ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ: H ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ: H ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ"

Transcript

1 ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ: H ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

2 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΡΜΕΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΚΑΤΖΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΑΓΡΕ ΘΕΟΔΩΡΑ ΔΙΑΛΙΑΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΖΑΜΦΙΡ ΝΤΙΑΝΑ ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΝΤΖΙΟΝ ΜΑΤΕΟΥΣ ΡΑΦΑΛ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΜΥΡΝΙΩΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΤΣΑΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

3 Οι κατασκευές κτιρίων, και η δημιουργία υποδομών αποτελούν ένα από τους σημαντικότερους τομείς της χώρας μας.

4 Οι κατασκευές ποιότητας μας προσφέρουν καλύτερο βιοτικό επίπεδο, υγιεινή, άνετη διαβίωση και περισσότερη ασφάλεια καθώς επίσης εξοικονομούν ενέργεια, χρησιμοποιούν υλικά που είναι φιλικά στο περιβάλλον κ.λ.π.

5 Με τον σωστό σχεδιασμό και την χρήση των κατάλληλων υλικών μπορούμε να έχουμε μια καλή και σωστή θερμομόνωση, μειώνοντας σημαντικά τα έξοδα θέρμανσης και ψύξης του σπιτιού.

6 Τι είναι λοιπόν η θερμομόνωση ;Θερμομόνωση είναι η προστασία ενός κτιρίου από την ζέστη και το κρύο. Είναι η μέθοδος που μας επιτρέπει, να περιορίσουμε την θερμότητα που χάνεται μέσα από το σπίτι τον χειμώνα, αλλά και την ζέστη να μπαίνει μέσα στο σπίτι το καλοκαίρι.

7 Είναι γνωστό ότι, ανάμεσα σε δύο σώματα με διαφορετικές θερμοκρασίες, προκαλείται μία συνεχής ροή θερμότητας από το θερμότερο προς το ψυχρότερο, κάτι που συμβαίνει το χειμώνα από το εσωτερικό του κτιρίου προς τον εξωτερικό κρύο αέρα, αλλά και το καλοκαίρι, από τον εξωτερικό θερμό αέρα προς το δροσερότερο εσωτερικό του κτιρίου.

8 Οι θερμικές απώλειες μπορούν να ελαχιστοποιηθούν μέσω μίας επαρκούς μόνωσης. Γενικά, για θερμική μόνωση χρησιμοποιούνται προϊόντα ορυκτής ή οργανικής προέλευσης, υαλοβάμβακας, ελαφρόπετρα, φελλός, βερμικουλίτης, πολυστερίνη, πολυουρεθάνη και περλίτης.

9 Τα κτίρια στη Ελλάδα άρχισαν να κατασκευάζονται με θερμομόνωση από το 1979 και μετά όπου μπήκε σε εφαρμογή ο κανονισμός θερμομόνωσης κτιρίων και είναι πολύ πιο ευχαρίστα και άνετα στην διαβίωση αλλά και οικονομικά στην λειτουργία.

10 Πως γίνεται η θερμομόνωση ; Όλοι μας κατά καιρούς έχουμε δει σε οικοδομές να μπαίνει ένα άσπρο, γαλάζιο ή και γκρι υλικό σε πάχος 5-10 πόντων έξω η μέσα από τούβλα άλλοτε επικαλύπτοντας το μπετό Διπλοί τοίχοι

11 Τα υλικά αυτά μπορεί να είναι διογκωμένη πολυστερίνη, εξιλασμένη πολυστερίνη, σε άλλες περιπτώσεις υαλοβάμβακας η πετροβάμβακας.

12 Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για θερμομόνωση εμποδίζουν την θερμότητα να περάσει μέσα από τα μπετό η τα τούβλα και τοποθετούνται στην οικοδομή αφού έχουν μπει το μπετό και τα τούβλα.

13 Παρότι η ανταλλαγή θερμότητας με το εξωτερικό περιβάλλον είναι πολλές φορές επιθυμητή, τα κουφώματα μπορούν να αποτελέσουν σημεία θερμικών απωλειών αν δεν κατασκευαστούν και μονωθούν κατάλληλα. Συνεπώς, είναι σημαντικό να βελτιώνεται η αεροστεγανότητα των παραθύρων και να μειώνεται η απώλεια θερμότητας από τα τζάμια και τα πλαίσια των κουφωμάτων.

14 Κουφώματα: Η πιο σημαντική παρέμβαση στα κουφώματα ενός κτιρίου αφορά την αντικατάσταση των παραθύρων με νέα που φέρουν διπλά τζάμια.

15 Οροφές: Ανάμεσα στις εξωτερικές επιφάνειες, η οροφή είναι συχνά αυτή από την οποία χάνεται η περισσότερη θερμότητα. Εντούτοις, η μόνωσή της είναι μία εργασία σχετικά εύκολη και φθηνή.

16 Δάπεδα:Κατοικίες που βρίσκονται πάνω από χώρους στάθμευσης, αποθήκες, χάνουν άσκοπα θερμική ενέργεια χωρίς την κατάλληλη μόνωση. Η θερμομόνωση μπορεί να εφαρμοστεί είτε πάνω ή κάτω από την πλάκα του δαπέδου με σχετικά φθηνά υλικά και μεγάλη αποτελεσματικότητα.

17 Μπορεί να γίνει θερμομονωση εκ των υστέρων; Ναι θερμομόνωση μπορεί να γίνει εκ των υστέρων π.χ. σε ένα παλιό σπίτι της δεκαετίας του 60 μονοκατοικία η πολυκατοικία, μπορεί να γίνει μόνωση των τοίχων είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά.

18 Η εξωτερική θερμομόνωση είναι πιο ενδεδειγμένη και γίνεται βάζοντας στον τοίχο πρώτα μια κόλλα, μετά τοποθετώντας μονωτικά φύλλα και μετά ένα πλέγμα για στήριξη και τέλος ένα ρητινούχο σοβά.

19

20 Ποιο είναι το όφελος από την θερμομόνωση ;. Αν μονώσουμε τους τοίχους και την ταράτσα μπορούμε να αναβαθμίσουμε το σπίτι και να έχουμε όφελος στην ενέργεια που καταναλώνεται έως 65 %

21 Θερμομόνωση: Έτσι γίνεται οικονομία στη θέρμανση

22 Τα οφέλη της θερμομόνωσης Τα τελευταία χρόνια αρχίζει να γίνεται συνείδηση τόσο στους κατασκευαστές όσο και στους ιδιώτες ότι η θερμομόνωση αποτελεί μια επιλογή με πολλαπλά οφέλη. Η θερμομόνωση συμβάλλει καθοριστικά στην απαίτηση για μικρότερη κατανάλωση καυσίμου προστατεύοντας επιπλέον το κέλυφος των κτιρίων και το περιβάλλον.

23 Αναλυτικά τα οφέλη από την θερμομόνωση είναι: Η μείωση του κόστους θέρμανσης Η δημιουργία συνθηκών θερμικής άνεσης Θερμική άνεση ακόμα και όταν και ο χώρος δεν θερμαίνεται λόγω εκμετάλλευσης της θερμοχωρητικότητας των υλικών Αποφυγή υγρασίας συμπύκνωσης στις εσωτερικές επιφάνειες των τοίχων.

24 Μείωση των πιθανοτήτων σχηματισμού υγρασίας στο εσωτερικό των δομικών στοιχείων των κατασκευών. Προστασία των δομικών στοιχείων του περιβλήματος του κτιρίου από τις έντονες θερμικές καταπονήσεις Μικρό αρχικό κόστος κατασκευής συστήματος θέρμανσης ή κλιματισμού Ηχοπροστασία με την χρήση θερμομονωτικών υλικών με ίνες

25 Προστασία του περιβάλλοντος Με την θερμομόνωση επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας με αποτέλεσμα την μείωση της κατανάλωσης των διαθέσιμων ενεργειακών πόρων.

26 Προστασία του περιβάλλοντος Ταυτόχρονα η θερμομόνωση συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης των καυσαερίων ως αποτέλεσμα του περιορισμού της χρήσης καυσίμων για την θέρμανση των κτιρίων. Υπολογίζεται ότι η εκπομπή αερίων CO2 για την θέρμανση ενός μονωμένου κτιρίου είναι μέχρι και 45% μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη ενός αμόνωτου.

27 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Στην Ερώτηση:Σε ποιο στάδιο εργασιών ενός κτιρίου γίνεται η θερμομόνωση; Η επικρατέστερη απάντηση είναι: Κατά την κατασκευή των σκυροδεμάτων και των τοίχων.

28 Στην Ερώτηση:Γιατί η θερμομόνωση των νεόδμητων κτιρίων είναι υποχρεωτική από την Νομοθεσία; Σειρά Η επικρατέστερη απάντηση είναι. Επειδή βελτιώνονται οι συνθήκες κατοίκησης των κτιρίων.

29 Στην Ερώτηση: Ποια είναι τα σπουδαιότερα οφέλη που προκύπτουν από την θερμομόνωση των κτιρίων; Η επικρατέστερη απάντηση είναι: Εξοικονόμηση χρημάτων και καυσίμων.

30 Στην Ερώτηση: Ποια κίνητρα δίνονται από την πολιτεία για εκτέλεση εργασιών θερμομόνωσης σε παλαιά κτίρια; Η επικρατέστερη απάντηση είναι: Επιδότηση στο κόστος με ένταξη σε εγκεκριμένο πρόγραμμα.

31 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Το θέμα της Θερμομόνωσης των κτιρίων παλαιών και νέων είναι σημαντικό θέμα γιατί με ποιοτικές κατασκευές εξασφαλίζεται καλύτερο βιοτικό επίπεδο, υγιεινή, άνετη διαβίωση καθώς επίσης και όλα τα οφέλη που αναφέρθηκαν παραπάνω τα οποία συμβάλλουν στην οικονομία χρημάτων και φυσικών πόρων καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος.

32 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες να προβούμε σήμερα στην θερμομόνωση οποιουδήποτε κτιρίου (Νεόδμητου ή παλαιού) Ο άνθρωπος για να διατηρήσει τον πολιτισμό του πρέπει να διαχειριστή τους πλουτοπαραγωγικούς του πόρους και να προστατεύσει το περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό προτείνουμε:

33 ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ Να θεσπίζονται νόμοι και κανόνες αλλά να υπάρχει αυστηρότερος έλεγχος για την σωστή εφαρμογή τους. Στο στάδιο των μελετών. Και στο στάδιο της εφαρμογής της θερμομόνωσης των κτιρίων ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων που θα συμβάλλουν στην βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της κοινωνίας μας και την προστασία του περιβάλλοντος.

34 ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ Και τέλος οι μαθητές να πάρουν πρωτοβουλίες ώστε να αναλάβουν δράσεις σε οικογενειακό ή στενό συγγενικό περιβάλλον για κτίρια που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε προγράμματα της πολιτείας συμβάλλοντας στην εξάλειψη των αρνητικών επιπτώσεων από την μη ύπαρξη θερμομόνωσης στα κτίρια.

35 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ 1 ου ΕΠΑΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ