Μια ιστορία εκατοντάδων ετών, βαµµένη µε αίµα και αγώνες, για την κατάκτηση της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μια ιστορία εκατοντάδων ετών, βαµµένη µε αίµα και αγώνες, για την κατάκτηση της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας."

Transcript

1 Οµιλία ηµάρχου Γιώργου Πατούλη Για την επέτειο τις 28 η Οκτωβρίου Κυρίες και κύριοι. Η 28η Οκτωβρίου είναι ηµέρα µνήµης και τιµής για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Είναι ηµέρα υπερηφάνειας για το σθένος και τη δύναµη ψυχής που επέδειξε ο ελληνισµός. Είναι επέτειος απόδοσης της οφειλόµενης τιµής σε όλους όσους όρθωσαν το ανάστηµά τους, απέναντι στις δυνάµεις της βίας και του φασισµού. Ως Έλληνας πολίτης που ζει τη σηµερινή εποχή, αλλά και ως ήµαρχος της πόλης µας, αισθάνοµαι την ανάγκη να πω ότι η επέτειος αυτή είναι για µένα κάτι πολύ περισσότερο από µια εθνική γιορτή. Πιστεύω ότι στο αποφασιστικό «όχι» του ελληνικού λαού απέναντι στον πανίσχυρο στρατιωτικά επίδοξο κατακτητή της χώρας µας, αποτυπώνεται η ακλόνητη πίστη ενός λαού να τιµήσει την ιστορία και τις θυσίες των προγόνων του. Μια ιστορία εκατοντάδων ετών, βαµµένη µε αίµα και αγώνες, για την κατάκτηση της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας. Αγώνες για διατήρηση της εθνικής συνείδησης και αξιοπρέπειας. Αγώνες για να έχουµε σήµερα το δικαίωµα να ζούµε ελεύθεροι. Αγώνες για να διαθέτουµε τη δύναµη να διαµορφώνουµε εµείς το µέλλον µας. Και να διεκδικούµε ως έθνος έναν αναβαθµισµένο ρόλο, σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, που διαρκώς αλλάζει. Θεωρώ ότι η επέτειος της 28 ης Οκτωβρίου είναι ένα σηµαντικό ιστορικό γεγονός, και δεν πρέπει να εξαντλείται ο εορτασµός της µόνο σε ωραίες οµιλίες και εντυπωσιακές παρελάσεις. Η διατήρηση της εθνικής µνήµης για µικρούς σε µέγεθος λαούς σαν το δικό µας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι γιατί πιστεύω πως η ισχυρή εθνική µνήµη αποτελεί το βασικό µας όπλο, το ανάχωµα για να αποκρούσουµε µε επιτυχία τον ιστορικό αναθεωρητισµό που προωθείται τα τελευταία χρόνια. Να αντιµετωπίσουµε την τάση για εθνο-µηδενισµό και αποδόµηση της εθνικής συνείδησης, ταυτότητας και Ιστορίας, που έχουν αναδειχθεί σε πρώτης τάξεως εργαλεία στην προσπάθεια για την αποσταθεροποίηση και γεωπολιτική αναδιάταξη των εθνών. Και κυρίως των ευρωπαϊκών εθνών. Ο δεύτερος λόγος που δίνω προτεραιότητα στη διατήρηση της εθνικής µνήµης, είναι γιατί πιστεύω ότι οι λαοί που τη διατηρούν ζωντανή, είναι αυτοί που µπορούν να

2 πρωταγωνιστούν στις διεθνείς εξελίξεις. Γιατί η ιστορική γνώση και η ρεαλιστική καταγραφή και ανάλυση των ιστορικών στιγµών, αποτελούν για τα έθνη που τα διαθέτουν, ουσιαστικά εφόδια για τη χάραξη µιας επωφελούς στρατηγικής, που θα υπηρετεί µακροπρόθεσµα τα συµφέροντα τους. Και µιας και µιλάµε για εθνική µνήµη και γιορτάζουµε σήµερα µια σηµαντική ιστορική επέτειο του έθνους µας, θα ήθελα στο σηµείο αυτό να συνδέσω τη γιορτή αυτή µε την αδήριτη ανάγκη να διατηρήσουµε ως έθνος ζωντανές τις ιστορικές µας µνήµες. Και για να τις κρατήσουµε ζωντανές πρέπει οι εκπαιδευτικοί και οι δάσκαλοι να διδάσκουν την ιστορία µας µε επιµονή και ευθύνη στα σχολεία αλλά και πρέπει να διδασκόµαστε όλοι την πραγµατική ιστορία µας. Κι όχι παραµορφωµένη, ανάλογα µε τις ιδεοληψίες αυτών που τους αναθέτουµε να µας την γράψουν για να την διδαχθούν τα παιδιά µας. Είναι όµως κυρίες και κύριοι πολλά τα παραδείγµατα µέχρι σήµερα για προσπάθεια αλλοίωσης σηµαντικών ιστορικών γεγονότων. Τόσο στην πατρίδα µας, όσο και αλλού. Υπάρχουν πολλά παραδείγµατα όπου µια µεγάλη εθνική επανάσταση, απελευθερωτικοί αγώνες, η ξένη κατοχή και η αντίσταση στον κατακτητή, έγινε προσπάθεια να παραχαραχθούν ή και να υποβαθµιστούν. εν έχουµε δει λίγες φορές να επιχειρείται να ξαναγραφτεί η ιστορία, µε κυρίαρχο στοιχείο την υποβάθµιση των σηµαντικών ιστορικών γεγονότων και την ανάδειξη δευτερεύουσων πλευρών και προσωπικοτήτων. εν είναι λίγες οι φορές που συγκρούονται οι ιστορικοί µύθοι και οι πολιτικές σκοπιµότητες µε την ιστορική αλήθεια. Και από τη σύγκρουση αυτή σε πολλές περιπτώσεις χαµένη έχει βγει η πραγµατική ιστορία και η κριτική της προσέγγιση. Ποιος µπορεί να αµφισβητήσει ότι ο ελληνο-ιταλικός πόλεµος του 1940, είναι ένα ιστορικό γεγονός γεµάτο πάθη, µίση, συγκρούσεις, πολεµικές αναµετρήσεις; Αλλά και ότι είναι εξίσου γεµάτος µε µεγαλειώδεις στιγµές; Οι µάχες και οι συγκρούσεις είναι άλλωστε στοιχεία πολλές φορές αλληλένδετα µε το µεγαλείο. Αν σβήσουµε τα πρώτα, υποχρεωτικά σβήνουµε και το δεύτερο. Και τότε δεν γράφουµε ιστορία. ηµιουργούµε µια καρικατούρα πολιτικής ορθότητας, που δεν βοηθά τις επόµενες

3 γενιές ούτε να µάθουν την ιστορία τους, αλλά ούτε και να παραδειγµατιστούν από τα λάθη αλλά και τις ηρωικές στιγµές. Και µε τον τρόπο αυτό καταργείται στην πράξη η εθνική και η ιστορική συνείδηση. Και εύλογα αναρωτιέµαι, αυτό θέλουµε ως έθνος σήµερα; Θέλουµε να ξαναγραφτεί η ιστορία µας, στρογγυλεµένη; Αυτό είναι πρόοδος; Αυτό µας ωφελεί; Ωφελεί τον τόπο η απώλεια της ιστορικής αλήθειας; Της ιστορικής συνείδησης; Με όλον αυτόν το θόρυβο που ξέσπασε τον τελευταίο χρόνο µε αφορµή το συγκεκριµένο σχολικό εγχειρίδιο, έχουµε ποτέ αναρωτηθεί πως αντιµετωπίζουν άλλοι λαοί τον τρόπο καταγραφής της σύγχρονης ιστορίας τους; Γίνεται αλλού η ιστορία αντικείµενο τόσο µεγάλης αντιπαράθεσης; Γίνονται οι µαθητές πειραµατόζωα σε µια εκπαιδευτική διαδικασία, που την πνίγουν τα ιδεολογήµατα κάποιων που θέλουν να αυτοαποκαλούνται ειδικοί; Αναρωτηθήκαµε ποτέ αν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης ξαναγράφουν στρογγυλεµένη την ιστορία τους, για να µην στενοχωρήσουν τους γείτονες τους; Η αλήθεια είναι ότι πράγµατι σε ορισµένες χώρες της Ευρώπης έγινε την προηγούµενη δεκαετία µια προσπάθεια να απαλειφθούν ορισµένα ακραία εθνικιστικά στερεότυπα από ορισµένα σχολικά βιβλία της ιστορίας. Αλλά αυτό έγινε µεταξύ κρατών που το ένα δεν διεκδικεί εδάφη από το άλλο και δεν αµφισβητεί την εθνική του κυριαρχία. Έγιναν µεταξύ λαών που έχουν λύσει προ πολλού τις διαφορές τους και έχουν µάθει να συµβιώνουν στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έγινε στη βάση της αµοιβαιότητας, στα σχολικά βιβλία και των δύο χωρών, από κοινή επιτροπή εκπαιδευτικών και των δύο χωρών, κι όχι µονόπλευρα από τη µια µόνο πλευρά. Και το κυριότερο, αφορούσε ένα κοινό κεφάλαιο ιστορίας που διδάσκονταν σε µαθητές Λυκείου, που διέθεταν κριτική σκέψη. Και όχι σε µαθητές ηµοτικού, όπως επιχείρησαν κάποιοι να κάνουν στην Ελλάδα. Όλη η υπόλοιπη όµως ιστορία διδάσκεται σύµφωνα µε την ξεχωριστή οπτική της κάθε χώρας.

4 Αυτή η ξεχωριστή εθνική οπτική της ιστορίας, είναι ένα ζήτηµα κεφαλαιώδους σηµασίας για κάθε κράτος που σέβεται τον εαυτό του και την ιστορική του διαδροµή στο βάθος των αιώνων. Ο τρόπος που αντιλαµβανόµαστε την ιστορία που µας παρέδωσαν οι πρόγονοι µας, θα καθορίσει σε µεγάλο βαθµό και τον τρόπο που θα διαχειριστούµε το παρόν και το µέλλον µας. Ο τρόπος που διαχειριζόµαστε το χθες, καθορίζει και το πως θα ανταποκριθούµε στις προκλήσεις της νέας εποχής. Γι αυτό έχει ιδιαίτερη αξία ο εορτασµός της επετείου της 28 ης Οκτωβρίου. Γιατί οι λαοί που τιµούν την ιστορία τους, έχει αποδειχθεί ότι κερδίζουν το σεβασµό των υπόλοιπων πρωταγωνιστών στην παγκόσµια γεωπολιτική σκακιέρα. Ενώ αντίθετα, οι λαοί που αναθεωρούν την ιστορία τους στο βωµό του δήθεν εξορθολογισµού των εθνικών µύθων, είναι καταδικασµένοι να βγάλουν µια νέα γενιά πολιτών, µε πλήρη άγνοια των πραγµατικών συνθηκών ύπαρξης του κράτους που µεγαλώνουν και αναπτύσσονται ως πολιτικά όντα. Και µάλιστα σε µια από τις πιο ταραγµένες γωνιές του πλανήτη. Σε µια περιοχή που ανέκαθεν αποτελούσε σταυροδρόµι ηπείρων, διαφορετικών λαών και πολιτισµών. Σε µια περιοχή που θα αποτελέσει στα επόµενα χρόνια κρίσιµο ζωτικό χώρο για όποιους θέλουν να πρωταγωνιστούν στον παγκόσµιο ενεργειακό τοµέα. Σε αυτήν την περιοχή ποιον ρόλο φιλοδοξούµε ως χώρα να διαδραµατίσουµε; Θέλουµε η δεν θέλουµε η Ελλάδα να αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, δύναµη ειρήνης και ασφάλειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη; Αν θέλουµε το ρόλο αυτό, πρέπει να κερδίσουµε το σεβασµό των άλλων. Και για να µας σεβαστούν, πρέπει να τους πείσουµε ότι πρώτα από όλα σεβόµαστε εµείς οι ίδιοι την ιστορία µας. Και ότι είµαστε αποφασισµένοι να χαράξουµε τις εθνικές πολιτικές που θα µας διασφαλίσουν τον πρωταγωνιστικό αυτό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, στο διεθνή της περίγυρο. Για να στείλουµε σε κάθε πλευρά που αµφισβητεί τα εθνικά µας συµφέροντα το καθαρό µήνυµα ότι και θέλουµε αλλά και µπορούµε, να αποτρέψουµε οποιαδήποτε απειλή σε βάρος της πατρίδας µας. Στις διεθνείς σχέσεις υπάρχει ένας πολύ ισχυρός κανόνας, που λέει πως ότι δεν διαφυλάσσεται, σε βάθος χρόνου αµφισβητείται.

5 Η αποτροπή λοιπόν είναι µια έννοια ευρύτατη, που συµπεριλαµβάνει το σύνολο των πράξεων και των παραλείψεων ενός κράτους, ενός έθνους. Οι πράξεις και οι παραλείψεις αυτές επηρεάζουν την εικόνα που οικοδοµεί ο αντίπαλος για µας, άρα επηρεάζει τις προδιαθέσεις και τις όποιες αποφάσεις του απέναντι µας. Γι αυτό και η εθνική επέτειος της 28 ης Οκτωβρίου έχει τεράστια συµβολική αξία και σήµερα για την πατρίδα µας. Γιατί και σήµερα υπάρχουν δυνάµεις που αµφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώµατα της πατρίδας µας σε κρίσιµους ζωτικούς χώρους όπως το Αιγαίο, η Θράκη, η Κύπρος. Αν θέλουµε να διασφαλίσουµε την πολυπόθητη ειρήνη, τον πρωταγωνιστικό µας ρόλο, θα το κάνουµε µόνο αν είµαστε ικανοί να πείσουµε αυτούς που µας επιβουλεύονται πως έχουµε την ικανότητα να αποτρέψουµε κάθε εχθρική προς τα εθνικά µας συµφέροντα ενέργεια. Τιµώντας λοιπόν κυρίες και κύριοι µε το µεγαλείο που της αξίζει την εθνική επέτειο της 28 ης Οκτωβρίου, στέλνουµε παντού το µήνυµα ότι είµαστε αποφασισµένοι να διασφαλίσουµε µε κάθε τρόπο τα εθνικά µας συµφέροντα. Ότι είµαστε αποφασισµένοι να διαδραµατίσουµε κεντρικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Ότι έχουµε τη δύναµη και τη βούληση αντλώντας διδάγµατα από την ιστορία µας να οδηγήσουµε την Ελλάδα µπροστά. Σας ευχαριστώ.

94 διαγράμματα γ Λυκείου

94 διαγράμματα γ Λυκείου 94 διαγράμματα γ Λυκείου ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1 Ο Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ «Η εποχή μας περισσότερο από ποτέ απαιτεί την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης». Να γράψετε ένα άρθρο για την τοπική εφημερίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. Εισαγωγή Στο κεφάλαιο αυτό πρώτα-πρώτα θα παρουσιαστεί η εποχή που ζούμε

Διαβάστε περισσότερα

Κυρία Πρόεδρε Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Κυρία Πρόεδρε Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, Κυρία Πρόεδρε Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, Η ανάκτηση της λαϊκής μας κυριαρχίας, η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της χώρας μας στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό. Θεματική Ενότητα Σχεδιασμός, Υλοποίηση & Αξιολόγηση Προγραμμάτων Διά Βίου Εκπαίδευσης ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΛΗΣ ΗΡΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Εκπαιδευτικό Υλικό. Θεματική Ενότητα Σχεδιασμός, Υλοποίηση & Αξιολόγηση Προγραμμάτων Διά Βίου Εκπαίδευσης ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΛΗΣ ΗΡΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ISBN: 978-960-9571-13-5 ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΛΗΣ Σχεδιασμός, Υλοποίηση & Αξιολόγηση Προγραμμάτων Δια Βίου Εκπαίδευσης ΗΡΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ Εκπαιδευτικό Υλικό Θεματική

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΚΛΑ ΟΣ Α' - ΝΣΗ Α1 ΤΜΗΜΑ1 ΒΑΣΙΚΟ ΟΓΜΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΚΛΑ ΟΣ Α' - ΝΣΗ Α1 ΤΜΗΜΑ1 ΒΑΣΙΚΟ ΟΓΜΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΚΛΑ ΟΣ Α' - ΝΣΗ Α1 ΤΜΗΜΑ1 ΒΑΣΙΚΟ ΟΓΜΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2014 -i- ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η διαδροµή του αεροπορικού όπλου, από τη σύστασή του µέχρι σήµερα, αποτελεί πηγή έµπνευσης

Διαβάστε περισσότερα

Παγκοσμιοποίηση και Μεγάλες Δυνάμεις. Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος. Φεβρουάριος 2009

Παγκοσμιοποίηση και Μεγάλες Δυνάμεις. Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος. Φεβρουάριος 2009 Παγκοσμιοποίηση και Μεγάλες Δυνάμεις Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος Φεβρουάριος 2009 Μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου πολλαπλασιάστηκαν οι φωνές που υποστηρίζουν πως η ανθρωπότητα εισέρχεται σε ένα νέο στάδιο

Διαβάστε περισσότερα

Μια Ευρωπαϊκή Ένωση ικανή να ανταποκριθεί στην παγκόσµια εποχή

Μια Ευρωπαϊκή Ένωση ικανή να ανταποκριθεί στην παγκόσµια εποχή Κείµενο Πολιτικής PP 13 / Απρίλιος 2010 Μια Ευρωπαϊκή Ένωση ικανή να ανταποκριθεί στην παγκόσµια εποχή Μπορούµε να αντιµετωπίσουµε την πρόκληση; Λουκάς Τσούκαλης, Olaf Cramme και Roger Liddle Μάιος 2010

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΙΓ - ΣΥΝΟ ΟΣ Γ ΕΙ ΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΙΟΡΘΩΤΑ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο. (Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.)

ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΙΓ - ΣΥΝΟ ΟΣ Γ ΕΙ ΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΙΟΡΘΩΤΑ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο. (Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.) ΑΥΓΕΡΑΝΤΩΝΗ 11.10.2011 FATA1011.AY1 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΙΓ - ΣΥΝΟ ΟΣ Γ ΕΙ ΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΙΟΡΘΩΤΑ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο (Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.) Στην Αθήνα σήµερα, 11

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό. Θεματική Ενότητα. Βασικές αντιλήψεις μοντέλα και μετασχηματισμοί του κράτους πρόνοιας με έμφαση στα συστήματα υγείας K.

Εκπαιδευτικό Υλικό. Θεματική Ενότητα. Βασικές αντιλήψεις μοντέλα και μετασχηματισμοί του κράτους πρόνοιας με έμφαση στα συστήματα υγείας K. ISBN: 978-960-9571-12-8 Κ. ΔΗΜΟΥΛΑΣ Βασικές αντιλήψεις μοντέλα και μετασχηματισμοί του κράτους πρόνοιας με έμφαση στα συστήματα υγείας ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ Χ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ Εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1. Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1. Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1. Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση είναι η εκπαιδευτική διαδικασία που ασχολείται με τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό. Θεματική Ενότητα. Περιορισμοί, Στόχοι και Βασικά Χαρακτηριστικά μιας Εναλλακτικής Οικονομικής Πολιτικής ΑΡΓΕΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Εκπαιδευτικό Υλικό. Θεματική Ενότητα. Περιορισμοί, Στόχοι και Βασικά Χαρακτηριστικά μιας Εναλλακτικής Οικονομικής Πολιτικής ΑΡΓΕΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ Εκπαιδευτικό Υλικό Περιορισμοί, Στόχοι και Βασικά Χαρακτηριστικά μιας Εναλλακτικής Οικονομικής Πολιτικής Θεματική Ενότητα Περιορισμοί, Στόχοι και Βασικά

Διαβάστε περισσότερα

Η στρατηγική πολύ µικρής κρατικής δύναµης: Η περίπτωση της Κύπρου

Η στρατηγική πολύ µικρής κρατικής δύναµης: Η περίπτωση της Κύπρου 1 Η στρατηγική πολύ µικρής κρατικής δύναµης: Η περίπτωση της Κύπρου Στο διεθνές σύστηµα δεν υπάρχουν µόνο οι µεγάλες δυνάµεις αλλά επίσης υπάρχουν µεσαίες, µικρές ή και πολύ µικρές δυνάµεις. Βέβαια η διαµόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 40: ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 40: ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 40: ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 1 Κυρίες και κύριοι Σήμερα γιορτάζουμε, για άλλη μια φορά, την επέτειο για τις μεγάλες στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Του μεγάλου ΟΧΙ των προγόνων μας

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΜΜΕ

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΜΜΕ ΒΟΥΛΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΜΜΕ Το βιβλίο αποτελεί ένα σχεδόν θεοποιηµένο µέσο πληροφόρησης και επικοινωνίας που µέσα από το κείµενο, την εικόνα ή και τα δύο, στέλνει µηνύµατα. Όταν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ επιμέλεια: Μαρία Κάππου

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ επιμέλεια: Μαρία Κάππου Πνευματικός άνθρωπος Διανοούμενος Πνευματικοί ταγοί/ηγέτες Πνευματική ηγεσία ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ: Ο άνθρωπος με την ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Λέγοντας πνευματική καλλιέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Princeton, 21 Απριλίου 2015 "Ένα νέο πρόσωπο για την Ελλάδα Τι διαφορά µπορεί να κάνει µια γυναίκα;"

Πανεπιστήµιο Princeton, 21 Απριλίου 2015 Ένα νέο πρόσωπο για την Ελλάδα Τι διαφορά µπορεί να κάνει µια γυναίκα; Πανεπιστήµιο Princeton, 21 Απριλίου 2015 "Ένα νέο πρόσωπο για την Ελλάδα Τι διαφορά µπορεί να κάνει µια γυναίκα;" Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κολέγιο Wilson για την πρόσκλησή του στη σειρά διαλέξεων και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΣΑΠΗΣ Επιμέλεια Πρακτικά πανελληνίου συνεδρίου με διεθνή συμμετοχή Αθήνα 20 & 21 Δεκεμβρίου2013 ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ 51 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ 1. Εισαγωγή Η σύγχρονη κοινωνική, οικονοµική, πολιτισµική και πολιτική πραγµατικότητα στις κοινωνίες δυτικού τύπου απαιτεί όλο και περισσότερο ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

Της σπουδάστριας : Δέσποινας Βαμβακά Επιβλέπων καθηγητής : Γιώργος Κοκκώνης

Της σπουδάστριας : Δέσποινας Βαμβακά Επιβλέπων καθηγητής : Γιώργος Κοκκώνης Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Πτυχιακή Εργασία Θέμα Παράδοση και νεοτερικότητα. Η περίπτωση του λαουτιέρη Χρήστου Ζώτου Της σπουδάστριας : Δέσποινας Βαμβακά Επιβλέπων καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ»

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ» «ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ» Η απόφαση της Ακαδηµίας Αθηνών να οργανώσει τρία ξεχωριστά συνέδρια, σχετικά µε την (τις) ηµεροµηνία (ες) και την προέλευση (εις) των σύγχρονων Ελλήνων είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤO ΜΟΥ»

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤO ΜΟΥ» ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤO ΜΟΥ» Aπόσπασμα από το σεμινάριο «Συνάντηση με τον εαυτό μας» του Ερμή του Τρισμέγιστου που γίνεται στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη (βλέπε τις ανακοινώσεις των Σεμιναρίων στην

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Συγ-χωρούν όλοι στο σχολείο; Η πρόληψη της παραβατικότητας στο σχολείο συνδέεται άρρηκτα με την εκπαιδευτική πολιτική (αρκεί να μη λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα ως

Διαβάστε περισσότερα

EΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

EΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΕΙ ΙΚΗ ΕΚ ΟΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ EΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ Να αναλάβουν ενεργό ρόλο για τη στήριξη ευαίσθητων ομάδων Μέσω συνεργασιών με κοινωνικούς

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, Στις Προγραμματικές δηλώσεις της Νέας Κυβέρνησης

Ομιλία Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, Στις Προγραμματικές δηλώσεις της Νέας Κυβέρνησης Αθήνα, 6 Ιουλίου 2012 Ομιλία Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, Στις Προγραμματικές δηλώσεις της Νέας Κυβέρνησης Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Θα σας μιλήσω χωρίς περιστροφές. Χωρίς γενικολογίες που καλύπτουν

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Leonardo Partnership Project ΙΣΠΑΝΙΑ ASSOCIATION GRENADINE FOR THE INFORMATION, FORMATION AND DEVELOPMENT OF THE NEW TECHNOLOGIES ΤΟΥΡΚΙΑ TÜRKİYE ÖRGÜN VE

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Γ ΤΜΗΜΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Γ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Γ ΤΜΗΜΑ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Στην Αθήνα σήμερα, 3 Σεπτεμβρίου 2006, ημέρα Κυριακή και ώρα 09.00' συνεδρίασε στην Αίθουσα 151 του Μεγάρου της Βουλής η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ. Εισηγητής: Δρ. Στυλιανός Γ. Σκιάς, ΔΠΘ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ. Εισηγητής: Δρ. Στυλιανός Γ. Σκιάς, ΔΠΘ ΕΙΣΗΓΗΣΗ Θέμα: Η Κρίση οι Νέοι και στην Ελλάδα: πως από τα σωρευμένα λάθη του παρελθόντος και την απόγνωση του σήμερα θα οδηγηθούμε, σταδιακά, σ ένα φωτεινό αύριο; Εισηγητής: Δρ. Στυλιανός Γ. Σκιάς, ΔΠΘ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό. Θεματική Ενότητα. Συστήματα Κοινωνικής Aσφάλισης ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥΛΑΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΣ

Εκπαιδευτικό Υλικό. Θεματική Ενότητα. Συστήματα Κοινωνικής Aσφάλισης ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥΛΑΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΣ ISBN: 978-960-9571-16-6 ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥΛΑΚΗΣ Συστήματα Κοινωνικής Aσφάλισης ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ Εκπαιδευτικό Υλικό Θεματική Ενότητα Συστήματα Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΧΙ στο νeο μνημoνιο κυβeρνησης δανειστων

ΟΧΙ στο νeο μνημoνιο κυβeρνησης δανειστων ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΔΗΓΗΤΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΠΟΙΗΤΗ ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ Δεν είμ' εγώ σπορά της τύχης ο πλαστουργός της νιάς ζωής. Εγώ 'μαι τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής Κ. Βάρναλης # 1025 ΙΟΥΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ... 2 Α. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ 1. Υπουργού Εσωτερικών, ηµοσίας Τάξης & Αποκέντρωσης κ. Προκόπη Παυλόπουλου...

Διαβάστε περισσότερα