ήλιο απ ευθείας. Helium-Neon Laser

11 Χροιά, καθαρότητα και φωτεινότητα Οι όροι κόκκινο και μπλε περιγράφουν αρχικά τη χροιά ηχροιά σχετίζεται με το μήκος κύματος για τα φασματικά χρώματα. Παρ όλα αυτά φαίνεται ότι δεν μπορούν όλες οι χροιές να παρασταθούν από φασματικά χρώματα εφόσον δεν υπάρχει ένα μόνο μήκος κύματος απόφώςμεπορφυρήχροιά μπορεί να παραχθεί από μια ίση αναλογία κόκκινου και μπλέ. Ένα πλήρως καθαρό χρώμα είναι αυτό χωρίς πρόσμιξη λευκού. Ένα φασματικό χρώμα αποτελούμενο από ένα μόνο μήκος κύματος είναι τελείως καθαρό, αλλά κάποιο μπορεί να έχει ένα καθαρό πορφυρό το οποίο δεν είναι φασματικό χρώμα. Η φωτεινότητα μιας χρωματισμένης επιφάνειας εξαρτάται από την ένταση του φωτός και την αντανακλαστικότητα. Μια κλίμακα από το 0 στο 10 χρησιμοποιείται για να παραστήσει δεδομένη φωτεινότητα σε συστήματα μέτρησης χρώματος. Έχει βρεθεί ότι ίσες επιφάνειες με διαφορετικά φασματικά χαρακτηρίστηκα αλλά που εκπέμπουν τον ίδιο αριθμό lumens έχουν την ίδια φωτεινότητα.

12 Αλληλεπίδραση της ακτινοβολίας με την ύλη Ορατό Καθώς κινούμαστε προς τα πάνω από τα μικροκύματα και τις υπέρυθρες στο ορατό φώς, η απορρόφηση αυξάνεται. Ο βασικός μηχανισμός για την απορρόφηση φωτονίων του ορατού φωτός είναι η διέγερση ηλεκτρονίων σε υψηλότερα ενεργειακά επίπεδα. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες καταστάσεις, ώστε το ορατό φως να απορροφάται ισχυρά. Το ερυθρό άκρο του φάσματος δεν απορροφάται τόσο ισχυρά όσο το ιώδες. Παρόλο που η έκθεση στο ορατό φως προκαλεί θέρμανση, δεν προκαλεί ιονισμό με τους κινδύνους του. Μπορεί να ζεσταθείτε από τον ήλιο μέσα από το παράθυρο του αυτοκινήτου, αλλά δεν θα καείτε αυτό είναι μια επίδραση του υψηλής συχνότητας UV φωτός απ τον ήλιο το οποίο μπλοκάρεται από το γυαλί του παραθύρου.

13 Υπέρυθρη Οόρος υπέρυθρο αναφέρεται σε ένα μεγάλο εύρος συχνοτήτων, ξεκινώντας από το άνω άκρο αυτών των συχνοτήτων που χρησιμοποιούνται στις επικοινωνίες, φτάνοντας μέχρι το χαμηλής συχνότητας (κόκκινο) άκρο του ορατού φάσματος. Συχνότητες: x Hz Μήκη κύματος: 1 mm nm Κβαντικές ενέργειες: ev Σε αλληλεπίδραση με την ύλη, η υπέρυθρη ακτινοβολία δρα με το να θέτει σε κίνηση τα μόρια. Υπέρυθρα φασματόμετρα χρησιμοποιούνται ευρέως για να μελετήσουμε το φάσμα δονήσεων των μορίων.

14 Ακτινοβολία θερμότητας Η ακτινοβολία είναι μεταφορά θερμότητας με την εκπομπή ΗΜ κυμάτων τα οποία μεταφέρουν ενέργεια μακριά από το σώμα που τα εκπέμπει. Για συνηθισμένες θερμοκρασίες (λιγότερο απ το καυτό κόκκινο ) η ακτινοβολία βρίσκεται στην υπέρυθρη περιοχή του ΗΜ φάσματος. Η σχέση που διέπει την ακτινοβολία από θερμά σώματα ονομάζεται νόμος των Stefan- Boltzmann:

15 Καμπύλες ακτινοβολίας μέλανος σώματος Κάπου μεταξύ 900K και 1000K, το φάσμα μέλανος σώματος υπεισέρχεται αρκετά στο ορατό, φαίνεται μια με κόκκινο στο διάγραμμα. Η περισσότερη από την ακτινοβολούμενη ενέργεια είναι στο υπέρυθρο.

16 Διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer Η υπέρυθρη δεν διαπερνά τη ατμόσφαιρα αποτελεσματικά, παρ όλααυτάαστρονομίαστουπέρυθρο γίνεται με το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer. Εκτοξεύθηκε στις 25 Αυγούστου 2003 για μία σχεδιασμένη αποστολή 2,5 χρόνων, το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer σχεδιάστηκε για να αποκομίσει εικόνες και φάσματα εντοπίζοντας την υπέρυθρη ενέργεια μεταξύ μηκών κύματος των 3 και 180 μικρόν. Πολλές περιοχές του διαστήματος είναι χαοτικές, πυκνά νέφη από αέρια και σκόνη μας εμποδίζουν να δούμε. Υπέρυθρο φώς, παρόλα αυτά μπορεί να διαπεράσει αυτά τα νέφη, επιτρέποντας μας να παρατηρήσουμε περιοχές αστρικών σχηματισμών, κέντρα γαλαξιών, και νεοσχηματιζόμενα πλανητικά συστήματα. Η υπέρυθρη μας δίνει επίσης πληροφορίες για τα ψυχρότερα σώματα στο διάστημα, όπως μικρότερα αστέρια τα οποία είναι πολύ σκοτεινά για να ανιχνευθούν με το ορατό φώς, πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, και τεράστια σύννεφα μορίων. Επίσης, πολλά μόρια στο διάστημα, περιλαμβανομένων των οργανικών, έχουν μοναδικό αποτύπωμα στο υπέρυθρο.

17 Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας Το Spitzer πραγματοποίησε μια έρευνα στον γαλαξία της Ανδρομέδας και εντόπισε στοιχεία στην υπέρυθρη εικόνα που δείχνουν ότι ο μικρότερος γαλαξίας M32 είχε όντως συγκρουστεί με την Ανδρομέδα στο παρελθόν.

18 Φαινόμενο του Θερμοκηπίου Το ΦΘ αναφέρεται στην κατάσταση όπου μικρά μήκη κύματος του ορατού φωτός απ τον ήλιο περνούν μέσα από διαφανή μέσο και απορροφούνται. Tα μεγαλύτερα μήκη κύματος της υπέρυθρης ακτινοβολίας που αντανακλάται πίσω από το θερμαινόμενο αντικείμενο δεν μπορούν να περάσουν ξανά το μέσο. Η παγίδευση των μεγάλου μήκους κυμάτων ακτινοβολίας οδηγεί σε περεταίρω θέρμανση και υψηλότερη τελική θερμοκρασία. Παραδείγματα: Η θέρμανση ενός αυτοκινήτου από τον ήλιο μέσω του παρμπρίζ. και το ομώνυμο παράδειγμα της θέρμανσης του θερμοκηπίου με το ηλιακό φώς να περνά μέσα από σφραγισμένα, διαφανεί παράθυρα, Η παγίδευση παραπάνω θερμότητας με την αύξηση της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Το διοξείδιο του άνθρακα απορροφά ισχυρά το υπέρυθρο και δεν επιτρέπει πολύ από αυτό να επιστρέψει πάλι στο διάστημα.

19 Απουσία νερού στην Αφροδίτη Εφόσον η Αφροδίτη είναι τόσο όμοια με τη γη σε μέγεθος και σύνθεση, κάποιος θα περίμενε να έχει πολύ νερό εκεί, όμως πραγματικά δεν υπάρχει καθόλου. Εξαιτίας τον μεγάλων ομοιοτήτων μεταξύ των δύο πλανητών, κάποιος θα υπέθετε ότι υπήρχε νερό στην Αφροδίτη στο παρελθόν. Μοντέλα για την απώλεια του νερού περιλαμβάνουν το ανεξέλεγκτο φαινόμενο του θερμοκηπίου στην Αφροδίτη. Με το να είναι πλησιέστερα στον ήλιο και να έχει διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αυτή συνέχισε να θερμαίνεται, ίσως με ιδιαίτερη παγίδευση της θερμότητας λόγω υδρατμών. Με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες οι υδρατμοί μπορούν να ανυψωθούν στην ατμόσφαιρα και τα μόρια του νερού να διασπασθούν από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Το ελευθερωμένο υδρογόνο μπορεί τότε να διαφύγει από την ατμόσφαιρα, αφήνοντας το οξυγόνο μόνο στη μορφή οξειδίων του άνθρακα και του θείου.

20 Αλληλεπίδραση της ακτινοβολίας με την ύλη Υπέρυθρη Η κβαντική ενέργεια των φωτονίων της υπέρυθρης βρίσκεται στο εύρος από μέχρι 1.7 ev η ανήκει είναι στο φάσμα ενεργειών που διαχωρίζουν τη κβαντική κατάσταση από τις μοριακές δονήσεις. Η υπέρυθρη απορροφάται ισχυρότερα από τα μικροκύματα, αλλά λιγότερο από το ορατό φώς. Το αποτέλεσμα της απορρόφησης υπέρυθρης είναι η θέρμανση του ιστού αφού αυξάνει τις κινήσεις των μορίων. Η υπέρυθρη ακτινοβολία διαπερνά το δέρμα περισσότερο από το ορατό φως και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απεικόνιση υποδερμικών αιμοφόρων αγγείων.

21 Κινητικό φάσμα διατομικών μορίων Οι χαμηλότερες μεταπτώσεις ταλάντωσης των διατομικών μορίων προσομοιάζουν αυτές του αρμονικού ταλαντωτή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποδείξουν τις σταθερές των δυνάμεων των δεσμών για μικρές ταλαντώσεις. Ένα διατομικό μόριο ταλαντώνεται περίπου όπως δύο μάζες σε ένα ελατήριο με δυναμική ενέργεια που εξαρτάται από το τετράγωνο της μετατόπισης από το σημείο ισορροπίας. Αλλά οι στάθμες ενέργειας είναι κβαντισμένες σε ίσες χωρισμένες τιμές.

22 Κβαντική αρμονική ταλάντωση Τα επίπεδα ενέργειας της κβαντικής αρμονικής ταλάντωσης είναι: Και για ένα διατομικό μόριο η φυσική συχνότητα έχει τη μορφή: Όπου η μειούμενη μάζα δίνεται από:

23 Κινητικό φάσμα διατομικών μορίων Το παρακάτω είναι ένα δείγμα από συχνότητες μεταπτώσεων από n=0 μέχρι n=1 σταθμών ταλάντωσης για διατομικά μόρια και οι υπολογιζόμενες σταθερές των δυνάμεων.

24 Φάσμα Ταλάντωσης-Περιστροφής του HCl Ο κβαντικός αρμονικός ταλαντωτής έχει πολλές περισσότερες εφαρμογές από το διατομικό μόριο. Είναι η βάση για την κατανόηση πολύπλοκων μορφών ταλάντωσης σε μεγαλύτερα μόρια, Τα άτομα κίνησης σε ένα στερεό πλέγμα, Η θεωρία της θερμοχωρητικότητας και άλλα.

25 Κύματα mm, Τηλεμετρία Το εύρος GHz χρησιμοποιείται για διάφορους πειραματικούς, κυβερνητικούς και ερασιτεχνικούς σκοπούς στην επικοινωνία. Συχνότητες: GHz Μήκη κύματος: 10-1 mm Κβαντικές ενέργειες: 0.12 x x 10-2 ev

26 Συχνότητες μικροκυμάτων

27 SAR (Ειδικός δείκτης απορρόφησης) SAR είναι ένα μέτρο τουρυθμούμετονοποίοηραδιοφωνικήσυχνότητα (RF) απορροφάται από το σώμα μας όταν εκτίθεται σε ραδιοφωνικής συχνότητας ΗΜ πεδίο. Ορίζεται ως η ενέργεια που απορροφάται ανά μάζα ιστού και έχει μονάδες watt ανά κιλό SAR is usually averaged either over the whole body, or over a small sample volume (typically 1g or 10g of tissue). όπου σ η ηλεκτρική αγωγιμότητα του δείγματος E η ένταση του ΗΜ πεδίου ρ η πυκνότητα του δείγματος SAR χρησιμοποιείται για να μετρήσει την έκθεση σε πεδία μεταξύ 100kHz και 10 GHz. Χρησιμοποιείτε συνήθως για να μετρήσει την ισχύ που απορροφάται από κινητά τηλέφωνα κατά τη διάρκεια της MRI ανίχνευσης.

28 Όρια SAR US: the FCC (Federal Communications Commission) απαιτεί τα τηλέφωνα που πωλούνται να έχουν επίπεδο SAR στα 1.6 W per Kg (W/kg) ή χαμηλότερο που καταλαμβάνει όγκο ενός γραμμαρίου του ιστού. EU: CENELEC ορίζει τα όρια του SAR μέσα στην EU, ακολουθώντας τα IEC (International Electrotechnical Commission) πρότυπα. Για κινητά τηλέφωνα, και άλλες παρόμοιες συσκευές χειρός, το όριο SAR είναι 2 W/kg μοιρασμένο σε 10g ιστού. Για μαγνητικές ακτινογραφίες τα όρια είναι λίγο περισσότερο πολύπλοκα:

29 Μικροκύματα, Ραντάρ Ενώ υπάρχουν κάποιες συχνότητες ραντάρ απο1,300 μέχρι 1,600 MHz, οι περισσότερες εφαρμογές μικροκυμάτων είναι μεταξύ 3,000 και 30,000 MHz (3-30 GHz). Οι σημερινοί φούρνοι μικροκυμάτων λειτουργούν στην ονομαστική συχνότητα των 2450 MHz, συχνότητα εγκεκριμένη από τον FCC (Federal Communications Commission). Υπάρχουν επίσης κάποιες ερασιτεχνικές χρήσεις και άλλες ράδιο εντοπισμού στα 3-30 GHz. Σε αλληλεπίδραση με την ύλη, η ακτινοβολία μικροκυμάτων πρωτίστως δρα με το να προκαλεί μοριακή περιστροφή και ροπή στρέψης, η απορρόφηση ακτινοβολίας μικροκυμάτων γίνεται φανερή με την θερμότητα. Πληροφορίες για την μοριακή δομή μπορούν να ανακτηθούν από την ανάλυση του περιστροφικού μοριακού φάσματος, η πιο ακριβείς μέθοδος για να προσδιορίσουμε το μήκος των δεσμών και τις γωνίες των μορίων. Συχνότητες: GHz Μήκη κύματος: mm Κβαντικές ενέργειες: 0.66 x x 10-3 ev

30 3K υπόβαθρο ακτινοβολίας Ένα αμετάβλητο υπόβαθρο ακτινοβολίας στην περιοχή μικροκυμάτων του φάσματος παρατηρείται σε όλες τις κατευθύνσεις στον ουρανό. Δείχνει την εξάρτηση του μήκους κύματος ενός μέλανος σώματος που ακτινοβολεί σε περίπου 3 Kelvins θερμοκρασία. Θεωρείται ότι είναι το απομεινάρι από την ακτινοβολία που εκπέμφθηκε τη στιγμή που το διευρυνόμενο σύμπαν έγινε διάφανο στους περίπου 3000 K. Η ανακάλυψη του 3K υποβάθρου ακτινοβολίας μικροκυμάτων ήταν ένα από τα καθοριστικά βήματα που οδήγησαν στον υπολογισμό του βασικού μοντέλου της θεωρίας του Big Bang της κοσμολογίας, ο ρόλος της είναι η παροχή εκτιμήσεων σχετικών πληθυσμών σωματιδίων και φωτονίων.

31 3K υπόβαθρο ακτινοβολίας Τα στοιχεία για την στρογγυλοποιημένη εκτίμηση των 10 9 φωτονίων ανά πυρηνικό σωματίδιο είναι το πιο σημαντικό κβαντικό συμπέρασμα που έχει εξαχθεί από τις μετρήσεις υποβάθρου της ακτινοβολίας μικροκυμάτων... Αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι γαλαξίες και τα αστέρια δεν μπορεί να άρχισαν να σχηματίζονται πριν η θερμοκρασία να πέσει κάτω από 3000K. Τότε άτομα μπορούσαν να σχηματιστούν και να αφαιρέσουν την αδιαφάνεια από το διευρυνόμενο σύμπαν. Φώς μπορούσε να διαφύγει και να εκτονώσει την πίεση της ακτινοβολίας. Αστρική και γαλαξιακή σχηματισμοί δεν θα μπορούσαν να προκύψουνμέχριηβαρυτικήέλξηναξεπεράσειτηνεξερχόμενη πίεση της ακτινοβολίας, και στα 10 9 photons/baryon ένα κρίσιμο "Jean's mass" του περίπου 1 εκ. που ένας μεγάλος γαλαξίας θα απαιτούσε. Με το σχηματισμό ατόμων και ενός διαφανούς σύμπαντος, το Jeans mass μειώθηκε σε περίπου 10-6 της μάζας ενός γαλαξία, επιτρέποντας τη βαρυτική ομοιογένεια. Το "Jean's mass" είναι η ελάχιστη μάζα που μπορεί να υπερβεί την πίεση ακτινοβολίας για δεδομένη πυκνότητα ενέργειας σε ακτινοβολία.

32 Transparency temperature Σε θερμοκρασία υψηλότερη από περίπου 3000 K όπου η μέση κινητική ενέργεια των σωματιδίων είναι 0.26 electron volts, ο σχηματισμός σταθερών ατόμων εμποδίζετε. Πάνωαπόαυτήτηθερμοκρασία, η ύλη υπάρχει στην κατάσταση του πλάσματος ιονισμένων ατόμων, που απορροφά ισχυρά ΗΜ ακτινοβολία όλων των μηκών κύματος, το πλάσμα είναι αδιαφανές. Όταν το πλάσμα ψύχεται κάτω από αυτή τη θερμοκρασία, είναι ψυχρό αρκετά για πυρήνες υδρογόνου και ηλίου να συλλέξουν ηλεκτρόνια και να γίνουν σταθερά άτομα. Σταθερά άτομα απορροφούν μόνο αυτές τις συχνότητες, χαρακτηριστικές αυτών των ατόμων ή αυτές αρκετά υψηλές για να τα ιονίσουν.αυτό σημαίνει ότι ένα αέριο σύννεφο που ψύχεται έχει ένα σημείο, στο οποίο γίνεται διαφανές σχεδόν σε όλα τα μήκη κύματος, τουλάχιστον για φωτόνια με κβαντική ενέργεια λιγότερη από την ενέργεια ιονισμού των ατόμων.

33 Πίεση ακτινοβολίας Τα αστέρια μπορούν να διατηρήσουν αρκετά σταθερό μέγεθος εξαιτίας της πίεσης της ακτινοβολίας ασκούμενη από την ακτινοβολία που προέρχεται από τον καυτό πυρήνα. Αυτή η πίεση της ακτινοβολίας έρχεται να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στο σημείο στο οποίο κατά τη διάρκεια της αστρικής εξέλιξης, όπου το καταρρέων σύννεφο αερίου γίνεται αδιαφανές στην ΗΜ ακτινοβολία. Χτυπώντας αυτή την αδιαφανή ιονισμένη περιοχή, η ακτινοβολία λέγεται ότι «σκεδάζει" τα ιόντα, ασκώντας net πίεση η οποία εξισορροπεί την βαρυτική κατάρρευση. Υπάρχει ένα ανάλογο με τον αέρα σε ένα ελαστικό η πίεση υπάρχει επειδή τα μόρια του αέρα προσκρούουν πάνω στο ελαστικό «το λάστιχο παραμένει φουσκωμένο επειδή τα λαστιχένια τοιχώματα του είναι πολύ αποτελεσματικά στο να σκεδάζουν τα μόρια του αέρα."

34 The Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP) Η WMAP αποστολή παρείχε τον πρώτο λεπτομερή -πλήρους ουρανούχάρτη του υποβάθρου της ακτινοβολίας μικροκυμάτων στο σύμπαν. Ο χάρτης που δημιουργήθηκε χαρακτηρίζεται ως χάρτης της αποτελεσματικής θερμοκρασίας του υπόβαθρου μικροκυματικής ακτινοβολίας

35 Αλληλεπιδράσεις μικροκυμάτων Ηκβαντικήενέργειαφωτονίωνμικροκυμάτωνείναιστοεύρος μέχρι ev η οποία είναι στο πλαίσιο ενεργειών που διαχωρίζουν τις κβαντικές καταστάσεις της μοριακής περιστροφής και ροπής (1εκ. Φορές χαμηλότερη από αυτή των ακτινών Χ). Η αλληλεπίδραση μικροκυμάτων με την ύλη πέραν των μεταλλικών αγωγών θα είναι για να περιστρέψει τα μόρια και να παράγει θερμότητα ως αποτέλεσμα της κίνησης των μορίων. Οι αγωγοί απορροφούν ισχυρά τα μικροκύματα και κάθε άλλη χαμηλή συχνότητα επειδή προκαλούν ηλεκτρικά ρεύματα τα οποία ζεσταίνουν το υλικό. Τα περισσότερα υλικά, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρωπίνου σώματος, είναι γενικά διαφανεί στα μικροκύματα. Υψηλής έντασης μικροκύματα, όπως σε ένα φούρνο μικροκυμάτων όπου διαπερνούν εκ. φορές το φαγητό, θα ζεστάνουν την ύλη επειδή προκαλούν μοριακή περιστροφή και ροπή.

36 Φάσμα περιστροφής Περιστασιακά ΗΜ κύματα μπορούν να διεγείρουν τις στάθμες περιστροφής των μορίων, δεδομένου ότι έχουν μια ηλεκτρικήορμήδιπόλου. Το ΗΜ πεδίο ασκεί ροπή στο μόριο. Το φάσμα για μεταπτώσεις περιστροφής μορίων είναι τυπικά στην περιοχή των μικροκυμάτων του ΗΜ φάσματος. Το διάγραμμα δείχνει ένα κομμάτι του δυνατού διαγράμματος για μία σταθερή ηλ/κη κατάσταση για ένα διατομικό μόριο. Αυτήηηλ/κη κατάσταση έχει ποικίλες καταστάσεις ταλαντώσεων που σχετίζονται μ αυτή, ώστε το φάσμα ταλαντώσεων μπορεί να παρατηρείται. Συνήθως, παρατηρούνται οι μεταπτώσεις περιστροφής οι οποίες σχετίζονται με τη βασική κατάσταση ταλάντωσης.

37 Φούρνοι μικροκυμάτων Οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι περιορισμένοι στα 5 milliwatts (mw) της ακτινοβολίας μικροκυμάτων ανά cm 2 σε περίπου 5cm από την επιφάνεια του φούρνου. Αυτό το όριο είναι αρκετά κάτω από το όριο που γνωρίζουμε ότι βλάπτει τους ανθρώπους. Η ακτινοβολία μικροκυμάτων θα αναμενόταν να μειώνεται σύμφωνα με τον νόμο των αντίστροφων τετραγώνων, έτσι ώστε στα 50cm θα ήταν χαμηλότερη κατά 100 φορές. Λαμβάνοντας υπόψη την συχνότητα 2,450 MHz, το μήκος κύματος του φούρνου μικροκυμάτων είναι περίπου 12 cm και η κβαντική ενέργεια ενός φωτονίου μικροκύματος είναι περίπου 1 x 10-5 ev. Η αλληλεπίδραση της ακτινοβολίας σ αυτές τις συχνότητες περιορίζεται στην δημιουργία περιστροφής και ροπής στα μόρια. Η μέση θερμική ενέργεια στους 20 C είναι περίπου 1/40 ev, έτσι κάθε καθορισμένη περιστροφική κίνηση που δημιουργείται από την επίδραση μικροκυμάτων γίνεται γρήγορα τυχαία από τις συγκρούσεις μορίων με κινητική ενέργεια 2500 μεγαλύτερη από τη δεδομένη ενέργεια του φωτονίου μικροκύματος. Έτσι το καθαρό αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μικροκυμάτων στους φούρνους είναι να ζεσταίνουν το υλικό που βάζουμε μέσα.

38 Φούρνοι μικροκυμάτων Ενώ μπορούμε να δούμε μέσα στον φούρνο όταν το φαγητό ψήνεται, τα μικροκύματα εμποδίζονται αποτελεσματικά από το να διαφύγουν στο δωμάτιο, από της τρύπες του μεταλλικού πλέγματος στη πόρτα του φούρνου που έχουν διάμετρο περίπου 1 mm συγκρινόμενη με τα 120 mm του μήκους κύματος των μικροκυμάτων. Το μήκος των μικροκυμάτων είναι 120 φορές μεγαλύτερο του μεγέθους της κάθε τρύπας, και δεν μπορεί να δει τις τρύπες και να τις διαπεράσει. Αυτό είναι μια εφαρμογή του ότι δεν μπορείς να δεις τίποτα που είναι μικρότερο από το μήκος κύματος της ακτινοβολίας που χρησιμοποιείς για να το δεις. Μπορούμε να δούμε μέσα από τις τρύπες γιατί στα 500 nm μήκος κύματος, το μήκος κύματος του ορατού φωτός είναι 2000 φορές μικρότερο από τις τρύπες..

39 Βλάβες που σχετίζονται με τα μικροκύματα Κάθε αντικείμενο που περιέχει αιχμηρό μέταλλο μπορεί να δημιουργήσει ηλεκτρικό τόξο arc (σπινθήρα) όταν εκτεθεί σε μικροκύματα. Τα πιρούνια είναι ένα καλό παράδειγμα. Αυτό επειδή οι μύτες από τα πιρούνια συντονίζονται με τα μικροκύματα και παράγουν υψηλή τάση στα άκρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ξεπερνιέται η διηλεκτρική σταθερά του αέρα, περίπου 3 megavolts ανά μέτρο ( V/m). Ο αέρας σχηματίζει ένα αγώγιμο πλάσμα, που είναι ορατό σαν σπινθήρας. Κάθε φορά που συμβαίνει ηλεκτρική εκκένωση στον αέρα, μερικά οξείδια του όζοντος και του αζώτου σχηματίζονται, που είναι και τα δύο βλαβερά σε μεγάλες ποσότητες. Το να ζεσταίνουμε φαγητό, με μικροκύματα, που περιέχει κάποιο μεταλλικό αντικείμενο χωρίς αιχμηρές άκρες (π.χ. κουτάλι) συνήθως δεν προκαλεί σπινθήρες.

40 Ακτινοβολία μικροκυμάτων Τα μικροκύματα που εκπέμπονται από την πηγή σε ένα φούρνο συγκρατούνται μέσααπότουλικόαπότοοποίοείναι κατασκευασμένος ο φούρνος.. Η US Federal standard περιορίζει την ποσότητα μικροκυμάτων που μπορούν να διαρρεύσουν από ένα φούρνο στη διάρκειατηςζωήςτουστα5 mw/cm 2, σε περίπου 5cm από την επιφάνεια του, αρκετά χαμηλότερη από αυτή που θεωρείται βλαβερή για την υγεία. Παρ όλααυτάμετηνπόρτατου φούρνου ανοιχτή, η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει βλάβες με την θέρμανση; Η ακτινοβολία που παράγεται από ένα φούρνο μικροκυμάτων είναι μ - ιονίζουσα. Μακροχρόνιες μελέτες με τρωκτικά για να εκτιμήσουμε την πιθανότητα καρκίνου, έχουν αποτύχει να αναγνωρίσουν καρκινογενέσεις από τα 2.45 GHz ακτινοβολίας μικροκυμάτων, ακόμα και με χρόνια έκθεση.,

41 TV και FM ραδιοφωνική ζώνη Συχνότητες: MHz Μήκη κύματος: 5.55 m m Κβαντικές ενέργειες: 0.22 x x 10-5 ev

42 TV και FM ραδιοφωνική ζώνη Οι συχνότητες μεταφοράς για VHF τηλεοπτικά κανάλια 2-4 καλύπτουν το εύρος συχνοτήτων από 54 μέχρι 72 MHz. Υπάρχει μια ζώνη από τα MHz η οποία είναι κρατημένη από κυβερνητικές και μη οργανώσεις, περιλαμβανόμενης και αυτή της αεροπορικής καθοδήγησης στα 75 MHz. VHF TV κανάλια 5 και 6 είναι μεταξύ 76 και 88 MHz. Η ραδιοφωνική ζώνη FM είναι από 88 μέχρι 108 MHz, μεταξύ των VHF τηλεοπτικών καναλιών 6 και 7. Πέρα από τα FM είναι το εύρος MHz για αεροπορική καθοδήγηση που περιλαμβάνει εντοπισμό, ραδιοφωνικό εύρος και έλεγχο αεροδρομίου. Από τα 122 μέχρι 174 MHz είναι μια άλλη γενικών χρήσεων ζώνη για κυβερνητικά και μη σήματα. Περιλαμβάνει σταθερές και κινητές μονάδες και ερασιτεχνική εκπομπή. Τα κανάλια 7 μέχρι 13 εκτείνονται στο εύρος συχνοτήτων MHz MHz περιλαμβάνει πλήθος σταθερών και κινητών μορφών επικοινωνίας, αεροπλοήγηση και πολιτικό ραδιόφωνο MHz περιλαμβάνει UHF τηλεοπτικά κανάλια από το 14 μέχρι το 83. Οι συχνότητες MHz περιλαμβάνουν πλήθος αεροπορικών και ερασιτεχνικών χρήσεων, αναμετάδοση εκπομπών, κ.τ.λ. Ζώνες ραντάρ υπάρχουν μεταξύ 1,300-1,600 MHz.

43 TV και FM ραδιοφωνική ζώνη Οι σταθμοί FM έχουν προσδιορισμένες κεντρικές συχνότητες στα 200 khz, διαχωρισμός ξεκινά στα 88.1 MHz, για ένα μέγιστο 100 σταθμών. Αυτοί οι σταθμοί FM έχουν 75 khz μέγιστη απόκλιση από την κεντρική συχνότητα, ηοποίααφήνει25 khz από πάνω και κάτω, «ζώνες φύλακες" για να ελαχιστοποιήσουν αλληλεπιδράσεις με παρακείμενες ζώνες συχνοτήτων. Τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν διαχωρισμό 5 MHz. Το εύρος συχνοτήτων για κινητά τηλέφωνα κυψελών είναι μεταξύ MHz.

44 Magnetic Resonance Imaging (MRI), or nuclear magnetic resonance imaging (NMRI) Αντίθετα με τη CT (computed tomography), που χρησιμοποιεί μη ιονίζουσα ακτινοβολία, η MRI χρησιμοποιεί ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο για να ευθυγραμμίσει τον πυρηνικό μαγνητισμό των (συνήθως) ατόμων υδρογόνου στο ανθρώπινο σώμα. Ράδιο κυματικά (RF) πεδία χρησιμοποιούνται συστηματικά για να αλλάξουν αυτή την ευθυγράμμιση του μαγνητισμού, προκαλώντας τους πυρήνες του υδρογόνου να παράγουν ένα περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο, ικανό να ανιχνευθεί από τον σαρωτή.

45 Τηλέφωνα κυψελών Τα τηλέφωνα κυψελών μεταδίδουν και λαμβάνουν ράδιο συχνότητες στο εύρος MHz. Αυτό περιγράφεται σαν να είναι στα 45 MHz κάτω από τις συχνότητες βάσης, ανατεθειμένες από τον FCC, υποδεικνύοντας ότι 45 MHz παλμική συχνότητα χρησιμοποιείται σε σχέδια εντοπισμού. Επικοινωνία με ένα τηλέφωνο κυψέλης περιλαμβάνει δύο συχνότητες, μία για μετάδοση και μία, ελαφρώς διαφορετική για λήψη, μία ρύθμιση που αναφέρεται ως "full duplex" μετάδοση. Αυτό επιτρέπει ταυτόχρονα εισερχόμενα και εξερχόμενα σήματα. Σε μια δεδομένη πόλη είναι σύνηθες να έχουμε 832 συχνότητες, που αντιπροσωπεύουν 395 full duplex φωνητικά κανάλια και 42 κανάλια ελέγχου. Κάθε κυψέλη από πύργους βάσης έχει 56 φωνητικά κανάλια, ή 1/7 από τα συνολικά, με τη διανομή να γίνεται σε ένα εξαγωνικό πλέγμα. Τα κανάλια έχουν απόσταση 30 khz.

46 Δομή κυψελωτού δικτύου

47 Έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία Ακτινοβολία κεραίας σταθμού βάσης Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών Τμήμα Φυσικής Αριστοτοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

48 Κατεύθυνση και σχήμα λοβών ακτινοβολίας σταθμού βάσης

49

50

51

52 Έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία Τερματικές συσκευές ασυρματικών δικτύων μέση ισχύς σε πλήρη λειτουργία μέση ισχύς σε stand-by Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών Αριστοτοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

53 Μετρήσεις στενής ζώνης συχνοτήτων ( εφαρμογή Παρουσίαση πυκνότητας ισχύος κατά συχνοτική περιοχή (ή Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών Τμήμα Φυσικής Αριστοτοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

54 Μετρήσεις μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας Μετρήσεις στενής ζώνης Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών Τμήμα Φυσικής Αριστοτοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

55 Έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία Έκθεση σε κινητό τηλέφωνο Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών Αριστοτοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

56 Έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία Έκθεση σε κινητό τηλέφωνο Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών Αριστοτοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

57 Μετρήσεις μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας Χαμηλόσυχνα πεδία: Συνήθεις συσκευές Median Maximum 1000 Magnetic Field B (mg) at 15cm Hair Dryer Electric Shaver Mixer Vacuum Cleaner Analog Clock Baby Monitor Drill Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών Αριστοτοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

58 L-Ζώνη για δορυφορική επικοινωνία Το εύρος MHz στη πολύ υψηλή περιοχή ράδιο συχνότητας, επισημάνεται ως L- Ζώνη και χρησιμοποιείται για διάφορους σκοπούς επικοινωνίας με δορυφόρους. Για παράδειγμα το Global Positioning System (GPS) χρησιμοποιεί ως συχνότητα μεταφοράς αυτή τη ζώνη, για να μεταδίδει δεδομένα πλοήγησης.

59 Global Positioning Satellites Τον Ιούνιο του 1993 ο τελευταίοςαπό24 δορυφόρους του παγκόσμιου συστήματος εντοπισμού τέθηκε σε τροχιά, ολοκληρώνοντας ένα δίκτυο δορυφόρων ικανό να παρέχει δεδομένα θέσης για να σε εντοπίσει οπουδήποτε στη γη με ακρίβεια 30 μέτρων. Οι δορυφόροι μεταφέρουν μέχρι και τέσσερα ατομικά ρολόγια κεσίου και ρουβιδίου τα οποία ενημερώνονται περιοδικά από ένα σταθμό στο έδαφος στο Κολοράντο. Οι δορυφόροι μεταδίδουν χρονικά σήματα και δεδομένα θέσης. Ένας δέκτης GPS, ο οποίος μπορεί να είναι μια μικρή, συσκευή χειρός αποκωδικοποιεί τα χρονικά σήματα από αρκετούς δορυφόρους, μετατρέποντας τους χρόνους άφιξης σε όρους υψομέτρου, γεωγραφικού μήκους και πλάτους με πιθανότητα απόκλισης το πολύ 10 μέτρα. Σε διαφορετικές λειτουργείς, ακρίβεια λιγότερη από εκατοστό μπορεί να επιτευχθεί για αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων. Συσκευές χειρός διαβάζουν το υψόμετρο και το γεωγραφικό πλάτος στο ένα εκατοστό της τοξοειδούς πορείας και αλλάζουν στο τελευταίο δεκαδικό ψηφίο σε δύο βήματα ενώ περπατάμε.

60 Global Positioning Satellites Οι δορυφόροι είναι σε τροχιές πολύ χαμηλότερα από τους δορυφόρους syncom, που έχουν τροχιά γύρω στα 17.7 εκ. μέτρα (11000 mi) πάνω απ τη γη, με περιόδους περιστροφής της τάξης των 10 ωρών. Από την πλοήγηση αεροσκαφών και πλοίων μέχρι το να βρίσκουμε αγαπημένους ψαρότοπους στη λίμνη, οι εφαρμογές των GPS έχουν πολλαπλασιαστεί ταχύτατα.

61 Παγκόσμιες θέσεις τροχιών Οι 24 δορυφόροι του GPS είναι τοποθετημένοι σε τροχιές περίπου 3.75 φορές την ακτίνα της Γης. Ένας δέκτης GPS, ο οποίος μπορεί να είναι μια συσκευή χειρός, μπορεί να τριγωνίσει την θέση του πάνω στην επιφάνεια της γης μέσα σε 30 μέτρα ή λιγότερο με σήματα από 3 δορυφόρους. Η δορυφόροι είναι διαμοιρασμένοι σε έξι τροχιακές στάθμες με 4 δορυφόρους σε κάθε μία.

62 Syncom Satellites Οι δορυφόροι για επικοινωνίες είναι περισσότερο χρήσιμη όταν μένουν πάνω απ το ίδιο σημείο στη γη, σ αυτό που αποκαλείται γεωστατική τροχιά. Αυτό προκύπτει όταν η τροχιακή περίοδος είναι 24 ώρες. Από τον υπολογισμό ταχύτητας της τροχιάς, φαίνεται ότι ένας δορυφόρος σε μια ακτίνα 6.62 φορές την ακτίνα της γης έχει περίοδο 24 ώρες. Αυτοί οι δορυφόροι είναι κάπου 35,900 χλμ ή 22,300 μίλια πάνω από την επιφάνεια της γης. Ο ελάχιστος χρόνος μετάβασης σε ένα syncom δορυφόρο και πίσω από επιφάνεια της γης είναι περίπου ένα τέταρτο το δευτερολέπτου. Κάθε είδος ΗΜ κύματος ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός. Έτσι στις επικοινωνίες με δορυφόρους, θα υπάρχει μια ελάχιστη καθυστέρηση του τετάρτου του δευτερολέπτου..

63 Αλληλεπίδραση της ακτινοβολίας με την ύλη Χαμηλής συχνότητας ραδιοκύματα Ξεκινώντας με τα χαμηλής συχνότητας ράδιο κύματα, το ανθρώπινο σώμα είναι αρκετά διαφανές. (Μπορείς να ακούσεις στο φορητό σου ράδιο μέσα στο σπίτι, αφού τα κύματα περνούν ελεύθερα μέσα από τους τοίχους του σπιτιού, ακόμα και απ το άτομο δίπλα σου.)

64 Αποτίμηση επιπτώσεων στην υγεία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ LASER ΤΜΗΜΑ ΟΠΤΙΚΗΣ & ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΑΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ LASER ΤΜΗΜΑ ΟΠΤΙΚΗΣ & ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΑΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ LASER ΤΜΗΜΑ ΟΠΤΙΚΗΣ & ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΑΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ «Ίσως το φως θα ναι μια νέα τυραννία. Ποιος ξέρει τι καινούρια πράγματα θα δείξει.» Κ.Π.Καβάφης ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ LASER Εισαγωγικές Έννοιες

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία

Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Εργαστηριακή Άσκηση: Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία Σκοπός της Εργαστηριακής Άσκησης: Να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο μεταλλικά κουτιά με επιφάνειες διαφορετικού

Διαβάστε περισσότερα

Oι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την συχνότητα μετάδοσης τους:

Oι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την συχνότητα μετάδοσης τους: Οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες είναι ενεργειακά πεδία που δημιουργούνται από ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια. Υπάρχουν φυσικές ακτινοβολίες (η ηλιακή και άλλες κοσμικές ακτινοβολίες, το μαγνητικό πεδίο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13 LASER. Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation Ενίσχυση Φωτός με Επαγόμενη Εκπομπή Ακτινοβολίας

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13 LASER. Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation Ενίσχυση Φωτός με Επαγόμενη Εκπομπή Ακτινοβολίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13 Μαρία Κατσικίνη katsiki@auth.gr users.auth.gr/~katsiki Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation Ενίσχυση Φωτός με Επαγόμενη Εκπομπή Ακτινοβολίας wikipedia Το πρώτο κατασκευάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαια 12 &13: Φασματοσκοπία μαζών και υπερύθρου

Οργανική Χημεία. Κεφάλαια 12 &13: Φασματοσκοπία μαζών και υπερύθρου Οργανική Χημεία Κεφάλαια 12 &13: Φασματοσκοπία μαζών και υπερύθρου 1. Γενικά Δυνατότητα προσδιορισμού δομών με σαφήνεια χρησιμοποιώντας τεχνικές φασματοσκοπίας Φασματοσκοπία μαζών Μέγεθος, μοριακός τύπος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 2. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Με τον όρο ακτινοβολία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ (SPECTROMETRIC TECHNIQUES)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ (SPECTROMETRIC TECHNIQUES) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ (SPECTROMETRIC TECHNIQUES) ΑΘΗΝΑ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Στηρίζονται στις αλληλεπιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με την ύλη. Φασματομετρία=

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοί Νόμοι διέπουν Το Περιβάλλον

Φυσικοί Νόμοι διέπουν Το Περιβάλλον Φυσικοί Νόμοι διέπουν Το Περιβάλλον Απαρχές Σύμπαντος Ύλη - Ενέργεια E = mc 2 Θεμελιώδεις καταστάσεις ύλης Στερεά Υγρή Αέριος Χημικές μορφές ύλης Χημικά στοιχεία Χημικές ενώσεις Χημικά στοιχεία 92 στη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΦΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΗ ΙΟΝΙΖΟΥΣΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΦΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΗ ΙΟΝΙΖΟΥΣΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΦΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΗ ΙΟΝΙΖΟΥΣΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ Οποτε ακούτε ραδιόφωνο, βλέπετε τηλεόραση, στέλνετε SMS χρησιµοποιείτε ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία (ΗΜΑ). Η ΗΜΑ ταξιδεύει µε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΥΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΥΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΑ: Μέτρηση της έντασης της (συνήθως) ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με (φωτοηλεκτρικούς ήάλλους κατάλληλους) μεταλλάκτες, μετάτην αλληλεπίδραση της με

Διαβάστε περισσότερα

AΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ ΙΙ: Ο ΗΛΙΟΣ

AΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ ΙΙ: Ο ΗΛΙΟΣ AΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ ΙΙ: Ο ΗΛΙΟΣ 1. Ο Ήλιος μας είναι ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες της περιοχής μας, του Γαλαξία μας αλλά και του σύμπαντος (NASA Science, εικόνα 1), όντας ο μοναδικός στο ηλιακό

Διαβάστε περισσότερα

Α1. Πράσινο και κίτρινο φως προσπίπτουν ταυτόχρονα και µε την ίδια γωνία πρόσπτωσης σε γυάλινο πρίσµα. Ποιά από τις ακόλουθες προτάσεις είναι σωστή:

Α1. Πράσινο και κίτρινο φως προσπίπτουν ταυτόχρονα και µε την ίδια γωνία πρόσπτωσης σε γυάλινο πρίσµα. Ποιά από τις ακόλουθες προτάσεις είναι σωστή: 54 Χρόνια ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΑΒΒΑΪΔΗ-ΜΑΝΩΛΑΡΑΚΗ ΠΑΓΚΡΑΤΙ : Φιλολάου & Εκφαντίδου 26 : Τηλ.: 2107601470 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2014 ΘΕΜΑ Α Α1. Πράσινο και κίτρινο φως

Διαβάστε περισσότερα

Μετρήσεις έντασης ακτινοβολίας από κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Μετρήσεις έντασης ακτινοβολίας από κεραίες κινητής τηλεφωνίας Μετρήσεις έντασης ακτινοβολίας από κεραίες κινητής τηλεφωνίας Φίλιππος Κωνσταντίνου Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών Έκθεση στην Η/Μ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΝΕΣΗ ΛΕYΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΥ

ΦΩΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΝΕΣΗ ΛΕYΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΥ ΦΩΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΝΕΣΗ ΛΕYΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ-ΦΩΣ ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ ΠΟΥ ΗΣΟΥΝΑ ΦΩΣ ΜΟΥ ΠΥΛΗΤΟΥΗΧΟΥ ΤΟΦΩΣΤΟΥΗΛΙΟΥ SOUNDTRACK ΑΠΌ ΜΑΛΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Το ηλιακό μας σύστημα απαρτίζεται από τον ήλιο (κεντρικός αστέρας) τους 8 πλανήτες, (4 εσωτερικούς ή πετρώδεις: Ερμής, Αφροδίτη, Γη και Άρης, και 4 εξωτερικούς: Δίας,

Διαβάστε περισσότερα

Ατομικές θεωρίες (πρότυπα)

Ατομικές θεωρίες (πρότυπα) Ατομικές θεωρίες (πρότυπα) 1. Αρχαίοι Έλληνες ατομικοί : η πρώτη θεωρία που διατυπώθηκε παγκοσμίως (καθαρά φιλοσοφική, αφού δεν στηριζόταν σε καμιά πειραματική παρατήρηση). Δημόκριτος (Λεύκιπος, Επίκουρος)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ / ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΘΕΜΑ Α Ηµεροµηνία: Κυριακή 13 Απριλίου 2014 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ 1. ύο µονοχρωµατικές ακτινοβολίες Α και Β µε µήκη κύµατος στο κενό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΟΝΑ ΗΛΙΑΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

ΕΝΤΟΝΑ ΗΛΙΑΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΝΤΟΝΑ ΗΛΙΑΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Διαστημικός καιρός. Αποτελεί το σύνολο της ηλιακής δραστηριότητας (ηλιακός άνεμος, κηλίδες, καταιγίδες, εκλάμψεις, προεξοχές, στεμματικές εκτινάξεις ηλιακής μάζας) που επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. για τις ακτινοβολίες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. για τις ακτινοβολίες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ MAΘΑΙΝ ΥΜΕ για τις ακτινοβολίες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Περί ακτινοβολίας Τι είναι η ακτινοβολία; Η ακτινοβολία είναι ενέργεια σε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΙΑΚΗ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΙΑΚΗ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ Ελένη Πετράκου - National Taiwan University ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΙΑΚΗ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ Πρόγραμμα επιμόρφωσης ελλήνων εκπαιδευτικών CERN, 7 Νοεμβρίου 2014 You are here! 1929: απομάκρυνση γαλαξιών θεωρία της μεγάλης έκρηξης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Μηχανική ενέργεια Εσωτερική ενέργεια:

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Μηχανική ενέργεια Εσωτερική ενέργεια: ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Μηχανική ενέργεια (όπως ορίζεται στη μελέτη της μηχανικής τέτοιων σωμάτων): Η ενέργεια που οφείλεται σε αλληλεπιδράσεις και κινήσεις ολόκληρου του μακροσκοπικού σώματος, όπως η μετατόπιση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΩΣ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ. 4 Η Ηe

ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΩΣ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ. 4 Η Ηe ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΩΣ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ Η ενέργεια στον Ήλιο (και στα άλλα αστέρια της Κύριας Ακολουθίας ) παράγεταi μέσω αντιδράσεων σύντηξης. Σύντηξη: πυρηνική αντίδραση μέσω της οποίας βαρείς

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Υλικό Φυσικής-Χημείας 1 ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Υλικό Φυσικής-Χημείας 2 Το Φως 1) Δέσμη λευκού φωτός προσπίπτει στην επιφάνεια ενός πρίσματος όπως δείχνει το σχήμα και κατά την έξοδο από

Διαβάστε περισσότερα

Διάδοση Θερμότητας. (Αγωγή / Μεταφορά με τη βοήθεια ρευμάτων / Ακτινοβολία)

Διάδοση Θερμότητας. (Αγωγή / Μεταφορά με τη βοήθεια ρευμάτων / Ακτινοβολία) Διάδοση Θερμότητας (Αγωγή / Μεταφορά με τη βοήθεια ρευμάτων / Ακτινοβολία) Τρόποι διάδοσης θερμότητας Με αγωγή Με μεταφορά (με τη βοήθεια ρευμάτων) Με ακτινοβολία άλλα ΠΑΝΤΑ από το θερμότερο προς το ψυχρότερο

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά για µικροκύµατα. ηµιουργία ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων.

Γενικά για µικροκύµατα. ηµιουργία ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 5 1. Άσκηση 1 Γενικά για µικροκύµατα. ηµιουργία ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων. 1.1 Εισαγωγή Τα µικροκύµατα είναι ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία όπως το ορατό φώς, οι ακτίνες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανισµοί διάδοσης θερµότητας

Μηχανισµοί διάδοσης θερµότητας Μηχανισµοί διάδοσης θερµότητας αγωγή µεταφορά ύλης ακτινοβολία Μεταφορά θερµότητας µε µεταφορά ύλης (convection) Οδηγός δύναµη: µεταβολές στην πυκνότητα Τα αέρια και τα ρευστά διαστέλλονται όταν Τ Η πυκνότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΩΡΙΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ

ΩΡΙΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ ΩΡΙΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ Κ. Ν. Γουργουλιάτος ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ Η ΒΑΣΙΚΗ ΙΔΕΑ Αντικείμενα που εμποδίζουν την διάδοση φωτός από αυτά Πρωτοπροτάθηκε γύρω στα 1783 (John( John Michell) ως αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι κεραίες είναι βασικό εξάρτημα της ασύρματης επικοινωνίας. Στον πομπό του ασύρματου επικοινωνιακού συστήματος, υπάρχει η κεραία εκπομπής και στο δέκτη υπάρχει η κεραία

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρομαγνητικά πεδία και δημόσια υγεία: κινητά τηλέφωνα

Ηλεκτρομαγνητικά πεδία και δημόσια υγεία: κινητά τηλέφωνα Ηλεκτρομαγνητικά πεδία και δημόσια υγεία: κινητά τηλέφωνα Ενημερωτικό δελτίο υπ. αρ. 193 Ιούνιος 2011 ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Κύρια στοιχεία Η χρήση κινητών τηλεφώνων είναι ευρύτατα διαδεδομένη, καθώς υπολογίζεται ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΜΑΪΟΥ 015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο31 Εξισώσεις Maxwellκαι ΗλεκτροµαγνητικάΚύµατα. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο31 Εξισώσεις Maxwellκαι ΗλεκτροµαγνητικάΚύµατα. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο31 Εξισώσεις Maxwellκαι ΗλεκτροµαγνητικάΚύµατα ΠεριεχόµεναΚεφαλαίου 31 Τα µεταβαλλόµενα ηλεκτρικά πεδία παράγουν µαγνητικά πεδία. Ο Νόµος του Ampère-Ρεύµα µετατόπισης Νόµος του Gauss s στο µαγνητισµό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ Θέμα 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στην κόλλα σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή πρόταση, χωρίς δικαιολόγηση. 1. Α) Φορτία που κινούνται

Διαβάστε περισσότερα

Εκροή ύλης από μαύρες τρύπες

Εκροή ύλης από μαύρες τρύπες Εκροή ύλης από μαύρες τρύπες Νίκος Κυλάφης Πανεπιστήµιο Κρήτης Η µελέτη του θέµατος ξεκίνησε ως διδακτορική διατριβή του Δηµήτρη Γιαννίου (Princeton) και συνεχίζεται. Ιωάννινα, 8-9-11 Κατ αρχάς, πώς ξέρομε

Διαβάστε περισσότερα

Ακτίνες Χ (Roentgen) Κ.-Α. Θ. Θωμά

Ακτίνες Χ (Roentgen) Κ.-Α. Θ. Θωμά Ακτίνες Χ (Roentgen) Είναι ηλεκτρομαγνητικά κύματα με μήκος κύματος μεταξύ 10 nm και 0.01 nm, δηλαδή περίπου 10 4 φορές μικρότερο από το μήκος κύματος της ορατής ακτινοβολίας. ( Φάσμα ηλεκτρομαγνητικής

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό υλικό στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Chain Reaction: Α sustainable approach to inquiry based Science Education

Εκπαιδευτικό υλικό στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Chain Reaction: Α sustainable approach to inquiry based Science Education Εκπαιδευτικό υλικό στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Chain Reaction: Α sustainable approach to inquiry based Science Education «Πράσινη» Θέρμανση Μετάφραση-επιμέλεια: Κάλλια Κατσαμποξάκη-Hodgetts

Διαβάστε περισσότερα

Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε.

Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε. Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε. Η ένταση της Θερμικής νησίδας στον κόσμο είναι πολύ υψηλή Ένταση της θερμικής νησίδας κυμαίνεται μεταξύ 1-10 o

Διαβάστε περισσότερα

1 http://didefth.gr/mathimata

1 http://didefth.gr/mathimata Πυρηνική Ενέργεια Οι ακτινοβολίες που προέρχονται από τα ραδιενεργά στοιχεία, όπως είναι το ουράνιο, έχουν µεγάλο ενεργειακό περιεχόµενο, µ' άλλα λόγια είναι ακτινοβολίες υψηλής ενέργειας. Για παράδειγµα,

Διαβάστε περισσότερα

SUPER THERM ΘΕΩΡΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

SUPER THERM ΘΕΩΡΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Αυτό το σεμινάριο έχει απλώς ως στόχο να δώσει μερικά από τα βασικά της Θερμοδυναμικής, και πως σχετίζεται με τη μόνωση και με τη μόνωση με κεραμικά επιχρίσματα. Η θερμότητα μεταφέρεται με τους παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις -4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί η σωστή απάντηση. Ένας ακίνητος τρoχός δέχεται σταθερή συνιστάμενη ροπή ως προς άξονα διερχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Λαμπτήρες Μαγνητικής Επαγωγής

Λαμπτήρες Μαγνητικής Επαγωγής Φωτισμός οδοποιίας, πάρκων, πλατειών ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ-ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ LED Λαμπτήρες Μαγνητικής Επαγωγής Light Emitting Diodes LED Αρχή λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργοί Γαλαξίες AGN Active Galactic Nuclei. Χριστοπούλου

Ενεργοί Γαλαξίες AGN Active Galactic Nuclei. Χριστοπούλου Ενεργοί Γαλαξίες AGN Active Galactic Nuclei Ε-Π Μη ενεργοί Γαλαξίες (α) ο σπειροειδής γαλαξίας Μ83 (Sc), (β) o ελλειπτικός γαλαξίας NGG205 (E6), (γ) ο ακανόνιστος γαλαξίας, Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου Πότε

Διαβάστε περισσότερα

Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ÎÕÓÔÑÁ

Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ÎÕÓÔÑÁ 1 Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1 ο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό κάθε µιας από τις παρακάτω ερωτήσεις 1- και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση 1. Ο ραδιενεργός

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και, δίπλα, το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή φράση η οποία συμπληρώνει σωστά την ημιτελή

Διαβάστε περισσότερα

dq dt μεταβολή θερμοκρασίας C = C m ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ J mole Θερμικές ιδιότητες Θερμοχωρητικότητα

dq dt μεταβολή θερμοκρασίας C = C m ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ J mole Θερμικές ιδιότητες Θερμοχωρητικότητα ΥΛΙΚΑ Ι ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ 7 κές Ιδιότητες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ κές ιδιότητες Θερμοχωρητικότητα κή διαστολή κή αγωγιμότητα γμ κή τάση Θερμοχωρητικότητα Η θερμοχωρητικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ. Πότε ακτινοβολούν τα κινητά τηλέφωνα;

ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ. Πότε ακτινοβολούν τα κινητά τηλέφωνα; ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ Πότε ακτινοβολούν τα κινητά τηλέφωνα; Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μόνο κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας. Επίσης, όταν ένα κινητό βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 2.4 Παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η αντίσταση ενός αγωγού Λέξεις κλειδιά: ειδική αντίσταση, μικροσκοπική ερμηνεία, μεταβλητός αντισ ροοστάτης, ποτενσιόμετρο 2.4 Παράγοντες που επηρεάζουν την

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδες 4. Β) Να αιτιολογήσετε την επιλογή σας. Μονάδες 8

Μονάδες 4. Β) Να αιτιολογήσετε την επιλογή σας. Μονάδες 8 Β.1 Μονοχρωματική δέσμη φωτός, περνάει από τον αέρα σε ένα κομμάτι γυαλί. Το μήκος κύματος της δέσμης φωτός όταν αυτή περάσει από τον αέρα στο γυαλί: α. θα αυξηθεί β. θα μειωθεί γ. θα παραμείνει αμετάβλητο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ Θέμα Α ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΜΑΪΟΥ 015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Φασματοσκοπία πρίσματος Βαθμονόμηση Φασματοσκόπιου και ταυτοποίηση αερίου από το φάσμα του

Φασματοσκοπία πρίσματος Βαθμονόμηση Φασματοσκόπιου και ταυτοποίηση αερίου από το φάσμα του Σκοπός Μέθοδος 14 Φασματοσκοπία πρίσματος Βαθμονόμηση Φασματοσκόπιου και ταυτοποίηση αερίου από το φάσμα του Η άσκηση αυτή αποσκοπεί στην κατανόηση της αρχή λειτουργίας του οπτικού φασματοσκόπιου και στην

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικό Έτος : 2011-2012 Α Τετράμηνο ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ» ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Σχολικό Έτος : 2011-2012 Α Τετράμηνο ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ» ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ O 6 ο ΕΠΑ.Λ. ΑΘΗΝΑΣ Σχολικό Έτος : 2011-2012 Α Τετράμηνο ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ» ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Τμήμα: Α1Π Υπεύθυνοι καθηγητές: Σταυρόπουλος Γεώργιος, Τεχν.

Διαβάστε περισσότερα

Ανίχνευση Κίνησης Παρουσίας. Κέντρο εκπαίδευσης ISC

Ανίχνευση Κίνησης Παρουσίας. Κέντρο εκπαίδευσης ISC Ανίχνευση Κίνησης Παρουσίας Κέντρο εκπαίδευσης ISC July 2009 > Ανίχνευση κίνησης και παρουσίας Περιεχόμενα Τι είναι ο ανιχνευτής κίνησης? Ανιχνευτές κίνησης & οφέλη για τον πελάτη Ανιχνευτές κίνησης στην

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΦΡΕΝΤΖΟΣ. 6 ο ΕΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (2004-05) του Ε.Κ.Π.Α. ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΦΡΕΝΤΖΟΣ. 6 ο ΕΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (2004-05) του Ε.Κ.Π.Α. ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΦΡΕΝΤΖΟΣ 6 ο ΕΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (2004-05) του Ε.Κ.Π.Α. ΕΡΓΑΣΙΑ 148 ΑΡΧΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΩΝ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΣΤΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ Γ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Δ. ΚΑΣΣΑΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS)

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Χριστιάνα Δαυίδ 960057 Ιάκωβος Στυλιανού 992129 ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής Παρουσίαση 1- ΚΕΡΑΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 0 ΜΑΪΟΥ 015 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) Θέμα Α Στις ερωτήσεις Α1-Α4

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Μεταφορά Θερμότητας

Εισαγωγή στην Μεταφορά Θερμότητας Εισαγωγή στην Μεταφορά Θερμότητας ΜΜΚ 312 Μεταφορά Θερμότητας Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής Διάλεξη 1 MMK 312 Μεταφορά Θερμότητας Κεφάλαιο 1 1 Μεταφορά Θερμότητας - Εισαγωγή Η θερμότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2008 ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑÏΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Το Φως Είναι Εγκάρσιο Κύμα!

Το Φως Είναι Εγκάρσιο Κύμα! ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΣΗΜΕΛΛΗΣ Μαθήματα Οπτικής 3. Πόλωση Το Φως Είναι Εγκάρσιο Κύμα! Αυτό που βλέπουμε με τα μάτια μας ή ανιχνεύουμε με αισθητήρες είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει όταν φως με συγκεκριμένο χρώμα -είδος,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΤΣΙΤΣΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΤΣΙΤΣΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ Θέµατα από το βιβλίο µου: Οι ασκήσεις των εξετάσεων φυσικής γενικής παιδείας γ λυκείου (υπό έκδοση ) (Περιέχει 111 ασκήσεις πιθανά θέµατα εξετάσεων µε απαντήσεις) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΘΕΜΑ 1 ο Πόση είναι η ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1ο ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Α. Στις ερωτήσεις 1-4 να επιλέξετε την σωστή απάντηση 1. Μία μονοχρωματική ακτινοβολία, που ανήκει στο ορατό τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, μεταβαίνει από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 6 6.0 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 6 6.0 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 6 60 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η τηλεόραση είναι σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά επικοινωνιακά συστήματα Δεν υπάρχει άνθρωπος, στις ανεπτυγμένες χώρες, που να μην αφιερώνει ορισμένες ώρες την ημέρα μπροστά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΚΤΙΝΩΝ Χ ΚΑΙ ΥΛΗΣ

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΚΤΙΝΩΝ Χ ΚΑΙ ΥΛΗΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΚΤΙΝΩΝ Χ ΚΑΙ ΥΛΗΣ Όταν οι ακτίνες Χ περνούν μέσα από την ύλη (πχ το σώμα του ασθενή) μπορεί να συμβεί οποιοδήποτε από τα 4 φαινόμενα που αναλύονται στις επόμενες σελίδες. Πρέπει να γίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 22 MAΪΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ http://edu.klimaka.gr ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ http://edu.klimaka.gr ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ ΑΣ Β ) ΠΕΜΠΤΗ 27 MAΪΟΥ 2010 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Βαθμολογία φασματοσκοπίου και προσδιορισμός φασμάτων εκπομπής και απορρόφησης.

Βαθμολογία φασματοσκοπίου και προσδιορισμός φασμάτων εκπομπής και απορρόφησης. Ο9 Βαθμολογία φασματοσκοπίου και προσδιορισμός φασμάτων εκπομπής και απορρόφησης. 1 Σκοπός Όταν αναλύεται το φως που εκπέμπεται από ένα σώμα τότε λαμβάνεται το φάσμα του. Ειδικά το φάσμα των αερίων αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ

ΤΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΤΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ Το λαμπρότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό είναι ο Σείριος Α του αστερισμού του Μεγάλου Κυνός (a Canis Majoris) και αποτελεί μέρος διπλού συστήματος αστέρων. Απέχει από το ηλιακό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω προτάσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω προτάσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 53 Χρόνια ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΑΒΒΑΪΔΗ-ΜΑΝΩΛΑΡΑΚΗ ΠΑΓΚΡΑΤΙ : Φιλολάου & Εκφαντίδου 26 : Τηλ.: 2107601470 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2013 ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω προτάσεις Α1-Α4 να

Διαβάστε περισσότερα

7 σειρά ασκήσεων. Για την επίλυση των προβλημάτων να θεωρηθούν γνωστά: σταθερά του Planck 6,63 10-34 J s, ταχύτητα του φωτός στον αέρα 3 10 8 m/s

7 σειρά ασκήσεων. Για την επίλυση των προβλημάτων να θεωρηθούν γνωστά: σταθερά του Planck 6,63 10-34 J s, ταχύτητα του φωτός στον αέρα 3 10 8 m/s η 7 σειρά ασκήσεων Για την επίλυση των προβλημάτων να θεωρηθούν γνωστά: σταθερά του Planck 6,63 10-34 J s, ταχύτητα του φωτός στον αέρα 3 10 8 m/s 1. Εξηγήστε γιατί, όταν φως διαπερνά μία διαχωριστική

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί θα μιλήσουμε: Δημιουργία Σύμπαντος Θεωρία Μεγάλης έκρηξης. Τι είναι η Κοσμική Μικροκυματική Ακτινοβολία Υποβάθρου (CMB) Που την παρατηρούμε?

Γιατί θα μιλήσουμε: Δημιουργία Σύμπαντος Θεωρία Μεγάλης έκρηξης. Τι είναι η Κοσμική Μικροκυματική Ακτινοβολία Υποβάθρου (CMB) Που την παρατηρούμε? Γιατί θα μιλήσουμε: Δημιουργία Σύμπαντος Θεωρία Μεγάλης έκρηξης Τι είναι η Κοσμική Μικροκυματική Ακτινοβολία Υποβάθρου (CMB) Που την παρατηρούμε? Ιστορία της ανακάλυψης Γιατί είναι Σημαντική για τον άνθρωπο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΡΙΚΑ ΣΜΗΝΗ Τα ρολόγια του σύμπαντος. Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Φυσικής

ΑΣΤΡΙΚΑ ΣΜΗΝΗ Τα ρολόγια του σύμπαντος. Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Φυσικής ΑΣΤΡΙΚΑ ΣΜΗΝΗ Τα ρολόγια του σύμπαντος Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Φυσικής Αστρικό σμήνος είναι 1 ομάδα από άστρα που Καταλαμβάνουν σχετικά μικρό χώρο στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ΤΙ ΤΟ ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΟ ΜΑΖΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ. Δείχνουμε σχεδιάγραμμα φασματοσκοπίου μάζας για να κάνουμε την ανάλυση.

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ΤΙ ΤΟ ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΟ ΜΑΖΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ. Δείχνουμε σχεδιάγραμμα φασματοσκοπίου μάζας για να κάνουμε την ανάλυση. ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΑ του Αλέκου Χαραλαμπόπουλου ΤΙ ΤΟ ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΟ ΜΑΖΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ Δείχνουμε σχεδιάγραμμα φασματοσκοπίου μάζας για να κάνουμε την ανάλυση. Φασματοσκόπιο μάζας Εξατμισμένη ύλη ή αέριο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Β ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Β ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ / ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Ηµεροµηνία: Κυριακή 3 Μαΐου 015 ιάρκεια Εξέτασης: ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ A Στις ηµιτελείς προτάσεις Α1 Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κινητής τηλεφωνίας

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κινητής τηλεφωνίας Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κινητής τηλεφωνίας Επίκ. Καθηγητής Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών Τμήμα Φυσικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία Ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Γουλιέλμος Μαρκόνι (1874-1937) (Ιταλός Φυσικός)

Γουλιέλμος Μαρκόνι (1874-1937) (Ιταλός Φυσικός) Γουλιέλμος Μαρκόνι (1874-1937) (Ιταλός Φυσικός) Υπήρξε εφευρέτης του πρώτου σήματος ασυρμάτου τηλεφώνου και εκμεταλλεύτηκε εμπορικά την εφεύρεση. Ίδρυσε το 1897 την Ανώνυμη Εταιρεία Ασυρμάτου Τηλεγράφου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΠΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΠΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013 2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΠΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 Κατεύθυνση: ΠΡΑΚΤΙΚΗ Κλάδος: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ Μάθημα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Τάξη: A Τμήμα:

Διαβάστε περισσότερα

Περίθλαση από µία σχισµή.

Περίθλαση από µία σχισµή. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 71 7. Άσκηση 7 Περίθλαση από µία σχισµή. 7.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης είναι η γνωριµία των σπουδαστών µε την συµπεριφορά των µικροκυµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 22 MAΪΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Οι μη ιονίζουσες ακτινοβολίες των κινητών και οι αρνητικές τους επιδράσεις

Οι μη ιονίζουσες ακτινοβολίες των κινητών και οι αρνητικές τους επιδράσεις Οι μη ιονίζουσες ακτινοβολίες των κινητών και οι αρνητικές τους επιδράσεις Αθανασίου Έκτορας, Γούλα Μαρία, Κλαδάς Αθανάσιος, Κοτσαβασίλογλου Λήδα, Μαρκούδης Βαγγέλης Ερευνητική εργασία, Α τετραμήνου Υπεύθυνοι

Διαβάστε περισσότερα

Ήπιες µορφές ενέργειας

Ήπιες µορφές ενέργειας ΕΒ ΟΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ήπιες µορφές ενέργειας Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Επιλέξετε τη σωστή από τις παρακάτω προτάσεις, θέτοντάς την σε κύκλο. 1. ΥΣΑΡΕΣΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδες 5. Μονάδες 5. Μονάδες 5. Μονάδες 5 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Μονάδες 5. Μονάδες 5. Μονάδες 5. Μονάδες 5 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΘΕΜΑ ο ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ου ΓΕΛ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΜΑΪΟΥ 200 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ () Να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

Μετά την ομιλία θα γνωρίζετε:

Μετά την ομιλία θα γνωρίζετε: Μετά την ομιλία θα γνωρίζετε: Τι είναι η Cosmic Microwave Background (CMB) Γιατί την παρατηρούμε στα μικροκύματα Γιατί είναι Σημαντική για το Σύμπαν Λίγα για την ιστορία της ανακάλυψης Πώς γίνεται η παρατήρησή

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΗ ΣΑΝ ΠΛΑΝΗΤΗΣ. Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Σχήµα και µέγεθος της Γης - Κινήσεις της Γης Βαρύτητα - Μαγνητισµός

Η ΓΗ ΣΑΝ ΠΛΑΝΗΤΗΣ. Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Σχήµα και µέγεθος της Γης - Κινήσεις της Γης Βαρύτητα - Μαγνητισµός Η ΓΗ ΣΑΝ ΠΛΑΝΗΤΗΣ Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Σχήµα και µέγεθος της Γης - Κινήσεις της Γης Βαρύτητα - Μαγνητισµός ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Η Φυσική Γεωγραφία εξετάζει: τον γήινο

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίμηση της Έκθεσης από Συστήματα Κινητών Επικοινωνιών

Εκτίμηση της Έκθεσης από Συστήματα Κινητών Επικοινωνιών Εκτίμηση της Έκθεσης από Συστήματα Κινητών Επικοινωνιών Ιωάννης Ν. Σάχαλος Καθηγητής Ραδιοεπικοινωνιών Α.Π.Θ. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία Ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

: Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. : Φυσική γενικής παιδείας. Εξεταστέα Ύλη : : ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ. Ημερομηνία : 07-12-2014 ΘΕΜΑ 1 Ο

: Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. : Φυσική γενικής παιδείας. Εξεταστέα Ύλη : : ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ. Ημερομηνία : 07-12-2014 ΘΕΜΑ 1 Ο Τάξη Μάθημα : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ : Φυσική γενικής παιδείας Εξεταστέα Ύλη : Καθηγητής : ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Ημερομηνία : 07-12-2014 ΘΕΜΑ 1 Ο Στις παρακάτω ερωτήσεις να βρείτε τη σωστή απάντηση: Α. Σύμφωνα με το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΕΝΤΑΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΚΕΡΑΙΟΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΒ ΤΗΣ COSMOTE ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΑΛΕΜΚΕΡΗ 19 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΕΝΤΑΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΚΕΡΑΙΟΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΒ ΤΗΣ COSMOTE ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΑΛΕΜΚΕΡΗ 19 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΕΝΤΑΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΚΕΡΑΙΟΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΒ ΤΗΣ COSMOTE ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΑΛΕΜΚΕΡΗ 19 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ Φ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΜΠ Ημερομηνία 26/09/2014

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ;

ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ; ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ; Α) Ακτίνα αστέρων (Όγκος). Στον Ήλιο, και τον Betelgeuse, μπορούμε να μετρήσουμε απευθείας τη γωνιακή διαμέτρο, α, των αστεριών. Αν γνωρίζουμε αυτή τη γωνία, τότε: R ( ακτίνα

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ

1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΗΣ ΘΕΤΙΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΗΣ ΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΕΙΟΥ Θέμα ο. ύλινδρος περιστρέφεται γύρω από άξονα που διέρχεται από το κέντρο μάζας του με γωνιακή ταχύτητα ω. Αν ο συγκεκριμένος κύλινδρος περιστρεφόταν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 8 (ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ) ΦΑΣΜΑΤΟΦΩΤΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 8 (ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ) ΦΑΣΜΑΤΟΦΩΤΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 8 (ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ) ΦΑΣΜΑΤΟΦΩΤΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Με τον όρο αυτό ονοµάζουµε την τεχνική ποιοτικής και ποσοτικής ανάλυσης ουσιών µε βάση το µήκος κύµατος και το ποσοστό απορρόφησης της ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

49 ο Λύκειο Αθηνών Project ( ηλεκτρομαγνητικά κύματα) Ομάδα 1:

49 ο Λύκειο Αθηνών Project ( ηλεκτρομαγνητικά κύματα) Ομάδα 1: 49 ο Λύκειο Αθηνών Project ( ηλεκτρομαγνητικά κύματα) Ομάδα 1: Δημήτρης Φίλος Α3 Γιώργος Τιγκιρόπουλος Α3 Ηρακλής Σπυρόπουλος Α3 Χρήστος Τσάκαλης Α3 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Κ. ΡΑΟΥΖΕΟΣ Θέμα εργασίας :Ημέτρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1. Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή. 1. Ποια μεγέθη λέγονται φυσικά μεγέθη; Πως γίνεται η μέτρησή τους; Οι ποσότητες που μπορούν να μετρηθούν ονομάζονται φυσικά μεγέθη. Η μέτρησή

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΔΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΔΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΔΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΥΛΗ Οτιδήποτε έχει μάζα και καταλαμβάνει χώρο Μάζα είναι η ποσότητα αδράνειας ενός σώματος, μονάδα kilogram (kg) (σύνδεση( δύναμης & επιτάχυνσης) F=m*γ Καταστάσεις της ύλης Στερεά,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΣΚΙΝΑΚΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΣΚΙΝΑΚΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΣΚΙΝΑΚΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα βρίσκεται στην ομώνυμη κορυφή του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη στην κεντρική Κρήτη, σε υψόμετρο 1750 μ., σε απευθείας απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 9 Μάθημα: ΦΥΣΙΚΗ 4ωρο Τ.Σ. Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: Τρίτη Ιουνίου 9 11. 14. ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό διαγώνισµα στα Κύµατα

Επαναληπτικό διαγώνισµα στα Κύµατα ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 1 Επαναληπτικό διαγώνισµα στα Κύµατα Θέµα 1 0 Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρομαγνητική (περιβαλλοντική) συμβατότητα

Ηλεκτρομαγνητική (περιβαλλοντική) συμβατότητα Ηλεκτρομαγνητική (περιβαλλοντική) συμβατότητα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ηλεκτρική τάση προκαλεί ηλεκτρικά πεδία - το ηλεκτρικό ρεύμα προκαλεί μαγνητικά πεδία. Επειδή όλες οι ανθρώπινες λειτουργίες (συστολή μυών, μετάδοση

Διαβάστε περισσότερα

HY 673 - Ιατρική Απεικόνιση. Στέλιος Ορφανουδάκης Κώστας Μαριάς. Σημειώσεις II: Πυρηνική Ιατρική

HY 673 - Ιατρική Απεικόνιση. Στέλιος Ορφανουδάκης Κώστας Μαριάς. Σημειώσεις II: Πυρηνική Ιατρική HY 673 - Ιατρική Απεικόνιση Στέλιος Ορφανουδάκης Κώστας Μαριάς Σημειώσεις II: Πυρηνική Ιατρική Σεπτέμβριος 2003-Φεβρουάριος 2004 Πυρηνική Ιατρική Εισαγωγή Η Πυρηνική Ιατρική είναι κλάδος της ιατρικής που

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Ηλεκτρικό Ρεύμα Μέρος 1 ο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Ηλεκτρικό Ρεύμα Μέρος 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Ηλεκτρικό Ρεύμα Μέρος 1 ο Βασίλης Γαργανουράκης Φυσική ήγ Γυμνασίου Εισαγωγή Στο προηγούμενο κεφάλαιο μελετήσαμε τις αλληλεπιδράσεις των στατικών (ακίνητων) ηλεκτρικών φορτίων. Σε αυτό το κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Θερμολυπόλυση από την Hydrosun

Θερμολυπόλυση από την Hydrosun Θερμολυπόλυση από την Hydrosun Η Υπερθερμική Συσκευή με Φίλτρο Νερού Το Ηydrosun Ιrradiator είναι ένα νέο σύστημα υπέρυθρης ακτινοβολίας Α με φίλτρο νερού (wira). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τοπική

Διαβάστε περισσότερα