ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ. Καλλιέργειες και ενασχόληση των κατοίκων της περιοχής του Πηλίου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ. Καλλιέργειες και ενασχόληση των κατοίκων της περιοχής του Πηλίου"

Transcript

1 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ Καλλιέργειες και ενασχόληση των κατοίκων της περιοχής του Πηλίου

2 Πήλιο: Ένα πλούσιο οικοσύστημα Η ποικιλομορφία του οικοσυστήματος του Πηλίου, το οποίο περιλαμβάνει ζώνες παράκτιες, πεδινές, αλλά και ορεινές, βοηθά στην ανάπτυξη δράσεων περιβαλλοντικού τουρισμού όπως η παρατήρηση πουλιών και ζώων, η συλλογή βοτάνων και καρπών κλπ. Το Πήλιο είναι κατάφυτο και εύφορο μέρος, με ενδιαφέρουσα βιοποικιλότητα και έναν πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα που υποστηρίζει τα είδη χλωρίδας και πανίδας και υποστηρίζεται από το εύκρατο, Μεσογειακό κλίμα.

3 Η οικολογική αξία του Πηλίου Η οικολογική αξία του Πηλίου έγκειται στην ποικιλία βιοτόπων του. Η περιοχή συνδυάζει την πυκνή δασική βλάστηση φυλλοβόλα και παραποτάμια δάση και τους αναπτυγμένους θαμνώνες αειφύλλων πλατυφύλλων (maqui). Συνολικά στην περιοχή εμφανίζονται 3 ζώνες βλάστησης και έχουν διακριθεί 14 οικότοποι. Η χλωρίδα του Πηλίου είναι πλούσια σε κοινά taxa (τουλάχιστον 620) και περιλαμβάνει πολλά αρωματικά φαρμακευτικά βότανα (πάνω από 50), ενδημικά (μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 23 ελληνικά ενδημικά) και σπάνια είδη.

4 Κλίμα Η περιοχή του Πηλίου παρουσιάζει, ανάλογα με τις επιμέρους περιοχές είτε κλίμα υγρό, που χαρακτηρίζεται από μεγάλης διάρκειας και πολύ θερμό καλοκαίρι, με ήπιους χειμώνες και πολύ υγρές όλες τις εποχές του έτους, είτε κλίμα χερσαίο μεσογειακό, που χαρακτηρίζεται από πολύ θερμά και ξηρά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες.

5 Περιβαλλοντική ποιότητα και οικολογική σημασία Η περιβαλλοντική ποιότητα και η οικολογική σημασία της περιοχής του Πηλίου καθορίζεται από σημαντικά οικολογικά, οικονομικά, ιστορικά και αισθητικά χαρακτηριστικά. Η οικολογική αξία έγκειται στην ποικιλία βιοτόπων με καλή έως άριστη δομή και κατάσταση διατήρησης που υποστηρίζουν πλούσιες σε είδη κοινωνίες.η περιοχή συνδυάζει την πυκνή δασική βλάστηση φυλλοβόλα και παραποτάμια δάση και την αναπτυγμένη maqui. Η χλωρίδα του Πηλίου είναι πλούσια σε κοινά είδη, γεγονός γνωστό από την αρχαιότητα, ιδιαίτερα όσον αφορά στα φαρμακευτικά βότανα (κατά τη μυθολογία στο Πήλιο ζούσε ο σοφός θεραπευτής Κένταυρος Χείρων) αλλά περιλαμβάνει και ενδημικά και σπάνια είδη.

6 Οι ζώνες βλάστησης του Πηλίου 1. Η ευμεσογειακή ζώνη βλάστησης, που καταλαμβάνει τα χαμηλότερα υψόμετρα της περιοχής. Στη ζώνη αυτή εμφανίζονται τα περισσότερα αυτοφυή αρωματικά και φαρμακευτικά taxa, όπως τα Salvia fruticosa (φασκόμηλο), Thymus spp. (θυμάρι), Sideritis spp. (τσάι) κ.ά Η παραμεσογειακή ζώνη βλάστησης, που καταλαμβάνει τα μέσα υψόμετρα της περιοχής. Στη ζώνη αυτή εμφανίζονται δάση δρυός (Quercus frainetto) και δάση καστανιάς (Castanea sativa).

7 3. H ζώνη οξιάς, που εμφανίζεται πάνω από την παραμεσογειακή ζώνη και φτάνει ως τα δενδροόρια. Στο Πήλιο όπως προαναφέρθηκε, έχουν καταγραφεί περίπου 14 οικότοποι. Σύμφωνα με το Natura 2000 στο κεντρικό τμήμα του ορεινού όγκου εκτείνεται πυκνό δάσος οξιάς (Fagus sylvatica) με άριστη δομή και κατάσταση διατήρησης, που αποτελεί την επικρατούσα βλάστηση στα μεγαλύτερα υψόμετρα. Υπάρχουν επίσης σχηματισμοί με λεύκες (Populus tremula) και ιτιές (Salix caprea). Τα παράλια του Αιγαίου είναι πολυσχιδή και σχηματίζουν κόλπους και όρμους. Η ανθρώπινη παρουσία είναι φανερή σε όλη την περιοχή. Κυρίως καλλιεργούνται οπωροφόρα, μηλιές, αχλαδιές, κερασιές, ροδακινιές αλλά και καρυδιές και αμυγδαλιές και, τα τελευταία χρόνια, ακτινίδια. Απαντούν επιπλέον αμπέλια και ελαιώνες.

8 Το Πήλιο έχει έντονο ανάγλυφο και η μορφολογία του χαρακτηρίζεται και από τη γειτνίασή του με το Αιγαίο. Τα πετρώματα του μεγαλύτερου τμήματος της περιοχής (περίπου το 70%) είναι σχιστόλιθοι (φυλλίτες και γνεύσιοι), ενώ στο νοτιοανατολικό τμήμα υπάρχουν σερπεντίνες και τρεις θέσεις με ασβεστόλιθους (περίπου 30% της περιοχής). Στο κεντρικό τμήμα του ορεινού όγκου εκτείνεται πυκνό δάσος οξυάς (Fagus moesiaca), με άριστη δομή και κατάσταση διατήρησης, που αποτελεί την επικρατούσα βλάστηση στα μεγαλύτερα υψόμετρα. Υπάρχουν επίσης σχηματισμοί με λεύκες Populus tremula και ιτιές (Salix caprea). Τα παράλια στο Αιγαίο είναι δαντελωτά και σχηματίζουν πολλούς κολπίσκους και όρμους. Οι βραχώδεις ακτές, συχνά γκρεμνώδεις ή με θαλάσσια σπήλαια, εναλλάσσονται με τις αμμώδεις παραλίες.

9 Οικότοποι στο Πήλιο Στην περιοχή του Πηλίου έχουν καταγραφεί 14 τύποι οικοτόπων, που περιλαμβάνονται στην Οδηγία92/43 της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1. Δάση πλατάνου της Ανατολής (Platanion orientalis). Φυτρώνουν σε όλες τις ρεματιές. 2. Δάση οξιάς με Quercus frainetto. Φύονται κατά τόπους στη μέση ορεινή ζώνη του Πηλίου. 3. Δάση καστανιάς. Στο Πήλιο διασώζονται ώριμα δάση καστανιάς, από τα λίγα στην Ελλάδα που δεν υλοτομήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες. 4. Δάση οξιάς της φυτοκοινωνίας Lυzυlο - Fagetum. Σπάνιος τύπος δάσους οξιάς όπου φυτρώνει το αγρωστώδες Ιυzυla sylvatica, φυτό που αποφεύγει τα ασβεστολιθικά εδάφη. 5. Δάση με Quercus ilex. Στις χαμηλές πλαγιές φυτρώνουν πυκνά δάση από σκληρόφυλλα είδη μεσογειακών δέντρων (αριά, πουρνάρι, αγριελιά, κ.ά.). 6. Διαπλάσεις αρκεύθων. Μόνο στα ψηλότερα γυμνά μέρη του βουνού. 7. Ποταμοί της Μεσογείου με περιοδική ροή. Τύπος οικοτόπου που σήμερα απειλείται από το ανεξέλεγκτο μπάζωμα και τη ρύπανση.

10 8. Ελληνικά δάση οξιάς με Abies borisii - regis. Στις βορειότερες κορυφές του Πηλίου, υπάρχουν δάση οξιάς με σποραδική εμφάνιση μακεδονικού έλατου. 9. Θαλάσσια σπήλαια, εξ ολοκλήρου ή κατά το ήμισυ κάτω από την επιφάνεια. Μοναδικά καταφύγια, στις βραχώδεις ανατολικές ακτές του Πηλίου. 10. Απόκρημνες βραχώδεις ακτές με βλάστηση στη Μεσόγειο (με ενδημικά είδη Limonium spp). Βραχώδεις ακτές με διάφορα είδη του γένους Limonium να φυτρώνουν στις σχισμές των βράχων στην ανατολική πλευρά του Πηλίου. 11. Μονοετής βλάστηση μεταξύ των ορίων πλημμυρίδας και αμπώτιδας. Μικρές εκτάσεις σε ομαλές ακτές, δίπλα σε μικρούς υγροτόπους ή εκβολές ποταμών. 12. Αμμοσύρσεις που καλύπτονται διαρκώς από ρηχό θαλασσινό νερό μικρού βάθους. Σπάνιες στο Πήλιο, αλλά πολύτιμες για παρυδάτια πουλιά που βρίσκουν εδώ τροφή. 13. Ύφαλοι. Κοντά στις βραχώδεις ακτές, μοναδικά καταφύγια για τη θαλάσσια ζωή. 14. Εκτάσεις θαλάσσιου βυθού με λιβάδια ποσειδωνίας. Η ποσειδωνία δεν είναι φύκος αλλά ένα ανώτερο φυτό που έχει προσαρμοστεί στη θάλασσα. Σχηματίζει "φυκιάδες") στο βυθό, κοντά στις ακτές. Τα λιβάδια της ποσειδωνίας είναι ευαίσθητα στη ρύπανση και προστατεύονται κατά προτεραιότητα.

11 Κάποια από τα είδη χλωρίδας, που συναντάμε στο Πήλιο Είδη χλωρίδας (Φυτά και Mήκυτες) Ορχιδέα (Cephalanthera longifolia) Αγριοφράουλα (τοπ. Χαμαικέρασο) (Φραγκάρια η λεπτή (Fragaria vesca)) Λάμιο το Πορφυρό (Lamium purpureum) Ranunculus acris (Ranunculus acris) Λαδανιά (Αλάδανος, αληταριά, ήμερη κουνουκλιά, ήμερο κιστάρι, ακίσσαρος) (Κίστος ο κρητικός (Cistus ctericus) Ορνιθόγαλα (Ornithogalum nutans) Δίανθος (Δίανθος (Dianthus cruentus)) Ιτιά Λευκή (Salix alba) Δίανθος (Petrorhagia dubia) Ορνιθόγαλο (Ορνιθόγαλο της Αττικής (Ornithogalum atticum) Λαθούρι, κουτρουλάθρι (Λάθυρος (Lathyrus cicera) Αγριαρακάς (Vicia sativa) Σπάρτο (Spartium junceum) Κυκλάμινα (Cyclamen graecum) Ορτανσία (Hydrangea macrophylla) Νάρκισσος (Τοπ. Δακράκια) (Narcissus Canaliculatus) Ανεμώνα η Μαυρομάτα (Anemone coronaria) Κρόκος (Crocus flavus) Γαρδένια (Γαρδένια ιασμινοειδής (Gardenia jasminoides) Ελιά (Olea Europaea var. Sativa) Καρυδιά (Juglans regia) Καστανιά (Castanea sativa) Παπαρούνα (Papaver rhoeas)

12 Είδη Πανίδας που συναντάμε στο Πήλιο ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ Ασβός, Αγριοκούνελο, Κουνέλι, Σκίουρος, Αγριοκάτσικο, Δεντροκούναβο, Λαγός, Αγριογούρουνο, Αγελάδα, Πρόβατο, Σκατζόχοιρος, Νυχτερίδα, Άλογο, Μουλάρι, Γάιδαρος, Αλεπού, Ποντίκι. ΠΤΗΝΑ Λευκοπελαργός, Σφηκιάρης Pernis apivorus, Φιδαετός Circaetus gallicus, Σταυραετός Hieraaetus pennatus, Μεσοτσικλιτάρα Dendrocopos medius, Ασπροπάρης Neophron percnopterus, Αετογερακίνα Buteo rufinus, Χρυσαετός Aquila chrysaetos, Μαυροπετρίτης, Λευκονώτης, Δρυομυγοχάφτης, Ασημόγλαρος, Καστανοκέφαλος, Σταχτοτσικνιά (γκρίζος ερωδιός), Λευκοτσικνιά, Ξεφτέρια, Γερακίνες, Νονόμπουρος, Χουχουριστής, Παπαδίτσες, Σκαρθάκια, Φλώροι, Καρδερίνες, Κύκνος, Ψαρώνι, Κουκουβάγια, Κούκος, Σαϊνάς, Αϊδόνι, Χελιδόνι, Κιρκινέζι, Πελαργός, Τσαλαπετεινός, Κοτσίφι, Πέρδικα, Τριγώνι, Σουσουράδα, Σπουργίτι.

13 ΕΡΠΕΤΑ Κρασπεδωτή χερσοχελώνα, Ελληνική χερσοχελώνα, Δεντρογαλιές, Σπιτόφιδο, Λαφίτες, Λαφίτες του Ασκληπιού, Σαϊτες, Βόας της άμμου (το μοναδικό είδος της Ευρώπης στο Πήλιο), Κονάκι, Τοιχόσαυρες, Σαλαμάνδρα, Πρασινόσαυρα, Τρανόσαυρα, Τυφλίνος, Οχιά, Σκορπιός, Σαρανταποδαρούσα, Σαμιαμίδι, Χωματοφρύνος, Πρασινοφρύνος, Στικτόλαιμη νεροχελώνα, Γραμματόλαιμη νεροχελώνα. ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ Ζωνοδέλφινα, Δελφίνια, Καρέτα-Καρέτα, Μονάχους-Μονάχους. Ζώα που χάθηκαν Η έντονη παρουσία του ανθρώπου στο Πήλιο από τους προϊστορικούς χρόνους είχε αποτέλεσμα να εκλείψουν πολλά μεγάλα θηλαστικά (αρκούδα, λύκος, λύγκας, ελάφι, ζαρκάδι), αλλά και ορισμένα πουλιά (αγριόκουρκος και ένα είδος μαύρης πέρδικας που ήταν πιθανόν ο φραγκολίνος).

14 Καλλιέργειες και ενασχόληση των κατοίκων της περιοχής του Πηλίου - Οικονομική δραστηριότητα

15 Η ανθρώπινη παρουσία είναι φανερή σε όλη την περιοχή, με εξαίρεση τον κεντρικό ορεινό όγκο στα μεγάλα υψόμετρα και τις απότομες ακτές στο Αιγαίο, αλλά είναι πιο έντονη στο εύκολα προσπελάσιμο νότιο τμήμα. Κυρίως καλλιεργούνται οπωροφόρα, μηλιές (που αποτελούν μία κύρια πηγή εισοδήματος), αχλαδιές, κερασιές, ροδακινιές, καρυδιές και αμυγδαλιές και, τα τελευταία χρόνια, ακτινίδια. Απαντούν επιπλέον αμπέλια και ελαιώνες. Η χρήση της γης ακολουθεί βασικά τον παραδοσιακό τρόπο, ακόμη και όταν είναι εντατική και εφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι καλλιέργειας, λόγω του ανάγλυφου της περιοχής.

16 Η δενδροκομία είναι μεγάλης σημασίας για το Νομό καθώς τα οπωροφόρα καλύπτουν το 45% της καλλιεργούμενης έκτασης, συνήθως η καλλιέργεια τους απαιτεί υψηλότερες εισροές δηλαδή υψηλότερο κόστος καλλιέργειας ανά στρέμμα αλλά και εισόδημα ανά στρέμμα σχετικά με τις αροτριαίες καλλιέργειες. Επίσης, στα δενδροκομικά προϊόντα είναι άγνωστη η δυνατότητα διάθεσης και ύψος τιμής, οι οπωρώνες είναι πολυτεμαχισμένοι και λείπει η οργάνωση εμπορίας εκτός μερικών περιπτώσεων (ΑΣ Ζαγοράς, ΕΑΣ Πηλίου, ΑΣ Λεχωνίων).

17 Έδαφος Τα εδάφη της περιοχής είναι ελαφριάς σύστασης, καλώς στραγγιζόμενα λόγω του επικλινούς, καλής γονιμότητας με ποσοστό οργανικής ουσίας 2-3% και ph 5,5-6.

18 Ελιά Οι εξαγωγές ελαιοκάρπου είναι σημαντικές από την περιοχή, κατευθύνονται κύρια προς την Ιταλία και από εκεί με επανασυσκευασία σε όλο τον κόσμο. Έτσι έχουμε ένα μόνο κύριο αγοραστή, την Ιταλία, επεξεργασμένου ελαιοκάρπου σε βιομηχανικές συσκευασίες, ενώ ελάχιστη είναι η ατομική συσκευασία και διαφορετικές αγορές εξωτερικού. Η επεξεργασία Ισπανικού τύπου για πράσινες ελιές δεν είναι και η άριστη. Το κυριότερο πάντως είναι η εξεύρεση των αναγκών των καταναλωτών και αγορών που θα μπορούσαν να απορροφήσουν την παραγωγή της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

19

20 Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου Το μουσείο βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού της Άνω Γατζέας, στη πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού, σε ένα καλά σωζόμενο «καλύβι» της Άνω Γατζέας, στο πέτρινο δίπατο κτήριο του Γιάννη Βογιατζή. Το ισόγειο αποκαταστάθηκε και μετατράπηκε σε επισκέψιμο μουσειακό χώρο για να προσφέρει στον επισκέπτη κάθε ηλικίας την δυνατότητα να προσεγγίσει πολιτισμικά τον πολύτιμο καρπό της ελιάς, αλλά και να εξοικειωθεί με τις παλαιές και πατροπαράδοτες τεχνικές της επεξεργασίας του.

21

22 Μηλιά Το Πήλιο λόγω των εδαφοκλιματικών ιδιαιτεροτήτων του παράγει εκλεκτής ποιότητας μήλα ονομαστά σε όλη την Ελλάδα. Η συμβολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, ο οποίος διακινεί την παραγωγή των μελών του, στην προώθηση του πηλιορείτικου μήλου είναι ύψιστης σημασίας για την περιοχή. Στην πραγματικότητα όμως οι υπόλοιπες πέραν της Ζαγοράς μηλοπαραγωγές περιοχές αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα διάθεσης των μήλων σε ικανοποιητικές τιμές ώστε τουλάχιστον να καλύπτουν το υψηλό κόστος παραγωγής.

23

24 Καστανιά Αποδοτική χαρακτηρίζεται η καλλιέργεια της καστανιάς στο Πήλιο, ιδιαίτερα μετά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί με τη μικροκαρπία των μήλων. Όλο και περισσότεροι παραγωγοί στρέφονται πλέον προς την καλλιέργεια της καστανιάς και σήμερα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις φτάνουν τα στρέμματα σε οργανωμένους καστανεώνες, με συνολικό αριθμό παραγωγικών δέντρων τις και παραγωγή 845 τόνων καρπού. Παράλληλα με επιτυχία συνεχίζεται στο Πήλιο το πειραματικό πρόγραμμα για τον προσδιορισμό των εχθρών στα κάστανα και την ορθολογική αντιμετώπισή τους, προκειμένου να παραχθεί ένα προϊόν ανώτερης ποιότητας.

25

26

27 Το βουνό των λουλουδιών και των φαρμακευτικών βοτάνων ήταν από την αρχαιότητα το Πήλιο, όπου έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί περίπου βότανα, στο πέρασμα των αιώνων. Ο πλούτος του βουνού σε θεραπευτικά βότανα από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα συνδυάζεται με τον μύθο του Κενταύρου Χείρωνα, γιο του Κρόνου, που διδάσκει στον Ασκληπιό την ιατρική τέχνη. Κοντά του μαθήτευσαν ο Ηρακλής, ο Αχιλλέας και ο Ιάσονας, που ξεκίνησε να φέρει από την μακρινή Κολχίδα το Χρυσόμαλλο δέρας με την κατασκευασμένη από τα αιωνόβια δένδρα του Πηλίου Αργώ. Άπαντες οι γιατροί της αρχαιότητας, με κορυφαίο τον πατέρα της ιατρικής, τον Ασκληπιό, χρησιμοποιούσαν θεραπευτικά βότανα από το Πήλιο.

28 Η συλλογή και η εμπορία των βοτάνων αποτελεί κύρια απασχόληση των κατοίκων. Πολλές οικογενειακές, κυρίως, επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, αλλά και στην καλλιέργεια και μεταποίηση αρωματικών φυτών και στην παραγωγή καλλυντικών και ειδικότερα σαμπουάν από βότανα και φαρμακευτικά φυτά.

29 Πηλιορείτικη φύση-τουρισμός Το πλούσιο περιβάλλον του Πηλίου αποτελεί σημαντικό οικονομικό και αναπτυξιακό πόρο της ευρύτερης περιοχής και δίνει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης του φυσιολατρικού τουρισμού και οργάνωσης δράσεων του οικοτουρισμού. Ευτυχώς στο Πήλιο, η αλλοίωση του περιβάλλοντος βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς η πλειοψηφία των μόνιμων κάτοικων, των επαγγελματιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής έχει βοηθήσει σε αυτό. Σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως αυτή του Πηλίου, όπου η γενναιοδωρία της φύσης είναι εμφανής, σε συνδυασμό με την πολυποικιλία του οικοσυστήματος και την τουριστική υποδομή που υπάρχει, ευνοείται η ανάπτυξη του λεγόμενου περιβαλλοντικού φυσιολατρικού τουρισμού.

30 Ανάβαση στο βουνό των Κενταύρων Η ανάβαση στο Πήλιο είναι γεμάτη εκπλήξεις. Η άγρια φύση με τα απότομα βράχια, τις χαράδρες και τους γκρεμούς, εναλλάσσεται με τις δασωμένες πλαγιές που ξεχωρίζουν για την πλούσια βλάστησή τους. Μέσα από τις ρεματιές κυλούν γάργαρα, κρυστάλλινα νερά, ενώ συντροφιά σας κρατά το μελωδικό κελάηδισμα των πουλιών και τα συναπαντήματα με τα ζώα του βουνού. Το Πήλιο καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι του νομού Μαγνησίας και έχει ύψος μ. Ενώνεται από τα βόρεια με την Όσσα και καταλήγει νότια στο όρος Τισαίο ή Μπαρτζόγια. Η υψηλότερη κορυφή του είναι το Ξεφόρτι ή Πουριανός Σταυρός που φτάνει 1624 μ. Άλλες κορυφές είναι το Κοτρώνι 1550 μ., Πλιασίδι 1547 μ., Αηδονάκι 1537 μ., Δραμάλα 1455 μ., Σχιτζουραύλι 1450 μ., Γολγοθάς 1415 μ., Λαγωνίκα 1300 μ., και Αγριόλευκες 1471 μ., όπου βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο.

31

32 Οδοιπορικό στα χωριά του Πηλίου Η περιήγηση στα γραφικά χωριά του Πηλίου αποτελεί μια μοναδική εμπειρία που κάθε λάτρης των ταξιδιών αξίζει να ζήσει. Θα αντικρίσετε τοπία μοναδικού κάλλους μέσα στην καταπράσινη φύση αλλά και υπέροχες ακρογιαλιές, χρυσαφένιες αμμουδιές και παραδοσιακούς οικισμούς πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Σε όλη την επικράτεια του Πηλίου βρίσκονται διάσπαρτα στα ριζά και στις πλαγιές του περίπου 70 χωριά και οικισμοί. Όλα μαζί συνθέτουν το μεγαλείο του βουνού των Κενταύρων. Πανέμορφα και γραφικά, με τα αρχοντικά τους και την χαρακτηριστική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, μοιάζουν με μονάκριβα στολίδια. Καθένα από αυτά τα χωριά έχει και μια αξιόλογη ιστορική διαδρομή. Η γνωριμία με τα χωριά του Πηλίου είναι μια εμπειρία ζωής για κάθε επισκέπτη. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το γεγονός ότι όποιος επισκέπτεται το θρυλικό βουνό, επιστρέφει λίγο καιρό αργότερα αναζητώντας νέες συγκινήσεις

33

34

35 Μέσα στην πυκνή βλάστηση του Πηλίου ξεδιπλώνονται τα παλιά λιθόστρωτα, τα γνωστά "καλντερίμια", που μαζί με τα μονοπάτια αποτελούσαν το "παλιό οδικό δίκτυο του Πηλίου", μέσω του οποίου πραγματοποιούνταν με ζώα οι μετακινήσεις και η διακίνηση των αγαθών του τόπου. Τα καλντερίμια κατασκευάστηκαν από ντόπιους λαϊκούς χτίστες και ονομαστούς Ηπειρώτες, τεχνίτες της πέτρας. Πανέμορφα τοξωτά γεφύρια και μεγάλες δημόσιες βρύσες -κρήνες- εξαιρετικής αρχιτεκτονικής σύλληψης στολίζουν τις διαδρομές αυτές. Στα μετέπειτα χρόνια, η διάνοιξη του οδικού δικτύου, καθώς και η εγκατάλειψη των μονοπατιών στην πυκνή και άγρια βλάστηση είχαν σαν αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλά από αυτά. Τα τελευταία χρόνια οι τοπικοί φορείς με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με υποστήριξη από τον ΕΟΤ, πραγματοποίησαν την ανακατασκευή, συντήρηση, ανάδειξη, σήμανση και χαρτογράφηση 29 πανέμορφων διαδρομών λιθόστρωτων και μονοπατιών του Πηλίου, συνολικού μήκους 190 χιλιομέτρων.

36

37

38

39 «Ο θρυλικός Μουτζούρης» Ο ιστορικός σιδηρόδρομος Βόλου - Μηλεών, το τρενάκι του Πηλίου, όπως είναι πιο γνωστό, κατασκευάστηκε σε δύο στάδια από το 1894 μέχρι το Ο θρυλικός πλέον "Μουτζούρης" συνέδεσε το εμποροβιομηχανικό κέντρο του Βόλου με την εύφορη και πλούσια περιοχή του Δυτικού Πηλίου, στις πλαγιές και στους ελαιώνες του βουνού των Κενταύρων. Μέχρι το 1950 o συρμός με τις βελγικές μηχανές "Μηλαίαι", "Ιάσων", "Πήλιον", "Βόλος", "Τσαγκαράδα" και τα βαγονάκια του, με μικρότερες μηχανές εξυπηρετούσαν και τις ανάγκες της πόλης ως τροχιοδρόμος για την αστική συγκοινωνία του Βόλου. Για 80 χρόνια υπήρξε σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή. Μετά την κατάργηση του το 1971 έγιναν προσπάθειες για την επαναλειτουργία του σαν (μουσειακού) τουριστικού σιδηροδρόμου σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Μετά από σημαντικά έργα ανακατασκευής μέρους της υποδομής, μπήκε και πάλι σε λειτουργία το 1996.

40

41 Ευχαριστούμε Εργάστηκαν οι μαθητές: Λιούμης Δημήτρης Μεγαγιάννη Ελεάννα Μεκόλι Θοδωρής Μερκάι Αλέξανδρος Κωτσόκολος Γιώργος Μητρογιάννη Εύη Βαγγέλη Νίκο Βαμβούνης Ιωάννης Θεοδώρου Άρης

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο ΒΟΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΛΙΟ ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΕΤΑ (ΑΜ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 2. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ... 6 2.1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ... 7 2.2. ΦΥΤΟΚΑΛΥΨΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ...

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΙΑ ΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑ ΟΣΗ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ ΠΗΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ & ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ & ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ & ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Σοφιανός Γεώργιος Α.Μ 25/03 Επιβλέπων καθηγητής: Μπόμπολα Ευαγγελία ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΚΟΥ ΑΩΟΥ & ΠΙΝΔΟΥ ANAKAΛΥΠΤΟΝΤΑΣ. τη Βόρεια Πίνδο

ΒΙΚΟΥ ΑΩΟΥ & ΠΙΝΔΟΥ ANAKAΛΥΠΤΟΝΤΑΣ. τη Βόρεια Πίνδο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών ΒΙΚΟΥ ΑΩΟΥ & ΠΙΝΔΟΥ ANAKAΛΥΠΤΟΝΤΑΣ τη Βόρεια Πίνδο 1 Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ Η «θέσπιση» προστατευόμενων περιοχών στην χώρα μας φαίνεται να ξεκινάει από

Διαβάστε περισσότερα

Η λίμνη Στυμφαλία, βρίσκεται στο ομώνυμο οροπέδιο σε υψόμετρο 600μ. και περιβάλλεται από τα όρη Κυλλήνης, Μαυροβούνι και Ολίγυρτος.

Η λίμνη Στυμφαλία, βρίσκεται στο ομώνυμο οροπέδιο σε υψόμετρο 600μ. και περιβάλλεται από τα όρη Κυλλήνης, Μαυροβούνι και Ολίγυρτος. υψηλής οικολογικής σημασίας και η αντιληπτική εικόνα συνδυάζεται με την ελληνική μυθολογία, όπου ο Ηρακλής στον έκτο του άθλο, εξολόθρευσε τις Στυμφαλίδες όρνιθες. 28.3.2. Ενδεικτική οριοθέτηση Η λίμνη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 4.1. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Τα δεδομένα που παρουσιάζονται ακολούθως αντλήθηκαν, κατά κύριολόγο, από την Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό εγχειρίδιο Προστατευόμενης Περιοχής Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού

Ενημερωτικό εγχειρίδιο Προστατευόμενης Περιοχής Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού Ενημερωτικό εγχειρίδιο Προστατευόμενης Περιοχής Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού Φωτό: Γ. Ξύγκος 1 Φωτό: Τ. De Goijer Δάσος δενδρόκεδρου Συστάδα (Juniperus δενδρόκεδρου drupacea) (Juniperus drupacea)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 3 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ... 3 ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ... 3 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ NEST... 4 Κεφάλαιο 1 ο : Γενικά στοιχεία του Νομού Φλώρινας... 5 1.1 Εισαγωγή... 5 1.2 Χαρακτηριστικά του Νομού

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία: «Η Τουριστική Ανάπτυξη στο Νομό Χίου»

Πτυχιακή Εργασία: «Η Τουριστική Ανάπτυξη στο Νομό Χίου» Α.Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου Κρήτης Σχολή: Σχολή Διοίκησης Οργάνωσης Τμήμα: Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων Πτυχιακή Εργασία: «Η Τουριστική Ανάπτυξη στο Νομό Χίου» Εισηγήτρια : Ροζάκη Βικτωρία Α.Μ.:3831 Επιτηρητής

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικά Οικοσυστήματα. Φυσικά οικοσυστήματα Χερσαία οικοσυστήματα Ερημοποίηση Μείωση της βιοποικιλότητας

Φυσικά Οικοσυστήματα. Φυσικά οικοσυστήματα Χερσαία οικοσυστήματα Ερημοποίηση Μείωση της βιοποικιλότητας Φυσικά Οικοσυστήματα Φυσικά οικοσυστήματα Χερσαία οικοσυστήματα Ερημοποίηση Μείωση της βιοποικιλότητας Φυσικά Οικοσυστήματα Φυσικό οικοσύστημα είναι το σύνολο των βιοτικών παραγόντων (ζωντανών οργανισμών,

Διαβάστε περισσότερα

1 Ανάλυση Υφιστάμενης Κατάστασης στον Τομέα του Εναλλακτικού Τουρισμού

1 Ανάλυση Υφιστάμενης Κατάστασης στον Τομέα του Εναλλακτικού Τουρισμού 1 Ανάλυση Υφιστάμενης Κατάστασης στον Τομέα του Εναλλακτικού Τουρισμού Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ... 3 1.1 Η συμβολή του Τουρισμού σήμερα... 3 1.2 Οι Επιπτώσεις του

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ -ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ-

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ -ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ- ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ -ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ- Υπό των φοιτητριών : ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ ΜΑΡΙΑ-ΛΙΑΠΗ ΖΩΗ

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Χάρτης 1: Nομός Αργολίδας (Πηγή: Αργολίδα: Το προσκλητήριο των αιώνων, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας, 66 σελ.)

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Χάρτης 1: Nομός Αργολίδας (Πηγή: Αργολίδα: Το προσκλητήριο των αιώνων, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας, 66 σελ.) 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ιστορική και γεωγραφική περιοχή της Πελοποννήσου. Στην αρχαιότητα το όνομα αυτό είχε η περιοχή που εκτεινόταν από τον Ισθμό της Κορίνθου έως τη βορειοανατολική Πελοπόννησο, από τον Σαρωνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΖΗΡΕΙΑ (ΚΥΛΛΗΝΗ)

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΖΗΡΕΙΑ (ΚΥΛΛΗΝΗ) ΑΛΕΞΑΝΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΟΠΟΝΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΖΗΡΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΞΕΝΙΑ ΒΥΤΙΝΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΞΕΝΙΑ ΒΥΤΙΝΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΞΕΝΙΑ ΒΥΤΙΝΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝ ΟΣ: Εθνικό Πάρκο Β. Πίνδου

ΠΙΝ ΟΣ: Εθνικό Πάρκο Β. Πίνδου ΠΙΝ ΟΣ: Εθνικό Πάρκο Β. Πίνδου Ο επιβλητικός ορεινός όγκος που προβάλλει από τα βόρεια σύνορα της χώρας διατρέχει την ηπειρωτική Ελλάδα (σε µήκος 250 χλµ και πλάτος 70 χλµ) και βυθίζεται στον Κορινθιακό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡ/ΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α ΦΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΑΪΟΣ 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡ/ΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α ΦΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΑΪΟΣ 2011

Διαβάστε περισσότερα

ΟΚόσυνθος είναι ένα ποτάμι

ΟΚόσυνθος είναι ένα ποτάμι ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 1 1. Οι εκβολές του Κόσυνθου 2. Διασχίζοντας την Ξάνθη 3. Η κορυφή Γυφτόκαστρο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα 2 ΟΚόσυνθος είναι ένα ποτάμι που έχει συνδεθεί τόσο με το νομό, όσο και με την πόλη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΝΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η ΠΑΝΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Δ ΜΕΡΟΣ Η ΠΑΝΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α. Λεγάκις, Ρ.-Μ. Τζαννετάτου-Πολυμένη & Κ. Σωτηρόπουλος (Από το: Α. Λεγάκις, Ρ.-Μ. Τζαννετάτου-Πολυμένη, Σ. Γκιώκας, Κ. Σωτηρόπουλος. 2010. Ζωική Ποικιλότητα. Τομ. Ζωολογίας-Θαλ.

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή: Τοµέας Ορυκτολογίας-Πετρολογίας- Κοιτασµατολογίας, ΑΠΘ

Πηγή: Τοµέας Ορυκτολογίας-Πετρολογίας- Κοιτασµατολογίας, ΑΠΘ 5. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Για το σχεδιασµό διαχείρισης των απορριµµάτων σε επίπεδο περιφέρειας εκτός των κριτηρίων και αρχών που πρέπει να πληρούνται, καταλυτικό παράγοντα στο σχεδιασµό παίζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ Α ΑΜΙ ΗΣ ΗΜΟΚΡΙΤΟΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 22/18-12-2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 22/18-12-2012 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Λάρισα 19-12-2012 Αριθμ. Πρωτ: 2250 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 22/18-12-2012 ΘΕΜΑ 6ο : Έγκριση Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Π.6.1.3. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Σελίδα 1. Minutes

Π.6.1.3. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Σελίδα 1. Minutes Π.6.1.3. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Σελίδα 1 Minutes Περιεχόμενα Α. Ιστορική Εξέλιξη Εναλλακτικού Τουρισμού... 3 Α.1 Ιστορική Αναδρομή Εναλλακτικού Τουρισμού... 3 Α.2 Παρουσίαση περιοχής Υφιστάμενη

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση στην αγγλική: ΔΙΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, Τζένη Κανταρτζή Λούστα & Συνεργάτες, Θεσ/νίκη

Μετάφραση στην αγγλική: ΔΙΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, Τζένη Κανταρτζή Λούστα & Συνεργάτες, Θεσ/νίκη Η παρούσα έκδοση σχεδιάστηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για το Δήμο Σητείας στα πλαίσια της υλοποίησης της δράσης 2.3.1 «Δημιουργία Οικοτουριστικού Οδηγού» του έργου «Γεωτουρισμός και Τοπική

Διαβάστε περισσότερα

Όλος ο κόσμος σε ένα νησί

Όλος ο κόσμος σε ένα νησί Όλος ο κόσμος σε ένα νησί 3 5 Περιεχόμενα Η Νάξος με μια ματιά 4-5 Φύση και Γεωγραφία 6-13 Η Νάξος των μύθων και των θρύλων 14-19 Μια θέση στην ιστορία 20-23 Aρχαιολογικοί χώροι και μνημεία 24-31 Oι εκκλησίες

Διαβάστε περισσότερα

1 Αναφέρεται στα ανώτερα φυτά (πτεριδόφυτα και σπερµατόφυτα)

1 Αναφέρεται στα ανώτερα φυτά (πτεριδόφυτα και σπερµατόφυτα) Χαρακτηριστικά στοιχεία της βλάστησης και της χλωρίδας του Πηλίου Φωτιάδης, Γ. Εργαστήριο ασικής Βοτανικής Γεωβοτανικής, Τµήµα ασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Α.Π.Θ., 54124, Θεσσαλονίκη. Περίληψη.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2011-2014 ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2011-2014 ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2011-2014 ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ... 2 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΙΝΑΚΩΝ... 3 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΙΚΟΝΩΝ... 5 1. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014-2020

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014-2020 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014-2020 ΑΝΔΡΟΣ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η µακραίωνη ιστορία της Άνδρου, η αρχιτεκτονική,

Διαβάστε περισσότερα